Болдина: Ниските данъчни ставки винаги са привлекателни за експанзия в чужбина

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/boldina-niskite-danychni-stavki-vinagi-sa-privlekatelni-za-ekspanziia-v-chujbina-204066/

Важно е всяка компания да разбере дали данъчният режим е настроен благоприятно спрямо бизнеса и е конкурентен, смята финансовият мениджър в Нестле България

Путин ще обсъди с Назарбаев двустранните отношения и световните проблеми

http://www.cross.bg/prezident-nazarbaev-pytin-1484295.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин, който снощи пристигна на посещение в Казахстан, ще проведе днес преговори с казахстанския си колега Нурсултан Назарбаев, предаде ТАСС. Срещата между президентите ще бъде предшествана от преговори на делегацията, където ще бъдат подписани редица документи, съобщи съветникът на руския президент Юрий Ушаков. Говорейки за предполагаемата тематика на разговорите между лидерите, той не изключи, че те ще обсъдят ситуацията в Украйна, предвид това, че украинският президент Петро Порошенко посети Казахстан миналата седмица. В центъра на вниманието на Путин и Назарбаев ще бъдат актуалните въпроси на регионалната и международната програма. Двамата лидери ще обменят мнения относно сътрудничеството между Москва и Астана в рамките на Евразийския икономически съюз. Очаква се да бъде засегната и темата за Сирия, каза още Ушаков.

Николай Мелемов от ГЕРБ - Смолян пред жители на кв. „Невястата“: Чудеса обещава само този, който знае, че няма да управлява

http://pik.bg/николай-мелемов-от-герб---смолян-пред-жители-на-кв-„невястата“-чудеса-обещава-само-този-ко-news417326.html

Николай Мелемов от ГЕРБ - Смолян пред жители на кв. „Невястата“: Чудеса обещава само този, който знае, че няма да управлява

Чудеса обещава само този, който знае, че няма да управлява, заяви Николай Мелемов пред жители на кв. „Невястата“ в Смолян, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Смолян.

Разговорът бе изключително интересен и полезен. Хората заявиха, че оценяват направеното от кмета и че наистина резултатите са видими. Дадоха идеи за по-добро устройство на квартала, отправиха и някои забележки, поискаха да знаят какви са плановете на Мелемов занапред.

В дискусията за бъдещето на града и квартала се включиха кандидатите за съветници от партия ГЕРБ Данчо Киряков, Филип Топов, Катя Гаджева, Петър Мирчев, Димитър Николов, Румен Джаров, Адриан Петров, Марин Захариев. Адв. Филип Топов, досегашният председател на Общинския съвет прикани съкварталците си да гласуват разумно на 25-ти октомври. „Да дадем възможност на доказалия се стопанин на община Смолян, който успя да погаси една значителна част от наследените задължения“, призова той. Адв.Топов посочи, че досегашното общинско ръководство е създало вече условия за надграждането на видимите резултати, които са описани в отчета и програмата му. „Когато едно нещо е започнало и се развива добре, но дойдат други управляващи, манталитетът на българина е такъв, че се започва отново, от нулата. Затова не мога да не благодаря на Данчо Киряков, за чието управление си спомняте също какви видими резултати бяха постигнати за Смолян.

И тогава, когато Киряков трябваше да продължи с постиженията за Смолян, по едни или други съображения, едни хора, които отидоха на пазарлъци за постове, подведоха избирателите и пробиха неговото участие за втори мандат. Така се доказа, че няма ненаказано добро. За да не се случи това и да създадем нови 4 години на безвластие, ще ви моля, уважаеми съграждани, да гласуваме разумно.“, каза Топов.

Съветът му към хората е да бъдат активни, да проверяват в листите на политическите сили дали има хора, които са отговорни за управлението през 8-те години преди мандата на Мелемов, да направят информиран избор.

Бихме Германия на волейбол и сме на полуфинал

http://www.moreto.net/novini.php?n=303886

България e на полуфинал на Евроволей! Пред препълнената "Арена Армеец" нашите момчета отново сразиха Германия с 3:0 (25:19, 25:23, 25:23). Първият гейм, който продължи 39 минути, започна равностойно. Българите постепенно трупаха преднина и го затвориха при 25:19.

Местната структура на АБВ в Пловдив активно се включва в националната кампания на политическата сила „Дари книга на приятел”

http://pik.bg/местната-структура-на-абв-в-пловдив-активно-се-включва-в-националната-кампания-на-политиче-news417325.html

Местната структура на АБВ в Пловдив активно се включва в националната кампания на политическата сила „Дари книга на приятел”

Местната структура на АБВ в Пловдив активно се включва в националната кампания на политическата сила „Дари книга на приятел”, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ.

Кандидатът за кмет на ПП АБВ под тепетата Георги Илчев, заедно с екипа си, както и заместник-председателят на ПП АБВ Румен Петков, ще подарят по една книга на привържениците, симпатизантите, гражданите, които дойдат в павилиона на ПП АБВ на площад „Централен“ в Пловдив на 15 октомври от 17.00 часа.

„Гледаме на кампанията ни като кауза, защото за нас в АБВ възраждането на познанието е част от възраждането на българската държавност. И изключително много в това разчитаме на младите хора.

Неслучайно образованието и науката са сред основните ни приоритети”, каза преди утрешната инициатива Георги Илчев.

Сирачета са затваряни при средновековни условия в затвор на остров Кос

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5047814

Агенцията на ООН за бежанците бе принудена да се намеси в защита на десетки „сирачета“, хвърлени в нехигиенични полицейски килии на гръцкия остров Кос, след като нейните призиви останаха без отговор, съобщава британският вестник "Индипендънт".
Деца на възраст около 11 години, които пристигат с лодка от Турция без родителите си или други възрастни
Агенцията на ООН за бежанците бе принудена да се намеси в защита на десетки „сирачета“, хвърлени в нехигиенични полицейски килии на гръцкия остров Кос, след като нейните призиви останаха без отговор, съобщава британският вестник "Индипендънт". Деца на възраст около 11 години, които пристигат с лодка от Турция без родителите си или други възрастни

Нелегални мигранти се качиха по погрешка в камион, превозващ бяла мечка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5047804

Трима нелегални мигранти, пропътували цяла Европа, се опитаха да проникнат във Великобритания през френския град Кале. Те обаче се оказали изненадани, тъй като се качили в камион, който превозвал бяла мечка, съобщи Би Би Си.
Тримата не се уплашили, но няколко минути по-късно били свалени от френската полиция.
Трима нелегални мигранти, пропътували цяла Европа, се опитаха да проникнат във Великобритания през френския град Кале. Те обаче се оказали изненадани, тъй като се качили в камион, който превозвал бяла мечка, съобщи Би Би Си. Тримата не се уплашили, но няколко минути по-късно били свалени от френската полиция.

Махмуд Абас предупреди, че израелската агресия може да провокира свещена война

http://www.mediapool.bg/mahmud-abas-predupredi-che-izraelskata-agresiya-mozhe-da-provokira-sveshtena-voina-news240471.html

Палестинският президент Махмуд Абас призова за незабавна международна намеса, за да се предотврати нова война в Близкия изток. Той говори на фона на новия изблик на насилие между израелци и палестинци. През последните седмици са убити най-малко 38 души - 31 палестинци и 7 израелци. В  реч по официалната палестинска телевизия, Абас предупреди, че израелската агресия срещу палестинския народ, неговата земя и свети места може да провокира свещена война. Той не спомена за мирните преговори и за пореден път даде да се разбере, че не иска да е заложник на споразуменията от Осло, които Израел не спазва.

Заради бежанците в Германия се организираха простести и контрапротести

http://europe.actualno.com/Zaradi-bejancite-v-Germanija-se-organiziraha-prostesti-i-kontraprotesti-news_501568.html

Около 2000 германци протестираха в сряда вечерта в Магдебург срещу миграционната политика на правителството. Организатор на акцията бе евроскептичната партия Алтернатива за Германии, която местните медии наричат дяснопопулистка или дясноконсервативна, пише БГНЕС Успоредно с протеста бе проведена и контраакция на организацията "Съюз срещу десните", в която участваха няколко стотин души. 450 полицаи осигуряваха реда, двете акции минаха без инциденти.

Гъба кара жените да изпитват оргазъм след оргазъм

http://curious.actualno.com/Gyba-kara-jenite-da-izpitvat-orgazym-sled-orgazym-news_501502.html

Според непотвърдено изследване, публикувано в International Journal of Medicinal Mushrooms, учените са открили яркооранжева гъба, растяща на застинали потоци от лава. Изводите на изследването, започнало през 2001 година, няма и една страница, но там се споменава конкретен вид гъба – Dictyophora, съобщава The Independent. "На Хавайските острови в централната част на Тихия океан отдавна витаят слухове за яркооранжева гъба със специфични свойства. Растяща върху лава, застинала преди около 6

Това са най-доходоносните професии за мързеливи хора

http://curious.actualno.com/Tova-sa-naj-dohodonosnite-profesii-za-myrzelivi-hora-news_501560.html

Мразите усилената дейност и стреса? Не се тревожете – в някои държави има достатъчно високоплатени професии, които ще ви позволят да бъдете толкова мързеливи, колкото ви се иска. Някои от тях са нетрадиционни, но пък не изискват почти никаква предварителна квалификация, пише The Richest. Ето каква кариера бихте могли да изберете: Професионален чужденец. В Китай плащат на хора да се облекат в костюми и да изглеждат авторитетно на бляскави събития, като играят ролите на богати чужденци. Зап

Община Казанлък ще финансира книги на местни автори

http://starazagora.actualno.com/Obshtina-Kazanlyk-shte-finansira-knigi-na-mestni-avtori-news_501572.html

Със заповед на кмета на община Казанлък Даниела Коева и въз основа на решение на Общински съвет - Казанлък бе назначена експертна комисия, която да оцени постъпилите литературни проекти по програма „Финансиране на книги на казанлъшки автори 2015 година“, съобщиха от общината. Финансирането се осъществява от културния календар на общината, а членове на експертната комисия са Анна Кожухарова, Ганка Стойчева, Иван Хаджийски, Петя Минчева, Георги Стоянов, председател е Кристалина Вълчев

София става част от световен експеримент за Зрителен Контакт

http://curious.actualno.com/-Sofija-stava-chast-ot-svetoven-eksperiment-za-Zritelen-Kontakt-news_501576.html

Днес, 15 октомври София ще стане част от световен експеримент за Зрителен Контакт. Мероприятието ще се проведе от 16:00 до 18:00 ч. на  Витошка, съобщават на Facebook сраницата си организаторите от theliberators.com.au. Събитието е част от най-големият световен експеримент за Зрителен Контакт - https://www.facebook.com/events/669642313172865/ Целта е да се създаде глобално видео послание от всички градове в светът, което да възвърне мирът и нормалните човешки отношения. Идеята е прост

ЕП отне имунитета на евродепутат, заподозрян в шпионаж в полза на Русия

http://europe.actualno.com/EP-otne-imuniteta-na-evrodeputat-zapodozrjan-v-shpionaj-v-polza-na-Rusija-news_501578.html

Европейският парламент (ЕП) отне имунитета на унгарския евродепутат Бела Ковач от крайнодясната партия "Йоббик". Той е заподозрян в шпиониране на европейските институции в полза на Русия, информира AP. "Снемането на имунитета на Бела Кавач е във връзка с разследването срещу него, основано на подозрения в шпионаж във вреда на институциите на Европейския съюз", се казва в съобщението на ЕП.  Според унгарската прокуратура тайни контакти между Ковач и агенти на руските служби са били зас

Среща на високо равнище за миграцията

http://www.cross.bg/tyrtziya-gurtziya-evrokomisiyata-1484314.html

/КРОСС/Миграцията ще бъде отново водеща тема на редовната среща на високо равнище между правителствата в ЕС тази вечер. На 23 септември държавните лидери поеха неформално редица ангажименти, които днес се очаква да одобрят с подписите си. Те поискаха затягане контрола на външните граници, но т.нар. „горещи точки" за регистрация на мигрантите в Гърция се бавят поради липса на персонал. Граничната агенция ФРОНТЕКС и Службата за подкрепа в областта на убежището все още чакат обещаните близо 700 експерти, които се попълват от държавите-членки. Лидерите ще погледнат и към създаването на бъдеща обща европейска гранична брегова и сухопътна охрана, но не се очаква тя скоро да замени националната, понеже редица правителства са против това. Само 5 страни вече са дали заявки за прием на бежанци от Италия и Гърция по техните задължителни квоти и Еврокомисията очаква конкретни дати и цифри от останалите, в това число и България. Заявените близо 2,8 милиарда евро нова помощ на Сирия и бедните страни от Африка, още не са събрани. Евробюджетът даде част от парите, но останалите се очаква да бъдат обявени като национални вноски от правителствата: Европейските държави трябва да изпълнят това, което са обещали, подчерта пред парламента вчера шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер

Борисов: Руснаците да ме слушат по-внимателно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258936_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BC%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D

 „Имах упрек към тях. Трябва да му благодаря, че той коментира това, което казвам. Не го прави често, но аз много ценя неговото мнение, защото той действително е един много добър дипломат. Той навремето каза, че с Албания ще си поделяме Македония нали, но се оказа неправ. Така че не винаги е прав”. Това заяви българският премиер Бойко Борисов по време на визитата си в Турция, предаде БГНЕС.

 

 

Той коментира изказването на руския външен министър Сергей Лавров, който заяви, че Борисов трябва да се срамува пред избирателите си заради твърденията, че е спрял съвместните с Русия енергийни проекти в интерес на САЩ. “Само искам да кажа, че аз дадох пример с моето изказване пред американската камара за 20-годишнината й, че американският бизнес трябва да бъде за пример и да не се допускат корупционни схеми, които са допускани в проекти, които аз многократно съм казвал. И самият проект „Белене” беше заченат по такъв корупционен начин.

Никой не го е отрекъл до ден-днешен – похарчиха милиарди пари още от 2006 година и не се построи“, продължи още Борисов. “Така че аз също бих се обърнал към тях, не ги ли е срам от техните братя, най-добри приятели, славяни, православни българи, да плащаме най-скъпия газ в Европа десетилетия наред. Така, че с цялото ми уважение към тях, да слушат по-внимателно какво съм казал”, добави премиерът.

Той отбеляза, че в България неговото изказване се тълкува като нахокване на американците, а в Русия – по друг начин. “Всеки за вътрешнополитическа консумация може да го използва както иска. Аз съм бил честен към избирателите. Те са ме избирали затова, че независимо дали към американци или руснаци, когато има нещо нередно, аз го казвам”, каза още Бойко Борисов. Дали е поел някакви ангажименти към Турция за справяне с бежанската криза: Той коментира и ситуацията с бежанската криза.

 

 

На въпрос дали е поел някакви ангажименти към Турция за нейното овладяване, премиерът отговори: „Ние действително полагаме огромни усилия решенията, които взема Брюксел, Европейският съвет и Европейската комисия максимум да подпомогнат на Турция и да стоят бежанците тук или в зоната за сигурност. Защото всяко идване на бежанци в европейските държави създава големи напрежения. Ние сега имаме по 6 – по 10 имигранти, които идват всеки ден, а ако са по 6 хиляди – по 10 хиляди, какво ще правим? Ние дойдохме, за да благодарим на Турция, че ги задържат”.

 

 
 

 

Китай се стреми да засили военните си връзки с Иран

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/15/2629016_kitai_se_stremi_da_zasili_voennite_si_vruzki_s_iran/?ref=rss


Китай иска да задълбочи военните си връзки си с Иран военни, заяви високопоставен китайски адмирал в четвъртък след среща с министъра на отбраната на Иран в Техеран, предаде "Ройтерс".

Адмирал Сун Жиангуо, заместник-началник на Генералния щаб на Народоосвободителната армия, заяви пред иранският министър на отбраната Хюсейн Деган, че Китай отделя голямо внимание на развитието на отношенията с Иран, заяви китайското министерство на отбраната.

"Целта на посещението е да...

Сирачета са затваряни при средновековни условия в затвор на остров Кос

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5047803

Агенцията на ООН за бежанците бе принудена да се намеси в защита на десетки „сирачета“, хвърлени в нехигиенични полицейски килии на гръцкия остров Кос, след като нейните призиви останаха без отговор, съобщава британският вестник
Агенцията на ООН за бежанците бе принудена да се намеси в защита на десетки „сирачета“, хвърлени в нехигиенични полицейски килии на гръцкия остров Кос, след като нейните призиви останаха без отговор, съобщава британският вестник "Индипендънт". Деца на възраст около 11 години, които пристигат с лодка от Турция без родителите си или други възрастни

Читател: Буренясал подлез стои от години в квартал на Варна, пешеходци трудно пресичат!

http://petel.bg/CHitatel--Burenyasal-podlez-stoi-ot-godini-v-kvartal-na-Varna--peshehodtsi-trudno-presichat---__130506

Изоставен тревясал подлез стои от години на бул. „Цар Освободител“ в кв. „Победа“, сигнализира читател на Petel.bg. Той се намира между ОМВ...

Волейболистките на Спартак първи на турнир в Стара Загора (снимки)

http://petel.bg/Voleybolistkite-na-Spartak-parvi-na-turnir-v-Stara-Zagora--snimki-__130508

Волейболистките на Спартак до 18 години спечелиха турнир в Стара Загора, без да загубят гейм. Проявата бе посветен на празника на града....

Психиатрите алармират: Огромна част от хората в градовете страдат от неврози

http://petel.bg/Psihiatrite-alarmirat--Ogromna-chast-ot-horata-v-gradovete-stradat-ot-nevrozi__130509

Снимка Булфото Огромна част от хората, които живеят и работят в градовете, страдат в някакъв етап от живота си от невротични...

Възможности и рискове на сирийската кампания

http://svetoven.pogled.info/news/68477/Vazmozhnosti-i-riskove-na-siriiskata-kampaniya

/Поглед.инфо/ За първи път през последните над 25 години Русия официално изпълнява мащабна военна акция в чужбина. Мотивът не е „политически коректно“ миротворчество, а е продиктуван от причини от напълно стратегически характер. Москва призовава към международна коалиция против терора, но дава да се разбере, че е готова да действа и самостоятелно.

ЕС се готви да въведе нова готическа банкнота от 20 евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258935_%D0%95%D0%A1+%D1%81%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%

 Европейската централна банка е разпространила специални рекламни брошури за нова готическа банкнота, предназначени за сътрудниците на 2,8 милиона предприятия от сферата на търговията и обслужващия сектор на страните от Еврозоната. В брошурите подробно са описани допълните признаци на истинността и особеностите на оформлението на банкнотата, предава ZN.ua. цитирани от Фокус.

Банкнотота, която има номинална стойност 20 евро, е украсена с архитектурни елементи, характерни за европейската готика. Тя ще бъде пусната в обръщение на 25 ноември.

New York Times: Време е САЩ да престанат да удрят с юмрук по масата

http://www.cross.bg/siriya-rysiya-analizatorite-1484298.html

/КРОСС/ Вместо да се стреми към безусловна победа в Сирия, САЩ е време да избере по-малко патетична цел: завършване на войната с най-малки загуби – пишат анализаторите Гордън Адамс и Стивън М. Уолт в публикация в The New York Times. В продължение на четири години американската политика в Сирия е изграждана върху желанието да се вярва, че „умерената” сирийска опозиция представлява нещо повече, отколкото всъщност е. Сега, когато Русия влезе в играта, отговор на правителството станаха още по-големи упования при едновременно осъждане на Москва. „Колкото и отблъсващи да изглеждаха за мнозина американци и европейци действията на руския президент Владимир Путин в Крим и на Украйна, намесата на Москва в Сирия може да се окаже първо проблясване на надеждата за измъкване от това блато”, се казва в публикацията. Според журналистите, руският президент е прав, че само стабилно правителство и сигурност ще позволят на сирийските бежанци да се завърнат у дома. Според авторите, Русия има в Сирия ценни лостове за влияние, които сега липсват на САЩ: военна поддръжка на земята, връзка със слабия, но все пак функциониращ режим в Дамаск, работещи отношения с правителствата на Иран и Ирак, споразумение за обмен на разузнавателни данни с тези две държави, които може да включат ирански съюзници като „Хизбула”

Камион аварира на изхода на тунел „Ечемишка”

http://pik.bg/камион-аварира-на-изхода-на-тунел-„ечемишка”-news417322.html

Камион аварира на изхода на тунел „Ечемишка”

Аварирал камион на изхода на тунела „Ечемишка” затруднява трафика по автомагистрала „Хемус”, съобщават от АПИ.

Инцидентът с товарния автомобил е станал в платното в посока София. Трафикът се осъществява двупосочно в една лента и се регулира от "Пътна полиция".

От пътната агенция призовават водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Шофьорите трябва да са внимателни и в тунела „Витиня”. Там днес движението ще се осъществява двупосочно само в посока София.

Това се налага поради обследване на осветлението в тръбата в посока Ботевград.

Мъж загина при стрелба до университет в Ню Йорк

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258934_%D0%9C%D1%8A%D0%B6+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B1%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82+%D0%B2+%D0%

 Полицията на американския щат Ню Йорк издирва заподозрени във въоръжено нападение на двама души в близост до кампуса на университета в Сиракюз. Нападателите са застреляли единия човек и тежко ранили друг, предаде телевизия ABC News, цитирана от фокус.

Във връзка със случая в кампуса е обявена тревога. Управата на университета е издала препоръка към студентите да стоят по стаите си и да не пускат външни лица. Към момента тревогата е отменена.

Билетите за България - Франция ще се презаверяват до събота в 12 часа

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/15/2629012_biletite_za_bulgariia_-_franciia_shte_se_prezaveriavat/?ref=rss


Полуфиналът на европейското първенство по волейбол за мъже България – Франция ще се играе в събота от 20.45 часа в зала "Арена Армеец" в София, а не вместо от 17.45 часа както беше предварително по програма.

Затова всички зрители, закупили предварително билети за двубой номер 33 от 17.45 ч. без да са ясни класиралите се отбори, получава шанс да презаверят своите пропуски, обявиха организаторите на шампионата. 

Билетите, купени преди края на четвъртфинала между България и Германия на 14 октомври, могат да бъдат презаверени на касите на зала "Арена Армеец" от днес в 14 часа до събота в 12 часа спрямо работното време на касите.

Непрезаверените до този час билети важат за мач номер 34 – полуфинала Словения – Италия на 17 октомври от 17.45 часа.

"Билетите за мач номер 33, които може да бъдат презаверени, са тези, на които пише начален час 17.45. Тези с написан начален час 20.45 са валидни и нямат нужда от презаверяване", добавиха от организационния комитет.

Приятелката на каскадьора Явор Кехайов: Имаше много причини да живее и го правеше достойно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5047799

Познанството с Явор е благословия и той остава част от себе си при всеки. Това каза пред bTV приятелката на каскадьора Явор Кехайов, който почина внезапно на 10 октомври.
36-годишният мъж си е отишъл заради инфаркт.
„Бяхме в залата както почти всеки ден. Той се чувстваше малко по-зле, но го отдаваше на претоварването.
Познанството с Явор е благословия и той остава част от себе си при всеки. Това каза пред bTV приятелката на каскадьора Явор Кехайов, който почина внезапно на 10 октомври. 36-годишният мъж си е отишъл заради инфаркт. „Бяхме в залата както почти всеки ден. Той се чувстваше малко по-зле, но го отдаваше на претоварването.

Захарова: Отношението на САЩ към тероризма зависи от това, срещу коя страна е извършен терористичният акт

http://www.cross.bg/zaharova-damask-teroristite-1484293.html

/КРОСС/ Официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова коментира отказа на Вашингтон да приеме в Съвета за сигурност заявлението, осъждащо обстрела срещу руското посолство в Дамаск, предаде РИА Новости. „Слава Богу, нямаше жертви. Вместо осъждане на терористичната атака, американците ни предложиха да възложим цялата отговорност на!!! властите в Дамаск, които трябва да осигурят сигурността на дипломатическите ведомства“, пише Захарова на страницата си във Facebook, като припомни случая с убийството на американския посланик в Либия, при което САЩ обвиниха терористите за случилото се. Тогава, следвайки днешните им изказвания, трябваше да се каже, че „либийските власти зле са охранявали консулството, а терористите нямат нищо общо“, счита Захарова. „Време е нещата да бъдат наричани с истинските им имена: лошото е лошо, доброто – добро. Подобно отношение към тероризма, когато осъждането му зависи от това, по отношение на коя страна е извършен терористичния акт – това е лошо, много лошо!“, пише още представителят на руското външно министерство. Припомняме, че във вторник посолството на РФ в Дамаск бе подложено на минометен обстрел, в резултат на който бяха нанесени материални щети върху сградата на дипломатическото представителство. Жертви и пострадали няма.

Ползите от споразумението със САЩ няма да са за сметка на нашите ценности и идентичност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258933_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B

 ПРЕГОВОРИТЕ по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и Съединените щати са най-горещо дискутираните търговски преговори в последно време. Много хора в цяла Европа изразиха надежда по отношение на ползите от по-тесни връзки с нашия най-голям търговски партньор. Много хора обаче също така са загрижени за потенциалното въздействие на споразумението върху някои въпроси, като безопасността на храните, регулирането в областта на околната среда или предоставянето на обществени услуги, например здравеопазване или образование. Европейската комисия, която води международните

търговски

преговори от

името на 28-те

държави от

ЕС,

участва активно в този дебат, онлайн и лично, и взема предвид предложенията и критиките. Например дадохме възможност за обществен контрол върху преговорите, като публикувахме предложенията на ЕС онлайн. Освен това очертахме дълбоко реформиран подход по чувствителния въпрос за най-добрия начин за защита на инвестициите.

ТПТИ е само част от търговската политика на Европейския съюз, която в момента включва работа по повече от 20 споразумения с над 60 държави. Дебатът за ТПТИ обаче ни дава поуки за нашия цялостен подход.

Днес, когато даваме началото на нова

цялостна

стратегия за

търговия и

инвестиции

за Европейския съюз, използваме тези поуки в практиката, като изготвяме по-отговорна търговска политика въз основа на принципите на ефективност и в съответствие с европейските ценности.

Ефективност означава търговска политика, с която се насърчават растежът и заетостта в полза на колкото се може повече европейци. Един от въпросите, които възникнаха в контекста на дебата за ТПТИ, е “За кого в действителност е търговската политика на ЕС”? Искаме да е ясно, че търговската политика е за всички – потребители, работници и по-малки фирми наред с големите международни компании. Търговията е източник на заетост. Днес работните места на над 30- милиона европейски работници зависят от нашия износ. Това означава всеки седми работник. В България 643 000 работни места зависят от износа за страни извън ЕС. Това е всяко пето работно място в страната. Европейската политика за отворена търговия също така води до по-ниски цени и до по-голям избор за потребителите. Освен това на МСП се пада една трета от износа на Европа.

Трябва обаче да направим повече, за да може търговската политика по-ефективно да носи

ползи на

възможно

най-много хора Трябва да наблюдаваме резултатите от търговските споразумения, за да сме сигурни, че предприятията са информирани за премахването на пречките, както и че ползите достигат до потребителите. Необходимо е да се погрижим особено малките и средните предприятия да разполагат с цялата информация, от която се нуждаят, за да се възползват от възможностите, предлагани от търговските споразумения. Освен това трябва да гарантираме, че в малкото на брой случаи, когато европейските работници губят от международната конкуренция, те разполагат с необходимите ресурси за преквалификация и намиране на нова работа. При новия подход ще се отделят повече ресурси във всички три направления.

В същото време нищо от това няма значение, ако не разполагаме с висококачествени търговски споразумения, с които ефективно се създават нови икономически възможности. Това означава справяне с днешните пречки пред търговията. Например трябва да гарантираме, че фирмите от ЕС могат да продават цифрови услуги в целия свят и че нашите техници могат да пътуват в чужбина, за да извършват монтаж или поддръжка на високотехнологични продукти, като вятърни турбини.

Това означава и изграждане на връзки с най-важните икономики в света. В новата стратегия ясно е посочено, че приключването на многостранните търговски преговори в рамките на кръга “Доха”, ТПТИ, нашето споразумение за свободна търговия с Япония и нашето инвестиционно споразумение с Китай са приоритети. В нея също така е обявено намерението ни – ако и когато условията са подходящи – да започнем преговори със страни като Австралия, Нова Зеландия, Филипините и Индонезия. Искаме и да актуализираме съществуващите споразумения с Мексико, Чили и нашия близък партньор Турция.

Ако дебатът за ТПТИ ни учи на нещо обаче, то е, че европейците гледат на търговията като на нещо повече от икономическа ефективност. Те са прави. Затова новата търговска стратегия поставя в центъра на нашата работа идеята, че търговията следва да е в пълно съответствие с нашите европейски ценности.

Търговската

политика трябва

да подкрепя

избора,

който европейците правят като общество. С новата стратегия за търговията се поема ангажимент, че с нито едно търговско споразумение няма да се подкопават регулаторните стандарти на ЕС. Всяка промяна в нивото на защита, свързана с търговско споразумение, може да бъде само в посока на неговото увеличаване, включително в областта на безопасността на храните, околната среда и защитата на личните данни. В стратегията също така се очертава новият подход към правилата за защита на международните инвестиции – подход, който гарантира правото на държавите да предприемат регулаторни мерки в защита на обществения интерес. Поставя се и по-голям акцент върху прозрачността на търговските преговори. През следващите седмици и месеци ще публикуваме много повече текстове, по които ЕС води търговски преговори в момента. Няколко от тях ще бъдат достъпни на уебсайта на Европейската комисия.

Търговията

трябва да се

използва като

политически

инструмент

за популяризиране на европейските – и универсалните — ценности по света. Ето защо предлагаме всички нови търговски споразумения на ЕС да включват амбициозни разпоредби за ограничаване на корупцията. Освен това ще засилим диалога с развиващите се страни, където търговските преференции на ЕС могат да имат най-голямо въздействие върху борбата с нарушенията на правата на човека.

Когато световните вериги за доставки са толкова тясно интегрирани, колкото днес, потребителите искат гаранции, че купуваните от тях продукти са произведени при справедливи условия на труд и без да се вреди на околната среда.

Ние вече използваме търговските споразумения, за да насърчаваме партньорите си да подпишат и да изпълняват международни конвенции за трудовите права и опазването на околната среда, обхващащи въпроси от полова дискриминация на работното място до защита на застрашените видове. С търговските споразумения на ЕС също така се подкрепя икономическото развитие на най-бедните държави в света.

Съгласно новата стратегия ще запазим този акцент и ще отидем още по-далеч, например като дадем приоритет на работата ни за премахване на детския труд. По отношение на ТПТИ планираме нашите правила за търговия и устойчиво развитие да надхвърлят всичко, което САЩ или ЕС са правили до момента, включително с амбициозни разпоредби относно трудовите права и опазването на околната среда.

Европейците знаят, че търговията може да помогне за подобряване на техния жизнен стандарт. Дебатът за ТПТИ показва, че те също така искат да са сигурни, че ползите не са за сметка на нашите ценности и идентичност. Тази нова стратегия обединява и двете цели, като показва ефективен и отговорен път напред, при който принципите и просперитетът вървят ръка за ръка.

Затварят пътя при Площада на авиацията и „Арена Армеец”

http://pik.bg/затварят-пътя-при-площада-на-авиацията-и-„арена-армеец”-news417320.html

Затварят пътя при Площада на авиацията и „Арена Армеец”

Забранява се влизането на пътни превозни средства в крайната дясна лента по югоизточното пътно платно на бул. „Асен Йорданов” между Площадa на авиацията и светофара при столичната зала „Арена Армеец” от 10:00 до 11:00 часа, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Забраната е във връзка с провеждане на тържественото честване на празника на авиацията и Военно въздушните сили. Тя не засяга спирките на масовия градски транспорт. Автомобилите, обслужващи мероприятието, могат да паркират в участъка.

Престоят и паркирането на пътни превозни средства на площад „Народно събрание” се забраняват от 08:00 до 10:00 часа.

Изключение правят автомобилите и автобусите, които превозват участниците в мероприятието и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”.

Коментаторите на Павлов

http://offnews.bg/news/n_1/n_572794.html

Както съм имал удоволствието и друг път да заявя, на тоя свят живеят не само кучетата на физиолога Павлов, които реагират със слюнкоотделяне на дискотеката, която им организират учените експериментатори, но и жените на Павлов, като всяка една от тях си изгражда свой собствен условен рефлекс за отделяне на хормони, секрети и така нататък в зависимост от експериментаторите, на които са имали късмета да попаднат. Някоя може например да реагира на нивото на река Дунав в сантиметри, друга може да се радва извънредно на звука на Панорама и гласа на водещия, трета, както сме отбелязвали някъде, изпада в транс само при звука от анимационната розова пантера – та-рам, та-рам... Условният рефлекс е нормална кучешка и изобщо, човешка реакция. Напомням това, понеже от около година-две насам забелязвам условен рефлекс и в една съвсем различна сфера от обществения живот, не в интимната и кучешката, а в журналистическо-пропагандната. Мене, например, са ме изкарвали и соросоид, и путиноид, само поради факта, че съм имал неблагоразумието да проявя съмнение в нечия пропагандна изгъзица, ще ме извините за израза. Ама и да не ме извините, изгъзицата си е изгъзица, нищо друго тя не е и ако не бъде подложена на съмнение, ние като аудитория бихме се превърнали в чисти гъзове. Пърди и се ослушва. Но нека спрем с тая теория, защото с теория и баба знае, много теоретици и баби се навъдиха напоследък във всички сфери на обществено-социалния живот, ако позволите така да се изразя. Та не е много ясно коя теория колко струва, кой се опитва да ми я продаде и кой го е пратил да ми я пробутва на мене безпомощния. Дистрибутори на теории. Да преминем, викам аз, към практиката. И така в моята бедна житейска практика ме сполетя мене едно щастие ли да го нарека не знам, но със сигурност беше радост неземна. Защото ми даде безценен опит и потвърди моята научна хипотеза, че когато споменеш пред определени индивиди някои думички, те започват да слюнкоотделят. Вървя си по тротоара онзи ден, както често ми се случва. Защото аз обичам да вървя по тротоарите, те са създадени за вървене. А когато човек върви, той мисли, занимава се с мислене, един процес, който още не може да бъде заменен от никакви други сурогати. Нали така? Та вървя си аз и си мисля, а какво си мисля – няма да ви кажа пък. И насреща ми – непознат човек. Да, човек е, има си уши, очи, нос, вежди дори си има, че и коса върху главата. Обаче аз нали съм си добър по природа, усмихвам му се. Нали и двамата сме човешки същества, защо едното същество да не се усмихне на другото и така двете да бъдат усмихнати? И само си викам дано. Дано. Добър човек съм и си го зная. Понякога, когато съм във възторг от собствената си добрина, заставам пред огледалото и се галя по косата. И си говоря – ти си добро същество, добро си. И си го знаеш. Така си казвам. Та и в тоя случай така, усмихвам се аз на човека, а той вместо да ми отвърне по същия начин, вместо на свой ред да прояви добра воля или просто добро възпитание, взе, че ме прасна гадината. С юмрук ме изтресе в лявата скула, до самото око. Тук аз вече не издържах и реагирах, защото ние, хората, нали не бива да търпим неправдите, а да те нападне някой, без да ти обяснява мотивите си, е абсолютна неправда, поне за това ще се съгласите с мен. И нали съм тренирал най-различни жиужицута и таебота, протегнах лекичко ляв крак и го изритах в суратя. Стана търкал. Въпреки че ме беше гнус да го докосвам, аз се биех с него или по-точно аз го биех, а той се отбраняваше, защото колкото и да съм добър, добрината ми си има определени граници. Като го натупах едно хубавичко, го попитах кой е. И той ми отговори – Майор Иванов. Тогава ми светна. Форумният хейтър, тролът, който все се заканваше да ми чупи главата и да ме прави на паздерки. Представи ми се единствено с никнейма си. Не полюбопитствах как са го нарекли родителите му, но това нямаше значение, ние в момента бяхме двама анонимници един за друг, защото нито аз го познавах, нито той мене, колкото и да си въобразяваше нещо друго. Докато държах муцуната му опряна в мръсните тротоарни плочки, стъпил върху главата му, аз му задавах въпроси. Аз обичам да задавам въпроси на хората. Защото аз съм любопитен. Аз се опитвам да разбера човека. Изследвам аз човека като инсект. Заслужава ли той моето внимание? Но да продължим. Аз и аз. Само едно аз имам, не съм се раздвоил все още. И питам го – ти, мизернико, от кои си? От филите или от фобите? И той ми вика аз съм филофоб, обичам да мразя. И освен това, вика ми, съм фобофил, мразя да обичам. И теб, вика ми, те мразя и в чирвата си. Защото, вика ми, ти никога нямаш ясна позиция, един такъв си слузест и хлъзгав. При което ме наведе на размисли. Дали този мразещ ме човек има някакво право да ми говори така? Дали казва поне частичка истина? Защото дори един процент да е истината в неговите думи, то аз бих се замислил и бих му се извинил на секундата за избитите от мен преди малко зъби. И тогава разхлабвам натиска с кубинката върху главата му, оставям го полека да седне и му завръзвам ръцете зад гърба с миши опашки, каквито винаги си нося, защото никога не знаеш какво ти е приготвила съдбата. И му казвам на тоя, че моята позиция винаги е ясна, тя е позицията на мислещ и съмняващ се във всичко човек. Защото не бива във времената, когато всяко едно телевизионно предаване си има режисьор да си мислим, че нещо е спонтанно или без скрити намерения. Не ме разбра. Седи и гледа тъпо. Тогава аз вече убеден в своята невинност, разбрал, че той няма какво да отговори на моя аргумент, реших да го тествам. И му викам: - За Путину. Тръгнаха му лиги от раз на Майор Иванов. - За Бараку. Слюнкоотделянето му стана неудържимо. И така продължих – Европейски съюз, Европейски ценности, Бежанци и мигранти, Толерантност, Илюминати, Световен заговор, Бойко, ДПС и така нататък... С всяко следващо ставаше все по-страшно. Спрях, преди човекът да умре от дехидратация. Приличаше на огромна медуза. Подадох му едно руло тоалетна хартия, каквото винаги си нося, защото никога не знаеш какво ти е подготвила съдбата зад следващия ъгъл. Той се избърса. Освободих го. Вече беше кротък, преминал през лигав катарзис. Тръгнахме аз със скъсано яке и посинено око, той с избити зъби и кървящ нос накъм гарата. Беше дошъл от много далече, за да се срещнем на живо. Понеже в тъпия интернет не можеш никого да удариш. Купих му билет, защото съм добър човек. И го изпратих поживо – поздраво. Понечихме да се прегърнем на раздяла, но онова българското в нас ни спря. Ако бяхме французи, щяхме да си се прегърнем на воля. Прегръщам ви и вас, мили мои. До скоро.

Човек, който желае настойчиво нещо, ще принуди съдбата да отстъпи

http://www.cross.bg/prinydi-sudbata-chovek-1484313.html

/КРОСС/Михаил Лермонтов (1814 - 1841): "Човек, който желае настойчиво нещо, ще принуди съдбата да отстъпи". Днес, 15 октомври, се навършват 201 години от рождението на руския поет.

Фед: Американската икономика ще расте умерено

http://www.investor.bg/sasht/337/a/fed-amerikanskata-ikonomika-shte-raste-umereno-204145/

Спирачни фактори за производството обаче са несигурността в енергийния сектор, както и силната конкуренция от страна на Китай

Приятелката на Явор Кехайов: Имаше много причини да живее и го правеше достойно (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5047793

Познанството с Явор е благословия и той остава част от себе си при всеки. Това каза пред bTV приятелката на каскадьора Явор Кехайов, който почина внезапно на 10 октомври.
36-годишният мъж си е отишъл заради инфаркт.
„Бяхме в залата както почти всеки ден. Той се чувстваше малко по-зле, но го отдаваше на претоварването.
Познанството с Явор е благословия и той остава част от себе си при всеки. Това каза пред bTV приятелката на каскадьора Явор Кехайов, който почина внезапно на 10 октомври. 36-годишният мъж си е отишъл заради инфаркт. „Бяхме в залата както почти всеки ден. Той се чувстваше малко по-зле, но го отдаваше на претоварването.

Потопът в Италия взе още три жертви

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258932_%D0%9F%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B7%D0%B5+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%B6%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8

 Момиче на 7 години и две млади жени се удавиха, след като колата им е била повлечена от придошлите води на местната река след пороя в Сиракуза в Източна Италия. При друг инцидент, с хеликоптер бяха спешно евакуирани двама души от попаднала във воден капан кола.
В континенталната част на Италия продължава борбата с придошлите реки.

В предградието на Рим бяха залети гаражи и приземни етажи на повече от 200 домакинства.

От петък в цяла Италия бушуват бури, придружени от поройни дъждове. Това стана причина много от реките да излязат от коритата си и да залеят обширни райони, както и да активизират свлачища.

Нов хит: Куриери носят скара и сирене директно от Сърбия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258931_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D1%85%D0%B8%D1%82%3A+%D0%9A%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B8+%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%B4%D0%B8%D1%80%

 Сръбската скара и гръцкото сирене вече могат да се доставят и до дома ни. Предприемчиви българи завъртяха страхотен бизнес с по-качествените сръбски и гръцки стоки, които продават на българи. Всеки ден няколко микробуса тръгват от различни краища на България към Сърбия и Гърция, за да пазаруват стоки по заявка. А заявките се приемат предния ден по телефона, пише "Стандарт".
Търговците искат от клиентите си точна марка на хранителния продукт и количество. Стоката се плаща при доставката. Плюс 10% от стойността й. Това е комисионата за осигурения пазар и пресни продукти. Според клиентите в Сърбия и Гърция излиза много по-евтино снабдяването със захар, яйца, краве сирене, лютеница, кори за баница, шоколад и бисквити. Изгодно можете да си напазарува прах и омекотител за пране или тигани. Освен за храна в бутиците на Ниш може да се купят по-изгодно и дрехи. Освен маркови, които в София държат високи цени, на сръбския пазар има и изключително много местно производство, което обаче не отстъпва по качество на известните марки.

Разликата е с цели 25%. Основно българите предпочитат да пазаруват обувки и платове при сърбите. В Ниш може да се ползват изгодно дори и зъболекарски и козметични услуги. Цените на месните и млечни продукти, олио и масла не се различават от тези в София, но често качеството е много по-добро. Перилни препарати и омекотители масово се пазаруват и от Гърция отново заради качеството. Потребители твърдят, че на българския пазар дори и най-скъпото веро и прах са разредени и с ниско качество в сравнение с тези, които се продават при гърците. 

Изследване на Съюза на сръбските икономисти показа, че цените на хранителните стоки, изчислени в евро, са по-ниски в Сърбия, отколкото в другите страни в региона, а Белград е най-евтината столица. Сравнени са цените на 28 стоки в балканските столици на три нива: квартални минимаркети, супермаркети и дискаунт вериги. Изследването показва, че Загреб и София са най-скъпите столици на Балканите, плътно следвани от Атина и Букурещ. По откритите пазари в Димитровград, известен сред нашенци и с българското си име Цариброд, Пирот и Ниш, може да се снабдите с евтини домати, краставици, картофи и всякакъв род зеленчуци местно производство. С дини и пъпеши изобилства районът на Поморавието с градовете Враня и Лесковац. В този район също много приятелски семейства отиват на разходка да хапнат плескавица и да си кажат наздраве със сръбско пиво и ракия.

Пътуването с кола по маршрута София-Ниш-София също излиза евтино. Общо е почти колкото до Пловдив - 320 км в двете посоки. От българската столица до Пирот разстоянието е по-малко - 80 км в едната посока. Съботният ден традиционно се посвещава на уличния пазар, който е подобен на Женския пазар в София, но от преди реконструкцията му. Зеленчуците и плодовете на откритите пазари често са по-евтини, отколкото в България, а добре върви и пазарлъкът. Там може да се купи всичко - от електроуреди, домакински инструменти до натурално произведени плодове и зеленчуци. Много българи съчетават например съботна разходка в Солун с изгодно пазаруване. 

Освен вече споменатите перилни препарати най-търсените стоки от нашенци са зехтинът, маслините и сезонните плодове, като портокали и мандарини са в пъти по-евтини, отколкото в България. В южната ни съседка кутия от 5 литра качествен зехтин се предлага в гръцките села до границата за 11,80-12,50 евро, докато в България здравословният продукт все още е от стоките в категорията лукс. Нашенци пазаруват и прясна риба от пазарите в Ксанти и Кавала. В последно време търговията през границата набира темпове и става все по-актуална и модерна. Според редица наблюдатели популярната куфарна търговия от зората на демокрацията се завръща в един по-европейски вариант.

Болшинството от руснаците одобряват участието на Русия в сирийския конфликт

http://svetoven.pogled.info/russia/news/68476/Bolshinstvoto-ot-rusnatsite-odobryavat-uchastieto-na-Rusiya-v-siriiskiya-konflikt

/Поглед.инфо/ Руският център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) направи допитване сред руснаците, какво е тяхното отношение към участието на руските ВКС в сирийския конфликт.

Руското и американското оръжие влизат в конфликт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258930_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82+%D0%B2

 Противопоставянето в Сирия става все по-ожесточено, пише „Коммерсант“. В отговор на настъплението на правителствените войски, извършващо се при поддръжката на руските въздушни удари, Вашингтон одобри активизацията на доставките на сирийската опозиция на американски противотанкови системи, които влизат в страната през регионалните му съюзници. В света за пръв път заговориха за опасността от опосредствена война между Русия и САЩ в Сирия. По мнението на експерти, отправна точка за това може да стане доставката на средства за ПВО на сирийската опозиция, но, като отчита риска за сигурността на САЩ, Белият дом още не е готов за подобна радикална крачка.
Запитаните експерти смятат, че спорът за опосредствена война между Русия и САЩ в Сирия е свързан с различните трактовки на това понятие. „В широкия смисъл опосредствената война – това е водене на бойни действия с чужди ръце, и такава война всъщност се води в Сирия отдавна, откакто САЩ оказват определена военна поддръжка на сирийската опозиция, докато по същото време армията на президента Башар Асад получава руско оръжие“ – пояснява директорът на Руския съвет по международните дела Андрей Кортунов – „Но в много конфликти по света се използва руско или американско оръжие. Затова да се говори за пълномащабна опосредствена война в Сирия би било неправилно“.

„Ислямска държава“ обяви джихад срещу Москва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258929_%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%E2%80%9C+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+

 Забранената в Русия терористична групировка „Ислямска държава“ призова за джихад срещу Русия и САЩ, пише „Независимая газета“. В същото време „Хизбулла“, иранските и сирийските войници тръгнаха в настъпление край Алепо при поддръжката на руската авиация. Москва се активизира и в политически, и във военен плана, която продължава да предизвиква недоволството на Вашингтон.
Един от главатарите на ИД, медийното лице на групировката Абу Мохамед Ал Аднани в аудиообръщение призова ислямските младежи да разпалят „огъня на свещената война“ с руснаците и американците, които водят „кръстоносен поход против мюсюлманите“. Ал Аднани цитира изказване на представителя на руската православна църква Всеволод Чаплин, който нарече действията на Русия в Сирия „свещена война“ (но не споменава името му), и добави, че „Русия ще бъде победена“. Обръщението на Аднани е първото официално изявление на ИД по отношение на Русия. Въпреки това в Москва му обърнаха малко внимание: джихадистът избра за главна мишена САЩ, които „се стремят да спечелят подкрепата на Австралия, Турция и Иран“.

Проверяват осветлението, движението двупосочно през "Витиня"

http://offnews.bg/news/n_1/n_572830.html

Движението в тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“ ще се осъществява двупосочно само в посока София. Причината е проверка на осветлението след тежката верижна катастрофа с над 50 автомобила миналата седмица. Платното в тунела задържа вода, не работят светлоотразителните елементи, изолацията пропуска и осветлението е оскъдно. Няма и телефонна връзка за спешни случаи, показа вчера проверка на бТВ. Тунелът Витиня е на 40 години. Той е най-старият тунел у нас и никога не му е правен основен ремонт.

КАТ-Варна следи днес - 15 октомври, за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=303865

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 15 октомври, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:30 Южен пътен възел до кръста 11:00-12:30 кв.Аспарухово ул.

Загубата на биоразнообразие заради земеделието в Европа продължава

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2015/10/15/2628674_zagubata_na_bioraznoobrazie_zaradi_zemedelieto_v/?ref=rss


През последните четири години няма подобрение в състоянието на биоразнообразието в местности, свързани със земеделието. Това се случва въпреки усилията, положени от страните членки на ЕС. Няма и напредък за достигане на поставените за 2020 г. европейски цели в тази връзка.

Това са основните констатации от доклада за мониторинг на биоразнообразието в Европа, който Европейската комисия публикува тази седмица.  

При сегашния темп на изпълнение на поетите европейски...

Юнкер: Борисов е „златното момче на България“

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/iunker-borisov-e-zlatnoto-momche-na-bylgariia-6043823

Председателят на ЕК присъства на откриването на изложба на златните съкровища на България в Европейския парламент. Присъстваха още председателят на ЕП Мартин Шулц и председателят на ЕС Доналд Туск

Прожектират филма “Стоичков" в памет на оператора Григор Кумитски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5047095

Прожекция на филма “Стоичков” ще има този петък в кино “Одеон”. Тя ще започне в 20,30 ч, а идеята е с нея да се почете паметта на оператора на филма Григор Кумитски, който се удави през лятото, за да спаси живота на
Прожекция на филма “Стоичков” ще има този петък в кино “Одеон”. Тя ще започне в 20,30 ч, а идеята е с нея да се почете паметта на оператора на филма Григор Кумитски, който се удави през лятото, за да спаси живота на

Доказано: Богатите живеят по-дълго

http://svetoven.pogled.info/news/68475/Dokazano-Bogatite-zhiveyat-po-dalgo

/Поглед.инфо/ Бедните жители на Бруклин живеят средно с 11 години по-малко от богаташите на Уолстрийт, сочи социологическо проучване.

Австралия одобри спорен проект по изграждането на една от най-големите мини за въглища в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258928_%D0%90%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0

 Австралия одобри спорния, подкрепян от Индия проект по изграждането на една от най-големите мини за въглища в света, два месеца след като съд блокира изпълнението на проекта, поради неговото въздействие върху два застрашени вида влечуги, съобщава AFP.
„Куинсланд стейт проджект“, за който еколозите смятат, че застрашава Големия бариерен риф, част от списъка на Световното наследство, e бе одобрен при поставени 36 от най-строгите условия в историята на Австралия“, заяви австралийският министър на околната среда Грег Хънт.
Индийската компания „Адани“, която 5 години преминава процедури по одобряване на мащабния проект , приветства решението, както и „строгите и трудни условия“, които са поставени.

Арабист: На "Ислямска държава" съвсем скоро ще й се случат много неприятни неща

http://pik.bg/арабист-на-ислямска-държава-съвсем-скоро-ще-й-се-случат-много-неприятни-неща-news417303.html

Арабист: На "Ислямска държава" съвсем скоро ще й се случат много неприятни неща

За да съществува тази терористична организация толкова време, очевидно джихадистите има с какво да плащат. Нещо повече, голяма част от успехите им се дължат на доброто заплащане на наемниците.

Това каза в сутрешния блок на БНТ арабистът проф. Владимир Чуков по повод публикации във френската преса, според които активите на "Ислямска държава" (ИД) надхвърлят 2 млрд. долара.

ИД е един холдинг, в никакъв случай не става дума за една много стройна структура. Разделени са и на кланове, така че една част от джихадистите са много добре заплатени, а друга – маргинализирани, добави той.

По думите му основният източник на финансиране на ИД идва от контрабанда, търговия с плът. В тази част на света се прави нещо, което е не само срамно, а е престъпно и трябва да бъде унищожено час по-скоро. Надявам се сътрудничеството между Великите сили в борбата им срещу джихадистите да продължи и твърдя, че на "Ислямска държава" съвсем скоро ще й се случат много неприятни неща, каза още проф. Чуков.

Даниел Вълчев: И аз се замислям да се кандидатирам за президент

http://www.cross.bg/promeni-yasni-sudebnata-1484310.html

/КРОСС/Конституционните промени няма да удовлетворят очакванията на хората.Препоръчвам на правосъдния министър да вземе да внесе някой законопроект, казва в интервю за "Стандарт" юристът Даниел Вълчев - На 11-ото издание на "Юридически барометър" представихте стряскащи данни за качеството на законодателната работа на НС - непрекъснати промени в закони, които по-скоро предизвикат хаос, отколкото да са в помощ. - "Юридически барометър" е гражданска инициатива за наблюдение и анализ на състоянието на правния ред в България, която развиваме вече шеста година. Това ни дава възможност да сравняваме резултати и можем да кажем, че българският правен ред наистина се променя необичайно бързо. Ще илюстрирам тезата си със следния пример - ако този темп се запази от началото на обучението на един студент в Юридическия факултет до дипломирането му след 5 години ще настъпят около 5000 промени в закони и в подзаконови нормативни актове - по 1000 на година. Затова винаги отбелязвам, че обучението по право трябва да бъде насочено към изграждане на правно мислене, към усвояване на правни принципи, а не към наизустяване на конкретни норми. Иначе и през изминалия шестмесечен период има шампиони - Законът за пътищата е изменян и допълнен пет пъти за шест месеца.- Защо се получава така? - Това е въпрос на общ ред в обществото. Една част от министрите не знаят какво точно искат да постигнат

Фосили на зъби показват, че хората са се заселили в Азия „20 000 години по-рано“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258927_%D0%A4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D1%8A%D0%B1%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82%2C+%D1%87%D0%B5+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B7

 Намерени в Китай фосили преобръщат теорията за миграцията на хората от Африка, пише BBC News. Учени, работещи в Южен Китай, са открили зъби, принадлежали на съвременни хора, които датират отпреди най-малко хиляди години. Това е 20 хиляди години по-рано от широко възприетата теза за напускането на Африка, което е довело до заселването на вида ни по цялото земно кълбо. Резултатите от изследването са публикувани в журнала Nature
Няколко линии на доказателства, включително генетични и археологични, подкрепят предположението, че миграцията на хората е протекла преди 60 хиляди години. Смята се, че първите съвременни хора, живели на Сомалийския полуостров, са прекосили Червено море през пролива Баб ел-Мандеб, благодарение на ниските нива на водата. Според науката всички хора, които днес живеят извън Африка произлизат от тази диаспора. 
При разкопките в Китай са намерени 47 човешки зъба. Те са били запечатани под калцитен пласт, което означава, че са по-стари от него. Изследванията са показали, че възрастта на пласта е 80 хиляди години, а предполагаемата възраст на вкаменелостите би могла да достига 125 хиляди години. 
Фосили от съвременни хора, които предшестват миграцията от Африка вече са открити в Израел, но те се смятат за свидетелство за неуспешен опит за разселване. Новото откритие прави картината още по-неясна. „Някои учени допускат, че то е свързано с разселвания в миналото“, казва д-р Мария Мартинон-Торес. „Трябва да разберем каква е била съдбата на тази миграция. Трябва да разберем дали се е провалила и хората са измрели или са оставили поколения след себе си. Може би ние наистина сме наследници на миграция отпреди 60 хиляди години, но трябва да преосмислим моделите си. Възможно е да е имало повече от една миграции от Африка,“ обяснява тя. По думите й изследването би могло да хвърли светлина и върху факта, че са били необходими още 40 хиляди години за Разумния човек (Homo Sapiens), за да се засели в Европа. 

ФБР е обединило сили с хакери, за да разбие престъпна компютърна мрежа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258926_%D0%A4%D0%91%D0%A0+%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%BE+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D1%81+%D1%85%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B8%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8

 Американската и британската полицейски служби са успели да спрат масивна хакерска атака, която е заразила компютри по целия свят, открадвайки най-малко 10 милиона долара само в САЩ, пише CNN News. Органите на реда с помощта на няколко фирми за кибер сигурност са поели контрола над мрежа от машини, която е разпространявала зловреден софтуер, познат като „Bugat”, “Cridex” или “Dridex”. Програмата се е промъквала в компютрите на нищо неподозиращи хора, за да се сдобие с паролите им и да тегли пари от банковите им сметки. Софтуерът се е разпространявал чрез мрежа от „заробени“ компютри. Експерти посочват, че ботнетът вероятно е инфектирал 125 хиляди машини на година. 
Департаментът по правосъдие на САЩ е повдигнал обвинение срещу Андрей Гинкул, 30-годишен мъж, за когото се смята, че е хакерът, ръководил операцията. Гинкул е арестуван наскоро в Кипър и американските прокурори искат екстрадицията му. Следователите предполагат, че Гинкул и съмишлениците му са изпращали спам съобщения, които са подмамвали хората да отварят заразни приложения. Използвайки този метод, през 2012 година те са успели да откраднат от фирмата Penneco Oil в Пенсилвания 3.5 милиона долара, които са превели в банкови сметки в Беларус и Украйна. 
Акцията по разкриването на престъпниците е извършена от Федералното бюро за разследвания (ФБР), Британската национална агенция за борба с престъпността, Центъра за киберпрестъпления на Европол и германската Служба за борба с престъпността, но частни компании са изпълнили ключова роля. Dell посочва за CNN, че звеното й по сигурността е ръководило действителното хакване на разпространяващата зловреден код мрежа. То е било подпомогнато от компаниите по сигурността Fox-IT, S21sec, Spamhaus и др. 
Компютърните специалисти от Dell първи са открили компютърната програма за кражба на банкови данни през 2010 година. По-рано тази година изследователи от Dell са обединили сили с органите на реда и са получили законово разрешение да хакнат ботнета. На 28 август полицията в Кипър е арестувала Гинкул, а след това е проведена операция за овладяване на мрежата. Миналата седмица служители на Dell, базирани в различни точки на земното кълбо са стартирали тайна операция, която е продължила няколко дена, за да проникнат в компютрите, стоящи на върха на пирамида от заробени машини. В момента мрежата е под контрола на организация, наречена The Shadowserver Foundation – малко известна група от професионални хакери, които работят доброволно, за да бъде интернет по-безопасен за потребителите. 
„Това не е краят. Дори не сме близо до него,“ казва Кевин Ъпстийн, експерт от Proofpoint. „Dridex се завръща с пълна сила. Ако продавате наркотици и някой залови дистрибутора ви, наркотиците изчезват ли от улицата?“ 

Ройтерс: Обама да действа предпазливо, за да не стане от лошо по-лошо

http://svetoven.pogled.info/news/68474/Roiters-Obama-da-deistva-predpazlivo-za-da-ne-stane-ot-losho-po-losho

/Поглед.инфо/ Както сирийските бунтовници са изправени пред яростната атака на руските бомби, заповядана от президента Владимир Путин, във Вашингтон президентът Барак Обама също е изправен пред залпове.

Неофит: Патриархът дипломат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5047205

Българската държава ще отличи патриарх Неофит с най-високия орден „Стара планина“ първа степен. Днес Негово Светейшество празнува 70-годишен юбилей скромно, в Троянския манастир, където през 1975 г. Симеон Димитров приема името Неофит. Той е подстриган за монах от покойния патриарх Максим.  От есента на 1971 до 1973 г.
Българската държава ще отличи патриарх Неофит с най-високия орден „Стара планина“ първа степен. Днес Негово Светейшество празнува 70-годишен юбилей скромно, в Троянския манастир, където през 1975 г. Симеон Димитров приема името Неофит. Той е подстриган за монах от покойния патриарх Максим. От есента на 1971 до 1973 г.

Бойко Борисов за Радан Кънев: Всеки войник носи маршалски жезъл в раницата си

http://www.cross.bg/hora-bulgariya-armiya-1484309.html

/КРОСС/Турският премиер ми каза: "Бойко, като влязат 1 милион, ние имаме силна армия, но срещу жении деца нито може армия, нито полиция... И ако ти дойдат на границата, не можеш да ги спреш. Не, че подценяваме вашите сили -на жандармерия, армия, полиция, просто това са живи хора, разказва министър-председателят за срещата си в Турция пред журналисти. - Г-н премиер, горд ли сте с изложбата на Варненското злато в ЕП и коя трябва да бъде следващата изложба тук? - Чакайте, едно по едно. Не бързам. Бързах целия ден, инфаркт ще получа накрая.След като тракийското ни съкровище беше в може би най-известния музей в света - в Лувъра, сега Варненското -  най-старото в света обработено златно съкровище, е в Европейския парламент. И видяхте тримата големи, председателите на групи, чест прави на българите, че от всички групи са тук, на това мероприятие. Защото то действително е българско, общо, наше. И направи много добро впечатление на колегите от европейските институции. Така че всеки българин е горд, че го имаме, но ако трябва да отбележим нещо, то е, че все повече хора знаят България, Варна. Виждате колко от тях са били вече в нашите градове. И подемат на държавата се вижда. А това, че сме пети по усвояване на еврофондове от 28 страни, това е достатъчно ясно признание за експертния, административния потенциал, от който всички се оплаквахме, страдахме през годините, и на държавата, и на общините й

Технология за заглушаване на сигнал блокира безпилотни апарати във въздуха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258925_%D0%A2%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%B1%D0%BB%D0%BE

 Ново устройство, което засича и блокира комерсиални безпилотни апарати (дрони), е в състояние да държи летящите роботи далече от места, където присъствието им е нежелано. Това може да са правителствени имоти, летища или задния двор на къщата ни, пише Live Science. Новата отбранителна система - AUDS (Anti-UAV Defense System) е разработена от три британски компании. Тя включва радарен компонент, технология за проследяване и малко устройство, което не допуска приближаването на дроните.
Вместо да “стопява” самоуправляващите се летателни машини във въздуха като лазерната система на Boeing, AUDS обстрелва роботизираните самолети с нещо, което не ги разрушава - радиовълни. Операторите на дрони обикновено си служат с радиосигнали за комуникация и управление. AUDS използва комуникационната система на дроните срещу самите тях. Устройството изпраща сигнали, които пречат на сигналите, изпращани дистанционно към летателната машина. Когато дронът улови сигналите на AUDS, спира на едно място, тъй като няма информация накъде да лети. Противодронната система е в състояние да държи дроните във въздуха на разстояние, докато батерията им се изтощи и паднат на земята.
AUDS засича дрон на 8 километра и използва софтуер за видео- и термични изображения, за да наблюдава летателната машина. Заглушаващата технология не пречи на сигналите на комерсиалните или военните самолети, тъй като те използват криптирани сигнали. Има данни, че новата система се тества във Великобритания, САЩ и Франция, но все още не е ясно кога ще бъде достъпна за широка употреба.

Жена и две малки деца се удавиха край остров Лесбос

http://www.mediapool.bg/zhena-i-dve-malki-detsa-se-udaviha-krai-ostrov-lesbos-news240470.html

Жена, кърмаче и малко момиче се удавиха при инцидент с лодка, станал недалеч от остров Лесбос, съобщи в четвъртък гръцкото министерство на морския флот, цитирано от Франс прес. Гръцката брегова охрана и хеликоптер на европейската гранична служба ФРОНТЕКС са предприели спасителна операция в зоната между Лесбос и турския бряг, след като получили сигнал от турски патрулен екип. 21 мигранти са били спасени и отведени в Турция. Телата на трите жертви са намерени от водолази под обърналата се лодка, в която са пътували.

Вижте как се е рекламирала България през 1965 г. (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-142585

Тук има рози, рози навсякъде. Където и да се намира - това място е земя на щастието.

РАЗРАЗЯВА СЕ СКАНДАЛ! Режат Ботев и Вазов от учебниците по литература

http://pik.bg/разразява-се-скандал-режат-ботев-и-вазов-от-учебниците-по-литература-news417309.html

РАЗРАЗЯВА СЕ СКАНДАЛ! Режат Ботев и Вазов от учебниците по литература

Проекти на учебните планове по литература, които предвиждат редуцирането на произведения на Христо Ботев, Иван Вазов и Уилям Шекспир от учебниците, обсъждат в образователното министерство. В четвъртък експерти се събират да решат промените в съдържанието, а най-късно до края на месеца те ще бъдат пуснати за обществено обсъждане на сайта на министерството, пише "Труд".

Все още няма яснота кой участва в групата и кои са дискутираните промени. По неофициална информация фокусът е върху стари проекти, които през 2013 г. предизвикаха скандал. Според източници от Софийския университет проф. Адриана Дамянова, която и сега участва в работната група, е сред защитниците на старите проекти и настоява те да бъдат разгледани отново. Тя обаче отказа коментар преди събирането на работната група.

До момента е дискутирано, че от Христо Ботев ще се изучават само две стихотворения, но няма информация кои. От програмата отпада „Хамлет“ на Шекспир, но ще има включени две части от „Ромео и Жулиета“, от „Под игото“ на Иван Вазов са включени две глави, а Пейо Яворов остава с „Две хубави очи“. „Илиада“ изчезва, а вместо нея е включена „Антигона“.

Дали това е окончателният вариант на учебната програма, по която ще бъдат написани учебниците, не е ясно. А и самият министър на образованието проф. Тодор Танев не е виждал проектите, твърдят източници от работната група. Не е ясно дали той ще ги одобри.

Обсъждането на новите учебни програми по литература винаги е било свързано с противоположни мнения, защото, от една страна, се иска промяна на досегашната система, а от друга, всеки опит за това е посрещан негативно заради липсата на прозрачност на взимането на решения.

Приетият нов закон за училищата изисква нови учебни планове и предвижда разделянето на програмата на три части. Това означава, че един автор може да фигурира само с едно произведение в задължителната част, но да е широко застъпен в останалите две, които също са част от образователния процес. Дали това е така, вероятно ще стане ясно като МОН реши да обяви проектите публично.

Досегашният проект, който бе оповестен през 2013 г. от служебния кабинет „Райков“, бе спрян от министър Анелия Клисарова от правителството „Станишев“. От Христо Ботев тогава отпадаха "Майце си" и "Моята молитва", „Към брата си“, „Делба“, „Елегия“, „Борба“, „Хайдути“, липсва цялата му публицистика.

От "Под игото" на Иван Вазов ще се учи съвсем малко. "Чичовци" са аут. Няма да се учи цялата "Епопея на забравените", а само "Левски", "Каблешков", "Паисий" и "Опълченците на Шипка". Отпадат и „Пряпорец и гусла“, „Тъгите на България“, „Практическият человек“, „Средство да нямаш врагове“, „Двайсетий век“, „Линее нашто поколенье“, „Сливница“, „При Рилския манастир“, „Към природата“, „Елате ни вижте“, "Дядо Йоцо гледа".

Алеко Константинов ще е представен единствено с "Бай Ганьо в банята" и пътеписа "До Желюша с говежди вагони". Няма го и "До Чикаго и назад", не е включен нито един от фейлетоните му.

"Тютюн" на Димитър Димов няма да се учи. Вместо това влиза "Осъдени души".

Ще продължи да се учи "Железният светилник" на Димитър Талев.

В програмата остава и "Септември" на Гео Милев.

Никола Вапцаров е представен единствено с "Песен за човека" и "Романтика". Няма го най-известното му стихотворение "Вяра".

От Пейо Яворов са включени само "Две хубави очи" и "Родина" и "Градушка". Отпадат "На нивата", "Заточеници", "Арменци", "Хайдушки песни", "Ще бъдеш в бяло", "Стон", "Калиопа", "Стон", "Песен на песента ми", "Нощ", "Песента на човека", "Към върха", "Маска", "Две души", "В полите на Витоша", които сега се учат в 11-и клас.

От Димчо Дебелянов са оставени „Аз искам да те помня все така“, "Тиха победа" и "Да се завърнеш...". Няма ги „Пловдив“, „Станси“, „Черна песен“, „Спи градът“, „Помниш ли, помниш ли...“, „Гора“, „Миг“, „Един убит“, "Сиротна песен“, „Тиха победа“, „Прииждат, връщат се“.

Единствените включени произведения от Пенчо Славейков са „Спи езерото“ и „Фрина“.

Елин Пелин остава със „Спасова могила“ и „Ветрената мелница“. Досега се учеха и "Мечтатели", "Косачи", "Край воденицата", "Задушница", "На оня свят", "Андрешко", "Престъпление", "Напаст божия", повестта "Гераците", сборникът с разкази "Под манастирската лоза".

От Йордан Йовков ще се учат „Шибил“, „Песента на колелетата“, „Последна радост“, „Серафим“ и „Албена“.

Христо Смирненски ще се учи в X клас със „Зимни вечери“ и „На гости у Дявола“.

От програмата по литература отпадат още "Хамлет" на Шекспир и "Тартюф" на Молиер. Липсват още: "Робинзон Крузо" от Даниел Дефо, "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма, "Дядо Горио" от Балзак, "Червено и черно" от Стендал.

Напълно отпада изучаването на съвременна българска литература, която сега беше в програмата за VIII клас. Там се учеха Николай Лилиев, Светослав Минков, Блага Димитрова, Емилиян Станев, Николай Хайтов, Ивайло Петров, Валери Петров, Павел Вежинов, Йордан Радичков. Според новата програма в 8-и клас ще се учи малка част от това, което сега се учи в девети - антична литература, малка част от Библията, Ренесанс.

В 9-и клас пък ще се учат Виктор Юго (само с две глави от първа и втора книга на "Парижката света Богородица"), първите две глави на "Бел Ами" на Мопасан, Пол Верлен, "Куклен дом" на Ибсен, Карел Чапек, Иво Андрич.

Над страната ще има разкъсана облачност, значителна в сутрешните часове - максималните температури ще са между 15° и 20°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258924_+%D0%9D%D0%B0%D0%B4+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%8

 Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца, ще се повиши още малко. Днес над страната ще има разкъсана облачност, значителна в сутрешните часове. До обяд, на места в низините, видимостта ще е намалена. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 15° и 20°, в София 17°. Такава е прогнозата за времето наНационалния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи заАгенция „Фокус” дежурният синоптик Анна Дякова. 
Над Черноморието ще има разкъсана облачност. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 15°-16°. Температурата на морската вода е 18°-19°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.
Над планините ще има разкъсана облачност. Ще духа слаб вятър от юг. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра – около 10°.

Съдът решава остава ли Пиже в ареста

http://offnews.bg/news/n_1/n_572823.html

Софийският апелативен съд решава днес Трайчо Василев-Пиже и доведеният му син Владимир Андонов остават в ареста.  Преди седмица те нападнаха екип на Нова телевизия в Самоков. Трайчо Василев беше кандидат за общински съветник, но след инцидента ЦИК свали имунитета му, а от ДПС снеха доверието си от него. Градският съд реши, че Трайчо Василев и Владимир Андонов трябва да останат за постоянно в ареста. Други двама задържани бяха освободени под парична гаранция от 1000 лева.

Патриархът прави рожден ден като монах - скромен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5047414

Съвместно интервю на патриарх Неофит и брат му доц. Димитър Димитров
- На многая лета, ваше Светейшество. 70-годишнината ви е повод за достойно отбелязване на рождения ви ден. Казват, че Св. синод дълго умувал как тържествено да го отбележи на 15 октомври, а на четвъртия ден сте казали: “Без почести, по монашески скромно в Троянския манастир!
Съвместно интервю на патриарх Неофит и брат му доц. Димитър Димитров - На многая лета, ваше Светейшество. 70-годишнината ви е повод за достойно отбелязване на рождения ви ден. Казват, че Св. синод дълго умувал как тържествено да го отбележи на 15 октомври, а на четвъртия ден сте казали: “Без почести, по монашески скромно в Троянския манастир!

Ползите от споразумението със САЩ няма да са за сметка на нашите ценности и идентичност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5047408

ПРЕГОВОРИТЕ по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и Съединените щати са най-горещо дискутираните търговски преговори в последно време. Много хора в цяла Европа изразиха надежда по отношение на ползите от по-тесни връзки с нашия най-голям търговски партньор. Много хора обаче също така са загрижени за
ПРЕГОВОРИТЕ по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и Съединените щати са най-горещо дискутираните търговски преговори в последно време. Много хора в цяла Европа изразиха надежда по отношение на ползите от по-тесни връзки с нашия най-голям търговски партньор. Много хора обаче също така са загрижени за

Методи Андреев: Бойко Борисов не трябваше да отговаря на Сергей Лавров, а външният министър

http://pik.bg/методи-андреев-бойко-борисов-не-трябваше-да-отговаря-на-сергей-лавров-а-външният-министър-news417317.html

Методи Андреев: Бойко Борисов не трябваше да отговаря на Сергей Лавров, а външният министър

Бойко Борисов не трябваше да отговаря на Сергей Лавров, а външният министър. Това каза в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия депутатът от ПП ГЕРБ Методи Андреев.

„България е в геостратегическа позиция за руските интереси. Путин би трябвало да се срамува пред своите избиратели”, заяви Андреев.

„Когато ставаше дума за договорите, бях на посещение в САЩ, където американски фирми казаха, че в България е трудно да се прави бизнес. Въпросът с Мариците е показателен. Същото е и с руските проекти”, допълни Андреев.

По думите му, в крайна сметка Бойко Борисов казва едни истини.

„Нека да преминем в реалностите на днешния свят. Години наред, десетилетия, България не е била стимулирана. В момента текат отново разговори за добиване на български газ и нефт. Не искаме Русия да ни е търговски и политически враг. Искаме Русия да разбере, че сме част от НАТО и ЕС и защитаваме своя интерес, макар и мъничък”, каза още Методи Андреев.

Край Разград: Велосипедист е открит в безпомощно състояние, бори се за живота си

http://petel.bg/Kray-Razgrad--Velosipedist-e-otkrit-v-bezpomoshhno-sastoyanie--bori-se-za-zhivota-si__130501

Снимка: Булфото Велосипедист е бил открит в безпомощно състояние на пътя от село Дянково за село Побит камък. Сигналът за пострадалия...

Хърватия легализира марихуаната за медицински нужди

http://petel.bg/Harvatiya-legalizira-marihuanata-za-meditsinski-nuzhdi__130503

От днес в Хърватия може да се използва индийският коноп за медицински цели. Министерството на здравеопазването разреши използването на...

Гърция към Меркел: Трябват ни пари за бежанците

http://petel.bg/Gartsiya-kam-Merkel--Tryabvat-ni-pari-za-bezhantsite__130504

Снимка: Булфото Гръцкият премиер Алексис Ципрас е заявил на германския канцлер Ангела Меркел, че страната му се нуждае от финансова...

Разкриха извършителите на самоубийствения атентат в Анкара

http://petel.bg/Razkriha-izvarshitelite-na-samoubiystveniya-atentat-v-Ankara__130505

Кървавият терористичен акт в Анкара миналата събота е извършен от атентаторите самоубийци Юнус Емре Алагьоз и Омер Дениз Дюндар. Юнус е...

Футболисти събират пари за лечението на Мая от Провадия

http://petel.bg/Futbolisti-sabirat-pari-za-lechenieto-na-Maya-ot-Provadiya__130507

Футболни отбори от четвърта дивизия участват в благотворителен турнир в Провадия с цел събиране на средства за болната Мая от града....

116 района в страната с риск от наводнения

http://www.cross.bg/risk-stranata-direktzii-1484307.html

/КРОСС/116 са районите в страната, за които има значителен потенциален риск от наводнения. Това съобщи ръководителят на дирекция „Води" към Министерството на околната среда и водите Асен Личев, цитиран от "Монитор". Той се позова на предварителната оценка от Плановете за управление на речните басейни в страната, които са в процес на разработка от басейновите дирекции. Дължината на рисковите участъци е 4 хиляди км. и обхващат 49% от територията на общините. Три от четирите басейнови дирекции вече изготвили проекти на картите с районите с риск от наводнение. Те са публикувани в интернет и подлежат на обществено обсъждане.

Куриери носят скара и сирене директно от Сърбия

http://pik.bg/куриери-носят-скара-и-сирене-директно-от-сърбия-news417316.html

Куриери носят скара и сирене директно от Сърбия

Сръбската скара и гръцкото сирене вече могат да се доставят и до дома ни. Предприемчиви българи завъртяха страхотен бизнес с по-качествените сръбски и гръцки стоки, които продават на българи. Всеки ден няколко микробуса тръгват от различни краища на България към Сърбия и Гърция, за да пазаруват стоки по заявка. А заявките се приемат предния ден по телефона, пише "Стандарт".

Търговците искат от клиентите си точна марка на хранителния продукт и количество. Стоката се плаща при доставката. Плюс 10% от стойността й. Това е комисионата за осигурения пазар и пресни продукти. Според клиентите в Сърбия и Гърция излиза много по-евтино снабдяването със захар, яйца, краве сирене, лютеница, кори за баница, шоколад и бисквити. Изгодно можете да си напазарува прах и омекотител за пране или тигани. Освен за храна в бутиците на Ниш може да се купят по-изгодно и дрехи. Освен маркови, които в София държат високи цени, на сръбския пазар има и изключително много местно производство, което обаче не отстъпва по качество на известните марки.

Разликата е с цели 25%. Основно българите предпочитат да пазаруват обувки и платове при сърбите. В Ниш може да се ползват изгодно дори и зъболекарски и козметични услуги. Цените на месните и млечни продукти, олио и масла не се различават от тези в София, но често качеството е много по-добро. Перилни препарати и омекотители масово се пазаруват и от Гърция отново заради качеството. Потребители твърдят, че на българския пазар дори и най-скъпото веро и прах са разредени и с ниско качество в сравнение с тези, които се продават при гърците. 

Изследване на Съюза на сръбските икономисти показа, че цените на хранителните стоки, изчислени в евро, са по-ниски в Сърбия, отколкото в другите страни в региона, а Белград е най-евтината столица. Сравнени са цените на 28 стоки в балканските столици на три нива: квартални минимаркети, супермаркети и дискаунт вериги. Изследването показва, че Загреб и София са най-скъпите столици на Балканите, плътно следвани от Атина и Букурещ. По откритите пазари в Димитровград, известен сред нашенци и с българското си име Цариброд, Пирот и Ниш, може да се снабдите с евтини домати, краставици, картофи и всякакъв род зеленчуци местно производство. С дини и пъпеши изобилства районът на Поморавието с градовете Враня и Лесковац. В този район също много приятелски семейства отиват на разходка да хапнат плескавица и да си кажат наздраве със сръбско пиво и ракия.

Пътуването с кола по маршрута София-Ниш-София също излиза евтино. Общо е почти колкото до Пловдив - 320 км в двете посоки. От българската столица до Пирот разстоянието е по-малко - 80 км в едната посока. Съботният ден традиционно се посвещава на уличния пазар, който е подобен на Женския пазар в София, но от преди реконструкцията му. Зеленчуците и плодовете на откритите пазари често са по-евтини, отколкото в България, а добре върви и пазарлъкът. Там може да се купи всичко - от електроуреди, домакински инструменти до натурално произведени плодове и зеленчуци. Много българи съчетават например съботна разходка в Солун с изгодно пазаруване. 

Освен вече споменатите перилни препарати най-търсените стоки от нашенци са зехтинът, маслините и сезонните плодове, като портокали и мандарини са в пъти по-евтини, отколкото в България. В южната ни съседка кутия от 5 литра качествен зехтин се предлага в гръцките села до границата за 11,80-12,50 евро, докато в България здравословният продукт все още е от стоките в категорията лукс. Нашенци пазаруват и прясна риба от пазарите в Ксанти и Кавала. В последно време търговията през границата набира темпове и става все по-актуална и модерна. Според редица наблюдатели популярната куфарна търговия от зората на демокрацията се завръща в един по-европейски вариант.

Голи охлюви унищожават градинските насаждения в Смолянско

http://smolyan.actualno.com/Goli-ohluvi-unishtojavat-gradinskite-nasajdenija-v-Smoljansko-news_501565.html

През последните години в Смолянско градинските насаждения масово се унищожават от голи охлюви. Това е нов, нехарактерен вид за Смолянския край, изключително агресивен, пренесен с инертни материали, докарани от речните корита в други райони на страната. Проблемът неоснователно се подценява, смятат хората, защото е от обществена значимост, съобщи агенция Фокус.  Натрапникът не само, че не се поддава на унищожение, но и постепенно обхваща все по-широка територия, оплакват се хората. Те не мо

Петев: Съжалявам единствено за мача с Норвегия

http://bgfootball.actualno.com/Petev-Syjaljavam-edinstveno-za-macha-s-Norvegija-news_501558.html

“Съжалявам единствено за мача с Норвегия. Много хора обаче забравят, че точно за него само двама от всичките футболисти играеха редовно. Останалите бяха резерви. И въпреки това, ако не беше този нелеп гол, можеше да завършим и по друг начин. Да вземем равенство или с повече късмет дори и победа”, заяви селекционерът на националния отбор по футбол на България Ивайло Петев. Той постави оценка "Добър (4)" за представянето на тима ни е европейските квалификации. България отново не с

Таня Иванова от ДЕОС: Старателно се крие, че в София дишаме най-мръсния въздух в Европа

http://interview.actualno.com/Tanja-Ivanova-ot-DEOS-Staratelno-se-krie-che-v-Sofija-dishame-naj-mrysnija-vyzduh-v-Evropa-news_501563.html

Г-жо Иванова, защо решихте да се включите в листата на партия ДЕОС за местните избори? Какви са основните цели в програмата на ДЕОС? Включих се в листата на ДЕОС, защото аз и колегите ми вярваме, че трябва да влезем в административните структури на управлението. Само чрез уличен натиск не може да се променят нещата у нас, а нуждата от промяна е крещяща. С граждански натиск може само да се спират или отменят решения, но не може да осъществяват дългосрочни промени. Последните се случват само чрез

Меркел заяви, че иска Великобритания да остане член на ЕС

http://europe.actualno.com/Merkel-zajavi-che-iska-Velikobritanija-da-ostane-chlen-na-ES-news_501564.html

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че би желала Великобритания да остане член на ЕС, предаде ТАСС. „Аз бих искала Великобритания да бъде наш активен партньор в рамките на силен Европейски съюз“, заяви Меркел в реч пред Бундестага. Референдумът за членството на Великобритания в ЕС трябва да се състои до края на 2017 година, но редица британски медии смятат, че вотът може да бъде организиран още в края на следващата година. Преди дни пък ръководството на британската Консервати

Апартамент изгоря във "Връбница" в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5047781

Пожар бушува в столичния квартал „Връбница”. Апартамент в жилищна кооперация е изгорял до основи, съобщи Нова телевизия.
Няма пострадали при инцидента. Огънят вече е потушен.
Причините за възникването на пламъците се изясняват.
Очаквайте
Пожар бушува в столичния квартал „Връбница”. Апартамент в жилищна кооперация е изгорял до основи, съобщи Нова телевизия. Няма пострадали при инцидента. Огънят вече е потушен. Причините за възникването на пламъците се изясняват. Очаквайте

Русия и САЩ сближават позициите си за небето над Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/68473/Rusiya-i-SASHT-sblizhavat-pozitsiite-si-za-nebeto-nad-Siriya

/Поглед.инфо/ Военните експерти на Русия и САЩ проведоха трета видеоконференция с цел съгласуването на текста на евентуалното съглашение за осигуряване на безопасност на полетите във въздушното пространство на Сирия.

41-та колона с хуманитарна помощ от Русия потегли към Донбас

http://www.cross.bg/pomosht-hymanitarna-kolonata-1484294.html

/КРОСС/ Поредната, 41-та колона на руското министерство на извънредните ситуации (МИС) на Русия с хуманитарна помощ да жителите на Донецка и Луганска област, потегли в четвъртък от Ростовска област, предаде РИА Новости. „В 4:00 ч. московско време колоната потегли от Донския спасителен център на МИС към границата“, съобщиха от пресслужбата на министерството. Над 100 автомобила ще доставят в Донецка и Луганска области над 1,1 тона хуманитарни стоки, сред които хранителни продукти (консерви, зърнени храни, чай, сол), лекарства, предмети от първа необходимост, канцеларски материали, противопожарно оборудване и др. Преди границата колоната ще се раздели на две равни части. „Едната ще се отправи към пропускателния пункт „Донецк“, а втората – към „Матвеев Курган“ за преминаване на необходимите митнически процедури в съответствие с международното законодателство за доставка на хуманитарни стоки“, уточниха от МИС. Зад волана на автомобилите стоят опитни шофьори-спасители, които са осъществили десетки спасителни операции в цял свят. В състава на колоната също така влизат медици и технически персонал за своевременна помощ на водачите и служителите, съпровождащи конвоя. От средата на август 2014 г. автомобилните колони на МИС  на Русия са доставили в Донбас над 49 хил. тона хуманитарна помощ. В края на септември 2015 г

Тунелът „Витиня” не е ремонтиран от 40 години

http://www.bnews.bg/article-142594

Планирането и поддръжката му са създали предпоставки за тежката катастрофа.

Апартамент изгоря във "Връбница" в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5047777

Пожар бушува в столичния квартал „Връбница”. Апартамент в жилищна кооперация е изгорял до основи, съобщи Нова телевизия.
Няма пострадали при инцидента. Огънят вече е потушен.
Причините за възникването на пламъците се изясняват.
Очаквайте
Пожар бушува в столичния квартал „Връбница”. Апартамент в жилищна кооперация е изгорял до основи, съобщи Нова телевизия. Няма пострадали при инцидента. Огънят вече е потушен. Причините за възникването на пламъците се изясняват. Очаквайте

Борисов: В Москва да ме слушат внимателно. Братя сме, а плащаме най-скъпия газ

http://www.cross.bg/borisov-naii-skupiya-slyshat-1484306.html

/КРОСС/С руснаците сме братя, най-добри приятели, славяни, православни, а плащаме най-скъпия газ в Европа. Така премиерът Бойко Борисов отговори на руския дипломат номер 1 Сергей Лавров, който каза, че България е спряла три руски проекта само заради САЩ. "Да слушат внимателно какво съм казал", каза Борисов. И посочи, че в България неговото изказване се е тълкувало като "нахокване" на американците, а в Русия го интерпретират по друг начин.  "Всеки за вътрешнополитическа консумация може да го използва, както иска. Аз съм бил честен към избирателите и те са ме избирали именно заради това, че дали са американци, или руснаци, когато има нещо нередно, аз го показвам", заяви Борисов от Истанбул, където бе на среща с турския премиер Ахмет Давутоглу.  

Петролни фирми дават на прокурор Ваньо Танов

http://www.cross.bg/batzis-litza-goriva-1484305.html

/КРОСС/ Българската петролна и газова асоциация е внесла сигнал при главния прокурор Сотир Цацаров за евентуални манипулации при проверките на Агенция "Митници" на складовете за горива. Иска се да бъде проверена работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) към ведомството на Ваньо Танов. Сигналът до прокуратурата е подписан от шефа на "Лукойл" Влентин Златев и Андрей Делчев и изразява позицията на някои от най големите компании в този бранш - "Бент Ойл" АД, "Булмаркет ДМ" ООД, "Ви-Газ България" ЕАД, "Газтрейд" АД, "Инса Ойл" ООД, "Литекс" АД, "Лукойл", ОМВ, "Петрол" АД, "Приста Ойл Холдинг" ЕАД, "Ромпетрол България" ЕАД, "Синергон Петролеум" ЕООД, "Шел България" ЕАД. В сигнала до Цацаров се твърди, че БАЦИС би трябвало да е изградена така, че да събира и обработва данни и по този начин да бъде изцяло гарантирано постъпването на акциза в бюджета. Според петролните средства тази система би трябвало да е основно средство за борба с контрабандата на цигари, алкохол и горива. Те посочват, че са направили многомилионни инвестиции за хардуер и сотфуер, като само в сектора "течни горива" вложенията са за над 150 млн. лв

Петролни фирми дават на прокурор Ваньо Танов

http://www.cross.bg/sistemata-mitnitzi-raboti-1484305.html

/КРОСС/Българската петролна и газова асоциация (БПГА) е подала сигнал до Главния прокурор Сотир Цацаров срещу шефа на Агенция „Митници" Ваньо Танов, съобщиха от БПГА. Според организацията митничар №1 трябва да бъде разследван за безстопанственост, защото Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), която събира информация за всички акцизни стоки, не работи коректно.„Практиката ни показва, че системата изпуска трансакции за милиони, а в същото време петролните компании продължават да бъдат товарени с все повече и повече изисквания, които ни струват много", коментираха от асоциацията. От нея обясниха, че са сигнализирали многократно Агенция „Митници" и Министерството на финансите за съществуващия проблем с БАЦИС.„В непрекъснат диалог сме с петролната и газова асоциация и сме готови да реагираме при всеки сигнал", коментираха пред „Труд" от Агенция „Митници". И допълниха, че БАЦИС работи и непрекъснато се усъвършенства и вчера, когато е бил един от най-натоварените дни, не е имало нито едно оплакване.От Министерството на финансите не коментираха до редакционното приключване на броя. БАЦИС работи от две години. Изработването й започна през 2012 г. като изпълнител на проекта е обединението ДЗЗД „Консорциум Аидом и Ай Би Ес България". Цената на системата е 4,42 млн. лева. В момента митниците са обявили поръчка за усъвършенстване на системата.

Петролни фирми дават на прокурор Ваньо Танов

http://www.cross.bg/mitnitzi-komentiraha-sistemata-1484305.html

/КРОСС/Българската петролна и газова асоциация (БПГА) е подала сигнал до Главния прокурор Сотир Цацаров срещу шефа на Агенция „Митници" Ваньо Танов, информира "Труд". Според организацията митничар №1 трябва да бъде разследван за безстопанственост, защото Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), която събира информация за всички акцизни стоки, не работи коректно.„Практиката ни показва, че системата изпуска трансакции за милиони, а в същото време петролните компании продължават да бъдат товарени с все повече и повече изисквания, които ни струват много", коментираха от асоциацията. От нея обясниха, че са сигнализирали многократно Агенция „Митници" и Министерството на финансите за съществуващия проблем с БАЦИС.„В непрекъснат диалог сме с петролната и газова асоциация и сме готови да реагираме при всеки сигнал", коментираха пред „Труд" от Агенция „Митници". И допълниха, че БАЦИС работи и непрекъснато се усъвършенства и вчера, когато е бил един от най-натоварените дни, не е имало нито едно оплакване.От Министерството на финансите не коментираха до редакционното приключване на броя. БАЦИС работи от две години. Изработването й започна през 2012 г. като изпълнител на проекта е обединението ДЗЗД „Консорциум Аидом и Ай Би Ес България". Цената на системата е 4,42 млн. лева. В момента митниците са обявили поръчка за усъвършенстване на системата.

Преглед на печата - 15 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=303873

В.„Аз Буки”, бр. 42, 15 – 21 октомври 2015 г. Европейски стандарт за научни проекти Новата инициатива на ЕК е в подкрепа на научни проекти с високо качество, които обаче не са успели да се преборят за финансиране по рамковата програма „Хоризонт 2020“.

Кадиев: В София се строи некачествено и затова непрекъснато пътища пропадат

http://pik.bg/кадиев-в-софия-се-строи-некачествено-и-затова-непрекъснато-пътища-пропадат-news417312.html

Кадиев: В София се строи некачествено и затова непрекъснато пътища пропадат

Столична община твърди, че има 50 километра велоалеи в столицата, а неправителствена организация изнася данни за 18 километра, кой лъже в случая. Това попита в студиото на Нова телевизия кандидатът за кмет на София Георги Кадиев.

 „От 10 години съм в политиката, ял съм много бой, а от баща си знам, че когато ме бият, да ставам и да продължавам напред”, каза още Кадиев. Той каза, че има визия за развитие на столицата и затова отново иска да участва в надпреварата.

 „Обществените поръчки в София са до голяма степен манипулирани, зад гърба на Йорданка Фандъкова се шири корупция”, смята кандидатът за градоначалник.

Той обаче посочи, че самата тя едва ли е вътре в схемите, но пък и не спира далаверата. „Има десетина дела срещу мен, защото не скривам скандалите, на които съм бил свидетел”, каза още Кадиев.

Според него, всички случаи на корупция в Столична община, които се знаят и са предадени на прокуратурата са след негови доклади. „Моята критика е към ГЕРБ, Йорданка Фандъкова е само красива фасада, зад която се крият икономически интереси”, каза още Кадиев.

Той бе категоричен, че в София се строи некачествено и затова непрекъснато пътища пропадат и нови обекти се доремонтират. 

Кадиев посочи, че бизнесът на съпругата му е легален, от 2008 година досега за фирмата й не е излязло нищо скандално.

Жители на столичния "Младост" протестират срещу изграждане на ледена пързалка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5047771

За протест в четвъртък вечер се стягат жителите на столичния квартал „Младост” 3. Част от обитателите му са против планираното изграждане на спортна зала
За протест в четвъртък вечер се стягат жителите на столичния квартал „Младост” 3. Част от обитателите му са против планираното изграждане на спортна зала "Ледена арена" на метри от прозорците им, предава Нова телевизия. Те ще настояват вместо ледена пързалка и нови сгради, в близост до домовете им да има парк.

Абсолютната неподвижност на университета

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/10/15/2628718_absoljutnata_nepodvijnost_na_universiteta/?ref=rss


"Да кажа и аз за университета в скромно качество на служител. Дебатът отива в съвсем погрешна посока с тези финансови теми, както стана впрочем и със здравеопазването." Така започва коментара си във "Фейсбук" проф. Ивайло Дичев. Той преподава културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Чел е лекции във Франция и САЩ. Неговата реакция е по повод дискусиите преди избора на ректор за проблемите и идеите за промени в университета. "Дневник" публикува коментара с...

Андреев: Български политици с дупе да се изправят срещу имперска Русия

http://frognews.bg/news_99879/Andreev-Balgarski-polititsi-s-dupe-da-se-izpraviat-sreshtu-imperska-Rusiia/

Имперското отношение на Русия е проблем, нека да престане тя да се отнася тя към нас като към Задунайская губерния, ние сме част от ЕС и НАТО и защитаваме интереса си, колкото и малък да е той, коментира по НТВ Методи Андреев, депутат от ГЕРБ.

САЩ: Проблем с полетите след срив в система за сигурност

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-problem-s-poletite-sled-sriv-v-sistema-za-sigurnost-6043825

Компютърната система, която проверява дали пътниците на авиокомпаниите присъстват в списък за наблюдавани лица прекъсна работа

Турският главен прокурор забрани новините за разследването на атентата в Анкара

http://www.mediapool.bg/turskiyat-glaven-prokuror-zabrani-novinite-za-razsledvaneto-na-atentata-v-ankara-news240469.html

Главният прокурор на Турция наложи забрана за публикуването на новини, свързани с разследването на атентата от събота в Анкара, съобщават световните информационни агенции в четвъртък. Мярката е аргументирана с опазване на националната сигурност и овладяване на напрежението в обществото. Адвокатите, наети от близките на жертвите, също няма да имат достъп до материалите от досъдебното производство. Подобно ограничение вече беше въведено за излъчването на видеозаписи от мирния митинг, който беше окървавен от взривилите се атентатори. Забраните ще бъдат снети след залавянето на лицата, свързани с двамата терористи и заподозрени, че готвят още атентати. Както е известно, с помощта на ДНК-анализ извършителите на терористичния акт в Анкара бяха идентифицирани – Юнус Емре Алагьоз и Юмер Дениз Дюндарса, които фигурират в списъка на 21 опасни терористи, издирвани в Турция.

Томас Лодърдейл от "Пинк Мартини": Музиката никога не разделя, тя сплотява

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/15/2618427_tomas_lodurdeil_ot_pink_martini_muzikata_nikoga_ne/?ref=rss


"Пинк Мартини" (Pink Martini) - американският "мини оркестър", който смесва джаз, ретро поп звучене и световни ритми в музиката си, идва за втори концерт в София на 21 октомври в НДК - този път с оригиналната си вокалистка Чайна Форбс и симфоничен оркестър от български музиканти плюс тромпетиста Михаил Йосифов.

Макар в групата да участват над 12 души от всички краища на света, в сърцето й е Томас Лодърдейл. Възпитаник на "Харвард" с някогашни амбиции за политическа кариера, той...

Патриарх Неофит навършва 70 години

http://offnews.bg/news/n_1/n_572818.html

Днес се навършват 70 години от рождението на Негово светейшество българския патриарх Неофит. Той ще посрещне рождения си ден в Троянската света обител.  Патриархът заедно с митрополитите от Светия Синод и с епископи ще отслужи Света Литургия. След нея се очаква да бъде отслужен и молебен за Негово светейшество, светата ни Църква и за благочестивия български народ. Патриархът призовава всички, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да преведат съответната сума на сметка, публикувана на сайта на Светия синод. Със събраните средства ще бъде закупен подвижен ехограф, който е изключително необходим на акушеро-гинекологична болница „Шейново" в столицата. С парите ще бъдат подпомогнати и прицърковните кухни за бедни в София.

Режат Ботев и Вазов от учебниците по литература

http://www.cross.bg/literatyra-klas-programata-1484304.html

/КРОСС/Проекти на учебните планове по литература, които предвиждат редуцирането на произведения на Христо Ботев, Иван Вазов и Уилям Шекспир от учебниците, обсъждат в образователното министерство. Днес експерти се събират да решат промените в съдържанието, а най-късно до края на месеца те ще бъдат пуснати за обществено обсъждане на сайта на министерството, пише "Труд". От МОН не отговориха на въпросите на „Труд" кой участва в групата и кои са дискутираните промени. По наша информация фокусът е върху стари проекти, които през 2013 г. предизвикаха скандал. Според източници от Софийския университет проф. Адриана Дамянова, която и сега участва в работната група, е сред защитниците на старите проекти и настоява те да бъдат разгледани отново. Тя обаче отказа коментар преди събирането на работната група. До момента е дискутирано, че от Христо Ботев ще се изучават само две стихотворения, но няма информация кои. От програмата отпада „Хамлет" на Шекспир, но ще има включени две части от „Ромео и Жулиета", от „Под игото" на Иван Вазов са включени две глави, а Пейо Яворов остава с „Две хубави очи". „Илиада" изчезва, а вместо нея е включена „Антигона". Дали това е окончателният вариант на учебната програма, по която ще бъдат написани учебниците, не е ясно. А и самият министър на образованието проф. Тодор Танев не е виждал проектите, твърдят източници от работната група

България унижи за втори път надменните немци

http://sporten.pogled.info/news/68472/Balgariya-unizhi-za-vtori-pat-nadmennite-nemtsi

/Поглед.инфо/ Походът на България на домашното Евро 2015 продължи с нова победа над Германия с 3-0, за радост на пълните трибуни на "Арена Армеец", благодарение на която тимът ни е сред най-добрите четири отбора на континенталния шампионат.

Мъж загина при стрелба до университет в Ню Йорк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5047766

Полицията на американския щат Ню Йорк издирва заподозрени във въоръжено нападение на двама души в близост до кампуса на университета в Сиракюз. Нападателите са застреляли единия човек и тежко ранили друг, предаде телевизия ABC News, цитирана от фокус.
Във връзка със случая в кампуса е обявена тревога.
Полицията на американския щат Ню Йорк издирва заподозрени във въоръжено нападение на двама души в близост до кампуса на университета в Сиракюз. Нападателите са застреляли единия човек и тежко ранили друг, предаде телевизия ABC News, цитирана от фокус. Във връзка със случая в кампуса е обявена тревога.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/deiili-komisiya-vestnikut-1484303.html

/КРОСС/Европейската комисия за демокрация към право, по-известна с названието Венецианска комисия, е дала позитивна оценка за промените в конституцията, отнасящи се до съдебната система. Това твърди „Капитал дейли", като се позовава на два независими източника, запознати с черновата на становището, която трябва да бъде гласувана окончателно през идната седмица. В черновата очаквано е дадена положителна оценка на разделянето на Висшия съдебен съвет, но е записано още, че „промените са можели да бъдат по-радикални и двете бъдещи камари да поемат повече от правомощията на пленума на ВСС". Становището на Венецианската комисия е репер за посоката, в която ще продължат пътя си гласуваните от Народното събрание конституционни промени, тъй като към него препратиха и от ДПС, и от ГЕРБ, обяснява „Капитал дейли". Принцип „парите следват клиента", подобен на финансирането на училищата, ще бъде въведен и при социалните услуги, съобщава „24 часа", цитирайки заместник-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Така държавата вече ще може да плаща и при настаняване на възрастен човек в частен старчески дом или хоспис. В момента хората не могат да избират къде да бъдат настанени, а са изпращани по решение на Агенцията за социално подпомагане. Реформата ще бъде завършена в средата на 2016 година, допълва „24 часа"

Мъск: Tesla е на три години от напълно автономни автомобили

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/15/2629007_musk_tesla_e_na_tri_godini_ot_napulno_avtonomni/?ref=rss


Tesla Motors е само на три години от предлагането на напълно автономни автомобили, обяви нейният основател Елън Мъск. Той направи това изявление по време на представянето на нов софтуер, който дава частични автономни възможностина колите на компанията.

Мъск уточнява, че колата чисто технически може да е готова в рамките на три години. Той обаче допълва, че след това ще мине още време докато тя получи одобрение от регулаторите и й бъде разрешено да се движи по пътищата. Този срок ще е...

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1484302.html

/КРОСС/Анахид Тачева - бивша говорителка в БНТ д-р Светомир Михайлов - ексдепутат Иван Чомаков - бивш кмет на Пловдив Игор Богданов - диригент Мариус Куркински - актьор, режисьор Неофит - патриарх български Стоил Рошкев - писател, поет, журналист  

Мъж загина при стрелба до университет в Ню Йорк

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5047762

Полицията на американския щат Ню Йорк издирва заподозрени във въоръжено нападение на двама души в близост до кампуса на университета в Сиракюз. Нападателите са застреляли единия човек и тежко ранили друг, предаде телевизия ABC News, цитирана от фокус.
Във връзка със случая в кампуса е обявена тревога.
Полицията на американския щат Ню Йорк издирва заподозрени във въоръжено нападение на двама души в близост до кампуса на университета в Сиракюз. Нападателите са застреляли единия човек и тежко ранили друг, предаде телевизия ABC News, цитирана от фокус. Във връзка със случая в кампуса е обявена тревога.

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/sofiya-provede-preskonferentziya-1484301.html

/КРОСС/*** София. От 9.30 ч. Патриарх Неофит, заедно с митрополитите от Светия Синод, епископи и свещенство, ще отслужи света Литургия. След това ще бъде отслужен Молебен за светейшия предстоятел на БПЦ, светата ни Църква и благочестивия български народ по повод 70-годишнината от рождението на патриарха. ***София. От 9.00 ч. с поднасяне на венци и цветя пред паметника на летеца на пл."Народно събрание" ВВС ще отбележи празника на авиацията. От 10.00 часа ще с тържествен строй пред монумента на авиацията и българските военновъздушни сили на пл."Авиационен" летците ще се преклонят пред загиналите свои колеги. ***София. От 9.00 ч. на площад „Позитано" 2, в Perform Business Center, семинарна зала - партер ще се проведе дискусия на тема „Факторинг средство за развитие на бизнеса". В събитието ще участва зам.-директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Никола Стоянов. ***София. От 9.00 ч. в Гранд Хотел София ISACA - Sofia Chapter организира първия в България ISACA DAY. ***София. От 9.40 заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев ще открие конференция на тема „Добрата храна е сила" в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски". ***София. От 9.30 ч. ще започне заседанието на Висшия съдебен съвет. ***София. От 10.00 ч

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/sofiya-provede-zala-1484301.html

/КРОСС/*** София. От 9.30 ч. Патриарх Неофит, заедно с митрополитите от Светия Синод, епископи и свещенство, ще отслужи света Литургия. След това ще бъде отслужен Молебен за светейшия предстоятел на БПЦ, светата ни Църква и благочестивия български народ по повод 70-годишнината от рождението на патриарха. ***София. От 9.00 ч. с поднасяне на венци и цветя пред паметника на летеца на пл."Народно събрание" ВВС ще отбележи празника на авиацията. От 10.00 часа ще с тържествен строй пред монумента на авиацията и българските военновъздушни сили на пл."Авиационен" летците ще се преклонят пред загиналите свои колеги. ***София. От 9.00 ч. на площад „Позитано" 2, в Perform Business Center, семинарна зала - партер ще се проведе дискусия на тема „Факторинг средство за развитие на бизнеса". В събитието ще участва зам.-директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Никола Стоянов. ***София. От 9.00 ч. в Гранд Хотел София ISACA - Sofia Chapter организира първия в България ISACA DAY. ***София. От 9.40 заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев ще открие конференция на тема „Добрата храна е сила" в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски". ***София. От 9.30 ч. ще започне заседанието на Висшия съдебен съвет. ***София. От 10.00 ч

Теодор Петков: Хората имат нужда от реални действия

http://offnews.bg/news/n_1/n_572814.html

„Крайно време е районните кметства да разполагат със собствен бюджет и по-голяма независимост“. В това е убеден кандидатът за кмет на Реформаторския блок на район „Витоша“ Теодор Петков. Той допълва, че децентрализацията е логичната следваща стъпка в развитието на местната администрация и именно затова той е решен да спомогне за реализирането й. Петков обяснява, че по този начин 60% от данъците на жителите на съотвения район ще остават в бюджета на районното кметство и с тези средства ще бъдат реализирани редица проекти като озеленяване, чистота, видеонаблюдение и т.н. „Логично е, парите на хората от даден район да покриват неговите нужди, а не да субсидират други райони“, смята още Петков, който освен жител на „Драгалевци“ е и дългогодишен зам.-кмет на района. Като такъв е убеден, че най-добре проблематиката на кварталите познават хората, които живеят в тях, затова приоритет за него ще бъде голяма част от служителите в общината да бъдат именно хора от района. „За да бъда работата на един кмет ефективна са нужни ежедневни срещи и контакти с граждански дружества.“, смята още Петков и допълва, че без подкрепата на своите съграждани един кмет не би могъл да постигне много. „Фактът, че районият кмет вече не се назначава служебно, а е избиран от хората, промени много ситуацията“, каза още Петков. Според него това носи много повече отговорност на заелия поста, но и му дава нужното самочувствие да отстоява исканията на хората в района, а не тези на общинския съвет. Той допълва, че заелият този пост трябва да бъде подготвен за огромен ангажимет и тежка работа, тъй като район „Витоша“ е изключително разнороден. По данни жители на общината са над 70 000 души, а реалното население надхвърля 100 000. „Това е все едно да застанеш на чело на един цял град с големина като на Пазарджик.“, имено затова Петков е изготвил подробна и конкретна програма за всеки квартал. „Хората имат нужда от реални действия и промяна“, казва още досегашният зам. – кмет. Той е убеден, че заради местоположението си този район би могъл се развие много в следващите няколко години, а материалното състояние на хората да се подобри значително. „Трябва да се даде шанс на планината да се развива. Да бъдат построени нови ски-влекове и писти.“, каза оше Петков, но е категоричен, че това не бива да става за сметка на природата и ще бъде категорично против едно неконтролируемо изсичане.“ Това е един от най-зелените райони в столицата и трябва да остане такъв“, каза в заключение Петков. 

Вальо Топлото си иска милионите

http://pik.bg/вальо-топлото-си-иска-милионите-news417302.html

Вальо Топлото си иска милионите

Бившият директор на софийската Топлофикация Валентин Димитров, известен и като Вальо Топлото, прави опити да си вземе обратно 12 млн. лв., които му бяха запорирани, пише ежедневник.

Адвокат на Димитров вече подготвя ново искане, след като на няколко пъти съдът отрязваше искането на неговия клиент.

Сумата от 197 881 лева е била изчислена до до точност и тези пари не са били включени в страниците на обвинението. Защитата изтъква като свой мотив факта, че процесът е трае неимоверно дълго, което е нарушение на правилата. Димитров очаква парите, за да може да се разплати с адвокатите и да нахрани семейството си. Топлото настоява , че негови близки нямат какво да ядат и вероятно ще мръзнат през идващата зима. Прокуратурата е категорична, че съдът не трябва да връща нито лев на бившия шеф на Топлофикация София от запорите, докато не свършат делата.

Димитров бе задържан в началото на юли 2006 г. заради открити по сметка в Австрия 1,64 млн. евро. През 2008 година Софийският районен съд осъди на 5 години затвор Валентин Димитров за това, че в качеството си на управител на фирма не е декларирал пред БНБ сделки за над 10 млн. лева. Той обжалва присъдата. На 25 юни 2009 година състав на Софийски градски съд постанови 14 години затвор за бившия изпълнителен директор на "Топлофикация София" Валентин Димитров и конфискация на цялото му имущество.

Присъдата е заради длъжностно присвояване в особено големи размери, Димитров я обжалва. На 14 декември 2010 година Софийският градски съд осъди на 3 години затвор за безстопанственост Валентин Димитров. На 19 февруари 2015 г. Софийският апелативен съд реши да остави Топлото в затвора.


1% от жителите на Земята държат половината богатство

http://svetoven.pogled.info/news/68471/1-ot-zhitelite-na-Zemyata-darzhat-polovinata-bogatstvo

/Поглед.инфо/ Половината от богатството в света е собственост на едва 1% от населението, сочи доклад на швейцарската банка Credit Suisse.

Кадиев: Станишев помогна на ГЕРБ с кандидатурата на Пеевски

http://frognews.bg/news_99882/Kadiev-Stanishev-pomogna-na-GERB-s-kandidaturata-na-Peevski/

Аз правя моята кампания през цялото време. По принцип, една кампания, ако трае по-малко от 3-4 месеца, е почти невъзможно да я направиш като хората, заяви по НТВ Георги Кадиев, кандидат за кмет на София от БСП. Кадиев се кандидатира за трети път за кметския пост, но казва, че е в политиката от десет години и следва съвета на баща си – „Когато ме бият, да се изправя и да продължа”.

Стотици напускат Мианмар и Бангладеш след мусоните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5047759

Стотици нелегални мигранти от Бангладеш и Мианмар ще се качат на лодките за други страни следващата седмица, когато се очаква края на сезона на мусоните, който ще отвори маршрута от Бенгалския залив към Югоизточна Азия, пише The Guardian.
За три години, броят на хората, които се качват на несигурните рибарски лодки и напускат Мианмар и Бангладеш,
Стотици нелегални мигранти от Бангладеш и Мианмар ще се качат на лодките за други страни следващата седмица, когато се очаква края на сезона на мусоните, който ще отвори маршрута от Бенгалския залив към Югоизточна Азия, пише The Guardian. За три години, броят на хората, които се качват на несигурните рибарски лодки и напускат Мианмар и Бангладеш,

Край Разград: Велосипедист е открит е в безпомощно състояние, бори се за живота си

http://petel.bg/Kray-Razgrad--Velosipedist-e-otkrit-e-v-bezpomoshhno-sastoyanie--bori-se-za-zhivota-si__130501

Снимка: Булфото Велосипедист е бил открит в безпомощно състояние на пътя от село Дянково за село Побит камък. Сигналът за пострадалия...

Сидеров се самопокани във ВСС! Иска да говори за скандала пред "клекшопа"!

http://petel.bg/Siderov-se-samopokani-vav-VSS--Iska-da-govori-za-skandala-pred-klekshopa-__130502

Снимка: Булфото Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пристигна в сградата на ВСС преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет и...

Стотици напускат Мианмар и Бангладеш след мусоните

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5047754

Стотици нелегални мигранти от Бангладеш и Мианмар ще се качат на лодките за други страни следващата седмица, когато се очаква края на сезона на мусоните, който ще отвори маршрута от Бенгалския залив към Югоизточна Азия, пише The Guardian.
За три години, броят на хората, които се качват на несигурните рибарски лодки и напускат Мианмар и Бангладеш,
Стотици нелегални мигранти от Бангладеш и Мианмар ще се качат на лодките за други страни следващата седмица, когато се очаква края на сезона на мусоните, който ще отвори маршрута от Бенгалския залив към Югоизточна Азия, пише The Guardian. За три години, броят на хората, които се качват на несигурните рибарски лодки и напускат Мианмар и Бангладеш,

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/reportazh-tema-zhivo-1484300.html

/КРОСС/Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Кирил Домусчиев обяви война на енергийната мафия и сивия сектор. Кои са те? Тема: Трябва ли Борисов да се срамува пред избирателите си, както казва руският външен министър. В спор - Методи Андреев и Андрей Райчев.Тема: Тича ли срещу вятъра Георги Кадиев, след като се кандидатира без левицата?Тема: Как 16 лева дълг се превръщат в 3 хил. без длъжникът да знае?Тема: След решителния двубой волейболните страсти коментират легендите Евгени Иванов - Пушката и Радостин Стойчев.Тема: На живо: Ани Салич и Николай Дойнов по пътя към следващата история за Вашите проблеми БНТ, „Денят започва" Тема: Изгонен от Дом за сираци. Защо дванайсетокласник остана на улицата? Репортаж на Зорница ИлиеваТема: Баба завърши четвърти клас. Репортаж на Елена ЧимеваТема: Под вълните на Черно море. Репортаж на Цветелина АтанасоваТема: Пари за тероризъм. Как се финансира "Ислямска държава". След кървавия атентат в Турция - за версиите, залозите и предстоящите избори. Гост проф. Владимир Чуков, арабистТема: Застраховка за пострадали на пътя. Разговор с проф. Николай Петров, началник на ВМАТема: Ден на белия бастун. Репортаж на Благой ЦицелковТема: Емоционалните срещи на Люба Пашова в "Извън играта"Тема: БНТ 2 на 4 години

Най-важното от Варна във вчерашния 14 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=303851

Варненец е най-добрият барман в света Варненецът Васил Колев спечели световната титла в категория "Изборът на бармана" по време на световното първенство за бармани в София, научи Moreto.net. Във Варна стартира кампания за превенция на трафика на хора Кампания за превенция на трафика на хора се провежда във Варна, с цел да се повиши информираността сред младите хора за престъплението „трафик на хора“, видовете експлоатация, причините за въвличане, уязвимите групи, начините за предпазване, съобщиха от Община Варна за Moreto.

Патриарх Неофит навършва 70 години

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/patriarh-neofit-navyrshva-70-godini-6043824

Изричното му желание е да посрещне деня без пищни празненства и почести. Негово Светейшество не желае цвета и подаръци, а призовава да се съберат пари за подвижен ехограф и за подпомагане на прицърковните кухни за бедни в София

Митов ще се срещне с министъра на външните работи на Китайската народна република Ван И

http://pik.bg/митов-ще-се-срещне-с-министъра-на-външните-работи-на-китайската-народна-република-ван-и-news417297.html

Митов ще се срещне с министъра на външните работи на Китайската народна република Ван И

Министър Даниел Митов ще се срещне с министъра на външните работи на Китайската народна република Ван И, който ще е на официално посещение в България по покана на българския си колега. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

По време на разговорите ще бъдат обсъдени двустранните отношения и перспективите за тяхното разширяване, инициативи от взаимен интерес, сътрудничеството в рамките на международните организации, както и актуални теми от международния дневен ред.

В 16.50 ч. двамата министри ще дадат съвместен брифинг в Министерството на външните работи.

Акредитираните към МВнР представители на медиите са поканени да отразят събитието.

В рамките на визитата си в България китайският външен министър ще бъде приет от президента Росен Плевнелиев.

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, ангажирана в поддържането на канал за трафик и търговия с движими културни ценности

http://press.mvr.bg/NEWS/news151015_01.htm

При две операции на главната дирекция е задържан един от водещите дилъри и трафиканти; намерена е добре запазена мраморна надгробна плоча с висока историческа стойност

Връщат само до 70% от данъка за служебни коли, ползвани и за лични нужди

http://business.actualno.com/Vryshtat-samo-do-70-ot-danyka-za-slujebni-koli-polzvani-i-za-lichni-nujdi-news_501546.html

Само до 70% от данъка върху добавената стойност (ДДС) за закупен от компания автомобил, който обаче се използва и за лични нужди, ще се възстановява. Това предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), внесени в парламента, които уреждат правото на данъчен кредит за фирмени активи, ползвани и за лични нужди.  Личните нужди включват тези на собственика, на свързаните с него лица, на работниците и служителите или на трети лица. Съотношението се прилага и за получени

В Хърватия марихуаната ще се ползва за медицински цели

http://europe.actualno.com/V-Hyrvatija-marihuanata-shte-se-polzva-za-medicinski-celi-news_501547.html

От днес в Хърватия може да се използва индийския коноп за медицински цели. Министерството на здравеопазването разреши използването на марихуана при болните от множествена склероза, ракови образования, епилепсия и СПИН. По този начин властите в Загреб разрешиха вноса на лекарства, в чийто състав има индийски коноп. Всички медикаменти, които съдържат тетрахидроканабинол, могат да бъдат закупени от аптеките само срещу медицинска рецепта издадени от общо практикуващите лекари, както и от специалис

Сидеров пристигна във ВСС, за да бъде изслушан

http://politics.actualno.com/Siderov-pristigna-vyv-VSS-za-da-byde-izslushan-news_501551.html

Лидерът на Атака Волен Сидеров пристигна в сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) преди началото на заседанието на съвета и пожела да бъде изслушан от кадровия орган на съдебната власт, предаде БГНЕС. Малко преди това пред централния вход на ВСС 20-ина души, поддръжници на Сидеров, се събраха на мълчалив протест с плакати, на които пише „Цацаров свали имунитета” „Цацаров – американска марионетка”. След като обсъдиха настояването на Сидеров магистратите решиха да г

Училищата и детските градини във Варна са готови за зимния сезон

http://varna.actualno.com/Uchilishtata-i-detskite-gradini-vyv-Varna-sa-gotovi-za-zimnija-sezon-news_501554.html

Всички варненски училища и детски градини са готови за зимния сезон. В следващите дни предстои да бъде пуснато отоплението във варненските школа, независимо дали се топлят на парно или газ. Това обясни Елена Кенарова от общинската дирекция „Образование и младежки дейности”, предаде Дарик. Директорите на училища и детски градини са уверили служителите на общинската дирекция, че всички учебни заведения са заредени с гориво и имат готовност за справяне с неприятни атмосферни условия ка

Кратерите на Плутон

http://cosmos.actualno.com/Kraterite-na-Pluton-news_501390.html

Сондата "Нови хоризонти" сподели със земляните първите снимки на кратерите на повърхността на Плутон и Харон, заснети в различно време от денонощието на повърхността на тези планети джуджета. Снимките ще помогнат на учените да изчислят възрастта на "сърцето" на "бога на подземното царство". "Характерът на нашата мисия не ни позволява да кацнем и да вземем проби, затова ни се налага да прибягваме към други методи за оценка на състава на планетата и нейната възраст, и да разберем как тя е придоб

1% от жителите на Земята държат половината богатство

http://asia.actualno.com/1-ot-jitelite-na-Zemjata-dyrjat-polovinata-bogatstvo--news_501556.html

Половината от богатството в света е собственост на едва 1% от населението, сочи доклад на швейцарската банка Credit Suisse, предаде БГНЕС. 3.4 млрд. души (70% от населението на Земята) имат собственост за под 10 000 долара, а 1 млрд. - собственост на стойност от 10 до 100 000 долара. 383 млн. души имат повече от 100 000 долара, а от тях 34 млн. души са милионери. 124 000 от населението на Земята имат над 50 млн. долара, а 45 000 - над 100 млн. Средната класа се формира от около 14% от нас

Държавата ще възстановява само 70% от ДДС на фирмените автомобили

http://www.cross.bg/polzvane-lichno-prilaga-1484299.html

/КРОСС/Да се възстановяват само 70% от ДДС за фирмени автомобили, самолети и яхти, които ще се ползват и за лични нужди. Това предлага Министерството на финансите в промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени в парламента от Министерския съвет. За предложената плоска удръжка от 30% от ДДС е нужно специално разрешение от ЕС. Докато то се получи, фирмите ще бъдат принудени да следват други временни правила с подаване на декларации и ежемесечно отчитане на дела за лично ползване. Така хиляди компании трябва да привеждат дейността си към сложен режим, който ще бъде променен след броени месеци. Целта на промените е да се ограничат масовите злоупотреби с възстановяване на ДДС през фирмени покупки за лично ползване. Първоначалните текстове обаче предизвикаха сериозни критики заради ниския праг за деклариране пред НАП на тези активи - 700 лв., и заради идеята фирмите сами да изработват методика, по която да изчисляват какъв е делът за лично ползване. Затова бяха основно преработени. Сега става ясно, че държавата отново не е готова с предложение за трайно уреждане на проблема, пише "Сега". Както "Сега" писа, специалният режим за възстановяване на ДДС все пак ще важи само за два вида активи с ползвано право за възстановяване на ДДС - превозни средства с данъчна основа над 5000 лв. и недвижими имоти. Компаниите ще са длъжни да декларират пред НАП всички подобни активи, които се ползват и за лични, и за бизнес нужди

Васил Долапчиев: Трудовата заетост, инфраструктурната и транспортна достъпност са най-големите проблеми на незрящите у нас

http://pik.bg/васил-долапчиев-трудовата-заетост-инфраструктурната-и-транспортна-достъпност-са-най-големи-news417295.html

 Васил Долапчиев: Трудовата заетост, инфраструктурната и транспортна достъпност са най-големите проблеми на незрящите у нас

Най-големите проблеми на хората със зрителни увреждания в България остават политиката по доходите, трудовата заетост, достъпността на архитектурната и транспортна среда и развитието на социалните услуги. Т

ова заяви в интервю за БГНЕС Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България (ССБ), по повод на Международния ден на белия бастун, който се отбелязва на 15 октомври. Според Долапчиев се полагат усилия за подобряване на инфраструктурата за нуждите на незрящите, но проблемът не е решаван много десетилетия и изисква много сериозни финансови ресурси. „Ясно е, че трябва да има търпение.

В София се полагат усилия за достъпност и наши експерти консултират за различни обекти, като Централна жп и автогара, големи столични кръстовища, метрото и летището, но има още много какво да се желае и се надявам, че ще се доближаваме повече до европейските стандарти”, заяви той. Долапчиев е убеден, че в големите градове съществува и елементарният проблем, че всички коли са на тротоарите поради, което са недостъпни не само за незрящите, но и за майки с деца и възрастни хора. „За да стане наистина удобно и спокойно да се преминава трябва да бъдат обработени с необходимите настилки всички тротоари, да се поставят информационни говорещи табла на спирките, за да може да се получава информация за движението.

Сега събираме средства и се надявам, че догодина ще стартира като пилотен проект софтуер, който да се вгради в мобилните телефони на незрящите хора и да се направи мрежа за ориентация на сгради”, добави председателят на ССБ. Той не скри, че проблемът с трудовата заетост на хората със зрителни увреждания е много страшен. Реално 95 % от незрящите хора у нас са безработни. „От специализираните предприятия останаха само 4, а Националната програма „Заетост и обучение на хора с трайни увреждания” по схемата субсидирана заетост отпуска много малко места за хора с увреждания и в частност за зрителни увреждания.

Общо от 6000 души с увреждания, които са в икономически активна възраст работят около 500”, алармира Васил Долапчиев. Той припомни, че България прие дългосрочна стратегия за заетост на хората с увреждания 2011-2020 г., в която са разписани широк набор от добри инструменти, с които да бъдат решавани тези проблеми. „Въпросът е, че не се осигурява необходимото финансиране, за да заработи стратегията.

Без публичен ресурс няма как да се случи. Заетостта в Европа на хората с увреждания се увеличава единствено и само чрез ориентирането на конкретни средства в тази посока. Проблемът е комплексен и касае достъпната среда, професионално обучение, което да е ориентирано към пазара на труда, трудова медиация. Сега 99 на 100 в период само си говорим за добри намерения в тази област, но практическите стъпки са много ограничени. Като цяло икономиката ни също е слаба, говорим и за политика на заетост в най-бедната държава. Всичко това е комплекс от фактори, които влияят върху негативната ситуация”, констатира председателят на ССБ.

Относно образованието за дечицата със зрителни проблеми, Долапчиев, обясни, че има 2 специализирани училища за деца с нарушено зрение. „Процесът на интегрирана форма на обучение набра скорост. Чрез ресурсните центрове към МОН тези деца получават необходимата подкрепа за образователния процес. Около 60 % от тях са в интегрирана форма на образование. До тук, добре, от там започват проблемите”, заяви той.

Според него самите преподаватели не са подготвени, нямат необходимата квалификация и опит за работа с такива деца. Вторият голям проблем, оказва се, е многообразието от учебници, които не са адаптирани за употреба от деца със зрителни увреждания и не им се предоставят в електронен вариант. „Нивото на култура на самата заобикаляща ги страна, на съучениците им, самите преподаватели също влияе. Това е процес, който също изисква време и цялостно развитие на обществото към по-добро, за да има положителен резултат”, смята Долапчиев.

„Обществото ни има големи проблеми с приемането на различните като цяло, независимо дали са бежанци, хора с различна полова ориентация, етнос, вяра, или увреждания. В обществото ни има огромен дефицит на доброта. Това произтича отчасти и заради много тежкото материално състояние на 70-80 % от хората. Едно бедно общество, няма как да бъде добро общество, но както е казал един мъдрец: „Ние хората сме ангели с едно крило, за да полетим трябва да прегърнем друг човек”. 

Спряха хакерска атака, целяла да открадне най-малко 10 милиона долара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5047747

Американската и британската полицейски служби са успели да спрат масивна хакерска атака, която е заразила компютри по целия свят, открадвайки най-малко 10 милиона долара само в САЩ, пише CNN News, предава Фокус. Органите на реда с помощта на няколко фирми за кибер сигурност са поели контрола над мрежа от машини,
Американската и британската полицейски служби са успели да спрат масивна хакерска атака, която е заразила компютри по целия свят, открадвайки най-малко 10 милиона долара само в САЩ, пише CNN News, предава Фокус. Органите на реда с помощта на няколко фирми за кибер сигурност са поели контрола над мрежа от машини,

Борисов: Всеки българин трябва да бъде горд, че притежаваме ценност като Варненското златно съкровище!

http://pik.bg/борисов-всеки-българин-трябва-да-бъде-горд-че-притежаваме-ценност-като-варненското-златно--news417293.html

Борисов: Всеки българин трябва да бъде горд, че притежаваме ценност като Варненското златно съкровище!

"Всеки българин трябва да бъде горд, че притежаваме такава ценност като Варненското златно съкровище. Чест прави, че всички български евродепутати от всички парламентарни групи присъстваха на представянето на изложбата в Европейския парламент." Това написа премиерът Бойко Борисов във "Фейсбук"

"В Брюксел също така стана ясно, че страната ни вече е на 5 място по усвояване на средства в ЕС и това е голямо е признание за експертния и административния ни потенциал. Това се дължи на работата на всички политически партии и на всички правителства през годините.

Делим един общ успех, защото това са свежи, истински пари от европейската солидарност, които се вливат в българската икономика и в българските граждани. Колкото сме по-единни и силни в тази разклатена обстановка, толкова по-добре ще бъде България. Убеден съм в това", завършва лидерът на ГЕРБ.

Пица с блат от карфиол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5047051

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ерик Рангелов: Гарантирам сигурност за превозвачите чрез дългосрочни договори

http://www.cross.bg/prevozvachite-obshtinata-pernik-1484296.html

/КРОСС/„Бих решавал нещата в обществения превоз на пътници в Перник принципно: гарантиран транспорт с максимално чиста конкуренция между превозвачите". Това обяви кандидатът за кмет на община Перник от БСП Ерик Рангелов на среща с представители на превозвачески фирми. В намеренията му се включва сигурност за превозвачите чрез дългосрочни договори, което ще даде възможност на транспортните фирми да инвестират в нови автобуси, ефективна общинска транспортна схема, както и цялостна ревизия на разписанията по различните линии. Общината е ваш длъжник, заяви той пред превозвачите. Сред основните въпроси за решаване Ерик Рангелов постави и безусловното възстановяване на тролейбусния транспорт. Неприятният факт е, че Общината с лекота отхвърли предложението на чехска фирма за публично-частно парньорство, коментира той. Искаме чуваемост, обяви Магдалена Милтенова, собственик на превозваческа фирма и председател на транспортния клъстер „Перник" ООД. На това Ерик Рангелов отвърна, че е решен Общината да води активен и постоянен диалог с браншовите организации. Ние предлагаме отворено управление, с други думи, край на бетоновите стени между браншовиците и Общината, допълни кандидатът за общински съветник арх. Михаил Михайлов. Според него е нужна нова и ефективна транспортна схема, в чието изработване да участват и превозвачите, които биха могли да дадат най-верните и работещи решения

Пентагонът: Русия правела фундаментална грешка в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/68470/Pentagonat-Rusiya-pravela-fundamentalna-greshka-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър отново разкритикува Русия за военната й интервенция в Сирия.

Защо е добре да използваме VPN услуги

http://pik.bg/защо-е-добре-да-използваме-vpn-услуги-news417291.html

Защо е добре да използваме VPN услуги

Virtual Private Network (VPN) или виртуалните частни мрежи, ви позволяват да сърфирате в интернет, без страх че ще бъдете шпионирани от съседи, хакери или други злонамерени хора и организации.

Не си мислете обаче, че виртуалните частни мрежи трябва да се използват само от тези, които имат какво да крият. Не е нужно да сте престъпник за да искате да опазите личните си данни, защото кражбата на идентичност в наши дни е съвсем реална заплаха.

Ако все още се питате трябва ли да използвам VPN, може би съветите на Life Hack ще са ви от полза.

1. За да получим достъп до блокирани сайтове

Интернет потребителите извън САЩ са много ощетени поради блокирания достъп до богатство от поточно видео и музикално съдържание, което е на разположение на американците. Американците обаче също са лишени от някои услуги. Изправени пред подобен проблем, много потребители избират да използват виртуални частни мрежи (VPN). 

2. За да използвате обществена Wi-Fi мрежа

Обществените мрежи не са сигурни и когато ги ползваме за да сърфираме в мрежата излагаме на риск сигурността си. И това не е всичко, защото по невнимание много лесно може да влезем в различна Wi-Fi мрежа от тази, която си мислим че ползваме и по този начин да предоставим информацията си директно на някой злонамерен човек. С VPN, вашата информация е криптирана и не може да бъде видяна от всеки, който се опитва да ви подслушва.

3. За да споделяте сигурно своите файлове

Със сигурност има моменти, в които трябва да споделите файлове с приятели и близки, които никой друг не трябва да вижда. Виртуалните частни мрежи ви позволяват да изпращате и получавате файлове, без никой друг да вижда това, което правите.

4. За да скриете историята си на сърфирането

Ако използвате виртуални частни мрежи вашата история на сърфиране в мрежата не може да бъде проследена.

5. Всеки има право на неприкосновеност на личния си живот

Преди всичко друго, неприкосновеността на личния живот е (или поне, трябва да бъде) основно човешко право. За съжаление в наши дни, това наше право е нарушено постоянно. С използването на VPN обаче можем да сведем до минимум случаите в които личната ни информация може да стане публично достояние.

Източник: digital.bg

Патриарх Неофит става на 70 години

http://frognews.bg/news_99881/Patriarh-Neofit-stava-na-70-godini/

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отбележи днес 70-я си рожден ден в Троянската света обител.

Как да опазим личните си данни, докато сме на път

http://pik.bg/как-да-опазим-личните-си-данни-докато-сме-на-път-news417290.html

Как да опазим личните си данни, докато сме на път

Кибер престъпността не стихва. Експертите по сигурността предупреждават, че когато сме на път с нашите смартфони, таблети и лаптопи се увеличава риска от кражбата на личните ни данни.

 Най-големият проблем за това може би е сърфирането в мрежата от обществена Wi-Fi мрежа. Благодарение на Yahoo можем да научим 4 начина да опазим личните си данни докато сме на път. Ето кои са те:

 

1. Свързвайте се ръчно към Wi-Fi мрежите

Хората приемат много спокойно автоматичното свързване към Wi-Fi мрежи. Това обаче може да ни навлече неприятности. Ето защо по разумно е ръчно да се свързваме към Wi-Fi мрежите като например не се логваме в мрежа, наречена Starbucks, когато наблизо няма Starbucks.

2. Използвайте данните на вашия телефон

Дори и да сте влезли в Wi-Fi мрежата на хотела или на някое кафе с парола, пак е възможно хакери да получат достъп до вашите устройства. Прехвърлянето на данни през клетъчните мрежи по принцип е по-сигурно. Можете да вържете лаптопа си към вашия телефон или да създадете точка за достъп с телефона си.

3. Използвайте мениджър за пароли

Повечето експерти препоръчват използването на услуги като 1Password или LastPass. Това е програма или уеб услуга, с помощта на която можете да съхранявате всичките ваши пароли на едно място в надеждно криптирана база данни, която е заключена с една основна парола. Така трябва да помните само една единствена парола. Ако обаче все още не сте убедени, че се нуждаете от такъв вид програма, кликнете тук, за да разберете защо е добре да използвате мениджър за пароли.

4. Подобрете възможностите на вашия уеб браузър

Използването на плъгина HTTPS Everywhere който е наличен за браузърите Firefox и Chrome ще ви гарантира, че данните ви са криптирани. Ако решите може да използвате и VPN услуга. Ще откриете списък с най-добрите VPN услуги като отворите статията.

Източник: digital.bg

САЩ влизат във война против ислямистите от „Боко Харам”

http://offnews.bg/news/n_1/n_572808.html

Части на американската армия са разположени в Камерун, за да помагат в боевете против ислямистите от Боко Харам, обяви президентът Барак Обама, цитиран нощес от Би Би Си. Засега 300 военнослужещи ще водят предимно разузнавателни операции в централноафриканската страна, както от въздуха, така и на терена. Те, по думите на Обама, ще останат там толкова дълго, колкото е необходимо. Първите 90 души са били изпратени в понеделник. В Камерун, както и в Чад, проникват терористи от ислямистката групировка, възникнала в Нигерия и вюваща от 2009 г. Тя се присъедини към „Ислямска държава” и се назовава „Западноафриканска провинция”. Нападенията й се отличават с варварство и крайна жестокост – като на ИДИЛ, а самият израз «Боко Харам» на един от африканските езици означава «Западното образование е забранено». Против ислямистите се сраават военни части на Нигерия, Нигер, Камерун и Чад. Американски самолети бяха участвали миналата година в неуспешното издирване на отвлечените от едно нигерийско училище над 200 момичета. Но сега за първи път сили на САЩ се включват в преки въоръжени операции против «Боко Харам».

Морската градина - големият спор на Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5046973

Съдбата на парка ясно разграничи кандидатите за кмет
Едва ли има друга тема във Варна, по която да има две толкова ясно обособени полюсни мнения. Темата е могат ли да влизат коли в Морската градина или не. На единия полюс са варненци, които са категорични, че в парка - от басейн
Съдбата на парка ясно разграничи кандидатите за кмет Едва ли има друга тема във Варна, по която да има две толкова ясно обособени полюсни мнения. Темата е могат ли да влизат коли в Морската градина или не. На единия полюс са варненци, които са категорични, че в парка - от басейн "Приморски" до „Пикадили”, не може да има автомобили по алеите.

Морската градина - големият спор на Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046878

Съдбата на парка ясно разграничи кандидатите за кмет
Едва ли има друга тема във Варна, по която да има две толкова ясно обособени полюсни мнения. Темата е могат ли да влизат коли в Морската градина или не. На единия полюс са варненци, които са категорични, че в парка - от басейн "Приморски" до „Пикадили”, не може да има автомобили по алеите.
Съдбата на парка ясно разграничи кандидатите за кмет Едва ли има друга тема във Варна, по която да има две толкова ясно обособени полюсни мнения. Темата е могат ли да влизат коли в Морската градина или не. На единия полюс са варненци, които са категорични, че в парка - от басейн "Приморски" до „Пикадили”, не може да има автомобили по алеите.

Жена намери найлон в бутер тесто, производителят ще я компенсира заради „бонуса“

http://pik.bg/жена-намери-найлон-в-бутер-тесто-производителят-ще-я-компенсира-заради-„бонуса“-news417289.html

Жена намери найлон в бутер тесто, производителят ще я компенсира заради „бонуса“

Жена намери найлон в бутер тесто.

„То е с известна марка. Сигнализирах Агенция по безопасност на храните и фирмата. Утре очаквам по обяд супервайзор да дойде при мен, за да ме компенсира за тестото“, споделя Бинка Стоичкова-Йовчева в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия.

 

 

 

Еквадор моли Лондон да пусне Асандж за лечение

http://svetoven.pogled.info/news/68469/Ekvador-moli-London-da-pusne-Asandzh-za-lechenie

/Поглед.инфо/ Еквадор се обърна с молба към Великобритания да предостави временен пропуск на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, за да се подложи на медицинско изследване.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване