Обсъждат 145 лева за годишна винетка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090697

Правителството предлага увеличението да влезе в сила от 2016 г.

Увеличение на цените на винетките за ползване на пътищата от следващата година обсъжда правителството.
Предложени са три варианта за вдигане на цената, като в момента те се съгласуват от министрите, научи в. “24 часа” от членове на кабинета.
Правителството предлага увеличението да влезе в сила от 2016 г. Увеличение на цените на винетките за ползване на пътищата от следващата година обсъжда правителството. Предложени са три варианта за вдигане на цената, като в момента те се съгласуват от министрите, научи в. “24 часа” от членове на кабинета.

ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Ситуацията в държавата ескалира, полицаите щели да реагират само на сигнал за убийство!

http://pik.bg/ексклузивно-в-пик-ситуацията-в-държавата-ескалира-полицаите-щели-да-реагират-само-на-сигна-news429206.html

ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Ситуацията в държавата ескалира, полицаите щели да реагират само на сигнал за убийство!

Ситуацията в държавата започва да излиза извън контрол след полицейските протести, научи ПИК.

Полицаите обмисляли през тази вечер да реагират само на сигнали за убийство и тежки криминални престъпления.

Вбесени от орязаните социални придобивки, те смятали да не се намесват при битови кражби и по-леки престъпления.

Очаква се ескалацията на напрежението да достигне връхната си точка утре, когато служителите ще блокират ключовите, възлови кръстовища на София.

Техни колеги, паралелно с тях, ще протестират и в Бургас, Варна, Русе, Пловдив и други големи градове. Недоволството е насочено главно срещу министър Ръумяна Бъчварова, която с неадекватните си действия, е довела униформените до пълно отчаяние.

 

МИД: Оставането на Б. Асад на власт не е от принципно значение за Русия (видео)

http://www.cross.bg/rysiya-zaharova-asad-1486803.html

/КРОСС/ Оставането на сирийския президент Башар Асад на власт не е от основно значение за Русия, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за Радио „Эхо Москвы". Съдбата на президента трябва да бъде решена от сирийския народ, посочи Захарова и добави, че Русия не обсъжда въпроса дали Асад трябва да остане, или да се оттегли от властта. На въпрос дали оставането му е важно за Русия, Захарова е посочила, че Москва никога не е твърдяла подобно нещо.

Бъчварова: Може да отложим промените за полицаите

http://offnews.bg/news/n_1/n_585527.html

Необходими са преговори. Има възможност да отложим решението за промените в обезщетенията за полицаите и то да е валидно само за тези, които тепърва постъпват в МВР.  Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред Нова телевизия.  "Предложението, което предизвика тяхната реакция, беше внесено без обсъждане и нямаше процедура, по която да се изрази различна позиция. Моите отговорности като министър са да балансирам между интересите на служителите, тези на институцията и разбира се финансовата стабилност", посочи Бъчварова. "Ако не се стигне до решение, ще трябва да го преосмислим. Затова са необходими и преговори. Има възможност да отложим решението и то да бъде валидно само за хората, които оттук нататък ще постъпват на работа в МВР. Но това няма да реши проблемите в момента", коментира министърът. Изказването на Бъчварова дойде на фона на многобройни протести на полицаите в София и в цялата страна, както и над 200 напуснали полицаи в последните три дни. 

ДПС подкрепя полицаите моли Бъчварова да се погрижи за тях

http://pik.bg/дпс-подкрепя-полицаите-моли-бъчварова-да-се-погрижи-за-тях-news429208.html

ДПС подкрепя полицаите моли Бъчварова да се погрижи за тях

ДПС категорично не е съгласно с опита да бъде отнето обезщетението на работещите в сектор “Сигурност”, което те получават при пенсиониране. Това заяви Йордан Цонев от ДПС, предаде БГНЕС.

По думите му става дума за 20 работни брутни заплати, както и надбавките към заплатите за прослужено време. Това, според него, не е привилегия за работещите, а оценка на обществото и възнаграждение заради условията на труд, както и за риска, на който са изложени. 

Цонев не е съгласен и с начина, по който това се прави. Според него е било необходимо да има дебат със служителите и отделно парламентарен дебат преди да бъдат взети тези мерки.

От ДПС призовават ресорния министър Румяна Бъчварова да се погрижи за хората, за които отговаря “още повече, че усложнената международна обстановка и бежанската криза не предполагат клатене на тази система в този момент”.

Според него Бъчварова е длъжна да осигури стабилност и спокойствие, а обратното би било недалновидно. 

Самолетната катастрофа в Египет напомня инцидента над Локърби

http://www.cross.bg/raiit-lokurbi-borda-1486802.html

/КРОСС/ Катастрофата на руския самолет А321 в Египет едва ли е предизвикана от външно въздействие. По-вероятно е причината да е „инцидент" на борда. Освен това видът на отломките напомня за трагедията над шотландския град Локърби през 1988 г., когато бомба уби 270 души на борда на летателния апарат, заяви експертът по авиационни изследвания в университета в Лийдс Стивън Райт, цитиран от РИА „Новости". „Самолетът се е разпаднал на големи части. Това се е случило, докато машината е била на голяма надморска височина, където разликата в налягането е голяма. Нещо се е случило във вътрешността на самолета и първоначално може да е направило малка дупка в корпуса, но това е довело до разхерметизация и до разрушаване на конструкцията", посочил е Райт. Според него разрушенията напомнят за трагедията над шотландския град Локърби. Райт обаче не изключва и други „вътрешни причини" да стоят зад инцидента, като например проблеми в системата на резервоара. Той уточнява, че с оглед на вида на отломките от самолета изключва възможността резервоарът да се е взривил.

Кристалина пита Юнкер дали да щурмува ООН

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090703

Кандидатка за генерален секретар е и Ирина Бокова
Кристалина Георгиева е предупредила шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, че може да се кандидатира за генерален секретар на ООН.
Еврокомисарката Кристалина Георгиева е обсъдила с шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер възможността да се кандидатира за генерален секретар на ООН.
Кандидатка за генерален секретар е и Ирина Бокова Кристалина Георгиева е предупредила шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, че може да се кандидатира за генерален секретар на ООН. Еврокомисарката Кристалина Георгиева е обсъдила с шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер възможността да се кандидатира за генерален секретар на ООН.

В Сирия и Катар бе тестван обмен на данни между руски и американски пилоти

http://www.cross.bg/ryskata-katar-amerikanski-1486801.html

/КРОСС/ Руски и американски военни са участвали в съвместни тестове за обмен на данни между пилоти над Сирия, центъра на стратегическите въздушни операции на американската армия в Катар и командния център на руската авиация на руската авиобаза Хмеймим в Сирия, съобщи началникът на Главното оперативно управление на руския Генерален щаб ген.-полк. Андрей Картаполов, предаде ТАСС. „Екипажи на самолети на руските ВВС и на международната коалиция осъществиха приближаване на минималното безопасно разстояние от 3 морски мили (около 5,5 км) в специално избрана зона, установиха връзка на предварително уговорена честота и размениха съобщения за параметрите на полета си на руски и на английски език", съобщи Картаполов. След завръщането на самолетите в базите им се е състоял разбор на полетите с пряка връзка между командните центрове, допълни той.В тренировката са били отработени и процедури на идентификация, организация и взаимодействие, обмен на информация между щабовете на оперативните групи и командните центрове в Катар и на авиобаза Хмеймим и взаимно информиране за опасна военна дейност във въздушното пространство на Сирия.Пред Reuters американски военен, пожелал анонимност, потвърди новината, като уточни, че двата самолета са се приближили на разстояние от 5 километра. Тестът е продължил около 3 минути. От 30 септември руската авиация е извършила 1631 бойни полета и е нанесла удари по 2084 обекти на терористите

Горчиво във Външно! Даниел Митов се жени, взима мома англичанка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259785_%D0%93%D0%BE%D1%80%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%BE+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%BE%21+%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%BB+%D0%9C%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%2

 Министърът на външните работи Даниел Митов вдига сватба, съобщава “24 часа”. Събитието се подготвя в пълна дискретност за след две седмици, а поканените ще са тесен кръг.
Бъдещата съпруга на шефа на българската дипломация е британка и се казва Мелани. Работи в неправителствения сектор.

Да жени външните си министри, става традиция за Бойко Борисов. В първия му кабинет под венчило мина тогавашният дипломат №1 на България - Николай Младенов. Тогава премиерът дори влезе в ролята на кум.

Това е втората сватба във втория кабинет “Борисов”. През март се омъжи шефката на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова. Борисов кумува и на нея.

Протестиращите полицаи се насочиха към Ректората на СУ (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090783

Протестиращите полицаи освободиха пл. „Орлов мост” и се отправят в посока Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”, предаде Фокус.
Там те ще отново се съберат с останалата час протестиращи, които до момента не пропускаха движението на автомобили по бул. „Васил Левски”. Движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в двете посочи вече е пуснато.
Протестиращите полицаи освободиха пл. „Орлов мост” и се отправят в посока Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”, предаде Фокус. Там те ще отново се съберат с останалата час протестиращи, които до момента не пропускаха движението на автомобили по бул. „Васил Левски”. Движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в двете посочи вече е пуснато.

Протестиращите полицаи освободиха "Орлов мост", насочиха се към Ректората на СУ (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090796

Протестиращите полицаи освободиха пл. „Орлов мост” и се отправят в посока Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”, предаде Фокус.
Там те ще отново се съберат с останалата час протестиращи, които до момента не пропускаха движението на автомобили по бул. „Васил Левски”. Движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в двете посочи вече е пуснато.
Протестиращите полицаи освободиха пл. „Орлов мост” и се отправят в посока Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”, предаде Фокус. Там те ще отново се съберат с останалата час протестиращи, които до момента не пропускаха движението на автомобили по бул. „Васил Левски”. Движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в двете посочи вече е пуснато.

Спасители разчистват на ръка мелницата, която рухна върху бизнесмен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090789

Спасители започнаха разчистване на ръка отломките от рухналата стена на мелница "Съгласие" в Шумен, която затрупа собственика й Виктор Баев/45г./. Акцията ще продължи с часове и е изключително трудна, но са взети всички предпазни мерки за служителите, каза комисар Иван Иванов, шеф на Регионалната дирекция по пожарна безопасност.
Спасители започнаха разчистване на ръка отломките от рухналата стена на мелница "Съгласие" в Шумен, която затрупа собственика й Виктор Баев/45г./. Акцията ще продължи с часове и е изключително трудна, но са взети всички предпазни мерки за служителите, каза комисар Иван Иванов, шеф на Регионалната дирекция по пожарна безопасност.

Полицаи ще блокират ГКПП "Маказа" на границата с Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090615

Вторият по натовареност ГКПП
Вторият по натовареност ГКПП "Маказа" на границата с Гърция ще бъде блокиран от полицейския протест утре, обявиха от синдиката на служителите на МВР. Предвидено е блокадата да започне точно в 12 часа. В нея ще вземат участие гранични полицаи, както и служители на местното полицейско управление. По същото време полицаите в Кърджали готвят блокада

Мъж се самоуби в жилището си в центъра на София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090780

Мъж се е самоубил със законно притежавано оръжие в центъра на столицата на ул. „Бачо Киро" 32. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МВР.
На място се извършва оглед.
Очаквайте
Мъж се е самоубил със законно притежавано оръжие в центъра на столицата на ул. „Бачо Киро" 32. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МВР. На място се извършва оглед. Очаквайте

Полицаите тотално свалиха доверието си от Бъчварова, прокарвала промените зад гърба им

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259784_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B8+

 Униформените, които излязоха днес на протест, се опълчиха срещу потайния метод, по който се прокарват промените с отпадането на привилегиите в МВР. На практика те охулиха министърката Румяна Бъчварова, която не е успяла да ги защити, нито да предизвика обществено обсъждане на готвените промени. Нямаме й доверие, ен на брой пъти ни лъжат, искаме да си спазва договора с нас, посочиха пред Канал 3 протестиращи.
Както БЛИЦ съобщи, служители на МВР блокираха кръстовището на бул. „Цар Освободител” и бул. „Васил Левски”. При преминаването им покрай сградата на Нaродното събрание протестиращите ръкопляскаха и скандираха „Боклуци” и „Мишоци”. 

Униформените полицаи излязоха на спонтанен протест, след като научиха за орязаните им привилегии. "Не сме ви за пикливите 10 или 20 заплати, а за начина, по който научаваме това. Не сме маймуни", изригнаха униформените, които протестират на ул. "Раковски" пред министерството на финансите срещу главния секретар на МВР Георги Костов, който излезе от среща с финансовия министър Владислав Горанов.

Преди минути министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова се включи на пожар в студиото на bTV, за да внесе подробности около ситуацията с полицейските бунтове. Силовият министър прекъсна разговора с колегата ѝ Ивайло Калфин с искане да коментира действията на МВР.



"През целия ден ние се опитваме да намерим най-доброто решение за служителите на МВР. Нашите действия са свързани с желанието ни за по-добро управление на бюджета", допълни тя.

"Разбирам интересите на синдикатите. Призовавам ги за известно търпение, за да стигнем до най-доброто решение. Моето предложение е да се въведат правила, които да важат от тук нататък", каза още Румяна Бъчварова.

"Търсим най-добрият вариант за служителите. Оставката ми е последният вариант, който е и най-лесният", заключи вътрешният министър.

Както БЛИЦ съобщи преди всички, униформените затапиха първо ул. "Раковски" в района на Министерството на финансите. Ченгетата се опълчиха срещу орязването на 20-те им заплати и картите за градски транспорт. 

Утре в 8,30 премиерът Бойко Борисов е привикал при себе си вътрешния министър и финансовия министър. Не е изключено министър-председателят да поиска оставката на Бъчварова или тя да я подаде сама. 

Сметната палата откри десетки нарушения в БНБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090713

През 2014 г. БНБ поставя КТБ под особен надзор не по искане на “Банков надзор”, а след искане на изпълнителните директори на банката. УС на БНБ обаче е имал информация за проблеми в КТБ още през първото тримесечие на 2014 г., пише в одит на Сметната палата. Въпреки това централната банка не променя рейтинга на КТБ.
През 2014 г. БНБ поставя КТБ под особен надзор не по искане на “Банков надзор”, а след искане на изпълнителните директори на банката. УС на БНБ обаче е имал информация за проблеми в КТБ още през първото тримесечие на 2014 г., пише в одит на Сметната палата. Въпреки това централната банка не променя рейтинга на КТБ.

Мъж се самоуби в жилището си в центъра на София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090771

Мъж се е самоубил със законно притежавано оръжие в центъра на столицата на ул. „Бачо Киро
Мъж се е самоубил със законно притежавано оръжие в центъра на столицата на ул. „Бачо Киро" 32. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МВР. На място се извършва оглед. Очаквайте

Край на войната в къщата? Здравко и Кичка пак се прегърнаха

http://petel.bg/Kray-na-voynata-v-kashhata--Zdravko-i-Kichka-pak-se-pregarnaha__132827

Кадър: Блиц Доскорошните врагове в къщата на "ВИП Брадър" Кичка Бодурова и Здравко от "Ритон" заровиха томахавките, съобщава Блиц. Или...

Първо в "Петел": Протестът на Аспаруховия мост приключи! Пуснаха движението на колите

http://petel.bg/Parvo-v-Petel--Protestat-na-Asparuhoviya-most-priklyuchi--Pusnaha-dvizhenieto-na-kolite__132828

Снимка: Румен Сарандев Движението по Аспаруховия мост бе пуснато преди минути. Както "Петел.бг" първи съобщи, тази вечер служители на...

Теди Шерингам се картотекира като футболист на 49 години

http://petel.bg/Tedi-SHeringam-se-kartotekira-kato-futbolist-na-49-godini__132829

Бившият английски национал Теди Шерингам, който е мениджър на четвъртодивизионния Стивънидж, се картотекира като футболист на 49-годишна...

Разчитането на черните кутии: В руския еърбъс се чували нехарактерни звуци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090681

Чужди елементи открити край падналия самолет
На мястото на катастрофата на руския еърбъс на Синайския полуостров в Египет са открити елементи, които не са от конструкцията на самолета, заявил за ТАСС източник в Кайро и добавил, че са дадени за експертиза. Официално това не бе потвърдено или отречено.
Чужди елементи открити край падналия самолет На мястото на катастрофата на руския еърбъс на Синайския полуостров в Египет са открити елементи, които не са от конструкцията на самолета, заявил за ТАСС източник в Кайро и добавил, че са дадени за експертиза. Официално това не бе потвърдено или отречено.

32 станаха жертвите от пожара в Букурещ

http://frognews.bg/news_101274/32-stanaha-jertvite-ot-pojara-v-Bukuresht/

32 са вече жертвите на жестокия пожар в нощен клуб в Букурещ. 28-годишна жена с 50% изгаряния е починала рано тази сутрин. Други 130 души все още в болница, информира НТВ.

Калоян Паргов: Министър Горанов да не си връзва бюджета за сметка на тези, които се грижат за сигурността, здравето и образованието на нацията

http://pik.bg/калоян-паргов-министър-горанов-да-не-си-връзва-бюджета-за-сметка-на-тези-които-се-грижат-з-news429205.html

Калоян Паргов: Министър Горанов да не си връзва бюджета за сметка на тези, които се грижат за сигурността, здравето и образованието на нацията

БСП – София изразява подкрепата си към протестиращите служители на МВР и се солидаризира с недоволството им срещу текстовете в проектобюджета за 2016 г., според които при пенсиониране вече няма да получават по 20 заплати, а до 10, както и спирането на допълнителните възнаграждения за прослужено време и намаляването на отпуските.

“Крайно време е министър Горанов да престане да си връзва бюджета за сметка на възнагражденията на тези, които се грижат за сигурността, здравето и образованието на нацията - полицаи, лекари и учители. В държавата с най-ниските доходи в Европейския съюз е кощунство да се взима от парите на хората, за да се насочват към „реални политики“, разбирайте - да има повече пари за подслушване. Не това е пътят да се пребори бедността в България.“ - категоричен е лидерът на БСП София Калоян Паргов.

ГРИГОР ЗДРАВКОВ, ШЕФ НА ЛЕГИЯ „АНТИМАФИЯ“: 9 наркодилъри се отчитат всеки месец на СДВР

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259783_%D0%93%D0%A0%D0%98%D0%93%D0%9E%D0%A0+%D0%97%D0%94%D0%A0%D0%90%D0%92%D0%9A%D0%9E%D0%92%2C+%D0%A8%D0%95%D0%A4+%D0%9D%D0%90+%D0%9B%D0%95%D0%93%D0%98%D0%AF+%E2%80%9E%D0%90%D0%9D%D0%A2%D0%98%D0%9C%D0%90%D0%A4%D0%98

 - Ще започна с ваше изказ­ване от юни 2013 г.: „Флоров пускал костюми, напоени с кокаин”.

- Да, това беше от Перу. Кос­тюмите бяха напоени с кокаин, колегите от гранична полиция ги бяха хванали.

- Как се доказа, че Флоров го е правил?

- Висш служител от ГДБОП се обади да каже, че това е кон­тролирана пратка. След това половината изчезнаха, другите май ги намериха.

- Има ли някакво съдебно развитие?

- Аз не знам някой да е полу­чил осъдителна присъда за тази случка.

- Темата за контрабандата е огромна. За какъв обем сто­ки става въпрос и какъв тип стоки, какъв е оборотът на парите?

- За контрабандни цигари говорим между 8 и 10 млрд. къса на година. Държавата губи между милиард, милиард и по­ловина само от акциз. ДДС-то отделно. А свежите пари, кои­то влизат в бандитите и в по­литиците, са 50% от тази сума, т.е. около 500-700 милиона на година. Говорим само за кон­трабандата на цигари. Между­народният трафик на цигари, които поддържаме към Шенген, горе-долу е още толкова.

- Как влизат в България и как действат? Нямаме ли тук гранични власти, служби, ДАНС?

- ООН твърди, че около по­ловината от целия наркотрафик – 200 тона, минава през Бълга­рия, но ние хващаме на година между 300 и 400 кг, ако имаме късмет. Г-н Танов чак тази го­дина откри, че от България се изнасят амфетамини, благода­рение на граничарите от Малко Търново хванаха 100 кг, а про­изводството е в стотици тонове.

- Ако залавят толкова мал­ко, значи има участие на мит­ници в тази работа?

- 100% има участие на мит­ници. Тарифите се знаят. Има и полицаи. Само да уточня, г-н Танов има наглостта да закрие митницата във Видин. В момен­та там има един мост, на който всички се снимат, но няма мит­ници. В Лом обаче има митни­ца. Най-големият контрабанден трафик на хероин, амфетамини и цигари в момента минава през Видин. Последните три големи пратки хероин, които хванаха английските, немските и хо­ландските органи на реда, са минали през нас като на парад. Най-смешното е, че две от тях са ги проверявали на рентгена на Капитан Андреево. Според служителите на Ваньо Танов този камион е празен, а според английските им колеги в този камион има 200 кг чист хероин. Няма наказани, няма уволнени. И да напомня, че всяка сряда от прокуратурата, Ваньо Танов и Борисов се събират и управля­ват борбата с контрабандата. За 10 месеца от 800-1000 камиона с контрабандни цигари са хва­нати само четири камиона и по­ловина. С кокаина е същото по­ложение. Минават над 20 тона, ако хванем общо за годината около 100 до 200 кг.

- А колко от това количе­ство влиза в страната, защото аз поставям въпроса не само за трафика, но и за употре­бата на наркотици, тъй като това пряко удря българската младеж и скапва нацията?

- Минимално. Най-големите пари в момента, българската ор­ганизирана престъпност, заедно с държавните ни представите­ли, правят от трафик, а не от разпространение. От разпрос­транение се хранят началници на райони, големи началници в СДВР, по службите.

Шефът на СДВР Младен Младенов познава ли този човек, или трябва да му покажем и лицето, за да се сети кой прибира парите за него от СДВР, както твърди дилърът, пита в студиото шефът на „Антимафия“

 

- Имаш ли доказателства?

- Имаме естествено. Моето доказателство два месеца е в МВР. И съм абсолютно убеден, че вътрешната министърка или не знае или е сложила похлупак.

- В клекшопове според вас продават ли се цигари или ал­кохол без бандерол?

- Принципът на клекшопове­те е много интересен. Когато от­варяш клекшоп, винаги хващаш някой многоимотен или нарко­зависим, който наема съседно­то мазе, което е друг обект. Т.е. правят проверка само в клекшо­па, нищо не намират, най-много една кутия или две. Цигарите без бандерол, наркотиците и другите стоят в съседното.

Имам снимки на 9 нарко­дилъри, както и свидетелски показания. Тези 9 хубавци все­ки месец се отчитат на част от ръководството на СДВР. Тъй като някои от полицаите са до­пуснали грешки, има и офици­ални документи за прехвърляне на недвижими имоти, както и писмени показания на наркоди­лъри.

Да питаме Борисов дали ще хващат цигари в клекшоповете или ще хващат подчинените на Младен (Младен Маринов, шеф на СДВР, бел. ред.), които всеки месец рекетират дилърите, да­ват им стоката и им пазят обо­рота, за да убиват нашите деца. И да питаме, докога ще търпим тази вътрешна министърка? На някои полицаи рамките им на очилата струват колкото три те­хни месечни заплати.

Да питаме и Бъчварова има ли сигнали срещу ръководство­то на СДВР, които пореден ме­сец отлежават.

- Лично ще й задам тези въ­прос в следващите дни. Ще я питам защо крие материали за връзка, чадър над нарко­трафика в София. Защо въ­обще нейните служители се държат като мутри? Мен ме интересува въпросът за зари­бяването на деца. В една анке­та за наркотиците жена каза, че вече и в детските градини се продават. Под формата на близалки.

- Да, този случай е известен, той е от типа на новите наркоти­ци, които се предлагат като пер­ли за баня. Те са китайско про­изводство. Не си представяйте, че се раздават на бебетата. В смисъл те са за начинаещи нар­комани. Да кажем десет пъти по-силна енергийна напитка, от която си купуваме между два и четири лева. В някои страни е законно, при нас е в списъка на незаконните неща.

Каналджия отнесе 1 година условно и 3 бона глоба

http://www.bnews.bg/article-143271

Вечерта на 5 октомври шофьорът бил заловен от полицията в Монтана да управлява микробус с 20 чужди граждани - иракчани и афганистанци.

Виена предлага закон, който да възпре афганистанските мигранти

http://www.cross.bg/avstriya-afganistantzite-polychili-1486800.html

/КРОСС/ Австрийското правителство предложи нов закон, с който се надява да разубеди афганистанците да идват в страната, съобщи агенция Reuters. Според него за да доведат семейството си в Австрия, те трябва да чакат три, а не една година, както беше досега. Освен това ще трябва да докажат, че имат приходи, здравна застраховка и място за живеене. Законът ще се отнася само до лицата, получили „субсидиарна закрила", а не до бежанците. Хората, получили „субсидиарна закрила", не отговарят на условията за получаване на убежище, но опасността да станат обект на тежки посегателства, ако бъдат върнати в родината си, е „реална и потвърдена". Повечето афганистанци, живеещи в Австрия, получават временно разрешение за престой там на това основание. „Това е политическо решение. Затрудненото събиране на семействата засяга най-много афганистанците. За нас е важно да създадем ясни правила и, разбира се, да намалим привлекателността на Австрия ", обясни вътрешният министър Йохана Микл-Лайтнер пред радио ORF. Виенският клон на Върховния комисариат за бежанците на ООН критикува новите правила и заяви, че те ще увеличат страданието на мигрантите и ще попречат на интеграцията им. Много от тях са млади мъже, които се надяват да вземат семействата си, след като се установят в Европа. Ходът дойде, след като германският вътрешен министър Хайко Маас призова афганистанците да останат у дома си

Хърватия: На Балканите няма да има война

http://balkani.actualno.com/Hyrvatija-Na-Balkanite-njama-da-ima-vojna-news_505471.html

Хърватският премиер Зоран Миланович заяви, че на Балканите няма да има никакви въоръжени сблъсъци в случай, че Германия затвори границите за имигранти, и добави, че Хърватия може "много по-бързо" от Германия да затвори границите, предаде Хина, цитирана от БГНЕС. Като коментар на изявлението на германския канцлер Ангела Меркел той заяви, че „Меркел винаги е много предпазлива и има винаги две – три линии на защита" „Не може, обаче, Германия да затвори границите. Хърватия може д

Австрийският кабинет предложи нов закон, с който да възпре афганистанските мигранти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/03/2642299_avstriiskiiat_kabinet_predloji_nov_zakon_s_koito_da/?ref=rss


Австрийското правителство предложи нов закон, с който се надява да разубеди афганистанците да идват в страната, съобщи агенция "Ройтерс".

Според него те ще трябва да чакат три години, за да доведат семейството си в Австрия, а не една година, както беше досега. Освен това ще трябва да докажат, че имат приходи, здравна застраховка и място за живеене.

Законът ще се отнася само до лицата, получили "субсидиарна закрила", а не до бежанците. Хората, получили "субсидиарна...

Пламен Андреев: Направеното във Варна за последните месеци е мечтано 15 години

http://web.barometar.net/82436/

Увеличаване на населението трябва да е основна задача пред Общината. Трябва да се направи така, че приходящите от съседни области да се установяват във Варна, да консумират, харчат и плащат данъците си тук. Това мнение сподели в интервю за Дарик Пламен Андреев, управител и един от собствениците на строителния „Планекс Холдинг“.“ Градове като Варна страдат […]

Родерик Мур си тръгва от България със знаме на САЩ

http://www.cross.bg/roderik-misiyata-bulgariya-1486799.html

/КРОСС/ И. д. посланикът на САЩ Родерик Мур си тръгна от България със семейството си, след като оглавяваше мисията на страната почти три месеца. Мур отнесе със себе си сгънат американски флаг, който се е вял над посолството в София. През септември президентът Барак Обама номинира за нов посланик Ерик Сет Рубин. Предстоят изслушвания в Сената. До идването му мисията ще бъде оглавена от заместник-посланик Мартина Стронг.  На прощалната вечер присъстваха съпругата и синът на Родерик Мур.    

Трима водачи на листи се отказаха от новия общински съвет в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090200

Трима от водачите на листи на избраните в Общинския съвет-Пловдив партии и коалиции се отказват от местата си в местния 51-членен парламент и те ще бъдат заети от първите в списъка на "чакащите пътници".
Депутатите Здравко Димитров от коалиция "Да решаваме заедно" и Славчо Атанасов (Патриотичен фронт) се завръщат на банките в 43-ото Народно
Трима от водачите на листи на избраните в Общинския съвет-Пловдив партии и коалиции се отказват от местата си в местния 51-членен парламент и те ще бъдат заети от първите в списъка на "чакащите пътници". Депутатите Здравко Димитров от коалиция "Да решаваме заедно" и Славчо Атанасов (Патриотичен фронт) се завръщат на банките в 43-ото Народно

Напрежението расте! Полицията блокира и магистрала "Тракия"!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259782_%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%21+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%

 Полицаи са отцепили магистрала "Тракия", алармираха на дежурния телефон на БЛИЦ униформени. Шосето е отцепено при 89-и километър до Макдоналдс, близо до Пазарджик.
И в този момент полицаите продължават да държат отцепен Орлов мост. 

Ченгетата протестират срещу орязването на привилегиите им - 20-те заплати, отпуски и карти за градски транспорт. По-рано днес те блокираха ул. "Раковски", за което БЛИЦ съобщи преди всички.

От МВР потвърдиха пред БЛИЦ, че магистралата е била отцепена и уточниха, че е било затворено само едното платно, но вече движението е възстановено. 

Воденичаров за бюджета на БАН 2016 г.: Не отива на учените да излизат по улиците да протестират

http://frognews.bg/news_101273/Vodenicharov-za-biudjeta-na-BAN-2016-g-Ne-otiva-na-uchenite-da-izlizat-po-ulitsite-da-protestirat/

България губи компетентни хора в много области и това е страшно, каза акад. Стефан Воденичаров, председател на Българска академия на науките, във връзка с бюджета на институцията за 2016 г., цитиран от Фокус.

Реформата "Горанов": Орязват се привилегиите във всички силови ведомства, но заплатите се запазват

http://www.mediapool.bg/reformata-goranov-oryazvat-se-privilegiite-vav-vsichki-silovi-vedomstva-no-zaplatite-se-zapazvat-news241356.html

Предлаганото от финансовия министър Владислав Горанов орязване на привилегии, което взриви МВР и изкара стотици полицаи в цялата страна на протест, важи за всички силови ведомства и за всички служители в тях, но сегашните заплати няма да бъдат намалявани. Това стана ясно във вторник от обясненията на Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова, които повече от час даваха разяснения по прокараните в последния момент със Закона за бюджета за следващата година промени. Двамата обявиха, че целта е да се освободи финансов ресурс за инвестиции и издръжка, тъй като сега разходите за персонал в силовите ведомства поглъщат 95% от бюджетите. Горанов от доста време твърди, че иска да "реформира" силовите структури и най-вече МВР, което има най-голям бюджет, но той очевидно се изразходва неефективно. Начинът, по който обаче постави всички пред свършен факт, без промените му да са дискутирани в парламента, с гилдията и дори без да са предупредени ресорните министри, изглежда като умишлена провокация, целяща да бетонира статуквото, вместо да го реформира. Освен това реформата в МВР е отговорност на ресорния министър Бъчварова, която пък като вицепремиер отговаря за административната реформа в държавата. Надбавката за прослужено време влиза в заплатите, те не са намаляват Горанов заяви, че в никакъв случай не става въпрос за намаляване на полицейските заплати, каквито интерпретации направиха преди ден полицейските синдикати. Добавката за прослужено време, която сега е 2% за всяка година стаж, но не повече от 40%, ще влезе в основната заплата на полицаите. Така заплатите на служителите в МВР ще се запазят на сегашните им нива, но занапред няма да се увеличават с надбавките за прослужено време. По същия начин беше премахнат клас прослужено време и за държавните служители през 2012 г. и добавката стана част от заплатата им. Отпускът на служителите на МВР, МО, ДАНС, НСО също се приравнява с този в държавната администрация и става 20 вместо 30 дни. 10 вместо 20 заплати при пенсиониране и то без надбавките Най-сериозната привилегия, на която посяга Горанов, е намаляването на полагащите се обезщетения при пенсиониране в силовите ведомства от 20 на 10 заплати. Освен това при изчисляване на обезщетенията вече няма да се включват допълнителните възнаграждения за прослужено време, за работа при специфични условия, за изпълнение на специфични служебни дейности, за научна степен, а само основната заплата. За военнослужещите обезщетенията също ще се изчисляват на базата на основните заплати без допълнителните възнаграждения за продължителна военна служба. Тези 20 заплати, които се изплащат при напускане на системата, реално не са за силовия сектор, а за хора, които го напускат и е по-правилно да бъдат похарчени за укрепване на капацитета на министерствата, изтъкна финансовият министър. Според обясненията му намаляването на обезщетенията за служителите на МВР ще осигури около 25 млн. лева на година за други разходи. Очакваната от Горанов сума обаче е нищожна на фона на надхвърлящия 1.2 млрд. лева бюджет на МВР. Средно по около 2 хил. служители на МВР се пенсионират на година, като за 2015 г. за обезщетения при пенсиониране се дължат близо 40 млн. лв. и средствата ще бъдат предоставени с актуализацията на бюджета. Когато служителите са работили над 10 години и служебното им правоотношение е прекратено по здравословни причини, те ще получават 10 вместо 15 заплати. Когато стажът е по-малко от 10 години, сега служителите получават 10 заплати, а занапред се предлага да са 5. Горанов: Доволни ли сме от служители, които стоят само заради 20-те заплати Защитавайки "реформата" си, Горанов постави въпроса доколко трябва да са доволни държавата и обществото от служители, които работят единствено с цел да вземат някакви пари при пенсионирането си и намаляването им от 20 на 10 заплати ги демотивира. По думите му може да се окаже, че е по-добре да се плати сега наведнъж на тези, които работят само за едни десет заплати и да назначат други. “Имаме относително голям бюджет от над един милиард за МВР, същевременно служителите са принудени да работят в ограничени битови условия, без възможности за нова и модерна техника, автомобили и въоръжение. Имаме един добър капацитет от човешки ресурс, на когото обаче са му отнети инструментите да може да си върши ефективно работата, каза министър Горанов. Не са изключени компромиси Той заяви, че са възможни компромиси в посока на това орязаните привилегии да важат в по-голяма степен за служителите в администрацията и в по-малка за тези на терен, както и новите правила да важат само за новопостъпили служители, да се търсят някакви други бонуси за започване на работа и др. И Горанов, и Бъчварова обявиха, че дебатът е отворен и промени могат да настъпят. Горанов уточни, че всяко решение може да бъде преразгледано и ревизирано в една или друга посока, дебатът предстои и има доста време предложените текстове да станат закон. Промените пазени в тайна заради изборите "Нищо няма да се случи без дебат, започваме го...но в предизборния период оповестяването на подобни намерения винаги се използва с политически цели", заяви Горанов и така аргументира скриването на идеите до последния момент преди приемането им от правителството. Самата Бъчварова също каза, че е знаела за готвените промени, макар че според източници от МВР е била изненадана от вмъкването им в проектобюджета и разбрала за тях едва в петък при гласуването му в МС. “Това не е идеалното решение, но е възможното. Другото е да не правим нищо", каза Бъчварова. Тя допълни, че колкото повече се бавят трудните решения, толкова повече се наслагват проблемите, които накрая стават нерешими.

Ревизоро: Трябваше да изслушаме Сидеров и Чуколов, но те не дойдоха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259781_%D0%A0%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%BE%3A+%D0%A2%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%A1%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%

 Волен Сидеров и Десислав Чуколов не пожелаха да дойдат във временната комисия за отнемане на имунитета им. Това заяви пред bTV депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро. "Трябваше да ги изслушаме, но те така и не се появиха", допълни той.
"Двамата днес не се появиха, защото е възможно стенограмата от днешното заседание да повлияе на по-късен етап от разследването", коментира народният представител. По думите му трябва добре да се осмисли мярката за отпадане на имунитета на депутатите.

"По време на днешното заседание на временната комисия всички подкрепиха искането за сваляне на защитата на Сидеров и Чуколов с изключение на двамата представители на "Атака", което е напълно обяснимо", завърши Емил Димитров.

Ченгетата местят протеста пред хотел „Берлин”

http://frognews.bg/news_101272/CHengetata-mestiat-protesta-pred-hotel-Berlin/

Столичните ченгета решиха, че трябва да протестират пред хотел „Берлин”. Те твърдят, че именно там се намира седалището на групировката КОЙ, която реално командва вътрешното ведомство и взима съдбоносните решения за него.

Стоилов на върха - 0:0 срещу „Атлетико“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090740

Името на Станимир Стоилов отново гърми в Шампионската лига с чудо срещу фаворит. Най-скромният отбор от 32-ата в мегатурнира „Астана“ заслужи 0:0 срещу „Атлетико“ (Мадрид) на свой терен. Ремито е второ в групата за казахстанския тим след героичното 2:2 срещу турския колос „Галатасарай“. В страшен студ и при спуснат покрив на „Астана арена“
Името на Станимир Стоилов отново гърми в Шампионската лига с чудо срещу фаворит. Най-скромният отбор от 32-ата в мегатурнира „Астана“ заслужи 0:0 срещу „Атлетико“ (Мадрид) на свой терен. Ремито е второ в групата за казахстанския тим след героичното 2:2 срещу турския колос „Галатасарай“. В страшен студ и при спуснат покрив на „Астана арена“

Извънредно! Депутатите разрешиха ареста на Волен Сидеров!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259780_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%21+%D0%94%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%8

 Временната комисия на Народното събрание, създадена за снемане на имунитетите на Волен Сидеров и заместника му в "Атака" Десислав Чуколов, разреши те да останат без депутатска защита и да бъдат задържани от органите на реда.

Поводът - нахлуването им в НАТФИЗ на 25 октомври.

За снемането на имунитета са гласували единодушно всичките 13 присъстващи в комисията "Главчев".

По втората - за задържането, двамата от БСП и представителят на БДЦ са се въздържали, а 10-има гласували "за".

Пленарната зала ще потвърди решението на 11 ноември - точно 2 седмици след получаването на писмото на главния прокурор Сотир Цацаров, в което той поиска снемането на имунитетите на двамата народни представители заради хулиганство.

САЩ и Русия извършиха общи тестове за обмен на данни между пилоти в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/03/2642356_sasht_i_rusiia_izvurshiha_obshti_testove_za_obmen_na/?ref=rss


Руски и американски военни участваха в съвместни тестове за обмен на данни между пилоти над Сирия, центъра на стратегическите въздушни операции на американската армия в Катар и командния център на руската авиация на руската авиобаза Хмеймим в Сирия. Това съобщи началникът на Главното оперативно управление на руския Генерален щаб генерал-полковник Андрей Картаполов, предаде БТА, като цитира ТАСС.

"Екипажи на самолети на руските военновъздушни сили (ВВС) и на международната коалиция...

САЩ и Русия извършиха съвместни тестове за обмен на данни между пилоти в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/03/2642356_sasht_i_rusiia_izvurshiha_suvmestni_testove_za_obmen/?ref=rss


Руски и американски военни участваха в съвместни тестове за обмен на данни между пилоти над Сирия, центъра на стратегическите въздушни операции на американската армия в Катар и командния център на руската авиация на руската авиобаза Хмеймим в Сирия. Това съобщи началникът на Главното оперативно управление на руския Генерален щаб генерал-полковник Андрей Картаполов, предаде БТА, като цитира ТАСС.

"Екипажи на самолети на руските военновъздушни сили (ВВС) и на международната коалиция...

Борисов привиква рано сутринта Бъчварова и Горанов заради протеста на полицаите

http://pik.bg/борисов-привиква-рано-сутринта-бъчварова-и-горанов-заради-протеста-на-полицаите-news429198.html

Борисов привиква рано сутринта Бъчварова и Горанов заради протеста на полицаите

Премиерът Бойко Борисов вика рано сутринта в кабинета си вътрешния министър Румяна Бъчварова и финансовия министър Владислав Горанов. Това обяви главният секретар на МВР Георги Костов.

Той посочи, че двамата министри трябва да са утре в 8:30 часа при министър-председателя. 

Причината за ранната среща е реформата в МВР, която изкара хиляди служители на реда по улиците тази вечер. Полицаите блокираха ключови булеварди в столицата, което предизвика километрични задръствания. Освен в София, служители на реда излязоха на протести и в страната. Полицаи от Русе, Пловдив, Бургас и Враца също излязоха на улиците, за да подкрепят колегите си.

Самата Бъчварова  обаче отказва да отиде при полицаите и да се срещне очи в очи с тях. Вместо това на фронтовата линия бяха изпратени професионалните ръководители на министерството Георги Костов и Младен Маринов, които бяха принудени сами да се оправят в напрегнатата ситуация.

 

Предстоящи събития в страната за утре, 4 ноември

http://www.cross.bg/sofiyaot-provede-preskonferentziya-1486798.html

/КРОСС/ *** Букурещ.Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Букурещ, Румъния, за участие в срещата на държавните ръководители на страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа. ***София.От 9 ч. ще се проведе редовно заседание на Народното събрание. ***София.От 10 ч. ще се проведе заседание на Министерски съвет. ***София.Министърът на отбраната Николай Ненчев свиква извънреден Съвет по отбрана във връзка със заложените в проектобюджета за 2016 г. промени, които предвиждат ограничаване на социални права на военнослужещите от Българската армия. Основната тема на заседанието ще бъде съществуващата опасност предвидените промени да доведат до напускане на голям брой военнослужещи от Въоръжените сили на Република България. ***София.От 9 ч. в Хотел „Рамада" ще бъде открита международна конференция организирана от Синдиката на българските учители, на тема: „Европейските секторни социални партньори насърчават потенциала на своя диалог чрез трансфер на знания и обучение". ***София.От 10 ч. в зала 1 на Сентрал Парк Хотел София на пресконференция ще бъде представено изпълнението на проекта за изграждане на „Интегрирана система за анализ и оценка на трафика по автомагистрали и I-ви клас пътища на територията на Република България, които са част от ТЕН-Т мрежите". ***София.От 10 ч. в СГС 24 състав на съда ще заседава по делото срещу Владимира Янева и Тодор Костадинов (чл. 284в, ал. 1 НК) ***София.От 10 ч

Външният министър се жени, взема мома англичанка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090518


Министърът на външните работи Даниел Митов вдига сватба, научи ексклузивно “24 часа”. Събитието се подготвя в пълна дискретност за след две седмици, а поканените ще са тесен кръг.
Бъдещата съпруга на шефа на българската дипломация е британка и се казва Мелани. Работи в неправителствения сектор.
Да жени външните си министри,
Министърът на външните работи Даниел Митов вдига сватба, научи ексклузивно “24 часа”. Събитието се подготвя в пълна дискретност за след две седмици, а поканените ще са тесен кръг. Бъдещата съпруга на шефа на българската дипломация е британка и се казва Мелани. Работи в неправителствения сектор. Да жени външните си министри,

Защо Горанов е невинен, а синдикатите в МВР - не

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259779_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%2C+%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%9C%

 ВСЕКИ финансов министър е изключително неприятен тип, който торзоми невинните хора на бюджетна издръжка с ниски заплати, а останалите с високи данъци. Владислав Горанов вероятно не прави изключение и поне за полицаите и военните в последните дни е враг номер едно.

Този път обаче Горанов е невинен. В продължение на цяла година той искаше от МВР, военното министерство и правосъдието реформи, които да премахнат чантаджиите от списъка с дълги привилегии, за да се облекчи бюджетът. И всеки път, когато заговореше по темата, Горанов предупреждаваше, че ако не получи нищо до края на годината, ще действа на своя глава през закона за бюджета.

Ако полицаите и военните трябва да се сърдят на някого, че им орязват правото на 20 заплати при напускане на службата, че им премахват добавките за прослужено време, това не е точно Горанов. Защото чантаджиите и синдикатите бяха тези, които имаха една година, за да договорят разумни реформи в сектор “Сигурност” и да ги поставят на масата. Вместо това те изхабиха това време в някаква тяхна странна игра на пакост или лакомство с финансовия министър. И си получиха пакостта точно на Хелоуин.

Защото именно чантаджиите, за съжаление, са тези, които стоят най-близо до коляното на ресорния министър, те пишат текстовете, които трябва да бъдат защитени политически. И за пореден път не написаха и буква, която да показва поне някакво желание за промяна в силовите министерства.

Какво се иска от силовите ведомства, беше ясно от началото на годината - намаляване на разходите за заплати с 10%, точно както го направиха всички останали ведомства. И ако при военните донякъде важеше оправданието, че няма вече накъде да се реже, то за МВР бившият вътрешен министър Веселин Вучков извади ужасяващата статистика, че чантаджиите са близо 1/4 от ведомството. Той преброи над 6000 типични чиновници и още над 5000 души, при които полицейската функция е доста съмнителна. При 48 000 състав на МВР тази цифра за нищонеправещите чиновници е страховита. И обяснява в голяма степен защо България се нарежда в топ 10 на най-полицейските държави в света по брой полицаи на 1000 жители, а в същото време никой не усеща това като своя сигурност.

През цялата 2015 г. силовите министерства се надпреварваха да искат допълнителни пари. И все по-често мотивите за тези искания бяха плащане на обезщетения за напускане. И те бяха неизменно отхвърляни от финансовия министър Владислав Горанов с мотива, че първо иска да види реформи. Дори посочи нов таргет колко чантаджии трябва да бъдат реформирани и склони да са само 6000. И отново срещна мълчание за реформи и искане за още повече пари. За цяла година вътрешното министерство успя да произведе само едно предложение за промени в закона, според което ще се лиши от 1000 чиновници. Плановете са те да бъдат прехвърлени в ново държавно предприятие, което пък да поеме издаването на паспорти и регистрацията на автомобили. Само че 1000 души не са 11 000, от които трябва да се отърве МВР.

В наглостта си чантаджиите стигнаха дотам, че силовите министерства останаха без пари за заплати за ноември и декември. А Горанов след нареждане от премиера Бойко Борисов трябваше спешно да намери 180 млн. лв. за МВР и 58 млн. лв. за Министерството на отбраната.

“Не можем заради неспособността или липсата на политическа воля на министри да оставим хората без заплати”, обясни финансовият министър. Единствено пропусна да каже, че зад бездействието на министрите стои и задружната работа на чантаджии и синдикати. Пропусна и че чантаджии и синдикати действат по тази изпитана схема от 25 години, защото са сигурни, че няма толкова щуро правителство, което да не плати заплатите на полицаите и военните.

Същите профсъюзи, които вдигат шумотевица сега, цяла година проспаха бедственото финансово състояние на министерствата и бяха готови да съучастват в това техните колеги в униформи да останат без заплати. При единствения опит за реформа през годината, направен между другото от социалния министър Ивайло Калфин, а не от ресорните министри, полицейските синдикати пък спретнаха протест. Не успяха, но за сметка на това обясниха, че реформата в МВР трябва да започне със социологическо проучване и да завърши по възможност след 2020 г.

Крайно време е чантаджии и синдикалисти да признаят вината си пред колегите си в униформа - полицаи и военни. Защото, ако от предложението на Горанов един полицай ще загуби 10 000 лв. от обезщетението си при напускане на системата, то всеки един от чантаджиите ще загуби 20 000 или дори 30 000 лв. Именно и заради това тези 11 000 души са и най-шумните противници на предложението на Горанов и продължават да използват колегите си полицаи като жив щит. Но след цяла година игра на пакост или лакомство е редно най-сетне да си понесат наказанието. Точно както се прави с лошите във всеки ден на годината, който не е Хелоуин.

Честито, диктаторе!

http://www.euinside.eu/bg/analyses/congratulations-dictator-turkey-elections-eu

Изборните резултати в Турция затвърдиха авторитарното управление на страната и изправиха ЕС пред решение, което се опитва да избегне от години - какво да прави с Турция. Пред Съюза стоят две възможности - или да избере подхода на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер към унгарския премиер Виктор Орб ...

Планира се намаляване на часовете по чужд език в езиковите гимназии

http://www.mediapool.bg/planira-se-namalyavane-na-chasovete-po-chuzhd-ezik-v-ezikovite-gimnazii-news241355.html

Задължителните часове по основния чужд език в езиковите гимназии да се намалят наполовина от сега провежданите в последните четири класа на курса на обучение, предвижда проект за нова наредба за учебния план в училищата, публикуван за обсъждане на сайта на просветното министерство. Според него само в подготвителния VІІІ клас на езиковите гимназии ще се учат както и досега 648 часа по първия избран от учениците чужд език. После нормативът пада рязко и в следващите три класа децата ще учат по 72 часа годишно, вместо сегашните 144 часа, а в ХІІ клас ще имат по 62 часа от първия език. Така реално в последните четири класа в езиковите гимназии ще се провеждат еднакъв брой часове и по първия и по втория изучаван език. Така от задължителните часове по първия език за целия гимназиален курс, които в момента са 1204, ще останат 926, а по втория – 278 учебни часа. Намалението на часовете по чужд език ще е за сметка на значителното увеличение на часовете по избираеми предмети - от 1033 в момента, на 1718. Тяхното разпределение ще се решава от училищните директори, а не от просветното министерство и евентуално през тях може да се разширят часовете по език. Това обаче може да създаде объркване и драстични разминавания в подготовката в различните гимназии и между училищата в градовете и в малките населени места, посочва сайтът "Дневник". Дори да имат различен брой часове по чужд език, държавният зрелостен изпит на изхода на средното образование ще остане еднакъв за всички. Условието на наредбата е, за матурата да се изискват знания само върху материала, изучаван в задължителните часове, но не в избираемите. Проектът за учебния план подлежи на обществено обсъждане до 9 ноември. след което ще е готов за приемане. Предвидено е промените за осмокласниците да влязат в сила през 2017 г.

Костов и фамилия със 700 бона баровски депозити в КТБ (пълен списък)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259778_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D1%84%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%8A%D1%81+700+%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D0%BE%

 

Лапали високи лихви, след фалита спасили с цесии и врътки част от парите, ДСБ държало на влог над 1 млн.

700 бона е държало на влог в КТБ семейството на Иван Костов. След като Командира дълго време отричаше, че той и родата му са кътали необяснимо високи суми във фалираната банка, лъсна, че не само Костов, а и всички членове на семейството му са имали депозити в КТБ. При това – все баровски. 
Това става ясно от списъците на привилегированите депозити и баровските влогове, върху които са направени цесии, за да получат собствениците им поне част от парите си. След няколко месеца очакване, те бяха публикувани от Фонда за гарантиране на влоговете и синдиците в трезора. 

Най-висока сума е държала в трезора и съответно е получавала най-високи лихви 

Мина Костова. По-малката дъщеря на Командира, за чиято фирма „Анторна“ лъсна, че е била на хранилка към едно от дружествата на Цветан Василев, е имала привилегирован депозит в размер на 213 202 лева. Мина е и единствената от фамилията, която фигурира и в двата списъка. Тъй като по закон привилегированите депозанти не са защитени и съответно не получават гарантираните до 195 000 лева, тъй като са вземали лихви, стигащи до 9,8%, Костова е прибягнала до цесия, за да спаси част от сумата си. По тази линия тя си е възстановила 30 000 лева. Още преди време лъсна, че въпреки законовите ограничения баща й – бившият премиер Иван Костов, е успял да превърне своя депозит от привилегирован в обикновен и да си възстанови сумата, която е държал на влог. Тя е била в размер на 155 849 лева, става ясно от списъците. Така, преди фалита на КТБ, Командира хем се е облажвал с огромни лихви, хем след това си е възстановил всички средства. Влог в КТБ е имал и покойният вече баща на Командира – Йордан Генков. Той е държал 212 814 лева също при условия на необичайна за пазара доходност заради свръх високи лихви, договорени между Командира и забегналия в чужбина мажоритарен собственик на трезора Цветан Василев. Семейната идилия се допълва от Яна Костова, която е била и с най-скромен депозит – 115 343 лева. От списъците лъсва също, че 

и ДСБ е било с баровски депозит, като е имало в КТБ 1 064 964 лева.

Сумата се различава драстично с тази, която бе обявена от марионетката на Командира начело на партията – Радан Кънев при избухването на скандала миналата година. През лятото на 2014 г., когато изтече информацията, че и ДСБ са си държали парите във фалираната от ортака на Костов Цветан Василев банка, Кънев заяви, че партията имала на депозит само 48 000 лева. Е, от списъците става ясно, че сумата е двайсетократно по-висока, като при това формацията се е радвала на специално внимание и е била сред привилегированите клиенти на КТБ. Последното впрочем не е учудващо предвид факта, че още преди време лъсна, че лично Командира си е договарял с Цветан Василев условията за съхранение на парите си.
Публикуваните суми обаче оставят висяща огромната въпросителна откъде Костов и семейството му имат  подобни солидни авоари. Въпрос, чийто отговор трябва да дадат разследващите. 
Сред хората, спасили част от привилегированите си депозити с врътки

е и друг от ортаците на Цветан Василев – Едоардо Миролио. 

Италианският бизнесмен с БГ паспорт всъщност е държал във ВИП депозити над 100 млн., а след фалита на банката с цесии е спасил над 31 млн. от тях, водещи се на името на фирмите му. Отделно, пак с цесия, е спасил и други негови средства – 920 000 евро, водещи му се като физическо лице. По същия начин и свързаната с Цветан Василев застрахователна компания ЗАД „Виктория“ е успяла да спаси 2,8 млн. лева от привилегирования си депозит. 
„Литекс моторс“ - една от фирмите на друг от ортаците на Василев – Гриша Ганчев, пък е получавала супер високи лихви по депозит от 1,9 млн. лева. 


ПРОФОН, АДИС и Студентски столове също в листата

Организацията за уреждане на авторските права на продуцентите ПРОФОН, АДИС – дружеството, държащо дипломатическите имоти у нас и „Студентски столове и общежития“ също са в списъците на фирмите, които са имали по-специални лихви по депозитите си. От публикуваната листа става ясно, че ПРОФОН е имало на влог 10 млн. лева., а АДИС – около 6,5 млн. лева, разпределени в дузина отделни депозити. Преференциални лихви от няколко милиона лева на влог са получавали и „Студентски столове и общежития“.

 

Пълните списъци с клиенти на фалираната КТБ, ползвали баровски лихви тук:

 

http://dif.bg/wp-content/uploads/2015/10/list_art62-12-1-lci.pdf

 

http://dif.bg/wp-content/uploads/2015/10/list-art62-12-2-lci.pdf

 

Борис Грозданов и Любомир Дацов в битката за шеф на Фискалния съвет

http://www.mediapool.bg/boris-grozdanov-i-lyubomir-datsov-v-bitkata-za-shef-na-fiskalniya-savet-news241354.html

Бившият депутат от ГЕРБ Борис Грозданов и бившият заместник-финансов министър и доскоро общински съветник в София Любомир Дацов са претендентите да оглавят бъдещия Фискален съвет, който ще следи бюджета и макроикономическите прогнози с цел поддържане на устойчиви публичните финанси. Общо осем са кандидатите за петте места в новия орган, който се създава по европейско изискване. Това стана ясно по време на изслушване на кандидатите през парламентарната комисия по бюджет и финанси. Фискалният съвет се състои от председател и четирима членове. Номинираните са от различни политически партии, като Реформаторският блок единствен е с две кандидатури – Любомир Дацов – за председател, и Георги Ганев – за член. БСП и АБВ пък внесоха обща кандидатура – на икономиста проф. Димитър Иванов, съветник на Георги Първанов по времето, когато беше президент. ДПС издигна бившия зам.-министър на икономиката Юнал Тасим, Патриотичният фронт – ректора на Висшето училище по застраховане и финанси проф. Григорий Вазов, който бе сред номинациите за управител на БНБ, а БДЦ – бившият зам.-министър на финансите в правителството на Иван Костов Дора Андреева. "Атака" издигнаха кандидатурата на Маргарита Николова, бивш общински съветник в София и финансист на БНТ. Тя обаче беше единствената от кандидатите, който не дойде на изслушването. Поради тази причина нейната кандидатура няма да бъде подложена на гласуване пред Народното събрание. Човекът на ГЕРБ е фаворит за председател Фаворит за председател на Фискалния съвет е депутатът от 41-то Народно събрание и бивш член на бюджетната комисия Борис Грозданов. Той е предложение на ГЕРБ. Срещу него се изправя бившият заместник-министър на финансите в правителството на НДСВ и тройната коалиция Любомир Дацов, издигнат сега от Реформаторския блок. "Ако бъда избран, ще работя за изграждането на висок имидж на новосъздадения независим консултативен орган. Неговият председател би следвало да се нареди до тройката, която формира финансовия надзор в страната – председателят на Комисията за финансов надзор, министърът на финансите и гуверньорът на БНБ", каза Грозданов. По думите му една от функциите на Фискалния съвет ще бъде превантивна. В нея ще се анализират рисковете, свързани с устойчивостта на публичните финанси. От своя страна, рисковете ще се класифицират чрез два елемента – възможността за появяването на риска в действителност и отражението му върху показателите, включени в Консолидираната фискална програма (КФП). Коректив на бюджета Към превантивната функция ще спадат изготвяне на становища към проектобюджетите на държавата, ДОО, НЗОК и средносрочната бюджетна програма. Превантивната дейност ще бъде насочена и към проектозаконите, които са свързани или могат да повлияят върху показателите на бюджета. "Фискалният съвет трябва да бъде конструиран като един активен орган, който да бъде в помощ на парламента и на бюджетната комисия. Той би бил най-ефективен по време на дискусиите относно политиката и философията на държавния бюджет", каза другият претендент да оглави новото звено Любомир Дацов. По думите му, Фискалният съвет трудно би бил коректив на стотиците служители в Министерството на финансите, които фактически работят по създаването на държавните бюджети, но би трябвало да осигури повече прозрачност. Дацов се надява Фискалният съвет да допринесе за развитието и задълбочаването на външно-икономическите връзки на страната, както и да извършва повече аналитична работа. Реформаторският блок има и още една кандидатура, но за член на Фискалния съвет. Това е икономистът Георги Ганев, който е и програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Депутатът от РБ Мартин Димитров го нарече "независим експерт, с много богат опит". "Фискалният съвет на България трябва да е пример за добри практики в Европа", заяви Ганев. Според него връзката му с другите фискални съвети в Европейския съюз ще бъде много важна. Основната функция на органа трябва да бъде "потушаване на напрежението" между краткосрочните и дългосрочните цели на бюджета, смята Ганев. Фискалният съвет би бил полезен от гледна точка на дългосрочната устойчивост на публичните финанси и краткосрочната ефективност между секторите в икономиката, допълни макроикономистът. БСП и АБВ с общ кандидат Кандидатът на БСП за член на Фискалния съвет е икономистът проф. Димитър Иванов. Той е бил съветник на предишния президент Георги Първанов, който сега е лидер на партията АБВ. Иванов очерта фискалната неефективност в редица страни членки на ЕС. Даде за пример проблемите на Гърция и подчерта важността на подобни корективни органи. Според него в момента политиката в глобален план трябва да е насочена към използването на фискалните инструменти. Иванов призова за приемане на методология, която да съдържа обективни критерии за оценка на фискалните правила и техните параметри, и коментира възможността всеки член да има вътрешна специализация. Бившият зам.-министър на икономиката в кабинета "Орешарски" Юнал Тасим е кандидатът на ДПС за член на новото звено. Според него щеше да бъде добре, ако Фискалният съвет би имал възможност да изрази становище по Бюджет 2016 г., но членовете му тепърва трябва да бъдат избрани от парламента, да бъде приет правилник за дейността му и след това да започне работа. Тасим изрази надежда, че работата на органа ще бъде насочена към постигането на нулево и дори положително бюджетно салдо. "Всеки един от кандидатите може да е член на Фискалния съвет, може да е управител на БНБ, т.е. да управлява финансовите процеси в България", коментира кандидатът на Патриотите Григорий Вазов. Партията на Ковачки издига зам.-министър на Костов Партията на Христо Ковачки Български демократичен център (БДЦ) предложи кандидатурата на Дора Андреева, бивш заместник-министър на финансите в правителството на Иван Костов. Това не е партийна кандидатура, а на професионалист, отбеляза зам.-председателят на партията Росен Петров. Фискалният съвет трябва да осъществява мониторинг на средносрочната бюджетна програма на правителството, да дава независима оценка спрямо целите за разходите и становища по законопроекти, относно бюджетната политика, каза Дора Андреева. Тя предлага да се създаде Етичен кодекс за дейността на Фискалния съвет и календар за публикуването на становищата на органа. Фискалният съвет не трябва да бъде твърде рестриктивен спрямо провежданата бюджетна политика от страна на правителството, а "да бъде разумен и уравновесен в оценките си", смята Андреева.

Цецка Цачева откри изложба по повод 70-годишнината на Русенския университет „Ангел Кънчев”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259777_+%D0%A6%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4+70-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%

 Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри изложба по повод 70-годишнината на Русенския университет „Ангел Кънчев”. Експозицията включва 24 пана с фотоакценти върху най-важните моменти от историята на висшето учебно заведение и неговите съвременни постижения в научно-изследователската дейност. В изложбата под надслов „Русенският университет – измерения на настоящето, траектории на бъдещето“ е отделено внимание и на развитието на студентския спорт, туризма и дейността на десетките студентски професионални и културните клубове.

 
Една от основните причини за успехите на висшето учебно заведение е способността му да се опира на добрите традиции, на откривателския дух и да развива иновативното мислене на своите студенти, отбеляза председателят на парламента. Цецка Цачева подчерта, че много от завършилите университета са утвърдени професионалисти, участвали в изграждането българската икономика. Тя припомни, че редица преподаватели и възпитаници на висшето училище са били членове и на Народното събрание.
 
Ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев” чл. кор. проф. Христо Белоев отчете ролята учебното заведение като амбициозна и иновативна академична институция. С тази изложба се опитахме да покажем динамиката на живота в русенската Алма Матер, добави той. 
 
В знак на сърдечна благодарност чл. кор. проф. Христо Белоев връчи на председателя на Народното събрание  почетния „Кристален знак” на университета.
 
Историята на учебното заведение започва на 12 ноември 1945 г., когато в Русе е основано първото извънстолично техническо висше училище. Днес в Русенския университет „Ангел Кънчев” се обучават близо 10 000 студенти, от които 500 са чуждестранни. Има осем факултета и два филиала – в Разград и в Силистра.
 
От близо 15 години висшето училище инициира и координира европейски тематични мрежи. За своята успешна дейност в мащабните проекти университетът получи плакет „Партньор на Европа”, преди България да стане пълноправен член на Европейския съюз.
 
В навечерието на 70-годишния юбилей, 11 ноември, експозицията ще бъде показана и пред русенската общественост.

Валери Симеонов си заряза колата на улицата заради полицейските протести

http://pik.bg/валери-симеонов-си-заряза-колата-на-улицата-заради-полицейските-протести-news429202.html

Валери Симеонов си заряза колата на улицата заради полицейските протести

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов си заряза колата на софийските улици и тръгна пеш към улица "Сан Стефано", за да участва в предаването на Митко Цонев "Още от деня".

"Не съм оставил колата си на платното, но е факт ,че я оставих на улицата- намерих си едно ъгълче и там я паркирах. И дойдох пеша при вас. Така че това мисля за протеста на полицаите", каза пред камерите на БНТ Симеонов.

И после малко по-сериозно допълни, че протестът е едно, не не трябва всички униформени да се слагат под един знаменател.

"Има много народ, които са администрация. Работят на бюро и никога не са поемали риска на полевата работа. Не е редно облагите на тези, които ежедневно рискуват, да бъдат същите и за тези, които са само на бюро", каза Симеонов.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева награди учениците, отличени в конкурса за есе на тема „Моите народни будители”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259776_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%A6%D0%B5%

 Председателят на парламента Цецка Цачева награди в пленарната зала на Народното събрание отличените в конкурса за есе на тема „Моите народни будители”.

 
Конкурсът беше обявен на 15 септември 2015 г. по повод началото на учебната година. В него участваха повече от 150 ученици от клубовете „Млад възрожденец” от Плевен, чиито работи бяха оценени от акад. Антон Дончев.
 
Първо място беше присъдено на десетокласничката от СОУ „Иван Вазов” Даница Вакова, втора е Фатме Арсениева от ПГСС „Н.Вапцаров” град Левски, а трети – 9-годишният Павел Йотов от НУ „Отец Паисий”, Плевен.
 
Председателят на Народното събрание отбеляза, че награждаването е ден след големия празник – Деня на народните будители. Щастлива съм, че от Плевен тръгна инициативата за клубовете „Млад възрожденец”, допълни Цецка Цачева и отбеляза усилията на председателя на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев тези клубове да се множат и да привличат все повече деца. Тя подчерта, че пленарната зала на парламента е била работно място за много големи имена, които са част от нашата история и с които се гордеем  – Петко Р. Славейков, Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Иван Вазов, Константин Величков, Тодор Влайков, тази сграда помни и парламентарният стенограф Димчо Дебелянов, и разгневият Щастливец Алеко Константинов. Като председател на българския парламент ви уверявам, че 43-ото Народно събрание е ангажирано с проблемите на българското образование, заяви Цецка Цачева и допълни, че вече е факт Законът за училищното и предучилищното образование.
 
Акад. Антон Дончев благодари на всички участници в конкурса и отбеляза, че за него тяхното представяне е извор на оптимизъм и радост. В Хартата на основните права на Европейския съюз първият раздел е достойнството, припомни той. Вие това правите – защитавате достойнството на България, вие сте доказателство, че нашият народ живее, че неговият глас се чува и ще се чува в хора на народите, обърна се той към учениците. Вие не сте надежда, вие сте осъществена България и имате отговорност да запазите наследството на дедите и да го предадете натам, допълни Антон Дончев. Затворих последното есе с чувство на сигурност, че България върви към добро, отбеляза той и подчерта, че всички участници заслужават да бъдат отличени.
 
На награждаването присъстваха и председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев, както и членове на клубовете „Млад възрожденец” и техни ръководители.

Според специализирано баскетболно издание в Испания: Везенков е особнякът в „Барселона“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090164

“Пристигна в Барселона без много шум, но не е случаен играч, особняк е - пишe за Александър Везенков специализираното издание „Гигантес дел баскет“ в Испания.
 - А това, което го прави особен, са строгите принципи, наследени от семейството му. Повечето младежи, които получават космически оферти, се смятат за най-добрите в света,
“Пристигна в Барселона без много шум, но не е случаен играч, особняк е - пишe за Александър Везенков специализираното издание „Гигантес дел баскет“ в Испания. - А това, което го прави особен, са строгите принципи, наследени от семейството му. Повечето младежи, които получават космически оферти, се смятат за най-добрите в света,

Бургаските полицаи вдигнаха блокадата, извиняват се на шофьорите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090707

За около 20 минути полицаи от Бургас направиха жива верига по бул. "Христо Ботев", на който се намира областната дирекция, и спряха движението по него.
Както "24 часа" писа по-рано, служителите на МВР от морския град се включиха в спонтанния протест на колегите си от столицата.
В началото представители на всички служби и районни управления се
За около 20 минути полицаи от Бургас направиха жива верига по бул. "Христо Ботев", на който се намира областната дирекция, и спряха движението по него. Както "24 часа" писа по-рано, служителите на МВР от морския град се включиха в спонтанния протест на колегите си от столицата. В началото представители на всички служби и районни управления се

Дончев за проблемите в МВР: Искрено се надявам да се намери добро решение

http://pik.bg/дончев-за-проблемите-в-мвр-искрено-се-надявам-да-се-намери-добро-решение-news429201.html

Дончев за проблемите в МВР: Искрено се надявам да се намери добро решение

В България право да протестират нямат единствено в Министерски съвет. Когато имат загуби на привилегии тези момичета и момчета имат право да протестират, въпросът е по какъв начин. Целта е не да се орязва бюджетът на МВР, а да се направи преразпределение на средствата. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Още от деня" по БНТ.

"В МВР има по-спешни нужди от 20-те заплати, които се дават при пенсионирането на служителите в сектор "Сигурност", обяви вицепремиера. Той добави, че трудно се правят реформи. "Темата е стара и реакцията винаги е била такава. Ситуацията се усложнява от факта, че голяма част от служителите имат кредити и са разчитали на тях. Това е по-скоро социален разход. Това е само една от реформите в МВР". "Искрено се надявам да се намери добро решение. Надявам се да се променят нещата в дългосрочен план за добро", посочи Дончев. Вицепремиерът коментира и последните инциденти в навечерието на местните избори.

"Искрено се надявам между последните инциденти да няма възраст. В противен случай това би било бламиране на изборния процес. В хакерските атаки нямаше нищо случайно, това бе целенасочен акт", уверен е Томислав Дончев. Според него изборните резултати няма да променят работния климат на правителството. Томислав Дончев отбеляза, че в политиката по време на избори адреналина се вдига малко повече. "Нормално е всеки загубил изборите да се съмнява в честността им, това е традиционен рефрен. Въпреки думите им няма как да се купи цяла секционна избирателна комисия". Той коментира и поведението на лидера на "Атака".

"Сидеров е уникален случая, като комуникация и действия. Не считам, че това което се случи в изборната нощ бяха спонтанни действия. Това е добре планиран политически ход", категоричен бе Дончев.

Смарт часовникът като коледно желание

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/smart-chasovnikyt-kato-koledno-zhelanie-6044811

От дълго време се смята, че смарт часовниците ще са следващият хит сред потребителите

КТБ източена с мълчаливото съгласие на БНБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_585234.html

КТБ е източена с мълчаливото съгласие на Управителния съвет на БНБ. Това става ясно от одитния доклад за дейността на банковия надзор в периода януари 2012 - декември 2014 година на Сметната палата, който беше внесен в Народното събрание от председателя на Палатата Цветан Цветков на 30 октомври. "На Управителния съвет на БНБ е предоставена информация за индикация за проблеми в посочената банка (бел. ред. КТБ) в тримесечния доклад за състоянието на банковата система за първото тримесечие на 2014 г. Независимо от това и двата рейтинга – CAEL и CAMELOS, дават добри оценки на банката, което е белег за недобра ефективност на банковия надзор. През месеца, предхождащ налагането на надзорната мярка, от банката са отпуснати кредити в значителни размери. Навременната реакция на органите на БНБ би могла да осигури в по-голяма степен защитата на интересите на вложителите", пише в документа. Одиторите са категорични, че в проверявания период банковият надзор не бил достатъчно ефективен за поддържане на стабилността на банковата система и за защита на интересите на вложителите поради невъзможността му своевременно да установи проблемите в кредитните институции, както и да предприеме адекватни мерки за тяхното предотвратяване. Докладът отчита множество слабости в работата на банковия надзор: "Концентрирането на почти всички правомощия, компетентности и отговорности по банков надзор в подуправителя на управление „Банков надзор“ и неангажираността на УС и на управителя на БНБ с надзорния процес, в условия на недостатъчно осигурена координация и отчетност, поражда риск от неефективност, субективизъм и неетични практики. От друга страна правомощието на УС на БНБ да налага най-тежката надзорна мярка – отнемане на лиценз за банкова дейност, без текуща информация за състоянието на съответните банки поражда риск от вземането на неправилни решения от УС на БНБ. Липсата на подробна регламентация на контролните правомощия на главния директор, с посочен обхват на контрола, начин на осъществяване и документиране на контролната дейност не допринася за ефективното и надеждно осъществяване на банковия надзор. Възложеното от УС на БНБ, правомощие на подуправителя на управление „Банков надзор“ да прилага наред с надзорните мерки и неформални мерки за въздействие е в противоречие със ЗКИ, в който изчерпателно са изброени надзорните мерки и хипотезите, при които се прилагат и поражда риск от неприлагане на надзорна мярка, при необходимост от такава.". Процесът по избор на банките, планирани за инспекции, не е документиран. Няма мотиви при определяне и на обхвата на инспекциите (пълни или тематични), респективно кои рискови дейности на съответната банка са изключени от проверката и защо. В резултат се дава възможност за субективно планиране на тематични инспекции с ограничен обхват, без да се покриват адекватно съществуващи рискове пред банките и банковата система, и така някои банки да не бъдат обект на проверки за дълго време , констатират още от Сметната палата. Според тях има и "съществени проблеми с административния капацитет на надзорната дейност". Към 1 януари 2012 г. дирекция "Надзорно наблюдение на кредитните институции" е имала 41 щатни бройки, от които са били заети 39. До 2014 г. одобрените бройки са били намалени със 7.4%, а заетите - с 9%. Към края на 2014 г. делът на заетите бройки спрямо одобрения щат е 92%, т.е. с 3% по-малко спрямо 31 декември 2012 г. Тогава служителите са били 35 при 38 щата. "При прилагането на нова регулаторна рамка „Базел III“ и значителна по обем нова отчетност неоснователно е намален броят на служителите, изпълняващи дейности по инспекции и дистанционен надзор. Това е довело до паралелно извършване на инспекции на място и дистанционен надзор от едни и същи служители . Инспектори са осъществявали дистанционен надзор на повече от една кредитна институция. Пораждат се рискове да не бъдат установени грешки и отклонения в банките и се застрашава качественото осъществяване на дистанционния надзор и инспекциите на място", пише в доклада. Не е имало ротация на инспекторите, които са извършвали дистанционния банков надзор, което поражда рискове рискове за етичното и качественото осъществяване на дейността , пиша от СП. Делът на кредитните институции, в които е била извършена инспекция на място, е намалял от 68% през 2012 г. на 43% през 2014. Увеличават се тематичните за сметка на пълните инспекции на банките, което, пишат от СП, поражда рискове за качественото изпълнение на възложените функции и отговорности. Не е извършвана проверка по същество за верността на данните в отчетите , подавани от кредитните институции за целите на дистанционния надзор. Това създава предпоставки банки, подали неверни данни, да получат и некоректни рейтинги, подчертават от Палатата. Верификацията на отчетните данни се извършва автоматизирано. В процеса на одита е установено, че от тези автоматични проверки са изключени отчетите на две кредитни институции, без обективно основание , ред и процедура. По този начин двете банки са изключени от автоматичните контроли, задължителни за проверка на отчетите на всички кредитни институции . Значителен брой служители имат права да модифицират съхранявана чувствителна информация на сървър във вътрешната мрежа на БНБ. В резултат на това са налични тримесечни доклади от дистанционния надзор с последни промени, извършени месеци след докладването им, което поставя под съмнение автентичността на съхраняваната чувствителна информация . В управление „Банков надзор“ липсва изградена система за управление на рисковете от нередности и измами . Няма механизъм за проверка на декларациите по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Това поражда реални рискове служители на БНБ да осъществяват банков надзор на институции, с които имат договорни взаимоотношения. Ключов фактор за осъществяването на ефективен банков надзор и обективна оценка на рисковия профил на кредитните институции е дистанционният надзор, чрез който се присъжда рейтинг CAEL. Като механизъм за ранно предупреждение той не е постигнал основната си цел за навременна реакция при негативни тенденции и проблеми, и за предприемане на съответни коригиращи действия. Въпреки констатираните негативни тенденции и индикации за проблеми при дистанционния надзор в определени банки, не са инициирани инспекции на място и не са предприети съответни надзорни мерки. Няма увереност, че поставеният рейтинг CAEL отразява реалното състояние на проверените кредитни институции. Резултатите от дистанционния надзор в две от кредитните институции показват влошаване на показателите спрямо предходния отчетен период и спрямо банковата система като цяло, но това не води до промяна на рейтингите на елементите на СAEL, което е индикация за недостатъчна ефективност на дистанционния надзор и за предоставяне на погрешна информация за състоянието на банковата система. Инспекции на място През периода 2012-2014 г. са извършени 27 пълни инспекции. От тях 13 са през 2012 г., 10 - през 2013 г. и 4 - през 2014 г. Четири от кредитните институции не са били обект на пълна инспекция през тригодишния одитиран период, девет от кредитните институции не са били обект на пълна инспекция в рамките на две последователни години, като в шест са извършвани само тематични или специализирани проверки. За една от кредитните институции е установено, че за целия одитиран период присъдения рейтинг CAEL е 24 и същият не е променен, въпреки че в докладите от дистанционния надзор са посочени висок кредитен риск и висок риск от концентрации, неспазване на изисквания на БНБ и др., посочва докладът. В доклада за състоянието на банковата система за първото тримесечие на 2014 г., приет от УС на БНБ на 19.06.2014 г., по отношение на една от петте най-големи банки , е посочено, че банката е: с най-висока уязвимост на ликвиден шок, като състоянието й се влошава в годишен хоризонт; с най-ниска капиталова адекватност в банковата система ; с най-голямо абсолютно нарастване на кредитите ; с голямо понижение на възвращаемостта на активите; единствената институция, чиято цена на лихвените пасиви надхвърля многократно средните за системата и продължава да нараства. Докладът не цитира коя е банката, но от текста по-долу става ясно, че това е КТБ: " Въпреки наличната информация за негативни тенденции и индикации за проблеми, от органите на БНБ не са инициирани инспекции на място и не са предприети съответни надзорни действия. Банката е поставена под специален надзор едва след писмено уведомление от ръководството й, а не в резултат на надзорната дейност на БНБ. По информация от банковия надзор, за месеца предхождащ налагането на надзорната мярка, са отпуснати кредити в значителни размери". "Навременната реакция на органите на БНБ би могла да осигури в по-голяма степен защитата на интересите на вложителите. Липсата на инспекции на място в резултат на дистанционния надзор, въпреки наличието в отделни доклади на влошени показатели показва, че дистанционният надзор като механизъм за ранно предупреждение не е постигнал основната си цел за навременна реакция при негативни тенденции и проблеми и предприемане на съответни коригиращи действия", заключават от Сметната палата. Въпреки че има изискване всяка банка да се инспектира на място поне веднъж годишно, през 2012 г. осем банки не са били обект на инспекция на място, през 2013 г. техният брой е седем и нараства на тринадесет през 2014 г. Обезпокояващ е фактът, че в 4 кредитни институции не е извършвана никаква надзорна инспекция в период от две години . Анализът на данните на извършените 27 инспекции показва факта, че 4 от кредитните институции не са били обект на пълна инспекция през тригодишния одитиран период, 9 не са били обект на пълна инспекция в рамките на две последователни години, като в 6от тях в посочения период са извършвани само тематични или специализирани проверки, се казва в доклада на Сметната палата. Проверката на коректността за оценката на кредитния риск е показала, че през одитирания период критериите и мотивите за избор на извадката от кредитни експозиции, обект на надзорните инспекции, не са документирани, което не осигурява проследимост за подхода и взетите решения при определяне на кредитополучатели и кредитни експозиции за проверка. Няма и утвърден образец на кредитна карта с показатели за проверка на кредитните експозиции, с което не са създадени предпоставки за прилагане на унифициран подход в работата на отделните надзорни екипи. В кредитните карти, използвани при една от надзорните инспекции, липсва реквизит и данни за осъществена проверка за целевото усвояване на кредитите, който е един от задължителните елементи при оценката и класификацията на кредитните експозиции. Липсата на тази информация не осигурява проследимост на основанието за определената класификационна група от служителите по банков надзор. "Липсата на проверка на източниците за погасяване на кредитите, наред с липсата или неадекватната проверка за свързаност и за целевото усвояване на кредитите, не позволява да бъдат установени допуснати нередности, в т.ч. използване на отпуснатите от банката кредити за увеличение на капитала от втори ред на банката, което е изрично забранено с влизането в сила на Регламент (EС) № 575/2013. За одитирания период липсата на цялостна проследимост на процеса, както и пропуските при извършването на проверките за свързаност, целево усвояване и източниците за погасяване на кредитите са индикатор за съществени слабости в контролния механизъм в управление „Банков надзор", пишат от СП. Доклади за състоянието на банковата система Тримесечните доклади, отразяващи състоянието на банковата система, не са разглеждани своевременно от членовете на Управителния съвет и са приемани само „за информация“. Индивидуални доклади от надзорните инспекции въобще не се внасят в Управителния съвет. В резултат на това не са предприемани адекватни последващи действия за осигуряване на стабилност на банковата система и защита интересите на вложителите. В тримесечния доклад за състоянието на банковата система за първото тримесечие на 2014 г., предоставен на Управителния съвет на БНБ, изрично е посочено значително нарастване на кредитите за съответното тримесечие за две от кредитните институции, но липсва реакция от Управителния съвет на БНБ и от управление „Банков надзор“ , не са предприети съответни надзорни действия. Рейтингът CAEL за тези кредитни институции не е променен и се запазва на нивото на предходните добри оценки, въпреки индикации за проблеми. Специален надзор при неплатежоспособност На Управителния съвет на БНБ е предоставена информация за индикация за проблеми в КТБ в тримесечния доклад за състоянието на банковата система за първото тримесечие на 2014 г. Независимо от това и двата рейтинга – CAEL и CAMELOS, дават добри оценки на банката, което е белег за недобра ефективност на банковия надзор. През месеца, предхождащ налагането на надзорната мярка, от банката са отпуснати кредити в значителни размери. Навременната реакция на органите на БНБ би могла да осигури в по-голяма степен защитата на интересите на вложителите. С решението на Управителния съвет на БНБ на банката са назначени двама квестори без да са създадени гаранции за прозрачност при назначаването и отчитането им. Едното от лицата, предложено и назначено за квестор, е служител на управление „Банков надзор“ и ръководител на екипа, който е осъществявал надзор върху кредитната институция , но в последствие с решение на УС на БНБ е извършена смяна. Вътрешен одит на БНБ Вътрешният одит на БНБ не е правил одит на „Банковия надзор през одитирания период. Причина за това е, че дейността на управление „Банков надзор“ е оценена като нискорискова. За сравнение - дейности и звена като „Секретариат на УС“, „Протокол и връзки с обществеността, преводачески услуги, транспорт“, „Социална политика на БНБ“ са определени като по-рискови от нея. Едва в края на 2014 г. такъв одит е извършен и установява сериозни пропуски в дейността по надзорно наблюдение на кредитните институции. Сметната палата е дала 13 препоръки на Управителния съвет на БНБ за подобряване на надзорната дейност и повишаване на нейната ефективност със срок за изпълнението им една година.

Слънчева сряда

http://society.actualno.com/Slyncheva-srjada-news_505469.html

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното. Съществена промяна на времето през следващото денонощие не се очаква. През нощта ще е ясно, а минималните температури сутринта ще са между -1° и 4°, по Черноморския бряг до 6°-8°. През деня над по-голямата част от страната ще бъде слънчево и тихо. Но в предобедните часове на отделни места в низините ще има мъгла или ниска облачност. Максималните температури ще са между 14° и 19°, в София 15°.Това е прогнозат

"Пазещ реда" протестиращ към гражданин: Бегай бе, клошар, там при Бойко да му ...

http://society.actualno.com/Pazesht-reda-protestirasht-kym-grajdanin-Begaj-be-kloshar-tam-pri-Bojko-da-mu--news_505470.html

Масовите протести на МВР в цялата страна и специално в София предизвикаха редица граждани да си зададат въпроса как полицаи свободно тръгват на протест в късния следобед, след като законов такъв не им е разрешен. Според непотвърдена информация, ръководството на СДВР е дало разрешение на служителите си да излязат на протест. Не е ясно обаче дали това е вярно и ако е - дали е станало с мълчаливо или изрично съгласие. В Закона за МВР изрично е определено кога полицаите имат право на протест. Чл.

ИЗВЪНРЕДНО в ПИК! Самоубийство в центъра на София! (обновена)

http://pik.bg/извънредно-в-пик-самоубийство-в-центъра-на-софия-обновена-news429199.html

ИЗВЪНРЕДНО в ПИК! Самоубийство в центъра на София! (обновена)

Мъж се е самоубил в центъра на София на улица "Бачо Киро" 32 в апартамент на четвъртия етаж, научи ПИК. Жилището се намира близо до Министерски съвет.

За инцидента потвърдиха за медията ни от МВР.

В момента се прави оглед на мястото на трагедията. Човекът най-вероятно се е гръмнал с пистолет.

Все още не са ясни причините мъжът да реши да сложи край на живота си.

Очаквайте подробности!!!

ИЗВЪНРЕДНО в ПИК! Самоубийство в центъра на София!

http://pik.bg/извънредно-в-пик-самоубийство-в-центъра-на-софия-news429199.html

ИЗВЪНРЕДНО в ПИК! Самоубийство в центъра на София!

Мъж се е самоубил в центъра на София на улица "Бачо Киро", научи ПИК.

За инцидента потвърдиха за медията ни от МВР.

В момента се прави оглед на мястото на трагедията. Човекът най-вертоятно се е гръмнал с пистолет.

Все още не са ясни причините мъжът да реши да сложи край на живота си.

Очаквайте подробности!!!

Вдигнаха блокадата на АМ "Тракия"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090701

Точно половин час продължи блокадата на Тракия от служители на МВР от Пазарджик, Към този момент те се изтеглят от пътното платно и движението ще бъде пуснато. Ние не се борим за привилегии, а за това което ни се полага по закон. Постъпили сме на работа в МВР при определени условия.
Сега правителството ги нарушава, поради тоова протестираме,
Точно половин час продължи блокадата на Тракия от служители на МВР от Пазарджик, Към този момент те се изтеглят от пътното платно и движението ще бъде пуснато. Ние не се борим за привилегии, а за това което ни се полага по закон. Постъпили сме на работа в МВР при определени условия. Сега правителството ги нарушава, поради тоова протестираме,

Броят на децата, търсещи убежище в Европа, е нараснал двойно тази година

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/03/2642350_broiat_na_decata_turseshti_ubejishte_v_evropa_e/?ref=rss


Броят на децата, потърсили убежище в Европа, е нараснал почти двойно спрямо миналата година – симптом, че подрастващите, които бягат от конфликти и преследване, се увеличават, съобщи британският комитет на УНИЦЕФ, цитиран от "Ройтерс".

190 000 деца са потърсили убежище на Стария континент за периода януари-септември тази година при 98 000 за същия период през 2014 г., сочат данни на Евростат, събрани от УНИЦЕФ.

Общият брой на хората, потърсили убежище в Европа за първите...

Скитник обикаля България с крадени коли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090222

43-годишен мъж, който обикалял цяла България с крадени коли, е задържан при последния му маршрут в района на Бобов дол, когато се придвижвал с отнето "Пежо-206", казаха от окръжна прокуратура в Кюстендил.
Валентин П. се придвижвал с коли, които задигал и карал, докато има в тях гориво. След това ги зарязвал,
43-годишен мъж, който обикалял цяла България с крадени коли, е задържан при последния му маршрут в района на Бобов дол, когато се придвижвал с отнето "Пежо-206", казаха от окръжна прокуратура в Кюстендил. Валентин П. се придвижвал с коли, които задигал и карал, докато има в тях гориво. След това ги зарязвал,

Новият Бермудски триъгълник! Авиокомпаниите отказват полети над Синай

http://petel.bg/Noviyat-Bermudski-triagalnik--Aviokompaniite-otkazvat-poleti-nad-Sinay__132826

По едно и също време във въздуха над земята се намират повече от 8 хиляди самолета, а всеки ден услуги на авиокомпании ползват повече от 3...

България и Португалия ще си сътрудничат при обучението на кадри в туризма

http://www.moreto.net/novini.php?n=305552

Надявам се португалските компании да приемат Югоизточна Европа като естествен партньор за реализацията на глобални проекти. Това е регион с много големи икономически възможности, заяви президентът Росен Плевнелиев на среща в Лисабон с представители на португалския бизнес, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Забраниха лазерните мечове и маските в кината в САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_585464.html

Почитателите на Междузвездни войни няма да могат да носят маски и в някои случаи лазерни мечове по време на прожекциите на новия епизод от поредицата - "Силата се пробужда", който излиза по кината от 18 декември, съобщи "Гардиън". "Синемарк", третата най-голяма верига кина в Щатите с повече от 400 салона в 40 щата ще забрани маските, лицевата боя и оръжията играчки (бластери, мечове и т.н.). AMC, която има 346 салона в Северна Америка също ще ограничи феновете да носят неща, които биха накарали други зрители да се почувстват неудобно или да бъдат разсеяни от гледането на филма.  "Гостите с костюми са добре дошли, но без маски. Накратко, носете си светлинния меч, изключете го по време на прожекцията, а бластера и маската на Вейдър оставете вкъщи", написаха от веригата. Забраната идва във време на засилено притеснение за безопасността на кино салоните в САЩ, след като две жени бяха застреляни по време на филм през юли, а 12 души загубиха живота си при среднощно гледане на последния епизод на "Батман" през 2012 г., когато мъж, облечен като Жокера, откри огън. Част от хората дори искат на входовете на кината да бъдат поставени металдетектори, като за няколко прожекции бяха поставени временни такива.

Р. Бъчварова: Оставката ми е последният, най-лесният вариант

http://www.cross.bg/variant-vitzepremierut-reshenie-1486797.html

/КРОСС/ „През целия ден се опитваме да намерим най-доброто решение за служителите на МВР. Нашите действия са свързани с желанието ни за по-добро управление на бюджета. Разбирам интересите на синдикатите. Призовавам ги за известно търпение, за да стигнем до най-доброто решение. Моето предложение е да се въведат правила, които да важат от тук нататък", каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в коментар на протестите на служителите на МВР в цялата страна. „Търсим най-добрият вариант за служителите. Оставката ми е последният вариант, който е и най-лесният", посочи Бъчварова в интервю за ВTV. Няма да има намаляване на работните заплати, социалният пакет ще се запази. По отношение на компенсациите при напускане представихме нашите аргументи, предложението беше да се съобразим с желанието на служителите. Искам да кажа на колегите, че работим и обсъждаме най-добрия вариант за изход от ситуацията, увери тя. „Когато има опасност от загуба на част от привилегиите, тези мъже и жени имат право да изразяват недоволство и никой не може да им се сърди. Друг е въпросът дали трябва да пречат на гражданите", заяви вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за БНТ. Не става дума за орязване на заплати, подчерта той. „МВР има обаче и много други нужди - съвременни комуникационни средства, бензин... Текат разговори, надявам се да се намери компромис, но виждате колко трудно се правят реформи

Р. Бъчварова: Оставката ми е последният, най-лесният вариант

http://www.cross.bg/variant-slyzhitelite-buchvarova-1486797.html

/КРОСС/ „През целия ден се опитваме да намерим най-доброто решение за служителите на МВР. Нашите действия са свързани с желанието ни за по-добро управление на бюджета. Разбирам интересите на синдикатите. Призовавам ги за известно търпение, за да стигнем до най-доброто решение. Моето предложение е да се въведат правила, които да важат от тук нататък", каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в коментар на протестите на служителите на МВР в цялата страна. „Търсим най-добрият вариант за служителите. Оставката ми е последният вариант, който е и най-лесният", посочи Бъчварова в интервю за ВTV. Няма да има намаляване на работните заплати, социалният пакет ще се запази. По отношение на компенсациите при напускане представихме нашите аргументи, предложението беше да се съобразим с желанието на служителите. Искам да кажа на колегите, че работим и обсъждаме най-добрия вариант за изход от ситуацията, увери тя. Около 300 полицейски служители се събраха пред сградата на Министерството на финансите в София и блокираха столичната улица „Раковска" на кръстовището със „Славянска" към 15.30 ч. в знак на протест срещу предлаганото от правителството преструктуриране на бюджета за сигурност. Те заявиха, че протестът им не е организиран, а спонтанен, а поводът за него са готвените драстични намаления и премахване на бонуси към заплащането на заетите в сектора

Р. Бъчварова: Оставката ми е последният, най-лесният вариант

http://www.cross.bg/variant-buchvarova-slyzhitelite-1486797.html

/КРОСС/ „През целия ден се опитваме да намерим най-доброто решение за служителите на МВР. Нашите действия са свързани с желанието ни за по-добро управление на бюджета. Разбирам интересите на синдикатите. Призовавам ги за известно търпение, за да стигнем до най-доброто решение. Моето предложение е да се въведат правила, които да важат от тук нататък", каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в коментар на протестите на служителите на МВР в цялата страна. „Търсим най-добрият вариант за служителите. Оставката ми е последният вариант, който е и най-лесният", посочи Бъчварова в интервю за ВTV. Около 300 полицейски служители се събраха пред сградата на Министерството на финансите в София и блокираха столичната улица „Раковска" на кръстовището със „Славянска" към 15.30 ч. в знак на протест срещу предлаганото от правителството преструктуриране на бюджета за сигурност. Те заявиха, че протестът им не е организиран, а спонтанен, а поводът за него са готвените драстични намаления и премахване на бонуси към заплащането на заетите в сектора. Утре темата за реформите в сектора ще бъде обсъдена при премиера Бойко Борисов с участието на министрите на финансите и на вътрешните работи, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов.

Доживотен затвор за индийски шофьор на Uber, изнасилил клиентка

http://offnews.bg/news/n_1/n_585443.html

Бивш шофьор на Uber в Индия беше осъден на доживотен затвор за изнасилване, съобщава Би Би Си. Шив Кумар Ядав е признат за виновен по обвинението, че е изнасилил клиентка на компанията миналата година в Делхи. Съдът също е постановил вината му в криминално принуждаване и отвличане на 26-годишната жена. Престъплението е извършено през декември 2014 г. Младата жена поръчала кола на Uber, която да я закара до вкъщи, но вместо това Ядав я отвежда в запустяла местност, пребива я и я изнасилва. По време на процеса подсъдимият се е разплакал, щом чул присъдата си - възможно най-тежката за изнасилване в страната.  Адвокатът на Ядав е заявил, че ще обжалва присъдата на по-висша инстанция, настоявайки, че клиентът му е невинен. След престъплението властите в Делхи забраниха Uber и няколко други онлайн таксиметрови компании за няколко месеца. Същевременно 26-годишната жена е подала иск срещу Uber в американски съд, но двете страни са успели да постигнат извънсъдебно споразумение. Сексуалните престъпления в Индия се наказват изключително сурово през последните години, след като през 2012 година 23-годишна студентка беше изнасилена групово и убита на автобусна спирка в Делхи. Това предизвика сериозна обществена реакция. Въпреки това броят на изнасилванията в страната продължава да бъде голям.

Партулка блокира магистрала Люлин

http://www.zapernik.com/pernik/partulka-blokira-magistrala-lyulin_40487/

Поредно безумие в България засне буден гражданин. На разклона на магистрала Люлин, южните части на София и Перник. Патрулката просто седи, някои коли биват пускани, други не.

Паника в София! Изстрел в центъра нажежи обстановката! (снимки)

http://pik.bg/паника-в-софия-изстрел-в-центъра-нажежи-обстановката-снимки-news429196.html

Паника в София! Изстрел в центъра нажежи обстановката! (снимки)

Изстрел е бил произведен в центъра на София. Съседи алармираха в БЛИЦ, че инцидентът е недалеч от Министерски съвет, в апартамент и най-вероятно има прострелян човек.

На мястото има патрулка, а около 19 часа е пристигнала и кола на криминалистите.

Съвместна тренировка на руски и американски военни летци над Сирия

http://www.mediapool.bg/savmestna-trenirovka-na-ruski-i-amerikanski-voenni-lettsi-nad-siriya-news241353.html

Руски и американски военни участваха в съвместна тренировка за обмен на данни между пилоти над Сирия, центъра на стратегическите въздушни операции на американската армия в Катар и командния център на руската авиация на руската авиобаза Хмеймим в Сирия. Това съобщи началникът на Главното оперативно управление на руския Генерален щаб генерал-полковник Андрей Картаполов, цитиран от ТАСС. "Екипажи на самолети на руските ВВС и на международната коалиция осъществиха приближаване на минималното безопасно разстояние от 3 морски мили (около 5,5 км) в специално избрана зона, установиха връзка на предварително уговорена честота и размениха съобщения за параметрите на полета си на руски и на английски език", съобщи Картаполов. Той допълни, че след завръщането на самолетите в базите им се е състоял разбор на полетите с пряка връзка между командните центрове. В тренировката са били отработени и процедури на идентификация, организация и взаимодействие, обмен на информация между щабовете на оперативните групи и командните центрове в Катар и на авиобаза Хмеймим, както и взаимно информиране за опасна военна дейност във въздушното пространство на Сирия.

За Русия нямало значение дали Башар Асад ще остане на власт или не

http://www.mediapool.bg/za-rusiya-nyamalo-znachenie-dali-bashar-asad-shte-ostane-na-vlast-ili-ne-news241352.html

За Русия оставането на власт на сирийския президент Башар Асад не е принципен въпрос, но смяната на режима в тази страна може да стане катастрофа не само от регионален, но и от световен мащаб. Това заяви за радио "Ехото на Москва" говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде Асошиейтед прес. "Никога не сме казвали, че оставането на Асад на власт е принципен въпрос за Русия. Казваме, че смяната на режима в Сирия може да стане катастрофа не само от местен или дори регионален мащаб, но предвид сегашния проблем с бежанците, може да стане една голяма черна дупка", заяви Захарова. Тя отбеляза, че за Русия не е от критично значение дали Асад ще остане на власт или не, но че съдбата му трябва да се реши от сирийския народ. Досега Русия изразяваше несъгласие с позицията на Запада, че сирийският президент трябва да напусне поста си. В края на септември Русия започна да нанася въздушни удари срещу бойци на "Ислямска държава" в Сирия по молба на Асад, припомня АП.

Търновски полицаи излязоха на "културно присъствие пред районното"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090679

Над 50 полицаи излязоха във вторник вечерта на мълчалив протест пред сградата на Областната дирекция на МВР в Търново, за да заявят позиция за орязването на социалните им придобивки и солидарност с колегите си от страната. Нарекоха своето недоволство
Над 50 полицаи излязоха във вторник вечерта на мълчалив протест пред сградата на Областната дирекция на МВР в Търново, за да заявят позиция за орязването на социалните им придобивки и солидарност с колегите си от страната. Нарекоха своето недоволство "културно присъствие пред сградата на Районното" и обясниха, че искат да покажат, че става нещо.

Конспиративни теории се блъскат като свободни атоми във Варна

http://web.barometar.net/82432/

  Посттравматични конспирации и сценки се развихриха във Варна след местния вот.Теории се блъскат една в друга, като свободни атоми, блъскат се, но са толкова трагикомични, манипулативни и изскмукани от пръстите, че будят само усмивки. Първата сценка от аматьорското театро е жалбата на Папазов и Клисарова, относно местния вот. Да си загубил с 2,3..10 процента […]

И служителите на затворите ще протестират заради орязването на привилегии в сектора

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/03/2642346_i_slujitelite_na_zatvorite_shte_protestirat_zaradi/?ref=rss


Управителният съвет на Синдиката на служителите в затворите в България обяви, че започва подготовка за национален протест на 8 ноември пред сградата на Народното събрание, съобщи БНР.

Причината е залегналото в проектобюджета за 2016 г. сериозно орязване на бъдещите плащания и привилегии в сектора "Сигурност". По-рано днес от синдиката поканиха финансовия министър Владислав Горанов да посети един от затворите в страната и да се запознае реално със състоянието на системата....

Полицейски протести и в Бургас, Пловдив и Пазарджик, блокираха АМ "Тракия"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090669

Няма армия и полиция няма да има. Това казаха протестиращите служители на МВР в Бургас, които се събраха днес на протест пред сградата на ОД на министерството в града, съобщи „Фокус”.
Те заявиха, че ако готвените промени в закона за МВР се случат, то те ще напуснат. Единият от служителите каза, че работи в системата от 23 години и добави,
Няма армия и полиция няма да има. Това казаха протестиращите служители на МВР в Бургас, които се събраха днес на протест пред сградата на ОД на министерството в града, съобщи „Фокус”. Те заявиха, че ако готвените промени в закона за МВР се случат, то те ще напуснат. Единият от служителите каза, че работи в системата от 23 години и добави,

1000 полицаи на протест в Пловдив, блокади в цялата страна

http://offnews.bg/news/n_1/n_585473.html

1000 полицаи излязоха на спонтанен протест в Пловдив заради готвените промени за заплащането на обезщетенията на служителите на МВР.  Само за няколко минути полицаите блокираха възловия бул. “6 септември” и кръстовището му с бул. „Цар Борис III Обединител”, съобщи "Фокус". В протеста участие взеха полицаи от всички служби на МВР в града, като сред тях има и началници на дирекции и отдели. В протеста се включи и директорът на ОДМВР-Пловдив Христо Разсолков. Една голяма част стои мълчаливо пред сградата областната дирекция на полицията. Служителите на МВР се заканиха да протестират всеки ден от 12.00 до 13.00 часа пред дирекцията, ако промените бъдат приети.  На спонтанен протест излязоха и полицаи в София. Те блокираха центъра на столицата в знак на протест срещу готвените промени.  Протести бяха организирани и в други градове в страната.  Полицаи блокираха за кратко магистрала "Марица". По информация на протестиращите в София служители на реда са затворили и няколко важни прохода - Шипка, Хаинбоаз и Маказа, както и граничните пунктове с Турция. Около 50 полицаи излязоха на протест и в Бургас. Около 200 полицаи блокираха едното платно на магистрала "Тракия" в посока София край пътен възел Гелеменово. Движението не е напълно блокирано, но се извършва само в едното платно. 

Във Варна правят обществено обсъждане за иновации в предприятията

http://www.moreto.net/novini.php?n=305551

Възможностите за финансиране с евросредства на технологии като методи за чисто производство, „интелигентни домове“ или роботика и биомехатроника например ще бъдат представени във Варна. Областният информационен център в морската столица ще проведе обществено обсъждане на процедурата за кандидатстване „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“, научи Moreto.

400 полицаи блокираха АМ "Тракия" край Пазарджик

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090663

Около 400 полицаи от всички районни управления на МВР в област Пазарджик блокираха около 18:30 часа лентата за движение в посока София на АМ
Около 400 полицаи от всички районни управления на МВР в област Пазарджик блокираха около 18:30 часа лентата за движение в посока София на АМ "Тракия" край пътен възел Келеменово в района на Пазарджик. Служителите на МВР имат едно единствено искане - да не бъдат отнемани привилегиите им, каквито са плановете на правителството в бюджет 2016 г.

Промяна в листата на определени за избрани кандидати на ПП ГЕРБ

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/RuBfgQEXzmo/

Постъпило е заявление вх. №155 / 03.11.2015 г. от Живко Стойков Костадинов, с което същият заявява изричният си отказ да встъпи в правомощия като общински съветник. Същият е определен за избран кандидат с решение №158- МИ/ 26.10.2015 година ОИК- Поморие.
Предвид така посоченото заявление, ОИК- Поморие намира, че се налага промяна в подреждането на определяните за избрани кандидати в кандидатска листа на ПП „ГЕРБ”. Съгласието на кандидата за встъпване в правомощия като общински съветник съгласно чл. 414, ал. 1, т. 3 от ИК е задължително условие да бъде включен в състава на новоизбрания общински съвет. Оттеглянето на това съгласие е основание за промяна в подредбата на листата на тези кандидати в съответната листа. Промяната следва да се извърши, като по аналогия си приложи процедурата по чл. 458 ал. 1 от ИК, като за избран съветник следва да се обяви следващият в съответната листа. Мястото на отказалия се избран съветник Живко Стойков Костадинов, следва да бъде заето от следващият в листата и класирането по брой действителни гласове и преференции- и да бъде определен за избран кандидат- Борислав Киров Ангелов.
Предвид горното и на основание чл. 87, ал. 1, т. 26 от ИК, във вр. чл.414, ал.1 т.3, във вр. 454 ал.1, и във вр. чл.458 ал.1 от ИК, Общинска избирателна комисия Поморие
Р Е Ш И:
Заличава от листата на избрани кандидати за общински съветници от ПП „ГЕРБ” Живко Стойков Костадинов, като на негово място под №6 вписва Илиян Христов Щерев, под №7 Христо Парашкевов Парашкевов, а под №8 определя за избран кандидат Борислав Киров Ангелов

Наказаха учителката, залепила устите на деца с тиксо в детска градина

http://offnews.bg/news/n_1/n_585434.html

Учителката в детска градина в София, която залепи устите на деца с тиксо, получи последно предупреждение за уволнение, съобщи bTV.  Преди около 10 дни стана ясно, че детска учителка в 80-о ОДЗ в София е залепила устите на деца с тиксо, защото говорели, докато рисуват. За това сигнализира майка на дете в детската градина.  Директорката на детската градина обясни, че първоначално оправда действията на възпитателката с това, че едно от децата е със специални образователни потребности и така овладявали агресията му. По-късно директорката пък каза, че действията на възпитателката са били по време на игра, а не като начин да накара детето да мълчи. Веселина Йорданова, която сигнализира за инцидента, е преместила детето си от детската градина.  След случилото се и поради липсата на яснота родителите от детската градина са се разделили на два лагера - такива, които защитават възпитателката, и такива, които настояват да бъде зачитано правото на децата да бъдат уважавани. 

Железни бури бушуват на далечна самотна планета

http://cosmos.actualno.com/Jelezni-buri-bushuvat-na-dalechna-samotna-planeta-news_505343.html

Странни метеорологични условия са забелязани на лишена от майчинската си звезда планета. И то какви – облаци от течен метал. Обектът PSO J318.5-22 е открит през 2013 година и чак след известни спорове го отнесли към планетите гиганти, а не към "полупланетите-полузвезди" кафяви джуджета. Освен размерите му за това сочи и отсъствието на звезда при PSO J318.5-22. Но в резултат било решено, че това все пак е планета – газов гигант от рода на Юпитер, роден някога до звезда, но впоследств

Цонев: ДПС подкрепя полицаите моли Бъчварова да се погрижи за тях

http://politics.actualno.com/Conev-DPS-podkrepja-policaite-moli-Bychvarova-da-se-pogriji-za-tjah--news_505468.html

ДПС категорично не е съгласно с опита да бъде отнето обезщетението на работещите в сектор “Сигурност”, което те получават при пенсиониране. Това заяви Йордан Цонев от ДПС, предаде БГНЕС. По думите му става дума за 20 работни брутни заплати, както и надбавките към заплатите за прослужено време. Това, според него, не е привилегия за работещите, а оценка на обществото и възнаграждение заради условията на труд, както и за риска, на който са изложени. Цонев не е съгласен и с начи

Парламентарната комисия одобри арест на Сидеров

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/parlamentarnata-komisiia-odobri-arest-na-siderov-6044815

10 от членовете на комисията са гласували „за“, трима са се въздържали, а двама са били против

Одобрена е подмяната на лифта от Шилигарника до подножието на връх Тодорка

http://www.cross.bg/shestsedalkov-podnozhieto-lift-1486796.html

/КРОСС/ Министерството на околната среда и водите даде разрешение най-старият лифт в ски-зона Банско, от местността Шилигарника до подножието на връх Тодорка да бъде подменен с шестседалков.  В края на миналата седмица експерти от министерството, БАН, Лесотехническия университет и ДНСК, заедно с представители на инвеститора, огледаха трасето, с оглед спазването на европейските изисквания за екология и техническа безопасност. Изискването на МОСВ беше да се намали броят на дърветата, които ще бъдат изсечени, и да се минимизира влиянието върху околната среда. Подмяната на триседалковия със шестседалков лифт ще бъде извършена по старото трасе на съоръжението, като ще бъдат отрязани само 57 дървета. Дървесината от тях ще бъде използвана за ремонт на подхода към най- старото дърво в НП „Пирин" - Байкушевата мура, и за възстановяване на екопътеки в парка. Инвеститорът се задължава да залеси най- малко три пъти повече фиданки от разрешените за отсичане дървета. Новият шестседалков лифт, който е с капацитет 2400 души, ще стига до подножието на Тодорка само за шест минути. Очакванията са той да бъде пуснат в експлоатация до началото на зимния сезон.

Синдиците на КТБ пуснаха списък кой е имал преференциален депозит в банката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090651

Сред тях се виждат имената на бившия премиер Иван Костов и дъщерите му Мина и Яна, на бившият градски прокурор на София Роман Василев, на бизнесменът Едоардо Миролио, на Виолета Сечкова и бизнесмена Александър Сталийски и други.
В списъка с фирми са Булгаргаз, НЕК, РВД, БЕХ, Кинтекс, редица държавни и общински болници, общини и други.
Сред тях се виждат имената на бившия премиер Иван Костов и дъщерите му Мина и Яна, на бившият градски прокурор на София Роман Василев, на бизнесменът Едоардо Миролио, на Виолета Сечкова и бизнесмена Александър Сталийски и други. В списъка с фирми са Булгаргаз, НЕК, РВД, БЕХ, Кинтекс, редица държавни и общински болници, общини и други.

"Първоначалният депозит за много повече пари" на ДСБ в КТБ се оказа 1 млн. лева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/03/2642320_purvonachalniiat_depozit_za_mnogo_poveche_pari_na_dsb/?ref=rss


След като днес синдиците на Корпоративна търговска банка разпространиха списък с притежателите на депозити с преференциални условия, се оказа, че ДСБ са имали депозит от 1 млн. лева в банката през 2012 г.

Досега беше известно, че от партията, тогава с лидер Иван Костов, са имали влог във фалиралата банка на Цветан Василев. По думите на бившия ковчежник на ДСБ Юлиан Войнов през 2014 г. "първоначалният депозит на ДСБ не е бил за 48 000 лв., а за много повече". Вече с председател Радан...

Дончев: Това не е единствената реформа, която трябва да тече в МВР

http://frognews.bg/news_101270/Donchev-Tova-ne-e-edinstvenata-reforma-koiato-triabva-da-teche-v-MVR/

Когато има опасност от загуба на част от привилегиите, тези мъже и жени имат право да изразяват недоволство и никой не може да им се сърди, друг е въпросът дали трябва да пречат на гражданите, заяви по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев по повод протестите в МВР.

Парламентът е на път да разреши ареста на Сидеров и Чуколов

http://www.mediapool.bg/parlamentat-e-na-pat-da-razreshi-aresta-na-siderov-i-chukolov-news241351.html

Временната парламентарна комисия одобри във вторник искането на прокуратурата за арест на лидера на "Атака" Волен Сидеров и неговия съпартиец Десислав Чуколов. Главният прокурор поиска от Народното събрание позволение за задържането на двамата депутати след нахлуването им в НАТФИЗ и подозрението за хулиганство. Окончателното разрешение за свалянето на имунитетите на двамата може да вземе само пленарният състав на Народното събрание през следващата седмица. Тогава ще изтече 14-дневният срок, в който Сидеров може сам да се откаже от имунитета си. Временната комисия прие решението за ареста с 10 гласа "за", трима се въздържаха, а двама гласуваха "против". "Въздържали се" бяха двама депутати от БСП и един от БДЦ, а против бяха двамата представители на "Атака". Сидеров и Чуколов не се появиха за изслушване. "Днес отново гласувахме предложение Сидеров и Чуколов да дойдат в комисия, бяха уведомени от членовете на "Атака", но не се появиха", обясни председателят на временната комисия Димитър Главчев (ГЕРБ). След заседанието депутатът от "Атака" Явор Нотев, който е и адвокат на своя лидер Волен Сидеров, каза, че няма аргументи за ареста на партийния лидер. "Необходими са много сериозни аргументи, за да може да се вземе тази доста драстична мярка по отношение на който и да е български гражданин. Твърдя, че за деяния, които се коментират в исканията на прокуратурата няма такава мярка, каквато да се взима като адекватна на тежестта на извършеното. За хулиганство знаете, че има и действащ нормативен документ, който предвижда бърза процедура с налагане на глоби. Това е за състави, които се приемат като дребно хулиганство”, каза Нотев. Той допълни, че депутатите Сидеров и Чуколов не са хора, които биха могли да се скрият и да потънат в дън земя, или да не могат да бъдат намерени, за да се налага ареста им. Явор Нотев допълни, че по другите дела, които се водят срещу Сидеров, неговата дисциплина е безукорна.

Протестът на полицаите в Хасково затвори пътен възел на АМ "Марица"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090612

В Хасково протестът на униформените излезе извън контрол. След като няколко часа около 100 служители митингуваха мълчаливо пред сградата на РПУ -Хасково, в 16,30 часа към тях се присъедини голяма група от съседния Димитровград.
Спонтанно бе взето решение да бъде блокиран пътният възел
В Хасково протестът на униформените излезе извън контрол. След като няколко часа около 100 служители митингуваха мълчаливо пред сградата на РПУ -Хасково, в 16,30 часа към тях се присъедини голяма група от съседния Димитровград. Спонтанно бе взето решение да бъде блокиран пътният възел "Крепост" на новопостроения аутобан Марица.

"Астана" взе втора точка в Шампионската лига след 0:0 с "Атлетико" (Мадрид)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/03/2642334_astana_vze_vtora_tochka_v_shampionskata_liga_sled_00_s/?ref=rss


"Астана" спечели втората си точка при първото си участие в Шампионската лига. Воденият от Станимир Стоилов отбор завърши 0:0 с "Атлетико" (Мадрид).

Испанците са начело в група С със седем точки от четири мача, а съставът от Казахстан е последен с две. По-късно "Бенфика" посреща "Галатасарай".

Очаквайте подробности!

Час продължи полицейската блокада на входа на Кърджали (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090633

Точно един час продължи полицейската блокада край Кърджали. Над 100 служители на областната дирекция на МВР в родопския град блокираха движението по пътя за Гърция на разклона при КПП
Точно един час продължи полицейската блокада край Кърджали. Над 100 служители на областната дирекция на МВР в родопския град блокираха движението по пътя за Гърция на разклона при КПП "Чилик". Блокадата беше предшествана от автопоход по основните улици на Кърджали. Полицаи преминаха с личните си автомобили, надувайки клаксони и развявайки знамена.

Протестът на полицаите блокира центъра на София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090595

Протестът на полицаите днес в София предизвика големи задръствания привечер.
Блокирани бяха кръстовището пред Софийския университет и „Орлов мост”. Бул. „Васил Левски” беше затворен за движение в двете посоки.
Служителите на МВР протестират срещу предвижданото орязване на социалните им
Протестът на полицаите днес в София предизвика големи задръствания привечер. Блокирани бяха кръстовището пред Софийския университет и „Орлов мост”. Бул. „Васил Левски” беше затворен за движение в двете посоки. Служителите на МВР протестират срещу предвижданото орязване на социалните им

Тихомир Безлов: Напрежението в МВР заплашва стабилността на правителството

http://www.mediapool.bg/tihomir-bezlov-naprezhenieto-v-mvr-zaplashva-stabilnostta-na-pravitelstvoto-news241350.html

Полицейските протести срещу готвеното орязване на привилегиите заплашват стабилността на правителството и може да поставят държавата в безпомощно състояние. Така анализатори коментираха ескалиралото във вторник напрежение в МВР, което прерасна в гражданско неподчинение, блокиране не улици, магистрали и други важни пътни артерии. "Създава се един непремислен системен проблем с непредвидими последици", посочи експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов по повод предложението на финансовия министър за намаляване на привилегиите в сектор "Сигурност". "С тази стъпка се постига ефектът "Меркел“ – прави се нещо наглед нормално, което в следващия момент генерира вълна от проблеми", посочи Безлов, като визира изявлението на германската канцлерка, че Германия е готова да приеме всички желаещи бежанци. "Един от проблемите е, че финансовият министър не съобразява системните последици във вътрешното министерство. В МВР имаше напрежение покрай цялата политическа нестабилност и очакване за съкращаване на доходи и тази стъпка се превърна в катализатор на много рискова вълна на неподчинение. Това е много сериозен проблем за стабилността на правителството... Какво ще направите? Срещу полицаите армия ли ще пратите?", каза още той. По думите му системата на МВР е много скъпа заради сегашната схема на социално осигуряване. Той се съгласи с позицията на финансовия министър Владислав Горанов, че трябва да се плащат пари за онова, което остава вътре в системата, а не 20 заплати на хора, които излизат от системата. Според анализатора това създава огромен финансов натиск както върху системата на МВР, така и върху бюджета. В същото време той отбеляза, че дори да се отменят много от планираните радикални стъпки, това няма да спре вълната от хора, които ще побързат да напуснат от страх да не загубят привилегиите си. "Това бе направено почти като преврат, тайно, промяна в последния момент", допълни Безлов пред БНР. Твърде много чиновници и самоцелни привилегии Георги Ангелов, старши икономист от Институт "Отворено общество“, коментира от своя страна, че досега нито едно правителство не се е осмелявало да направи реформата в МВР и "затова сме на този хал". "Трябва да се върви към рационализиране на бюджета на МВР, така че да се насочат към най-важните приоритети повече пари, а не да се разпиляват и да се дават на всички едни и същи привилегии, при положение, че не всички имат еднакъв принос в системата", каза Ангелов. Той отбеляза, че МВР е една от онези нереформирани системи, в които се "наливат" много пари, но които не произвеждат резултат. "В МВР има твърде голяма бюрокрация, а служители, които не са полицаи, също ползват социалните придобивки", каза Ангелов. По думите му практически всички пари отиват за заплати и няма средства за издръжка, инвестиции в техника и дори за бензин. Има насочване на ресурс не към постигане на резултат, а към самоцелни привилегии, каза Ангелов. Държавата може да остане безпомощна Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов посочи обаче, че заплатите в МВР са унизителни и ако "Министерство на финансите иска така да управлява системата, е ненормално". Той заяви, че притесненията са много сериозни заради това, че сектор "Сигурност" може да се срине до такава степен, че държавата да остане безпомощна във вътрешен и международен план, предвид ситуацията, в която живеем. "Не е решение това, че много хора в сектора ще напуснат", смята той. БСП и ДПС срещу плановете на Горанов Очаквано от БСП и ДПС се обявиха срещу готвените промени. "В много сектори ГЕРБ води политика на изненадка", заяви лидерът на БСП Михаил Миков. Той посочи, че хората трябва да са информирани за реформите, за да могат да прогнозират живота си, а не, както става - "сега всички са се юрнали да си подават молбите за напускане". По думите му изборите някак са закрили това, което предстои на страната през следващата година. Той отбеляза, че е много важно при какви условия държавният служител на полицейска служба в МВР поема тази изключително тежка отговорност. Според Миков да се прави такава промяна за няколко дни, и то по време на избори, така че да се избегнат негативните настроения, е най-малкото некоректно към тези хора. Всякакви реформи могат да се правят след обсъждане и след ясно заявяване на посоката им, добави той. С оглед на организирания синдикален протест на служителите от МВР може би ще се стигне до решение, знаете, че засега разговорите са на равнище "министър", ще се качат на равнище "премиер" и после ще му благодарят, предположи лидерът на БСП. Тази работа сме я виждали и друг път, така че не ни ангажирайте политически, добави той. От ДПС заявиха "категорична позиция" срещу опита на правителството да премахне обезщетенията, изплащани при пенсиониране, както и надбавките за прослужено време на служителите от сектор "Сигурност". Според движението обезщетенията и надбавките не са привилегии, а справедлива компенсация за рисковете и трудните условия, при които работят служителите от сектор "Сигурност", както и гарантиране на възможности за тяхната преквалификация след пенсиониране. "Възразяваме, както срещу същността на исканите промени, така и срещу начина, по който те се правят - без диалог със синдикалните и професионалните организации на работещите в сектора и чрез Закона за държавния бюджет без промяна на съответните специализирани закони", посочват от ДПС. "Възмутителен е опитът на ресорния министър да избяга от отговорността, която носи към служителите в повереното й министерство. В усложнената от бежанската криза ситуация министърът е длъжен повече от всякога да осигури спокойствие и стабилност на работещите в системата", заявяват от ДПС и допълват, че парламентарната група ще гласува против предложените промени.

Варненски болници си прехвърлят клошар

http://www.moreto.net/novini.php?n=305545

44-годишен, водещ скитнически начин на живот, лекуват от доста време в токсикологията на Военноморската болница във Варна, научи Медийна група "Черно море“ от доц. д-р Петко Маринов. Мъжът е лежал преди това няколко седмици в психиатрията.

Бокова: Да отговорим на екстремизма не с оръжие, а с образование

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090588

Трябва да дадем отговор на надигащия се екстремизъм не чрез оръжие, а чрез образование, премахване на неграмотността и опазване на културното наследство. Това заяви генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова в доклада си пред 38-ата сесия на организацията, която се провежда в Париж. Тя е тържествена по повод 70-ата годишнина на ЮНЕСКО и се
Трябва да дадем отговор на надигащия се екстремизъм не чрез оръжие, а чрез образование, премахване на неграмотността и опазване на културното наследство. Това заяви генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова в доклада си пред 38-ата сесия на организацията, която се провежда в Париж. Тя е тържествена по повод 70-ата годишнина на ЮНЕСКО и се

Полицаи блокираха основна транспортна улица в Бургас (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090544

Служители от различни служби на МВР се събраха пред сградата на областната дирекция в Бургас в 18 ч. Преди минути те блокираха движението по една от основните улици  в Бургас - бул. Христо Ботев
Служители от различни служби на МВР се събраха пред сградата на областната дирекция в Бургас в 18 ч. Преди минути те блокираха движението по една от основните улици  в Бургас - бул. Христо Ботев". В  момента са се образували огромни колони от автомобили. Питайте министър Горанов защо сме тук, отговорят повечето служители на МВР на въпроса защо се

Обискираха офисите на ГФС, до 5 г. затвор заплашват босове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090558

Скандалът с едни 6,7 млн. евро, които са прехвърлени на ФИФА за нейна културна програма, но взривиха скандал за евентуално купуване на гласове за домакинството на световното първенство през 2006 г. от Германия, доби нови измерения.
Представителите на немската прокуратура нахлуха в 9 ч сутринта във вторник в офисите на ГФС във Франкфурт.
Скандалът с едни 6,7 млн. евро, които са прехвърлени на ФИФА за нейна културна програма, но взривиха скандал за евентуално купуване на гласове за домакинството на световното първенство през 2006 г. от Германия, доби нови измерения. Представителите на немската прокуратура нахлуха в 9 ч сутринта във вторник в офисите на ГФС във Франкфурт.

София е блокирана! Протестът на полицаите затвори и Орлов мост (снимки)

http://pik.bg/софия-е-блокирана-протестът-на-полицаите-затвори-и-орлов-мост-снимки-news429185.html

София е блокирана! Протестът на полицаите затвори и Орлов мост (снимки)

Протестът на служителите на МВР постави София в блокада. По-рано няколко ключови кръстовища в района на Софийския университет бяха затапени от негодуващи полицаи, които се вдигнаха на бунт срещу орязването на привилегиите им.

До момента част от шествието затвори и кръстовището на Орлов мост. Линейки на Спешна помощ бяха също блокирани в задръстването. Все пак служителите на реда пропуснаха колите на Бърза помощ.

Освен в София, служители на реда излязоха на протести и в страната. Полицаи от Русе, Пловдив, Бургас и Враца също излязоха на улиците, за да подкрепят колегите си.

Бус е катастрофирал сам по пътя Карлово-Калофер

http://frognews.bg/news_101269/Bus-e-katastrofiral-sam-po-patia-Karlovo-Kalofer/

Бус е катастрофирал на пътя Карлово - Калофер в местността „Стражите”. Инцидентът е станал около 16.00 ч. Самокатастрофиралият бус е влязъл в канавката край пътя.

Излезе официалният списък с цесиите в КТБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/izleze-oficialniiat-spisyk-s-cesiite-v-ktb-6044814

Политици, магистрати и фирми успели с цесии да спасят депозити в последния момент

Излезе официалния списък с цесиите в КТБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/izleze-oficialniia-spisyk-s-cesiite-v-ktb-6044814

Политици, магистрати и фирми успели с цесии да спасят депозити в последния момент

Жалба за касиране на вота във Варна раздвои реформаторите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090218

Жалба за касиране на резултатите от местните избори за кмет и общински съветници във Варна стана причина за първи явни разногласия в редиците на новоизбраните съветници от Реформаторския блок.
В понеделник вечерта до медиите бе подаден анонс, че четирима от неуспелите кандидати за кмет - Чавдар Трифонов от коалиция "Реформатори и патриоти",
Жалба за касиране на резултатите от местните избори за кмет и общински съветници във Варна стана причина за първи явни разногласия в редиците на новоизбраните съветници от Реформаторския блок. В понеделник вечерта до медиите бе подаден анонс, че четирима от неуспелите кандидати за кмет - Чавдар Трифонов от коалиция "Реформатори и патриоти",

X факторът насърчи продажбите на BMW

http://www.investor.bg/novini/444/a/x-faktoryt-nasyrchi-prodajbite-na-bmw-205345/

По-силното европейско възстановяване компенсира падащите продажби в Китай

България дава 200 000 евро на бежанците

http://frognews.bg/news_101268/Balgariia-dava-200-000-evro-na-bejantsite/

До момента България е обещала да предостави 200 000 евро в помощ на бежанците съгласно призива на ЕС за допълнителни средства за справяне с миграционната криза.

Официално: Кубрат Пулев се завръща на ринга на 5 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=305550

Кубрат Пулев със сигурност ще изиграе още един мач преди края на годината. От неговия клуб “Зауерланд” потвърдиха официално, че Кобрата ще участва в предстоящата им гала-вечер на 5 декември. Отново обаче съперникът на 34-годишния софиянец не е ясен.

В сряда Гърция започва да праща бежанци към останалите страни в ЕС

http://www.cross.bg/gurtziya-bezhantzi-ostanalite-1486795.html

/КРОСС/ От утре Гърция започва да праща бежанци към останалите страни в ЕС по договорената квотна система. Досега механизмът действаше само в Италия, откъдето 86 души заминаха в Швеция и Финландия.  Първите 30 бежанци ще бъдат изпратени в сряда на летището в Атина лично от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос и гръцкия премиер Алексис Ципрас. Групата от предимно сирийци и иракчани ще бъде приета от Люксембург, чиято квота е от 750 места от общо 160 хиляди бежанци от Италия и Гърция, които трябва да бъдат разселени в различните държави от ЕС. 66400 чужденци в Гърция трябва да бъдат преместени другаде в Европа в рамките на следващата година. Брюксел активно работеше за да накара гръцките власти по-бързо да регистрират кандидат-бежанците пристигащи на островите от Турция и съответно да им бъде предложено настаняване по новата квотна систева на съюза. Единствената действаща „гореща точка" за момента е в района на остров Лесбос, където работят експертите на комисията и останалите европейски агенции, уточни говорителят Мина Андреева. От Гърция се очаква да разкрие още четири центъра за регистрация - т. нар. „горещи точки", където ще се провеждат интервюта с кандидатите за убежище и ще се отделят бежанците от икономическите мигранти. На събитието утре ще присъстват още председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

Исторически удар на “Берое” във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090504

След 14 години “Берое” отново победи “Черно море” във Варна. Отборът от Стара Загора спечели убедително с 3:0 последния мач от 14-ия кръг в “А” група и отново изскочи на четвърто място в класирането с точка по-малко от “Литекс” и “Лудогорец”. Крепостта на стадион “Тича” падна в беройски ръце за първи път от май 2001 г.
След 14 години “Берое” отново победи “Черно море” във Варна. Отборът от Стара Загора спечели убедително с 3:0 последния мач от 14-ия кръг в “А” група и отново изскочи на четвърто място в класирането с точка по-малко от “Литекс” и “Лудогорец”. Крепостта на стадион “Тича” падна в беройски ръце за първи път от май 2001 г.

Новините от деня, вторник, 3 ноември

http://econ.bg/Новини/Новините-от-деня-вторник-3-ноември_l.a_i.702896_at.1.html

Горанов не успя да се договори със синдикатите за бюджета на МВР Промяната в закона ще намали полагаемите дни отпуск с 10 дни годишно от...

"Стар Трек" се завръща по телевизията от 2017 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_585440.html

Поредицата "Стар Трек" се завръща с нови телевизионни серии от 2017 година по CBS. В новината обаче има малка уловка - само първият епизод ще бъде излъчен по телевизионния канал, всички следващи ще бъдат пускани в платената видео платформа "CBS All Access", която струва 6 долара на месец. В нея освен новите епизоди са достъпни и всички стари такива. Напоследък мярката за платени интернет платформи на телевизиите става все по-популярна, тъй като това е нов начин за печелене на пари, а статистиката сочи, че рейтингите на продукциите не падат.  Феновете на поредицата обаче надали се интересуват от това, ами искат да знаят кой ще режисира сериала, кой ще е сценарист, кога ще се развива действието, в колко епизода, кои актьори ще участват в него и т.н. Засега обаче отговори нямаме. Знае се само че първият епизод ще излезе през януари 2017 г., а Алекс Курцман, който е съавтор и продуцент на последните филми по "Стар Трек" в кината, ще е главен продуцент.  "Чисто новият "Стар Трек" ще представи непознати герои, търсещи приказни нови светове и цивилизации на фона на драматичните съвременни теми в нашия свят, което винаги е било запазена марка на поредицата от началото ѝ през 1966 г.", казва той.

Ирландия декриминализира хероина и кокаина

http://europe.actualno.com/Irlandija-dekriminalizira-heroina-i-kokaina--news_505464.html

Ирландия ще се премине към декриминализиране на вещества като хероин, кокаин и канабис, като част от "радикалната културна промяна", обявиха здравни експерти, пише "Индипендънт", цитиран от БГНЕС. Ръководителят на Национална стратегия за наркотиците на Ирландия Аодан О 'Риордаин обяви по време на лекция в Лондон, че употребяващите наркотици ще могат да си инжектират дозите в специално определени за това места в Дъблин следващата година. Според експертите отношението към наркоманите не т

Бъчварова: Оставката ми е последният вариант

http://society.actualno.com/Bychvarova-Ostavkata-mi-e-poslednijat-variant-news_505466.html

„През целия ден се опитваме да намерим най-доброто решение за служителите на МВР. Нашите действия са свързани с желанието ни за по-добро управление на бюджета. Разбирам интересите на синдикатите. Призовавам ги за известно търпение, за да стигнем до най-доброто решение. Моето предложение е да се въведат правила, които да важат от тук нататък", каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в коментар на протестите на служителите на МВР в цялата страна. „Търсим на

Това трябва да е първият индийски супер автомобил

http://cars.actualno.com/Tova-trjabva-da-e-pyrvijat-indijski-super-avtomobil-news_505186.html

Mean Metal Motors показа как ще изглежда индийският супер автомобил, носещ името M-Zero. Купето на автомобила ще е изработено от евтин и лек материал, наречен „carbo-flax”. Стартирането на двигателя ще става след разпознаване на пръстов отпечатък. Моторът ще е централно разположен.   Задвижването ще е хибридно. Основният двигател е 4,0 V8 би-турбо с мощност над 500 к.с. и 700 Нм. Той ще се подпомага от два малки електромотора и пакет литиево-йонни батерии, добавящи 250 к.с. и

Бус е катастрофирал на пътя Карлово - Калофер, в него са намерени 33-ма чужденци без документи за самоличност

http://pik.bg/бус-е-катастрофирал-на-пътя-карлово---калофер-в-него-са-намерени-33-ма-чужденци-без-докуме-news429176.html

Бус е катастрофирал на пътя Карлово - Калофер, в него са намерени 33-ма чужденци без документи за самоличност

Бус е самокатастрофирал на пътя Карлово - Калофер в местността „Стражите”. Това съобщиха от ОДМВР-Пловдив.

Самокатастрофиралият бус е влязъл в канавката край пътя. Оказало, се че в него има 33-ма чужденци без документи за самоличност. Двама от тях са откарани за преглед в болнично заведение, с леки контузии, няма опасност за живота им. Водачът на автомобила в момента се издирва. 
Текат процедури по изясняване на инцидента, от отдел „Миграция” са се заели със случая. Пътното придвижване в района не е ограничено. 

Опънете уличната мода с тиранти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090516

Има толкова много стилове, подходящи за ежедневието, и един от тях безспорно е този, съчетан с тиранти. Ако сте скептични към това фешън твърдение, не бъдете. Тези аксесоари определено правят модно завръщане. Подходящи са не само за млади момичета, но и за дами от по-различна възраст.
Вижте цялата галерия на новия ни сайт mila.bg.
Има толкова много стилове, подходящи за ежедневието, и един от тях безспорно е този, съчетан с тиранти. Ако сте скептични към това фешън твърдение, не бъдете. Тези аксесоари определено правят модно завръщане. Подходящи са не само за млади момичета, но и за дами от по-различна възраст. Вижте цялата галерия на новия ни сайт mila.bg.

Училища от София и Свищов в онлайн битка за финансиране на интернет проекти

http://www.mediapool.bg/uchilishta-ot-sofiya-i-svishtov-v-onlain-bitka-za-finansirane-na-internet-proekti-news241349.html

Проекти в подкрепа на интернет потребителите, разработени от Американския колеж в София и свищовското СОУ "Николай Катранов", влизат в онлайн битка за титлата "Мтел талант“, която ще им донесе финансиране на идеята им, съобщиха от телекома във вторник. Уличният проект с най-много одобрения ще получи необходимите ме средства. За участие в конкурса бяха поканени 25 от училищата в страната с най-висок успех от задължителните матури според класацията на просветното министерство. Кой ще стигне до финала реши жури от журналистите Лора Крумова и Галя Щърбева, преподавателят във Факултета по математика и информатика в Софийския университет доц. д-р Петко Русков, основателят на Софтуерния университет Светлин Наков, Людмила Атанасова от Фондация "Помощ за благотворителността в България“ и Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в Мтел. Американският колеж ще се бори за подкрепата на публиката с проекта си за научен форум FISSION. Предвижда се в него да вземат участие 35 водещи езикови и природоматематически гимназии от страната, както и 11 чуждестранни училища. Самостоятелно или в отбори по двама, младежите ще представят разработки в областта на науката, които ще бъдат оценявани от авторитетно жури. СОУ „Николай Катранов“ в Свищов пък залага на проект за чуждоезиково обучение чрез разработване и поставяне на различни театрални постановки от самите ученици на чужд език в училището. Той предвижда за учениците да бъде оборудван модерен кът за репетиции, както и да се създаде фестивал на театралното изкуство. Така младежите не само ще развиват таланта си, но и ще овладеят по-качествено английски, немски и испански език. В рамките на следващия месец всички желаещи да подкрепят проектите на двете училища ще могат да го направят на адрес – talant.mtel.bg. Там вече са качени атрактивни видеоклипове, с които младежите представят своите каузи. Потребителите могат да качват снимки или видеа в подкрепа на любимата си кауза, или просто да "лайкнат" вече каченото съдържание. Тези харесвания ще се добавят към общия брой гласове, които ще определят победителя в състезанието. За участниците в битката, качили съдържание, с което да подкрепят една от двете каузи, са предвидени и награди – смартфоните Sony Xperia Z3 Compact, Sony Xperia M4 Aqua и слушалки Canyon. Инициативата "Мтел талант“ се провежда за трети път и има за цел да открива млади надежди, да развива ума и таланта им и да им предоставя необходимата публичност, така че успехите им да достигнат до повече хора. В края на 2014 година учениците от Софийската математическа гимназия и Английската гимназия в Бургас "превъртяха интернета“ с над 2 милиона регистрирани гласа във второто издание на онлайн битката. Победител в надпреварата бяха математиците от СМГ, които спечелиха възможността да се явят на престижно състезание в университета "Харвард“. Първият "Мтел талант“ е певицата Люба Илиева, която както миналата година, така и тази, отново подкрепи инициативата. Като носител на титлата и с подкрепата на телекома, тя записа първата си самостоятелна песен.

Жертви от руския самолет имали рани от взрив

http://frognews.bg/news_101267/Jertvi-ot-ruskiia-samolet-imali-rani-ot-vzriv/

Рани от взрив по телата на част от жертвите на самолетната катастрофа в Египет.

Нов бич за българина: Обсъждат винетката да стане 145 лева!

http://petel.bg/Nov-bich-za-balgarina--Obsazhdat-vinetkata-da-stane-145-leva-__132822

Снимка: Булфото, архив Увеличение на цените на винетките за ползване на пътищата от следващата година обсъжда правителството....

И в армията цъка бомба! Ненчев свиква извънреден Съвет по отбрана утре

http://petel.bg/I-v-armiyata-tsaka-bomba--Nenchev-svikva-izvanreden-Savet-po-otbrana-utre__132823

Снимка: Булфото, архив Министърът на отбраната Николай Ненчев свиква извънреден Съвет по отбрана във връзка със заложените в...

Бус с нелегални мигранти катастрофира край Карлово

http://www.bnews.bg/article-143276

Текат процедури по изясняване на инцидента, от отдел „Миграция” са се заели със случая.

Синдиците на КТБ обявиха кой е имал преференциални депозити в КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/03/2642286_sindicite_na_ktb_obiaviha_koi_e_imal_preferencialni/?ref=rss


Синдиците на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) оповестиха на интерент страницата на Фонда за гарантиране на влоговете списъци с фирмите и физическите лица, които са имали преференциални депозити в затворената банка. Съответно техните пари не са защитени в случай на фалит.

В друг списък са оповестени и направените цесии с такива привилегировани депозити и разплащателни сметки.

Представеният от синдика списък не включва информация за кредити с...

Меркел: Ако затворим границата на Германия, ще предизвикаме въоръжен конфликт на Балканите

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/03/2642319_merkel_ako_zatvorim_granicata_na_germaniia_shte/?ref=rss


Ако Германия затвори границите си за бежанци, това може да доведе до нови въоръжени конфликти на Балканите, това предупреди германският канцлер Ангела Меркел по време на регионален конгрес на партията си тази седмица, предаде хърватското издание tportal.

"Ако Германия затвори границата си с Австрия, това ще доведе до разделение на Балканите", заяви Меркел пред Християндемократическия съюз (CDU).

Меркел обясни още, че заради опасения от нови конфликти на Балканите и...

Условно наказание за пенсионер, шофирал в нетрезво състояние във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305531

В бързо производство, Районен съд – Варна наложи условно наказание на пенсионер за шофиране в нетрезво състояние, научи Moreto.net. Вечерта на 15 октомври т.год. полицейски екип в близост до Аспарухов мост спрял за проверка водача на лек автомобил „Опел“, тъй като колата се движела криволичейки.

Бус катастрофира в местността "Стражите", намериха 33-ма мигранти в него

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090511

Бус е самокатастрофирал на пътя Карлово - Калофер в местността „Стражите”. Това съобщиха за "Фокус" от ОДМВР-Пловдив.
Инцидентът е станал около 16.00 ч.
Самокатастрофиралият бус е влязъл в канавката край пътя. Оказало, се че в него има 33-ма чужденци без документи за самоличност. Двама от тях са откарани за преглед в болнично заведение,
Бус е самокатастрофирал на пътя Карлово - Калофер в местността „Стражите”. Това съобщиха за "Фокус" от ОДМВР-Пловдив. Инцидентът е станал около 16.00 ч. Самокатастрофиралият бус е влязъл в канавката край пътя. Оказало, се че в него има 33-ма чужденци без документи за самоличност. Двама от тях са откарани за преглед в болнично заведение,

Стена на мелница рухна върху собственика й (снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5090389

Стена на старата мелница "Съгласие" в Шумен рухна във вторник към 17 часа върху собственика й Виктор Баев /45г./.
Инцидентът станал, когато бизнесменът отишъл да нагледа работниците си. Те трябвало да почистят основите на стара стена, за да се излее бетон и да я укрепят. Бизнесменът се включил в работата и влязъл в изкопа под стената.
Стена на старата мелница "Съгласие" в Шумен рухна във вторник към 17 часа върху собственика й Виктор Баев /45г./. Инцидентът станал, когато бизнесменът отишъл да нагледа работниците си. Те трябвало да почистят основите на стара стена, за да се излее бетон и да я укрепят. Бизнесменът се включил в работата и влязъл в изкопа под стената.

Бус катастрофира в местността "Стражите", намериха 33-ма мигранти в него

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5090472

Бус е самокатастрофирал на пътя Карлово - Калофер в местността „Стражите”. Това съобщиха за
Бус е самокатастрофирал на пътя Карлово - Калофер в местността „Стражите”. Това съобщиха за "Фокус" от ОДМВР-Пловдив. Инцидентът е станал около 16.00 ч. Самокатастрофиралият бус е влязъл в канавката край пътя. Оказало, се че в него има 33-ма чужденци без документи за самоличност. Двама от тях са откарани за преглед в болнично заведение,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване