Нови изследвания показват какво научават за нас мобилните приложения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260160_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%

  Две нови проучвания хвърлят светлина върху това какво мобилните приложения разбират за нас и каква информация споделят с други хора, пише CBS News. Според изследване на социологическата агенция „Пю“ приложенията в Google Play Store искат общо 235 разрешения, за да бъдат инсталирани. Повечето от тях – 165, осигуряват на софтуера достъп до хардуера на устройството – камерата или функцията за вибрация, например, но 70 от тези разрешения дават достъп до личната ни информация, каквито са GPS местоположението и списъкът с контакти. 
„След като получат разрешение, приложенията могат да събират данни за физическата активност и придвижването на потребителите, за интернет страниците, които посещават, за медийните им навици, за начина на използване на социални медии и за личните им мрежи, за фотографиите и видеокадрите, които заснемат и споделят и за основните им комуникации,“ се посочва в доклада. Средно, приложенията искат от потребителите пет разрешения. Най-често сред тях е разрешението за достъп до интернет връзката на смартфона. Мобилните приложения за комуникация, сред които са Skype, Snapchat, Adobe Reader и Google Docs, изискват най-голям брой разрешения. 
Проучването на „Пю“ разглежда приложенията в онлайн магазина на Google, тъй като те са представителна част от вселената на мобилния софтуер, бидейки достъпни за 45 процента от всички собственици на смартфони в САЩ и тъй като Google съобщава повече информация за приложенията си в сравнение с Apple, например. 
Друго изследване, публикувано в Journal of Technology Science установява, че приложенията за Android по-често споделят личната ни информация с трети страни, отколкото приложенията за iOS. Проучването е открило, че 73 процента от приложенията за Android споделят „потенциално поверителна информация“, като име и електронен адрес с трети страни, докато 16 на сто от приложенията за iOS правят същото. 

Евросъюзът пропилял над 6 милиарда евро през 2014 година

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69136/Evrosayuzat-propilyal-nad-6-miliarda-evro-prez-2014-godina

/Поглед.инфо/ Евросъюзът е пропиля 6,3 милиарда евро през 2014 г., обяви Европейската Сметна палата и призова Брюксел за „изцяло нов подход“, за да справи с изненади като мигрантската криза.

Всяка единица повече в дипломата от училище добавя 230 лв. в дохода след висше

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104726

Доходът расте до 7-ата година след завършване на висше. Очакванията за стартова заплата - от 600 до 1500 лева

Струва си да се направят два допълнителни анализа по данните в новото издание на рейтинговата система на висшите училища:

- на някои от факторите, които определят успешната реализация на пазара на труда;

- на движението на завършилите
Доходът расте до 7-ата година след завършване на висше. Очакванията за стартова заплата - от 600 до 1500 лева Струва си да се направят два допълнителни анализа по данните в новото издание на рейтинговата система на висшите училища: - на някои от факторите, които определят успешната реализация на пазара на труда; - на движението на завършилите

Щастлива съдба: От самотна, зле платена майка на 17 години, до омъжена милионерка на 33 години

http://petel.bg/SHHastliva-sadba--Ot-samotna--zle-platena-mayka-na-17-godini--do-omazhena-milionerka-na-33-godini__133662

В началото Кейт Стюарт от Ливърпул била самотна майка, балансираща между работа с жалко заплащане и учене. А сега тя е толкова богата, че...

И у нас има барове убийци, рискуваме трагедия като в Румъния

http://petel.bg/I-u-nas-ima-barove-ubiytsi--riskuvame-tragediya-kato-v-Rumaniya__133661

Снимка: Булфото Поне 21 барове убийци, в които е възможно да се повтори трагедията от Румъния, има в страната. Това показва проверката на...

Русия вероятно ще бъде извадена от леката атлетика в петък

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/11/2646780_rusiia_veroiatno_shte_bude_izvadena_ot_lekata_atletika/?ref=rss


Русия ще бъде суспендирана от леката атлетика до края на седмицата като резултат от доклада на независимата комисия на WADA за употребата и прикливане на допинг провинения. 

Новият президент на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу ще председателства съвета на IAAF в петък, където ще се решават наказанията за руската федерация, атлети и треньори.

Англичанинът е поставен под огромно напрежение да действа активно в резултат на доклада, тъй като беше избран...

Артист създава “фалшива армия” от войници във Facebook

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260159_%D0%90%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%E2%80%9C%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F%E2%80%9D+%D0%BE%D1%82+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD

 Нидерландски артист създава хиляди фалшиви профили във Facebook, носещи имената на войници, които са се сражавали по време на американската революция през 18 век, пише BBC News. “Армията” на Констант Дулаарт, която се поддържа от двама доброволци, ще бъде изпращана да добавя “харесвания” на публикации в социалната мрежа. Дулаарт казва за BBC, че иска да изрази протест срещу това, което той нарича “количествено измерване на социалния капитал”. Създаването на фалшив профил е нарушение на правилата на Facebook. Артистът признава, че не е дискутирал плановете си с компанията.
“Вероятно Facebook ще забележи и ще започне да ги избива,” казва той. “Използвам аналогия с войници, тъй като се чувствам така, сякаш съм обявил война на идеята, според която количеството социален капитал съответства на качество.” Констант Дулаарт възнамерява да събере артисти, философи и критици, за да реши какво ще прави фалшивата му армия. “Ще бъде интересно комисия да реши кой заслужава допълнително социално внимание,” отбелязва той. Очакванията му са проектът да приключи до два месеца, но по думите му няма как да е сигурен каква ще бъде продължителността на живота на създадените от него войници. “Намерението ми не е това да функционира като бизнес модел…но създаването на фалшиви профили е огромна индустрия, която заслужава внимание.”
Нидерландският артист базира профилите на реални членове на хесенската армия, но отказва да назове имената на избраните. В момента във Facebook вече има хиляда войници, като целта е да достигнат 20 хиляди.
В рамките на предишен проект Делаарт е закупил фалшиви профили в Instagram и ги е настроил да следват 30 реални потребители на мрежата, принадлежащи към артистичния свят. Артистът се е опитвал да даде на всеки избран акаунт 100 хиляди последователи. Собственик на галерия се е оплакал на Instagram, която е собственост на Facebook, че наплива от последователи прави трудно различаването на истинските любители на изкуството. “Не се опитвах да проваля бизнеса му,” казва Делаарт. Той уточнява, че е искал да постигне баланс и да направи артистите равностойно важни в социалната мрежа.

Варицела върлува в региона на Плевен

http://pik.bg/варицела-върлува-в-региона-на-плевен-news433268.html

Варицела върлува в региона на Плевен

9 случая на варицела са регистрирани в област Плевен за последната седмица, информираха от Регионалната здравна инспекция.

Засечени са 4 скарлатини, 2 ентероколита, 1 лаймска болест.

Рязко продължава да нараства и броят на заболелите от грип и ОРЗ за периода. Данните сочат 118.56% срещу 95.07% за предходния период. Нивото на заболяемостта е обичайно за сезона.

До момента през кабинета за имунизация срещу грип са преминали общо 122 лица, като от тях 12 през последната седмица.

Ердоган се закани на сирийските кюрди

http://svetoven.pogled.info/news/69135/Erdogan-se-zakani-na-siriiskite-kyurdi

/Поглед.инфо/ Анкара няма да допусне подразделенията на сирийските кюрди до западния бряг на река Ефрат, предупреди турският президент Реджеп Ердоган.

Забраняват сключването на гражданска в нета

http://pik.bg/забраняват-сключването-на-гражданска-в-нета-news433266.html

Забраняват сключването на гражданска в нета

Забраната за електронна "Гражданска отговорност" ще се разглежда днес от депутатите, след като новият застрахователен кодекс е внесен в парламента.

Той е внесен от Министерския съвет в парламента, след като преди няколко месеца беше подготвен от експерти на Комисията за финансов надзор (КФН).

Във времето за обществено обсъждане против забрана се изказаха много застрахователни компании, като те изпратиха и становища с предложения за промени, пише Блиц.

От текстовете на проекта се вижда, че мнението им не е било взето под внимание.

 Припомняме, че ако се направи застраховката онлайн, има 5% отстъпка. 

Интересното е, че въпреки изричното ограничение за задължителната полица новият кодекс урежда сключването на застрахователни договори изцяло електронно и парафирането им с електронен подпис. Това явно няма да важи за "Гражданска отговорност", а заедно с нея и за полица "Злополука" за пътници в обществения транспорт. 

Аргументите за забраната са възможни грешки при попълване на данните от клиентите, заради което може да се откаже плащане. Не е ясно защо вместо изрична забрана не бъде въведен срок за проверка на данните и система, чрез която застрахован и застраховател да ги сравнят и при грешка тя да бъде поправена.

Съюзът на медиците предупреждава за масово напускане

http://offnews.bg/news/n_1/n_589489.html

Българският лекарски съюз предупреждава за масови оставки в цялата страна на медици, работещи в ТЕЛК - комисиите, пиеш Нова тв.  Миналата седмица първи хвърлиха оставки лекарите от ТЕЛК – Пловдив. Причина за това са неуредиците в нормативната уредба и честите санкции, налагани от НОИ. Всички лекари подадоха колективно предизвестие за напускане заради глоби, наложени по стари случаи на издадени документи за инвалидност. Част от комисиите били глобени с по 4000 лева на случай. Междувременно стана ясно, че всяка трета новоотпусната пенсия у нас е за инвалидност.

Депутатите решават за имунитета на Сидеров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5105270

Депутатите ще решават да свалят ли имунитета на Волен Сидеров и по казуса с нахлуването в НАТФИЗ в нощта на изборите, както и дали да дадат зелена светлина за задържането на Сидеорв и Десислав Чуколов.  Миналата седмица Народното събрание отне защитата на двамата заради среднощната им акция в магазин на улица "Раковски".
Депутатите ще решават да свалят ли имунитета на Волен Сидеров и по казуса с нахлуването в НАТФИЗ в нощта на изборите, както и дали да дадат зелена светлина за задържането на Сидеорв и Десислав Чуколов. Миналата седмица Народното събрание отне защитата на двамата заради среднощната им акция в магазин на улица "Раковски".

Депутате решават за имунитета на Сидеров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5105250

Депутатите ще решават да свалят ли имунитета на Волен Сидеров и по казуса с нахлуването в НАТФИЗ в нощта на изборите, както и дали да дадат зелена светлина за задържането на Сидеорв и Десислав Чуколов.  Миналата седмица Народното събрание отне защитата на двамата заради среднощната им акция в магазин на улица
Депутатите ще решават да свалят ли имунитета на Волен Сидеров и по казуса с нахлуването в НАТФИЗ в нощта на изборите, както и дали да дадат зелена светлина за задържането на Сидеорв и Десислав Чуколов. Миналата седмица Народното събрание отне защитата на двамата заради среднощната им акция в магазин на улица "Раковски".

Радарите за превишена скорост днес - 11 ноември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=306115

Служители на пътната полиция ще следят днес - 11 ноември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък радарите: 13:00ч.-14:20ч. гр.Варна ул.Девня с/у х-л. "Адамо" 15:00ч.-16:00ч. гр.

Луната се е формирала на два етапа, предполага нов модел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260158_%D0%9B%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B5+%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BF%D0%B0%2C+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%

 Нов модел на формирането на Луната предполага, че тя е преминала през два различни етапа на развитие, довели до образуването на външен и вътрешен пласт с различен състав, пише BBC News. Симулацията стартира с мощен сблъсък, оставил след себе си въртящ се около прото-Земята диск от материал и показва еволюцията на спътника ни. Моделът, разделящ този процес на две фази, е първият, който обяснява някои важни разлики между лунните и земните скали. Изследването е публикувано в журнала Nature Geoscience.
Като цяло минералните състави на Земята и Луната са забележително сходни. Това кара учените да предполагат, че космическата колизия, която вероятно е довела до раждането на Луната е била причинена от небесно тяло с размерите на Марс, съдържащо подобна на земната материя. Съществуват обаче някои значими разлики, които досегашните лунни модели не могат да обяснят. Една от тях е, че на Луната летливите елементи са се изчерпали, като причината за това е неизвестна, обяснява д-р Робин Канъп от Югозападния изследователски институт в Колорадо, САЩ. Тези елементи са предимно метали като цинк, калий и натрий, които са летливи в контекста на образуването на Слънчевата система. За да намерят отговор на загадката с липсващите летливи вещества, учените са добавили температурни стойности и химични модели към рамка, разработена да показва физическата динамика на формирането на Луната от магмения диск.
В първите месеци и години след сблъсъка около половината от лунната маса е била топка на ръба на диска, който по онова време е заобикалял Земята като пръстените на Сатурн. Тъй като първичният материал на Луната е дошъл от ръба на пръстена, той е бил студен и се е отличавал с високо съдържание на летливи елементи. След това обаче външната половина на Луната се е образувала от разтопена материя от вътрешната част на диска, която се е “полепила” върху уголемяващия се спътник. Тази материя е била твърде гореща, за да могат летливите елементи да кондензират в нея, посочва д-р Канъп. Така външните слоеве на Луната, откъдето астронавти са взимали проби, са останали бедни на летливи вещества. След акумулирането на тези два пласта Луната се е отдалечила от Земята. Това е ключов елемент от откритията, обяснява д-р Канъп, тъй като отдалечаването на спътника е фиксирало състава му. “Орбитата на Луната се е разрастнала достатъчно, за да спре натрупването на нов материал, преди вътрешният диск да се охлади достатъчно и летливите елементи да кондензират,” казва ученият. “По времето, когато са кондензирали, те са паднали на Земята, вместо да бъдат привлечени от Луната.”

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://pik.bg/„софийска-вода”-временно-ще-прекъсне-водоснабдяването-в-някои-части-на-столицата-news433265.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 11 ноември, съобщиха на компанията.

На 11 ноември, сряда, във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение жк. „Младост“ 2, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бл. 292, бл. 293.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: до бл. 293. На 11 ноември, сряда, във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по бул. „Никола Вапцаров“ жк. „Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Мала планина“ от ул. „Карамашев“ до бул. „Никола Йонков Вапцаров“ №6, ул. „Драгалевска“ бл. 32, ул. „Беломорски проход“ №51.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Мала планина“ №36. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги. На 11 ноември, сряда, във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Христо Бързицов“ вилна зона „Симеоново - Драгалевци“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Синьо лято“, ул. „Цар Михаил Асен“, ул. „Илинден“, ул. „Преспански камбани“, ул. „Проф. Александър Бурмов“, ул. „Монах Спиридон“, ул. „Симеоновска“, ул. „Златен век“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Симеоновска“ ъгъла с ул. „Горска ела“. На 11 ноември, сряда, във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Мара Бунева“ кв. „Орландовци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Мара Бунева“ от ул. „Железопътна“ до ул. „Кирил Пърличев“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Мара Бунева“ ъгъла с ул. „Кирил Пърличев“. На 11 ноември, сряда, във връзка с разкриване на уличен водопровод на ул. 365 кв. „Модерно предградие“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Старата църква“, ул. „Светла“, ул. „Стефан Дуньов“, ул. „Черни Дрин“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Цветница“ № 58.

Мобилно приложение превръща смартфона в мощен инструмент за ракови изследвания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260157_%D0%9C%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%

 Смартфоните се отличават с капацитет за обработване на данни, какъвто преди няколко десетилетия имаха само най-скъпите суперкомпютъри, пише The Telegraph. Теоретично, мрежа от смартфони би могла да анализира огромен обем информация. Това е концепцията зад ново приложение на Vodafone за операционната система Android, чиято цел е да използва мрежа от хиляди устройства, за да помогне за извършване на ракови проучвания.

Австралийският клон на компанията стартира софтуера DreamLab, който позволява на потребителите да “даряват” обработващата мощност на смартфоните си, докато спят. Когато телефонът е включен в електрическата мрежа и е напълно зареден, той получава неголяма задача за секвениране на гени от австралийския Институт за медицински изследвания “Гарван”. След като изпълни задачата си, устройството изпраща резултатите на Института, за да бъдат използвани за научни изследвания.
Потребителите имат възможност да изберат проекта, за който да допринасят - това може да е проучване на рак на гърдата, на яйчниците, на панкреаса или на простатата. Според Vodafone 1000 смартфона, използващи приложението са в състояние да ускорят изследванията до 30 пъти.
Услугата може да изразходи големи количества трафик, затова собствениците на смартфони могат да го ограничат до 250МВ, 500МВ или 1GB, като трафикът е безплатен за клиентите на Vodafone. В момента компанията разработва мобилно приложение за iOS.
“Медицинските изследвания са от ключово значение за борбата с раковите заболявания, но едно от нещата, забавящи напредъка е ограниченият достъп до суперкомпютри, които да обработват сложните данни. Това е ролята на DreamLabs,” посочват от Института “Гарван”.

Пет града на протест в защита на Витоша и Пирин

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pet-grada-na-protest-v-zashtita-na-vitosha-i-pirin-6045229

Недоволните граждани и природозащитници настояват за незабавно спиране на строителните дейности в планините, както и уволнение на директорите на двата природни парка

Парламентът сваля имунитета на Сидеров и Чуколов

http://www.cross.bg/dvamata-ataka-zadurzhaneto-1487638.html

/КРОСС/Парламентът ще обсъди свалянето на имунитетите на депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чукулов заради нахлуването им в сградата на Националната академия за театрално и филмово изкуство и одобрение за задържането им. Становището на комисията, която проверява случая, е положително. Лидерът на "Атака" и съпартиецът му вече са обвиняеми за скандала пред денонощен магазин на столичната улица "Г. С. Раковски". Вчера двамата са се явили в столичното следствие, след като са били редовно призовани и са си тръгнали с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Ако имунитетите на двамата бъдат свалени днес и искането за задържане бъде удовлетворено, на ход ще е прокуратурата, която трябва да прецени дали наистина да изпълни заканата си и да арестува двамата, или все пак да им наложи по-леки мерки за неотклонение.Сигналите, които идват във връзка с това, са, че най-вероятно няма да се стигне до задържането на двамата депутати.  

360-килограмов алигатор уплаши служителите в търговски център в Хюстън

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5105248

Огромен алигатор, над 360 килограма, уплаши служителите в търговски център в Хюстън, съобщи Tech Times.  Бил е забелязан от хора, пристигащи на работа в американския град. На място са пристигнали екипи, които са сложили специален намордник на алигатора.
Оказало се, че алигаторът е полусляп. Настанен е в резерват, където ще бъде под специална грижа.
Огромен алигатор, над 360 килограма, уплаши служителите в търговски център в Хюстън, съобщи Tech Times. Бил е забелязан от хора, пристигащи на работа в американския град. На място са пристигнали екипи, които са сложили специален намордник на алигатора. Оказало се, че алигаторът е полусляп. Настанен е в резерват, където ще бъде под специална грижа.

360-килограмов алигатор уплаши служителите в търговски център в Хюстън

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5105233

Огромен алигатор, над 360 килограма, уплаши служителите в търговски център в Хюстън, съобщи Tech Times.  Бил е забелязан от хора, пристигащи на работа в американския град. На място са пристигнали екипи, които са сложили специален намордник на алигатора.
Оказало се, че алигаторът е полусляп. Настанен е в резерват, където ще бъде под специална грижа.
Огромен алигатор, над 360 килограма, уплаши служителите в търговски център в Хюстън, съобщи Tech Times. Бил е забелязан от хора, пристигащи на работа в американския град. На място са пристигнали екипи, които са сложили специален намордник на алигатора. Оказало се, че алигаторът е полусляп. Настанен е в резерват, където ще бъде под специална грижа.

Ген. Милушев: Живков се надяваше до последно, че ще “обърне” пленума на 10 ноември 1989 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260156_%D0%93%D0%B5%D0%BD.+%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B5+%D0%B4%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%

 - За самия ден 10 ноември казвате, че бил дълъг и пълен с “дребни и големи събития ден”. Как започна той за вас, г-н Милушев?

- Отидох в управлението рано. Извиках началника на “Лична охрана” Атанас Вълев и му казах да подготви втори екип с основна и оперативна кола, който не по-късно от 12 часа трябва да бъде в “Бояна”.

Обадих се на началника на Правителствена болница проф. Младен Григоров и на личния лекар на Живков д-р Герасимов да вземат допълнителни мерки, без да им обяснявам защо. Тъкмо тръгвах от управлението и се обади медицинската сестра Ани Младенова, която, явно мислейки, че не знам, каза: “Другарю генерал, другарят Живков сутринта

събра момчетата

на кафе и каза,

че си е подал

оставката!”

Ами, Ани - казвам, - след като е решил другарят Живков, ние какво можем да направим?

- Сигурно не е звучал радостно гласът ѝ?

Е, не звучеше весело... Тя нервно повтори и потрети думата “оставка”, явно мъчително възприемаше смисъла ѝ. Вижте, в продължение на много години тя се е грижила за цялото семейство. Най-големите грижи за Живков бяха от нейна страна.

Той се прибира вечер, няма никого освен нея. Сутрин пак тя се грижи за него. В това отношение беше безпределно предана и вярна. Изглежда, тя изпълваше и част от самотата му, тъй като дори децата и внуците му рядко го посещаваха.

Вече на възраст, Живков казваше, че тя ще се грижи за старините му. Това бе може би психологическото, човешкото обяснение на тази негова привързаност към Ани Младенова. Той не можеше да ѝ откаже нищо.

- Какво ви каза Живков, когато го посрещнахте в резиденция “Бояна”?

- Срещнахме се не пред главния вход, а пред вратата на входа, който има пряка връзка с неговия кабинет. На лицето му беше изписана умора, но иначе изглеждаше сравнително спокоен.

Качихме се в асансьора и той ми каза, че на вчерашния пленум е подал оставка и тя е приета. Но не спомена никакво име - нито на Петър Младенов, нито на някой друг. Каза още: “Виждаш каква е обстановката... Времето е много тежко, трябва да дойде някой млад човек, който да решава проблемите...” След кратко мълчание обаче добави: “Да видим сега все пак какво ще реши пленумът!” Тази му “добавка” ме накара да мисля, че той се надяваше, кадрите, които е създал и издигнал и бяха мнозинство в ЦК, няма да приемат оставката му.

За него това би било много силен легитимен момент пред Москва. Той щеше да продължи да управлява до ХIV конгрес. Едва ли щеше да остане след него.

- На първото предобедно заседание на пленума той държа близо едночасова реч. Но по нищо не личеше, че звучи като негова “лебедова песен”.

- Точно така. Изглеждаше в кондиция, говореше, ръкомахаше, привеждаше цифри и факти, предлагаше нови идеи...

Всъщност в изказването си той използваше главно бележките от двудневната работа с Петко Данчев и председателя на БНБ Васил Коларов в Правец на 6 и 7 ноември. На тази среща тримата подготвяха икономическите мерки за промяната, която той смяташе да обяви на същия този пленум на 10 ноември. Мисля, че до отиването ни в Правец Живков въобще не си е представял, че смяната му ще е толкова скоро.

- Вярно ли е искал да направи Петко Данчев премиер, а Васил Коларов - финансов министър?

- Живков явно беше решил да смени Георги Атанасов с Петко Данчев. Той колкото в началото

хвалеше Атанасов

и го наричаше

“дялан камък,

става за всичко”, толкова накрая не криеше разочарованието си от него. Това при него беше практика - първо хареса някого и после, като го нарочи - край, няма спасение за човека.

- Да се върнем в Бояна. Какво се случи след тази негова “вдъхновена реч”?

- Той дойде в кабинета, където бяха неговите помощници Димитър Методиев, Константин Чакъров, Гюров, Иванов... Аз се случих там, моят кабинет е до техния, и го чух да казва: “Момчета, какво трябва да застъпя в заключителното си слово на пленума?”

Димитър Методиев го попита: “Другарю Живков, вие защо трябваше да си подавате оставката?” Другите си замълчаха. Живков продължи, като махаше пренебрежително с ръка: “Абе нали го виждате тоя нашия Георги Атанасов. Нищо не прави! Нищо не прави! Нещата отиват от зле към по-зле...” Едва ли не Георги Атанасов е виновен за всичко. Значи Живков още е живеел с убеждението, че ще има негово заключително слово. Което обаче същият Георги Атанасов не допусна.

- Как така не допусна?

- В началото на следобедното заседание Живков поиска думата за заключителна реч. Георги Атанасов обаче каза, че такава реч няма да има, преминава се към точка втора - организационни въпроси. Въпреки че такава точка в дневния ред на пленума нямаше.

- Може би по време на словото си той е щял да се опита чрез верните си хора в ЦК да “обърне мача”, както казват спортните коментатори?

- Те и заради това не му дадоха думата. Впрочем, когато разговаряхме с Живков в Банкя на 12 ноември, той каза: “Георги Атанасов добре направи, че не ми даде думата за заключително изказване. Това можеше да обърне нещата...”

Но, вижте, Живков доста преди този пленум демагогстваше с темата “оставка”. Тази дума чух от него за първи път още през 1987 г., непосредствено преди Юлския пленум на ЦК. Т ой живя десетина дни в резиденция “Перла”. Беше уморен и изнервен и тогава за първи път сподели с мен, че трябва да се оттегли от поста си.

- И след това ли дойде “заигравката” с подаване на оставка на пленума през 1988 г.?

- Не, преди това, през ранната пролет на 1988 г. той

покани на лов във

“Воден” тримата

академици

Георги Джагаров, Ангел Балевски и Пантелей Зарев. След вечерята пред камината, Живков подхвърли, че обмисля да си подаде оставката.

- Академиците как реагираха?

- И тримата замълчаха. Усещах, че приемат оттеглянето му от поста, че мълчанието им означава съгласие. Само, струва ми се, Пантелей Зарев плахо възрази: “Но няма сега кой да ви замести, другарю Живков...” Въобще от всички страни непрекъснато му повтаряха, че няма кой да го замени, че липсва подготвен приемник.

- Колко време продължи следобедното заседание на пленума?

- От 15 до 18,30 часа. Петър Младенов прочете оценката на ЦК на БКП за Живков, изпрати го с големи почести и благодарности на заслужен отдих. И започнаха предложенията за негов заместник. Първото беше за Петър Младенов. Стана Иван Масларов (свекър на Емилия Масларова - б.а.) и предложи Александър Лилов. Дичо Атанасов отхвърли Лилов. Остана само Младенов и акад. Николай Ирибаджаков каза, че след като няма втори кандидат, не трябва да има гласуване. Той припомни, че преди година Живков си е подавал оставката, но тогава тя не е била приета в Политбюро.

 

 

И тогава председателстващият Георги Атанасов взе нещата в свои ръце. Прекъсна дебатите и се пристъпи към гласуване. Всички единодушно вдигнаха ръце “за” приемане оставката на Живков.

Оня кадър по БНТ, в който той изглежда рухнал и сломен, е направен миг след гласуването. Ударът - очакван, но и неочакван - наистина го промени до неузнаваемост. Това потвърждава тезата ми, че Живков до последния момент се е надявал на обрат.

После Георги Атанасов предложи да се гласува за Петър Младенов и той беше избран. Започнаха изказванията - всички вече “горещо” подкрепяха промяната.

- Вас през това време някой търсеше ли ви за нещо?

- Аз бях член на ЦК и участвах в работата на пленума. Викаха ме няколко пъти навън,

защото ме търсел

ген. Владилен Фьодоров,

ръководителят на представителството на КГБ в МВР в София. Нямаше търпение да разбере сменен ли е най-после Живков. Последния път ми се обади малко след гласуването. Казах му, че за нов генерален секретар е избран Младенов. Той не ме попита нищо повече, явно бързаше да предаде новината в Кремъл.

- На почивката между заседанията как се държеше Тодор Живков?

- Той ме покани на обяд. По време на пленуми и съвещания в Бояна, той се хранеше в столовата, която беше до кабинета му, споделяйки “домашната обстановка” с тесен кръг хора. Масата този път беше сложена за трима. Бяхме само той, аз и Ани Младенова.

- Помните ли менюто?

- Май някакво месо беше. Ястията за него бяха по-специални, беше много ограничен в храненето. Строго спазваше указанията на лекарите.

- За какво си говорихте?

- Обядът беше кратък и тягостен. Живков мълчеше и за разлика от друг път се хранеше бавно и злоядо, гледаше разсеяно около себе си. Попитах го как е минало вчерашното заседание на Политбюро. (На 9 ноември вечерта - б.а.)

Той явно нямаше желание за такъв разговор. Само повтори познатата ми от сутринта фраза: “Проблемите са тежки... Нека да дойде един по-млад човек да ги решава.” Нищо повече не каза и отново не спомена ничие име. Но не изглеждаше отчаян. Мисля, че още се е надявал, че пленумът няма да приеме оставката му. И ще може да каже на Москва - вие не ме искате, но хората в България ме искат...

- След обяда Живков срещна ли се с някого от “най-близкото си обкръжение”?

- Не се е срещал.

Той си взе

хапчето за сън

и полегна

за около час

Това го правеше всеки ден, независимо къде се намира.

- Не потърси ли помощта на най-верните - Милко Балев, Йордан Йотов, Димитър Стоянов?

Не. Те са против оставката му на заседанието на Политбюро предния ден. Но още там става ясно, че след като и Пенчо Кубадински я подкрепя, остават в малцинство и си дават сметка, че вече нищо не може да се направи.

- Може би то е било ясно още след активните совалки на руския посланик ген. Виктор Шарапов, изпратен лично от Горбачов с тази най-важна задача. Насаме Живков какво говореше за Михаил Горбачов?

- Живков хич не обичаше Горбачов. На заседания на най-високо равнище той не пестеше критичните бележки срещу него, които веднага отиваха в Москва. Но официално говореше положително за него и перестройката му. Когато Горбачов пое управлението на КПСС, Живков му пише поздравително писмо. И в него си е позволил да изрази становище за пътя, по който вървят Съветският съюз и останалите социалистически страни. Че са сгрешени икономическият механизъм и подходите за решаване на проблемите, че сериозно се изостава в научнотехническия прогрес и от развитите капиталистически страни.

- Доколкото знам, той засяга тези неща и в писмото си до Брежнев, когато се връща от Световното изложение в Осака през 1970 г.

- В писмото си до Горбачов той повтаря голяма част от написаното в онова писмо, че светът е отишъл много напред. На връщане от Осака делегацията начело с Живков се среща със съветските ръководители. Казвал ми е, че на почивката Станко Тодоров му подшушнал:

“Другарю

Живков, май

оттук няма

да излезем”

Горбачов беше много самовлюбен, явно се е подразнил от писмото на Живков и отношението му към него беше изключително недобро. Учудвал съм се как е възможно такова отношение към ръководител на все пак суверенна страна.

- След края на пленума на 10 ноември вие ли придружихте Живков до резиденцията в Банкя?

- Не, трябваше вече да остана при Петър Младенов. След пленума той събра членовете на Политбюро в заседателната зала, за да набележат първите крачки, както се казваше.

Най-активен беше

Андрей Луканов,

тичаше

нагоре-надолу...

За първи път след 30 и повече години заседанието се провеждаше без Тодор Живков. А аз наредих на охраната на Младенов да го изпрати с колите до вилата му в “Бояна”, без да “оцепват” движението.

- Това ли беше финалът на този исторически ден?

- Към 19, 30 часа заседанието на Политбюро свърши и докато членовете му слизаха по стълбите, ген. Добри Джуров се спря, обърна се към Петър Младенов и каза на достатъчно висок глас, за да включи и мен в разговора: “Петре, трябва да решим всички въпроси на другаря Живков.” Младенов отговори, че ще направи това още в понеделник. Казах му, че освен тези въпроси трябва да съгласувам с него и други важни въпроси. Той ми нареди да отида при него още на другия ден - събота. “В 11 часа при мен ще бъде Продан Стоянов (началник отдел “Деловодсто” в ЦК - б. а.), вие елате, ако можете, в 12...”

 

Проф. Младен Григоров, шеф на Правителствена болница:

Не сме “тъпкали” Живков с никакви успокоителни

 

- Вие кога разбрахте, че на пленума на 10 ноември Тодор Живков ще бъде свален от власт, проф. Григоров

- Още вечерта на 9 ноември плъзна слухът за оставка на Живков, но не помня как съм приел тогава този слух.

- А помните ли какви указания ви даде шефът на УБО ген. Милушев по отношение на Тодор Живков на 10 ноември?

- Не си спомням да е имало нещо по-особено. Аз и екипът бяхме в резиденцията от сутринта и си вършехме работата както при всички други пленуми и заседания там. В екипа освен мен беше личният лекар на Живков проф. Герасимов, Ани Младенова и още една медицинска сестра. По време на заседанията седяхме в лекарския кабинет и по монитора наблюдавахме какво става в залата. Бяхме готови да реагираме на всякаква ситуация.

- Имаше слухове, че преди гласуването на оставката сте натъпкали Живков с успокояващи лекарства. Вярно ли е това?

- Категорично не е вярно. Никой от нашия екип не му е давал успокоителни или каквито и да било други лекарства, нито пък някой ни е искал. Живков сме лекували с най-добрите медикаменти в зависимост от болестите му. Но на този ден - 10 ноември, Живков не е взимал никакви лекарства.

- Тогава защо изглеждаше толкова неадекватен на кадъра по БНТ?

- Защото явно беше изненадан от единодушието, с което гласуваха оставката му. Поне това е моето обяснение - беше силно шокиран...

Пет отбора в надпревара за българското участие на Кулинарните Оскари

http://recipes.actualno.com/Pet-otbora-v-nadprevara-za-bylgarskoto-uchastie-na-Kulinarnite-Oskari-news_506810.html

Пет отбора ще се състезават за правото да представят България на най-сложното кулинарно състезание в света Bocuse d’Or, стана ясно, след като организационният комитет обяви кандидатите, чийто максимален брой тази година беше 16. Квалификационната надпревара ще се проведе на 11 и 12 ноември в Интер Експо Център по време на най-голямото в страната хорека изложение СИХРЕ. Европейската селекция на Кулинарните Оскари ще бъде в Будапеща, Унгария, на 10 и 11 май 2016 г. По време на квалификацио

Скандалът в руската лека атлетика

http://features.actualno.com/Skandalyt-v-ruskata-leka-atletika-news_506817.html

Държавно направляван допинг в руската лека атлетика - разследваща комисия на Световната антидопингова агенция разкри огромен скандал, който изглежда като копие на аферата във ФИФА. И отново никой не е подозирал нищо? Коментар от Щефан Нестлер: Докладът на Световната антидопингова агенция WADA разтърсва из основи не само леката атлетика - той е с пагубни последствия за целия световен спорт. При това все още не може да се предвиди в пълна мяра мащаба на щетите. Това, за което досега говоре

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1487637.html

/КРОСС/Александър Александров - политик от ДП Дометиан - Видински митрополит Евтим Костадинов - ексдепутат Елизабет Колева - гимнастичка, треньор Иван Харалампиев - бивш ректор на ВТУ Калинка Лечева - акробатка Недялко Топалов - футболист Николай Минчев - футболист Николай Петков - покорител на Еверест Петър Караангов - поет Пламен Симеонов - футболист

Европейски служби се задръстиха с молби за бежански статут

http://offnews.bg/news/n_1/n_589486.html

Европейската служба за бежанците обяви, че системите за предоставяне на убежище в страните членки са задръстени от големия брой молби за бежански статут, съобщава БНТ. В края на септември на “опашката” за разглеждане са били над 770 хиляди молби за международна защита. Една трета от подателите им чакат най-малко от три месеца, а над 200 хиляди са поискали убежище още преди шест. Най-много молби са подадени в Германия, като само през август те са били 346 хиляди. Тази бройка обаче включва и кандидати за убежище от други страни, включително от Балканите. Финландия съобщи, че изпитва недостиг на места в специализираните центрове. Причината е прогресивното увеличаване на бежанския приток с по средно хиляда души на седмица. Страната обяви, че подготвя палатки и товарни контейнери, в които да настанява новопристигналите имигранти. Липсата на място и бавната процедура по предоставяне на убежище водят и до други последици. Най-малко 60 имигранти в един от центровете за временно настаняване в Чехия обявиха гладна стачка. Те протестират срещу продължителността на престоя им в институцията. Във френския пристанищен град Кале пък отново се стигна до сблъсъци между полиция и имигранти, които искат да се прехвърлят във Великобритания. Напрежението възникна близо до бежанския лагер в Кале, наричан неофициално “Джунглата”. Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат малки групи мигранти, запалили огньове от дървени палети.

О.р. ген. Георги Милушев: Тодор Живков вярваше, че ген. Кашев го е подслушвал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260155_%D0%9E.%D1%80.+%D0%B3%D0%B5%D0%BD.+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80+%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B2%D1%8F%D1%80%D0%B

 На 10 ноември, се навършват 26 години от пленума, на който беше свален Тодор Живков. О.р. ген. Георги Милушев е “свидетелят от първа ръка” на това историческо събитие. Той отбягва да дава интервюта, но за читателите на “24 часа” се съгласи да разкаже цялата истина за този, по думите му, “дълъг и пълен с “дребни” и големи събития ден” и за предшестващите го случки.

- Как ви избраха за наследник на ген. Кашев, г-н Милушев? Кой ви съобщи този факт и как реагирахте?

- Работех като зам.-началник на Второ главно управление в ДС и бях в командировка в Бургас. Беше събота, когато ми се обади секретарят на вътрешния министър Димитър Стоянов и ми каза, че в неделя в 18 часа трябва да бъда при него. Знаех, че в неделя Стоянов прави сватба на дъщеря си. Споменах това на секретаря, но той повтори, че в 18 часа трябва да съм в кабинета му. Министър Стоянов и той ми каза, че има решение на Политбюро да поема УБО. Започнах да му обяснявам, че не съм готов за такъв пост, имам съвсем друг профил.

- Икономист сте по образование, нали?

- Да, завършил съм икономика и външна търговия. Министърът обаче много лаконично ми каза, че въпросът е решен и в понеделник трябва да бъдем при другаря Живков. На другия ден по пътя към ЦК питам Димитър Стоянов как да се представя на Живков, за първи път се срещам с него. Той каза - както решиш, така се представи. Влязохме в кабинета на Живков и седнахме около една кръгла масичка. Димитър Стоянов ме представи на него, а в 18 часа вечерта ме представиха в управлението.

- Живков даде ли ви някакви указания?

- Той беше още много емоционално настроен на тема УБО след смъртта на ген. Кашев. Много болезнено го е приел - все пак Кашев е човекът, който в продължение на 14 години е бил неговата сянка. Непрекъснато и неотлъчно. И начинът, по който си отиде, все още неясно как точно, явно държеше Живков много възбуден. Поръча ми да направя чистка в УБО.

- Още не сте постъпили на служба, а вече трябва да уволнявате?

- Да. Записвах имената, които той ми диктуваше, но още не познавах тези хора. Молех се само да съм записал имената правилно. След като ме представиха в управлението, извиках заместника ген. Бончев, земляк на Тодор Живков. Започваме име по име и го питам кой какъв е. Да уволня всички тези хора, означаваше да обезкървя УБО. Съзнавах, че съм чужд на системата, тя беше непозната за мен. Приемахме я като държава в държавата.

- И какво направихте? Все пак нареждането е от самия Живков?

- Лошото беше, че там нямаше и с кого да се посъветвам. Никой не искаше да коментира и обяснява. Реших да преместя един човек от личната охрана на Живков, защото тя е непрекъснато с него.

Той реагираше много остро, след като видеше, че нарочените от него за уволнение са пренасочени в други служби. Когато се ядоса, той няма спиране. Бързо му минава, обаче да не си му на мушката, когато е ядосан.

- Защо искаше да смените тези служители, смяташе, че са верни на Кашев и сега няма да са лоялни към него и вас ли?

- Да. Той смяташе, че това са хора от обкръжението на ген. Кашев. Дословно думите му бяха, че те са го подслушвали във вилата в Банкя и другаде. Което просто е недопустимо, а и невъзможно. Чутото и видяното докладвали на ген. Кашев, той го докладвал някъде другаде.

- Казвате, че има “повторяемост в съдбите на Димитър Гръбчев и Илия Кашев”. Какво имате предвид?

- И двамата имат почти еднакво дълга служба при Живков: Гръбчев 18 години, Кашев 15. И двамата приключиха живота си по неизяснени и досега обстоятелства. Гръбчев получава сърдечна криза по време на поход и умира. Ген. Кашев отива в Хисаря и там го намират мъртъв.

Официалната версия е, че е “починал от инфаркт”

- Вие поемате поста на 6 октомври 1986 г. Как се държеше Живков през тези години до 1989-а ?

- Беше много напрегнат. Той за възрастта си имаше голяма работоспособност. Но напрежението вече беше много голямо, защото особено през последните години нещата в България не вървяха. Във външнополитически план страната беше в пълна изолация.

Заради т.нар. възродителен процес бяхме изолирани не само от другите държави в света, но дори от страните от соцлагера. Заедно с това напрежението между Москва и София беше много голямо и непрекъснато се усилваше.

- На 7 и 8 юли 1989 г. в Букурещ заседава Политическият консултативен съвет (ПКС) на Варшавския договор. Тогава ли започна реалната подготовка за свалянето на Живков?

- Сигурно не е оттогава, а по-рано. Но това, което стана по времето на срещата на ПКС в Букурещ, беше много необичайно.

- Какво точно се случи?

- Докато чакахме да излетим за София, заговорихме се на френски с един румънски колега. От него научих, че Горбачов се е срещнал с ген. Добри Джуров и Петър Младенов. Кога точно той не ми каза, но практически това можеше да стане по всяко време.

Живков беше настанен в отделна отдалечена резиденция. Останалите членове на делегацията бяха в хотел в близост до сградата на техния Държавен съвет и фактически извън полезрението на Живков. По онова време той имаше сериозни здравословни проблеми и беше под сериозен лекарски контрол - нещо, което се знаеше от придружаващите го.

- Вие как реагирахте при научаването на този факт?

- В първия момент казаното от румънския колега не ми направи особено впечатление. Но след като размислих, си дадох сметка, че срещата на ген. Джуров и Младенов с Горбачов е съвсем необичайна. И някак не и напълно в реда на нещата.

Първо, среща между Живков и Горбачов нямаше. Второ, в Букурещ беше и премиерът Георги Атанасов, реално вторият човек в държавата. Но той също не бе участвал в тези разговори. Преди да излетим, имаше общ обяд. На него присъства цялата ни делегация и аз очаквах да кажат на Живков. Абсолютно нищо! И тогава ми светна лампичката...

- В книгата ви “По коридорите на властта” (1991) срещнах нещо, което досега не бях чувал. Че в Кремъл заложили на двама души за наследник на Живков - освен на Младенов и на ген. Джуров. Какви са доказателствата ви за това?

- Доказателства нямам, но логиката говори за това. Младенов е външен министър, към когото от Москва през годините са били явно с по-друго отношение. Той е в изключително приятелски отношения с външния министър на СССР при Горбачов Едуард Шеварднадзе. А Добри Джуров освен чавдарец, е министър на отбраната. Логически ако се разсъждава, в момент, когато се залага на такъв начин на решаване на промяната, се разчита на личност, на която могат да се опрат и същевременно той да има подкрепата.

- Защо вие не съобщихте за това на Живков, нали това влиза в задълженията ви?

- Съвсем резонен е този въпрос. Първо, има следното обяснение, макар че процентът за това беше малък. Срещата да е станала по някаква случайност. На второ място обаче рискът беше голям, защото Живков беше много мнителен човек. Не знам дали и преди е бил такъв, но с възрастта вече губи подкрепата, вижда, че под краката друго се случва вече, хлъзгав става теренът. Поради това мнителността му непрекъснато нараства и вече бе станала опасна.

- Все пак имаше ли колебание във вас да кажете ли на Живков, или да не кажете?

- Не, нямах колебание. Приех да нося само в себе си бремето на “румънската” информация с всички рискове за това. Не искам това да звучи като някакъв проявен от мен героизъм, но човек на такъв пост, какъвто е ръководството на УБО, трябва сам да изживее, да преживее и сам да си вземе решението. След като оглавих управлението, аз вече с никого не споделях чутото и видяното от мен. Не можех да го правя с брат, със съпруга, с никого! Независимо че ръководех УБО, и за мен беше ясно, че има нужда от промяна, че Живков, който в най-голяма степен беше олицетворение на система, трябва най-после да си отиде...

Португалия установи рекорд за най-кратко правителство

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69134/Portugaliya-ustanovi-rekord-za-nai-kratko-pravitelstvo

/Поглед.инфо/ В Португалия лявата коалиция свали дясноцентристкото правителство, сформирано само преди 11 дни.

Стачката в "Луфтханза" засяга и летище София

http://frognews.bg/news_101728/Stachkata-v-Lufthanza-zasiaga-i-letishte-Sofiia/

Полети на "Луфтханза" от и за летище София са отменени днес, показва информацията на сайта на летището.Засегнатите курсове са LH1702 и LH1706, пристигащи от Мюнхен, LH1426 и LH1428 от Франкфурт, LH1707 и LH1703, заминаващи за Мюнхен, както и LH1429 и LH1427 за Франкфурт.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sofiyaot-provede-bulgariya-1487636.html

/КРОСС/ *** София.Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на церемонията за полагане на клетва от новите членове на Конституционния съд. ***София.От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София.От 10.00 часа ще се проведе заседание на Министерски съвет. ***София.От 14.00 часа в Интер Експо Център - София министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще присъства на откриването на международните специализирани изложения Месомания, Светът на млякото, Булпек, Интерфуд и дринк, SIHRE и Салон на виното. ***София.От 09.30 часа в Националния пресклуб на БТА Българският дарителски форум организира дискусия на тема „Защо медиите все още премълчават имената на дарителите?". ***София.От 09.30 часа в СГС, 15 състав ще гледа делото срещу Любомир Димитров - Гребеца.***София.От 09.30 часа в СГС 21 състав ще гледа делото срещу Мирчо Петков и др. ***София.От 09.30 часа в Vivacom Art Hall ще се проведе конференцията „Журналистика 2.0: Митове и възможности в социалните мрежи". ***София.От 10.30 часа в галерия „Академия" на НХАще се състои международна конференция „Археология и съвременност в текстилното изкуство", посветена на проблемите на съвременното текстилно изкуство. ***София.От 11

Сваляйте есенните якета! Температурите се вдигат още, задава се лятно време

http://pik.bg/сваляйте-есенните-якета-температурите-се-вдигат-още-задава-се-лятно-време-news433234.html

Сваляйте есенните якета! Температурите се вдигат още, задава се лятно време

Циганското лято продължава.Температурите днес ще продължат да се вдигат и на места ще станат дори летни, според синоптичните прогнози.

През цялото следващо денонощие времето ще се задържи по-топло от обичайното. Минималните температури днес сутринта ще са между 10° и 15°. Ще остане ветровито - с умерен, на моменти и силен западен вятър, който ще отслабне едва привечер. Времето през деня ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Максималните температури ще са между 20° и 25°, съобщиха от НИМХ. Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното.

И над планините ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. По билата ще продължи да духа силен, на моменти и бурен северозападен вятър, с тенденция на отслабване едва късно през деня. Ще се затопли с 3°-4°, като дневната температура на 1200 м.н.в ще е около 15°, на 2000 около 8°. Почти през целия ден по Черноморието ще духа умерен и силен западен вятър. Облачността ще е променлива, с тенденция на намаление. Температурите през деня ще достигнат 20°-22°. Температурата на морската вода е 12°-14°. Вълнението ще е 1-2 бала. 

Китай ще инвестира милиарди в румънската енергетика

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5105234

Правителството на Румъния планира до края на годината да подпише споразумение с китайската фирма „Дженеръл Нюклиър Пауър Корпорейшън“ за строителството на трети и четвърти блок на АЕЦ „Черна Вода“ , предаде румънската информационна агенция Mediafax.
Според румънския министър на енергетиката Анрей Джеря подписването на договора ще способства за
Правителството на Румъния планира до края на годината да подпише споразумение с китайската фирма „Дженеръл Нюклиър Пауър Корпорейшън“ за строителството на трети и четвърти блок на АЕЦ „Черна Вода“ , предаде румънската информационна агенция Mediafax. Според румънския министър на енергетиката Анрей Джеря подписването на договора ще способства за

Китай вдига нова мисия на 11 дка до резиденция “Лозенец”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260154_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+11+%D0%B4%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%

 Само на метри от резиденция “Лозенец” в едноименния столичен квартал с бързи темпове се издига новото посолство на Китай. След американското, разположено също в “Лозенец”, това е вторият изцяло нов дипломатически комплекс, който се строи в България след 1989 г. И вероятно ще е в топ 3 на най-големите заедно с тези на САЩ и Русия, като сравнима е площта и на посолството на Германия.

Специален строителен отдел е създаден към китайското посолство за изграждането на новите сгради

Това съобщиха за “24 часа” от дипломатическата мисия. Те още са на фаза груб строеж, уточниха оттам на запитването ни кога ще приключи строителството.

 

И с просто око обаче се вижда, че повечето сгради отвън вече имат завършен вид. Вероятно тепърва предстои вътрешното доизграждане, както и това на специалните системи за сигурност, каквито неизменно се разполагат в подобен вид комплекси особено ако става въпрос за световна сила като Китай.

 

В момента посолството се намира в сграда в жк “Гео Милев”, а неофициалната информация кога то ще премести дейността си в новия комплекс препраща към края на 2016 г. Според родни дипломати е много вероятно да се търси дата през октомври, защото именно на 3 октомври 1949 г. България и Китай установяват дипломатически отношения. (Виж в карето долу.)

 

Новият комплекс е на площ 11,5 дка на бул. “Джеймс Баучер”. Малка квартална пряка го дели от посолството на Индия, разположено в реституирана къща.

СНИМКА: 24 часа

 

Разрешението за строеж е поискано от столичната община в началото на 2102 г. Основание за предоставянето на терена е спогодба от 2006 г. между България и Китай.

 

Теренът на бул. “Джеймс Баучер” №58 е предоставен за безвъзмездно ползване от китайската страна, а

 

реципрочно

 

България

 

получава

 

за 70 г. правото да ползва терените от 14 140 кв. м в центъра на Пекин, на които са сградите на мисията ни. Застроената им площ е 3000 кв. м. Купуваме ги за 3,858 млн. долара, като допреди това страната ни е плащала 364 хил. годишен наем.

Земята, върху която се строи в София, е общинска, но преди десетилетия на част от нея също са били разположени жилищни сгради за китайски дипломати и семействата им, спомнят си стари жители на квартала. Още през 1964 г. Пекин плаща към половин милион долара за право на строеж. И в настоящия комплекс една от сградите представлява жилищен блок, останалите две големи имат визия на административни. В множество жилищни фургони са настанени китайски строителни работници.

Разрешо е

изсичането на

дървета,

сред които едно вековно, срещу това китайската страна се е ангажирала да направи парк в кв. “Надежда”.

Завършен отвън е жилищният блок, който е част от комплекса. Той гледа към индийското посолство. СНИМКА: 24 часа

 

Това не е бизнес проект между две страни, лаконични са дипломатите и засега не предоставят подробности. Суверенно право на всяка държава е да изгради своето дипломатическо представителство, видът на проекта не се описва. Такъв комплекс се ползва с екстериториалност - отговорностите на страната домакин са до външната граница на обекта, обитателите му имат дипломатически имунитет. 

Посолството на САЩ построено за 2 години със 70 млн. долара

На 14 декември 2004 г. бе открито новото посолство на САЩ също в престижния квартал “Лозенец” - на ул. “Козяк”. То е в непосредствена близост до Правителствена болница, опира в Южния парк.

Сградата заема 50 хил. кв. метра, а теренът е от 10 акра, или малко над 40 декара. Построено е за 2 години и половина - градежът започва през юни 2002 г.

“30 месеца по-късно стоим пред едно бижу на стойност 70 млн. долара в подножието на Витоша”, обяви тогавашният посланик Джеймс Пардю при откриването на сградата. 

Втори в света признаваме Китайската народна република

България е втората държава в света, признала Китайската народна република - още на 3-ия ден от нейното обявяване. На 2 октомври 1949 г. китайското правителство се обръща към българското с предложение за установяване на дипломатически отношения, а на следващия ден Министерският съвет приема постановление за признаване на Китай и за размяна на дипломатически представители.

В момента текат различни събития за честване на 40 г. отношения ЕС - Китай. Сергей Станишев като президент на Партията на европейските социалисти бе на визита в Пекин миналата седмица, като с нея бе отбелязана и 10-годишнината от отношенията на ПЕС с китайската комунистическа партия.

До 1991 г. посолството на Китай в София беше разположено в прочутата с изящната си архитуктура къща на Димитър Яблански на бул. “Цар Освободител” срещу Народното събрание. Яблански е финансист, бивш кмет на София и министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството.

Посолство на САЩ в “Лозенец” бе първият и досега единствен изцяло нов дипломатически комплекс у нас. То заема 10 акра в един от най-красивите райони на столицата. СНИМКА: 24 часа

 

Борисов на първа визита в Пекин този месец

На първата си визита в Китай заминава българският премиер Бойко Борисов в края на ноември. Той ще участва в четвъртата поред годишна среща на държавните ръководители от Китай и 16-те страни от Централна и Източна Европа.

На тези срещи 16-те държави представят свои проекти, които биха били интересни за китайски инвестиции. Първата бе организирана във Варшава в края на 2012 г. Освен България на китайската инициатива “16+1” участват Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Румъния, Албания, Македония, Естония, Литва и Латвия.

Премиерът ще заведе в Китай и бизнес делегация. Освен участието в срещата е предвидено и провеждането на

два български бизнес форума

Делегацията ни ще посети и Шанхай

Китай е сред най-големите експортни партньори на страната ни не само в Азия, но и в световен мащаб. България ще опита да постигне увеличаване на китайските инвестиции в туризма, селското стопанство и храните.

Китайската инвестиционна програма е насочена и към инфраструктурни проекти, за каквито България търси финансиране. Проблем при китайските инвестиции в инфраструктура обаче е, че те държат проектите да се финансират от техни банки, да се строят от китайски фирми с китайски работници и

да бъдат освободени от всякакви

мита върху материалите

Така например бе направен нов мост над Дунав в Белград. В България като член на ЕС обаче изпълнението на китайските условия за инфраструктурни инвестиции е почти неосъществимо. 

Прочутата къща на Яблански бе дом на китайската мисия до началото на 90-те години на миналия век. 

 

Най-важното от Варна във вчерашния 10 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306101

Варна отбеляза 571 години от Битката на народите С тържествено полагане на венци и цветя пред мавзолея на Владислав Варненчик в едноименния парк-музей бяха отбелязани 571 години от Битката на народите, видя репортер на Moreto.net.

Ноемврийско лято - температурите стигат 20-25 градуса

http://frognews.bg/news_101727/Noemvriisko-liato---temperaturite-stigat-20-25-gradusa/

И днес ще се радваме на сиромашко лято, с максимални температури между 20° и 25°. Ще остане ветровито - с умерен, временно и силен западен вятър, който през деня постепенно ще отслабва.Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-zhivo-patriarh-1487635.html

/КРОСС/БНТ, „Денят започва"  Тема: Възможна ли е успешна реформа в МВР? За опорните точки на сигурността и правосъдието говори ген. Атанас АтанасовТема: Има ли успешен план за справяне с бежанската криза? И още - как се разместиха политическите пластове след изборите? Гостуват Андрей Райчев и Даниел СмиловТема: Как се организира трафикът на нелегални мигранти? Защо истанбулският квартал "Аксарай" е меката на трафикантите? Иво Никодимов представя филма „Бежанците - трафикът като бизнес"Тема: За какви заслуги БАН отличи Вселенския патриарх? Гост - председателят на Българската академия на науките акад. Стефан ВоденичаровТема: На финала: БНТ продължава да ви среща с талантливите деца на България. ВTV, „Тази сутрин"Тема: Столичен квартал насред нищото. Защо стотици софиянци газят в кал, за да стигнат до работното си място?Тема: Задава се криза с електронните болнични. Ще останем ли след Нова година без пари при заболяване? Отговаря управителят на Националния осигурителен институт Бисер ПетковТема: Ексклузивно: Майката на Ембака проговаря: Бил ли е провокиран убиецът от магистрала Струма?Тема: На живо: В село Търнава качиха електромерите нависоко. Ще вдигат ли ромите с кран, за да си ги следят?Тема: Парламентът срещу Сидеров - действие второ

Плевнелиев: Миграционният поток е най-големият риск за България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260153_%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9C%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0

 Добър ден и добре дошли на всички.

Бих искал да благодаря на представителите на парламентарно представените политически сили за национално отговорното отношение, което беше демонстрирано днес. Имаме един успешен Консултативен съвет за национална сигурност, при който постигнахме пълен консенсус, с резервирано отношение единствено на ПП „Атака“, но въпреки това част от решението. Сигурен съм, че институциите от сектор „Сигурност“ получават един много ясен сигнал за единство и подкрепа.

Консултативният съвет за национална сигурност обсъди промените в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи, както и способностите на държавните институции ефективно да им противодействат.

През последните години сме свидетели на фундаментални промени в средата за сигурност в Европа и света. Системата на международните отношения е изправена пред нови предизвикателства. Свидетели сме на процес на глобално противопоставяне, на засилване на досегашните и възникване на нови рискове и заплахи за стабилността в света. Наблюдаваните процеси са в резултат на промяната в поведението, значимостта и тежестта на основните глобални и регионални фактори.

Засилват се заплахите от асиметричен транснационален характер. Наблюдаваме експанзия на тероризма, основаващ се на религиозен и етнически екстремизъм вследствие на разпадащата се държавност в редица страни от Близкия Изток, Северна Африка, и др. Дългосрочен негативен ефект оказва феноменът чуждестранни терористични бойци. Масовите бежански и миграционни потоци вследствие на въоръжените конфликти и диспропорциите в социално-икономическото развитие заплашват да прераснат в хуманитарни кризи. Бежанският натиск и нелегалната миграция се превърнаха в основен рисков фактор за Европейския съюз и държавите членки.

Проблемите с миграцията, трафика на хора и тероризма ще продължат да бъдат сериозна заплаха за националната ни сигурност. Провалените държави и рекордният брой конфликти в Афганистан, Близкия изток и Северна Африка, както и появяването и възходът на т.нар. Ислямска държава в Ирак и Сирия, предизвикаха безпрецедентен миграционен натиск към Европа, чиято външна граница е и България. Разликите в социално-икономическото и политическото състояние на страните от Близкия и Среден изток, Африка и части от Азия, от една страна, и Европа, от друга, липсата на сигурност и перспектива за населението в много държави допълнително усилват миграционната вълна. На изпитание са поставени основни общи политики на ЕС. Дъблинската система за отговорността за предоставяне на убежище не може да бъде оценена като адекватна на спецификата и мащаба на миграционния поток. Недостатъчно ефективна е и Шенгенската система за граничен и визов контрол.

Големият брой мигранти натовари изключително много социалните системи и службите за сигурност на страната и налага отделянето на сериозен и допълнителен от гледна точка на планирането финансов ресурс. МВР е разработило и прилага необходимите планове и комплексни мерки по защитата на държавната граница от нелегално преминаващите; сега е важно да се ускори изпълнението им. Приоритетно значение придобива и активното противодействие на каналите и схемите за трафик на хора от страна на всички компетентни правоохранителни институции.

На този етап най-непосредствен и актуален за страната ни, без да подценяваме всички останали рискове, е рискът от продължаване или нарастване на миграционния поток към и през България. Ситуацията би се влошила в резултат от продължаваща неспособност на Европейския съюз да защити ефективно външните си граници, да изработи общи правила за справедливо решаване на миграционния проблем, както и да спомогне за трайно решаване на първопричините за миграционната криза.

Опасността от терористични действия в Европа се засилва в резултат на все по-осезаемото радикализиране на групи от обществото – особено в западноевропейските държави. Това е нов, но много сериозен проблем за страните от нашия континент. Европейски граждани вземат участие във военните действия на страната на Ислямска държава и други терористични групи. Те пренасят своя опит и радикални идеи в родните си страни, а това засилва допълнително заплахите от тероризъм. В това отношение е важно българските институции да предприемат достатъчно ефективни превантивни мерки, за да се предпазим от развитието на такива процеси и у нас.

Членовете на КСНС констатират, че наблюдаваме засилваща се тенденция на глобално политическо противопоставяне между ЕС, НАТО, от една страна, и Русия, от друга. Кризата в Украйна продължава. Налице са значителен брой замразени конфликти в близост до нашите граници. Наличието на конфликти в непосредствена близост до границите ни и промяната на баланса на силите в Черноморския регион предизвиква допълнително напрежение. Проблемите и опасностите за сигурността в страните от Западните Балкани остават нерешени.

Членовете на КСНС считат, че за България тези кризи се допълват и от липсата все още на ефективни гаранции за енергийната ни сигурност. Зависими сме от един доминиращ доставчик на газ, а свързаността ни със съседните страни е недостатъчна. България трябва да продължи да полага усилия за запазване на своите позиции за транзит на енергоносители.

Сред глобалните фактори с негативно отражение върху различните аспекти на националната сигурност са също: слабото икономическо развитие; бедността, социалното изключване, безработицата – особено младежката безработица; сътресенията във финансовата сфера; промените в природната среда и климата; демографските проблеми; религиозното противопоставяне и радикализирането на отделни обществени групи в държави в непосредствена близост до нас; заплахи за информационната сигурност и др.

Констатираме, че страната ни все още не е изградила необходимата система и не разполагаме с достатъчно ресурси, за да се справим ефективно със засилващите се киберзаплахи. В края на октомври, и то в условията на изборен процес, станахме свидетели на най-голямата досега кибератака срещу България. Фактът, че тя бе направена в деня на избори и референдум показа, че тя има ясна цел и е провокация към обществото и държавата. Тя демонстрира сила в киберпространството, която много малко държави притежават, но и показва уязвимостта на страната ни. Атаките към сайтовете на голям брой държавни институции затрудниха работата им и са ясен индикатор за мащабите на опасността. Това е нова опасност, която се нуждае от задълбочен анализ и разработване на достатъчно ефективни мерки за противодействие, като използваме и опита на партньорските служби за сигурност. Необходимо е да се вземат спешни мерки от нормативен, институционален, кадрови и ресурсен характер.

С толкова много различни и сериозни заплахи около нас отговорът, който ще дадем, е определящ. Трябва да инвестираме в сигурност и отбрана. Кризите взаимодействат помежду си, което води до ново невиждано досега ниво на непредсказуемост в международната среда за сигурност. Гражданите усещат нестабилността. Само заедно с нашите партньори от демократичните държави и чрез членството на България в Европейския съюз и НАТО можем да се справим с предизвикателствата пред нас.

Членовете на КСНС считат, че характерът и остротата на всички политически, асиметрични и икономически рискове и заплахи за нашата страна в средносрочен план ще се запазят. Необходимо е мобилизиране на целия кадрови, финансов и технологичен потенциал на страната за тяхното неутрализиране чрез предприемане на адекватни мерки. Необходими са допълнителни стъпки по отношение на засилването на функционалността на всички служби от сектор "Сигурност", преодоляване на вътрешното напрежение, което се забелязва в някои от звената на сектора и осигуряването на необходимите ресурси, които да позволят адекватно противодействие на заплахите за националната сигурност.

Въз основа на изнесените доклади и изразените становища Консултативният съвет за национална сигурност отправя следните препоръки:

1. Министерският съвет да предложи мерки, насочени към оптимизиране на дейността на структурите в сектор „Сигурност“ и подобряване на способностите им съобразно променената среда за сигурност.

2. Съветът по сигурността при Министерския съвет да приеме план за действие в ситуация на мащабна бежанска и миграционна вълна, на която и да било външна граница на България, който да бъде осигурен финансово и технически. Основен приоритет е ефективната защита на държавната граница.

3. Министерският съвет да разработи и внесе в Народното събрание проект на закон за противодействие на тероризма.

4. Министерският съвет да осигури кадрово, финансово и технологично звената за киберсигурност за изграждането на способности за ефективно и своевременно противодействие на кибератаките. Министерският съвет да приеме Стратегия за киберсигурност и план за нейното изпълнение. Да се създаде подходяща структурна организация, която под ръководството на национален координатор по киберсигурност да осъществява непосредствено дейностите по изпълнение на Стратегията за киберсигурност.

5. Министерският съвет да инициира законодателни промени с цел хармонизиране на нормативната база с тази на ЕС и НАТО по отношение на защитата на комуникационните и информационните системи. Да се използват пълноценно международните механизми и програми за изграждане на общ капацитет и способности за киберзащита.

6. Всички компетентни институции активно да работят за формиране на единна европейска позиция, насочена към постигането на трайно решение на конфликтите в Близкия изток и Северна Африка и миграционния натиск.

7. Българските институции и политическите партии да работят активно за формиране на единна европейска позиция за разширяване на зоната за сигурност чрез ускоряване на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани при спазване на критериите за членство и гарантиране на българските национални интереси.

8. В своята дейност българските институции и политици да участват активно в процеса на намиране на трайни решения за справяне с причините за миграционната криза в няколко направления:

- премахване на причините, пораждащи засиления миграционен натиск;
- стабилизиране на политическата и икономическата обстановка в конфликтните региони и държавите на произход и транзит;
- засилено сътрудничество със страните на произход и транзит и трайното им ангажиране в борбата с нелегалната миграция;
- повишаване нивото на гранична сигурност;
- прилагане на ефективна политика на връщане и изпълнение на спогодбите за реадмисия;
- подпомагане на изграждането на капацитет и предвиждане на достатъчно финансови ресурси за най-засегнатите от миграционен натиск държави.

Още веднъж благодаря на членовете на КСНС. Искам да ги поздравя за национално отговорния подход.

Танева ще присъства на откриването на международни специализирани изложения

http://pik.bg/танева-ще-присъства-на-откриването-на-международни-специализирани-изложения-news433263.html

Танева ще присъства на откриването на международни специализирани изложения

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще присъства на откриването на международните специализирани изложения Месомания, Светът на млякото, Булпек, Интерфуд и дринк, SIHRE и Салон на виното.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните. Събитието ще се състои от 14:00 часа в Интер Експо Център – София.

И днес ще е слънчево с максимални температури между 20° и 25°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260152_%D0%98+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%

 Времето ще бъде предимно слънчево, с максимални температури между 20° и 25°. Ще остане ветровито - с умерен, временно и силен западен вятър, който през деня постепенно ще отслабва. Ще се задържи по-топло от обичайното с максимални температури между 20° и 25°.Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи дежурният синоптик Боряна Маркова. 

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. По Черноморието ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа умерен западен вятър. Максималните температури ще достигнат 20°-22°. Температурата на морската вода е 12°-14°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.В планините ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. 

По билата ще продължи да духа силен, временно бурен северозападен вятър, който през деня ще отслабва. Температурите ще се повишат и дневната температура на 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра - около 8°.

Поредна нощ на сблъсъци в бежански лагер край Кале

http://news.ibox.bg/news/id_1500193785

Намиращите се там имигранти са замеряли полицията с различни предмети, а накрая са запалили и пожар

Сирийската армия постигна важна победа над ИДИЛ

http://offnews.bg/news/n_1/n_589475.html

Сирийската армия е скъсала във вторник обсадата на ИДИЛ около военното летище Куейрас в северната провинция Алепо, предаде Ройтерс. Войниците и офицерите, обкръжени там от близо две години, са освободени. Това е най-значимата победа на армията, след като на 30 септември Русия започна въздушната си кампания в Сирия, отбелязва агенцията. Държавната телевизия е разпространила емоционални репортажи от заетата база. Три дни е продължил финалният натиск към летището, разположено на 30 км източно от град Алепо, съобщи ТАСС. Сред защитниците му са били и курсантите от военновъздушното училище в базата. Победата ще позволи да се създаде плацдарм за разширяване на контрола в северните райони на страната, се казва в комюнике на сирийското командване. С приповдигнат тон е поздравил победителите и президентът Башар Асад, цитиран от агенция САНА. Според него отбраната на летището е «най-добър пример за воинска доблест, образец за героизъм и мъжество».

Пожарникари събират боклука в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260151_%D0%9F%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 В някогашна България не е имало сектор “Сигурност”, но е имало стражари, надзиратели и пожарникари.

Най-мързеливи и корумпирани били огнеборците, наречени толумбаджии. “Тези от толумбаджийските тайфи прекарвали времето си в кафенетата, където един другиму си давали лекции по разбойничество”, възмущава се списание “Пожарникар”.

Сигналите за огън се подавали от минаретата на джамиите. “На бай Манол от Мержан махала къщата гори!”, викал глашатаят и толумбаджиите отивали при стопанина.

Първо се уговаряли колко ще получат и чак тогава хващали маркучите. Често пазарлъкът се проточвал и не оставало нищо за гасене.

София пламва

като факел

на 16 април 1832 г.

По онова време още не излизат български вестници, но бедствието е отразено в чуждата преса.

Арменската газета “Лро гир” например помества подробна информация за трагичния епизод:

“Нашият кореспондент от София ни съобщава, че на 16 април в така наречената Сюнгюллар чаршия избухна пожар, който се пренесе от оборите на един съседен джамбазин. Изгоряха 31 дюкяна, един хан с пет кафенета, една хлебопекарница, 6 джамбазки обора, една турска и седем еврейски къщи.”

В селището водата е кът, свидетелства журналистът. “Освен че липсваха уреди за гасене като пожарникарска помпа и водата в града беше недостатъчна или по-скоро - нямаше вода”, пише арменецът. “Жителите се тревожеха, защото имаше опасност да изгори целият град”, добавя той.

След бедствието

султанът праща

противопожарна

помпа

на покрусените софиянци.

Наречена толумба, тя е чудо на тогавашната техника. Механизацията е купена с пари от държавната хазна по волята на реформатора Махмуд II.

Този султан остава в историята с ликвидирането на еничарския корпус, с ферман за строеж на християнски храмове и с Гюлханския хатишериф. С помпата пък падишахът записва името си и като пионер на огнеборското дело у нас.

По-късно в София са доставени още няколко помпи. Машинарията обаче не се поддържа както трябва.

Вестник “Източно време” хроникира: “Пожарните толумби съвършено са занемарени, освен това они са малко. Толумбаджиите се отличават със своята неспособност и леност - всички тези неща дават различно да мислят гражданите.”

Веднага след Освобождението общината взема противопожарни мерки.

Като замирише

на изгоряло,

всеки е длъжен

да помага

Механджиите да носят ведра, железарите - брадви и кирки, а касапите - куки, гласи нареждането. Освен това базиликата “Св. София” е превърната в наблюдателница. От построение на покрива се следи ситуацията в града.

На 1 февруари 1882 г. обаче изгаря Народното събрание. Очевидецът Константин Иречек документира грозното събитие:

“Тази нощ изгоря сградата на Народното събрание, историческо помещение, в което Стамболов ораторстваше, Каравелов ревеше, Балабанов плачеше, Славейков спеше, Горбанов беше бит, а мнозина други изглупяха, в което видяхме да се заражда българското народно театро, сграда, строена за театър, после престъпно взета за политически театър, а сега повърната наново за своята първоначална цел.”

Огънят избухва

след представление

на “Иванко”,

гълта над 80 000 франка и доказва непукизма на пожарникарите. В пепелищата на парламента мустакатите храбреци хвърлят да пекат картофи. После белят, мляскат и прокарват глътката си с червено вино.

По това време огнеборците вече са щатни служители. От Виена са докарани нови такъми: 3 помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички.

През 1884 г. пристига и първата помпа на колела. Оттогава към командата са зачислени и коне. Началник на дружината е Спиро Костов.

Хронистът на оная епоха Георги Каназирски-Верин пише: “При пожар Спиро Костов със своя лъскав шлем, яхнал бяла кобила, предвождаше командата в лудешки кариер из столичните улици, под звуковете на тревожни сигнали на тръбача.

Помощта му

в борбата с огъня

беше незначителна,

но столичаните се стичаха да гледат и да слушат непрестанните сигнали на тръбача и лудото тичане на двуколките с буретата за вода. Пожарникарите толумбаджии бяха употребявани за всичко. Те бяха и метачи, те караха и погребалните коли, а по време на избори имаха да играят по-особена рол.”

Тоест да показват на избирателя правилната бюлетина! Общината възлага на огнеборците допълнителни задачи, за да изкорени пословичния им мързел. По отношение на чистотата коренячката софиянка Райна Костенцева разказва:

“В двора на пожарната служба винаги чакаха, наредени една до друга, гальоти (двуколки), с които се изхвърляше сметта. Гальотаджията в ранна утрин подкарваше гальотата си, спираше пред всяка дворна порта,

дрънкаше

с едно звънче

и приемаше

боклука

Стопаните знаеха, че звънчето ги приканваше да излязат с готов за товарене боклук. Ако някой закъснееше дори и само две-три минути, гальотаджията отминаваше към съседния двор.”

"Не всички части на града обаче бяха облагодетелствани с посещението на пожарникарската гальота за смет - уточнява Райна. - Особено махалата Коньовица, която се считаше за най-бедняшкия квартал в столицата, нямаше щастието да се освобождава от сметта по “модерен” начин. Там домакините я изхвърляха в дълбокия уличен ров, който коньовичарите наричаха “канал”.

Огън пърли

лъвовете

в Зоологическата

градина

На 23 декември 1894 г. маймуна драска клечка кибрит и я хвърля в клетката на лъвовете. Пламва постелката им от слама. Огнеборците зарязват гальотите с боклук и хукват да гасят. След като изпълняват дълга си, техният командир М. Начев рапортува:

“Днес, часа в 11 и 10 мин. пред пладне съобщи ми се чрез един конен старший унтерофицер, че към Зоологическата градина имало пожар и аз заедно с цялата пожарна команда се отправих часа в 11 и 13 мин. на мястото на пожара, гдето като пристигнах в часа 11 и 17 мин. забележих, че пожара е в Зоологическата градина и гори онова здание, в което са затворени левовете. Турнах в действие трите машини и в разстояние на 58 мин. пожарът се потуши съвършено без да бъдат причинени големи повреди на зданието, което гореше.”

Цар Борис III гаси

Народния театър

На 10 февруари 1923 г. по време на представление газениче лизва завесата на Народния театър. Огънят постепенно прегръща цялата сграда.

“В половин час всичко е в пламъци - пише в. ”Пряпорец” - Артисти и граждани усилено работят за спасяването на каквото може. Полицията и войската, нека подчертаем, бягаше от пламъците и прояви слаба деятелност. Затова толкова по-голямо учудване и възторг буди самоотвержеността и храбростта на артисти, граждани и ученици. Царят сам се промъкваше сред пламъците и даваше нареждане за спасяването.”

“Пристигна и пожарната команда - отбелязва газетата, - но с половин час закъснение, с една помпа, без вода и т. н., 20 мин. трябваше да минат, за да успее да сглоби и прикачи на третия етаж късата стълба. Стълби за спасение, по нареждане на царя, който веднага се яви на пожара, се донесоха от Двореца, също дюшеци, а маркучи граждани са ходили да вземат от Борисовата градина.”

Само Юрий Захарчук

е професионалист

Школувал в царска Русия, след революцията той емигрира в България. През 1923 г. Захарчук гледа как некадърно гасят Народния театър и ругае на руско-български. Няколко дни по-късно е назначен за командир на Софийската пожарна команда.

На 4 март 1929 г. пиротехническа небрежност взривява Арсенала в софийския квартал Лозенец.

“Приличаше на оръдеен залп от Световната война!”, свидетелстват очевидци. Към огъня тичат офицери, войници и стражари. Съобразителен спасител се сеща да звънне в Пожарната.

“В 11 часа и 38 минути в Централната команда бе получено съобщение, че във военния Арсенал има много голям пожар. Заповядах и двете команди да тръгнат”, разказва началникът Юрий Захарчук.

Огнеборците се спускат с такъв устрем, че

единият от конете

не издържа

на напрежението

“При движение за пожара на ул. “Витошка” и “Солунска” от първата кола на конната команда падна и умря на място кон Помпей. Предполагаме от разрив на сърцето”, докладва Захарчук.

Като стигат Арсенала, се оказва, че крановете не пускат вода. По това време Рилският водопровод още не е построен и налягането в София е слабо.

Лозенец е най зле, защото е на високо и водата се качва само от време на време. Пожарникарите изпразват бъчонките, ругаят и слизат в града за още вода. През това време други хвърлят шепи сняг в пламъците.

Захарчук обаче е печен на много огньове и бързо се ориентира в обстановката.

Нарежда стихията да се атакува от три страни. От запад огънят е по-слаб, забелязва командирът и праща няколко смелчаци да изкъртят решетките на прозорците. През тях започват да измъкват обгорелите.

Застрелва се

на 10. IX. 1944 г.

Рицар на огнеборската чест наричали славния Захарчук.

В ония години неговата команда е на първо място в Европа по потушаване на големи пожари.

Високи отличия красят гърдите на храбреца. Крал Леополд III го прави кавалер на ордена “Белгийска корона”. Цар Борис III нарушава правилото и два пъти в мирно време му дава кръста “Св. Александър”.

Две десетилетия Юрий Захарчук се бори с огнената стихия. На 10 септември 1944 г. го предупреждават, че идат милиционери да го арестуват защото е буржоазен пожарникар. Той отвръща: “Спокойно! Докато пистолетът е с мен, няма страшно!”

После се застрелва.

Юрий Захарчук

 

Пияни чупят улични фенери, стражарите си затварят очите

 

Както сегашните полицаи, някогашните стражари не са се престаравали. “Ни чул, ни видял!”, била философията на блюстителите на реда. С нея си пазили заплатата, както днешните отстояват своите 20 при пенсиониране.

В края на XIX век най-масовото хулиганство е чупенето на улични фенери. Георги Каназирски-Верин разказва:

“Компании весело настроени се връщаха от гуляй. Някой иска да си запали цигарата, а няма кибрит. Фенерът не е много висок. Като се повдигне на пръсти, той долавя лампата, вдига фитила и си пали цигарата. Сега много зависи от “градуса” на настроението му. Ако е с нормална температура, свива или не свива фитила и оставя лампата на мястото й във фенера, но ако температурата му е висока, то той или ще остави лампата с вдигнат фитил, от което шишето ще се спука и фенерът ще се опуши, или за по-голям ефект пред другарите, след като си запали цигарата, ще хвърли лампата на улицата, или пък ако е нервен, ще остави лампата във фенера и после ще се извърти с бастуна по фенера и … чат, и стъклата ще издрънчат по земята, а другите се заливат от смях.”

“Стражата беше още малочислена - продължава съвременникът - и по тия часове рядко се съзираше стражар по улиците. Самите стражари бяха боязливи, несигурни за утрешния ден и предпочитаха често да не забелязват такива дребни работи. А главното - знаят ли на кого ще попаднат? Ами ако е някой големец или роднина на големец? Тогава всеки се заканваше: “Утре ще ти смъкна пагоните!”

Bulgaria assumes chairmanship of Council of Europe’s Committee of Ministers

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260150_Bulgaria+assumes+chairmanship+of+Council+of+Europe%E2%80%99s+Committee+of+Ministers

Foreign Minister Daniel Mitov has stated in Strasburg today that Bulgaria assumes the rotational chairmanship of the Committee of Ministers of the Council of Europe for the period November 2015 – May 2016. The main goals of the chairmanship will include encouragement of the rights of the child, the expanded access to culture of young people, media independence and the protection of vulnerable groups. Minister Mitov signed the Additional Protocol on foreign fighters to the Convention of the Prevention of Terrorism. The Thracian Tombs – World Cultural Heritage exhibition was unveiled in Strasburg on the occasion of Bulgaria’s assuming of the chairmanship.

Bulgaria might be guarantor of Europe’s energy security

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260149_Bulgaria+might+be+guarantor+of+Europe%E2%80%99s+energy+security

“The strategic geographic location of this country, the procedures started for the oil & gas search and survey deep in the Black Sea, as well as the accelerated work on the construction of the interconnectors with the neighboring countries – these are all excellent prerequisites for the establishment of a regional gas distribution hub in Bulgaria. The execution of this concept will be yet another guarantee for Europe’s energy security”. That was said by Minister of Energy Temenuzhka Petkova during the international conference on energy infrastructure in Copenhagen, Denmark. The minister informed the participants that the shareholders of the ICGB joint investment company have reached agreement on the texts for the construction of the Greece – Bulgaria interconnector. In his speech at the forum Director at the European Commission's Directorate B on the Internal Energy MarketKlaus-Dieter Borchardt hailed the Bulgarian government for its work on the gas projects’ implementation.

МВФ е много притеснен от икономическо дезинтегриране на ЕС

http://svetoven.pogled.info/news/69133/MVF-e-mnogo-pritesnen-ot-ikonomichesko-dezintegrirane-na-ES

/Поглед.инфо/ Мигрантската криза и възможността Великобритания да излезе от ЕС са сериозни зплахи за икономическата интеграция на Европа, предупреди новият водещ икономист на Международния валутен фонд в интервю за АФП.

Charges now pressed against Ataka leader Siderov

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260148_Charges+now+pressed+against+Ataka+leader+Siderov

The Sofia City Prosecution has pressed charges against MPs Volen Siderov and Desislav Chukolov, as the parliament removed their immunity last week. Leader of the Ataka nationalist party Siderov is accused of hooliganism, committed with exceptional cynicism and impudence as well as with the inflicting of light bodily injury to a police officer in the performance of his duties. The first interrogation of the duo has already taken place.

Страхотни нови оферти Adidas от izkupi.me

http://petel.bg/Strahotni-novi-oferti-Adidas-ot-izkupi-me__133373

izkupi.me обогатяват големия си асортимент с още много и атрактивни модели Adidas. С над 600 различни модела, izkupi.me са водеща фирма в продажбата...

Заради продължаващата стачка в „Луфтханза”: И днес отменят полети на летище София

http://petel.bg/Zaradi-prodalzhavashhata-stachka-v----Lufthanza-----I-dnes-otmenyat-poleti-na-letishhe-Sofiya-__133659

Снимка: АФП Въвежда се промяна в полетите на "Луфтханза" от и до летище София във връзка със стачните действия на стюардите и стюардесите...

Авария оставя варненският квартал "Виница" на сухо

http://petel.bg/Avariya-ostavya-varnenskiyat-kvartal-Vinitsa-na-suho__133660

Поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в някои райони на Варна, съобщиха от ВиК. Това са:   - кв."Виница" до 18 часа;  - част от местност Салтанат до 18 часа; - село Звездица от 10 часа до 15 часа

Отделят администрацията от МВР, ще се издържа от такси

http://petel.bg/Otdelyat-administratsiyata-ot-MVR--shhe-se-izdarzha-ot-taksi__133658

Снимка: Булфото „Трябват промени в институциите и начина, по който работи министерството. Там са натрупани доста нерешени проблеми. За...

БЛС плаши с масови оставки на лекари от ТЕЛК комисии

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bls-plashi-s-masovi-ostavki-na-lekari-ot-telk-komisii-6045228

Според законова уредба лекарите трябва да връщат парите за инвалидните пенсии при обжалване от НОИ на експертизи с над 50% инвалидност

БЛС пласи с масови оставки на лекари от ТЕЛК комисии

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bls-plasi-s-masovi-ostavki-na-lekari-ot-telk-komisii-6045228

Според законова уредба лекарите трябва да връщат парите за инвалидните пенсии при обжалване от НОИ на експертизи с над 50% инвалидност

Германия връща бежанците към първата страна на ЕС, чиято граница са пресекли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5105227

В опит да преодолее кризата с бежанския наплив Германия възнамерява да върне в действие Дъблинското споразумение. Според него отритнатите бежанци от Германия ще се отпращат към първата страна на ЕС, чиято граница с пресекли. Именно там трябва да бъдат регистрирани и да им бъде разгледано заявлението за предоставяне на убежище, предава
В опит да преодолее кризата с бежанския наплив Германия възнамерява да върне в действие Дъблинското споразумение. Според него отритнатите бежанци от Германия ще се отпращат към първата страна на ЕС, чиято граница с пресекли. Именно там трябва да бъдат регистрирани и да им бъде разгледано заявлението за предоставяне на убежище, предава "Дойче веле".

Германия връща бежанците към първата страна на ЕС, чиято граница са пресекли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5105231

В опит да преодолее кризата с бежанския наплив Германия възнамерява да върне в действие Дъблинското споразумение. Според него отритнатите бежанци от Германия ще се отпращат към първата страна на ЕС, чиято граница с пресекли. Именно там трябва да бъдат регистрирани и да им бъде разгледано заявлението за предоставяне на убежище, предава "Дойче веле".
В опит да преодолее кризата с бежанския наплив Германия възнамерява да върне в действие Дъблинското споразумение. Според него отритнатите бежанци от Германия ще се отпращат към първата страна на ЕС, чиято граница с пресекли. Именно там трябва да бъдат регистрирани и да им бъде разгледано заявлението за предоставяне на убежище, предава "Дойче веле".

Human trafficking – main threat to Bulgaria’s national security

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260147_Human+trafficking+%E2%80%93+main+threat+to+Bulgaria%E2%80%99s+national+security

The National Security Consultative Council has concluded that human trafficking is the main threat to Bulgaria’s national security. In a statement after the forum President Rosen Plevneliev warned that migration issues, human trafficking and terrorism will continue to be serious threats. The refugee wave has created a real burden to the social systems and the security services of the state, causing the sparing of a serious financial resource. The state hasn’t got enough money to cope with the strengthening cyber threats, for instance – the institutional websites hacked during the recent local elections, the president went on to say. This country can cope with the challenges only together with its EU and NATO partners, the head of state said in conclusion.

Парламентът решава за Волен и Чуколов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260146_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B8+%D0%A7%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2

 Парламентът ще реши дали да даде разрешение за задържане под стража на депутатите от „Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов, както и за снемането на имунитетите на двамата за първото им нахлуване в НАТФИЗ. Искането дойде от главния прокурор Сотир Цацаров, а временната комисия, която трябваше да предложи решение на пленарната зала, прецени, че има основание да се свалят имунитетите им.
Вчера Софийската градска прокуратура привлече като обвиняеми народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов заради обиска, който направиха на клекшоп в центъра на столицата.

IMF recommends energy reforms

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260145_IMF+recommends+energy+reforms

The financial ministry has taken a debt of EUR 25.6 mln. in state securities. Once again the auction held approved three times less procurements on the initially proposed ones, in this case – nearly EUR 77 mln. At the same time the IMF recommends to Bulgaria strict control over state budget expenses. Its experts see migration pressure and the aging of population as the main risks for the budget. They recommend reforms in the energy sector too. According to the IMF Bulgaria copes well with the banking supervision reforms and has managed to limit the risks for the banking system, coming from Greece.

Даниел Чонг, аниматор: Моите рисувани мечки показват на децата, че всеки изпада в неприятни ситуации

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/11/11/2646329_daniel_chong_animator_moite_risuvani_mechki_pokazvat/?ref=rss


Три рисувани мечки - Гризли, Панда и Белия (от вида му - бяла мечка - бел. ред.), предприемат изпълнено с най-непредвидими ситуации пътуване през света на хората. Опитват да се приобщят, да разберат технологиите, изпробват странните човешки начини да се пазарува, возят се на влак, дори опитват да станат интернет знаменитости. Това е "Ние, мечоците" - новата анимационна поредица на Cartoon Network, която излиза на екран в понеделник (16 ноември).

Сериите са дело на Даниел Чонг -...

Синът на Ник Кейв е взел ЛСД преди да загине при нелеп инцидент (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5105213

Артър Кейв, синът на астралийския музикант Ник Кейв, е взел ЛСД малко преди да падне от скала в района на Брайтън през юли, когато загина, съобщи Асошиейтед прес.  Заключението от разследването е, че смъртта на 15-годишния Артър Кейв е причинена от много мозъчни травми. След инцидента той е откаран в болница, където е починал от раните си.
Артър Кейв, синът на астралийския музикант Ник Кейв, е взел ЛСД малко преди да падне от скала в района на Брайтън през юли, когато загина, съобщи Асошиейтед прес. Заключението от разследването е, че смъртта на 15-годишния Артър Кейв е причинена от много мозъчни травми. След инцидента той е откаран в болница, където е починал от раните си.

Синът на Ник Кейв е взел ЛСД, преди да загине при нелеп инцидент (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5105223

Артър Кейв, синът на астралийския музикант Ник Кейв, е взел ЛСД малко преди да падне от скала в района на Брайтън през юли, когато загина, съобщи Асошиейтед прес.  Заключението от разследването е, че смъртта на 15-годишния Артър Кейв е причинена от много мозъчни травми. След инцидента той е откаран в болница, където е починал от раните си.
Артър Кейв, синът на астралийския музикант Ник Кейв, е взел ЛСД малко преди да падне от скала в района на Брайтън през юли, когато загина, съобщи Асошиейтед прес. Заключението от разследването е, че смъртта на 15-годишния Артър Кейв е причинена от много мозъчни травми. След инцидента той е откаран в болница, където е починал от раните си.

Песков опроверга информация на Ройтерс за малката дъщеря на Путин

http://svetoven.pogled.info/news/69132/Peskov-oproverga-informatsiya-na-Roiters-za-malkata-dashterya-na-Putin

/Поглед.инфо/ Дмитрий Песков - говорител на руския президент Владимир Путин – опроверга появилите се в агенция Ройтерс информации, че ръководителката на компанията „Инопрактика” Катерина Тихонова е дъщеря на Путин.

Bulgaria is example for improperly allotted means under EU programmes

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260144_Bulgaria+is+example+for+improperly+allotted+means+under+EU+programmes

The largest quantities of improperly distributed EU means are under the programmes “Economic, social and territorial cohesion”, given at the disposal of the newly associated members of the Union, Bulgaria among others. This information comes from the report of the EU auditors for 2014. The president of the European Court of Auditors Vitor Caldeira presented the main points before the Budget Control Committee at the European Parliament. Particular problems have been found in five countries: Bulgaria, Greece, Spain, Romania and Slovakia, where the levels of utilization of EU funds are considerably lower than the average EU level. Failure to comply with rules on public procurement has been registered in Bulgaria and another seven EU members. This country is given as an example of bad practices of paying money under programmes in agriculture to companies that have not met the requirements.

Хакери искат 1000 евро откуп за ударен компютър

http://pik.bg/хакери-искат-1000-евро-откуп-за-ударен-компютър-news433258.html

Хакери искат 1000 евро откуп за ударен компютър

Хакери искат по 1000 евро откуп, за да възстановят файловете на ударен от тях компютър. Това съобщи Димитрина Полимирова, директор на Националната лаборатория по компютърна вирусология към БАН.

Тя разясни и схемата, по която действат интернет престъпниците.С прости думи те кодират файловете на служебен компютър, като най-често това са важни устройства на фирми, свързани с производството.

Така информацията в него, която е свързана с доставки, фирмени контакти и др., става неизползваема. Веднага след удара хакерите изпращат съобщение, че ще възстановят файловете, които са криптирали, но ще трябва да се плати откуп, пише "Монитор".

„Исканата сума е сравнително малка в първите четири часа – около 1-2 биткойна. Това е виртуална валута, която е непроследима. След това обаче сумите нарастват значително. Последният случай, които имахме, беше за 1000 евро откуп, който се е натрупал за две седмици“, обясни Полимирова.

По думите й в лабораторията по компютърна вирусология се е случвало да получават по 20 сигнала дневно за подобни атаки. Основна част от нападенията пък идвали от България. 

Average monthly salary goes 0.6% down in third trimester

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260143_Average+monthly+salary+goes+0.6%25+down+in+third+trimester

During the third trimester of the current year the average monthly salary in Bulgaria amounts to EUR 448, marking a decrease on the second trimester of 2015 by 0.6%, the National Statistical Institute informs. Economic activities registering the biggest decrease of average monthly salary are: financial and insurance activities (by 7.8%), education (by 2.5%) and production and distribution of electric and heating energy and gas fuels (by 2.1). However, during the third trimester of 2015 the average monthly salary goes up by 8% compared to the same period of 2014.

IMF forecasts moderate growth for Bulgaria in 2015

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260142_IMF+forecasts+moderate+growth+for+Bulgaria+in+2015

The International Monetary Fund forecasts the 2015 growth in Bulgaria to be moderate and close to the level of 1.7% registered last year. The figure is based on export data and the utilization of EU funds. The risks in view of this perspective are rather positive as the increase of internal demand is possible to bring about a gradual growth in 2016. But even though increased economic activity has reduced unemployment, the forecast is that it would still remain rather high. These are points in the statement of the IMF mission, which visited Sofia November 4 through the 9, 2015. The aim of the mission was to discuss with Bulgarian authorities the economic perspectives of the country and related policies. The leader of the IMF mission for Bulgaria, Mrs. Michele Shannon further pointed out that the deflation trend in this country would break with the stabilization of raw material prices.

Протест срещу мафията в Рила, Пирин и Витоша днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_589474.html

Хиляди се очаква днес да излязат на екопротест под надслов "Гражданите срещу мафията в Рила, Пирин и Витоша". Началото на демонстрацията в София ще бъде в 18:30 часа на Попа. Протести ще има в още в Пловдив, Варна, Русе и Перник. "Стотици хора и организации изпратиха становища до институциите новите планове да не се приемат в този вид. Ако се приемат, ще е много трудно да спрем всички мераци на олигарсите за ски курорти, писти, хотели и каквото друго им хрумне.", пишат във Фейсбук организаторите.

Пентагонът изпрати бойни самолети в Турция по молба на Анкара

http://svetoven.pogled.info/news/69131/Pentagonat-izprati-boini-samoleti-v-Turtsiya-po-molba-na-Ankara

/Поглед.инфо/ САЩ изпратиха в Турция свои бойни самолети F-15C ("Еф 15 Си") за защита на въздушното пространство на тази страна по молба на правителството.

ЦИК спря 8 договора заради съмнение за конфликт на интереси

http://pik.bg/цик-спря-8-договора-заради-съмнение-за-конфликт-на-интереси-news433257.html

ЦИК спря 8 договора заради съмнение за конфликт на интереси

ЦИК спря засега изплащането на осем договора между партии и инициативни комитети и медии, подписани във връзка с агитационната кампания за националния референдум на 25 октомври. На заседанието вчера комисията получи искания за плащане на близо 60 000 лв., предвидени от държавата за т.нар. медийни пакети на политически и граждански формации.

Всеки от тях е на стойност 40 000 лв., а право да го получат имат извънпарламентарни политически сили и инициативни комитети, които се регистрираха с позиция "за" или "против" електронното гласуване. Медийната група "Уебграунд" представи три споразумения за извършени медийни услуги.

Те са от сайта "Актуално" и са към партия "Българско демократично действие" на стойност 2000 лв., към "Зелените" - пак за 2000 лв. и към партия ДЕОС - за 3500 лева. Сайтът "Днес плюс" пък поиска 39 962 лв. по договор с партия "Напред, България", пише "Сега".

ЦИК обаче стопира изплащането на тези и на други пари заради третия пакет от споразумения. Той е между видинската фирма Ер Ем Бе Ка и три инициативни комитета, регистрирани също в крайдунавския град - на Ивайло Петров, на Павла Цветкова и на Емил Петров Иванов. И трите сдружения заявиха позиция "не" на референдума. Ер Ем Бе Ка очаква от комитета на Ивайло Петров веднъж 9400 и още един път 1000 лв. По споразумението си със сдружението с председател Павла Цветкова фирмата иска от държавата да й плати 700 лева, а по това с комитета на Емил Петров Иванов - 1263 лв.

Срещу изплащането на парите се обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той съобщи, че по негови наблюдения сайтът Partners Catalloge, в който инициативните комитети са провели агитацията си, не е медия, а е специализиран в рекламирането на фирми. Томов каза още, че разделът за политически новини в Partners Catalloge е имитационен и че е създаден непосредствено преди изборите с цел каталогът да вземе пари от сдружения, регистрирани във връзка с е-вота.

Томов поясни и че по негова информация част от договорите между Ер Ем Бе Ка и инициативните комитети са в конфликт на интереси, тъй като са подписани от свързани лица.

В крайна сметка ЦИК реши да изиска допълнителна информация от фирмата, преди да вземе решение дали да й отпусне пари. Срещу това решение гласуваха представителката на "Атака" Мария Мусорлиева, на ДПС Метин Сюлейман и на БСП Таня Цанева.

 

Отвориха кръвно-мозъчната бариера с ултразвук, за да бъдат доставени лекарства

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5105206

Кръвно-мозъчната бариера е почти непреодолима мембрана, която обръща кръвоносните съдове в мозъка и спира навлизането на вредни частици, предаде
Кръвно-мозъчната бариера е почти непреодолима мембрана, която обръща кръвоносните съдове в мозъка и спира навлизането на вредни частици, предаде "Фокус". Проблемът е, че този защитен механизъм спира проникването и на полезните молекули на лекарствата. За пръв път изследователи са преминали по неинвазивен път през мембраната на човек,

Отвориха кръвно-мозъчната бариера с ултразвук, за да бъдат доставени лекарства

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5105211

Кръвно-мозъчната бариера е почти непреодолима мембрана, която обръща кръвоносните съдове в мозъка и спира навлизането на вредни частици, предаде "Фокус". Проблемът е, че този защитен механизъм спира проникването и на полезните молекули на лекарствата. За пръв път изследователи са преминали по неинвазивен път през мембраната на човек,
Кръвно-мозъчната бариера е почти непреодолима мембрана, която обръща кръвоносните съдове в мозъка и спира навлизането на вредни частици, предаде "Фокус". Проблемът е, че този защитен механизъм спира проникването и на полезните молекули на лекарствата. За пръв път изследователи са преминали по неинвазивен път през мембраната на човек,

Обрат! Иран спря демонтирането на центрофуги

http://frognews.bg/news_101726/Obrat!-Iran-spria-demontiraneto-na-tsentrofugi/

Властите в Иран са преустановили демонтирането на центрофугите за обогатяване на уран, въпреки клаузите на сключеното по-рано споразумение с Шесторката. Става въпрос за обектите в Натанц и Фордо, предадоха световните информационни агенции.

Рекорд: Борисов би дълга на Т. Живков и А. Луканов

http://frognews.bg/news_101716/Rekord-Borisov-bi-dalga-na-T-Jivkov-i-A-Lukanov/

Държавните задължения достигнаха космическите за България 11.7 милиарда евро. От идването на Бойко Борисов на власт през 2009 година до днес държавният дълг на България полетя в небесата и ни върна към времената на Тодор Живков отпреди 1989 година, когато се говореше за „фалит на държавата” и „банкрутирала икономическа политика”.

Рекорд: Кабинетът Борисов би дълга на Т. Живков и А. Луканов

http://frognews.bg/news_101716/Rekord-Kabinetat-Borisov-bi-dalga-na-T-Jivkov-i-A-Lukanov/

Държавните задължения достигнаха космическите за България 11.7 милиарда евро. От идването на Бойко Борисов на власт през 2009 година до днес държавният дълг на България полетя в небесата и ни върна към времената на Тодор Живков отпреди 1989 година, когато се говореше за „фалит на държавата” и „банкрутирала икономическа политика”.

Стачката в "Луфтханза" отново ще засегне летище София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/11/2646680_stachkata_v_lufthanza_otnovo_shte_zasegne_letishte/?ref=rss


Полети на "Луфтханза" от и за летище София са отменени днес, показва информацията на сайта на летището.

Засегнатите курсове са LH1702 и LH1706, пристигащи от Мюнхен, LH1426 и LH1428 от Франкфурт, LH1707 и LH1703, заминаващи за Мюнхен, както и LH1429 и LH1427 за Франкфурт.

Анулирането на полетите се дължи на продължаващата стачка на бордовия екипаж. Тя ще продължи от днес до петък, 13 ноември, и ще засегне всички полети от и до Франкфурт, Мюнхен и Дюселдорф, провеждани...

В Русия отричат информация на Ройтерс коя е малката дъщеря на Путин

http://europe.actualno.com/V-Rusija-otrichat-informacija-na-Rojters-koja-e-malkata-dyshterja-na-Putin-news_506794.html

Разследване на агенция Ройтерс разкри самоличността на една от двете дъщери на Владимир Путин. Това е 29-годишната Екатерина Тихонова. Според авторитетната агенция Тихонова е ръководител на на компанията „Инопрактика”. Според "Ройтерс" Тихонова е родена в Дрезден, където Владимир Путин работи като агент на КГБ. За роднинската връзка на Тихонова и Путин се говори от януари насам, но сега родството потвърди официално един от шефовете на "Газпромбанк" - Андрей Акимов. Говорителят на К

Сидеров и Чуколов сами се отказаха от имунитетите си за случая "НАТФИЗ"

http://politics.actualno.com/Siderov-i-Chukolov-sami-se-otkazaha-ot-imunitetite-si-za-sluchaja-NATFIZ-news_506805.html

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и заместникът му Десислав Чуколов сами са се отказали от имунитетите си по случая "НАТФИЗ", предаде Нова телевизия. Това стана минути преди парламентът да гласува свалянето на протекцията. Решението на Сидеров и Чуколов идва след като точно преди седмица те не се отказаха от имунитетите си заради случая с клекшопа на "Раковска". Тогава се наложи парламентът да им свали имунитетите с гласуване в пленарна зала. Сегашното решение е изненада, защото Сидеров до после

Десислава Атанасова е сигурна, че Сидеров и Чуколов няма да избягат от правосъдието

http://politics.actualno.com/Desislava-Atanasova-e-sigurna-che-Siderov-i-Chukolov-njama-da-izbjagat-ot-pravosydieto-news_506802.html

Мисля, че и г-н Сидеров, и г-н Чуколов ще бъдат открити, ако им се приложи мярка за неотклонение от прокуратурата. Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пред Нова телевизия. На въпрос дали парламентът може да не отнеме имунитетите на двамата лидери на „Атака” заради случката при НАТФИЗ, Атанасова отговори, че ако днес парламентът даде разрешение и за двете искания на главния прокурор, то ще има по-голяма сигурност в обществото. За превъзпитание на г-н Сидеров и г-н Чукол

Пет отбора в надпревара за българското участие на Кулинарните Оскари

http://curious.actualno.com/Pet-otbora-v-nadprevara-za-bylgarskoto-uchastie-na-Kulinarnite-Oskari-news_506806.html

Bocuse d’Or България ще се проведе на 11 и 12 ноември в Интер Експо Център Пет отбора ще се състезават за правото да представят България на най-сложното кулинарно състезание в света Bocuse d’Or, стана ясно, след като организационният комитет обяви кандидатите, чийто максимален брой тази година беше 16. Квалификационната надпревара ще се проведе на 11 и 12 ноември в Интер Експо Център по време на най-голямото в страната хорека изложение СИХРЕ. Европейската селекция на Кулинарнит

СИХРЕ с нов привкус

http://curious.actualno.com/SIHRE-s-nov-privkus-news_506808.html

Тази година най-голямото хорека изложение в страната събира над 80 световни бранда Има един типаж хора, за които изразът хубаво изложение означава аромат на канела и кафява захар, открити в чаша кафе или вкусна сьомга с мармалад от скариди и панада от цвекло. Други пък под успешно изложение разбират моменти, в които получават повече пазарни позиции, сключват договори и увеличат оборотите си. Не, първите не са само любители на вкусната храна и напитки, а кафе специалисти и професионални готвачи

Идват нови мерки за варене на ракия, Ревизоро обещава, че не са за "дядо на село"

http://society.actualno.com/Idvat-novi-merki-za-varene-na-rakija-Revizoro-obeshtava-che-ne-sa-za-djado-na-selo-news_506804.html

Мярката, която предложихме за контрол на варенето на ракия, не засяга малките производители. Говорим за казани от 500 литра и нагоре, поясни депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро пред Нова телевизия. По думите му от 500 литра нагоре говорим за хора, които се мъчат да правят бизнес. Искаме да не изчезват парите от такива казани, поясни Димитров. Предложението на „Патриотичния фронт” е казани над 500 литра да работят по шест месеца и да се плаща акциз. Това предложен

Французи джихадисти са готови да атакуват вътре в страната

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69130/Frantsuzi-dzhihadisti-sa-gotovi-da-atakuvat-vatre-v-stranata

/Поглед.инфо/ Десет месеца след атентатите в Париж през януари, млад мъж, който поддържал контакт с френски джихадист в Сирия, и подготвящ атака на военни в Тулон е бил арестуван от службите за сигурност.

Артист създава "фалшива армия" от войници във фейсбук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5105200

Нидерландски артист създава хиляди фалшиви профили във Facebook, носещи имената на войници, които са се сражавали по време на американската революция през 18 век, пише BBC News. “Армията” на Констант Дулаарт, която се поддържа от двама доброволци, ще бъде изпращана да добавя “харесвания” на публикации в социалната мрежа.
Нидерландски артист създава хиляди фалшиви профили във Facebook, носещи имената на войници, които са се сражавали по време на американската революция през 18 век, пише BBC News. “Армията” на Констант Дулаарт, която се поддържа от двама доброволци, ще бъде изпращана да добавя “харесвания” на публикации в социалната мрежа.

Пътна обстановка в страната - 11 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306127

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”:област Пазарджик: на АМ „Тракия“: на виадукт при км 67+027 – напълно се затваря движението в участък от км 66+700 до км 67+430 в посока гр. София. Движението в посоченият участък се прехвърля в платното за насрещното движение; във връзка с превантивен ремонт и възстановяване на технико-икономическите характеристики на участъка от магистралата от км 60+000 до км 90+200 се въвежда ВОБД: Алтернативно направление на АМ „Тракия“ Пловдив-София е подбалканският път І-6 София-Пирдоп-Карлово.

Таксиметровите шофьори пак остават без надзор

http://pik.bg/таксиметровите-шофьори-пак-остават-без-надзор-news433254.html

Таксиметровите шофьори пак остават без надзор

Контролът върху шофьорите на таксита, който трябваше да се засили с поправки в Закона за автомобилните превози, се премахва с внесени в последния момент промени в преходните разпоредби на Закона за местните данъци и такси. Текстът беше гласуван вчера за първо четене от бюджетната комисия.

Вносители са депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова, шеф на комисията, Станислав Иванов и Атанас Ташков, пише "Труд".

Само преди месец съпартийците им Иван Вълков и Цветомир Михов предложиха и се прие таксиметровите шофьори да са на трудови договори към превозваческите фирми, за да има контрол и да се плащат осигуровки. Поправките бяха приети в края на октомври и влизат в сила на 20 ноември. В момента повечето шофьори имат само договори за лизинг с големите фирми, на практика не са техни служители и компаниите не носят отговорност за тях. „Дали сме абсолютна свобода как фирмите да организират дейността си, не е задължително шофьорите да са на трудови договори“, обясни Стоянова.

Нейното предложение беше прието от комисията без дискусия по същество с 8 гласа „за“ и 7 „против“. Не стана ясно и защо законопроектът влезе „по спешност“ в дневния ред на НС още тази седмица. Според запознати бързането е заради влизането в сила на стария текст след 10 дни и недоволство от бранша. От транспортното министерство казаха, че новата поправка не е съгласувана с тях. Шефът на ресорната комисия Гроздан Караджов (Реформаторски блок) заяви пред изданието, че не е съгласен с отмяна на текстовете от Закона за автомобилните превози. Той е поставил казуса пред коалиционния съвет на управляващите снощи.

След заседанието стана ясно, че Караджов ще предложи новата промяна да отпадне. Така решението ще зависи от гласуванията в пленарна зала и поведението на ГЕРБ. Според източници Стоянова е обяснила пред съвета, че държи повече на основното предложение в законопроекта - въвеждане на нов данък върху такситата.

Бюджетната комисия прие идеята й да отпадне задължението таксиметровите фирми или шофьори да плащат данък върху печалбата или подоходен, но да плащат вид патентен данък на кола. Размерът ще бъде между 500 и 1000 лв. годишно и ще зависи от общината.

Издигат шефа на БАН за президент

http://frognews.bg/news_101725/Izdigat-shefa-na-BAN-za-prezident/

Председателят на БАН и бивш министър на образованието в първия кабинет на Бойко Борисов - акад. Стефан Воденичаров, ще бъде издигнат за кандидат за президент. Номинацията му ще бъде обявена днес от Инициативен комитет в негова подкрепа.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=306114

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 11 ноември, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 08:30 до 16:00 часа - Варна, кв.

Почитаме Свети Мина

http://pik.bg/почитаме-свети-мина-news433253.html

Почитаме Свети Мина

Православната църква почита днес паметта на Свети великомъченик Мина. Той бил египтянин, изповядвал християнската вяра. Служил във войската в Котуанската област през трети-четвърти век.

По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога.

Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството. Свети Мина бил заловен и жестоко измъчван, накрая отсекли главата му. Вярващи пренесли светите му останки в родния му град Александрия и го погребали в почести.

Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Свети Мина е покровител на всички, които са загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа вярата им, че няма нищо невъзвратимо. Светецът е покровител и на жените, затова към него са насочени молитвите им за здраве на дома, за деца.

Звездите на Киномания 2015

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/zvezdite-na-kinomaniia-2015-6045222

На Киномания ще видим най-новия филм на Уди Алън „Почти нормален“ и още ...

И днес ще е слънчево с максимални температури между 20° и 25°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5105190

Времето ще бъде предимно слънчево, с максимални температури между 20° и 25°. Ще остане ветровито - с умерен, временно и силен западен вятър, който през деня постепенно ще отслабва. Ще се задържи по-топло от обичайното с максимални температури между 20° и 25°.Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)
Времето ще бъде предимно слънчево, с максимални температури между 20° и 25°. Ще остане ветровито - с умерен, временно и силен западен вятър, който през деня постепенно ще отслабва. Ще се задържи по-топло от обичайното с максимални температури между 20° и 25°.Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

И днес ще е слънчево с максимални температури между 20° и 25°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5105195

Времето ще бъде предимно слънчево, с максимални температури между 20° и 25°. Ще остане ветровито - с умерен, временно и силен западен вятър, който през деня постепенно ще отслабва. Ще се задържи по-топло от обичайното с максимални температури между 20° и 25°.Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)
Времето ще бъде предимно слънчево, с максимални температури между 20° и 25°. Ще остане ветровито - с умерен, временно и силен западен вятър, който през деня постепенно ще отслабва. Ще се задържи по-топло от обичайното с максимални температури между 20° и 25°.Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

Парламентът решава за Волен и Чуколов

http://pik.bg/парламентът-решава-за-волен-и-чуколов-news433251.html

Парламентът решава за Волен и Чуколов

Парламентът ще реши дали да даде разрешение за задържане под стража на депутатите от „Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов, както и за снемането на имунитетите на двамата за първото им нахлуване в НАТФИЗ.

Искането дойде от главния прокурор Сотир Цацаров, а временната комисия, която трябваше да предложи решение на пленарната зала, прецени, че има основание да се свалят имунитетите им.

Вчера Софийската градска прокуратура привлече като обвиняеми народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов заради обиска, който направиха на клекшоп в центъра на столицата. 

Ил. Налбантов за КСНС: Провал на партийния подход при държавните политики

http://frognews.bg/news_101715/Il-Nalbantov-za-KSNS-Proval-na-partiiniia-podhod-pri-darjavnite-politiki/

Първото ми впечатление от заседанието е неговата продължителност, както и липсата на емоции от страна на основните политически оператори. Това заседание явно беше следствие от събитията от края на миналата седмица. Това каза в предаването “Нещо повече“ Илия Налбантов, програмен директор на Асоциация "Джордж Маршал-България".

Зам.-министър на образованието: Децата ще учат повече чужд език и малко повече български

http://petel.bg/Zam--ministar-na-obrazovanieto--Detsata-shhe-uchat-poveche-chuzhd-ezik-i-malko-poveche-balgarski__133655

Снимка: Нова тв „Сумарно децата ще учат повече чужд език, както и малко повече български език”. Това заяви в студиото на „Здравей,...

Ню Йорк e потресeн: Убиха жената на собственика на "Макдоналдс"!

http://petel.bg/Nyu-York-e-potresen--Ubiha-zhenata-na-sobstvenika-na-Makdonalds-__133656

Съпругата на собственика на веригата за бърза храна "Макдоналдс" Лоис Коли е открита мъртва в семейния дом в Северен Салем, съобщи...

Пред минути: Сидеров и Чуколов сами се отказаха от имунитетите си!

http://petel.bg/Pred-minuti--Siderov-i-CHukolov-sami-se-otkazaha-ot-imunitetite-si-__133657

Снимка: Булфото Волен Сидеров и Десислав Чуколов сами са се отказали от имунитетите си, съобщи Нова телевизия. Преди минути двамата са внесли в парламента искане за снемане на протекцията им като народни представители. Очаквайте подробности!

Почитаме чудотвореца Св. Мина, наздравици за Виктор, Виктория, Минчо, Минка

http://frognews.bg/news_101714/Pochitame-chudotvoretsa-Sv-Mina-nazdravitsi-za-Viktor-Viktoriia-Mincho-Minka/

Почитаме свети Мина като покровител на семейството. Името му означава "месечина, луна". На днешния ден празнуват носещите имената: Виктор, Виктория, Минчо и Минка.

Иван Нейков: И бизнесът може да спечели от вдигането на осигуровките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104759

- Министърът на финансите Владислав Горанов каза, че добавката за прослужено време към заплатата трябва да отпадне и в частния сектор с аргумента, че тя е анахронизъм и няма нищо общо с качеството на труда. Съгласен ли сте с мнението му, г-н Нейков?
- Винаги съм бил подозрителен, когато министър на финансите започва да се произнася по социални
- Министърът на финансите Владислав Горанов каза, че добавката за прослужено време към заплатата трябва да отпадне и в частния сектор с аргумента, че тя е анахронизъм и няма нищо общо с качеството на труда. Съгласен ли сте с мнението му, г-н Нейков? - Винаги съм бил подозрителен, когато министър на финансите започва да се произнася по социални

Повторно тестване на всички проби от лабораторията в Москва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104991

Всички проби, проверени в лицензираната лаборатория в Москва, ще трябва да бъдат проверени отново. Това става ясно, след като тя загуби тапията си след разкритията за масово прикриване на положителни проби в руската атлетика, което бе разкрито от германската телевизия ARD и потвърдено от независима комисия на световната антидопингова агенция
Всички проби, проверени в лицензираната лаборатория в Москва, ще трябва да бъдат проверени отново. Това става ясно, след като тя загуби тапията си след разкритията за масово прикриване на положителни проби в руската атлетика, което бе разкрито от германската телевизия ARD и потвърдено от независима комисия на световната антидопингова агенция

Пожарникари събират боклука в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104529

Нарежда им общината, защото били мързеливци

В някогашна България не е имало сектор “Сигурност”, но е имало стражари, надзиратели и пожарникари.
Най-мързеливи и корумпирани били огнеборците, наречени толумбаджии. “Тези от толумбаджийските тайфи прекарвали времето си в кафенетата, където един другиму си давали лекции по разбойничество”,
Нарежда им общината, защото били мързеливци В някогашна България не е имало сектор “Сигурност”, но е имало стражари, надзиратели и пожарникари. Най-мързеливи и корумпирани били огнеборците, наречени толумбаджии. “Тези от толумбаджийските тайфи прекарвали времето си в кафенетата, където един другиму си давали лекции по разбойничество”,

Алена разкри какво още ще се случи в Годината на Марс, подвластна на агресивна вибрация! Вижте

http://pik.bg/алена-разкри-какво-още-ще-се-случи-в-годината-на-марс-подвластна-на-агресивна-вибрация-виж-news433153.html

Алена разкри какво още ще се случи в Годината на Марс, подвластна на агресивна вибрация! Вижте

Годината на Марс е подвластна на вибрация 9, която е по-агресивна, но пък довежда до край започнатите дела и ако се осъзнае това, тя ще е една спокойна година. Това каза в студиото на bTV астроложката Алена.

Основното предупреждение за догодина за всеки от нас е да внимаваме, когато сме зад волана, защото тази агресия води до много жертви, каза още астроложката. „Хороскопът е само предупреждение, той ни дава шанс да избегнем трудностите, не го възприемайте буквално”, каза още Алена.

Според нея, важно е да се спазва и лунния календар, който изисква за всеки отделен ден да се предприемат определени действия, особено от дамите. „Трябва да се намери най-подходящия ден за хирургични намеси, например за уголемяване на бюста”, посочи астроложката.

Алена прогнозира, че 2016-а година за правителството ще е решаваща, защото започва да прави същите малки грешки, които доведоха до оттеглянето на Борисов през 2013-а година. „Ако тези грешки продължат да се трупат по същия начин, може отново да се обърне колата”, каза тя.

Бъчварова задочно към Цветанов: Не случайно аз съм вътрешен министър

http://politics.actualno.com/Bychvarova-zadochno-kym-Cvetanov-Ne-sluchajno-az-sym-vytreshen-ministyr-news_506797.html

Сам по себе си полицейският протест е доста драстично събитие, още повече, че през първите дни беше спонтанен – не беше ясно кой го организира. Категорично не разчитам сценарий за преврат и отстраняването ми от поста ми, коментира най-горещата тема в държавата вътрешният министър Румяна Бъчварова пред Нова телевизия. Бъчварова благодари на „изпълнилите си задълженията си” полицейски служители. За тези, които излязоха спонтанно, се опитваме да ги установим, защото системата се

От кухнята мирише, г-жо Бъчварова

http://cite.actualno.com/Ot-kuhnjata-mirishe-g-jo-Bychvarova-news_506798.html

С тези думи водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев се обърна към вътрешния министър Румяна Бъчварова за случващото се в системата на МВР. Причина за коментара беше признанието на Бъчварова, че Горанов не ѝ е казал, че включва орязване на привилегии на полицаи в проекта за Закон за Държавното обществено осигуряване (ДОО). Тя изрично подчерта, че разбира позицията на Горанов от гледна точка счетоводство и няма конфликт с него.

Родителите на Симона: Казахме на полицията за Димитър далеч преди случая

http://sliven.actualno.com/Roditelite-na-Simona-Kazahme-na-policijata-za-Dimityr-dalech-predi-sluchaja-news_506799.html

Сигнал срещу 28-годишния убиец Димитър Иванов са подавали родителите на убитата в Сливен Симона. Те са уведомили полицията, че Димитър не е спирал да притеснява дъщеря им и че е опитал да ги нападне. Той замахна да ме удари, после опита да ме набучи с вилата, разказа бащата на Симона пред Нова телевизия. Родителят отишъл във фермата, в която работи Димитър, за да го убеди да не закача Симона. По думите на майката Димитър си направил фалшив Facebook профил на името на Симона и пишел на нейни при

Отказваме сделка за цар Самуил Няма да разменим исканите от Вартоломей I реликви, обяви Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260141_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%86%D0%B0%D1%80+%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D1%83%D0%B8%D0%BB+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%

      България категорично е против сделка с Гърция за костите на цар Самуил, разкри премиерът Бойко Борисов. Той отказа среща с Вселенския патриарх Вартоломей I, несъгласен с претенциите му да върнем църковни реликви.
"Вартоломей отдавна ги иска тези светини. Те наистина са уникални, много ценни и България в никакъв случай не бива да се разделя с тях. Моя отказ Вселенският патриарх е получил още в първия ми мандат като премиер. Оттогава обаче по различни канали се опитват да ме атакуват. Нещо повече - Гърция се опитва да изтъргува тези ценности срещу костите и плащаницата на Самуил", обясни премиерът. Това все едно е сделка "кон за кокошка", коментира и шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Според него въпросните реликви са спасени от нашата армия в населената от българи Северна Гърция.

Иран спря демонтирането на центрофуги, въпреки споразумението

http://news.ibox.bg/news/id_320949373

Това решение е било взето след като консервативни депутати направили забележка пред президента Хасан Рохани, че процесът на демонтаж протича твърде бързо. Те изпратили писмо до държавния глава, за да протестират срещу случващото се като капитулация пред Запада.

Италия и Белгия ще отбележат 30 години от трагедията на "Хейзъл"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/11/2646778_italiia_i_belgiia_shte_otbelejat_30_godini_ot/?ref=rss


С редица инициативи преди и по време на мача между Белгия и Италия в Брюксел ще бъде отбелязана 30-ата годишнина от една от най-големите футболни трагедии - на стадион "Хейзъл".

Трагедията на 29 май 1985 г. приключи със смъртта на 39 души, които загинаха вследствие на безредици между феновете преди финала за Купата на европейските шампиони между "Ливърпул" и "Ювентус".

Повечето от жертвите бяха фенове на "Ювентус", а в петък Италия играе контрола с Белгия на стадион "Крал...

11 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=306112

Събития 307 г. — Лициний става римски император. 1572 г. — Датският астроном Тихо Брахе открива свръхнова в съзвездието Касиопея. 1830 г. — Създадено е Кралство Белгия 1889 г. — Вашингтон става 42-я щат на САЩ. 1911 г.

Църквата почита днес свети Мина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/11/2640177_curkvata_pochita_dnes_sveti_mina/?ref=rss


Православните християни почитат днес свети великомъченик Мина Воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома.

На днешния ден, на който се почитат и светците Виктор и Викентий, празнуват всички с имена Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо.

С решение на правителството...

Иван Иванов с нов тим от януари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104387

Иван Иванов почти сигурно ще напусне „Базел“ през зимния трансферен прозорец. След като се възстанови от тежка контузия на коляното, футболист №1 на България за 2013 година не е попаднал нито веднъж в групата на швейцарския шампион. Иванов постоянно играе за втория отбор. Не помогна и повиквателната за националния отбор при мачовете с Хърватия
Иван Иванов почти сигурно ще напусне „Базел“ през зимния трансферен прозорец. След като се възстанови от тежка контузия на коляното, футболист №1 на България за 2013 година не е попаднал нито веднъж в групата на швейцарския шампион. Иванов постоянно играе за втория отбор. Не помогна и повиквателната за националния отбор при мачовете с Хърватия

Домашно кьопоолу

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104472

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Без вода остават на пет места в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_589468.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес , съобщиха от дружеството.  Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение жк „Младост-2” се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 15.00 ч. на живеещите в бл. 292, бл. 293. Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по бул. „Никола Вапцаров” в жк „Лозенец” се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. на живеещите по ул. „Мала планина” от ул. „Карамашев” до бул. „Никола Йонков Вапцаров” 6, ул. „Драгалевска”, бл. 32, ул. „Беломорски проход”51.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Христо Бързицов” във вилна зона „Симеоново-Драгалевци” се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 14.30 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Синьо лято”, ул. „Цар Михаил Асен”, ул. „Илинден”, ул. „Преспански камбани”, ул. „Проф. Александър Бурмов”, ул. „Монах Спиридон”, ул. „Симеоновска”, ул. „Златен век”. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Мара Бунева” в кв. „Орландовци” се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 17.00 ч. на живеещите в района по ул. „Мара Бунева” от ул. „Железопътна” до ул. „Кирил Пърличев”. Във връзка с разкриване на уличен водопровод на ул. 365 в кв. „Модерно предградие” се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. на живеещите  на ул. „Старата църква”, ул. „Светла”, ул. „Стефан Дуньов”, ул. „Черни Дрин”.

Почитаме св. Мина, Виктор черпи господаря на вълците

http://offnews.bg/news/n_1/n_588812.html

Днес почитаме свети Мина, покровител на жените и семейството. Имен ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо и Минка.  Св. Мина е чудотворец, закрилник на сираците и бездомните, на пътешествениците и лечителите. Св. Мина бил войник в Египет. Той изповядвал християнската вяра и след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклециан и Максимиан. Преди това Мина се оттеглил да живее като отшелник в пусти планински места и прекарал така дълги години.  В народните представи св. Мина е господар на вълците, 11 ноември бележи средата на Вълчите празници от  от Архангеловден до Коледни Заговезни. Това е време, в което се довършват ремонти, стягат се огради и се запушват всички дупки, за да не се промъкнат злите сили в дома. 

Прогноза за времето - 11 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306113

Времето ще се задържи по-топло от обичайното. Минималните температури сутринта ще са между 10° и 15°. Ще остане ветровито - с умерен, на моменти и силен западен вятър, който ще отслабне едва привечер. Времето през деня ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността.

Депутатите решават за задържането на Сидеров за нахлуването му в НАТФИЗ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/11/2646726_deputatite_reshavat_za_zadurjaneto_na_siderov_za/?ref=rss


Очаква се днес парламентът да свали депутатските имунитети на лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов и по второто искане на главния прокурор Сотир Цацаров – за нахлуването им в НАТФИЗ от 23 октомври.

Преди седмица временната комисия излезе с предложение парламентът да даде съгласие двамата да бъдат задържани и срещу тях да бъде възбудено наказателно преследвани.

Миналата седмица парламентът свали имунитетите им по искането на главния прокурор за...

Във Франция арестуваха кандидат-джихадист, планирал атака срещу моряци

http://europe.actualno.com/Vyv-Francija-arestuvaha-kandidat-djihadist-planiral-ataka-sreshtu-morjaci-news_506793.html

Десет месеца след атентатите в Париж през януари, млад мъж, който поддържал контакт с френски джихадист в Сирия и е подготвял атака на военни в Тулон е бил арестуван от службите за сигурност, предаде БГНЕС. 25-годишният мъж бе обвинен за организиране на престъпна група с терористични цели, съобщи във вторник съдебен източник вторник, потвърждавайки информация на Canal +. "Поставен под наблюдение от една година заради неговата радикализация и публичната му подкрепа за джихадистките идеи", млади

Съществуват гигантски планети, просто ние не ги виждаме

http://cosmos.actualno.com/Syshtestvuvat-gigantski-planeti-prosto-nie-ne-gi-vijdame-news_506690.html

Учени направиха сензационно откритие. Те разказаха, че всъщност съществуват планети гиганти, но ние не ги виждаме дори с мощни телескопи, пише Planet Today. И изобщо откриването на планета в Космоса не е лесна задача. За тази цел не може да се ограничаваме само с наличието на телескопи. Учените, които се занимават с планетите, осъществяват множество различни изчисления за светлината, разстоянието и гравитацията, за да открият чужд свят. Освен това, колкото по-далече се намира планетата от Земят

След 15-20 години без допълнителни пари НОИ няма да може да плаща пенсии

http://business.actualno.com/Sled-15-20-godini-bez-dopylnitelni-pari-NOI-njama-da-moje-da-plashta-pensii-news_506796.html

Планираните разходи за пенсии са 8,7 млрд. лева, което е около 87% от бюджета на Държавното обществено осигуряване. Това е намаление с около 350 млн. лева, заяви управителят на НОИ Бисер Петков пред bTV. Според Петков системата не може да се самофинансира, защото трябва да има поне двама работещи, които да издържат един пенсионер, а вече не е така. Сега съотношението е около 1,5:1. След 15-20 години ситуацията ще бъде неспасяема без външно финансиране – например от Сребърния фонд, предупр

Правителството приема здравната стратегия 2020

http://pik.bg/правителството-приема-здравната-стратегия-2020-news433239.html

Правителството приема здравната стратегия 2020

На заседанието си правителството ще приеме проекторешение за предложение до Народното събрание за приемане на Национална здравна стратегия 2020. Дневният ред предвижда да бъде обсъден и приет доклад относно информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за деветмесечието на 2015 г., подготвен от министъра на финансите Владислав Горанов. На правителственото заседание предстои да бъдат обсъди две споразумения за сътрудничество във военната област. Едното между Министерството на отбраната на България и федералното министерство на отбраната на Федерална Република Германия, а другото за военно сътрудничество между Министерството на отбраната на България и министерството на националната отбрана на Алжирската демократична и народна република. Дневният ред предвижда няколко проекта на решение за одобряване проект на меморандум за изпълнение на програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП ТГС България за 2014-2020 по инструмента за предприсъединителна помощ (ИППІІ), ССІ 2014ТС16І5СВ006 с бивша югославска република Македония, с Турция със Сърбия. Друга точка е проект на постановление за извършване на промени на утвърдените със Закона за държавния бюджет на България за 2015 г. максимални размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2015 г., вносител е министърът на туризма.

Седем с един удар срещу Блатер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104401

Кой ще управлява световния футбол след изборния конгрес във ФИФА на 26 февруари? След 17 години на президентския стол Сеп Блатер реши да го освободи (не) по своя воля, притиснат от американски прокурори, швейцарски детективи, неверни протежета и общественото мнение. Великият комбинатор спечели без проблеми нов мандат през месец май,
Кой ще управлява световния футбол след изборния конгрес във ФИФА на 26 февруари? След 17 години на президентския стол Сеп Блатер реши да го освободи (не) по своя воля, притиснат от американски прокурори, швейцарски детективи, неверни протежета и общественото мнение. Великият комбинатор спечели без проблеми нов мандат през месец май,

6,9 по Рихтер разтърси Чили, няма опасност от цунами

http://news.ibox.bg/news/id_1132053497

Трусът е пореден с подобна сила за последните дни. Няма данни за жертви, ранени и значителни материални щети.

Шефът на БАН Стефан Воденичаров ще бъде издигнат за кандидат-президент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260140_%D0%A8%D0%B5%D1%84%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%90%D0%9D+%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%

 Председателят на БАН и бивш министър на образованието за кратко в първото правителство на Бойко Борисов - акад. Стефан Воденичаров, ще бъде издигнат за кандидат-президент. Номинацията му ще бъде обявена утре - година преди президентските избори, на пресконференция на инициативния комитет в негова подкрепа в БТА.

По информация на "Дневник" кандидатът му за вицепрезидент ще е единствената жена премиер - служебен министър-председател от октомври 1994 г. до януари 1995 г. Ренета Инджова. Двамата с Воденичаров са в основата за връчване на званието "Доктор хонорис кауза" на БАН на Вселенския патриарх Вартоломей I преди ден, както и за награждаването му с орден "Стара планина" - първа степен.

"Единството на нацията се олицетворява от президента и президентската институция. Днес България има нужда от президент – обединител на нацията, безспорен авторитет, без пристрастия към отделни кръгове и партийни цветове, от истински държавник и патриот. Такъв човек е председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров – международно признат учен и един от най-успешните ръководители на академията през нейната вековна история", се посочва в съобщението за предстоящата пресконференция на инициативния комитет.

 
В него влизат проф. Валери Стефанов – литературовед и писател, акад. Георги Марков - историк, акад. Светлин Русев - художник, проф. Петър Киров – олимпийски шампион, Тома Томов – журналист, Русана Стефанова – адвокат. Кандидатурата на Воденичаров е подкрепена още от акад. Антон Дончев,  Асен Ошанов,  Ангел Симеонов, акад. Благовест Сендов,  Бранимир Ботев, Величко Минеков, Владислав Славов,  Веселина Баева,  Гиньо Ганев,  Григорий Вазов, Георги Мърков, Емил Стойчев,  Иво Хаджимишев,  Йоана Буковска, акад. Кирил Боянов, акад. Крум Дамянов,  Маргарита Цанова, Ники Сотиров, проф. Огнян Герджиков,  Павел Койчев, проф. Стефан  Киров, проф. Рупен Крикорян, епископ Тихон, проф. Христо Пимпирев, Цвета Маркова и др., се казва в съобщението.

Воденичаров стана председател на БАН през декември 2012 г., когато наследи на поста починалия академик Стефан Додунеков. Дотогава беше шеф на Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски".

Стефан Воденичаров оглавяваше инициативния комитет в подкрепа на тезата за развитие на ядрената енергетика в България чрез строеж на нова атомна централа на състоялия се през 2013 г. референдум. Комитетът беше подкрепен от БСП.

В средата на октомври бившият председател на Народното събрание при НДСВ проф. Огнян Герджиков коментира в интервю за в. "24 часа": "Ако ме питате кой трябва да е следващият президент, имам два отговора. На първо място, най-полезен за България би бил Симеон Сакскобургготски с огромния авторитет, който има навън. Но това може да стане само при изричната и категорична подкрепа на ГЕРБ. И ако този вариант не сработи, втора силна фигура според мен е тази на сегашния председател на БАН – акад. Стефан Воденичаров. Това са две подходящи за президентския пост фигури."

Наградени млади тромпетисти

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/62KammdWc7s/

С една първа и три трети награди се завърнаха младите музиканти от Националното училища за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров” от VІІІ Международен конкурс за тромпетисти в Стара Загора.
Първа награда получи шестокласничката Галя Димитрова, а трета награда бе отредена за Иво Василев-8 клас, Кристиян Кънев – 9 клас и Арсений Новодержкин – 11 клас.
Техен преподавател е Светослав Василев – тромпетист в Държавна Опера Бургас, който бе удостоен с Награда за високи педагогически постижения. Корепетитор на победителите е Олга Дичева.
В конкурса в три категории се състезаваха 48 младежи от 13 до 26 години от 10 държави: България, Турция, Румъния, Сърбия, Германия, Азербайджан, Русия, Молдова, Македония и Малта.
Тази година журито работи под председателството на Анна Фрийман , преподавател в Кьолнския университет в Германия. Заедно с нея тромпетистите бяха оценявани от проф. Андрей Иков, солист на Большой театър в Москва, проф. д-р Васо Ристов от Македония, солист на Македонската национална опера, проф. д-р Зейнеп Чилингир от Турция, солист на Анадолския симфоничен оркестър, проф. Серджо Карстеа, Румъния, солист на Румънската национална опера – Тимишоара и проф. Младен Джорджевич, Сърбия, солист на Белградската филхармония.
Гала концертът на отличените се състоя в залата на Старозагорската опера с оркестъра на операта под диригентството на Красимир Къшев. В него взе участие и малката бургаска тромпетистка Галя Димитрова.
На финала проф. Анна Фрийман подчерта, че момичетата в света започват да завладяват инструменталната тромпетова школа и да са лидери.

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5103939

Св. вмчци Мина, Виктор и Викентий. Св. мчца Стефанида. Преп. Теодор Студит изповедник.
 Св. мчк Мина бил войник в Египет по време на гоненията срещу християните при Диоклетиан и Максимиан. Мина се оттеглил в планините, където с пост и молитва укрепил духа си и се върнал да проповядва в защита на християнството. Св.
Св. вмчци Мина, Виктор и Викентий. Св. мчца Стефанида. Преп. Теодор Студит изповедник. Св. мчк Мина бил войник в Египет по време на гоненията срещу християните при Диоклетиан и Максимиан. Мина се оттеглил в планините, където с пост и молитва укрепил духа си и се върнал да проповядва в защита на християнството. Св.

Новоизбраните конституционни съдии ще положат клетва днес

http://pik.bg/новоизбраните-конституционни-съдии-ще-положат-клетва-днес-news433238.html

Новоизбраните конституционни съдии ще положат клетва днес

Новите съдии Филип Димитров, проф. Мариана Карагьозова – Финкова, Таня Райковска, Константин Пенчев полагат клетва. Те ще заемат местата на Димитър Токушев, Пламен Киров, Благовест Пунев и Красен Стойчев, чийто мандат изтече и така ще се извърши ротацията на четирима от конституционните съдии – двама определени от квотата на президента и по един от квотата на парламента и на съдебната власт.

Държавния глава Росен Плевнелиев предложи за членове на КС – бившият премиер Филип Димитров и проф. Мариана Карагьозова – Финкова. Таня Райковска бе избрана за Конституционния съд от квотата на съдебната власт, а Народното събрание избра Константин Пенчев.

Конституционният съд се състои от 12 съдии, една трета от които се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента, а една трета се избират на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Мандатът на съдиите в него е 9 години и не могат да се избират повторно на тази длъжност. Съставът се обновява през три години от всяка квота. Съдиите от Конституционния съд встъпват в длъжност след полагане на следната клетва. Това става в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Съдиите от Конституционния съд избират председателя на съда. Един от тези, четирима, чийто мандат изтече е и председателят на съда Димитър Токушев. Съдиите от Конституционния съд избират председател на съда с тайно гласуване за срок от три години.

По думите на Борисов: България категорично е против сделка за цар Самуил

http://petel.bg/Po-dumite-na-Borisov--Balgariya-kategorichno-e-protiv-sdelka-za-tsar-Samuil__133652

Снимка: Булфото България категорично е против сделка с Гърция за костите на цар Самуил, разкри премиерът Бойко Борисов. Той отказа среща...

Приятно усещане и днес: Слънчево време с максимални температури до 25°

http://petel.bg/Priyatno-useshhane-i-dnes--Slanchevo-vreme-s-maksimalni-temperaturi-do-25--__133651

Снимка: Булфото Времето ще бъде предимно слънчево, с максимални температури между 20° и 25°. Ще остане ветровито - с умерен, временно и...

С надеждата за по-добро: Десетки нощуваха в манастира "Свети Мина"

http://petel.bg/S-nadezhdata-za-po-dobro--Desetki-noshhuvaha-v-manastira-Sveti-Mina__133653

Снимка: Нова тв Православната църква почита Свети Мина - покровител на семейството. Тази нощ десетки пренощуваха с надеждата за по-добро...

Вселенският патриарх Вартоломей I - пръв между равни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260138_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%85+%D0%92%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%B9+I+-+%D0%BF%D1%80%D1%8A%D0%B2+%D0

 Вселенският патриарх Вартоломей I е на официално мирно посещение в България. Това е визита от знаково значение.

Той и българският патриарх Неофит ще отслужат на днешния Архангеловден Съборна Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
От 12.30 часа започва срещата-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей и на патриарх Неофит с деца на загинали служители от системата на МВР и с талантливи младежи.

Първи между равни – този статут дава православният църковен канон на Вселенския патриарх.

„Всички предстоятели на повсеместните църкви са равни помежду си, но когато се подреждат по списък или по време на богослужение, Цариградският патриарх заема първото почетно място”, обяснява богословът доц. Павел Павлов.

 

Цариградската патриаршия заема първото място заради важната роля, която има за християнството още във Византия. Исторически Българската православна църква е първата, която се отделя от диоцеза на Цариград.

 „Ние сме изключително тясно свързани. Исторически това е църквата, от която произлизаме, или както казваме, църквата- майка. Моделът, по който се развива българската църква е Цариградската църква или моделът на новия Рим.  Дори архитектурата на нашите храмове, облечението на духовниците, ние винаги сме следвали това, което е водещо в Цариград”, допълва богословът.

През 1991 година за Вселенски патриарх е избран и интронизиран Вартоломей Първи.

„Роден е в православно християнско семейство. Принадлежи към гръцкоезичното малцинство, но същевременно е турски гражданин и преминава през всички задължителни неща за турските граждани- служил е в армията. От рано се посвещава на служение в църквата”, отбелязва доц. Павлов.

Вартоломей е ревностен застъпник на правата на православните в Турция,  активен посредник в диалога между православните църкви, инициатор на конференцията за мир и толерантност между мюсюлмани, християни и евреи.

Вартоломей е активен и в диалог с Ватикана.

През ноември миналата година по време на посещението си в Истанбул папа Франциск поиска благословия от патриарха.  

„Той е човекът, който знае да хвърля мостове, знае как да свързва, без православието да губи своята идентичност”, коментира епископ Тихон.

„Този европейски дух, който носи, а за мен той е носител на европейския православен дух, да бъде малко предаден и в нашата църква”, допълва той.

Наричат го още „зеленият патрирах” заради много му инициативи за опазване на природата. Ню Йорк Таймс дори публикува статията му за „Климатичните промени и моралната отговорност”.

Вартоломей развива и научна дейност. Доктор хонорис кауза е на различни университети в света.  Научните му и богословски трудове са поводът БАН да го удостои с титлата „почетен доктор”. Поканата в Истанбул предава Ренета Инджова.

„Той е един от двамата големи духовници на Европа. Патриарх Вартоломей е този, който би могъл да постави духовността в услуга на борбата за мир. Много е опасна е онази игра, която политическите елити играят. Те много често се прикриват зад религиозни противоречия и насъскват хората, че борбата между религиите е тази, която прави войната между хората”, разяснява Инджова.

Патриархът лично посещава бежанските лагери по турско-сирийската граница.

Малко известен факт е, че Вартоломей има съществена роля и за единството на БПЦ. Той помага за помирението между двата синода.

 „В 1998 година в България се събра един Всеправославен събор за разкола в БПЦ. Много динамично участваше тогава Цариградския патриарх Вартоломей- не само в свикването, но и в протичането патриарх Вартоломей беше водеща личност, за да бъде преодолян разколът в БПЦ”,  разкрива доц. Антонов.

„Той действително направи големи усилия да запази църквата ни по време на разкола. Ако това не беше станало, ние нямаше да имаме църква”, потвърждава и епископ Тихон.

Когато почина българският патрирах Максим, Вартоломей каза, че губи приятел. Вселенският патриарх оглави и погребалната служба.  От дълги години е и познанството му с новоизбрания патрирах Неофит.

„Двамата патриарси се познават доста добре от доста години. Това може да се използва за едно по-добро сътрудничество между Цариградската и Българската патриаршия”, обясни доц. Павлов.

„ Много се надявам, че разговорите между висшите духовници с нашия патрирах ще бъдат ползотворни, защото той е един от малкото, които не говорят със словесни дантели, а директно, ясно и категорично”, допълни епископ Тихон.

„Във всички отношения той може да се сочи за пример за онези, които смятат църквата за недосегаема за критика и недосегаема от онова, което политиците й причиняват”, обобщи Ренета Инджова.

Патриарх Вартоломей свиква догодина и Вселенски събор на православните църкви. Такъв събор не е имало православието от  8 век след Христа. 

 

Интровертите да стоят далече от Facebook

http://curious.actualno.com/Introvertite-da-stojat-daleche-ot-Facebook-news_506679.html

Ново изследване сочи, че Facebook е по-подходящ за екстровертите, отколкото за интровертите. Според учени от Нова Зеландия интровертите често смятат себе си за ненужни, наблюдавайки активността на своите приятели. В експеримента участвали 6428 души над 18 години. Изследването установило, че хората, които имат половинка, мъжете и екстровертите се чувстват "по-свои" във Facebook в сравнение с интровертите, самотните хора и жените. Тези категории се оказали особено уязвими за чувството на самота.

Brabus позлати и напомпа до 900 к.с. S65 AMG

http://cars.actualno.com/Brabus-pozlati-i-napompa-do-900-ks-S65-AMG-news_506743.html

Вчера в Дубай Brabus представи Rocket 900 Desert Gold Edition, базиран на Mercedes-Benz S65 AMG. Както предполага името, моделът изпъква (или отблъсква) със своята боя Desert Gold, комбинирана с контрастиращ черен карбон, от който са изработени аеродинамичните елементи отпред и отзад, отворите зад предните гуми и прагът под вратите. Моделът стъпва върху 21-цолови Monoblock F Platinum Edition джанти, зад които прозират златисти спирачни апарати. Гумите са с размер 255/35 ZR21 отпред и 295/30 ZR

Кастрева като Танев - с реформата училищата ще са по-самостоятелни с програмата

http://education.actualno.com/Kastreva-kato-Tanev---s-reformata-uchilishtata-shte-sa-po-samostojatelni-s-programata-news_506795.html

Новата философия на образованието въвежда един добър принцип – принципът на училищната автономия. Така заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева защити пред Нова телевизия предложената вчера (10 ноември) учебна реформа. Според Кастрева много директори на езикови гимназии благодарили на МОН за предложените промени. С тях още от 8-ми клас часовете, които са избираеми, но задължителни, да се утвърждават от съответното училището. Сега министърът щял да разработва учебната програма з

На 11 ноември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104573

Дометиан, Видински митрополит
Инж. Николай Петков, покорител на Еверест
Петър Караангов, писател, поет и преводач
Евтим Костадинов, юрист, председател на Комисията по досиетата
Елизабет Колева, треньор по художествена гимнастика
Ирина Савина, досегашен заместник-кмет на Столична община
Камило Плачи,
Дометиан, Видински митрополит Инж. Николай Петков, покорител на Еверест Петър Караангов, писател, поет и преводач Евтим Костадинов, юрист, председател на Комисията по досиетата Елизабет Колева, треньор по художествена гимнастика Ирина Савина, досегашен заместник-кмет на Столична община Камило Плачи,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване