Преглед на печата от 11 ноември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/11/2646771_pregled_na_pechata_ot_11_noemvri/?ref=rss


Държавно управление

Сега

България пак гази правилата при харченето на европари
Осем години след пускането на първите европейски програми за България страната ни все още е давана за лош пример в усвояването им и еталон в погазване на правилата за обществените поръчки

НЗОК ще финансира приоритетно големите болници
Пръстовият идентификатор ще разпознава роднини до трето коляно

Гимназиите остават с орязани часове по редица предмети
Само...

Божидар Димитров отхвърли претенциите на Вселенския патриарх

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260137_%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D1%82%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%

 Претенциите на Вселенския патриарх за връщане на светините в Гърция не са основателни. Това заяви за bTV директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Къде може да ги разгледате и как изглеждат свещените предмети?

В Националния исторически музей се съхранява значителна част от светините, към които изрази претенции Вселенският патриарх Вартоломей. Това са около 800 икони, църковна утвар, книги и богослужебни предмети. Някои от тях са изложени в експозицията "Българската автокефална архиепископия в Охрид".

„Той няма право да иска тези неща по една проста причина: евентуално претенции би могла да има Република Гърция, но тя няма, тъй като с 2 договора всички имуществени въпроси, свързани с взаимни претенции са уредени окончателно през 1964 година”, посочи проф. Божидар Димитров.

Тези въпроси са уредени и с Ньойския договор, а гърците не са предявили повече претенции към България, свързани с тези светини. Светините са българска държавна собственост и някои от тях продължават да бъдат реставрирани и консервирани.

„ Аз много се учудих на това искане, тъй като тези неща Вселенският патриарх не би могъл да не ги знае. Освен това той е вселенски патриарх на всички християни по света, а в случая работи за една държава, която не е искала това от него”, изтъкна още директорът на НИМ.

Светините остават в нашата страна и всеки може да се докосне до огромната им историческа, духовна и художествена стойност в залите на Националния исторически музей. 

Лидерите на ЕС и Африка обсъждат в Малта как да спрат имигрантите

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/11/11/2646704_liderite_na_es_i_afrika_obsujdat_v_malta_kak_da_sprat/?ref=rss


Лидерите на 28-те страни от ЕС се срещат днес в столицата на Малта с колегите си от Африканския съюз на разговори, фокусирани върху проблема с нелегалните имигранти и как те да бъдат задържани да не потеглят към Европа.

Желанието и на двете страни е да се премине отвъд диалога и да се постигнат договорености за конкретни мерки, срокове, надзор и средства за приложението им.

Но разговорите в Ла Валета може да се завъртят около повтаряне известни идеи и да завършат без...

Последният православен патриарх в Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260136_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%85+%D0%B2+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%

 Икуменическият патриарх Вартоломей е живото въплъщение на една древна традиция. От историческото си седалище в Истанбул, Турция, 270-ят патриарх на Константинопол се смята за пряк наследник на апостол Андрей.

Сега той е приеман като "първи сред равни" сред водачите на гръцката православна църква, както и духовен водач на 250 милиона православни християни по света. Но малко от тях са в собствената му родна страна.

"Ние сме малко християнско малцинство," скърби Вартоломей. "Страдали сме заради гръцко-турското противопоставяне, борбата между тях и липсата на взаимно доверие и сигурност. И затова изгубихме много от нашите вярващи."

Някога процъфтяващата гръцка общност в Турция постепенно залязва. Страната е доминиращо мюсюлманска и ръководена от светска власт, която има сложни взаимоотношение с патриаршията.

Ако турските закони, демография и отношение не се променят, Вартоломей може в крайна сметка да се окаже последният патриарх на Константинопол.

"Не сме отчаяни за бъдещето на нашата църква," казва Вартоломей. "Не е лесно, но не е невъзможно."

Анкара не е одобрила нито една кандидатура

Турското правителство може да наложи вето на всеки кандидат, издигнат за поста на патриарх. И то изисква патриархът да бъде турски гражданин. Вартоломей има турско гражданство - но повечето от хората, които са най-подходящи да станат негови наследници, нямат такова.

Така че правителството е предложило да бъде предложено турско гражданство на православни архиепископи отвъд океана. Няколко от тях са кандидатствали за гражданство, но досега нито един не е бил одобрен. (Между другото, Вселенският патриарх Вартоломей отправи молба към премиера Бойко Борисов по време на януарската му визита в югоизточната ни съседка България да подкрепи кандидатурата на Турция за членство в Европейския съюз - бел.р.)

Турското правителство също така отказва да признае титлата "икуменичен патриарх", или ролята на Вартоломей като международен религиозен водач.

Официално той се приема от властите като местен епископ, който ръководи свиваща се общност от няколкостотин гръцки православни граждани. Йорго Стефанопулос е един от тях. "Аз вече съм екзотика в Турция," коментира той. "Някога бяхме малцинство - сега сме екзотика."

100 000 гърци преди половин век, днес - 3000

Стефанопулос е водач на истанбулската гръцка общност. Преди около 50 години тази общност е наброявала повече от 100 000 души. Сега тя вероятно се състои от по-малко от три хиляди.

Той твърди, че спадът не е бил случаен. За него той вини турското правителство. Преди десетилетия по негови думи те са атакували етническите гърци с националистически политики като данък върху богатството, изземване на имуществото и кампании за говорене само на турски по улиците.

След това е дошъл погромът от 1955 г.: бунтове, насочени срещу гърците и притежаваните от гърци имоти. По-късно е установено, че насилието е организирано от турските власти.

В резултат гърците масово напускат Истанбул. "Турското правителство някак успя да постигне безкръвно етническо прочистване," твърди Стефанопулос. Днешното турско правителство на Ердоган казва, че тези събития са от далечното минало - и сега се стреми към помирение.

"Турция преминава през преходен период," заявява Егемен Багъш, министър на Турция по европейските въпроси. "Турция става много по-демократична, много по-процъфтяваща, с много по-прозрачно общество."

И все пак правителството отхвърля призивите да отвори отново основната школа по теология на патриаршията.

Семинарията "Халки" - нерешен въпрос

В продължение на повече от век семинарията "Халки" е обучавала бъдещите гръцки православни епископи, теолози и патриарси, докато върховният съд на Турция не разпорежда затварянето й през 1971 г. Оттогава тя остава празна, което притеснява бивши възпитаници като теолога Сатириос Варналидис.

"Искаме да отворим отново тази школа, така че да можем да осигуряваме нови свещеници за Икуменическата патриаршия," казва Варналидис. "В противен случай след скоро нашата общност повече няма да има свещеници."

В продължение на години турският премиер Реджеп Тайип Ердоган говори за отварянето наново на школата. Багъш настоява, че властите все още работят по този въпрос.

Въпреки тези трудности, патриарх Вартоломей е окуражен от нови признаци на вяра, че неговата общност и църквата му ще оцелеят.

Гърци се заселват в Истанбул

"Имаме много млади хора от Гърция, които искат да пристигнат и да се заселят в Турция," казва той. "Това е противоположна тенденция на тази досега."

Харис Ригас е част от тази малка група от нови емигранти, която предлага вероятно най-голяма надежда за възраждането на гръцката общност в Истанбул. "В мига, в който дойдох, се влюбих в града и почувствах, че трябва да заживея тук," разказва той.

Ригас изследва местната гръцка общност в Истанбул. Също така той е и музикант в група, която свири в жанра рембетико - стари, основно гръцки, народни песни. Неговите изследвания и музиката му са концентрирани върху запазването и популяризирането на гръцката култура.

"Единственият начин нашата общност да оцелее е да се постигне някаква степен на видимост," твърди той. "Тя е играла важна историческа роля в този град през вековете - и мисля, че все още би трябвало да го прави."

По-рано този месец турската държава и Икуменическата патриаршия направиха историческа стъпка към помирение.

На 15 август хиляди православни християни се събраха за молитвена служба в древния скален манастир Сумела, разположен по турското черноморско крайбрежие. Патриарх Вартоломей отслужи божествена литургия, първото християнско богослужение от този род в Сумела през последните 80 години.

Надеждата умира последна

Дори и ако гръцката общност в Истанбул се завръща, някои от гърците там се боят, че самата патриаршия може да не издържи още дълго - заради демографски причини и дългогодишните подозрения от турското правителство.

Патриархът обаче остава изпълнен с надежда и непоколебим. Той отхвърля предположенията, че би могъл да се окаже последният Икуменически патриарх на Константинопол.

"Категорично не," настоява Вартоломей. "Вярваме в божественото провидение - и гаранцията, дадена ни от самия Господ Бог, че църквата може да оцелее. Това е нашата вяра, това е нашето убеждение, това е нашата надежда, това е нашата молитва. А всичко останало оставяме в ръцете Божии." 

www.webcafe.bg/id_81671691

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104374

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Обявиха за спорен “Балканджи Йово”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/s2f7TrGbCjs/

Текстове като “Балканджи Йово” или “Крали Марко” са отпаднали от учебните програми на децата в пети клас, защото са спорни или неразпознаваеми, заяви експертът от МОН Красимира Александрова. Така тя обясни факта, че в учебните програми на петокласниците тези произведения вече липсват.

Александрова посочи, че досега децата са изучавали 40 текста в пети клас, като фолклорните били повече от 15. Сега учениците ще учат общо 12 произведения и това също е причина за отпадането. “Балканджи Йово” във вида, в който се учи, дори не е фолклорно произведение, текстът е бил обработен от Пенчо Славейков”, посочи Александрова, цитирана от Кросс. От програмите за пети клас е отпаднала и “Родната реч” на Иван Вазов. Все още не е ясно дали стихотворението ще се учи в друг клас, или изцяло ще си отиде от учебните програми. Възможно било то да влезе в програмата за четвърти клас. В същото време от шести в пети клас слиза Ботевото “Хайдути”.

Забраняват сключването на гражданска в нета

http://petel.bg/Zabranyavat-sklyuchvaneto-na-grazhdanska-v-neta__133649

Снимка: Булфото Забраната за електронна "Гражданска отговорност" ще се разглежда днес от депутатите, след като новият застрахователен...

Германският съд подкрепи стачкуващите в „Луфтханза“

http://petel.bg/Germanskiyat-sad-podkrepi-stachkuvashhite-v----Lufthanza---__133650

Снимка: Булфото Германският съд късно във вторник позволи стачката на пилотите от „Луфтханза“ да продължи, предава AFP. Трудовият...

Протест срещу държанието и исканията на Вселенския патриарх към България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260135_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0

 Български общественици, журналисти и православни християни организират спонтанен мирен протест – бдение със свещи пред "Гранд хотел София", който е насрочен за днес от 19:00 часа, предаде сайтът"Добротолюбие".

Обществениците и журналистите протестират зарадискандалните изказвания на Вселенския патриарх Вартоломей по повод българската „схизма” и етнофилетизма на българите, както и за претенциите му за паметници на културата, които са държавна собственост. 

Планираният за вчера вечерта брифинг за български и чуждестранни медии беше отложен по неясни причини, но източник на OFFNews заяви, че Вартоломей го е направил от обида към медиите. Журналистите чакаха почти три часа., за да му зададат въпросите си, но той беше изведен през страничен или заден изход, до който медийните представители нямаха достъп.

В протеста ще се включат и учени, които са подписали отправения призив до Вселенския патриарх, в който искат БПЦ да получи полагащото ѝ се пето място в православните диптихи.

offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Protest-sreshtu-darzhanieto-i-iskaniiata-na-Vselenskiia-patriarh-kam-B_589133.html


Свети великомъченик Мина Котуански

http://celebrate.actualno.com/Sveti-velikomychenik-Mina-Kotuanski-news_506788.html

Свети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения. Тогава блаженият Мина, ка

Шарков успокоява: С пръстовия идентификатор и трети братовчеди ще ви вземат лекарствата

http://healthy.actualno.com/Sharkov-uspokojava-S-prystovija-identifikator-i-treti-bratovchedi-shte-vi-vzemat-lekarstvata-news_506789.html

С пръстовия идентификатор, който от здравното министерство се канят да въведат и в аптеките, дори „роднини до трето коляно” ще могат да ни вземат лекарствата. Това заяви заместник-здравният министър Ваньо Шарков, цитиран от в. „Сега”. Пръстовият идентификатор е една от екстравагантните идеи в здравната реформа. Идеята е лекарства, които се плащат от НЗОК, да отиват само за пациенти, на които са предписани. Пръстов идентификатор се предвижда и за болниците, за да няма изм

Две силни земетресения разлюляха Чили за час

http://america.actualno.com/Dve-silni-zemetresenija-razluljaha-Chili-za-chas-news_506791.html

Земетресението с магнитуд 6,6 по Рихтер, което разлюля бреговете на Чили в 22.54 ч местно време във вторник (03.46 бълг.вр., сряда) бе последвано от ново, по-силно, съобщиха от Геологическия институт на САЩ. Вторият трус бе регистриран в 23.46 ч. местно време във вторник (04.46 ч. бълг.вр., сряда), Епицентърът на земетресение бе на 98 километра северозападно от град Кокимбо, на 467 км от столицата Сантяго. Огнището е на дълбочина 10 километра. Епицентърът на труса е на 111 км северозападно о

Доклад на ЮНЕСКО сочи по-бърз ръст на инвестициите в наука

http://interest.actualno.com/Doklad-na-UNESKO-sochi-po-byrz-ryst-na-investiciite-v-nauka-news_506785.html

Въпреки финансовия натиск инвестициите за наука и развитие са се увеличили през последните пет години. Това е една от тенденциите, отбелязани от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова при представянето на "Доклад за наука ЮНЕСКО 2015", предаде БГНЕС. От 2007 до 2013 г. разходите в тази област са нараствали по-бързо (с 30,5%), отколкото е бил ръстът на световната икономика (20%). Успоредно с това е за отбелязване и фактът, че страните с високи доходи продължават да намаляват обществените раз

Поставените условия и посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260134_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D1%81

 Преди по-малко от месец стана известно, че попокана на Българския патриарх Неофит и синодални митрополити на 7 ноември на официално  посещение в България ще пристигне Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей с придружаваща го делегация на Вселенската Патриаршия. Историческата визита ще продължи до 10 ноември – включително.

По програма на 8-ми ноември Архангелов ден Вселенският патриарх ще съслужи с нашите митрополити в Храм-паметникът „Св. Александър Невски“.
От 12.30 ч., същия ден патриарх Вартоломей ще се срещне с деца на загинали служители от системата на МВР в салон на Гранд хотел „София“. На 9 ноември ще му бъде присъдено почетното научно звание „Доктор хонорис кауза“ в Голямата зала на Българската академия на науките, като за същия ден са предвидени и среща с Президента Росен Плавналиев и Брифинг за представители на български и чуждестранни средства за масова информация в зала „София“ на Гранд хотел „София“. На 10 ноември Вселенският патриарх Вартоломей ще посети Троянския ставропигиален манастир „Успение Богородично“ и ще извърши молитвено възпоменание при гроба на патриарх Максим.


Според запознати това посещение на патриарх Вартоломей не е толкова мирно колкото е представено. Гръцкият сайт Romfea.gr споделя, че идването на Вселенския патриарх е предшествано от скандал, тъй като патриарх Вртоломей бе поканен от БАН, за да бъде награден с  докторска степен. Научавайки за поканата не Вселенския патриарх св. Синод на БПЦ се видя принуден официално да покани Вартоломей. Българската Православна Църква чрез патриарх Неофит покани предстоятеля на майката Църква да посети Държавата официално, за първи път след избирането на новия патриарх.

Вселенската Патриаршия се отзова позитивно на поканата, залагайки две изисквания, които желае незабавно да се разрешат, след посещение на Йерарх на БПЦ на Фенер, твърдят от Romfeagr.

Патриарх Вартоломей е поискал две основни неща от Русенския митрополит Наум, който бе изпратен да занесе официалната покана.

Патриарх Вартоломей е поискал да се отстрани титлата на Адрианополския епископ, която притежава епископ  Евлогий, Игумен на Рилския манастир.

Според Фенер титлата не може да бъде носена от двама епископи, тъй като същата титла носи и йерарх на Вселенската Патриаршия. От Вселенска патриаршия настояват титлата да бъде отстранена от Българската църква.  Майката църква твърди, че желае да се отстранят и подобни титли, на който титуляри са йераси на Вселенската Патриаршия.

Второто условие на патриарх Вартоломей е било премахването от двора на Храма „Св. Георги Победоносец в Адрианопол (Одрин) паметника на Екзарх Антим Iкойто  през1872 обявява автокефалноста на Българската Екзархия, без съгласието на Вселенската Патриаршия създавайки огромно напрежение и последвала седемдесетгодишна схизма.

При поставянето на паметника патриарх Вартоломей се възпротиви и нарече Екзарх Антим I схизматичен духовник, какъвто той не е. След вдигането на схизмата между Вселенска патриаршия и Българската църква през 1945 г. Тогава тогавашният Вселенски патриарх Вениамин

дава опрощение за всички „схисматици‘‘ както били наречени тогава Антим I и българските архиереи от Синода на Костантинопол

Това са двете изисквания, които е наредил Вселенския Патриарх, за да се запазят добрите отношения между двете църкви, твърдят от Romfea.gr.

Относно титлата на Адрианополския епископ Евлогий, клирици от Българската църква са коментирали пред гръцката медия, че „сваляне на титлата, на Адрианополския епископ, който е игумен на Рилския манастир, може да стане само ако той бъде избран за митрополит нещо, което той не желае. Епископ Евлогий е изпратил писмо до светия синод на БПЦ, в което изразява нежелание да става митрополит.

Относно паметника на Екзарх Антим I духовниците подчертават, че той  не е поставен от Българската Църква, а Вселенският Патриарх трябва да се обърне към хората и дружеството, които са го поставили.

Припомняме,че на 28-ми септември Вселенският патриарх Вартоломей се сдоби със свой паметник. Монументът бе издигнат пред сградата на  Богословската школа „Св. Троица” на о. Халки в Мраморно море, в пределите на Константинопол.

Паметникът  бе открит в присъствието на самия патриарх Вартоломей, митрополита на Деркон Апостол, митрополита на Бурса Елпидофор, архонти на Вселенска патриаршия, генералният консул на България в Истанбул и представители на българското правителство, а това предизвика широки коментари сред българските богословски среди.

Събитието по откриването на паметник на Вселенския патриарх Вартоломей се  състоя без предварително оповестяване в медиите, а снимките от откриването на монумента бяха разпространени в социалната мрежа Facebook. Така и не стана ясно дали Българският Патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ са били уведомени за участието по поставянето на паметник от страна на българска делегация.

Дали посещението на Вселенския патриарх Вартоломей ще бъде мирно, както бе обявено, предстои да видим, но едно е ясно, че тепърва предстоят важни и тежки преговори и разговори по назряващи проблеми. 

По информация на: http://www.romfea.gr/

Жертвите на пожара в нощния клуб в Букурещ вече са 48

http://news.ibox.bg/news/id_1766686695

По случая бяха задържани собствениците на клуба, които бяха обвинени в непредумишлено убийство, както и районен кмет, който преди това подаде оставка

Почитаме Св. Мина – покровител на семейството

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0ashu7nfaL4/

На 11 ноември честваме Свети великомъченик Мина, като покровител на семейството. Името му означава “месечина, луна”. На днешния ден празнуват носещите имената: Виктор, Виктория, Минчо и Минка.
Известен Чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците, бездомните, жените които не могат да заченат, пътниците, знахарите и лечителите. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Хората които са се молели пред иконата на Свети Мина твърдят, че той прави чудеса. Стига човек да е с истинска вяра и отворено сърце, няма как светеца да не чуе молитвите му.
Свети Мина е служел в армията от Котуанската област, от където идва и името му Свети великомъченик Мина Котуански. Той изповядвал християнската вяра и след като римските царе издали указ да бъдат избити всички християни, той се оттеглил от армията и отишъл в пустинята, където се отдал изцяло на християнската вяра. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог.
Така изминало доста дълго време. В народните представи свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат зли сили.

Вселенският патриарх: България да върне гръцки икони и светини

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260133_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%85%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%

Вселенският патрирах Вартоломей поиска от президента Росен Плевнелиев България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните.

Вартоломей получи по-рано днес най-високия държавен орден "Стара планина". Той стана и „доктор хонорис кауза” на БАН. 

„Особено молим за светините от нашите свети патриаршески и ставропигиални обители - "Света Богородица Икосифиниса" в планината Пангей и "Честният предтеча" край Сяр, които са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си места, което е грях пред Бога и пред хората”, каза Вартоломей.

Според директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров реликвите са собственост на българската държава. Спорът и всякакви имуществени претенции между България и Гърция са прекратени още през 1925 и още веднъж през 1964 г.

Български общественици пък искат в специална подписка Вселенският патрирах да постави Църквата ни на историческото ѝ пето място сред православните църкви.

Подписката трябваше да бъде връчена на Вселенския патриарх на специален брифинг, който обаче беше отменен след изказването на Вартоломей в президентството.

Брифингът на Вселенския патриарх беше отменен поради умора. Отпада и срещата на Вартоломей с премиера Бойко Борисов, която беше насрочена за вторник.

 

 
 

Според учени: Луната се е появила след чудовищен сблъсък

http://petel.bg/Spored-ucheni--Lunata-se-e-poyavila-sled-chudovishhen-sblasak__133647

Снимка: НАСА Нов модел на формирането на Луната предполага, че тя е преминала през два различни етапа на развитие, довели до...

"Ислямска държава" планира създаването на квазидържава в близост до руските граници

http://petel.bg/Islyamska-darzhava-planira-sazdavaneto-na-kvazidarzhava-v-blizost-do-ruskite-granitsi__133648

Бойците от ИД смятат да направят Афганистан стартова площадка за създаването на нова провинция на ислямската квазидържава...

И днес времето ще се задържи по-топло от обичайното

http://society.actualno.com/I-dnes-vremeto-shte-se-zadyrji-po-toplo-ot-obichajnoto-news_506787.html

И днес времето ще се задържи по-топло от обичайното. Минималните температури сутринта ще са между 10° и 15°. Ще остане ветровито - с умерен, на моменти и силен западен вятър, който ще отслабне едва привечер. Времето през деня ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Максималните температури ще са между 20° и 25°, съобщиха от БГНЕС по информация на НИМХ. Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното. И над планините ще е предимно слънчево, с вре

Откъс от "Сто яда" на Емир Кустурица

http://literature.actualno.com/Otkys-ot-Sto-jada-na-Emir-Kusturica--news_506681.html

Наричаха Драган Теофилович Зеко не само защото обичаше да яде моркови. Имаше големи очи и те виждаха неща, които малко хора в Травник забелязваха. Когато на 8 март 1976 година се облегна на уличния стълб, той не бе и сънувал обрата, който щеше да настъпи в живота му. Гледаше неоновите лампи, които се палеха на улица „29 ноември“, и се измъчваше от въпроса защо вече пет години подред неговият баща Славо забравя рождения му ден. Същият този Славо Теофилофич, капитан първи ранг, беше из

Жертвите на пожара в дискотеката в Букурещ продължават да се увеличават

http://balkani.actualno.com/Jertvite-na-pojara-v-diskotekata-v-Bukuresht-prodyljavat-da-se-uvelichavat-news_506792.html

Броят на жертвите на пожара в нощния клуб в Букурещ нарасна до 49. Във вторник вечерта в клиника на британския град Ливърпул почина още една от жертвите с 60% изгаряния, предаде БГНЕС. Още няколко страни, сред които Холандия, Норвегия, Швейцария, Австрия, Белгия, Германия и Израел, отговориха на молбата на румънските власти и се съгласиха да приемат ранени в своите клиники. В тези страни бяха превозени около 35 ранени, но шест от тях починаха. Някои не издържаха транспортирането. Веднага след

Най-големият френски ледник сe е стопил с над 3 метра за година

http://petel.bg/Nay-golemiyat-frenski-lednik-se-e-stopil-s-nad-3-metra-za-godina__133524

Снимка: Нова тв Най-големият френски ледник Мер дьо глас под Монблан сe е стопил с над 3 метра за една година. Това е три пъти повече,...

Само за час: Две мощни земетресения разлюляха Чили

http://petel.bg/Samo-za-chas--Dve-moshhni-zemetreseniya-razlyulyaha-CHili__133645

За един час на територията на Чили бяха регистрирани две мощни земетресения, предаде ТАСС, цитиран от Фокус. Първото е било с магнитуд...

Мобилно приложение превръща смартфона в мощен инструмент за ракови изследвания

http://petel.bg/-Mobilno-prilozhenie-prevrashha-smartfona-v-moshhen-instrument-za-rakovi-izsledvaniya__133646

Снимка: АФП Смартфоните се отличават с капацитет за обработване на данни, какъвто преди няколко десетилетия имаха само най-скъпите...

Смъртта на Ясер Арафат е потвърдена от Организацията за освобождение на Палестина

http://chronicles.actualno.com/Smyrtta-na-Jaser-Arafat-e-potvyrdena-ot-Organizacijata-za-osvobojdenie-na-Palestina-news_506473.html

Ясер Арафат е президент на Палестинската автономия (неин водач става през 1993 г., а през 1996 г. е избран за петгодишен мандат); водач на Фатах и ръководител на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) от 1969 г., и един от тримата нобелови лауреати за мир за 1994 година. Партизански водач, Арафат е смятан от палестинците и техните поддръжници за борец за свобода, а от САЩ, Израел и техните поддръжници — за терорист. Ясер Арафат е роден на 24 август 1929 г. под името Мухаммад Абд

13 убити военни в Либия

http://news.ibox.bg/news/id_1703195943

Повечето са загинали от мини, разположени там от ислямисти в две различни точки край града.

Гейове от Уганда търсят спасение в Кения, попадат на по-големи репресии

http://news.ibox.bg/news/id_1652843004

В Уганда през миналата година бе приет закон, според който гейовете ще бъдат наказвани със затвор

Изложба на унгарски художници предшества „Салон на галерииите“ в НДК

http://pik.bg/изложба-на-унгарски-художници-предшества-„салон-на-галерииите“-в-ндк-news433206.html

Изложба на унгарски художници предшества „Салон на галерииите“ в НДК

Изложба на общността на Кечкеметските художници се откри в Националния дворец на културата (НДК), предаде ропортер на БГНЕС. Тържественото събитие беше открито от посланика на Унгария у нас Н.Пр. Андраш Клейн, д-р Людмил Веселинов, член на Борда на директорите на НДК, и Карой Балани, председател на Общността на Кечкеметските художници. “Неслучайно “Салон на галериите”, който предстои да бъде открит в петък, се предшества от тази експозиция от съвременно унгарско изкуство”, каза д-р Людмил Веселинов, който приветства посетителите от името на директора на Двореца Мирослав Боршош. “Убеден съм, че тя ще постави един много силен акцент в тазгодишното издание на “Салон на галериите” и ще създаде допълнителен европейски контекст”, допълни той.  “Това не е първото културно събитие, свързано с гр. Кечкемет, което имам честта да открия в България и това означава със сигурност поне две неща. Първото от тях е, че управниците в града правят всичко възможно да подпомагат културния живот и второто нещо е, че българското самоуправление там е много активно”, каза Н. Пр. Андраш Клейн. Той беше категоричен, че от всички български самоуправления, това в Кечкемет е най-активното в междукултурния обмен на двете страни.  Председателят на Общността на Кечкеметските художници Карой Балани представи своите колеги-творци, голяма част от които присътваха лично на откриването, и историята на общността. Тя се създава през 1988 г. с идеята да организира художествения живот в града, да поддържа отношенията между художниците и ценителите на изкуството, да отстоява художествените ценности на авторите и да се грижи за доброто им представяне. Целта й е да бъде художествена работилница, която освен създаването и представянето на съвременно изкуство на утвърдени автори, да дава възможност за изява и на млади художници.  Тяхната организация се оказва изключително успешен модел за развитие на авторите. Имат повече от 50 изложби, много национални и международни награди, а през 2008 г. общността им получава наградата “За образованието” на гр. Кечкемет. Изложбата е организирана със съдействието на Унгарския културен институт и Българското национално самоуправление в гр. Кечкемет и е специален акцент в есенното издание на “Салон на галериите”. На събитието присътваха много официални лица и гости, сред които беше и министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.  Ценителите на изкуството в България ще имат възможността да се насладят на творби на художниците Вагра Имре, Илона Барош, Щапой Балани, Рожа Бела, Андарш Брунчак, Ищван Дамо, Каталин Солат, Маргет Хороци Калмарне, Хайналка Ковач, Матяша Ковач, Шара Кьяорош, Тибор Ловаш, Мариана Месарош, Арпад Миклош, Отилия Наги, Илдико Петри, Лорант Раго, Пал Сабо, Ищван Сапанош, Жужа Уграи, Габор Улрих, Жужана Урбан, Золтан Зугор, Балаж Жолаци Изложбата може да бъде видяна до 22 ноември на ет. 3 Изток в Двореца.

Франция арестува джихадист, планирал терористична атака

http://news.ibox.bg/news/id_1750676245

Симпатизант на "Ислямска държава", в контакт с други ислямисти, планирал да пътува за Сирия

След промените в учебния план: Децата извън големите градове без право на избор в гимназията

http://petel.bg/Sled-promenite-v-uchebniya-plan--Detsata-izvan-golemite-gradove-bez-pravo-na-izbor-v-gimnaziyata__133644

Анета Петкова; Труд снимка: Булфото Новият проект за учебен план реално оставя без избор децата от малките населени места и в 11., и 12....

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5088068

Дометиан, Видински митрополит, 83 г.
Елизабет Колева, треньорка по художествена гимнастика.
Евтим Костадинов, председател на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, 56 г.
Ирина Савина, зам.-кмет на Столичната община.
Дометиан, Видински митрополит, 83 г. Елизабет Колева, треньорка по художествена гимнастика. Евтим Костадинов, председател на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, 56 г. Ирина Савина, зам.-кмет на Столичната община.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване