Отбелязваме 107 години независима България

http://offnews.bg/news/n_1/n_561360.html

Днес отбелязваме 107-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Този ден по традиция се отбелязва с тържествена заря-проверка във Велико Търново, където през 1908 г. в черквата „Св. Четиридесет мъченици” България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата цар. По традиция тържествата започват със света литургия в храма "Свети Четиридесет мъченици", която ще бъде отслужена от великотърновския митрополит Григорий. Следват водосвет, поръсване на бойното знаме на НВУ и флаговете на институциите, военен ритуал за издигане на националния трибагреник, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Независимостта на Царевец и шествие до паметника "Майка България". Тържества по повод обявяването на независимостта на България ще има и в цялата страна. Денят се отбелязва като официален празник от 1990 г.

Без премиера и президента в Деня на Независимостта

http://pik.bg/без-премиера-и-президента-в-деня-на-независимостта-news403553.html

Без премиера и президента в Деня на Независимостта

Премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев няма да учатват в тържествата по случай 107-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, съобщиха за “Труд” от пресслужбите им.

На 21 и 22 септември Плевнелиев взе участие в Единадесетата среща на държавните глави от групата “Арайолуш”, която се провежда в замъка “Вартбург” и в град Ерфурт в Германия. Премиерът няма в програмата си участие в тържествата. По традиция честванията са концентрирани във Велико Търново.

Те ще започнат с празнична света литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий и с участието на квартет “Ангелски гласове”. В 19,30 ч е тържествена заря-проверка, а председателят на парламента Цецка Цачева ще има слово. Гости ще бъдат депутати, министри, общественици. През целия ден музеите в града ще са със свободен вход за посетители.

В София тържествата са от 11 ч пред Паметника на Независимостта. Ще участват Софийският духов оркестър и хорова асоциация “Света София - България”.

Първото киноревю е в НДК в деня на есенното равноденствие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997026

12 известни жени ще дефилират тази вечер в НДК в ревю, наречено “Равноденствие”. На него те ще представят тоалети, съобразени със зодията на всяка от тях. Колекцията на дизайнера Денислав Трандев няма да бъде показана на подиум, а на голям екран. Режисьор на първото киноревю е Стилиян Иванов. Днес то ще бъде излъчено от 19 ч на голям екран в НДК,
12 известни жени ще дефилират тази вечер в НДК в ревю, наречено “Равноденствие”. На него те ще представят тоалети, съобразени със зодията на всяка от тях. Колекцията на дизайнера Денислав Трандев няма да бъде показана на подиум, а на голям екран. Режисьор на първото киноревю е Стилиян Иванов. Днес то ще бъде излъчено от 19 ч на голям екран в НДК,

Над 1000 бежанци доброволно са напуснали импровизирания лагер край Одрин

http://balkani.actualno.com/Nad-1000-bejanci-dobrovolno-sa-napusnali-improviziranija-lager-kraj-Odrin-news_496890.html

Броят на бежанците край Одрин значително намаля за една нощ. След като валията на Одрин постави ултиматум миграните да освободят града, снощи над 1000 от тях доброволно са се качили на автобусите за Истанбул, осигурени от общината, информира bTV. Турската полиция започна да подготвя автобуси за превозване на сирийските бежанци от Одрин за вътрешността на страната към градовете Истанбул, Бурса и Измир. Въпреки това бежанци скандираха срещу Турция и "За България, за Гърция", предаде БНР.  Н

Защо Америка се прави, че недовижда бежанците?

http://viewpoint.actualno.com/Zashto-Amerika-se-pravi-che-nedovijda-bejancite-news_496892.html

Ах тези стиснати арабски шейхове! Заринати са в пари, но не дават нищо, когато трябва да се помага на милионите арабски бежанци от Близкия изток. Редица американски коментатори не пропускат да излеят възмущението си по този въпрос. И с право. Те припомнят и това, че някои от забогателите от петрола принцове отпускаха милиони долари на терористите от "Ислямска държава", за да воюват срещу сирийския президент Асад. Спонсорите на тази война обаче не желаят да имат нищо общо с бежанците, защото изме

С курбан за здраве празнуват на Старозагорските бани

http://pik.bg/с-курбан-за-здраве-празнуват-на-старозагорските-бани-news403551.html

С курбан за здраве празнуват на Старозагорските бани

Много веселие и курбан за здраве обещават днес за празника на Старозагорските минерални бани организаторите. Денят на Независимостта на България е и традиционен празник на селото.

B 9.30 чaca щe бъдe oтcлyжeн вoдocвeт пocлyчaй xpaмoвия пpaзниĸ нa църквата „Cвeти Koзмa Зoгpaфcĸи“.

В 12.30 чaca щe бъде осветен тpaдициoнния ĸypбaн, а след това ще бъде открита излoжбa oт ĸapтини и иĸoни.

Koнцepтът нa aнcaмбъл "Зaгope" за всички празнуващи зaпoчвa в 15.00 чaca.

Жителите и гостите на курорта ще могат да се включат в забавленията и да се насладят на чистия въздух и красивата природа в курорта.

Малки и големи ще се радват на открития зоопарк в селището, където свободно се разхождат кокошки-токачки, а камерунските козички „биокосачки” са най-голямата атракция за посетителите.

Любителите риболовци пък, могат да упражнят уменията си в езерото, което се зарибява постоянно.

Празникът естествено ще бъде съпроводен и с много топла скара и студена бира. И както е редно на площада ще се извие кръшно българско хоро.

Преглед на печата - 22 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=301894

„24 часа": От ГЕРБ опитват последна совалка за конституцията и я вкарват в залата Промените в конституцията влизат в дневния ред на Народното събрание за тази седмица - като първа точка още в сряда, съобщи пред "24 часа" зам.

Ден на независимостта! Българи, честит празник!

http://www.bnews.bg/article-141791

Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд.

Вранча ни разклати с 3,9 по Рихтер

http://petel.bg/Vrancha-ni-razklati-s-3-9-po-Rihter__127730

Земетресение с магнитуд 3,9 по Рихтер е регистрирано в 2 часа и 27 минути след полунощ, по данни на Националния геофизичен институт на...

Жесток екшън насред София! Момиче скочи от такси, като видя сметката! Пищи по улиците и бяга

http://petel.bg/ZHestok-ekshan-nasred-Sofiya--Momiche-skochi-ot-taksi--kato-vidya-smetkata--Pishhi-po-ulitsite-i-byaga__127731

Снимка: Булфото Озверял от алчност таксиджия подгони с колата си младо момиче в столичния квартал "Гео Милев" около 22 ч, съобщава "Пик"....

За местните избори - Варненци дават своя вот в общо 398 секции

http://petel.bg/Za-mestnite-izbori---Varnentsi-davat-svoya-vot-v-obshho-398-sektsii__127732

Около 300 000 са избирателите за местните избори във Варна и прилежащите й села, съобщи за Фокус Константин Бандутов, член на Общинската...

Гимназията по туризъм в Бургас ще ползва нов автобус за над 80 000 лева

http://pik.bg/гимназията-по-туризъм-в-бургас-ще-ползва-нов-автобус-за-над-80-000-лева-news403548.html

Гимназията по туризъм в Бургас ще ползва нов автобус за над 80 000 лева

Бургаската гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ ще се обзаведе с чисто нов автобус. От ръководството на учебното заведение вече са пуснали обществена поръчка за неговото закупуване, пише Toponovini.bg.

Доставката на новия автобус с 22+1 места е по проект "Реална работна среда- гаранция за професионално образование" на националната програма "Модернизиране на системата на професионалното образование". Прогнозната стойност на поръчката е 83 333 лева без ДДС, като гимназията участва с 13 350 лева съфинансиране. Возилото ще се ползва за извънградски пътувания.

Кандидатите трябва да имат опит в изпълнението на минимум три подобни доставки, извършени през последните 3 години. Участниците трябва да разполагат със станционарна оторизарана сервизна база за гаранционна и следгаранционна поддръжка, намираща се в радиус не повече от 20 км от мястото на изпълнение на поръчката- гр. Бургас, ул. "Стефан Стамболов"№ 53.

Декларация за притежание на мобилна работилница. Копие от сертификат по EN ISO 9001:2008 или еквивалентен с обхват търговия и ремонт на автобуси. Каталог със снимки на автобуса. Гаранция от фирмата производител за минимум 2 години или 100000 км.

Предлаганият автобус трябва да е оригинален, нов, неупотребяван и да отговаря на техническите изисквания, приложени в документацията. Участникът следва да посочи характеристиките на автобуса, марката, производителя, произхода и условията за гаранционни поддържания.

Маскимално допустимата за офериране цена е 100 000 лева с включено ДДС.

Срокът за изпълнение на поръчката е шест месеца.

Критерий за оценяване ще бъде икономически най-изгодна оферта при пет показателя: предлагана цена, литрова мощност на двигателя, сервизна подръжка, срок на гаранция и мощност на единица маса.

Фирмите-кандидатки могат да подават заявление за участие до 19 ноември. Офертите ще бъдат отворени на 21 ноемви в сградата на Гимназията по туризъм.

Без премиера и президента в Деня на Независимостта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4997484


Премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев няма да учатват в тържествата по случай 107-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, съобщиха за “Труд” от пресслужбите им.
На 21 и 22 септември Плевнелиев взе участие в Единадесетата среща на държавните глави от групата “Арайолуш”,
Премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев няма да учатват в тържествата по случай 107-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, съобщиха за “Труд” от пресслужбите им. На 21 и 22 септември Плевнелиев взе участие в Единадесетата среща на държавните глави от групата “Арайолуш”,

Катаджии следят днес за превишена скорост във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301886

Катаджии ще следят днес - 22 септември, за превишена скорост на ключови кръстовища във Варна и извън града, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:00 - 10:00 Път І - 9, „Евксиноград“ – товарен портал 10:30 - 12:30 Път І - 9 – хотел „Света Елена“ 13:30 - 15:30 Път І - 9, сп.

Тържествено честваме Деня на Независимостта на България

http://bulgarski.pogled.info/news/67862/Tarzhestveno-chestvame-Denya-na-Nezavisimostta-na-Balgariya

/Поглед.инфо/ На 22 септември цялата страна ще отбележи 107-та годишнина от обявяването на Независимостта.

Георги Първанов ще посети Варна

http://pik.bg/георги-първанов-ще-посети-варна-news403544.html

Георги Първанов ще посети Варна

Председателят на ПП АБВ и президент на България в периода 2002-2012 Георги Първанов ще посети Варна, съобщиха от пресцентъра на партията във Варна.

В 11,15 часа в Морската градина Първанов ще представи кметския отбор на партията в морската столица и кандидатите за общински съветници.
От 10,00 часа в Морската градина младежи от ПП АБВ във Варна и кандидатите за кметове и общински съветници ще подаряват национални трибагреници и ще ги поздравят с Деня на Независимостта. Градската организация е осигурила 1 000 флагчета, които варненци ще отнесат в домовете си в празничния ден.

Група младежи от градската организация на ПП АБВ във Варна ще се включат и в общоградското честване на Деня на Независимостта във Варна.

Хасково отбелязва Независимостта на България

http://pik.bg/хасково-отбелязва-независимостта-на-българия-news403542.html

Хасково отбелязва Независимостта на България

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в центъра на Хасково ще бъде отбелязан днешният национален празник.

Днес отбелязваме 107 години от провъзгласяването на Независимостта на България. На 22-ри септември през 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд I обявява независима България и така се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.

Организатор на тържеството от 11 в Хасково е Община Хасково.

След официалната част е предвиден и концерт на ансамбъл Хасково.

Бербатов започва като титуляр дербито с АЕК

http://www.grreporter.info/berbatov-zapochva-kato-titulyar-derbito-s-aek/17941

Ергометричните показатели на българския футболен ас се подобряват непрекъснато, все още обаче не е ясно дали треньорът Игор Тудор ще го включи заедно с голмайстора на ПАОК Стефанос Атанасиадис

прочети повече

Баничките поскъпват заради тока

http://pik.bg/баничките-поскъпват-заради-тока-news403536.html

Баничките поскъпват заради тока

По-скъпи банички, кифли, тутманици и всякакви други закуски ще купува нашенецът заради поскъпването на тока с до 20% за индустрията. Хлябът обаче ще запази цената си.

Прогнозата направи Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна.

“Вдигането на цената е най-вероятно при закуските, защото ако най-големите производители на хляб са на газ, то при закуските на 100% се работи с ток”, мотивира се той пред в. Труд.

От бранша посочиха, че все още е рано да се каже с колко ще поскъпнат закуските, а и всеки производител ще реши индивидуално.

Но по-високата цена на тока щяла да оскъпи и допълнителните суровини, които се ползват при закуските. “В този бранш се използват мая, брашно, подобрители, сирене и кашкавал. Така ще се получи един акумулиращ ефект, който няма как да не доведе до някакви движения на цените”, каза Бонев. Утехата е, че хлябът няма да поскъпва.

Главният виновник за задържането на цената му обаче е сивият сектор, който според браншовиците вече държи 50% от производството и ще се разраства още заради по-скъпата енергия.

“При нас конкуренцията е огромна и особено при наличието на над 50% сив сектор повишаването на цената на хляба би довело до фалити. За нашия бранш разходите за ток са някъде около 5 до 10-12% от всички разходи”, аргументира се Бонев.

Единствената суровина, чиято цена е по-ниска от миналогодишната, е пшеницата. Причината е обилната реколта тази година. Тепърва обаче ще стане ясно с какво качество е новото жито и дали фурните няма да правят допълнителни разходи за набухватели.

 

Пътна обстановка в страната - 22 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=301887

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област София: от км 9+210 до км 10+600 лявото платно посока (Пловдив-София) е въведена ВОБД поради извършване на превантивен ремонт. Ремонтните работи се извършват при затворено ляво платно в посочения участък, като движението посока (Пловдив-София) се прехвърля през прозорец на км 10+600 и се осъществява двупосочно в дясното платно до км 9+210, като на този км посоката на движение Пловдив-София минава в своето платно.

70 обучени от Пентагона бунтовници са в Сирия, за да се борят с "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/70-obucheni-ot-Pentagona-buntovnici-sa-v-Sirija-za-da-se-borjat-s-Isljamska-dyrjava-news_496888.html

Пентагонът потвърди пристигането в Сирия на 70 бунтовници, които е обучил за борба с ислямистката групировка "Ислямска държава". Това бе съобщено по-рано през уикенда от сирийската обсерватория за човешки права, предаде "Франс прес", цитирана от БГНЕС. Програмата за обучение на умерени сирийски бунтовници бе започната в началото на годината от САЩ с целево финансиране в размер на 500 млн. долара. Бе предвидено да бъдат обучени и екипирани около 5 000 умерени бунтовници през първата година.

Днес е 22 септември - Деня на Независимостта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4997607

На 22 септември 1908 г. (по стар стил - на 5 октомври по нов стил) е обявена независимостта на България. Това става с Манифест, прочетен в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново.
Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България,
На 22 септември 1908 г. (по стар стил - на 5 октомври по нов стил) е обявена независимостта на България. Това става с Манифест, прочетен в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България,

Какво се случва в Пловдив? Отново откриха захвърлен пистолет

http://petel.bg/Kakvo-se-sluchva-v-Plovdiv--Otnovo-otkriha-zahvarlen-pistolet__127729

Илюстрация: Булфото, архив Пистолет е бил открит в храстите в жп-линията на Околовръстното шосе в жилищен район "Тракия" в петък...

Голямото завръщане се превръща в истинска епопея за около 400 000 българи

http://pik.bg/голямото-завръщане-се-превръща-в-истинска-епопея-за-около-400-000-българи-news403533.html

Голямото завръщане се превръща в истинска епопея за около 400 000 българи

Голямото завръщане се превръща в истинска епопея за около 400 000 българи днес. "Кошмарът от събота вероятно ще се повтори", признават катаджии. Тогава разстоянието София-Пловдив се вземаше за повече от 4 часа, а край Дупница припадаха заради жегата и опашките към Гърция.

Тапите днес ще са най-жестоки по АМ "Тракия", където ремонтите продължават. Страшно ще е и на Кулата и Маказа заради хилядите, които се връщат от Бяло море. Задръстванията по АМ "Струма" започнаха още вчера. "Пълзяхме 4 часа от Кулата до София", оплакаха се столичани, скъсили ваканцията уж за да избегнат ада по пътищата.

"Търсете обходни маршрути. Влизайте от Гърция през Илинден и Капитан Петко Войвода и сменете магистралата с Подбалканския път", съветват от КАТ.

Не тръгвайте в последния момент да се прибирате след почивните дни. Планирайте пътуването си час по-рано, съветват от Пътна полиция хилядите, който днес ще излязат по пътищата на страната. Оттам препоръчват на шофьорите да не натискат газта на автомобилите си и да не правят рискови изпреварвания.

Съветите дойдоха след километричните опашки по магистралите в събота, когато народът тръгна да пътува за четирите почивни дни покрай Независимостта.

За да няма тапи от родното Черноморие към София, от АПИ пускат предсрочно затвореното за движение платно на "Хемус" при Бебреш, като се очаква по този начин трафикът да бъде облекчен. По "Тракия" и "Струма" обаче ремонтите продължават и няма как да се отпуши движението. За пътуващите по "Тракия" се препоръчва алтернативният маршрут по подбалканската магистрала.

От него могат да се възползват и част от пътуващите по "Хемус". За тях се дава алтернатива и с маршрута от Търговище, през Попово и Плевен. Най-големият проблем е между Дупница, Благоевград и Сандански, където няма алтернативен път, водещ към Гърция извън магистралния Е79.

Обиколни пътища през територията на България ще бъдат подсигурени и за голямото завръщане от Гърция.

От КАТ и Гранична полиция горещо препоръчват да се използват съседните на Кулата и Маказа контролно-пропускателни пунктове на българо-гръцката граница - Илинден, Капитан Петко войвода и Ивайловград, които работят при пълни капацитети.

Осигурено е полицейско присъствие и контрол по главните пътища и възловите места в страната, на участъците с интензивен трафик ще бъдат разположени и допълнителни сили. 

Цачева и народни представители ще участват във Велико Търново в тържествената заря-проверка по повод Деня на Независимостта на България

http://pik.bg/цачева-и-народни-представители-ще-участват-във-велико-търново-в-тържествената-заря-проверк-news403531.html

Цачева и народни представители ще участват във Велико Търново в тържествената заря-проверка по повод Деня на Независимостта на България

Председателят на парламента Цецка Цачева и народни представители ще участват на 22 септември във Велико Търново в тържествената заря-проверка по повод 107-та годишнина от обявяването на Независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание (НС).
Церемонията ще бъде на площад „Цар Иван Асен І” от 19.30 часа.

Брюксел свиква вътрешните министри на извънредно заседание за мигрантите

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/09/22/2613918_brjuksel_svikva_vutreshnite_ministri_na_izvunredno/?ref=rss


На извънредно заседание днес Съветът за правосъдие и вътрешни работи на ЕС ще продължи обсъждането на проблемите с миграцията и убежището в момент на засилен миграционен поток към Европа. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова също ще участва в срещата, заедно с колегите си от всички страни-членки, съобщи пресцентърът на МВР.

Основна тема на днешната дискусия ще е предложението на Европейската комисия за спешно подпомагане на държавите-членки, подложени на...

Съществува ли риск за двустранните отношения в Югоизточна Европа?

http://www.euinside.eu/bg/news/insults-and-attacks-among-neighbours-in-the-broader-Balkans

Когато бежанската криза утихне, ако ЕС е оцелял и е успял да постигне решение за общи действия, на дневен ред ще излезе въпросът колко тежки са раните, които страните в Югоизточна Европа си нанасят в момента, опитвайки се да се спасяват поединично, докато са на предните линии на бежанската вълна ...

"Спомен от лятото": последен шанс за гласуване

http://www.dnevnik.bg/fotokonkursi/2015/09/22/2612073_spomen_ot_liatoto_posleden_shans_za_glasuvane/?ref=rss


Ако все още не сте подкрепили любимите си галерии във фотоконкурса "Спомен от лятото 2015", днес е последният възможен момент да го направите. 

До 23.39 ч. на 22 септември можете да дадете своя глас за галериите, които най-много са ви харесали, и така да увеличите шанса на авторите им да спечелят голямата награда на "Дневник" -   таблет Iconia One 8, предоставен от Acer. 

Ако има няколко читатели с еднакъв брой гласове, които спорят за първото място, победителят ще бъде...

Нагли джебчии окупираха Слънчев бряг в края на сезона

http://pik.bg/нагли-джебчии-окупираха-слънчев-бряг-в-края-на-сезона-news403528.html

Нагли джебчии окупираха Слънчев бряг в края на сезона

Румънски и наши джебчии, които се правят на туристи, са плъзнали в Слънчев бряг и безмилостно преджобват последните чуждестранни гости. В комплекса в края на сезона са останали по-възрастни поляци, британци и чехи.

Джебчиите се подвизават най-вече в автобусите до Несебър, пише "Труд".

Ченгета заловили в последните дни две румънки и техния шеф, както и нашенски апаши от Варна и Бургас, общо 12.

“Те са добре облечени, приличат на обикновени летовници, а не на крадци, но ние си ги познаваме, следим ги и ги сваляме от автобусите", разказва местно ченге. 

Отново задигнаха химически тоалетни на АМ "Тракия"

http://pik.bg/отново-задигнаха-химически-тоалетни-на-ам-тракия-news403478.html

Отново задигнаха химически тоалетни на АМ "Тракия"

От няколко дни пътуващите по АМ "Тракия" в отсечката от Стара Загора до Бургас с недоумение установяват, че поставените химически тоалетни ги няма, предаде БГНЕС.

Пътуващи изразиха опасението, че магистралата е на път да се превърне в тоалетна, тъй като бензиностанциите са рядкост. Няма официално съобщение от АПИ за причината, поради която са премахнати химическите тоалетни.

Това не е първият път, когато WC-та изчезват от аутобана в частта между Стара Захора и Бургас.

Те бяха поставени след откриването на последните отсечки от магистралата заради липсата на достатъчно бензиностанции и други търговски обекти за почивка. На няколко пъти обаче станаха обект на кражби.

Най-важното от Варна във вчерашния 21 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=301888

Благотворително продават дрехи за лечение на варненско дете С благотворителна продажба на дрехи ще бъдат събрани част от парите за лечението на варненчето Павел, научи Moreto.net. 6-годишното дете страда от рак на гръбначния стълб.

България чества 107-мата годишнина от независимостта си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/22/2613893_bulgariia_chestva_107-mata_godishnina_ot/?ref=rss


На днешната дата - 22 септември - преди 107 години е обявена независимостта на България.

По традиция празникът се отбелязва с тържествена заря-проверка във Велико Търново, където на този ден през 1908 г. в черквата "Св. Четиридесет мъченици" България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

Денят на обявяването на независимостта на България се чества като официален празник на страната от 1990 г.

Тържества на този ден ще има в...

Част от центъра на София е затворена за коли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/22/2610565_chast_ot_centura_na_sofiia_e_zatvorena_za_koli/?ref=rss


През целия днешен ден част от центъра на София ще бъде затворен за автомобили, съобщиха от пресцентъра на Столичната общината. Причината е отбелязването на ден под надслов "В града без моята кола" по инициатива на Европейската комисия. Мобилна станция на изпълнителната агенция "Околна среда" ще извършва 24-часови измервания на основните замърсители на въздуха на за периода 22 до 24 септември, уточняват от местната управа.

Затворена за движение на автомобили ще е ул. "Ген. Гурко" в...

7 цитата от филми, които ще ви вдъхновят да започнете...

http://cinema.actualno.com/7-citata-ot-filmi-koito-shte-vi-vdyhnovjat-da-zapochnete-news_496885.html

Ако вие е нужно вдъхновение за започването на нов бизнес или просто за старта на ново начинание, то тези цитати от известни филми определено ще ви помогнат.  1. "Ключът към този бизнес са личните отношения.” - Дики Фокс в „Джери Макгуайър“. От клиентите през партньорите до служителите - много пъти успехът се свежда до едно-единствено нещо - хората. За да създадете страхотна компания, трябва да намерите страхотни хора. Ако не успеете в това, ще водите трудна битка. 

Разпространете до всички! Страшна диагноза преобърна живата на 32-годишно момиче!

http://petel.bg/Razprostranete-do-vsichki--Strashna-diagnoza-preobarna-zhivata-na-32-godishno-momiche--__127725

Снимка: Нова телевизия Колко струва един забавен отговор от институция? Понякога цената е цял човешки живот. Млада жена – само на 32...

Касапницата на бул. "Сливница": Мъжът срязал шията на проститутката с един замах!

http://petel.bg/Kasapnitsata-na-bul--Slivnitsa--Mazhat-sryazal-shiyata-na-prostitutkata-s-edin-zamah-__127726

Илюстрация: Булфото Кланата жена на бул. "Сливница", за която вероятно е проститутка, пише "Стандарт". Инцидентът е станал малко след 20 ч. в...

От последните минути! Зверска катастрофа с кола на журналисти! Диджей Теди Джорджо вади ранени

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Zverska-katastrofa-s-kola-na-zhurnalisti--Didzhey-Tedi-Dzhordzho-vadi-raneni__127727

Снимка Теди Джорджо, "Фейсбук" Жестока катастрофа с автомобил на агенция БГНЕС се разигра на разклона за Ловеч по главен път Е79, предаде...

Осем спецакции срещу бойци на „Ислямска държава” проведени в Германия

http://petel.bg/Osem-spetsaktsii-sreshhu-boytsi-na----Islyamska-darzhava----provedeni-v-Germaniya__127728

Германската полиция съобщи, че във вторник е извършила осем специализирани акции срещу хора, заподозрени в набирането на бойци, които да...

Проф. Михаил Константинов: ГЕРБ ще спечели 8 от кметовете в 10-те най-големи общини и 35% от общинските съветници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997169

2,5 до 3 млн. ще отидат до урните на 25 октомври
- Колко ще струва преброяването на бюлетините от вота на 25 октомври, г-н Константинов? По-скъпо ли ще излезе, или по-евтино?
- Сумата ще бъде обсъждана допълнително, затова не искам да се ангажирам с конкретно число, нямам и право. Но
ще излезе
по-скъпо,
защото има доста повече работа.
2,5 до 3 млн. ще отидат до урните на 25 октомври - Колко ще струва преброяването на бюлетините от вота на 25 октомври, г-н Константинов? По-скъпо ли ще излезе, или по-евтино? - Сумата ще бъде обсъждана допълнително, затова не искам да се ангажирам с конкретно число, нямам и право. Но ще излезе по-скъпо, защото има доста повече работа.

Ханс ван Баален, евродепутат и вицепрезидент на АЛДЕ, пред “Труд”: Западът няма вина за бежанската криза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4996791

Ханс ван Баален е вицепрезидент на АЛДЕ и почетен президент на Либералния интернационал. Той е холандски евродепутат от 2009 година. Член е на комисията за външни работи и подкомисията за сигурност и отбрана в ЕП. Бивш президент на Либералния интернационал между 2009 и 2014 г., бил е депутат в холандския парламент, бизнесмен,
Ханс ван Баален е вицепрезидент на АЛДЕ и почетен президент на Либералния интернационал. Той е холандски евродепутат от 2009 година. Член е на комисията за външни работи и подкомисията за сигурност и отбрана в ЕП. Бивш президент на Либералния интернационал между 2009 и 2014 г., бил е депутат в холандския парламент, бизнесмен,

22 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=301885

Събития: 1499 г. — Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792 г. — Франция е обявена за република. 1862 г. — Ото фон Бисмарк става канцлер на Прусия.

Тържествено честваме Деня на Независимостта на България

http://pik.bg/тържествено-честваме-деня-на-независимостта-на-българия-news403517.html

Тържествено честваме Деня на Независимостта на България

На 22 септември цялата страна ще отбележи 107-та годишнина от обявяването на Независимостта.

Кулминацията на тържествата ще е в старопрестолния град Велико Търново, където през 1908 г. с Манифест е провъзгласена Независимостта на България. Председателят на парламента Цецка Цачева и народни представители ще участват на 22 септември 2015 г. във Велико Търново в тържествената заря-проверка по повод 107-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Церемонията ще бъде на площад „Цар Иван Асен І” от 19.30 часа. Председателят на Народното събрание ще произнесе слово по повод годишнината.

От 11.00 часа на площад "Княз Александър I" Столична община организира тържествено честване на годишнината. В програмата пред Паметника на Независимостта ще участват Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов и хорова асоциация "Света София – България" с художествен ръководител Валентин Бобевски. Слова за паметната историческа дата ще произнесат д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на София и Сия Радева, преподавател по български език и литература в 22 СОУ „Г. С. Раковски”. Националният исторически музей /НИМ/ обявява вход свободен за всички посетители в Деня на Независимостта на България на 22 септември 2015 г. от 9.30 до 18 ч.

От 10.00 ч. в Парк-музей на бойната дружба 1444 г. във Варна, филиал на Националния военноисторически музей, ще се открие юбилейна изложба по повод 80-ата годишнина от създаването на мавзолея на Владислав Варненчик. Непоказвани досега експонати ще представят трите етапа в развитието на музея. Посетителите ще могат да разгледат оригиналните чертежи, планове и скици на авторите на мавзолея – почетния полски консул във Варна арх. Антон Франгя и полския арх. Мишевски.

Пощенски марки, картички и значки с изображение на Владислав Варненчик, изработени по повод откриването на мавзолея през 1935 г. ще въведат публиката в тържествената атмосфера на събитието. Изложбата представя и предмети, документи, чертежи и скици на арх. Камен Горанов, свързани със създаването на Парк-музея през 1964 г. и музейната дейност до 2004 г., когато експозицията е основно обновена. Изложбата може да бъде посетена до 30.12.2015 г.

По повод Деня на Независимостта на 22 септември музеят ще работи с вход свободен от 9.30 до 17.30 часа. 

Кметът Николай Грозев: Нова Загора стана по-красива дори от някои областни градове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997227

РОСИЦА НИКОЛОВА
Община Нова Загора е с население от 41 000 души. 23 хил. от тях живеят в общинския център. Кметът Николай Грозев (ГЕРБ) управлява два поредни мандата. Кандидатира се за трети. Ръководството на ГЕРБ го нарежда сред най-добрите си кметове. Самият той заявява, че шансът си да влезе в управлението дължи на премиера Бойко Борисов.
РОСИЦА НИКОЛОВА Община Нова Загора е с население от 41 000 души. 23 хил. от тях живеят в общинския център. Кметът Николай Грозев (ГЕРБ) управлява два поредни мандата. Кандидатира се за трети. Ръководството на ГЕРБ го нарежда сред най-добрите си кметове. Самият той заявява, че шансът си да влезе в управлението дължи на премиера Бойко Борисов.

Кметът Николай Грозев: Нова Загора стана по-красива дори от някои областни градове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4996969

Община Нова Загора е с население от 41 000 души. 23 хил. от тях живеят в общинския център. Кметът Николай Грозев (ГЕРБ) управлява два поредни мандата. Кандидатира се за трети. Ръководството на ГЕРБ го нарежда сред най-добрите си кметове. Самият той заявява, че шансът си да влезе в управлението дължи на премиера Бойко Борисов.
Община Нова Загора е с население от 41 000 души. 23 хил. от тях живеят в общинския център. Кметът Николай Грозев (ГЕРБ) управлява два поредни мандата. Кандидатира се за трети. Ръководството на ГЕРБ го нарежда сред най-добрите си кметове. Самият той заявява, че шансът си да влезе в управлението дължи на премиера Бойко Борисов.

Азия: Изборът между Изтока и Запада

http://svetoven.pogled.info/news/67861/Aziya-Izborat-mezhdu-Iztoka-i-Zapada

/Поглед.инфо/ Политическите и бизнес кръгове в Азия все повече се сблъскват с промяната в геополитическата среда, в резултат на неизбежния възход на Китай. Осмислянето на тази промяна би трябвало да помогне на управляващия елит в Азия да заеме позиция, която ще донесе мирно, стабилно и благоприятно бъдеще. Който не се намести внимателно докато се случват промените, ще потъне дълбоко в пропукванията и вероятно ще видим как политически династии или бизнес империи ще бъдат погълнати от геополитическите тектонични разместваня.

Ден без коли в центъра на София в Деня на независимостта на България

http://sofia.actualno.com/Den-bez-koli-v-centyra-na-Sofija-v-Denja-na-nezavisimostta-na-Bylgarija-news_496881.html

Денят на независимостта на България съвпада с Международния ден без автомобили. Това е инициатива, която традиционно се отбелязва в София.  Заради нея жълтите павета в центъра на столицата ще са затворени за коли през целия ден, съобщава "Нова телевизия". Целта е да се намали замърсяването на въздуха и да се стимулират повече хора да оставят автомобилите си и да изберат по-екологичен начин на придвижване.  През целия ден ще се провеждат различни информационни събития, спортни игри ка

Денят на Независимостта във Велико Търново започна със света литургия

http://velikotarnovo.actualno.com/Denjat-na-Nezavisimostta-vyv-Veliko-Tyrnovo-zapochna-sys-sveta-liturgija--news_496882.html

Света литургия постави началото на празничния 22 септември във Велико Търново. Тя бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновски Митрополит Григорий, по повод 107-годишнина от обявяването на Независимостта на България, предаде "Фокус". Дворът на църквата „Св. 40 мъченици“ в старата столица е мястото, където Независимостта на България е обявена за пръв път през 1908 година. След отслужването на Светата литургия бяха извършени и водосвет и поръсването на бойното знаме на

Световната банка предвижда рязко влошаване на украинската икономика

http://europe.actualno.com/Svetovnata-banka-predvijda-rjazko-vloshavane-na-ukrainskata-ikonomika-news_496884.html

Световната банка преразгледа прогнозите си за икономически спад в Украйна за текущата година към рязко влошаване. Според институцията намалението ще стигне до минус 12% от БВП, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. През април тази година Световната банка даваше по-оптимистични прогнози - 7,5%, а през януари даже -2,3%. Във всички текущи документи за 2016 г се прогнозира ръст на реалния БВП на Украйна от 1%. В коментарите на специалистите се обяснява, че след задълбочаване през първата четвърт на 20

На 22 септември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997022

Андрей Кожухаров, журналист
Ваньо Танов, изпълнителен директор на Агенция "Митници"
Димитър Костов, подуправител на БНБ, бивш финансов министър
Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в СОС
Никола Павлов Колев, зам.-председател на КРС
Радослав Петров (Радо Шишарката), певец
Станислав Благов, кмет на
Андрей Кожухаров, журналист Ваньо Танов, изпълнителен директор на Агенция "Митници" Димитър Костов, подуправител на БНБ, бивш финансов министър Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в СОС Никола Павлов Колев, зам.-председател на КРС Радослав Петров (Радо Шишарката), певец Станислав Благов, кмет на

Днес е крайният срок за регистрация на кандидати за кметове и съветници

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/22/2612879_dnes_e_krainiiat_srok_za_registraciia_na_kandidati_za/?ref=rss


Днес изтича срокът, в който партии, коалиции и инициативни комитети могат да регистрират кандидати за кметове и за общински съветници в Общинските избирателни комисии.

Изтича и срокът, в който може да се поиска заличаване от участие в изборите, както и могат да се правят промени в състава или в името на дадена формация, регистрирала се за участие в местните избори на 25 октомври.
 


Невиждана напаст: Едри плъхове напълниха тавани и мазета в Софийско

http://petel.bg/Nevizhdana-napast--Edri-plahove-napalniha-tavani-i-mazeta-v-Sofiysko__127722

Невиждана напаст сполетя жителите на близкото до столицата с. Кладница – едри почти като котенца плъхове напълниха таваните и мазетата...

Съпругата на убития командос Емо Шарков трогна България с изповедта си в ефира на Нова тв

http://petel.bg/Saprugata-na-ubitiya-komandos-Emo-SHarkov-trogna-Balgariya-s-izpovedta-si-v-efira-na-Nova-tv__127723

Мъката ми стана част от ежедневието. Свикваш с нея. Моето дето стана опората ми в живота. Ние сме си взаимна утеха. Това заяви пред Нова...

С празнична програма - Варна отбелязва 107-годишнината от обявяването на българската независимост

http://petel.bg/S-praznichna-programa---Varna-otbelyazva-107-godishninata-ot-obyavyavaneto-na-balgarskata-nezavisimost-__127724

107-та годишнина от обявяването на независимостта на България ще чества днес Варна, съобщи moreto.net. От 11:00 часа на площад „Независимост” ще...

САЩ се стремят да контролират европейските елити чрез бежанската криза

http://svetoven.pogled.info/news/67860/SASHT-se-stremyat-da-kontrolirat-evropeiskite-eliti-chrez-bezhanskata-kriza

/Поглед.инфо/ Интервю с Андрей Корибко за иранската агенция FARS, относно войната в Сирия, бежанците и интереса на САЩ да инфилтрира радикали в Европа

Прогноза за времето - 22 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=301884

Днес по-значителна облачност и на места краткотрайни валежи ще има в Югозападна България. Предимно слънчево ще е в Североизточна България и по Черноморието. Ще духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. Минималните температури ще са между 12° и 17°, а максималните между 22° и 27°.

Меркел призна, че Германия не може да се справи с мигрантите сама

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67859/Merkel-prizna-che-Germaniya-ne-mozhe-da-se-spravi-s-migrantite-sama

/Поглед.инфо/ "Европа трябва да си подели отговорността за справянето с масовата имиграция", заяви германският канцлер Ангела Меркел, предупреждавайки, че нейната страна не може да даде подслон на тези, които се местят само по икономически причини, предаде Ройтерс.

Падат цените на гроздето и ябълките

http://pik.bg/падат-цените-на-гроздето-и-ябълките-news403466.html

Падат цените на гроздето и ябълките

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи тази седмица с 0,7 процента до 1,372 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

ИТЦ се понижава втора седмица след като от средата на юли до началото на септември се повиши с близо 12 процента - от 1,236 пункта до 1,383 пункта. Ябълките поевтиняват тази седмица с 6,2 на сто до 0,91 лева. Цената на гроздето пада с 1,4 на сто до 1,43 лева за килограм. Дините се търгуват по 0,53 лв./кг, а пъпешите - по един лев за килограм. Прасковите поскъпват със 7 процента до 1,23 лева за килограм.

Оранжерийните краставици поевтиняват с 38 процента до 1,20 лева за килограм. Градинските домати се търгуват по 0,96 лева за килограм, а оранжерийните - по 1,46 лева за килограм. Червените чушки поевтиняват с 5,4 на сто до 1,22 лева за килограм, а зелените чушки се търгуват средно по 1,02 лв./кг. Зелето поскъпва с 13 процента до 0,51 лева за килограм. Морковите се продават по 0,69 лв./кг.

Каймата се продава по 4,67, кренвиршите по 4,65 лв. за килограм, а пилешкото месо по 3,90 лева за килограм на едро. Захарта поскъпва с 2,4 на сто до 1,30 лева за килограм.

Зрелият фасул поевтинява с 0,3 на сто до 3,24 лв./кг.,а брашното поскъпва с 1,2 на сто до 0,85 лева. Олиото поскъпва с 0,9 на сто до 2,17 лева за литър, а яйцата поскъпват с една стотинка до 20 стотинки за брой. Кашкавалът тип "Витоша" поевтинява с 0,4 на сто да 10,01 лева за килограм, а кравето сирене поскъпва с 1,37 на сто до 5,39 лева за килограм.

Още по-красивата Шампионска лига

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4997212

В Шампионската лига играят най-добрите футболисти на света. Нормално наградният фонд на турнира е над 1,4 милиарда евро. Дойде ли седмица с мачове, Негово Величество Фенът приковава поглед пред телевизора. Шампионската лига е най-голямото откритие на шведа Ленарт Йохансон, маститият бивш шеф на УЕФА.
В Шампионската лига играят най-добрите футболисти на света. Нормално наградният фонд на турнира е над 1,4 милиарда евро. Дойде ли седмица с мачове, Негово Величество Фенът приковава поглед пред телевизора. Шампионската лига е най-голямото откритие на шведа Ленарт Йохансон, маститият бивш шеф на УЕФА.

Идеята на Русия за коалиция срещу ИДИЛ може скоро да бъде реализирана

http://svetoven.pogled.info/news/67858/Ideyata-na-Rusiya-za-koalitsiya-sreshtu-IDIL-mozhe-skoro-da-bade-realizirana

/Поглед.инфо/ Руската идея за създаването на широка коалиция срещу „Ислямска държава“ може скоро да бъде реализирана на практика, съобщи постоянният представител на Русия в Евросъюза Владимир Чижов.

Ислямска държава екзекутира в Сирия 10 души заради хомосексуализъм

http://svetoven.pogled.info/news/67857/Islyamska-darzhava-ekzekutira-v-Siriya-10-dushi-zaradi-homoseksualizam

/Поглед.инфо/ Екстремистката групировка "Ислямска държава" е екзекутирала в северната част на Сирия девет мъже и едно момче, обвинявайки ги, че са хомосексуалисти.

В Брюксел отново обсъждат разпределението на бежанците

http://europe.actualno.com/V-Bruksel-otnovo-obsyjdat-razpredelenieto-na-bejancite-news_496876.html

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз отново ще обсъждат на извънредна среща в Брюксел разпределянето на 120 хиляди бежанци между държавите членки. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще представя нашата страна. Основният спор остава дали настаняването на бежанците да бъде задължително или доброволно, съобщава БНР. Формално схемата може лесно да се превърне в европейски закон, защото трябва да се гласува с квалифицирано мнозинство без правителствата да

Очакват се задръствания в 4-ия ден от почивните дни

http://society.actualno.com/Ochakvat-se-zadrystvanija-v-4-ija-den-ot-pochivnite-dni-news_496879.html

Днес се очакват натоварен трафик и задръствания в последния ден на 4-дневната почивка от 19 до 22 септември. След километричните задръствания в петък и събота, в днешния ден също се очаква натоварено връщане към столицата и големите градове. Опашките от коли в части на страната е вероятно да бъдат придружени от дъжд и мокри настилки. Традиционно се очаква задръстване на входа на столицата. На места се въвежда нова организация на движението - две ленти ще има в посока София след Владая. На

Порошенко се опитва чрез улични блокади да си върне Крим

http://svetoven.pogled.info/news/67856/Poroshenko-se-opitva-chrez-ulichni-blokadi-da-si-varne-Krim

/Поглед.инфо/ Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че целта на акцията на активисти за блокиране на Крим се явява опит за възстановяване на държавния суверенитет на Украйна над полуострова, съобщава УНН.

Световната банка прогнозира рязко влошаване на икономиката на Украйна

http://svetoven.pogled.info/news/67855/Svetovnata-banka-prognozira-ryazko-vloshavane-na-ikonomikata-na-Ukraina

/Поглед.инфо/ Световната банка преразгледа прогнозите си за икономически спад в Украйна за текущата година към рязко влошаване - до минус 12% от БВП.

Си Цзинпин на посещение в САЩ

http://svetoven.pogled.info/news/67854/Si-TSzinpin-na-poseshtenie-v-SASHT

/Поглед.инфо/ Председателнт на КНР Си Цзинпин започва във вторник държавно посещение в САЩ.,

Отбелязваме Деня на независимостта

http://news.ibox.bg/news/id_567515144

Условията за обявяване на Независимостта на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни. На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд.

Пентагонът потвърди пристигането в Сирия на 70 обучени умерени бунтовници

http://svetoven.pogled.info/news/67853/Pentagonat-potvardi-pristiganeto-v-Siriya-na-70-obucheni-umereni-buntovnitsi

/Поглед.инфо/ Пентагонът потвърди пристигането в Сирия на 70 бунтовници, които е обучил за борба с ислямистката групировка "Ислямска държава".

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4996939

Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона. Преп. Козма Зографски
 Йона е пророк, живял преди Христа. Според преданията у тях живял св. прор. Илия, който го възкресил от мъртвите и му дал дара на пророчеството. По това време жителите на Ниневия разгневили Бог с безнравствения си живот и той заповядал на Йона да отиде да проповядва покаяние.
Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона. Преп. Козма Зографски Йона е пророк, живял преди Христа. Според преданията у тях живял св. прор. Илия, който го възкресил от мъртвите и му дал дара на пророчеството. По това време жителите на Ниневия разгневили Бог с безнравствения си живот и той заповядал на Йона да отиде да проповядва покаяние.

Княз Фердинанд: Нищо не бива да спъва България!

http://frognews.bg/news_98065/Kniaz-Ferdinand-Nishto-ne-biva-da-spava-Balgariia!/

Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България, пише в манифеста, с който обявява независимостта на България Фердинанд. На 22 септември в старата столица Велико Търново княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат към българския народ и тържествено провъзгласяват "съединената на 6 септември 1885 г. България за независимо Българско Царство". България става суверенна държава, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения.

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4997204

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

"Уолстрийт джърнъл": Русия и Иран си сътрудничат в Сирия

http://petel.bg/Uolstriyt-dzharnal--Rusiya-i-Iran-si-satrudnichat-v-Siriya__127720

Снимка: Булфото, архив Русия и Иран се заеха с координацията на действията си на територията на Сирия, насочени към запазване на режима...

Заради бежанската криза - Вътрешните министри на ЕС заседават извънредно

http://petel.bg/Zaradi-bezhanskata-kriza---Vatreshnite-ministri-na-ES-zasedavat-izvanredno__127721

Съветът на вътрешните министри на Европейския съюз се събира на извънредно заседание в Брюксел във вторник. Лидерите ще обсъждат...

Празнуваме 107 години от Независимостта на България

http://society.actualno.com/Praznuvame-107-godini-ot-Nezavisimostta-na-Bylgarija-news_496874.html

На 22 септември цялата страна ще отбележи 107-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. На тази дата в 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново се обявява Независимостта на България, с което България отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена й от Берлинския договор (1878 г.). Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. На 22 септември 1908 г. с акта на провъзгласяване

С уникално 3D шоу стартира празника на Независимостта (Видео)

http://petel.bg/S-unikalno-3D-shou-startira-praznika-na-Nezavisimostta--Video-__127719

Снимка: Нова телевизия С уникално 3D мапинг-шоу в понеделник вечер във Велико Търново започнаха националните чествания по повод 107-та...

Криза за хартия и тонер в КАТ, спират регистрациите

http://pik.bg/криза-за-хартия-и-тонер-в-кат-спират-регистрациите-news403500.html

Криза за хартия и тонер в КАТ, спират регистрациите

Липса на хартия и тонер може всеки момент да принуди служителите в КАТ да спрат да регистрират пътни превозни средства. Това са съобщили от Национална полиция за в. "Телеграф".

Още от февруари е спряна доставката на листа и мастило за отпечатване на наказателни постановления, електрони фишове, както и всякакви други документи в Пътна полиция. Причината е, че няма пари и не се отпускат средства за закупуването на нови.

Открит е паметникът на Незнайния войн в София

http://chronicles.actualno.com/Otkrit-e-pametnikyt-na-Neznajnija-vojn-v-Sofija-news_496697.html

На 22 септември 1981 година повторно е открит паметникът на Незнайния войн в София. Монументът е разположен в южната част на базиликата „Света София”. Той е създаден в знак на почит към всички български войници, които са жертвали живота си в името на българската държава. Паметникът се състои от „вечен огън”, пръст от най-важните бойни сражения от Руско-турската война, както и статуя на легнал лъв. Монументът на легналия лъв е част от предишния облик на паметника и е дело

Слънчево на изток и облачно на запад с температури до 27 градуса

http://society.actualno.com/Slynchevo-na-iztok-i-oblachno-na-zapad-s-temperaturi-do-27-gradusa-news_496875.html

Днес, 22 септември, атмосферното налягане е по-ниско от средното за септември и няма да се променя съществено. Това съобщават за прогнозата за времето от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, информира "Фокус". Днес над западната половина от страната облачността ще е значителна, и на места, главно в Югозападна България ще има краткотрайни превалявания. Предимно слънчево ще е времето над Източна България. Ще духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър.

Тестваха успешно хиперзвуков самолет в Китай

http://petel.bg/Testvaha-uspeshno-hiperzvukov-samolet-v-Kitay__127717

Илюстрация: Уикипедия В Китай неотдавна се е провел изпитателен полет на хиперзвуков самолет, чиято скорост е надхвърлила скоростта на...

Протестиращи в Германия с апел: „Меркел в Сибир! Путин в Берлин” (Видео)

http://petel.bg/Protestirashhi-v-Germaniya-s-apel-----Merkel-v-Sibir--Putin-v-Berlin-----Video-__127718

В Дрезден протестиращи срещу политиката на германските власти за справяне с миграционната криза поискаха германският канцлер Ангела...

И днес остава слънчево само по Черноморието

http://petel.bg/I-dnes-ostava-slanchevo-samo-po-CHernomorieto__127714

Илюстрация: Булфото, архив Над Черноморието и в Североизточна България ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен...

Daily Mail: Най-голямата праисторическа каменна сграда в Европа е открита в България

http://petel.bg/Daily-Mail--Nay-golyamata-praistoricheska-kamenna-sgrada-v-Evropa-e-otkrita-v-Balgariya__127715

Праисторически култов комплекс на около 7 500 години е открит в България, пише Daily Mail, цитирана от Фокус. Изследователите твърдят, че в...

Закопаха жив индиец с асфалт

http://petel.bg/Zakopaha-zhiv-indiets-s-asfalt__127716

Илюстрация: Булфото, архив В Индия мъж бе закопан жив с асфалт. Както съобщава The Times of India, инцидентът е станал в щата...

Водолази от Приморско направиха изложба на 8 метра дълбочина

http://pik.bg/водолази-от-приморско-направиха-изложба-на-8-метра-дълбочина-news403493.html

Водолази от Приморско направиха изложба на 8 метра дълбочина

Водолази от Приморско потопиха на морското дъно картини на Леонардо да Винчи. Копия на "Тайната вечеря" и "Мона Лиза" са първите експонати в подводната изложба, съобщи Би Ти Ви. Картините са водоустойчиви и около тях плуват риби.

Необичайната изложбена зала се намира на 8м дълбочина и може да се види само с водолазна екипировка.

Инициатор е местният водолазен клуб "Посейдон", а поводът - утрешният празник - Денят на независимостта.

Репродукциите са изложени в непосредствена близост до единствения в Европа подводен параклис.

107 години Независима България

http://www.zapernik.com/obshtestvo/107-godini-nezavisima-bulgariya_39962/

Перник ще отбележи 107 от Независимостта на България с празнична програма :

11.30 ч.  – поднасяне на венци и цветя пред паметника „Кракра Пернишки”
11.50 ч.  – дефиле по централната алея в Градския парк  до Двореца на културата
12.00 ч. – издигане на Националното знаме на Република България пред Двореца на културата – Перник и празничен концерт на АНПТ „Граовска младост”

На 22...

Продължава

107 години Независима България

http://www.zapernik.com/pernik/107-godini-nezavisima-bulgariya_39962/

Перник ще отбележи 107 от Независимостта на България с празнична програма :

11.30 ч.  – поднасяне на венци и цветя пред паметника „Кракра Пернишки”
11.50 ч.  – дефиле по централната алея в Градския парк  до Двореца на културата
12.00 ч. – издигане на Националното знаме на Република България пред Двореца на културата – Перник и празничен концерт на АНПТ „Граовска младост”

На 22...

Продължава

Русия и Япония обсъждат мирният договор между двете страни

http://petel.bg/Rusiya-i-YAponiya-obsazhdat-mirniyat-dogovor-mezhdu-dvete-strani__127710

В Москва се състояха преговори между външните министри на Русия и на Япония Сергей Лавров и Фумио Кишида, които свидетелстват за...

Американски изтребител се е разбил в Калифорния

http://petel.bg/Amerikanski-iztrebitel-se-e-razbil-v-Kaliforniya__127713

Снимка: Булфото, архив Американски изтребител „Ф-16“ се е разбил в района на калифорнийския град Лемур, пише Los Angeles Times, цитиран от Фокус....

Не си българин, ако не знаеш какво са сторили дедите тук на тази дата през 1908 г.

http://petel.bg/Ne-si-balgarin--ako-ne-znaesh-kakvo-sa-storili-dedite-tuk-na-tazi-data-prez-1908-g-__127682

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в...

Ден на Независимостта на България. Честит Празник!

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8YpR7CuYekE/

ferdinand

Днес честваме 107 години от обявяването Независимостта на България. Това става на 22 септември 1908 г. в църквата “Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново, с манифест на княз Фердинанд. С този акт Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Година след обявяването на независимостта, България е приета от Европа за суверенна държава. 22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.
Манифест за провъзгласяване независимостта на България, прочетен от княз Фердинанд на 22 септември 1908 г. в гр. Велико Търново
“По волята на незабавния цар-освободител, великият братски руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданиците на Негово Величество румънския крал, и от юначните българи, на 19 февруарий 1878 година (се) сломиха робските вериги, що през векове сковаваха България, някога тъй велика и славна. Оттогава до днес, цели тридесет години, българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под мое ръководство и онова на о’ бозе почившия княз Александър държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й.
Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска.
Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят.
Фактически независимата ми държава се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи (вериги), с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждане между България и Турция.
Аз и народът ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция; тя и България – свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.
Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.
Да живее свободна и независима България!
Да живее българският народ!”
Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септемврий 1908 г. двадесет и втората годишнина от Нашето царуване.
На първообразния с собствената ръка на Негово Величество подписано:
ФЕРДИНАНД

Еднофамилни къщи ще се санират с европари

http://pik.bg/еднофамилни-къщи-ще-се-санират-с-европари-news403475.html

Еднофамилни къщи ще се санират с европари

Еднофамилни къщи ще могат за първи път в България да се санират безвъзмездно с европейски пари. Това се предвижда в стартиралата вчера приоритетна ос на оперативна програма „Региони в растеж“, която предвижда 207 млн. лв. за саниране в 28 града. Ще се кандидатства до 31 май 2016 г.

Изискването е собствениците на къщите да получават енергийни помощи и в тях да не се извършва стопанска дейност. По програмата ще могат да се санират и блокове, без значение по каква технология са строени. Достатъчно е да са проектирани преди 1999 г. и да не са с повече от 35 апартамента. Ще се санират и държавни и общински сгради, но само при положение, че в тях няма помещения, отдадени под наем.

По новата програма ще се заплащат напълно разходите за топлоизолация, за конструктивно укрепване на сградите и за смяна на асансьорите.

Гардовете от НСО с 2 бона средна заплата

http://pik.bg/гардовете-от-нсо-с-2-бона-средна-заплата-news403462.html

Гардовете от НСО с 2 бона средна заплата

Близо 2000 лв. е средната заплата на служителите на НСО, става ясно от от финансов отчет на службата, публикуван на сайта й, съобщава в. "Телеграф".

В службата работят общо към 1000 души, от които стотина пазят персонално първите мъже в държавата, министри и магистрати. Останалите се грижат за реда в най-важните институции.

400 000 лв. от бюджета на службата ще отидат за стягане на част от колите, нуждаещи се от ремонт - 94. В тях се возят представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт.  В автопарка на службата имало и ауди на 17 г.

Два дни бонус ваканция за деца мюсюлмани

http://news.ibox.bg/pressreview/id_1733632822

От ГЕРБ опитват последна совалка за конституцията и я вкарват в залата

Въвеждат твърди цени за санирането

http://pik.bg/въвеждат-твърди-цени-за-санирането-news403452.html

Въвеждат твърди цени за санирането

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се кани да въведе твърди цени за санирането на панелните блокове. Общините, които провеждат обществени поръчки за избор на фирми изпълнители, ще трябва да се съобразяват с тях. Ако ги надвишат, ще трябва да доплащат от собствените си бюджети, защото разходите няма да им бъдат признавани. Това е пояснено в проект за промяна на националната програма за саниране на панелните блокове, публикуван на сайта на ведомството.

Т.нар. референтни цени все още се изготвят от експерти и ще бъдат публикувани на сайта на МРРБ. Те ще могат да се променят на всеки три месеца. Друга поправка в програмата предвижда при санирането да се допускат до 10% непредвидени разходи, независимо дали става въпрос за изготвянето на технически паспорти на блоковете, за проектирането на топлоизолациите или за самите строителни дейности. Тези 10% ще се признават само ако по време на обществената поръчка разходът не е могъл да бъде предвиден.

Освен това министерството препоръчва на общините дейностите по изготвяне на технически паспорт на блока и по обследването му за енергийна ефективност да се правят в рамките на една и съща обществена поръчка. Проектирането и самото изпълнение на дейностите по санирането също трябва да се правят в една и съща поръчка. Когато една поръчка се прави от общината за няколко блока, фирмите кандидати трябва да могат да кандидатстват за всеки отделен блок.

Изготвянето на технически паспорт на панелен блок струва между 1 и 1,50 лв. на квадратен метър, но само ако всички чертежи и проекти са запазени. Ако не са, може да излезе и двойно по-скъпо, показват актуалните разценки на фирмите.

Поставянето на външна топлоизолация от най-разпространените материали излиза около 25 лева на квадратен метър. Тази цена е обаче само за 5 сантиметра, а по националната програма се изисква поне 7 см. Само един стъклопакет, предназначен за един външен прозорец, струва около 250 лв. в най-евтиния вариант. Отделно са разходите за обследването, проектирането и строителния надзор.

Владици на опашка за сюнет по канонически

http://frognews.bg/news_98060/Vladitsi-na-opashka-za-siunet-po-kanonicheski/

Независимост!? Официален празник с национално значение – нека ни е честит! 107 години, откакто благодарение на княз Фердинанд и българската дипломация България от еялет на Османската империя става независимо Царство. От 1946 г. става Народна Република, от 1991 г. – парламентарна с демократично развитие. Формална независимост и неформални зависимости от какво ли не и от кого ли не.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4974837

Анна Томова-Синтова, оперна певица.
Андрей Кожухаров, журналист, 75 г.
Ваньо Танов, директор на агенция "Митници", 57 г.
Димитър Костов, подуправител на БНБ, 58 г.
Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет.
Спас Делев, футболист, 26
Анна Томова-Синтова, оперна певица. Андрей Кожухаров, журналист, 75 г. Ваньо Танов, директор на агенция "Митници", 57 г. Димитър Костов, подуправител на БНБ, 58 г. Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет. Спас Делев, футболист, 26

Костадинов: Мулти-култи Европа е провалена, а България е еднонационална държава

http://frognews.bg/news_98064/Kostadinov-Multi-kulti-Evropa-e-provalena-a-Balgariia-e-ednonatsionalna-darjava/

Отидеш ли в Рим, казвали те, се дръж като римляните и спазвай римските закони. От векове това е моделът. На който не му харесва, да се прибира откъдето е дошъл, казва за Фрогнюз председателят на ПП "Възраждане".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване