Бокова: образованието помага срещу идеологиите на омразата

http://pik.bg/бокова-образованието-помага-срещу-идеологиите-на-омразата-news428282.html

Бокова: образованието помага срещу идеологиите на омразата

"Ние не може да отговорим на екстремизма само със силата на оръжието. Няма сблъсък на цивилизации. Налице е конфликт между тези, които мислят, че можем да живеем заедно в многообразието и тези, които отхвърлят тази идея." Това заяви Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на кръглата маса на тема "Образованието - бастион срещу расизма и антисемитизма", която се проведе в рамките на 6-та национална среща на Представителния съвет на еврейските организации във Франция (CRIF).

На срещата присъстваха политици, обществени и религиозни лидери, журналисти, интелектуалци и представители на академичните среди. 

Ирина Бокова подчерта значението на качественото образование, основано на правата на човека, което предлага на младите хора критичен анализ, възможности и перспективи да не се ангажират с идеологиите на омраза. Тя припомни важната роля, която днес придобива ЮНЕСКО в борбата срещу насилието и екстремизма чрез своите образователни програми и усилията си за опазване на културното наследство и културата в Близкия изток.

Ален Шураки, президент на Фондацията на „Лагера на хилядите“ и ръководител на катедрата ЮНЕСКО по "Образование за гражданство, хуманитарни науки и конвергенцията на спомените", както и другите участници подчертаха значението на образованието на младите хора като част от едно общество, способно да се противопоставя на екстремистките идеологии, уточнява БГНЕС. 

Генералният директор на ЮНЕСКО се срещна с Джонатан Грийнблат, новият директор на Лигата за борба срещу обругаването , с който обсъди новите образователни проекти, които възнамерява да осъществи американската организация за защита на правата на човека, както и формите на сътрудничество с ЮНЕСКО, особено в борбата срещу расизма и антисемитизма в социалните мрежи. 

GERB wins 22 district cities, RB – 3, MRF – Kardzhli, BSP - none

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259709_GERB+wins+22+district+cities%2C+RB+%E2%80%93+3%2C+MRF+%E2%80%93+Kardzhli%2C+BSP+-+none

The second round of the local elections passed through in a lower turnout than the first one. According to data from the Central Electoral Committee the number of votes according to the number of signatures, is as follows: for mayor of municipality – 1 319 000; for mayor of town hall– 447 000 and for mayor of region – 227 000. Voters had to elect 133 mayors of municipalities, among them 14 district cities. GERB wins in 22 district cities, the Reformist Bloc (RB) wins in Montana, Pleven and Dobrich, the Movement for Rights and Freedoms (MRF) retains Kardzhali, while the Bulgarian Socialist Party (BSP) for the first time remains with no mayor.. In about 15 settlements there will be a third round of local elections due to the equal number of votes cast at the runoffs, the CEC informs.

Български шофьор е загинал в Белгия

http://www.mediapool.bg/balgarski-shofyor-e-zaginal-v-belgiya-news241278.html

Български шофьор на товарен автомобил е загинал в нощта срещу понеделник на паркинг край магистрала южно от Брюксел, съобщиха местни медии. Допуска се, че той е спрял за почивка, запалил е цигара в кабината и е заспал, преди тя да изгори. Вероятно цигарата е причинила запалване и дим, от който шофьорът се е задушил. Уточнява се, че камионът е с българска регистрация. Предстои аутопсия, не се уточняват името на загиналия, нито фирмата, на която принадлежи превозното средство.

Григор се смъкна с още място в световната ранглиста, стартира в Париж днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087186

Григор Димитров изгуби още една позиция в световната ранглиста и е под №29 в новата седмична класация.
Днес първата ни ракета стартира участието си на Мастърса в Париж срещу испанеца Пабло Карено Буста. Мачът няма да започне преди 21.30 ч.
Пабло Карено Буста премина успешно квалификациите. Той преодоля Раджийв Рам с 6-4 6-0 за 58 минути.
Григор Димитров изгуби още една позиция в световната ранглиста и е под №29 в новата седмична класация. Днес първата ни ракета стартира участието си на Мастърса в Париж срещу испанеца Пабло Карено Буста. Мачът няма да започне преди 21.30 ч. Пабло Карено Буста премина успешно квалификациите. Той преодоля Раджийв Рам с 6-4 6-0 за 58 минути.

Ципрас планира посещение в Турция заради бежанската криза

http://www.cross.bg/kriza-tzipras-bezhanskata-1486549.html

/КРОСС/Гръцкият премиер Александър Ципрас планира посещение в Турция във връзка с бежанската криза, съобщи атинският вестник „Вима". Премиерът настоявал за по-голяма активност при справянето с кризата. Според Ципрас разрешаването ѝ не зависи само от Европа. Турция е страната приела най-голям брой бежанци извън границите на Сирия - 1.7 милиона души. Освен това министър-председателят подготвя среща с управителите и митрополитите на петте гръцки острова, които са най-силно засегнати от бежанската криза - Лесбос, Хиос, Кос, Самос и Лерос. В сряда и четвъртък на посещение в Гърция ще бъде председателят на Европарламента Мартин Шулц, който ще отиде на остров Лесбос.  

Гришо падна с още място в световната ранглиста, стартира в Париж днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087180

Григор Димитров изгуби още една позиция в световната ранглиста и е под №29 в новата седмична класация.
Днес първата ни ракета стартира участието си на Мастърса в Париж срещу испанеца Пабло Карено Буста. Мачът няма да започне преди 21.30 ч.
Пабло Карено Буста премина успешно квалификациите. Той преодоля Раджийв Рам с 6-4 6-0 за 58 минути.
Григор Димитров изгуби още една позиция в световната ранглиста и е под №29 в новата седмична класация. Днес първата ни ракета стартира участието си на Мастърса в Париж срещу испанеца Пабло Карено Буста. Мачът няма да започне преди 21.30 ч. Пабло Карено Буста премина успешно квалификациите. Той преодоля Раджийв Рам с 6-4 6-0 за 58 минути.

Цени на електроенергията от 1 ноември 2015 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/UqNswVA-55I/

В свое Решение №Ц-35 от 01.11.2015 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цени на електрическата енергия за продажба на битови и небитови клиенти, присъединени към мрежа “ниско” напрежение и цени за пренос и достъп до електроразпределителната мрежа в Югоизточна България в сила от 01.11.2015 г.
Според Решението на КЕВР крайните цени с ДДС за битови клиенти в Югоизточна България се запазват и са както следва:
• Дневна тарифа 0,20492 лв. (с ДДС) / кВтч. Това е без промяна спрямо досегашната цена от 0,20492 лв. (с ДДС) / кВтч.
• Нощна тарифа 0,11639 лв. (с ДДС) / кВтч. Това е без промяна спрямо досегашната цена от 0,11639 лв. (с ДДС) / кВтч.

В цените са включени цените за енергия, за пренос и достъп през електропреносна и електроразпределителна мрежи, както и цени за балансиране на енергийната система за снабдяване (0,00223 лв/кВтч) и за разпределение (0,00010 лв/кВтч), съгласно допустимите от КЕВР лимити. Според решението на КЕВР средното намаление на крайните цени за небитови клиенти е с 2,2%.

EVN България напомня, че всеки битов и малък стопански клиент на дружеството има възможност да отчете своя електромер към 1 ноември 2015 г. и да предостави данните в удобен за него EVN Офис от 2 ноември (понеделник) до 6 ноември 2015 г. (петък) включително. Самоотчитанетоняма задължителен характер, извършва се по желание и е само допълнителна възможност за клиентите. То не отменя осъществяването на регулярен месечен отчет от страна на дружеството. За всички клиенти, които не са пожелали да отчетат сами електромерите си към 1 ноември 2015 г. ще важи следният принцип, който се прилага успешно от години при смяна на цени:
• Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през октомври 2015 г. до 31 октомври 2015 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период.
• Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 1 ноември 2015 г. до датата на отчитане през ноември 2015 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период.

Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане.

Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията във фактурите ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 31 октомври 2015 г. включително и потребление по нови цени от 1 ноември 2015 г. Тези фактури предстои да се заплащат след 1 декември 2015 г.

Ердоган затяга хватката си във властта

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/68922/Erdogan-zatyaga-hvatkata-si-vav-vlastta

/Поглед.инфо/ Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели решителна победа на турските парламентарни избори, като неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели мнозинството от депутатските места и победи другите три опозиционни партии.

Лиляна Павлова: Мерките за пътна безопасност са приоритет

http://pik.bg/лиляна-павлова-мерките-за-пътна-безопасност-са-приоритет-news428281.html

Лиляна Павлова: Мерките за пътна безопасност са приоритет

Мерките за пътна безопасност са важен приоритет за нас. Това е едно от предизвикателствата, пред които сме изправени заедно с необходимостта от гъвкави финансови инструменти, за да се осигури по-добро качество на пътищата, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при участието си в 25-ия Световен пътен конгрес в Сеул, Република Корея, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

В момента използваме винетна система и планираме процедура за публично-частно партньорство, за да я трансформираме в система, базирана на тол таксите. По този начин тези, които замърсяват повече, както и транзитният трафик, преминаващ през страната ни, ще плащат повече за пътищата, които повреждат, каза още Павлова. Регионалният министър изрази подкрепа по отношение на декларацията, която участниците във форума ще разгледат и приемат.

Според нея е добре, че има такъв документ, включващ различни коментари, защото е важно усилията за подобряване качеството на пътищата да продължат. Тя допълни, че усилията в тази посока трябва да бъдат обединени, независимо от това в коя част на света се намира дадена страна и призова за създаване на общи практики. За пръв път в нашата страна разработихме специална софтуерна система за пътна безопасност, фокусирана върху спасяването на човешки живот, която е напълно безплатна за мобилни телефони, информира министърът.

В случай на инцидент, при който сте в колата, специалното приложение, базирано на GPS система, автоматично чрез вибрация може да изпраща съобщения до полицията и спешната помощ, за да стигнат възможно най-бързо мястото на инцидента, разясни тя.

Пред участниците в конгреса Лиляна Павлова заяви, че България е готова да сподели своя опит по отношение на подобряване състоянието на пътищата и осигуряване на безопасност за пътуващите по тях, както и че очаква да видим какъв е опитът и предизвикателствата за другите страни.

Hackers raid public institutions websites during run-offs too

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259708_Hackers+raid+public+institutions+websites+during+run-offs+too

Hackers have blocked the websites of key institutions. Access is denied to the websites of the National Assembly, the State Agency for National Security, the National Revenue Agency etc. Websites of some media outlets have been blocked as well. The Spokesman of the Central Election Commission (CEC) Tsvetozar Tomov confirmed about a hacker attack on the CEC website but unlike last Sunday when the first round of local elections plus a referendum on electronic voting were held, the website is not fully blocked and operates in some of its sections. Talking to the Bulgarian National Radio Tsvetozar Tomov forecast a rising interest in the run-offs in the hours to come. 

Български шофьор на камион е загинал в Белгия

http://www.cross.bg/bulgarski-shofyor-na-kamion-e-zaginal-v-belgiya-1486548.html

/КРОСС/Български шофьор на товарен автомобил е загинал снощи на паркинг край магистрала южно от Брюксел, съобщиха местни медии. Допуска се, че той е спрял за почивка, запалил е цигара в кабината и е заспал, преди тя да изгори. Вероятно цигарата е причинила запалване и дим, от който шофьорът се е задушил. Уточнява се, че камионът е с българска регистрация. Предстои аутопсия, не се уточняват името на загиналия, нито фирмата, на която принадлежи превозното средство.  

Три жени се нуждаят от кръвна група А отрицателна и Б положителна

http://pik.bg/три-жени-се-нуждаят-от-кръвна-група-а-отрицателна-и-б-положителна-news428279.html

Три жени се нуждаят от кръвна група А отрицателна и Б положителна

От специализираната болница по хематология в София молят за съдействие, защото три пациентки на лечебното заведение имат неотложна нужда от голямо количество плазма от кръвна група А отрицателна и Б положителна. 

Жените са развили синдром на Мошковиц, или автоимунна реакция на организма, в която антитела атакуват всички органи и системи, съобщи БНТ.

Единственото лечение е прочистване на тяхната плазма и вливане на нова. Резервът на кръвния център обаче е на привършване, а животът на тези жени зависи от засилено и по-мащабно кръводаряване. Затова БНТ и Националният център по трансфузионна хематология организират мобилен кабинет за кръводаряване днес (2-ри ноември) в сградата на БНТ (ул. Сан Стефано 29), пред лекарския кабинет, от 8.30 ч. до 13.30 ч. 

Всеки, който желае да дари кръв, е добре дошъл. Според лекарите е добре да не се лишавате от закуската и сутрешното си кафе.

Traffic police to check tires, lights in Winter campaign

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259707_Traffic+police+to+check+tires%2C+lights+in+Winter+campaign

The traditional Winter campaign begins today across Bulgaria. It will continue till the end of November. Traffic police are going to check the preparedness of cars for winter traffic. The campaign includes checks of tires, lights and windshield wipers. Traffic Police said earlier this week that amendments were being drafted to the Road Traffic Act aimed to make winter tires mandatory. Last year’s Winter campaign saw checks of 30,000 vehicles and 3000 fined drivers.

Скандал в кв. Тева: 19-годишен младеж се скара със свой познат, отнесе го Голфа му

http://www.zapernik.com/krimi/skandal-v-kv-teva-19-godishen-mladej-se-skara-sus-svoi_40475/

Полицаи изясняват скандал и саморазправа между двама перничани.

Инцидентът е станал на 31 октомври, около 22, 30 ч. в пернишкия кв. „Тева”. 19-годишен младеж се оплакал, че бил нападнат от негов познат, на когото знаел само малкото име. Скандалът между двамата ескалирал, при което познатият на 19-годишното момче счупил предно стъкло и странично огледало на автомобила му марка Фолксваген „Голф”. Пристигналите на място служители на реда...

Продължава

Авария оставя четири района без вода във Варна

http://petel.bg/Avariya-ostavya-chetiri-rayona-bez-voda-vav-Varna__132609

Поради възникнала авария без вода днес във Варна и региона ще останат абонатите в следните райони: - бл.106 вх.8 и вх.9 в кв."Младост" - до 18...

Снимка от мястото във Варна! Катастофа на ул."Караагач" и "Царевец"

http://petel.bg/Snimka-ot-myastoto-vav-Varna--Katastofa-na-ul-Karaagach-i-TSarevets__132610

Катастрофа на кръстовището между ул. "Царевец" и ул. "Караагач" стана преди минути, видя репортер на "Петел.бг". Автомобили "Опел" и "Пежо" са...

Важно за хиляди варненци! Утре без вода остава голям район от града

http://petel.bg/Vazhno-za-hilyadi-varnentsi--Utre-bez-voda-ostava-golyam-rayon-ot-grada--__132612

Снимка: Булфото Стотици абонати във Варна ще останат без вода утре - 3 октомври. Причината е възникнала авария и реконструкция...

Galaxy S6 срещу LG G4 срещу Huawei P8

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/galaxy-s6-sreshtu-lg-g4-sreshtu-huawei-p8-6044707

Кой е най-добрият смартфон? Поставихме един срещу друг три Android смартфона

Поне девет села без кмет и на втори тур

http://www.mediapool.bg/pone-devet-sela-bez-kmet-i-na-vtori-tur-news241277.html

В поне девет села от страната няма избран кмет и на втория тур на изборите, тъй като претендентите са получили абсолютно равен брой бюлитени. Три от селата са в Пловдивска област, по две в Монтанско и Кърджалийско и по едно в общините Стара Загора и Радомир. В Пловдивско за трети път пред урните ще отидат жителите на село Бачково, за да избират между Христо Калчев (ГЕРБ) и Мария Бойкова, подкрепена от инициативен комитет. В Красново също не бе излъчен победител с над 50 на сто от гласовете измежду тримата кандидати, достигнали до балотажа - Цвятко Истилянов (БСП), Иван Бабаджанов (ГЕРБ) и Ненчо Яков, издигнат от коалиция. В село Ново железаре, след изравнен процент, за кметското място продължават да се борят Петър Ненов (ГЕРБ) и Рангел Китенски (Партия на зелените). По данни на общинската избирателна комисия в Кърджали кмет не са избрали от втория път и в селата Самокитка, община Кирково, и Черничево, община Крумовград. Още две села в област Монтана също ще ходят пак на избори. В Софрониево, община Мизия, двамата кандидати  Теменужка Желязкова и Павко Маринов са получили по 403 бюлетини. Равен резултат - 165:165 гласа, получиха Илияна Трайкова от ГЕРБ и Маргарита Филипова от коалиция "Заедно за Монтана" , които отново влизат в битка за село Крапчане Без избран кмет е и Старо Село, Радомирско, както и село Медникарово, община Гълъбово, област Стара Загора, където двамата кандидати са получили по 172 гласа. В тези села ще има нови избори, които ще се насрочат от президента на България. По данни на ЦИК гласувалите на втория тур според броя подписи са: за кмет на община - 1 319 000; за кмет на кметство - 447 000, и за кмет на район - 227 000.

Поне в пет села няма избран кмет и на втория тур на изборите

http://www.mediapool.bg/pone-v-pet-sela-nyama-izbran-kmet-i-na-vtoriya-tur-na-izborite-news241277.html

Според обработените досега резултати в ЦИК в три села няма избран кмет и на втория тур на изборите, съобщиха от пресцентъра на ЦИК. Това са село Медникарово, община Гълъбово, област Стара Загора, където двамата кандидати са получили по 172 гласа, второто село е Софрониево, община Мизия, област Монтана - там на балотажа са пуснати по 403 бюлетини. Без избран кмет е и Старо Село, Радомирско. По данни на ОИК в Кърджали в две кметства - Самокитка, община Кирково и Черничево, община Крумовград, също има равен резултат на балотажа. В тези села ще има нови избори, които ще се насрочат от президента на България. По данни на ЦИК гласувалите на втория тур според броя подписи са: за кмет на община - 1 319 000; за кмет на кметство - 447 000, и за кмет на район - 227 000.

БНТ с призив за кръводаряване

http://www.cross.bg/kruvodaryavane-kabinet-plazma-1486547.html

/КРОСС/От специализираната болница по хематология в София помолиха БНТ за съдействие, защото три пациентки на лечебното заведение имат неотложна нужда от голямо количество плазма от кръвна група А отрицателна и Б положителна. Жените са развили синдром на Мошковиц, или автоимунна реакция на организма, в която антитела атакуват всички органи и системи. Единственото лечение е прочистване на тяхната плазма и вливане на нова. Резервът на кръвния център обаче е на привършване, а животът на тези жени зависи от засилено и по-мащабно кръводаряване. Затова БНТ и Националният център по трансфузионна хематология организират мобилен кабинет за кръводаряване днес (2-ри ноември) в сградата на БНТ (ул. Сан Стефано 29), пред лекарския кабинет, от 8.30 ч. до 13.30 ч. Всеки, който желае да дари кръв, е добре дошъл. Според лекарите е добре да не се лишавате от закуската и сутрешното си кафе. Репортерите на БНТ ще направят преки линии за сутрешния блок и новините.

Българин от Гоце Делчев пак е най-силният МЪЖ В САЩ!

http://frognews.bg/news_101173/Balgarin-ot-Gotse-Delchev-pak-e-nai-silniiat-MAJ-V-SASHT!/

Буквално преди часове журито на състезанието „Най-силен мъж на Америка 2015” обяви Димитър Саватинов от България за победител! Така любимецът на всички гоцеделчевци развя българския трибагреник и грабна престижната титла за втора поредна година.

Партията на Кунева се обяви за най-голямата в Реформаторския блок

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/02/2641066_partiiata_na_kuneva_se_obiavi_za_nai-goliamata_v/?ref=rss


Резултатът на Реформаторския блок беше хеттрик, а "Движение България на гражданите" показа, че е най-голямата партия в Блока. Това заяви депутатът Настимир Ананиев, зам.-председател на партията на Меглена Кунева.

Пред ТВ7 той посочи, хеттрикът е три последователни все по-добри изборни резултати на общия съюз с ДСБ, СДС, БЗНС и Народна партия "Свобода и достойнство". "Реформаторският блок показа много добър резултат на тези избори въпреки всички слухове и интриги", каза депутатът. Той...

Предстоящи мачове

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/n8SAanDKp8w/

На 03.11.2015 г. /вторник/, от 15:30 часа на стадион “Арена Созопол” ще се срещнат в морско дерби отборите на ФК “Созопол” и ОФК “Поморие”. След наказание в състава на Поморие се завръща капитана Любомир Божинов.
А срещите на отборите от Детско Юношеската Школа на ОФК “Поморие” ще се играят по следната програма:
– Юноши старша възраст, с треньор Лазар Тонозлиев, гостува в следващия 7-ми кръг от първенството на отбора на ФК “Нефтохимик” кв.Долно Езерово на 04.11.2015 г./сряда/, от 11:00 часа.
-Юноши младша възраст играят домакински мач на стадион Поморие с отбора на ФК “Несебър” на 07.11. 2015 г./събота /, от 11:00 часа
-Деца “Б” с треньор Лъчезар Данев приемат на свой терен в последна среща за есенния полусезон отбора на ФК “Ропотамо” Приморско на 07.11.2015 г. /събота/, от 09:30 часа.
-Подготвителна група за деца ”Футбол 9” ще се срещне във футболен мач с отбора на ”Бургас спорт” на 08.11.2015 г. /неделя/, от 13:45 часа на с.к. “Каменица-Арена” гр. Бургас.
* Отбор деца “Футбол-7” , с треньор Красимир Пчеларов, играе последен футболен мач за есенния полусезон с отбора на ФК “Чилибонов” на 07.11. 2015 г./събота/, от 09:30 часа на с.к. “Звездичка”.
* Деца “Футбол-5” играят последна футболна среща за полусезона с отбора на ДФК “Звездичка 1” на 08.11.2015 г. /неделя/, от 12:30 часа на с.к. “Изгрев” гр.Бургас.

Цветанов: Патриотичният фронт и АБВ са най-коректните ни партньори

http://offnews.bg/news/n_1/n_584481.html

"Най-коректните ни партньори преди балотажа бяха Патриотичният фронт и АБВ", обяви председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНТ. По думите му, настроенията в Реформаторския блок не съответстват на толерантното поведение на ГЕРБ, на фона на резултатите. Според Цветанов е имало много неискреност от страна на реформаторите. Според неговите думи в Шумен реформаторите са поискали поста Областен управител, два заместник-кмета и др. за да подкрепят кандидата на ГЕРБ и нов управник Любомир Христов в балотажа. Исканията им са били отхвърлени, каза Цветанов. "След тези избори ГЕРБ се натоварва с много повече отговорност", категоричен беше той. След вота е ясно, че ГЕРБ печели 1727 общински съветници в страната, 129 кметове на общини и 22 области. Цветанов поздрави всички избрани кметове в страната, както тези на партията, така и на другите политически сили. Той предели като голяма изненада вота в Добрич, където кандидатът на РБ Йордан Йорданов печели срещу този на ГЕРБ Детелина Николова, след сериозно изоставане след вота на първия тур. По думите му междуособиците в местния вот няма да повлияят на управлението на национално ниво. Вторият човек в в партията на Бойко Борисов призова за обективност и съобразяване с представителната извадка на резултатите от изборите за общински съветници.

470 лева минимална заплата за продавачка

http://www.moreto.net/novini.php?n=305401

Минималната заплата в търговията на едро и дребно догодина ще бъде 470 лв. - с 50 лв. повече от най-ниското месечно възнаграждение за страната - 420 лв. Това се договориха синдикати и работодатели в сектора. Търговията на едро и дребно са двете икономически дейности с най-голям принос за високия среден ръст на минималните осигурителни доходи от 7,5% за 48 от икономическите сектори, за които синдикати и работодатели се договориха.

ЕЦБ: Гръцките банки са изправени пред капиталов недостиг за 14,4 млрд. евро

http://www.cross.bg/mlrd-evro-banki-1486546.html

/КРОСС/Европейската централна банка заяви през уикенда, че най-големите гръцки банки са изправени пред недостиг на капитал от около 14,4 млрд. евро според неблагоприятния сценарий, заложен в последния преглед за качеството активите и "стрес-теста" на ЕЦБ. До 6-ти ноември четирите водещи кредитори - Националната банка на Гърция, "Пиреос", "Юробанк" и "Алфа банк", трябва да представят пред ЕЦБ своите планове, които да очертаят стратегиите им за покриване на техния индивидуален недостиг на капитал. Според базовия сценарий на проведения от ЕЦБ "стрес-тест", общата капиталова дупка на водещите гръцки банки е в размер на 4,4 млрд. евро, ако се осъществят заложените в новата спасителна програма икономически цели. Това ще стартира процес на рекапитализация в рамките на програмата за икономическа настройка, който процес трябва да приключи преди края на годината, се посочва в комюнике на ЕЦБ. Покриването на недостига чрез привличане на капитали ще доведе до създаването на благоразумни финансови буфери в четирите гръцки банки, което ще подобри устойчивостта на техните баланси и способността им да издържат на евентуалните неблагоприятни макроикономически шокове, отбелязва централната банка, информира БНР

В деня на народните будители собствениците на три автомобила се "събудиха" със срязани гуми, полицията търси вандалите

http://www.zapernik.com/krimi/v-denya-na-narodnite-buditeli-sobstvenicite-na-tri-avtomobila-se_40474/

Гумите на три автомобила са били срязани в Перник.

Шофьори на три леки автомобила се оплакали в полицията, че неизвестни са им срязали гумите. Опел „Зафира”, паркиран в кв. „Димова махала” осъмнал с 3 срязани гуми на 31 октомври. На други два автомобила марки „Пежо” и „Опел” били срязани по една гума в нощта на 01 ноември. Колите били паркирани на ул. „Кракра” в областния център. Предприети са действия от страна на полицията...

Продължава

Фрог научи: Европа спира източването на милиони за сметка на гъски и пчели

http://frognews.bg/news_101168/Frog-nauchi-Evropa-spira-iztochvaneto-na-milioni-za-smetka-na-gaski-i-pcheli/

След проведените разговори в ГД "Околна Среда" и ГД "Земеделие" на ЕК представителите на ААЗП Александър Атанасов и Пламен Драгнев заявиха, че предложената от Министерството на земеделието и храните 15-та нотификация на ПРСР 2007 -2013 г. няма да бъде одобрена в предложения вид.това научи Фрог нюз от председателя на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП) Александър Атанасов.

Шофьор отнесе баща и дъщеря с крадена кола и си плю на петите

http://pik.bg/шофьор-отнесе-баща-и-дъщеря-с-крадена-кола-и-си-плю-на-петите-news428273.html

Шофьор отнесе баща и дъщеря с крадена кола и си плю на петите

66-годишен мъж от Каблешково е блъснал лека кола „Фиат Пунто” на пътя между селата Бата и Медово, съобщиха от полицията. Катастрофата е станала около 15:15 часа вчера. Виновникът е избягал от мястото на произшествието, но по-късно е намерен.

Установено е, че леката кола „Фолксваген”, движеща се от с. Бата към с. Медово, е изпреварила неправилно и блъска движещия се в същата посока „Фиат Пунто”, с бургаска регистрация, управляван от 50-годишния Ю. И. от с. Изворище. От ПТП-то е пострадала пътничката от фиата, която е дъщеря на водача – В. А., 21- годишна от с. Изворище.

Младата жена е настанена в МБАЛ-Бургас със съмнение за комоцио, но без опасност за живота.

В резултат на бързите полицейски действия на служители от Районно управление – Поморие водачът на автомобила, напуснал местопроизшествието, е задържан. Това е 29-годишният С. И. от Каблешково /неправоспособен водач/, който отнел противозаконно лекия автомобил „Фолксваген Голф” от собственика му, уточнява "Топновини".

С. И. е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Иран започна предварителното прилагане на ядреното споразумение

http://www.cross.bg/merkite-salehi-iran-1486545.html

/КРОСС/ Иран започна предварителното прилагане на ядреното споразумение, постигнато с шестте световни сили през юли, заяви ръководителят на Иранската организация за атомна енергия. Али Акбар Салехи добави още, че мерките включват намаляване на броя на активните центрофуги. Вчера Салехи пристигна в Токио за преговори с японски представители относно мерките за ядрена безопасност.  

Момиче на 12 е изнасилено в Благоевградско

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/momiche-na-12-e-iznasileno-v-blagoevgradsko-6044706

Мъжете изнасилили 12-годишното момиче, употребявайки сила и заплашване. Завързали ръцете й, залепили устата й с тиксо

Американeц, oблякъл се за Хелоуин като атентатор, вдигна военна база под тревога

http://www.mediapool.bg/amerikanets-oblyakal-se-za-helouin-kato-atentator-vdigna-voenna-baza-pod-trevoga-news241276.html

Американски войник, облякъл се за Хелоуин като атентатор самоубиец, вдигна военна база в Съединените щати под тревога, съобщи БТА. Военнослужещият се появил в петък пред Форт Брег, в югоизточния щат Северна Каролина, с мним шахидски пояс. От базата обаче го възприели за истинска заплаха. На място били повикани сапьори и влизането и излизането от Форт Брег било забранено за дълго време. Командването на базата осъди поведението на войника и призова военните и техните семейства да се държат отговорно и да носят подходящо облекло.

Осъдиха купувач на гласове след 5-часово разследване

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/osydiha-kupuvach-na-glasove-sled-5-chasovo-razsledvane-6044705

Същевременно Районната прокуратура в Етрополе образува бързо производство за купуване на гласове

Н. Ананиев: Резултатът на Реформаторския блок беше хеттрик, а ДБГ показа, че е най-голямата партия в Блока

http://www.cross.bg/izbori-pokaza-glasyvane-1486544.html

/КРОСС/Резултатът на Реформаторския блок беше хеттрик - три последователни все по-добри резултати, а ДБГ показа, че е най-голямата партия в Блока. Днес ДБГ внасяме и промени в Изборния кодекс за машинно преброяване на хартиените бюлетини, което да върви успоредно с въвеждането на машинно гласуване. Това каза Настимир Ананиев, народен представил от РБ и заместник-председател на ДБГ, в студиото на ТВ7 тази сутрин. Реформаторският блок показа много добър резултат на тези избори, въпреки всички слухове и интриги, каза депутатът. Той изрази надежда, че положителното представяне на Реформаторския блок ще се затвърди и на четвъртите избори , където ще се явят заедно. Попитан за единната кандидатура за президент на ГЕРБ и РБ, той каза, че подобна идея още не е обсъждана от Реформаторите. На тези избори ДБГ показа, че е най-голямата партия в Блока и основният двигател на обединението в дясно, обобщи депутатът, като напомни, че именно ДБГ настояваше още от пролетта за единна регистрация на РБ на местните избори. Той каза, че ДБГ има най-много депутати в парламента, най-много общински съветници и най-много областни кметове. Големите победи на ДБГ са Плевен и Добрич, това е нашият принос за доброто представяне на РБ, каза той и допълни, че не бива да се забравя и Чепеларе, където Славка Чакърова е подкрепена на балотажа от 9-те кандидати за кметското място от първия тур

Брутално! Обвиниха двама мъже, изнасилили 12-годишна в Благоевград

http://pik.bg/брутално-обвиниха-двама-мъже-изнасилили-12-годишна-в-благоевград-news428270.html

Брутално! Обвиниха двама мъже, изнасилили 12-годишна в Благоевград

Обвиниха двама мъже, изнасилили 12-годишно момиче в Благоевград. Стойчо А. на 29 години и Калоян А. на 30 години са предадени на съд за изнасилване на малолетната А.С., съобщиха от Прокуратурата.

На 20 май, около 20.00 часа момичето било в дома на братовчедка си. Около 22.00 часа си тръгнало. Пътят към дома й минавал пред двора на къщата на обвиняемия Стойчо А. Навън било тъмно.

Докато А.С. вървяла по улицата, обвиняемият Стойчо я хванал за косата и й запушил с ръка устата. Задърпал я към вътрешността на къщата си и я вкарал в една от стаите. Сложил я да седне на един стол, вързал ръцете й зад гърба с въже (сезал). На устата й залепил тиксо, за да не може да вика. Стойчо А. излязъл от стаята и заключил от външната страна вратата с катинар. Тя останала сама в стаята, вързана.

След няколко минути в помещението влезли Стойчо А. и Калоян А. Двамата се съвкупили с 12-годишното момиче, употребявайки сила и заплашване. Около час по-късно двамата обвиняеми развързали ръцете на пострадалата, махнали тиксото от устата й и я пуснали да си върви, заплашвайки я, че ако каже на някого за случилото се ще я убият, ще отрежат главата на баща й и ще запалят къщата на семейството й.

Производството в Китай продължава да спада през октомври

http://econ.bg/Новини/Производството-в-Китай-продължава-да-спада-през-октомври_l.a_i.702752_at.1.html

Производственият отрасъл в Китай неочаквано регистрира спад през октомври, сочат данните за съставния индекс на мениджърските поръчки (PMI) на...

"Оклахома" и "Торонто" продължават с победите в НБА, "Хюстън" отново загуби

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/02/2641070_oklahoma_i_toronto_produljavat_s_pobedite_v_nba/?ref=rss


"Оклахома сити тъндър" и "Торонто раптърс" постигнаха третите си победи и продължават без загуба от началото на сезона. "Гръмотевиците" разбиха гостуващия "Денвър нъгетс" със 117:93, а канадският тим се наложи убедително у дома над "Милуоки бъкс" със 106:87. 

Двата тима се присъединиха към "Лос Анджелис клипърс", "Голдън стейт уориърс" и "Детройт пистънс", които имат същия актив. "Минесота тимбъруулвс" е единственият друг отбор без поражение, но от два изиграни мача. 

В...

Банките у нас спечелили с 30% повече за година

http://business.actualno.com/Bankite-u-nas-spechelili-s-30-poveche-za-godina--news_505112.html

Печалбите на банките в България продължават да се увеличават. През периода януари – септември 2015 г. те са спечелили общо 795 млн. лв. или с 30% повече в сравнение със същия период на миналата година. Само 8 от 28-те трезора регистрират загуби, а 12 от останалите 20 могат да се похвалят с положителен финансов резултат над 10 млн.лв. Това показват данни на БНБ, публикувани днес. Най-голямата печалба е реализирана от ДСК – 247 милиона лева. Следват я УниКредит Булбанк с 243 млн. лв.

Новият кмет на Игнатиево избран с 96%

http://politics.actualno.com/Novijat-kmet-na-Ignatievo-izbran-s-96-news_505120.html

С 95,95 % беше избран кметът на най-младия град в България Игнатиево, който е известен с джебчийските кланове, предаде Дарик. На балотажа кандидатът на ГЕРБ Анастасия Кадиева получи 687 гласа, а опонентът й и досегашен кмет Димитър Димитров събра едва 29 гласа. Любопитното е, че на първия тур за него гласуваха 585 души, което му отреди първи резултат, изпреварвайки с 14 гласа Кадиева. На местните избори преди четири години Димитров беше издигнат от ГЕРБ, но на този вот се яви като кандидат на

Holiday Heroes отвoри гореща линия за записване на семейства

http://society.actualno.com/Holiday-Heroes-otvori-goreshta-linija-za-zapisvane-na-semejstva-news_505122.html

Всеки може да запише семейсто в нужда, което да получи празничен пакет тази Коледа, на сайта на Празничните герои или на телефон 0885 88 55 55. Holiday Heroes са пред старта на седмата си благотворителна кампания. Тази Коледа, Празничните герои отново искат да помогнат на 5 000 семейста в нужа да имат пълна празнична трапеза. От днес,(2 ноември) до 30 ноември включително, всеки може да се запише семейтво в нужда (възрастни хора, самотни майки и хора с увреждания) и да му помогне да по

Откриха останки от гигантска акула, живяла преди 300 млн. г.

http://interest.actualno.com/Otkriha-ostanki-ot-gigantska-akula-jivjala-predi-300-mln-g-news_505031.html

Преди около 300 млн. години, по време на периода карбон, Тексас е бил под вода, на негово място е имало море, чиито води са пазили тъмна тайна. Фосил на гигантска акула е открит във водохранилището Jacksboro’s Lost Creek, штата Тексас. Останките наистина са внушителни, макар да не се явяват рекордьори (8 метра), но са с 25% по-големи от съвременната бяла акула. "В Далас има група заклети колекционери на вкаменелости – разказва Джон Майсей, куратор на отдела за палеонтология на Амер

Jessica Pratt подгрява José González

http://music.actualno.com/Jessica-Pratt-podgrjava-Jos-Gonzlez-news_505125.html

Нежните вокали на американската солова изпълнителка ще ни подготвят за концерта на 9 ноември. Следващия понеделник, 9 ноември, по случай 5-тата годишнина на REEL FEEL ще се срещнем с два завладяващи гласа – на José González и Jessica Pratt. Американската солова изпълнителка ще се появи първа на сцената в студио Орфей, за да ни подготви за мелодичното завръщане на José González с дълго очаквания му трети албум „Vestiges&Claws”. Jessica Pratt

Aftermade - самостоятелна изложба на Шакир Гьокчебаг (СНИМКИ)

http://art.actualno.com/Aftermade---samostojatelna-izlojba-na-Shakir-Giokchebag-SNIMKI-news_505126.html

SARIEV Contemporary има удоволствието да представи първата самостоятелна изложба в галерията и в България на турския художник Шакир Гьокчебаг – „Aftermade“. Изложбата ще бъде открита на шести ноември от 19 часа в присъствието на художника. В разговор с публиката на седми ноември от 15 часа Шакир Гьокчебаг ще представи работата си, своя художествен подход, както и най-новия си каталог „Prefix & Suffix“. Изложбата ще бъде отворена до 15-ти януари 2016 г. в галерия

В София полицията разкри контрабанда на цигари, ощетила бюджета с 1,5 млн. лв.

http://sofia.actualno.com/V-Sofija-policijata-razkri-kontrabanda-na-cigari-oshtetila-budjeta-s-15-mln-lv-news_505128.html

Служители на ГДБОП и СДВР предприели съвместното разследване след като в главната дирекция била получена информация за съхраняване на цигари без бандерол в складова база на територията на промишлената зона в столичния ж.к. Дружба, съобщиха от пресцентъра на столичната полиция. Общото иззето количество цигари без бандерол е 4 198 000 къса. Предотвратената щета за бюджета е около 1,5 млн. лв. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия, при навлизането в складовата база е установ

В Гърция двудневна стачка на моряците блокира всички пристанища

http://balkani.actualno.com/V-Gyrcija-dvudnevna-stachka-na-morjacite-blokira-vsichki-pristanishta-news_505129.html

Двудневна стачка на моряците срещу приватизацията на пристанищата блокира всички гръцки портове. От тази сутрин морският транспорт е напълно блокиран. За първи път от години моряците и докерите не направиха изключение дори за фериботите, които превозват бежанци от островите, съобщи БНР. Синдикатите определиха двудневната стачка, като „предупредителна“ срещу правителството, което се споразумя с кредиторите да започне приватизация на пристанищата Пирея и Солун, както и на други важн

Партията на Ердоган взе мнозинство в турския парламент

http://offnews.bg/news/n_1/n_584454.html

Партията на справедливостта и развитието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган постигна изненадващо голяма победа на проведените вчера парламентарни избори в страната, съобщава Ройтерс. Тя е успяла да вземе малко над 49% от гласовете, като по този начин си осигурява мнозинство с взимането на 316 от 550-те места в парламента. Източници от партията споделят, че дори в структурите ѝ по места не са очаквали победа в такъв мащаб. По този начин партията, в чиято философия са дълбоко заложени ислямски ценности, отново ще управлява сама. Това неминуемо ще засили влиянието на Ердоган, но може да разшири пропастта между социалните класи. Турският президент нарече победата "вот за стабилност" и послание към кюрдските отцепници в неспокойните югоизточни райони за това, че насилието не може да съществува заедно с демокрацията. Министър-председателят и формален лидер на партията Ахмет Давутоглу е призовал другите политически сили в страната да работят заедно по нова конституция, в която да бъдат увеличени правомощията на президента. Представител на опозицията е нарекъл резултатите от изборния ден "просто бедствие". След вота може да бъдат влошени дълбоките разделения в Турция между консервативно настроените избиратели, които считат президента Ердоган за герой на работната класа и почитателите на запада, които са подозрителни към неговия авторитаризъм и ислямистки идеали. Снощи в предимно кюрдския град Диарбекир се е наложило силите на реда да обстрелват със сълзотворен газ протестиращи, след като прокюрдската опозиция спечели малко над 10-те процента от вота, необходими им за влизане в парламента.

МВР и ДАНС със спецакция в "Столипиново", задържани са 18 души

http://pik.bg/мвр-и-данс-със-спецакция-в-столипиново-задържани-са-18-души-news428269.html

МВР и ДАНС със спецакция в "Столипиново", задържани са 18 души

Служители на МВР и ДАНС са извършили късно снощи специализирана акция в квартал "Столипиново" в Пловдив. Това каза директорът на полицията в града старши комисар Христо Разсолков, пише БТА.

От прокуратурата потвърдиха за акцията и уточниха, че тя се наблюдава от Районна прокуратура и че има задържани 18 лица.

Разсолков категорично отрече акцията да е била свързана с провеждащият се вчера балотаж за кмет на града и районите и евентуално купуване на гласове.

Повече информация се очаква по-късно от Районна прокуратура-Пловдив.

 

Иван Гавалюгов от ГДБОП победи Георги Георгиев в битката за Ботевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087163

Обрати и малки разлики между кандидатите след балотажа в София-област
38-годишният Иван Гавалюгов е новият кмет на Ботевград. На балотажа той победи Георги Георгиев, който не успя да се пребори за четвърти мандат. Гавалюгов получава 61,4% от гласовете, а Георгиев 38,6% при 100% обработени протоколи, показва справка в ЦИК.
Обрати и малки разлики между кандидатите след балотажа в София-област 38-годишният Иван Гавалюгов е новият кмет на Ботевград. На балотажа той победи Георги Георгиев, който не успя да се пребори за четвърти мандат. Гавалюгов получава 61,4% от гласовете, а Георгиев 38,6% при 100% обработени протоколи, показва справка в ЦИК.

"Канзас сити" стана за втори път шампион по бейзбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/02/2641054_kanzas_siti_stana_za_vtori_put_shampion_po_beizbol/?ref=rss


"Канзас сити роялс" приключи с 30-годишното чакане на бейзболна титла, след като спечели Световните серии в МЛБ с 4:1 победи срещу "Ню Йорк метс".

В последния пети мач "Роялс" се наложи драматично със 7:2 след изиграването на 12 ининга, или с три повече от обичайния формат.

След последното разиграване гостите се събраха да ликуват в средата на терена на "Сити фийлд" в Ню Йорк. Победата идва като възмездие за загубата във финала миналата година от "Сан Франциско" в седем...

Мъж падна от 4-ия етаж на блок в Благоевград и загина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087172

40-годишен мъж падана от четвъртия етаж на блок в благоевградския квартал "Запад". Трагичният инцидент стана около 9.15 часа днес.
Мъжът веднага е транспортиран в шоковата зала в МБАЛ - Благоевград, където след няколко минути починал. Той е от благоевградското село Изгрев, съобщава struma.bg.
Полицията работи по две версии - самоубийство или
40-годишен мъж падана от четвъртия етаж на блок в благоевградския квартал "Запад". Трагичният инцидент стана около 9.15 часа днес. Мъжът веднага е транспортиран в шоковата зала в МБАЛ - Благоевград, където след няколко минути починал. Той е от благоевградското село Изгрев, съобщава struma.bg. Полицията работи по две версии - самоубийство или

Мъж падна от 4-ия етаж на блок в Благоевград и загина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087161

40-годишен мъж падана от четвъртия етаж на блок в благоевградския квартал
40-годишен мъж падана от четвъртия етаж на блок в благоевградския квартал "Запад". Трагичният инцидент стана около 9.15 часа днес. Мъжът веднага е транспортиран в шоковата зала в МБАЛ - Благоевград, където след няколко минути починал. Той е от благоевградското село Изгрев, съобщава struma.bg. Полицията работи по две версии - самоубийство или

Светльо Витков: Всички търсят на хляба мекото

http://www.vesti.bg/bulgaria/svetlio-vitkov-vsichki-tyrsiat-na-hliaba-mekoto-6044703

"В началото мислех, че управляващите са виновни. След 4 години разбрах, че и управляваните са виновни, защото не са активни и нямат желание за активност", коментира той

Катастрофа край Варна! Кола се обърна по таван

http://pik.bg/катастрофа-край-варна-кола-се-обърна-по-таван-news428267.html

Катастрофа край Варна! Кола се обърна по таван

Катастрофа между два автомобила е станала тази сутрин на пътя между Варна и Белослав, съобщава Petel.bg, позовавайки се на очевидец.

При удара една от колите, участнички в пътнотранспортното произшествие се е преобърнала по таван и е излетяла в дерето.

Все още не е ясно дали има пострадали и в какво състояние са те!

На мястото на инцидента има полиция.

Приложение на Google показва кой е свободен за срещи с приятели

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/02/2640942_prilojenie_na_google_pokazva_koi_e_svoboden_za_sreshti/?ref=rss


Имате свободно време и искате да се видите с някой приятел? Обикновено следва поредица от обаждания и съобщения в търсене на приятел със свободно време и желаещ среща. Често, докато се намери такъв човек, свободното време вече почти се е изпарило.

Google смята, че това е един от важните проблеми, които трябва да реши, за да направи живота на хората по-добър. Затова компанията разработва приложението Who's Down. То позволява на хората да отбелязват, че имат свободно време и искат да...

15 катастрофи са регистрирани във Варна през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=305402

15 пътни произшествия са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При всички инциденти са нанесени само материални щети, в града няма пострадали граждани. При катастрофа по пътя Варна – Добрич през денонощието загинаха двама души.

Наредбата за здравните пакети вече е готова

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/11/02/2641061_naredbata_za_zdravnite_paketi_veche_e_gotova/?ref=rss


Министерството на здравеопазването е публикувало в петък готовия проект за наредба за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Документът е в две части и надвишава 400 страници. Предвидено е да влезе в сила от 1 януари 2016 г. 

В наредбата са заложени основните принципи, които здравният министър Петър Москов многократно защити от представянето на идеята в края на 2014 г. Дейностите от основния пакет се планират за...

Неселскостопанската заетост в САЩ започна да влияе на пазарите

http://www.investor.bg/analizi/9/a/neselskostopanskata-zaetost-v-sasht-zapochna-da-vliiae-na-pazarite-205218/

Единната валута започна възстановяване спрямо долара, след като достигна 2,5-месечно дъно при 1,0896 в средата на миналата седмица

Двама мъже на съд за отвличане и изнасилване на 12-годишно момиче в Благоевград

http://offnews.bg/news/n_1/n_584496.html

Прокуратурата повдигна обвивения срещу двама мъже от Благоевград за изнасилването на 12-годишно момиче.  Стойчо А. на 29 г. и Калоян А. на 30 г. са предадени на съд за изнасилване на малолетната А.С., като използвали сила и отправили заплаха за живота ѝ.  Инциденът станал в края на май. Около 22.00 ч. момичето се прибирало от дома на братовчедка ѝ. Пътят ѝ минавал покрай на къщата на Стойчо. Той я издебнал, като я издърпал за косата и запушил устата ѝ с ръка. Вкарал я в една от стаите на къщата си. Сложил я да седне на един стол, вързал ръцете ѝ зад гърба с въже от сезал. На устата на момичето поставил лепенка тиксо, за да не може да вика. Стойчо излязъл от стаята и заключил вратата на стаята от външната страна с катинар. След няколко минути се върнал с приятеля си Калоян, след което двамата изнасилили момичето, употребявайки сила и заплашване. Около час по-късно двамата развързали ръцете на пострадалата, махнали тиксото от устата ѝ и я пуснали да си върви, заплашвайки я, че, ако каже на някого за случилото се, ще я убият, ще отрежат главата на баща ѝ и ще запалят къщата на семейството ѝ.

Данните за китайската икономика задържаха цените на петрола

http://econ.bg/Новини/Данните-за-китайската-икономика-задържаха-цените-на-петрола_l.a_i.702751_at.1.html

Цените на петрола започнаха седмицата със спад на азиатската борса. Според анализаторите влияние ще окаже очакваното свиване на производствената...

Зверство! Мъж застреля домашно куче във Варна

http://pik.bg/зверство-мъж-застреля-домашно-куче-във-варна-news428265.html

Зверство! Мъж застреля домашно куче във Варна

На 01 ноември около 17,30 ч. в село Аспарухово 58-годишният В.А. с личното си огнестрелно оръжие пистолет "Макаров" 9х18 произвежда изстрели и умъртвява домашно куче, собственост на 51-годишния О.А. от същото село. Това съмобщиха от ОД на МВР - Монтана.

Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група на РУ Лом и е извършен оглед. Животното е транспортирано в гр. Лом за аутопсия. По случая е образувано досъдебно производство в Районно управление "Полиция" - Лом.

"Глас народен" взе столицата на бургуджиите Дългопол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087156

Партията на Светльо Витков
Партията на Светльо Витков "Глас народен" вече има кмет във Варненска област. Георги Георгиев спечели битката за столицата на ромите-бургудгии Дългопол с 2300 гласа срещу Маринка Иванова от местна коалиция "Всички за долината". БСП също е с един кмет в областта. Това е Филчо Филев, който за втори мандат ще управлява Провадия.

Реформаторите взеха и Добрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087154

От Общинската избирателна комисия в Добрич обявиха окончателните резултатите при 100 на сто обработени протоколи от секционните комисии. Кандидатът на Реформаторския блок Йордан Йорданов печели кметското място с 50,61 на сто от гласовете.Детелина Николова от ГЕРБ, която бе начело на Общината в продължение на три мандата,
От Общинската избирателна комисия в Добрич обявиха окончателните резултатите при 100 на сто обработени протоколи от секционните комисии. Кандидатът на Реформаторския блок Йордан Йорданов печели кметското място с 50,61 на сто от гласовете.Детелина Николова от ГЕРБ, която бе начело на Общината в продължение на три мандата,

Григор Димитров стартира на Мастърса в Париж тази вечер

http://offnews.bg/news/n_1/n_584480.html

Първата българска ракета Григор Димитров излиза днес срещу испанеца Пабло Карено в първия си мач от Мастърса в Париж от сериите 1000 с награден фонд 3 189 900 долара. Двубоят ще започне след 21:30 часа българско време. Пабло Карено Буста победи в квалификациите Раджийв Рам с 6:4, 6:0 за по-малко от час. Григор и Буста са се срещали само веднъж на ниво ATP, като победата е за Григор. през 2010 г. в Германия. Междувременно Гришо изгуби още една позиция в световната ранглиста и вече е под №29 в новата седмична класация.

Меси ще пропусне мача с "Реал" (Мадрид)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/02/2641015_mesi_shte_propusne_macha_s_real_madrid/?ref=rss


Звездата на "Барселона" Лионел Меси ще пропусне мача с "Реал" (Мадрид) на 21 ноември, съобщава каталунският "Спорт".

Възстановяването на аржентинския нападател не върви по очаквания план и това ще му попречи да участва в "класико" на "Сантяго Бернабеу". Той все още не може да бяга продължително, за да влезе в следващия етап от подготовката си за връщане на терена.

Меси получи контузия в лявото коляно още в началото на мача с "Лас палмас" преди месец. Тогава лекарите...

Експерт: Бомба на борда може да е свалила руския самолет

http://frognews.bg/news_101181/Ekspert-Bomba-na-borda-moje-da-e-svalila-ruskiia-samolet/

Най-възможните причини за падането на руския пътнически самолет в Синай са две – технически проблем и взривяване. В региона действат т.нар бойни групи – криминални терористи, които атакуват газопроводи и петролопроводи, те нямат противовъздушни средства, които да са ефективни на голяма височина. Това посочи експертът по сигурността оз. полк. Славчо Велков в студиото на „Тази сутрин”.

ПРОЦЕДУРА BG05M20P001-2.003 „СТУДЕНТСКИ СТИПЕНДИИ – ФАЗА 1” Е ОТВОРЕНА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259706_%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%A6%D0%95%D0%94%D0%A3%D0%A0%D0%90+BG05M20P001-2.003+%E2%80%9E%D0%A1%D0%A2%D0%A3%D0%94%D0%95%D0%9D%D0%A2%D0%A1%D0%9A%D0%98+%D0%A1%D0%A2%D0%98%D0%9F%D0%95%D0%9D%D0%94%D0%98%D0%98+%E2%80%93+%

 Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми” на Министерство на образованието и наукатав качеството си на Управляващ орган на Оперативна програма ,,Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. (ОП НОИР) кани конкретния бенефициент - МОН да представи проектно предложение по процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M20P001-2.003 „СТУДЕНТСКИ СТИПЕНДИИ – ФАЗА 1”.

Целите на процедурата за безвъзмездна финансова помощ са:

  • По отношение на потребностите, свързани със съдържанието на образователния продукт, чрез система от стипендии ще се стимулира обучението в области от висшето образование, определени като приоритетни за страната.
  • По отношение на потребността от разширяване на обхвата на образователната услуга, посредством възможностите на оперативната програма, системата от студентски стипендии ще получи допълнителен ресурс, който да направи следването по-достъпно и насочено към приоритетните области на икономиката. Специално внимание ще бъде насочено към разширяване на възможностите за включване на студенти с увреждания в цикъла на висшето образование (ВО).

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд.

Проектът ще се изпълняват на територията на Република България.

Дейностите, които ще получат подкрепа включват:

  1. Предоставяне на студентски стипендии за стимулиране на обучение в приоритетни за икономиката области, както и приоритетни сфери и политики на Европейския социален фонд (за специалности, в които има дефицит на кадри и на кандидат-студенти);
  2. Предоставяне на стипендии за специални постижения в науката, инженерно-техническите дейности, педагогическите науки, иновациите и предприемачеството, изкуството, културата и спорта (на конкурсен принцип).

Пълният комплект Насоки за кандидатстване е публикуван на следните интернет адреси:

http://sf.mon.bg

www.eufunds.bg

https://eumis2020.government.bg

Крайният срок за подаване на проектното предложение, подписано с КЕП (квалифициран електронен подпис) през системата ИСУН 2020 е: не по-късно от 23:59 часа на 29.01.2016 г.

Изборите бяха скъпи заради Изборния кодекс

http://www.cross.bg/donchev-tomislav-kodeks-1486543.html

/КРОСС/ Половината от дефекта на първия тур се дължи на нормите в законодателството. Останалата половина е на недостатъчно добра организация. Това каза пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаряше за координацията на изборите от страна на правителството, като уточни, че това е неговата лична оценка.  Отчасти на Изборния кодекс, който задължава да се проведе избор и в малки населени места и за районни кметове, той отдаде и факта, че това са най-скъпите избори, провеждани досега у нас - те са стрували близо 50 милиона лева.  Когато народните представители започнат да мислят (и това е хубаво да се случи скоро, следващите седмици и месеци) за промени в Изборния кодекс, една от препоръките, които бих направил, е те да предвидят този процес да има ясен лидер с адекватни механизми, които да карат цялата система да работи като едно цяло, заяви Томислав Дончев. Според него този лидер на изборния процес трябва да е извън изпълнителната власт. Според вицепремиера преференциите не бива да бъдат премахвани заради това, че част от членовете на секционни избирателни комисии не могат да обработват добре изборните книжа. Като политически резултат местните избори определено водят до препотвърждаване на коалицията, която имаме в момента, обобщи резултатите Дончев.  Според него службите и институциите са успели да си свършат работата, така че хакерските атаки на втория тур са били удържани

Italian foreign minister on visit to Bulgaria

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259714_Italian+foreign+minister+on+visit+to+Bulgaria

Bulgarian Minister of Foreign Affairs Daniel Mitov will meet with his Italian counterpart Paolo Gentiloni, who is on a working visit to Bulgaria, the press office of the Bulgarian ministry announced.

The two ministers will discuss the bilateral political and economic cooperation, the cooperation between Bulgaria and Italy within the international organisations, the energy security, the EU migration and enlargement policies.

Mr Mitov and Mr Gentiloni will also discuss the situation in Syria and Iraq, the fight against the Islamic State, as well as the crisis in Ukraine.

Italian Foreign Minister Paolo Gentiloni will also attend the official closing ceremony of the Bulgarian-Italian Business Forum, which will take place at the Hilton hotel on the same day.

Unemployment in Bulgaria drops to 9.4%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259715_Unemployment+in+Bulgaria+drops+to+9.4%25

Unemployment rate in Bulgaria decreased by about 2% yoy, nearing that of the EU. The EU28 unemployment rate went down 0.8% (1.8 million people) yoy.

Bulgaria is among the four EU member states that reported the most visible movement on the labour market, Capital Daily reported.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЪЛГАРИЯ С ЕВРОПЕЙСКО ОТЛИЧИЕ ЗА КОМУНИКАЦИЯ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259705_%D0%97%D0%90+%D0%9F%D0%AA%D0%A0%D0%92%D0%98+%D0%9F%D0%AA%D0%A2+%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF+%D0%A1+%D0%95%D0%92%D0%A0%D0%9E%D0%9F%D0%95%D0%99%D0%A1%D0%9A%D0%9E+%D0%9E%D0%A2%D0%9B%D0%98%D0%A

 По време на официална церемония в Европейския парламент наградата за публична комуникация на България беше връчена от министър председателя на Велико херцогство Люксембург

„Поздравявам ви за изключителния успех“ - с тези думи министър-председателят на Велико херцогство Люксембург Ксавие Бетел връчи плакета на Мария Зафирова - ръководител на Централния информационен и координационен офис в Администрацията на Министерски съвет. От своя страна тя благодари на организаторите за високата оценка и признание за постиженията на страната ни в сферата на комуникацията.

Българските представители бяха поздравени с големия успех от партьорите си от Европейската комисия, представители на Комитета на регионите, колеги от други европейски институции и делегати от различни организации от други държави. Представянето на номинираната за наградата инициатива „Да създадем заедно България 2020“ предизвика изключителен интерес и провокира изцяло позитивни отзиви от страна на присъстващите на събитието.

България спечели трета награда в конкурса за публична комуникация в рамките на шестото издание на международния форум EuroPcom, което се проведе в Брюксел в периода 21-22 октомври 2015 г. Нашата страна е финалист сред общо 29 кандидатури от 17 държави. До финала на конкурса достигнаха общо три предложения – на България, Франция и Холандия. Отличието беше присъдено за национална информационна кампания „Да създадем заедно България 2020“, проведена от Централното координационно звено и мрежата от 27 Областни информационни центрове с подкрепата на Управляващите органи на програмите.

За опасна фалшива "Българска ракия" предупредиха властите в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=305400

23 души са починали от фалшив алкохол в Турция. Само за последните два дни в болници са издъхнали 11 души, съобщава Агенция „Франс прес". Жертвите са консумирали ракия, силна анасонова течност, която е турско национално питие.

Ексклузивно от последните минути: Откриха изчезналата Мари! Баща й Иван току що написа във "Фейсбук"...

http://petel.bg/Ekskluzivno-ot-poslednite-minuti--Otkriha-izcheznalata-Mari--Bashha-y-Ivan-toku-shho-napisa-vav-Feysbuk---__132607

15-годишната Мари Иванова от Стара Загора е открита късно снощи в Пловдив жива и здрава, потвърдиха за Блиц източници от полицията. Все още...

Сантра за новия си дует и завръщането на Close Up

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/santra-za-noviia-si-duet-i-zavryshtaneto-na-close-up-6044701

Талантливата изпълнителка и телевизионен водещ разказва за бъдещите си проекти и ще има ли нов сезон на Close Up

Крайно време е да се помисли за регламентиране на изтичане на екзит пол в рамките на изборния ден

http://www.cross.bg/pavlov-vreme-ekzit-1486542.html

/КРОСС/Крайно време е да се помисли за регламентиране на изтичане на екзит пол в рамките на изборния ден, препоръча от ефира на БНТ Първан Симеонов, директор на „Галъп Интернешънъл". В някои от сайтовете пишеше, че Георг Спартански в Плевен води с 2 на 100. Всички, които се занимаваха с изследвания, знаеха, че той не води с 2 на 100, но това продължаваше да тече целия ден, даде пример той. ГЕРБ е големият победител на тези избори, посочи социологът Юлий Павлов. Ръстът на Славчо Атанасов е доста необясним, отбеляза той. Павлов е изненадан от сближаването на позициите на двамата кандидати за Пловдив. „Когато основните претенденти призоват, макар и с половин уста, да се гласува за единия от кандидатите, това съвсем не гарантира, че техните избиратели ще гласуват за този кандидат, но до голяма степен гарантира, че няма да гласуват за другия", каза Павлов. Голяма бомба е в Добрич, посочи той. Социологът смята, че в Плевен БСП са се оказали в ролята на балансьор. Крайно време е тази забрана за публикации на екзит пол в деня на изборите да отпадне. Тя е абсолютен анахронизъм, каза още Павлов.  

ПРОВЕДЕН МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР НА ТЕМА „ФИНАНСОВИТЕ ИНСТРУМЕНТИ ПО ЕСИФ“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259704_%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%92%D0%95%D0%94%D0%95%D0%9D+%D0%9C%D0%95%D0%96%D0%94%D0%A3%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%9E%D0%94%D0%95%D0%9D+%D0%A1%D0%95%D0%9C%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%A0+%D0%9D%D0%90+%D0%A2%D0%95%D0%9C%D0%90+%E2%80

 На 6 октомври 2015 г. в „София Хотел Балкан“, гр. София се проведе международен семинар на тема „Финансовите инструменти по структурните и инвестиционни фондове на ЕС“.

Семинарът бе организиран от Европейската инвестиционна банка, като част от fi-compass инициативата на Европейската комисия, с оглед повишаване информираността за финансовите инструменти по ЕСИФ в страните-членки на ЕС.

Координатор от българска страна бе Централното координационно звено (ЦКЗ) в aдминистрацията на Министерския съвет (АМС), под ръководството на г-н Томислав Дончев, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика.

Семинарът бе открит от г-жа Марияна Кордова, директор на дирекция „Мониторинг на средствата от ЕС“ при ЦКЗ в АМС, от името на заместник мнистър-председателят по европейските фондове и икономическата политика, г-н Томислав Дончев.

В първата част бе представен опита на България по прилагането на продуктите на финансов инженеринг в рамките на инициативата „Джесика“, както и „добри практики“ в Естония.

Представители на Европейския инвестиционен фонд споделиха успешни примери по прилагането на фондовете за рисков капитал у нас, а от страна на Европейската комисия бе направен преглед на новите моменти в законодателството на ЕС, свързани с прилагането на финансовите инструменти по ЕСИФ в настоящия програмен период 2014-2020 г.

Втората част на семинара бе разделена на две работни сесии – за начинаещи и напреднали в прилагането на финансовите инструменти по ЕСИФ. Бяха обсъдени практически казуси и дискутирани редица проблемни въпроси.

Интересът към семинара бе изключително голям и той бе определен от Европейската комисия като един от най-успешните семинари, проведени в страните от ЕС.

На мероприятието присъстваха 120 мениджъри и експерти от страна на Управляващите органи на оперативните програми, съфинансирани от ЕСИФ, бизнеса и финансовите среди в България, при предвиден капацитет от 100 човека и над 160 подадени кандидатури.

Марадона идва у нас на шоу мач по случай 50-годишнината на Стоичков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087142

Носителят на „Златната топка“ Христо Стоичков подготвя феноменално шоу по случай своя юбилей догодина. Уникалното по рода си събитие, озаглавено подобаващо „50 години номер 8“, ще се проведе на 20 май 2016 г. на националния стадион „Васил Левски“. Идеята и желанието на Камата е да сподели празника си както с всички почитатели на футбола у нас,
Носителят на „Златната топка“ Христо Стоичков подготвя феноменално шоу по случай своя юбилей догодина. Уникалното по рода си събитие, озаглавено подобаващо „50 години номер 8“, ще се проведе на 20 май 2016 г. на националния стадион „Васил Левски“. Идеята и желанието на Камата е да сподели празника си както с всички почитатели на футбола у нас,

Стоичков прави шоу мач за 50-годишния си юбилей, Марадона идва в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087147

Носителят на „Златната топка“ Христо Стоичков подготвя феноменално шоу по случай своя юбилей догодина. Уникалното по рода си събитие, озаглавено подобаващо „50 години номер 8“, ще се проведе на 20 май 2016 г. на националния стадион „Васил Левски“. Идеята и желанието на Камата е да сподели празника си както с всички почитатели на футбола у нас,
Носителят на „Златната топка“ Христо Стоичков подготвя феноменално шоу по случай своя юбилей догодина. Уникалното по рода си събитие, озаглавено подобаващо „50 години номер 8“, ще се проведе на 20 май 2016 г. на националния стадион „Васил Левски“. Идеята и желанието на Камата е да сподели празника си както с всички почитатели на футбола у нас,

Районна прокуратура – Етрополе разследва купуване на гласове

http://pik.bg/районна-прокуратура-–-етрополе-разследва-купуване-на-гласове-news428248.html

Районна прокуратура – Етрополе разследва купуване на гласове

Районна прокуратура - Етрополе образува бързо производство за купуване на гласове. На 01.11.2015 г. като обвиняема по делото е привлечена Веска В. на 31 години от гр.Етрополе за това, че в периода 18.10.2015 г. – 31.10.2015 г. при условията на продължавано престъпление е предложила и дала на Цветелина Ц. общо сумата от 300 лева, с цел да я склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат на община Етрополе– престъпление по чл. 167 ал.2 вр. с чл. 26 ал.1 от НК. На 18.10.2015 г.

Веска В. е предложила и на 23.10.2015 г. е дала на Цветелина Ц. сумата от 150 лева, за да упражни избирателното си право на 25.10.2015 г. в полза на определен кандидат за кмет на община Етрополе. На 31.10.2015 г. отново е дала на Цветелина Ц. сумата от 150 лева, с цел да я склони да упражни на 01.11.2015 г. избирателното си право в полза на определен кандидат за кмет на общината. Веска В. е задържана от прокурора до 72 часа и предстои Районен съд – Етрополе да разгледа искането на прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

ПРОЕКТ НА ИЗИСКВАНИЯ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО ФОНД „СОЛИДАРНОСТ” НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259703_%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%95%D0%9A%D0%A2+%D0%9D%D0%90+%D0%98%D0%97%D0%98%D0%A1%D0%9A%D0%92%D0%90%D0%9D%D0%98%D0%AF+%D0%97%D0%90+%D0%9A%D0%90%D0%9D%D0%94%D0%98%D0%94%D0%90%D0%A2%D0%A1%D0%A2%D0%92%D0%90%D0%9D%D0%95+

 „Във връзка с бедствията от периода 30 януари - 4 февруари 2015 г. е публикуван pdfпроект на Изисквания за кандидатстване по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез отпуснатите от Европейската комисия средства от фонд „Солидарност” на ЕС по Заявление, регистрирано под номер 2015BG16SPO001.

Всички заинтересовани страни имат възможност да изпратят коментари по съдържанието на документа в срок до 13 октомври 2015 г. на адрес oprd@mrrb.government.bg, както и на pzaharieva@mrrb.government.bg. Коментари, получени след тази дата, няма да бъдат разглеждани.“

М. Андреев: На балотажите видяхме мажоритарния вот на избирателите

http://www.cross.bg/izbori-strana-blok-1486541.html

/КРОСС/Тези местни избори показаха, че управляващата коалиция е работеща, даже бих могъл да кажа прекалено добре работеща. За пръв път след промените БСП на много места отива на трето-четвърто място и на балотажите битката основно беше в дясно. Това депутатът от ГЕРБ Методи Андреев коментира местните избори в сутрешния блок на ТВ7. Може да се каже, че на балотажа политиката отстъпи малко на заден план и затова се получиха и някои изненадващи резултати, защото наблюдавахме мажоритарния вот на избирателите за кандидатите, които се бяха класирали за втория тур. Факт в подкрепа на това са резултатите в Пловдив и Добрич, в които видяхме стопяването на разликата между Иван Тотев и Славчо Атанасов и обръщането на резултата в Добрич, каза Андреев. Факт е, че в Плевен имаше сигнали за купуване на гласове, подавани както от страна на ГЕРБ така и от страна на Реформаторския блок, и ако трябва да има извинения, то те би трябвало да са и от двете страни, каза от своя страна Настимир Ананиев, депутат от Реформаторския блок. Но не това е важното в случая, а по-важното е, че резултатите от местния вот показват, че управляващата коалиция е стабилна - и ГЕРБ, и Реформаторския блок повишават доверието си, подчерта той

ИНФОРМАЦИОНЕН ДЕН ПО ОП „НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ИНТЕЛИГЕНТЕН РАСТЕЖ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259702_%D0%98%D0%9D%D0%A4%D0%9E%D0%A0%D0%9C%D0%90%D0%A6%D0%98%D0%9E%D0%9D%D0%95%D0%9D+%D0%94%D0%95%D0%9D+%D0%9F%D0%9E+%D0%9E%D0%9F+%E2%80%9E%D0%9D%D0%90%D0%A3%D0%9A%D0%90+%D0%98+%D0%9E%D0%91%D0%A0%D0%90%D0%97%D0%9E%D

 В зала „Преслав" в Интерхотел Велико Търново се проведе информационен ден по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" (ОП НОИР). Информационното събитие бе последното в рамките на национална информационна кампания, която популяризира сред потенциални бенефициенти насоките за кандидатстване на първите две операции, които ще се реализират чрез процедура на подбор на проекти по ОП НОИР. Това са операция „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и търсещи или получили международна закрила" и операция „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на  деца в неравностойно положение".

Информационната кампания, която се проведе в периода 23 септември - 2 октомври 2015 г.  премина при огромен интерес, като обедини над 500 представители на образователни институции, неправителствени организации, общини и граждани в градовете София, Сливен, Кърджали, Видин, Силистра и Велико Търново.

Насоките за кандидатстване по двете операции бяха представени от екип от експерти от Управляващия орган на ОП НОИР - Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми" към Министерството на образованието и науката.

Повече информация за двете операции можете да намерите тук: http://sf.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=340

От страна на експертите на Управляващия орган беше разяснен и начинът за електронно кандидатстване чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020).

 

Парадокс: Старо село пак на избори, кандидат кметовете Петър Митрин и Кирил Гебрев получиха равен брой гласове на балотажа

http://www.zapernik.com/politika/paradoks-staro-selo-pak-na-izbori-kandidat-kmetovete-petur-mitrin_40473/

Старо село така и не успя да излъчи категоричен кмет на провелия се балотаж в неделя. С абсолютно равен изборен резултат останаха кандидатите за кметове Петър Иванов Митрин от БСП и Кирил Миланов Гебрев от ГЕРБ. Те получиха вчера по 55 гласа.

Това означава, че в Старо село предстои да бъдат насрочени нови избори.

Старо село е едно от селата в пернишка област, което след промените в Закона за административно-териториалното устройство получи право да избира свой управник....

Продължава

Hewlett-Packard се раздели на две компании

http://offnews.bg/news/n_1/n_584477.html

Технологичният гигант Hewlett-Packard се раздели на две, като официално от този уикенд компаниите вече са HP Inc. и Hewlett-Packard Enterprisе. Hewlett-Packard е един от пионерите на технологичната ера и още през 40-те години на миналия век се превръща в модел на подражание за компаниите в САЩ и Силициевата долина. Въпреки комерсиалните си успехи Hewlett-Packard през последните години сякаш се задъхваше, за да догони конкурентите в света на смарт технологиите. Именно това е и една от причините компанията да се раздели на две, пише "Хъфингтън поуст". HP Inc. ще продава компютри и принтери, а Hewlett-Packard Enterprise ще предлага софтуер и технологични услуги. От днес двете нови компании са отделни и на стоковата борса.

На избори преди 20 години (видео)

http://www.vesti.bg/izbori2015/izboren-den/na-izbori-predi-20-godini-video-6044702

Телевизионни дебати, предизборни престрелки и клипове или как са изглеждали местните избори през 1995 г.

Исмаилов: И ДПС би подкрепило общ десен кандидат за президент

http://politics.actualno.com/Ismailov-I-DPS-bi-podkrepilo-obsht-desen-kandidat-za-prezident-news_505108.html

Това бяха първите избори за Реформаторския блок като коалиция и най-трудните заради силната вътрешна конкуренция, заяви пред БНР Корман Исмаилов - лидер на партията "Свобода и достойнство", част от Реформаторския блок. "Нашите избиратели най-много се възползваха от преференциите във вота и това допринесе за добрите резултати. Разбира се, добрата работа с избирателите и донякъде политиката на централно ниво мисля, че даде отражение", коментира той. Според Исмаилов предстои партиите в коалицията

История, романтика и автентични рецепти в "Джинджифилов кейк и стари писма"

http://books.actualno.com/Istorija-romantika-i-avtentichni-recepti-v--Djindjifilov-kejk-i-stari-pisma-news_505111.html

Магнетичен Ню Йорк, в който властват смели вкусове и подправки; стари писма; загадка, която трябва да бъде разрешена; легендарният американски готвач Джеймс Биърд и два пленителни женски образа от различни поколения – всичко това може да бъде открито в романа на Рут Райшил „Джинджифилов кейк и стари писма”. Той излиза на 30 октомври. С богат кулинарен опит като главен редактор на сп. Gourmet, кулинарен редактор за Modern Library и критик за Los Angeles Times и The New York T

Щом така ни харесва - честито, Бате Бойко

http://actualno.actualno.com/Shtom-taka-ni-haresva---chestito-Bate-Bojko-news_505110.html

Политическата (и икономическата) власт в България е в ръцете на ГЕРБ. Това е картината на завършилите вече местни избори, в които партията на Борисов пропусна да спечели в по-малко градове, отколкото са пръстите на едната ръка. Коментар на редактора Щом това показват резултатите, значи това заслужаваме. Въпреки всички приказки как едикоя си преференция не е отчетена, как протоколите били с грешки, в крайна сметка разликите са толкова огромни, че има само два възможни извода. Извод 1 – ГЕ

Рут Райшил: Щастието е въпрос на отношение

http://interview.actualno.com/Rut-Rajshil-Shtastieto-e-vypros-na-otnoshenie-news_505113.html

Рут Райшил е родена в Манхатън, САЩ, и е учила в Монреал. Получава магистърска степен по история на изкуствата от университета в Мичиган. Следва страстта си към храната и готвенето, като пише първата си готварска книга на 21-годишна възраст. Тя е собственик на скромен ресторант в Бъркли, дълги години работи като гурме критик в Los Angeles Times и New York Times, а в момента е главен редактор на списание Gourmet. Ето какво споделя Рут Райшил пред своята колежка – авторката Ан Пачет. Ми

ЕС заяви, че ще работи с бъдещото правителство на Турция

http://europe.actualno.com/ES-zajavi-che-shte-raboti-s-bydeshtoto-pravitelstvo-na-Turcija--news_505116.html

Евросъюзът заяви, че ще работи с новото правителство на Турция след изборите, показатели „силната привързаност“ на народа към демокрацията, предаде БГНЕС. На вчерашните предсрочни парламентарни избори пропрезидентската Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели 316 мандата в 550-местния парламент, което й позволява формирането на самостоятелно правителство. "Изборите в неделя, които протекоха при висока избирателна активност, потвърдиха силната привързаност на турс

Извънредно положение в Ирак заради наводнения

http://asia.actualno.com/Izvynredno-polojenie-v-Irak-zaradi-navodnenija-news_505117.html

Иракският премиер Хейдар ал-Абади въведе извънредно положение заради дъждовете и наводненията, съобщи телевизия „Ал Джазира“, цитирана от БГНЕС. Продължилото няколко дни бедствие доведе до наводнения в Багдад и редица големи градове, където реките преляха и заляха улици и къщи. Задръстената и стара канализация също е допринсла за бедствието. Специалистите говорят за стотици загинали. В самия Багдад много улици и къщи са под вода. Особено плачевно е положението на обитателите на бор

Ердоган си осигури парламентарно мнозинство

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/erdogan-si-osiguri-parlamentarno-mnozinstvo-205215/

Турският президент вече проправя пътя за внасянето на конституционните промени за трансформирането на страната в президентска република в парламента

Младеж полетя от прозорец на апартамент във Враца

http://pik.bg/младеж-полетя-от-прозорец-на-апартамент-във-враца-news428233.html

Младеж полетя от прозорец на апартамент във Враца

22-годишен мъж е паднал от прозорец на апартамент във Враца, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Враца.

Вчера, в 22:05 часа в Районно управление „Полиция”-Враца е получено съобщение, че около 22.00 часа, от прозорец на апартамент в град Враца паднал 22-годишен мъж.

Лицето е настанено в МБАЛ „Хр.Ботев”-Враца. Образувано е досъдебно производство.

Част от Варна ще остане без вода утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=305398

Поради възникнала авария и реконструкция на магистрален водопровод от фирма "Хидрострой" утре - 3 ноември /вторник/ без вода ще остане част от Варна. Засегнати ще бъдат абонатите между булевардите: "Ян Палах", "Левски", "8-и приморски полк", "Цар Освободител" и ул.

Автоапаш катастрофира с крадена кола, прати в болница 21-годишна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087121


29-годишен апаш от Каблешково открадна колата на свой съгражданин, но малко по-късно катастрофира с нея между поморийските села Бата и Медово и прати млада жена в болницата.
Инцидентът е станал около 15,15 ч. в неделя. Въпреки че нямл книжка, С.И. окраднал
29-годишен апаш от Каблешково открадна колата на свой съгражданин, но малко по-късно катастрофира с нея между поморийските села Бата и Медово и прати млада жена в болницата. Инцидентът е станал около 15,15 ч. в неделя. Въпреки че нямл книжка, С.И. окраднал "Фолксваген Голф", собственост на 66-годишен мъж о Каблешково.

Божидар Димитров: Кметовете на ГЕРБ преобразиха градовете си

http://pik.bg/божидар-димитров-кметовете-на-герб-преобразиха-градовете-си-news428232.html

Божидар Димитров: Кметовете на ГЕРБ преобразиха градовете си

Партията и харизмата на Бойко Борисов играят своята роля, но основната заслуга е на кметовете. Преди 4 години Бойко Борисов направи един гениален ход – определи като кандидати за кметове млади, амбициозни, знаещи и можещи хора. Тези млади хора преобразиха градовете си и ако някой не го вижда, значи е слепец. Това каза проф. Божидар Димитров, историк и директор на Националния исторически музей, коментирайки резултатите от местните избори в предаването „Всяка сутрин” по Канал 3 .

„Бургас не е това, което беше преди 4 години, а е много по-хубаво. 3 пъти е избиран за най-добър град за живеене. Същото е в Стара Загора и на много други места. От тук нататък, всички гласуваха за тях, защото те вече бяха дали видими резултати, които задоволяват хората”, посочи проф. Димитров.

Помолен да коментира резултатите от местните избори на БСП, той отговори: „Там има нещо, което никой не го казва. Не може да правиш лява партия и да заемаш лявото пространство, което го има във всяка държава и общество, когато в ръководството са се наредили мултимилионер до мултимилионер. Как искаш от един капиталист, казано на тяхната терминология, да работи за социално-слабите хора, защото левите обикновено работят в това пространство”, допълни проф. Димитров.

 

RFI: Българската полиция бие мигрантите, разказват афганистанци в Сърбия

http://www.moreto.net/novini.php?n=305397

Българската полиция бие мигрантите, които минават през България. Това разказват афганистански мигранти, стигнали до сръбския град Цариброд пред френското радио RFI. В неделя сутринта 250 души пристигат пеша от планините. Всички те са изтощени и гладни.

Бокова: Oбразованието помага срещу идеологиите на омразата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087099


"Не може да отговорим на екстремизма само със силата на оръжието. Няма сблъсък на цивилизации. Налице е конфликт между тези, които мислят, че можем да живеем заедно в многообразието и тези, които отхвърлят тази идея." Това заяви Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на кръгла маса на тема "Образованието - бастион срещу расизма и

Азис изнесе концерт в Измир, ще пее и в Истанбул

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5086365


“Концертът ми в Измир,Турция, беше незабравим! Сълзи, смях, настроение и хиляди, хиляди хора, дошли да се видим и пеем заедно!”, написа Азис и публикува снимки от изявата си в местен клуб. Певецът често получава покани за концерти от Турция. Той пя в Измир и Анкара през юни. Сега му предстои и участие в клуб в Истанбул на 5 декември.
“Концертът ми в Измир,Турция, беше незабравим! Сълзи, смях, настроение и хиляди, хиляди хора, дошли да се видим и пеем заедно!”, написа Азис и публикува снимки от изявата си в местен клуб. Певецът често получава покани за концерти от Турция. Той пя в Измир и Анкара през юни. Сега му предстои и участие в клуб в Истанбул на 5 декември.

Трагедия в Благоевград! Мъж падна от 4-ия етаж на блок и загина

http://pik.bg/трагедия-в-благоевград-мъж-падна-от-4-ия-етаж-на-блок-и-загина-news428229.html

Трагедия в Благоевград! Мъж падна от 4-ия етаж на блок и загина

40-годишен мъж падана от четвъртия етаж на блок в благоевградския квартал "Запад". Трагичният инцидент стана около 9:15 часа днес.

Мъжът веднага е транспортиран в шоковата зала в МБАЛ - Благоевград, където след няколко минути починал. Той е от благоевградското село Изгрев, съобщава struma.bg.

Полицията работи по две версии - самоубийство или трагичен инцидент.

Тома Биков: Резултатът от местния вот гарантира на ГЕРБ поне още три години

http://www.cross.bg/gerb-byrydzhieva-borisov-1486540.html

/КРОСС/Разбира се, че ГЕРБ спечели, разбира се, че това е много сериозна победа, разбира се, че това е на фона на една много ниска избирателна активност, но така или иначе резултатите трябва да бъдат уважавани.  Така политологът Татяна Буруджиева коментира в ефира на ТВ7 резултатите от местния вот, които определят победа на ГЕРБ по места.   Резултатите ясно показаха, че с ГЕРБ никой не може да се мери и няма шанс да се мери каза след балотажа премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и допълни: Картата е синя. Според Татяна Буруджиева обаче подобна синя карта не е добра за страната, както не би била и подобна карта, ако на мястото на ГЕРБ беше някоя друга партия. Вместо да се зарадват на победата си от ГЕРБ бяха ядосани и се караха на другите. Това е така, защото при тях се забеляза липса на толерантност и липса на скромност. Това, което Борисов поиска от другите, би трябвало да го поиска първо от хората от неговата собствена партия, коментира Буруджиева. Тя подчерта факта, че избирателната активност на местния вот бе изключително ниска и допълни, че над това трябва да се замислят различните партии и най-вече ГЕРБ, защото макар и победители се видя, че в повечето случаи те няма от какво да се зарадват реално заради ниската активност на избирателите. В подкрепа на коментара на Буруджиева колегата й Тома Биков посочи спорната фигура на кандидата на управляващите в Плевен, за където се очакваше партията да издигне друг кандидат

Bulgarian Head of State became patron of National Library (ROUNDUP)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259716_Bulgarian+Head+of+State+became+patron+of+National+Library+%28ROUNDUP%29

On the Day of the National Revival Leaders the President of the Republic of Bulgaria officially became patron of the Saints Cyril and Methodius National Library in the capital city Sofia.
On Sunday Mr Plevneliev presented library’s director Professor Boryana Hristova with the Honorary Sign of the President’s Office and examined the exhibition of valuable books and archive data stored in the funds of the National Library.
“It is an honour to announce that from now on the Bulgarian Head of State will be the patron of the Saints Cyril and Methodius National Library,” President Rosen Plevneliev said during his visit to the National Library where he greeted the employees and the citizens of Bulgaria on the occasion of the Day of the National Revival Leaders.
“I am highly grateful to have the chance to be together on the Day of the National Revival Leaders, here in the spiritual centre of Bulgaria. I will seize the opportunity to greet the entire Bulgarian nation on the occasion of this bright holiday from the highest tribute and the most sacred place of the Bulgarian spirituality.
This is a holiday of the Bulgarian identity, of the enlighteners, revolutionaries, leaders of the national revival, men of letter and public figures, who contributed to the establishment of our self-esteem as a nation,” Mr Plevneliev remarked.
The Bulgarian Head of State pointed out that the National Library was one of the most significant cultural institutions because it sheltered the most valuable documents that established us as nation.
“If a nation does not have a proper approach towards its memory and history, it has no future either,” Rosen Plevneliev said.
“The President’s Office will organise several events in the National Library, including such of international importance. It will work for promoting your events, exhibitions, projects and conferences beyond this building and institution and we will help you prepare high-quality projects. This way we will improve the material base and the information database and let the 21 century technologies enter more easily,” Mr Plevneliev said after the Head of the State officially became patron of the National Library.
“I am convinced that this patronage will bring results. I do not do this over some formal reasons. I would like to assure you that I read very much. As a father I ask myself the question whether nowadays kids read and weather they love to read. Young people in Bulgaria should feel the emotion of the spiritual mission of our nation, they should get acquainted with the leaders of the Bulgarian National Revival and make efforts to make their deeds and work eternal,” Rosen Plevneliev said further.

Пиян мъж наби съседката си и подпали вещите в дома й

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087128

34-годишен мъж е в ареста за нападение и палеж. В 19,45 часа вчера 64-годишна жена от град Котел е падала сигнал, че е нападната от неин съсед, който й е нанесъл побой и подпалил вещи от дома й.
На място е изпратен полицейски екип. Доста пияният извършител оказал съпротива при задържането.
От Областната дирекция на МВР - Сливен уточняват,
34-годишен мъж е в ареста за нападение и палеж. В 19,45 часа вчера 64-годишна жена от град Котел е падала сигнал, че е нападната от неин съсед, който й е нанесъл побой и подпалил вещи от дома й. На място е изпратен полицейски екип. Доста пияният извършител оказал съпротива при задържането. От Областната дирекция на МВР - Сливен уточняват,

Пиян мъж наби съседката си и подпали вещите в дома й

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087120

34-годишен мъж е в ареста за нападение и палеж. В 19,45 часа вчера 64-годишна жена от град Котел е падала сигнал, че е нападната от неин съсед, който й е нанесъл побой и подпалил вещи от дома й.
На място е изпратен полицейски екип. Доста пияният извършител оказал съпротива при задържането.
От Областната дирекция на МВР - Сливен уточняват,
34-годишен мъж е в ареста за нападение и палеж. В 19,45 часа вчера 64-годишна жена от град Котел е падала сигнал, че е нападната от неин съсед, който й е нанесъл побой и подпалил вещи от дома й. На място е изпратен полицейски екип. Доста пияният извършител оказал съпротива при задържането. От Областната дирекция на МВР - Сливен уточняват,

Неволите на Златин или топлина, повече топлина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5082659

Едва ли има някой от вас, който да не помни култовия филм „Топло” и стиснатия чичко Снегов, саботиращ опитите на съседите да сложат парно. И трогателната сцена в болницата, когато дечицата му пееха „Нима животът е живот без топлина?”, а той, просълзен, накрая склони да подпише.
Чичкоснеговците съвсем не са рядкост,
Едва ли има някой от вас, който да не помни култовия филм „Топло” и стиснатия чичко Снегов, саботиращ опитите на съседите да сложат парно. И трогателната сцена в болницата, когато дечицата му пееха „Нима животът е живот без топлина?”, а той, просълзен, накрая склони да подпише. Чичкоснеговците съвсем не са рядкост,

Преглед на печата, понеделник, 2 ноември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-понеделник-2-ноември_l.a_i.702749_at.1.html

Цената на тока замръзна за бита Цената на тока за битовите потребители остава непроменена, а тази за предприятията пада средно с 2,8 на сто. Това...

Цветан Цветанов: ГЕРБ се натоварва с много повече отговорност

http://www.cross.bg/gerb-tzvetanov-vota-1486539.html

/КРОСС/След тези избори ГЕРБ се натоварва с много повече отговорност, заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на изборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той поздрави всички избрани кметове в страната, както тези на партията, така и на другите политически сили. След вота е ясно, че ГЕРБ печели 1727 общински съветници в страната, 129 кметове на общини и 22 области. По думите му, настроенията в Реформаторския блок не съответстват на толерантното поведение на ГЕРБ, на фона на резултатите. Според Цветанов е имало много неискреност от страна на реформаторите. Отчете като най-коректни преди балотажа коалиционните партньори от АБВ и Патриотичния фронт. Според Цветанов в Шумен реформаторите са поискали поста Областен управител, два заместник-кмета и др. за да подкрепят кандидата на ГЕРБ и нов управник Любомир Христов в балотажа. Исканията им са били отхвърлени, каза Цветанов. Той определи като голяма изненада вота в Добрич, където кандидатът на РБ Йордан Йорданов печели срещу този на ГЕРБ Детелина Николова, след сериозно изоставане след вота на първия тур. Междуособиците в местния вот няма да повлияят на управлението на национално ниво, каза Цветанов. Призова за обективност и съобразяване с представителната извадка на резултатите от изборите за общински съветници.      

Във Великотърновско: БСП - 5 кметове, ГЕРБ - 4, ВМРО- 1

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087112


Във Великотърновска област след двата тура на местните избори кметове от БСП ще управляват пет общини, от ГЕРБ четири, а ВМРО - една. Социалистите си запазиха кметските места в три общини и спечелиха две нови, а ГЕРБ взе отново четири общински центъра и загуби един. Поредни мандати получиха кандидатите на БСП Георги Чакъров в Полски Тръмбеш,
Във Великотърновска област след двата тура на местните избори кметове от БСП ще управляват пет общини, от ГЕРБ четири, а ВМРО - една. Социалистите си запазиха кметските места в три общини и спечелиха две нови, а ГЕРБ взе отново четири общински центъра и загуби един. Поредни мандати получиха кандидатите на БСП Георги Чакъров в Полски Тръмбеш,

Днес е празникът на Медицинския университет в Плевен

http://pik.bg/днес-е-празникът-на-медицинския-университет-в-плевен-news428226.html

Днес е празникът на Медицинския университет в Плевен

Днес е празникът на Медициинския университет в Плевен - академичната общност ще отбележи 41 години от създаването на висшето училище. Това съобщи експертът Велина Дукова, цитирана от БТА.

Университетът в момента има три факултета - "Медицина", "Обществено здраве", "Здравни грижи", и предстои през новата учебна година да разкрие четвърти - по фармация.

По повод празника днес с плакет "За заслуги към университета" ще бъдат удостоени петима преподаватели, придобили научна степен "доктор на науките" и заели академична длъжност "професор". С плакет на университета ще бъдат отличени 14 представители, заели длъжност "доцент", един "главен асистент", както и 10 преподаватели, придобили научно-образователна степен "доктор".

Тържествената церемония ще започне в 14.00 ч. в зала "Магнум" на Втора клинична база. Академичната общност ще бъде поздравена от Плевенската филхармония с "Концерт от бисове" - програма със солист цигуларят Чавдар Вълков.


Атанас Мерджанов: Оставките не решават проблема, Миков е полезният лидер на БСП в момента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087118

„Оставките сами по себе си не решават въпроса”, така коментира загубата на местните избори Атанас Мерджанов от БСП пред bTV.
„От последните парламентарни избори ние не успяхме съвсем цялостно да разположим организационните действия и кадровите промени по места”, призна той. По думите му трябва да се направи оценка дали са били използвани всички
„Оставките сами по себе си не решават въпроса”, така коментира загубата на местните избори Атанас Мерджанов от БСП пред bTV. „От последните парламентарни избори ние не успяхме съвсем цялостно да разположим организационните действия и кадровите промени по места”, призна той. По думите му трябва да се направи оценка дали са били използвани всички

За девет месеца банките спечелиха повече, отколкото за цялата 2014 г.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/za-devet-meseca-bankite-specheliha-poveche-otkolkoto-za-cialata-2014-g-205211/

Печалбата за периода януари-септември в размер на 795 млн. лв. вече е по-висока и от печалбата за следкризисната 2009 г.

Атанас Мерджанов: Миков е полезният лидер на БСП в момента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087096

„Оставките сами по себе си не решават въпроса”, така коментира загубата на местните избори Атанас Мерджанов от БСП пред bTV.
„От последните парламентарни избори ние не успяхме съвсем цялостно да разположим организационните действия и кадровите промени по места”, призна той. По думите му трябва да се направи оценка дали са били използвани всички
„Оставките сами по себе си не решават въпроса”, така коментира загубата на местните избори Атанас Мерджанов от БСП пред bTV. „От последните парламентарни избори ние не успяхме съвсем цялостно да разположим организационните действия и кадровите промени по места”, призна той. По думите му трябва да се направи оценка дали са били използвани всички

Разпространете спешно! Търсят свидетели на катастрофа убила велосипедист край Елин Пелин

http://petel.bg/Razprostranete-speshno--Tarsyat-svideteli-na-katastrofa-ubila-velosipedist-kray-Elin-Pelin__132606

Снимка: Булфото На 31 октомври около 19.00 часа на пътя между Елин Пелин и село Григорево неустановен към момента автомобил е блъснал...

Важно за всички в търговията! 470 лева минимална заплата за продавачка

http://petel.bg/Vazhno-za-vsichki-v-targoviyata--470-leva-minimalna-zaplata-za-prodavachka__132605

Снимка: Булфото Минималната заплата в търговията на едро и дребно догодина ще бъде 470 лв. - с 50 лв. повече от най-ниското месечно...

Славчо Велков опроверга "Ислямска държава" за руския самолет: Това не е силует на Еърбъс 321

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087109

Най-възможните причини за катастрофата с руския самолет в Синай са две – инцидентът е следствие на технически проблем, нарушаване на условията на техническа безопасност във въздуха или на взривяване. В полза на второто предположение е, че има заявено подобно намерение от терористична организация и че самолетът се е разпаднал на части.
Най-възможните причини за катастрофата с руския самолет в Синай са две – инцидентът е следствие на технически проблем, нарушаване на условията на техническа безопасност във въздуха или на взривяване. В полза на второто предположение е, че има заявено подобно намерение от терористична организация и че самолетът се е разпаднал на части.

Кунева: ГЕРБ и РБ не са две империи, които плячкосват един град

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087100


"Хората не са крепостни. Да оставим сравненията с миналото. Не сме в ситуация на две империи, които плячкосват един град, нито пък сме в ситуация в Средновековието, когато можем да кажем на хората къде да насочат своя глас. Напротив, плевенчани са достойни хора, които мислят и знаят как да бъде управляван града им”,

Славчо Велков опроверга "Ислямска държава" за руския самолет: Това не е силует на Еърбъс 321

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5087092

Най-възможните причини за катастрофата с руския самолет в Синай са две – инцидентът е следствие на технически проблем, нарушаване на условията на техническа безопасност във въздуха или на взривяване. В полза на второто предположение е, че има заявено подобно намерение от терористична организация и че самолетът се е разпаднал на части.
Най-възможните причини за катастрофата с руския самолет в Синай са две – инцидентът е следствие на технически проблем, нарушаване на условията на техническа безопасност във въздуха или на взривяване. В полза на второто предположение е, че има заявено подобно намерение от терористична организация и че самолетът се е разпаднал на части.

Как Илиана Раева би ДПС в Исперих? (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/kak-iliana-raeva-bi-dps-v-isperih-video-6044700

На въпроса по какъв начин партията й е попаднала в Исперих: "По същия начин, по който попадна в Брусарци и Петрич"

Първи кино-литературен фестивал стартира днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305391

От днес -2 до 11 ноември във Варна, София и Пловдив стартира първият по рода си кино-литературен фестивал CineLibri 2015, научи Moreto.net. В дните на фестивала ще се прожектират 14 филма, образци на най-добрите екранизации на книги.

Как са изглеждали изборите преди 20 години? (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-143219

Червеният щаб ангажира целия си капацитет и ражда култов трейлър.

Христо Иванов: Съдебната реформа може да е изход от мониторинга на ПАСЕ

http://www.cross.bg/sudebnata-vlast-ministurut-1486537.html

/КРОСС/Два сценария са възможни след положителното становище на Венецианската комисия (ВК) за проекта за промени в Конституцията. Първият от тях е да се възползваме от силната подкрепа, която Комисията даде за реформата на модела на управление на съдебната власт, като очерта и един допълнителен кръг от теми и проблеми и даде допълнителни предложения, да се възползваме от силното очакване за промени в българското общество и в партньорите ни от Брюксел, и до края на годината да направим една сериозна промяна. Другата възможност е да затънем в поредните търговийки да направим промени около минимума или дори под него и да откажем да дадем, както на българските граждани, така и на Брюксел, дългоочаквания знак, че сме способни да произведем перспектива за подобряване на управлението на съдебната власт.Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов днес в интервю за сутрешния блок на БНР.Преди второто четене на законопроекта политическите сили внесоха една доста широка палитра от предложения. Голяма част от тях дават възможност да се отговори на допълнителните предложения и заявки в становището на Венецианската комисия - като конкретни препоръки и като маркирани проблеми. Именно тази широка палитра от предложения залага възможност за една наистина сериозна промяна в управленския модел на съдебната власт

Христо Иванов: Съдебната реформа може да е изход от мониторинга на ПАСЕ

http://www.cross.bg/ivanov-promeni-komisiya-1486537.html

/КРОСС/По време на кампанията за местния вот изтече срокът за внасяне на допълнителни предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене в частта съдебна реформа. Междувременно дойде и докладът на Венецианската комисия, в който се казва, че предложените промени не са достатъчни и че те трябва да са много по-радикални. Сега пред нас има два сценария, коментира в ефира на БНР министърът на правосъдието Христо Иванов. -Единият е този, в който се възползваме от силната подкрепа, която Венецианската комисия даде за реформата на модела на управление на съдебната власт - посочи той. - Да се възползваме от силното очакване, което има българското общество и партньорите ни в Брюксел да покажем способност за наистина сериозна реформа и до края на годината да направим една сериозна промяна. Другото е да затънем в поредните търговийки, да направим нещо около минимума или под него - допълни министър Иванов.  Според неговсички заявки, които Венецианската комисия дава в своето становище като препоръки и проблеми, потенциално биха намерили своя отговор в някое от направените предложения между двете четения

БСП спечели кметските постове в Свищов и Стражица, ГЕРБ запази Горна Оряховица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5087094

Кандидатите за кметове от БСП Румен Павлов и Генчо Генчев се пребориха за постовете в Стражица и Свищов. ГЕРБ пък запази управлението на Община Горна Оряховица.
На балотажа в крайдунавската община са гласували 16 239 избиратели, а избирателната активност е достигнала 51 %. Кандидатът за пети мандат Станислав Благов от Коалиция за Свищов с
Кандидатите за кметове от БСП Румен Павлов и Генчо Генчев се пребориха за постовете в Стражица и Свищов. ГЕРБ пък запази управлението на Община Горна Оряховица. На балотажа в крайдунавската община са гласували 16 239 избиратели, а избирателната активност е достигнала 51 %. Кандидатът за пети мандат Станислав Благов от Коалиция за Свищов с

Дора Янкова: Трудно се справяме с изборната машина на ГЕРБ

http://www.cross.bg/yankova-gerb-izbornata-1486536.html

/КРОСС/Като партия трудно се справяме с изборната машина на ГЕРБ. Те за пореден път печелят изборите. Това заяви в студиото на БНТ Дора Янкова от БСП. Тя заяви, че в левицата върви промяна, но в рамките на година не е направена. Не може всичко да е сделки, пари, разпределение на постове. В този парламент, БСП е единствената опозиция, заяви Янкова. Според нея, отговорност в партията ще се поеме, но след анализ. От днес започва битката ни за следващите избори, каза още Янкова.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване