Организират дискусия "Българското образование - отживелица или необходимост?" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303911

На 16 октомври от 19:00 часа в Beehive Co-working Space (бул. "Ген.Колев" 54, ет. 6) ще се проведе дебат на тема "Българското образование - отживелица или необходимост?", научи Moreto.net. По време на дискусията ще се обсъдят методите на обучение в България и това как учащите и студентите могат най-ефективно да извлекат ползи за себе си в зависимост от сферата им на обучение и желание за развитие.

МО на РФ: Терористите в Сирия отстъпват, Русия увеличи интензивността на въздушното разузнаване

http://www.cross.bg/konashenkov-provintziya-ydar-1484389.html

/КРОСС/ Бойците от терористичната групировка ИД започнаха отстъпление в Сирия, във връзка с което руската авиация усили разузнаването си, съобщи днес официалният представител на министерството на отбраната на РФ Игор Конашенков. „Терористите отстъпват, опитват се да заемат нови позиции, променяйки в движение действащата логистична система за снабдяване с боеприпаси, оръжие и материални средства“, каза той. По думите на Конашенков, руските средства за разузнаване засичат тези промени, провежда се обработка и анализ на получените данни както от руските средства, така и на тези, постъпващи от информационния център в Багдад. „Разбира се, за проверката и потвърждаването на получената информация ние увеличихме интензивността на разузнавателните полети и безпилотните летателни средства“, добави той. През изминалото денонощие руската авиация е извършила 33 полета и е атакувала 32 обекта на терористичната групировка ИД в Сирия, съобщи още Конашенков. „През изминалото денонощие самолетите на руската авиогрупа продължиха нанасянето на удари по инфраструктурата на терористичната групировка ИД в Сирийската арабска република. От авиобазата Хмеймим са извършени 33 полета и са атакувани 32 обекта на терористите в провинциите Идлиб, Хама, Дамаск, Алепо и Дейр ез-Зор“, каза Конашенков. Той съобщи също, че самолети на ВКС на РФ са унищожили в сирийската провинция Хама професионално замаскирана артилерийска батарея

Анти-Барса издание нареди Стоичков до Марадона в антикласация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048858

Испанският спортен всекидневник „Марка“, известен с анти-Барса пристрастията си, нареди легендата на българския футбол Христо Стоичков в антикласацията за най-некадърните треньори, които като футболисти са били сред най-добрите в света.
Ицо е поставен на второ място веднага след Диего Армандо Марадона.
Испанският спортен всекидневник „Марка“, известен с анти-Барса пристрастията си, нареди легендата на българския футбол Христо Стоичков в антикласацията за най-некадърните треньори, които като футболисти са били сред най-добрите в света. Ицо е поставен на второ място веднага след Диего Армандо Марадона.

Другата седмица подписват за ремонта на 6 двигателя за МиГ-29 в Полша (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048687

ЛЮБОМИР ДЕНОВ, Наш пратеник във Варшава
До края на другата седмица във Варшава ще бъде подписан договорът за ремонт на шест двигателя за българските изтребители МиГ-29 в полски авиационни заводи.
Това съобщи пред български журалисти ген. Влодзимеж Новак, директор на департамента
ЛЮБОМИР ДЕНОВ, Наш пратеник във Варшава До края на другата седмица във Варшава ще бъде подписан договорът за ремонт на шест двигателя за българските изтребители МиГ-29 в полски авиационни заводи. Това съобщи пред български журалисти ген. Влодзимеж Новак, директор на департамента "Отбранителна политика" в Министерството на отбраната в Полша.

МО на РФ: Терористите в Сирия отстъпват, Русия увеличи интензивността на въздушното разузнаване

http://www.cross.bg/konashenkov-grypirovka-teroristichnata-1484389.html

/КРОСС/ Бойците от терористичната групировка ИД започнаха отстъпление в Сирия, във връзка с което руската авиация усили разузнаването си, съобщи днес официалният представител на министерството на отбраната на РФ Игор Конашенков. „Терористите отстъпват, опитват се да заемат нови позиции, променяйки в движение действащата логистична система за снабдяване с боеприпаси, оръжие и материални средства“, каза той. По думите на Конашенков, руските средства за разузнаване засичат тези промени, провежда се обработка и анализ на получените данни както от руските средства, така и на тези, постъпващи от информационния център в Багдад. „Разбира се, за проверката и потвърждаването на получената информация ние увеличихме интензивността на разузнавателните полети и безпилотните летателни средства“, добави той. През изминалото денонощие руската авиация е извършила 33 полета и е атакувала 32 обекта на терористичната групировка ИД в Сирия, съобщи още Конашенков. „През изминалото денонощие самолетите на руската авиогрупа продължиха нанасянето на удари по инфраструктурата на терористичната групировка ИД в Сирийската арабска република. От авиобазата Хмеймим са извършени 33 полета и са атакувани 32 обекта на терористите в провинциите Идлиб, Хама, Дамаск, Алепо и Дейр ез-Зор“, каза Конашенков.

Местан задължи кметовете да се отчитат лично на избирателите си на 6 месеца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048862

Централният лъч на ДПС се срещна със симпатизантите на партията в с. Ябланово, община Котел.
Бяха представени кандидатът за кмет на с. Ябланица Емине Онбашъ и кандидатът за кмет на Котел Младен Русев издагнати от КП “ДПС - Народен съюз.”
Своята подкрепа за двамата кандидати дадоха председателят на ДПС Лютви Местан, зам.
Централният лъч на ДПС се срещна със симпатизантите на партията в с. Ябланово, община Котел. Бяха представени кандидатът за кмет на с. Ябланица Емине Онбашъ и кандидатът за кмет на Котел Младен Русев издагнати от КП “ДПС - Народен съюз.” Своята подкрепа за двамата кандидати дадоха председателят на ДПС Лютви Местан, зам.

ПЪРВО в ПИК! Проваленият кмет на Монтана с нов горчив хап - подканиха го да се омита от общината! Подозират Станишев зад атаката!

http://pik.bg/първо-в-пик-проваленият-кмет-на-монтана-с-нов-горчив-хап---подканиха-го-да-се-омита-от-общ-news417621.html

ПЪРВО в ПИК! Проваленият кмет на Монтана с нов горчив хап - подканиха го да се омита от общината! Подозират Станишев зад атаката!

Зловещ билборд с надпис "Четири мандата стигат" се издигна тайно тази нощ в Монтана.

Адресантът е проваленият кмет Златко Живков, който се е превърнал във феотдал.

Местните жители подозират, че зад акцията прозира дългата ръка на Сергей Станишев, тъй като посланието на билборда е с алени букви на бял фон. Само преди няколко дни в града бе открит офис на евродепутата, което подхрани слуховете, че пиар експертите в семейството му са автори на провокацията.

Към момента шансовете на Живков да се пребори за пети мандат са илюзорни, тъй като хората в общината са бесни от постоянните наводнения на територията им и липсата на перспектива за местния бизнес.

Кандидат-кметът на патриотичната коалиция ,,Народен съюз-ВМРО - Патриотично обединение' за квартал "Църква" Радослав Чайров проведе предизборна среща със своите съкварталци

http://www.zapernik.com/politika/kandidat-kmetut-na-patriotichnata-koaliciya-naroden-suyuz-vmro-patriotichno-obedinenie-za_40231/

Кандидат-кметът на патриотичната коалиция ,,Народен съюз-ВМРО - Патриотично обединение' за квартал "Църква" Радослав Чайров проведе предизборна среща със своите съкварталци. Той представи своята програма за развитие на квартала, изслуша всички,които искаха да споделят с него наболелите му проблеми и отговори изчерпателно на всички въпроси.

МЕСТГНИ ИЗБОРИ 2015

 

Първанов: Пограничните региони са наша кауза

http://pik.bg/първанов-пограничните-региони-са-наша-кауза-news417618.html

Първанов: Пограничните региони са наша кауза

Тук съм, за да дам знак на държавата, на институциите, че не може да има забравени региони, особено, когато става дума за пограничните, че възраждането, успеха на България, на всички български граждани, трябва да започне от тези региони. Аз съм гарант за усилията, които ще положат нашите кандидати за кметове. Това заяви президентът Георги Първанов в началото на срещата си с избиратели в село Дружинци, предаде пресцентърът на партията. Председателят на ПП АБВ (Алтернатива за българско възраждане) беше в Кърджалийско, за да представи и подкрепи кандидатите за кметове на община Кърджали Даниела Коджаманова и на община Кирково Бойка Арабаджиева, както и кандидатите за общински съветници. Знаково е това, че АБВ издига жени за кандидати за кметове. Ние ценим българската жена, разчитаме на жените в политиката и сме убедени, че ще са решаващ фактор оттук нататък, каза Първанов. Ако може София да се управлява от жена, защо в  Кърджали или в Кирково това да не се случва още по-добре? Считаме, че техния професионален и житейски успех би могъл да се трансформира в успешно управление, разбира се с достойната подкрепа и на мъжете, кандидати за общински съветници и кметове на населени места от ПП АБВ в региона, поясни председателят на партията. Партия АБВ има програма за възраждане на българското село със стратегия не само за развитие на земеделието, но и на образование и здравеопазване. Недопустимо е да има населени места, за които най-близкия медицински пункт да е на 120 км. Затварянето на училищата в селата пък означава тяхната неизбежна смърт. Това заяви при срещите с избиратели в региона Георги Първанов. Той каза, че добре познава проблемите на българското село, включително и в Кърджалийско. Като депутат от Кърджалийския многомандатен район е пътувал из селата в областта и познава проблемите. Един от тях е съдбата на духовните средища – читалищата. В АБВ имаме инициатива „Подари книга на читалище”. Ще се обадя на министър Вежди Рашидов да подпомогне ремонта на вашето духовно средище, ангажира се лидерът на АБВ ред хората в с. Дружинци. Президентът Първанов, че е време вече да се спрем да се хвалим с евтина работна ръка, а да привличаме инвеститорите със знаещите си и можещи професионалисти.

„Трябва да бъдем повече граждани! Да бъдем активни в отстояването на интересите на обществото и коректив на властта.” Това заяви на среща със симпатизанти кандидатът за кмет на община Кърджали Даниела Коджаманова. Тя е убедена, че алтернатива на сегашното управление има. Трябва не само по време на предизборни кампании да бъдем активни граждани. Непрекъснато трябва да отстояваме политическите си позиции, каза още Коджаманова. Тя сподели, че е приела поканата на АБВ да се кандидатира за кмет, водена от идеята, че партията възражда лявото в българския политически живот. Освен това изпълнява завета на прадядо си. Навремето той споделил с децата си: „Нямам пари да ви дам, но имам пари да ви изуча. Като завършите, върнете се и работете за Кърджали”. Тук съм, за да работя за Кърджали, категорична бе Коджаманова. Според нея Кърджали е мястото за мечтите на нашите деца. Кандидатът на АБВ за кмет представи на присъстващите своята предизборна програма с конкретни мерки за подобряване на дейността на общинска администрация и бизнессредата. Тя формулира няколко основни приоритета: ефективна администрация работеща с гражданите, кмет партниращ си с бизнеса за привличане на инвестиции и превръщане на Кърджали в желана туристическа дестинация. Всички стъпки в програмата са разположени в обозрими срокове, посочи Коджаманова.

Приех предизвикателството да се кандидатирам за кмет на Община Кирково от ПП АБВ, защото все още вярвам и искам нашата община да се възроди, да има силна местна власт, работеща за хората. Всеки жител, дали от Балкана или от равнината да живее по-добре и според своите очаквания да намери така жадуваните спокойствие, удовлетворение, справедливост и сигурност в утрешния ден. Сятам, че съм помъдряла и знаеща до степен да мога да бъда алтернатива за избора на кирковчани.

Арабаджиева посочи, че един от приоритетите й ще бъде оптимизиране работата на общинската администрация. Тя се обяви срещу партийните назначения и се ангажира да подбере в екипа си доказани професионалисти. Ще заложим на планирането, включително и селското стопанство, каза съучредителката на ПП АБВ. Тя се ангажира с възраждането на духовните средища-читалищата. Много е важен прекия контакт с хората и прозрачността в работата на администрацията. Ще се отчитам ежегодно пред жителите на общината, ако бъда избрана за кмет, врече се Бойка Арабаджиева.

Президентът наложи вето на Закона за военното разузнаване

http://www.moreto.net/novini.php?n=303954

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от НС на 1 октомври 2015 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава за Moreto.net. Държавният глава приветства политическата воля на народните представители от 43-то Народно събрание, която доведе до приемане на закони, регламентиращи принципите за изграждане и функциониране на службите за сигурност, координацията и взаимодействието между тях, както и механизмите за ефективен парламентарен контрол върху дейността им.

Русия обмисля да поеме контрол над границата на Афганистан с Таджикистан

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/15/2629579_rusiia_obmislia_da_poeme_kontrol_nad_granicata_na/?ref=rss


Заради повишената активност от ислямистките бунтовници в близост до границите си с Централна Азия Русия обмисля дали да поеме контрол над границата на Таджикистан с Афганистан, предаде "Ройтерс", цитирайки висш представител на министерството на отбраната.

През последните седмици талибаните завзеха няколко територии в афганистанската провинция Кундуз, граничеща с Таджикистан, като в същия момент се увеличава перспективата бойци, обучени от "Ислямска държава", да пристигнат в региона...

Росен Плевнелиев налага вето на Закона за военното разузнаване

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rosen-plevneliev-nalaga-veto-na-zakona-za-voennoto-razuznavane-204183/

Президентът възразява срещу въведени с текстовете изисквания за длъжността директор на „Военна информация“

Карл Джераси вписал в завещанието си Американския университет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5048815

Д-р Карл Джераси, по-известен като бащата на противозачатъчното хапче, е вписал в завещанието си Американския университет в Благоевград.
Той е оставил след смъртта си щедро дарение, което обаче ще бъде официално обявено на 17 октомври от неговите роднини, които ще дойдат в Благоевград.
Това ще стане на церемония в университета,
Д-р Карл Джераси, по-известен като бащата на противозачатъчното хапче, е вписал в завещанието си Американския университет в Благоевград. Той е оставил след смъртта си щедро дарение, което обаче ще бъде официално обявено на 17 октомври от неговите роднини, които ще дойдат в Благоевград. Това ще стане на церемония в университета,

Прокуратурата удължава трети път разследване на обществени поръчки във Варна

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/10/15/2629588_prokuraturata_uduljava_treti_put_razsledvane_na/?ref=rss


За трети път Варненската Окръжна прокуратура дължи срока за приключване на делото, което заведено въз основа на одитна проверка, извършена от Агенцията за държавна финансова инспекция в общината през 2012 г. Това съобщи зам. окръжният прокурор Радослав Лазаров. Новият срок за приключване на разследването е 9 януари 2016г.

Досъдебното производство, което продължава и в момента е срещу виновно лице за престъпление по чл. 219 ал.1 от НК.

Неговият текст касае "длъжностно лице,...

Ето защо трябва да започвате деня си с 1 лъжица мед с канела. 10 причини защо е толкова полезна тази смес

http://petel.bg/Eto-zashho-tryabva-da-zapochvate-denya-si-s-1-lazhitsa-med-s-kanela--10-prichini-zashho-e-tolkova-polezna-tazi-smes__130563

Медицински доказано е, че медът е особено полезен за лечението на доста заболявания. Но комбинацията от мед и канела е даже по-ефективна,...

Руското МО: Бойците на "Ислямска държава" отстъпват в Сирия

http://petel.bg/Ruskoto-MO--Boytsite-na-Islyamska-darzhava-otstapvat-v-Siriya__130564

Илюстрация Булфото Джихадистите сменяли в крачка логистиката си и оборудвали нови зони Бойците на „Ислямска държава“ започнаха да...

Николай Станчев с хеттрик при успех на Спартак с 10:1

http://petel.bg/Nikolay-Stanchev-s-hettrik-pri-uspeh-na-Spartak-s-10-1__130566

Николай Станчев вкара хеттрик при победата на Спартак с 10:1 над Светкавица в мач от държавното първенство по футбол за ветерани на...

Вдигат пенсиите с 2,5% от догодина, пенсионерите - с 12 000 повече

http://petel.bg/Vdigat-pensiite-s-2-5--ot-dogodina--pensionerite---s-12-000-poveche__130568

Илюстрация Булфото Индексиране на пенсиите с 2,5 на сто предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване  за догодина,...

Еврокомисията одобри 102 млн. евро за малките предприятия

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/15/2629581_evrokomisiiata_odobri_102_mln_evro_za_malkite/?ref=rss


Европейската комисия одобри новата за България оперативна програма "Инициатива за малки и средни предприятия" , която разполага с общ бюджет от 102 млн. евро до 2020 г., съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

България е третата държава в ЕС след Испания и Малта, която получава подобно финансиране. 

С евросредствата ще се дават неограничени гаранции за предоставяне на капиталово облекчение на финансови посредници за нови портфейли за дългово финансиране на...

Путинизмът – 3 урока

http://www.mediapool.bg/putinizmat-3-uroka-news240494.html

Щом политиката се сведе до волята и действията на един единствен човек, тя неминуемо се изражда в авторитаризъм. Тогава – в зависимост от геополитическото значение на една страна – личностните специфики, прищевки и своеволия на вожда, зейват като огромни бездни и те са в състояние да погълнат всеки опит да се намери разумно решение на съществуващите конфликти. Ще илюстрирам това твърдение с характеристиката, която руският философ емигрант Фьодор Степун прави на Ленин: "Той говореше крайно убедително и изумително безсмислено. Основна черта на психологията и идеологията на неговите речи беше не простотата (истинската простота вътрешно е сложна), а крайно злостното му опростяване на нещата… Той инстинктивно разбираше, че вождът трябва да бъде понятен за масите, и послушно вървеше след тях, воден от най-тъмните им инстинкти.” ("Мисли за Русия”, 1927 г.) Вождизмът е устойчива парадигма в руската история – от царско през съветско време, та до наши дни. Приемствеността между руските царе и съветските генерални секретари на КПСС е безспорен исторически факт – за нея са изписани хиляди томове литература. По-интересен е въпросът как тази парадигма се актуализира днес – с путинизма. Мнозина сравняват управлението на Путин II с това на късния Сталин или с Александър III – заради антизападничеството, заради стремежа да се спуснат кепенците на Русия (във вътрешен план), а в международен план – заради амбицията на Кремъл да поеме ролята на световен жандарм. Съгласен съм, че това е "идеологическата опаковка”, в която пропагандата на Путин държи да обвие неговия режим, докато реалният развой на събитията все повече сближава управлението на Путин II с късния Брежнев. Въпреки че един отрязък от време никога не си прилича с друго време, има наистина изненадващи паралели между случващото се след зимната олимпиада в Сочи 2014 и тази в Москва през 1980 г. Натрапва се още на пръв поглед съпоставката между съветската инвазия в Афганистан (1979) и тази на Путин в Сирия (2015) и още – между желанието да се стъпче с всичките средства Пражката пролет (1968), за да не се разпространи навън заразата, и опитът на всяка цена да се смаже Майдана в Киев (2014), та да не се пренесе вирусът на протеста в Русия. Путинизмът обаче е далеч по-soft вариант на късния брежневизъм най-малко поради три причини: 1. Русия на Путин разполага с не повече от една трета от капацитета на някогашния СССР – и като икономически ресурси, и като жива сила и военна мощ. 2. Днешна Русия на практика няма лоялни съюзници. Срещу нея е целият бивш източен блок, включително и България (с известни резерви от Орбан в Унгария). Русия е в мащабен конфликт с Украйна, с трите балтийски републики, с Грузия, вече и с Турция (която пък има силно влияние над бившите съветски централноазиатски държави). Дори основният съюзник в Минск – Лукашенко – не приема анексията на Крим и действията в Донбас и влезе в ролята на посредник. С намесата си в Сирия Москва стопли отношенията си с шиитите (с Иран, "Хизбула” в Ливан и шиитите в Ирак), но пък фактически влезе в конфликт с всички сунитски държави (Турция, Саудитска Арабия, емиратите и т.н.). 3. И последното много важно обстоятелство, което Русия тепърва ще изпита на гърба си, е, че за разлика от СССР (по времето на Сталин и дори на Брежнев), тя не е в състояние да издържи на санкциите на едно икономическо ембарго. И не само на него. На всеки здравомислещ човек след справка с тренда на цените на петрола през последните две години му става ясно, че ако нещата продължават така, до година и половина-две Русия е застрашена от икономически крах. А руската намеса в Сирия само ще засили мерките на ОПЕК в тази насока. Изобщо последните действия на Путин, който персонализира цялата руска политика, силно напомнят на игра в атракцион с криви огледала, където в първия момент всяко едно движение изглежда несъразмерно голямо, за да се окаже миг след това гротескно малко. Достатъчно е човек да се довери на разума си и да се опита да направи аналитичен прочит на последните стъпки на днешния руски вожд: 1. Какво разкриват и какво скриват руските бойни действия в Сирия? Къде свършва пропагандната цел на акцията и къде започва реалността? На пръв поглед, ако се съди по глобалния медиен отзвук от руската акция в Сирия, Путин извърши важен геополитически ход. От периферен регионален играч Кремъл се позиционира във водеща фигура на шахматната дъска в Близкия Изток. Оттук насетне, твърдят мнозина, всички ще трябва да се съобразяват с Путин. През него именно минава развръзката на близкоизточния конфликт – умиротворяването на Сирия, зачеркването от картата на Ислямска държава, спирането на вълните от бежанци към Европа и т.н. Така ли е наистина? Какво наблюдаваме в момента? Блицкриг в Сирия или нещо съвсем друго? Например опит да се прикрие изтеглянето от Украйна, все едно че никога не е имало Новорусия. Дори официозни руски медии, макар и пестеливо съобщават за изтегляне на "боевики” от Донбас, на онези същите "разпалени момчета”, които Москва винаги досега твърдеше, че не контролира, тъй като те били водени от силен "патриотичен плам”. Изглежда, че този плам е стихнал. Само че тези хора вече са се "окървавили”. Те имат своите крайни националистически убеждения и нищо чудно дори да смятат, че Путин е предал руските интереси, което обяснява защо част от тях вече биват прехвърляни в в Сирия, явно с надеждата, че там за тези момчета ще се погрижат фанатиците-ислямисти. Така или иначе, истината в момента е следната: Путин няма какво повече да прави в Донбас. Плановете за Новорусия са политически и икономически несъстоятелни. А спазването на Минските споразумения е от интерес за вожда в Кремъл, защото, освен че му помагат да пусне парещия картоф от ръце, в замяна те му гарантират, че поне в обозримо бъдеще Украйна няма да стане член на НАТО. Путин няма особен проблем с Украйна, която дълго ще се възстановява от случилото се и едва ли по някакъв начин може да застраши Русия. Той обаче има проблем със собственото си население, чието съзнание две години бе пропагандно промивано за заплахата от "украинската хунта” и нейната армия, която не е нищо друго освен съвременно разрастване на дивизиите "SS Галичина”. Той би могъл да има проблем единствено, ако доходите на украинското население се изравнят или надминат руските, и то в ситуация на граждански свободи плюс известно справяне с корупцията в Украйна. Ала това не може да се случи изведнъж, с някакво размахване на магическа пръчка. Путин обаче трябва да предложи друга "стръв” на руското население, откъдето тръгва и цялата тази медийна истерия със Сирия, която от днес е дори "по-важна” от Украйна. Ала в Русия, въпреки размаха на добре смазаната пропагандна машина, ентусиазмът по "Сирия” съвсем не е равен на този по „Украйна”. По обясними причини. Имперски лесно е да кажеш (и покажеш), че Украйна е част от империята и нейна покрайнина. Независимо от руските имперски копнежи по Юга, проливите и топлите морета, Сирия задейства у руското население травмата от "афганистанския синдром”. И страховете от затъване в нова безнадеждна война с „душманите” (муджахедини) – 15 000 убити руснаци и 150 000 тежко ранени и осакатени в Афганистан (по официални данни от 1999 г.). Финансовите параметри на въпросната военна авантюра са не по-малко стряскащи: 8 млрд. долара за поддръжка на правителството в Кабул и около 80 млрд. долара за воденето на бойни действия в Афганистан в периода 1979-1989 г. Мислимо ли е днешна Русия да отдели дори четвърт от тази сума за бойни действия в Сирия, които могат да се проточат с години, да не говорим за стряскащата статистика с дадените жертви? Който иска да усети човешките измерения на тази афганистанска трагедия, нека прочете повестта "Цинковите момчета” на Светлана Алексиевич – Нобелов лауреат за литература за 2015 г. Това е първият урок, който путинизмът скоро ще осъзнае. 2. Акцията в Сирия може и да се възприема от Путин като политически блъф, но той тепърва ще си даде сметка в каква каша се е забъркал. Историята на авторитарните режими изобилства с вождове, които постепенно губят връзката си с реалността и започват да възприемат желаното за действително. А, както изглежда, днес в Кремъл просто няма съветници с тежест, които да имат смелостта да повторят жеста на академиците Георгий Арбатов и Евгений Примаков, осмелили се през 1979 г. да кажат в очите на Брежнев, Устинов и Андропов, че авантюрата в Афганистан може да доведе до краха на съветския режим. Изглежда, че Путин или не разполага с добри експерти по исляма, или руските дипломати и военни сериозно подценяват контекста на ситуацията в Сирия. В момента Русия влиза остро в глобалната война вътре в исляма (противопоставила едни на други сунити и шиити, която впрочем се води от 14 века), при това взимайки страната на шиитите, които са максимум 20 % от всички, изповядващи вярата на пророка Мохамед. Това може и да изглежда като проява на изключителна далновидност в очите на политически мислители от ранга на Сидеров или Чуколов (преди посещението им в „клекшопа”), доколкото единствено те настояват България да последва примера на Москва, ала за всеки страничен наблюдател такава акция крие непомерен риск. Една от причините съюзниците от НАТО да са толкова предпазливи (според мнозина – даже прекомерно предпазливи) в действията си в Сирия, се обяснява тъкмо с факта, че те не искат да вземат страна в тази глобална битка вътре в исляма. Затова единствената мишена на въздушните удари на Запада е радикалната Ислямска държава (смятана за враг както от Турция и Саудитска Арабия, така и от Иран и шиитските групировки). Путин обаче се натресе отвисоко тъкмо в гнездото на осите и го разбърка, може би, без да си дава сметка за това. Сега Русия на Путин е основен враг в очите на сунитите по цял свят, а той стана официален проводник на шиитската дъга, включваща стремежите на Иран през Ирак към алауитската част на Сирия и Ливан. И фронтовата линия, която Путин си отвори, изобщо не минава само през Близкия Изток. В Русия, според преброяванията, живеят около 18-20 милиона мюсюлмани, мнозинството сунити. Досега – и това е вторият горчив урок, който путинизмът скоро ще проумее – с цената на много жертви, с огромен финансов ресурс и чрез създаването на "политически Франкенщайн” като Рамзан Кадиров, Русия бе успяла да сложи "тапа” на чеченската криза, ограждайки я от външни ислямистки влияния. С изключение на подкрепата на маргинални групи от "Ал Каида”, бе спряна цялата външна помощ от ислямски фондации към кавказци, сражаващи се под зеленото знаме на пророка. Сега ситуацията коренно се променя. Войната, която Русия води в Сирия, удря в сърцето немалко от тези мюсюлмани, които тепърва ще бъдат индоктринирани от пропагандата чрез интернет и от големите ислямски телевизии, а към част от тях вероятно ще се насочи и съответното финансиране. Първият терористичен акт със самоделно устройство се размина тези дни в Москва почти на косъм. 3. Така стигаме и до последния урок, с който съвсем скоро ще се сблъскат идеолозите на путинизма. И той е, че наместването на Путин в сърцето на световния конфликт го прави не толкова голям (колкото му се иска), колкото страшно уязвим. Неподозирано уязвим и отговорен за всичко, което ще се случва оттук насетне. Досега западните държави (и най-вече САЩ) бяха виновни за всичко – за предишните неудачни намеси в Близкия Изток и за сегашната ненамеса. С намесата си в Сирия като слон в стъкларски магазин, Путин пое огромна отговорност. И едва ли ще се измъкне само с димна завеса оттам (макар за момента Русия да е разположила на терен под хиляда бойци и едва около трийсетина самолета, два от които, според информациите, свалени от сирийски групировки). Путин става виновен пред сунитските петролни монархии за това, че е заел страната на шиитите. Става виновен пред Турция, защото поставя на сериозно изпитание нейната сигурност и едва ли ще се измъкне само с разтрогването на „Турски поток” (че такъв наследник на „Южен поток” ще има, вярват може би само Волен Сидеров, Николай Малинов или Драгомир Стойнев. А въпроса трябва ли някой друг да се „срамува” – например България – за краха на "Южен поток”, нека оставим на съвестта на руската дипломация). Става отговорен и пред цяла Европа, защото оттук насетне следващите хилядни вълни от бежанци, вече насочили се към Турция, ще са в резултат на руските въздушни удари. А след оповестяването на доклада за сваления малайзийски Боинг над Украйна отменянето на ембаргото срещу Русия очевидно ще се затрудни в още по-голяма степен и това няма как да нормализира отношенията Русия-ЕС. Накратко, комбинацията от споменатите три урока може да изправи Русия пред такива сериозни изпитания, след които Владимир Путин, вместо като спасител на Отечеството, ще започне по-скоро да изглежда като негов разрушител. Политическите спасители впрочем са проблемни фигури за всяка една нацонална история. Френският мислител Бенжамен Констан го е формулирал най-добре: „Ако нещата опрат до единия спасител, спасението може да е само в краткосрочен план, а големият въпрос тогава е – струва ли си изобщо?” Отговорът на този въпрос вероятно ще научим доста скоро. *Публикацията е от   Портал Култура    

Унгарската ограда по границата с Хърватия е готова

http://europe.actualno.com/Ungarskata-ograda-po-granicata-s-Hyrvatija-e-gotova-news_501696.html

Унгарското правителство обяви, че е приключило изграждането на ограда по южната си граница с Хърватия, за да се спре масовия ежедневен приток на мигранти, предаде БГНЕС. "Ние сме готови да затворим границата. Правителството вече е в състояние с помощта на полицията и армията да запечата границата", заяви говорителят на правителството Янош Лазар пред репортери в Будапеща. Кабинетът ще вземе решение за датата за пълното затваряне на границата в близките дни, добави той. Новината идва малко

Плевнелиев: Ако партиите бяха приели и трите въпроса за референдума, купеният вот нямаше да е фактор

http://politics.actualno.com/Plevneliev-Ako-partiite-bjaha-prieli-i-trite-vyprosa-za-referenduma-kupenijat-vot-njamashe-da-e-faktor-news_501701.html

Ако политическите партии бяха приели и трите въпроса за референдума, купеният вот нямаше да бъде вече фактор. Това каза по повод референдума на брифинг пред медиите президентът на Република България Росен Плевнелиев, цитира от "Фокус". "Политическите партии се заливат една друга с това кой колко гласа ще купи, манипулиран вот, корпоративен вот. За пореден път като президент подадох ръка на всички политически партии, за да може да не е такъв дебатът сега. Ако те бяха приели и трите въпроса купен

Вирусът на ебола остава в спермата дълго след лечението

http://health.actualno.com/Virusyt-na-ebola-ostava-v-spermata-dylgo-sled-lechenieto-news_501555.html

Вирусът на ебола продължава да се намира още няколко месеца в семенната течност на излекуваните от заболяването мъже. До този извод са стигнали учени, изследвали образци от сперма при сто мъже, оцелели след епидемията. Установено било, че вирусът остава в 100% от анализите, взети три месеца след инфекцията, в 65% от образците, взети след 4-6 месеца, и в 26% от пробите, взети след 7-9 месеца. В препоръките на СЗО се казва, че излекуваните от ебола мъже трябва да се пазят поне шест месеца след

Най-слабото лято за туризма от 2007 г. отчетоха туроператори

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nai-slaboto-liato-za-turizma-ot-2007-g-otchetoha-turoperatori-204182/

Към август в България има драстичен отлив на туристи от съседните Гърция и Румъния, които в други години бележат ръстове

ФИФА започва разследване и срещу заместника на Платини

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/15/2629568_fifa_zapochva_razsledvane_i_sreshtu_zamestnika_na/?ref=rss


Ръководството на ФИФА/ е започнала разследване срещу вицепрезидента на организацията Анхел Мария Вияр, предават в Испания.

Според източници на Mundo deportivo, това е вследствие на отказа на Вияр да даде показания във връзка с разследването как са спечелени домакинствата на световните първенства през 2018 и 2022 година, съответно на Русия и Катар.

Вияр отказал да разговаря с разследващия случая Майкъл Гарсия, който по-късно подаде оставка, тъй като не бе обърнато внимание...

Удължават срока за продажба на пенсионерските карти за автобус във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303955

От общинската фирма „Градски транспорт" съобщават, че срокът за издаване на абонаментни карти за градския транспорт на пенсионери се удължава с два дни - до 17-ти октомври, включително. Това съобщиха преди броени минути за Moreto.

Шофьор загина след удар на кола в дърво по пътя Ветово-Смирненски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048816

Шофьор е загинал след удар на лек автомобил в дърво на пътя град Ветово - село Смирненски, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Русе, цитиран от
Шофьор е загинал след удар на лек автомобил в дърво на пътя град Ветово - село Смирненски, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Русе, цитиран от "Фокус". Според първоначалните данни сигналът за пътен инцидент е постъпил в 13.30 часа.  Към местопроизшествието веднага са били изпратени екипи на полицията, пожарната и спешна помощ.

Шефът на полицията в Плевен подаде оставка, веднага му я приеха

http://frognews.bg/news_99921/SHefat-na-politsiiata-v-Pleven-podade-ostavka-vednaga-mu-ia-prieha/

Шефът на полицията в Плевен Венцислав Катинов изненадващо подаде оставка. Тя още по-изненадващо веднага е била приета от ог главният секретар на МВР Георги Костов.

Пуснаха младежа, прегазил човек на Витоша

http://www.bnews.bg/article-142619

Негови приятели, които се возили в автомобила, са свидетелствали, че са му казали да спре, за да проверят какво се е случило, но той не го сторил.

Рицарят на печалния Шенген

http://www.euinside.eu/bg/news/the-night-of-the-rueful-schengen

Каквото и да ви говорят, знайте, че става дума за Шенген, защото вицепремиерката Меглена Кунева си е поставила невъзможна мисия - на всяко европейско събиране да повдига въпроса за членството на България в Шенген. "Невлизането на България в Шенген 8 години след членството не е само наш проблем. ...

Илияна Йотова поиска смяна на Дъблинския регламент на пленарно заседание на ЕП

http://www.cross.bg/iiotova-iliyana-tochki-1484388.html

/КРОСС/"Дъблинският регламент за бежанците трябва да бъде променен от държавите членки, защото е в явно противоречие с новата политика по миграцията на Европейската комисия и последните нейни предложения", каза Илияна Йотова на пленарното засесание на Европейския парламент в Брюксел. Евродепутатите обсъдиха предстоящата среща на лидерите на 28-те държави членки с люксембургското председателство на ЕС и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Дебатът се състоя в навечерието на срещата на върха, която за пореден път ще разглежда темата за миграцията. Илияна Йотова - зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП - призова за повече информация и разяснителна камапния за "горещите точки". "Гражданите в държавите членки по външната граница на ЕС се страхуват, че страните им ще се превърнат в своеобразни гета за мигранти, които ще бъдат задържани в тях, макар и да не искат да остават", каза българският депутат. Тя се обърна към председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер с призив за общоевропейски външен контрол по външните граници на ЕС. Според нея, това ще допълни допълнителният бюджет и отделен човешки ресурс за европейските правоприлагащи агенции. "Всички заедно трябва да се справим с миграционната криза, а европейските граждани ще бъдат наши съюзници, ако гарантираме тяхната сигурност", каза в заключение Илияна Йотова

Борисов в Брюксел: Положението с бежанците ще се влоши още, ако не намерим трайно решение за продължаващото насилие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5048811

Премиерът Бойко Борисов представи позицията си за миграционната криза в Европа пред членовете на Европейския съвет в Брюксел.
"Обръщам се към вас по темата миграция, която е най-значимото предизвикателство, пред което е изправен днес Европейският съюз. Тя ще доминира дневния ред на ЕС в средносрочен и дългосрочен план.
Премиерът Бойко Борисов представи позицията си за миграционната криза в Европа пред членовете на Европейския съвет в Брюксел. "Обръщам се към вас по темата миграция, която е най-значимото предизвикателство, пред което е изправен днес Европейският съюз. Тя ще доминира дневния ред на ЕС в средносрочен и дългосрочен план.

Костадин Костадинов: Дали ще настъпи промяна, зависи само от нас – варненци!

http://www.moreto.net/novini.php?n=303953

Трайното отвращение на българите от политиката я превърна в занимание основно на субекти със спорно обществено поведение, смята кандидата за кмет на Варна Костадин Костадинов "Когато започнаха големите февруарски протести във Варна през 2013 г.

Съдът освободи младежа, блъснал възрастен мъж на Витоша

http://offnews.bg/news/n_1/n_573128.html

Софийският апелативен съд освободи „под домашен арест“ 18-годишния Дани Мохамед Фахд ал Келани, който блъсна 62-годишен мъж на Витоша и избяга. Прокуратурата изтъкна, че животът на блъснатият мъж е можело да бъде спасен, ако му е била оказана помощ. Младежът обаче е напуснал мястото на катастрофата, въпреки настояването на пътниците в колата. От обвинението посочиха още, че само няколко часа след инцидента младежът е напуснал страната с баща си и е заминал за Румъния, въпреки че семейството е разбрало, че е издирван от полицията. От защитата обаче са категорични, че младежът не е опитал да се укрие, а е заминал по работа. Съдът реши да пусне „под домашен арест“ 18-годишния Ал Келани, като изтъкна, че младежът и баща му са се върнали в България, след като разследващите органи са се свързали с тях. Съдът изтъкна още, че младежът учи и работи едновременно и въпреки риска да се укрие, „домашният арест“ гарантира, че това няма да се случи.

Пуснаха под домашен арест младежа, прегазил човек на Витоша

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5048779

Софийският апелативен съд пусна под „домашен арест” 18-годишния Дани Мохамед Фахд ал Келани, който блъсна с автомобила си и уби 62-годишен мъж на Витоша, съобщава Дарик радио.
Мъжът починал след инцидента, а от прокуратурата твърдят, че животът му е можело да бъде спасен, ако му е била оказана помощ.
Софийският апелативен съд пусна под „домашен арест” 18-годишния Дани Мохамед Фахд ал Келани, който блъсна с автомобила си и уби 62-годишен мъж на Витоша, съобщава Дарик радио. Мъжът починал след инцидента, а от прокуратурата твърдят, че животът му е можело да бъде спасен, ако му е била оказана помощ.

Очакваше се: Президентът върна поправката „Бакалов“

http://www.bnews.bg/article-142618

Заради приетите изменения, които не позволяват цивилен да управлява служба „Военна информация”, директорът й Йордан Бакалов подаде оставка, но тя не беше приета.

Кичка Бодурова погазва правилата в къщата на Vip Brother

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5048797

Съквартирантите са глобени с цели 40% от седмичния им бюджет
След последните номинации стана ясно, че трима Съквартиранти са застрашени от изгонване – Кичка Бодурова, Луна и дует „Ритон”. Това безспорно ще бъдат едни от най-интересните и напрегнати елиминации, тъй като за първи път един срещу друг ще бъдат изправени два титана на българската поп
Съквартирантите са глобени с цели 40% от седмичния им бюджет След последните номинации стана ясно, че трима Съквартиранти са застрашени от изгонване – Кичка Бодурова, Луна и дует „Ритон”. Това безспорно ще бъдат едни от най-интересните и напрегнати елиминации, тъй като за първи път един срещу друг ще бъдат изправени два титана на българската поп

Кичка Бодурова погазва правилата в къщата на Vip Brother

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048773

Съквартирантите са глобени с цели 40% от седмичния им бюджет
След последните номинации стана ясно, че трима Съквартиранти са застрашени от изгонване – Кичка Бодурова, Луна и дует „Ритон”. Това безспорно ще бъдат едни от най-интересните и напрегнати елиминации, тъй като за първи път един срещу друг ще бъдат изправени два титана на българската поп
Съквартирантите са глобени с цели 40% от седмичния им бюджет След последните номинации стана ясно, че трима Съквартиранти са застрашени от изгонване – Кичка Бодурова, Луна и дует „Ритон”. Това безспорно ще бъдат едни от най-интересните и напрегнати елиминации, тъй като за първи път един срещу друг ще бъдат изправени два титана на българската поп

Борисов в Брюксел: Трябва ни трайно решение за насилието в Близкия Изток и Северна Африка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048745

Премиерът Бойко Борисов представи позицията си за миграционната криза в Европа пред членовете на Европейския съвет в Брюксел.
Премиерът Бойко Борисов представи позицията си за миграционната криза в Европа пред членовете на Европейския съвет в Брюксел. "Обръщам се към вас по темата миграция, която е най-значимото предизвикателство, пред което е изправен днес Европейският съюз. Тя ще доминира дневния ред на ЕС в средносрочен и дългосрочен план.

Опозицията в Косово пак обгази парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_573130.html

Опозицията в косовския парламент отново пусна сълзотворен газ в пленарната зала, съобщи БНР. Това е вторият такъв случай в рамките на седмица. Въпреки че мерките за сигурност са затегнати, депутатите някак са успели да внесат кутиите с газ и да ги отворят преди началото на заседанието. Протестиращите са разгневени от диалога и споразуменията със Сърбия, постигнати с посредничеството на ЕС, и по-специално от плана за създаване на сдружение на сръбските общини, даващо на косовското сръбско малцинство по-голяма автономност. Двама опозиционни депутати пуснаха сълзотворен газ в пленарната зала на косовския парламент на 8 октомври, протестирайки против споразумение със Сърбия, постигнато по-рано от правителството. 

Плевнелиев наложи вето на закона за военното разузнаване

http://frognews.bg/news_99920/Plevneliev-naloji-veto-na-zakona-za-voennoto-razuznavane/

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от НС на 1 октомври 2015 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Няма логопеди за 30% от децата с говорни проблеми във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303907

30 процента от варненчетата в предучилищна и начална училищна възраст, които имат различни говорни дефекти, не могат да получат специализирана помощ. След проведеното от 16 до 25 септември традиционно изследване на речта на децата от подготвителните групи в забавачките и на учениците от 1 до 3 клас заявки за консултации с логопед са подали 1194 родители.

Бащата на хапчето "анти-бебе" завеща щедра сума на Американския университет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048782

Американският университет в България получи щедро дарение от световноизвестния учен, писател и поддръжник на изкуствата д-р Карл Джераси. В завещанието си той е оставил солидна сума на университета, а в знак на благодарност, театралната зала в Студентския център ще носи неговото име.
Точната сума, която е посочена в завещанието ще бъде обявена в
Американският университет в България получи щедро дарение от световноизвестния учен, писател и поддръжник на изкуствата д-р Карл Джераси. В завещанието си той е оставил солидна сума на университета, а в знак на благодарност, театралната зала в Студентския център ще носи неговото име. Точната сума, която е посочена в завещанието ще бъде обявена в

"Сантос" иска от ФИФА да спре правата на Неймар за половин година

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/15/2629548_santos_iska_ot_fifa_da_spre_pravata_na_neimar_za/?ref=rss


Бившият отбор на Неймар "Сантос" е отправил искане до ФИФА правата на нападателя на "Барселона" да бъдат спрени за шест месеца.

Бразилският клуб претендира, че нападателят не е изпълнил свое задължение по договора му за преминаване в каталунския гранд, като по този начин е нарушил член 62 от дисциплинарния правилник на ФИФА.

Неймар винаги е отхвърлял това твърдение, като е настоявал, че се е разделил със "Сантос" по взаимно съгласие.

От клуба претендират и за 55...

Нов опит за контрабанда на златни и сребърни бижута

http://www.bnews.bg/article-142616

Накитите с общо тегло 365 грама са от 14- каратово злато на обща стойност 19 710 лева.

Ексклузивно! Бунт пред "Арена Армеец"! Напрежението ескалира с всяка изминала минута! Ето какво се случва

http://petel.bg/Ekskluzivno--Bunt-pred-Arena-Armeets--Naprezhenieto-eskalira-s-vsyaka-izminala-minuta--Eto-kakvo-se-sluchva__130558

С всеки изминал час се покачва напрежението пред "Арена Армеец" заради срива със системата за билети. Близо 100 млади момчета и момичета са...

Важно за всички варненци! Не чакайте на тези спирки, автобусите имат нов маршрут

http://petel.bg/Vazhno-za-vsichki-varnentsi--Ne-chakayte-na-tezi-spirki--avtobusite-imat-nov-marshrut__130559

Илюстрация Булфото Във връзка с ремонтните дейности по бул. „Трети март”, както и в района на „Кайсиева градина” и невъзможност за...

Д-р Атанас Михайлов: Гарантирам пълно лечение на грип за 24 часа само с тази рецепта...

http://petel.bg/D-r-Atanas-Mihaylov--Garantiram-palno-lechenie-na-grip-za-24-chasa-samo-s-tazi-retsepta---__130561

Снимка: 24 часа Известният лекар д-р Атанас Михайлов гарантира невероятния резултат на тази рецепта за лечение на грип от опита с...

Мрачно, хладно и дъждовно време ни очаква утре

http://petel.bg/Mrachno--hladno-i-dazhdovno-vreme-ni-ochakva-utre__130562

Илюстрация Булфото Значителна облачност със слаби превлявания ни очаква през следващото денонощие. Според прогнозата на НИМХ в...

МВР с телефон за сигнали за изборни нарушения и престъпления

http://frognews.bg/news_99919/MVR-s-telefon-za-signali-za-izborni-narusheniia-i-prestapleniia/

В МВР вече работи открита денонощна линия за приемане на сигнали за нарушения или престъпления, съотносими към отговорностите на министерството в изборния процес. Това информираха от ведомството.

S&P понижи прогнозите за икономическия растеж на Русия

http://www.investor.bg/novini/130/a/sp-poniji-prognozite-za-ikonomicheskiia-rastej-na-rusiia-204181/

Новата прогноза на агенцията за средната цена на петрола сорт Брент е 55 долара за барел през 2015 година и 65 долара през 2016 г.

Прокуратурата проверява Агенция "Митници"

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-proveryava-agentsiya-mitnitsi-news240493.html

Прокуратурата започва проверка на Агенция "Митници" по сигнал на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев и Андрей Делчев, представители на Българска петролна и газова асоциация (БПГА). Най-големите компании в сектора обвиняват агенцията, че софтуерът й, който трябва да се бори с контрабандата, на практика не работи. В сигнала, подписан от шефа на "Лукойл България" Валентин Златев и управителя на сдружението Андрей Делчев, се изразява съмнение, че заради неработещия софтуер митничарите обработват избирателно постъпващата информацията и е възможно да се прикриват фирми от сивия сектор. Валентин Златев и Андрей Делчев изразяват позицията на някои от най-големите в сектора - "Бент Ойл", "Булмаркет", "Ви-Газ България", "Газтрейд", "Инса Ойл", "Литекс", "Лукойл", ОМВ, "Петрол" АД, "Приста Ойл Холдинг", "Ромпетрол България", "Синергон Петролеум" и "Шел България". След сигнала главният прокурор веднага е разпоредил проверка на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), която функционира към Агенция "Митници". Именно за нея се говори в сигнала на Златев и Делчев. Тази система трябва да събира и обработва всички данни на компаниите, които търгуват с акцизни стоки. В това число попадат горивата, алкохолът и цигарите. Системата трябва да е планирана така, че да е основно средство за борба с контрабандата, защото компаниите са задължени по закон да подават цялата информация за получените и продадените количества акцизни стоки. От петролната асоциацията съобщават, че само фирмите в сектора "течни горива" са инвестирали над 150 млн. лв. в хардуер и софтуер, за да се вържат със системата на митниците. Оказва се обаче, че държавната агенция е неподготвена. "След поредица от срещи през тази година с отговорните длъжностни лица от Агенция "Митници", се потвърди информацията ни, че системата не може да обработи огромния обем данни, че се предават данни от контролни точки на задължените лица, които въобще не се отразяват в системата", се казва в сигнала до прокуратурата. Енергийните компании се съмняват, че в митническата система може и да постъпват данни, които после се заличават и така се прикриват престъпления на определени фирми. "Има съмнение, че основната функционалност на система, а именно автоматичното сравняване на количествата, отчетени от входно-изходните измервателни системи, с количествата, декларирани от лицата, не работи. Стана ясно още, че въпросното сравняване много често се извършва ръчно и избирателно от митническите органи", пишат до прокуратурата Валентин Златев и Андрей Делчев. Секторът иска от държавното обвинение да отговори на основния въпрос: "Осигурено ли е събирането на акциза от всички горива, постъпили на българския пазар?" Другата поставена в сигнала тема е дали всички задължение от закона фирми са изпълнили задълженията си и предават данни към софтуера на митниците. Енергийните компании искат да знаят кои фирми са минавали на "ръчни” проверки от митниците. Последният въпрос е защо все още няма връзка между системата на Агенция "Митници" и НАП. Сигналът до прокуратурата идва няколко месеца след показната акцията на държавата срещу търговци на горива.

Плевнелиев наложи вето на Закона за военното разузнаване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5048768

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от НС на 1 октомври, съобщиха от прессекретариата на Дондуков 2.
Държавният глава приветства политическата воля на народните представители от 43-то Народно събрание, която доведе до приемане на закони,
Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от НС на 1 октомври, съобщиха от прессекретариата на Дондуков 2. Държавният глава приветства политическата воля на народните представители от 43-то Народно събрание, която доведе до приемане на закони,

Плевнелиев върна в парламента разпоредби от Закона за военното разузнаване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048721

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от НС на 1 октомври, съобщиха от прессекретариата на Дондуков 2.
Държавният глава приветства политическата воля на народните представители от 43-то Народно събрание, която доведе до приемане на закони,
Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от НС на 1 октомври, съобщиха от прессекретариата на Дондуков 2. Държавният глава приветства политическата воля на народните представители от 43-то Народно събрание, която доведе до приемане на закони,

Израел праща войници срещу палестинските атаки

http://analysis.actualno.com/Izrael-prashta-vojnici-sreshtu-palestinskite-ataki-news_501694.html

С оглед на вълната от палестински нападения срещу израелци държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че не обвинява никоя от страните, а просто иска насилието да спре. Говорителят Джон Кърби обяви, че Кери скоро ще замине за региона, за да потърси начини за възстановяване на спокойствието и за даване на шанс на мирните преговори. Кърби посочи, че Кери вярва, че палестинските атаки и продължаващото заселване с евреи застрашават шансовете за двудържавното решаване на конфликта. Разполагане на во

България спечели 6 златни медала на Световното по шотокан карате-до

http://moresport.actualno.com/Bylgarija-specheli-6-zlatni-medala-na-Svetovnoto-po-shotokan-karate-do-news_501697.html

На 23-ото световно първенство по Шотокан Карате-До в гр. Суботица – Сърбия взеха участие над 1300 състезатели от 35 държави. България бе представена от 42 участници (мъже, жени и юноши). Първенството премина при отлична организация от страна на домакините и силна конкуренция между отборите. Те се състезаваха на 8 татамита при голям зрителски интерес. Световното първенство се организира от Шотокан Карате-До на Обединените нации (Shotokan Karate Do of United Nations (SKDUN), чийто представи

В Бургас вече има звено за лечение тип "Д-р Хаус"

http://burgas.actualno.com/V-Burgas-veche-ima-zveno-za-lechenie-tip-D-r-Haus-news_501698.html

Единственото в Бургас Звено за диагностика и лечение на пациенти с неизяснена диагноза, е вече факт в МБАЛ „Дева Мария“ в Бургас. Целта му е поставяне на бърза и точна диагноза на пациенти преминали през други лечебни заведения без постигнати диагностични или лечебни резултати. Началник на звеното е началникът на ОАИЛ в болницата – д-р Николай Игнатов. Останалите членове са началниците на отделенията в „Дева Мария“ - д-р Анатоли Карашмалъков - хирург, д-р Иване

Германия разпореди на "Фолксваген" да изтегли 2.4 млн. автомобила

http://offnews.bg/news/n_1/n_573036.html

Германският автомобилен надзор (КБА) е наредил на автомобилния концерн "Фолксваген" да изтегли 2.4 милиона автомобила от пътищата в страната. Заповедта е издадена във връзка с емисионния скандал от миналия месец. Той избухна, когато Американската агенция по опазване на околната среда установи, че "Фолксваген" са манипулирали данните за вредните емисии по време на тестването на колите чрез инсталиран в тях софтуер. Медиите в Германия предполагат, че КБА е отхвърлила предложение на производителя, в което е било заложено собствениците на автомобили да закарат доброволно своите превозни средства за ремонт. От другата страна на океана, соченият за следващ шеф на "Фолксваген" за Северна Америка - Винфрид Валанд, е подал оставка. От компанията заявиха, че раздялата с него е вследствие на "различни виждания свързани с организацията на новия групов регион". Същевременно италианската полиция е обискирала офисите на "Фолксваген" във Верона и тези на Ламборгини в Болоня. Основната версия за тези действия е, че прокуратурата разследва рекламна измама. След като миналия месец властите в САЩ откриха, че дизелови модели на "Фолксваген" и "Ауди" са оборудвани с устройство, което да заблуждава тестовете за вредни емисии, от концерна признаха, че това е факт при близо 11 млн. автомобила. След избухването на скандала от автомобилния концерн започнаха мащабно разследване, но предупредиха, че ще отнеме "известно време" преди да има отговори на всички възникнали въпроси. За поправянето на щетите от скандала "Фолксваген" са заделили 6.5 млрд. евро, но някои експерти са на мнение, че необходимата сума може да е много по-голяма. През последната седмица акциите на компанията повишиха стойността си леко, но продължават да са с близо 20 процента по-евтини спрямо равнището си от преди началото на скандала.

Плевнелиев връща за ново обсъждане в парламента Закона за военното разузнаване

http://pik.bg/плевнелиев-връща-за-ново-обсъждане-в-парламента-закона-за-военното-разузнаване-news417582.html

Плевнелиев връща за ново обсъждане в парламента Закона за военното разузнаване

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от НС на 1 октомври 2015 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава приветства политическата воля на народните представители от 43-то Народно събрание, която доведе до приемане на закони, регламентиращи принципите за изграждане и функциониране на службите за сигурност, координацията и взаимодействието между тях, както и механизмите за ефективен парламентарен контрол върху дейността им. Това показва национална отговорност по въпросите на сигурността и отбраната на страната. Всички служби за сигурност 25 години след демократичните промени в държавата ще работят по правила, приети от законодателната власт.

Досега дейността на Служба „Военна информация“ се уреждаше от два текста в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, припомня президентът. Действащият Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България е приет през 2009 г. от 40-ото Народно събрание и преценката за това дали длъжността може да се заеме от военнослужещ само с висше офицерско звание е оставена на Министерския съвет и на президента на Републиката. През 2012 г. по предложение на Министерския съвет и с указ на президента длъжността директор на служба „Военна информация“ не е включена сред длъжностите, за които се изискват висши офицерски звания. Сега приетата разпоредба на чл. 24, ал. 3 от Закона за военното разузнаване предвижда, че директор на службата може да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание. Президентът счита, че няма убедителни аргументи за премахване на възможността тази длъжност да може да се заема от цивилно лице, притежаващо професионален опит в областта на националната сигурност или въоръжените сили.

От 2012 г. досега тази длъжност е заемана от цивилно лице, което не е възпрепятствало Служба „Военна информация“ да изпълнява поставените й задачи. Определянето на необходимия професионален опит като изискване за заемане на определена длъжност не трябва да бъде самоцел. Този опит следва да бъде съобразен с функциите и задачите, които се възлагат на съответната структура от системата за защита на националната сигурност. На Служба „Военна информация“ са възложени задачи, свързани не само с отбраната на страната, а и с националната сигурност. Една от основните задачи на Службата е добиване и анализ на стратегическа разузнавателна информация, необходима както за отбраната на страната, така и за защита на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи. Основните задачи на военното разузнаване на стратегическо ниво са посочени в чл. 12 от Закона и надхвърлят рамките на дейността по осигуряване на Българската армия и въоръжените сили за изпълнение на тяхната основна мисия - отбраната на Република България. Тези, които имат чисто военен характер и изискват специфична военна експертиза, са само една част, посочва президентът в мотивите си до Народното събрание. Кръгът на дейност на Службата по никакъв начин не налага ограничаване на възможността неин ръководител да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание. Така се въвеждат допълнителни ограничения, надхвърлящи целесъобразността. Директорът на служба „Военна информация“ трябва да е способен да изгради стратегическа визия за развитието й, която е обвързана с динамиката на геополитическите процеси и външната среда за сигурност, да задава точно приоритетите и да контролира ефективно дейността на Службата. Предвидените в чл. 24, ал. 6 от Закона правомощия на директора също не водят до извода, че с тази длъжност могат да се справят единствено военнослужещи с висше офицерско звание. Президентът не приема тезата, че всеки един военнослужещ само поради висшето си офицерско звание, без значение в кой вид въоръжени сили е придобит опита, притежава необходимите познания, които да му дават предимство при ръководенето на Службата. „След като цивилни лица могат да бъдат заместник-директори и ще могат да изпълняват функциите и правомощията на ръководителя в негово отсъствие, не виждам основание директорът да не може да бъде лице различно от военнослужещ“, счита държавният глава. Президентът Росен Плевнелиев призовава също така народните представители да обсъдят отново и въведеното изискване професионалният опит за директора на служба „Военна информация“ и на неговия заместник да е придобит само във въоръжените сили или в държавни органи и структури, които осъществяват дипломатическа, отбранителна, разузнавателна, контраразузнавателна, оперативно-издирвателна, правоохранителна и охранителна дейност и които са представени в Съвета по сигурността към Министерския съвет. „След като Народното събрание, президентът на Републиката и Министерският съвет имат важна роля при управлението на системата за защита на националната сигурност, не виждам основание служителите, подпомагащи органите в тази дейност, да бъдат ограничавани при заемане на тези длъжности. Контролът, осъществяван от постоянните комисии в Народното събрание над дейността на службите, също е важен елемент от управлението на системата за защита на националната сигурност и този опит следва да бъде приет като професионален“, аргументира се държавният глава. В тази връзка президентът призовава народните представители да преразгледат правилото кой опит ще бъде приет за професионален в областта на националната сигурност за цивилните лица и във въоръжените сили за военнослужещите, като отчетат функциите на Служба „Военна информация“. Това ще позволи, от една страна, да бъдат премахнати неоснователните ограничения. От друга страна, ще даде възможност длъжността да бъде заемана от лица, които притежават експертиза, придобита във всички институции, имащи важни функции по отношение на националната сигурност, посочва още в мотивите си държавният глава.


Путин посети Успенския катедрален храм в Казахстан

http://www.cross.bg/ikona-pytin-ryskiyat-1484387.html

/КРОСС/ По време на визитата си в Казахстан руският президент Владимир Путин посети Успенския катедрален храм и подари икона Покров на Пресвета Богородица. Руският лидер получи в подарък Фьодоровска икона на Божията майка. В храма руският президент бе посрещнат от Астанайски и Казахстански митрополит Александър и архимандрит Сергий Карамишев. Путин целуна Фьодоровската икона на Божията майка и мощите на апостол Андрей Първозвани и запали свещ. Както разказа по-късно митрополит Астанайски и Казахстански Александър, разговорите са били на лична тема. По думите му, руският президент е признал, че много обича Фьодоровската икона на Небесната Царица. Митрополитът отбеляза, че именно тази икона е покровител на държавността.

Безработицата продължава да намалява до 9.2% през септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=303950

Безработицата в страната продължава да намалява и тази тенденция се запазва вече шести пореден месец. Това показват статистическите данни на Агенцията по заетостта за месец септември, научи Moreto.net. Отчетените нива за периода показват намаление до 9.

Шефът на полицията в Плевен даде оставка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048743

Шефът на полицейската дирекция в Плевен комисар Венцислав Катинов е подал оставка. Това потвърди той за
Шефът на полицейската дирекция в Плевен комисар Венцислав Катинов е подал оставка. Това потвърди той за "24 часа". В сряда главният секретар на МВР е приел заявлението му за напускане на системата. Катинов има почти 29 г. служба в МВР. Дълги години е разследвал тежки престъпления в "Криминална полиция", а по-късно оглави сектора.

"Репортери без граници" и френският посланик се обявиха в защита на "Биволъ"

http://www.mediapool.bg/reporteri-bez-granitsi-i-frenskiyat-poslanik-se-obyaviha-v-zashtita-na-bivola-news240492.html

"Свободата на пресата няма граници". Това написа в личния си профил в Тутър посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан, който сподели позицията на "Репортери без граници" в защита на журналиста Атанас Чобанов от сайта "Биволъ“, който се оплака от целенасочена атака срещу себе си от медиите на Делян Пеевски. "Репортери без граници“ осъждат клеветническата кампания срещу Атанас Чобанов, редактор в сайта за разследваща журналистика "Биволъ“, и изразяват подкрепа и солидарност с този независим журналист“, се казва в позицията на организацията. Организацията припомня, че "Чобанов е мишена на оркестрирана кампания от няколко дни заради неговите и на неговите колеги текстове за предполагаема корупция с участието на медийния магнат и "олигарх“ Делян Пеевски“. Становището е разпространено по повод публикации в медии, собственост или под контрола, на депутата от ДПС, които обвиняват "Биволъ“ в манипулации и защита на "антибългарски интереси“. Самият Чобанов съобщи от личния си профил във Фейсбик, че в събота екип на притежаваната от Пеевски и майка му телевизия Канал 3 е посетил дома му в Париж, докато той е отсъствал, като са разпитвали съпругата му "дали жилището, което обитава семейството е социално". Чобанов е убеден, че причина за атаката на медиите на Пеевски срещу сайта е заради последните му разкрития, свързани със собствениците на ПИБ, както и с разработка на ДАНС "БУДАли“, свързана с изтичане на информация за предполагаемо дело "Буда“ за министър-председателя.

"Да се посмеем заедно", призовават от "Единни за промяна" и Росица Кирова - кандидат за кмет на Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5048734

Коалиция „Единни за промяна“ и Росица Кирова - кандидат за кмет на община Видин, канят всички фенове и онези, които не са им съвсем фенове на театрална постановка и среща в Спортна зала-Видин.
Да поговорим за нашият град. За неговите проблеми, които са проблеми на всеки един от нас и за начините да направим живота си по-добър,
Коалиция „Единни за промяна“ и Росица Кирова - кандидат за кмет на община Видин, канят всички фенове и онези, които не са им съвсем фенове на театрална постановка и среща в Спортна зала-Видин. Да поговорим за нашият град. За неговите проблеми, които са проблеми на всеки един от нас и за начините да направим живота си по-добър,

МВР приема сигнали за нарушения, свързани с изборите, на тел. 02/982 22 32 и izbor@mvr.bg

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048725

От днес със заповед на министър Румяна Бъчварова, стартира открита денонощна линия в МВР. На тел. 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и e-mail: izbor@mvr.bg гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.
От днес със заповед на министър Румяна Бъчварова, стартира открита денонощна линия в МВР. На тел. 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и e-mail: izbor@mvr.bg гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.

Европарламентът гласува резолюция за климатичната среща в Париж

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/10/15/2629530_evroparlamentut_glasuva_rezoljuciia_za_klimatichnata/?ref=rss

Част от приходите от квотата за въглеродни емисии на Европейския съюз трябва да бъде заделена за финансиране за справяне с проблеми следствие на климатичните промени. Въздухоплаването и корабоплаването трябва да работят за намаляване на емисиите си. Около тези позиции са се обединили евродепутатите в Европейския парламент в обща резолюция, приета с 434 гласа "за", 96 "против" и 52 "въздържал се" тази сряда, съобщават от пресслужбата на институцията.

Според резолюцията по време на...

Ученици с отворено писмо до всички кандидати за кметове и съветници в Ловешко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048703

За да подпомогнат Григор Иванов, момче с ампутиран крак, което се нуждае от протеза, група негови съученици от гимназията за чужди езици в Ловеч, разпратиха отворено писмо до кандидатите за кметове и общински съветници от общината.
За да подпомогнат Григор Иванов, момче с ампутиран крак, което се нуждае от протеза, група негови съученици от гимназията за чужди езици в Ловеч, разпратиха отворено писмо до кандидатите за кметове и общински съветници от общината. "През последните дни, та чак до 25 октомври, всички вие облъчвате публичното пространство с вашите идеи и виждания за

"Да се посмеем заедно", призовават от "Единни за промяна" и Росица Кирова - кандидат за кмет на Видин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048718

Коалиция „Единни за промяна“ и Росица Кирова - кандидат за кмет на община Видин, канят всички фенове и онези, които не са им съвсем фенове на театрална постановка и среща в Спортна зала-Видин.
Да поговорим за нашият град. За неговите проблеми, които са проблеми на всеки един от нас и за начините да направим живота си по-добър,
Коалиция „Единни за промяна“ и Росица Кирова - кандидат за кмет на община Видин, канят всички фенове и онези, които не са им съвсем фенове на театрална постановка и среща в Спортна зала-Видин. Да поговорим за нашият град. За неговите проблеми, които са проблеми на всеки един от нас и за начините да направим живота си по-добър,

Очаквано президентът върна закона за Военното разузнаване

http://offnews.bg/news/n_1/n_573126.html

Президентът Росен Плевнелиев очаквано върна закона за Военното разузнаване. Държавният глава наложи вето на текстовете, които касаят началника на службата.  С настоящите текстове, които бяха предложени от БСП и подкрепени от ГЕРБ, шефът на военните разведки Йордан Бакалов не отговаря на условията. Той подаде оставка, която обаче не беше приета от военния министър Николай Ненчев. Президентското вето идва след призив от страна на Реформаторския блок и премиера Бойко Борисов. В мотивите на президента се посочва, че през 2012 година е редактиран указа за вонните звания, в който длъжността не фигурира сред тези, за които се изисква военно звание. Не намирам убедителни аргументи за премахване на възможността тази длъжност да може да се заема от цивилно лице, притежаващо професионален опит в областта на националната сигурност или въоръжените сили. От 2012 г. досега тази длъжност е заемана от цивилно лице, което не е възпрепятствало Служба „Военна информация“ да изпълнява поставените ѝ задачи, се посочва в мотивите на държавния глава.  Очаквайте подробности!

Плевнелиев наложи вето на поправката „Бакалов"

http://news.ibox.bg/news/id_1857852840

Шефът на "Военна информация" сам подаде оставка, но тя не бе приета

В Китай вече има повече милиардери, отколкото в САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5048710

В Китай вече има повече милиардери, отколкото в САЩ, показва изследване на бизнес изданието "Хужун", цитирано от БГНЕС.
Тази година техният брой се е увеличил от 242 до 596. Милиардерите-американци пък са 537, твърди изданието.
Най-богатият жител на Китай е президентът на компанията „Wanda” Ван Цзянлин.
В Китай вече има повече милиардери, отколкото в САЩ, показва изследване на бизнес изданието "Хужун", цитирано от БГНЕС. Тази година техният брой се е увеличил от 242 до 596. Милиардерите-американци пък са 537, твърди изданието. Най-богатият жител на Китай е президентът на компанията „Wanda” Ван Цзянлин.

В Китай вече има повече милиардери, отколкото в САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048699

В Китай вече има повече милиардери, отколкото в САЩ, показва изследване на бизнес изданието
В Китай вече има повече милиардери, отколкото в САЩ, показва изследване на бизнес изданието "Хужун", цитирано от БГНЕС. Тази година техният брой се е увеличил от 242 до 596. Милиардерите-американци пък са 537, твърди изданието. Най-богатият жител на Китай е президентът на компанията „Wanda” Ван Цзянлин.

Президентът върна на парламента Закона за военното разузнаване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/15/2629538_prezidentut_vurna_na_parlamenta_zakona_za_voennoto/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от парламента на 1 октомври 2015 година, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Той приветства политическата воля на народните представители да приемат закони, регламентиращи принципите за изграждане и функциониране на службите за сигурност, координацията и взаимодействието между тях, както и механизмите за ефективен парламентарен контрол върху дейността им.

Президентът обаче не е съгласен с постановката, че ръководител на военното разузнаване трябва да е военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание. Досега тази преценка е оставена на Министерския съвет и на президента.

Плевнелиев счита, че няма убедителни аргументи за премахване на възможността тази длъжност да може да се заема от цивилно лице, притежаващо професионален опит в областта на националната сигурност или въоръжените сили. От 2012 г. досега тази длъжност е заемана от цивилно лице, което не е възпрепятствало служба "Военна информация" да изпълнява поставените й задачи, аргументира се той.

"Определянето на необходимия професионален опит като изискване за заемане на определена длъжност не трябва да бъде самоцел. Този опит следва да бъде съобразен с функциите и задачите, които се възлагат на съответната структура от системата за защита на националната сигурност", посочва държавният глава.

Той допълва, че на Служба "Военна информация" са възложени задачи, свързани не само с отбраната на страната, а и с националната сигурност. Тези, които имат чисто военен характер и изискват специфична военна експертиза, са само една част, посочва президентът в мотивите си до Народното събрание.

"Кръгът на дейност на службата по никакъв начин не налага ограничаване на възможността неин ръководител да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание. Така се въвеждат допълнителни ограничения, надхвърлящи целесъобразността. Директорът на служба "Военна информация" трябва да е способен да изгради стратегическа визия за развитието й, която е обвързана с динамиката на геополитическите процеси и външната среда за сигурност, да задава точно приоритетите и да контролира ефективно дейността на службата", казва още Плевнелиев.

Президентът не приема тезата, че всеки един военнослужещ само поради висшето си офицерско звание, без значение в кой вид въоръжени сили е придобит опитът, притежава необходимите познания, които да му дават предимство при ръководенето на службата. "След като цивилни лица могат да бъдат заместник-директори и ще могат да изпълняват функциите и правомощията на ръководителя в негово отсъствие, не виждам основание директорът да не може да бъде лице, различно от военнослужещ", счита държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев призовава също така народните представители да обсъдят отново и въведеното изискване професионалният опит за директора на служба "Военна информация" и на неговия заместник да е придобит само във въоръжените сили или в държавни органи и структури, които осъществяват дипломатическа, отбранителна, разузнавателна, контраразузнавателна, оперативно-издирвателна, правоохранителна и охранителна дейност и които са представени в Съвета по сигурността към Министерския съвет.

"След като Народното събрание, президентът на Републиката и Министерският съвет имат важна роля при управлението на системата за защита на националната сигурност, не виждам основание служителите, подпомагащи органите в тази дейност, да бъдат ограничавани при заемане на тези длъжности. Контролът, осъществяван от постоянните комисии в Народното събрание над дейността на службите, също е важен елемент от управлението на системата за защита на националната сигурност и този опит следва да бъде приет като професионален", аргументира се държавният глава.

Във връзка с това президентът призовава народните представители да преразгледат правилото кой опит ще бъде приет за професионален в областта на националната сигурност за цивилните лица и във въоръжените сили за военнослужещите, като отчетат функциите на служба "Военна информация". "Това ще позволи, от една страна, да бъдат премахнати неоснователните ограничения. От друга страна, ще даде възможност длъжността да бъде заемана от лица, които притежават експертиза, придобита във всички институции, имащи важни функции по отношение на националната сигурност", посочва още в мотивите си държавният глава.

Както е известно, след приемането на Закона за военното разузнаване сегашният ръководител на службата Йордан Бакалов подаде оставка с мотив, че е цивилен и не отговаря на изискванията. Военният министър Николай Ненчев обаче отказа да приеме молбата му за напускане с мотива, че президентът ще върне текстовете от закона за прецизиране.

Партията на Ненчев премълчава, че купуването на гласове е престъпление

http://offnews.bg/news/n_1/n_573043.html

БЗНС с лидер е министърът на отбраната Николай Ненчев са публикували в партийния си вестник агитация за техни кандидат-кметове, но без задължителния надпис "купуването и продаването на гласове е престъпление". Броят на в. "Земеделско знаме", почти изцяло изпълнен с предизборна агитация, е от 9 октомври 2015 г. В него са публикувани снимки на кандидатите за кметове и общински съветници от БЗНС и местата им в листите на Реформаторския блок по места. Само към няколко изображения обаче стои задължителният по закон надпис "Купуването и продаването на гласове е престъпление". Същото нарушение е допуснато и в електронното издание на вестника от тази дата . ЦИК провери сигнала за нарушението и го потвърди. Вчера комисията излезе с решение 3 от 4-те страници на електронното издание да бъдат заличени.  Агитационните материали в нарушение на закона са общо 24. Те представят кандидати на БЗНС за кметове и общински съветници от Котел, Сливен, Хаджидимово, Сандански, Гоце Делчев, Гърмен, Монтана, София, Троян и Пловдив. Главен редактор на в. „Земеделско знаме“ ще получи и акт от ЦИК, а областният управител на София ще трябва да издаде наказателно постановление за нарушението. Към 14 ч. на 15 октомври електронните страници все още не бяха премахнати:

Показват нови технологии за корабостроенето във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303889

Като продължение на доброто намерение на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт да представя на своите членове и партньори последните новости в бранш "Корабостроене и кораборемонт", научи Moreto.

Индексират пенсиите догодина с 2,5%

http://econ.bg/Новини/Индексират-пенсиите-догодина-с-2-5-_l.a_i.700588_at.1.html

Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване предвижда индексиране на пенсиите с 2,5 на сто за догодина. Разходите за пенсиите догодина...

БАЙНО ЛЕ, Симеонов! "ЕДИННИ ЗА ЯМБОЛ" не е партия, смучеща партийна субсидия като вас, а спасение за града!

http://www.bnews.bg/article-142614

Защо „чистият“ ви кандидат е единственият отстранен от ОС в Ямбол, защо правите некоректна предизборна агитация на гърба на ВМРО-БНД?

Видео: Марк Зукърбърг показва как се играе пинг-понг във виртуална реалност

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/15/2629062_video_mark_zukurburg_pokazva_kak_se_igrae_ping-pong/?ref=rss


Основателят на Facebook Марк Зукърбърг показа ново видео демо за възможностите на очилата за виртуална реалност Oculus Rift. Демото показва как се играе пинг-понг във виртуална реалност и как може да се взаимодейства и с други обекти.

"Това е най-откаченото изживяване с Oculus, което съм имал напоследък. Чувстваш се сякаш си там с твоя приятел, въпреки че може и реално да сте на двата края на планетата. Не само може да си подавате топката, но може и да променяте силата на...

Пациенти “потресени“ от искането на БЛС да се криминализира укриването на болест

http://www.mediapool.bg/patsienti-potreseni-ot-iskaneto-na-bls-da-se-kriminalizira-ukrivaneto-na-bolest-news240491.html

Цялата пациентска общност е потресена от позицията на Лекарския съюз да се носи наказателна отговорност за укриване на заболяване и силно се надяваме, че тя не изразява официалното становище на съсловната организация на българските лекари, а е само лично мнение на отделни представители на нейното ръководство. Това заяви в четвъртък председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев. Преди ден зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова обяви, че БЛС настоява да се криминализира укриването на заболяване, тъй като това е безотговорно и поставя в риск лекарите и сестрите в болниците. Това очаквано предизвика острата реакция на пациентските организации. “Пациентите имат право на тайна, никой няма право да издава тяхната тайна, особено публично“, каза Хасърджиев. “Трябва ли само заради заболяването си 500 000 български граждани с хепатит, както и носители на вируса на ХИВ да бъдат унижавани и нарочвани за престъпници. Трябва ли те да търпят дискриминиращо отношение в една цивилизована европейска държава“, коментира Хасърджиев. Той заяви, че подобни идеи са характерни за Средновековието и инквизицията и нямат нищо общо с позицията на Световната здравна организация (СЗО) и с европейското законодателство против дискриминация. Няколко пациентски организации излязоха с протестна декларация и настояха здравният министър да излезе с официална позиция по темата. “Ние държим да разберем каква е позицията на Министерството на здравеопазването по така лансираните идеи и по тези скандални случаи, в които за пръв път виждам лекари да излизат на протест срещу собствените си пациенти", заяви Хасърджиев.

Президентът върна Закона за военното разузнаване

http://www.cross.bg/sigyrnost-natzionalnata-informatziya-1484386.html

/КРОСС/Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от НС на 1 октомври 2015 година. Държавният глава приветства политическата воля на народните представители от 43-то Народно събрание, която доведе до приемане на закони, регламентиращи принципите за изграждане и функциониране на службите за сигурност, координацията и взаимодействието между тях, както и механизмите за ефективен парламентарен контрол върху дейността им. Това показва национална отговорност по въпросите на сигурността и отбраната на страната. Всички служби за сигурност 25 години след демократичните промени в държавата ще работят по правила, приети от законодателната власт. Досега дейността на Служба „Военна информация" се уреждаше от два текста в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, припомня президентът. Действащият Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България е приет през 2009 г. от 40-ото Народно събрание и преценката за това дали длъжността може да се заеме от военнослужещ само с висше офицерско звание е оставена на Министерския съвет и на президента на Републиката. През 2012 г. по предложение на Министерския съвет и с указ на президента длъжността директор на служба „Военна информация" не е включена сред длъжностите, за които се изискват висши офицерски звания. Сега приетата разпоредба на чл. 24, ал

Президентът връща за ново обсъждане в НС разпоредби от приетия Закон за военното разузнаване

http://www.cross.bg/sigyrnost-informatziya-natzionalnata-1484386.html

/КРОСС/Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от НС на 1 октомври 2015 година. Държавният глава приветства политическата воля на народните представители от 43-то Народно събрание, която доведе до приемане на закони, регламентиращи принципите за изграждане и функциониране на службите за сигурност, координацията и взаимодействието между тях, както и механизмите за ефективен парламентарен контрол върху дейността им. Това показва национална отговорност по въпросите на сигурността и отбраната на страната. Всички служби за сигурност 25 години след демократичните промени в държавата ще работят по правила, приети от законодателната власт. Досега дейността на Служба „Военна информация" се уреждаше от два текста в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, припомня президентът. Действащият Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България е приет през 2009 г. от 40-ото Народно събрание и преценката за това дали длъжността може да се заеме от военнослужещ само с висше офицерско звание е оставена на Министерския съвет и на президента на Републиката. През 2012 г. по предложение на Министерския съвет и с указ на президента длъжността директор на служба „Военна информация" не е включена сред длъжностите, за които се изискват висши офицерски звания. Сега приетата разпоредба на чл. 24, ал

Жан-Клод Юнкер: Бойко е златното момче на България

http://www.mediapool.bg/zhan-klod-yunker-boiko-e-zlatnoto-momche-na-bulgaria-news240490.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече българският премиер Бойко Борисов "златното момче на България". Това е станало по време на откриването на изложбата с Варненското златно съкровище в Европейския парламент в четвъртък, съобщиха от институцията. Изложбата "Златните съкровища на България. Варна и най-старото обработено злато в света" събра тримата европейски лидери - на Европейския съвет Доналд Туск, на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския парламент Мартин Шулц. "Не помня друг подобен случай – трима председатели на европейски институции и министър-председател да са откривали изложба в Европейския парламент", отбеляза Мартин Шулц. По думите му това е напълно заслужено за представянето на Варненското златно съкровище. "За Европейския парламент това е момент на гордост, че представяме тази важна изложба, свързана с културното наследство на Европа", каза Мартин Шулц. Председателят на Европейският парламент заяви, че България, както и Румъния, принадлежи към най-старите и важни традиции в света. "Тази изложба цели да се бори с предрасъдъците и с липсата на познания. Това съкровище доказва културното наследство на една голяма страна-членка на Европейския съюз – България", изтъкна Шулц. Жан-Клод Юнкер каза пред присъстващите, че преди години е посетил Варна по покана на Бойко Борисов и е останал много впечатлен. "Тази изложба показва, че България е не само велика, но и стара нация. Бойко Борисов е златното момче на България", заяви той. Юнкер даде рамо на настоящия варненски кмет от ГЕРБ Иван Портних, който на изборите на 25 октомври се кандидатира за нов мандат, като го призова да подготви града за ново негово посещение до края на годината. Премиерът Борисов коментира, че му е драго, че всички български евродепутати присъстват заедно на представянето на Варненското златно съкровище в Европейския парламент. "Всичко това е наше и ние сме едно. Смятам, че присъствието на хората, които управляват Европа, е признание не към мен, а към хората, направили много затова да сме тук", каза Борисов и покани социалиста Мартин Шулц, който единствен от тримата още не е бил във Варна, да я посети. Изложбата с най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол в Европейския парламент в Брюксел е по инициатива на евродепутата Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) и под патронажа на премиера Бойко Борисов. При представянето на изложбата Емил Радев заяви, че като варненец, за него Варненското златно съкровище има не само историческа, но и сантиментална стойност. Той благодари за присъствието на тримата европейски лидери и им подари реплики от най-известните артефакти от съкровището. "Това е доказателство, че трябва да ценим културните различия, да бъдем единни в многообразието, защото това ни прави проспериращи", заяви Емил Радев. Освен тримата европейски лидери на изложбата бяха още председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер, еврокомисарят Кристалина Георгиева и български и чужди евродепутати, както и кандидатът на ГЕРБ за кмет на Варна Иван Портних, Според българския еврокомисар изложбата показва колко богата е историята на България и че българският народ цени тази история. "По този начин градим настоящето и бъдещето си. То е в ръцете на народа, на правителството и на премиера Бойко Борисов", каза Кристалина Георгиева. Тя допълни, че България работи много добре с европейските пари, за които тя отговаря. "Казах на г-н Борисов, че през последната година сме на осмо място по усвояване на европейски средства, но това не е истина. По последна справка, която получих, България вече е на пето място", обяви Георгиева. Става въпрос за усвоените европейски средства през 2015 г. от изтичащия програмен период 2007-2013 г. През тази година страната ни наваксва натрупаното закъснение, но остава в групата на т.нар. държави нуждаещи се от подкрепа по думите на еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу. Общо за целия период 2007 – 2013 г. страната ни към момента заема 23-то място, като изпреварва Италия, Словакия, Румъния и Хърватска. Усвояването на европейски фондове дава най-важното – присъединяването на регионите на Европейския съюз чрез изграждане на пътища и магистрали помежду им, каза Бойко Борисов. Той даде пример с това, че до няколко дни ще бъде пусната изцяло магистрала "Марица" към Турция и предстои довършването на автомагистрала "Струма" до Гърция.

Обама спира изтеглянето на американски войски от Афганистан

http://offnews.bg/news/n_1/n_573098.html

САЩ ще спрат военното си изтегляне от Афганистан и ще запазят хиляди войници в страната до края на мандата на президента Обама през 2017 г., съобщава в. „Ню Йорк таймс“. Очаква се самият той да обяви това по-късно днес. Военното присъствие на САЩ в Афганистан продължава вече 14 години. В момента там са разположени 9800 войници, които ще останат през по-голямата част от 2016 г. според коригираните планове на американското правителство. Те ще бъдат намалени до 5500 души към края на идната година или началото на 2017-а, са казали висши служители от администрацията. Някои от тези военнослужещи ще продължат да обучават и съветват афганистанските сили, а други ще продължат прякото издирване на бойци на Ал Каида и „Ислямска държава“, намерили убежище в страната. „Изоставяйки амбицията си да върне у дома почти всички американски войници, преди да напусне поста, г-н Обама изглежда признава, че афганистански сили за сигурност още никак не са готови сами да се противопоставят на талибаните“, отбеляязва „Ню Йорк таймс“. Бунтовниците сега са се разпрострели из повече части на Афганистан, отколкото в който и да било момент от 2001 година насам, сочат данни на ООН. Освен това в края на септември талибаните постигнаха най-голямата си победа – завзеха северния град Кундуз и го удържаха над две седмици, преди да се оттеглят окончателно във вторник. Обаче и преди този удар администрацията на Обама беше под растящ натиск от военните и от други във Вашингтон, включително от Конгреса. Те настояваха да бъдат изоставени плановете догодина да бъдат съкратени наполовина войниците в Афганистан, а после, към началото на 2017-а да бъдат оставени 1000 души и то само в тежко укрепеното посолство на САЩ в центъра на Кабул. Президентът на Афганистан Ашраф Гани също настояваше пред Обама да задържи в страната повече войски. Тази година американските военни неведнъж са се притичали на помощ на афганистанските сили в боевете им против талибаните. Те са нанасяли въздушни и понякога са пращали специални части за пряко участие в сраженията – въпреки уверенията на Обама, че американската война в Афганистан е приключила.

САЩ ще забавят изтеглянето си от Афганистан за неопределено време

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/15/2629525_sasht_shte_zabaviat_izteglianeto_si_ot_afganistan_za/?ref=rss


Президентът на САЩ Барак Обама ще обяви в четвъртък, че ще забави планирането изтегляне на американските войски от Афганистан и вместо това ще запази сегашната сила от 9 800 души и през 2016 г., заявиха висши представители на администрацията, предаде "Ройтерс".

Обама възнамеряваше да изтегли почти всички военни, освен една малка част, базирана в посолството в Кабул, преди да напусне поста си през януари 2017 г. Според новия план, войниците ще бъдат намалени до 5 500 някъде през 2017...

Кандидатът на БСП за кмет на „Връбница“ Християн Кръстев: Абсурдите в крайните квартали нямат край

http://pik.bg/кандидатът-на-бсп-за-кмет-на-„връбница“-християн-кръстев-абсурдите-в-крайните-квартали-ням-news417585.html

Кандидатът на БСП за кмет на „Връбница“ Християн Кръстев: Абсурдите в крайните квартали нямат край

Бетонна ограда на строеж е отнела достъпа до постройката в съседния имот. В резултат бусът в двора е "затворник" и няма начин да излезе на улицата. На този абсурден казус се натъкнаха водачът на листата на БСП Лява България в Калоян Паргов, кандидатът за кмет на „Връбница“ Християн Кръстев и кандидатите за общински съветници Даниела Гочева и Мирослав Каракашев, по време на срещите си с избиратели в кв. „Обеля-2“.

Жалбите на потърпевшия гражданин са останали без отговор. „Не е нормално общинската администрация да се отнася бездушно към проблемите и съдбите хората. Столична община е забравила, че първостепенната й функция е да бъде в услуга и от полза на гражданите, които я издържат със своите данъци.“ - възмути се Християн Кръстев и се ангажира да провери случая, за да се открият виновниците за този абсурд и да се потърси решение на проблема.

Психолог: Алкохолът в ранна възраст е експеримент

http://www.moreto.net/novini.php?n=303943

„Алкохолът в една начална възраст - на 12-13 години, е по-скоро един експеримент. И това е едно желание на подрастващия да се наложи по някакъв начин. Самата зависимост не е проблем. Това е симптом на проблема. Проблемът е личностен и емоционален.

Споразумението за газовата връзка с Гърция се очаква до месец

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/15/2629431_sporazumenieto_za_gazovata_vruzka_s_gurciia_se_ochakva/?ref=rss


Възможно е държавната гаранция за проекта за газова връзка с Гърция да бъде увеличена и парламентарните сили, подкрепящи правителството, вече са обсъдили това, съобщи на форума  "ЕС-Югоизточна Европа" днес енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БТА. 

Тя припомни, че в държавния бюджет за 2015 г. правителството потвърди държавна гаранция от 80 млн. евро за този проект и подчерта, че проектът е сред трите най-важни и за ЕС.

След като вчера обсъди с гръцкия си...

Следи от кокаин открити в кръвта на бивша звезда от НБА

http://offnews.bg/news/n_1/n_573069.html

В кръвта на бившия баскетболист от НБА Ламар Одъм са открити след от кокаин. Одъм продължава да се бори за живота си в болница край Лас Вегас, след като бе открит в безсъзнание във вторник, съобщи полицията в щата Невада. 35-годишният американец, който в момента е свободен агент, бе открит в безсъзнание във вторник 15:15 ч. местно време в легален бардак в Лас Вегас. Според полицията, когато е бил намерен, Одъм е можел да диша самостоятелно, но е бил неконтактен, а от устата и носа му е течала кръв. След кръвните проби на бившия играч на Лос Анджелис Лейкърс е установено, че освен кокаин той е приел над 10 хапчета виагра, които е взел в рамките на последните 72 часа преди да бъде намерен. Според американските медии, освен че е в кома, дробовете и бъбреците на Одъм са сериозно засегнати. На посещения при него са отишли добрият му приятел и бивш съотборник Кобе Брайънт, както и съпругата на Ламар Клоуи Кардашиян, с която са в процес на развод. Бившият играч на Маями Хийт, ЛА Лейкърс и Далас Мавърикс е двукратен шампион на НБА и носител на приза за "Най-добър шести играч" през 2011 година. През миналия сезон плеймейкърът, който може да играе и като тежко крило, бе част от испанския отбор Лаборал Куча. Звезди от НБА като ЛеБрон Джеймс, Кармело Антъни, Крис Пол и Дуейн Уейд изразиха подкрепата си за Одъм в социалните мрежи.

Савина Савова: Подготвили сме проектите за саниране на 15 от общинските училища и детски градини в район „Възраждане”

http://pik.bg/савина-савова-подготвили-сме-проектите-за-саниране-на-15-от-общинските-училища-и-детски-гр-news417583.html

Савина Савова: Подготвили сме проектите за саниране на 15 от общинските училища и детски градини в  район „Възраждане”

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на район „Възраждане“ Савина Савова организира среща-дискусия на тема: „Образование“ с участието на Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката на 43-то НС. На срещата присъстваха още кандидатите за общински съветници на ГЕРБ, Борислав Борисов, Албена Събева, Мита Георгиева, Михаил Владов, Йоанна Драгнева и Димитър Папукчиев, председателят на Синдиката на българските учители в район „Възраждане“ Ели Докузанова,  директори и преподаватели от учебни и детски заведения. Савина Савова представи реализираните дейности в сферата на образованието на територията на район „Възраждане“ за периода 2011-2015 и приоритетите в програмата за следващия мандат.

„През изминалите четири години във всички детски  и учебни заведения на територията на район „Възраждане“ се реализираха проекти, с които се е подобри учебната среда за нашите деца. Образованието е основен приоритет в управленската ни програма – осигуряването на качествено образование и добра среда, в съответствие със съвременните изисквания. Вече работим по нови проекти за подобряване на условията за спорт в учебните заведения и  реконструкция и обновяване на училищните дворове и спортните съоръжения в тях. Детските и учебните заведения в район „Възраждане“ са предпочитани от столичани, което е признание като за постигнатото и общата ни воля, така и за добрия мениджмънт. Благодаря за признанието и подкрепата, която получавам днес от вас“, каза Савина Савова, кандидат на ГЕРБ за кмет на район „Възраждане“.

Минималната пенсия в Гърция става 360 евро

http://www.grreporter.info/minimalnata-pensiya-v-grtsiya-stava-360-evro/18052

За определянето на точния ѝ размер ще се вземат предвид всички доходи на пенсионера. Това означава, че някои от пенсионерите ще могат да получават само част от тази сума, а други – нищо

прочети повече

Кандидатът на БСП за кмет на „Връбница" Християн Кръстев: Абсурдите в крайните квартали нямат край

http://www.cross.bg/hristiyan-krustev-kmet-1484384.html

/КРОСС/Бетонна ограда на строеж е отнела достъпа до постройката в съседния имот. В резултат бусът в двора е "затворник" и няма начин да излезе на улицата. На този абсурден казус се натъкнаха водачът на листата на БСП Лява България в Калоян Паргов, кандидатът за кмет на „Връбница" Християн Кръстев и кандидатите за общински съветници Даниела Гочева и Мирослав Каракашев, по време на срещите си с избиратели в кв. „Обеля-2". Жалбите на потърпевшия гражданин са останали без отговор.„Не е нормално общинската администрация да се отнася бездушно към проблемите и съдбите хората. Столична община е забравила, че първостепенната й функция е да бъде в услуга и от полза на гражданите, които я издържат със своите данъци." - възмути се Християн Кръстев и се ангажира да провери случая, за да се открият виновниците за този абсурд и да се потърси решение на проблема.  

Опасен полет - двигател на Боинг се откъсна във въздуха

http://petel.bg/Opasen-polet---dvigatel-na-Boing-se-otkasna-vav-vazduha-__130556

Илюстрация Булфото  Боинг 747, на иранска частна авиокомпания, се е върнал успешно, след като при излитане му се откачила част от...

Подлудиха Владо Николов, искат му над 500 билета за полуфинала

http://petel.bg/Podludiha-Vlado-Nikolov--iskat-mu-nad-500-bileta-za-polufinala__130557

Снимка: Cev.lu Зввездата на националния отбор по волейбол Владимир Николов коментира огромния интерес за предстоящия полуфинал с Франция...

Изтребителите влизат за ремонт, договорът се подписва следващата седмица

http://www.bnews.bg/article-142617

Полската страна ще ни предостави за временно ползване два техни двигателя за период от две години, докато всичките наши 6 двигателя бъдат рехабилитирани.

В Гърция тръгнаха първите протести срещу по-високата пенсионна възраст

http://balkani.actualno.com/V-Gyrcija-trygnaha-pyrvite-protesti-sreshtu-po-visokata-pensionna-vyzrast-news_501686.html

Близо 200 души блокираха главния вход на гръцкото министерство на труда и социалната политика в знак на протест срещу готвените пенсионни съкращения, които са част от реформите на страната в замяна на нови средства от ЕС. Основни участници в протеста бяха активисти от свързаната с комунистите в страната организация ПАМЕ, които носеха плакат, на който е изписано „Ние няма да станем роби в 21 в.“, предаде БГНЕС. В рамките на новия проектозакон се променя възрастта за пенсиониране на 6

14% от децата до 1 година у нас са с наднормено тегло

http://society.actualno.com/14-ot-decata-do-1-godina-u-nas-sa-s-nadnormeno-teglo-news_501687.html

14% от децата до 1 година са с наднормено тегло, каза проф. Стефка Петрова, специалист по хранене, предаде Фокус. Данните бяха съобщени по време на конференция, посветена на здравословното хранене при децата, която се проведе в Експозиционен център „Флора”. За да бъде избегнат проблемът със затлъстяването сред най-малките, проф. Петрова съветва да избягва консумацията на чипсове, снаксове, колбаси и пържени храни. „Храненето на детето трябва да бъде регулярно”, каза ек

Ненчев очаква по-бърза реакция от парламента след ветото на поправката "Анти-Бакалов"

http://society.actualno.com/Nenchev-ochakva-po-byrza-reakcija-ot-parlamenta-sled-vetoto-na-popravkata-Anti-Bakalov-news_501690.html

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че очаква по-бърза реакция от парламента, след като президентът Росен Плевнелиев наложи вето и върна Закона за военното разузнаване за ново обсъждане. "На службата, която работи в променена и силно критична среда, трябва да бъде осигурено спокойствие", каза Ненчев, цитиран от БНР. Министърът на отбраната заяви, че харесва работата на ръководителя на Служба "Военно разузнаване" Йордан Бакалов и държи той да остане на поста си. "Трябва да призная

Калоян Паргов: Ценим опита и професионализма на българските офицери и сержанти

http://politics.actualno.com/Kalojan-Pargov-Cenim-opita-i-profesionalizma-na-bylgarskite-oficeri-i-serjanti-news_501692.html

„Миналата година ние от БСП се извинихме за страданията и драмите, които Законът за досиетата причини на много достойни български офицери. Сега е време да направим втората крачка, защото високо ценим опита и професионализма на българските офицери и сержанти. Ние ще направим всичко необходимо професионалистите от българския офицерски корпус да бъдат ангажирани в системите за сигурност на Министерство на отбраната и на МВР. Поемаме ангажимент да отстояваме това и на национални ниво. Всички н

Ивелина Василева се спря и не каза, че медузите били виновни на Черноморието ни

http://business.actualno.com/Ivelina-Vasileva-se-sprja-i-ne-kaza-che-meduzite-bili-vinovni-na-Chernomorieto-ni-news_501689.html

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева все пак не се оправда с увеличение на броя на медузите по Черноморието ни за големия спад на туристите по родните морски плажове. Възможността Василева да се оправдае беше дадена волно или неволно от депутата от Реформаторския блок Петър Славов. В свой писмен въпрос, Славов пита дали "свръхпопулацията на медузи" не е съществена причина за отлива на туристи. Народният представител включва и други причини - "презастрояването, лошия достъп до

Променят разписанието на някои влакове заради ремонт на гара Крумово

http://asenovgrad.actualno.com/Promenjat-razpisanieto-na-njakoi-vlakove-zaradi-remont-na-gara-Krumovo-news_501693.html

Ремонтни дейности наложиха временна промяна в разписанието на влаковете, движещи се по линията Асеновград – Пловдив и обратно. Измененията се касаят за закъснения в рамките от 2 минути до 15 минути. Промяната на разписанието влиза в сила от днес, 15-и октомври. Това предаде кореспондентът на Actualno.com от Асеновград.  Пътуващите за Пловдив могат да се запознаят с изменението в разписанието на часовете от съобщението, поставено на входа на гарата в Асеновград, както и в интернет сай

Руската хуманитарна помощ пристигна в Донецк и Луганск

http://www.cross.bg/lygansk-donetzk-sityatzii-1484383.html

/КРОСС/ Автомобилните колони на министерството на извънредните ситуации (МИС) на Русия доставиха хуманитарна помощ в Донецк и Луганск, съобщиха от пресслужбата на ведомството, предаде ТАСС. „Над 100 автомобила доставиха в Донецк и Луганск повече от 1,1 хил. тона хуманитарни стоки, сред които хранителни продукти, предмети от първа необходимост, канцеларски принадлежности, противопожарно оборудване и лекарства“, заяви представител на МИС. По думите му, придвижването на колоната до крайната дестинация е преминало без забавяне и без непредвидени ситуации. В момента започва разтоварването на камионите в складовете, след което те ще се върнат обратно в Ростовска област. Днешната колона е 41-ва поред. От август миналата година в Донбас са доставени над 49 хил. тона хуманитарни стоки.

Преди сезона на грипа поскъпнаха масовите лекарства

http://www.cross.bg/leva-iznos-medikamenti-1484382.html

/КРОСС/На прага на зимата и точно преди настъпването на цял коктейл от вирусни и грипни инфекции най-масовите лекарства, които се продават свободно в аптеките, започнаха да поскъпват, показа проверка на Епицентър.бг. Обяснението на фармацевтите е просто - компаниите реагират според пазара. А и когато става дума за хапчета, отпускани без рецепта, държавата няма възможност за регулация на цените. Така само за седмица Упсарин с витамин С скочи от 6 на 7 лева, а опаковка Неоангин се търгува за 6,40 лева, вместо за досегашните 5 лева. Няколко вида капка за очи пък поскъпнаха в пъти и вече се продават между 7 и 13 лева. Преди около месец същите търговски марки са стрували между 3 и 4 лева. Капките за нос също тръгнаха нагоре, но там увеличението засега е минимално - с по няколко стотинки, уточниха фармацевти. Те очакват до дни да се вдигне цената и на прахчетата против простуда и вируси. При сиропите за кашлица също има леко повишение, което обаче не надхвърля 1 лев. В същото време цяла група медикаменти, отпускани само с рецепта и заплащани от здравната каса изчезна от складовете. Става дума за продукти за разтваряне на кръвта, изписвани срещу холестерол или на пациенти, прекарали инфаркт или инсулт. От почти месец стотици хиляди болни обикалят от една аптека в друга, за да се снабдят с нужното им лекарство. Засега обаче удрят на камък, а междувременно изчезнаха и възможните заместители на тези препарати

Д-р Цвета Авджиева, кандидатът на ГЕРБ за кмет на район „ Младост”: Целта ни е да изградим общински културен център в кв.„Младост”

http://pik.bg/д-р-цвета-авджиева-кандидатът-на-герб-за-кмет-на-район-„-младост”-целта-ни-е-да-изградим-о-news417581.html

Д-р Цвета Авджиева, кандидатът на ГЕРБ за кмет на район „ Младост”: Целта ни е да изградим общински културен център в кв.„Младост”

Д-р Цвета Авджиева, кандидат на ГЕРБ за кмет на район „Младост” и кандидатът за общински съветник от ГЕРБ Йордан Господинов присъстваха на представянето на изложба на художници от район „Младост” в Столична община. Д-р Авджиева сподели пред посетителите, че благодарение на културните деятели, кв. Младост се превръща в едно културно кътче на София.

„Приоритет в областта на културата през вторият ни мандат е изграждането на общински културен център в кв. „ Младост”, каза д-р Авджиева. Кандидатът за общински съветник от ГЕРБ Йордан Господинов представи на гостите проект за обществено обслужваща зала с ритуални и конферентни зали в кв. "Младост 3".

Предпремиерно – филм за филма „С лице надолу“

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/predpremierno-film-za-filma-s-lice-nadolu-6043855

Мисля, че филмът ще бъде страхотен именно заради реализъма, казва френският актьор Мелвил Пупо

Предпремиерно – филм за филма „С лице на долу“

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/predpremierno-film-za-filma-s-lice-na-dolu-6043855

Мисля, че филмът ще бъде страхотен именно заради реализъма, казва френският актьор Мелвил Пупо

Хакерска атака спря продажбата на билети за България - Франция

http://www.cross.bg/bileti-armeetz-bulgariya-1484381.html

/КРОСС/Сайтът, който продава билети за Евроволей 2015, временно не работи, след като станал мишена на хакерска атака. Това гласи съобщение, публикувано във Facebook страницата на портала. Според представител на администрацията на сайта проблемът всъщност е в "пропадане на сървъра". Поради тази причина продажбата на билети онлайн бе спряна. В същото време хиляди фенове на спорта чакат на огромни опашки пред касите на зала "Арена Армеец" в София, за да си закупят билети за съботния полуфинал между България и Франция.От пресцентъра на волейболната ни федерация казаха, че билетите за мача вече са продадени. Хората на опашката пред „Арена Армеец" се надяват да си осигурят пропуски поне за малкия и големия финал, които ще се играят в неделя.  

Качва ли някой Президента на ските заради патриарх Неофит*

http://frognews.bg/news_99914/Kachva-li-niakoi-Prezidenta-na-skite-zaradi-patriarh-Neofit*/

Христо Христов- desebg.com Патриарх Неофит беше разкрит като агент на Държавна сигурност като един от 11-те митрополити с досиета в Светия синод през 2012 г. и дори призна, че е давал сведения пред ДС за своите посещения в чужбина без в тях да навреди на хора.

Новак Джокович се класира без проблеми за 1/4-финалите в Шанхай

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/15/2629521_novak_djokovich_se_klasira_bez_problemi_za_14-finalite/?ref=rss


Новак Джокович изнесе поредния си силен мач и се класира без особени затруднения за четвъртфиналите на "Мастърс" турнира в Шанхай.

Световният №1 надигра с 6:2, 6:3 поставения под номер 15 в основната схема Фелисиано Лопес след само 74 минути игра.

Сърбинът, който е шампион в турнира от 2012 и 2013 година, постигна решителен пробив в шестия гейм на първия сет. Във втората част Джокович спечели един път подаването на своя противник, което му гарантира безпроблемното...

Ева Митова, кандидат на ГЕРБ за кмет на район "Подуяне”: Приоритет за следващия мандат е ремонтът на вътрешно кварталните улици и подобряване на междублоковите пространства

http://pik.bg/ева-митова-кандидат-на-герб-за-кмет-на-район-подуяне”-приоритет-за-следващия-мандат-е-ремо-news417575.html

Ева Митова, кандидат на ГЕРБ за кмет на район "Подуяне”: Приоритет за следващия мандат е ремонтът на вътрешно кварталните улици и подобряване на междублоковите пространства

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на район "Подуяне" Ева Митова се срещна с граждани на района на организираната открита приемна до автобусната спирка на бул."Владимир Вазов" в ж.к "Сухата река".

„През следващият мандат ще ремонтираме вътрешнокварталните улици и междублоковите пространства”, каза Митова. Планирано е и изграждането на обособена градинка за разходка на домашни любимци в парк "Герена", добави още Митова. На приемната присъстваха и кандидатите за общински съветници от ГЕРБ Силвия Христова и Мария Димитрова.

Митова призова за висока избирателна активност, като подчерта че е важно да се гласува както за кмет на гр. София, така и за районен кмет и за общински съветници.

Билетите за България - Франция свършиха, стотици чакат още пред "Арена Армеец"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5048604

Снощи българският национален отбор се класира за полуфиналите на Европейското първенство след категорична победа с 3:0 над Германия. 
Пред погледите на над 12 000 почитатели, момчетата на Пламен Константинов достигнаха до този етап на турнира след силна игра, посветена на младия посрещач Николай Пeнчев, който загуби втория си баща ден по-рано.
Снощи българският национален отбор се класира за полуфиналите на Европейското първенство след категорична победа с 3:0 над Германия. Пред погледите на над 12 000 почитатели, момчетата на Пламен Константинов достигнаха до този етап на турнира след силна игра, посветена на младия посрещач Николай Пeнчев, който загуби втория си баща ден по-рано.

Съдът остави под домашен арест младежа, прегазил мъж на Витоша и избягал

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/15/2629506_sudut_ostavi_pod_domashen_arest_mladeja_pregazil_muj/?ref=rss


Софийският апелативен съд наложи по-леката мярка за неотклонение - домашен арест, на момчето, блъснало 62-годишен мъж на Витоша. Първоинстанционният съд беше наложил мярката задържане под стража.

Няма опасност 18-годишният обвиняем Дани Мохамед Фахт ал Келани да извърши повторно престъпление, тъй като е с чисто съдебно минало, проявява добри характерологични данни, като е видно също, че едновременно учи и работи, смята съдът. Въпреки че Келани вече е направил опит да излезе от...

Доц. д-р Иво Христов: Българските русофоби са платена клиентела

http://www.cross.bg/rysiya-evropa-siriya-1484380.html

/КРОСС/ „България е изправена пред драматичен колапс. Само че типично по български този колапс става тихо, бавно. Ние потъваме в едно блато на посредственост, бълбукайки доволно, и постепенно умираме. Нищо в България не може да се промени коренно без да се промени нейния геополитически статут." Това казва в интервю за Епицентър.бг социологът д-р Иво Христов. И още: „Колкото и да е странно, въпросът за властта в Русия не е ясен. Не можеш да претендираш за статут на Велика сила и да продължаваш да бъдеш суровинен придатък на Запада."- Доц. Христов, какво се случва в Сирия и има ли то връзка с кървавия атентат в Анкара, най-големият в историята на съседна Турция?- Не мога да правя заключения без да имам достоверна информация. Но по пътя на косвените анализи ми се струва, че атентатът в Анкара няма връзка със събитията в Сирия. По-скоро става въпрос за затягащата се вътрешнополитичеса криза в страната и за нейното разрешаване. Нито кюрдите в Сирия, още по-малко в Турция, нито митичната Ислямска държава имат интерес от такъв атентат. Имат интерес само тези сили в Турция, които искат отлагане и направо елиминиране на изборите и въвеждане на извънредно положение. Що се отнася до случващото се в Сирия, подозирам, че това е координирано движение между Русия и САЩ. Имаше среща между Джон Кери, Сергей Лавров и Владимир Путин в началото на годината в Сочи

Джо Лин Търнър ще пее в Кюстендил по покана на Паунов

http://offnews.bg/news/n_1/n_573093.html

Вокалистът на „Рейнбоу” и „Дийп пърпъл” Джо Лин Търнър ще пее в Кюстендил по покана на кандидата за трети кметски мандат Петър Паунов. Купонът е на 22 октомври от 18 часа пред театъра, концертът е безплатен за всички фенове на рока.  Петър Паунов, кандидат от дясната коалиция "Кюстендил", подкрепен от ГЕРБ, РБ, ПФ и други, стартира първия си мандат с "Биело дугме", а през 2011 в града бе и Джон Лоутън.  Фолк арт формация към кюстендилското читалище "Братство" с диригент Адела Харалампиева и с участието на космическия глас Александра Борисова и група "Аналгин" ще подгряват участието на Джо Лин Търнър. Кралят на мечтите, наречен така по едноименнта песен на „Пърпъл” King of Dreams, обещава изключително емоционално преживяване за феновете - заедно да уловят дъгата, изпъстрена с всички легендарни парчета на двете култови групи, станали прочути благодарение на неговия невероятен глас. По време на престоя си в Кюстендил известният музикант ще се срещне с домакините на събитието, с фенове и журналисти. Ще разгледа забележителностите на града, тъй като това е първата му визита в региона.

След 15 години пращаме двама скиори в Зьолден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5048667

За първи път от 15 години България ще има скиори и при мъжете, и при жените за откриването на сезона в световната купа в Зьолден на 24 и 25 октомври. Записани за гигантския слалом са Мария Киркова и Алберт Попов.
За последно през 2000 г. Надежда Василева и Стефан Георгиев караха на откриването на сезона.
За първи път от 15 години България ще има скиори и при мъжете, и при жените за откриването на сезона в световната купа в Зьолден на 24 и 25 октомври. Записани за гигантския слалом са Мария Киркова и Алберт Попов. За последно през 2000 г. Надежда Василева и Стефан Георгиев караха на откриването на сезона.

Автосалонът в София събира повече от 70 премиери

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/15/2629513_avtosalonut_v_sofiia_subira_poveche_ot_70_premieri/?ref=rss


Автосалонът в София, който ще се проведе от 17 до 25 октомври в Интер експо център на бул. "Цариградско шосе", ще събере повече от 70 български премиери, съобщиха организаторите на пресконференция. Част от тях идват направо от изложението във Франкфурт, където преди месец направиха световната си премиера.

Общо експонатите са 220, като на разположение ще са и 52 тестови автомобила. На автомобилния салон първа среща с българската публика ще имат четири нови за страната марки. Три от...

Георги Зафиров: БАЙНО ЛЕ, Симеонов! "ЕДИННИ ЗА ЯМБОЛ" не е партия, смучеща партийна субсидия като вас, а спасение за града!

http://pik.bg/георги-зафиров-байно-ле-симеонов-единни-за-ямбол-не-е-партия-смучеща-партийна-субсидия-кат-news417574.html

Георги Зафиров: БАЙНО ЛЕ, Симеонов! "ЕДИННИ ЗА ЯМБОЛ" не е партия, смучеща партийна субсидия като вас, а спасение за града!

Георги Зафиров, който е основател на „ЕДИННИ ЗА ЯМБОЛ“ излезе с отворено писмо до Валери Симеонов. В него той открито го напада за това, че Симеонов през собствената си телевизия  прави некоректна агитация.

От писмото става ясно, че човекът на Симеонов за Ямбол може да се похвали само с тъмното си минало, а именно – единственият отстранен от общинския съвет в града.

Ето и отвореното писмо до медиите:

„До Валери Симеонов
Собственик на телевизия СКАТ

ОТВОРЕНО ПИСМО

БАЙНО ЛЕ, Симеонов!!!! За пореден път се озадачавам от некоректността на собствената Ви телевизия СКАТ. Недоумявам защо по Вашите думи така наречения Ви „ЧИСТ КАНДИДАТ” за ЯМБОЛ е единственият отстранен от този общински съвет. Защо ли? Защо, Байно ле, прави некоректна предизборна агитация на гърба на ВМРО-БНД и се възползва от авторитета на несъществуващата в града по думите й партия след като до 07.10.2015 държа герба на партия ВМРО-БНД на партийните Ви офиси и заблуждаваше хората с подкрепата и трупаше авторитет от вековната партия след като много добре знае, че тя е част от местна коалиция ЕДИННИ ЗА ЯМБОЛ, а не на партията, ВОДЕНА ОТ ВАС. 

Напомням Ви, че предизборната кампания започна на 25.09.2015г. и подобни деструктивни внушения са вредни. А Вашият „ЧИСТ КАНДИДАТ”, поканен някога от мен във политиката и удобна навярно за Вас кукла на конци, прави опит да се възползва от личния ми авторитет и авторитета на партия ВМРО-БНД, която е част от коалиция ЕДИННИ ЗА ЯМБОЛ, коалиция по- стара от вашата телевизионна партия. Партии като ВМРО-БНД и БСДП имат няколко столетна история.

Напомням Ви, БАЙНО ЛЕ, СИМЕОНОВ ,че ЕДИННИ ЗА ЯМБОЛ не е партия, смучеща партийна субсидия, а идея за единение и спасение не само на ЯМБОЛ, а и на БЪЛГАРИЯ, Европа и Света. И се надявам, че един наричащ себе си патриот е проумял вече идеята за предреченото единство, без което ЯМБОЛ, БЪЛГАРИЯ и целия свят сме обречени на жалко съществувание като консуматори „бройлери”, А НЕ КАТО РАЗУМНИ СЪЩЕСТВА, РОДЕНИ ДА СЕ УСЪВЪРШЕНСТВАТ И ТВОРЯТ. 

Сега, драги ми Симеонов, Ви напомням, че точно Вие ни давахте за пример дружбата си някога с ГЕРБ в Общинският съвет на Бургас, после отричахте подкрепата точно преди парламентарните избори. Тази въртеливост имаха и Вашите общински съветници в Ямбол. Услужливо следваха Вашата ПРОМЕНЛИВА политика като също подкрепяха този черен сега за Вас кмет от ГЕРБ, навярно по Ваш заказ или по заказа на” чистия ви кандидат”, та нали са Ваши общински съветници ...Колко сигнала подадохте за ревизия на кмета на ЯМБОЛ, че не разбрахме.... та сега искат ревизия на Общината точно по изборите. 

Не манипулирайте хората, не ги подценявайте. В Ямбол има будни, съзнателни и коректни граждани ,а не зомбирани от партийни телевизии бройлери. И на всеки му е ясно защо една кола се кара с английски номера ...,за да не й се плащат данъци в България, ЗАЩО СЕ ПРОДАВА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ НА ФОНДОВЕ… е това са те патриотите в Ямбол от НФСБ, от които ще трупаме авторитет, които душа дават, ама не душата за народа, а за нечия партийна изгода. И защо ли след като това МПС нощува години наред на централната забранена за коли ул. ”Търговска”, сега се премести на по-удобно място за предизборна пиар акция. Та нали точно Вие, драги ми Валери, се нарекохте майстор на черния пиар? В партийния вестник на Вашия бивш съратник Волен, Байно ле, дано това да не е официалната политика на партията на телевизията Ви, бъдете коректни към гражданите на ЯМБОЛ. И знайте, че единствения сигнал, подаван за корупция и ревизия на ОБЩИНА ЯМБОЛ е от мен, ГЕОРГИ ВЕСЕЛИНОВ ЗАФИРОВ и неколцина нявга смелчаци, имали доблестта да се изправят срещу корупцията, по който има няколко досъдебни производства и осъдителни присъди. 

И накрая да Ви кажа за наглата измама и липсата на ВМРО-БНД в Ямбол. Байно ле, след като се усетихте на Евро вота, че не можете да влезете в българския парламент с телевизионната си партия си рекохте „Трябва ни някоя патриотична партия с вековен авторитет”. Това бе столетната ВМРО-БНД несъществуваща по думите на Вашия „ЧИСТ КАНДИДАТ”. А затова, че раздробихте национализма в Ямбол и допуснахте за пръв път в НОВАТА историята на града ни да има депутат от ДПС, отговорността е само Ваша. Моля се само да сте нямали уговорка с тях да сдадете ЯМБОЛ. 

Но издигнахте отново „ЧИСТИЯ СИ КАНДИДАТ”, от който сме черпили така наречения авторитет, задръжте си авторитета му за Вас. И не се срамувайте от плакатите на ВМРО-БНД;БСДП;ББЦ в Ямбол. Ние не трупаме дивиденти от Вас, а точно обратното, Вие от нас с този злъчен репортаж. И не подскачайте като ощипани булки с израза: „Сега ще звънна на Валери и ще видиш!”-думи на вашия „ЧИСТ КАНДИДАТ”. 

Драги ми ВАЛЕРИ, ти няма да ставаш кмет на Ямбол и защо си се изтипосал на плакатите до твоя” ЧИСТ КАНДИДАТ”? Да не би да се притесняваш, че няма авторитет? И уважаеми, не слагайте светлия лик на Хайтов на агитационните си материали. Това е опит да се възползвате от един свят човек поради липса на авторитет. Накрая искам да опресня късата Ви памет, че двамата с Вас бяхме от първите създатели на друга политическа партия и, че Вие не сте собственик на патриотизма, а само на телевизия, възползваща се от него. И като майстор на черния пиар имам една скромна молба към Вас-да не го използвате срещу бивши и настоящи Ваши съратници, както е видно от Вашия репортаж, защото един ден ще останете сам!

Послепис : И да Ви напомня, че декларацията за признаване на Арменския геноцид за пръв път е внесена в Общински съвет ЯМБОЛ по идея на всички будни ЯМБОЛИИ от мен, ГЕОРГИ ВЕСЕЛИНОВ ЗАФИРОВ, а не от Вас , БАЙНО ЛЕ, СИМЕОНОВ в Бургас, с който авторитет се кичите и до днес. Аз съм човек с няколко столетна история на рода си. Българи като Васил Хайдутов, участник в Априлското въстание, заточеник в Диарбекир, съратник на Захари Стоянов . Генерал Лолов, загинал в атентата в църквата „Света Неделя”. Руси Хайдутов, построил градския парк в ЯМБОЛ. Георги Димитров Зафиров, основател на туристическото дружество в Ямбол, съвестен гражданин и патриот, и много други ,дали сърцата си за БЪЛГАРИЯ и ЯМБОЛ, без да искат да трупат политически, исторически и други дивиденти.

ГЕОРГИ ЗАФИРОВ
Основател на"ЕДИННИ ЗА ЯМБОЛ"

Приеха жена с прорезна рана във варненска болница

http://www.moreto.net/novini.php?n=303941

За лечение в МБАЛ "Света Анна" във Варна е постъпила жена с прорезни рани в областта на ухото, корема и лявата подмишница. Това съобщиха за Moreto.net от МВР в града ни. На 13 октомври, около 01:30 часа, е подаден сигнал от Център за спешна медицинска помощ – Вълчи дол за това, че за лечение е постъпила 22-годишна жена от село Стефан Караджа.

Иран показа огромна подземна ракетна база

http://www.cross.bg/stranata-raketi-iran-1484379.html

/КРОСС/Иранската национална телевизия разпространи безпрецедентен запис на подземен тунел, пълен с ракети и ракетни установки, за които правителствени лица обявиха, че могат да се използват "ако враговете направят грешка". Кадрите бяха излъчени само три дни след тестовете на нови ракети за далечно поразяване, които според Съединените щати може да са в разрез с Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Материалите са публикувани само ден, след като иранският парламент одобри спогодбата отностно ядрената програма на страната с шест световни сили, постигната на 14 юли. Представители на правителството заявиха, че спогодбата няма да се отрази на военните сили на страната и по-специално на ракетната й програма. Разпространеното видео е вследствие на изказаните притеснения от законодатели в страната, че армията ще бъде отслабена от сделката. Тунелът, дълъг стотици метри, и е с височина около 10 метра и е изпълнен с ракети и техника. Бригадир генерал Амир Али Хаджизадех, командир на военно-въздушната дивизия на "Революционния гард" в ислямската република, заяви, че съществуват още такива тунели, разпръснати из цялата страна на дълбочина 500 метра под земята. Той заяви, че "базите с ракети за далечно поразяване на Иран са разположени и готови за действие под високите планини във всички провинции и градове на страната"

Цветанов в Елхово: Тези избори са изключително важни за ГЕРБ, защото очакванията към нас стават все по-големи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5048661

Изборната победа на ГЕРБ е изключителна важна на тези избори, защото те са оценка за работата както на нашите представители в местната власт, така и на правителството на премиера Бойко Борисов. Те са важни и защото очакванията към нас стават все по-големи. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.
Изборната победа на ГЕРБ е изключителна важна на тези избори, защото те са оценка за работата както на нашите представители в местната власт, така и на правителството на премиера Бойко Борисов. Те са важни и защото очакванията към нас стават все по-големи. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.

Апелативният съд: Цветанов е невинен за шестте "Не", въпреки че не е имал право да откаже СРС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/15/2629149_apelativniiat_sud_cvetanov_e_nevinen_za_shestte_ne/?ref=rss


Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е невинен на няколко основания за отказа му да се приложат СРС спрямо бившия шеф на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и още двама обвиняеми, според съставът на Софийския апелативен съд. Мотивите станаха известни днес:

- На първо място, свидетелите Калин Георгиев  /бивш главен секретар на МВР по времето на Цветанов/ и Станимир Флоров /бивш началник на ГДБОП по същото време/,  убедили състава на Софийския апелативен съд, че министърът няма...

Цветанов оправдан, защото "министър не може да извърши престъпление срещу правосъдието"

http://www.cross.bg/tzvetanov-suda-raboti-1484378.html

/КРОСС/Един от основните аргументи, с които Софийският апелативен съд (САС) оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, е че по смисъла на закона той не попада под ударите на текстовете за възпрепятстване на правосъдието. Това става ясно от публикуваните мотиви на присъдата. С нея Цветанов беше оневинен по обвинението за това, че отказал да разреши подслушването на шефа на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров и по този начин осуетил наказателно преследване срещу него. Специалните разузнавателни средства били поискани от прокуратурата и разрешени от съда, но Цветанов отказал да ги разпише. Процесът стигна за втори път до САС, след като бе върнат от Върховния касационен съд (ВКС) на долната инстанция с мотива, че делото не е разгледано от безпристрастен съд. Преди това две съдебни инстанции - Софийският градски съд (СГС) и САС осъдиха Цветанов на 4 години затвор и забрана да заема обществени постове, припомня offnews.bg. Според Апелативния съд обвинението срещу Цветанов било сбъркано, тъй като министерския пост не отговарял на него. Според съдът Цветанов не може да отговаря по чл. 288 от Наказателния кодекс, според който: "Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години"

Договорът с Полша за МиГ-овете ще бъде подписан следващата седмица

http://www.mediapool.bg/dogovorat-s-polsha-za-mig-ovete-shte-bade-podpisan-sledvashtata-sedmitsa-news240489.html

Полското министерство на отбраната очаква договорът за ремонта на българските изтребители МиГ-29 да бъде подписан до края на следващата седмица. Ръководителят на отдел "Политика по въоръженията" бригаден генерал Влоджимеж Новак заяви в четвъртък, че не пречки да бъде сключено споразумението за ремонт на старите съветски машини, които са на въоръжение в българските военновъздушни сили, въпреки твърденията на Москва, че Полша няма лиценз да ремонтира изтребители на трети страни. Новак заяви, цитиран от БТА, че засега няма сигнали за някаква реакция от страна на Москва. По думите му основата, за да се сключи договор е, че българската страна се съгласява със същите параметри, които се отнасят и за полските машини. Военният министър Николай Ненчев вече получи мандат от правителството да подпише споразумението с Полша, което след това трябва да бъде ратифицирано от парламента. Договорът ще е за ремонта на шест двигателя, като цената за един от тях е 1.023 млн. евро. Бригаден генерал Новак обясни също за двата двигателя, които полската страна ще предостави на България за ползване след подписването на договора. България има намерение да изпрати в Полша шест двигателя. За да получи първите два след ремонта би трябвало да минат пет месеца, и за да се ускори процесът, Полша е предложила изпращане на два свои двигателя 20 дена след подписването. След ремонта на шестте двигателя, четири ще се върнат в България, а два ще останат в Полша, за да бъдат използвани толкова време, колкото българската страна е експлоатирала полските. След това двете страни взаимно ще си върнат двигателите Полша обясни по-рано, че ще ремонтира двигателите по собствена документация и не се нуждае от руски лиценз, като ще предостави на България същата гаранция като за техните ВВС. Те влагат в изтребителите нови технологии, а когато имат проблеми с получаване на резервни части, са в състояние да монтират свои, изработени в Полша. Според българското военно министерство офертата на поляците е значително по-изгодна от условията, които са поставили от руската корпорация "МиГ", с която преговорите се провалиха. Освен това България вече няма да е зависима от страна извън НАТО. Полша има възможности и да модернизира старите съветски машини, като смени системите "свой чужд" на МиГ-овете и така те ще могат да летят заедно и да бъдат разпознавани от натовските самолети. Според информация на Меdiapool на следващ етап ще се работи и по договор с поляците в тази посока. По-рано в четвъртък командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев заяви, че се притеснява от забавянето на договора с Полша, тъй като имаме "спешна, огромна нужда" МиГ-овете да бъдат вдигнати във въздуха "Ние имаме спешна, огромна нужда, колкото се може по-скоро да получим отремонтирани двигатели, не само двигатели, но и запасни части и ремонти на други системи и агрегати от самолети", коментира Радев. Той напомни, че преди самолетите да бъдат модернизирани, те трябва да бъдат вдигнати във въздуха. "Да не впрягаме каруцата пред коня. Модернизацията е нещо много хубаво и прекрасно, и аз ще се радвам да видим модернизирани български МиГ 29, но преди да ги модернизираме, първо те трябва да полетят. Трябва да бъде възстановена тяхната летателна годност, да имаме достатъчно самолети, не само там да дежурим, но и да готвим нашите летци. Тогава можем да мислим за модернизация", заяви Радев. По-рано този месец той подаде демонстративно оставката си като командира на бойната авиация заради тежкото й състояние, но след среща с премиера Бойко Борисов я оттегли. България разчита на изтребители МиГ 29 за охраната на въздушното си пространство и ако не ги ремонтира спешно, може да се изправи пред ситуацията да не е в състояние да пази сама небето си. В момента военното министерството търси и оферти за закупуването на нов тип самолети, но премиерът Бойко Борисов даде на няколко пъти да се разбере, че не е склонен да одобри подобна сделка, която ще излезе над 1 млрд. лева. За сметка на това на няколко пъти през последните седмици потвърди, че финансирането на договора с поляците за ремонта на МиГ 29 ще бъде осигурено веднага, след като се подпише документът.

ВВС притеснени, че се бави договорът с Полша за ремонта на МиГ-овете

http://www.mediapool.bg/vvs-pritesneni-che-se-bavi-dogovorat-s-polsha-za-remonta-na-mig-ovete-news240489.html

Командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев заяви, че се притеснява от забавянето на подписването на договора с Полша за ремонт на изтребителите МиГ 29 и посочи, че имаме "спешна, огромна нужда" те да бъдат вдигнати във въздуха. "Разбира се, че ни притеснява. Ние имаме спешна, огромна нужда, колкото се може по-скоро да получим отремонтирани двигатели, не само двигатели, но и запасни части и ремонти на други системи и агрегати от самолети", коментира Радев. Военният министър Николай Ненчев твърди, че споразумението с Полша ще бъде подписано в кратък срок, но все още има много неизвестни около него. Само преди ден полски представители съобщиха, че не става въпрос за ремонт на изтребителите, а за модернизацията им. "Да не впрягаме каруцата пред коня. Модернизацията е нещо много хубаво и прекрасно, и аз ще се радвам да видим модернизирани български МиГ 29, но преди да ги модернизираме, първо те трябва да полетят. Трябва да бъде възстановена тяхната летателна годност, да имаме достатъчно самолети, не само там да дежурим, но и да готвим нашите летци. Тогава можем да мислим за модернизация", заяви Радев. Военният министър Николай Ненчев получи мандат от правителството да подпише договор с Полша за ремонт на изтребителите МиГ 29 на въоръжение в българските ВВС, след като не успя да се разбере с руснаците да продължат да поддържат машините. Според Ненчев контракта с Полша е по-изгоден и включва споразумение България на първо време да получи за две години два двигателя без да плаща наем за тях. Според Москва обаче Полша няма право да ремонтира машините на трети страни, тъй като няма лиценз за подобни дейности. Представители на полските военни заводи WZL-2 и WZL-4 обаче обясниха, че ремонтират двигателите си със собствена, авторска документация.

ВВС притеснени, че се бави договора с Полша за ремонта на МиГ-овете

http://www.mediapool.bg/vvs-pritesneni-che-se-bavi-dogovora-s-polsha-za-remonta-na-mig-ovete-news240489.html

Командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев заяви, че се притеснява от забавянето на подписването на договора с Полша за ремонт на изтребителите МиГ 29 и посочи, че имаме "спешна, огромна нужда" те да бъдат вдигнати във въздуха. "Разбира се, че ни притеснява. Ние имаме спешна, огромна нужда, колкото се може по-скоро да получим отремонтирани двигатели, не само двигатели, но и запасни части и ремонти на други системи и агрегати от самолети", коментира Радев. Военният министър Николай Ненчев твърди, че споразумението с Полша ще бъде подписано в кратък срок, но все още има много неизвестни около него. Само преди ден полски представители съобщиха, че не става въпрос за ремонт на изтребителите, а за модернизацията им. "Да не впрягаме каруцата пред коня. Модернизацията е нещо много хубаво и прекрасно, и аз ще се радвам да видим модернизирани български МиГ 29, но преди да ги модернизираме, първо те трябва да полетят. Трябва да бъде възстановена тяхната летателна годност, да имаме достатъчно самолети, не само там да дежурим, но и да готвим нашите летци. Тогава можем да мислим за модернизация", заяви Радев. Военният министър Николай Ненчев получи мандат от правителството да подпише договор с Полша за ремонт на изтребителите МиГ 29 на въоръжение в българските ВВС, след като не успя да се разбере с руснаците да продължат да поддържат машините. Според Ненчев контракта с Полша е по-изгоден и включва споразумение България на първо време да получи за две години два двигателя без да плаща наем за тях. Според Москва обаче Полша няма право да ремонтира машините на трети страни, тъй като няма лиценз за подобни дейности. Представители на полските военни заводи WZL-2 и WZL-4 обаче обясниха, че ремонтират двигателите си със собствена, авторска документация.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване