Половината дарени турски ваксини може да се ползват само за бежанците

http://www.mediapool.bg/polovinata-dareni-turski-vaksini-mozhe-da-se-polzvat-samo-za-bezhantsite-news240775.html

Половината от ваксините, които преди три месеца получихме като дарение от Турция, не могат да бъдат използвани за ваксинация на българските деца, тъй като не са разрешени за ползване  у нас и в ЕС. Те се държат на склад от здравното министерство и могат да се ползват при голяма бежанска вълна и спешна нужда от имунизация. Заради проваления търг за ваксини през лятото, здравното министерство договори да получим като дарение от Турция 100 000 ваксини срещу тетанус, дифтерия, коклюш и хепатит, а в замяна да предоставим БЦЖ ваксини. Заедно с петвалентните ваксини срещу въпросните заболявания сме получили от Турция и 100 000 опаковки ваксина срещу хепатит B Euforvac-Hib, която е одобрена от Световната здравна организация, но неразрешена в ЕС заради високо съдържание на стабилизатора тиомерсал и заради това, че компонентът срещу колклюш се разминава с изискванията. “В България няма официално разрешително за поддържане на тази ваксина и на тази база нито е част, нито може да бъде част от задължителния имунизационен календар на страната“, заяви здравният министър Петър Москов в сряда. Той обясни, че ваксините могат да влязат в употреба след изричното разрешение на Изпълнителната агенция по лекарствата в кризисна ситуация вследствие на голям мигрантски натиск. Ваксината има срок на годност през следващите три години. По повод появилите се публикации, че сме внесли от Турция неразрешени опасни ваксини с живак, Москов заяви, че има засегнати икономически интереси от това, че правителството е успяло да реши проблема с ваксините и затова се използват подобни подходи за всяване на паника сред хората. Той съобщи, че е изпратил писмо до асоциацията на фармацевтичната индустрия, за да сезира тяхната етична комисия за проблема. По думите му такива негативни медийни кампании не могат да бъдат част от която и да е етична норма на производителите на ваксини или други лекарства. “Не може поради накърнени икономически интереси, да се всява паника в населението. Това е против етичния кодекс на всяка една фармацевтична компания”, коментира Москов. Той многократно упреква фармацевтичните фирми, че извиват ръцете на държавата и се усъмни в обяснението, че последните търгове за ваксини у нас се провалят по производствени причини. Все още не е ясно по какъв начин ще бъдат осигурени необходимите ваксини за следващата година. Заради недостига на ваксини в страната задължителните имунизации се поставят приоритетното на бебетата и затова ваксинирането на шестгодишните деца се бави.

Съдът заплаши ЦСКА с 1000 лв. глоба заради непредоставени документи на синдика

http://www.mediapool.bg/sadat-zaplashi-tsska-s-1000-lv-globa-zaradi-nepredostaveni-dokumenti-na-sindika-news240774.html

Ръководството на изпадналия във фалит футболен клуб ЦСКА е заплашено с глоба, става ясно от електронната система в сайта на Софийския градски съд (СГС). По време на закрито заседание на СГС по казуса е било постановено разпореждане "ПФК "ЦСКА" АД да изпълни задълженията по чл.640 от Търговския закон, като съдейства на синдика за представяне на документация от счетоводството на дружеството, в противен случай съдът ще наложи санкция в размер на 1 000 лева". Евентуалното неизпълнение на разпореждането може да отложи назначаването на постоянен синдик на клуба, което се очаква да се случи на заседанието на СГС по делото в четвъртък.

Станишев и Валс домакини на конференция за климатичните промени в Париж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5063081

ПЕС с 21 предложения по декларацията преди срещата на върха  Лидерите на левите партии в Европа се събират днес в Париж, за да отправят единен призив за силно и задължително обвързващо споразумение на предстоящия глобален форум за климата.
Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, премиерът Мануел Валс и френските социалисти са домакини на срещата.
ПЕС с 21 предложения по декларацията преди срещата на върха Лидерите на левите партии в Европа се събират днес в Париж, за да отправят единен призив за силно и задължително обвързващо споразумение на предстоящия глобален форум за климата. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, премиерът Мануел Валс и френските социалисти са домакини на срещата.

204-метров лайнер закрива круизния сезон във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304464

Плаващият под холандски флаг пасажерски кораб "Принсендам" (Prinsendam) ще е последният лайнер, който ще посети Варна през този сезон, съобщиха за Moreto.net от пристанището в морския град. Очаква се корабът да застане на Морска гара около 8 часа часа утре сутринта.

БСП обжалва решения на ЦИК, създаващи условия за изборни манипулации

http://frognews.bg/news_100409/BSP-objalva-resheniia-na-TSIK-sazdavashti-usloviia-za-izborni-manipulatsii/

Българската социалистическа партия обжалва две решения на Централната избирателна комисия, които влизат в противоречие с Изборния кодекс и създават предпоставки за манипулации с резултатите от гласуването на 25 октомври.

Словашка красавица разкри: Григор бе първият ми мъж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5063001

Григор Димитров стартира с победа на турнира в Стокхолм и в същото време бивша словашка тенисистка разкри: „Не съм познавала друг мъж преди Григор. Той беше моята голяма юношеска любов.“ Тя се казва Романа Табак (на снимката с Григор в предишни години), сега е на 24 години, а двамата са имали връзка през 2008 г.
Григор Димитров стартира с победа на турнира в Стокхолм и в същото време бивша словашка тенисистка разкри: „Не съм познавала друг мъж преди Григор. Той беше моята голяма юношеска любов.“ Тя се казва Романа Табак (на снимката с Григор в предишни години), сега е на 24 години, а двамата са имали връзка през 2008 г.

Първородните деца са по-умни

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/pyrvorodnite-deca-sa-po-umni-6044156

В проучването са анализирани данни за коефициента на интелигентност на 20 хил. деца

ЕС надобрява в нищоправенето по мигрантската криза

http://www.euinside.eu/bg/analyses/eu-gains-excellence-in-doing-nothing-refugee-crisis

Октомврийската среща на върха, четвъртата поред, посветена на миграционно-бежанската криза, можеше съвсем спокойно и да не се проведе. Единственото, с което може да бъде запомнена е, че малко преди края й българският премиер си тръгна заради инцидент на българо-турската граница, при който загина ...

VW спира продажбата на някои дизелови автомобили в Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_577140.html

Volkswagen спира от продажба в Европейския съюз новите дизелови модели, в които е бил инсталиран софтуер за манипулиране на данните за вредните емисии, съобщиха от концерна. Емисионният скандал избухна през септември, когато американската агенция за опазване на околната среда установи, че автомобилният производител манипулира данните - при тестове се отчитат ниски нива, в рамките на допустимите стойности, а в реални условия те са в пъти по-високи. Засегнати са около 11 млн. дизелови автомобила Volkswagen и Audi. Действието ще засегне ограничен брой дизелови автомобили с двигатели от стандарта Евро 5, които първо ще бъдат модернизирани и след това - пуснати в продажба. Миналата седмица Volkswagen обяви, че ще върне в сервизите 8.5 милиона автомобила в Европейския съюз, които съдържат забранения софтуер.

Печатарският бизнес с оборот от 726 млн. лв. годишно

http://econ.bg/Новини/Печатарският-бизнес-с-оборот-от-726-млн-лв-годишно_l.a_i.701561_at.1.html

726 лв. е годишният оборот, реализиран от печатарския бизнес у нас. Това стана ясно по време на конференция „Ден на печатните технологии в...

България ще задълбочи сътрудничеството си с УНИЦЕФ за предотвратяване на ранното отпадане от училище и за интеграция на децата в риск

http://www.cross.bg/detza-ynitzef-detzata-1485111.html

/КРОСС/ България ще задълбочи сътрудничеството си с УНИЦЕФ за предотвратяване на ранното отпадане от училище и за подобряване на достъпа до образование за децата с увреждания или живеещи в риск от бедност. Това стана ясно на среща на президента Росен Плевнелиев с представителя на УНИЦЕФ в страната ни, Мария Хесус Конде. Двамата бяха единодушни, че улесняването на достъпа до качествено образование е от ключово значение за успешната реализация на пазара на труда и за пълноценна интеграция в обществото. Президентската институция ще продължи да подкрепя политиките в областта на образованието и социалната сфера, насочени към децата и младежите в неравностойно положение, увери още президентът Плевнелиев. „Солидарността не само на представителите на частния сектор, но и на цялото българско общество към проблемите на децата и младежите е особено показателна", заяви Мария Хесус Конде. Държавният глава запозна Мария Хесус Конде с процеса на деинституционализация на лишените от родителска грижа деца у нас. От неговото начало броят на настанените в специализирани институции деца и младежи е намалял три пъти, а предоставяните услуги за семейства и деца са се удвоили. За периода 2010-юли 2015 г. общо 49 институции са закрити, а на 4700 деца и младежи е осигурена мрежа от грижи и услуги, което им позволяват да растат в близка до семейната среда

ЦСКА се смили над "Германея" за 12-ата си победа, Цветанов вкара два гола

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/21/2633794_cska_se_smili_nad_germaneia_za_12-ata_si_pobeda/?ref=rss


ЦСКА спечели леко и 12-ата си победа във В група. Червените се наложиха с 3:0 срещу предпоследния "Германея" на "Българска армия".

Треньорът на домакините Христо Янев направи доста промени в състава си за мача. Първите си два гола вкара Момчил Цветанов, а третото попадение в края отбеляза Костадин Хазуров.

ЦСКА имаше пълно превъзходство в мача, но многото пропуски попречиха да бъде постигнат по-изразителен резултат.

Още във втората минута червените направиха...

Проверяват случай на купуване на гласове в Ново Паничарево

http://pik.bg/проверяват-случай-на-купуване-на-гласове-в-ново-паничарево-news421434.html

Проверяват случай на купуване на гласове в Ново Паничарево

В село Ново Паничарево, община Приморско, се поверява случай на купуване на гласове. За него в Районна прокуратура - Бургас е образувано досъдебно производство.

От прокуратурата съобщиха, че производството е срещу неизвестен извършител. Престъплението е по чл.167 ал.2 от НК срещу изборните права на гражданите за получаване на имотна облага с цел склоняване да упражни избирателно право в полза на определен кандидат. Разследването се извършва от РУ Приморско.

До момента е било направено претърсване в къща в село Ново Паничарево, при което не са намерени вещи забранени за притежаване. Разпитани са свидетели. Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Бургас. Засега задържани няма. Няма и повдигнати обвинения по досъдебното производство.

Дългото използване на мобилния телефон изкривява гръбначния стълб

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5063046

Интензивното използване на мобилен телефон предизвиква сериозни здравословни проблеми, предупреждават експерти.
Списание
Интензивното използване на мобилен телефон предизвиква сериозни здравословни проблеми, предупреждават експерти. Списание "Икономист" твърди, че младите хора на възраст между 16 и 24 години прекарват близо четири часа на ден в разговори по мобилните телефони, предаде БГНЕС. По време на разговорите обикновено главата се държи наведена и напред,

Нетаняху заяви, че имам е убедил Хитлер да започне Холокоста

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/21/2633744_netaniahu_zaiavi_che_imam_e_ubedil_hitler_da_zapochne/?ref=rss


Израелският премиер Бенямин Нетаняху предизвика международен скандал, като заяви, че мюсюлмански лидер е убедил Хитлер да започне Холокоста, съобщи агенция "Ройтерс".

Става въпрос за бившия главен мюфтия на Ерусалим – Амин ал Хюсейни, който през 1941 г. посещава Адолф Хитлер в Германия. Нетаняху заяви, че тази среща стои зад решението на нацисткия лидер да започне да изтребва евреите.

"По това време Хитлер не е искал да унищожи евреите, а да ги прогони", каза премиерът в...

265 мигранти са отблъснати на границата само за 24 часа

http://www.moreto.net/novini.php?n=304465

Гранични полицаи, охраняващи българо-турската граница са отблъснали 265 мигранти при опит да влязат на територията на страната, съобщи МВР. От вътрешното министерство уточняват, че общо 13 различни групи бежанци са се опитали да влязат нелегално в България през изминалото денонощие.

Турция започва доставки в Крим въпреки санкциите

http://news.ibox.bg/news/id_1096245746

Турска делегация посети полуострова и представи инвестиционни проекти

Гневна бургаска майка взриви мрежата с "кърваво писмо" до всички мъже

http://petel.bg/Gnevna-burgaska-mayka-vzrivi-mrezhata-s-karvavo-pismo-do-vsichki-mazhe__131260

Снимка:Булфото, архив Гневна бургаска майка написа „кърваво” писмо до мъжете, чиито жени „по цял ден си стоят в къщи с детето” и не...

ФИФА обяви официално всички заподозрени в корупция

http://petel.bg/FIFA-obyavi-ofitsialno-vsichki-zapodozreni-v-koruptsiya__131300

Комисията по етика на ФИФА обяви официално списък с всички имена, които ше бъдат разследвани за корупция в централата. Сред тях са...

Китай пласира първата си емисия облигации в юани в Лондон

http://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-plasira-pyrvata-si-emisiia-obligacii-v-iuani-v-london-204543/

Поръчките са надхвърлили предлагането шест пъти и финансовото министерство вероятно ще подготви емитиране на облигации с по-висок матуритет

Медиен експерт ще ръководи Фонда на фондовете

http://www.mediapool.bg/medien-ekspert-shte-rakovodi-fonda-na-fondovete-news240773.html

Медийният и маркетингов специалист Мартин Дановски поема управлението на т.нар. Фонд на фондовете, който ще управлява финансовите инструменти по европейските програми през настоящия програмен период. Дановски заедно с Валери Белчев и Иван Даков са избрани за членове на управителния съвет на новосъздаденото търговско дружество "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България", става ясно от Търговския регистър. Мартин Дановски е съветник на вицепремиера по управление на еврофондовете Томислав Дончев. Той е напуснал ръководния си пост в агенцията за маркетингови комуникации "Юро Ар Ес Си Джи София" (Euro RSCG Sofia), която е част от световната рекламна мрежа Euro RSCG Worldwide, собственост на комуникационната група "Хавас" (Havas). Оттеглил се е и от управлението на "Медия планинг груп", става ясно от Търговския регистър. Валери Белчев е финансист и е бил в листата на СДС на изборите за Европарламент през 2007 г. Според устава на дружеството, управителният съвет се състои от трима до петима членове. Очаква се съставът му да бъде попълнен с още двама члена в следващите месеци. Назначенията са партийни и са свързани с управляващите партии, твърдят източници на Mediapool. Седемчленен надзорен съвет Фондът на фондовете има двустепенна форма на управление. Надзорният съвет е от седем души. В него влизат ръководителите на оперативните програми, предоставящи финансовите инструменти. Това са зам.-министърът на земеделието Васил Грудев, който отговаря за Програмата за развитие на селските райони, зам.-министърът на икономиката Любен Петров – "Конкурентоспособност", шефката на "Околна среда" Яна Георгиева, регионалният зам.-министър Деница Николова – "Региони в растеж", и социалният зам.-министър Зорница Русинова – "Човешки ресурси". В него влизат още ръководителят на Национален фонд Карина Караиванова като представител на Министерството на финансите и Добринка Михайлова, която е съветник на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев и бивш шеф на агенцията "Одит на средствата от ЕС". Капитал от 800 000 лв. "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" е с капитал от 800 000 лв. Това е сериозен ръст спрямо първоначалното решение на правителството дружеството да бъде създадено с капитал от 50 000 лв. По думите на финансовия министър Владислав Горанов, под чиято шапка е новата фирма, тя ще поеме управлението на 777 млн. евро от европейските фондове, които ще се използват за финансов инженеринг. В четвъртък вицепремиерът Томислав Дончев и министър Горанов ще дадат повече яснота какъв ресурс ще управлява фонда на фондовете, колко подфонда ще бъдат създадени и за какви цели. Обявените дотук намерения са за поне около десетина подфонда – три за развитие на 39-те града, за туристическа инфраструктура, за стартиращи компании, за иновации, за земеделските производители и други. Концепцията за създаването на Фонд на фондовете за общо управление на финансовите инструменти в новия програмен период е нова за България и идеята е финансовите инструменти по различните оперативни програми, които са насочени към една и съща категория бенефициенти, да бъдат обединени и да достигат до тях като пакет. Към момента новият фонд все още няма одобрението на Европейската комисия, но се очаква това да се случи скоро. За целта бяха подписани споразумения за оказване на консултантска помощ с Европейската инвестиционна банка и други финансови институции, които да оказват техническа помощ.

Станишев и Валс свикват конференция за климатичните промени в Париж

http://frognews.bg/news_100407/Stanishev-i-Vals-svikvat-konferentsiia-za-klimatichnite-promeni-v-Parij/

Лидерите на левите партии в Европа се събират днес в Париж, за да отправят единен призив за силно и задължително обвързващо споразумение на предстоящия глобален форум за климата.

Изтеглят от мрежата 10 тона ГМО соя

http://society.actualno.com/Iztegljat-ot-mrejata-10-tona-GMO-soja-news_502892.html

Близо 10 тона генно-модифицирана соя от Украйна се намират под възбрана заради неправилно етикетиране, което подвежда потребителите, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Лабораторни резултати установили съдържание на разрешено за употреба ГМО, но с количеството над 5%, което не е етикетирано според изискванията на действащото законодателство. Продуктите, произведени от суровината не са опасни за консумация, но подвеждат потребителя, посочват от агенцията за хр

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/21/2633772_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:

- Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква спешна среща на европейски лидери във връзка с мигрантската криза.

- Премиерът коментира, че единственият начин за решаване на проблема са общи действия и спиране на войната в Сирия.

- Главният прокурор поиска имунитета на кандидат-кмета...

БСП обжалва решения на ЦИК, които създават условия за изборни манипулации

http://pik.bg/бсп-обжалва-решения-на-цик-които-създават-условия-за-изборни-манипулации-news421425.html

БСП обжалва решения на ЦИК, които създават условия за изборни манипулации

Българската социалистическа партия обжалва две решения на Централната избирателна комисия, които влизат в противоречие с Изборния кодекс и създават предпоставки за манипулации с резултатите от гласуването на 25 октомври.

В жалбите до Върховния административен съд  се оспорват текстове от методическите указания за работата на Секционните избирателни комисии и част от решението за опаковане и предаване на изборните книжа и материали от местния вот.

Съгласно Изборния кодекс, след приключване на гласуването и преброяването на гласовете, кандидатите, застъпниците и представителите на партиите имат право да получат копие от протокола с изборните резултати за всяка една СИК. Върху всеки отделен лист от копието трябва да бъде поставен печат на СИК и подпис на председателя, заместник-председателя и секретаря на комисията.

Според решенията на ЦИК, които представляват опит да се промени повелята на закона, не е необходимо върху този екземпляр да се поставя печат. Освен това, СИК получава право да определи кой друг неин член да се подпише. Това обаче ще подложи на съмнение съдържанието и верността на различните копия от протокола. Става възможно също заинтересованите лица да получат копие от незаверено според закона копие от протокола.

Над 700 души събра Европейската седмица на програмирането във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304396

Срещите с учебна цел по време на Европейската седмица на програмирането успяха да привлекат представители на различни възрастови групи- от ученици до хора в зряла възраст, научи Moreto.net. Много от посетители във Варна направиха първите си стъпки в областта на Информационните технологии, благодарение на десетте безплатни обучителни събития.

Заместник – министър Цветан Димитров ще открие Национална научна конференция на българския фокален център на EFSA

http://pik.bg/заместник-–-министър-цветан-димитров-ще-открие-национална-научна-конференция-на-българския-news421421.html

Заместник – министър Цветан Димитров ще открие Национална научна конференция  на българския фокален център на EFSA

Утре, 22 октомври 2015 г., от 9.30 часа, заместник- министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров ще открие VIII-та Национална научна конференция на Българския фокален център на EFSA към Центъра за оценка на риска, Българската агенция по безопасност на храните.

Конференцията ще се проведе в рамките на два дни, като през първия ден ще се обсъдят теми, свързани с безопасността на храните  от растителен и  животински произход. През втория ден ще се разгледат проблемите в здравеопазването на животните.

Фиксинг на БНБ, сряда, 21 октомври

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-сряда-21-октомври_l.a_i.701562_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за вторник, 20 октомври, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Променят движението в София заради изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5063028

Във връзка с провеждането на местните избори от Столична община информират за промяна в организацията на движението в София тази неделя, 25 октомври.
От 00.00 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга при вход А3 и прилежащите територии на НДК.
От 8.00 часа на 25 октомври се забранява престоят и паркирането на
Във връзка с провеждането на местните избори от Столична община информират за промяна в организацията на движението в София тази неделя, 25 октомври. От 00.00 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга при вход А3 и прилежащите територии на НДК. От 8.00 часа на 25 октомври се забранява престоят и паркирането на

Променят движението в София заради изборите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5063017

Във връзка с провеждането на местните избори от Столична община информират за промяна в организацията на движението в София тази неделя, 25 октомври.
От 00.00 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга при вход А3 и прилежащите територии на НДК.
От 8.00 часа на 25 октомври се забранява престоят и паркирането на
Във връзка с провеждането на местните избори от Столична община информират за промяна в организацията на движението в София тази неделя, 25 октомври. От 00.00 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга при вход А3 и прилежащите територии на НДК. От 8.00 часа на 25 октомври се забранява престоят и паркирането на

Защо България не трябва да приема еврото?

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/zashto-bylgariia-ne-triabva-da-priema-evroto-6044178

Създават Европейски фискален съвет, който ще помага за вземане на решения относно националните бюджети

Boeing записва 25% ръст на печалбата за третото тримесечие

http://www.investor.bg/sasht/337/a/boeing-zapisva-25-ryst-na-pechalbata-za-tretoto-trimesechie-204563/

Компанията повиши финансовата си прогноза за 2015 г. след публикуването на отчета, който надмина очакванията

Мигранти унищожиха палатков лагер в Словения

http://www.cross.bg/brezhitza-lager-migranti-1485110.html

/КРОСС/ Мигранти са унищожили приемния център в словенския лагер Брежица, подпалвайки палатка по палатка, защото не искали да чакат и бързали да продължат пътя си за Германия. Лагерът е създаден специално за тях, за да може да си починат преди да потеглят по пътя към желания от тях Запад.  За по-малко от час мигрантите успели да подпалят почти всички палатки и само бързата намеса на пожарникарите предотвратила по-сериозни инциденти и щети. В началото охраната не могла да разбере каква е причината за инцидента. Много бързо след това мигрантите били натоварени в пет автобуса и изпратени за Австрия. Това обаче не попречило на останалите да продължат да палят палатките. Лагерът на практика вече е неизползваем. В момента в различни приемни центрове на територията на Словения има около 5 хиляди мигранти. Брежица се намира на 13 км от границата с Хърватия. В този лагер има място за около 500 души. Кметът на Брежица Иван Молан каза, че в малкото градче на практика вече няма нормален транспорт и поради тази причина днес децата не са ходили на училище. Той призова за по-голяма намеса на централната власт за нормализиране на живота в Брежица.

Багер и кунг фу на сватба (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/bager-i-kung-fu-na-svatba-video-6044163

Той е хумористичен поглед към съвременните сватби, някои странни ритуали и какво се случва "зад кулисите"

Делегацията на ГЕРБ подкрепи Жозеф Дол за нов мандат начело на Европейската народна партия

http://pik.bg/делегацията-на-герб-подкрепи-жозеф-дол-за-нов-мандат-начело-на-европейската-народна-партия-news421419.html

Делегацията на ГЕРБ подкрепи Жозеф Дол за нов мандат начело на Европейската народна партия

Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и делегацията на партията, която участва в конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Мадрид, подкрепи досегашния президент Жозеф Дол за нов мандат начело на ЕНП. Делегатите от ГЕРБ бяха категорични, че гласуват за Дол, защото той е безспорен и доказал се лидер, който през годините се утвърди като голям приятел на България. 

В Мадрид ПП ГЕРБ е представена от председателя на партията Бойко Борисов, евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, Андрей Ковачев, Ева Паунова, Владимир Уручев, Емил Радев и Андрей Новаков, председателите на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, на Предприемачи ГЕРБ Валя Чилова, на Младежи ГЕРБ Георг Георгиев и на Старейшини ГЕРБ Николай Андреев.

В делегацията са още заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, народните представители Даниела Савеклиева, Снежана Дукова и Александър Ненков, както и международният секретар на партията София Цветкова. 

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ! Германски политик сезира Цацаров за убития бежанец, Дитер Домбровски нямал доверие на българското МВР!

http://pik.bg/скандалът-се-разгаря-германски-политик-сезира-цацаров-за-убития-бежанец-дитер-домбровски-н-news421392.html

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ! Германски политик сезира Цацаров за убития бежанец, Дитер Домбровски нямал доверие на българското МВР!

Германският политик от ХДС Дитер Домбровски сезира българската прокуратура за убийството на афганистанския бежанец на границата.

Зам.-председателят на парламента на провинция Бранденбург обяви пред Радио Берлин-Бранденбург, че не смята обясненията на българското МВР за начина, по който е загинал бежанецът, за правдоподобни.

„Правя това, за да не бъде заметен този случай под килима, защото убитият „е само един бежанец”, обясни пред радиото мотивите си политикът.

Домбровски допълни, че очаква българската главна прокуратура да разследва случая по същите правни норми, по които германската би разследвала, ако германски полицай стреля смъртоносно. Тези правила и норми важат и когато жертвата е невъоръжен бежанец”, посочи той. „Очаквам българската прокуратура да действа по нормите, които имаме в Европа. Не чух обаче нещо такова и затова реших да задълбая и да подам сигнал и аз. Ако няма последствия, ще се обърна към Европейския съюз”, заяви той.

Домбровски не виждал как е възможно бежанецът да е загинал от рикошет от предупредителен изстрел, след като такива изстрели се дават във въздуха.

19-годишният афганистански младеж бе убит с куршум в тила при опит да премине през България. Инцидентът стана в град Средец, на почти 30 км от граничната бразда.

Стефка Костадинова закусва с шефа на МОК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5063008

Стефка Костадинова разговаря с шефа на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах на работна закуска в Москва. Председателят на родния комитет участва в първия Световен форум на олимпийците, организиран по инициатива на Световната асоциация на спортистите олимпийци, основана през 1995 г., и комитета на Русия.
Стефка Костадинова разговаря с шефа на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах на работна закуска в Москва. Председателят на родния комитет участва в първия Световен форум на олимпийците, организиран по инициатива на Световната асоциация на спортистите олимпийци, основана през 1995 г., и комитета на Русия.

Юлий Павлов: Кампанията е евтина и залага предимно на листовки

http://www.moreto.net/novini.php?n=304454

Предизборната кампания, която се води преди местните избори тази година, е вяла. Това обяви в интервю за Радио Пловдив директорът на "Инстутита за анализи и маркетинг" Юлий Павлов. По думите му, кампанията е евтина и залага предимно на листовки, с които се пълнят пощенските кутии на избирателите.

Право на отговор: АБВ са "за" съдебна реформа, против са тези, за които тя се изчерпва само с кадруване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/21/2633734_pravo_na_otgovor_abv_sa_za_sudebna_reforma_protiv_sa/?ref=rss


По повод публикацията "АБВ опитва да зачеркне съдената реформа" "Дневник" помества право на отговор на партия АБВ, без редакторска намеса.

Много сме впечатлени от "загрижеността" на някои медии за това, че АБВ "слага кръст" или "зачерква" съдебната реформа с внесените предложения за промени в Конституцията. Но липсата на памет не винаги е препоръчителна и е добре пишещите и даващите оценки да се върнат само няколко месеца назад.
Първо, в действителност АБВ първа внесе конкретни...

ГЕРБ подкрепи Жозеф Дол за нов мандат начело на Европейската народна партия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5062967

Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и делегацията на партията, която участва в конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Мадрид, подкрепи досегашния президент Жозеф Дол за нов мандат начело на ЕНП. Делегатите от ГЕРБ бяха категорични, че гласуват за Дол, защото той е безспорен и доказал се лидер,
Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и делегацията на партията, която участва в конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Мадрид, подкрепи досегашния президент Жозеф Дол за нов мандат начело на ЕНП. Делегатите от ГЕРБ бяха категорични, че гласуват за Дол, защото той е безспорен и доказал се лидер,

ГЕРБ подкрепи Жозеф Дол за нов мандат начело на Европейската народна партия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5062995

Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и делегацията на партията, която участва в конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Мадрид, подкрепи досегашния президент Жозеф Дол за нов мандат начело на ЕНП. Делегатите от ГЕРБ бяха категорични, че гласуват за Дол, защото той е безспорен и доказал се лидер,
Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и делегацията на партията, която участва в конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Мадрид, подкрепи досегашния президент Жозеф Дол за нов мандат начело на ЕНП. Делегатите от ГЕРБ бяха категорични, че гласуват за Дол, защото той е безспорен и доказал се лидер,

Календерска върна темата за хората в дебата за София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5062983

Кандидатът на „България без цензура“ за кмет на София Мария Календерска върна темата за хората в дебата за столицата. Тя промени посоката на сблъсъка на идеи в големия предизборен диспут в „Референдум“ по БНТ, където за първи път се събраха всички претенденти от парламентарно представените сили. Календерска обяви,
Кандидатът на „България без цензура“ за кмет на София Мария Календерска върна темата за хората в дебата за столицата. Тя промени посоката на сблъсъка на идеи в големия предизборен диспут в „Референдум“ по БНТ, където за първи път се събраха всички претенденти от парламентарно представените сили. Календерска обяви,

LG и General Motors заедно разработват електрически автомобил

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/21/2632992_lg_i_general_motors_zaedno_razrabotvat_elektricheski/?ref=rss


LG обяви, че има сключено споразумение с General Motors и от известно време двете компании заедно разработват нов електрически автомобил. Разработката ще се използва за следващото поколение на Chevy Bolt.

Електрическият автомобил трябва да бъде представен през 2017 г. и да струва 30 хил. долара. Той ще може да изминава около 320 км с едно зареждане. LG ще осигури батериите, зареждащата система, нагревателите и мултимедийната система.

"Използвайки най-доброто от инженерните...

Ел табло зее на централен булевард във Варна (Снимки)

http://petel.bg/El-tablo-zee-na-tsentralen-bulevard-vav-Varna--Snimki-__131269

Електрическо табло зее близо до кръстовището на бул. „Мария Луиза“ и улица „Шипка“. Наоколо не се виждат хора, които да правят нещо по...

Българче на 11 г. сред ранените от пожара в Германия

http://petel.bg/Balgarche-na-11-g--sred-ranenite-ot-pozhara-v-Germaniya__131298

Снимка: Булфото, архив Няма опасност за живота на българите, които пострадаха в пожара, изгорил дом с 48 нашенци в германския град...

Влак уби мъж на прелез край Русе

http://petel.bg/Vlak-ubi-mazh-na-prelez-kray-Ruse__131299

Снимка: Булфото, архив Възрастен мъж е починал, след като е бил блъснат от пътнически влак край Русе. Информацията бе потвърдена от...

Само изрядните платци ще могат да сменят доставчика си на ток

http://econ.bg/Новини/Само-изрядните-платци-ще-могат-да-сменят-доставчика-си-на-ток_l.a_i.701560_at.1.html

Доставчикът на ток ще може да се сменя, сако ако потребителят е платил всичките си сметки за електроенергия. Това, освен в закона, вече е разписано и...

265 мигранти са отблъснати на границата само за 24 часа

http://www.cross.bg/vlyazat-migranti-opitali-1485109.html

/КРОСС/ Гранични полицаи, охраняващи българо-турската граница са отблъснали 265 мигранти при опит да влязат на територията на страната, съобщи МВР. От вътрешното министерство уточняват, че общо 13 различни групи бежанци са се опитали да влязат нелегално в България през изминалото денонощие. В два от случаите нелегалните мигранти са се опитали да влязат у нас от Гърция, в района на ГКПП „Ново село". Около 2.30 ч. след полунощ на ГКПП „Капитан Андреево" е бил спрян камион от Турция, в чиято кабината са открити трима иракчани без документи. При друг случай на ГКПП „Лесово" в багажника на товарен автомобил е бил намерен афганистанец без документи. И при двата случая са задържани шофьорите на камионите. При различни акции на МВР в столицата през изминалата нощ са задържани общо 20 нелегални имигранти.  

ЕС глоби осем компании за картел при оптичните устройства

http://www.cross.bg/storage-ystroiistva-lite-on-1485108.html

/КРОСС/ Европейската комисия обяви, че е наложила глоба в общ размер на 116 млн. евро на осем технологични компании, които произвеждат оптични устройства за четене и запис на CD, DVD и Blu-ray дискове. Разследване на комисията е установило, че компаниите са се споразумели за пазарните цени на оптичните устройства. "Милиони граждани на ЕС използват оптични устройства, например за да съхраняват любимите си снимки. Запазването на конкуренцията на този пазар е важно. Днешното решение демонстрира, че картелите не могат да избегнат глобите като провеждат срещите си в кина и паркинги извън Европа докато продават продуктите си е Европа", коментира комисар Маргарет Вестагер, която оглавява антитръстовото звено на Европейската комисия. Компаниите са Philips, Lite-On, Philips & Lite-On Digital Solutions, Hitachi-LG Data Storage, Toshiba Samsung Storage Technology, Sony, Sony Optiarc и Quanta Storage. Philips, Lite-On и Philips & Lite-On Digital Solutions са получили пълен имунитет от глобите, тъй като първи са разкрили наличието на картел. Разследването е показало, че от юни 2004 г. до ноември 2008 г. компаниите са участвали обща мрежа, в която са споделяли намеренията си за участие в обществени поръчки, включително и конкретни детайли от предложенията си и цените. Имало е контактна мрежа, организирана от Dell и HP, чрез която компаниите са си разменяли информация и са избягвали агресивна конкуренция в обществени поръчки

Прокуратурата разследва купуване на гласове в Приморско

http://offnews.bg/news/n_1/n_577172.html

Купуване на гласове в община Приморско разследват полицията и прокуратурата. От държавното обвинение поясняват, че е извършено претърсване на къща в с. Ново Паничарево. В нея не са намерени предмети, забранени от закона. Разпитани са свидетели, но към момента няма задържани, съобщават от Районната прокуратура в Бургас. По неофициална информация, още снощи са арестувани трима мъже от селото. Те са роми и са купували гласове за кандидат за кмет на общината и на селото. Задържаните снощи са местни жители. Хора от селото твърдят, че един глас там струва между 50 и 100 лв.

"Право на отговор": АБВ отговаря на публикация за конституционните промени

http://www.mediapool.bg/pravo-na-otgovor-abv-otgovarya-na-publikatsiya-za-konstitutsionnite-promeni-news240772.html

Ден след публикуването на материала "АБВ внесе поправки, които слагат кръст на съдебната реформа" , АБВ поиска право на отговор, който поместваме по-долу. Във вторник партията предложи бъдещите две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) – съдийска и прокурорска, да не могат да вземат самостоятелно кадрови решения, а това да върши общият състав на ВСС, както е в момента. Това на практика би съхранило сегашното положение и би обезсмислило разделянето на съвета на две колегии, така че съдиите да вземат решенията за съдии, а прокурорите – за прокурори. Друго предложение на АБВ предвижда ревизия на квотите за избор на членове в двете колегии, така че прокурорите да могат да доминират в прокурорската колегия (чрез намаляване с един човек на членовете, излъчени от политическата квота), като в същото време се ограничи независимостта на съдийската колегия (чрез увеличаване с един на членовете, излъчени от парламента). АБВ предлагат още всичките 11 членове на ВСС, излъчени от парламента, да се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3. Такава е и препоръката на Венецианската комисия. Другите две предложения на АБВ са в противоречие на препоръките на експертния орган към ПАСЕ. Венецианската комисия, в която българските представители са двама бивши съветници на Георги Първанов, излезе с положително становище към настоящия проект и дори препоръча още по-радикална реформа. Публикуваме изпратеното от АБВ "право на отговор", което не оспорва информацията на Mediapool за направените от партията предложения, а констатацията, че те "слагат кръст" на съдебната реформа. С озадачение открихме, че в пространното "право на отговор" представителите на АБВ не посочват каква според тях трябва да е реформата, а призивът е да се води широк дебат за нея. Допускаме, че изпратеното ни "право на отговор" не е писано конкретно по повод публикацията в Mediapool, а е наборът от "опорни точки" на АБВ, изготвен за публичните изяви на партийните представители за съдебната реформа. Така например под номер 4 в "правото на отговор" се отговаря на твърдение, което не присъства в публикацията на Mediapool (че "с предложението си за избиране на парламентарната квота с две трети мнозинство АБВ прави ДПС незаобиколим фактор"). С още по-голямо озадачение видяхме, че "правото на отговор" на АБВ е изпратено и до Централната избирателна комисия, тъй като от партията смятат, че има общо с кампанията за местния вот. Публикуваме изпратеното от АБВ право на отговор без никаква редакторска намеса: АБВ е „за“ съдебна реформа, против са тези, за които тя се изчерпва само с кадруване Много сме впечатлени от “загрижеността“ на някои медии за това, че АБВ „слага кръст“ или „зачерква“ съдебната реформа с внесените предложения за промени в Конституцията. Но липсата на памет не винаги е препоръчителна и е добре пишещите и даващите оценки да се върнат само няколко месеца назад. Първо, в действителност АБВ първа внесе конкретни предложения за изменения и допълнения в Закона за съдебната власт. Подложи ги на обсъждане на нарочно свикана среща в НС (през м. април), на която бяха поканени цялата Правна комисия на НС, тримата големи от съдебната власт, министъра на правосъдието, членовете на ВСС, представители на академичните среди, всички медии. Точно тези предложения бяха по същество същите, които АБВ отстояваше по време на целия дебат и които на практика са отразени в сега внесените в НС. Вероятно авторите на различните материали са пропуснали тази дискусия или просто я премълчават, за да могат да „обслужат“ внушенията си. Иначе трябваше да отбележат сериозната подкрепа, която получи законопроектът от практически всички присъстващи на това обсъждане. Второ, АБВ считаше и досега счита, а и не спря да отстоява, че според нея подходът към съдебната реформа е изцяло сбъркан и че това, което се предлага или се прави опит „да се наложи със сила“ няма да доведе до нищо. Най-малкото, защото съдебната реформа според нас не се състои само от „преформатиране“ на Висшия съдебен съвет, което де факто е основната цел на исканите сега промени в Конституцията. Трето, още веднага след гласуването на Стратегията за съдебна реформа, АБВ изложи резервите си и заяви, че гласува под условие. Още тогава АБВ предложи (и внесе формално предложение) да се създаде Съвет по съдебната реформа към Председателя на НС, който да включва представители на всички власти и представители на академичните среди. Всички като „ужилени“ започнаха да бягат от такъв съвет. И тогава, а и досега продължаваме да се питаме „защо“? Отговорът може би е очевиден – че тези, които стоят зад измененията в Конституцията, не искат да чуят професионалното мнение, да чуят тези, които мислят трезво и разумно, тези, които наистина искат съдебна реформа. И това налага крайния извод – за тях съдебната реформа се състои в „кадруването“ в съдебната власт, просто да махнем тези, за да ги заместим с „наши хора“. Виждаме, че и днешните материали се съсредоточават именно върху това – върху квотите във ВСС, върху това кои решения се вземат от Пленума и кои от колегиите и т.н Но ние смятаме, че ако беше възприет предложеният от АБВ подход досега реформата на съдебната власт щеше да е започнала и тя щеше да бъде жизнеспособна и практически приложима. Четвърто, недоумение буди и нелепия извод, че с предложението си за избиране на на парламентарната квота с две трети мнозинство АБВ прави ДПС незаобиколим фактор. В тази връзка съветваме да се прочете доклада и препоръките на Венецианската комисия още от 2007 г. Пето, интересен е прочитът на авторите по отношение предложенията на АБВ за прокуратурата. Искаме да напомним, че съгласно чл. 130, ал. 7 от Конституцията (изменен и допълнен през 2007 г.) „Висшият съдебен съвет изслушва и приема годишните доклади на ... главния прокурор за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи и ги внася в Народното събрание.“ Искаме да попитаме защо тези журналисти не запитат народните представители колко пъти през тези години се възползваха от правото си да упражнят контрол върху главния прокурор? Доколкото ние знаем той не е изслушван в НС нито през 2014 г., нито през 2015 г., а през 2013 г. е изслушан само от Правната комисия. Факти като тези, още един път потвърждават тезата на АБВ, че и сега има механизми и начини, по които може да се упражнява контрол, стига това реално да се иска. Накрая, искаме на всички да препоръчаме да посетят нашия сайт (www.abv-alternativa.bg) и в рубриката „Дискусия“ да прочетат подробно материала „Защо АБВ не подкрепя предлаганите изменения в Конституцията?“, публикуван на 22 май 2015 г. Тук само накратко сме длъжни да цитираме края на този материал: „Какво предлага ПП АБВ? 1. Да се прекрати лошата практика на работа „на парче“ във връзка със съдебната реформа. Съдебната реформа не се състои само от механичната смяна на Висшия съдебен съвет. Тя следва да съдържа и редица промени в процесуалното и материалното законодателство, които в действителност да подобрят работата на съдебната власт и да удовлетворят чувството за справедливост на българите. При това, една такава реформа не може да бъде реализирана за една нощ, за един ден или месец. 2. Да се промени подходът към съдебната реформа и да се приложи цялостен, систематичен подход, който наистина да разреши да се постигнат реални резултати в работата на съдебната власт. 3. Да се създаде Съвет по съдебна реформа към Народното събрание, консултативен орган, в който да са представени и трите власти. Основните задачи на този Съвет да бъдат: анализ на причините за неефективната работа на съдебната система; изработване на План за действие за провеждане на съдебната реформа (в срок от 3-4 месеца). Този План за действие следва да очертае необходимите законови и организационни промени и да определи сроковете и изпълнителите на набелязаните мерки; и мониторинг на изпълнението на Плана за действие (преглед на извършеното на всеки 6 месеца). Разбирането на ПП АБВ е, че: Не можем да изключим от дебата по реформата тези, които ще трябва да я проведат, и да не използваме капацитета на професионалната и научната общност. Не можем да правим реформа, без да сме гарантирали стабилност, приемственост и последователност в осъществяването й, тъй като това ще бъде поредното разочарование за българските граждани. Не можем да приемем и ще противостоим на всички опити да се налага подход, който противоречи на духа на българската Конституция, на продължаването на правния нихилизъм и на подронването на българската държавност.“

БСК се обяви за отмяна на минимални осигурителни прагове

http://www.cross.bg/bankov-pragove-osigyritelni-1485107.html

/КРОСС/ Българската стопанска камара се обяви за отмяна на практиката за приемане на минимални осигурителни прагове по длъжности и икономически сектори. В Европейския съюз няма подобни практики, заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Банков в интервю за БНР. Изказването дойде след предложението на социалния министър Ивайло Калфин минималните осигурителни прагове за тютюнопроизводителите да не бъдат повишавани, което премиерът Борисов отхвърли. Според Банков в тютюневия сектор има спад на производството, но това не е единственият бранш, в който има намаление. Ефектът от минималните прагове е негативен. Във всички браншове и предприятия, където имаме високи средни заплати и висок среден осигурителен доход - металургията, енергетиката със заплати от над 2 хил. лв., там ефектът е близо до нула. В малките и средни предприятия, търговията и услугите, строителството, туризмът и в регионите с ниско заплащане ефектът е натоварване на разходната част на бюджетите. Заедно с високите цени на електроенергията и т.н. това действа в посока на съкращаване на заетостта - на ниско квалифицирани работници, на млади хора и майки, обясни Банков. Той обясни, че от БСК оценяват негативно намерението на правителството за въвеждане на данък „вредни храни": „Има много въпросителни относно този проект

Йорданка Фандъкова: Ректорът на НХА е председател на експертния съвет за оценка на предложенията за поставяне на паметници

http://pik.bg/йорданка-фандъкова-ректорът-на-нха-е-председател-на-експертния-съвет-за-оценка-на-предложе-news421405.html

Йорданка Фандъкова: Ректорът на НХА е председател на експертния съвет за оценка на предложенията за поставяне на паметници

„Направихме основна промяна в Наредбата за паметниците и паметните знаци на Столичната община и създадохме експертно-художествен съвет, който има задачата да разглежда всички постъпили предложения за паметници. Ректорът на Националната художествена академия е председател на съвета по право, а в него влизат още художници, архитекти, скулптури, социолози, културолози, изкуствоведи, еколози, ландшафтни архитекти и експерти от свързаните области“.

Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София, при среща с преподаватели и студенти от Националната художествена академия. Тя обясни, че становищата на съвета са част от задължителната документация, която Столичен общински съвет трябва да разгледа преди да вземе решение за поставяне на паметник. „За мен тази среща е много важна, защото културата, образованието и духовността са в основата на развитието на града. Хората, творците и свободният им дух са това, което създава атмосферата на София и я прави различна“, каза Йорданка Фандъкова. Столичната община в последните години въведе практиката да осигурява места за студенти и творци, в които те да реализират творчески проекти за града.

„Планираме да създадем и специална интернет платформа за обсъждане на проектите и идеите за развитие на града, както и да осъвременим Наредбата за обществени обсъждания“, обясни кандидатът за кмет на София. Фандъкова припомни, че Столичната община създаде и поддържа най-голямата програма за подкрепа на творци и финансиране на проекти в областта на културата и изкуството – програма „Култура“. „Дори в години на тежка икономическа криза не намалихме бюджета на програмата“, отбеляза Йорданка Фандъкова.

„През тези години разкрихме нови пространства за култура и изкуство на открито. Новият ни приоритет е създаването на нови пространства за култура в изоставени индустриални сгради. Първият проект за такова място е за топлоцентралата зад НДК“, каза още Фандъкова. На срещата в Националната художествена академия присъстваха ректорът проф. Кокалов, преподаватели и студенти, както и кандидатите за общински съветници от ГЕРБ Малина Едрева, Християн Петров, Михаил Владов, Димитър Папукчиев, Слав Стойчев и Емануела Стомонякова.

Израелски бар прави 50% отстъпка, ако евреи и араби се хранят заедно

http://asia.actualno.com/Izraelski-bar-pravi-50-otstypka-ako-evrei-i-arabi-se-hranjat-zaedno--news_502887.html

Хумус бар в Израел предлага 50% намаление в цената на менюто за тези маси, където заедно се хранят араби и евреи. Целта на тази кампания е помиряване между евреите и палестинците, предаде БГНЕС. Собственикът на хумус бара Коби Цафрир в град Кфар Виткин публикува предложението си във Фейсбук. "Не различаваме арабите. Но също така не различаваме и евреите. Всички сме човешки същества. Прекрасен арабски хумус. Фантастичен еврейски фалафел", гласи съобщението в социалната мрежа, което само в

Плевнелиев отказа да разкрие дали ще се кандидатира за втори мандат

http://politics.actualno.com/Plevneliev-otkaza-da-razkrie-dali-shte-se-kandidatira-za-vtori-mandat-news_502890.html

Президентът Росен Плевнелиев отказа да съобщи дали ще се кандидатира за втори мандат. "2015 година е година на местните избори и на референдума, 2016-та е година на президентските избори. През 2016 година ще декларирам ясно своите намерения. Народът не очаква една година преди изборите президентът им да си прави тънки сметки". Това каза в интервю за Нова телевизия Плевнелиев. На въпроса дали има сила за следващ мандат Плевнелиев заяви само, че България е важна. Президентът заяви, че стату

Жандармерия влезе в ромските квартали в Кюстендил и Дупница заради вота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5062938

Жандармерия следи от сряда  спазването на реда в ромските квартали в Кюстендил и Дупница, съобщиха от областната дирекция на полицията. Това присъствие било планирано преди две-три седмици.
Следи се за нарушения, свързани с изборите и изборния процес, в това число и за търговия с вот, каза шефът на полицейското управление в Дупница старши
Жандармерия следи от сряда  спазването на реда в ромските квартали в Кюстендил и Дупница, съобщиха от областната дирекция на полицията. Това присъствие било планирано преди две-три седмици. Следи се за нарушения, свързани с изборите и изборния процес, в това число и за търговия с вот, каза шефът на полицейското управление в Дупница старши

Възгледите на един синусоид (интервю)

http://offnews.bg/news/n_1/n_577056.html

Господин Синусоид, бихте ли се представили на нашите читатели? Аз съм Синусоид и произлизам от синусите на нашия Мюрер. Сутрин той се изсеква, аз падам в мивката и после се превръщам в това, което стои пред вас. Гръбначен стълб нямам, което ми позволява да заемам всякакви форми и да бъда гъвкав в сложното време, в което живеем. Помните ли барбароните? Нещо такова съм и аз, мога да се превърна във всичко, което поискам. Въпросът е да не притесня никого, да не скандализирам обществото, като го карам да мисли и да бъда в крак с времето. Което означава да приема всяко едно убеждение като свое. Като заговорихте за убеждения, вашите какви точно са, либерално-демократични, консервативно-тоталитарни, комунистически или фашистки, леви или десни? Благодаря ви за въпроса, много е хубав. Хубав на външен вид. Виждате ли, вие ме улеснявате с него. Може би някой ще си помисли, че се затруднявам да отговоря, но не е така. Всички ние, синусоидите, сме с преливащи убеждения. Светът е динамичен. Ние също трябва да бъдем такива. Днес е много модерно да се говори за края на националната държава. Тоест, днес преобладават либерално-консервативните убеждения. Съгласен съм, че държавата е само администрация и не може да бъде висша ценност. От друга страна обаче си умирам да цитирам Ботев и Левски. Опитвам се да докажа, че те са първите либерали. И да продължа с отговора си – комунизмът ми е таен. Либерализмът всъщност е комунистически по душа. Ние желаем да докараме рая на земята по същия начин. Нашият Мюрер задава модела ни на поведение. Понякога се намираме в левите му синуси, друг път в десните, в зависимост от произхода си ние се ориентираме и в околната среда. Чета в пресата, например, че Мюрерът казва, че ще издърпа ушите на руснаците или че ще се скара на американците и аз започвам да коментирам в публичното пространство, че САЩ са агресори, но не пропускам да спомена и че руснаците са милитаристи. Така аз съм в мир със себе си и своята съвест. Не може днес да се говори категорично, не е прието така. Нещата са относителни, нали ме разбрахте? Да, прекрасно ви разбирам, господин Синусоид. Идва ми и друг въпрос по тази тема. Кой ви плаща на вас, петата колона или шестата, в рубли или в долари получавате възнагражденията си? Вижте сега, това е дребнаво. Питате ме нещо незначително. Синусоидите не отказваме никаква валута, обичаме и еврото, особено него, защото то е непроследимо, водните цикли закопават милиони, но бива ли всички пари да отидат под земята? Да не говорим за метрото, магистралите и велоалеите. Чертаем две линии, слагаме табелка „Велоалея“ и всичко е наред. Жълтата боя не е чак толкова скъпа, а и бива ли всичко да отиде за боя? Не може. Схемите не са сложни, Мюрерът се е погрижил да бъде максимално опростено, за да може дори той като един не съвсем умен мюрер да разбира процедурата. Ако едно депутатско място на мен ми струва 150 хиляди, аз ставам депутат, но съгласете се, че не може да живея на загуба, постъпленията после трябва да бъдат минимум милион и половина. Това вече е банално, да не се отклоняваме. Можете ли да ни кажете повече за вашия Мюрер, той сега на власт ли е или в опозиция? Госпожа, нашият Мюрер е винаги на власт. Както и да са неговите имена по паспорт, той заема формата на министър-председател, все синусоидите пак ние следваме неговия пример. И така сме спокойни за бъдещето. Ще ви издам една малка тайна. Мюрерът ни е просто форма, на принципа на фалшивата патица при лова. Инсталира се в блатото, в което живеете, от големите ловджии. И после всички вие го гледате, псувате го, радвате му се, цитирате го, задавате му журналистически въпроси. Той отговаря, забавлява се, ходи на работа, изпълнява мюрерските си задължения. Ние синусоидите го подкрепяме винаги, все пак произлизаме от неговите синуси, той свежда до нас разлини източници на различни валути и така всичко се подрежда. Сега например всеки от бежанците трябва да заплати определена сума. Защо да я заплаща на тоя и оня, като може да я заплати на нас? Нали, питам ви така открито. Е, понякога стават инциденти, някой гръмнал някъде, друг умрял, но това са рисковете, без тях не може. И тук веднага се намесваме ние синусоидите, едни от нас казват браво на граничаря и почват да му правят подписки за награждаване с ордени, други започват да размишляват върху стойността на човешкия живот и да го клеймят като хладнокръвен убиец. Жалко за самите хора, единият умира, другият се превръща в убиец и не може да спи, но това за нас няма голямо значение. Важното е през медиите да протече информация удобна за логаритмуване. А как са трите имена по паспорт на Мюрера към момента? Спомняте ли си филма „Хълмът на боровинките“? Там една възрастна актриса отговаря на същия въпрос, когато я питат контрольорите във влака. Моят отговор съвпада с нейния. Да ви го цитирам ли? Не, няма нужда. Един последен въпрос. Не смятате ли, че е твърде подло да се живее без твърди и ясни ценности и убеждения? Какво значи ценности? Какви убеждения? За пари ли става дума? Ако питате дали уважавам конституцията на блатото, да, разбира се, изпитвам най-дълбоки уважения към законите на това плитко блато. Скоро ще го премахнем напълно, за да не се бъркате. Та в закона фигурират думите, че границите на блатото са свещени и неприкосновени. Но все пак това е едно блато и това са едни думи. Границите се размиват, менят се, както споменах. И аз се съобразявам с действителността. И след като не ти говоря за Родина, а за блато, предполагам разбираш какво смятам и за другите „свещени“ за вас неща. Моето блато не е по-ценно за мене от блатото на съседите, просто блата. Вероизповеданието, записано като традиционно за България, не може да бъде за мене по-важно от вероизповеданието на които и да било хора по света, все еднакви са ми. Затова почвам да спекулирам като баш синусоид, че всички хора на света са равни. Ние от новия стар интернационал така смятаме. Да, равни са. Ще ги изравним. Със земята. След като пресушим блатото. А разни по-дребни синусоидчета през това време ще ви баламосват с приказки за ценности, стойности, хуманизъм, равенство, трети и четвърти пол, правото на силата и силата на правото. Не може иначе, Мюрерът ни служи за пример със своята безгръбначност, всеядност и безформеност! Да живее нашият Мюрер, хайл, а заедно с него и всички големи ловци!

Иван Портних: Поетапно ще изграждаме канализацията в с. Константиново

http://www.moreto.net/novini.php?n=304432

Поетапно изграждане на канализацията и подмяна на старите и амортизирани водопроводи в с. Константиново предвижда управленската програма на Иван Портних, кандидат на ГЕРБ за кмет на община Варна. „Никой няма магическа пръчка, но през последните две години показахме, че работим за промяната.

Фандъкова: Направихме основна промяна в Наредбата за паметниците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5062950

„Направихме основна промяна в Наредбата за паметниците и паметните знаци на Столичната община и създадохме експертно-художествен съвет, който има задачата да разглежда всички постъпили предложения за паметници. Ректорът на Националната художествена академия е председател на съвета по право, а в него влизат още художници, архитекти, скулптури,
„Направихме основна промяна в Наредбата за паметниците и паметните знаци на Столичната община и създадохме експертно-художествен съвет, който има задачата да разглежда всички постъпили предложения за паметници. Ректорът на Националната художествена академия е председател на съвета по право, а в него влизат още художници, архитекти, скулптури,

Фандъкова: Направихме основна промяна в Наредбата за паметниците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5062934

„Направихме основна промяна в Наредбата за паметниците и паметните знаци на Столичната община и създадохме експертно-художествен съвет, който има задачата да разглежда всички постъпили предложения за паметници. Ректорът на Националната художествена академия е председател на съвета по право, а в него влизат още художници, архитекти, скулптури,
„Направихме основна промяна в Наредбата за паметниците и паметните знаци на Столичната община и създадохме експертно-художествен съвет, който има задачата да разглежда всички постъпили предложения за паметници. Ректорът на Националната художествена академия е председател на съвета по право, а в него влизат още художници, архитекти, скулптури,

Междузвездният вятър - горещ като пещ

http://frognews.bg/news_100405/Mejduzvezdniiat-viatar---goresht-kato-pesht/

Междузвездният вятър, който духа в Слънчевата система, е с по-висока температура, отколкото се предполагаше по-рано. До този извод стигна група учени от Университета на Ню Хемпшир. Те са публикували резултатите от своето изследване в специален брой на списанието "Astrophysical Journal Supplement".

Цветан Цветанов ще посети Пирдоп в четвъртък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5062936

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети община Пирдоп в четвъртък.
Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ в София област и народен представител Галя Георгиева. В 19:30 часа Цветанов ще се срещне с членове и симпатизанти в град Пирдоп.
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети община Пирдоп в четвъртък. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ в София област и народен представител Галя Георгиева. В 19:30 часа Цветанов ще се срещне с членове и симпатизанти в град Пирдоп.

В България: Почести за стрелящи граничари

http://offnews.bg/news/n_1/n_577158.html

Убийството на афганистанския бежанец близо до българо-турската граница има дълга и мрачна история. За нея припомня германският политолог проф. Щефан Апелиус, който добре познава миналото на България. Професор Щефан Апелиус от години проучва убийствата на бегълци по продължение на Желязната завеса, а догодина се очаква и новата му книга, която разказва за българската граница по онова време. В навечерието на местните избори темата за бежанците вълнува цялото българско общество - показаха го реакциите след стрелбата край Средец. По този повод се обърнахме с два въпроса към германския политолог: ДВ: Професор Апелиус, убийството на афганистански бежанец на 30 километра от граничната бразда в България предизвика възмущение по цял свят. Правозащитници и юристи в България с основание посочиха, че употребата на огнестрелно оръжие срещу невъоръжени бежанци е била неправомерна. Каква е Вашата преценка? Апелиус: Случилото се е много трагично. Когато научих тази новина, веднага се сетих за масивната затворена гранична зона, която беше изградена по българо-турската граница по време на комунистическата диктатура. Там се влизаше само с така наречения „открит лист”, който се издаваше от МВР. По пътищата имаше контролни постове, които следяха никой да не влиза в тази част от страната. Още по онова време много бежанци бяха застреляни на километри от границата. Според мен нищо не може да оправдае употребата на огнестрелно оръжие срещу бежанци. ДВ: В различни допитвания над 90 на сто от българите оправдават граничния полицай с аргумента, че просто е изпълнил дълга си. Вие дълги години проучвате убийствата на бегълци по българската граница по време на комунистическия режим, разговаряли сте и с голям брой очевидци. Откривате ли някакви сходства? Апелиус: Веднага се сетих за един случай, който - доколкото си спомням - е от началото на 70-те години на миналия век. Тогава в рамките само на една нощ един български граничар беше застрелял няколко бедняци от Близкия изток, които се опитали през България да избягат към Западна Европа. За това свое дело той получи почести в НРБ и дори беше избран за делегат на конгреса на БКП. За щастие, днес времената са други. И все пак този инцидент показва, че за България вече е време да започне да преосмисля историята си, свързана с границата. Нужно е политическо образование за по-младите хора, които трябва да разберат, че по време на диктатурата са се случвали много ужасни неща, с които хората на всичко отгоре са се гордеели. 25 години след падането на Желязната завеса вече е крайно време това минало да се преосмисли. Дойче веле

Сантиметърът между гениалност и лудост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5062357

Колко сантиметра има между гениалността и лудостта? Мануел Нойер най-добре знае. Срещу „Арсенал“ вратарят на „Байерн“ направи спасяването на сезона срещу Тио Уолкът през първото полувреме. После страж №1 в света безумно излезе и позволи на Оливие Жиру да удари топката с нос, ръка и...да вкара за 1:0.
Колко сантиметра има между гениалността и лудостта? Мануел Нойер най-добре знае. Срещу „Арсенал“ вратарят на „Байерн“ направи спасяването на сезона срещу Тио Уолкът през първото полувреме. После страж №1 в света безумно излезе и позволи на Оливие Жиру да удари топката с нос, ръка и...да вкара за 1:0.

Тютюневи гиганти ще платят $550 млн. на Ню Йорк след десетгодишен спор

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/21/2633747_tjutjunevi_giganti_shte_platiat_550_mln_na_nju_iork/?ref=rss


Големите тютюневи компании на САЩ, сред които Reynolds American Inc и Altria Group, са се съгласили да платят на Ню Йорк 550 милиона долара, с което се слага край на сага, продължила десет години, предаде "Ройтерс".

Спорът тръгва заради разногласия по прилагането на определени условия от споразумението от 1998 г., известно като MSA (Master Settlement Agreement). То е подписано от тютюневите компании и ги задължава да извършват годишни плащания на щатите заради медицинските разходи,...

Екълстоун заплаши със съд "Ред бул", ако напусне Формула 1

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/21/2633736_ekulstoun_zaplashi_sus_sud_red_bul_ako_napusne_formula/?ref=rss


Изпълнителният директор на Формула 1 Бърни Екълстоун предупреди "Ред бул", че ако отборът напусне шампионата, ще последва съдебно дело.
  Всички настоящи отбори вече са подписали договори за участие през следващите пет години. Екълстоун заяви, че е готов да предприеме действия срещу "Ред бул", ако се стигне до непредвидено нарушаване на споразумението.

"Ред бул" има проблеми с доставката на двигатели за 2016 г., но според Екълстоун това не е основателна причина за напускане и...

Хидратирайте тялото с бутер кремoвете на „REFAN“

http://frognews.bg/news_100404/Hidratiraite-tialoto-s-buter-kremovete-na-REFAN/

Есента кожата е удебелена и дехидратирана от слънцето. Студът и вятърът засилват сухотата и кожата на тялото ни се нуждае още повече от овлажняване. Когато кожата на тялото е повехнала, суха и без блясък има нужда от възстановяване. Kрем бутерите на REFAN хидратират, подхранват, регенерират кожата и забавят процесите на стареене.

Мигранти подпалиха лагер, бързали за Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=304461

Палатка по палатка беше подпалвана от мигрантите в словенския лагер Брежица. Мигрантите унищожиха приемния център, защото не искаха да чакат и бързаха да продължат пътя си за Германия. Те скандираха "Open", "Open", след което драскаха клечката на поредната палатка.

Променят движението заради вота в неделя

http://www.bnews.bg/article-142817

Ограничават трафика в участъци от бул. „Витоша” и ул. „Проф. Фритьоф Нансен".

Цветан Цветанов ще посети Пирдоп в четвъртък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5062926

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети община Пирдоп в четвъртък.
Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ в София област и народен представител Галя Георгиева. В 19:30 часа Цветанов ще се срещне с членове и симпатизанти в град Пирдоп.
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети община Пирдоп в четвъртък. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ в София област и народен представител Галя Георгиева. В 19:30 часа Цветанов ще се срещне с членове и симпатизанти в град Пирдоп.

Управляващите в Багдад зоват за руски удар срещу ИД и в Ирак

http://www.cross.bg/irak-rysiya-abadi-1485106.html

/КРОСС/ Мощната шиитска военизирана групировка „Бадр" и управляващият алианс в Ирак призоваха премиера Хайдер ал Абади да помоли Русия за въздушни удари по „Ислямска държава" на иракска територия, съобщава Reuters.  В началото на октомври Ал Абади каза, че би приветствал удари на руската авиация по позиции на ИД в Ирак, но добави, че не е обсъждал въпроса с Москва. Руският външен министър Сергей Лавров заяви по същия повод, че Русия не планира да разшири операцията си от Сирия в Ирак.Двама депутати от управляващия шиитски алианс казаха, че искането е било отправено към Ал Абади миналата седмица, но премиерът не е отговорил до момента. Пребиваващият от два дни в Багдад председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Джозеф Данфорд предупреди, че САЩ ще спрат да помагат на Ирак, ако неговите власти се обърнат за военна помощ към Русия. „Казах им, че ще ни бъде много трудно да им осигурим необходимата подкрепа, ако руснаците проведат тук своя операция. Няма да можем да изпълняваме задачите си, ако руснаците започнат да действат в Ирак", заяви Данфорд пред журналисти

Разследват гранични полицаи за обир на бежанци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5062914

Прокуратурата в Свиленград е започнала разследване срещу гранични полицаи от пункта Капитан Андреево, след като бежанци се оплакали, че униформените ги били обрали. Информацията по случая бе потвърдена от магистрати в Хасково.
Преди дни група чуждeнци била засечена от наряд на граничната бразда. Според твърденията на нелегално пресеклите полицаите
Прокуратурата в Свиленград е започнала разследване срещу гранични полицаи от пункта Капитан Андреево, след като бежанци се оплакали, че униформените ги били обрали. Информацията по случая бе потвърдена от магистрати в Хасково. Преди дни група чуждeнци била засечена от наряд на граничната бразда. Според твърденията на нелегално пресеклите полицаите

Бюджетният дефицит за 2014 г. се удвои

http://www.cross.bg/danni-defitzit-mlrd-1485105.html

/КРОСС/ По окончателни данни на Националния статистически институт през 2014 г. сектор „Държавно управление" отчита бюджетен дефицит от 4,826 млрд. лв., или 5,8% от БВП, съобщи Националният статистически институт. Спрямо предварителните данни, когато са отчетени 2,489 млрд. лв., представляващи 3% от БВП, дефицитът нараства двойно - с 2,337 млрд. лева.Причината за рязкото увеличение на показателя е методическа. По препоръка на Европейската комисия към сектор „Държавно управление" е включен Фондът за гарантиране на влоговете в банките, изплатил гарантираните депозити във фалиралата КТБ. Досега фондът беше третиран от статистиката като финансова институция, поясняват НСИ и Министерството на финансите. През април Евростат изрази резерви към данните за дълга и дефицита именно заради това, че фондът е изключен при изчисляването им.След спазването на препоръката дефицитът, който и при предварителните данни беше на ръба на допустимите от ЕС 3 на сто, вече е два пъти по-голям. Въпреки това Министерството на финансите не очаква наказателна процедура. Причината е в това, че поетите от фонда задължения през 2014 г. са с временен характер и няма да имат отражение върху дефицита за следващи години, се казва в съобщение на ведомството

Иван Алексиев на срещи в с. Бата и в кв. „Св. Георги” гр. Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/oXlVJDlKYRg/

Срещата на кандидата за втори мандат кмет на община Поморие Иван Алексиев и кандидатите за общински съветници от ПП ГЕРБ-Поморие с жителите на с. Бата, започна с отчет за свършеното през последните четири години, направен от досегашния кмет на селото и издигнат за следващ мандат кандидат на ГЕРБ за кмет на с. Бата Георги Георгиев. Изграждане на централен парк и зелена площ е само част от благоустрояването на селото, наред с асфалтирането на улици и поставяне на нови улични лампи. Кандидат-кметът Георги Георгиев обяви, че сред най-важните приоритети за следващия мандат е освен асфалтиране на неасфалтираните улици, да се направи основен ремонт на покрива на търговската сграда, на покрива на физкултурния салон, на оградата около парка, както и полагане на нови тротоарни плочки.
Жителите на село Бата аплодираха работата на кмета Иван Алексиев и мнението, че той е най-успешният кмет на общината в новата история на Поморие. Благодариха му за спазеното от него обещание да идва в селото на всеки три месеца и за това, че в началото на всяка нова бюджетна година, заедно решават за какво да бъдат изразходени предвидените за селото бюджетни средства.
„Хубаво ще е всеки от нас да помага с каквото може на нашето село. И ако не можем да излезем и да изметем пред дома си, ако не можем да засадим цвете или дръвче, то поне да живеем с усмивка и с поздрав помежду си”, с тези думи се обърна към съселяните си жител на с. Бата.

sre6ta6
Освен в с. Бата, кандидатът за втори мандат кмет на община Поморие Иван Алексиев и кандидатите за общински съветници от ПП ГЕРБ-Поморие се срещнаха и с пенсионери от поморийския квартал „Свети Георги”
На срещата присъства и председателят на Общински съвет Поморие д-р Милена Енева, която отговори на въпроси, във връзка със здравното обслужване на района. „За мен е важно да разберете, че решението дали тук ще има кабинети или не, е само и единствено на шестимата лични лекари, практикуващи в Поморие. Никой кмет или общински съветник, не може да наложи това, още по-малко да го наложи на свободно практикуващите лекари, каквито сме аз и колегите ми. Всяко обещание за отваряне на кабинети в кв. Свети Георги, което не е обсъдено и решено от личните лекари, е нереално и заблуждаващо. Проблемът с недостига на кадри не е само в Поморие, а се отнася за цялата страна и това което ние поемаме като ангажимент е да водим политика за привличане на нови специалисти и медици, с осигуряване на общински жилища и финансиране на поморийски студенти”, обясни пред присъстващите д-р Енева.
„Аз не дойдох при вас, за да обещавам нереални неща, да ви заблуждавам или агитирам. Нашата кампания е в постигнатите резултати през последните четири години и всеки, който ги вижда и е доволен от свършената работа, и иска да продължим започнатото, ще ни намери в интегралната бюлетина на 25-ти октомври”, каза кметът Алексиев.

sre6ta2

sre6ta1

Нови проекти заливат пазарите на офиси и индустриални площи

http://econ.bg/Новини/Нови-проекти-заливат-пазарите-на-офиси-и-индустриални-площи_l.a_i.701557_at.1.html

През изминалите девет месеца на годината на пазара на офиси и индустриални площи се забелязва вълна от нови проекти. Предприемачите придобиха...

Western Digital придобива SanDisk за 19 млрд. долара

http://www.investor.bg/novini/261/a/western-digital-pridobiva-sandisk-za-19-mlrd-dolara-204562/

Сделката обединява двете най-големи компании за устройства за съхранение на данни

Няма промяна в работата на пресцентъра за изборите, обявиха от Външно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/21/2633711_niama_promiana_v_rabotata_na_prescentura_za_izborite/?ref=rss


За последните 14 години функционирането на международен пресцентър във връзка с избори в НДК е било организирано на един и същ принцип – стационарно разполагане на камери на телевизии с национален ефирен обхват в залата за пресконференции с възможност за подаване на звук и картина за другите телевизии, което може да бъде проверено в информацията, публикувана за съответните събития на уебстраницата на Министерството на външните работи.

Това обявиха от ведомството, след като някои...

БСП Сливен сигнализира за поредно нарушение

http://www.cross.bg/sliven-agitatziya-ychilishte-1485104.html

/КРОСС/ Жалба до Общинската избирателна комисия за незаконна агитация от страна на ГЕРБ във филиала на Техническия университет в Сливен подаде председателят на БСП - Сливен Атанас Делибалтов. В момента на подаване на жалбата - вчера в 11.30 ч., срещата е продължавала във висшето училище и се е провеждала от кандидата за кмет от ГЕРБ Стефан Радев. На 15 октомври от ГЕРБ погазиха закона с предизборна агитация в друго училище в Сливен и това стана повод да бъде поискана оставката на директори, съдействали за срещата, както и на началника на РИО - Сливен. Последва напомнително писмо от Бисерка Василева до колегите й в училищата от региона, че според Изборния кодекс не се допуска предизборна агитация в училища, учреждения и институции, търговски дружества с държавно и общинско участие и призив да се спазват разпоредбите. В училище няма място за политическа агитация, това е грубо нарушение на Изборния кодекс, припомниха от БСП - Сливен.  

Росица Кирова, кандидат за кмет на Видин от "Единни за промяна": Видин е светът, да не позволяваме да подменят вота ни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5062897

"Видин, Видин" - скандираха стотиците видинчани, чийто глас за промяна мощно разтърси спортна зала "Фестивална" на поредния музикален празник, организиран от кандидата за кмет на Видин Росица Кирова и отбора на коалиция "Единни за промяна".
"Здравейте приятели. Благодаря ви, че сте тук!", обърна се към многобройната публика единствената жена
"Видин, Видин" - скандираха стотиците видинчани, чийто глас за промяна мощно разтърси спортна зала "Фестивална" на поредния музикален празник, организиран от кандидата за кмет на Видин Росица Кирова и отбора на коалиция "Единни за промяна". "Здравейте приятели. Благодаря ви, че сте тук!", обърна се към многобройната публика единствената жена

Осъдиха условно афганистанец, укрил десетки хиляди левове данъци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5062888

15 месеца условно получи 56-годишният строителен предприемач Асад Саид, след като Окръжен съд - Велико Търново го призна за виновен в укриване на десетки хиляди левове данъци. Саид е гражданин на Афганистан, но от 1988 г. живее във Велико Търново със статут на постоянно пребиваващ в България. От 2005 г.
15 месеца условно получи 56-годишният строителен предприемач Асад Саид, след като Окръжен съд - Велико Търново го призна за виновен в укриване на десетки хиляди левове данъци. Саид е гражданин на Афганистан, но от 1988 г. живее във Велико Търново със статут на постоянно пребиваващ в България. От 2005 г.

Набиулина: Руската икономика се стабилизира

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/nabiulina-ruskata-ikonomika-se-stabilizira--204557/

Инфлацията в Русия ще продължи да намалява и в края на 2017 г. ще бъде 4%, прогнозира гуверньорът на Руската централна банка

Министерството на финансите обяви, че създава „Фонд на фондовете“

http://econ.bg/Новини/Министерството-на-финансите-обяви-че-създава-Фонд-на-фондовете-_l.a_i.701556_at.1.html

В понеделник министърът на финансите Владислав Горанов обяви създаването на Фонд на фондовете за общо управление на финансовите инструменти (познат...

Бойко Петев: Проблемите на „Панчарево“ могат да бъдат решени само, ако сме единни

http://frognews.bg/news_100403/Boiko-Petev-Problemite-na-Pancharevo-mogat-da-badat-resheni-samo-ako-sme-edinni/

Бойко Петев е на 42 години. Завършил е СА "Д. А. Ценов“ в Свищов. Магистър е по „Счетоводство и контрол“ и докторант по „Финанси“. 12 години е работил в МФ и агенции в системата на МФ. Бил е главен секретар на ИА „Одит на средствата от Европейския съюз”. От 2002 г. е преподавател в НБУ. Кандидат за кмет на район Панчарево от БСП.

За поредно нарушение сигнализираха от БСП – Сливен

http://pik.bg/за-поредно-нарушение-сигнализираха-от-бсп-–-сливен-news421378.html

За поредно нарушение сигнализираха от БСП – Сливен

Жалба до Общинската избирателна комисия за незаконна агитация от страна на ГЕРБ във филиала на Техническия университет в Сливен подаде председателят на БСП - Сливен Атанас Делибалтов. В момента на подаване на жалбата – вчера в 11.30 ч., срещата е продължавала във висшето училище и се е провеждала от кандидата за кмет от ГЕРБ Стефан Радев.

Припомняме, че на 15 октомври от ГЕРБ погазиха закона с  предизборна агитация в друго училище в Сливен и това стана повод да бъде поискана оставката на директори, съдействали за срещата, както и на началника на РИО – Сливен. Последва напомнително писмо от Бисерка Василева до колегите й в училищата от региона, че според Изборния кодекс не се допуска предизборна агитация в училища, учреждения и институции, търговски дружества с държавно и общинско участие и призив да се спазват разпоредбите.

В училище няма място за политическа агитация,  това е грубо нарушение на Изборния кодекс, припомниха от БСП – Сливен.

Росица Кирова, кандидат за кмет на Видин от "Единни за промяна": Видин е светът, да не позволяваме да подменят вота ни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5062887


"Видин, Видин" - скандираха стотиците видинчани, чийто глас за промяна мощно разтърси спортна зала "Фестивална" на поредния музикален празник, организиран от кандидата за кмет на Видин Росица Кирова и отбора на коалиция "Единни за промяна". "Здравейте приятели. Благодаря ви, че сте тук!", обърна се към многобройната публика единствената жена

Движението в тунел „Топли дол" на АМ „Хемус" утре ще се осъществява двупосочно в тръбата в посока София

http://www.cross.bg/trubata-osushtestvyava-posoka-1485103.html

/КРОСС/ Движението в тунел „Топли дол" на АМ „Хемус" през светлата част от денонощието на 22 октомври (четвъртък), ще се осъществява двупосочно в тръбата в посока София, поради обследване на осветлението в тръбата за Варна, съобщава пресцентърът на Агенция „Пътна инфраструктура".

ПРОУЧВАНЕ! Над 1000 гласували до момента в сайта zaPernik.com! Вяра Церовска и Ерик Рангелов отиват на балотаж! В кв. Изток боят ще е между сегашния кмет Ивайло Иванов и Емил Костадинов от ГЕРБ

http://www.zapernik.com/pernik/prouchvane-nad-1000-glasuvali-do-momenta-v-saita-zapernik-com-vyara_40310/

Над 1100 читатели на сайта zaPernik.com се включиха в първия ден на предизборното ни проучване за нагласите на електората за кмет на Перник и населени места.

Според междинните резултати почти сигурно е, че на балотаж за кмет на Перник отиват кандидата на ГЕРБ Вяра Церовска и кандидата на БСП Ерик Рангелов. В проучването двамата се движат с почти еднакъв резултат.

За квартал Изток водещ е сегашния кмет...

Продължава

След визитата на Асад в Москва: Как ще лавира Путин с асовете в региона Турция и Саудитска Арабия?

http://petel.bg/Sled-vizitata-na-Asad-v-Moskva--Kak-shhe-lavira-Putin-s-asovete-v-regiona-Turtsiya-i-Sauditska-Arabiya-__131297

Само часове след като сирийският президент Башар Асад си тръгна от Москва, където бе на необявена и очевидно необходима визита, руският...

Марин Киров: Твърденията, че партия АБВ е срещу съдебната реформа, са безпрецедентна предизборна атака. Някой се страхува много от нас

http://pik.bg/марин-киров-твърденията-че-партия-абв-е-срещу-съдебната-реформа-са-безпрецедентна-предизбо-news421375.html

Марин Киров: Твърденията, че партия АБВ е срещу съдебната реформа, са безпрецедентна предизборна атака. Някой се страхува много от нас

Предложенията на АБВ за съдебна реформа са съобразени първо с конституцията, и второ - с всички международни правни норми и препоръки, включително и известните до момента становища на Веницианската комисия.

Това заяви в ефира на радио „Фокус“ председателят на правния съвет на ПП АБВ  и доктор по право Марин Киров. Според него,  тиражираните в някои медии твърдения, че Алтернатива за българско възраждане застава срещу съдебната реформа, са опит за безпрецедентна предизборна манипулация, продиктувана единствено от страх. „Днес, в края на работния ден, изтича срокът за внасяне на предложения по съдебната реформа.

Това, че нашите предложения са изтекли още вчера в някои  медии и там са обобщени чрез неверни и некоректни внушения, говори за много лоша административна хигиена и среда в Народното събрание. Всичко това според нас е една безпрецедентна атака и опит за саботаж на предизборната ни кампания, защото по същество няма право да се изнася информация от комисията. Пак подчертавам - днес е крайният срок, а нашите предложения циркулират в медиите. Всъщност истината е, че някой много се притеснява от експертизата на ПП АБВ и много старателно иска да бъдат заглушени нашите искания за анализ и системен подход изобщо при реформата в правосъдието“, категоричен бе той.

Киров още веднъж подчерта, че предложението на Алтернатива за българско възраждане членовете на ВСС да се избират с 2/3 парламентарно мнозинство отговаря на всички международни норми и на основния закон на страната. „Не може членовете на инспектората да се избират с 2/3 мнозинство, а членовете на ВСС - с обикновено мнозинство, няма правна логика“.

Експертът мотивира и предложението на Алтернатива за българско възраждане, решенията на отделните колегии на Висшия съдебен съвет да бъдат вземани от общия пленум на органа.“ Всъщност предлагаме двете колегии съвсем самостоятелно да организират кадровата дейност, да организират конкурсите за магистрати за израстването в длъжност, да кадруват, но крайните решения да се вземат от пленума на ВСС, като колективен орган", обясни Киров.

В заключение Марин Киров още припомни, че АБВ е първата партия внесла собствени предложения за съдебна реформа, които са изготвени след консултации с магистрати, политическите сили, експерти, неправителствени организации и представители на академичната общност. По думите му, това е още един гарант за категоричното намерение на партията да работи  за осъществяването на качествена съдебна реформа.

 

Цветан Цветанов ще посети Пловдив област утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5062857

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети Пловдив област на 22.10.2015 г. /четвъртък/. Той ще бъде придружаван от Розалин Петков – областен координатор на ГЕРБ в Пловдив област, кандидати за кметове и общински съветници.
В 10:00 часа Цветанов ще се срещне с членове и
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети Пловдив област на 22.10.2015 г. /четвъртък/. Той ще бъде придружаван от Розалин Петков – областен координатор на ГЕРБ в Пловдив област, кандидати за кметове и общински съветници. В 10:00 часа Цветанов ще се срещне с членове и

Цветан Цветанов ще посети Пловдив област утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5062871

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети Пловдив област на 22.10.2015 г. /четвъртък/. Той ще бъде придружаван от Розалин Петков – областен координатор на ГЕРБ в Пловдив област, кандидати за кметове и общински съветници.
В 10:00 часа Цветанов ще се срещне с членове и
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети Пловдив област на 22.10.2015 г. /четвъртък/. Той ще бъде придружаван от Розалин Петков – областен координатор на ГЕРБ в Пловдив област, кандидати за кметове и общински съветници. В 10:00 часа Цветанов ще се срещне с членове и

Варна посреща утре легендарния глас на Smokie Крис Норман

http://www.moreto.net/novini.php?n=304462

Фенове от няколко поколения търсят архивни винилни плочи за утрешния голям ден – 22 октомври, когато рок легендата Крис Норман идва за първия грандиозен концерт след ремонта на Зала Конгресна на Двореца на културата и спорта във Варна, научи Moreto.

Просветното министерство обмисля пределна цена на учебниците

http://www.mediapool.bg/prosvetnoto-ministerstvo-obmislya-predelna-tsena-na-uchebnitsite-news240771.html

В Министерството на образованието обсъждат учебниците да имат пределна цена. Това съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева в сряда. “За да бъде абсолютна публична и прозрачна процедурата на създаването на този продукт, за да може да бъде ориентир за учителите и директорите, родителите, себестойността на съответния учебник, за да бъдат поставени при абсолютно равни условия всички издателства. Ще има възможност и за отклонения нагоре или надолу, но те съответно ще бъдат аргументирани”, каза Кастрева, цитирана от БНР. Тя обясни, че ще има възможност за отклонения от определената максимална цена, но те ще трябва да се обосновят и да бъдат съобразени с начина на формиране на цената. По повод публикациите, че Министерството на образованието и науката обмисля да редуцира произведенията на Христо Ботев и Иван Вазов от задължително изучаваната литература, министър Тодор Танев заяви, че това са слухове, разпространявани от служители на ведомството, които не отговарят на истината. Той коментира, че докато е на този пост, изучаваният материал по български език и литература върху тези автори би могъл само да се увеличава, а не да намалява. "Недобронамерен служител на Министерството на образованието пуска "зловредни слухове, прави сензации и създава неверие сред народа към това ръководство“, заяви Танев.

Топлофикация Перник помогна на сирачета от кв. Тева, като погаси задължения от 10 000лв. и им предостави безплатно парно за две години напред

http://www.zapernik.com/pernik/toplofikaciya-pernik-pomogna-na-siracheta-ot-kv-teva-kato-pogasi_40309/

Кристиян Ивайлов Евгениев и Симона Ивайлова Евгениева, от гр. Перник, кв. Тева за период от около 3 (три) години остават без родители. Майката, след тежко боледуване е починала преди около 3 години, а преди два месеца е починал и бащата на децата.

Единственият човек, който може да поеме грижите и издръжката на Кристиян и Симона е тяхната баба, която е в силно затруднено материално положение. Децата на практика наследяват непосилни задължения по кредити, взети за лечение на майката....

Продължава

Местан: Щастлив съм, че ДПС посочи един достоен мъж и доблестен политик като Фахри Молайсенов за кмет

http://pik.bg/местан-щастлив-съм-че-дпс-посочи-един-достоен-мъж-и-доблестен-политик-като-фахри-молайсено-news421360.html

Местан: Щастлив съм, че ДПС посочи един достоен мъж и доблестен политик като Фахри Молайсенов за кмет

Вчера Централният лъч посети няколко смолянски общини, сред които Мадан и Рудозем. Пред избирателите в Мадан Лютви Местан заяви, че е много щастлив председател на политическа сила, посочила един достоен мъж и доблестен политик като Фахри Молайсенов за кмет. “Защото днес виждаме обновен град и всеотдаен кмет, който е започнал предизборната кампания още с избирането си преди четири години”, каза Местан. Той допълни: “Фахри Молайсенов провежда кампанията си в продължение на четири години с реална грижа за инфраструктурата на Мадан, с реална грижа за всеки един маданчанин. Благодаря, Фахри, че показа истинското лице на ДПС, показа как ДПС може да управлява в нашата Родопа планина.”

По-късно в с.Чепинци, община Рудозем Местан заяви: „Правя един поклон на всички избиратели и от Чепинци, и от Рудозем за това, което направихте преди 4 години, избирайки Румен Пехливанов. Благодаря Ви сърдечно, защото преодоляхте предразсъдъци, страхове, заради които все още не успяваме да изберем кмета на Девин и Доспат, но в Рудозем успяхте. Преодоляхте вътре в себе си определени задръжки, за да се радвате на едно толкова успешно управление. Примерът Ви ще бъде последван и от Доспат и от Девин. Убеден съм, ако не сега, в близка перспектива и от Смолян, защото сме партия, която не разделя, а обединява. Защото сме истинска българска либерална партия, по-патриотична от редица пишман патриоти“.

БСП: Община Карлово възпрепятства вота на гражданите

http://www.cross.bg/pravoto-karlovo-glasyvat-1485102.html

/КРОСС/ Общинската администрация в Карлово затруднява и възпрепятства правото на жители на града да изразят своя вот в изборния ден - 25 октомври. Добре позната и отработена практика се оказа да се променят местата на изборните секции и адресите, които те обхващат. Това става в последния възможен момент, без да се информират избирателите. Явно това се прави с цел, за да се демотивират и откажат от правото си да гласуват гражданите. По този начин се ограничава правото за информиран избор и се извършва посегателство върху основно конституционно право, съобщава пресцентърът на БСП Пловдив. Избирателните списъци на секция №17 и №18 в гр. Карлово са поставени на височина близо 3 - 3,5 м, което изисква стълба, за да провери избирателят дали е в съответния списък. Според чл. 24, ал. 1, от Изборния кодекс се изисква списъците да се обявяват на видно и общодостъпно място. Към момента в Общинската избирателна комисия е установено не едно нарушение на Изборния кодекс в кампанията на г-н Емил Кабаиванов. Отстраняването на нарушенията е възложено на временно изпълняващия длъжността кмет - г - н Антон Минев и администрацията на общината. До този момент не са предприети никакви мерки и санкции, а г-н Минев публично участва в предизборната кампания на г-н Емил Кабаиванов. Във връзка с гореизложеното, призоваваме жителите на гр

Германия отговори на Израел: Отговорността за Холокоста е само наша

http://europe.actualno.com/Germanija-otgovori-na-Izrael-Otgovornostta-za-Holokosta-e-samo-nasha-news_502885.html

Правителството на Германия заяви, че отговорността за Холокоста е на всички германци, след като премиерът на Израел Бенямин Нетаняху предизвика спорове с изказването си, че палестински мюсюлмански лидер е убедил Адолф Хитлер да унищожи евреите, пише Jerusalem Post. „Всички германци знаят историята за убийствената мания на расова основа на нацистите, довела до скъсване с цивилизацията, каквото е Холокоста. Това с основание се учи в германските училища. То никога не трябва да бъде забравяно

Кен Блок превърна легендата Escort в дрифтарка (видео)

http://cars.actualno.com/Ken-Blok-prevyrna-legendata-Escort-v-driftarka-video-news_502878.html

Едно е сигурно: общото между оригинала Ford Escort Mk2 1978 и тази дрифт машина е приликата в корубата. Всичко останало е подчинено на една цел - вратите напред. Машината е първото Gymkhana оръжие на Кен Блок само със задно задвижване. Ford Escort Mk2 е първият му рали автомобил, който Блок купува през 2008 г. Сега екипът му го е трансформирал в звездно купе, целта на което е да пили гуми. Блок купува бегачката, предназначена за макадамови състезание, но такива в днешно време липсват. Затова ек

Ева Мендес ще играе Цеца, а Де Ниро - Милошевич във филм за Аркан

http://showbusiness.actualno.com/Eva-Mendes-shte-igrae-Ceca-a-De-Niro---Miloshevich-vyv-film-za-Arkan-news_502886.html

Ева Мендес ще бъде Цеца, а Робърт Де Ниро – Слободан Милошевич във филм за Аркан. Започват снимките на нов хитов, поне за Балканите филм. Лентата е обявена за биографична и ще представи най-важните моменти от живота на покойния лидер на Сръбската доброволческа гвардия Желко Ражнятович-Аркан, предаде Стандарт нюз. Работното заглавие на очаквания блокбастър по нашите географски ширини е „Скокът на тигъра", съобщи informer.rs. Сценарият ще бъде изцяло по книгата на Владимир Джорджев

Майката, шофирала пияна, е без наранявания, друга жена остава в болница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5062869

Майката, която шофира колата си пияна, докато пътува със 7-годишната си дъщеря, е без наранявания след тежката катастрофа в „Кючук Париж” в Пловдив, съобщиха от УМБАЛ „Св. Георги” пред trafficnews. Детето също е в добро състояние.
Пострадалата пешеходка е без травми. Шофьорката на ударен автомобил обаче е с травма на гръдния кош и ще остане в
Майката, която шофира колата си пияна, докато пътува със 7-годишната си дъщеря, е без наранявания след тежката катастрофа в „Кючук Париж” в Пловдив, съобщиха от УМБАЛ „Св. Георги” пред trafficnews. Детето също е в добро състояние. Пострадалата пешеходка е без травми. Шофьорката на ударен автомобил обаче е с травма на гръдния кош и ще остане в

Тенорите на X Factor вдигнаха публиката на крака

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-magiiata-na-h-faktor/tenorite-na-x-factor-vdignaha-publikata-na-kraka-6044172

Утре вечер, точно в 21:00ч. - Криско представя новото си парче с участието на близо 30 млади таланти

Европейският съюз глоби осем компании за картел при оптичните устройства

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/21/2633729_evropeiskiiat_sujuz_globi_osem_kompanii_za_kartel_pri/?ref=rss


Европейската комисия обяви, че е наложила глоба в общ размер на 116 млн. евро на осем технологични компании, които произвеждат оптични устройства за четене и запис на CD, DVD и Blu-ray дискове.

Разследване на комисията е установило, че компаниите са се споразумели за пазарните цени на оптичните устройства. "Милиони граждани на ЕС използват оптични устройства, например за да съхраняват любимите си снимки. Запазването на конкуренцията на този пазар е важно. Днешното решение...

Отбелязват 171 години от рождението на Капитан Петко войвода с факелно шествие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304447

Факелно шествие по повод 171 години от рождението на Капитан Петко войвода ще се проведе във Варна на 5-ти декември от 20.00 часа. Това съобщиха за Moreto.net организаторите от патриотичната организация „Възрожденци-Варна“. Събитието е изтеглено с ден преди същинската дата на рождения ден-6-ти декември, защото тогава се отбелязва и Никулден.

Понеделникът след изборите - 26 октомври, ще е неучебен

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/10/21/2633727_ponedelnikut_sled_izborite_-_26_oktomvri_shte_e/?ref=rss


Със заповед на министъра на образованието Тодор Танев, понеделникът след местните избори - 26 октомври, ще е неучебен ден за учениците от всички училища в България, съобщиха от просветното министерство.

Учебното съдържание ще бъде преструктурирано от учителите, одобрено от директорите на училищата и съгласувано с началниците на регионалните инспекторати по образованието, се отбелязва в съобщението.

Денят е определен за неучебен във връзка с насрочените на 25 октомври...

Завършен икономически и паричен съюз и обща хазна на еврозоната ще има до 2025 г.

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/21/2633726_zavurshen_ikonomicheski_i_parichen_sujuz_i_obshta/?ref=rss


Европейската комисия днес представи плана си за завършване на Икономическия и паричен съюз (EMU) на еврозоната.

Валутният съюз ще има единно представителство на еврозоната в рамките на Международния валутен фонд (МВФ) и нови национални органи – бордове за конкурентоспособност, които да контролират покриването на критериите за финансова дисциплина от страна на държавите членки. Отделна централна структура - Европейски фискален борд ще има съветнически функции за цялата еврозона....

Майката, шофирала пияна, е без наранявания, друга жена остава в болница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5062805

Майката, която шофира колата си пияна, докато пътува със 7-годишната си дъщеря, е без наранявания след тежката катастрофа в „Кючук Париж” в Пловдив, съобщиха от УМБАЛ „Св. Георги” пред trafficnews. Детето също е в добро състояние.
Пострадалата пешеходка е без травми. Шофьорката на ударен автомобил обаче е с травма на гръдния кош и ще остане в
Майката, която шофира колата си пияна, докато пътува със 7-годишната си дъщеря, е без наранявания след тежката катастрофа в „Кючук Париж” в Пловдив, съобщиха от УМБАЛ „Св. Георги” пред trafficnews. Детето също е в добро състояние. Пострадалата пешеходка е без травми. Шофьорката на ударен автомобил обаче е с травма на гръдния кош и ще остане в

Проблемите на Варна: икономиката, паркирането, чистотата и културата

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/10/21/2633717_problemite_na_varna_ikonomikata_parkiraneto_chistotata/?ref=rss


Четири дни преди пред предстоящите избори за кмет във Варна основните конкуренти в надпреварата вече изглеждат ясни. Това са сегашният кмет на града Иван Портних (ГЕРБ), Чавдар Трифонов (Местна коалиция "Реформатори и патриоти – решението за Варна"), Анелия Клисарова (БСП, политически клуб "Екогласност") и Данаил Папазов (Местна коалиция "Живот за Варна"). Така изглежда подреждането им според сондажи на електоралните нагласи, направени по поръчка на предизборни щабове. По тази причина данните,...

Георги Първанов заяви подкрепата си за Петър Бошев като кандидат за кмет на община Септември

http://pik.bg/георги-първанов-заяви-подкрепата-си-за-петър-бошев-като-кандидат-за-кмет-на-община-септемв-news421351.html

Георги Първанов заяви подкрепата си за Петър Бошев като кандидат за кмет на община Септември

Истински подвиг е да хванеш една община от "под водата" и да я изведеш по пътя на просперитета. Така Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ, коментира успеха на управлението на кандидата за кмет на община Септември Петър Бошев. Първанов заяви подкрепата си за Бошев на среща с граждани на Септемврийския град Ветрен.

"Аз съм гарант за бъдещото управление на Петър Бошев като кандидат за кмет на община Септември, гарант за това, че община Септември ще има по-добро бъдеще", каза Георги Първанов. И добави, че именно заради досегашната успешна работа на Бошев е естествено намерението му да продължи и през следващия мандат със същия хъс и професионализъм.

"Всеки кмет се нуждае от връзки и контакти с ръководни държавни институции. Аз ще се заема с тази работа. Всички ние от АБВ сме на линия”, каза още Първанов пред жителите на Ветрен и заяви готовност – своята и на председателстваната от него партия – за помощ от всякакъв управленски характер

„Дошло време българските граждани да проявят воля и характер и да изберат това, което е важно и работещо за тях, а това за община Септември е Петър Бошев“, каза в заключение Георги Първанов.

Германски политик сезира Цацаров за убития бежанец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5062826

Германският политик от ХДС Дитер Домбровски сезира българската прокуратура за убийството на афганистанския бежанец на границата. Зам.-председателят на парламента на провинция Бранденбург обяви пред Радио Берлин-Бранденбург, че не смята обясненията на българското МВР за начина, по който е загинал бежанецът, за правдоподобни.
Германският политик от ХДС Дитер Домбровски сезира българската прокуратура за убийството на афганистанския бежанец на границата. Зам.-председателят на парламента на провинция Бранденбург обяви пред Радио Берлин-Бранденбург, че не смята обясненията на българското МВР за начина, по който е загинал бежанецът, за правдоподобни.

Боядисаният паметник пред БСП стигна до съда в Страсбург

http://offnews.bg/news/n_1/n_577116.html

Асен Генов и Цветелина Сърбинска са подали жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу решението на Софийски градски съд, с което им беше наложена глоба в размер от 1500 лв., защото на 7 ноември 2013 г. боядисаха в цикламено и виолетово партизанският паметник пред централата на БСП на "Позитано" 20 . Пърформънсът се преди оставката на кабинета на Пламен Орешарски, срещу който имаше масови протести, а едно от лицата беше именно Генов. Блогърът беше арестуван по време на акцията, а малко след това  прокуратурата му повдигна обвинение в хулиганство . Двамата получават оправдателна присъда на първа инстанция в Софийски районен съд. При разглеждане на делото на втора инстанция прокуратурата не поддържа обвинението. Аргументите на прокуратурата са, че това не е престъпление, самото деяние не е противообществено и не е доказано безспорно кой е извършителят. Въпреки това Софийски градски съд им налага административна санкция. Един от тримата съдии-членове на съдебния състав, подписва решението с особено мнение като писмено излага мотивите си и посочва сериозни процесуални и следствени пороци, не счита, че протестната акция е неуважителна към обществото, не смята, че е нарушен обществения ред и определя акцията като израз на позиция с художествени артистични средства, както беше посочено и в решението на първа инстанция. Приема, че двамата “чрез художествени похвати, са изразили своята гражданска позиция и отношение към скулптура, която отразява един обществено политически строй, който е бил установен в страната и вече е отминал, както и към който голяма част от обществото е било и е негативно настроено”.  Освен това Генов и Сърбинска планират да продължат по съдебен път да търсят отговорност на Столична община и община “Възраждане” за това, че "незаконният и безстопанствен декоративен елемент на тротоара на ул. "Позитано" №20" все още не е преместен и не е потърсена административна отговорност на тези, които са го поставили там в противоречие на правилата.

Евродепутатът Ева Паунова се срещна с испанския премиер Мариано Рахой

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5062803

Евродепутатът Ева Паунова се срещна с испанския премиер Мариано Рахой време на гласуването за председател на ЕНП на конгреса на партията в Мадрид ?. 
Евродепутатът Ева Паунова се срещна с испанския премиер Мариано Рахой време на гласуването за председател на ЕНП на конгреса на партията в Мадрид ?.  "Партията му, която е един от силните партньори на Политическа Партия ГЕРБ, поведе Испания по пътя на структурни реформи и донесе дългоочаквана стабилност и растеж", написа във фейсбук Паунова.

Бежанци подпалиха лагера си в Словения

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/bezhanci-podpaliha-lagera-si-v-sloveniia-6044171

Те скандирали „Open”, „Open” („Отворете”, „Отворете”), след което подпалвали поредната палатка

Прокуратурата дава на съд мъж, опитал да подкупи полицаи, за да не задържат мигранти

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-dava-na-sad-mazh-opital-da-podkupi-politsai-za-da-ne-zadarzhat-migranti-news240770.html

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, опитал да подкупи полицаи, за да не задържат 27 нелегални мигранти, съобщават от държавното обвинение в сряда. Мохамед Абдулрахман е обвинен за това, че предложил на униформени общо 265 евро, 300 щатски долара и 70 лева, за да оставят на свобода чужденците. Случаят е от 12 май, когато обвиняемият бил спрян за проверка до разклона на село Верила на магистрала "Тракия" заедно с трима свои спътници. Един от мъжете споделил с полицаите, че в същия ден превозвал група чужденци, които оставил на същата магистрала. Незабавно било организирано издирване на лицата, като обвиняемият Абдулрахман и останалите трима мъже тръгнали заедно с полицаите. Скоро в тревните площи до магистралата били открити 27 чужденци, за които се оказало, че са без документи за самоличност. Тогава Абдулрахман отворил патрулката и оставил вътре въпросните пари. Полицаите незабавно го арестували. В момента той е в следствения арест с постоянна мярка за задържане.

Ген. Стефан Стефанов: Съдбата на жителите на „Младост” трябва да да се решава от самите нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5062800

„Не мога да се примиря с враждебната градска среда, особено към младите майки в „Младост“ – разбити тротоари, необозначена или изтрита маркировка на пешеходните пътеки, опасни, неподдържани и мръсни детски площадки.“ Това сподели кандидатът за районен кмет ген. Стефан Стефанов на предизборна среща с жителите на „Горубляне“.
„Не мога да се примиря с враждебната градска среда, особено към младите майки в „Младост“ – разбити тротоари, необозначена или изтрита маркировка на пешеходните пътеки, опасни, неподдържани и мръсни детски площадки.“ Това сподели кандидатът за районен кмет ген. Стефан Стефанов на предизборна среща с жителите на „Горубляне“.

Новият премиер на Канада вече e и секссимвол

http://www.vesti.bg/sviat/noviiat-premier-na-kanada-veche-e-i-sekssimvol-6044167

Хиляди онлайн потребители разпространяват негови снимки в социалните мрежи с коментари, че мечтаят и в техните страни премиерите да са толкова красиви

Новият премиер на Канада е и секссимвол сред политиците

http://www.vesti.bg/sviat/noviiat-premier-na-kanada-e-i-sekssimvol-sred-politicite-6044167

Хиляди онлайн потребители разпространяват негови снимки в социалните мрежи с коментари, че мечтаят и в техните страни премиерите да са толкова красиви

Москов призна: Половината ваксини от Турция не могат да се ползват у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=304450

Половината от ваксините, които преди три месеца внесохме от съседна Турция, не са разрешени за употреба в България, призна здравният министър д-р Петър Москов. Той добави, че препаратите съдържат стабилизатори, но не уточни дали в тях има живак.

Ген. Стефан Стефанов: Съдбата на жителите на „Младост” трябва да да се решава от самите нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5062790

„Не мога да се примиря с враждебната градска среда, особено към младите майки в „Младост“ – разбити тротоари, необозначена или изтрита маркировка на пешеходните пътеки, опасни, неподдържани и мръсни детски площадки.“ Това сподели кандидатът за районен кмет ген. Стефан Стефанов на предизборна среща с жителите на „Горубляне“.
„Не мога да се примиря с враждебната градска среда, особено към младите майки в „Младост“ – разбити тротоари, необозначена или изтрита маркировка на пешеходните пътеки, опасни, неподдържани и мръсни детски площадки.“ Това сподели кандидатът за районен кмет ген. Стефан Стефанов на предизборна среща с жителите на „Горубляне“.

Просветното министерство обмисля да постави пределна цена на учебниците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/21/2633713_prosvetnoto_ministerstvo_obmislia_da_postavi_predelna/?ref=rss


В Министерството на образованието обсъждат учебниците да имат пределна цена, съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева по БНР. Целта по думите й е да има прозрачност в процедурата по създаването и определянето на себестойността им.  

"За да бъде, първо, абсолютна публична и прозрачна процедурата на създаването на този продукт, за да може да бъде ориентир за учителите и директорите, родителите, себестойността на съответния учебник, за да бъдат поставени при абсолютно равни...

Предстоящи събития на БСП София за утре, 22 октомври

http://www.cross.bg/sofiya-predsedatelyat-suvetnitzi-1485101.html

/КРОСС/ От 18 ч., в зала 3 на НДК, БСП Лява България ще закрие предизборната си кампания в София. В събитието ще вземат участие председателят на НС на БСП Михаил Миков, председателят на ГС на БСП София и водач на листата за общински съветници Калоян Паргов, кандидатът за кмет на София проф. Михаил Мирчев, кандидатите за районни кметове, за кметове на кметства и за общински съветници, представители на коалиционните партньори, членове и симпатизанти. В програмата са включени изпълнение на Володя Стоянов и фолклорен ансамбъл „Маноловци".

Western Digital купува SanDisk за $19 млрд.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/21/2633715_western_digital_kupuva_sandisk_za_19_mlrd/?ref=rss


Производителят на устройства за съхраняване на информация Western Digital Corp. обяви, че ще придобите компанията SanDisk Corp. срещу приблизително 19 милиарда долара. Това ще ѝ даде по-добър достъп до пазара за чипове за информация в смартфони и мобилни устройства.

Според официалното съобщение се очаква сделката – ако бъде одобрена – да приключи през третото тримесечие на следващата година.

Плащането ще е под формата на акции и средства в брой. Сделката зависи и от...

Лот 2 на магистрала "Струма" и отсечка от Западната дъга на София се откриват утре

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/21/2633720_lot_2_na_magistrala_struma_i_otsechka_ot_zapadnata/?ref=rss


Лот 2 на автомагистрала "Струма" и първи етап от Западната дъга на столичния околовръстен път ще бъдат пуснати за движение утре, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". И двата участъка са част от коридора "Ориент/Източно Средиземноморие", свързващ Видин с Кулата.

Новата отсечка на "Струма" е с дължина 37.5 километра и свързва Дупница и Благоевград. Тя е изграден от консорциум "Струма -лот 2", в който участват "Импреза" АД, Италия, "ГБС Инфраструктурно строителство" АД, България...

Просветното министрество обмисля да постави пределна цена на учебниците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/21/2633713_prosvetnoto_ministrestvo_obmislia_da_postavi_predelna/?ref=rss


В Министерството на образованието обсъждат учебниците да имат пределна цена, съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева по БНР. Целта по думите й е да има прозрачност в процедурата по създаването и определянето на себестойността им.  

"За да бъде, първо, абсолютна публична и прозрачна процедурата на създаването на този продукт, за да може да бъде ориентир за учителите и директорите, родителите, себестойността на съответния учебник, за да бъдат поставени при абсолютно равни...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване