Незагасена цигари подпали къщата на жена

http://pik.bg/незагасена-цигари-подпали-къщата-на-жена-news399884.html

Незагасена цигари подпали къщата на жена

75-годишна жена подпали къщата си, след като забравила да загаси фаса си. Пожарът е лумнал около 08:30 часа вчера на улица „Оборище” №1 в Айтос.

Притеснената пенсионерка веднага позвънила на телефон 112 за помощ. Не след дълго огънят бил потушен от един противопожарен автомобил и двама огнеборци. Жената признала сама на пожарникарите, че сутринта пиела кафето си с цигара, но по невнимание този път пропуснала да я загаси в пепелника.

От инцидента няма пострадали, нанесени са минимални щети.

 

Бутат още 14 къщи в "Максуда"

http://petel.bg/Butat-oshhe-14-kashhi-v-Maksuda__126897

Снимка: Булфото Втора акция за разрушаване на незаконни постройки ще има скоро в ромската махала "Максуда" във Варна. Това съобщи за NEWS7...

Родените през февруари са много потайни, през май знаят страстно да обичат, а през юни ...

http://petel.bg/Rodenite-prez-fevruari-sa-mnogo-potayni--prez-may-znayat-strastno-da-obichat--a-prez-yuni----__126890

Всеки месец на раждане носи определени характеристики. Открийте какво ви носи вашия, пише "За жената".Януари ‐ разговорчиви Родените...

Изведоха психично болния мъж, барикадирал се в столичния кв. "Илиянци"

http://petel.bg/Izvedoha-psihichno-bolniya-mazh--barikadiral-se-v-stolichniya-kv--Iliyantsi__126898

Снимка: Булфото, архив Барикадираният мъж от столичния кв. „Илиянци” е изведен от апартамента си. Това съобщиха от пресцентъра на МВР,...

Блиц: Майката на починалото близначе е епилептичка. Бебето било недоносено

http://petel.bg/-Blits--Maykata-na-pochinaloto-bliznache-e-epileptichka--Bebeto-bilo-nedonoseno__126899

Снимка: Булфото 37-годишната Галина, майка на починалото вчера в карловското село новородено близначе, е епилептичка, научи блиц от свои...

Мариана Векилска неузнаваема! Свалила 11 килограма с диетата 6х6

http://petel.bg/Mariana-Vekilska-neuznavaema--Svalila-11-kilograma-s-dietata-6h6__126885

Mapиaнa Beĸилcĸa oт няĸoлĸo дни e в цeнтъpa нa мeдиитe c нoвaтa cи фигypa, ĸaтo извaянa e! Boдeщaтa Mapиaнa Beĸилcĸa пpeдизвиĸa иcтинcĸи фypop ĸaтo ce пoяви в eфиp...

Откриха първото ново училище в Пловдивска област след 1989 г. (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984577

Единственото ново училище в Пловдивска област от 1989 г. насам отвори врати на 15 септември в с. Маноле. Сградата е построена само за 9 месеца, след като кабинетът отпусна 5 млн. лева. Още 250 000 лева е дала община
Единственото ново училище в Пловдивска област от 1989 г. насам отвори врати на 15 септември в с. Маноле. Сградата е построена само за 9 месеца, след като кабинетът отпусна 5 млн. лева. Още 250 000 лева е дала община "Марица" и е дарила 100 дка на учебното заведение. "Първата копка на школото е направена още през 1986 г.

Бойко Борисов: Дано Гърция избере стабилно правителство, за да успеем да построим интерконектори

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/15/2610335_boiko_borisov_dano_gurciia_izbere_stabilno/?ref=rss


Все още нямаме сигурна гаранция в документ, че "Южен поток" е прекратен. България въпреки това има ясно заявена позиция, че ще има газов хъб около Варна. В проекта ще бъдат добре дошли всички големи световни компании, заяви Бойко Борисов по време на конференция, посветена на енергетиката в Югоизточна Европа. 

"За да изградим газоразпределителя, са много важни интерконекторните връзки с Гърция, Сърбия и Румъния. Някои от тях вървят добре, а други не, като този с румънската страна",...

Обмислят въвеждане на данък „вредни храни"

http://www.moreto.net/novini.php?n=301404

Данък вредни храни предлага да се въведе здравното министерство. Следващата сряда министърът на здравеопазването Петър Москов ще даде повече разяснения по предложението, като предстои и публично обсъждане, както ще има и информационна кампания.

Глория се опъна за концерта в НДК

http://www.bnews.bg/article-141526

Фолк певицата готви концерт по повод 20-годишната си откакто е на сцена и дава мило и драго, за да изглежда добре.

Ужас на пътя! Мъж е в кома, след като бе блъснат на пешеходна пътека

http://pik.bg/ужас-на-пътя-мъж-е-в-кома-след-като-бе-блъснат-на-пешеходна-пътека-news399882.html

Ужас на пътя! Мъж е в кома, след като бе блъснат на пешеходна пътека

49-годишен бургазлия се бори за живота си в „Реанимация” на МБАЛ-Бургас, след като бе пометен на пешеходна пътека от „Шевролет Авео”. Тежкият инцидент е станал вчера, броени минути преди полунощ, пише Флагман.бг.

Мъжът тръгнал да пресича кръстовището на бургаските улици „Стефан Стамболов”и „Струга” на указаното за това място, но бил пометен от лекия автомобил, който изскочил изневиделица. Водачът на „Шевролета” 66-годишният Г. Г. от Бургас буквално връхлетял върху пешеходеца, тъй като карал твърде бързо. Той обяснил при разпита, че изобщо не видял бургазлията. Освен бързото шофиране, Г.Г. отнел и предимството, което дава „зебрата” на пресичащите платното за движение.

В резултат на тежкия удар, 49-годишният И. М. е изпаднал в кома. Той е приет в болницата с фрактури и на двата глезена, с опасност за живота.

Путин: "Ислямска държава" може да бъде изгонена като всички помогнем на Асад

http://offnews.bg/news/n_1/n_558878.html

Русия оказва и ще продължи да оказва военно-техническа помощ на сирийското правителство в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава". Това заяви президентът Владимир Путин в изказване на срещата на върха на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) в таджикистанската столица Душанбе. Той призова и други страни да се присъединят към Москва по този въпрос. "Очевидно е, че без активното участие на сирийските власти и армията (...) в борбата с "Ислямска държава" не може да бъдат изгонени терористите от тази страна, както и от региона като цяло", посочи руският президент. Путин каза, че е необходимо да се оставят настрана геополитическите амбиции, да не се използват двойни стандарти и политика на пряко или косвено използване на отделни терористични групировки за постигане на собствени конюнктурни цели, включително за смяна на неугодни на когото и да било правителства и режими. Руският президент отхвърли твърденията, че подкрепата на Москва за режима на сирийския президент Башар Асад е довела до бежански поток. Той увери, че без тази подкрепа броят на сирийските бежанци към Европа щеше да бъде много по-голям. Путин заяви също, че обстановката в Афганистан деградира след изтеглянето на основната част от чуждестранните военни контингенти, и в страната се разширява влиянието на "Ислямска държава". Съединените щати приветстват конструктивната роля на Русия в борбата с “Ислямска държава”, но тя не може да включва пряка помощ за режима на Асад и подкрепата на режима по отношение на насилието над своя народ. Това заяви по-рано говорителят на американския държавен департамент Джон Кърби. Той отказа коментира данните за разполагането на руска военна техника в Сирия. Междувременно руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че Москва ще продължи да оказва военно-техническа подкрепа на сирийското правителство в борбата му срещу джихадистите.

Намалиха наемите на студентските общежития в Свищов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984554



По-ниски наеми и такси ще заплащат студенти от Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов за общежитие през новата академична година. По решение на ръководството на ВУЗ-а с цел облекчаване на разходите за месечната издръжка таксата, която дават настанените в студентските общежития за текущ ремонт и аварии е намалена от 35 на 25 лева за семестър.
По-ниски наеми и такси ще заплащат студенти от Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов за общежитие през новата академична година. По решение на ръководството на ВУЗ-а с цел облекчаване на разходите за месечната издръжка таксата, която дават настанените в студентските общежития за текущ ремонт и аварии е намалена от 35 на 25 лева за семестър.

Първата денонощна книжарница отваря врати в НДК

http://www.mediapool.bg/parvata-denonoshtna-knizharnitsa-otvarya-vrati-v-ndk-news239282.html

Първата в България денонощна книжарница отваря врати в Националния дворец на културата (НДК) в София. Новото "литературно пространство" ще се казва "Перото" и е част от цялостната стратегия за подкрепа на литературата, каза директорът на НДК Мирослав Боршош във вторник пред бТВ. "Перото" се открива на 16 септември.   "То ще е място, където писателите, поетите, издателите, преводачите и читателите ще могат да се събират. Представлява всъщност денонощна книжарница и библиотека: може да четете книгата, която обичате, а след това или да я оставите, или да я купите", обясни Боршош.   "Започваме с много сериозна програма, почти всеки ден ще има представяния на книги. Всички издателства са добре дошли. В понеделник ще имаме специален литературен гид, в който хора, много свързани с четенето, ще представят най-новите книги, тенденции в литературата, авторите. Няколко литературни клуба ще живеят на новото място. Започваме с 24-часово четене в 6 часа.", съобщи Боршош.   Десет дни по-късно в НДК отваря врати и театър "Азарян". Врати отваря и второ "театрално пространство", наречено ДНК. То ще дава сцена на независимия театър и ще е място за пърформанси. По повод предстоящия ремонт на НДК Боршош каза, това е държавническа позиция, тъй като НДК е най-голямата и влиятелна културна институция.   Инвестицията в подобно пространство и превръщането му в модерен европейски и световен център е много важно принципно решение, подчерта той.   Все още обаче не е изяснено какво точно ще включва ремонтът. Разчетите за това, колко би струвал той, се изготвят в момента от работна група при Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В момента тече и обновлението на пространството около НДК, което обаче се извършва от Столичната община.

Бащата на зверски убитата Вероника: Присъдата на убиеца на дъщеря ни е частично успокоение

http://pik.bg/бащата-на-зверски-убитата-вероника-присъдата-на-убиеца-на-дъщеря-ни-е-частично-успокоение-news399881.html

Бащата на зверски убитата Вероника:  Присъдата на убиеца на дъщеря ни е частично успокоение

Присъдата, наложена на убиеца на дъщеря ни – Илиян Здравков, е частично успокоение. Това каза бащата на убитата 24-годишна студентка Вероника Здравкова , минути след като приключи делото.

Майката – Надя Трайкова посочи, че 30-те години, наложени на Здравков, са най-високата възможна присъда според законa, но въпреки това опечаленото семейство не може да бyде удовлетворено от нищо. „Детето ни няма да се върне, каквато и присъда да му дадат“, каза още майката на Вероника.

Освен това допълни, че тя и нейните близки ще продължат да настояват за законови промени на Съдебната система, защото по думите й, хора като Здравков трябва да са в затвора. Прокурорът по делото Цани Попов посочи, че няма да обжалва наложената присъда, защото законът не го позволява.

„Аз не мога да обжалвам, тъй като законът е такъв, че това е максималният срок, за който той може да бъде лишен от свобода, тъй като делото се разглежда по тази процедура. По-висока присъда от това не може да получи“, каза още прокурор Попов. 

Русия иска разговори между Путин и Обама за Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984572

Диалогът между Москва и Вашингтон относно разрешаването на конфликта в Сирия е крайно належащ, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.
Песков направи коментара, след като е бил запитан дали преговорите за Сирия са възможни между руския президент Владимир Путин и американския му колега Барак Обама.
Диалогът между Москва и Вашингтон относно разрешаването на конфликта в Сирия е крайно належащ, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. Песков направи коментара, след като е бил запитан дали преговорите за Сирия са възможни между руския президент Владимир Путин и американския му колега Барак Обама.

Майкъл Джордан спечели от кецове през 2014 г. повече, отколкото през баскетболната си кариера

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/15/2610307_maikul_djordan_specheli_ot_kecove_prez_2014_g_poveche/?ref=rss


Не е тайна, че Майкъл Джордан и "Найки" печелят много от продажбата на маратонки "Еър Джордан".

Но инфографика на PBS показва колко успешна е тази линия, която отдавна е придобила култов статус сред любителите на кецовете.

Само през 2014 г. Джордан е спечели 100 милиона долара от продажба на маратонки. Това е повече от 94-те милиона долара, които спечели за цялата си блестяща 15-годишна кариера като баскетболист. Тези приходи го направиха най-добре платения оттеглил се...

Починал генерал командва Сухопътните ни войски според сайта на НАТО

http://pik.bg/починал-генерал-командва-сухопътните-ни-войски-според-сайта-на-нато-news399878.html

Починал генерал командва Сухопътните ни войски според сайта на НАТО

В момента командир на Сухопътните ни войски е генерал-майор Нейко Ненов. Това може да види всеки, който отвори сайта на НАТО. Генeрал Ненов обаче почина от тумор в мозъка още на 28 януари т.г. и то като зам.-началник на отбраната, а не шеф на пехотата.

Според електронното издание на пакта негов заместник е ген. Красимир Кънев, който от почти година е в пенсия.Объркването не свършва дотук. В Алианса за шеф на Съвместното командване на силите, най-висшият оперативен орган за ръководство на войската ни, водят генерал-лейтенант Атанас Самандов.Но той свали пагоните миналата година поради навършване на пределна възраст за званието и от септември 2014г. е секретар на президента Росен Плевнелиев по въпросите на отбраната и сигурността. В пакта още “смятат”, че командир на ВВС е генерал-майор Константин Попов, но той отдавна сдаде поста на генерал-майор Румен Радев. Най-странното е, че в сайта на НАТО военен №1 - вицеадмирал Румен Николов, е представен хем като началник на отбраната, хем като командир на ВМС, което пък е най-големият абсурд. Излагането е пълно и за този международен резил вината е на политическото ръководство на МО, защото отговорността за връзките и контактите с Алианса е негова. Освен това според Закона за отбраната и въоръжените сили медийната политика в сферата на отбраната се води от политическия екип на министъра, който поддържа и сайта на МО. Но явно никой от неговите съветници и медийни “експерти” не си е направил труда да види как НАТО представя армията ни на официалните си електронни страници. За което получават заплата от данъкоплатците.

Тази година у нас са планирани над 70 международни учения, повечето от които са с части на сухопътните ни войски. Логично е преди чуждите военни да дойдат в България, да поискат да разберат кой кой е в армията ни, като отворят сайта на пакта. И ако някой пожелае да види ген. Нейко Ненов, какво ще се случи тогава? Става страшно. В крайна сметка това съвсем не са безобидни грешки,породени от безхаберие.Те са индикатор, че политиците ни не бръснат войската за пет стотинки. Отношението към армията е по силата на логиката, че има там някакви пагони, които “служат на нас”, а не на държавата. В английския вариант на българския сайт на МО, който се поддържа от политическия кабинет на ведомството, няма заложена структура Българска армия. Има само министър Николай Ненчев и заместниците му - със снимки, биографии и т.н. 

361 210 работещи българи живеят едва с 340 лв. на месец

http://econ.bg/Новини/361-210-работещи-българи-живеят-едва-с-340-лв-на-месец_l.a_i.696986_at.1.html

361 210 българи живеят само с минимална работна заплата. Това заявява финансовият министър Владислав Горанов в писмен отговор, информира БГНЕС. ...

361 210 работещи българи живеят с едва 340 лв. на месец

http://econ.bg/Новини/361-210-работещи-българи-живеят-с-едва-340-лв-на-месец_l.a_i.696986_at.1.html

361 210 българи живеят само с минимална работна заплата. Това заявява финансовият министър Владислав Горанов в писмен отговор, информира БГНЕС. ...

Путин: Русия ще продължи да предоставя военна помощ на Асад

http://www.cross.bg/pytin-rysiya-ryskiyat-1480763.html

/КРОСС/ Русия оказва и ще продължава да оказва необходимата военно-техническа помощ на Дамаск в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД). Това заяви руският президент Владимир Путин в речта си в столицата на Таджикистан по време на срещата на върха на Организацията на договора за колективна сигурност. „Ние подкрепяме правителството на Сирия, бих искал да кажа това, в противопоставянето на терористичната агресия, оказваме му и ще продължаваме да му оказваме необходимата военно-техническа помощ“, каза руският лидер. Той призова останалите страни да се присъединят към Москва по този въпрос. „Очевидно, без активното участие на сирийските власти и военните, без участието на сирийската армия на териториите, както казват военните, в борбата срещу „Ислямска държава“, терористите от тази страна и от региона като цяло, няма да могат да бъдат прогонени, да бъде защитен от унищожаване, поробване и варварство многонационалният и мулти-конфесионален сирийски народ“, подчерта Путин. Руският президент призова Запада да се откаже от използването на терористите за сваляне на неугодните режими

Видео: Директорът на BMW колабира на автомобилното изложение във Франкфурт

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/15/2610309_video_direktorut_na_bmw_kolabira_na_avtomobilnoto/?ref=rss




Главният изпълнителен директор на BMW Харалд Крюгер колабира по време на представяне на най-новите модели на компанията на Международното автомобилно изложение ИАА (IAA) във Франкфурт, предаде "Ройтерс".

Крюгер, който е на 49 години и оглавява BMW от май тази година, даваше пресконференция на щанда на компанията, когато падна на пода. Двама охранители му помогнаха да слезе от сцената.

По-късно от компанията уточниха, че Крюгер е получил замайване, но е в...

Всички прокурори и съдии на кино, моля

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/15/2610286_vsichki_prokurori_i_sudii_na_kino_molia/?ref=rss


Носителят на наградата на критиката на "София филм фест" - българо-румънският филм "Защо аз" на режисьора Тудор Джурджу, влиза в разпространение в няколко столични салона на 2 октомври, съобщиха продуцентите от българска страна братя Чучкови.

Филмът е заснет по истинската история на младия и обещаващ румънски прокурор Кристиан Панаит от 2002 г., който внезапно е повишен и получава важно дело за корупция срещу свой висшестоящ колега. Панаит започва свое щателно разследване, но...

Дете на 2 г. се удави в септична яма в двора на дома си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984546

Дете на 2 години и половина се е удавило в септична яма в пловдивското село Белозем. Инцидентът е станал вчера. Това съобщи кметът на селото Иван Тачев пред
Дете на 2 години и половина се е удавило в септична яма в пловдивското село Белозем. Инцидентът е станал вчера. Това съобщи кметът на селото Иван Тачев пред "Фокус". По думите му, детето, което е от ромски произход, е паднало сутринта в септична яма, изкопана на двора на къщата, където е живеело. Според кмета по време на фаталния инцидент

22-ма имигранти се удавиха край Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984514

22-ма имигранти се удавиха, а над 200 бяха спасени, след като дървена лодка се преобърна край бреговете на Турция в Егейско море, съобщи „Ройтерс
22-ма имигранти се удавиха, а над 200 бяха спасени, след като дървена лодка се преобърна край бреговете на Турция в Егейско море, съобщи „Ройтерс". Групата бежанци е пътувала до гръцкия остров Кос в 20-метрова дървена лодка. Тя е потънала край бреговете на турския полуостров Датча, недалеч от курортния град Бодрум,

Дете на 2 г. се удави в септична яма в двора на дома си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984565

Дете на 2 години и половина се е удавило в септична яма в пловдивското село Белозем. Инцидентът е станал вчера. Това съобщи кметът на селото Иван Тачев пред "Фокус".
По думите му, детето, което е от ромски произход, е паднало сутринта в септична яма, изкопана на двора на къщата, където е живеело.
Според кмета по време на фаталния инцидент
Дете на 2 години и половина се е удавило в септична яма в пловдивското село Белозем. Инцидентът е станал вчера. Това съобщи кметът на селото Иван Тачев пред "Фокус". По думите му, детето, което е от ромски произход, е паднало сутринта в септична яма, изкопана на двора на къщата, където е живеело. Според кмета по време на фаталния инцидент

ОИСР: IT технологиите не подобряват резултатите на учениците в клас

http://offnews.bg/news/n_1/n_558793.html

Училищата не са се възползвали от потенциала на IT технологиите в класната стая, за да преодолеят разделението и да дадат на всеки ученик уменията, от които се нуждае в днешния технологичен свят, според първата оценка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за дигиталните умения. "Учениците, компютрите и обучението: да направим връзката" казва, че дори страни, които са инвестирали много в информационните и комуникационните технологии за образование не са видели забележимо подобрение на резултатите на учениците в програмата за международно оценяване на учениците на ОИСР (PISA) за четене, математика и науки. Гарантирането, че всяко дете достига базовото ниво на умение в четенето и математиката ще направят повече, за да се създадат равни възможности в дигиталния свят, отколкото ако единствено се разширява и субсидира достъпът до високотехнологични устройства и услуги, категорични са от ОИСР. През 2012 г. 96% от 15-годишните ученици в страните от ОИСР са казали, че имат компютър у дома, а 72% са имали възможност да работят на компютър и в училище. Като цяло учениците, които използват умерено компютри в училище показват по-добри резултати от тези, които използват компютър рядко. Но учениците, които използват компютрите много често в училище се справят много по-зле, дори като се има предвид социалната им среда и демографията на учениците. "Училищните системи имат нужда да намерят по-ефективни начини да интегрират технологиите в обучението, да осигуряват на възпитателите условия в подкрепа на педагогическите методи на 21-ви век и да осигуряват на децата уменията на 21-ви век, които ще са им необходими в утрешния свят", казва Андреас Шлайхер, директор "Образование и умения" в ОИСР. "Технологията е единственият начин драстично да се увеличи достъпът до знание. Страните трябва да инвестират по-ефективно и да са сигурни, че учителите са най-важните в проектирането и въвеждането на тази промяна." Докладът установява, че пропастта между привилигерованите ученици и тези в неравностойно положение по отношение на теста за четене е почти еднаква при използването на компютърния и на хартиения вариант на PISA. Това показва, че за да намалят неравенствата по отношение на дигиталните умения, страните първо трябва да осигурят равнопоставеност в образованието. За да оценят дигиталните умения, от ОИСР са тествали ученици от 31 държави и икономики*, сред които не е България. Те е трябвало да покажат, че умеят да боравят с клавиатура и мишка при четене на текст, че могат да използват хиперлинкове, да направят таблица, да използват компютърния калкулатор. Най-добре се представят Сингапур, Южна Корея, Хонконг-Китай, Япония, Канада и Шанхай-Китай. Те са много близо до резултатите си на хартиения тест за четене с разбиране от 2012 г. Това показва, че много от основните умения за онлайн навигация могат да бъдат научени чрез използването на стандартни, аналогични на дигиталните техники за четене. Но докладът разкрива и поразителни разлики. Учениците в Южна Корея и Сингапур се представят чувствително по-добре онлайн, отколкото учениците от други страни с подобно представяне при хартиения тест за четене с разбиране, сред които Австралия, Канада, Хонконг-Китай, Япония и САЩ. В същото време, учениците в Полша и Шанхай-Китай - две страни с много силно представяне на теста за четене с разбиране - не се справят толкова добре на тест за четене с разбиране в онлайн вариант. * Държавите и икономиките, които са участвали в проучването са: Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Канада, Чили, Китайско Тайпе, Колумбия, Дания, Естония, Франция, Хонконг-Китай, Унгария, Ирландия, Израел, Италия, Япония, Южна Корея, Макао-Китай, Норвегия, Полша, Португалия, Руска федерация, Шанхай-Китай, Сингапур, Словакия, Словения, Испания, Швеция, ОАЕ, САЩ.

Днес във Варна стартира тренинг-кампания за превенция на зависимости сред младежите

http://www.moreto.net/novini.php?n=301400

От днес във Варна стартира тренинг-кампания за превенция на зависимости от наркотици и алкохол сред младежите под надслов: „(Не)зависимост от наркотици – поглед на науката и поглед на православието“ Проектът се осъществява с подкрепата на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и е финансиран от дирекция „Превенции” на Община Варна.

Бизнесът заплаши да напусне преговорите за осигурителните прагове

http://offnews.bg/news/n_1/n_558802.html

Работодателските организации се заканиха да напуснат преговорите за осигурителните прагове и така от догодина да блокират досегашната система за ежегодното им повишаване. Причината е, че между социалното министерство и бизнеса има двойно разминаване в тълкуванието за какъв процент увеличение са се договорили работодателите и синдикатите тази година. Според министерството договореното увеличение е между 7,5 и 8,6%. Според Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) договореното увеличение е 4,4%. Разликите идват от грешното третиране на постигнатото споразумение. Браншовите организации са се споразумели за нещо съвсем различно", обясни председателят на АИКБ Васил Велев. Според сегашната система всяка година синдикати и работодатели преговарят за увеличаване на минималните осигурителни преговори във всяка една от над 80-те икономически дейности. В тези икономически дейности, в които не успеят да постигнат съгласие, социалният министър има право да разпростре увеличение, равно на средния процент от вече договорените прагове. Ако работодателите откажат да участват във преговорите догодина, средният процент ще е нула и социалният министър няма да има инструментът да влияя на увеличението на праговете. Вдигането на минималната работна заплата ще доведе до повишаване на безработицата или до "посивяване" на нови сектори, коментира председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Към него се присъединиха колегите му от Българска търговско промишлена палата (БТПП), Българска стопанска камара (БСК) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Според присъствалите на днешната прескоференция по темата обаче определянето на минимални осигурителни прагове и повишаването чрез тях на минималната работна заплата (МРЗ) влияе негативно на икономиката на страната. По думите им движението на МРЗ през последните години напълно се е отделило от реалността и останалите икономически показатели - средна работна заплата, брутен вътрешен продукт, инфлация. "Това е морално остарял механизъм, който вече не е нужен и не се използва в другите европейски държави. Някога може да е повлиявал положително върху икономическата обстановка, но днес негативите от него са повече от позитивите", е мнението на бизнеса. Велев неколкократно подчерта, че, ако Министерството на труда и социалната политика разпростре високия процент върху секторите, по които синдикатите и работодателите не са се договорили, то бизнесът занапред повече няма да участва в тези преговори. "Така ще доведем до естествения край на този механизъм, но по-бързо. Министерството няма да има какво да разпростира, тъй като нищо няма да е договорено".

БСП и Реформаторският блок внесоха жалби в съда за единните номера в бюлетината

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/15/2610308_bsp_i_reformatorskiiat_blok_vnesoha_jalbi_v_suda_za/?ref=rss


БСП и Реформаторският блок внесоха отделни жалби срещу решението на Централната избирателната комисия (ЦИК) за еднакви номера на партиите и коалициите в бюлетините във всички избирателни райони за местните избори на 25 октомври.

"На местни избори хората трябва да чуят решенията на проблемите си по места, а това няма как да стане с национална кампания", смята депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев ("Движение България на гражданите"), цитиран от партийния пресцентър. Според него местните избори са времето, в което лидерите по места трябва да покажат своите идеи и да убедят хората. "Ако определени хора имат притеснения, че местните представители на партии не могат да се справят сами, то от Реформаторския блок сме убедени, че нашите хора са достатъчно подготвени и могат да спечелят доверието на хората без помощ от националния ефир", добави Делчев.

Той смята, че единният номер ще помогне най-вече на "изборните туристи", на които ще бъде по-лесно за да помнят едно число, независимо в кое населено място ще трябва да гласуват.

Сред мотивите на БСП за жалбата са нарушения на изборното законодателство и установената традиция на изборния процес у нас, както и привилегироването на едни политически сили за сметка на други. "Решението на ЦИК противоречи на Изборния кодекс, съгласно който общинските избирателни комисии, а не тя, имат правомощие да теглят жребия. Това е посочено на две места в кодекса", пише в съобщение на левицата до медиите.

Според БСП ЦИК може да предприеме такива действия в избори за други органи на власт, но не и за общински съветници и кметове. Наред с това един законодателен текст, в случая от Изборния кодекс, не може да бъде отменян или изменян от незаконодателен орган, каквато е ЦИК.

"Нарушава се и добре установена традиция в изборния процес на местно ниво. В българското изборно законодателство от 1995 г. насам определянето на номерата на партиите и коалициите в бюлетините за местните избори се осъществява от общинските избирателни комисии. Действията на ЦИК противоречат и на административно-процесуалните правила, защото комисията се е произнесла по молба на народни представители, а това поставя под въпрос нейния надпартиен характер", смятат още от БСП.

Според социалистите изборните правила у нас предполагат партиите да се съревновават при равни условия в предизборната кампания – принцип, който също се нарушава с това решението. "То поставя местните коалиции и инициативни комитети в неизгодно положение спрямо големите политически партии. Това не засяга кампанията на БСП като водеща политическа сила, но удря по върховенството на закона и подкопава устоите на правовата държава", приключва съобщението.

И Реформаторският блок атакува в съда единната номерация на бюлетините

http://www.mediapool.bg/i-reformatorskiyat-blok-atakuva-v-sada-edinnata-nomeratsiya-na-byuletinite-news239281.html

И Реформаторският блок внесе жалба срещу решението на ЦИК за единни номера на бюлетината. Във вторник от блока обясниха, че на местните избори хората трябва да чуят решенията на проблемите си по места, а това няма как да стане с национална кампания.   "Местните избори са времето, в което лидерите по места трябва да покажат своите идеи и да убедят хората. Ако определени хора имат притеснения, че местните представители на партии не могат да се справят сами, то от РБ сме убедени, че нашите хора са достатъчно подготвени и могат да спечелят доверието на хората без помощ от националния ефир", коментира народният представител Димитър Делчев.   Според него единният номер ще помогне най-вече на "изборните“ туристи, за които ще бъде по-лесно за да помнят едно число, независимо в кое населено място ще трябва да гласуват.   В понеделник решението на ЦИК за единна номерация на вота бе оспорено от БСП, а преди това от Единна народна партия.   ВАС съобщи, че ще произнесе решението си на 16 септември в зала "Тържествена".

Путин: Ще продължим да оказваме военна помощ на Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984492

Русия ще продължи да оказва военнотехническа помощ на Сирия в борбата с терористичната групировка
Русия ще продължи да оказва военнотехническа помощ на Сирия в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава" и призовава цялата световна общност да се присъедини към нея. Това каза руският президент  Владимир Путин на заседание на Организацията за колективна сигурност в Душанбе, цитиран от РИА Новости.

Майки: Махнете оценките по физическо - демотивират децата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984552

Премахнете нормативите и оценките по физическо в училище - демотивират децата, особено тези с по-ниска подвижност. Такова предложение към МОН отправи Елена Хаджийнгелова от БГ Мама на дискусията "Здрави в училище".
Тя изрази мнението на много родители, че в училище най-важно е да се даде възможност за масов спорт, който да е удоволствие за децата.
Премахнете нормативите и оценките по физическо в училище - демотивират децата, особено тези с по-ниска подвижност. Такова предложение към МОН отправи Елена Хаджийнгелова от БГ Мама на дискусията "Здрави в училище". Тя изрази мнението на много родители, че в училище най-важно е да се даде възможност за масов спорт, който да е удоволствие за децата.

ВАС образува дело по жалбите срещу решението на ЦИК за теглена на жребия

http://pik.bg/вас-образува-дело-по-жалбите-срещу-решението-на-цик-за-теглена-на-жребия-news399869.html

ВАС образува дело по жалбите срещу решението на ЦИК за теглена на жребия

По жалбите във Върховния административен съд срещу решение 2108 на Централната избирателна комисия е образувано дело 10626. То ще се гледа на 16 септември от 14.00 часа в Тържествена зала на ВАС.

Жалбите до ВАС са срещу решението на ЦИК относно процедурите за определяне чрез жребий на поредните номера на партиите, коалициите, местните коалиции и независимите кандидати от ЦИК и ОИК в бюлетините за гласуване на местните избори и за националния референдум на 25 октомври.

Първата беше внесена още в събота от лидера на Единната народна партия /ЕНП/ Мария Капон, а в понеделник нейния пример беше последван от БСП и Реформаторския блок.

В жалбата на левицата се казва, че решението №2108 МИ от 11.09.2015 г. е незаконосъобразно поради противоречие с материалния закон, липса на компетентност, неспазване на установената форма и съществено нарушение на административно-производствените правила. В жалбата се посочва още, че „текстът противоречи на чл. 57 чл. 57, ал. 1, т. 21 от Изборния кодекс, който постановява, че Централната избирателна комисия определя чрез жребий поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите единствено и само при избори за народни представители, поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати при избори за членове на Европейския парламент от Република България и поредността на вписване на кандидатските листи в бюлетината при избори за президент и вицепрезидент на републиката.

ЦИК няма обаче такова правомощие по отношение на местни избори“. Реформаторите атакуват решение на ЦИК, защото, според тях, на местните избори хората трябва да чуят решенията на проблемите си по места, а това няма как да стане с национална кампания.

„Местните избори са времето, в което лидерите по места трябва да покажат своите идеи и да убедят хората. Ако определени хора имат притеснения, че местните представители на партии не могат да се справят сами, то от РБ сме убедени, че нашите хора са достатъчно подготвени и могат да спечелят доверието на хората без помощ от националния ефир“. Това коментира след внасянето на жалбата Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и председател на предизборния щаб на „Движение България на гражданите“ Единният номер ще помогне най-вече на „изборните“ туристи, за които ще бъде по-лесно, за да помнят едно число, независимо в кое населено място ще трябва да гласуват, добави още той. 

Данъкът върху доходите може и да е 12%, ако поискат от общината

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4983232

От догодина всяка община да може да определи данък върху доходите на физическите лица, които са с постоянен адрес на територията на общината.
Това предлага финансовото министерство с проект за промени в закона за облагане на доходите. Поправката е записана в преходните и заключителните разпоредби на проект за промени в закона за корпоративното
От догодина всяка община да може да определи данък върху доходите на физическите лица, които са с постоянен адрес на територията на общината. Това предлага финансовото министерство с проект за промени в закона за облагане на доходите. Поправката е записана в преходните и заключителните разпоредби на проект за промени в закона за корпоративното

Майки: Махнете оценките по физическо - демотивират децата (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984537

Премахнете нормативите и оценките по физическо в училище - демотивират децата, особено тези с по-ниска подвижност. Такова предложение към МОН отправи Елена Хаджийнгелова от БГ Мама на дискусията
Премахнете нормативите и оценките по физическо в училище - демотивират децата, особено тези с по-ниска подвижност. Такова предложение към МОН отправи Елена Хаджийнгелова от БГ Мама на дискусията "Здрави в училище". Тя изрази мнението на много родители, че в училище най-важно е да се даде възможност за масов спорт, който да е удоволствие за децата.

Проф. Байкова: Правете домашен сандвич на детето за училище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984535

Две филийки с настъргана ябълка с канела го спасяват от вредните сладки храни
 Най-добрата храна за детето в училище е сандвич, направен вкъщи със здравословни продукти. Две филийки пълнозърнест хляб с настъргана ябълка с канела или 1 банан са отличен заместител на пакетираните сладки храни. Такъв съвет към родителите отправи проф.
Две филийки с настъргана ябълка с канела го спасяват от вредните сладки храни  Най-добрата храна за детето в училище е сандвич, направен вкъщи със здравословни продукти. Две филийки пълнозърнест хляб с настъргана ябълка с канела или 1 банан са отличен заместител на пакетираните сладки храни. Такъв съвет към родителите отправи проф.

Графолози решават кой ще наследи близо 1 милион в Пловдив

http://pik.bg/графолози-решават-кой-ще-наследи-близо-1-милион-в-пловдив-news399868.html

Графолози решават кой ще наследи близо 1 милион в Пловдив

Графологична експертиза в пловдивския съд ще реши имотен казус за близо 1 милион лева. На приблизително такава стойност се оценяват къщи и ниви на популярния бизнесмен Димитър Цветков, който бе открит увиснал на бесилото в дома си на Бунарджика през ноември 2012 г. Преди да издъхне, той написал на хвърчащо листче с големи букви: „Завещавам всичко мое на Петър Кръстев и Станислав”, пише Марица.бг.

Братовчедите му обаче с нокти и зъби оспорват това завещание. Те дори подозират, че става дума за умишлено убийство, а не за самоубийство. По думите им някой друг е дръпнал стола, на който стъпва Димитър, преди да увисне на въжето в гаража си. Наемат частен детектив, който да докаже твърденията им.

59-годишният Димитър Цветков е намерен през ноември обесен в гаража до къщата си в подножието на хълм Бунарджика. Майка му починала преди време, баща му - три дни преди той да увисне на въжето.

В средата на декември 2012 г. двама от приятелите му - зъболекарят Петър Кръстев и автотърговецът Станислав Иванов, носят на нотариус Иван Иванов саморъчно написано завещание на починалия. Документът е от четири реда, на които с големи букви е написано: „Завещавам всичко мое на Петър Кръстев и на Станислав.".

Отдолу е написана датата 16 октомври 2012 г. и има три подписа. Нотариус Иван Иванов преглежда завещанието и го внася в Агенцията по вписванията.

По същото време, когато завещанието е занесено при нотариус, братовчедка на самоубилия се Силвия Анева научава от продавачка на пазара, че той и баща му са починали, а наследството е оставено на двама непознати.

Става въпрос за двуетажна масивна къща с дворно място от 282 кв. м на ул. "Никола Обретенов" на Бунарджика, друга масивна къща от 80 кв. метра в село Злати трап, четири ниви с обща площ около 20 декара в землището на Брезово, както и 10 декара иглолистна гора в същия район в местността Горната могила.

Стойността на имотите е около 1 милион лева. Братовчедката Силвия започва да събира документи за наследство, но когато отива в Агенцията по вписванията, научава за депозираното саморъчно написано завещание. Заедно с друга близка роднина отиват при нотариус Иван Иванов и искат да видят документа.

Според братовчедките това завещание не е истинско. Силвия Анева подава сигнал в Нотариалната камара. Съветът на нотариусите с председател Димитър Танев излиза с решение на 16 февруари 2013 г. : „Нотариус Иван Иванов да не издава препис от депозирания документ, защото същият не отговаря по външни белези на Завещание съгласно разпоредбите на Закона за наследството". То обаче е вписано.

На практика завещание има. Трета година братовчедката, която живее в София, се опитва да докаже, че то е фалшификат. По думите краткият текст и подпис нямат нищо общо с почерка на братовчед . В документа липсват личните данни на наследниците, както и на завещателя. Всичко е направено с цел минимум графологичен материал, за да не може да се каже категорично кой е авторът на текста в случай, че се появят наследници.

Силвия Анева завежда дело в Районния съд в Пловдив срещу двамата приятели на братовчед . След серия от експертизи и разпити магистратите отхвърлят иска на софийската братовчедка на бизнесмена. Мотивите са, че хвърчащата бележка е приета за саморъчно завещание, написано от Цветков приживе. То покрива формалните изисквания на Закона за наследството и възраженията на роднините са неоснователни.

"За мен този въпрос е приключен", казва един от двамата наследници на Димитър, посочени от самия него - зъболекарят д-р Петър Кръстев. "От 50 години се познаваме с Димитър, заедно сме били непрекъснато, няма какво да коментирам", категоричен е той. Стоматологичният му кабинет е недалеч от къщата на Димитър. За него и третия приятел Станислав съседите казват, че са били непрекъснато заедно с Димитър.

Станислав Иванов има бизнес, свързан с автомобили, и са работили заедно с починалия. "Тези момчета се редуваха всеки ден да хранят кучето на Димитър, което стоеше вързано в двора", разказаха комшиите.

Всичко е постановка, възразяват роднините. По тяхна жалба на 30 септември в Окръжния съд е насрочено ново дело, което да установи кой трябва да вземе наследството за 1 милион лева. Ключов момент от делото ще бъде заключението на новата графологична експертиза.

Папата: Европа трябва да е „майка“, а не „баба“

http://frognews.bg/news_97705/Papata-Evropa-triabva-da-e-maika-a-ne-baba/

Църквата трябва да поеме риска и да излезе: ако живеем затворени в себе си, рискуваме да се разболеем, да се превърнем в една рахитична Църква, с установени норми, без креативност, осигурена, но не сигурна. Ако трябва да избирам между една болна Църква и една наранена Църква, предпочитам наранената, защото поне е излизаща Църква“. Това каза папа Франциск по португалското радио „Renascenca“ .

Жена роди близнаци в дома си, едното бебе почина

http://petel.bg/ZHena-rodi-bliznatsi-v-doma-si--ednoto-bebe-pochina__126892

Снимка: Булфото, архив 37-годишна жена от с. Слатина, Карловско, е родила близнаци в дома си на 14 септември. Едното бебе обаче починало...

Телефонен измамник обеща на жена два пъти в един ден да й постави климатик. Вижте каква сума отмъкна

http://petel.bg/Telefonen-izmamnik-obeshha-na-zhena-dva-pati-v-edin-den-da-y-postavi-klimatik--Vizhte-kakva-suma-otmakna__126893

За поредната телефонна измама в Добрич съобщават от полицията. 66-годишна жена се оплакала в полицията вчера по обед, че непознат мъж й...

Данаил Папазов: Варна има дадености да е отново перлата на Черно море, а не да затъва

http://petel.bg/Danail-Papazov--Varna-ima-dadenosti-da-e-otnovo-perlata-na-CHerno-more--a-ne-da-zatava__126896

„През последните 25 години Варна върви надолу. Проблемите се трупат и не се решават. Градът загуби блясъка си. Варна беше перлата на Черно...

Австрия отложи делото на Гарсона, арестуван за смъртта на 71 бежанци

http://petel.bg/Avstriya-otlozhi-deloto-na-Garsona--arestuvan-za-smartta-na-71-bezhantsi__126894

Снимка: Любомир Йорданов, trud.bg По молба на австрийските власти насроченото за 17 септември в Монтана дело за екстрадиция на Цветан...

Завръщането на Кобрата се отлага

http://petel.bg/Zavrashhaneto-na-Kobrata-se-otlaga__126895

Илюстрация: Булфото, архив Дългоочакваното завръщане на Кубрат Пулев на ринга, което бе планирано за 26-и септември се отлага, научи Гонг....

Петров: Финансирането на частните училища ще създаде условия за благородна конкуренция

http://education.actualno.com/Petrov-Finansiraneto-na-chastnite-uchilishta-shte-syzdade-uslovija-za-blagorodna-konkurencija-news_495861.html

Под 1% са частните училища в България и тяхното финансиране, което бе прието от Народното събрание, ще създаде условия за благородна конкуренция с всички останали учебни заведения. Това каза в ефира на Дарик Юлиян Петров, председател на синдикат Образование към КТ „Подкрепа“. Той уточни, че в Европа частните училища са около 30 % и няма практика за такова финансиране, но няма почти никаква разлика в европейската образователна система между частното учебно и държавното учебно образ

Дарение от ценни книжа за 1000 златни лева за Историческия музей в Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/Darenie-ot-cenni-knija-za-1000-zlatni-leva-za-Istoricheskija-muzej-v-Asenovgrad-news_495863.html

Дарение от ценни книжа на стойност 1000 златни лева направи анонимен дарител за Исторически музей Асеновград. Дарени са акции и облигации, обясни директорът Иван Дуков пред кореспондента ни от Асеновград. Документите са свързани с тютюневите кооперации в Асеновград от началото на 20-ти век. Част от тях ще бъдат откупени, тъй като не всичко е предложено за дарение, каза Дуков. Анонимното дарение разкрива нови непознати досега сведения за развитието на Асеновград. Стойността на някои от акциите

С най-много първокласници в Асеновград ОУ „Петко Каравелов“ стартира учебната година

http://asenovgrad.actualno.com/S-naj-mnogo-pyrvoklasnici-v-Asenovgrad-OU-Petko-Karavelov-startira-uchebnata-godina-news_495864.html

С най-много първокласници сред всички училища в общината ОУ „Петко Каравелов“ в Асеновград стартира учебната година, предаде кореспондентът ни от града.  Повече от 110 са децата там, които прекрачиха прага и чуха за за първи път училищния звънец. Със „Здравей, училище любимо!“ първолаците бяха посрещнати от преподавателите си. Програмата по повод първия учебен ден в ОУ „Петко Каравелов“ бе подготвена от техни съученици. Те пяха, рецитираха стихове и танц

Работодателите искат осигуровките да са върху реалните заплати

http://business.actualno.com/Rabotodatelite-iskat-osigurovkite-da-sa-vyrhu-realnite-zaplati-news_495860.html

Четирите работодателски организации се обявиха срещу административно увеличение на минималния осигурителен доход за секторите, в които не е постигнато споразумение между държавата, работодателите и синдикатите. Освен това те са против минимален осигурителен праг, настоявайки хората да бъдат осигурявани върху реалната им заплата. Ако държавата не се вслуша в исканията им, работодателите заплашиха да напуснат социалния диалог. Така в началото на политическия сезон повишаването на осигурителните п

Ученици от Асеновград дариха средства за болна учителка, вместо да купуват букети

http://goodnews.actualno.com/Uchenici-ot-Asenovgrad-dariha-sredstva-za-bolna-uchitelka-vmesto-da-kupuvat-buketi-news_495867.html

Ученици от ОУ „Христо Ботев“ в Асеновград дариха средства, вместо да купят букети за учителите. Това предаде кореспондентът ни от града. Стотици възпитаници на учебното заведение се включиха в кампанията на своите преподаватели. Дариха средства за лечението на преподавателката Любомила Ангелова, болна от левкемия. Кампанията бе по инициатива на учители от ОУ „Христо Ботев“ в Асеновград и бе под надслов „Не цвете, а надежда за Люси!“. Те самите призоваха своит

ПИК TV: Стартира новата учебна година в Разград

http://pik.bg/пик-tv-стартира-новата-учебна-година-в-разград-news399856.html

ПИК TV: Стартира новата учебна година в Разград

Минев, Анисе и Чунчуков присъстваха днес на първия учебен ден в ОУ" Никола Икономов" в Разград. Футболистите оставиха автографите си за витрината на спортните победи на училището.

Празненството по приемането на първокласниците и започването на учебната 2015- 2016-та година се състоя в двора на училището с много песни, танци и забавления. Директорът, Виктория Георгиева, поздрави децата и лисна менче с вода за здраве и успех през годината.

Съдът праща убиеца на Вероника зад решетките за 30 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=301402

30 години затвор при първоначален строг режим постанови Великотърновският окръжен съд за убиеца на 23-тодишната студентка Вероника Здравкова през февруари тази година. 40-годишният рецидивист бе признат за виновен по обвинението в грабежа и убийството на младата жена.

Кой работи най-много наистина?

http://www.vesti.bg/pari/biznes/koj-raboti-naj-mnogo-naistina-6042578

Руснаците са втори по отработени часове в Европа, първи са гърците

Димитър Николов: Няма да вдигаме данъка върху доходите. Икономическо не е оправдано!

http://www.bnews.bg/article-141532

"Лично аз не бих го въвел. Смятам, че няма да са много общините, които биха го направили. Просто икономически не е оправдано", смята кметът.

Потвърдиха ареста на полицая, помагал на наркодилъри

http://pik.bg/потвърдиха-ареста-на-полицая-помагал-на-наркодилъри-news399861.html

Потвърдиха ареста на полицая, помагал на наркодилъри

Варненският апелативен съд потвърди ареста на разследван за наркоразпространение и на полицая, обвинен, че го е подпомагал. Кольо Колев привлечен като обвиняем в съизвършителство с друго лице за държане на наркотични вещества и за разпространението им, и Ивайло Иванов, разследван затова, че е подпомагал дейността им ще продължат да пребивават в ареста. Днес състав на Варненския апелативен съд потвърди законосъобразността на задържането им под стража, станало на 5 септември тази година с определение на Варненския окръжен съд (ВОС).

Пресслужбата на съда припомня, че тримата мъже са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на ОСлС при ВОП. Разследването за държане и разпространение на наркотични вещества на територията на V-то РУП е започнало през 2014 година и е бил възстановено през лятото на тази година. След продължително наблюдение и експлоатирани СРС били задържани Кольо Колев (39год.) и Атанас Тодоров, обвинени затова, че на 3 септември 2015г. в съучастие и като съизвършители държали, за да разпространяват 0,24гр. кокаин, 3,06гр. марихуана и 0,96гр. амфетаминопроизводни, като продали част от дрогата. Полицаят от V РУП Ивайло Иванов(28г.), служител в с-р „Охранителна полиция“ е обвинен в помагачество на престъпната дейност на другите двама обвиняеми, които умишлено улеснил и подпомагал чрез съвети и разяснения.  

За да потвърди най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо Колев и Иванов Варненският апелативен съд се съобрази със събраните до настоящия момент доказателства, със секретните справки, с множеството свидетелски показания и писмени материали. Наблюдението над тримата и СРС, прилагани спрямо тях по категоричен начин установили активната комуникация между Колев и Тодоров като съизвършители и действията на Иванов, който е подпомагал престъпната дейност. Полицаят е имал достъп до информация за предстоящи реализации и спец. операции на територията на Пето РУП. Той е предупреждавал другите двама обвиняеми като по този начин е подпомагал държането и разпространението на наркотици на публично място. Има данни, че тази дейност е изпълнявана продължително време. Множество свидетелски показания, в т.ч. и от полицейски служители, колеги на Иванов подкрепят обвинителната теза. Все още няма повдигнато обвинение и за намерените  при обиска в дома на Иванов два пистолета, които не са служебното му оръжие. Предстои експлоатираните СРС да бъдат изготвени като веществени доказателствени средства.

Днес въззивната апелативна инстанция потвърди основните аргументи на ВОС за първоначалния арест на Колев и Иванов. Наличните доказателства, събрани за разследвания полицай все още не са достатъчни за осъдителна присъда, отбеляза съдът, но към настоящия момент по несъмнен начин обосновават предположението, че  Иванов е подпомагал престъпната дейност на Колев и на Тодоров. До този извод водят и доказателствата, събрани и подкрепящи престъпната дейност на обвиняемия Колев. Като служител на полицията към момента на задържането Ивайло Иванов се е възползвал от служебните си правомощия. Този факт съдът коментира като сериозна опасност за обществото и  стига до извода, че ако Иванов е на свобода може да се укрие или да извърши друго престъпление, като се опита да окаже въздействие върху свидетели или да укрие доказателства. Втората съдебна инстанция отчита лошите данни за личността на Колев, който е бил вече осъждан, но реабилитиран по право. Това обстоятелство, както и тежестта на престъпната дейност и на наказанието, което законодателят предвижда за притежание и разпространение на наркотици водят съда до извода, че обвиняемият  може да се укрие или да извърши друго престъпно деяние.

Определенията, с които Варненския апелативен съд потвърди ареста на Кольо Колев привлечен като обвиняем в съизвършителство с друго лице за държане на наркотични вещества и за разпространението им, и Ивайло Иванов, разследван затова, че е подпомагал дейността им са окончателни.

30 години затвор за рецидивиста, убил Вероника

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/30-godini-zatvor-za-recidivista-ubil-veronika-6042577

Той не получи доживотна присъда без право на замяна заради пълни самопризнания, затова е с максималното наказание, поискано от прокуратурата

Диво мече се скри сред пици в ресторант в САЩ (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_558836.html

Диво мече подложи на изпитание пицария в Колорадо. Животното нахълтало в ресторанта и се скрило сред кутиите за пица в склада, съобщава bTV. Всички хора в заведението били евакуирани. В това време необичайният клиент получил специално внимание под формата на купища картонени кутии, в които да се въргаля. Управителят повикал ветеринарните служби, които го упоили и го завели в клиника. Оказало се, че мечето е изгубило майка си и е слязло до града, за да търси храна. Едната му лапа обаче била ранена и за това то потърсило скривалище. 

LG с летящ старт на бъдещия си растеж като специалист при ОВиК решенията

http://www.cross.bg/ovik-kompaniyata-indystriyata-1480762.html

/КРОСС/ LG Electronics (LG) започва с летящ старт издигането си до бъдещия безспорен лидер на пазара на ОВиК (отопление, вентилация и климатизация) решенията. На среща на общите акционери по-рано тази година компанията обяви планове да премести фокуса си върху business-to-business (B2B) продажбите. Разширяването на инфраструктурата на B2B индустрията и намирането на по-нататъшни решения в ОВиК сектора ще направят LG абсолютния специалист по ОВиК въпросите. Търговският бизнес с климатици на LG вече е неразделна част от B2B сектора на компанията, като LG вече няколко десетилетия инвестира в производството на голям набор ОВиК решения. Увеличаването в продажбите на големи системи за климатизация наложи разширяването на производствената база и на екипите за проучвания. Наскоро компанията направи голяма инвестиция в проучвания и развитие (R&D) и построи нова фабрика за производство на охладители, която трябва да отвори врати през 2017 г. Освен това компанията организира бизнес ориентирани маркетингови дейности, като обиколки на съоръжения, и работи активно по подобряването на инфраструктурата на продажбите си на европейския пазар. Историята на бизнес отдела датира от 1968 г., когато компанията (наречена тогава GoldStar) произвежда първия жилищен климатик в Корея. Бизнесът с търговски климатици се разрасна експоненциално откакто компанията за пръв път започва да прави охладители за големи търговски сгради през 1970 г., особено в последните 20 години. През 2008 г

2396 първокласници прекрачиха училищния праг в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kxivF3XFFm8/

8558100981622fc7b2c195ba64ed0eb5Кметът на Община Бургас Димитър Николов призова всички шофьори да карат по-бавно и да внимават на пътя, дори ако трябва да преминат опреснителен курс, защото освен шофьори, те са и родители, а децата да придобият навици за безопасно пресичане по пътя за училище. С това послание градоначалникът откри новата общинска инициатива за пътна безопасност, която се проведе на площад “Тройката”.

В нея взеха участие над 200 бургаски ученици от 26 училища, които отправиха своите послания за безопасност на пътя към шофьорите. Площадът беше преобразен в площадка по пътна безопасност с улици, пешеходна пътека, светофари и пътни знаци. Най-добрите рисунки ще бъдат отпечатани и раздавани на шофьорите. Инициативата цели да напомни на всички, че децата са най-уязвимите участници в движението.

По-рано днес /15 септември/, кметът Димитър Николов и зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева откриха учебната година в ОУ “Братя Миладинови”, в което тази година ще се обучават най-голям брой първолаци – 200, разпределени в 8 паралелки.

За доброто настроение на своите гости учениците бяха подготвили богата програма от песни, танци и стихове, посветени на първия учебен ден.

Тържеството се състоя на обновения със средства на Община Бургас в размер на 220 000 лева училищен двор. Нови плочки, пейки и ограда са част от цялостна реконструкция на дворното пространство пред училището. Следващите етапи догодина предвиждат изграждане на спортни игрища и площадка за пътна безопасност в двора.

Кметът Димитър Николов пожела на всички ученици всеотдайност, трудолюбие и с лекота да преодоляват всяка трудност по пътя на знанието. Той допълни, че Община Бургас е подготвила проект за модернизация на  всички спортни площадки в училищата и още веднъж призова учениците да пресичат внимателно, а техните родители да шофират отговорно.

Директорът на учебното заведение Бочко Бочев посочи, че тази година за пръв път в първи клас в ОУ “Братя Миладинови” влизат 200 деца.

1300 ученици от 1-ви до 8-ми клас прекрачиха днес прага на Основно училище “Братя Миладинови”.  Общо техният брой в Бургас е над 25 000. Всички 48 училища на територията на града посрещнаха учениците си в приветлив и обновен вид.  Тържествено бе отбелязан 15 септември и в детските градини.

За безопасното придвижване на ученици и родители до учебните заведения и с надеждата  повече бургазлии да пътуват с автобуси, а не с автомобили през цялата година Община Бургас осигури безплатно пътуване на първия учебен ден във всички линии на градския транспорт и в маршрутките. Инициативата “На училище с автобус” се реализира в рамките на проекта “Интегриран градски транспорт на Бургас”.

Още един район във Варна остава без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=301401

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите между ул."Струга",ул."Отец Паисий", бул."Сливница" и бул."Цар Освободител" до 15 часа. Припомня

Райчев: С 1/3 трябва да бъдат намалени общините, но това се натъква на изключително тежки местни съпротиви

http://pik.bg/райчев-с-1/3-трябва-да-бъдат-намалени-общините-но-това-се-натъква-на-изключително-тежки-ме-news399860.html

Райчев: С 1/3 трябва да бъдат намалени общините, но това се натъква на изключително тежки местни съпротиви

Според мен трябва да се намалят с 1/3, но това се натъква на изключително тежки местни съпротиви. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” социологът Андрей Райчев.

Той коментира, че тези 265 общини са наследство на друга политическа ситуация и са безумно много.

„Повечето нито могат да се издържат, нито могат сериозно да претендират, че са необходими”, посочи социологът.
Във връзка с независимите кметове, Райчев уточни, че те са формула на явяване.

„Той просто кандидатства като независим и получава подкрепа от няколко партии. Зад победилите независими кметове стоят партии”, изтъкна социологът и поясни, че независимият кмет в много редки случаи наистина е такъв, той е особена формула на постигната коалиция.

Запитан трябва ли да се въведе мандатност, Андрей Райчев обясни, че не е необходимо. „Хората, ако искат да махнат някой кмет, да го махнат. Вижда ми се абсурдно да има мандатност”, счете той.

16 мигранти прерязаха оградата от бодлива тел на границата на Унгария

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984487

Група от 16 мигранти преряза тази сутрин оградата от бодлива тел на границата между Унгария и Сърбия и успя да влезе в еврочленката, съобщи bTV.
Унгарската полиция веднага е задържала нарушителите. Това са първите лица, срещу които ще бъдат приложени новите закони за нарушаване на държавната граница.
Група от 16 мигранти преряза тази сутрин оградата от бодлива тел на границата между Унгария и Сърбия и успя да влезе в еврочленката, съобщи bTV. Унгарската полиция веднага е задържала нарушителите. Това са първите лица, срещу които ще бъдат приложени новите закони за нарушаване на държавната граница.

16 мигранти прерязаха оградата от бодлива тел на границата на Унгария

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984500

Група от 16 мигранти преряза тази сутрин оградата от бодлива тел на границата между Унгария и Сърбия и успя да влезе в еврочленката, съобщи bTV.
Унгарската полиция веднага е задържала нарушителите. Това са първите лица, срещу които ще бъдат приложени новите закони за нарушаване на държавната граница.
Група от 16 мигранти преряза тази сутрин оградата от бодлива тел на границата между Унгария и Сърбия и успя да влезе в еврочленката, съобщи bTV. Унгарската полиция веднага е задържала нарушителите. Това са първите лица, срещу които ще бъдат приложени новите закони за нарушаване на държавната граница.

С цветя посрещнаха в училище българската представителка на Евровизия Габи

http://pik.bg/с-цветя-посрещнаха-в-училище-българската-представителка-на-евровизия-габи-news399858.html

С цветя посрещнаха в училище българската представителка на Евровизия Габи

С цветя и много поздравления посрещнаха в училище певицата Габриела Йорданова, която ще представи България на Международния конкурс "Детска Евровизия 2015". 12-годишната Габи ще бъде седмокласничка в ОУ „Любен Каравелов“, предаде БГНЕС.

По случай първия учебен ден певицата изпълни за съученици, учители, родители и гости песента "Нека сме различни". Директорката на училището Росица Рангелова пожела на всички деца да следват мечтите си, както го прави Габи. Самата изпълнителка сподели, че съучениците й се радват на успеха й. „Пожелавам на всички да бъдат много здрави, да откриват всеки ден нещо ново, като училището е мястото, където могат да го направят", каза още Габи. Тя разказа, че все още песента, с която ще се яви на финала на „Детската Евровизия“ не е готова, но я очаква с вълнение. Тази година в Русенска област прага на класните стаи ще прекрачат 1800 първокласници, което е около 60 повече от миналата година.

Проф. Байкова: Правете домашен сандвич на детето за училище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984497

Две филийки с настъргана ябълка с канела го спасяват от вредните сладки храни
 Най-добрата храна за детето в училище е сандвич, направен вкъщи със здравословни продукти. Две филийки пълнозърнест хляб с настъргана ябълка с канела или 1 банан са отличен заместител на пакетираните сладки храни. Такъв съвет към родителите отправи проф.
Две филийки с настъргана ябълка с канела го спасяват от вредните сладки храни  Най-добрата храна за детето в училище е сандвич, направен вкъщи със здравословни продукти. Две филийки пълнозърнест хляб с настъргана ябълка с канела или 1 банан са отличен заместител на пакетираните сладки храни. Такъв съвет към родителите отправи проф.

Продажбите на нови коли в ЕС се увеличават, докато в България има спад

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/09/15/2610303_prodajbite_na_novi_koli_v_es_se_uvelichavat_dokato_v/?ref=rss


Пазарът на автомобили в Европейския съюз е останал оживен дори през летния сезон, когато обикновено търсенето е ниско. През август продажбите са отчели годишно увеличение от 11.2 процента, сочат публикувани днес данни на Асоциацията на европейските автомобилопроизводители (ACEA), предаде БТА.

През един от най-слабите месеци на годината потребителите в ЕС са си купили близо 745 000 нови превозни средства спрямо 670 000 през август 2014 година, съобщи асоциацията.

Основните европейски пазари отчитат растеж: 23.3 процента в Испания, 10.6 процента в Италия, 10 процента във Франция, 9.6 процента във Великобритания и 6.2 процента в Германия.

Според проучването на ACEA обаче продажбите на нови автомобили в България са се понижили през август с 4.9 процента на годишна база до 1607 броя автомобили от 1689 преди година, но след ръст с цели 31.9 процента през юли. По този показател нашата страна заема незавидното предпоследно място в целия ЕС, изпреварвайки единствено Люксембург, където регистрацията на нови автомобили през август се сви с цели 10.5 процентни пункта.

Въпреки това за периода януари – август 2015 година регистрацията на нови автомобили в България се е повишила с 12.0 процента до 15 209 броя автомобили от 13 583 броя през същия период на миналата година, показват данните на ACEA. По този показател България се намира над т.нар. златна среда в ЕС, като в едва осем от останалите страни - членки на съюза, регистрацията на нови автомобили отчита по-солиден растеж.

Нарастването на автомобилните продажби обикновено съответства на икономическо възстановяване. В евросъюза те се сринаха след световната финансова криза от 2008 година и последвалите дългови проблеми в еврозоната, но от септември 2013 година вървят все нагоре.

Браншовата асоциация представи данни и за периода януари - август, когато са продадени над 9 милиона коли, или с 8.6 процента повече спрямо същия период на миналата година.

В Испания и Италия - двете южни страни от еврозоната, възстановяващи се от рецесия, се наблюдава скок съответно от 22.3 процента и 15 процента за първите осем месеца. Дори в Гърция, която все още е в криза, пазарът е нараснал с 8.7 процента.

Сред най-големите икономики в ЕС продажбите на автомобили през януари - август са се увеличили с 6.7 процента във Великобритания, с 5.9 процента във Франция и с 5.6 процента в Германия.

На европейското подразделение на "Форд" (Ford) се падат 7.3 процента от общите продажби. "Опел" (Opel), който е собственост на друг американски гигант - "Дженерал мотърс" (General Motors), държи дял от 6.8 процента, а италианско-американската група "Фиат-Крайслер" (Fiat-Chrysler) е на шесто място с 6.4 процента.

Всички училищни автобуси са проверени преди първия учебен ден

http://www.cross.bg/ychenitzi-detza-avtobysi-1480761.html

/КРОСС/ От началото на месеца до сега проверихме всички фирми с договори за превоз на деца и ученици през тази учебна година, заяви изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов днес, по време инспекция на училищни автобуси в столицата.  Кампанията се провежда по инициатива на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, като основната цел е чрез осъществяването на постоянен контрол да се подобри безопасността и сигурността на децата и ученицитеТой добави. Цветелин Цветанов обяви, че са проверени всички 1196 автобуса и 1175 водачи, които ще превозват деца и ученици до училищата в страната. Той каза още, че за констатирани нарушения са съставени 11 акта, като две превозни средства не са били преминали технически преглед, един автобус не е бил оборудван с тахографски апарат, а останалите девет нарушения са свързани с неизправни светлини, пожарогасители и стъклочистачки, които в последствие са отстранени. По думите му през последната година се забелязва значително намаляване на нарушенията, най-вече на сериозните нарушения, свързани с техническото състояние, което показва, че училищните автобуси са безопасни, а водачите са подготвени да превозват деца и ученици. Като причина за тези резултати той изтъкна постоянството при контрола

Фестивал на занаятите и традициите ще завладее Бургас в края на септември

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ikRV5pS_JP4/

От 25 до 27 септември 2015 в Бургас ще се проведе фестивал “Дни на регионални традиционни, занаятчийски и туристически продукти в Черноморски басейн”. Посетителите ще имат възможността да усетят духа на Черноморието, да се запознаят отблизо с пъстротата на традициите и занаятите, да почувстват аромата на кухните и виното, да се насладят на танците на региона.
Целта на събитието е популяризирането на традиционни продукти – занаятчийски, кулинарни, регионални и местни туристически продукти от България, Украйна, Молдова, Турция и Гърция.
Богата история, интересен бит, разнообразни кулинарни изкушения, стари и добре предадени занаяти, танци и музика, красива природа са само част от алтернативните форми на туризъм, които ще бъдат промотирани по време на тридневната програма. Освен изложение, програмата включва още редица интересни игри и демонстрации – грънчарско ателие, кулинарно състезание, уроци по български народни танци и други.

Фестивалът,организиран от Областна администрация Бургас, ще се проведе пред Дома на НХК.
Събитието е част от проект „Туристически пътеки в черноморския регион“ BSB-TOUR, съфинансиран от Европейския съюз и Република България в рамките на СОП „Сътрудничество в черноморски басейн“ (2007-2013). В него участват 9 партньора от 7 страни – Префектура Централна Македония, Гърция; Областна администрация Бургас, Институт за проучаване на икономически и екологични проблеми, Украйна; НПО Агрикола, Украйна; Международен център за Кавказки туризъм – Грузия; Съвещателен екологичен център Каху, Молдова; Арменски държавен аграрен университет, Армения, Агенция за развитие на Източна Мармара и Агенция за развитие на Тракия от Турция.

Как бабините черги станаха модерни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4982462

Старовремски черги, изпъстрени с необичайни мотиви, приковават погледа на минувачите в кокетно студио на тиха уличка в сърцето на Варна. Хем са като бабините, хем никак не приличат на тях, защото багрите им са весели - млечнолилави, тюркоазени, виолетови, слънчево оранжево-червени, а между шарките тук-там закачливо проблясват лъскави нишки.
Старовремски черги, изпъстрени с необичайни мотиви, приковават погледа на минувачите в кокетно студио на тиха уличка в сърцето на Варна. Хем са като бабините, хем никак не приличат на тях, защото багрите им са весели - млечнолилави, тюркоазени, виолетови, слънчево оранжево-червени, а между шарките тук-там закачливо проблясват лъскави нишки.

Путин поиска и други страни да помогнат на Башар Асад срещу "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/putin-poiska-i-drugi-strani-da-pomognat-na-bashar-asad-sreshtu-islyamska-darzhava-news239280.html

Русия ще продължи да оказва военна помощ на Башар Асад и призовава и други страни да се включат. Това заяви руският президент Владимир Путин във вторник, след като от дни Москва засилва военното си присъствие в Сирия, като ступва там военни и тежка техника. "Ние подкрепяме правителството на Сирия при противопоставянето му на терористичната агресия. Оказваме му и ще продължим да му оказваме военно-техническа помощ и призоваваме и други страни да се присъединят към нас. Очевидно без активното участие на сирийските власти и военните в борбата срещу "Ислямска държава", терористите няма да бъдат изгонени от страната и от региона", заяви Путин. В същото време говорителят му Дмитрий Песков каза, че е силно необходим диалог между Москва и Вашингтон за изход от кризата в Сирия. Според много западни политици и анализатори се опасяват, че Москва използва борбата с "Ислямска държава" като прикритие, за да атакува сирийски опозиционни групи, които се бият срещу Асад. Владимир Путин заяви още, че ако Москва не поддържа сирийските власти, ситуацията в Сирия би била по-лоша от тази в Либия, а бежанският поток би бил още по-голям. "Москва е обезпокоена от желанието на "Ислямска държава" да разпространи активността си в Европа, Русия и Югоизточна Азия. Русия е загрижена и от това, че бойци на организацията, които преминават идеологическа и военна подготовка в Близкия изток, могат да се върнат в родните си държави, заяви Путин. Той призова за отказ от двойните стандарти и геополитическите амбиции за справяне с ислямистите. Според него сирийският лидер Башар Асад е готов да привлече в управлението на страната умерената опозиция. Владимир Путин говори в таджикистанската столица Душанбе на среща на регионалната Организация по Договора за колективна сигурност, известна и като Ташкентски пакт. Русия засилва все повече повече военното си присъствие в Сирия и е подложена на засилен международен натиск да обясни засиленото си военно присъствие в Сирия, където Кремъл подкрепя Башар Асад в продължаващата вече четири и половина години война.

Отварят първата денонощна книжарница в България

http://pik.bg/отварят-първата-денонощна-книжарница-в-българия-news399855.html

Отварят първата денонощна книжарница в България

Първата в България денонощна книжарница отваря врати в Националния дворец на културата (НДК) в София. Директорът му Мирослав Боршош беше на гости в сутрешния блок по bTV. Новото "литературно пространство" ще се казва "Перото" и е част от цялостната стратегия за подкрепа на литературата.

"То ще е място, където писателите, поетите, издателите, преводачите и читателите ще могат да се събират. Представлява всъщност денонощна книжарница и библиотека: може да четете книгата, която обичате, а след това или да я оставите, или да я купите", обясни Боршош.

Дали ще прекараш вечерта в някое заведение или литературният клуб – въпросът е да имаш възможност на избор, отвърна директорът на НДК на въпроса къде ще има повече хора – в заведенията или в денонощната книжарница.

"Започваме с много сериозна програма, почти всеки ден ще има представяния на книги. Всички издателства са добре дошли. В понеделник ще имаме специален литературен гид, в който хора, много свързани с четенето, ще представят най-новите книги, тенденции в литературата, авторите.

Няколко литературни клуба ще живеят на новото място. Започваме с 24-часово четене в 6 ч.", съобщи Боршош.

Трабантът на Соломон Паси влиза утре във Военноисторическия музей

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4984137

На 16 септември (сряда) от 11.00 часа в Националния военноисторически музей (НВИМ) трабантът на д-р Соломон Паси, станал символ на евроатлантическата ориентация на България, официално се присъединява към експозицията на музея. Картоненото возило, марка на комунистическата реалност до 1989 г. и превърнало се в емблема на порива на българските
На 16 септември (сряда) от 11.00 часа в Националния военноисторически музей (НВИМ) трабантът на д-р Соломон Паси, станал символ на евроатлантическата ориентация на България, официално се присъединява към експозицията на музея. Картоненото возило, марка на комунистическата реалност до 1989 г. и превърнало се в емблема на порива на българските

Директорът на BMW колабира на автомобилното изложение във Франкфурт

http://www.mediapool.bg/direktorat-na-bmw-kolabira-na-avtomobilnoto-izlozhenie-vav-frankfurt-news239279.html

Главният изпълнителен директор на BMW Харалд Крюгер колабира на пресконференция на Международното автомобилно изложение ИАА (IAA) във Франкфурт.   Крюгер, който е на 49 години и оглавява BMW от май тази година, във вторник даваше пресконференция на щанда на компанията, когато падна на пода. Той бе отведен от двама свои охранители. В кратко комюнике BMW уточни, че шефът на компанията е имал "неразположение".   Според лекарите състоянието му е стабилно, но те са препоръчали Крюгер на отмени всички ангажименти за деня и да си остане у дома, уточниха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.   Говорител на BMW Максимилиан Шьоберл заяви, че Крюгер е пътувал много напоследък и не се е чувствал добре тази сутрин, но не се отказал от представянето - първото му откакто пое поста на главен изпълнителен директор на BMW.   На кръглата маса с журналисти, която трябваше да води във вторник, Крюгер бе заместен от колегата си - главния финансов директор на BMW Фридрих Айхинер.

Гражданските дела в СРС със звукозаписи от днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257675_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%A0%D0%A1+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%B7%D0%B2%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B8

   Адв. Руслана Стефанова - САК

      Освен с нова сграда на бул. „Цар Борис ІІІ”, обновена интеренет страница, която дава информация за делата и улеснява проверката им, Софийски районен съд може да се похвали и с новата техническа система за звукозаписване на заседанията.

Вече в най-големия районен съд  в страната се правят звукозаписи на съдебните заседания по граждански дела във всички съдебни зали. Това разпореждане на ръкводството на съда от август месец тази година се осъществява на практика от началото на тази седмица.

Звукозаписът по конкретно дело ще се съхраняват докато не изтече срокът въз основа, на който всяка страна участваща в процеса може да иска неговото допълване  или поправяне. Този срок е едноседмичен от предоставянето на протокола на разположение на страните по делото. В случай, че има такова искане, звукозаписът на съдебното заседание ще се съхранява по делото на оптичен носител (CD), който пък няма да позволи допълнително записване върху него, до влизане на решението в сила.

На практика, ползите от това разпореждане на председателя на Софийски районен съд никак не са малки, тъй като протоколът от заседанието е доказателство за извършените съдопроизводствени действия на страните, а според ГПК неудостоверените или невписаните действия в протокола се приема, че не са извършени. Звукозаписите  гарантират честен и безпристрастен съдебен процес. За това административно решение ръководителят на СРС може да бъде поздравен. В крайна сметка добрите новини от съдебната система не са за пренебрегване


Фрог око: Евреи-комунисти са половината от "народните съдии"

http://frognews.bg/news_97704/Frog-oko-Evrei-komunisti-sa-polovinata-ot-narodnite-sadii/

Почти всички членове, съдии и обвинители в “Народния съд” са комунисти. Половината от тях са евреи, но и те са комунисти.Та те изпълняват приетите условия, подписани в примирието от 28 октомври 1944 година между България и САЩ, Великобритания и СССР.

Око на ФРОГ: Евреи-комунисти са половината от "народните съдии"

http://frognews.bg/news_97704/Oko-na-FROG-Evrei-komunisti-sa-polovinata-ot-narodnite-sadii/

Почти всички членове, съдии и обвинители в “Народния съд” са комунисти. Половината от тях са евреи, но и те са комунисти.Та те изпълняват приетите условия, подписани в примирието от 28 октомври 1944 година между България и САЩ, Великобритания и СССР.

Застраховките през брокери продължават да намаляват

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/09/15/2610205_zastrahovkite_prez_brokeri_produljavat_da_namaliavat/?ref=rss


Застраховките, които се сключват през брокери, продължават да спадат. През първите шест месеца през тях са минали 45 на сто от полиците, докато през 2013 г. делът им беше почти 50 процента.

По-голяма част от приходите идват от автомобилни полици – задължителната "Гражданска отговорност" и "Автокаско", много по-малко е посредническият бизнес в имущественото застраховане и в класическите животозастраховки, съобщава "Капитал daily".

Данните показват, че много брокери разчитат...

Германски министър призова за санкции над страните, които не искат бежанци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/15/2610215_germanski_ministur_prizova_za_sankcii_nad_stranite/?ref=rss


Европейският съюз трябва да обмисли възможността за финансов натиск върху държавите членки, които са против задължителните квоти за бежанци, заяви във вторник вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер.

В интервю за телевизия ZDF, цитирано от "Ройтерс", той индиректно заплаши страните от Източна Европа с думите, че държавите, които не искат да приемат бежанци, са същите, които получават финансиране от европейските фондове за развитие.

Според Де Мезиер ЕС трябва да намери начин да постигне дългосрочно споразумение за разпределянето на бежанците.

Вътрешният министър на Германия заяви още, че стои зад прогнозата си, че 800 000 бежанци ще пристигнат в страната само тази година, въпреки че според други оценки техният брой може да надхвърли 1 милион души.

В неделя Берлин върна за неопределено време граничния контрол. Това предизвика верижна реакция сред други европейски страни като Австрия, Унгария и Словакия, които направиха същото, и така се постави под въпрос бъдещето на един от фундаментите на ЕС – свободното движение на хора, стоки и капитали.

Според полицията повече от 4500 души, търсещи убежище, са пристигнали в Германия с влак в понеделник въпреки въведения граничен контрол.

Кризата с бежанците увеличи подкрепата за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия"до 5.5% - най-добрия й резултат през последните 4 месеца. Проучване на общественото мнение, публикувано в таблоида "Билд", показва, че рейтингът на правителството на Ангела Меркел е паднал с 1.5 пункта до 40%. Въпреки това консервативният блок на канцлера остава водещата политическа сила в страната.

Над 360 000 българи живеят само с минимална работна заплата

http://www.mediapool.bg/nad-360-000-balgari-zhiveyat-samo-s-minimalna-rabotna-zaplata-news239278.html

1 007 695 български граждани са декларирали, че през 2014 г. са получили доходи в размер на 4 080 лв., т.е. 12 месечни минимални работни заплати. За 361 210 от тях в Националната агенция по приходите няма информация за получени други доходи. Това означава, че те са преживявали миналата година с доход от едва 340 лева на месец. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов, съобщи БГНЕС. Гражданите, които са получавали единствено минимална работна заплата имат правото на искане за възстановяване на авансово платения данък “общ доход” – т.нар. “необлагаем минимум”. Данъкоплатците, които работят на минимална работна заплата, но получават и други доходи от пенсия, лихви от банкови сметки, дивиденти, възнаграждения от извънтрудови правоотношения, доходи от отдаване под наем на недвижимо имущество, нямат право да ползват данъчно облекчение. От 361 210 българи, за които данъчните нямат данни да живеят с доходи, които надвишават минималната работна заплата, едва 12 385 души са поискали данъчно облекчение. От тях към 9 септември на 5 384 души е възстановен данък за доходи, непревишаващи минималната работна заплата, уточнява финансовият министър.

Само с минимална работна заплата живеят 361 210 българи

http://www.mediapool.bg/samo-s-minimalna-rabotna-zaplata-zhiveyat-361-210-balgari-news239278.html

1 007 695 български граждани са декларирали, че през 2014 г. са получили доходи в размер на 4 080 лв., т.е. 12 месечни минимални работни заплати. За 361 210 от тях в Националната агенция по приходите няма информация за получени други доходи. Това означава, че те са преживявали миналата година с доход от едва 340 лева на месец. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов, съобщи БГНЕС. Гражданите, които са получавали единствено минимална работна заплата имат правото на искане за възстановяване на авансово платения данък “общ доход” – т.нар. “необлагаем минимум”. Данъкоплатците, които работят на минимална работна заплата, но получават и други доходи от пенсия, лихви от банкови сметки, дивиденти, възнаграждения от извънтрудови правоотношения, доходи от отдаване под наем на недвижимо имущество, нямат право да ползват данъчно облекчение. От 361 210 българи, за които данъчните нямат данни да живеят с доходи, които надвишават минималната работна заплата, едва 12 385 души са поискали данъчно облекчение. От тях към 9 септември на 5 384 души е възстановен данък за доходи, непревишаващи минималната работна заплата, уточнява финансовият министър.

Хиляди варненски ученици прекрачиха школския праг (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=301398

С много цветя, празнични изпълнения и поздравителни адреси стартира учебната година в десетки варненски школа тази сутрин, предаде репортер на Moreto.net. Преди да прекрачат прага на училище "Ангел Кънчев" в квартал "Левски", в чест на всички първокласници в небето полетяха шарени балони.

Ръководна смяна в художествената гимнастика може да допусне участие на мъже в нея

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/15/2610294_rukovodna_smiana_v_hudojestvenata_gimnastika_moje_da/?ref=rss


Появяването на мъже в художествената гимнастика е възможно след смяната на ръководството на Международната федерация по гимнастика (FIG).

Това заяви председателят на техническия комитет на FIG Наталия Кузмина. Скоро шефът на FIG Бруно Гранди отговори на въпрос за възможността мъже да участват в този спорт и заяви, че той е за запазването на традицията в художествената гимнастика и не би допуснал подобно нещо. Гранди обаче ще напусне този пост след края на сегашния олимпийски...

Внимание, шофьори! Измамници по магистралите край морето се правят на закъсали, предлагат фалшиви накити срещу пари

http://pik.bg/внимание-шофьори-измамници-по-магистралите-край-морето-се-правят-на-закъсали-предлагат-фал-news399850.html

Внимание, шофьори! Измамници по магистралите край морето се правят на закъсали, предлагат фалшиви накити срещу пари

Измамници дебнат по магистралите край морето. Най-честа сцена на схемата е оживен път или магистрала. Виждате спрял в аварийната лента автомобил с жена и дете и мъж да маха на стоп. Спирате да помогнете и попадате в капана, разказва Нова.

„Те винаги разчитат на това, че хората са състрадателни и тръгнали на път. Всички се поставяме в ситуацията на другия и се стремим да помогнем“, коментира Ивана Милева, говорител на ОДП-Варна.

Измамниците са изпипали всеки детайл. Обикновено не говорят български. Дори регистрационната табела на колата е съобразена с езика, който говорят. В такава схема преди дни попада и нашият герой, който иска да остане анонимен. Мъжът в беда го заговорил на руски. За сумата от 100 лева мъжът предлага в замяна златен пръстен, който обаче в последствие се оказва фалшив.

От началото на годината във Варна има подадени жалби за две такива измами. При едната от тях извършителят е румънски гражданин. А експертите съветват да бъдем внимателни на пътя.

Две училища в Каварна откриха учебната година с рок звънци

http://pik.bg/две-училища-в-каварна-откриха-учебната-година-с-рок-звънци-news399848.html

Две училища в Каварна откриха учебната година с рок звънци

От днес и в ОУ „Йордан Йовков“ в Каварна ще звучи рок музика, вместо традиционния училищен звънец, както вече трета година се озвучава СОУ „Стефан Караджа“.

Системата за музикално озвучаване ще направи учебното заведение по-атрактивно за учениците и педагозите, посочват от общинската администрация. Началото на учебните занятия ще започват с AC/DC – Thunderstuck, а краят им ще звучи с AC/DC -  T.N.T. Учениците от СОУ „Стефан Караджа“ също посрещат учебната година с нова придобивка – оборудван кабинет за чуждоезиково обучение с интерактивна дъска.

И двете нововъведения са осигурени чрез дарени средства от AES Geo Energy. Кметът на Каварна Цонко Цонев откри официално учебната година. Гости на тържествата за първия учебен ден бяха заместник-кметът Галя Иванова, Благовест Начев - изпълнителен директор на фирмата-дарител, представители на Общинска администрация и училищни настоятелства.

Община Каварна доказа, че за пореден път спомага за подобряване качеството на образование на учениците и модернизирането на учебните заведения, посочват от общинската администрация. И допълват, че общо 113 първокласници прекрачиха за пръв път училищния праг в общината.

Общият брой на учениците в общинските училища тази година е 1341. Седемте целодневни детски градини в община Каварна ще посрещнат общо 500 деца. 

Разправата с добрите учители

http://bulgarski.pogled.info/obrazovanie/news/67665/Razpravata-s-dobrite-uchiteli

/Поглед.инфо/ И пак е 15 септември. И пак родители и деца с големи букети цветя потеглят рано сутринта към училищата. И са все по-малко и по-малко на брой. И все по-малко радост носи този иначе светъл за българщината ден. Радостта на родителите и децата все повече намалява. Но тя вече изчезна за българските учители. И думата днес е за учителите, за тяхното битие и положение.

Плевнелиев номинира Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров за съдии в КС

http://politics.actualno.com/Plevneliev-nominira-Mariana-Karagiozova-Finkova-i-Filip-Dimitrov-za-sydii-v-KS-news_495856.html

Съгласно установените процедури и практики в Президентската администрация, които гарантират прозрачност при назначенията на висши държавни длъжности, президентът Росен Плевнелиев обявява номинациите на Мариана Карагьозова-Финкова и на Филип Димитров за съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на държавния глава. Номинираните за представители на президента в Конституционния съд притежават дългогодишен юридически опит, доказани експерти в областта си, с признат авторитет в Бъл

Митов: По никакъв начин не е нарушавано въздушното ни пространство

http://politics.actualno.com/Mitov-Po-nikakyv-nachin-ne-e-narushavano-vyzdushnoto-ni-prostranstvo-news_495857.html

По никакъв начин не е нарушавано въздушното ни пространство, каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов преди началото на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа", предаде "Фокус". "Създаде се малък хаос по въпроса с руските самолети и трябва да го изясним веднъж завинаги. Това, което каза премиерът преди два дни - той реферираше към хипотетична ситуация. След като не издадохме разрешение за прелитане на руски товарни самолети, защо

Съдът на ЕС с поредно решение срещу "социалния туризъм"

http://europe.actualno.com/Sydyt-na-ES-s-poredno-reshenie-sreshtu-socialnija-turizym-news_495858.html

Съдът на Европейския съюз постанови днес, че европейските страни могат да спрат социалните помощи на граждани на други страни членки, ако тези хора прекалено дълго не работят, предаде Франс прес. Постановлението е насочено срещу злоупотребите и против "социалния туризъм", обясни експерт по европейско право. През ноември 2014 година Съдът на ЕС вече забрани "социалния туризъм", като постанови, че страните членки не са длъжни да отпускат социални помощи на граждани на други страни членки, отишли

361 210 българи живеят само с минимална работна заплата

http://pik.bg/361-210-българи-живеят-само-с-минимална-работна-заплата-news399847.html

361 210 българи живеят само с минимална работна заплата

1 007 695 български граждани са декларирали, че през 2014 г. са получили доходи в размер на 4 080 лв., т.е. 12 месечни минимални работни заплати. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов, цитиран от БГНЕС.

За 361 210 от тях в Националната агенция по приходите няма информация за получени други доходи. Това означава, че тези работещи наши сънародници са преживявали миналата година с доход от едва 340 лева на месец.

Гражданите, които са получавали единствено минимална работна заплата имат правото на искане за възстановяване на авансово платения данък "общ доход" - т.нар. "необлагаем минимум". Данъкоплатците, които работят на минимална работна заплата, но получават и други доходи от пенсия, лихви от банкови сметки, дивиденти, възнаграждения от извънтрудови правоотношения, доходи от отдаване под наем на недвижимо имущество, нямат право да ползват данъчно облекчение.

От 361 210 българи, за които данъчните нямат данни да живеят с доходи, които надвишават минималната работна заплата, едва 12 385 души са поискали данъчно облекчение. От тях към 09 септември на 5 384 лица е възстановен данък за доходи, непревишаващи минималната работна заплата, уточнява финансовият министър.

В Община Благоевград ще се проведат консултации за съставите на секционните избирателни комисии

http://pik.bg/в-община-благоевград-ще-се-проведат-консултации-за-съставите-на-секционните-избирателни-ко-news399845.html

В Община Благоевград ще се проведат консултации за съставите на секционните избирателни комисии

Днес, от 13.30 часа в зала 101 на Община Благоевград ще се проведат консултации за съставите на секционните избирателни комисии на територията на Община Благоевград, съобщиха от пресцентъра на общината.

Комшии се биха зверски по обед в Благоевград. Единият е със сериозна рана на окото

http://petel.bg/Komshii-se-biha-zverski-po-obed-v-Blagoevgrad--Ediniyat-e-sas-seriozna-rana-na-okoto__126886

Снимка: Булфото, архив Двама съседи се биха днес около обяд в жк "Ален мак" в Благоевград. Жестоко пострадал е 56-годишен мъж, който е удрян...

Папата: Богът на парите е най-модерният бог

http://petel.bg/Papata--Bogat-na-parite-e-nay-moderniyat-bog__126887

Илюстрация: Булфото, архив Сегашната бежанска криза е резултат от „злата, несправедлива“ социално-икономическа система, която се...

Кметът на Белозем описа зловещата смърт на 2-годишното детенце! Давило се 3 минути в ямата

http://petel.bg/Kmetat-na-Belozem-opisa-zloveshhata-smart-na-2-godishnoto-detentse--Davilo-se-3-minuti-v-yamata__126888

Снимка: Марица Много работлив и без никакви криминални прояви е бащата на удавеното в септична яма момченце в Белозем. Това каза кметът...

1000 лв. глоба за ромка псувала лекари, не приели сестра й да си правят компания

http://petel.bg/1000-lv--globa-za-romka-psuvala-lekari--ne-prieli-sestra-y-da-si-pravyat-kompaniya__126889

Снимка: Булфото 1000 лв. глоба наложи районният съд в Търново на здравно неосигурена пациентка, която ругала и обиждала лекари в Спешното,...

МВнР излезе с препоръки към българите, пътуващи за Австрия и Словакия

http://petel.bg/MVnR-izleze-s-preporaki-kam-balgarite--patuvashhi-za-Avstriya-i-Slovakiya__126891

Снимка: Булфото Министерството на вътрешните работи (МВнР) излезе с препоръки към българските граждани пътуващи за Австрия и Словакия....

Папата ще обсъди климатичните промени с екоминистрите на ЕС

http://www.mediapool.bg/papata-shte-obsadi-klimatichnite-promeni-s-ekoministrite-na-es-news239277.html

Папа Франциск ще приеме в сряда министрите на околната среда на страните членки на Европейския съюз и еврокомисарите по околна среда Кармену Вела и по измененията на климата Мигел Ариас Канете. С тях главата на Римокатолическата църква ще обсъди европейската политика за предотвратяване на климатичните промени. В аудиенцията ще участва и българският министър на околната среда и водите Ивелина Василева, съобщиха от ековедомството. В българската делегация ще се включи и ресорният зам.-министър на околната среда и водите по климата Павел Гуджеров. На 18 септември пък  Василева ще участва в извънредното заседание на Съвета на министрите по околна среда, което ще се проведе в Брюксел. И двете посещения на министър Василева са свързани с политиката по изменения на климата с оглед предстоящата конференция на ООН в Париж през декември тази година.

Ирина Бокова: Културата е по-силна от омразата

http://pik.bg/ирина-бокова-културата-е-по-силна-от-омразата-news399843.html

Ирина Бокова: Културата е по-силна от омразата

Културата е по-силна от омразата, тя не е въпрос на камъни и сгради, а на самоличност; тя е това, което ни прави човеци; тя е път към помирение и ново мислене, двигател за развитие. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пред комисията по култура и образование на Европейския парламент в Брюксел.

Бокова участва в семинар "Борба с нетърпимостта и радикализацията, засилване на междукултурния диалог и образованието".

В своето слово тя призова за включването на културата в образователните програми, както и за по-решителни мерки за пресичането на трафика на културни ценности от Близкия изток, с чиято продажба се финансират терористите. Генералният директор на ЮНЕСКО отбеляза, че днес паметниците на културата биват използвани като оръжия във война заради сцените на тяхното умишлено разрушаване.

Културното наследство бива рушено, взривявано. Културата е взета на прицел, защото е символ на единство и търпимост, заяви Бокова. Тя поясни, че разрушаването на паметници на световната култура не е въпрос на заличена ценност, а касае паметта на човечеството. Разрушаването на културни паметници е отричане от част от човешката история. Културните различия са взети на прицел, защото са израз на свободата на мисълта, обобщи Бокова.

По нейните думи с разрушаването на културната памет се създават общества, лесни за манипулация, в които свободата няма място. Бокова изрази тревога от загубеното поколение в Близкия изток, което остава необразовано и така е лесна плячка за екстремистите и тяхната пропаганда на омразата.

Трябва да инвестираме в образованието на децата, те са първите жертви на омразата. Трябва ни нова форма на културна грамотност, с уважение към различията. Това е ключът за отговор на всяка криза в Близкия изток, заяви Бокова.

Във всички стратегии за мир трябва да разширим мястото на културата в образованието. В Европа голямата заплаха е да се позволи омразата да вземе връх, посочи Ирина Бокова.

 

Делчев: РБ внесохме жалба срещу решението на ЦИК за единни номера в бюлетината

http://pik.bg/делчев-рб-внесохме-жалба-срещу-решението-на-цик-за-единни-номера-в-бюлетината-news399841.html

Делчев: РБ внесохме жалба срещу решението на ЦИК за единни номера в бюлетината

Днес от Реформаторският блок внесохме жалба срещу решението на ЦИК за единни номера в бюлетината. На местните избори хората трябва да чуят решенията на проблемите си по места, а това няма как да стане с национална кампания. Това заяви след внасянето на жалбата Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и председател на предизборния щаб на „Движение България на гражданите“, съобщиха от пресофиса на ДБГ.

Местните избори са времето, в което лидерите по места трябва да покажат своите идеи и да убедят хората. Ако определени хора имат притеснения, че местните представители на партии не могат да се справят сами, то от РБ сме убедени, че нашите хора са достатъчно подготвени и могат да спечелят доверието на хората без помощ от националния ефир, коментира Делчев. Единният номер ще помогне най-вече на „изборните“ туристи, за които ще бъде по-лесно за да помнят едно число, независимо в кое населено място ще трябва да гласуват, добави още той. 

US службите неутрализирали вероятна заплаха за папата

http://www.moreto.net/novini.php?n=301325

Американските спецслужби са предотвратили вероятна заплаха за сигурността на римския папа Франциск, който трябва да посети САЩ между 22 и 27 септември. Това става ясно от изказване за ABC News на представителя на Комитета за национална сигурност в Конгреса на САЩ Майкъл Макол.

Нека изпратим с усмивка децата си на училище

http://bulgarski.pogled.info/obrazovanie/news/67664/Neka-izpratim-s-usmivka-detsata-si-na-uchilishte

/Поглед.инфо/ Председателят на БСП поздрави ученици, учители и родители за 15-ти септември

Шестима задържани за дрога в Габрово

http://pik.bg/шестима-задържани-за-дрога-в-габрово-news399840.html

Шестима задържани за дрога в Габрово

Шестима са задържани за разпространение на наркотични вещества, съобщиха от МВР.

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с наркотици, е проведена на територията на Габрово.

В хода на акцията са задържани шестима души, извършени са проверки в седем жилища и лек автомобил.

В дома на 22-годишен мъж /осъждан за престъпления по чл. 354 А/ са намерени 180 грама суха листна маса, за която полевият наркотест реагирал на марихуана. В друго жилище, ползвано от младия мъж, са открити още 30 гр листна маса от същия вид. Наркотичните вещества са иззети, а на мъжа е наложена постоянна мярка за задържане.

Други четирима габровци са задържани за срок до 24 часа: 25-годишен мъж, в чийто дом полицаите открили полиетиленов плик с 28 грама марихуана, 18-годишен младеж, в чийто лек автомобил Opel Tigra бил намерен плик с близо 5 гр наркотично вещество от същия вид, както и двама непълнолетни - 16-годишен младеж, който държал в дома си метална кутия с 13 грама суха листна маса, и 17-годишен младеж, в чийто апартамент са открити 15 грама марихуана.

При операцията бил задържан и дядото на 22 - годишния габровец - 80-годишен мъж от същия град, който държал в жилището си суха листна маса /с тегло 37 гр/. При извършеното претърсване в друг негов имот полицаите открили още 70 грама зелена листна маса от същия вид. Иззети са общо 378 грама марихуана.

Работата по цялостното изясняване на случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.
Започнато е досъдебно производство по чл. 354а от НК.

От Apple се похвалиха със силни предварителни продажби на новия iPhone 6S

http://econ.bg/Новини/От-Apple-се-похвалиха-със-силни-предварителни-продажби-на-новия-iPhone-6S_l.a_i.696959_at.1.html

Американският технологичен гигант Apple обяви, че предварителните продажби на новите смартфони iPhone 6S и iPhone 6S Plus са много силни и са на път...

Мъж в болница, ял бой с метална тръба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4984454

31-годишен от пловдивското село Марково е в болница, след като бил ударен с метална тръба по главата от жител на Стамболийски, съобщиха от полицията. Изясняват се причините за скандала, довели до боя. Срещу нападателя, който е на 29 г., е образувано досъдебно производство за причиняване на телесна повреда.
31-годишен от пловдивското село Марково е в болница, след като бил ударен с метална тръба по главата от жител на Стамболийски, съобщиха от полицията. Изясняват се причините за скандала, довели до боя. Срещу нападателя, който е на 29 г., е образувано досъдебно производство за причиняване на телесна повреда.

Old beech forests to enter UNESCO list

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257674_Old+beech+forests+to+enter+UNESCO+list

Century old Bulgarian beech forests will enter the list of world heritage under a UNESCO project. The protected forests are in the nine nature reserves of the Central Balkan National Park. The project is initiated by the German Federal Ministry of the Environment, nature protection and nuclear safety, with the aim to preserve the unique old beech woodlands of Europe.

Besides the Bulgarian woodland territory the project covers protected territories in Austria, Albania, Belgium, Poland, Romania, Slovenia, Ukraine, Spain, Italy and Croatia. Beech forests in the Central Balkan Park spread over 260 square kilometers and are among the broadest area of natural beech woodlands in Europe.

Убиецът на студентката във Велико Търново получи 30 г. затвор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/15/2610255_ubiecut_na_studentkata_vuv_veliko_turnovo_poluchi_30_g/?ref=rss


Призналият се за виновен за убийството на студентка от Велико Търново Илиян Здравков беше осъден на 30 години затвор с първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие, съобщи агенция "Фокус".

Здравков е признат за виновен за насилствен грабеж, завършил с убийството на 24-годишната студентка, извършено на 28 февруари тази година.

30 години е максималната присъда, която можеше да му бъде наложена, тъй като делото се гледа по съкратена процедура, по искане на...

Въздушен парад ще отбележи 75-ата годишнина от Битката за Британия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/15/2610216_vuzdushen_parad_shte_otbeleji_75-ata_godishnina_ot/?ref=rss


Военен парад с участието на 40 автентични самолета Spitfire и Hurricane ще се проведе в чест на 75-ата годишнина от Битката за Британия.

Британският принц Хари ще посети парада, който ще събере на едно място най-много самолети от Втората световна война, заедно с пилоти ветерани.

Битката за Британия през лятото на 1940 г. е един от основните моменти в модерната история на Великобритания и в развитието на войната.

Редица събития вече бяха организирани през...

Песков: Международна изолация на Русия няма и не може да има

http://www.cross.bg/rysiya-kremul-peskov-1480760.html

/КРОСС/ В Кремъл са уверени, че Русия не може да бъде международно изолирана, предаде ТАСС. „Що се отнася до изолирането на Русия, то за съжаление ние виждаме и чуваме такава риторика през последната година. Стойността на тези думи е доста относителна“, заяви прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков. Представителят на Кремъл е убеден, че „Русия е била, е и ще бъде отговорен и много важен член на международната общност“. Той добави, че “активната международна дейност на руския държавен глава показва пълната несъстоятелност на тази риторика“.

Въздушен парад ще отбележи 75-тата годишнина от Битката за Британия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/15/2610216_vuzdushen_parad_shte_otbeleji_75-tata_godishnina_ot/?ref=rss


Военен парад с участието на 40 автентични самолета Spitfire и Hurricane ще се проведе в чест на 75-тата годишнина от Битката за Британия.

Британският принц Хари ще посети парада, който ще събере на едно място най-много самолети от Втората световна война, заедно с пилоти ветерани.

Битката за Британия през лятото на 1940 г. е един от основните моменти в модерната история на Великобритания и в развитието на войната.

Редица събития вече бяха организирани през...

17-годишен ученик бе хванат да шофира пиян и без книжка в центъра на Смолян

http://www.mediapool.bg/17-godishen-uchenik-be-hvanat-da-shofira-piyan-i-bez-knizhka-v-tsentara-na-smolyan-news239276.html

Ученик на 17 години бе хванат от пътни полицаи да шофира пиян и без книжка кола посред бял ден в центъра на Смолян, съобщават от МВР във вторник. Управляваната от него "Мазда" е спряна на ул. "Хан Пресиян" малко след 13.00 часа в понеделник. Колата е бракувана, а тийнейджърът нямал свидетелство за управление. Тестът с дрегер отчел концентрация на алкохол в кръвта от 1.32 промила. Срещу младежа е започнато бързо полицейско производство.

От МВР-Плевен: 27-годишен шофьор не пропуснал линейката, въпреки подадения звуков и светлинен сигнал

http://pik.bg/от-мвр-плевен-27-годишен-шофьор-не-пропуснал-линейката-въпреки-подадения-звуков-и-светлине-news399836.html

От МВР-Плевен: 27-годишен шофьор не пропуснал линейката, въпреки подадения звуков и светлинен сигнал

МВР - Плевен излезе с официална информация около катастрофиралата линейка вчера. Както вече съобщихме, шофьорът бе с опасност за живота, но вече е стабилизиран.

При инцидента пострадаха и медиците в специализирания автомобил – 62-годишна, която е със счупена дясна ръка и 50-годишна, която е с изкълчени подбедреници.

Местопроизшествието на кръстовището на булевард "Христо Ботев" и булевард "Георги Кочев" е било посетено от екип на сектор "Пътна полиция“ при ОД на МВР – Плевен.

Установено е, че лек автомобил "Мицубиши Колт", собственост и управляван от 27-годишен от Плевен, при движение по бул." Христо Ботев" в посока УМБАЛ - Плевен, навлязъл в кръстовището, като не пропуснал движещия се при специален режим по булевард "Георги Кочев" автомобил - линейка „Ситроен Джъмпер", с водач 63-годишен от Плевен.

Ударил го в дясната предна част, вследствие на което линейката напуснала пътното платно и се ударила в стълб от захранващата мрежа на тролейбусните линии.

На двамата шофьори е взета кръвна проба за изследване. Уведомен е дежурен прокурор при РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 343, ал. 1 „Б, във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК. Продължава работа разследващ полицай.

Жозе Моуриньо забрани шегите в лагера на "Челси"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/15/2610259_joze_mourinyo_zabrani_shegite_v_lagera_na_chelsi/?ref=rss


Кризата в "Челси" е довела до въвеждането на нови треньорски практики от страна на щаба на Жозе Моуриньо.

Мениджърът на сините е забранил шегите и закачките в съблекалнята и на терена, пише Telegraph.

Португалецът и помощниците му искат да затегнат дисциплината, за да излезе тимът от дупката, в която попадна от началото на сезона.

След пет кръга в Англия, лондонският тим събра едва четири точки и допусна цели 12 гола. Следващият мач на шампионите в първенството...

Народният представител и кандидат за кмет на Перник д-р Вяра Церовска пожела на добър час на учителите и учениците по повод старта на новата учебна година

http://www.zapernik.com/politika/narodniyat-predstavitel-i-kandidat-za-kmet-na-pernik-d-r-vyara_39903/

Народният представител и кандидат за кмет на Перник д-р Вяра Церовска пожела на добър час на учителите и учениците по повод старта на новата учебна година. Заедно с кандидата на ГЕРБ за кмет на кв. Изток Емил Костадинов и зам.-кметовете на Перник Румяна Гьорева и Владислав Караилиев тя присъства на тържествата по откриването на учебната година в VI-то СОУ "Св.Св. Кирил и Методии" и в ГПЧЕ "Симеон Радев".

„Скъпи ученици, училището е отворен портал към света,...

Продължава

Емил Радев: Нужни са общоевропейски минимални стандарти в гражданския процес за повече доверие в съдебните системи

http://pik.bg/емил-радев-нужни-са-общоевропейски-минимални-стандарти-в-гражданския-процес-за-повече-дове-news399835.html

Емил Радев: Нужни са общоевропейски минимални стандарти в гражданския процес за повече доверие в съдебните системи

Нужни общи минимални правила в гражданския процес. Само така ще се повиши доверието в съдебните системи на държавите-членки. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Той е докладчик по законодателна инициатива на Европейския парламент за създаването на минимални стандарти в гражданското производство на ниво Европейски съюз (ЕС), съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

След влизането в сила на регламента Брюксел 1 отпадна процедурата по екзекватура и съдебните решения на една държава-членка се признават и изпълняват автоматично в друга държава членка. Според Емил Радев, това предполага наличието на взаимно доверие в съдебните системи на двете държави и най-вече в спазването на основните процесуални права на страните в производството. До сега има различни инструменти, които позволяват известно сближаване в гражданското производство. На първо място това става чрез инструментите, позволяващи на гражданите да използват процедурите на ниво Европейски съюз или да предпочетат националните такива като процедурата по искове с малък материален интерес, европейската заповед за плащане и др. На второ място са секторно-специфични директиви, които хармонизират правилата на процеса в рамките на интелектуалната собственост, защитата на потребители, конкурентното право, както и хоризонтални директиви, които не се отнасят до принципите на гражданския процес като цяло, а само до избрани аспекти, като директивата за правната помощ и директивата за медиацията. Тази разпокъсаност на правила в различни сектори, неизбежно води до проблеми и предизвикателства пред съгласуваността на гражданския процес в Европа, не само при хармонизирането на законодателствата на ЕС и тези на държавите-членки, но в самото право на ЕС.

Емил Радев заяви, че целта на законодателния проект е европейските граждани да бъдат максимално улеснени и защитени. "Улеснени чрез повишаване на доверието за по-лесно признаване и изпълнение на съдебни решения от една в друга държава членка и защитени - в смисъл да имат равни процесуални права. Свидетели сме на разпоредби в наказателното право, а и на изработване на мерки в административното право на ЕС. Защо досега все още нямаме такива принципи в гражданското производство", допълни той.

Първите стъпки в тази насока вече са направени и през май 2014г. Европейският институт по право и Международният институт за унифициране на частното право (Unidroit) стартираха съвместен проект за изготвяне на транснационални принципи на гражданския процес за Европа. Тяхната основна задача е да се установи дали и как принципите на Американския правен институт и Unidroit биха могли да бъдат адаптирани към контекста на ЕС. През ноември 2014 г. бяха представени предварителните доклади на работните групи по доказателствата, временните мерки и връчването на документи и бяха създадени нови работни групи.

"Взаимното доверие е сложен процес - много и различни фактори играят роля за постигането му. Затова считам, че най-добрият и интегриран подход е изработването на кодифицирани, минимални стандарти на гражданския процес на ЕС под формата на хоризонтална директива, което би довело до по-голяма съгласуваност на правните системи на държавите членки, ще доведе до увеличаване на взаимното доверие между съдебните системи на ЕС и ще гарантира равни процесуални права на страните за граждански дела", заяви Емил Радев пред евродепутатите от Комисията по правни въпроси.

Dallas Cowboys е най-скъпият спортен отбор в света

http://www.investor.bg/novini/346/a/dallas-cowboys-e-nai-skypiiat-sporten-otbor-v-sveta-202386/

Топ 5 в класацията на спортните клубове на Forbes се заема от американски и испански отбори

Шофьор блъсна баба, счупи й крака при маневра на заден ход

http://www.zapernik.com/krimi/shofior-blusna-baba-schupi-i-kraka-pri-manevra-na-zaden_39902/

54 - годишен перничанин предизвика ПТП, блъскайки 77 – годишна жена.

 

Инцидентът е станал в вчера, около 09,00 ч. , в района на улица ‘’Кърджали’’ в областния град. 54 – годишния перничанин, управлявайки лек автомобил ‘’Пежо Експерт’’ , при маневра на заден ход е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на възрастната дама.

В следствие на удара,...

Продължава

Бащата на Вероника пред Фрог: Дадоха 30 г. на убиеца! Той се разкайва, но не е искрен

http://frognews.bg/news_97703/Bashtata-na-Veronika-pred-Frog-Dadoha-30-g-na-ubietsa!-Toi-se-razkaiva-no-ne-e-iskren/

Току-що съдът постанови 30 години затвор за убиеца Илиян Здравков, каза за Фрог нюз таткото на умъртвеното момиче Вероника. Делото се гледа по съкратената процедура, тъй като подсъдимият е признал вината си. Именно затова присъдата е сведена до 30 г.

Змия превзе автомобил в Монтана, шофьорът не смее да хване волана

http://pik.bg/змия-превзе-автомобил-в-монтана-шофьорът-не-смее-да-хване-волана-news399832.html

Змия превзе автомобил в Монтана, шофьорът не смее да хване волана

Мъж от Лом остана без колата си след като змия се вмъкна във возилото и никой не успя да я измъкне оттам.

В понеделник след работа жител на крайдунавския град се запътил към автомобила си, но видял с ужас върху нагорещения от слънцето капак на двигателя да се изтяга змия. Човекът се опитал сам да махне влечугото, но то неочаквано се шмугнало сред машинариите под ламарините, пише trud.bg.

Притеснен шофьорът извикал на помощ екип спасители. Те дълго търсели змията, но след като не я открили заявили, че вероятно сама се е изнесла от машината и си тръгнали. Уплашен, че неканената гостенка може да се е вмъкнала в купето и да е от отровните видове, мъжът обаче не посмял да влезе в автомобила си.

На помощ на останалия без превоз шофьор се притекли приятели, които му дали куп съвети как да освободи автомобила си от студенокръвната завоевателка.

Според едни купето трябвало да се опуши със сяра, за да избяга змията, други пък предложили влечугото да бъде примамено с паничка мляко и заловено. Дебненето край колата продължава.

18 регистрации за кмет на Варна, кандидатите - наполовина

http://www.moreto.net/novini.php?n=301397

Заявка за участие в местните избори във Варна официално са заявили 27 партии, 2 коалиции, 11 инициативни комитета и 5 местни коалиции. Почти всички от регистрираните партии са заявили желание да издигнат кандидати за кмет на община, кметове на райони, кметства и общински съветници.

Шофьор помете жена в Перник, прати я в болница

http://pik.bg/шофьор-помете-жена-в-перник-прати-я-в-болница-news399830.html

Шофьор помете жена в Перник, прати я в болница

Жена е настанена в болница след като бе пометена от автомобил.

Инцидентът станал в Перник на улица „Кърджали“ вчера около 9 ч., съобщи МВР.

54-годишният шофьор, управлявайки лек автомобил ‘’Пежо Експерт’’, при  маневра  на  заден  ход е нарушил правилата за движение по пътищата и  по  непредпазливост  причинил  средна  телесна  повреда на възрастната дама. В следствие на удара, жената е с фрактура на бедрена кост.

На водача е взета проба за алкохол, която е отрицателна. По случая е образувано досъдебно производство.

Вадят труп на млад мъж от морето в Иракли

http://pik.bg/вадят-труп-на-млад-мъж-от-морето-в-иракли-news399829.html

Вадят труп на млад мъж от морето в Иракли

Труп на мъж вадят в момента от морето край Иракли. Удавникът е младо момче, което било в неизвестност от няколко дни. В неделя той влязъл да се къпе във водата и повече не се появил. Днес морето е изхвърлило безжизненото му тяло. Това разказаха очевидци, пише "Флагман".

Инцидентът е станал в неохраняемата зона след река Вая, където на сезон се настаняват хиляди диво къмпингуващи.

По непотвърдена информация удавникът също бил на палатка.

В момента тялото на момчето е на пясъка пред погледите на десетки летуващи. Изчаква се трупна линейка, която да откара тялото за аутопсия.

Припомняме, че на същото място в неделя се удави и 38-годишна рускиня.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване