Министерски съвет ще разгледа отпускането на допълнителни средства за ДАНС

http://www.cross.bg/proekt-razgleda-suvet-1482438.html

/КРОСС/Министерски съвет ще разгледа предложение за отпускане на допълнителни средства за периода 2015 г. за ДАНС. Това предвиждат програмата за работа на правителството. Предвижда се още да бъде разгледано и предложение за утвърждаване на разходите за персонал по области на политики и програми по бюджета на Министерство на туризма. Очаква се правителството да актуализира и списъка на държавите с пазарен риск, приет със Закона за експортното застраховане.  Министерски съвет ще разгледа и проект на постановление за допълнение на тарифата за таксите, които събират музеите, националния институт за недвижимо културно наследство и националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" за извършване на услуги. Ще бъде разгледан и проект на решение за одобряване на проект на споразумение между правителството на България и Международната организация на франкофонията за откриване в София на структура на организацията и нейните привилегии и имунитети на българска територия и допълнителна договореност към него. Правителството ще разгледа и проект за сътрудничество в областта на науката между с Босна и Херцеговина. В областта на отбраната дневният ред предвижда три проекти на решения - единият за утвърждаване на сътрудничеството с Естония, а другият, свързан с утвърждаване на ротациите в щаба на бригада Югоизточна Европа и командните длъжности

If repairs to Bulgaria military aircraft done in Poland, some BGN 20 mn to be saved: minister

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258322_If+repairs+to+Bulgaria+military+aircraft+done+in+Poland%2C+some+BGN+20+mn+to+be+saved%3A+minister

“It is important for Bulgaria to rely on Poland as an ally in the frames of NATO to repair the engines of our military aircraft and so that things are more certain and cheaper for Bulgarian taxpayers,” said Bulgarian Minister of Foreign Affairs Daniel Mitov, speaking Wednesday for the Bulgarian National Radio (BNR).

He stated he hoped the repairs to Bulgarian MiG-29s would take place soon.

Mitov recalled an official letter had been received from the Russian RSK MiG company over the aircraft in question.

“Our agreement with them expired on September 9 and, on top of that, no matter how much it is claimed the RSK’s price is lower, it is not for Russia charges VAT, while Poland does not as an EU member state. For us, this is a geostrategic choice besides being a cheaper option,” Bulgaria’s top diplomat added, commenting if the repairs were done in Poland, some BGN 20 million would be saved.

“This leads to the question of why this was not done earlier and why anyone else was not selected to repair the MiG-29 engines as well as where this money went,” Mitov demanded to know.

Откриха наркотици в къща в Симитли

http://pik.bg/откриха-наркотици-в-къща-в-симитли-news408446.html

Откриха наркотици в къща в Симитли

Полицаи от Второ РУ - Благоевград откриха марихуана при обиск в Симитли, пише Struma.bg.

Проверката е извършена в къща и прилежащо към нея дворно място. В дома са открити 4650 гр марихуана, а в двора 10 500 гр зелени тревисти растения, които при направен полеви тест са реагиралина канабис.

Срещу обитателя на дома - 24-годишният Г. Х. е образувано досъдебно производство.

Боян Петров изкачи Манaслу

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014736

Българският алпинист Боян Петров покори връх Манаслу в Хималаите, съобщи сайтът за планински експедиции Seven Summit Trecks (Виж ТУК)
Петров заедно с алпинисти от Еквадор, Перу, Австрария, Франция, Италия, Китай и местни непалски шерпи стъпи на 8163-метровия връх на 30 септември сутринта.
На 1 октомври се очаква атака на Манаслу от още една група
Българският алпинист Боян Петров покори връх Манаслу в Хималаите, съобщи сайтът за планински експедиции Seven Summit Trecks (Виж ТУК) Петров заедно с алпинисти от Еквадор, Перу, Австрария, Франция, Италия, Китай и местни непалски шерпи стъпи на 8163-метровия връх на 30 септември сутринта. На 1 октомври се очаква атака на Манаслу от още една група

Правителството предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното ни пространство

http://www.cross.bg/prostranstvo-vuzdyshnoto-predlaga-1482437.html

/КРОСС/Правителството официално предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното пространство на България. Това става ясно от предложенията за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, които са обявени за обществено обсъждане във вторник вечер, предаде репортер на БГНЕС. Със законодателната промяна, която трябва да бъде гласувана и от Народното събрание, ще се позволи в охраната на българското въздушно пространство да участват самолети от държавите-членки на НАТО. С промяната се разрешава и употребата на оръжие, ако самолети на трети страни навлязат във въздушното пространство на България. Мотивите към поправките са подписани лично от премиера Бойко Борисов. "На Срещата на върха в Уелс държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса (проведена през септември 2014 г. - бел.ред) отправят препоръка, препотвърдена от министрите на отбраната от срещата им в Брюксел през февруари 2015 г., за необходимостта от провеждане на съвместна мисия за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО, в това число и на България

Сашо Диков: Казаха ми, че предаването ми е прекалено скъпо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014707

Сашо Диков си отвори устата за раздялата с Нова телевизия. Скандалният водещ разкри пред TV7, че големият бос Дидие Щосел лично му е казал в очите, че външната продукция е много скъпа и на негово място и предаването му
Сашо Диков си отвори устата за раздялата с Нова телевизия. Скандалният водещ разкри пред TV7, че големият бос Дидие Щосел лично му е казал в очите, че външната продукция е много скъпа и на негово място и предаването му "ДикOFF" ще завъртят Лора Крумова и Галя Щърбева с тяхната "Комбина". "Рейтингите изведнъж се оказаха малки,

Правителството дава небето на България на чужди изтребители по Air Policing

http://frognews.bg/news_98607/Pravitelstvoto-dava-nebeto-na-Balgariia-na-chujdi-iztrebiteli-po-Air-Policing/

Правителството официално предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното ни пространство. Това става ясно от предложенията за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, които са обявени за обществено обсъждане.

Google атакува Apple с дуо смартфони

http://www.investor.bg/harduer/459/a/google-atakuva-apple-s-duo-smartfoni-203194/

Този път Google се съюзи с двата производителя LG и Huawei, за да се противопостави по-успешно на компанията от Купертино

Експерт: Планинската застраховка е необходима, независимо през кой сезон туристите посещават планината

http://pik.bg/експерт-планинската-застраховка-е-необходима-независимо-през-кой-сезон-туристите-посещават-news408443.html

Експерт: Планинската застраховка е необходима, независимо през кой сезон туристите посещават планината

Добре е туристите да си правят планинска застраховка, независимо през кой сезон посещават планината, дори и само за разходка. Това коментира Павел Павлов, организационен секретар в ПСС към БЧК, пише агенция "Фокус".

Той подчерта, че заплащането на услугите по спасяването е последното нещо, за което се мисли при евентуален инцидент, но ако има планинската застраховка, туристът реално не разбира колко е струвало неговото спасяване. 

„Планинската застраховка е нещото, което може да ни помогне. Тя е много важна за нас, като Планинска спасителна служба, за да възстановим своите разходи, за да може да продължим да бъдем на очакваното и желаното ниво“, допълни Павел Павлов. По думите му човекът, който потърсва помощта на ПСС, имайки застраховка, не разбира какво и как службата е възстановила като разход. 

„Планината е различно място. Ние можем да решим просто да се качим с колата и да направим една малка разходка около зоната, до която сме стигнали по асфалт, но вече попадаме в друго място. В този смисъл, съобразявайки се, уважавайки правилата в планината, ние не застрашаваме своето здраве и живот“, каза още Павел Павлов.

Той уточни, че всеки, който тръгва в планината трябва да има застраховка, тъй като планината винаги крие своите рискове. Павел Павлов поясни, че междинните сезони – пролетта и есента, са характерни с много чести и бързи промени във времето в планината. Туристите трябва винаги да предвиждат допълнителна дреха, яке за дъжд, подходящи за съответния сезон пособия, подчерта планинският спасител.

Съдиите избират своя представител в Конституционния съд днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014724

На Общо събрание днес съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд трябва да изберат своя представител за член на Конституционния съд, съобщи БГНЕС.
През октомври ще се извърши ротацията на четирима от конституционните съдии – двама определени от квотата на президента и по един от квотата на парламента и на съдебната власт.
На Общо събрание днес съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд трябва да изберат своя представител за член на Конституционния съд, съобщи БГНЕС. През октомври ще се извърши ротацията на четирима от конституционните съдии – двама определени от квотата на президента и по един от квотата на парламента и на съдебната власт.

Сашо Диков: Казаха ми, че предаването ми е прекалено скъпо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5014722

Сашо Диков си отвори устата за раздялата с Нова телевизия. Скандалният водещ разкри пред TV7, че големият бос Дидие Щосел лично му е казал в очите, че външната продукция е много скъпа и на негово място и предаването му "ДикOFF" ще завъртят Лора Крумова и Галя Щърбева с тяхната "Комбина".
"Рейтингите изведнъж се оказаха малки,
Сашо Диков си отвори устата за раздялата с Нова телевизия. Скандалният водещ разкри пред TV7, че големият бос Дидие Щосел лично му е казал в очите, че външната продукция е много скъпа и на негово място и предаването му "ДикOFF" ще завъртят Лора Крумова и Галя Щърбева с тяхната "Комбина". "Рейтингите изведнъж се оказаха малки,

Съдиите избират своя представител в Конституционния съд днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5014758

На Общо събрание днес съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд трябва да изберат своя представител за член на Конституционния съд, съобщи БГНЕС.
През октомври ще се извърши ротацията на четирима от конституционните съдии – двама определени от квотата на президента и по един от квотата на парламента и на съдебната власт.
На Общо събрание днес съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд трябва да изберат своя представител за член на Конституционния съд, съобщи БГНЕС. През октомври ще се извърши ротацията на четирима от конституционните съдии – двама определени от квотата на президента и по един от квотата на парламента и на съдебната власт.

Великотърновци от Клуба на пенсионера и инвалида: Нека Даниел Панов спечели още на първи тур

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5014716

Подобен прогрес се е случил за последно преди три десетилетия
Великотърновци от общинския Клуб на пенсионера и инвалида пожелаха на Даниел Панов да спечели кметските избори още на първи тур. Кандидатът на ГЕРБ за община Велико Търново, заедно с председателя на Старейшини-ГЕРБ д-р Петя Илиева поздравиха хората за успешно завършеното обучение по
Подобен прогрес се е случил за последно преди три десетилетия Великотърновци от общинския Клуб на пенсионера и инвалида пожелаха на Даниел Панов да спечели кметските избори още на първи тур. Кандидатът на ГЕРБ за община Велико Търново, заедно с председателя на Старейшини-ГЕРБ д-р Петя Илиева поздравиха хората за успешно завършеното обучение по

Босия с нова атака по депутатите с домат в ръка (снимки)

http://pik.bg/босия-с-нова-атака-по-депутатите-с-домат-в-ръка-снимки-news408435.html

Босия с нова атака по депутатите с домат в ръка (снимки)

След като пожарогасителят беше махнат от паметника на Цар Освободител срещу сградата на парламента, заради който районът беше отцепен, а движението - спряно, Николай Колев - Босия се появи пред служебния вход от задната страна на Народното събрание, пише Блиц.

Пишман протестиращия е заедно с още двама несретници, единият от които носи мегафон. Босия пък е въоръжен с традиционната найлонова торбичка с домати, с които обикновено замеря депутатите.

15 полицаи завардиха бойната троица, която туткаси се въоръжи с по един домат и започна да убеждава служителите на реда, че се налага да ги метне по парламента, макар в момента навън да няма депутати.

Полицаите обаче стоически отстояват чистотата на пространството пред сградата. 

Все пак той е уцелил депутата от ДПС Мустафа Карадайъ, съобщава Новини.бг. Веднага след това Босия бе арестуван отново.

Припомняме ви, че Босия вече е арестуван многократно заради доматените стрелби по народните представители.

 

 

 

 

 

 

Правителството предлага чужди самолети да пазят въздушното ни пространство

http://www.moreto.net/novini.php?n=302569

Правителството официално предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното пространство на България. Това става ясно от предложенията за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, които са обявени за обществено обсъждане във вторник вечер, предаде репортер на БГНЕС.

Великотърновци от Клуба на пенсионера и инвалида: Нека Даниел Панов спечели още на първи тур

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014708

Подобен прогрес се е случил за последно преди три десетилетия
Великотърновци от общинския Клуб на пенсионера и инвалида пожелаха на Даниел Панов да спечели кметските избори още на първи тур. Кандидатът на ГЕРБ за община Велико Търново, заедно с председателя на Старейшини-ГЕРБ д-р Петя Илиева поздравиха хората за успешно завършеното обучение по
Подобен прогрес се е случил за последно преди три десетилетия Великотърновци от общинския Клуб на пенсионера и инвалида пожелаха на Даниел Панов да спечели кметските избори още на първи тур. Кандидатът на ГЕРБ за община Велико Търново, заедно с председателя на Старейшини-ГЕРБ д-р Петя Илиева поздравиха хората за успешно завършеното обучение по

Сменят лекарствата в училищните здравни кабинети

http://www.cross.bg/pomosht-kabineti-lekarstva-1482436.html

/КРОСС/В здравните кабинети в училищата и детските градини вече ще може да се осигуряват и по-специфични лекарства за оказване на първа помощ на хронично болни деца, предвижда проект на наредба на здравното министерство за дейността им. Освен това част от задължителните в момента медикаменти за спешния шкаф на кабинетите ще бъдат сменени, информира в. „Сега". Една от основните функции на здравните кабинети е да оказват първа помощ до появата на линейка. Затова и в момента те трябва да имат адреналин, аналгин, витамин С, глюкоза, урбазон и алергозан за алергични реакции, диазепам, дефламол, фенобарбитал, нитроглицерин, деган, спазмалгон и др. В бъдеще препаратите ще се разделят на терапевтични групи - дезинфектанти, продукти за обработка на рани, антихистамини, аналгетици, антиепилептични, за гастроинтестинални нарушения, кортикостериоди, противовъзпалителни. Освен това за децата с хронични заболявания може да се осигурят и допълнителни лекарства, ако това е посочено от личния им лекар. Целта е лекарят или медицинската сестра в училището или градината да могат да реагират бързо, ако детето има нужда от спешна помощ във връзка със заболяването си. Дали препаратите ще са налични, ще зависи от училището.  

Да разберем кои са най-новите тенденции в маникюра

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/da-razberem-koi-sa-naj-novite-tendencii-v-manikiura-6043172

Водещи специалисти в областта ще представят топ техники за красиви и поддържани нокти по време на ежегодното изложение Arena Professional

Новият Закон за обществени поръчки залага основно на електронизацията

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/noviiat-zakon-za-obshtestveni-porychki-zalaga-osnovno-na-elektronizaciiata-203195/

Текстовете имат и силен антикорупционен ефект, смятат от звеното за борба с корупцията и организираната престъпност

BEST набира студенти за кратки курсове в областта на технологията

http://www.dnevnik.bg/evropa/obrazovanie/2015/09/30/2618847_best_nabira_studenti_za_kratki_kursove_v_oblastta_na/?ref=rss


Бордът на европейските студенти по технология (BEST) организира кратки курсове, в рамките на които студентите по инженерство получават шанса да научат повече за съответна тема от своята област.

Темите на курсовете включват основно различни области от технологията, икономиката, маркетинга и управлението. Списък с наличните курсове можете да откриете тук:
http://www.best.eu.org/student/courses/deadlines.jsp?season=winter15
 

BEST организира настаняването и...

Фрог око: Скандално гонят експерт от конференция на ЕК заради зам. министър

http://frognews.bg/news_98591/Frog-oko-Skandalno-goniat-ekspert-ot-konferentsiia-na-EK-zaradi-zam-ministar/

По настояване на зам.-министъра на земеделието и храните Васил Грудев експертът Александър Атанасов от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители не е бил допуснат до конференцията на Европейската комисия „Предизвикателствата за развитие на сектор земеделие през новия програмен период“ . Атанасов се готвел да разкаже пред ръководителя на подразделение AGRI.F3 в Главна дирекция "Земеделие" на ЕК Михаел Пилке истината как се лапат милиони от гъски и как едно министерство се превръща в заложник на лични интереси.

Радан Кънев иска предварителни избори за десен кандидат-президент

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-iska-predvaritelni-izbori-za-desen-kandidat-prezident-news239810.html

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев лансира в сряда идеята за организиране на предварителни избори за издигане на общ кандидат за президент на десните сили, включвайки и ГЕРБ в това число. Пред Нова телевизия той коментира, че президентските избори трябва да се използват за реформиране на дясното пространство. “На подобни предварителни избори ще могат да се решат различията между членовете на ГЕРБ и Реформаторския блок за подкрепата на ДПС.  За да се направи избора към дясно управление, той трябва да мине през местните избори и през президентските избори през следващата година. Може би тогава ще се случи големият сблъсък – реален избор на дясно и дистанциране от АБВ и ДПС  или търговски мнозинства в центъра, при които всичко е "под масата", каза Кънев. Най-мащабните предварителни избори за кандидат за президент досега бяха проведени от Обединените демократични сили (ОДС) през 1996 година, когато Петър Стоянов бе излъчен като кандидат за държавен глава. Извън темата за президентските избори Радан Кънев каза, че покрай местния вот се провежда координирана атака срещу кандидатите на Реформаторския блок от страна на ГЕРБ и ДПС. Лидерът на ДСБ даде за пример личната атака на Цветан Цветанов срещу кандидата за кмет на Варна на Реформаторския блок Чавдар Трифонов. Според Кънев медиите на Пеевски и Цветан Цветанов използват и една и съща риторика, определяйки кандидатите на реформаторите за "независими", за да не им се приписва заслугата за тяхната евентуална победа. "Медиите на Пеевски действат като перверзен коректив на правителството - подкрепят една част от него, ГЕРБ, и с най-долни мерки действат срещу друга", каза Кънев. По думите му Реформаторският блок понася негативите от най-тежките реформи, като здравеопазване и антикорупция, докато ГЕРБ и ДПС ги "удряли в гърба". "Има дълбока неяснота в нашите избиратели доколко управлението е реформаторско и дясно или продължава стария задкулисен начин на управление. Равносметката ми за тази година е че и двете неща се случват. В  България промените вървят много трудно и силите, които дърпат страната назад много силно се олицетворяват от Делян Пеевски, но и от други", каза Кънев.

Радан Кънев с идея за предварителни избори за общ десен кандидат за президент

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-s-ideya-za-predvaritelni-izbori-za-obsht-desen-kandidat-za-prezident-news239810.html

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев лансира в сряда идеята за организиране на предварителни избори за издигане на общ кандидат за президент на десните сили, включвайки и ГЕРБ в това число. Пред Нова телевизия той коментира, че президентските избори трябва да се използват за реформиране на дясното пространство. “На подобни предварителни избори ще могат да се решат различията между членовете на ГЕРБ и Реформаторския блок за подкрепата на ДПС.  За да се направи избора към дясно управление, той трябва да мине през местните избори и през президентските избори през следващата година. Може би тогава ще се случи големият сблъсък – реален избор на дясно и дистанциране от АБВ и ДПС  или търговски мнозинства в центъра, при които всичко е "под масата", каза Кънев. Най-мащабните предварителни избори за кандидат за президент досега бяха проведени от Обединените демократични сили (ОДС) през 1996 година, когато Петър Стоянов бе излъчен като кандидат за държавен глава. Извън темата за президентските избори Радан Кънев каза, че покрай местния вот се провежда координирана атака срещу кандидатите на Реформаторския блок от страна на ГЕРБ и ДПС. Лидерът на ДСБ даде за пример личната атака на Цветан Цветанов срещу кандидата за кмет на Варна на Реформаторския блок Чавдар Трифонов. Според Кънев медиите на Пеевски и Цветан Цветанов използват и една и съща риторика, определяйки кандидатите на реформаторите за "независими", за да не им се приписва заслугата за тяхната евентуална победа. "Медиите на Пеевски действат като перверзен коректив на правителството - подкрепят една част от него, ГЕРБ, и с най-долни мерки действат срещу друга", каза Кънев. По думите му Реформаторският блок понася негативите от най-тежките реформи, като здравеопазване и антикорупция, докато ГЕРБ и ДПС ги "удряли в гърба". "Има дълбока неяснота в нашите избиратели доколко управлението е реформаторско и дясно или продължава стария задкулисен начин на управление. Равносметката ми за тази година е че и двете неща се случват. В  България промените вървят много трудно и силите, които дърпат страната назад много силно се олицетворяват от Делян Пеевски, но и от други", каза Кънев.

Ралф Лорън се оттегля от ръководството на компанията си

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/30/2618843_ralf_lorun_se_otteglia_ot_rukovodstvoto_na_kompaniiata/?ref=rss


Дизайнерът Ралф Лорън ще се оттегли като ръководител на луксозната модна компанията, която той основава преди близо 50 години.

Той ще бъде заменен като главен изпълнителен директор през ноември от Стефан Ларшон, президент на Old Navy, марка за дрехи, собственост на Gap Inc., предаде Би Би Си.

Ларшон ще се отчита пред Лорън, който ще продължи да определя визията и стратегията на компанията като изпълнителен председател и главен творчески директор.

Ларшон бе...

Задкулисието на ООН

http://www.cross.bg/pytin-vreme-obama-1482434.html

/КРОСС/ Какво остана зад завесата на Генералната Асамблея От доста време президентът на Русия Владимир Путин не беше посещавал САЩ. Но едва стъпил на американска земя, след десет часов престой той напусна Америка. Президентът не бе дошъл в Ню Йорк, великия, както се изрази той, град, а в щаб квартирата на ООН. Путин не беше се появявал отдавна и на трибуната на ООН и затова се възлагаха големи надежди на участието му в Генералната Асамблея и на срещата му с президента на САЩ Барак Обама. Разговорите преминаха, както подчерта руският лидер, „конструктивно и откровено". Но голямата част от тези разговори остана в сянка. На входа в сградата на ООН има скулптура с нещо познато на всеки московчанин. Работата не е в това, че там е изобразен Георги Победоносец, а в това, че скулптурата е творение на Зураб Церетели. Но с това, връзката с Москва приключва. В ООН мащабните мероприятия се организират съвсем по-друг начин, не както в Русия. Буквално всеки акредитиран журналист ясно разбира защо критикуват ООН. Пресцентърът, напомнящ повече на хангар без прозорци, не осигуряваше кой знае какви удобства. Безжичният интернет работеше с прекъсване, а за столовете се водеше бой. Платена беше не само храната, а и водата. Разбира се към държавните глави отношението беше друго. За президентския обяд, даван от името на Генералния секретар на ООН, са се подготвяли от половин година

Toshiba получи нов заем за 3,3 млрд. долара

http://www.investor.bg/novini/261/a/toshiba-poluchi-nov-zaem-za-33-mlrd-dolara-203193/

Около 6 млрд. долара от пазарната стойност на компанията бе унищожена заради разразилия си счетоводен скандал

България ще участва само с четирима боксьори на световното

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/30/2618842_bulgariia_shte_uchastva_samo_s_chetirima_boksyori_na/?ref=rss


България ще участва само с четирима боксьори на световното първенство, което ще се проведе в Доха от 6 до 15 октомври.

Главният треньор на националните отбор Михаил Таков и неговият помощник Димитър Мутафов ще заминат за катарската столица с Тинко Банабаков (до 49 кг), Даниел Асенов (до 52 кг), Елиан Димитров (до 60 кг) и Петър Белберов (над 91 кг).

В последния момент заради контузия  от състава е отпаднал Симеон Чамов. Състезателят в категория до 69 килограма е претърпя...

България e на 54 място по конкурентоспособност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5014698

Швейцария е начело на класацията на организацията "Световен икономически форум" по показатели, обединени в "Глобалният индекс за конкурентоспособност". България пак е на 54 място, пише БГНЕС.
Швейцария продължава да води класацията за най-конкурентоспособна икономика в света, откакто измести САЩ през 2009-2010 година от първото място заради
Швейцария е начело на класацията на организацията "Световен икономически форум" по показатели, обединени в "Глобалният индекс за конкурентоспособност". България пак е на 54 място, пише БГНЕС. Швейцария продължава да води класацията за най-конкурентоспособна икономика в света, откакто измести САЩ през 2009-2010 година от първото място заради

Унгария: Мигрантите да се разпръснат по света

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014682

Унгарският външен министър Петер Сийярто предложи да се създаде глобална система за преразпределение на мигрантите, които пристигат в Европа.
Сийярто съобщи, че неговата страна ще защитава тази позиция по време на министерската среща, която ще се проведе в рамките на ООН.
Европейски държави критикуват властите в Унгария поради тяхната съпротива
Унгарският външен министър Петер Сийярто предложи да се създаде глобална система за преразпределение на мигрантите, които пристигат в Европа. Сийярто съобщи, че неговата страна ще защитава тази позиция по време на министерската среща, която ще се проведе в рамките на ООН. Европейски държави критикуват властите в Унгария поради тяхната съпротива

България e на 54 място по конкурентоспособност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014681

Швейцария е начело на класацията на организацията
Швейцария е начело на класацията на организацията "Световен икономически форум" по показатели, обединени в "Глобалният индекс за конкурентоспособност". България пак е на 54 място, пише БГНЕС. Швейцария продължава да води класацията за най-конкурентоспособна икономика в света, откакто измести САЩ през 2009-2010 година от първото място заради

Пожарогасител пред парламента стресна полицията

http://offnews.bg/news/n_1/n_564989.html

Пожарогасител, оставен в основата на паметника на "Цар Освободител", който се намира срещу главния вход на Народното събрание, притесни органите на реда. От МВР обясниха пред OFFNews, че на място е бил изпратен екип, който да премахне пожарогасителя. Оттам уточниха, че е нямало нищо притеснително и операцията се е наложила, заради мястото, на което е бил оставен пожарогасителя. Сигнал за бомба не е бил подаван. Около 9:30 часа движението в района беше отцепено, а служители от НСО не позволяваха на журналисти да надничат навън през прозорците на Народното събрание. Влизането в парламента също беше затруднено. Мъж, облечен в защитно облекло, прибра пожарогасителя в сак и операцията приключи, а движението беше пуснато. Депутати заявиха пред журналисти, че не се притесняват за живота си.  Председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че е бил много по-притеснен за себе си по време на предишното Народното събрание. Министърът на образованието Тодор Танев също обясни, че не го интересува изоставения пожарогасител и не е притеснен.

Аржентинец отпразнува вкаран гол в линейката (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014690

Една от най-странните прояви на радост след вкаран гол беше наблюдавана в четвъртата по сила дивизия на аржентинския футбол - Примера С Метрополитана. В мача между "Клуб Лухан" и "Архентино де Мерло", завършил 4:0 за домакините, след вкарването на третия гол футболистът Мариано Горосито излезе извън терена зад вратата и влезе в паркираната на

Ще влезе ли България в “ислямска империя”? Мигрантите: нож с две остриета

http://www.cross.bg/idil-germaniya-siriya-1482435.html

/КРОСС/ Отминаващия септември e не само традиционно "български" месец, в световното информационно пространство той е отбелязан със скръб. Да, всички скърбяхме заради разпостранената в интернет снимка на удавеното дете, по-малко скръб бе измерена, когато наша престъпна група спретна в австрийската трагедия с десетки имигранти, които се задушиха в "скотобойната" на камиона. Участието на български престъпници в тази история тип „Освиенцим" е на такова организационно ниво, че едно прилично правителство от срам щеше да вземе и да си подаде оставката. Изключително ни е жал за детето, което се е удавило! А за всички имигранти като цяло? Тук е ножът с две остриета. В Будапеща футболни фенове и други местни жители са хвърляли в лагера на имигрантите, разположен в близост до жп гарата димни гранати, а те са отговорили симетрично. Подобни "поздрави" ги има в почти цяла Европа, с изключение, може би на Германия и Испания, (в последната, обаче, имигрантите вече почти и не влизат. Както и там, където е малко по-добре, отколкото в Дамаск: например, в Киев). А такива събития стават поради факта, че сега е дошъл нов етап на хилядолетните отношения "европейци - преселници". Това се разкрива трояко: в броя имигранти; в качеството на тяхното "настъпление"; в явни и особено скрити причини за невиждания, епохален поток и общ социополитически процес, който го съвпътства

Страхил Ангелов за Фрог: Обама ще клекне пред Путин

http://frognews.bg/news_98585/Strahil-Angelov-za-Frog-Obama-shte-klekne-pred-Putin/

Срещата на Путин и Обама се проведе в Дома на руската федерация, няма значение, че тя се намира в Ню Йорк. Обама не е първият, който е бил приет там. Президентът на Иран се е срещнал преди него с Путин, заяви пред Фрог нюз Страхил Ангелов.

Унгария: Мигрантите да се разпръснат по света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5014688

Унгарският външен министър Петер Сийярто предложи да се създаде глобална система за преразпределение на мигрантите, които пристигат в Европа.
Сийярто съобщи, че неговата страна ще защитава тази позиция по време на министерската среща, която ще се проведе в рамките на ООН.
Европейски държави критикуват властите в Унгария поради тяхната съпротива
Унгарският външен министър Петер Сийярто предложи да се създаде глобална система за преразпределение на мигрантите, които пристигат в Европа. Сийярто съобщи, че неговата страна ще защитава тази позиция по време на министерската среща, която ще се проведе в рамките на ООН. Европейски държави критикуват властите в Унгария поради тяхната съпротива

Райони във Варна без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=302568

Части от местностите Траката и "Св. Никола" ще са без вода днес до 12 часа, съобщиха от Вик-Варна за Moreto.net. Освен тях вода няма да имат абонатите от спирка "Писател", курортен комплекс "Чайка", до местност "Ален мак" - 18 часа.

САЩ вече не настояват за незабавното оттегляне на Асад

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/30/2618841_sasht_veche_ne_nastoiavat_za_nezabavnoto_ottegliane_na/?ref=rss


Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви промяна в политиката на страната в Сирия като каза, че Башар ал Асад може да остане начело в Дамаск за известно време на "управляван" преход. Досега Вашингтон настояваше сирийският лидер незабавно да се оттегли.

"Нужен е управляван преход с определен ред, за да няма страх от възмездие, загуба на човешки живот, мъст", каза Кери. Според него промяната в ръководството на разкъсваната от гражданска война страна може да стане за "разумен период...

Откриха труп на възрастен мъж с рани по тялото в къща в село Бутан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014657

Откриха труп на 71-годишен мъж в село Бутан, област Враца, съобщиха от ОД на МВР-Враца, цитирани от
Откриха труп на 71-годишен мъж в село Бутан, област Враца, съобщиха от ОД на МВР-Враца, цитирани от "Фокус". Съобщението е получено вчера към 19.45 часа в Районно управление-Козлодуй от кмета на село Бутан, който е заявил, че в къща в селото е намерен мъртъв жител на същото село. Установено е, че трупът е на Г. Ц. на 71 г.

Намериха труп на възрастен мъж с рани по тялото в къща в село Бутан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5014694

Откриха труп на 71-годишен мъж в село Бутан, област Враца, съобщиха от ОД на МВР-Враца, цитирани от "Фокус".
Съобщението е получено вчера към 19.45 часа в Районно управление-Козлодуй от кмета на село Бутан, който е заявил, че в къща в селото е намерен мъртъв жител на същото село. Установено е, че трупът е на Г. Ц. на 71 г.
Откриха труп на 71-годишен мъж в село Бутан, област Враца, съобщиха от ОД на МВР-Враца, цитирани от "Фокус". Съобщението е получено вчера към 19.45 часа в Районно управление-Козлодуй от кмета на село Бутан, който е заявил, че в къща в селото е намерен мъртъв жител на същото село. Установено е, че трупът е на Г. Ц. на 71 г.

Треньорът на Строево: Мачът с Черно море ще е исторически за нас. Може обаче да не играем с тях на село!

http://petel.bg/Trenorat-na-Stroevo--Machat-s-CHerno-more-shhe-e-istoricheski-za-nas--Mozhe-obache-da-ne-igraem-s-tyah-na-selo-__128799

Иван Танчовски е най-известното име от съперника на Черно море на 1/8-финалите в турнира за купата на България – четвъртодивизионния Вихър...

„Ислямска държава” готви „ядрено цунами”

http://petel.bg/---Islyamska-darzhava----gotvi----yadreno-tsunami---__128800

Илюстрация: Булфото, архив „Ислямска държава” готви „ядрено цунами”, което да убие стотици милиони хора по цял свят. Това твърди...

Ден на отворените врати в Районния съд-Балчик

http://www.moreto.net/novini.php?n=302565

Районен съд Балчик провежда днес, Ден на отворените врати, посветен на 135-ата годишнина от създаването му, научи Moreto.net. Програмата представя различни акценти от дейността на съда. Изложба, посветена на Кръстю Мирски - едни от стожерите на съдебната власт в града след Освобождението, ще покаже историята на съда.

Българин блъсна човек в инвалидна количка с камион в Москва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014658

Гражданин на България, шофьор на камион, е блъснал човек в инвалидна количка в Москва, съобщава ТАСС.
„Снощи в Московское, разположено в Нова Москва, 39-годишен гражданин на България, управлявал камион „МАН“ е блъснал 59-годишен мъж в инвалидна количка, пресичащ пътя на необозначено за преминаване на пешеходци място, предава Фокус.
Гражданин на България, шофьор на камион, е блъснал човек в инвалидна количка в Москва, съобщава ТАСС. „Снощи в Московское, разположено в Нова Москва, 39-годишен гражданин на България, управлявал камион „МАН“ е блъснал 59-годишен мъж в инвалидна количка, пресичащ пътя на необозначено за преминаване на пешеходци място, предава Фокус.

БНТ излъчва ПАОК на Бербатов срещу Борусия Дортмунд в Лига Европа

http://www.cross.bg/paok-intervyu-liga-1482432.html

/КРОСС/ Звездата на българския футбол Димитър Бербатов ще даде ексклузивно интервю за Българската национална телевизия този четвъртък, 1 октомври. Футболистът, който този сезон играе за гръцкия ПАОК и излиза като титуляр, ще застане пред камерата на националната медия веднага след срещата на тима с Борусия (Дортмунд) в груповата фаза на Лига Европа, от която БНТ излъчва всички най-интересни мачове. Началото на срещата е в 22:05 часа по БНТ 1, а коментатори от стадион „Тумба" в Солун ще бъдат Ивайло Ангелов и Георги Славчев. В 21:05 ч. започва специалното студио с водещ Никола Ибришимов. В студиото зрителите ще видят и част от интервю на Бербатов, заснето по-рано, в което той говори за неочаквано топлото посрещане от страна на новия си тим ПАОК. Ще бъде излъчено интервю и с мениджъра на футболната ни звезда - Емил Данчев. Гости в студиото на Никола Ибришимов ще бъдат футболистът Владимир Манчев и бившият спортен директор и футболист на Локомотив (София) Кристиян Добрев. След края на срещата зрителите ще видят и разговор със старши треньора на ПАОК Игор Тудор. В четвъртък БНТ HD ще направи зрителите съпричастни и на две други срещи от груповата фаза на Лига Европа. Студиото преди мачовете започва в 19:40 часа, а в 20:00 ч. е началото на двубоя Аугсбург - Партизан (Белград). Двама българи играят в сръбския тим - Валери Божинов и Иван Бандаловски. Късният мач по БНТ HD е Селтик - Фенербахче.  

Радан Кънев на 40, със заявка за президент

http://www.vesti.bg/izbori2015/kampania/radan-kynev-na-40-sys-zaiavka-za-prezident-6043171

По думите му трябва да се помисли за общи предварителни избори в дясно през 2016 г., на които ако в ГЕРБ и РБ има течение про-ДПС и обратно - продясно, прозападно и прореформаторско, то това да стане ясно чрез явен сблъсък на идеи между кандидатите

Радан Кънев на 40, със заявка за президент

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/radan-kynev-na-40-sys-zaiavka-za-prezident-6043171

По думите му трябва да се помисли за общи предварителни избори в дясно през 2016 г., на които ако в ГЕРБ и РБ има течение про-ДПС и обратно - продясно, прозападно и прореформаторско, то това да стане ясно чрез явен сблъсък на идеи между кандидатите

Българин блъсна човек в инвалидна количка с камион в Москва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5014670

Гражданин на България, шофьор на камион, е блъснал човек в инвалидна количка в Москва, съобщава ТАСС.
„Снощи в Московское, разположено в Нова Москва, 39-годишен гражданин на България, управлявал камион „МАН“ е блъснал 59-годишен мъж в инвалидна количка, пресичащ пътя на необозначено за преминаване на пешеходци място, предава Фокус.
Гражданин на България, шофьор на камион, е блъснал човек в инвалидна количка в Москва, съобщава ТАСС. „Снощи в Московское, разположено в Нова Москва, 39-годишен гражданин на България, управлявал камион „МАН“ е блъснал 59-годишен мъж в инвалидна количка, пресичащ пътя на необозначено за преминаване на пешеходци място, предава Фокус.

Намериха тяло на дядо в къща във врачанско село

http://pik.bg/намериха-тяло-на-дядо-в-къща-във-врачанско-село-news408423.html

Намериха тяло на дядо в къща във врачанско село

Откриха труп на 71-годишен мъж в село Бутан, област Враца, съобщиха от ОД на МВР-Враца.

Съобщението е получено вчера към 19:45 часа в Районно управление-Козлодуй от кмета на село Бутан, който е заявил, че в къща в селото е намерен мъртъв жител на същото село.

Установено е, че трупът е на лицето Г.Ц. на 71г. Мъжът живеел сам на същия адрес. При огледа са установени разкъсно-контузни рани по тялото.

По случая е започнато досъдебно производство.

Отцепиха движението пред парламента, взривяват изоставен пожарогасител

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5014655

Движението в двете посоки пред парламента е отцепено, съобщи БГНЕС.
Според служител на реда, пожелал анонимност, причината е изоставен пожарогасител, който е решено да бъде взривен. Малко по-късно на мястото пристигнаха сапьори, които отнесоха пожарогасителя.
Народното събрание продължава своята работа. Няма признаци на паника.
Движението в двете посоки пред парламента е отцепено, съобщи БГНЕС. Според служител на реда, пожелал анонимност, причината е изоставен пожарогасител, който е решено да бъде взривен. Малко по-късно на мястото пристигнаха сапьори, които отнесоха пожарогасителя. Народното събрание продължава своята работа. Няма признаци на паника.

Георги Лозанов: Ще съдя двама депутати за подстрекателство заради новините на турски език

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014638

Огромна заблуда е, че СЕМ лицензира медии на турски език. СЕМ лицензира 24-часова програма на български език, в която звучи 3-часова програма на турски език. Това се прави от „Радио България”. Останалите 21 часа – 15 от тях ще звучат с регионалната програма „Радио Кърджали” – с местни новини и предавания.
Огромна заблуда е, че СЕМ лицензира медии на турски език. СЕМ лицензира 24-часова програма на български език, в която звучи 3-часова програма на турски език. Това се прави от „Радио България”. Останалите 21 часа – 15 от тях ще звучат с регионалната програма „Радио Кърджали” – с местни новини и предавания.

MMА боецът, комбинирал алкохол и наркотици, лежи с белезници в неврохирургията в Бургас

http://www.cross.bg/beleznitzi-keri-motokar-1482431.html

/КРОСС/Състоянието на британския MMA-боец, който бе арестуван в Слънчев бряг с пет чифта белезници след среднощен екшън, е стабилно. В бургаската болница на 26-годишния Джон Кери е проведена детоксикираща терапия. От вчера той е контактен, след като е отминал ефектът на комбинацията на наркотици, алкохол и амфетамини, може би и друга дрога, която води до снемане задържащите функции на кората на мозъка, обясни зам.-директорът на лечебното заведение в морския град д-р Светлозар Георгиев пред Нова телевизия. „Имали сме много пациенти под влиянието на различни вещества, но такъв тежък случай отдавна не сме се сблъсквали", коментира той. По думите му употребата на анаболите смущава човешкия организъм и уврежда чернодробните функции и половите хормони. Пациентът няма усложнения. По първоначални данни има само повърхностни рани. "До тази сутрин той е с белезници. Ще се прецени дали да бъде оставен в болницата или да се отведе в полицията", добави д-р Георгиев. мъжът открадна мотокар, излезе с него на главния път Бургас-Варна, наниза с острието на машината две коли и потроши бензиностанция. И всичко това, докато полицаите се опитваха да го арестуват. Историята като от екшън филм започва малко преди полунощ. 26-годишният съименник на американския държавен секретар Джон Кери яхва откраднат мотокар и предизвиква две верижни катастрофиСамо късметът спасил водачите и пътниците в тях. След това ММА боецът влязъл в близката бензиностанция и започнал да троши

Отцепиха движението пред парламента, взривяват изоставен пожарогасител

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014646

Движението в двете посоки пред парламента е отцепено, съобщи БГНЕС.
Според служител на реда, пожелал анонимност, причината е изоставен пожарогасител, който е решено да бъде взривен. Малко по-късно на мястото пристигнаха сапьори, които отнесоха пожарогасителя.
Народното събрание продължава своята работа. Няма признаци на паника.
Движението в двете посоки пред парламента е отцепено, съобщи БГНЕС. Според служител на реда, пожелал анонимност, причината е изоставен пожарогасител, който е решено да бъде взривен. Малко по-късно на мястото пристигнаха сапьори, които отнесоха пожарогасителя. Народното събрание продължава своята работа. Няма признаци на паника.

Георги Лозанов: Ще съдя двама депутати за подстрекателство заради новините на турски език

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5014650

Огромна заблуда е, че СЕМ лицензира медии на турски език. СЕМ лицензира 24-часова програма на български език, в която звучи 3-часова програма на турски език. Това се прави от „Радио България”. Останалите 21 часа – 15 от тях ще звучат с регионалната програма „Радио Кърджали” – с местни новини и предавания.
Огромна заблуда е, че СЕМ лицензира медии на турски език. СЕМ лицензира 24-часова програма на български език, в която звучи 3-часова програма на турски език. Това се прави от „Радио България”. Останалите 21 часа – 15 от тях ще звучат с регионалната програма „Радио Кърджали” – с местни новини и предавания.

Пиян турчин се прави на куче в Спешното на болницата в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014634

Снощи около 2 часа след полунощ за помощ в болницата пристигнал 35-годишен турчин от Бурса, клиент на известно заведение в областния център, struma.com.
Мъртво пиян, мъжът бил придружаван от 3 девойки, които го подпирали от двете страни. При вида на екипите турчинът започнал да лае като куче и да лази, молейки за помощ.
Снощи около 2 часа след полунощ за помощ в болницата пристигнал 35-годишен турчин от Бурса, клиент на известно заведение в областния център, struma.com. Мъртво пиян, мъжът бил придружаван от 3 девойки, които го подпирали от двете страни. При вида на екипите турчинът започнал да лае като куче и да лази, молейки за помощ.

Министър Калфин: Държавата трябва да създава условия, които да насърчават осиновяването на деца

http://pik.bg/министър-калфин-държавата-трябва-да-създава-условия-които-да-насърчават-осиновяването-на-д-news408416.html

Министър Калфин: Държавата трябва да създава условия, които да насърчават осиновяването на деца

"Целият процес по осиновяване, трябва да бъде достатъчно прозрачен и силно подкрепен и от държавата, и от обществото". Това се казва във видеообръщение на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, по повод Националния информационен ден за осиновяването, организиран от Българската Асоциация „Осиновени и Осиновители”, съобщиха от оресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

„Осиновяването е ново начало, което съчетава едновременно отговорност, любов и грижа“, отбелязва в него още министър Калфин. 

България е 54-та в класацията за конкурентоспособност на Световния икономически форум

http://www.cross.bg/bulgariya-konkyrentosposobnost-svetovniya-1482430.html

/КРОСС/България запазва 54-тото си място сред 140 страни в класирането за конкурентоспособност на Световния икономически форум/СИФ/, който представи новия си доклад за глобалната конкурентоспособност. Страната ни изпреварва 6 страни от Европейския съюз - Словения, Унгария, Кипър, Словакия, Хърватска и Гърция и се представя най-добре при оценка на ефективността на икономиката/50-та позиция/, която включва висше образование и квалификация, ефективност на стоковите пазари и на пазара на труда, развитие на финансовите пазари, технологична готовност, информира БНР.  При оценката на институциите, инфраструктурата, макроикономическата стабилност, здравеопазването и началното образование България заема 68-ма позиция, като прави сериозно отстъпление в сравнение с предходната година, когато е била на 59-то място. Назад в класирането е при оценката на иновативността на икономиката. Добрата оценка за технологичната готовност е факторът, който придвижва България напред в последния доклад на Световния икономически форум. Негативни са данните за съдебната система и недостатъчната й независимост, фаворизиране на определени фирми при взимане на правителствени решения, ниско обществено доверие в политиците, липса на прозрачност на правителствените решения, бюрократична тежест. По тези показатели страната ни заема 94-то място. Най-ниско е оценен потенциалът на страната да привлича и задържа талантливи млади хора - едва 133-то място

Кой ще прибере милионите от оградата на границата

http://offnews.bg/news/n_1/n_564784.html

Повече от 48 млн. лв. без провеждането на обществена поръчка ще бъдат платени от правителството по сключените договори за строителството на оградата по границата с Турция. Това показва справка на Министерски съвет, изготвена по искане на OFFNews . Избраните от управителите на областите Бургас, Ямбол и Хасково фирми, ще трябва да построят 82-километрова ограда по границата с Турция заедно с инфраструктурата около нея. Към момента разчетите показват, че новият участък на оградата ще излезе сравнително по-скъпо, отколкото 30-те километра, построени от правителството на Пламен Орешарски . Тогава оградата беше построена от военните за близо 7.5 млн. лв., което прави под 250 хил. лв. на километър. Новата ограда за сега  излиза близо 600 хил. лв. на километър.  През март 2014 г. проверка показа, че за доставка на материалите за оградата е заложена двукратна печалба. Тогава телта се доставяше до фирма, близка до управляващата БСП.  Къде отиват парите днес - нещата не са много по-различни: Най-много пари ще глътне изграждането на участъка в Бургаско . Там сключените договори са за 25 млн. лв. Областният управител  Вълчо Чолаков  (от квотата на РБ, назначен с решение на Министерски съвет от 26 Ноември 2014 г. на мястото на назначения през юни 2013 г. Павел Маринов) е посочил три фирми, с които са сключени договори. Две от фирмите са свързани с " Хидрострой " АД , чийто управител е бившият общински съветник от ГЕРБ във Варна Николай Пашов . Това са  "АБ ИНВЕСТ НН" ЕООД и "Пътстрой Бургас" ЕООД . Първата фирма е спечелила поръчка за 10 млн. лв. за асфалтирането на лот 4 - ж.к. "Славейков", кв. Лозово, кв. Ветрен, кв. Банево и в.з. "Минерални бани" в Бургас. Втората фирма е собственост на "Хидростой". Според публикации на "Капитал" "Хидростой" и свързаната с нея "Инжстройинженеринг" от години печелят всички големи обществени поръчки за извършването на пътни и други инфраструктурни ремонти във Варна. Общината има рамков договор с "Хидрострой" за ремонтни дейности. Освен това "Хидрострой" и "Инжстрой инженеринг" (заедно с "Пътища и мостове") поддържат улиците в четирите района на Варна, чието лошо състояние стана пословично и предизвика серия от протести през зимата на 2010 г.  Третата фирма, която ще строи оградата, е "Булдени" ООД . Нейни собственици са собствениците на софийската фирма "Егида М" ООД - Емил Гоцев и Иван Николов . Според публикация на в. "Банкер" от 22 януари  фирмата е част от обединение "Асара" с управител Момчил Борисов, което печели обществената поръчка за реконструкцията на пристанището в Приморско. В консорциума влизат още две дружества - "Водстрой 98" АД (с 34% участие) и "Билдинг комфорт" ЕООД на Борислав Атанасов.  Три са и фирмите, избрани за строежа на оградата в Хасково . Областният управител Добри Беливанов (настоящ кандидат на ГЕРБ за кмет на Хасково) е подписал договори за близо 11 млн. лв. с фирмите "Транспортно строителство и възстановяване", ЕТ „Металик – Иван Михалов“ и "Геопланпроект". ЕТ „Металик – Иван Михайлов“ е собственост на  Иван Михайлов, който е в тесни бизнес отношения с кумеца на Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев . Двамата са партньори в консорциума " Ти Ви Би ". При мандата на Цветанов като вътрешен министър консорциумът е един от основните дарители на МВР. Другите две фирми, които са ангажирани с оградата са държавни. Управител на "Транспортно строителство и възстановяване" е Валери Василев, който е назначен на поста през 2009 г. от министъра на транспорта Александър Цветков.  Участък от оградата в Ямбол пък ще излезе близо 13 млн. лв. Областният управител Димитър Иванов , който е бивш депутат от ГЕРБ в 42-то Народно събрание, е посочил фирмите ДП "Транспортно строителство и възстановяване" и "Геострой-инженеринг" ЕООД. Втората фирма е собственост на Моньо Тодоров. През май 2012 г. лично премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на нов свинекомплекс и ново фуражно стопанство на фирмата „Геомекс инженеринг” ЕООД в Ямбол, която е собственост на сина на Моньо Тодоров Михаил. Тогава по Програмата за развитие на селските райони на фирмата са дадени над 6 млн. лева. До момента правителството е отпуснало 30 500 000 лв. за строителството на оградата. Предвидено е строежът в Бургаско да продължи 6 месеца. Договорите с фирмите са сключени през август. В Хасково не е поставен краен срок, но е предвидено "при пълно осигуряване на финансирането е възможно изпълнението да стане в най-кратки срокове". Крайният срок за завършване на строежа в Ямбол е 30 април 2016 г. 

От митрополит Кирил през Хърватия до митрополит Николай

http://www.euinside.eu/bg/blog/bulgarias-past-humanism-vs-croatias-contemporary-humanism

Когато не се учим от историята, то тя задължително избира подходящ момент да ни се подиграе. Този момент е сега. Броени дни след като Българската православна църква излезе с кремълскоподобна позиция по бежанската криза, в която християнският хуманизъм остъпва на патриотарския национализъм, хърва ...

Кънев обвини Цветанов и пеевските медии в обща игра срещу РБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_564990.html

На връх 40-ия си рожден ден Радан Кънев обвини председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и медиите, собственост на депутата Делян Пеевски, в обща игра и хвърляне на черен ПР върху Реформаторския блок.  "Опорните точки на Цветанов са същите като тези на пеевските медии", разказа Кънев пред Нова телевизия.  "Проследете публичните изяви. Вижда се общ стил на говорене. Не мога да вадя сега разпечатки от интернет. Но аз съм направил вече своя избор", каза председателят на ДСБ.  Кънев заяви още, че за да направи правилния избор българският избирател към дясно управление, то той ще мине през изборите за местна и президентска власт.  „Ние, Реформаторите, десните в България трябва чрез президентските избори да гарантираме промяна на дясното. Може би трябва да помислим за общи предварителни избори в дясно през 2016 година за излъчване на десен кандидат за президент”, каза Кънев.  „Правителството на България трябва да бъде съхранено, но за да се направи избора към дясно управление, той трябва да мине през местните избори и през президентските избори през следващата година. Може би тогава ще се случи големият сблъсък – реален избор на дясно и дистанциране от АБВ И ДПС или търговски мнозинства в центъра, при които всичко е „под масата”. „Много е труден парламентът, много са трудни мнозинствата, но трябва да решим дали водим или не водим дясна политика, водим ли реформаторска политика или не водим”, заяви той. Той коментира и промените в Конституцията. „След една година управление, в този политически сезон трябва да покажем смелост и избор. Изборът е ще прокараме ли промените в Конституцията, които са плод на много тежък компромис или ще ги подменим”, заяви той Радан Кънев.

Български шофьор на камион блъсна руснак в инвалидна количка в Москва

http://pik.bg/български-шофьор-на-камион-блъсна-руснак-в-инвалидна-количка-в-москва-news408415.html

Български шофьор на камион блъсна руснак в инвалидна количка в Москва

Гражданин на България, шофьор на камион, е блъснал човек в инвалидна количка в Москва, съобщава ТАСС.

„Снощи в Московское, разположено в Нова Москва, 39-годишен гражданин на България, управлявал камион „МАН“ е блъснал 59-годишен мъж в инвалидна количка, пресичащ пътя на необозначено за преминаване на пешеходци място.

В резултат на сблъсъка инвалидът е паднал от количката си на пътното платно, където върху него е връхлетял автомобил „Рено меган“.

Пострадалият е починал на място от получените рани“, заяви началникът на пресслужбата на управлението на руското МВР за Москва Андрей Галиакберов.

Започва „Ръкописът"

http://www.cross.bg/zarev-zhyrito-shtereva-1482429.html

/КРОСС/Тази вечер започва риалити шоуто за писатели на БНТ „Ръкописът". 72-мата участника са на възраст между 18 и 78 години. Те са с различни професии. Сред тях има както продавачи, така и свещеник. Техните книги не са романи, а ръкописи, върху които може да се работи, уточни в ефира на БНТ един от членовете на журито Владимир Зарев, автор на 10 романа и общо 18 книги. За него форматът ще бъде духовно приключение. Владимир Зарев, заедно с останалите членове на журито, са изчели 210 опита за романи. Такава бройка се пишат в една национална литература за 10 - 15 години, посочи Зарев. Най-тежкото беше да изчетем толкова много опити за литература. Тези, които ни харесаха, продължиха напред, каза от своя страна Ваня Щерева, която също е част журито в „Ръкописа". Зарев и Щерева работят в екип заедно с Георги Тенев (ментор на участниците), Милко Лазаров (режисьор на формата), Красимир Иванов (адаптация на оригиналния италиански формат), Севда Шишманова (продуцент) и Милена Цветанска (част от сценарния екип). От общо 200 участници от България и чужбина, които са изпратили романите си в „Ръкописът", са останали 120. 72-ма ще се появят на екран. За втората фаза ще останат 12. Кои обаче ще бъдат писателите в журито, което ще оценява качествата на претендентите в самото шоу, все още не е ясно. Зрителите ще разберат как „се сготвя" една книга, каза издателят Константин Йорданов

Цитат на деня: Медиите на Пеевски са перверзен коректив на правителството

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/09/30/2618833_citat_na_denia_mediite_na_peevski_sa_perverzen/?ref=rss


"Медиите на Пеевски действат като перверзен коректив на правителството - подкрепят една част от него, ГЕРБ, и с най-долни мерки действат срещу друга."

Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев пред Нова телевизия в коментар за местните избори.

Според Кънев, медиите на ДПС дословно повтаряли опорните точки в думите на Цветан Цветанов, шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, като например да наричат кандидатите на реформаторите "независими", за да не им се...

България остава на 54-то място по конкурентоспособност в света

http://www.mediapool.bg/bulgaria-ostava-na-54-to-myasto-po-konkurentosposobnost-v-sveta-news239808.html

България остава на 54-то място по конкурентноспособност в света, сочи годишният доклад на Световния икономически форум за глобалната конкурентоспособност, цитиран от БТА. Данните в доклада отразяват резултатите за миналата година. Индексът на България е 4.32 при максимална стойност 7. Експертите посочват, че в периода от 2011 г. до 2014 г. България е прогресирала бързо. През 2011 г. тя е била на 74-то място в общата класация, докато през 2014 г. вече е на 54-то място. Непосредствено преди България в класацията е Румъния. През миналата година Румъния е успяла да дръпне доста, защото бележи ръст от 59-то до 53-то място. България все пак изпреварва няколко други страни от ЕС – Словения, Унгария, Кипър, Словакия, Хърватия и Гърция. България има най-добри позиции при показателите за ефективност на икономиката, който включва висше образование и квалификация, ефективност на стоковите пазари, ефективност на пазара на труда, развитие на финансовите пазари, технологична готовност и размер на пазара. Страната отбелязва отстъпление в показателя “Базисни предпоставки“ за конкурентноспособност. Той включва ефективност на институциите, инфраструктура, макроикономическа стабилност, здравеопазване и начално образование, позицията на България. Там страната е 68-ма, докато през 2013 година е била на 59-то място. България остава назад в класирането за иновативност на икономиката с фактори иновации и зрелост на бизнеса. Тук обаче има значително придвижване напред в сравнение с показателите през миналата година - от 106-то до 94-то място. Факторът, който придвижва България напред в последния доклад, е добрата оценка за технологичната готовност. През миналата година страната е била на 41-во място, докато сега тя преминава на 38-мо място. Тук са включени няколко количествени индикатора, които имат много добри стойности. Това са индивидуални интернет потребители (55.5% от населението), брой абонати на широколентов интернет (20.7% и 44-то място в класацията), висока скорост на интернет, брой мобилни абонати (66% от населението и 35-то място). Данните в доклада отразяват и сравнително добрите позиции, свързани с макроикономическата стабилност, но все пак страната ни отстъпва назад - от 36-то до 53-то място. През настоящата година има подобрение на някои макроикономически показатели, което вероятно ще даде по-благоприятно отражение в следващия доклад, посочват от Центъра за икономическо развитие. Сравнително добрите позиции са свързани с държавния дълг като процент от БВП - 26.9 на сто и 27-мо място, нисък бюджетен дефицит, ниво на националните спестявания (21.6% от БВП), ниска инфлация и други. Тревожни обаче остават резултатите за институциите, посочват анализаторите.Това е областта, в която България традиционно показва слаби оценки, но все пак се придвижва от 112-то на 107-мо място. Много негативни са данните за съдебната система и недостатъчната й независимост -116-то място. Друг проблем е фаворизиране на определени фирми при взимане на правителствени решения - 122-ро място, ниско обществено доверие в политиците - 110-та позиция, липса на прозрачност на правителствените решения - 120-то място, бюрократична тежест - 94-то място, сочат данните в доклада. България отстъпва по фактора пазар на труда. Съществуват проблеми, свързани с безработицата, ниска производителност на труда, сериозно подценяване на професионалния мениджмънт, липса на сътрудничество между работодатели и служители. Отново най-ниско оценен е потенциалът на страната да привлича и задържа талантливи млади хора. По този показател България е на 133-то място. Оценката за използване на професионален мениджмънт ни поставя на 118-та позиция. Високо се оценява участието на жените в работната сила, където България заема 34-та позиция. Ниско оценени остават фирмените политики за обучение и квалификация на персонала, липсата на ефективни маркетингови стратегии, отсъствието на желание за делегиране на права на подчинените. Отново най-конкурентоспособна в света е Швейцария. След нея се нареждат Сингапур, САЩ, Германия и Холандия. В първата десетка са още Япония, Хонконг, Финландия, Швеция и Великобритания.

Сигнал за бомба спря движението около Народното събрание

http://www.cross.bg/signal-za-bomba-sprya-dvizhenieto-okolo-narodnoto-subranie-1482428.html

/КРОСС/Движението около сградата на парламента беше временно спряно заради сигнал за бомба. Предполагаемото взривно устройство се оказа пожарогасител, оставен в близост до паметника на Цар Освободител. След 9.30 ч. превозните средства вече бяха пускани да минават по улиците в района.  

Правителството предлага и чужди самолети да охраняват на въздушното ни пространство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014624

Правителството официално предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното пространство на България. Това става ясно от предложенията за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, които са обявени за обществено обсъждане във вторник вечер, пише БГНЕС.
Със законодателната промяна,
Правителството официално предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното пространство на България. Това става ясно от предложенията за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, които са обявени за обществено обсъждане във вторник вечер, пише БГНЕС. Със законодателната промяна,

Арсенал пред шокиращо отпадане от Шампионската лига още наесен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5014625

Eдин от фаворитите в Шампионската лига Арсенал допусна за втори пореден път неприятна изненада от началото на груповата фаза на турнира. "Топчиите" преследваха задължителен успех у дома след резила в Загреб и загубата с 1:2 от местния Динамо, но получиха нов звучен шамар.
"Артилеристите" паднаха с 2:3 от гръцкия първенец Олимпиакос и ако не вземат
Eдин от фаворитите в Шампионската лига Арсенал допусна за втори пореден път неприятна изненада от началото на груповата фаза на турнира. "Топчиите" преследваха задължителен успех у дома след резила в Загреб и загубата с 1:2 от местния Динамо, но получиха нов звучен шамар. "Артилеристите" паднаха с 2:3 от гръцкия първенец Олимпиакос и ако не вземат

Правителството предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното ни пространство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5014632

Правителството официално предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното пространство на България. Това става ясно от предложенията за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, които са обявени за обществено обсъждане във вторник вечер, пише БГНЕС.
Със законодателната промяна,
Правителството официално предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното пространство на България. Това става ясно от предложенията за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, които са обявени за обществено обсъждане във вторник вечер, пише БГНЕС. Със законодателната промяна,

Правителството официално предлага чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство

http://pik.bg/правителството-официално-предлага-чужди-самолети-да-охраняват-въздушното-ни-пространство-news408411.html

Правителството официално предлага чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство

Правителството официално предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното пространство на България. Това става ясно от предложенията за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, които са обявени за обществено обсъждане във вторник вечер.

Със законодателната промяна, която трябва да бъде гласувана и от Народното събрание, ще се позволи в охраната на българското въздушно пространство да участват самолети от държавите-членки на НАТО. С промяната се разрешава и употребата на оръжие, ако самолети на трети страни навлязат във въздушното пространство на България. Мотивите към поправките са подписани лично от премиера Бойко Борисов.

“На Срещата на върха в Уелс държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса (проведена през септември 2014 г. - бел.ред) отправят препоръка, препотвърдена от министрите на отбраната от срещата им в Брюксел през февруари 2015 г., за необходимостта от провеждане на съвместна мисия за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО, в това число и на България. С проекта на закон се създава нарочна законова уредба, по силата на която част от дейността на въоръжените сили, по-специално осъществяването на задачи по Air Policing от страна на военновъздушните сили, ще може да се извършва съвместно със сили и средства и на съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор”, гласят част от мотивите, с които правителството предлага промяната в ЗОВСРБ.

Нещо повече предлага се и изменение в уредбата, свързана с употребата на оръжие и бойни средства, в случаите когато това се налага при осъществяването на съвместните дейности по защита на българското въздушно пространство. “Промените са продиктувани от необходимостта да се създаде законова рамка, която да даде достатъчни гаранции, че задачите ще бъдат изпълнени в цялост и при отчитане на националните интереси. Това включва и хипотезите, изискващи употреба на оръжие и бойни средства, когато с оглед на конкретната обстановка е невъзможно съответното въздухоплавателно средство да бъде принудено да кацне на определено летище”, гласят мотивите подписани от Борисов. Ако промяната бъде приета, то при бъдещи случаи като този от 7 септември т.г., когато руски самолет Ил-62 премина през българското въздушно пространство, самолетите на НАТО ще имат право да отправят предупреждение и дори да открият стрелба срещу нарушителя на въздушното пространство.

Нещо повече правителството предлага игнориране на парламента що се отнася до осигуряване охраната на българското въздушно пространство и суспендирането на Закона за преминаване през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили. “Възможностите за реализиране на съвместни действия по охрана на въздушното пространство, предмет на проектозакона, ще се извършват при условията на международен договор или при решение на Министерския съвет”, се посочва в мотивите, подписани от премиера Бойко Борисов. 

Изненадващо! Преслава напуска къщата на "ВИП Брадър"

http://petel.bg/Iznenadvashho--Preslava-napuska-kashhata-na-VIP-Bradar__128797

Снимка: Булфото Ексклузивно, часове преди поредното издание тази вечер на „ВИП Брадър“, стана ясно, че една от звездите в предаването...

Най-богатите американци - по-богати от всякога

http://petel.bg/Nay-bogatite-amerikantsi---po-bogati-ot-vsyakoga__128784

Най-богатите 400 американци са по-богати от всякога - с рекордно богатство в размер на 234 милиарда долара, което е с 50 милиарда повече в...

Радан се размечта за единна дясна кандидатура за президент

http://www.bnews.bg/article-142069

Търпим удари в гърба от Цветан Цветанов, излизането на РБ от управлението би било признак на истинска криза, оплака се лидерът на ДСБ.

Енергото е готово за дъжд и сняг, увери министър

http://www.moreto.net/novini.php?n=302503

ЕРП-тата са готови да посрещнат дъжда и снега тази зима. Според енергийния министър Теменужка Петкова подготовката е добра и са взети мерки, така че да не се повтори бедствената ситуация от края на тази зима. Хиляди домакинствата останаха без ток за близо две седмици в Родопите, след като тежкият сняг и обледяванията прекъснаха кабели и счупиха електрически стълбове.

Десните сили да имат общ кандидат за президент, предложи Радан Кънев (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/30/2618807_desnite_sili_da_imat_obsht_kandidat_za_prezident/?ref=rss


Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев лансира идеята за предварителни избори за общ кандидат за президент на десните сили в България.

"Десните в България трябва чрез президентските избори да гарантираме промяна на дясното. Може би трябва да помислим за общи предварителни избори в дясно през 2016 г. за излъчване на десен кандидат за президент", заяви той пред Нова телевизия.

На подобни предварителни избори ще могат да се решат различията между членовете на ГЕРБ и Реформаторския блок за подкрепата на ДПС, смята Кънев.

"За да се направи избора към дясно управление, той трябва да мине през местните избори и през президентските избори през следващата година. Може би тогава ще се случи големият сблъсък – реален избор на дясно и дистанциране от АБВ и ДПС  или търговски мнозинства в центъра, при които всичко е "под масата", коментира Кънев.

Вариант да се върви към един десен, про-западен, европейски път за България без Реформаторския блок няма, заяви той.

Покрай местните избори се провежда координирана и целенасочена атака срещу кандидатите на Реформаторския блок от страна на ГЕРБ и ДПС, заяви той.

Кънев даде за пример личната атака на Цветан Цветанов срещу Чавдар Трифонов, кандидат за кмет на Реформаторския блок във Варна. Според него Цветанов и медиите на Пеевски използват и една и съща риторика - като например да наричат кандидатите на реформаторите "независими", за да не им се приписва тяхната победа.

"Медиите на Пеевски действат като перверзен коректив на правителството - подкрепят една част от него, ГЕРБ, и с най-долни мерки действат срещу друга", заяви Кънев и добави, че в момент, когато Реформаторският блок понасял негативите от най-тежките реформи, като здравеопазване и антикорупция, ГЕРБ и ДПС ги "удряли в гърба".

"Има дълбока неяснота в нашите избиратели доколко управлението е реформаторско и дясно или продължава стария задкулисен начин на управление. Равносметката ми за тази година е че и двете неща се случват. В  България промените вървят много трудно и силите, които дърпат страната назад много силно се олицетворяват от Делян Пеевски, но и от други."

Според Кънев има два начина как да се взимат големите политически решения в страната - единият вариант е между ГЕРБ и Реформаторския блок, заедно с по-малките коалиционни партньори. "Но винаги има и вариант ГЕРБ - ДПС."

Кънев защити кадровата политика на блока в различните комисии и правителството и добави, че тя е изградена върху идеята за личности, а не за постове. Като пример даде решението на Реформаторския блок да не издига кандидати за Комисията за защита на конкуренцията(КЗК), която трябва да бъде избрана в най-скоро време. Според Кънев политиците не трябва да се месят в тази комисия, тъй като тя се заминава с изключително важни теми - монополите и обществените поръчки."Не може в една развита държава КЗК да бъде определяна с някакви договорки, трябва да предложим личности, които да бъдат подложени на тест, преди да бъдат избрани", добави той.

Пак проблеми с кворума, депутатите се събраха от втория опит

http://offnews.bg/news/n_1/n_564977.html

Депутатите отново имаха проблеми със събирането на кворума. При първия опит те успяха да съберат само 117 от нужните 121, за да започне заседанието. На втория опит, който беше 10 минути по-късно, успяха да се съберат 129 народни представители. Така заседанието започна с разглеждането на второ четене на закона за образованието. Проблеми с кворума имаше при вчерашното извънредно заседание, което продължи малко повече от час. Тогава на три пъти започването на заседанието се провали, а от БСП и ДПС отказаха да се регистрират. След това председателят на Народното събрание Цецка Цачева свика два председателски съвета почти един след друг. Последва четвърти опит за регистрация, при който депутатите от управляващата коалиция успяха да съберат кворум. След около час и половина заседание обаче от БСП поискаха поименна проверка и стана ясно, че отново няма кворум. 

Гуардиола похвали Коща и Коман след силния мач с "Динамо" (Загреб)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/30/2618813_guardiola_pohvali_koshta_i_koman_sled_silniia_mach_s/?ref=rss


Треньорът на "Байерн" Хосеп Гуардиола остана доволен от играта на Дъглас Коща и Кингсли Коман в мача с "Динамо" (Загреб). Баварците победиха с 5:0 в Мюнхен в среща от груповата фаза на Шампионската лига.

Три гола вкара Роберт Левандовски и също заслужи похвалите на испанския специалист.

"Не им позволихме да правят никакви контраатаки. С Коман и Коща играта ни е още по-добра и гъвкава и можем да използваме цялото пространство по терена", заяви Гуардиола.

Според...

Австрия заплаши да брани границите си със сила

http://www.mediapool.bg/avstriya-zaplashi-da-brani-granitsite-si-sas-sila-news239807.html

Австрийските власти обявиха, че са готови да бранят границите си и със сила, ако Германия затвори вратата пред бежанците. Това предупреди австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер., цитирана от БГНЕС. Тя отказа да коментира информациите, че Германия възнамерява да спре да приема на своя територия извънредните влакове идващи от Австрия, защото това е било в "интерес на трафикантите на хора".  Йохана Микл-Лайтнер призова за намиране на европейско решение на бежанската криза. "Трябва да сме наясно, че ако няма международно решение, остават само две възможности - да продължим по същия начин както досега или да въведем по-строг контрол по границите, което означава и използването на сила", каза още тя. "Ако се стигне до струпване на бежанци по границите тогава остава само едно единствено решение - пълно затваряне на границите", предупреди Йохана Микл-Лайтнер. "Всички големи играчи в световната политика трябва да участват в решаването на този проблем, "не е честно само Европа да носи това бреме", каза по същото време външният министър на Унгария Петер Сиярто. Той призова също за създаване на общи европейски сили за опазване на гръцките граници, за да се овладее влизането на мигранти в Европа. Той отбеляза, че тази година Унгария вече е посрещнала 275 000 мигранти и каза, че се очаква броят им да се удвои до края на годината, тъй като с наближаването на зимата трафикантите минават към сухопътни маршрути.

Депутатите все пак събраха кворум след успешна втора регистрация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014606

Депутатите успяха да съберат кворум след успешна втора регистрация и започват работа, съобщи „Фокус”.
В пленарна зала се регистрираха 129 народни представители от необходими 121. При първата регистрация в пленарна зала бяха 117 депутати.
Предстои да бъде гласувана седмичната програма на Народното събрание.
Депутатите успяха да съберат кворум след успешна втора регистрация и започват работа, съобщи „Фокус”. В пленарна зала се регистрираха 129 народни представители от необходими 121. При първата регистрация в пленарна зала бяха 117 депутати. Предстои да бъде гласувана седмичната програма на Народното събрание.

Депутатите успяха да съберат кворум след успешна втора регистрация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5014612

Депутатите успяха да съберат кворум след успешна втора регистрация и започват работа, съобщи „Фокус”.
В пленарна зала се регистрираха 129 народни представители от необходими 121. При първата регистрация в пленарна зала бяха 117 депутати.
Предстои да бъде гласувана седмичната програма на Народното събрание.
Депутатите успяха да съберат кворум след успешна втора регистрация и започват работа, съобщи „Фокус”. В пленарна зала се регистрираха 129 народни представители от необходими 121. При първата регистрация в пленарна зала бяха 117 депутати. Предстои да бъде гласувана седмичната програма на Народното събрание.

Емил Джасим: Ще продължа да използвам с учениците смартфони в час

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/09/30/2618825_emil_djasim_shte_produlja_da_izpolzvam_s_uchenicite/?ref=rss


Смартфонът повече помага, отколкото пречи на учебния процес. Така мисли Емил Джасим, учител по история и програмен директор на Центъра за образователни инициативи. Забраната на телефони в час стана факт с приетите текстове от новия закон за училищното образование.

"Учителят може да модерира едно научно търсене, основано на ресурси в интернет. Той дава много големи възможности, въпросът е как ги използваме", каза Джасим пред БНТ обясни, че всеки час с учениците му търсят в мрежата...

Унгария предлага световни квоти за бежанците

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/30/2618822_ungariia_predlaga_svetovni_kvoti_za_bejancite/?ref=rss


Унгария предложи да бъдат въведени световни квоти за приемане на бежанци и призова Европейския съюз да поеме финансирането на бежанските лагери в Йордания, Турция и Ливан, предаде БТА.

Унгарският външен министър Петер Сиярто, чието правителство бе критикувано за политиката му към бежанците, пристигащи с Европа, каза пред журналисти, че на утрешната среща за миграцията, организирана в ООН, той ще препоръча да се установят световни квоти за бежанците.

Всички големи играчи в...

Тръгна четвъртият мобилен оператор

http://www.cross.bg/telekom-maks-internet-1482427.html

/КРОСС/ Пет стотинки на минута разговор с всички фиксирани и мобилни мрежи в страната, 10 стотинки на минута в роуминг в Европа, отчитане на всяка секунда, само предплатен вариант на услугата, и всичко това - през интернет, чрез мобилно приложение. Това като цяло са параметрите на офертата от дълго чакания на българския пазар четвърти мобилен оператор. От двете лицензирани да бъдат алтернатива на трите телекома компании - "Макс телеком" и "Булсатком", първа "Макс телеком" успя да стигне до търговски старт. От вторник, 29 септември, операторът предлага освен мобилния интернет, който имаше и досега, и мобилен пренос на глас през приложение, достъпно при наличието на интернет връзка.На пръв поглед стъпката не е революционна, доколкото и досега абонатите на мобилните оператори можеха да говорят през приложения, като Viber например. Разлика обаче има и тя е съществена - за пръв път клиент, който не желае да ползва нито "Мобилтел", нито "Теленор", нито БТК, може да се откаже от тях и да премине към "Макс телеком". Което с останалите налични и до момента приложения нямаше как да стане.Засега услугата не е достъпна за 100% от хората, но допълнителната конкуренция на пазара е факт. Що се отнася до "Макс телеком", дали той ще оцелее в конкуренцията на трите утвърдени оператора е въпрос на пари и търговска политика, пише "Капитал"

4.1 по Рихтер разлюля Вранча

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014598

В района на Вранча, в съседна Румъния, бе регистрирано земетресение с магнитуд 4.1 по скалата на Рихтер.
Eпицентърът на труса е бил на 121 км дълбочина, уточняват от Националния институт по геофизика в Букурещ, цитирани от БГНЕС. Няма данни за разрушения и пострадали. Трусът стана в 18.43 часа.
Вранча още пази спомени за Врачанското земетресение
В района на Вранча, в съседна Румъния, бе регистрирано земетресение с магнитуд 4.1 по скалата на Рихтер. Eпицентърът на труса е бил на 121 км дълбочина, уточняват от Националния институт по геофизика в Букурещ, цитирани от БГНЕС. Няма данни за разрушения и пострадали. Трусът стана в 18.43 часа. Вранча още пази спомени за Врачанското земетресение

4.1 по Рихтер разлюля Вранча

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5014603

В района на Вранча, в съседна Румъния, бе регистрирано земетресение с магнитуд 4.1 по скалата на Рихтер.
Eпицентърът на труса е бил на 121 км дълбочина, уточняват от Националния институт по геофизика в Букурещ, цитирани от БГНЕС. Няма данни за разрушения и пострадали. Трусът стана в 18.43 часа.
Вранча още пази спомени за Вранчанското земетресение
В района на Вранча, в съседна Румъния, бе регистрирано земетресение с магнитуд 4.1 по скалата на Рихтер. Eпицентърът на труса е бил на 121 км дълбочина, уточняват от Националния институт по геофизика в Букурещ, цитирани от БГНЕС. Няма данни за разрушения и пострадали. Трусът стана в 18.43 часа. Вранча още пази спомени за Вранчанското земетресение

Утре тестват сирените за оповестяване във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302557

Във връзка с провеждане на техническа профилактика на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението, на 1 октомври ще се проведе тест на системата във Варна. Това съобщиха за Moreto.net от МВР. От 13:00 часа ще започне поетапна проверка, като по време на профилактиката всяка сирена ще бъде просвирена.

Ген. Киров: С 4,7 млн. лв. привличахме агенти на високо ниво, не са присвоени

http://frognews.bg/news_98596/Gen-Kirov-S-4-7-mln-lv-privlichahme-agenti-na-visoko-nivo-ne-sa-prisvoeni/

Разполагам с много точна информация защо има дело срещу мен – твърдя, че средствата, за които бях осъден, не са присвоени, а са изразходвани за специални операции. Това са пари, използвани за привличане на кадри на високо ниво, за операции като спасението на българските медици в Либия, на падналите пилоти в Судан, подчерта Киров.

Инджова: У нас се води кампания за управление страха на хората

http://www.cross.bg/indzhova-evropa-reneta-1482426.html

/КРОСС/У нас е тръгнала кампания за управление страха на хората. Институциите това правят - всяват страх и този страх ще ни накара да загубим и последното, което имаме. Това заяви пред бТВ бившият министър-председател на България Ренета Инджова. Цяло лято оплаквахме съдбата на Гърция, сега се притесняваме за Европа, не можем като щрауси безкрайно да си затваряме очите, коментира Инджова. Според нея, проблемът с ромите се прикрива, а ако не се прикрива, той досега е щяло да бъде решен. Щом Европа от 4 години знае, че има война близо до територията й, какво беше направено досега, къде са плановете и вариантите при развитие на този световен конфликт, пита Ренета Инджова. По думите й Европа е бюрократизирана до степен, в която не желае нищо ново да се получи. Чисто териториално в България има място за бежанците, смята Инджова, но страната ни не е готова да извършва социализация. „Тя не го прави със собственото си население - при кризи и бедствия. Няма ги институциите, които получават пари за това, които в такива случаи спасяват живот". Затова ние не желаем нови социални проекти, каза Инджова. Съвременният свят се управлява трудно. Сега изповядваме краха на една либерална философия, която търси индивидуално спасение за всеки. Тези, които се борят с тероризма трябва да работят, допълни Инджова.  

Черно море гостува на Дунав за контрола

http://petel.bg/CHerno-more-gostuva-na-Dunav-za-kontrola__128791

Черно море ще изиграе контролен мач с Дунав в паузата на първенството, научи petel.bg. Двата отбора се договориха да се срещнат на 10 октомври...

Над 1 млн евро струва ремонта на всеки български изтребител МиГ-29!

http://petel.bg/Nad-1-mln-evro-struva-remonta-na-vseki-balgarski-iztrebitel-MiG-29-__128794

Снимка: Булфото Ръководството на руската самолетостроителна корпорация "МиГ" официално е уведомило властите в България, че не може...

Много удобно място за паркиране се отвори на Севастопол във Варна

http://petel.bg/Mnogo-udobno-myasto-za-parkirane-se-otvori-na-Sevastopol-vav-Varna__128795

Наш читател изпрати поредната снимка, която показва, че напоследък Севастопол се е превърнал в безплатен паркинг в центъра на Варна....

Порошенко: Европейският съюз не може да оцелее без Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-suyuz-poroshenko-1482425.html

/КРОСС/ Европейският съюз не може да оцелее без Украйна, която трябва да стане член на ЕС, независимо от това дали европейците са готови или не, убеден е украинският президент Петро Порошенко, цитиран от РИА Новости. „Няма значение, дали европейската нация е готова да приеме Украйна или не. Настоявам на това, че Европейският съюз не може да оцелее без Украйна. Демократична Украйна трябва да бъде част от ЕС. Аз съм достатъчно оптимистичен за това, че мечтата ми ще се сбъдне“, каза Порошенко в речта си пред Колумбийския университет в Ню Йорк. Преди това украинският президент се оплака от висока температура, но заяви, че смята за възможно да пренебрегне здравето си „заради срещата си с бъдещите световни лидери“.

Лукашенко: Беларус няма да се откаже от традиционното семейство под чужд натиск

http://www.cross.bg/semeiistvo-traditzionnoto-lykashenko-1482424.html

/КРОСС/ Беларус няма да се примирява с налагането на чужди ценности и възнамерява да съхрани своите, в това число и традиционното семейство, заяви белоруският президент Александър Лукашенко от трибуната на Общото събрание на ООН, предаде РИА Новости. „Предизвикват безпокойство процесите на разрушаване на традиционното семейство. Особено не ни харесва, когато ни натрапват определени отстъпления от моралните норми и разни социални иновации в качеството на естествени”, каза той. Според Лукашенко, неговата страна прави всичко възможно внуците и правнуците й да пренесат „славните традиции”, духовност и моралните ценности на своите прадеди. „Беларус през последните 20 г. отделя главното внимание на укрепване на традиционното семейство и самореализация на младежта”, заяви президентът.

Смях в Спешното в Благоевград! Фиркан турчин се прави на куче, лае и лази пред очите на три засукани придружителки

http://pik.bg/смях-в-спешното-в-благоевград-фиркан-турчин-се-прави-на-куче-лае-и-лази-пред-очите-на-три--news408403.html

Смях в Спешното в Благоевград! Фиркан турчин се прави на куче, лае и лази пред очите на три засукани придружителки

Много е напрегнато ежедневието на Спешните медици в Благоевград, но понякога има и пациенти, които искрено ги забавляват. Снощи около 2 часа след полунощ за помощ пристигнал 35-годишен турчин от Бурса, клиент на известно заведение в областния център.

Мъртво пиян, мъжът бил придружаван от 3 знойни девойки, които услужливо го подпирали от двете страни. При вида на екипите турчинът започнал неистово да лае като куче и да лази, молейки помощ. Ако някое от момичетата направи опит да го укроти, "кучето" изплезвало език и започвало да плюе.

Наложило се дежурните да употребят малко сила, за да укротят лаещия турчин и да му помогнат да излезе от ролята на куче. Тази сутрин екипите в Спешно отделение се поздравяваха за добро утро с кучешки лай, така за късмет и леко дежурство, съобщава „Струма”.

Предварителни избори за общ десен кандидат-президент предлага Радан Кънев

http://news.ibox.bg/news/id_60984297

Така може да се гарантира и докаже прозападно, реформаторско и истински дясно управление. „Не през предсрочни избори, а през президентски", поясни реформаторът. След една година управление трябва да излъчим смелост и избор, категоричен е Радан Кънев.

Пътната агенция представя приложение за следене на трафика в реално време

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/09/30/2618817_putnata_agenciia_predstavia_prilojenie_za_sledene_na/?ref=rss


В Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде представена система, която ще ни информира за движението на автомобили по всички републикански пътища, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Електронната система ще обедини работата на всички пътни управления и ще позволява да се следи актуална информация за трафика по републиканската пътна мрежа в реално време.

Софтуерът ще бъде напълно безплатен и ще може да се ползва като...

Миналото наднича зад кандидатите за кмет на Варна

http://web.barometar.net/81878/

В сложни политически взаимоотношения са преплетени кандидатите за кмет на Варна. Повечето от преплетките са в миналото и то неумолимо наднича зад кандидатите и ще определя поведението им по време на предизборната кампания. Данаил Папазов и Анелия Клисарова бяха колеги в правителството на Пламен Орешарски. Едва ли някой очаква двамата бивши министри да се нападат […]

Бургаската болница: Никога не сме имали такъв пациент

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/burgaskata-bolnica-nikoga-ne-sme-imali-takyv-pacient-6043170

Състоянието на британския ММА борец хулиган след проведената детоксикираща терапия е стабилно и едва от вчера вечерта с него вече се влиза в контакт

ММА боецът от "Слънчев бряг" вече е дошъл на себе си

http://offnews.bg/news/n_1/n_564978.html

Вилненият в Слънчев бряг ММА боец в понеделник вечерта, е съзнание и стабилно състояние. Това каза пред Нова телевизия зам.-директорът на Бургаската болница д-р Светлозар Георгиев. Британецът Джон Кери потроши два автомобила, би полицаи и бутна рафтове с алкохол в бензиностанция.  По думите на д-р Георгиев ефектът от "комбинацията на наркотици, алкохол и амфетамини, може би и друга дрога" е отминала. Състоянието на британеца е довело до "снемане задържащите функции на кората на мозъка", което е отключило и агресивното му поведение. "Тогава човек проявява неочаквана сила. това е много здрав и трениран борец. Имали сме много пациенти под влиянието на различни веества, но такъв тежък случай отдавна не сме се сблъсквали", коментира д-р Георгиев. По думите му употребата на анаболите смущават човешкия организъм и увреждат чернодробните функции и смущават половите хормони. "Пациентът е в отделението. Няма данни за усложнения. По първоначални данни има само повърхностни рани. До тази сутрин той е с белезници. Ще се прецени дали да бъде оставен в болницата или да се отведе в полицията", добави д-р Георгиев. Пет чифта белезници бяха нужни на полицаите, за да озаптят британския боец, който подлуди "Слънчев бряг". Късно вечерта в понеделник мъжът открадна мотокар, излезе с него на главния път Бургас-Варна, наниза с острието на машината две коли и потроши бензиностанция. И всичко това, докато полицаите се опитваха да го арестуват. Историята, като от екшън филм, започва малко преди полунощ. 26-годишният съименник на американския държавен секретар Джон Кери яхва откраднат мотокар и предизвиква две верижни катастрофи. Само късметът спасил водачите и пътниците в тях. Джон Кери все още се намира в Бургаската болница. Според описанието на лекарите по неврохирургия, това е човак с атлетична фигура. Във вторник до късно е буйствал, но след като се е успокоил, е успял да разкаже къде е настанен, как е пристигнал и как е станал инцидента.

Радан Кънев: РБ трябва излъчи свой кандидат за президентските избори догодина

http://www.cross.bg/izbori-prezidentskite-vodim-1482423.html

/КРОСС/Реформаторският блок трябва излъчи свой кандидат за президентските избори следващата година, убеден е съпредседателят на дясната коалиция Радан Кънев.  „Ние, Реформаторите, десните в България трябва чрез президентските избори да гарантираме промяна на дясното. Може би трябва да помислим за общи предварителни избори в дясно през 2016 година за излъчване на десен кандидат за президент", заяви той в студиото на Нова тв. „Правителството на България трябва да бъде съхранено, но за да се направи избора към дясно управление, той трябва да мине през местните избори и през президентските избори през следващата година. Може би тогава ще се случи големият сблъсък - реален избор на дясно и дистанциране от АБВ И ДПС или търговски мнозинства в центъра, при които всичко е „под масата". „Много е труден парламентът, много са трудни мнозинствата, но трябва да решим дали водим или не водим дясна политика, водим ли реформаторска политика или не водим", заяви той. Той коментира и промените в Конституцията. „След една година управление, в този политически сезон трябва да покажем смелост и избор. Изборът е ще прокараме ли промените в Конституцията, които са плод на много тежък компромис или ще ги подменим", заяви Кънев.

Осъждан за купуване на гласове се озова в листата на РБ в Стара Загора

http://www.mediapool.bg/osazhdan-za-kupuvane-na-glasove-se-ozova-v-listata-na-rb-v-stara-zagora-news239806.html

Осъденият за купуване на гласове в полза на ДПС Юсни Ибрям се оказа в листата за общински съветници на Реформаторския блок в Стара Загора, съобщава сайтът “Топ новини“. Той  е попаднал там след номинация на Народна партия “Свобода и достойнство“ на Корман Исмаилов. Юсни Ибрям е на неизбираемото 26-то място в листата на Реформаторския блок. И в момента той е общински съветник в Стара Загора, след като е бил избран от листата на ДПС. Ибрям е бивш председател на общинската структура на ДПС в града. Той бе осъден за купуването на гласове на предсрочните парламентарни избори през май 2013 г. Ибрям се е признал за виновен пред съда, че е дал по 44 лв. на 9 души от старозагорското с. Хан Аспарухово да си извадят лични карти при условие, че гласуват за ДПС. Присъдата от 8 месеца пробация след  сключено споразумение. . "Признах се за виновен, защото сме на власт. ДПС и "Атака" сме на власт. Не съм виновен, но ако ме бяха оправдали, всички щяха да кажат, че е заради това, че сме на власт", оправда се Ибрям след решението на съда през септември 2013 г. След този случай той напуска ДПС, но не и общинския съвет в града. Водач на листата на ДПС в Стара Загора на изборите през 2013 г. е Делян Пеевски. Депутатът от "Движение България на гражданите" Димитър Танев настоява Юсни Ибрям сам да се оттегли от листата на реформаторите, защото срокът за оттегляне от страна на ръководството на коалицията е изтекъл.

Започна общественото обсъждане на нов план за управление на Природен парк "Витоша"

http://www.cross.bg/park-ypravlenie-vitosha-1482458.html

/КРОСС/Настоящето и бъдещето на Витоша се решава днес. Започна официалното обсъждане на проекта за нов план за управление на природен парк "Витоша". Става дума за най-стария парк на Балканите. Осемдесет години сме успели да опазим дивата природа на планината, каза пред БНР Катерина Раковска - експерт в българския офис за дива природа WWF България. В предписателната част на плана виждаме в много съществената част, свързана със зонирането, липса на всякаква връзка с първия план за управление, който е все още действащ и липса на връзка с препоръките на експертите. Вместо това обаче зоната за туристическите образувания и териториите за ски, които са били 1 процент, сега с този проект се предлага да станат 15 процента от територията на парка. Включена е забрана за строителство на нови хотели и вили, но практически има разрешение за застрояване на всичко останало, коментира тя.  Общественото обсъждане е от 10.00 до 16.00 часа в Националния исторически музей.  

От втори опит парламентът събра кворум и започна работа (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/30/2618819_ot_vtori_opit_parlamentut_subra_kvorum_i_zapochna/?ref=rss


От втория опит - в 9.10 часа, парламентът събра кворум и започна работа. В 9 часа в пленарната зала се регистрираха 117 - по-малко от необходимите 121 депутати за начало на заседанието, тъй като БСП и ДПС не натиснаха копчето.

Председателят на парламента Цецка Цачева насрочи нова регистрация след 10 минути. Тогава в залата се регистрираха 126 депутати и Цачева откри заседанието.

След проваленото вчера извънредното заседание на депутатите заради липса на кворум и днес...

Германски хотелиери стимулират бизнеса си с бежанския наплив в страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=302553

Германски хотелиери комбинират хуманитарна загриженост с бизнес нюх и настаняват имигранти в стаи, които в противен случай биха останали неизползвани, пише агенция "Ройтерс". Докато Берлин се затруднява с настаняването на над 800 000 души, които очаква да пристигнат до края на годината, местните власти все по-често се обръщат към хотели за настаняването на бежанци, което за тях е най-скъпата опция.

Р. Инджова: Европейският съюз е бюрократизиран тотално

http://frognews.bg/news_98598/R-Indjova-Evropeiskiiat-saiuz-e-biurokratiziran-totalno/

В момента над 2 милиона българи са извън страната, ами ако те поискат да се върнат. Защо Европа не реагира от две години на конфликта в Сирия, ЕС показа, че е бюрократизиран максимално? В България върви една кампания за овладяване на страха на хората. Това ще доведе до отнемане и на последното, което имат хората. Това каза първата жена министър-председател на България Ренета Инджова в студиото на bTV.

Франчайзинг - успешен бизнес старт или едно ново начало!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5013493

Франчайзингът е най-успешният и рентабилен бизнес модел, който е познат на съвременния свят. Доказано най-ниско рисковият начин за започване на собствен бизнес. През 60те години франчайзингът бързо навлиза в Европа предимно в отраслите хотелиерство, ресторантьорство, търговия с козметика, облекло, обувки,
Франчайзингът е най-успешният и рентабилен бизнес модел, който е познат на съвременния свят. Доказано най-ниско рисковият начин за започване на собствен бизнес. През 60те години франчайзингът бързо навлиза в Европа предимно в отраслите хотелиерство, ресторантьорство, търговия с козметика, облекло, обувки,

Над 36 000 души ползват Зелена линия Витоша и ВелоВитоша на Лидл за 5 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5012859

Автобусната ВелоВитоша приключи своя втори сезон с над 1500 велосипедисти, извозени от столицата към колоездачните трасета на Витоша
След приключване на летния сезон Лидл отчетоха огромен интерес към Зелена линия Витоша и ВелоВитоша – над 36 000 души са ползвали безплатните автобуси до Витоша, изцяло финансирани от Лидл България за последните пет
Автобусната ВелоВитоша приключи своя втори сезон с над 1500 велосипедисти, извозени от столицата към колоездачните трасета на Витоша След приключване на летния сезон Лидл отчетоха огромен интерес към Зелена линия Витоша и ВелоВитоша – над 36 000 души са ползвали безплатните автобуси до Витоша, изцяло финансирани от Лидл България за последните пет

Фотогалерия: Любимите хотели на най-богатите

http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/09/30/2618339_fotogaleriia_ljubimite_hoteli_na_nai-bogatite/?ref=rss


Компанията New World Wealth този месец оповести данните от обширно изследване, в което установи в кои хотели по света предпочитат да отсядат най-богатите.

Проучването обхваща периода от 1 юли 2014 г. до 30 юни 2015 г. и е на база интервюта с 800 души, чиито нетни активи надхвърлят 10 млн. долара. В допитването са участвали хора от цял свят, които са отговараля вна въпроси, свързани с личните им навици и предпочитания, включително и за хотелското настаняване.

Авторите на...

Франчайзинг - успешен бизнес старт или едно ново начало!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5013534

Франчайзингът е най-успешният и рентабилен бизнес модел, който е познат на съвременния свят. Доказано най-ниско рисковият начин за започване на собствен бизнес. През 60те години франчайзингът бързо навлиза в Европа предимно в отраслите хотелиерство, ресторантьорство, търговия с козметика, облекло, обувки,
Франчайзингът е най-успешният и рентабилен бизнес модел, който е познат на съвременния свят. Доказано най-ниско рисковият начин за започване на собствен бизнес. През 60те години франчайзингът бързо навлиза в Европа предимно в отраслите хотелиерство, ресторантьорство, търговия с козметика, облекло, обувки,

Над 36 000 души ползват Зелена линия Витоша и ВелоВитоша на Лидл за 5 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5012868

Автобусната ВелоВитоша приключи своя втори сезон с над 1500 велосипедисти, извозени от столицата към колоездачните трасета на Витоша
След приключване на летния сезон Лидл отчетоха огромен интерес към Зелена линия Витоша и ВелоВитоша – над 36 000 души са ползвали безплатните автобуси до Витоша, изцяло финансирани от Лидл България за последните пет
Автобусната ВелоВитоша приключи своя втори сезон с над 1500 велосипедисти, извозени от столицата към колоездачните трасета на Витоша След приключване на летния сезон Лидл отчетоха огромен интерес към Зелена линия Витоша и ВелоВитоша – над 36 000 души са ползвали безплатните автобуси до Витоша, изцяло финансирани от Лидл България за последните пет

Изтича срокът за подаване на декларация за авансово удържане на данъка върху доходите

http://pik.bg/изтича-срокът-за-подаване-на-декларация-за-авансово-удържане-на-данъка-върху-доходите-news408395.html

Изтича срокът за подаване на декларация за авансово удържане на данъка върху доходите

Днес изтича срокът, в който можем да подадем декларация за авансово удържане на данъка върху доходите ни през последните три месеца на годината. Тя се подава пред платеца на дохода - най-често работодател или наемател.

През предишните две години, по закон, данъкът се удържаше авансово през деветте месеца, от януари до септември. Тази година всеки има право на избор дали авансовите вноски да се правят до края на годината или да получи сумата преди облагане с 10 %-ната ставка, но да има данък за довнасяне догодина, уточнява БНР.


Спасиха живота на мъж, нажилен от стършели в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014570

29-годишният Асен К. от Благоевград е нажилен по главата и тялото от стършели, животът на пострадалия мъж е спасен от дежурния екип в спешно отделение на благоевградската болница. Инцидентът станал вчера около обяд по време на дърводобив в гората, пише struma.bg.
Изведнъж от дънера на отрязано дърво изскочили опасните насекоми,
29-годишният Асен К. от Благоевград е нажилен по главата и тялото от стършели, животът на пострадалия мъж е спасен от дежурния екип в спешно отделение на благоевградската болница. Инцидентът станал вчера около обяд по време на дърводобив в гората, пише struma.bg. Изведнъж от дънера на отрязано дърво изскочили опасните насекоми,

Вкусно готвено със свинско

http://petel.bg/Vkusno-gotveno-sas-svinsko__128734

Необходими продукти масло - 2 с.л. домати - 900 г обелени и нарязани бульон - 2 ч.ч. пилешки лук - 1 глава чесън - 1 скилидка свинско месо -...

Разпространете спешно! Изчезна 15-годишната Стефани! МВР я търси от 5 дни навсякъде

http://petel.bg/Razprostranete-speshno--Izchezna-15-godishnata-Stefani--MVR-ya-tarsi-ot-5-dni-navsyakade-__128785

Столичното Шесто РУ издирва Стефани Видева Христова на 15 години от София, съобщават от пресцентъра на МВР. Момичето e напуснало дома си...

Руски медии предупредиха: Днес се очаква свръх мощно слънчево изригване - клас X

http://petel.bg/Ruski-medii-preduprediha--Dnes-se-ochakva-svrah-moshhno-slanchevo-izrigvane---klas-X__128786

Днес се очаква слънчево изригване от най-мощен клас – Х, включително с изхвърляне на поток протони, според учени. Силно изригване на...

Майка от Варна: Не младежи, а алкохолици счупиха пейките до Медицинския университет

http://petel.bg/Mayka-ot-Varna--Ne-mladezhi--a-alkoholitsi-schupiha-peykite-do-Meditsinskiya-universitet-__128787

Пейките, намиращи се в градинката до Медицинския университет са изпочупени от алкохолици, твърди майка, живееща в района. Както „Петел“...

От последните минути: Кирил Йорданов с обръщение към варненци

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Kiril-Yordanov-s-obrashhenie-kam-varnentsi-__128788

Отново сме в навечерието на избор.              Четири пъти, от 1999 г. до 2011 г., срещах вашето доверие да бъда кмет на града ни, а аз – 13...

Башар Асад търси военна помощ от Русия

http://petel.bg/Bashar-Asad-tarsi-voenna-pomoshh-ot-Rusiya__128789

Снимка: Уикипедия Сирийският президент Башар Асад се е обърнал към Русия за военна помощ, заяви ръководителят на руската президентска...

Важно за всеки родител! 150 лева глоба, ако не пратиш детето на училище

http://petel.bg/Vazhno-za-vseki-roditel--150-leva-globa--ako-ne-pratish-deteto-na-uchilishhe__128790

От 50 до 150 лв. глоба ще е предвидена за родители, които не запишат децата си на училище. Това решиха депутатите при второто четене на Закона...

Кола блъсна 5-годишно дете, шофьорът избяга

http://petel.bg/Kola-blasna-5-godishno-dete--shoforat-izbyaga__128792

Илюстрация: Булфото Кола блъсна 5-годишно дете на ул. „Кипарис” в Пловдив, а шофьорът избяга, съобщиха от Областната дирекция на МВР,...

Фалшивата прозрачност на Европа

http://www.cross.bg/ttip-myngengova-evropeiiskite-1482422.html

/КРОСС/Колкото и да се опитват българските политици да бягат от дискусии по темата за преговорите, водени между САЩ и ЕС по Споразумението за Трансатлантическа търговия, инвестиции и партньорство (ТТИП), те неминуемо ги застигат. По един или друг начин. Всяка поредна "среща" затвърждава усещането, че мъглата около ТТИП се сгъстява със скоростта, с която се опитват да ни уверят, че всичко около него е едва ли не образец за прозрачност, а също и че нашите управляващи и законотворци са сякаш завинаги изгубени в политкоректното нищоказване Да се чуди човек защо така се получава - от навика за празноговорене ли, от нагласата, че друг (в случая ЕС) ще решава вместо тях, или просто наистина, ама наистина нищичко не знаят по темата.Дали заради поредния предстоящ общоевропейски ден на протест (10 октомври) срещу споразумението или заради наближаващия краен срок за събиране на подписи в инициативата "Stop TTIP" (6 октомври), или по друга причина България бе посетена от Йолана Мунгенгова, съветник в политическия кабинет на еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом. Тя участва в дискусия на тема "Търговската политика на ЕС и преговорите за търговските споразумения със САЩ и Канада (TTIP и CETA)", организирана от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ) към НС

Ген. Кирчо Киров хвърли бомба: Службите знаеха, че ще има бежанска вълна

http://pik.bg/ген-кирчо-киров-хвърли-бомба-службите-знаеха-че-ще-има-бежанска-вълна-news408394.html

Ген. Кирчо Киров хвърли бомба: Службите знаеха, че ще има бежанска вълна

Ген. Кирчо Киров коментира в сутрешния блок на Нова телевизия кризата в Близкия Изток, политиката на Турция в това отношение и бежанските вълни. Киров разясни какви са интересите на Турция, както към Сирия, така и към България и Европейския съюз. Пред Нова телевизия той каза, че всички служби - нашите, европейските и ЦРУ, са били наясно, че ще има бежанска вълна след пролетта. 

Ген. Киров смята, че призивът на канцлера Ангела Меркел бежанците да отидат в Германия ще се отрази негативно на нейната политическа кариера. Кирчо Киров коментира и присъдата си, която получи август месец. Той съобщи, че разполага с много точна и достоверна информация, че върху хора от президентството е оказано влияние и натиск. Генералът намеси в случая Яне Янев. 

Борат взривява освирквания срещу Подолски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5013814

Филмовият герой Борат се оказа епицентър на скандал преди втория мач на Станимир Стоилов в Шампионска лига с „Астана“. Днес отборът приема „Галатасарай“ в първи домакински двубой на казахстански тим в историята на мегатурнира, след загубата на старта с 0:2 от „Бенфика“ в Лисабон. Фенове от Астана се организираха в интернет с призив да бъде
Филмовият герой Борат се оказа епицентър на скандал преди втория мач на Станимир Стоилов в Шампионска лига с „Астана“. Днес отборът приема „Галатасарай“ в първи домакински двубой на казахстански тим в историята на мегатурнира, след загубата на старта с 0:2 от „Бенфика“ в Лисабон. Фенове от Астана се организираха в интернет с призив да бъде

Разцепените реформатори и БСП правят кметски преврат в Приморско

http://www.bnews.bg/article-142071

РБ не се разбра за свой общ кандидат за управник, коалицията се разцепи за изборите.

В украинския парламент внесоха законопроект за пълна блокада на Крим и Донбас

http://www.cross.bg/krim-vurhovnata-saiita-1482420.html

/КРОСС/ Във Върховната рада на Украйна е внесен законопроект, предвиждащ пълната официална блокада на Крим. Това се съобщава на сайта на ведомството, предаде РИА Новости. Документът, публикуван на сайта на украинския парламент на 29 септември, предвижда прекратяването на железопътния, автомобилния и автобусния транспорт в Донбас и Крим. Автор на законопроекта е депутатът от Радикалната партия Дмитрий Линко. Активисти от забраненото в Русия екстремистко движение „Десен сектор“ и други украински организации по инициатива на депутатите от Върховната рада Рефат Чубаров и Мустафа Джемилев блокираха на 20 септември доставките на стоки в Крим. Ръководството на полуострова нарече акцията безсмислена, а украинските власти не попречиха на блокадата. Представителите на кримско-татарските организации в Крим осъдиха тези действия.

Година след взрива в Горни Лом виновни няма

http://www.cross.bg/kontrolut-boepripasi-vzriva-1482421.html

/КРОСС/На 1 октомври се навършва една година от трагедията в село Горни Лом. Трагедия, която отне живота на 15 души след взрив, избухнал в цех за обезвреждане на противопехотни мини на завода „Миджур". Виновен за трагичния инцидент обаче все още няма. Вечерта на 1 октомври 2014 г. силна експлозия избухва в близката барутна фабрика до село Горни Лом. Часове по-късно районът е отцепен, а близки на работниците се събират с надежда да получат информация, припомня бТВ.  Техника и роботи на Военното министерство се включват в спасителната акция, но тя завършва без успех. Оцелели няма. Два дни по-късно България е в траур. Загиват 15 души Пожарникарят Пламен Петров е първият, който влиза на терена след трагедията. Виждайки разрушенията, той вече знае, че оцелели няма. Инцидентът не е единствен за фабриката, а няколко седмици преди трагедията са открити редица нарушения. Мерки, обаче, не са взети. „Явно контролът при работата, при спазване на технологията, явно не е бил на високо ниво, аз само така мога да си го обясня", коментира тогава служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. „Докато беше държавно, контролът беше много по-голям, след 2000 г. контролът е занижен до нула. Голата истина е една. Идат и полиция, идат и пожарна и всякакви. Влизат в канцеларията, разплащат се и си заминават. Това е голата истина", обясни след инцидента бивш работник

Днес започват състезанията по пожароприложен спорт във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=302555

Женски отбори от три националности ще мерят сили от днес в международното състезание по пoжароприложен спорт за купа „Одесос", във Варна. За първи път в България в подобна надпревара ще се включат представителки на нежния пол.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/09/30/2618660_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които БНТ ще следи днес:

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване