Гергов: Да бъдем мъже и да дадем оставки в БСП

http://politics.actualno.com/gergov-da-bydem-myje-i-da-dadem-ostavki-v-bsp-news_507017.html

"На областния съвет на БСП ще си подам оставката. Ръководството трябва да си извади оставките, да ги депозира, да отидем след януари на пълен цикъл избори и да се даде отчет. Ръководството на партията трябва да се преорганизира". Това заяви пред bTV Георги Гергов, лидер на пловдивските социалисти и крупен бизнесмен. "Трябва да бъдем мъже в този момент и да си дадем оставките. Другарю Миков, призови Бюрото в събота да си ходи", каза Гергов. Според него въпросите в БСП не могат да се решават на

Концесията на летище София била единственият шанс за спасяване на БДЖ

http://www.mediapool.bg/kontsesiyata-na-letishte-sofiya-bila-edinstveniyat-shans-za-spasyavane-na-bdzh-news241707.html

Приходите от планираната за догодина концесия на летище София са единственият шанс за спасяване на потъналата в дългове държавна железница, на която финансовият министър Владислав Горанов отказва да отпусне пари за прилагане на оздравителен план. това стана ясно от думите на транспортният министър Ивайло Московски пред ресорната парламентарна комисия на заседанието й в сряда, на което бе обсъден проектът за бюджет през 2016 г.. За намеренията на правителството да обяви през 2016 г. процедура по отдаване на концесия на столичното летище срещу еднократно плащане на 600 млн. лв. и годишни отчисления за хазната. стана ясно от актуализираната бюджетна прогноза до 2018 г. По-късно бе потвърдено, че парите от първоначалната такса ще се дадат на БДЖ, която има натрупани дългове точно за 600 млн. лв., които не са държавно гарантирани, а железницата не може да покрива. Целта е превозвачът да излезе на чисто и да започне да прилага програма за развитие чрез купуване на нов подвижен състав и подобряване на услугите за клиентите. Сега Московски обясни, че подготвяната концесионна процедура за аеропорта в София е по-специфична и това се налага, защото "няма причина данъкоплатците да се натоварват с проблемите на БДЖ и разходите да се покриват през бюджета". Предвижда се летището да бъде отдадено на концесия за 35 години, като от бъдещия концесионер ще се изисква да плати таксите накуп. За трансферирането на сумата към БДЖ обаче ще трябва да се получи одобрението на Европейската комисия, тъй като това е държавна помощ за БДЖ. Московски обясни, че Брюксел ще одобри подобна схема само при гаранции, че БДЖ ще бъде устойчива компания. Транспортният министър коментира, че ако не се използват средствата от концесията "рискуваме да се събудим без железница", защото облигационерите описват сградния фонд на БДЖ. По думите му другият вариант е да продължим да експериментираме с нервите на кредиторите. Депутатът Георги Свиленски (БСП - Лява България) сравни използването на концесионните плащания от летището за БДЖ с прехвърлянето на парите от резерва на Здравната каса към фискалния резерв, извършено от предишния кабинет на Бойко Борисов. Той припомни, че по закон концесионните плащания трябва да постъпят в Сребърния фонд и предупреди, че дори да бъдат ползвани за БДЖ, парите няма как да са налични преди средата на 2017 година.

ЕС с тежки критики към Анкара в доклад

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107197

Европейската комисия отправи тежки критики в доклад за напредъка на Турция като кандидат за членство в ЕС.
Страната е обвинена в отстъпление от върховенството на закона и в засилен натиск върху медиите, поради което Брюксел призовава новото правителство да предприеме спешни действия. През последната година в Турция е забавено прокарването на
Европейската комисия отправи тежки критики в доклад за напредъка на Турция като кандидат за членство в ЕС. Страната е обвинена в отстъпление от върховенството на закона и в засилен натиск върху медиите, поради което Брюксел призовава новото правителство да предприеме спешни действия. През последната година в Турция е забавено прокарването на

Москва предложи план за реформи в Сирия

http://petel.bg/Moskva-predlozhi-plan-za-reformi-v-Siriya__133743

Снимка Булфото Русия е предложила процес на конституционна реформа в Сирия с продължителност 18 месеца, който трябва да бъде последван...

Емилия Милкова, директор на варненската библиотека „Пенчо Славейков”: Имаме около 20 000 нови читатели

http://www.moreto.net/novini.php?n=306219

Около 20 000 са новите читатели на варненската библиотека „Пенчо Славейков”, а посещенията са 600 000 до този момент. Това заяви в интервю за Радио „Фокус” – Варна Емилия Милкова, директор на библиотеката. „Важното е, че този интерес на варненската публика към библиотеката се запазва и една част от читателите посещават библиотеката, други са виртуални читатели, които много активно ползват каталога на библиотеката”, каза Емилия Милкова.

Световната търговия се е свила до нивото на рецесия

http://www.cross.bg/svetovnata-ikonomika-oisr-1487778.html

/КРОСС/Ръстът в глобалната търговия се забавя до ниво, което е обичайно за период на рецесия, предупреждава ОИСР. Официално глобална рецесия няма, но забавянето на растежа на световната търговия е показателно за ръста и на глобалната икономика, отбелязва руското електронно издание Експерт.Икономистите на ОИСР са преразгледали прогнозите си за развитието на световната икономика на настоящата и за следващата година. През септември очакванията бяха за ръст от 3 на сто тази година, но сега прогнозата е коригирана на 2,9 на сто. През есента на миналата година от ОИСР смятаха, че тази година световната икономика ще се увеличи с 3,7 на сто. Прогнозата за 2016 г. пък е занижена от 3,6 на 3,3 процента.

Не откриха бомба във влака София-Солун! Вагонът обаче остава запечатан за 24 часа

http://pik.bg/не-откриха-бомба-във-влака-софия-солун-вагонът-обаче-остава-запечатан-за-24-часа-news433704.html

Не откриха бомба във влака София-Солун! Вагонът обаче остава запечатан за 24 часа

Полицаите от Благоевград не откриха чужди части и съмнителен багаж в купетата на откачения от композицията София-Кулата-Солун последен вагон, за когото бе подаден сигнал за поставена бомба.

Огледът направиха специалисти от Първо РУП-Благоевград, не бяха открити съмнителни части и багаж както в купетата, така и в сервизните помещения. Вагонът ще бъде запечатан за 24 часа, за да бъде огледана ходовата му част от специалисти от обслужващото звено на Национална компания железопътна инфраструктура-София.

Припомняме, че към 17.20 часа бе подаден сигнал на тел. 112 от стационарен телефон в София, че в последният вагон на движещият се към Благоевград бърз влак София-Кулата-Солун излиза дим, една жена е припаднала и най-вероятно има поставена бомба. На гара Благоевград влакът бе посрещнат от три пожарни, патрулки и линейка. Огнеборците не откриха дим във вагона, пътниците бяха свалени от целия влак и с багажа застанаха отстрани на жп-гарата. На място пристигнаха шефът на Първо РУП и директорът на ОУ ПБЗН Георги Пармаков. Последният вагон бе откачен от композицията, пътниците се качиха в предните вагони и към 18.20 часа влакът потегли за Кулата. След това започна огледът на вагоните от специалистите-полицаи от Благоевград. 

Удар: Селските ракиджийници с казани до 500 л

http://pik.bg/удар-селските-ракиджийници-с-казани-до-500-л-news433590.html

Удар: Селските ракиджийници с казани до 500 л

Селските ракиджийници няма да могат да имат съдове над 500 л, т.е. те по закон наистина ще бъдат малки обекти за варене на ракия, пише Трибали.
Така обясни гласуваната днес на второ четене в зала промяна в закона за акцизите шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
По думите й, когато се говори за малки казанджийници, се има предвид ракия, сварена от собствено производство грозде и плодове, а не купени.
"Гражданите имат право на 30 литра ракия, върху които плащат половин акциз, а над 30 л - целия, уточни депутатът от БСП Таско Ерменков.
Менда Стоянова заяви, че всички варят над това количество.
"Ако вие познавате човек, който вари за една година 30 л при 40 градуса, запознайте ме с него", пошегува се тя.
Ермнеков заяви, че не знае в чия угода е промяната с големината на казаните. "Не е в интерес на хората, които варят ракия за собствени нужди. Драмата е, че пак се опитваме да ударим варенето на домашна ракия. Не се търсят големите дупки в приходната част на бюджета, които се формират от прословутата борба с контрабандата".
"Не подкрепяме тази поправка, защото с един елементарен трик за промяна на вместимостта на селските казани от 1000 л на 500 л , се затварят над две трети то селските казани, коментира Димитър Байрактаров от НФСБ.
Според него така се унищожава вековна българска традиция и се създава корупционна среда.
"Огромна част от българите вече ще варят домашната си ракия някъде по дерета и мазета, за да не попадат под ударите на закона и тка ще бъдат загубени приходи", допълни още Байрактаров. Той смята, че благодарение на този "опасен текст", доста лозови масиви ще останат необработваеми.

Готовността за зимна поддръжка на пътищата е добра, увери Павлова

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/11/2647480_gotovnostta_za_zimna_poddrujka_na_putishtata_e_dobra/?ref=rss


Готовността за зимното поддържане на пътищата е добра, показват анализите на Агенция "Пътна инфраструктура" от проверките по райони. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на изслушване пред транспортната комисия към Народното събрание, цитирана от пресцентъра си.

Издадени са необходимите заповеди за мобилизация и денонощен режим на работа и от 1 ноември страната е в готовност за зимна поддръжка на пътищата. Министър Павлова обяви, че поради факта, че до края годината трябва да приключат много от големите строителни проекти по оперативните програми, част от машините все още работят на обектите.

Към момента областните пътни управления разполагат с 60% от необходимата техника по райони и при необходимост могат да я преоборудват до пълна наличност в срок от 24 до 72 часа. Това не важи за планинските райони и проходите, където цялата необходима техника е осигурена и налична, каза още регионалният министър.

По отношение на материалите – сол, пясък, калциев хлорид и други необходими химикали за поддръжка на пътищата, готовността е по-добра от предишни години, тъй като има запаси и от миналата година, казва Павлова. 67% са наличните запаси от сол и 58% е наличният пясък, като изключение правят само областите Хасково, Плевен и Перник, където материалите още не са доставени.

За магистралите е забранено използването на пясък, те се обработват само с химически материали, като тяхната наличност е над 60% и също отговаря на изискванията, каза министърът. Миналата година МРРБ подписа договор с БАН, така че 300 контролни пункта следят времето и дават актуална метеорологична информация на всеки няколко часа, подчерта министър Лиляна Павлова.

На територията на страната има 2500 опорни пункта, които са отбелязани на картата в интернет страницата на АПИ за информация на гражданите, съобщи още тя. От тази година са въведени 300 специализирани броячи и 6 автоматични станции на пътната агенция за метеорологични прогнози. Министърът посочва, че въпреки въведената интерактивна информационната система LIMA ще се разчита и на сигнали на граждани за проблеми по пътищата.

Системата LIMA е достъпна като мобилно приложение и през сайта www.lima.api.bg и ще дава информация за състоянието на пътната мрежа, за пътнотранспортни произшествия, паднали камъни и дървета, нередности по зимното поддържане и други.

На разположение на гражданите е и Ситуационният център на АПИ, който работи 24 часа на телефон 0700 130 20, предоставя информация и при необходимост подава сигнали на 112. Председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров увери, че е отговорните институции са добре координирани и са разписани протоколи с конкретните ангажименти и срок за изпълнение за всяка от тях. Определени са и пунктовете, където камионите да бъдат спирани и да изчакват, щом завали сняг.

Кабинетът в Португалия с рекорд - оцеля само 11 дни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107252

Лявата опозиция свали дясноцентристкото правителство в Португалия, сформирано само преди 11 дни, предадоха световните агенции. Така то постави рекорд за най-кратко управлявало правителство в цялата 40-годишна история на демокрацията след 1974 г.
Правителството на Педру Коелю бе утвърдено в края на октомври,
Лявата опозиция свали дясноцентристкото правителство в Португалия, сформирано само преди 11 дни, предадоха световните агенции. Така то постави рекорд за най-кратко управлявало правителство в цялата 40-годишна история на демокрацията след 1974 г. Правителството на Педру Коелю бе утвърдено в края на октомври,

№9 на “Левски” си тръгна след 9 мача

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107287


“Левски” скъса договора си с досегашния №9 Атанас Курдов. 27-годишният нападател разтрогна по взаимно съгласие, без дори да дочака идването на трансферния прозорец. Един месец преди последния мач за годината и 6 срещи преди завършването на календарната 2015-а Курдов напусна “Герена”.
Интересното е,
“Левски” скъса договора си с досегашния №9 Атанас Курдов. 27-годишният нападател разтрогна по взаимно съгласие, без дори да дочака идването на трансферния прозорец. Един месец преди последния мач за годината и 6 срещи преди завършването на календарната 2015-а Курдов напусна “Герена”. Интересното е,

Полфрийман за номинацията „Човек на годината”

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/polfrijman-za-nominaciiata-chovek-na-godinata-6045282

Протестиращите не искали да признаят, че затворниците са част от тази държава, твърди Джок Полфрийман

Новият данък за такситата отхвърлен от транспортната комисия

http://www.mediapool.bg/noviyat-danak-za-taksitata-othvarlen-ot-transportnata-komisiya-news241706.html

Въвеждането на нов годишен данък от 400 до 1000 лв. за всяка таксиметрова кола бе отхвърлено от парламентарната транспортна комисия на заседанието й в сряда, след като предишния ден текстовете минаха в бюджетната комисия. Мотивът е, че няма единодушна позиция в бранша за промяната и бе решено да се създаде работна група с участието на браншови организации на таксиметровите компании, която в следващата седмица да преразгледа предложените текстове за новия данък за такситата. Така промените, заложени в корекция на Закона за местните данъци и такси, няма да може да бъдат разгледани в пленарна зала на първо четене в четвъртък 12 ноември. Депутатите от транспортната комисия изразиха и недоволство от това, че само месец след като бе решено таксиметрови услуги да може да се предоставят само от регистрирани превозвачи, сега с предложените редакции на преходните и заключителните разпоредби в Закона за местните данъци и такси се правят поправки в Закона за автомобилните превози, връщащи старото положение да може водачи да осъществяват превоз за собствена сметка от името на големите компании, без да бъдат назначавани на трудов договор. Депутатите и представителите на бранша влязоха в спор кой чии интереси защитава - на по-малките превозвачи или на големите фирми. Председателят на транспортната комисия Гроздан Караджов (Реформаторски блок) заключи, че бързината на внасянето на текстовете е "неприемлива изненада" и постига негативен резултат, защото браншът се настройва един срещу други.

Утре - пак слънце, с максимални температури до 23 градуса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107285

През нощта ще бъде предимно ясно и все още ще духа до умерен запад-северозапад. Минималните температури ще са между 8° и 13°. Утре вятърът ще отслабне още и в много райони ще стихне. Ще бъде предимно слънчево. Температурите ще се понижат с градус-два, но ще са все още високи за средата на ноември. Максималните ще са предимно между 18° и 23°.
През нощта ще бъде предимно ясно и все още ще духа до умерен запад-северозапад. Минималните температури ще са между 8° и 13°. Утре вятърът ще отслабне още и в много райони ще стихне. Ще бъде предимно слънчево. Температурите ще се понижат с градус-два, но ще са все още високи за средата на ноември. Максималните ще са предимно между 18° и 23°.

Тръгват дълбоководни сондажи за нефт и газ край Калиакра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107011

От февруари до май догодина ще бъде направен първият дълбоководен сондаж за търсене на нефт и газ на 86 км от нос Калиакра в блока "Хан Аспарух". Това заяви във Варна управителят на "Тотал Е&П България" Кзавие Фожрас.
През 2012 г. френската компания заедно с австрийската "ОМВ" и испанската "Репсол" спечели конкурса за търсене и проучване на
От февруари до май догодина ще бъде направен първият дълбоководен сондаж за търсене на нефт и газ на 86 км от нос Калиакра в блока "Хан Аспарух". Това заяви във Варна управителят на "Тотал Е&П България" Кзавие Фожрас. През 2012 г. френската компания заедно с австрийската "ОМВ" и испанската "Репсол" спечели конкурса за търсене и проучване на

В четвъртък - пак слънце, с максимални температури до 23 градуса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107300

През нощта ще бъде предимно ясно и все още ще духа до умерен запад-северозапад. Минималните температури ще са между 8° и 13°. Утре вятърът ще отслабне още и в много райони ще стихне. Ще бъде предимно слънчево. Температурите ще се понижат с градус-два, но ще са все още високи за средата на ноември. Максималните ще са предимно между 18° и 23°.
През нощта ще бъде предимно ясно и все още ще духа до умерен запад-северозапад. Минималните температури ще са между 8° и 13°. Утре вятърът ще отслабне още и в много райони ще стихне. Ще бъде предимно слънчево. Температурите ще се понижат с градус-два, но ще са все още високи за средата на ноември. Максималните ще са предимно между 18° и 23°.

Прокуратурата да провери договора с "Аликс Партнърс" за 22 млн. долара, поиска НПО

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-da-proveri-dogovora-s-aliks-partnars-za-22-mln-dolara-poiska-npo-news241705.html

Неправителствената организация "Ние, Гражданите" иска от главния прокурор Сотир Цацаров да направи проверка на договора с разследващата компания "Аликс Партнърс", която беше наета с цел да върне откраднатите милиони от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Организацията, която защитава вложителите в КТБ с негарантирани влогове, е внесла сигнала в прокуратурата в сряда и пусна отворено писмо със същите искания до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева и гуверньора на БНБ Димитър Радев. Писмото е подписано от Вера Ахундова и Даниел Божилов. Цената на тайния договор с международната разследваща компания е 22 млн. долара, твърдят "Ние гражданите". Според тях това е много висока цена за три месеца работа, при условие, че в договора няма клауза за връщане на заграбените над 4.2 млрд. лева срещу определен процент. Така се е процедирало и при други аналогични случаи. Като пример е даден договор на "Аликс Партнърс" с кипърски банки в периода на банковата криза в страната. За това "Ние гражданите" искат прокуратурата да провери основателността и реалните резултати от реализацията на договора с "Аликс Партнърс" и съпоставимостта на цената с реално извършените дейности. Неправителствената организация иска още да бъде направена проверка на лицата, които имат пряко отношение и участие в договарянето на параметрите и сключването на договора, за да не се допусне увреждане на масата на несъстоятелността на КТБ. "Ние, Гражданите" посочват като отговорни за сключването на поверителния договор с "Аликс Партнърс" синдиците на КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев,, председателя на Фонда за гарантиране на влоговете и членовете му - Радослав Миленков, Нели Кордовска, Бисер Манолов, Борислав Стратев и Валери Димитров, както и финансовият министър Владислав Горанов. Според неправителствената организация включването в договора с "Аликс Партнърс" на клаузата за поверителност на резултатите на свършената работа, лишава договора от всякакъв обществен и институционален контрол. От Министерството на финансите и синдиците на КТБ отказаха коментар. От двете институции нито потвърдиха, нито отрекоха стойността на договора, като се позоваха на клаузата за конфиденциалност. По-рано финансовият министър каза пред депутатите, че и докладът, изготвен от международната компания, е секретен.

Прокуратурата за провери договора с "Аликс Партнърс" за 22 млн. долара, поиска НПО

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-za-proveri-dogovora-s-aliks-partnars-za-22-mln-dolara-poiska-npo-news241705.html

Неправителствената организация "Ние, Гражданите" иска от главния прокурор Сотир Цацаров да направи проверка на договора с разследващата компания "Аликс Партнърс", която беше наета с цел да върне откраднатите милиони от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Организацията, която защитава вложителите в КТБ с негарантирани влогове, е внесла сигнала в прокуратурата в сряда и пусна отворено писмо със същите искания до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева и гуверньора на БНБ Димитър Радев. Писмото е подписано от Вера Ахундова и Даниел Божилов. Цената на тайния договор с международната разследваща компания е 22 млн. долара, твърдят "Ние гражданите". Според тях това е много висока цена за три месеца работа, при условие, че в договора няма клауза за връщане на заграбените над 4.2 млрд. лева срещу определен процент. Така се е процедирало и при други аналогични случаи. Като пример е даден договор на "Аликс Партнърс" с кипърски банки в периода на банковата криза в страната. За това "Ние гражданите" искат прокуратурата да провери основателността и реалните резултати от реализацията на договора с "Аликс Партнърс" и съпоставимостта на цената с реално извършените дейности. Неправителствената организация иска още да бъде направена проверка на лицата, които имат пряко отношение и участие в договарянето на параметрите и сключването на договора, за да не се допусне увреждане на масата на несъстоятелността на КТБ. "Ние, Гражданите" посочват като отговорни за сключването на поверителния договор с "Аликс Партнърс" синдиците на КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев,, председателя на Фонда за гарантиране на влоговете и членовете му - Радослав Миленков, Нели Кордовска, Бисер Манолов, Борислав Стратев и Валери Димитров, както и финансовият министър Владислав Горанов. Според неправителствената организация включването в договора с "Аликс Партнърс" на клаузата за поверителност на резултатите на свършената работа, лишава договора от всякакъв обществен и институционален контрол. От Министерството на финансите и синдиците на КТБ отказаха коментар. От двете институции нито потвърдиха, нито отрекоха стойността на договора, като се позоваха на клаузата за конфиденциалност. По-рано финансовият министър каза пред депутатите, че и докладът, изготвен от международната компания, е секретен.

Бавария да се отдели от Германия, призова местен политик

http://www.moreto.net/novini.php?n=306228

Политикът от германския Християнсоциален съюз (CSU) Щефан Вогел обяви идеята си Бавария да напусне Германия и да стане независима, цитиран от местното списание Focus-Online. Според него провинцията трябва да обмисли варианта да бъде независима.

Казусът "Витоша" - гаф, активно мероприятие или повод за протест

http://www.cross.bg/vitosha-nedovolstvoto-protestirashtite-1487777.html

/КРОСС/За да кажат „не" на застрояването на Витоша, Пирин и Рила стотици граждани излязоха на протест в столицата. Сборен пункт на недоволството им стана площад „Патриарх Евтимий". Събралите се хора са се организирали по социалните мрежи, а техни организатори са и коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България". Междувременно от "Витоша ски" разпространиха изявление, в което се подчертава, че фирмата няма нищо общо с приписваните й действия на територията на ПП „Витоша". "Цивилизовано изтърпяхме всички хули по наш адрес, за да изчакаме отговорните държавни институции да кажат каква е истината. Непонятно за нас е защо те се забавиха толкова дълго, след като на 30.10.2015 год. РИОСВ е съгласувала тези действия и видно е, че ДГС - София е подписало договор за тази дейност. Не искаме да коментираме целесъобразността на тяхната дейност. За нас е виден резултатът - заради корояда-топограф Витоша е една мъртва планина. Настояваме ресорните министри да предприемат адекватни действия срещу организаторите на това активно мероприятие. Те вече са ясни", заявяват от Витоша ски. Иначе, искане номер 1 на протестиращите е да спрат веднага строежите на Витоша и Пирин. Като искане номер 2 еколозите посочват уволнение на директорите на Природен парк „Витоша", както и на всички според тях виновни лица

14 бежанци, 7 от тях деца, се удавиха край Турция (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107180

Още 14 бежанци, сред които 7 деца, се удавиха в сряда край бреговете на Турция в опит да достигнат Гърция с дървена лодка, предадоха световните агенции. 27 са спасените, сред които и бременна жена. Анкара обяви, че до момента кризата с мигрантите ѝ е струвала $ 8,5 млрд.
Германското вътрешно министерство обяви,
Още 14 бежанци, сред които 7 деца, се удавиха в сряда край бреговете на Турция в опит да достигнат Гърция с дървена лодка, предадоха световните агенции. 27 са спасените, сред които и бременна жена. Анкара обяви, че до момента кризата с мигрантите ѝ е струвала $ 8,5 млрд. Германското вътрешно министерство обяви,

Осъдиха сводница на 20 000 лева глоба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106911

Сводница, която принуждавала четири жени да проституират, бе осъдена на 20 хиляди лева глоба.
Районен съд - Гоце Делчев одобри сключеното между подсъдимата и прокуратурата споразумение и постанови още и условна присъда от 2 години "лишаване от свобода" с 3 години изпитателен срок за 41-г. столичанка Е.П.
Сводница, която принуждавала четири жени да проституират, бе осъдена на 20 хиляди лева глоба. Районен съд - Гоце Делчев одобри сключеното между подсъдимата и прокуратурата споразумение и постанови още и условна присъда от 2 години "лишаване от свобода" с 3 години изпитателен срок за 41-г. столичанка Е.П.

Митов: Коментарите на Вселенския патриарх са неуместни

http://politics.actualno.com/mitov-komentarite-na-vselenskija-patriarh-sa-neumestni-news_507015.html

Смесването на религиозни и светски отношения е абсолютно неприемливо. Така коментира пред журналисти външният ни министър Даниел Митов смятаните от него неуместни коментари на Вселенския патриарх Вартоломей по отношение на връщането на ценности и ръкописи. Коментарите по отношение на връщането на ценности или ръкописи са въпрос на двустранни междудържавни отношения, България и Гърция имат прекрасни взаимоотношения, тези въпроси са решени още през 1964 г. с българско-гръцката спогодба и въпр

Армията на Асад настъпва, вече е само на 20 км от Палмира!

http://petel.bg/Armiyata-na-Asad-nastapva--veche-e-samo-na-20-km-ot-Palmira-__133740

Снимка Булфото Сирийската армия при поддръжката на руската авиация е излязла на рубеж на 20 км от знаменития древен сирийски град...

МВР ще търси крадени коли с камери

http://petel.bg/MVR-shhe-tarsi-kradeni-koli-s-kameri__133742

Снимка Булфото Три камери, които снимат всички преминаващи автомобили и разпознават кои от тях са откраднати или издирвани, ще бъдат...

Даниела Панайотова от Варна положи клетва като народен представител

http://www.moreto.net/novini.php?n=306205

Даниела Панайотова от ПП ГЕРБ-Варна положи клетва като народен представител, съобщиха от пресцентъра на партията за Moreto.net. Тя зае мястото на Красимира Анастасова от варненския избирателен район, която встъпи в длъжност като кмет на община Долни чифлик.

Един-единствен път в живота любовта е изгаряща и неповторима

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106383


"Мила" събра за вас някои от любимите си цитати от някои от любимите си филми. Влезте на нашата страница във Facebook и напишете като коментар своя любим цитат от своя любим филм. "Мила" те очаква. "Никога ли не сте срещали жена, която да ви вдъхновява да я обичате, когато всяко ваше усещане е изпълнено само с нея?

Данък „уикенд“ мина първо сито (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107211

С гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ) и АБВ парламентът прие на първо четене законовите промени, с които се въвежда т.нар. данък "уикенд". Той предвижда да не се възстановява изцяло ДДС на фирмите за закупени недвижими имоти или автомобили на стойност над 5000 лв., които се ползват и за лични цели.
С гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ) и АБВ парламентът прие на първо четене законовите промени, с които се въвежда т.нар. данък "уикенд". Той предвижда да не се възстановява изцяло ДДС на фирмите за закупени недвижими имоти или автомобили на стойност над 5000 лв., които се ползват и за лични цели.

Атанасов: Ножът е опрял до кокала и е необходима драматична промяна в сектор "Сигурност"

http://www.cross.bg/obshtestvoto-dramatichna-politicheska-1487776.html

/КРОСС/В предложения бюджет на МВР за 2016 година има увеличение за разлика от миналата година и то е около 9%. Между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет ще бъде предложено отпадането на параграфите, заради които полицаите излязоха на протести. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" председателят на вътрешната комисия в Народното събрание Атанас Атанасов: Не знам защо министърът на финансите Владислав Горанов не дойде на заседание на комисията, но би било добре той да отговори пред обществото, защото това аз го възприемам като неуважение към институцията. Сектор „Сигурност" е недофинансиран по обективни причини и това го знаем всички. Би могло обаче да се оптимизира тази система и с парите, които разполага, да бъде по-ефективно. Внесен е вече законопроект за изменение на Закона за МВР и очакваме радикални промени в организацията на тази система и разделението на служители, за да може с тези пари обществото да получава по-добра услуга "сигурност". Атанасов обясни, че ножът е опрял до кокала и е необходима драматична промяна в сектор "Сигурност". Тя е очаквана от обществото: По-голямата част от обществото не е доволно от услугата "сигурност", която получава, от държавната институция, на която плаща от своите данъци. Има проблеми по организацията на работата на тази система и по отношение на насочването на силите и средствата към актуалната оперативна установка

Националният полицейски протест ще се състои! Униформените се събират пред НС в 13.30 часа!

http://www.bnews.bg/article-143570

Протестът ще се провежда във времето, когато бюджетната комисия ще разглежда проектобюджета за 2016 г.

Каракачанов би тревога: Германия иска да ни върне 6000 мигранти

http://pik.bg/каракачанов-би-тревога-германия-иска-да-ни-върне-6000-мигранти-news433694.html

Каракачанов би тревога: Германия иска да ни върне 6000 мигранти

Българският президент сгафи с даването на орден “Стара планина” на патриарх Вартоломей. Този човек връща фанариотските времена, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в ефира на БНТ. 

Много неща си говорихме вчера и някои от тях не трябва да бъдат разсекретявани, защото са държавна тайна. Искам да похваля работата на службите в България. Има опасност ако някой европейски държави затворят границите си и те да върнат бежанците на нас, каза Каракачанов. 

Няма бежанци, а икономически имигранти. Никой не знае каква част от тези здрави, прави младежи не са инфектирани с идеите на радикалния ислям, алармира той. Има си наказателен кодекс в България и всеки трябва да бъде съден по делата си. 

Арестуването на Сидеров ще бъде решено от съда. Обществото не вярва на политиците, трябва всеки, който е сгрешил да бъде наказан, каза Каракачанов. Това, което се случи в зала Армеец е, че не може София да има само една избирателна комисия. Има прекалено голямо струпване, категоричен е патриотът.

Москва с план за преход от 18 месеца в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107234


Войските на Асад си върнаха база край Алепо с руска помощ

Русия е предложила в ООН документ, който предвижда конституционна реформа в Сирия с продължителност 18 месеца, която трябва да бъде последвана от президентски избори, предаде Би Би Си.
Документът от 8 точки предвижда уреждане на конфликта, което трябва да бъде договорено на бъдеща
Войските на Асад си върнаха база край Алепо с руска помощ Русия е предложила в ООН документ, който предвижда конституционна реформа в Сирия с продължителност 18 месеца, която трябва да бъде последвана от президентски избори, предаде Би Би Си. Документът от 8 точки предвижда уреждане на конфликта, което трябва да бъде договорено на бъдеща

Сметната палата вдигна 38°. Търсят горещ извор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107177

Версия на геолози - след земетресение минералната вода бликва и към одиторите

Сметната палата вдигна температура до 38 градуса. От пролетта е голяма жега в две много важни помещения в сутерена на сградата на ул. “Екзарх Йосиф” в София, в които държавният одитор си пази архива, научи “24 часа”.
Там са измерени 32 градуса на въздуха, 38 - на пода,
Версия на геолози - след земетресение минералната вода бликва и към одиторите Сметната палата вдигна температура до 38 градуса. От пролетта е голяма жега в две много важни помещения в сутерена на сградата на ул. “Екзарх Йосиф” в София, в които държавният одитор си пази архива, научи “24 часа”. Там са измерени 32 градуса на въздуха, 38 - на пода,

ДНК в Русия потвърди останки на Николай II

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107196

Телата на погребаните през 1998 г. в Санкт Петербург царски особи са на последния руски император Николай II и съпругата му Александра. Това установи ДНК тест, направен след ексхумацията на членове на фамилията Романови от Петропавловския събор, съобщи официалният представител на следствения комитет Владимир Маркин, цитиран от “Нюзру”.
Телата на погребаните през 1998 г. в Санкт Петербург царски особи са на последния руски император Николай II и съпругата му Александра. Това установи ДНК тест, направен след ексхумацията на членове на фамилията Романови от Петропавловския събор, съобщи официалният представител на следствения комитет Владимир Маркин, цитиран от “Нюзру”.

Екопротест в защита на Пирин, Рила и Витоша събра над 2 хил. души в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/11/2647473_ekoprotest_v_zashtita_na_pirin_rila_i_vitosha_subra/?ref=rss


Протестът в защита на Рила, Пирин и Витоша събра тази вечер около 2500 души в центъра на София. Те започнаха да се събират окло 18.30 ч. около паметника на патриарх Евтимий. Малко след 19 ч. те тръгнаха нагоре по бул. "Патриарх Евтимий". Към момента по ул. "Раковски" участниците в проявата се придвижват към сградата на Министерството на околната среда и водите.

В протеста участват много млади хора, някои от които са дошли на колела, други водят децата си. Протестиращите носят челници...

Дадоха на Конституционния съд и втората част от реформите на Москов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107043

57 депутати от ДПС, БСП и БДЦ дадоха вчера на Конституционния съд (КС) и втората част от здравната реформа „Москов“, която бе записана с промени в Закона за лечебните заведения. В КС още от лятото се обжалват поправките в Закона за здравното осигуряване, които въведоха основен и допълнителен пакет за лечение от догодина.
57 депутати от ДПС, БСП и БДЦ дадоха вчера на Конституционния съд (КС) и втората част от здравната реформа „Москов“, която бе записана с промени в Закона за лечебните заведения. В КС още от лятото се обжалват поправките в Закона за здравното осигуряване, които въведоха основен и допълнителен пакет за лечение от догодина.

ООН: Сателит ще следи всички граждански полети

http://www.moreto.net/novini.php?n=306230

По време на среща в Женева международната общност е постигнала споразумение гражданските полети да бъдат следени със сателит, за да се избегне мистериозното изчезване на самолети, предаде AFP, позовавайки се на изявление от ООН. Директорът на агенцията на ООН за информационните технологии и комуникацията Франсоа Ранси заяви, че по този начин полетите по целия свят ще бъдат следени в реално време.

Мъж стреля с прашка по Белия дом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107218



Служители на Сикрет сървис арестуваха мъж, който изстрелял с прашка малък предмет към Белия дом във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.
Гардовете видели как мъжът, идентифициран като Адам Олсън, стрелял с прашката в посока към Белия дом от Пенсилвания авеню, съобщи охраната на президента Барак Обама.
Служители на Сикрет сървис арестуваха мъж, който изстрелял с прашка малък предмет към Белия дом във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес. Гардовете видели как мъжът, идентифициран като Адам Олсън, стрелял с прашката в посока към Белия дом от Пенсилвания авеню, съобщи охраната на президента Барак Обама.

Комисията в НС отхвърли новия данък за такситата

http://www.cross.bg/komisiya-transportnata-prevozvachi-1487775.html

/КРОСС/Парламентарната комисия по транспортна политика отхвърли предложените промени в Закона за местните данъци и такси, с които се въвежда нов данък за таксиметровите превозвачи. Оказва се, че браншът не е на единодушна позиция, че този данък ще сработи. Депутатите от транспортната комисия пък се оплакаха, че е направен опит да бъдат заобиколени, защото законопроектът е предвиден за разглеждане в пленарна зала на първо четене в дневния ред за четвъртък (12 ноември), вероятно с надеждата да мине през транспортната комисия. Същевременно с промени в Преходните и заключителните разпоредби в Закона за местните данъци и такси се правят поправки в Закона за автомобилните превози. Те отменят въведените само преди месец новости - връща се старото положение и ще може водачи да осъществяват превоз за собствена сметка от името на големите компании, без да бъдат назначавани на трудов договор. Депутатите и представителите на бранша влязоха в спор кой чии интереси защитава - на по-малките превозвачи или на големите фирми. Председателят на транспортната комисия Гроздан Караджов (Реформаторски блок) заключи, че бързината на внасянето на текстовете е "неприемлива изненада" и постига негативен резултат, защото браншът се настройва един срещу други. На заседанието беше решено да бъде създадена работна група, в която да участват и организациите на таксиметровите компании. В следващата седмица предложените текстове трябва да бъдат преразгледани от тази работна група

Ало, правителството, зелена кал ви залива

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107188

Уважаеми господин премиер, уважаеми министри на горите, екологията и вътрешните работи, не усещате ли гадната смрад на зелената кал, която се разлива пред прага ви.
Не знаете ли, че във вашите канцеларии има сътрудници на производителите на зелена кал. Сред тях са например зам. министърът на земеделието Георги Костов и шефът на Агенцията по
Уважаеми господин премиер, уважаеми министри на горите, екологията и вътрешните работи, не усещате ли гадната смрад на зелената кал, която се разлива пред прага ви. Не знаете ли, че във вашите канцеларии има сътрудници на производителите на зелена кал. Сред тях са например зам. министърът на земеделието Георги Костов и шефът на Агенцията по

Българка стана почетен носител на награда за лидерство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106991

София Калинова вече е почетен носител на наградата за една от 10-те най-изявени млади личности в света за 2015 г. в категория “Хуманитарно и/или Доброволческо Лидерство”. Призът й се връчи на голяма церемония в японския град Каназава в събота, на 7 ноември. Отличието й се дава от младежката неправителствена организация Junior Chamber International.
София Калинова вече е почетен носител на наградата за една от 10-те най-изявени млади личности в света за 2015 г. в категория “Хуманитарно и/или Доброволческо Лидерство”. Призът й се връчи на голяма церемония в японския град Каназава в събота, на 7 ноември. Отличието й се дава от младежката неправителствена организация Junior Chamber International.

Югозападният университет с нов ректор

http://education.actualno.com/ugozapadnijat-universitet-s-nov-rektor-news_507010.html

Със 275 гласа "за" от общо 303 гласували членове на Общото събрание на Университета, доц. д-р Борислав Юруков бе избран за ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“ за периода 2015-2019 г., съобщиха от пресцентъра на учебното заведение. Той благодари сърдечно на всички свои колеги за доверието и сподели, че е наясно с голямата отговорност да бъде ректор на най-големия университет в Югозападна България, както и че ще работи с всички сили за утвърждаването на университет

България съди Гърция и Русия за петролопровод

http://petel.bg/Balgariya-sadi-Gartsiya-i-Rusiya-za-petroloprovod__133738

Снимка Булфото България е завела дело пред търговския съд в Холандия за ликвидация на проектната компания “Транс Болкан пайплайн”,...

В 11-и и 12-и клас само 6 задължителни предмета, другите - по избор

http://petel.bg/V-11-i-i-12-i-klas-samo-6-zadalzhitelni-predmeta--drugite---po-izbor__133739

Снимка Булфото Само 6 задължителни предмета ще учат българските тийнейджъри в 11-и и 12-и клас. Това са български език и литература,...

Полицаите отново на протест! Този път пред Народното събрание

http://pik.bg/полицаите-отново-на-протест-този-път-пред-народното-събрание-news433688.html

Полицаите отново на протест! Този път пред Народното събрание

Обявеният за четвъртък полицейски протест ще се състои. Той ще се проведе от 13 ч. пред сградата на Народното събрание. Времето на протеста не е случайно – той ще се провежда във времето, когато бюджетната комисия ще разглежда проектобюджета за 2016 г.

Днес вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова заяви, че параграфите от преходните и заключителни разпоредби трябва да бъдат оттеглени от председателя на бюджетната комисия – Менда Стоянова. Заседанието на бюджетната комисия е насрочено за 14.30 ч.

На националния полицейски протест бе ясно заявено, че служителите на сигурността настояват да бъдат оттеглени параграфите от 9 до 16. Полицейският протест в четвъртък е организиран от синдикат Алианс „Сигурност“ в МВР. Според неговия председател Галентин Грозев на площада ще дойдат и от Национален синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”, Национален синдикат на гражданската администрация и от Синдиката на служителите на затворите в България. 

Запечатват откачения вагон на гара Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107175

По разпореждане на полицията, последният вагон на международния влак от София за Солун, който бе откачен на гарата в Благоевград, ще бъде запечатан с лепенки.
Преди малко приключи огледът, направен от благоевградските полицаи. Те не открили нищо съмнително, но въпреки това за 24 часа вагонът ще остане запечатан.
По разпореждане на полицията, последният вагон на международния влак от София за Солун, който бе откачен на гарата в Благоевград, ще бъде запечатан с лепенки. Преди малко приключи огледът, направен от благоевградските полицаи. Те не открили нищо съмнително, но въпреки това за 24 часа вагонът ще остане запечатан.

Гергов: Да бъдем мъже и да дадем оставки. Другарю Миков, призови и Бюрото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107179


"На областния съвет на БСП ще си подам оставката. Ръководството трябва да си извади оставките, да ги депозира, да отидем след януари на пълен цикъл избори и да се даде отчет. Ръководството на партията трябва да се преорганизира". Това заяви в предаването „Лице в лице” по bTV Георги Гергов, лидер на пловдивските социалисти и крупен бизнесмен.

Георги Гергов: Трябва да бъдем мъже и да дадем оставки. Другарю Миков, призови Бюрото в събота да си ходи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107194

"На областния съвет на БСП ще си подам оставката. Ръководството трябва да си извади оставките, да ги депозира, да отидем след януари на пълен цикъл избори и да се даде отчет. Ръководството на партията трябва да се преорганизира". Това заяви в предаването „Лице в лице” по bTV Георги Гергов, лидер на пловдивските социалисти и крупен бизнесмен.
"На областния съвет на БСП ще си подам оставката. Ръководството трябва да си извади оставките, да ги депозира, да отидем след януари на пълен цикъл избори и да се даде отчет. Ръководството на партията трябва да се преорганизира". Това заяви в предаването „Лице в лице” по bTV Георги Гергов, лидер на пловдивските социалисти и крупен бизнесмен.

Започна разследване за сечта във Витоша. Открити са изоставени два багера и малък камион.

http://www.bnews.bg/article-143568

Според информацията на Столичната дирекция на МВР местността е била залесена предимно с млади дръвчета.

25 катастрофи са регистрирани във Варна от началото на деня

http://www.moreto.net/novini.php?n=306233

25 катастрофи са регистрирани във Варна от началото на деня до този момент. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидентите има пострадал пътник, който е с лека контузия и няма опасност за живота му, допълниха от полицията.

Вино и мръвки провалят среща Франция-Иран

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107176


Официален обяд между президентите на Франция и Иран Франсоа Оланд и Хасан Рохани в Париж бе отменен, след като гостите от Техеран поискали да не се сервира вино, а месото да е халал - приготвено според изискванията на исляма, съобщи в. “Дейли мейл”.
Двамата лидери трябваше да обядват идната седмица при държавна визита на Рохани в Париж.
Официален обяд между президентите на Франция и Иран Франсоа Оланд и Хасан Рохани в Париж бе отменен, след като гостите от Техеран поискали да не се сервира вино, а месото да е халал - приготвено според изискванията на исляма, съобщи в. “Дейли мейл”. Двамата лидери трябваше да обядват идната седмица при държавна визита на Рохани в Париж.

ВСС и депутатите се съгласиха за закриването на съдилища

http://www.mediapool.bg/vss-i-deputatite-se-saglasiha-za-zakrivaneto-na-sadilishta-news241704.html

Висшият съдебен съвет (ВСС) и депутатите се съгласиха, че трябва да има закриване на малки съдилища, а срещу инициативата за реформи правната комисия в Народното събрание подкрепи на първо четене и по-високия бюджет за съдебната система. През 2016 година магистратите ще продължат да получават увеличените си с 12% заплати, което се гарантира с допълнителните 45 милиона лева, отпуснати от фиска. Така бюджетът на съдебна власт се заковава на сумата от 518 млн. лв, което е рекорд за системата. Въпреки това от ВСС успяха да измрънкат, че в тази сума няма пари за инвестиции в електронното правосъдие. Този бюджет стана възможен заради преговорите, изнесени главно от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той се обяви за прекратяване на социализма в съдебната система и начало на процеса по прекрояване на съдебната карта. Панов лобира пред своите колеги във ВСС да започнат активна работа по съкращаване на малко натоварените съдилища и прокуратури. За това се говори от над десет години, но нито един състав на ВСС не се реши да започне работа по този въпрос. Панов бе подкрепен от главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Христо Иванов, които също се обявиха в подкрепа на реформата. Така с обещанието "пари срещу реформи" финансовият министър Владислав Горанов се съгласи на увеличение на бюджета на съдебната власт. Пред депутатите членовете на ВСС разкриха идеята си за намаляването на съдилищата. Част от най-малко натоварените районни съдилища ще се влеят в съседните по-големи съдебни институции. Жителите на общините, които са останали без съд, все пак няма да останат без достъп до правосъдие. Целта е съдебните книжа на закритите съдилища да си останат на мястото. Хората ще бъдат посещавани веднъж-два пъти седмично от магистрати от по-големия град, за да се разгледат техните дела. "Когато говорим за закриване на съдилища, трябва да подчертаем, че нямаме намерение да лишаваме който и е гражданин от достъп до правосъдие. Намерението ни е да се движат магистратите, а не делата. Ще се обединяват магистрати и служители, но по места ще остават изнесени пунктове. Може да ги наречете териториални отделения или изнесени работни места, но важното е, че ако човек иска да си извади свидетелство за съдимост, няма да пътува повече от сега", обясни членът на ВСС Юлиана Колева. Така правосъдието ще остане достъпно, но ще се намалят разходите за администрация. Анализ на Световната банка в сряда показа, че България бележи рекорд по увеличение на съдийския щат в рамките на Европа, въпреки че населението й се свива също с рекордни темпове. Институцията също призова за съкращаване на съдилища и преместване на излишните магистрати. "Никога досега не сме били свидетели на такова доближаване между искания бюджет от ВСС и предлаганото от правителството. Това се случи, защото насреща си виждаме реална готовност да се направи реформа", коментира правосъдният министър Христо Иванов. По думите му правосъдната система има нужда от оптимизация на ресурсите. "Знам, че всеки депутат има своя район, но не може да се държим все едно, че България още е с 9 млн. души население или имаме петрол. Ще трябва заедно да понесем трудностите. Когато има състав на ВСС, който е готов да поеме политическата отговорност за тези промени, и останалите власти трябва да поемем своята отговорност и да застанем до тях", каза министърът. Лозан Панов също се обърна за помощ към депутатите с искане да подкрепят съкращаването на съдилищата. "Тук ще имаме нужда от вашата помощ. България не е същата като отпреди 20 години - населението е намаляло с 2 млн. души. Няма как да бъде поддържана същата съдебна система", каза той и обеща, че хората няма да останат без съд. С тази уговорка депутатите от всички парламентарни сили обещаха да успокоят хората от своите райони, че съдът им може да се закрие, но не и достъпът им до съдия. "Както сега обяснихте на нас за закриването на съдилища и изнесените пунктове, така да го обяснявате и на хората", призова ВСС шефът на правната комисия Данаил Кирилов. В края на тази година членовете на Висшия съдебен съвет започват кампания по съдебни райони, за да обяснят на магистратската общност своите планове за реформа.

Ж. Бойчев иска радикални промени в БСП

http://frognews.bg/news_101779/J-Boichev-iska-radikalni-promeni-v-BSP/

В рамките на цялата партия трябва да бъдат направени радикални промени, ако искаме да изведем БСП в перспектива, каза по БНТ депутатът от БСП Жельо Бойчев. Резултатите от изборите бяха тежка загуба за БСП, но това не трябва по никакъв начин да се отрази на работата на парламентарната група и би трябвало да действат стимулиращо.

Задигнаха кошери с пчели край Черешовица

http://pik.bg/задигнаха-кошери-с-пчели-край-черешовица-news433582.html

Задигнаха кошери с пчели край Черешовица

Кошери с пчели са откраднати от землището край монтанското село Черешовица, съобщиха от областната дирекция на МВР.
Вчера около 10.40 часа 40-годишният монтанченин П.Г. се е оплакал, че в дните от 25 октомври до 10 ноември, неизвестен е разрушил мрежата на оградата на частен парцел и е влязъл в обособен пчелин в землището на село в местността „Арчината“. Задигнати са 4 многокорпусни кошера тип "LR" с пчелни семейства. Извършен е оглед на местопроизшествието. По случая е образувано досъдебно производство.

Емил Велев замени Феро в Монтана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107163

Емил Велев е новият старши треньор на Монтана, съобщи bTV. Кокала ще замени на поста Ферарио Спасов, който подаде оставка в неделя. Информацията бе потвърдена от кмета на северозападния град - Златко Живков.
„Трябваше бързо да вземем решение. Надяваме се, че с избора на Емил Велев сме избрали твърда и интелигентна ръка, която да води отбора ни.
Емил Велев е новият старши треньор на Монтана, съобщи bTV. Кокала ще замени на поста Ферарио Спасов, който подаде оставка в неделя. Информацията бе потвърдена от кмета на северозападния град - Златко Живков. „Трябваше бързо да вземем решение. Надяваме се, че с избора на Емил Велев сме избрали твърда и интелигентна ръка, която да води отбора ни.

Емил Велев пое Монтана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107146

Емил Велев е новият старши треньор на Монтана, съобщи bTV. Кокала ще замени на поста Ферарио Спасов, който подаде оставка в неделя. Информацията бе потвърдена от кмета на северозападния град - Златко Живков.
„Трябваше бързо да вземем решение. Надяваме се, че с избора на Емил Велев сме избрали твърда и интелигентна ръка, която да води отбора ни.
Емил Велев е новият старши треньор на Монтана, съобщи bTV. Кокала ще замени на поста Ферарио Спасов, който подаде оставка в неделя. Информацията бе потвърдена от кмета на северозападния град - Златко Живков. „Трябваше бързо да вземем решение. Надяваме се, че с избора на Емил Велев сме избрали твърда и интелигентна ръка, която да води отбора ни.

Русия иска избори в Сирия през 2017 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107096

Опозицията вини Москва, че крепи диктатора на власт
Ердоган плаши Путин, че щял да се опари
Подобно на решителната си военна намеса в Сирия на страната на диктатора Башар ал Асад Русия пое лидерска роля и в усилията за намиране на политическо решение на кризата в близкоизточната й съюзничка.
В западните медии „изтече“ руски план,
Опозицията вини Москва, че крепи диктатора на власт Ердоган плаши Путин, че щял да се опари Подобно на решителната си военна намеса в Сирия на страната на диктатора Башар ал Асад Русия пое лидерска роля и в усилията за намиране на политическо решение на кризата в близкоизточната й съюзничка. В западните медии „изтече“ руски план,

ООН реши радиочестота да се използва за проследяване на полети

http://www.cross.bg/polet-prosledyavane-mezhdynarodnata-1487774.html

/КРОСС/На конференция на ООН бе постигнато споразумение глобалната система за проследяване на полетите да може да използва част от радиочестотния спектър. Идеята е така да се предотвратят случаи като изчезването на полет MH370 на малайзийските авиолинии през март миналата година, предаде "Ройтерс". Споразумението, взето на Международната конференция по радиокомуникация в Женева, означава, че самолетите ще предават на сателитите данни за своето местоположение чрез специални радиочестоти. По-конкретно решението засяга технология, известна като ADS-B (Automatic dependent surveillance - broadcast). Тя представлява автоматизирана система на базата на GPS за определяне на точните координати на самолета в пространството. Чрез нея летателните апарати определят местоположението си и периодично изпращат информация за него. Проблемът е, че към момента такива сигнали могат да бъдат изпращани само до други самолети или до радио локационни станции на сушата. Решението ще позволи да бъдат следени от космическите станции полетите на пътническите самолети в реално време, във всяка точка на света, след 2017 година. Сега 70 процента от земната повърхност (океани, пустини, планини) не позволява подобно наблюдение, обясни директорът по радиокомуникациите към Международният съюз по далекосъобщения (МСД) Франсоа Ранси, цитиран от Франс прес и БТА

Домашна ракия ще се вари от юни до декември и в казани до 500 литра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107134

Домашна ракия ще се вари само в казани до 500 литра. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. В момента това може да се прави в казани с вместимост до 1000 литра.
Поправката се прави с цел да се пресече сивият сектор при алкохола, обясниха вносителите.
Домашна ракия ще се вари само в казани до 500 литра. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. В момента това може да се прави в казани с вместимост до 1000 литра. Поправката се прави с цел да се пресече сивият сектор при алкохола, обясниха вносителите.

Големият провал на "Стив Джобс"

http://www.investor.bg/zoom/355/a/golemiiat-proval-na-stiv-djobs-205867/

Филмът, посветен на съоснователя на Apple, не успя да привлече американските зрители в кината

В полицията няма нито един сигнал срещу Димитър, който уби Симона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107041

Никой не е сигнализирал полицията за това, че убиецът Димитър Генчев /28г./ е тормозил и заплашвал 15-годишната Симона - съобщиха източници на "Труд". "При нас не са подавани никакви сигнали нито от родителите на момичето, нито от училището, нито от други лица" - потвърди информацията говорителката на ОД на МВР-Сливен Първолета Мандинска.
Никой не е сигнализирал полицията за това, че убиецът Димитър Генчев /28г./ е тормозил и заплашвал 15-годишната Симона - съобщиха източници на "Труд". "При нас не са подавани никакви сигнали нито от родителите на момичето, нито от училището, нито от други лица" - потвърди информацията говорителката на ОД на МВР-Сливен Първолета Мандинска.

Ердоган предупреди САЩ да внимават с "подклаждането на огъня" в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=306226

Турция иска световните лидери да обсъдят конфликтите в Сирия и Ирак на срещата на Г-20 през уикенда и е готова да предприеме „по-сериозни стъпки" в региона след провелите се на 1 ноември парламентарни избори. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Ройтерс".

Каракачанов: Президентът сгафи с ордена за Вартоломей

http://frognews.bg/news_101778/Karakachanov-Prezidentat-sgafi-s-ordena-za-Vartolomei/

Вселенският патриарх на практика връща фанариотските времена, когато гръцката църква мачкаше нашата, гаф на президента е да му връчи орден Стара планина, коментира по БНТ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. И напомни, че най-голямото нахалство било предявяването на претенции към културно наследство в Национално-историческия ни музей. темата с артефактите е решен отдавна. кого каним и кого награждаваме, попита Каракачанов.

Задава се трети хотел с името на легендарния дизайнер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107128

Че делата на Джорджо Армани (81 г.) са еталон за класа и лукс няма съмнение, и то не само в модния бранш. От 2010 г. насам два хотела с едноименната марка се налагат категорично в световен мащаб и затова не е случайно, че основният им инвеститор - корпорацията “Емаар” от Дубай, планира строителството на трети “Армани”.
Че делата на Джорджо Армани (81 г.) са еталон за класа и лукс няма съмнение, и то не само в модния бранш. От 2010 г. насам два хотела с едноименната марка се налагат категорично в световен мащаб и затова не е случайно, че основният им инвеститор - корпорацията “Емаар” от Дубай, планира строителството на трети “Армани”.

Сръбският премиер се поклони на мемориала в Сребреница

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/11/2647407_srubskiiat_premier_se_pokloni_na_memoriala_v_srebrenica/?ref=rss


Сръбският премиер Александър Вучич се поклони на мемориала на загиналите в геноцида в Сребреница, след като преди месеци бе прогонен от местните жители, съобщи агенция "Ройтерс".

Вучич положи цветя на общия погребален комплекс за над 8000 мюсюлмански мъже и момчета, избити от босненските сърби през юли 1995 г. Мемориалът бе отцепен от органите на реда, а над града кръжаха полицейски хеликоптери по време на посещението на премиера.

През юли се навършиха 20 години от...

Жената на собственика на "Макдоналдс" била убита с пожарогасител

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107102

Лоис Коли, съпругата на собственика на веригата за бързо хранене
Лоис Коли, съпругата на собственика на веригата за бързо хранене "Макдоналдс" Юджийн Коли най-вероятно е пребита с малък пожарогасител. Това съобщи на пресконференция екип от полицията на Ню Йорк, който води разследването. 83-годишната дама бе намерена мъртва в имението си в Северен Салем. А краят й потресе светския елит на Америка.

Как да оплетем любовните щипалки на Скорпиона

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106364

Знакът на Скорпиона е доста труден за категоризиране, когато стане дума за любовните дела. Представителите на тази зодия нямат нищо общо с когото и да било друг индивид в астрологическата палитра. Ако сте влюбени в Скорпион, ето какво трябва да знаете какво би било полезно за вашите отношения. Все важни неща, които ще ви изведат до щастлив край.
Знакът на Скорпиона е доста труден за категоризиране, когато стане дума за любовните дела. Представителите на тази зодия нямат нищо общо с когото и да било друг индивид в астрологическата палитра. Ако сте влюбени в Скорпион, ето какво трябва да знаете какво би било полезно за вашите отношения. Все важни неща, които ще ви изведат до щастлив край.

Умъртвили жената на собственика на "Макдоналдс" с пожарогасител

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107117

Лоис Коли, съпругата на собственика на веригата за бързо хранене "Макдоналдс" Юджийн Коли най-вероятно е пребита с малък пожарогасител. Това съобщи на пресконференция екип от полицията на Ню Йорк, който води разследването. 83-годишната дама бе намерена мъртва в имението си в Северен Салем. А краят й потресе светския елит на Америка.
Лоис Коли, съпругата на собственика на веригата за бързо хранене "Макдоналдс" Юджийн Коли най-вероятно е пребита с малък пожарогасител. Това съобщи на пресконференция екип от полицията на Ню Йорк, който води разследването. 83-годишната дама бе намерена мъртва в имението си в Северен Салем. А краят й потресе светския елит на Америка.

Ужасът край Приселци! Жена с опасност за живота в катастрофа с три коли

http://petel.bg/Uzhasat-kray-Priseltsi--ZHena-s-opasnost-za-zhivota-v-katastrofa-s-tri-koli__133737

Снимка Булфото, архив Жена, която е пострадала при катастрофата на АМ „Черно море“ е откарана в тежко състояние в болница и е настанена...

Манолова събира юристи в Консултативен конституционен съвет

http://politics.actualno.com/manolova-sybira-uristi-v-konsultativen-konstitucionen-syvet--news_507009.html

По инициатива на националния омбудсман Мая Манолова се създава Консултативен конституционен съвет, който ще обсъжда постъпилите искания за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават правата и свободите на гражданите, съобщиха от администрацията на омбудсмана. Съветът ще разглежда и предложения на граждани и организации, с които се иска омбудсманът да предложи на президента, правителството, главния прокурор, председателите на Върховните съдилища и една пета от

Хиляди на протест за природата

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/hiliadi-na-protest-za-prirodata-6045279

Протестиращите тръгнаха от площад "Патриарх Евтимий" и стигнаха до Министерски съвет

Природозащитници отново на протест

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/prirodozashtitnici-otnovo-na-protest-6045279

Протестиращите ще минат покрай Министерството на околната среда и водите и ще се насочат към Министерски съвет

ООН реши радиочестота да се използва за проследяване на полети

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/11/2647441_oon_reshi_radiochestota_da_se_izpolzva_za/?ref=rss


На конференция на ООН бе постигнато споразумение глобалната система за проследяване на полетите да може да използва част от радиочестотния спектър. Идеята е така да се предотвратят случаи като изчезването на полет MH370 на малайзийските авиолинии през март миналата година, предаде "Ройтерс".

Споразумението, взето на Международната конференция по радиокомуникация в Женева, означава, че самолетите ще предават на сателитите данни за своето местоположение чрез специални радиочестоти....

Организират протест срещу назначаването на Д. Николова за губернатор

http://www.cross.bg/nikolova-protesta-dobrich-1487773.html

/КРОСС/Час по-късно, след като стана ясно, че Министерски съвет назначава Детелина Николова за областен управител на Добрич във Фейсбук бе организирано събитие "Протест срещу назначаването на Детелина Николова за Областен управител". Поканата за протеста, който е насрочен за 17 часа в четвъртък пред сградата на областна администрация в града гласи: "Всички, които искат да се включат в протеста, да дойдат пред сградата на Областна управа - Добрич. Ще ви чакаме, нека покажем, че народа избира своите управници". Заявили участие в протеста коментираха пред "Стандарт", че е по-добре недоволството от назначението да бъде изказано при встъпването в длъжност, а други изказаха опасения, че тъй като е в работен ден - може да не се съберат достатъчно много хора. Кметът на Добрич Йордан Йорданов заяви, че има постъпило уведомление за протеста в общината. От пресслужбата на областна администрация съобщиха, че официално Николова ще поеме щафетата от д-р Новоселска в 11 часа в четвъртък, като досегашният губернатор на Добрич ще предаде символичния ключ Добричка област на Николова.  

Препоръките на Световната банка за бюджета на съдебната власт

http://labs.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/11/2647425_preporukite_na_svetovnata_banka_za_bjudjeta_na/?ref=rss


В деня, в който правната комисия в парламента гласува бюджета на съдебната власт, който е с близо 50 млн.лв. повече от предишната година, беше разпространен доклад на Световната банка. Негов акцент е функционирането на съдебната система у нас, но се обръща внимание и на натовареността на делата и преглед на разходите за периода от 2008-а до 2014 година.

На заседанието и министър Христо Иванов, и председателят на Върховния касационен съд - Лозан Панов отбелязаха, че за разлика от...

Двайсетина варненци протестираха срещу унищожаването на природата в планините

http://www.moreto.net/novini.php?n=306234

Двайсетина варненци се събраха на протест тази вечер срещу унищожаването на природата в Рила, Пирин и Витоша, предаде репортер на Moreto.net. Протестиращите заеха пространството пред Община Варна. Някои от лидерите на протеста обясниха, че бройката на демонстрантите е малка, защото за много от варненци "планините са далече и проблемите там не ги касаят".

2000 фенове за втория евромач на "Дунав 8806" в Русе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107100

Сериозен интерес се очертава за второто евродерби на шампионките на България
Сериозен интерес се очертава за второто евродерби на шампионките на България "Дунав 8806" в русенската зала "Булстрад Арена". В мач, решаващ за класирането за втората фаза на турнира "ФИБА Еврокъп" те посрещат руския "Енергия" (Иваново). Двубоят е утре от 18 часа. Билетите за срещата вече се продават в мрежата на Eventim и на касата на залата.

Сигнал за дим спря влака от София до Кулата

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/signal-za-dim-spria-vlaka-ot-sofiia-do-kulata-6045281

Пътниците от последния вагон бяха свалени на перона, а цялата композиция се обхождаше от служители на реда

ДПС издига за съдебен инспектор прокурор от аферата с Камен Ситнилски

http://www.mediapool.bg/dps-izdiga-za-sadeben-inspektor-prokuror-ot-aferata-s-kamen-sitnilski-news241703.html

Общо 20 са кандидатите за десетте свободни позиции в съдебния инспекторат, който има ключова роля в предстоящата съдебна реформа, научи Mediapool в сряда. От списъка с номинираните става ясно, че депутатите са решили да уважат номинациите, направени от съдилищата и магистратските гилдии. На този фон изпъкват някои кадрови предложения на ДПС и БСП.   Лидерът на ДПС Лютви Местан номинира лично за съдебен инспектор заместник-председателката на Софийската районна прокуратура Любка Кабзималска.   Кабзималска не се слави с особен авторитет в юридическите среди, но за сметка на това получи важна роля в един от най-тежките скандали, забъркани от настоящия Висш съдебен съвет (ВСС). През 2014 г. тя бе един от четиримата прокурори, свидетелствали срещу члена на ВСС Камен Ситнилски. Само въз основа на техните показания кадровият орган реши да уволни дисциплинарно своя колега, който бе сред малкото опозиционери на лобито, формирано около главния прокурор Сотир Цацаров.   Главният проблем с показанията на Кабзималска бе тяхната противоречивост. Тя свидетелства в полза на обвинението, че Камен Ситнислки е организирал задкулисно лоби в прокуратурата, което да му осигури място във ВСС. Съдебният съвет уволни Ситнилски с аргумент, че той е използвал влиянието си на бивш заместник-главен прокурор, за да кара подчинението му да го подкрепят. Доказателства за това не бяха намерени, но той бе отстранен.   Кабзималска разказа пред ВСС, че при нея е дошъл един от преките й началници в районния съд - Руси Алексиев. Той й предложил да стане делегат, но срещу това тя да даде гласа си за избора на Ситнилски. Кабзималска очевидно се е съгласила, защото е станала делегат. После тя обясни пред ВСС, че по време на общото събрание на прокуратурата, който избра Ситнилски за член на кадровия орган, е гласувала свободно и по съвест. ВСС така и не стартира преследване срещу нея за търговия с гласа й.   Любка Кабзималска е единствената номинация на ДПС. Тя стана заместник-шеф на Софийската районна прокуратура малко след избора на Сотир Цацаров за главен прокурор.   БСП също вадят интересни кандидатури. Те предлагат Мая Кипринска, която е бивш член на Висшия съдебен съвет, нашумял с тефтерите на Красьо Черния. Преди да стане съдебен кадровик, тя бе следовател. Кипринска дълго време отказваше да освободи ведомственото си жилище в София, въпреки че вече нямаше право да го използва.   БСП не забравя и своя стар "кадър" в лицето на следователя Александър Мумджиев. Той вече изкара един мандат като съдебен инспектор, когато начело на инспектората за пръв застана бившият червен депутат Ана Караиванова. Тогава Мумджиев също номинация на БСП.   ГЕРБ с най-много номинации   Най-много номинации за съдебни инспектори са направени от ГЕРБ – цели 12. Причината е, че партията включва като свои пет от номинациите, направени от Върховния касационен съд (ВКС). Това са наказателните съдии Лидия Стоянова и Елена Величкова, гражданският съдия Любка Богданова, търговските съдии – Ценка Георгиева и Мария Славчева.   ГЕРБ предлага от свое име и номинацията на съдиите от Софийския градски съд Анелия Маркова, както и номинирания от Асоциацията на прокурорите Милчо Генжов (шеф на прокуратурата в Габрово).   Управляващата партия внася и пет собствени кандидатури. Това са съдийката от Върховния административен съд (ВАС) Йорданка Костова, наказателният съдия от ВКС Юрий Кръстев, съдията от Софийския окръжен съд Любомир Крумов (неуспял кандидат за шеф на спецсъда) и районната съдийка от София Десислава Янева.   Реформаторският блок излиза с една собствена номинация в лицето на Диана Добрева от ВАС. Дясната коалиция предлага от свое име и кандидатурата на Асоциацията на административните съдии – Игнат Георгиев (ВАС). АБВ внася единствено номинираната от съдиите от ВКС Теодора Нинова (граждански съдия, бивш член на ВСС).   БДЦ предлагат от свое име номинацията на Камарата на следователите Стефка Мулячка (Национална следствена служба), а Патриотичният фронт излиза със собствена кандидатура - Мария Нейкова (Софийската апелативна прокуратура).   Защо инспекторатът е важен?   Съдебният инспекторат бе създаден с предишните промени в конституцията през 2007 г. под натиска на Европейската комисия, но и досега не успява да оправдае очакванията. С непоследователността и избирателния си подход, с превръщането си на моменти в инструмент за саморазправа с неудобни магистрати, той си остана ключов елемент от мимикрията на реформи в съдебната система. Причина за това донякъде са и правомощията му, ограничени засега главно до проверки по администрирането на делата и сроковете за тяхното разглеждане. Предложената от правосъдния министър Христо Иванов реформа предвижда качествено нова роля на институцията. Инспекторатът към ВСС ще трябва да прави проверките за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи. Ще трябва да проверява пълнотата и верността на имуществените декларации, да прави проверки за установяване на прояви, уронващи престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Нова му роля ще бъде на филтър за корупционните практики и зависимостите в съда и прокуратурата, който трябва да прочисти системата от "гнилите ябълки” и същевременно да я освободи от генерираното в момента от нея огромно обществено недоверие. От друга страна, съществува рискът тази институция, избрана от най-силно политизирания орган - парламента - с мнозинство от две трети, да застраши независимостта на магистратите да решават делата по съвест и по закон. Заради всичко това изборът, пред който е изправено Народното събрание, е изключително важен. Вкарването на компрометирани фигури би компрометирало и реформата.

Новините от деня, сряда, 11 ноември

http://econ.bg/Новини/Новините-от-деня-сряда-11-ноември_l.a_i.703676_at.1.html

Бюджет 2016 е приет на първо четене от парламентарна комисията Комисията по вътрешна политика и обществен ред прие Бюджет 2016 на първо...

Сигнал за бомба и припаднала жена спряха бързия влак София-Кулата

http://frognews.bg/news_101777/Signal-za-bomba-i-pripadnala-jena-spriaha-barziia-vlak-Sofiia-Kulata/

Сигнал за бомба и пожар спря бързия влак София-Кулата на гара Благоевград. От домашен телефон в София към 17.20 часа е подаден сигнал, че в последния вагон на влака има дим, една жена е припаднала и най-вероятно има бомба.

Над 1000 на протест срещу сечта в Пирин и Витоша (хронология)

http://offnews.bg/news/n_1/n_589957.html

Над 1000 души излязоха на протест в София срещу сечта в Пирин и Витоша. Десетки демонстранти се събраха на екопротести във Варна и Пловдив.  Протестът беше организиран в социалните мрежи и е под надслов „Гражданите срещу мафията в Рила, Пирин и Витоша“. Поводът за протеста е изсичането на над 20 декара млада гора в природен парк "Витоша", засадени с доброволчески труд.  18.40 часа: Протестиращите се събраха на Попа и блокираха бул. "Патриарх Евтимий" в посока НДК. Протестиращите носят плакати с надпис „Граждани срещу мафията“.  18.50 часа: Десетки се събраха в Пловдив и Варна срещу изсичането на дървета в планините.  19.00 часа: Шествието в София тръгна по бул. "Патриарх Евтимий", като целта е Министерството на околната среда и водите. 

Осъдиха за подкуп косовар, набеден за джихадист

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106759

4 месеца затвор и 250 лева глоба постанови кюстендилският окръжен съд за косовара Фатон Реждичи /36 г./, задържан на 26 август т.г. и първоначално набеден, заедно с още четирима свои сънародници, за свързани с Ислямска държава, съобщиха магистрати.
Мъжът чакал във фаталната вечер под ГКПП-Гюешево с кола косоварите Хлямур Бесячи /23 г.
4 месеца затвор и 250 лева глоба постанови кюстендилският окръжен съд за косовара Фатон Реждичи /36 г./, задържан на 26 август т.г. и първоначално набеден, заедно с още четирима свои сънародници, за свързани с Ислямска държава, съобщиха магистрати. Мъжът чакал във фаталната вечер под ГКПП-Гюешево с кола косоварите Хлямур Бесячи /23 г.

12 са военните, поискали да напуснат армията

http://www.moreto.net/novini.php?n=306178

12 рапорта за напускане са постъпили от страна на недоволни военни към ресорния министър Николай Ненчев. Това съобщи самият шеф на Министерството на отбраната в Министерски съвет. За него това е изключително малка бройка и за пореден път Ненчев използва възможността да благодари на подчинените си, че не са излезли на улицата да протестират заедно със служителите от МВР срещу спряганите финансови рестрикции за служещите в сектор "Сигурност".

Най-високият блок в Благоевград с нов облик

http://pik.bg/най-високият-блок-в-благоевград-с-нов-облик-news433571.html

Най-високият блок в Благоевград с нов облик

Блок №55 в квартал Запад, който посреща на входа на Благоевград вече е с нов облик. 14-етажният жилищен блок бе обновен по Националната програма за енергийна ефективност.

С 100% безвъзмездна финансова помощ осигурени по програмата беше саниран блока. Освен това бе подменена дограмата, главната водопроводна мрежа, общите части бяха обновени, както и покрива на сградата.

Ремонтните дейности започнаха в края на месец юли и продължиха по- малко от четири месеца. 14 етажната сграда е една от 103-те постройки, които ще обновени по тази програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. По данни, след като е завършен ремонтът на сградата, трябва да бъде измерен 50-процентов ръст на спестяванията.

И в четвъртък отменени полети от и за летище София заради стачката в "Луфтханза"

http://www.mediapool.bg/i-v-chetvartak-otmeneni-poleti-ot-i-za-letishte-sofiya-zaradi-stachkata-v-lufthanza-news241702.html

Във връзка със стачните действия на стюардите и стюардесите от авиокомпания "Луфтханза" утре в полетите на летище "София" настъпват промени, съобщават от летището. Ще бъдат анулирани полетите за Франкфурт, които трябва да излетят от летище "София" в 7.00 ч., в 14.00 ч., както и тези, които трябва да кацнат от Франкфурт - в 13.15 ч. и в 20.15 ч. Анулират се и полетите за Мюнхен от 6.10 ч. и в 12.55 ч., както и полетите, които трябва да кацнат от Мюнхен в София в 11.50 ч. и в 22.10 часа. Полетът, който трябва да кацне на летище "София" от Мюнхен в 18.20 ч. и полетът, който трябва да излети от летище "София" за Мюнхен в 19.20 ч. ще бъдат осъществени.

Дъщерята на Путин с френска вила за $ 3,7 млн., съпруга на милиардер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107066


Кремъл отрича разследване на Ройтерс за Катерина Тихонова - нямала нищо общо с президента

Ако се съди по публичните финансови декларации на руския президент Владимир Путин, излиза, че най-влиятелният политик в света е човек със скромни средства. През април той обяви доходите си за 2014 г. - 7,65 млн. рубли ($ 119 000).
Кремъл отрича разследване на Ройтерс за Катерина Тихонова - нямала нищо общо с президента Ако се съди по публичните финансови декларации на руския президент Владимир Путин, излиза, че най-влиятелният политик в света е човек със скромни средства. През април той обяви доходите си за 2014 г. - 7,65 млн. рубли ($ 119 000).

Ненчев: Купува бойни машини за 41 млн. лв. с пари за 2016 г.

http://pik.bg/ненчев-купува-бойни-машини-за-41-млн-лв-с-пари-за-2016-г-news433673.html

Ненчев: Купува бойни машини за 41 млн. лв. с пари за 2016 г.

Министърът на отбраната Николай Ненчев започва да харчи бюджета на ведомството си за следващата година. След като днес се похвали, че е доволен от предвидените над 1 млрд. лв. за 2016 г., дирекция “Отбранителна аквизиция“ обяви търг за доставка на бойни бронирани колесни машини.

Предвидените средства за това са 41 167 430 лв. без ДДС. Ще бъдат закупени 13 машини за военно формирование 34750 - Карлово през следващите 5 години – по 2 броя през 2016 г. и 2017 г., а през 2018 г., 2019 и 2020 г. по 3, пише Блиц.

Търсеният модел бойна бронирана машина е ТС В 12.1995.14 – ВО, става ясно още от тръжната документация. Средствата са от Програма 2020 за развитие на отбранителните способности, която беше одобрена от правителството.

Машините и тяхното оборудване трябва да бъдат нови, неупотребявани, да са в серийно производство и да са произведени до 24 месеца от датата на доставката. Според разчетите на Министерство на отбраната, през 2016 г. ще бъдат похарчени - 6 333 451 лв. ; за 2017 г. - 6 333 451 лв.; 2018 г. - 9 500 176 лв.; за 2019 г. - 9 500 176 лв.; за 2020 г. - 9 500 176 лв.

От 2008 г. на въоръжение в българската армия е бойната бронирана колесна машина М 1117 "Гардиън", произведена от американската компания "Текстрон марин енд ленд системс". В бронетранспортьора има монтирани различни системи. Той трябва да бъде дооборудван с късовълнова станция и софтуер, който да дава възможност да се визуализират GPS-данни. 

МВР получи 3.5 млн. лв. за полицейските коли и нови компютри

http://www.mediapool.bg/mvr-poluchi-35-mln-lv-za-politseiskite-koli-i-novi-kompyutri-news241701.html

Правителството отпусна 3.5 млн. лв. за автомобилите на полицаите и нови компютри и принтери. Допълнителните пари бяха обещани по време на стачката на полицаите, които възстанаха срещу готвеното орязване на привилегиите им с Бюджет 2016. Половин милион лева отиват за резервни части за специализираните полицейски сили, включително и за Столична дирекция вътрешни работи. За доставката на 2000 акумулатори за патрулни автомобили са предвидени 200 000 лв. За осигуряването на автомобилни гуми за служебните моторни превозни средства в системата на МВР са осигурени 720 000 лв. За ремонт на автопарка на 32-те структури на министерството се отпускат 700 000 лв. За гориво за отопление на основните структури на МВР, в това число за РДГП – Елхово и Смолян, са планирани 600 000 лв. Със 100 000 лв. ще бъдат подобрени условията в помещенията в районните управления на полицията за прием на граждани. Ще бъдат купени и компютърни конфигурации и принтери за 28 области и четири главни дирекции за 680 000 лв.

"Нали новите магистралите са в гаранция, защо хората да плащат ремонтите"

http://offnews.bg/news/n_1/n_589954.html

"Не е ли малко необичайно чисто нови магистрали, които по закон имат 5 години гаранция, да бъдат ремонтно обслужвани за сметка на хората?" Това написа лидерът на БСП Михаил Миков във Фейсбук по повод решението на управляващите да увеличат цените на винетките. "Увеличението на цената на винетката с аргумента "нужни са пари за поддръжка" означава, че или Борисов лъже, че е строител на всички магистрали у нас, или че прибързаното рязане на ленти на недостроени магистрали през цялото време е било само за негова радост, но за сметка на хората", добави Миков. Според него това е един от "видимите резултати" на дясната политика на правителството. Ето какво точно написа Миков в социланата мрежа: "Приятели, Днес, някак си между другото, се прокрадна информацията, че след месец и половина цената за винетките ще се увеличи до 97,-- лв. Защото била нужна поддръжка за магистралите, а нямало пари. Няма как да не се запитаме поне няколко неща. Нали правителството взе заем от 16 млрд., а за следващата сякаш готви и нов, надявам се в по-малък размер?! Значи трябва да има пари. И още: не е ли малко необичайно чисто нови магистрали, които по закон имат 5 години гаранция, да бъдат ремонтно обслужвани за сметка на хората? Няма ли някой да потърси отговорност от изпълнителите на строителните работи, ако има дефекти, или още отсега отговорът на този въпрос е ясен? Няма нито една отсечка от магистрала у нас, построена от ГЕРБ, за която гаранционният срок да е изтекъл. Увеличението на цената на винетката с аргумента "нужни са пари за поддръжка" означава, че или Борисов лъже, че е строител на всички магистрали у нас, или че прибързаното рязане на ленти на недостроени магистрали през цялото време е било само за негова радост, но за сметка на хората. Ето един видим резултат на дясната политика на това правителство: магистралите, които плащаме скъпо и прескъпо по време на строителството им, сега ще ни излизат скъпо и прескъпо за поддръжка. Това означава и, че все по-малко хора ще могат да се ползват от тях. Ако питате Борисов, сигурно БСП е виновна и за това. Вероятно защото нему сега ляга отговорността да поддържа всичко построено по наше време. Но ако Борисов реши поне веднъж да пита Вас - Вие искате ли да плащате толкова скъпо за дейности, които по закон са за сметка на строителя на магистралата?"

Турция не била решила окончателно за ядрена централа до границата ни

http://www.mediapool.bg/turtsiya-ne-bila-reshila-okonchatelno-za-yadrena-tsentrala-do-granitsata-ni-news241700.html

Турция още не е решила официално къде ще се разположена третата атомна централа, която Анкара планира да построи и едно от обсъжданите места е в северната област Инеада, провинция Къркларели, на юг от устието на река Резово, по която минава черноморската граница на България с Турция. Това са съобщили от турското Министерство на енергетиката и националните ресурси в отговор на питане на българския евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев, съобщиха от пресофиса му в сряда. Въпросът на Ковачев е бил по повод цитираното в медиите изказване на турския министър на енергетиката и националните ресурси Али Ръза Алабоюн, че са одобрени плановете за изграждане на трета ядрена електроцентрала в страната, която ще е разположена на 10 километра южно от българската граница. Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ е внесъл питането си до Европейската комисия, както и до турския посланик в Белгия Хакан Олчай, който препратил въпроса към турското Министерство на енергетиката и националните ресурси. От там отговорили, че "изборът на местоположението на новата централа продължава съобразно подходите и принципите, определени от Международната агенция по атомна енергия, така също вземайки предвид технически параметри като сеизмична активност, достатъчна наличност на вода за охлаждане, топографски характеристики, геологични аспекти, транспортна инфраструктура". Ковачев припомня, че през 2011 г., когато проектът за АЕЦ "Инеада" за първи път бе представен публично, е отправи питане до тогавашния комисар по енергетика Гюнтер Йотингер по темата. Европейската комисия тогава информира, че не е получила от турските власти никаква официална информация за планирано изграждане на трета атомна електроцентрала на границата с България до река Резово. До седмица представителят на ГЕРБ в Европарламента очаква сегашния отговор на ЕК, относно това, дали е запозната с намеренията на южната ни съседка да строи нова ядрена мощност на границата с България/ЕС и относно механизмите, по които ЕС може да изрази отношение на загриженост и несъгласие с този проект в рамките на преговорния процес с Република Турция.

Откриха планета три пъти по-далече от Плутон

http://cosmos.actualno.com/otkriha-planeta-tri-pyti-po-daleche-ot-pluton-news_506920.html

Астрономи са открили най-далечния обект в Слънчевата система – той е три пъти по-далече от Слънцето в сравнение с Плутон, пише Мегавселена. Необичайната орбита на новата планета джудже накарала учените да търсят въздействие на неизвестни планети или съседни звезди, става ясно от доклад от конференцията на Американското астрономическо общество. Планетата джудже V774104 е открита през октомври 2015 г. Нейният диаметър е между 500 и 1000 километра. За точното определяне на орбитата ѝ ще бъд

Сондажите за нефт и газ в Черно море трябва да започнат до май 2016 г.

http://society.actualno.com/sondajite-za-neft-i-gaz-v-cherno-more-trjabva-da-zapochnat-do-maj-2016-g-news_507008.html

Сондажите за нефт и газ в блок "Хан Аспарух" в Черно море ще започнат между месеците февруари и май 2016 година. Това съобщи управителят на фирма "Тотал България" Кзавие Фожрас. Сондажите ще струват от 700 хиляди до 1 милион евро на ден. Предвидено е вторият сондаж да започне през първото тримесечие на 2017 година. Сондите ще преминават през 2 хиляди метра в морската вода и още 4 хиляди метра в скалата на морското дъно, предаде БНР. Ако успеем да открием нефт или газ, това ще доведе до голям

Оправдаха Канибала за грабеж на айфон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107052

Явор Геров - Канибала е невинен, а обвинението му за грабеж е неоснователно. Това е решението на Апелативния съд, който потвърди това на окръжните магистрати. Срещу Геров и Сюрен Борисов имаше обвинение за отнет айфон, собственост на Васил Бойкинов. Освен това го заплашили, че ще му отрежат ушите.
Доказателствата на обвинението,
Явор Геров - Канибала е невинен, а обвинението му за грабеж е неоснователно. Това е решението на Апелативния съд, който потвърди това на окръжните магистрати. Срещу Геров и Сюрен Борисов имаше обвинение за отнет айфон, собственост на Васил Бойкинов. Освен това го заплашили, че ще му отрежат ушите. Доказателствата на обвинението,

Канибала оправдан за грабеж на айфон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107059

Явор Геров - Канибала е невинен, а обвинението му за грабеж е неоснователно. Това е решението на Апелативния съд, който потвърди това на окръжните магистрати. Срещу Геров и Сюрен Борисов имаше обвинение за отнет айфон, собственост на Васил Бойкинов. Освен това го заплашили, че ще му отрежат ушите.
Доказателствата на обвинението,
Явор Геров - Канибала е невинен, а обвинението му за грабеж е неоснователно. Това е решението на Апелативния съд, който потвърди това на окръжните магистрати. Срещу Геров и Сюрен Борисов имаше обвинение за отнет айфон, собственост на Васил Бойкинов. Освен това го заплашили, че ще му отрежат ушите. Доказателствата на обвинението,

Пак меле на пътя! Този път край Приселци! Хвърчат патрулки и линейки

http://petel.bg/Pak-mele-na-patya--Tozi-pat-kray-Priseltsi--Hvarchat-patrulki-i-lineyki__133736

Снимка Булфото, архив Автомеле е станало на автомагистрала "Черно море". съобщи Блиц. Пътно-транспортното произшествие е станало...

Откачиха последния вагон на влака за Солун, остава на гарата в Благоевград (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107028

Преди секунди последният вагон на международния влак до Солун бе откачен и остана на гарата в Благоевград. Пътниците бяха прехвърлени в другата част на композицията, която продължи по разписание.
Припомняме, че сигнал за бомба и пожар спря бързия влак София – Кулата на гара Благоевград. Подаденият сигнал бил за дим в последния вагон.
Преди секунди последният вагон на международния влак до Солун бе откачен и остана на гарата в Благоевград. Пътниците бяха прехвърлени в другата част на композицията, която продължи по разписание. Припомняме, че сигнал за бомба и пожар спря бързия влак София – Кулата на гара Благоевград. Подаденият сигнал бил за дим в последния вагон.

Отрова мори котки в централната част на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=306229

Пръсната отрова в района на МБАЛ „Света Анна" и улиците с имена на генерали във Варна причинява смъртта на бездомни котета. За това алармират от природозащитната организация Animal Hope Varna, научи Moreto.net. "Забелязани са парчета колбас със съмнително съдържание и починали котета със симптоми на отравяне, вероятно с миша отрова.

Обадиха се за бомба във влака София - Кулата

http://www.cross.bg/obadiha-se-za-bomba-vuv-vlaka-sofiya--kylata-1487772.html

/КРОСС/Сигнал за бомба във влака София-Кулата е подаден на тел. 112, съобщи БНР. Влаковата композиция е спряна на гара Благоевград. Пътниците са свалени. Всички те ще преминат на скенер. От полицията потвърдиха за обаждането, което най-вероятно е направено от домашен телефон. Районът е отцепен. На мястото са пристигнали и екипи на пожарната. Очаква се пристигането на екип на ДОТО, който да провери влака. Очаквайте подробности...  

Надя Младенова: Посланията на БСП са твърде идеологически, необходимо е повече практическо говорене и връщане към патриотизма

http://pik.bg/надя-младенова-посланията-на-бсп-са-твърде-идеологически-необходимо-е-повече-практическо-г-news433671.html

Надя Младенова: Посланията на БСП са твърде идеологически, необходимо е повече практическо говорене и връщане към патриотизма

Надя Младенова, заместник-председател на МО в БСП, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Предложението на БСП за въвеждане на подоходно облагане.

Надя Младенова беше категорична, че приемането на подоходно облагане трябва да се случи и това съвпада с държавния интерес. БСП продължава да внася това предложение, защото счита, че това е правилната държавна политика за българските данъкоплатци. „Колкото и управляващите партии да ни дават знаци, че няма да бъде прието, мисля, че българските граждани виждат за какво става въпрос!”, категорична бе тя.

Представянето на БСП на местните избори.

Надя Младенова беше категорична, че БСП наистина са загубили местните избори, факторите за това са много, най-вече в самите редици на партията. БСП трябва да вземе кардинални решения по отношение на структурата си, кадровата политика, начина на работа. „В нашата партия има по-голям брой възрастни хора, които не са толкова активни, явно това даде отражение на тези избори. Съвременните условия трябва да предложат един друг тип кампания!”, категорична бе тя. Според Надя Младенова не може да се каже, че на местните избори е имало победител и ниската избирателна активност, която е била стимулирана през последните години от всички партии, е довела до там, че корпоративният и купеният вот да имат определящо влияние. Това при всички положения не прави ГЕРБ победител.

Анализ на първата година от сегашното управление.

Надя Младенова заяви, че на изборите сме видели на места преливане на гласове от ГЕРБ към коалиционните им партньори, само за да не се разпадне коалицията. Тя продължи, че като характеристика на управлението може да се посочи тегленето на 16 милиарда заем, неадекватна външна политика, липсата на каквато и да било реформа, доведена докрай.

Усещането за липса на алтернатива на управление и какво пречи на БСП да бъде такава алтернатива?

Надя Младенова заяви, че като опозиция и в момента БСП има алтернативни идеи и предложения, друг е въпросът, че понякога те наистина не достигат до хората. „Обедняващо население, неработеща икономика и липса на доверие в левицата, защо?”, попита водещата Клара Маринова, Надя Младенова отговори, че такъв тип отношение към левите партии се наблюдава в цяла Европа, огромните компромиси, които левицата е направила в европейски мащаб, а и в български, са довели до този резултат. Това, което БСП може да направи на първо място, е свързано с посланията, които трябва да отправя. Според Надя Младенова посланията на БСП са малко на идеологическо ниво, все едно се отправят на научен симпозиум, по-скоро е необходимо практическо говорене и решаване на проблемите на хората. Патриотизмът в говоренето на БСП също би бил определящ за връщането на доверието на българите.

Бюджет 2016.

Надя Младенова изрази очакване бюджетът за следващата година да бъде дори още по-рестриктивен в сравнение със сегашния. Предстои и тегленето на голям заем, което ще се отрази негативно на българската икономика. „Като говорим за бюджет, той не може да бъде никакъв друг освен рестриктивен, не може да бъде никакъв друг, освен основаващ се на заеми и да се надяваме, че ще имаме достатъчно административен капацитет, за да усвоим еврофондове, и какво от това?”, завърши Надя Младенова.

Летище София става заложник на БДЖ! Дават го на концесия, за да покрият дълговете на железниците!

http://www.bnews.bg/article-143565

Решихме, че при концесия на Летище София за 35 години, концесионните такси са единственият начин да покрием дълговете на железниците", заяви Московски.

Соколов се похвали с първа забивка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107042

Цветан Соколов зарадва волейболните фенове с видеоклип на първата си забивка след операцията.
Топнападателят ни пропусна Световната лига и европейското заради тежката травма в рамото, която доведе до хирургическа интервенция. 207-сантиметровият диагонал вече е започнал да забива, макар и със сила под средната.
Цветан Соколов зарадва волейболните фенове с видеоклип на първата си забивка след операцията. Топнападателят ни пропусна Световната лига и европейското заради тежката травма в рамото, която доведе до хирургическа интервенция. 207-сантиметровият диагонал вече е започнал да забива, макар и със сила под средната.

Затвор за трафикант, пренесъл 9 килограма хероин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106891

Пет години затвор получи трафикант на хероин. Гюнай Хълмиев бил заловен през месец март тази година на граничния пункт в Малко Търново да пренася с автомобила си над 9 килограма от дрогата. Количеството било разпределено в девет пакета и е на обща стойност 815 653,80 лева. Пакетите с хероин са били укрити в газовата бутилка на автомобила.
Пет години затвор получи трафикант на хероин. Гюнай Хълмиев бил заловен през месец март тази година на граничния пункт в Малко Търново да пренася с автомобила си над 9 килограма от дрогата. Количеството било разпределено в девет пакета и е на обща стойност 815 653,80 лева. Пакетите с хероин са били укрити в газовата бутилка на автомобила.

Гевин изневерявал на Гуен Стефани три години

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/gevin-izneveriaval-na-guen-stefani-tri-godini-6045280

Според „Ю Ес уикли“, аферата на излязла наяве, след като бавачка открила в семейния айпад голи снимки и компрометиращи съобщения

Горанов се скри от вътрешната комисия за обсъждането на бюджета в силовия сектор

http://www.mediapool.bg/goranov-se-skri-ot-vatreshnata-komisiya-za-obsazhdaneto-na-byudzheta-v-siloviya-sektor-news241699.html

Министърът на финансите Владислав Горанов не дойде в парламентарната вътрешна комисия да защити внесения проектобюджет за 2016 г. и да разясни кога и в какъв обем ще бъдат ревизирани предложенията му за отнемане на социални придобивки в силовия сектор, които детонираха полицейските бунтове. В резултат на протестите премиерът отстъпи от всички бюджетни промени, направени от Горанов на тъмно и без знанието на останалите ресорни министри. Промените обаче фигурират в гласувания от правителството проект, който вътрешната комисия все пак одобри на първо четене в сряда с 9 на 6 гласа, макар и след скандал. Председателят на комисията Атанас Атанасов (РБ) предложи обсъждането на проектобюджета да бъде отложено и да бъде гледано тогава, когато дойде Горанов. Всяко длъжностно лице, което е поканено, е длъжно да се яви пред Народното събрание, напомни Атанасов. Депутатите от БСП Патриотичния фронт (ПФ) демонстративно напуснаха заседанието в знак на несъгласие с отсъствието на Горанов. Представител на финансовото министерство обясни, че министърът е възпрепятстван без да даде подробности. Валентин Радев от ГЕРБ оправда и отсъствието на финансовия министър, и решението му да ореже в последния момент и без съгласуване бюджета на сектор "Сигурност". "Позицията на Горанов е ясна. Той стреля два пъти във въздуха. Ресорните министри не са изпълнили ангажимента си за реформи, поет в края на миналата година, той е видял, че числата не му излизат и предложил промените. Не виждам с какво неговото присъствие тук ще допринесе за дискусията", коментира Радев, който е зам.-председател на комисията по отбрана в НС. "За всички бюджети министърът на финансите не присъства във всички комисии", заяви Мустафа Карадайъ от ДПС, който също защити Горанов. Предложението на Атанасов за отлагане на точката не бе прието, като ГЕРБ бяха "против", а ДПС "въздържал се". Вътрешният министър Румяна Бъчварова от своя страна декларира пред журналистите, че предложенията, внесени от Горанов, ще бъдат оттеглени в пълния им обем от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова между първо и второ четене. "Категорично отпада промяната в броя на заплатите на служителите в МВР, които са за обезщетение. Остават няколко теми, по които ще има разговори със синдикатите", допълни тя, без да внесе по-голяма яснота. По думите й "целият текст от 9 -ти до 16-ти параграф отпада и оттук нататък продължава обсъждането само в частта, която е за социалния пакет, но там има няколко теми, които би трябвало да се обсъдят – едната е размерът на отпуските, порционът остава и няма да се променя, малко са промените, които ще бъдат направени". БСП видя поредна обща игра между ГЕРБ и ДПС След като напусна залата, Атанас Мерджанов от БСП коментира пред медиите, че това заседание "за пореден път потвърди двойните стандарти и начина, по който определени политически партии се проявяват във вземането на важни решения за страната". "Няма по-важно решение освен гласуването на бюджета за следващата финансова година. На настоятелното искане финансовият министър да присъства на заседанието на комисията, беше отговорено с гласовете на ДПС и ГЕРБ комисията да продължи своята работа. Не можем да приемем факта, че в ситуация, в която бяхме изправени пред най-големия протест на полицаите – хора, овластени по конституция, не присъстваше министърът на финансите. Не виждаме смисъл да участваме и гласувахме против приемането на бюджета за 2016 г.", заяви Мерджанов. Според него е очевидно, че "Горанов не желае да даде отговор дали са истински намеренията, че ще отпаднат тези текстове в преходните и заключителните разпоредби". Преди това Валентин Радев от ГЕРБ и Мустафа Карадайъ от ДПС неглижираха отсъствието на Горанов, посочвайки, че било по-важно обсъждането да продължи в присъствието на ресорния министър Бъчварова. "Трябва да отложим тази точка и да я гледаме тогава, когато министърът на финансите дойде. Всяко длъжностно лице, което е поканено, е длъжно да се яви пред НС. Поканили сме и двете лица преди една седмица" призова и Атанасов. "Имаме заявени намерения за отпадане на текстове, но това нищо не значи – безпредметно е да провеждаме заседание в отсъствието на министъра на финансите", заяви Атанас Мерджанов от БСП. "Присъствието на министъра на финансите е наложително. От миналата седмица останахме с впечатление, че Бъчварова не е била запозната с въпросното предложение. Когато едно предложение излиза от МС, дали е било коментирано и ако да, какво е становището на МФ. Подкрепям заседанието да бъде отложено, ако министърът на финансите не може да присъства", подкрепи го Светослав Белемезов от АБВ. При последвалото гласуване "за" бюджета бяха 9 депутати, а шестима (от БСП и ДПС) "против". Преди да напуснат заседанието, социалистите казаха, че са "против". МВР ще получи 120 млн. за издръжка и 15 млн. лв. за капиталови разходи След това министър Бъчварова дойде на заседанието, за да обяви пред депутатите, че с проектобюджета се предвижда разходите на МВР да са 1.127 млрд. лева, включително 999 млн. лева за заплати, 120 млн. лева за издръжка и 15 млн. лева за капиталови разходи. "Това са 316 млн. лева по-малко от заявените оптимални минимални потребности от структурите на МВР. Във всички структури на министерството са обявени и постоянно се провеждат конкурси за назначаване на държавни служители. През 2015 г. са предприети действия за оптимизиране на дейностите, извършвани във връзка с охрана на държавната граница вследствие на засиления миграционен натиск. Намален е броят на командированите служители на половина", добави Бъчварова. По думите й ръководството на МВР вече е предприело действия за оптимизиране на вътрешните постове в структурите. "Предвидено е поетапно оптимизиране на 91 поста с около 509 служители на длъжности с полицейски правомощия, които да бъдат заменени от лица, работещи по трудово правоотношение", уточни вътрешният министър. Като "изключително наложително" Бъчварова определи осигуряването на нова техника за полицейските структури, включително компютри и минимум 1500 коли за подмяна на старите патрулки. "Последната доставка на нови автомобили в МВР е осъществена през 2008 г. Разходите за издръжки и други разходи са намалени със 7 млн. лева, а за капиталови с 1 млн. лева. По този начин не може да бъде финансово осигурено изпълнението на основните дейности, осъществявани от структурите на министерството", обобщи вицепремиерът.

Вътрешната комисия прие Бюджет 2016 след скандал заради отсъствие на Горанов

http://www.mediapool.bg/vatreshnata-komisiya-prie-byudzhet-2016-sled-skandal-zaradi-otsastvie-na-goranov-news241699.html

Парламентарната вътрешна комисия прие в сряда Бюджет 2016 на първо четене с 9 гласа "за" срещу 6 "против". Заседанието обаче не мина без скандал, след като отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов провокира напускането на депутатите от БСП и Патриотичния фронт (ПФ). Мустафа Карадайъ от ДПС единствен защити Горанов с аргумента, че "за всички бюджети министърът на финансите не присъства във всички комисии". Председателят на комисията Атанас Атанасов (РБ) предложи точката с обсъждането на проектобюджета да бъде отложена, но това бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Вътрешният министър Румяна Бъчварова от своя страна декларира пред журналистите, че предложенията, внесени "на тъмно" от Горанов, които "взривиха" вълна от недоволство в сектор "Сигурност", ще бъдат оттеглени в пълния им обем от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова между първо и второ четене. "Категорично отпада промяната в броя на заплатите на служителите в МВР, които са за обезщетение. Остават няколко теми, по които ще има разговори със синдикатите", допълни силовият вицепремиер. По думите й "целият текст от 9 до 16 параграф отпада и оттук нататък продължава обсъждането само в частта, която е за социалния пакет, но там има няколко теми, които би трябвало да се обсъдят – едната е размерът на отпуските, порционът остава и няма да се променя, малко са промените, които ще бъдат направени". БСП видя поредна обща игра между ГЕРБ и ДПС След като напусна залата, Атанас Мерджанов коментира пред журналистите, че това заседание на вътрешната комисия "за пореден път потвърди двойните стандарти и начина, по който определени политически партии се проявяват във вземането на важни решения за страната". "Няма по-важно решение освен гласуването на бюджета за следващата финансова година. На настоятелното искане финансовият министър да присъства на заседанието на комисията, беше отговорено с гласовете на ДПС и ГЕРБ комисията да продължи своята работа. Не можем да приемем факта, че в ситуация, в която бяхме изправени пред най-големия протест на полицаите – хора, овластени по конституция, не присъстваше министърът на финансите. Не виждаме смисъл да участваме и гласувахме против приемането на бюджета за 2016 г.", заяви Мерджанов. Според него е очевидно, че "Горанов не желае да даде отговор дали са истински намеренията, че ще отпаднат тези текстове в преходните и заключителните разпоредби". Преди това Валентин Радев от ГЕРБ и Мустафа Карадайъ от ДПС неглижираха отсъствието на Горанов, посочвайки, че било по-важно обсъждането да продължи в присъствието на ресорния министър Бъчварова. "Трябва да отложим тази точка и да я гледаме тогава, когато министърът на финансите дойде. Всяко длъжностно лице, което е поканено, е длъжно да се яви пред НС. Поканили сме и двете лица преди една седмица" призова и Атанасов. "За всички бюджети министърът на финансите не присъства във всички комисии. От тази гледна точка считам, че министърът на вътрешните работи трябва да присъства в 14.30 часа, а не да е във форма на готовност. Готовността не е форма на присъствие. Министърът на вътрешните работи е наясно, че първа точка е разглеждането на бюджета на МВР. Вчера докато изслушвахме Бъчварова тя заяви, че е била в течение и след като тя е наясно, би трябвало да си защитава проектобюджета", присъедини се към позицията на ГЕРБ Карадайъ. Мерджанов пък го репликира, че не иска да бъде адвокат на Бъчварова, но "имаме заявени намерения за отпадане на текстове, но това нищо не значи – безпредметно е да провеждаме заседание в отсъствието на министъра на финансите". "Присъствието на министъра на финансите е наложително. От миналата седмица останахме с впечатление, че Бъчварова не е била запозната с въпросното предложение. Когато едно предложение излиза от МС, дали е било коментирано и ако да, какво е становището на МФ. Подкрепям заседанието да бъде отложено, ако министърът на финансите не може да присъства", подкрепи го Светослав Белемезов от АБВ. Въпреки това предложението на Атанасов за отлагане на точката бе отхвърлено с 6 гласа "за", 5 "против" и трима "въздържал се". МВР ще получи 120 млн. за издръжка и 15 млн. лв. за капиталови разходи След това министър Бъчварова дойде на заседанието, за да обяви пред депутатите, че с проектобюджета за следващата година се предвижда разходите на МВР да са 1.127 млрд. лева, включително 999 млн. лева за заплати, 120 млн. лева за издръжка и 15 млн. лева за капиталови разходи. "Това са 316 млн. лева по-малко от заявените оптимални минимални потребности от структурите на МВР. Във всички структури на министерството са обявени и постоянно се провеждат конкурси за назначаване на държавни служители. През 2015 г. са предприети действия за оптимизиране на дейностите, извършвани във връзка с охрана на държавната граница вследствие на засиления миграционен натиск. Намален е броят на командированите служители на половина", добави Бъчварова. По думите й ръководството на силовото ведомство вече е предприело действия за оптимизиране на вътрешните постове в структурите на МВР. "Предвидено е поетапно оптимизиране на 91 поста с около 509 служители на длъжности с полицейски правомощия, които да бъдат заменени от лица, работещи по трудово правоотношение", уточни вътрешният министър. Като "изключително наложително" Бъчварова определи осигуряването на нова техника за полицейските структури, включително компютри и минимум 1500 коли за подмяна на старите патрулки. "Последната доставка на нови автомобили в МВР е осъществена през 2008 г. Разходите за издръжки и други разходи са намалени със 7 млн. лева, а за капиталови с 1 млн. лева. По този начин не може да бъде финансово осигурено изпълнението на основните дейности, осъществявани от структурите на министерството", обобщи вицепремиерът.

Дистанционнни посланици и общи посолства с други държави ще вадят външно от кома

http://www.mediapool.bg/distantsionnni-poslanitsi-i-obshti-posolstva-s-drugi-darzhavi-shte-vadyat-vanshno-ot-koma-news241698.html

Външният министър Даниел Митов планира да спести средства с въвеждането на дистанционни посланици, общи посолства и продажба на имоти зад граница. "Посолства ще закриваме, само ако вече сме "в кома" и няма никакъв шанс", заяви Митов. Той участва в заседанието на парламентарната външна комисия, която прие на първо четене проектобюджета за 2016 г. с 11 гласа "за", петима "против" и един "въздържал се". Външният министър коментира, че ако се наложи закриване на посолства, това ще бъде обсъдено с парламентарната външна комисия, ще има ясни критерии, и ще се посочат и аргументите защо. Той обясни, че планира да се въведе статутът на т.нар. дистанционни посланици - тоест хора, акредитирани като посланици в определена държава, които пътуват през определен период от време. Друг механизъм би могъл да бъде съвместно използване на помещения, заедно с други държави от ЕС, на определени места и при определени обстоятелства. Тази идея датира от няколко години, но досега инструментът не се използва ефективно от външно министерство. Практиката се използва много успешно от скандинавските и балтийските държави. Митов посочи още, че българската държава трябва да си пази собствеността, където има смисъл от нея. "На много места обаче имаме имоти, които няма кой да ги населява и нямаме пари да ги поддържаме, и по-добре да бъдат продадени или заменени. Трябва да се прецени кое е полезно за държавата и кое не, разбира се, това ще бъде поставено на обсъждане тук", обясни външният министър. Приходите от продажбата на имоти обаче отиват в централния бюджет, освен ако няма постигнато споразумение с финансовия министър. По думите на Митов чрез дейностите си МВнР реално "произвежда" 80 процента от бюджета, който получава. Той съобщи, че ако има финансовата възможност да бъде изпратен още един човек в Шанхай, това ще доведе до повече приходи, отколкото са изхарчени за издръжката му. Георги Кючюков от АБВ сравни възможността да се закриват посолства със ситуацията, когато човек се разболее - първо трябва да се опитва да се излекува, а не да се поръчва погребална кола. Бившият външен министър Кристиан Вигенин (БСП) коментира още, че в МВнР са едни от най-ниските заплати в държавната администрация и зададе въпроса дали се предвижда увеличаването им. В централата на МВнР в София заплатите действително са ниски, но служителите на ведомството с дипломатически ранг на ротационен принцип работят в мисиите зад граница, където получават и командировъчни. Така заплащането им става изключително привлекателно. Посланиците получават общо до 3000 евро, като в сравнение с колегите им в ЕС заплащането им действително е ниско. Четин Казак от ДПС, чийто брат Метин е посланик в Катар, коментира от своя страна, че не е нормално един посланик да разполага с 900 евро за представителни разходи за цяла година, при положение, че трябва да организира поне два приема, като освен това няма достатъчно средства дори да пътува в съответната страна, ако се наложи. Заместник-министърът на външните работи Христо Ангеличин посочи, че има стратегия във връзка с имотите в чужбина. В момента се изготвя и електронен регистър. Има силно желание да не минава всичко през капацитета на посолствата, опитваме се да направим така, че външни експерти от големи компании, специализирани в недвижимия сектор, да се използват като наши консултанти и посредници за бъдещи продажби, коментира той. Бюджетът на външно министерство за следващата година е с 10% по-висок от този за 2015 година и достига 122.6 млн. лева. За пръв път от години бюджетът расте.

Форум "Природа": С мълчанието си Агенцията по горите допусна да се стигне до антиправителствен протест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107007

Ако управляващите се поддадат на лобистките искания на „Зелените“, ще е фатално за правителството и ще докаже неспособността му да се противопостави на група екстремисти, твърди неправителствената организация Форум "Природа" по повод инсценирания в някои медии скандал с почистването на сечище на Витоша.
Ако управляващите се поддадат на лобистките искания на „Зелените“, ще е фатално за правителството и ще докаже неспособността му да се противопостави на група екстремисти, твърди неправителствената организация Форум "Природа" по повод инсценирания в някои медии скандал с почистването на сечище на Витоша.

Сигнал за бомба спря бързия влак София – Кулата в Благоевград

http://offnews.bg/news/n_1/n_589947.html

Сигнал за бомба и пожар спря бързия влак София – Кулата на гара Благоевград. Сигналът е подаден от домашен телефон в София около 17.20 часа. Според сигнала в последния вагон на влака има дим и най-вероятно има бомба, като има и припаднала жена. При пристигането на влака на гара Благоевград, той е посрещнат от пожарни коли, полиция и линейки. Дим обаче не се забелязва, съобщи БГНЕС. Пътниците от последния вагон са свалени от влака, а в композицията се прави проверка от служителите на реда.

Свещеници във Ватикана ползват сауни и салони за масаж и секс услуги

http://www.moreto.net/novini.php?n=306231

В центъра на Рим - Ватикана, свещеници си плащат за масажи и секс услуги в луксозни сауни и салони за масаж, собственост на седалището на римокатолическата църква, съобщи разследване на Independent. Разкритията, свързани с аферата "Ватилийкс", изнасят на преден план недвижими имоти, собственост на Ватикана, закупени на много ниски цени и използвани за плътски удоволствия.

Кметът на Банско Георги Икономов: Държавата губи от липсата на лифт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106614

- Г-н Икономов, как ще коментирате протестите на еколози за изсичането на 57 дървета в Пирин заради обновяването на стария лифт “Тодорка”?
- Трябваше да бъдат отсечени първоначално над 80 дървета според проектантите, които са преценили, че като ги отсекат, ще може да се монтира новият лифт. Този въпрос не е в моята компетенция, но доколкото знам,
- Г-н Икономов, как ще коментирате протестите на еколози за изсичането на 57 дървета в Пирин заради обновяването на стария лифт “Тодорка”? - Трябваше да бъдат отсечени първоначално над 80 дървета според проектантите, които са преценили, че като ги отсекат, ще може да се монтира новият лифт. Този въпрос не е в моята компетенция, но доколкото знам,

Индексите на БФБ завършиха изцяло на червена територия

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-завършиха-изцяло-на-червена-територия_l.a_i.703678_at.1.html

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) завършиха изцяло на червена територия. Следящият сините чипове SOFIX загуби 1,11% от пазарната си...

Сълзотворен газ и вода срещу мигрантите във Франция

http://frognews.bg/news_101776/Salzotvoren-gaz-i-voda-sreshtu-migrantite-vav-Frantsiia/

Сълзотворен газ и водни струи срещу мигрантите във френския град Кале. Трета поредна нощ продължават безредиците. Най-малко 27 полицаи са пострадали, когато бежанците започнали да хвърлят по тях камъни.

Световната банка: Съдебната система може да се финансира и чрез вътрешни реформи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/11/2647288_svetovnata_banka_sudebnata_sistema_moje_da_se/?ref=rss


Съдебната система може да си осигури финансиране, но и чрез вътрешно преструктуриране. През последните години непрекъснато расте броят на съдиите и те са изключително много. Само четири държави харчат повече от България за съдебната система по отношение на БВП на глава от населението (Босна, Черна гора, Сърбия и Обединеното Кралство-Северна Ирландия).

Това са част от констатациите в доклад на Световната банка за функционирането на съдебната система у нас  от 2008-а до 2014 година....

Бегбеде: За да бъдеш щастлив, трябва да си бил много нещастен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106357

Обичаме да го четем, да го цитираме, някои негови думи направо поглъщаме като хапче. Ето и кои цитати на големия Бегбеде избра
Обичаме да го четем, да го цитираме, някои негови думи направо поглъщаме като хапче. Ето и кои цитати на големия Бегбеде избра "Мила": "В живота има само една голяма любов, всички преди нея са подготвителен етап, а всички след нея – опит за връщане на изгубеното; голямата любов е сега или никога." "Нямаме право да бягаме от щастието.

Бъчварова: С 8 млн. лв. да се увеличат разходите по проектния бюджет на МВР за 2016 г.

http://www.cross.bg/leva-buchvarova-ministur-1487771.html

/КРОСС/Вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че бюджетът, отпуснат от финансовия министър за догодина, е с 316 млн. лв. по-малко от поискания от МВР минимум. "Със законопроекта за държавен бюджет за 2016 година, предвидените разходи за МВР са 1,127 млрд. лева, в това число 999 млн. лева за персонал, 120 млн. лева за издръжка и 15 млн. лева за капиталови разходи. Това са 316 млн. лева по-малко от заявените оптимални минимални потребности от структурите на МВР", каза Бъчварова по време на днешното заседание на вътрешната комисия в парламента. Тя прие проекта за бюджет, предложен от Горанов. Пред депутатите вътрешният министър обясни, че заради липсата на пари тази година наполовина е бил намален броят на командированите полицаи за охрана на границата ни. "Изключително наложително е осигуряването на нова техника за полицейските структури, а именно компютри и минимум 1500 броя полицейски автомобили за подмяна на старите", каза още Бъчварова. Тя припомни, че за последно коли в МВР са купувани през 2008 година. "Разходите за издръжки и други разходи са намалени със 7 млн. лева, а за капиталови с 1 млн. лева. По този начин не може да бъде финансово осигурено изпълнението на основните дейности, осъществявани от структурите на министерството", каза Бъчварова. Тя обясни, че стойността на непредоставеното вещево имущество на униформените служители от 2011 до 2014 година е за 21 млн. лева

Меси на терена за „Ел Класико“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106703

Лионел Меси е пред изненадващо завръщане в състава на „Барселона“ тъкмо за голямото дерби срещу „Реал“ на 21 ноември. Фаворитът за „Златната топка“ е на път да пропусне точно осем седмици заради контузия на коляното, получена в мача срещу „Лас Палмас“. Според испанските медии Меси не може да изкара цял мач и би трябвало да започне на пейката.
Лионел Меси е пред изненадващо завръщане в състава на „Барселона“ тъкмо за голямото дерби срещу „Реал“ на 21 ноември. Фаворитът за „Златната топка“ е на път да пропусне точно осем седмици заради контузия на коляното, получена в мача срещу „Лас Палмас“. Според испанските медии Меси не може да изкара цял мач и би трябвало да започне на пейката.

Самолети ще разпръснат примамки срещу бяс при дивите хищници

http://pik.bg/самолети-ще-разпръснат-примамки-срещу-бяс-при-дивите-хищници-news433572.html

Самолети ще разпръснат примамки срещу бяс при дивите хищници

Единадесет специално оборудвани самолета ще разпръснат от въздуха над 1 млн. ваксинални примамки срещу бяс при дивите хищници. Българска агенция по безопасност на храните провежда втората за тази година ваксинация по въздух срещу заболяването. Кампанията ще протече в рамките на следващите три седмици, в зависимост от атмосферните условия. на територията на областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград. Над населените места и водоемите няма да бъдат разпръсквани ваксини.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2х3х2 см. и са със специфична миризма, която привлича хищниците. Животните се ваксинират против бяс чрез изяждане на примамката. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система.

Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Домашните животни е препоръчително да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Пощенски пратки се забавят заради стачката на "Луфтханза"

http://www.mediapool.bg/poshtenski-pratki-se-zabavyat-zaradi-stachkata-na-lufthanza-news241697.html

Заради стачката в "Луфтханза" е възможно да има забавяне на всички видове пощенски пратки от и за България. Това предупредиха от "Български пощи". Стачката на служителите в германския авиопревозвач започна 8 ноември и доведе до отмяна на редица полети. Това забавя експедирането и доставката на всички видове пратки от и за България, посочват от "Български пощи". "Български пощи" не приема пратки за Сомалия, Йемен, Либия и Сирия, като забраната важи за всички видове пратки. За Гвинея-Бисау, Монголия и Джибути не се приемат само куриерски пратки, припомнят от "Български пощи".

Европа отдаде почит на загиналите в Първата световна война

http://www.mediapool.bg/evropa-otdade-pochit-na-zaginalite-v-parvata-svetovna-voina-news241696.html

Под звън на църковни камбани политици в цяла Европа полагаха в сряда венци, отдавайки почит на милионите войници, загинали през Първата световна война, съобщи Асошиейтед прес. Хиляди хора дойдоха на парижкия булевард Шанз Елизе, за да присъстват на церемонията във френската столица. Президентът Франсоа Оланд постави венци пред паметника на премиера Жорж Клемансо, водил страната към победата, и на Триумфалната арка, пред Гроба на незнайния войн. На церемонията присъстваше и бившия президент Никола Саркози, който приема за първи път покана да участва в подобно тържество след оттеглянето си от поста през 2012 година. Възпоменателни прояви се състояха в цяла Франция. Църковните камбани биха в часа, когато на 11 ноември 1918 г. е подписано примирието, сложило край на бойните действия на Западния фронт. Около 10 милиона войници загинаха във войната от 1914-1918 г., от които 1,3 милиона французи. Милиони хора от различни националности са погребани в северната и източната част на Франция, където е минавал Западният фронт. Тази година във Франция се почита паметта на всички носители на Ордена на военния кръст от Първата световна война. Във Великобритания годишнината бе отбелязана в 11 часа със запазване на две минути мълчание. Стотици стояха мълчаливо на лондонския площад Трафалгар и около Кенотафа в центъра на Лондон, а ударите на прочутия часовника "Биг Бен" отмерваха времето. Сред отбелязващите паметната дата, на която британците си спомнят за всички загинали във войни, бяха вдовицата и синът на Ли Ригби, убит през 2013 г. от вдъхновени от Ал Каида нападатели пред казарма в Лондон. Те положиха венец в църквата "Сейнт Джордж", близо до лобното място на Ригби. Първата световна война продължи 1568 дни и е един от най-мащабните военни конфликти в историята.

Емил Велев е новият треньор на "Монтана"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/11/2647421_emil_velev_e_noviiat_trenyor_na_montana/?ref=rss


Емил Велев ще бъде новият треньор на "Монтана". Това обяви кметът на града Злати Живков пред "Гонг" след кратката си среща със специалиста.

Отборът остана без наставник след последния кръг в А група, когато Ферарио Спасов подаде оставка. След него същото направи и спортният директор на тима Михаил Мадански.

"След напускането на Ферарио Спасов трябваше бързо да вземем решение кой да е новият треньор. Надяваме се, че с избора на Емил Велев сме избрали твърда и интелигентна...

Утре - пак слънце, ето къде максималните температури скачат до 23 градуса

http://petel.bg/Utre---pak-slantse--eto-kade-maksimalnite-temperaturi-skachat-do-23-gradusa__133735

Снимка Булфото През нощта ще бъде предимно ясно и все още ще духа до умерен запад-северозапад. Минималните температури ще са между 8° и...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване