Турското разузнаване очаква още 50 000 бежанци от Алепо в идните дни

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/21/2633271_turskoto_razuznavane_ochakva_oshte_50_000_bejanci_ot/?ref=rss


Турското разузнаване очаква нови 50 000 бежанци от Алепо да влязат в страната скоро, съобщи в. "Хюриет".

Според силите за сигурност това се дължи на руските удари срещу "Ислямска държава", които засегнаха южните и източните квартали на града. В същото време сирийският режим провежда сухопътна операция и сблъсъците вероятно ще прогонят още хора.

Председателят на Съвета на сирийските туркмени, който е част от опозицията (Suriye Türkmen Meclisi), Абдурахман Мустафа също...

Пикът на метеорния поток Ориониди ще е тази седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=304385

Метеорният поток Ориониди, който започна в края на миналата седмица, ще достигне пика си в четвъртък, на 22 октомври. Тогава в небето над Земята ще има по 20-25 падащи звезди на час, съобщиха сайтът Space.com и РИА Новости, цитирани от БТА.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/21/2633204_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Сирийският президент Башар Асад пристигна изненадващо в Москва и се срещна с руския държавен глава Владимир Путин.

Рано тази сутрин словенският парламент одобри закон, свързан с мигрантската криза.

Новият канадски премиер обяви, че страната му се оттегля от участие във въздушната...

Брюксел е на път да преизпълни целта за по-малко вредни емисии до 2020 г.

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/10/21/2633278_brjuksel_e_na_put_da_preizpulni_celta_za_po-malko/?ref=rss


Европейският съюз е на път да изпълни и дори да преизпълни своята цел за намаляване на парниковите емисии с 20% до 2020 г. Това сочат данните на нов доклад, публикуван в сряда от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС).

Изследването "Тенденции и прогнози в Европа за 2015 г." показва, че емисиите на парникови газове в Европа са намалели с 23% между 1990 г. и 2014 г. и са достигнали най-ниските регистрирани нива.

Най-новите прогнози на държавите членки сочат, че ЕС върви...

Прокуратурата поиска имунитета на кандидат-кмет за купуване на гласове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/21/2633281_prokuraturata_poiska_imuniteta_na_kandidat-kmet_za/?ref=rss


Районната прокуратура в Хасково разследва кандидат-кмет на село Узунджово за организиране на купуване на гласове за предстоящите местни избори. 

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение кандидатът Деян Ванчев да бъде задържан и привлечен като обвиняем, съобщават от прокуратурата. Като кандидат за кмет, издигнат от местната коалиция "За Хасково", Деян Ванчев се ползва с имунитет и срещу него не може да  бъде възбудено наказателно преследване без разрешение на ЦИК.

През септември и първата половина на октомври чрез търсене на съучастници, методи на контролиран вот и събиране на лични данни на притежаващи активно избирателно право е организирано предлагането и даването на пари, за да бъде пусната бюлетина в полза на кандидатите за кметове на община и кметове на кметство.

От събраните доказателства е установено, че Деян Ванчев е предложил на един гласоподавател 30 лева, а на други петима по 40 лева, за да упражнят избирателното си право в полза на коалицията, от която е издигнат. Ванчев е предоставил имотна облага на двама души, които да я предадат на други четирима, за да гласуват в негова полза и в полза на издигналата го коалиция.

По-рано този месец МВР изпрати части на жандармерията в Хасково заради сигнали за купуване на гласове.

Срам в Пловдив! Шофьорката от катастрофата с ранено дете била пияна (снимки)

http://pik.bg/срам-в-пловдив-шофьорката-от-катастрофата-с-ранено-дете-била-пияна-снимки-news421118.html

Срам в Пловдив! Шофьорката от катастрофата с ранено дете била пияна (снимки)

Шофьорката от вчерашната адска катастрофа в Кючука, за която съобщихме, не стига че е минала на червено, но контролните органи са открили при проверка с дрегер и наличие на алкохол в кръвта, съобщиха от полицията в Пловдив, цитирани от Марица.бг. Припомняме, че 3 жени и 7-годишно момиченце пострадаха при пътния инцидент вчера между бул. “Никола Вапцаров” и ул. “Стефан Стамболов”.

Лекият автомобил БМВ се е движил с несъобразена скорост, преминал на червен сигнал на светофара и се ударил в извършващ ляв завой лек автомобил “Форд”. След това първата кола се завъртяла, качила се на тротоара и ударила 25-годишна жена, а после се врязала в преградна стена на строителен обект.

В болница с различни контузии бяха откарани 33-годишната шофьорка на “БМВ”-то Б.С. и 7-годишно момиченце, което пътувало в колата й, 62-годишната водачка на “Форд”-а и пешеходката.

И четирите пострадали са от Пловдив.

При отработване на случая служители от сектор “Пътна полиция” тествали Б.С. с дрегер и резултатът показал 0,76 промила. На другата шофьорка е взета кръвна проба за алкохол. 

ЕС ще изпрати наблюдатели в Либия в условия на примирие

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/21/2633287_es_shte_izprati_nabljudateli_v_libiia_v_usloviia_na/?ref=rss


ЕС е в готовност да изпрати наблюдатели в Либия, ако споразумение за прекратяване на огъня бъде спазено, предаде Евроактив, позовавайки се на документи, придобити от "Ройтерс".

Ако Либия създаде правителство на националното единство, европейските страни ще разгледат възможността да изпратят военна или цивилна мисия, която ще работи за "демобилизацията, разоръжаването и реинтеграциятата" на местни либийски милиции.

В документа се предвижда още мисията да бъде "със скромен мащаб и ограничена до предоставянето на подкрепа на посредническите звена, въздушния мониторинг и възможността за разполагане на цивилни наблюдатели."

Европейски военни съоръжения също биха могли да бъдат разположени "в от среден до дългосрочен план", за да защитават либийските петролни установки и правителствени сгради. ЕС би могъл също повторно да разположи мисията Eubam, която да спомогне за обучения и екипировка на граничните власти.

Граничната мисия на ЕС в Либия беше стартирана през 2013 г, но приключи заради рисковете за сигурността в страната в средата на 2014 г.

В документа се споменава още, че ЕС е в готовност да разположи операция "София", която се бори с трафика на хора в Средиземно море, в либийски води, да състави черен списък с лица от Либия, които пречат на мирния процес, и незабавно да насочи 100 млн. евро в помощ на новото правителство на националното единство.

В момента Либия е де факто разделена на две държави от падането на Муамар Кадафи през 2011 г. Две правителства претендират за легитимност – в Триполи и Тобрук.

Местни въоръжени групировки сътрудничат на трафикантите на имигранти, спомагайки за изпращането им към Европейския съюз по вода, смята ЕС.

Предложение за ново политическо споразумение от пратеника на ООН Бернардино Леон даде повод за надежда за напредък по-рано този месец. Според сделката властите в Тобрук трябва да предложат премиер, които да ръководи правителство на националното единство с трима вицепремиери, включително лидери на формациите, които в момента му съперничат. От тази временна правителствена структура се очаква да изготви нова конституция и да организира парламентарни избори с участието на всички страни.

Правителството в Тобрук обаче отхвърли предложението въпреки широката международна подкрепа.

Дрога изскочи от джипа на полицейски шеф (Обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5061691

Пакет с наркотици е открит в джипа на директора на ОДП Монтана Ивайло Антонов. По случая е образувано следствено дело срещу неизвестен извършител, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Дрогата изскочила от колата "Хюндай Санта Фе" при ремонт.
Според официално съобщение на полицията преди около 2 седмици джипът, ползван от ст.
Пакет с наркотици е открит в джипа на директора на ОДП Монтана Ивайло Антонов. По случая е образувано следствено дело срещу неизвестен извършител, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Дрогата изскочила от колата "Хюндай Санта Фе" при ремонт. Според официално съобщение на полицията преди около 2 седмици джипът, ползван от ст.

А София можеше да е град на ЮНЕСКО

http://www.mediapool.bg/a-sofiya-mozheshe-da-e-grad-na-yunesko-news240742.html

Преди осем години предложих на Столичния общински съвет да подготви своята кандидатура за включване на Историческия център на София в списъка за Световно историческо наследство на ЮНЕСКО. Градският парламент подкрепи тази инициатива и възложи на кмета да разработи програма за подготовка на кандидатурата, но решението остана неизпълнено. Сега виждаме кича на Ларгото, но всичко това си има обяснение. Изграждането на облика на една столица, която уважава своята история, предполага целенасочени действия на общината. Кметството обаче се проваля всеки път заради своето пълно безхаберие, което успява да надделее дори над корупцията. Какво трябваше да се случи? Подготовката за включването на Историческия център на София в списъка на ЮНЕСКО изисква описание на всички исторически обекти и изработване на планове за развитие при максимално запазване на тяхната автентичност. Всяко видоизменение, както се прави сега на Ларгото, рязко намалява шансовете на древна Сердика и центъра на София да бъдат признати за наследство на ЮНЕСКО. За тези осем години ние можехме да свършим всичко това и центърът на София да бъде превърнат в красив и хомогенен археологически и архитектурен комплекс. Можеше и да имаме признанието на ЮНЕСКО, но го нямаме. Конюнктурата над руините Докладът за ЮНЕСКО беше получил предварителната подкрепа от редица институции - Института по архитектурознание на БАН, от представителството на ИКОМОС-България, от Камарата и Съюза на архитектите, от ОП „Стара София“ и много други. Единствено Институтът по паметниците на културата, ръководен тогава от арх. Георги Угринов, обяви, че центърът на София няма качества да бъде световно културно наследство. Защо? Защото официалната кандидатура за ЮНЕСКО щеше да даде на центъра на София най-високата възможна степен на защита. Щеше да стане невъзможно да се правят сегашните безобразия. Институтът по паметниците бягаше от цялата тази история, защото бе много удобно на всички да работят на парче. Идеята за ЮНЕСКО се роди точно тогава, когато трябваше да да защитим центъра на столицата от намеренията на руското посолство да застрои своя имот до градинката до Руската църква по модела на сградата на "Газпром" във Виена. Тогава се появиха и мераците за презастрояване на хотел „България“, за надстрояване на сградата на Института по социология на БАН, на ул. „Московска“ и др. и тази инициатива поне временно спря мераците за строителство в идеалния софийски център. Сега общината гледа отстрани и не прави никакво усилие да се намеси при разкопките на "Ларгото". Проектът е грозен, а общинският съвет дори не го е обсъждал. Случва се постоянно бягство от отговорност. София има уникална история, но твърде много частни интереси "Реставрацията" на Ларгото е само един от лошите примери. Част от подземния паркинг под централата на "Уникредит Булбанк" се заема от т.нар. антична римска улица, която е напълно запазена. Тя тръгва от Ларгото и стига до средновековната църква "Св. Спас". Археологията от там е изнесена при строителството на метрото и се съхранява в момента на склад в "Метрополитен" с идеята един ден да бъде възстановена. Преди седем години собственикът на паркинга поиска да закупи въпросните 1000 кв.м., върху които е разположена римската улица. С тази цел беше внесен доклад в общинския съвет от тогавашния кмет на район "Възраждане" Ева Сеизова. Какво точно се иска беше скрито. Описанието бе за имот на ул. "Нишка", за да не се усетят общинските съветници, че става дума за бул. "Тодор Александров" и античната улица. Тогава съвсем случайно в хода на обсъждането един от колегите ми обърна внимание да не би да става въпрос за имот, свързван с резервата "Сердика-Средец". Това е същия резерват, който сега се достроява безобразно, но иначе се води от национално значение и има най-високата степен на защита. Тогава попитах вносителите дали не става дума за римската улица. Отговорът дойде от тогавашния председател на общинския съвет, който ми обясни колко е важен паркингът и как археологията ще я експонираме някъде другаде. Отговорих, че ако тази продажба стане, ще изляза пред Столичната община и ще разказвам на всички минувачи за каква продажба става въпрос. Тогава сделката пропадна. Проблемът е, че до ден днешен античната улица е част от подземен паркинг. Общината сякаш е забравила, че тя е част част от първоначалния проект, наречен "Сърцето на града", който бе разработен преди 15 години. Повече от 12 години не се прави нищо за експонирането сердикийския колизеум, разкрит през 2004 година при строителството на хотела на ул. „Будапеща“. Неговата арена е само с 14 метра по-малка от тази в Рим. Стадионът е имал 20 000 седящи места. Дълго време той е търсен от археолозите, защото още през 20-те години на миналия век е открита каменна плоча, която е изобразявала гладиаторски битки. Това е типичния афиш за подобни събития от онези години. Най-накрая е открит. Сега като виждаме как нещата се случват на Ларгото, чудя се, дали колизеумът на Сердика да не изчака следващите поколения. Бурени и компоти Отношението на общината може да се види и в бурените, прорасли върху античния мавзолей на ул. "Димитър Хаджикоцев" в "Лозенец". Той е разкрит през 50-те години на миналия век при подготовка на строителството на жилищен блок. Археолозите откриват, че мавзолеят е построен за нуждите на богата фамилия от 4-5 век. Запазена е цялата му основа, а саркофазите са оцелели напълно. Преди 4 години поех една инициатива и заедно с тогавашния заместник-министър на културата Тодор Чобанов и инж. Чилев от ОП “Стара София“ направихме всичко възможно да променим градоустройството. Така от място, отредено за жилищно строителство, мавзолеят бе отреден само за археологическото наследство. Теренът беше прехвърлен на Столичната община и г-жа Йорданка Фандъкова обеща, че с финансиране от "Америка за България" там ще се построи амфитеатрална сцена, а обектът ще бъде напълно социализиран. И досега мавзолеят продължава да буренясва. Вместо това може да се направи експониране на античния мавзолей, което дава страхотни възможности за улица "Димитър Хаджикоцев". Би се оформил и невероятно красив вход от "Лозенец" към Южния парк. По същия начин Столичната община се отнесе преди години към средновековната църква "Св. Троица", която бе открита при строежа на блок до сегашното американско посолство в "Лозенец". При разкриването на основите й се оказа, че това е една от двете църкви в София, в които е бил проведен Сердикийския събор. Столичната община не направи нищо и блокът се построи. Църквата остана в неговите мазета, където хората си държат туршиите. Сердика е единственият град, който е останал в православна държава, където се е състоял общ събор на Църквата. В Сердика е подписан и едиктът на император Галерий за прекратяване на гоненията срещу християните. Това е наследство, което трябва да бъде пропагандирано и уважавано. Всички тези проблеми показва рефлекса на управлението на ГЕРБ, което по рефлекс бяга от проблеми, а се появява само, когато трябва да открие някакъв обект. Винаги чиновниците отнасят проблема, а кметът бяга от отговорност. Сега виждаме какво се случва с Къщата с ягодите, същото е с къщата на Фингов, оставена напълно да се разрушава. Не им пука, това е отношението към града. *Предизборна кампания "Местни избори 2015". Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5060683

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Владо Николов: Гриша Ганчев спаси "Левски" от фалит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5061685

Капитанът на националния отбор на България по волейбол и собственик на ВК Левски Боол Владимир Николов обяви, че благодетелят на футболен клуб ЦСКА Гриша Ганчев е спасил „сините” от фалит.
Снощи Николов се включи в „Нощта на легендите”, където бе представен отбора на Левски за новия сезон.
Владо влезе в игра за „сините” по време на приятелския
Капитанът на националния отбор на България по волейбол и собственик на ВК Левски Боол Владимир Николов обяви, че благодетелят на футболен клуб ЦСКА Гриша Ганчев е спасил „сините” от фалит. Снощи Николов се включи в „Нощта на легендите”, където бе представен отбора на Левски за новия сезон. Владо влезе в игра за „сините” по време на приятелския

Ким Кардашиян с три желания за рождения си ден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5061681

Ким Кардашиян навършва 35 г. днес. Преди да стане известна от серията риалити програми, посветени на нейното семейство, Ким се прославя с порноклип, който ѝ донася 5 млн. долара след съдебен спор.
След това обаче се превръща в бизнес дама и пуска няколко модни линии, парфюми, касети с фитнес упражн
Ким Кардашиян навършва 35 г. днес. Преди да стане известна от серията риалити програми, посветени на нейното семейство, Ким се прославя с порноклип, който ѝ донася 5 млн. долара след съдебен спор. След това обаче се превръща в бизнес дама и пуска няколко модни линии, парфюми, касети с фитнес упражн

Владо Николов: Гриша Ганчев спаси "Левски" от фалит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061657

Капитанът на националния отбор на България по волейбол и собственик на ВК Левски Боол Владимир Николов обяви, че благодетелят на футболен клуб ЦСКА Гриша Ганчев е спасил „сините” от фалит.
Снощи Николов се включи в „Нощта на легендите”, където бе представен отбора на Левски за новия сезон.
Владо влезе в игра за „сините” по време на приятелския
Капитанът на националния отбор на България по волейбол и собственик на ВК Левски Боол Владимир Николов обяви, че благодетелят на футболен клуб ЦСКА Гриша Ганчев е спасил „сините” от фалит. Снощи Николов се включи в „Нощта на легендите”, където бе представен отбора на Левски за новия сезон. Владо влезе в игра за „сините” по време на приятелския

Вижте как ягуар хваща кайман по уникален начин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5061683

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Руснаците са прекалено силни

http://www.cross.bg/siriya-armiya-amerikantzite-1485062.html

/КРОСС/Съединените щати са в шок от непредвидената от тях военна мощ на руснаците в Сирия. Става дума не само за най-новите и изключително точни оръжия, но и за стила, за скоростта на военната операция и даже за медийния съпровод от Кремъл, които хвърлят открито предизвикателство на американците, както по отношение на целите на бомбардировките, така и по отношение на целите, които трябва да бъдат съхранени. Вашингтон беше отстранен от операцията и като че ли получи следното съобщение: ние се заемаме с това и ще ви осведомим за резултатите. Ето един детайл за изясняване на ситуацията: руснаците построиха в Сирия казарми, предназначени за хиляди войници и устроиха вечерни представления с участието на танцьори и комици, правят театрални постановки. На 15-ти този месец New York Times пусна много хубав текст за травматичния ефект, който има върху Америка войната на Путин в Сирия. Тази травма може да бъде сравнена с пускането на първия изкуствен спътник на Земята на 4 октомври 1957 г. Тогава Америка откри, че е бъркала във всичко: в училищното образование, във военната подготовка, в университетските курсове, в капиталовложенията...Тя се подложи на истинско аутодафе, което впоследствие даде резултат и й позволи да изпрати първия човек на Луната. Сега става дума не за полет до Луната, а за вземане на решения - както дипломатически, така и разузнавателни. Сега не говорим за метално кълбо, чийто диаметър е 58 см

Първо във Фрог: Конфискувана кола за наркотици подарило МВР на Антонов

http://frognews.bg/news_100368/Parvo-vav-Frog-Konfiskuvana-kola-za-narkotitsi-podarilo-MVR-na-Antonov/

Служебният автомобил на шефа на монтанската полиция Ивайло Антонов е подарък от МВР на ОД на МВР-Монтана. Возилото станало собственост на вътрешното министерство, след като било конфискувано заради трафик на наркотици, обясни пред Фрог нюз областният управител на Монтана Ивайло Петров.

Ким Кардашиян с три желания за рождения си ден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061632

Ким Кардашиян навършва 35 г. днес. Преди да стане известна от серията риалити програми, посветени на нейното семейство, Ким се прославя с порноклип, който ѝ донася 5 млн. долара след съдебен спор.
След това обаче се превръща в бизнес дама и пуска няколко модни линии, парфюми, касети с фитнес упражнения.
Ким Кардашиян навършва 35 г. днес. Преди да стане известна от серията риалити програми, посветени на нейното семейство, Ким се прославя с порноклип, който ѝ донася 5 млн. долара след съдебен спор. След това обаче се превръща в бизнес дама и пуска няколко модни линии, парфюми, касети с фитнес упражнения.

100-годишна жена работи по 11 часа на ден: Излезте и правете нещо!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5061673

100-годишна жена работи по 11 часа на ден. Фелимина Ротундо с радост пере дрехи и се занимава с химическо чистене по 11 часа на ден, шест дни в седмицата в College Laundry Shoppe в Бъфало, Ню Йорк, съобщи британският "Дейли мейл". Тя е родена през 1915 г. и работи вече 85 години, като последните 40 от тях е в бизнеса с пране.

Наркотици в колата на шефа на полицията в Монтана

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/narkotici-v-kolata-na-shefa-na-policiiata-v-montana-6044141

До момента е установено, че автомобилът е бил отнет преди години в полза на държавата от осъден наркотрафикант

Юнкер свиква извънредна среща заради имигрантската криза на Балканите

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/10/21/2633282_junker_svikva_izvunredna_sreshta_zaradi_imigrantskata/?ref=rss


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква извънредна среща в неделя с лидерите на няколко европейски страни във връзка с извънредната ситуация с бежанците в Западните Балкани, предаде "Ройтерс".

В изявлението на ЕК се посочва, че Юнкер е изпратил покани на държавните и правителствените ръководители на Австрия, България, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения.

Тази среща идва на фона на вълната от десетки хиляди имигранти от Сирия и Афганистан, които са блокирани на Западните Балкани по пътя си към Германия, след като Унгария затвори границите си със Сърбия и Хърватия. Това предизвика верижна реакция и в други държави.

Срещата ще се състои на 25 октомври между 17 и 20 часа. След нея ще има работна вечеря, в която ще се включат и Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш. Европейската служба за подкрепа в областта на убежищата и европейската гранична агенция "Фронтекс".

Парламентът на Словения, която в последните дни е изправена пред огромен наплив на имигранти, прие законодателство рано в сряда, което ще даде на армията повече права, за да може да помага на полицията, охраняваща държавната граница, където се струпаха хиляди бежанци от Хърватия, след като Унгария затвори границата си.

Новото законодателство ще позволи на войниците да контролират границата когато няма полиция на място. Армията започна да помага за охраната в понеделник, но засега само в присъствието на полицията.

Повече от 20 хил. души имигранти са пристигнали в Словения от събота сутрин насам в опит да стигнат до Австрия. Най-малко 6 хил. души са прекарали последната нощ в Словения, която им осигурява подслон в бежански центрове.

Борисов се скарал на Калфин за осигурителните прагове в тютюневия сектор

http://business.actualno.com/Borisov-se-skaral-na-Kalfin-za-osiguritelnite-pragove-v-tutunevija-sektor-news_502822.html

"Изключението, което се прави за осигурителните прагове на тютюнопроизводителите, няма да бъде прието". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти преди началото на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП), който се провежда в Мадрид. „Снощи съм се скарал на вицепремиера Калфин, след като разбрах за осигурителните прагове и изключението, което се прави за тютюнопроизводителите. Така че това няма да бъде прието. Това го гарантирам. И се надявам друг път, когато има подобни жел

Еструна - когато българският фолклор среща фламенкото

http://music.actualno.com/Estruna---kogato-bylgarskijat-folklor-sreshta-flamenkoto-news_502823.html

По случай 100 години от сценичната премиера на емблематичното произведение на Мануел де Фая “Любовна магия” и след грандиозния успех на “Еструна” на най-значимите фламенко фестивали в Испания, тези две артистични програми ще бъдат представени в един зашеметяващ по своята мощ и емоционално въздействие концерт на 5 декември в зала 1 на НДК от 19:00 ч. Фламенкото вдъхновява класиката с шедьовъра на Мануел де Фая “Любовна магия”, замислен и осъществен като диало

Разследват гранични полицаи, обрали мигранти

http://crime.actualno.com/Razsledvat-granichni-policai-obrali-migranti-news_502826.html

Разследват гранични полицаи от "Капитан Андреево" обрали бежанци, научи Topnovini.bg. Преди близо месец нелегалните влезли в България, но били засечени от униформените. Групата чужденци била обсадена от служителите на ГПУ-то. Полицаите взели пари, часовници и телефони, твърдят запознати. Веднага след това нелегалните били препратени към Турция. В този момент обаче ръководството на граничарите от Елхово издало заповед тази група да бъде заловена и предадена към тях, а не да бъде връщана в Турци

Пияна шофьорка мина на червено, две жени и дете ранени

http://www.bnews.bg/article-142805

Пияната шофьорка карала с висока скорост, минала на червено и се блъснала във форд, който в това време завивал.

Ягуар хваща кайман по уникален начин (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061658

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

100-годишна жена работи по 11 часа на ден: Излезте и правете нещо! (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061630

100-годишна жена работи по 11 часа на ден. Фелимина Ротундо с радост пере дрехи и се занимава с химическо чистене по 11 часа на ден, шест дни в седмицата в College Laundry Shoppe в Бъфало, Ню Йорк, съобщи британският "Дейли мейл". Тя е родена през 1915 г. и работи вече 85 години, като последните 40 от тях е в бизнеса с пране.

България във вихъра на газовия танц

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-vyv-vihyra-na-gazoviia-tanc-204499/

За да се превърне в реалност мечтата за газов хъб, са нужни обаче много инвестиции, а не е ясно кой ще потребява количествата

Кои са кандидатите за кмет на район „Одесос“?

http://www.moreto.net/novini.php?n=304399

Централният район „Одесос“ е един от общо петте, обособени във Варна. Той се простира на повече от 7100 декара и обслужва население от над 87 хил. жители. Районът е с най-висока концентрация на икономически дейности. На територията му се намират съществена част от образователните институции на общината, лечебни заведения, съдилища и други.

Драма във "Фермата"! Варсамов е в болница със съмнение за инфаркт!

http://petel.bg/Drama-vav-Fermata--Varsamov-e-v-bolnitsa-sas-samnenie-za-infarkt-__131251

Кадър БТВ Тази седмица за пореден път предложи много изпитания на фермерите, чието настроение се сменя по-често от прогнозата за...

Сводка на военните: За 20 дни руснаците ликвидираха 750 обекта на "Ислямска държава"

http://petel.bg/Svodka-na-voennite--Za-20-dni-rusnatsite-likvidiraha-750-obekta-na-Islyamska-darzhava__131252

Операцията на руските ВВС в Сирия продължава вече 20 дни. По оценка на сирийския министър Али Хайдар участието на Русия в борбата с бойците...

Башар Асад благодари на Владимир Путин за помощта

http://petel.bg/Bashar-Asad-blagodari-na-Vladimir-Putin-za-pomoshhta__131253

Снимка: Булфото, архив Сирийският президент Башар Асад е посетил Москва във вторник, за да проведе преговори с руския си колега Владимир...

Откриха страшна болест на Вежди Рашидов! В момента го оперира най-голямото светило в Германия

http://petel.bg/Otkriha-strashna-bolest-na-Vezhdi-Rashidov--V-momenta-go-operira-nay-golyamoto-svetilo-v-Germaniya__131254

Снимка Булфото Министърът на културата Вежди Рашидов в понеделник е отпътувал за Берлин, където веднага е постъпил в клиниката...

Напрежението в къщата на VIP Brother ескалира на всички фронтове. Ето какво ще стане довечера

http://petel.bg/Naprezhenieto-v-kashhata-na-VIP-Brother-eskalira-na-vsichki-frontove--Eto-kakvo-shhe-stane-dovechera__131255

Кадър: "Нова тв" Няколко седмици преди финала, най-известната Къща вече прилича на минно поле. Ежедневието и изолацията си казват думата...

Извънредна среща заради миграционната криза на Западните Балкани

http://www.cross.bg/sreshta-evropeiiskata-balkani-1485061.html

/КРОСС/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква лидерите на десет държави от Балканите и Централна Европа на извънредна среща заради миграционния натиск в региона в неделя в Брюксел. Поканени са държавните и правителствените ръководители на Австрия, България, Хърватия, Бившата югославска република Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения. "С оглед на развиващата се извънредна ситуация в страните по западнобалканския миграционен маршрут има нужда от много по-голямо сътрудничество, по-широки консултации и незабавни оперативни действия - се казва в съобщение на Комисията. - След обсъждания с няколко лидери председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свика среща на лидерите, за да обсъдят миграционните потоци по западнобалканския маршрут." Срещата е само седмица след четвърта поред среща на върха на ЕС, която се занимава с миграционната криза. Тя се налага заради хилядите мигранти, главно от Сирия и Афганистан, които с блокирани пред настъпването на зимата в страните от Западните Балкани, след като Унгария затвори за тях границите си със Сърбия и Хърватия. Лидерите ще се срещнат от 17 часа до 20 часа българско време в централата на Комисията, след което ще имат работна вечеря. В дискусията ще участва и Върховният комисар на ООН по бежанците Антонио Гутериш шефове на Европейската служба за съдействие по убежището и на европейската гранична агенция Фронтекс.  

Пияна шофьорка мина на червено, две жени и дете ранени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061647

33-годишна почерпена пловдивчанка с БМВ стана причина за тежка катастрофа вчера вечерта в Пловдив. Ранени са две жени и 7-годишно момиченце. Детето е пътувало в автомобила на пияната шофьорка. Няма опасност за живота им.
Виновничката за мелето също е в болница с контузия. Алкохолната й проба е 0, 76 промила.
33-годишна почерпена пловдивчанка с БМВ стана причина за тежка катастрофа вчера вечерта в Пловдив. Ранени са две жени и 7-годишно момиченце. Детето е пътувало в автомобила на пияната шофьорка. Няма опасност за живота им. Виновничката за мелето също е в болница с контузия. Алкохолната й проба е 0, 76 промила.

САЩ с първи изпитания на противоракетната отбрана в Европа (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_576932.html

САЩ и няколко страни членки на НАТО проведоха първите изпитания по програмата за изграждане на противоракетна отбрана в Европа, като унищожиха учебна балистична ракета в северната част на Атлантическия океан. Стрелбата е извършена от ескадрения миноносец "Рос". Това е първото изстрелване на управляема ракета-прехващач „Стандарт-3 блок IA” - CM-3, от полигон извън САЩ и първото прихващане на балистична ракета в Европа, обявиха от военноморските сили на САЩ. Малката учебна балистична ракета "Териер-Орион" е била изстреляна от полигон на Хибридните острови близо до западните брегове на Шотландия. Мишената е била засечена и проследена от холандски боен кораб, а информацията била подадена на миноносеца "Рос", който успешно е прехванал балистичната ракета в космическото пространство, използвайки монтираната на борда му система "Иджис", допълниха оттам. От кораби на морската съюзническа групировка, участваща в ученията, са изстреляни две учебни противокорабни ракети, а от американския кораб "Съливанс" пък е изстреляна ракета прехващач СМ-2 за унищожаване на крилатите ракети. Малко по-късно на сайта на американските военноморски сили беше качено и видео от изпитанията.

В София ще се проведе десетото юбилейно издание на „Златното перце“

http://pik.bg/в-софия-ще-се-проведе-десетото-юбилейно-издание-на-„златното-перце“-news421111.html

В София ще се проведе десетото юбилейно издание на „Златното перце“

Българска федерация по бадминтон и „ЕКОПАК България“ АД, под патронажа на кмета на Столична община, за десети път организира Ученически турнир по бадминтон „Златното перце” за купа София. Официалното откриване на десетия поред турнир ще бъде на 24-и октомври (събота), от 11:00 часа в Хандбалната зала на НСА „Васил Левски“ в Студентски град. Официални гости на събитието ще бъдат Йорданка Фандъкова и Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на ЕКОПАК България.

На откриването на юбилейното издание на „Златното перце“ специални гости ще бъдат и Линда Зечири, бронзов медалист от Европейското първенство по бадминтон в Карлскруна, Швеция, достигнала до 26-о място в световната ранглиста по бадминтон, и националните ни състезатели Саркис Агопян, Благовест Кисьов и Иван Русев. Възобновен с финансовата подкрепа на ЕКОПАК, и тази година турнирът ще допринесе за популяризирането и развитието на бадминтона в столицата и ще даде възможност за спортна изява на всички желаещи ученици от 1-ви до 7-ми клас. Състезанията ще се провеждат през целия ден на 24-и октомври в три възрастови категории – 1–2 клас; 3–4 клас и 5 7 клас. Класирането ще бъде индивидуално и отборно, отделно за момичета и момчета. За всички участници и гости организаторите са подготвили много изненади, награди и страхотно настроение.

Откритата мъртва старица в дома й в Бръшлен е била убита

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5061640

Установени са данни за насилствено причинена смърт при пожара в село Бръшлен, при който бе открита мъртва възрастна жена, съобщиха от ОД на МВР-Русе.
Образувано е досъдебно производство във връзка с възникналия пожар вчера в къща в с. Бръшлен, при който бе открита мъртва жена. Вчера в 10:53 часа бе получен сигнал за възникнал пожар в частен имот -
Установени са данни за насилствено причинена смърт при пожара в село Бръшлен, при който бе открита мъртва възрастна жена, съобщиха от ОД на МВР-Русе. Образувано е досъдебно производство във връзка с възникналия пожар вчера в къща в с. Бръшлен, при който бе открита мъртва жена. Вчера в 10:53 часа бе получен сигнал за възникнал пожар в частен имот -

Скулптор издяла тракийски конник в 300-годишна къща

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5060140

Людмил Бонев твори под едрите звезди на с. Тодореци 

“Трявна ни е като луксозен квартал, а тук в Тодореци се чувствам като в рая”, казва скулпторът Людмил Бонев, който цяло лято твори в 300-годишната си прапрапрадядова къща.
Само за сравнение - в София няма къща или административна сграда отпреди Освобождението,
Людмил Бонев твори под едрите звезди на с. Тодореци  “Трявна ни е като луксозен квартал, а тук в Тодореци се чувствам като в рая”, казва скулпторът Людмил Бонев, който цяло лято твори в 300-годишната си прапрапрадядова къща. Само за сравнение - в София няма къща или административна сграда отпреди Освобождението,

Майка на сгазена от влак тийнейджърка получи сметка за щети от смъртта й

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061631

Майката на 12-годишно момиче, сгазено от влак, получи сметка за възстановяване на щети, нанесени на пътната инфраструктура. Тя трябва да плати на белгийските железници 19 000 евро за разходи, причинени от падането на дъщеря ѝ върху релсите, пише dnes.bg.
Шарлот Нунес загина миналия ноември, падайки върху релсите пред идващ влак,
Майката на 12-годишно момиче, сгазено от влак, получи сметка за възстановяване на щети, нанесени на пътната инфраструктура. Тя трябва да плати на белгийските железници 19 000 евро за разходи, причинени от падането на дъщеря ѝ върху релсите, пише dnes.bg. Шарлот Нунес загина миналия ноември, падайки върху релсите пред идващ влак,

Откритата мъртва старица в дома й в Бръшлен е била убита

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061636

Установени са данни за насилствено причинена смърт при пожара в село Бръшлен, при който бе открита мъртва възрастна жена, съобщиха от ОД на МВР-Русе.
Образувано е досъдебно производство във връзка с възникналия пожар вчера в къща в с. Бръшлен, при който бе открита мъртва жена. Вчера в 10:53 часа бе получен сигнал за възникнал пожар в частен имот -
Установени са данни за насилствено причинена смърт при пожара в село Бръшлен, при който бе открита мъртва възрастна жена, съобщиха от ОД на МВР-Русе. Образувано е досъдебно производство във връзка с възникналия пожар вчера в къща в с. Бръшлен, при който бе открита мъртва жена. Вчера в 10:53 часа бе получен сигнал за възникнал пожар в частен имот -

КЕВР: Няма проблеми с топлофикационните дружества

http://pik.bg/кевр-няма-проблеми-с-топлофикационните-дружества-news421110.html

КЕВР: Няма проблеми с топлофикационните дружества

Към момента няма проблеми с топлофикационните дружества, коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов след открити заседания в сградата на регулатора.

Дружествата приеха реалността, че цените на топлинната енергия, която начисляват на потребителите, са намалени с между 10 и 20 на сто, каза Иванов.

По думите му топлофикационните дружества имат задължения, но са заявили на заседание с тяхно участие, че дълговете им постепенно намаляват. Това е много добър знак, че нашите решения им позволяват постепенно да намаляват своите задължения, смята председателят на КЕВР.

Той отбеляза, че на 30 октомври ще има закрито заседание на КЕВР, на което ще се определи дали и с колко ще бъде променена цената на тока за индустрията и таксата "Задължение към обществото", както и дали това ще има отражение върху цената на тока за битовите потребители. Изчисленията продължават, каза Иван Иванов и посочи, че проектодокладът на комисията по въпроса може да се очаква до няколко дни.

В отговор на въпроси за правилата за търговия с ток на енергийната борса, които КЕВР определя, Иванов каза, че утре се предвижда обществено обсъждане по темата. Постарахме се да намерим най-добрите решение за защита на обществения интерес. Ще се произнесем така, че в началото на декември да започне да работи българската електроенергийна борса по начин, който всички искаме, добави той.

Банкя трябва да се възстанови като балнеоложки център

http://www.mediapool.bg/bankya-tryabva-da-se-vazstanovi-kato-balneolozhki-tsentar-news240741.html

Д-р Красимир Гълъбов е лекар по дентална медицина от Медицинска академия – София. Магистър е по здравен мениджмънт и пожизнен член на Световната академия по стоматология „Пиер Фошар”.  От 1991 година работя в самостоятелна клинична практика. Има собствена стоматологична клиника. И двамата му синове са лекари по дентална медицина. Д-р Гълъбов, какво е първото нещо, което ще направите като общински съветник? Ще изложа пред колегите от Общинския съвет и новоизбрания кмет на София програма от 7 цели, които са гръбнакът на моята кампания и за които обещах да се боря пред избирателите си. В кампания лесно се обещава, но аз като отговорен човек, през мандата държа да давам отчет какво съм постигнал. Аз съм от Банкя и искам мястото, където живея, да възстанови славата си на балнеоложки център. В новия мандат, това ще бъде една от моите каузи. Ще инициирам кампания за превръщането на Банкя в международен център за рехабилитация и балнеолечение. Имаме уникалната възможност да използваме трите бази, които са към ВМА. Само в една от тях има 100 тангентора. Това е подходящ начин да се привлекат средства по европейските програми за тяхното съвременно реновиране. Има нужда и от устойчиво културно развитие на района. Банкя има нужда от своя културен дом. Вече три мандата чака да се изгради и новият Ловен дом, както и реализация на смелата идея за съвременен мултиплекс. Защо твърдите, че мандатите на кметовете трябва да се ограничат до два? Критична маса от кметове по места, които работят повече от два мандата, създават порочни корупционни практики, които се възпроизвеждат непрекъснато. Така ще сложим край на закостенелите местни феодали. Но хайде да съпоставим кметския мандат с този на народния представител. Мандатът на Народното събрание се прекъсва по естествен начин – с изтичането му или с предсрочни избори. Имаме пример с предишното Народно събрание, което изкара една година и няколко месеца и мандатът беше прекъснат. Отидохме на демократични избори. А с формулата на местните избори мандатът на кметът е постоянен. Няма законова форма, освен съдът и Господ, която да прекъсва мандата му. Трябва да бъде помислено и в тази посока. Бих подкрепил регулация за до двата мандата на кмета, ако бъде мотивирана добре. Но трябва и да създадем механизъм за граждански контрол, с който кметът, когато не си върши работата, когато е генератор на  порочни практики, преди да стигне до съда, да бъде сменен. Това е своего рода импийчмънт от гражданите. Друга актуална тема, която Вие развивате в кампанията си, са бежанците. Мислите ли, че проблемът ще се разраства? Проблемът има две страни: от едната, самите бежанци не виждат България като крайна дестинация и не са мотивирани да изпращат децата си на училище. Тази учебна година са записани едва около 30 деца, а общият им брой е над 500. Истината е, че образованието е най-прекият път към интеграцията. Ако не искаме тези хора да стоят в гета и да генерират престъпност, трябва властите, в това число и Столична община, да полага усилия за интеграцията чрез образованието на децата имигранти. Нашите бащи спасиха българските евреи от геноцид, нашите дядовци подслониха бежанците след арменският геноцид. В гените ни е заложено християнското благородство и съпричастност. Време е да достигнем висотата на това наследство. Нека има помощ отвън, но решението на проблема стои и в нашите ръце. Искам да напомня, че по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ на 20 ноември изтича срокът за проект на стойност около 1 милион лева съвместно между общината, НПО и училищата, по който може да се подобри именно образователната среда. Алармирам, че ако пропуснем и този срок, горещият проблем с интеграцията и образованието на децата имигранти отново остава нерешен. Д-р Красимир Гълъбов е кандидат за общински съветник от Реформаторския блок  с Бюлетина № 27, преференция № 7 в столицата   Предизборна кампания Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

В Русия разработиха уникален кораб на въздушна възглавница

http://www.cross.bg/vuzglavnitza-vuzdyshna-zybr-1485059.html

/КРОСС/ Русия пуска в производство уникален боен кораб от ново поколение на въздушна възглавница. Той ще може да се придвижва по вода и суша, да преодолява огромни ровове, да се движи върху блата и дори да преминава през минни полета, съобщава РИА Новости. Модерният кораб е дело на Централното морско конструкторско бюро „Алмаз“ и носи името „Зубр“. На борда на плавателния съд могат да бъдат монтирани съвременни оръжейни установки. За кораба на въздушна възглавница ще бъде възможно извършване на десант на бреговете на 70 на сто от всички морета и океани по света. Десантните кораби на въздушна възглавница от проекта 12322 „Зубр“ са най-големите такива кораби в света. „Зубр“ е способен за превозва три основни танка с тегло до 150 тона или 10 бронетранспортьора и 140 души десант.

Русия привършва строителството на голяма военна база в Арктика

http://www.cross.bg/zemya-chast-voenna-1485060.html

/КРОСС/ Руското министерство на отбраната съобщи вчера, че привършва строителството на голяма военна база в отдалечен район на северната част на Арктика, където 150 войници могат да прекарат до 18 месеца, без да са зависими от нищо, предаде АФП, съобщи dnesplus.bg. Министерството посочи, че базата, която е издигната на острова Александрова земя - част от архипелага Францйосифова земя, на 80-ия паралел, е "готова на 97%". Обектът, кръстен "Арктическа детелина", заема площ от 140 000 кв.м и е съставен от три крила, оцветени в червено, синьо и бяло като руския национален флаг. Сградата може да побере 150 войници и разполага с големи складове за гориво, храна и дрехи. Военнослужещите могат да преминават от едното крило на обекта в друго, без да се налага да излизат навън, където през зимата температурата може да падне до минус 47 градуса по Целзий. Има и капацитет да се изпомпва гориво от танкери. Францйосифова земя представлява островна група между Баренцово и Карско море, северно от архипелага Нова земя. Русия укрепва военната си инфраструктура в Арктика като част от наскоро осъвременената си Военноморска доктрина, според която регионът е водещ приоритет поради минералните си богатства и стратегическа важност, отбелязва АФП. Русия вече построи подобна военна база с името "Северна детелина" на остров Котелни в Източносибирско море на 75-ия паралел.  

Великобритания и Китай подписват сделки за 46 милиарда долара

http://www.moreto.net/novini.php?n=304366

Великобритания и Китай ще подпиша търговски инвестиционни сделки за 46,48 млрд долара по време на започналото посещение на председателя на КНР Си Цзинпин на острова. Както съобщи прес службата на британския премиер двустранното сътрудничество в енергетиката, образованието, търговията на дребно, финансовата сфера и авиокосмическата промишленост ще доведе до създаването на над 3 900 работни места във Великобритания.

Цацаров поиска от ЦИК имунитета на кандидат-кмет

http://www.vesti.bg/izbori2015/kampania/cacarov-poiska-ot-cik-imuniteta-na-kandidat-kmet-6044140

Районна прокуратура в Хасково води досъдебно производство за организиране на търговия с гласове с участието на Деян Ванчев

Доц. Минчо Христов: Столична община подготвя грабеж за стотици милиони

http://frognews.bg/news_100367/Dots-Mincho-Hristov-Stolichna-obshtina-podgotvia-grabej-za-stotitsi-milioni/

Доц. Минчо Христов е преподавател в Техническия университет. Независим депутат и зам. председател на Комисията за борба с корупцията в 40 Народно събрание.

Министър Танева: 125 млн. лв ще бъдат преведени на животновъдите

http://pik.bg/министър-танева-125-млн-лв-ще-бъдат-преведени-на-животновъдите-news421107.html

Министър Танева: 125 млн. лв ще бъдат преведени на животновъдите

125 млн. лв от днешна дата ще бъдат преведени на животновъдите. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в сутрешния блок на „Bloomberg” TV Bulgaria. „По отношение на биопроизводството в бюджета в нашия мандат беше завишен с 3 пъти, в сравнение с предходния период. Биологичното производство в България е във възходящ тренд на развитие. При него има по-висока добавена стойност, респективно по-висок доход за земеделския производител”, каза тя. По думите й, по всички инструменти от ОП „Развитие на селските райони” са използвани всички начини на прилагане на директните плащания, както и всички възможни средства за оптимизиране, така че да могат да получат по-високи средства бенефициентите.

Танева добави, за последния програмен период, биологичното производство за отделни сектори, се увеличило близо 5 пъти. „Секторите, в които относителният дял на биологичното производство е по-голям, е производството на пчелен мед – 20%. Площите, които са под контрол за биологично производство са близо 75 000 хектара. Тръгваме от 2007 година с – о, 5%, а в момента сме на близо 2%”, посочи министър Танева.

Във връзка с протеста на биопроизводителите Танева коментира, че той е заради една мярка по „агро-екология”, която е била от старата програма ОП ”Развитие на селските райони”. „Тя беше направен с цел, за да не губят средства на времето – през 2010 година с ясното съзнание, че няма този ресурс, тъй като от програмата се възползват 1200 земеделски производители. Сега след проведен обществен дебат, разбира се – ние отново променихме условията за новия програмен период. Промяната е такава, че да отговаря на целите, за които е създадена, вкл. да няма риск за тези, които до момента са получавали средства по нея”, каза още министър Десислава Танева.

Опресняване на ценности

http://offnews.bg/news/n_1/n_576877.html

След всеки драстичен случай, като този с убития край Средец афганистанец, аз не знам какво друго да направя. Освен да извадя на светло ценностите си, от шкафа на душата, и да им направя ревизия. Да ги подредя, да ги разгледам добре, да ги съпоставя и да ги оставя да подишат. Ценностите не трябва да стоят само вътре в дълбоките складове на душата. Трябва да се вадят навън, за да поемат влиянията на околния въздух. Да се пропиват с настояще. Да се оглаждат и оформят по нов начин - от влиянията на сегашното. За какво са му на човек архаични ценности? Бронята на Дон Кихот е метафора на неговите архаични ценности. Но той носи на главата си и смешен леген за бръснене. Съвременен. Ние избягваме това, като вадим ценностите си и ги държим навън. Те трябва да са устойчиви, но не непроменими и вкаменени. Трябва да са живи. След всеки разтърсващ случай аз препоръчвам вадене на ценностите. Навън. За проверка. Ценностите ни са мярка за всичко на света. В микроактовете на нашето битие, без напълно да осъзнаваме, ние оценяваме абсолютно всичко. Във всеки миг. За петното на ризата си ние казваме: Не. За хубавото момиче, видяно за миг да тупа шарена покривка на далечен прозорец ние казваме:Да. Аз на бих делил строго етичните от естетическите ни оценки. Често, без да се усетим, ние казваме, правейки чисто етична оценка: Това е Красиво. Извинете за отклонението. Знам, че никой няма време. Не знам само – защо? Да. Проверявам ценностите си. Убит афганистанец. На границата. Аз трябва да подредя своите ценности. Кое е ценно, кое е по-ценно и кое – най-ценно. Ако се наложи да се съизмерват – кое ще натежи и кое – ще олекне. Тук ще се наложи да кажа: Колкото и да обичам да слушам съвременни тъпчовци-политици и любители на клишетата да говорят за „споделени ценности“ (макар че в това словосъчетание има доста смисъл, но не го харесвам защото се използва просто като удобно клише), аз не говоря за тях. Не говоря за споделени ценности, не налагам никакви ценности като общи. Защото знам, че това води до излишно озлобление. Казвам: Тия ценности са си моите. Отстоявам ги и разчитам на тях. Но не ги издигам в култ, не ги смятам за нещо абсолютно. Те са моите походни мерки и теглилки. Аз, както и всеки друг човек, вървя из света като амбулантен раздавач и събирач на душата си – и измервам със своите мерки и теглилки целия Свят. Убит афганистанец. И аз поставям една ценност най-отгоре – веднага и без да се замислям Защото цял живот съм мислил. Човешкия живот. Човешкият живот и неговото опазване е най-висшата ценност за мен. Взимам ценност Неприкосновеност на държавата. И я слагам на километър по-ниско от ценността Човешки живот. Между едната и другата ценности мога да сложа куп други. Сега да сравня: Ценността Човешки живот и ценността Нашата Сигурност. Естествено, че ценността Човешки живот за мен стои поне на сто метра над Нашата Сигурност. Сега да видя: ценността Живота на Кой да е Човек – да сравня с ценността Моя Живот. Тук е много трудно. Но аз съм лекар и затова ми е още по-трудно. Тук не мога да отговоря и бих казал: Тук Бог трябва да реши. Ако се случи – ще жертвам живота си за друг. Но няма да убия друг – по никаква причина; особено ако той не заплашва съзнателно и с абсолютна сигурност живота ми. Поглеждам ценности като Родина, Партия, Държава, Род, Община. Гледам – някои се мусят, защото ги слагам в една група. Но аз казах – това са си моите ценности. И аз ги слагам с усмивка най-ниско. Защото те са ценностите на частното, на отделното, на ревността и алчността, на собственичеството. На разделението и в такъв смисъл – на омразата. Аз съм Аз, Ти си Ти – ние се мразим. Мое срещу Твое. Затова тия ценности са ниски за мен. Да лишаваш от живот заради Своето е за мен погазване на най-висша ценност. Да делиш и да различаваш ценността на живота на едни хора от ценността на живота на други – това е гадост от най-долно естество. Да смяташ своите Религия, Държава, Село или Паница за по-важни и ценни от чуждите – това е изражение на най-долна низост. След всеки покъртителен случай, като този с убития случайно афганистанец, аз вадя ценностите си за ревизия. Апропо, бях две години граничар по време на турските събития. Не съм убивал никого.

Гуардиола: Гордея се с отбора, защото играхме с кураж

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/21/2633205_guardiola_gordeia_se_s_otbora_zashtoto_igrahme_s_kuraj/?ref=rss


Старши треньорът на "Байерн" Хосеп Гуардиола остана много доволен от своя отбор след загубата с 0:2 от "Арсенал". Той изтъкна куража на своите играчи и заяви, че Мануел Нойер не може да бъде обвиняван за поражението.

"Беше добър мач. Не им позволихме да притежават топката. Опитахме да контролираме мача, създадохме достатъчно положения най-малкото да не загубим. Атакувахме отвсякъде, доминирахме, но накрая "Арсенал" вкара два гола, а ние - нито един", коментира Гуардиола.
...

Уличка на занаятите – идея за нов акцент в Поморие на Български демократичен център

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061612

Занаятчиите трябва да станат още по–популярни, тъй като те са атрактивни и за туристите, и за гражданите на морския град, създаване на постоянно място, където майсторите да показват своята продукция, ще помогне за това, смята Детелин Лилов, кандидат за общински съветник в Поморие от листата на Български демократичен център.
Занаятчиите трябва да станат още по–популярни, тъй като те са атрактивни и за туристите, и за гражданите на морския град, създаване на постоянно място, където майсторите да показват своята продукция, ще помогне за това, смята Детелин Лилов, кандидат за общински съветник в Поморие от листата на Български демократичен център.

Офис сграда с формата на детелина ще краси нов квартал в Шанхай

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/10/21/2632962_ofis_sgrada_s_formata_na_detelina_shte_krasi_nov/?ref=rss


Холандската архитектурна фирма MVRDV създаде проект за нова бизнес сграда с формата на четирилистна детелина, която ще бъде изградена в нов квартал край основното летище на Шанхай "Хунцяо". 

Офис центърът Flower е първата от общо 10 сгради, които ще бъдат вдигнати на площ 45 000 кв.м. Необичайната му форма свързва четири отделни корпуса, които са обединени от общ централен двор и общо горно ниво. Архитектите са проектирали горните нива по-широки, което дава естествена сянка на...

Издателство ЕРА обявява второто издание на конкурса за криминален роман "По стъпките на Агата Кристи"

http://books.actualno.com/Izdatelstvo-ERA-objavjava-vtoroto-izdanie-na-konkursa-za-kriminalen-roman-Po-stypkite-na-Agata-Kristi-news_502810.html

По случай 125-ия юбилей на Агата Кристи издателство ЕРА обявява второто издание на националния конкурс за криминален роман „По стъпките на Агата Кристи”. В конкурса могат да участват непубликувани творби, които отговарят на изискванията на литературния жанр роман. Желаещите да участват трябва да изпратят произведенията си на имейл era@erabooks.net или на адрес София, 1000, ул. „Граф Игнатиев” 19, ет.1, Издателство ЕРА. Крайният срок за изпращане на романите е 01.04.201

Осло забранява колите в центъра от 2019 г.

http://europe.actualno.com/Oslo-zabranjava-kolite-v-centyra-ot-2019-g--news_502814.html

След четири години норвежката столица ще забрани движението на автомобили в центъра на града, което е част от огласения от политиците план. В него се призовава към драстично намаляване на въглеродните емисии и ограничаване на автомобилния трафик с 1/3 в следващите 15 г., съобщи в. The Huffington Post. В плана са включени още стъпки за намаляване вредните емисии от всички източници, като основната му цел е намаляване на въглеродните емисии наполовина в срок от пет години, при сравняване с

Таксите на пенсионери от социални домове в Асеновград да са за сметка на институцията, предложиха пред Калфин

http://asenovgrad.actualno.com/Taksite-na-pensioneri-ot-socialni-domove-v-Asenovgrad-da-sa-za-smetka-na-institucijata-predlojiha-pred-Kalfin-news_502819.html

Вицепремиерът Ивайло Калфин посети Асеновград по покана на кандидатът за кмет доктор Емил Караиванов. Множество асеновградчани и служители, работещи в сферата на социалното подпомагане в общината, взеха участие в срещата, предаде кореспондентът на Actualno.com в Асеновград. Присъстващите на срещата асеновградчани поставиха различни въпроси пред вицепремиера. Питанията бяха свързани с бюрокрацията, пенсионирането на жените, притежаващи първа и втора категория труд, равнопоставеността в работата

Задръствания по ГКПП-тата заради технически проблем

http://society.actualno.com/Zadrystvanija-po-GKPP-tata-zaradi-tehnicheski-problem-news_502821.html

Технически проблем затрудни обработката на преминаващи през граничните пунктове на страната хора и автомобили, съобщават от МВР. Проблемът се е появил в 12.30 часа. Около час и половина след това нормалното пребиваване е било възстановено. Етапни затруднения е имало и при обслужването на граждани на гишетата за регистрации на МПС в столичния КАТ. Благодарение на бързата реакция на експертите, работили по отстраняване на възникналите технически затруднения, е възстановено безпроблемното обслуж

Една от най-красивите сгради в София - Къщата с ягодите, се руши

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5061623

Една от най-красивите сгради в центъра на столицата, известна като Къщата с ягодите, се руши. Тя е построена през 20-те години на миналия век, а е била обявена за паметник на културата през 1978 г. Наричат я така, защото преди време дворът ѝ бил пълен с ягоди.
Наскоро граждани алармираха, че според инвестиционния план на нейния собственик,
Една от най-красивите сгради в центъра на столицата, известна като Къщата с ягодите, се руши. Тя е построена през 20-те години на миналия век, а е била обявена за паметник на културата през 1978 г. Наричат я така, защото преди време дворът ѝ бил пълен с ягоди. Наскоро граждани алармираха, че според инвестиционния план на нейния собственик,

Първи изпитания на американска ПРО в Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061581

САЩ проведоха първите изпитания по програмата за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа, унищожавайки учебна балистична ракети в северната част на Атлантически океан. Както съобщи пресслужбата на военноморските сили на САЩ, стрелбата е станала от разрушителя „Росс“, който участва във военноморски учения с кораби на съюзниците на САЩ от НАТО.
САЩ проведоха първите изпитания по програмата за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа, унищожавайки учебна балистична ракети в северната част на Атлантически океан. Както съобщи пресслужбата на военноморските сили на САЩ, стрелбата е станала от разрушителя „Росс“, който участва във военноморски учения с кораби на съюзниците на САЩ от НАТО.

Звездата на Болшой Театър Анна Аглатова ще партнира на Хосе Карерас в неговия прощален концерт в НДК

http://www.cross.bg/kareras-teatur-bolshoii-1485058.html

/КРОСС/Звездата на Болшой Театър Анна Аглатова ще бъде сопраното, което ще партнира на Хосе Карерас по време на неговия прощален концерт "A Life In Music", който ще се проведе на 3 декември в зала 1 на НДК. С нея единият от знаменитите Трима тенори ще изпълни най-знаковите дуетни арии, които са белязали кариерата му през годините. Сопраното е избрано лично от Маестро Карерас, който следи и за най-малките детайли около концерта в София. Преди броени седмици тенорът призна, че винаги когато пее в нашата страна усеща обичта и уважението на публиката, което от своя страна му носи огромно удовлетворение. Анна Аглатова прави своя дебют на сцената на Болшой Театър през 2005 г., след като само две години по-рано печели първа награда от международния конкурс Bella Voce. През 2007 г. е номинирана за престижната награда "Златна маска" за ролята си на Памина във "Вълшебната флейта", а на следващата година печели първо място на Всеруския фестивал за млади изпълнители в Липетск. Само малка част от репертоара й за Болшой Театър са ролите на Нанета от "Фалстаф" на Верди, Ксения от "Борис Годунов" на Мусоргски, Лиу от "Турандот", Мюзета от "Бохеми" и много други. За голямото събитие у нас на 3 декември в зала 1 на НДК на Маестро Карерас ще партнира оркестърът на Любка Биаджони "София Симфоникс Оркестра", а диригентството ще бъде под палката на самия Давид Хименес

Една от най-красивите сгради в София - Къщата с ягодите, се руши

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061608

Една от най-красивите сгради в центъра на столицата, известна като Къщата с ягодите, се руши. Тя е построена през 20-те години на миналия век, а е била обявена за паметник на културата през 1978 г. Наричат я така, защото преди време дворът ѝ бил пълен с ягоди.
Наскоро граждани алармираха, че според инвестиционния план на нейния собственик,
Една от най-красивите сгради в центъра на столицата, известна като Къщата с ягодите, се руши. Тя е построена през 20-те години на миналия век, а е била обявена за паметник на културата през 1978 г. Наричат я така, защото преди време дворът ѝ бил пълен с ягоди. Наскоро граждани алармираха, че според инвестиционния план на нейния собственик,

Светлан Златев: Ще поискам ниски данъци за местностите без организирано сметосъбиране

http://www.moreto.net/novini.php?n=304377

Данъците и таксите, които плащат хората в най-гъсто населените местности като „Евксиноград“, „Св. Никола“, „Бриз“, „Добрева чешма“, „Прибой“, „Зеленика“ и „Ракитника“, да бъдат намалени и приравнени до най-ниските в града, ще предложи още при формирането на бюджета за 2016 г.

Разпространете спешно! Нека спасим обсерваторията в Рожен

http://petel.bg/Razprostranete-speshno--Neka-spasim-observatoriyata-v-Rozhen__131248

Снимка: Булфото Младите български астрономи призовават за подкрепа всеки, който може да помогне. Дарителската кампания за Национална...

Пълен ужас: Ремонтираха чисто нова детска площадка във Варна - сега вече е малка и опасна!

http://petel.bg/Palen-uzhas--Remontiraha-chisto-nova-detska-ploshhadka-vav-Varna---sega-veche-e-malka-i-opasna-__131237

Чисто нова детска площадка е била ремонтирана, за да се превърне в малко и опасно за децата пространство. За това алармират група...

Цитат на деня: Велинград да остане градът на Вела Пеева, а не на Делян Пеевски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/21/2633177_citat_na_denia_velingrad_da_ostane_gradut_na_vela/?ref=rss


"Велинград е и трябва да остане градът, който е свързан с Вела Пеева, а не с Делян Пеевски и гражданите трябва много добре да си дават сметка за всичко това".

Зам.-председателят на Националния съвет на БСП Янаки Стоилов пред медиите във Велинград, цитиран от пресцентъра на партията. 

При управлението на кабинета "Орешарски" парламентарната група на БСП подкрепи предложението на министър-председателя депутатът от ДПС Пеевски да оглави Държавната агенция "Национална...

Митничари засякоха дилър на безакцизни цигари в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5061601


Митничари задържаха дилър на 650 кутии цигари без бандерол за 3195 лв. в Русе, съобщиха от Агенция "Митници". 28-годишният дистрибутор е заловен, докато разнасял с лекия си автомобил „Опел" нелегалната стока от марките „ММ -classic slims" и „MM-BT nano" в района на централна жп гара.
Париросите били открити в кашон в багажника на колата и в
Митничари задържаха дилър на 650 кутии цигари без бандерол за 3195 лв. в Русе, съобщиха от Агенция "Митници". 28-годишният дистрибутор е заловен, докато разнасял с лекия си автомобил „Опел" нелегалната стока от марките „ММ -classic slims" и „MM-BT nano" в района на централна жп гара. Париросите били открити в кашон в багажника на колата и в

Цените на петрола отново тръгнаха надолу

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-отново-тръгнаха-надолу_l.a_i.701501_at.1.html

Цените на петрола паднаха в сряда в очакване на официалните данни за натрупаните резерви в САЩ, информира Reuters. Европейският Brent с доставка...

Ад на пътя край Костинброд! 6-годишно момиче е в болница след катастрофа

http://pik.bg/ад-на-пътя-край-костинброд-6-годишно-момиче-е-в-болница-след-катастрофа-news421097.html

Ад на пътя край Костинброд! 6-годишно момиче е в болница след катастрофа

Вчера около 12.23 часа в Районно управление - Костинброд е постъпил сигнал за пътен инцидент в района на Беледие хан, съобщиха от ОД на МВР-София.

При огледа на местопроизшествието е установено, че вследствие на движение с несъобразена с пътните условия скорост (мокра пътна настилка) при навлизане в десен завой водачът на лек автомобил „Рено Еспейс“ е загубил контрол над управлението и е самокатастрофирал. За лечение в болница е настанено пътуващо в автомобила 6-годишно момиче. Водачът е изпробван с дрегер, отчел отрицателен резултат за алкохол.

По случая е образувано досъдебно производство. Уведомена е районна прокуратура- Костинброд.

Пиян 70-годишен софиянец удари патрулка в Перник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5061606

Пиян 70-годишен шофьор удари с колата си патрулка в Перник и избяга. Инцидентът с Валентин Кирков от София станал в 20 часа в централната градска част на града. След като ударил полицейския автомобил с „Опел Астра“, 70-г. шофьор избягал от местопроизшествието.
На улица „Батак” беглецът е спрян принудително от автопатрул на Първо РУП.
Пиян 70-годишен шофьор удари с колата си патрулка в Перник и избяга. Инцидентът с Валентин Кирков от София станал в 20 часа в централната градска част на града. След като ударил полицейския автомобил с „Опел Астра“, 70-г. шофьор избягал от местопроизшествието. На улица „Батак” беглецът е спрян принудително от автопатрул на Първо РУП.

Данните за икономическия растеж на Китай се усетиха в Европа

http://econ.bg/Новини/Данните-за-икономическия-растеж-на-Китай-се-усетиха-в-Европа_l.a_i.701500_at.1.html

Икономистът Владимир Сиркаров коментира пред Bloomberg Bulgaria, че ефектите от данните за икономическия растеж на Китай през третото тримесечие,...

Янаки Стоилов: Велинград да остане градът на Вела Пеева, а не на Делян Пеевски

http://www.cross.bg/obshtinata-stoilov-lebanov-1485057.html

/КРОСС/ „Велинград е и трябва да остане градът, който е свързан с Вела Пеева, а не с Делян Пеевски и гражданите трябва много добре да си дават сметка за всичко това". Това заяви зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов пред медиите във Велинград на съвместна пресконференция с кандидата за кмет на левицата за общината Иван Лебанов и водача на листата за общински съветници Георги Янчев. Стоилов призова да се подкрепят кандидатите на левицата, за да може мнозинството в общинския съвет да не почива на пазарлъци в административен и икономически план, защото тези договорки не са в полза на общината и хората. „Велинград е социално ангажирана община с различен спектър социални дейности. Кметът Лебанов успя да запази общинската болница, минералния плаж и общинския пазар", подчерта зам.-председателят на левицата. По думите му настъпва време, в което общините да се превърнат във фактор за икономическо развитие и да запазят и умножат общинската собственост. „БСП е основна алтернатива на дясното управление. Ние сме партия на идеите, а не на пълнене на джобове с пари", категоричен бе той. Стоилов заяви, че въвеждането на национална тема за референдум на местните избори е грешка. "В българските условия електронното гласуване ще бъде силен инструмент за деформиране на изборния процес. Първо трябва да възстановим доверието в политиката и тогава да мислим за технологиите", допълни той

Кабели за над 11 800 лева са откраднати от 4 шахти по Гаровия път в Разград

http://pik.bg/кабели-за-над-11-800-лева-са-откраднати-от-4-шахти-по-гаровия-път-в-разград-news421095.html

Кабели за над 11 800 лева са откраднати от 4 шахти по Гаровия път в Разград

Щети за над 11 800 лева нанесли крадци на кабели, съобщиха от ОД на МВР-Разград. През нощта на 19 срещу 20 октомври от 4 шахти по Гаровия път в Разград са срязани и издърпани 260 м телефонен кабел, собственост на БТК. По случая се води досъдебно производство по чл.195, ал.1, т.3 от НК.

Над 195 000 бюлетини за местния вот пристигнаха в Русе

http://pik.bg/над-195-000-бюлетини-за-местния-вот-пристигнаха-в-русе-news421094.html

Над 195 000 бюлетини за местния вот пристигнаха в Русе

Бюлетините за местния вот за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства пристигнаха тази сутрин в Русе. Те бяха докарани с полицейски ескорт от русенската печатница „Дунав прес“ и бяха прибрани в специално помещение, определено със заповед на областния управител. Там те ще се съхраняват под денонощна охрана до 24 октомври, когато ще бъдат транспортирани до секциите.

Тогава ще се раздават и изборните книжа. Общо 179 100 са бюлетините за кмет на община и общински съветници, съобщи председателят на ОИК-Русе Асен Станчев. Над 16 000 броя са предвидени за избор на кметове на кметства. Навсякъде са предвидени 10 % допълнително върху броя на избирателите в Община Русе. За референдум за Русенска област са докарани 235 000 бюлетини, като от тях за общината са 168 000 броя. 

Пиян 70-годишен софиянец удари патрулка в Перник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061586

Пиян 70-годишен шофьор удари с колата си патрулка в Перник и избяга. Инцидентът с Валентин Кирков от София станал в 20 часа в централната градска част на града. След като ударил полицейския автомобил с „Опел Астра“, 70-г. шофьор избягал от местопроизшествието.
На улица „Батак” беглецът е спрян принудително от автопатрул на Първо РУП.
Пиян 70-годишен шофьор удари с колата си патрулка в Перник и избяга. Инцидентът с Валентин Кирков от София станал в 20 часа в централната градска част на града. След като ударил полицейския автомобил с „Опел Астра“, 70-г. шофьор избягал от местопроизшествието. На улица „Батак” беглецът е спрян принудително от автопатрул на Първо РУП.

10 въпроса към 10 кандидат-кметове за управлението на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304357

Няколко дни преди преди местните избори във Варна, зададохме 10 въпроса на 10 претендента за кметския стол. Макар и само виртуално, от Moreto.net събрахме всички кандидати на едно място, зададохме еднакви въпроси, касаещи основни проблеми на Варна и бъдещето, което я очаква.

Танева: Интересът към ОП „Развитие на селските райони” е в пъти по-висок от бюджета й

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5061595

Интересът към ОП „Развитие на селските райони” от земеделските производителите е няколко пъти по-висок отколкото е бюджета. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в сутрешния блок на „Bloomberg” TV Bulgaria.
„Бюджетът е такъв, какъвто е договарян няколко години, това е предмет на споразумение между България и ЕК и той не
Интересът към ОП „Развитие на селските райони” от земеделските производителите е няколко пъти по-висок отколкото е бюджета. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в сутрешния блок на „Bloomberg” TV Bulgaria. „Бюджетът е такъв, какъвто е договарян няколко години, това е предмет на споразумение между България и ЕК и той не

Арсенал изненада непобедимия Байерн (Мюнхен) (обзор)

http://offnews.bg/news/n_1/n_576870.html

Арсенал запази шансовете си за класиране на осминафиналите в Шампионската лига, след като снощи победи Байерн (Мюнхен) с 2:0 на своя "Емирейтс". Досега "баварците" не бяха само спечели и двете си предходни срещи в турнира, а също така има и 9 победи от 9 мача в Бундеслигата, където са еднолично на върха. "Артилеристите" изиграха един от най-силните си мачове за сезона, въпреки че бяха доминирани от отбора на Пеп Гуардиола през по-голямата част от двубоя, успяха да измъкнат чист успех. Головете за лондончани отбелязаха Оливие Жиру (77') и Месут Йозил (90+4'). В другия мач от група "F", Олимпиакос се наложи като гост над Динамо (Загреб) с 1:0. Испанският гранд Барселона продължава увереното си представяне в турнира. В мач от своята група "E", "каталунците" надиграха безпроблемно БАТЕ (Борисов) като гост с 2:0. И двата гола бяха дело на хърватския полузащитник Иван Ракитич. В друг мач от същата група, Байер (Леверкузен) и Порто изиграха невероятен мач, но нито един от двата тима не успя да измъкне победата. На "БайАрена" двата тима завършиха при резултат 4:4. Английският шампион Челси, пък, продължава да върви неубедително в Шампионската лига. Футболистите на Жозе Моуриньо не успяха да победят Динамо (Киев) като гост в нулево равенство. Водач в група "G" е отборът на Порто, който не срещна проблеми срещу Макаби (Тел Авив) и го победи като домакин с 2:0. В група "H", Валенсия се наложи над Гент с 2:1, а Зенит победи Олимпик (Лион) с 3:1.

Висши служители на ООН обвинени в корупционни схеми от съд в Ню Йорк

http://www.moreto.net/novini.php?n=304388

Федерален съд в нюйоркския район Манхатън предяви вчера официални обвинения за участие в корупционни схеми срещу бившия председател на Общото събрание на ООН Джон Аш, който е и бивш посланик на карибската държава Антигуа и Барбуда в ООН, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Старица даде близо 8300 лева за "климатици"

http://pik.bg/старица-даде-близо-8300-лева-за-климатици-news421092.html

Старица даде близо 8300 лева за "климатици"

80-годишна жена от Разград е измамена по телефона по класическата схема пари за „закупуване на климатици”, съобщиха от ОД наМВР-Разград.

Вчера около 10.20 часа К.Ц. получила обаждане по стационарния телефон, че дъщеря й има нужда от средства за климатици, доставени от чужбина. Възрастната жена предала сумата от 8257 лв на непознат мъж пред дома си. Образувано е досъдебно производство по чл.209 от НК.

Танева: Интересът към ОП „Развитие на селските райони” е в пъти по-висок от бюджета й

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061583

Интересът към ОП „Развитие на селските райони” от земеделските производителите е няколко пъти по-висок отколкото е бюджета. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в сутрешния блок на „Bloomberg” TV Bulgaria.
„Бюджетът е такъв, какъвто е договарян няколко години, това е предмет на споразумение между България и ЕК и той не
Интересът към ОП „Развитие на селските райони” от земеделските производителите е няколко пъти по-висок отколкото е бюджета. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в сутрешния блок на „Bloomberg” TV Bulgaria. „Бюджетът е такъв, какъвто е договарян няколко години, това е предмет на споразумение между България и ЕК и той не

"Атака": Бъчварова да разследва полицейското насилие над депутати и членове на партията

http://pik.bg/атака-бъчварова-да-разследва-полицейското-насилие-над-депутати-и-членове-на-партията-news421091.html

"Атака": Бъчварова да разследва полицейското насилие над депутати и членове на партията

Днес ръководството на партия АТАКА внася в деловодството на МВР следното заявление:

„Госпожо вицепремиер и
министър на вътрешните работи,
На проведения от ПП АТАКА митинг за закриване на предизборната кампания, ние народните представители от ПГ на ПП АТАКА и десетки активисти на партията станахме жертва на брутално полицейско насилие.
Възрастни жени, инвалиди, младежи и девойки бяха блъскани грубо и удряни от частите на СДВР, командвани от комисар Борислав Муеров.
Самият комисар Муеров удари по лицето председателя на парламентарната група на партия АТАКА Волен Сидеров и в продължение на два часа отказваше да се представи, както е длъжен по чл. 151 на Закона за МВР.
Той и неговите колеги се държаха арогантно, с обиди и удари се опитваха да попречат на свободната изява на мнение, гарантирана от Конституцията.
Народните  представители Иван Димитров и Десислав Чуколов, както и кандидатът за кмет на Плевен  Адриан Асенов бяха удряни и блъскани от униформени ваши служители, за което имаме обилен видеоматериал.
Имаме и видеозапис със свидетелството на Верка Ботева от Перник, участничка в митинга, която се движи с бастун и е била удряна и блъскана от униформени полицаи.
Госпожо министър, настояваме за незабавното отстраняване от служба на комисар Муеров и незабавно предизвикване на следствени действия срещу него и колегите му, които приложиха полицейско насилие срещу една парламентарно представена партия.

Народни представители от ПП АТАКА:
Волен Сидеров
Десислав Чуколов
Иван Димитров
Магдалена Ташева“

Башар Aсад на изненадващо посещение в Москва

http://www.mediapool.bg/bashar-asad-na-iznenadvashto-poseshtenie-v-moskva-news240740.html

Президентите на Русия и на Сирия Владимир Путин и Башар Асад са се срещнали в Москва и са провели продължителни преговори , съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.   Това е първата визита в чужбина на Асад от началото на гражданската война в Сирия през 2011 година. "Вчера вечерта на работно посещение в Москва беше президентът на Сирийската арабска република Башар Асад. Състояха се преговори между двамата ръководители в тесен и разширен състав, с участието на представители на висшето ръководство на Русия", добави Песков.   Той отбеляза, че преговорите са били "продължителни, а темата - напълно разбираема".   "Президентът /Путин/ беше подробно информиран от сирийския си колега за обстановката в Сирия и перспективните планове", каза говорителят на Кремъл.   Той добави, че на срещата били обсъдени също хода на руската военна операция в Сирия, борбата с терористите в страната и различни аспекти от двустранните отношения. Песков не пожелал да отговори на въпроса какви са били конкретните резултати от преговорите.   Говорител на Асад съобщи, че сирийският президент вече се е завърнал в Дамаск. Путин информирал Асад, че Русия е готова да даде своя принос за решаването на сирийския конфликт не само чрез бойни действия срещу тероризма, но и в хода на политически процес, в тесен контакт с други световни държави и със страните от региона, които са заинтересувани от мирно уреждане на конфликта, каза цитираният източник.   Сирийската телевизия съобщи, че президентът на страната е изразил пред руския си колега "благодарността на сирийския народ за руската подкрепа в борбата срещу тероризма".

Вижте емоционалната среща между Северна и Южна Корея

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5061554

Корейци от двете страни на границата се събраха в емоционална среща.
Близо 400 граждани на Южна Корея прекосиха границата със Севера, за да се срещнат с роднини, които не са виждали повече от 60 години, съобщи Ройтерс.
Срещата беше договорена през август, в рамките на усилията за намаляване на напрежението между двете страни.
Корейци от двете страни на границата се събраха в емоционална среща. Близо 400 граждани на Южна Корея прекосиха границата със Севера, за да се срещнат с роднини, които не са виждали повече от 60 години, съобщи Ройтерс. Срещата беше договорена през август, в рамките на усилията за намаляване на напрежението между двете страни.

Румен Петков: КАТ - търговско дружество? Това е абсурд!

http://www.cross.bg/vupros-horata-plevneliev-1485056.html

/КРОСС/ Бившият вътрешен министър Румен Петков коментира пред Епицентър.бг идеята на вицепремиера Румяна Бъчварова паспортните служби и КАТ да бъдат извадени от системата на МВР в самостоятелно предприятие - Като бивш вътрешен министър, как ще коментирате г-н Петков, идеята на Румяна Бъчварова да отдели КАТ и паспортна служба в отделно предприятие?- Първо, паспортната служба е въпрос на държавен суверинитет, въпрос на национална сигурност. Ако я превърнеш в търговско дружество това означава, че съобразно правилата на свободния пазар и на конкуренцията трябва да дадеш възможност за конкуренция, т.е. да дадеш възможност и на други структури да правят паспорти. Същото е и за номерата на автомобили. Как публично-правна дейност каквато е издаването на паспорта може да се превръща в търговска. КАТ търговско дружество! Не мисля, че това е добре обмислена стъпка. Така представени идеите сигурно добре звучат в ушите на хората, но те трябва да бъдат много сериозно обсъждани и анализирани за последствията и крайния резултат. Става въпрос за друга финансова система, при която парите от издаване на паспорти и регистрация на автомобили няма да отиват в бюджета. Не ми е ясно на чие подчинение ще бъде въпросното предприятие. Бъчварова казва, че е впечатлена от това, което е видяла в Грузия. Добре би било да надникне и във Франция, в Италия, в Испания... Аз съм човек, който много обича Грузия и бих искал да се поучим от всичко положително, което те правят

Третият наш космонавт, който не излетя: Може пак да видим българин в Космоса

http://offnews.bg/news/n_1/n_576626.html

Вторият космически полет с българско участие беше от 7 до 17 юни 1988 г., когато Александър Александров беше в екипажа на „Союз ТМ-5 заедно с руснаците Анатолий Соловьов и Виктор Савиних. Този кораб успешно се скачи с орбиталната станция „Мир“. В дублиращият екипаж беше включен третият български космонавт, варненецът Красимир Стоянов, летец-изтребител, тогава 27-годишен. По-късно той се занимава с научна работа, бил е и помощник директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН. След това полковник Стоянов заема отговорни длъжности във ВВС. Днес ръководи Авиокосмически център с планетариум в санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. - Сигурно мнозина са ви питали, но и аз ще започна с този въпрос... Съжалявате ли, че не летяхте в Космоса, г-н Стоянов? - Мечтата в човека винаги остава, стремежът и желанието също. Още повече пък подготовката, която съм преминал, ми е дала и надеждата, че мога да полетя. Но не мога да кажа, че в такъв момент съм съжалявал. Цялата задача беше на високо ниво. А и ние знаехме, че един ще остане на Земята, в дублиращ екипаж. По-важно беше това, че нашата подготовка беше високо оценена. И двата екипажа бяха отлично подготвени за физическото изпълнение на полета и за експериментите, които трябваше да направим по научно-техническата програма на проекта „Шипка“. - С какво се занимавахте след участието ви в този проект? - След като вече бях преминал подготовката за космонавт-изследовател, бях три години във Военно-въздушната инженерна академия „Николай Егорович Жуковски“ в Москва, където работих над дисертация и я защитих успешно през 1991 г. - Каква беше нейната тема? - Свързана е с изследване на аеродинамическите характеристики на космически кораб за многократно използване в режимите на кацане. По-скоро всичко това беше свързано с мен - като авиатор и впоследствие - ако имаше такива полети по програмата „Буран“ - за космически кораб с многократно използване. Може би беше целенасочено свързано с мен – и като летец и като човек, който ще може да полети в Космоса с този кораб. За съжаление, с „Буран“ беше изпълнен само един единствен полет, безпилотен, в автоматичен режим, а след това програмата беше спряна. След като завърших, работих 9 години в Института за космически изследвания и технологии. - А днес оптимист ли сте за бъдещето на космическата наука в България? - Мога да кажа, че съм умерен оптимист. Аз вярвам в прогреса и в напредъка на нашата страна, пък и вече сме предприели първите стъпки за приемане на България като пълноправен член на Европейската космическа агенция. А това означава, че поне за една - две години ще имаме приоритет за стимулирането на развитието на България в космическите изследвания, нещо което е много важно за нас. То може да доведе дори до полет на поредния българин в Космоса. - На Международната космическа станция вероятно. - Именно на Международната космическа станция. Процедурата за приемане на България в Европейската космическа агенция е започната, тя върви и се надявам догодина да станем равноправен член. - На вашия „умерен оптимизъм“, както се изразихте, не пречи ли това, че парите за наука в България са много малко? Влиянието на бедността навсякъде се усеща, да вземем например трудностите на Роженската обсерватория... - Българските учени и специалисти дават гласност на тези проблеми, но тяхното преодоляване не зависи от нас, зависи от хората, които приемат основните решения за страната. Но трябва да се стимулира науката. Тя е водещо звено в държавата и е необходимо да има средства, които да дават възможност на хората да се развиват и да остават в България, и да работят за България. - Не съществува ли и една по-масова, психологическа страна на същия проблем. Някога типично шеговито обръщение към малко дете беше „Ти ще бъдеш космонавт!“. Сега децата не искат да става космонавти и летци, а да речем полицаи... Това не ви ли огорчава, не ви ли дразни някак? - Наистина, в поколението малко преди мене, след като полита Гагарин, всички са искали да стават космонавти. Но и сега, в този момент отново има такива деца, които проявяват стремеж към космонавтиката и към Космоса изобщо. Нещата полека, полека като че ли се променят. Информацията, предназначена за деца, трябва да е на достъпен език, така тя ги подтиква да мислят за онова, което вършат космонавтите и астронавтите. И аз лично съм свидетел на такива изказвания на ученици: „Защо да не пробвам да стана космонавт?“. - В каква среда са споделяли тази идея? - Тука, в нашия санаторно-оздравително комплекс „Камчия“, където работя, имаме Авиокосмически център с планетариум. Разполагаме с интерактивен аналог на спускаемия апарат на космическия кораб „Союз ТМ“ и децата имат възможност да се занимават в кръжок „Млад космонавт“. Предоставяме на учениците възможност да се докоснат до дейността на космонавтите, в ръчен режим да се опитват да правят движения с кораба и сближаване с Международната космическа станция. И наблюдавам някои от децата, които са толкова амбицирани, че излизайки от спускаемия апарат, казват „Защо и аз не се опитам да стана космонавт?“ - Излиза, че мечтата не е изчезнала... - Детето наистина може да бъде заинтригувано и да прояви интерес към науката, по-скоро това е нашата цел. Не е задължително всички, които идват при нас и минават през този кръжок, непременно да бъдат космонавти. Въпросът е те да насочат вниманието си към нещо което е важно, а когато ние видим, че това се получава, сме много благодарни. - Откога действа този кръжок? - От миналата година, тъй като ние успяхме да закупим този аналог на спускаем апарат през 2013 г. Създадена е методика с краткосрочни и дългосрочни програми за курс „Млад космонавт“ и ние го осъществяваме. А вратите на центъра са отворени за всички, които проявяват интерес. Той е постоянно открит за посетители, идват и групи – ученици от различни райони. Има интересни беседи и експозиции, показва се космическия кораб, показва се циклограма на това което включва един космически полет и т.н. - Този интерактивен аналог, за който говорите, какво представлява? Нещо като електронна игра? - Не е игра. Той има размерите, габаритите, приборите, креслата, в която лягат космонавтите, интерактивните пултове за управление на космическия кораб. Той е едно идентично копие на истинския спускаем апарат. Фактически ние в такъв интерактивен аналог провеждахме подготовка за полети в Космоса. И е нещо уникално. Няма къде да се види в България, даже и в Европа. Съвсем точно го казвам, тъй като наистина няма друг интерактивен аналог. И той е наистина много подходящ за импулсиране на младото поколение. - Миналия месец сензационното откриване на течаща вода на Марс развълнува много хора по света. По съвпадение също неотдавна излезе хубавият филм „Марсианецът“. Според вас ще летят ли в действителност хора до Марс? - Мисля, че това време ще дойде. Но точно сега не е моментът... - Защо? - Най-малкото от чисто хуманна гледна точка. Защото нашумя, че се записвали хора, които искат да заминат независимо какво ще стане с тях. Аз мисля, че това човечеството не би го допуснало. Дори някои много да желаят да полетят, да стигнат до Марс и да не се върнат, това не е необходимо да се извършва. В края на краищата какво значи да отидат до Марс и да останат там? - Обикновено си представяме такова пътуване като двупосочно... - Ако се върнат – да, аз съм съгласен. Но това означава по-скоро да се създадат такива програми, да се разработят такива кораби, апарати и скафандри - разбира се, които да защитят тези хора. Това е проблем. Той основно е в голямата разлика между дневната и нощната температура, без да забравяме за голямата радиация. Значи е необходимо да се намери такава защита, надеждна защита за хората, надеждна защита и за апаратите. И може би част от учените в света, които се занимава с космически изследвания, насочват усилията си именно към това. Да се намери най-подходящият начин и най-голямата защита, за да могат тези хора, които отидат до Марс, да могат да се върнат. - Има ли изобщо смисъл в Космоса да летят хора, след като стремителното развитие на автоматични апарати и изследвания дава все по-добри резултати? И близо до Земята, и много далече... - Независимо от всичко, създадено и постигнато в такива изследвания по друг начин, според мене Циолковски се оказва прав в предвиждането си, че човечеството няма да остане вечно на Земята. То първо ще проникне в Космоса съвсем малко извън пределите на атмосферата – което вече стана . После постепенно ще започне да завоюва цялата Слънчева система, а после ще отиде и по-далеч. Може би това е нашият начин на прогрес, нашият начин на развитие, стремежът ни към усъвършенстване. Не само автоматиката да изпълнява всичко, защото ние може да се окажем в един далечен момент подвластни на тази автоматика. Човечеството не би следвало да допуска това нещо. Още новини от областта на науката и технологиите - четете в   Наука ОFFNews .

Башар Асад с изненадваща визита в Москва

http://www.vesti.bg/sviat/bashar-asad-s-iznenadvashta-vizita-v-moskva-6044135

Това е първата визита в чужбина на Асад от началото на гражданската война в Сирия през 2011 г., отбелязва Франс прес

Раздвижване по делото Масларова

http://news.ibox.bg/news/id_1830172124

Готова е дългоочакваната комплексна експертиза за строителните работи

Янаки Стоилов: Велинград да остане градът на Вела Пеева, а не на Делян Пеевски

http://frognews.bg/news_100365/IAnaki-Stoilov-Velingrad-da-ostane-gradat-na-Vela-Peeva-a-ne-na-Delian-Peevski/

„Велинград е и трябва да остане градът, който е свързан с Вела Пеева, а не с Делян Пеевски и гражданите трябва много добре да си дават сметка за всичко това”.

Георги Колев, кандидат за общински съветник от ЗС “Ал. Стамболийски”: Да не поевропейчваме Пловдив, той е уникален с чара си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5060762

Мина времето, когато и в съда, и в общината можеше да се лъже, казва юристът
Георги Колев е роден на 17 август 1972 г. в Пловдив. Завършил е право в СУ “Св. Климент Охридски”. Второ поколение юрист. Работи като адвокат от 1997 г. Общински съветник два мандата в Пловдив от ЗС “Ал. Стамболийски”. Адвокат е на консорциум “Екологичен завод”.
Мина времето, когато и в съда, и в общината можеше да се лъже, казва юристът Георги Колев е роден на 17 август 1972 г. в Пловдив. Завършил е право в СУ “Св. Климент Охридски”. Второ поколение юрист. Работи като адвокат от 1997 г. Общински съветник два мандата в Пловдив от ЗС “Ал. Стамболийски”. Адвокат е на консорциум “Екологичен завод”.

Пациент с хепатит С регистрираха в Перник

http://www.bnews.bg/article-142804

Пореден пациент е приет за лечение в пернишката болница с лаймска болест след ухапване от кърлеж.

Пчели срещу слонове – най-ефективното оръжие

http://interest.actualno.com/Pcheli-sreshtu-slonove--naj-efektivnoto-oryjie-news_502712.html

Слоновете, потъпкващи посевите, са бедствие за селското стопанство на Тайланд. Мощните животни отнасят дори електрическите огради, но както се оказало, далеч не им е по силите да противостоят на пчелите. Специалистите от Департамента за национални паркове и опазване на природата са разработили ефективен метод, способен да защити плодовете на човешкия труд, без да нанася вреда на представителите на фауната. За опазване на нивите от слонове било решено да се използват пчели. Експериментът бил про

Поли Генова води Детската Евровизия

http://music.actualno.com/Poli-Genova-vodi-Detskata-Evrovizija-news_502806.html

Поп звездата Поли Генова ще бъде водеща на Детска Евровизия 2015 на 21 ноември. Тя ще посрещне на сцената в зала "Арена Армеец" представителите на 17-те участващи държави тази година. "Щастлива съм, че България е домакин на най-престижния детски песенен конкурс в Европа и изборът на БНТ за водещ на шоуто се спря на мен. Нямам търпение да открия събитието и съм сигурна, че ще бъде незабравимо! Нека заедно подкрепим децата, защото те са нашето бъдеще!"– заяви Поли Генова. Певицата впе

Германските власти предадоха на българската прокуратура издирван с европейска заповед за арест

http://razgrad.actualno.com/Germanskite-vlasti-predadoha-na-bylgarskata-prokuratura-izdirvan-s-evropejska-zapoved-za-arest-news_502808.html

На 21 октомври 2015 г. в резултат на действията на Международния отдел на Върховна касационна прокуратура и Окръжна прокуратура – Разград, германските власти предадоха на българската прокуратура Владислав Филков за провеждане на наказателно преследване срещу него за грабеж, придружен с убийство. Окръжна прокуратура – Разград, провежда разследване на грабеж на мобилен телефон, марка „Нокиа”, и 220 лева, придружен с убийството на 75-годишния Николай Димитров от гр. Завет.

Съдиите: Не става дума за увеличаване на заплатите ни, а за привеждането им спрямо реалните доходи

http://society.actualno.com/Sydiite-Ne-stava-duma-za-uvelichavane-na-zaplatite-ni-a-za-privejdaneto-im-sprjamo-realnite-dohodi-news_502809.html

Съдиите в България не поставят въпрос за увеличение на възнагражденията си, а за привеждането им в съответствие с реалните доходи в обществената сфера. Това се казва в позиция на Съюза на съдиите по повод публичната дискусия за бюджета на съдебната система „и очевидните опити от страна на представители на изпълнителната власт да противопоставят работещите в съда, прокуратурата и следствието на работещите в бюджетната сфера”.  "Размерът на възнагражденията на народните представи

Масларова: Не съм получавала никакви пари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061515

Това е една цинична лъжа, да не кажа друго. Мисля, че и вие се убедихте в това. Тези думи бившият социален министър Емилия Масларова се обърна към съда по повод обвинението към нея за присвояване на 11 млн. лв. от ремонта на социаления дом в Стара Загора. 
Масларова обясни, че е възложила обществена поръчка и подписала становище за конкретни
Това е една цинична лъжа, да не кажа друго. Мисля, че и вие се убедихте в това. Тези думи бившият социален министър Емилия Масларова се обърна към съда по повод обвинението към нея за присвояване на 11 млн. лв. от ремонта на социаления дом в Стара Загора.  Масларова обясни, че е възложила обществена поръчка и подписала становище за конкретни

Министър Лукарски очаква спадът в чуждестранните инвестиции да бъде наваксан до края на годината

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/21/2633168_ministur_lukarski_ochakva_spadut_v_chujdestrannite/?ref=rss


Ще има нови инвестиции и в края на годината преките чуждестранни инвестиции ще са повече от миналата, прогнозира в интервю за "Стандарт" министърът на икономиката Божидар Лукарски. Според данните на БНБ до края на август за момента тяхното ниво е 12% по-ниско от същия период на 2014 г.

"Интересът към България расте, породен от факта, че в този важен стратегически регион - Балканския полуостров, се очертаваме като най-стабилния фактор. Освен това в Далечния Изток, където доста...

Цацаров поиска имунитета на кандат за кмет, купувал гласове

http://offnews.bg/news/n_1/n_576878.html

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде свален имунитета на кандидата за кмет на с. Узунджово Деян Ванчев, издигнат от коалицията на кмета и кандидат за пети мандат Георги Иванов "За Хасково".  Това съобщиха от прокуратурата.  Районна прокуратура-Хасково провежда досъдебно производство за организиране купуването на гласове. Разследването е за това, че през месец септември и първата половина на месец октомври 2015 г. в гр. Хасково чрез търсене на съучастници, методи на контролиран вот и събиране лични данни на лица, притежаващи активно избирателно право, е организирано предлагането и даването на парични суми, с цел лицата да бъдат склонени да упражнят избирателното си право в полза на кандидатите за кметове на община и кметове на кметство, се казва в съобщението.   От събраните в хода на разследването доказателства е установено, че Деян Ванчев – кандидат за кмет на с.Узунджово, издигнат от коалиция, е извършил престъпление по чл. 167, ал.5, вр. ал.2, вр. чл. 26, ал.1 НК. В периода от края на м.септември 2015 г. до 13.10.2015 г. при условията на продължавано престъпление Ванчев е предложил на едно лице сумата от 30 лева и е дал на други 5 лица сумата от по 40 лева, за да упражнят избирателното си право в полза на коалицията, от която е издигнат. Установено е също, че в края на месец септември 2015 г. Деян Ванчев е предоставил имотна облага на две лица, с цел последните да я предадат на други четири лица, притежаващи активно избирателно право, с цел да гласуват в негова полза и в полза на издигналата го коалиция – престъпление по чл.167, ал.5, вр. ал.4, вр. чл. 26, ал.1 НК. Деян Ванчев е регистриран с решение на ОИК Хасково от 19.09.2015 г. като кандидат за кмет на с. Узунджово, издигнат от коалиция. От деня на регистрацията си като кандидат за кмет Деян Ванчев се ползва с имунитет – срещу него не може да бъде възбудено наказателно преследване без разрешение на ЦИК. Незабавно е уведомен главният прокурор, който внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия за даване на разрешение Деян Ванчев да бъде задържан и привлечен като обвиняем за извършените от него престъпления против политическите права на гражданите.

Забраниха продажбата на алкохол в изборния ден във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304391

Забранява се продажбата на спиртни напитки в магазините, заведенията за обществено хранене и други обществени места за периода от 00.00ч. до 20.00ч. в деня на изборите - 25-ти октомври, гласи заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Варна Пейчо Пейчев.

Русия завършва втора военна база в Арктика

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061420

Русия привършва строителството на голяма военна база в северната част на Арктика, където 150 войници ще могат да прекарат до 18 месеца, предаде АФП.
Базата, която е издигната на острова Александрова земя - част от архипелага Францйосифова земя, на 80-ия паралел, е
Русия привършва строителството на голяма военна база в северната част на Арктика, където 150 войници ще могат да прекарат до 18 месеца, предаде АФП. Базата, която е издигната на острова Александрова земя - част от архипелага Францйосифова земя, на 80-ия паралел, е "готова на 97%", съобщават от министерството на отбраната.

60 години по-късно: Емоционална среща между Северна и Южна Корея (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061480

Корейци от двете страни на границата се събраха в емоционална среща.
Близо 400 граждани на Южна Корея прекосиха границата със Севера, за да се срещнат с роднини, които не са виждали повече от 60 години, съобщи Ройтерс.
Срещата беше договорена през август, в рамките на усилията за намаляване на напрежението между двете страни.
Корейци от двете страни на границата се събраха в емоционална среща. Близо 400 граждани на Южна Корея прекосиха границата със Севера, за да се срещнат с роднини, които не са виждали повече от 60 години, съобщи Ройтерс. Срещата беше договорена през август, в рамките на усилията за намаляване на напрежението между двете страни.

Искат имунитета на бивша румънска министърка, взела $3,8 млн. подкуп

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061491

Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния поиска от парламента да вдигне имунитета на бившия министър на регионалното развитие и туризма, а сега депутат Елена Удря, за да може тя да бъде арестувана по подозрение във вземане на подкуп, предаде АП. Става дума за ново дело срещу нея, по обвинение, че е получила 3,
Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния поиска от парламента да вдигне имунитета на бившия министър на регионалното развитие и туризма, а сега депутат Елена Удря, за да може тя да бъде арестувана по подозрение във вземане на подкуп, предаде АП. Става дума за ново дело срещу нея, по обвинение, че е получила 3,

Издирват 12 реститути за зарязани имоти в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5061521

Община Русе издирва 12 собственици на неподдържани сгради в централната градска част, съобщиха от кметската управа. Зданията по ул. "Александровска" са освидетелствани като опасни. За тях са издадени предписания да се ремонтират спешно, но няма на кого да се връчат. Изоставените сгради са със статут на архитектурни паметници на културата и
Община Русе издирва 12 собственици на неподдържани сгради в централната градска част, съобщиха от кметската управа. Зданията по ул. "Александровска" са освидетелствани като опасни. За тях са издадени предписания да се ремонтират спешно, но няма на кого да се връчат. Изоставените сгради са със статут на архитектурни паметници на културата и

Играч на "Порто" разби рекорда за най-млад капитан в Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/21/2633157_igrach_na_porto_razbi_rekorda_za_nai-mlad_kapitan_v/?ref=rss


Полузащитникът на "Порто" Рубен Невеш стана най-младият капитан в историята на Шампионската лига. Младежкият национал на Португалия подобри с цели две години предишния рекорд, който се държеше от Рафаел ван дер Ваарт.

Невеш беше на 18 години и 221 дни, когато снощи изведе "Порто" с капитанската лента при домакинството на "Макаби" (Тел Авив). Той остана на терена от първата до последната минута на двубоя, който "драконите" спечелиха с 2:0.

Ван дер Ваарт беше на 20 години и...

Министърът на културата чака операция на гърлото в немска клиника

http://www.cross.bg/vezhdi-rashidov-gurloto-1485054.html

/КРОСС/"Добре, съм. Имам малък проблем с гърлото, но съм сигурен, че животът е пред мен", заяви пред Епицентър.бг министърът на културата Вежди Рашидов. Той се лекува в германска клиника при световноизвестни лекари, които трябва да му направят операция на гърлото. Очаква се днес, до края на деня, интервенцията да мине. Проблемът при Вежди Рашидов се получил в последния месец. В България са му направени изследвания и той е изпратен на лечение в Германия. Заедно с него е съпругата му д-р Снежа Бахарова. Някои от близките му смятат, че напоследък напреженията около министъра са отключили развитието на здравословния проблем. "Тази омраза в България, която се лее в цялата публично пространство, е безпощадна към всички, особено към публичните личности, и е убийствена за нацията", заяви с мъка Вежди Рашидов пред Епицентър. бг. Той подчерта, че докато не преодолеем тази негативна енергия в себе си, обществото ни ще остане за дълго време разединено. А така нито една нация не може да върви напред.  

Настаниха в болница блъснатата тази сутрин във Варна старица

http://petel.bg/Nastaniha-v-bolnitsa-blasnatata-tazi-sutrin-vav-Varna-staritsa__131243

Снимка Булфото В болница "Св. Анна" е настанена 74-годишната жена, която тази сутрин бе блъсната от "Сузуки", докато пресича на пешеходна...

Драма в родилното! Взеха новороденото от майката, не й дадоха 3 часа да го види и й набиха абокат

http://petel.bg/Drama-v-rodilnoto--Vzeha-novorodenoto-ot-maykata--ne-y-dadoha-3-chasa-da-go-vidi-i-y-nabiha-abokat__131245

Илюстрация Булфото, архив Родилка съди болница, тъй като от лечебното заведение не са ѝ позволили да види новороденото 3 часа след...

Условна присъда и 5000 лева глоба за производител на марихуана, след постигнато споразумение

http://petel.bg/Uslovna-prisada-i-5000-leva-globa-za-proizvoditel-na-marihuana--sled-postignato-sporazumenie__131246

Снимка: Булфото Варненският окръжен съд одобри споразумение между Окръжна прокуратура Варна и 27-годишния Мартин Манолов от Варна за...

Тайфунът "Копу" взе 47 жертви във Филипините

http://petel.bg/Tayfunat-Kopu-vze-47-zhertvi-vav-Filipinite__131247

Ситуацията започна да се подобрява днес в северната част на Филипините след преминаването на опустошителния тайфун "Копу", който по данни...

Спипаха автокрадец с празни ръце в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5061473



Русенец засече пишман крадец в автомобила му "Пежо", който не успял да задигне нищо до пристигането на полиция. Това съобщиха от ОДМВР в крайдунавския град.
Посегателството се разиграло на кръстовището на ул. "Духовно възраждане" и "Райко Даскалов", където била паркирана колата.
Собственикът видял, че на шофьорската седалка има непознат мъж.
Русенец засече пишман крадец в автомобила му "Пежо", който не успял да задигне нищо до пристигането на полиция. Това съобщиха от ОДМВР в крайдунавския град. Посегателството се разиграло на кръстовището на ул. "Духовно възраждане" и "Райко Даскалов", където била паркирана колата. Собственикът видял, че на шофьорската седалка има непознат мъж.

Пациент с хепатит С регистрираха в Перник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061457

Пациент с вирусен хепатит С е регистриран в Перник през миналата седмица. Случаят е класифициран като потвърден, съобщиха от РЗИ. Това е първият случай на вирусен хепатит С в Перник от месеци насам. Той се предава чрез кръвопреливане, медицински манипулации, използване на общи игли при наркомани, хемодиализа,
Пациент с вирусен хепатит С е регистриран в Перник през миналата седмица. Случаят е класифициран като потвърден, съобщиха от РЗИ. Това е първият случай на вирусен хепатит С в Перник от месеци насам. Той се предава чрез кръвопреливане, медицински манипулации, използване на общи игли при наркомани, хемодиализа,

Японският износ отчита най-слабия ръст от една година през септември

http://www.investor.bg/novini/130/a/iaponskiiat-iznos-otchita-nai-slabiia-ryst-ot-edna-godina-prez-septemvri-204515/

Слабата йена допринесе за увеличението в стойността на стоките, но обемът им пада с 3,9%, което е трети пореден месец със спад на годишна база

Живият хляб, завръщане

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/10/21/2632590_jiviiat_hliab_zavrushtane/?ref=rss


Има дни, в които Станислава и Стефка ядат само хляб – хляб с лютеница, хляб със сирене, хляб със зехтин, с масло, или само хляб.

"Хлябът е на голяма почит за нас", казват с усмивка две млади градски жени. Освен основна храна той е тяхното препитание и страст. През последните две години двете приятелки, отскоро и бизнес партньори, изоставят изцяло предишната си работа и начин на живот и се хвърлят в приключението да правят домашен хляб с квас. Отделят му много труд, енергия и време –...

87-годишна русенка даде 4500 лева на ало измамници

http://pik.bg/87-годишна-русенка-даде-4500-лева-на-ало-измамници-news421076.html

87-годишна русенка даде 4500 лева на ало измамници

87-годишна жена е станала поредната жертва на измама вчера в Русе, съобщиха от ОД на МВР-Русе.

Според разказа на потърпевшата на 20 октомври около 14.00 часа на домашния си телефон е получила обаждане от мъж, който се представил от енергото и след като първо се разговорили той й съобщил, че племенницата й е пострадала при инцидент и се нуждае от спешна медицинска операция, за която са необходими много пари.

След като русенката се съгласила да даде определена сума пари, с които разполагала в жилището си, в дома на жената бил изпратен непознат мъж, на когото тя предала 4500 лева. По случая е заведено дознание. Разследва се от Първо Районно управление

Русия ще продължи да оказва военна помощ на Сирия

http://web.barometar.net/82226/

Русия ще продължи да оказва военна помощ на правителството на Сирия в борбата му срещу „Ислямска държава“. Това изтъкна руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от световните информационни агенции. „Сирийските правителствени сили, с въздушната ни подкрепа, се придвижиха от отбрана в нападение и освободиха част от тяхната територия, която беше под контрола на „Ислямска държава“, […]

ВКС потвърди оправдателната присъда на Цветан Цветанов за длъжностно присвояване

http://www.moreto.net/novini.php?n=304381

Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Софийския апелативен съд, с което бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов бе оправдан по обвинение за длъжностно присвояване, за улеснение, на което е извършено престъпление по служба, съобщиха от съда.

Управляващата коалиция в Ирак поиска руски удари срещу "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtata-koalitsiya-v-irak-poiska-ruski-udari-sreshtu-islyamska-darzhava-news240739.html

Управляващата коалиция в Ирак и влиятелни шиитски милиции призовават министър-председателя Хайдер ал Абади да поиска руски въздушни удари срещу групировката "Ислямска държава", която контролира значителна територия в страната, заявиха техни представители, цитирани от Ройтерс. Председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд каза при посещение в Багдад вчера, че Ирак е уверил САЩ, че няма да иска подобни удари. Абади, правителството му и подкрепяните от Иран милиции изразяват разочарование от темпото и размаха на американската операция срещу "Ислямска държава" и показват, че възнамеряват да разчитат на Русия, за ужас на САЩ. Двама депутати казаха, че премиерът е подложен на огромен натиск от управляващата коалиция да поиска руска намеса. Народни представители и членове на коалицията заявиха, че на заседание миналата седмица е било отправено официално искане до Абади, който още не е отговорил. Русия, Иран, Сирия и Ирак създадоха разузнавателен център в Багдад с цел да засилят противодействието срещу разпространението на "Ислямска държава" в региона.

Управляващата коалиция в Ирак иска поиска удари срещу "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtata-koalitsiya-v-irak-iska-poiska-udari-sreshtu-islyamska-darzhava-news240739.html

Управляващата коалиция в Ирак и влиятелни шиитски милиции призовават министър-председателя Хайдер ал Абади да поиска руски въздушни удари срещу групировката "Ислямска държава", която контролира значителна територия в страната, заявиха техни представители, цитирани от Ройтерс. Председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд каза при посещение в Багдад вчера, че Ирак е уверил САЩ, че няма да иска подобни удари. Абади, правителството му и подкрепяните от Иран милиции изразяват разочарование от темпото и размаха на американската операция срещу "Ислямска държава" и показват, че възнамеряват да разчитат на Русия, за ужас на САЩ. Двама депутати казаха, че премиерът е подложен на огромен натиск от управляващата коалиция да поиска руска намеса. Народни представители и членове на коалицията заявиха, че на заседание миналата седмица е било отправено официално искане до Абади, който още не е отговорил. Русия, Иран, Сирия и Ирак създадоха разузнавателен център в Багдад с цел да засилят противодействието срещу разпространението на "Ислямска държава" в региона.

Марката DS Automobiles дебютира в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5061474

На официална церемония премиум марката DS бе представена пред родните медии и гости по време на Автомобилен салон София 2015. Брандът бе създаден в Париж на 1 юни 2014 г. Нейните амбиции са да възроди традициите на френското автомобилостроене във високия клас автомобили. Специално за събитието у нас пристигнаха Никола Олан – регионален директор на
На официална церемония премиум марката DS бе представена пред родните медии и гости по време на Автомобилен салон София 2015. Брандът бе създаден в Париж на 1 юни 2014 г. Нейните амбиции са да възроди традициите на френското автомобилостроене във високия клас автомобили. Специално за събитието у нас пристигнаха Никола Олан – регионален директор на

Марката DS Automobiles дебютира в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5061448

На официална церемония премиум марката DS бе представена пред родните медии и гости по време на Автомобилен салон София 2015. Брандът бе създаден в Париж на 1 юни 2014 г. Нейните амбиции са да възроди традициите на френското автомобилостроене във високия клас автомобили. Специално за събитието у нас пристигнаха Никола Олан – регионален директор на
На официална церемония премиум марката DS бе представена пред родните медии и гости по време на Автомобилен салон София 2015. Брандът бе създаден в Париж на 1 юни 2014 г. Нейните амбиции са да възроди традициите на френското автомобилостроене във високия клас автомобили. Специално за събитието у нас пристигнаха Никола Олан – регионален директор на

"Тойота" изтегли 6,5 млн. автомобила по света

http://www.cross.bg/iztegli-sveta-yaponiya-1485052.html

/КРОСС/Японският автомобилен гигант „Тойота" изтегли 6,5 млн. автомобила по света заради проблеми с прозорците, съобщава „Блумбърг". Дефектните коли са произведени в Япония между 2005 и август 2006 г. и от август 2008 до юни 2010 г. Ще бъдат изтеглени и автомобили, произведени извън Япония в периода от август 2005 г. до август 2006 г. и от януари 2009 г. до декември 2010 г. Според автомобилния гигант дефектът може да стане причина за пожар. През последните месеци „Тойота" изтегли от пазара близо 10 млн. превозни средства с дефектни въздушни възглавници, причинили няколко смъртни случая в целия свят.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване