Огнеборци спасиха болна жена и заседнало в асансьор семейство във Велико Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5015065


Огнеборци от Велико Търново във вторник са спасили болна жена и заседнало в повреден асансьор семейство.
Пожарникарите са оказали съдействие възрастната жена да бъде откарана в болница. Тя е с онкологично заболяване и в злополучния ден паднала в коридора на жилището си. Търновката се оказала в безпомощно състояние, в 10,48 часа се обадила на тел.
Огнеборци от Велико Търново във вторник са спасили болна жена и заседнало в повреден асансьор семейство. Пожарникарите са оказали съдействие възрастната жена да бъде откарана в болница. Тя е с онкологично заболяване и в злополучния ден паднала в коридора на жилището си. Търновката се оказала в безпомощно състояние, в 10,48 часа се обадила на тел.

Известна пророчица със страховита прогноза за България!

http://petel.bg/Izvestna-prorochitsa-sas-strahovita-prognoza-za-Balgariya--__128816

Снимка Булфото Pyдoзeмcĸaтa гaдaтeлĸa пpopoĸyвa cepиoзни пpoблeми c бeжaнцитe. Пpopoчицaта oт Pyдoзeм Aдpиaнa Mиpoнoвa нaпpaви дocтa cтpaxoвитa пpoгнoзa. Cпopeд Aдpиaнa...

Извънредно! Русия бомбардира позициите на "Ислямска държава" в Сирия

http://petel.bg/Izvanredno--Rusiya-bombardira-pozitsiite-na-Islyamska-darzhava-v-Siriya__128818

Снимка Булфото Русия нанесе първите въздушни удари в Сирия. Руската авиация е бомбардирала позициите на Ислямска държава недалеч от...

ПИК TV: Красимир Янков: Намереният предмет пред НС може просто да изглежда като пожарогасител

http://pik.bg/пик-tv-красимир-янков-намереният-предмет-пред-нс-може-просто-да-изглежда-като-пожарогасите-news408531.html

ПИК TV: Красимир Янков: Намереният предмет пред НС може просто да изглежда като пожарогасител

„За предмет, който изглежда като пожарогасител може да има информация, че просто така изглежда. Мисля, че вътрешният министър няма да успее за краткото време, за което е министър и ще бъде още малко, да направи така, че МВР да не работи изцяло”.

Това заяви в кулоарите на НС депутатът от „БСП-лява България” Красимир Янков по повод инцидента тази сутрин пред парламента с отцепване на движението на площада.

Институциите в България, колкото и да се опитват управляващите в момента да направят всичко възможно да не работят все още работят, каза Янков. Попитах какъв е точно случая, но не съм забелязал суматоха в парламента, продължи той. МВР трябва да има информация, но съм изключително притеснен, че във вътрешното министерство е закрита дирекцията за координация, информационна и аналитична дейност, подчерта Янков.

Столична община ще стопанисва археологически обект в район „Триадица"

http://www.cross.bg/obekt-stolichna-obshtina-1482463.html

/КРОСС/Правителството предостави на Столична община за управление за срок от 10 години археологическия обект „Късноантичен мавзолей". Археологическият обект, който е със статут на паметник на културата с национално значение, включва останки от тухларна и античен мавзолей и се намира на ул. „Димигьр Хаджикоцев" №112-118 в район „Триадица". Той е открит през 2001 г. при изкопни дейности за ново строителство. Тъй като все ще не е реализиран проект за експониране и социализация, мавзолеят не е достъпен за посетители. С предоставянето на имота за безвъзмездно управление на Столична община ще е възможно опазването на разкритите археологически останки, ускоряване изпълнението на проект за тяхното експониране, социализация и организиране на културни събития на открито.  

Даваме помощи за бежанците в Унгария

http://offnews.bg/news/n_1/n_565079.html

Правителството ще предостави хуманитарна помощ за бежанците в Унгария. Решението е в отговор на искането на унгарското правителство за оказване на международна помощ заради засиления миграционен натиск. България ще се включи, като дари 50 шестместни палатки, 2000 одеяла и 1000 единични спални комплекта. Общата стойност, заедно с транспортирането, възлиза на 113 300 лв. Помощта ще допринесе за по-бързото преодоляване на последиците от сериозния бежански поток в Унгария, особено предвид наближаващия зимен сезон, съобщават от правителствения пресцентър.  Решението на кабинета е взето предвид ангажимента на България като държава-член на ЕС и НАТО да допринася за стабилността в региона на Югоизточна Европа и в контекста на европейската солидарност.

Вторият сезон на TRACE започна – София с нова дата, идва ред на Пловдив

http://society.actualno.com/Vtorijat-sezon-na-TRACE-zapochna--Sofija-s-nova-data-idva-red-na-Plovdiv-news_498536.html

Вторият сезон на най-мащабното търсене на съкровища в интерактивната игра TRACE (The Treasure Race Adventure) събра десетки участници за официалния си старт в София. Общо 50 участници в 10 отбора премериха сили и се впуснаха в мистиката на играта в столичен парк, като само най-добрите достигнаха до финала. Преживяването TRACE обаче продължава, защото предстои по един игрален ден в София, Пловдив и Благоевград, а най-успешните екипи ще премерят сили на Гранд Финал на все още неразкрита локация.

Русия вече нанесе първи въздушни удари в Сирия

http://asia.actualno.com/Rusija-veche-nanese-pyrvi-vyzdushni-udari-v-Sirija-news_498541.html

Русия нанесе първите въздушни удари в Сирия. Руската авиация е бомбардирала позициите на терористичната организация "Ислямска държава" недалеч от град Хомс. Това каза висш американски представител, цитиран от CNN. Вчера френска телевизия излъчи видеорепортаж от летището в град Латакия - крепост на Башар Асад и алевитите. На кадрите се виждаха руски бойни самолети и вертолети. Днес стана ясно, че Башар Асад официално се е обърнал към Русия за оказване на военна помощ, предаде БГНЕС. Това съобщи

Стилове на учене

http://education.actualno.com/Stilove-na-uchene-news_498544.html

Вероятно през годините сте развили свои стратегии за учене, които са направили самия процес по-успешен. Безспорен факт е, че за по-лесно и ефективно учене е необходимо да разберем какви са нашите силни страни и да използваме именно тях, се посочва в статия на Виртуалния център за приобщаващо образование. Напоследък учените започват да обръщат по-голямо внимание на компоненти на обучителния процес, върху които както учениците, така и учителите имат по-голям контрол – училищна среда, препод

Кампания за взимането на кредити цели да спре фрапиращите примери на свръхзадлъжнялост

http://business.actualno.com/Kampanija-za-vzimaneto-na-krediti-celi-da-spre-frapirashtite-primeri-na-svryhzadlyjnjalost-news_498546.html

Финансовата грамотност на българите е изключително ниска. Около тази констатация се обединиха участниците в медийната дискусия по повод стартирането на кампанията "Взимай кредити разумно". Според експертите, които цитираха различни изследвания, задлъжнялостта на българите, процентът на просрочени задължения и чувството за дългова обремененост у нас са значителни. В дискусията взеха участие представители на нефинансови кредитни институции, бизнеса, потребителски организации и финансови експерти

Пред ООН Митов призова за правна забрана за ядрени опити

http://politics.actualno.com/Pred-OON-Mitov-prizova-za-pravna-zabrana-za-jadreni-opiti-news_498549.html

Необходима е правно обвързваща забрана на ядрените опити, тъй като само по този начин режимът на разоръжаване и неразпространение ще бъде заздравен. Това заяви външният министър Даниел Митов по време на Конференцията за ускоряване на влизането в сила на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО). Митов наблегна на значението на Договора за укрепване на режима за неразпространение на ядреното оръжие. Външният министър изрази надежда, че посланията от Заключителната декларация на К

Кабинетът извади Гърция от списъка с държави с пазарен риск

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/09/30/2618969_kabinetut_izvadi_gurciia_ot_spisuka_s_durjavi_s/?ref=rss


Правителството извади Гърция от списъка на държавите с пазарен риск, който се приема на основание Закона за експортното застраховане, съобщиха от правителствената информационна служба.

Законът определя като пазарен всеки търговски или политически риск за срок от две години, при който длъжник по договора за износ е частна или държавна компания, която е юридическо или физическо лице от държава, определена като държава с пазарен риск.

Този риск не е предмет на застраховане от името и за сметка на държавата по реда на Закона за експортното застраховане.

Списъкът на държавите с пазарен риск, прилаган в момента, включва страните от ЕС, Европейското икономическо пространство и страните-членки на ОИСР.

Изменението е свързано с аналогични промени в списъка на страни с пазарен/продаваем риск към Съобщение на Европейската комисия, в сила от 1 юли 2015 г. То е прието от Комисията възоснова на заключението, че капацитетът на частния сектор в ЕС е недостатъчен, за да обхване всички икономически оправдани рискове.

Убиха с камъни индиец, ял говеждо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5015032

Тълпа е линчувала 50-годишен мъж в село в Северна Индия, след като плъзнали слухове, че в дома му съхраняват и ядат говеждо месо, съобщи Би Би Си.
В понеделник през нощта над 100 души се събрали около къщата на земеделския работник Мохамад Ахлак, измъкнали го и го пребили с ритници, камъни и тухли.
В кървавия инцидент в с.
Тълпа е линчувала 50-годишен мъж в село в Северна Индия, след като плъзнали слухове, че в дома му съхраняват и ядат говеждо месо, съобщи Би Би Си. В понеделник през нощта над 100 души се събрали около къщата на земеделския работник Мохамад Ахлак, измъкнали го и го пребили с ритници, камъни и тухли. В кървавия инцидент в с.

Убиха с камъни индиец, ял говеждо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5015060

Тълпа е линчувала 50-годишен мъж в село в Северна Индия, след като плъзнали слухове, че в дома му съхраняват и ядат говеждо месо, съобщи Би Би Си.
В понеделник през нощта над 100 души се събрали около къщата на земеделския работник Мохамад Ахлак, измъкнали го и го пребили с ритници, камъни и тухли.
В кървавия инцидент в с.
Тълпа е линчувала 50-годишен мъж в село в Северна Индия, след като плъзнали слухове, че в дома му съхраняват и ядат говеждо месо, съобщи Би Би Си. В понеделник през нощта над 100 души се събрали около къщата на земеделския работник Мохамад Ахлак, измъкнали го и го пребили с ритници, камъни и тухли. В кървавия инцидент в с.

Правителството извади Гърция от списъка на държавите с пазарен риск

http://www.cross.bg/risk-pazaren-durzhavite-1482462.html

/КРОСС/Правителството извади Гърция от списъка на държавите с пазарен риск, който се приема на основание Закона за експортното застраховане. Законът определя като пазарен всеки търговски или политически риск за срок от две години, при който длъжник по договора за износ е частноправен или публичноправен субект, който е юридическо или физическо лице от държава, определена като държава с пазарен риск. Този риск не е предмет на застраховане от името и за сметка на държавата по реда на ЗЕЗ. Списъкът на държавите с пазарен риск, прилаган в момента, включва страните от ЕС, Европейското икономическо пространство и страните-членки на ОИСР. Изменението е свързано с аналогични промени в списъка на страни с пазарен/продаваем риск към Съобщение на Европейската комисия, в сила от 1 юли 2015 г. То е прието от Комисията въз основа на заключението, че капацитетът на частния сектор в ЕС е недостатъчен, за да обхване всички икономически оправдани рискове.  

Франция разследва Башар Асад за престъпления срещу човечеството

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/30/2618967_franciia_razsledva_bashar_asad_za_prestupleniia/?ref=rss


Франция започна разследване срещу сирийския президент Башар Асад за престъпления срещу човечеството, заяви в сряда френски прокурор. Действията на Париж за пореден път показват разделението между световните сили в отношението им към сирийския лидер, отбелязва "Ройтерс".

Разследването, в хода на което ще се проверяват и твърдения за мъчения и отвличания, извършвани от проправителствените сили, е започнато "на базата на сведения, получени от Министерството на външните работи на Франция" на 10 септември.

Около 250 000 души загубиха живота си в продължаващата вече четвърта година гражданска война между режима на Асад, сирийските бунтовници и "Ислямска държава". Броят на бежанците и разселените вътре в страната вече е над 11 милиона души.

Френското външно министерство обяви, че разполага с 55 000 снимки, изнесени от Сирия от бивш офицер от армията. Според медиите те илюстрират 11 000 предполагаеми жертви на правителствената армия.

Дали френският съд е компетентен да разглежда дело срещу предполагаемите извършители на тези престъпления зависи много от това дали сред жертвите има френски гражднаи. Дори тогава перспективата от започване на дело изглежда доста далечна, отбелязва "Ройтерс".

На фона на растящата руска подкрепа за режима на Асад, Франция напоследък се включи в общото смекчаване на тона на западните страни, които доскоро настояваха сирийският президент да се оттегли от поста си, за да могат да започнат мирни преговори.

В понеделник президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама постигнаха съгласие да търсят дипломатическо разрешение на сирийския конфликт, но се разминаха по въпроса трябва ли Асад да остане на власт.

Д-р Стефан Шишков: Бизнесът да се върне в средното образование

http://frognews.bg/news_98615/D-r-Stefan-SHishkov-Biznesat-da-se-varne-v-srednoto-obrazovanie/

„Да се създаде консултативна група за образование към общинския съвет, в която да влязат представители на местния бизнес и ръководствата на средните училища в Стара Загора. Бизнесът да се върне в средното образование, с предложения за конкретни учебни програми и практики”. За това призова д-р Стефан Шишков, кандидат за кмет на Стара Загора от Коалиция „БСП лява България – за Стара Загора” на среща с млади социалисти и привърженици на лявата идея.

Областната управа във Варна разяснява за националния референдум

http://www.moreto.net/novini.php?n=302590

Информационен лист за това какво представлява националния референдум, какво ще бъде допитването на предстоящия през октомври и какви са опциите за гласуване представя Областна управа-Варна, научи Moreto.net. Референдумът ще се проведе заедно с изборите за общински съветници и кметове на 25-ти октомври и ще постави въпроса „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“.

Правителството дава 500 000 лева на ДАНС за бежанците и спешен ремонт

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-dava-500-000-leva-na-dans-za-bezhantsite-i-speshen-remont-news239817.html

Правителството одобри допълнителни разходи от 500 000 лв. за Държавната агенция "Национална сигурност", съобщават от правителствената информационна служба.   Част от средствата ще са за укрепване ремонтиране на сграда, която се използва от контраразузнаването.   Останалата част от ресурса отива за дейности по овладяването на кризисната ситуация със засиления миграционен натиск към страната ни. Предвижда се средствата за изпълнението на постановлението да бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите/трансферите по централния бюджет за 2015 г.

Виц на Иво Сиромахов от фейсбук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5013657

Виц на Иво Сиромахов от фейсбук
Ако баба ти каже, че изглеждаш добре, значи спешно трябва да
Виц на Иво Сиромахов от фейсбук Ако баба ти каже, че изглеждаш добре, значи спешно трябва да

Орден „За храброст" посмъртно за Григор Кумитски

http://www.cross.bg/grigor-kymitski-hrabrost-1482461.html

/КРОСС/Правителството предлага на Президента на Република България да награди посмъртно с орден „За храброст" - първа степен, Григор Кумитски за проявените от него храброст, героизъм и саможертва при спасяването на човешки живот. На 25 юли кинооператорът Григор Кумитски загина, след като спаси от удавяне 16-годишно момиче в курортен комплекс „Албена". Григор Кумитски е роден е на 21 март 1979 г. в София. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" - специалност „Филмово и телевизионно операторство". Оператор е на филмите „Чужденецът" (2012), „Стоичков" (2012), „Живи легенди" (2014), както и на сериалите „Фамилията", „Кантора Митрани", „Домашен арест", „Забранена любов", „Революция Z". През 2012 г. печели наградата на професионалната гилдия на фестивала "Медиамикс" - "Златна корона" за най-добър оператор от сериала "Кантора Митрани". През 2014 г. на филмовият фестивал в Монако взима приза за най-добър оператор с "Живи легенди".

Преекспонирането с исканията за опрощаване на гръцкия дълг вреди

http://www.grreporter.info/preeksponiraneto-s-iskaniyata-za-oproshchavane-na-grtskiya-dlg-vredi/17982

Ако във времето, когато България бе задължена да приложи реформите за да влезе в ЕС, той бе задължил Гърция също да ги приложи, днешното ѝ положение щеше да е много по-добро, казва бившият заместник-министър на външните работи Димитрис Куркулас пред GRReporter

прочети повече

Боян Петров изкачи последния непокорен от българин осемхилядник

http://www.mediapool.bg/boyan-petrov-izkachi-posledniya-nepokoren-ot-balgarin-osemhilyadnik-news239816.html

Боян Петров стъпи в сряда сутрин на Манаслу - последния осемхилядник, на който не беше стъпвал българин. Новината бе съобщение на сайта на експедицията "Seven Summit Treks Manaslu". Все още няма потвърждение от самия Петров, тъй като се очаква слизането му в базовия лагер. Българинът е част от първата хималайска експедиция след разрушителното земетресение в Непал. Той е използвал за атака на върха предпоследния ден от хубавото време под Манаслу и е успял да достигне връхната точка на 8163 метра заедно с още редица алпинисти, които чакаха такава възможност.   Манаслу беше единственият от 14-те върха над 8000 метра, на който не беше стъпвал българин, припомня сайтът "Дневник". Първият изкачен осемхилядник е Лхоце от Христо Проданов. В кариерата на Боян Петров това е пети осемхилядник след Гашербрум I, Канчендзьонга, Броуд пик, К2. Така той се изравнява с Дойчин Василев, който също има пет успешно изкачени върхове над 8000 метра. Боян Петров има много по-големи амбиции - да изкачи всички 14 осемхилядници.

Правителството одобри Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България

http://www.cross.bg/sili-vuoruzhenite-sposobnosti-1482460.html

/КРОСС/Правителството одобри Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020 и предлага на Народното събрание да я приеме, съобщават от правителствената информационна служба. Програмата има за цел да продължи и развие започналия в Бялата книга процес на стратегическо преосмисляне на отбранителната политика и изграждане на отбранителните способности. Документът определя параметрите за развитие и основните насоки за изграждане на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 г. чрез ангажиране на политическите, икономическите, технологичните, информационните, военните и гражданските ресурси на страната. Тя ще послужи като основа при разработване на „План за развитие на въоръжените сили 2020". Програмата отчита настъпилите изменения в геостратегическата среда за сигурност в непосредствена близост до нашата територия, генериращи нестабилност, рискове и заплахи, като определя областите от способности на въоръжените ни сили, които трябва да се развиват приоритетно. Характерът на тези предизвикателства, рискове и заплахи налага необходимостта от запазване на определените роля, мисии и задачи на въоръжените сили. За изпълнение на възложените мисии и задачи въоръжените сили ще поддържат обща численост не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000 души. Относителният дял на бюджета за отбрана към БВП до 2018 г

ПИК TV: Тодор Танев видя саботаж в случая с изоставения пожарогасител

http://pik.bg/пик-tv-тодор-танев-видя-саботаж-в-случая-с-изоставения-пожарогасител-news408529.html

ПИК TV: Тодор Танев видя саботаж в случая с изоставения пожарогасител

В момента не се притеснявам, но такива действия, ако са действия изобщо, са по-скоро саботажи срещу европейския и културен начин за решаване на важни въпроси по реформите, които всички ние очакваме. Това заяви в кулоарите на парламента министърът на образованието Тодор Танев по повод инцидента с пожарогасителя пред НС и отцепването на площада от полиция.

Министърът е в парламента заради разглеждането на Закона за предучилищното и училищно образование на второ четене.

Повече ме интересува кой сложи бомба оня петък в сградата на „Дондуков” 2 А, припомни Танев. И кой ще разучи това нещо в момента, в който аз исках да се събере на първо заседание новия изпълнителен съвет на фонда за "Научни изследвания", за да избере своето ръководство. Много е важно, че по медиите излезе, че това е заплаха срещу сградата на президентството, но гласът, който се е обадил е казал друго - че точно в 15 ч. ще се взриви бомба пред служебната врата на „Дондуков” 2 А, каза министърът. Според него в този случай е ставало въпрос за много пари.

Цветанов: Подкрепете силния екип на ГЕРБ-Белоградчик, гарант за устойчиво управление и сигурност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5015034

Ние сме тук в Белоградчик, не защото ни е необходима поредната победа в поредната община, а защото за нас е важно Белоградчик да се развива така, както се развиват съпоставими по население и големина общини, в които местната власт се ръководи от ГЕРБ. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.
Ние сме тук в Белоградчик, не защото ни е необходима поредната победа в поредната община, а защото за нас е важно Белоградчик да се развива така, както се развиват съпоставими по население и големина общини, в които местната власт се ръководи от ГЕРБ. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.

Цветан Цветанов: Подкрепете силния екип на ГЕРБ-Белоградчик, гарант за устойчиво управление и сигурност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5015047

Ние сме тук в Белоградчик, не защото ни е необходима поредната победа в поредната община, а защото за нас е важно Белоградчик да се развива така, както се развиват съпоставими по население и големина общини, в които местната власт се ръководи от ГЕРБ. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.
Ние сме тук в Белоградчик, не защото ни е необходима поредната победа в поредната община, а защото за нас е важно Белоградчик да се развива така, както се развиват съпоставими по население и големина общини, в които местната власт се ръководи от ГЕРБ. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.

Дилемата на Дилма

http://www.investor.bg/novini/130/a/dilemata-na-dilma-203083/

Поевтиняващият реал и разпродажбите на бразилски активи изправят пред нови предизвикателства президента на най-голямата икономика в Латинска Америка

Танев за нападението над преподаватели: Който удря учител, е идиот!

http://pik.bg/танев-за-нападението-над-преподаватели-който-удря-учител-е-идиот-news408537.html

Танев за нападението над преподаватели: Който удря учител, е идиот!

“Който удря учител, е идиот!”, отсече министърът на образованието проф. Тодор Танев, цитиран от "Топновини". Коментарът му е в отговор на въпрос за вчерашен инцидент в Сливен, когато родител удари преподавател.

“Много отдавна говоря за инкриминиране на подобни инциденти”, допълни той, като обясни, че според него образованието е по-стратегическа сфера от отбраната.

Проф. Танев обеща, че случаят в Сливен ще бъде санкциониран. “Ще направя всичката тежест на малкото клаузи, с които разполагам”, отсече просветняит министър и изрази недоволство, че един шамар над учител трудно се доказва в съда. “Той освен идиот и освен на позорния стълб, трябва да бъде и наказан и това ще се случи за памет на другите, които имат такива помисли”, продължи гневно той.

“Ще отида до крайна мярка, за да покажа на така немодерното родителство в България, че има и други като моята жена, на които никога не би им минало през ум", изтъкна министърът.

НСИ: С 8.5% се е увеличило производството на електроенергия през юли 2015г. спрямо юли 2014г.

http://www.cross.bg/proizvodstvoto-elektroenergiya-bezoloven-1482459.html

/КРОСС/С 8.5% се е увеличило производството на електроенергия през юли 2015 г. спрямо юли 2014 г. Това сочи статистика на НСИ за производството и доставки на енергийни продукти за юли 2015 година. През юли 2015 г. спрямо юни 2015 г. нараства производството на твърди горива - с 38.3% до 3 001 хил. т; пропан-бутан - с 11.1% до 10 хил. т; безоловен бензин - с 2.6% до 158 хил. т; дизелово гориво - с 8.9% до 196 хил. т; електроенергия - с 12.3% до 4 233 ГВтч. Производството на природен газ остава без изменение. През юли 2015 г. спрямо юли 2014 г. се увеличава производството на твърди горива - с 38.0%; безоловен бензин - със 7.5%; дизелово гориво - с 12.6%; електроенергия - с 8.5%. Намалява производството на природен газ - с 53.8%. Производството на пропан-бутан няма изменение. През юли 2015 г. спрямо юни 2015 г. се увеличават доставките на твърди горива - с 37.4% до 3 087 хил. т; пропан-бутан - с 6.1% до 35 хил. т; дизелово гориво - с 22.4% до 191 хил. т; електроенергия - с 12.4% до 2 616 ГВтч.Намаляват доставките на безоловен бензин - с 8.5% до 43 хил. т; природен газ - с 3.0% до 192 млн. м3. През юли 2015 г. спрямо юли 2014 г. нарастват доставките на:твърди горива - с 32.4%; дизелово гориво - с 13.0%; природен газ - с 29.7%;електроенергия - с 2.5%. Намаляват доставките на пропан-бутан - със 7.9%; безоловен бензин - със 17.3%.

И ДЕОС се обяви за либерализация на такситата

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/30/2618948_i_deos_se_obiavi_za_liberalizaciia_na_taksitata/?ref=rss


Когато таксиметровите компании бъдат освободени от ненужни изисквания, те ще могат да играят пазарно и да се състезават свободно, а от това ще печелят потребителите. Това становище изразява партия ДЕОС по повод потвърдената от Върховния административен съд забрана компанията за споделени пътувания Uber да работи в София.

Вчера подобно становище - за намаляване на регулациите в сектора, изрази и партия "Зелените". 

ДЕОС напомня, че според Комисията за защита на...

ДАНС ще получи допълнителни 500 хил. лв. за справяне с бежанската криза и ремонт на сграда

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/30/2618951_dans_shte_poluchi_dopulnitelni_500_hil_lv_za_spraviane/?ref=rss


Кабинетът одобри допълни разходи от 500 хил. лв. за Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Част от средствата ще бъде използвана за овладяването на кризисната ситуация със засиления миграционен натиск към страната ни, съобщава правителствената информационна служба.

Другата част е предназначена за усилване и укрепване на сграда, предоставена на ДАНС.

Допълнителното финансиране ще бъде осигурено чрез преструктуриране на разходите/трансферите по централния бюджет за 2015 г.

Издирват шофьор, блъснал 5-годишен и избягал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5015025

Пловдивската полиция издирва водача на неустановен до този момент автомобил, който помел 5-годишен и избягал. Инцидентът е станал вчера на ул.
Пловдивската полиция издирва водача на неустановен до този момент автомобил, който помел 5-годишен и избягал. Инцидентът е станал вчера на ул. "Кипарис". Пострадалото дете е в болница без опасност за живота. То е от Хасково и е било с родителите си на гости в Пловдив. Разследващите разпитват свидетели и преглеждат записи от камери,

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/09/30/2618937_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Унгария предложи да бъдат въведени световни квоти за приемане на бежанци.

Държавите от Г-7 и още 12 държави ще дарят на ООН 1 млрд. и 800 млн. долара за бежанците.

Дългоочакваното споразумение за изтегляне на тежките оръжия от фронтовата линия в Източна Украйна беше постигнато в...

Тестват техническото състояние на сирените утре

http://www.cross.bg/sirenite-tehnicheskoto-sustoyanie-1482457.html

/КРОСС/На 1-ви октомври от 13 часа ще бъдат пуснати сирените на територията на градовете Варна, Бургас, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй". От МВР уточняват, че сирените ще излъчват националните сигнали за тревога и край на тревогата. Сигналите ще бъдат съпътствани и от гласова информация. Тестът се провежда с цел проверка на техническото състояние на системата.  

Задействат сирените! Вижте в кои градове!

http://www.bnews.bg/article-142076

Сирените ще излъчват националните сигнали за тревога и край на тревогата.

Описват щетите в наводнените къщи в Белозем

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5015016

Започват да описват щетите в наводнените къщи в Белозем. В 13 часа общинска комисия ще посети пострадалите домове, за да огледа последствията и да опише унищоженото имущество. В селото бяха наводнени над 30 къщи, предаде Нова телевизия.
Дворове, приземни етажи и избени помещения бяха залети с вода, като на места тя стигна метър.
Започват да описват щетите в наводнените къщи в Белозем. В 13 часа общинска комисия ще посети пострадалите домове, за да огледа последствията и да опише унищоженото имущество. В селото бяха наводнени над 30 къщи, предаде Нова телевизия. Дворове, приземни етажи и избени помещения бяха залети с вода, като на места тя стигна метър.

Описват щетите в наводнените къщи в Белозем

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5015019

Започват да описват щетите в наводнените къщи в Белозем. В 13 часа общинска комисия ще посети пострадалите домове, за да огледа последствията и да опише унищоженото имущество. В селото бяха наводнени над 30 къщи, предаде Нова телевизия.
Дворове, приземни етажи и избени помещения бяха залети с вода, като на места тя стигна метър.
Започват да описват щетите в наводнените къщи в Белозем. В 13 часа общинска комисия ще посети пострадалите домове, за да огледа последствията и да опише унищоженото имущество. В селото бяха наводнени над 30 къщи, предаде Нова телевизия. Дворове, приземни етажи и избени помещения бяха залети с вода, като на места тя стигна метър.

Парите за образование - не по-малко от средствата, отделени предходната година

http://www.cross.bg/detzata-sredstva-obrazovanie-1482456.html

/КРОСС/Държавният бюджет ще отделя средства за финансиране на образованието в размер не по-нисък като процент от брутния вътрешен продукт спрямо разчетите за предходната година, решиха окончателно народните представители. Парите за образовние ще се разпределят на брой деца и ученици и въз основа на стандарт за дете и ученик за съответната бюджетна година. Държавата ще осигурява условия за задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните деца, като ще се организира безплатен транспорт до най-близкото учебно заведение за децата в населени места без детска градина или училище. Държавата ще осигурява и средства за равен достъп и за подкрепа за личностното развитие на децата. Тези средства ще са за ученически стипендии, за закупуване на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти за безвъзмездно ползване и за училищната библиотека, целодневна организация на учебния ден и хранене, ученически отдих и спорт, училищни програми за превенция на отпадането от училище, подкрепа за ученици с изявени дарби. Средствата от държавния бюджет за децата в частните детски градини и училища ще се определят по бюджетите на общините, въз основа на броя децата и по стандарта. Депутатите задължиха частните учебни заведения периодично да представят касови отчети за разходите

Майка удари учителка в класна стая в Сливен

http://offnews.bg/news/n_1/n_565053.html

27-годишна жена е ударила учителка в Сливен, съобщава "Дарик". Във вторник около 13:00 часа жената е нахлула в класна стая в 6-то Основно училище „Братя Миладинови" в града. Там тя пред ученици и родители ударила с юмрук 58-годишна учителка. Нападателката е задържана от полицията. Срещу жената е образувано досъдебно производство.

Богатите стават все по-богати

http://www.moreto.net/novini.php?n=302575

Най-богатите 400 американци са по-богати от всякога с похвално и рекордно богатство в размер на 234 билиона долара, което е с 50 билиона повече в сравнение с миналата година, показват новите данни на списание „Форбс”. Основателят на „Майкрософт” Бил Гейтс продължава да доминира в престижния списък за 22-ра поредна година с богатство от 76 милиарда долара, запазвайки място номер едно в класацията, въпреки загубата на 5 млрд.

Луис Енрике и Неймар са разочаровани от освиркванията на "Камп ноу"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/30/2618953_luis_enrike_i_neimar_sa_razocharovani_ot/?ref=rss


Треньорът на "Барселона" Луис Енрике и нападателят Неймар изразиха неодобрението си към отношението на привържениците. Част от публиката освирка отбора по време на мача с "Байер" в Шампионската лига.

Каталунците, които само преди три месеца спечелиха трите най-важни купи, бяха поставени под напрежение на "Камп ноу", тъй като мачът не вървеше добре за тях. Те губеха с 0:1 до 80-ата минута, но набързо направиха обрат и спечелиха с 2:1.

Енрике изтъкна, че отборът му е имал...

Босия пак в ареста, хвърля домати по Карадайъ

http://offnews.bg/news/n_1/n_565055.html

Николай Колев-Босия отново беше задържан - заради поредната доматена атака срещу депутатите. Тази сутрин Босия и двама негови съмишленици дойдоха да посрещнат народните представители. По традиция около сградата на парламента ги очакваха множество полицаи и коли на жандармерията. Този път под обстрела на Босия и „колегите“ му беше депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ. Той беше замерван с домати и яйца. Въпреки че изстрелите се оказаха неточни, тримата протестиращи бяха задържани. Това е трети арест за Босия, за трета поредна седмица.

Зелена вълна на борсите в Азия

http://www.investor.bg/aziia/336/a/zelena-vylna-na-borsite-v-aziia-203211/

На тримесечна база обаче всички борси в региона отчитат сериозни загуби

Бизнес и синдикати: 700 лв. е нисък праг за един 20% данък върху корпоративни активи

http://www.cross.bg/brankov-tnar-prag-1482455.html

/КРОСС/Бизнесът и синдикатите са на едно мнение, че 700 лева е прекалено нисък праг, от който да започне облагането с 20% на корпоративни активи. Подобна идея е залегнала в предложението от финансовото министерство за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество на 29 септември 2015 министър Горанов обяви, че с т.нар. данък уикенд ще бъдат облагани недвижими имоти и автомобили. Нисък ли е прагът от 700 лв. за 20% ДДС върху фирмени активи? „Ако се тръгне в тази насока, трябва много да се вдигне този праг, тъй като става дума за много скъпи автомобили", за жилищни и нежилищни активи, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR заместник-председателят на БСК Димитър Бранков. Той коментира и предложението фирмите, които ще бъдат облагани с данъка, да представят методика,по която да отчитат кога активите се ползват за лични и кога за служебни цели. „По никакъв начин предложението с методиката не може да работи", коментира Бранков. Той поясни, че бремето за бизнеса ще е много по-голямо от това за администрацията, ако се наложи да бъде воден ежедневен отчет кога за какво се ползва даден автомобил, например. „Практиката на други страни и самата рамкова директива на ЕС не предвижда тази възможност, макар че се прилага чрез различни мерки и дерогации

Франция разследва Асад за престъпления срещу човечеството след снимки на фотограф

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5015011

Френските власти започват разследване срещу режима на сирийския президент Башар Асад по подозрения в престъпления срещу човечеството, извършени между 2011 и 2013 година, съобщава пред АФП източник от правосъдието.
Прокуратурата в Париж е започнала на 15 септември предварително разследване, уточнява източникът.
Френските власти започват разследване срещу режима на сирийския президент Башар Асад по подозрения в престъпления срещу човечеството, извършени между 2011 и 2013 година, съобщава пред АФП източник от правосъдието. Прокуратурата в Париж е започнала на 15 септември предварително разследване, уточнява източникът.

Григор Димитров ще стартира срещу Жоао Соуса в Куала Лумпур

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/30/2618926_grigor_dimitrov_shte_startira_sreshtu_joao_sousa_v/?ref=rss


Григор Димитров ще се изправи срещу Жоао Соуса във втория кръг на турнира от категория "АТП 250" в Куала Лумпур.

Най-добрият български тенисист почиваше на старта като поставен под №4, а тази сутрин първата ракета на Португалия преодоля първия кръг след убедителна победа с 6:2, 6:2 над поляка Михал Пжишежни.

Соуса, който заема 47-ото място в световната ранглиста, имаше нужда само от 61 минути за успеха. Той реализира четири пробива от шестте си възможности и нито веднъж не...

„Антигона” възкръсна сред римските руини

http://www.cross.bg/anyi-antigona-stareiishinska-1482454.html

/КРОСС/За първи път римски останки в София се превърнаха в декор за театрална постановка. Сред запазените руини на късноантичния обществен комплекс, част от който е ротондата „Свети Георги", актьорите от театър „София" намериха своя величествен декор. Над 250 зрители, разположени на автентична римска улица от преди 2000 години, наблюдаваха спектакъла и аплодираха интересната трактовка на „Антигона" по Жан Ануи, реализирана от режисьора Иван Добчев. Премиерата на постановката беше точно преди година, но сега новият контекст придава допълнителен нюанс на посланията. Безспорно световноизвестната пиеса на Жан Ануи, написана и поставена още през 1942 г. в окупиран Париж, става явление при първите си представления. Салоните са пълни, публиката стои безмълвна пред трагическата ѝ сила, внушението е едновременно съвременно и общочовешко. Възгласите „Браво!" продължават повече от десет минути. В хаоса на войната представленията спират, но след освобождението на Париж отново са възобновени. Пресата е пълна с възторжени отзиви за тази твърде модерна за времето си трактовка на един толкова стар, класически сюжет, какъвто е „Антигона" на Софокъл

Русия нанесе първи въздушни удари в Сирия

http://www.mediapool.bg/rusiya-nanese-parvi-vazdushni-udari-v-siriya-news239815.html

Русия нанесе първите си въздушни удари в Сирия, като е поразила позиции на "Ислямска държава" до град Хомс. Това заяви висш американски представител, цитиран от Си Ен Ен.   Часове по-рано руските власти поискаха американските самолети да напуснат въздушното пространство на Сирия, но Вашингтон обяви, че американските операции продължават, както са планирани.   В сряда Съветът на федерацията - горната камара на руския парламент, разреши на президента Владимир Путин да бъдат използвани в Сирия въоръжени сили на Русия. Решението е било взето на закрито заседание на Съвета. Парламентът прекъсна предаването на живо на заседанието. Руската опозиция беше озадачена от искането на Кремъл и начина, по който стана гласуването, отбелязва АП. "Фактът, че Съветът на федерацията обсъди изпращането на войски в чужбина при закрити врати изглежда противоконституционен", коментира опозиционният лидер Алексей Навални в Туитър. "Може би ще изпращат да се бият там собствените си внуци?" Асошиейтед прес съобщи, че през изминалата нощ Путин е имал в резиденцията си заседание с Руския съвет за сигурност, посветено на тероризма и екстремизма.   Съветът на федерацията единодушно подкрепи предложението на държавния глава, отбеляза Иванов. Вече са взети решения по повод всички социални и финансови въпроси по осигуряването на съответния контингент от руските Военновъздушни сили, каза Сергей Иванов.   Ще бъдат използвани само ВВС по молба на Асад   Русия ще използва в Сирия само своите ВВС по молба на сирийския президент Башар Асад - "военната цел на операцията е единствено да се подкрепят от въздуха сирийските въоръжени сили в борбата им срещу ИД, използването на /руските/ въоръжени сили на сухопътния театър на военните действия е изключено, уточни Иванов.   Операцията е ограничена по време; използваните видове оръжия не се огласяват, допълни шефът на президентската администрация.   "Не става дума да се постигнат някакви външнополитически цели и да бъдат задоволени някакви амбиции, в което редовно ни обвиняват. Става дума единствено за националните интереси на Руската федерация", подчерта той.   Всички партньори и съюзници на Русия ще бъдат информирани за решението още днес, а по линия на военните ведомства вероятно ще им бъде изпратена и "специфична информация", увери висшият служител.   Иванов обърна внимание, че гражданите на Русия и на държавите от ОНД, които се присъединяват към терористичната групировка "Ислямска държава", стават все повече "с всеки ден и час" и вече са "хиляди". Част от тях вече са се завърнали в Русия, ще се върнат и други, затова е "целесъобразно да се действа превантивно (. . .), по далечните граници", без да се изчаква връщането им, каза руският представител.   Руското министерство на отбраната съобщи днес, че наскоро създаденият център в Багдад помага за координирането на въздушните удари и сухопътните войски в Сирия, предаде Интерфакс, цитирана от Ройтерс.   Британската агенция припомня, че предишния път, когато руският парламент даде на Путин правото да изпрати войски в чужбина - през 2014 г., Москва превзе Крим, отнемайки полуострова от Украйна.   Руските ще разчита и на сухопътни сили в Сирия   Основната военна цел на Русия в Сирия е борба с тероризма и поддръжка на силите на президента Башар Асад, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтрес.   Само Русия ще участва в борбата в Сирия срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) на законни основания, заяви Песков и се аргументира, че провеждането на такива операции е възможно само на базата на резолюция на Съвета за сигурност на ООН или по молба на законните власти в съответната държава. Адмирал Владимир Комоедов, председател на комитета по отбрана към Държавната дума, долната камара на руския парламент, обяви, че руските въоръжени сили ще участват в операцията в Сирия щурмови (по-конкретно Су-25) и разузнавателни самолети, изтребител-бомбардировачи и хеликоптери.   Той заяви, че Русия ще има нужда от сухопътни сили в Сирия, за да охраняват руските военновъздушни бази, използвани за операции в тази страна, както и руските военни съветници и други. Не е необходимо да прехвърляме военноморски сили в Сирия, тъй като там вече е постоянно базирана група руски кораби, отбеляза председателят на комитет по отбрана към Държавната дума.   Четири руски самолета СУ-34 са във военновъздушната база в Латакия, на място са разположени и 600 руски военни. Преди ден говорителят на Пентагона Питър Кук заяви, че американският министър на отбраната Аштън Картър е разпоредил да се поддържа пряка комуникация с Русия, за да се гарантира сигурността на екипите на ръководената от САЩ коалиция, която извършва въздушни удари по цели на "Ислямска държава" в Сирия.   Кук добави, че двете страни имат общо разбиране за борба с "Ислямска държава", като Картър е заявил ясно, че "целта на полетите трябва да е "Ислямска държава", а не да се защитава режимът на Асад".   Разминаванията между Русия и Запада   В последните месеци съобщенията за нарастващо руско военно присъствие в Сирия предизвика опасенията на Запада. В средата на септември американските военни заявиха, че по техни данни Русия оборудва военно-въздушна база недалеч от Латакия в северо-западната част на Сирия. Латакия се смята за опорен пункт за силите на президента Башар Асад. Районът е населен предимно с алауити – мюлюлманско малцинство близко до шиизма, към което принадлежи и семейството на Асад.   Руските власти признават, че Москва изпраща в Сирия военна техника, за да помогне на правителството в борбата срещу "Ислямска държава". След срещата си в понеделник в Ню Йорк с президента на САЩ Барак Обама руският лидер Владимир Путин отхвърли възможността за наземна операция на Русия в Сирия. Той каза, че разглежда възможно руско участие във въздушни операции срещу "Ислямска държава", но по думите му тези операции трябва да съответстват на международните норми - за провеждането им, както смята Путин, трябва да има съответна молба от сирийското правителство.   Русия и Западът се разминават в мненията си за причините за сирийския конфликт. Пред ОС на ООН Барак Обама отново заяви, че за кризата в Сирия смята виновен президента Асад, без чиято оставка решаването на кризата е невъзможно.   Москва обвинява Запада, че се намесва във вътрешните работи на страните от Близкия Изток, в резултат на което се образувал "вакуум във властта", който бил запълван от екстремистите.   В Ню Йорк Путин призова да бъде подкрепен Асад, който по негово мнение е единственият легитимен лидер в страната.   Джон Кери: Присъствието на Русия в Сирия може да бъде изгодно за САЩ   Руското военно присъствие в Сирия може да има положителни последствия за САЩ, заяви същевременно в интервю за CNN американският държавен секретар Джон Кери.   Той предположи, че обвързвайки се със сирийския конфликт, Москва се поставя в сложна ситуация и рано или късно ще бъде принудена да смени политическия си курс.   "Ако той (Владимир Путин) открито застане на страната на Асад, Иран и "Хизбула", ще си създаде много сериозни проблеми с близкоизточните страни, в които сунитите за мнозинство. А това означава, че самият той може да стане мишена за джихадистите-сунити", каза Кери.   По думите му това ще даде на САЩ възможност да убедят Москва, че да се реши политическата криза в Сирия без участието на сунитите и без оставка на Асад няма да е възможно.   "Докато Асад е на власт, мирът е невъзможен. Точка", заяви Джон Кери.   Той повтори, че САЩ продължават да настояват за оставка на сирийския лидер, не сега не настояват той да предприеме тази стъпка незабавно. Вместо това, отбеляза Кери, трябва да се осигури плавно предаване на властта в страната.   Държавният секретар подчерта, че прибързаното отстраняване на Асад от властта може само да усложни ситуацията в сирия и да навреди на населението й, предизвиквайки нови жертви.   Кери не утоточни колко според САЩ трябва да продължи преходният период, като каза само, че сирийското ръководство трябва да бъде сменено в течение на "разумен период от време".

Парламентът даде право на Путин да изпрати войски в Сирия

http://www.mediapool.bg/parlamentat-dade-pravo-na-putin-da-izprati-voiski-v-siriya-news239815.html

Съветът на федерацията - горната камара на руския парламент, разреши на президента Владимир Путин да бъдат използвани в Сирия въоръжени сили на Русия. Това съобщи в сряда ръководителят на кремълската администрация Сергей Иванов, цитиран от ТАСС. Решението е било взето на закрито заседание на Съвета.   Съветът единодушно подкрепи предложението на държавния глава, отбеляза Иванов. Вече са взети решения по повод всички социални и финансови въпроси по осигуряването на съответния контингент от руските Военновъздушни сили, добави той.   Русия ще използва в Сирия само своите ВВС по молба на сирийския президент Башар Асад - "военната цел на операцията е единствено да се подкрепят от въздуха сирийските въоръжени сили в борбата им срещу ИД, използването на /руските/ въоръжени сили на сухопътния театър на военните действия е изключено, уточни Иванов.   Операцията е ограничена по време; използваните видове оръжия не се огласяват, допълни шефът на президентската администрация.   "Не става дума да се постигнат някакви външнополитически цели и да бъдат задоволени някакви амбиции, в което редовно ни обвиняват. Става дума единствено за националните интереси на Руската федерация", подчерта той.   Всички партньори и съюзници на Русия ще бъдат информирани за решението още днес, а по линия на военните ведомства вероятно ще им бъде изпратена и "специфична информация", увери висшият служител.   Иванов обърна внимание, че гражданите на Русия и на държавите от ОНД, които се присъединяват към терористичната групировка "Ислямска държава", стават все повече "с всеки ден и час" и вече са "хиляди". Част от тях вече са се завърнали в Русия, ще се върнат и други, затова е "целесъобразно да се действа превантивно (. . .), по далечните граници", без да се изчаква връщането им, каза руският представител.   Руското министерство на отбраната съобщи днес, че наскоро създаденият център в Багдад помага за координирането на въздушните удари и сухопътните войски в Сирия, предаде Интерфакс, цитирана от Ройтерс.   Британската агенция припомня, че предишния път, когато руският парламент даде на Путин правото да изпрати войски в чужбина - през 2014 г., Москва превзе Крим, отнемайки полуострова от Украйна.   Асошиейтед прес предаде, че през изминалата нощ Путин е имал в резиденцията си заседание с Руския съвет за сигурност, посветено на тероризма и екстремизма.   Парламентът прекъсна предаването на живо на заседанието, на което взе решението за използване на руски войски в Сирия. Руската опозиция беше озадачена от искането на Кремъл и начина, по който стана гласуването, допълва АП. "Фактът, че Съветът на федерацията обсъди изпращането на войски в чужбина при закрити врати изглежда противоконституционен", коментира опозиционният лидер Алексей Навални в Туитър. "Може би ще изпращат да се бият там собствените си внуци?"

Съветът на федерацията разреши на Путин да използва войски в Сирия

http://www.mediapool.bg/savetat-na-federatsiyata-razreshi-na-putin-da-izpolzva-voiski-v-siriya-news239815.html

Съветът на федерацията - горната камара на руския парламент, разреши на президента Владимир Путин да бъдат използвани в Сирия въоръжени сили на Русия. Това съобщи в сряда ръководителят на кремълската администрация Сергей Иванов, цитиран от ТАСС.   Съветът единодушно подкрепи предложението на държавния глава, отбеляза Иванов. Вече са взети решения по повод всички социални и финансови въпроси по осигуряването на съответния контингент от руските Военновъздушни сили, добави той.   Русия ще използва в Сирия само своите ВВС по молба на сирийския президент Башар Асад - "военната цел на операцията е единствено да се подкрепят от въздуха сирийските въоръжени сили в борбата им срещу ИД, използването на /руските/ въоръжени сили на сухопътния театър на военните действия е изключено, уточни Иванов.   Операцията е ограничена по време; използваните видове оръжия не се огласяват, допълни шефът на президентската администрация.   "Не става дума да се постигнат някакви външнополитически цели и да бъдат задоволени някакви амбиции, в което редовно ни обвиняват. Става дума единствено за националните интереси на Руската федерация", подчерта той.   Всички партньори и съюзници на Русия ще бъдат информирани за решението още днес, а по линия на военните ведомства вероятно ще им бъде изпратена и "специфична информация", увери висшият служител.   Иванов обърна внимание, че гражданите на Русия и на държавите от ОНД, които се присъединяват към терористичната групировка "Ислямска държава", стават все повече "с всеки ден и час" и вече са "хиляди". Част от тях вече са се завърнали в Русия, ще се върнат и други, затова е "целесъобразно да се действа превантивно (. . .), по далечните граници", без да се изчаква връщането им, каза руският представител.   Руското министерство на отбраната съобщи днес, че наскоро създаденият център в Багдад помага за координирането на въздушните удари и сухопътните войски в Сирия, предаде Интерфакс, цитирана от Ройтерс.   Британската агенция припомня, че предишния път, когато руският парламент даде на Путин правото да изпрати войски в чужбина - през 2014 г., Москва превзе Крим, отнемайки полуострова от Украйна.

Министър Танев: Който удря учител, е идиот

http://petel.bg/Ministar-Tanev--Koyto-udrya-uchitel--e-idiot__128814

Снимка Булфото "Болшинството не трябва да страда заради отделни, бих го казал директно и без никакъв срам, идиоти. Защото, който удря...

Първа снимка от мястото на тежката катастрофа до ХЕИ във Варна

http://petel.bg/Parva-snimka-ot-myastoto-na-tezhkata-katastrofa-do-HEI-vav-Varna__128815

Както "Петел" първи съобщи, до ХЕИ във Варна стана тежка катастрофа. Наш читател изпрати снимка. На мястото пристигна линейка. За...

И Audi затъва в "Дизелгейт"

http://www.investor.bg/novini/444/a/i-audi-zatyva-v-dizelgeit-203210/

Германската прокуратура започна предварително разследване срещу компанията заради скандала с манипулираните тестове за отделяните вредни газове

Родители на деца, за които няма ваксини, могат да съдят държавата

http://society.actualno.com/Roditeli-na-deca-za-koito-njama-vaksini-mogat-da-sydjat-dyrjavata-news_498529.html

Родители на деца, за които няма ваксини, могат да съдят държавата. Това припомнят от Центъра за защита на правата в здравеопазването, във връзка с липсата на ваксини за имунизация на шестгодишни деца, предаде Дарик. Организацията информира, че здравното министерство е задължено да осигури въпросните препарати, тъй като всяка една от четирите болести, за които са ваксините - дифтерия, колкющ, тетанус и полиомиелит - е тежка и може да завърши фатално за болния. В случай, че няма ваксини, в

Работодателите пак смениха плочата - ще има протест, ако няма по-евтин ток

http://business.actualno.com/Rabotodatelite-pak-smeniha-plochata---shte-ima-protest-ako-njama-po-evtin-tok-news_498531.html

Ако цената на тока за бизнеса не бъде намалена до 1 ноември и не се върне на нивото отпреди решението на КЕВР за новия ценови период, то протест ще има. Това стана ясно, след като в сградата на прокуратурата се проведе среща между главния прокурор Сотир Цацаров и ръководителите на национално представителни работодателски организации (НПРО), предаде БГНЕС. Точно преди седмица работодателските организации обявиха, че няма да протестират срещу решението на КЕВР. От началото на септември и от КРИБ,

Брайвик заплаши, че ще се самоубие с глад

http://europe.actualno.com/Brajvik-zaplashi-che-shte-se-samoubie-s-glad-news_498533.html

Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик заплаши да се самоубие чрез глад в знак на протест срещу отношението към него в затвора, предаде BBC. Брайвик се намира в изолатор от 2 септември, като времето, което му е позволено да се намира извън килията е ограничено до 1 час на ден. Тойе осъден на 21 години затвор за убийствоито на 77 души в младежки лагер през 2011 година. По думите на Брайвик поради тежките условия в затвора, той се е принудил да прекъсне образованието си по политически науки.

Древногръцки хороскоп разкрива най-тъмните страни на ЗОДИЯТА ви

http://curious.actualno.com/Drevnogrycki-horoskop-razkriva-naj-tymnite-strani-na-ZODIJaTA-vi-news_498475.html

Всеки един от нас има тъмна и светла страна на характера си. При едни тъмната половина надделява над светлата, а при други доброто успешно се справя с лошите черти и те излизат наяве много рядко. Понякога ние самите можем да контролираме вътрешния си баланс и чрез позитивно мислене да бъдем по-добри хора. Този древногръцки хороскоп на сенките показва всичко онова, което искаме да остане скрито. Кентавър /8 януари – 12 февруари/     Кентавърът е наполовина човек, наполовина

Increasing Number of Migrants Crossing into Serbia from Bulgaria - B92

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258327_Increasing+Number+of+Migrants+Crossing+into+Serbia+from+Bulgaria+-+B92

An increased number of migrants are crossing into Serbia's Dimitrovgrad over the past three months, a Serbian media outlet says.

Its data suggests every day this border region is reached by 200 to 300 people crossing from Serbia's eastern neighbor.

Every day Middle Eastern migrants arrive in Serbia via Bulgaria and complain about having been arrested and beaten, B92's website reads.

People from Bulgaria tend to arrive on foot, at a time when whether conditions are becoming more severe.

"We are cold, wet and hungry. We will make it somehow, but for children it is hard," a Syrian women is quoted as saying.

Apart from the difficulties they are having while crossing mountainous regions at the border, they complain of mistreatment by police officers.

Some also claimed they were left imprisoned without being given any meals for a few days.

More than 20 000 migrants have crossed crossed into Dimitrovgrad over the past three months, most of them coming from Syria or Afghanistan.

Bulgaria President: New US companies to come to Bulgaria soon

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258326_Bulgaria+President%3A+New+US+companies+to+come+to+Bulgaria+soon

Bulgarian President Rosen Plevneliev met with representatives of large US companies that are members of the Business Council for International Understanding (BCIU), among which were Henry Schein, AIG, AES, Citigroup, and others.
The members of the organisation include companies that are among the 500 biggest ones in the world, the press centre of the President’s Office announced.
“Bulgaria has a serious potential and is a centre of several highly dynamic industries in Southeast Europe,” said Mr Plevneliev, speaking at the meeting.
The Head of Stare announced new US investments in the country had been negotiated at the meeting.
“An American company will open an office with over 100 software developers very soon. Another US company committed to doubling the number of software developers hired in the country from 500 to 1,000. There is an American pharmaceutical company that said it was interested in expanding its operations in Bulgaria, even in purchasing a Bulgarian pharmaceutical business,” the Bulgarian President remarked.
“Bulgaria has its strength – information and communication technologies, the software industry, outsourcing, manufacturing of automotive components, and food production. We are the regional centre of information and communication technologies, we are the most advanced country in the software industry, and we are the only European country in the top ten most sought outsourcing destinations,” said Mr Plevneliev, speaking before the US business representatives.
According to the high-ranking official, Bulgaria benefits a lot nowadays due to its peaceful policy, tolerance, discipline, and its model of successful integration.
“This resonates very strongly and new economic opportunities will arise very soon. It is high time we availed of this but we ought to unlock our own potential,” Mr Plevneliev stated, speaking for the media after the meeting.

Франция разследва Асад за престъпления срещу човечеството след снимки на фотограф

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5015006

Френските власти започват разследване срещу режима на сирийския президент Башар Асад по подозрения в престъпления срещу човечеството, извършени между 2011 и 2013 година, съобщава пред АФП източник от правосъдието.
Прокуратурата в Париж е започнала на 15 септември предварително разследване, уточнява източникът.
Френските власти започват разследване срещу режима на сирийския президент Башар Асад по подозрения в престъпления срещу човечеството, извършени между 2011 и 2013 година, съобщава пред АФП източник от правосъдието. Прокуратурата в Париж е започнала на 15 септември предварително разследване, уточнява източникът.

До 150 лв. глоба за родители, които не пращат децата на училище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014969

От 50 до 150 лв. глоба ще е предвидена за родители, които не запишат децата си на училище. Това решиха депутатите при второто четене на Закона за предучилищното и училищното образование.
Наказанието за детска градина, която провежда занимания без да има регистрация, е от 5 000 до 10 000 лв. Автор или издател,
От 50 до 150 лв. глоба ще е предвидена за родители, които не запишат децата си на училище. Това решиха депутатите при второто четене на Закона за предучилищното и училищното образование. Наказанието за детска градина, която провежда занимания без да има регистрация, е от 5 000 до 10 000 лв. Автор или издател,

856 безработни постъпили на работа във Варна през август

http://www.moreto.net/novini.php?n=302583

На работа в област Варна през август 2015 година са постъпили 856 безработни, съобщиха за Moreto.net от Регионалната служба по заетостта във Варна. На първичния пазар на труда работа са започнали 789 лица, с 45 повече спрямо същия период предходната година.

С идването на зимата пада безработицата в Банско и Разлог - наемат 5000 души

http://pik.bg/с-идването-на-зимата-пада-безработицата-в-банско-и-разлог---наемат-5000-души-news408515.html

С идването на зимата пада безработицата в Банско и Разлог - наемат 5000 души

Снегът ще даде работа на поне 5000 души в общините Банско и Разлог. Толкова работници ще бъдат наети в хотелите, ресторантите, търговските обекти и в сферата на услугите в двата зимни курорта.

Хора от цялата страна намират препитанието си в подножието на планините Пирин и Рила. Най-много обаче са наетите от Пиринския край, където със сигурност ще падне нивото на безработица. Това важи най-много за близките до курортите общини Симитли, Белица и Якоруда. Близо 5 хиляди работници ще работят от декември тази година до април догодина, съобщава Стандарт. Толкова хора са необходими, за да се обезпечи обслужването в хотелските комплекси, в заведенията, в магазините и бутиците. В последните години се организира и специализирана трудова борса.

Целта е безработните хора да се срещнат с бъдещите си работодатели от туристическия бранш и да имат време да сключат договори. На място се договорят за условията и за заплащането бизнесмените и бъдещите им служители. Всеки си подбира подходящ персонал за своята фирма. Доста от хотелските комплекси имат постоянна работна ръка, която през лятото е по морето, а зимата е тук.

Собственици на хотели с над 200 легла търсят рецепционисти, готвачи, сервитьори, масажисти, рехабилитатори. Стопаните на механи и заведения също се оглеждат за добри бармани, келнери и готвачи. При наемане на работа през зимния туристически сезон с предимство ще бъдат хората, които знаят някои от следните чужди езици - английски, руски, гръцки, румънски. Защото голямата част от гостите в Банско и Разлог в последните 5-6 години са от Балканите и Русия.

Прокуратурата поема ММА боеца Джон Кери, който вилня край Слънчев бряг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014982

Разследването срещу британския ММА боец Джон Кери, който предизвика луд екшън край Слънчев бряг през нощта на 28 септември, въоръжен със стоманен гаечен ключ и ножове, е прехвърлено в Окръжна прокуратура Бургас, научи
Разследването срещу британския ММА боец Джон Кери, който предизвика луд екшън край Слънчев бряг през нощта на 28 септември, въоръжен със стоманен гаечен ключ и ножове, е прехвърлено в Окръжна прокуратура Бургас, научи "24 часа". Оразувано е производство по чл.342, ал.3 от НК за причиняване на сериозни имуществени вреди при управление на моторно

Правителството отпусна допълнителни 500 000 лв. на ДАНС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5015002

Правителството одобри допълнителни разходи от 500 000 лв. за Държавната агенция „Национална сигурност", съобщават от правителствената информационна служба.
Част от средствата са за изработване на инвестиционен проект с необходимите мерки за усилване и укрепване на сграда, предоставена на Агенцията. Останалата част от ресурса отива за дейности по
Правителството одобри допълнителни разходи от 500 000 лв. за Държавната агенция „Национална сигурност", съобщават от правителствената информационна служба. Част от средствата са за изработване на инвестиционен проект с необходимите мерки за усилване и укрепване на сграда, предоставена на Агенцията. Останалата част от ресурса отива за дейности по

GTC си осигури финансиране за придобиване на нови активи

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/gtc-si-osiguri-finansirane-za-pridobivane-na-novi-aktivi-203201/

Компанията поддържа стратегията си да се отърве от нестратегическите си активи на периферните пазари

Солта забавя пубертета

http://pik.bg/солта-забавя-пубертета-news408517.html

Солта забавя пубертета

Диета с високо съдържание на сол може да забави началото на пубертета, установиха учени от университета в Уайоминг в САЩ.

По време на Европейския конгрес по ендокринология бяха обявени резултатите от ново проучване, според което излишната сол в хранителния режим може да забави настъпването на пубертета. Това от своя страна носи отрицателни последици за репродуктивното здраве. Излишната сол забавя промените в организма, но липсата на сол в храната също има неблагоприятен ефект.

Ако децата ви прекаляват със солта в края на пубертета, това може да доведе до поведенчески проблеми и намалена плодовитост. Откритията са направени след тестове върху лабораторни плъхове. Световната здравна организация препоръчва на възрастните да консумират не повече от 5 грама сол на ден.

Средният британец консумира повече от 8 грама сол на ден, а американците приемат по 10 грам на ден. Според експерти това от части се дължи на широко разпространените заведения за бързо хранене. 

Боян Петров стъпи на връх Манаслу

http://frognews.bg/news_98614/Boian-Petrov-stapi-na-vrah-Manaslu/

Боян Петров стъпи на осмия по височина връх в света тази сутрин,на който досега не бе стъпвал българин съобщи сайтът на експедицията Seven Summit Treks Manaslu. Това е първото изкачване на осемхилядник след разрушителното земетресение в Непал

Белгийските джихадисти са над 800

http://www.mediapool.bg/belgiyskite-dzhihadisti-sa-nad-800-news239814.html

Белгийските джихадисти са 828 и Белгия остава държавата в ЕС, от която произхождат най-много бойци в редовете на ислямистите. Това съобщават местните медии, като се позовават на официални данни от службите за сигурност.   Медиите, цитирани от БТА в сряда, уточняват, че от този брой 270 джихадисти са в Ирак или Сирия, 15 пътуват натам, 129 са се завърнали от фронта, 62 са били възпрепятствани да напуснат Белгия, а 352 имат желанието да се присъединят към сражения.   Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на Белгия са издали заповед до общините всички тези хора да бъдат поставени на проследяване. За всеки от тях е открито лично досие, което ще се попълва с данни от разузнавателните служби, както и от общинските служители.   Засега не се предвижда общините да отнемат паспортите или да заличават от регистъра на населението поставените в списъка. Основното очакване е общинските служители да подават информация към полицията и контраразузнаването.   След атентатите в Париж и ликвидирането на терористична клетка в белгийския град Вервие в началото на януари, Белгия предприе повишени мерки за предотвратяване на атентат. По улиците в големите градове и особено в Брюксел бяха мобилизирани 300 въоръжени военни.   Медиите съобщават, че до днес тази операция е струвала на отбранителния бюджет 10 милиона евро. Отчита се, че с подобни разходи и на фона на ограничения си бюджет, белгийската пехота скоро би изгубила готовността си да върши друго, освен да патрулира по улиците.

Правителството отпусна допълнителни 500 000 лв. на ДАНС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014991

Правителството одобри допълнителни разходи от 500 000 лв. за Държавната агенция „Национална сигурност
Правителството одобри допълнителни разходи от 500 000 лв. за Държавната агенция „Национална сигурност", съобщават от правителствената информационна служба. Част от средствата са за изработване на инвестиционен проект с необходимите мерки за усилване и укрепване на сграда, предоставена на Агенцията. Останалата част от ресурса отива за дейности по

Жив бамбуков щит ще пази от слънцето три нови сгради във Виетнам

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/09/30/2617958_jiv_bambukov_shtit_shte_pazi_ot_slunceto_tri_novi/?ref=rss


Жив щит от бамбукови дървета ще защитава обитателите на три нова жилищни сгради във Виетнам от горещото тропическо слънце. Идеята за това е на местното архитектурно студио Vo Trong Nghia Architects, което представи плановете си за три жилищни постройки в Хошимин. 

Дърветата не просто ще опасват фасадите на трите 22-етажни здания, но и ще свързват покривите им чрез обща градина. Трите блока от проекта Diamond Lotus ще имат общо 720 жилища, като всяко от тях ще има собствена тераса и...

Производствените цени ускоряват спада си през август

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/09/30/2618900_proizvodstvenite_ceni_uskoriavat_spada_si_prez_avgust/?ref=rss


Спадът на производствените цени на вътрешния пазар се ускорява, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). През август те са с 1.3% под равнището си от предходния месец докато през юли поевтиняването на месечна база беше с 0.5 на сто. На годишна база спадът е още по-видим - спрямо август 2014 г. той е с 1.8 процента.

Спрямо юли на вътрешния пазар цените в добивната промишленост се свиват с 5.3 на сто, в преработващата промишленост - с 1.5%, а при производството и...

Преслава напуска „ВИП брадър“

http://frognews.bg/news_98613/Preslava-napuska-VIP-bradar/

Стана ясно, че една от звездите в предаването „ВИП брадър“ ще напусне тази вечер шоуто. Фолкпевицата Преслава е изпълнила своя двуседмичен договор и вече се търси начин да бъде изкарана от къщата без зрителите да се усъмнят в причината.

Преслава си вдига партакешите от „ВИП брадър“

http://frognews.bg/news_98613/Preslava-si-vdiga-partakeshite-ot-VIP-bradar/

Стана ясно, че една от звездите в предаването „ВИП брадър“ ще напусне тази вечер шоуто. Фолкпевицата Преслава е изпълнила своя двуседмичен договор и вече се търси начин да бъде изкарана от къщата без зрителите да се усъмнят в причината.

Петима осъдени на смърт в Индия за атентатите в Мумбай през 2006 г.

http://www.mediapool.bg/petima-osadeni-na-smart-v-indiya-za-atentatite-v-mumbai-prez-2006-g-news239813.html

Петима души бяха осъдени на смърт в Индия за атентатите в Мумбай през 2006 г., при които бяха убити близо 190 души, предаде Ройтерс, като се позова на националната информационна агенция ПТИ. Специалният трибунал в града осъди седем души на доживотен затвор. По-рано този месец съдът призна за виновни 12 от 13-те обвиняеми, които бяха изправени пред него. Трибуналът повдигна обвинения на общо 30 души. Седемнайсет от тях - 13 пакистанци и 4 индийци, обаче остават на свобода. Седем бомби експлодираха във влакове в Мумбай, икономическата столица на Индия, във вечерния пиков час на 11 юли 2006 година. Убити бяха близо 190 и ранени стотици души. Според индийската полиция атентатите са били извършени от мюсюлмани по заповед на пакистански ислямисти. Тя определи като главен заподозрян лидера на базираната в Пакистан групировка "Лашкар-е-Тайба" Азим Чима.

Петима осъден на смърт в Индия за атентатите в Мумбай през 2006 г.

http://www.mediapool.bg/petima-osaden-na-smart-v-indiya-za-atentatite-v-mumbai-prez-2006-g-news239813.html

Петима души бяха осъдени на смърт в Индия за атентатите в Мумбай през 2006 г., при които бяха убити близо 190 души, предаде Ройтерс, като се позова на националната информационна агенция ПТИ.   Специалният трибунал в града осъди седем души на доживотен затвор. По-рано този месец съдът призна за виновни 12 от 13-те обвиняеми, които бяха изправени пред него.   Трибуналът повдигна обвинения на общо 30 души. Седемнайсет от тях - 13 пакистанци и 4 индийци, обаче остават на свобода.   Седем бомби експлодираха във влакове в Мумбай, икономическата столица на Индия, във вечерния пиков час на 11 юли 2006 година. Убити бяха близо 190 и ранени стотици души.   Според индийската полиция атентатите са били извършени от мюсюлмани по заповед на пакистански ислямисти. Тя определи като главен заподозрян лидера на базираната в Пакистан групировка "Лашкар-е-Тайба" Азим Чима.

Зоран Миланович: Такъв Шенген е опасен за Хърватия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014972

Хърватия остава отворена за бежанци, а за последните 24 часа в страната са влезли 5800 души, потвърди хърватската полиция.
Бежанците пристигат от Сърбия и транспортирането им продължава към Унгария. Хърватският премиер Зоран Миланович при посещението си в бежански лагер в Опатовац, където са настанени около 1900 души, заяви,
Хърватия остава отворена за бежанци, а за последните 24 часа в страната са влезли 5800 души, потвърди хърватската полиция. Бежанците пристигат от Сърбия и транспортирането им продължава към Унгария. Хърватският премиер Зоран Миланович при посещението си в бежански лагер в Опатовац, където са настанени около 1900 души, заяви,

Видео: Джоузеф Гордън-Левит във филм за "най-артистичното престъпление на века"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/30/2618526_video_djouzef_gordun-levit_vuv_film_za/?ref=rss


Нов филм с Джоузеф Гордън-Левит, разказва историята  на "най-артистичното престъпление на века".

Заснет по действителен случай, "Живот на ръба" ("The Walk") на носителя на "Оскар" Робърт Земекис пресъздава историята на акробата Филип Пти, прекосил на въже разстоянието между двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк през 1974 г.

Сега американският актьор Гордън-Левит ще разходи зрителите на 400 метра над земята между кулите-близнаци в игралната 3D продукция, която...

Зоран Миланович: Такъв Шенген е опасен за Хърватия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5014987

Хърватия остава отворена за бежанци, а за последните 24 часа в страната са влезли 5800 души, потвърди хърватската полиция.
Бежанците пристигат от Сърбия и транспортирането им продължава към Унгария. Хърватският премиер Зоран Миланович при посещението си в бежански лагер в Опатовац, където са настанени около 1900 души, заяви,
Хърватия остава отворена за бежанци, а за последните 24 часа в страната са влезли 5800 души, потвърди хърватската полиция. Бежанците пристигат от Сърбия и транспортирането им продължава към Унгария. Хърватският премиер Зоран Миланович при посещението си в бежански лагер в Опатовац, където са настанени около 1900 души, заяви,

Пращаме хуманитарна помощ на Унгария

http://pik.bg/пращаме-хуманитарна-помощ-на-унгария-news408510.html

Пращаме хуманитарна помощ на Унгария

В отговор на призива на правителството на Унгария за оказване на международна помощ заради засиления миграционен натиск, България ще окаже подкрепа във вид на имущество и хуманитарна помощ. Това съобщават от правителствената информационна служба.

Страната ни ще предостави чрез МВР и БЧК 50 шестместни палатки, 2000 одеяла и 1000 единични спални комплекта. Помощта ще допринесе за по-бързото преодоляване на последиците от сериозния бежански поток в Унгария, особено предвид наближаващия зимен сезон. Общата стойност, заедно с транспортирането, възлиза на 113 300 лв.

Решението на кабинета е взето предвид ангажимента на България като държава-член на ЕС и НАТО да допринася за стабилността в региона на Югоизточна Европа и в контекста на европейската солидарност.

Гърция още се бави с приватизацията на DESFA

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-oshte-se-bavi-s-privatizaciiata-na-desfa-203203/

Нито едно гръцко правителство досега не е имало възражения около раздържавяването на компанията, но процесът е болезнено бавен

Утре тестват сирените

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014958

На 1 октомври, от 13 часа ще бъде задействана сиренната система на територията на градовете Варна, Бургас, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ Козлодуй, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Сирените ще излъчват националните сигнали за тревога и край на
На 1 октомври, от 13 часа ще бъде задействана сиренната система на територията на градовете Варна, Бургас, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ Козлодуй, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сирените ще излъчват националните сигнали за тревога и край на

Убиха с камъни индиец, заподозрян, че ял говеждо

http://offnews.bg/news/n_1/n_565035.html

Тълпа е линчувала 50-годишен мъж в Северна Индия, след като в селото плъзнали слухове, че в дома му съхраняват и ядат говеждо месо, съобщи Би Би Си. В понеделник през нощта над 100 души се събрали около къщата на земеделския работник Мохамад Ахлак, измъкнали го и го пребили с ритници, камъни и тухли. В кървавия инцидент в с. Дадри, едва на 50 км от столицата Делхи, бил тежко ранен и 22-годишният син на Ахлак. Шестима души са арестувани за убийството на Ахлак, въпреки че техни съселяни са ги защитили и са влезли в сблъсъци в полицията. „В хладилника имахме малко овнешко – е казала 18-годишната дъщеря на загиналия, цитирана от в. „Хиндустан таймс“. - Полицаите го взеха за изследване“. Кравата е смятана за свещено животно от хиндуистите, които са около 80% от населението на Индия. В страната редица щати имат строги закони против клането на крави, телета и волове, и продажбата и консумацията на говеждо месо. Сред тях е и Утар Прадеш, в който се намира с. Дадри.

Плевнелиев: Нови американски компании влизат скоро на българския пазар

http://www.mediapool.bg/plevneliev-novi-amerikanski-kompanii-vlizat-skoro-na-balgarskiya-pazar-news239812.html

България има сериозен потенциал и е център на някои много динамични индустрии в Югоизточна Европа. Така президентът Росен Плевнелиев обобщи срещата си с представители на големи американски компании, членове на Бизнес съвета за международно разбирателство, сред които са фирми като Henry Schein, AIG, AES, Citigroup и други. В организацията влизат компании, които са сред 500-те най-големи в света, съобщи прессекретариатът президента в сряда.   Държавният глава обяви, че по време на срещата с бизнеса са договорени нови американски инвестиции у нас. "Американска компания ще отвори офис с над 100 програмисти много скоро. Друга американска фирма пое ангажимент да удвои броя на заетите вече у нас програмисти от 500 на 1000 души. Имаме американска фармацевтична компания, която заяви, че има интерес от разширяване на операциите си в България, дори и към закупуване на българска фармацевтична компания", посочи държавният глава.   "България има своите сили - информационни и комуникационни технологии, софтуерната индустрия, аутсорсинг, производство на автомобилни компоненти, производство на храни. Ние сме регионалният център за информационни и комуникационни технологии, ние сме най-напредналата държава в софтуерната индустрия, ние сме единствената европейска държава, която е в десетте най-търсени аутсорсинг дестинации", заяви президентът Плевнелиев пред представителите на американския бизнес.   Според държавния глава, България днес печели много със своята мирна политика, със своята толерантност, дисциплина, с примера си за успешна интеграция. "Това отеква много силно и тепърва ще се отворят и нови икономически възможности. Крайно време е да се възползваме от това, но трябва да отключим и собствения си потенциал", коментира пред медии след срещата президентът Росен Плевнелиев.

Който бие учител е идиот, изригна просветният министър

http://news.ibox.bg/news/id_1139148407

И освен на позорния стълб, трябва да бъде и наказан и това ще се случи за памет на другите, които имат такива помисли

Разрешиха на Путин да използва войски в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=302586

Руският Съвет на федерацията разреши на президента Владимир Путин да използва армията в Сирия. Само половин час обсъждане при закрити врати бе нужен на горната камара на руския парламент, за да одобри искането на Путин да използва армията зад граница.

Плашат шефа на СЕМ Г. Лозанов с "калашници"

http://frognews.bg/news_98608/Plashat-shefa-na-SEM-G-Lozanov-s-kalashnitsi/

"Тези двама души са подстрекатели. Те нахъсват хората към омраза и подстрекават към физическа разправа с членове на СЕМ. Във форумите има дори заплахи, че ще се вземат калашниците и ще ни разстрелят". Така шефът на СЕМ Георги Лазанов се оплака по Нова телевизия от Юлиан Ангелов и Ангел Джамбазки, коментирайки програмата на турски език по БНР.

Полицията в София издирва 15-годишната Стефани Христова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014952

Столичното Шесто РУ издирва Стефани Видева Христова /15г./ от София. Това съобщават от пресцентъра на МВР. 15-годишното момиче e напуснало дома си на 25 септември около 15.30 часа и до момента е в неизвестност. За последно е била забелязана в района на ж.к. „Гео Милев“.
Стефани Христова е висока около 165 см, с права, руса коса и кафяви очи.
Столичното Шесто РУ издирва Стефани Видева Христова /15г./ от София. Това съобщават от пресцентъра на МВР. 15-годишното момиче e напуснало дома си на 25 септември около 15.30 часа и до момента е в неизвестност. За последно е била забелязана в района на ж.к. „Гео Милев“. Стефани Христова е висока около 165 см, с права, руса коса и кафяви очи.

Полицията в София издирва 15-годишната Стефани Христова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5014961

Столичното Шесто РУ издирва Стефани Видева Христова /15г./ от София. Това съобщават от пресцентъра на МВР. 15-годишното момиче e напуснало дома си на 25 септември около 15.30 часа и до момента е в неизвестност. За последно е била забелязана в района на ж.к. „Гео Милев“.
Стефани Христова е висока около 165 см, с права, руса коса и кафяви очи.
Столичното Шесто РУ издирва Стефани Видева Христова /15г./ от София. Това съобщават от пресцентъра на МВР. 15-годишното момиче e напуснало дома си на 25 септември около 15.30 часа и до момента е в неизвестност. За последно е била забелязана в района на ж.к. „Гео Милев“. Стефани Христова е висока около 165 см, с права, руса коса и кафяви очи.

Талибаните още владеят Кундуз въпреки контраофанзивата на афганистанската армия

http://www.mediapool.bg/talibanite-oshte-vladeyat-kunduz-vapreki-kontraofanzivata-na-afganistanskata-armiya-news239811.html

Трети ден продължават тежките сражения в Кундуз между афганистанските правителствени сили и талибаните, които постигнаха един от най-големите си успехи през последните 14 години, превземайки 300 хилядния град - един от най-големите в Северен Афганистан. През него минава важен в стратегическо и икономическо отношение търговски маршрут близо до границата с Таджикистан. Контролът върху Кундуз има символично значение, тъй като градът беше един от последните талибански анклави, които паднаха при предвожданата от САЩ операция през 2001 г.. В понеделник талибаните превзеха Кундуз за броени часове, надделявайки очевидно лесно над гарнизона от 5 до 7 хиляди войници, при все че бяха доста по-малко на брой - от 400 до 2000 по различни оценки. Във вторник бе предприета контраатака, подкрепена с въздушни удари на американските сили. Около 5000 афганистански военни се струпаха на летището в Кундуз рано тази сутрин, след като цяла нощ там се водиха боеве, при които бойците на талибаните бяха прогонени с помощта на удари по въздух на армията на САЩ. Американски самолети нанесоха два въздушни удара тази нощ по позиции на талибаните близо до Кундуз, съобщи говорителят на въоръжените сили на САЩ полковник Браян Трайбъс, цитиран от Асошиейтед прес. Талибански командир призна, че бойците му не са успели да удържат летището, но каза, че ислямистката групировка все още контролира града. Специални части от оглавяваната от Съединените щати международна коалиция в Афганистан са влезли в сражение с талибаните близо до града рано тази сутрин, предаде Ройтерс, като се позова на неин говорител. Сражението е избухнало приблизително около 01.00 часа днес. Бойци от спецчастите на коалицията са "се натъкнали на заплаха" от страна на талибаните, докато "съветвали и помагали на афганистанските" войници. "Американските сили нанесли въздушен удар, за да елиминират заплахата в Кундуз", съобщи говорителят, полковник Браян Трайбъс. Той не разкри националността на бойците от спецчастите. Западен военен източник обаче съобщи по-рано, че Съединените щати, Великобритания и Германия са изпратили елитни части в района на Кундуз. Въпреки помощта бойният дух на афганистанските войници отслабва. "Имаме достатъчно сили да победим талибаните, но за съжаление те нямат воля и решимост да се бият", каза Захир Ниази, управител на един от окръзите в Кундуз. Стотици служители на силите за сигурност бяха изпратени да помогнат на колегите си от съседната провинция Баглан, но талибаните препречиха пътя им към Кундуз, блокирайки основни пътища с големи камъни и чували с пясък. "Силите ни си проправят път да стигнат до Кундуз", каза източник от силите за сигурност. Афганистанската разузнавателна агенция съобщи късно снощи, че при въздушен удар в района на летището е бил убит Мавлави Салам - талибанският "губернатор" за провинция Кундуз, наред с още 15 ислямисти. Специалният представител на генералния секретар на ООН в Афганистан Никълъс Хейсън заяви, че е дълбоко разтревожен от ситуацията в Кундуз, съобщи ДПА. "До нас достигат съобщения за масови екзекуции, включително на медицински персонал, отказ на медицинска помощ и за наложени ограничения върху придвижването в града", каза той. Афганистански депутати поискаха оставката на президента Ашраф Гани заради превземането на Кундуз, предаде Ройтерс. "Срамно е как (управляващите) се справиха със ситуацията в Кундуз", заяви Икбал Сафи по време на заседание на парламента, предавано пряко по телевизията. Той поиска оставката на президента и на ръководителя на изпълнителната власт Абдула Абдула. Други афганистански депутати повториха призива на Сафи на бурно протеклото заседание. В отговор говорител на президента заяви лаконично, че приоритет за президента е сигурността на жителите на Кундуз и прочистването на района от терористи. Превземането на северния афганистански град от талибаните е най-тежкият удар за Гани след идването му на власт преди една година, отбелязва Ройтерс. Кундуз в ръцете на талибаните - злокобно предвестие за нов Мосул? Вашингтон иска да вярва, че афганистанският град Кундуз, пак завладян от талибаните, няма да не се превърне в един нов Мосул – вторият по големина иракск град, паднал през юни 2014 г. в ръцете на екстремистите от групировката "Ислямска държава" (ИД) и който Багдад още не може да си върне, пише в сряда агенция Франс прес. Светкавичното поражение от първия ден на битката при Кундуз отвори стари рани на САЩ, като най-вече съживи спомена за падането на Мосул, втория по големина град в Ирак за часове в ръцете на ИД, обърнала в бягство иракските войски. Как е възможно тези местни армии, за които Вашингтон е похарчил десетки милиарди долари, да се оставят на по-малобройни и по-зле въоръжени отряди, пита агенцията. "Има наистина плашещо сходство с Мосул, нещата наистина будят тревога", коментира Патрик Скинър от "Суфан груп" - дружество за анализ на рискове, свързани с тероризма. "Цяло десетилетие се харчеха невероятни суми, твърдеше се, че местната армия става по-добра, а съпротивата е в зародиш. Не се очакваше талибаните да превземат Кундуз", както не се очакваше и групировката "Ислямска държава" да превземе Мосул, обяснява той. "Веднага се реагира с думите 'ще си върнем този град'. Проблемът обаче е друг - от правителството се очакваше успешно да удържи града", добавя аналитикът. Според Стивън Бидъл, военен експерт и преподавател в университета "Джордж Вашингтон", в Мосул, както и в Кундуз, силите за сигурност са страдали от едно и също зло - корупцията. "Военната ефективност изисква далеч не само добри оръжия и подходящо обучение", посочва експертът, който проучва по-специално американския опит в обучението на местни армии. "Щом командната верига е политизирана или корумпирана, за нея е много, много трудно да внесе боен дух в армейските редици", добавя той. В някои страни като Ирак и Афганистан правителствата се боят от собствените си армии - "естествен съперник и потенциална заплаха" за тях, отбелязва Бидъл. Някои американски военни обаче заявяват без колебание, че бойните качества на афганистанските им колеги не бива да се подценяват. "Гледам с доста оптимизъм на възможността афганистанската национална армия да провежда операции без помощ от силите на коалицията (. . .) - това не е военен, а политически проблем", заяви наскоро пред АФП американски офицер от мисията на НАТО в Афганистан. "Говорим за една нова армия! Създадохме я през 2002 г. (. . .) Формирането на всяка национална отбрана изисква време (. . .) Четиринайсет години - това наглед е много време, но е нужно търпение, за да се изгради наново една страна по най-добрия начин", каза той. Освен това, афганистанската армия не страда от верски разделения като иракската. В Мосул иракските войници може да са били смятани от сунитите за шиитски окупатори. В Афганистан обаче конфликтът между правителството в Кабул и талибаните не почива - или в далеч по-малка степен - на религиозна или етническа почва. В афганистанската армия теоретично са въведени офицерски квоти според разпределението на общностите в страната - 40 на сто пущуни, 30 процента таджики, 10 процента хазари и 8 на сто узбеки, при все че пущуните на практика не са представени достатъчно. Падането на Кундуз "безспорно е удар за афганистанските сили за сигурност", подчерта във вторник говорителят на Пентагона Питър Кук. Те обаче "успяха през последните седмици и месеци да дадат отпор" на талибаните; "имаме доверие в способността им да си възвърнат Кундуз", заяви той. По данни на SIGAR - американската агенция, контролираща разходите на Вашингтон за възстановяване на Афганистан, от 2002 г. САЩ са изразходвали над 65 милиарда долара, подпомагайки афганистанските сили за сигурност.

Талибаните още владеят в Кундуз въпреки контраофанзивата на афганистанската армия

http://www.mediapool.bg/talibanite-oshte-vladeyat-v-kunduz-vapreki-kontraofanzivata-na-afganistanskata-armiya-news239811.html

Трети ден продължават тежките сражения в Кундуз между афганистанските правителствени сили и талибаните, които постигнаха един от най-големите си успехи през последните 14 години, превземайки 300 хилядния град - един от най-големите в Северен Афганистан. През него минава важен в стратегическо и икономическо отношение търговски маршрут близо до границата с Таджикистан. Контролът върху Кундуз има символично значение, тъй като градът беше един от последните талибански анклави, които паднаха при предвожданата от САЩ операция през 2001 г.. В понеделник талибаните превзеха Кундуз за броени часове, надделявайки очевидно лесно над гарнизона от 5 до 7 хиляди войници, при все че бяха доста по-малко на брой - от 400 до 2000 по различни оценки. Във вторник бе предприета контраатака, подкрепена с въздушни удари на американските сили. Около 5000 афганистански военни се струпаха на летището в Кундуз рано тази сутрин, след като цяла нощ там се водиха боеве, при които бойците на талибаните бяха прогонени с помощта на удари по въздух на армията на САЩ. Американски самолети нанесоха два въздушни удара тази нощ по позиции на талибаните близо до Кундуз, съобщи говорителят на въоръжените сили на САЩ полковник Браян Трайбъс, цитиран от Асошиейтед прес. Талибански командир призна, че бойците му не са успели да удържат летището, но каза, че ислямистката групировка все още контролира града. Специални части от оглавяваната от Съединените щати международна коалиция в Афганистан са влезли в сражение с талибаните близо до града рано тази сутрин, предаде Ройтерс, като се позова на неин говорител. Сражението е избухнало приблизително около 01.00 часа днес. Бойци от спецчастите на коалицията са "се натъкнали на заплаха" от страна на талибаните, докато "съветвали и помагали на афганистанските" войници. "Американските сили нанесли въздушен удар, за да елиминират заплахата в Кундуз", съобщи говорителят, полковник Браян Трайбъс. Той не разкри националността на бойците от спецчастите. Западен военен източник обаче съобщи по-рано, че Съединените щати, Великобритания и Германия са изпратили елитни части в района на Кундуз. Въпреки помощта бойният дух на афганистанските войници отслабва. "Имаме достатъчно сили да победим талибаните, но за съжаление те нямат воля и решимост да се бият", каза Захир Ниази, управител на един от окръзите в Кундуз. Стотици служители на силите за сигурност бяха изпратени да помогнат на колегите си от съседната провинция Баглан, но талибаните препречиха пътя им към Кундуз, блокирайки основни пътища с големи камъни и чували с пясък. "Силите ни си проправят път да стигнат до Кундуз", каза източник от силите за сигурност. Афганистанската разузнавателна агенция съобщи късно снощи, че при въздушен удар в района на летището е бил убит Мавлави Салам - талибанският "губернатор" за провинция Кундуз, наред с още 15 ислямисти. Специалният представител на генералния секретар на ООН в Афганистан Никълъс Хейсън заяви, че е дълбоко разтревожен от ситуацията в Кундуз, съобщи ДПА. "До нас достигат съобщения за масови екзекуции, включително на медицински персонал, отказ на медицинска помощ и за наложени ограничения върху придвижването в града", каза той. Афганистански депутати поискаха оставката на президента Ашраф Гани заради превземането на Кундуз, предаде Ройтерс. "Срамно е как (управляващите) се справиха със ситуацията в Кундуз", заяви Икбал Сафи по време на заседание на парламента, предавано пряко по телевизията. Той поиска оставката на президента и на ръководителя на изпълнителната власт Абдула Абдула. Други афганистански депутати повториха призива на Сафи на бурно протеклото заседание. В отговор говорител на президента заяви лаконично, че приоритет за президента е сигурността на жителите на Кундуз и прочистването на района от терористи. Превземането на северния афганистански град от талибаните е най-тежкият удар за Гани след идването му на власт преди една година, отбелязва Ройтерс. Кундуз в ръцете на талибаните - злокобно предвестие за нов Мосул? Вашингтон иска да вярва, че афганистанският град Кундуз, пак завладян от талибаните, няма да не се превърне в един нов Мосул – вторият по големина иракск град, паднал през юни 2014 г. в ръцете на екстремистите от групировката "Ислямска държава" (ИД) и който Багдад още не може да си върне, пише в сряда агенция Франс прес. Светкавичното поражение от първия ден на битката при Кундуз отвори стари рани на САЩ, като най-вече съживи спомена за падането на Мосул, втория по големина град в Ирак за часове в ръцете на ИД, обърнала в бягство иракските войски. Как е възможно тези местни армии, за които Вашингтон е похарчил десетки милиарди долари, да се оставят на по-малобройни и по-зле въоръжени отряди, пита агенцията. "Има наистина плашещо сходство с Мосул, нещата наистина будят тревога", коментира Патрик Скинър от "Суфан груп" - дружество за анализ на рискове, свързани с тероризма. "Цяло десетилетие се харчеха невероятни суми, твърдеше се, че местната армия става по-добра, а съпротивата е в зародиш. Не се очакваше талибаните да превземат Кундуз", както не се очакваше и групировката "Ислямска държава" да превземе Мосул, обяснява той. "Веднага се реагира с думите 'ще си върнем този град'. Проблемът обаче е друг - от правителството се очакваше успешно да удържи града", добавя аналитикът. Според Стивън Бидъл, военен експерт и преподавател в университета "Джордж Вашингтон", в Мосул, както и в Кундуз, силите за сигурност са страдали от едно и също зло - корупцията. "Военната ефективност изисква далеч не само добри оръжия и подходящо обучение", посочва експертът, който проучва по-специално американския опит в обучението на местни армии. "Щом командната верига е политизирана или корумпирана, за нея е много, много трудно да внесе боен дух в армейските редици", добавя той. В някои страни като Ирак и Афганистан правителствата се боят от собствените си армии - "естествен съперник и потенциална заплаха" за тях, отбелязва Бидъл. Някои американски военни обаче заявяват без колебание, че бойните качества на афганистанските им колеги не бива да се подценяват. "Гледам с доста оптимизъм на възможността афганистанската национална армия да провежда операции без помощ от силите на коалицията (. . .) - това не е военен, а политически проблем", заяви наскоро пред АФП американски офицер от мисията на НАТО в Афганистан. "Говорим за една нова армия! Създадохме я през 2002 г. (. . .) Формирането на всяка национална отбрана изисква време (. . .) Четиринайсет години - това наглед е много време, но е нужно търпение, за да се изгради наново една страна по най-добрия начин", каза той. Освен това, афганистанската армия не страда от верски разделения като иракската. В Мосул иракските войници може да са били смятани от сунитите за шиитски окупатори. В Афганистан обаче конфликтът между правителството в Кабул и талибаните не почива - или в далеч по-малка степен - на религиозна или етническа почва. В афганистанската армия теоретично са въведени офицерски квоти според разпределението на общностите в страната - 40 на сто пущуни, 30 процента таджики, 10 процента хазари и 8 на сто узбеки, при все че пущуните на практика не са представени достатъчно. Падането на Кундуз "безспорно е удар за афганистанските сили за сигурност", подчерта във вторник говорителят на Пентагона Питър Кук. Те обаче "успяха през последните седмици и месеци да дадат отпор" на талибаните; "имаме доверие в способността им да си възвърнат Кундуз", заяви той. По данни на SIGAR - американската агенция, контролираща разходите на Вашингтон за възстановяване на Афганистан, от 2002 г. САЩ са изразходвали над 65 милиарда долара, подпомагайки афганистанските сили за сигурност.

Макар и отблъснати от летището, талибаните още владеят в Кундуз

http://www.mediapool.bg/makar-i-otblasnati-ot-letishteto-talibanite-oshte-vladeyat-v-kunduz-news239811.html

Американски самолети нанесоха два въздушни удара тази нощ по позиции на талибаните близо до северния афганистански град Кундуз, който бе превзет от бунтовниците тази седмица, съобщи говорителят на въоръжените сили на САЩ полковник Браян Трайбъс, цитиран от Асошиейтед прес. Талибански командир призна, че бойците му не са успели да удържат летището, но каза, че ислямистката групировка все още контролира града.   Трети ден продължават тежките сражения в града между афганистанските правителствени сили и талибаните, които постигнаха един от най-големите си успехи през последните 14 години, превземайки Кундуз.   Около 5000 афганистански военни се струпаха на летището в Кундуз рано тази сутрин, след като цяла нощ там се водиха боеве, при които бойците на талибаните бяха прогонени с помощта на удари по въздух на армията на САЩ.   Въпреки това бойният дух на афганистанските войници отслабва. "Имаме достатъчно сили да победим талибаните, но за съжаление те нямат воля и решимост да се бият", каза Захир Ниази, управител на един от окръзите в Кундуз.   Стотици служители на силите за сигурност бяха изпратени да помогнат на колегите си от съседната провинция Баглан, но талибаните препречиха пътя им към Кундуз, блокирайки основни пътища с големи камъни и чували с пясък. "Силите ни си проправят път да стигнат до Кундуз", каза източник от силите за сигурност.   Афганистанската разузнавателна агенция съобщи късно снощи, че при въздушен удар в района на летището е бил убит Мавлави Салам - талибанският "губернатор" за провинция Кундуз, наред с още 15 ислямисти.   Специалният представител на генералния секретар на ООН в Афганистан Никълъс Хейсън заяви, че е дълбоко разтревожен от ситуацията в Кундуз, съобщи ДПА. "До нас достигат съобщения за масови екзекуции, включително на медицински персонал, отказ на медицинска помощ и за наложени ограничения върху придвижването в града", каза той.   Афганистански депутати поискаха оставката на президента Ашраф Гани заради превземането на Кундуз, предаде Ройтерс.   "Срамно е как (управляващите) се справиха със ситуацията в Кундуз", заяви Икбал Сафи по време на заседание на парламента, предавано пряко по телевизията. Той поиска оставката на президента и на ръководителя на изпълнителната власт Абдула Абдула.   Други афганистански депутати повториха призива на Сафи на бурно протеклото заседание.   В отговор говорител на президента заяви лаконично, че приоритет за президента е сигурността на жителите на Кундуз и прочистването на района от терористи.   Превземането на северния афганистански град от талибаните е най-тежкият удар за Гани след идването му на власт преди една година, отбелязва Ройтерс.

Калфин заминава на работно посещение в Тунис

http://pik.bg/калфин-заминава-на-работно-посещение-в-тунис-news408503.html

Калфин заминава на работно посещение в Тунис

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин заминава на работно посещение в Тунис в периода 30 септември – 3 октомври 2015 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Очаква се с вицепремиерът и министърът на социалните въпроси на Тунис да подпишат Спогодба за социална сигурност между двете държави за гарантиране на пенсионните права на лицата, работили в двете страни.

По време на посещението си вицепремиерът Калфин ще обсъди с министъра на професионалното обучение и заетостта на Тунис Зиед Лаадхари възможностите за двустранно сътрудничество в областта на заетостта. Акцент ще бъде поставен върху дуалното обучение и политиките срещу безработицата, насочена към неравностойните групи на пазара на труда. 

В работната програма на министър Калфин е предвидена среща с министър- председателя на Тунис Хабиб Есид. Тема на дискусията ще бъдат развитието на двустранните отношения между България и Тунис. Вицепремиерът ще се срещне и с председателя на Народното събрание на Тунис Moхамед Eнасьор.

Кремъл: Асад е поискал военна помощ от Путин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5014955

Сирийският президент Башар Асад е поискал военна помощ от своя руски колега Владимир Путин, съобщaва ръководителят на администрацията на президента Сергей Иванов, цитиран от БГНЕС.
Асад се е обърнал към "ръководството на нашата страна с молба за военна помощ", казва Иванов, след като Съветът на федерациите на Русия одобри използването на въоръжени
Сирийският президент Башар Асад е поискал военна помощ от своя руски колега Владимир Путин, съобщaва ръководителят на администрацията на президента Сергей Иванов, цитиран от БГНЕС. Асад се е обърнал към "ръководството на нашата страна с молба за военна помощ", казва Иванов, след като Съветът на федерациите на Русия одобри използването на въоръжени

Кремъл: Асад е поискал военна помощ от Путин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5014950

Сирийският президент Башар Асад е поискал военна помощ от своя руски колега Владимир Путин, съобщaва ръководителят на администрацията на президента Сергей Иванов, цитиран от БГНЕС.
Асад се е обърнал към
Сирийският президент Башар Асад е поискал военна помощ от своя руски колега Владимир Путин, съобщaва ръководителят на администрацията на президента Сергей Иванов, цитиран от БГНЕС. Асад се е обърнал към "ръководството на нашата страна с молба за военна помощ", казва Иванов, след като Съветът на федерациите на Русия одобри използването на въоръжени

Рекламните клипове на България с над 190 млн. гледания

http://petel.bg/Reklamnite-klipove-na-Balgariya-s-nad-190-mln--gledaniya__128809

В периода март – май 2015 г. рекламните клипове на България по четирите паневропейски телевизии (Eurosport, Discovery Channel, Euronews, National Geographic Channel) са...

Сменят паметните плочи на Алеята на Възрожденците във Варна

http://petel.bg/Smenyat-pametnite-plochi-na-Aleyata-na-Vazrozhdentsite-vav-Varna__128810

Снимка Булфото Тридесет и една плочи в Алеята на възраждането в Морската градина на Варна ще бъдат сменени до средата на октомври,...

Варненец ще лежи 5 години в затвора за притежание на наркотици, плаща и солена глоба

http://petel.bg/Varnenets-shhe-lezhi-5-godini-v-zatvora-za-pritezhanie-na-narkotitsi--plashha-i-solena-globa__128811

Снимка: Булфото Варненският окръжен съд призна за виновен Гюрсел Исмаилов от Варна за държане без надлежно разрешително на...

Извънредно! Тежка катастрофа на ХЕИ във Варна! Летят линейки

http://petel.bg/Izvanredno--Tezhka-katastrofa-na-HEI-vav-Varna--Letyat-lineyki__128812

Тежка катастрофа е станала преди минути до ХЕИ във Варна. Има пострадали. Очаквайте подробности!  

Гласуваха държавното финансиране на образованието

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/glasuvaha-dyrzhavnoto-finansirane-na-obrazovanieto-6043179

Средствата от държавния бюджет за децата в частните детски градини и училища ще се определят по бюджетите на общините

Правителството предлага чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство

http://politics.actualno.com/Pravitelstvoto-predlaga-chujdi-samoleti-da-ohranjavat-vyzdushnoto-ni-prostranstvo-news_498444.html

Правителството официално предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното пространство на България. Това става ясно от предложенията за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, които са обявени за обществено обсъждане във вторник вечер, предаде БГНЕС. Със законодателната промяна, която трябва да бъде гласувана и от Народното събрание, ще се позволи в охраната на българското въздушно пространство да участват самолети от държавите-членки на НАТО. С пр

На 1 октомври тестват сирените в 11 града

http://society.actualno.com/Na-1-oktomvri-testvat-sirenite-v-11-grada-news_498447.html

На 1 октомври, от 13.00 часа ще бъде задействана сиренната система на територията на градовете Варна, Бургас, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ Козлодуй. Това съобщават от пресцентъра на МВР. Сирените ще излъчват националните сигнали за тревога и край на тревогата. Сигналите ще бъдат съпътствани и от гласова информация. Тестът се провежда с цел проверка на техническото състояние на националната систе

Сноудън в Twitter: Велико!

http://actualno.actualno.com/Snoudyn-v-Twitter-Veliko-news_498448.html

Американският шпионин и бивш служител на американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън от снощи вече има профил в социалната мрежа Twitter. Сноудън стана световно известен през 2013 година, когато разкри секретни програми са наблюдение на американската държава, а сега се укрива в Русия. Първият „туит“ на американеца е "Можеш ли да ме чуеш сега?" ("Can you hear me now?") и към момента е споделен 92 хиляди пъти. Коментар на редактора Сноудън е велик! С вчерашно

Трикове, с които да познаем, че една риба е прясна

http://recipes.actualno.com/Trikove-s-koito-da-poznaem-che-edna-riba-e-prjasna-news_498450.html

Предлагаме ви няколко съвета как да разпознаете прясната риба! Като за начало, колкото и логично да звучи, външният вид на рибата трябва да ви хареса. Огледайте я много добре и ако нещо ви се стори съмнително или не ви хареса, оставете я. Хрилете на прясната риба са от нежнорозови до яркочервени. Ако има сиви, сини, черни петна по тях, оставете я. Очите на рибата, колкото и неприятно да е да се взирате в тях, трябва да са бистри и бели. Вгледайте се добре в корема на рибата - той не трябва д

Саудитска Арабия: За Асад вече няма бъдеще в Сирия

http://asia.actualno.com/Sauditska-Arabija-Za-Asad-veche-njama-bydeshte-v-Sirija-news_498451.html

Саудитска Арабия призова Башар Асад да се откаже от властта или да бъде свален със сила, като вдигна глобалните залози в момент, в който руснаците доставят войски и военна техника в Сирия в опит да подкрепят нейния застрашен лидер, пише The Guardian. Заплахата бе отправена във вторник от министъра на външните работи на Саудитска Арабия, Адел ал Джубейр. „Няма бъдеще за Асад в Сирия. Има само две възможности за умиротворяването на Сирия. Едната възможност е политически процес, при който б

6 полезни неща, които са измислени от деца

http://curious.actualno.com/6-polezni-neshta-koito-sa-izmisleni-ot-deca-news_498246.html

Азбуката за слепи Азбуката за слепи, известна още като „Брайлова азбука“ или „Брайлово писмо“, е измислена от 15-годишния Луи Брайл. Релефният шрифт, който прави четенето достъпно за незрящи хора, се появява през 1824 г., но се ползва и до днес. Брайловата азбука е основана на изработения от артилерийския капитан Шарл Барбие шрифт от точки, който трябвало да се използва от военните за четене при пълен мрак. Нов метод за диагностициране на рак 15-годишен ученик измисл

Без дербита на 1/8-финалите за Купата на България

http://bgfootball.actualno.com/Bez-derbita-na-18-finalite-za-Kupata-na-Bylgarija-news_498459.html

Днес бе изтеглен жребият за 1/8-финалите в турнира за Купата на България. Той бе благосклонен за отборите от "А" група, тъй като единствените тимове от елита, които се паднаха един срещу друг, са Локомотив (Пловдив) и Монтана. Носителят на Купата на България "Черно море" ще се изправи срещу четвъртодивизионния Вихър (Строево). Шампионът на страната Лудогорец гостува на Локомотив (Горна Оряховица). Жребият отново размина "Левски" и ЦСКА. "Сините" ще гостуват на Несебър, докато "червените" на Сп

САЩ вече не искат незабавната оставка на Башар Асад

http://asia.actualno.com/SASht-veche-ne-iskat-nezabavnata-ostavka-na-Bashar-Asad--news_498456.html

САЩ са се отказали от искането за незабавна оставка на президента на Сирия Башар Асад и настояват за „уредено и управляемо“ предаване на властта в тази страна. Това е заявил държавният секретар на САЩ Джон Кери в интервю за CNN. Според него сирийският конфликт не може да бъде решен без въвличането в политическия живот на Сирия на сунитите, което ще отнеме „известно време“. Незабавната оставка на Асад може да доведе до „крах“ и разрушаването на гражданските и

Най-отблъскващият недостатък на всяка зодия

http://curious.actualno.com/Naj-otblyskvashtijat-nedostatyk-na-vsjaka-zodija-news_498462.html

Овен – Егоизмът Смята се, че Овенът е детето на зодиака и като такова винаги иска внимание, да се случва това, което то каже и ако не стане, да тропа с крак и да обижда. Но по-интересното е, че почти всички представители на тази зодия се смятат за изключително щедри и готови да помогнат на всеки в беда. Всъщност те го правят само, когато сами решат и то, за да вдъхнат на нуждаещия се чувство за благодарност и възхищение. Телец – Инатът Както ти се усмихва и кима с глава, така си п

Абас заяви, че няма да има директни преговори с Израел

http://asia.actualno.com/Abas-zajavi-che-njama-da-ima-direktni-pregovori-s-Izrael--news_498464.html

Палестинският президент Махмуд Абас отхвърли най-новата израелска инициатива за директни преговори и призова наместо това за „многостранен мирен процес“ в региона, предаде Huffington Post. „Мирният процес трябва да бъде многостранен. Повтарящият се модел на преговори, наложен от много години, не работи. Израел е окупационна сила. Израел контролира нашата територия, природни ресурси, икономика и ежедневие. Нарушава всяко едно от основните човешки права на палестинците. Ние не м

Руският парламент одобри изпращането на военни в Сирия

http://europe.actualno.com/Ruskijat-parlament-odobri-izprashtaneto-na-voenni-v-Sirija-news_498460.html

Депутатите в горната камара на руския парламент единодушно разрешиха разполагането на руски военни в чужбина. 162 сенатори са гласували "за" искането на президента Владимир Путин. По-рано самият той направи обръщение към тях, предаде РИА Новости. Началникът на кабинета на руския президент Сергей Иванов поясни, че разрешението се отнася за Сирия и е само за операции на военно-въздушните сили. Иванов подчерта изрично, че използването на сухопътни сили е изключено. По думите му президентът на Си

Куче от Рила е с положителна проба за бруцелоза

http://society.actualno.com/Kuche-ot-Rila-e-s-polojitelna-proba-za-bruceloza-news_498467.html

Едно куче от град Рила е с положителна проба за бруцелоза. Това съобщи Гергана Светославова от пресцентъра на Областна администрация – Кюстендил, предаде Фокус. Според подадената информация от Областна дирекция по безопасност на храните, кучето е отглеждано в един от заразените животновъдни обекти. Предстои животното да бъде умъртвено по хуманен начин. От началото на повторните серологични изследвания са установени шест заразени кози с бруцелоза, които са умъртвени заедно с други две ко

Човешкото тяло в 30 секунди

http://books.actualno.com/Choveshkoto-tjalo-v-30-sekundi-news_498468.html

Тази книжка повежда читателите на невероятно пътуване през човешкото тяло. 30 ключови теми са изследвани с помощта на бързи малки обобщения и лесно запомнящи се факти и информация. Със страхотните си мини-поръчения, които ти помагат да изпробваш удивителните неща, които може да прави тялото ти, и завладяващите цветни илюстрации на всяка страница, тази книжка е нов и забавен поглед към чудесата на човешкото тяло. Ана Клейбърн е автор на редица книги за по-малките читатели. Тя започва кариерата

Пращаме хуманитарна помощ на Унгария за бежанците

http://society.actualno.com/Prashtame-humanitarna-pomosht-na-Ungarija-za-bejancite-news_498472.html

В отговор на призива на правителството на Унгария за оказване на международна помощ заради засиления миграционен натиск, България ще окаже подкрепа във вид на имущество и хуманитарна помощ. Това съобщават от правителствената информационна служба. Страната ни ще предостави чрез МВР и БЧК 50 шестместни палатки, 2000 одеяла и 1000 единични спални комплекта. Помощта ще допринесе за по-бързото преодоляване на последиците от сериозния бежански поток в Унгария, особено предвид наближаващия зимен сезо

"Изобретенията в 30 секунди" - Прочети, разбери и научи

http://books.actualno.com/Izobretenijata-v-30-sekundi---Procheti-razberi-i-nauchi-news_498471.html

Нова, забавна и интересна книжка в поредицата на Enthusiast Children’s books – „Изобретенията в 30 секунди“ от Д-р Майк Голдсмит и с илюстрациите на Крис Андерсън. Можеш ли да си представиш живота ни днес без телефон, интернет и електричество? Трудно бихме могли да се справим без тези неща, нали? Без тях животът ни със сигурност нямаше да е същият. В миналото хората са живели само с това, с което разполагат. Постепенно различни изобретения започвали да улесняват техния

Финландия спира да разглежда молби за убежище на бежанци от Ирак и Сомалия

http://europe.actualno.com/Finlandija-spira-da-razglejda-molbi-za-ubejishte-na-bejanci-ot-Irak-i-Somalija-news_498476.html

Финландия обяви, че прекратява разглеждането на молби за предоставяне на убежище от страна на бежанци от Ирак и Сомалия, поради течащо оценяване на ситуацията в тези две страни, предаде Reuters. В изявление на Финландската имиграционна служба се посочва, че Хелсинки може да промени ръководството си по предоставяне на убежище, след като приключи оценяването, което се очаква в рамките на няколко седмици. Около 17 000 бежанци са пристигнали във Финландия тази година, като 69% от тях са от Ирак и

България се превърна в жалка махала за света

http://viewpoint.actualno.com/Bylgarija-se-prevyrna-v-jalka-mahala-za-sveta-news_498479.html

70-то Общо събрание на Организацията на обединените нации (ООН). Може да се каже, че това е политическото събитие на годината в световен мащаб. Най-важното събитие, на което всеки значим и не толкова значим политик присъства. И се поставят основите на решенията по глобални въпрос, най-важният от които е бежанската криза, с която Европа трябва да се справя. Бежанската криза, която е не някакъв далечен проблем на тези там, европейците – тя е проблем, който касае пряко и България. Как реаги

Държавните пари за образование всяка година ще са поне колкото през предходната

http://education.actualno.com/Dyrjavnite-pari-za-obrazovanie-vsjaka-godina-shte-sa-pone-kolkoto-prez-predhodnata-news_498480.html

Държавният бюджет ще отделя средства за финансиране на образованието в размер не по-нисък като процент от брутния вътрешен продукт спрямо разчетите за предходната година, решиха окончателно депутатите. Парите за образование ще се разпределят на брой деца и ученици и въз основа на стандарт за дете и ученик за съответната бюджетна година. Държавата ще осигурява условия за задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните деца, като ще се организира безплатен транспорт до най-близкото

Къде по света усещането за корупция е най-голямо?

http://europe.actualno.com/Kyde-po-sveta-useshtaneto-za-korupcija-e-naj-goljamo-news_498425.html

Според хората, които живеят в съответната държава, Литва е най-корумпираната страна в света. Това гласи проучване на „Галъп Интернешънъл“, проведено в близо 40 страни. Резултатът от изследването гласи, че прибалтийските страни са тези с най-корумпираните правителства, поне що се отнася до усещането на хората в тези държави. Най-ниско е усещането за наличие на корупционни практики в Швеция, където едва 14% от населението допуска, че правителството им е корумпирано. Сред страните с н

Ето кое управлява половия живот на жената

http://health.actualno.com/Eto-koe-upravljava-polovija-jivot-na-jenata-news_498398.html

Медици откриха няколко десетки участъка от ДНК, от чиято работа зависи времето на настъпването на менопаузата. Изследователите са изяснили, че грижата за тяхното състояние ще помогне на жените максимално да удължат половия си живот, се казва в статия, публикувана в сп. Nature Genetics. "Днес много жени предпочитат да раждат деца в зрелите години на живота, но при тях често възникват проблеми със зачатието поради това, че фертилността на яйцеклетките започва забележимо да спада още 10 години пр

Правителството отпусна допълнителни 500 000 лв. на ДАНС

http://politics.actualno.com/Pravitelstvoto-otpusna-dopylnitelni-500-000-lv-na-DANS-news_498486.html

Правителството одобри допълнителни разходи от 500 000 лв. за Държавната агенция „Национална сигурност", съобщават от правителствената информационна служба. Част от средствата са за изработване на инвестиционен проект с необходимите мерки за усилване и укрепване на сграда, предоставена на Агенцията. Останалата част от ресурса отива за дейности по овладяването на кризисната ситуация със засиления миграционен натиск към страната ни. Предвижда се средствата за изпълнението на постановлениет

На 5 октомври излиза "Бонита Авеню" – едновременно суров трилър, семейна сага с непредвидим развой

http://books.actualno.com/Na-5-oktomvri-izliza-Bonita-Avenu--ednovremenno-surov-trilyr-semejna-saga-s-nepredvidim-razvoj-news_498488.html

На 5 октомври излиза „Бонита Авеню“ – едновременно суров трилър, семейна сага с непредвидим развой, проникновено изследване на човешката психика и панорама на извратената ни епоха. „Бонита Авеню“ (превод: Мария Енчева, 608 стр., цена: 20 лв.) ни запознава със Сим Сигериус, уважаван ректор на един от най-достолепните холандски университети, блестящ математик и бивш шампион по джудо, щастлив съпруг и баща на две доведени дъщери. Докато сърфира в интернет, Сим се на

НАТО не ни счита за източник на сигурност

http://politics.actualno.com/NATO-ne-ni-schita-za-iztochnik-na-sigurnost-news_498493.html

НАТО поставя България твърдо в лагера на консуматорите, а не на източниците на сигурност. Това се казва в доклад на Северноатлантическия пакт за състоянието на българската отбрана, който е обсъждан на 10 и 11 септември в София на двустранните консултации за преглед на националните отбранителни планове и тяхното финансиране между НАТО и България. Докладът е видян от БГНЕС и излиза на бял свят след като лично премиерът Бойко Борисов взе отношение относно пропускането на руски самолети с деклариран

Нещата, които ни радваха преди да се появи интернет

http://curious.actualno.com/Neshtata-koito-ni-radvaha-predi-da-se-pojavi-internet-news_498483.html

Къде ли бихме били днес, ако интернет не съществуваше? Вече почти не можем да си представим живота без виртуалното пространство. И все пак някои неща предизвикват у нас носталгия по „безинтернетовото“ време. Сред тях са: Игрите навън, за които няма необходимост от електронни джаджи. Да навиваш кабела на телефона на пръста си, докато разговаряш. Да се обаждаш на приятел и да стискаш палци родителите му да не вдигнат телефона. Оригиналните Facebook съобщения – бележките в час

В Пловдив ще има консулство на Молдова

http://plovdiv.actualno.com/V-Plovdiv-shte-ima-konsulstvo-na-Moldova-news_498494.html

Правителството даде съгласието си в Пловдив да бъде открито почетно консулство на Република Молдова, правителствена информационна служба. Консулският му окръг ще обхваща територията на областите Пловдив, Стара Загора и Хасково. За свой почетен консул молдовската страна е определила българския гражданин Веселин Чипев – собственик и изпълнителен директор на няколко търговски дружества. Очаква се чрез дейността си той да допринесе за увеличаването на възможностите за развитие на икономиче

Талибаните засилват позиции в Кундуз, въпреки въздушните удари

http://asia.actualno.com/Talibanite-zasilvat-pozicii-v-Kunduz-vypreki-vyzdushnite-udari-news_498498.html

Ден след като стратегическият северен афганистански град Кундуз падна под контрола на талибаните, нови подкрепления пристигат в града, пътищата се затварят, разполагат се пропускателни пунктове, а правителствените сгради са опожарени. Афганистанската контраофанзива е колеблива, пише АП. Бойни самолети на САЩ извършиха два въздушни удара по талибански позиции, но правителствените войници, изпратени да опитат да си върнат Кундуз, един от най-богатите градове в Афганистан, са в застой от блокади и

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване