Лом става столица на любителските театри

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4998250


От сряда в продължение на седмица Лом се превръща в столица на самодейните театри в България. В крайдунавския град се открива фестивал на любителските театри, в който ще участват над 25 трупи от цялата страна и чужбина.
Прегледът е на името на основателя на българското читалищно и театрално дело - възрожденеца Кръстьо Пишурка и се организира за
От сряда в продължение на седмица Лом се превръща в столица на самодейните театри в България. В крайдунавския град се открива фестивал на любителските театри, в който ще участват над 25 трупи от цялата страна и чужбина. Прегледът е на името на основателя на българското читалищно и театрално дело - възрожденеца Кръстьо Пишурка и се организира за

Шефът на КАТ-София: Трафикът ще се засили след 17 часа, 150 000 автомобила се прибират

http://pik.bg/шефът-на-кат-софия-трафикът-ще-се-засили-след-17-часа-150-000-автомобила-се-прибират-news403813.html

Шефът на КАТ-София: Трафикът ще се засили след 17 часа, 150 000 автомобила се прибират

Очаква се около 150 хил. автомобила да се приберат в столицата след празничните дни, каза Тенчо Тенев, началник на „Пътна полиция” към СДВР във връзка с трафика след почивните дни. Дългогодишната практика показвала, че натоварването по пътищата се засилвало след 17 часа и продължавало до 22 часа, пише "Фокус".

„Най-сериозно струпване на автомобили ще има на Автомагистрала „Тракия”, тъй като има доста ремонти по пътя”, отбеляза началникът на „Пътна полиция”. Той посочи, че ремонти има на 11 км, 63 км, 65 км, а най-сериозният ремонт е на 75 км, където движението се извършва двупосочно само в лентата за София. „Там хората ще се забавят доста време. Другото струпване ще бъде над тунел „Елешника”, където се извършва ремонт на един от големите мостове и движението е двупосочно”.

По думите му, движението няма да има проблеми по другите маршрути вход към София – Самоковско, Пернишко, Ботевградско направление.

„Ако хората идват от ГКПП Калотина, трябва да имат предвид, че накрая на София се ремонтира Околовръстният път, но има алтернативно движение в локалните платна, както и полицейски сили. Там ще регулираме движението и няма да има проблеми”, каза още Тенчо Тенев. Той подчерта, че засилено полицейско присъствие ще има на всички входни артерии.

Тенев посъветва шофьорите, които се връщат от Южна България, ако видят, че има интензивен трафик на отклонението за Пазарджик да използват алтернативния маршрут като се отклонят през града, след това преминат през Белово, Момин проход и да излязат през Ихтиман. По този начин ще избегнат ремонтния участък.

„Вчера имахме изключително спокоен ден, тъй като нямаше движение на автомобили. През деня имахме 9 катастрофи, което никога не се е случвало досега. Много е малко за наша радост”, добави още Тенчо Тенев.

Над 10 000 души гледаха 3D шоуто "Величието на Асеневци" във Велико Търново

http://pik.bg/над-10-000-души-гледаха-3d-шоуто-величието-на-асеневци-във-велико-търново-news403810.html

Над 10 000 души гледаха 3D шоуто "Величието на Асеневци" във Велико Търново

Над 10 000 души гледаха уникалното триизмерно мапинг-шоу с лазерни ефекти "Величието на Асеневци" в навечерието на Независимостта във Велико Търново. Спектакълът бе част и от събитията, посветени на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и създадаването на Второто българско царство, чийто национален център е старата столица. Зрелищната атракция бе показана в 21 часа на 21 септември.

Арена на 3D шоуто бе фасадата на Държавната художествена галерия "Борис Денев", паметникът на Асеневци и пространството около него. Хиляди се стекоха от цялата страна в болярския град, за да гледат атракцията.

Спектакълът "Величието на Асеневци" е създаден през тази година върху основата на триизмерното мапинг-шоу, което бе сътворено през 2012 г. и доразвито през следващите две години. Новата и атрактивна аудио-визуална програма с 3D ефекти бе прожектирана за пръв път на празника на Велико Търново- 22 март.

Спектакълът бе обогатен с нови сцени и елементи. Концепцията на програмата, триизмерните ефекти, лазерната палитра и въздействащата музика напомнят както за прогласяването на Независимостта на 22 септември 1908 г., така и за славната епоха на Асеневци.

Нощното небе над старата столица бе озарено и от пищни илюминации. Финалът пък бе посрещнат с бурни овации, а някои от зрителите дори плачеха от възторг и възхищение.

Цветанов във Велико Търново: Трябва да се гордеем, че сме българи, денят на Независимостта ни обединява

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4998244

На днешния ден е недопустимо да говорим за избори и за кампания. Това заяви във Велико Търново председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в отговор на въпрос от медиите за предизборната подготовка. „Нека отдадем заслуженото на празника на Независимостта и да се гордеем че сме българи,
На днешния ден е недопустимо да говорим за избори и за кампания. Това заяви във Велико Търново председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в отговор на въпрос от медиите за предизборната подготовка. „Нека отдадем заслуженото на празника на Независимостта и да се гордеем че сме българи,

НДК започна отглеждането на пчелни кошери на покрива си

http://offnews.bg/news/n_1/n_561425.html

НДК се включи в уникалния проект за опазване на пчелните популации “1 000 000 кошера” на фондация “Имам си кошер” ( I have a bee ). На панорамната тераса пред зала 3.2 на Двореца бяха поставени два кошера от системата Top Bar, която все още е сравнително слабопозната у нас. “Над 70% от растенията зависят от пчелите. Без тях няма да има природа, живот и бъдеще. Благодарение на тях разполагаме с голяма част от храната ни, както за нас, така и за животните. Пчелите са отговорни за опрашването на памука, от който се правят голяма част от нашите дрехи. Не на последно място, това е индустрия за 200 млрд. долара в целия свят”, обясни един от организаторите. Кошерите на терасата. Той изнесе и тревожните факти, които сочат, че само за пет години пчелите у нас са намалели наполовина. Затова той и неговите съмишленици са се посветили на създаването и отглеждането на пчелини. “Представете си изцяло ново отношение към пчелите. Отглеждането им не просто в кошер, от който само и единствено да взимаме пчелния продукт, а кошер, който да е удобен за пчелите и тяхното отглеждане като домашни любимци”, разясни концепцията младият ентусиаст. От 90-те години насам се наблюдава устойчив спад в популацията на пчелните семейства по света и България не прави изключение от тази тъжна статистика. И докато проблемът се задълбочава, то до този момент никой не беше предложил адекватно решение. Екипът на “I have a Bee” вярва, че всеки може да помогне, защото “не е страшно да гледаш пчели, страшното е да не гледаш”!

Аладжа манастир се руши, спешно трябват пари

http://pik.bg/аладжа-манастир-се-руши-спешно-трябват-пари-news403808.html

Аладжа манастир се руши, спешно трябват пари

Необходимо е са да се вземат спешни мерки за укрепване на Аладжа манастир, който е от национално значение и със световна известност, заяви Валери Кинов, уредник на Аладжа манастир. 

Той изрази мнение, че нито на национално, нито на местно ниво някой се интересува от това, че този паметник се руши.

Валери Кинов припомни, че е имало срутване в района през месец март, регистриран е и още един инцидент в участъка на църквата за упокойни молитви – откъснал се е голям къс, който е паднал върху площадката с гробовете.

„Два пъти пиша писма до регионалното министерство, Министерството на културата, областния управител, кмета на град Варна и никакво внимание”, коментира Валери Кинов, посочвайки, че регионалното министерство отпуска пари на Варна за инфраструктурни проекти, но за обекта Аладжа манастир не се предвиждат средства.

„Всички проекти, които общината е предвидила, касаят градската зона, като че ли Аладжа манастир въобще не съществува, а това е паметник от национално значение със световна известност, но просто няма абсолютно никакво внимание от страна на държавата”, каза още Валери Кинов.

По думите му, поради липса на документи през миналата година не е било възможно реализирането на проект по т.н. Норвежка програма, свързан с консервация на двата паметника на основния скален комплекс и на катакомбите.

Бъчварова в Брюксел: България ще подкрепи квотите за разпределянето на 120 000 бежанци

http://petel.bg/Bachvarova-v-Bryuksel--Balgariya-shhe-podkrepi-kvotite-za-razpredelyaneto-na-120-000-bezhantsi__127806

Снимка: Булфото, архив България ще подкрепи задължителните квоти за разпределянето на 120 000 бежанци в ЕС. Това потвърди преди началото на...

Утре в 11 часа и 21 минути настъпва астрономическата есен, но ще става и за плаж

http://petel.bg/Utre-v-11-chasa-i-21-minuti-nastapva-astronomicheskata-esen--no-shhe-stava-i-za-plazh__127807

Утре облачността ще е предимно значителна и на места ще превали слаб краткотраен дъжд. Утре е есенното равноденствие. В 11 часа и 21...

Диди, Лили и Ради са новите адреналинки на “Господарите”

http://petel.bg/Didi--Lili-i-Radi-sa-novite-adrenalinki-na----Gospodarite---__127808

Снимка: gospodari.com Диди, Лили и Ради се казват трите нови адреналинки на “Господари на ефира”. Това стана ясно в понеделник, когато...

В ЕС употребата на нелегалните цигари скочи с 30% за последните 6 години

http://petel.bg/V-ES-upotrebata-na-nelegalnite-tsigari-skochi-s-30--za-poslednite-6-godini__127809

Илюстрация: Булфото, архив На Global Tobacco & Nicotine Forum, провеждан в Болоня бяха изнесени потресаващи данни за употребата на нелегално...

Откриха тялото на 30-годишен мъж от Габрово в изоставена къща

http://petel.bg/Otkriha-tyaloto-na-30-godishen-mazh-ot-Gabrovo-v-izostavena-kashha__127810

Тялото на 30-годишен мъж от Габрово е намерено в изоставена селскостопанска постройка в село Чукили. Това съобщиха днес от Областната...

В памет на Петко Налбантов: Отиде си един добър човек и професионалист!

http://www.bnews.bg/article-141813

32-годишният мъж издъхна днес в болницата след зверска катастрофа край ловешкото село Абланица.

Русия е разположила свои изтребители в Сирия

http://www.mediapool.bg/rusiya-e-razpolozhila-svoi-iztrebiteli-v-siriya-news239518.html

Русия е разположила 28 военни самолета в Сирия и това е потвърждение, че Москва е готова за удари в тази страна. Това съобщиха за Франс прес американски високопоставени представители. 28 руски изтребителя и щурмови самолета са разположени на летищен терен в западната провинция Латакия, крепост на президента Башар Асад, съобщават източниците, пожелали анонимност. Те разкриха още, че Русия използва безпилотни самолети над Сирия, без да уточнят подробности. Междувременно сирийски активист разпространи в интернет видеозапис на предполагаеми руски военни самолети. Според източника кадрите са заснети в провинция Хомс и показват руски самолет цистерна модел ИЛ-18 и няколко изтребителя СУ-24. Записът не е потвърден от независим източник. Иран и Русия съобщиха, че са готови да работят заедно за намиранеот на изход от сирийската криза. Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан. Иранският представител съобщи, че вчера се е срещнал със заместник-министъра на външните работи на Русия Михаил Богданов, с когото обсъдили предложения на Иран за уреждане на сирийската криза.

Нашариха със свастики паметник в Хаинбоаз

http://www.cross.bg/nashariha-sus-svastiki-pametnik-v-hainboaz-1481499.html

/КРОСС/ Постамент в Прохода на Републиката осъмна нашарен със свастики навръх Деня на Независимостта.За това алармираха възмутени търновци, които във вторник сутринта пътували през Хаинбоаз и забелязали вандалския акт. Пречупени кръстове са изписани с червена боя върху паметна плоча с петолъчка, която се намира на Предела. Полицията издирва авторите на графитите, предаде Труд.

Няма засилено движение при ГКПП-Олтоманци

http://pik.bg/няма-засилено-движение-при-гкпп-олтоманци-news403805.html

Няма засилено движение при ГКПП-Олтоманци

Няма засилено движение при ГКПП-Олтоманци. Това казаха за „Фокус” от граничния контролно-пропускателен пункт. Към момента движението е спокойно и преминаването става бързо. Всички гишета работят.

ГКПП-Олтоманци е разположен на границата на България и Сърбия, на около 30 км северозападно от Кюстендил. Намира се на пътя Кюстендил - с. Долно Уйно - ГКПП Олтоманци - ГКПП Рибарци - с. Млекоминци - с. Радичевци - с. Райчиловци - Босилеград.

Цветанов във Велико Търново: Трябва да се гордеем, че сме българи, денят на Независимостта ни обединява

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998231

На днешния ден е недопустимо да говорим за избори и за кампания. Това заяви във Велико Търново председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в отговор на въпрос от медиите за предизборната подготовка. „Нека отдадем заслуженото на празника на Независимостта и да се гордеем че сме българи,
На днешния ден е недопустимо да говорим за избори и за кампания. Това заяви във Велико Търново председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в отговор на въпрос от медиите за предизборната подготовка. „Нека отдадем заслуженото на празника на Независимостта и да се гордеем че сме българи,

Държавна програма за патриотично възпитание на гражданите

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/09/22/2614035_durjavna_programa_za_patriotichno_vuzpitanie_na/?ref=rss


Руските власти обещават в близките пет години да увеличат броя на партиотите в Руската федерация. И да учат гражданите как да се съпротивяват на всякакви "цветни революции". Дали обаче чиновниците ще постигнат целта си, коментира Никита Баталов за "Дойче веле". "Дневник" препубликува текста, заглавието е на редакцията, оригиналното е "Люпилня за патриоти". 

Подготовката за реализацията на държавната програма "Патриотично възпитание на гражданите на Руската федерация за периода...

Фед хвърли повече светлина върху плановете си за лихвите, засилвайки долара

http://www.investor.bg/analizi/9/a/fed-hvyrli-poveche-svetlina-vyrhu-planovete-si-za-lihvite-zasilvaiki-dolara-202756/

Хвърлянето на светлина около момента на повишение на лихвените нива доведе до ръст на индексите от двете страни на Океана

Опозицията в Румъния ще продължи политиката на орязване на данъците

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/22/2614104_opoziciiata_v_rumuniia_shte_produlji_politikata_na/?ref=rss


Опозицията в Румъния ще продължи правителствените мерки за намаляване на данъците и дори ще ускори въвеждането на някои от тях, ако успее да свали от власт премиера Виктор Понта, заяви Алина Горгиу, лидер на Националнолибералната партия, предаде "Ройтерс".

Горгиу планира в края на септември да внесе нов вот на недоверие срещу Понта, срещу когото започна дело за корупция и укриване на данъци.

Лидерът на опозиционната партия изключи коалиция със социалдемократите. Тя заяви,...

Q&A: Какво е известно дотук за скандала с дизеловите коли на "Фолксваген"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/22/2614105_qa_kakvo_e_izvestno_dotuk_za_skandala_s_dizelovite/?ref=rss


Признанието на "Фолксваген" за манипулиране на параметрите за вредни емисии на нейни дизелови коли в САЩ нанесе тежък удар на компанията и може да има последици в целия сектор. Германският производител спря от продажба спорните коли и се извини, че е подвел клиентите си.

Как започва скандалът

Свидетелства за завишени токсични емисии са били регистрирани през 2014 г. и това е накарало Калифорнийския борд за атмосферни ресурси (CARB) да започне разследване срещу ...

Ева Паунова: Анализът на големи масиви от данни чрез компютърни алгоритми ще доведе до допълнителен растеж за икономиката на ЕС

http://pik.bg/ева-паунова-анализът-на-големи-масиви-от-данни-чрез-компютърни-алгоритми-ще-доведе-до-допъ-news403796.html

Ева Паунова: Анализът на големи масиви от данни чрез компютърни алгоритми ще доведе до допълнителен растеж за икономиката на ЕС

„Подробният анализ на големи масиви от данни (big data) чрез компютърни алгоритми е един от инструментите, които ще доведат до допълнителен растеж за икономиката на Съюза. Тези анализи са на път да трансформират различни сектори, сред които здравеопазването, мобилните комуникации, интелигентните мрежи, управлението на трафика, разкриването на измами, маркетинга и онлайн и офлайн търговията на дребно." Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на дебат на тема "Развитие на европейските стартиращи компании в единния цифров пазар в ЕС", провел се във вторник, 22 септември в иновативния бизнес инкубатор Co.Station в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Организатори на събитието са асоциацията на дигиталните компании във Великобритания techUK и и Коалицията за дигитална икономика (Coadec). В дискусията участие взеха още евродепутатът от Великобритания и председател на Комисията за вътрешен пазар на ЕП Вики Форд, изпълнителният директор на изследователския център Lisbon Council Пол Хофхейнц, заместник-председателят на techuk Антъни Уолкър и изпълнителният директор на Coadec Ги Левин. Цифровизацията е приоритет в дейността на Ева Паунова за подобряване на конкурентоспособността на европейския бизнес.

Отхвърлиха жалба на Фейсбук група за откраднато име в Стара Загора

http://pik.bg/отхвърлиха-жалба-на-фейсбук-група-за-откраднато-име-в-стара-загора-news403800.html

Отхвърлиха жалба на Фейсбук група за откраднато име в Стара Загора

Общинска избирателна комисия (ОИК) Стара Загора със свое решение отхвърли жалбата на старозагореца Йордан Йорданов, в качеството му на администратор на фейсбук група „Истината за Стара Загора“.

Към заявлението са приложени заверено копие на Решение от 13.09.2015 г. на ОИК Стара Загора и разпечатка на интернет страница с надпис „Истината за Стара Загора общодостъпна група“.

Жалбоподателят е изложил твърдения, че друг старозагорец Янко Янков е публикувал решение, с което е регистрирал в избирателната комисия коалиция с име „Истината за Стара Загора“. Твърди за „кражба“ на идентичност и манипулативно използване на името групата „Истината за Стара Загора“. Счита, че с това се цели объркване на избирателите и че противоречи на морала и добрите нрави.

Моли да бъде заличено името „Истината за Стара Загора“ от избирателните документи и да бъде разпоредено същото да не се използва от посочената местна коалиция.

След като се запозна със съдържанието на жалбата и приложенията към нея, ОИК Стара Загора счита, че наименованието на местна коалиция „Истината за Стара Загора“, регистрирана в изборите за общински съветници и кметове на 25 октомври 2015 г. за общински съветници в Община Стара Загора с Решение от 13.09.2015г., не нарушава разпоредбата на чл.128, ал.1 от Избирателния кодекс. Наименованието не повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партии.

Затова и Общинската избирателна комисия отхвърля жалбата на Йордан  Йорданов, като неоснователна.

Настоящото решение е обявено по реда на чл.87, ал. 2 от Изборния Кодекс и подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

ДДС-то за храните и лекарствата няма да се намалява, отсече Горанов

http://www.moreto.net/novini.php?n=301929

Министерство на финансите прогнозира 1 млрд. лева загуба за държавния бюджет, ако данък добавена стойност (ДДС) за хранителните стоки и лекарствата бъде намален на 10%. Затова България не планира намаляване на данъчната ставка. Това става ясно от писмен отговор от министър Владислав Горанов на питане от народния представител Петър Славов.

Унгария позволи със закон на военните да стрелят с гумени куршуми по бежанците

http://offnews.bg/news/n_1/n_561410.html

Унгарският парламент прие закон, с който позволява на армията да се включи в справянето с бежанската вълна. Военните ще имат право да използват гумени куршуми, сълзотворен газ, шокови гранати и пушки за изстрелване на мрежи. Законът беше подкрепен от 151 депутати, а едва 12 се обявиха „против”. Премиерът Виктор Орбан обяви по време на дебатите в парламента, че намесата на военните е необходима, тъй като унгарската полиция вече не може да се справи с охраната на границите със Сърбия и Хърватия. Орбан подчерта, че положението на границата със Сърбия е по-добро, защото оградата на границата е донесла по-добри резултати от очакваното. Унгария преживява най-голямата бежанска вълна след Втората световна война. От началото на годината над 220 000 души са били регистрирани като търсещи убежище. След като Хърватия обяви преди дни, че спира регистрирането и настаняването на имигранти, властите започнаха да ги изпращат към Унгария. Това доведе до размяна на остри реплики между двете страни. Започна и поставянето на мрежа по хърватско-унгарската граница. Унгария се справя сама с положението, докато ЕС намери обща позиция за удържането на бежанския поток. Европа е богата, но слаба. Това е възможно най-лошата комбинация. Резултатът е катастрофален. Понеже Европа не може да защити външните си граници, вътрешните отново се затварят. Трябва да преосмислим много от решенията, институциите и договорите на Европа. Но докато това стане, не можем да седим със скръстени ръце. Докато страните от ЕС не започнат да действат като един, страните членки ще бъдат принудени сами да отблъскват тази брутална заплаха, подчерта Орбан.

Кристалина Георгиева: Бюджетът на Еврокомисията трябва да бъде по-гъвкав

http://www.mediapool.bg/kristalina-georgieva-byudzhetat-na-evrokomisiyata-tryabva-da-bade-po-gavkav-news239517.html

Потребностите за финансиране нарастват, а бюджетът на ЕС вече е по-малък. Това каза заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева по време на семинара "Бюджетът на ЕС – фокусиран върху постигането на резултати" в Брюксел. “Темата на бюджета на ЕК е важна на първо място, защото за добро или лошо живеем в извънредни времена. Положителните аспекти са иновациите, технологиите, които постоянно променят начина, по който живеем. Много неща влияят върху начина, по който изпълняваме бюджета”, заяви Георгиева. Тя посочи, че има значими отрицателни фактори, по –чести неочаквани, различни шокове в световната финансова система. “В момента Китай разклаща световните пазари. Най-лошият шок обаче е злината на войните. За съжаление, това стана толкова драматично явление, че го усещаме чак дотук в Европа с огромния приток на бежанци през последните месеци. Броят на изселените лица надвиши броя на тези, които са били изселени по време на Втората световна война. “Знаем вече, че изменението на климата е факт. Затоплянето е както у дома, така и надалече от нас. Това води до природни бедствия, които разстройват нашите икономики и влияят най-зле върху уязвимите хора”, подчерта зам.-председателят на ЕК. Георгиева заяви, че 2/3 от природните бедствия се случват в държави, които имат икономически затруднения, и ЕС трябва да се бори да направи нещо за околната среда. “От една страна финансирането от ЕС нараства, за да се справяме с различни теми и проблеми за бежанците, инвестициите, кризата в Гърция. Потребностите от финансиране нарастват, а нашият бюджет вече е по-малък”, каза още Кристалина Георгиева. По думите й, изправени пред тази реалност, е абсолютно ясно, че ЕС трябва да се бори за по-добро разходване на средствата. “Всяко евро трябва да се разпределя максимално добре”, допълни Георгиева. Дълго време се концентрирахме само в усвояването на средствата и спазването на правилата, но не и на резултатите. Време е за промяна", заяви още зам.-председателят на Европейската комисия. Кристалина Георгиева напомни, че отговорността за инвестирането на парите от евробюджета е разделена между Брюксел и правителствата на европейските държави членки, което прави комуникацията между различните нива особено важна.   Основен приоритет в работата на ЕК ще бъде превръщането на бюджета в по-гъвкав инструмент, който да отговаря по-експедитивно на належащите и неочакваните проблеми.    "Трябва да  бъдем гъвкави с бюджета, когато приоритетите ни се променят. В момента например колегите ни усърдно работят по проблема с бежанците", заяви Георгиева и посочи, че въпросът от първостепенна важност пред еврокомисията е "Как можем да реагираме в среда, която се променя много бързо" и добави: “Взимаме едно евро и си задаваме въпроса: как мога с това евро да направя пет или шест неща и да постигна повече от една цел? Това ще бъде новият подход."   Докато бях комисар по хуманитарните въпроси, разбрах, че бързото и навременно финансиране прави чудеса. Трябва да помислим как може, без да влошаваме контрола, да направим бюджета по-бързо функциониращ. Не е проблемът, че няма пари, а че те не се движат достатъчно динамично, категорична беше зам.-председателят.   Идеята разпределението на средствата да зависи донякъде от резултатите е добра, добави по време на конференцията д-р Марк Робинсън, член на съвета на Организацията за сътрудничество и развитие в Европа по бюджетиране. Робинсън обаче предупреди, че където такъв принцип е въведен на национално ниво до момента, всичко става само на хартия.    "Системата в момента е такава, че се обсъждат единствено парите. Трябва да се води разговор и за резултатите и оценката на ефективността да бъде част от всеки етап на бюджетния процес.  Основни пречки пред тази цел в момента са фиксирането на определени бюджети за различните политики без оглед на усвояването им, добави още експертът.   По думите му нововъведенията, свързани с измерването на резултатите от похарчените пари, се прилагат много по-трудно на държавно ниво, отколкото в частния сектор например. Когато става дума за наднационална организация като ЕС, става още по-трудно.

Над 10 000 души гледаха 3D шоуто "Величието на Асеневци" във Велико Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4998221

Над 10 000 души гледаха уникалното триизмерно мапинг-шоу с лазерни ефекти "Величието на Асеневци" в навечерието на Независимостта във Велико Търново. Спектакълът бе част и от събитията, посветени на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и създадаването на Второто българско царство, чийто национален център е старата столица.
Над 10 000 души гледаха уникалното триизмерно мапинг-шоу с лазерни ефекти "Величието на Асеневци" в навечерието на Независимостта във Велико Търново. Спектакълът бе част и от събитията, посветени на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и създадаването на Второто българско царство, чийто национален център е старата столица.

Цената на ябълките варира между 0.60 и 0.80 ст., на крушите двойно

http://pik.bg/цената-на-ябълките-варира-между-060-и-080-ст-на-крушите-двойно-news403798.html

Цената на ябълките варира между 0.60 и 0.80 ст., на крушите двойно

В момента цената на ябълките варира между 0.60 и 0.80 ст., в зависимост от качеството и сорта. Това каза за „Фокус” Д-р Стефан Гандев, директор на Института по овощарство – Пловдив.

„След като ябълката бъде съхранена в хладилни камери, цената ще се вдигне”, посочи Гандев.


„Крушата традиционно държи по-висока цена от ябълката, почти двойна. Тя има по-високи цени, но все пак в България има не повече от 2-3 хил. дка. В близкото минало в страната имаше над 100 хил. дка”, заяви д-р Стефан Гандев. Той посочи, че по време на беритбата плодовете имат най-ниска цена.
Директорът на Института по овощарство обясни, че има голям внос от Полша на много качествена ябълка, субсидирана от полското правителство, която влиза в България на много ниска цена и поради тази причина не се очаква голям скок в цените.


„Осъществява се внос от страни като Белгия, Италия на качествени крушови плодове. Нашето крушово производство не е в състояние да задоволи пазара, то е просто едно екзотично производство. Крушовата култура все повече ще намалява площите”, отбеляза д-р Гандев.

С тържествена церемония откриха 3-метров паметник на Ботев в Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/S-tyrjestvena-ceremonija-otkriha-3-metrov-pametnik-na-Botev-v-Asenovgrad-news_496945.html

В навечерието на Деня на Независимостта на България, точно в 19:12 ч. - годината, в която е създаден ПФК „Ботев“ Пловдив, бе открит 3-метровият паметник в Асеновград на великия революционер Христо Ботев. Това съобщи кореспондентът на Actualno.com в града. Минументаът е поставен в парка до едноименното училище. Тържествената церемония започна с приемането на почетен караул. "С гордост можем да кажем, че се сбъдва мечтата на поколения граждани на Асеновград да съградим със своите общ

Братя Пулеви правят своя боксова академия в София

http://moresport.actualno.com/Bratja-Pulevi-pravjat-svoja-boksova-akademija-v-Sofija-news_496946.html

Боксьорите Кубрат и Тервел Пулеви откриват своя боксова академия в София. В нея ще могат да се обучават деца от всички възрастови групи и възрастни.  "Правим го за хората. Не за печалба, а всеки, който желае да тренира, е добре дошъл. Идеята е да се развие боксова академия. Вече имаме и деца, които тренират. Треньор в школата е Борислав Бояджиев. Таксата за детските групи е символична. Идеята не е да правим пари. Тя е 30 лева и има неограничен брой тренировки. Залата не е официално открита

Шефът на КАТ-София: Трафикът ще се засили след 17 ч, 150 000 автомобила се прибират

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998202

Очаква се около 150 хил. автомобила да се приберат в столицата след празничните дни, каза за „Фокус” Тенчо Тенев, началник на „Пътна полиция” към СДВР във връзка с трафика след почивните дни. Дългогодишната практика показвала, че натоварването по пътищата се засилвало след 17 часа и продължавало до 22 часа.
Очаква се около 150 хил. автомобила да се приберат в столицата след празничните дни, каза за „Фокус” Тенчо Тенев, началник на „Пътна полиция” към СДВР във връзка с трафика след почивните дни. Дългогодишната практика показвала, че натоварването по пътищата се засилвало след 17 часа и продължавало до 22 часа.

Нови две успешни трансплантации в "Александровска"

http://www.cross.bg/aleksandrovska-transplantatzii-ymbal-1481498.html

/КРОСС/ Късно вечерта в УМБАЛ "Александровска" бяха извършени две успешни бъбречни трансплантации. Донорът е мъж на 21 години, от Варна, с хеморагичен инсулт. Трансплантирани са мъж и жена - Валери Ст. (52г.), от София и Айше Б. (34г.), от с. Бонево, общ. Добрич. И двамата са на диализно лечение - жената от 2009, а мъжът от 2011 година. Трансплантираните са настанени в реанимация в добро общо състояние. Ръководството на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на семейството на починалия и огромна благодарност за хуманното решение да дарят органите му за спасяването на тежко болни пациенти.  

Водопад от фойерверки и грандиозно 3D шоу за Независимостта в Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998196

Кметът Даниел Панов:"Пазим и почитаме паметта на хората, които изграждаха идеала за свободна и независима България"
Над 30 хиляди жители и гости на Велико Търново изпълниха уличките и наблюдателните площадки на стария град към Янтра, за да видят уникалното шоу "Величието на Асеневци", с което в понеделник вечерта започнаха събитията за 107-мата
Кметът Даниел Панов:"Пазим и почитаме паметта на хората, които изграждаха идеала за свободна и независима България" Над 30 хиляди жители и гости на Велико Търново изпълниха уличките и наблюдателните площадки на стария град към Янтра, за да видят уникалното шоу "Величието на Асеневци", с което в понеделник вечерта започнаха събитията за 107-мата

Пълно безумие: Джигит без книжка се уби на пътя, прати 5 деца в болница!

http://www.bnews.bg/article-141812

9-годишно момче е с опасност за живота, останалите са със сериозни травми. Четири от ранените са деца на загиналия.

Вълчицата Лупи влизала в клетката си да хапне, но пак избягала

http://pik.bg/вълчицата-лупи-влизала-в-клетката-си-да-хапне-но-пак-избягала-news403790.html

Вълчицата Лупи влизала в клетката си да хапне, но пак избягала

Вълчицата Лупи влизала в клетката си да хапне, но пак избягала. Трети ден продължават опитите за залавянетоѝ. Животното избяга в неделя от зоопарка в Благоевград. Това каза директорът на зоологическата градина Крум Попниколов, цитиран от Агенция „Фокус”.

Той обясни, че сутринта пак е била направена хайка, но вълчицата е избягала и не са могли да я заловят. „Вечерта е влизала в клетката и е хапнала част от месото", добави Попниколов.

Това е втори случай на избягало животно от благоевградския зоопарк.

През 2007 г. две мечки избягаха, като впоследствие едната беше открита, а другата - простреляна с упойваща стрела в район над градските тенис кортове.

Цените на жилищата на Острова бият всички рекорди

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/cenite-na-jilishtata-na-ostrova-biiat-vsichki-rekordi-202754/

Ако имотите в Лондон продължават да поскъпват със сегашните темпове, средната цена на жилище там ще удари 1 млн. паунда до края на 2020 г.

Наглост: БСП, АБВ, ГЕРБ и ДПС правят зулуми в Петрич за местния вот

http://www.bnews.bg/article-141811

Останалите политически сили, които традиционно имат ярко присъствие в общината през последните три мандата, се събират днес, за да подадат жалба до ЦИК.

Спокоен е трафикът при ГКПП-Гюешево

http://pik.bg/спокоен-е-трафикът-при-гкпп-гюешево-news403792.html

Спокоен е трафикът при ГКПП-Гюешево

Спокоен е трафикът при ГКПП-Гюешево. Това казаха за „Фокус” от граничния контролно-пропускателен пункт. Всички гишета работят и няма нищо извън нормите.

ГКПП Гюешево е разположен на пътя София - Скопие, който е част от паневропейски транспортен коридор 8 (Вльора - Тирана - Скопие - София - Бургас - Азия).

До дни АБВ ще има кандидат-кмет за район "Владиславово"

http://pik.bg/до-дни-абв-ще-има-кандидат-кмет-за-район-владиславово-news403791.html

До дни АБВ ще има кандидат-кмет за район "Владиславово"

До броени дни АБВ ще огласи кандидатурата си за кмет на варненския район "Владислав Варненчик", съобщи водачът на общинската листа на партията и кандидат за кмет на морския град доц. Миглена Темелкова. Тя уточни, че към момента се водят разговори с няколко човека, като сред тях е и бившият кмет на района Добромир Джиков. 

"Търсим политики и визия за развитието на района, най-близки до тези, възприети от ПП АБВ", радясни доц. Темелкова. По думите й въпросът за влизане или илизане на Джиков от партията не стои на дневен ред.
В присъствието на лидера на ПП АВБ Георги Първанов днес бе представен официално целият кметски отбор на политическата сила, както и кандидатите за общински съветници. 

Сред тях правят впечатление имената на оперния певец Калуди Калудов, на добре познатия на варненци адвокат Бранимир Балачев, които са втори и трети в листата. Партията издига кандидати за кметове във всички райони. За кмет на "Приморски" АБВ предлага Виктор Ценов, за кмет на "Одесос" Любомир Господинов, за "Младост" – Момчил Вълков, за "Аспарухово" – Милена Дончева. 

Политическата сила издига кандидатурата на Атанас Кузев за кмет на Девня, а в Дългопол подкрепя независимата Маринка Иванова. 

ГЕРБ - единствен противник на партията на Енчев. АБВ, ПФ и РБ били партии измамници

http://news.ibox.bg/news/id_394648599

Ние сме радикални противници на неолибералния модел, обяви Велизар Енчев. Партията му се противопоставя срещу дивия балкански капитализъм. Естествени партньори на формацията били СИРИЗА, както и партията на Виктор Орбан

Дядо заплаши блок в Монтана с бомба, арестуваха го

http://pik.bg/дядо-заплаши-блок-в-монтана-с-бомба-арестуваха-го-news403789.html

Дядо заплаши блок в Монтана с бомба, арестуваха го

Пенсионер подаде сигнал за взривно устройство, поставено пред жилищен блок в Монтана. В опит да открие и обезвреди бомбата полицията отцепи квартала, но бързо установи, че заплахата е лъжлива и арестува фалшивия атентатор.

Служителите на МВР в областния град били вдигнати по тревога в неделя през нощта след обаждане на тел. 112, че пред блок в жилищен квартал "Младост" има адска машина, която ще избухне всеки момент.

Пазителите на реда светкавично пристигнали на мястото и започнали претърсване.

Бомба не била открита и уноформените вече обмисляли дали да не евакуират района.

През това време обаче криминалистите установили, че по телефона се е обадил 71 годишен пенсионер от същия блок.

Дядото се оказал познат на полицаите, тъй като и друг път звънял на спешния телефон, недолволен от шума в близко заведение.

Сигналите му обаче не прекратили нощните дандании и дядото решил да действа по-твърдо, затова заплашил района с бомба. Полицаите прибрали белокосия менте атентатор в килия.

На дядото, чието име полицията не съобщи, ще бъде съставен акт. Срещу него е образувано и досъдебно производство за невярно телефонно повикване, създало фалшива тревога, за което го грозят до 2 години затвор.

Спират храната за бежанци в Гърция

http://petel.bg/Spirat-hranata-za-bezhantsi-v-Gartsiya__127800

Илюстрация: Булфото, архив Доставката на храна за бежанци ще бъде преустановена за 24 часа, след решение на Сметната палата, съобщава...

Сър Алекс Фъргюсън: Тренирал съм само четирима от световна класа

http://petel.bg/Sar-Aleks-Fargyusan--Treniral-sam-samo-chetirima-ot-svetovna-klasa__127802

Мениджърът на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън разкри кои са четиримата най-добри футболисти, с които е работил за своите почти три...

Манчестър Юнайтед вади 125 млн. евро за Кристиано

http://petel.bg/Manchestar-YUnayted-vadi-125-mln--evro-za-Kristiano__127803

Името на Кристиано Роналдо продължава да се спряга за трансфер, въпреки че прозорецът за сделки е затворен. Португалецът продължава да...

Трафикът към Маказа се парализира: 7 километра опашка от коли чака да мине граничния пункт

http://petel.bg/Trafikat-kam-Makaza-se-paralizira--7-kilometra-opashka-ot-koli-chaka-da-mine-granichniya-punkt__127804

Снимка: xronos.gr Стотици автомобили парализираха трафика към граничния пункт „Нимфея-Маказа”. Гръцкото издание xronos.gr. предупреждава, че...

Хърватите обявиха състава за важния мач с България. Новият селекционер Анте Чачич прави пет промени

http://petel.bg/Harvatite-obyaviha-sastava-za-vazhniya-mach-s-Balgariya--Noviyat-selektsioner-Ante-CHachich-pravi-pet-promeni__127805

Новият селекционер на националния отбор на Хърватия Анте Чачич обяви групата за предстоящите европейски квалификации срещу България и...

Откриха обновения спортен комплекс в Дряново (снимки)

http://pik.bg/откриха-обновения-спортен-комплекс-в-дряново-снимки-news403788.html

Откриха обновения спортен комплекс в Дряново (снимки)

Кметът на Дряново Иван Николов, заедно с Председателя на Общински съвет – Дряново и управител на ВСК „Кентавър“ Мариана Печеян откриха обновения спортен комплекс „Локомотив“ в града на Колю Фичето, пише габрово нюз.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

 

Това стана факт на тържествена церемония, на която беше прерязана лентата на ремонтираното спортно съоръжение. Събитието се състоя в края на миналата седмица.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

 

„За мен е огромна чест да ви приветствам с „Добре дошли“ на изцяло обновения спортен комплекс „Локомотив“. За администрацията и за мен като кмет спечелването и реализирането на този крупен проект, изцяло с европейско финансиране, беше голямо предизвикателство. Пред всички нас стои неизменното, а именно това, което веднъж е направено да бъде надградено и съхранено. Нека всички заедно опазим това, което съградихме с много труд и мъка. На добър час!“, заяви в своето обръщение кметът Иван Николов.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

 

Сред гостите, уважили тържеството, бяха Константин Фичев – правнук на Колю Фичето, Нели Недева – областен координатор на ДБГ, Кристина Сидорова – председател на БСП – Габрово, Пенчо Тодоров – управител на „Бетабус“ ООД, Стефка Пенкова – председател на БСП – Дряново, Пенка Банева – заслужил гражданин на Дряново, Георги Трендафилов – председател на областен съвет на БФС – Габрово, Митко Мандичев, Йордан Йорданов и Маргарита Димитрова – спортисти от призовата десетка на Дряново през годините, общински съветници и стотици граждани.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

 

Спортният комплекс беше осветен от отец Георги, а празничният ден продължи с изпълнения на малчуганите от ЦДГ „Детелина“, които зарадваха присъстващите със своите песни.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

 

Веднага след официалното откриване на СК „Локомотив“ се състоя демонстративна футболна среща между ветераните на ФК „Локомотив 1927” – Дряново и ФК „Янтра” – Габрово. Паралелно с нея се проведоха и състезания по стрийтбол и тенис на корт.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

 

Празничният ден продължи на каменния мост на Колю Фичето, където беше чествано 215-годишнината от неговото рождение. Вечерта се състоя и светлинно 3D мапинг на моста.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

 

Обновеният спортен комплекс „Локомотив” е част от проекта на Община Дряново за изграждане на спортни съоръжения в Дряново и село Царева ливада, финансиран по Мярка 321.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

 

Реконструкцията на спортен комплекс „Локомотив” бе изпълнена по Програмата за развитие на селските райони.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

 

Проектът позволи изграждането на автоматична система за напояване и отводняване на футболния терен с естествена настилка, цялостна реконструкция на лекоатлетическата писта, ремонт на административните сгради и изграждане на две тренировъчни и едно мултифункционално игрище.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

 

Част от проекта е и изграждането на стадион с изкуствена тревна настилка, трибуна и нова административна част в с. Царева ливада, чието официално откриване бе на 28 август 2015 г. Тогава кметът д-р Иван Николов и председателят на Общински съвет – Дряново госпожа Мариана Печеян прерязаха трикольорната лента. Заради изкуствената тревна настилка спортното съоръжение позволява целогодишно използване, а на трибуната му има 815 седящи места.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

 

Изграждането на стадиона в с. Царева ливада и трите броя игрища на спортен комплекс „Локомотив” се осъществи с финансиране по оперативната програма в размер на 2 557 419 лв.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

 

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Безплатни консултации за висше в чужбина в София, Пловдив и Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_561417.html

На 26-ти и 27-ми в София, а след това в Пловдив и Бургас, ще се проведе традиционното есенно изложение за висше образование в чужбина - „Европейско образование 2015“. Повече от 50 престижни европейски университета лично ще запознаят българските кандидат-студенти и техните родители с условията и възможностите за кандидатстване, като изложението е напълно безплатно за посетителите. Специалисти целодневно ще дават съвети за обучението, живота, адаптирането, възможностите за платени стажове и професионални реализации в страни като Великобритания, Дания, Холандия, Германия, Австрия, Франция и Швейцария. По време на събитията в трите града ще има съпътстваща програма от презентации и семинари като например: семинар за писане на добро мотивационно есе, семинар за родители и възможностите за финансиране на образованието, семинар за подготовка на ефективно портфолио, презентация на Германската служба за академичен обмен (DAAD) за финансиране на обучение в Германия, предимствата на т.нар. метод на обучение "problem-based-learning" (базирано на теория и конкретна стратегия и практика) и мн.др. На 26-ти и 27-ми септември изложението в София ще е в х-л "Маринела" (Кемпински) от 11:00 до 17:00 часа; на 29-ти септември в х-л "Новотел“, Пловдив, от 10:00 до 17:00 часа и на 30 септември - в х-л "България“, Бургас, от 11:00 до 18:00 часа. За участие е необходима единствено предварителна регистрация на сайта на организаторите от ЕДЛАНТА , но записването може да се направи и на място. По време на изложение “Европейско образование 2015“, както и в двете седмици след него, консултантите на ЕДЛАНТА ще дават безплатни консултации за бъдещите бакалаври и магистри. Желаещите да кандидатстват в британски университети за учебната 2015/16 година ще получат безплатна регистрация в UCAS. По време на изложението ще бъде обявено началото на конкурсът на ЕДЛАНТА за есе на тема „Какво очаквам от образованието ми в чужбина” с награда стипендия от 1000 евро за учебната 2016/17 г.

Дядо заплаши блок в Монтана с бомба, арестуваха го

http://www.cross.bg/blok-atentator-trevoga-1481497.html

/КРОСС/Пенсионер подаде сигнал за взривно устройство, поставено пред жилищен блок в Монтана. В опит да открие и обезвреди бомбата полицията отцепи квартала, но бързо установи, че заплахата е лъжлива и арестува фалшивия атентатор. Служителите на МВР в областния град били вдигнати по тревога в неделя през нощта след обаждане на тел. 112, че пред блок в жилищен квартал "Младост" има адска машина, която ще избухне всеки момент. Пазителите на реда светкавично пристигнали на мястото и започнали претърсване. Бомба не била открита и уноформените вече обмисляли дали да не евакуират района. През това време обаче криминалистите установили, че по телефона се е обадил 71 годишен пенсионер от същия блок. Дядото се оказал познат на полицаите, тъй като и друг път звънял на спешния телефон, недолволен от шума в близко заведение. Сигналите му обаче не прекратили нощните дандании и дядото решил да действа по-твърдо, затова заплашил района с бомба. Полицаите прибрали белокосия менте атентатор в килия. На дядото, чието име полицията не съобщи, ще бъде съставен акт. Срещу него е образувано и досъдебно производство за невярно телефонно повикване, създало фалшива тревога, за което го грозят до 2 години затвор.  

Представят българо-японски спектакъл във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301927

Уникален българо-японски спектакъл ще бъде представен във Варна. Пърформансът „Я" (лък на японски) е симбиоза между стрелба с лък, съвременна музика и хореография, съобщи режисьорът Ива Панева на пресконференция днес в театър „Наш свят" в морската столица.

Имигранти атакуват полицейска кола в Германия (видео)

http://www.cross.bg/germaniya-atakyvat-myusyulmani-1481496.html

/КРОСС/Видеоклип, публикуван в YouTube, показва как облечени в черно мюсюлмани чупят стъклата на полицейски автомобил в Германия. Шофьорът на колата успява да потегли въпреки ударите по нея. Кадрите са качени със заглавие "Мигранти мюсюлмани атакуват полицията в Германия". В описанието към текста е допълнено и "Събуди се". video:https://www.youtube.com/watch?v=uGyNtSlw-Wg

Лекари продължават да се борят за живота на двамата журналисти от БГНЕС

http://pik.bg/лекари-продължават-да-се-борят-за-живота-на-двамата-журналисти-от-бгнес-news403787.html

Лекари продължават да се борят за живота на двамата журналисти от БГНЕС

Лекари от ловешката болница продължават да се борят за живота на двамата журналисти от БГНЕС.

Спасители и пожарникари рязяли смазаната до наузнаваемост кола на БГНЕС, за да извадят пътниците в нея, казаха от полицията.

Както ПИК вече съобщи при зверската катастрофа загина фоторепортерът на агенцията Петко Налбантов, на 32 г.(Вижте в още по темата).

Другите двама пострадали колеги са 50-годишният Любимир Янев и 42-годишният Светломир Генев, които се борят за живота си.

 

ГЕРБ-Благоевград отбеляза Деня на независимостта

http://pik.bg/герб-благоевград-отбеляза-деня-на-независимостта-news403785.html

ГЕРБ-Благоевград отбеляза Деня на независимостта

Кметът на Брлагоевград Атанас Камбитов, народният представител и областен координатор на ПП ГЕРБ-Благоевград Даниела Савеклиева, общинският ръководител на партията Йордан Андонов, областният координатор на МГЕРБ Венцислав Хросинков, областният координатор на ЖГЕРБ Адриана Мелниклийска, членове на партията от Благоевград се включи в честването по повод 107-та годишнина от Независимостта на България.

Те положиха цветя в знак на признателност пред паметната плоча на загиналите граждани от община Благоевград във войните за обединението и независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на партията.

Ученици от Благоевград изнесоха празнично слово, посветено на историческата дата. „Денят, в който отбелязваме независимостта на България, безспорно е повод за национална гордост.

Искам да пожелая на всички български граждани да бъдем независими, да отстояваме своята идентичност в глобалния свят на нашето хилядолетие, да помним уроците на историята“, заяви народният представител Даниела Савеклиева.

Qualcomm ще улеснят създаването на дронове с платформата Snapdragon Flight

http://pik.bg/qualcomm-ще-улеснят-създаването-на-дронове-с-платформата-snapdragon-flight-news403782.html

Qualcomm ще улеснят създаването на дронове с платформата Snapdragon Flight

Qualcomm само за няколко години се позиционираха като най-големия производител на процесори за смартфони и таблети, въпреки опитите на компании като Intel и МеdiaTek да нарушат неговата доминация в този сегмент. Бъдещата стратегия на този бранд е доста интересна, тъй като плановете предвиждат Qualcomm да има все по-силно присъствие в различни пазарни ниши, сред които попадат и дроновете. В опита си да постигне това компанията вече разработва нова платформа, която се казва Snapdragon Flight, предаде Engadget.

От своя страна тя има за цел да улесни целия процес на проектиране и производство на дроновете на водещите производители в индустрията. Самата платформа е базирана на Snapdragon 801 процесора и идеята е да им предостави ефективно решение, което да се грижи за всички комуникации на машините, както и за управление на техните камери. Snapdragon Flight включва и поддръжка за видео с 4K резолюция, но също за Wi-Fi и LTE мрежи, Bluetooth, както и за иновативната технология Quick Charge.

Новата платформа на компанията има за цел да отстрани един от най-големите недостатъци на дроновете днес, а именно, че всички техни компоненти се създават от различни производители. Qualcomm планират да им предоставят по-достъпно решение, което отстранява всички проблеми със съвместимостта на тези модули и ще улесни значи разработването им.  Yuneec е първият бранд, който ще използва Snapdragon Flight в реален продукт на пазара, като неговата премиера се очаква през следващата година.

Мечка нападна и нарани човек край Девин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998203


69-годишен мъж е пострадал при нападение на мечка край обора му в девинското село Беден. Румен Буков е бил ударен от мечката през лицето. Разкъсала му устната, има кръвонасядания по дясното бедро, разкъсана устна, счупена зъбна протеза.
Близки на нападнатия човек са го закарали на преглед в девинската болница, но няма опасност за живота му.
69-годишен мъж е пострадал при нападение на мечка край обора му в девинското село Беден. Румен Буков е бил ударен от мечката през лицето. Разкъсала му устната, има кръвонасядания по дясното бедро, разкъсана устна, счупена зъбна протеза. Близки на нападнатия човек са го закарали на преглед в девинската болница, но няма опасност за живота му.

Губернатор се вози в мерцедеса на сутеньор

http://pik.bg/губернатор-се-вози-в-мерцедеса-на-сутеньор-news403781.html

Губернатор се вози в мерцедеса на сутеньор

Областният управител на Благоевград се вози в мерцедес, отнет от френски сутеньор. Проверка установи как е било разпределено имането, отнето от Комисията за установяване на незаконно придобитото имущество.

До момента няколко автомобила и имота, конфискувани в полза на хазната, са били предадени за ползване на различни държавни структури. Разпределението е направено от междуведомствения съвет, натоварен със задачата да решава къде да отива имуществото.

Според документа луксозното возило, в което се вози губернаторът на Благоевград е било отнето от Мартин Филипов-Дебелия, пише "Монитор".

То е предоставено на областната управа с решение на съвета, като скъпарският мерцедес е бил прибран от държавата през 2009 г. Тогава комисията печели първото си дело срещу бандит, който не може да обясни произхода на парите си.

Филипов не е успял да докаже откъде е натрупал богатството си, като инспекторите засекли разлика между декларирани доходи и реално имущество в размер на над 2000 минимални заплати. Затова държавата е прибрала от него луксозната кола както и над 140 000 лв. С конфискация обаче се разминала триетажната къща на Дебелия в Благоевград която по документи се водела собственост на неговите родители. Самият Филипов има осъдителни присъди за фалшиви документи в България и за сводничество във Франция. Там той получил 4-годишна присъда за износ на български студентки проститутки.

Дебелия бе екстрадиран във Франция по искане на парижките власти, но поради примерно поведение бе освободен 1 година предсрочно.

С конфискувани коли е уредена и областната дирекция на МВР в София. Две от РПУ-та й са получили по един джип - „БМВ X5“ и „Тойота Раф 4“, които преди това са били собственост на Огнян Атанасов – Тополнишкия. Возилата са били конфискувани, след като притежателят им бил осъден за наркотрафик в Гърция и България.

Името на Тополнишкия нашумя преди няколко години след като стана ясно, че е на свобода, въпреки че е бил задържан при международна полицейска операция, в която участвали и полицаи от Испания. Атанасов и още петима са арестувани, а в домовете им полицаите открили общо 290 000 евро, 24 500 лева, 6 700 долара, пистолет, 900 грама кокаин, 726 хероин и 970 грама амфетамин.

Първата присъда на Огнян Атанасов е от края на 90-те. През 1995 г. той е бил задържан през 1995-а в Гърция и осъден на 18 години затвор за продажбата на над 2 кг. хероин. През 1998 г. обаче успял да избяга от затвора "Касандра". През 2006 г. пък Атанасов сключва споразумение с Окръжния съд в Благоевград и му е наложена присъда от 3 г. затвор и 200 лева глоба за търговия с наркотици в Гърция.

Тогава гръцките власти искали Тополнишкия да им бъде предаден, но тъй като по това България не е член на ЕС, не важали и европейските заповеди за арест. България обаче отказала да предаде Атанасов и след 2007-а, когато страната ни вече е пълноправен член на ЕС. През 2008 г. у нас се получава нова заповед за арест от апелативния прокурор на Солун, като тогава Атанасов е обявен за издирване и на 14 април съдът в Благоевград допуска предаването му.

Следва обаче жалба пред Софийския апелативен съд, че Тополнишкия е осъден в България за същото престъпление на 3 г. затвор и 200 лева глоба, като на 20 май 2008 г. магистратите отсичат, че не може да бъде съден 2 пъти за едно и също престъпление. Последвала обаче нова заповед за ареста на Тополнишкия - за притежание на 476 грама хероин и кокаин от 2002 г. Тя е вече е одобрена, а Атанасов е задържан в Петрич.

Освен коли, държавата е раздала и конфискувани от бандити имоти. Така

два магазина на Митьо Очите са предоставени на Агенцията по вписванията

Те с обща площ от 100 кв. м. и техните складове в Несебър. Имотите са прибрани , след като несебърският наркобос Димитър Желязков сключи сделка с прокуратурата и бе осъден на близо 5 години затвор за организиране на престъпна група за трафик на дрога. Терен от 518 кв.м. в с. Васильово, общ. Тетевен пък е е бил даден от междуведомствения съвет на кметството. Имотът е бил конфискуван от Петьо Тотевски, който е осъден за лихварство.

От справката става ясно още, че съветът е дал на Министерството на земеделието са предоставени 17 имота, които да бъдат включени в държавния поземлен фонд. С решения на МС на НАП е предадено за продажба имущество, отнето по 152 дела, включително и такова, което е останало непродадено до влизането в сила на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество на 19 ноември 2012 г.

Предлагат имотите да се ползват за социални цели

Отнетите имоти да бъдат използвани със социални цели, е една от идеите, които шефът на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев вече е предложил на депутатите. Една от причините за това е фактът, че доста често държавата продава отнетите имоти на доста по-ниска от реалната им стойност цена.

„Сега имотът излиза на търг, но не са много хората, които искат да купят имот на криминално лице, защото се притесняват да няма реакция от него", обясни Георгиев. Шефът на КОНПИ представи и предложението част от отнетото имущество да се популяризира и даде пример с Италия, където на подобни имоти се слагат големи плакати с надпис - „отнето от мафията".„Е, не казваме тук да напишем „отнето от Митьо Очите", но все пак е добре хората да видят отнето имущество", отбеляза още Георгиев.

Затова има идея бандитски палати, които са били отнети в полза на държавата, да могат да се превърнат в детски лагери или домове за стари хора. За целта вече е разработен проект по норвежкия механизъм за сътрудничество. Той струва 1 млн. евро и има за цел усъвършенстване на системата за установяване на активи у нас.

Според белгийското законодателство например е предвидено, че подобно имущество или парите от неговото осребряване могат да се дадат като обезщетения на жертви на престъпления.

В Испания пък правят палатите на наркобосовете в клиники за лечение на зависими лица. Във Франция пък парите от продажба на имущество на дилъри на дрога се вкарват във фондове за превенция на употребата на наркотици. В доста от европейските държави отнетите къщи на престъпниците стават полицейски участъци или театри.

Осъдените си връщат иззетото на търгове

Осъдени бандити си откупуват на търг конфискуван от държавата имот. Подобни случаи са засекли от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Според шефа на КОНПИ Пламен Георгиев държавата трябва да намери начин да управлява по-добре отнетите от нея имоти на бандити, тъй като подобни случаи не са рядкост.

След като комисията установи доход на осъденото лице, без законен произход на парите, се стига до конфискация на имуществото му. След това имането на бандита попада в междуведомствен съвет, който го управлява или най-често осребрява. Така конфискуваното имущество се прехвърля към НАП, откъдето се пуска на публичен търг.

По закон обаче няма ограничения за лицата, които могат да играят на публичното наддаване.

Единственото, което е нужно, е да се внесе процент от първоначалната цена по сметка на данъчните ден преди търга. Така се стига до ситуации, при които осъдените бандити се явят на проданта и за смешни пари си откупуват, при това съвсем легално отнетите палати или коли. Освен това публичните изпълнители разказват, че преди да се стигне до покупка на подобно имане то се обезценява значително, тъй като обикновените хора избягват да си купуват вещи, коли или имоти, които доскоро са били собственост на гангстери, тъй като ги е страх.

КОНПИ иска да търси диаманти в тузарските палати
Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) да може да претърсва палатите на проверяваните лица за скрити диаманти или друго скъпо имущество. Такова правомощие вече е поискано от комисията. Според сега действащото законодателство инспекторите правят цялото си разследване на база на документи. Те проверяват дали бандитите са закупили имоти или коли, яхти и мотори както и какви пари имат по сметки у нас и в чужбина. Много често обаче зад вратите на тузарските палати им се крият безценни предмети, в това число и диаманти, които обаче няма как да попаднат в обекта на проверката.

При много редки случаи в момента инспекторите правят външни оценки на имотите, които ще запорират, а в последствие и отнемат в полза на държавата. Такъв е примерът и с имоти на несебърския кмет и главния архитект на морската община. За да се избегнат възможни измами, инспекторите са оценили имотите им отвън, разказа шефът на комисията Пламен Георгиев.

Нормативната уредба позволява още инспекторите да получат данни от регистрите на НАП за това какви покупки е правил проверявания и семейството му. Според експертите обаче много често на физически лица не се издават фактури за скъпи стоки като бижута, часовници, картини или екзотични пътешествия. Много трудно могат да се проследят и парите, които човек държи кеш вкъщи.

При много редки случаи комисията получава данни от полицията или ДАНС, ако са правени обиски на палатите за полицейски разследвания. Така например инспекторите са научили за сейф със сериозна сума укрита в мазето на разследван от тях бандит, след като е бил арестуван от ГДБОП и антимафиотите са намерили тайника с парите в избата му.

С новите правомощия инспекторите ще могат да видят и какви харчове е направила фамилията на проверявания за обзавеждане и ремонт и тази сума ще се добавя към разходите на семейството за 10 години назад. По този начин разликата между декларираните доходи и реално притежавано имане ще лъсна много по-лесно наяве, категорични са от комисията.

Чехия се обявява против квотите за бежанци

http://europe.actualno.com/Chehija-se-objavjava-protiv-kvotite-za-bejanci-news_496940.html

Чехия е против квотите за бежанци. Тази позиция беше потвърдена и ще бъде защитена на срещите във вторник и сряда по повод бежанската криза в Европейския съюз. Това потвърдиха на съвместна пресконференция чешкият премиер Бохуслав Соботка и вътрешният министър Милан Хованец преди отпътуването на министъра за извънредната среща в Брюксел, предаде БНР.  Системата няма да започне да функционира, дори да успеят да се договорят вътрешните министри, предупреди чешкият премиер Бохуслав Соботка

17-годишен моторист със строшен череп след сблъсък с локомотив в Симеоновград

http://www.cross.bg/mladezhut-sblusuk-lokomotiv-1481495.html

/КРОСС/В критично състояние е 17-годишният Б. А., след като в понеделник вечерта бе ударен от локомотив в Симеоновград, съобщиха от полицията. Младежът е с тежка черепно-мозъчна травма и е настанен в хасковската болница. Състоянието му е много тежко и не позволява транспортирането му към София или Пловдив. Инцидентът станал на неохраняемия жп прелез в града. Преди това младежът взел мотопеда на свой приятел, въпреки че не бил изкарал необходимите курсове за правоспособност. Младежът се засилил, за да изпревари през релсите преминаващата товарна композиция. Така дошъл и фаталният сблъсък. След него на мястото пристигнали полиция и линейка. Машинистът на локомотива дал показания. По случая е образувано досъдебно производство, информира Труд.

Доктори се борят за живота на двама журналисти след жестокия удар край Ловеч

http://www.bnews.bg/article-141810

Двамата пострадали са 50-годишният Любимир Янев и 42-годишният Светломир Генев, които се борят за живота си.

Нашариха със свастики паметник в Хаинбоаз

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4998199


Постамент в Прохода на Републиката осъмна нашарен със свастики навръх Деня на Независимостта.
За това алармираха възмутени търновци, които във вторник сутринта пътували през Хаинбоаз и забелязали вандалския акт. Пречупени кръстове са изписани с червена боя върху паметна плоча с петолъчка, която се намира на Предела.
Постамент в Прохода на Републиката осъмна нашарен със свастики навръх Деня на Независимостта. За това алармираха възмутени търновци, които във вторник сутринта пътували през Хаинбоаз и забелязали вандалския акт. Пречупени кръстове са изписани с червена боя върху паметна плоча с петолъчка, която се намира на Предела.

България приела повече сирийски бежанци на глава от населението от САЩ и Канада

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4998171

Приели сме повече бежанци от САЩ, Канада и Австралия на глава от населението, показва карта на броя на сирийските бежанци като процент от населението в различните държави, публикувана на сайта brilliantmaps.
От там изрично посочват, че тя отразява моментно състояние към 29 август 2015 г. 
Саудитска Арабия, Катар, Обединени арабски емирства, Кувейт,
Приели сме повече бежанци от САЩ, Канада и Австралия на глава от населението, показва карта на броя на сирийските бежанци като процент от населението в различните държави, публикувана на сайта brilliantmaps. От там изрично посочват, че тя отразява моментно състояние към 29 август 2015 г.  Саудитска Арабия, Катар, Обединени арабски емирства, Кувейт,

БДЖ пуска допълнителни вагони по линията Бургас-София за празника

http://pik.bg/бдж-пуска-допълнителни-вагони-по-линията-бургас-софия-за-празника-news403775.html

БДЖ пуска допълнителни вагони по линията Бургас-София за празника

Допълнителни вагони ще пътуват по направление Бургас – София, съобщиха дежурните на бургаската ЖП гара, цитирани от "Фокус”.

Оттам обявиха, че през празничния ден е било спокойно откъм пътници. В следобедните часове обаче се очаква пътникопотокът да се увеличи, когато тръгват и повечето влакове за големите градове на страната. За столицата от морския град, по разписание ще тръгнат влакове в 13:45 часа, 14:45 часа и 22:25 часа. Цените на билетите са с празнична тарифа.

Спокойно е към този час на деня на автогара „Запад”, съобщиха дежурните. Оттам тръгват всички автобуси за страната заради ремонта на автогара „Юг”. Очаква се повече пътници в следобедните часове на деня. Няма предвидени допълнителни автобуси за страната.

Торнадо и буря убиха двама души в Гърция (видео)

http://petel.bg/Tornado-i-burya-ubiha-dvama-dushi-v-Gartsiya--video-__127796

Снимка: Булфото, архив Двама души загинаха, след като мощна буря връхлетя Гърция, съобщи Grreporter.info. Мълния е ударила овчар в Коринтия, а...

Меркел: Проблемът с имигрантите не може да бъде решен без САЩ и Русия

http://petel.bg/Merkel--Problemat-s-imigrantite-ne-mozhe-da-bade-reshen-bez-SASHH-i-Rusiya__127797

Снимка: Булфото, архив Европа може да реши проблема с бежанците от Сирия само със сътрудничество с Русия. Това заяви германският канцлер...

В момента! Катастрофа на кръговото на Почивка във Варна! Натресоха се БМВ и "Опел"

http://petel.bg/V-momenta--Katastrofa-na-kragovoto-na-Pochivka-vav-Varna--Natresoha-se-BMV-i-Opel__127798

Снимка: Читател на "Петел" БМВ и "Опел" са се блъснали на Кръговото на "Пикадили парк" във Варна. Отнесена е 20 метра от мантинелата....

Извънредно! Издадена е европейска заповед за ареста на Николай за убийството на малката Ани

http://petel.bg/Izvanredno--Izdadena-e-evropeyska-zapoved-za-aresta-na-Nikolay-za-ubiystvoto-na-malkata-Ani__127799

Снимка: protothema.gr Гръцките съдебни власти са издали европейска заповед за арест на Назиф Мехмедов (Николай) във връзка с убийството на...

Получихме нови бойни и разузнавателни самолети от Москва, разкри Дамаск

http://www.cross.bg/moskva-latakiya-boiini-1481494.html

/КРОСС/Дамаск е получил нови бойни и разузнавателни самолети от Москва за борба срещу „Ислямска държава", каза сирийски военен източник, цитиран от „Франс прес". „Нашите ВВС получиха най-малко пет бойни самолета от Москва, а също така разузнавателен самолет, който ни позволява да идентифицираме цели с голяма точност", добави високопоставеният сирийски представител. По думите му Москва е доставила и друго „модерно военно оборудване за борба срещу „Ислямска държава". Източникът добави, че самолетите са пристигнали в петък във военна база в провинция Латакия. Според него Москва е изпратила оръжия за нападение и отбрана. „Руските оръжия започнаха да дават ефект в Сирия", поясни представителят, допълвайки, че сирийската армия е започнала да ги използва в градовете Ракка и Дейр аз Зор срещу позиции на „Ислямска държава". Друг военен източник в Латакия разкри пред агенцията, че армията е „получила руски разузнавателни самолети, които ще позволят на сирийските сухопътни и военновъздушни сили точно да идентифицират целите". По думите на източника доставките включват също „радари и бинокли за нощно виждане". Припомняме, вчера американски източник разкри пред световната осведомителна агенция, че Русия е разположила 28 бойни самолета в Латакия

Прашните бури на Марс са сериозен проблем за техниката

http://www.moreto.net/novini.php?n=301926

Всяка година на Марс има прашни бури, които обхващат огромни територии и често продължават със седмици. За създателите на изследователска техника те са сериозен проблем, твърдят американски специалисти на сайта на НАСА. "Всяка година на Марс има умерено големи прашни бури, които обхващат огромна територия и продължават седмици" - казва Майкъл Смит, учен от космическия център на НАСА "Годард".

Георги Първанов ще посети Търговище

http://pik.bg/георги-първанов-ще-посети-търговище-news403772.html

Георги Първанов ще посети Търговище

В Деня на българската независимост – 22 септември председателят на ПП АБВ и президент на Република България в периода 2002 – 2012 година Георги Първанов ще посети Търговище.

Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ.

От 14:00 часа в малката конферентна зала на хотел „Тера Европа” е пресконференцията за журналисти и представители на медиите, на тема актуалната политическа обстановка и предстоящата кампания на ПП АБВ за местни избори в област Търговище.

Преди да отпътува за тържественото отбелязване на празника във Велико Търново, Първанов ще се срещне с кандидатите за общински съветници в областния град, кандидатите за кметове, членове и симпатизанти на партията.

По-ниски добиви от слънчоглед и царевица в област Добрич

http://pik.bg/по-ниски-добиви-от-слънчоглед-и-царевица-в-област-добрич-news403771.html

По-ниски добиви от слънчоглед и царевица в област Добрич

Земеделските стопани в област Добрич са пожънали 62,13% от площите със слънчоглед, съобщават от областната дирекция „Земеделие”. Прибрана е реколтата от 493 500 декара - общо 105 232 тона при среден добив от 213 кг/дка. За сравнение, през миналата стопанска година те са прибирали средно по 258 кг/дка от маслодайната култура.

Тази година най-високи добиви получават стопаните от община Балчик - 265 кг/дка, а най-ниски в град Добрич - 150 кг/дка. Пред приключване е жътвата на слънчогледа в общините Каварна и Шабла, където пожънати са над 92 % от площите с маслодайната култура.
От площите с царевица пожънати са 242 000 декара или 24,94%. Общото производство до момента е 118 462 тона като средният добив е 490 кг/дка, при 784 кг/дка през миналата година. Най-високи добиви получават в Крушарско - 650 кг/дка, а най-ниски - в Каварненско - 320 кг/дка.

Добивите тази година и от двете пролетни култури са по-ниски от миналогодишните.

Прибрана е реколтата от 37 845 декара със соя от общо 65 125 декара. Средният добив е 107 кг/дка, най-високи добиви в Каварненско - 160 кг/дка, а най-ниски - Шабленско - 50 кг/дка.
Предсеитбена подготовка е извършена на 313 199 декара, а дълбока оран - на 466 200 декара. В областта е започнала есенната сеитба, като засети са 85 189 декара с рапица.

Лъжа на "Фолксваген" предизвика скандал и загуба на поне 25 млрд. евро

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/09/22/2614098_luja_na_folksvagen_predizvika_skandal_i_zaguba_na_pone/?ref=rss


Акциите на германската компания "Фолксваген" продължиха да поевтиняват втори ден след избухването на огромен скандал, който струва дотук загуба на почти 25 млрд. евро от капитализацията на най-големия в света производител на автомобили.

Признанието, че са излъгали в САЩ за вредните емисии, отделяни от нейните двигатели, предизвика криминално разследване и заплашва с глоба до 18 милиарда долара. Не е изключено да последват колективни съдебни искове за още милиарди долари от...

Обявяването на независимостта не беше просто юридически акт, обяви Плевнелиев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/22/2614096_obiaviavaneto_na_nezavisimostta_ne_beshe_prosto/?ref=rss


По повод отбелязването на 107 години от обявяването на независимостта на България президентът Росен Плевнелиев припомня, че това не е било просто юридически акт. Ето и пълния текст на обръщението му към нацията:

Скъпи сънародници,

През 1908 година в древния храм "Свети Четиридесет мъченици" в старопрестолния Велико Търново за пръв път прозвуча Манифестът за българската Независимост. Цар Фердинанд произнесе паметните слова: "Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на...

"107 г. след независимостта трябва да работим за икономически и културен просперитет"

http://offnews.bg/news/n_1/n_561411.html

„На днешния национален празник нека заедно да отдадем почит и уважение към всички българи, загубили живота си в името на идеала за национално обединение и независимост. Важно е да не забравяме за саможертвата им и да помним, че нашата задача е да работим за икономическия и културен просперитет на България. Всички заедно трябва да градим по-доброто бъдеще за нас и нашите деца". Това заяви Бойко Борисов по случай 107-та годишнина от обявяването на независимостта на България. "Трябва да сме горди и да помним светли дати като 22 септември 1908 г., когато българският народ достойно, с воля и силен дух е извоювал независимостта си и е показал на света, че България е равноправна на другите европейски държави. Днес, 107 години по-късно, сме изправени пред нови предизвикателства. На нашето голямо европейско семейство повече от всякога му трябва съюз. Вярвам, че ние българите сме миролюбив, милостив народ и ще допринесем за стабилизирането на обединена Европа. В същото време ние трябва да бъдем непоколебими към паметта на дедите ни и да продължим да се обединяваме като нация и народ в името на независима и свободна България“, подчертава премиерът Бойко Борисов като честити официалния празник", допълни той.

Отлична реколта отчитат лозарите

http://pik.bg/отлична-реколта-отчитат-лозарите-news403768.html

Отлична реколта отчитат лозарите

Отлична реколта отчитат тази година лозарите у нас. Гроздоберът вече започна, а до момента добивът е в пъти повече в сравнение с миналогодишния. Само в Северна България се очаква масивите да дадат половината от реколтата за цялата страна, съобщава Нова телевизия.

Освен че има по-голямо количество, тази година горещото време е допринесло и за по-голяма сладост на гроздето.

Винопроизводителите обаче са категорични, че това ще намали изкупната му цена. Миналата година килограм бяло грозде е струвало около 1.30 лева, червено - около 1 лев, а тази година тези цени са спаднали почти двойно.

В Стара Загора честваха Деня на независимостта

http://pik.bg/в-стара-загора-честваха-деня-на-независимостта-news403769.html

В Стара Загора честваха Деня на независимостта

С общоградски ритуал в Стара Загора бяха отбелязани 107 години от обявяването на България за независима държава.

Стотици старозагорци се събраха в парк „Александър Стамболийски“ пред паметника на загиналите във войните старозагорци, за да бъдат част от тържеството, организирано от Община Стара Загора.

„От 1908 година, когато в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново е обявена независимоста на България, започва новата ни история. Припомняме си днес, че нашите управници трябва да бъдат мъдри, да работят така, че България да бъде добро място за живеене“, каза в словото си зам.-кметът Йордан Николов, който в момента е временно изпълняващ длъжността кмет на града. „На този ден тържествува страната ни, на този ден тържествува Стара Загора, защото само  три дни след прочитането на Манифеста старозагорци посрещат цар Фердинанд”, припомни Николов.

В тъpжecтвeния pитyaл цветя и венци поднесоха председателят на Общинския съвет (мандат 2011-2015) Емил Христов, евродепутати, народни представители, младежки и политически организации.

Послучай Деня на независимостта на България, от 18.00 часа  на площада пред Общината празничен концерт ще изнесе общински ансамбъл „Загоре“. 

Лекари се борят за живота на двамата журналисти от БГНЕС (ОБЗОР)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998189

Лекари от Ловешката болница се борят за живота на двамата журналисти от БГНЕС. Освен дежурните екипи са повикани и медици, които днес са били в почивка. Спасители и пожарникари рязяли смазаната до наузнаваемост кола на БГНЕС, за да извадят пътниците в нея, казаха от полицията. Както "24 часа" вече съобщи при жестоката катастрофа загина
Лекари от Ловешката болница се борят за живота на двамата журналисти от БГНЕС. Освен дежурните екипи са повикани и медици, които днес са били в почивка. Спасители и пожарникари рязяли смазаната до наузнаваемост кола на БГНЕС, за да извадят пътниците в нея, казаха от полицията. Както "24 часа" вече съобщи при жестоката катастрофа загина

Бившият "банкер на Путин" съди Русия за 12 млрд. долара

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/22/2614093_bivshiiat_banker_na_putin_sudi_rusiia_za_12_mlrd_dolara/?ref=rss


Бившият магнат Сергей Пугачов, наричан някога "банкерът на Путин", е подал иск срещу Русия за 12 милиарда долара. Той обвинява Кремъл, че си е присвоил неговата бизнес империя, след като банкерът изпадна в немилост пред президента, заявиха адвокатите му, цитирани от "Ройтерс".

"През последните няколко години Русия непрестанно атакува мен, семейството ми и бизнеса ми", казва Пугачов в писмено изявление. "Отказвам да се поддам на натиска на Москва."

Копие от иска на магната е представено на Путин, както и на министрите на икономиката, финансите, правосъдието и на външните работи на Русия.

Пугачов напусна Русия през 2011 г., за да отиде във Великобритания, а днес се говори, че властите в Москва искат неговото екстрадиране. Кремъл обвинява някогашния приближен на Владимир Путин в измами за стотици милиони долари, докато е управлявал основаната от него Межпромбанк (Международната промишлена банка). По искане на Кремъл Върховният съд в Лондон замрази активите му в целия свят.

Бившият "банкер на Путин" съди Русия за 12 милиарда долара

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/22/2614093_bivshiiat_banker_na_putin_sudi_rusiia_za_12_miliarda/?ref=rss


Бившият магнат Сергей Пугачов, наричан някога "банкерът на Путин", е подал иск срещу Русия за 12 милиарда долара. Той обвинява Кремъл, че си е присвоил неговата бизнес империя, след като банкерът изпадна в немилост пред президента, заявиха адвокатите му, цитирани от "Ройтерс".

"През последните няколко години Русия непрестанно атакува мен, семейството ми и бизнеса ми", казва Пугачов в писмено изявление. "Отказвам да се поддам на натиска на Москва."

Копие от иска на магната...

Първанов: Доволни сме, че бежанският поток ни заобикаля, вместо да помогнем с експертиза

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/22/2614094_purvanov_dovolni_sme_che_bejanskiiat_potok_ni/?ref=rss


"Нашият вътрешнополитически живот е неразривно свързан с тенденциите и с процесите в Европа и света, но не съм сигурен, че това, което става в България, е адекватно на международните предизвикателства."

Това заяви пред журналисти във Варна председателят на АБВ Георги Първанов, цитиран от Агенция "Фокус". 

По думите на бившия президент в момент, в който тенденциите в Европа и света може би ще доведат до пренареждане и прегрупиране на силите, е много важно България да бъде фактор и да има собствена визия, идеи и промени, които да внесе в ЕС. Вместо това обаче "Ние просто инкасираме, ние сме един обект на европейската политика, а не сме инициатор на политики в редица сфери. Дори и по темата за бежанците". 

Според Първанов България би могла да бъде много полезна и да приложи експертност в кризата - например за осъществяването на контакти с размирните региони в Близкия исток. "В много голяма степен Близкият изток ни е близък, каквото и да означава това, отколкото на редица европейски страни", пояснява той. "Но сякаш ние се задоволяваме от факта, че засега бежанският поток ни заобикаля и я няма тази силна експертиза", коментира Георги Първанов.

Бившият президент е убеден, че страната ни не е готова да посрещне по-тежко предизвикателство като пренасочване на потока от бежанци през нашата територия. Затова настоява да се свика Консултативният съвет по национална сигурност и парламентът да приеме позиция, "която да е ако не консенсусна, то поне с висока степен на подкрепа и да не прави всеки своя политика по тази тема".

С фолклорен спектакъл асеновградчани отбелязаха Деня на Независимостта

http://asenovgrad.actualno.com/S-folkloren-spektakyl-asenovgradchani-otbeljazaha-Denja-na-Nezavisimostta-news_496938.html

С фолклорен спектакъл асеновградчани отбелязаха 107-та годишнина от обявяването на Независимостта на България, съобщи кореспондентът на Actualno.com в Асеновград. Надиграването на клуб за танцово изкуство „Везеница” - Асеновград, Нареченски бани и Пловдив - се проведе под името „Били са сватби по нашенско”. С песни и танци професионалистите от трите груби на ансамбъла танцьорите успяха да пресъздадат народните традиции и обичаи от някогашни български сватбени тържества.

Фен на Федерер се събуди от 11-годишна кома, за да види отново своя любимец на корта

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/22/2614084_fen_na_federer_se_subudi_ot_11-godishna_koma_za_da/?ref=rss


Неделя, 12 декември 2014 г. Хесус Апарисио бил в автомобил със свои приятели, за да отпразнува 18-ия си рожден ден. Но колата излиза от пътя. Докато неговите приятели се отървават почти без наранявания, Апарисио изпада в дълбока кома.

Животът на младежа от Севиля изпада в пауза, а също така и любовта му към тениса и по-специално към идола му Роджър Федерер, който тогава е на 23 години и вече е спечелил четвъртата си титла от Големия шлем. 

Приятелите му казват, че мечтата...

Част от центъра на София е затворен за коли

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/chast-ot-centyra-na-sofiia-e-zatvoren-za-koli-6042830

Затворена за движение на автомобили ще е ул. "Ген. Гурко" в участъка от бул. "Васил Левски" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви"

Пловдивските социалисти отбелязват 92 години от Септемврийското въстание

http://www.cross.bg/kmet-sotzialisti-plovdivskite-1481493.html

/КРОСС/С митинг-поклонение на 23 септември, сряда, от 11 часа в местността „Кемера" пловдивските социалисти ще отбележат 92 години от избухването на Септемврийското въстание. Мястото е лобно за единадесет видни пловдивчани, които са жестоко разстреляни без съд и присъда в нощта на 27 септември 1923 година. Сред тях са Никола Гълъбов - кмет на Пловдивската комуна, Пенчо Савов - юрист, социалист-съветник с реформи в интерес на пловдивските работници и близък съратник на Димитър Благоев, Васил Коларов и Георги Кирков, видният интелектуалец Степан Шахбазян, популярният оратор и юрист Ангел Шишков, адвокатът и сподвижник на Васил Коларов - Стоян Бояджиев, Асен Игнатов- член на Българския земеделски народен съюз, учителят Соломон Молхов, землемерът Костадин Гечев, юристът Христо Витанов, Хенри Хершкович и Треньо Дончев- участници в подготовката на антифашисткото въстание. Пред паметника на „Кемера" събитията и подвигът на героите ще припомни кандидатът за кмет на р. Източен инж. Йордан Василев. Лидерът на пловдивските социалисти и кандидат за кмет на Пловдив Георги Гергов ще държи реч.Вечерта от 18.00 часа ще се състои и поклонението в Акациева горичка, където са разстреляни братята Чапликови, Георги Патърчанов и други септемврийци. Там слово ще произнесе инж. Милена Колева - кандидатът на БСП за районен кмет в Западен.

Митрополит Григорий просвети политиците за силата на кръста навръх Независимостта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4998180

Великотърновският митрополит Григорий навръх Деня на Независимостта просвети политици и управници за силата на кръстта. Владиката застана начело на многобройното шествие и минути преди да го поведе към крепостта Царевец показа на участниците в празненството как правилно да се прекръстват при молитва.
"Какво е това независимост?
Великотърновският митрополит Григорий навръх Деня на Независимостта просвети политици и управници за силата на кръстта. Владиката застана начело на многобройното шествие и минути преди да го поведе към крепостта Царевец показа на участниците в празненството как правилно да се прекръстват при молитва. "Какво е това независимост?

Варуфакис: Големият победител в Гърция са тройката креидтори

http://www.mediapool.bg/varufakis-golemiyat-pobeditel-v-gartsiya-sa-troikata-kreidtori-news239516.html

Тройката международни кредитори на Гърция /ЕК, ЕЦБ, МВФ/ е най-големият победител на изборите, пише бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис в статия за британския в. "Гардиън", цитирана от БТА. Той изказва съмнения за това доколко Алексис Ципрас ще успее да приложи договорената програма с кредиторите, която, според него, "било планирано да не успее".   Бившият финансов министър се спира на "триумфалната победа" на партията СИРИЗА на изборите, въпреки "унизителното й предателството" през юли по отношение на опозицията, на социологическите сондажи и на вътрешнопартийните критици, включително на него самия, довело до оттеглянето му от кабинета.   Янис Варуфакис смята, че тройката е най-големият победител на изборите, тъй като законопроектите за рестрикции, договорени с кредиторите, занапред ще бъдат приемани с лекота, понеже СИРИЗА е поела ангажимент да ги прокара през парламента.   По думите на бившия гръцки финансов министър сега Ципрас ще трябва да приложи една фискална и реформаторска програма, която било планирано да не успее. Той отбелязва, че Ципрас се надявал занапред да намали напрежението от задаващата се буря от рестриктивни политики, като обещавал да предоговори някои точки от меморандума /новото спасително споразумение с кредиторите/, да преструктурира дълга и да се конфронтира с олигарсите.   Перспективите за това не са никак бляскави, но все още не бива да отписваме Ципрас, пише още Варуфакис в статията си в "Гардиън".

Сдружение „Няма невъзможни неща” тази година работи с 80 младежи от четири квартала на град Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301925

Тази година сдружение „Няма невъзможни неща” работи с 80 младежи от четири квартала на град Варна. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Диана Настева, председател на сдружението. Всяка година има около 20 доброволци над 15 - годишна възраст, които преминават през тези дейности, като очакванията са възгледите на повече хора да бъдат променени.

Цар Симеон II: Историческата памет е важна за самочувствието на един народ

http://www.cross.bg/velichestvo-istoriyata-negovo-1481492.html

/КРОСС/В интервю по БНТ по случай Деня на Независимостта Негово Величество отбеляза, че историята не е политика и обратното. „Дали ни харесва или не историята си е история и не трябва да я тълкуваме с политически пристрастия, а да я оценяваме обективно", каза още Царят.На въпроса на г-жа Петрова кое най-много го е тормозело в изгнание Негово Величество отговори: „Невъзможността да допринеса за подобряване на тогавашното положение в страната, нито да помогна на хората, поради което трябваше да търсим други начини, за да бъда полезен".Негово Величество също така отбеляза, че образът на Цар Фердинанд е бил умишлено обгърнат в черни легенди, които не отговарят на действителността. „Когато преди години се заговори за връщане на тленните останки на дядо ми, отново темата се политизира, което е жалко, тъй като става въпрос за историческата ни памет", отбеляза Царят.Негово Величество поздрави всички сънародници с празника и им пожела да се чувстват горди, че са българи и „да се обичаме повече", добави той.

Европа наказва страните, пуснали "транзит" мигранти

http://petel.bg/Evropa-nakazva-stranite--pusnali-tranzit-migranti__127790

Снимка: Булфото, архив Наказателни процедури ще бъдат открита срещу държавите от ЕС, които не регистрират чужденците, навлезли на тяхна...

Анализатори: Искрата за Третата световна война може да пламне от Сирия

http://petel.bg/Analizatori--Iskrata-za-Tretata-svetovna-voyna-mozhe-da-plamne-ot-Siriya__127794

Бившият шеф на една от израелските тайни служби Яков Кедми съобщи в интервю за израелска телевизия, че Иран се готви да въведе свои...

Барса чака отговор от ФИФА за Туран в началото на октомври

http://petel.bg/Barsa-chaka-otgovor-ot-FIFA-za-Turan-v-nachaloto-na-oktomvri__127795

Барселона очаква отговор от ФИФА дали ще може да картотекира Арда Туран за мачовете в Примера дивисон и Купата на Краля в началото на...

Кристалина Георгиева: ЕС трябва да започне да оценява резултатите от похарчените пари

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/09/22/2614083_kristalina_georgieva_es_triabva_da_zapochne_da/?ref=rss


"Дълго време се концентрирахме само в усвояването на средствата и спазването на правилата, но не и на резултатите. Време е промяна", заяви зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева по време на конференция, посветена на темата за по-доброто усвояване на европейския бюджет.

Кристалина Георгиева напомни, че отговорността за инвестирането на парите от евробюджета е разделена между Брюксел и правителствата на европейските държави членки, което прави комуникацията...

Дядо заплаши блок с бомба, арестуваха го

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4998162

Пенсионер подаде сигнал за взривно устройство, поставено пред жилищен блок в Монтана. В опит да открие и обезвреди бомбата полицията отцепи квартала, но бързо установи, че заплахата е лъжлива и арестува фалшивия атентатор. Служителите на МВР в областния град били вдигнати по тревога в неделя през нощта след обаждане на тел.
Пенсионер подаде сигнал за взривно устройство, поставено пред жилищен блок в Монтана. В опит да открие и обезвреди бомбата полицията отцепи квартала, но бързо установи, че заплахата е лъжлива и арестува фалшивия атентатор. Служителите на МВР в областния град били вдигнати по тревога в неделя през нощта след обаждане на тел.

Министерство на финансите не одобрява намаляване на ДДС за хранителни и фармацевтични стоки

http://www.cross.bg/finansite-stavka-stoki-1481491.html

/КРОСС/Министерство на финансите прогнозира 1 млрд. лева загуба за държавния бюджет, ако данък добавена стойност (ДДС) за хранителните стоки и лекарствата бъде намален на 10%. Затова България не планира намаляване на данъчната ставка. Това става ясно от писмен отговор от министър Владислав Горанов на питане от народния представител Петър Славов. Според Министерство на финансите данъчното облекчение за хранителни и фармацевтични стоки би довело и до допълнителна административна тежест за бизнеса. Друго притеснение на финансовия министър е, че намалената ставка увеличава риска от данъчни измами. Европейското законодателство позволява данък общ доход да бъде намален до 5% за 21 различни категории стоки и услуги. Сред тях са хранителните и фармацевтичните продукти, снабдяването с вода, билети за театри, концерти, музеи и пр., превоз на пътници и др. В България с намалена данъчна ставка от 9% се облага единствено настаняването в хотели, както и наемът в къмпинги и места за каравани. Подобно данъчно облекчение за храни, безалкохолни напитки и услуги в общественото хранене беше въведено в Румъния, като резултатите от това са напълно противоположни на прогнозите на Министерство на финансите. През месец май данък добавена стойност за горепосочените сфери беше намален от 24% на 9%. Резултатът само за месец е повишаване на постъпленията в хазната от ДДС с 16% или 0,7 млд. леи. „Очевидно Министерство на финансите смята чисто счетоводно ефекта от намаляването на ДДС

Meчка нападна селска постройка, човек пострада

http://pik.bg/meчка-нападна-селска-постройка-човек-пострада-news403755.html

Meчка нападна селска постройка, човек пострада

Човек е пострадал при нападение на мечка върху селскостопанска постройка, намираща се в района на девинското село Беден, съобщиха от РИОСВ – Смолян. През нощта човекът чул лай на кучета и тръгнал към обора, в който е проникнала мечката. Инцидентът е станал при сблъсък на вратата на постройката. Човекът е с кръвонасядания по дясното бедро, разкъсана устна, счупена зъбна протеза.

При огледа от експерти на РИОСВ – Смолян, кмета на селото и служители на ТП ДЛС „Извора” е установено, че мечка е проникнала в обора и убила една коза. Липсват още две животни. Предприети са действия за издаване на разрешение за отстрел от Министъра на земеделието.

Приели сме повече сирийски бежанци на глава от населението от САЩ и Канада

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998164

Приели сме повече бежанци от САЩ, Канада и Австралия на глава от населението, показва карта на броя на сирийските бежанци като процент от населението в различните държави, публикувана на сайта brilliantmaps.
От там изрично посочват, че тя отразява моментно състояние към 29 август 2015 г. 
Саудитска Арабия, Катар, Обединени арабски емирства, Кувейт,
Приели сме повече бежанци от САЩ, Канада и Австралия на глава от населението, показва карта на броя на сирийските бежанци като процент от населението в различните държави, публикувана на сайта brilliantmaps. От там изрично посочват, че тя отразява моментно състояние към 29 август 2015 г.  Саудитска Арабия, Катар, Обединени арабски емирства, Кувейт,

Издадена е европейска заповед за арест на свидетеля Николай

http://www.grreporter.info/izdadena-e-evropeiska-zapoved-za-arest-na-svidetelya-nikolai/17944

Според източници неговото участие в убийството и унищожаването на трупа на 4-годишната Ани Борисова се доказва както от резултатите от изследването на откритите в апартамента улики, така и от противоречията в показанията му

прочети повече

Откъс от "Речник на погледите" от Елиф Шафак

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/22/2613011_otkus_ot_rechnik_na_pogledite_ot_elif_shafak/?ref=rss


В празничната рубрика "Четиво" публикуваме откъс от "Речник на погледите" - третият роман на известната турска писателка Елиф Шафак, определян от критиката като най-авангардната й творба. Описан от Орхан Памук като "омагьосваща комбинация от жалост и жестокост", той е отличен с наградата "Най-добра книга" за 2000 г. от Съюза на турските писатели. Издател на български е "Егмонт".
 
ПОГЛЕДЪТ

Сънувах летящ балон. В пепелявосивото небе, сред снежнобелите облаци, в сянката на...

Отрязаха Бисер Миланов за общински съветник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4998160

Бисер Миланов не успя да се регистрира като кандидат за независим общински съветник на предстоящите местни избори в Русе. "От извършената проверка се установява, че от заявените 1041 подписа коректни са само 794", съобщиха от Общинската избирателна комисия /ОИК/ в крайдунавския град.  Подписката не отговаря на изискванията на чл. 416, ал.
Бисер Миланов не успя да се регистрира като кандидат за независим общински съветник на предстоящите местни избори в Русе. "От извършената проверка се установява, че от заявените 1041 подписа коректни са само 794", съобщиха от Общинската избирателна комисия /ОИК/ в крайдунавския град. Подписката не отговаря на изискванията на чл. 416, ал.

Как бежанската криза постави Турция в центъра на събитията?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kak-bejanskata-kriza-postavi-turciia-v-centyra-na-sybitiiata-202753/

Анкара със сигурност ще воюва за някои отстъпки, ако ЕС иска страната да поеме ролята на буферна зона

Борисов поздрави за празника: Вярвам, че сме миролюбив, милостив народ

http://frognews.bg/news_98085/Borisov-pozdravi-za-praznika-Viarvam-che-sme-miroliubiv-milostiv-narod/

Министър-председателят Бойко Борисов поздравява всички българи по случай 107-та годишнина от обявяването на независимостта на България.

Няколко хиляди бежанци влязоха нелегално в Хърватия от Сърбия

http://www.mediapool.bg/nyakolko-hilyadi-bezhantsi-vlyazoha-nelegalno-v-harvatiya-ot-sarbiya-news239515.html

Голяма група имигранти късно в понеделник е преминала границата между Сърбия и Хърватия. Бежанците са пристигнали в приемния център Опатовац край Вуковар, предаде хърватската национална телевизия HRT. Според телевизията от Сърбия в Хърватия снощи са влезли няколко хиляди души. След пристигането всички са чакали да бъдат регистрирани. Предишните пъти те са идвали организирано, с автобуси, но този път са стигнали пеша. Вчера в центъра Опатовац са регистрирани 2237 бежанци, посочва телевизията. Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович разкритикува остро германския канцлер Ангела Меркел за политиката й към мигрантите. "Тя покани бежанците и изведнъж дръпна ръчната спирачка, при което каза, че Германия не може да приеме всички икономически имигранти", каза Грабар-Китарович по ТВ Нова. "Г-жа Меркел постъпи така, сякаш не знае до какъв хаос води внезапното дърпане на спирачката при толкова много коли на пътя. Този проблем трябва да бъде решен", каза хърватският държавен глава. Междувременно  също в понеделник вечер турската полиция започна да подготвя автобуси за превозване на сирийските бежанци от Одрин за вътрешността на страната към градовете Истанбул, Бурса и Измир, съобщи БНР. Това е съпроводено със скандирания от страна на мигрантите срещу Турция, както и лозунги "За България, за Гърция". Въпреки внезапната буря, която се изви над Одрин и гръмотевиците, сирийските бежанци скандираха през цялото време лозунги срещу Турция: "Не ви ли е срам“, "Не искаме гостоприемството ви“, "Искаме да си тръгваме“. По-късно вечерта турската полиция отцепи района и забрани достъпа до импровизирания бежански център в Одрин. Случилото се съвпадна с изтичането на тридневния ултиматум, които бе дал валията на Одрин Али Дурсун, сирийските бежанци да напуснат града и да се върнат в приемните центрове, в които до са живели преди. В същото време полицията в Истанбул не допусна група сирийски бежанци да тръгнат пеша за Одрин, за да преминат границата с Гърция. В същото време бежанци в Атина се настаниха в метрото.Затвориха станцията за тяхна сигурност. Прехвърлят ги в спортна зала, съобщи БНР. Силен дъжд в Атина принуди бежанци, които до сега спяха в палатки в парк, да се настанят в метрото. Сред тях има малки деца. Властите затвориха метростанцията, за да осигурят безопасността на хората. Собственици на магазини също ги настаниха за тази нощ в складове и им осигуриха храна. От кметството прехвърлят бежанците в спортна зала за няколко дни,след което ще ги настанят в бежански център ,съобщи служебният министър по миграцията Янис Музалас. Властите в Лесбос съобщават,че ежедневно пристигат над 2 хиляди мигранти на острова,а има дни в които броят надхвърля 4 хиляди. Кметът на острова Спирос Галиниос заяви за гръцките медии,че непрекъснато местната власт е заета с проблемите на мигрантите.“Трябва ежедневно да осигурим храна и подслон за хиляди хора,а средства нямаме“ и допълни, че "тежестта на бежанската вълна към Европа е основно върху Лесбос". Вече се движат ежедневно по два ферибота от островите към Атина,които прехвърлят в гръцката столица по 5 хиляди мигранти.

Независимостта - нещо много, много лично

http://frognews.bg/news_98086/Nezavisimostta---neshto-mnogo-mnogo-lichno/

Денят на независимостта за мен има две значения: дата от историята и ден, в който срещнах смъртта. Срещнах я, но после се върнах. Тя ли ме пусна или стана нещо друго - не знам. Помогнаха ми невероятните медици от ВМА и Господ. Той винаги е в операционната, но никой не знае какво е намислил.

Ципрас запазва основния състав на правителство от първия мандат

http://www.bnews.bg/article-141809

Министър на финансите ще остане Евклид Цакалотос, който пое поста, след като Янис Варуфакис подаде оставка. Цакалотос водеше и преговорите с кредиторите за третия спасителен план за Гърция.

Заради раница е отцепен районът около Халите в София

http://sofia.actualno.com/Zaradi-ranica-e-otcepen-rajonyt-okolo-Halite-v-Sofija-news_496932.html

Отцепен е районът около Халите в София, заради забравена раница в кофа за боклук. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи (МВР), предаде "Фокус". Сигналът за инцидента е подаден около 14.30 часа. Самата раница е забравена вътре в Халите.

ЕК наказва страните, които не регистрират влезлите на тяхна територия чужденци

http://europe.actualno.com/EK-nakazva-stranite-koito-ne-registrirat-vlezlite-na-tjahna-teritorija-chujdenci-news_496935.html

Европейската комисия (ЕК) ще открие в сряда, 23 септември, наказателни процедури срещу страните от Европейския съюз, които не регистрират чужденците, навлезли на тяхна територия. Това съобщи говорител на ЕК. Според законодателството на Общоността всеки гражданин на държава извън ЕС трябва да бъде регистриран и да му бъдат снети пръстови отпечатъци, щом влезе в ЕС. Говорителят не назова държавите, които ще бъдат наказани, но отбеляза, че те вече са били предупредени. Броят на регистрираните миг

Меркел поиска от САЩ приемането на повече бежанци

http://europe.actualno.com/Merkel-poiska-ot-SASht-priemaneto-na-poveche-bejanci-news_496936.html

Германският канцлер Ангела Меркел призова Съединените щати да приемат повече кандидати за убежище в момент, когато Европа се мъчи да се справи с най-големия приток на имигранти от Втората световна война насам, предаде DPA. Пред парламентаристи от нейния Християндемократически съюз и базирания в Бавария Християнсоциален съюз, Меркел подчерта, че не очаква бързо уреждане на бежанската криза на извънредната среща на лидерите от Европейския съюз в сряда, предаде БНР.  САЩ обявиха, че ще прием

Бойко Борисов поздрави всички сънародници за националния празник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998145

Министър-председателят Бойко Борисов поздравява всички българи по случай 107-та годишнина от обявяването на независимостта на България.  „На днешния национален празник нека заедно да отдадем почит и уважение към всички българи, загубили живота си в името на идеала за национално обединение и независимост.
Министър-председателят Бойко Борисов поздравява всички българи по случай 107-та годишнина от обявяването на независимостта на България. „На днешния национален празник нека заедно да отдадем почит и уважение към всички българи, загубили живота си в името на идеала за национално обединение и независимост.

Квартирата под наем само срещу трудов договор

http://www.cross.bg/zhilishta-dogovor-trydov-1481490.html

/КРОСС/Все повече собственици на жилища в София искат трудов договор или друго доказателство за стабилни доходи от бъдещите си наематели, научи „Монитор". Причината е в зачестилите случаи квартиранти да бягат от обитаваните жилища и да оставят големи суми за неплатени наеми и битови консумативи. Според столични брокери от агенциите за недвижими имоти по този начин хазяите се опитват да се подсигурят.

17-годишен моторист със строшен череп след сблъсък с локомотив в Симеоновград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4998151



В критично състояние е 17-годишният Б. А., след като в понеделник вечерта бе ударен от локомотив в Симеоновград, съобщиха от полицията.
Младежът е с тежка черепно-мозъчна травма и е настанен в хасковската болница. Състоянието му е много тежко и не позволява транспортирането му към София или Пловдив.
В критично състояние е 17-годишният Б. А., след като в понеделник вечерта бе ударен от локомотив в Симеоновград, съобщиха от полицията. Младежът е с тежка черепно-мозъчна травма и е настанен в хасковската болница. Състоянието му е много тежко и не позволява транспортирането му към София или Пловдив.

"Металика" и "Корн" за 30-годишнината на рок фестивала в Рио

http://www.moreto.net/novini.php?n=301911

Втората вечер на "Рок в Рио" предложи на феновете на твърдия рок взривяващи изпълнения от "Металика", "Корн" и "Ангра". Тази година фестивалът празнува 30 години и е събрал в листа си само утвърдени имена от световната музикална сцена.

Каталуня е заплашена от изключване от еврозоната при отцепване от Испания

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/22/2614082_katalunia_e_zaplashena_ot_izkljuchvane_ot_evrozonata/?ref=rss


Каталуня ще бъде автоматично изключена от еврозоната, ако обяви независимост от Испания, а банките й ще загубят възможността да получават помощ от Европейската централна банка (ЕЦБ), заяви директорът на централната банка на Испания, цитиран от "Ройтерс".

Проучванията показват, че каталунските националисти ще спечелят, макар и с малко, мнозинство на изборите за местен парламент в неделя. То им е необходимо за иницииране на т.нар. пътна карта за отцепване след 18 месеца, смята...

"Газпром" предложи на ЕС извънсъдебно споразумение за антимонополното разследване

http://www.cross.bg/gazprom-yrezhdane-izvunsudebno-1481489.html

/КРОСС/"Газпром" е изпратил на Европейската комисия предложения за извънсъдебно уреждане на антимонополното разследване и очаква скоро да ги обсъди с еврокомисарката по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер, заяви пред журналисти зам.-председателят на руската компания Александър Медведев. "Изпратихме предложенията си за уреждане на претенциите, които формално са отправени към "Газпром". Скоро ще обсъждаме проблема с госпожа Вестагер с цел да постигнем извънсъдебно споразумение", цитира думите му агенция "Интерфакс". Според него успоредно ще вървят тези разговори и процесът за уреждане на претенциите към дейността на "Газпром" на европейския пазар. На 22 април 2015 г. Еврокомисията поиска обяснения от газовия монополист относно установени злоупотреби с доминиращо положение при доставките на гориво на пазарите в Източна Европа. Според заключенията на Брюксел руснаците нарушават антимонополните права на ЕС, като съзнателно разделят газовите пазари в района и така налагат "несправедливи цени" в отделнитедържави. Освен това "Газпром" е заподозрян в незаконно обвързване на договорите за доставка на газ с необвързано с тази дейност поемане на ангажименти от купувача за изграждане на газопреносна инфраструктура

Граждани на София: Трябва да отстояваме своята независимост и идентичност всеки ден

http://pik.bg/граждани-на-софия-трябва-да-отстояваме-своята-независимост-и-идентичност-всеки-ден-news403750.html

Граждани на София: Трябва да отстояваме своята независимост и идентичност всеки ден

В София също се проведе тържествено честване на 107-мата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Събитието се състоя пред паметника на площад "Княз Александър I". Бяха поднесени венци и цветя.

Тържествено слово държа заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов. "Българската независимост показва, че страната ни има право да бъде сред европейските народи.

Днес отбелязваме 107 години от едно изключително събитие. Събитие, което заедно със съединението на България, доказва, че нашия народ е обединен зад своите каузи и може да постига своите идеали. Каква щеше да бъде нашата съдба ако я нямаше независимостта? Задължително трябва да си отговорим, че благодарение на Независимостта, днес ние сме горди българи и европейци", каза Чобанов.

Граждани и гости на столицата споделиха пред нашия репортер, че Денят на независимостта е голям и светъл празник. "Ние трябва да отстояваме своята независимост всеки ден и час, както пред Великите сили, така и пред по-малките. Живеем в глобален свят, част сме от европейското семейство, свободно можем да се придвижваме, но като българи, трябва да отстояваме своите ценности", казаха още софиянци.

 

Л. Нешков за Фрог: Имаме пострадали от катастрофата, но не губя надежда!

http://frognews.bg/news_98083/L-Neshkov-za-Frog-Imame-postradali-ot-katastrofata-no-ne-gubia-nadejda!/

Нямаме официална информация, аз пътувам нататък, имаме пострадали, това каза през сълзи за Фрогнюз Любчо Нешков, собственик на БГНЕС. При мене има надежда, добави още той. Междувременно медиите разпространиха информацията, че загиналият днес при тежка катастрофа край Ловеч е фотографът на агенцията Петко Налбантов, на 32 години.

Нова трагедия! Кола уби 11-годишно момче във Велинград

http://petel.bg/Nova-tragediya--Kola-ubi-11-godishno-momche-vav-Velingrad__127784

Илюстрация: Булфото, архив 11-годишно момче е починало на място във Велинград, след като лек автомобил е блъснал колело, на което са се...

Григор идва в София за демонстративен мач с Монфис

http://petel.bg/Grigor-idva-v-Sofiya-za-demonstrativen-mach-s-Monfis__127785

Снимка: Булфото, архив Григор Димитров ще играе демонстративен мач срещу Гаел Монфис в зала „Арена Армеец“ на 28 ноември. Двубоят ще е...

Избягалата вълчица в Благоевград неуловима, слагат стъпкови капани

http://petel.bg/Izbyagalata-valchitsa-v-Blagoevgrad-neulovima--slagat-stapkovi-kapani__127786

Снимка: Светлана Василева, trud.bg Избягалата вълчица от благоевградския зоопарк вече трети ден е неуловима. 8-месечният хищник обикаля в...

Отрязаха Петното за общински съветник заради измама

http://petel.bg/Otryazaha-Petnoto-za-obshhinski-savetnik-zaradi-izmama__127787

Снимка: Булфото Бисер Миланов не успя да се регистрира като кандидат за независим общински съветник на предстоящите местни избори в...

Внимание! Важно за всички на пътя! Голямото прибиране започна: Спазвайте тези съвети

http://petel.bg/Vnimanie--Vazhno-za-vsichki-na-patya--Golyamoto-pribirane-zapochna--Spazvayte-tezi-saveti__127788

Илюстрация Булфото Задръстванията започнаха, запасете се с вода и търпение и разгледайте има ли близо до вас обходни маршрути, съобщи "24...

Ципрас запазва гръцкото правителство почти без промяна

http://frognews.bg/news_98084/TSipras-zapazva-gratskoto-pravitelstvo-pochti-bez-promiana/

Новото правителство на Гърция ще даде клетва в сряда сутринта и ще остане в основни линии в същия състав, в който бе и предишния кабинет на Алексис Ципрас, съобщава, цитирана от Фокус, РИА Новости, позовавайки се на източник, близък до правителствените кръгове в Атина.

Още двама журналисти от БГНЕС са тежко ранени при инцидента - Любомир Янев и Светломир Генев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998115

Любомир Янев и Светломир Генев са тежко ранените журналисти от БГНЕС, които са пътували в катастрофиралата кола,
Любомир Янев и Светломир Генев са тежко ранените журналисти от БГНЕС, които са пътували в катастрофиралата кола, "научи "24 часа". По непотвърдена информация в колата са били четирима души, за което от МВР още не са съобщили официално. Те са пътували вероятно към Велико Търново, където днес се провеждат тържества по повод Независимостта на

Смъртта на фотографа Петко Налбантов потопи в траур журналистическата гилдия! Вижте с какво ще запомним колегата от БГНЕС! (снимки)

http://pik.bg/смъртта-на-фотографа-петко-налбантов-потопи-в-траур-журналистическата-гилдия-вижте-с-какво-news403740.html

Смъртта на фотографа Петко Налбантов потопи в траур журналистическата гилдия! Вижте с какво ще запомним колегата от БГНЕС! (снимки)

Трагичната смърт на фотографа от Агенция БГНЕС Петко Налбантов потопи в траур цялата журналистическа гилдия в страната.

32-годишният мъж издъхна днес в болницата след зверска катастрофа край ловешкото село Абланица. Още двама негови колеги са в критично състояние.

Петко Налбантов е един от най-опитните и известни фотографи в България. Той е кадър на вестниците "Софиянец" и "Труд". От около 10 години Петко работи в БГНЕС, като се славеше с много добро име сред фотографите.

Той правеше едни от най-хубавите снимки в Съдебната палата и Народното събрание, както и на други горещи точки на страната.

Приятелите, колегите и близките му ще го запомнят и с това, че усмивката не слизаше от лицето му и винаги беше позитивно настроен за живота.

Почивай в мир, Петко! Дано вече си на по-хубаво място!

 

ББЦ обяви кандидатите за районни кметове и общински съветници в Пловдив

http://www.bnews.bg/article-141808

Сред кандидатите на ББЦ за районни кметове е и световния шампион Тезджан Наимова. Борбен, млад човек, прославил България на световни равнища. Тя притежава потенциала да проведе успешна социална политика. Лекоатлетката ще поведе битката в район Източен.

Абсурдите на БДЖ продължават! След счупен влак тъпчат 300 души в два автобуса

http://pik.bg/абсурдите-на-бдж-продължават-след-счупен-влак-тъпчат-300-души-в-два-автобуса-news403744.html

Абсурдите на БДЖ продължават! След счупен влак тъпчат 300 души в два автобуса

Истински кошмар преживели пътниците от влака София-Бургас, алармира Би Ти Ви, позовавайки се на очевидец. Близо 300 души са били принудени да слязат от композицията и да чакат на гола поляна автобуси, които да ги приберат.

На финала дошли само два автобуса. Сред пътниците имало много майки с деца. Половината от хората успели да се качат в рейсовете, но другите останали на поляната.

„Беше кошмар”, пише зрителят. Тези, които успели да се уредят с място, били свалени на гара Иганово, където още 3 часа чакали влакът да тръгне.

„Имаше майки с деца, които се качиха в последния рейс от Клисура. Трябва да се направи нещо, защото вчера от 4 ч. сме тръгнали и сме се прибрали в 2 ч. през нощта”, възмущава се пътникът.

Цветанов поднесе венец пред Пирамидата на Независимостта на хълма Царевец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998107

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов поднесе венец в знак на признателност пред Пирамидата на Независимостта на историческия хълм Царевец.   Цветанов, кметът Даниел Панов, министър Десислава Танева, зам.-председателят на 43-тото Народно събрание Димитър Главчев,
Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов поднесе венец в знак на признателност пред Пирамидата на Независимостта на историческия хълм Царевец. Цветанов, кметът Даниел Панов, министър Десислава Танева, зам.-председателят на 43-тото Народно събрание Димитър Главчев,

Детски футболен турнир "Зайо Байо" в кв. Изток навръх Независимостта

http://www.zapernik.com/sport/detski-futbolen-turnir-zaio-baio-v-kv-iztok-navruh_39965/

Втори поред турнир по футбол за деца "Зайо Байо" се провежда навръх Денят на Независимостта в кв. Изток. Турнирът е под мотото "Спортувай активно, живей здравославно" и бе открит с песни, танци и огромен плюшен заек.

В надпреварата се включиха 8 отбора, а...

Продължава

Вътрешните министри от ЕС обсъждат разпределението на 120 хиляди бежанци

http://www.moreto.net/novini.php?n=301918

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз отново ще обсъждат на извънредна среща в Брюксел разпределянето на 120 хиляди бежанци между държавите членки. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще представя нашата страна.

Господарите на "самостоятелното решение"

http://pik.bg/господарите-на-самостоятелното-решение-news403742.html

Господарите на "самостоятелното решение"

Ние, българите, се намираме в медиен и информационен капан. Ако не са чуждите посолства, чуждите медии и чуждите журналисти до нас, никога нямаше да стига нито едно парченце от истинската световна реалност, а щяхме постоянно да живеем в информационна диета от политически ГМО-лъжи, умело подправени с три-четири капки отровна и искряща от злост интригантска пропаганда.

Точно такъв беше казусът със спрените за прелитане през българското небе руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия. Властта изигра тази сценка като апотеоз на национално достойнство, въпреки пукнатините в политическата им логика. Външният министър Даниел Митов мистериозно обвини, че нашите спецслужби го информирали, че товарът на самолета можел да бъде различен от обявеното. Това е новина. Повечето българи едва ли са подозирали, че страната ни има спецслужби, които работят, защото обикновено никакъв ефект от тяхната дейност не се вижда. А някои гавраджии започнаха да се шегуват как ли пък тези величествени спецслужби дадоха знак, че съществуват едва при драмата с руския самолет, а не при толкова по-важни случаи преди това. Митов и сие обаче не дадоха отговор на тези въпроси, а ни заляха с поредния евроатлантически буламач, който е омръзнал до втръсване - как България била отговорен и лоялен член на НАТО и нямало да допусне някакви си там коварни руснаци да правят каквото си искат.

Говорителката на Външно министерство Бетина Жотева, в своето престараване, произведе най-големия виц за тази година, след като ни в клин, ни в ръкав, в официалното съобщение за събитието сложи фразата: "Българското Министерство на външните работи самостоятелно е взело това решение". Защо изобщо трябваше уточнение по този казус? Какво го налагаше? Мислите ли, че някога институция на суверена страна ще тръгне да уточнява, че някое нейно действие не е взето под натиск. Това със самостоятелните действия го говорят най-вече хората, към чието слепоочие е опрян пистолет и някакъв тъмен тип с маска зорко бди конспирацията да не бъде нарушена. 

В края на спектакъла се включи и президентът Росен Плевнелиев, който грандиозно обяви, че лично той е дал "зелена светлина" на тази забрана, а после побърза да добави: "България е достоен член на НАТО", за да не би да си забрави опорните точки. Трилърът с руските самолети не спира дотук, но ще направим едно отклонение, за да изкоментираме президента, защото е изключително опасен симптом за състоянието на една страна, когато нейният държавен глава дрънка каквото му дойде на ума. Време е Петър Москов да се самосезира за казуса "Плевнелиев" и да види дали в Курило няма свободно легло и усмирителна риза. Случаят вече придобива маниакални форми. Прегледах внимателно Конституцията за правомощията на президента и вече съм убеден, че този тип халюцинира на живо. Нищо, ама нищо от неговите правомощия не предвижда той да дава "зелена светлина" на такова решение. Сами знаете - в нашия основен закон президентът е нещо като анимационен герой с представителни функции. Тоест - това, което коментира Плевнелиев, е абсолютна измишльотина. Че по конституция президентът няма официално право дори да избере какво ще вечерят неговите гости, пък какво остава да има думата за прелитащи самолети. Но очевидно в момента тече състезание за това кой от властта ще обере лаврите за слуга номер 1 и приза за творческа креативност за лакеи. Плевнелиев има особени таланти. Спомням си, че беше ходил на несъществуващ митинг на 10 ноември, тъй че защо да не си фантазира как лично той с голи гърди е спрял руските самолети. В мечтите няма цензура, казваше един голям български поет.

С всички тези действия спектакълът "България демонстрира национално достойнство и лоялност към НАТО в самостоятелните си решения" трябваше да приключи, а народът да се прибере по домовете си разтърсен от епоса и с вяра в непоклатимостта на българската военна сила. Източник на това последното трябваше да са изявленията на първенеца по гафове в кабинета - военният министър Николай Ненчев, който се изрепчи, че ако се налагало, България щяла да приземява руските самолети. В мрежата веднага се понесоха вицове по този повод и чудене как ли трите ни бойни самолета, и то руско производство, ще се справят с такава задача.

Само два дни по-късно обаче студен душ заля отечеството. От информация на агенция "Блумбърг" стана ясно, че Барак Обама бил недоволен, че България е спряла руски самолети. Точното изречение е: "Президентът на САЩ Барак Обама не е знаел, че Държавният департамент е поискал от България и Гърция да затворят небето си за руски транспортни полети...". Дясната преса ужасена почна да търси изход от мрежата на собствените си лъжи. Най-накрая обвиниха превода. Медиите на "Америка за България" почнаха да обясняват, че в оригинала на статията бил употребен израза "he was upset with the department", което трябвало да се преведе не като "недоволен", а че Обама бил "разочарован", че департаментът не е действал по-прозрачно и в по-добра координация". Предполагаше се, че след такова едно изясняване българските грантаджии трябваше да спят по-спокойно, че не са прегазили генералната линия на Вашингтон, но всъщност изобличението в статията изобщо не е разбито. Защото, честно казано, изобщо не е важно дали Обама е "недоволен" или "разочарован", а че в нея директно се казва, че Държавният департамент е изискал от България да затвори небето си. Толкова с идеята за "самостоятелното" решение. Дотук с това, че страната ни имала суверинитет. Външното министерство на една чужда държава се разпорежда с нашите институции, все едно са й собствени. Дописката в "Блумбърг" отстрелва и версията на президента, че той е дал "зелена светлина". Очевидно американските дипломати пет пари не дават за лъжите на техните марионетки у нас и така, благодарение на чуждите медии, разбрахме, че естественото състояние на българския евроатлантизъм е безкрайната лъжа. Самостоятелно решение не е имало, България просто за пореден път е била използвана като инструмент в голямата геополитическа игра, чийто изход става все по-заплетен и неизвестен.

Има един политически парадокс в "смелото и самостоятелно" поведение на Външно министерство и цялото правителство. Приемаме, че гаднярът Путин е заплел интрига, излъгал е доблестната евроатлантическа власт и наистина вместо помощ е натоварил самолетите с оръжие. Окей, ама те носят оръжие, защото Русия очевидно се готви за операция срещу Ислямска държава. Спирайки оръжията за тази операция, ние всъщност помагаме на Ислямска държава и призракът на Абу Бакр ал Багдади трябва да прати поне три девственици от отвъдното като дар на Даниел Митов. Стига, разбира се, Даниел Митов да знае какво точно трябва да прави с тях. Ако пък в самолетите не е имало оръжие, а наистина хуманитарна помощ - то българската държава се превръща в съучастник в разгарянето на хуманитарната криза в Сирия, което е поведение на пълни тъпанари. И в двата случая "самостоятелното" решение все ни води до гадни изводи и на човек му загорчава в устата.

Черешката на тортата станаха информациите, че ден преди "самостоятелното решение" руски самолет все пак е прелетял над България и е бил пропуснат. С екзистенциалната новина за това се натовари премиерът Бойко Борисов. Той дори съвестно си подбра декора и публиката, за да каже това - тържественото представяне на кандидатите на ГЕРБ за местната власт в зала "Арена Армеец". Пред своите кадри Борисов описа покъртителна история. В неговите думи се оказа, че България е минала през своя мини-карибска криза. Самолетите прелитали над наша територия, а той като герой на Достоевски бил раздвоен какво да направи и как да постъпи. Най-накрая решил да пропусне самолетите, защото му се видяло по-лесно да говори с натовските партньори, отколкото да вади трупове на пилоти от морето. И така идеята за "самостоятелното решение" на Митов и Жотева отново получи ритник в слабините. Оказа се, че България е малка страна, но за сметка на това лъжата ни дебне отвсякъде.

Политическият разказ по-горе е разказ за един крах. Това е история за една държава, която самичка се е отказала от самостоятелна историческа роля и по този начин върви срещу собствените си национални интереси. Драмата около самолетите показва, че ние имаме власт, която вече не е в състояние да види истината за случващото се около нас. Бежанската криза доказа на целия свят, че ако проблемите на Близкия изток и Северна Африка не бъдат решени, то потокът от хора, които търсят спасение, не само няма да спре, но и ще разтърси основите на политическия ред на Стария континент. Русия заради това реши да се ангажира в битка с Ислямска държава, защото тя е раковото образувание, което трябва да бъде премахното. Оказа се, че пред битката с истинските проблеми, нашата власт избра измисленото и халюцинирано зло. В държави със суверинитет това не се случи - от Франция и Германия дойдоха информации, че те приветстват руския ангажимент. На всички им стана ясно, че без Русия битката с терористите няма как да бъде спечелена. Но България избра да се втренчи в собствения си пъп и да пропуска света покрай ушите си. Това ще ни доведе до нова фаза на влошаване на отношенията с Русия, а няма какво да се лъжем - именно отношението към Русия ражда днес огромна част от политическите драми у нас, защото евроатлантиците със "самостоятелни решения" са узурпирали управлението, а реално са глас на не повече от 5 процента от българското общество. Те самички натикват страната ни в килера на прислугата, откъдето ще наблюдаваме как светът се разтърсва и променя в близките години, защото е ясно, че трябва да се действа.

А каква съдба ни е отредена на нас?

На броячи на самолети?

На хора, които гледат света по телевизията?

На марионетки на повикване?

Господарите на „самостоятелните” решения нямат отговор на тези въпроси. 

Не им плащат да отговарят. 

Плащат им да се подчиняват.

От в. "Дума".

Бербатов докара нов спонсор в ПАОК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4998101

Привличането на Димитър Бербатов започва да носи нови и нови дивиденти, в това число и финансови, на ПАОК.
След като солунският клуб продаде рекорден брой фланелки с №10 и името на българина на гърба, най-после бяха финализирани и преговорите с новия спонсор.
Това е базираната в интернет букмейкърска къща Sportingbet.
Привличането на Димитър Бербатов започва да носи нови и нови дивиденти, в това число и финансови, на ПАОК. След като солунският клуб продаде рекорден брой фланелки с №10 и името на българина на гърба, най-после бяха финализирани и преговорите с новия спонсор. Това е базираната в интернет букмейкърска къща Sportingbet.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване