Плевнелиев в Португалия: ЕС трябва да бъде генератор на устойчиво решение за Сирия, Ирак, Близкия изток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5088278

Българските предприемачи могат да използват португалски партньорства за проекти на нови пазари в Латинска Америка и Африка
България и Португалия са част от усилието за провеждане на една амбициозна, европейска външна политика за устойчиво решаване на проблемите, свързани с миграционния натиск и рекордния брой кризи, които наблюдаваме.
Българските предприемачи могат да използват португалски партньорства за проекти на нови пазари в Латинска Америка и Африка България и Португалия са част от усилието за провеждане на една амбициозна, европейска външна политика за устойчиво решаване на проблемите, свързани с миграционния натиск и рекордния брой кризи, които наблюдаваме.

Спасов: "Левски" победи заслужено, отново бяхме спаринг-партньор

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/02/2641590_spasov_levski_pobedi_zaslujeno_otnovo_biahme/?ref=rss


Старши треньорът на "Монтана" Ферарио Спасов остана много разочарован от представянето на своя отбор при загубата от "Левски" (0:2). Той поздрави футболистите си за себераздаването, но отчете сериозни проблеми във всички фази на играта. 

"Moнтана" не създаде нищо съществено през първото полувреме. През втората част домакините имаха две добри ситуации при 0:1, но ги пропуснаха. Като цяло обаче новакът в А група сериозно отсъпваше на своя съперник. 

"Левски спечели...

Председателят на ВАС: Правим реформа, а не частен съд

http://pik.bg/председателят-на-вас-правим-реформа-а-не-частен-съд-news428611.html

Председателят на ВАС: Правим реформа, а не частен съд

Названието "Първи частен съд на Георги Колев" не е удачен. ВАС е първият съд, в който се налага делата да се гледат на първа инстанция. Оттук нататък трябва да се уеднакви практиката на съда. Правят се предварителни внушения, които са вредни. Това каза в предаването "Лице в лице" Георги Колев, председател на ВАС. 

За съжаление желанието на колегите да няма първоинстанционни дела, може да се случи само с промени Конституцията. Това положение е неприемливо, но това е ситуацията, отбеляза Колев. Той допълни, че желанието на магистратите е да работят само по касационни производства. Председателят на административните съдии определи като предположения на неговите опоненти за създаването на частна колегия. 

"Това решение ще го вземе пленума на ВАС. Аз само съм дал предложение, но не мога да влияя на избора. Има вариант да се вземе решение колегията да се свика за определен период от време". На въпрос дали е враг на съдебната реформа, Георги Колев заяви: "Не, предлагам реформа. Създаването на трета колегия също е реформа". 

Припомняме, че на ръба на закона Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) взе решение за създаване на касационна колегия, ограничавайки силно кръга от съдии с достъп до окончателните решения по най-важните административни дела в държавата. Предложението бе лансирано от шефа на ВАС Георги Колев в петък и бе сведено до знанието на съдиите още същия ден. Светкавично бе свикано заседание на пленума на ВАС, който с 48 "за" и 31 "против" одобри в понеделник идеята на шефа. Георги Колев коментира и бюджета на правосъдното министерство за 2016 г. "Реформа на разходите в съдебната система трябва да има, категоричен бе той, но допълни, чене бива да се прави за сметка на бюджета на съдебната система. 

"Не мога да отрека, че получихме повече пари след намесата на премиера. Искам да отбележа, че най-спорните моменти е с формирането на минималната работна заплата. Тя е свързана със средната минимална заплата и гарантира независимост. Съдиите благодарят на премиера, като отбелязват, че намесата му е била ефективна". 

По въпроса за имунитета на депутатите, Колев заяви: "Имунитетът е една процедура, при която прокуратурата иска разрешение от институцията за предварително разрешение за провеждане на наказателно производство. В случая трябва да бъде свален имунитета, но не и изцяло. Тази процедура трябва да се облекчи максимално и това да става бързо".

Ал. Маринов: БСП е на път да изчезна

http://frognews.bg/news_101202/Al-Marinov-BSP-e-na-pat-da-izchezna/

БСП е на път да престане да съществува като реална политическа сила, чест прави на ръководството заявените оставки, коментира политологът доц. Александър Маринов, цитиран от Фокус, във връзка с проведените местни избори и изказването на Михаил Миков, че Изпълнителното бюро на БСП предоставя своите оставки на Националния съвет на партията.

Версията за бомба с часовников механизъм на фаталния А321 става все по-вероятна

http://petel.bg/Versiyata-za-bomba-s-chasovnikov-mehanizam-na-fatalniya-A321-stava-vse-po-veroyatna__132693

Новите факти, станали известни преди часове, вече започват да изкарват на преден план възможния терористичен акт срещу руския самолет,...

218 000 мигранти са дошли в Европа само за 2014 година

http://pik.bg/218-000-мигранти-са-дошли-в-европа-само-за-2014-година-news428517.html

218 000 мигранти са дошли в Европа само за 2014 година

През октомври е регистриран месечен рекорд на бежанския поток през Средиземно море, обяви ООН. Над 218 000 бежанци и мигранти са пресекли Средиземно море на път към Европа, обяви говорителят на агенцията на ООН за бежанците Ейдриън Едуардс, цитиран от БГНЕС.

Точната им бройка е 218 394 души. „Това е месечен рекорд“, уточни Едуардс. От тях 8000 са стигнали до Гърция. Според него това е почти толкова, колкото за цялата 2014 година, когато в Европа са пристигнали 219 000 мигранти.

 

Бизнес акцентите на 2 ноември

http://www.investor.bg/bylgariia/5/a/biznes-akcentite-na-2-noemvri-205272/

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

Започна съдебен процес срещу държавна чиновничка

http://frognews.bg/news_101201/Zapochna-sadeben-protses-sreshtu-darjavna-chinovnichka/

Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу бившия секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева. Тя е обвинена за извършени престъпления по служба.

Новопоявилият се акционер в БТК сезира Цацаров, че опитват да заграбят компанията

http://offnews.bg/news/n_1/n_584762.html

Появилият се преди дни акционер на БТК – руският бизнесмен Дмитрий Косарев, изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и до премиера Бойко Борисов, в което ги призова да попречат на „опита за незаконна продажба на БТК“. Миналата седмица инвестиционният клон на втората най-голяма руска банка VTB – VTB Capital, обяви, че продава БТК заради неизплатен заем в размер на 150 млн. долара. Ден по-късно се появи неизвестен досега акционер, който съобщи, че притежава общо 76% от акциите на БТК и предупреди, че се готви незаконно поглъщане на компанията. Дмитрий Косарев е собственик на Empreno Ventures, която чрез LIC Telecommunications притежава 43% от акциите на БТК. Косарев обяви, че притежава още 33,3% от акциите в БТК от Crusher Investment. "Тези 33% също са моя собственост, тъй като още Цветан Василев изцяло се разплати с компанията Crusher за тези акции по суап на обща възвращаемост”, обясни бизнесменът, като увери, че има документи, доказващи твърденията му. В писмото до Цацаров и Борисов Дмитрий Косарев настоява за публично и прозрачно разследване на завземането на компанията. „Възнамерявам да подам искови молби до всички приложими юрисдикции като изисквам от всички участващи в това незаконно действие лица да ми компенсират нанесените в качеството ми на акционер щети“, пише той в писмото. Възмутен съм, че досега българските власти не са реагирали по никакъв начин на действията на българските мениджъри на VTB Capital, които използват своето положение за незаконно присвояване на компанията, каза Косарев. Това е ясен случай, в който VTB Capital се стреми да си възстанови сумата, дължима от българска институция, изпитваща финансови затруднения. Заемът е в просрочие, защото основният собственик изпитва затруднения и компанията не е в състояние да се рефинансира нито чрез собствен капитал, нито чрез дълг. VTB Capital направи предложение за рефинансиране, но не получи подкрепа от акционерите, въз основа на което пристъпваме към реализиране на обезпечението. Нашите действия по време на цялата процедура са били и продължават да са напълно честни и открити", коментира ситуацията главният изпълнителен директор на VTB Capital Bulgaria и бивш финансов министър Милен Велчев. Предполага се, че Дмитрий Косарев е свързан с руския бизнесмен, близък до Кремъл, Константин Малофеев. Смята се, че Малофеев стоеше и зад неосъществилата се сделка с белгиеца Пиер Луврие , който опита да купи от Цветан Василев БТК през пролетта . Юридически представител на Дмитрий Косарев в България е адвокатската компания Fried, Frank, Harris, Shriver&Jacobson LLP , която е представлявала Малофеев в друг негов спор с руската банка VTB.

Две села в Старозагорско ще правят нови избори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5088240

В две села в Старозагорска област се стигна до пълно равенство на гласовете на балотажа в неделя. Така ще се наложи кандидатите да се явят на нови избори. Пред урните отново ще отидат жителите на старозагорското село Козаревец, където Димитрина Димитрова от БСП и Ганчо Иванов от ГЕРБ имат по 44 гласа.
В две села в Старозагорска област се стигна до пълно равенство на гласовете на балотажа в неделя. Така ще се наложи кандидатите да се явят на нови избори. Пред урните отново ще отидат жителите на старозагорското село Козаревец, където Димитрина Димитрова от БСП и Ганчо Иванов от ГЕРБ имат по 44 гласа.

Турската лира поскъпна с нарастването на надеждите за икономическа стабилност

http://www.investor.bg/novini/130/a/turskata-lira-poskypna-s-narastvaneto-na-nadejdite-za-ikonomicheska-stabilnost-205267/

След като партията на Ердоган си осигури мнозинство в парламента, инвеститорите ще очакват сигнали за надеждна икономическа политика

Кретаме едва 51-ви по просперитет в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=305460

България е на 51-во място в класацията, изготвена от мозъчния тръст „Легатум инститют“ за просперитета на страните по света за 2015 година. Това е най-ниската позиция на страната от 2009 година насам, а най-добрият резултат е отчетен през 2010 година – 46-о място, пише "Труд".

Въвеждат матури по музика и изобразително изкуство

http://www.bnews.bg/article-143237

Специализираните училища настояват за повече часове по профилиращите предмети.

Стартира кино-литературният фестивал CineLibri (програма)

http://offnews.bg/news/n_1/n_584775.html

Днес от 19:00 часа в кино "Люмиер" в НДК стартира първият по рода си кино-литературен фестивал у нас - CineLibri, който ще продължи до 11 ноември в София, Пловдив и Варна.  Първата прожекция на CineLibri ще бъде американската класика от 1961 г. „Закуска в Тифани“ на режисьора Блейк Едуардс по книгата на световно известния и обичан в България писател Труман Капоти. Лентата има 16 награди и 8 номинации, сред които 3 номинации за “Оскар” за Одри Хепбърн – главна женска роля, за най-добър сценарий и за сценография. Специална изненада за гостите ще бъде новият и екстравагантен аранжимент на емблематичната песен от филма - “Moon River”, изпълнен от струнен квартет с гост-вокал Андрония Попова (Рони) от Nasekomix, в компанията на няколко впечатляващи съучастници. Инициативата е по повод 25-годишнината на издателство Colibri. Организаторите имат амбицията да изминат пътя от белия лист до големия екран, който вдъхва живот и на най-неясните представи. Фестивалът Cinelibri предлага на публиката селекция от 14 екранизации на литературни произведения с висока художествена стойност. Целта на организаторите е любовта към четенето да взаимодейства с изтънчените визуални преживявания. Всяка прожекция ще бъде съпроводена от дискусия или събитие с фокус, произтичащ от характеристиките на творбата. Акцент ще бъдат срещите със създателите на някои от филмите и книгите – на 5, 6 и 7 ноември писателката и сценарист Маргарет Мацантини и режисьорът и актьор Сержо Кастелито лично ще представят трите си филма в програмата - „Никой не се спасява сам“ (Италия, 2015), „Не мърдай“ (2004) и „Да дойдеш на света“(2012). На 9 и 10 ноември пък ще се срещнем на живо с най-четения американец във Франция – Дъглас Кенеди , който ще представи романа си „Живот назаем” и филма по него. Публиката ще може да се сдобие с книгите, вдъхновили тези великолепни екранизации с 30% отстъпка, да получи автограф от авторите и да разбере в разговор лично от тях подробности за процеса по създаването. На 3 ноември в кино Одеон от 20:30 часа всички, навършили 100 години са поканени на безплатно парти и кино, а по-младите зрители с един билет ще могат да се насладят освен на филма „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“, и на северно парти по повод стогодишния рожден ден на Алан Карлсон, включващо шведска музика и танци, както и специални почерпки. Прожекцията на „Кустурица, балкански хулиган” в София ще се състои само на 4 ноември от 20.00 ч. като трибют към знаковата, многогодишна поредица на издателство „Колибри” – Амаркорд! И съвсем подобаващо в Дома на киното звителите ще бъдат посрещнати от шумна и автентична изненада, включваща не само създателите на филма, а и необходимите за всяко балканско събитие гости. По повод традиционния празник „Денят на мъртвите“ на 8 ноември от 18:15 в Дома на киното ще се потопим във великолепната атмосфера на модерната класика „Фрида“ с мексиканска музика, ароматна сангрия и изненадващи гости, които ще ни припомнят необуздания артистичен талант на Фрида Кало. На 10 ноември пък ще се пошегуваме с абсурдите на времето, също като Лудвик Ян, героя на чешката класика „Шегата”, чиято специална прожекция в Зала Г8 от 19:30ч. ще е предхождана от дискусия за близкото минало с участието на видни български общественици. В последния ден на CineLibri -11 ноември ще се впуснем в любовната лудост и ще размерем кои са трите етапа на любовта с една уникална интерактивна инсталация, която всеки ще може да се докосне преди прожекцията на „Любовта трае три години“ на Фредерик Бегбеде в Дома на киното. За най-малките любители на книгите и филмите пък ще има детски куклен театър и специална прожекция на забавната комедия „Ваканциите на малкия Никола” на 7 и 8 ноември в Зала Г8 от 11.00 и във Френския културен институт от 17.00 часа. Билетите за прожекциите вече са в продажба на касите в съответните киносалони, на касите в НДК или през www.ticketportal.bg.

Започна делото срещу бившия секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/02/2641574_zapochna_deloto_sreshtu_bivshiia_sekretar_na/?ref=rss


В Софийски градски съд (СГС) започна делото срещу Антоанета Василева, бивш секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. Тя е подсъдима заради нарушения при обществени поръчки и за превишаване на правата в хода на работата си в комисията.
 
Сигналът срещу Василева, която беше назначена на поста по времето, когато вътрешен министър и вицепремиер беше Цветан Цветанов (ГЕРБ), е подаден от близката до БСП Гергана Алексова, замествала Василева по време на отпуска й по...

Плаващи мнозинства по интереси ще управляват областните градове

http://www.mediapool.bg/plavashti-mnozinstva-po-interesi-shte-upravlyavat-oblastnite-gradove-news241304.html

От шарени и плаващи мнозинства по интереси ще се управляват областните градове в мандат 2015 – 2019 г. Масово общинските листи на партиите събират по-малко гласове спрямо издигнатите кандидати за кметове. Обяснението, което дават от партийните централи, е свързано с мажоритарния вот за кмет, както и с участието на повече местни коалиции. Натрупаният опит до момента показва, че управлението по места не следва логиката на национално ниво. Затова не трябва да се учудваме, ако на места ГЕРБ управлява заедно с ДПС, или пък БСП с ГЕРБ или Реформаторите. От всичките 27 областни центрове само в пет избраният кмет има мнозинството и в Общинския съвет от политическата сила, която го е издигнала. Това са Габрово, Бургас, Стара Загора, Кюстендил и Кърджали. В останалите 22 областни центъра в общинските съвети влизат между 6 партии (например в Смолян) и рекордните 13 (като в Благоевград). Така кметовете ще трябва да разчитат на коалиция от няколко партии, за да прокарват решенията си. ГЕРБ е първа политическа сила в почти всички областни центрове. Партията на Бойко Борисов отстъпва лидерството в Кърджали и Търговище на ДПС. ГЕРБ не е първа политическа сила още в Пазарджик, Монтана и Кюстендил, където общински съветници ще имат местни коалиции подкрепящи досегашните кметове. От тримата Бойко Борисов припозна като свой единствено този на Кюстендил Петър Паунов, който стоеше до него по време на пресконференцията на балотажа. Въпреки че спечели кметските избори в Плевен и Добрич, Реформаторският блок не е първа политическа сила в нито един областен град, ако не броим Монтана и Кюстендил, където е част от коалициите, застанали зад местните кметове. На много места обаче (като София и Варна, например) РБ е втора политическа сила. По данни на блока техни са 10 на сто от всички общински съветници в страната. БСП бележи най-голямото отстъпление на местни избори в областните центрове за последните 25 години. Столетницата не е първа в нито един областен град, но и отстъпва от втората позиция в редица градове, които се смятаха за "червени крепости" като Враца и Видин. Малките парламентарно представени партии - АБВ, ВМРО, НФСБ, "Атака", БДЦ на Христо Ковачки ще имат свои представители в почти всички областни градове. Те вкарват от един до четирима свои представители по места. Освен тях по един или двама съветници тук-таме имат "Движение 21" на Татяна Дончева, ЕНП на Мария Капон, както и местни коалиции и партии. "Глас Народен" на певеца Светльо Витков разширява присъствието си в местната власт и печели по две места в общинските съвети в София и Плевен и едно в Русе. Ще има и свой кмет - на малката община Дългопол. От около 600 в по-малките областни градове до 6148 гласа за София са били необходими да за станеш общински съветник в съответния областен град, сочат данните на общинските избирателни комисии. Единственият независим кандидат, който е успял да пробие партийните листи е Цветослава Димитрова, която влиза в Общинския съвет на Ловеч. Пълно щастие за ГЕРБ в Габрово, Бургас и Стара Загора ГЕРБ спечели кметските избори в 22 от областните града, но има мнозинство в общинските съвети само в Габрово, Бургас и Стара Загора. Въпреки че Димитър Николов беше избран за кмет на Бургас с почти "живковски" резултат от 84%, листата на ГЕРБ събра само 51.5%. Така ГЕРБ ще разполага с 29 съветници в 51-местния Общински съвет. В него влизат общо 9 партии, като останалите имат от един до петима съветници. Общинската листа на ГЕРБ в Габрово се представя по-добре като партията на Бойко Борисов има пълно мнозинство от 21 съветника в 33-членния Общински съвет. В него влизат общо 6 партии. Въпреки че общинската листа на ГЕРБ в Стара Загора не мина 50% бариера, при преразпределението на гласовете партията на Борисов има мнозинство с 27 съветника в 51-местния Общински съвет. В него има представители на общо 11 партии. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров показа втори най-добър резултат, след като на първия тур на изборите за него гласуваха 79.04%. Само един съветник не достигна на ГЕРБ отново да има пълно мнозинство и в Столичния общински съвет. В 61-местният СОС влязоха общо 9 партии, като ГЕРБ имат 30 съветника, следвани от РБ – с 11 и БСП – 7. Най-слабото представяне на общинската листа на ГЕРБ е в Благоевград, където събра скромните 18.09%. За сравнение Атанас Камбитов спечели от раз втори мандат с 58.03%. В 41-местният Общински съвет влизат рекордните 13 партии и коалиции. Най-голяма е групата на ГЕРБ с 9 съветника, следвана от местна коалиция "Заедно за Благоевград" със 7 съветници и Партията на зелените с четирима. Реформаторите и БСП имат по трима съветници, други седем партии по двама и един съветник за ВМРО. Въпреки че загуби кметските избори в Плевен, ГЕРБ е първа политическа сила в общинския съвет. Общо 10 партии и коалиции си разпределят местата в 41-местния общински съвет. ГЕРБ са с 10 съветници, а Реформаторите с 9. Подобна е ситуацията и в Добрич, където ГЕРБ изненадващо загубиха кметските избори от Реформаторския блок. В 41-местния общински съвет обаче ГЕРБ е първа политическа сила със 17 съветници срещу само 8 на РБ и 6 за БСП. Общо 8 партии и коалиции имат представители в местния парламент. Партията на Бойко Борисов е първа политическа сила във областните градове Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново, Видин, Ямбол, Ловеч, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Хасково, Смолян, Перник и Враца, сочат още изборните резултати. "Тоталът" по Цветан Цветанов са общо 1727 съветници във всички общини, което е ръст със 125 спрямо предходните избори. Или казано накратко, една трета от всички общински съветници в страната са на ГЕРБ. Сметката на лидера на ДПС Лютви Местан обаче сочи, че ГЕРБ имат 1658 съветници. Кюстендил, Монтана и Пазарджик – на местни десни коалиции В Кюстендил, Монтана и Пазарджик първа политическа сила в общинските съвети са местни десни коалиции зад досегашните кметове. Нещо повече в Кюстендил дори ГЕРБ няма своя листа за общински съветници, но защо да има след като избрания на първи тур за трети мандат кмет Петър Паунов е "наполовината наш", по думите на Бойко Борисов в изборната вечер. Нещо повече коалиция "Кюстендил" с 19 общински съветници има мнозинство в 37-местния Общински съвет. В него влизат общо 6 партии, като втора политическа сила е обединение от леви партии "За промяна" с 8 съветника. Местната коалиция "Заедно за Монтана", която обединява РБ и други десни партии и излъчи Златко Живков за петия му управленски мандат, печели 13 места в 33-членния Общински съвет. В него влизат общо 7 партии, като ГЕРБ е втора политическа сила с 8 съветници. Въпреки атаката срещу кмета на Пазарджик Тодор Попов, той не само спечели балотажа, но неговата коалиция има най-много места – 14, следвана от ГЕРБ - с 8. Общо 10 партии и коалиции влизат в 41-местния Общински съвет на Пазарджик. Тодор Попов е председател на Националното сдружение на общините, като беше избран на този пост с подкрепата на Бойко Борисов. След това обаче отношенията им видимо охладняха. ДПС първа политическа сила в Кърджали и Търговище ДПС е първа политическа сила в общинските съвети на Кърджали и Търговище. В Кърджали кметът Хасан Азис ще има подкрепата на 24 съветници от ДПС, което е мнозинство в 41-местния Общински съвет. Така партията на Ахмед Доган подобрява резултата си спрямо миналите избори, когато разполагаше с един съветник по-малко. ГЕРБ са втора политическа сила с 11 съветници, което е с двама повече спрямо изборите преди 4 години. За сметка на тях БСП намалява резултата си с трима съветници и през този мандат ще има само 4. Останалите две места са на Реформаторския блок. Кърджали е единственият областен център, където влизат само четири партии в Общинския съвет. Въпреки че загуби кметските избори на балотажа в Търговище от ГЕРБ, ДПС е първа политическа сила в Общинския съвет и ще има с двама съветници повече от хората на Бойко Борисов. В 33-местния общински съвет влизат 12 съветници от ДПС, 10 от ГЕРБ, 6 от БСП, 3 от местна коалиция "Обединени за Търговище" и 2 от АБВ. По брой общински съветници по еднопартийни листи ГЕРБ е на първо място с 1658 общински съветници, БСП - 765, ДПС - 761, Реформаторският блок - 236, АБВ – 96, сочат сметките на лидера на ДПС Лютви Местан. Партията на Ковачки разширява присъствието си в местната власт, БСП губи И докато БСП е големият губещ на тези местни избори, след като в областните градове не спечели нито един кмет и не е първа политическа сила в нито един общински съвет, то бизнесменът Христо Ковачки чрез Български демократичен център (БДЦ) разширява присъствието си и има свои съветници в голяма част от областните градове. Най-силното е представянето на БДЦ е в Перник, където има 7 съветници – колкото и БСП, която до тези избори бе първа политическа сила в града. В Плевен БДЦ вкарва четирима съветници, в Кюстендил – трима, в Монтана и Хасково по двама, в Разград – 1. Свои представители има и в други областни градове, но там участва заедно с десни коалиции, предимно на Реформаторския блок, като във Видин са трета политическа сила.

Започна процедурата за ремонт на зала "Фестивална" за 5.2 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/02/2641618_zapochna_procedurata_za_remont_na_zala_festivalna_za/?ref=rss


Ремонтът на столичната зала "Фестивална" придоби по-реален график, след като собственикът на съоръжението "Академика 2011" ЕАД публикува условията за избор на изпълнител.

Според обявената обществена поръчка прогнозната стойност ще е 5.16 милиона лева с ДДС (4.3 милиона без ДДС). Финансирането е изцяло със средства на фирмата собственик. Настоящата поръчка коригира обявената преди месец процедура за над 8.5 млн. лв. с ДДС.

Поръчката предвижда основен ремонт на...

ВиК-авария наводни археологически разкопки на площад "Централен" в Пловдив

http://www.cross.bg/arheolozite-sytrinta-vhoda-1486624.html

/КРОСС/ВиК-авария наводни в понеделник сутринта археологическите разкопки срещу входа на Централна поща на Главната улица в Пловдив. Огромното количество вода повлече със себе си и земна маса и временно направи невъзможна работата на археолозите. На мястото на аварията, сигналът за който е подаден около 8 часа сутринта, е изпратен екип на ВиК-Пловдив. Той установил, че при разширяване на разкопките е бил подкопан водопроводът, който е увиснал и се е скъсал. Екип на Пожарната също се появи на площад "Централен" и започна да изпомпва водата от дълбокия ров.Аварията най-вероятно ще сложи край за тази година на разкопките на археолозите, които търсят на входа на Цар Симеоновата градина да открият някогашния Античен форум на Филипопол.

ПИК TV: Миков за местните избори: Това е тежка загуба за БСП

http://pik.bg/пик-tv-миков-за-местните-избори-това-е-тежка-загуба-за-бсп-news428520.html

ПИК TV: Миков за местните избори: Това е тежка загуба за БСП

Съчувствам на тези които, гласуваха поради страх, благодаря на членовете и симпатизантите на БСП, на кандидатите за кметове и общински съветници, които искрено участваха в тази кампания. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков.

Резултатът от втория тур очертава, че БСП има кметове в 60 общини без нито един областен град. Не може да има друга оценка, освен, че това е тежка загуба, която обаче не кореспондира с внушенията за заличаването на БСП от политическата карта на страната.

Петев прати нестандартни повиквателни за лагера в Правец

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/02/2641615_petev_prati_nestandartni_povikvatelni_za_lagera_v/?ref=rss


Селекционерът Ивайло Петев изпрати неочаквани повиквателни за лагера на националния отбор по футбол, който ще се проведе в Правец между 9 и 13 ноември.

Представителният тим на България не успя да намери съперник за контрола в паузата за международни мачове. Затова ще проведе двустранна игра, а след това ще направи проверка с младежкия национален отбор.    За първи път от много дълго време в състава попадна бившият играч на "Левски" Николай Димитров-Хичо, който носи екипа на гръцкия...

Кери обеща отмяна на санкциите срещу Русия при спазване на Минските споразумения

http://america.actualno.com/Keri-obeshta-otmjana-na-sankciite-sreshtu-Rusija-pri-spazvane-na-Minskite-sporazumenija-news_505215.html

САЩ може да отменят санкциите си срещу Русия, ако споразуменията от Минск за Украйна се спазват. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери за руския телевизионен канал "Мир", цитиран от РИА "Новости". "След като са налице постигнатите в Минск споразумения, те изискват определени действия от всички засегнати страни: и от сепаратистите, и от Русия, и от Киев. Много е важно страните да спазват договореностите. Тежкото въоръжение трябва да бъде изтеглено назад, а международните граници т

Началници на две дирекции в МВР са подали оставки

http://society.actualno.com/Nachalnici-na-dve-direkcii-v-MVR-sa-podali-ostavki--news_505218.html

Шефовете на "Правна дирекция" и на Дирекция "Човешки ресурси" в МВР са подали оставки. Това съобщи националното радио. Към момента от вътрешно министерство не са потвърдили официално информацията. Не е ясна причината за решението за напускане. Неофициално се твърди, че то е свързано с идеята за намаляване на 20-те заплати на служителите при пенсиониране. Източници от МВР допълниха, че има подадени заявления за пенсиониране и от обикновени служители в министерството, но не се ангажираха точно с

Бананът - оръжие срещу грип

http://frognews.bg/news_101199/Bananat---orajie-sreshtu-grip/

Съставка в бананите може да се окаже новото оръжие в борбата срещу настинка и грип, съобщава в. "Сънди експрес". Резултатите от научното откритие са плод на международно изследване, което проправя път към ново поколение антивирусни медикаменти, които ще се борят със симптомите на настинката и грип.

Бордовият персонал на "Луфтханза" ще стачкува от 6 ноември

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/02/2641611_bordoviiat_personal_na_lufthanza_shte_stachkuva_ot_6/?ref=rss


Стюардите и стюардесите, работещи за германския въздушен превозвач "Луфтханза" (Lufthansa), ще излязат на едноседмична стачка през идните дни, предупреди днес техният синдикат, цитиран от ДПА и "Франс прес".

Планираното спиране на работата - от 6 до 13 ноември - е във връзка с различни въпроси около заплатите и пенсиите, най-вече пенсионните вноски.

"Луфтханза" предлага на кабинния персонал да продължи да се пенсионира на 55 години, но и да бъде променена пенсионната...

„Росавиация“: Рано е да се говори за външно въздействие

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/rosaviaciia-rano-e-da-se-govori-za-vynshno-vyzdejstvie-6044743

Владимир Путин поиска работата по разследване на причините за катастрофата да се води до изясняване на всички детайли, свързани с трагедията

Слънчево и по-топло утре - температурите до 19°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5088228

Атмосферното налягане ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за ноември. През нощта ще има временни увеличения на облачността.
Утре ще е предимно слънчево и почти тихо. В сутрешните часове по поречието на Дунав и на места по Черноморието ще има мъгла или ниска облачност, а над южните райони - разкъсана висока и средна облачност,
Атмосферното налягане ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за ноември. През нощта ще има временни увеличения на облачността. Утре ще е предимно слънчево и почти тихо. В сутрешните часове по поречието на Дунав и на места по Черноморието ще има мъгла или ниска облачност, а над южните райони - разкъсана висока и средна облачност,

Слънчево и по-топло утре - температурите до 19°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5088246

Атмосферното налягане ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за ноември. През нощта ще има временни увеличения на облачността.
Утре ще е предимно слънчево и почти тихо. В сутрешните часове по поречието на Дунав и на места по Черноморието ще има мъгла или ниска облачност, а над южните райони - разкъсана висока и средна облачност,
Атмосферното налягане ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за ноември. През нощта ще има временни увеличения на облачността. Утре ще е предимно слънчево и почти тихо. В сутрешните часове по поречието на Дунав и на места по Черноморието ще има мъгла или ниска облачност, а над южните райони - разкъсана висока и средна облачност,

Безпрецедентно обединение за касиране на вота във Варна

http://www.vesti.bg/izbori2015/kandidati/bezprecedentno-obedinenie-za-kasirane-na-vota-vyv-varna-6044750

Под искането за анулиране на резултатите са се подписали кандидат-кметът на коалицията "Реформатори и патриоти" Чавдар Трифонов, на коалиция "Живот за Варна" - Даниел Папазов, на БСП - проф. Анелия Клисарова и доц. Миглена Темелкова от АБВ

ПИК TV: Местан: Стратегията за измитането на ДПС се провали на тези избори

http://pik.bg/пик-tv-местан-стратегията-за-измитането-на-дпс-се-провали-на-тези-избори-news428519.html

ПИК TV: Местан: Стратегията за измитането на ДПС се провали на тези избори

Ние ще сведем до минимум недействителните бюлетини на следващи избори. Ще разгърнем огромна обучителна кампания, далеч преди местните избори.

Това ще е една от основните задачи пред структурите на ДПС, каза още Местан. Стратегията за измитането на ДПС се провали на тези избори, партията е жива. Благодаря на всички структури и избиратели за този резултат.

Без нито един корпоративен глас. Новата кауза на ДПС е да върнем политиката към морално-идейните основи. Ако политиката не стъпва на своите изначални морално-идейни основи, се превръща в нещо друго. Видяхме го за съжаление и на тези местни избори, отбеляза Местан

Н. Ананиев: Не сме в Средновековието, да се подаряват градове с хора

http://frognews.bg/news_101200/N-Ananiev-Ne-sme-v-Srednovekovieto-da-se-podariavat-gradove-s-hora/

Плевен не ни е подарен, той беше спечелен от Георг Спартански и вярвам, че той ще управлява Плевен добре, заяви по БТВ Настимир Ананиев от РБ. Не сме в Средновековието, да се подаряват градове с хора; гражданите избират кого да подкрепят, обясни той по повод думите на премиера, че се бил оттеглил от Плевен, за да го спечелят реформаторите.

Обвиниха мъж от Аврен в отвличане, изнасилване и нанасяне на средни телесни повреди

http://www.moreto.net/novini.php?n=305456

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу 46-годишния Петър Петров от село Аврен за отвличане, две средни телесни повреди и изнасилване, научи Moreto.net. На 18 април 2015 г. пострадалите – 27-годишната Г.И и майка й 53-годишната С.

Ромите в Добрич - най-големи фенове на реформаторите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5088248

Гласовете за кандидата на Реформаторския блок в Добрич показват отчетлив превес в секциите, където гласуват главно роми. В 80-та секция са 29:46 за РБ, в 38-а секция са  38:117 за РБ. В друга секция, пак в кварталите, населени с роми  в 115-а секция са 80:121 за РБ. В 111-а секция са 44:76 пак за РБ.
Гласовете за кандидата на Реформаторския блок в Добрич показват отчетлив превес в секциите, където гласуват главно роми. В 80-та секция са 29:46 за РБ, в 38-а секция са  38:117 за РБ. В друга секция, пак в кварталите, населени с роми  в 115-а секция са 80:121 за РБ. В 111-а секция са 44:76 пак за РБ.

Бокова: Заставаме в защита правото на журналистите да работят в сигурност

http://www.cross.bg/zhyrnalisti-yunesko-beznakazanostta-1486623.html

/КРОСС/Генералният директор на ЮНЕСКО и главният международен кореспондент на СNN Кристиан Аманпур подкрепиха независимостта на журналистите по цял свят „Ако независимата журналистика бъде накарана да замълчи, ще бъде отнета възможността за функциониране на гражданското общество, което е стълб на всяко свободно и демократично общество. Ако бъде убит вестоносецът, ще бъде подкопана силата на демокрацията." Това заяви главният международен кореспондент на СNN Кристиан Аманпур, която е посланик на добра воля на ЮНЕСКО по въпросите на свободата на словото и сигурността на журналистите. Тя участва специално събитие в централата на ЮНЕСКО в Париж по повод Международния ден за прекратяване безнаказаността на престъпленията срещу журналисти - 2 ноември. „На днешния ден си спомняме за всички журналисти, убити при изпълнение на своя граждански и професионален дълг. Заставаме в защита на тяхното право да работят в сигурност", заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова при откриването на събитието. Прекратяването на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти е от изключително значение и може да доведе до по-голяма безопасност за хората, упражняващи журналистическа професия, както и за защитата на свободата на словото. Това се казва пък в доклад на ЮНЕСКО за световните тенденции в свободата на изразяване и развитието на медиите със специален фокус върху дигиталните медии, който бе представен днес

Вижте екипажа на падналия руски самолет (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5088199

Мемориал в памет на 7-членния екипаж на руския самолет А321 бе направен в офиса на самолетната компания "Когалимавиа", предаде Ройтерс. Членовете на екипажа загинаха при падането на самолета над полуостров Синай. Жертвите на трагедията са 224
Служители оставят цветя и палят свещи в памет на загиналите си колеги.
Мемориал в памет на 7-членния екипаж на руския самолет А321 бе направен в офиса на самолетната компания "Когалимавиа", предаде Ройтерс. Членовете на екипажа загинаха при падането на самолета над полуостров Синай. Жертвите на трагедията са 224 Служители оставят цветя и палят свещи в памет на загиналите си колеги.

Стефан Данаилов: Ако можех, бих арестувал Сидеров веднага

http://web.barometar.net/82412/

Волен Сидеров се е помислил за всьо и вся, велик и всесилен, определи Стефан Данаилов набезите на Волен Сидеров в НАТФИЗ. В предаването „120 минути“ на bTV Мастера запита кому е нужно това поведение и каква е ползата да се предизвикват едни млади хора.Актьорът заяви, че темата с имунитета му е много интересна, тъй като […]

Радан Кънев: Слуховете, че ми искат оставката явно са интрига

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/02/2641596_radan_kunev_sluhovete_che_mi_iskat_ostavkata_iavno_sa/?ref=rss


Деленето на партии в рамките на Блока е грешка, която от две години нито веднъж не съм допускал. Нито в кампания подбирам кого да подкрепя по партиен принцип, нито после работя с хората така. Не съм чул структури на ДСБ да искат оставката ми, така че това явно е интрига. 

Това коментира в интервю за "Клуб Z" лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев в отговор на въпросите дали е "опорна точка" слухът, че структури в партията му му искат оставката и как оценява...

Нов резил за Лудогорец! Изгуби и на "Лаута", вече изостава на 4 точки от Левски

http://petel.bg/Nov-rezil-za-Ludogorets--Izgubi-i-na-Lauta--veche-izostava-na-4-tochki-ot-Levski__132690

Отборът на Локомотив (Пловдив) победи Лудогорец с 2:0 в мач от 14-ия кръг на "А" група. Това е втора загуба на българския шампион в рамките на...

Шефове на две дирекции в МВР са подали оставки

http://petel.bg/SHefove-na-dve-direktsii-v-MVR-sa-podali-ostavki__132691

Снимка: МВР Шефовете на "Правна дирекция" и на Дирекция "Човешки ресурси" в МВР са подали оставки. За момента от вътрешното министерство...

Ердоган към света: Уважавайте изборния резултат (обзор)

http://petel.bg/Erdogan-kam-sveta--Uvazhavayte-izborniya-rezultat--obzor-__132692

Pезултатите от парламентарните избори в Турция показват, че народът е избрал да запази климата на стабилност и доверие, заяви турският...

25-годишен отива на съд, източвал чужди карти

http://pik.bg/25-годишен-отива-на-съд-източвал-чужди-карти-news428518.html

25-годишен отива на съд, източвал чужди карти

25-годишният Диян Д. Ще бъде съден за опит да „снима" чужди банкови карти и по-късно да ги източи. Той е спипан на местопрестъплението на 25 декември миналата година в разгара на зимния сезон в курорта Банско. Тъкмо монтирал върху банкомат до входа на боулинг клуб в града скимиращо устройство. Целта му била да придобие информация за съдържанието на чужди платежни документи.

Извършителят е заловен на мястото на престъплението от служител на охранителна фирма, отговаряща и за охраната на АТМ-устройството. В хода на проведеното разследване е установено, че техническите средства, монтирани от Диян Д., са предназначени за неправомерно придобиване на информация от използваните на АТМ-устройството банкови карти.

Същите могат да се използват за създаване на неистински електронни платежни инструменти, като извличат необходимата информация от валидни банкови карти.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/11/02/2641588_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините тази вечер:   ГЕРБ печелят 20 областни града   Какво казаха лидерите на губещите партии   "Външно въздействие" е причината за падане на самолета на полуостров Синай, твърди авиокомпания "Когалимавиа"   Морските екипажи в Гърция започнаха двудневна стачка, заради новите мерки за икономии на правителството, които засягат...

20 000 волта се стовариха върху младеж, докато ремонтира покрива си - той загина на място

http://pik.bg/20-000-волта-се-стовариха-върху-младеж-докато-ремонтира-покрива-си---той-загина-на-място-news428595.html

20 000 волта се стовариха върху младеж, докато ремонтира покрива си - той загина на място

Ужасна трагедия помрачи деня на изборите в хасковското село Елена. Млад мъж загинал от волтова дъга докато оправял покрива на къщата си. Неизвестно как, между висящите отгоре далекопроводи и качения на керемидите мъж се получила волтова дъга, пише "Монитор".

В резултат върху човека се стоварили 20 000 волта които причинили незабавната му смърт. Починалият Георги Жеков е млад човек в разцвета си. Вместо с избори се занимавахме с погребения, коментира бившият кмет на Елена Иван Иванов. Днес Георги бе призован в хасковският районен съд по дело от частно наказателен характер. Естествено не дойде, а на строгия въпрос на съдията за причината, му бе посочена най-сериозната и неотвратимата - смъртта.

Случаят не се разглежда като трудова злополука, защото няма трудово-правни отношения. Сигнал за инцидента не е подаван към хасковската Инспекция по труда, коментира нейният началник Петър Андреев. Става дума за нещастен случай.

За съжаление нещастни случаи от този род далеч не са изолирано явление. Преди година и половина, през февруари 2014-та, волтова дъга уби на място двама мъже в парк Кенана Хасково. Тя се получила между провисналите жици на многогодишни далекопроводи, които стопили 6-метровото по закон разстояние до земята и изправяния от младежите пилон на знаме.

България отстъпва в класацията по просперитет

http://econ.bg/Новини/България-отстъпва-в-класацията-по-просперитет_l.a_i.702788_at.1.html

България спадна до 51-во място по Индекса на просперитета на Легатум, съставян от мозъчния тръст Legatum Institute. Това е най-ниското място на...

Двама новоизбрани съветници си направиха отвод от местния парламент в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5088205

Броени дни след изборите за общински съветници в Благоевград двама от приетите в новия ОбС изненадващо подадоха заявления за отказ от избора им за местни парламентаристи.
Бисер Аспарухов Стойчев от квотата на Коалиция "НАРОДЕН СЪЮЗ" и Петя Кирилова Костадинова от квотата на партия "Земеделски съюз "Александър Стамболийски" изтъкват лични причини
Броени дни след изборите за общински съветници в Благоевград двама от приетите в новия ОбС изненадващо подадоха заявления за отказ от избора им за местни парламентаристи. Бисер Аспарухов Стойчев от квотата на Коалиция "НАРОДЕН СЪЮЗ" и Петя Кирилова Костадинова от квотата на партия "Земеделски съюз "Александър Стамболийски" изтъкват лични причини

Предявиха доказателства на делото срещу Гриша Ганчев

http://pik.bg/предявиха-доказателства-на-делото-срещу-гриша-ганчев-news428589.html

Предявиха доказателства на делото срещу Гриша Ганчев

Специализираният съд гледа делото срещу Гриша Ганчев и още 9 души, предаде БГНЕС. 
Днес предявяваха доказателства по делото и адвокатите се оплакаха от липса на номерация. Някои от тях дори говориха за хвърчащи листчета и заявиха, че видът им дава възможност на един етап нещо или да изчезне, или да се добави нещо. Те поискаха да бъдат номерирани, за да се изключи такава възможност. 

Очаква се на следващо заседание да бъдат разпитани свидетели. 

Останалите подсъдими в групата са Данаил Ганчев, Емилия Станоева, Ивайло Талев, Камелия Мирчева, Милко Димитров, Милко Талев, Тодор Симеонов, Ичко Лозев и Красимира Гроцева. Делото влезе в съда от втория път, тъй като веднъж беше върнато на спецобвинители за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.
На Гриша Ганчев са повдигнати три обвинения - като ръководител на организирана престъпна група (ОПГ), както и за това, че при условията на продължавано престъпление, в съучастие като подбудител, умишлено склонил Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС на "Литекс Комерс" АД от 711 580,56 лева. Това е станало като не издадат фактури съгласно изисквания на закона и затаят истина в подадени пред НАП справки-декларации. На Ганчев е повдигнато обвинение и за закана за убийство над ръководителя на НАП Красимир Стефанов.

На осем души - Данаил Ганчев, Милко Димитров, Емилия Станоева (изпълнителни директори на "Литекс Комерс), Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на "Литекс Комерс" АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева, са повдигнати обвинения за участие в ОПГ и за данъчни престъпления. За участие в ОПГ е повдигнато обвинение и на Тодор Симеонов.

Според обвинението в престъпната схема за извършване на данъчни престъпления Гриша Ганчев е действал като подбудител, Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров (директори на "Литекс Комерс" АД) – като извършители, а останалите от групата, сред които и трима бизнесмени - като помагачи.

Според събраните доказателства групата е действала от януари 2012 г. до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 г. Разследването установи, че продажбата на захар, немалка част от която без издаване на фактури, е ставало чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд Комерс" АД и "Лозев" ЕООД.

Полицейски синдикати заплашват с национални протести

http://www.moreto.net/novini.php?n=305459

Полицейски синдикати ще блокират пътища и ще организират ефективни протести, ако бъдат намалени възнагражденията при пенсиониране в МВР. Според предложението за промени в Закона се премахва и възнаграждението за прослужено време. Пред "Хоризонт" Галентин Грозев от синдикален алианс "Сигурност" обясни, че още тази седмица полицаите започват ефективните действия.

Млaдeжи cпacиxa възpacтнa жeнa в Смолянско, извадиха я oт гopящa къща

http://www.cross.bg/zhena-cpacixa-kushta-1486622.html

/КРОСС/Гpyпa млaдeжи cпacиxa възpacтнa жeнa, извaждaйки я oт гopящa къщa в село Средногорци. Товa съобщи пред "Фокус" началникът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Смолян Симеон Цървуланов. По думите му младежите са ycпeли дa извадят собственичката на къщата - 75- годишната Фейме Кехайова. Той добави, че компанията от момчета и момичета, прибирайки се от дискотека късно през нощта, забелязали пoжap в къщa. Те ce oпитaли дa изкapaт и чacт oт вeщитe в гopящaтa пocтpoйкa. Mинyти пo-къcнo пaднaл пoкpивът, a плaмъцитe oбxвaнaли втopия eтaж. Пoжapникapитe ycпeли дa oгpaничaт oгъня, пpeди дa ce пpexвъpли към двe cъceдни cгpaди. Плaмъцитe ca yнищoжили цялaтa пoлъщнинa нa възpacтнaтa жeнa. Пoжapът e възниканл oт кoминa, уточни директорът на РДПБЗН - Смолян.  

През декември пристигат първите бежанци по линия на европейските квоти

http://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/prez-dekemvri-pristigat-pyrvite-bejanci-po-liniia-na-evropeiskite-kvoti-205268/

Миграционният поток не е намалял, тези, които търсят закрила, се опитват да се придвижат към Германия, коментира зам.-председателят на Агенцията за бежанците

"Олимпийски" стадиони и "двойни кандидати" в битката за балотажите във Варненска област

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/11/02/2641580_olimpiiski_stadioni_i_dvoini_kandidati_v_bitkata_za/?ref=rss


Кандидатите на ГЕРБ са спечелили в три от петте общини на Варненска област, където се проведоха балотажи за избор на кмет. Това стана ясно след обявяването на окончателните данни от вчерашното гласуване.

Резултатът, предизвикал най-бурни реакции, е отчетен в община Дългопол, където кмет става Георги Георгиев от партия "Глас народен". Той е събрал 64,84% от гласовете срещу 35,16% за досегашния кмет на общината Маринка Иванова. Тя беше издигната от местната коалиция със странното име...

Вижте екипажа на падналия руски самолет (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5088143

Мемориал в памет на 7-членния екипаж на руския самолет А321 бе направен в офиса на самолетната компания
Мемориал в памет на 7-членния екипаж на руския самолет А321 бе направен в офиса на самолетната компания "Когалимавиа", предаде Ройтерс. Членовете на екипажа загинаха при падането на самолета над полуостров Синай. Жертвите на трагедията са 224 Служители оставят цветя и палят свещи в памет на загиналите си колеги.

Митницата за Фрог: Пратката с ваксините е пропусната от нас

http://frognews.bg/news_101198/Mitnitsata-za-Frog-Pratkata-s-vaksinite-e-propusnata-ot-nas/

Пратката с опасните ваксини е минала безпрепятствено през митницата. Това става ясно след запитване на Фрог до Агенция „Митници”.

Очаквано: Илхам Алиев запазва властта си в Азербайджан

http://www.vesti.bg/sviat/azia/ochakvano-ilham-aliev-zapazva-vlastta-si-v-azerbajdzhan-6044749

Управляващата партия "Нов Азербайджан" спечели абсолютно мнозинство в новия парламент на вчерашните избори

Георги Първанов: Лявото удари дъното

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/02/2641575_georgi_purvanov_liavoto_udari_dunoto/?ref=rss


"Лявото е ударило дъното", коментира председателят на АБВ Георги Първанов на пресконференция, на която партията отчете постигнатото на местните избори. Той покани всички леви формации, включително БСП, на "незабавен диалог във всякакви форми, но без условия".

"Резултатите на тези избори доказаха, че са необходими равностойни отношения в лявото, ако искаме да има успех", заяви председателят на АБВ, но подчерта, че без левицата да се промени дълбоко, няма да има успех. 
...

САЩ планират да координират действията си с Русия в Сирия

http://www.cross.bg/rysiya-siriya-iztukna-1486621.html

/КРОСС/Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви в интервю за руска телевизия, че Вашингтон планира да координира действията си с Русия в Сирия, когато изпрати американски войници в арабската държава. Кери изтъкна пред МИР ТВ, че САЩ искат да разширят сътрудничеството си с Русия, но зависи от решението на Москва относно политическото устройство на Сирия. „Разбира се, ние планираме координиране на нашите действия с Русия, но не искаме да бъде ограничено само до това. Бихме искали да си сътрудничим повече, но това зависи от Русия, от руското решение относно политическия аспект на мирното уреждане в Сирия", изтъкна американският дипломат. В петък САЩ обявиха, че ще разположат до 50 командоси в Сирия, които ще оценят ситуацията там и ще координират действията си предимно с кюрдските сили. На 30 октомври топ дипломатите на САЩ, Русия, Иран, Китай, Саудитска Арабия, Турция, Египет, Катар, Ливан и Франция, както и специалният посланик за Сирия, се срещнаха във Виена, за да намерят начин за разрешаване на сирийската криза. „Руският външен министър Сергей Лавров председателства срещата във Виена в петък. Русия и САЩ работят за политическо решение с цел постигане на мир в Сирия. Определено искаме да си сътрудничим, да не се противопоставяме, но зависи от избора, който Русия ще направи", изтъкна Кери.  

Спукан водопровод наводни антични разкопки в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5088176

Археологически обект в Пловдив  плувна във вода. Спукан водопровод предизвика голямо наводнение над Западната порта на античния форум на Филипопол, съобщи bTV.
Пожарната отводнява обекта в продължение на няколко часа. Аварията била забелязана от археолозите към 8:00 часа тази сурин, когато пристигнали на терена.
Археологически обект в Пловдив  плувна във вода. Спукан водопровод предизвика голямо наводнение над Западната порта на античния форум на Филипопол, съобщи bTV. Пожарната отводнява обекта в продължение на няколко часа. Аварията била забелязана от археолозите към 8:00 часа тази сурин, когато пристигнали на терена.

ВиК-авария наводни археологически разкопки на площад "Централен" в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5088177

ВиК-авария наводни в понеделник сутринта археологическите разкопки срещу входа на Централна поща на Главната улица в Пловдив. Огромното количество вода повлече със себе си и земна маса и временно направи невъзможна работата на археолозите. На мястото на аварията, сигналът за който е подаден около 8 часа сутринта, е изпратен екип на ВиК-Пловдив.
ВиК-авария наводни в понеделник сутринта археологическите разкопки срещу входа на Централна поща на Главната улица в Пловдив. Огромното количество вода повлече със себе си и земна маса и временно направи невъзможна работата на археолозите. На мястото на аварията, сигналът за който е подаден около 8 часа сутринта, е изпратен екип на ВиК-Пловдив.

Ананиев: Победата в Плевен не беше подарък

http://izbori2015.actualno.com/Ananiev-Pobedata-v-Pleven-ne-beshe-podaryk--news_505213.html

Не мисля, че Плевен ни е подарен. Това каза Настимир Ананиев от Реформаторския блок пред БТВ. Според него Георг Спартански, новия кмет на града, е направил много силна предизборна кампания и сам е убедил плевенчани да гласуват за него. „Не сме в средновековието да се подаряват градове с хора”, допълни Ананиев по повод изказването на премиера Бойко Борисов. По думите на Ананиев гражданите са използвали своето право на избор и те са избрали кой да подкрепят. „В Плевен се конкур

В очакване на тунинг изложението в Есен

http://cars.actualno.com/V-ochakvane-na-tuning-izlojenieto-v-Esen-news_505158.html

Volkswagen Golf продължава да е най-продаваният автомобил в Европа. Всеки ден заводите в Германия произвеждат над 1000 Golf-а, затова шансът да разпознаеш своя на претъпкания паркинг в МОЛ-а спадат. Е, това не важи за собственика на този автомобил, който се обръща към тунинг ателието Pandem. И резултатът виждате тук. Със сигурност може да се каже, че става въпрос за Golf GTI с 3 врати. Петврата версия не би била подходяща, тъй като масивните задни калници трябваше да се раздвояват на две, за да

ПИК TV: Легенда за хилядолетния чинар, на който Аспарух си е връзвал коня

http://pik.bg/пик-tv-легенда-за-хилядолетния-чинар-на-който-аспарух-си-е-връзвал-коня-news428514.html

ПИК TV: Легенда за хилядолетния чинар, на който Аспарух си е връзвал коня

Дърво от времето на Първото българско царство продължава да извисява снага в "Аспарухово".

Представителят на вида Западен чинар се намира само на няколкостотин метра от морския бряг, в двора на бившата текстилна фабрика „Първи май". Съвсем близо е до мястото, където минава Аспаруховият вал, създаден навремето за защита на ниския бряг от морски нашествия. С основателя на българската държава е свързана една от легендите в „Аспарухово".

Говори се, че на това дърво Хан Аспарух си е връзвал коня. За чинара се смята, че е на 1046 години, което го прави най-старото дърво не само във Варненско, но и в източната половина на страната. Според Регистъра на вековните дървета в България се нарежда сред 5-те най-стари дървета у нас. Висок е 18, а обиколката на ствола му е близо 8 метра. Статут на защитено дърво придобива през 1969 година.

Най-доброто от света на киното ни чака в НДК от 12 ноември (програма)

http://offnews.bg/news/n_1/n_584749.html

Тазгодишното издание на Киномания изяви претенции да бъде най-силното в историята на филмовия фестивал на НДК, включващо най-доброто и новото от световното и българско кино с десетки продукции . Фестивалът ще бъде открит на 12 ноември от 19:00 часа в Зала 1 на Двореца на културата от добилата голяма международна популярност творба  “Каръци” на Ивайло Христов  (което и ще е единствена прожекция на филма за фестивала и в близко бъдеще в София, така че ви препоръчваме да дойдете). “Дали ще изберете всички, или ще гласувате преференциално за някой от филмите - няма никакво значение, защото, ако купуването и продаването на гласове е престъпление, то купуването на билети за Киномания е изключително преживяване. Приятно гледане и ви очакваме”, заяви директорът на НДК Мирослав Боршош на пресконференция днес по повода. Малко преди да ви отпратим да гледате фестивала от 12 до 29 ноември в кината в София, нека ви представим и акцентите от програмата, на които ще може да се насладите (пълна програма с цени, дати и часове на филмите, може да видите в дъното на материала). Първият е един филм, който чака своята премиера за софийската публика цели 3 години след като печели “Златна роза” за 2012 г. “Аз съм ти” на режисьора Петър Попзлатев. “На 14 ноември от 20:30 часа в кино “Люмиер” ще бъде първата прожекция в София на един филм, който, обиколи доста страни в Азия, Африка, Северна и Южна Америка, и има субтитри на 9 езика, вкл. японски и китайски. “Докато Ая спеше” , който ще има своята премиера на 16 ноември от 18:30 часа в кино “Люмиер”, разказва за театрален актьор, който разбира, че е изместен от ТВ звезда за мечтана роля на сцената. Всичко това се случва в театъра вечер, след представление, докато дъщеря му спи в апаратната в очакване той да я прибере у дома при майка ѝ. Режисьорът Антоний Дончев представи другото българско заглавие на Киномания 2015 - “Жената на моя живот” , чиято премиера ще бъде на 19 ноември от 18:30 часа в кино “Люмиер”. “Главната женска роля е поверена на Виолета Марковска, която спечели награда в 10-ия Кипърски интернационален филмав фестивал, а главната мъжка роля е на Соран Ибрахим. Филмът е копродукция между България, Ирак, Македония и Румъния, където ще чуем българската актриса да говори на кюрдски. Ден преди това, на 18 ноември от 19:00 часа, в Зала 1 е друго интересно събитие - премиерата на филма “Животът е един безкраен танц” заедно с концерт на Трио "Sentimental Swingers" и Биг Бенд Браз Асоциация.  Българската пълнометражна анимация също е представена на фестивала - екранизираната приказка на Валери Петров  “ПУК” , която ще бъде представена на15 ноември от 17:00 часа в кино “Люмиер”.  “Това е анимационен филм по приказка, направен с класическа рисувана анимация на хартия. До момента той еучаствал в два фестивала - в Китай и в Торонто. От 35 години в българската киноиндустрия няма такъв пълнометражен анимационен филм”, подчерта режисьорът Анри Кулев. Фестивалът ще представи два български документални филма:  “Катя Паскалева. Последната роля”  на 26 ноември от 19:00 часа и последният филм на Иван Георгиев-Гец преди неговата кончина  “Усмивките на българските кинокомедии”  на 21 ноември от 17:30 часа в кино “Люмиер”. Съпътстващо събитие на премиерата ще бъде изложба с непоказвани картини на легендарната актриса на 19 ноември от 10:00 часа на Полуетаж-Изток в НДК. Най-новото от американското кино ще бъде представено с “Почти нормален” на Уди Алън на 19 ноември от 19:00 часа,  “Стив Джобс”  с участието на Майкъл Фасбендър на 22 ноември от 20:30 часа и  “Rock The Kasbah”  с участието на Брус Уилис, на 15 ноември от 19:00 часа в Зала 1. Френските заглавия от програмата на фестивала също не бяха пропуснати, като първото, което ще видим, е  “Лоло” на режисьора Жюли Делпи на 13 ноември от 20:30 часа в кино “Люмиер”. И тази година ще има акцент върху кулинарното кино, като ще бъдат представени два документални филма “Серджо Херман: Безобразно съвършен” на 21 ноември от 20:00 часа и “Foodies” на 19 ноември от 19:30 часа в Зала 10. Двата филма са реверанс към вманиачените любители на храната и хубавото вино, като те ще бъдат представени от топ готвача, който ще покаже невероятни умения по време на кулинарното събитие, Димо Димов.

Google планира да се върне при китайските интернет потребители

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/02/2641559_google_planira_da_se_vurne_pri_kitaiskite_internet/?ref=rss


Google планира да разшири присъствието си в Китай, заяви председателят на холдинга Ерик Шмит, цитиран от Би Би Си.

Той обаче не уточни кои от услугите си компанията смята да предостави на китайските потребители.

Търсачката прекрати дейност в страната през 2010 г. Тогава тя спря да цензурира резултатите си и обвини правителството, че стои зад хакерска атака, насочена срещу нея.

"Интересното е, че Google никога не е напускала Китай", заяви Шмит и уточни, че...

Стойчо Стоев: Развихме се много и играем с по-голямо самочувствие

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/02/2641566_stoicho_stoev_razvihme_se_mnogo_i_igraem_s_po-goliamo/?ref=rss


Старши треньорът на "Левски" Стойчо Стоев изрази задоволство от играта на своите възпитаници при победата с 2:0 над "Монтана". Сините спечелиха шеста победа в последните си седем мача и се откъснаха с четири точки на върха в А група. 

"Определено се развиваме. Не мога да кажа, че е достатъчно, но от първия мач сме се развили много. Имаме по-голямо самочувствие, играчите са по-уверени, с по-голямо спокойствие играят. Нормално е, когато побеждаваш и си на първо място", каза Стоев пред...

Варненец заля за ден с оплаквания общината чрез онлайн платформа за сигнали

http://www.moreto.net/novini.php?n=305455

Само за ден варненец е пуснал над 10 оплаквания до Община Варна чрез онлайн платформа за отбелязване на нередности aktiven.bg. Жалбите му са от 28-ми октомври и касаят основно района на Цветния квартал и на „Изгрев“. Свързани са предимно с неправилното паркиране в различни точки, но и с някои инфраструктурни проблеми, показа проверка на Moreto.

БДЖ продължава да отчита спадащи приходи

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bdj-prodyljava-da-otchita-spadashti-prihodi-205264/

Финансовите резултати на Летище София обаче се подобряват, което е важно с оглед на подготовката за концесия на летището

Китай сглоби първия си голям пътнически самолет

http://petel.bg/Kitay-sglobi-parviya-si-golyam-patnicheski-samolet__132687

Снимка: АФП Първият голям китайски пътнически самолет напусна поточната линия след поне 7-годишни усилия за разработването на машината,...

Военна сводка: Руските ВВС удариха лагер на ИД за подготовка на легионери!

http://petel.bg/Voenna-svodka--Ruskite-VVS-udariha-lager-na-ID-za-podgotovka-na-legioneri-__132688

ВВС на Русия са нанесли въздушен удар в района на контролирания от „Ислямска държава“ сирийския град Палмира. "Самолети Су-25 са ударили...

Предаваме на Германия издирван за наркотрафик и съучастие в убийство отпреди 18 г.

http://petel.bg/Predavame-na-Germaniya-izdirvan-za-narkotrafik-i-sauchastie-v-ubiystvo-otpredi-18-g-__132689

Турският гражданин Месут Яшар ще бъде предаден на германските съдебни власти по две Европейски заповеди за арест, реши днес Бургаският...

Собствениците на запалилия се в Румъния клуб заподозрени за убийство

http://www.cross.bg/pozhara-zavedenieto-vruzka-1486620.html

/КРОСС/Румънски прокурори обявиха, че трима собственици на нощен клуб са заподозрени за непредумишлено убийство и нанасяне на телесна повреда във връзка с пожара, при който загинаха 30 души, а 180 пострадаха, съобщава АП. Тримата собственици на клуба Colectiv са били разпитани от прокурори днес във връзка с пожара, който обхвана заведението в петък вечерта. В заведението по това време са се намирали около 500 души. Големият брой хора и паниката, която е настъпила заради пожара са довели до фатални сблъсъци около единствения изход на заведението, намиращо се под земята. Според първоначалните резултати жертвите са загинали от задушаване. Пожарът е възникнал от пиротехнически средства. Все още около 90 души са хоспитализирани, тъй като са в тежко състояние. Много от тях са със сериозни изгаряния. Властите не изключват увеличаване на броя на жертвите.  

Реформаторите искат да се броят бюлетините за общински съветници в Ловеч

http://frognews.bg/news_101197/Reformatorite-iskat-da-se-broiat-biuletinite-za-obshtinski-savetnitsi-v-Lovech/

Реформаторският блок подаде жалба до Административния съд чрез общинската избирателна комисия относно избора на общински съветници в Ловеч.

Британски военен анализатор: "Ислямска държава" няма техника, с която да сваля самолети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5088155

„Ислямска държава" няма ракетни системи - като руските Бук, способни да улучат самолет на височина 10 000 метра, заяви британският военен анализатор Пол Бийвър пред Асошиейтед прес.
Той не смята, че групировката разполага с подобна „усъвършенствана техника”.
Според Бийвър такава система изисква много добре обучени хора,
„Ислямска държава" няма ракетни системи - като руските Бук, способни да улучат самолет на височина 10 000 метра, заяви британският военен анализатор Пол Бийвър пред Асошиейтед прес. Той не смята, че групировката разполага с подобна „усъвършенствана техника”. Според Бийвър такава система изисква много добре обучени хора,

Изборите в Турция били придружени с насилие и репресии на медии

http://frognews.bg/news_101196/Izborite-v-Turtsiia-bili-pridrujeni-s-nasilie-i-represii-na-medii/

Изборите в Турция са били помрачени от медийни репресии, насилие и други заплахи за сигурността. Това заявява Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в свой критичен доклад, цитиран от Агенция „Франс прес" и Нюз. бг.

Екшън във Варненско! Мъж наръга съгражданин

http://pik.bg/екшън-във-варненско-мъж-наръга-съгражданин-news428578.html

Екшън във Варненско! Мъж наръга съгражданин

Скандал между двама мъже от Дългопол завърши с физическа саморазправа. Сигналът е подаден на 30 октомври около 8,05 ч. сутринта.

Тогава на ул. „Стефан Караджа" след възникнал скандал и последвала физическа саморазправа, Г.Д. (68 г.) местен жител, известен на МВР, е нанесъл порезна рана в областта на десния хълбок на свой съгражданин – на 63 г.

Извършителят е задържан за срок до 24 часа, по случая е образувана преписка, материалите са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Провадия.

2243 лева са необходими за месечната издръжка на едно 4-членно семейство

http://www.moreto.net/novini.php?n=305454

2243 лева са необходими за месечната издръжка на едно 4-членно семейство. Това каза Вилолета Иванова, изследовател от КНСБ, по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Иванова уточни, че едно 4- членното домакинството се състои от двама възрастни и две деца, като на всеки един от тях са му необходими около 560лв.

Британски военен анализатор: "Ислямска държава" няма техника, с която да сваля самолети

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5088141

„Ислямска държава
„Ислямска държава" няма ракетни системи - като руските Бук, способни да улучат самолет на височина 10 000 метра, заяви британският военен анализатор Пол Бийвър пред Асошиейтед прес. Той не смята, че групировката разполага с подобна „усъвършенствана техника”. Според Бийвър такава система изисква много добре обучени хора,

Защо ДПС загуби Гърмен, Исперих и Кубрат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/02/2641466_zashto_dps_zagubi_gurmen_isperih_i_kubrat/?ref=rss


Вътрешнопартийни противоборства и загубата на влиятелни с бизнеса си фигури по места са в основата за загубата на ДПС на три от ключовите общини, в които Движението управлява в последните 25 години.

За първи път от 1989 г. партията на Лютви Местан няма да има кмет в Гърмен, Исперих и Кубрат. Загубата е знакова, а причините за нея показват не толкова разширяване на сила и влияние на останалите играчи, колкото отслабване на ДПС заради конфликт със своите.

В Гърмен бившият...

Р. Петков: Имаме повече от 150 общински съветници и над 65 кметове в населени места

http://www.cross.bg/petkov-partiyata-izborite-1486619.html

„По данните, с които разполагаме за момента, имаме избрани повече от 150 общински съветници, като повече от 100 от тях са с листата на политическа партия АБВ. Лично моята прогноза е, че с участието ни в коалиции с водещата роля на ПП АБВ, общинските съветници, които сме избрали, ще надхвърлят 240". Това заяви по време на пресконференция след балотажа на местните избори зам.-председателят на ПП АБВ и ръководител на предизборния щаб на партията Румен Петков. „Избраните кметове на населени места са повече от 65, в това число двама в община София, което считаме за много сериозен резултат, особено предвид факта, че партията участва за първи път в местни избори. Имаме и повече от 45 кметове на общини, които са избрани с наша подкрепа", посочи той. Петков коментира и изборните резултати като брой гласове, които АБВ е получила по време на местния вот. „Общо за съветниците ни в политическия формат са гласували повече от 130 хиляди избиратели. С участието ни в коалициите, в които АБВ има водеща роля, избирателите ни ще достигнат до около 190 000 български граждани. Казвам го с чувство на благодарност към всички тези хора, защото АБВ е партията, която можем да го заявим декларативно, ние нямаме един купен глас. И в трите кампании ние сме политическата партия, която може да каже с отворено сърце, че сме водили честна кампания. Това декларирахме в началото. Ние сме партията, която използва най-малко пропагандни материали, афиши

GE приключи сделката за придобиване на част от Alstom

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ge-prikliuchi-sdelkata-za-pridobivane-na-chast-ot-alstom-205258/

Американската компания успешно завърши сделката, обявена за пръв път през април миналата година

Автобус катастрофира в Пловдив, издирват виновен шофьор

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/avtobus-katastrofira-v-plovdiv-izdirvat-vinoven-shofior-6044747

За щастие, няма пострадали, но щетите по автобуса са големи. Водачът на лека кола, причинила инцидента, е избягъл

Драматичният балотаж в Пловдив: Иван Тотев само с 1416 гласа повече от Славчо Атанасов (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5088108

ГЕРБ устиска Пловдив след рядко драматичен балотаж, в който досегашният кмет Иван Тотев успя да събере с 1416 гласа повече от Славчо Атанасов и да спечели с 50,73% (49 127 гласа) срещу 49,27% (47 711 гласа) на опонента си от Патриотичния фронт.
Местните избори във втория град у нас бяха абсолютно "дежа вю" на тези от 2011 г.
ГЕРБ устиска Пловдив след рядко драматичен балотаж, в който досегашният кмет Иван Тотев успя да събере с 1416 гласа повече от Славчо Атанасов и да спечели с 50,73% (49 127 гласа) срещу 49,27% (47 711 гласа) на опонента си от Патриотичния фронт. Местните избори във втория град у нас бяха абсолютно "дежа вю" на тези от 2011 г.

Председателят на ВАС: Бюджетът на съдебната система не трябва да се обвързва с реформата

http://society.actualno.com/Predsedateljat-na-VAS-Budjetyt-na-sydebnata-sistema-ne-trjabva-da-se-obvyrzva-s-reformata-news_505212.html

Решението за създаване на трета колегия не го взeмам аз, аз дадох само предложението. Това решение се взима от пленум на Върховния съд, който e единствено компетентният да вземе такова решение. Това заяви председателят на Върховния административен съд Георги Колев пред БТВ. Никой не е определил начина колко ще бъдат тези хора и как ще бъде формирана като персонален състав тази колегия и това решение отново ще го вземе пленума на Върховния съд, уточни Колев. Най-логичният вариант е да бъдат пре

Предадоха на съд мъж от Варненско за отвличане и изнасилване

http://pik.bg/предадоха-на-съд-мъж-от-варненско-за-отвличане-и-изнасилване-news428511.html

Предадоха на съд мъж от Варненско за отвличане и изнасилване

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу 46-годишния Петър Петров от село Аврен за отвличане, две средни телесни повреди и изнасилване. На 18 април 2015 г. пострадалите – 27-годишната Г.И. и майка й 53-годишната С. К., се прибирали към дома си в село Аврен.

Обвиняемият Петър Петров наскоро се разделил с младата жена, с която живеел на семейни начала до началото на април, когато тя след серия скандали и физическо насилие се прибрала при родителите си, с които живеел и синът й от предишен брак. Двете жени забелязали, че Петров, който разговарял на улицата със свой съселянин, е в нетрезво състояние, съобщиха от прокуратурата.

Майката и дъщерята се прибрали в дома си, където бил и 9-годишният син на Г.И., когато видели, че към къщата се приближава Петър Петров. Мъжът блъснал вратата и влязъл в стаята, като крещял и обиждал двете жени, после грабнал брадва и с острата й част ударил майката и дъщерята. Това му се видяло недостатъчно - взел мотика и започнал да налага по гърба младата жена, а след това се нахвърлил върху нея и започнал да я съблича пред очите на малолетния й син. Детето попитало какво ще прави с майка му.

Тогава Петров взел лежащата на земята полусъблечена ранена жена и я отвел в края на селото, където я изнасилил два пъти, въпреки молбите й и сериозните наранявания от брадвата по главата й. След това я отнесъл на гръб в дома си, където пострадалата е открита от полицията с посечна рана, счупен череп и ребро и множество други травми, установени от назначената съдебно-медицинска експертиза. Данните от нея показват, че и майка й С.К. е била тежко ранена. Тя е със счупена лъчева кост, порезна рана на ръката и главата, лезия на сухожилието. Делото срещу 46-годишния насилник е насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд на 24 ноември 2015 г. 

Google с най-малко придобивания от 2009 г. насам

http://www.investor.bg/web/456/a/google-s-nai-malko-pridobivaniia-ot-2009-g-nasam-205260/

Новият финансов директор на компанията Рут Порат въведе някои мерки с цел намаляване на разходите

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=305433

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 3 ноември, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч. до 12:00 ч.

Кадър на Ройтерс: Целувката на белия кит белуга

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5088092

Бял кит белуга целува треньора си по време на демонстрация в Китай.
Белият кит е един от най-изумителните представители на морските бозайници. Белите китове са изключително игриви и тези, като имат навика да плюят и да обливат с вода дресьора си.
Разпространени са в полярните и субполярни води на Северния ледовит океан.
Бял кит белуга целува треньора си по време на демонстрация в Китай. Белият кит е един от най-изумителните представители на морските бозайници. Белите китове са изключително игриви и тези, като имат навика да плюят и да обливат с вода дресьора си. Разпространени са в полярните и субполярни води на Северния ледовит океан.

Човек на руския олигарх Малофеев предупреждава Цацаров и Борисов за "незаконна продажба" на БТК

http://www.mediapool.bg/chovek-na-ruskiya-oligarh-malofeev-preduprezhdava-tsatsarov-i-borisov-za-nezakonna-prodazhba-na-btk-news241303.html

Руснакът Дмитрий Косарев, собственик на компанията Empreno Ventures Limited, се е обърнал с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и министър-председателя Бойко Борисов, в което ги призовава да попречат на "опита за незаконна продажба на БТК". Косарев, който е свързан с руския "православен олигарх" Константин Малофеев, посочва, че се обръща към българските власти в качеството си на собственик на Българска телекомуникационна компания (БТК) с търговска марка "Виваком". Той ги предупреждава, че евентуалната продажба на телекома ще увреди интересите на българската държава и на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. "Организатор на тази рейдърска атака са мениджърите на VTBCapital (България) Георги и Милен Велчеви, които, използвайки служебното си положение, се опитват да прехвърлят контрола върху компанията на влезлия с тях в сговор Спас Русев", заявява Косарев, чието писмо стана достояние на медиите чрез пиар агенция. Реакцията на Косарев е по повод обявеното намерение на VTBCapital, която държи 33% от БТК, да продаде телекома заради необслужван дълг в размер на 150 млн. евро. Косарев претендира за 43% от акциите на най-голямата българска телекомуникационна компания по размер на приходите. Empreno притежава 100% от акциите на компанията LIC Telecommunications Sarl (LICT), която от своя страна владее 43% от акциите на "Виваком", казва Косарев в съобщение до медиите. Дмитрий Косарев заявява, че притежава други 33% от капитала на телекома чрез сделка за total return swap (TRS). Според него Crusher Investment, която е дъщерна компания на VTBCapital, трябва само технически да притежава тези 33% от акциите, а разплащанията с Crusher са приключили по времето на предишния собственик Цветан Василев. Понастоящем въпросните 33% също трябва да принадлежат (косвено) на Empreno, казва Косарев. В началото на 2015 г. компанията LIC33 на белгиеца с руски паспорт Пиер Леврие взе дела на Цветан Василев в БТК, но през юли Луврие обяви, че активите са върнати на предишния им собственик. Това е само едно от доказателствата, че Василев стои зад настоящите претенции на Косарев. "Призовавам главния прокурор на Република България да възпрепятства извършването на неправомерни действия по отношение на компанията "Виваком", и настоявам за провеждане на публично и абсолютно прозрачно разследване на това дело с участието на всички специализирани държавни органи", казва собственикът на Empreno. Той обвинява българските мениджъри на VTBCapital, че "използват положението си за незаконно завземане на компанията, в която контролиращ акционер съм аз". "Възнамерявам да подам искови молби до всички приложими юрисдикции като изискам от всички участващи в това незаконно действие лица да ми компенсират нанесените в качеството ми на акционер щети", пише той до Цацаров с копие до Борисов. Съгласно обръщението до прокуратурата, "VTBCapital (България) притежава незаконно 33% от акциите на "Виваком" и се опитва да използва това за рейдърска атака срещу компанията". Косарев твърди, че за тази "рейдърска атака" VTBCapital използва предоставен кредит в размер на 150 млн. евро. Според руснака българското подразделение на руската инвестиционна компания е игнорирало предложенията на акционера за рефинансиране на посочения кредит. "VTB Capital (България) възнамерява да осъществи незаконна продажба на 100% от акциите на "Виваком", които се намират при него като залог, по непрозрачен начин, без истинска конкуренция и в нарушение на правата и интересите на текущите акционери във "Виваком", което ще нанесе вреда на интересите на българската държава, в частност на Фонда за гарантиране на банкови депозити", се казва още в обръщението. Информиран източник на руския в. "Комерсант", който в петък съобщи за възражението на Empreno срещу продажбата на БТК, смята, че и Пиер Луврие, и Empreno са номинали притежатели на 43% от телекома. По негово мнение реалният собственик си остава Цветан Василев. "Притежаваната от Василев КТБ фалира и стана ясно, че българското правителство може да се заинтересува от активите на БТК", посочва източникът. Това, според него, е една от причините да не се получи рефинансирането на дълга: банките не са искали да кредитират проблемен актив. Ситуацията с 33-те процента е юридическа колизия, посочва източникът на "Комерсант" и обяснява: "VTB Capital е юридически собственик на пакета в рамките на договора за дериватите. Компанията не дава пакета, тъй като не е получила правилна инструкция от втората страна по договора, който най-вероятно се оказва в масата на фалита на КТБ". Самият Цветан Василев коментира в последното си интервю, излъчено на 9 октомври, че в момента телекомът е подарен на руската Външнотърговска банка (VTB), като това е станало "с активното участие на много хора“. Става дума за "тези, които организираха атаката срещу банката (КТБ – бел. ред.), които имат интерес "Виваком" да вегетира", каза Василев и назова Милен и Георги Велчеви. По думите му в момента те били владеещите собственици с единствената цел да елиминират неговото участие. Руската инвестиционна банка се съгласи да закупи "Виваком" през 2012 година. Тогава VTBCapital (България) и Корпоративна търговска банка (КТБ) придобиха съвместно "Виваком". VTBCapital стана през 2013 г. агент по набирането на средствата в базирания в Люксембург холдинг InterV, който е собственик на българския телекомуникационен оператор. Падежът по заема беше през май тази година, a "Виваком" пропусна плащане. Отпуснатият мостов заем беше гарантиран със 100% от акциите на холдинга InterV, така че след просроченото връщане на кредита, акциите на компанията и респективно "Виваком" отидоха в ръцете на VTBCapital (България). Юридически представител на Дмитрий Косарев в България е адвокатска компания Fried, Frank, Harris, Shriver&Jacobson LLP (Лондон), която представляваше Малофеев в друг негов спор с руската банка ВТБ, припомня седмичникът "Капитал", който в последния си брой публикува обширно интервю с олигарха.

Човек на руския олигарх Малофеев предупруждава Цацаров и Борисов за "незаконна продажба" на БТК

http://www.mediapool.bg/chovek-na-ruskiya-oligarh-malofeev-predupruzhdava-tsatsarov-i-borisov-za-nezakonna-prodazhba-na-btk-news241303.html

Руснакът Дмитрий Косарев, собственик на компанията Empreno Ventures Limited, се е обърнал в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и министър-председателя Бойко Борисов, в което ги призовава да попречат на "опита за незаконна продажба на БТК". Косарев, който е свързан с руския "православен олигарх" Константин Малофеев, посочва, че се обръща към българските власти в качеството си на собственик на Българска телекомуникационна компания (БТК) с търговска марка "Виваком". Той ги предупреждава, че евентуалната продажба на телекома ще увреди интересите на българската държава и на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. "Организатор на тази рейдърска атака са мениджърите на VTBCapital (България) Георги и Милен Велчеви, които, използвайки служебното си положение, се опитват да прехвърлят контрола върху компанията на влезлия с тях в сговор Спас Русев", заявява Косарев, чието писмо стана достояние на медиите чрез пиар агенция. Реакцията на Косарев е по повод обявеното намерение на VTBCapital, която държи 33% от БТК, да продаде телекома заради необслужван дълг в размер на 150 млн. евро. Косарев претендира за 43% от акциите на най-голямата българска телекомуникационна компания по размер на приходите. Empreno притежава 100% от акциите на компанията LIC Telecommunications Sarl (LICT), която от своя страна владее 43% от акциите на "Виваком", казва Косарев в съобщение до медиите. Дмитрий Косарев заявява, че притежава други 33% от капитала на телекома чрез сделка за total return swap (TRS). Според него Crusher Investment, която е дъщерна компания на VTBCapital, трябва само технически да притежава тези 33% от акциите, а разплащанията с Crusher са приключили по времето на предишния собственик Цветан Василев. Понастоящем въпросните 33% също трябва да принадлежат (косвено) на Empreno, казва Косарев. В началото на 2015 г. компанията LIC33 на белгиеца с руски паспорт Пиер Леврие взе дела на Цветан Василев в БТК, но през юли Луврие обяви, че активите са върнати на предишния им собственик. Това е само едно от доказателствата, че Василев стои зад настоящите претенции на Косарев. "Призовавам главния прокурор на Република България да възпрепятства извършването на неправомерни действия по отношение на компанията "Виваком", и настоявам за провеждане на публично и абсолютно прозрачно разследване на това дело с участието на всички специализирани държавни органи", казва собственикът на Empreno. Той обвинява българските мениджъри на VTBCapital, че "използват положението си за незаконно завземане на компанията, в която контролиращ акционер съм аз". "Възнамерявам да подам искови молби до всички приложими юрисдикции като изискам от всички участващи в това незаконно действие лица да ми компенсират нанесените в качеството ми на акционер щети", пише той до Цацаров с копие до Борисов. Съгласно обръщението до прокуратурата, "VTBCapital (България) притежава незаконно 33% от акциите на "Виваком" и се опитва да използва това за рейдърска атака срещу компанията". Косарев твърди, че за тази "рейдърска атака" VTBCapital използва предоставен кредит в размер на 150 млн. евро. Според руснака българското подразделение на руската инвестиционна компания е игнорирало предложенията на акционера за рефинансиране на посочения кредит. "VTB Capital (България) възнамерява да осъществи незаконна продажба на 100% от акциите на "Виваком", които се намират при него като залог, по непрозрачен начин, без истинска конкуренция и в нарушение на правата и интересите на текущите акционери във "Виваком", което ще нанесе вреда на интересите на българската държава, в частност на Фонда за гарантиране на банкови депозити", се казва още в обръщението. Руската инвестиционна банка се съгласи да закупи "Виваком" през 2012 година. Тогава VTBCapital (България) и Корпоративна търговска банка (КТБ) придобиха съвместно "Виваком". VTBCapital стана през 2013 г. агент по набирането на средствата в базирания в Люксембург холдинг InterV, който е собственик на българския телекомуникационен оператор. Падежът по заема беше през май тази година, a "Виваком" пропусна плащане. Отпуснатият мостов заем беше гарантиран със 100% от акциите на холдинга InterV, така че след просроченото връщане на кредита, акциите на компанията и респективно "Виваком" отидоха в ръцете на VTBCapital (България). Юридически представител на Дмитрий Косарев в България е адвокатска компания Fried, Frank, Harris, Shriver&Jacobson LLP (Лондон), която представляваше Малофеев в друг негов спор с руската банка ВТБ, припомня седмичникът "Капитал", който в последния си брой публикува обширно интервю с олигарха. *Очаквайте подробности

19 жертви в Турция, консумирали "Булгар ракъсъ"

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/19-zhertvi-v-turciia-konsumirali-bulgar-rakysy-6044745

Турските власти вече са задържали 21 души, сред които производители, разпространители и продавачи

Бокова: Заставаме в защита правото на журналистите да работят в сигурност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5088103

Генералният директор на ЮНЕСКО и главният международен кореспондент на СNN Кристиан Аманпур подкрепиха независимостта на журналистите по цял свят
„Ако независимата журналистика бъде накарана да замълчи, ще бъде отнета възможността за функциониране на гражданското общество, което е стълб на всяко свободно и демократично общество.
Генералният директор на ЮНЕСКО и главният международен кореспондент на СNN Кристиан Аманпур подкрепиха независимостта на журналистите по цял свят „Ако независимата журналистика бъде накарана да замълчи, ще бъде отнета възможността за функциониране на гражданското общество, което е стълб на всяко свободно и демократично общество.

Поканиха Китанов и Расим в младежкия национален тим за две контроли

http://petel.bg/Pokaniha-Kitanov-i-Rasim-v-mladezhkiya-natsionalen-tim-za-dve-kontroli__132684

Играчите на Черно море – Георги Китанов и Бекир Расим попаднаха в групата на селекционера на младежкия национален отбор до 21 години....

Зловещо! Изгорелите в румънския клуб сами предрекли гибелта си! Вижте как...(видео)

http://petel.bg/Zloveshho--Izgorelite-v-rumanskiya-klub-sami-predrekli-gibelta-si--Vizhte-kak----video--__132685

Изгорелите, в румънския клуб „Колектив” в Букурещ, сами предрекли гибелта си. Минути преди заведението да пламне, гостите в него пели „The...

Бан Ки-мун: Над 700 журналисти са убити през последните 10 години

http://petel.bg/Ban-Ki-mun--Nad-700-zhurnalisti-sa-ubiti-prez-poslednite-10-godini__132686

За последните 10 години по света са убити повече от 700 журналисти, като те са станали жертва на въоръжени конфликти и поръчкови убийства....

ВАС отказа да образува дело по жалба на Велизар Енчев

http://www.cross.bg/enchev-velizar-denya-1486618.html

/КРОСС/Върховният административен съд отказа да образува дело срещу решението на ЦИК да не глоби премиера заради агитация. Жалбата беше подадена от независимия депутат Велизар Енчев във връзка с изказване на премиера в деня на изборите, когато той открито призова софиянци да гласуват за Йорданка Фандъкова. Членовете на Централната избирателна комисия разгледаха казуса, но не събраха достатъчно гласове, за да наложат глоба на министър-председателя. След като ЦИК не събра гласовете на 2/3 от членовете си, за да приеме, че призивът на премиера миналата неделя представлява агитация, останаха три дни, в които решението можеше да се обжалва пред ВАС. Жалбата дойде от независимият депутат и председател на ПП „Движение за радикална промяна „Българска пролет" Велизар Енчев. „Причината беше изявление на министър-председателя в деня на изборите, което противоречи на член от Избирателния кодекс, където пише, че се забранява агитацията в деня за изборно мълчание и в деня на изборите. Това е първата причина, тъй като става въпрос за грубо потъпкване на Избирателния кодекс, при това очевидно без никакво съмнение", обясни депутатът. Друга причина, която е мотивирала Енчев да обжалва решението на ЦИК, е „двойният стандарт" при вземането на решения. „За същото нарушение на Избирателния закон, нарушение, което предвижда глоба до 5000 лева, Волен Сидеров бе наказан

Фиксинг на БНБ, понеделник, 2 октомври

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-понеделник-2-октомври_l.a_i.702786_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за понеделник, 2 ноември, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Том Джоунс иска да знае дали има черни корени

http://frognews.bg/news_101195/Tom-Djouns-iska-da-znae-dali-ima-cherni-koreni/

Том Джоунс ще си направи ДНК-тест, за да разбере дали има чернокожи предци, информира БГНЕС. Певецът заяви пред британското издание „Таймс“, че винаги се е чудил за историята на своето семейство заради по-тъмния си тен и къдравата си коса.

EURAXESS: Българските университети тръгнаха по дългия и труден път към модернизация и промяна

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/02/2641552_euraxess_bulgarskite_universiteti_trugnaha_po_dulgiia/?ref=rss


Да се насърчи мобилността на научните изследователи в Европейския съюз, за да се повиши обмяната на знания и добри практики - това е мисията на мрежата EURAXESS, която в България води и още една борба – да съдейства на университетите и научните организации да модернизират стандартите си.

За това как работи EURAXESS България и какви са актуалните проблеми за българските изследователи разговаряхме със Светлана Димитрова – експертът на мрежата в Софийския университет, който е и...

Новият кмет на Видин: Метла и чистки няма да има

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5088091

Новото общинско ръководство на Видин ще търси възможности за увеличаване на заплатите на работещите в общината. Това заяви новият кмет на областния град Огнян Ценков (ГЕРБ) на първата си пресконференция след победата на балотажа. Пред журналисти Ценков обяви, че работещите в общината трябва да бъдат спокойни - метла и чистки няма да има.
Новото общинско ръководство на Видин ще търси възможности за увеличаване на заплатите на работещите в общината. Това заяви новият кмет на областния град Огнян Ценков (ГЕРБ) на първата си пресконференция след победата на балотажа. Пред журналисти Ценков обяви, че работещите в общината трябва да бъдат спокойни - метла и чистки няма да има.

Осем български заглавия в програмата на "Киномания"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/02/2641521_osem_bulgarski_zaglaviia_v_programata_na_kinomaniia/?ref=rss


Осем български филма ще могат да бъдат видени в предстоящото издание на "Киномания" от 12 до 
29 ноември, съобщиха организаторите на фестивала на пресконференция днес. Четири от тях са игрални премиери, един е пълнометражна анимация и три - документални, посветени на музиката и киното.

29-тата "Киномания" ще бъде открит на 12 ноември с "Каръци", който получи голямата награда "Златен Георгий" на кинофестивала в Москва. След "Стъпки в пясъка" исках да направя и филм за по-младото...

Борба за власт между принцове в Саудитска Арабия

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/komentari/borba-za-vlast-mezhdu-princove-v-sauditska-arabiia-6044734

Въпреки че не се усеща в публичното пространство на потайното кралство, конфликтът между двамата "води до обезпокоителни политически решения у дома и в чужбина", подчерта Фредерик Уери, специалист по Саудитска Арабия от фондация "Карнеги"

Партията на Кунева с претенции, че е най-голямата в РБ

http://www.mediapool.bg/partiyata-na-kuneva-s-pretentsii-che-e-nai-golyamata-v-rb-news241302.html

Партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" предяви претенциите, че е най-голяма в рамките на Реформаторския блок. Ден след балотажа пред ТВ7 депутатът от ДБГ Настимир Ананиев обяви, че формацията му е показала най-голям успех в РБ и е основен двигател на обединението в дясно. В същото време бившият вицепремиер в кабинета "Станишев" Даниел Вълчев разкритикува подбора на кадри от страна на останалите партии в коалицията. Ананиев отчете, че ДБГ има най-много народни представители в парламента, а сега и най-много областни кметове и общински съветници в рамките на коалицията с ДСБ, СДС, БЗНС и НПСД. Той припомни и че кандидати, излъчени от формацията, на която е заместник-председател, са стигнали до балотаж в областни градове. Факт, реформаторите отбелязаха победи на втория тур в Плевен и в Добрич, където изместиха фаворита ГЕРБ в ожесточена битка. И Георг Спартански, и Йордан Йорданов бяха кандидати, излъчени от партията на Кунева. Битката за надмощие в РБ се дължи на повдигнатата преди местния вот тема за начина на вземане на решения и управление на дясната коалиция. Заговори се от нуждата от консолидация и смяна на управленската формула. В този контекст изборните изборни резултати може да доведат до различни претенции на партиите в рамките на РБ. На този фон пък друг партиец на Кунева - Даниел Вълчев упрекна избора на кандидати, излъчени от другите партии. Пред БНТ той посочи, че освен успехи, РБ е допуснал и грешки, които трябва да бъдат отчетени. Късно беше взето решение за единна регистрация за явяване на изборите, близо една година не беше свикван основният колективен орган на РБ – Изпълнителният съвет, посочи той. Това доведе до някои кандидатури, които не получиха сериозна подкрепа. По думите на Вълчев такъв е случаят със София, въпреки личните качества на кандидата на РБ, който е нормален и свестен човек. Вълчев подчерта, че РБ има слаби резултати във Варна и Пловдив, които се дължат на недобра тактика и преценка при подбора на кандидатите и надценяване на подкрепата. В Пловдив беше грешка да се подкрепя вторият кандидат на ГЕРБ, подчерта Даниел Вълчев. По думите му подкрепата за кандидати за кметове със спорно име като например досегашния кмет на Хасково, също са създали проблем за РБ. И Ананиев, и Вълчев обаче отчетоха, че като краен резултат - изходът от изборите е добър за РБ като цяло.

Новият кмет на Враца се захваща първо с водния цикъл на града

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087769

Първата задача на новоизбрания кмет на Враца Калин Каменов от ГЕРБ ще бъде да ускори всички забавени досега процеси по мащабния проект за водния цикъл на града. Това обяви Каменов на първата си пресконференция вчера, на която обеща, че ще разчита на работещите добре експерти и няма да прави самоцелна чистка в общинската администрация.
Първата задача на новоизбрания кмет на Враца Калин Каменов от ГЕРБ ще бъде да ускори всички забавени досега процеси по мащабния проект за водния цикъл на града. Това обяви Каменов на първата си пресконференция вчера, на която обеща, че ще разчита на работещите добре експерти и няма да прави самоцелна чистка в общинската администрация.

Defense News: Русия укрепва позициите си на оръжейния пазар в Азия

http://www.moreto.net/novini.php?n=305453

Русия, въпреки санкциите на ЕС и САЩ и опитите да пресекат важни пътища за доставки на отбранителна продукция, се опитва да укрепи присъствието си на оръжейния пазар в азиатския регион, съобщава специализираното издание Defense News, цитирано от РИА Новости.

Подмяна на лифт "Тодорка" над Банско ще стане без изсичане на 88 дървета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5088070


Реконструкцията на лифт
Реконструкцията на лифт "Тодорка" в Националния парк "Пирин" над Банско, която предвижда подмяната на построения през 1986 г. 3-седалков лифт с 6-седалков, може да бъде извършена без изсичането на 88 дървета, съобщиха от МОСВ. Екоминистерството не разрешава на инвеститора "Маренго трейдинг" да изсече 88 дървета,

Xiaomi започва продажби в Африка

http://www.investor.bg/novini/261/a/xiaomi-zapochva-prodajbi-v-afrika-205254/

Ходът е част от стратегията на китайския стартъп за международна експанзия

Обама няма ясен план за Сирия

http://www.mediapool.bg/obama-nyama-yasen-plan-za-siriya-news241301.html

Нищо не излага по-ясно на показ липсата на стратегическо мислене на Вашингтон от промяната в подхода на САЩ към Сирия. До миналата седмица президентът Обама непреклонно твърдеше, че нито един американски войник няма да стъпи на сирийска земя. Сега той открехна вратата с дислоцирането на 50 американски командоси. Малко вероятно е да спре дотук. Обама многократно бе сварван неподготвен от чужди действия в Сирия, най-вече на руския президент Владимир Путин. Реагирането постфактум при управление на кризи е рецепта за рискована промяна на мисията. Ако Обама не поеме инициативата, САЩ може да бъдат въвлечени във война, която не могат да спечелят. Няма заместител на стратегията. До момента политиката на Обама за Сирия се води с адвокатски подход, при който всяко развитие на събитията се третира поотделно. Проблемът с адвокатите е, че понякога пропускат общата картина. Преди две години Обама обяви, че има "червена линия" за използването на химически оръжия от Сирия и пропусна да вземе мерки, след като тази граница бе прекрачена. Последиците от шикалкавенето му продължават да се отразяват на действията на други столици - от Москва до Рияд. Блъфът на Обама бе разкрит и той се огъна. Няма как да не признаем, че много навреди на репутацията на САЩ. През 2013 г. Путин бе този, който спаси Обама, като убеди режима на Башар Асад да предаде запасите си от химически оръжия. По ирония на съдбата днес Обама колебливо се включва в сирийския конфликт като реакция на действията на Путин. Всеки ход на САЩ е закъснял, колеблив и подвеждащ като решение. Същият този подход на постепенно засилване на действията като реакция на чуждите накара Обама миналата година да започне програма за обучение на "умерени" сирийски бунтовници за 500 милиона долара. Същото важи за решението му да призове за сваляне на Асад. Също като химическата "червена линия" на Обама, и двете позиции изглеждаха слаби. Какво могат да постигнат 50 американски командоси? Не кой знае какво, ако няма по-обща стратегия. Защитниците на Обама настояват, че преговорите тази седмица във Виена, в които ще са представени и Иран и Саудитска Арабия, представляват стратегия за Сирия. Президентът на САЩ правилно предпочита да договори политическо решение, вместо да се опитва да налага военно. Той обаче не може да постигне целите без средства. Няма такова нещо като мирен процес, който се разминава със ситуацията на терен. Колкото по-силно е военното ти присъствие, толкова по-силни карти имаш на масата за преговори. Путин има много повече такива карти, отколкото преди няколко седмици. Той също така е по-добър покерджия от Обама. Как ще постъпи Обама, ако Путин откаже сделка? Ще покачи ли залозите? Или ще остави Путин да поеме инициативата? Всеки от вариантите за Обама си има слаби страни. Ако засили намесата на САЩ, рискува да навлезе в тресавище. Най-очевидният ход би бил да се създаде безопасна зона в Сирия по границата с Турция. Той е подкрепян от Хилари Клинтън, настоящ водач в надпреварата за номинацията на Демократическата партия за кандидат-президент на САЩ. Предимството е, че това ще даде на изселените сирийци обезопасено място чрез създаване на зона, забранена за "Ислямска държава" и режима в Дамаск. Този ход обаче е много рискован. За да се реализира, ще е необходимо да има гарантирана от САЩ забранена за полети зона, в която да не се допускат руски и сирийски самолети. Путин със сигурност ще подложи решимостта на Обама на изпитание. Ще са нужни и многочислени сухопътни сили, които да охраняват границите на тази безопасна зона. Дори ако допуснем, че Обама успее да убеди арабските си съюзници като Йордания и Саудитска Арабия да осигурят войски, пак ще се наложи драстично увеличаване на военното присъствие на САЩ. Другият вариант е все така да се прави възможно най-малко, което е и инстинктивната нагласа на Обама. Предимството за бездействие на САЩ е, че Путин ще трябва сам да се оправя с последиците от намесата си. Първите няколко седмици от руските бомбардировки протекоха по план. Режимът на Асад вече не е изправен пред колапс, а Русия утвърди геополитическата си значимост и съживи военноморското си присъствие в Средиземно море. Сирия обаче ще става все по-трудно място за Путин с течение на времето. Би било изкушаващо да се изчака руските човешки загуби да нараснат и тогава Путин да бъде поканен да се върне на масата за преговори. Това обаче също си има цена. Пасивността на Обама навреди на авторитета на САЩ в Близкия изток. Бежанската вълна разпали популизма в Европа. Най-близкият съюзник на Обама - Ангела Меркел, има проблеми. САЩ не могат да си позволят сирийското кръвопролитие да продължи и през 2016 г. Най-лошото нещо би било да се заеме изчаквателна позиция с надеждата, че ще се случи възможно най-доброто. Тогава други ще диктуват темпото на събитията. Ако американските командоси не успеят да спрат "Ислямска държава", Пентагонът ще се оплаче, че му липсват нужните инструменти. Председателят на Комитета на началник-щабовете Джоузеф Дънфорд пое поста ден след началото на руските въздушните удари. "Ако има държава, която да е заплаха за съществуването на САЩ, бих посочил Русия", каза той. Американските генерали умеят да издействат от Обама пращането на повече войски в Афганистан, Ирак, а сега и Сирия. Вероятно ще опитат пак. Историята показва, че за Обама ще е трудно да им откаже. Както гласи сентенцията, "По-добре някакъв план, отколкото никакъв". Време е Обама да създаде свой собствен. По БТА

Ето минималната заплата в различни сфери след договорка на бизнеса и работодатели

http://frognews.bg/news_101194/Eto-minimalnata-zaplata-v-razlichni-sferi-sled-dogovorka-na-biznesa-i-rabotodateli/

Минималната заплата в търговията на едро и дребно догодина ще бъде 470 лв. – с 50 лв. повече от най-ниското месечно възнаграждение за страната – 420 лв. Това се договориха синдикати и работодатели в сектора.

Вместо гостоприемство, палежи и смъртни заплахи посрещат бежанците в Швеция

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/02/2641536_vmesto_gostopriemstvo_paleji_i_smurtni_zaplahi/?ref=rss


Въпреки че се превърна в една от най-гостоприемните европейски дестинации за бежанците, атаките срещу имигранти в Швеция стават ежедневие. Репутация на страната като "хуманитарна суперсила" пострада от редица палежи и смъртни заплахи срещу новодошлите в градове като Мундедал и бежански лагери в близост до него, предаде "Ройтерс".

"През първия ден след пристигането си се чувствах в безопасност. На втория ден къщата ни беше изгорена до основи", разказва Мустафа – студент по...

Черните кутии на падналия руския самолет "проговориха": Не е имало външна намеса

http://www.cross.bg/samolet-kytii-samoleta-1486617.html

/КРОСС/Руският самолет, който се разби в Египет, не е бил ударен "отвън" и пилотът не е подал сигнал за авария преди да изчезне от радара. Това стана ясно при анализирането на черните кутии на самолета, предаде Ройтерс. При разшифроването на черните кутии на руския самолет А321 става ясно, че няма външно въздействие върху лайнера по време на полета му. Всичко, което е довело до трагедията е било в самолета. Това подлага на съмнение досегашната версия на авиокомпанията „Когалимавиа", че причината за катастрофата не е човешки или технически фактор.  

Дарина - най-малкият пасажер в руския самолет

http://www.vesti.bg/sviat/darina-naj-malkiiat-pasazher-v-ruskiia-samolet-6044744

10-месечната Дарина е била най-малкия пасажер в катастрофиралия в Синай руски самолет, в който загинаха повече от 20 деца

Повдигнаха обвинения на собствениците на румънския клуб, в който загинаха 30 души

http://balkani.actualno.com/Povdignaha-obvinenija-na-sobstvenicite-na-rumynskija-klub-v-kojto-zaginaha-30-dushi-news_505209.html

Румънската прокуратура започна разследване срещу тримата собственици на нощния клуб в Букурещ, обвинени в предумишлено убийство и предизвикване на телесни наранявания. Това съобщава МИА. Тримата обвиняеми дадоха показания за пожара избухнал в нощния клуб "Колектив", при който загинаха 30 души, а 180 бяха ранени. Близо 90 души все още са в болница в тежко и критично състояние. Свидетелите уточниха, че искра от пиротехническото шоу е подпалила декорите на сцената, а нощният клуб е имал само

Настрадин ходжа: Почвайте всичко с „Преброяване на лудите“

http://frognews.bg/news_101193/Nastradin-hodja-Pochvaite-vsichko-s-Prebroiavane-na-ludite/

В сборника „Преброяване на лудите“ са включени най-остроумните кратки притчи, които жанрово се доближават до анекдота и могат да бъдат сравнени с басните на Езоп. Настрадин е живял през XIII в. според някои в Турция, а според други ‒ в Персия.

МВР готви протест флашмоб заради орязани пари

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/mvr-gotvi-protest-flashmob-zaradi-oriazani-pari-6044742

Причината са планирани промени, приети от Министерския съвет, които орязват плащането на процент прослужено време

Иван Тотев пи горчиво шампанско, очаквал по-голяма победа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5088021

Новоизбраният кмет отказа постове на партньорите в общината
С 1416 гласа Иван Тотев от ГЕРБ спечели на косъм втория мандат за кмет на Пловдив срещу Славчо Атанасов от Патриотичния фронт. Двамата претенденти прекараха инфарктни часове в изборната нощ. Процентите непръкасното играеха в полза ту на единия, ту на другия.
Новоизбраният кмет отказа постове на партньорите в общината С 1416 гласа Иван Тотев от ГЕРБ спечели на косъм втория мандат за кмет на Пловдив срещу Славчо Атанасов от Патриотичния фронт. Двамата претенденти прекараха инфарктни часове в изборната нощ. Процентите непръкасното играеха в полза ту на единия, ту на другия.

Небрежност причини пожар в маза и вътрешен двор във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305440

Вчера около 20:15 часа, е получен сигнал за пожар в маза и вътрешен двор на жилищна сграда, намираща се на ул. „Рали Мавродиев” във Варна. Причината за инцидента е небрежност при боравене с открит огън, съобщиха от пожарната за Moreto.

Борисов поздрави Давутоглу за изборната победа

http://www.cross.bg/borisov-davytogly-premierut-1486616.html

/КРОСС/Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до турския си колега Ахмет Давутоглу за успеха на ръководената от него партия на парламентарните избори в страната. "Убеден съм, че изразената демократична воля на турския народ ще създаде стабилна основа за консолидиране на напредъка на турската държава във всички области, както и за по-нататъшното разширяване на двустранните ни отношения", посочва премиерът Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. Той изразява удовлетворение от личния принос на Давутоглу за засилените контакти между българските и турските държавни институции на всички нива. "Вярвам, че заедно ще продължим да укрепваме връзките между нашите две приятелски страни за благото на нашите народи, мира и благоденствието в региона", пише в поздравителната си телеграма премиерът Борисов.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване