Виенският “Шонбрун фестивал оркестер” с два концерта у нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5086373

Дворцовият оркестър на Шонбрун - един от най-значимите културни паметници в Австрия с 450-годишна история, ще изнесе два концерта в България. Музикантите ще свирят на 4 и 6 декември във Варна и София, а билетите са вече в продажба. Репертоарът на “Шонбрун фестивал оркестер” включва класически произведения от Моцарт, Шуберт и др.
Дворцовият оркестър на Шонбрун - един от най-значимите културни паметници в Австрия с 450-годишна история, ще изнесе два концерта в България. Музикантите ще свирят на 4 и 6 декември във Варна и София, а билетите са вече в продажба. Репертоарът на “Шонбрун фестивал оркестер” включва класически произведения от Моцарт, Шуберт и др.

Местан: ДПС е трета политическа сила

http://offnews.bg/news/n_1/n_584569.html

Стратегията за елиминирането на ДПС на тези избори се провали, партията е жива, заяви Лютви Местан в обобщение за местните избори, на които ДПС загуби ключови общини и запази само Кърджали. Според лидера на ДПС партията му е третата политическа сила в страната. "Благодаря на всички избиратели за този резултат. ДПС няма нито един корпоративен глас. Новата кауза на ДПС е да върнем политиката към морално-идейните основи. Ако тя не стъпва на тях, се превръща в нещо друго. Мога да дам пример за това и най-яркият е Хасково", коментира още Местан. Той посочи, че по официална информация на ЦИК броят на действителните бюлетини е 2 833 000, а от тях ДПС е получило 267 000 гласа. "Когато отчитат резултатите си, лидерите от другите партии да бъдат достатъчно доблестни и да разграничават вота от партийните листи от този на разнообразните коалиции. ПП ДПС е трета политическа сила", каза Местан.

Спешна нужда от кръводаряване за спасяването на три пациентки

http://www.mediapool.bg/speshna-nuzhda-ot-kravodaryavane-za-spasyavaneto-na-tri-patsientki-news241280.html

Специализираната болница по хематология в София призовава за спешно кръводаряване за спасяването на три пациентки с тежки автоимунни заболявания. Жените имат нужда от големи количества плазма от кръвна група А отрицателна и Б положителна. И трите са със синдрома Мошковиц -автоимунна реакция на организма, в която антитела атакуват всички органи и системи. Единственото лечение е прочистване на тяхната плазма и вливане на нова. Резервът на кръвния център обаче е на привършване, а животът на тези жени зависи от мащабно доброволчество за кръводаряване. БНТ и Националният център по трансфузионна хематология организират мобилен кабинет за кръводаряване в понеделник 2-ри ноември в сградата на телевизията на ул. Сан Стефано 29, пред лекарския кабинет, от 8.30 ч. до 13.30 ч., или могат да отидат в трансфузионния център на ул. "Братя Миладинови" 112. На желаещите да дарят кръв лекарите препоръчват да закусят добре и да не се лишават от сутрешното си кафе.

Избори в дясно за президент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5085792

Премиерът Бойко Борисов много рядко прави оферти – и то към други политици. Преди дни той директно покани всички представители от десния политически сектор, ако искат да участват в първични избори за президент. Точно след година в сградата на „Дондуков“ 2 ще трябва да влезе нов представител на тази институция.
Премиерът Бойко Борисов много рядко прави оферти – и то към други политици. Преди дни той директно покани всички представители от десния политически сектор, ако искат да участват в първични избори за президент. Точно след година в сградата на „Дондуков“ 2 ще трябва да влезе нов представител на тази институция.

Слабите данни за китайската индустрия натежаха на азиатските индекси

http://www.investor.bg/aziia/336/a/slabite-danni-za-kitaiskata-industriia-natejaha-na-aziatskite-indeksi-205225/

Японският индекс Nikkei 225 падна под 19 000 пункта, след като записа спад от 2,1% до най-ниското си ниво от седмица и половина

Бомба на борда може да е свалила руския самолет

http://www.bnews.bg/article-143223

Разпространеното от джихадистите видео с взривяване във въздуха показва машина с различен силует.

ДПС започва битка с недействителните бюлетини

http://news.ibox.bg/news/id_1285379771

Ако ги нямаше, ДПС щеше да е втора политическа сила, заяви лидерът Лютви Местан

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5086594

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Падна ли Плевен и накъде точно ни води Борисов

http://www.vesti.bg/bulgaria/padna-li-pleven-i-nakyde-tochno-ni-vodi-borisov-6044713

Основният акцент след края на изборите се оказа интрига за вота в Плевен между ГЕРБ и Реформаторите. Но още думи на Борисов бяха коментирани из социалните мрежи

Загиналият в Благоевград след скок от 4 етаж остави сирак 4-годишно дете

http://petel.bg/Zaginaliyat-v-Blagoevgrad-sled-skok-ot-4-etazh-ostavi-sirak-4-godishno-dete__132618

Снимка: Булфото Загиналият след полет от четвъртия етаж тази сутрин е семеен и е баща на 4-годишно дете, съобщава struma.bg. Трагичният...

Читател: Влязох в сайта на "Пени Маркет" и видях най-тъжното съобщение на света! Жалко за хората

http://petel.bg/CHitatel--Vlyazoh-v-sayta-na-Peni-Market-i-vidyah-nay-tazhnoto-saobshhenie-na-sveta--ZHalko-za-horata__132619

Читател се свърза с "Петел", за да изкаже тъгата си, която е изпитал, след като е влязъл в сайта на "Пени Маркет". Веригата закрива...

Снимка от катастрофата до Морското във Варна

http://petel.bg/Snimka-ot-katastrofata-do-Morskoto-vav-Varna__132620

По чудо водачът на катастрофиралия до Военноморско училище автомобил се е разминал само с леки материални щети. Както вече Petel.bg съобщи,...

Изпълнителното бюро на БСП подава оставка!

http://petel.bg/Izpalnitelnoto-byuro-na-BSP-podava-ostavka-__132621

„Днес присъстващите членове на ръководството заявиха категорично, че предоставят своите оставки пред Националния съвет. Ще видим как ще...

Местан: Стратегията за елиминиране на ДПС не успя

http://www.vesti.bg/izbori2015/izboren-den/mestan-strategiiata-za-eliminirane-na-dps-ne-uspia-6044715

Лидерът на ДПС е категоричен, че партията му е трета политическа сила след местните избори

Борисов към Давутоглу: Изразената демократична воля на турския народ ще създаде стабилна основа за напредък

http://pik.bg/борисов-към-давутоглу-изразената-демократична-воля-на-турския-народ-ще-създаде-стабилна-ос-news428339.html

Борисов към Давутоглу: Изразената демократична воля на турския народ ще създаде стабилна основа за напредък

Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до турския си колега Ахмет Давутоглу за успешното провеждане на парламентарните избори в страната и за успеха на ръководената от него партия. 

„Убеден съм, че изразената демократична воля на турския народ ще създаде стабилна основа за консолидиране на напредъка на турската държава във всички области, както и за по-нататъшното разширяване на двустранните ни отношения”, посочва премиерът Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Ръководителят на българското правителство изразява удовлетворение от личния принос на Давутоглу за засилените контакти между българските и турските държавни институции на всички нива. „Вярвам, че заедно ще продължим да укрепваме връзките между нашите две приятелски страни за благото на нашите народи, мира и благоденствието в региона”, пише в поздравителната си телеграма премиерът Бойко Борисов. 

Четирима нови кметове на общини в област Пазарджик след балотажа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087190

Кметът на Пазарджик Тодор Попов за пореден път смаза конкурентите си от големите партии и спечели трети мандат като независим кандидат.
При рекордно ниска избирателна активност за Пазарджик -34.15%, на балотажа Попов събра 58.98% от гласовете на избирателите, а опонента му от ГЕРБ Найден Шопов - 41.02 процента.
Кметът на Пазарджик Тодор Попов за пореден път смаза конкурентите си от големите партии и спечели трети мандат като независим кандидат. При рекордно ниска избирателна активност за Пазарджик -34.15%, на балотажа Попов събра 58.98% от гласовете на избирателите, а опонента му от ГЕРБ Найден Шопов - 41.02 процента.

Откриха в Пловдив неуловимата Мари!

http://pik.bg/откриха-в-пловдив-неуловимата-мари-news428338.html

Откриха в Пловдив неуловимата Мари!

15-годишната Мари Иванова от Стара Загора е открита късно снощи в Пловдив жива и здрава, потвърдиха източници от полицията, цитирани от "Блиц". Все още не се оповестява при кого е било детето, което изправи на нокти всички ченгета в двата областни града, родители и близки. Бащата Иван Иванов потвърждава добрата новина от фейсбук профила си и призовава журналистите и всички останали случаят да не се коментира. 

Снощи Иванов заяви, че лично идва в Пловдив да търси дъщеря си. Той каза, че тя и друг път е бягала от дома си, но през последната половин година не е имало индикации за подобна постъпка. Последната информация беше, че Мари е била видяна в центъра на Пловдив да пие кафе с двама млади мъже.

Припомняме, че момичето избяга от дома си в Стара Загора на 27 октомври след скандал с родителите. 

Imoti.net подготвя годишни награди за най-добрите в сектора на имотите

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/imotinet-podgotvia-godishni-nagradi-za-nai-dobrite-v-sektora-na-imotite-205226/

Екипът на сайта се обявява срещу порочните пазарни практики и в подкрепа на прозрачността и ясните правила

Мениджърските поръчки в Япония регистрират рекордно покачване

http://econ.bg/Новини/Мениджърските-поръчки-в-Япония-регистрират-рекордно-покачване_l.a_i.702753_at.1.html

Съставният индекс на мениджърските поръчки (PMI) в Япония регистрира рекордно нарастване за последната година през октомври, показват данните на...

Мениджърските поръчките в Япония регистрират рекордно покачване

http://econ.bg/Новини/Мениджърските-поръчките-в-Япония-регистрират-рекордно-покачване_l.a_i.702753_at.1.html

Съставният индекс на мениджърските поръчки (PMI) в Япония регистрира рекордно нарастване за последната година през октомври, показват данните на...

Павлова: Мерките за пътна безопасност са важен приоритет за нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=305419

Мерките за пътна безопасност са важен приоритет за нас. Това е едно от предизвикателствата, пред които сме изправени заедно с необходимостта от гъвкави финансови инструменти, за да се осигури по-добро качество на пътищата, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при участието си в 25-ия Световен пътен конгрес в Сеул, Република Корея.

„Ал Кайда“ зове мюсюлманите за обединение срещу Запада и Русия

http://svetoven.pogled.info/news/68925/Al-Kaida-zove-myusyulmanite-za-obedinenie-sreshtu-Zapada-i-Rusiya

/Поглед.инфо/ Призив към мюсюлманите да се обединят срещу „заплахата“ от страна на Запада и Русия в Сирия и Ирак отправи Айман ал Зауахири, главатарят на международната терористична мрежа „Ал Кайда“.

Кунева: Не сме две империи, които плячкосват един град

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087293

"Хората не са крепостни. Да оставим сравненията с миналото. Не сме в ситуация на две империи, които плячкосват един град, нито пък сме в ситуация в Средновековието, когато можем да кажем на хората къде да насочат своя глас. Напротив, плевенчани са достойни хора, които мислят и знаят как да бъде управляван града им”.
"Хората не са крепостни. Да оставим сравненията с миналото. Не сме в ситуация на две империи, които плячкосват един град, нито пък сме в ситуация в Средновековието, когато можем да кажем на хората къде да насочат своя глас. Напротив, плевенчани са достойни хора, които мислят и знаят как да бъде управляван града им”.

БНТ призовава за кръводаряване за три пациентки в остра нужда

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/11/02/2641178_bnt_prizovava_za_kruvodariavane_za_tri_pacientki_v/?ref=rss


Българската национална телевизия отправя призив за кръводаряване, след като от специализираната болница по хематология в София са помолили за съдействие за спасяването на три пациентки с тежки автоимунни заболявания. 

Жените имат нужда от големи количества плазма от кръвна група А отрицателна и Б положителна. И трите са със синдрома Мошковиц - автоимунна реакция на организма, в която антитела атакуват всички органи и системи. Единственото лечение е прочистване на тяхната плазма и...

Печалбата на банките за 9 месеца надмина тази за цялата 2014 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/02/2641153_pechalbata_na_bankite_za_9_meseca_nadmina_tazi_za/?ref=rss


Печалбата на банките за деветмесечието достигна 795 млн. лв. и вече надмина отчетените за цялата 2014 г. 745 млн. лв. Ръстът спрямо същия период на миналата година е 194 млн. лв. или 32%.

Това се вижда от данните на БНБ към края на септември, които показват успокояване на пазара и преустановявне на отлива на клиенти от банките с гръцки собственици, съобщава "Капитал daily" в днешния си брой.

Активите нарастват с 1.9% до 85.5%, като ръстът се отчита предимно при големите...

Преметнаха с 4500 лв. дядо за климатици в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087299

Ало-измамници преметнаха 81-годишен старец в Русе да им даде 4500 лв., за да може племенникът му да освободи 6 климатика от митницата. Час и половина по-късно потърпевшият позвънил в полицията, съобщиха от полицията в крайдунавския град. Случаят се изяснява от започналото досъдебно производство.
Дядото твърдял,
Ало-измамници преметнаха 81-годишен старец в Русе да им даде 4500 лв., за да може племенникът му да освободи 6 климатика от митницата. Час и половина по-късно потърпевшият позвънил в полицията, съобщиха от полицията в крайдунавския град. Случаят се изяснява от започналото досъдебно производство. Дядото твърдял,

Лютви Местан: ДПС е втора политическа сила по брой избрани кметове с чиста партийна листа

http://www.cross.bg/mestan-broyat-kmetove-1486562.html

/КРОСС/ДПС е втора политическа сила по брой избрани кметове с чиста партийна листа в общини и кметства, заяви Лютви Местан. На брифинг лидерът на движението отчете резултатите от местния вот. По думите му 2 833 000 действителни бюлетини се разпределят по партийни листи. ГЕРБ - 871 000 гласа за партийната листа на ГЕРБ, БСП - 287 000, ДПС - 267 000 гласа, РБ - 169 000, Атака - 52 000 и др. Местан призова и другите лидери да разграничат резултатите от чисто партийните листи от тези, където е имало съответните коалиции. ДПС губи служебно на местен вот около 150 000 гласа спрямо парламентарния вот заради изискването за уседналост. Определи уседналостта като ограничение. Само в България тя беше измислена, за да се удари ДПС, заяви Местан. Движението щеше да е втора политическа сила, ако недействителните бюлетини бяха действителни, хипотетично прогнозира Местан. Партията е жива и аз искам да благодаря на всички структури, на всички избиратели за този резултат, каза още Местан. ДПС няма нито 1 корпоративен глас, допълни лидерът на движението. Лютви Местан отчете, че вотът за кметовете на общини на първи тур показва 29 кметове за ДПС, което прави движението втора политическа сила след ГЕРБ. На втори тур партията му печели още 4 кметове със свои партийни листи спрямо ГЕРБ - 59, БСП - 18, РБ - 4 ("с условностите", по думите на Местан). Всеки четвърти кмет на населено място е от ДПС, обобщи той

Гръцките банки ще финализират плановете за рекапитализация до края на седмицата

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/gryckite-banki-shte-finalizirat-planovete-za-rekapitalizaciia-do-kraia-na-sedmicata-205223/

Според представител на банковия сектор нуждите на финансовите институции в Гърция са управляеми, но времето за набиране на средства е малко

БСП след провала: Изпълнителното бюро готово с оставки, Миков решава за своята на пленум

http://politics.actualno.com/BSP-sled-provala-Izpylnitelnoto-buro-gotovo-s-ostavki-Mikov-reshava-za-svojata-na-plenum-news_505136.html

Тежка загуба за БСП. Така обобщи резултата от местния вот лидерът на партията Михаил Миков. Въпросът за моята оставка ще поставя пред Националния съвет, заяви соцлидерът, предаде Канал 3. Отново на пленума след две седмици ще се обсъжда и оставката на Изпълнителното бюро. Всичките му членове са изявили готовност пред Миков да си подадат оставките. "Налице е парична демокрация в България с основна политическа платформа - разпределянето на пари", констатира още Миков. "Съчувствам на тези, коит

МОСВ: При превръщането на "Тодорка" в 6-седалков лифт могат да се спасят 31 дървета

http://blagoevgrad.actualno.com/MOSV-Pri-prevryshtaneto-na-Todorka-v-6-sedalkov-lift-mogat-da-se-spasjat-31-dyrveta-news_505148.html

Реконструкцията на лифт "Тодорка" в Националния парк "Пирин", която предвижда подмяната на построения през 1986 г. 3-седалков лифт с 6-седалков, може да бъде извършена без изсичането на 88 дървета. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Сега ведомството не разрешава на инвеститора "Маренго трейдинг" ЕООД да изсече 88 дървета. Изсичането е било предвидено в съгласувателното писмо от 4 август 2014 г., подписано от тогавашния министър на околната среда и водите Станисл

Хакерската атака срещу държавните ни сайтове - нещо, срещу което няма 100% превенция

http://izbori2015.actualno.com/Hakerskata-ataka-sreshtu-dyrjavnite-ni-sajtove---neshto-sreshtu-koeto-njama-100-prevencija-news_505150.html

Защитата, която „Информационно обслужване“ използва, за да не бъде сриван сайтът на ЦИК в изборния ден, а cloudflare. Това показва проверка на Actualno.com. Системата би трябвало да предпазва застрашени сайтове от т.нар. DDOS атаки – хакерска атака, при която сървърът на „сайта-жертва“ бива блокиран чрез прекомерно голямо количество от едновременни заявки за достъп. Cloudflare може да помогне това да не се случва, като има няколко начина това да се случи, обясни IT

Икономиката на циганите

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/ikonomikata-na-ciganite-6044714

В представите си за Другите се ръководим от стереотипи, които не отговарят на реалността

В 15 кметства се очертава трети тур за избор на кметове

http://www.cross.bg/kmetstva-neiikova-protokoli-1486561.html

/КРОСС/Още не ясно дали ще се наложи ръчно преброяване на бюлетините в Пловдив. Това съобщи пред Дарик говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. Тя уточни, че протоколите от втория изборен тур в Пловдив още не са пристигнали в ЦИК. Над 80 общински избирателни комисии, включително София и Варна, вече са предали своите протоколи, посочи Нейкова. Почти всички протоколи от общинските избирателни комисии също вече са въведени, съобщи още тя. По думите й в около 15 кметства се очертава да бъде проведен и трети тур за избора на кмет. Причината за това е, че на втория тур кандидатите там са получили равен брой гласове. По данни от протоколите, въведени от ОИК, резултатът между кандидатите е равен, но трябва да приключи и повторното въвеждане в ЦИК, така че по-късно през деня ще стане ясно дали в двете кметства ще има нови избори, разясни Нейкова. Сега в 14-дневен срок ЦИК ще предложи на президента да издаде указ за насрочване на нови избори. След това също в 14-дневен срок от предложението според закона той трябва да издаде указ за насрочване на нов вот в тези населени места. Третият тур се провежда по общия ред.  

Нови избори в с. Хвостяне

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087297

Двамата кандидати за кмет на гърменското с. Хвостяне, които се явиха на балотажа, не успяха да се победят. От 642-ма избиратели, в неделя гласуваха 498. Гласовете за Баадин Юсеинов от БСП и Сейхан Ахмедов от ГЕРБ бяха разделени точно по равно, по 249. Така селото остана без кмет и се очакват нови избори.
Досегашната кметица на благоевградското с.
Двамата кандидати за кмет на гърменското с. Хвостяне, които се явиха на балотажа, не успяха да се победят. От 642-ма избиратели, в неделя гласуваха 498. Гласовете за Баадин Юсеинов от БСП и Сейхан Ахмедов от ГЕРБ бяха разделени точно по равно, по 249. Така селото остана без кмет и се очакват нови избори. Досегашната кметица на благоевградското с.

Корман Исмаилов: И ДПС би подкрепила обща кандидатура на десните партии за президент

http://www.cross.bg/ismailov-blok-reformatorskiya-1486560.html

/КРОСС/Това бяха първите избори за Реформаторския блок като коалиция и най-трудните заради силната вътрешна конкуренция, призна в интервю за БНР Корман Исмаилов - лидер на партията "Свобода и достойнство", част от Реформаторския блок.  Нашите избиратели най-много се възползваха от преференциите във вота и това допринесе за добрите резултати. Разбира се, добрата работа с избирателите и донякъде политиката на централно ниво мисля, че даде отражение, коментира той.  Според Исмаилов предстои партиите в коалицията да направят анализ за по-нататъшното си партньорство, тъй като споразумението между тях е било до приключването на местния вот. За нас е важно да разгърнем потенциала на Реформаторския блок занапред, а това минава през повече консолидация и през повече обединение, повече ефективност като консолидирана структура, смята Корман Исмаилов. Категорично вярвам, че можем отрано да се обединим около фигура, около обща кандидатура на десен кандидат за президент. Мисля, че и ДПС би подкрепила една подобна кандидатура на десните партии. Не го казвам като закачка, а като очакване, защото ДПС изпадна в изолация, каза още лидерът на партията "Свобода и достойнство".  

Тримесечната печалба на Ryanair скочи с 41%

http://www.investor.bg/evropa/334/a/trimesechnata-pechalba-na-ryanair-skochi-s-41-205219/

Добрите резултати се дължат най-вече на рекордния брой резервации през летния сезон

Оперният солист Стоян Стоянджов ще пее заедно с Вики от "Мастило" на концерт във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305413

Вече са ясни оперните солисти, които ще пеят заедно с "Мастило" на концертите от турнето им. За варненското представление, което ще се състои на 22 ноември от 19:00 часа в Операта дуетна половинка на Вики Терзийска ще бъде Стоян Стоянджов, съобщиха организаторите за Moreto.

Австралия спира да присъжда рицарски звания

http://news.ibox.bg/news/id_597880452

Рицарството "не съответства на съвременната система за отличия"

Цени на електроенергията за клиентите на EVN България от 1 ноември 2015 г.

http://www.cross.bg/tzeni-energiya-dds-1486559.html

/КРОСС/В свое Решение №Ц-35 от 01.11.2015 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цени на електрическата енергия за продажба на битови и небитови клиенти, присъединени към мрежа "ниско" напрежение и цени за пренос и достъп до електроразпределителната мрежа в Югоизточна България в сила от 01.11.2015 г.  Според Решението на КЕВР крайните цени с ДДС за битови клиенти в Югоизточна България се запазват и са както следва:• Дневна тарифа 0,20492 лв. (с ДДС) / кВтч. Това е без промяна спрямо досегашната цена от 0,20492 лв. (с ДДС) / кВтч.• Нощна тарифа 0,11639 лв. (с ДДС) / кВтч. Това е без промяна спрямо досегашната цена от 0,11639 лв. (с ДДС) / кВтч. В цените са включени цените за енергия, за пренос и достъп през електропреносна и електроразпределителна мрежи, както и цени за балансиране на енергийната система за снабдяване (0,00223 лв/кВтч) и за разпределение (0,00010 лв/кВтч), съгласно допустимите от КЕВР лимити. Според решението на КЕВР средното намаление на крайните цени за небитови клиенти е с 2,2%. EVN България напомня, че всеки битов и малък стопански клиент на дружеството има възможност да отчете своя електромер към 1 ноември 2015 г. и да предостави данните в удобен за него EVN Офис от 2 ноември (понеделник) до 6 ноември 2015 г. (петък) включително. Самоотчитането няма задължителен характер, извършва се по желание и е само допълнителна възможност за клиентите

“Домейн Бойар” - супербрандът на българското вино

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087285

За пети път избата получи международния приз за най-силна марка във винарството
“Домейн Бойар” получи приза Superbrand - лидер в категорията “Вино” на церемония по награждаването на най-успешните български марки.
Високото признание за марката и нейните продукти е в резултат на независимо проучване, проведено у нас от глобалната програма
За пети път избата получи международния приз за най-силна марка във винарството “Домейн Бойар” получи приза Superbrand - лидер в категорията “Вино” на церемония по награждаването на най-успешните български марки. Високото признание за марката и нейните продукти е в резултат на независимо проучване, проведено у нас от глобалната програма

ГЕРБ и БСП не се победиха в гърменско село, ще има трети тур

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087271

Уникален резултат от равен брой бюлетини получиха кандидатите на ГЕРБ и БСП в гърменското село Хвостяне и там ще се провежда трилотаж.
След балотажа се оказа, че 249 души са гласували за Сейхан Ахмедов от ГЕРБ, точно толкова са дали вот и за Баадин Юсеинов от БСП. Няма избран кмет, обяви Общинската избирателна комисия ,
Уникален резултат от равен брой бюлетини получиха кандидатите на ГЕРБ и БСП в гърменското село Хвостяне и там ще се провежда трилотаж. След балотажа се оказа, че 249 души са гласували за Сейхан Ахмедов от ГЕРБ, точно толкова са дали вот и за Баадин Юсеинов от БСП. Няма избран кмет, обяви Общинската избирателна комисия ,

ДПП “Странджа” отчете на кръгла маса резултатите от европейски проект

http://pik.bg/дпп-“странджа”-отчете-на-кръгла-маса-резултатите-от-европейски-проект-news428325.html

ДПП “Странджа” отчете на кръгла маса резултатите  от европейски проект

ДПП „Странджа” сложи финал на мащабния проект, по който работи две години с кръгла маса, проведена в новооткрития Информационно посетителски център „Приморска Странджа” в Ахтопол.

Дискутирани бяха резултатите, постигнати по основните направления на проект „Устойчиво управление и устройство на ПП „Странджа”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”

В направление „Поддържащи и възстановителни дейности в гори, земи и водни площи” са извършени оценки за състоянието на местообитания и целеви видове, повечето от които защитени. На базата на направените констатации са реализирани опазващи,  възстановителни и превантивни мерки. Чрез платформи за почивка на туристите и създаване места за снасяне на яйца е ограничено негативното антропогенно въздействие върху популацията на водните костенурки, увеличени са находищата на ценните растения синя хвойна и странджански чай, залесени са 71 дка с  липа, дъб и горско плодни дървета. За опазване популациите на дневни грабливи и щъркелоподобни птици чрез поставяне на изолационни съоръжения са обезопасени проблемни точки от електропреносната мрежа мрежа.

Експертите от ДПП „Странджа” са организирали разяснителна кампания за природозащитна и стопанска стойност на защитени видове животни и местообитания. Поставени са информационни табели за превантивно опазване на уникалната флора и фауна на територията на Парка, а специално подготвени разяснителни материали се разпространяват периодично сред хора от всички възрасти. Особено ценна придобивка, реализирана по проекта е разширението на разсадника за редки и защитени видови и създаването на условия за превръщането му в обучителен център.

За бъдещото развитие на ПП „Странджа”  съществена е ролята на изградените пет интерпретативни туристически маршрути: прилепи, птици, хищници, реки и билки, както и на петте туристически маршрути от брега на морето към планината. Те вече са специално търсени от български и чуждестранни любители на походите, които стават все повече и повече – отчетоха от Парка. За успешното популяризиране на Странджа като туристическа дестинация основание дава и подновената маркировка на 150 съществуващи туристически маршрути, изграждането на опознавателния маршрут „В царството на зелениката”, на 110 км веломаршрути, ремонтираните чешми, поставянето на маси и пейки за отдих на територията на Парка, изграждането на заслони, наблюдателни кули за птици и много други неща, необходими за удобство на туристите

„Не можеш да обичаш и пазиш нещо, което не познаваш,” убеден е екипът на ДПП „Странджа”, затова е вложил много усилия в дейности за интерпретация и образователни програми. Освен към подрастващите и учениците, на които се разчита да бъдат любители и защитници на природата, много от образователните дейности са насочени към посетителите на Парка и към хората, които живеят на неговата територия. Разработен е наръчник как да се ползват земеделските земи, без да се унищожават влечуги, птици и дребни бозайници.  Необходими и навременни придобивки са монтираните обществено-информационни портали /киоски/ и издадените аудиопътеводители за пет маршрута на български  и английски език.

„Направеното по проекта е факт. То е хубаво, костваше ни много труд, но оттук нататък трябва да надграждаме, за да осигурим устойчивото управление на ПП „Странджа” за идните години. Много работихме, за да постигнем целите на проекта. Това ни даде възможност да се докажем като екип, да покажем, че можем!”, каза директорът на Парка инж. Димо Димов, който благодари за положените усилия  - и с ръце, и с ум, и със сърце.

Участниците в кръглата маса откроиха и някои проблеми. Като най-належащи се очертаха подобряване състоянието на пътната мрежа и обезпечаването на туристическите обекти в ПП „Странджа”  с добре подготвени кадри. В тази насока ще се разчита на добрата координация с местната власт  и на създадения Обществен консултативен съвет.

 

“Домейн Бойар” - супербрандът на българското вино

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087221

“Домейн Бойар” получи приза Superbrand - лидер в категорията “Вино” на церемония по награждаването на най-успешните български марки.
Високото признание за марката и нейните продукти е в резултат на независимо проучване, проведено у нас от глобалната програма Superbrands през октомври 2014 г. Организацията провежда конкурса за отличията
“Домейн Бойар” получи приза Superbrand - лидер в категорията “Вино” на церемония по награждаването на най-успешните български марки. Високото признание за марката и нейните продукти е в резултат на независимо проучване, проведено у нас от глобалната програма Superbrands през октомври 2014 г. Организацията провежда конкурса за отличията

21 души починаха в Турция от отровен алкохол с надпис "Булгар ракъсъ"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087272

21 души починаха в Истанбул след натравяне с алкохол. Всички жертви са консумирали една и съща алкохолна напитка, която е предизвикала и тяхната смърт. На етикетите на част от бутилките е имало надпис "Булгар ракъсъ".
Още 15 души се намират в болница в критично състояние, пише в. „Хюриет” по данни на Анадолската агенция.
21 души починаха в Истанбул след натравяне с алкохол. Всички жертви са консумирали една и съща алкохолна напитка, която е предизвикала и тяхната смърт. На етикетите на част от бутилките е имало надпис "Булгар ракъсъ". Още 15 души се намират в болница в критично състояние, пише в. „Хюриет” по данни на Анадолската агенция.

21 души починаха в Турция от отровен алкохол с надпис "Булгар ракъсъ"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087253

21 души починаха в Истанбул след натравяне с алкохол. Всички жертви са консумирали една и съща алкохолна напитка, която е предизвикала и тяхната смърт. На етикетите на част от бутилките е имало надпис
21 души починаха в Истанбул след натравяне с алкохол. Всички жертви са консумирали една и съща алкохолна напитка, която е предизвикала и тяхната смърт. На етикетите на част от бутилките е имало надпис "Булгар ракъсъ". Още 15 души се намират в болница в критично състояние, пише в. „Хюриет” по данни на Анадолската агенция.

Шофьор се блъсна в дърво на пътя между Стоево и Златовръх, издъхна на място

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087266

42-годишен мъж е загинал при тежка катастрофа на пътя между селата Стоево и Златовръх, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив, цитирани от
42-годишен мъж е загинал при тежка катастрофа на пътя между селата Стоево и Златовръх, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив, цитирани от "Фокус". Сигналът е подаден минути преди 2 часа по телефон 112. По първоначални данни лек автомобил „Фолксваген” напуснал вляво пътното платно и се блъснал в дърво.

Шофьор излетя от пътя между Стоево и Златовръх, блъсна се в дърво и загина на място

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087291

42-годишен мъж е загинал при тежка катастрофа на пътя между селата Стоево и Златовръх, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив, цитирани от "Фокус".
Сигналът е подаден минути преди 2 часа по телефон 112.
По първоначални данни лек автомобил „Фолксваген” напуснал вляво пътното платно и се блъснал в дърво.
42-годишен мъж е загинал при тежка катастрофа на пътя между селата Стоево и Златовръх, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив, цитирани от "Фокус". Сигналът е подаден минути преди 2 часа по телефон 112. По първоначални данни лек автомобил „Фолксваген” напуснал вляво пътното платно и се блъснал в дърво.

Терористичен акт е сред версиите за катастрофата на А321 в Египет

http://www.cross.bg/katastrofata-zaginalite-telata-1486558.html

/КРОСС/ Експерти назоваха три версии за катастрофата на А321  Египет. Според информация на „Коммерсантъ“, още на 1 ноември експертите са стигнали до извода, че самолетът на авиокомпания „Когалимавия“ се е разпаднал във въздуха. Според тях, до това са могли да доведат няколко причини. Взривна разхерметизация на салона е могла да възникне заради това, че корпусът на самолета е избухнал от рязко падане на налягането на голяма височина. Да нарушат целостта на фюзелажа са могли също и ударна вълна на неголяма бомба, заложена в багажното на самолета, откъснал се елемент от двигателя или появили се в носещата конструкция пукнатини. Източник на “Коммерсантъ“, близък до разследването, сравнява катастрофата с тази на американския Boeing край шотландския град Локърби през 1988 г. Тогава на борда на самолета се е взривила малка бомба, скрита в куфар. Пояснява се, че взривът в багажното отделение е способен да предизвика така наречената взривна разхерметизация на салона заради рязкото падане на налягането. Друга версия за катастрофата предполага появили се в носещата конструкция пукнатини. През 2001 г. при кацане на летището в Кайро самолет А321 се ударил в пистата с опашната част. Самолетът е бил проверен от техническите служби, след което отново бил върнат в експлоатация. Третата вероятна причина е повреда в двигателя

Стар стадион може да бъде превърнат в първия парк за сърфиране в Австралия

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/11/02/2640709_star_stadion_moje_da_bude_prevurnat_v_purviia_park_za/?ref=rss


В град Собиако може да бъде изграден първия в Австралия парк за сърфиране с изкуствени вълни. Проектът за изграждането му е на MJA Studio и Wave Park Group. 

Мястото за сърфистите трябва да замести стар стадион, който ще бъде разрушен по решение на местната управа. На негово място ще бъде построен комплексът със смесено предназначение, в който ще има пазари, площад, туристически център, 200 двустайни апартамента, а също и обществен парк. 

 


"Ислямска държава" превзе град на 20 км от основна магистрала в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/02/2641135_isliamska_durjava_prevze_grad_na_20_km_ot_osnovna/?ref=rss


Бойците на "Ислямска държава" успяха да изтласкат правителствените войски от западен сирийски град в неделя на фона на ескалация на сраженията въпреки дипломатическите усилия през последните седмици, предаде "Ройтерс", позовавайки се на мониторингова група.

Според страните в продължаващия четири години конфликт в Сирия не може да се говори за прекратяване на сраженията между бунтовниците и силите на президента Башар Асад въпреки преговорите на високо равнище във Виена в петък, където...

Местан: ДПС е трета политическа сила

http://pik.bg/местан-дпс-е-трета-политическа-сила-news428318.html

Местан: ДПС е трета политическа сила

Когато отчитат резултатите си, лидерите от другите партии да бъдат достатъчно доблестни и да разграничават вота от партийните листи от този на разнообразните коалиции. ПП ДПС е трета политическа сила. Това каза председателят на ПП ДПС Лютви Местан, по време на пресконференция за анализ и обобщение на резултатите от Местни избори 2015г., цитиран от „Фокус” .

"Аз предлагам да се спрем на 4 безспорни критерия, по които се оценява представянето на една или друга политическа сила. Никой няма да оспори, че критерий на критериите е броят получена и гласове. Вторият критерий е броят спечелилите кметове на общини. Защо поставям акцент? Ако се има предвид широките коалиции, с които са избрани кметовете, стигнахме до трагикомични ситуации, които ще коментирам малко по-късно", посочи Местан.

По думите му, трети безспорен критерий е броят общински съветници, отново реализирани със съответната партийна листа.

"Четвъртият критерий е броят кметове на кметства. Трите елемента на местната власт са кметът, броят общинските съветници и броят на кметовете на кметства", коментира Местан. Той посочи, че по официална информация на ЦИК броят на действителните бюлетини е 2 833 000, а от тях ДПС е получило 267 000 гласа. 

Полицаи се канят да протестират! Обмислят блокада на АМ "Хемус" и пътя за Перник

http://petel.bg/Politsai-se-kanyat-da-protestirat--Obmislyat-blokada-na-AM-Hemus-i-patya-za-Pernik__132614

Снимка: Булфото Полицейски синдикати ще блокират пътища и ще организират ефективни протести, ако бъдат намалени възнагражденията при...

В момента! Катастрофа до Морско училище във Варна

http://petel.bg/V-momenta--Katastrofa-do-Morsko-uchilishhe-vav-Varna__132615

Катастрофа е станала до Морско училище във Варна, съобщи наш читател. Очаквайте подробности!

Спипаха дрогиран зад волана

http://petel.bg/Spipaha-drogiran-zad-volana__132617

Снимка: Булфото Дрогиран мъж, управлявал лек автомобил, е задържан от служители на Районно управление „Полиция”-Червен бряг, съобщиха...

Инцидент в центъра на София! Работник падна от 4-ия етаж

http://pik.bg/инцидент-в-центъра-на-софия-работник-падна-от-4-ия-етаж-news428313.html

Инцидент в центъра на София! Работник падна от 4-ия етаж

Тежка злополука е станала ул. „Васил Друмев” в столицата, съобщава Блиц, позовавайки се на очевидец.

От сграда близо до ул. „Оборище” е паднал мъж, който е пострадал сериозно.
Мъжът е работник, на около 50 години. Той паднал от 4-ия етаж, вероятно докато извършвал някакъв ремонт.

Състоянието му е много тежко. Има опасност за живота му. Откаран е в болница.

Изборите- най-скъпите досега у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=305408

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че това са най-скъпите избори, провеждани досега у нас – те са стрували близо 50 милиона лева. Това се дължи отчасти на Изборния кодекс, който задължава да се проведе избор и в малки населени места и за районни кметове.

И част от "Галата" остана без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=305418

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите абонатите в ниска част на кв."Галата" до 15 часа. Припомняме, че по-рано днес без вода останаха част от курортен комплекс "Св.

Окончателно: ГЕРБ с 19 районни кметове в София, РБ с 4 и 1 независим

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087228

ГЕРБ печели 19 от 24 района в София. Кандидати на Реформаторския блок ще управляват 4 столични района, а един - от независим кандидат. Това сочат окончателните резултати след балотажа в 16 района в неделя.
На първия тур на местните избори кандидатите на ГЕРБ спечелиха в 8 столични района -
ГЕРБ печели 19 от 24 района в София. Кандидати на Реформаторския блок ще управляват 4 столични района, а един - от независим кандидат. Това сочат окончателните резултати след балотажа в 16 района в неделя. На първия тур на местните избори кандидатите на ГЕРБ спечелиха в 8 столични района - "Банкя", "Връбница", "Люлин", "Овча купел", "Подуяне",

Ало-измамници преметнаха дядо, даде им 4500 лв. за климатици

http://pik.bg/ало-измамници-преметнаха-дядо-даде-им-4500-лв-за-климатици-news428311.html

Ало-измамници преметнаха дядо, даде им 4500 лв. за климатици

81-годишен мъж от Русе се е оплакал в полицията, че е станал жертва на измамници вчера, съобщиха от ОД на МВР.

Той получил обаждане около 13:45 ч. на домашния си телефон от мъж, който се представил за служител на магазин "Зора". Обаждащият се казал на мъжа, че племенникът му е поръчал 6 климатика, които са на митницата и трябва да се освободят от там като за целта е необходима сумата от 4500 лв.

Възрастният обяснил, че разполага само със сумата от 2500 лв, но обещал да изтегли още пари от банкомат. Така изтеглил от четири банкомата общо 2000 лв. и след като събрал сумата от 4500 лв. я предал на непознат мъж на 40-45 години.

По-късно дядото разбрал, че е измамен. И около 15:10 часа се обадил в полицията. Случаят е документиран, заведено е досъдебно производство.

Цитат на деня: Научих испански, като се ожених за мексиканка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/11/02/2641129_citat_na_denia_nauchih_ispanski_kato_se_ojenih_za/?ref=rss


"Научих испански, като се ожених за мексиканка, като живях във Венецуела и с уроци в училище. Първите две бяха по-важни."

Това заяви бившият губернатор на Флорида и един от претендентите за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Джеб Буш, цитиран от "Ройтерс".

В понеделник бе публикувана книгата на Буш, която съдържа предимно имейли от времето, когато е бил губернатор.

Защо едни избори не можем да организираме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5086227

 От управляващите чуваме, че всичко е наред - и ако има вина, тя е на някой друг
 Случилото се в зала "Арена Армеец" буди асоциации с преврата на Пиночет и подсказва накъде лека-полека върви нашата демокрация
Чавдар Найденов
Сякаш от година на година през колкото повече избори минаваме, толкова повече се разучаваме да ги правим.
От управляващите чуваме, че всичко е наред - и ако има вина, тя е на някой друг Случилото се в зала "Арена Армеец" буди асоциации с преврата на Пиночет и подсказва накъде лека-полека върви нашата демокрация Чавдар Найденов Сякаш от година на година през колкото повече избори минаваме, толкова повече се разучаваме да ги правим.

40-годишен падна от четвъртия етаж в Благоевград и почина

http://offnews.bg/news/n_1/n_584554.html

40-годишен мъж падна от четвъртия етаж на жилищен блок в благоевградския квартал "Запад" и почина. Това съобщиха от полицията в Благоевград, цитирани от "Фокус".  Инцидентът е станал около 9.20 часа днес. Полицията е получила сигнал за паднал пред входа на блока мъж.  На мястото е пристигнала линейка и мъжът е бил транспортиран до болницата в града. Той е приет с Спешното отделение, но малко след това е починал заради тежките травми.  Полицията извършва оглед на мястото на инцидента и разпитва живеещите във входа.

Китай направи първия си пътнически самолет

http://www.vesti.bg/sviat/kitaj-napravi-pyrviia-si-pytnicheski-samolet-6044712

Самолетът е резултатът от продължителни усилия за намаляване на зависимостта от Airbus и Boeing

Най-много разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в София и Пловдив

http://pik.bg/най-много-разрешителни-за-строеж-на-нови-жилищни-сгради-са-издадени-в-софия-и-пловдив-news428309.html

Най-много разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в София и Пловдив

През третото тримесечие на 2015 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 154 жилищни сгради с 4 670 жилища в тях и 654 082 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 40 административни сгради/офиси с 52 197 кв. м РЗП и на 1 097 други сгради с 501 156 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 1.2%, жилищата в тях - с 35.2%, а общата им застроена площ - с 27.5%, съобщиха от НСИ.

Броят на издадените разрешителни за строеж на административни и други видове сгради намалява съответно с 9.1 и 14.0%. Разгънатата застроена площ при административните сгради нараства с 218.1%, докато при другите видове сгради бележи спад с 42.5%. В сравнение с третото тримесечие на 2014 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са повече с 11.1%, жилищата в тях - с 35.8%, а разгънатата им застроена площ нараства с 47.4%. Броят на разрешителните за строеж, издадени на административни сгради, намалява с 23.1%, а тяхната РЗП - с 12.7%.

Издадените разрешителни за строеж на други сгради се увеличават с 0.5%, а разгънатата им застроена площ е повече с 4.6%. Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите София (столица) - 179, Пловдив - 167, Варна - 116, Бургас - 105, и София - 77. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) - 1 779, Пловдив - 766, Бургас - 572, Варна - 527, и Благоевград – 250.

През третото тримесечие на 2015 г. е започнал строежът на 741 жилищни сгради с 3 006 жилища в тях и с 446 375 кв. м обща застроена площ, на 25 административни сгради/офиси с 51 410 кв. м РЗП и на 457 други сгради с 244 568 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради намаляват с 12.5%, броят на жилищата в тях - със 17.2%, а общата им застроена площ - с 4.0%. Броят на започнатите административни сгради са по-малко със 7.4%, но общата им застроена площ нараства близо шест пъти. Започнатите други сгради бележат спад с 30.4%, а тяхната РЗП намалява с 42.2%. В сравнение с третото тримесечие на 2014 г. започнатите нови жилищни сгради са повече с 23.5%, жилищата в тях - със 75.3%, а разгънатата им застроена площ нараства със 103.0%. При броя на започнатите административни сгради също се наблюдава увеличение с 13.6%, а тяхната РЗП нараства със 139.4%. Започнатите други видове сгради намаляват с 18.0%, а разгънатата им обща застроена площ - с 25.7%.

Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: Пловдив - 107 жилищни и 65 други сгради; София (столица) - 121 жилищни, 6 административни и 17 други сгради; Варна - 104 жилищни, 4 административни и 23 други сгради; Стара Загора - 42 жилищни и 39 други сгради; София - 46 жилищни, 3 административни и 29 други сгради.

Новите жилища са се увеличили с 11.1% през третото тримесечие

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/02/2641111_novite_jilishta_sa_se_uvelichili_s_111_prez_tretoto/?ref=rss


През третото тримесечие на годината разрешителните за нови жилищни сгради са се увеличили двуцифрено, а тези за административни сгради са намалели също с двуцифрен темп, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Местните администрации са издали през периода разрешителни за строеж на 1154 жилищни сгради с 4670 жилища в тях и 654 082 кв.м разгъната застроена площ, на 40 административни сгради/офиси с 52 197 кв.м РЗП и на 1097 други сгради с 501 156 кв.м площ....

Във врачанското с. Софрониево ще гласуват на трети тур

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087151

За трети път ще гласуват на местни избори жителите на с. Софрониево във врачанската община Мизия. И балотажа в неделя не успя да излъчи кмет след като претендентите получиха равен брой гласове.
Двамата кандидати - Теменужка Желязкова от ВМРО-БНД и Павко Маринов от НДСВ/РБ имат по 403 гласа от действителните бюлетини.
За трети път ще гласуват на местни избори жителите на с. Софрониево във врачанската община Мизия. И балотажа в неделя не успя да излъчи кмет след като претендентите получиха равен брой гласове. Двамата кандидати - Теменужка Желязкова от ВМРО-БНД и Павко Маринов от НДСВ/РБ имат по 403 гласа от действителните бюлетини.

През октомври в Европа влезли толкова мигранти, колкото за цялата 2014 г.

http://europe.actualno.com/Prez-oktomvri-v-Evropa-vlezli-tolkova-migranti-kolkoto-za-cjalata-2014-g-news_505138.html

Над 218 хиляди мигранти и бежанци са преминали Средиземно море, за да влязат в Европа през октомври, сочи доклад на Върховния комисариат за бежанците на ООН. Този рекорден месечен брой на новодошлите е почти равен на този на мигрантите, които са преплавали Средиземно море за цялата 2014 година. През миналия месец в Европа през Средиземно море са влезли 218 394 души, като само 8000 от тях не са акостирали на гръцки брегове. През 2014 година по този начин в Европа са дошли 219 000 души.

Красимир Даскалов е новият кмет на община Девин

http://smolyan.actualno.com/Krasimir-Daskalov-e-novijat-kmet-na-obshtina-Devin-news_505141.html

Красимир Даскалов (ПП ГЕРБ) е новият кмет на Община Девин. Това съобщи за Радио „Фокус” – Смолян председателят на ОИК – Девин. Toй пeчeли избopитe c yбeдитeлнa пpeднинa с 83,50% при 100 % обработени протоколи от СИК - Девин. В кметство Селча – община Девин изборите печели издигнатият от ПП ГЕРБ Венелин Иванов, получил 220 действителни гласове. В село Брезе със 129 действителни гласа печели Румен Чавдаров издигнат от ПП ГЕРБ. За кмет на кметство Гьоврен в община

НАСА показа свастика в степите на Казахстан

http://interest.actualno.com/NASA-pokaza-svastika-v-stepite-na-Kazahstan-news_505051.html

Специалистите от НАСА са заснели геоглифите в степите на Казахстан – нанесени на земята геометрични модели, чиято възраст, както се смята, превишава 8000 години, съобщава Мегавселена. Снимките са направени с помощта на спътник и са обхванали голяма част от Тургайския окръг на Казахстан, където в новокаменната епоха е било разположено голямо селище. Самите геоглифи заемат площ, която може да се сравни с няколко футболни игрища. Те са създадени от комплекс траншеи, могили и валове. Най-гол

ПИБ връща предсрочно държавната подкрепа, ДСК с най-голяма печалба, Булбанк чисти портфейла

http://pik.bg/пиб-връща-предсрочно-държавната-подкрепа-дск-с-най-голяма-печалба-булбанк-чисти-портфейла-news428306.html

ПИБ връща предсрочно държавната подкрепа, ДСК с най-голяма печалба, Булбанк чисти портфейла

БНБ оповести състоянието на банките и клоновете на банки в България към септември, от което се вижда, че печалбите в секторът растат, а водещите банки се справят добре с предизвикателствата пред себе си.

Според източници от БНБ, Първа Инвестиционна Банка е върнала всичко дължимо за 2015, като дори е успяла да надхвърли плана с 150 милиона. През следващата година ще бъде върната цялата държавна подкрепа. На няколко пъти бе съобщено, че ПИБ е готова предсрочно да погаси всичките си задължения към държавата, но министърът на финансите Владислав Горанов желае изплащането да върви по предварително-уговорения график.

Най-голямата банка в България УниКредит Булбанк отбелязва втората по големина печалба в сектора от 243 милиона лева. Най-голямата печалба пък е реализирана от ДСК – 247 милиона лева. Понижените разходи за лихви помагат на банките да повишат рентабилността си, като особено облагодетелствани са тези с чужди майки. Затова и във финансовите среди редовно се изразява тезата, че България трябва да ускори хода към Еврозоната, за да може всички банки в България да получат достъп до по-евтин ресурс и по този начин да се намалят и лихвите по кредитите в България.

Добро впечатление правят и резултатите на Юробанк (Пощенска). Макар да намалява активите си (следствие на свитото кредитиране в сектора), Юробанк показва значително подобрение в управлението на разходите си. Банката увеличава печалбата си за първите 9 месеца повече от 4 пъти, сравнено с 2014 година – от 19 милиона лева на 79 милиона лева. Като цяло, кредитните институции в България остават с добри резултати.

Основните банки увеличават печалбите си и посрещат успешно предизвикателствата. Осем от по-малките банки отчитат загуби, но те също не са големи. За съжаление, кредитирането в системата остава свито, което е и следствие на продължаващата икономическа несигурност в ЕС като цяло. Спрямо същия период на 2014, кредитирането се е свило с 5 милиарда лева.

Интересен факт е, че на фона на свитото банково кредитиране, небанковите финансови институции успяват да постигнат по-добри резултати и техните портфейли се разширяват. Онлайн иновациите на фирми за бързо потребителско кредитиране, както и по-добри условия по лизинги успяват да събудят интереса на потребителите и дори будят интереса на банковите играчи. 

Георги Първанов се разписа в траурната книга на посолството на Руската Федерация

http://www.cross.bg/ryskata-abv-federatziya-1486557.html

/КРОСС/Президентът на Република България (2002-2012) и председател на ПП „АБВ" посети посолството на Руската Федерация у нас и поднесе съболезнования на посланик Юрий Исаков във връзка с трагичния инцидент с руския пътнически самолет, довел до смъртта на 224 души. В траурната книга той написа: „От името на Политическа партия „АБВ" и от свое име поднасям най-дълбоки съболезнования на семействата и близките на загиналите в самолетната катастрофа, на държавното ръководство и народа на Руската Федерация.В този тежък момент, изразяваме своята най-искрена човешка съпричастност и скърбим заедно с вас."

Марадона идва в България за 50-годишния юбилей на Христо Стоичков

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/02/2641120_maradona_idva_v_bulgariia_za_50-godishniia_jubilei_na/?ref=rss


Носителят на "Златната топка" за 1994 г. Христо Стоичков ще отпразнува своя 50-годишен юбилей с футболно шоу на 20 май 2016 г. Събитието, което носи името "50 години номер 8", ще бъде на националния стадион "Васил Левски", а първият сигурен участник е аржентинската легенда Диего Марадона. 

Имената на останалите бивши и настоящи футболни звезди, които ще участват в юбилея, все още се пазят в тайна. Всяка седмица организаторите ще обявяват по едно име. 

Идеята и желанието на...

Старица дари органите и спаси двама души

http://pik.bg/старица-дари-органите-и-спаси-двама-души-news428307.html

Старица дари органите и спаси двама души

74-гoдишнa жeнa oт Елeнa cтaнa дoнop и cпacи двaмa дyши c бъбpeцитe cи, cъoбщи д-p Сибилa Мapинoвa, нaчaлник нa peaнимaциятa пpи МОБАЛ „Д-p Ст. Чepкeзoв“ във Вeликo Tъpнoвo и кoopдинaтop пo дoнopcтвo.

Жeнaтa e изпaднaлa в мoзъчнa cмъpт cлeд тeжък мoзъчeн инcyлт и близкитe ca взeли тpyднoтo peшeниe дa дapят opгaнитe.

В cъбoтa към oбяд c линeйкa e пpиcтигнaл мeдицинcки eкип нa УМБАЛ „Алeкcaндpoвcкa“ в Сoфия, зa дa eкcплaнтиpa opгaнитe. Съpцeтo нa жeнaтa нe e билo пoдхoдящo зa тpaнcплaнтaциятa, a зa чepния дpoб нe e имaлo peципиeнт. Двaтa бъбpeкa ca били пoдхoдящи и oщe cъщия дeн къcнo вeчepтa ca били тpaнcплaнтиpaни нa 39-гoдишнa жeнa oт Злaтицa и нa 59-гoдишнa жeнa oт Сoфия. И двeтe ca били нa диaлизнo лeчeниe пpeди тoвa. Tpaнcплaнтaциитe ca ce oкaзaли ycпeшни и нoвитe бъбpeци вeднaгa ca зapaбoтили.

Кoлeгитe ни oт Сoфия бяхa изнeнaдaни oт дoбpoтo cъcтoяниe нa opгaнитe нa жeнaтa oт Елeнa, тъй кaтo тя нe e млaдa, кaзa oщe д-p Мapинoвa. В тaзи вpъзкa poднинитe й ca cпoдeлили, чe тя нe e бoлeдyвaлa oт нищo и e билa здpaвa дo инцидeнтa.

Девет страни призоваха Брюксел да запази директивите за птиците и за местообитанията

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2015/11/02/2641107_devet_strani_prizovaha_brjuksel_da_zapazi_direktivite/?ref=rss


Девет европейски страни призоваха Европейската комисия (ЕК) да запази директивите за птиците и за местообитанията, въз основа на които съществува европейската екомрежа "Натура 2000".

Миналата седмица министрите на околната среда на Германия, Франция, Италия, Испания, Полша, Румъния, Хърватия, Люксембург и Словения изпратиха съвместно писмо до европейския комисар по околната среда Кармену Вела и първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс. В писмото си те призовават директивите...

Мъж осъден за купуване на гласове след едва петчасово разследване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087222

Районният съд в Плевен одобри сключено споразумение между Районна прокуратура-Плевен и Йордан Рачев за купуване на гласове, съобщиха от прокуратурата, цитирани от "Фокус".
Делото е проведено по реда на бързото производство, като разследването е приключило само за 5 часа. Със споразумението Рачев е осъден на наказание лишаване от свобода за срок от
Районният съд в Плевен одобри сключено споразумение между Районна прокуратура-Плевен и Йордан Рачев за купуване на гласове, съобщиха от прокуратурата, цитирани от "Фокус". Делото е проведено по реда на бързото производство, като разследването е приключило само за 5 часа. Със споразумението Рачев е осъден на наказание лишаване от свобода за срок от

Осъдиха мъж за купуване на гласове след едва петчасово разследване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087209

Районният съд в Плевен одобри сключено споразумение между Районна прокуратура-Плевен и Йордан Рачев за купуване на гласове, съобщиха от прокуратурата, цитирани от
Районният съд в Плевен одобри сключено споразумение между Районна прокуратура-Плевен и Йордан Рачев за купуване на гласове, съобщиха от прокуратурата, цитирани от "Фокус". Делото е проведено по реда на бързото производство, като разследването е приключило само за 5 часа. Със споразумението Рачев е осъден на наказание лишаване от свобода за срок от

Над 250 нарушения на шофьори в Крумовградско при операция за опазване на децата на пътя

http://pik.bg/над-250-нарушения-на-шофьори-в-крумовградско-при-операция-за-опазване-на-децата-на-пътя-news428305.html

Над 250 нарушения на шофьори в Крумовградско при операция за опазване на децата на пътя

Общо 234 автомобила са били проверени в община Крумовград в рамките на специализирана операция за опазване децата на пътя. Това съобщиха от ОД на МВР - Кърджали.

Акцията е под надслов "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!". При проверките са констатирани 264 нарушения, за които са съставени 72 акта и 192 фиша.

"Свекърва" на промоционална цена във Варна по случай Деня на будителите

http://www.moreto.net/novini.php?n=305392

По повод Деня на будителите, Драматичен театър "Стоян Бъчваров" подарява любимия спектакъл на варненци "Свекърва", който ще се играе днес - 2 ноември, 19 часа, Сцена Филиал, нa преференциалната цена от 5 лв., научи Moreto.

Компроматите не работят срещу успешни кметове

http://www.cross.bg/gerb-kmetove-izbori-1486556.html

/КРОСС/ГЕРБ не може да се държи авторитарно, нужни са й партньори в общинските съвети, казва пред "Стандарт" социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг - Г-н Павлов, какви са общите впечатления от втория тур на общинските избори? - Първият извод е, че ГЕРБ засилва позициите си в местната власт и ще има кметове поне в 20 областни града. Реформаторският блок на няколко места загуби, но печели в Плевен. Забележете парадокса - в Плевен победата е благодарение на гласовете на БСП. Преди четири години също наблюдавахме втори тур между ГЕРБ и десницата, но тогава червените гласове отидоха при ГЕРБ, които спечелиха вота. В този град от доста време наблюдаваме практическо равенство между ГЕРБ и РБ, а БСП е балансьорът, който решава кой ще спечели.Другият куриозен случай е Пазарджик. Тодор Попов е единственият кмет на областен център, който спечели не просто срещу ГЕРБ, а срещу кандидатите на всички големи партии. Номинации в Пазарджик излъчиха БСП, ДПС, патриотите и дори реформаторите. В Пазарджик Реформаторският блок извърши грандиозна глупост, като не подкрепи успешния кмет. Тодор Попов, както и избраните на първи тур десни градоначалници в Кюстендил и в Монтана, произхождат от старото СДС. След това премина в ССД на Стефан Софиянски, но успя да обедини почти цялата десница в Пазарджик. И сега, когато е най-силен, реформаторите се отказаха от него и загубиха. Те се отрекоха от кмета на Пазарджик, вероятно изплашени от телевизионната кампания срещу него

Австралия премахна рицарството

http://www.mediapool.bg/avstraliya-premahna-ritsarstvoto-news241279.html

Австралийският премиер Малкълм Търнбул обяви, че премахва системата за присъждане на рицарски звания като признание за заслуги пред страната, предадоха световните агенции, позовавайки се на правителството. Министър-председателят съобщи, че кралица Елизабет Втора се е съгласила с препоръката на кабинета за премахване на системата за посвещаване в рицарство към Ордена на Австралия. В изявлението се посочва, че правителството е взело това решение , понеже рицарството "не съответства на съвременната система за отличия". Рицарската традиция бе премахната в Австралия през 1986 г., но предшественикът на Търнбул - Тони Абът, отявлен монархист, я възстанови през 2014 г. Решението на Абът да удостои през януари с рицарско звание принц Филип, съпруг на кралица Елизабет, предизвика спорове и подигравки и според мнозина е отбелязало началото на края на неговото лидерство, посочва АП.

БЧК: През зимата шофьорите освен превозните си средства трябва да подготвят и себе си

http://pik.bg/бчк-през-зимата-шофьорите-освен-превозните-си-средства-трябва-да-подготвят-и-себе-си-news428303.html

БЧК: През зимата шофьорите освен превозните си средства трябва да подготвят и себе си

През зимата шофьорите освен превозните си средства трябва да подготвят и себе си. Това каза за „Фокус” д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на БЧК. Тя обясни, че акция „Зима” се провежда съвместно с „Пътна полиция”, Съюза на българските автомобилисти (СБА) и други партньори.

„Започнахме с оглед на това да съобщим и да алармираме всички участници в движението, а не само шофьорите, че зимата е тежък сезон. През него ние трябва да подготвим не само превозните средства, които ще управляваме, но и нас самите за студеното време”, заяви д-р Тодоровска. Според нея през зимата хората трябва да внимават, за да не станат жертва на пътя. „БЧК по време на тази кампания с помощта на донори и спонсори успяхме да осигурим във всеки областен град, където обучаваме кандидат-водачите на МПС да има по един чифт очила, с които да се имитира състояние на алкохолно опиянение. Очилата имитират алкохолно състояние равно на това от 0,8 до 1,5 промила алкохол в кръвта”, коментира тя.

По думите й използването на очилата е един от начините, които биха могли да се използват, за да се покаже на бъдещите шофьори ефектите от алкохола. „Супер героят е не този, който кара кола след като е употребил алкохол, а този който има силата да не се качи зад волана и да остави колата си на паркинга, за да може да е спокоен, че няма да предизвика ПТП в резултат на тези свои действия”, каза тя и коментира още, че по време на кампанията са насочили вниманието си към нея, защото в обществото битува становището, че алкохолът сгрява и през зимата хората си казват:

„Хайде да пием по нещо, за да се сгреем”. „Това е много голяма измама, защото разграждането на алкохол в организма отнема топлина, а не дава такава на организма. Ако в първоначалния момент има усещане на леко затопляне в резултат на алкохолната течност, която се поема върху лигавицата на хранопровода, то в последствие при разграждането на този алкохол в организма се губи топлина и енергия”, обясни тя. „Поради тази причина е много вредно в студените месеци да се използва алкохолът като средство за сгряване”, допълни д-р Тодоровска. 

ДПС иска повторно броене на бюлетините във Ветово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087211

ДПС иска повторно броене на бюлетините в община Ветово, след като досегашният кмет Георги Георгиев /МК "Бъдеще за всички"/ спечели четвърти мандат с 50,11% срещу Мехмед Мехмед - 49,89%. Разликата между двамата е само 14 гласа, сочат резултатите в 100% обработените протоколи от Общинската избирателна комисия /ОИК/.
ДПС иска повторно броене на бюлетините в община Ветово, след като досегашният кмет Георги Георгиев /МК "Бъдеще за всички"/ спечели четвърти мандат с 50,11% срещу Мехмед Мехмед - 49,89%. Разликата между двамата е само 14 гласа, сочат резултатите в 100% обработените протоколи от Общинската избирателна комисия /ОИК/.

Стартира международен научен проект по изучаване на НЛО

http://www.cross.bg/proekta-obekti-ufodata-1486555.html

/КРОСС/Международна група учени и инженери стартира проекта UFODATA, посветен на систематичното научно изучаване на неидентифицираните летящи обекти (НЛО, UFO), се съобщава на сайта на проекта. Той е замислен от Марк Родиер, научен директор на Центъра за изследване на НЛО, и от политолога Александър Венд от университета на Охайо, предаде РИА Новости. „Ясно е, че всеки пробив в разбирането ни за феномена НЛО ще изисква скъсване с миналото. Днес ние сме длъжни да изучаваме НЛО по същия начин, както другите науки изучават своите конкретни обекти. Разбира се, това е трудна задача, но е възможно да бъде направено благодарение на съвременните постижения в технологиите", казва Родиер. Според авторите на проекта, повечето регистрирани НЛО могат лесно да бъдат идентифицирани като напълно естествени (природни) или техногенни (човешки) явления и обекти. Затова проектът UFODATA е насочен към изучаване на много малък сегмент от данни, които засега не могат да бъдат обяснени. Важно е да се разбере, че авторите на UFODATA не смятат, че НЛО представляват проява на извънземен разум. В рамките на проекта учените се надяват да научат повече подробности за истинските загадъчни явления. Реализацията на UFODATA предполага развиване на глобална мрежа от автоматични станции за наблюдения, за да се контролира небето във формат 24/7 в търсене на НЛО и събиране на колкото се може повече научни данни за тайнствените обекти.  

Осъден е мъж за купуване на гласове в Плевен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/02/2641110_osuden_e_muj_za_kupuvane_na_glasove_v_pleven/?ref=rss


Състав на Районен съд - Плевен, одобри сключено споразумение между районната прокуратура и Йордан Рачев за купуване на гласоподаватели по реда на бързото производство, съобщи БНР. Разследването е приключило за 5 часа.

Рачев е платил на петима души суми от 25 до 100 лева, за да гласуват за определена политическа партия и определен кандидат за кмет на село Крушовица.

Със споразумението Рачев е осъден на лишаване от свобода за 1 година с изпитателен срок от 3 години. Наложена...

Учителка от Смолян държи стол за изповед до себе си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5086401

Огромната задача на преподавателя по литература е да убеди възпитаниците си, че има смисъл от основи, които да те ръководят в живота, смята носителката на наградата "Даскал Ботьо Петков"
Автор:
Петя Гайдарова
Емилия Узунова от смолянската природоматематическа гимназия "Васил Левски" е носителят на годишната национална награда "Даскал Ботьо Петков"
Огромната задача на преподавателя по литература е да убеди възпитаниците си, че има смисъл от основи, които да те ръководят в живота, смята носителката на наградата "Даскал Ботьо Петков" Автор: Петя Гайдарова Емилия Узунова от смолянската природоматематическа гимназия "Васил Левски" е носителят на годишната национална награда "Даскал Ботьо Петков"

Стоичков празнува юбилей с Марадона на "Васил Левски"

http://www.cross.bg/stoichkov-nomer-fytbolni-1486554.html

/КРОСС/Носителят на „Златната топка" Христо Стоичков подготвя феноменално шоу по случай своя юбилей догодина. Уникалното по рода си събитие, озаглавено подобаващо „50 години номер 8", ще се проведе на 20 май 2016 г. на най-големия стадион у нас, а именно Националният „Васил Левски". Идеята и желанието на Камата е да сподели празника си както с всички почитатели на футбола у нас, така и с най-големите футболни звезди в света, не само от близкото минало, но и от днес, съобщава gong.bg. „50 години номер 8" няма да е просто приятелски мач, а нещо много повече - грандиозно шоу, което ще събере на едно място всепризнати футболни легенди от световна величина. Те ще излязат заедно на терена за една изключително интересна среща, която ще се случи само и единствено на 20 май 2016 г. и ще остане завинаги в историята. Събитие от подобен мащаб ще се проведе за първи път в България. Един срещу друг на Националния стадион ще се изправят най-добрите български и чужди футболни играчи, които ще покажат класата и таланта, които са им спечелили многобройни титли и отличия. Те ще бъдат разпределени в два звездни отбора - в единия ще са футболисти, предпочитащи да играят предимно с десен крак, а в другия - тези, чието тайно оръжие е левият крак. Имената на гост-звездите, които ще участват в този невероятен спектакъл, все още се пазят в тайна. Те ще бъдат обявявани последователно всяка седмица

Цигара причини смъртта на български шофьор в Брюксел

http://www.bnews.bg/article-143225

Предстои аутопсия, не се уточняват името на загиналия, нито фирмата, на която принадлежи превозното средство.

Гордост! Бургаски ученик спечели златен медал на Международна олимпиада по астрономия

http://pik.bg/гордост-бургаски-ученик-спечели-златен-медал-на-международна-олимпиада-по-астрономия-news428297.html

Гордост! Бургаски ученик спечели златен медал на Международна олимпиада по астрономия

Бургас гледа не в краката си, а към звездите … през очите на Стефан Иванов. Той е ученик в IX клас от Природоматематическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" и неотдавна спечели златен медал и специален диплом за най-висок резултат от всички участници в олимпиадата по астрономия, която се проведе в град Казан, Русия. Там се представи отлично целият български отбор, завърнал се у дома с един златен, два сребърни и един бронзов медал. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Стефан представя достойно у нас и по света школата по астрономия и астрофизика към ПМГ Бургас. Тя е основана през 2010 година и оттогава развива интереса на учениците в областта на астрономията. В програмата ѝ влиза подготовка за Националната олимпиада по Астрономия и обучение за реална работа с телескопи и наблюдателни данни. След пет години на усърдна работа, школата се наложи като една от най-успешните в България. Общо шест нейни ученици са достигали до разширения състав на Националния отбор по Астрономия, а двама от тях и до международна олимпиада.

През 2014 г. Христина Илиева е първият участник от школата, който представя България на Международната олимпиада по Астрономия и Астрофизика в Румъния. Същата година Стефан Иванов получава квота за Международната олимпиада по Астрономия в Киргизстан, където завоюва бронзов медал в младша възрастова група. В Русия той спечели златото при старшата възраст, а български ученик стана абсолютен победител в такова състезание за първи път.

Калин Каменов е новия кмет на Враца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087130

Калин Каменов от ГЕРБ е новия кмет на Враца. Доскоршният зам.-министър на младежта и спорта спечели 52.96% от гласувалите на балотажа срещу опонента си Николай Иванов, който бе издигнат като кандидат от инициативен комитет и се бореше за втори кметски мандат.
Във Врачанската община гласуваха на балотажа при по-ниска избирателна активност - 41.43%.
Калин Каменов от ГЕРБ е новия кмет на Враца. Доскоршният зам.-министър на младежта и спорта спечели 52.96% от гласувалите на балотажа срещу опонента си Николай Иванов, който бе издигнат като кандидат от инициативен комитет и се бореше за втори кметски мандат. Във Врачанската община гласуваха на балотажа при по-ниска избирателна активност - 41.43%.

Uber и Германия пак кръстосаха шпаги

http://www.investor.bg/web/456/a/uber-i-germaniia-pak-krystosaha-shpagi-205205/

Компанията напусна три германски града и засега остава само в Берлин и Мюнхен

Варна приема европейско по волейбол и през 2016 г.

http://petel.bg/Varna-priema-evropeysko-po-voleybol-i-prez-2016-g-__132613

Варна и Пловдив ще бъдат домакини на европейското първенство по волейбол за мъже до 20 години.  Още преди няколко седмици стана официално...

Полицаи се заканват да протестират! Обмислят блокада на АМ "Хемус" и пътя за Перник

http://petel.bg/Politsai-se-zakanvat-da-protestirat--Obmislyat-blokada-na-AM-Hemus-i-patya-za-Pernik__132614

Снимка: Булфото Полицейски синдикати ще блокират пътища и ще организират ефективни протести, ако бъдат намалени възнагражденията при...

Измамата 2015

http://www.cross.bg/zabraviha-vlast-haos-1486553.html

/КРНОСС/ Хаосът не е следствие.Хаосът е цел.И средство.Това е най-краткият коментар на измамата, наречена „местни избори`2015".„Организирай си хаос и щракай с пръсти!" - Това е девизът на ГЕРБ.„Организирай си хаос и обвинявай другите за хаоса, който ти си натворил!" - Това е тактиката на ГЕРБ.„Организирай си хаос и властвай! Безразделно, авторитарно, извън, над и въпреки закона! Бъди хегемон!" - Това е стратегията на ГЕРБ.Хаос означава пустота, пропаст, бездна.Бездна, която ражда чудовища. Не митичните хидри, химери, горгони, циклопи и цербери. А овластени безграмотници, самовлюбени посредственяци, политически мародери, партийни черноборсаджии, обществени рекетьори, изнудвачи, мошеници, търгаши, гешефтари и прочее авторитарни типове, които ежеминутно произвеждат хаос и диктатура, защото извън хаоса и диктатурата те не могат да виреят.На 25 октомври 2015-а демокрацията изгуби битката с хаоса. Обществото изпадна в пълна амнезия Обществената памет е къса, медийната безпаметност - избирателна.Медиите, понеже са без-при-страстни, забравиха какво са писали, приказвали и показвали преди 4 години

Победата на Ердоган е пирова, смятат анализатори

http://www.moreto.net/novini.php?n=305394

Победата на Ердоган и партията му на изборите в Турция ще задълбочи още повече разделенията в страната, смятат анализатори. Според тях умерените ислямисти трудно ще се справят с поредицата проблеми, които стоят пред тях - забавянето на икономиката, бежанската вълна, кюрдските сепаратисти и борбата срещу „Ислямска държава”.

Превозиха телата на 140 пасажери до Санкт Петербург

http://www.bnews.bg/article-143224

Процедурата по разпознаването на телата на загиналите ще бъде извършена в Петербург.

Павлова: Мерките за пътна безопасност са важен приоритет за нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087195


"Мерките за пътна безопасност са важен приоритет за нас. Това е едно от предизвикателствата, пред които сме изправени заедно с необходимостта от гъвкави финансови инструменти, за да се осигури по-добро качество на пътищата", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при участието си в 25-ия Световен пътен конгрес

Samsung продава повече телефони, но за по-малко пари

http://www.investor.bg/analizi/262/a/samsung-prodava-poveche-telefoni-no-za-po-malko-pari-205220/

Компанията е готова да се впусне в битка с китайските си конкуренти, които продават евтини устройства, сочи анализ

Неправителствена организация раздава над 1000 стипендии на български ученици

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/02/2641093_nepravitelstvena_organizaciia_razdava_nad_1000/?ref=rss


За девета поредна година фондация "Комунитас" раздаде стипендии на български ученици. За учебната 2015/2016 г. неправителствената организация отличава 1013 ученици от 7-ми до 12-и клас от цялата страна, за да подпомогне развитието им в хуманитарните, естествените науки и изкуствата. Проект "1000 стипендии" подкрепя приоритетно младежи от малки населени места и със затруднено социално положение, които са демонстрирали задълбочени знания и умения в конкурса. За настоящата учебна година по този...

Светльо Витков: Всички търсят на хляба мекото

http://www.cross.bg/vinovni-ventzi-mitzov-1486552.html

/КРОСС/ В България никой не иска да върши работа. Всички търсят на хляба мекото. Това заяви пред Нова телевизия лидерът на партия "Глас народен" Светльо Витков. След последните избори той и Венци Мицов влязоха в Общинския съвет на София. "В началото мислех, че управляващите са виновни. След четири години разбрах, че и управляваните са виновни, защото не са активни и нямат желание за активност", коментира той."Ние сме най-обикновени хора, които всеки ще може да намери по всяко време. Това досега не се е случвало", категоричен бе Венци Мицов.

Тигрицата Беновска разкъса Реформаторите с въпроси към Борисов

http://pik.bg/тигрицата-беновска-разкъса-реформаторите-с-въпроси-към-борисов-news428286.html

Тигрицата Беновска разкъса Реформаторите с въпроси към Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференцията след балотажа на местните избори на 1 ноември 2015 г.

Вижте как протече разговорът им:

Илиана Беновска: Може ли да кажете, г-н Борисов, след тези местни избори какви изводи ще си направите за диференцирано отношение с Реформаторския блок? Нека да напомним, че Георг Спартански е излъчен от партията на Кунева – ДБГ, а с него се похвалиха ДСБ, Радан Кънев и Вашият любимец Москов. И второ, каква равносметка ще направите за взаимоотношенията си с ДПС, ще ги включите ли по-активно в политиката и ще помогнете ли БСП да укрепи своите редици, дори да Ви се струва парадоксално? Благодаря!

Бойко Борисов: Нито един от тези въпроси не е към мен. Нито се меся в работата на Реформаторския блок, нито се меся в работата на БСП, нито се меся в работата на който и да било. Имат си глави на раменете, да си го мислят те! Аз отговарям за тази партия и за тези резултати.

Илиана Беновска: А за коалицията кой отговоря?

Бойко Борисов: Естествено, че ние!

Илиана Беновска: Е?

Бойко Борисов: Мисля, че с резултатите показахме, че по-стабилна, по-добра коалиция от тази не може да има.

Илиана Беновска: А Реформаторският блок стабилен ли е?

Бойко Борисов: Стабилен е разбира се, и показа добри резултати. Безспорно добри резултати показа, много по-добри дори от БСП, факт. Слушах ги един по един – всички са победили, ГЕРБ бил големият губещ. Дето се вика утре като вземат ключовете от кметските кабинети ще видим колко ще влязат в тях, ще видим кой е печеливш и кой губещ, разбрах, че ГЕРБ са загубили. Даже доста нетолерантно бих го нарекъл и не им отива, защото за Плевен положих огромни усилия да загубим този град, огромни усилия положих, за което ми се сърдят съпартийците, но го направих заради толерантността. Да се говори, че паднал Плевен, като навремето при падишаха и че едва ли не са се освободили от някой, искам да ги помоля да бъдат малко по-толерантни, малко по-скромни. Не мога да си представя и пази Боже да има пресконференция, на която се хваля с един областен град или град и половина. И то на независими кандидати, които съм подкрепил, моите са си всичките от ГЕРБ. Кадри, които сме си ги издигнали от нула и сме си ги направили, хората си ги харесват и си гласуват за тях! Изключение прави Паунов, но и той винаги е бил в местна коалиция и през цялото време ние сме си го подкрепяли, като наш приятел, кмет и кадърен човек. Разбира се и Реформаторите са го подкрепяли и други партии там, това е може би изключение, което сме правили, защото действително той заслужаваше да продължи да работи за доброто на града. Вече падна Плевен, спечелиха голямата битка, с Плевен ни бият навсякъде, няма значение, че сме победили в София, Варна, Бургас, Русе, Благоевград, това няма значение, нека да се нарадват, нека да се считат за победители, поздравявам ги за това, но от утре малко по-скромно и смирено да се хванат на работа! Ясно показаха тези резултати, че с ГЕРБ никой не може да се мери, дори няма шанс да се мери и то само заради всички тези хора, които са зад нас, коя партия може да се похвали с такива експерти, коя? Като личности, като успели хора, като доказали се в обществото! И въпреки всичко аз всеки ден им пожелавам на всички успех, максимално дърпах юздите на партията да не постигне дори по-големи резултати. Колко пъти отивах аз в Плевен, или в Добрич, или в Пловдив, колко пъти? Кой министър пуснах да отиде там, въпреки, че се бяхме разбрали, те отидоха всичките! Нямаше да се обадя на тази тема, но да прочета как Плевен паднал, дали щеше да падне, ако бях там? Ако искат да се пробваме на парламентарните избори да видим дали ще падне. Победил е независим, подкрепен кандидат!

Животът на правителството е като живота на всеки един човек, аз съм вярващ човек, той зависи само от Господ! Каквото е писано! Персонални промени се правят само след като седнем с Реформаторите и решим, като основни коалиционни партньори, след това с подкрепящите партии – АБВ и Патриотите и преценим дали трябва да се направят персонални промени. В правителството персонална промяна самостоятелно ГЕРБ не може да прави. Можем да правим само с нашите партньори.

Найден трябва да ми се извини, ако е вярно да ми покаже хората, ако не е вярно, да се извини! Аз цял ден слушам какво са правили Реформаторите в Плевен, дума не съм казал. Ако стои зад думите си да дойде и да ми каже кой. Там всичко живо, което имаше, полиция, жандармерия, на оперативка пред всички с прокурорите съм дал указания да наситят Плевен днес, гласче да не може да се вземе, откъде накъде ще каже такова нещо? Вие колко жалби сте внесли, и ГЕРБ са внесли 6 жалби, за това ли трябва да си говорим? Нека се радват, но с уважение към нашата радост, защото след Плавен няма рубежи! Направих всичко възможно да не спечели ГЕРБ, никаква подкрепа не им давам и те го знаят прекрасно Реформаторите. Повтарям, стабилността, коректността, но и взаимното уважението на взаимната сила и успехи също имат значение. Имат значение и българските мюсюлмани в контекста на Изтока и вниманието към тях! И аз за много от градовете съм бил сигурен, че ще ги преизберат кметовете, но това, че започват все повече български мюсюлмани да не се плашат от нас, защото и в Дулово, и в Силистра, не ги пропускам, те имат до 120, но представяте ли си колко време има да ви чета колко кметства са взели? Това е много важно, защото той гарантира етническия модел, това, което ги плашиха преди време – като дойде ГЕРБ, като дойде Бойко ще ви смени имената, ще ви бутне джамиите, ще ви изсели, нали, присъствали сте на такива кампании. В момента ние толерантно работим с двата етноса. Там където ДПС са били по-силни са спечелили, там, където ние сме били по-силни сме спечелили. Защо не говорят, когато толкова удобно ни привързват винаги към ДПС, когато пребият ДПС наш кандидат за кмет. Къде беше декларацията на Реформаторския блок да защитят нашия представител например в Белица? Но аз си мълча, това не значи, че не виждам, това не значи, че не забелязвам! Падишахът писал, ще видят те един падишах накрая!

Истина или лъжа: Любовник на Луна починал - затова излязла от “ВИП Брадър”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5086360


ЖЪЛТИНИТЕ

Дългогодишният любовник на Луна - Мехмад Трапджъ, е починал от инфаркт в дома си в Истанбул, докато певицата била във
ЖЪЛТИНИТЕ Дългогодишният любовник на Луна - Мехмад Трапджъ, е починал от инфаркт в дома си в Истанбул, докато певицата била във "ВИП Брадър", пишат и преписват жълти издания. Според клюката тя разбрала тъжната новина и сама поискала да излезе. Потърсихме Луна и ето какво каза тя. Лъжа е, каза Луна и отрече да познава такъв човек.

Бивш пожарникар гръмна съседско куче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087197

Пенсиониран огнеборец застреля кучето на свой съсед в село край Лом. Полицията разследва убийството на четириногото, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал в неделя към 17.30 ч. в село Аспарухово. Домашното куче на Огнян А./51 г./ се промушило през оградата и влязло в двора на Веселин А./58 г./.
Пенсиониран огнеборец застреля кучето на свой съсед в село край Лом. Полицията разследва убийството на четириногото, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал в неделя към 17.30 ч. в село Аспарухово. Домашното куче на Огнян А./51 г./ се промушило през оградата и влязло в двора на Веселин А./58 г./.

Турската лира скочи спрямо долара след победата на ПСР

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/68924/Turskata-lira-skochi-spryamo-dolara-sled-pobedata-na-PSR

/Поглед.инфо/ Турската лира поскъпна с 5,4% спрямо долара след убедителната победа вчера на пропрезидентската Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Служители на МВР и ДАНС с акция в кв. "Столипиново"

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/sluzhiteli-na-mvr-i-dans-s-akciia-v-kv.-stolipinovo-6044709

Има задържани 18 лица. Директорът на полицията в Пловдив отрече акцията да е била свързана с провеждащият се вчера балотаж

Преподавател от МУ-Варна с престижно отличие от Съюза на учените в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=305411

В конкурса на Съюза на учените в България „Научни постижения в дисертации" за 2015 г.​ ас. Оскан Тасинов, дб от Катедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика към Факултета по фармация на Медицински университет - Варна получи награда (грамота) за високо отличие, научи Moreto.

Лекарският съюз против новите промени в здравното осигуряване

http://www.bnews.bg/article-143222

Това се посочва в декларацията, която бе приета по време на 64-я извънреден събор на Българския лекарски съюз.

Най-скъпите торти, продавани някога (СНИМКИ)

http://curious.actualno.com/Naj-skypite-torti-prodavani-njakoga-SNIMKI-news_505105.html

Бихте ли дали 20 000 долара за торта? А 20 милиона? За някои хора това не е проблем, стига това да допринесе празникът им да бъде наистина незабравим. Сайтът The Richest публикува класация на най-скъпите торти, продавани някога. Ето кои заеха челните места: Тортата за сватбеното изложение “Лъкжъри БрайдШоу“ – 20 млн.долара Всяка година в Бевърли Хилс, Калифорния се провежда луксозно сватбено изложение. През 2006 г. орагнизаторите решили да бъдат особено разточителни и поръч

Как да направите компютъра си по-бърз

http://curious.actualno.com/Kak-da-napravite-komputyra-si-po-byrz-news_505130.html

С времето всеки компютър започва да работи по-бавно. За щастие обаче има трикове, чрез които може да се противодейства на това, пише Tech Radar. Ето кои са някои от тях: 1. Промяна на настройките за захранването на висока производителност Ако компютърът ви работи по-бавно, отколкото трябва, проверете в менюто „Power Option“s в секцията „Hardware and Sound“ и се уверете, че е избрана настройката „High Performance“. За по-голям контрол върху настройките на зах

Нейкова отрече да има сигнали за затруднения при ползването на сайта на ЦИК

http://society.actualno.com/Nejkova-otreche-da-ima-signali-za-zatrudnenija-pri-polzvaneto-na-sajta-na-CIK-news_505135.html

"По-малко бяха и жалбите и сигналите. Този път нямаше напрежение около предаването на протоколите. Този процес продължава и в момента в ЦИК, като искам да уточня, че при нас повече от 95 ОИК вече са предали протоколите от своите райони, от 265 общо. Първоначално много ОИК бяха заявили, че във вторник ще предадат своите протоколи, но една част от тях пристигнаха по-рано, така че очакваме до края на утрешния ден този процес да приключи". Това заяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова, предад

Стъкло със здравината на стомана

http://sciencelogy.actualno.com/Styklo-sys-zdravinata-na-stomana-news_505087.html

Японски учени твърдят, че са успели да създадат стъкло, чиято здравина не отстъпва на стоманата. Резултатът от изследването е публикуван в сп. Nature, а секретната съставка на здравото стъкло е алуминиев оксид. Съчетаването му със силициев диоксид прави стъклото много по-здраво. Резултатът е прозрачно ултрастъкло, което 50% се състои от алуминиев оксид, а по здравина може да се сравнява със стоманата и желязото. Практическите възможности за използване на такъв материал са невероятно широки, а

Прокуратурата в Свиленград образува бързо производство за каналджийство на 127 мигранти

http://haskovo.actualno.com/Prokuraturata-v-Svilengrad-obrazuva-byrzo-proizvodstvo-za-kanaldjijstvo-na-127-migranti-news_505137.html

Районна прокуратура-Свиленград образува бързо производство срещу шофьор на товарен автомобил, превел през границата на страната от Турция в България общо 127 нелегални мигранти от Сирия и двама турци. На 31 октомври 2015 г. около 5,30 часа при влизане от Турция в България на ГКПП-Капитан Андреево е пристигнал товарен хладилен автомобил с турска регистрация, управляван от 53-годишния турски гражданин Д.К. Служители на митница-Свиленград отворили за проверка хладилното ремарке, при което установ

Микеле Плачидо: Путин е номер едно в света във външната политика

http://www.cross.bg/politika-vunshnata-sveta-1486550.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин в момента във външната политика е номер едно в света, защото той има ясни идеи и има моралните сили, за да даде отговор на предизвикателствата на днешния труден период. Това заяви известният италиански актьор и режисьор Микеле Плачидо в интервю за ТАСС. „Убеден съм, че във външната политика Русия проявява много повече внимание към запазването на равновесието в света, отколкото Западът. И така всъщност мислят много хора. Много хора го мислят, но малцина са тези, които го казват на всеослушание. Путин е номер едно в света във външната политика, защото той има ясни идеи и има моралните сили, за да даде отговор на предизвикателствата на днешния труден период“, каза Плачидо. „Ако говорим за ислямския тероризъм и сблъсъците на религиозна основа, то аз смятам подходите на Путин за по-разумни. И изобщо не се съмнявам в това. Във вътрешната политика може да има разногласия, полемика, критика, но това може да бъде обсъдено в открит диалог, но не бива да се прибягва до стратегия на изолация по отношение на велик народ. Италия с Русия я свързват дългогодишни исторически отношения на сътрудничество. Как може това да бъде зачеркнато? Как може да се отказваме от диалог с Русия“, каза той, като заяви, че категорично не е съгласен с позицията на Запада по отношение на РФ.

Стоичков ще празнува юбилей с Марадона на стадион “Васил Левски”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nRml0xl6Woo/

Носителят на „Златната топка” Христо Стоичков подготвя феноменално шоу по случай своя юбилей догодина. Уникалното по рода си събитие, озаглавено подобаващо „50 години номер 8″, ще се проведе на 20 май 2016 г. на най-големия стадион у нас, а именно Националният „Васил Левски”. Идеята и желанието на Камата е да сподели празника си както с всички почитатели на футбола у нас, така и с най-големите футболни звезди в света, не само от близкото минало, но и от днес, съобщава gong.bg.

„50 години номер 8″ няма да е просто приятелски мач, а нещо много повече – грандиозно шоу, което ще събере на едно място всепризнати футболни легенди от световна величина. Те ще излязат заедно на терена за една изключително интересна среща, която ще се случи само и единствено на 20 май 2016 г. и ще остане завинаги в историята.

Събитие от подобен мащаб ще се проведе за първи път в България. Един срещу друг на Националния стадион ще се изправят най-добрите български и чужди футболни играчи, които ще покажат класата и таланта, които са им спечелили многобройни титли и отличия. Те ще бъдат разпределени в два звездни отбора – в единия ще са футболисти, предпочитащи да играят предимно с десен крак, а в другия – тези, чието тайно оръжие е левият крак.

Имената на гост-звездите, които ще участват в този невероятен спектакъл, все още се пазят в тайна. Те ще бъдат обявявани последователно всяка седмица. Топновината за футболните фенове от всички поколения е, че първият участник в шоуто е легендарният Диего Армандо Марадона, цитира Кросс.

Гениалният номер 8 Христо Стоичков е най-успелият български футболист. Играч с много лица, играч спектакъл! Носител е на най-престижните футболни награди в света – тези, които се дават само на великаните в играта: „Златна топка” (1994 г.) и „Златна обувка” (Двукратен носител на отличието – за сезон 1988/89 и през 1994-та на световното първенство „САЩ-94″ за голмайстор на мондиала), Купата на Европейските шампиони и Купата на носителите на национални купи.

Дълги години първото нещо, което казват чужденците, когато чуят България, е името на големия световен футболист, легендата Христо Стоичков.

Огромният му талант проличава в столичния клуб ЦСКА, като за 5 години с екипа на отбора той се превръща в най-големия идол за запалянковците на „червените” и успява да постигне всичко в родината си. Благодарение на гениалната си игра фамозният нападател е забелязан и привлечен от един от най-големите грандове в света – ФК Барселона за рекордната по това време сума за България от 4 милиона долара. С екипа на “червено-сините” Кавалерът на „Златната топка” прави впечатляващи мачове, които ще останат завинаги в историята на каталунците и на европейския футбол.

След Барса футболните пътища на феноменалната „осмица” минават през още няколко държави и отбори като „Парма” (Италия), „Ал Насър” (Саудитска Арабия), „Кашива Рейсол” (Япония), ,„Чикаго Файър” (САЩ) и завършват в „Ди Си Юнайтед” (Вашингтон). След това звездата отваря нова страница в живота си – тази на треньора Христо Стоичков: селекционер на националния отбор на България 2004 – 2007 г.; „Селта Виго” (Испания) – 2007 г.; „Мамелъди Съндаунс” (Южноафриканска република) – 2009-2010 г.; ПФК Литекс (Ловеч) – 2012 г., ПФК ЦСКА (София) – 2013 г.

Събитието „50 години номер 8″ е на 20 май 2016 г. на Национален стадион „Васил Левски”. Начало 20:00 часа. Билети за звездния футболен мач търсете в мрежата на Eventim. Цена на билетите: от 18,88 лв. до 88,88 лв.

Трети тур на местните избори ще има в над 10 населени места

http://offnews.bg/news/n_1/n_584530.html

В около 15 населени места ще има трети тур на местните избори заради подадени равен брой гласове на балотажа, показват данните на ЦИК. В Централната избирателна комисия (ЦИК) са пристигнали протоколите от 80 общински избирателни комисии от общо 265, съобщава БНР. По-рано говорителят на ЦИК Камелия Нейкова заяви: Почти 100% от протоколите на секционни избирателни комисии (СИК) са въведени в общинските избирателни комисии (ОИК). Към момента 74 ОИК, включително София и Варна, са предали протоколите и в ЦИК. Не разполагаме все още с данни за активността, тъй като върви процедура по въвеждане на всички протоколи и в ЦИК. Като цяло жалбите и сигналите на втория тур бяха значително по-малко, в сравнение с първия тур. По въведените в ОИК протоколи, очертава се в две кметства – Медникарово и Софрониево, да се произвеждат нови избори, тъй като кандидатите, които са участвали на втория тур, са получили равен брой гласове. Съгласно Изборния кодекс, когато има такава ситуация, ЦИК предлага на президента насрочване на нови избори. На въпрос, отстранени ли бяха всички слабости от първия тур, Нейкова отговори: Може би слабости има винаги при произвеждане на избори. Аз не бих казала, че е имало нещо, което не се е случвало, което, разбира се, не означава, че трябва да се случва отново. Мисля, че бяха преодолени слабостите, които бяха констатирани при първия тур и при втория тур ОИК се справиха по-бързо. Не бива обаче да се правят сравнения на несравними неща, тъй като вторият тур е значително по-лек от първия, където гласувахме в няколко вида избори с повече бюлетини.

„Атлетико“ без милост към Стоилов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5086440

„Атлетико“ (Мадрид) тръгна с всички звезди по 9-часовия път до Казахстан за мача с „Астана“ от Шампионска лига утре. Разрешение да остане в Испания получи само Анхел Корея, защото стана баща. „Дюшекчиите“ спечелиха пределно лесно в Мадрид с 4:0, но тогава треньорът Станимир Стоилов остави петима футболисти да тренират у дома,
„Атлетико“ (Мадрид) тръгна с всички звезди по 9-часовия път до Казахстан за мача с „Астана“ от Шампионска лига утре. Разрешение да остане в Испания получи само Анхел Корея, защото стана баща. „Дюшекчиите“ спечелиха пределно лесно в Мадрид с 4:0, но тогава треньорът Станимир Стоилов остави петима футболисти да тренират у дома,

Bulgaria's Energy Watchdog Cuts Power Prices for Businesses

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259713_Bulgaria%27s+Energy+Watchdog+Cuts+Power+Prices+for+Businesses+

The Bulgarian energy regulator KEVR announced Sunday it was lowering a "duty to society" surcharge on power prices for industrial consumers.

New power rates are in force as of Sunday, November 1, 2015, Focus News Agency quotes KEVR head Ivan Ivanov as saying.

Under the new pricing regime, the "duty to society" surcharge will be 2.8% lower - BGN 36.83 instead of BGN 37.90/MW/h. The move suggests a slight decrease of power prices for businesses, after a hike entered into force this August.

KEVR's decision to increase the "duty to society" in August was met with anger by employers.

On Sunday, Ivanov explained the move had been allowed by a the drop in natural gas prices that also affected the cost of energy from plants using natural gas using co-generation to produce electricity.

Три жени се нуждаят от спешно кръвопреливане в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_584528.html

Три жени се нуждаят от спешно кръвопреливане в София. И трите жени са пациентки на специализираната болница по хематология. Те имат неотложна нужда от голямо количество плазма от кръвна група А отрицателна и Б положителна. Жените са развили синдром на Мошковиц - автоимунна реакция на организма, в която антитела атакуват всички органи и системи. Единственото лечение е прочистване на тяхната плазма и вливане на нова. Резервът на кръвния център обаче е на привършване. Поради това БНТ и Националният център по трансфузионна хематология организират мобилен кабинет за кръводаряване в сградата на БНТ (ул. Сан Стефано 29), пред лекарския кабинет, от 8.30 ч. до 13.30 ч.

Ананиев: ДБГ показа, че е най-голямата партия в РБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_584495.html

Резултатът на Реформаторския блок беше хеттрик - три последователни все по-добри резултата, а ДБГ показа, че е най-голямата партия в Блока. Това каза депутатът от РБ Настимир Ананиев пред TV7. "Реформаторският блок показа много добър резултат на тези избори, въпреки всички слухове и интриги", категоричен беше депутатът. Той изрази надежда, че положителното представяне на Реформаторския блок ще се затвърди и на президентските избори , където ще се явят заедно. Попитан за единната кандидатура за президент на ГЕРБ и РБ, той каза, че подобна идея още не е обсъждана от Реформаторите. "На тези избори ДБГ показа, че е най-голямата партия в Блока и основният двигател на обединението в дясно", обобщи депутатът. Той каза, че ДБГ има най-много депутати в парламента, най-много общински съветници и най-много областни кметове. "Големите победи на ДБГ са Плевен и Добрич, това е нашият принос за доброто представяне на РБ", обясни той и допълни, че не бива да се забравя и Чепеларе, където Славка Чакърова е подкрепена на балотажа от 9-те кандидати за кметското място от първия тур. "Резултатът на РБ показа, че управляващата коалиция е стабилна и че се повишава доверието в РБ и ГРЕБ", каза реформаторът.

Kurdish Journalist Facing Deportation to Iran 'Beaten in Bulgaria'

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259712_Kurdish+Journalist+Facing+Deportation+to+Iran+%27Beaten+in+Bulgaria%27+

A Kurdish journalist and activist risks deportation to Bulgaria from where he fears he might be extradited after fleeing Iran in 2008, a Kurdish media outlet has reported.

Kayhan Yosfi's asylum request has been refused by Swedish authorities who seek his deportation to Bulgaria.

Yosfi worked with Kurdish newspapers in Iran and was subject to "pressure and threats from the Islamic Republic of Iran," the website rudaw.net quotes him as saying.

"The regime has repeatedly threatened me. I fear being arrested and even hanged. Also, I fear for my family."

He admits to having used an illegal route via Bulgaria which was not decided by him. Entering into Serbia he was arrested and sent back to Bulgaria where he and other smuggled people were, in his words, "beaten by police and held in custody for 12 days."

Asked why he is afraid of being returned to Bulgaria, he says the prospect makes him "very worried", with police having taken some of his money apart from beating him. Additionally, he fears deportation to Iran from there. -

Сайтът на ЦИК пак не работи

http://bulgarski.pogled.info/news/68923/Saitat-na-TSIK-pak-ne-raboti

/Поглед.инфо/ Сайтът на ЦИК продължава да не работи. На втория тур на местните избори сайтът отново не работеше и се отваряше прекалено бавно или изобщо.

Сайтът на ЦИК отново не работи

http://bulgarski.pogled.info/news/68923/Saitat-na-TSIK-otnovo-ne-raboti

/Поглед.инфо/ Сайтът на ЦИК продължава да не работи. На втория тур на местните избори сайтът отново не работеше и се отваряше прекалено бавно или изобщо.

Марадона и Стоичков в юбилеен мач на Националния стадион догодина

http://offnews.bg/news/n_1/n_584505.html

Носителят на „Златната топка“ Христо Стоичков ще доведе един от най-великите футболисти в историята Марадона за шоу по случай юбилея на Камата. Уникалното по рода си събитие, озаглавено "50 години номер 8", ще се проведе на 20 май 2016 г. на Националния стадион „Васил Левски“. Идеята и желанието на Стоичков е да отпразнува рождения си ден заедно с българските фенове на играта и с едни от най-големите футболни звезди в света, не само от близкото минало, но и от днес. Имената на гост-звездите в юбилейния спектакъл все още се пазят в тайна. Те ще бъдат обявявани последователно всяка седмица. Изключителната нза футболните фенове от всички поколения е, че първият участник в шоуто е легендарният аржентински плеймейкър Диего Армандо Марадона. Събитие от подобен мащаб ще се проведе за първи път в България. Двата отбора, изпълнени със футболни звезди от световен мащаб, ще бъдат разпределени на прост принцип – в единия ще са футболисти, предпочитащи да играят предимно с десен крак, а в другия - тези, чийто силен крак е левият. Билети за звездния футболен мач вече са пуснати в продажба в мрежата на Eventim, като цените им са между 18,88 лв. и 88,88 лв.

Bulgarian President Embarks on Two-Day Official Visit to Portugal

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259711_Bulgarian+President+Embarks+on+Two-Day+Official+Visit+to+Portugal+

Bulgarian President Rosen Plevneliev will be on a two-day official visit to Portugal at the invitation of his Portuguese counterpart Anibal Cavaco Silva on Monday and Tuesday.

Among the topics of discussion will be the opportunities for widening the commercial-economic relations between the two countries, cooperation in the areas of education, science, innovations, culture as well as the migrant situation.

On Monday, Plevneliev will pay homage to the great Portuguese poet Luis Vaz de Camoes at his tomb in the Jeronimos monastery.

After that he will be received by his Portuguese counterpart and he will also meet Portuguese Prime Minister Pedro Passos Coelho and the Assembly President Eduardo Ferro Rodrigues.

During his visit, a protocol for cooperation in the area of tourism training will be signed between the Bulgarian Tourism Ministry and the Portuguese Economy Ministry.

In Lisbon, Plevneliev will meet the mayor of the capital city, Fernando Medina, and he will be presented with the key to the city at a special ceremony.

On the second day of his visit, the Bulgarian president will meet representatives of Portuguese business and will present to them the investment potential of Bulgaria.

Plevneliev will also visit the Champalimaud foundation, a world centre for scientific research, developing the most progressive methods of treatment in the fields of neuroscience and oncology.
 

Roderick Moore: Our Friendship is Deep and Will Persist

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259710_Roderick+Moore%3A+Our+Friendship+is+Deep+and+Will+Persist+

Novinite is publishing a farewell message submitted by Roderick W Moore, Chargé d'Affaires of the US Embassy in Sofia. Mr Moore, who has had a number of diplomatic appointments to Bulgaria over the past 25 years, arrived in August to run the embassy until a successor to Ms Marcie Ries has been appointed. In mid-September, US President Barack Obama nominated Eric Seth Rubin as the country's next ambassador to Bulgaria.

The Statement, which the US Embassy has sent to Novinite's English and Bulgarian-language services, is published here without abridgement:

It is hard for me to believe that three months have passed since I arrived for my third diplomatic assignment here in Bulgaria.  My stay, which has been longer than the State Department or I had originally intended, has nonetheless gone by in the blink of an eye – lending great truth to the old saying:  “time flies when you’re having fun.” Indeed, I have had loads of fun during my all-too-brief stay here, thanks to the legendary warmth, friendship, and hospitality of the amazing people of this country.

I consider myself extremely fortunate to have had the opportunity to witness first-hand Bulgaria’s transformation over the last three decades – first as a backpack-toting student tourist in the mid-1980s, then as a young wide-eyed diplomat during the first two years of the post-Zhivkov transition, then during the first three years of the millennium, and now, over the last three months.   The positive changes that have occurred in this country are simply astonishing.  I frequently say to my Bulgarian friends who live here that they may not appreciate them how fundamentally this country has metamorphosed due to the incremental nature of change.   However, if you disappear for a decade, as I did following my last visit in 2005, I can assure you that the change here has been jaw-dropping.

Some of that change is, of course, tangible.  The improved roads, the beautiful metro, the new airport terminal, the glistening new malls and office buildings, the spruced-up parks and squares, and the ubiquitous cranes and construction sites are all perceptible signs of progress.   But I sense other, less palpable, forms of change as well.   In many ways, the people I meet speak differently, act differently, and, I believe, think differently from the Bulgarians I met a generation ago in the early 1990s.   I attribute this to the fact that Bulgarians today are exposed to so many new influences that didn’t exist before –the proliferation of the internet and media (remember when there were only 2 or 3 TV channels and a couple of major newspapers?), greater opportunities for education and travel, and a burgeoning private sector that has become more and more integrated with the global economy.  Moreover, today’s Bulgaria is a country ensconced within the EU, bringing to Bulgaria a system of rules and values that affects the way life is lived here.

The expansion of English language knowledge is remarkable. I remember well the days when only a sprinkling of Embassy contacts could converse proficiently in English.  Nowadays, it seems that fluency in English is an ordinary phenomenon.

I have also been encouraged to encounter so many Bulgarians here who have lived or studied abroad and who are today contributing in so many wonderful, constructive ways to this country’s future.   I do not know how widespread this “reverse brain drain” is, but I hope it will continue.  Bulgaria will only profit from the experiences and expertise they bring home with them.

It has been extraordinarily, almost giddily, rewarding for me to have had the opportunity to serve over these past months in a Bulgaria that is a member of NATO.   Before I left your country upon the completion of my last assignment in 2003, I regularly used to say how proud I would be when our two countries became formal allies.  With that dream fulfilled, I can assure you that seeing our two countries working together to take on the huge security challenges facing us fills me with great pride.   I only regret that there are still forces in this country that seem intent on trying to undermine this partnership that is so precious and so important.

I recognize, of course, that there are some areas of Bulgaria’s transformation have been lagging.  I have frequently spoken, publicly and privately, about my concern about shortcomings in the rule of law. I also know that, despite the amazing progress of the last quarter century, there are still too many families who are struggling to make ends meet.   I don’t want to underestimate these, and other, important challenges, and I hope that your leaders will take them on with renewed effort.  Everyone will benefit if they do.

I have but two regrets about my time here. First, I have not traveled around the country as broadly as I would have liked during my brief stint here.  I have so much nostalgia for the many gorgeous places I have visited in Bulgaria that are simply too numerous to name. And so many fond memories of the many, many good people I have met around the country. That brings me to my second regret. I am sorry that I have not had the opportunity to see all of my friends and acquaintances from my previous periods in Bulgaria. To them, I extend my sincerest apologies and hope that our paths will cross again soon.

I have absolutely no concern, however, about the future of our bilateral relationship.  The roots are deep and will persist.  Just as importantly, the people in charge of that relationship are first-rate.  On the U.S. side, the team at our Embassy – Americans and Bulgarians - is absolutely fantastic. They are committed professionals who are passionate about moving our relationship ever forward. My deputy, Martina Strong, will do a superb job of running our Embassy after my departure.  In addition, we are all truly fortunate that President Obama has announced Eric Rubin, an extremely talented diplomat whom I have known for over two decades, as his nominee to serve as the next U.S. Ambassador here.

One thing I’ve learned is never to say “farewell” to Bulgaria. There is something wonderful about this country that makes one yearn to come back.  I am certainly an unrepentant recidivist, having returned many times to Bulgaria over the last quarter century. In fact, I recently calculated that, since I graduated from university, I have spent more time living in Bulgaria than I have in my own country! I can’t imagine that there won’t be future opportunities for me to come see you again.
 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване