Теменужка Петкова: Надявам се до месец да бъде подписано окончателното инвестиционно решение за интерконектора с Гърция

http://pik.bg/теменужка-петкова-надявам-се-до-месец-да-бъде-подписано-окончателното-инвестиционно-решени-news417528.html

Теменужка Петкова: Надявам се до месец да бъде подписано окончателното инвестиционно решение за интерконектора с Гърция

Вчера имах работна среща в Атина с гръцкия си колега министър Панос Скурлетис, която протече изключително добре. Това коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос кога ще бъде подписан договора за интерконектора с Гърция, предаде „Фокус”.

Министър Петкова уточни, че са имали възможност в конструктивен диалог да се обсъдят предстоящите действия. „И двете страни подчертаха много ясно, че изграждането на интерконекторната връзка Гърция-България е приоритет за нас. Това е проект от общ интерес. На последното заседание на енергийните министри в Дубровник този проект беше включен в топ 3 на проектите, които са ключови за ЕС”, уточни Петкова.

„Работим много активно и се надявам до 1 месец да бъде подписано окончателното инвестиционно решение”, поясни Петкова. Тя уточни, че остават техническите въпроси.

„В сряда идват колегите от ДЕПА и продължаваме на място работа по споразумението”, добави тя.

Попитана дали ще има капацитет България да трансферира газ при увеличение на капацитета на интерконектора с Гърция на 25 млрд. кубични метра газ, тя разясни, че се работи в тази посока и би желала това да се случи.

„По отношение на гръцкия интерконектор България е ангажирана. Има подписан договор и ангажирано количество от 1 млрд. кубични метра газ. Капацитетът на интерконектора е от 3 до 5 млрд. кубични метра, но обсъждаме всяка възможност която ще ни даде шанс да трансферираме по-големи количества газ”, подчерта Петкова.

Тя не уточни дали допълнително финансиране за увеличаване на капацитета от плана „Юнкер”, тъй като това са много ранни разговори, които се водят в тази посока. „Нека първо довършим този проект”, каза още тя.

Крис Норман ще пее в четири града в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5047157



Звездата гостува у нас
от 18 до 22 октомври
Крис Норман идва за пореден път у нас и сега ще изнесе няколко концерта.
Първият от тях ще бъде на 18 октомври в зала 1 на НДК в София. На следващия ден ще излезе пред публиката в Пловдив, където участието му ще бъде в “Колодрума”. На 21-и е ред на Бургас в Държавната опера.
Звездата гостува у нас от 18 до 22 октомври Крис Норман идва за пореден път у нас и сега ще изнесе няколко концерта. Първият от тях ще бъде на 18 октомври в зала 1 на НДК в София. На следващия ден ще излезе пред публиката в Пловдив, където участието му ще бъде в “Колодрума”. На 21-и е ред на Бургас в Държавната опера.

Деца и младежи в неравностойно положение рисуваха заедно край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303934

Близо 50 детски художествени творби са включени в сборната изложба от рисунки на деца и младежи в неравностойно положение от Варна, участвали в проекта „Творческа експедиция „По стъпките на времето“ на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“, съобщиха организаторите за Moreto.

Потвърдиха 3000 лв. гаранция за таксиджията, летял с 230 км и размахвал среден пръст

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048439

Съдът потвърди определената гаранция от 3000 лв. за джигита, който бе арестуван в Горна Оряховица за шофиране с 230 км в час през населено място. Изпълнението на Антон Бундев от село Поликраище лъсна в клип, излъчен по Нова телевизия. Видеото показваше наглия водач, който не само се кефи на безразсъдното натискане на газта в селото,
Съдът потвърди определената гаранция от 3000 лв. за джигита, който бе арестуван в Горна Оряховица за шофиране с 230 км в час през населено място. Изпълнението на Антон Бундев от село Поликраище лъсна в клип, излъчен по Нова телевизия. Видеото показваше наглия водач, който не само се кефи на безразсъдното натискане на газта в селото,

Спряха румънка със златен бюст - носела 105 златни накита в сутиена си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048438

25-годишна румънка
25-годишна румънка "позлати" бюста си. 105 накити от благороден метал бяха открити в сутиена на туристката от Турция на път за родината на ГКПП Капитан Андреево, съобщи митница Свиленград. Л. Т. от Букурещ пътувала със свои сънародници в автобус и на линията за митнически контрол не декларирала ценности.

Кои са петте най-иновативни страни и защо

http://www.vesti.bg/sviat/koi-sa-pette-naj-inovativni-strani-i-zashto-6043849

Според класация на TechInsider.com класацията топ 5 оглавява Швейцария, следвана от Великобритания, Швеция, Холандия и САЩ.

Цветан Цветанов в с. Кукорев: Община „Тунджа“ трябва да стане достъпна за всички жители

http://pik.bg/цветан-цветанов-в-с-кукорев-община-„тунджа“-трябва-да-стане-достъпна-за-всички-жители-news417526.html

Цветан Цветанов в с. Кукорев: Община „Тунджа“ трябва да стане достъпна за всички жители

„Важното е да постигнем много висок резултат на тези избори, а това ще стане само ако сме всички заедно“, каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов при срещата си с избиратели в с. Кукорево, Ямболско. По думите му, тези избори ще дадат реална оценка на сегашното правителство, ще дадат и силна местна власт. „България вече е на пето място от всички държави в ЕС по усвояване на еврофондовете, а само преди месец бяхме на осма позиция. Това означава много за страната ни“, подчерта още Цветанов.

„Днес дойдохме при вас, защото изпитваме уважение и респект към всички ви“, обърна се към присъстващите Цветан Цветанов.  Той акцентира, че община „Тунджа“ трябва да стане достъпна за всички - за жителите, за бизнеса, за да се изпълняват политиките на правителството за растеж на регионите и по-добър живот за хората.

Девет години ГЕРБ получава голяма обществена подкрепа, затова ГЕРБ успява. Това е единствената партия, която може да отчете видими резултати в национален мащаб, както и на местно ниво - там, където управлява силният екип на ГЕРБ. Нека изберем номер 18 в бюлетината, за да дадем шанс на младите да останат тук. Призовавам всички над 18-годишна възраст да отидат и да гласуват с номер 18 и да призоват още поне 18 души да подкрепят ГЕРБ, прикани председателят на националния предизборен щаб на ГЕРБ.

„За нас няма да има важни и не важни села, ние ще направим необходимото всички села да усетят промяната, защото ще бъдем близо до вас и до вашите проблеми“, обръна се към хората и кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Тунджа д-р Панайот Диманов.

Направеното в нашето село е много и е видимо, отбеляза и кандидатът за нов кметски мандат в Кукорево Кольо Дичев от ГЕРБ. Заедно с Цветан Цветанов те прерязоха лентата на новата детска площадка, изградена в селото по проект по ПУДООС.

Седемте рилски езера - вижте красотата на природата ни

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/sedemte-rilski-ezera-vizhte-krasotata-na-prirodata-ni-6043850

Седемте рилски езера – красиви чисти води, чиято гледка мотивира хиляди туристи да изкачват не малката надморска височина, за да се докоснат до красотата им

В събота стартира осмото издание на ONE DANCE WEEK

http://www.cross.bg/ispaniya-spektakula-dance-1484362.html

/КРОСС/На 17 октомври в Пловдив стартира осмото издание на ONE DANCE WEEK, което ще представи 9 спектакъла от три континента - Европа, Азия и Америка. Първият уикенд от международния фестивал за съвременен танц и пърформанс, който ще продължи до 1 ноември, ще представи спектакли от Испания и Корея. Откриващата фестивална вечер на ONE DANCE WEEK ще бъде ознаменувана от едно звездно гостуване - носителят на Националната награда за танц на Испания за 2014 г. - компанията DANIEL ABREU, ще покани публиката да надникне в непредсказуемия реактивен свят на човешките импулси. Спектакълът ЖИВОТНО разказва за дълбините на човешкото съзнание и първичните инстинкти. На сцената, напомняща на подземно царство, се разиграват действия, ситуации, реакции и взаимоотношения, които са свързани с идеята за животинското, налично във всяко човешко същество, и желанието за оцеляване. Петимата танцьори, заедно с хореографа Даниел Абреу, използват езика на танца, за да предадат чрез съвършените си тела естетското усещане за еротика. В спектакъла се смесват танц и екшън, инспирирани от текстовете на един от най-големите драматурзи на нашето време - Марина Вайнер.„Спектакълът ЖИВОТНО показва съвременното, прогресивно лице на Испания." - заяви Хайме Ермида, консул на Посолство на Испания, по време на специално събитие в Пловдив, на което беше представена компания DANIEL ABREU. - "Горди сме, че именно този спектакъл е част от програмата на ONE DANCE WEEK 2015

Защо българските деца пият толкова

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zashto-bylgarskite-deca-piiat-tolkova-6043845

Когато младият човек няма с какво да се похвали, естествено, че ще се похвали с това как се е напил, казва училищният психолог Илияна Самуилова

Православна рубрика: Лептата на вдовицата

http://petel.bg/Pravoslavna-rubrika--Leptata-na-vdovitsata__130543

Кадър-изображение © IRI Изразът „давам лептата си”, означава давам скромно парично дарение, и води началото си от евангелския разказ за...

Откриха тунел пълен с ракети в Иран - "ако противниците ни допуснат грешка" (Видео)

http://petel.bg/Otkriha-tunel-palen-s-raketi-v-Iran---ako-protivnitsite-ni-dopusnat-greshka--Video-__130544

Кадър Youtube Иранската национална телевизия показа кадри на подземен тунел пълен с ракети и военна екипировка в сряда, съобщи британският...

Повишават числеността на състава на Българския институт по метрология

http://politics.actualno.com/Povishavat-chislenostta-na-systava-na-Bylgarskija-institut-po-metrologija-news_501669.html

В момента има предложение, направено от министъра на икономиката до Министерски съвет, за повишаване числеността на състава на Българския институт по метрология. Става дума за нови контролиращи младши и старши експерти, които да правят проверки на места. Това съобщи пред БГНЕС и.д. председател на института Паун Илчев. Той обясни, че от 1 ноември влиза в сила наредба номер 18, която предвижда всички ведомствени бензиностанции и данъчни складове да бъдат проверявани, а капацитетът на института къ

"Кънтри" - Трогателната история на една жена

http://books.actualno.com/Kyntri---Trogatelnata-istorija-na-edna-jena-news_501623.html

Трогателната история на една жена, която намира сили да живее в настоящето и да открие себе си по пътя... Стефани Адамс е предана майка и домакиня, омъжена за преуспял адвокат в Северна Калифорния. Внезапно съпругът й умира. Стефани се опитва да се справи със самотата, скръбта на децата и желанието си да загърби миналото. Но как да продължи, след като винаги е жертвала себе си заради другите? Едно импулсивно пътуване, погрешен завой, случайна среща - и животът й се променя изцяло. Кънтризвезд

Вижте Синди Крауфорд без грим (СНИМКИ)

http://curious.actualno.com/Vijte-Sindi-Krauford-bez-grim-SNIMKI-news_501659.html

Макар че Синди Крауфорд е вече на 49 години, тя изглежда прекрасно, дори без грим. Супермоделът сподели няколко снимки в Instagram, на които разкрива естествената си красота. Кадрите бързо събраха много положителни коментари, като почитателите й приветстваха решението ѝ да се покаже без грим. Снимките може да видите ТУК!

Местан задължи кметовете да се отчитат на избирателите си на 6 месеца

http://politics.actualno.com/Mestan-zadylji-kmetovete-da-se-otchitat-na-izbiratelite-si-na-6-meseca-news_501662.html

Лидерът на ДПС Лютви Местан задължи кандидатите на ДПС като кметове да са в непрекъсната връзка с избирателите и на всеки 6 месеца да се отчитат лично пред жителите на всяко населено място от общината. Това се случи на предизборен митинг в с. Ябланово, община Котел, предаде БГНЕС. “В Ябланово е ред на дамите”, каза евродепутатът Неджми Али. От своя страна д-р Нигяр Джафер се обърна към всички присъстващи жени и каза, че вярва в силния им потенциал.

Камерън се бави с конкретните искания, за да остане Великобритания в ЕС

http://europe.actualno.com/Kameryn-se-bavi-s-konkretnite-iskanija-za-da-ostane-Velikobritanija-v-ES-news_501661.html

Освен с бежанската криза, Дъблинския регламент, специфичната роля на „горещите точки“ и засилването на контрола по външните граници на ЕС, предстоящият Европейски съвет ще изслуша предварителна оценка на преговорите с Великобритания относно членството ѝ в ЕС, информира EUobserver. Както е добре известно, във Великобритания вече върви подготовка за референдум относно членството на Обединеното кралство в ЕС. Каращият втори мандат британски премиер Дейвид Камерън обеща такъв плебисцит

ЕСПЧ разреши на турски политик да отрича арменския геноцид

http://asia.actualno.com/ESPCh-razreshi-na-turski-politik-da-otricha-armenskija-genocid--news_501664.html

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург отсъди, че турският политик Догу Перинчек има правото да отрича като геноцид масовото избиване на арменци от Османска Турция през 1915 година, предаде БГНЕС. Съдиите на ЕСПЧ гласуваха 10:7, че Перинчек не е трябвало да бъде осъждан за расова дискриминация от швейцарски съд за това, че е казал, че „арменският геноцид е голяма международна лъжа“. Перинчек, който е председател на турската Патриотична партия, беше осъден

Арестуваха студента, който предупреди за атентата в Анкара чрез Twitter

http://balkani.actualno.com/Arestuvaha-studenta-kojto-predupredi-za-atentata-v-Ankara-chrez-Twitter-news_501667.html

В Турция арестуваха студент, който в социалната мрежа Twitter предупреди за планирания самоубийствен атентат в Анкара, отнел живота на десетки участници в протеста, предаде БГНЕС.  Задържаният е на 23 години Озан С., студент в Анадолския университет. Открит е в град Ескишехир от спецчастите за борба с тероризма и транспортиран в дирекцията на полицията в Анкара с подозрение за съучастие в кървавия акт. Още в деня на ужасяващия инцидент, който е най-кървавата атака на територията на Турция,

ВСС отказа да отмени решението си за увеличаване на заплатите в съдебната система

http://pik.bg/всс-отказа-да-отмени-решението-си-за-увеличаване-на-заплатите-в-съдебната-система-news417521.html

ВСС отказа да отмени решението си за увеличаване на заплатите в съдебната система

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да отмени решението си за увеличаване на заплатите в съдебната система. Това става ясно от писмо до финансовия министър Владислав Горанов.

В мотивите за това се посочва, че магистратите спазват фискалната дисциплина и стандартите за независимост на съдебната власт, гарантирани от Конституцията и Закона за съдебната власт.

По-рано финансовият министър в писмо призова те да оттеглят решението си.

Според ВСС единственият вариант за увеличение заплатите е от реализираните икономии във Фонд „Работна заплата”, защото така не се засягали останалите разходи по бюджета. От ВСС припомнят на Владислав Горанов, че в управленската програма на правителството и в стратегията за продължаване на реформата в съдебната система, запазването на върховенството на закона е сред основните приоритети. Те допълват, че вече са започнали работа по прекрояване на съдебната карта, като са закрити няколко съдилища.

Размерът на несъбраните от НАП вземания в бюджета на съдебната власт са близо 750 млн. лева, припомня ВСС. И така според членовете на съвета това е отказ държавата да изпълнява функциите си по обезпечаване бюджета на съдебната власт и лишава кадровия орган от възможността да намери вътрешни резерви за изпълнение на законоустановените си правомощия.

Според тях дебатът, свързан с решението за увеличение на заплатите създава неправилно обществено усещане, че съдебната власт не разполага с независимост при вземане на решения за разпореждане със самостоятелния си бюджет, а е поставена в зависимост от дискреционните решения на изпълнителната власт, пише в писмото до Горанов.

ВСС предлага диалог на Владислав Горанов за бюджета на съдебната власт.

Държавата да финансира частни социални домове и хосписи предвижда законопроект

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/15/2629358_durjavata_da_finansira_chastni_socialni_domove_i/?ref=rss


Нуждаещите се хора да имат възможността да избират социалните услуги, които да ползват, и мястото, където да става това, а държавата да финансира и предоставящите ги частни фирми. Това предвижда концепция за създаването на нов закон за социалните услуги, върху която работи Министерството на труда и социалната политика, съобщава в. "24 часа".

"Предвиждаме да въведем и при социалните услуги принципа "парите следват клиента", коментира зам. социалният министър Лазар Лазаров пред "24...

Лечението на пострадалите от катастрофи е недофинансирано

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/lechenieto-na-postradalite-ot-katastrofi-e-nedofinansirano-204173/

Средно лечението на пострадалите при катастрофа струва 22 хил. лева, а клиничната пътека е 2,3 хил. лева, алармират реаниматори

Шефът на ВВС обеща бъдеще за военните ни летци

http://www.cross.bg/aviatziya-bulgarskite-budeshte-1484361.html

/КРОСС/Командващият ВВС ген. Румен Радев обеща бъдеще на българските военни летци. Поводът - 103 години от създаването на бойната ни авиация. Думите му идват ден след като стана ясно, че полски военен завод ще поеме ремонта на нашите Миг-ове, информира бТВ. Рано сутринта българските авиатори се събраха на пл. "Народно събрание", за да почетат славната си история, която датира още от края на 19-и и началото на 20-и век. Преди 103 години на 16 октомври по време на Балканската война обаче е извършен първият боен полет в историята не само на нашата, но и на европейската авиация. По-късно пред летците и техните командири слово произнесе командващият на ВВС ген. Румен Радев. Генералът се явява за първи пред своите подчинени, след като на 1 октомври подаде и впоследствие оттегли оставката си в знак на несъгласие с политиката за развитие на българската бойна авиация. Гаранциите за българските самолети са същите, които ние предлагаме и на полските военновъздушни сили, заяви директорът на завода Лешек Валчак.Той не коментира директно новината от вчера за предстоящия ремонт нашите съветски машини в полски военен завод. Стратегическият договор с Полша за поддръжка на МиГ-29 е пред подписване, но не решава фундаменталните проблеми около Военновъздушните сили. В момента само четири от миговете имат т.нар. летален ресурс и могат да бъдат на 15-ата минута във въздуха. В средата на следващата година ще останат само 2 самолета.  

Шефът на ВВС: Страната ни има спешна нужда от изтребители

http://pik.bg/шефът-на-ввс-страната-ни-има-спешна-нужда-от-изтребители-news417520.html

Шефът на ВВС: Страната ни има спешна нужда от изтребители

На празника на военната ни авиация командващият ген. Румен Радев отново припомни, че страната ни има спешна нужда от изтребители.

Разбира се, че ни притеснява. Ние имаме спешна, огромна нужда, колкото се може по-скоро да получим отремонтирани двигатели, не само двигатели, но и запасни части и ремонти на други системи и агрегати от самолети, заяви той.

Засега представители на полската фирма обясняват, че вече не става въпрос за ремонт, а за модернизация и поддръжка, като дават такива гаранции за изтребителите ни, каквито и за полските.

Според командира на ВВС ген. Радев обаче - първо самолетите ни трябва да летят. Да не впрягаме каруцата пред коня. Модернизацията е нещо много хубаво и прекрасно, и аз ще се радвам да видим модернизирани български МИГ 29, но преди да ги модернизираме, първо те трябва да полетят. Трябва да бъде възстановена тяхната летателна годност, да имаме достатъчно самолети, не само там да дежурим, но и да готвим нашите летци.

Тогава можем да мислим за модернизация, каза ген. Радев. Преди седмица правителството даде зелена светлина за подписване на договора. Но по него трябва да се произнесе и парламентът. 1 милион и 23 хиляди евро е публично обявената цена за ремонта на двигател. 6 двигателя ще бъдат първоначално ремонтирани.

Според Николай Ненчев 20 дни след подписването, Полша ще ни предостави за две години двигатели за един самолет.

 

Цветанов в с. Кукорев: Община „Тунджа“ трябва да стане достъпна за всички жители

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5048428

„Важното е да постигнем много висок резултат на тези избори, а това ще стане само ако сме всички заедно“, каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов при срещата си с избиратели в с. Кукорево, Ямболско. По думите му, тези избори ще дадат реална оценка на сегашното правителство,
„Важното е да постигнем много висок резултат на тези избори, а това ще стане само ако сме всички заедно“, каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов при срещата си с избиратели в с. Кукорево, Ямболско. По думите му, тези избори ще дадат реална оценка на сегашното правителство,

Пиже и доведеният му син остават в ареста

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5048434

Внучето на Трайчо Василев-Пиже е в болница вследствие на стреса, преживян по време на нападението над нашия екип в ромската махала в Самоков, това стана ясно от лист за хоспитализация, който адвокатът на Василев представи в съдебната зала като ново доказателство. Доведеният му син Владимир пък трябвало да бъде освободен,
Внучето на Трайчо Василев-Пиже е в болница вследствие на стреса, преживян по време на нападението над нашия екип в ромската махала в Самоков, това стана ясно от лист за хоспитализация, който адвокатът на Василев представи в съдебната зала като ново доказателство. Доведеният му син Владимир пък трябвало да бъде освободен,

Почина бившият декан на журналистическия факултет проф. Тодор Петев

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2015/10/15/2629354_pochina_bivshiiat_dekan_na_jurnalisticheskiia_fakultet/?ref=rss


Преподавателят във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет "Свети Климент Охридски" проф. д-р Тодор Петев е починал на 14 октомври, съобщи Съюзът на журналистите в България (СБЖ).

Социолог и изследовател на масовите комуникации, той беше основател на катедрата на ЮНЕСКО "Комуникация и връзки с обществеността" във Факултета по журналистика и масова комуникация, припомнят от СБЖ.

"Той беше учител на поколения журналисти и специалисти по...

Мобилен кабинет и лаборатория за имунизации и изследвания на деца в Хасково

http://www.mediapool.bg/mobilen-kabinet-i-laboratoriya-za-imunizatsii-i-izsledvaniya-na-detsa-v-haskovo-news240482.html

Министерството на здравеопазването осигури мобилен кабинет за имунизации на деца в Хасково, съобщи БНР. Идеята на министерството на здравеопазването е да бъдат извършени имунизации на деца, при които няма данни за провеждани имунизации, нямат избран личен лекар и нямат постоянна адресна регистрация. Очаква се до края на седмицата да пристигне и мобилна клинична лаборатория. Тя ще се ползва за провеждане на профилактични прегледи или клинични изследвания на здравно неосигурени лица от ромски произход и на такива със затруднен достъп до лечебните заведения от населените места в областта. Мобилните лаборатории ще останат на територията на Хасковска област до 20-и ноември. За имунизациите изследванията са предвидени 14 500 лева.  

Меркел: Турция има ключова роля в решаването на миграционната криза

http://www.moreto.net/novini.php?n=303922

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Турция трябва да получи по-голяма подкрепа за овладяване на потока от имигранти към Евросъюза. В реч пред Бундестага канцлерът очерта приоритетите си преди днешната среща на европейските лидери в Брюксел.

Йорданка Фандъкова: Реновирането на училищните дворове и физкултурни салони са новите ни приоритети в сферата на образованието

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5048426

„През изминалите години насочихме своите усилия към дейности, свързани със сигурността на сградите на училищата и детските градини, както и внедряването на мерки за енергийна ефективност. Ремонтирахме над 170 сгради. Целта ни е в следващите години да въведем мерки за енергийна ефективност в 90% от общинските училища и детски градини“,
„През изминалите години насочихме своите усилия към дейности, свързани със сигурността на сградите на училищата и детските градини, както и внедряването на мерки за енергийна ефективност. Ремонтирахме над 170 сгради. Целта ни е в следващите години да въведем мерки за енергийна ефективност в 90% от общинските училища и детски градини“,

Йорданка Фандъкова: Реновирането на училищните дворове и физкултурни салони са новите ни приоритети в сферата на образованието

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048416

„През изминалите години насочихме своите усилия към дейности, свързани със сигурността на сградите на училищата и детските градини, както и внедряването на мерки за енергийна ефективност. Ремонтирахме над 170 сгради. Целта ни е в следващите години да въведем мерки за енергийна ефективност в 90% от общинските училища и детски градини“,
„През изминалите години насочихме своите усилия към дейности, свързани със сигурността на сградите на училищата и детските градини, както и внедряването на мерки за енергийна ефективност. Ремонтирахме над 170 сгради. Целта ни е в следващите години да въведем мерки за енергийна ефективност в 90% от общинските училища и детски градини“,

Цветанов в с. Кукорев: Община „Тунджа“ трябва да стане достъпна за всички жители

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048414

„Важното е да постигнем много висок резултат на тези избори, а това ще стане само ако сме всички заедно“, каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов при срещата си с избиратели в с. Кукорево, Ямболско. По думите му, тези избори ще дадат реална оценка на сегашното правителство,
„Важното е да постигнем много висок резултат на тези избори, а това ще стане само ако сме всички заедно“, каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов при срещата си с избиратели в с. Кукорево, Ямболско. По думите му, тези избори ще дадат реална оценка на сегашното правителство,

Данък "вредни храни" ще бъде официално предложен от правителството до дни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/15/2629346_danuk_vredni_hrani_shte_bude_oficialno_predlojen_ot/?ref=rss


До няколко дни правителството ще предложи въвеждането на данък "вредни храни". Това е идеята на здравния министър Петър Москов да се облагат допълнително стоките, които са с високо съдържание на захар, сол или трансмазнини и са считани за непитателни и причина за затлъстяване. Целта е да се променят вредните навици на българите, пише в. "24 часа".  

Министерството на здравеопазването е включило четири групи стоки в списъка на "вредните храни" - тези, които съдържат добавена захар;...

Само производителите на авточасти планират да вдигнат по-съществено заплатите през 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/15/2629348_samo_proizvoditelite_na_avtochasti_planirat_da_vdignat/?ref=rss


Средното увеличение на заплатите в България през 2015 г. е с около 3.6 на сто  като работодателите не планират съществено нарастване догодина. Това показва анкета сред 80 компании, извършена от на "АОН България", дъщерно дружество на международната компания за управление на риска, застраховането и презастраоховането АОН. 

Няколко сектора обаче са изключение и планират да увеличат по-съществено доходите на служителите си. Производителите на автомобилни компоненти са в челото като след...

Люспата на Бареков - Георги Ковачев влиза в листата на РБ с парите на Дидо Дънката

http://www.bnews.bg/article-142610

Радан Кънев е безскрупулен, но не е политик. "Освен това той не е име, а псевдоним. Той е псевдонимът на Иван Костов", категоричен беше Юлий Москов.

Няма да се повторят празните сектори в залата срещу Франция, обещават от БФВ

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/15/2629318_niama_da_se_povtoriat_praznite_sektori_v_zalata/?ref=rss


Организаторите на европейското първенство по волейбол от БФВ заявиха, че няма да се допусне да останат празни места, както на четвъртфинала между България и Германия. 

Два доста големи сектора с около 400 компактно разположени места на основната трибуна в зала "Арена Армеец" останаха празни в началото на срещата. В същото време пред залата зрители, за да гледат двубоя на видеостена, тъй като билетите се изчерпаха още в понеделник.

От организационния комитет коментираха за...

Сирийските правителствени сили атакуват бунтовниците северно от Хомс

http://www.investor.bg/drugi/338/a/siriiskite-pravitelstveni-sili-atakuvat-buntovnicite-severno-ot-homs-204171/

Умерената опозиция обяви, че превъзхожда силите на "Ислямска държава" в провинция Алепо, която също е цел на сирийския президент Башар Асад

До кандидат-кметовете: Защо няма осветление до гара Разпределителна?

http://www.zapernik.com/politika/do-kandidat-kmetovete-zashto-nyama-osvetlenie-do-gara-razpredelitelna_40228/

Осветлението по пътя до гарата свършва при разположените наблизо частни фирми.

Там светят цели 3 обществени лампи, като че ли е крепостта Кракра, а по-нататък до гарата - нито една. Положението е както в един популярен виц, дето средно се пада свинско със зеле.

Ако някой от кандидат-кметовете случайно прочете това, може да го сложи като предизборно обещание за светлина в тунела.

Жена от Тополица е с натрошен гръбнак и разкъсано ухо след катастрофа

http://pik.bg/жена-от-тополица-е-с-натрошен-гръбнак-и-разкъсано-ухо-след-катастрофа-news417516.html

Жена от Тополица е с натрошен гръбнак и разкъсано ухо след катастрофа

Жена от айтоското село Тополица е пострадала сериозно при пътен инцидент край местността Бяла река, съобщиха от полицията.

Произшествието станало вчера около 07.10 ч., когато 35-годишната А. Й. шофирала лек автомобил „Фиат Пунто” с испанска регистрация в посока към Тополица.

На около километър преди селото тя се спуснала на път с несъобразена скорост по наклон, където асфалто-бетонна настилка била полуразрушена. Завивайки наляво, водачката загубила управлението над автомобила и той се преобърнал извън пътя.

Водачката е получила фрактура на три гръбначни прешлена и разкъсване в областта на дясната ушна мида.

Настанена е за лечение в реанимацията на МБАЛ – Бургас. Опасност за нейния живот няма.

ВСС до финансовия министър: Нямаме основания да отменим увеличението с 12% на заплатите

http://www.cross.bg/vlast-finansoviya-ministur-1484360.html

/КРОСС/Няма основание Висшият съдебен съвет да отмени решението си, с което увеличи с 12% от 1 ноември заплатите на всички съдии, прокурори, следователи и служебни служители. Това пише в писмо на съвета до финансовия министър Владислав Горанов, който се обяви против актуализацията поради липса на достатъчни средства, за да се увеличи бюджета на съдебната власт догодина. В писмото ВСС подчертава , че достойното и адекватно трудово възнаграждение е гаранция за независимостта на всеки магистрат. Припомня се, че заплатите в съдебната власт са замразени от 2012 година за разлика от възнагражденията в законодателната и изпълнителната власт, които няколко пъти са били индексирани през последните 3 години. ВСС напомня на Горанов, че в началото на тази година са предложили проект на постановление на Министерския съвет за одобряване на 45.1 млн. лева допълнителни разходи по съдебния бюджет - точно толкова, колкото са необходими за 12-процентно увеличение на заплатите с оглед данните на НСИ за последното тримесечие на 2014 г.  "Дебатът, свързан с решението на Висшия съдебен съвет от 17 септември 2015 г. създава неправилно обществено усещане, че съдебната власт не разполага с независимост при вземане на решения за разпореждане със самостоятелния си бюджет, а е поставена в зависимост от дискреционните решения на изпълнителната власт

Почина доайенът на българския пиар проф. д-р Тодор Петев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048382

Късно снощи почина доайенът на българския пиар, проф. д-р Тодор Петев.
Българско дружество за връзки с общественоста, Българска асоциация на пиар агенциите, Асоциация ИМАГИНЕС, Българска академична асоциация по комуникации, изразяват своите дълбоки съболезнования по повод кончината на проф. Тодор Петев!
Късно снощи почина доайенът на българския пиар, проф. д-р Тодор Петев. Българско дружество за връзки с общественоста, Българска асоциация на пиар агенциите, Асоциация ИМАГИНЕС, Българска академична асоциация по комуникации, изразяват своите дълбоки съболезнования по повод кончината на проф. Тодор Петев!

Почина доайенът на българския пиар проф. д-р Тодор Петев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5048409

Късно снощи почина доайенът на българския пиар, проф. д-р Тодор Петев.
Българско дружество за връзки с общественоста, Българска асоциация на пиар агенциите, Асоциация ИМАГИНЕС, Българска академична асоциация по комуникации, изразяват своите дълбоки съболезнования по повод кончината на проф. Тодор Петев!
Късно снощи почина доайенът на българския пиар, проф. д-р Тодор Петев. Българско дружество за връзки с общественоста, Българска асоциация на пиар агенциите, Асоциация ИМАГИНЕС, Българска академична асоциация по комуникации, изразяват своите дълбоки съболезнования по повод кончината на проф. Тодор Петев!

Разкриха група трафиканти на антики, действали и в Пловдивско

http://pik.bg/разкриха-група-трафиканти-на-антики-действали-и-в-пловдивско-news417512.html

Разкриха група трафиканти на антики, действали и в Пловдивско

Екипи от Областната дирекция на МВР - Пловдив, взеха участие в специализирани операции срещу трафика на антики, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на две акции е разбита структурата на организирана престъпна група, ангажирана в поддържането на канал за трафик и търговия с движими културни ценности.

Двама от участниците в групата са задържани при опит да транспортират част от ценностите след сключена сделка. Сред задържаните при полицейската операция е и един от водещите дилъри и трафиканти на културни ценности в България.

Операциите са проведени на 7 и 8 октомври със съдействието на секторите за борба с организираната престъпност в Монтана и Хасково, участвали са и екипи от областните дирекции в Пловдив и Хасково.

Претърсени са жилищата на шестима души. Иззети са общо над 800 предмета и монети от различни периоди на античността (римска и елинистическа епоха), както и два средновековни печата и кръст тип "енколпион". Намерена и иззета е също специализирана техника за проучване на земните пластове.

Сред спасените предмети попада и мраморна надгробна плоча с изключително добре запазен надпис на латински.

По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават. Предстои на задържаните да бъде повдигнато обвинение.

Да избираме местна и сертифицирана риба съветват експерти то WWF

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2015/10/15/2629319_da_izbirame_mestna_i_sertificirana_riba_suvetvat/?ref=rss


Изборът на рибата, която купуваме, има значение и може да помогне за решаване на един сериозен проблем с драстичното намаляване на рибните запаси и високата консумация на морска храна. Това твърдят експерти от природозащитната организация WWF, които отново насочват вниманието към щетите, които свръхриболовът нанася на природата в навечерието на Световния ден на прехраната (16 октомври).

От 1960 г. досега световното потребление на морска храна се е удвоило. За сходен период рибните...

Най-откъснатото село Мугла се жалва на Стефан Сабрутев: Живеем забравени от всички

http://www.cross.bg/sabrytev-seloto-stefan-1484359.html

/КРОСС/С всеки изминал ден надеждата напуска жителите на най-онеправданото смолянско село Мугла, че някаква власт ще направи нещо за тях. „Ние също сме пълноправни граждани на страната и също плащаме данъци. Но се сещат за нас само предизборно", коментираха местните пред кандидата за кмет на община Смолян Стефан Сабрутев и кандидатите за общински съветници от БСП Милко Гавазов, д-р Марияна Методиева и Светослав Димитров. Това са изключително лошият път, водоснабдяването и липсата на медицинско обслужване. Всяка зима селото остава откъснато от света, когато паднат снегове. Мугла захранва курорта Пампорово с вода, но самото село е с водопроводи, прокарани от самите жители още през 1958 година, преди близо 60 години. Те разказват, че са били излъгани, че ако дадат извора за водоснабдяването на Пампорово, ще им подновят селската водоснабдителна мрежа. „Ще стигнем до гражданско неподчинение и ще блокираме помпената станция през най-активния зимен ски-сезон, за да ни обърнат внимание", категорични са жителите на селото. Те подчертават и че заради липсата на инфраструктура Мугла не може да се утвърди като туристическа дестинация, въпреки че разполага с изключителни природни дадености за това. „Лишават ни от бъдеще като населено място", коментират хората. Според тях от времето на зам.-министър Димчо Михалевски е имало трансграничен проект с Гърция за района на селото, но след това всичко е заглъхнало

WiFi зони с 4G интернет в София от тази седмица

http://offnews.bg/news/n_1/n_573000.html

От тази седмица eMAG, най-големият онлайн търговец в Централна и Източна Европа, и мобилният телекомуникационен оператор Макс започват съвместна кампания, осигуряваща свободен супербърз интернет достъп на 20 локации в София. Инициативата е част от представянето на мобилното приложение на eMAG на българския пазар и дава възможност на столичани да ползват напълно безплатно 4G WiFi зони, разположени на динамични и важни спирки от транспортната мрежа на града. Потребителите ще могат да изпробват възможностите на супербързия 4G LTE мобилен интернет на Макс, както и да свалят мобилното приложения на eMAG от свободните WiFi зони. Апликацията за пазаруване е налична за Android и iPhone устройства, предлагайки всички удобства и услуги на онлайн търговеца. Всеки клиент, свалил приложението от Google Play или iTunes, има бърз достъп до пълната гама продукти, предлагани от eMAG. Тествайки 4G LTE мобилния интернет от Макс на свободните WiFi зони, софиянци могат да свалят и качват съдържание изключително бързо, да стриймват в реално време, да гледат или слушат любимите филми и музика онлайн без прекъсване, да провеждат видео разговори с HD качество, както и дори да играят игри в реално време. И всичко това, докато чакат на спирките своето превозно средство.

Рапъри и групи от цялата страна се събират в подкрепа на Антонио от Плевен (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048411

Рапъри и групи от цялата страна ще подкрепят Антонио в специално организиран концерт на 18 октомври 2015 г., който ще се състои в зала
Рапъри и групи от цялата страна ще подкрепят Антонио в специално организиран концерт на 18 октомври 2015 г., който ще се състои в зала "Катя Попова", отново с подкрепата на Община Плевен. За събитието са поканени и кандидатите за кмет на Плевен за предстоящите местни избори. Дарителската кампания за събиране на средства за Антонио започна през

Рапъри и групи от цялата страна се събират в подкрепа на Антонио от Плевен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5048330

Рапъри и групи от цялата страна ще подкрепят Антонио в специално организиран концерт на 18 октомври 2015 г., който ще се състои в зала "Катя Попова", отново с подкрепата на Община Плевен.
За събитието са поканени и кандидатите за кмет на Плевен за предстоящите местни избори. Дарителската кампания за събиране на средства за Антонио започна през
Рапъри и групи от цялата страна ще подкрепят Антонио в специално организиран концерт на 18 октомври 2015 г., който ще се състои в зала "Катя Попова", отново с подкрепата на Община Плевен. За събитието са поканени и кандидатите за кмет на Плевен за предстоящите местни избори. Дарителската кампания за събиране на средства за Антонио започна през

Изследват безплатно за диабет във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303933

Мобилна лаборатория изследва безплатно за диабет днес във Варна, научи Moreto.net. Медиците мерят кръвно, правят тестове за кръвна захар и холестерол днес и утре. Лабораторията на колела е разположена до Медицинския университет.

Как дълг към „Топлофикация“ нарасна с 3000 лв. за месеци

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kak-dylg-kym-toplofikaciia-narasna-s-3000-lv.-za-meseci-6043837

Причината – разлика между сумата, която „Топлофикация“ иска, и разпоредената за плащане от съда

Задържаха един от водещите трафиканти на културни ценности у нас

http://www.cross.bg/tzennosti-kyltyrni-montana-1484358.html

/КРОСС/Мраморна надгробна плоча с изключително добре запазен надпис на латински е спасена по време на две спецакции срещу пресичането на износа на археологически обекти, съобщават от пресцентъра на МВР. От надписа става известно името на римски военачалник - декурион (офицер в кавалерийска част) в римската крепост и град Castra ad Montanesium, днешния град Монтана, живял 40 години, 5 месеца и 28 дни. Според специалисти, това е едва вторият паметник, който дава данни за декурион на Монтана, като подчертават, че е в много по-добро състояние от предходния. По време на двете акции служители на ГДБОП са разбили структурата на организирана престъпна група, ангажирана в поддържането на канал за трафик и търговия с движими културни ценности. Двама от участниците в групата били задържани при опит да транспортират част от ценностите след сключена сделка. Сред задържаните е и един от водещите дилъри и трафиканти на културни ценности в България. Служителите на сектор „Трафик на културни ценности" при ГДБОП са провели операциите на 7 и 8 октомври. Те са получили съдействие от секторите за борба с организираната престъпност в Монтана, Хасково, както и полицаи от областните дирекции в Хасково и Пловдив. Претърсени са жилища, които са били ползвани от шестима души от групата. Иззети са общо над 800 предмета и монети от различни периоди на античността (римска и елинистическа епоха), както и два средновековни печата и кръст тип - „енколпион"

Ивайло Стоянов ще ръководи мача между "Левски" и "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/15/2629334_ivailo_stoianov_shte_rukovodi_macha_mejdu_levski_i/?ref=rss


Ивайло Стоянов ще е главен рефер на дербито между "Левски" и "Лудогорец" от 12-ия кръг на А група.

Негови помощници на столичния стадион "Георги Аспарухов" ще са Георги Славов и Георги Дойнов. 

Двубоят е в неделя от 20.00 часа, а развоят от него ще определи посоката в борбата за титлата.

Миналият сезон Стоянов ръководи двубоя между двата тима в полуфиналния реванш за купата на България, който сините спечелиха.

В момента "Левски" е лидер в класирането,...

Путин: САЩ критикуват операцията в Сирия, но отказват да водят диалог

http://www.cross.bg/siriya-pytin-dialog-1484357.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че не разбира как САЩ могат да критикуват действията на Руската федерация в Сирия и в същото време отказват да водят пряк диалог, предаде РИА Новости. „Не разбирам как нашите американски партньори могат да критикуват действията на Русия в Сирия за борба с тероризма, щом се отказват от пряк диалог за най-важното, като политическото разрешаване на кризата. Смятам, че тази позиция е неконструктивна“, каза Путин. Така той отговори на молбата на „Интерфакс“ да коментира отказа на САЩ да приеме делегацията, начело с руския премиер Дмитрий Медведев за обсъждане на сътрудничеството в Сирия. „В основата на слабостта на американската позиция в този случай, очевидно, лежи отсъствието на някаква програма по тази въпроси, очевидно, просто няма за какво да говорят. Но ние въпреки това, оставяме вратата отворена и се надяваме на диалог с всички участници в този сложен процес, включително и с американските партньори“, добави Путин. По-рано стана ясно, че в хода на Общото събрание на ООН Путин е предложил на Вашингтон да проведат преговори за разрешаването на конфликта в Сирия. На 14 октомври обаче, руското външно министерство съобщи за отказа на САЩ да приеме делегацията, начело с премиера Дмитрий Медведев

Путин: САЩ критикуват операцията в Сирия, но отказват да водят диалог

http://www.cross.bg/siriya-dialog-rysiya-1484357.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че не разбира как САЩ могат да критикуват действията на Руската федерация в Сирия и в същото време отказват да водят пряк диалог, предаде РИА Новости. „Не разбирам как нашите американски партньори могат да критикуват действията на Русия в Сирия за борба с тероризма, щом се отказват от пряк диалог за най-важното, като политическото разрешаване на кризата“, каза Путин. Във вторник руският президент призова да се проведе международна среща на високо военно-политическо равнище в Москва за Сирия, както и да се изпрати във Вашингтон делегация, водена от премиера Дмитрий Медведев. В сряда руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че САЩ няма да приемат руската делегация. Прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, коментирайки нежеланието на САЩ да приемат руската делегация, изрази съжаление и заяви, че отказът от диалог не спомага за по-скорошното спасяване на Сирия и целия регион от „Ислямска държава“. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест обясни отказа на Вашингтон от провеждането на подобни консултации с това, че САЩ „не са заинтересовани от това, докато Русия не започне да внася конструктивен принос в борбата срещу ИД“ в Сирия.

При операция на TISPOL са проверени 4654 товарни автомобила и 1036 автобуса

http://press.mvr.bg/NEWS/news151015_06.htm

Резултати от акцията за контрол на водачите на товарни автомобили и автобуси, проведена през миналата седмица по инициатива на европейската мрежа на службите на Пътна полиция

Още два дни издават автобусни карти на пенсионерите във Варна

http://petel.bg/Oshhe-dva-dni-izdavat-avtobusni-karti-na-pensionerite-vav-Varna-__130541

Илюстрация Булфото От общинската фирма „Градски транспорт“ съобщават, че срокът за издаване на абонаментни карти за градския...

Кичка Бодурова погази правилата във "ВИП Брадър", съквартирантите побесняха

http://petel.bg/Kichka-Bodurova-pogazi-pravilata-vav-VIP-Bradar--sakvartirantite-pobesnyaha__130542

Кадър Нова ТВ След последните номинации стана ясно, че трима Съквартиранти са застрашени от изгонване – Кичка Бодурова, Луна и дует...

ВСС до финансовия министър: Няма да отменим увеличението с 12% на заплатите в Темида

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048377

Няма основание Висшият съдебен съвет да отмени решението си, с което увеличи с 12% от 1 ноември заплатите на всички съдии, прокурори, следователи и служебни служители.
Това пише в писмо на съвета до финансовия министър Владислав Горанов, който се обяви против актуализацията поради липса на достатъчни средства,
Няма основание Висшият съдебен съвет да отмени решението си, с което увеличи с 12% от 1 ноември заплатите на всички съдии, прокурори, следователи и служебни служители. Това пише в писмо на съвета до финансовия министър Владислав Горанов, който се обяви против актуализацията поради липса на достатъчни средства,

Ема Томпсън в Бачковския манастир

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/15/2629330_ema_tompsun_v_bachkovskiia_manastir/?ref=rss


Бачковският манастир се похвали във "Фейсбук" с посещението на британската актриса Ема Томпсън.

На страницата на манастира на 13 октомври са качени няколко снимки, показващи как носителката на "Оскар" разглежда икони в обителта.

Ема Томпсън е била придружавана от съпруга си Грег Уайз и от екскурзовод, а в манастира отначало не я познали, съобщава в. "Труд". Актрисата е разгледала църквата на манастира, старата трапезария и музея в двора, допълва изданието.
...

Календерска: Кампус като Кеймбридж в Кремиковци, Помпиду над канала

http://offnews.bg/news/n_1/n_572851.html

Как щяхте да реагирате, ако Николай Бареков се разхожда след полунощ из центъра на София и търси наркотици в клекшоп? В това, което направиха Волен Сидеров и неговото обкръжение, най-много ме възмути, че си позволяват да удрят шамари на човек, който е на работа. Това е вулгарна вътрешна представа за властта. Грозно, пошло, срамувам се, че има такива депутати. Щях да се срамувам и от Николай, ако беше направил нещо подобно, но искрено вярвам, че не е възможно да се случи. В него има уважение към нормалния човек. Сидеров също бе журналист. Сега две журналистки сте кандидати за кмет на София, как коментирате това - от три дами, две журналистки?  Г-н Валери Симеонов издигна една дама, с която съм се сблъсквала по дебати, но не съм чула от нея нито една идея, с която да я запомня. Имам 9 задачи за изпълнение за София в моята програма, към които досега не съм чула никаква критика. Разчитам хората да повярват на каузите, които имам аз. Най-важните кои са?  София трябва да има бизнес-план, свързан най-вече с образованието. Да се направи студентски кампус от нов тип, представете си Кеймбридж, със затворен достъп. Не бих била спокойна да оставя детето си да учи в нашия Студентски град, където има проститутки, наркомани, хора без лични карти, заведения...В един нов кампус хората от целия Балкански полуостров биха могли да изпращат без притеснения децата си, да поканим чуждестранни университети, които да повишат нивото на образованието. Дори един малък Благоевград е успял да направи от Американския университет индустрия. Пуснахме анкета във фейсбук, търсехме удобно място, и хората веднага се сетиха за "Кремиковци" - подобни пустеещи места могат да се превърнат нова интелектуална и образователна центробежна сила за София, която да изведе града на ново ниво. Така хора от Африка, Азия, Балканите могат да идват тук да се образоват. Знаете, че младият човек върви с това, че прави семейство, търси работа, плаща данъци, гледа си децата. Това е бизнес - планът, който според мен София трябва да развие.  Една от най-градивните ни идеи е на канала - Перловската, Владайската река, да се направи АРТерия. Бихме могли да направим на първото ниво над водата паркинг, на второто зелена и културна зона. Много от хората са успели вече да отидат до Помпиду в Париж или Ла Рамбла в Барселона. Това е място средище за култура, за идентичността на цялата нация, може да са музеи, атракциони за деца, голяма част от площта да остане зелена. С един куршум, два заека. Такава зона ще помогне да се реши и проблемът с туристическата ни изолация. Но проектите за канала по "Евлоги Георгиев" вече са одобрени от Столична община?  Да, само за централната градска част, но има и други канали, където нищо не е планирано и одобрено. Това са част от идеите ни. София сега е управлявана с акцент да запълним дупките, а не с мисъл за хората. Ако имаш места само за 370 бездомника в столицата, а цялата ти социална програма е под всякаква критика, недей да правиш големи инфраструктурни проекти, които да повтаряш всяка година. Само за ремонта на "Цараградско шосе" тази година струва 20 млн., а бюджетът за здравеопазване е 15 млн. Ако си спестим един такъв ремонт, може да се удвои броят на линейките или Столична община да плати образованието на млади лекари, след което те да работят 5 години в София. Това съществуваше до 1989 г., да го връщаме ли?  Да, а защо сега ни убеждават, че няма как да стане? Смятам, че кметът на град, в който живее почти една четвърт от населението на страната, има право да изисква и да води своя собствена политика към някои животоспасяващи дейности. Сред деветте точки, за които споменах, е и премахването на паяците. Имаш си скоба, плащаш си глобата. Паякът струва малко повече от една линейка. Това общинско предприятие е на загуба всяка година, въпреки че получава по 20 млн. приход от синя и зелена зона, а градският транспорт печели около 90 млн. от билетчета. Хората чакат по спирки без никаква козирка, когато те навали, влизаш замръзнал в автобуса. Изобщо Столична община инвестира в грешните неща - не казвам, че не трябва да се пълнят дупки, но хората би трябвало да са на първо място. В колите, които се трошат в дупките, също има хора, нали? Така е, но аз ако знам, че градският транспорт е редовен, че на спирката няма да ме вали, че вътре е чисто и поддържано, ще се возя в него. Сега не знаеш дали ще успееш да се качиш в автобуса, защото е претъпкан.  Вие колко често пътувате с градски транспорт? Сега с детето по-малко, но иначе съм го ползвала много често. Имам опит с автобус 204, ако се опиташ да се качиш в "Бъкстон", която е третата му спирка след началната, чакаш 40 минути сутрин в 8 часа. Затова вървях пеша до обръщалото, за да не се налага да се блъскам. На втората спирка хората се бутат и не могат да се качат. Това е един от автобусите с най-дълъг маршрут - ако има по-накъсани линии, те ще бъдат и по-удобни. За да махнем колите в София, трябва да имаш алтернатива. Едно от най-честите нарушения на закона, който съм правила, е да преотстъпвам билетчето си в рейса на някой дядо или ученик. Сега 20 и няколко милиона ще им струва кръстовището на "Гешов" и "България" да стане на две нива - това ще облекчи само колите. Не се променя нищо за градския транспорт, не се променя нищо за хората, които ще продължават да обикалят през подлеза. Но нали така автобусите и тролеите няма да стоят блокирани в задръствания и ще са по-редовни за хората? Вие какво против имате колите? Имам против тенденцията Столична община да се грижи само за колите. Трябва да приотизира градският транспорт, за да може и нашата столица да заприлича на Лондон, където си оставяш колата в покрайнините и най-удобно е да ползваш метро и градски транспорт. Ще станете ли общински съветник в София, ако листата на ББЦ получи достатъчно подкрепа? Да и нашата група в СОС ще е най-големият кошмар за ГЕРБ. Всяка тяхна далавера вече няма да минава незабелязано. Сега сайтът на Столична община е направен така, че да не показва, а да скрива. Първата ми работа ще е да извадя на светло всички далавери. Няма ли да ви е трудно така - Вие да вадите далавери в София, а Бареков да разглежда колко е хубаво из столицата на Европа?  Той е избрал своя път в политика, в момента в европарламента. Аз винаги съм искала да живея в България, моят баща беше емигрант и знам колко тежко е това. Надявам се да дам на детето си опция - не когато стане на 10 да започна да го подготвям да учи в чужбина, а да съм поработила тук и да съм създала един образователен център, който му предлага избор. Пък като стане на достатъчно години, ако предпочете чужбина...но да има избор. Не искам да се примирявам "нищо не зависи от мен". Вярвам, че Столична община може да даде преференции за пътувания и други социални придобивки на хората, работещи в образованието и здравеопазването. Това са двете съсловия, които са най-дефицитни и най-важни за бъдещето на младите. Не може да се отделя за спорт един 1,3 млн., това също е част от здравето. Вие спортистка ли сте или това е влиянието на Николай Бареков в предизборната Ви кампания - централен нападател, Бербатов на София?  Сигурно не му е лесно да живее с мен вкъщи и отправя послания към хората. Сериозно казано, и двамата работим много интензивно и заедно, и поотделно. Преди това съм била състезател в много неща и смятам, че спортът възпитава ключови качества. Тренира съм от източни бойни изкуства през спортни танци, лека атлетика, аеробика...Надявам се тези 1,3 млн. от бюджета на Столична община да стане много повече, за да има децата какво да правят - не само да стоят около фонтаните и да замерят кучетата или да висят в интернет. Оттам ли е принципът Ви "бързият изяжда бавния"? "Не големият изяжда малкия, а бързият изяжда бавния" - това е мое кредо от 15 години и смятам, че действа. В общината трябва някой малък и бърз да извади кирливите ризи пред обществото.

Гласуването с машини на местните избори в София ще струва 83 хил. лева

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/15/2629328_glasuvaneto_s_mashini_na_mestnite_izbori_v_sofiia_shte/?ref=rss


"Сиела Норма" АД е избрана да достави машините, с които ще се гласува на местните избори в София, показват документите от повторния търг, качени на подсайта на Министерския съвет за обществените поръчки.

Първата обществена поръчка се провали, след като две от явилите се фирми - "Сиела Норма" АД и "Абати" АД предложиха цени, по-високи от обявената прогнозна стойност от малко над 83 хил. лв., а третата – държавната "Информационно обслужване" АД даде много по-ниска цена, но впоследствие...

Гласуването с машни на местните избори в София ще струва 83 хил. лева

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/15/2629328_glasuvaneto_s_mashni_na_mestnite_izbori_v_sofiia_shte/?ref=rss


"Сиела Норма" АД е избрана да достави машините, с които ще се гласува на местните избори в София, показват документите от повторния търг, качени на подсайта на Министерския съвет за обществените поръчки.

Първата обществена поръчка се провали, след като две от явилите се фирми - "Сиела Норма" АД и "Абати" АД предложиха цени, по-високи от обявената прогнозна стойност от малко над 83 хил. лв., а третата – държавната "Информационно обслужване" АД даде много по-ниска цена, но впоследствие...

Дъблин е мъртъв, да живее Дъблин!

http://www.euinside.eu/bg/news/the-real-problem-is-revealed-not-brussels-but-the-capitals

Сигурно няма да се изненадате, но днес започва четвъртата поред среща на върха, посветена на миграционно-бежанския проблем. Едва сега обаче някой се провикна "Царят е гол!". Темата е съпроводена с много напрежение, разговори, спорове, изграждане на стени, търговски войни дори. Не липсваше и разм ...

Във Варна изтича срокът за подаване на молби за еднократни помощи за първолаци

http://www.moreto.net/novini.php?n=303930

Във Варна днес изтича срокът за подаване на молби за еднократна целева помощ за първокласници. Това съобщиха за Moreto.net от Агенцията за социално подпомагане. Документите се подават в дирекция „Социално подпомагане" след записване на детето в първи клас.

САЩ отлага изтеглянето на войските си от Афганистан

http://asia.actualno.com/SASht-otlaga-iztegljaneto-na-vojskite-si-ot-Afganistan-news_501656.html

Американската армия ще забави изтеглянето на своите войски от Афганистан, запазвайки хиляди военнослужещи в страната през 2017 година. Това се очаква да обяви президентът на САЩ Барак Обама по-късно днес, съобщи висшестоящ представител на администрацията на президента. В рамките на променения план настоящите 9800 души американски войски ще останат в Афганистан през по-голямата част на 2016 г., а в края на годината или началото на 2017 г. ще бъдат намалени до 5500 души.

Шефът на плевенската полиция подаде оставка

http://pleven.actualno.com/Shefyt-na-plevenskata-policija-podade-ostavka-news_501648.html

Шефът на полицейската дирекция в Плевен комисар Венцислав Катинов е подал оставка. Това съобщиха местни медии.  В сряда главният секретар на МВР е приел заявлението му за напускане на системата. Катинов има почти 29 г. служба в МВР. Дълги години е разследвал тежки престъпления в "Криминална полиция", а по-късно оглави сектора. Награждаван е многократно за професионални постижения. Катинов пое шефския пост през октомври 2014 г. Сега начело на дирекцията е назначен неговият заместник Валери

Кога сексът се оказва по-важен от глада?

http://curious.actualno.com/Koga-seksyt-se-okazva-po-vajen-ot-glada-news_501528.html

Половите различия в поведението са невъзможни без два специални неврона в мозъка. До този извод са стигнали британски учени, работещи с червеи нематоди Caenorhabditis elegans – известен моделен организъм. Изследването е публикувано в сп. Nature. Биолозите изучавали половите различия, проявяващи се в поведението, и по-конкретно – в когнитивните процеси. Обучението или способността да се пригаждат към нови условия играе важна роля в репродуктивния успех, но неврофизиологичната основа

H&M отваря врати в Сливен

http://sliven.actualno.com/HampM-otvarja-vrati-v-Sliven-news_501651.html

H&M, Hennes & Mauritz AB (H&M) съобщава за откриването на най-новата си локация в България. Магазинът е разположен в град Сливен, в Mall Sliven, и ще отвори врати точно в 11 ч. на 14 ноември, събота, съобщават от веригата магазини за дрехи. “Вълнуваме се от разрастването си в България с отварянето на първи магазин в Сливен. Убедени сме, че клиентите ще оценят предлаганите от нас мода и качество на най-добра цена и по устойчив начин. Търсехме топ локация в града и сме щастливи,

Пациентите към лекарите: Не ни лекувате, ако ви кажем, че сме болни от СПИН и хепатит

http://healthy.actualno.com/Pacientite-kym-lekarite-Ne-ni-lekuvate-ako-vi-kajem-che-sme-bolni-ot-SPIN-i-hepatit-news_501653.html

Пациентите са принудени да крият дали са болни от ужасяващи неща като хепатит или ХИВ, за да получат лекарска помощ. Този основен аргумент изтъкнаха над дузина пациентски организации на извънреден брифинг, на който беше коментирана идеята за криминализиране на укриването на болести от страна на пациенти, които знаят, че са заразени. Дали пациентът е с хепатит или ХИВ не би следвало да има значение за подхода и отношението на лекаря към него. Практиката обаче показва друго. Пациентите са принуде

Швейцарски земеделски производители проявяват интерес за сътрудничество с България

http://www.moreto.net/novini.php?n=303920

Швейцарски земеделски производители проявяват интерес за сътрудничество с България. Това стана ясно по време на среща между министъра на земеделието и храните Десислава Танева и директорa на Федералната служба по земеделие на Конфедерация Швейцария проф.

Американски филми с българско участие са акцент на фестивала So Independent

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/15/2629180_amerikanski_filmi_s_bulgarsko_uchastie_sa_akcent_na/?ref=rss


Американски продукции с българско участие, българска премиера, кубинско кино и любимци от Кан и "Сънданс" са сред акцентите на тазгодишното издание на кинофестивала So Independent. Общо 24 игрални и документални филма от последните 2 години ще бъдат показани от 22 октомври до 1 ноември в столичните "Одеон", "Люмиер" и "Дом на киното", съобщават организаторите.

Откриването е на 22 октомври в "Люмиер" с най-новия филм на Ноа Баумбах - "Госпожица Америка", където любимата на режисьора...

Съвсем изтрещя! Сидеров към ВСС: Цацаров да бъде отстранен от длъжност и разследван за документна измама

http://pik.bg/съвсем-изтрещя-сидеров-към-всс-цацаров-да-бъде-отстранен-от-длъжност-и-разследван-за-докум-news417478.html

Съвсем изтрещя! Сидеров към ВСС: Цацаров да бъде отстранен от длъжност и разследван за документна измама

Волен Сидеров бе изслушан от ВСС в присъствието на министъра на правосъдието Христо Иванов и на главния прокурор Сотир Цацаров.

Лидерът на АТАКА бе категоричен, че няма да позволи втори път да се гаврят с него и че не може да му се иска сваляне на имунитета.

„Искането за сваляне на имунитета ми е базирано на съдебна експертиза - медицинско, издадено от Станислав Христов, който трябва да е в затвора отдавна, тъй като е търгувал с органи. Той е написал, че аз и Чуколов сме ударили полицай“, възмути се националистът, който вилня в центъра на София преди десетина дни.

Защо вие, г-н Цацаров, не се оттеглите от поста си, след като извършихте документна измама и прикрихте имотна сделка на вашата съпруга?“, продължи той, предизвиквайки искрено изумление сред присъстващите.

Сидеров заяви, че не вярва в безпристрастността на съдебната система и че на делото „Варна” в понеделник е извършено нарушение, тъй като без неговата защита и в неговото отсъствие е даден ход на делото за Летище Варна.

Междувременно пред сградата на ВСС се проведе протест, на който бяха издигнати плакати с надписи „Цацаров, свали имунитета“ и „Стига политически дела“.

 

Анализ на Саркис Саркисян за Данаил Папазов

http://web.barometar.net/82120/

Видимо той се дистанцира от политическите партии. Казва, че винаги е бил над партиен. – Това е демагогия, защото щом си бил одобрен за политическа сила от управляващо мнозинство и си приел предложението му, значи си политически обвързан. Освен това, хора които познават миналото на господин Папазов, твърдят, че той е бил член на НДСВ, […]

Успехът на Видин ще дойде по линия номер 11

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5048365

По автобусна линия номер 11 в Златорожието, което някога се е славило с най-плодородните земи в страната, хората днес живеят само със спомени. Това споделиха пред кандидата за кмет на община Видин Росица Кирова в препълнените салони жителите на Антимово, Кошава и Сланотрън. Изключително емоционално премина и срещата в Кутово - родното село на
По автобусна линия номер 11 в Златорожието, което някога се е славило с най-плодородните земи в страната, хората днес живеят само със спомени. Това споделиха пред кандидата за кмет на община Видин Росица Кирова в препълнените салони жителите на Антимово, Кошава и Сланотрън. Изключително емоционално премина и срещата в Кутово - родното село на

Сирия: очертава ли се сделка между Русия и Саудитска Арабия

http://www.mediapool.bg/siriya-ochertava-li-se-sdelka-mezhdu-rusiya-i-sauditska-arabiya-news240481.html

На 11 октомври Владимир Путин се срещна в Сочи с министъра на отбраната на Саудитска Арабия шейх Мохамед ибн Салман. Сергей Лавров води преговори с колегата си - саудитския външен министър Адел ал Джубейр. Страните обсъдиха ситуацията в Сирия и се разбраха, че е необходимо да възпрепятстват създаването на терористичен халифат, също и да започнат консултации на равнище военни с оглед определяне на цели за руските въздушни удари. Официалното посещение на високопоставени саудитски представители отрази тревогата на Рияд от засилващото се влияние на Иран в региона. Въздушната операция на Русия в Сирия, започнала на 30 септември, изтласка на втори план бомбардировките, осъществявани от коалицията "анти-ИД" начело с Вашингтон от септември 2014 г. При все че руските и американските военни преговарят с цел да избегнат инциденти в сирийското небе, крайно малко вероятно е да стигнат до създаване на руско-американска коалиция под егидата на ООН. Участието на Русия обаче може дори да е изгодно някак за САЩ, изпитващи днес недостиг на инициатива в сирийската криза. Откакто започнаха руските удари, Арабската лига мълчи. Саудитска Арабия и Катар се ограничиха да подпишат със западни страни обща декларация, приканваща за спиране на руската операция срещу т. нар. умерена опозиция. Обединените арабски емирства посрещнаха дори с одобрение руските бомбардировки срещу "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра", а Египет открито подкрепя Москва. Турция, водеща от юли т. г. бойни действия срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), се примири с присъствието на Башар Асад, докато изтече един преходен период. Смаяна от бързината, с която бе приета руската инициатива, и подразнена от подхода на Вашингтон, постоянно протакащ сирийския въпрос, Саудитска Арабия би могла да възприеме засилването на стратегическите позиции на Русия в Близкия изток като един вид противовес срещу растящото влияние на Иран в региона. Трудните отношения между руснаци и саудитци в исторически план може да изострят интереса им от търсене на допирни точки въз основа на общото разочарование от политиката на Вашингтон в съседните им страни и общото недоверие към затоплянето между Иран и Запада. Руско-саудитските отношения - един от определящите фактори за уреждане на сирийската криза, стигнаха неотдавна до сближаване по редица точки: саудитски петродолари финансират голяма част от военните договори на Египет, сключени през последните месеци, сред които и военни поръчки за 2 или 3 милиарда долара, възложени на Русия. Освен това саудитците платиха тази есен на Париж - поне отчасти, корабите тип "Мистрал", предназначени първоначално за Русия. А след като през септември Суверенният фонд на Саудитска Арабия обеща да инвестира 10 милиарда долара в руската икономика, се разбра, че Рияд е поръчал на Москва 950 бойни машини на пехотата БМП-3. Москва пък предприе насрещна стъпка към Рияд, отправяйки през последните седмици сигнали, че може да участва в общи консултации за производството на петрол с ОПЕК. Това е силно послание - до момента Кремъл бе категорично против подобни дискусии с тази организация. Условията за такава хипотетична руско-саудитска сделка се знаят: да се повиши цената на барел петрол (чрез свиване на производството от страна на ОПЕК) и същевременно може би Рияд да купи оръжия от Москва, а от страна на Русия - да гарантира оттегляне на президента Башар Асад след края на преходния период и да предостави на Саудитска Арабия "право на контрол" при оръжейни продажби за Иран. А времето притиска Рияд - операцията му в Йемен буксува от март т. г. с риск да се превърне в провал; наред с това руско-шиитските и кюрдските действия в Сирия може бързо да променят силовия баланс в полза на сирийския режим, като укрепят позициите на Иран в страните от Близкия изток. За края на октомври е насрочено заседание на руско-саудитската междуправителствена комисия - Рияд и Москва може би ще видят в него сгодно място, за да обсъдят мерки с цел по-нататъшно сближаване по сирийския проблем. И двете страни вече заявиха, че дневният ред на форума отрежда съществено място за енергетиката и военнотехническото сътрудничество. * Игор Деланое е зам.-директор на Френско-руския аналитичен център "Обсерво". По БТА

Путинизмът – 3 урока

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/10/15/2629315_putinizmut_3_uroka/?ref=rss


Текстът е от портала "Култура"
 
Щом политиката се сведе до волята и действията на един-единствен човек, тя неминуемо се изражда в авторитаризъм. Тогава в зависимост от геополитическото значение на една страна личностните специфики, прищевки и своеволия на вожда, зейват като огромни бездни и те са в състояние да погълнат всеки опит да се намери разумно решение на съществуващите конфликти. Ще илюстрирам това твърдение с характеристиката, която руският философ емигрант Фьодор Степун...

Армията на Асад и руската авиация изтласкват опозицията от Хомс

http://www.mediapool.bg/armiyata-na-asad-i-ruskata-aviatsiya-iztlaskvat-opozitsiyata-ot-homs-news240480.html

Сирийски военни части предприеха с подкрепата на руски бойни самолети нападение срещу контролирани от бунтовници градове северно от град Хомс, съобщи Ройтерс. Руската авиация порази мишени около града Талбиса и селата Тейр Мала, Дар Кабира и Халидия, на няколко километра на север от Хомс, по-голямата част от който е под правителствен контрол, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП). Директорът на СЦНЧП Рами Абдел Рахман заяви, че са загинали шестима бунтовници и двама цивилни. Сунитският град Талбиса и околностите му са анклав под контрола на опозицията срещу президента Башар Асад. Държавната телевизия съобщи в кратък анонс, че армията е започнала военна операция в северната част на провинция Хомс след "концентрирани въздушни удари и артилерийски обстрел срещу терористични групировки и техните бази". Москва твърди, че кампанията й в Сирия е насочена срещу "Ислямска държава", но повечето въздушни удари поразиха цели на опозиционните групи срещу президента Башар Асад, някои от които са подкрепяни от САЩ. Ако правителствените сили си възвърнат областта това ще затвърди контрола на Асад върху основните центрове в Западна Сирия и ще осигури връзка между столицата Дамаск и крайбрежните територии на неговото малцинство – алауитите. Сирийската армия, подкрепяна от бойците на Хизбула и и иранските сили, започна редица сухоземни офанзиви, за да си върне контрола върху териториите, спечелени от опозицията. Операцията е насочена в провинциите Хама, Идлиб и Латакия, но вече има информация, че се готви и голяма сухопътна офанзива около град Алепо, близо до границата с Турция.

Успехът на Видин ще дойде по линия номер 11

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048356

По автобусна линия номер 11 в Златорожието, което някога се е славило с най-плодородните земи в страната, хората днес живеят само със спомени. Това споделиха пред кандидата за кмет на община Видин Росица Кирова в препълнените салони жителите на Антимово, Кошава и Сланотрън. Изключително емоционално премина и срещата в Кутово - родното село на
По автобусна линия номер 11 в Златорожието, което някога се е славило с най-плодородните земи в страната, хората днес живеят само със спомени. Това споделиха пред кандидата за кмет на община Видин Росица Кирова в препълнените салони жителите на Антимово, Кошава и Сланотрън. Изключително емоционално премина и срещата в Кутово - родното село на

ЕС ще работи по съвместен план за действие с Турция за бежанската криза

http://www.investor.bg/evropa/334/a/es-shte-raboti-po-syvmesten-plan-za-deistvie-s-turciia-za-bejanskata-kriza-204167/

Анкара ще получи допълнително финансиране и обещание за отпадане на визите за турски граждани в замяна на съдействието

Американски ресторанти пращат бакшиша в историята

http://offnews.bg/news/n_1/n_572939.html

Група от ресторанти, сред които някои от най-известните места за хранене в Манхатън, са си поставили за цел да премахнат практиката да се оставя бакшиш в САЩ, пише в. "Гардиън" . Юниън скуеър хоспиталити груп на влиятелния ресторантьор Дани Майър ще предприеме първите стъпки за премахването на бакшиша в края на ноември. По този начин заведенията на групата ще приемат практиките действащи в Европа, Азия и други места по света, където оставянето на бакшиш или не съществува, или е непопулярна практика. Компанията, която притежава повече от дузина известни ресторанта и е работодател на около 1800 души, обяви в изявление, че е направила ключова стъпка "след обмислен и обхващащ цялата структура диалог". От групата не обясниха как ще компенсират персонала за загубата на бакшиша, но заявиха, че цените в ресторантите няма да се различават много от настоящите. Реакциите в интернет бяха мигновени, като повечето хора смятат промяната за положителна, макар да се вижда и съпротива от страна на собственици на заведения, които не са съгласни да плащат повече на персонала си. Макар в по-голямата част от света оставянето на бакшиш да се смята за старомодно и излишно, в САЩ то е съществена част от ресторантьорския бизнес. Прието е да се оставя допълнителна сума, равна на 20% от сметката, за сервитьора. Това предразполага собствениците на заведения да определят изключително ниска часова ставка на своите служители.

Външно министерство: Не ходете в Израел

http://www.cross.bg/izrael-grazhdani-putyvaniya-1484354.html

/КРОСС/Категорично се препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътувания до Ерусалим, особено в т.нар. „Стар град", както и да се избягват и други туристически дестинации в страната и в Западния бряг. Това написаха от Министерството на външните работи в прессъобщение до медиите. За намиращите се български граждани на израелска територия се препоръчва да избягват пътувания с градски транспорт и посещаване на публични места, на които се събират голямо множество от хора, поради потенциална опасност от стълкновения и терористични атаки. Българските граждани, пребиваващи в Израел, следва да се въздържат от пътувания до граничните на Израел райони с напрежение - най-вече по границата с Газа, но също и в граничните райони със Сирия и с Ливан. Съществува потенциална опасност от спорадичен ракетен или друг обстрел срещу израелска територия, като вече са регистрирани няколко такива инцидента. Препоръчва се на българските граждани, краткосрочно пътуващи до Израел по неотложни причини, да се регистрират на интернет страницата на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Тел Авив.  

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/15/2629305_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Европейският парламент одобри късно снощи отпускането на нови 401 милиона евро,  предназначени за овладяване на миграционната криза.

Лечението на пострадали от катастрофи да се поеме чрез застраховка или специален фонд - за това настояват директори на някои от най-големите реанимационни...

Кандидатът на РБ В. Лилков: Предлагам работещи решения

http://www.vesti.bg/izbori2015/kampania/kandidatyt-na-rb-v.-lilkov-predlagam-raboteshti-resheniia-6043847

Кандидатът за кмет на София от Реформаторския блок се срещна с арменски организации в Арменския дом. В срещата участва и Прошко Прошков

Пиже остава в ареста, реши САС

http://pik.bg/пиже-остава-в-ареста-реши-сас-news417492.html

Пиже остава в ареста, реши САС

Софийският апелативен съд потвърди решението на Софийски градски съд и остави в ареста Трайчо Василев-Пиже и доведеният му син Владимир Андонов, предаде Новини.бг.

Припомняме, че те нападнаха екип на Нова телевизия в Самоков. Трайчо Василев беше кандидат за общински съветник, но след инцидента ЦИК свали имунитета му, а от ДПС снеха доверието си от него.

Преди седмица СГС реши, че Трайчо Василев и Владимир Андонов трябва да останат за постоянно в ареста. Други двама задържани бяха освободени под парична гаранция от 1000 лева.

 

Морски мистерии: Мамути лежат върху злато в Бургаския залив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046748

Злато, бомби и мамути - това лежи на дъното на Бургаския залив. Неоткритите съкровища привличат опитни гмуркачи, които се надяват да изкопаят нещо ценно. Повечето обаче и до днес говорят с недомлъвки какво са видели или извадили от дъното. А по-възрастните твърдят, че трюмовете са изпразнени още по времето на дядовците им.
Злато, бомби и мамути - това лежи на дъното на Бургаския залив. Неоткритите съкровища привличат опитни гмуркачи, които се надяват да изкопаят нещо ценно. Повечето обаче и до днес говорят с недомлъвки какво са видели или извадили от дъното. А по-възрастните твърдят, че трюмовете са изпразнени още по времето на дядовците им.

Принц Али официално се кандидатира за президент на ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/15/2629316_princ_ali_oficialno_se_kandidatira_za_prezident_na_fifa/?ref=rss


Принц Али бин Ал-Хюсеин официално се кандидатира за президент на ФИФА на предстоящите избори, които ще се проведат на 26 февруари.

Принцът на Йордания не назова петте страни, които са го номинирали за президент на световната централа.

Настоящият президент на ФИФА Сеп Блатер е отстранен от поста заради предполагаемо участие в корупционни схеми. В момента срещу Блатер тече криминално разследване.

"Вярвам, че ФИФА може да се измъкне от това трудно положение и да...

Съдът оправдал Цветанов, защото министър не може да извърши престъпление срещу правосъдието

http://offnews.bg/news/n_1/n_572984.html

Един от основните аргументи, с които Софийският апелативен съд (САС) оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, е че по смисъла на закона той не попада под ударите на текстовете за възпрепятстване на правосъдието.  Това става ясно от публикуваните мотиви на присъдата. С нея Цветанов беше оневинен по обвинението за това, че отказал да разреши подслушването на шефа на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров и по този начин осуетил наказателно преследване срещу него. Специалните разузнавателни средства били поискани от прокуратурата и разрешени от съда, но Цветанов отказал да ги разпише.  Процесът стигна за втори път до САС, след като бе върнат от Върховния касационен съд (ВКС) на долната инстанция с мотива, че делото не е разгледано от безпристрастен съд. Преди това две съдебни инстанции – Софийският градски съд (СГС) и САС осъдиха Цветанов на 4 години затвор и забрана да заема обществени постове. Според Апелативния съд обвинението срещу Цветанов било сбъркано, тъй като министерския пост не отговарял на него. Според съдът Цветанов не може да отговаря по чл. 288 от Наказателния кодекс, според който: "Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години".  Причината - в обхвата на този текст попадали само следователи, прокурори и съдии, но не и министърът на вътрешните работи.  Според САС „даването на разпореждане от страна на министъра на вътрешните работи към съответните специализирани структури на МВР за прилагане на СРС” не е наказателно-процесуална дейност, защото осъществяването на такава дейност е прерогатив единствено и само на органите на наказателното производство, като каквито НПК е определил съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и разследващите органи. Съдът обаче пропуска малката подробност, че разследващите органи са част от структурата на МВР, тоест част от изпълнителната власт, независимо, че са натоварени с процесуални функции, припомня сайтът "Съдебни репортажи".  Според юристи обаче в цитирания текст от НК под отговорност могат да бъдат подведени лица, които не са магистрати. Те са категорични, че престъпление срещу правосъдието може да извърши всяко лице, което има отношение към правилното осъществяване на правосъдието, в това число – и министърът на вътрешните работи. САС обаче посочва, че подобна интерпретация е „неуместна”. „Това разбира се не означава, че ако министърът на вътрешните работи /а понастоящем вече главният секретар на МВР/ извърши деяние като инкриминираните понастоящем с указаната в закона специална цел, той би останал наказателно неотговорен. Но отговорността му би била не по чл.288 НК, а напр. за общо престъпление по служба”, се посочва в мотивите на САС. От мотивите на съда става ясно още, че показанията на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев и бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров са част от основата на решението на съда да оправдае Цветанов. Според прокуратурата бившият вътрешен министър не е имал право да откаже прилагане на СРС-та, тъй като те са били надлежно поискани от прокурор и разрешени от съдия, а според закона – шефът на МВР няма право да прави преценка дали да изпълни разпореждането на съда, а само да го изпълни. В показанията си пред САС, които са подкрепени и от тези на Цветанов, Калин Георгиев казва, че разпорежданията са пристигнали при него и той не ги е резолирал, тъй като имало опасност от разкриване на оперативни способи. Георгиев казва, че по същото време, в което бил разследван Орлин Тодоров, имало и разработка срещу шеф на полицията, за когото се смятало, че е близък с бившия шеф на РЗБОП. Затова и посъветвал министъра да не подписва разрешенията за СРС-та. Освен това в МВР имало инструкция за реда, по който следва да се процедира при постъпване в министерството на искане за използване на специални разузнавателни средства и Цветанов последвал инструкциите в нея – допитал се до професионалното мнение на главния секретар. Тази теза, според съда, не е оборена от доказателствата по делото, затова е приета за достоверна и правдива.

Още райони без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303928

Абонатите между булевард "Владислав Варненчик", улица "Патриарх Евтимий", улица "Неофит Рилски" и улица "Отец Паисий" няма да имат вода до 17 часа. Това съобщиха за Moreto.net от ВиК-Варна. По-рано без вода останаха: Част от ниската зона на квартал "Виница" ще е без вода днес до 13 часа.

Ще изберем ли осъждани за кметове или съветници

http://www.vesti.bg/izbori2015/kandidati/shte-izberem-li-osyzhdani-za-kmetove-ili-syvetnici-6043822

Сред кандидатите за кметове и общински съветници на тези избори не липсват такива, които са били осъждани или разследвани

Ще имаме ли осъждани кметове или съветници

http://www.vesti.bg/izbori2015/kandidati/shte-imame-li-osyzhdani-kmetove-ili-syvetnici-6043822

Сред кандидатите за кметове и общински съветници на тези избори не липсват такива, които са били осъждани или разследвани

Всички версии на Adobe Flash са уязвими на хакерски атаки

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/15/2629019_vsichki_versii_na_adobe_flash_sa_uiazvimi_na_hakerski/?ref=rss


Компанията за киберсигурност Trend Micro е открила сериозен пропуск в сигурността на софтуерната платформа, който ще остане незащитен поне до следващата седмица, съобщава онлайн изданието ZDNet. Уязвимостта засяга всички версии на Flash.

Adobe вече работи по обновление, което да коригира проблема, но то ще е готово най-рано следващата седмица, без компанията да дава конкретна дата или срок. Уязвимостта позволява на хакерите да превземат контрола над компютъра.

Според Trend...

Заснеха НЛО в България (видео)

http://pik.bg/заснеха-нло-в-българия-видео-news417491.html

Заснеха НЛО в България (видео)

Вярвате ли извънземните? А в това, че НЛО постоянно "ни идват на гости"? Виждали ли сте някога странни обекти в небето? Видеокомпилация ни показва кадри на предполагаеми летящи чинии из небето над България.

Тези записи от Благоевград, Балчик, София, Севлиево, Стара Загора и други области в страната са направени от хора, които твърдят, че са видели странни неща в небето.

Кафене в центъра на Бургас пламна за втори път, разследват умишлен палеж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048331

Известно заведение на ул.
Известно заведение на ул. "Райна княгиня", пресечка на бул. "Богориди" в центъра на Бургас, пламна тази нощ. сигналът е получе малко преди 3 ч. след полунощ. Данните са за умишлен палеж. При показанията си нощният пазач е заявил, че около 2.50 ч. е чул пукот, след което видял пламъци в средата на покрива.

Топ 10 на най-красивите забивки от Евробаскет 2015

http://www.vesti.bg/razvlechenia/sveji/top-10-na-naj-krasivite-zabivki-ot-evrobasket-2015-6043846

Томаш Саторански, Андрей Десятников, Алесандро Джентале и други имаха своите добри моменти по време на първенството

Реконструкцията на водопровода за „Аспарухово“ слага край на ВиК авариите

http://web.barometar.net/82118/

Заместник-кметът на Община Варна Христо Иванов и управителят на ВиК Валентин Вълканов направиха инспекция на строителните дейности по реконструкцията на главния водопровод за кварталите „Аспарухово“, „Галата“, село Звездица, селищните образувания „Боровец-юг“ и „Прибой“, и град Варна. Амортизираното съоръжение снабдява с вода около 60 000 абоната, включително и Южна промишлена зона, където са концентрирани големи производствени […]

Писмо до Премиера г-н Борисов от един буден българин!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258946_%D0%9F%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE+%D0%B4%D0%BE+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%B3-%D0%BD+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D1%82+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0

 Писмо до Премиера Г-н Борисов,

с цялото ми уважение към Вас (възпитан съм да уважавам по-възрастни от мен) умолявам ви - съберете се всички 239 умни депутатски глави и напуснете страната! Откраднали сте достатачно!!! По-лесно е да се простим с 240-те души,които обричат българина да работи за заплата от 380лв.

Ако свалите прекалено високо вдигнатата Ви глава и прочетете тези редове ще разберете какво става извън градината с магнолиите! Знаете ли как се почуствах когато чух майка да отказва да купи антибиотик за детето си, защото нямаше 2 лева?!?

Знаете ли как се почуствах когато баба ми с треперищи ръце ми подава спестени от последните 6 месеца пенсии - 10 лв ?!?

Знаете ли как се почуствах когато пазарувайки в един голям магазин пенсионер изброи 0,70 в жълти стотинки за да си купи 1 хляб (бях зад него на касата и платих тези скромни за Вас 0.70ст,а ГОСПОДИНА се обърна към мен и ме попита защо го правя?!

Защото така правим хората, които ПРОМЕНЯМЕ НЕЩАТА - СЕГА и ВЕДНАГА !!! Знаете ли,че когато се опитах да помогна на възрастен човек да пресече натоварен булевард той подскочи сякаш искам да го ограбя ?!?

Знаете ли ?! - НЕ!

Да поговорим за другите проблеми в държавата. Защо когато трябаваше да се подлагам на операции, лекарите ми казваха – ако искаш болничен цената е една, ако искаш фактура – цената е друга... Странно – винаги аз плащам! Още по-странно – плащам по-голям процент въпреки непрекъснатите ми здравни осигуровки.

За сравнение – баща ми лежа 1 седмица в гръцка болница след прекаран алергичен шок и ми поискаха само подпис! Знаете ли тези неща, г-н Борисов ? Знаете ли г-н Борисов, ОМРЪЗНА МИ ! Омръзнахте ми Вие, омръзнаха ми оправданията, омръзнаха ми физиономиите Ви.

Знаете ли, ... май е време да Ви Благодаря г-н Борисов! За това,че всички вие, ВСИЧКИ ВИЕ в последните 25 години освен да ни подтиквате да бягаме в чужбина не направихте нищо, с което да ни задържите.

Congratulation Mr Borissov , както бихте искали да чуете. Благодарение на Вас, в последната 1 година над 10 мои приятели с възраст от 20 до 30 години, хора с образование, хора с бъдеще отлетяха.

Congratulations Mr Borisov,твърде лесно се управлява гладен и прост народ. Лесно се печелят избори с купуване на гласове (ЗА ВСИЧКИ ПАРТИИ СЕ ПОКАЗВА, ЧЕ СЕ КУПУВАТ ГЛАСОВЕ, НО НЯМА НИКОЙ ОСЪДЕН)!

Congratulation Mr Borisov, Вие спечелихте последните избори, но загубихте МЕН!!! Всеки ден губите хора като мен!!! Искрено се надявам да не се чувствате сам с Вашите магнолии...

Благодаря Ви, за стимула, който ми давате, за желанието да се събудя утре по-силен и по-мотивиран за да се махна от тук.Тази държава остава за ВАС! 

Jorge Cortez

Любовта към бира и кафе издава склонност към агресия и садизъм

http://www.cross.bg/napitki-hrani-gorchivi-1484355.html

/КРОСС/ Любовта към горчиви храни и напитки като бира и кафе е свързана с тъмните страни на характера, сочат данните от ново изследване на учени в университета в Инсбрук в Австрия. 500 души са взели участие в проучването, попълвайки тестове за предпочитанията си към горчиви, кисели, солени и сладки храни и напитки, както и за различни черти от характера си. На база на резултатите учените достигат до заключението, че при хората съществува ясна връзка между предпочитанията към горчивото и склонност към психопатия, агресия и садизъм. Резултатите показват, че колкото повече един човек обича горчиви храни и напитки, толкова по-тъмна е неговата личност. Същевременно изследователите са установили и, че хората, които са отворени към нови преживявания, ядат повече зеленчуци и фибри, докато тези, които търсят усещания са големи почитатели на кофеина. Според учените точно това проучване е показателно за връзката, която съществува между психологическия профил на един човек и неговите вкусови предпочитания. За повечето животни горчивият вкус е знак да не ядат съответната храна, но при хората това не е така и подобни рецепти присъстват в различни кухни в цял свят.        

Пиже и доведеният му син остават окончателно в ареста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048329

Трайчо Василев-Пиже и доведеният му син Владимир Андонов, които са обвинени в нападение над екип на Нова телевизия, остават в ареста. Това реши Софийският апелативен съд.
Според магистратите журналистите с нищо не са провокирали Василев и Андонов да ги нападнат. Репортерите не са влизали в дома им, а са стояли пред вратата на къщата им в Самоков с
Трайчо Василев-Пиже и доведеният му син Владимир Андонов, които са обвинени в нападение над екип на Нова телевизия, остават в ареста. Това реши Софийският апелативен съд. Според магистратите журналистите с нищо не са провокирали Василев и Андонов да ги нападнат. Репортерите не са влизали в дома им, а са стояли пред вратата на къщата им в Самоков с

Две възрастни русенки са поредните жертви на телефонни измамници

http://pik.bg/две-възрастни-русенки-са-поредните-жертви-на-телефонни-измамници-news417487.html

Две възрастни русенки са поредните жертви на телефонни измамници

Жертва на измама е станала възрастна жена от Русе. Случаят се разследва във Второ РУ, съобщават от Областната дирекция на МВР.

Потърпевшата 80-годишна русенка разказала на разследващите, че вчера около 14.00 часа на домашния си телефон е получила обаждане от мъж, представил се за нейн племенник, който поискал сумата от 2 000 лева, необходими за лечение на тежко заболяване, от което страдал.

По-късно през деня, пред вратата на жилището си русенката предала на непозната жена, представила се за “служител на банка БНБ”, исканата сума в размер на 2 000 лева. След проведени разговори с роднини, пострадалата установила, че е измамена и сигнализирала в полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

Жертва на друга измама по подобна схема е станала и 82-годишна жена от Русе, вчера по обед. На нея пък се е обадил мъж, представяйки се за доктор, който й съобщил, че сина й е пострадал в чужбина, в болница е и се нуждае от скъпо лечение.

Така след като я заблудили в телефонни разговори жената предала на неизвестен мъж, който дошъл пред входа й, сумата от 1000 лева. По този случай също е заведено досъдебно производство. Разследва се от Второ РУ, съобщават още от Областната дирекция на МВР.

Развалянето на договорите с американските централи било невъзможно

http://econ.bg/Новини/Развалянето-на-договорите-с-американските-централи-било-невъзможно_l.a_i.700565_at.1.html

В момента развалянето на договорите с инвеститорите в двете американски централи е законово невъзможно. Това заяви председателят на КРИБ Кирил...

Арестуваха учителка по пиaно, записвала секс клипове, като кърмила сина си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048299

Детска учителка по пиано от американския щат Флорида е обвинена в това, че е превърнала естествения и природен акт на кърменето в сексуален фетиш с цел правене на печалба, в който участвал собственият й малък син. 31-годишната Лея Фелтън от Талахаси бе арестувана миналия петък, след като следователите откриха секс видеа в мрежата,
Детска учителка по пиано от американския щат Флорида е обвинена в това, че е превърнала естествения и природен акт на кърменето в сексуален фетиш с цел правене на печалба, в който участвал собственият й малък син. 31-годишната Лея Фелтън от Талахаси бе арестувана миналия петък, след като следователите откриха секс видеа в мрежата,

Арестуваха учителка по пиaно, записвала секс клипове, като кърмила сина си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5048335

Детска учителка по пиано от американския щат Флорида е обвинена в това, че е превърнала естествения и природен акт на кърменето в сексуален фетиш с цел правене на печалба, в който участвал собственият й малък син. 31-годишната Лея Фелтън от Талахаси бе арестувана миналия петък, след като следователите откриха секс видеа в мрежата,
Детска учителка по пиано от американския щат Флорида е обвинена в това, че е превърнала естествения и природен акт на кърменето в сексуален фетиш с цел правене на печалба, в който участвал собственият й малък син. 31-годишната Лея Фелтън от Талахаси бе арестувана миналия петък, след като следователите откриха секс видеа в мрежата,

Ежедневният стрес, пушенето и неправилното хранене водят до лош холестерол и липса на енергия

http://www.cross.bg/energiya-lipsa-sofiyantzi-1484353.html

/КРОСС/От лош холестерол и липса на енергия се оплакват масово софиянци. Това е един от основните изводи в проучване за здравето на българина, направено от Асоциацията на производителите и вносителите на хранителни добавки. То е обхванало 5 хиляди души в цялата страна и е част от Националната кампания - "За нашето здраве", подкрепена и от Българския фармацевтичен съюз. Факторите, които вредят и се свързват пряко с начина на живот на софиянци, са ежедневният стрес, пушенето и неправилното хранене, обясни експертът от Асоциацията на хранителните добавки Любомир Остев. По-притеснително в София е, че младите хора до 25-годишна възраст, 33,7 процента от тях, пушат. Лош холестерол и липса на енергия са двата основни проблема, от които се оплакват софиянци, каза той пред БНР.  Данните от проучването в страната сочат, че младите хора до 25-годишна възраст не се хранят правилно, пушат и употребяват алкохол. Признават, че са обездвижени, но нямат наднормено тегло. Този фактор обаче придобива други измерения при хората над 35 години, където над 30 процента признават, че имат проблем с килограмите. Любомир Остев обясни още, че най-здравословно живеят хората между 46 и 65 години. Той препоръча повече движение и полезна храна, както и по-честа консумация на риба.  

Германия ще задължи "Фолксваген" да изтегли 2.4 млн. коли от движение

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/15/2629298_germaniia_shte_zadulji_folksvagen_da_iztegli_24_mln/?ref=rss


Федералната служба за автомобилен транспорт (KBА) на Германия нареди на "Фолксваген" в четвъртък да изтегли от движение 2.4 милиона автомобила в страната, след като най-големият производител на коли в Европа си призна за измами при тестовете за вредни емисии на дизеловите си двигатели, предаде "Ройтерс".

"Ние сме издали заповед за изтеглянето", заяви говорител на агенцията, потвърждавайки по-ранната информация на германския вестник Bild.

"Фолксваген" призна миналия месец,...

Истерия за билети! Стотици чакат пред "Арена Армеец", искат да гледат любимците си на живо!

http://petel.bg/Isteriya-za-bileti--Stotitsi-chakat-pred-Arena-Armeets--iskat-da-gledat-lyubimtsite-si-na-zhivo-__130536

Снимка: Булфото Снощи българският национален отбор се класира за полуфиналите на Европейското първенство след категорична победа с 3:0...

Учен от Лондон: Третата световна война е започнала

http://petel.bg/Uchen-ot-London--Tretata-svetovna-voyna-e-zapochnala__130537

Според доцент Стивън Къртис, преподавател по международни отношения в Лондонския университет, е възможно чрез събитията в Сирия да е...

Ядрен физик предрече адско земетресение след ден: Ще изтреби милиони (Видео)

http://petel.bg/-YAdren-fizik-predreche-adsko-zemetresenie-sled-den--SHHe-iztrebi-milioni--Video-__130538

Трусът ще раздели континентите и ще промени света ни завинаги, твърди Мехран Каше Мехран Каше (Mehran Keshe), който е завършил специалност...

Представиха иновативни подходи в масовия спорт

http://petel.bg/Predstaviha-inovativni-podhodi-v-masoviya-sport__130539

Програмата „Начално обучение по спорт“ на Дирекция „Спорт“ към Община Варна, беше представена като добра европейска практика на...

От последните минути! Самолет обяви извънредна ситуация над Ламанша

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Samolet-obyavi-izvanredna-situatsiya-nad-Lamansha__130540

Самолет на Кувейтските авиолинии е обявил „извънредна ситуация” по време на полет от Лондон за Кувейт. Сигналът е бил подаден, докато...

Трайчо Василев-Пиже окончателно остава в ареста

http://crime.actualno.com/Trajcho-Vasilev-Pije-okonchatelno-ostava-v-aresta--news_501640.html

Скандалният кандидат за общински съветник в Самоков Трайчо Василев - Пиже остава окончателно в ареста. Това гласи решението на Софийски апелативен съд.  Василев беше задържан на 6 октомври, след като пред дома си нападна телевизионен екип на Нова телевизия, отишъл да му вземе интервю.  Според прокуратурата действията на Василев се отличават с особена дързост и цинизъм. Той е обвинен и за унищожаване и повреждане на чуждо имущество. Заедно с него в ареста беше оставен и доведеният му

Сложни очни операции с уникален апарат извършиха в УМБАЛ "Св.Анна"

http://healthy.actualno.com/Slojni-ochni-operacii-s-unikalen-aparat-izvyrshiha-v-UMBAL-SvAnna-news_501647.html

Сложни очни операции с уникален апарат върнаха зрението на 44-годишен мъж с диабетна ретинопатия и 78 годишна жена. Те бяха извършени в Очната клиника на УМБАЛ „Св. Анна“, от ръководителя на клиниката – доц. д-р Борислав Дъбов. Благодарение на високотехнологична апаратура без аналог в света, сега пациентите ще виждат по-добре. Предимствoто на тази вид апаратура, e че премахва епиретинални мембрни, много близко до ретината. При 44-годишния мъж Доц. Дъбов оперира лявото око,

Американската армия забавя изтеглянето си от Афганистан

http://asia.actualno.com/Amerikanskata-armija-zabavja-iztegljaneto-si-ot-Afganistan-news_501641.html

Американската армия ще забави изтеглянето на своите войски от Афганистан, запазвайки хиляди военнослужещи в страната през 2017 година. Това се очаква да обяви президентът на САЩ Барак Обама по-късно днес, съобщи висшестоящ представител на администрацията на президента, предаде БГНЕС. В рамките на променения план настоящите 9800 души американски войски ще останат в Афганистан през по-голямата част на 2016 г., а в края на годината или началото на 2017 г. ще бъдат намалени до 5500 души.

Absolut стартира платформата Absolut Reinvent, която ще преоткрива познати градски пространства чрез различни колаборации между артисти

http://showbusiness.actualno.com/Absolut-startira-platformata-Absolut-Reinvent-kojato-shte-preotkriva-poznati-gradski-prostranstva-chrez-razlichni-kolaboracii-mejdu-artisti--news_501642.html

В хода на седем събития ще бъдат преобразени нетрадиционни пространства с арт инсталации, които ще създадат общо послание. Този сезон Absolut стартира новата платформа Absolut Reinvent, която преоткрива градския живот чрез преобразяване на седем изненадващи пространства в колаборация с някои от най-активните български артисти. Серията от седем събития ще вдъхне нов нощен живот на места, които познаваме с тяхната обичайна дневна функция. Чрез поредица от уникални арт проекти, проектирани специа

Турският посланик в Москва: С нашия добър партньор Русия ще постигнем обща гледна точка за Сирия

http://europe.actualno.com/Turskijat-poslanik-v-Moskva-S-nashija-dobyr-partnior-Rusija-shte-postignem-obshta-gledna-tochka-za-Sirija-news_501643.html

С нашия добър партньор и активен дипломатически партньор Русия ще постигнем обща гледна точка в решаването на въпроса за регулиране на кризата в Сирия. Това заяви турският посланик в Москва Умит Ярдъм, цитиран от ТАСС. "Хората трябва да бъдат преценявани не по техните дум, а по делата им. А това, което правят Русия и Турция е много важно“, каза посланикът на международната конференция в Москва "Русия и Турция: засилване на многостранното сътрудничество“.  "Турция не желае сега

Кандидатът на БСП за кмет на "Връбница" Християн Кръстев: Абсурдите в крайните квартали нямат край

http://sofia.actualno.com/Kandidatyt-na-BSP-za-kmet-na-Vrybnica-Hristijan-Krystev-Absurdite-v-krajnite-kvartali-njamat-kraj-news_501645.html

Бетонна ограда на строеж е отнела достъпа до постройката в съседния имот. В резултат бусът в двора е "затворник" и няма начин да излезе на улицата. На този абсурден казус се натъкнаха водачът на листата на БСП Лява България в Калоян Паргов, кандидатът за кмет на „Връбница“ Християн Кръстев и кандидатите за общински съветници Даниела Гочева и Мирослав Каракашев, по време на срещите си с избиратели в кв. „Обеля-2“. Жалбите на потърпевшия гражданин са останали без отговор.

Президентът наложи вето на поправката "Анти-Бакалов"

http://politics.actualno.com/Prezidentyt-naloji-veto-na-popravkata-Anti-Bakalov-news_501644.html

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от парламента на 1 октомври тази година, предаде БГНЕС. Държавният глава приветства политическата воля на народните представители от 43-то Народно събрание, която доведе до приемане на закони, регламентиращи принципите за изграждане и функциониране на службите за сигурност, координацията и взаимодействието между тях, както и механизмите за ефективен парламентарен

Във Варна организират протест срещу ферма за норки

http://www.moreto.net/novini.php?n=303893

Протест срещу фермата за норки в село Любен Каравелово оганизират от Анимал хоуп - Варна, научи Moreto.net. Демонстрацията ще се проведе в събота от 12 часа пред самата ферма. Дейността на тази и другите 2 известни вече ферми в страната е назаконна и нехуманна.

Жорж Трак: За политика в културата, която да води до култура в политиката

http://pik.bg/жорж-трак-за-политика-в-културата-която-да-води-до-култура-в-политиката-news417482.html

Жорж Трак:  За политика в културата, която да води до култура в политиката

Художникът Георги Иванов (Жорж Трак) е завършил Университет за Национално  и Световно стопанство,  МИО- гр.София   и  Художествената академия през 1990 г. в класа на проф. Светлин Русев.  От 1993 г. е член на световната асоциация на музеистите в Равена, която прави своите сбирки на всеки две години в различни страни на света и участва в нейните изложби с мозайки, релефи и скулптори . Основава Културен център "Тракарт" в подлез Археологически  гр. Пловдив, там  експонира, поддържа и съхранява античната мозайка "Ирени" . Емблематично място, обединяващо античност и съвремие. Общественик, работещ на широк фронт от възстановяването  и изписването на  рухналата църква "Св. Иван Рилски" в свищовското село Алеково,/ последната сграда, в която е работил Кольо Фичето/ до изграждането на Водната спирала на Централния площад в Пловдив, поставена в деня и по случай приемането на България в Европейския съюз. В момента е кандидат за общински съветник в листата на Коалиция „Кауза Пловдив“ , № 6 в интегралната бюлетина.

 

Защо избрахте този псевдоним, с който сте известен?

Жорж Трак е псевдоним, с който подписах първите си картини, когато завърших Националната Художествена академия в София през 1990 г.  Търсейки нашите корени в миналото открих, че фундамента на нашата култура  е Тракия.  Богатството на тракийската култура няма еквивалент в световната , но до 1990 година  тя бе публично известна  само с футболния ни отбор. Страната ни бе заета да изгражда „световния интернационал” и националните интереси стояха на заден план. Що се отнася до собственото ми име Георги Иванов - то също е много популярно. Просто при всяко запознанство, хората ме свързваха с българския  космонавт. Сега, след 25 години всички познати ме споменават като Жорж Трак. Трак идва от „Тракия”и се радвам, че все повече хора разбират какво светилище е тя. На тракийската култура съм посветил името на фирмата ми „Тракарт”- тракийско изкуство, културния център и създадената от мен фондация в обществена полза.

Защо приехте да влезете в листата на коалиция „Кауза Пловдив”?

За мен Пловдив е кауза. Предстои ни през 2019 г. Пловдив да бъде европейска столица на културата, това е изключителен шанс Пловдив да надгради всички свои културни структури и трябват  много усилия за това. Културата, изкуството и културното наследство изискват специфично отношение, познаване и развитие - съответстващо на съвремието ни. От доста години познавам лидера на коалицията - Георги Титюков.  Той е много добър кмет, професионален администратор и  политик с бъдеще, който откликва на гражданските проблеми. Лично заради него приех да бъда включен в листата. Считам, че много млади хора, които са в коалицията ще превърнат Пловдив в своя Кауза и ще  допринесат града ни да е не само „най- старият жив европейски град”, но той да се превърне и в най-удивителния град  за пребиваване, култура,  бизнес и туризъм.

С какво смятате, че ще допринесете за работата на общински съвет Пловдив, ако бъдете избран за общински съветник?

В следващият мандат за първи път фокусът на вниманието за дълъг период от време ще е върху културата, поради фактът, че Пловдив е избран за европейска столица на културата 2019г. При цялото ми уважение към бившите общински съветници, можем да видим, че там липсват професионалисти, които да са визионери  в областта на културата. Проектът 2019 изисква новаторство и размах. Смятам, че с  25 годишният ми опит в тази сфера и големият брой обществено необходими проекти, които съм реализирал бих спомогнал за необходимата културна политика.

Като заговорихме за политика, какво най-общо ви мотивира да влезете в нея?

Моето мото е:” За политика в културата, която да води до култура в политиката”

 Работите с хора в неравностойно положение. Откога?


През 1999 г. регистрирах фондация "Тракарт" в обществена полза, която се ориентира към работа с хора от тази социална група. Оттогава сме реализирали множество проекти с различни групи от хора в неравностойно положение, хора, имащи нужда от помощ, която ние им оказваме чрез предлаганата от нас арттерапия. Арттерапията не е нещо ново, но много от тези хора не са имали никаква възможност да се възползват от нея. Всъщност става дума за занимания с различни видове изкуство, но както често се случва тези занимания придобиват смисъла и на психотерапевтични средства по отношение на практикуващите ги млади хора. Според мен, арт-терапията дава възможност на хора с увреждания, които имат влечение към изкуството, да удовлетворяват определени свои потребности, като придобиват все повече нови знания, умения и възможности за самонаемане.

С какво най-много се гордеете дотук в житейския си път?

Това, с което се гордея е видимо за всички. Това са културен център” Тракарт”- възстановяването , опазването и експонирането на безценно културно наследство, големият брой мои скулптури, мозайки, свързани с публичното пространство. Това са скулптурата „Спиралата” на площад Централен, скулптурата „Свидетелят” пред Община Пловдив, бронзовата чешма до стълбите на Каменица, както и други на много места из страната и чужбина. Изграждането на 12 професионални ателиета и включването им в европейски арт-резиденски програми, целящи развитие на съвременното изкуство, дали възможност в тях да се осъществят   много социални проекти.

Какви цели си поставяте занапред?

Да продължа да работя за нашия град, за културата в него и за подобряване качеството на живот на всички пловдивчани, защото какво друго остава след нас? Ако не красотата, създадена от нас!

Григор Здравков: Даниел Славов-Дънката е като НЛО край морето

http://web.barometar.net/82116/

Името на сочения за контрабандист Даниел Славов-Дидо Дънката изплува измежду хората, за които се подозира, че спонсорират кампанията на Реформаторите във Варна. Медията ни разкри, че въпросният играч се е срещал с влиятелни представители от бутиковата формация в лоби бара на хотел „Маринела“ във вторник. Медията ни потърси и мнението на председателя на легия „Антимафия“ […]

Украйна е готова да съди Русия заради дълговия спор

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ukraina-e-gotova-da-sydi-rusiia-zaradi-dylgoviia-spor-204166/

Премиерът на Украйна призова Русия да се присъедини към групата „нормални страни“, които приеха решението за преструктуриране на украинския дълг

Берлин може да подкрепи Турция за списъка на "безопасните страни"

http://www.mediapool.bg/berlin-mozhe-da-podkrepi-turtsiya-za-spisaka-na-bezopasnite-strani-news240479.html

Германското правителство е готово да подкрепи предложението на Европейския съвет да постави Турция в списъка на "безопасни страни", чиито граждани имат малък шанс да им бъде предоставено политическо убежище в Европа, съобщи Ройтерс, позовавайки се на високопоставени служители в Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел планира да посети Турция в неделя за разговори с президента Реджеп Тайип Ердоган и с премиера Ахмет Давутоглу, като темата ще е част от дневния ред на визитата. Меркел заяви в четвъртък, че Турция е от ключово значение за решаването на мигрантската криза и призова Европа да й окаже по-голяма подкрепа, за да се справи с наплива на бежанци. "Без съмнение Турция играе ключова роля в тази ситуация", каза Меркел в реч в Бундестага, долната камара на германския парламент, в която изложи позицията на страната си за предстоящата днес в Брюксел среща на върха на ЕС. Тя припомни, че повечето бежанци от войни, които идват в Европа, минават през Турция. "Няма да успеем да внесем ред и да спрем притока на бежанци, ако не работим заедно с Турция", подчерта германският канцлер. Меркел уточни, че поддръжката за Анкара трябва да включва хуманитарна помощ и подкрепа за охраната на границите и борбата с престъпните трафикантски мрежи. Българският премиер Бойко Борисов заяви, че България също подкрепя вкарването на Турция в общия списък на сигурните страни.

Владетелската и патриаршеската църква от времето на цар Симеон са частично възстановени

http://www.cross.bg/tzurkva-preslav-simeon-1484352.html

/КРОСС/Емблематични за втората българска столица Преслав сгради са реставрирани с камък и стъкло. Владетелската и патриаршеската църква от времето на цар Симеон са частично възстановени. Реконструкцията на сградите е правена по археологически данни и по описанията в хрониките. През 10 век Преслав е бил считан за най-красивия град в Европа, заради величествените дворци, църкви и красиви площади. До наши дни са достигнали руините им. С проекта „Векът на Цар Симеон оживява" беше извършена реставрация на дворцовия площад, патриаршеската и владетелската църква. Когато човек минава през църквата така може да придобие представа за нейните размери, показва пред БНТ Пламен Стайков, директор на Археологическия музей във Велики Преслав. Реставрацията е направена с автентични и съвременни материали. Запазена и експонирана отново е мозайката във владетелската църква. От камък и цветно стъкло са издигнати стените на базиликата, върху които са цитатите от средновековните хроники. Обикновеният турист само на база на малкото, което е достигнало, трудно може да си представи цялата визия на дадена сграда, - смята директорът на Археологическия музей. Колкото се може трябва да бъдат по-близки до някогашните. Трябва да се прави така, че да се използват материалите, да се използват някогашните особености, детайли, те тогава ще изглеждат по-красиви, - споделя туристът Недялко Драганов. Реализацията на проекта отне почти година

Румънци подгряват “Аксепт” в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5047166


“Аксепт” избраха групата, която ще подгрява концерта им в столичната зала “Христо Ботев” на 16 декември.
На сцената преди немската метъл банда ще се качат румънците от Aura.
Музикантите от северната ни съседка са обявени за най-добрата група с женски глас в страната си.
В България Aura са известни като първия победител от Battle of the bands по
“Аксепт” избраха групата, която ще подгрява концерта им в столичната зала “Христо Ботев” на 16 декември. На сцената преди немската метъл банда ще се качат румънците от Aura. Музикантите от северната ни съседка са обявени за най-добрата група с женски глас в страната си. В България Aura са известни като първия победител от Battle of the bands по

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване