Треньорът на Бербатов заложен на дузпата

http://petel.bg/Trenorat-na-Berbatov-zalozhen-na-duzpata__132650

Треньорът на Димитър Бербатов в ПАОК Игор Тудор може да бъде изгонен в края на месеца, ако тимът му не постигне победи в следващите...

Стефан Радев приема вота на сливналии като заявка за промяна

http://pik.bg/стефан-радев-приема-вота-на-сливналии-като-заявка-за-промяна-news428442.html

Стефан Радев приема вота на сливналии като заявка за промяна

Около 3 500 гласа е разликата на балотажа от 1 ноември  в полза на Стефан Радев, обяви на пресконференция общинският координатор на ПП ГЕРБ-Сливен Здравко Костадинов. Общият брой на гласувалите избиратели е - 45 867. От тях 23 955 са гласували за Стефан Радев. Недействителните бюлетини са 1426. От общо 96 населени места, 47 са на ГЕРБ.
ГЕРБ има кметове в 11 населени места. В тях живеят половината от жителите на селата.  От тях на първи тур спечелихме в шест села – Чинтулово, Гавраилово, Камен, Жельо войвода, Камен и Блатец. Вчера в още пет -  Крушаре, Тополчане, Глуфишево, Самуилово и Ковачите“, допълни Костадинов. 
Стефан Радев благодари на сливналии за подкрепата. Той приема вота на гражданите като заявка за промяна и отговорност. „Очаквам в Общинския съвет да е конструктивен, защото интересът на Сливен е на първо място“, каза Стефан Радев.
Той опроверга твърденията за оказван натиск от страна на ГЕРБ спрямо определени лица. „Резултатите в „Надежда“ опровергават обвиненията срещу нас и доказва тезата, че имахме нужда от висока избирателна активност, за да преодолеем конролирания вот в някои квартали. Слава богу, сливналии гласуваха и тези резултати не се оказаха решаващи за бъдещето на община Сливен“, допълни Радев. Той благодари за подкрепата на партньорите от Реформаторския блок, НФСБ, АБВ и ВМРО. 
 Народният представител Мария Белова заяви, че победата на ГЕРБ в областта е безспорна, защото във всички общини кметовете са на ГЕРБ „Започваме да работим. Надявам се да оправдаем доверието на хората и след четири години да имаме видими резултати“, каза Белова. 
Здравко Костадинов обяви, че предложението на ГЕРБ за председател на Общинския съвет ще бъде Димитър Митев. Той от своя страна се надява на подкрепа както от Реформаторския блок, така и от останалите си колеги в местния парламент, с изключение на БСП. 
На пресконференцията бе уточнено, че започва организация по отстраняването на плакатите на ГЕРБ от предизборната кампания. 

БСП „вкара” троянски кон в ГЕРБ?

http://news.ibox.bg/news/id_1182931152

Новият кмет на Сливен е бил доскорошен кадър на столетницата

Сигнал за бомба затвори Съдебната палата

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/signal-za-bomba-zatvori-sydebnata-palata-6044725

Служителите на Съдебната палата и намиращите се вътре граждани, адвокати и прокурори бяха евакуирани

Кадиев: За БСП това е разгром, надявам се да режат на месо

http://news.ibox.bg/opinion/id_1839341599

С покана към съмишленици независимият депутат намеква за собствена партия

Путин: Катастрофата на А321 е огромна трагедия

http://www.cross.bg/tragediya-pytin-ogromna-1486585.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин коментира катастрофата на самолет А321 в Египет, като нарече случилото се огромна трагедия, предаде телевизия „Звезда“. „Това е огромна трагедия. В такива трагедии, в такива часове, безусловно е изключително важно да усещаме рамото на близките, съчувствието на цялата страна по повод на тази ужасна катастрофа“ каза Путин. „Интерфакс“ уточнява, че руският държавен глава е поискал от отговорните лица да решат въпроса с изплащането на компенсациите на семействата на загиналите в катастрофата колкото се може по-скоро.

Маскирани за хелоуин обраха магазин в Стара Загора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087571

В ноща на Хелоин в Стара Загора неизвестни апаши нахлузиха маски на чудовища и обраха магазин в центъра на града.
Около 3 часа в неделя, под прикритието на празника за Вси Светии двамата обирджии навлекли нелепите маскарадни костюми и нахлули в денонощен търговски обект на бул."Св.Патриарх Евтимий".
В ноща на Хелоин в Стара Загора неизвестни апаши нахлузиха маски на чудовища и обраха магазин в центъра на града. Около 3 часа в неделя, под прикритието на празника за Вси Светии двамата обирджии навлекли нелепите маскарадни костюми и нахлули в денонощен търговски обект на бул."Св.Патриарх Евтимий".

Ето го чинарът, на който Аспарух си е връзвал коня

http://frognews.bg/news_101171/Eto-go-chinarat-na-koito-Asparuh-si-e-vrazval-konia/

Дърво от времето на Първото българско царство продължава да извисява снага в „Аспарухово”.Представителят на вида Западен чинар се намира само на няколко стотин метра от морския бряг, в двора на бившата текстилна фабрика „Първи май”. Съвсем близо е до мястото, където минава Аспаруховият вал, създаден навремето за защита на ниския бряг от морски нашествия.

200 лева глоба за млад мъж, вилнял в заведение във Велико Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087574

Глоба от 200 лв. отнесе 24-годишният С.М. от Велико Търново заради хулиганство. Санкцията му е наложена от Районния съд в старата столица, след като вилнял в заведение в центъра на болярския град.
Екшънът се разиграл в неделя през нощта. В полицейското управление бил подаден сигнал за нарушаване на обществения ред в ресторант на ул. "Васил Левски".
Глоба от 200 лв. отнесе 24-годишният С.М. от Велико Търново заради хулиганство. Санкцията му е наложена от Районния съд в старата столица, след като вилнял в заведение в центъра на болярския град. Екшънът се разиграл в неделя през нощта. В полицейското управление бил подаден сигнал за нарушаване на обществения ред в ресторант на ул. "Васил Левски".

Сидеров се оплака в руското посолство, че е репресиран

http://politics.actualno.com/Siderov-se-oplaka-v-ruskoto-posolstvo-che-e-represiran-news_505177.html

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и депутатите Явор Нотев и проф. Станислав Станилов посетиха руското посолство и поднесоха съболезнованията си към близките на 224-та загинали при самолетната катастрофа в Египет. „От името на парламентарната група написах съболезнование до всички близки и подчертах, че за нас всеки живот на руснак е скъп. Молим се за душите им и по този начин сме съпричастни към скръбта на Русия”, заяви Сидеров. По време на посещението си в руското посолство той се

Дигитализираме кулутурното наследство по европрограма

http://society.actualno.com/Digitalizirame-kuluturnoto-nasledstvo-po-evroprograma-news_505180.html

Министерството на културата реализира в момента Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, финансирана с 14 млн. евро от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и с 2,4 млн. лева национално съфинансиране. Европейските средства се осигуряват от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. По Програмата има одобрени 33 проекта. Част от тях са за цифровизация и създаване на електронни регистри на материал

Ислямисти използват клетки с хора като живи щитове в Дамаск

http://www.moreto.net/novini.php?n=305436

Ислямисти използват клетки с хора като живи щитове, съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права. Бойци от екстремистката групировка "Джаиш ал ислам", действаща в предградията на Дамаск, предимно в Източна Гута, разполагат железни клетки със затворници, предимно от силите на режима и техните семейства.

Visa купува Visa Europe за над €21 млрд.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/02/2641321_visa_kupuva_visa_europe_za_nad_21_mlrd/?ref=rss


Компанията "Виза" (Visa Inc) обяви в понеделник, че ще придобие бившето си поделение "Виза Юръп" (Visa Europe) срещу 16.5 милиарда евро и евентуално доплащане на до 4.7 млрд. евро.

Предполага се, че сливането ще направи новата компания по-конкурентоспособна спрямо основния ѝ съперник "Мастъркард" (MasterCard Inc). 

Плащането ще бъде направено веднага при сключване на сделката, като 11.5 млрд. евро ще бъдат преведени в брой и в преференциални акции, обратими в обикновени...

БСП запази само втората столица в Шуменско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087563



Пет от общо 10 общини в Шуменско вече са с кметове от ГЕРБ. Столетницата запазва в региона само кметския стол във втората българска столица Велики Преслав. ДПС имат кметове в 4 общини.
Областният център Шумен беше спечелен от депутатът от ГЕРБ и бивш полицейски шеф Любомир Христов с 63,94%. Опонентът му от БСП Иван Иванов взе 36,04%.
Пет от общо 10 общини в Шуменско вече са с кметове от ГЕРБ. Столетницата запазва в региона само кметския стол във втората българска столица Велики Преслав. ДПС имат кметове в 4 общини. Областният център Шумен беше спечелен от депутатът от ГЕРБ и бивш полицейски шеф Любомир Христов с 63,94%. Опонентът му от БСП Иван Иванов взе 36,04%.

ЕБВР ще спре финансиране на мащабен македонски хидропроект заради екологични съображения

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/02/2641362_ebvr_shte_spre_finansirane_na_mashtaben_makedonski/?ref=rss


Противоречив проект за водноелектрическа централа в македонски национален парк е на път да пропадне заради опасения, че инвестицията на стойност 100 млн евро поставя под риск защитени видове в региона.

65 млн от инвестирана сума в проекта са заети от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Независими експерти от мисия на Бернската конвенция* за защита на биоразнообразието в западния македонски национален парк Маврово в специален доклад призоваха работата на...

Тийнейджъри получиха първата си кариерна консултация в Мтел

http://www.cross.bg/mtel-initziativata-detzata-1486584.html

/КРОСС/Над 20 младежи посетиха днес централата на Мтел като част от инициативата на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН - „Гордея се с труда на моите родители". Телекомът се включи в проекта за трета поредна година, като този път децата бяха на възраст от 14 до 18 години, а темата беше „Кариерна ориентация". Целта на инициативата в Мтел беше не само да покаже на младежите как изглежда ежедневието на родителите им, но и да им помогне да се ориентират при избора си на професия в бъдеще. Програмата на младежите в Мтел включваше различни презентации, които показаха ролята на част от специалистите в компанията. По този начин децата успяха да се запознаят отблизо с професиите на експерти по човешки ресурси, финанси, дигитален маркетинг, връзки с обществеността и социални мрежи. Своята професия представиха също и инженерите от компанията, които всекидневно поддържат мрежата на Мтел и се грижат клиентите й да получават качествени телеком услуги. Тийнейджърите разбраха и как се създава услуга или продукт в Мтел от продуктовите мениджъри в телекома. Своята работа представи и експертът по организиране на събития в компанията. Младежите получиха и специално задание - да направят колаж на тема „Какво е да работиш в Мтел", представяйки наученото през деня. Програмата завърши с обиколка в кол центъра на Мтел и центъра за контрол на мрежата

Как Плевен падна?

http://www.cross.bg/gerb-pleven-spartanski-1486594.html

/КРОСС/ Георг Спартански е новият кмет на Плевен. Макар и издигнат от Реформаторския блок, той не е победа на реформаторите, нито пък изборът му е факт от „нарочната загуба" на ГЕРБ. Жителите на областния град заявиха подкрепата си Георги Спартански, който се яви на балотажа заедно с номинирания от ГЕРБ досегашен градоначалник Димитър Стойков. Спартански спечели с  52.99% пред Димитър Стойков, който събра 47.01 на сто от местния вот. Опитът на реформаторите да си припишат този успех е манипулативен. Не защото ГЕРБ им е подарил тази победа, както твърди премиерът Борисов, а защото Спартански спечели сам, благодарение на биографията си и на изключителния си авторитет в града. Груба манипулация са фойерверките и тупането в гърдите на реформаторите за победата на Георг Спартански в Плевен. Заслугата на Радан Кънев и компания е доста спорна за победата на Спартански. Плевенчани отхвърлиха изключително несполучливата кандидатура на ГЕРБ и опита на председателя на ГЕРБ да омаловажи резултата от изборите в областния град. Няма общо с истината, че Борисов е подарил победата на коалиционния си партньор. Освен ако няма някаква саморазправа с Цецка Цачева. Резултатите от местните избори показаха,  че с ГЕРБ никой не може да се мери, заяви премиерът и лидер на партията Бойко Борисов в нощта след втория тур на местните избори, на които ГЕРБ спечели в девет областни градове

ГЕРБ завладя червените крепости в Търговище и Разград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087533

ГЕРБ завладя и червените крепости в Търговище и Разград и за първи път през демокрацията наложи десни кметове в областните центрове в Лудогорието, като лансира депутати за градоначалническите постове.
Убедителна победа с 69,18% спечели д-р Дарин Димитров на балотажа за общински кмет в Търговище. Депутатът от ГЕРБ привлече гласовете на 17 028 от
ГЕРБ завладя и червените крепости в Търговище и Разград и за първи път през демокрацията наложи десни кметове в областните центрове в Лудогорието, като лансира депутати за градоначалническите постове. Убедителна победа с 69,18% спечели д-р Дарин Димитров на балотажа за общински кмет в Търговище. Депутатът от ГЕРБ привлече гласовете на 17 028 от

Георги Кадиев със заявка за нова лява формация

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/georgi-kadiev-sys-zaiavka-za-nova-liava-formaciia-6044727

Ако сте запазили вяра в нуждата от различно управление, ако не харесвате купуването на избори, корупцията, примирението, бедността, безработицата, западналите села и градове – присъединете се, пише Кадиев във „Фейсбук“

Нужно ли е висшето образование? (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/nuzhno-li-e-vissheto-obrazovanie-video-6044726

В новия епизод на "Филяка", влогърът коментира положението, в което често изпадат младите в България, след като завършат

Георги Лозанов: СЕМ не е началник на медиите

http://www.mediapool.bg/georgi-lozanov-sem-ne-e-nachalnik-na-mediite-news241293.html

Първата функция на СЕМ е да отнеме от политиците възможността да се намесват в медиите, казва в интервюто си Георги Лозанов. Той напомня, че съветът има за цел да предотврати политиците да решават съдбите на медиите въз основа на това дали са доволни или не от изборните си резултати. По думите му съдебната реформа би помогнала много за регулирането на медийната среда.   Г-н Лозанов, нищо ли не върши Съветът за електронни медии (СЕМ), та парламентът отхвърли отчета ви за втората половина на 2014 година?   Темата сигурно си заслужава, но тя не беше предмет на разправията в Народното събрание в сряда (28 октомври - бел.ред.). Ние представихме два отчета за двете шестмесечия на 2014 година, както е по закон. Никой от тези хора, които нападнаха СЕМ и персонално мен, не беше чел тези документи. Те си го и признаха. Тях не ги интересуваше отчета и поради това никой не говореше от гледна точка правомощията на СЕМ. Ако някой си беше направил труда все пак да прочете какво върши СЕМ и какво е свършил, то на тази основа можеше да има някакви претенции. Можеше да се получи и някакъв дебат с разум.   В Народното събрание обаче се чуха само кухи фрази, електорално говорене с партиен ефект. СЕМ беше лишен от възможност да отговори, защото нападките бяха на прага на клеветата и набеждаването. Разбра се, че БСП и ВМРО не харесват СЕМ и персонално мен. Трябва да напомня обаче, че работата на един независим регулатор не е да се харесва на политиците. Не съм поемал подобен ангажимент. Ако в парламента беше проявена някаква експертиза, то тя беше в парламентарната комисия, където отчетите минаха само с един глас "въздържал се". В пленарната зала се разигра една друга реалност. Дебатът нямаше и процедурна причина. Депутатите използваха процедурен трик да атакуват СЕМ в рамките на обосноваването на отрицателния си вот за отчета. Целта им беше да станат, да озвучат залата свише и да си седнат. В рамките на тази процедура подсъдимият не получава думата.   Само заради едното нехаресване ли беше всичко?   Това говорене беше изнесено основно от националистите и социалистите. ВМРО построиха цялата си предизборна кампания върху СЕМ заради програмата на БНР в Кърджали. Те повториха 100 пъти една лъжа, че пускаме радио на турски. Аз обяснявах също 100 пъти, че това не е така, но позицията на обясняващия е слаба в сравнение с този, който крещи надъхано националистически лозунги. Така нямаше полза от обяснението ми, че тези предавания на турски се излъчват от много години, а сега пускаме регионална програма на български език. Всичко беше пресрещано от националистически крясъци и въпросът се превърна в партийна пропаганда. Издигнаха се плакати "Предатели", нахлуваха на заседанията на СЕМ, чу се, че едва ли не работя за турската държава. А трите часа на турски език си звучат от памтивека. ВМРО изиграха това по време на кампанията, а сега го продължиха през парламента за втория тур на изборите.   Социалистите са друга бира, но влязоха в толкова добро съзвучие с националистите. Винаги е опасно от социалисти и националисти да се направи общо понятие. При БСП рефлексът се прояви заради разочарованието от изборния резултат. Когато имаш проблеми, обикновено хвърляш вината върху медиите. Те обаче не можеха да кажат нищо конкретно за медиите, защото трябваше да разкажат за кои медии става въпрос и какво се е случило. Така се оказа, че най-лесно е да се обвини регулаторът. Още повече, че аз бях в залата и не можех да им отговоря. Тук искам само да напомня, че в Нова телевизия най-много неплатени участия имаше ДПС, после бяха БСП и на трето място ГЕРБ. Скоро ще излязат и данните за другите телевизии.   Има ли наистина смисъл от СЕМ в този му вид и с тези му правомощия? Този въпрос постоянно се поставя.   През 2015 година да се поставя под съмнение съществуването на независим регулатор е меко казано абсурдно. Във всяка страна от ЕС това е доказана институция, която има своята роля. Тези изблици показват откъде започва ролята на СЕМ. Преди медиите се управляваха пряко от политиците чрез парламентарната комисия. Независимият регулатор бе създаден именно, за да излезе това управление от техните ръце. Но и досега продължава да има в тях чувство, че им е отнето нещо, което им принадлежи. Те смятат, че контролът върху медиите трябва да върви в пакет с останалата държавна власт. Така че първата функция на СЕМ е, да отнеме от политиците възможността да се намесват в медиите. Съветът има за цел да предотврати политиците да решават съдбите на медиите въз основа на това дали са доволни или не от изборните си резултати.   СЕМ отговаря и за лицензирането на електронните медии. В четвъртък Слави Трифонов обясни, че иска да ме разследва, защото съм покровителствал картели. И тук нещата изглеждат жизофренни. Първо, ако говорим за картели, то това е в правомощията само на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), което си мислех, че е ясно на всеки. Второ, в електронните медии няма концентрация на собственост, каквато е повод за обсъждане в печата. Нова телевизия и бТВ са в тежка конкурентна битка, а БНТ е нещо трето, което също участва в тази конкуренция. Тя създава структурата на плурализма на нивото на националните медии. ТВ7 също е нещо различно.   Може ли с регулация да подобрим свободата на словото?   Свободата на словото е привилегия и потенциал на журналистическата професия. Няма как с регулация да внасяш свобода. Регулацията може да предпазва от ограничен кръг влияние. Много пъти съм настоявал КЗК да се произнася за това дали има монополни натрупвания в електронните медии, но в обвързана компетентност със СЕМ. Това и досега не е прието. Винаги съм напомнял, че медиите са друг пазар, който няма нищо общо с останалите компании, които се проверяват от КЗК. Това е пазар на влияние и не може да изчислиш толкова просто до какво води покупката на медия. Тук би могло на СЕМ да се дадат по-големи правомощия, за да може да дава експертна пазарна оценка, но това не се прави. Така СЕМ си остава регулатор само на съдържанието и то в много ограничен кръг. Позволена ни е намеса само в драстични случаи. Но и това е добре, защото СЕМ не бива да се превръща в началник на медиите. Съветът не е силово медийно министерство, а точно обратното. Ако има някаква власт, то това е слаба власт, която трябва да даде на хората възможност да бъдат свободни, доколкото искат и доколкото могат.   Към СЕМ има едно очакване да забрави закона и да започне да подрежда медийния и социалния свят. Ако можеше така да се случи, то можеше и парламентът да го стори. Струва ми се, че най-голямото разочарование към СЕМ е неизпълненото очакване, че всяка неистина, промъкваща се в медиите, е заради лоша регулация. Има очакване СЕМ да спира всичко лошо и невярно. Проблемът е, че СЕМ няма материалната компетентност да казва дали нещо е истина или не. Ако някой излезе по телевизията да каже, че притежаваш ЦУМ, за съжаление не съм аз човекът, който може да реши въпроса. СЕМ не е министерство на истината. В развитите държава под медиите има една огромна археология от съдебни процеси, които не позволяват и не са позволявали на медиите да вършат нередни неща. В това отношение на медийната среда може да помогне съдебната реформа.   Кои инициативи на СЕМ не бяха приети от политиците?   Искахме да се напише нов закон преди 5-6 години. Сегашният закон беше много добър, но е от миналия век. Той не обхваща конвергенцията между традиционните и новите медии. Ние в момента сме безсилни по отношение на новите процеси и просто ги наблюдаваме. В момента се върви към промяна на директивата за аудиовизуални услуги на ЕС, която трябва да обхване точно тези нови процеси. Аз исках да свършим тази работа преди 5-6 години, защото щяхме да сме пилотен проект за ЕС, който щеше да изпревари директивата. Щяхме да дадем звучност на името България в медийната сфера. Сега единствено можем да се съобразим с тази директива, което е неизбежно.   По време на дебата за СЕМ в парламента се говореше за "медийни бухалки", но никой не спомена името на медийния магнат Делян Пеевски, който със сигурност има експертиза по темата. Защо?   Те много добре знаят къде да атакуват и къде да се пазят. Лесно е да атакуваш председателя на СЕМ, защото аз нямам ресурс да отвърна. Освен това Делян Пеевски няма такова присъствие в електронните медии, каквото има в печата. Така се стигна до абсурдни неща. Говорейки срещу СЕМ, един известен депутат от БСП започна да се оплаква от пресата. Той обясняваше как във вестниците материалите били анонимни, което него го разстройвало. Но това какво общо има със СЕМ? Слави Бинев в истерията си говореше, че покровителствам картели. Кои картели, какво значи картел в електронните медии. Говореше, че съм председател на СЕМ от 10 години, истината е, че съм председател от пет години. Нямаше никакво желание да се опознае процесът.   Ще има ли русофилска телевизия?   В СЕМ има постъпило искане за създаване на телевизионна програма за кабелно и сателитно разпространение. Това е регистрационен режим, т.е., ако отговаряш на закона, няма пречка да го направиш. В това искане обаче няма никакъв Малофеев (Константин Малофеев, известен като "православния олигарх", пропагандиращ тези като имперското право на Русия върху региона на Източна Европа - бел.ред.). Там обаче има друг проблем. Има искане за разпространяване на съдържание, което се разпространява в момента по ТВ7. То беше записано като част от тази нова програма.   Така, макар да не подлежи под пряка законова санкция, проектът вече става спорен. Въпросът е дали може да се кандидатства за телевизия със заявка, че ще се разпространява продукция на други медии. Примерно да си направя кабеларка и да пускам Слави Трифонов и “По света и у нас“, но без дори да занеса документ, който да показва, че те са съгласни или че ще спрат да се разпространяват през бТВ и БНТ. Ние им поискахме уточнение по този въпрос.

Илия Груев ще e новият старши треньор на "Дуисбург"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/02/2641352_iliia_gruev_shte_e_noviiat_starshi_trenyor_na_duisburg/?ref=rss


Илия Груев ще е новият старши треньор на втородивизионния "Дуисбург", обявиха германските медии.

Българският специалист ще наследи на поста Джино Летиери, който беше уволнен след вчерашната загуба от "Мюнхен 1860" с 0:1. 

"Дуисбург" допусна девето поражение в 13 мача от началото на сезона и заема последното 18-о място. "Зебрите" имат само една победа и едва шест точки, като вече изостават с осем от спасителното 15-о място и с шест от 16-ото, което праща на бараж срещу...

Осъдиха треньор по ММА, изнасилил 15-годишно момиче

http://pik.bg/осъдиха-треньор-по-мма-изнасилил-15-годишно-момиче-news428431.html

Осъдиха треньор по ММА, изнасилил 15-годишно момиче

Осъдителна присъда постанови Районен съд–Варна спрямо треньор по ММА за извършено от него изнасилване на непълнолетно момиче, съобщават от пресцентъра на институцията.

52-годишният С. Ж. е привлечен към наказателна отговорност след подаден сигнал от семейството на пострадалата 15-годишна ученичка.

Самото престъпление е извършено на 4 февруари миналата година в апартамент под наем във Варна.


Според обвинителния акт, подсъдимият се снабдил с ключовете за квартирата на свой познат и ги предоставил на друго 15-годишно момиче, което се занимавало със същия спорт. Именно то поканило своя съученичка (потърпевшата девойка) в чуждото жилище. Под предлог, че ще разговарят по женски и пушат, двете момичета купили мезета и сладкиши и отишли следобед в апартамента. Привечер в спалнята на жилището отишъл подсъдимия и въпреки несъгласието на пострадалата да прави секс, той я принудил към това със сила. Прибирайки се с такси към дома си, непълнолетната споделила пред таксиметровия шофьор за извършеното спрямо нея изнасилване, а по-късно разказала за случилото се и на близките си.

Делото в Районен съд–Варна бе разгледано при закрити врата. Съдебният състав наложи на 52-годишният мъж наказание от 3 години лишаване от свобода, отложени с изпитателен срок от 5 години. Подсъдимият има предходна съдимост, но е реабилитиран. Той бе осъден още да заплати обезщетение в размер на 20 000 лева на пострадалата за претърпените в резултат на деянието неимуществени вреди. В тежест на подсъдимия са държавните такси и направените по делото разноски.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Варна.

"Бока" спечели 31-ата титла в историята си с победа на "Бомбонера" (снимки)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/02/2641291_boka_specheli_31-ata_titla_v_istoriiata_si_s_pobeda_na/?ref=rss


"Бока хуниорс" спечели 31-ата титла в историята си. Карлос Тевес и съотборниците му победиха с 1:0 "Тигре" на "Бомбонера" и си гарантираха първото място кръг преди края на сезона.

Ценния гол вкара защитникът Фабиан Монсон. Той се разписа с глава след центриране от ъглов удар в 42-ата минута.

Домакините имаха нужда от точка в последните си две срещи, за да стъпят на върха. Те събраха 64 точки и имат с шест повече от втория "Сан Лоренсо", който спечели с 2:0 срещу...

Условна присъда за треньор по ММА, изнасили ученичка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305431

Осъдителна присъда постанови Районен съд – Варна спрямо треньор по ММА за извършено от него изнасилване на непълнолетно момиче. 52-годишният С. Желев е привлечен към наказателна отговорност след подаден сигнал от семейството на пострадалата 15-годишна ученичка.

ЕЦБ: Гръцките банки изпитват капиталов недостиг

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-Гръцките-банки-изпитват-капиталов-недостиг_l.a_i.702768_at.1.html

По-големите банки в Гърция имат паричен недостиг в размер на 14,4 млрд. евро, показват проведените наскоро от Европейската централна банка (ЕЦБ)...

Съквартирантите във VIP Brother стягат редиците си за престоящия финал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087532

Звездите стават главни герои в благотворителен търг в помощ на деца с увреждания
Остават две седмици до големия финал и звездите стягат редиците си за най-тежката битка. Всяка реплика и действие се подлага на дълбок анализ от звездните обитатели, а претендентите за титлата Любима звезда на България са опънали нервите си до краен предел.
Звездите стават главни герои в благотворителен търг в помощ на деца с увреждания Остават две седмици до големия финал и звездите стягат редиците си за най-тежката битка. Всяка реплика и действие се подлага на дълбок анализ от звездните обитатели, а претендентите за титлата Любима звезда на България са опънали нервите си до краен предел.

Кметът на Сливен, избран от ГЕРБ, е член на БСП, твърди Атанас Мерджанов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087534

Новоизбраният кандидат на ГЕРБ за кмет на Сливен Стефан Радев е бил член на местното ръководство на БСП допреди 5 месеца. Отказал се, след като получил номинацията от управляващите. Това съобщи пред журналисти говорителят на БСП Атанас Мерджанов.
Колегата му в парламента, избран от Сливен - БСП депутатът Валери Жаблянов, уточни,
Новоизбраният кандидат на ГЕРБ за кмет на Сливен Стефан Радев е бил член на местното ръководство на БСП допреди 5 месеца. Отказал се, след като получил номинацията от управляващите. Това съобщи пред журналисти говорителят на БСП Атанас Мерджанов. Колегата му в парламента, избран от Сливен - БСП депутатът Валери Жаблянов, уточни,

Съквартирантите във VIP Brother стягат редиците си за престоящия финал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087552

Звездите стават главни герои в благотворителен търг в помощ на деца с увреждания
Остават две седмици до големия финал и звездите стягат редиците си за най-тежката битка. Всяка реплика и действие се подлага на дълбок анализ от звездните обитатели, а претендентите за титлата Любима звезда на България са опънали нервите си до краен предел.
Звездите стават главни герои в благотворителен търг в помощ на деца с увреждания Остават две седмици до големия финал и звездите стягат редиците си за най-тежката битка. Всяка реплика и действие се подлага на дълбок анализ от звездните обитатели, а претендентите за титлата Любима звезда на България са опънали нервите си до краен предел.

Легендата Марадона гост на юбилейно шоу на Христо Стоичков в София

http://www.mediapool.bg/legendata-maradona-gost-na-yubileino-shou-na-hristo-stoichkov-v-sofiya-news241292.html

Легендата на световния футбол Диего Армандо Марадона пристига догодина в София, за да се включи в юбилейно шоу по случай 50-годишния рожден ден на друг уникален футболист – българина Христо Стоичков. Носителят на "Златната топка" подготвя шоу "50 години номер 8“, което ще се проведе на 20 май 2016 г. на Националния стадион "Васил Левски“. Камата смята да сподели празника си както с всички почитатели на футбола у нас, така и с най-големите футболни звезди в света, не само от близкото минало, но и от днес. Марадона е само първият гост, разкрит от организаторите. Останалите звезди – български и чужди, които ще се включат в срещата бенефис, ще бъдат обявявани всека седмица. Любопитното е, че играчите, които ще излязат на терена, ще бъдат разпределени в двата звездни отбора според по-силния си крак. В единия ще са футболисти, предпочитащи да играят предимно с десен крак, а в другия - тези, чието тайно оръжие е левият крак. "50 години номер 8" няма да е просто приятелски мач, а нещо много повече - грандиозно шоу, което ще събере на едно място все признати футболни легенди от световна величина", посочват организаторите. Билети за звездния футболен мач вече са пуснати за продажба в мрежата на Eventim на цена от 18,88 лв. до 88,88 лв. Стоичков е най-популярният български футболист в света. Носител е на Златната топка (1994 г.) и Златна обувка (Двукратен носител на отличието – за сезон 1988/89 и през 1994 г. на световното първенство "САЩ-94" за голмайстор на Мондиала), както и на Купата на Европейските шампиони и Купата на носителите на национални купи. Кариерата на Стоичков тръгва от столичния клуб ЦСКА, където за 5 години става идол на червените запалянковци и е забелязан от един най-големите грандове в света – Барселона. Клубът го взема за рекордната по това време сума за България от 4 милиона долара. С екипа на червено-сините Камата прави впечатляващи мачове. След Барса футболните пътища на Осмицата минават през още няколко държави и отбори като "Парма" (Италия), "Ал Насър" (Саудитска Арабия), "Кашива Рейсол" (Япония), "Чикаго Файър" (САЩ) и завършват в "Ди Си Юнайтед“ (Вашингтон). За разлика от успехите като играч на терена, като треньор не може да се похвали с върховни постижения като селекционер на националния отбор на България 2004 - 2007 г., "Селта Виго" (Испания) – 2007 г., "Мамелъди Съндаунс" (Южноафриканска република) – 2009-2010 , Литекс (Ловеч) – 2012 г., и ЦСКА (София) – 2013 г.

10-годишно момче се спаси от челюстите на акула Прогонило хищника с ритник в муцуната!

http://petel.bg/10-godishno-momche-se-spasi-ot-chelyustite-na-akula-Progonilo-hishhnika-s-ritnik-v-mutsunata-__132642

10-годишно момченце от Хаваи се размина на косъм от смъртта след близка среща с акула. Инцидентът е станал на плажа Макаха Бийч на остров...

Париж засилва връзките си Румъния, България и Босна и Херцеговина в борба с джебчийството

http://petel.bg/Parizh-zasilva-vrazkite-si-Rumaniya--Balgariya-i-Bosna-i-Hertsegovina-v-borba-s-dzhebchiystvoto__132644

Снимка: pixabay.com Парижката полиция ще засили връзките си с властите в Румъния, България и Босна и Херцеговина, за да подобри ефективността...

Работник от Горна Оряховица натрупа 3,5 млн. лeва неплатени данъци, актове и фишове

http://petel.bg/Rabotnik-ot-Gorna-Oryahovitsa-natrupa-3-5-mln--leva-neplateni-danatsi--aktove-i-fishove__132646

Снимка: Булфото, архив  68 работодатели на големи фирми в Търновско с персонал по над 100 човека получиха писма от НАП, че техни работници и...

Бедняк умря от студ в леглото си в село край Дупница. Сестра му няма пари за погребение...

http://petel.bg/Bednyak-umrya-ot-stud-v-legloto-si-v-selo-kray-Dupnitsa--Sestra-mu-nyama-pari-za-pogrebenie---__132647

Илюстрация: Булфото, архив Мъж от дупнишкото село Бистрица е открит мъртъв в дома му. Вчера сутринта колега на 55-годишния Стефан Бански,...

Беливанов взе 18 330 повече от Иванов в Хасково

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087511



Новият кмет на Хасково Добри Беливанов взе с 18 330 гласа повече на балотажа от изкаралия 4 мандата като градоначалник Георги Иванов. Това показват окончателните данни на Общинската избирателна комисия.
За кандидата на ГЕРБ са пуснати 28 975 действителни бюлетини (73.13%). За издигнатия от Коалиция "За Хасково" са гласували 10 645 (26.87%).
Новият кмет на Хасково Добри Беливанов взе с 18 330 гласа повече на балотажа от изкаралия 4 мандата като градоначалник Георги Иванов. Това показват окончателните данни на Общинската избирателна комисия. За кандидата на ГЕРБ са пуснати 28 975 действителни бюлетини (73.13%). За издигнатия от Коалиция "За Хасково" са гласували 10 645 (26.87%).

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087526

„Днес присъстващите членове на ръководството заявиха категорично, че предоставят своите оставки пред Националния съвет. Ще видим как ще се развие процедурата.” Това каза председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков на пресконференция в централата на партията по повод преминалите местни избори.
„Днес присъстващите членове на ръководството заявиха категорично, че предоставят своите оставки пред Националния съвет. Ще видим как ще се развие процедурата.” Това каза председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков на пресконференция в централата на партията по повод преминалите местни избори.

Героизъм! Група младежи спасиха възрастна жена от горяща къща

http://pik.bg/героизъм-група-младежи-спасиха-възрастна-жена-от-горяща-къща-news428423.html

Героизъм! Група младежи спасиха възрастна жена от горяща къща

Група младежи спасиха възрастна жена, изваждайки я от горяща къща, съобщиха от "Пожарна безопасност и защита на населението" - Смолян.

Прибираща се от дискотека младежка компания забелязала през нощта пожар в къща в с. Средногорци. Момчетата и момичетата успели да изведат през пламъците 75-годишната стопанка на къщата. Компанията се опитала да изкара и част от вещите в горящата постройка. Минути по-късно паднал покривът на къщата, а пламъците обхванали втория етаж.

Пожарникарите успели да ограничат огъня преди да се прехвърли към две съседни сгради. Пламъците са унищожили цялата покъщнина на възрастната жена, за която това е единствено жилище. Междувременно бабата е настанена в дома на дъщеря си. Пожарът е тръгнал от комина според предварителните заключения на огнеборците.

 

Георги Кадиев събира хора за нова лява формация

http://offnews.bg/news/n_1/n_584630.html

Независимият депутат Георги Кадиев събира съмишленици, за да създадат нова лява формация. Бившият член на БСП, който остана 4-ти в надпреварата за кмет на София, заяви пред OFFNEWS, че целта му е да се промени лявото политическо пространство у нас.  На страницата си във фейсбук по-рано Кадиев написа:  Лявото понесе жесток удар днес. И по-добре да го осъзнаем. Когато ти покажат карта на България и нито един областен град не е в червено- това е разгром. Всеки ляв човек, всяко ляво движение и всяка лява партия се нуждае от спешни промени. Ако имаме останали имунни сили. Вече не съм член на партия, така че няма да им давам съвети. Нека сами взимат решенията си. Надявам се да са радикални и да режат на месо. И да са бързи. Що се отнася до мен, събирам съмишленици. Ако сте запазили вяра в нуждата от различно управление, ако не харесвате купуването на избори, корупцията, примирението, бедността, безработицата, западналите села и градове - ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ! Ще станете участник в нещо хубаво.  Дали това "нещо хубаво" ще бъде движение, което по-късно да прерасне в партия, ще се решава тепърва, обясни Кадиев и уточни, че няма сам да определя как да стане промяната в ляво. 

Полицаите остават без униформи догодина, охраняват границата с аварирали коли

http://offnews.bg/news/n_1/n_584629.html

Без пари за нови униформи, намаляване на броя изплащани заплати при напускане от до 20 на до 10 и липса на средства за отопление и ремонт на техника. Това са част от проблемите, заради което МВР може да се изправи пред вълна от напускания.  След проведения на 31 октомври Съвет за социално партньорство (ССП), в който участват ръководството на МВР и полицейските синдикати, натрупаните с години проблеми остават нерешени, а немалка част от служители на ведомството са избрали варианта да напуснат системата, научи OFFNews от участници в заседанието.  Една от основните причини за недоволството на синдикатите е намаляването на изплащаните при напускане на системата заплати . Досега важеше правилото за изплащането до 20 заплати при пенсиониране. С проекта за бюджет догодина се предвижда броят им да падне на до 10. Също така се предвижда и намаляване на дните платен годишен отпуск от 30 на 20, както и премахване на коефициента за прослужено време на държавните служители в МВР, с което месечното заплащане ще падне с до 400 лв. От ръководството на МВР са заявили, че за увеличение на заплати не може да се говори. Ведомството е поискало 10 млн. лв., които обаче няма стигнат дори за изплащане на дължимите обезщетения за напусналите и пенсионираните.  На заседанието са изнесени и доста стряскащи прогнози за това, което очаква МВР догодина. Въпреки, че за 2016 година  бюджетът на министерството отново е рекорден, пари за униформи не са предвидени. В същото време ведомството посреща зимата без сключени договори за доставка на гориво за отопление. Пари за ремонт на сградите също няма, но е отправена препоръка на директорите на областни дирекции на МВР да кандидатстват по програми за енергийна ефективност.  Най-плачевно остава положението на границата . Тепърва ръководството на МВР провежда преговори с Европейската комисия за отпускане на 2 млн. евро за ремонт на авариралите превозни средства , които в момента не са в употреба. Очакванията са, ако тези пари бъдат отпуснати, автомобилите да влязат в употреба чак след две години.  За първи път от години МВР отчита "динамика" на напускащите системата. Само за месец септември напусналите са 537, като увеличението е 200% в сравнение с миналата година. През октомври са подадени над 800 заявления за напускане и пенсиониране. 15% от тях са от служители в администрацията, а останалите - от оперативния състав. За това МВР стартира конкурси са допълнителни назначения на 250 души в пожарната, 150 в Гранична полиция и около 300 души в жандармерията. Синдикатите изразяват опасения, че охраната на българо-турската граница е пред срив и прогнозират напускането на между 4 и 8 хул. души, ако предложените промени в бюджета се запазят.

Брутално: Луна едва не изнасили пиян студент (СНИМКИ)

http://www.bnews.bg/article-143226

Откакто излезе от Къщата, Луна утрои хонорара си за участия и е все по-търсена по чалготеките. Изпълнителката на „Бягайте крачета“ прави такова шоу, каквото не сме виждали от 90-те, та дори и по-брутално.

Лекари от отделението по съдова хирургия в Бургас лекуват трудно зарастващи рани с Терезиенойл

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087515

На тематичен австрийски традиционен обяд в къщата на Яблански Ведра Интернешънъл представи историята и действието на лечебното масло Терезиенойл. Шеф Андре Токев, познавач на тиролската кухня, подбра най-характерните ястия от тази област в Алпите, претворявайки вкуса и духа на земите, които пазят легендата за лечебното масло Терезиенойл.
На тематичен австрийски традиционен обяд в къщата на Яблански Ведра Интернешънъл представи историята и действието на лечебното масло Терезиенойл. Шеф Андре Токев, познавач на тиролската кухня, подбра най-характерните ястия от тази област в Алпите, претворявайки вкуса и духа на земите, които пазят легендата за лечебното масло Терезиенойл.

Патриотите съобщават дали искат касиране на изборите в Пловдив

http://politics.actualno.com/Patriotite-syobshtavat-dali-iskat-kasirane-na-izborite-v-Plovdiv-news_505171.html

Утре Патриотичният фронт ще обяви в парламента решението си дали ще поиска касиране на изборите в Пловдив. Това обяви Илко Илиев, председател на изборния щаб на Славчо Атанасов, предаде БНР. "В момента сравняваме резултатите от протоколите, които сме получили, с тези, публикувани от Общинската избирателна комисия на сайта на ЦИК. Ще обобщим разминаванията и събираме всички нарушения на изборния процес включително и сигнали за купуване на гласове. Едва след това ще вземем решение да искаме ли к

Скандал с поверителни данни разтресе Ватикана

http://europe.actualno.com/Skandal-s-poveritelni-danni-raztrese-Vatikana--news_505175.html

Скандал разтресе Ватикана, след като стана ясно, че ще бъдат публикувани две нови книги с поверителни документи и разговори на папата. Това съобщиха източници, близки до Светия престол. Това е вторият подобен скандал, прочут като „Ватилийкс”. През 2012 година папският иконом Паоло Габриеле беше арестуван за изнасяне и фотокопиране на конфиденциални папски документи, взети от писалището на папа Бенедикт XVI, предаде бтв. Ватиканската магистратура е изготвила заповеди за арести на в

Предстои най-силното издание на Киномания

http://cinema.actualno.com/Predstoi-naj-silnoto-izdanie-na-Kinomanija-news_505174.html

КИНОМАНИЯ 2015 дава заявка да се превърне в най-силното издание в дългогодишната история на известния фестивал,  организиран традиционно от Националния дворец на културата (НДК). На специална пресконференция в ПРЕСКЛУБ-НДК днес беше представена филмовата програма, която КИНОМАНИЯ 2015 ще предложи на родните зрители. На събитието за медиите участие взеха: директорът на НДК Мирослав Боршош, зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов,френското културно аташи Пиер Гийме, американскот

В село Станянци и балотажът равен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087499

Равен резултат, по 167 гласа, получиха на балотажа двамата кандидати за кметския пост в шуменското село Станянци. Досегашният селски първенец Акиф Пешев от ДПС мери сили срещу Джание Алиосманова от БСП.
Според него, той има 1 бюлетина преднина пред дамата. СИК обаче я обявили за невалидна, защото липсвал втория печат.
Равен резултат, по 167 гласа, получиха на балотажа двамата кандидати за кметския пост в шуменското село Станянци. Досегашният селски първенец Акиф Пешев от ДПС мери сили срещу Джание Алиосманова от БСП. Според него, той има 1 бюлетина преднина пред дамата. СИК обаче я обявили за невалидна, защото липсвал втория печат.

Лекари от отделението по съдова хирургия в Бургас лекуват трудно зарастващи рани с Терезиенойл

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087505

На тематичен австрийски традиционен обяд в къщата на Яблански Ведра Интернешънъл представи историята и действието на лечебното масло Терезиенойл. Шеф Андре Токев, познавач на тиролската кухня, подбра най-характерните ястия от тази област в Алпите, претворявайки вкуса и духа на земите, които пазят легендата за лечебното масло Терезиенойл.
На тематичен австрийски традиционен обяд в къщата на Яблански Ведра Интернешънъл представи историята и действието на лечебното масло Терезиенойл. Шеф Андре Токев, познавач на тиролската кухня, подбра най-характерните ястия от тази област в Алпите, претворявайки вкуса и духа на земите, които пазят легендата за лечебното масло Терезиенойл.

Лидерът на "Ал Кайда" призова за война срещу САЩ, Русия и Иран

http://www.moreto.net/novini.php?n=305420

Лидерът на терористичната мрежа Ал Кайда Айман аз-Зауахири се обърна към поддръжниците си да прекратят вътрешните конфликти и да насочат всичките си сили срещу американци, руснаци, иранци, алауити и Хизбула, пише Ройтерс. "Американци, руснаци, иранци, алауити и Хизбула координираха своята война срещу нас.

Кои са новите районни кметове в София

http://www.cross.bg/gerb-blok-reformatorski-1486583.html

/КРОСС/ГЕРБ ще управлява 19 района в София. За жителите на други пет ще се погрижат кметове на Реформаторския блок. ИЗГРЕВ Цветомир Жеков, ГЕРБ - 53,93% ИСКЪР Ивайло Цеков, ГЕРБ - 57,85% КРАСНО СЕЛО Христо Апостолов, Реформаторски блок - 52,79% ЛОЗЕНЕЦ Любомир Дреков, ГЕРБ - 54,08% МЛАДОСТ Цвета Авджиева, ГЕРБ - 61,98% НОВИ ИСКЪР Даниела Райчева, ГЕРБ - 56,03% СЛАТИНА Наталия Стоянова, ГЕРБ - 54,48% СТУДЕНТСКИ Димитър Дилчев, ГЕРБ - 56,81% ВИТОША Теодор Петков, Реформаторски блок - 64,51% ИЛИНДЕН Иван Божилов, ГЕРБ - 63,84% КРАСНА ПОЛЯНА Иван Чакъров, ГЕРБ - 53,61% КРЕМИКОВЦИ Ивайло Панев, независим (Реформаторски блок) - 57,84% ОБОРИЩЕ Васил Цолов, Реформаторски блок - 54,72% СЕРДИКА Тодор Кръстев, ГЕРБ - 67,29% СРЕДЕЦ Мария Ачкова, Реформаторски блок - 66,53% ТРИАДИЦА Николай Терзиев, ГЕРБ - 52,35% ВЪЗРАЖДАНЕ Савина Савова, ГЕРБ - 50,55% НАДЕЖДА Димитър Димов, ГЕРБ - 55,70% ПАНЧАРЕВО Димитър Сичанов - 54,19% ПОДУЯНЕ Ева Митова, ГЕРБ - 53,21% ЛЮЛИН Милко Младенов, ГЕРБ - 51,71% ВРЪБНИЦА Младен Младенов, ГЕРБ - 53,38% ОВЧА КУПЕЛ Христина Семерджиева, ГЕРБ - 50,34% БАНКЯ Рангел Марков, ГЕРБ - 66,98%  

Прокуратурата препоръча преосмисляне на системата от наказания за пътни нарушения

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/11/02/2641271_prokuraturata_preporucha_preosmisliane_na_sistemata_ot/?ref=rss


През последните пет години (2010 - 2014 г.) броят на пътно-транспортните нарушения постоянно намалява, като спадът през 2014 г. е драстичен. Тези данни бяха представени от пресцентъра на прокуратурата след проведено изследване от специално сформирана работна група.

Част от резултатите беше обобщена от студенти от УНСС, а в групата участие са взели петима прокурори от отдели "Аналитичен" и "Досъдебен" във Върховна касационна прокуратура (ВКП), подпомагани от прокурорски помощници,...

Полицаи блокират пътища и плашат Горанов с арест заради Бюджет 2016

http://www.mediapool.bg/politsai-blokirat-patishta-i-plashat-goranov-s-arest-zaradi-byudzhet-2016-news241291.html

Синдикалният алианс "Сигурност" в МВР (САСМВР) обяви, че ще организира пътни блокади през тази седмица и буквално заплаши с арест финансовия министър Владислав Горанов. "Той нито е вечен на своя пост, нито може да си позволява да нарушава законите на Република България безнаказано", се посочва в декларация на профсъюза, разпратено до медиите в понеделник. Повод за острата декларация на полицейския синдикат е включено в проекта за Закон за държавния бюджет за 2016 г. предложение за намаляване на заплатите и на обезщетенията на служителите на МВР. "Категорично настояваме да се отмени параграф 10 от Допълнителните разпоредби на проекта за Закон за държавния бюджет, съдържащ безумното предложение възнагражденията на служителите на МВР да бъдат намалени с над 40% месечно, както и да се премахват вече постигнати социални придобивки", негодуват от синдиката. Според тях, единственият резултат от това ще бъдат незабавното напускане на МВР на над 2/3 от т.нар. "служители, работещи на терен" – полицаи и пожарникари". Затова те настояват премиерът Бойко Борисов да свика незабавно извънредно заседание на Министерския съвет за прегласуване на приетия на 10 октомври проектобюджет за следващата година. Според униформените, намерението на Горанов да ореже заплатите в силовото ведомство през Закон за държавния бюджет е внесено "зад гърба на всички министри и на министър-председателя г-н Бойко Борисов, както и без знанието на заинтересованите организации в МВР в нарушение на всички законови и морални правила". "Още при първото негово закононарушение (на Горанов – бел.ред.), за което констатираме, че изпълнява състав на престъпление от Наказателния кодекс, ще предприемем незабавни мерки да му бъде потърсена отговорност. Като служители на МВР ние носим отговорност за това на върха на държавата да не стоят престъпници и закононарушители и в случай, че съберем достатъчно данни за такива, няма да се поколебаем да постъпим, както с всеки заварен на местопрестъплението деец, включително да пристъпим към незабавен арест на дееца", предупреждават лаконично от Синдикалния алианс "Сигурност" в МВР, без да става ясно дали визират хипотетична възможност финансовият министър да извърши някакво престъпление или директно го подозират в такова. Униформените искат "незабавна реакция" от Борисов Полицаите настояват за "незабавна реакция" от правителството, както и за среща с Борисов, с вътрешния министър Румяна Бъчварова и Горанов, на която да получат "сигурни гаранции, че служителите на МВР няма да бъдат заложници на прищявките на един или друг министър, а ще имат шанса да работят достойно за достойно възнаграждения". От синдиката се надяват още да получат подкрепа от Бъчварова, която в качеството си на вицепремиер по коалиционната политика да попречи на "безумните планове" на Горанов. "Колеги и приятели. Тревога! Тревога! Тревога! Ножът опря до кокала! Това е последната стъпка от унищожаването на МВР! Не стойте безучастни, когато един-единствен човек на своя глава се опитва да Ви унижи и да отнеме хляба на семействата Ви! Сега е последният момент, след който държавата ще остане без защитата на своята полиция и пожарна! След приемането на поправката "Горанов" няма да има полза, а само унижение! Подкрепете не нас, а себе си! За една достойна професия! За една сигурна България! Един за всички, всички за един", завършва патетично декларацията на синдиката с уточнението, че той ще организира ефективни протестни действия – пред областните дирекции на полицията, на пътя София-Русе в района на Плевен, както и "на други възлови пътни артерии по наше усмотрение". Блокади в началото на АМ "Хемус" и на пътя за Перник Полицаите планират да блокират с флашмоб магистрала "Хемус" на изхода от София, както и пътя за Перник. По неофициална информация на Mediapool останалите синдикати в МВР също обмислят възможностите за протестна реакция срещу плановете на финансовия министър. "Освен 20-те заплати (обезщетение при пенсиониране – бел.ред.), които ще се намалят по предложение на министър Горанов, се намалява и заплатата ни с процентите за прослужено време. Много от колегите в МВР имат над 20 години, което означава, че заплатата им ще падне с 40 %. Отделно от това ще се намалят дните за отпуска – от 30 основни, на 20 основни, което даже е и в противоречие с Кодекса на труда, където е казано, че за ненормиран работен ден се полагат 5 дни допълнително на 20-те", коментира Галентин Грозев от Синдикалния алианс "Сигурност" пред БНР. Както е известно, по време на кабинета "Орешарски" полицейските заплати бяха увеличени с общо около 220 млн. лева, за които обаче се оказа, че няма финансов разчет откъде ще дойдат. Това наложи няколко актуализации на ведомствения бюджет, което пък предизвика недоволството на Горанов. Той дори първоначално отказа да отпусне в средата на октомври 21 млн. лева за обезщетения, заявявайки намерение сам да предприеме нормативни промени в МВР, ако то само не преквалифицира около 6000 свои служители, които работят зад бюра – от първа в трета категория труд. По думите на финансовия министър "тези, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория, а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория". Тогава от най-големия полицейски синдикат – Синдикалната федерация на служителите в МВР, обвиниха Горанов, че буквално изнудва ведомството. Подобно напрежение ескалира и между магистратите и финансовия министър, но в крайна сметка той склони да отпусне рекорден бюджет за съдебната власт догодина, но с условието за реформи.

63-годишен почина пред урната в Симеоновград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087484

63-годишен избирател от Симеоновград почина малко преди за влезе в секцията за гласуване в неделя, съобщиха очевидци. Бившият шофьор в местен хладилен завод Асен А. се бил запътил към секцията си в местното училище.
63-годишен избирател от Симеоновград почина малко преди за влезе в секцията за гласуване в неделя, съобщиха очевидци. Бившият шофьор в местен хладилен завод Асен А. се бил запътил към секцията си в местното училище. "Внезапно на стълбите му прилоша и се строполи. Извикахме Спешна помощ", разказаха свидетели.

Започва седмата дарителска кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш"

http://www.cross.bg/raiifaiizenbank-pomognesh-kampaniyata-1486582.html

/КРОСС/За седма поредна година Райфайзенбанк стартира дарителската кампания"Избери, за да помогнеш"с нови 21 общественозначими проектa в областите здравеопазване, социална сфера, култура и образование, опазване на околната среда. Кампанията ще набира подкрепа за проекти за хората с хронична бъбречна недостатъчност, за семейства с репродуктивни проблеми, за профилактика на рака на млечната жлеза, за деца и жени, жертви на насилие, за възрастни болни и самотни хора, за опазване на културно-историческото наследство, за изпадналите в беда в планината.  Традиционно най-много средства в дарителската кампания се набират от Райфайзенбанк и служителите на Групата Райфайзен в България, които даряват лични средства по избран от тях проект. За всеки дарителски жест на свой служител, независимо от сумата, Райфайзенбанк добавя по 100 лв. Средства се набират и от външни дарения, благодарение на популяризирането на проектите от страна на медийните партньори на кампанията. Даренията постъпват директно по сметките на съответните организации.„За шестте си издания „Избери, за да помогнеш" е подкрепила повече от 160 проекта с над 2 млн. лева. Благодарение на служителите на банката, кампанията ще се реализира за поредна година, а наред с нашето участие външните дарения, които всеки може да направи, ще помогнат за осъществяването на каузите", каза Оливер Рьогл, председател на УС на Райфайзенбанк

Шофьор без книжка обърна колата си в нива край Макреш

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087490

20-годишен шофьор без книжка рани двама свои спътници при катастрофа във Видинско. Пострадалите са в болница, няма опасност за живота им.
Инцидентът станал към 2 часа в нощта на 1 ноември на изхода на видинското село Макреш. При десен завой движещата се с висока скорост "Мазда" излетяла от шосето и се обърнала по таван в нива.
20-годишен шофьор без книжка рани двама свои спътници при катастрофа във Видинско. Пострадалите са в болница, няма опасност за живота им. Инцидентът станал към 2 часа в нощта на 1 ноември на изхода на видинското село Макреш. При десен завой движещата се с висока скорост "Мазда" излетяла от шосето и се обърнала по таван в нива.

Две села в Кърджалийско останаха без кметове и след балотажа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087485

Две села в Кърджалийска област не успяха да изберат кмет и на балотажа, защото кандидатите получиха по равен брой гласове.
Две села в Кърджалийска област не успяха да изберат кмет и на балотажа, защото кандидатите получиха по равен брой гласове. "Предложихме на ЦИК провеждането на нови избори в с. Самокитка", заяви председателят на общинската избирателна комисия в Кирково Стефан Радионов. Той поясни, че в селото са гласували 104 избиратели,

Откриват още фрагменти от падналия в Египет руски лайнер

http://offnews.bg/news/n_1/n_584619.html

Още 12 части от корпуса на разбилия се в Египет лайнер А321 намериха спасители от Министерството на извънредните ситуации (МИС) на Русия, предаде ТАСС. Това е съобщил днес шефът на отдел в министерството Александър Агафонов. На мястото на крушението на Синайския полуостров в момента работят над 100 спасители от отряд „Центроспас“ и центъра „Лидер“ към МИС. Те цялостно обследват район от около 20 квадратни километра. „Работят четири групи. Издирват се останки от телата на загиналите, както и лични вещи, които ще бъдат пратени в Кайро“, е казал по видеовръзка Агафонов, който също е в Синай. Министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков е наредил до края на днешния ден издирването да е приключило. Подготвят разпознаване на загиналите Пучков е добавил, че в 20.00 довечера от Кайро ще излети самолет, който ще пренесе в Санкт Петербург останки от тела и лични вещи. Останки на 144 души вече са били докарани тази сутрин със самолет „Ил-76“ на МИС, съобщи Ройтерс. 217 пътници и 7-членен екипаж е имало в „Еърбъс“-а на руската авиокомпания „Когалимавиа“, който катастрофира в събота сутринта, 20-ина минути след излитането си от египетския курортен град Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. Съдебни медици вече са започнали генетични експертизи за установяване на самоличността на загиналите, съобщи говорител на руското здравно министерство. 40 съдебно-медицински експерти ще работят в Санкт Петербург където ще се провежда разпознаването. На мястото ще дежурят и лекари и психолози. На „голяма височина“ Както съобщи в неделя зам.-министърът на извънредните ситуации на Русия Владимир Степанов, самолетът се е разрушил във въздуха, но е още рано да се правят изводи за причината на катастрофата. От Росавиация – Федералната агенция по въздушен транспорт, също смятат, че самолетът се е разпаднал на голяма височина. Шефът на агенцията Александър Нерадко е пояснил, че за това говори характерът на намерените парчета от фюзелажа. „Мястото на произшествието представлява много голяма площ – над 20 квадратни километра – е казал той. - А цялата зона, на която са разхвърляни отломки, представлява разтеглена елипса дълга около 8 километра и широка около четири. Всичко свидетелства че разрушаването на конструкцията на самолета е ставало във въздуха на голяма височина.“ Остава обаче мистерия какво точно е прекъснало над Синай полет 9268. Преобладава мнението, че причина за трагедията е техническа неизправност, но от там нататък версиите са доста . В неделя вечерта ТАСС обобщи и разпространи няколко предположения на експерти. Изпадане в „свредел“ Олег Смирнов, шеф на две институции, работещи в сферата на гражданската авиация и награждаван като „Заслужил пилот“, допуска, че А321 би могъл да се е разцепил във въздуха на две заради изпадане в в т. нар. свредел. От въртенето надолу той би могъл да се разпадне. Опитният летец пояснява: „Съществува т. нар. критически ъгъл на атака, който не бива да се превишава, защото тогава подемната сила изобщо изчезва. Изглежда те те са превишили критическия ъгъл, екипажът е пропуснал това по някакви причини и самолетът е влязъл в свредел. А после е започнал неуправляем хаос, при който командирът не е имал и частица от секундата, за да натисне копчето и да предаде какво става на борда“. Според Смирнов скоростта на самолета рязко е спаднала, защото може да е отказал двигател или дори двата двигателя. Същевременно той не изключва, че лайнерът би могъл да се разпадне на две части и поради взрив до него или вътре в него. Внезапен пожар ТАСС цитира и ненаименувани специалисти от авиационните и транспортните структури на Русия, които допускат, че самолетът може да се е запалил в движение. „Термичните и физическите поражения на елемент от крилото, намерен от руски експерти в зоната на крушение на лайнера, свидетелстват за това че самолетът може да е пламнал във въздуха“ според източниците на ТАСС. „Не може обаче еднозначно да се каже, че именно това е станало причина за гибелта на лайнера – са добавили експертите. - Ще се разработват всички версии, именно затова се провежда разследване.“ „Аеродинамичен срив“ Западни специалисти също изтъкват версии за причините на катастрофата в небето над Синай. Според авиационния експерт Си Ен Ен Ричард Квест, непосредствено преди крушението си в Египет самолетът е понесъл т. нар. аеродинамичен срив. „С други думи – е пояснил Квест, цитиран от ТАСС – скоростта на въздушния поток под крилата се е оказала достатъчно ниска, за да спре този поток да създава подемна сила. Това е опасна ситуация за самолет, които се намира в разредена атмосфера на голяма височина. Да се овладее положението е трудно. Самолетът значително ще се снижи, преди да придобие отново способността да набира височина.“ До хипотезата си Квест е стигнал, изучавайки данни от сайта Flightradar24, който позволява да се регистрира скоростта на полет на лайнерите при излитане, както и тяхната височина, положение и курс. Наблюдателят на Си Ен Ен беше съобщил, че същият самолет е бил сериозно повреден през 2001 г., когато е принадлежал на друга авиокомпания. При полет от Бейрут за Кайро, при кацането опашната му част е задрала в пистата. После повредата е отстранена, казва Квест, признавайки че тя може да няма никакво отношение към трагедията в събота.

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка!

http://pik.bg/изпълнителното-бюро-на-бсп-подаде-оставка-news428414.html

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка!

„Днес присъстващите членове на ръководството заявиха категорично, че предоставят своите оставки пред Националния съвет. Ще видим как ще се развие процедурата.” Това каза председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков на пресконференция в централата на партията по повод преминалите местни избори.

Както ПИК вече съобщи Миков определи представянето на червените като „тежка загуба”, но въпреки това БСП по думите му си оставала втора политическа сила.

Впоследствие пред журналисти говорителят на Националния съвет на БСП Атанас Мерджанов уточни, че днес цялото Изпълнително бюро на партията е заявило пред председателя Миков, че подава оставка.
Самият Миков на пресконференцията каза, че той не е заявявал, че подава оставка.

По думите му у нас започнала да се формира парична демокрация, а много от хората не са гласували, защото били разочаровани от пороците и машинациите на системата.

Националният съвет на БСП, който ще обсъжда въпроса с оставките, ще се състои след две седмици.
Михаил Миков заяви, че ще настоява дотогава местните организации да са си направили анализ на изборните резултати и да посочат персонално отговорни за провалите.

Изпълнителното бюро на БСП подава оставка?!

http://frognews.bg/news_101183/Izpalnitelnoto-biuro-na-BSP-podava-ostavka!/

Присъстващите членове на ръководството заявиха категорично днес, че предоставят своите оставки пред Националния съвет. Ще видим как ще се развие процедурата.” Това каза председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков на пресконференция в централата на партията по повод преминалите местни избори.

Лидерът на ГЕРБ в Благоевград става депутат на мястото на Котев от Сандански

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087483


Председателят на общинската структура на ГЕРБ в Благоевград Йордан Андонов става депутат. Той ще заеме мястото на станалия кмет на Сандански Кирил Котев.
Преди две години Котев измести с преференциален вот на феномена на повтарящите си номера Йордан Андонов и той не влезе в парламента. Но сега се възстановява старото положение при което
Председателят на общинската структура на ГЕРБ в Благоевград Йордан Андонов става депутат. Той ще заеме мястото на станалия кмет на Сандански Кирил Котев. Преди две години Котев измести с преференциален вот на феномена на повтарящите си номера Йордан Андонов и той не влезе в парламента. Но сега се възстановява старото положение при което

БСП в Пловдив област подобри резултатите от Местни избори 2011

http://www.cross.bg/kmet-sotzialistite-oblast-1486581.html

/КРОСС/ Четири общини печели БСП в Пловдив област след Местни избори 2015, с една повече от вота за местна власт през 2011. В общините Асеновград, Брезово и Садово с втори мандат продължават да управляват в полза на хората съответно д-р Емил Караиванов, Радньо Манолов и Димитър Здравков, който спечели още на първи тур миналата седмица. След балотажа вчера лидерът на социалистите в града на Вазов Деян Дойнов е новият кмет на Община Сопот. Той се изправя пред огромното предизвикателство да се справя с тежкото финансово наследство от досегашния кмет, но е амбициран да се справи.  „Резултатите от Местните избори в област Пловдив показват, че БСП е разширила своето влияние на кметския вот- в 44 населени места в областта кметовете са издигнати от БСП. БСП запази и позициите си като представителство в общинските съвети", посочи председателят на областната структура Георги Гергов. Той благодари на социалистите и симпатизантите, които са подкрепили левицата в трудната битка. „На активистите в кампания желая да продължат енергичната си работа по места, защото те защитават правилната кауза" - допълни Георги Гергов. Лидерът на социалистите поздрави победителите в оспорваната битка и специално приветства доайенът на пловдивските кметове Тодор Атанасов - Войводата, който за осми мандат ще е кмет на с. Ново село, общ. Стамболийски.

Големият български график Иван Газдов навършва 70 години

http://www.cross.bg/gazdov-ivan-izkystvo-1486569.html

/КРОСС/Днес, 2-ри ноември, големият български график Иван Газдов навършва 70 години.  Самият художник казва, че е милионер, ако броим годините в минути. Рождения си ден Газдов отбелязва в тесен семеен кръг, но за ценителите на графиката художникът е подготвил серия от нови и стари творби, които събира в юбилейна изложба. С нея Иван Газдов ще покаже за първи път колекция от 20 автопортрета, рисувани между 1965 г. и 2015 г. Портретите изненадват с широка палитра от техники като маслени бои, акрил, перо туш, молив и други. Освен серията автопортрети, в юбилейната си експозиция Газдов ще покаже портрети на Кръстю Лафазанов, Татяна Лолова, Радой Ралин и на близкия си приятел Ивайло Петров. Единствената скулптурна глава на писателя също ще бъде изложена за първи път. Изложбата включва още непоказвани досега творби от известните цикли „Кавъркласик графикатури" и „Човешка КОмедия", както и нови графикатури, обединени под името „Майковци и татки". Иван Газдов е емблематичен за българската графика с неповторимия стил, наречен от него самия „графикатура". Създаден от художника в края на 80-те години от миналия век, той остава завинаги в аналите на световното изкуство, прескачайки националните граници. Графикатурата е артистична марка, регистрирана и запазена за територията на Европа и наложена с повече от 300 произведения ръчна сериграфия

Бавария и миграцията: бежанският наплив пробужда отдавнашни вътрешногермански съперничества

http://www.mediapool.bg/bavariya-i-migratsiyata-bezhanskiyat-napliv-probuzhda-otdavnashni-vatreshnogermanski-sapernichestva-news241290.html

Бавария от векове се гордее, че е различна от другите тевтонски територии: топла, пищна, но враждебна към всеки, който се опита да я направи част от по-голяма, централизирана държава - от Карл Велики през 8-и век до Ото фон Бисмарк през 19-и. В някои периоди, включително през повечето от последните няколко десетилетия, особеният й характер бе безобидна културна шега; в други той е имал реални политически последици. През изминалата седмица сякаш се извърши преход от културната шега към политическите последици, предизвикан от опасността мигрантската криза да се изплъзне от контрол не само на Балканите, но и в немскоезичното сърце на континента. Избухливият баварски дух се надигна през седмицата в Пасау - живописен граничен град, където се сливат три реки - където се оказа невъзможно да се контролира напливът на бежанци, влизащи от Австрия. Палатките и приемните центрове се препълниха и някои новодошли от Сирия и Афганистан трябваше да спят на улицата при минусови температури. Този развой породи объркване и разочарование и от двете страни на границата. Хората в Пасау общо взето проявяват щедрост към пристигащите мигранти. Фурните работят извънредно, за да им осигурят храна, доброжелатели даряват планини от дрехи, доброволци от социалните служби полагат специални грижи за децата им. Но недоволството се засили през последните дни, след като трафикът по ключов мост бе спрян, за да преминават бежанците. Полицаите - и местни, и изпратени от другаде, работят по 15 часа на ден. Дори най-добронамерените местни жители се питат на висок глас докъде може да стигне алтруизмът. Премиерът на правителството на Бавария Хорст Зеехофер отправя обвинения в две посоки - първо, към безотговорните управници на съседна Австрия, чието "поведение вреди на отношенията между съседите" (защото насочва бежанския поток на север), и второ, към федералното правителство начело с неговата политическа съмишленичка, канцлерката Ангела Меркел, която според Зеехофер е трябвало да упражни по-силен натиск над австрийците. Зеехофер е лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС), управляващата партия в Бавария, която от десетилетия е близък политически съюзник на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел. Между двете партии обаче винаги е имало различия в стила: ХСС е малко по-консервативен, свързан е с католическите традиции в Бавария и е склонен да нарича нещата с истинските им имена. Този контраст във възгледите датира от времето на Франц Йозеф Щраус, здравостъпилият на земята управник, който до смъртта си през 1988 г. бе некоронован крал на Бавария - десет години премиер и лидер на ХСС в продължение на три десетилетия. Твърд антикомунист, той бе малко или много лоялен коалиционен партньор на канцлера Хелмут Кол, но често казваше закачливо: "Все ми е едно кой е канцлер под мое управление". Бавария настръхва Макар да не е ярка личност като Щраус, Зеехофер е привлекателен, най-малкото на подсъзнателно ниво, за германските южняци, които по традиция негодуват срещу господстващите северняци. Той смята, че госпожа Меркел прави прекалено оптимистична преценка за броя бежанци, които Германия може да приеме. Зеехофер заплаши, че ще даде федералното правителство на конституционния съд, за да оспори политиката на Меркел, която според него нарушава законите за граничния контрол. В по-широк план, склонните към консерватизъм баварци негодуват, че либералните берлинчани им нареждат какво да правят, когато основният поток от мигранти пристига на юг. Жители на Мюнхен посрещнаха с цветя и подаръци десетките хиляди бежанци, които се струпаха на централната гара в един септемврийски уикенд; оттогава обаче настроението се помрачи. Местните власти са подложени на огромно напрежение. Родители са недоволни, че физкултурните салони в училищата се използват за спални помещения. Бавария съвсем не е единствената, която проявява раздразнителност; срещу госпожа Меркел се сипят критики в ХДС заради щедростта й към новодошлите. Но когато Зеехофер повиши тон, това е знак, че се пробуждат отдавнашни междурегионални съперничества; освен това той изтъква един много сериозен аргумент. Допускането на неограничен брой кандидати за убежище, казва той, ще засили позициите на политически движения, които засега нямат силно влияние в германската политика - от ксенофобското и антимигрантско протестно движение Пегида, което организира всяка седмица шествия в Дрезден, до по-интелектуалните евроскептици от партията "Алтернатива за Германия", която планира протестен митинг в Пасау. Ясният извод на баварския лидер е, че заставайки на по-твърда позиция срещу бежанците, той предотвратява появата на още по-твърди реакции. Този аргумент е в съзвучие с друга прочута фраза на Щраус, който обичаше да казва полу на шега, полусериозно: "Надясно от мен е само стената" - с други думи саркастичният му консерватизъм беше толкова десен, колкото може да си позволи порядъчният човек. Зеехофер направи мистериозното предупреждение, че ако федералните власти не ограничат до 1 ноември броя на бежанците, влизащи от Австрия, неговото правителство "ще премине към други действия". Хората се питат какво означава това. Бавария (която е длъжна да спазва конституцията, въпреки че никога не я е ратифицирала), няма правомощия да затваря границата, нито да води собствена имиграционна политика. Тя обаче има особен характер. По БТА.

В Лясковец започна прием на документи за социален асистент и домашен санитар

http://pik.bg/в-лясковец-започна-прием-на-документи-за-социален-асистент-и-домашен-санитар-news428409.html

В Лясковец започна прием на документи за социален асистент и домашен санитар

Във връзка с изпълнение на дейностите по проект „Независим живот в Община Лясковец - чрез комплексни услуги за социално включване” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., Община Лясковец приема документи на кандидати за заемане на длъжностите „Социален асистент“ и „Домашен санитар” към Звено за почасово предоставяне на услуги за социално включване в домашна среда. 

Свободните работни места са за : „Социален асистент“ - 5 бр. в т.ч. за гр. Лясковец, за с. Мерданя., за с. Добри дял, за с. Драгижево, за с. Джулюница и за с. Козаревец. За „Домашен санитар” - 10 бр. в т.ч. за гр. Лясковец, за с. Мерданя, за с. Добри дял, за с. Драгижево, за с. Джулюница и за с. Козаревец. 

Документите на кандидатите ще се приемат в Общински комплекс за социални услуги, ул. „Младост” № 2, ет. 1 (западно крило), от 03.11.2015 г. до 13.11.2015 г. включително. Срокът за приемане на документи изтича в 17.00 часа на 13.11.2015 г. 

За потребители на почасови услуги по проекта могат да кандидатстват  хора с увреждания, в т.ч. деца с увреждания; както и хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване.

Кинофестивалът So Independent връчи първите си награди

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/02/2641300_kinofestivalut_so_independent_vruchi_purvite_si_nagradi/?ref=rss


Американски филми с българско участие спечелиха първите награди "Независим дух на София" на фестивала So Independent на церемония в кино "Люмиер" снощи.

Победителят в категорията документално кино от "Сънданс" "Глутницата" (реж. Кристъл Моузъл, продуцент Изабела Ценкова) и драмата "Докоснати от огъня" (режисьорски дебют на Пол Далио, продуцент Кристина Николова, камера Кристина Николова и Александър Станишев) получиха статуетките - "Жълто паве", изработено от бронз от художника...

Грипът настъпва плахо във Варна, пикът ще е през януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=305430

Ниска е заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип във Варна към момента. Средният брой болни към края на октомври за града е 43.92 на 10 хил. души при 61.39 на 10 хил. души за страната. Това съобщи за Moreto.net директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция д-р Янка Драганова.

ББЦ с представители в дясноцентристки мнозинства в 30 общински съвета (ОБЗОР)

http://www.bnews.bg/article-143230

ПП „България без цензура“ декларира подкрепа за кандидата за кмет Златко Живков в Монтана, който спечели изборната битка още на първи тур.

Спипаха пиян тракторист в Исперих

http://pik.bg/спипаха-пиян-тракторист-в-исперих-news428410.html

Спипаха пиян тракторист в Исперих

С 1,76 промила алкохол е бил заловен да управлява трактор 36-годишен мъж от Исперих, съобщават от Областната дирекция на МВР в Ръзград.

Колесният трактор „JCB” е спрян за проверка около 10:40 часа на 1 ноември по улица „Васил Левски” в Исперих. При проба с дрегер на 36-годишния водач Ю.П. е отчетено, че той шофира с 1,76 промила алкохол. В хода на проверката станало ясно, че шофьорската книжка на мъжа е била отнета по административен ред на 18 февруари тази година.

Ю.П. е задържан е за 24 часа в Районно управление - Исперих.

По случая е образувано незабавно производство.

Мъжът, който падна от 4-ия етаж на блок в Благоевград, имал малко дете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087477

Загиналият след полет от 4-ия етаж тази сутрин остави вдовица и 4-годишно сираче. Тази сутрин около 9:15 часа мъжът полетя от блока в жк "Запад" в Благоевград. Той бе транспортиран в МБАЛ - Благоевград, където минути по-късно почина. М. Солачки е от благоевградското село
Загиналият след полет от 4-ия етаж тази сутрин остави вдовица и 4-годишно сираче. Тази сутрин около 9:15 часа мъжът полетя от блока в жк "Запад" в Благоевград. Той бе транспортиран в МБАЛ - Благоевград, където минути по-късно почина. М. Солачки е от благоевградското село

Мъжът, който падна от 4-ия етаж на блок в Благоевград, имал малко дете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087466

Загиналият след полет от 4-ия етаж тази сутрин остави вдовица и 4-годишно сираче.
Около 9:15 часа мъжът полетя от блок в жк
Загиналият след полет от 4-ия етаж тази сутрин остави вдовица и 4-годишно сираче. Около 9:15 часа мъжът полетя от блок в жк "Запад" в Благоевград. Той бе транспортиран в МБАЛ - Благоевград, където минути по-късно почина. М. Солачки е от благоевградското село

Сложиха книга за съболезнования в руското посолство в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_584617.html

Книга за съболезнования в памет на загиналите в самолетната катастрофа в Синай поставиха в сградата на руското посолство в София. До 17 часа всеки, който има желание, може да изкаже съпричастността си към близките на загиналите. Подготвен е и траурен кът, в който желаещите могат да оставят цветя. Руски самолет с 224 души на борда се разби в Синайската провинция в Египет. Загинаха всички 217 пътници и 7 души екипаж. На борда е имало и 17 деца.

Германия подготвя държавна агенция за медицинска марихуана

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/02/2641315_germaniia_podgotvia_durjavna_agenciia_za_medicinska/?ref=rss


Германското правителство планира да създаде нова държавна фармацевтична агенция, която да регулира отглеждането и продажбата на канабис за медицински цели.

Това твърди в неделния си брой вестник "Велт ам Зонтаг, цитиран от ДПА.

За целта е подготвен законопроект, който да бъде внесен в парламента от здравното министерство. В момента проектът се обсъжда в кабинета на канцлера Ангела Меркел, допълва изданието.

Т.нар. "канабис агенция" ще има за задача да осигури...

Областният управител Вълчо Чолаков се срещна с новия посланик на Израел

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-GEDzrHswqA/

DSC_1098Областният управител Вълчо Чолаков посрещна Н.Пр. Ирит Лилиан посланик на Израел в България. Повод за визитата и в Бургас е фотографска изложба посветена на 25-тата годишнина от възстановяването на българо-израелските дипломатически отношения.
Н.Пр. Ирит Лилиан е в морския град за първи път. На поста посланик е назначена през м. октомври тази година когато изтича мандатът на досегашния представител на държавата Израел у нас Шаул Камиса Раз.
Израелският дипломат бе придружаван от заместник ръководителя на мисията и съветника по икономическите и военни въпроси.
По време на срещата Чолаков презентира възможностите за туризъм и инвестиции в област Бургас. Посланик Лилиан благодари за гостоприемството и за усилията, които местната власт полага за сигурността на израелските туристи. По нейна информация с всяка изминала година броят на посетилите нашето Черноморие расте. Израелското посолство се ангажира да предоставя периодично информация за бизнес събития в Израел, които биха представлявали интерес за Бургас.
По време на срещата бяха обсъдени още теми свързани с съвместното сътрудничество в сфери като сигурност, образование, култура, опазване на историческото наследство.
В края на срещата губернатора връчи плакета на Областна администрация Бургас с пожелания за успех и много ползотворна работа.

Ученичката Мари, която избяга след скандал с родителите си, открита жива и здрава в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087479

15-годишната Мари Иванова от Стара Загора е открита късно снощи в Пловдив жива и здрава, потвърдиха източници от полицията за "Блиц". Все още не се оповестява при кого е било детето, което изправи на нокти полицаите в двата областни града, родители и близки.
Бащата Иван Иванов потвърждава добрата новина от фейсбук профила си и призовава
15-годишната Мари Иванова от Стара Загора е открита късно снощи в Пловдив жива и здрава, потвърдиха източници от полицията за "Блиц". Все още не се оповестява при кого е било детето, което изправи на нокти полицаите в двата областни града, родители и близки. Бащата Иван Иванов потвърждава добрата новина от фейсбук профила си и призовава

Откриха в Пловдив ученичката Мари, избягала след скандал с родителите си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087458

15-годишната Мари Иванова от Стара Загора е открита късно снощи в Пловдив жива и здрава, потвърдиха източници от полицията за
15-годишната Мари Иванова от Стара Загора е открита късно снощи в Пловдив жива и здрава, потвърдиха източници от полицията за "Блиц". Все още не се оповестява при кого е било детето, което изправи на нокти полицаите в двата областни града, родители и близки. Бащата Иван Иванов потвърждава добрата новина от фейсбук профила си и призовава

“Когалимавиа”: Причина за катастрофата на А321 може да е механично въздействие във въздуха

http://www.cross.bg/katastrofata-vuzdyha-vuzdeiistvie-1486580.html

/КРОСС/ Екипажът на руския самолет A321, който се разби в Египет, не е съобщил за извънредна ситуация на борда, съобщи пред журналисти заместник-генералният директор на авиокомпанията “Когалимавиа” Виктор Юнг, предаде ТАСС. „В момента на началото на развитие на катастрофата екипажът изцяло е загубил работоспособност. Именно с това може да се обясни фактът, че не е имало нито един опит на екипажа да влезе във връзка и да доложи за аварийната ситуация на борда“, каза Юнг. Според компанията единственото обяснение е, че катастрофата е в резултат на механично въздействие във въздуха. “Самолетът е бил в неконтролиран полет, той не е летял, а е падал“, каза Юнг. По думите му, за по-малко от минута самолетът е намалил скоростта си с повече от 300 км/ч и е понижил височината си с 1,5 км. “Изглежда, че в този момент той е получил значителни структурни повреди, които не са позволили да продължи полета”, добави той. Юнг отбеляза, че проблемът с горивото по скоро би довел до забавяне на самолета, но не и до подобно разрушаване във въздуха. Заместник-директорът на компанията увери, че A321 е бил в отлично състояние и изключи, че причина за катастрофата би могла да бъде грешка на екипажа или технически проблеми. В същото време египетската комисия, разследваща причините за катастрофата на А321 в Синайския полуостров, отхвърли възможността на външно въздействие върху самолета.

Миков: Тежка изборна загуба за БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_584602.html

"Това е тежка загуба", така лидерът на БСП Михаил Миков оцени  изминалите местни избори. Той беше категоричен, че няма как да има друга оценка за изборните резултати след втория тур. „Тази оценка не кореспондира с внушенията за заличаването на БСП от политическата карта", уточни Миков. Той обеща, че ще има анализ за причините и той ще стигне до заседанието на пленума след две седмици. Лидерът на столетницата обясни, че причините са много. Според него БСП не може да стигне до голям кръг граждани.  "Необходими са ускоряване на организационните дейности. Трябва да се намерят ефикасни механизми за да стане партията по-силна", категоричен беше социалистът и добави, че в страната се формира парична демокрация. Той не пропусна да поздрави победителите в тези избори и каза, че не желае да коментира оставката си, а ще бъде отнесена като тема в предстоящия националния съвет. "БСП е втора политическа сила, това не ни задоволява, коментираха още от “Позитано”. Социалистите уточниха и че ще искат касиране на изборите по места, но отказаха да назоват конкретни райони, защото в момента се подготвяли жалбите.

Двама братя се надпреварваха за кметския стол в село Блатска

http://news.ibox.bg/news/id_617612011

Кандидатът на ДПС води за 4-ти път общината срещу брат си, подкрепен от ГЕРБ

Местан: ДПС можеше да е повече от втора сила, ако нямаше купени гласове

http://www.mediapool.bg/mestan-dps-mozheshe-da-e-poveche-ot-vtora-sila-ako-nyamashe-kupeni-glasove-news241289.html

ДПС има потенциал да бъде и нещо повече от втора политическа сила, ако не се купуваха гласове. Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в понеделник по време на пресконференцията на формацията, посветена на местния вот. Той допълни, че партията е постигнала своите цели, защото е разширила своята география и не са се случили плановете да бъде "изрината от властта". "ДПС няма нито един корпоративен или купен глас, защото новата кауза на партията е да превърнем политика към изначалните морални основи", каза Местан. Той допълни в "анализа си", че партията най-много страда от купените гласове, защото всъщност се пазарували потенциални избиратели на ДПС. Местан говори за това, че ДПС е трета политическа сила като брой подадени гласове за нейните самостоятелни листи и втора партия по избрани кметове. Само три общински съветника делят БСП от ДПС в класацията по брой избрани общинари. "Няма да го правим на въпрос", иронично каза лидерът на ДПС. Според него най-голям удар по ДПС е нанесен от въвеждането на уседналостта, което е лишило движението от поне 150 000 гласа. "Заради фигурата на уседналостта, нея нарекох безумие, ДПС губи обективно не политически, а служебно на местен вот, в сравнение с парламентарни избори около 150 хиляди гласа. Горе-долу толкова са нашите избиратели от чужбина и във вътрешността на страната, които обективно са лишени от право на глас. Само в България уседналостта е въведена така, че лишава българските граждани от право на глас. Само в България тя беше измислена, за да се удари, в буквалния смисъл на думата, ДПС", каза Местан. Това, комбинирано с купуването на гласове, лишава ДПС от позицията на втора по влияние партия, а "защо не и нещо повече", обясни Местан. Той допълни, че ДПС ще положи специални усилия за следващите избори, за да намали броя на подадените недействителни бюлетини. Партията отчита спечелени 100 места за общински съветници повече от местните избори през 2011 година. Лидерът на ДПС зарина журналистите с числа, за да опише общия фон на вота и къде точно стои ДПС в българската политика. Лидерът на партията започна с изброяване на гласовете за партийните листи, като изключи тези за местните коалиции. ГЕРБ печели "чисти" 871 000 гласа, БСП - 287 000, ДПС - 267 000, Реформаторският блок - 169 000, АБВ - 60 000, "Атака" - 52 000. БДЦ - 49 000 и ВМРО - 40 000. Спечелените чисто партийни кметове на общини били 118 за ГЕРБ, 33 - ДПС, 32 - БСП, 7 - Реформаторски блок, БДЦ - 2, както и по един ВМРО и НФСБ. По брой общински съветници по еднопартийни листи ГЕРБ е на първо място с 1658 общинари, БСП - 765, ДПС - 761, Реформаторския блок - 236, АБВ – 96. При кметовете на малки населени места ГЕРБ е първа сила с 950, ДПС е втора с 864, а БСП е трета с 416. Местан отчете загубите в Гърмен, Исперих, Кубрат, Никола Козлево и заяви, че уроците ще бъдат научени, така както през 1999 г. Тогава ДПС губи три знакови общини в Кърджали, но след това си ги връща убедително.

Holiday Heroes отвoри гореща линия за записване на семейства

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/holiday-heroes-otvori-goreshta-liniia-za-zapisvane-na-semejstva-6044722

Всеки може да запише семейство в нужда, което да получи празничен пакет тази Коледа, на сайта на Празничните герои или на телефон 0885 88 55 55

Кошмарен сън на родител спасил стюард от злополучния полет на руския самолет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087469

На официална пресконференция днес авиокомпанията "Когалимавиа" потвърди, че 16 души не са се качили на борда на Airbus A321, който се разби в Египет, предаде RT. В руските медии продължават да излизат истории и за други случаи на щастливо оцелели от фаталния полет.
Седмица преди злополучния полет до Египет бившият стюард от компанията
На официална пресконференция днес авиокомпанията "Когалимавиа" потвърди, че 16 души не са се качили на борда на Airbus A321, който се разби в Египет, предаде RT. В руските медии продължават да излизат истории и за други случаи на щастливо оцелели от фаталния полет. Седмица преди злополучния полет до Египет бившият стюард от компанията

31-годишен успя да открадне Хонда при втория си опит, но го хванаха

http://petel.bg/31-godishen-uspya-da-otkradne-Honda-pri-vtoriya-si-opit--no-go-hvanaha__132630

31-годишен мъж от Вълчи дол е задържан за кражба на лек автомобил Хонда. Около 9,30 ч. на 31 октомври, при опит да укрие колата след кражбата,...

Хванаха непълнолетен престъпник, откраднал над 2000 лева от автомобил и ученици

http://petel.bg/Hvanaha-nepalnoleten-prestapnik--otkradnal-nad-2000-leva-ot-avtomobil-i-uchenitsi__132631

Илюстрация: Булфото От полицията са разкрили извършителя на кражба от лек автомобил Фолксваген, паркиран на ул. "Тунджа" във Варна....

Разкритие: Първите жертви от фаталния А321 паднали през опашката!

http://petel.bg/Razkritie--Parvite-zhertvi-ot-fatalniya-A321-padnali-prez-opashkata-__132637

Пасажерите на злополучния руски лайнер, който се разби над Синай, са паднали през опашката на самолета. Това съобщи LifeNews.ru, позовавайки се...

Факти: Черно море без загуба от Берое във Варна през XXI век!

http://petel.bg/Fakti--CHerno-more-bez-zaguba-ot-Beroe-vav-Varna-prez-XXI-vek-__132634

Снимка: Булфото, архив Берое не е побеждавал Черно море във Варна през XXI век, съобщи футболният статистик Иван Карабаджаков. От 12...

Откриха четирима мъже с 4,2 милиона цигари без бандерол в София

http://petel.bg/Otkriha-chetirima-mazhe-s-4-2-miliona-tsigari-bez-banderol-v-Sofiya__132639

Снимка: Булфото, архив 4-ма мъже бяха задържани с близо 4,2 млн. къса цигари без бандерол при акция на антимафиоти и столичната полиция,...

Рекорд: Над 218 000 мигранти пресекли Средиземно море за един месец

http://petel.bg/Rekord--Nad-218-000-migranti-presekli-Sredizemno-more-za-edin-mesets__132640

През октомври е регистриран месечен рекорд на бежанския поток през Средиземно море, обяви ООН. Над 218 000 бежанци и мигранти са пресекли...

Циклон удари Йемен и уби най-малко един човек

http://petel.bg/TSiklon-udari-Yemen-i-ubi-nay-malko-edin-chovek__132641

Факсимиле от bbc.com Рядко срещан циклон удари йеменския остров Сокотра, отнемайки живота на най-малко един човек, преди да се насочи към...

Археолозите във Варна: Имаме предположение какво се подава от изкопите на улица „Преслав“

http://petel.bg/Arheolozite-vav-Varna--Imame-predpolozhenie-kakvo-se-podava-ot-izkopite-na-ulitsa----Preslav---__132635

Най-вероятно покрив на турска баня се вижда от изкопите за нов водопровод на улица „Преслав“ във Варна. Това коментират археолозите от...

Компанията - собственик на самолета: Външна намеса е причинила катастрофата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087459

Причината за падането на руския самолет над полуостров Синай е външен фактор, предаде Би Би Си. Компанията-собственик
Причината за падането на руския самолет над полуостров Синай е външен фактор, предаде Би Би Си. Компанията-собственик "Когалимавиа" днес обяви своята версия за трагедията от 31 октомври 2015 г., когато неин самолет падна над Египет и причини смъртта на всичките 224-ма души на борда. "Заради намеса отвън екипажът е изгубил контрол над управлението",

Компанията - собственик на самолета: Външна намеса е причинила катастрофата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087464

Причината за падането на руския самолет над полуостров Синай е външен фактор, предаде Би Би Си. Компанията-собственик "Когалимавиа" днес обяви своята версия за трагедията от 31 октомври 2015 г., когато неин самолет падна над Египет и причини смъртта на всичките 224-ма души на борда.
"Заради намеса отвън екипажът е изгубил контрол над управлението",
Причината за падането на руския самолет над полуостров Синай е външен фактор, предаде Би Би Си. Компанията-собственик "Когалимавиа" днес обяви своята версия за трагедията от 31 октомври 2015 г., когато неин самолет падна над Египет и причини смъртта на всичките 224-ма души на борда. "Заради намеса отвън екипажът е изгубил контрол над управлението",

Кошмарен сън на баща му спасил стюард от злополучния полет на руския самолет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087448

На официална пресконференция днес авиокомпанията
На официална пресконференция днес авиокомпанията "Когалимавиа" потвърди, че 16 души не са се качили на борда на Airbus A321, който се разби в Египет, предаде RT. В руските медии продължават да излизат истории и за други случаи на щастливо оцелели от фаталния полет. Седмица преди злополучния полет до Египет бившият стюард от компанията

Причина за загубата на БСП - "паричната демокрация" и натиска

http://frognews.bg/news_101170/Prichina-za-zagubata-na-BSP---parichnata-demokratsiia-i-natiska/

"Тежка загуба". Това е кратката оценка на БСП за резултатите след балотажа на местните избори тази неделя. "Не може да има друга оценка на изборните резултати след втори тур, тя се споделя от всички членове на ръководството", заяви на пресконференция лидерът на БСП Михаил Миков.

Полицаите заплашват с ефективни протести и блокади на пътища

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/policaite-zaplashvat-s-efektivni-protesti-i-blokadi-na-pytishta-205238/

Синдикатите в сектор "Сигурност" са против намаляването на броя изплащани заплати при пенсиониране и възнагражденията за прослужено време

НСИ отчете ръст на издадените разрешителни за строеж

http://econ.bg/Новини/НСИ-отчете-ръст-на-издадените-разрешителни-за-строеж_l.a_i.702766_at.1.html

С 1,2% се увеличават издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради през третото тримесечие на 2015 г. спрямо предходното тримесечие. Това става...

Бюрото по труда в Поморие организира информационен ден за работа в чужбина

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eUTKyu4Karo/

Дирекция “Бюро по труда – Поморие” организира информационен ден “Отворени врати”, който ще се проведе на 10.11.2015г. в залата на ДБТ, гр.Поморие от 10.00часа
Всички търсещи работа лица ще могат да получат информация за начините за намиране на работа в чужбина.
За информация: Калина Иванова, стая №4, тел.0596 /22509

ББЦ с представители в дясноцентристки мнозинства в 30 общински съвета

http://pik.bg/ббц-с-представители-в-дясноцентристки-мнозинства-в-30-общински-съвета-news428402.html

ББЦ с представители в дясноцентристки мнозинства в 30 общински съвета

След доброто представяне на парламентарните и европейските избори ПП „България без цензура“ направи своя дебют и на сцената на местната власт. Партията излъчи 75  свои представители  в 30 общински съвета в страната.

 В Плевен ББЦ вкара двама общински съветници. Партията от самото начало се обяви в подкрепа на Георг Спартански. Епичната битка за местната власт в града беше срещу досегашния кмет от ГЕРБ. С 59,3% реформаторът спечели доверието на плевенчани като огромна заслуга за този изборен резултат има общинската структура на „България без цензура“ начело с областния координатор Красимир Владов. В областта ББЦ печели и други шест мандата – по двама представители в градските съвети на община Левски, община Гулянци и община Долна Митрополия.

 Кметът на Пазарджик Тодор Попов също бе подкрепен от ББЦ в началото на предизборната кампания. Председателят на структурата на ББЦ и областен координатор д-р Красимир Темнилов е представителят на партията в местния парламент. В Сливен партията имаше свой кандидат за кмет. Макар Йордан Лечков да не успя да се пребори за кметския пост, представителите в общинския съвет на ББЦ в града са трима.  В област Пловдив ББЦ беляза значителен успех като спечели цели 12 мандата в местните парламенти – пет общински съветници в Родопи, четири в Сопот, двама в Садово и един в Кричим.

ПП „България без цензура“ декларира подкрепа за кандидата за кмет Златко Живков в Монтана, който спечели изборната битка още на първи тур. В община Лом, област Монтана ББЦ спечели четири мандата в местния парламент. Наталия Славчева, председател на местната структура на ББЦ в града, също е част от новия Общински съвет. В Силистра ББЦ има седем общински съветници. Партията се яви като част от местна коалиция „Гражданско единство“, чийто кандидат за кмет Александър Сабанов вчера беше на балотаж. В община Ситово ББЦ има още двама представители в местната власт.

Във Велинград ПП „България без цензура“ се яви на местния вот със самостоятелна листа като събра 950 гласа или 5,86% от доверието на гражданите. Днес ББЦ има двама общински съветници в местния парламент. В Димитровград местна коалиция „Да за Димитровград“, участие в която взима и ББЦ, излъчва в местния парламент 10 общински съветници. В Казанлък ББЦ се обяви в подкрепа на досегашния кмет Галина Георгиева, която спечели изборната битка със сензационните 70%. Партията има двама представители в местната власт.  

 В община Аврен, област Варна, ББЦ  подкрепи бившия кмет на града Красимир Тодоров и успя да спечели четири общински съветници. В община Белослав също заема четири места в  местния парламент. ББЦ се пребори на вота за трима общински съветници в Балчик, трима в Банско и по двама в Разлог и Кнежа. В Банско изборните резултатите са внесени в съда от коалицията „Заедно за община Банско“, поради съмнения за извършени изборни манипулации.  В Сапарева баня ББЦ има двама представители в новата местна власт, излъчени от самостоятелна листа, единият,  от които е представител на партийната структура в града.

Това са трети поред избори в страната, на които ПП „България без цензура“ се явява. Тръгнала по обратния ред, тя излъчи двама евродепутати, след което парламентарна група  в 43-тото НС от петнадесет народни представители, а днес записва и своето участие в местната власт.

Станимир Радевски победи в община Павел баня с разлика от 39 гласа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087450

Общинската избирателна комисия в Павел баня обяви за победител на балотажа за кмет на курортната община Станимир Радевски от обединение
Общинската избирателна комисия в Павел баня обяви за победител на балотажа за кмет на курортната община Станимир Радевски от обединение "ВМРО-БНД", Българска социалдемокрация, РБ и АБВ, който получава четвърти пореден мандат да управлява. Разликата между него и опонента му от ДПС Иса Бесоолу е едва 39 гласа,

Самолетът Еърбъс А-321 се е разбил във въздуха и е паднал по гръб на земята

http://www.moreto.net/novini.php?n=305395

Самолет Ил-76 на Министерство на извънредните ситуации на Русия с телата на жертви на самолетната катастрофа в Египет се приземи на летище "Пулково-2". Със самолета са били транспортирани до Санкт Петербург144 тела на загинали при падането на полет KGL9268 на авиокомпания "Когалимавиа" на Синайския полуостров.

"Касини" изпрати детайлни снимки от гейзерите на Енцелад

http://cosmos.actualno.com/Kasini-izprati-detajlni-snimki-ot-gejzerite-na-Encelad-news_505073.html

Сондата "Касини" завърши предаването на снимките и научните данни, получени по време на "гмуркането" през потоците вода, изхвърляни от горещите гейзери на южния полюс на Енцелад – спътник на Сатурн, съобщава официалният сайт на проекта CICLOPS. "Тези невероятни снимки ни дават първия шанс да погледнем Енцелад от толкова близко разстояние, но все още не сме се докоснали до най-интересните в научен план неща", казва Линда Спайкър, един от ръководителите на мисията "Касини" в Лабораторията

Кадиев даде заявка за своя партия

http://politics.actualno.com/Kadiev-dade-zajavka-za-svoja-partija-news_505167.html

Бившият депутат от БСП и неуспял кандидат за кмет на София от АБВ Георги Кадиев направи заявка за създаването на нова лява формация. Той участва в кметската надпревара в София за трети път - този път като кандидат на коалиция "Сердика" (АБВ и Български социалдемократи), но остана четвърти, предаде Стандарт нюз. В профила си във "Фейсбук" коментира резултатите от балотажа днес: "Лявото понесе жесток удар днес. И по-добре да го осъзнаем. Когато ти покажат карта на България и нито един областен гр

АБВ: Резултатът ни е добър като за заявените цели

http://politics.actualno.com/ABV-Rezultatyt-ni-e-dobyr-kato-za-zajavenite-celi-news_505169.html

Оценявам представянето на АБВ на местните избори като добро, съответстващо на заявените цели. Това заяви на пресконференция лидерът на АБВ Георги Първанов, предаде БГНЕС. „Целта ни беше да създадем широка мрежа с участие на АБВ в местната власт. Очевидно беше, че на този етап е трудно д се включим в битката за големите областни центрове, но имаме над 45 кмета с важната подкрепа на АБВ”, каза Първанов. Той обясни, че партията му е заложила на посланията и съдържателния дебат.

Миков: Отговорността на БСП расте, тя се носи не само с оставка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087451


"Нашите отговорности нарастват след тези мръсни избори, и то не само към левите хора." Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков на въпрос на "24 часа" за риска от практическо отсъствие на левица у нас, както е в Полша и Унгария. Не само оставката е форма на поемане на отговорност, обясни Миков. А и такава не се подавала пред медиите.

Христо Иванов за съдебния бюджет: Да се промени управлението на парите в съдебната власт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/02/2641270_hristo_ivanov_za_sudebniia_bjudjet_da_se_promeni/?ref=rss


Запазихме онези елементи на бюджета, които наистина са гаранция за независимостта на съдебната власт – заплащането на магистратите  ще се формира по предсказуем начин от обективни критерии. От друга страна, стъпвайки на досегашните усилия на този състав на ВСС, правим крачка и има шансове 2016 г. да се превърне в годината на ключовите пробиви в реформата  на начина, по който се управляват човешкият и финансовият ресурс на съдебната власт.

Така коментира министърът на правосъдието...

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев дари книги на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна

http://pik.bg/евродепутатът-от-герб/енп-емил-радев-дари-книги-на-регионалната-библиотека-„пенчо-славейко-news428397.html

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев дари книги на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев дари книги за фонда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна. Дарението по повод Деня на народните будители включва книги на съвременни български автори като Стефан Цанев, Владимир Зарев и Георги Господинов, както и нови издания на книжния пазар, които ще провокират интереса на малките читатели на библиотеката.

„Денят на народните будители съвпадна с втория тур на местните избори, но независимо от хода на политическата надпревара трябва винаги да помним хората, благодарение на които българщината се е съхранила през вековете. Библиотеките не само пазят, а и популяризират книжовното наследство. В тях работят съвременните будители”, категоричен бе Радев и пожела в България да има повече образовани и четящи млади хора.

„Емил Радев прие лично мисията да бъде посланик на библиотеките и превърна в традиция своите дарения за обогатяване на библиотечния фонд”, коментира Кристиана Димчева, завеждащ Центъра за справочно-библиографска информация и регионална история на библиотеката във Варна. Тя показа на евродепутата новата изложба, която са организирали по повод Деня на народните будители. Сред любопитните експонати бе и оригиналът на покана от 1868 г. за благотворителност и съпричастие към българското училище.

„Ценя високо професионализма на екипа на  Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”. Инициативността и креативността, които влагат в своята работа, трябва да се пренесат и в новата модерна сграда на библиотеката, която предстои да стане факт”, изтъкна Радев.

Евродепутатът предложи още следващата година варненската библиотека да организира конкурс, в който да се изявят млади хора. „Поемам ангажимент да осигуря наградата за победителите – посещение в Европейския парламент в Брюксел – в сърцето на Обединена Европа”, заяви Радев и допълни, че инициативата ще популяризира и библиотечната дейност във Варна.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП бе удостоен с грамота в знак на благодарност за дарението и съпричастието си към четенето. Той получи и афиш с будителите на Варна, изработен от деца, които се вълнуват от регионалната история.

„Покрай новите технологии не съм забравил книгите и с удоволствие чета в свободното си време. Радваме се, че 10-годишната ми дъщеря също чете много. Децата първо свикват с компютрите и таблетите, но започнат ли да четат, съм сигурен, че завинаги ще запазят любовта си към книгите”, сподели Емил Радев. 

През октомври в Европа са влезли имигранти, колкото за цялата 2014 г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/02/2641304_prez_oktomvri_v_evropa_sa_vlezli_imigranti_kolkoto_za/?ref=rss


Повече от 218 000 нелегални имигранти са пресекли Средиземно море през октомври на път за Европа. Това е почти толкова, колкото за цялата 2014 г., съобщи в понеделник ООН.

"През миналия месец има рекорден брой пристигнали", каза за Агенция Франс прес говорителят на Върховния комисариат за бежанците Ейдриън Едуардс.

От тях само около 8000 души не са влезли в Европа през гръцките острови.

Данните за октомври са за 218 394 имигранти, а за 2014 г. - общо 219 000....

Спипаха дрогиран зад волана

http://pik.bg/спипаха-дрогиран-зад-волана-news428395.html

Спипаха дрогиран зад волана

Дрогиран мъж, управлявал лек автомобил, е задържан от служители на Районно управление „Полиция”-Червен бряг, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Плевен.

Вчера, към 15.35 часа пътните полицаи забелязали криволичещото движение на лек автомобил „БМВ“ и подали на водача сигнал да спре. При проверка на документите станало ясно, че зад волана е 20-годишен местен жител, в колата пътували и двама негови съграждани, на 23 и 21 години. Проверка с техническо средство показала, че водачът шофира след употреба на упойващи вещества. В ръката му са намерени 9 топчета с жълто прохообразно вещество, по думите му - амфетамин. Последвало претърсване и в дома му, където е открито количество марихуана.

Наркотиците са иззети за лабораторно изследване. На водача е издаден талон за медицинско изследване. Образувано е бързо полицейско производство за престъпление по чл. 343 „б“, ал.3 от Наказателния кодекс. Мъжете са задържани за 24 часа, за случая е сезирана прокуратурата, работата по документирането му продължава.

"Въздействие отвън" е причина за катастрофата над Синай

http://www.mediapool.bg/vazdeistvie-otvan-e-prichina-za-katastrofata-nad-sinai-news241288.html

"Механично въздействие" отвън върху руския самолет, катастрофирал в събота в Египет, е "единствената обяснима причина" машината да се разпадне във въздуха, както сочат изводите на руския Междудържавен авиационен комитет. Това заяви в понеделник Александър Смирнов, заместник-генерален директор на превозвача - компанията "Когалимавиа", цитиран от Интерфакс.   "Няма такова съчетание от откази на системи", което би дало същия ефект, увери той. Евентуална разхерметизация на корпуса не може сама по себе си да доведе до катастрофа - в такъв случай пътниците и екипажът си слагат кислородни маски, самолетът намалява височината и, ако трябва, извършва аварийно кацане, обясни Смирнов. Според него, самолетът е бил във "великолепно техническо състояние". Същото заяви и зам.-генералният директор Виктор Юнг.   Екипажът "вероятно (. . .) изцяло е изгубил работоспособност" и не е могъл да сигнализира за бедствие - така обясни колега на Смирнов и Юнг липсата на опити за връзка с наземните служби по време на аварийната ситуация.   Според Виктор Юнг, през последните секунди самолетът е бил "в неуправляем полет, не е летял, а е падал", вероятно защото е получил "значителни повреди в конструкцията". Не е имало нито един опит да се осъществи връзка и да се докладва за аварийната ситуация, потвърди той.   В авиацията по принцип има проблеми с горивото, но в най-лошия случай те биха довели до спиране на двигателите - не и до разрушаване на самолета във въздуха, допълни Юнг.   Системните проверки изключват възможността в конструкцията на еърбъса, катастрофирал в Египет, да е имало пукнатини, дължащи се на умора на материала, заяви друг зам.-генерален директор на авиокомпанията - Андрей Аверянов. За последен път такава проверка на въпросния самолет е правена през март 2014 г. А проектантите прилагат определени "норми, които гарантират, че в интервала между прегледите нито една пукнатина от този род не може да се развие до критичен размер", подчерта Аверянов.   Черните кутии на катастрофиралия самолет са в добро състояние, съобщи за ТАСС след оглед на самописците руският министър на извънредните ситуации Владимир Пучков, който е в Египет. В огледа участва и шефът на федералната служба за гражданско въздухоплаване "Росавиация" Александър Нередко.   Няма статистически данни, сочещи, че по-старите машини катастрофират по-често, заяви на пресконференция Кирил Янков, председател на руския Съюз за защита на правата на пътниците. Една катастрофа с човешки жертви се пада средно на 1,2 милиона полета, каза той. По-рано депутатът Владимир Гутеньов предложи законова забрана да се използват в Русия самолети, по-стари от 15 години. Еърбъсът на "Когалимавиа" бе на възраст над 18 г..   100 руски спасители търсят отломки и тела на загинали   Спасители от руското министерство на извънредните ситуации откриха на местопроизшествието още 12 отломки от корпуса на самолета, катастрофирал в събота на Синайския полуостров. Това съобщи Александър Агафонов, началник на управление в министерството. В момента на мястото на инцидента работят над 100 руски спасители, които претърсват района на катастрофата с площ от около 20 квадратни километра. Разделени на групи, те търсят останки и лични вещи на загиналите.   Тази сутрин в Санкт Петербург кацна първият самолет с тела на жертви от катастрофата, докарал в Русия останките на 144 пътници и членове на екипажа, съобщи по-рано "Лента".   Еърбъсът се разби на Синайския полуостров в събота сутринта, 23 минути след излитането си от Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. Загинаха всичките 224 души на борда - повечето руснаци, четирима украинци и един беларусин.   Предвижда се тази вечер от Кайро за Санкт Петербург да излети втори самолет с тела на жертви и техни лични вещи, каза Пучков на видеоконференция с руска правителствена комисия.   Взрив в багажното отделение? Най-голямата въздушна катастрофа в историята на днешна Русия е била предизвикана от взривна разхерметизация на самолетния салон, пише "Комерсант" в понеделник. Вестникът припомня, че след оглед на мястото, където се е разбила машината, изпълнителният директор на Междудържавния авиационен комитет (МАК) на Русия Виктор Сороченко направи извода, че еърбъсът се е разпаднал на голяма височина. Отломките са се пръснали на огромна елипсовидна площ - около 8 на 4 километра, се казва в материала.   Според всекидневника разхерметизацията може да е предизвикана от малка бомба, сложена в багажа (както в случая с боинга на "Пан Американ", експлодирал над Локърби през 1988 г.), откъснали се части от двигателя или пукнатини от умора на материала в носещите конструкции.   За да се разбере точната причина, освен анализ на записите от черните кутии ще трябва да бъдат събрани всички отломки от самолета, за да се възстанови контурът на падналата машина. "Само внимателен оглед на всички подредени елементи и проверка дали носят следи от експлозив ще покажат какво е разрушило самолета", обяснява "Комерсант".   Основна версия остава катастрофата да се дължи на повреда, пише "РБК дейли" и припомня, че руски и египетски служители отхвърлиха възможността за атентат.   Самолетна катастрофа заради повреда, и то на голяма височина, е нещо много рядко, отбелязва експертът Александър Фридлянд - най-често причина е човешкият фактор, а самолети се разбиват предимно при излитане или кацане, припомня той. Според него, в машината може да е избухнал пожар заради повреди в електросистемата или експлозия в багажника.   Вестникът поставя под съмнение хипотезите, че самолетът е бил твърде стар. Катастрофиралият лайнер е бил на 18 години, а средната възраст на руските самолети е 21 години, отбелязва "РБК дейли". Потвърдените сведения за причините, довели до трагедията, все още са твърде оскъдни. Но дават повод да се замислим - най-вече за състоянието на руския въздушен отрасъл, подчертава "Новие известия". За разлика от повечето катастрофи с руски самолети общо е мнението, че не може и дума да става за "човешкия фактор". Четирийсет и осемгодишният командир на машината Валерий Немов е бил смятан за много опитен пилот с 12 хиляди часа във въздуха, пише вестникът.   "Екипажът няма нищо общо", защото машината е летяла на автопилот, коментира Юрий Ситник, заслужил пилот на Русия.   Самолети се разпадат във въздуха съвсем не заради лошо гориво, а, грубо казано, по две причини: или експлозия, или нарушена якост на корпуса заради умора на материала, което не е могло да се забележи преди полета. Случват се такива неща, добавя Владимир Бирюков, летец-изпитател. "Екипажът е бил великолепен, подготвен. Техниката също няма начин да се е счупила толкова бързо и мигновено (. . .) Остава само външно влияние", резюмира колегата му Магомед Толбоев.   Терористичен акт?   В събота отговорността за катастрофата бе поета от египетска ислямистка групировка, контролирана от "Ислямска държава". Според руските власти, изявлението й трябва да се приема скептично. Министърът на транспорта Максим Соколов заяви, че нито Русия, нито Египет имат информация, която да потвърждава такива измислици.   "Случва се наистина някой да поеме отговорността, както се казва, "за да се изфука", но всяко подобно изявление заслужава внимание и трябва да се провери, изтъква пред "Новие известия" Александър Гуров, генерал-майор от Федералната служба за сигурност в оставка. Британските "Таймс" и "Гардиън" правят паралели със сваления над Украйна малайзийски пътнически Боинг и изразяват съмнения, че ислямистите, които воюват с египетската армия на Синайския полуостров, притежават въоръжение подобно на зенитно-ракетните комплекси "Бук".   От друга страна, експерти по безопасността на полетите смятат за напълно възможно радикалните групировки, които се зарекоха да отмъстят на Русия за въздушните й удари в Сирия, да са заложили бомба на борда на самолета, отбелязва "Гардиън".   В. "Дейли телеграф" цитира бившия френски разузнавач Ив Тротиньон, който обръща внимание на формулировката на изявлението, с което свързана с "Ислямска държава" групировка поема отговорността за разбиването на самолета. Той изтъква, че в изявлението не се говори за сваляне на самолета, а за разрушаването му, което според него означава, че може да става дума за бомба на борда или друг вид саботаж.   Експерти по тероризма освен това отбелязват, че ИД никога не е поемала отговорност за атентати, които не е извършила.   В друга статия на "Дейли телеграф" се изразява учудване, че и руските, и египетските власти отхвърлят всякаква връзка на катастрофата с тероризма, въпреки че самолетът е летял над райони, където действат джихадисти, без да се забравя, че Русия е станала враг на ислямистите заради въздушните си удари в Сирия.   Властите на Египет преди всичко се опитват да предотвратят разпространение на коментари, че джихадистите на Синайския полуостров не подлежат на контрол, а в Русия са обезпокоени да не се създаде впечатление, че руските туристи могат да пострадат заради военната операция на президента Владимир Путин в Сирия, допуска вестникът.

100 руски спасители търсят отломки и тела след самолетната катастрофа

http://www.mediapool.bg/100-ruski-spasiteli-tarsyat-otlomki-i-tela-sled-samoletnata-katastrofa-news241288.html

Спасители от руското министерство на извънредните ситуации откриха на местопроизшествието още 12 отломки от корпуса на самолета, катастрофирал в събота на Синайския полуостров. Това съобщи Александър Агафонов, началник на управление в министерството. В момента на мястото на инцидента работят над 100 руски спасители, които претърсват района на катастрофата с площ от около 20 квадратни километра. Разделени на групи, те търсят останки и лични вещи на загиналите.   Тази сутрин в Санкт Петербург кацна първият самолет с тела на жертви от катастрофата, докарал в Русия останките на 144 пътници и членове на екипажа, съобщи по-рано "Лента".   Еърбъсът се разби на Синайския полуостров в събота сутринта, 23 минути след излитането си от Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. Загинаха всичките 224 души на борда - повечето руснаци, четирима украинци и един беларусин.   Министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков, който е в Кайро, разпореди издирвателните работи на мястото на катастрофата да приключат до 22.00 ч. местно време (и българско, б. р.). Ще продължат работа експертите от руския Междудържавен авиационен комитет (МАК), които съдействат на египетските власти, разследващи случая.   Предвижда се тази вечер от Кайро за Санкт Петербург да излети втори самолет с тела на жертви и техни лични вещи, каза Пучков на видеоконференция с руска правителствена комисия.   Четирийсет съдебно-медицински експерти са заети с идентифициране на вече доставените в Санкт Петербург останки на загиналите в катастрофата, информира първият зам.-министър на здравеопазването Игор Каграманян. Край сградата, където са извикани роднини на загинали, дежурят 5 медицински екипа за спешна помощ и психолози.   Версиите за причините за катастрофата Най-голямата въздушна катастрофа в историята на днешна Русия е била предизвикана от взривна разхерметизация на самолетния салон, пише "Комерсант" в понеделник. Вестникът припомня, че след оглед на мястото, където се е разбила машината, изпълнителният директор на Междудържавния авиационен комитет (МАК) на Русия Виктор Сороченко направи извода, че еърбъсът се е разпаднал на голяма височина. Отломките са се пръснали на огромна елипсовидна площ - около 8 на 4 километра, се казва в материала.   Според всекидневника разхерметизацията може да е предизвикана от малка бомба, сложена в багажа (както в случая с боинга на "Пан Американ", експлодирал над Локърби през 1988 г.), откъснали се части от двигателя или пукнатини от умора на материала в носещите конструкции.   За да се разбере точната причина, освен анализ на записите от черните кутии ще трябва да бъдат събрани всички отломки от самолета, за да се възстанови контурът на падналата машина. "Само внимателен оглед на всички подредени елементи и проверка дали носят следи от експлозив ще покажат какво е разрушило самолета", обяснява "Комерсант".   Основна версия остава катастрофата да се дължи на повреда, пише "РБК дейли" и припомня, че руски и египетски служители отхвърлиха възможността за атентат.   Според "Когалимавиа", евентуален отказ или запалване на двигателя не са достатъчна причина самолетът да изгуби височина. Това е "сериозна ситуация", но "не води до катастрофа", заяви представител на превозвача. Веднъж на шестмесечие подобни ситуации се тренират на симулатор, уточни той.   Самолетна катастрофа заради повреда, и то на голяма височина, е нещо много рядко, отбелязва експертът Александър Фридлянд - най-често причина е човешкият фактор, а самолети се разбиват предимно при излитане или кацане, припомня той. Според него, в машината може да е избухнал пожар заради повреди в електросистемата или експлозия в багажника.   Вестникът поставя под съмнение хипотезите, че самолетът е бил твърде стар. Катастрофиралият лайнер е бил на 18 години, а средната възраст на руските самолети е 21 години, отбелязва "РБК дейли". Потвърдените сведения за причините, довели до трагедията, все още са твърде оскъдни. Но дават повод да се замислим - най-вече за състоянието на руския въздушен отрасъл, подчертава "Новие известия". За разлика от повечето катастрофи с руски самолети общо е мнението, че не може и дума да става за "човешкия фактор". Четирийсет и осемгодишният командир на машината Валерий Немов е бил смятан за много опитен пилот с 12 хиляди часа във въздуха, пише вестникът.   "Екипажът няма нищо общо", защото машината е летяла на автопилот, коментира Юрий Ситник, заслужил пилот на Русия. Подозрения вдъхва според него не възрастта на разбилия се самолет, а фактът, че досега е бил използван от четири компании - ливанска, саудитска, турска и сирийска. "Не знаем как е бил експлоатиран, какви груби кацания е извършвал, колко пъти е бил в турбулентност, какво е било състоянието на силовите му елементи", изброява експертът.   Самолети се разпадат във въздуха съвсем не заради лошо гориво, а, грубо казано, по две причини: или експлозия, или нарушена якост на корпуса заради умора на материала, което не е могло да се забележи преди полета. Случват се такива неща, добавя Владимир Бирюков, летец-изпитател. "Екипажът е бил великолепен, подготвен. Техниката също няма начин да се е счупила толкова бързо и мигновено (. . .) Остава само външно влияние", резюмира колегата му Магомед Толбоев.   Терористичен акт?   В събота отговорността за катастрофата бе поета от египетска ислямистка групировка, контролирана от "Ислямска държава". Според руските власти, изявлението й трябва да се приема скептично. Министърът на транспорта Максим Соколов заяви, че нито Русия, нито Египет имат информация, която да потвърждава такива измислици.   "Случва се наистина някой да поеме отговорността, както се казва, "за да се изфука", но всяко подобно изявление заслужава внимание и трябва да се провери, изтъква пред "Новие известия" Александър Гуров, генерал-майор от Федералната служба за сигурност в оставка. Британските "Таймс" и "Гардиън" правят паралели със сваления над Украйна малайзийски пътнически Боинг и изразяват съмнения, че ислямистите, които воюват с египетската армия на Синайския полуостров, притежават въоръжение подобно на зенитно-ракетните комплекси "Бук".   От друга страна, експерти по безопасността на полетите смятат за напълно възможно радикалните групировки, които се зарекоха да отмъстят на Русия за въздушните й удари в Сирия, да са заложили бомба на борда на самолета, отбелязва "Гардиън".   В. "Дейли телеграф" цитира бившия френски разузнавач Ив Тротиньон, който обръща внимание на формулировката на изявлението, с което свързана с "Ислямска държава" групировка поема отговорността за разбиването на самолета. Той изтъква, че в изявлението не се говори за сваляне на самолета, а за разрушаването му, което според него означава, че може да става дума за бомба на борда или друг вид саботаж.   Експерти по тероризма освен това отбелязват, че ИД никога не е поемала отговорност за атентати, които не е извършила.   В друга статия на "Дейли телеграф" се изразява учудване, че и руските, и египетските власти отхвърлят всякаква връзка на катастрофата с тероризма, въпреки че самолетът е летял над райони, където действат джихадисти, без да се забравя, че Русия е станала враг на ислямистите заради въздушните си удари в Сирия.   Властите на Египет преди всичко се опитват да предотвратят разпространение на коментари, че джихадистите на Синайския полуостров не подлежат на контрол, а в Русия са обезпокоени да не се създаде впечатление, че руските туристи могат да пострадат заради военната операция на президента Владимир Путин в Сирия, допуска вестникът.

Сигнал за бомба затвори Съдебната палата

http://news.ibox.bg/news/id_1801886442

Сградата се проверява от служителите на реда, граждани не се допускат

Ракиеният сезон дойде, пазете се от ментетата

http://www.cross.bg/alkohol-rakiya-metanol-1486579.html

/КРОСС/ Есента дойде, а с нея и традицията на българина да си сипва по някоя чашка вечер в студеното време. Лекарите алармират, че и през този сезон консуматорите трябва да внимават какво слагат на масата си, т.к. започват главоломно да валят случаите с натравяне с изключително опасния метилов алкохол. Спиртните напитки произведени от нелицензирани казанджийници са силно токсични, вредни за здравето и в нередки случаи водят до смърт. Всяка година у нас умират поне по 10 души в следствие на употреба на нелегален алкохол, който съдържа голямо количество метил. Метиловият алкохол е свръхтоксичен, дори употребата на едва 10 мл. може да доведе до трайна загуба на зрението на консуматора. Държавата се опитва да вземе мерки срещу т.нар. домашни казани, които в последствие се оказва, че произвеждат десетки, стотици литра ракия, предназначени не за собствена консумация, а за търговски цели с непроверен, неконтролируем и опасен за здравето продукт, който влиза в организма на потребителите благодарение на прекалено атрактивната си цена и сълзливите етикети, изрязвани на ръка, върху пластмасови шишета и дамаджани с надпис „Домашно производство", „Произведено в България", „Традиционна българска". Опасността при направата на ракия в домашни условия идва от невъзможността на отделянето на метила от любимия алкохолен еликсир. Това на практика няма как да се случи в примитивна среда на производство без специализирани уреди

Броят на сливанията и придобивания през октомври е най-малкият от почти 20 г.

http://www.investor.bg/drugi/338/a/broiat-na-slivaniiata-i-pridobivaniia-prez-oktomvri-e-nai-malkiiat-ot-pochti-20-g-205236/

Въпреки това обявените сделки са за 514 млрд. долара, което е петият най-висок месечен обем в историята на сливанията и придобиванията

Очертава ли се нов бум при жилищното строителство?

http://www.investor.bg/analizi/113/a/ochertava-li-se-nov-bum-pri-jilishtnoto-stroitelstvo-205237/

Издадените от общините разрешителни за строеж на жилищни имоти продължават да се увеличават

Fifteen Bulgarian Villages Likely to Elect Mayors at Third Round

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259717_Fifteen+Bulgarian+Villages+Likely+to+Elect+Mayors+at+Third+Round

Fifteen Bulgarian villages are likely to elect their mayors at third round as winners emerged neither at the first round of the local elections held on October 25 nor in the run-offs taking place on November 1.

According to the latest figures of the Central Election Commission (CIK), fifteen villages have not elected mayors in the second round as the candidates garnered equal number of votes in the run-off.

Among the villages are Mednikarovo and Kozarevets in the region of Stara Zagora and the village of Sofronievo in the region of Montana.

In Mednikarovo, both the candidate of the Bulgarian Socialist Party (BSP) and the Bulgarian Communist Party garnered 50 % of the votes cast.

The situation was the same in Kozarevets, where the run-off pitted against each other the candidates of the largest ruling party GERB and the largest opposition party BSP.

The exact number of villages to hold third round will be confirmed once the processing of the ballot papers is fully completed.

In case no mayor was elected in the run-off, CIK has to inform the president within a period of two weeks.

Then the president has two weeks to issue a decree on the holding of a third round.
 

„Фолксваген” се запали в Бургас

http://pik.bg/„фолксваген”-се-запали-в-бургас-news428393.html

„Фолксваген” се запали в Бургас

Съобщение за горящ автомобил „Фолксваген Голф” в Бургас.Той е бил паркиран на булевард „Демокрация” 162, зад Механотехникума, било получено във Второ районно полицейско управление.

Петима огнеборци с една машина потушили пожара. Установено било, че колата се е самозапалила. Обгоряла е предимно в двигателния отсек. Жертви и пострадали няма.

 

Божидар Михайлов: През последните години намалява нивото на безработица във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305424

Намалява нивото на безработицата във Варна, Аксаково и Белослав за месец септември.Това заяви в интервю за Радио „Фокус” – Варна Божидар Михайлов, директор на Бюро по труда във Варна. Той посочи, че поредна година се отчитат ниски нива на безработицата в тези региони.

Две села в област Стара Загора останаха без кметове и след балотажа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087414

Две села в област Стара Загора - Медникарово в община Гълъбово и Козаревец в община Стара Загора, останаха без кметове и след балотажа, тъй като и двамата кандидати там получиха по равен брой гласове. В Медникарово по 172 гласа си поделиха кандидатът на БСП Кирил Кабов и на Комунистическата партия на България Павел Павлов.
Две села в област Стара Загора - Медникарово в община Гълъбово и Козаревец в община Стара Загора, останаха без кметове и след балотажа, тъй като и двамата кандидати там получиха по равен брой гласове. В Медникарово по 172 гласа си поделиха кандидатът на БСП Кирил Кабов и на Комунистическата партия на България Павел Павлов.

Михаил Константинов: Не са рекорден брой невалидните бюлетини, през 1999 г. бяха 33%

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/02/2641280_mihail_konstantinov_ne_sa_rekorden_broi_nevalidnite/?ref=rss


Не е вярно, че на тези местни избори и референдум невалидните бюлетини са били рекорден брой. Това заявява в интервю за днешния брой на в. "Труд" Михаил Константинов, председател на съвета на директорите на държавната фирма "Информационно обслужване", където се обработват данните от протоколите.

"През 2003 г. недействителните гласове бяха над 500 000, или 18%. Сега са 14%. През 1999 г. бяха 33%. През 2011 г. беше по-добро положението, тогава бяха 7-8%", припомня той. По думите му...

Моуриньо получи от Абрамович вот на доверие с условие - да класира Челси в Топ 4

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087442

Застрашеният от уволнение мениджър на Челси Жозе Моуриньо е получил нов вот на доверие от собственика Роман Абрамович. Новината е на авторитетното издание "Дейли Телеграф", което се позовава на свои източници от лондонския клуб.
Мнозина очакваха португалецът да бъде уволнен след поражението от Ливърпул,
Застрашеният от уволнение мениджър на Челси Жозе Моуриньо е получил нов вот на доверие от собственика Роман Абрамович. Новината е на авторитетното издание "Дейли Телеграф", което се позовава на свои източници от лондонския клуб. Мнозина очакваха португалецът да бъде уволнен след поражението от Ливърпул,

Моуриньо оцеля след вот на доверие, трябва обаче да класира Челси в Топ 4

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087438

Застрашеният от уволнение мениджър на Челси Жозе Моуриньо е получил нов вот на доверие от собственика Роман Абрамович. Новината е на авторитетното издание
Застрашеният от уволнение мениджър на Челси Жозе Моуриньо е получил нов вот на доверие от собственика Роман Абрамович. Новината е на авторитетното издание "Дейли Телеграф", което се позовава на свои източници от лондонския клуб. Мнозина очакваха португалецът да бъде уволнен след поражението от Ливърпул,

Ласкин режисира, Александра играе, Фънки свири и пее

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5086525

Първата постановка на именития актьор като режисьор - “Кухненският асансьор” от Харолд Пинтър
Иван Ласкин дебютира като режисьор, а съпругата му Александра Сърчаджиева - като певица. Актрисата, която в момента е водеща на шоуто “ВИП Брадър”, няма да играе, а ще пее в първото му представление.
Постановката се казва “Кухненският асансьор” и е по
Първата постановка на именития актьор като режисьор - “Кухненският асансьор” от Харолд Пинтър Иван Ласкин дебютира като режисьор, а съпругата му Александра Сърчаджиева - като певица. Актрисата, която в момента е водеща на шоуто “ВИП Брадър”, няма да играе, а ще пее в първото му представление. Постановката се казва “Кухненският асансьор” и е по

Б.Т.Р. представят „Златен дъжд”

http://www.cross.bg/btr-predstavyat-zlaten-duzhd-1486578.html

/КРОСС/ По време на десетките концерти на Б.Т.Р. в страната, във Фейсбук страницата на групата бяха изпратени многобройни запитвания с молба за официално представяне на „Златен дъжд" в медийното пространство. Б.Т.Р. благодари на феновете си и предоставя песента „Златен дъжд" и с носталгия - видеото към нея, заснето 2009 г. на сцената на Античен театър, Пловдив.Режисьор на лентата е Магърдич Халваджиян, оператор - Силвестър Йорданов. Музиката и текста на „Златен дъжд" са на Славчо Николов, аранжимент - Б.Т.Р.След категоричния успех на „ Защо", „Забравена нежност", "Несбъдване", „100 Надежди" - „Златен дъжд" е пети сингъл на рок бандата от албума „Защо".

Toyota Corolla е лидер по продажби в света

http://www.investor.bg/novini/444/a/toyota-corolla-e-lider-po-prodajbi-v-sveta--205229/

За първите 8 месеца японският модел има огромен аванс пред втория в класирането

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване