Моуриньо получава последен шанс от Роман Абрамович

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/02/2641274_mourinyo_poluchava_posleden_shans_ot_roman_abramovich/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Жозе Моуриньо ще получи последен шанс да запази работата си, съобщават медиите в Англия. 

Според "Гардиън" бордът на директорите отново е подкрепил португалския специалист, но е поискал незабавно подобрение на резултатите. 

"Телеграф" твърди, че собственикът Роман Абрамович вече е склонен да се раздели с Моуриньо, но не иска да рискува в тази част на сезона при липсата на готов вариант за заместник.

"Челси" спечели по категоричен начин...

Второ денонощие спасители изследват всеки метър в района на катастрофата на А321

http://www.cross.bg/egipetskite-krilata-otlomkite-1486577.html

/КРОСС/ На мястото на катастрофата на пътническия самолет на авиокомпанията „Когалимавиа“ А321, на борда на който пътуваха туристи, връщащи се в Русия от почивка в Египет, с подкрепата на египетските власти е разгърната мащабна издирвателна операция, съобщи ТАСС. Вече второ денонощие там на място работи правителствената комисия, за да бъдат установени причините за тази страшна трагедия, за да бъде възстановена пълната картина на случилото се и  за да могат спасителите от руското министерство на извънредните ситуации да открият и да върнат у дома телата на всички загинали. Самолетът, извършващ полет 9268 от Шарм-еш-Шейх до Санкт Петербург, се разби на 31 октомври в близост до Ес Хасна, на 100 км южно от административния център на провинция Северен Синай град Ел Ариш в напълно пустинна местност. Загинаха всички намиращи се на борда 217 пътници и 7 члена на екипажа. От Кайро до мястото на трагедията пътят е час и половина с вертолет. Рано сутринта излитат два вертолета с „пясъчна окраска“ – Ми-8 и „Чинук“, предоставени от египетските власти. На борда са двама руски министри – на МИС Владимир Пучков и транспортният министър Максим Соколов, както и ръководителят на Росавиация Александър Нерадко, следователи от СК, авиоексперти и журналисти

Microsoft с ново предложение към пиратите за легален Windows 10

http://www.investor.bg/softuer/458/a/microsoft-s-novo-predlojenie-kym-piratite-za-legalen-windows-10-205203/

Потребителите на нелегално копие на Windows 7 или Windows 8.1, които са преминали на Windows 10, ще могат лесно да се сдобият с легален лиценз

Откраднаха "Трабант" и го подпалиха до избирателни секции в Харманли (снимки)

http://pik.bg/откраднаха-трабант-и-го-подпалиха-до-избирателни-секции-в-харманли-снимки-news428391.html

Откраднаха "Трабант" и го подпалиха до избирателни секции в Харманли (снимки)

Автомобил "Трабант" изгоря в близост до две избирателни секции в Харманли около 18:45 часа снощи. Автомобилът първоначално е бил паркиран на игрището в двора на Гимназията, а после вероятно е бил бутнат по стълбите надолу.

Спрял се е до физкултурния салон, където пожарникарите изгасили останките от колата. Пожарът не попречи на работата на двете избирателни секции, които се намираха на около 50 метра от инцидента. По-късно стана ясно, че Трабантът е бил откраднат.

Собственикът Георги Димитров оставил автомобила си до блок на Главната улица в Харманли и не знае как той се е озовал там.

HP се надява да се преоткрие след разделянето си на две

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/02/2640958_hp_se_nadiava_da_se_preotkrie_sled_razdelianeto_si_na/?ref=rss


От началото на този месец HP в познатия на всички вид вече не съществува. Компанията се раздели на две с надеждата това да й помогне да се преоткрие и да стане по-силен конкурент.

Едната компания се казва HP Inc. Тя ще продължи бизнеса с персонални компютри и принтери. Другата компания е Hewlett Packard Enterprise (HPE), която ще се насочи към сървърите, сторидж решения, мрежово оборудване, софтуер и консултантски услуги. Целите и за двете компании са да генерират годишни приходи от...

1,6 млн. фиданки залесяват догодина в Югозападното държавно предприятие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087412



1 645 000 са необходимите фиданки за залесяване догодина на територията на Югозападното държавно предприятие. 60% от тях ще са от широколистни дървесни видове - бук, дъб, липа и явор. Близо 4000 дка са планираните площи за 2016 г. Най-много нови горски култури ще бъдат създадени в областите Благоевград - 1621 дка,
1 645 000 са необходимите фиданки за залесяване догодина на територията на Югозападното държавно предприятие. 60% от тях ще са от широколистни дървесни видове - бук, дъб, липа и явор. Близо 4000 дка са планираните площи за 2016 г. Най-много нови горски култури ще бъдат създадени в областите Благоевград - 1621 дка,

МОСВ: Подмяна на лифт „Тодорка“ е възможна без изсичането на 88 дървета

http://pik.bg/мосв-подмяна-на-лифт-„тодорка“-е-възможна-без-изсичането-на-88-дървета-news428392.html

МОСВ: Подмяна на лифт „Тодорка“ е възможна без изсичането на 88 дървета

Реконструкцията на лифт „Тодорка“ в Националния парк „Пирин“, която предвижда подмяната на построения през 1986 г. 3-седалков лифт с 6-седалков, може да бъде извършена без изсичането на 88 дървета. МОСВ не разрешава на инвеститора „Маренго трейдинг“ ЕООД да изсече 88 дървета, както е предвидено в съгласувателното писмо от 04.08.2014 г., подписано от предходния министър на околната среда и водите Станислав Анастасов, съобщиха от министерството.

На 30 октомври 2015 г. междуведомствена работна група извърши проверка на място и установи, че могат да бъдат спасени 31 дървета. Останалите ще бъдат вложени в ремонт на подхода към Байкушевата мура, както и за възстановяване на пътеки за обслужване на посетителите в парка. Инвеститорът се задължава да засади дръвчета в периферията на НП „Пирин“.

В работната група участваха представители на парка, МОСВ, Института за гората при БАН, Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Работната група беше създадена със заповед на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева след като в МОСВ постъпиха резултатите от проверките на ДНСК, Окръжната прокуратура в Благоевград, Софийската градска прокуратура и Върховната административна прокуратура, според които реконструкцията на лифта не е в нарушение на законодателството.

Изчакването на резултатите от всички тези проверки беше поставено от МОСВ като условие преди ведомството да вземе решение дали да разреши отсичането на дървета в НП „Пирин“. Задачата на междуведомствената група беше да извърши проверка на място и да определи дърветата, които могат да бъдат съхранени като същевременно се осигури безопасната експлоатация на съоръжението. Независимо, че претенциите на инвеститора бяха за изсичане на 88 дървета, експертите потвърдиха на терен, че съгласно изискванията на нормативната уредба е възможно да се осигури безопасна експлоатация на съоръжението с изсичането не на 88, а на 57 дървета.

В съответствие с констатациите на междуведомствената работна група беше поискано да бъде коригирано план-извлечението, което подлежи на съгласуване от МОСВ.

Инвеститорът се задължава при отсичането и транспортирането на дърветата да не уврежда оставащата дървесна растителност. Както и до 30 май 2016 г. да засади дръвчета в прилежащи на НП „Пирин“ терени. Обемът на предвидената за отнемане при почистването на просеката дървесина се изчислява на 31 кубични метра, което представлява 0,04% от годишния прираст на горските насаждения и 0,0004% от общия запас на горите в НП „Пирин“. Полученият дървен материал ще бъде използван за възстановяване на туристически пътеки и маршрути в парка. Както и за ремонт на подхода към най-старото живо дърво в България – Байкушевата мура, която е на възраст над 1300 г. Подходът беше създаден от ДНП „Пирин“, за да намали въздействието върху дървото от многобройните посетители. 

Новите турски автомобили са на път

http://www.vesti.bg/sviat/novite-turski-avtomobili-sa-na-pyt-6044723

Основната проектантска дейност ще се извърши в лабораториите и технологичния център на Tofas

Първите турски автомобили са на път

http://www.vesti.bg/sviat/pyrvite-turski-avtomobili-sa-na-pyt-6044723

Основната проектантска дейност ще се извърши в лабораториите и технологичния център на Tofas

М. Миков: БСП участва честно и е втора политическа сила

http://www.cross.bg/mikov-izbori-partiyata-1486576.html

/КРОСС/БСП участва честно и е втора политическа сила. Това не ни задоволява. Това е равносметката от местния вот на лидера на БСП Михаил Миков. БСП има кметове в 60 общини, без нито 1 областен град. Това е тежка загуба, коментира Миков в централата на партията. По думите му причините са много. Предстои анализ в изпълнителното бюро на партията. На пресконференция той отчете формираща се "парична демокрация" в България. На тези избори БСП участва честно, коментира Миков. Той каза още, че на много места в страната хората оценяват, че са застрашени демократичните устои. Поздрави победителите в тези избори. Каза, че не желае да коментира оставката си, а ще бъде отнесена като тема в предстоящия националния съвет. "Ползвам случая за благодаря на тези, които гласуваха на изборите, без да бъдат мотивирани от пари или някаква друга изгода. Съчувстввам на тези, които гласуваха поради страх", коментира още Миков.  Според председателя на партията е необходимо ускоряване на организационните действия, както и трябва да се намерят ефикасни механизми, с които партията да бъде по-силна. "На много места са застрашени демократичните устои на страната", каза още той. На местни избори всички обявяват победа, аз смятам, че нещата са ясни и всякакви интерпретации са субективен подход, обяви още лидерът на Левите. "Смятам, че БСП имат кметове в 34 общини. Оттам нататък всичко останало са интерпретации", допълни още Миков

5000 евро за превеждане на бежанци у нас, фамилия платила с 4000 евро повече

http://petel.bg/5000-evro-za-prevezhdane-na-bezhantsi-u-nas--familiya-platila-s-4000-evro-poveche__132629

Снимка: Булфото, архив Бегълци от Близкия Изток плащат на турски каналджии по 5000 евро за прехвърляне на семейство у нас. Тарифата за...

Откриха неизчерпаем източник на лесни и бързи пари във Варна! Всеки ден някой изкарва хиляди левове

http://petel.bg/Otkriha-neizcherpaem-iztochnik-na-lesni-i-barzi-pari-vav-Varna--Vseki-den-nyakoy-izkarva-hilyadi-levove__132624

Снимка: Булфото, архив Две възрастни жени станаха поредните жертви на телефонни измамници от Варна. За двата случая от последните дни...

Компанията - собственик на падналия самолет: Външна намеса е причинила катастрофата

http://petel.bg/Kompaniyata---sobstvenik-na-padnaliya-samolet--Vanshna-namesa-e-prichinila-katastrofata__132632

Причината за падането на руския самолет над полуостров Синай е външен фактор, казаха от компанията-собственик "Когалимавиа". Тя днес...

Историята, с която България живя 3 дни! Ето как един измъчен баща откри 15-годишната си дъщеря беглец

http://petel.bg/Istoriyata--s-koyato-Balgariya-zhivya-3-dni--Eto-kak-edin-izmachen-bashha-otkri-15-godishnata-si-dashherya-beglets__132633

15-годишната Мари Иванова от Стара Загора, която бе в неизвестност от 27 октомври и бе обявена за национално издирване 3 дни по-късно, вече си...

Плодовете поевтиняха по варненските пазари

http://pik.bg/плодовете-поевтиняха-по-варненските-пазари-news428390.html

Плодовете поевтиняха по варненските пазари

Плодовете поевтиняха по варненските пазари.

Спад бележат цените на гроздето, ябълките, крушите и кивито. При зеленчуците също се наблюдава намаление на цените. Доматите от 2 лева миналата седмица, днес могат да се намерят по някои сергии за 1,40 лева/кг. Поскъпнали са картофите с около 10 стотинки за килограм, както и краставиците - с 50 ст. 

Най-евтината риба на борсата на Централния пазар е гюмюшът - 2 лв./кг, следвана от цацата, която вече трета седмица се тръгува за 3 лв. килото. Кефалът е поскъпнал с лев за килограм, както и каята, която е скочила от 4 на 5 лева.

Местан: ДПС ще бъде един от двигателите на дълбоки промени в Изборния кодекс

http://pik.bg/местан-дпс-ще-бъде-един-от-двигателите-на-дълбоки-промени-в-изборния-кодекс-news428388.html

Местан: ДПС ще бъде един от двигателите на дълбоки промени в Изборния кодекс

Ще бъдем един от двигателите на дълбоки промени в Изборния кодекс. Това заяви на пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан.

Местан подчерта, че има много дефекти в Изборния кодекс, а колкото повече са недействителните бюлетини, толкова по-малко представителни са избраните кандидати. „Броят на недействителните бюлетини трябва да е трън в очите. Ще съставим нарочен екип, който да работи по въпроса какво трябва да се промени в Изборния кодекс. Ниската избирателна активност на 2-ри тур е добър аргумент и против задължителното гласуване, така на балотаж се мачка волята на избирателя”, посочи той.

По информация на ЦИК, която лидерът на ДПС цитира, Движението е втора политическа сила по избрани кметове от еднопартийна листа-общо 33 на брой и отделно 6 кмета с коалиционна листа. ГЕРБ имат най-много кметове-118, трети са БСП-с 32 и РБ-7. Общинските съветници, избрани с еднопартийни листи за ГЕРБ са 1658, БСП-765, ДПС-761, РБ-236, АБВ-96. При кметове на кметства с еднопартийна листа-ГЕРБ имат 951, ДПС-864, БСП-416. Местан посочи, че е комично, несериозно и нелепо ДПС да бъде пакетирана като резултат с БСП. „Ако някой има идея да чете собствения си резултат в едно с резултата на основния управляващ субект-ГЕРБ, ако някой има идея да се сгуши под мощното рамо на батко Бойко Борисов, това си е негов проблем.

ДПС е самостойна политическа сила и по никакъв начин не може да бъде пришита към БСП”, уверен е Местан. Той призна и загубите на ДПС в няколко традиционни за партията общини, като Гърмен, Исперих и Кубрат. „Силата ни е в това, че можем да изричаме и неуспехите си. Избирателят е изключително взискателен и наказва всяка една наша грешка. Тези резултати в традиционните общини за ДПС, обаче разбиват на пух и прах мита за вързания избирател към ДПС. Ще извлечем тежки уроци от загубените общини и в това е нашата сила, доказали сме, че можем. Политическият мегдан е отворен, няма запазени територии за нито една партия, стига надпреварата да е с политически идеи, а не например гората да се използва за дърва като глас”, заяви Местан.

По темата за купения вот, той бе категоричен, че купеният вот не само, че не е ресурс за ДПС, но е и най-голям ужас и страшен бич за движението, който ерозира потенциала на ДПС. „Ако си представим идеална ситуацията без купени гласове ДПС ще има резултат, който няма да постави под въпрос 2-то място, а може би бихме могли да говорим и за нещо далеч по-амбициозно.

Купуват се гласове от потенциалните избиратели на ДПС”, каза председателят на партията. Той бе запитан и за управленската конфигурация, като заяви, че това в каква конфигурация ще управлява ГЕРБ е избор на премиера. „Какви воденични камъни ще носи е негова работа, няма да отстъпим от тезата, че формулата на властта е порочна с антиевропейски принцип. Тази позиция на ДПС остава неизменна”, заяви твърдо Местан. 

Виктор Орбан поздрави премиера Борисов за победата на местните избори

http://pik.bg/виктор-орбан-поздрави-премиера-борисов-за-победата-на-местните-избори-news428389.html

Виктор Орбан поздрави премиера Борисов за победата на местните избори

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан поздрави премиера Бойко Борисов за победата на ръководената от него партия ГЕРБ на местните избори в България, съобщиха от правителствената информационна служба. В телефонен разговор между двамата, проведен днес, унгарският правителствен ръководител пожела този успех на партията да донесе успех на целия български народ и да доведе до видимо развитие на регионите в България. Двамата премиери използваха случая да обсъдят актуални политически теми. България и Унгария ще продължат да работят активно за развитието на двустранните отношения, както и по въпроси от общ интерес в рамките на Европейския съюз, се договориха Бойко Борисов и Виктор Орбан.

Иран обяви, че започва изпълнението на споразумението за ядрената му програма

http://www.mediapool.bg/iran-obyavi-che-zapochva-izpalnenieto-na-sporazumenieto-za-yadrenata-mu-programa-news241287.html

Иран е започнал да изпълнява ангажиментите си по сключената през юли със Запада сделка за ядрената му програма, съобщи шефът на иранската Организация за ядрена енергия Али Акбар Салехи, предаде Ройтерс.   "Започнахме предварителната работа", каза Салехи и добави, че мерките включват намаляване на броя на активните центрофуги.   Салехи е от вчера в Токио за разговори с японски представители по въпроси на ядрената сигурност.

Палестинец застрелян при нападение с нож над израелски войник

http://www.mediapool.bg/palestinets-zastrelyan-pri-napadenie-s-nozh-nad-izraelski-voinik-news241286.html

Палестинец се опита да удари израелски войник с нож на пропускателен пункт между Западния бряг и северната част на Израел и бе застрелян от други войници, съобщи израелската полиция, цитирана от Франс прес.   Втори палестинец е задържан като съучастник. Нападението е станало откъм палестинската страна на пропускателния пункт.   От 1 октомври при подобни нападения са убити 68 палестинци, един израелски арабин и девет израелци. Половината от палестинците са били убити при нападения или опити за нападения срещу израелски военни, полицаи или войници, в повечето случаи с хладно оръжие.   Нападенията започнаха от Ерусалим, където се намира пораждащият напрежение Храмов хълм, но през последните дни напрежението се измести към района на Хеброн в южната част на Западния бряг.

63 клинични пътеки ще са и в основния, и в допълнителния пакет, платен от НЗОК

http://www.moreto.net/novini.php?n=305428

Общият брой на клиничните пътеки намалява от сегашните 311 на 262, като по-голямата част са изведени от болничната в доболничната помощ във вид на „амбулаторни процедури“. Това става ясно от проекта на наредбата за здравните пакети, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

БСП определи изборите като тежка загуба, основната причина обаче била "паричната демокрация" и натиска

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/02/2641281_bsp_opredeli_izborite_kato_tejka_zaguba_osnovnata/?ref=rss


"Тежка загуба". Това е кратката оценка на БСП за резултатите след балотажа на местните избори тази неделя. "Не може да има друга оценка на изборните резултати след втори тур, тя се споделя от всички членове на ръководството", заяви на пресконференция лидерът на БСП Михаил Миков. Тази оценка обаче "не кореспондира с внушенията за заличаването на БСП от политическата карта", пожела да уточни веднага Миков.

Какви са причините за тази тежка загуба обаче тепърва щяло да се анализира. И с...

Афганистан ще приеме всички депортирани от Германия свои граждани

http://www.mediapool.bg/afganistan-shte-prieme-vsichki-deportirani-ot-germaniya-svoi-grazhdani-news241285.html

Представител на афганистанските власти заяви, че те ще приемат обратно всички депортирани от Германия афганистански граждани, предаде Асошиейтед прес.   Германия се затруднява да приеме пристигналите тази година стотици хиляди бежанци и други мигранти. Афганистанците са втори по численост сред пристигащите в Европа мигранти след сирийците.   Заместник-говорителят на афганистанския президент Зафар Хашеми заяви, че като страна по Женевската конвенция Афганистан е задължен да приеме обратно своите граждани, чиито молби за убежище са били отхвърлени. Той уточни, че президентът Ашраф Гани и канцлерката на Германия Ангела Меркел неотдавна са обсъдили този въпрос.   По официални данни от началото на годината 120 000 афганистанци са напуснали страната.

С 14 см се е понижило нивото на река Дунав при Свищов

http://pik.bg/с-14-см-се-е-понижило-нивото-на-река-дунав-при-свищов-news428384.html

С 14 см се е понижило нивото на река Дунав при Свищов

С 14 см се е понижило нивото на река Дунав при Свищов през изминалото денонощие. Това съобщиха от Хидрометеорологичната станция. Водният стоеж на реката е 241 см., температурата на водата е 11 градуса.

Днес и утре над българския участък от поречието на Дунав ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е съвсем слаб от запад. В сутрешните часове на отделни места видимостта ще е намалена от мъгла. Максималните температури ще са от 12° до 15°, а минималните утре сутрин – между 0° и 2°C.

САМО в ПИК! Ракията менте изменя нашето ДНК и е сред причините за рискова бременност и увреждания на плода

http://pik.bg/само-в-пик-ракията-менте-изменя-нашето-днк-и-е-сред-причините-за-рискова-бременност-и-увре-news428385.html

САМО в ПИК! Ракията менте изменя нашето ДНК и е сред причините за рискова бременност и увреждания на плода

Изключително малко засягана е темата за нелегалния алкохол и последствията, които той може да има при продължение на човешкия род.

Експертите и акушерите мълчат и хиляди потенциални родители на деца с вродени малформации остават в неведение какви рискове може да има тяхната безотговорна консумация на наливна нелицензирана ракия и алкохоли менте.

Началникът на Токсикологията към УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Янко Илиев разяснява, как употребата на различен от стандартизирания у нас алкохол, крие риск от отравяне на всяка наша клетка и изменяне дори на генетичната информация, която тя носи. Именно в това се крие и неподозираната причина на някои злоупотребяващи с нелегален алкохол, например наливна ракия с етикет „домашна“, родители да се раждат деца с тежки генетични малформации.

Според него най-чести и големи са последствията върху централната нервна система, но отровният алкохол реално засяга всеки орган в нашето тяло. Сред най-често поразените са зрението, стомаха, черния дроб, ендокринната и половата система дори. Те могат да станат жертва на дори 20 г пърцуца (отровна ракия), каквато през последните години залива в пластмасови дамаджанки и бутилки пазарите и кръчмите. Токсикологиите са пълни с пострадали от такава наливна ракия и най-често за тях последствията са - токсичен гастрит, токсичен хепатит, енцефалопатия, полиневрит и нерядко токсичен алкохолен панкреатит. Най-тежкото последствие за всички злоупотребяващи с такива алкохоли е – смъртта, която може да настъпи дори мигновено, ако в пърцуцата има много високо съдържание на метилов спирт.

Експертите са категорични, че във всяка една ракия без бандерол, независимо с какви етикети или в каква опаковка се търгува тя, има реална опасност за нашия живот. Зад производството на всяка такава наливна „домашна“ ракия се крият множество ужасяващи фактори, които карат дори производителите й да не я консумират. Жаждата за бърза печалба все по-често прави тези нехайни производители, казанджии, убийци.

Причини за смъртоносното действие на нелегалната ракия са няколко. Първо е лошото качество на суровината, като изгнили плодове, вложени заедно с костилките, ферментирали компоти и мухлясали мармалади. Дори няколко грама от цианидната киселина, която се отделя от костилките при варене, примесена с метанол и висши алкохоли, са смъртоносни.

Премахването на костилките обаче е много пипкав момент, който би оскъпил ракията и нелегалните казанджии не го правят. Най-често тази нелегална наливна ракия, прикрита като домашна, се произвежда в самоделни казани, често направени дори от стари ръждясали бойлери и перални.

Поддръжката им включва спойка със силно токсични метали, лепила, хигиенни материали. Освен това, те нямат дори част от нужната система за отделяне на метиловия спирт от ферментационните алкохоли, които в комбинация имат тежко невротоксично действие. 

Кърт Елинг поставя началото на "Пловдив джаз фест" тази вечер

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/02/2641277_kurt_eling_postavia_nachaloto_na_plovdiv_djaz_fest/?ref=rss


Отличеният с "Грами" джаз вокалист Кърт Елинг ще постави началото на "Пловдив джаз фест" 2015 тази вечер в Дома на културата "Борис Христов", съобщават организаторите от община Пловдив и "Блу Ем". Събитието е наследник на Пловдивските джаз вечери и ще представи над 6 концерта, изложба, литературно четене и майсторски клас в програмата си до 6 ноември.

Елинг ще отбележи днешния си рожден ден с представянето на новия си албум. Passion World е подготвян в продължение на 5 години и...

Честото събуждане е по-вредно от липсата на сън

http://www.cross.bg/nastroenie-pozitivnoto-vreme-1486575.html

/КРОСС/Честото събуждане по време на сън може да се отрази много по-негативно на настроението на човек, отколкото липсата му, сочи проучване.  Учените са изследвали поведението на 62 души в продължение на три вечери. Те са били разделени на три групи с различни условия на сън. Първата група е била подложена на принудително будене, втората е трябвало да си ляга късно, а третата е спяла, без да бъде притеснявана. След втората вечер доброволците, които са били будени по време на сън, са показала 31% спад в позитивното си настроение. В същото време тези, които са били карани да си лягат по-късно, са отчели само 12% спад в позитивното си настроение за същия период. Според изследователите хората, които са били будени през нощта, са имали по-кратки периоди на дълбок сън, който те свързват с намаляването на позитивното настроение. Прекъсването на съня най-вече се отразява на нивата на енергия у човек и „усещането за отзивчивост и приятелско настроение".

Полицейски синдикати заплашват с национални протести

http://society.actualno.com/Policejski-sindikati-zaplashvat-s-nacionalni-protesti-news_505163.html

Полицейски синдикати ще блокират пътища и ще организират ефективни протести, ако бъдат намалени възнагражденията при пенсиониране в МВР. Според предложението за промени в Закона се премахва и възнаграждението за прослужено време, предаде Стандарт нюз. Галентин Грозев от синдикален алианс "Сигурност" обясни пред БНР, че още тази седмица полицаите започват ефективните действия. В сряда недоволните служители обмислят да блокират АМ "Хемус", както и пътя за Перник. Прояви ще има и пред всички важни

Най-важното за теб според годината ти на раждане

http://curious.actualno.com/Naj-vajnoto-za-teb-spored-godinata-ti-na-rajdane--news_505143.html

Китайският хороскоп е базиран на годината ни на раждане. Той разкрива много от нашите характеристики, които притежаваме. Да разчетеш човек само по годината, в която е роден си е трудна задача, но оказва се - не невъзможна. Открийте годината, в която сте родени и на кое животно отговаря тя. Проверете какво пише за вас, ваши любими хора или човекът до вас, сравнете и се убедете сами колко истини има.   ПЛЪХ: 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008 БИК: 1925, 1937, 1949, 1961, 1973,

Обмислят матури по музика и изобразително изкуство

http://education.actualno.com/Obmisljat-maturi-po-muzika-i-izobrazitelno-izkustvo-news_505164.html

Възможно е в края на следващата учебна година да се държат матури по предметите музика и изобразително изкуство в специализираните училища, съобщи пред БНР заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. "Всичко ще бъде в рамките на закона, така, както е допустимо. Както законът в момента предполага, че втората задължителна матура може да бъде и съответно по специалността, тогава когато говорим за професионално училище, между другото в тях има и професионални училища. Да, по музика може, т

Местан: ДПС няма и един купен глас, каузата ни е да върнем политиката към морала (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/02/2641210_mestan_dps_niama_i_edin_kupen_glas_kauzata_ni_e_da/?ref=rss


ДПС няма нито един корпоративен или купен глас, защото новата кауза на партията е да превърнем политика към изначалните морални основи. Това заяви лидерът на движението Лютви Местан на пресконференция, на която отчете резултатите на партията на местните избори. Докато говореше, той театрално свали очилата си и се съгласи да бъде анализиран езикът на тялото му по време на произнасянето на думите, че ДПС няма нито един купен глас.

По-късно уточни, че партията страда от купените...

Роналдо: В моята глава аз съм по-добър от Меси

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/02/2641240_ronaldo_v_moiata_glava_az_sum_po-dobur_ot_mesi/?ref=rss


Нападателят на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо е уверен, че превъзхожда Лионел Меси. Испанските медии цитират негово изказване, свързано с предстоящата премиера на филма му.

На въпрос за Меси португалецът отговаря: "Не ме притеснява. Ако погледнеш последните осем години, винаги съм бил на върха. Посочи ми друг, който го е направил. Натам вече дали ще си номер едно или две е въпрос на детайли - като това дали печелиш купи или не. Може би за теб най-добрият е Меси, но в моята глава...

Местан: ДПС няма нито един купен глас, защото каузата ни е да върнем политиката към моралните й основи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/02/2641210_mestan_dps_niama_nito_edin_kupen_glas_zashtoto_kauzata/?ref=rss


ДПС няма нито един корпоративен или купен глас, защото новата кауза на партията е да превърнем политика към изначалните морални основи. Това заяви лидерът на движението Лютви Местан на пресконференция, на която отчете резултатите на партията на местните избори. Докато говореше, той театрално свали очилата си и се съгласи да бъде анализиран езикът на тялото му по време на произнасянето на думите, че ДПС няма нито един купен глас.

По-късно уточни, че партията страда от купените гласове, защото всъщност се купували потенциални избиратели на ДПС.

Лидерът на движението оправда резултатите на партията си с уседналостта и въведената преференция и отчете 450 хил. невалидни бюлетини при 267 хил. гласа, получени от ДПС на местния вот.

Местан изреди куп числа за гласовете на парламентарните сили - за спечелени общински съветници, кметове на общини и кметове на кметства, които целяха да покажат, че ДПС е на крачка от второто място. Лидерът на партията изброи, че гласовете за партийните листи, като изключва тези за местните коалиции, в които участват, ГЕРБ печели 871 хил. гласа, БСП - 287 хил., ДПС - 267 хил., Реформаторският блок - 169 хил., АБВ - 60 хил., "Атака" - 52 хил., "Български демократичен център" (бившата ЛИДЕР на Христо Ковачки) - 49 хил., и ВМРО - 40 хил. Останали 78 хил. са за по-малки и местни коалиции.

Спечелените чисто партийни кметове на общини били 118 за ГЕРБ, 33 - ДПС, 32 - БСП, 7 - Реформаторски блок, "Български демократичен център" - 2, по един ВМРО и НФСБ, 71 - местни коалиции, независими и други партии.

По брой общински съветници по еднопартийни листи ГЕРБ е на първо място с 1658 общинари, БСП - 765, ДПС - 761, Реформаторския блок - 236, АБВ - 96, отчете Местан. По думите му при кметовете на малки населени места ДПС е била първа политическа сила на първи тур - 790, но на втория тур ГЕРБ ги изпреварва с 950, а ДПС - 864, БСП - 416.

Местан отчете загубите в Гърмен, Исперих, Кубрат, Никола Козлево и заяви, че уроците ще бъдат научени, така както през 1999 г. ДПС губи три знакови общини в Кърджали, но след това печели всеки път убедително и кметовете и мнозинствата в общинските съвети.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Унгарският премиер Виктор Орбан поздрави Борисов за победата на местните избори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087408

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан поздрави премиера Бойко Борисов за победата на ръководената от него партия ГЕРБ на местните избори в България, съобщиха от правителствената пресслужба.
В телефонен разговор между двамата, проведен днес, унгарският правителствен ръководител пожела този успех на партията да донесе успех на целия
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан поздрави премиера Бойко Борисов за победата на ръководената от него партия ГЕРБ на местните избори в България, съобщиха от правителствената пресслужба. В телефонен разговор между двамата, проведен днес, унгарският правителствен ръководител пожела този успех на партията да донесе успех на целия

Виктор Орбан поздрави премиера Борисов за победата на местните избори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087400

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан поздрави премиера Бойко Борисов за победата на ръководената от него партия ГЕРБ на местните избори в България, съобщиха от правителствената пресслужба.
В телефонен разговор между двамата, проведен днес, унгарският правителствен ръководител пожела този успех на партията да донесе успех на целия
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан поздрави премиера Бойко Борисов за победата на ръководената от него партия ГЕРБ на местните избори в България, съобщиха от правителствената пресслужба. В телефонен разговор между двамата, проведен днес, унгарският правителствен ръководител пожела този успех на партията да донесе успех на целия

Адвокатите на Гриша Ганчев: Доказателствата по делото са хвърчащи листчета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087383


"Хвърчащи листчета" така адвокатите на по делото срещу Гриша Ганчев и още девет души определиха доказателствата събрани от Прокуратурата. Защитниците посочиха, че докуменитите от претърсвания и изземвания не са надлежно подредени в папки и класьори, нито пък отделно номерирани. Прокуратурата призна за липсата на номерация,

Сеул и Токио се споразумяха да решат възможно най-скоро историческите спорове

http://www.mediapool.bg/seul-i-tokio-se-sporazumyaha-da-reshat-vazmozhno-nai-skoro-istoricheskite-sporove-news241284.html

Южнокорейската президентка Пак Гън-хе и японският премиер Шиндзо Абе се споразумяха да решат възможно най-скоро споровете си за т. нар. корейски "жени за утеха", принуждавани да проституират в публичните домове за японските военни по време на войната. Тази наследена от историята тема е една от основните пречки за подобряване на отношенията между двата важни съюзника на Вашингтон, предаде Ройтерс. Абе съобщи за постигнатото съгласие на пресконференция след първите официални преговори между двамата лидери, откакто дойдоха на власт. "По въпроса за "жените за утеха" смятам, че не трябва да оставяме трудностите за бъдещите поколения, а да се опитаме да изградим отношения на сътрудничество", посочи той след продължилата час и 40 минути среща.   "Тази година се навършиха 50 години от нормализацията на японско-южнокорейските отношения. Имайки предвид това, решихме да ускорим максимално намирането на решение", допълни Абе.   Срещата бе дипломатически пробив за японския премиер, който се опитва да заздрави връзките на Япония с Южна Корея пред лицето на засилващата се китайска агресивност и заплахите от непредвидимата Северна Корея.   "Надявам се днешната среща да помогне за излекуване на раните от историята и да създаде възможности за развитие на отношенията между страните ни", каза Абе.   Южнокорейската президентка посочи, че този въпрос трябва да бъде решен в най-скоро време по начин, приемлив за жертвите и останалите южнокорейци.   Абе повдигна също въпроса за засилващото се напрежение в Южнокитайско море на преговорите с г-жа Пак. Той подчерта, че Токио иска да сътрудничи със Сеул и Вашингтон за гарантиране на свободата на мореплаването. Пекин от десетилетия води спорове с много страни от региона за териториалната принадлежност на редица острови в Южнокитайско море, на които бяха открити големи запаси от петрол и газ. В тези спорове са въвлечени също Виетнам, Бруней, Малайзия и Филипините. От края на 2013 г. Китай извършва също грандиозни хидротехнически и строителни работи по разширяване и усвояване на тези територии, което е допълнителен повод за напрежение в региона.   Срещата Абе-Пак бе предшествана вчера от преговори между двамата лидери и китайския премиер Ли Къцян, на които бе решено трите страни да работят за по-голяма икономическа интеграция и за решаване на регионалните проблеми.

Меркел не успява да овладее спора в коалицията за имигрантите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/02/2641188_merkel_ne_uspiava_da_ovladee_spora_v_koaliciiata_za/?ref=rss


Управляващата коалиция в Германия не успя да изглади напълно разногласията си по бежанската криза въпреки срещата на лидерите вчера, съобщи агенция "Ройтерс".

Канцлерът Ангела Меркел преговаряше с премиера на провинция Бавария и лидер на сестринската партия на християндемократите Хорст Зеехофер и Зигмар Габриел - председател на Социалдемократическата партия.

Габриел напусна срещата два часа след началото ѝ, докато Меркел и Зеехофер уеднаквиха позицията си след още осем...

Причината за катастрофата с руския самолет е "външно въздействие", смята авиопревозвачът

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/02/2641272_prichinata_za_katastrofata_s_ruskiia_samolet_e_vunshno/?ref=rss


Според "Когалимавиа" - авиопревозвачът, чийто самолет се разби на полуостров Синай в Египет с 224 души на борда в събота, причината за инцидента е "външно въздействие", заяви пред журналисти изпълнителният директор на компанията Александър Снаговски, цитиран от РИА "Новости".

От компанията уточняват, че "Еърбъс" А321 не може да се разцепи във въздуха заради отказ на някоя от системите. "Ако беше така, самолетът щеше да се разпадне при удара със земята", добавя Александър Смирнов,...

Президентът свиква КСНС на 10 ноември

http://www.vesti.bg/izbori2015/izboren-den/prezidentyt-svikva-ksns-na-10-noemvri-6044719

Темата е „Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност“

Президентът свиква КСНС на 10-ти ноември

http://www.vesti.bg/izbori2015/izboren-den/prezidentyt-svikva-ksns-na-10-ti-noemvri-6044719

Темата е „Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност“

Рибарят, който не иска Егейско море да мирише на смърт

http://www.grreporter.info/ribaryat-koito-ne-iska-egeisko-more-da-mirishe-na-smrt/18136

Миналия петък рибарят Стефанос Заникос и 7-членният му екипаж спасиха от бурното море 80 бежанци, сред които 20 бебета и деца

прочети повече

Спартански стана кмет на Плевен, ГЕРБ взе 4 общини, БСП - 2

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087389



1.Плевен: Георг Спартански, коалиция Плевен може-Плевен побеждава
1.Плевен: Георг Спартански, коалиция Плевен може-Плевен побеждава", 52,99%. кандидат на ГЕРБ проф. Димитър Стойков, ГЕРБ, 47,01% Спартански стана кмет на Плевен с решение на ОИК в 2 ч през нощта в понеделник. Той е получил на балотажа 23227 действителни гласове. 2. Белене: Милен Дулев, Бъдеще за община Белене, 57,19%.

От утре затварят част от ул. „Цар Борис III" в квартал „Виница" заради ремонт на водопровод

http://www.moreto.net/novini.php?n=305390

От утре 3-ти ноември - вторник ще бъде затворена за движение част от улица „Цар Борис III" в квартал „Виница". Мярката се налага заради подмяна на водопровод и водопроводни отклонения, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на Община Варна.

Шефовете на разузнаването ще изнесат доклади пред КСНС

http://www.mediapool.bg/shefovete-na-razuznavaneto-shte-iznesat-dokladi-pred-ksns-news241283.html

Президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 10 ноември, вторник, от 9.30 часа на "Дондуков" 2, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Темата е "Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност". Доклади пред членовете на Консултативния съвет ще представят директорите на Националната разузнавателна служба и на служба "Военна информация" ген. Димитър Димитров и Йордан Бакалов и министрите на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на външните работи Даниел Митов.

Ивайло Иванов спечели Гранд шлема в Абу Даби

http://www.cross.bg/ipon-yspeh-talant-1486574.html

/КРОСС/Ивайло Иванов - Спортен талант на „Еврофутбол", постигна един от най-големите успехи в българското джудо, след като грабна златния медал в категория до 81 кг. на турнира от сериите Гранд шлем в Абу Даби на 30.10.2015 г. Българинът бе безапелационен в Обединените арабски емирства и победи всеки, изпречил се на пътя му противник, включително олимпийския шампион от Лондон 2012 година - Ким от Корея. Във финала 21-годишният монтанчанин надигра състезаващия се за Саудитска Арабия молдовец Серджу Тома с „ипон" след 4:34 минути. Това бе общо шестия му успех в надпреварата по пътя към най-високото място на почетната стълбичка. Първият съперник на Иво бе Алексиос Данацидис от Гърция, когото отстрани с „ипон", после последва успех с „юко" над казахстанеца Владимир Золоев. Големият сблъсък бе с двукратния световен и олимпийски шампион от Лондон - Джае-Бум Ким като го надигра с „ипон". Последната среща в предварителния кръг завърши отново със същия резултат над унгареца Ласло Шокниай. На полуфиналите Иво прегази за 1.43 мин. представителя на Русия Сиражудин Магомедов с „ипон". Накрая, въпреки подкрепата на домакините, Спортният талант на „Еврофутбол" се окичи със златото, което е първо за България изобщо от турнири от сериите Гранд шлем. Благодарение на този голям успех Иво грабна и 500 точки за ранглистата за Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година

Из делниците на един луд (26-30 октомври)

http://offnews.bg/news/n_1/n_584597.html

Понеделник, 26 октомври На пресконференцията на Борисов в Брюксел неизвестно как се промъкнал провокатор. И задал въпрос на английски! Подлец! Нима не знае?! Но премиерът е печен. Правени са опити да му се задават въпроси на немски, френски, испански и никой не е успял. Елиминира ги с пунт и пластика: „На вас по-късно ще ви отговоря“. Но времето изтекло и не успял да отговори. Но по-смешното е друго. Борисов нали си тръгна пръв от срещата. И направи едно мъжествено изказване за това как той е против да се теглят заеми, за да се посрещат бежанци. Обаче после се оказа, че е подкрепил общата декларация. И както справедливо ще отбележи Светослав Терзиев, «Когато си тръгва пръв, а на другия ден разбираме, че е подкрепил общата декларация, става ясно, че пръв се е съгласил с нея, а не че пръв я е отхвърлил. Сърдитият му тон към европейските лидери има предназначение да го оправдае пред собствения му народ...» Както ви казах наскоро, за всяка тема Борисов има по две изказвания: вътрешнополитическо и външнополитическо. Но българите това не ги притеснява. Поне като гледам как гласуват. Волен Сидеров явно вече огребва дъното на своята находчивост. Започва досадно да се повтаря. Вчера преследвал наркотрафиканти из НАТФИЗ. Министър Москов категорично му отказва статут на луд. Прави се, вика. Москов е анестезиолог и не ги разбира тия работи. Д-р Филипов отдавна наблюдава Сидеров и смята, че той е една много сложна личност. Толкова сложна, че на практика не може да е една. Сидеров със сигурност има МЛР – множествено личностно разстройство. Много рядко и много интересно заболяване, при което в един човек има две или повече личности, всяка от които си води собствен живот. Едната от личностите може да се събуди с махмурлук, без да подозира, че това се дължи на друга от личностите, която е пияница. Има случаи, когато едната личност е страстен пушач, а другата пълен въздържател. И най-интересното е, че при един такъв случай измерили кръвното на пушача, то било с двадесет единици по-високо от това на непушача. Има случаи също така, когато едната личност е хетеросексуална, а другата хомосексуална. Та казвам, че в един Волен може да има един Волен, който е наркоман и пияница, пък другите да са въздържатели. Може да има Волен побойник и Волен пацифист, Волен на Чуколов и Волен на Деница. Един който мрази циганите и турците и друг, който им е приятел и приема дори финансова помощ от тях. Десито Атанасова вика по телевизора: «Това е гавра и с нас нормалните народни представители. Защото аз много съм обидена от факта, че в институцията, която представлявам, има такива хора, които си позволяват да правят каквото си искат. И няма кой да им се противопостави изглежда!» Десито е депутат от управляващата партия. Тази партия назначава и вътрешния министър, и шефовете на полицията, и главния прокурор и, ако не пресилвам, патриарха дори... И те чакат някой друг да се противопостави на Сидеров. Значи появата на Камен Бушидото е не просто логична, но и очаквана. Затова и ние повтаряме от години, че народът трябва да вземе гьостерицата. «Нормалните» политици го очакват от нас и ще го приветстват. Идентичен случай и със заложниците в „Арена Армеец”. Слушам Тетка Цачева. Тоя бил виновен, оня бил виновен... Те предупреждавали, но никой не ги чул. Но пропусна да каже, че двамата представители на ГЕРБ в ЦИК Георги Баханов и Йорданка Ганчева са гласували срещу решението да се увеличи съставът на ОИК-София. И това е основната причина за тази невиждана заложническа драма. Шефката на ОИК-София Диляна Иванова от ГЕРБ подозира, че сред припадналите имало симуланти. "На вас не ви ли се струва, че бройката на хората, потърсили медицинска помощ, е внушителна?" Не бяхме се замислял. Струваше ни се, че броят на потърсилите помощ кореспондира с броя на заключенците и времето, през което са заключени. Но сега, като ни обърна внимание госпожата, се замислихме. И се сетихме за Минка и нейната майка. Но за това после. "За какво причиняване на страдание говорим? Имаше седалки за всички, а който искаше, можеше да си легне на земята. Недоволството беше от определени лица, но имаше и доволни.» Дето викаше дядо ми навремето, и сянката да й биеш на такава! Когато сложиш прост човек на висока позиция, от това страда само позицията. Човекът не страда. Европарламентът щял да обсъжда ползата и вредата от смяната на времето и евентуално да го отмени. Добрутро! Господин Борисов още в началото на първия си мандат предложи да се прекрати тая глупост. Но никой не го подкрепи. Да се оправят сега сами. Него времето вече не го интересува. Времето за него спря. Съществуват дори мнения, че тръгнало назад, но това ми се струва пресилено. Дори „Атака” е по-прогресивна от европейските бюрократи. Още през 2014 г. аутсидерите предложиха законопроект за отмяна на лятното часово време. Вторник, 27 октомври Сега да кажа за Минка. В Смолянско върху табела, указваща кой поддържа пътя, се появил надпис: "Минке, майка ти деба строших си колата!" Минка е директорката на фирма "Интегрирани пътни системи", която поддържа тоя участък. Госпожата си турила името, та че и телефона, на табелата. И става малко имената на глупците... Снимка 24smolian. По тоя повод във Фейсбук се появиха призиви: «Спасете майката на Минка!» Даже група се създаде. Но ние сме на мнение, че първо трябва да се попита майката на Минка желае ли да бъде спасявана. Защото имаше един такъв действителен случай: - Алоoo, Митьо, да ти е.. макята, коги ше ми врънеш парите, бе? - Макя му е на телефона - пари нема, ама тизе мини, мини... Ало, пенсиите! Учените от университета на Мичиган открили, че сиренето води до пристрастяване като наркотиците. Млякото съдържало химикала казеин, който в сиренето и кашкавала придобивал опасни концентрации. Той освобождавал опиати, наречени казоморфини, които въздействали на рецепторите за пристрастяване. Майка му стара, накрая ще излезе, че тия, дето правят сирене от палмово масло, ви правят услуга. Предпазват ви от зависимости. Пък д-р Папазова, член на Нюйоркската академия на науките, твърди, че хлябът, направен от хибpиднoтo житo (днес всичкото е такова!) също води до пристрастяване. Чacт oт глyтeнoвите пpoтeини ce cвъpзвaли c ecтecтвeнaтa oпиятнa cиcтeмa в мoзъкa. Taкa чoвeк ce пpиcтpacтявa, a oткaзът oт тeзи пpoдyкти вoди дo тeжкa aбcтинeнция. Като храна, която не предизвиква пристрастяване, учените посочват сьомгата. Но само бялата мечка може да яде непрекъснато сьомга, не ли? Та казвам, че до тук можете да избирате между наркоманията и паяжината на дупето. От СЗО добавиха вчера още една опция – рак. Прекомерната употреба на червено месо, наденици, шунки и т.н. предизвиква рак на дебелото черво. Послушайте ме, ей! Станете слънцеяди. При нашия климат ще ви се падне да ядете по-често от сега. Полицията в Китай заловила фетишист, който крадял дамско бельо с въдица. При обиск на колата му полицаите намерили 285 сутиена, 185 бикини, чорапогащи, бодита... Мъжът признал, че е пристрастен и не може да се контролира. Крадял сутиените с въдица. Какво ли няма да измислят. В Пазарджик имаше един Ванката. Той пък си беше научил котката да краде бельо. Метне я на нечий простор и тя се връща “Триумф”, “Ъндербра”... Не знам защо някои хора така си падат по носеното бельо. Една година на търг в Добрич продадоха гащите на премиера Борисов за 1 500 лв. без даже да им минат една вода… Верно, че търгът беше благотворителен, но все пак… Вероятно и сред политиците има фетишисти. Щото всеки път, като идва някоя държавна глава, общинските власти предупреждават да скриваме бельото от просторите. Например когато дойде Буш вестниците писаха: „Буш иде, сваляйте гащите!” И ние ги свалихме... И като стана дума. Доналд Тръмп, кандидат за президент на републиканците, вика, че свалянето на Саддам Хюсеин и убийството на Кадафи са основната причина за нестабилността в региона. «С Хюсеин и Кадафи, вика, светът беше 100 % по-добър». От Си Ен Ен питат Тонката Блеър дали войната в Ирак е била грешка. „Извинявам се за факта, че разузнавателната информация, която получихме, бе грешна. Също се извинявам за някои грешки при планирането и, със сигурност, за нашата грешка в разбирането на това, което може да се случи след свалянето на режима”. И за Ислямска държава признава: „Разбира се, че не може да се каже, че онези, които свалихме Саддам през 2003 г., не носят отговорност за ситуацията през 2015 г.” И изобщо пътят към ада е покрит с демократични намерения… Искам да чуя сега нашите пуделчета как ще се извинят. Царя, Паси, Кунева, председателя на НС, президента. Да не пропуснем Станишев, дето за едното „Мистър Клийн” наложи в БСП позицията от Рибарица – да се присъединим към коалицията на желаещите и без одобрението на удара от ООН. Дълга щяхме да си вземем, милиарди щяхме да правим от възстановяването на Ирак… Извинетесебе! Сряда, 28 октомври Нилс Бор веднъж казал, че на съвременната физика вече не са и достатъчни обикновени концепции, а ѝ трябват безумни. Същата вопиюща нужда усеща и съвременната българска политология. Само с някоя безумна концепция може да се обясни преизбирането, при това с внушително мнозинство, на някои кметове. Например автоманиаците. Гражданите на Балчик преизбрали с 58% Николай Ангелов, този, дето си купи кола за 150 бонки. И нагло заяви, че ако го преизберат, ще си купи и совалка. И сега ще си купи. Подкрепили го БСП, ДПС, ВМРО и, не мога да повярвам, РБ! Шегувкам се, след като подкрепиха хасковския кмет, хич не ми е трудно да повярвам. БМВ-то на кмета на Балчик Николай Ангелов. Луксозната красавица струва 150 хил. лв., има «многофукционален кожен волан” и 310 коня под капака. Защо са му на кмета 310 коня? „Защото така сме решили!“ Явно на избирателите им харесват кметове салтанатлии. Щото в Неделино преизбрали Стоян Беширов, който с техните пари си купи марков джип за 130 000 лева. С 64% е преизбран за трети път и кметът на Созопол Панайот Рейзи, който се вози на автомобил за 110 000 лева. Вино се налива, акъл не може! Известна склонност към поумняване показва електоратът във Велинград. Там водената от Пеефски листа на ДПС взела само 2054 гласа (12,67%), наполовина от предишните общински избори. Все пак трябва да зачетем истината и да кажем, че Пеевски не се появил на нито едно от предизборните мероприятия. Замествала го бившата министърка на спорта Мариана Георгиева. А тя е способна готов да го развали. Избор имам предвид. Другото е проблем на Местан. Така разправят. Понякога си мисля, че той го прави от етническа злоба. Ако е вярно, де... Защо на този свят има такива неземни нахалници? Станишев например! Рекъл: «Обезпокоен съм от концентрацията на твърде много власт и възникването на еднополюсен модел, доминиран от партия-хегемон. От създаващия се монопол в управлението, който е заплаха за демокрацията. От опасността левицата да загуби важни позиции по места. От противостоенето вляво, което отблъсква и разочарова левите избиратели..." Но аз нямам нищо общо, да не си помислите! Аз не съм виновен, че по мое време БСП дръпна назад. Така, де, каква вина може да имам, че ГЕРБ спечели 9 избора срещу мен? Да, невинен съм. Аз не бях подготвен. Първанов знаеше. Но рече, не бой се, ще седиш там и ще ми пазиш стола. Да, бе, как позна? Аз може и да не съм подготвен да управлявам партията, но съм подготвен да я използвам... Четвъртък, 29 октомври Пуснах отзарана телевизора и ми стана едно овчо... Зам.-шефката на ЦИК Мария Мусорлиева (Атака) вика: "Ако майка ми и синът ми бяха в "Арена Армеец", щях да удуша първия срещнат от властта". Тая е невероятно перде. Когато в ЦИК се решавало дали да се увеличи съставът на ОИК-София, тя гласувала против. А сега вика, че ОИК е трябвало да си наеме повече експерти. След Сидеров, Чуколов, Ташева, тая е поредното доказателство, че Атака е партия, създадена на нервна почва. Виктор Николаев рече: «Не мога да повярвам, че всичко това се случва!» Ама се случи. В ефир му каза: «Ще ви цитирам Киркегор, за който вчера случайно се сетих. (...) Киркегор казва следното: предпочитам дъщеря ми да е лека жена, проститутка, отколкото синът ми да е журналист. Ей това искам да ви кажа. Айде, благодаря ви... И ме поканете наистина в качеството ми на нормален човек!» Ама Виктор верно ли я е поканил в качеството на ненормален човек! Мръсник! Еми тогава ще му каже за Киркегор, в правото си е. И в тази жена има поне две жени. Между другото, пропуснах да ви кажа, че има случаи при жени с множествено личностно разстройство, когато всяка от личностите си има отделен мензис. И на жената ѝ идва по няколко пъти в месеца. Да, не се шегувам. Мария Мусорлиева. Не сме изгледист, но за нея ще направим изключение Ято розови фламинго са открити в Сибир, във водите на река Том. Районът никога не е обитаван от фламинго. Орнитолози допускат, че птиците са се загубили по пътя и тази грешка може да им струва живота заради суровия климат. Естествено, че са се загубили. Никой не отива в Русия съзнателно. Правилно каза президентчето: «Днес 1,5 млн. българи живеят и работят в чужбина. Те емигрираха в САЩ, Канада, Германия, Италия, Испания, Гърция, но никой в Русия. Народът на България е задал ясно посоката.» Да, народът е задал посоката. Но има едни, нека ги наречем „кривогледи визионери”, които вървят на запад, а гледат на Изток. И объркват хората. «Тъща почерпи зет с мухоморки», напипва невралгията на половината българи «Стандарт». Подло! Защото и нас подведоха да си помислим: «Ах нейната кожа мръсна!» Но от дописката разбираме, че и тъщата е яла, а също и дъщерята. И всички заедно са в токсикологията. Един приятел, тоя, дето твърди, че тъщата му изпускала газ гризу из устата, вика, че тази вероятно е била камикадзе. Медиите непрекъснато съобщават за случаи на самоубийствени атентати. Възможно е. Една тъща е способна на всичко. Особено във фантазията на зет си... Петък, 30 октомври «Новинар»: «Нероден близнак се оказа баща на детето на брат си». Семейство от Вашингтон се подложило на тест, тъй като кръвната група на сина им не съвпадала с тази на нито един от родителите. Детето било ин витро и хората се притеснили, че някой може да им е подменил материала. При изследването на бащата се оказало, че той има едно ДНК в слюнката и друго в спермата. ДНК-то на детето имало само 10% съвпадение с ДНК-то в спермата. Обаче 100% съвпадение с ДНК-то от слюнката. Но понеже нали забременяването през езика все още не е доказано, лекарите стигнали до извода, че бащата е химера (организъм, който произхождат от две или повече оплодени яйцеклетки, които са се слели в утробата). Затова от кръста надолу «бащата всъщност е чичо на сина си». Идентичен случай в наше село. Връща се Асан от казармата и гледа Айше дундурка бебе. Какво е това бебе, ма?! Чакай Асан, сега ше ти обясним. Ти нали ми прати снимка от казармата. И аз я гледах, целувах и така съм забременяла... Кой лъжеш ма, твойта мама! Аз на снимката бях до кръста! И така се оказало, че от кръста нагоре бебето е на Асан, а от кръста надолу – на брат му. Тоя лаф, че у нас никой не си губи жената, само реда, се отнася и за циганите. Даже те най-много се пререждат. Депутати от БСП и ПФ поискаха СЕМ да бъде закрит. Червеният Георги Божинов обяснява: „СЕМ харчи абсолютно излишно и паразитно публични средства.“ Папионката обаче вика, че закриването на СЕМ би било «едно от най-големите посегателства срещу свободата на словото». Което ми се струва доста самомнително и дори арогантно твърдение. Но и на мен да ми се падне некоя такава синекура, и аз така ще викам. В тия времена все си е друго човек да си тури гъза на завет. Между другото моя настолен приятел Ю Несбьо, който ме открехна за множественото личностно разстройство, казва, че дрехите са един от най-силните ни сигнали. Специално за папионката вика: «Интелектуална небрежност и арогантност.» Дали е прав? «Труд» помества класация на свалячите според автомобила който карат. На първо място с 20% са собствениците на Рено, следвани от собствениците на Опел (14%) и Ауди (13%). Цветът на автомобила също издавал склонността на собственика да прелюбодейства. Най-големите кръшкачи карали зелени (51%), черни (45%), сребристи (39%) и сини (38%) автомобили. Значи, дами, видите ли зелено или черно Рено, бягайте. Или не бягате, вие си решавате. При това положение просто сме длъжен да съобщим на уважаемите почитателки на д-р Филипов, че докторът кара Пежо, червено. Пък те да си решат дали да пишат «Докторе, обичам те!» във ФБ и да дишат тежко в телефона. Разбира се, това са само отделни случаи. Все пак ние не сме Бойко Борисов та да ни обича и пъшка целият народ… To be continued

Видео: Жестът, който струва повече от златен медал

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/02/2641256_video_jestut_koito_struva_poveche_ot_zlaten_medal/?ref=rss


Центърът на ръгби шампионите от Нова Зеландия Сони Бил Уилямс получи нов златен медал, след като подари своя на изскочил на терена млад запалянко след финала на световното първенство на стадион "Туикънъм".

Ръгбистът е известен с това, че често подарява предмети като сувенири, но в събота той даде медала си, а не например топката от финала срещу Австралия (34:17). 
14-годишният Чарли Лайнс се промъкна на терена, докато играчите на Нова Зеландия правеха почетната си обиколка след...

Нов инцидент в румънски нощен клуб

http://www.mediapool.bg/nov-intsident-v-rumanski-noshten-klub-news241282.html

Пожар е избухнал отново в румънски нощен клуб снощи, само два дни след подобен инцидент в друго заведение в столицата Букурещ, където загинаха 30 души, предаде Аджерпрес.   Огънят е пламнал в момент, когато в заведението е имало само персонал, понеже се е извършвала инвентаризация. В клуба е имало общо петима души, които са били евакуирани. Двама от тях са пострадали от дима. Пожарът е причинил материални щети.   Междувременно продължава тридневният национален траур в Румъния, обявен в събота от властите след трагедията в Букурещ, където при пожар и последвала блъсканица в нощен клуб "Колектив" загинаха 30 души, а десетки бяха ранени. 140 все още са хоспитализирани, а състоянието на 90 от тях е сериозно, съобщи Раед Арафат, директор на отдела за извънредни ситуации във вътрешното министерство, цитиран от АП. Лекарите предупреждават, че броят на жервите може да нарасне значително, тъй като много от пострадалите са с тежки изгаряния. Хиляди румънци се включиха вчера следобед в мълчаливо шествие през столицата с цветя и снимки на загиналите в ръце.   При новината, че още трима души са починали вчера, опечалени се събраха пред опустошения клуб, някои от тях плачеха, а други стояха мълчаливо, потресени от трагедията - най-голямата по рода си в Румъния.   Първоначалните съдебномедицински резултати сочат, че отравяне с въглероден двуокис, дим и токсичен газ са главните причини за смъртните случаи, предаде румънската агенция Медиафакс.

24-годишен вилня в заведение във Велико Търново, глобиха го

http://pik.bg/24-годишен-вилня-в-заведение-във-велико-търново-глобиха-го-news428378.html

24-годишен вилня в заведение във Велико Търново, глобиха го

Глоба в размер на 200 лв. е наложил Районния съд във Велико Търново на 24-годишния С. М. от старата столица за извършено хулиганство, съобщиха от пресцентъра на полицията в старата столица.

Вчера в полунощ в управлението е получен сигнал за нарушаване на обществения ред в заведение на ул. "В. Левски" в областния град.

Изпратеният на мястото полицeйски патрул е установил нарушителя – С. М., със съдебни и криминални регистрации за идентични деяния, уточнява "Топновини".

Той отправял ругатни, обидни думи и проявил оскърбително отношение и държание към клиентите и персонала на заведението, хвърлил чаша и бутилка на земята и чупил стъкло на входна врата.

С. М. е бил задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Съставен му е акт по Указа за борба с дребното хулиганство.

Врачанин се бори за живот след падане от 3-и етаж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087332

С опасност за живота е 22-годишен, който късно вечерта в неделя паднал от прозорец на апартамент в кооперация на ул.
С опасност за живота е 22-годишен, който късно вечерта в неделя паднал от прозорец на апартамент в кооперация на ул. "Петропавловска" във Враца. Илиан Иванов паднал от 3-ия етаж докато се опитвал да поправи повредения климатик, монтиран на външна стена. Според приятелката на младежа, която живее в кооперацията,

Подмяна на лифт „Тодорка“ е възможна без изсичането на 88 дървета

http://www.cross.bg/durveta-pirin-grypa-1486573.html

/КРОСС/Реконструкцията на лифт „Тодорка" в Националния парк „Пирин", която предвижда подмяната на построения през 1986 г. 3-седалков лифт с 6-седалков, може да бъде извършена без изсичането на 88 дървета, информират от Министерството на околната среда и водите. МОСВ не разрешава на инвеститора „Маренго трейдинг" ЕООД да изсече 88 дървета, както е предвидено в съгласувателното писмо от 04.08.2014 г., подписано от предходния министър на околната среда и водите Станислав Анастасов. На 30 октомври 2015 г. междуведомствена работна група извърши проверка на място и установи, че могат да бъдат спасени 31 дървета. Останалите ще бъдат вложени в ремонт на подхода към Байкушевата мура, както и за възстановяване на пътеки за обслужване на посетителите в парка. Инвеститорът се задължава да засади дръвчета в периферията на НП „Пирин". В работната група участваха представители на парка, МОСВ, Института за гората при БАН, Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Работната група беше създадена със заповед на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева след като в МОСВ постъпиха резултатите от проверките на ДНСК, Окръжната прокуратура в Благоевград, Софийската градска прокуратура и Върховната административна прокуратура, според които реконструкцията на лифта не е в нарушение на законодателството

Падение за фамилия Кенови в Сунгурларе! Баща и син прегазени от ДПС!

http://www.bnews.bg/article-143227

В деня на балотажа синът – Стефан Кенов, който също е показа, че мени партиите и гледа само личния си интерес, направи впечатление с неграмотността си.

Фрог научи: Ченгета се вдигат на протест, блокират магистрали и кръстовища

http://frognews.bg/news_101184/Frog-nauchi-CHengeta-se-vdigat-na-protest-blokirat-magistrali-i-krastovishta/

Ченгетата се вдигат на протест. Те планират от сряда да блокират възлови пътни артерии-магистрали и кръстовища заради орязването на 20-те им заплати при пенсиониране. Това разкри пред Фрог нюз шефът на „Синдикален алианс сигурност” в МВР Галентин Грозев.

Reuters: Руският самолет не е ударен, а пилотът не е искал помощ

http://petel.bg/Reuters--Ruskiyat-samolet-ne-e-udaren--a-pilotat-ne-e-iskal-pomoshh__132625

Снимка:АФП Руският самолет, който катастрофира в събота в Египет, не е бил ударен отвън, а пилотът не е подал сигнал за помощ, преди...

Стоичков с грандиозно шоу за 50-годишния си юбилей, Марадона пристига

http://petel.bg/Stoichkov-s-grandiozno-shou-za-50-godishniya-si-yubiley--Maradona-pristiga__132626

Носителят на „Златната топка“ Христо Стоичков подготвя феноменално шоу по случай 50-годишния си юбилей догодина. Камата става на 50 на 8...

БФС: Мачът Локомотив (Пд) - Черно море не е манипулиран!

http://petel.bg/BFS--Machat-Lokomotiv--Pd----CHerno-more-ne-e-manipuliran-__132627

Българският футболен съюз се зае със скандалния мач между юношите Локомотив (Пловдив) - Черно море (1:5) от Елитната група до 19 години....

Седем наивни въпроса за разбилия се самолет. Имало ли е пилот-камикадзе, а може би терорист в кабината?

http://petel.bg/Sedem-naivni-vaprosa-za-razbiliya-se-samolet--Imalo-li-e-pilot-kamikadze--a-mozhe-bi-terorist-v-kabinata-__132628

Различни въпроси с неясни отговори витаят около катастрофата на руския самолет над Египет. Журналисти от в „Комсомолская правда” са...

Президентът Плевнелиев свиква на 10 ноември Консултативния съвет за национална сигурност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087369

Президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 10 ноември, вторник, от 9.30 часа на „Дондуков“ 2 на тема „Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност“.
Доклади пред членовете на Консултативния съвет ще представят директорите на
Президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 10 ноември, вторник, от 9.30 часа на „Дондуков“ 2 на тема „Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност“. Доклади пред членовете на Консултативния съвет ще представят директорите на

Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност

http://www.cross.bg/sigyrnost-konsyltativniya-suvet-1486572.html

/КРОСС/Президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 10 ноември, вторник, от 9.30 часа на „Дондуков" 2. Съветът ще е на тема „Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност", съобщиха от пресцентъра на Президентството.  Доклади пред членовете на Консултативния съвет ще представят директорите на Националната разузнавателна служба и на Служба „Военна информация" ген. Димитър Димитров и доц. д-р Йордан Бакалов и министрите на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на външните работи Даниел Митов.  

Плевнелиев свиква на 10 ноември Консултативния съвет за национална сигурност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087364

Президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 10 ноември, вторник, от 9.30 часа на „Дондуков“ 2 на тема „Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност“.
Доклади пред членовете на Консултативния съвет ще представят директорите на
Президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 10 ноември, вторник, от 9.30 часа на „Дондуков“ 2 на тема „Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност“. Доклади пред членовете на Консултативния съвет ще представят директорите на

10 любопитни факта за дупето (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/10-liubopitni-fakta-za-dupeto-video-6044710

В Персия имало цяло направление в изкуството, посветено на седалището, а в Шотландия го мислели за оръжие

7-те най-добри сериала

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/7-te-naj-dobri-seriala-6044718

Класацията е направена според сайта за филми, актьори, предавания и сериали IMDB

Автомобилите от проекта “Кортеж” ще се правят в Елабуга

http://www.cross.bg/proekta-kortezh-modeli-1486571.html

/КРОСС/Вече е ясно, че специалните представителни автомобили за първите държавни лица на Русия, развити върху модулна платформа в рамките на проекта "Кортеж" ще се правят в преприятието на фирмата Солерс в Елабуга. Първоначално се смяташе, че това ще става в мощностите на УАЗ, но явно нещата са преосмислени. Работниците на УАЗ няма да останат без работа по проекта, защото там ще се осъществява процесът на заварка на купетата на всики модели, включително и на президентската лимузина. Бронирането на автомобилите пък ще става в института НАМИ, където в момента тръгна направата на кспериментални прототипи на президентския седан. Те имат осемцилиндрови мотори от необявен производител, съобщава auto-press.net. Твърде е възможно тази серия да е готова до края на годината, като от НАМИ казваха, че до началото на ноември ще завършат и тестовете на новите модели. Не са успели да удържат на обещанието си и сроковете са удължени. Така че дасега са известни само вътрешно заводските индекси на колите от президентската серия Кортеж - седанът - ЕМП-4123; всъдеходът - ЕМП-4124; микроавтобусът - ЕМП-4125; лимузините - ЕМП-412311 и ЕМП-41231SB (обикновен и брониран вариант).  

"По-добре цял живот "Хайл Хитлер", отколкото руския ботуш"

http://offnews.bg/news/n_1/n_584587.html

"Ако трябваше да избирам между руския ботуш и "Хайл Хитлер", бих предпочела второто". Това е записала в дневника си авторката на "Пипи дългото чорапче" - световноизвестната шведска писателка Астрид Линдгрен, коментира Анастасия Буцко за "Дойче веле" . "Войната започна днес. Никой не искаше да повярва, че е възможно. Вечерта бяхме с Елза в парка, децата бягаха в кръг около нас. А ние ругаехме Хитлер и вярвахме, че война няма да има. Но ето, че се случи тъкмо обратното..." Това е записала на 1 септември 1939 година в дневника си 32-годишната тогава Астрид Линдгрен. Проблемите ѝ по онова време не са били малко - на 18 години Астрид Ериксон ражда извънбрачно дете от главния редактор на вестника, в който започва журналистическата си кариера. След това работи като стенографка, продавачка на книги и секретарка. След запознанството си със Стуре Линдгрен, Астрид ражда второто си дете и престава да носи мъжки костюми и каскети. Записките ѝ по времето на войната, издадени в Германия под заглавието "Светът се е побъркал: Дневниците от 1939 до 1945", са първият сериозен литературен труд на писателката. Текстовете илюстрират красноречиво как нейният стил става все по-свободен, формулировките - по-резки, а сравненията все по-иронични. Дневниците са замислени като хроника на лудостта, обхванала света през войната, за която свидетелстват множество изрезки от вестници. От 1942 година нататък обаче авторските коментари стават все повече. През последните две години от войната (1944-1945) Астрид води дневниците си паралелно с работата над първата си книга за "Пипи Дългото чорапче" - най-силното момиче на света, което, както е известно, побеждава дори смешния цирков диктатор Адолф. Пипилота (с майка ангел и баща негърски крал) е дете на Втората световна война. Хроника на апокалипсиса Жанрът, който Астрид Линдгрен избира за своя първи литературен опит, може да бъде определен като документална проза. Астрид е имала опит в тази област, тъй като от 1940 година нататък е работела в отдела по цензурата на писмата към шведските тайни служби. В дневниците ѝ по странен начин се редуват удивително точни информации за унищожаването на европейските евреи, за ужасите на нацистките концлагери и зверствата на войната с подробни описания на приятни разходки с колело, получените подаръци за Коледа и изброяването на ястията, от празничната трапеза: "бут-шунка, тежащ 3,5 килограма, домашно приготвен пастет, печено телешко, пушена змиорка, еленско месо". В родината на писателката това се тълкува като доказателство за дребнобуржоазния начин на живот, който води семейството на Астрид, и дори като проява на двуличие. Все пак трябва да се отбележи, че Линдгрен напълно е съзнавала привилегията си да живее в неутрална Швеция. "Кой друг в света се радва на спокойствие като нашето?", пише тя. Наясно е също и с това, че не могат да се сравняват дребните несгоди на живота, който тя води, с драмите на обхванатия от войната свят. Въпреки това Астрид си има и лична драма: съпругът ѝ я напуска заради друга жена. В дневниците тази лична драма остава на втори план, паралелно със записките за войната: "Леят се реки от кръв, превръщат хората в инвалиди, навсякъде се усеща страданието и отчаянието, а мен ме тревожат повече личните ми проблеми", самокритично констатира Линдгрен през юли 1944 година. Сталин е по-лош от Хитлер За Астрид Линдгрен Втората световна война представлява битка между две чудовища: на болшевизма и на нацизма. А ако трябва да избира по-малкото от двете злини, лично тя би предпочела нацизма: " За нас, шведите, една отслабена Германия може да означава само едно: че руснаците ще ни стиснат за гушите. Бих предпочела до края на живота си да казвам "Хайл Хитлер", отколкото руснаците да дойдат при нас. Не мога да си представя нищо по-отвратително от това", е записала Линдгрен в дневника си на 18 юни 1940 година. По-нататък тя споделя неща, дочути от случайна гостенка, финландка, за зверствата, извършвани от "руските окупатори" - за разстрели на деца, издевателства и изнасилвания. "Господи, не допускай руснаците да дойдат и при нас!", моли се писателката. Независимо от отвращението към Хитлер, у Астрид се затвърждава впечатлението, че "сред германците има и много порядъчни хора, няма как да е иначе", пише тя. По време на блокадата на Ленинград писателката изпитва съчувствие към руснаците, но и тогава тя продължава да гледа на страната враждебно: "Трябва да си руснак, за да изтърпиш такива страдания", пише тя. В заключителните глави от дневника авторката споделя радостта си от края на войната, разказва за отварянето на бензиностанциите в Швеция, за връщането на кралското семейство в столицата, което тя тълкува като белег за нормализирането на живота. Последните страници в дневника са от края на декември 1945 година: "Пожелавам си, както и на всички хора, щастлива Нова година. Нека тя бъде много по-добра от предишната."

ЕНЕРГО-ПРО дава възможност за самоотчет на клиентите, при които има промяна в крайните цени на електроенергията

http://www.cross.bg/energiya-energo-pro-tzeni-1486570.html

/КРОСС/Във връзка с решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за изменение в цените на електрическата енергия от 1.11.2015 г., ЕНЕРГО-ПРО дава възможност на своите клиенти, при които има ценова промяна, да отчетат сами показанията на електромерите и да заявят данните на денонощен телефон 0700 1 61 61 или на e-mail: service@energo-pro.bg в срок до 6.11.2015 г. включително. За битовите клиенти на компанията самоотчет не е необходим, тъй като при тях няма промяна в крайната цена на електрическата енергия. ЕНЕРГО-ПРО Мрежи извършва регулярния отчет на консумираната електрическа енергия по предварително обявения график. Потреблението на клиентите, които не са се възползвали от възможността за самоотчет, ще бъде пропорционално разпределено по старата и новата цена в зависимост от броя на дните преди и след промяната, включени в техния индивидуален отчетен период. Консумираната електрическа енергия ще бъде отразена във фактурите в два подпериода - подпериод по старите цени до 31.10.2015 г. включително и подпериод по новите цени от 1.11.2015 г. до датата на регулярния отчет.

Двама са арестувани в Австралия за изпращане на крадени пари към България

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/02/2641258_dvama_sa_arestuvani_v_avstraliia_za_izprashtane_na/?ref=rss


Двама души, чиято националност не се съобщава, са арестувани в Австралия за участвие в организирана престъпна група, изпратила на съучастниците си в България откраднати поне 80 000 щатски долара, съобщи местната преса.

Сумите били източени от банкомати, а задържаните мъже на 40 и 48 години твърдят, че са били само куриери.

Полицията в провинция Куинсланд ги е обвинила в пране на пари като част от голяма операция за измами с банкови карти в три австралийски провинции,...

Полицейските синдикати плашат с протести, обмислят да блокират "Хемус" и пътя за Перник

http://pik.bg/полицейските-синдикати-плашат-с-протести-обмислят-да-блокират-хемус-и-пътя-за-перник-news428372.html

Полицейските синдикати плашат с протести, обмислят да блокират "Хемус" и пътя за Перник

Полицейски синдикати ще блокират пътища и ще организират ефективни протести, ако бъдат намалени възнагражденията при пенсиониране в МВР. Според предложението за промени в Закона се премахва и възнаграждението за прослужено време.

По думите на Галентин Грозев от синдикален алианс "Сигурност" още тази седмица полицаите започват ефективните действия. В сряда недоволните служители обмислят да блокират АМ "Хемус", както и пътя за Перник. Прояви ще има и пред всички важни сгради в големите градове на страната.

"Освен 20-те заплати, които ще се намалят по предложение на министър Горанов, получихме потвърждение от политическия кабинет на госпожа Бъчварова, че ще бъде така, освен това, се намалява и заплатата ни с процентите за прослужено време. Много от колегите в МВР имат над 20 години, което означава, че заплатата им ще падне с 40 %. Отделно от това ще се намалят дните за отпуска - от 30 основни, на 20 основни, което даже е и в противоречие с Кодекса на труда, където е казано, че за ненормиран работен ден се полагат 5 дни допълнително на 20-те", каза Грозев, цитиран от БНР.

От синдикатите в МВР настояват за извънредно заседание на МС и спешна среща с премиера Бойко Борисов и министрите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов. "Ако наистина приемем, че този проект ще бъде приет и от Народното събрание в този му вид, това означава край на МВР, в буквалния смисъл на думата", добави той.

Национални протести в цялата страна предвиждат синдикалните организации, ако бъдат приети новите предложения за промяна в закона за МВР. Отделно от това, според синдикатите, в сектор "Сигурност" ще има масово напускане на служители.

Италия се подготвя да открие 6 „горещи точки” за мигранти до края на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=305396

Европейските държави продължават да изпитват сериозни последствия от бежанската вълна, заляла континента. Италия се готви да отвори 4 „горещи точки” през ноември, в които ще идентифицира с вземане на пръстови отпечатъци новопристигналите бежанци и ще отделя онези, които се нуждаят закрила от икономическите мигранти.

Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност следващата седмица

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/02/2641261_prezidentut_svikva_konsultativniia_suvet_za_nacionalna/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 10 ноември, вторник, от 9.30 часа на "Дондуков" 2, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Темата е "Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност".

Доклади пред членовете на консултативния съвет ще представят директорите на Националната разузнавателна служба и на служба "Военна информация" ген. Димитър Димитров и...

Бизнес клиентите може да се отчетат сами до 6 ноември заради новите цени на тока

http://www.mediapool.bg/biznes-klientite-mozhe-da-se-otchetat-sami-do-6-noemvri-zaradi-novite-tseni-na-toka-news241281.html

До 6 ноември бизнес клиентите на електроснабдителните дружества ЕВН и "Енерго-Про" може сами да отчетат консумацията си до края на октомври преди влизането в сила на по-ниската цена на такса "задължение към обществото", която ще се отрази върху тарифите за предприятията, но не и за бита. Онези от бизнес потребителите, които не се възползват от възможността за самоотчет, ще се извърши регулярното засичане на електромерите. Тяхната консумация ще бъде пропорционално разпределена по старата и новата цена в зависимост от броя на дните преди и след промяната, включени в техния индивидуален отчетен период, обясниха от "Енерго-Про". Консумираната електрическа енергия ще бъде отразена във фактурите в два подпериода - по старите цени до 31 октомври и по новите цени от 1.11.2015 г. до датата на регулярния отчет. От ЕВН обясниха, че при редовния отчет количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през октомври 2015 г. до 31 октомври 2015 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период. Енергията по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 1 ноември 2015 г. до датата на отчитане през ноември 2015 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период. Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане. Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията във фактурите ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 31 октомври 2015 г. включително и потребление по нови цени от 1 ноември 2015 г. Тези фактури предстои да се заплащат след 1 декември 2015 г., заявиха от ЕВН.

Миков за местните избори: Това е тежка загуба за БСП

http://pik.bg/миков-за-местните-избори-това-е-тежка-загуба-за-бсп-news428368.html

Миков за местните избори: Това е тежка загуба за БСП

Съчувствам на тези които, гласуваха поради страх, благодаря на членовете и симпатизантите на БСП, на кандидатите за кметове и общински съветници, които искрено участваха в тази кампания. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков, цитиран от БГНЕС. 

Резултатът от втория тур очертава, че БСП има кметове в 60 общини без нито един областен град. Не може да има друга оценка, освен, че това е тежка загуба, която обаче не кореспондира с внушенията за заличаването на БСП от политическата карта на страната. 

ООН: Рекорден брой мигранти влязоха в Европа през октовмри

http://offnews.bg/news/n_1/n_584584.html

Над 218 хиляди мигранти и бежанци са преминали Средиземно море, за да влязат в Европа през октомври, съобщи AFP, позовавайки се на данните на Върховния комисариат за бежанците на ООН. Този рекорден месечен брой на новодошлите е почти равен на този на мигрантите, които са преплавали Средиземно море за цялата отминала 2014 година. Тогава по този начин в Европа са дошли 219 000 души. През миналия месец в Европа през Средиземно море са влезли 218 394 души, като само 8000 от тях не са акостирали на гръцки брегове.

БСП обяви тежка загуба

http://news.ibox.bg/news/id_489280987

БСП не се заличавала от политическата карта на страната

Китай увеличи осреднената цена на юана

http://econ.bg/Новини/Китай-увеличи-осреднената-цена-на-юана_l.a_i.702758_at.1.html

Народната банка на Китай увеличи осреднената стойност на юана в понеделник с 0,54%, като така централната банка на страната осъществи най-високото...

И какво? Ще ставаш джедай?

http://books.actualno.com/I-kakvo-Shte-stavash-djedaj-news_505162.html

Изглежда готино. Можеш да местиш неща с ума си. Да контролираш хора с мислите си. О, и лазерните мечове. Да, те са страхотни. Но не всичко е контрол на съзнанието и светлинни оръжия. Да бъдеш джедай изисква усилен труд. Освен това има и злодеи. Много злодеи. Които искат да те убият. Все още ли искаш да бъдеш джедай? Може би не изпитваш нужда да се научиш да левитираш или пък да можеш да усещаш околностите си със затворени очи. Може би не искаш и да чуеш история за лазерни мечове, снежни чудови

В Асеновград глобиха мъж с 1000 лева заради застреляно куче

http://asenovgrad.actualno.com/V-Asenovgrad-globiha-myj-s-1000-leva-zaradi-zastreljano-kuche-news_505156.html

Глоба в размер на 1 000 лева бе наложена на мъж, застрелял куче в землището на едно от асеновградските села. Решението бе взето от Районен съд Асеновград, съобщава кореспондентът на Actualno.com в града. В документацията се опоменава, че мъж е проявил жестокост към гръбначно животно — куче, чийто собственик не е установен. Смъртта на четириногото е причинена по начин и със средства, опасни за живота на хора и животни - чрез стрелба с огнестрелно оръжие. Убиецът е притежавал пушката си за

Най-приятните филмови изненади за 2015 г.

http://curious.actualno.com/Naj-prijatnite-filmovi-iznenadi-za-2015-g-news_505057.html

Хубавите филми и историите, които ни вълнуват, често се появяват изненадващо на големия екран и опровергават ниските ни очаквания, давайки ни да разберем, че нов филм не значи лош филм. Тази година излязоха много нови заглавия и няколко от тях ще ги помним дълго време. Забележителни, вълнуващи и пълни със смисъл, това са едни от най-големите изненади за 2015 година. Вечната Аделайн (The Age Of Adаline) Историята те кара да се замислиш за това какво значат годините, времето и как се осмеляваме

Служители на фирма излизат на протест заради недовършен ремонт

http://sofia.actualno.com/Slujiteli-na-firma-izlizat-na-protest-zaradi-nedovyrshen-remont-news_505161.html

66 служители на фирма "Симона Партнерс" ООД се включиха в подписка, която недоволства от недовършен ремонт, извършен от Столична община.  Хората заплашват да излязат на протест, защото въпреки че преди седмица са срязани лентите е останал недоизграден входът към техния комплекс. От фирмата изпращат открито писмо до медиите, министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, изпълнителния директор на Агенция Пътна Инфраструктура Лазар Лазаров, кмета на гр. София Йорданка Фандъкова и до изп

1 глас сложи на поста селски кмет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087360


След като на първия тур един глас не достигна на Христо Учителски да стане кмет на петричкото с. Мендово, в неделя той спечели балотажа с един глас преднина. За кандидата на коалиция
След като на първия тур един глас не достигна на Христо Учителски да стане кмет на петричкото с. Мендово, в неделя той спечели балотажа с един глас преднина. За кандидата на коалиция "Роден край" бюлетина пуснаха 38 души, а за конкурента му от БСП Ангел Ангелов - 37. С пет бюлетини повече пък Миглена Държанлиева от БСП стана кмет на санданското с.

Миков: Изпълнителното бюро на БСП подава оставка

http://www.vesti.bg/bulgaria/mikov-izpylnitelnoto-biuro-na-bsp-podava-ostavka-6044717

Днес присъстващите членове на ръководството заявиха категорично, че предоставят своите оставки пред Националния съвет. Ще видим как ще се развие процедурата, каза още Миков

Миков: Съчувствам на тези, които гласуваха поради страх

http://www.vesti.bg/bulgaria/mikov-sychuvstvam-na-tezi-koito-glasuvaha-poradi-strah-6044717

Не може да има друга оценка, освен, че това е тежка загуба, която обаче не кореспондира с внушенията за заличаването на БСП от политическата карта на страната, каза още Миков

Контрабандни цигари за 1.5 млн. лева са заловени при акция на полицията в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/02/2641238_kontrabandni_cigari_za_15_mln_leva_sa_zaloveni_pri/?ref=rss


Служители от ГДБОП и СДВР са иззеха близо 4.2 милиона къса цигари без бандерол. Предотвратени са щети за бюджета за около 1 500 000 лева

Акцията започнала по получена информация за съхраняване на цигари без бандерол в складова база на територията на промишлената зона в столичния жк "Дружба". На място са открити лекотоварен автомобил и кола, натоварени с контрабандни тютюневи изделия.

В шофьора на леката кола е намерен ключ за катинар от контейнер, в който имало над 3 млн...

Око на Фрог: Да се озъбиш за дванадесет хиляди

http://frognews.bg/news_101170/Oko-na-Frog-Da-se-ozabish-za-dvanadeset-hiliadi/

Варненка на 59 г. се хваща на рекламата на Дентален център „СИ Дент” с управител д-р Станчо Станчев. В интернет стоматолозите се хвалят, че БЕЗБОЛЕЗНЕНО и БЕЗОБИДНО (?) поставят качествени базални зъбни импланти. Без възможности за разхлабване, изкривяване или счупване, без странични ефекти. Веднага. Гарантират „холивудска усмивка” на приемливи цени.

Маймуна се излекува от алкохолизъм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087329

Капуцинът Николас успя да се излекува от алкохолизъм с помощта на ветеринари в чилийски рехабилитационен център за примати, съобщи Дискавъри.
Лечението от алкохолизъм никога не е лесно. Така е било и за Николас. Той е бил на антидепресанти, за да преодолее симптомите на въздържанието. Сега, след като е преминал през лечение, подобно на това,
Капуцинът Николас успя да се излекува от алкохолизъм с помощта на ветеринари в чилийски рехабилитационен център за примати, съобщи Дискавъри. Лечението от алкохолизъм никога не е лесно. Така е било и за Николас. Той е бил на антидепресанти, за да преодолее симптомите на въздържанието. Сега, след като е преминал през лечение, подобно на това,

Маймуна се излекува от алкохолизъм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087352

Капуцинът Николас успя да се излекува от алкохолизъм с помощта на ветеринари в чилийски рехабилитационен център за примати, съобщи Дискавъри.
Лечението от алкохолизъм никога не е лесно. Така е било и за Николас. Той е бил на антидепресанти, за да преодолее симптомите на въздържанието. Сега, след като е преминал през лечение, подобно на това,
Капуцинът Николас успя да се излекува от алкохолизъм с помощта на ветеринари в чилийски рехабилитационен център за примати, съобщи Дискавъри. Лечението от алкохолизъм никога не е лесно. Така е било и за Николас. Той е бил на антидепресанти, за да преодолее симптомите на въздържанието. Сега, след като е преминал през лечение, подобно на това,

Републиканците обявиха, че няма да работят с Обама за нелегалната имиграция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/02/2641205_republikancite_obiaviha_che_niama_da_rabotiat_s_obama/?ref=rss


Говорителят на Камарата на представителите в конгреса на САЩ Пол Райън обяви, че няма да работи с президента Барак Обама за реформата за имиграционната политика на страната, предаде "Ройтерс".

Републиканците се опитват да спрат едностранните мерки на Обама, които имат за цел да предпазят милиони нелегални имигранти от депортиране.

Указът на Обама за имиграцията, обявен през ноември миналата година, но спрян от съдебната власт, ще позволи на близо 4.7 милиона нелегални...

Обвиниха двама мъже в изнасилване на 12-годишно момиче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087343

Двама мъже - на 29 и 30 години, бяха обвинени за изнасилване на 12-годишно момиче в Благоевград, съобщи
Двама мъже - на 29 и 30 години, бяха обвинени за изнасилване на 12-годишно момиче в Благоевград, съобщи "Дарик". На 20 май тази година около 20.00 ч. момичето било в дома на братовчедка си. Около 22.00 ч. си тръгнала. Пътят към дома й минавал пред двора на къщата на единия от обвиняемите. Той я издърпал в дома си,

Човек на Бареков в Търново отнесе 200 лв. глоба за хулиганство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087346

200 лв. глоба е наложил Районен съд - Велико Търново на 24-годишния Симон Милков за хулигански действия в търновско заведение. Младежът, който се представя за организационен секретар на ББЦ в старопрестолния град, вилнял в нощта преди балотажа в заведение под общината.
В полунощ в неделя в полицейското управление е получен сигнал за нарушаване на
200 лв. глоба е наложил Районен съд - Велико Търново на 24-годишния Симон Милков за хулигански действия в търновско заведение. Младежът, който се представя за организационен секретар на ББЦ в старопрестолния град, вилнял в нощта преди балотажа в заведение под общината. В полунощ в неделя в полицейското управление е получен сигнал за нарушаване на

Варна на трето място в страната по издадени разрешителни за строеж

http://www.moreto.net/novini.php?n=305422

116 разрешителни за строеж е издала община Варна през третото тримесечие на годината. Така морският град се нарежда на трето място след София и Пловдив, където са дали „зелена светлина“ съответно за по 179 и 167 нови сгради. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в София – 1779, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), научи Moreto.

Двама мъже бяха обвинени в изнасилване на 12-годишно момиче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087358

Двама мъже - на 29 и 30 години, бяха обвинени за изнасилване на 12-годишно момиче в Благоевград, съобщи "Дарик".
На 20 май тази година около 20.00 ч. момичето било в дома на братовчедка си. Около 22.00 ч. си тръгнала. Пътят към дома й минавал пред двора на къщата на единия от обвиняемите.
Той я издърпал в дома си,
Двама мъже - на 29 и 30 години, бяха обвинени за изнасилване на 12-годишно момиче в Благоевград, съобщи "Дарик". На 20 май тази година около 20.00 ч. момичето било в дома на братовчедка си. Около 22.00 ч. си тръгнала. Пътят към дома й минавал пред двора на къщата на единия от обвиняемите. Той я издърпал в дома си,

Старозагорски съд осъди мъж за каналджийство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/02/2641213_starozagorski_sud_osudi_muj_za_kanaldjiistvo/?ref=rss


От районната прокуратура в Стара Загора съобщиха днес, че само месец след като е задържан 23-годишния Недялко З. от Раднево за подпомагане на чужденци да преминават нелегално в страната, е получил осъдителна присъда.

Районен съд - Стара Загора, му е наложил наказание от две години условно с четири години изпитателен срок и глоба в размер на 5 хил. лева, се уточнява в съобщението на прокуратурата.

Недялко З. е задържан на 1 октомври в Стара Загора, след като е скочил от...

Кадиев загатна за нова партия, събира съмишленици за "нещо хубаво"

http://www.cross.bg/kadiev-georgi-partiya-1486568.html

/КРОСС/Лявото понесе жесток удар. И по-добре да го осъзнаем. Когато ти покажат карта на България и нито един областен град не е в червено, това е разгром. Така бившият депутат от БСП и три пъти неуспял кандидат за кмет на София Георги Кадиев коментира резултатът за левицата от местния вот на 25 октомври и 1 ноември. Георги Кадиев бе изключен от партията именно заради решението му да се кандидатира за кмет на София срещу кандидата на столетницата Михаил Мирчев. Кадиев се яви от името на коалиция „Сердика" заедно с АБВ на Георги Първанов. Късно снощи Кадиев призова от фейсбук профила си за спешни промени, от които се нуждае „всеки ляв човек, всяко ляво движение и всяка лява партия". "Ако имаме останали имунни сили" - добавя той. "Вече не съм член на партия, така че няма да им давам съвети. Нека сами взимат решенията си. Надявам се да са радикални и да режат на месо. И да са бързи. Що се отнася до мен, събирам съмишленици. Ако сте запазили вяра в нуждата от различно управление, ако не харесвате купуването на избори, корупцията, примирението, бедността, безработицата, западналите села и градове - ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ! Ще станете участник в нещо хубаво", написа Георги Кадиев. Така той загатна за създаване на нова лява партия. Георги Кадиев поздрави новия кмет на Елин Пелин Ивайло Симеонов, преподавател в ТУ и технократ, политически ангажиран като председател на партия Нова България

Лидерът на "Ал Кайда" призова за мюсюлманско единство срещу Русия и Запада

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/02/2641212_liderut_na_al_kaida_prizova_za_mjusjulmansko_edinstvo/?ref=rss


Айман ал Зауахири, лидерът на терористичната мрежа "Ал Кайда", призова мюсюлманите по цял свят да се обединят за борба срещу заплахата от Запада и Русия в Сирия и Ирак.

Според "Ройтерс" разпространеният звуков запис на Ал Зауахири е поредното свидетелство за по-близки връзки между неговата организация и "Ислямска държава".

"Американците, руснаците, иранците, алауитите и "Хизбула" координират войната си срещу нас – не можем ли да спрем да воюваме помежду си и да насочим...

Христо Иванов: Без ангажимент на най-високо ниво съдебната реформа няма да стане

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/02/2641127_hristo_ivanov_bez_angajiment_na_nai-visoko_nivo/?ref=rss


Два сценария са възможни след положителното становище на Венецианската комисия (ВК) за проекта за промени в Конституцията, обясни министърът на правосъдието Христо Иванов
в интервю за сутрешния блок на БНР и очерта вариантите:

Първият  - да се възползваме от силната подкрепа, която Комисията даде за реформата на  управлението на съдебната власт, като очерта и допълнителен кръг от проблеми и даде допълнителни предложения, да се възползваме от силното очакване за промени в...

Полицейска акция в "Дружба"! Спипаха близо 4,2 милиона къса цигари без бандерол

http://pik.bg/полицейска-акция-в-дружба-спипаха-близо-42-милиона-къса-цигари-без-бандерол-news428353.html

Полицейска акция в "Дружба"! Спипаха близо 4,2 милиона къса цигари без бандерол

Служители на ГДБОП и СДВР предприели съвместното разследване след като в главната дирекция била получена информация за съхраняване на цигари без бандерол в складова база на територията на промишлената зона в столичния ж.к. Дружба. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия, при навлизането в складовата база е установен лекотоварен автомобил, управляван от А.А /43г. /, криминално проявен за разпространяване на цигари без бандерол. Непосредствено след напускането на обекта, превозното средство е спряно за проверка. Установена е самоличността на водача - Г.В. /65г./, криминално регистриран.

В товарния отсек на буса са открити 700 000 къса цигари без акцизен бандерол, от две марки. Веднага е организирана проверка на складовата база, използвана вероятно за съхранение на тютюневи изделия без бандерол. На място са установени лек автомобил, натоварен с 300 000 къса цигари без бандерол. Задържан е шофьорът - В.В. /22г./, у когото е намерен ключ за катинар от контейнер. При отключването оттам са иззети 3 180 000 къса цигари без бандерол, както и 87 кашона спортни обувки. Така става ясно, че цигарите най-вероятно са внесени в страната, скрити зад „тапа“ от легална импортна стока. На мястото е задържан и Х.Х. /44 г./, помагал за разтоварването на стоката.

Четиримата са задържани за срок от 24 часа, след доклад на материалите на прокурор от Софийска районна прокуратура, е образувано досъдебно производство по чл. 234 от НК. На А.А., Г.В. и В.В. е наложена мярка „задържане под стража“ за срок от 72 часа.

Общото иззето количество цигари без бандерол е 4 198 000 къса. Предотвратената щета за бюджета е около 1 500 000 лв.

Местан: Всеки четвърти кмет в България е от ДПС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087324

Загубихме някои традиционни за нас общини - Гърмен, Исперих и Кубрат. Това каза председателят на ПП ДПС Лютви Местан, по време на пресконференция за анализ и обобщение на резултатите от Местни избори 2015 г., съобщи „Фокус” .
Загубихме някои традиционни за нас общини - Гърмен, Исперих и Кубрат. Това каза председателят на ПП ДПС Лютви Местан, по време на пресконференция за анализ и обобщение на резултатите от Местни избори 2015 г., съобщи „Фокус” . "Ние ще извлечем уроци от загубените общини и това е нашата сила. През 1996 загубихме три общини в област Кърджали.

Победите на местния вот в цветове

http://news.ibox.bg/news/id_1087443910

Ден след втория тур на местния вот вече е ясна сериозната победа на ГЕРБ. Управляващите печелят 22 областни града, сред които няколко „червени крепости"имат 1727 общински съветници от общо 5181 в страната

Най-често налаганото наказание за престъпления по транспорта е „пробация”

http://pik.bg/най-често-налаганото-наказание-за-престъпления-по-транспорта-е-„пробация”-news428347.html

Най-често налаганото наказание за престъпления по транспорта е „пробация”

Прокуратурата извърши изследване на движението и резултатите по наказателните производства за престъпления по транспорта за периода 2010 г. – 2014 г. Изследването е изпратено на министъра на вътрешните работи, на министъра на транспорта, на председателя и членовете на парламентарната комисия по транспорт и информационни технологии с предложения. Възлагането на изследването бе предизвикано от необходимостта да се направи оценка на адекватността на правната защита на обществените отношения, свързани с транспортната безопасност и евентуалната необходимост от нови нормативни разрешения, съобщиха от прокуратурата.

Изследването бе проведено от работна група от петима прокурори от отдел „Аналитичен“ и отдел „Досъдебен“ във ВКП, подпомагани от прокурорски помощници, експерти и служители. Част от статистическите данни бяха обобщени от студенти от УНСС. Помощ за провеждането му оказаха представители на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, и на Нов български университет. В хода на изследването бе направен анализ на извършените в периода 2010 г. - 2014 г. нормативни изменения, оказали влияние върху правната защита на обществените отношения, свързани с транспорта и безопасността на движението.

Извършени са съпоставки между данните относно образуваните, водените и приключените дела за престъпления против транспорта (с акцент върху делата с причинена смърт, тежка или средна телесна повреда) и данните, събирани по линия на пътната безопасност. Изследването се основава на тезата, че превенцията срещу противоправно поведение, засягащо обществените отношения по транспортната безопасност, основно се осъществява с организационни, административни и административно-наказателни мерки и едва на следващо място, със средствата на наказателното право. От наказателно-правна гледна точка е направена констатацията, че за изследвания петгодишен период, са били приети съществени изменения и допълнения на чл. 343 НК (ДВ, 60 от 2012 г., в сила от 08.09.2012 г.) в посока засилване на наказателноправната защита по основни и квалифицирани състави на резултатните престъпления против транспорта.

За сметка на това част от предвидените административнонаказателни санкции остават в неадекватно малък размер, предвид ефекта, който бива предизвикван от конкретното нарушение, особено когато е масово. През изследвания период са завишени имуществените санкции, за множество други нарушения, част от които не са така честа или пряка предпоставка за причиняване на ПТП.

Изследването води до извод, че за постигане на превантивен ефект и намаляване на броя на пътнотранспортните произшествия, включително и тези със съставомерен резултат по НК, би следвало да се постави акцент върху административно-наказателните разпоредби и тяхното своевременно и точно прилагане. Хаотичните и несинхронизирани промени не могат да доведат до реализиране на основната цел – намаляване на броя на пътнотранспортните произшествия, чрез възпитаване на по-отговорно поведение и повишаване култура на движение по пътищата на всички участници. Основните изводи и констатации, следващи от анализа на статистическите данни, могат да се представят чрез следните акценти.

През 5-годишния изследван период (2010–2014 г.), се наблюдава тенденция на постоянно намаляване на броя на установените нарушения, като този спад през 2014 г. е драстичен. Това намаление не се дължи на повишаване на съзнателността и спазване на правилата за движение от участниците, тъй като броят на причинените ПТП през 2014 г. е по-голям от този за предходната година (и съразмерен с броя им за анализирания период), броят на ПТП с причинени смърт и раняване е съразмерен с предните години, а броят на загиналите нараства с 10%, спрямо предходните две години, при запазване на броя на ранените. През периода 2010 г.–2014 г. делът на новообразуваните ДП за престъпления по транспорта (ПТ) варира между 11% и 12,5% от всички новообразувани ДП в прокуратурата, което означава, че този вид дела формират относително стабилен дял в структурата на престъпността за страната.

Най-висок е делът им през 2010 г. (12,5%), а най-нисък през 2013 г. (11,1%). Най-често налаганото наказание за престъпления по транспорта е наказанието „пробация”. Същото е наложено в 54,2% от влезлите в сила осъдителни съдебни актове. Следващото по честота на налагане наказание е условното „лишаване от свобода” (чието изпълнение е отложено по реда на чл. 66 НК). То е наложено средно в 25,8% от осъдителните актове в периода. Наказанието „глоба” е налагано при 14,4% от присъдите, а най-малко приложимо е ефективното „лишаване от свобода” (чието изпълнение не е отложено по реда на чл. 66 НК) – в 4,5% от осъдителните съдебни актове. През изследвания период са приключени 4126 дела с влязла в сила присъда за престъпления по транспорта, при които е причинена смърт, тежка или средна телесна повреда.

Оправдателни присъди са произнесени в 98 случая. Изследването стига до заключения, че гарантирането на защитата на обществените отношения, свързани с транспортната безопасност изисква комплексен подход и координирани усилия, най-вече в следните посоки: преосмисляне на системата за наказания за противоправно поведение с акцент върху административните наказания и мерки (в т.ч. разширяване на обхвата на принудителните административни мерки, водещи до временно отнемане на свидетелството за управление на МПС и спиране на МПС от движение); опростяване на процедурите и повишаване на ефективността на административнонаказателното производство; повишаване на информираността, превенцията и обучението на всички граждани за спазване на правилата, осигуряващи транспортната безопасност и предотвратяване на рисковото шофиране (в т.ч. модернизирането на методите на обучение при придобиване на правоспособност и по-силно застъпване на тематиката в общите образователни програми). 

Местан: Загубихме някои традиционни за нас общини, но ДПС е трета политическа сила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087336

Загубихме някои традиционни за нас общини - Гърмен, Исперих и Кубрат. Това каза председателят на ПП ДПС Лютви Местан, по време на пресконференция за анализ и обобщение на резултатите от Местни избори 2015 г., съобщи „Фокус” .
"Ние ще извлечем уроци от загубените общини и това е нашата сила. През 1996 загубихме три общини в област Кърджали.
Загубихме някои традиционни за нас общини - Гърмен, Исперих и Кубрат. Това каза председателят на ПП ДПС Лютви Местан, по време на пресконференция за анализ и обобщение на резултатите от Местни избори 2015 г., съобщи „Фокус” . "Ние ще извлечем уроци от загубените общини и това е нашата сила. През 1996 загубихме три общини в област Кърджали.

Местан: Уседналостта лишава български граждани от глас

http://frognews.bg/news_101182/Mestan-Usednalostta-lishava-balgarski-grajdani-ot-glas/

На пресконференция Лютви Местан посочи, че при отчитане на изборните резултати партийните лидери трябва да разграничат вота от чисто партийните листи от този, получен с коалициите. „2 833 000 действителни бюлетини се разпределят по партийни листи: ГЕРБ – 870 979 гласа, БСП – 287 000 гласа, ДПС – 267 000 гласа”, каза Местан.

ЕВН България обяви цените на електроенергията за клиентите си от 1 ноември

http://pik.bg/евн-българия-обяви-цените-на-електроенергията-за-клиентите-си-от-1-ноември-news428349.html

ЕВН България обяви цените на електроенергията за клиентите си от 1 ноември

В свое Решение №Ц-35 от 01.11.2015 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цени на електрическата енергия за продажба на битови и небитови клиенти, присъединени към мрежа “ниско” напрежение и цени за пренос и достъп до електроразпределителната мрежа в Югоизточна България в сила от 01.11.2015 г. 

Според Решението на КЕВР крайните цени с ДДС за битови клиенти в Югоизточна България се запазват и са както следва:

Дневна тарифа 0,20492 лв. (с ДДС) / кВтч. Това е без промяна спрямо досегашната цена от 0,20492 лв. (с ДДС) / кВтч.

Нощна тарифа 0,11639 лв. (с ДДС) / кВтч. Това е без промяна спрямо досегашната цена от 0,11639 лв. (с ДДС) / кВтч. 

В цените са включени цените за енергия, за пренос и достъп през електропреносна и електроразпределителна мрежи, както и цени за балансиране на енергийната система за снабдяване (0,00223 лв/кВтч) и за разпределение (0,00010 лв/кВтч), съгласно допустимите от КЕВР лимити. Според решението на КЕВР средното намаление на крайните цени за небитови клиенти е с 2,2%. 

EVN България напомня, че всеки битов и малък стопански клиент на дружеството има възможност да отчете своя електромер към 1 ноември 2015 г. и да предостави данните в удобен за него EVN Офис от 2 ноември (понеделник) до 6 ноември 2015 г. (петък) включително. Самоотчитането няма задължителен характер, извършва се по желание и е само допълнителна възможност за клиентите. То не отменя осъществяването на регулярен месечен отчет от страна на дружеството. За всички клиенти, които не са пожелали да отчетат сами електромерите си към 1 ноември 2015 г. ще важи следният принцип, който се прилага успешно от години при смяна на цени:

Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през октомври 2015 г. до 31 октомври 2015 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период.

Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 1 ноември 2015 г. до датата на отчитане през ноември 2015 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период.

Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане.

Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията във фактурите ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 31 октомври 2015 г. включително и потребление по нови цени от 1 ноември 2015 г. Тези фактури предстои да се заплащат след 1 декември 2015 г. 

Защо едни избори не можем да организираме

http://www.cross.bg/izbori-izborite-vreme-1486567.html

/КРОСС/От управляващите чуваме, че всичко е наред - и ако има вина, тя е на някой друг. Случилото се в зала "Арена Армеец" буди асоциации с преврата на Пиночет и подсказва накъде лека-полека върви нашата демокрация, пише в анализа си за "Труд" социологът Чавдар Найденов. Сякаш от година на година през колкото повече избори минаваме, толкова повече се разучаваме да ги правим.Доказателство: 14,09% от гласовете за общински съветници са недействителни. 462 хиляди! В шест общини всяка четвърта е невалидна.Агония с предаване на протоколите в София винаги е имало, но до такива екстремуми като незаконно арестуване на хората в залата на ОИК не се беше стигало. Хиляди хора държани в спортен обект като заложници, десетки откарани с линейки, една жена пометнала, слухове за починали, викове "убийци" и надписи "SOS" по прозорците. Всичко това очевидно буди асоциации с преврата на Пиночет. И подсказва накъде лека-полека върви нашата демокрация.Разбира се, още днес или утре друг скандал ще отвлече вниманието на обществото, понеже мислим с телевизора, рядко с главите си. Но все пак да помислим. Възможни са няколко теории. 1. Допреди последните избори е имало взаимен контрол между двете големи партии, сега те са прекалено неравни. 2. Грамотността спада. 90% от протоколите в София бяха с грешки и това забави приемането. Сякаш с изгонването на комунизма се отървахме и от хората, способни да съставят протокол. Наистина през 1990 г

ЕС ще даде 28 млн. на Йордания заради бежанците

http://www.moreto.net/novini.php?n=305403

Европейският съюз ще предостави на Йордания допълнителни 28 млн. евро, с които да се справи с нуждите по грижите за сирийските бежанци в страната. Това заяви европейският комисар по хуманитарните въпроси Христос Стилианидис по време на посещение в лагера за настаняване Заатари в страната, където в момента се намират около 80 000 души.

Пет аргумента на търговските вериги срещу данъка върху вредните храни

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/02/2641189_pet_argumenta_na_turgovskite_verigi_sreshtu_danuka/?ref=rss


Предлаганият от здравното министерство данък върху вредните храни ще навреди на един от най-важните сектори на икономиката - хранителната индустрия, и в същото време няма да генерира очакваните позитивни ефекти. Това обявиха в съобщение до медиите от Сдружението за модерна търговия, което обединява 11 от най-големите търговски вериги на българския пазар.

От организацията мотивират позицията си с това, че от въвеждането на подобен данък

ще загубят както хазната, така и...

Кметът на Радомир Пламен Алексиев: Благодаря за доверието, ще продължа да бъда добър стопанин

http://www.zapernik.com/politika/kmetut-na-radomir-plamen-aleksiev-blagodarya-za-doverieto-shte-produlja_40476/

Пламен Алексиев, който спечели с категорично мнозинство балотажа за кмет на Община Радомир в неделя, увери всички жители на общината, че ще продължи да работи за просперитета на Радомир.

 Пламен Алексиев, който бе избран за втори мандат за кмет на община Радомир на балотажа в неделя, се обърна към жителите на населените места с думи на благодарност за гласуваното доверие:

 "Уважаеми съграждани, сърдечно благодаря за изразения категоричен вот. Искам да ви уверя,...

Продължава

Полицейски синдикати заплашват с протести и масово напускане на системата на МВР

http://offnews.bg/news/n_1/n_584575.html

Полицейски синдикати ще блокират пътища и ще организират ефективни протести, ако бъдат намалени възнагражденията при пенсиониране в МВР, съобщава БНР. Според предложението за промени в закона се премахва и възнаграждението за прослужено време. Галентин Грозев от синдикален алианс "Сигурност" обясни, че още тази седмица полицаите започват ефективните действия. В сряда недоволните служители обмислят да блокират магистрала "Хемус", както и пътя за Перник. Прояви ще има и пред всички важни сгради в големите градове на страната. Освен 20-те заплати, които ще се намалят по предложение на министър Горанов, получихме потвърждение от политическия кабинет на госпожа Бъчварова, че ще бъде така, освен това, се намалява и заплатата ни с процентите за прослужено време. Много от колегите в МВР имат над 20 години, което означава, че заплатата им ще падне с 40 %. Отделно от това ще се намалят дните за отпуска - от 30 основни, на 20 основни, което даже е и в противоречие с Кодекса на труда, където е казано, че за ненормиран работен ден се полагат 5 дни допълнително на 20-те, коментира той. От синдикатите в МВР настояват за извънредно заседание на Министерски съвет и спешна среща с премиера Бойко Борисов и министрите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов.  Ако наистина приемем, че този проект ще бъде приет и от Народното събрание в този му вид, това означава край на МВР, в буквалния смисъл на думата, коментира Грозев. Национални протести в цялата страна предвиждат синдикалните организации, ако бъдат приети новите предложения за промяна в закона за МВР. Отделно от това, според синдикатите, в сектор "Сигурност" ще има масово напускане на служители.

Още два района във Варна останаха без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=305423

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в следните райони: - бл.106 вх.8 и вх.9 в кв."Младост" до 18 часа; - част от местност Манастирски рид до 22 часа; Припомняме, че по-рано днес без вода останат следните места: - част от курортен комплекс "Св.

Кличко: Двубоят с Фюри ще е един от най-тежките в кариерата ми

http://www.cross.bg/fyuri-klichko-kariera-1486566.html

/КРОСС/Световният шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко разкри, че го очаква една от най-тежките битки в неговата кариера.  На 28 ноември в Дюселдорф украинецът ще защитава три от своите шампионски пояса (IBF, WBO, WBA) срещу претендента от Великобритания - Тайсън Фюри. След като двубоят бе отложен, веднъж заради травма на световния шампион, двамата най-сетне ще се изправят един срещу друг. "Смятам, че това ще е един от най-трудните двубои в моята кариера. Този път опонентът ми ще бъде по-висок и по-тежък, с много дълги ръце. Също така той е млад и пределно амбициран. Фюри наистина иска да докаже себе си на ринга, за да затвърди това, което повтаря постоянно - че е най-добрият в света. Определено смятам, че ще е трудно да се адаптирам към неговата игра заради стила му на боксиране, както и физическите му данни. Със сигурност феновете няма да скучаят, гледайки този мач", заяви Кличко.

ЕГМОНТ издава книгата по хитовия филм на "Дисни ченъл" "Наследниците"

http://books.actualno.com/EGMONT-izdava-knigata-po-hitovija-film-na-Disni-chenyl-Naslednicite-news_505155.html

След огромния успех на романа „Островът на изгубените” от Мелиса де ла Круз, предисторията на хитовия филм на „Дисни ченъл” „Наследниците”, издателство „Егмонт” ще зарадва българските фенове с книгата по филма. „Наследниците” ще излезе на българския пазар на 24 октомври и ще разкрие на читателите какво се случва с децата на най-известните злодеи, когато напускат Острова на изгубените, за да живеят в кралството на добрите герои Аурадон.

Ако Германия затвори границите си, Австрия ще направи същото

http://europe.actualno.com/Ako-Germanija-zatvori-granicite-si-Avstrija-shte-napravi-syshtoto-news_505152.html

Себастиан Курц, министърът на външните работи на Австрия даде ясно да се разбере, че ако Германия затвори границите си за мигрантите, то Австрия моментално ще направи същото. „Ако Германия затвори границите, ние ще трябва да действаме по същия начин, защото в противен случай само за няколко дни ние ще бъдем напълно затрупани", каза Курц в интервю за в. „Клайне цайтунг", съобщи БГНЕС. Според него, на този етап Австрия е пренатоварена, това е валидно и за Германия и за Швеция. &bdquo

Налице е парична демокрация в България с основна политическа платформа - разпределянето на пари

http://cite.actualno.com/Nalice-e-parichna-demokracija-v-Bylgarija-s-osnovna-politicheska-platforma---razpredeljaneto-na-pari-news_505153.html

Това констатира лидерът на БСП Михаил Миков, след като за пръв път в историята на червената партия тя не можа да спечели нито един областен град на местни избори. Миков обяви още, че до две седмици ще има Национален съвет на БСП, на който ще бъде гледана и оставката му като лидер.

Wi-Fi като рентген. Стените вече не са спасение (ВИДЕО)

http://sciencelogy.actualno.com/Wi-Fi-kato-rentgen-Stenite-veche-ne-sa-spasenie-VIDEO-news_505040.html

Изследователи от Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL) към Масачузетския технологичен институт създадоха Wi-Fi технология, която е способна да вижда хората през стени и други препятствия. Новото устройство под названието RF Capture е разработка на вече съществуващи технологии, с чиято помощ CSAIL засича движенията в къща и позволява на пожарникарите да разберат дали има живи хора в горящата сграда. RF Capture прави крачка напред, позволявайки да се различи силуетът на

"Когалимавиа": Самолетът не може да се е разрушил във въздуха заради пилотка грешка

http://africa.actualno.com/Kogalimavia-Samoletyt-ne-moje-da-se-e-razrushil-vyv-vyzduha-zaradi-pilotka-greshka-news_505154.html

Руският самолет, разбил се в Египет, не може да се е разрушил във въздуха заради техническа неизправност или пилотска грешка. Това съобщиха на пресконференция в Москва от руската авиокомпания "Когалимавиа" относно катастрофата на самолета Airbus А321 на Синайския полуостров, при която загинаха 224 души, повечето от които руснаци. Единственото обяснение, по думите на ръководството, е, че катастрофата в събота е в резултат на "физически или механични действия, предаде БНР. Екипажът не е установил

Дънкан, Паркър и Джинобили станаха триото с най-много победи в историята на НБА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/02/2641190_dunkan_parkur_i_djinobili_stanaha_trioto_s_nai-mnogo/?ref=rss


Дългогодишните лидери на "Сан Антонио спърс" Тим Дънкан, Тони Паркър и Ману Джинобили станаха триото с най-много победи в историята на Националната баскетболна асоциация (НБА).

Американецът, французинът и аржентинецът спечелиха 541-и двубой заедно при снощния успех над "Бостън селтикс" с 95:87. 

Тримата изпревариха легендите на "Бостън селтикс" Робърт Париш, Кевин Макхейл и Лари Бърд, които записват 540 победи през 80-те години на миналия век. На трето място в класацията...

Нина Ковачева с с предизвикателна изложба във френски музей за модерно и съвременно изкуство

http://www.cross.bg/kovacheva-nina-myzeii-1486565.html

/КРОСС/Самостоятелна изложба на българската художничка Нина Ковачева беше открита тази есен в Музея за Модерно и Съвременно Изкуство, гр. Сент Етиен, Франция. Сбирката съдържа 28 голямо форматни творби. Събитието беше открито от Гаел Пердрио, кмет на гр. Сент Етиен и Лоран Хеги, директор на Музея за модерно и съвременно изкуство. Произведенията са обединени под заглавието „Сватбата между Рая и Ада" и отдават почит към едноименната творба от 1790 г. на английския поет и художник Уилям Блейк, смятан за един от първите и най-значими представители на романтизма. В творбите на Нина Ковачева всеки образ поставя въпрос, предизвиквайки зрителя към размисъл за неясните граници между доброто и злото. На големите бели платна в изложбата са изобразени тинейджъри с предизвикателни погледи, около които прелитат комиксови герои като Фантомас, Супермен и Мики Маус. Младежката невинност в произведенията е изправена пред човешкия ужас, материализиран в рисунките чрез оръжията поставени в детски ръце. Авторката потапя зрителите в една дълбока фикция, създавайки му чувство на безпокойство, но и предизвиквайки го да бъде съавтор. "Нина Ковачева съчетава със зашеметяваща лекота различни мотиви, конотации, внушения, спомени и цитати, за да създаде един свят едновременно и визуално еклектичен и последователен

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/11/02/2641151_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Само в 6 областни града няма да управляват кметове на ГЕРБ.

За рекордно кратко време в НДК приключи предаването на изборните книжа.

След тези избори ГЕРБ се натоварва с много повече отговорност, заяви пред БНТ председателят на изборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Партия на...

Партията на Давутоглу си върна парламентарното мнозинство

http://www.cross.bg/partiyata-miliona-stranata-1486563.html

/КРОСС/Изборите в Турция приключиха с безспорния триумф на Партията на справедливостта и развитието начело с Ахмет Давутоглу, която спечели над 49%. Така ПСР си върна загубеното на изборите през юни парламентарно мнозинство, което гарантира на управляващите от 13 години страната проислямисти четвърто поредно самостоятелно правителство. В новия 550-местен Меджлис влизат общо четири партии. Освен ПСР това са Републиканската народна партия, която устойчиво запази своите 25%, Партията на националистическото действие, която се стопи до 12% и лявата протурска Демократична партия на народите, която прескочи на косъм високата 10-процентна бариера и получи едва 10,7%. Изборите се проведоха при изключително засилени мерки за сигурност, без особени нарушения и при рекордна избирателна активност от 88%. Близо 48 милиона турски избиратели от имащите право да гласуват 54 милиона се стекоха пред урните за решаващия за бъдещето на страната вот в южната ни съседка.  

Целият свят скърби с Русия за загиналите в катастрофата на руския самолет в Египет

http://www.cross.bg/foto-egipet-samolet-1486564.html

/КРОСС/ Стотици хора в цял свят поднасят пред посолствата на РФ цветя в памет на загиналите в катастрофата на руския самолет в Египет, съобщи телевизия „Звезда“. Мадрид, Испания. Фото: EmbajadaRusa/Twitter Дъблин, Ирландия. Фото: Rus_Emb_Ireland/Twitter       Кайро, Египет. Фото: Rusembegypt/Twitter Киев, Украйна. Фото: RusembUkraine/Twitter Вашингтон, САЩ Фото: RusEmbUSA/Twitter

Навръх балотажа бивш кмет навърши столетие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087320



Навръх балотажа бивш кмет на село Караисен, Община Полски Тръмбеш навърши 100 г. Блажо Вачков има две дъщери, трима внука и 4 правнука.Ветеран е от Отечествената война.Бил е взводен поддофицер на Трети картечен взвод.Сражавал се е край Царево,Велес и албанската граница. За своя принос и проявена храброст е удостоен с 12 ордена.
Навръх балотажа бивш кмет на село Караисен, Община Полски Тръмбеш навърши 100 г. Блажо Вачков има две дъщери, трима внука и 4 правнука.Ветеран е от Отечествената война.Бил е взводен поддофицер на Трети картечен взвод.Сражавал се е край Царево,Велес и албанската граница. За своя принос и проявена храброст е удостоен с 12 ордена.

"Външно въздействие" свалило руския самолет в Египет

http://offnews.bg/news/n_1/n_584571.html

"Външно въздействие" е свалило руския самолет в Египет. Това съобщи авиокомпанията, собственик на разбилия се самолет.   Директорът на "Когалимавия" Александър Снаговский обяви, че самолетът не би могъл да се разбие заради отказ някоя от техническите системи.  При падането си най-вероятно самолетът е получил значителни контруктивни повреди, подчертаха от "Когалимавия".  Двата двигателя на самолета са преминали проверка на 26 октомври и не е открита повреда. От компанията допълниха, че при падането на самолета екипажът е загубил напълно контролът над управлението, като не е докладвал за аварийна ситуация на борда.  За по-малко от минута самолетът в намалил скоростта си с над 300 км/ч и е намалил височината си с 1,5 км. Проблеми с горивото могат да доведат с спирането на двигателите, но не и до разрушаването на самолета във въздуха, допълни Снаговский. Самолет „Еърбъс 321“ на авиокомпания „Когалимавия“, изпълняващ полет от Шарм ел-Шейх до Санкт Петербург, се разби в Египет преди два дни.  Загинаха всички 217 пътници и 7 души екипаж. На борда е имало 17 деца на възраст между 2 и 17 години.

Варненски специалист: Червеното вино пази сърцето, избягвайте твърд алкохол

http://www.moreto.net/novini.php?n=305417

Червеното вино помага на сърцето, но в количество една до седем чаши на седмица. Според френско проучване то снижава холестерола, подпомага мастната обмяна и като цяло се отразява добре на сърдечно-съдовата система. Твърдият алкохол трябва да бъде сведен до минимум, съветва един от най-добрите лекари във Варна доц.

4 версии за катастрофата на руския самолет

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/4-versii-za-katastrofata-na-ruskiia-samolet-6044711

Странно, че и руските, и египетските власти отхвърлят всякаква връзка на катастрофата с тероризма, въпреки че самолетът е летял над райони, където действат джихадисти, а Русия стана враг на ислямистите заради въздушните си удари в Сирия, коментират медии

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване