Днес влизат в сила мерките на Орбан за защита на границите

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/15/2609947_dnes_vlizat_v_sila_merkite_na_orban_za_zashtita_na/?ref=rss


Имигранти и бежанци се стичаха към унгарската граница през изминалите 24 часа с надеждата да пристигнат преди влизането в сила на новите извънредни имиграционни закони в Унгария. Виктор Орбан предложи мерки, според които бежанците ще бъдат арестувани, ако опитат да влязат нелегално на територията на страната.

Повече от 190 000 имигранти са преминали в Унгария от Сърбия до момента тази година, като броят расте непрекъснато в дните преди въвеждането в сина на новото законодателство....

Сирийският посланик в РФ: Информацията за присъствието на руски военни в Сирия е лъжа

http://www.cross.bg/voenni-prisustvieto-siriya-1480730.html

/КРОСС/ Посланикът на Сирия в Москва Риад Хадад нарече лъжа информацията за присъствието на руски военни в страната, съобщи РИА Новости. „Вече 30–40 години си сътрудничим с Русия в различни области, включително и във военната. Да, получаваме оръжие, бойна техника, и всичко това се прави в съответствие със споразуменията, които са сключени между нашите страни… Но тези разговори за присъствието на ваши (руски) военни  в Сирия – това е лъжа, разпространявана от западните страни и САЩ“, каза той в ефира на телевизия „Россия 24“.

За без пари: ЕВН си търси съветници

http://pik.bg/за-без-пари-евн-си-търси-съветници-news399627.html

За без пари: ЕВН си търси съветници

ЕВН си търси съветници. Компанията набира кандидати за втори мандат на т. нар. „Клиентски съвет“ - неформален орган, който дава съвети и препоръки как да се подобри работата с клиенитите, пише Марица.бг.

ЕВН България стартира „Клиентски съвет“ през есента на 2013 г. под мотото „Вашите идеи създават промяна“. От тогава досега се проведоха 4 заседания на „Клиентския съвет“.

За тези две години участниците в „Клиентски съвет“ генерираха над 40 предложения към компанията, част от които са вече изпълнени.

Сред реализираните предложения са преработване на част от информацията на интернет страницата на компанията, в интернет платформата за плащания „EVN Онлайн плюс“, опростяване на формулярите и др, посочват от дружеството.

Участието в съвета е доброволно и безвъзмездно, като компанията покрива единствено пътните разноски от и до мястото на срещите.

Училището в Гърмен с рекорден брой ученици тази година

http://offnews.bg/news/n_1/n_558692.html

Рекорден брой първокласници има тази година в училището в село Гърмен, съобщи за БНР директорът Стоян Стругов. Успяхме да запишем 30 първокласника. Това е рекорден брой ученици от много години назад. 21 от учениците са от Гърмен и 9 от квартал „Кремиковци“ . Всекидневно има срещи с деца от „Кремиковци“ . Информацията, която имаме от родителите и от децата, е, че те ще си идват. Общият брой на децата в училище то е 280. Какви са нагласите и очакванията за началото на учебната година в гимназията в Гърмен и ще отидат ли ромските деца на училище, след като родителите им, при разрушаване на незаконно построени къщи, заплашиха, че няма да пуснат децата си на 15 септември. Отговорите очаквайте след 8,30 часа тази сутрин в предаването на програма "Хоризонт" - "Преди всички".

Септември е най-подходящото време за ваксина срещу грип

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4983767


Доц. Мангъров: Няма риск имунитетът да отслабне до зимата
Началото на учебната година е най-подходящото време за имунизация срещу грип. След това времето става по-динамично, а с това сред децата зачестяват и неразположенията и настинките, които са причина за отлагане на ваксинацията и често подрастващите остават без защита срещу актуалните за
Доц. Мангъров: Няма риск имунитетът да отслабне до зимата Началото на учебната година е най-подходящото време за имунизация срещу грип. След това времето става по-динамично, а с това сред децата зачестяват и неразположенията и настинките, които са причина за отлагане на ваксинацията и често подрастващите остават без защита срещу актуалните за

„Протон-М“ успешно изведе в орбита комуникационния сателит „Експрес-АМ8“

http://www.cross.bg/orbita-dm-proton-1480728.html

/КРОСС/ Ракета-носител „Протон-М“ изведе руския комуникационен сателит „Експрес-АМ8“ в околоземна орбита, съобщиха пред ТАСС от пресслужбата на „Роскосмос“, предаде „Руски дневник“. „По-нататъшното извеждане на спътника на целева орбита ще се осигурява с помощта на ускорителния блок ДМ-03“, каза представител на космическата агенция. Отделянето на спътника от ракетата трябва да стане на 15 септември в 4:37 московско време. Ускорителният блок ДМ-03, разработен и произведен от Ракетно-космическата корпорация „Енергия“, се използва за трети път. Двата предишни опита за изстрелване завършиха с аварии. През 2011 година поради изтичане на гориво в ДМ-03 бяха загубени три сателита от системата ГЛОНАСС. През 2013 година имаше авария още преди включването на ДМ-03 още на етапа на работа на първата степен на ракетата „Протон“. Това е второ изстрелване на „Протон“ след аварията през май, при която бе загубен мексиканският спътник MexSat-1. На 28 август „Протон“ успешно изведе в орбита британския спътник Inmarsat-5F3.  Ракетата-носител „Протон-М“, разработена и произведена от Космическия център  „Хруничев“, успешно стартира от космодрума Байконур (Казахстан) в 22:00 московско време.

Вижте какво ви очаква на Sofia Fashion Week!

http://www.bnews.bg/article-141502

Ивайла се връща в България специално за първото издание на SFW, а веднага след като приключи лети отново за Дубай, където работи и живее.

Полицейски шефове на тест като първолаци

http://pik.bg/полицейски-шефове-на-тест-като-първолаци-news399624.html

Полицейски шефове на тест като първолаци

Всички шефове на РПУ-та в България ще попълват тестове като първолаци в началото на учебната година. Целта е да бъдат проверени знанията им върху законите, засягащи дейността на полицията и въобще досъдебното производство, както и взаимодействието с прокуратурата и съда. Това разказаха пред "Телеграф" от МВР.

Масовото препитване се прави по интернет и вече е започнало преди около седмица. Освен шефовете на районни, целият оперативен състав на силовото ведомство ще се изреди да решава тестове на компютъра. Всички разследващи, които пряко се занимават с арести и подслушвания, трябва да минат препитването. Един от основните раздели в теста засяга подслушването и въпроса как и при какви случаи се иска разрешение от съдия за използване на СРС. Тестът, върху който се потят полицаите, продължава 30 минути.

Преди да седнат на компютрите ченгетата преминават обучителни семинари. "Ако някой се издъни и не успее да мине теста, има поправка. Втори тест. Досега обаче няма такива, които да са скъсани", обясниха от МВР. До края на месеца се очаква всички разследващи да са си взели "изпита".

 

Важно за всеки, който си търси работа! Дават ви 1200 лева за месец, ако научите този занаят

http://petel.bg/Vazhno-za-vseki--koyto-si-tarsi-rabota--Davat-vi-1200-leva-za-mesets--ako-nauchite-tozi-zanayat__126816

И незаетите вече ще могат да учат чужди езици с евросредства Държавата ще дава по 1200 лв. на безработните, които искат да се квалифицират...

Виенският случай или защо Варна се превърна във Виена

http://petel.bg/Vienskiyat-sluchay-ili-zashho-Varna-se-prevarna-vav-Viena__126817

Филип Йотов, "Българската история" Епизодите в българската история, върху които може да се постави етикетът “тероризъм”, са немалко....

Няколко района във Варна остават без вода

http://petel.bg/Nyakolko-rayona-vav-Varna-ostavat-bez-voda__126818

Илюстрация: Булфото Няколко района във Варна остават без вода днес, съобщиха от ВиК. От 9 до 16 часа на воден режим ще бъдат абонатите...

Неописуема мъка! Родителите на Вероника засадиха дръвче на лобното й място

http://petel.bg/Neopisuema-maka--Roditelite-na-Veronika-zasadiha-dravche-na-lobnoto-y-myasto__126819

Снимка Булфото Дръвче, в памет на Вероника Здравкова, засадиха родителите й на лобното място на студентката, предаде ''Фокус''. Това се...

Никола Петров или как един българин се превърна в най-силния мъж на света

http://petel.bg/Nikola-Petrov-ili-kak-edin-balgarin-se-prevarna-v-nay-silniya-mazh-na-sveta__126820

"Българската история" Това е една запленяваща история за пламенна личност, оставила траен отпечатък в най-славните страници на...

Още двама от военното министерство загинаха след катастрофата

http://frognews.bg/news_97490/Oshte-dvama-ot-voennoto-ministerstvo-zaginaha-sled-katastrofata/

Още двама души на Министерството на отбраната починаха през нощта от раните си след тежката катастрофа в Плевен, при която две леки коли и един военен микробус се блъснаха на моста над железопътния прелез в Плевен.

САЩ поискаха от Ирак да затвори небето си за руски самолети

http://www.cross.bg/ryski-samoleti-molba-1480726.html

/КРОСС/ Американски дипломати отправиха молба към иракските власти да последват примера на България и да затворят иракското въздушно пространство за руски самолети с хуманитарни товари, предназначени за Сирия, съобщи в. “Ню Йорк таймс”, предаде ТАСС. Молбата е била отправена официално към Багдад още на 5 септември, отбелязват източници на всекидневника. Иракските власти са обещали да разгледат въпроса, но досега не са дали отговор. Прессекретарят на иракския премиер е отказал да коментира темата. Той заявил пред изданието, че не разполага с информация нито за полети на руски самолети до Сирия, нито за молба от американска страна.

Черна серия! Още двама души издъхнаха след кървавото меле в Плевен

http://pik.bg/черна-серия-още-двама-души-издъхнаха-след-кървавото-меле-в-плевен-news399598.html

Черна серия! Още двама души издъхнаха след кървавото меле в Плевен

През нощта от раните си са починали още двама от пострадалите в тежката катастрофа край Плевен, съобщи "Нова телевизия".

Припомняме, че вчера около 14:00 ч са се ударили два автомобила и микробус на виадукта над жп линията в града. (Вижте в Още по темата).

Трима души починаха на място, а други петима бяха тежко пострадали. Тази нощ обаче двама от тях са издъхнали в болницата.

 

Арестуваха главния редактор на списание в Турция заради фалшиво селфи на Ердоган

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4983747

Турската полиция обискира редакцията на списанието Nokta, а главният редактор бе арестуван, съобщава изданието ntv.ru.
Причина за това бе корицата на новия брой на списанието, където била поставена фалшива снимка на усмихващия се президент Реджеп Таийп Ердоган, правещ си селфи на фона на церемония по погребването на войник.
Турската полиция обискира редакцията на списанието Nokta, а главният редактор бе арестуван, съобщава изданието ntv.ru. Причина за това бе корицата на новия брой на списанието, където била поставена фалшива снимка на усмихващия се президент Реджеп Таийп Ердоган, правещ си селфи на фона на церемония по погребването на войник.

Преглед на печата - 15 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=301367

Бизнес средата у нас е сред актуалните водещите теми на вестниците във вторник. „Фирмите ще трябва да се обясняват пред НАП за всяка покупка над 700 лв. Компаниите ще са длъжни да декларират пред данъчните всички стоки и услуги над 700 лв.

Християните ходят по водата, а децата на мюсюлманите се давят (СНИМКА)

http://www.bnews.bg/article-141512

Карикатурите са дело на известният художник Лоран „Рис” Сурисо – политически карикатурист.

Движението е по-добрата “диета” за деца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4983764



Само 1 от 10 пълни деца расте със слаби родители
Моделът на хранене и вкуса са едни от най-трайните стереотипи, създавани в детството, и промяната им в по-късна възраст изисква много усилия. Които често са продиктувани от наднормено тегло и свързаните с това заболявания и неудоволствие от фигурата.
Само 1 от 10 пълни деца расте със слаби родители Моделът на хранене и вкуса са едни от най-трайните стереотипи, създавани в детството, и промяната им в по-късна възраст изисква много усилия. Които често са продиктувани от наднормено тегло и свързаните с това заболявания и неудоволствие от фигурата.

Пазарджик изгражда ново регионално депо за отпадъци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982803

Строителството на първата клетка започва веднага след юридическото финализиране на приключилата процедура за избор на изпълнител
Проблемът със сметището край Пазарджик е на път най-после да бъде решен. След многогодишните усилия на община Пазарджик и кмета Тодор Попов строителството на новото депо може да започне веднага след юридическото
Строителството на първата клетка започва веднага след юридическото финализиране на приключилата процедура за избор на изпълнител Проблемът със сметището край Пазарджик е на път най-после да бъде решен. След многогодишните усилия на община Пазарджик и кмета Тодор Попов строителството на новото депо може да започне веднага след юридическото

6-има ученици от Пловдив на прокурор, оженили се

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4983761


150 деца от
150 деца от "Столипиново" - на гурбет и няма да учат Пет момичета и едно момче, ученици в 7 и 9 клас в ОУ "Найден Геров" в Пловдив, са заживели незаконно на семейни начала през ваканцията, съобщи директорът Васил Въргулев. Той подготвя сигнал до полицията и Отдела за закрила на детето. За случаите ще бъде сезирана и прокуратурата,

Пазарджик изгражда ново регионално депо за отпадъци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4982515

Строителството на първата клетка започва веднага след юридическото финализиране на приключилата процедура за избор на изпълнител
Проблемът със сметището край Пазарджик е на път най-после да бъде решен. След многогодишните усилия на община Пазарджик и кмета Тодор Попов строителството на новото депо може да започне веднага след юридическото
Строителството на първата клетка започва веднага след юридическото финализиране на приключилата процедура за избор на изпълнител Проблемът със сметището край Пазарджик е на път най-после да бъде решен. След многогодишните усилия на община Пазарджик и кмета Тодор Попов строителството на новото депо може да започне веднага след юридическото

Жени ГЕРБ: Скъпи учители, Ние майките, бабите, жените - поверяваме на вас най-скъпото, което имаме - нашите деца, сърдечно ви благодарим и ви пожелаваме успешна и ползотворна нова учебна година!

http://www.zapernik.com/politika/jeni-gerb-skupi-uchiteli-nie-maikite-babite-jenite_39907/

Скъпи учители,

Ние майките, бабите, жените - поверяваме на вас най-скъпото, което имаме - нашите деца. С много обич, търпение, упоритост и трудолюбие вие ги превръщате в личности.

Жени ГЕРБ Перник, сърдечно ви благодарим и ви пожелаваме успешна и ползотворна НОВА УЧЕБНА ГОДИНА!

Д-р Елза Драгомирова

Областен координатор на Жени ГЕРБ Перник

Руска огнехвъргачна система предизвика ажиотаж в Близкия Изток

http://www.cross.bg/sistema-tos-a-ognehvurgachna-1480724.html

/КРОСС/ Опитът от бойното използване на тежката огнехвъргачна система ТОС-1А в Ирак я направи изключително популярна сред чуждестранните клиенти на руско оръжие, особено в Близкия Изток, заяви в интервю за РИА Новости представителят на делегацията на „Рособоронекспорт“ Игор Севастянов на изложението Russia arms Expo (RAE) в Нижни Тагил. „Някои от предлаганите от „Рособоронекспорт“ модели са в топ-листата по популярност. Да вземем например, тежката огнехвъргачна система ТОС-1А, към която нашите партньори от Близкия Изток проявяват огромен интерес. Както показа опитът от бойното използване на тази система в Ирак, тя е идеална за локални операции, унищожавайки с точност добре укрепения враг“, заяви Севастянов. Благодарение на своята ефективност ТОС-1А може смело да бъде наречена „тактическо чудо-оръжие“, счита събеседникът на агенцията. „Неслучайно появата им моментално привлече вниманието на всички арабски медии. И за това има основания – опитът от използването им показа впечатляващата огнева мощ и оказваното върху противника силно психологическо въздействие“, подчерта Севастянов. Тежката огнехвъргачна система ТОС-1А „Солнцепек“ е приета на въоръжение през 2001 г. На гъсеничното шаси на танка Т-72 е разположен набор от  тръбни направляващи за 24 реактивни 220-милиметрови снаряди

Още двама души починаха след тежката катастрофа в Плевен

http://offnews.bg/news/n_1/n_558687.html

Още двама души на Министерството на отбраната са починали през нощта от раните си след тежката катастрофа в Плевен, съобщава Нова телевизия. Инцидентът стана около 13.00 часа вчера, когато две коли и един военен микробус се удариха на моста над железопътния прелез в Плевен. Трима души загинаха, а петима други - в тежко състояние, като двама от починалите са служители на Министерството на отбраната (МО). Останалите трима продължават да са в реанимация, но са без опасност за живота.  Пътят, където стана инцидентът, е в ремонт и в този участък е стеснен. Според разследващите шофьорът на микробуса предприема рисковано изпреварване. Срещу него обаче имало друг автомобил, който не е трябвало да се движи в тази пътна лента, тъй като движението е еднопосочно. Автомобилът е шофиран от 26-годишен мъж. На място загива неговият спътник, който е бил на предната седалка. След като е получен сигнал в спешния център в Плевен тръгва линейка. По пътя обаче тя е ударена от друг лек автомобил. Линейката се завърта и се удря в стълб. При удара лекарката е с два счупени крака и фрактура на ръката, а шофьорът е с разкъсна рана на главата и тежка черепно-мозъчна травма. Вече не е с опасност за живота.

Големи чинии и чаши ни карат да преяждаме

http://curious.actualno.com/Golemi-chinii-i-chashi-ni-karat-da-prejajdame-news_495703.html

Преяждането може да се дължи на това, че големите чинии, чаши и друга посуда ни карат да смятаме предлаганите порции храна и напитки за прекалено малки. Отказът от такава посуда може да намали с една трета броя на калориите, се казва в статия, публикувана в сп. Cochrane Database of Systematic Reviews. "Отсъствието на самоконтрол обикновено се смята за главна причина за преяждането. Всъщност ситуацията е доста по-сложна. Нашето откритие подчертава ролята, която играе околната среда във формиран

Набиха активистки на ФЕМЕН, прекъснали ислямска конференция (Видео)

http://europe.actualno.com/Nabiha-aktivistki-na-FEMEN-prekysnali-isljamska-konferencija-Video-news_495723.html

Активистки на ФЕМЕН бяха набити при опит да прекъснат конференция, посветена на ролята на жената в исляма, предаде БГНЕС. Конференцията се провежда във френския град Понтауз. Две топлес активистки изскочиха на сцената по време на реч на един от участниците и започнаха да скандират лозунги на френски и арабски. Охраната набързо ги свали от сцената и ги поведе зад кулисите, но на видео в интернет може да се види как момичетата са ритани и шамаросвани от десетки гневни участници във форума.

След проверката на 7 ВЕИ дружества: КЕВР е сгрешила при определянето на цените на тока

http://business.actualno.com/Sled-proverkata-na-7-VEI-drujestva-KEVR-e-sgreshila-pri-opredeljaneto-na-cenite-na-toka-news_495725.html

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е допуснала грешки при определянето на цените на тока от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Регулаторът не е вземал предвид реалните разходи при изграждането на централи, а е ползвала средни данни от международни източници. Това показват първите публикувани доклади от проверки в зелените централи, направени от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), пише "Труд". Ведомството е длъжно да провери инвестициите на всички компании от ВЕИ

Ново училище отвори врати в село Маноле, Пловдивско

http://education.actualno.com/Novo-uchilishte-otvori-vrati-v-selo-Manole-Plovdivsko-news_495727.html

Чисто ново училище с капацитет за 600 деца отваря днес врати в село Маноле, Пловдивско, предаде БГНЕС. Още две села от община Марица изпращат децата си тук. От много години насам това е първото ново училище в общината. С 5 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж”, два започнати и изоставени през 90-те корпуса са завършени само за 180 дни. Училището е разположено върху разгърната площ близо 4000 кв. м. Има 21 класни стаи, 6 кабинета, асансьор, библиотека, лекарски и

Без силови спортове за малкия ученик

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4983757


Не само възрастните се обездвижват, а и децата. Малките се застояват все по-дълго пред мониторите и се движат недостатъчно.
Европейско изследване показва, че вече дори тръгващите на училище имат заседнал начин на живот - прекарват на едно място до 8 часа от денонощието и българчетата не правят изключение.
Не само възрастните се обездвижват, а и децата. Малките се застояват все по-дълго пред мониторите и се движат недостатъчно. Европейско изследване показва, че вече дори тръгващите на училище имат заседнал начин на живот - прекарват на едно място до 8 часа от денонощието и българчетата не правят изключение.

САЩ ще подкрепят Черна гора за членството й в НАТО

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/15/2609942_sasht_shte_podkrepiat_cherna_gora_za_chlenstvoto_i_v/?ref=rss


Съединените щати са готови да подкрепят членството в НАТО на Черна гора при условие, че бившата югославска република продължи с реформите в страната и повиши обществената подкрепа за присъединяването към алианса, заявиха в понеделник в Белия дом, предаде "Ройтерс".

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън е съобщил на премиера на Черна гора Мило Джуканович в телефонен разговор в понеделник, че САЩ ще подкрепят поканата за членство в НАТО на Черна гора през декември, стига да има напредък в...

Йорданка Фандъкова: София заслужава да види Кристо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4983337

Кметът на София Йорданка Фандъкова (на снимката в средата), придружена от директора на Софийската градска галерия Аделина Филева (вляво) и от Мария Василева - кураторка на изложбата на Кристо и Жан Клод, разгледа с голям интерес ретроспективната еспозиция на творчеството им. Изложбата “Графики и обекти - 1962-2014”,
Кметът на София Йорданка Фандъкова (на снимката в средата), придружена от директора на Софийската градска галерия Аделина Филева (вляво) и от Мария Василева - кураторка на изложбата на Кристо и Жан Клод, разгледа с голям интерес ретроспективната еспозиция на творчеството им. Изложбата “Графики и обекти - 1962-2014”,

Западните инвестиции в Русия са се увеличили двойно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4983738

За първото полугодие на 2015 година обема на инвестициите на европейските и американски компании са се увеличили повече от два пъти в сравнения с аналогичния период през 2014-а – от 236 милиона до 505 милиона долара. Азиатските вложения са намалели два пъти – от 50 милиона до 24 милиона. Това става ясно от доклад на консултантската компания
За първото полугодие на 2015 година обема на инвестициите на европейските и американски компании са се увеличили повече от два пъти в сравнения с аналогичния период през 2014-а – от 236 милиона до 505 милиона долара. Азиатските вложения са намалели два пъти – от 50 милиона до 24 милиона. Това става ясно от доклад на консултантската компания

Приятно време – до 30 градуса

http://www.bnews.bg/article-141511

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб източен вятър.

Изненада! Без валежи на 15 септември! Слънце и жега ни очакват днес

http://pik.bg/изненада-без-валежи-на-15-септември-слънце-и-жега-ни-очакват-днес-news399601.html

Изненада! Без валежи на 15 септември! Слънце и жега ни очакват днес

Днес в сутрешните часове на отделни места в равнините и котловините видимостта ще бъде намалена от мъгла. През деня ще е слънчево и топло. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 25° и 30°, в София - около 25°.

Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН) . Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за месеца. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са 23° - 24°, близки до температурата на морската вода.

Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала. Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб северозападен, по високите и открити части - до умерен северен вятър.

По-късно през деня в западните райони на Стара планина вятърът ще се ориентира от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра - около 15°.

Пътната полиция ще следи във Варненско за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=301358

Пътни полицаи от КАТ-Варна ще следят днес за превишена скорост извън Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 09:40 - 10:45 ГП I - 9 с.Приселци до ОУ "Петър Берон" 11:00 - 13:00 ГП I - 9 - Харамията 14:00 - 15:00 АМ - 2 п.

Слънчево и топло през първия учебен ден-24-26 градуса

http://frognews.bg/news_97666/Slanchevo-i-toplo-prez-parviia-ucheben-den-24-26-gradusa/

Слънчево. Такова ще е времето в първия учебен ден, става ясно от прогнозата на Института по метеорология и хидрология към БАН. От картите на синоптиците е видно, че утре през деня ще е слънчево и топло. Ще има слаб вятър от изток-югоизток, но максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, в столицата - около 24.

Слънчево и топло през първия учебен ден

http://frognews.bg/news_97666/Slanchevo-i-toplo-prez-parviia-ucheben-den/

Слънчево. Такова ще е времето в първия учебен ден, става ясно от прогнозата на Института по метеорология и хидрология към БАН. От картите на синоптиците е видно, че утре през деня ще е слънчево и топло. Ще има слаб вятър от изток-югоизток, но максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, в столицата - около 24.

Пълен кошмар! Тя само запали цигара в колата си, а едва не изгоря като факла

http://petel.bg/Palen-koshmar--Tya-samo-zapali-tsigara-v-kolata-si--a-edva-ne-izgorya-kato-fakla__126814

Снимка Булфото Вчера около 17.25 часа бил получен сигнал за пожар в лека кола „Опел”, с автомобилна газова уредба, движеща се в посока...

Ливан алармира: Двама на всеки сто имигранти са бойци на "Ислямска държава"

http://petel.bg/Livan-alarmira--Dvama-na-vseki-sto-imigranti-sa-boytsi-na-Islyamska-darzhava__126815

Снимка Булфото Двама на всеки сто мигранти са бойци на "Ислямска държава". Това заяви министърът на образованието на Ливан пред премиера...

На добър час, мили деца!

http://www.bnews.bg/article-141510

В цялата страна звънецът ще удари в 2500 училища, в които преподават почти 69 000 педагози.

Унгария въведе строги наказания за нелегално преминаване на границата

http://offnews.bg/news/n_1/n_558684.html

От днес в сила са нови правила за граничен контрол в Унгария, с които се цели да се прекрати незаконното преминаване на бежанци през границата със Сърбия. Промените дават повече пълномощия на полицията и предвиждат строги наказания, включително затвор до 3 години за нелегално преминаване на границата. Криминализират се повредите, които могат да бъдат нанесени по оградата, издигната от Унгария по границата със Сърбия. От снощи е затворено и въздушното пространство в над 20-километров участък по сръбската граница на височина до 1 350 метра. Целта е да се гарантира безопасното използване на въздушното пространство от полицията, армията и службите за спешна помощ за справяне с мигрантската криза. Затварянето, което ще е в сила до ново нареждане, не засяга международните пътнически полети. Същевременно премиерът на Унгария Виктор Орбан коментира, че голям процент от молбите за получаване на убежище може да да бъдат отхвърлени след влизането в сила от днес на по-строгите нови правила. Отказът ще се прилага към бежанците, които не са подали молби за убежище в Сърбия. Орбан не изключи възможността по-късно днес правителството да реши да обяви кризисна ситуация, заради ситуацията с бежанския поток и изчисли, че кризата може да струва на страната му 200 милиона евро. Затегнат е контролът и по границите на много европейски държави. 

Фирмите трябва да обясняват всяка покупка над 700 лв. пред НАП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4983729

Компаниите ще са длъжни да декларират пред данъчните всички стоки и услуги над 700 лв. с възстановен ДДС, които може да се ползват и за служебни, и за лични нужди, пише
Компаниите ще са длъжни да декларират пред данъчните всички стоки и услуги над 700 лв. с възстановен ДДС, които може да се ползват и за служебни, и за лични нужди, пише "Сега". Управляващите са на път да въведат абсурдни изисквания в режима за възстановяване на ДДС и да принудят всички фирми да се обясняват пред НАП за дребни и тривиални служебни

Фирмите трябва да обясняват всяка покупка над 700 лв. пред НАП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4983733

Компаниите ще са длъжни да декларират пред данъчните всички стоки и услуги над 700 лв. с възстановен ДДС, които може да се ползват и за служебни, и за лични нужди, пише "Сега".
Управляващите са на път да въведат абсурдни изисквания в режима за възстановяване на ДДС и да принудят всички фирми да се обясняват пред НАП за дребни и тривиални служебни
Компаниите ще са длъжни да декларират пред данъчните всички стоки и услуги над 700 лв. с възстановен ДДС, които може да се ползват и за служебни, и за лични нужди, пише "Сега". Управляващите са на път да въведат абсурдни изисквания в режима за възстановяване на ДДС и да принудят всички фирми да се обясняват пред НАП за дребни и тривиални служебни

Милиардер иска да купи два острова в Гърция за бежанци

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/miliarder-iska-da-kupi-dva-ostrova-v-gyrciia-za-bezhanci-6042561

"Ще им създам работни места, като се включат в строителството на новата им страна", писа Сауирис в "Туитър"

Преглед на печата от 15 септември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/15/2609920_pregled_na_pechata_ot_15_septemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Правителството: 12% данък върху доходите в името на общините
Допълнителната ставка е само възможност, но масовото й въвеждане ще вдигне разходите за труд

Заводът за софийския боклук заработи официално
Съоръжението било най-доброто нещо правено на Балканите според премиера Борисов

България се отдалечава от икономическата свобода
Страната пада с 3 места в световната класация на института "Фрейзър", а...

Най-важното от Варна във вчерашния 14 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=301359

Метални надписи по плочките в центъра на Варна указват разстоянието до близки градове Метални табелки, на които са изписани имената на близки градове във Варненска област са последната новост по пешеходния ринг в морската столица, видя репортер на Moreto.

Ивайло Калфин ще открие учебната година в Самоков

http://pik.bg/ивайло-калфин-ще-открие-учебната-година-в-самоков-news399603.html

Ивайло Калфин ще открие учебната година в Самоков

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще присъства на откриването на учебната година в Самоков, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика .

Ивайло Калфин ще поздрави учениците и техните учители в 10:00 часа, в двора на НУ „Станислав Доспевски“, където по проект „Красива България“ МТСП финансира текущ ремонт и подобряването на енергийната ефективност на сградата на учебното заведение.

Обществена поръчка за варненската синя зона е обявена спешно и предизборно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/15/2609927_obshtestvena_poruchka_za_varnenskata_sinia_zona_e/?ref=rss


Точно четири години, след фалстарта си през есента на 2011г., преди дни проектът за синя зона във Варна отново излезе на дневен ред.

Това стана с обявление за обществена поръчка, публикувано на 11 септември. Нейният изпълнител, също както и преди пет години, ще стане ясен точно в дните около поредните избори за местна власт. Подобни съвпадения винаги будят подозренията, че предстои повторение на вече позната история. Но винаги като фарс.

Прогнозната стойност на поръчката,...

Общесвена поръчка за варненската синя зона е обявена спешно и предизборно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/15/2609927_obshtesvena_poruchka_za_varnenskata_sinia_zona_e/?ref=rss


Точно четири години, след фалстарта си през есента на 2011г., преди дни проектът за синя зона във Варна отново излезе на дневен ред.

Това стана с обявление за обществена поръчка, публикувано на 11 септември. Нейният изпълнител, също както и преди пет години, ще стане ясен точно в дните около поредните избори за местна власт. Подобни съвпадения винаги будят подозренията, че предстои повторение на вече позната история. Но винаги като фарс.

Прогнозната стойност на поръчката,...

Свързана директно с мозъка роботизирана ръка възпроизвежда усещане за докосване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257657_%D0%A1%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D1%81+%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D0%BA%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%

 Нова високотехнологична роботизирана ръка, която се свързва директно с мозъка, е тествана успешно, позволявайки на парализиран човек да “усеща”, пише The Guardian. Протезата, която е разработена от екип от университета “Джонс Хопкинс” в САЩ, е част от изследователски проект за високотехнологични протези, финансиран от Агенцията за изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA). 
В определени мозъчни области на 28-годишния мъж, който е парализиран от над десет години след увреждане на гръбначния стълб, са вкарани електроди, свързани с изкуствената ръка. Това му дава възможност както да контролира ръката с мисъл, така и да усеща с всеки един от пръстите й. Сензорите в протезата засичат налягането, упражнено върху пръстите и генерират електрически сигнали, които възпроизвеждат усещане за докосване. Без да вижда, мъжът е в състояние да определи кой от пръстите на ръката е докоснат с почти 100-процентова точност, посочват от DARPA. 
“При един от тестовете, вместо да натисне един пръст, екипът реши да натисне два, без да му казва”, казва програмният мениджър на Агенцията Джъстин Санчес. “Той попита шеговито, дали някой се опитва да му прави номера. Тогава разбрахме, че усещанията, които той възприема чрез роботизираната ръка са почти като естествените.” Санчес добавя, че контролът на протези с мисъл е обещаваща технология, но без обратна реакция към мозъка трудно може да се постигне изпълнение на точни движения. Екипът се надява ръката и невротехнологиите, използвани в нея да предоставят на загубилите крайник хора не само напълно функционален заместител, но и нивото на контрол, което се постига с усещането за докосване. 

Погребението на легендарния акордеонист Ибро Лолов е утре

http://frognews.bg/news_97644/Pogrebenieto-na-legendarniia-akordeonist-Ibro-Lolov-e-utre/

На 83-годишна възраст ни напусна виртуозният акордеонист Ибро Лолов.Лолов е едно от най-ярките имена на българския фолклор, работил е с най-популярните наши народни певци, печелил е различни награди и конкурси.

Нова антена ще свързва директно марсоходите и Земята

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257656_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BE%D1%85%D0%BE

 Комуникацията с роувърите на Марс може да стане значително по-лесна, благодарение на нов вид антена, която ще изпраща съобщения директно между роботите-изследователи и Земята, пише Space
В момента апаратите на марсианската повърхност комуникират със Земята, като най-напред изпращат съобщения към сателит в орбитата на Червената планета. Новата антена обаче би могла да премахне този посредник и да позволи на роувърите да комуникират директно с учените у дома. Наред с това дизайнът на антената би увеличил драматично периода от време, в който комуникацията между Земята и Марс е възможна, изтъкват учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Изобретението би могло значително да подпомогне бъдещи експедиции, каквато е изпращането на роувър на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) на Марс през 2020 година. 
Новата конструкция съчетава множество малки антени - антенни елементи, в една голяма антена, използвайки уникална геометрия. Инструментът е в състояние да предава и приема сигнали с много по-голяма мощност в сравнение със съществуващите антени. 
В момента роувърите на Червената планета си служат с индиректен метод на комуникация. Орбиталният апарат MRO на NASA, изстрелян през 2005 година, приема трансмисии от марсоходите и ги изпраща към Земята. Апаратът Odyssey на Агенцията изпълнява ролята на резервна комуникационна връзка. Изпратеният в Космоса през 2002 година Odyssey е най-продължителната експедиция на Марс. Двата спътника ще спрат да функционират преди роувърите Opportunity и Curiosity и марсоходите ще загубят връзка с родната планета. Въпреки че NASA възнамерява да изпрати трети роувър, няма планове за изстрелване на нов орбитален апарат. 
Роувърите, оборудвани с новата антена ще могат да комуникират директно със Земята, когато планетата и марсоходът се намират на една зрителна линия. Механизирана система на борда на роувъра ще насочва антената в подходящата посока. 

Китайското правителство е иззело 157 милиарда долара от местните власти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4983720

Китайските централни власти са иззели близо 1 трилион юана (157 милиона долара) от органите на местната власт, които не са успели да похарчат средствата от бюджета, съобщава Reuters, цитирана от
Китайските централни власти са иззели близо 1 трилион юана (157 милиона долара) от органите на местната власт, които не са успели да похарчат средствата от бюджета, съобщава Reuters, цитирана от "Фокус". Според източници на агенцията, средствата са останали нереализирани заради страха на китайските чиновници, че ще бъдат уличени в корупция.

Румен Георгиев: Не вярвам в чудеса и в закона на Кунева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4983428

Интервю на Анна Заркова със съдебния кадровик Румен Георгиев 
- Г-н Георгиев, днес у нас пристигат представители на Венецианската комисия, за да дадат оценка на законопроекта за промяна на конституцията. Какво очаквате от тях?
- Аз лично нищо не очаквам. Може би колегите, които са по-запалени в споровете около този законопроект имат очаквания да
Интервю на Анна Заркова със съдебния кадровик Румен Георгиев  - Г-н Георгиев, днес у нас пристигат представители на Венецианската комисия, за да дадат оценка на законопроекта за промяна на конституцията. Какво очаквате от тях? - Аз лично нищо не очаквам. Може би колегите, които са по-запалени в споровете около този законопроект имат очаквания да

Пускат влак стрела до Видин през Ботевград

http://pik.bg/пускат-влак-стрела-до-видин-през-ботевград-news399602.html

Пускат влак стрела до Видин през Ботевград

Идеен проект, разработен преди време, предвижда от София до Видин да се пътува с влак, развиващ скорост от 160 км/ч, като за целта се изгради ново трасе през Ботевград, съобщава „Монитор”.

Това би позволило с по-малко спирания да се стига до крайдунавския град за около 2 часа. „Между Мездра и София през Ботевград ще има нова двойна линия, а старата през Искърското дефиле ще остане само за крайградски влакове”, пояснява инж. Иво Янакиев от Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).

„Трасето през Ботевград ще е малко по-късо, но основното му предимството е в бързината - 160 км/ч. В Европа под влак стрела се разбира скорост над 250 км/ч. През дефилето в момента максималната е 70 км/ч”, казва той.

Според експерта важно е обаче и българските превозвачи да правят инвестиции за модерен подвижен състав. БДЖ не разполага с подвижен състав за скорост над 140 км/ч.

По новата линия ще има много тунели.

Един от тях се предвижда да е 12 км и ще по-дълъг от Козница, който е засега е най-големият у нас.


В Нидерландия генерират най-големите изкуствени вълни в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257655_%D0%92+%D0%9D%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B7

  В Изследователския институт Делтарес в покрайнините на град Делфт в Нидерландия инженери провеждат финалните тестове на машина за изкуствени вълни, пише BBC News. В огромен бетонен резервоар с оглушаващ грохот една след друга се разбиват исполински вълни. Устройството се казва Delta Flume и е в състояние да произведе най-големите изкуствени вълни в света. “Вчера постигнахме вълна с височина над пет метра, но се надяваме да генерираме и по-големи”, казва инженерът д-р Бас Хофланд. Новото съоръжение струва 26 милиона евро, а изграждането му е отнело две години. Резервоарът съдържа 9 милиона литра вода, които се изпомпват със скорост 1000 литра в секунда. 
Вълните се генерират от 10-метрова стоманена стена, която избутва водата напред и назад. Регулирайки това движение, учените създават различни видове вълни - от развълнуваните води на бурно море до подобни на цунами вълни. Те се движат по тесен, дълъг 300 метра басейн. В края му вълните се сблъскват с диги, защитни стени или насипи, поставени там от изследователите, за да бъде изпитана ефективността им. “Има неща, които не можем да възпроизведем в умалени мащаби, определени неща искаме да моделираме в естествен мащаб”, обяснява д-р Хофланд. “Трева върху насип, или глина, или пясък - това са неща, които не могат да се пресъздадат в умален мащаб, тъй като качествата им се променят.” За нидерландците е изключително важно да защитят страната си от морето - две трети от земята й е изложена на риск от наводнение. 

Пришпорват фирмите да обясняват за всяко вземане над 700 лева

http://frognews.bg/news_97688/Prishporvat-firmite-da-obiasniavat-za-vsiako-vzemane-nad-700-leva/

Управляващите са на път да въведат абсурдни изисквания в режима за възстановяване на ДДС и да принудят всички фирми да се обясняват пред НАП за дребни и тривиални служебни покупки.Компаниите ще са длъжни да декларират пред данъчните всички стоки и услуги над 700 лв. с възстановен ДДС, които може да се ползват и за служебни, и за лични нужди.

Помощните училища да се преобразуват в центрове за специална образователна подкрепа, реши Народното събрание

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257654_%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D1%8

 Помощните училища да се преобразуват в центрове за специална образователна подкрепа, реши Народното събрание. На заседанието си на 11 септември 2015 г. парламентът прие на второ четене текстове от законопроекта за предучилищното и училищното образование. Освен обучение, тези центрове ще извършват рехабилитационна и диагностична дейност, и ще подпомагат родителите.

 
Народните представители гласуваха да се запазят специалните училища за деца с увреден слух или нарушено зрение, възпитателните училища интернати и социалнопедагогическите интернати.
 
Парламентът прие процедурни правила за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Предложенията за кандидати за съдия ще могат да се правят от депутати и парламентарни групи в писмена форма чрез деловодството на парламента в 5-дневен срок. Изслушването на кандидатите ще бъде на открито заседание на Комисията по правните въпроси, което ще се излъчва в реално време на специалната секция в интернет страницата на Народното събрание. Гласуването за избор на съдия в Конституционния съд от Народното събрание ще бъде явно, чрез компютризираната система за гласуване, като за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, решиха депутатите.
 
В рамките на парламентарния контрол на въпроси на народни представители отговориха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Емил Радев: С помощта на ЕК имаме шанс САЩ да свалят визите след април 2016 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257653_%D0%95%D0%BC%D0%B8%D0%BB+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%A1+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%9A+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%81+%D0%A1%D0%90%D0%A9

 - Г-н Радев, обявихте, че ЕС може да въведе визи за САЩ, което звучи доста нереалистично.

- ЕК информира членовете на комисията по правосъдие и вътрешен ред в ЕП за прилагането на Механизма за реципрочност на визите, приет през 2013 г. Той предвижда ЕС да въведе визи за гражданите на трети страни, които изискват дълго време визи за някоя държава членка, въпреки че те самите се ползват с безвизов режим в рамките на целия ЕС. Тук става въпрос не само за САЩ и Канада, но и за Япония и Австралия. Така ЕС гарантира еднакво отношение към всички държави членки. През април 2014 г. вследствие на активиране на механизма от България, Румъния, Полша, Кипър и Хърватия, ЕК взема решение да не въвежда визи за американски и канадски граждани, а вместо това започва преговори с двете държави за отпадане на визите за български граждани.

- Т.е. ЕК ще моли САЩ да ни свалят визите?

- ЕК преговаря в момента заедно с България и Румъния. Основната пречка обаче е процентът отказани визи за САЩ - България има 15%, което е над максимално допустимите 3%. За Канада сме с 16% при максимално допустими 4%. И визово нарушение 7,8% при максимално разрешени 3%.

- Това означава, че нямаме шансове ли?

- За съжаление, не можем да направим нищо повече по въпроса с отказите, защото те зависят единствено от държавите, които издават визи. Но след като САЩ и Канада имат абсолютно безвизов режим с целия ЕС и съгласно приетия механизъм, визовата политика трябва да се уеднакви за всички държави - членки на съюза. Това означава, че ние имаме всички шансове при преговорите с ЕК да бъде постигнато някакво съгласие до април 2016 г., когато изтича срокът. Напредък има, след като

Канада обяви,

че от 2016 г.

българските

граждани с визи в

последните 10 г.,

както и притежателите на неимигрантски визи за САЩ, ще са освободени от кандидатстване за нови. Те ще трябва само да се регистрират в електронната система за разрешение за пътуване за Канада.

- Но по-големият проблем е със САЩ. Ако те все пак не пожелаят да отстъпят, възможно ли е ЕК да преразгледа този механизъм?

- Не. Позициите на България са много по-силни, когато има такъв механизъм и зад страната ни стои ЕК.

- Кое е по-вероятно тогава - да паднат визите за България, или ЕС да въведе визи за САЩ?

- Да паднат визите за България. Разбира се, и ние трябва да направим всички стъпки да намалим отказите от визи. Една от тях е засилването на защитата на българските документи за самоличност, в посока на която работи правителството.

- Отразява ли се кризата с бежанците на шансовете на България за Шенген, какви са настроенията ви сред колегите в ЕП?

- Кризата с бежанците се отразява на всички държави членки, особено на тези от шенгенското пространство. Тук се надигнаха дори гласове да се върне контролът на европейските граници между държавите в ЕС. Свободното движение на граждани обаче е една от основните ценности на ЕС, така че не може да се говори за връщане на контрола в шенгенското пространство.

България е една от страните, които много добре се справят с охраната на външната граница. Но трябва да поставяме много решително въпроса за Шенген. И трябва

да направим това,

което направи

румънският

премиер,

който обвърза приемането на задължителни квоти за бежанци с приемането на Румъния в Шенген. И нашата позиция трябва да е същата. След като сме част от европейската солидарност за преразпределението на бежанците и даваме голям дял в охраната на външната граница на Европа, трябва да бъдем също така равнопоставено третирани за Шенген и приети. Още повече че сме изпълнили всички технически изисквания и прилагаме всички задължителни процедури.

- За обвързване на темата за бежанците с Шенген заговори и Меглена Кунева, но защо България не го прави реално? Говорили ли сте с премиера на тази тема?

- Все пак Европейската програма за миграцията излезе току-що. Сега е времето да поставим въпроса отново - когато се въвежда механизъм за задължителното преразпределяне на бежанците.

България поставя нон-стоп проблема за Шенген пред европартньорите. Както правителството, така и ние в ЕП. И знаем, че ЕП и ЕК изцяло подкрепят България за Шенген, а имаме проблеми само в Съвета на Европа с някои държави.

- Реалистичен ли е планът “Юнкер” за бежанците? Квотата за България не е ли голяма?

- Мерките, които Юнкер представи, са реалистични и трябва да доведат както до намаляване на потока от бежанци, така и до показването на солидарност между държавите-членки. Не може основният поток да е съсредоточен само в няколко държави, защото това подлага социалните и икономическите им системи на голямо натоварване и има опасност те да не могат да се справят.

- Има ли смисъл обаче от въвеждането на подобни квоти, след като е ясно, че бежанците не искат да стоят в България, Чехия и Словакия (които вече отказаха квотите), и се стремят към 5-6 по-добре развити държави в ЕС?

- Тези държави не могат сами да удържат на бежанския натиск, затова трябва да има такова преразпределение. Оттам нататък ние не можем да задържим тези хора, които решат да преминат в друга държава. Но тогава ще има други механизми.

- На какъв принцип са разпределяни квотите?

- Гледах формулата, много е сложна - икономическо развитие, БВП, население, безработица, брой на мигранти и т.н.

В момента с този план се правят други мерки. Едната е действащ механизъм за преместване във всички държави членки. Другата е

списък на

сигурните страни

за произход,

като ЕК предлага в него да бъдат включени Албания, Босна и Херцеговина, Македания, Косово, Черна гора, Сърбия и Турция, защото те изпълняват общите критерии. Това означава, че когато хората идват от тези държави, които са сигурни, трябва да се преценява дали могат да бъдат третирани като бежанци и дали връщани обратно. И се говори за бързи мерки за връщане на такива хора, особено за икономическите емигранти.

- На какъв принцип ще се определя кои бежанци да попаднат в квотата на дадена държава? Ще се взема ли под внимание нуждата на пазара на труда от дадени специалисти например?

- Със сигурност предимство ще има знаенето на език или това дали човек е учил в дадената държава, дали иска да е в нея. Защото е много важно тези хора да се интегрират в обществото, никой не иска създаването на гета.

- Ще има ли промяна на Дъблинския регламент? Какво ще направи ЕП по кризата с бежанците?

- ЕП настоява да има ясни правила. Дъблинският регламент явно не действа, трябва да има и промяна, но това зависи от инициативата на ЕК. Във вторник ние гласувахме Доклада за състоянието на основните човешки права в ЕС 2013-2014 г. и в него предложихме на ЕК много елементи за човешките права и бежанците, разчитаме да направи нужните предложения за законодателни актове.

Ние настояваме още за създаването на изнесени центрове на ЕС в трети държави, където има бежанци - Йордания, Либия, Турция. Целта е още там, на място, да се обработват документите на бежанците и там да се прави селекцията.

А когато говорим за икономически мигранти - създава се Доверителен фонд за Африка - 1,8 млрд. евро ще задели ЕК за създаването му. Целта е нелегалната емиграция в Африка да се прекъсне. Защото, когато на тези хора им се създадат достатъчно нормални условия, те няма да тръгнат към Европа.

 

 

 

 

 

CV

 

 Роден на 26 май 1971 г. във Варна

 Завършил е право и публична администрация

 Адвокат по професия

 Депутат два мандата от ГЕРБ в 41-ото и 42-ото народно събрание

 Евродепутат от ГЕРБ и ЕНП

Мини дебнат бежанците в Хърватия

http://balkani.actualno.com/Mini-debnat-bejancite-v-Hyrvatija-news_495713.html

Хилядите бежанци, тръгнали за Западна Европа, могат да не натъкнат на минни полета, ако решат да тръгнат през Хърватия, предаде БГНЕС. Понастоящем бежанският поток минава транзит през Унгария, в която влиза основно през Сърбия и Македония, които не са членки на ЕС. От 15 септември обаче в Унгария влиза в сила ново законодателство за защита на границите и миграцията, което ожесточава правилата за пресичане на границата на мигрантите. В резултат на това не е изключено бежанският поток да с

В Македония постигнаха споразумение за специалния прокурор

http://balkani.actualno.com/V-Makedonija-postignaha-sporazumenie-za-specialnija-prokuror--news_495720.html

Четирите политически партии рано тази сутрин постигнаха споразумение за избор на специален прокурор. Тази длъжност ще се заема от Катица Янева, предаде БГНЕС. Участниците в маратонските преговори постигнаха споразумение и за приемането на нов Закон за специалната прокуратура. Прокурорът ще има право сам да избира своите заместници. Проектозаконът може още днес да бъде внесен за разглеждане в Парламента. Припомняме, че днес изтичаше срока за избор на специален прокурор съгласно споразуме

Рецепта на седмицата: Пилешки хапки с гъби и кашкавал

http://recipes.actualno.com/Recepta-na-sedmicata-Pileshki-hapki-s-gybi-i-kashkaval-news_495722.html

Необходими продукти: 1 ч.л.сол 150 гр. олио 300 гр. кашкавал 200 гр. гъби печурки 1 кг. картофи 1 кг. пилешки гърди Начин на приготвяне 1. Сварявате картофите, нарязвате ги на парченца, изсипвате ги в тава и овкусявате по желание. 2. Запържвате гъбите и пилешкото месо в подсолена вода, нарязвате ги ги добавяте към картофите. Солта във водата за варене е единствената сол в рецептата. 3. Нарязвате кашкавала на парченца и го разпръсквате в тавата, а отгоре и настъргвате малко от него. 4.

Починаха още двама от тежката катастрофа край Плевен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4983712


През нощта от раните си са починали още двама от пострадалите в тежката катастрофа край Плевен, съобщи
През нощта от раните си са починали още двама от пострадалите в тежката катастрофа край Плевен, съобщи "Нова телевизия". Припомняме, че вчера около 14:00 ч са се ударили два автомобила и микробус на виадукта над жп линията в града. Трима души починаха на място, а други петима бяха тежко пострадали.

Екостая на открито “построиха” родители в Шумен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257652_%D0%95%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE+%E2%80%9C%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%85%D0%B0%E2%80%9D+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%

 С екостая на открито посреща учениците си в първия ден на новата учебна година СОУ “Сава Доброплодни” в Шумен. Средствата за зелената класна стая са събирани на благотворителни базари от училищното настоятелство, то реализирало и проекта за изграждането на обособения кът в част от училищния двор.

 

“Идеята се роди при обсъждане на педагогическия съвет, искаше ни се да направим мобилна сцена за изява на нашите ученици, сред които има деца от специализирани паралелки по хореография.” - разказа директорът на училището Албена Иванова-Неделчева.

 

За събиране на средствата родителите организирали базари с домашни лакомства, произведения на изкуството, децата пък продавали собственоръчно направени палачинки, безалкохолни коктейли и дори цели танци и музикални изпълнения. Впоследствие замисълът за мобилната сцена еволюирал до еко класна стая, която да може да се използва от всички специалности - от музикалните и хореографски паралелки, през художниците до езиковите класове. Сега под клоните на брезите и боровете могат да се провеждат открити уроци, камерни концерти, тържества и художествени пленери.

Да учиш в Кюстендил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982297

Кюстендил в голяма степен е уникален със своя "модел на образование" - това сигурно го признават и в просветното ни министерство. Сред причините за това са многото идеи от кмета на общината Петър Паунов /Дясна коалиция/, чиято любима фраза е: "За и заради децата ни". Наскоро той обяви поредния си замисъл в търсене на най-добрата обстановка,
Кюстендил в голяма степен е уникален със своя "модел на образование" - това сигурно го признават и в просветното ни министерство. Сред причините за това са многото идеи от кмета на общината Петър Паунов /Дясна коалиция/, чиято любима фраза е: "За и заради децата ни". Наскоро той обяви поредния си замисъл в търсене на най-добрата обстановка,

Да учиш в Кюстендил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4982174


Кюстендил в голяма степен е уникален със своя "модел на образование" - това сигурно го признават и в просветното ни министерство. Сред причините за това са многото идеи от кмета на общината Петър Паунов /Дясна коалиция/, чиято любима фраза е: "За и заради децата ни". Наскоро той обяви поредния си замисъл в търсене на най-добрата обстановка,
Кюстендил в голяма степен е уникален със своя "модел на образование" - това сигурно го признават и в просветното ни министерство. Сред причините за това са многото идеи от кмета на общината Петър Паунов /Дясна коалиция/, чиято любима фраза е: "За и заради децата ни". Наскоро той обяви поредния си замисъл в търсене на най-добрата обстановка,

Починаха още двама от тежката катастрофа край Плевен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4983718


През нощта от раните си са починали още двама от пострадалите в тежката катастрофа край Плевен, съобщи "Нова телевизия".
Припомняме, че вчера около 14:00 ч са се ударили два автомобила и микробус на виадукта над жп линията в града. Трима души починаха на място, а други петима бяха тежко пострадали.
През нощта от раните си са починали още двама от пострадалите в тежката катастрофа край Плевен, съобщи "Нова телевизия". Припомняме, че вчера около 14:00 ч са се ударили два автомобила и микробус на виадукта над жп линията в града. Трима души починаха на място, а други петима бяха тежко пострадали.

Oтложиха за ноември делото “Килърите”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257651_O%D1%82%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE+%E2%80%9C%D0%9A%D0%B8%D0%BB%D1%8A%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%E2%80%9D

 Варненският апелативен съд отложи делото срещу престъпната група на “Килърите” за 18 и 19 ноември. Основание за това бе молбата на адвоката на Петър Стоянов - Сумиста, който е бил призован по друго дело в Спе­циализирания наказателен съд в София и не дойде по същото време на заседанието във Варна. Защитникът обаче отнесе глоба от 100 лв.  заради несвоевременното подаване на молбата за отлагане на делото. Въпреки че е бил призован през юни т.г. на заседание в спецсъда за 14 и 15 септември, едва на 12 септември той уведомил с молба Апе­ла­тивния съд във Варна, че иска отлагане. Съдът ще изпрати и писмо до Варненската адвокатска колегия с искане за определяне на резервни защитници на подсъдимите Петър Стоянов и Георги Вълев.

 

Преди да насрочи датата за следващото съдебно заседание, съдебният състав се произнесе по исканията на Янко Попов и Георги Вълев за изменение на мерките им за неотклонение. Защитата на Попов е посочила влошеното здравословно състояние на подсъдимия, като сериозно основание за изменение на процесуалната мярка за принуда. Това обаче може да стане след изготвяне на тройна съдебномедицинска експертиза с участието на пулмолог и кардиолог. Варненският апелативен съд я назначи и разпореди експертите да се произнесат за здравето на подсъдимия, както и дали то позволява да присъства в съдебно заседание и да пребивава във варненския затвор. Ако вещите лица са готови със заключенията си преди датата на следващото съдебно дело, съдът ще се произнесе по изменението на мярката в закрито заседание.

 

Апелативният съд остави без уважение същата молба на бизнесмена Георги Вълев, който вече има влязла в сила присъда от 8 г. затвор за лихварство. Под­съ­димият поиска изменение на мярката заради възможността да работи в затвора. Прокуратурата обаче се противопостави, като изтъкна, че спрямо Вълев все още е висящо наказателното производство за 2 убийства, а освен това би могъл да се възползва от правото на домашен отпуск и да избяга от правосъдните органи. Апелативният съд реши, че няма пречка Вълев да търпи наказание “лишаване от свобода” в бургаския затвор и мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Пътна обстановка в страната - 15 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=301364

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик: поради ремонтно-възстановителни работи на виадукта при км 67 на АМ “Тракия“, се въвежда ВОБД за улеснение на трафика: - в началото на почивните дни /от петък 16:00 до неделя 10:00 часа/ две ленти в посока София-Бургас, една в посока Бургас-София, - в края на почивните дни /от неделя 10:00 часа до понеделник 10:00 часа/ две ленти в посока Бургас-София и една в посока София-Бургас в отбитите участъци.

САС оправда Цветанов за отказаните СРС-та

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257650_%D0%A1%D0%90%D0%A1+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D0%B0+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%A1%D0%A0%D0%A1-%D1%8

 Софийският апелативен съд (САС) оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за отказаните СРС-та.

 

Той бе осъден по това дело на две инстанции на 4 години затвор, защото отказал прилагане на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров и още двама души.

 

През юни ВКС отмени присъдата и върна делото на САС, след като прецени, че съставът на апелативния съд е бил пристрастен и незаконен. Такова усещане оставяли използваните от апелативните съдии изразни средства, които подсказвали, че съставът се чувства лично засегнат от политическото поведение на подсъдимия. Вчера делото приключи за втори път на втора инстанция, като прокуратурата отново поиска да бъде потвърдена първоинстанционната присъда от 4 години затвор.

 

След това решение на съда Цветанов вече е оправдан по всички заведени срещу него дела, макар вчерашната присъда да не е окончателна. Решение на ВКС се чака по делото срещу него за длъжностно присвояване на над 50 000 лв. в полза на Орлин Тодоров. По него Цветанов беше оправдан на две инстанции.

 

След присъдата вчера Цветанов коментира, че винаги е искал справедлив процес.

САЩ подкрепят Черна гора за НАТО

http://news.ibox.bg/news/id_931246066

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън увери премиера на Черна гора Мило Джоканович

Проф. Слатински и подробности от политическия ни пейзаж

http://frognews.bg/news_97689/Prof-Slatinski-i-podrobnosti-ot-politicheskiia-ni-peizaj/

Цветан Цветанов окончателно оправдан от Софийския апелативен съд!ЦСКА пред закриване, няма спасение! Австрийската фирма STRABAG става спонсор на Левски! Ето това са, драги неми, глухи и слепи зрители и скъпи Леевски-реформатори нЕкои подробности от българския политически, бизнес-, финансов и футболен пейзаж.

US рейнджъри разнасят картечница в автобус 76

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257649_US+%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%B2+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%

 Изумителни кадри, от които става ясно, че в градския транспорт на София свободно се превозва картечница, разпространи БЛИЦ. Двама души с военни дрехи, на ревера на единия от които имало надпис US ARMY влезли в неделя следобед в автобус 76, пътуващ от Плиска към центъра и най-невъзмутимо сложили на пода пушкалото върху поставка, сякаш разнасяли пазарска чанта със себе си. Картечницата била без калъф или каквито и да било предпазни средства. В този момент в рейса пътували доста столичани, включително деца, които видимо се притеснили. Носеха с тях лека картечница М16. В част от времето докато единия, който очевидно я носеше, си я беше поставил на стойката на земята, за да не му пречи докато си ръфа баничката... След като приключи с храненето, я вдигна, сгъна стойката невъзмутимо и си я взе на рамо. Хората бяха като втрещени... Дали пък усещането за наближаващо военно положение няма да ни изненада преждевременно, макар и да сме все още уж далече от разгръщащите се конфликтни точки, разказа с изумление пътник, който станал свидетел на случката и дори я заснел с телефона си.

 

От МВР обаче заявиха, че след сигнал са проверили случая и се оказало, че картечницата всъщност била играчка за пейнтбол, която изстрелва топчета с боя вместо истински куршуми.

Меркел иска от Камерън подкрепа за европейска армия

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67661/Merkel-iska-ot-Kameran-podkrepa-za-evropeiska-armiya

/Поглед.инфо/ Германия би подкрепила Великобритяния в нейните стремежи за предоговаряне на условията за членство в ЕС, ако Лондон предприеме стъпки за създаване на европейска военна сила.

Кошмар на село! Спасяваха млада жена от рояк пчели с високопроходима техника

http://petel.bg/Koshmar-na-selo--Spasyavaha-mlada-zhena-ot-royak-pcheli-s-visokoprohodima-tehnika__126811

Снимка Булфото 28-годишна жена от Благоевград е приета в Спешно отделение на благоевградската болница след като била нажилена от рояк...

Нещо става с европейските ценности! Франция иска депортиране на икономическите емигранти

http://petel.bg/Neshho-stava-s-evropeyskite-tsennosti--Frantsiya-iska-deportirane-na-ikonomicheskite-emigranti__126812

Снимка Булфото Европейската гранична агенция Фронтекс трябва да получи право да депортира икономическите емигранти, които влизат...

Най-накрая! Разбра се коя фолк певица има връзка с Богданов

http://petel.bg/Nay-nakraya--Razbra-se-koya-folk-pevitsa-ima-vrazka-s-Bogdanov__126813

След дълги усуквания, локуми и месали най-сетне се разбра коя е мистериозната певица, намачкала чаршафите с мачото Пламен Богданов....

Европа ще потапя кораби на трафиканти в Средиземно море

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257648_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BF%D1%8F+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%

 ЕС ще използва военна сила срещу трафикантите на хора в рамките на военноморската си операция в Средиземно море, предаде АФП, позовавайки се на европейски източници в Брюксел. Новата мярка разрешава на европейските бойни кораби да спират, претърсват, конфискуват и отклоняват плавателни съдове, за които се подозира, че се ползват от каналджии.

 

Те ще могат също да извършват арести, при условие да не навлизат в либийските териториални води. Споразумението е постигнато вчера сутринта на министерска среща на ЕС в Брюксел. Очаква се в сряда страните от ЕС да съобщят приноса си за

 

разширената мисия

 

като целта е новата фаза да влезе в сила в края на септември или началото на октомври, каза източник от ЕС, цитиран от ДПА. Досега операция “Навфор Мед”, която започна в края на юни с четири кораба и 1000 души, се ограничаваше до наблюдение от международни води на престъпните мрежи, които всеки ден изпращат от либийските брегове натоварени с мигранти несигурни плавателни съдове към Италия. Освен това кораби на “Навфор Мед” участваха в спасителни операции, при които бяха избавени от смърт 1500 души.

 

По данни на ООН 121 000 мигранти са пристигнали в Италия от Либия от началото на годината, или по около 450 души на ден. “Мишените не са мигрантите, а хората, които печелят пари от живота им и твърде често от смъртта им”, подчерта шефката на европейската дипломация Федерика Могерини при стартирането на операцията.

 

За новата фаза са необходими

 

още седем фрегати

 

някои от тях с медицинско оборудване, както и хеликоптери, подводници и безпилотни самолети. Арестуваните заподозрени ще бъдат предавани на италианските съдебни власти, а спасените мигранти също ще бъдат закарвани в Италия. При операцията ще бъдат унищожавани използваните от трафикантите морски съдове, особено т.нар. “кораби майки”, които изтеглят в открито море самоделни салове, натоварени с мигранти.

 

Тъй като обаче няма резолюция на Съвета за сигурност на ООН, разрешаваща употреба на сила в либийските териториални води, европейците засега не могат да доближават либийските брегове на по-малко от 12 морски мили.

Днес ще бъде слънчево, температурите стигат до 30°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4983704

Днес в сутрешните часове на отделни места в равнините и котловините видимостта ще бъде намалена от мъгла. През деня ще е слънчево и топло. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 25° и 30°, в София - около 25°. Такава е прогнозата за времето на синоптиците от НИМХ към БАН, съобщи
Днес в сутрешните часове на отделни места в равнините и котловините видимостта ще бъде намалена от мъгла. През деня ще е слънчево и топло. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 25° и 30°, в София - около 25°. Такава е прогнозата за времето на синоптиците от НИМХ към БАН, съобщи "Фокус".

Днес ще бъде слънчево, температурите стигат до 30°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4983710

Днес в сутрешните часове на отделни места в равнините и котловините видимостта ще бъде намалена от мъгла. През деня ще е слънчево и топло. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 25° и 30°, в София - около 25°. Такава е прогнозата за времето на синоптиците от НИМХ към БАН, съобщи "Фокус".
Днес в сутрешните часове на отделни места в равнините и котловините видимостта ще бъде намалена от мъгла. През деня ще е слънчево и топло. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 25° и 30°, в София - около 25°. Такава е прогнозата за времето на синоптиците от НИМХ към БАН, съобщи "Фокус".

Приютът на отец Иван остана без ток и дърва за зимата

http://pik.bg/приютът-на-отец-иван-остана-без-ток-и-дърва-за-зимата-news399597.html

Приютът на отец Иван остана без ток и дърва за зимата

Приютът на отец Иван остана без ток, 5000 лева е сметката към енергото, няма и дърва за зимата, съобщава „Стандарт".

Помогнете да изпратим децата на училище, призовава свещеникът, който се грижи за повече от 300 души. "Домът за сираци в Нови хан и къщите в село Якимово са изправени отново пред криза", заяви пред изданието отец Иван. През август в интервю за вестника свещеникът заяви, че сумите, които трябва да бъдат платени за електроенергия, възлизат на повече от 4000 лв.

Тогава отецът не скри, че лятно време даренията намаляват. Затова може понякога семействата да останат и без ток, а това създава неприятности. "Хладилникът не работи - разваля се храната. Пералнята не работи - не могат да се изперат и понеже повечето са на сонди, не могат да си пуснат сондата за водата и е голям ужас." - сподели тогава отецът.

Днес, месец по-късно, домовете вече са без електричество заради неплатени сметки, които вече възлизат на повече от 5000 лв. Без ток е и домът на самия отец Иван в селото. "Освен този проблем, ние сме изправени и пред криза, защото нямаме дърва за огрев, нямаме и пари, а имаме и други нужди. Имаме много ученици, които ще тръгнат на училище почти неподготвени, имаме 25 деца в детска градина, на които също трябва да се вземат неща. Всички тези деца трябва да ги подготвим за училище." - загрижен е отец Иван.

На 15 септември той ще участва в откриването на учебната година в с. Якимово, където много голяма част от учениците учат.

Единадесет от децата на отец Иван се обучават в Софийската духовна семинария, която на 14 септември отвори вратите си за новата учебна година. "На децата от семинарията трябва да купим черни костюмчета, бели ризи, панталони и други предмети, които ще са им необходими за учебната година." Отец Иван се надява, че добротата на хората отново ще се прояви и мнозина ще са тези, които ще помогнат и тази зима хората в дома в Нови хан и къщите в с. Якимово да прекарат зимата на топло.

Благородният свещеник се грижи за повече от 300 души, повечето от които са деца и младежи. При него попадат хора, които са в трудна житейска ситуация. Голяма част от младежите са от сиропиталища. Останали без подслон и поминък, намират спасение именно при добрия свещеник.

Ако и вие искате да сте съпричастни в доброто дело на отец Иван, може да помогнете, като изпратите средства на следната банкова сметка:

Титуляр на сметката: Дом за сираци "Св. Николай Чудотворец" UNI CREDIT BULBAN Kлон Елин Пелин IBAN: BG72UNCR 96601000411600 BIC: UNCRBGSF

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/305194-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%86-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D1%82%D0%BE%D0%BA-%D0%B8-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0.html

Крим става Бевърли Хилс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257647_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%BC+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%91%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8+%D0%A5%D0%B8%D0%BB%D1%81

 Властите в Крим се заканиха да превърнат полуострова в аналог на американския Бевърли Хилс, заселвайки го със световноизвестни хора, информира вчера НТВ. В открито обръщение ръководителят на региона Сергей Аксьонов кани всички желаещи чужди представители на изкуството, шоубизнеса и спорта да отидат да живеят в Крим.

 

“Ако уважаемите знаменитости поискат да се обосноват тук, ще им помогнем с купуването на имоти и получаването на документи за постоянно местожителство”, заяви Аксьонов, цитиран от в. “Известия”. Местните власти дори обещават безплатна земя на звездите, които се съгласят да рекламират полуострова по света. Ръково­дителят на Евпатория Андрей Филинов обясни, че световните знаменитости ще си съседстват с руски звезди като актьора Михаил Боярски, певеца Дмитрий Харатян, тенесистката Мария Ша­­ра­пова, писателя Виктор Еро­феев. Кметът на Ялта пък на­­мекна за възможността да бъде определен специален участък за “компактно заселение” на звездите по подобие на луксозния квартал в Бевърли Хилс.

 

Поканата на властите на Крим е свързана с нарастващото напоследък количество западни звезди, които искат да получат руско гражданство. Освен Жерар Депар­дийо, руско гражданство с указ на президента Владимир Путин получи и американската легенда на бокса Рой Джонс. В края на август полуострова посети княз Дмитрий Романов, който заяви, че с удоволствие би се преместил от Дания в Крим. Миналата седмица с частна визита там беше и бившият премиер на Италия Силвио Берлускони, който в Севастопол се срещна със своя отколешен приятел Владимир Путин.

Защо искам да има новини на турски език

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/09/15/2605776_zashto_iskam_da_ima_novini_na_turski_ezik/?ref=rss


Като българка и българска гражданка бих искала да имам право на новини и предавания на турски език по държавните медии. Искам да имам правото да живея в страна, в която се признават, харесват и уважават различията.

Идеята да има предавания само по някои регионални канали в този смисъл ме обижда. Тя ми припомня опасността, различията отново да бъдат скривани, изтласквани и непонасяни.

Новините на турски език не са турски новини, а не рядко ги наричат така. Това са наши...

В Берлин картата на метрото вече е преведена на арабски

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257646_%D0%92+%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%

 Компанията за обществен транспорт в германската столица съобщи днес, че планът на берлинското метро вече е преведен на арабски език с помощта на човек, кандидатствал за убежище.

 

Целта на инициативата е да се улесни пътуването из Берлин на пристигащите ежедневно арабскоезични мигранти, предаде АФП.

 

Картата предлага транскрипция на главните метростанции и важна информация за транспортната мрежа на арабски, посочва в комюнике държавната компания.

 

Всички преводи са дело на Ибрахим Кадур (бежанец, пристигнал в Берлин преди няколко седмици) с помощта на член на берлинската организация за подкрепа на бежанците “Моабит хилфт” (“Моабит помага”).

 

Вече са отпечатани 5000 екземпляра от плана, които в петък са били раздадени на министерствата на социалните грижи, на семейството и на здравеопазването, където биват регистрирани новопристигащите в Берлин.

 

Според берлинския в. “Тагесшпигел” само германската столица до края на годината се очаква да приеме около 70 000 бежанци.

Първият учебен ден е

http://pik.bg/първият-учебен-ден-е-news399595.html

Първият учебен ден е

Днес е първият учебен ден и училищният праг за първи път ще прекрачат близо 65 хиляди първокласници.

Само в София първолаците ще са 11 000. Учебната година започва в 2564 училища, а общият брой на учениците е 757 969. За началото на новата учебна година са организирани множество инициативи и празненства. Редица министри и заместниците им ще ударят първия училищен звънец в школата из цяла България.

В 57 училища в страната ремонтните дейности все още продължават, съобщиха от образователното министерство. Броят на първокласниците за тази учебна година е 64 841 деца. Общата бройка на учениците ще е е 757 969. „Тази учебна година ще има общо 68 891 учители. Готовност за започване на учебната година има във всичките 2564 училища в страната", похвалиха се още от образователното министерство. Всички учебници за учениците от първи до седми клас са осигурени, а учебните планове, по които ще учат децата през новата учебна година, вече са одобрени.

 

Виктор Орбан: Те са хора измамени, сърдити и уплашени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257645_%D0%92%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%9E%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%A2%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%2C+%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%8

 Унгарците искат да живеят в мир, да има ред и сигурност. Унгарците не желаят хаос. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан при встъпването в длъжност на нови полицаи в Будапеща.

 

Обръщайки се към служителите на реда, премиерът ги предупреди, че те ще се изправят пред хора, които са измамени, сърдити и уплашени, че при тези срещи трябва да имат не само физическа издръжливост, но и сърце да разберат тези хора. Той призова новите полицаи да защитят „Европа, Унгария и границите”. Орбан поиска от тях да се отнасят човешки, докато безкомпромисно изпълняват законите на страната.

 

Властите в Будапеща изпратиха 868 нови полицаи по южната граница на страната със Сърбия, които трябва да помогнат за справянето с рекордния наплив от имигранти, опитващи се да влязат в ЕС.

 

Според Орбан властите в страната имат право да решават кой може да влиза в страната, а всички пристигащи трябва да изпълняват законите на страната.

 

По повод влизането в сила на по-строгите мерки за нарушителите на границата Орбан каза: „Трафикантите на хора ще бъдат изправени пред наказанията, които заслужават, защото те печелят от живота на други хора. Новите правила, които влизат в сила от утре сутринта, ще защитят по-добре държавните граници”, каза Орбан към полицаите.

 

От 15 септември унгарските власти ще започнат да получават и обработват молби за убежище на самата граница и ще транспортират тези, които са ги подали с автобуси до лагери в другите части на страната. Тези имигранти, които отказват да сътрудничат, ще бъдат задържани на границата, а тези от тях, които пресичат незаконно, опитвайки се да избегнат полицията, ще бъдат арестувани като ги очаква евентуален затвор.

Виена вади армията на границите си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257644_%D0%92%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8

 Австрия изпраща армията на границите си, предаде АФП. Около 2200 австрийски военнослужещи ще бъдат разпределени, за да помогнат с притока на хиляди имигранти, включително за извършване на гранични проверки, съобщи правителството.

 

“Полицията и австрийското министерство на вътрешните работи се нуждаят от подкрепа, те се нуждаят от подкрепата на австрийската армия”, каза канцлерът Вернер Файман във Виена един ден, след като Германия

 

въведе отново граничен контрол

 

по отношение на имигрантите, оставяйки хиляди хора блокирани в Австрия.

 

И Австрия след Германия въвежда по-строг граничен контрол, заяви вицеканцлерът Райнхолд Митерленер на съвместна пресконференция с канцлера Файман, предаде Ройтерс.

 

По-рано вчера отново бе отворена магистралата между Унгария и Австрия, която пресича границата, обяви австрийската компания оператор, след като пътят беше затворен за кратко, предаде Ройтерс. Блокадата на шосе А4 край Никелсдорф е вдигната, но ако се появят хора на магистралата, полицията ще я затвори отново, предупреди АФСИНАГ в официалното си съобщение.

 

Всеки кръгъл час австрийската телевизия предава новини за ескалацията на проблемите, свързани с бежанската вълна, прииждаща в страната. По данни на полицейските служби вчера се очакваше Унгария да направи опит да придвижи и изведе от страната целия бежански поток, намиращ се в момента на територията й.

 

По непотвърдени данни Унгария е разтурила бежанския лагер в Рьоске и към австро-унгарските гранични пунктове Никелсдорф и Хайлиген-кройц

 

се придвижват пеша или с автобуси около 60 000 души

 

Струпването на хора по австрийската граница се увеличава с всеки изминал час. Очерталият се втори поток, който преминава австро-унгарската граница през граничния пункт Хайлигенкройц ескалира. В момента там се намират 3000 души. “Новопристигналите с автобуси се увеличават с 500 души на час”, заяви вчера сутринта говорителят на полицията Гералд Колер.

 

“Очакваме да пристигнат около 10 000 души”, поясни той. Междувре-менно полицията постави на граничния пункт ограничителни заграждения.

 

“В момента просто спираме потока, защото не разполагаме с ресурси и е невъзможно да се пропуснат нови хора. Но хората не се спират, а преминават няколко метра встрани, ситуацията ескалира”, каза говорителят.

 

Междувременно са пристигнали полицейски подкрепления от другите австрийски провинции. Организацията Червен кръст отправя апели по средствата за масова информация за набиране на доброволци, тъй като с наличния капацитет от доброволци е невъзможно да се овладее ситуацията.

Вечерният час

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257643_%D0%92%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%87%D0%B0%D1%81

 Да бъде ли въведен вечерен час за учениците от първи до дванадесети клас за цялата страна? Дали той да започва от определен час, според възрастта на детето или тийнейджъра, или да е унифициран за всички малолетни и непълнолетни? По тези въпроси започна широка дискусия в социалните мрежи, след като стана ясно, че полицията е арестувала 15 непълнолетни в дискотека в Девин. Тийнейджърите са били на възраст между 14 и 17 години. Всички те са изловени в полунощ. Макар че сред тях не е имало пияни и дрогирани, родителите са отнесли по 300 лева глоба за всяко дете, тъй като общинският съвет в града въведе още преди години вечерен час за малолетните и непълнолетните.

 
Теодосий Теодосиев (Тео), учител по физика в Природо-математическата гимназия в Казанлък: Ситен филтър за ученици в дискотеките

 
В дискотеките се пуши, пие, употребяват се наркотици. Затова трябва да се ограничи достъпът на ученици до  тях. Вместо всяка община да решава сама за себе си дали да има вечерен час или не и от колко часа точно да започва той, е редно въпросът да се реши кардинално с въвеждането му за цялата страна, но само ако действително се прецени, че ще има ефект от него.

 

За мен лично по-важно е да не се допуска ходенето на непълнолетни в заведения. В баровете, дискотеките и нощните заведения трябва да се въведе ситен филтър, за да не попадат в тях ученици. Тази е сериозната опасност, защото там те привикват към алкохола, пушат и дори започват да се дрогират.

 

Вечерният час не може да се тълкува еднозначно. Например, ако младежът или девойката са били с родителите си на нивата или до късно са вършили някаква друга работа, не би трябвало да бъдат глобявани. През лятото и есента има доста деца в селата, които помагат на домашните си в прибирането на реколтата или доенето на животните във фермата, например. Освен това по време на учебната година много ученици посещават кръжоци, курсове или частни уроци вечер. Затова въпросът е да се ограничи достъпът на непълнолетни там, където се пуши, пие и се употребяват наркотици. Едно е един ученик да закъснее, защото е учил някъде, и съвсем друго заради волна любовна програма.

 

В никакъв случай не бива да се подхожда с тотални забрани, защото не сме полицейска държава. Освен това как да забраниш на един пълнолетен вече дванадесетокласник да ходи на заведение! Редно е да се намери балансиран подход, да се въведе съответната норма и тя да се спазва стриктно така, както е в Германия например. Неотдавна там едни нашенци вдигаха сватба, както му е обичаят - със зурли и тъпани. Заради шума, макар и във време, което не беше за почивка, им изпратиха полицейски автобус, които откара сватбарите в участъка заедно с булката и младоженеца. Така трябва да е и у нас - забраните да се спазват, а не да се търсят вратички за заобикалянето им.
 
Свещеник Захарий Дечев, университетски преподавател по педагогика: Проблемът е в липсата на дисциплина у дома

 
Редно е да се въведе вечерен час за всички – от 1 до 12 клас и той да не е съобразен с възрастта, а да се брои от определен час за цялата страна. Дванадесетокласниците вече са пълнолетни, но те все още са ученици и трябва да спазват определени задължения и норми. Въпросът опира до дисциплината и по-точно до нейното пълно отсъствие сред подрастващите и непълнолетните, тъй като не се изисква достатъчно от тях още в семейството. Когато родителите подхождат твърде либерално, се стига до това, което по народному се нарича слободия. А, когато тя е налице още от вкъщи, е твърде трудно младият индивид да спазва и обществените норми.  В същото време, доста родители не виждат собствените си пропуски по отношение на всепозволеността и когато стигнат до проблем с децата си, прехвърлят отговорността на училището.

 

Затова редно е и децата, и младите хора да се научат още в семейството да изпълняват определени задължения, да носят отговорности и да се съобразяват с другите. Така, когато трябва да вземат решения навън, ще бъдат не само по-обективни, но и ще са наясно какво е допустимо и какво не, къде свършва толерантността и откъде започва задължението.  

 

Децата и тийнейджърите у нас като цяло не са научени на дисциплина. Напротив, те са възпитани в духа на всепозволеността. Обикновено, на тях са им известни правата, но не и задълженията. Затова, въвеждането на вечерен час е крайно наложително. Това само ще им помогне в живота по-нататък, тъй като навиците се превръщат в поведение, което по естествен път ще ги приучи да уважават правилата и да се съобразяват с обществените норми.

 

Един млад човек в САЩ и Великобритания, например, не може да си купи алкохол, ако не е навършил 21 години, тъй като там това е възрастта, от която започва пълнолетието. Никой дори не дръзва в тези страни да говори, че това нарушава нечии права. Редно е и ние да се научим на ред. 
 
Цвета Брестничка, председател на асоциация „Родители”: Мерките да важат и за 12-класниците

 
Асоциация „Родители” е за това да има ясни правила и те да важат за всички. За децата е добре да знаят, че има и правила, и граници, които трябва да се спазват. Не е проблем пред тях да има известни ограничения, а те да са ясно формулирани и да се съблюдават, като им се разяснява защо се налага те да бъдат спазвани, за да не ги приема като отблъскваща рестрикция. Децата и тийнейджърите трябва да бъдат предпазвани от среда, която не е за тях. Нощните заведения не са безопасни места. И сега има ограничения за излизането на непълнолетни извън дома в късните часове. Ако те са на някакво място без родителите си след 22 часа, е явно нарушение, за което се плаща глоба.

 

Въвеждането на вечерен час е мярка в подкрепа на подобни действия, целящи ограничаване на достъпа на деца до неподходяща среда.

 

По-сложен е въпросът с дванадесетокласниците, които вече са пълнолетни. На практика те не са деца, не са и тийнейджъри, и не могат да влязат в рамките на тези мерки. Общината обаче, може да въведе вечерен час или забрани за посещаване на нощни заведения на ученици от редовна форма на обучение, като по този начин формулировката ще важи и за тях.  Подобни ограничения се приемат от общинските съвети, на чиито заседания или преди тях гражданите също могат да дадат своето мнение.

 

Важно е не само те да бъдат гласувани и приети, но и да бъдат спазвани стриктно, а не да се ловят ученици само кампанийно. Проблем е, ако те не се спазват и никой нехае за съблюдаването им, или пък, се санкционират само определени деца и младежи, а за други излизането след вечерния час не е проблем. Ако се стигне до такова изкривяване, учениците ще нарушават още повече забраните, защото е недопустимо те да не важат в еднаква степен за всички.   

 

Крайно наложително е да се въведат общовалидни ограничителни мерки за всички непълнолетни с цел те да бъдат предпазени от неподходяща за развитието им среда.

Карат фирмите да обясняват всяка покупка над 700 лв. пред НАП

http://pik.bg/карат-фирмите-да-обясняват-всяка-покупка-над-700-лв-пред-нап-news399593.html

Карат фирмите да обясняват всяка покупка над 700 лв. пред НАП

Компаниите ще са длъжни да декларират пред данъчните всички стоки и услуги над 700 лв. с възстановен ДДС, които може да се ползват и за служебни, и за лични нужди, пише "Сега".

Управляващите са на път да въведат абсурдни изисквания в режима за възстановяване на ДДС и да принудят всички фирми да се обясняват пред НАП за дребни и тривиални служебни покупки.

Промени в Закона за ДДС предвиждат всички регистрирани по ДДС компании, които купуват стоки за служебно ползване на стойност над 700 лв. и си възстановяват данъка за тях, да информират изрично НАП, ако тези стоки могат да се ползват и за лични нужди.

Фирмите трябва да предложат разумна методика, по която да се прецени доколко този разход е служебен и доколко - личен. Под ударите на тези текстове заради ниския праг от 700 лв. ще попадне например покупката на масова офис техника като телефони, лаптопи, принтери, а липсата на критерии ще отвори широко вратата за противоречиво тълкуване на закона и двоен аршин, коментират експерти.

Новите текстове са включени в пакет от изменения в общо 6 данъчни закона, публикувани на сайта на Министерството на финансите (МФ). За поредна година министерството не изневери на традицията с един законопроект да изменя почти целия пакет от данъчни закони. Това спестява детайлното аргументиране на промените и ще затрудни дебата в парламента.

Според мотивите на МФ въвеждането на новия режим се налага заради съществуваща съдебна практика по тази тема на Съда на Европа. От текста не става ясно какви точно решения е взимал съдът. Други аргументи не се сочат, няма и оценка за евентуалния ефект.

Промените задължават регистрираните по ДДС фирми да декларират пред НАП всяка доставка на стока или услуга на стойност над 700 лв., която ще се ползва и за служебни, и за лични нужди на собственика, работниците или трети лица и за която е ползвано право за възстановяване на ДДС.

Фирмите са длъжни да информират данъчните, преди да започнат да използват съответната вещ, като в декларацията представят методика каква част от извършените преки разходи са свързани със служебното ползване на стоките.

Изисква се това разпределение да става по "разумен метод", като фирмите трябва да внимават, защото ще могат да предложат промяна в методиката не по-рано от 6 месеца след подаване на първоначалната декларация. Малко успокоение е, че декларациите ще се пращат по електронен път.

Компаниите, които не успеят да уцелят рецептата, рискуват сериозни последици. Ако фирмите не подадат подобна декларация или не начисляват ДДС съобразно представената методика, данъчните ще приемат, че покупката е направена само и единствено за лични нужди. Така възстановеният ДДС ще стане дължим, при това с лихви, считано от датата на придобиване на стоката. Нещо повече - новият режим ще засегне и заварените случаи. Финансовото министерство предлага промените да важат както за нови покупки, така и за всички стоки и услуги, при които ползването е започнало преди влизането в сила на закона. При тях фирмите ще имат срок до 29 февруари 2016 г. за изготвяне на методика.

Промените вчера изненадаха председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. "Това са недоказуеми неща - как ще се доказва доколко дадена стока е за служебно и доколко - за лично ползване. Това отваря врата за избирателно прилагане на закона и преследване на неудобни фирми", коментира Велев.

Във форумите вече се появиха коментари, че на НАП скоро ще й се наложи да излиза с тълкуване какво е разумна методика, а прагът от 700 лв. е прекалено нисък.

От финансовото министерство вчера не коментираха мотивите си за предлаганите законови промени.

Първи звънец за 65 000 първолаци

http://frognews.bg/news_97687/Parvi-zvanets-za-65-000-parvolatsi/

Първи звънец и първи учебен ден - 15 септември 2015 г. Училищният праг за първи път ще прекрачат близо 65 хиляди първокласници.Учебната година започва в 2564 училища, а общият брой на учениците е 757 969.

България на 15-о място по икономическа свобода в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257642_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+15-%D0%BE+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D

 България се нарежда на 15-о място по икономическа свобода в Европейския съюз, като страната ни е със 7,33 точки от максималните 10. Средният резултат за страните от общността е малко по-висок и достига 7,36 т. В световната класация, която обхваща 157 държави и територии, обаче делим 42-ро място с Чехия, Швеция и Ямайка, става ясно от годишния доклад по темата на канадския институт „Фрейзър”, който е разпространен за България от Института за пазарна икономика. Докладът представя картината през 2013 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

 

Страната ни получава най-ниска оценка – 4,93 т., по показателя „Съдебна система и право на собственост”, а в категорията „Достъп до сигурни и стабилни пари” сме с най-висок резултат - 9,43 т. Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията през 2013 г. остава сравнително ниска.

 

В световен мащаб икономическата свобода слабо се увеличава от 6,84 миналата година до 6,86 от максимум 10 точки тази година. Хонконг отново е начело на класацията и за поредна година е следвана от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. На дъното са три африкански държави.

 

Данните на доклада показват, че икономическата свобода води до по-висок стандарт на живот и просперитет на населението. Държавите в първата една четвърт на класацията имат среден БВП на човек от населението в размер на 38 601 щатски долара, а тези на дъното – 6 986 щатски долара. Средната продължителност на живот в най-свободните икономики пък надхвърля 80 години, а тази в най-несвободните е 63 години.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=301357

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 15 септември, ще бъде прекъснато електрозахранването в някои райони на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 9 до 16:00 часа - Варна, местност "Св.

$830 млн. пратили нашенци от Турция в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257641_%24830+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0

 Българските емигранти в Турция са изпратили в родината около 830 млн. долара през 2014 г., сочат данни на Световната банка, цитирани от списание Time и Investor.bg.

 

Сумата формира близо 1,5% от брутния вътрешен продукт на България, който е около 55,7 млрд. долара. Средният емигрант от България в Турция изпраща у нас около 1200 долара годишно.

 

На второ място е Испания, откъдето изпратените средства от български гурбетчии възлизат на 198 млн. долара или 0,35% от БВП на страната. Трета е Германия с трансфери за общо 113 млн. долара към България през миналата година. На четвърто място са САЩ с обща сума от 97 млн. долара, а на пето е Великобритания със 74 млн. долара.

 

Топ 10 се допълва от Италия (72 млн. долара), Гърция (68 млн. долара), Белгия (31 млн. долара), Канада (24 млн. долара) и Холандия (23 млн. долара). Значителни трансфери има и от Австрия (22 млн. долара) и Франция (21 млн. долара).

 

7 млн. долара са изпратили в България емигрантите в Русия. Сред скандинавските държави най-големи са трансферите от Швеция - 10 млн. долара, следвана от Норвегия със 7 млн. долара и Финландия с 2 млн. долара. България получава седемцифрени трансфери и от далечни държави като Австралия (5 млн. долара) и ЮАР (4 млн. долара).

 

В глобален план мигрантите са изпратили 583 млрд. долара в родните си страни през 2014 г., като 440 млрд. долара от тях са били насочени към развиващи се държави.

"Златна зора" е скритият печеливш от гръцкото недоволство

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/15/2608181_zlatna_zora_e_skritiiat_pechelivsh_ot_gruckoto/?ref=rss


С вдигнати запалени факли привърженици на крайно дясната гръцка партия "Златна зора" пеят националния химн, докато слънцето залязва над Термопилите – легендарно място, където цар Леонид и неговите 300 спартанци разгромили многобройната персийска армия през 480 г.пр.Хр.

Застанал пред множеството, евродепутат от най-дясната партия в еврозоната надъхва привържениците си с реч срещу враговете на страната в навечерието на парламентарните избори на 20 септември, разказва "Ройтерс".

В края на октомври ясно ще има ли спад на тарифата за бизнеса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257640_%D0%92+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%

 В края на октомври ще стане ясно дали ще бъде възможно поевтиняване на тока за бизнеса. Това обяви председателят на Коми-сията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по повод намерението на работодателите за нов протест, ако размерът на такса „задължение към обществото” не бъде намален, съобщи БНР, цитирано от Фокус.

 

Според Иванов, за да има намаление, трябва да бъдат намерени достатъчно резерви. „Когато ние взимаме нашето решение, изхождаме от това какви са възможностите на енергийната система да функционира нормално, с други думи постепенно да се излезе от ситуацията на финансов колапс, в който се намира НЕК, но и българската енергетиката като цяло”, коментира той.

 

По повод исканата от бизнеса негова оставка, Иван Иванов отговори, че няма намерение да напуска поста, защото смята, че защитава закона и обществения интерес.

Над 500 туристи пристигнаха с луксозния ”Сийборн Одисей”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257639_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+500+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81+%D0%BB%D1%83%D0%BA%D1%81%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%E2%80%9D%D0%A

 Луксозният пътнически кораб „Сийборн Одисей”, който е на второ посещение през активния круизен сезон в Пристанище Варна, пристигна вчера рано сутринта на Морска гара. От 198-метровият лайнер слязоха за посещение на брега над 500 пасажери от различни националности. Те се отправиха на опознавателна обиколка по маршрути, в които са включени Катедралата, Археологическият музей, Аладжа манастир, Златни пясъци, Побитите камъни и други забележителности на Варна и околностите. Корабът е построен от италианската компания T. Mariotti S.p.A., а плава под флага на Бахамските острови. На борда на плаващия дворец има 225 луксозни кабини, които са разделени на 9 палуби в 13 категории. За нуждите на пасажерите се грижи 341-членен екипаж.

 

„Круизният сезон бе добър за „Пристанище Варна” ЕАД. Ние успяхме да задържим до голяма степен нивата от предходната година, за разлика от много други пристанища на Черно море. Следва да отбележим и факта, че Пристанище Варна привлече и още един лайнер извън предварително заявените. В края на месеца очакваме „World Odyssey”, на борда на който са заснети серии от филма „Корабът на мечтите”, а до края на сезона очакваме още два луксозни лайнера, като работим за привличането и на други кораби. Отзивите от тазгодишните круизни туристи, които посетиха пристанището и града, са отлични. Чужденците са впечатлени от богата история на страната, града и пристанището, коментира кап. Александър Аврамов, ръководител сектор „Морска гара и яхт клуб” на „Пристанище Варна” ЕАД.

Ад на Владая всяка сутрин, пълзим с часове до Княжево докато шефът на пернишката полиция хвърчи с джипа си към Перник и вижда какво става. Комисар, помагай!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/ad-na-vladaya-vsyaka-sutrin-pulzim-s-chasove-do-knyajevo_39895/

Здравейте zaPernik.com

Oбръщам се към Вас с молба за съдействие на хилядите шофьори които всяка сутрин лазим с часове в огромното задръстване което почва преди бензиностания Лукойл - Владая до Княжево.

Идва ЗИМА, а в горепосоченият участък няма ПЪТНА МАРКИРОВКА като почне да пада мъгла, сетете се какво чудо ще настане.

Всяка сутрин към 7.20ч. в посока Перник в района над Владая, необезпокояван от задръстваия лети синия служебен автомобил на шефа на...

Продължава

Битката за трофея в Шампионската лига започва отново днес

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/15/2609768_bitkata_za_trofeia_v_shampionskata_liga_zapochva/?ref=rss


След няколкомесечно прекъсване и оспорвани квалификации най-големият клубен футболен турнир се завръща по европейските терени.

Днес стартът на поредния сезон в Шампионската лига ще бъде даден с шест срещи от груповата фаза на турнира.

Най-интересният сблъсък от програмата, която по традиция започва в 21.45 часа българско време, е между отборите на "Манчестър сити" и "Ювентус" от група D. 

Двата тима са на противоположни полюси след няколкото изиграни мача от...

“Х Фактор” пее за ГЕРБ, “Гласът на България” за БСП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4983367

Два музикални формата отново ще се изправят един срещу друг, но този път не в телевизионния ефир, а по време на предизборната кампания. Талантите от “Х Фактор” начело с финалистите ще пеят за ГЕРБ, а изгрелите певци в “Гласът на България” ще бъдат част от концертите на БСП и левицата.
Това стана ясно броени дни преди старта на кампанията на 25
Два музикални формата отново ще се изправят един срещу друг, но този път не в телевизионния ефир, а по време на предизборната кампания. Талантите от “Х Фактор” начело с финалистите ще пеят за ГЕРБ, а изгрелите певци в “Гласът на България” ще бъдат част от концертите на БСП и левицата. Това стана ясно броени дни преди старта на кампанията на 25

Битката за титлата в Шампионската лига започва отново днес

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/15/2609768_bitkata_za_titlata_v_shampionskata_liga_zapochva/?ref=rss


След няколкомесечно прекъсване и оспорвани квалификации най-големият клубен футболен турнир се завръща по европейските терени.

Днес стартът на поредния сезон в Шампионската лига ще бъде даден с шест срещи от груповата фаза на турнира.

Най-интересният сблъсък от програмата, която по традиция започва в 21.45 часа българско време, е между отборите на "Манчестър сити" и "Ювентус" от група D. 

Двата тима са на противоположни полюси след няколкото изиграни мача от...

Битката е за информационната матрица

http://bulgarski.pogled.info/news/67659/Bitkata-e-za-informatsionnata-matritsa

/Поглед.инфо/ Интервю на К. АНДРОЛОВА И П. ВОЛГИН С ДОСТЕНА ЛАВЕРН, доктор по политическа антропология, автор на „Експертите на прехода”, журналист и преподавател в Страсбургския университет.

НСИ отчете нулева инфлация през август

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257638_%D0%9D%D0%A1%D0%98+%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D1%83%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%B0%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82

 Инфлацията през август е нулева въпреки по-високите цени на електроенергията за бизнеса. Това става ясно от данните на националната статистика, публикувани вчера. През последния летен месец влязоха в сила нови цени на тока, като индустрията получи двойното увеличение на добавката за свободния пазар.

 

От началото на годината пък имаме 0,3 % дефлация

 

Миналият месец има увеличение само в потребителските групи „Хранителни продукти и безалкохолни напитки” и „Алкохол и тютюневи изделия”, обобщават от НСИ. Хляб „Добруджа”, макарони и зърнени закуски са поскъпнали минимално през миналия месец. С нови по-високи цени са били също така свинското и телешкото месо, сиренето, кашкавала и олиото. Отчетено е също така характерното за лятото поскъпване на яйца и цитрусови плодове. Необичайно изглежда обаче за това време от годината поскъпване на краставиците, които са с 42,3% по-високи цени. Ръст нагоре има при листните зеленчуци, захарта, кафето, бирата и високоалкохолните спиртни напитки.

 

За същия период обаче има поевтиняване при ориза, малотрайните колбаси, каймата, рибата и рибните продукти, както и при пресните млека и сезонните плодове и зеленчуци – ябълки, домати, зеле и моркови. С нови,

 

по-ниски цени са зрелият боб и картофите

 

Намалението при цените на облеклата и обувките, в сравнение с юли е 2,4%. В  групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при газообразни горива за битови нужди - с 1,1%, при въглищата - с 1,2%, а при мебелите - с 1,2%. Поскъпнали са също така водонагревателни и отоплителни уреди, готварските печки и малките електрически домакински уреди. С по-високи цени са също така билетите за пътническия въздушен транспорт - с 9,5%, на цветята - с 0,4%, както и на пътнотранспортните застраховки.

 

През август в групите на нехранителните стоки и услугите са се намалили цените на електроенергията с 0,3%, течни горива за битови нужди - с 3,8%, дизелово гориво - с 2,3%, автомобилен бензин А95Н - с 1,6%, автомобилен бензин А98Н - с 1,3%, метан за ЛТС - с 0,4%, телевизионни приемници - с 0,8%, прахове за пране - с 1,1%, козметични продукти и други продукти за лична хигиена. През август 2015 г. цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти, както и на лекарските и на стоматологичните услуги, остават на равнището от предходния месец.

Поредната ненормална учебна година

http://actualno.actualno.com/Porednata-nenormalna-uchebna-godina-news_495258.html

Както миналата година, така и сега, отново по коридорите на Образователното ведомство се усеща полъхът на поредната учебна година, която според чиновниците ще започне що-годе нормално. От известно време насам министър Тодор Танев обикаля по медиите и дава ясно да се разбере, че реформите вървят, че ни чака чисто нов Закон за училищното образование, че той самият ще бъде безкомпромисен, ако някой кърти стара мазилка или слага дограма, докато децата учат, и че ловът на "мъртви образователни души"

Сирийците и богатите им братя от Залива

http://features.actualno.com/Sirijcite-i-bogatite-im-bratja-ot-Zaliva-news_495699.html

Саудитска Арабия иска да финансира строежа на 200 джамии в Германия, но отказва да приема сирийски бежанци. Същото важи за останалите богати страни от Залива. Защо всички те затварят границите си за братята от Сирия? Разбира се, че богатите държави от Персийския залив биха могли да оказват по-голяма помощ на сирийските бежанци. Не е вярно обаче твърдението, което напоследък се чува отвсякъде - че арабите от Залива не правели нищо. През първите месеци от гражданската война в Сирия, започн

Срамно лято за българския спорт!

http://viewpoint.actualno.com/Sramno-ljato-za-bylgarskija-sport-news_495705.html

Лятото на 2015-та беше лятото на световните първенства. А българската излагация в тях беше наистина като за световно! В началото бяха плувците - не че сме имали кой знае какви успехи досега, след Богомилова и Дънгалаков се радвахме на някое, по-скоро случайно влизане във финала. Това лято, обаче, радостта ни се сведе до поначало хубавия факт, че никой от нашите участници в Казан все пак не се удави в басейна. А уж тренират и се състезават в чужбина! Плуването - както и да е, не ни е чак толкова

Сайтът на Путин е бил атакуван от хакери

http://europe.actualno.com/Sajtyt-na-Putin-e-bil-atakuvan-ot-hakeri-news_495711.html

Сайтът на президентът на Русия Владимир Путин е бил обект на хакерска атака в неделя, съобщи БНР, позовавайки се на прессекретаря на Путин Дмитрий Песков. Песков свърза случилото се с проведените в неделя в Русия регионални избори. По думите на прессекретаря сайтът на Централната избирателна комисия също е бил подложен на хакерско нападение, но благодарение на защитните системи двата сайта не са пострадали.

133 парчета от Кристо в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257637_133+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 Опакован в милиони долари и милиарди търпение – така изглежда отстрани пътят в изкуството на Кристо и Жан-Клод. След половин век непрекъсната работа, двойката има 22 реализирани проекта и 37 отхвърлени. Актуалната изложба в Софийската градска художествена галерия сякаш е кратък курс по  история на творчеството им, което промени погледа на човека.

 

Канап, амбалажна хартия, плат, витрини, варели. Все изразни средства на артистите, чиито „картини“ не могат да бъдат вкарани в рамки, защото платно им е целият свят.

 

До 22 ноември в залите на артсалона ценителите имат шанса да видят 133  оригинални номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и музата, както и фотографии на техни творби от Волфганг Волц, покриващи периода от 1963 до 2014 г. Колекцията е съставена лично от Кристо, за да представя творчеството на двамата художници по света.

 

Двойката преговаря с градски и държавни управници с години. Понякога получават „да” от втория път, друг път от третия или никога. Понякога, когато най-сетне дойде заветното разрешение, те вече не го искат. Междувременно обаче докато са чакали някой да даде зелена светлина на изкуството им, са научили и едно друго също много рядко изкуство – това на търпението.

 

„Кристо предостави безусловно творбите. Поиска и получи плановете на галерията и собственоръчно отбеляза кои произведения къде да бъдат наредени“, уточни директорката на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева.

 

Българският зрител познава добре най-мащабните проекти на Кристо и Жан-Клод от десетките тв репортажи – като опакования Райхстаг, „Бягащата ограда“, „Пон Ньоф“, „Чадърите“ или „Портите“. Изложбата обаче ще му ги покаже по нов начин – етап по етап, щрих по щрих.

 

Без съмнение любопитство ще предизвикат и непознатите за широката публика у нас проекти – например за опаковането на античната статуя „Спящият фавн“ от Глиптотеката в Мюнхен. Или пък снимките от реализацията на „Стена от петролни варели“, която затваря малката уличка „Висконти“ в Париж през 1962-а. Така Кристо и Жан-Клод протестират срещу строежа на Стената в Берлин.

Рамацоти на обиколка из София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257636_%D0%A0%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D0%B8%D0%B7+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 Ерос Рамацоти е пожелал да разгледа София в деня на концерта си в „Арена Армеец” на 26 септември. Най-продаваният италиански изпълнител на всички времена е

 

настоял пред организаторите за обиколката,

 

тъй като при предишното си посещение през 2006-а не е имал подобна възможност. Единственото условие на Рамацоти е било да бъде превозван по време на престоя си в София с луксозна лимузина „Ауди А8” в черен цвят.

 

Концертът в София е част от световното турне Perfetto World Tour, което вече започна на 12 септември с шоу на стадиона в Римини (Италия), преди да ”акостира” на 26 септември в „Арена Армеец”. Събитието се провежда под патронажа на посолството на Република Италия в Република България и с подкрепата на Италианския културен институт в София.

 

Билетите за концерта на Ерос Рамацоти в София на 26 септември бяха разпродадени месец преди събитието. След като научил новината, самият изпълнител решил да се откаже от местата, които по договор се пазят от организаторите за неговия мениджмънт. Въпросните билети са точно сто на брой, седящи, и по личното желание на Ерос бяха пуснати миналата седмица срещу 80 лв., за да могат колкото се може повече фенове да видят любимеца си на живо. Това беше и последната възможност за закупуване на билет за едно от най-очакваните музикални събития тази година у нас.

На 15 септември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4983310

Александър Андреев, говорител на ЦИК
Акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет
Проф. Атанас Атанасов, актьор и режисьор
Проф. Огнян Бранков, детски хирург
Драгомир Симеонов, журналист
Георги Илиев-Майкъла, бизнесмен, бивш футболист
Румен Янчев, изпълнителен директор на ЗАД “Булстрад”
Димитрина Ходжева,
Александър Андреев, говорител на ЦИК Акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет Проф. Атанас Атанасов, актьор и режисьор Проф. Огнян Бранков, детски хирург Драгомир Симеонов, журналист Георги Илиев-Майкъла, бизнесмен, бивш футболист Румен Янчев, изпълнителен директор на ЗАД “Булстрад” Димитрина Ходжева,

Най-ленивото същество спи 11 месеца в годината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257635_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%BF%D0%B8+11+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D0%B2+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D

 Обикновеният сънливец, вид гризач от семейство Сънливцови, наричан още съсел и рявка, поставя рекорд по продължителен сън сред бозайниците в естествени условия, установиха учени от Виенския ветеринарен университет. Специалистите са установили, че обикновените сънливци, които се срещат и в България, могат да проспят до 11,4 месеца от годината, ако условията за размножаване през нея са много лоши. Стандартният период на сън при тях е около 7 - 8 месеца. За да изучат поведението на животните, изследователите са уловили 17 обикновени сънливци, имплантирали са им сензори, които измерват на всеки час температурата на тялото им, след което са ги пуснали на свобода. Те са ги наблюдавали в продължение на година. Резултатите от изследването са показали, че 8 от 17-те животни са изпаднали в летаргия още в началото на юни. При пет от тях, които са били по-слаби, зимният сън е продължил с няколко месеца по-дълго от стандартното време. Учените отбелязват, че изследването е било извършено в година с много слаба реколта на букови жълъди, основната храна на обикновените сънливци. Специалистите предполагат, че животните специално се отказват от размножаване през подобни лоши години, тъй като шансовете бъдещото им потомство да набере достатъчно тегло, за да изкара успешно зимата, са много малки.

 

В бъдеще австрийските учени предвиждат да установят как именно организмът на обикновените сънливци се справя с продължителния зимен сън.

Създадоха робот, който се грижи за домашни любимци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257634_%D0%A1%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D

 Канадски учени създадоха робот компаньон на домашни любимци. Той се грижи за кучета и котки, когато стопанинът им не е у дома, съобщи сп. "Сианс е авнир".

 

Кучетата обикновено се въртят в кръг, следят за най-малкия шум зад входната врата, издават жални звуци минути и дори часове наред, когато господарят им не е вкъщи. За да може кучетата да не изпадат в депресия, учени разработиха робот, който се грижи за домашни любимци.

 

Той напомня циклоп - има глава с едно око, уста и две уши. Кръстен е Петбот, свързан е с интернет и е представен на сайта Indiegogo. През месец май следващата година ще бъде пуснат на пазара и ще струва 149 долара.

 

Окото е на върха на главата на Петбот. Става въпрос за камера, която позволява на стопанина във всеки миг от деня да вижда върху екранчето на смартфона си какво прави домашният му любимец. Роботът дава възможност да се поддържа истински контакт с кучето. Той може да го идентифицира с помощта на системата си за лицево разпознаване. Когато почувства, че животното е натъжено и не е достатъчно активно, Петбот го кара да се движи, като го повиква, ползвайки запис с гласа на стопанина му. При всяко подобно взаимодействие камерата прави селфи, което е изпратено до смартфона на стопанина, а кучето получава лакомство, "изхвърлено" от устата на робота. С помощта на тази система за възнаграждения стопаните имат дори възможност да продължат от разстояние дресирането на домашните си любимци. Дистрибуцията на лакомства все пак е контролирана, за да се избегне рискът от затлъстяване.

 

Петбот освен това умее да утешава котки, уверяват създателите му. Проблемът е в това, че според резултатите от неотдавнашно изследване котките понасят много добре отсъствието на стопаните си.

Хората се раждат мързеливи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257633_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B8

 Хората се раждат мързеливи, защото са програмирани да пестят енергия и движенията им са възможно най-опростени, твърдят канадски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

 

Учените от университета "Саймън Фрейзър" във Ванкувър са изследвали

 

динамиката на ходенето

 

Те са сложили оборудване, затрудняващо движението, на мъже и жени. Всички те се приспособили само за минути и естествено открили най-щадящата походка.

 

"Това съответства напълно на осъзнатото от повечето от нас, че предпочитаме да правим нещата с най-малко усилия, например избираме най-късия път, сядаме, вместо да стоим. Убедени сме, че намаляването на енергийната цена е принцип, който ръководи повечето от движенията ни."

 

Откритието е

 

удар за всички, които прекарват часове във фитнеса

 

с надеждата да горят калории. Желаният резултат не се получава, защото нервната система подривно работи срещу целта им. Това обаче има и положителна страна. "Оптимизирането на използваната енергия толкова бързо и точно е впечатляващо постижение за нервната система. Човек трябва да е умен, за да е мързелив" - твърдят учените.

Адът слиза на Земята, но не навсякъде

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257632_%D0%90%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0%2C+%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5

 Следващите две години може да бъдат най-горещите в историята в световен мащаб, показва изследване на Метеорологичната служба на Великобритания. Изследването предупреждава, че може да се очакват големи промени в климата, както и увеличаване на въздействието на парниковите газове върху естествените климатични процеси, предаде Би Би Си. Допълнително въздействие върху нарастващата температура тази година ще има и заради очакваното особено силно явление Ел Ниньо в Тихия океан.  същото време

 

Летните сезони в Европа може да са по-хладни

 

за известен период, докато останалата част от света се затопля.

 

Учените потвърждават, че през 2015 г. средната температура на повърхността на Земята е била на или близо до рекордни нива (0,68 по Целзий над средната за периода 1961 г. - 1990 г.). "Знаем, че някои естествени процеси допринасят за глобалните температури през дадена година, но особено високите температури досега тази година показват трайното въздействие на парниковите газове, които са резултат на човешка дейност", заяви директорът на Метеорологичната служба Стивън Белчър.

 

"Освен ако няма голямо вулканично изригване, изглежда много вероятно, че в световен мащаб 2014, 2015 и 2016 г. ще бъдат сред най-топлите години, регистрирани някога. Това не е случайност. Свидетели сме на въздействието на енергията, която непрекъснато се акумулира в океаните и атмосферата на Земята заради парниковите газове", допълва Роуан Сътън от Метеорологичната служба.

 

Две тенденции, които влияят на климата, са в Тихия океан. Едната от тях е климатичното явление Ел Ниньо, повтарящо се средно през около пет години, което предизвиква проливни дъждове там, където обикновено има суша, и суша там, където нормално има валежи. Тази година се очаква Ел Ниньо да бъде особено силно, подобно на това през 1998 г. Възможно е да се увеличи рискът от засушаване в Южна Африка, Източна Азия и Филипините, както и да има наводнения в Южна Америка.

 

Ел Ниньо също може да донесе по-високи валежи, а понякога и наводнения в региона на Африканския рог и по-сухи условия в Южна Африка. Най-силно проявилият се Ел Ниньо е регистриран през 1997-1998 година. Феноменът е надхвърлил значително нормите и през 1972-1973, както и десетилетие по-късно през 1982-1983 година. Едно добро последствие може да е краят на 4-годишната суша в Калифорния.

 

Втората промяна ще е при десетгодишния температурен цикъл в Северния Тих океан. През последното десетилетие той е бил в хладна фаза и това забави повишаването на средната температура. Сега навлиза в топлата си фаза, което ще доведе до затопляне. Тези две събития, които ще доведат до затопляне, ще бъдат частично компенсирани от температурния модел на Атлантическия океан, който навлиза в студена фаза. Това може да доведе и до

 

възстановяването на ледовете

 

в близките региони.

 

Това, което учените могат да кажат в момента, е, че промените в Атлантическия океан вероятно ще доведат до по-хладни и по-сухи лета в Европа за десетилетие, но не са сигурни чие влияние ще надделее - на Тихия или на Атлантическия океан. Метеорологичната служба е особено предпазлива в дългосрочните си прогнози, след като беше остро критикувана в миналото, когато се знаеше още по-малко за естествените процеси в океаните.

 

Според учените е нямало реално спиране на затоплянето на Земята през последните години, защото океаните продължават да се затоплят, а ледът продължава да се топи. "Не можем да бъдем сигурни, че това е краят на забавянето (на покачването на глобалните температури - бел. ред.), но десетгодишните процеси на затопляне вероятно ще достигнат нивата от края на 20 век в рамките на две години", смята Адам Скайф от Метеорологичната служба.

15 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=301356

Събития: 608 г. — Свети Бонифаций IV става папа. 668 г. — Римският император Констант II е убит в банята си от заговорници. 921 г. — Света Людмила е убита по заповед на снаха си в Тетин. 1514 г. — Томас Уолси е избран за архиепископ на Йорк.

Учени пишат писмо до Космоса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257631_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE+%D0%B4%D0%BE+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B0

 Екип от британски астрономи планира със съдействието на фонда на Юрий Милнер Breakthrough Initiatives да напише своеобразно "писмо до извънземните" с кратко описание на човечеството. То трябва да им помогне да ни открият в Космоса. Учените обаче засега не са уверени дали такова писмо трябва да бъде изпращано, предаде Би Би Си.

 

В края на юли руският милиардер Юрий Милнер и британският космолог Стивън Хокинг лансираха проекта Breakthrough Listen, в рамките на който Милнер отпусна 100 милиона долара за търсене на извънземен разум. Проектът се основава на

 

пости-гнатото досега

 

от  програмата SETI.

 

Една от първите инициативи бе обявяването на конкурса Breakthrough Message. В неговите рамки Милнер и съмишлениците му предложиха на учени от цял свят да формулират кратко послание до извънземните. Целта му е да ги информира за съществуването ни и да им помогне да ни намерят. Наградният фонд е 1 милион долара.

 

Редица британски астрономи на конференция на британската секция на програмата за търсене на извънземен разум UK SETI в Лийдс предложиха заедно да формулират това послание. Учените, сред които философи и лингвисти, се обединиха около идеята за създаване на специален комитет, който да подготви

 

базовите моменти

 

на това космическо "писмо в бутилка" и да реши в какъв формат да ето - буквено-цифров, графичен или друг.

 

Когато учените обсъждаха въпроса дали си заслужава да бъде изпращано подобно "писмо до извънземните", мненията им се разделиха поравно. Засега те не са постигнали единогласие по въпроса дали писмото трябва да бъде изпратено, или би застрашило човечеството.

 

Какъвто и да е отговорът на този въпрос, фондът на Милнер обещава да не изпраща до извънземните "писмото в бутилка", докато научният свят в широкия смисъл не постигне консенсус.

 

В случай че британските астрономи спечелят конкурса, те ще вложат получените средства в проекта SETI за търсене на извънземен живот.

 

"Би било много наивно да се предполага, че извънземните

 

ще долетят

 

за да ни изядат или да ни завладеят. Малко вероятно е. Какво може да се случи на практика - това, което е ставало през последните десетилетия, когато развита западна цивилизация се срещне с първобитни или слабо развити племена" - смята астрономът и философ Андерс Сандберг от Оксфордския университет, който е за изпращането на посланието до извънземните.

 

По думите му подобен риск е оправдан, тъй като нашата цивилизация е изправена пред много проблеми и по-развитите извънземни биха могли да ни помогнат със своя опит.

 

“Когато пишеш писмо, понякога е доста трудно да си подбираш думите, особено когато получателят е извънземна цивилизация, която може изобщо да не знае какво е дума“, казва Джон Хъндерсън пред британския в. „Таймс“.

 

Екипът теоретично предполага, че съобщението може да бъде съставено в три форми – пиктографска, математическа и текстова, но

 

никой не е сигурен

 

коя от тях е по-приемлива. Никой със сигурност не може да каже, дали извънземните имат уши, дали си струва в посланието да са включени картинки. Ако се използва прекалено сложен синтаксис, например, възниква проблем, свързан с безопасността, защото извънземните могат да се отдръпнат от цифрово послание, което може да се възприеме като замаскирана вредна програма.

Със средства от Европа бе променен обликът на Сливен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982290

РОСИЦА НИКОЛОВА
Кметът на Сливен Кольо Милев /БСП/ и неговият екип приключват мандата си с изпълнението на три големи европейски проекта на обща стойност за близо 74 млн. лева.
РОСИЦА НИКОЛОВА Кметът на Сливен Кольо Милев /БСП/ и неговият екип приключват мандата си с изпълнението на три големи европейски проекта на обща стойност за близо 74 млн. лева. "Тези проекти бяха особено предизвикателство за нас. При предишното общинско ръководство финансирането от Европа за Сливен бе спряно като наказателна мярка.

Със средства от Европа бе променен обликът на Сливен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4982168

Кметът на Сливен Кольо Милев /БСП/ и неговият екип приключват мандата си с изпълнението на три големи европейски проекта на обща стойност за близо 74 млн. лева.
"Тези проекти бяха особено предизвикателство за нас. При предишното общинско ръководство финансирането от Европа за Сливен бе спряно като наказателна мярка.
Кметът на Сливен Кольо Милев /БСП/ и неговият екип приключват мандата си с изпълнението на три големи европейски проекта на обща стойност за близо 74 млн. лева. "Тези проекти бяха особено предизвикателство за нас. При предишното общинско ръководство финансирането от Европа за Сливен бе спряно като наказателна мярка.

Полицейските шефове решават тестове като ученици

http://petel.bg/Politseyskite-shefove-reshavat-testove-kato-uchenitsi__126806

Илюстрация: Булфото Всички шефове на РПУ-та в България ще попълват тестове като първолаци в началото на учебната година. Целта е да...

Тодор Танев: Чакаме 100 милиона за увеличение на учителските заплати

http://petel.bg/Todor-Tanev--CHakame-100-miliona-za-uvelichenie-na-uchitelskite-zaplati__126807

Снимка Булфото Министерството на образованието очаква 100 милиона лева за повишаване на заплатите на учителите, за които има обещанието...

"Шарли Ебдо" се изгаври с удавеното сирийче Айлян

http://petel.bg/SHarli-Ebdo-se-izgavri-s-udavenoto-siriyche-Aylyan__126809

Карикатурите на "Шарли Ебдо", 24chasa.bg Френският сатиричен вестник "Шарли Ебдо" публикува карикатури с 3-годишното сирийче Айлян, което се...

Мъж се барикадира в дома си, полицията отцепи улицата, за да не се дразни от шума

http://petel.bg/Mazh-se-barikadira-v-doma-si--politsiyata-ottsepi-ulitsata--za-da-ne-se-drazni-ot-shuma__126810

Снимка Булфото Близо 15 часа млад мъж стои заключен в дома си в столичния квартал „Илиянци". Той е около 30-годишен и има психическо...

Български паспорт само срещу изпит по история на България

http://bulgarski.pogled.info/news/67658/Balgarski-pasport-samo-sreshtu-izpit-po-istoriya-na-Balgariya

/Поглед.инфо/ Български паспорт да се дава срещу изпит по история на България, конституционно устройство на страната и познаване на местната култура, предлага Министерството на правосъдието на Народното събрание. Очаква се идеята да бъде обсъдена в сряда на заседание на парламентарната Комисия по политиките за българите в чужбина. Изпитът може да бъде въведен с промени в Закона за българското гражданство.

Св. вмчк Никита. Преп. Филотей. Св. мчк Леонид

http://www.cross.bg/nikita-sveti-moshtite-1480721.html

/КРОСС/  Когато честният и животворящ Кръст Господен - това знамение за победа, бил издигнат високо над света, съименникът на победата свети Никита застанал под неговата сянка. Вчера ние празнувахме Въздвижението на светия Кръст, непобедимата победа за света, а днес облажаваме свети Никита, чието име означава победител. Този добър воин на Иисуса Христа застанал под кръста като под знаме, за да води битка против враговете на светия Кръст, в чест на Разпнатия на него. Един воюва за земния цар, друг - за своя живот и суетна слава, трети - за временните богатства, а свети Никита воювал за Единия си Господ Иисус Христос, Който е Цар на всяко творение, наша слава и неоскъдняващо богатство. За това, къде и как се подвизавал заради Христа този воин, разказва следното. Когато при царуването на светия равноапостолен цар Константин Велики християнската вяра започнала да се разпространява по цялата вселена, тогава и в готската страна*, отвъд Истър (старото име на река Дунав, бел.ред.), като светъл лъч в тъмнината възсияло светото благочестие. В тази страна бил роден, кръстен и възпитан свети Никита. Готският епископ Теофил († около 340 г., бел.ред.), който взел участие в първия Никейски съборРечник, изповядвал догматите на православната вяра и подписал определенията на събора, просветил Никита със светлината на вярата и го кръстил в името на Отца и Сина и Светия Дух. * Земята на готите се простирала от долното течение на Висла до Черно море

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване