Как Цветанов се оказа невинен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257982_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD

 Коментар от Татяна Ваксберг:

“Ако искате нормален съд и нормални прокурори, пращайте журналисти в съдебната зала”. Това беше казал преди години един софийски съдия, след като беше помолен да предложи рецепта срещу затъването на съдебната власт. Идеята му беше следната: никой магистрат не би си позволил да се изложи публично. Подкупите и търговията с влияние вършат работа само на тъмно. Озоват ли се под прожекторите на медиите, магистратите просто не биха рискували.

В онези години това предположение може и да е било основателно. Но днес вече не е - не и ако погледнем какво стана с един от най-обсъжданите процеси от последните години: делото срещу бившия вицепремиер Цветан Цветанов. Обвинението, според което Цветанов е предпазил висш полицай от подслушване в нарушение на няколко съдебни разрешения, премина през зрелищни съдебни заседания и беше гледано под лупа от всевъзможни медии, но това не му попречи да се развие като зле монтиран сериал за нагодено към политиката съдебно дело. Нищо, че обвиняемият беше втори по влияние в държавата в продължение на поне четири години. Нищо, че България е под наблюдение от ЕС тъкмо заради проблемната си съдебна система.

Малко предистория

На първа и на втора инстанция Цветанов беше осъден ефективно на 4 години затвор. Това означава, че два (различни) съдебни състава са стигнали до едни и същи изводи - че бившият вътрешен министър не е приложил СРС спрямо бившия шеф на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров, макар че прокуратурата е изискала разрешение за такова подслушване от съда, а съдът го е позволил. Процесът се прочу като “дело за шестте НЕ”, защото Цветанов не просто беше отказал да изпълни решение на съда, но го беше направил цели шест пъти, а отгоре на всичко беше поставил и удивителен знак след “не”-то, с което беше посрещнал съдебното решение.

Докато беше министър, Цветанов се прочу с усиленото използване на СРС, а не с отказа си да ги прилага. Въпреки това обаче делото може да се разглежда като пълноценна илюстрация на тогавашното управление на ГЕРБ - най-малкото заради това, че Цветанов беше известен и с натиска си върху съдебната власт, с офанзивата си срещу някои от независимите съдии и с „промотирането” на други, с които е близък. Самият факт, че вътрешен министър е слагал (отрицателни) резолюции върху съдебни решения, показва, че този човек не е имал представа за мястото си в структурата на държавното управление. При желание, воля, смелост и професионализъм от страна на всички магистрати, това дело можеше да послужи като образец за еманципацията на съдебната власт от негативните етикети, с които основателно е натоварена. Но това не се случи.

"Спекулативни предположения и инсинуации"

През юни тази година третата инстанция върна делото за ново разглеждане - с аргумента, че досега то не е било гледано безпристрастно, стъпвало е на “спекулативни предположения и инсинуации” и е следвало “конспиративни теории, които нямат никаква доказателствена основа”. Нищо, че два предходни съдебни състава са стигнали до едни и същи изводи по това дело.

Татяна Ваксберг

Решението на третата инстанция не е взето единодушно. Един от тримата членове в състава на ВКС - Жанина Начева, не е съгласна със заключението на своите колеги Татяна Кънчева и Биляна Чочева. Начева казва точно обратното: че за нея са неприемливи аргументите за пристрастност на долната инстанция, защото не намира никъде доказателства за такава пристрастност.

Преди дни това върнато за ново разглеждане дело приключи с оправдателна присъда за Цветанов. Въпреки всичките прожектори и микрофони, въпреки обществения интерес, медийния натиск и всичко останало, което би трябвало да води до някаква взискателност на магистратите към собствената им репутация. И макар че прокуратурата може да оспори решението още един (последен) път, едва ли ще се намери сериозен наблюдател, който да има положителни очаквания от евентуално ново разглеждане.

От днес стартира официалното излъчване на Радио Novanews

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/ot-dnes-startira-oficialnoto-izlychvane-na-radio-novanews-6042826

Всички новинарски емисии и публицистични предавания на Нова вече ще могат да се слушат на честота 95,7 Mhz за София

Вътрешните министри на ЕС на спешна среща за бежанците

http://www.bnews.bg/article-141798

Срещата на вътрешните министри предшества извънредното неформално заседание на Европейския съвет, който ще се проведе на 23 септември в Брюксел.

Тежка катастрофа с журналисти на БГНЕС, един човек е загинал

http://offnews.bg/news/n_1/n_561385.html

Един човек загина при тежка катастрофа между два автомобила на главния път София – Варна. Един от автомобилите е на Информационна агенция БГНЕС. Двете превозни средства, в които са пътували четирима души, са се ударили челно. И четиримата са били заклещени в колите. Пострадалите са извадени от колите, а един от тях е откаран в болница, където по-късно е починал, съобщи bTV. От БГНЕС обявиха, че заради инцидента агенцията няма да работи днес.

"Варошлийски вечери" се организират в Ловеч

http://pik.bg/варошлийски-вечери-се-организират-в-ловеч-news403671.html

"Варошлийски вечери" се организират в Ловеч

В Ловеч за седма поредна година се организират "Варошлийски вечери", с които Регионалният исторически музей отбелязва Европейските дни на наследството, съобщава БНР.

В Етнографския комплекс в Ловеч ще бъде представена старата градска култура от началото на ХХ век. Посетителите на музея ще имат възможност да дегустират ястия по стари ловешки рецепти, приготвени от вестни майстори кулинари, като и на вина от региона. Организаторите от Регионалния исторически музей са предвидили и ретрофото и много изненади.

Ще бъдат представени и традиционни и атрактивни облекла от началото на миналия век. На Покрития мост е експонирана изложбата "Вароша - носталгичен поглед към миналото", която може да бъде видяна до 30-и септември. С фотоси тя разказва за най-стария квартал на Ловеч и за неговите емблематични градежи.

На площада във Вароша концерт тази вечер ще изнесе Тони Димитрова.

Ципрас положи клетва като премиер на Гърция, правителството ще е готово в сряда

http://www.moreto.net/novini.php?n=301913

Новото правителство на Гърция, което ще включва министри от спечелилата изборите СИРИЗА и националистическата партия "Независими гърци", ще бъде готово най-късно до сряда. Това обяви премиерът Алексис Ципрас, след като положи клетва пред президента на страната Прокопис Павлопулос.

Президентът: Ако се отърсим от черногледството, можем да постигаме върхове

http://frognews.bg/news_98080/Prezidentat-Ako-se-otarsim-ot-chernogledstvoto-mojem-da-postigame-varhove/

Скъпи сънародници, през 1908 година в древния храм “Свети Четиридесет мъченици” в старопрестолния Велико Търново за първи път прозвуча Манифестът за българската Независимост.

Варуфакис: Реалният победител на изборите в Гърция е тройката кредитори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997964

Тройката международни кредитори на Гърция (ЕК, ЕЦБ, МВФ) е най-големият победител на изборите, пише бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис в статия за британския в.
Тройката международни кредитори на Гърция (ЕК, ЕЦБ, МВФ) е най-големият победител на изборите, пише бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис в статия за британския в. "Гардиън". Бившият финансов министър определя поведението на спечелилата втори мандат партия СИРИЗА като „унизително предателство” и уточнява,

Проф. Михаил Константинов: ГЕРБ ще спечели 8 от кметовете в 10-те най-големи общини и 35% от общинските съветници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257981_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB+%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D

 2,5 до 3 млн. ще отидат до урните на 25 октомври

- Колко ще струва преброяването на бюлетините от вота на 25 октомври, г-н Константинов? По-скъпо ли ще излезе, или по-евтино?

- Сумата ще бъде обсъждана допълнително, затова не искам да се ангажирам с конкретно число, нямам и право. Но

ще излезе

по-скъпо,

защото има доста повече работа. Както знаете, на някои места се гласува с до 5 бюлетини и освен това за първи път има преференции за общинските съвети. Ще се обработят 65 хиляди протокола, което е 4-5 пъти над обичайното. И това, разбира се, струва пари.

- Може ли по-висока активност да затрудни изборния процес - 100 секунди средно отивали за гласуване по наши изчисления, а както сам казахте на места хората трябва да избират с до 5 бюлетини?

- По-високата активност може само да бъде приветствана, не трябва да се страхуваме от нея. В Изборния кодекс е предвидено удължаване на изборния ден и съм убеден, че нищо особено няма да се случи.

Искам само да припомня на читателите на “24 часа”, че вече два пъти правим избори 2 в 1. Първият път беше през 1991 г., а вторият - през 2011 г. Тогава всички се справиха много добре, ще се справим и сега.

- НС не пипна правилото за валидност на референдума до урните да отидат колкото гласувалите на последните парламентарни избори. Това проваля ли го?

- Само да припомня - на последните парламентарни избори гласуваха малко над 3,5 млн. българи. Но референдумът не може да стигне това сакрално число.

На изборите след месец и нещо ще гласуват между 2,5 и 3 млн. души. Това не проваля референдума, резултатът от него обаче би трябвало да има задължителна сила, ако е валиден.

- 30 партии ще агитират за електронното гласуване, 16 - против. Ще го бъде ли?

- Рано или късно ще има гласуване по интернет. Нищо не пречи предложение за електронно гласуване в интернет да бъде внесено и от когото и да е от 240-те депутати. За това не се искат някакви тежки промени. Впрочем такова предложение имаше през 2011 г., но тогава въпросът отпадна. В момента нито един депутат не е подновил предложението. Въпросът за референдума не е лош, но просто няма смисъл от него. Електронното гласуване и въвеждането му не е въпрос от порядъка на този да излезе ли България от НАТО, или не, и в този смисъл не изисква референдум.

- Не са ли много рисковете за честността на вота, ако въведем електронно гласуване?

- Рискове, естествено, има. И сред тях основният е, че може да се увеличи контролираният вот. Има и технически проблеми, но щом е решено, че използването на електронното банкиране е достатъчно сигурно, значи същата сигурност може да осигурим и за електронното гласуване. Освен това разумното предложение за такъв вид гласуване по интернет е да приключи 24 часа преди изборния ден. Така че, ако се появят някакви проблеми, ако системата гръмне, хората да имат възможност да упражнят правото си на глас с хартиена бюлетина. Такава възможност ще инвалидизира вота им по интернет, ако е подаден.

- Колко ще е купеният вот - наблюдатели очакват да стигне 33%, реалистично ли е?

- Ами вижте, общо взето купените гласове винаги ги докарват докъм 200 000 на всеки избори, така че, ако гласуват малко над 2 млн. българи,

купеният вот

по-скоро ще

достигне 10% Струва ми се нереалистично 30 и нагоре процента да стигне. Е, не са толкова циганите в България, извинявайте!....

- Как ще се раздели циганският вот?

- Циганският вот се разпределя много справедливо: който плаща повече пари, получава повече цигански вот.

Но почти всички партии си купуват. Правени са изследвания и оттам знам - вземат се някакви секции в циганските махали. Ако преди 5 г. там са гласували за партията Х, на следващите избори там гласуват за партията Y, на още по-следващите - за партията Z. Различни хора си плащат и си пазаруват от тях гласове. Разбира се, циганите не са прости хора, аз не ги подценявам.

- Какъв дял от всички населени места са тези като село Сладкодум - с 2-ма жители, но по списъци почти 200 са с постоянен адрес? Как ще се процедира с тях?

- Ние, българите, в този случай отбелязахме абсолютен рекорд, който със сигурност ще бъде отбелязан в “Гинес”. В село с един избирател ще гласува един избирател, при това за себе си. Защото няма кой друг да гласува. Така у нас кмет ще се избира с един-единствен глас - собствения на кандидата. При това победата му ще бъде със 100% от гласовете...И забележете, тъй като нула избиратели няма как да гласуват, очевидно рекордът е 1 избирател. Нашият е абсолютен световен рекорд на всички времена.

- Колко такива населени места има у нас?

- Знам много с по 2-3-ма жители. И те са близо до рекорда на село Сладкодум. Но

нормата 100

избиратели с

постоянен адрес

може да

кандидатства

в “Гинес” за

скудоумие

А в село Сладкодум са 200, но в него живее само един с изборни права... Проблемът е, че ако не гласува за себе си и не бъде избран кмет на селото, ще трябва да правим нови избори. Защото, ако се чете внимателно законът, когато няма избран кмет, правилото е да се правят нови избори... И ако този един жител откаже да гласува за себе си примерно, ние всяка седмица ще правим избори. И цялата изборна комисия ще го чака. В такива населени места да си полуидиот не работи. Трябва да си пълен идиот.

- Анализатори очакват победа за ГЕРБ в големите градове, по-слабо представяне за БСП и победа на ДПС в традиционните общини. Очаквате ли тази “формула” да се промени?

- Не. От десетте най-големи български общини, ГЕРБ най-вероятно ще спечели 7, а може и 8 кметове. А от общинските съветници управляващата партия ще вземе около 35 на сто. ДПС също ще си вземе своето. А

БСП от големите

градове може да

не вземе нищо

Но аз лично пожелавам на ГЕРБ да няма тотална победа.

- Защо?

- Защото тоталната победа е вредна. Просто хората се самозабравят. Затова, за да е в добро здраве партията ГЕРБ, им пожелавам да спечелят умерена победа.

- Какъв знак ще дадат местните избори за следващ парламентарен вот?

- Никакъв знак не могат да дадат. Това са местни избори, всички ще се обявят за победители, така че...

- Очаквате ли другата есен избори 2 в 1?

- Не ги изключвам, всичко е възможно. По света може да настанат такива турбуленции, че нашите избори ще изглеждат последна грижа.

Варуфакис песимист: Реалният победител на изборите в Гърция е тройката кредитори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4997970

Тройката международни кредитори на Гърция (ЕК, ЕЦБ, МВФ) е най-големият победител на изборите, пише бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис в статия за британския в. "Гардиън".
Бившият финансов министър определя поведението на спечелилата втори мандат партия СИРИЗА като „унизително предателство” и уточнява,
Тройката международни кредитори на Гърция (ЕК, ЕЦБ, МВФ) е най-големият победител на изборите, пише бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис в статия за британския в. "Гардиън". Бившият финансов министър определя поведението на спечелилата втори мандат партия СИРИЗА като „унизително предателство” и уточнява,

Обстановката в Перник вече е нормализирана след дъждовете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/22/2614011_obstanovkata_v_pernik_veche_e_normalizirana_sled/?ref=rss


Обстановката в област Перник след поройните дъждове вече е нормализирана. Това каза областният управител на Перник Ирена Соколова, цитиран от агенция "Фокус".

"Всички адреси, които бяха подадени на телефон 112 за помощ от страна на пожарна и аварийна безопасност, бяха до снощи вечерта посетени и обработени. Днес е подаден още един сигнал ул. "Кракра" в жилищен блок, но се оказва, че водата е под 5 сантиметра, а на практика пожарна и аварийна безопасност не обслужва адреси с толкова...

Тежка катастрофа с журналисти, един човек е загинал

http://frognews.bg/news_98078/Tejka-katastrofa-s-jurnalisti-edin-chovek-e-zaginal/

Катастрофата е край Абланица, съобщи пресцентърът на ОДМВР-Ловеч, цитиран от Фокус. Сигналът е получен в 8.45 часа.

Шуменски полицаи наградени за пресечен наркоканал

http://pik.bg/шуменски-полицаи-наградени-за-пресечен-наркоканал-news403670.html

Шуменски полицаи наградени за пресечен наркоканал

Шуменски полицаи бяха отличени с годишните награди на името на италианския магистрат Джовани Фалконе в конкурса "Страхливият умира всеки ден, смелият  само веднъж".

Официалната церемония бе миналата седмица в Благоевград. Наградите на името на Фалконе се присъждат за седми път за принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, проституция, детска порнография, корупция, тероризъм.

Отличени от шуменската дирекция на МВР са главен инспектор Илиян Николов, настоящ шеф на РУ-Шумен, служителите от група "Специализирани полицейски сили", сектор "Противодействие на криминалната престъпност" и отдел "Разследване".

Конкретната акция, донесла отличията за шуменци, бе през декември миналата година, когато на територията на област Шумен бяха задържани шестима криминално проявени с тартор Никола Костов-Кольо Гълъба. Така бе неутрализирана дейността на ключово звено в наркоразпространението на територията на областта. Благодарение на криминалистите не е допуснато разпространение на над 1000 дози наркотични вещества по време на коледните и новогодишни празници. Групата вече е осъдена. Гълъба е с ефективна присъда 3 г. и глоба 10 000 лв.

Гл. инспектор Николов получи индивидуална награда като ръководител на успешната операция. Тя му бе връчена от посланикът на Италия Марко Контичели. "Наградата, както за мен, така и за колегите ми, е много приятна изненада. В ежедневната си работа се сблъскваме с много трудности, а едно такова признание ще ни съхрани и занапред.

Ще продължим да работим усърдно и да пазим авторитета на професията си", каза Николов. Директорът на ОДМВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим получи грамотите на служителите от трите сектора. Сред наградените бяха заместник-директорът на ГДБОП Стоян Темалкиев, полицейски служители, магистрати и прокурори.

Плевнелиев: Най-значимите си успехи постигаме със собствените си обединени усилия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257980_%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%85%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1

 Скъпи сънародници, през 1908 година в древния храм “Свети Четиридесет мъченици” в старопрестолния Велико Търново за първи път прозвуча Манифестът за българската Независимост. Цар Фердинанд произнесе паметните слова: „Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство”!.

Това се казва в обръщение на президента Росен Плевнелиев по повод 107 години от обявяването на Независимостта на България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Делят ни вече 107 години от този исторически акт. Не избледняват обаче във времето онази решителност и дързост, с които васалната дотогава българска държава потърси и спечели своето заслужено и равнопоставено място сред суверенните европейски държави. Нека помним, че обявяването на българската Независимост не беше просто формално юридическо действие. Зад този политически акт стояха внимателна подготовка и единодействие, дипломатическа ловкост и народната воля на всяка цена да бъде защитено историческото право на българите. Затова 22 септември се нареди завинаги сред онези дати в националния ни календар, които показват, че най-значимите си успехи постигаме със собствените си обединени усилия, водени от разум, от единство и от отговорност.", се казва още в обръщението. "Показателни са думите, с които един чуждестранен вестник описа събитията, впечатлили цяла тогавашна Европа: „Българите като хора практични и трезви разбраха, че историческите събития не могат да се явят като резултат на един удар, но на една бавна, методична и енергична подготовка...“. Само за 30 години след Освобождението България направи огромен скок и успя с постоянство и стратегическа мисъл да постигне исторически победи и да гарантира своето възходящо развитие. Съединението и Независимостта бяха необходима предпоставка за стопански и обществен напредък. Тези актове на българския народ респектираха със своята решителност и спечелиха уважение далеч отвъд границите на България. Всяко поколение трябва да води своите битки, да следва своите каузи, които времето и обстоятелствата налагат. При много по-трудни условия от днешните млада България изправи глава и уверено зае достойно място на международната политическа сцена. Затова вярвам, че ако успеем да се отърсим от черногледството и положим усилия, и днес можем да постигаме своите върхове. В дни на изпитания винаги трябва да помним решителността и волята на нашите предци. В тях ще открием сили и вдъхновение да отстояваме достойнството на България, националната ни независимост и благоденствието на нашите деца.
Да живее свободна и независима България!
Да живее българският народ!", се казва още в обръщението на Росен Плевнелиев.

Франция "омекна" за оттеглянето на Асад

http://www.cross.bg/asad-fabiyus-otteglyaneto-1481473.html

/КРОСС/Франция е смекчила позицията си за оттеглянето на сирийския президент Башар ал Асад като условие за мирни преговори. Това обяви френският външен министър Лоран Фабиюс в интервю за в. „Фигаро", съобщава „Франс прес". „Няма да стигнем далеч, ако настояваме Асад да се оттегли още преди началото на преговорите", изтъкнал Фабиюс. Франция смята, че дипломатическо решение ще изисква създаването на правителство на националното единство, включващо елементи от правителство на Асад, за да се избегне срив подобен на този в Ирак, посочил Фабиюс. Френският външен министър смята за невъзможно и необосновано френски сили да участват в наземна операция в Сирия. "Би било недопустимо да се изпратят френски войници за осъществяване на наземна операция в Сирия, още повече, че те биха действали сами, понеже нито една друга държава не възнамерява да постъпи така", коментира Фабиюс. Позициите на САЩ и Великобритания за Сирия също претърпяха сходна промяна, докато Русия засилва подкрепата си за Асад, увеличавайки военното си присъствие в страната. В неделя държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че моментът на оттеглянето на Асад след постигането на мирно споразумение ще подлежи на преговори, информира news.bg  

България чества 107 години от обявяването на независимостта си

http://www.mediapool.bg/bulgaria-chestva-107-godini-ot-obyavyavaneto-na-nezavisimostta-si-news239503.html

Празнична света литургия в църквата „Светите 40 мъченици“ даде началото на тържествата по случай 107-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Център на честванията както обикновено ще бъде Велико Търново, а специален гост в града е председателят на парламента Цецка Цачева.  На 22 септември 1908 година в старата столица княз Фердинанд обявява с манифест България за независимо царство и приема титлата "цар на българите". Първо манифестът е прочетен в средновековната черква "Свети 40 мъченици" . Точно заради това в църквата бе отслужена света литургия с участието на квартет "Ангелски гласове". Извършен бе и водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет "Васил Левски", както и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. Денят на обявяването на независимостта на България се чества като официален празник на страната от 1990 г. Тържества на този ден ще има в цялата страна, но Велико Търново е в центъра. През целия ден днес там ще има свободен достъп до всички исторически обекти и забележителности, свързани с обявяването на независимостта, в това число музеите "Нова история" и "Затвор", както и храмът "Св. Четиридесет мъченици" и историческата крепост "Царевец". Гост на града на празника ще бъде председателят на Народното събрание Цецка Цачева.  Регионалният исторически музей организира екскурзоводски тур "По стъпките на държавността".  Обиколката на забележителностите на града ще започне в 14 часа от църквата "Св. Димитър Солунски" в кв. "Асенов". Там ще се съберат туристите и в зависимост от броя на хората, ще бъдат разделени в няколко групи. Това е едно от местата, покрай които княз Фердинанд е минал, слизайки от гара Трапезица и отивайки към църквата, където ще приеме да стане цар на българите. Храмът е вторият обект от обиколката, и следват манастирът "Св. Петър и Павел" и храма "Св. Иван Рилски". От там туристите ще минат по специално отворена пътека - през Асеневата порта и ще влязат в крепостта Царевец. На хълма ще видят паметника "Пирамида" - мястото, на което за втори път е бил прочетен Манифеста за независимостта на България. Плевнелиев: Ако се отърсим от черногледството можем да постигаме върхове По-късно през деня от прессекретариата на президента разпространиха обръщение на дъравжия глава по повод празничния ден. "Вярвам, че ако успеем да се отърсим от черногледството и положим усилия, и днес можем да постигаме своите върхове", завявява президентът Росен Плевнелиев в обръщението си по повод  Деня на Независимостта на България.  И припомни, че най-значимите си успехи постигаме със собствените си обединени усилия, водени от разум, от единство и от отговорност.  Президентът призовава още в дни на изпитания винаги да помним решителността и волята на нашите предци, защото само в тях ще открием сили да отстояваме националната си независимост и благоденствието на децата си. "Нека помним, че обявяването на българската Независимост не беше просто формално юридическо действие. Зад този политически акт стояха внимателна подготовка и единодействие, дипломатическа ловкост и народната воля на всяка цена да бъде защитено историческото право на българите. Затова 22 септември се нареди завинаги сред онези дати в националния ни календар, които показват, че най-значимите си успехи постигаме със собствените си обединени усилия, водени от разум, от единство и от отговорност“, казва Плевнелиев. В словото си по повод Деня на Независимостта държавният глава твърди, че всяко поколение трябва да води своите битки, да следва своите каузи, които времето и обстоятелствата налагат. “При много по-трудни условия от днешните млада България изправи глава и уверено зае достойно място на международната политическа сцена. Затова вярвам, че ако успеем да се отърсим от черногледството и положим усилия, и днес можем да постигаме своите върхове“, допълва президентът. Борисов: Ще допринесем за стабилизирането на Европа “Трябва да сме горди и да помним светли дати като 22 септември 1908 г., когато българският народ достойно, с воля и силен дух е извоювал независимостта си и е показал на света, че България е равноправна на другите европейски държави. Днес, 107 години по-късно, сме изправени пред нови предизвикателства. На нашето голямо европейско семейство повече от всякога му трябва съюз. Вярвам, че ние българите сме миролюбив, милостив народ и ще допринесем за стабилизирането на обединена Европа". Така в официално съобщение министър-председателят Бойко Борисов поздрави българите за годишнина от обявяването на Независимостта.  "В същото време ние трябва да бъдем непоколебими към паметта на дедите ни и да продължим да се обединяваме като нация и народ в името на независима и свободна България", допълва премиерът. "На днешния национален празник нека заедно да отдадем почит и уважение към всички българи, загубили живота си в името на идеала за национално обединение и независимост. Важно е да не забравяме за саможертвата им и да помним, че нашата задача е да работим за икономическия и културен просперитет на България. Всички заедно трябва да градим по-доброто бъдеще за нас и нашите деца.", казва още Борисов в поздрава си.

България отбелязва 107 години от обявяването на независимостта си

http://www.mediapool.bg/bulgaria-otbelyazva-107-godini-ot-obyavyavaneto-na-nezavisimostta-si-news239503.html

Празнична света литургия в църквата „Светите 40 мъченици“ даде началото на тържествата по случай 107-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Център на честванията както обикновено ще бъде Велико Търново, а специален гост в града е председателят на парламента Цецка Цачева.  На 22 септември 1908 година в старата столица княз Фердинанд обявява с манифест България за независимо царство и приема титлата "цар на българите". Първо манифестът е прочетен в средновековната черква "Свети 40 мъченици" . Точно заради това в църквата бе отслужена света литургия с участието на квартет "Ангелски гласове". Извършен бе и водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет "Васил Левски", както и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. Денят на обявяването на независимостта на България се чества като официален празник на страната от 1990 г. Тържества на този ден ще има в цялата страна, но Велико Търново е в центъра. През целия ден днес там ще има свободен достъп до всички исторически обекти и забележителности, свързани с обявяването на независимостта, в това число музеите "Нова история" и "Затвор", както и храмът "Св. Четиридесет мъченици" и историческата крепост "Царевец". Гост на града на празника ще бъде председателят на Народното събрание Цецка Цачева.  Регионалният исторически музей организира екскурзоводски тур "По стъпките на държавността".  Обиколката на забележителностите на града ще започне в 14 часа от църквата "Св. Димитър Солунски" в кв. "Асенов". Там ще се съберат туристите и в зависимост от броя на хората, ще бъдат разделени в няколко групи. Това е едно от местата, покрай които княз Фердинанд е минал, слизайки от гара Трапезица и отивайки към църквата, където ще приеме да стане цар на българите. Храмът е вторият обект от обиколката, и следват манастирът "Св. Петър и Павел" и храма "Св. Иван Рилски". От там туристите ще минат по специално отворена пътека - през Асеневата порта и ще влязат в крепостта Царевец. На хълма ще видят паметника "Пирамида" - мястото, на което за втори път е бил прочетен Манифеста за независимостта на България.

Украинските санкции влизат в сила от днес

http://www.cross.bg/zabrana-strana-litza-1481472.html

/КРОСС/Украинските санкции срещу 382 физически и 105 юридичекси лица влязоха в сила от тази сутрин, съобщи РИА Новости. Мерките са разнообразни, сред тях е и забрана за влизане в страната от чуждестранни журналисти за едногодишен срок. Указът бе публикуван във вторник. Обнародването на Указа бе утвърдето с решение от Съвета за национална безопасност и отбрана на Украйна за въведени персонални специализирани икономически и ограничителни мерки, а също и промените в списъка за физическите лица, от който са извадени имената на шест международни журналисти. За година се въвеждат и други ограничения - от забрана за напускане на страната до конфискация на имущество. Москва не еднократно бе заявявала, че не се явява страна за вътрешноукраинския конфликт и няма отношение към събитията в югоизточната страна, а е заинтересована само Украйна да преодолее политическата и икономическата криза.  

Земна маса затрупа работник в 8-метров изкоп в Козлодуй, борят се за живота му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997942

Работник по канализацията по улица „Георги Димитров“ в Козлодуй е с опасност за живота във врачанската болница, след като земна маса се свлече и го затрупа в 8-метров изкоп. Инцидентът е станал около обяд вчера, 21 септември, съобщава kozloduy-bg.info.
Тогава 33-годишният Цветелин Иванов Райков слязъл в рова,
Работник по канализацията по улица „Георги Димитров“ в Козлодуй е с опасност за живота във врачанската болница, след като земна маса се свлече и го затрупа в 8-метров изкоп. Инцидентът е станал около обяд вчера, 21 септември, съобщава kozloduy-bg.info. Тогава 33-годишният Цветелин Иванов Райков слязъл в рова,

Пръст затрупа работник в 8-метров изкоп в Козлодуй, борят се за живота му в болница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4997951

Работник по канализацията по улица „Георги Димитров“ в Козлодуй е с опасност за живота във врачанската болница, след като земна маса се свлече и го затрупа в 8-метров изкоп. Инцидентът е станал около обяд вчера, 21 септември, съобщава kozloduy-bg.info.
Тогава 33-годишният Цветелин Иванов Райков слязъл в рова,
Работник по канализацията по улица „Георги Димитров“ в Козлодуй е с опасност за живота във врачанската болница, след като земна маса се свлече и го затрупа в 8-метров изкоп. Инцидентът е станал около обяд вчера, 21 септември, съобщава kozloduy-bg.info. Тогава 33-годишният Цветелин Иванов Райков слязъл в рова,

"Газпром" е готов на отстъпки и търси компромис с ЕК

http://www.moreto.net/novini.php?n=301910

Руската компания "Газпром" е готова да направи известни отстъпки, за да уреди извън съдебните зали антимонополния спор с Европейската комисия. Това е потвърдил заместник-председателят на управителния съвет на дружеството Александър Медведев.

Плевнелиев: Най-значимите си успехи постигаме със собствените си обединени усилия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997941

Скъпи сънародници, през 1908 година в древния храм “Свети Четиридесет мъченици” в старопрестолния Велико Търново за първи път прозвуча Манифестът за българската Независимост. Цар Фердинанд произнесе паметните слова: „Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание,
Скъпи сънародници, през 1908 година в древния храм “Свети Четиридесет мъченици” в старопрестолния Велико Търново за първи път прозвуча Манифестът за българската Независимост. Цар Фердинанд произнесе паметните слова: „Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание,

Плевнелиев: Най-значимите си успехи постигаме със собствените си обединени усилия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4997960

Скъпи сънародници, през 1908 година в древния храм “Свети Четиридесет мъченици” в старопрестолния Велико Търново за първи път прозвуча Манифестът за българската Независимост. Цар Фердинанд произнесе паметните слова: „Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание,
Скъпи сънародници, през 1908 година в древния храм “Свети Четиридесет мъченици” в старопрестолния Велико Търново за първи път прозвуча Манифестът за българската Независимост. Цар Фердинанд произнесе паметните слова: „Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание,

"Сеат" събра в едно спортен и високопроходим автомобил

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/09/22/2612509_seat_subra_v_edno_sporten_i_visokoprohodim_avtomobil/?ref=rss


Спортен автомобил, който се чувства отлично и когато пътната настилка е в лошо състояние или изцяло отсъства - това предлага концептуалният модел "Сеат Леон крос спорт шоукар". Автомобилът е със силует на двуместно купе, но разполага с 4.1 см. по-голям клиренс от "Леон Купра" 290, на базата на който е създаден.

Двулитровият мотор на колата е с 300 конски сили и 380 Нм максимален въртящ момент. Скоростната кутия е шестстепенна автоматична с двоен съединител, а задвижването е на...

"Сеат" събраха в едно спортен и високопроходим автомобил

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/09/22/2612509_seat_subraha_v_edno_sporten_i_visokoprohodim_avtomobil/?ref=rss


Спортен автомобил, който се чувства отлично и когато пътната настилка е в лошо състояние или изцяло отсъства - това предлага концептуалният модел "Сеат Леон крос спорт шоукар". Автомобилът е със силует на двуместно купе, но разполага с 4.1 см. по-голям клиренс от "Леон Купра" 290, на базата на който е създаден.

Двулитровият мотор на колата е с 300 конски сили и 380 Нм максимален въртящ момент. Скоростната кутия е шестстепенна автоматична с двоен съединител, а задвижването е на...

Сесията на ООН в Ню Йорк - предизвикателство към системата за сигурност на града

http://america.actualno.com/Sesijata-na-OON-v-Nu-Jork---predizvikatelstvo-kym-sistemata-za-sigurnost-na-grada-news_496918.html

В Ню Йорк се открива сесията на Общото събрание на ООН. Това ще бъде най-голямото предизвикателство към системата за сигурност на града, в който пристигат папа Франциск и още 170 световни лидери.  Американските служби за сигурност успокоиха, че няма вероятни заплахи за сигурността на папата. След като преди месец беше арестуван младеж за планиране на нападение срещу папата, нови опасност не е регистрирана.  "Тази сесия на генералната асамблея на ООН, комбинирана с папската визита, оп

"Регнум": България разреши военните да стрелят по мигранти на границата

http://society.actualno.com/Regnum-Bylgarija-razreshi-voennite-da-streljat-po-migranti-na-granicata-news_496920.html

Българските власти разрешиха на военните да стрелят срещу мигранти на границата. Това съобщава руската информационна агенция "Регнум". Във връзка с растящото напрежение заради наплива на бежанци България изпрати войници на границата с Турция, Гърция и Македония, информира медията, позовавайки се на българския министър на отбраната Николай Ненчев, предаде "Фокус". По негови думи на границата се намират 111 военнослужещи, но в случай на необходимост в рамките на няколко часа могат да бъдат изпра

Изборите в Бургас: Половината общински съвет с нови имена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997907

Основните партии в Бургас ще заложат на 50% нови имена в листите си за общински съветници.
С почти наполовина подменен състав до прогнозните избираеми места днес ще се регистирарт от ГЕРБ, заяви водачът на групата Димитър Людиев.
Днес сутринта той, общинският лидер Иван Вълков и Тодор Йосифов подадоха документите за регистрацията.
Основните партии в Бургас ще заложат на 50% нови имена в листите си за общински съветници. С почти наполовина подменен състав до прогнозните избираеми места днес ще се регистирарт от ГЕРБ, заяви водачът на групата Димитър Людиев. Днес сутринта той, общинският лидер Иван Вълков и Тодор Йосифов подадоха документите за регистрацията.

Меркел призова САЩ да приемат повече бежанци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/22/2614009_merkel_prizova_sasht_da_priemat_poveche_bejanci/?ref=rss


Германският канцлер Ангела Меркел призова САЩ да приемат повече кандидати за убежище в момент, когато Европа се мъчи да се справи с най-големия приток на имигранти от Втората световна война насам, предаде ДПА.
  "Не изглежда особено реалистично Европа да се справи сама без помощта на САЩ", каза Меркел пред парламентаристи от нейната партия Християндемократически съюз и базирания в Бавария Християнсоциален съюз, допълва БТА.
САЩ могат да поемат повече бежанци от Сирия, както и да...

Плевнелиев: Всяко поколение трябва да води своите битки, да следва своите каузи

http://pik.bg/плевнелиев-всяко-поколение-трябва-да-води-своите-битки-да-следва-своите-каузи-news403660.html

Плевнелиев: Всяко поколение трябва да води своите битки, да следва своите каузи

Скъпи сънародници, през 1908 година в древния храм “Свети Четиридесет мъченици” в старопрестолния Велико Търново за първи път прозвуча Манифестът за българската Независимост.

Цар Фердинанд произнесе паметните слова: „Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство”!. Това се казва в обръщение на президента Росен Плевнелиев по повод 107 години от обявяването на Независимостта на България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Делят ни вече 107 години от този исторически акт. Не избледняват обаче във времето онази решителност и дързост, с които васалната дотогава българска държава потърси и спечели своето заслужено и равнопоставено място сред суверенните европейски държави. Нека помним, че обявяването на българската Независимост не беше просто формално юридическо действие. Зад този политически акт стояха внимателна подготовка и единодействие, дипломатическа ловкост и народната воля на всяка цена да бъде защитено историческото право на българите.

Затова 22 септември се нареди завинаги сред онези дати в националния ни календар, които показват, че най-значимите си успехи постигаме със собствените си обединени усилия, водени от разум, от единство и от отговорност.", се казва още в обръщението.

"Показателни са думите, с които един чуждестранен вестник описа събитията, впечатлили цяла тогавашна Европа: „Българите като хора практични и трезви разбраха, че историческите събития не могат да се явят като резултат на един удар, но на една бавна, методична и енергична подготовка...“. Само за 30 години след Освобождението България направи огромен скок и успя с постоянство и стратегическа мисъл да постигне исторически победи и да гарантира своето възходящо развитие.

Съединението и Независимостта бяха необходима предпоставка за стопански и обществен напредък. Тези актове на българския народ респектираха със своята решителност и спечелиха уважение далеч отвъд границите на България.

Всяко поколение трябва да води своите битки, да следва своите каузи, които времето и обстоятелствата налагат. При много по-трудни условия от днешните млада България изправи глава и уверено зае достойно място на международната политическа сцена. Затова вярвам, че ако успеем да се отърсим от черногледството и положим усилия, и днес можем да постигаме своите върхове. В дни на изпитания винаги трябва да помним решителността и волята на нашите предци.

В тях ще открием сили и вдъхновение да отстояваме достойнството на България, националната ни независимост и благоденствието на нашите деца. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!", се казва още в обръщението на Росен Плевнелиев.

 

САМО В ПИК! Екшън на сватба в столицата! Пияни купонджии дават на дете да стреля с боен пистолет! (видео)

http://pik.bg/само-в-пик-екшън-на-сватба-в-столицата-пияни-купонджии-дават-на-дете-да-стреля-с-боен-пист-news403630.html

САМО В ПИК! Екшън на сватба в столицата! Пияни купонджии дават на дете да стреля с боен пистолет! (видео)

С интересно видео от софийска сватба разполага ПИК. На клипа се вижда как очевидно почерпени сватбари дават боен пистолет на дете, което започва да стреля на метри от заведение в столичния кв.''Свобода''. 

Чуват се и редица изстрели от огнестрелно оръжие, последвани от зверски викове, вероятно извършени заради празника. Сигурно е обаче, че редица жители на жилищния квартал са се притеснили, чувайки гърмежите, които са проехтели под прозорците на панелните блокове.

До момента няма данни полицията да е задържала хората, които са дали пистолета в ръцете на детето.

Шокираща карта! България е приела повече бежанци от САЩ, Канада и Австралия взети заедно

http://petel.bg/SHokirashha-karta--Balgariya-e-priela-poveche-bezhantsi-ot-SASHH--Kanada-i-Avstraliya-vzeti-zaedno__127761

Тази карта показва броя на сирийските бежанци като процент от населението в различните държави, а от сайта brilliantmaps изрично посочват, че тя...

Лекари се борят за живота на двамата журналисти от БГНЕС

http://petel.bg/Lekari-se-boryat-za-zhivota-na-dvamata-zhurnalisti-ot-BGNES-__127762

Снимка Диджей Теди Джорджо, "Фейсбук" Лекари от ловешката болница се борят за живота на двамата журналисти от БГНЕС. Освен дежурните...

Централна Европа отново отхвърли квотите за имигранти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/22/2614007_centralna_evropa_otnovo_othvurli_kvotite_za_imigranti/?ref=rss


Четири централноевропейски държави и Латвия отхвърлиха опитите на Европейската комисия да им наложи да приемат определени квоти от имигранти. Това стана в навечерието на днешната среща на вътрешните министри и министрите на правосъдието от 28-те държави от ЕС и два дни преди същата тема да обсъждат на извънреден Европейски съвет лидерите на страните членки.

Външните министри на Чехия, Полша, Словакия, Унгария и Латвия се събраха в Прага с посредничеството на люксембургския си колега...

"Епъл" планира да произведе електромобил до 2019 г.

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/epyl-planira-da-proizvede-elektromobil-do-2019-g-6042824

Противно на слуховете, че "Епъл" иска да разработи компютъризиран автомобил без шофьор, групата ще се опита най-напред да създаде "класически" електромобил, посочва "Уолстрийт джърнъл"

Ципрас - нов и различен?

http://www.cross.bg/tzipras-siriza-mandat-1481471.html

/КРОСС/Още през януари мнозинството от гръцките избиратели вярваше, че лидерът на "Сириза" ще успее да смекчи социалните последици от икономиите, провеждани през последните 5 години в Гърция и му даде мандат за управление. Тогава Алексис Ципрас обеща да сложи край на пестенето, но така и не успя да удържи това обещание. Сега Ципрас получава втори мандат от народа си. Мнозинството от гърците възнаградиха неговото връщане към реалността и очевидно продължават да смятат, че той е в състояние да намали социалната цена на неизбежните реформи, които трябва да бъдат спешно проведени. В същото време отцепилите се от "Сириза" леви радикали дори не успяха да влязат в новия парламент. Въпреки това е твърде съмнително дали Ципрас и отървалата се от ултралевия си баласт "Сириза" ще успеят да модернизират Гърция. За пет години се провалиха цели пет правителства с различна политическа окраска. А исканията на международните кредитори към страната си остават все същите: да има функциониращ обществен сектор, конкурентоспособна икономика и ефективна борба срещу корупцията и укриването на данъци. Старите партии не успяха да постигнат нищо съществено в тази връзка. През седемте месеца от своя първи управленчески мандат "Сириза" също не успя да докаже добра воля - онова, което тя предприе, беше по-скоро реверанс пред държавата като майка кърмилница за всички. Ще бъде ли по-различно второто правителство на Ципрас? Едва ли

Жестока трагедия в Попово! Шофьор без книжка се уби и рани 5 деца

http://pik.bg/жестока-трагедия-в-попово-шофьор-без-книжка-се-уби-и-рани-5-деца-news403653.html

Жестока трагедия в Попово! Шофьор без книжка се уби и рани 5 деца

Тежка катастрофа е станало в община Попово, на 1 км от село Глогинка. Мъж на 41 години, който не е имал книжка, се е ударил в земен насип. Той е загинал, а пет деца са пострадали, съобщиха от ОДМВР-Търговище.

Снощи около 23.00 ч неправоспособният водач с инициали Н.С., на 41 години, от град Горна Оряховица, управлявайки лек автомобил „Ауди 80” с търговищка регистрация, на хоризонтална дясна крива, движейки се в посока към селото с несъобразена с релефа на пътя скорост, е изгубил контрол над управлението и автомобилът се е блъснал в земен скат.

В резултат на пътния инцидент водачът е загинал на място, а са пострадали возещи се в колата деца на различна възраст. 9-годишно момче е настанено в МБАЛ-Търговище с черепно-мозъчна травма и опасност за живота му.

В МБАЛ-Търговище за лечение и наблюдение без опасност за живота им са настанени още: 7-годишно момче, 12-годишно момиче, 14-годишно момиче – със счупени прешлени, и 16-годишно момиче - с фрактури на двете ръце. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Заплатите трябва да се вдигнат още

http://www.cross.bg/sredno-vzemat-evro-1481470.html

/КРОСС/Средната заплата у нас се е повишила с 63% от 2008 г. досега. Но все още тя е твърде ниска - 879 лв. Процентите може и да изглеждат големи, но като превърнем левчетата в евро, това прави под 450 евро средно за страната. В белите държави дори безработните и пенсионерите вземат повече. А цените в магазините у нас са същите като на Запад. Затова, ако искаме работеща икономика с мотивирани хора, заплатите трябва да се вдигнат значително повече. И още нещо - в България има огромни регионални диспропорции. В столицата средната заплата е почти 1200 лв., но в останалите градове е под 700-800 лв., във Видин и под 600 лв. Същото е и по сектори. IT специалистите може и да вземат средно 2700 лв., но това какво ги грее хилядите с 360 лв. в.24часа  

Берлин: ЕС да взима бежанци директно от кризисните точки

http://www.moreto.net/novini.php?n=301912

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер предложи система, според която ЕС ще приема определен брой бежанци, подбрани директно от засегнатите от криза райони, а останалите търсещи убежище ще изпраща другаде, съобщи АП. Де Мезиер, чиято страна очаква близо 1 млн.

Министър Румяна Бъчварова в Брюксел за разпределяне на 120 000 бежанци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997920

Вътрешните министри от ЕС ще обсъждат на извънредна среща в Брюксел днес разпределянето на 120 000 бежанци между държавите членки. Вицепремиерът Румяна Бъчварова ще представя България. Основният спор остава дали настаняването на бежанците да бъде задължително или доброволно, съобщава БНР. Ако няма резултат,
Вътрешните министри от ЕС ще обсъждат на извънредна среща в Брюксел днес разпределянето на 120 000 бежанци между държавите членки. Вицепремиерът Румяна Бъчварова ще представя България. Основният спор остава дали настаняването на бежанците да бъде задължително или доброволно, съобщава БНР. Ако няма резултат,

Потрошиха клон на КТБ в Пловдив

http://www.cross.bg/potroshiha-klon-na-ktb-v-plovdiv-1481469.html

/КРОСС/С разбита витрина осъмна тази сутрин клон на КТБ на един от централните булеварди в Пловдив - "Христо Ботев". Служители на полицейския СОТ пристигнаха на място и направиха оглед заедно с управителката. Външното стъкло е с огромни пукнатини, най-вероятно по него е бил хвърлен камък или друг тежък предмет. В офиса не е влизано и не липсва нищо. Предполага се, че става въпрос за хулигански акт, извършен в малките часове на нощта. Живеещите в блока над банковия клон не са чули нищо, съобщи 24часа.  

Валери Симеонов: Чувството за независимост е състояние на характера на човека

http://pik.bg/валери-симеонов-чувството-за-независимост-е-състояние-на-характера-на-човека-news403654.html

Валери Симеонов: Чувството за независимост е състояние на характера на човека

Чувството за независимост е много лично усещане, състояние на характера на човека. Това каза в празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ по Радио „Фокус“ председателят на НФСБ Валери Симеонов.

Той пожела на всички българи да са независими, да не скланят глава пред неправдата, да се борят за постигането на висшите идеали, на които е посветен този ден.

„В 21 век няма как да могат да се използват средства, които са били използвани в онази епоха. Тя е била епоха на несигурност, на сериозни драматични конфликти за Европа, свързани със смяна на зависимост, смяна на собственост на цели държави. Тогава е било практика да се възползват от ситуацията. Ако трябва да се очаква или да се иска нещо от сегашните държавници на България, то е те да се възползват и да търсят решаването на проблемите и да защитават интересите на страната с приемливи сега средства, има такива.

За съжаление, България до голяма степен, от гледна точка на своето поведение към САЩ и към ЕС, е трибутарна, васална държава, което на мен лично не ми харесва“, подчерта Валери Симеонов.

Той бе категоричен, че винаги трябва да се иска повече, за да се получи това, което е необходимо.

Неправоспособен шофьор загина, а 5 деца пострадаха при сблъсък до село Глогинка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997914

Неправоспособен шофьор загина при катастрофа край село Глогинка, съобщи
Неправоспособен шофьор загина при катастрофа край село Глогинка, съобщи "Фокус". Нa 21 септември около 23.00 ч в община Попово на път IV-51042/с. Светлен-. Глогинка/ - на около 1 км преди село Глогинка, неправоспособният водач с инициали Н.С., на 41 год., от Горна Оряховица, управлявайки лек автомобил „Ауди 80” с търговищка регистрация,

Неправоспособен шофьор загина, а 5 деца бяха ранени при сблъсък до село Глогинка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4997930

Неправоспособен шофьор загина при катастрофа край село Глогинка, съобщи "Фокус".
Нa 21 септември около 23.00 ч в община Попово на път IV-51042/с. Светлен-. Глогинка/ - на около 1 км преди село Глогинка, неправоспособният водач с инициали Н.С., на 41 год., от Горна Оряховица, управлявайки лек автомобил „Ауди 80” с търговищка регистрация,
Неправоспособен шофьор загина при катастрофа край село Глогинка, съобщи "Фокус". Нa 21 септември около 23.00 ч в община Попово на път IV-51042/с. Светлен-. Глогинка/ - на около 1 км преди село Глогинка, неправоспособният водач с инициали Н.С., на 41 год., от Горна Оряховица, управлявайки лек автомобил „Ауди 80” с търговищка регистрация,

„Правителството ни е най-зависимото за последните 25 г.”

http://offnews.bg/news/n_1/n_561381.html

Настоящото правителство е най-зависимото за последните 25 години. Това обяви независимият депутат Велизар Енчев пред Нова телевизия. По думите му кабинетът прави всичко, каквото кажат в Брюксел и Берлин, особено Ангела Меркел. Свободата и независимостта са вътрешно състояние на човека и за да го притежаваш, трябва да имаш душа, а българските политици нямат душа, коментира темата и Николай Колев-Босия. Той поиска премиерът Бойко Борисов и министърът на транспорта Ивайло Московски да бъдат арестувани, тъй като точно те са отговорни за войната по пътищата. Според Босия транспортният министър е отговорен за това, че прикрива продажбата на шофьорски книжки.

Дейли мейл: Най-голямата праисторическа каменна сграда в Европа е открита в България

http://www.cross.bg/plosht-kvadratni-deiili-1481468.html

/КРОСС/Праисторически култов комплекс на около 7 500 години е открит в България, пише "Дейли мейл". Изследователите твърдят, че в новооткритото палеолитно селище се намира „най-вероятно най-голямата праисторическа каменна сграда в Европа".Сградата някога е била с площ от 200 квадратни метра - по-голяма от игрище за тенис - въпреки че археолозите са на мнение, че сградата е била двуетажна, което предполага площ от 400 квадратни метра.Останките на селището, което вероятно е било разрушено от земетресение, са открити на „големия остров" в езерото Дуранкулак, лагуна с площ 3,4 квадратни км в североизточната част на България.Разкопките на обекта, известен като „добруджанската Троя", са започнали през 1970 година. Още тогава са открити артефакти, датирани до около 10 000 години пр. н. е., заедно с улики, че на мястото е имало неолитно селище.

„Конкорд“ политат отново

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257979_%E2%80%9E%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%E2%80%9C+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE

 Първият в света пътнически свръхзвуков самолет, чиято скорост бе 2140 км/ч, може отново да полети в небето. Такава задача са си поставили ентусиасти, които са решили да вдъхнат на легендата нов живот. Групата се нарича Club Concorde и е съставена от бивши пилоти и пътници, често ползвали услугите на „Конкорд“. Групата смята, че вече разполага с достатъчно средства – 180 милиона паунда, натрупани от частни инвестиции, с която може да превърне един употребяван „Конкорд“ в туристическа атракция в Лондон, а друг да възстанови за полети по време на въздушни шоута и за частни чартъри. Самолетите „Конкорд“, построени от френската аерокосмическа компания „Аероспасиал“ и британската корпорация British Aircraft, бяха пенсионирани през 2003 г. след 27 години експлоатация за пътнически полети. Причините за това бяха комплексни, включително и единствената катастрофа с този вид самолет през 2000 г. След трагичния инцидент компанията Airbus, наследник на „Аероспасиал“, реши да спре по-нататъшната поддръжка на свръхзвуковия пътнически самолет.

Челен сблъсък край Ловеч! Диджей помага на пострадалите!

http://www.bnews.bg/article-141802

В спасяването на пострадалите се е включил и известния ди джей Джорджо, който съобщи за инцидента в профила си във Фейсбук.

Историк: Независимостта на България е стремеж да се опазят националните интереси и достойнство

http://pik.bg/историк-независимостта-на-българия-е-стремеж-да-се-опазят-националните-интереси-и-достойнс-news403649.html

Историк: Независимостта на България е стремеж да се опазят националните интереси и достойнство

Независимостта на България е стремеж да се опазят собствените национални интереси и достойнство. Това каза за Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов.

„Идеята за независимост съществува още след Освобождението, а събитията от 1908 година показват голямата политическа воля на тогавашните държавници и на правителството на Александър Малинов”, каза още проф. Павлов.

„Многократно български политици и български държавници са разглеждали възможността да се обяви независимост. Това, което е станало през септември 1908 година, от днешна гледна точка показва една трезва оценка на ситуацията и доста голяма доза политическа воля. Освен цар Фердинанд трябва да отчитаме ролята и на правителството и особено на министър-председателя. В някои отношения министър-председателят Александър Малинов и неговите министри са дори по-активни от цар Фердинанд и дори в някакъв смисъл по-смели“, коментира още проф. Павлов. Според него самият кабинет на Демократическата партия още през януари 1908 година е имал амбиции да обяви независимост. „Това се дължи не просто на някакво самоцелно действие или само на обективните причини, които са налагали да се предприеме подобна стъпка, но и поради промените в самата Османска империя”, допълни историкът.


Проф. Пламен Павлов каза още, че българското общество е успяло да създаде изключителни държавници и ярки имена в българския политически елит. Според него 107 години след обявяването на Независимостта днес България има своето достойно място като равноправен член на ЕС и НАТО. „Това по никакъв начин не означава отказ от независимост или подчинение на външни фактори”, каза още проф. Павлов.

НАСА засне тъмната страна на Сатурн

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257978_%D0%9D%D0%90%D0%A1%D0%90+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B5+%D1%82%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD

 Обратната страна на планетата Сатурн заедно с нейния спътник Тетида беше заснета от НАСА. На фотографията се вижда загадъчен “шестоъгълник” на северния полюс на “Властелина на пръстените”. Снимката е получена с помощта на космическия апарат “Касини”, съобщи на сайта си НАСА, цитиран от БТА.

Американските специалисти, участващи в научния екип на “Касини”, отбелязват, че първоначално снимката е била толкова тъмна, че преди да бъде публикувана, се наложило яркостта й да бъде увеличена три пъти, за да може спътникът Тетида да бъде видян добре на сайта на НАСА. Той е в долната лява половина на фотографията.

Тетида е относително неголяма ледена луна на Сатурн. Тя привлече вниманието на астрономите, след като “Касини” откри на нея червени дъгообразни ивици, които все още са загадка за планетолозите.

Тетида е с диаметър около 1060 км. Спътникът е открит през 1684 година. Повърхността му е осеяна с много кратери, най-големият от които е 450-километровият кратер Одисей.

Осем спецакции срещу бойци на „Ислямска държава” проведоха в Германия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997910

Германската полиция съобщи, че във вторник е извършила осем специализирани акции срещу хора, заподозрени в набирането на бойци, които да се сражават за „Ислямска държава” в Сирия.
Операциите започнали около 6.30 часа местно време, съобщава БГНЕС.
Сред заподозрените са 51-годишен мароканец и 19-годишен македонец, за когото се знае,
Германската полиция съобщи, че във вторник е извършила осем специализирани акции срещу хора, заподозрени в набирането на бойци, които да се сражават за „Ислямска държава” в Сирия. Операциите започнали около 6.30 часа местно време, съобщава БГНЕС. Сред заподозрените са 51-годишен мароканец и 19-годишен македонец, за когото се знае,

Ливан ще образова още 100 000 сирийски деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=301914

Ливан ще осигури образование на още 100 000 сирийски деца тази година, предаде Ройтерс. До момента Ливан е държавата, приела най-голяма бройка бежанци от Сирия – 1.1 млн. души, като страната е с население 4 млн. С финансиране от международни дарители, от Върховния комисариат на ООН за бежанците и Детския фонд UNICEF в класните стаи ще влязат два пъти повече деца бежанци от миналата учебна година.

Европа пред избор

http://www.cross.bg/evropa-vupros-vreme-1481467.html

/КРОСС/На 11 септември 2001 г. стана ясно, че мултикултурализмът осигурява съжителство, а не интеграция. Интеграцията означава европеизация в пълния смисъл на думата - възприемане на европейските езици, ценности, култура. Независимо как наричаме миграционната вълна, заляла Европа - бежански поток, масова имиграция, преселение на народите, ясно е, че това е най-голямото предизвикателство, пред което е бил поставян ЕС. То не е само хуманитарно, а засяга функционирането на съюза, отношенията между неговите членове, основополагащия принцип на свободно движение на хора. Под въпрос е поставен и демографският облик на континента, проблем не само за близкото, но и за по-далечното бъдеще. Непосредственият въпрос е какво да се прави с вече нахлулите в европейското пространство бежанци и икономически имигранти. Той се решава къде по-добре, къде по-зле от политиците с нарастващите квоти за принудително разселване из територията на целия съюз. Следва обаче по-дълготрайният проблем - какво ще правят тези преселници в бъдеще. Засега чуваме само предположения колко полезни могат да са младите мъже и жени като работна ръка за застаряваща Европа, как могат да решат демографските проблеми на обезлюдяваща се Източна Европа. Подкрепени са и от знаци на солидарност и хуманитарна съпричастност към трагедията на няколко съзнателно унищожавани държави от Близкия изток и Северна Африка

Франция смекчи тона към Асад, няма да настоява за оставка

http://svetoven.pogled.info/news/67864/Frantsiya-smekchi-tona-kam-Asad-nyama-da-nastoyava-za-ostavka

/Поглед.инфо/ Франция няма да настоява за оставката на сирийския президент Башар Асад като условие за мирни преговори в страната. Това каза френският министър на външните работи Лоран Фабиюс в интервю пред в. „Фигаро“.

Епидемия! Пак намериха изхвърлен пистолет в Пловдив

http://frognews.bg/news_98079/Epidemiia!-Pak-nameriha-izhvarlen-pistolet-v-Plovdiv/

Пистолет е бил открит в храстите на жп-линията на Околовръстното шосе в ЖР "Тракия" в петък следобед, съобщи TrafficNews.bg. Оръжието е било в чанта заедно с няколко регистрационни табели за кола. Полицаите са ги намерили след сигнал на очевидец.

14 катастрофи във Варна през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=301907

14 катастрофи са регистрирани във Варна през денонощието. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. Нанесени са само материални щети по автомобилите, няма пострадали пътници. От полицията информираха, че движението във Варна към момента се осъществява нормално.

Диджей вади пострадали при катастрофа с миниван журналисти

http://www.cross.bg/didzheii-vadi-postradali-pri-katastrofa-s-minivan-zhyrnalisti-1481466.html

/КРОСС/Жесток катастрофа между два автомобила стана във вторник сутрин на главен път Е-79. На разклона за Ловеч двете превозни средства се ударили челно. Всички пътници са живи, но двама от тях са в много тежко състояние. В спасяването на пострадалите се е включил и известния ди джей Джорджо, който съобщи за инцидента в профила си във Фейсбук. Единият автомобил е собственост на фотограф от Информационна агенция БГНЕС, който също е сред ранените, научи Нова.

Сър Алекс: Трансферът на Бербатов беше по-болезнен от смяната на тазобедрената ми става

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/22/2613986_sur_aleks_transferut_na_berbatov_beshe_po-boleznen_ot/?ref=rss


Бившият мениджър на "Манчестър юнайтед" сър Алекс Фъргюсън потвърди, че също като изпълнителния директор на клуба Дейвид Гил е изживял мъчително трансфера на Димитър Бербатов от "Тотнъм" през 2008 г.

В новата си книга "Лидерство" Фъргюсън твърди, че изживяването покрай сделката е било "по-болезнено, отколкото смяната на тазобедрената ми става".

Преминаването на българския нападател от лондонския клуб при "червените дяволи" стана в последния момент през август 2008 г. Преди...

Диджей вади пострадали при катастрофа с миниван с журналисти

http://www.cross.bg/didzheii-vadi-postradali-pri-katastrofa-s-minivan-s-zhyrnalisti-1481466.html

/КРОСС/Жесток катастрофа между два автомобила стана във вторник сутрин на главен път Е-79. На разклона за Ловеч двете превозни средства се ударили челно. Всички пътници са живи, но двама от тях са в много тежко състояние. В спасяването на пострадалите се е включил и известния ди джей Джорджо, който съобщи за инцидента в профила си във Фейсбук. Единият автомобил е собственост на фотограф от Информационна агенция БГНЕС, който също е сред ранените, научи Нова.

Кървав екшън! Венелин наръгал 20-годишната Ивета с джобно ножче

http://pik.bg/кървав-екшън-венелин-наръгал-20-годишната-ивета-с-джобно-ножче-news403643.html

Кървав екшън! Венелин наръгал 20-годишната Ивета с джобно ножче

Със сгъваемо джобно ножче е наръгана 20-годишната Ивета от Враца, съобщиха от областната дирекция на полицията, цитирани от „Конкурент”.

Както съобщихме инцидентът стана в събота вечерта на беседката пред блок 52 в ж.к. "Дъбника" във Враца. Сигналът е подаден в 20.48 ч. от жена с инициали В.С., която обяснила, че Ивета И. е ранена с остър предмет от неизвестно лице. Момичето е прободено в областта на шията, като е засегната част от аортата. Настанена е в отделение за анестезиология и интензивно лечение във врачанската болница с опасност за живота.

Полицията е задържала нападателя В.Д. от Враца. По случая е образувано досъдебно производство.

Нов кошмар с 300 души във влака София-Бургас! Ето го потресаващия им разказ пред БТВ

http://petel.bg/Nov-koshmar-s-300-dushi-vav-vlaka-Sofiya-Burgas--Eto-go-potresavashhiya-im-razkaz-pred-BTV__127757

Кадър Булфото Истински кошмар преживели пътниците от влака София-Бургас, алармира зрител на БТВ. Близо 300 души са били принудени да...

Аладжа манастир край Варна се руши, има спешна нужда от укрепване

http://petel.bg/Aladzha-manastir-kray-Varna-se-rushi--ima-speshna-nuzhda-ot-ukrepvane__127758

Снимка:Булфото Необходимо е са да се вземат спешни мерки за укрепване на Аладжа манастир, който е от национално значение и със световна...

Европейският ден без автомобили затваря част от центъра на София

http://pik.bg/европейският-ден-без-автомобили-затваря-част-от-центъра-на-софия-news403640.html

Европейският ден без автомобили затваря част от центъра на София

София отбелязва Европейския ден без автомобили. На 22 септември е финалът на Европейската седмица на мобилността, като за времето от 9:00 до 17:00 ч. центърът на София ще е затворен за автомобили.

Затворена за движение на автомобили ще е ул. „Ген. Гурко" в участъка от бул. „Васил Левски" и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви". Денят без автомобили насърчава алтернативния начин на придвижване и намаляването на замърсяването на градската среда, информират още от пресцентъра на Столична община.

Денят без автомобили е кулминацията на Европейската седмица на мобилността, която е организирана от Столичната община и Центърът за градска мобилност. Европейската седмица на мобилността е кампания за устойчива градска мобилност, която се провежда всяка година от 16-ти до 22-ри септември под егидата на Европейската комисия. След старта през 2002 година, въздействието на кампанията непрекъснато нараства в Европа и по света. Целта на кампанията е да обърне внимание за различните възможности за придвижване в градска среда, а не собствени автомобили. Тази година кампанията протича под мотото "Избери. Промени. Комбинирай", като освен това в рамките на седмицата се провежда и кампанията "Придвижвай се разумно", уточнява "Стандарт".

Мечка нападна човек в Девинско, ранен е

http://petel.bg/Mechka-napadna-chovek-v-Devinsko--ranen-e__127760

Снимка: Булфото, архив Човек е пострадал при нападение на мечка върху селскостопанска постройка, намираща се в района на девинското...

Диджей Теди Джорджо вади пострадали при катастрофа с журналисти, единият почина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997871

Жестока катастрофа с автомобил на агенция БГНЕС се разигра на разклона за Ловеч по главен път, съобщи ПИК. Миниванът на колегите се е сблъскал с друг автомобил. Двете коли са толкова размазани, че почти не си личи от какви модели са. За щастие на мястото е бил легендарният диджей Теди Джорджо, който е помогнал на пътниците в двете коли да бъдат
Жестока катастрофа с автомобил на агенция БГНЕС се разигра на разклона за Ловеч по главен път, съобщи ПИК. Миниванът на колегите се е сблъскал с друг автомобил. Двете коли са толкова размазани, че почти не си личи от какви модели са. За щастие на мястото е бил легендарният диджей Теди Джорджо, който е помогнал на пътниците в двете коли да бъдат

Нова демокрация търси своя Ципрас

http://www.grreporter.info/nova-demokratsiya-trsi-svoya-tsipras/17943

До края на октомври се очаква да бъде избран нов лидер на партията, който да възстанови комуникацията с младите хора и жените

прочети повече

Ципрас: ЕС не помага достатъчно за справяне с бежанската криза

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67863/TSipras-ES-ne-pomaga-dostatachno-za-spravyane-s-bezhanskata-kriza

/Поглед.инфо/ Всички европейски земи трябва да се обединят в опитите си за справяне с настоящата бежанска криза, това каза гръцкият премиер Алексис Ципрас. Той допълни също, че ЕС не помага достатъчно на държавите, които са изправени пред наплива на бежанци.

Катастрофа край Абланица, 4-ма пострадали

http://frognews.bg/news_98078/Katastrofa-krai-Ablanitsa-4-ma-postradali/

Четирима души са пострадали при катастрофата край Абланица, съобщи пресцентъръта на ОДМВР-Ловеч, цитиран от Фокус. Сигналът е получен в 8.45 часа.

Днес е 22 септември - Деня на Независимостта

http://www.cross.bg/bulgariya-ministur-velikite-1481465.html

/КРОСС/На 22 септември 1908 г. (по стар стил - на 5 октомври по нов стил) е обявена независимостта на България. Това става с Манифест, прочетен в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново.Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България, държавата е трибутарно княжество. Ето и текста на Манифеста:"По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна.От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят

Шуменски полицаи наградени за пресечен наркоканал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4997905


Шуменски полицаи бяха отличени с годишните награди на името на италианския магистрат Джовани Фалконе в конкурса "Страхливият умира всеки ден, смелият Ц само веднъж". Официалната церемония бе миналата седмица в Благоевград. Наградите на името на Фалконе се присъждат за седми път за принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици,
Шуменски полицаи бяха отличени с годишните награди на името на италианския магистрат Джовани Фалконе в конкурса "Страхливият умира всеки ден, смелият Ц само веднъж". Официалната церемония бе миналата седмица в Благоевград. Наградите на името на Фалконе се присъждат за седми път за принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици,

Енчев: Сегашното правителство е най-зависимото за последните 25 години

http://pik.bg/енчев-сегашното-правителство-е-най-зависимото-за-последните-25-години-news403639.html

Енчев: Сегашното правителство е най-зависимото за последните 25 години

Сегашното правителство е най-зависимото за последните 25 години. Това заяви в ефира на „Здравей, България” независимият депутат Велизар Енчев.

„Кабинетът прави, каквото кажат началниците в Брюксел и Берлин, и по-точно – Ангела Меркел”, категоричен бе Енчев.

 

Тази вечер във Фермата ще се лее кръв! (СНИМКА)

http://www.bnews.bg/article-141801

Гладните месоядни са решени да заколят едно от яретата си, а Версамов се кани, че ще посегне на всеки, който нарани животното.

"Скайп" възстанови нормалната си работа след вчерашния срив

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/09/22/2613992_skaip_vuzstanovi_normalnata_si_rabota_sled/?ref=rss


След като вчера цял ден потребителите на програмата за комуникация "Скайп" имаха технически затруднения да я ползват, днес работата с нея е върната в рамките на нормалното. Компанията отстрани техническият проблем късно снощи, предават международните агенции.

Част от потребителите на "Скайп" вчера не можеха изобщо да ползват услугата, други можеха, но без да се зареди статуса им или да виждат кой е на линия, а на трети проблемът изобщо не се отрази. Неизправността беше само при...

Чарлийз Терон луда по Шон Пен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257977_%D0%A7%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D0%B7+%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BD+%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%A8%D0%BE%D0%BD+%D0%9F%D0%B5%D0%BD

 Чарлийз Терон е категорична, че Шон Пен, с когото са заедно от началото на 2014 г., е любовта на нейния живот. Пред списание Elle актрисата заяви, че колегата й е нейната сродна душа и че й е трудно да се абстрахира от чувствата си, докато работи заедно с него. Двамата ще се снимат във филма The Last Face, който ще бъде режисиран от Пен.

За 39-годишната актрисата е предизвикателство да сложи настрана връзката си в името на лентата и никога не би поставила кариерата си пред отношенията си с 54-годишния актьор, който преди това беше женен за Мадона и Робин Райт.

“Имаше моменти, в които бях изключително несправедлива към него. Имаше и моменти, в които имах чувството..., че той е изключително несправедлив към мен. Но това те кара да разбереш, че независимо колко е сложно, връзката е приоритет”, допълни южноафриканската звезда.

Заплатите трябва да се вдигнат още

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997158

Средната заплата у нас се е повишила с 63% от 2008 г. досега. Но все още тя е твърде ниска - 879 лв. 
Процентите може и да изглеждат големи, но като превърнем левчетата в евро, това прави под 450 евро средно за страната. В белите държави дори безработните и пенсионерите вземат повече. А цените в магазините у нас са същите като на Запад.
Средната заплата у нас се е повишила с 63% от 2008 г. досега. Но все още тя е твърде ниска - 879 лв.  Процентите може и да изглеждат големи, но като превърнем левчетата в евро, това прави под 450 евро средно за страната. В белите държави дори безработните и пенсионерите вземат повече. А цените в магазините у нас са същите като на Запад.

Азиатската банка за развитие намали прогнозата си за растежа на Китай и Индия

http://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskata-banka-za-razvitie-namali-prognozata-si-za-rasteja-na-kitai-i-indiia-202747/

Банката очаква натискът да се облекчи с ускоряването на възстановяването в развитите икономики и укрепването на глобалното търсене

Сър Алекс за трансфера на Бербо: Смяната на ставата боля по-малко

http://www.cross.bg/aleks-menidzhur-berbatov-1481464.html

/КРОСС/Легендарният мениджър на "Манчестър Юнайтед" сър Алекс Фъргюсън представи снощи новата си книга - "Leading", в която разкрива любопитни подробности от времето, когато водеше "червените дяволи". Една от темите, на които обръща внимание, е привличането на Димитър Бербатов през лятото на 2008 година. Шотландецът обаче по всичко личи не помни с охота осъществяването на рекордната тогава сделка за българския нападател, купен от "Тотнъм". "Преговорите с президента на "Тотнъм" Даниел Леви за подписа на Димитър Бербатов бяха по-болезнени от смяната на тазобедрената ми става", пише бившият мениджър на "Юнайтед". Това е само един от любопитните акценти в книгата. Той признава, че седи зад избора си за наследник - Дейвид Мойс, въпреки че бившият мениджър на "Евертън" не успя да изкара и един пълен сезон на "Олд Трафорд". Сър Алекс разказва и защо други потенциални възможности в лицето на Пеп Гуардиало, Жозе Моуриньо и Юрген Клоп не са били на разположение по онова време. Фърги говори и за суетата на Кристиано Роналдо като признава, че докато се е оглеждал в огледалото в съблекалнята, португалецът е бил замерян с чорапи и лепенки от своите съотборници.  

Очаква се около 350 автобуса да пристигнат на Централна гара, пуснати са и допълнителни

http://pik.bg/очаква-се-около-350-автобуса-да-пристигнат-на-централна-гара-пуснати-са-и-допълнителни-news403634.html

Очаква се около 350 автобуса да пристигнат на Централна гара, пуснати са и допълнителни

Очаква се около 300- 350 автобуса да пристигнат днес на Централна автогара –София. Това каза за „Фокус” Галя Топалова , председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи във връзка с последният от поредицата почивни дни. Тя коментира, че са пуснати извънредни автобуси от всички фирми за дестинациите от провинцията към София.

1700 руски войници в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257976_1700+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F

 

Засякоха бомбардировачи Су-24 в района на Хомс

В сирийския пристанищен град Тартус са разположени 1700 руски военни специалисти, които са организирали пункт за материално-техническо обезпечаване на Военно-морския флот на Русия. Това съобщи в. „Комерсант“, позовавайки се на сведения на наемен войник, който е дислоциран в споменатия град.

„Военните изграждат и охраняват обекта, престроявайки кея“, обяснява войникът. В същото време той твърди пред изданието, че „в последно време Кремъл действително засилва присъствието си в Сирия“, уточнявайки, че в началото на конфликта руските военни в Тартус са били едва няколко. Пожелалият анонимност събеседник на „Комерсант“ смята още, че Генералният щаб наистина има планове да развива този пункт, но това не било свързано с пълномащабна военна намеса. По данни на войника, който е на договор в армията, ротацията на командированите в арабската република ставала на всеки 3 месеца. Като доказателство на думите на боеца изданието посочва, че много военнослужещи сами пускат в социалните мрежи свои снимки от Сирия и обозначават мястото, в което се намират. Източник на вестника от Генщаба потвърди, че модернизирането на обект в Тартус не е свързано готвещи се бойни действия. „Просто така там ще могат да се приемат едновременно кораби от първи и от втори ранг от състава на руската средиземноморска група“, уточняват от командването на армията.

В същото време стана ясно, че Кремъл ще разгледа възможността за участие на руски военни в операции срещу Ислямска държава, ако постъпи съответното искане от Дамаск, пише Утро.ру. За това заяви прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, но уточни, че по този въпрос е трудно да се говори хипотетично. Така говорителят на Кремъл коментира заявлението на сирийския външен министър Валид Муалем, че „Дамаск ще поиска от руските въоръжени сили да воюват на страната на сирийската армия, ако възникне необходимост“.

Междувременно бойци от „Сирийската свободна армия“ пуснаха в YouTube видеозапис, на който се вижда, че в района на провинция Хомс прелитат военни самолети с окраска, характерна за руските военно-въздушни сили. Лента.ру съобщава, че става дума за веонно-транспортен самолет Ил-76, съпровождан от 4 бомбардировача Су-24. Агенциите обаче уточняват, че на записа не се виждат опознавателни знаци на машините. В региона същите самолети са на въоръжение в сирийската и иранската армия, но те имат съвсем друга окраска.

С 30% изгаряния е единият от пострадалите при пожара в Радомир

http://pik.bg/с-30-изгаряния-е-единият-от-пострадалите-при-пожара-в-радомир-news403633.html

С 30% изгаряния е единият от пострадалите при пожара в Радомир

По-младият мъж, който пострада при пожара в Радомир, е с 30% изгаряния, пише Мироглед.

Състоянието му е сериозно и той е настанен в реанимация на „Пирогов“, съобщиха от лечебното заведение. По-леко е състоянието на другия пострадал – 60-годишен, с 6% изгаряния.

Инцидентът стана преди ден на улица „Оборище“ в Радомир. Пожарът тръгна от фритюрник. Собственикът на къщата започнал да гаси сам, а на помощ се притекъл съседа му. Според запознати 39-годишният мъж е със сериозни изгаряния по двете ръце и гърба.

Огнеборците потушили огъня, но пламъците погълнали част от покрива.

Пострадалите мъже най-напред са закарани в МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Перник, където им е оказана първа помощ и са транспортирани за „Пирогов“ с втора степен изгаряния на крайниците.

На какво е способен Ципрас 2.0? Не очаквайте много

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/09/22/2613988_na_kakvo_e_sposoben_cipras_20_ne_ochakvaite_mnogo/?ref=rss


Мъчителните преговори с кредиторите несъмнено са накарали Алексис Ципрас да осъзнае "силата на парите". Но дали е осъзнал и нуждата от спешно модернизиране на Гърция? Спирос Москову искрено се съмнява в коментар за "Дойче веле".

Още през януари мнозинството от гръцките избиратели вярваше, че лидерът на "Сириза" ще успее да смекчи социалните последици от икономиите, провеждани през последните 5 години в Гърция и му даде мандат за управление. Тогава Алексис Ципрас обеща да сложи...

Художници редят изложба "Другата ръка"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4997896


Шумен ще покаже първата изложба у нас от картини, рисувани само с ляве ръце. В експозицията, която ще бъде факт съвсем скоро, ценители ще видят творбите на 7 автора. Обединила ги идеята да докажат, че ако си талантлив, няма значение с коя ръка или с коя част на тялото рисуваш. Ценителите винаги ще те разберат.
Шумен ще покаже първата изложба у нас от картини, рисувани само с ляве ръце. В експозицията, която ще бъде факт съвсем скоро, ценители ще видят творбите на 7 автора. Обединила ги идеята да докажат, че ако си талантлив, няма значение с коя ръка или с коя част на тялото рисуваш. Ценителите винаги ще те разберат.

Украинските санции влизат в сила от тази сутрин

http://news.ibox.bg/news/id_401803664

Забрана за влизане/излизане от страната и конфискация на имуществото

Времето за 22.09

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257975_%D0%92%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+22.09

 Днес по-значителна облачност, на места и краткотрайни валежи ще има в Югозападна България. Предимно слънчево ще е в Североизточна България и по Черноморието. Ще духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. Максимални температури между 22° и 27°.

На 22.09.2015 луната ще ще залезе в 00 ч. 35мин и ще изгрее в 15 ч. 26 мин.
Един ден след първа четвърт.

ВРЕМЕТО ПО ЧЕРНОМОРИЕТО

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър. Максимални температури 25-26°. Температурата на морската вода е 23-25°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

ВРЕМЕТО В ПЛАНИНИТЕ

седмична прогноза

 

Над планините ще има значителна облачност и на много места, главно в Рило-Родопската област ще превалява краткотраен дъжд, на места с гръмотевици. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 18°, на 2000 метра – около 11°.

Ябълката на баба съдържа 20 Е-та

http://www.cross.bg/kiselina-hrani-veshtestva-1481463.html

/КРОСС/ Перфектният пурпурен оцветител е натурален, но... е от насекомо. B ябълката от бабината градина - символ на чиста натурална храна, има кръгло 20 Е-та. С това встъпително твърдение в лекцията си един от най-големите специалисти по хранене заковава вниманието дори на пълните непукисти в залата. Разбира се, има известна уловка, както във всяка ефектна фраза, но това не променя верността на съобщението. По-скоро е повод да си дадем сметка, че Е-тата невинаги са синтетични гадости, а може да бъдат и натурални вещества, добити от растения и животни. Което вероятно не ги прави по-приемливи, но внася яснота за тези, които биха искали да я имат. Конкретно за ябълката - от нея може да се изолират наистина 20-ина разрешени за промишлено добавяни в храни вещества, сред които по-познатите са лимонената киселина (Е330), оцетната киселина (Е260), аскорбиновата киселина (Е300), винената киселина (Е334), янтарната киселина (Е363), рибофлавинът (E101), каротинът (Е160а), L-цистеинът (E920). От соята и царевицата се извлича лецитин, който се използва в технологичните храни за подобряване на консистенцията на продукта, от цвеклото, водораслите, куркумата и др. се добиват перфектни оцветители. И това са само най-очевидните примери от известните на всеки човек храни. Повечето плодове и зеленчуци съдържат натурални вещества, които едновременно с това са и разрешени за добавяне в храни с технологична цел

Украйна не била готова за НАТО

http://www.moreto.net/novini.php?n=301895

Украйна не е била готова за НАТО. Това заяви президентът Петро Порошенко. Той прие генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Русия продължава с оръжейните доставки за проруските сепаратисти в Донбас. По този начин тя нарушава влязло в сила споразумение за спиране на огъня, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Вранча се разтресе с 3,9 по Рихтер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997878

Два часа и половина след настъпването на Деня на независимостта, Вранча ни „поздрави“ за празника. По данни на Националния геофизичен институт на Румъния трусът е регистриран в 2 часа и 27 минути след полунощ.
Магнитудът му е бил 3,9 по Рихтер, епицентърът – на 121 км северно от столицата Букурещ, на дълбочина 126 км.
Два часа и половина след настъпването на Деня на независимостта, Вранча ни „поздрави“ за празника. По данни на Националния геофизичен институт на Румъния трусът е регистриран в 2 часа и 27 минути след полунощ. Магнитудът му е бил 3,9 по Рихтер, епицентърът – на 121 км северно от столицата Букурещ, на дълбочина 126 км.

НИМ с вход свободен за празника

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257974_%D0%9D%D0%98%D0%9C+%D1%81+%D0%B2%D1%85%D0%BE%D0%B4+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0

 По повод честването на 107-мата годишнина от обявяването на Независимостта Националният историческият музей в София обявява вход свободен.„В такива дни хората трябва да се докоснат до нещо истинско и българско, за да почувстват празничната атмосфера и да се почувстват горди, че на света има България. Нека посетителите на музея обърнат специално внимание на залата за Третото българско царство, защото там могат да видят уникални свидетелства за Българската независимост. Там те ще видят един перфектен дипломатически костюм. Ще видят, разбира се, и акта за Независимостта – текстът, който Фердинанд е прочел в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново”, каза пред БНР заместник-директорът на музея проф. Цветана Кьосева.

Пак намериха изхвърлено оръжие в Пловдив

http://pik.bg/пак-намериха-изхвърлено-оръжие-в-пловдив-news403629.html

Пак намериха изхвърлено оръжие в Пловдив

Пистолет е бил открит в храстите в ж.п. линията на Околовръстното шосе в жилищния район "Тракия" в петък следобед, съобщи trafficnews.bg.

Оръжието е било в чанта заедно с няколко регистрационни табели за кола. Полицаите са ги намерили след сигнал на очевидец.

Предстои да бъдат направени експертизи на оръжието, а също така да се провери и произходът на номерата - дали са истински, или фалшиви. Също така дали са използвани при някое престъпление.

Изхвърлянето на оръжие започна да се превръща в епидемия. Само преди няколко дни полицията откри чанта с пет пистолета от различни марки и калибър, скрити в храстите край Марица. Първоначалните проверки са показали, че те са от арсенала на опожарения стрелкови комплекс "Диана" край Хасково.

На този етап няма данни дали с някое от откритите оръжие е извършено престъпление.

Новото гръцко правителство остава в почти същия състав

http://offnews.bg/news/n_1/n_561377.html

Новото гръцко правителство ще бъде в почти същия състав като при първия мандат на Алексис Ципрас. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на свои източници в Атина. Никос Кодзиас ще остане на поста си като министър на външните работи. Министърът на отбраната също ще остане без промяна – Панос Каменос. Министър на финансите ще остане Евклид Цакалотос, който пое поста, след като Янис Варуфакис подаде оставка. Цакалотос водеше и преговорите с кредиторите за третия спасителен план за Гърция. Финансовият министър в служебното правителство Йоргос Хулиаракис пък ще бъде назначен като министър в ново министерство за изпълнение на договореното с кредиторите. Според източниците на РИА Новости все още не е ясно кой ще поеме поста на председател на гръцкия парламент. За момента се обсъждат две кандидатури – на бившите министри Никос Вуцис и Тодорис Дрицас. Новото гръцко правителство ще бъде обявено официално в сряда сутринта. Тогава министрите ще положат и клетва. В същото време Ципрас обяви, че всички европейски държави трябва да обединят усилията си, за да се справят с миграционната криза и призова Европейския съюз да помага повече на страните, които поемат основния приток. Той отправи и критики към Европа за това, че не е предприела стъпки за защита на тези страни.

Един е починал в болницата след катастрофата с журналисти край Ловеч

http://lovech.actualno.com/Edin-e-pochinal-v-bolnicata-sled-katastrofata-s-jurnalisti-kraj-Lovech-news_496912.html

Мъж е загинал, а трима души са с опасност за живота в ловешката болница след челен удар между две коли на главния път София - Варна, близо до Ловеч. Това съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на полицията в Ловеч, информира "Дарик нюз".  По-рано беше съобщено, че е възникнала тежка катастрофа с колеги журналисти от информационна агенция БГНЕС на пътен възел Абланица-Търново тази сутрин. При инцидента са се сблъскали два минивана, в които са пътували четирима души, като и чет

Заради силен дъжд бежанци в Атина се преместиха в метрото

http://balkani.actualno.com/Zaradi-silen-dyjd-bejanci-v-Atina-se-premestiha-v-metroto-news_496915.html

Силен дъжд в Атина принуди бежанци, които до сега спяха в палатки в парк, да се настанят в метрото. Сред тях има малки деца. Властите затвориха метростанцията, за да осигурят безопасността на хората, предаде БНР. Собственици на магазини също ги настаниха за тази нощ в складове и им осигуриха храна. От кметството прехвърлят бежанците в спортна зала за няколко дни, след което ще ги настанят в бежански център, съобщи служебният министър по миграцията Янис Музалас. Властите в Лесбос съобщават,че

Пари им дайте. Акъл си нямат

http://www.cross.bg/ministerstvoto-tyrizma-napishe-1481462.html

/КРОСС/Който няма акъл, си плаща. 42 000 лв. с ДДС дава Министeрството на туризма, за да им напише някой предложение за законодателни изменения. Поправката не е сложна, а техническа - преминаване на плажовете от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма. Преди два месеца Ангелкова обяви, че знае как сянката на плажа да стане безплатна за българите. Дори призна, че вече са написани новите предложения. Сега изведнъж е готова да даде 42 000 лв., за да напише три страници общ текст... Да се чуди човек имаме ли си ресорно министерство!Сянката на българина на плажа може и да не стане безплатна, но сянката на съмненията за работата на туристическото ведомство е доста плътна. Диян Николов, в.24часа

Диджей вади пострадали при катастрофа с миниван с журналисти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4997875

Жестока катастрофа с автомобил на агенция БГНЕС се разигра на разклона за Ловеч по главен път, съобщи ПИК. Миниванът на колегите се е сблъскал с друг автомобил. Двете коли са толкова размазани, че почти не си личи от какви модели са. За щастие на мястото е бил легендарният диджей Теди Джорджо, който е помогнал на пътниците в двете коли да бъдат
Жестока катастрофа с автомобил на агенция БГНЕС се разигра на разклона за Ловеч по главен път, съобщи ПИК. Миниванът на колегите се е сблъскал с друг автомобил. Двете коли са толкова размазани, че почти не си личи от какви модели са. За щастие на мястото е бил легендарният диджей Теди Джорджо, който е помогнал на пътниците в двете коли да бъдат

Станишев критикува Ципрас за коалицията с хората на Бареков

http://www.bnews.bg/article-141800

"Съжаляваме за решението на Алексис Ципрас да поднови коалицията с крайнодесните "Независими гърци".

Заради бежанците: Родни превозвачи губат десетки хиляди евро на ден

http://petel.bg/Zaradi-bezhantsite--Rodni-prevozvachi-gubat-desetki-hilyadi-evro-na-den__127754

Кадър: Булфото Всеки ден българските превозвачи търпят финансови загуби в размер на десетки хиляди евро заради проблемите по...

Варненци отпразнуваха с хоро Деня на Независимостта (снимки)

http://petel.bg/Varnentsi-otpraznuvaha-s-horo-Denya-na-Nezavisimostta--snimki-__127755

Фото: Росен Добрев Стотици варненци се събраха на площад "Независимост", за да се включат в тържествата по повод честването...

Непознат преби от бой мъж до пазара в Пловдив

http://petel.bg/Nepoznat-prebi-ot-boy-mazh-do-pazara-v-Plovdiv__127756

Снимка: Булфото Служители от Първо РУ разследват сигнал за пострадал от побой 39-годишен жител на Пловдив, съобщи Блиц. Според...

Отбелязваме 107 г. от Независимостта на България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257972_%D0%9E%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+107+%D0%B3.+%D0%BE%D1%82+%D0%9D%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%

 Днес отбелязваме 107 години от провъзгласяването на Независимостта на България. На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.

Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Пак откриха захвърлен пистолет в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997860

Пистолет е бил открит в храстите в жп линията на Околовръстното шосе в жилищния район
Пистолет е бил открит в храстите в жп линията на Околовръстното шосе в жилищния район "Тракия" в петък следобед, съобщи trafficnews.bg. Оръжието е било в чанта заедно с няколко регистрационни табели за кола. Полицаите са ги намерили след сигнал на очевидец. Предстои да бъдат направени експертизи на оръжието,

Американската екоагенция ще проверява и двигателите на "Даймлер" и BMW

http://www.cross.bg/emisii-folksvagen-vuzdyha-1481461.html

/КРОСС/Скандалът с дизеловите двигатели на VW e основна тема в германските медии. Акциите на германската автомобилна компания „Фолксваген" загубиха 17% от стойността си на фондовата борса във Франкфурт след разкритието, че групата е мамила при проверките за замърсяването на въздуха в САЩ, предаде AFP, цитирана от Фокус. Много брокерски къщи ограничиха препоръките си за закупуване на акциите на „Фолксваген", а германското списание Manager Magazin обяви, че компанията ще спре да продава дизеловите си модели в САЩ.Регулаторните органи в САЩ наредиха на немския автомобилен гигант "Фолксваген" да изтегли от пазара половин милион коли заради устройство, което прикрива истинските нива на вредните емисии, предаде Би Би Си. Мярката засяга модели, произведени в периода 2009-2014 г.Става въпрос за софтуер, който позволява на автомобилите да преминат лабораторните тестове, дори когато те отделят вредни емисии 40 пъти над допустимия стандарт. Американската агенция за защита на околната среда (EPA) напоследък възприе по-остра позиция спрямо нарушенията на Закона за чистотата на атмосферния въздух в САЩ, коментира Би Би Си. "Шпигел" съобщи, че ЕРА ще провери и дизеловите двигатели на "Даймлер" и BMW, които внасят коли в САЩ

Пак откриха изхвърлен пистолет в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4997868

Пистолет е бил открит в храстите в жп линията на Околовръстното шосе в жилищния район "Тракия" в петък следобед, съобщи trafficnews.bg. Оръжието е било в чанта заедно с няколко регистрационни табели за кола. Полицаите са ги намерили след сигнал на очевидец.
Предстои да бъдат направени експертизи на оръжието,
Пистолет е бил открит в храстите в жп линията на Околовръстното шосе в жилищния район "Тракия" в петък следобед, съобщи trafficnews.bg. Оръжието е било в чанта заедно с няколко регистрационни табели за кола. Полицаите са ги намерили след сигнал на очевидец. Предстои да бъдат направени експертизи на оръжието,

Toshiba Satellite Radius 15 с още по-голям екран

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257971_Toshiba+Satellite+Radius+15+%D1%81+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC+%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BD

 През изминалия месец Toshiba анонсира два лаптопа в два различни сегмента. Новият хибриден Satellite Radius 15 –15,6-инчов лаптоп е с множество режими на работа. Проектиран така, че да предоставя максимална функционалност при използването на Windows 10, този хибрид с 360-градусово завъртане позволява на потребителите да избират между пет различни режима на работа, удачни за всяка ситуация. Специално разработеният дизайн flip-and-fold улеснява трансформирането на устройството, така че да се адаптира към различните нужди на употреба.

Radius 15 предлага избор между пет различни режима на работа и може да се използва като таблет, в режим презентация и публика, като стандартен лаптоп или за споделяне на съдържание към повече хора чрез използването на 180-градусовата table top функция, която го прави изцяло плосък. Стилният дизайн в светлозлатист цвят и алуминиево шаси е с дебелина от едва 20,1 мм, а животът на батерията предлага над 7 часа автономна работа. Клавиатурата с подсветка позволява работа в по-тъмна среда, без значение от режима, който използвате.  Лаптопът ще е наличен през третото тримесечие на 2015 година.

Toshiba представи и своята актуализирана серия Satellite P – комбинация от високопроизводителни 15,6-инчови лаптопи, включващи P50-C, P50t-C и P50D-C, които осигуряват подобрено забавление и продуктивност за взискателните потребители. Наборът от мощни характеристики, специално ориентирани към мултимедийните ентусиасти, осигурява плавен гейминг при игри с по-тежка графика, безпроблемна работа с множество приложения и пълно потапяне при гледане на филми.  Серията Satellite P ще бъде налична през след юли месец и в България.

Оперна звезда обучи млади дарования във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301906

От 14 до 18 септември във Варна се проведе майсторски клас по оперно пеене от доц. Иванка Нинова, съобщиха организаторите за Moreto.net. Той бе в рамките на Първия международен музикален конкурс „Art stars - Звезди на изкуството".

Блутуд пръчица помага за най-добрите коктейли

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257970_%D0%91%D0%BB%D1%83%D1%82%D1%83%D0%B4+%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%B

 Идеята за впрягане на технологиите за по-добри коктейлни напитки отдавна попада сред големи компании от ранга на Google или в малки стартъпи, които се концентират само върху един продукт. Последната джаджа в тази надпревара се нарича MixStik – покрита с LED елементи пръчица, която се свързва с телефона чрез Bluetooth.

 

След като MixStik се върже към мобилното устройство, просто трябва да изберете рецепта за коктейл от безкрайната база на съпътстващото приложение – пръчицата ще светне в тези цветове, които трябва да сложите в коктейла, за да бъде изпълнена рецепта. При това пръчицата ще укаже и точното количество от всяка съставка, която трябва да сипете в чашата. Просто поставяте пръчицата в чашата, пълните съставките до указаните нива и теоретично имате перфекния коктейл.

 

MixStik има и още няколко приятни функционалности например можете да кажете на приложението какви съставки ви се намират и то ще предложи рецепти за коктейли с това, което ви е налично. Има също така режим настройка, който калибрира устройството с вашия собствен шейкър, за да са точни пропорциите.

 

Друга приятна изненада е цената -  MixStik ще струва само 39 долара, когато се появи на пазара в идните месеци, информира IDG.

Брюксел свиква вътрешните министри на извънредно заседание за мигрантите

http://www.cross.bg/zasedanie-vutreshnite-raboti-1481460.html

/КРОСС/На извънредно заседание днес Съветът за правосъдие и вътрешни работи на ЕС ще продължи обсъждането на проблемите с миграцията и убежището в момент на засилен миграционен поток към Европа. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова също ще участва в срещата, заедно с колегите си от всички страни-членки, съобщи пресцентърът на МВР. Основна тема на днешната дискусия ще е предложението на Европейската комисия за спешно подпомагане на държавите-членки, подложени на масиран миграционен поток, както и по-нататъшните действия за справяне с миграционната криза. Срещата на вътрешните министри предшества извънредното неформално заседание на Европейския съвет, който ще се проведе на 23 септември в Брюксел.  

Гъвкав дисплей гривна обгръща китката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257969_%D0%93%D1%8A%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D0%B2+%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B9+%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Американската компания за потребителска електроника Polyera представи Wove Band – гъвкав дисплей, който може да се обърне в кръг и да се закопчае около китката на ръката. За разработката на това устройство са били необходими 10 години, като готовият продукт се очаква на пазара в средата на 2016 година.

„Повечето опити да се създадат гъвкави дисплеи са с използването на традиционните за електрониката материали, такива като силицият, нанесен на пластмасови подложки. Подобен подход позволява да се създават изделия с фиксиран огънат екран. Но чупливостта на слоевете на детайлите ги прави непригодни за използване в продукти, които трябва да притежават динамична гъвкавост, каквато е характерна за Wove Band”, се казва в прес релийза на компанията Polyera.

Дисплеят Wove Band се различава от дисплеите на другите подобни устройства. Използването на фирмената технология Digital Fabric и матрицата на основата на електронно мастило позволява на дисплея да бъде постоянно във включено състояние. Както съобщава PC Magazine, устройството ще бъде достъпно за разработчиците още през септември, а всички останали ще могат да си го купят през следващата година.

Популярността на гъвкавите дисплеи расте, нагледен пример за това се явява смартфона на Samsung – Galaxy Edge. Разликата е в това, че дисплеят Wove Band може да бъде сгъван по желание на потребителя, докато при смартфоните и другите устройства с огънати дисплеи, които се предлагат в момента, са точно фиксирани от производителя.

Според Polyera обаче главната им цел е била не толкова създаването на гъвкав дисплей, а създаването на устройство, което може да се сгъва заедно с електрониката в него, като при това самото устройство е разчетено за ежедневна употреба. В момента Wove Band използва черно бял дисплей като в бъдеще време плановете на компанията включват използването на своята технология в OLED панелите, създавайки пълноценни цветни дисплеи за мултимедийните  устройства.

Skype отново работи нормално

http://www.investor.bg/novini/261/a/skype-otnovo-raboti-normalno-202746/

Компанията е отстранила проблема, причинил глобален срив на услугата

Превантивна кампания „Шофирай отговорно и толерантно” стартира на 23 септември

http://press.mvr.bg/NEWS/news150922_02.htm

Покана за пресконференция - 23 септември /сряда/, 10.30 часа, сградата на  Главна дирекция “Национална полиция” (бул.Ал.Малинов №1, вход КПП Американски колеж)


Sony SmartWatch 2 SW2 - за Android смартфони

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257968_Sony+SmartWatch+2+SW2+-+%D0%B7%D0%B0+Android+%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B8

 SmartWatch 2 е безжичен аксесоар, който има за всекиго по нещо. Ако обожавате да знаете всичко, свързано с комуникацията ви, той е за вас. Силната слънчева светлина не му влияе, защото дисплеят на часовника е направен така, че да се чете навсякъде. Когато постъпи повикване, можете да видите кой се обажда на дисплея, натиснете веднъж, за да отговорите и да се насладите на разговор със свободни ръце по най-лесния начин. В допълнение може да прегледате и последните си повиквания. Директно на китката си получавате текстови съобщения, електронната си поща, календар, Call Log, Facebook, Twitter, Gmail и др. Когато получавате дадено съобщение или уведомление, просто докоснете иконата на приложението, за да го прочетете. Свързвате вашия Smartwatch 2 часовник с вашия мобилен телефон само с едно докосване чрез NFC технологията. Впечатляващата ефективност на батерията ви позволява да го използвате до 4 дни преди да се наложи презареждане. Водоустойчив и устойчив на прах, отговарящ на защита клас IP57 (30 минути под вода до 1 метър). Това означава, че може да сте с него по всяко време. Дисплеят е устойчив на надраскване. Работи с всяко устройство или таблет с ОС Android 4.0 или по-нова. Нашите приятели от dice.bg са навлезли в сезона на отстъпките и сега предлагат това бижу с 90 лева по-малко или на атрактивната цена от 269 лева. На техния сайт  www.dice.bg могат да бъдат намерени още много стоки с различни атрактивни намаления. Най-многобройни са отстъпките за аксесоари, но и тези, които следят цените на телефоните и дроновете, ще останат доволни от наличните намаления.

Proclamation of independence affords Bulgaria equitable place in international relations

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257967_Proclamation+of+independence+affords+Bulgaria+equitable+place+in+international+relations

On 22 September 1908 Bulgaria declared its independence from the Ottoman Empire, three decades after the Russo-Turkish war of 1877-1878 that brought the country its liberation. Yet just a few months after it was over, the Treaty of Berlin signed by the Great Powers dismembered the lands inhabited predominantly by Bulgarians. The first successful step towards national reunification was taken in 1885 - the reunification of the Principality of Bulgaria, a vassal state of the Sultan with the autonomous  province of the Ottoman Empire, Eastern Rumelia. Macedonia and Eastern Thrace remained under the Sultan. Bulgarians had two objectives - national reunification and sovereignty. Through the years there had been several attempts at declaring independence. Yet this only came about in 1908 with the breakout of the revolution of the Young Turks in Istanbul which sapped the strength of the Ottoman Empire, forcing it to face its own, domestic problems. Here is historian Prof. Lyudmil Spassov with more:

“At the beginning of September Sultan Abdul Hamid organized a big diplomatic reception to mark the anniversary of his ascension to the throne. But adhering strictly to the Treaty of Berlin, the Young Turks did not invite the Bulgarian diplomatic agent Ivan Stefanov Geshov to the reception. The reason - they did not consider him to be part of the diplomatic corps as he represented a vassal state and his only contacts should have been with the Turkish interior minister. This elicited a very sharp reaction from the Bulgarian government - it recalled Ivan Stefanov Geshov from Istanbul, which meant severing diplomatic relations.“

Another landmark event, Prof. Spassov points out, is the strike that broke out in the Eastern Railways - a western concession company operating in the vassal lands of the Ottoman Empire. The company managament asked the Bulgarian government for Bulgarian staff so the line could be kept running. There came a time however, that this same management realized it had handed the company over to the Bulgarian state and demanded that the Bulgarian staff be withdrawn. A major controversy ensued that was joined by the Sublime Porte. What this dispute in fact boiled down to was the independence of Bulgaria. And the third major event: on 16 September 1908 a meeting of the foreign ministers of Austria-Hungary and Russia took place. At this meeting, they came to an agreement not to oppose a proclamation of independence by Bulgaria. Austria-Hungary was out to annex Bosnia and Herzegovina which it had temporarily occupied under the Treaty of Berlin, whereas Russia wanted the Treaty revised where the Black Sea was concerned.  From that time on the Bulgarian government can be said to have had its hands free but it had to be careful of its timing in the series of diplomatic contacts it conducted. Its efforts were 100 percent succesful, getting in a one day head start before Austria-Hungary annexed Bosnia and Herzegovina. Just one more day and Crete rejected the vassalage of the Sultan. So it came about that Bulgaria's decision became part of an international campaign for altering the status quo in Southeast Europe.

In an endeavour to show up the grandeur of the Medieval Bulgarian state, the country's political elite decided to have independence proclaimed in the old capital Veliko Turnovo:

“Independence was proclaimed on 22 September at the 40 Holy Martyrs church. Ferdinand was proclaimed tsar of all Bulgarians. Note: not of Bulgaria but of all Bulgarians - inside the country and outside it. Herein lies the idea of national unification,” says Lyudmil Spassov.

The manifesto was then read out from Tsarevets hill in Veliko Turnovo. The city was jubilant, a military parade was organized, thousands of rallies were held nationwide. Because of the impeccable diplomatic work, there was no need of upholding independence by military means as had been the case with the country's reunification in 1885. Yet the battle on the diplomatic front was no easy thing and there followed more negotiations between Bulgaria, the Ottoman Empire and some of the Great Powers to have the country's independence recognized and to settle other emerging problems. For example, the Eastern Railways grid that had become Bulgarian property. What were the benefits of the declaration of independence and what were the prospects opening up before the country? Prof. Spassov

“The prospects wereastounding.Bulgaria could now conduct and maintain equitable diplomatic relations with the rest of the world. Until that time, we could only dispatch diplomatic agents to other countries and open diplomatic agencies. Now, after the proclamation of independence they were promoted to the rank of legations. And our agents - to ministers plenipotentiary. But there was more - the so-called capitulations regime was lifted, a regime that had been a dire burden on the Bulgarian economy. It had been imposed on the Ottoman Empire before the liberation of Bulgaria and by force of the Berlin Treaty was transferred onto Bulgaria as well. The regime meant importing industrial commodities from Western Europe with very low customs duties imposed and that was ruination for Bulgarian trade, putting a spoke in the wheels of the development of a national industry. But if the country had no industry of its own, there was no way it could take an equitable part in economic life.”

Being a sovereign state Bulgaria was able, for example, to benefit from preferential loans and develop its economy more energetically. And that meant the nation's confidence grew - entailing the development of culture and other spheres as well, BNR reports.

 

Цветан Цветанов се преклони пред гроба на Цар Калоян във Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997842

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, заедно с кмета на Велико Търново Даниел Панов, министъра на земеделието и храните Десислава Танева и народни представители от ГЕРБ, поднесоха цветя и се преклониха пред гроба на Цар Калоян, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, заедно с кмета на Велико Търново Даниел Панов, министъра на земеделието и храните Десислава Танева и народни представители от ГЕРБ, поднесоха цветя и се преклониха пред гроба на Цар Калоян, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Шефът на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов се преклони пред гроба на Цар Калоян във Велико Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4997855

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, заедно с кмета на Велико Търново Даниел Панов, министъра на земеделието и храните Десислава Танева и народни представители от ГЕРБ, поднесоха цветя и се преклониха пред гроба на Цар Калоян, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, заедно с кмета на Велико Търново Даниел Панов, министъра на земеделието и храните Десислава Танева и народни представители от ГЕРБ, поднесоха цветя и се преклониха пред гроба на Цар Калоян, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Ципрас създава министерство за изпълнение на договореното с кредиторите

http://www.cross.bg/ministur-tzipras-nikos-1481458.html

/КРОСС/Новото правителство на Гърция ще даде клетва в сряда сутринта и ще остане в основни линии в същия състав, в който бе и предишният кабинет на Алексис Ципрас. Това съобщава РИА Новости, като се позовава на източник, близък до правителствените кръгове в Атина. Никос Кодзиас отново ще бъде министър на външните работи, Панос Каменос - министър на отбраната, посочва източникът. За министър на финансите ще бъде назначен Евклид Цакалотос, който води преговорите за третата спасителна програма на балканската страни и замени като финансист номер едно на Гърция Янис Варуфакис. Йоргос Хулиаракис, който бе финансов министър в служебното правителство, ще оглави ново министерство - за реализацията на меморандума с кредиторите.. Изменения се очакват в някои „второстепенни" министерства. По думите на източника, „има проблем с кандидатите за поста председател на парламента" и се обсъждат две кандидатури на бивши министри - Никос Вуцис и Тодорис Дрицас.  

Захранваща станция съживява старата батерия на джиесема

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257966_%D0%97%D0%B0%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%

 80% от батерията на мобилния телефон е в добро състояние след две години употреба.

Това показват данните от проучванията, което означава само едно - ако сменяте телефона често, просто не използвате пълния капацитет на батерията. Тогава се появява BETTER RE. Това е надеждна захранваща станция, която използва старите ви батерии, а не нови. Станцията поддържа всички видове малки или големи смартфон батерии.

 

 

Работата с BETER RE е супер лесна. Просто трябва да защипете батерията с клип, след това да завъртите копчето за стягане на клипа и да затворите захранващата станция. Така тя ще ви придружава навсякъде. Бутонът отгоре ще ви помогне да включите светодиодите, които показват състоянието на батерията и кога има нужда да я презаредите. Тъй като батерията на тази захранваща станция е сменяема, може да се разглежда като полу-постоянен дизайн, който може да остане с вас завинаги.

 

 

Като да презаредите писалката си с мастило. Допълнителният пакет ще ви помогне да запазите и вашите джаджи, функциониращи по време на ваканции или дълги пътувания. Ако е необходимо може да буде гравирано с личните ви инициали. Предлага се в три версии - алуминий, клен и орех за около 50 долара.

Bulgarians prefer to travel in the country during 4-day long weekend

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257965_Bulgarians+prefer+to+travel+in+the+country+during+4-day+long+weekend

 During the 4-day break, most Bulgarians chose to spend their vacation at home. Around 280 thousand people travelled in the country, the director of the Institute for Analysis and Forecasting in Tourism, Rumen Draganov, told the Bulgarian National Radio. The most popular destinations are the Black Sea and cultural centers. About 85 thousand Bulgarians left for destinations abroad, with 48 thousand choosing Greece and 12 thousand – Turkey.

Двама души са загинали, а 20 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната

http://pik.bg/двама-души-са-загинали-а-20-са-ранени-при-катастрофи-през-изминалото-денонощие-в-страната-news403618.html

Двама души са загинали, а 20 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната

20 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В страната са станали 13 пътнотранспортни произшествия, при които има двама загинали. На територията на столицата са станали 43 леки пътни инцидента.

Heavy traffic expected on last day of long weekend

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257964_Heavy+traffic+expected+on+last+day+of+long+weekend

 Due to the expected increased traffic on Tuesday, Bulgaria’s Traffic Police urge to plan their trips on time and strictly observe traffic rules. The Border Police has advised all Bulgarians returning from a vacation from Greece to use not only the main checkpoints at Kulata and Makaza but also alternative border crossings at Illinden,Captain Petko Voivoda and Ivaylovgrad. There will be increased police presence and control of the main roads and key locations in the country.

The warnings come after serious traffic jams on the road to Greece on the first day of the 4-day break.

 

Откриха избягалата вълчица, Б. Димитров я иска

http://frognews.bg/news_98077/Otkriha-izbiagalata-valchitsa-B-Dimitrov-ia-iska/

Вълчицата, която избяга вчера от клетката си в зоопарка в Благоевград, е на неговата територията, съобщи News.Blagoevgrad24.bg, позовавайки се на директора на зоопарка Крум Попниколов. Той уточни, че животното е видяно два пъти от хора, които я търсят, но заради наличието на растителност и укрития досега не е хваната.

Skype се срина (обновена)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257963_Skype+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%28%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0%29

 Най-популярната онлайн услуга за чат и видеоразговори Skype спря да работи около 11 часа българско време в понеделник. Потребители в цял свят се оплакваха в социалните мрежи, че програмата сякаш не може да се свърже с интернет. 

 

 

„Малко сме претоварени в м  омента. Моля, опитайте отново по-късно“, пише на официалната страница на Skype. Специалистите по поддръжката на притежаваната от Microsoft услуга уточниха: „Засегнатите потребители няма да могат да променят статуса си, всичките им контакти ще изглеждат офлайн и няма да могат да провеждат разговори с тях“.

В официалния акаунт на Skype в Twitter увериха, че неизправността скоро ще бъде отстранена: „Запознати сме с проблема, който засяга Skype в момента, и работим, за да го разрешим бързо“.

 

Повечето от потребителите в интернет бяха разочаровани от проблемите с програмата, но други изглеждаха щастливи. „Skype най-сетне е мъртъв!“, туийтна радостно потребител с никнейм bean 1 . Майкрософт месинджър и видео разговорите се сринаха също.

Миков: Независимостта е сред най-големите предизвикателства за българската държава и днес

http://pik.bg/миков-независимостта-е-сред-най-големите-предизвикателства-за-българската-държава-и-днес-news403617.html

Миков: Независимостта е сред най-големите предизвикателства за българската държава и днес

„Провъзгласяването на Независимостта е връх на вековни борби за безусловна свобода и кулминация на 30-годишни усилия за извоюване на мястото на България на достоен и равноправен член на европейската и световната цивилизация”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по повод днешния празник, информираха от пресслужбата на социалистите.

„Независимостта е българско дело, предизвикателство към света и другите народи, но и към собствените възможности. Независимостта е сред най-големите предизвикателства за българската държава и днес, когато се случва решения, засягащи българските интереси, да се вземат другаде, а тук сляпо да се изпълняват”, отбелязва във Фейсбук лидерът на социалистите. „Силно компрометирана изглежда тя, когато говорим за възможността българските граждани да вземат своите политически решения при липса на достатъчна и разнородна информация. Под въпрос е независимостта им и когато определят своето поведение като икономически субекти, в условия на силно изразени неравенства. Под съмнение е независимостта на отделния индивид, когато ограниченият достъп до социални услуги го принуждава да води живот без много достойнство...”, посочва Миков.

„Независимостта от 1908 г. изменя международния статут на България, премахва ограниченията за правата на българския народ и дава икономическа свобода на страната ни да инвестира в собственото си развитие. Можем само да се поучим от тези постижения!”, категоричен е председателят на БСП.

 

Съставът на гръцкото правителство ще остане почти непроменен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997826

Новото правителство на Гърция ще даде клетва в сряда сутринта и ще остане в основни линии в същия състав, в който бе и предишния кабинет на Алексис Ципрас. Това съобщава РИА Новости, като се позовава на източник, близък до правителствените кръгове в Атина. „Никос Кодзиас отново ще бъде министър на външните работи,
Новото правителство на Гърция ще даде клетва в сряда сутринта и ще остане в основни линии в същия състав, в който бе и предишния кабинет на Алексис Ципрас. Това съобщава РИА Новости, като се позовава на източник, близък до правителствените кръгове в Атина. „Никос Кодзиас отново ще бъде министър на външните работи,

Доизграждат Патриаршеското крило в Троянския манастир

http://www.cross.bg/manastira-troyanskata-deiinosti-1481457.html

/КРОСС/В Троянския манастир се извършва ремонт и се доизгражда така нареченото патриаршеско крило. Строителството му е започнало преди повече от 15 години и е възобновено със средства, отпуснати от правителството, в размер на 300 000 лева, както и дарения. Игуменът на Троянската Света обител дядо Сионий уточни, че освен строително-ремонтни дейности се извършва и реставрация и консервация, за да се запази автентичният вид на манастира. Всеки, който дойде в манастира да се чувства на едно древно и старинно място. Ремонтират се и други части от манастира, покривни конструкции и вътрешни ремонти. За новата сграда в манастира дядо Сионий обясни: "Ще има част, която ще е за нуждите на българската патриаршия, за Светия синод, ще има и места за поклонници". Игуменът на Троянската Света обител допълни, че все още не може да се каже, кога ще завършат ремонтните дейности, но се надява да приключат до средата на следващата година, информира БНР.  

Цветан Цветанов и Даниел Панов първи на Деня на независимостта във Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4997764

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов и кметът на Велико Търново Даниел Панов за поредна година бяха първите политици, уважили от самото начало Пpaзничнaта cвeтa литypгия, с която в 7.30 започнаха националните чествания за 22 септември - Денят на българската Независимост,
Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов и кметът на Велико Търново Даниел Панов за поредна година бяха първите политици, уважили от самото начало Пpaзничнaта cвeтa литypгия, с която в 7.30 започнаха националните чествания за 22 септември - Денят на българската Независимост,

Колумбия и Венецуела възстановят отношенията си

http://www.vesti.bg/sviat/kolumbiia-i-venecuela-vyzstanoviat-otnosheniiata-si-6042821

На среща в еквадорската столица Кито колумбийският президент Хуан Мануел Сантос и венецуелският му колега Николас Мадуро се споразумяха да върнат незабавно посланиците си и да работят за поетапно нормализиране на ситуацията по границата

Истински патриот обедини ББЦ и патриоти за Банско

http://www.bnews.bg/article-141799

Александър Краваров е бил кмет на Банско два мандата. Точно при неговото управление Банско се превърна в световен ски и туристически център.

Камерата вече вижда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257962_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B4%D0%B0

 В сегашното забързано ежедневие много от нас живеят далеч от семейството, приятелите и дори работното си място. Нищо не може да замени физическото присъствие, но най-близкото нещо е видео разговорът. Това е най-интуитивната форма на цифрова комуникация, но има предизвикателства. Повечето устройства ни предлагат неясна, смътна картина на хората с които говорим. Връзката е трудно да се подобри, но новата уеб камера ViW може да реши визуалните недостатъци.

 

ViW е продукт, който решава проблема с картината, изпитван и от неговите създатели - шведската фирма за дизайн Frankly. Видео разговорите са важна част от комуникацията в тази компания, особено когато няколко лица трябва да споделят мисли далеч един от друг. Много устройства имат предна камери, която е предназначена да снима само един човек. Това означава, че група от трима трябва да седи далеч от бюрото, за да се вижда и хората нямат достатъчно свободно пространство да представят своите идеи.

 

За това помага ViW като пасва на всяка вградена уеб камера използвайки собствените си стъклени лещи с цел разширяване на ъгъла на виждане до петдесет процента, без да причиняват изкривяване. Той работи както лещите които можете да купите за камерата на телефона си, но се прилепва към всяка гладка повърхност благодарение на покрита с хиляди малки вендузи задна страна. ViW усеща нивото на околната светлина и може да освети лицето на обаждащия се със свои собствени LED светлини която се захранва от вградена батерия, зареждаща се чрез USB.

Цветан Цветанов и Даниел Панов поднесоха цветя в памет на загиналите за Независимостта на България

http://pik.bg/цветан-цветанов-и-даниел-панов-поднесоха-цветя-в-памет-на-загиналите-за-независимостта-на--news403613.html

Цветан Цветанов и Даниел Панов поднесоха цветя в памет на загиналите за Независимостта на България

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов и кметът на Велико Търново Даниел Панов поднесоха цветя в памет на загиналите за Независимостта на България, предаде „Фокус”. Това се случи минути след края на светата литургия, която бе отслужена в църквата „Св. 40 мъченици” от Негово високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

Последва поръсване на знамето на НВУ „Васил Левски” и знамената на различни институции и учебни заведения от Велико Търново. Към момента празничното шествие тръгва от храма към крепостта Царевец, където празничната програма ще продължи. 

Пешеходен тур минава "По стъпките на българската държавност"

http://www.cross.bg/myzeii-istoriya-peshehoden-1481456.html

/КРОСС/ Тематичен безплатен пешеходен тур „По стъпките на българската държавност" организира в празничния 22 септември Регионалният исторически музей във Велико Търново. Той е посветена на 107-та годишнина от обявяване на Независимостта на България и 830 години от въстанието на Асеневци. Обиколката, придружена с беседи, ще е по исторически места свързани с въстанието на болярите Петър и Асен и обявяването на независимостта в квартал „Асенов" и на крепостта Царевец. Началото е в 14,00 часа от църквата „Св. Димитър Солунски". Желаещите могат да се включат в пешеходния тур на всеки етап. На място ще бъдат сформирани групи, които ще се движат по маршрута с екскурзоводи. След приключване на обиколката е осигурена възможност за безплатно посещение на музеите „Нова и най-нова история" и музей „Затвор", като последният час на влизане е 17,00 часа. По повод годишнината от Независимостта на 22 септември отворени за безплатни посещения през целия ден ще са църквата „Св. 40 мъченици", Архитектурно-музеен резерват „Царевец" и музей „Нова и най-нова история". Пешеходен тур 14,00 - 17,00 ч.:14,00 ч. - Църквата „Св. Димитър Солунски"14,30 ч. - Църква „Св. 40 мъченици"15,00 ч. - Църква „Св.св. Петър и Павел"15,30 - 16,00 ч. - През Малката порта към Паметника-пирамида на АМР „Царевец", информира Дарик

Млада жена спешно се нуждае от помощта ни

http://pik.bg/млада-жена-спешно-се-нуждае-от-помощта-ни-news403612.html

Млада жена спешно се нуждае от помощта ни

Колко струва един забавен отговор от институция? Понякога цената е цял човешки живот. Млада жена – само на 32 години, разполага буквално с броени дни, за да се оперира в чужбина от тежка диагноза – кисти в гръбнака. Лечение за това в България няма, предаде Нова тв.

За Моника от Стара Загора шансът за живот е операция в чужбина – най-близката възможност е клиника в Кипър срещу 80 хиляди лева. Отговорът от Комисията за лечение в чужбина обаче още не идва, защото там били в отпуска! Затова Моника спешно се нуждае от Вашата помощ.

Моника Михайлова разбира тежката диагноза само преди 2 месеца. Вариантите пред нея са два - или операция, или живот с болка в инвалидна количка.

Диагнозата е поставена в Американския институт за гръбначна хирургия. Там се съгласяват да оперират Моника в Кипър на 29 септември. Преди месец тя внася документите си в Комисията за лечение в чужбина, откъдето могат да отпуснат до 80% от непосилната за жената сума. Отговорът обаче се бави.

Благодарение на многото благотворителни акции Моника вече е успяла да направи предварителната вноска за клиниката в Кипър. Трябват обаче още 60 хиляди лева, а време няма.

Моника отглежда сама 11-годишната си дъщеря, която въпреки всичко има сили да се усмихва.

БАНКА ДСК-Дарителски сметки

ТИТУЛЯР: МОНИКА МИХАЙЛОВА

ВАЛУТА: ЕВРО

IBAN: BG31STSA93000022815969

ВАЛУТА: ЛЕВА

IBAN: BG97STSA93000022832920

Обстреляха със снаряд руското посолство в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257961_%D0%9E%D0%B1%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B4+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%

 Руското посолство в Сирия е било обстреляно с минометен снаряд, стана ясно от съобщение на Министерството на извънредните ситуации на Руската Федерация, цитирано от РИА Новости.

Според съобщението инцидентът е бил на 20 септември, около 9 часа, като снарядът е „попаднал” на територията на мисията. Няма пострадали, съобщават още от министерството, като посочват, че няма и нанесени щети на сградата.
"Решително осъждаме престъпния обстрел на дипломатическото представителство на Русия в Дамаск. Очакваме ясна позиция във връзка с този терористичен акт от всички членове на международната общност, включително регионалните страни. При това, нужни са не само думи, а и конкретни действия", се казва още в съобщението.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване