Аграрен спец за Фрог: Аграрният сектор е най-неграмотният в икономиката ни

http://frognews.bg/news_101760/Agraren-spets-za-Frog-Agrarniiat-sektor-e-nai-negramotniiat-v-ikonomikata-ni/

Днес аграрният сектор е най-неграмотният сектор в икономиката, хората със средно и висше образование са 4,5% и това е в края на програмния период 2007-2013, съобщава за Фрогнюз аграрният специалист Йордан Малджански от Враца. В началото на периода тези хора бяха 1,8%, което е 4 800 компетентни производители срещу 27 000 по време на социализма, от които 8 500 научни работници.

Александър Томов във фейсбук: Някой мръснишки излъга ЦСКА и цяла България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106709

Бившият президент на ЦСКА Александър Томов коментира във социалните мрежи последните събития около „червения” клуб.
Ето какво написа той във „Фейсбук”:
"Дявол да го вземе, кой все пак лъже (във връзка с изявлението на Венци Стефанов)? Тези дни членове на Изпълкома на БФС ясно заявиха пред феновете на ЦСКА: "всички ви лъжат" и обясняват,
Бившият президент на ЦСКА Александър Томов коментира във социалните мрежи последните събития около „червения” клуб. Ето какво написа той във „Фейсбук”: "Дявол да го вземе, кой все пак лъже (във връзка с изявлението на Венци Стефанов)? Тези дни членове на Изпълкома на БФС ясно заявиха пред феновете на ЦСКА: "всички ви лъжат" и обясняват,

Александър Томов: Някой мръснишки излъга ЦСКА и цяла България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106674

Бившият президент на ЦСКА Александър Томов коментира във социалните мрежи последните събития около „червения” клуб.
Ето какво написа той във „Фейсбук”:
Бившият президент на ЦСКА Александър Томов коментира във социалните мрежи последните събития около „червения” клуб. Ето какво написа той във „Фейсбук”: "Дявол да го вземе, кой все пак лъже (във връзка с изявлението на Венци Стефанов)? Тези дни членове на Изпълкома на БФС ясно заявиха пред феновете на ЦСКА: "всички ви лъжат" и обясняват,

„Готови за успех“ отпразнува 10 години

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/gotovi-za-uspeh-otpraznuva-10-godini-6045274

За 10 години „Готови за успех“ е дала 1028 стипендии на обща стойност над 1.5 млн.лв.

Лукарски: Обща задача е да повишим приноса на Хранително-вкусовата промишленост към БВП

http://www.cross.bg/ikonomikata-lykarski-promishlenost-1487752.html

/КРОСС/Надявам се Министерство на икономиката да даде сериозна възможност за достъп до бързо и лесно финансиране на хранително-вкусовата промишленост чрез „Инициативата за Малки и средни предприятия" и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност". Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на откриването на традиционното ежегодно изложение Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон за виното, Интерфуд и Дринк в Интер Експо център днес. Той посочи, че голяма част от предприятията в сектор са малки и средни и заяви, че обща задача на правителството и бранша е да се повиши приноса на този бранш към Брутния вътрешен продукт на страната. Министър Лукарски благодари за възможността да присъства на откриването на това изложение, което в последните години се е превърнало в запазена марка на един традиционен сектор от българската икономика, а именно хранително-вкусовата промишленост. Той изрази надежда, че с автентичния вкус, който ще бъде демонстриран по време на изложението и с който ще се запознаят потребителите, ще се доведе до много нови клиенти и партньори за брашна. „Това, което ние оценяваме, е Вашият принос към икономиката като работодатели и хора, които хранят над 100 хил. семейства", подчерта министърът. Той изрази увереност в успеха на изложението и пожела на добър час на всички участници в него.

Над 1,2 милиона души с пенсии до 300 лв. ще получат добавка от 40 лв. през декември

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HPUEoagrls8/

Около 1 275 000 души с пенсии до 300 лв. включително ще получат по 40 лв. добавка към пенсиите си за декември. Това става възможно с прието днес от Министерския съвет постановление за одобряване на допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г.
Допълнителната сума към пенсията ще се изплаща на пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях, за месец декември 2015 г. е в размер до 300,00 лв. включително. Това е определената линия на бедност за 2016 г.
Одобрените допълнителни средства са в размер на 51 000 000 лв. и са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет за 2015 г.

Труп на жена изплава край "Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=306221

Труп на жена е изплавал в канала, свързващ морето с Варненското езеро, под Аспаруховия мост. Това съобщиха от МВР за Moreto.net. Тялото е забелязано към 15.35 часа, когато граждани са подали сигнал. Според очевидци трупът все още не е изваден от водата.

Правосъден уикенд събира граждани в подкрепа на съдебната реформа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/11/2647311_pravosuden_uikend_subira_grajdani_v_podkrepa_na/?ref=rss


Национална гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" и съмишленици организират "Правосъден уикенд" в парка пред Народния театър "Иван Вазов". Събитието ще се проведе от 11 до 18 часа на 14 и 15 ноември.

Промените в конституцията в глава "Съдебна власт" навлизат в своята решителна фаза за второ четене в Народното събрание. След като преминаха през всички възможни варианти на отлагане и компромиси, те могат дори да бъдат изместени като тема от дневния ред на обществото, смятат от...

Въвежда се смесена система за тол такса за тежкотоварни МПС и електронна винетка за леки МПС

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nIziN_0Aa8o/

Правителството одобри решение да бъде приет предложеният от Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка) модел на въвеждане на смесена система за тол такса за тежкотоварни моторни превозни средства и електронна винетка за МПС, както и за предоставяне на европейски услуги за електронно таксуване и даване на съгласие за провеждане на процедура за избор на изпълнител за комплексно обслужване при електронно събиране на пътни такси. Моделът е разработен в изпълнение на Изменение №3 към Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между Агенция „Пътна инфраструктура” и Световната банка, ратифицирано от Народното събрание.
В анализа на Световната банка (СБ) е посочено, че в доклада за глобалната конкурентоспособност за 2013-2014 г. на Световния икономически форум България заема 102-о място от 148 държави по качество на инфраструктурата. Това е вследствие от дългосрочното хронично недофинансиране на националната пътна система, като България има голяма потребност от поддръжка и модернизация на пътищата, което е предпоставка за осигуряване на икономически растеж, подобряване на управлението на трафика, безопасността по пътищата, национална свързаност, улесняването на търговията и сигурността. Поддържането и изграждането на пътищата в страната предполага наличие на значителен финансов ресурс. В приетата от Министерски съвет на 16 септември 2015 г. Стратегия за развитие на пътната инфраструктура в Република България 2016-2022 г. и средносрочна оперативна програма за изпълнение на стратегията е посочен финансов недостиг в размер на 6,922 милиарда лева.
Сегашното ниво на приходи от източници като стикер-винетки и ограничените възможности на държавния бюджет, както и очертаващата се липса на финансиране със средства от Европейския съюз след програмен период 2014-2020 г., налагат нов подход за дългосрочно устойчиво решение при осигуряването на необходимите средства за покриване на нарастващите разходи, свързани с изграждането и поддържането на републиканската пътна мрежа. Поради тази причина, е необходимо да бъде приложен по-интелигентен подход за събиране на пътни такси, отколкото позволява сегашната система, базирана на стикер-винетка.
Пътните такси следва се базират на интелигентен политически „инструмент” с цел да се разпределят по-справедливо разходите между ползвателите на пътната мрежа, а не както е сега на база „една цена за всички”. Технологиите предлагат нови възможности за постигане на тази цел, като събиране на приходи при различни цени от различни видове превозни средства и по различни пътища, както и да се приложи принципът „потребителят/замърсителят плаща”, така че тези превозни средства, които най-много увреждат пътищата, да заплащат повече. Такъв подход ще позволи на държавата да въведе интегрирана и единна система за събиране на пътни такси без формиране на задръствания и опашки от превозни средства по пътищата.
В допълнение, следва да се има предвид, че оптималното събиране на нетните приходи предполага системата да бъде оперативно съвместима с останалата част на ЕС, в съответствие с Директива 2004/52/ЕС относно оперативната съвместимост на системите за електрони пътни такси. Също така, всеки бъдещ подход следва да бъде гъвкав от гледна точка на бъдещите политики и нужди, нарастването на потребителите и ръст в използването пътната мрежа, както и да може да спомогне за въвеждането на нови услуги и съществуващите нужди на държавата за данни, като например на митническите власти. Преди всичко, подходът трябва да е лесен за приложение и за постигане на високи нива на спазване направилата от страна на потребителите.
Геостратегическото местоположение на България, през чиято територия преминават два основни трансевропейски коридора, дава възможност за събиране на приходи от посещаващите и транзитно преминаващи превозни средства с цел поддръжка качеството на пътната мрежа и по-доброто функциониране на граничния контрол и дейностите по вътрешна сигурност.
Сегашната система на винетни стикери не събира всичките дължими приходи – тъй като не е система, при която лесно се контролира правоприлагането, а освен това е несправедлив модел на таксуване, тъй като таксуването е по продължителност на достъпа до пътната мрежа, а не на база изминато разстояние. Новите подходи за по-интелигентно и по-ефективно събиране на пътни такси от сегашната система, базирана на стикер-винетки, биха могли да увеличат приходите по по-справедлив начин.
Понастоящем, приходите от винетки са недостатъчни за поддържането на пътната мрежа, а още по-малко – за бъдещи инвестиции. Стратегията за развитие на пътната инфраструктура сочи, че държавата се сблъсква с предизвикателства при финансирането на строителството и необходимата рехабилитация на всичките съществуващи пътища и мостове в рамките на пет до седем години. Налице е критично важна потребност да се осигури дългосрочно, предвидимо финансиране, за да се даде възможност за реализирането на смислена, последователна и устойчива политика по отношение пътищата. Това изисква допълнително инвестиране на поне 600 млн. лв. нетни приходи годишно.
Бяха разгледани няколко варианта за институционален модел, свързани със събирането на такси, прилагане и управление на системата. С оглед започване на общественото възлагане за навременното осигуряване на приходи към настоящия момент най-целесъобразно е АПИ, съвместно с представители на МРРБ, МВР, в т. ч. главните дирекции „Гранична полиция” и „Национална полиция”, МФ, вкл. Агенция „Митници” и НАП, МТИТС, вкл. изпълнителните агенции „Автомобилна администрация” и „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи”, и Министерският съвет да подготви и проведе обществената поръчка, както и да възложи дейностите по внедряване, управление и поддържане на системата. Включването на представители на различни държавни органи е продиктувано от изискването за установяване на взаимовръзка между предлагания модел на системата и съществуващите системи на отделните ведомства, което ще способства за обмен на данни и информация, осъществяването на ефективен контрол и гарантиране събираемостта на приходите. АПИ следва да бъде органът, начисляващ пътни такси. След провеждане на обществената поръчка, ще бъде избран оперативен изпълнител (изпълнител, оператор), който да внедри системата в експлоатация и да я поддържа.
С приемането на акта се възприема нов подход за по-интелигентно и по-ефективно събиране на пътни такси от сегашната система, базирана на стикер-винетки. Това ще способства за увеличаване на приходите по по-справедлив начин, което, от своя страна, ще доведе осигуряване на финансов ресурс, необходим за поддръжка и модернизация на пътищата – предпоставка за осигуряване на икономически растеж, подобряване на управлението на трафика, безопасността на движение, национална свързаност, улесняването на търговията и сигурността.
С друго решение на кабинета беше изменена Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура” и след извършени проучвания беше определен нов размер на винетни такси за 2016 г.
Размерът на годишната винетна такса за Категория 3 (леки автомобили и товарни до 3,5 т) е повишен с 30 лв., месечният – с 5 лева, и седмичният с – 5 лева. Предвижда се повишаване на размера на дневната винетна такса за Категория 1 и Категория 2 с 1 (един) лев или с 5% от сегашния размер и доближаване до максималния такъв, определен в Директива 1999/62/ЕС – 11 евро.
С постановлението на Министерския съвет се определя размерът на годишната винетна такса за Категория 2 „Евро 0,1, II”, която се използва като база за изчисляване на размерите на винетните такси за другите категории автомобили при спазване на изискванията на директивата, а именно: в директивата съотношението и размера на годишните ставки за по-ниските категории ППС е 60% от стойността и съответно размера на ставките на по-високите категории ППС. Необходимостта от промяна на размера на винетните такси е вследствие от критично важната потребност да се осигури дългосрочно, предвидимо финансиране, за да се даде възможност за реализирането на смислена, последователна и устойчива политика по отношение на пътищата. Понастоящем приходите от винетки са недостатъчни за поддържането на пътната мрежа, а още по-малко – за бъдещи инвестиции. Стратегията за развитие на пътната инфраструктура сочи, че държавата се сблъсква с предизвикателства при финансирането на строителството и необходимата рехабилитация на всичките съществуващи пътища и мостове в рамките на пет до седем години. Това изисква допълнително инвестиране на поне 600 млн. лв. нетни приходи годишно. Прогнозата за очакваните приходи е, че те ще възлязат на около 300 000 000 лв. след увеличението на ставките от винетни стикери по предложения вариант.

Осъдиха производител на дрога от крумовградското село Черничено

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106647

Районната прокуратура в Крумовград постигна присъда от 1 година затвор при общ режим и 5 000 лева глоба срещу Бойчо Ч., на 60 г. от с. Черничево, който беше обвинен в държане и отглеждане на високорисково наркотично вещество. На 26 август 2015 г. при претърсване в двора на къщата на мъжа в с крумовградското село полицаи открили в двора 4 броя
Районната прокуратура в Крумовград постигна присъда от 1 година затвор при общ режим и 5 000 лева глоба срещу Бойчо Ч., на 60 г. от с. Черничево, който беше обвинен в държане и отглеждане на високорисково наркотично вещество. На 26 август 2015 г. при претърсване в двора на къщата на мъжа в с крумовградското село полицаи открили в двора 4 броя

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха по въпросите на миграцията в Малта

http://www.moreto.net/novini.php?n=306218

Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие днес и утре в Срещата на върха по въпросите на миграцията във Валета, Малта. Форумът е организиран по инициатива на Европейския съвет, който на заседанието си през април т. г.

Сирийската армия е на 20 километра от Палмира

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/69149/Siriiskata-armiya-e-na-20-kilometra-ot-Palmira

/Поглед.инфо/ Сирийската армия с подкрепата на руската авиация достигна до 20 километра от праисторическия град Палмира, известен с древните си паметници.

Кранът – убиец от Бургас бил за брак, не е проверяван повече от година

http://petel.bg/Kranat-----ubiets-ot-Burgas-bil-za-brak--ne-e-proveryavan-poveche-ot-godina__133728

Снимка Булфото Кранът в „Бургаски корабостроителници”, който в понеделник се срина и едва не уби 61-годишната кранистка Мария Кудева,...

Оправдаха го! Канибала е невинен

http://petel.bg/Opravdaha-go--Kanibala-e-nevinen__133729

Снимка Булфото Явор Геров - Канибала е невинен, а обвинението му за грабеж е неоснователно. Това е решението на Апелативния съд, който...

Утре огромна част от Варна остава цял ден без вода

http://petel.bg/Utre-ogromna-chast-ot-Varna-ostava-tsyal-den-bez-voda__133730

Снимка Булфото Утре голяма част от Варна остава цял ден без вода, предупреждават от ВиК - Варна. Причината е авария на магистрален...

След протестите правителството отпусна още 3.5 млн. лв. за МВР

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/11/2647271_sled_protestite_pravitelstvoto_otpusna_oshte_35_mln_lv/?ref=rss


На днешното си заседание Министерският съвет е одобрил отпускането на допълнителни 3.5 лн. лева за закупуване на ново оборудване на МВР, предаде пресцентърът на правителството.

Увеличението бе обявено още в края на миналата седмица от премиера Бойко Борисов след започването на протести в цялата страна от служители от системата на МВР.

Средствата се очаква да бъдат изразходвани за резервни части за специализираните полицейски сили, включително и за Столична дирекция вътрешни работи, като за това са предвидени 500 хил. лева. 200 хил. лв. отиват за доставката на 2000 акумулатори за патрулни автомобили. 720 хил. лв. ще бъдат заделени за осигуряването на автомобилни гуми, а 700 хил. лв. се насочват за ремонт на автопарка.

За гориво за отопление са планирани 600 хил. лв. Със 100 хил. лв. ще бъдат подобрени условията в помещенията в районните управления на полицията за прием на граждани.

Ще бъдат купени компютърни конфигурации и принтери за 28 области и четири главни дирекции, като за затова са предвидени 680 000 лв.

Правителството осигурява участието на страната ни в международни туристически изложения през 2016 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7jWgNMF2atE/

Правителството увеличи утвърдения със Закона за държавния бюджет показател по бюджета на Министерството на туризма максимален размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2015 г. Целта е да бъде подготвен българският бизнес за участие в международни туристически изложения.
В изпълнение на приетата от Националния съвет по туризъм Годишна програма за национална туристическа реклама за следващата година е необходимо Министерството на туризма да подаде заявка-договор до края на 2015 г. за всички международни туристически изложения, на които страната ни ще участва през първото тримесечие на 2016 г. Само по този начин могат да бъдат запазени локациите на щандовете и да стартира процедура по реда на Закона за обществените поръчки за тяхното изграждане. Сред тях са и четири изложения, на които страната ни ще се представи с национални щандове – в Берлин, Москва (две изложения) и Киев, както и седем международни борси, в които България участва с информационни щандове. Тези изложения са с голямо значение за чуждестранния туристопоток, като традиционно на тях участват голям брой представители на бизнеса и местната власт.
Поради факта, че Министерството на туризма е новосъздадена администрация, провеждането на участията в изложения за периода януари-март 2015 г. беше организирано през настоящата година, вместо през периода ноември-декември 2014 г. Поетите ангажименти са отразени в стойността на определените със Закона за държавния бюджет за 2015 г., с което се намалява възможността за поемане на ангажименти за изложения, провеждани в края на календарната година.
В тази връзка е необходимо да бъде поет ангажимент за разходи през 2015 г. в размер на 876 хил. лв., отнасящи се до изпълнението на планирания за 2016 г. бюджет на Министерството на туризма.

Обама стана първият US президент на корица на списание за гейове

http://www.cross.bg/obama-prezident-snimka-1487751.html

/КРОСС/За пръв път снимка на американски президент се появи на корицата на списание, посветено на общността на ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални хора). Черно-бялата снимка на стопанина на Белия дом се появи на корицата на калифорнийския седмичник „Out". На снимката Барак Обама гледа право в обектива на камерата, а местни медии сравниха усмивката му с тази на Мона Лиза. В статията изданието отбелязва приноса на 44-тия президент на САЩ в защитата на правата на хомосексуалните. Изданието посочва, че публикуването на снимка на държавния глава е в знак на признание за огромния му принос в „тази спорна тема".Според президента отношението на хората към обществото на ЛГБТ е започнало да се променя още преди съдът на практика да даде зелена светлина за еднополови бракосъчетания. Обама сподели, че напълно приема мнението на двете си дъщери Малия и Саша, според които дискриминацията е безсмислена. „Те смятат, че не е редно да се отнасяш по различен начин, ако разбереш, че твой приятел е гей или родителите му са от един и съши пол", казал още американският президент. В интервю за списанието Обама споделя, че не е бил изненадан от решението на Върховния съд от 26 юни, че сключването на еднополови бракове не противоречи на конституцията.  

"Луфтханза" анулира полети от и за София утре заради стачка

http://offnews.bg/news/n_1/n_589905.html

Заради стачка на стюардите и стюардесите от „Луфтханза“, авиокомпанията анулира почти всички свои полети от и за София в четвъртък, съобщиха от Летище София.  Ето и отменените полети:  От/до Франкфурт Полет № LH 1429, който трябва да излети от летище София за Франкфурт, Германия в 07:00 ч., ще бъде анулиран. Полет № LH 1426, който трябва да кацне от Франкфурт, Германия на летище София в 13:15 ч., ще бъде анулиран. Полет № LH 1427, който трябва да излети от летище София за Франкфурт, Германия в 14:00 ч., ще бъде анулиран. Полет № LH 1428, който трябва да кацне от Франкфурт, Германия на летище София в 20:15 ч., ще бъде анулиран. От/до Мюнхен Полет № LH 1707, който трябва да излети от летище София за Мюнхен, Германия в 06:10 ч. ще бъде анулиран. Полет № LH 1702, който трябва да кацне на летище София от Мюнхен, Германия в 11:50 ч. ще бъде анулиран. Полет № LH 1703, който трябва да излети от летище София за Мюнхен, Германия в 12:55 ч. ще бъде анулиран. Полет № LH 1706, който трябва да кацне на летище София от Мюнхен, Германия в 22:10 ч. . ще бъде анулиран Полет № LH 1704, който трябва да кацне на летище София от Мюнхен, Германия в 18:20 ч. и полет № LH 1705, който трябва да излети от летище София за Мюнхен, Германия в 19:20 ч. ще бъдат осъществени.

Парламентът прие на първо четене данък "уикенд"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/parlamentyt-prie-na-pyrvo-chetene-danyk-uikend-205850/

Предвижда се да не се възстановява изцяло ДДС на фирмите за закупени имоти и вещи на стойност над 5 000 лева

Чудо в МВР! Бъчварова едновременно награждава и наказва ченгетата за протеста

http://frognews.bg/news_101759/CHudo-v-MVR!-Bachvarova-ednovremenno-nagrajdava-i-nakazva-chengetata-za-protesta/

Служителите на МВР са тотално объркани от действията на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Тя е тръгнала хем да ги хвали и да им благодари, хем да ги наказва за протеста. За противоречивите сигнали, които идват от сградата на ул. „Шести септември” алармираха пред Фрог нюз възмутени служители на реда.

Лидер на холандски евроскептици: Да затворим границите си заради ислямската инвазия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106621

Лидерът на холандската антиимиграционна партия Херт Вилдерс заяви, че иска да затвори границите на Холандия, за да попречи на влизането на хилядите мигранти, което окачестви като „ислямска инвазия“, съобщи Франс прес.
Неговата Партия за свобода има най-висок рейтинг в историята си благодарение на най-тежката мигрантска криза в Европа от Втората
Лидерът на холандската антиимиграционна партия Херт Вилдерс заяви, че иска да затвори границите на Холандия, за да попречи на влизането на хилядите мигранти, което окачестви като „ислямска инвазия“, съобщи Франс прес. Неговата Партия за свобода има най-висок рейтинг в историята си благодарение на най-тежката мигрантска криза в Европа от Втората

Лидер на холандски евроскептици: Да затворим границите си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106615

Лидерът на холандската антиимиграционна партия Херт Вилдерс заяви, че иска да затвори границите на Холандия, за да попречи на влизането на хилядите мигранти, което окачестви като „ислямска инвазия“, съобщи Франс прес.
Неговата Партия за свобода има най-висок рейтинг в историята си благодарение на най-тежката мигрантска криза в Европа от Втората
Лидерът на холандската антиимиграционна партия Херт Вилдерс заяви, че иска да затвори границите на Холандия, за да попречи на влизането на хилядите мигранти, което окачестви като „ислямска инвазия“, съобщи Франс прес. Неговата Партия за свобода има най-висок рейтинг в историята си благодарение на най-тежката мигрантска криза в Европа от Втората

Неизвестност след свалянето на португалското правителство

http://analysis.actualno.com/neizvestnost-sled-svaljaneto-na-portugalskoto-pravitelstvo-news_506991.html

След свалянето на дясното правителство в Португалия във вторник президентът на страната Анибал Каваку Силва трябва да реши дали ще даде на лидера на Социалистическата партия Антониу Коста мандат за формирането на нов кабинет въпреки явната неустойчивост на безпрецедентното обединение на левицата. Според португалския политолог Пинту най-вероятният сценарий е държавният глава да номинира Коста за премиер, но това ще зависи и от споразумението между левите партии, което ще му бъде представено. Пр

Сигнал за бомба и пожар спря бързия влак София - Кулата

http://society.actualno.com/signal-za-bomba-i-pojar-sprja-byrzija-vlak-sofija---kulata-news_506993.html

Сигнал за бомба и пожар спря бързия влак София – Кулата на гара Благоевград, предаде БГНЕС. От домашен телефон в София към 17.20 часа е подаден сигнал, че в последния вагон на влака София – Кулата има дим, една жена е припаднала и най-вероятно има бомба. Влакът бе посрещнат на гара Благоевград от три пожарни коли, полиция и линейки. Пътниците по последния вагон са свалени на перона, а цялата композиция се обхожда от служители на реда. Не се вижда дим. Действията на екипите, к

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=306208

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 12 ноември, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Карим Бензема е несправедливо обвинен, твърди адвокатът му

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/11/2647321_karim_benzema_e_nespravedlivo_obvinen_tvurdi_advokatut/?ref=rss


Един от адвокатите на Карим Бензема заяви, че срещу неговия клиент има заговор.ц

Както е известно, нападателят на "Реал" (Мадрид) е заподозрян като участник в престъпна група, изнудвала друг футболист - Матийо Валбуена.

Разследването започна през юли и от него стана ясно, че полузащитникът на "Лион" е бил заплашван, че ще бъде публикуван интимен видеозапис с негово участие.

Прокуратурата във Версай, където се води разследването, обяви преди няколко седмици, че...

Образуваха дела по 10 жалби за изборите в Търновско

http://pik.bg/образуваха-дела-по-10-жалби-за-изборите-в-търновско-news433554.html

Образуваха дела по 10 жалби за изборите в Търновско

Общо 10 жалби са депозирани в Административния съд във Велико Търново след местните избори в областта. По тях са образувани и на производство са 6 дела, които трябва да приключат тези дни,а някои вече са обявени за решаване. Три делата са с искане за нов избор на кмет в селата Горна Липница, Водолей и Михалци, пише „Труд”.

Най-куриозното дело е това за кметския пост в павликенското село Горна Липница.Бившият управник Юлко Палов печели с 1 глас пред Тихомир Григоров от БСП. „Броихме бюлетините в зала и наистина се оказа,че една бюлетина обръща вота. Тези дни съдът трябва да си каже думата”, казват адвокати.

Петима активисти на политически формации пък искат касация на изборите за съветници в Горна Оряховица заради 3271 недействителни бюлетини. Дело е заведено и по такава жалба от „Патриотите ВМРО“ и Румен Димитров от „Нашия град“ заради 3575 невалидни бюлетини. До момента са разпитани свидетели и са назначени вещи лица, а експертизата се очаква да бъде готова в петък,когато е поредното заседание.

Увеличават капитала на спряния проект „Бургас-Александруполис“

http://econ.bg/Новини/Увеличават-капитала-на-спряния-проект-Бургас-Александруполис-_l.a_i.703670_at.1.html

С 38 000 лв. ще бъде увеличен капиталът на проектната компания, създадена за изграждане на петролопровода „Бургас-Александруполис“, реши...

Приеха Бюджет 2016 на първо четене в парламентарна комисия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106580

Бюджет 2016 е приет на първо четене от Комисията по вътрешна политика и обществен ред, съобщи „Фокус”. Предложеният бюджет бе приет с 9 гласа „за” и 6 „против”.
Очаквайте
Бюджет 2016 е приет на първо четене от Комисията по вътрешна политика и обществен ред, съобщи „Фокус”. Предложеният бюджет бе приет с 9 гласа „за” и 6 „против”. Очаквайте

Бащата на Симона: Къде е била охраната, когато Димитър я е убил на 2 метра от бараката им?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106576

Преди да убие 15-годишната Симона, Димитър стрелял по приятеля й в двора на училището. Това твърдят родителите на момичето, съобщава bTV.
Децата са чули стрелбата, но близо половин час никой не реагирал. Родителите търсят отговори за бездействието на охраната и учителите, както и истината за случилото се.
Преди да убие 15-годишната Симона, Димитър стрелял по приятеля й в двора на училището. Това твърдят родителите на момичето, съобщава bTV. Децата са чули стрелбата, но близо половин час никой не реагирал. Родителите търсят отговори за бездействието на охраната и учителите, както и истината за случилото се.

Парламентарна комисия прие Бюджет 2016 на първо четене

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106565

Бюджет 2016 е приет на първо четене от Комисията по вътрешна политика и обществен ред, съобщи „Фокус”. Предложеният бюджет бе приет с 9 гласа „за” и 6 „против”.
Очаквайте
Бюджет 2016 е приет на първо четене от Комисията по вътрешна политика и обществен ред, съобщи „Фокус”. Предложеният бюджет бе приет с 9 гласа „за” и 6 „против”. Очаквайте

Обща стачка блокира Гърция за 24 часа

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/obshta-stachka-blokira-gyrciia-za-24-chasa-6045272

Синдикатите протестират срещу готвените от правителството мерки за увеличаване на данъците и намаляване на пенсиите

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха по въпросите на миграцията в Малта

http://www.cross.bg/vuprosite-evropeiiskiya-migratziyata-1487750.html

/КРОСС/Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие днес и утре в Срещата на върха по въпросите на миграцията във Валета, Малта. Форумът е организиран по инициатива на Европейския съвет, който на заседанието си през април т. г. призова за международна среща на най-високо равнище, на която заедно със заинтересованите африкански и други ключови страни да бъдат обсъдени въпросите, свързани с миграцията. Акцент на дискусиите във Валета ще бъде поставен върху справянето с първопричините за миграционната криза, подобряването на работата за насърчаване и организиране на канали за законна миграция, подобряване на закрилата на мигрантите и търсещите убежище, по-успешната борба с експлоатацията и трафика на мигранти, подобряване на сътрудничеството при връщането и обратното приемане. След приключването на международния форум, в четвъртък ще се проведе неформална среща на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на Европейския съюз, в която ще участва и премиерът Бойко Борисов. Поводът за извънредната среща, свикана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, е продължаването с безпрецедентни темпове на миграционния поток и необходимостта от ускорени действия от страна на държавите-членки. Срещата се приема за належаща заради усложняващата се ситуация и въпросите, свързани с вътрешните и външните граници на ЕС, които трябва да бъдат решени.

Защо всички те идват в Европа?

http://www.moreto.net/novini.php?n=306217

В интервю за германския "Ааргауер Цайтунг" Гунар Хайнзон твърди, че бежанската вълна през Средиземно море е нещо като ново "преселение на народите". "Зад тази миграция се крие една много висока раждаемост.

Приеха бюджет 2016 на първо четене

http://pik.bg/приеха-бюджет-2016-на-първо-четене-news433585.html

Приеха бюджет 2016 на първо четене

Бюджет 2016 е приет на първо четене от Комисията по вътрешна политика и обществен ред. Предложеният бюджет бе приет с 9 гласа „за” и 6 „против”.

Бюджетът включва диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съобразно облагаемия им доход за 2014 г., се запазва на нивото на 2015 г. и е в размери, съответно, 420 лв., 450 лв., 500 лв. и 550 лв.

 Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 300 лв. на 330 лв. от 1 януари 2016 г. В същото време се запазва размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица – 2600 лв.

 За 2016 г. няма да се правят вноски за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите”, а максималният размер на гарантираните вземания е 1200 лв.

 От 1 януари 2016 г. се въвежда възможност за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер на лицата, на които не достигат до 12 месеца възраст, но имат необходимия осигурителен стаж, като пенсията им се намалява пожизнено с 0,4 на сто за всеки недостигащ месец.

 Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица – 7,20 лв. и ограничението му на ниво от 60 на сто от осигурителния доход, получаван преди загубата на работа.

 Запазва се размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2-годишна възраст на 340 лв., както и размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице на 540 лв.

 Очакванията за реалния растеж на БВП са през 2016 г. да достигне 2,1% и запазване на относително стабилни нива на растежа през 2017 и 2018 г., съответно 2,5% и 2,7 на сто.

 Планирано е дефицитът по консолидираната фискална програма за 2016 г. е в размер на 2% от БВП при 2,5% от БВП за 2016 г., заложена в средносрочната бюджетна прогноза от пролетта на тази година. Планираният дефицит за 2017 г. и 2018 г. е съответно на нива от 1,4% от БВП и 1% от БВП.

 Предвижда се да се запазят размерите и съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване за 2016 г., като за 2017 г. и 2018 г. се повишава размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” на ДОО с по 1 процентен пункт.

 В бюджетната прогноза е предвидено минималната работна заплата да се увеличи на 420 лева от 1 януари 2016 г. на 420 лв., от 1 януари 2017 г. на 460 лв. и запазването ѝ за 2018 г. на нивото от 2017 година.

 За периода 2016-2018 г. процентите на увеличение на размерите на пенсиите от 1 юли всяка година са съответно: 2016 г. – 2,5% от осъвременяването по чл. 100 от КСО; 2017 г. – 2,7% , а през 2018 г. – 2,8%.

HSBC прогнозира поевтиняване на рублата с 10% до края на годината

http://www.investor.bg/novini/130/a/hsbc-prognozira-poevtiniavane-na-rublata-s-10-do-kraia-na-godinata-205832/

Според британската банка негативно влияние върху руската валута ще оказват отливът на капитали, измененията в търговския баланс и инфлацията

Бащата на Симона: Къде е била охраната, когато Димитър я е убил на 2 метра от бараката им?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106545

Преди да убие 15-годишната Симона, Димитър стрелял по приятеля й в двора на училището. Това твърдят родителите на момичето, съобщава bTV.
Децата са чули стрелбата, но близо половин час никой не реагирал. Родителите търсят отговори за бездействието на охраната и учителите, както и истината за случилото се.
Преди да убие 15-годишната Симона, Димитър стрелял по приятеля й в двора на училището. Това твърдят родителите на момичето, съобщава bTV. Децата са чули стрелбата, но близо половин час никой не реагирал. Родителите търсят отговори за бездействието на охраната и учителите, както и истината за случилото се.

Необикновени улични спортове

http://www.vesti.bg/razvlechenia/redbull/neobiknoveni-ulichni-sportove-6045270

Как се играят Хандбал, шах и играта на Доминиканската република - "витиля" на улицата

Плажовете в четири категории според брега, удобствата и посетителите

http://www.mediapool.bg/plazhovete-v-chetiri-kategorii-spored-brega-udobstvata-i-posetitelite-news241694.html

До началото на следващия летен сезон всички морски плажове трябва да бъдат разпределени в четири категории и подгрупи според това къде са разположени, каква е инфраструктурата около тях, бреговата ивица, имат ли дюни, каква е посещаемостта им, дали са към затворени комплекси или не. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след заседанието на Министерския съвет в сряда пред журналисти. В момента ведомството й работи по втори пакет от промени в Закона за устройството за Черноморското крайбрежие. С корекции в този закон до края на годината се очаква плажовете да бъдат прехвърлени към туристическото министерство. В момента те са в регионалното министерство. Целта на категоризацията на плажовете е при определяне на концесионното възнаграждение, плащано от наемателя на плажа на държавата, да се вземат предвид всички допълнителни предпоставки, които формират предлаганите на съответната пясъчна ивица услуги. Това, според Ангелкова, ще доведе до намаляването на цените на предлаганите чадъри и шезлонги. По думите й, кандидатите да стопанисват плажове ще получават бонус точки за предлагани най-добри цени за плажни принадлежности и спортни и други плажни развлечения. Ще се водят индивидуални преговори с всички сегашни концесионери на плажовете, за да може да има максимално доближаване до новата концепция, обясни министърът. Причината за тези разговори е, че според това в коя група ще попаднат плажовете, които сега са отдадени на концесия, ще зависи дали техните стопани ще получат облекчения или утежнения за работата си. Идеята е за всеки вид плаж да има различна методика за концесионното възнаграждение, като цената няма да е водеща. Анализираме всеки един плаж, затова ги разделяме на групи. Всеки е различен - в зависимост от това къде е разположен, каква е бреговата ивица, има ли дюна, за какво служи", уточни тя. Министър Ангелкова каза още, че основната цел е да бъде предложена качествена и нова услуга на потребителите.

С мълчанието си Агенцията по горите допусна да се стигне до антиправителствен протест

http://www.bnews.bg/article-143556

Очаквахме, че Изпълнителната агенция по горите в лицето на шефа си инженер Тони Кръстев и ресорния зам.-министър Георги Костов, ще обърнат внимание и ще покажат цялата документация за така наречения скандал на Витоша.

Почти всички полети на "Луфтханза" до и от София се анулират и за утре

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/11/2647314_pochti_vsichki_poleti_na_lufthanza_do_i_ot_sofiia_se/?ref=rss


Заради продължаващата стачка на кабинния състав на "Луфтханза" и в четвъртък повечето полети от и до летище София ще бъдат анулирани, съобщиха от порта.

От съобщението на летищния оператор се разбира, че на практика всички полети от София до Франфурт и Мюнхен и обратно се анулират.

Полет № LH 1704, който трябва да кацне на летище София от Мюнхен, Германия, в 18:20 ч. и полет № LH 1705, който трябва да излети от летище София за Мюнхен, Германия, в 19:20 ч. ще бъдат...

УФР, мигрантите и Брекзит - предизвикателствата пред новия главен икономист на МВФ

http://www.mediapool.bg/ufr-migrantite-i-brekzit---predizvikatelstvata-pred-noviya-glaven-ikonomist-na-mvf-news241693.html

Новият главен икономист на Международния валутен фонд Морис Обстфелд пое поста си едва преди няколко месеца, но темите, които го вълнуват, вече са много: предстоящото вдигане на лихвите в САЩ, кризата с мигрантите в Европа и евентуалният Брекзит (Brexit). В интервю за АФП бившият икономически съветник на президента на САЩ Барак Обама дава израз на "силното си безпокойство" от случващото се в Европа, което би могло да накърни икономическата интеграция на Стария континент. "Аз съм крайно разтревожен от силната тенденция в Европа за раздробяване на пазарите", посочва американският университетски преподавател, натрупал богат опит (Харвард, Бъркли ...) и поел поста си в МВФ през септември. Един от най-очевидните сигнали за такова развитие "е проявената воля на Великобритания евентуално да излезе от ЕС", посочва той, докато разговаряме в скромния му офис във Вашингтон, където се намира централата на институцията. В нея той смени французина Оливие Бланшар. Предупреждението му идва в момент, когато Великобритания заплаши във вторник да напусне ЕС, ако не получи отстъпки от Брюксел по някои реформи и когато до края на 2017 година се очертава референдум по членството на Обединеното кралство в ЕС. Това не е единствената заплаха, надвиснала над европейската конструкция. Според Обстфелд друга опасност идва от все по-настойчивите призиви за затваряне на границите, за да се даде отпор на притока от бежанци към континента. "Има много силен натиск върху премахването на границите и върху свободното движение на работещите", посочва главният икономист на МВФ, след като някои страни временно върнаха контрола за бежанците по границите си. Според експерта това връщане назад заплашва десетилетия на "напредък", постигнат след края на Втората световна война, и би могло да има непредвидими икономически последици. "Компаниите са се ангажирали с планове за години напред, основаващи се върху обширния и цялостен пазар", посочва Обстфелд. "Това би бил огромен обрат, когато става дума за икономическо благоденствие и за бизнес активност на тези предприятия, ако отново трябва да се изправят пред бариери, продължава икономистът. Европа изобщо не може да си позволи подобно нещо. "Инфлацията остава ниска, безработицата е висока, а растежът - слаб", припомня експертът, поглеждайки през тънките си очила. Той призовава между другото Европейската централна банка "да разшири" паричните стимули, увеличавайки изкупуването на активи и повишавайки лихвите си. Рискове за Управлението за федерален резерв Положението е много по-различно в САЩ, където икономиката е в по-добро състояние, а централната банка - Управлението за федерален резерв (УФР) - обмисля да вдигне лихвите си, които са равнища, близо до нулата, от края на 2008 година. Промяната в курса, за която пазарите трескаво наблюдават да доловят сигнали, би могла да стане факт в средата на декември. Без да се произнася категорично по този срок експертът на МВФ изглежда не изключва все пак вероятността това да се случи по-нататък. "Мисля, че да се действа прекалено рано е по-рисковано (...), защото, ако по една или друга причина УФР пристъпи към това първо вдигане (на лихвите - бел. ред.), пазарите биха съзрели в това действително нещо изключително важно", допълва новият главен икономист на Фонда, отбелязвайки, че през идните седмици се очакват редица показатели. "Не виждам никакъв значителен риск в това да се изчака. Не съм сигурен, че рисковете да се пристъпи към действие могат да се окажат гигантски, но без никакво съмнение те са завишени", подчертава Обстфелд. Без да изпуска от поглед Китай, който наблюдава с тревога, главният икономист на МВФ анализира и един относително нов проблем за международната финансова институция - климата - седмици преди международната конференция в Париж. Според него международно споразумение по климата би позволило да се спре "огромната субсидия", отпускана негласно, от която са облагодетелствани някои компании и най-вече американски, които могат свободно да отделят въглерод "без да плащат за това". За да се отстрани това "икономически изкривяване", според думите на Обстфелд, МВФ призовава да се определи специален налог за въглеродните емисии. Това би бил "най-ефикасният начин", според експерта, който обаче посочва една съществена пречка: "редица страни, и най-вече САЩ, не искат да бъде въведен нов данък", със съжаление заключава той. По БТА

"Различните" деца празнуваха на "Свети Мина" в Монтана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106559

Комплексът за здравни и социални услуги
Комплексът за здравни и социални услуги "Свети Мина" в Монтана отбеляза своя първи празник. Комплексът е изграден в бившия дом "Майка и дете" по проект "Шанс за щастливо бъдеще" по оперативна програма "Развитие на човешките русурси" на стойност 519 250 лева. В социалното заведение се предоставят терапевтични грижи за 80 деца с увреждания от

Само Ивелин Попов и още 3-ма недосегаеми в “Спартак” (Москва)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106429



Лошите резултати на “Спартак” в Русия напоследък, естествено, доведоха до прогнози с кого ще се раздели московският гранд през зимния трансферен прозорец.
Според vesti.ru има каре футболисти, които са недосегаеми и при всички положения остават в отбора.
Това са асът на българския национален тим Ивелин Попов, холандецът Куинси Промес,
Лошите резултати на “Спартак” в Русия напоследък, естествено, доведоха до прогнози с кого ще се раздели московският гранд през зимния трансферен прозорец. Според vesti.ru има каре футболисти, които са недосегаеми и при всички положения остават в отбора. Това са асът на българския национален тим Ивелин Попов, холандецът Куинси Промес,

За по-голяма сигурност - Сателит ще следи всички граждански полети

http://petel.bg/Za-po-golyama-sigurnost---Satelit-shhe-sledi-vsichki-grazhdanski-poleti__133726

Снимка Булфото По време на среща в Женева международната общност е постигнала споразумение гражданските полети да бъдат следени със...

Извънредно! Сигнал за бомба и пожар спря бързия влак София - Кулата

http://petel.bg/Izvanredno--Signal-za-bomba-i-pozhar-sprya-barziya-vlak-Sofiya---Kulata__133727

Снимка Булфото Сигнал за бомба и пожар спря бързия влак София – Кулата на гара Благоевград, съобщи БГНЕС. От домашен телефон в София към...

Иззидаха разрушена училищна ограда в Шекер махала в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106528

Приключиха ремонтните дейности и оградата на ОУ „Панайот Волов” в Шекер махала е отново цяла, съобщи кметът на район „Северен” Ральо Ралев.
Девет метра от оградата на училището беше разрушена, а директорът Цонка Жиговечка се обърна с писмо преди месец към районната администрация за съдействие, тъй като бюджетът на училището е ограничен и средства
Приключиха ремонтните дейности и оградата на ОУ „Панайот Волов” в Шекер махала е отново цяла, съобщи кметът на район „Северен” Ральо Ралев. Девет метра от оградата на училището беше разрушена, а директорът Цонка Жиговечка се обърна с писмо преди месец към районната администрация за съдействие, тъй като бюджетът на училището е ограничен и средства

Съюзът на медиците предупреждава за масови оставки в ТЕЛК-овете

http://www.moreto.net/novini.php?n=306212

Българският лекарски съюз предупреждава за масови оставки в цялата страна на лекари, работещи в трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК). Съюзът на медиците изразява подкрепа към колегите си в специална декларация. Документът изразява острото противопоставяне на БЛС срещу спорните и недостатъчно обмислени нормативни правила, регламентирани в Кодекса за социално осигуряване.

А. Ковачев: Към момента няма решение за изграждане на АЕЦ "Инеада" в близост до Резово

http://www.cross.bg/atomna-rezovo-elektrotzentrala-1487749.html

/КРОСС/В началото на октомври медиите информираха за изказване на турския министър на енергетиката и националните ресурси, свързано с повторно активиране на проекта за изграждане на атомна електроцентрала в близост до българската граница. Според него, новата турска АЕЦ трябва да бъде изградена в северната област Инеада, провинция Къркларели, на юг от устието на река Резово, по която минава черноморската граница на България с Турция. Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, който от години следи темата, зададе въпрос до Европейската комисия, както и до турския посланик в Белгия Хакан Олчай по повод тази информация. Г-н Олчай е препратил въпроса към турското Министерство на енергетиката и националните ресурси, откъдето са отговорили, че "изборът на местоположението на новата централа продължава съобразно подходите и принципите, определени от Международната агенция по атомна енергия, така също вземайки предвид технически параметри като сеизмична активност, достатъчна наличност на вода за охлаждане, топографски характеристики, геологични аспекти, транспортна инфраструктура." В тази връзка, все още няма официално решение за местоположението на третата турска атомна електроцентрала. През 2011 г., когато проектът за АЕЦ "Инеада" за първи път беше представен публично, българският евродепутат отправи питане до тогавашния комисар по енергетика Гюнтер Йотингер по темата

Посланиците ни по света мизерствали и просели

http://news.ibox.bg/news/id_361206739

Даниел Митов увери, че ако има начин, те ще работят при други условия

ЕС ще отпусне общо 9,2 милиарда евро за борба с миграцията

http://www.mediapool.bg/es-shte-otpusne-obshto-92-miliarda-evro-za-borba-s-migratsiyata-news241692.html

Евросъюзът ще отпусне в близките години общо 9,2 милиарда евро за борба с миграцията в общността и извън пределите й. Това съобщи еврокомисарят за международното сътрудничество Невен Мимица при посещение в Нигер, предадоха осведомителните агенции. Средствата ще се изразходват за изграждане на центрове, където ще се приемат и регистрират бежанци, за осигуряването им с всичко необходимо, за създаване на лагери, където да бъдат приемани, също и за подпомагане на страните, откъдето идва бежански поток, и на транзитните държави, уточни Мимица. Целта на помощите от т. нар. миграционен пакет, предоставяни от ЕС на трети страни, е да бъде повишен контролът по границите им, да се създадат условия за настаняване на бежанците на тяхна територия с оглед намаляване на притока на мигранти към Европа. Освен това, срещу финансово подпомагане ЕС разчита да получи гаранции от правителствата в родните страни на нелегалните пришълци, че са готови да приемат обратно икономическите мигранти, на които е отказано политическо убежище. Държавите от ЕС трябва да изготвят разчети на разходите си, свързани с миграционната криза и ако тези разходи се окажат дългосрочни, следва да залегнат в националните бюджети. Това заяви същевременно на пресконференция в Брюксел заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Той добави, че разходите на всяка държава ще бъдат оценявани самостоятелно. Съобразно тази оценка ще бъде взимано решение как да бъде прилагана гъвкавост в изчисляването на държавния дефицит и правилата за бюджетна стабилност. Обстановката бързо се мени, имаме нужда да видим какви са действителните разходи по кризата, поясни Домбровскис. ЕК съобщи, че снощи се е състояла третата видеоконференция на националните представители по въпросите на миграцията. Представителите на европейската гранична служба Фронтекс са потвърдили, че са получили поисканата информация от България за подсилване на охраната по границата между нашата страна и Турция.

Ковачев: Към момента няма решение на Турция за изграждане на АЕЦ "Инеада" до Резово

http://frognews.bg/news_101758/Kovachev-Kam-momenta-niama-reshenie-na-Turtsiia-za-izgrajdane-na-AETS-Ineada-do-Rezovo/

В началото на месец октомври, медиите информираха за изказване на Министъра на енергетиката и националните ресурси на Република Турция, свързано с повторно активиране на проекта за изграждане на атомна електроцентрала в близост до българската граница. Според него, новата турска АЕЦ трябва да бъде изградена в северната област Инеада, провинция Къркларели, на юг от устието на река Резово, по която минава черноморската граница на България с Турция.

Кралев предлага да се строят училищни салони по европрограмите за селата

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/11/2647305_kralev_predlaga_da_se_stroiat_uchilishtni_saloni_po/?ref=rss


Спортният министър Красен Кралев обяви, че се обмисля с парите по програмата за развитие на селските райони да се строят салони в малките населени места. 

Той вече е обсъждал идеята със земеделския министър Десислава Танева. По този начин се обмисля да се реши проблема в част от около 700 училища, където има проблеми със  салоните и не може да се провеждат пълноценни часове по физическо възпитание.

Наличието на близо 300 училища без салони и още 400 с пригодени помещения беше един от доводите за намаляване на часовете по физическо възпитание в новите учебни планове.

"Все още има хора в образователното министерство, които не възприемат проблема за физическото здраве на българските деца в цялата му сериозност. Има държавни, национални приоритети. Не знам защо когато се заговори за намаляване на часове се започва с физическото възпитание", заяви той пред ресорната комисия в парламента. 

"Нормалното е да решим проблема със салоните, а не да намаляваме часовете по физическо възпитание. Ако има проблем със 700 училища, защо трябва да го прехвърляме върху останалите 2000 училища", каза той и поясни, че все пак вече е постигнато споразумение третият час по физическо да не отпада от плановете.

Идеята му е да се спре със строителството на стадиони и зали в населени места, където това има спорен ефект. Вместо това парите по програмата да се използват за строеж на своеобразни полузали. Това ще са по-големи салони, които ще се използват през деня от училищата за часовете по физическо възпитание, а след часовете - за спортни занимания.

Според него ако това се осъществи, ще остане само проблемът в средните и големите градове, за които програмата за селските райони е неприложима. 
 

За четвърти път математик става ректор на ЮЗУ "Н. Рилски"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106552


За четвърти път математик застава начело на ЮЗУ
За четвърти път математик застава начело на ЮЗУ "Н. Рилски" в Благоевград. Днес на общо събрание на вуза бе гласувано доц. д-р Борислав Юруков да е новият ректор. Той бе единствената кандидатура и бе избран с 275 гласа "за" от общо 303-ма гласували. Доц. Юруков наследява поста от проф. Иван Мирчев, който бе начело два мандата. Сега пък проф.

Светлана Василева: Който ме е поръчвал за секс да ми се обади

http://www.bnews.bg/article-143515

Светлана Василева, която снощи напусна Къщата на "ВИП брадър" гостува в "На кафе" при Гала.

ЮНЕСКО: Инвестициите за научни изследвания и иновации са нараснали въпреки икономическата криза

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/11/2647291_junesko_investiciite_za_nauchni_izsledvaniia_i/?ref=rss


Научните изследвания и иновациите остават неразделна част от постигането на устойчиво развитие във всички страни независимо от икономическата обстановка, твърди новият доклад за наука на ЮНЕСКО.

"В светлината на приемането на целите за устойчиво развитие до 2030 г. от Общото събрание на ООН, докладът на ЮНЕСКО ясно показва, че изследванията едновременно са двигател за икономическо развитие и крайъгълен камък за създаването на общества, които уважават планетата и се стремят към...

Лекарите готови на протест, ако ги изключат от договарянето на пари за здраве

http://offnews.bg/news/n_1/n_589886.html

Лекарите са готови да протестират, ако влязат в сила промените в Закона за бюджета на НЗОК, с които Здравната каса ще може сама да определя парите за болничната помощ, а лекарите ще бъдат изключени от този процес. Това обяви председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев. С промените, включени в закона, се ликвидира договорното начало и ако те бъдат приети, БЛС няма да подпише рамковия договор за следващата година, категорични са лекарите. От БЛС вече са взели мерки като са изпратили писма до Министерството на здравеопазването, предстоят и разговори, включително и с всички парламентарни групи, но ако не се стигне до промяна, лекарите са готови и на протестни действия. Лекарите имат и редица предложения за преразпределяне на парите в бюджета на Здравната каса за 2016 г. Те предлагат да се заложат с 18 млн. лева повече за първичната извънболнична помощ и с 14 млн. лева повече за специализираната извънболнична помощ. Освен това лекарите настояват за намаляване на резерва на Касата, за да има повече пари за лечение. В момента резервът е 316 млн. лева – 10% от бюджета. Ако той остане 2%, ще се освободят 200 млн. лева допълнителни средства, които могат да се използват за болничната помощ, обясниха от БЛС. От БЛС ще изпратят утре становище в здравното министерство, за да бъде взето предвид при обсъждането на бюджета на Касата. От Лекарския съюз настояват още за промяна в Кодекса за социалното осигуряване, които засягат ТЕЛК-овете. Настоящите текстове дават възможност на НОИ да налага персонални санкции на лекарите в ТЕЛК за актове на отменени медицински експертизи. Това стана причина и лекарите в ТЕЛК-Пловдив да подадат оставки преди няколко дни. От БЛС са категориччни, че лекарите в още няколко града са готови да подадат оставки, ако не бъдат направени промени в закона. Лекарите не трябва да бъдат санкционирани, тъй като няма точни критерии за поставяне на процент инвалидност, затова е субективно, коментираха от БЛС. Настоящата ситуация не е добра нито за лекарите в ТЕЛК-овете, нито за пациентите. Лекарите ще се притесняват да не сгрешат и ще поставят по-ниски проценти инвалидност от необходимото. Пациентите пък се налага да чакат, за да обжалват пред НЕЛК. Има опасност да настъпи хаос и да се влоши качеството на медицинската експертиза, категорични са от Лекарския съюз. От БЛС се оплакаха и че не са включени в работната група, която се занимава в момента с цялостна промяна на начина, по който ще се издават решенията за инвалидност.

Археолози и архитекти: В идващите години бутафорията може изцяло да заличи културното наследство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/11/2647301_arheolozi_i_arhitekti_v_idvashtite_godini_butaforiiata/?ref=rss


Ако досегашните случаи на бутафория, на унищожаване на автентични културни ценности под ново строителство, на хипотетични реставрации, са се сторили на някого сериозен проблем, то в следващите години е възможно това да придобие застрашителни размери и да се превърне в практика, която обществото да трябва да приеме. Това предупредиха днес на пресконференция експерти историци, реставратори, археолози, архитекти от Форум "Културно наследство".

Те посочиха, че за следващия програмен период средствата за реставрация и консервация по европейски програми се предвижда да са около 300 млн. евро, което е над два пъти повече от досегашното. Ако правителството не изработи ясни механизми кое се финансира, кое не, кои обекти са с приоритет, ако не излезе с ясни критерии, ще продължи досегашната ситуация - осъществяване на множество проекти в противоречие с международните принципи и норми, нанасящи необратими поражения върху оригинални културни ценности, заявиха експертите. Ще се умножат многократно туристическите атракции.

От форума изразиха надежда все пак отговорните институции в сферата на културното наследство да започнат диалог с експертите, които от организацията са предложили още преди четири месеца. И заедно да изготвят общоприемливи правила. По време на пресконференцията обаче експертите отбелязаха, че досега

доста арогантно им е бил отказан такъв диалог

И не заявиха оптимизъм за бъдещето. Затова те щели да се обърнат към всички международни експертни  иполитически институции, за да сигнализират за случващото се в България.

Надяваме се тогава държавата да си даде сметка, че поставя под заплаха изобщо финансирането по европейски програми на опазването на културното наследство и да преосмисли поведението си, заяви културологът доц. Георги Вълчев.

Експертите акцентираха и именно на това - че повечето намеси в културни паметници, с които се руши българското културно наследство, а то по европейските правила е и европейско наследство, се прави с пари от Европейския съюз.

Според проф. арх. Тодор Кръстев, почетен член на Международния съвет за паметници на културата и забележителните места (ИКОМОС), почетен председател на ИКОМОС-България, експерт на ЮНЕСКО за световното наследство в България

се нарушават базисни европейски и световни правила

Според нормите автентичността е базисно качество, реставрацията в никакъв случай не може да бъде хипотетична и трябва да се базира на пълна и детайлна документация. По думите му в момента с повечето от обектите се налага фалшива представа за автентичността.

Експертите разказаха и как им е бил отказан диалог от компетентните институии на поканата отпреди 4 месеца до над 10 структури. Единствено доскорошният омбудсман Константин Пенчев им е изпратил писмо, с което пожелава успех на бъдещите срещи и дискусии. По преразказ на Вълчев от Министерството на културата било получено писмо, подписано от ресорния зам.-министър Бони Петрунова, в което се казвало, че ведомството разполага с достатъчно експертен потенциал, работи прекрасно с неправителствената общност и не вижда смисъл да се ангажира с поставените от Форума искания. Другите институции пък изобщо не отговорили.

Свидетели сме на агресивно, арогантно и надменно отношение, толерирано от страна на Министерството на културата, обявиха в открито писмо от "Културно наследство".

"Резултатите от подобно пренебрежително поведение са видни - културното наследство все повече продължава да губи своята автентичност и потенциал като безценен източник на знания за миналото, като фактор за формиране на национална идентичност и като ресурс за развитие на съвременен, модерен туризъм", заявяват от организацията.

Личните амбиции и интереси на тесен кръг от хора

да управляват този ресурс в разрез с общоприетите международни правила и норми не само ни отдалечава от добрите европейски и световни практики, но са и на път да дискредитират страната пред европейските партньори", допълват от Форум "Културно наследство".

По време на пресконференцията арх. Йорданка Кандулкова, която е и бивш директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), отбеляза, че разликата между България и Италия нарпимер в подхода около реставрационните и консервационни работи е че у нас липсва сериозна независима институция, осигурена с достатъчно експерти и бюджет, която да контролира намесите. В Италия специално независимо звено слудяло внимателно както проектите за намеси, така и впоследствие осъществявало стриктен контрол по изпълнението.

В момента в НИНКН има около петима души-експерти, които трябва да пресяват всички проекти, като двама от тях са в пенсионна възраст, отбелязаха присъстващи на срещата членове на форума. Това означава, че проектите за тези около 300 млн. евро от догодина ще трябва да бъдат обработвани от трима-четирима души.

"Общините вече са полудели да усвояват тези милиони, вероятно и част от колегите-археолози ще се изкушат и сегашният първи сезон на сериала с бутафорията и унищожаване на културно наследство ще се превърне в практика", заяви доц. Тотко Стоянов от Асоциацията на българските археолози.

Кандулкова и колегите й отбелязаха, че и без това

неудобните експерти не биват слушани

а мненията им потъват в някакви архиви. Подобна била ситуацията и с археолозите, заяви Стоянов. Има фрапиращи случаи, когато биват елиминирани и отстранявани от обекти колегите, които искат да си вършат работата и биват заменяни от удобни "специалисти", заяви той. По думите му заради строителните работи на обекти - културно наследство, често много неща остават непроучени при тотално пренебрежение на закона за културното наследство. Пренебрегвало се и наблюдението от археологът върху строителните дейности.

Carlsberg съкращава 15% от работната си сила след тримесечната загуба

http://www.investor.bg/novini/346/a/carlsberg-sykrashtava-15-ot-rabotnata-si-sila-sled-trimesechnata-zaguba-205847/

През периода юли-септември датската пивоварна компания загуби 650 млн. долара заради отписване на активи

Мила описва дома в Mila.bg

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106320

Домът е чаша чай. Чай от тазгодишните липи. Домът е книга. Гурел на дете. Мъфини с малинки. Киш с листенца от босилек. Розова пижама. Чорап с картоф. Домът е шапчица за баня. Шампоан за боядисвана коса. Домът е пръчица канела. Орехотрошачка. Пара от кафемашина. Стейси Кент по радиото. Тетрадка с рецепти. Домът е палачинки. Сладко от смокини.
Домът е чаша чай. Чай от тазгодишните липи. Домът е книга. Гурел на дете. Мъфини с малинки. Киш с листенца от босилек. Розова пижама. Чорап с картоф. Домът е шапчица за баня. Шампоан за боядисвана коса. Домът е пръчица канела. Орехотрошачка. Пара от кафемашина. Стейси Кент по радиото. Тетрадка с рецепти. Домът е палачинки. Сладко от смокини.

Давали транквиланти на деца в център за настаняване

http://frognews.bg/news_101757/Davali-trankvilanti-na-detsa-v-tsentar-za-nastaniavane/

Дете е било затваряно в санитарно помещение, а на други две са давани транквиланти, без да са изписани от лекар – това са част от нарушенията, които установи проверка на Държавната агенция за закрила на детето в центъра за настаняване от семеен тип на Фондация „Смайл България“.

Учени се доближават до създаването на медицински трикордер

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/11/2646968_ucheni_se_doblijavat_do_suzdavaneto_na_medicinski/?ref=rss


Учени от Станфорд обявиха, че са стъпка по-близо до създаването на медицински трикордер. Това са устройства, които са вдъхновени от научно-фантастичната поредица Star Trek, в която се използват за диагностициране на заболявания.

Специалисти от множество университети и компании се надпреварват да създадат такива устройства и в реалния свят. Компанията Qualcomm дори има специално състезание с големи награди за евентуалните победители.

Учените от Станфордския университет са...

Генералният ни консул в Одеса купува къща на Ботев, за да я превърне в музей

http://europe.actualno.com/generalnijat-ni-konsul-v-odesa-kupuva-kyshta-na-botev-za-da-ja-prevyrne-v-muzej-news_506982.html

Генералният консул на България в Одеса Димитър Тучков е закупил къщата в бесарабското село Задунаевка, в която е живял Христо Ботев и планира да я превърне в музей. Това съобщи самият той пред "Фокус". Тучков уточни, че се е сдобил с къщата в края на миналия месец, след като дълги години е преговарял със собствениците й. „Още преди 10 години, като генерален консул тук, съм посещавал многократно тази къща. Тогава тя имаше друг собственик – бащата на тази жена, от която я купих.

Българска банка замесена в скандал с провалена обществена поръчка в Румъния

http://crime.actualno.com/bylgarska-banka-zamesena-v-skandal-s-provalena-obshtestvena-porychka-v-rumynija-news_506988.html

В потенциално голям скандал е на път да бъде сериозно замесена Първа инвестиционна банка (ПИБ). Става въпрос за случай в Румъния, при който обществена поръчка за доставка на олио и брашно за социално слаби завършва с „изчезнали“ 26 млн. евро. Централно действащо лице в случая е фирма „Ви Ем Корпорейшън“, която печели търга с гаранция от 31 млн. евро, осигурена от българската банка. По документи собственик и управител на „Ви Ем Корпорейшън“ е Валери Милорадов

Идея: Летище София отива на концесия, за да се връщат дългове на БДЖ

http://business.actualno.com/ideja-letishte-sofija-otiva-na-koncesija-za-da-se-vryshtat-dylgove-na-bdj-news_506990.html

Чрез концесия на Летище София ще се погасяват дълговете на БДЖ, стана ясно на заседание на транспортна комисия, предаде БГНЕС. Идеята е заложена е проекта за държавен бюджет 2016 г. Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че се обмисля идеята Летище София да бъде отдадено на концесия за 35 години. „Това е единственият начин да покрием дълговете на железниците. Няма ресурс, от където да се осигурят средствата за дълговете на БДЖ, остава концесията на Летище София. Таксите от конце

Часовете по физическо няма да се намаляват

http://www.cross.bg/fizichesko-chasovete-naykata-1487748.html

/КРОСС/Броят на часовете по физическо възпитание и спорт няма да се намаляват, обявиха на съвместен брифинг министрите на младежта и спорта Красен Кралев и на образованието и науката проф. Тодор Танев. Както е известно в проекта на Наредба за учебния план на Министерството на образованието и науката се предвиждаше намаляване на часовете за предмета „Физическо възпитание и спорт" от 2,5 часа седмично на 2 часа седмично задължителна подготовка за учениците в ІІІ, ІV, V и VI клас. Кралев обяви, че от спортното министерство своевременно са изпратили становище до МОН, в което са изразили несъгласие с редуцирането на часовете по физическо. "От часовете по физическо не бива да се черпи за попълване на други дефицити в учебната програма. Една година нашият екип посвети на това да се бори третият час по физическо да бъде изпълнен със съдържание и заниманията да не се провеждат проформа", обясни министърът. По думите му данните за състоянието на децата у нас, са много стряскащи и часовете по физическо не трябва да се редуцират. Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се е разпоредил още тази сутрин часовете по физическо възпитание и спорт да не се намалява. Наредбата за учебния план на Министерството на образованието и науката ще бъде окончателно одобрена в петък, а по нея все още тече обществено обсъждане, обясни Танев

Мъртва жена плува в "Аспарухово"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106544

Тяо на мъртва жена плува в момента в канала
Тяо на мъртва жена плува в момента в канала "Море-езеро" във варненския квартал "Аспарухово". Все още трупът не е изваден от екип на "Гражданска защита", който е на място заедно със следователи. "Към 15,35 часа очевидец сигнализира, че е видял тяло на жена във водата до газстанцията в "Аспарухово". Все още самоличността й не е установена.

Ангела Меркел - най-дълго управлявалият политик в ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106535

След десет години като канцлер на Германия Ангела Меркел е най-дълго управлявалият политик в ЕС, който е все още начело на държавата си, съобщава The Economist.
Рейтингът на Меркел, дори пострадал напоследък заради кризата с бежанците, все още е много висок.
Българският премиер Бойко Борисов е в първата половина на класацията с 4,5 години на поста.
След десет години като канцлер на Германия Ангела Меркел е най-дълго управлявалият политик в ЕС, който е все още начело на държавата си, съобщава The Economist. Рейтингът на Меркел, дори пострадал напоследък заради кризата с бежанците, все още е много висок. Българският премиер Бойко Борисов е в първата половина на класацията с 4,5 години на поста.

Депутатите одобриха на първо четене плащанията в брой да са до 5 хил. лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/11/2647303_deputatite_odobriha_na_purvo_chetene_plashtaniiata_v/?ref=rss


Парламентът прие на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени от Министерския съвет. От 162 гласували народни представители, 102 бяха "за", 33 - "против", а 27 "въздържали се", съобщи БТА.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че целта на законопроекта е привеждане на националното данъчно законодателство в съответствие с изискванията на европейските директиви в областта на прякото облагане. Предлагат се нова схема и изисквания за...

Слънчево време утре по Черноморието, вятърът ще отслабне

http://www.moreto.net/novini.php?n=306194

През нощта ще бъде предимно ясно и все още ще духа до умерен запад-северозапад. Минималните температури ще са между 8° и 13°. Утре вятърът ще отслабне още и в много райони ще стихне. Ще бъде предимно слънчево. Температурите ще се понижат с градус-два, но ще са все още високи за средата на ноември.

Ангела Меркел - най-дълго управлявалият политик в ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106509

След десет години като канцлер на Германия Ангела Меркел е най-дълго управлявалият политик в ЕС, който е все още начело на държавата си, съобщава The Economist.
Рейтингът на Меркел, дори пострадал напоследък заради кризата с бежанците, все още е много висок.
Българският премиер Бойко Борисов е в първата половина на класацията с 4,5 години на поста.
След десет години като канцлер на Германия Ангела Меркел е най-дълго управлявалият политик в ЕС, който е все още начело на държавата си, съобщава The Economist. Рейтингът на Меркел, дори пострадал напоследък заради кризата с бежанците, все още е много висок. Българският премиер Бойко Борисов е в първата половина на класацията с 4,5 години на поста.

Здравна реформа с лимит

http://www.investor.bg/novini/416/a/zdravna-reforma-s-limit-205839/

Ще стигнат ли парите за планираните промени в системата, коментират д-р Ваньо Шарков и д-р Венцислав Грозев по време на Здравен дебат

Ударно асфалтират вътрешни улици в пловдивския район "Северен"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106520

Ремонтни дейности се извършват в момента на ул.”Гонда вода”, както и на локалното платно на бул.”България” в кв.”Гагарин”, съобщи кметът на район
Ремонтни дейности се извършват в момента на ул.”Гонда вода”, както и на локалното платно на бул.”България” в кв.”Гагарин”, съобщи кметът на район "Северен" Ральо Ралев. Вече е фрезован целият участък от ул.”Барикадите” до ул.”Огражден”. Предстои полагане на два слоя асфалтобетон, както и подмяна на всички ревизионни и дъждоприемни шахти.

Искат касиране на вота в Димитровград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106517

Местната коалиция
Местната коалиция "Да за Димитровград" иска резултата от изборите да бъдат обявени за незаконни. В сряда Административният съд в Хасково даде ход на делото за касиране на вота. Той бил опорочен заради допуснати съществени процесуални нарушения, твърдат ищците. Магистратите обаче отхвърлиха искането като доказателства да бъдат приети конкретни

Лекарският съюз иска резервът на Касата да се намали, за да има повече пари за 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/11/2647300_lekarskiiat_sujuz_iska_rezervut_na_kasata_da_se_namali/?ref=rss


В момента резервът на здравната каса е 10% от бюджета й за годината - или около 316 млн. лева за 2015 г. Ако резервът остане 2% от общите приходи и трансфери, това ще освободи над 200 млн. лева допълнителни средства, с които да се покриват плащанията на фонда към лечебните заведения. За догодина към предложения проектобюджет ще са необходими още около 194 милиона. 

Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев на пресконференция днес. Съсловната организация свика журналистите, за да изрази недоволството си от предложенията в проекта за бюджета за догодина, както и за да подкрепи колегите си от Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК) в Пловдив, които получиха санкции за хиляди левове от НОИ. 

Председателят на БЛС коментира, че организацията не иска увеличение на бюджета, а преразпределение на средствата, така че да се разходват оптимално. Предлагат да се увеличат бюджетите на част от направленията, включително за амбулаторни процедури, диагностична дейност и болнична помощ.

По думите на Грозев дефицитът на касата за тази година ще остане около 60-65 милиона лева, но добрата новина е, че няма с бюджета от догодина да се наложи да се покриват разходи от тази година. Разликата ще се навакса от надвнесената сума от здравни осигуровки, която до момента е 70 млн. лева повече от очакваното. 

Към момента са замразени преговорите на лекарския съюз със здравната каса за Нацоналния рамков договор. Лекарите са категорични, че няма да подновят преговорите докато не отпаднат или не се преразгледат преходните и заключителните разпоредби в проектобюджета на НЗОК за 2016 г., където се дават повече правомощия на касата да разпределя парите от здравни осигуровки и намалява тежестта на мнението на лекарския съюз. Грозев заяви, че за това ще настояват и на утрешното заседание на здравната комисия в парламента, в която ще се гласува проектобюджетът за 2016 г. 

Кафене или тоалетна? (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kafene-ili-toaletna-video-6045271

Crazy Toilet в Москва предлага на посетителите си плата, сервирани в мини тоалетни чинии, и коктейли в чаши с формата на писоар

Сеп Блатер приет в болница с неразположение на нервна основа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106526

Отстраненият президент на ФИФА Сеп Блатер е бил приет в болница, след като е получил леко неразположение на нервна основа. Очаква се 79-годишният швейцарец напълно да се възстанови от проблема.
Приятели на Блатер разкриха, че той е говорил с тях и се очаква да бъде изписан от клиниката във вторник. В петък се появиха информации,
Отстраненият президент на ФИФА Сеп Блатер е бил приет в болница, след като е получил леко неразположение на нервна основа. Очаква се 79-годишният швейцарец напълно да се възстанови от проблема. Приятели на Блатер разкриха, че той е говорил с тях и се очаква да бъде изписан от клиниката във вторник. В петък се появиха информации,

Приеха Сеп Блатер в болница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106515

Отстраненият президент на ФИФА Сеп Блатер е бил приет в болница, след като е получил леко неразположение на нервна основа. Очаква се 79-годишният швейцарец напълно да се възстанови от проблема.
Приятели на Блатер разкриха, че той е говорил с тях и се очаква да бъде изписан от клиниката във вторник. В петък се появиха информации,
Отстраненият президент на ФИФА Сеп Блатер е бил приет в болница, след като е получил леко неразположение на нервна основа. Очаква се 79-годишният швейцарец напълно да се възстанови от проблема. Приятели на Блатер разкриха, че той е говорил с тях и се очаква да бъде изписан от клиниката във вторник. В петък се появиха информации,

Атанасова: Бюджет 2016 ще осигури финансовата стабилност, която имахме и през 2015

http://pik.bg/атанасова-бюджет-2016-ще-осигури-финансовата-стабилност-която-имахме-и-през-2015-news433545.html

Атанасова: Бюджет 2016 ще осигури финансовата стабилност, която имахме и през 2015

Десислава Атанасова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по правни въпроси, член на Комисията по външна политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Анализ на изминалата една година от сформирането на сегашното правителство.

Десислава Атанасова заяви, че правителството е било съставено трудно, но пък за сметка на това е много работоспособно. На първо място е било върнато доверието на европейските ни партньори и еврофондовете са започнали отново да работят, което е много важно с оглед края на програмния период и необходимостта проектите да се завършат така, че да няма финансови корекции. Народният представител от ГЕРБ обясни, че в края на миналата година управляващите е трябвало да съставят бюджет за следващата година в условията на едно тежко наследство, финансови затруднения в резултат на случилото се с КТБ, но и приходните агенции, и правителството са показали успех при пресичането на контрабандата и бюджетът, който ще се разходва през 2016 година ще бъде съобразен с необходимостите във всички сектори. „Мисля, че за една година правителството показа, че наистина може да управлява, може да носи отговорност и видимите резултати не липсват. Само преди седмица доверието беше препотвърдено и ГЕРБ спечели убедителни победи в цялата страна!”, категорична беше Десислава Атанасова.

Ниската избирателна активност на местните избори и отливът на гласове от всички партии.

Десислава Атанасова заяви, че недоверието към политическата система като цяло е от доста време и е жалко, че тенденцията не е променена. Тя продължи, че коментираните теми през последните дни, включително и свързани с поведението на народни представители, допълнително намаляват доверието на гражданите към политиците. Това допринася и за ниската избирателна активност. Според Десислава Атанасова проблем е и наличието на около половин милион недействителни бюлетини – това е загубен вот на българските граждани, независимо за коя партия са били подадени. За политиците ще бъде сериозно предизвикателство да накарат българските граждани да повярват в това, което правят. Десислава Атанасова изрази и съжалението си, че преди последните местни избори малко се е говорило за политики, насочени към средата на живот. „Разбира се мога да отбележа и кметове, които в продължение на един или няколко мандата не спират да работят за своите населени места и затова хората имат такъв висок процент на доверие към тях. Не може да се отрече подкрепата за кметовете на Бургас, София, Стара Загора, Велико Търново, Русе и всички останали градове, където се радват на една много сериозна гражданска подкрепа!”, отбеляза още Десислава Атанасова.

Приемането на бюджета за 2016 година.

Десислава Атанасова заяви, че що се отнася до ангажимента да бъдат оттеглени текстовете от законопроекта, които засягат привилегиите на служителите в сектор „Сигурност” и които са предизвикали недоволството на СФСМВР, той ще бъде спазен. Тя продължи, че въпреки това за утре е насрочен нов протест, в което не вижда никакъв смисъл, защото няма нужда от допълнителни протести и нагнетяване на напрежение. „По отношение на останалите предложения считам, че Министерството на финансите така е направило разчети, че във всички сектори да има гарантиран разходен стандарт и да няма необходимост от актуализация на бюджета през следващата година.”, обясни народният представител от ГЕРБ. Тя изрази мнение, че може би е време да започнем да правим добре стратегиите си, да обмисляме какво може да понесе обществото ни като данъчна тежест, а не да очакваме някой друг чиновник отнякъде да ни даде формулата как да излезем от определена криза. Десислава Атанасова беше категорична, че ще се намери най-добрия баланс, така че българските граждани да не са ощетени в никакъв случай при формирането на цената на годишната винетка. Трябва обаче да се изтъкне и факта, че през последните години много се е инвестирало в пътна инфраструктура, досега това е ставало главно с европейски средства, но поддържането оттук-нататък трябва да бъде за сметка на държавния бюджет. „Надявам се, че бюджет 2016 ще осигури финансовата стабилност, каквато имахме и през тази година, като е важно общините да привличат и външно финансиране!”, обобщи Десислава Атанасова.

„Министерство на финансите прогнозира 2,1% ръст на БВП, реалистични ли са тези очаквания?”, попита водещата Клара Маринова, Десислава Атанасова отговори, че самата тя разчита много на екипа в Министерството на финансите и това, което зависи от тях, ще бъде направено. Тя продължи, че ръст на икономиката ще има тогава, когато държавата създава условия да има инвестиции и добра бизнес среда. Това е и част от работата на законодателя – да създава такива закони, които да позволяват на бизнеса да се развива спокойно. Помолена да коментира очакваното теглене на заем от 5,3 милиарда лева тя заяви, че е важно при какви условия се тегли един заем, когато условията са добри и има ликвидност на пазарите, тогава би могло да се разчита на преценката на министъра на финансите. „Естествено, че ще подкрепим една такава инициатива. В Министерство на финансите има достатъчно добри професионалисти, които безспорно ще подготвят най-добрите условия!”, завърши Десислава Атанасова.

Лейди Гага и Селин Дион ще пеят за Франк Синатра

http://frognews.bg/news_101755/Leidi-Gaga-i-Selin-Dion-shte-peiat-za-Frank-Sinatra/

Лейди Гага, Селин Дион, Зак Браун и Хари Коник-младши ще участват в концерт в памет на Франк Синатра през декември в Лас Вегас, съобщи "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Консултативен конституционен съвет ще подпомага Мая Манолова

http://www.cross.bg/suvet-ombydsmana-konstitytzionen-1487747.html

/КРОСС/Консултативен конституционен съвет ще подпомага омбудсмана Мая Манолова. Той ще обсъжда постъпилите искания за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават правата и свободите на гражданите, съобщиха от институцията. Съветът ще разглежда и предложения на граждани и организации, с които се иска омбудсманът да предложи на президента, правителството, главния прокурор, председателите на Върховните съдилища и една пета от депутати (48) да сезират Конституционния съд. В съвета влизат бившия председател на парламента проф. Огнян Герджиков, бившите конституционни съдии проф. Пламен Киров, проф. Красен Стойчев, проф. Евгени Танчев и проф. Васил Мръчков, както и бившият председател на парламента и някогашен лидер на СДС проф. Екатерина Михайлова и адвокатите Даниела Доковска, Емилия Недева, Михаил Екимджиев, Александър Кашъмов. Дейността на съвета включва и обсъждане и приемане на експертни заключения по законопроекти, които засягат конституционни права на гражданите и са изпратени до омбудсмана за становище от Народното събрание или Министерския съвет, се казва в съобщението. Дейността на Консултативния конституционен съвет започва от утре - 12 ноември, и е в рамките на мандата на омбудсмана.  

Над 100 младежи без родители получиха едногодишни стипендии за образование

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/11/2647264_nad_100_mladeji_bez_roditeli_poluchiha_ednogodishni/?ref=rss


Общо 116 годишни младежи, загубили единия или двамата си родители, ще получават през тази учебна година стипендия, позволяваща им да продължат образованието си. Имената на стипендиантите бяха обявени във вторник на церемония във Военния клуб.

Инициативата е на Фондация "Помощ за благотворителността в България" (ФПББ) чрез програмата "Готови за успех".  Средствата са изцяло от дарения – от частни лица и компании, които подкрепят младежите в усилията им да завършат образованието си,...

Затвор за двама мъже, присвоили над 91 хил. лв от министерството на отбраната

http://www.cross.bg/otbranata-sredstva-varna-1487745.html

/КРОСС/Сливенски военен съд призна за виновни Димитър Илиев - бивш директор на Териториална дирекция - Варна при Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерство на отбраната" и гражданското лице Милен Ангелов за присвояване на парични средства в големи размери - 91 617 лв., собственост на Министерство на отбраната. За улесняване на престъплението двамата извършили и документни престъпления. На Димитър Илиев е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 6 години при първоначален строг режим, както и конфискация на част от имуществото му - ½ идеална част от апартамент в КК "Св.св. Константин и Елена"- Варна. На Милен Ангелов наказанието е лишаване от свобода за срок от 5 години при първоначален строг режим на изтърпяване. Двамата са лишени от право да заемат държавна или обществена длъжност или да упражняват професия, свързана с управление, съхранение, контрол или отчитане на финансови или стоково - материални средства за срок от шест години, съобщи зам. военноокръжен прокурор к-н Георги Василев. В периода началото на месец април 2008 г. До 28. април .2009 г. Илиев и Ангелов в съизвършителство и след предварителен сговор, съставяйки и използвайки множество неистински документи и такива с невярно съдържание са присвоили 91 617 лв., собственост на Министерство на отбраната. Присвоената сума представлява част от задълженията на Териториална дирекция - Варна по сключени договори за обществени поръчки

Звезди от Боливуд ни рекламират като филмова дестинация в Индия

http://www.cross.bg/pazar-angelkova-zvezdi-1487746.html

/КРОСС/Ще се рекламираме като филмова дестинация и в Индия. Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че след успеха на промо видеото за страната ни с холивудски актьори, ще се обърнем и към индийския аудио-визуален пазар. Готвим подобен клип, както с холивудските звезди, със звездите на Боливуд само за индийския пазар. Вече имаме потвърждение от Аджай Девган, Шахрукх Кхан, който направи запис за това как се е чувствал в България и преживяванията му тук, разкри Ангелкова. По думите й индийските звезди вече са снимали два филма в България, а за следващата година сме договорили още пет филма, като снимките започват от януари. Единият филм, който е сниман в България, бил с премиера преди три месеца и е с най-големи касови приходи в Индия. Самата Ангелкова заминава за там след 10 дни. Министерството има много общо с киноиндустрията като цяло, защото чрез нея можем да промотираме страната и да имаме доста голям бум на туристи - това е доказано във всички други кинодестинации, каквито са САЩ, Франция, Италия, Испания, Великобритания, аргументира се министърът. По думите й този видеоклип ще бъде излъчван само на индийския пазар и въобще в онази част от Азия, която гледа Боливуд. Затова казваме, че сме сменили концепцията и имаме лично отношение, персонализиран подход към всеки един наш пазар, за да може в крайна сметка да привличаме целевите групи. Имаме много добри основи за преговори с големите социални мрежи, доволна е министърката

Осъден за автобуса-ковчег от катастрофата на "Тракия" изчезна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106504

Ениз Ченгел, собственикът на фирма "Ентуртранс", не е бил открит на адреса си в Бургас, за да бъде приведен в затвора и да изтърпи присъдата си от 10 години лишаване от свобода заради зверската катастрофа на автомагистрала "Тракия". Това съобщи прокурор Красимира Кателиева.
Автобусът на "Ентуртранс" катастрофира на на магистралата на 15 юни 2011
Ениз Ченгел, собственикът на фирма "Ентуртранс", не е бил открит на адреса си в Бургас, за да бъде приведен в затвора и да изтърпи присъдата си от 10 години лишаване от свобода заради зверската катастрофа на автомагистрала "Тракия". Това съобщи прокурор Красимира Кателиева. Автобусът на "Ентуртранс" катастрофира на на магистралата на 15 юни 2011

На Витоша имало само прочистване, и то при подписват и съгласуван договор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106507

Договорът за почиствамето на част от Витоша от унищожени от корояда дървета разпространи форум
Договорът за почиствамето на част от Витоша от унищожени от корояда дървета разпространи форум "Природа". Информацията за това предизвика протест, след като бе обявено, че всичко е незаконно. Ето какво всъщност е станало: Столичното подразделение на Държавното горско стопанство е подписало договор. Това е рутинна процедура,

Времето: Слънчев и топъл четвъртък във Варна. Ето какво ни очаква през уикенда

http://petel.bg/Vremeto--Slanchev-i-topal-chetvartak-vav-Varna--Eto-kakvo-ni-ochakva-prez-uikenda__133724

Снимка Булфото Утре ще бъде слънчево. Ще духа слаб вятър от югозапад и запад. Максимални температури 16-20 градуса. Вълнение на морето...

Буквата „А“ от надписа „VARNA 2017“ „припадна“

http://petel.bg/Bukvata----A----ot-nadpisa----VARNA-2017-------pripadna---__133725

Снимка: Румен Сарандев Буквата „А“ от надписа „VARNA 2017“, който се намира в Морската градина е паднала, видя репортер на „Петел.бг“....

Ивайло Петев отказал да стане треньор на кипърския "Омония"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/11/2647294_ivailo_petev_otkazal_da_stane_trenyor_na_kipurskiia/?ref=rss


Селекционерът на българския национален отбор по футбол Ивайло Петев е отхвърлил предложение за работа в Кипър. Треньорът е бил поканен от "Омония".

Двете страни били в напреднали преговори и се очаквало да се споразумеят. Във вторник обаче Петев се отказал, пише местният themasports.com.

Според информацията от клуба настоявали специалистът да пристигне сам и да разчита на помощниците, които му бъдат назначени от ръководството. Той обаче искал да използва екипа си.
...

Парламентът прие на първо четене данък "уикенд"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106500

Със 102 гласа „за", 33 „против" и 27 „въздържал се" депутатите приеха на първо четене закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, внесен от Министерския съвет. Част от приетия законопроект е т.нар. „данък уикенд", според който с ДДС ще се облага всяко имущество, което собственикът на дадена фирма или работещите
Със 102 гласа „за", 33 „против" и 27 „въздържал се" депутатите приеха на първо четене закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, внесен от Министерския съвет. Част от приетия законопроект е т.нар. „данък уикенд", според който с ДДС ще се облага всяко имущество, което собственикът на дадена фирма или работещите

Отпуснати са 3,5 млн. лв. за осигуряване на допълнителна техника за МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=306200

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МВР за 2015 г. Средствата в размер на 3,5 млн. лв. се осигуряват чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет и се предоставят за закупуване на допълнителна техника и оборудване за служителите във ведомството.

Затварят за 4 месеца и половина бул. "Васил Априлов" в Пловдив, градските рейсове обикалят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106499

Възловият булевард
Възловият булевард "Васил Априлов" в Пловдив се затваря от 16-и ноември до края на март догодина в отсечката от колелото на централна гара до ул. "Любен Каравелов". Това съобщиха от общината. Първата копка на реконструкцията и разширението беше направена в края на септември. Реално от идния понеделник започва строителството,

Eon се срина в тъмночервената зона на загубите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/eon-se-srina-v-tymnochervenata-zona-na-zagubite-205846/

Енергийният концерн отчете рекордна нетна загуба от 7,25 млрд. евро заради спадащите цени на тока и значителни отписвания

Баба и дядо загинаха в пожар в Добрич

http://frognews.bg/news_101754/Baba-i-diado-zaginaha-v-pojar-v-Dobrich/

Трагедия край Добрич - възрастно семейство загина в пожар. Жената на 76 години и 80-годишният ѝ съпруг са били затрупани от горящия покрив на къщата им.

Какво мисля за полицаите

http://offnews.bg/news/n_1/n_589806.html

Така. Аз никога не съм обичал репресивните апарати. Помните ли тоя термин? Тоя хубавичък израз от политологията? Репресивният апарат на държавата. Армията и полицията. И там…Хм. Не ми се навлиза в тая тема. За поета полицията е традиционното Зло. Поетът винаги се възприема като метач на запалителни бутилки по полицейски кордони, като слагач на карамфили в цеви на полицейски автомати. Поетът е бунтовник срещу… И ето сега трябва да осмисля, за себе си, за вас, отново, за кой ли път – срещу какво е бунтовник поетът? Ботев? М? Ботев е бунтовник срещу турската полиция. Срещу турската жандармерия. Срещу турската власт. Срещу репресивния апарат на държавата, в която е живеел. Мисля си, че в Османската империя се е живеело толкова зле, колкото и навсякъде по това време. Нима работниците в индустриална Англия са живеели по-добре от карловските еснафи? Ако се направи някаква такава – вихрена и извънредно свободна екстраполация – ще ни се стори, че в Османската империя българите са живеели толкова зле, колкото и сега. Но – ще кажете – свободата! Че я се огледайте! И който ми улови жива свобода и ми я донесе сега – аз ще му платя теглото и в злато! Не се шегувайте, моля ви се! Свободата е абстракция, която се ражда само във възбудени глави. Опиянени. Свободен ли е бил Фритьоф Нансен, докато е живял цяла полярна зима в дупка в леда на Арктика, без да може да излезе навън? По-свободен ли е бил от Хаджи Ахил? Който по нешите букварски представи е бил поробен? Нека бъдем мъдри. Да си мъдър – това означава да отчиташ всичко. В целия свят. И да усещаш, че всичко се сблъсква с всичко; и че нещата се неутрализират едни други - като оцет и сода. Идеологиите и религиите се неутрализират. Бродски казва велики думи: Демокрацията е прекрасна с това, че в нея съжителстват равноправно всякакви идеологии и религии и философии. И те някак си се неутрализират. И от тях не остава нищо. Комунизъм срещу фашизъм, и те заедно – срещу либерализъм; ислям срещу будизъм, християнскво срещу зороастризъм (не забравяйте, че Фреди Меркюри беше зороастрист!). И така – чудесно размесили се, неутрализирали се, унищожили една на друга злобния и агресивен заряд – те някак си все едно изчезват! И остава една основна, изконна човешка доброта. Турската свобода срещу българската свобода. Свободата на Буркина Фасо срещу смъртта на френски колониални войничета, голобради синове на горките си майчици! Опитайте се да го разберете, моля! И ето! Аз – поетът – стоя в едно заведение, сутрин е, пия зелен чай, опитвам се да пиша както обикновено нещо си… И се заслушвам в разговора на хората на бара. Те са едни такива – мъже. Как иначе да ги опиша? Български мъже. Единият е с по-големи торбички под очите и явно си пийва повече. Личи си че всички биха носили предимно анцузи. Хора, хора Бога ми. Къде хората по света не са хора? Такива едни – натрупали килограми не от яденето, а от тежестта на живота. Шкембетата им са издути, но все още твърди, защото все още им се налага да се стягат и да действат нещо си там. Български мъже. Избръснати, късокоси, с роднини от Първомай, с високо кръвно от време на време, със средна продължителност на живота 68 години. Какво повече? А, да – и веднага разбирам от разговора им, че са военни. И полицаи. И въобще – все са от репресивния апарат. Трима четирима. Но говорят най-вече двама от тях. Единият от тях, този с торбичките под очите – при влизането ми в заведението ме е спрял и ме е заговорил: Ето – казал е той на бармана – един голям български писател. И аз като обикновен човек, като обикновено човешко същество – вече съм започнал да изпитвам симпатия към него. Трудно ще намерите човек, който не би започнал да харесва някого, който е казал за него, че е голям български писател. Ах, смешна наша човешка природичка, мама ѝ да еба. Хаха. И си седя там в ъгъла на заведението, а те на бара. И те си говорят, със сигурност си дават сметка, че ги слушам, но едва ли пък и чак толкова им пука че ги слушам. Просто си говорят. За важни за тях неща. И този, който говори най-много, не моят човек с торбичките, а един друг – някак по-млад, сигурно на 40, някак по-стегнат и по-енергичен от другите, казва: Абе какво знаят тия! Дето искат…Е, мама му стара…Те пък и те колко получават! Аз…аз, мама му стара, дето на дежурство 12 часа ми се взима здравето, откачам и след това 30 часа съм неадекватен…те какво знаят! Аз, дето съм военен! И за колко пари? Да взема 1200-300 лева. Ами – вика другият - ти едвам ли и толкова ще вземеш! И това, че другият знае по-добре каква е заплатата на говорещия от самия него ме учудва; но след това се сещам, че сме в България. И нищо не е учудващо. Всички знаят всичко. Включително и Другите знаят по-добре колко пари взимаме Ние. Някакви такива парадокси, български, ура, да пием за тях. Та така де. И те продължават да си говорят. Пак говори енергичният и по-младият: Ма те какво ми се оплакват! Аз разбирам, че говори за протестиращите полицаи – най-накрая загрявам. Когато става въпрос за социални и политически неща - аз съм извънредно наивен и трудно схващам; социален олигофрен съм аз. Аз – казва енергичният наполеончо (така ми изглежда) – смятам, че петдесет процента от полицаите и военните…какво петдесе? Направо…абе петдесе процента просто… Другият казва мудно: Абе не работат, това е истината…киснат там по канцеларии… А енергичният (който е военен, както разбрахме) казва: Събирам тия петдесе процента…дето нищо не вършат…и не пред …не! Зад Народното събрание – ги разстрелвам! Бах маа им дембелска! Нищо не става от тях, нищо не вършат! Така ще се прочисти… Абе – казва по-мудният и по-благият – чак пък толкова… Аз викам просто да ги пратят да работят, бе…да си намерят работа…Истинска работа… А първият: Не, те няма да си намерят работа!…те чакат само…А аз ти казвам, човек, след смяна, след дежурство…аз съм като труп бе! Неадекватен! Знаеш ли какво е?! Е знам де, знам…при тебе то е ясно… – казва умереният. И аз си представям, че този, енергичният наполеончо е на ПВО дежурства и следи небето на апарати за ранно оповестяване или нещо такова. И наистина му съчувствам. И си представям и яда му срещу тия, които взимат пари ей така – просто защото са държавни храненици и чиновници с пагони. И се чудя какво ли му е на него. Защо ли е станал военен? И се опитвам да надмогна естествената си, поетична неприязън към хората от всички възможни репресивни апарати на тоя свят. Та нима репресивните апарати не са създадени върху презумпцията, че хората са лоши? И затова е неминуемо да бъдат потискани? Озаптявани? Но нима всъщност истината за репресивните апарати не е прозрачна и ясна на всички: Те са за да пазят имуществото на тия, които са ограбали всички…от тия, които са били ограбени. Да пазят имането на имащите безкрайно много от нямащите нищо. За какво друго да са тия ми ти репресивни армии, полиции и други? Хм. Сега кажете че съм и комунист. И се прекръстете, свине такива, защото не помните Христос. И ми става неприятно, че изпитвам и аз яд и некрасиви чувства, след като съм чул тоя разговор. Не знам на чия страна да съм. На тия, които работят много? В репресивните апарати?…Бих ли искал да бъдат застреляни зад народното събрание тия, които просто си взимат заплатките? Да заобичам ли хората от репресивния апарат? Задето пазят реда? Кой ред? Тоя, който 90% от нас не могат да понасят? Чудя се. Мъчно ми е. Усетя ли лошо чувство у себе си – като болен съм. И като излизам и тръгвам по слънчевата централнософийска уличка – замислям се за това: А не е ли по-добре всеки, който е наемен работник, който изкарва прехраната си, очаквайки от някой богат и силен да му плати…не е ли по-добре да е солидарен с борбата на всеки друг – подобен на него? Та нима ако си пречим в борбата си за по-добър живот, като се ненавиждаме; като си пречим в борбата си за по-добро заплащане като се обиняваме, че е неоснователна – нима като правим така, ние не помагаме именно на тия, които ни изпиват силите и ни ограбват? Нека някой ми каже, че съм комунист, и ще му покажа присъдата си от 96-та. Но съм убеден, че богатите, лакомите, всесилните свине са винаги ужасно солидарни. А тези, които едва свързват двата края – винаги се мразят и си пречат. В борбата си за по-добър живот. Върнах се и стиснах ръцете на тия чичовци-българи. Не ми пукаше от какъв апарат са. Те бяха българи, работници, наемни работници като мен. Които искат нещо…Хм, как да го кажа? Може би – признание. Оценка. Солидарност.

Сеп Блатер е приет в болница след нервна криза

http://offnews.bg/news/n_1/n_589836.html

Президентът на ФИФА Сеп Блатер беше приет в болница в Швейцария и ще остане там няколко дни след изкарана "лека форма на нервна криза", съобщават световните медии. В следващите няколко дни се очаква Блатер да бъде напълно възстановен и изписан. 79-годишният швейцарец беше наказан заедно с президента на УЕФА Мишел Платини на 90 дни, в които да не може да практикува длъжността си след корупционен скандал. На 25 септември швейцарската прокуратура започна дело срещу Блатер, който е подозиран в това, че е превел нелегално два милиона швейцарски франка на Мишел Платини през 2011 г. за консултантска дейност, според когото заплащането е било законно. Наказанието попречи и на Блатер, и на Платини да се кандидатират за предстоящите избори за президент на ФИФА, тъй като срокът за подаване на документи приключи. Изборите за определяне на нова глава на международната футболна федерация е на 26 февруари догодина.

Константин - синът на Михаил Белчев, представя клип на песен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104436

Константин Белчев, който отдавна върви по стъпките на баща си, представя нов клип. Парчето е в стил поп-рок и е с модерно звучене, каза младият певец, който иска да запази в тайна името на песента.
То ще стане ясно на промоцията на 7 декември в столичен клуб. “Клипът е сниман в студио, но постпродукцията е много сериозна
Константин Белчев, който отдавна върви по стъпките на баща си, представя нов клип. Парчето е в стил поп-рок и е с модерно звучене, каза младият певец, който иска да запази в тайна името на песента. То ще стане ясно на промоцията на 7 декември в столичен клуб. “Клипът е сниман в студио, но постпродукцията е много сериозна", обясни Константин.

Махнаха такса "гробища" в Хасково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106480

Входният билет от левче за влизане на МПС-та на територията на гробищните паркове на територията на Хасково се премахва, съобщиха от новата общинска администрация. Досега дори при траурна церемония автомобилите биваха таксувани с изключение на големи църковни празници.
В началото на седмицата новият кмет Добри Беливанов облекчи административното
Входният билет от левче за влизане на МПС-та на територията на гробищните паркове на територията на Хасково се премахва, съобщиха от новата общинска администрация. Досега дори при траурна церемония автомобилите биваха таксувани с изключение на големи църковни празници. В началото на седмицата новият кмет Добри Беливанов облекчи административното

Закрити са 12 средищни училища

http://www.mediapool.bg/zakriti-sa-12-sredishtni-uchilishta-news241691.html

Поради липса на необходимия минимум ученици, които да ги посещават, от списъка със средищните училища у нас са отпаднали 12 учебни заведения, но е добавено и едно ново - ОУ "В. Левски" в с. Прилеп, община Сунгурларе, съобщиха от Моинистерския съвет в сряда. Актуализацията на списъка се налага заради промените в броя на учениците в началото на учебната 2015/16 година и извършената проверка на пътуващите към средищните училища. така като средищни са определени 783 училища в 640 населени места, в 241 общини. Те са посещавани от общо 193 980 ученици, като пътуващите до 16-годишна възраст са 42 891. Средищни са държавни или общински училища, в които се обучават деца от населени места без училище. Транспортът на учениците се организира по специална наредба, а необходимите средства за целодневна организация на учебния ден и за хранене в столовете в средищните училища се осигуряват целево от централния бюджет или от европейски фондове и програми.

Международната коалиция харчи по 10 млн. долара на седмица в борбата с ИД

http://asia.actualno.com/mejdunarodnata-koalicija-harchi-po-10-mln-dolara-na-sedmica-v-borbata-s-id-news_506981.html

Международната коалиция, водена от САЩ във военните действия срещу терористичната групировка "Ислямска държава", харчи по 10 млн. долара всяка седмица. Това обяви говорителят на коалицията полковник Стив Уорън, предаде БТВ. "Разходите за провеждането на военните действия в Ирак за седмица достигат 10 милиона долара", каза той в отговор на обвиненията на един от лидерите на народното опълчение в Ирак Акрам ал-Кааби , който заяви, че иракското правителство плаща за бойните мисии на коалицията, а

Запалиха винарска изба

http://pik.bg/запалиха-винарска-изба-news433543.html

Запалиха винарска изба

Пожар е предизвикал значителни материални загуби във винарска изба „Шато Копса” край карловското село Каравелово. Сигналът е подаден вчера в 2 часа пред нощта. Няма пострадали хора. Изгоряла е масивна сграда на площ от 500 квадратни метра и прилежащи помощни помещения.

Напълно изпепелени са около 8 стаи, част от избени помещения и постройки, прилежащи към основната хотелска част, която е пламнала. 

Работи се по две версии, едната и случаен инцидент, предизвикан от късо съединение, другата е пироманско изпълнение, сътворено от конкуренти на собственика Минко Минков, известен в региона на Подбалкана бизнесмен. Точните причини за случилото се и размерът на нанесените щети са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство в РУ – Карлово. 

Глас народен, Д-21 и Зелените с група "Пет" в СОС

http://offnews.bg/news/n_1/n_589772.html

Дебютантите в Столичния общински съвет - "Глас народен", "Зелените" и "Движение 21" сформират обща група в СОС. Тя ще се казва "Пет", което освен за броя на общинарите в нея, сигнализира и за приоритетите й.  Съпредседатели на групата са Светльо Витков и зам.-председателят на Д-21 Симеон Славчев. Останалите в състава й са Венци Мицов от "Глас народен", Иван Велков от "Зелените" и бившият финансов министър Стоян Александров/Малката секира/ от "Движение 21". Четвъртата група в СОС - освен ГЕРБ, РБ и БСП, предлага за зам.-шеф на общинския съвет Велков, познат на киноманите у нас като Пламен от "Да обичаш на инат".    Политическата ни тежест като група е много по-голяма, отколкото като 5 независими общински съветника, от които нищо не зависи, обясни пред OFFNEWS Велков. Целта на групирането е практична, а не политическа, ако се търсят дългосрочни решения, те могат да се постигнат само с хора с общи виждания, допълни той.  Приоритетите на "Пет" са: интегриран градски транспорт, Зелена София, културна столица, достъпна градска среда и прозрачна и дигитална община, уточниха от Д-21 на Татяна Дончева. 

Бенедикт Къмбърбач стана кавалер на ордена на Британската империя

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/11/2647266_benedikt_kumburbach_stana_kavaler_na_ordena_na/?ref=rss


Актьорът Бенедикт Къмбърбач стана кавалер на ордена на Британската империя (CBE) - трета степен на най-значимото отличие във Великобритания, предава Би Би Си. 

Той го получи за работата си в киното и театъра и благотворителната си дейност. "Фантастично е, но и доста стряскащо, голяма чест", каза Къмбърбач след срещата си с кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец снощи. 

Актьорът в момента работи по екранизацията на комикса на "Марвел" Доктор Стрейндж, след като приключи...

При ремонт на кораб в Бургас капак на помпа уби украинец

http://www.cross.bg/pompa-byrgas-kapak-1487744.html

/КРОСС/Украински гражданин е загинал на борда на кораб, акостирал на бургаското пристанище. Инцидентът е станал по време на ремонт. Мъжът е отстранявал авария, когато капак на маслена помпа е изхвърчал под налягане и го е ударил в лявата част на гръдния кош. Смъртта е настъпила вследствие на тежка гръдна травма, съобщи шефът на съдебна медицина - Бургас д-р Галина Милева. Разследват се причините за трудовата злополука.  

Бивш селски кмет осъден за прехвърляне на пенсионни вноски от един фонд в друг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106486

Бивш кмет на петричко село бе осъден заради прехвълняне на пенсионни вноски на съселяни от един фонд в друг. Ж. Л. е бил обвинен, че от май до септември 2008 г. като длъжностно лице – кмет на село, е съставил официални документи – нотариални удостоверявания на подписи на 19 различни лица върху частни документи – 19 заявления за промяна на участие
Бивш кмет на петричко село бе осъден заради прехвълняне на пенсионни вноски на съселяни от един фонд в друг. Ж. Л. е бил обвинен, че от май до септември 2008 г. като длъжностно лице – кмет на село, е съставил официални документи – нотариални удостоверявания на подписи на 19 различни лица върху частни документи – 19 заявления за промяна на участие

Земеделци дадоха зам.-министър на Цацаров, ДАНС и ВАС, заради скандална наредба. Получили уверение от ЕК, че ще им спрат парите!

http://www.bnews.bg/article-143553

Промените в тази наредба се правят в полза на кръг от фирми на зърнопроизводители около Васил Грудев и съветника в МЗХ Свилен Костов, категоричен е председателят на ААЗП Александър Атанасов

В държавата се завихри "Вартоломейгейт"

http://www.mediapool.bg/v-darzhavata-se-zavihri-vartolomeigeit-news241690.html

Президентът Росен Плевнелиев определи като "неуместно" поставянето на претенции за връщане на гръцки икони и други свещени предмети по време на награждаването на Вселенския патриарх с най-високото българско отличие - орден "Стара планина“, като уточни, че самото връчване на отличието е станало по правилата. Коментарът на държавния глава е по повод избухналите спорове и многобройни конспирации, свързани с визитата на Вартоломей. Самият Плевнелиев е критикуван, че е допуснал голям гаф с награждаването на Вселенския патриарх, като една от причините е именно словото патриарха на церемонията. Конспирацията обаче придоби и политически измерения заради подозренията, че визитата на Вартоломей е замислена като пиар кампания на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, по чиято инициатива стана посещението и който в сряда бе издигнат за кандидат-президент от инициативен комитет. По същото време лидерът на БСП Михаил Миков настоя председателят на парламента Цецка Цачева да провери дали е изпълнена цялата процедура по присъждане на най-висшето държавно отличие на Вселенския патриарх. Той напомни, че в Държавен вестник все още не е обнародван указът за ордена. Миков не намерил информация нито на сайта на президентската администрация, нито сред решенията на правителството, което трябва да направи предложението до държавния глава. "Моля ви да не публикувате указа до установяване на това дали е изпълнен целият фактически състав по присвояване на този орден", призова Миков. Цачева обеща да направи всичко по силите си депутатите да получат информация, но уточни, че ако от президентството постъпи указ в Държавен вестник, тя няма правомощия да спре обнародването му. Президентът награди Вселенския патриарх с ордена в понеделник, а след церемонията Вартоломей поиска България да върне на Гърция църковни ценности, взети от гръцки манастири, което пък стана повод премиерът Бойко Борисов да откаже среща с патриарха. "Не беше мястото, не беше начинът, по който Вселенският патриарх да отправи тази своя отдавна известна на българската държавност претенция", коментира Плевнелиев. Той призна, че бил изненадан от думите на Вартоломей, но допълни, че повдигането на темата не е нещо ново. При удостояването на Вселенския патриарх с орден "Стара планина" е спазена процедурата за връчване на такива отличия, заяви Росен Плевнелиев. Той обясни, че указът е по предложение на външното министерство, съгласувано с БАН. Предложението идва от Министерството на външните работи, защото става дума за награждаване на чужд гражданин, каза още Плевнелиев, като обясни, че когато става въпрос за награди на български граждани, тогава предложението идва по линия на Министерския съвет. "Такъв е случаят и с връчването на орден "Стара планина“ на Вселенския патриарх, което става по предложение на Министерството на външните работи. Повече от ясно е, че не беше нито мястото, нито начинът, по който Вселенският патриарх да отправи тази своя, отдавна известна на българската държавност, претенция. Тези въпроси се решават по пътищата на дипломацията и в рамките на двустранните отношения на България и Гърция. Проблемът е отдавна известен на поколения български политици и дипломати, според мен - и отдавна решен. Това е моята ясна оценка. Когато се връчва едно висше държавно отличие, това е знак на висша дипломация, уважение и поглед назад какво той е свършил и помогнал на България. Ние няма как да очакваме какво той ще каже или изрази като претенция в своята реч. Определено обаче бяхме изненадани. Той получава това отличие във връзка с негови действия и подкрепа на Българската православна църква в миналото по предложение на Министерството на външните работи", заяви Росен Плевнелиев. Що се отнася до гръцките претенции, разговори за тях вървят от години по дипломатически път. Това ще продължи да се случва и занапред, заяви президентът. Той допълни, че би поощрил именно в рамките на тези преговори да бъдат поставени и български претенции за връщане на светини, каквито са костите на цар Самуил. Вартоломей и (фал)стартът на предизборната кампания на Воденичаров Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, по чиято инициатива Вартоломей посети България и освен с държавно отличие, си тръгна и с почетно звание "доктор хонорис кауза" на БАН, продължи да изтъкна приноса на Вартоломей за единението на Българската православна църква (БПЦ) и отношението му към природата. Малко преди Инициативен комитет да го издигне за кандидат -президент с мотива, че е патриот, гражданин, обединител и голям учен, акад. Воденичаров обясни пред БНТ: "Малко хора помнят, че той изигра роля за единението на църквата ни преди години. Обществото тогава не изрази благодарност към него. Ние му дължим този жест. Освен това той е помагал много на БПЦ по различни поводи. Наши учени могат да ползват библиотеките под негова юрисдикция. Смятам, че визитата му мина добре". "Направо попитахме Вартоломей дали е съгласен да посети България. След това се свързахме с Българската православна църква и очаквахме те да насочат дата за посещението му", каза той. "Моралните ценности губят стойност и БАН иска да се свързва с личности, които имат виждане за морала и мислят за човечеството. Не съм имал контакти с Вартоломей до момента, познавах го от изказванията му. Той е силен привърженик на отношението към природата, което трябва да имаме. Хората трябва да я ползват разумно, за да я оставят за следващите поколения", обясни акад. Воденичаров, който за кратко бе министър на образованието в първия кабинет "Борисов" и бе инициатор на поискания от БСП референдум за АЕЦ "Белене", защитавайки руския проект. На въпрос дали е съгласен с искането на Вартоломей да се премахне монументът на първия български патриарх Антим Първи от двора на българската църква "Св. Георги” в Одрин, академикът отговори: "Смятам, че не трябва да бъдат премахвани паметници, но не съм дълбоко в течение на ситуацията с паметника на Антим Първи". Думите на Вселенския патриарх По време на церемонията по връчването на орден "Стара планина" на 9 ноември Вартоломей заяви, че Вселенската патриаршия иска връщане на отнети по време на войни мощи на свети митрополии и свети обители от Северна Гърция. "Особено молим за светините от нашите Свети патриаршески и ставропагиални обители Света Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честният предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората", каза Вселенският патриарх. Впоследствие неговото обръщение към българския патриарх Неофит - "блаженейши", бе изтълкувано от някои медии като пренебрежително. Изказванията на Вартоломей не са обидили никого и не е унизително, каквито интерпретации се появиха, коментира началникът на синодалния отдел "Богослужебен" архимандрит Дионисий пред бТВ. Според богослова и философ проф. Калин Янакиев "скандалът с Вартоломей е активно мероприятие. (...) В България непременно трябва да се внуши, че православието е руско и Русия е православната страна". Калин Янакиев и архимандрит Дионисий разясниха, че обръщението, използвано от Вартоломей към българския патриарх Неофит, не е пренебрежително. То е изцяло по канона, със съответната титла на патриарха, коментира богословът. "Обикновено Вселенският патриарх се обръща към останалите патриарси с "Ваше блаженство", макар че той в случая прибави "блаженейши" и "светейши", посочи Янакиев. Същото коментира и представителят на Светия синод, според когото този начин на обръщане "най-малко не е пренебрежително". Според архимандрит Дионисий заформеният в медиите скандал не е свързан с искането за връщане на реликвите, а е бил подготвен още преди посещението на Вартоломей I. "Месеци или месец преди идването на Вселенския патриарх в България Фейсбук подготви с артилерийска подготовка враждебностите към него", смята Калин Янакиев, според когото целта е била постигната. Шефът на НИМ: Ще върна реликвите, като ни върнат Западна Тракия Ще върна реликвите на Вартоломей, когато ни върнат Западна Тракия и Егейска Македония, коментира преди тях директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пред бТВ. Част от спорните реликви се съхраняват в НИМ. "Не сме откраднали, а сме прибрали тези реликви, за да не станат жертва на военните действия - тогава е била Първата световна война. Именно затова е било предложено тези неща да бъдат прибрани в София", обясни Димитров как църковните реликви са се озовали у нас. Според него обаче тези реликви не могат да бъдат върнати. "Ако се върнем към тези стари рани, то тогава ние можем да поискаме територията. Ако ще поддържаме този език - да, аз мога да ги върна, но в момента, в който ни върнат Западна Тракия и Егейска Македония, защото те също са заграбени от България чрез Ньойския договор. Защо трябва да се връщаме 100 години назад, не е ли по-добре да гледаме напред?", попита Божидар Димитров. По този повод по-късно президентът коментира, че дипломатическите разговори трябва да продължат и е имало идеи част от тези реликви да бъдат заменени за костите на Цар Самуил. Иска ми се усилията на българската държавност и дипломация да продължат така, че костите му да бъдат погребани по най-достойния начин у нас с държавни почести, каза Плевнелиев.

В държавата се завихри "Ватроломейгейт"

http://www.mediapool.bg/v-darzhavata-se-zavihri-vatrolomeigeit-news241690.html

Президентът Росен Плевнелиев определи като "неуместно" поставянето на претенции за връщане на гръцки икони и други свещени предмети по време на награждаването на Вселенския патриарх с най-високото българско отличие - орден "Стара планина“, като уточни, че самото връчване на отличието е станало по правилата. Коментарът на държавния глава е по повод избухналите спорове и многобройни конспирации, свързани с визитата на Вартоломей. Самият Плевнелиев е критикуван, че е допуснал голям гаф с награждаването на Вселенския патриарх, като една от причините е именно словото патриарха на церемонията. Конспирацията обаче придоби и политически измерения заради подозренията, че визитата на Вартоломей е замислена като пиар кампания на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, по чиято инициатива стана посещението и който в сряда бе издигнат за кандидат-президент от инициативен комитет. По същото време лидерът на БСП Михаил Миков настоя председателят на парламента Цецка Цачева да провери дали е изпълнена цялата процедура по присъждане на най-висшето държавно отличие на Вселенския патриарх. Той напомни, че в Държавен вестник все още не е обнародван указът за ордена. Миков не намерил информация нито на сайта на президентската администрация, нито сред решенията на правителството, което трябва да направи предложението до държавния глава. "Моля ви да не публикувате указа до установяване на това дали е изпълнен целият фактически състав по присвояване на този орден", призова Миков. Цачева обеща да направи всичко по силите си депутатите да получат информация, но уточни, че ако от президентството постъпи указ в Държавен вестник, тя няма правомощия да спре обнародването му. Президентът награди Вселенския патриарх с ордена в понеделник, а след церемонията Вартоломей поиска България да върне на Гърция църковни ценности, взети от гръцки манастири, което пък стана повод премиерът Бойко Борисов да откаже среща с патриарха. "Не беше мястото, не беше начинът, по който Вселенският патриарх да отправи тази своя отдавна известна на българската държавност претенция", коментира Плевнелиев. Той призна, че бил изненадан от думите на Вартоломей, но допълни, че повдигането на темата не е нещо ново. При удостояването на Вселенския патриарх с орден "Стара планина" е спазена процедурата за връчване на такива отличия, заяви Росен Плевнелиев. Той обясни, че указът е по предложение на външното министерство, съгласувано с БАН. Предложението идва от Министерството на външните работи, защото става дума за награждаване на чужд гражданин, каза още Плевнелиев, като обясни, че когато става въпрос за награди на български граждани, тогава предложението идва по линия на Министерския съвет. "Такъв е случаят и с връчването на орден "Стара планина“ на Вселенския патриарх, което става по предложение на Министерството на външните работи. Повече от ясно е, че не беше нито мястото, нито начинът, по който Вселенският патриарх да отправи тази своя, отдавна известна на българската държавност, претенция. Тези въпроси се решават по пътищата на дипломацията и в рамките на двустранните отношения на България и Гърция. Проблемът е отдавна известен на поколения български политици и дипломати, според мен - и отдавна решен. Това е моята ясна оценка. Когато се връчва едно висше държавно отличие, това е знак на висша дипломация, уважение и поглед назад какво той е свършил и помогнал на България. Ние няма как да очакваме какво той ще каже или изрази като претенция в своята реч. Определено обаче бяхме изненадани. Той получава това отличие във връзка с негови действия и подкрепа на Българската православна църква в миналото по предложение на Министерството на външните работи", заяви Росен Плевнелиев. Що се отнася до гръцките претенции, разговори за тях вървят от години по дипломатически път. Това ще продължи да се случва и занапред, заяви президентът. Той допълни, че би поощрил именно в рамките на тези преговори да бъдат поставени и български претенции за връщане на светини, каквито са костите на цар Самуил. Вартоломей и (фал)стартът на предизборната кампания на Воденичаров Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, по чиято инициатива Вартоломей посети България и освен с държавно отличие, си тръгна и с почетно звание "доктор хонорис кауза" на БАН, продължи да изтъкна приноса на Вартоломей за единението на Българската православна църква (БПЦ) и отношението му към природата. Малко преди Инициативен комитет да го издигне за кандидат -президент с мотива, че е патриот, гражданин, обединител и голям учен, акад. Воденичаров обясни пред БНТ: "Малко хора помнят, че той изигра роля за единението на църквата ни преди години. Обществото тогава не изрази благодарност към него. Ние му дължим този жест. Освен това той е помагал много на БПЦ по различни поводи. Наши учени могат да ползват библиотеките под негова юрисдикция. Смятам, че визитата му мина добре". "Направо попитахме Вартоломей дали е съгласен да посети България. След това се свързахме с Българската православна църква и очаквахме те да насочат дата за посещението му", каза той. "Моралните ценности губят стойност и БАН иска да се свързва с личности, които имат виждане за морала и мислят за човечеството. Не съм имал контакти с Вартоломей до момента, познавах го от изказванията му. Той е силен привърженик на отношението към природата, което трябва да имаме. Хората трябва да я ползват разумно, за да я оставят за следващите поколения", обясни акад. Воденичаров, който за кратко бе министър на образованието в първия кабинет "Борисов" и бе инициатор на поискания от БСП референдум за АЕЦ "Белене", защитавайки руския проект. На въпрос дали е съгласен с искането на Вартоломей да се премахне монументът на първия български патриарх Антим Първи от двора на българската църква "Св. Георги” в Одрин, академикът отговори: "Смятам, че не трябва да бъдат премахвани паметници, но не съм дълбоко в течение на ситуацията с паметника на Антим Първи". Думите на Вселенския патриарх По време на церемонията по връчването на орден "Стара планина" на 9 ноември Вартоломей заяви, че Вселенската патриаршия иска връщане на отнети по време на войни мощи на свети митрополии и свети обители от Северна Гърция. "Особено молим за светините от нашите Свети патриаршески и ставропагиални обители Света Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честният предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората", каза Вселенският патриарх. Впоследствие неговото обръщение към българския патриарх Неофит - "блаженейши", бе изтълкувано от някои медии като пренебрежително. Изказванията на Вартоломей не са обидили никого и не е унизително, каквито интерпретации се появиха, коментира началникът на синодалния отдел "Богослужебен" архимандрит Дионисий пред бТВ. Според богослова и философ проф. Калин Янакиев "скандалът с Вартоломей е активно мероприятие. (...) В България непременно трябва да се внуши, че православието е руско и Русия е православната страна". Калин Янакиев и архимандрит Дионисий разясниха, че обръщението, използвано от Вартоломей към българския патриарх Неофит, не е пренебрежително. То е изцяло по канона, със съответната титла на патриарха, коментира богословът. "Обикновено Вселенският патриарх се обръща към останалите патриарси с "Ваше блаженство", макар че той в случая прибави "блаженейши" и "светейши", посочи Янакиев. Същото коментира и представителят на Светия синод, според когото този начин на обръщане "най-малко не е пренебрежително". Според архимандрит Дионисий заформеният в медиите скандал не е свързан с искането за връщане на реликвите, а е бил подготвен още преди посещението на Вартоломей I. "Месеци или месец преди идването на Вселенския патриарх в България Фейсбук подготви с артилерийска подготовка враждебностите към него", смята Калин Янакиев, според когото целта е била постигната. Шефът на НИМ: Ще върна реликвите, като ни върнат Западна Тракия Ще върна реликвите на Вартоломей, когато ни върнат Западна Тракия и Егейска Македония, коментира преди тях директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пред бТВ. Част от спорните реликви се съхраняват в НИМ. "Не сме откраднали, а сме прибрали тези реликви, за да не станат жертва на военните действия - тогава е била Първата световна война. Именно затова е било предложено тези неща да бъдат прибрани в София", обясни Димитров как църковните реликви са се озовали у нас. Според него обаче тези реликви не могат да бъдат върнати. "Ако се върнем към тези стари рани, то тогава ние можем да поискаме територията. Ако ще поддържаме този език - да, аз мога да ги върна, но в момента, в който ни върнат Западна Тракия и Егейска Македония, защото те също са заграбени от България чрез Ньойския договор. Защо трябва да се връщаме 100 години назад, не е ли по-добре да гледаме напред?", попита Божидар Димитров. По този повод по-късно президентът коментира, че дипломатическите разговори трябва да продължат и е имало идеи част от тези реликви да бъдат заменени за костите на Цар Самуил. Иска ми се усилията на българската държавност и дипломация да продължат така, че костите му да бъдат погребани по най-достойния начин у нас с държавни почести, каза Плевнелиев.

В държавата се завихри политически "Ватроломейгейт"

http://www.mediapool.bg/v-darzhavata-se-zavihri-politicheski-vatrolomeigeit-news241690.html

Президентът Росен Плевнелиев определи като "неуместно" поставянето на претенции за връщане на гръцки икони и други свещени предмети по време на награждаването на Вселенския патриарх с най-високото българско отличие - орден "Стара планина“, като уточни, че самото връчване на отличието е станало по правилата. Коментарът на държавния глава е по повод избухналите спорове и многобройни конспирации, свързани с визитата на Вартоломей. Самият Плевнелиев е критикуван, че е допуснал голям гаф с награждаването на Вселенския патриарх, като една от причините е именно словото му на церемонията. Конспирацията обаче придоби и политически измерения заради подозренията, че визитата на Вартоломей е замислена като пиар кампания на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, по чиято инициатива стана посещението и който в сряда бе издигнат за кандидат-президент от инициативен комитет. По същото време лидерът на БСП Михаил Миков настоя председателят на парламента Цецка Цачева да провери дали е изпълнена цялата процедура по присъждане на най-висшето държавно отличие на Вселенския патриарх. Той напомни, че в Държавен вестник все още не е обнародван указът за ордена. Миков не намерил информация нито сайта на президентската администрация, нито сред решенията на правителството, което трябва да направи предложението до държавния глава. "Моля ви да не публикувате указа до установяване на това дали е изпълнен целият фактически състав по присвояване на този орден", призова Миков. Цачева обеща да направи всичко по силите си депутатите да получат информация, но уточни, че ако от президентството постъпи указ в Държавен вестник, тя няма правомощия да спре обнародването му. Президентът награди Вселенския патриарх с ордена в понеделник, а след церемонията Вартоломей поиска България да върне на Гърция църковни ценности от гръцки манастири, което пък стана повод премиерът Бойко Борисов да откаже среща с патриарха. "Не беше мястото, не беше начинът, по който Вселенският патриарх да отправи тази своя отдавна известна на българската държавност претенция", коментира Плевнелиев. Той призна, че бил изненадан от думите на Вартоломей, но допълни, повдигането на темата не е нещо ново. При удостояването на Вселенския патриарх с орден "Стара планина" е спазена процедурата за връчване на такива отличия, заяви Росен Плевнелиев. Той обясни, че указът е по предложение на външното министерство, съгласувано с БАН. Предложението идва от Министерството на външните работи, защото става дума за награждаване на чужд гражданин, каза още Плевнелиев, като обясни, че когато става въпрос за награди на български граждани, тогава предложението идва по линия на Министерския съвет. "Такъв е случаят и с връчването на орден "Стара планина“ на Вселенския патриарх, което става по предложение на Министерството на външните работи. Повече от ясно е, че не беше нито мястото, нито начинът, по който Вселенският патриарх да отправи тази своя, отдавна известна на българската държавност, претенция. Тези въпроси се решават по пътищата на дипломация и в рамките на двустранните отношения на България и Гърция. Проблемът е отдавна известен на поколения български политици и дипломати, според мен, и отдавна решен. Това е моята ясна оценка. Когато се връчва едно висше държавно отличие, това е знак на висша дипломация, уважение и поглед назад как той е свършил и помогнал на България. Ние няма как да очакваме какво той ще каже или изрази като претенция в своята реч. Определено обаче бяхме изненадани. Той получава това отличие във връзка с негови действия и подкрепа на Българската православна църква в миналото по предложение на Министерството на външните работи", заяви Росен Плевнелиев. Той все уточни, че няма как да е знаел предварително, че в рамките на церемонията Вселенският патриарх ще постави именно този въпрос. Що се отнася до гръцките претенции, разговори за тях вървят от години по дипломатически път. Това ще продължи да се случва и занапред, заяви президентът. Той допълни, че би поощрил именно в рамките на тези преговори да бъдат поставени и български претенции за връщане на светини, каквито са костите на цар Самуил. Вартоломей и (фал)стартът на предизборната кампания на Воденичаров Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, по чиято инициатива Вартоломей посети България и освен с държавно отличие, си тръгна и с почетно звание "доктор хонорис кауза" на БАН , продължи да изтъкна приноса на Вартоломей за единението на Българската православна църква (БПЦ) и отношението му към природата. Малко преди Инициативен комитет да го издигне за кандидат -президент с мотива, че е патриот, гражданин, обединител и гоял учен, акад. Воденичаров обясни пред БНТ: "Малко хора помнят, че той изигра роля за единението на църквата ни преди години. Обществото тогава не изрази благодарност към него. Ние му дължим този жест. Освен това той е помагал много на БПЦ по различни поводи. Наши учени могат да ползват библиотеките под негова юрисдикция. Смятам, че визитата му мина добре". "Направо попитахме Вартоломей дали е съгласен да посети България. След това се свързахме с Българската православна църква и очаквахме те да насочат дата за посещението му", каза той. "Моралните ценности губят стойност и БАН иска да се свързва с личности, които имат виждане за морала и мислят за човечеството. Не съм имал контакти с Вартоломей до момента, познавах го от изказванията му. Той е силен привърженик на отношението към природата, което трябва да имаме. Хората трябва да я ползват разумно, за да я оставят за следващите поколения", обясни акад. Воденичаров, който за кратко бе министър на образованието в първия кабинет "Борисов" и бе инициатор на поискания от БСП референдум за АЕЦ "Белене", защитавайки руския проект. На въпрос дали е съгласен с искането на Вартоломей да се премахне монументът на първия български патриарх- Антим Първи от двора на българската църква "Св. Георги” в Одрин, академикът отговори: "Смятам, че не трябва да бъдат премахвани паметници, но не съм дълбоко в течение на ситуацията с паметника на Антим Първи". Думите на Вселенския патриарх По време на церемонията по връчването на орден "Стара планина" на 9 ноември Вартоломей заяви, че Вселенската патриаршия иска връщане на отнети по време на войни мощи на свети митрополии и свети обители от Северна Гърция. "Особено молим за светините от нашите Свети патриаршески и ставропагиални обители Света Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честният предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората", каза Вселенският патриарх. Впоследствие неговото обръщение към българския патриарх Неофит - "блаженейши", бе изтълкувано от някои медии като пренебрежително. Изказванията на Вартоломей не са обидили никого и не е унизително, каквито интерпретации се появиха, коментира началникът на синодалния отдел "Богослужебен" архимандрит Дионисий пред бТВ. Според богослова и философ проф. Калин Янакиев "скандалът с Вартоломей е активно мероприятие. (...) В България непременно трябва да се внуши, че православието е руско и Русия е православната страна". Калин Янакиев и архимандрит Дионисий разясниха, че обръщението, използвано от Вартоломей към българския патриарх Неофит, не е пренебрежително. То е изцяло по канона, със съответната титла на патриарха, коментира богословът. "Обикновено Вселенският патриарх се обръща към останалите патриарси с "Ваше блаженство", макар че той в случая прибави "блаженейши" и "светейши", посочи Янакиев. Същото коментира и представителят на Светия синод, според когото този начин на обръщане "най-малко не е пренебрежително". Според архимандрит Дионисий заформеният в медиите скандал не е свързан с искането за връщане на реликвите, а е бил подготвен още преди посещението на Вартоломей I. "Месеци или месец преди идването на Вселенския патриарх в България, Фейсбук подготви с артилерийска подготовка враждебностите към него", смята Калин Янакиев, според когото целта е била постигната. Шефът на НИМ: Ще върна реликвите, като ни върнат Западна Тракия Ще върна реликвите на Вартоломей, когато ни върнат Западна Тракия и Егейска Македония, коментира преди тях директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пред бТВ. Спорните реликви се съхраняват в НИМ. "Не сме откраднали, а сме прибрали тези реликви, за да не станат жертва на военните действия - тогава е била Първата световна война. Именно затова е било предложено тези неща да бъдат прибрани в София", обясни Димитров как църковните реликви са се озовали у нас. Според него обаче тези реликви не могат да бъдат върнати. "Ако се върнем към тези стари рани, то тогава ние можем да поискаме територията. Ако ще поддържаме този език - да, аз мога да ги върна, но в момента, в който ни върнат Западна Тракия и Егейска Македония, защото те също са заграбени от България чрез Ньойския договор. Защо трябва да се връщаме 100 години назад, не е ли по-добре да гледаме напред?", попита Божидар Димитров. По този повод по-късно президентът коментира, че дипломатическите разговори трябва да продължат и е имало идеи част от тези реликви да бъдат заменени за костите на Цар Самуил. Иска ми се усилията на българската държавност и дипломация да продължат така, че костите му да бъдат погребани по най-достойния начин у нас с държавни почести, каза Плевнелиев.

Образуваха дела по 10 жалби за изборите в Търновско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106479

Общо 10 жалби са депозирани в Административния съд във Велико Търново след местните избори в областта. По тях са образувани и на производство са 6 дела, които трябва да приключат тези дни,а някои вече са обявени за решаване. Три делата са с искане за нов избор на кмет в селата Горна Липница, Водолей и Михалци.
Общо 10 жалби са депозирани в Административния съд във Велико Търново след местните избори в областта. По тях са образувани и на производство са 6 дела, които трябва да приключат тези дни,а някои вече са обявени за решаване. Три делата са с искане за нов избор на кмет в селата Горна Липница, Водолей и Михалци.

Дете пострада при катастрофа във Враца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106484

Дете пострада при катастрофа във Враца. Инцидентът стана в ранния следобед в квартал „Дъбника“ на оживено кръстовище. 52-годишен шофьор, бивш полицай, преминавал на зелено, когато през платното притичва десетгодишно момиченце.
То се удря в левия калник на автомобила и пада на земята, съобщи bTV.
Веднага е настанено в болница с контузия на главата,
Дете пострада при катастрофа във Враца. Инцидентът стана в ранния следобед в квартал „Дъбника“ на оживено кръстовище. 52-годишен шофьор, бивш полицай, преминавал на зелено, когато през платното притичва десетгодишно момиченце. То се удря в левия калник на автомобила и пада на земята, съобщи bTV. Веднага е настанено в болница с контузия на главата,

Министерство на туризма готви рекламен клип за България със звездите на Боливуд

http://pik.bg/министерство-на-туризма-готви-рекламен-клип-за-българия-със-звездите-на-боливуд-news433540.html

Министерство на туризма готви рекламен клип за България със звездите на Боливуд

Готвим клип за популяризиране на България със звездите на Боливуд, предназначен само за индийския пазар. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в Министерски съвет.
Вече имаме потвърждение от Аджай Девган, Шарух Кхан, който е направил запис за това как се е чувствал в България и преживяванията му тук. Това е концепцията ни - личното усещане и преживяване на такива известни личности, обясни Ангелкова. Според нея Министерството на туризма има много общо с киноиндустрията като цяло, защото чрез нея можем да се промотира България. Ангелкова заяви, че така може да имаме доста голям бум на туристи - това е доказано във всички други кинодестинации, каквито са САЩ, Франция, Италия, Испания, Великобритания.
Относно това дали за зимата ще дойдат интересни личности за откриването на сезона, министърът на туризма бе лаконичена, че има известни личности, предимно от спортните среди, които ще присъстват на откриването на сезона.
Във връзка с втората стъпка от реформата - за плажовете какво точно предвижда да бъдат диференцирани по друг показател, Ангелова заяви, че плажовете ще се разделят на четири групи и четири подгрупи.
„Идеята е да ги разделим според това къде са разположени, каква е инфраструктурата около тях, каква е тяхната посещаемост, дали са към затворени комплекси или не, да вземем в предвид всички допълнителни предпоставки, които формират услугата, която се предлага на плажа. Идеята е за всеки вид плаж да имаме различна методика за концесионното възнаграждение, като цената няма да е водеща. Там, където се предлагат най-добри цени за плажни принадлежности - чадъри и т.н. ще имат най-много бонус точки”, посочи още Николина Ангелкова.

Бандити откраднаха 70 хиляди от каса в Първомай

http://pik.bg/бандити-откраднаха-70-хиляди-от-каса-в-първомай-news433541.html

Бандити откраднаха 70 хиляди от каса в Първомай

Крупна кражба е извършена в Първомай вчера, съобщава TrafficNews.bg. Апаши са разбили метална каса в къща в центъра на града, в която са открили близо 70 000 лева.Крадците явно са имали предварителна информация и са следили собствениците. Издебнали са, когато в къщата не е имало хора и влезли вътре. 

Жителите на Първомай явно нямат голямо доверие в банките, тъй като през последните няколко месеца това е вторият случай, когато бандитити удрят джакпота, обирайки домове на възрастни хора. 

През септември телефонни измамници взеха 268 хиляди евро и 18 хиляди долара от 80-годишната Елена Ангелова. Само бързата реакция на полицията успя да предотврати изчезването на крупната сума.

Вижте как гигантска бяла акула атакува водолази въпреки клетката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106477

Огромна бяла акула нападна двама водолази, който се намират в клетка. Единствено предпазната конструкция спаси гмуркачите от сигурна гибел. Инцидентът стана в океанските води край Южна

Безплатна лекция на тема „Как да се учим от успеха на другите" ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=306203

На 13 ноември от 19:00 часа, в Beehive Co-working space ( бул."Ген. Колев" 64, ет.6,) ще се проведе безплатна лекция на тема „Как да се учим от успеха на другите", научи Moreto.net. Събитието е част от инициативата „Вдъхновение за младежта".

Все повече китайски инвеститори в имоти гледат към Токио

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/vse-poveche-kitaiski-investitori-v-imoti-gledat-kym-tokio-205844/

Китайските инвестиции, вече вложени в мегаполиси като Ню Йорк и Лондон, се радват на добра възвращаемост и от японската столица

Консултативен конституционен съвет ще подпомага омбудсмана Мая Манолова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/11/2647286_konsultativen_konstitucionen_suvet_shte_podpomaga/?ref=rss


Консултативен конституционен съвет ще подпомага омбудсмана Мая Манолова. Той ще обсъжда постъпилите искания за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават правата и свободите на гражданите, съобщиха от институцията.

Съветът ще разглежда и предложения на граждани и организации, с които се иска омбудсманът да предложи на президента, правителството, главния прокурор, председателите на Върховните съдилища и една пета от депутати (48) да сезират Конституционния...

Капак на помпа премаза гърдите на украинец и го уби при ремонт на кораб в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106474

Украински гражданин е загинал на борда на кораб, акостирал на бургаското пристанище.
Инцидентът е станал по време на ремонт. Мъжът е отстранявал авария, когато капак на маслена помпа е изхвърчал под налягане и го е ударил в лявата част на гръдния кош.
Смъртта е настъпила вследствие на тежка гръдна травма,
Украински гражданин е загинал на борда на кораб, акостирал на бургаското пристанище. Инцидентът е станал по време на ремонт. Мъжът е отстранявал авария, когато капак на маслена помпа е изхвърчал под налягане и го е ударил в лявата част на гръдния кош. Смъртта е настъпила вследствие на тежка гръдна травма,

Дъщерите на Путин и руският елит второ поколение

http://www.mediapool.bg/dashterite-na-putin-i-ruskiyat-elit-vtoro-pokolenie-news241689.html

Откакто през 90-те години на 20 век Владимир Путин започна да затяга хватката си върху Русия, много от неговите приятели станаха баснословно богати. Не и президентът, казват негови поддръжници, които настояват, че Путин е над ламтежа за пари, белязал властването му. Финансовата му декларация, която е публично достояние, показва, че той е човек със скромни доходи. През април Путин е декларирал доход за 2014 г. в размер на 7,65 милиона рубли (119 000 долара). Посочил е, че е собственик на два скромни апартамента и притежава дял в гараж за автомобили. Дъщеря му Катерина е значително по-заможна, ползвайки се с подкрепата на някои от богатите приятели на руския президент, показва проучване на Ройтерс. След непотвърдени медийни спекулации за самоличността на Катерина високопоставен човек в Русия каза за Ройтерс, че тя използва фамилията Тихонова. Заместник-председателят на руската "Газпромбанк" Андрей Акимов каза, че се е срещал с Катерина, когато тя е била малка, както и по-скоро, и че Тихонова е дъщеря на Путин. Ройтерс също така научи, че по-рано тази година Катерина, която е на 29 години, определила себе си като "съпруга" на Кирил Шамалов - син на отдавнашния президентски приятел Николай Шамалов. Шамалов старши е акционер в банка "Россия", която американски служители наричат банката на руския елит. Според оценки, предоставени на Ройтерс от финансови анализатори, като съпруг и съпруга Кирил и Катерина би трябвало да притежават корпоративни дялове на стойност около 2 милиарда долара. Това богатство идва главно от публично оповестения им дял в голяма газова и нефтохимическа компания, която Кирил придобил от друг отдавнашен приятел на Путин - Генадий Тимченко. Младата двойка притежава и крайбрежна вила в Биариц, Франция, оценявана на около 3,7 милиона долара. Това имущество Кирил също придобил от Тимченко - търговец на стоки за широко потребление, който познава президента поне от 90-те години на 20 век. Катерина освен това гради научна кариера и управлява финансирани от държавата проекти в Московския държавен университет. Направено от Ройтерс проучване на държавни документи показва, че по-малката дъщеря на президента е подписала договори за няколко милиона долара с държавни организации за извършване на дейности в университета от управлявани от нея организации. Няма данни тя да е получила някаква лична финансова изгода от тази работа. Тя заема висша длъжност в университета и помага да се управлява план на стойност 1,7 милиарда долара за разширяване на неговата база. Сред официалните съветници на Катерина в Московския държавен университет има петима души от вътрешния кръг на Путин, включително двама бивши служители на КГБ, които са я познавали, когато е била малко дете. Те са работили с баща й през 80-те години на 20 век, когато той бил разпределен в Дрезден, Източна Германия. По-голямата дъщеря на Путин - Мария - също е свързана с Московския държавен университет. Тя е завършила факултета по обща медицина на учебното заведение и гради кариера в областта на ендокринологията, показват общественодостъпни документи. Катерина, Мария и Кирил Шамалов отказаха да направят коментар за тази статия. Попитан за дома в Биариц, говорител на Тимченко каза, че няма да коментира лични въпроси. Придобиването на дялове, държавните бизнес сделки, имуществото във Франция и олигархичните връзки дават рядко срещана възможност да надзърнем в живота на децата на Путин. Президентът твърдо брани личния си живот и този на дъщерите си, които рядко се появяват в медиите. Трансакциите също така дават възможност да се добие представа за семейните финанси на най-могъщия човек в Русия и на елита, който се оформя около него. Катерина и Кирил, който е на 33 години, са част от ново поколение руснаци, което бързо се издига благодарение на добрите връзки на родителите си. Това явление има сходни черти с групата на "принцовете и принцесите" на Китай - децата и внуците на лидерите на комунистическата партия, които на свой ред печелят властови позиции и трупат големи богатства. Олга Крищановска, социолог и бивш член на политическата партия на Путин "Единна Русия", каза за Ройтерс, че в политиката и държавните компании се появява "нова аристокрация", а статутът на сегашния кръг около Путин се наследява от второ поколение. Сред другите деца на хора от обкръжението на Путин с нарастващо влияние са: Борис Ковалчук - син на най-големия акционер в банка "Россия" Юрий Ковалчук и близък сътрудник на Путин; Глеб Франк - син на бившия транспортен министър Сергей Франк и зет на милиардера Тимченко; Игор Ротенберг - син на милиардера Аркадий Ротенберг, който е бивш партньор по джудо на Путин; Сергей С. Иванов - син на ръководителя на администрацията на Кремъл Сергей Б. Иванов. В интервю за Ройтерс руският опозиционен лидер Алексей Навални нарича това "неофеодална система", която има опасност да доминира в държавните учреждения и големите предприятия. "Днес в Русия е напълно нормално управителните съвети на държавните банки да се оглавяват от деца на хора от службите за сигурност, които нямат и 30 години, когато биват назначени", каза той. "Това е нещо повече от династично наследяване. Децата не само наследяват постовете на своите родители, а и правото да изберат всеки друг пост, който им хареса. Опасността е, че много скоро всички ключови ресурси ще попаднат в ръцете на пет-седем семейства." Ройтерс попита Кремъл дали Катерина Тихонова е дъщеря на Путин и дали е омъжена за Кирил Шамалов, както и други въпроси. Руският президентски говорител Дмитрий Песков отговори: "Нямаме каквато и да е информация за личния живот, семейните връзки, семейното положение, научната дейност, участието в конкретни проекти и родословното дърво на г-жа Тихонова или на други хора, споменати във вашето писмо. През последните години се разпространява огромно количество клюки за семейните връзки на В. Путин и в частност на неговите дъщери. Делът на точната информация във всички тези публикации е смешно малък." Катерина до голяма степен избягва общественото внимание, откакто баща й стана президент през 2000 г. През 2011 г. Путин каза пред руската телевизия, че Катерина е учила ориенталистика в Санктпетербургския университет със специалност японски език и история. За живота й след детството не се знаеше много, преди руският блогър Олег Кашин да съобщи през януари, че по-малката дъщеря на президента работи в Московския държавен университет и е приела фамилията Тихонова - производна от бащиното име на баба си Екатерина Тихоновна Шкребнева. Освен Акимов от "Газпромбанк" двама висши източници от научните среди - един от Московския държавен университет и един изследовател с близки контакти там - също потвърдиха пред Ройтерс, че Тихонова е дъщеря на Путин. Според уебсайта на Московския държавен университет тя е свързана с факултета по механика и математика. Под името Тихонова фигурира като автор, наред с други учени, на глава в учебник по математика и на поне шест научни публикации от 2011 г. досега. Тихонова също така е ръководител на две свързани с университета инициативи - Фонда "Национално интелектуално развитие" (ФНИР) и Центъра за национален интелектуален резерв (ЦНИР). ФНИР и ЦНИР са създали и управляват в университета проект, наречен "Инопрактика", който също се ръководи от Тихонова. Той спонсорира и подкрепя млади учени. "Инопрактика има множество съветници и партньори, които са близки до Путин, включително Сергей Чемезов и Николай Токарев. Двамата са били сътрудници на Путин в КГБ по времето, когато той е бил шпионин в Дрезден, Германия, и са живели в същия жилищен блок, където е бил настанен и бъдещият руски лидер и неговото младо семейство. Сега Чемезов оглавява държавния технологичен гигант "Ростех", а Токарев ръководи държавната компания "Транснефт". Сред членовете на управителния съвет на "Инопрактика" според уебсайта на проекта са ръководителят на държавната петролна компания "Роснефт" Игор Сечин и заместник-председателят на "Газпромбанк" Андрей Акимов. Попитан за Тихонова и "Инопрактика", Акимов каза за Ройтерс: "Знаех, че тя е дъщеря на Путин. Но ние, разбира се, взехме решението да подкрепим проектите на Московския държавен университет независимо от каквито и да е семейни връзки." Той каза, че програмите на "Инопрактика" съвпадали с приоритетите на самата банка, включително "глобалната й идея да подкрепя научното развитие". Той каза, че според него към Тихонова да е имало някакво специално отношение и че подкрепя плана за разширяване на дейността на Московския държавен университет независимо от участието на Тихонова. Впоследствие Акимов отрече да е правил подобни изказвания за Ройтерс, в които да е идентифицирал Тихонова като дъщеря на Путин. "Акимов беше изненадан и изумен, когато прочете репортажа на информационна агенция Ройтерс, в който му се приписва заявлението, че ръководителят на "Инопрактика" г-жа Тихонова, била дъщеря на президента на Руската федерация", посочи в изявление "Газпромбанк". "Акимов не е правил подобни изявления", каза "Газпромбанк" и добави, че наистина си сътрудничи с "Инопрактика", но подчерта, че нито Акимов, нито други нейни сътрудници разполагат с информация за родствените връзки на Тихонова. Ройтерс заяви, че се придържа към публикуваното в репортажа. Тихонова се занимава и с други дейности освен работата си в университета. Под това име тя от години се състезава като танцьорка на акробатичен рокендрол. През 2013 г. тя и партньорът й по танци се наредили на пето място на световен шампионат в Швейцария. Днес тя е председател на два организационни комитета на Общоруската федерация по акробатичен рокендрол, показва уебсайтът на организацията. Сред спонсорите на федерацията са "Сибур", "Новатех" и "Газпромбанк" - компании, в чиято собственост и управление участват приятели и сътрудници на президента. Между тях са Тимченко, Кирил Шамалов и по-големият му брат Юрий Шамалов. Същите компании са споменати на уебсайта на "Инопрактика" като корпоративни спонсори на проекта. По-голямата дъщеря на Путин - Мария - е извън фокуса на общественото внимание дори повече от сестра си. Ройтерс не можа да намери скорошни потвърдени снимки на Мария. Тя е родена на 28 април 1985 г. Учила е биология в Санктпетербургския университет и медицина в Московския държавен университет. Според информации в руски и западни медии Мария се е омъжила за холандски бизнесмен на име Йорит Йост Фасен. В някои информации се твърдеше, че тя е живяла известно време в Холандия, но това не можа да бъде потвърдено. По-рано тази година Путин каза, че и двете му дъщери живеят в Москва, но не даде повече подробности. Сега Мария използва фамилията Фасен и под това име гради кариера в биомедицината, специализирайки в областта на ендокринната система, показват научни каталози и публикации. На уебсайта на ИСТИНА - справочник за учени и тяхната дейност в Московския държавен университет - тя фигурира като съавтор на пет изследвания, публикувани през последните две години. Мария е докторант в Центъра за ендокринологични изследвания на Московския държавен университет, който управлява благотворителния проект "Алфа-ендо", помагащ на деца, страдащи от ендокринни заболявания. Мария заяви в имейл до Ройтерс, че запитванията за информация за центъра трябва да се отправят към неговото ръководство. Тя не отговори на въпросите кога се е омъжила или дали постът на баща й е оказал влияние върху кариерата й. "Алфа-ендо" е финансиран от "Алфа банк" - голяма руска банка с филиали в САЩ, Великобритания и Кипър. Най-големият акционер е милиардерът Михаил Фридман, който има интереси в банковото дело, енергетиката и телекомуникациите. Съпругът на Мария е работил за "Газпромбанк" - голяма банка, тясно свързана с елита около Путин. А поне до август тази година Йорит Йост Фасен е бил посочен на уебсайта на руската консултантска фирма "МЕФ Аудит" като неин заместник-председател. Той вече не фигурира на уебсайта и не отговори на запитванията за коментар. По БТА

Новите конституционни съдии положиха клетва

http://www.mediapool.bg/novite-konstitutsionni-sadii-polozhiha-kletva-news241688.html

Новите членове на Конституционния съд (КС) Филип Димитров, проф. Мариана Карагьозова-Финкова, Константин Пенчев и Таня Райковска положиха клетва в сряда. Те заеха местата на досегашния председател Димитър Токушев, Пламен Киров, Благовест Пунев и Красен Стойчев. От квотата на държавния глава новите съдии са бившият премиер Филип Димитров и проф. Мариана Карагьозова-Финкова. Таня Райковска бе избрана от квотата на съдебната власт, а Народното събрание излъчи Константин Пенчев. "Цялото обществото даде вече своята оценка за четирите новоназначени членове на КС. Всеки един от тях е допринесъл за българската държавност и всеки от тях съм сигурен ще подкрепи предстоящите усилия за реформа, включително и конституционна и за върховенство на закона и за справедливост за всички. Всеки един от българските конституционни съдии е достоен", коментира пред журналистите президентът Росен Плевнелиев.

Археолози: Културното ни наследство губи от непрофесионалната реставрация

http://www.mediapool.bg/arheolozi-kulturnoto-ni-nasledstvo-gubi-ot-neprofesionalnata-restavratsiya-news241687.html

Културното наследство у нас все повече продължава да губи своята автентичност и потенциала си като безценен източник на знания за миналото. Това предупредиха от форум "Културно наследство", който обединява професионалисти в сферата на културното наследство, както и нестопански организации, граждански инициативи, академични общности, професионални и творчески организации и експерти в областта. Форумът е учреден през май тази година и представлява отворен кръг от партньори-съмишленици като страна в диалога с държавата за съхраняване на автентичността на българското културно наследство. Масовата и ударна реставрация на редица археологически обекти, като Ларгото например, се прави в разрез с професионалните правила и нанася необратимо отражение върху културните ценности, смята Тодор Стоянов, председател на Съюза на археолозите в България, В същото време множество други уникални паметници деградират, лишени от средства за съвременна реставрация и консервация, посочи той. По думите му Министерството на културата по смисъла на Закона за културното наследство предвижда 500 хил. лв. за планови археологически проучвания на над 200 обекта от различни периоди като праистория, Средновековие. Средно 60-70 проекта се финансират със сумата от 6 до 14 хил. лв. На фона на това 4-6 млн. лв. европейски средства се отделят за реставрацията на обекти из цялата страна, които дори не са съпоставими по значение, посочи председателят на Съюза на археолозите, цитиран от БТА. Във връзка с тези проблеми Форум "Културно наследство" призова за незабавен продуктивен, а не имитативен диалог с ресорните институции, които до момента отказват да дискутират проблемите с представители от форума. Организацията вече е информирала авторитетните международни организации в сферата на културното наследство за начина, по който се извършва реставрацията и консервацията на културно-исторически обекти. Целта на форума е усъвършенстване на националната политика за неговото опазване в съответствие с международните документи, с принципите, методите и етиката на съвременната консервация и реставрация с основна цел е от необходимостта от стратегия за опазване на културното наследство в България.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване