Шефът на АПИ: След поскъпването на винетките няма да има дупки по пътищата

http://www.moreto.net/novini.php?n=306259

Парите,събрани след вдигането на цените на винетките от догодина, ще се използват изцяло за ремонт на пътища. По тези от първи и втори клас не трябва да има нито една дупка, а третокласните ще започнат поетапно да се възстановяват.

Прокуратурата повдигна обвинение на висш военен за корупция

http://www.cross.bg/milyovski-dryzhestvo-parashytni-1487819.html

/КРОСС/ Военноокръжна прокуратура-София предаде на съд подполковник Владимир Мильовски - експерт в командване на сухопътните войски /военно формирование 22450 - София/ и Стоян Стоянов - управител на „Ломини" ООД за корупционно престъпление - злоупотреба със служебно положение с цел да се набави имотна облага за търговското дружество при провеждане на обществена поръчка за доставка на парашути - престъпление по чл. 387, ал. 3, пр.2, вр.ал.2, пр.1, вр. ал. 1, пр.2, вр.чл.20, вр. чл. 18, ал. 1 НК. През 2013 г. Министерство на отбраната е обявило обществена поръчка за сключване на рамково споразумение с предмет „Доставка на десантни парашутни системи „Кръгъл купол" и десантни парашутни системи тип „Летящо крило", в която са участвали дружествата „Ломини" ООД и Дружество по ЗЗД "Параплекс-Брюгеман".В периода от 16.09.2013 г. до 06.01.2014 г., подполковник Мильовски е изпълнявал длъжността главен експерт в отдел „Специални сили" и „Началник на отдел „Специални сили" във военно формирование 22450-София.В качеството си на длъжностно лице подполковник Мильовски е злоупотребил със служебното си положение, като в съучастие като извършител с подбудителя Стоян Стоянов - управител на „Ломини" ООД, в периода от 16.09.2013 г. до 06.01.2014 г

Белгийски треньор се съмнява, че Венелина Венева е била с допинг през 2006 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/12/2647684_belgiiski_trenyor_se_sumniava_che_venelina_veneva_e/?ref=rss


Белгийският треньор по лека атлетика Вим Вандевен обвини индиректно българската състезателка на скок височина Венелина Венева за употреба на забранени вещества в миналото.

Той направи това в интервю за "Белга нюз", коментирайки допинг-скандала, който разтърси руската лека атлетика в последните дни.

Вандевен е бивш личен треньор на олимпийската шампионка от Пекин 2008 Тиа Хелебоут, която спечели и европейската титла в Гьотеборг през 2006 г.

Хелебоут и Венева...

Фрог око: За профукване на милиони пак искат уволнение на зам. министър Грудев

http://frognews.bg/news_101787/Frog-oko-Za-profukvane-na-milioni-pak-iskat-uvolnenie-na-zam-ministar-Grudev/

Асоциацията на агроекологичните земеделски производители подаде жалби до Главна прокуратура, ДАНС и ВАС срещу Наредба № 11 по мярка 214 „Агроекологични плащания“ на заместник-министъра на земеделието Васил Грудев, с които се иска незабавно спиране на действието на подзаконовия акт. Обвиняват го за облагодетелстване на близки до него фирми и профукване на милиони за патки и гъски.

РБ е твърдо за запазване на преференцията

http://www.cross.bg/zelenogorski-glasyvane-tvurdo-1487818.html

/КРОСС/ Реформаторският блок подкрепя твърдо запазването на възможността за преференциално гласуване. Това е един смислен механизъм, който заради лоша организация на тези избори, не доведе до добър резултат, тъй като в цялата страна преференциите не се брояха. Това коментира в студиото на „Още от деня" по БНТ Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на РБ и заместник-председател на „Движение България на гражданите". Внесохме предложение за машинно броене на бюлетините при този начин на гласуване. Това ще доведе до по-добра организация, каза Зеленогорски. Той заяви, че Реформаторският блок ще се съобрази с мнението на избирателите за въвеждане на електронно гласуване и затова вчера внесе проект в негова подкрепа. За съжаление в България има около 25% корпоративен и купен вот според Прозрачност без граници, коментира Зеленогорски. Според думите му въвеждането на машинно гласуване ще реши много от проблемите и РБ стои твърдо зад тази идея. Относно отношенията в коалицията Зеленогорски бе категоричен, че след като отбора прави хеттрик, това означава, че той има бъдеще. Попитан за законите за корпоративно подоходно облагане, които минаха на първо четене в зала, Зеленогорски бе категоричен, че РБ е против създаване и повишаване на данъци. Между четенията тези закони ще добият много по-балансиран вид, добави той.  

Киряк Стефчов, уви, наистина е още жив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106969


Защо награждавате Вартоломей за антибългарско изказване

ВИНАГИ съм си мислил, че Киряк Стефчов е най-отвратителният образ в нашата литература. Пред него Бай Ганьо (простак, но патриот) и Андрешко (мами държавата, но пази съседа си) са достойни мъже.
И ето, само седмица след Деня на народните будители наши държавни,
Защо награждавате Вартоломей за антибългарско изказване ВИНАГИ съм си мислил, че Киряк Стефчов е най-отвратителният образ в нашата литература. Пред него Бай Ганьо (простак, но патриот) и Андрешко (мами държавата, но пази съседа си) са достойни мъже. И ето, само седмица след Деня на народните будители наши държавни,

Преглед на печата, четвъртък, 12 ноември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-четвъртък-12-ноември_l.a_i.703722_at.1.html

222 000 души са преминали през Терминал 2 през октомври Преминаващите през Терминал 2 на софийското летище продължават да се увеличават. За...

Апаши отарашиха спортен магазин във Велико Търново

http://pik.bg/апаши-отарашиха-спортен-магазин-във-велико-търново-news433937.html

Апаши отарашиха спортен магазин във Велико Търново

Неизвестни крадци са обрали магазин са спортни стоки във Велико Търново, съобщават от полицията. Престъплението е извършено тази нощ, чрез отваряне на стъклена врата.

Апашите успели да изнесат 12 комплекта анцузи и 15 мъжки блузи на обща стойност 1000 лв. По случая е образувано досъдебно производство.

Ректорът на Държавния институт по руски език „А.С. Пушкин" гостува на ВСУ „Черноризец Храбър"

http://www.cross.bg/pyshkin-ryski-rysetzkaya-1487817.html

/КРОСС/Ректорът на Държавния институт по руски език „А.С. Пушкин" - проф. д.п.н. Маргарита Русецкая ще посети Варненския свободен университет „Черноризец Храбър" на 13 ноември (петък) 2015 г.  Институтът Пушкин е федерален ресурсен център за сътрудничество в областта на руския език и образование. В него се обучават студенти от 90 страни. Възпитаниците на Института през годините са повече от 150 000.Ректорът на Държавния институт по руски език „А.С. Пушкин" - проф. д.п.н. Маргарита Русецкая пристига във Варна за подписване на споразумение между двете висши училища за създаване на Изпитен център на Института Пушкин във Варненския свободен университет. Центърът ще организира сертификационни изпити по руски език. В рамките на посещението си проф. Русецкая ще представи и публична лекция на тема: „Иновативното образование на руски в глобалното пространство". Проф. д.п.н. Маргарита Русецкая е автор на повече от 70 научни и методически разработки по въпроси свързани с развитието на педагогическото образование и теорията и практиката на оказване на педагогическа помощ на деца със специални образователни потребности. Носител е на множество грамоти и награди за заслуги в областта на образованието и науката. В програмата на посещението й са включени:9:50, Заседателна зала, Ректорат - Среща с академичното ръководство на Варненския свободен университет и подписване на договор за сътрудничество

Глоби "изяждат" заплатите на лекарите от ТЕЛК

http://pik.bg/глоби-изяждат-заплатите-на-лекарите-от-телк-news433935.html

Глоби "изяждат" заплатите на лекарите от ТЕЛК

"Няма как да живеем със 700 лева заплата и 1000 лева глоби. Ще ни накарат всички да напуснем". Това коментираха шефове на трудово-експертни лекарски комисии в София пред "Телеграф".

Причината за недоволството им е, че много от тях остават без заплати заради глоби, които НОИ им налага след обжалване на решенията им. Абсурдната ситуация вече предизвика лавина от лекарски оставки в Пловдив, където част от докторите плащат санкции от по 3 000 лева. Те настояват за промяна в закона. Според действащото законодателство, когато ТЕЛК издаде решение, то се изпраща в НОИ, където се преценява дали решението да бъде обжалвано.

Ако сметнат, че решението на комисията е спорно, изпращат решението до Националната експертна комисия (НЕЛК). Тя от своя страна е длъжна в 3-месечен срок да разгледа обжалването и да съобщи решението си. Проблемът е, че поради липса на кадри НЕЛК-овете са претрупани от работа и не спазват законните срокове. Експертната оценка е субективна и е трудно да се докаже дали е правилна или не.

"Ако например са написали 48%, а след обжалването НЕЛК реши, че са 32%, материалната разлика се покрива от нас", жалват се експертите. Това, за което те настояват, е парите за пенсиите да не се изплащат преди решение на НЕЛК.

 

Guns'n'Roses пред завръщане в класически състав и юбилейно турне

http://offnews.bg/news/n_1/n_590107.html

Легендарните рокаджии от класическия състав на Guns N' Roses са на път да се завърнат на голяма сцена и планират турне по случай 30-годишнината от създаването на бандата. До момента тази добра за феновете новина е само медийна спекула, която пък се подпалва допълнително от Twitter страницата на групата. На 9 ноември Guns N' Roses пуснаха няколко неясни туита в социалната мрежа, които накараха слуховете за техния реюниън да се разпространят в световната мрежа. Surely they'll read between the lines — Guns N' Roses (@gunsnroses) November 9, 2015 Of course today everyone is a jouranlist. — Guns N' Roses (@gunsnroses) November 9, 2015 What ever happened to no news is good news? — Guns N' Roses (@gunsnroses) November 9, 2015 Главен източник на слуховете е музикалният сайт Dish Nation , който цитира свой източник за събирането на Guns N' Roses. Китаристът Слаш и единственият останал в Guns N' Roses от оригиналния състав - вокалът Аксел Роуз, вече са зачеркнали старата вражда. "С течение на времето всички се изморихме от надвисналия над нас черен облак", коментира Слаш в интервю за CBS. За реюниън на бандата се говори от наистина дълго време. С разпадането на оригиналния състав Аксел Роуз продължи сам да развива групата, като единствен опит и небивал провал беше албумът "Chinese Democracy".

Диамантът „Синя луна” бе продаден на търг за 43 милиона долара

http://www.cross.bg/miliona-lyna-sinya-1487816.html

/КРОСС/Син 12,03-каратов диамант бе продаден на търг в Женева от аукционната къща "Сотбис" за рекордната сума от 43,2 милиона швейцарски франка (43 милиона щатски долара), съобщи Франс прес. Тръжният продавач Дейвид Бенет заяви, че това е "най-високата цена на карат", получавана някога за такъв тип скъпоценен камък. Диамантът "Синя луна" бе оценен преди продажбата на между 35 и 55 милиона долара. Заедно с комисионната, която дължи купувачът, цената на диаманта "Синя луна" достига общо 48,6 милиона франка (45 милиона долара).  

Перничани, съгласни ли сте: Заплатите на съветниците да са под минималната работна, а председателите на съвета да работят за слава

http://www.zapernik.com/politika/pernichani-suglasni-li-ste-zaplatite-na-suvetnicite-da-sa-pod_40560/

Общинските съветници да намалят заплатите си до минималната работна за страната, а председателите на съвета да не получават възнаграждения. Това предлагат групата съветници от БСП, а докладната им предстои да бъде внесена за гласуване. Това, подчертаха от БСП, не е популизъм, а е залегнало в платформата за предизборната им кампания.

Още на първото заседание на новия минипарламент от БСП предложиха председателят на Общински съвет да има само двама заместници, които според социалистите...

Продължава

Отбелязват Деня на диабета във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=306249

Във Варна ще бъде отбелязан Деня на диабета, научи Moreto.net. По традиция датата се чества на 14 ноември, но в морската столица ще се случи на 12 ноември в зала "Пленарна" от 17 часа. Лекция „Диабет и око“ ще изнесе д-р Даниела Митова.

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Волен Сидеров и Десислав Чуколов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/12/2647679_prokuraturata_shte_poiska_postoianen_arest_za_volen/?ref=rss


Прокуратурата днес ще поиска лидера на "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов да бъдат задържани за постоянно, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Нова телевизия.

Тя добави, че двамата народни представители ще бъдат призовани и привлечени като обвиняеми в рамките на днешния ден. Според прокуратурата това е "най-адекватната мярка".

Сидеров и Чуколов ще бъдат задържани първоначално за 72 часа, а съдът ще трябва да реши дали да ги остави в ареста за постоянно.

На народните представители са повдигнати обвинения за хулиганство заради нахлуването в НАТФИЗ в нощта на първия тур на местните избори.

На Сидеров ще бъде повдигнато и обвинение за принуда заради действията му срещу студентка от театралната академия. Лидерът на "Атака" е извил китките на момичето, за да пусне телефона, с който тя го е снимала.

"Като обвиняем е привлечен и мъжът, ударил Сидеров в изборната нощ", съобщи още Арнаудова.

Пешеходец почина след удар от БМВ

http://petel.bg/Peshehodets-pochina-sled-udar-ot-BMV__133785

Пешеходец е починал след пътен инцидент тази сутрин на бул. Тутракан в Русе, съобщиха от ОД на МВР. На 12 ноември в 7:30 часа е постъпил сигнал,...

Чудовищен взрив в Сирия! Вдигнаха във въздуха камион с джихадисти самоубийци от ИД (Видео)

http://petel.bg/CHudovishhen-vzriv-v-Siriya--Vdignaha-vav-vazduha-kamion-s-dzhihadisti-samoubiytsi-ot-ID--Video-__133790

Снимка: youtube Кюрди вдигнаха във въздуха камион с джихадисти самоубийци от "Ислямска държава". Те се опитали на висока скорост да се...

Задържаха 67-годишна жена за кражба на два шоколада и кафе

http://petel.bg/Zadarzhaha-67-godishna-zhena-za-krazhba-na-dva-shokolada-i-kafe__133791

Снимка: Булфото На 10 ноември е получен сигнал за кражба от магазин за хранителни стоки, част от голяма верига, намиращ се в ж.к. "Вл....

ЕС натискал Македония да приюти 20 хил. бежанци

http://news.ibox.bg/news/id_1602697685

Въпреки намерението на страната да приеме временно само до 2000 души

САЩ легализираха добива на полезни изкопаеми от астероиди

http://america.actualno.com/sasht-legaliziraha-dobiva-na-polezni-izkopaemi-ot-asteroidi-news_507094.html

Конгресът на САЩ прие законопроект, според който американските компании могат да добиват ресурси на космически тела, съобщи Space News. Очаква се документът да бъде скоро подписан от Барак Обама и да придобие статут на закон. Американските сенатори са уверени, че приемането на законопроекта ще способства за развитието на икономиката на САЩ и на иновационния компонент на американските компании, ставайки „основен жалон” в усвояването на космоса. Законодателите считат, че законът ще

Никита Михалков разказва за "Територията на моята любов"

http://books.actualno.com/nikita-mihalkov-razkazva-za-teritorijata-na-mojata-lubov-news_507095.html

Емблематичната библиотека „Амаркорд” на „Колибри” приобщи още една вълнуваща изповед – „Територията на моята любов” на големия Никита Михалков. „Територията на моята любов“ (превод: проф. Владимир Игнатовски, 368 стр., цена: 18 лв.) на прочутия режисьор, актьор и продуцент е пример за ярка автобиографична проза. Нови и често неочаквани за читателя обрати на съдбата се разкриват в откровения разказ за живота му: за взаимните чувства и драмати

Прокуратурата разследва случая с упоявани деца в център от семеен тип

http://crime.actualno.com/prokuraturata-razsledva-sluchaja-s-upojavani-deca-v-centyr-ot-semeen-tip--news_507096.html

Прокуратурата започна проверка на информацията за недопустимо отношение към деца в столичен център за настаняване от семеен тип. Вчера от Държавната агенция за закрила на детето съобщиха за случаи на недопустимо отношение спрямо деца в център за настаняване от семеен тип в София - принудително затваряне в санитарни помещения, предоставяне на успокоителни лекарства без лекарско предписание и т.н. Днес от Софийската районна прокуратура съобщиха, че са се самосезирали и е разпоредена проверка

Тазгодишният EMPATHEAST- катапулт за българските идеи за социално предприемачество

http://society.actualno.com/tazgodishnijat---empatheast--katapult-za-bylgarskite-idei-za-socialno-predpriemachestvo-news_507097.html

За три дни, от 13 до 15 ноември София ще се превърне в домакин на второто издание на EMPATHEAST. 5 локации, 11 лектора, над 15 събития, 4 работилници, 2 инсталации, три намеси в градска среда, три прожекции и един благотворителен търг ще затвърдят София като Балканската столица на социалните иновации и социалното предприемачество, благодарение на „Фабрика за идеи“. В рамките на Форума ще бъдат и „Катапултирани“ 15 иновативни идеи за позитивна социална промяна, които всек

Защо не е добре да си любимецът в семейството

http://curious.actualno.com/zashto-ne-e-dobre-da-si-lubimecyt-v-semejstvoto-news_507040.html

Зрелите хора, които се смятат за любимци в семейството, по-често страдат от депресия, твърдят специалисти от университета Пардю. Депресията може да се роди от съперничеството с братята и сестрите или поради усещането, че са задължени на родителите си. Най-явни депресивни симптоми се отбелязват у хората, които имат максимално тясна емоционална връзка с майката. Това са показали наблюдения на 725 души на средна възраст 49 години. Учените оценявали нивото на емоционална близост, конфликт, гордост

Стачката на "Луфтханза" отменя редица полети и в четвъртък

http://www.mediapool.bg/stachkata-na-lufthanza-otmenya-reditsa-poleti-i-v-chetvartak-news241713.html

Почти всички полети на "Луфтханза" до и от летище "София" са отменени и в четвъртък заради стачката на стюардите и стюардесите. Анулират се олетите за Франкфурт, които трябва да излетят от летище "София" в 7.00 ч., в 14.00 ч., както и тези, които трябва да кацнат от Франкфурт - в 13.15 ч. и в 20.15 ч. Няма да летят и самолетите за Мюнхен, излитащи в 6.10 ч. и в 12.55 ч., както и тези, които трябва да кацнат от Мюнхен в София в 11.50 ч. и в 22.10 часа. Полетът, който трябва да кацне на летище "София" от Мюнхен в 18.20 ч., и полетът, който трябва да излети от летище "София" за Мюнхен в 19.20 ч. , ще бъдат осъществени.

Билетите за влак – вече и в смартфона

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107940

Електронните билети в железниците вече са облечени в нормативен акт. Подобно удобство за пътниците е заложено в промените в Закона за железопътните превози, приети от Министерския съвет.
В много европейски държави от години съществува възможност да носиш билета си в смартфона.
В момента БДЖ поддържа система за онлайн покупка на билети,
Електронните билети в железниците вече са облечени в нормативен акт. Подобно удобство за пътниците е заложено в промените в Закона за железопътните превози, приети от Министерския съвет. В много европейски държави от години съществува възможност да носиш билета си в смартфона. В момента БДЖ поддържа система за онлайн покупка на билети,

Окошариха четирима за притежание и разпространение на наркотици

http://pik.bg/окошариха-четирима-за-притежание-и-разпространение-на-наркотици-news433929.html

Окошариха четирима за притежание и разпространение на наркотици

При спецакция на служители от сектор “Противодействие на криминалната престъпност” в сливенския квартал “Дружба” са задържани в момент на сделка И.Х.(23г.) от град Сливен и Ж.А.(22г.) от град Ямбол. Това съобщиха от ОД на МВР - Сливен.

При последвалите процесуално-следствени действия в И.Х. е намерен и иззет плик, съдържащ жълто кристалообразно вещество, което на полевия тест е реагирало на метамфетамин. Двамата са задържани за 24 часа. Работата по доказване на цялостната престъпна дейност на лицата продължава.

29-годишна жена от Нова Загора остава в ареста за 24 часа за притежание на хероин. В хода на операцията в град Нова Загора е извършена проверка на лек автомобил “Фолксваген Голф”. В автомобила е пътувала 29-годишната Н.С.. В нея са намерени и иззети таблетки и бледокафяво прахообразно вещество, което при полевия тест е реагирало на хероин. Срещу Н.С. е образувано досъдебно производство.

Канабис, отглеждан в домашни условия, е иззет от служители на РУ-Котел в село Нейково. Полицейските служители са установили 25-годишния Д.К., който отглежда растения от рода на конопа в двора на обитаваната от него къща в село Нейково. При направения полеви тест растенията са реагирали на канабис. Срещу Д.К. е образувано бързо досъдебно производство.

Цацаров: Сидеров и Чуколов ще имат 3-дневен срок, за да организират защитата си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107924

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за лидера на
Прокуратурата ще поиска постоянен арест за лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Денислав Чуколов, съобщи главният обвинител Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен процес. Преди това до двамата ще бъде изпратена призовка и те ще имат 3-дневен срок, в който да организират защитата си,

Скромно "мирно присъствие" на полицаи пред парламента

http://www.mediapool.bg/skromno-mirno-prisastvie-na-politsai-pred-parlamenta-news241712.html

Около 200 полицаи се събраха на "мирно присъствие" пред парламента в четвъртък. Поводът бе заседанието на бюджетната комисия, която разглежда проектобюджета за 2016 г.| Председателят на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР Галентин Грозев определи присъствието на полицаите като "мирно" и обясни, че те не са дошли тук не за да протестират, а за да напомнят за присъствието си и за обещанието на правителството да свали параграфите между 9 и 16 от проекта за Закона за бюджета, орязващи социалните им придобивки. Грозев поясни, че все още представители на всички синдикати не са започнали да участват също в преговорите за промените и реформите в МВР, които бяха обявени от вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова в края на миналата седмица. За момента това ще бъде последният протест на полицаи. От синдикатите обясниха обаче, че се надяват правителството да изпълни своето обещание и оправдаха липсата на масовост с това, че е работен ден и на практика повечето от участниците в големия неделен протест са по своите работни места.

Полицаите отново излизат на протест пред парламента

http://www.mediapool.bg/politsaite-otnovo-izlizat-na-protest-pred-parlamenta-news241712.html

Полицаи отново излизат на протест пред парламента в четвъртък, докато вътре бюджетната комисия разглежда проектобюджета за 2016 г. Въпреки че управляващите декларираха намерението си да оттеглят целия пакет от предложения на финансовия министър Владислав Горанов за орязване на социални придобивки в сектор „Сигурност“, униформените продължават с натиска си. Още в неделя от полицейските синдикати обявиха, че не вярват на обещания и ще продължат с натиска си. Протестът в четвъртък е организиран от синдикалния алианс „Сигурност“, който пръв съобщи за лансираните от Горанов идеи, „взривявайки“ недоволството в системата. Според неговия председател Галентин Грозев на площада ще дойдат и от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”, Националния синдикат на гражданската администрация и от Синдиката на служителите в затворите.

Янаки Стоилов: България се нуждае от прогресивна политика за всички социални групи

http://www.cross.bg/stoilov-politika-bulgariya-1487832.html

/КРОСС/„България се нуждае от прогресивна политика, която не се изразява само в данъчното законодателство, но се отразява и на начина на разпределение на земеделските субсидии, начина на социално подпомагане, за да бъде насочена към различните социални групи. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. Той обясни, че приоритет за БСП е заменянето на плоското подоходно облагане с прогресивно. „Прогресивното облагане вече не е белег на дясната политика, а на политиката на развитите и бързоразвиващи се страни", поясни зам.-председателят на левицата. По думите му стремежът към нисък дял на преразпределение през бюджета ограничава средствата за всички. „Не е редно бедните и богатите да плащат по една ставка", категоричен бе той. Стоилов коментира, че левицата предлага и облекчение за родителите, които гледат деца, за хората, които получават до два пъти размера на средните доходи, а за други - плавно нарастващо облагане. Той подчерта, че прогресивното облагане би донесло до 200 млн. лв. лева допълнителни приходи в бюджета. По думите му левицата е била готова и на дискутиране по самата скала за облагане, но управляващите категорично са го отхвърлили и въпросът не стои на дневен ред в бъдещите месеци. Политиката на правителството е на социалните ограничения „Правителството е дясно и неговата политика е на социални ограничения", заяви зам. - председателят на БСП

Сайтът Vip.de: Чарли Шийн ли е болният от СПИН актьор в Холивуд?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107935

Паника обзе Холивуд, след като стана ясно, че актьор е бил диагностициран с вируса на СПИН, пише в. "Сън", без да уточни за кой точно става дума.
Сайтът vip.de обаче изтъкна, че холивудската знаменитост, заразена с вируса на ХИВ, е Чарли Шийн. Многобройни източници потвърдили, че световноизвестният актьор е носител на смъртоносния вирус,
Паника обзе Холивуд, след като стана ясно, че актьор е бил диагностициран с вируса на СПИН, пише в. "Сън", без да уточни за кой точно става дума. Сайтът vip.de обаче изтъкна, че холивудската знаменитост, заразена с вируса на ХИВ, е Чарли Шийн. Многобройни източници потвърдили, че световноизвестният актьор е носител на смъртоносния вирус,

ПСС: Добри са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/псс-добри-са-условията-за-туризъм-в-планините-news433928.html

ПСС: Добри са условията за туризъм в планините

Добри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст(БЧК). Времето е хубаво, ясно, тихо и слънчево. Няма регистрирани инциденти през изминалото денонощие. Лифтовите съоръжения не работят.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.

Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 1470.

Сблъсък между шефа на Еврогрупата и Европарламента за Гърция

http://www.euinside.eu/bg/news/ep-clashed-with-dijssebloem-over-democratic-accountability

На 10 ноември късния следобед трябваше да се състои първото обсъждане на третата спасителна програма за Гърция в икономическата комисия на Европарламента с участието на шефа на Еврогрупата Йерун Дайселблум (Холандия, Социалисти и демократи) и шефа на постоянния спасителен фонд (Европейски стабил ...

Стефан Попов: Основният капитал на Университета е качеството на образованието

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/12/2646491_stefan_popov_osnovniiat_kapital_na_universiteta_e/?ref=rss


В началото на октомври преподаватели от различни факултети на Софийския университет "Св. Климент Охридски" огласиха 13 искания към бъдещия ректор, които "Дневник" публикува. Медиата отрази и срещата на тези професори с кандидатите за ректор проф. Анастас Герджиков и проф. Тони Спасов. Поместени бяха статии от икономисти, бивши членове на Настоятелството, социолози, образователни експерти, преподаватели и докторанти с идеи за решаване на проблемите на висшето училище и за промени. Всички...

Полфрийман: Номинацията ми за "Човек на годината" е заслужена

http://frognews.bg/news_101795/Polfriiman-Nominatsiiata-mi-za-CHovek-na-godinata-e-zaslujena/

Само няколко дни след оттеглянето на скандалната номинация за “Човек на годината” на осъдения за убийство Джок Полфрийман, той разказа по НТВ своите версии за негативните реакции срещу него.

ЕС отпуска 1,8 млрд. евро на Африка заради мигрантите

http://www.moreto.net/novini.php?n=306250

Eвропа създава целеви фонд за страните от Африка в размер на 1 милиард и 800 млн. евро, обяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Той огласи поредната инициатива на ЕС в хода на срещата на върха ЕС-Африка в малтийската столица Валета.

Учени: Пчелари е имало и през каменната ера

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107922

Хората са започнали да практикуват пчеларство през каменната ера, твърдят учени. Списание "Нейчър", цитирано от Фокус, разказва за географията на това явление, първите фермери и за какво им е бил необходим восък и мед.
 Въпреки че медоносните пчели са изобразени на много известни скални фрески и произведения на египетското изкуство,
Хората са започнали да практикуват пчеларство през каменната ера, твърдят учени. Списание "Нейчър", цитирано от Фокус, разказва за географията на това явление, първите фермери и за какво им е бил необходим восък и мед. Въпреки че медоносните пчели са изобразени на много известни скални фрески и произведения на египетското изкуство,

Наглостта на Джок Полфрийман няма край!

http://www.bnews.bg/article-143586

БХК изтегли моята номинация за "Човек на годината" не заради някакви принципи, а от страх, каза убиецът.

Сайтът Vip.de: Чарли Шийн е болният от СПИН актьор в Холивуд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107908

Паника обзе Холивуд, след като стана ясно, че актьор е бил диагностициран с вируса на СПИН, пише в.
Паника обзе Холивуд, след като стана ясно, че актьор е бил диагностициран с вируса на СПИН, пише в. "Сън", без да уточни за кой точно става дума. Сайтът vip.de обаче изтъкна, че холивудската знаменитост, заразена с вируса на ХИВ, е Чарли Шийн. Многобройни източници потвърдили, че световноизвестният актьор е носител на смъртоносния вирус,

Учени: Пчелари е имало и през каменната ера

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107912

Хората са започнали да практикуват пчеларство през каменната ера, твърдят учени. Списание
Хората са започнали да практикуват пчеларство през каменната ера, твърдят учени. Списание "Нейчър", цитирано от Фокус, разказва за географията на това явление, първите фермери и за какво им е бил необходим восък и мед. Въпреки че медоносните пчели са изобразени на много известни скални фрески и произведения на египетското изкуство,

Кои факти ще влияят на пазарите днес

http://www.investor.bg/drugi/338/a/koi-fakti-shte-vliiaiat-na-pazarite-dnes-205881/

Германският технологичен концерн Siemens изненада положително, а цените на петрола се стабилизират

Здравни реформи или пълна бутафория

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107110

За 1 година управление д-р Петър Москов избълва куп идеи и почти нито една от тях не заработи  Някои политици страдат от синдрома на Хюбрис - крайна степен на гордост и нарцисизъм, прескачане на мярката, високомерие и пренебрежение към човешките норми.
 Обществото и особено медицинското съсловие разчита на разумно и ефективно развитие на здравната
За 1 година управление д-р Петър Москов избълва куп идеи и почти нито една от тях не заработи Някои политици страдат от синдрома на Хюбрис - крайна степен на гордост и нарцисизъм, прескачане на мярката, високомерие и пренебрежение към човешките норми. Обществото и особено медицинското съсловие разчита на разумно и ефективно развитие на здравната

Симеонов: Полицаите прекаляват

http://frognews.bg/news_101794/Simeonov-Politsaite-prekaliavat/

Полицаите прекаляват, не виждам смисъл от този процес, каза по ТВ 7 Валери Симеонов, съпредседател на ПФ. Пак ще парализират столицата. Това прилича вече на рекети. Създават изключително неудобство. Не мисля, че хората, които трябва да следят за спазването на закона, трябва по този начин да демонстрират неспазване, заяви още Симеонов.

Не, няма да отнемаме най-милото на българина - да си вари ракия

http://www.cross.bg/litra-kazani-rakiya-1487814.html

/КРОСС/ Не, няма да отнемаме най-милото на българина и никой няма да отнема възможността на хората да си варят ракия за лично ползване. Това каза в сутрешния блок на БТВ Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара. Собственици на ракиени казани в Хасковско започнаха подписка срещу готвените законови промени. Те протестират срещу ограничението ракия да се вари само 6 месеца в годината и казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове. Десетки казанджии се събраха тази сутрин на предупредителен протест в Хасково и започнаха подписка, която ще бъде изпратена в парламента. Според тях готвените ограничения ще доведат до разцвет на сивия сектор и увеличаване на броя на нелегалните казани, както и самоделните. Промените се правят в полза на големите корпорации и заводи, които искат да продават спирт и да затрият домашната ракия в името на огромните си печалби, заявиха казанджиите. Ограниченията ги обричат на фалит, защото през 6-те месеца, в които няма да работят няма да има как да плащат осигуровките си и ще са лишени от всякакви доходи. Като следваща стъпка те планират да излеят джибрите на жълтите павета. Промените в закона вече ще засягат всички видове казани, които са над 500 литра - досега границата беше от 1000 литра нагоре. Всички хора, които имат казани до 500 литра си остават на стария режим

Не, няма да отнемаме най-милото на българина - да си вари ракия

http://www.cross.bg/litra-kazani-deiinost-1487814.html

/КРОСС/ Не, няма да отнемаме най-милото на българина и никой няма да отнема възможността на хората да си варят ракия за лично ползване. Това каза в сутрешния блок на БТВ Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара. Промените в закона вече ще засягат всички видове казани, които са над 500 литра - досега границата беше от 1000 литра нагоре. Всички хора, които имат казани до 500 литра си остават на стария режим. Също така предложението за функционирането на места с казани над 500 литра да е от 1 юли до 31 декември е за да може контрола върху извършването на тази дейност да е по-лесен. Все пак извън този период като цяло няма суровина за варенето на ракия на тези места и ако те все пак те извършват дейност смятам, че контролиращите органи трябва да им обърнат по-специално внимание. В този период от юли до декември всички места с казани над 500 литра ще могат да работят свободно, а през останалото време те пак ще могат да извършват дейност, но ще трябва да подават уведомление за това до съответните митнически и контролиращи органи, уточни Радослав Радев. Причината за новите мерки и контрол е, защото голяма част от така наречените малки обекти, които обаче са с казани над 500 литра, те извършват дейност, но реално не я отчитат пред държавата и не плашат дължимия акциз на държавата и промените целят засилването на контрола върху такива обекти, заяви председателят на Националната лозаро-винарска камара.

Съдят касиерката на Жилфонд, присвоила близо 90 бона, преправяла и унищожавала документи

http://www.zapernik.com/krimi/sudyat-kasierkata-na-jilfond-prisvoila-blizo-90-bona-prepravyala-i_40559/

Съдят касиерката на пернишкото общинско предприятие Жирфонд за присвояване на средства в големи размери. Обвинителният акт на прокуратурата е внесен на 8-ми ноември 2015г.

В периода от 06.12.2012г. – 21.02.2014г. обвиняемата Е.В.М, 48г., която работила в общинска фирма „Жилфонд” ЕООД, гр.Перник и изпълнявала длъжността „касиер счетоводство” е присвоила чужди пари в размер общо на 89 136, 12 лева.

Парите й били поверени да ги пази и управлява в...

Продължава

Руски депутати поискаха санкции срещу инспекторите и WADA

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/12/2647628_ruski_deputati_poiskaha_sankcii_sreshtu_inspektorite_i/?ref=rss


Двама депутати от руската Дума поискаха от премиера Дмитрий Медведев да разгледа възможността да въвеждането на санкции срещу чуждестранни граждани и организации, които са замесени в "раздухването" на скандал за употреба на допинг от руски спортисти.

В тази група влизат и представителите на Световната антидопингова агенция (WADA), които изготвиха доклада за състоянието на допинг употребата сред руските атлети. 

Копие от въпроса е изпратен и на министъра на външните работи...

28 катастрофи са регистрирани във Варна за денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=306257

28 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При един от инцидентите има пострадал гражданин, който е с контузии и няма опасност за живота му, допълниха от полицията.

"Сексът и комунизмът 2" - тази книга е за свободата

http://books.actualno.com/seksyt-i-komunizmyt-2----tazi-kniga-e-za-svobodata-news_507079.html

В Книжен център „Гринуич“ бе домакин на едно от най-забележителните литературни събития за тази година – премиерата на „Сексът и комунизмът 2“ от Милена Фучеджиева, издание на „Ентусиаст“. Една година след публикуването на романа „Сексът и комунизмът“, който се превърна в бестселър, писателката представи дългоочакваното му продължение. Появата на втората книга е провокирана от хилядите читатели, които искаха да разберат как ще се развие истор

Цацаров: Не съм се срещал с Борисов заради Владимира Янева

http://politics.actualno.com/cacarov-ne-sym-se-sreshtal-s-borisov-zaradi-vladimira-janeva-news_507083.html

Среща с премиера Бойко Борисов на тема, свързана с бившия председател на СГС Владимира Янева не съм имал. Това каза Сотир Цацаров, преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет, предаде „Фокус". „Разговарял съм с Владимира Янева до момента, в който е образувано досъдебно производство срещу нея", заяви той. Главният прокурор посочи, че Янева не е най-големият виновник в юридическия смисъл. „Този скандал не е направен от Владимира Янева, а е обслужвал нещо. Говоря за сканда

Биляна Йотовска откровено за титлите, успеха и цената им

http://interview.actualno.com/biljana-jotovska-otkroveno-za-titlite-uspeha-i-cenata-im-news_507085.html

Биляна Йотовска е от онези жени, които сякаш вършат стотици неща наведнъж – при това, всичките успешни. Красивата брюнетка с перфектно тяло, освен фитнес модел, е амбициозна бизнес дама, художничка, писател, но на първо място – грижовна майка. Вижте какво ни разкри Биляна за себе си, за новите си спортни отличия и за бъдещите си планове. Здравей, Биляна! Поздравяваме те за страхотните спортни успехи, които постигна в САЩ. Дълго време ли се подготвя за надпреварата? Здравейте, благо

"Братовчедка" на Венера обитава край съседна звезда

http://cosmos.actualno.com/bratovchedka-na-venera-obitava-kraj-sysedna-zvezda-news_507033.html

Астрономите откриха почти пълен двойник на Венера край червеното джудже в съзвездие Корабни платна, на която господстват същите адски температури, а годината продължава само два непълни дни, се казва в статия, публикувана в сп. Nature. "Крайната ни цел се заключава в търсенето и откриването на двойник на Земята и по пътя към неговото решаване успяхме да намерим двойник на Венера. Подозираме, че тя има такава атмосфера, както и нашата Венера, и ако това наистина е така, с нетърпение очакваме мом

Фандъкова положи клетва като кмет на София

http://politics.actualno.com/fandykova-poloji-kletva-kato-kmet-na-sofija-news_507086.html

Йорданка Фандъкова положи клетва като кмет на Столичната община днес на тържественото първо заседание на новия Столичен общински съвет, мандат 2015-2019 г., председателствано от областния управител на София Веселин Пенев, предаде Дарик. Клетва положиха общинските съветници, кметовете на 24-те столични района, както и кметовете на кметства. Те се заклеха да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите на Столичната община и д

Цигарите поскъпват от следващата година, скъпите повече

http://business.actualno.com/cigarite-poskypvat-ot-sledvashtata-godina-skypite-poveche-news_507088.html

Променя се структурата на акциза върху цигарите, с което по-скъпите цигари ще поскъпнат повече от по-евтините, както и се увеличават акцизните ставки за енергийни продукти. Това стана с приети днес на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове.  Законопроектът е внесен от Министерски съвет, като на първо четене мина в началото на октомври. С измененията се променя съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите. Специфичният акциз ще се намали от 10

Двигателят на българската икономика - задушаван отново и отново

http://viewpoint.actualno.com/dvigateljat-na-bylgarskata-ikonomika---zadushavan-otnovo-i-otnovo-news_507090.html

Пари няма, трябва да намерим, затова са толкова важни еврофондовете. Това е редовната максима, с която се обяснява икономическата политика на сегашното правителство. Така беше и при кабинета Борисов 1, между другото. За всеки, поразходил се на една граница от България в която и да е посока, може би без Македония, е видно, че съседите и като цяло в Източна Европа се справят доста добре като икономическо оживление. Въобще не коментирам разните статистически показатели, но фактът е един – ев

Менда Стоянова за МВР: Реформи се правят с инвестиция, но не виждам за какво

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/12/2647664_menda_stoianova_za_mvr_reformi_se_praviat_s/?ref=rss


Силовите ведомства в актуализацията на бюджет 2015 получават 350 млн. лв. повече. Спрямо тези 350 млн. лв. те получават още 115 млн. лв. и сега искат още 8 млн. лв. Това обяви пред БНТ председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ).

Тя подчерта, че е крайно време да се реформират силовите ведомства. "Нямам нищо против, че реформи не се правят със свиване, а с инвестиция, но не виждаме за какво", коментира Стоянова ситуацията в МВР.
 Днес пред...

България упорито не е искала да промени условията в затворите, посочва нов доклад

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/12/2647645_bulgariia_uporito_ne_e_iskala_da_promeni_usloviiata_v/?ref=rss


Действията на българските власти показват упоритото нежелание да "адресират повечето основни недостатъци в третирането и условията за задържане на лица лишени от свобода, въпреки конкретните препоръки", коментира в последния си доклад Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказания.

Нараства броят на оплакванията от физическо насилие на задържани в полицейските арести, констатира комитетът.

По мнение на комитета,...

Европейските лидери обсъждат миграционната криза

http://www.cross.bg/lideri-migratzionnata-sreshta-1487811.html

/КРОСС/Неформална среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС заради миграционната криза се провежда днес в столицата на Малта - Валета. В нея ще участва и българският премиер Бойко Борисов. Основен акцент на срещата ще бъде оценката на изпълнението на мерките, договорени през септември и октомври, сътрудничеството с държави извън ЕС като Турция, решенията за разселване на мигрантите, създаването на "горещи точки" в Гърция и Италия и контрола по външните граници и укрепване на Фронтекс. Срещата започва непосредствено след приключването на среща на върха на европейски и африкански лидери по въпросите за миграцията. През октомври рекорден брой от 218 хиляди бежанци са прекосили Средиземно море.  

КЗП: Проверявайте за цената и всички условия при онлайн пазаруване

http://petel.bg/-KZP--Proveryavayte-za-tsenata-i-vsichki-usloviya-pri-onlayn-pazaruvane__133781

Потребителите да бъдат внимателни при онлайн пазаруване и да се информират за крайната цена и условията на сделката преди да я сключат,...

Искат доживотна присъда без право на замяна за стрелеца от Лясковец

http://petel.bg/Iskat-dozhivotna-prisada-bez-pravo-na-zamyana-za-streletsa-ot-Lyaskovets__133782

Снимка: Булфото Доживотен затвор без право на замяна при строг режим на изтърпяване поиска за Петко Стрелеца от Лясковец, прокурорът...

Осъден за опит за убийство поиска от Апелативен съд Варна да намали присъдата му

http://petel.bg/Osaden-za-opit-za-ubiystvo-poiska-ot-Apelativen-sad-Varna-da-namali-prisadata-mu__133783

Снимка: "Дарик" Йордан Димитров, осъден от Окръжен съд Търговище на 6 години и 8 месеца затвор, при първоначален строг режим затова, че...

Извънредно! Пред ГПЧЕ „Йона Екзарх“ има труп във Варна. Не пускат учениците в двора...

http://petel.bg/Izvanredno--Pred-GPCHE----Yona-Ekzarh----ima-trup-vav-Varna--Ne-puskat-uchenitsite-v-dvora---__133784

Снимка: Булфото, архив Труп на възрастен човек има до ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ в кв. „Чайка“ в момента, научи petel.bg. Тялото е покрито, а на...

Боб в гърне по кърджалийски

http://petel.bg/Bob-v-garne-po-kardzhaliyski__133745

Необходими продукти: боб - 450 г олио - 100 мл чушки - 2 бр. моркови - 1 бр. лук - 1 глава чубрица - на вкус сол - на вкус джоджен - на вкус...

Полицията потвърди: Трупът до ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ е на 80-годишен мъж

http://petel.bg/Politsiyata-potvardi--Trupat-do-GPCHE----Yoan-Ekzarh----e-na-80-godishen-mazh__133786

От полицията потвърдиха официално информацията на petel.bg за трупа до ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ във Варна. „Починал е човек на 80 години....

Лазар Лазаров: След поскъпването на винетките няма да има дупки по пътищата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107905

Парите,събрани след вдигането на цените на винетките от догодина, ще се използват изцяло за ремонт на пътища. По тези от първи и втори клас не трябва да има нито една дупка, а третокласните ще започнат поетапно да се възстановяват. Това заяви пред Нова тв председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.
Парите,събрани след вдигането на цените на винетките от догодина, ще се използват изцяло за ремонт на пътища. По тези от първи и втори клас не трябва да има нито една дупка, а третокласните ще започнат поетапно да се възстановяват. Това заяви пред Нова тв председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

Парите от по-скъпите винетки щели да идат за ремонти

http://www.vesti.bg/pari/stoki-i-ceni/parite-ot-po-skypite-vinetki-shteli-da-idat-za-remonti-6045296

Шефът на АПИ потвърди, че предстои въвеждането на тол такса за тежкотоварните автомобили за всички републикански пътища

Менда Стоянова: Не виждам за какво са нужни допълнителни пари за МВР

http://www.cross.bg/pari-stoyanova-dopulnitelni-1487813.html

/КРОСС/Всеки път, когато десницата е на власт, от левицата вадят своята опорна точка "прогресивно подоходно облагане", заяви по БНТ председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. "Хората не искат да се променя статуквото за самите тях. Това го виждаме не само сега с полицаите, а години наред - когато властта тръгне да прави някаква по-сериозна промяна", посочи депутатката от ГЕРБ. "Това, което направи финансовият министър с МВР, е, че опита да повдигне темата в обществото. Крайно време е в силовите ведомства да се случат реформите", подчерта Стоянова. "Сега започва дебатът за бюджета за 2016 г. И основният въпрос ще бъде за кои сфери да се дадат повече пари. Всички смятат, че за тях трябва да има повече пари, без да полагат особени усилия", коментира шефката на бюджетната комисия. Тя припомни, че силовото ведомство няколко пъти тази година е получавало допълнителни средства. "Аз съм съгласна, че реформи не се правят със свиване на разходите, но ние не виждаме за какво са нужни допълнителни пари за МВР", заяви Стоянова.  

Лазар Лазаров: След поскъпването на винетките няма да има дупки по пътищата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107900

Парите,събрани след вдигането на цените на винетките от догодина, ще се използват изцяло за ремонт на пътища. По тези от първи и втори клас не трябва да има нито една дупка, а третокласните ще започнат поетапно да се възстановяват. Това заяви пред Нова тв председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.
Парите,събрани след вдигането на цените на винетките от догодина, ще се използват изцяло за ремонт на пътища. По тези от първи и втори клас не трябва да има нито една дупка, а третокласните ще започнат поетапно да се възстановяват. Това заяви пред Нова тв председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

Пазарът на ваканционни имоти отчита свити обеми и взискателно търсене

http://econ.bg/Новини/Пазарът-на-ваканционни-имоти-отчита-свити-обеми-и-взискателно-търсене_l.a_i.703720_at.1.html

В следващите години не се очакват толкова нови инвестиции във ваканционни имоти по Черноморието. Причината е, че обемите са свити, а търсенето е...

Галентин Грозев - културологът начело на полицейския протест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107229

Що за полицай е той?
„Не съм чантаджия, нито тарикат, нито участник в пълзящ преврат. Нямам чанта. Ако бях тарикат, щях да имам поне кола, а не да ходя с колело на работа. Не искам ничия оставка. Защо ни е на мен и на колегите ми поредна смяна на министър с друг, който ще дойде, ще каже, че нищо не разбира,
Що за полицай е той? „Не съм чантаджия, нито тарикат, нито участник в пълзящ преврат. Нямам чанта. Ако бях тарикат, щях да имам поне кола, а не да ходя с колело на работа. Не искам ничия оставка. Защо ни е на мен и на колегите ми поредна смяна на министър с друг, който ще дойде, ще каже, че нищо не разбира,

Павлова дразни народа: Хем сме най-бедната държава, хем искаме най-добрите пътища!

http://www.bnews.bg/article-143585

Тя заяви, че дори с новите постъпления от винетни такси няма как изведнъж да бъдат ремонтирани всички пътища.

Племенници на първата дама на Венецуела опитаха да внесат 800 кг кокаин в САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107896

Двама племенници на първата дама на Венецуела Силия Флорес бяха арестувани в Хаити по обвинение, че са планирали да внесат 800 кг кокаин в САЩ. Те ще бъдат изправени пред съд в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.
Извършеният във вторник арест става само три седмици преди парламентарните избори във Венецуела.
Двама племенници на първата дама на Венецуела Силия Флорес бяха арестувани в Хаити по обвинение, че са планирали да внесат 800 кг кокаин в САЩ. Те ще бъдат изправени пред съд в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес. Извършеният във вторник арест става само три седмици преди парламентарните избори във Венецуела.

Отговорът на ОПК на Русия на ПРО на САЩ в Европа

http://www.cross.bg/pytin-prezident-rysiya-1487796.html

/КРОСС/ През тази седмица в ежедневен режим в Сочи руският президент Владимир Путин ще проведе серия срещи с представителите на отбранителното ведомство и главните конструктори на предприятията от отбранително-промишления комплекс, предаде ТАСС. Тяхната цел е обсъждането на състоянието на отрасъла, изпълнението на държавната програма за отбрана, както и сверяването на плановете с реалния живот, с ученията, които са били проведени в последно време и провеждане на оценка на работата по укрепване на сигурността на страната. Предходната серия от съвещания се проведе в средата на май тази година. По резултатите от тях бяха изготвени редица документи. В частност, прието бе решение за създаване на Въздушно-космическите сили, бяха коригирани плановете за преоборудване на войските със съвременно въоръжение и бе установена стабилната работа на отбранителните предприятия. Есенната среща се провежда на фона на операцията на ВКС на РФ в Сирия. По думите на Путин, тази операция демонстрира, че боеготовността на руската армия е била успешно повишена. Руският лидер подчерта, че създаването на съвременна армия, оборудване с най-новото въоръжение и военна техника, си остава един от приоритетите на военното строителство. Това не означава, че Русия смята да се впуска в надпревара във въоръжаването. „Ние просто трябва да наваксаме пропуснатото в периода 1990-2000 г., когато въоръжените сили и самите предприятия от ОПК бяха хронично недофинансирани“, заяви Путин

Руски тв канали показаха кадри със секретно оръжие

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ruski-tv-kanali-pokazaha-kadri-sys-sekretno-oryzhie-6045295

На кадрите се вижда как руски военен разглежда документ с чертежи и описание на нова система за торпеда, наречена "Статус-6"

Руски телевизии показаха кадри със секретно оръжие

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ruski-televizii-pokazaha-kadri-sys-sekretno-oryzhie-6045295

На кадрите се вижда как руски военен разглежда документ с чертежи и описание на нова система за торпеда, наречена "Статус-6"

Fitch понижи рейтинга на Киев до дефолтното ниво “D”

http://www.cross.bg/nivo-kiev-ponizhi-1487795.html

/КРОСС/ Международната рейтингова агенция Fitch понижи дългосрочния рейтинг в чуждестранна валута на украинската столица Киев от ниво “С” до “D”, предаде РИА Новости. Решението е прието във връзка с просроченото плащане на еврооблигации на стойност 250 млн. долара. На преддефолтно ниво рейтингът на града се оказа на 18 септември на фона на неизбежността от дефолт по някои задължения. След Fitch дългосрочния рейтинг в чуждестранна валута на украинската столица понижи и рейтинговата агенция Standard & Poor’s Ratings Services до ниво „D“ от „СС“. На 6 ноември Киев обяви временен мораториум върху всички плащания по външния дълг на града.

Миков: Правителството скоро ще въведе и данък „цървули"

http://www.moreto.net/novini.php?n=306258

Лидерът на БСП Михаил Миков прогнозира, че правителството скоро ще въведе и данък „цървули". Повод за недоволството на лидера на социалистите станаха приетите на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се налага изменението на още пет данъчни закона.

Племенници на първата дама на Венецуела опитаха да внесат 800 кг кокаин в САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107890

Двама племенници на първата дама на Венецуела Силия Флорес бяха арестувани в Хаити по обвинение, че са планирали да внесат 800 кг кокаин в САЩ. Те ще бъдат изправени пред съд в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.
Извършеният във вторник арест става само три седмици преди парламентарните избори във Венецуела.
Двама племенници на първата дама на Венецуела Силия Флорес бяха арестувани в Хаити по обвинение, че са планирали да внесат 800 кг кокаин в САЩ. Те ще бъдат изправени пред съд в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес. Извършеният във вторник арест става само три седмици преди парламентарните избори във Венецуела.

Александър от Езиковата гимназия починал от черепно-мозъчна травма, разследват причината, която доведе до внезапната му смърт

http://www.zapernik.com/pernik/aleksandur-ot-ezikovata-gimnaziya-pochinal-ot-cherepno-mozuchna-travma-razsledvat-prichinata_40558/

Черепно-мозъчна травма е причинила смъртта на 15-годишният Александър Петров, деветокласник в Езиковата гимназия, установи аутопсията.

Тепърва ще се изяснява причината за травмата, която е довела до внезапната смърт на момчето. Образувано е досъдебно производство по случая, пише Дарик.

Александър почина в дома си в неделя, а близките намериха безжизненото му тяло. Извиканите на място лекари само констатирали смъртта му.

Момчето е възпитаник на Езиковата гимназия,...

Продължава

Прокуратурата проверява социалния център, заключвал и упоявал деца

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-proveryava-sotsialniya-tsentar-zaklyuchval-i-upoyaval-detsa-news241711.html

Софийската районна прокуратура започва проверка по случая със затваряните в тоалетната и упоявани с транквиланти деца от центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) на фондация "Смайл България" в София, съобщиха от прокуратурата в четвъртък. Държавното обвинение се е самосезирало по изнесените резултати от проверка на Държавната агенция по закрила на детето, която установи тежките нарушения и дадените еднократно без лекарско предписания приспивателни. Прокуратурата ще поиска от Държавната агенция за закрила на детето цялата налична информация от тяхната проверка (доклади, снети обяснения, документи за статута и функционирането на споменатия център за настаняване), за да се прецени дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление против младежта, за да бъдат повдигнати обвинения на виновните. Проверката на агенцията за закрила на детето установила, че в дома е допуснат и случай на явно толериране на две от децата, довел до сериозни конфликти с останалите и провокирал прояви на неприемливо поведение, е установила още проверката. Освен това не е била осигурена безопасна среда, а организацията на работа не е гарантирала качествена грижа за настанените деца, посочват от ведомството.. В центъра, който функционира от април 2015 г., са настанени 4 деца – две двойки брат и сестра, преместени от дом за деца, лишени от родителски грижи и от приемно семейство. За нито едно от тях на управителя на центъра не са предоставени досиета от предишните настанявания. За всяко от децата в центъра е оформено ново досие, но не са изготвени изискуемите документи – оценка на потребностите на всяко дете и индивидуален план за грижа. В центъра не е назначен и психолог. Сред другите нарушения, установени от проверяващите, са липса на график за дежурствата. Според персонала работните смени са по 24 часа, след което имат 48 часа почивка. "Такъв режим на работа обаче е недопустим за такава социална услуга и не гарантира правата и интересите на настанените деца", се отбелязва в съобщението. В центъра не се води дневник и не е предвиден ред за регистриране на инциденти и причините за тях; липсват регламент и процедура за оценка и подбор на кандидатите за работа и за доброволци, както и дейностите, в които могат да се включват. На управителя на центъра е издадено предписание за отстраняване на установените нарушения.

Деца в социален център са заключвани за наказание и са пиели успокоителни

http://www.mediapool.bg/detsa-v-sotsialen-tsentar-sa-zaklyuchvani-za-nakazanie-i-sa-pieli-uspokoitelni-news241711.html

Деца от центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) на фондация "Смайл България" в София са били затваряни в санитарното помещение. Еднократно са им дадени и непредписани от лекар транквиланти. Това е установила проверка на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от агенцията. Допуснат е и случай на явно толериране на две от децата, довел до сериозни конфликти с останалите и провокирал прояви на неприемливо поведение, е установила още проверката. Освен това не е била осигурена безопасна среда, а организацията на работа не е гарантирала качествена грижа за настанените деца, заключват проверяващите. В центъра, който функционира от април 2015 г., са настанени 4 деца – две двойки брат и сестра, преместени от дом за деца, лишени от родителски грижи и от приемно семейство. За нито едно от тях на управителя на центъра не са предоставени досиета от предишните настанявания. За всяко от децата в центъра е оформено ново досие, но не са изготвени изскуемите документи – оценка на потребностите на всяко дете и индивидуален план за грижа. В центъра не е назначен и психолог. Сред другите нарушения, установени от проверяващите, са липса на график за дежурствата. Според персонала работните смени са по 24 часа, след което имат 48 часа почивка. "Такъв режим на работа обаче е недопустим за такава социална услуга и не гарантира правата и интересите на настанените деца", се отбелязва в съобщението. В центъра не се води дневник и не е предвиден ред за регистриране на инциденти и причините за тях; липсват регламент и процедура за оценка и подбор на кандидатите за работа и за доброволци, както и дейностите, в които могат да се включват. На управителя на центъра е издадено предписание за отстраняване на установените нарушения.

Министър Павлова: Винетката би трябвало да стане 150 лева

http://www.cross.bg/putishta-putishtata-pavlova-1487812.html

/КРОСС/ Всички средства, които се събират от винетната система за леките коли и тол таксите за ТИР-овете и тежкотоварните автомобили, се реинвестират в ремонт и изграждането на нови пътища.  Това каза в сутрешния блок на бТВ министърът на регионалното развитиеЛиляна Павлова, ден след като кабинетът обяви новите цени на винетките от началото на следващата година. Вчера стана ясно, че от 1 януари 2016 година ще плащаме за годишна винетка 97 лева.  Министърът на регионалното развитие обаче посочи, че според различните изчисления и доклади, реалната цена на винетката би трябвало да стане 150 лева. Но именно поради невисоките доходи на населението е било решено цената да се вдигне само с 30 лева, обясни Павлова.  Министър Павлова каза още още, че от 2018 година ще бъде въведена така наречената тол система, но тя ще се отнася само за тежкотоварните автомобили, а леките ще си останат с използването на винетки. И преди сме чували тезата, първо оправете пътищата, а после увеличавайте цените на винетките, но това е малко като яйцето и кокошката, коментира регионалният министър. Няма как да оправяме и ремонтираме нормално пътищата, ако в държавата и Пътната агенция не се събират достатъчно пари за извършването на достатъчно ремонти, допълни Павлова

Лиляна Павлова и инж. Лазаров: Парите от винетките ще отиват за пътища

http://www.cross.bg/pavlova-putishta-leva-1487812.html

/КРОСС/ Всички средства, които се събират от винетната система за леките коли и тол таксите за ТИР-овете и тежкотоварните автомобили, се реинвестират в ремонт и изграждането на нови пътища.  Това каза в сутрешния блок на бТВ министърът на регионалното развитиеЛиляна Павлова, ден след като кабинетът обяви новите цени на винетките от началото на следващата година. Вчера стана ясно, че от 1 януари 2016 година ще плащаме за годишна винетка 97 лева.  Министърът на регионалното развитие обаче посочи, че според различните изчисления и доклади, реалната цена на винетката би трябвало да стане 150 лева. Но именно поради невисоките доходи на населението е било решено цената да се вдигне само с 30 лева, обясни Павлова.  Министър Павлова каза още още, че от 2018 година ще бъде въведена така наречената тол система, но тя ще се отнася само за тежкотоварните автомобили, а леките ще си останат с използването на винетки. И преди сме чували тезата, първо оправете пътищата, а после увеличавайте цените на винетките, но това е малко като яйцето и кокошката, коментира регионалният министър. Няма как да оправяме и ремонтираме нормално пътищата, ако в държавата и Пътната агенция не се събират достатъчно пари за извършването на достатъчно ремонти, допълни Павлова

Суарес и Неймар - версия 2.0 на Стоичков и Ромарио

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106994

Играха заедно за кратко, но истинските фенове на Барселона завинаги са запазили за тях кътче в паметта си.
Тяхната колекция от титли не може да достигне тази на сегашните големи звезди, а и едва ли са имали шанс да спечелят повече, но това не пречи да усещат едно присвиване под лъжичката всеки път, когато чуят техните имена.
Играха заедно за кратко, но истинските фенове на Барселона завинаги са запазили за тях кътче в паметта си. Тяхната колекция от титли не може да достигне тази на сегашните големи звезди, а и едва ли са имали шанс да спечелят повече, но това не пречи да усещат едно присвиване под лъжичката всеки път, когато чуят техните имена.

10-годишно момиче е пострадало при катастрофа във Враца

http://pik.bg/10-годишно-момиче-е-пострадало-при-катастрофа-във-враца-news433916.html

10-годишно момиче е пострадало при катастрофа във Враца

На 11 ноември около 12:48 часа в град Враца, ж.к.”Дъбника” лек автомобил ”Фолксваген Голф”, управляван от мъж с инициали В.В. на 51 години от град Криводол, блъснал 10-годишно момиче.

Това съобщиха от ОД на МВР - Враца.

Детето е настанено в МБАЛ-Враца. Образувано е досъдебно производство.

Без съдебен процес за двойно убийство в село Горица, прекратиха разследването

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107718

Двойното убийство, което окървави през май поморийското село Горица, няма да стигне до съда, научи
Двойното убийство, което окървави през май поморийското село Горица, няма да стигне до съда, научи "24 часа". Разследването се водеше срещу 33-годишния Валентин Адамов, известен в селото като Сандо. На 22 май той посече в брадва двамата си родители, по чудо жертвите не бяха повече. Наказателното производство е прекратено в края на септември,

Павлова: Реалната цена на винетките е 150 лева

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/pavlova-realnata-cena-na-vinetkite-e-150-leva-205880/

Промяна в качеството на пътната инфраструктурата ще настъпи след 2018 г. след въвеждането на тол система за тежкотоварни автомобили, смята министърът

Илчев: Да спре кресливата кампания срещу СУ

http://education.actualno.com/ilchev-da-spre-kreslivata-kampanija-sreshtu-su-news_507077.html

В последните няколко седмици Софийският университет „Св. Климент Охридски" е подложен на безпрецедентни атаки, заявява в своя декларация ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев. Само след няколко дни, на 17 ноември, предстои избор на нов ректор на висшето учебно заведение. В декларацията си проф. Илчев призовава поне до Общото събрание да бъде прекратена „кресливата кампания” срещу Алма Матер. „С малки изключения до този момент се въздържах от публ

Тази снимка става повод за развод. Какво открива на нея съпругът?

http://curious.actualno.com/tazi-snimka-stava-povod-za-razvod-kakvo-otkriva-na-neja-syprugyt--news_507074.html

Съпруг заминава в командировка за 20 дни. След завръщането си той вижда тази снимка на жена си. Разглежда я внимателно и ѝ иска развод. Какво е видял на снимката? Причината за поискания развод е нищо повече от изгубено доверие. Тя му изневерява. Сега си задаваме въпроса, как той е разбрал за всичко това просто от една снимка. Вие забелязахте ли нещо в нея? Ако отговорът е, да, то вие сте страхотно наблюдателни. Ако не сте успели да забележите нищо до момента, тогава погледнете към долния десе

72-годишна жена почина след катастрофата между три коли на магистрала „Черно море”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107882

72-годишна жена от Варна е починала след катастрофата между три автомобила на магистрала „Черно море” в района на село Приселци, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Варна.
Вчера около 16:30 часа на пътя Варна - Бургас, в посока Бургас, в района на село Приселци, възникна ПТП с участието на три леки автомобила – „Опел Корса”,
72-годишна жена от Варна е починала след катастрофата между три автомобила на магистрала „Черно море” в района на село Приселци, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Варна. Вчера около 16:30 часа на пътя Варна - Бургас, в посока Бургас, в района на село Приселци, възникна ПТП с участието на три леки автомобила – „Опел Корса”,

Люис Хамилтън ударил спряла кола в Монако

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/12/2647620_ljuis_hamiltun_udaril_spriala_kola_v_monako/?ref=rss


Трикратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън е имал лек пътен инцидент в Монако в понеделник.

Английският пилот е направил "много лек контакт" със спряла кола, но от инцидента няма пострадали.

Хамилтън закъсня с пристигането си в Бразилия за предпоследното състезание от сезон, тъй като имал проблем с грип. 

"Чувствам се по-добре и вече съм на самолета за Бразилия", написа пилотът на "Мерцедес" в "Инстаграм".

Той описа инцидента в Монако...

Хванаха Тръмп, че е излъгал за срещата си с Путин

http://www.cross.bg/trump-pytin-minyti-1487794.html

/КРОСС/ Кандидат-президентът от републиканската партия на САЩ Доналд Тръмп във вторник заяви, че се е срещнал с Владимир Путин по време на снимките на програмата „60 минути“ по телевизия CBS, пише американското издание Washington Examiner, предаде тв. „Звезда“. „Ние бяхме заедно в предаването „60 минути“ и всичко мина добре“, цитира думите на Тръмп американският вестник. Според информация на изданието обаче, политикът лъже, твърдейки че се е срещнал и е разговарял с Путин. „Работата е там, че интервюто с Путин е снимано в Русия, а на Тръмп – в САЩ“, пише Washington Examiner. Според изданието, по този начин милиардерът се опитва да покаже на обществото, че има особени отношения с руския президент и ще му бъде лесно да изгради отношения с Москва. По-рано Тръмп заяви, че подкрепя руската операция в Сирия.

Извънредно! Жена е загинала след зверското меле на магистрала „Черно море”, при която три коли се нанизаха

http://pik.bg/извънредно-жена-е-загинала-след-зверското-меле-на-магистрала-„черно-море”-при-която-три-ко-news433915.html

Извънредно! Жена е загинала след зверското меле на магистрала „Черно море”, при която три коли се нанизаха

72-годишна жена от Варна е починала след катастрофата между три автомобила на магистрала „Черно море” в района на село Приселци. Това съобщиха от пресцентъра на МВР-Варна.

 В мелето участваха три леки коли – „Опел Корса”, „Опел” - Астра и „Мерцедес”.

Водачът на лекия автомобил „Опел” - Астра на 78 години от Варна застига и блъска отзад другия „Опел” с водач на 76 години от село Пчелник, община Долни Чифлик, спиращ вдясно. От своя страна „Опел” - Астра е блъснат отзад от друга кола - „Мерцедес”, която кара след него.

Вследствие на катастрофата са пострадали трима души, пътуващи в „Опел Астра”. Водачът е получил травма на гръбначния стълб; пътничка от автомобила – жена на 78 г. от с. Горен Чифлик, получава травма на глава и корем. Най-тежко е пострадала жена на 72 години от Варна, която е настанена в Реанимацията на МБАЛ- „Св. Анна”, с опасност за живота, където по-късно е починала.

Другите двама пострадали са настанени за лечение, без опасност за живота. Работата по случая продължава.

Образувано е досъдебно производство.

Швейцария - родината на колежите за хотелиерски мениджмънт и туризъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=305966

Още преди 120 години - през 1893 г., по времето на Belle Époque, както е известен този период на прогрес в Западна Европа, в Швейцария е създадено първото училище по хотелиерство в света. В ерата на хотелите тип замъци е имало остра нужда от добре подготвени специалисти и на мениджърско, и на изпълнителско ниво.

Манолова категорично против премахването на преференциите

http://frognews.bg/news_101793/Manolova-kategorichno-protiv-premahvaneto-na-preferentsiite/

Не ме карайте да приличам на институциите, които прехвърлиха цялата отговорност върху Изборния кодекс. Не съм институцията, която да каже кой е виновен, но това не е Изборният кодекс, каза по НТВ обмудсманът Мая Манолова.

На Балканите действат организирани мрежи за отвличане на деца

http://www.grreporter.info/na-balkanite-deistvat-organizirani-mrezhi-za-otvlichane-na-detsa/18193

Престъпниците действат в България, Румъния и Албания, имат съучастници и в Гърция, вече посягат и към децата на бежанците

прочети повече

Д-р Наталия Темелкова: Захарният диабет е често и коварно заболяване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107021

- Късното започване на инсулиновата терапия увеличава значително усложненията
- Захарният диабет е една от най-честите причини за сърдeчносъдова смърт, ослепяване или бъбречна недостатъчност с хемодиализа, както и ампутации на крайниците
- Проблем е кой и как контролира пациентите с диабет - дълго те не се изпращат на специалист

- Д-р Темелкова,
- Късното започване на инсулиновата терапия увеличава значително усложненията - Захарният диабет е една от най-честите причини за сърдeчносъдова смърт, ослепяване или бъбречна недостатъчност с хемодиализа, както и ампутации на крайниците - Проблем е кой и как контролира пациентите с диабет - дълго те не се изпращат на специалист - Д-р Темелкова,

Правителствените заявки към Facebook са скочили с 18%

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/pravitelstvenite-zaiavki-kym-facebook-sa-skochili-s-18--205877/

Компанията твърди, че по-голяма част от запитванията за достъп до лични данни са дошли от САЩ

72-годишна жена почина след катастрофата между три коли на магистрала „Черно море”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107880

72-годишна жена от Варна е починала след катастрофата между три автомобила на магистрала „Черно море” в района на село Приселци, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Варна.
Вчера около 16:30 часа на пътя Варна - Бургас, в посока Бургас, в района на село Приселци, възникна ПТП с участието на три леки автомобила – „Опел Корса”,
72-годишна жена от Варна е починала след катастрофата между три автомобила на магистрала „Черно море” в района на село Приселци, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Варна. Вчера около 16:30 часа на пътя Варна - Бургас, в посока Бургас, в района на село Приселци, възникна ПТП с участието на три леки автомобила – „Опел Корса”,

Ако махнем плоския данък, ще станем ли като Швеция?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107148


БСП иска да се отмени плоският данък и да се върне прогресивният.  Истината обаче е, че плоският данък работи добре, позитив за икономиката е и няма нужда да се връща прогресивната скала.
По време на дебатите в парламента Янаки Стоилов от БСП е привел странен аргумент в защита на прогресивното облагане - дори емигрантите,
БСП иска да се отмени плоският данък и да се върне прогресивният.  Истината обаче е, че плоският данък работи добре, позитив за икономиката е и няма нужда да се връща прогресивната скала. По време на дебатите в парламента Янаки Стоилов от БСП е привел странен аргумент в защита на прогресивното облагане - дори емигрантите,

Бучински остава шеф на МВР-то в Перник, решил да не се пенсионира, след като се оказа, че няма да орязват придобивките на служителите в МВР?

http://www.zapernik.com/krimi/buchinski-ostava-shef-na-mvr-to-v-pernik-reshil-da-ne_40567/

Началникът на полицията в Перник Валентин Бучински ще продължи да е шеф, пише до читателите на zaPernik.com Иван Иванов. По думите му, след запазване на придобивките на служителите на МВР,  шефът на полцията се е отказал от намеринието си да се пенсионира.

Всички заявления подадени от работещите на терен обаче са разписани. Паспортна и регистрацията на коли преминава в държавно предприятие към МВР, пише Иванов.

Припомняме, че директорът на пернишката полиция подаде...

Продължава

И няколко варненски местности останаха без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=306256

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в местностите Ален мак, Бялата чешма и Дъбравата до 17 часа. Припомняме, че по-рано днес без вода останаха части от кв."Младост", кв.

Манолова: Законът ми се коментира от неграмотни

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/manolova-zakonyt-mi-se-komentira-ot-negramotni-6045294

Омбудсманът заяви още, че е категорично против премахването на преференциите, които тя нарече "най-голямото завоевание" на Изборния кодекс

Манолова: Закона ми се коментира от неграмотни

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/manolova-zakona-mi-se-komentira-ot-negramotni-6045294

Омбудсманът заяви още, че е категорично против премахването на преференциите, които тя нарече "най-голямото завоевание" на Изборния кодекс

Кажи „ДА” на твоето WAT лято

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106502

„Здравейте! Казвам се Българин, фамилията ми е Авантюрист и живея в студенстка реалност.”
Ако ти припознаваш себе си в следните три характеристики, то написаното по-долу е адресирано до следващото ти лято...
Летните студентски бригади са теоретично познати на почти всички студенти, но не и същността на самата програма Work and Travel USA.
„Здравейте! Казвам се Българин, фамилията ми е Авантюрист и живея в студенстка реалност.” Ако ти припознаваш себе си в следните три характеристики, то написаното по-долу е адресирано до следващото ти лято... Летните студентски бригади са теоретично познати на почти всички студенти, но не и същността на самата програма Work and Travel USA.

Видео: Излитане от Париж

http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/11/12/2644529_video_izlitane_ot_parij/?ref=rss


Как се оправят пилотите из плетеницата писти на парижкото летище "Шарл дьо Гол" може да се проследи в деветминутно видео, заснето от пилотската кабина.

То е дело на любители на авиацията от Париж, които от 2008 г. досега са заснели и публикували над 80 видеоклипа с излитания и кацания на различни типове самолети по цял свят. Дъблин, Мадрид, Марсилия, Букурещ в Европа, Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго в САЩ, Джакарта, Хонконг, Осака Шанхай в Азия и още десетки точки от света са показани...

Кажи „ДА” на твоето WAT лято

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106453

„Здравейте! Казвам се Българин, фамилията ми е Авантюрист и живея в студенстка реалност.”
Ако ти припознаваш себе си в следните три характеристики, то написаното по-долу е адресирано до следващото ти лято...
Летните студентски бригади са теоретично познати на почти всички студенти, но не и същността на самата програма Work and Travel USA.
„Здравейте! Казвам се Българин, фамилията ми е Авантюрист и живея в студенстка реалност.” Ако ти припознаваш себе си в следните три характеристики, то написаното по-долу е адресирано до следващото ти лято... Летните студентски бригади са теоретично познати на почти всички студенти, но не и същността на самата програма Work and Travel USA.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/11/12/2647419_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите днес:

Възрастна варненка загина вчера при катастрофа

http://www.moreto.net/novini.php?n=306255

Жена е загинала и други двама са пострадали при катастрофа вчера на пътя Варна - Бургас, в посока Бургас, в района на с. Приселци, съобщиха от полицията за Moreto.net. Инцидентът се е случило около 16:30 часа, в него са участвали леки автомобила – „Опел Корса”, „Опел Астра” и „Мерцедес”.

Руски телевизии показаха погрешка таен ядрен план

http://offnews.bg/news/n_1/n_590067.html

Кремъл призна, че руска телевизия е показала погрешка таен план за система от торпеда с ядрени бойни глави. Два контролирани от Кремъл тв канала - НТВ и Канал едно, показаха високопоставен военен представител да разглежда конфиденциален документ, съдържащ чертежи и детайли на оръжейна система, наречена Статус-6 и създадена от руска строителна компания в Санкт Петербург. Това се случи по време на среща между президента Владимир Путин с висши военни в Сочи в понеделник. Кадрите бяха излъчени във вторник и по-късно бяха изтрити от тв каналите, но няколко уебсайта продължават да публикуват снимки с тях. "Наистина някои тайни данни бяха снимани, затова бяха и изтрити", коментира говорителят на Путин Дмитрий Песков пред журналисти. "В бъдеще без съмнение ще вземем мерки, за да не се случва повече това." Остава неясно как контролирани от руските власти медии са показали тези кадри. Документът беше показан на среща, на която Путин предупреди, че "Русия ще вземе необходимите ответни мерки, за да укрепи потенциала на стратегическите си ядрени сили".

Манолова: В Изборния кодекс не пише да се заключват хора (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107868

„Не ме карайте да приличам на институциите, които прехвърлиха цялата отговорност върху Изборния кодекс. Не съм институцията, която да каже кой е виновен, но това не е Изборният кодекс”. С тези думи обмудсманът Мая Манолова коментира пред
„Не ме карайте да приличам на институциите, които прехвърлиха цялата отговорност върху Изборния кодекс. Не съм институцията, която да каже кой е виновен, но това не е Изборният кодекс”. С тези думи обмудсманът Мая Манолова коментира пред "Нова телевизия” въпроса кой е виновен за хаоса на изборите. Манолова е категорична,

Манолова: В Изборния кодекс не пише да се заключват хора (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107876

„Не ме карайте да приличам на институциите, които прехвърлиха цялата отговорност върху Изборния кодекс. Не съм институцията, която да каже кой е виновен, но това не е Изборният кодекс”. С тези думи обмудсманът Мая Манолова коментира пред "Нова телевизия” въпроса кой е виновен за хаоса на изборите.
Манолова е категорична,
„Не ме карайте да приличам на институциите, които прехвърлиха цялата отговорност върху Изборния кодекс. Не съм институцията, която да каже кой е виновен, но това не е Изборният кодекс”. С тези думи обмудсманът Мая Манолова коментира пред "Нова телевизия” въпроса кой е виновен за хаоса на изборите. Манолова е категорична,

Кулезич: Пълно затъмнение има за опасните ваксини

http://frognews.bg/news_101782/Kulezich-Palno-zatamnenie-ima-za-opasnite-vaksini/

Тази ваксина е престъпна, заяви по ТВ 7 журналистката Люба Кулезич по повод опасните ваксини срещу хепатит В, внесени у нас.

Аварийни ремонти оставиха части от Габрово без вода

http://pik.bg/аварийни-ремонти-оставиха-части-от-габрово-без-вода-news433906.html

Аварийни ремонти оставиха части от Габрово без вода

Поради извършване на аварийни ремонти, без вода от 9:00 до 17:00 ч. ще останат Северна индустриална зона и с.Богданчовци в Габрово.

Във връзка с основния ремонт на ул."Пионерска", с нарушено водоподаване в рамките на деня ще бъдат и ул."Петър Божинов", ул."Сърна" и част от бул."Столетов".

Ясен Тодоров и Димитър Узунов от ВСС в аферата "Янева"(нов запис)

http://offnews.bg/news/n_1/n_590089.html

Поредните записи от разговори между бившия председател на СГС Владимира Янева, колежката й Румяна Ченалова и неидентифициран мъж разкриват тежки зависимости и конфликти на интереси вътре във ВСС, както и влияние върху него от изпълнителната власт.  Записите, публикувани в интернет платформата "Болканлийкс" и цитирани от сайта "Бивол", показват, че председателят на етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров, който обяви, че ще проверяват изтеклите записи, лично е уверявал Янева, че "тя няма да бъде закачана" за "Червей".  От тях става ясно и, че Янева е изпратила СМС на Бойко Борисов на 12 февруари, когато той е в Брюксел. Три минути по-късно с Янева се свързал Димитър Узунов от ВСС, който беше шеф на районния съд в Сандански и беше предложен за член на Съвета от Яне Янев.  „Митко“ поискал да си общува с Янева по Viber, а не по нормалната телефонна линия. Успокоил я, че „току що му се обадил човекът от Брюксел“ и обещал, че няма да я закачат, а изявленията за „400 години затвор“ били за пред медиите. „Човекът от Брюксел“, който е правил подобно изявление на 12 февруари пред медиите е Бойко Борисов. Тогава той каза: „Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост.“ Малко след разговора с Узунов по Viber, все още титулярната шефка на СГС получила съобщение от неизвестен абонат отново във Viber. „Да не забравяме, че Сандански е най-топлия град в България и ако Митко каже, може да се разходим в парка“. Янева убедено разяснява на Ченалова, че „няма кой друг да е“ авторът на мистериозното съобщение, очевидно визирайки Бойко Борисов. „Да, да, да, да“ – съгласява се Ченалова. Гаранциите от „човека в Брюксел“ били потвърдени пред Владимира Янева и от „Милка“. Става дума за друг член на ВСС – Милка Итова, която разговаряла с Димитър Узунов.  Освен от Узунов, Янева получила гаранции и от Ясен Тодоров, който и се обадил и поискал да се видят на 17 февруари.  Гаранциите дадени от Борисов обаче не са подействали и в крайна сметка на 19 февруари ВСС отстрани Янева. Съдийката разсъждава върху това разминаване между думи и дела и не разбира как така след като си е осигурила подкрепата на двете най-важни лобита в Съвета, на Димитър Узунов и Ясен Тодоров, в крайна сметка е „опраскана“. „Защо кара Митко да ми се обади. А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек? Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата, са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях.“ – тюхка се Янева, говорейки за пратениците на Бойко Борисов. „Да не би това да е игра на главния прокурор“, издига хипотеза Ченалова. „Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?“ Непознатия мъж от записа я подкрепя – „Я се замисли малко?“. Янева обаче отхвърля такъв вариант, защото се познавала добре с Борисов и можела да иде да говори директно с него, при което да разкрие играта на Цацаров, ако е имало такава.  Записът:  Владимира Янева: В същото време, в момента аз в цялата моя драма, която е, полудявам. И пускам на Бойко един СМС. И му пиша така. Значи той е в Брюксел. Тва става в четвъртък. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15000 СРС-а. Нещо, което е абсолютно верно, щото тя статистиката е толкова бройки, те на година са по 5000. Не минават и три минути и ми звъни Митко Узунов: „Имаш ли Вайбър?“ Викам: „Имам Вайбър“. А нали знаеш, че Митко Узунов е неговия човек в Съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря. Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: „Току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, че това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш“. Минават още 10-15 минути отварям си аз вайбъра и гледам от един непознат номер следното съобщение: „И тук вятърът е много силен. Синоптиците казват, че времето ще се оправи. Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град. Ако Митко каже, можем да отидем да се разходим в парка.“ Няма от кой друг да е. (РЧ: Да, да, да, да) Нали, вече как. (РЧ: Да, да, да) И с Митко съм говорила 10 минути по-рано. И тук вятърът е силен и така нататък и така нататъка. От друго място, че се обаждат. И за Митко ти говори и така. РЧ: Да, да, да, да… ВЯ: Аз вече съвсем се успокоявам. Милка ми се обажда и ми казва: Не се притеснявай, Митко ми се обади и ми каза, че е говорил знаеш с кой. И че всичко е наред и няма проблеми. Ясен Тодоров ми звъни във вторник и казва: „Влади, трябва да се видим“. Виждаме се с Ясен. Ясен каза: „Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!“. РЧ: Да. Владимира Янева: Аз не мога да разбера обаче той защо действа по тоя начин, е тва не мога да разбера. Защо кара Митко да ми се обажда? А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек? Мъж: Да ВЯ: Е тва не мога да разбера, защо го прави тва? Тва за мене е необяснимо. РЧ: Да не би главния… сам да си? ВЯ: Той праща при двамата най-здрави хора от Съвета. Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях. РЧ: Да не би тва да е игра на главния прокурор? Мъж: А може би… я се замисли малко. РЧ: Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал? Мъж: Даа. ВЯ: Ама аз главния прокурор го питах. Аз му казах: Има ли нужда да ходя да говоря с Бойко? И той каза: Както прецениш. РЧ: Е, той не може да ти каже: Недей да ходиш. ВЯ: Е да, де, ама той много добре знае, че ние се познаваме лично и то много добре. И ако отида да го попитам кво става? И той каже: Аз нямам пръст, тва е само главния.

Понижи се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката

http://pik.bg/понижи-се-нивото-на-дунав-в-началото-на-българския-участък-на-реката-news433908.html

Понижи се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката

Понижи се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката за последните 24 часа. При Ново село нивото на Дунав се е повишило с 6 см и днес водният стоеж там е 106 см, съобщиха от местната Хидрометеорологична станция. При Видин речното ниво се е понижило с 8 см и водният стълб показва 200 см. При Лом нивото на реката се е понижило с 16 см и водният стоеж е 168 см. При Оряхово е отчетено понижение с 11 см и водният стълб там показва см 80. В останалите хидрометеорологични станции от българския участък на реката нивото се е понижавало със стойности от 10 до 15 см. Температурата на водата край Ново село е 10.9 градуса.

 

Зам.-министър Георги Костов: Служителите, които не са изпълнявали задълженията си на Витоша, ще понесат наказание

http://pik.bg/зам-министър-георги-костов-служителите-които-не-са-изпълнявали-задълженията-си-на-витоша-щ-news433907.html

Зам.-министър Георги Костов: Служителите, които не са изпълнявали задълженията си на Витоша, ще понесат наказание

Служителите, които не са изпълнявали задълженията си на Витоша, ще понесат наказание. Това каза Георги Костов, заместник-министър на земеделието и храните, в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви, във връзка с унищожаването на млада гора на Витоша.

По думите му, в Природния парк е установено наличието на техника още на 6 ноември, без хора, които да стопанисват. „На 9-ти са сигнализирали директора на „Държавно горско стопанство”, обясни той. „Като стопани на територията трябва да потърсим грешките при нас. Не може в рамките на четири дни – от проверка, която е направена на 30-ти октомври, следващото посещение на терен да бъде на 6-ти ноември”, допълни Костов.

„Отговорните институции са Дирекция Природен парк „Витоша”, които имат своите инспектори, общо 18 човека личен състав, които трябва да се справят с наблюдението. Другата институция е „Горско стопанство София”, където има началник участък, в който попада теренът и има петима лесничеи. Те са длъжни да наблюдават какво се случва”, посочи зам.-министър Костов. На въпрос дали ще има оставки, за каквито и протестиращи претендират, зам.-министър Георги Костов поясни, че ще се изяснява изцяло поведението на служителите. „Служителите, които не са изпълнявали задълженията си, ще понесат наказание”, уточни той. 

„Ние получаваме сигнал, че се извършва нещо на Витоша с поставяне и подмяна на тръби. Правим проверка на 30-ти и се оказва, че всичко е съгласувано с институциите. Провеждат се две проверки и установяват, че няма нарушение и изведнъж се появяват тези машини. Затова обвинявам моите колеги, които е трябвало да видят чии са тези машини”, поясни той, като категорично отхвърли възможността да има разширяване на пистата. 
„Констатирано е, че върху площ около 10 дка, която е презалесена или по-скоро е допълнено залесяването по проект по ОПОС през 2012-2013 г., който е изпълняван, са унищожени вероятно няколко десетки, най-много стотина дръвчета, не повече. Това нещо ще бъде възстановено”, подчерта той, като добави, че вече го е разпоредил. 

Заместник-министърът на земеделието и храните добави, че гръмки заглавия, като „Унищожава се млада гора” са абсолютно неверни. „В понятието гора, посадената млада култура, която още не се вижда от високите треви, не е гора, а младо засаждение”, уточни, той. По думите му, в порядъка на редовната грижа, която тази есен се оказва, гората ще бъде възстановена. 

Най-малката панда в зоопарка във Вашингтон проходи (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107846

Най-малкото бебе панда в Националния зоопарк на Вашингтон проходи. 2-месечният Бей Бей, чието име на китайски означава
Най-малкото бебе панда в Националния зоопарк на Вашингтон проходи. 2-месечният Бей Бей, чието име на китайски означава "ценно съкровище", направи първите си стъпки под зоркия поглед на майка си, съобщава "Нова телевизия".  Знаменитият момент беше запечатан от камерите, които денонощно следят пандите в зоологическата градина.

Най-малката панда в зоопарка във Вашингтон проходи (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107856

Най-малкото бебе панда в Националния зоопарк на Вашингтон проходи. 2-месечният Бей Бей, чието име на китайски означава "ценно съкровище", направи първите си стъпки под зоркия поглед на майка си, съобщава "Нова телевизия". 
Знаменитият момент беше запечатан от камерите, които денонощно следят пандите в зоологическата градина.
Най-малкото бебе панда в Националния зоопарк на Вашингтон проходи. 2-месечният Бей Бей, чието име на китайски означава "ценно съкровище", направи първите си стъпки под зоркия поглед на майка си, съобщава "Нова телевизия".  Знаменитият момент беше запечатан от камерите, които денонощно следят пандите в зоологическата градина.

Стачка срещу изоставените ангажименти на правителството парализира Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107865

Държавният и частният сектор в Гърция ще бъде напълно парализирани заради 24-часова стачка, свикана по призив на двата основни синдиката, които обвиняват правителството, че е изоставило предизборните си ангажименти, съобщават гръцките медии.
Те протестират срещу готвените промени в пенсионно-осигурителната система и мерките за увеличаване на
Държавният и частният сектор в Гърция ще бъде напълно парализирани заради 24-часова стачка, свикана по призив на двата основни синдиката, които обвиняват правителството, че е изоставило предизборните си ангажименти, съобщават гръцките медии. Те протестират срещу готвените промени в пенсионно-осигурителната система и мерките за увеличаване на

Предложение: Партиите без номера в бюлетината

http://www.moreto.net/novini.php?n=306251

Номерата на партиите и коалициите в бюлетината да отпаднат, за да се избегне феноменът 15/15, който от въвеждането на преференциите къса нервите на формациите. Такова предложение е разписано във внесените вчера от РБ поправки в Изборния кодекс.

Полфрийман: Номинацията ми за "Човек на годината" е заслужена

http://www.cross.bg/polfriiiman-nominatziyata-zatvornitzite-1487809.html

/КРОСС/Джок Полфрийман смята номинацията си за "Човек на годината" за заслужена. Ние сме наказани. Колко пъти трябва да сме наказани? - каза той пред Нова тв, няколко дни след като БХК оттегли скандалната номинация на осъдения за убийството на Андрей Монов през 2007-ма. Фрийман излежава 20-годишна присъда за смъртоносното нараняване с нож на Андрей Монов. В затвора е от осем години, а от три представлява затворническото сдружение. Именно тази му дейност, свързана със защита правата на затворниците, е мотив за номинацията му за "Човек на годината". Срещу нея обаче изригна огромно недоволство и БХК я оттегли. Според Джок Полфрийман оттеглянето на номинацията е било под натиск и смъртни заплахи, отправени от протестиращи срещу него, сред които членове на агитката на Левски, както и бивши затворници, на които им е плащано, за да участват в протеста. Джок Полфрийман обаче бе категоричен, че затворниците, сред които е той сега, го подкрепят и стоят зад неговата номинация.  Вълната от недоволство той обяснява с опит да се погазят правата на затворниците, които сдружението му защитава.

Цял клас отказва да ходи на училище заради агресивен ученик

http://pik.bg/цял-клас-отказва-да-ходи-на-училище-заради-агресивен-ученик-news433905.html

Цял клас отказва да ходи на училище заради агресивен ученик

Проблемно дете сменя вече пето училище, като в поредното, вместо адекватна помощ, среща бунта на родители и деца. Вече втора седмица учениците от 4 Б клас на училище „Йордан Йовков” във Варна отказват да посещават учебни занятия заради конфликтния си съученик.

Той се присъединява към тях през април тази година, стана ясно в репортаж на Нова телевизия.

Родители твърдят, че момчето често удря съученици и ги бута по стълбите. Наскоро счупило стъклена витрина и като по чудо нямало пострадали.

Освен това, детето обиждало и заплашвало връстниците си. Майките и бащите потърсили съдействие от ръководството на училището, но проблемът не бил разрешен. Напротив – проявите на проблемният ученик зачестили.


Стачка срещу изоставените ангажименти на правителството парализира Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107847

Държавният и частният сектор в Гърция ще бъде напълно парализирани заради 24-часова стачка, свикана по призив на двата основни синдиката, които обвиняват правителството, че е изоставило предизборните си ангажименти, съобщават гръцките медии.
Те протестират срещу готвените промени в пенсионно-осигурителната система и мерките за увеличаване на
Държавният и частният сектор в Гърция ще бъде напълно парализирани заради 24-часова стачка, свикана по призив на двата основни синдиката, които обвиняват правителството, че е изоставило предизборните си ангажименти, съобщават гръцките медии. Те протестират срещу готвените промени в пенсионно-осигурителната система и мерките за увеличаване на

Реалната цена на винетките е 150 лева, заяви Лиляна Павлова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/12/2647624_realnata_cena_na_vinetkite_e_150_leva_zaiavi_liliana/?ref=rss


Реалната цена на винетките е 150 лева, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова пред Би Ти Ви.

"Ако искаме да имаме по-добри пътища в нормално състояние са необходими повече инвестиции. Знаем, че за много хора 150 лева биха били социално непоносима цена. Затова приехме по-малко увеличение", каза Павлова.

Според нея е било грешка, че цената на винетките не е била променяна от 2008 г. насам. По-правилно щеше да бъде, ако цената бе...

Цял клас не ходи на училище заради конфликтно дете

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/cial-klas-ne-hodi-na-uchilishte-zaradi-konfliktno-dete-6045293

Проблемното дете е сменило вече пет училища, като в поредното - вместо адекватна помощ, среща бунта на родители и деца, разказва в репортаж Нова ТВ

Омбудсманът иска звено от прокурори специално за насилието над деца

http://www.cross.bg/manolova-detza-kodeks-1487808.html

/КРОСС/Защитата на правата и интересите на българските деца ще бъде приоритет в работата на националния омбудсман Мая Манолова. Тя вече е посетила няколко от центровете за настаняване от семеен тип след получени сигнали за насилие над деца. Материалите по случаите е предала на прокуратурата. През 2013 година ДАЗД, омбудсманът и други организации са установили фрапантни случаи за насилие над деца в един от домовете в страната, разказа Манолова пред Нова телевизия. По думите й последвало закриване на дома заради тези случаи на насилие. Започнали и проверки. В последствие обаче Прокуратурата прекратява всички производства. По този повод Мая Манолова възнамерява да се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров. От него тя ще поиска специално звено от прокурори, които да се занимават само със случаите на насилие над деца. От днес започва работа Консултативният конституционен съвет, който ще подпомага омбудсмана при разглеждането на постъпилите искания за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават правата и свободите на гражданите. В съвета влизат бившия председател на парламента проф. Огнян Герджиков, бившите конституционни съдии проф. Пламен Киров, проф. Красен Стойчев, проф. Евгени Танчев и проф. Васил Мръчков, както и бившият председател на парламента и някогашен лидер на СДС проф. Екатерина Михайлова и адвокатите Даниела Доковска, Емилия Недева, Михаил Екимджиев, Александър Кашъмов. Радвам се, че ще работя с тях, каза Мая Манолова

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване