Очаква ни топъл декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306273

Събота ще е последният ден, в който ще бъде по-топло. В неделя ще има понижение на температурите, въпреки че няма да вали. Това ще е краят на сиромашкото лято. Прогнозата направи в „Здравей, България” Петър Янков – синоптик в ТВ-МЕТ.

Проверяват затваряне и упояване на деца в център

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/proveriavat-zatvariane-i-upoiavane-na-deca-v-centyr-6045309

Сред нарушенията са даване на успокоителни лекарства без лекарско предписание, явно толериране на част от децата, 24-часови дежурства на персонала

Проф. Иван Илчев: Кресливата кампания срещу СУ да бъде прекратена

http://pik.bg/проф-иван-илчев-кресливата-кампания-срещу-су-да-бъде-прекратена-news433962.html

Проф. Иван Илчев: Кресливата кампания срещу СУ да бъде прекратена

В последните няколко седмици Софийският университет „Св. Климент Охридски" е подложен на безпрецедентни атаки, заявява в своя декларация ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев.

Само след няколко дни, на 17 ноември, предстои избор на нов ректор на висшето учебно заведение. В декларацията си проф. Илчев призовава поне до Общото събрание да бъде прекратена „кресливата кампания” срещу Алма Матер. „С малки изключения до този момент се въздържах от публични изявления. Свидетели сме обаче на недопустимо използване на предстоящия избор за политическо и икономическо противопоставяне. Това вреди на двамата достойни кандидати за ректор на университета, които през цялата кампания запазиха конструктивния тон и взаимното уважение. Вредите за най-старата и авторитетна академична институция обаче ще останат дълго след като утихнат конюнктурните страсти. Академичната общност на Софийския университет може да бъде убедена да избере своя ректор единствено по начина, по който двамата кандидати го правят – излагайки идеите си в диалог с всички в университета”, смята Иван Илчев.

Според него е недостойно университетът да се използва като декор на чужди битки. „Убеден съм, че следващият ректор ще вложи целия си авторитет и ще впрегне енергията си в името на защитаването на достойнството на Софийския университет и на запазването на позицията му на най-добрия академичен и научен център в България”, заявява Илчев. 

Очаква ни топъл декември, без сняг

http://www.cross.bg/valezhi-zimata-temperatyri-1487827.html

/КРОСС/Събота ще е последният ден, в който ще бъде по-топло. В неделя ще има понижение на температурите, въпреки че няма да вали. Това ще е краят на сиромашкото лято. Прогнозата направи в сутрешния блок на Нова телевизия синоптикът Петър Янков. Според него, по-сериозни валежи от дъжд се очакват след 19-и ноември. Очаква се декември да бъде топъл. В цяла Югоизточна и Източна Европа първата половина на зимата ще бъде по-топла, за разлика от западната половина, където времето ще бъде много по-динамично. Там ще има много валежи там, както и циклони, обясни синоптикът. Януари ще бъде с нормални температури, но с по-малко валежи. Повече валежи от сняг с температури, близки до нормите, ще има в края на зимата - февруари и март.

Акция по кръводаряване за намаляване жертвите при катастрофи

http://pik.bg/акция-по-кръводаряване-за-намаляване-жертвите-при-катастрофи-news433961.html

Акция по кръводаряване за намаляване жертвите при катастрофи

От 15-ти до 21-ви ноември всеки може да се включи в едноседмичната акция по кръводаряване за намаляване на жертвите при пътнотранспортни произшествия, която ще се проведе в Центъра по кръводаряване към Военномедицинска академия.

Призивът на кампанията е „Ти избираш как да се прибереш”, а желаещите да дарят кръв могат да го направят във времето от 08.30 до 16.00 часа. С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005 г. за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят се отправя призив към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Тази година денят е 15 ноември, когато ще се отдаде почит към хилядите хора, загинали във войната по пътищата.

По традиция Българска асоциация на пострадали при катастрофи, съвместно с Военномедицинска академия и Българския Червен кръст, обединяват усилия за организирането на едноседмична кампания за кръводаряване, която стартира в Центъра по кръводаряване във ВМА. 

Месечната инфлация за октомври 2015 г. спрямо септември е 0.2%

http://pik.bg/месечната-инфлация-за-октомври-2015-г-спрямо-септември-е-02-news433958.html

Месечната инфлация за октомври 2015 г. спрямо септември е 0.2%

Индексът на потребителските цени за октомври 2015 г. спрямо септември 2015 г. е 100.2%, т.е. месечната инфлация е 0.2%. Това съобщиха от Националния статистически институт.

Инфлацията от началото на годината (октомври 2015 г. спрямо декември 2014 г.) е минус 0.3%, а годишната инфлация за октомври 2015 г. спрямо октомври. 2014 г. е минус 0.6%. Средногодишната инфлация за периода ноември 2014 - октомври 2015 г. спрямо периода ноември 2013 - октомври 2014 г. е минус 0.2%. През октомври 2015 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, както следва:
-хранителни продукти и безалкохолни напитки - намаление с 0.4%;
-алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 0.1%;
-облекло и обувки - увеличение с 6.4%;
-жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други
горива - увеличение с 0.4%;
-жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - намаление с 0.2%;
-здравеопазване - увеличение с 0.3%;
-транспорт - намаление с 1.4%;
-съобщения - увеличение с 0.1%;
-развлечения и култура - увеличение с 0.8%;
-образование - увеличение с 0.4%;
-ресторанти и хотели - увеличение с 0.1%;
-разнообразни стоки и услуги - цените остават на равнището от миналия месец.
През октомври 2015 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: хляб „Добруджа“ - с 0.7%, свинско месо - с 0.5%, малотрайни колбаси - с 1.6%, кайма - с 0.7%, пресни млека - с 0.3%, яйца - с 1.0%, млечни масла - с 0.2%; олио - с 0.3%, грозде - с 10.7%, домати - с 10.5%, краставици - с 0.3%, пипер всички видове - с 6.4%, зеле - с 0.2%, зрял лук и зрял чесън - съответно с 3.8 и 1.7%, картофи - с 1.5%, захар - с 1.8%, оцет - с 2.3%, сол - с 0.7%, ракии - с 0.3%, вина - с 0.6%, и други.
През октомври 2015 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: ориз - с 0.8%, брашно - с 0.9%, бял хляб - с 0.3%, макаронени изделия - с 1.4%, риба и рибни продукти (пресни и замразени) - с 1.0%, кисело мляко - с 0.8%, сирене и кашкавал - по 0.4%, маргарин - с 1.3%, ябълки - със 7.1%, цитрусови и южни плодове - с 12.6%, моркови - с 8.2%, леща - с 0.4%, зрял боб - с 2.5%, кафе и газирани напитки - по 2.5%, и други. През октомври 2015 г. в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при: цигари - с 0.1%, облекло и обувки - съответно с 5.4 и 8.7%, материали за ремонт и поддържане на жилища - с 0.2%, въглища - с 0.4%, дърва за отопление - с 4.3%, водонагревателни и отоплителни уреди - с 0.7%, препарати за почистване на съдове - с 1.6%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 0.8%, комплексни услуги за почивка и туристически пътувания - с 3.0%, услуги в заведения за обществено хранене - с 0.2%, пътнотранспортни застраховки - с 0.2%, и други. През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите са намалели цените на: централно газоснабдяване - с 9.7%, газообразни и течни горива за битови нужди - съответно с 0.2 и 0.6%, топлинна енергия за подгряване на вода - с 3.7%, прахове за пране - с 1.2%, автомобили - с 1.7%, дизелово гориво - с 1.1%, автомобилен бензин А95Н - с 1.5%, автомобилен бензин А98Н - с 1.1%, метан за ЛТС - с 2.1%, пътнически въздушен транспорт - с 13.0%, телевизионни приемници - с 1.7%, кина и театри - с 1.1%, козметични продукти - с 1.2%, и други.
През октомври 2015 г. е регистрирано увеличение на цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти - с 0.3%. Цените на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец, а цените на стоматологичните услуги са се увеличили с 0.1%.

Българка съди Канада за забравен инструмент в стомаха й

http://pik.bg/българка-съди-канада-за-забравен-инструмент-в-стомаха-й-news433960.html

Българка съди Канада за забравен инструмент в стомаха й

Българката Kапка Петрова никога не чувства глад. Никога! Реално тя трябва да помни кога е яла, за да оцелее. До това се стига след лекарска грешка над нашенката в Канада, съобщава "Стандарт".

Само за миг животът на Капка се е променил, когато усетила мъчителни болки в стомаха, причинени от операция на жлъчката през 2009 година в Канада.

С надежда за решение след осем хоспитализации за една година, Петрова и семейството й търси медицинска помощ в родната си България. Лекарите тук са намерили причината за болката - метален инструмент, забравен в стомаха й, който е прищипал главен нерв и артерия.

Бившият министър на здравеопазването Радослав Гайдарски оперира Капка и отстранява тежката лекарска грешка.

"Не можех да повярвам, а се оказа, че лекарите в Канада ще понесат само глоба", разказва българката.

Капка е решена да търси правата си, но България трябва да я подкрепи в борбата и срещу канадските власти.

Според проучване всеки 13 канадец страда от лекарски грешки в Канада.

Прокуратурата проверява кой е правил записа “Янева”, а не съмненията за търговия с влияние

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-proveryava-koi-e-pravil-zapisa-yaneva-a-ne-samneniyata-za-targoviya-s-vliyanie-news241714.html

Прокуратурата вече води проверка по аферата “Янева”, но тя има за цел да намери кой е направил незаконния запис, а не да се проверят тежките съмнения за търговия с влияние. Това стана ясно в четвъртък от думите на главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет.   В отговор на въпрос на Mediapool дали прокуратурата няма все пак да провери думите на всички замесени в скандал с безпристрастно разследване, Цацаров каза: “Mediapool, недейте така бе хора. Не може всичко да се пречупи през зрителния ъгъл на Mediapool”.   После той допълни: “Проверката на прокуратурата показа, че записите не са от законно записващо средства. В каква тогава форма да се провери?” След идеята на Mediapool да се проведат разпити, главният прокурор каза: “Разпитите в рамките на какво се вършат? Проверка. Да, проверка има”. Накрая той уточни, че проверката всъщност е за незаконно записване (чл.339 А от Наказателния кодекс), а не по същината на разговорите.   “Вина щях да чувствам, ако тя (Владимира Янева) не беше подсъдима сега”, каза Цацаров.   Досега по случая изтекоха общо четири записа, които представляват разказ на тогавашната шефка на градския съд за неволите й покрай аферата “Червей”. Владимира Янева споделя случващото й се на друга проблемна съдийка Румяна Ченалова, който на свой ред е обвиняема за аферата “Белведера”.   На първия запис се чува Янева да казва как шефът на Върховния административен съд се е опитвал да й помага да бъде оставена в съдебната система. От втория и третия запис се разбира как премиерът Бойко Борисов наредил на главния прокурор да я “опраска”, но Цацаров се е опитвал да омекоти удара срещу нея по някакъв начин.   Четвъртият разговор бе публикуван в сряда вечерта. В него се замесени няколко членове на ВСС, включително шефът на етичната комисия Ясен Тодоров, който сега води проверката срещу Владимира Янева. Четвъртият записи е разказ и за намесата на шефа на бюджетната комисия във ВСС Димитър Узунов. Той и Ясен Тодоров са представени като ръководителите на лобитата на съдебния съвет като “най-оправни”.   Главният прокурор пространно изложи своята версия за изтеклите разговори. Той отдаде обясненията на Владимира Янева на нейното притеснение, защото се намирала в неприятна ситуация тогава. Записите са направени в средата на февруари, когато се вихреше аферата “Червей”. Янева не знае какво ще се случи с нея, дали ще бъде обвинена за незаконно разрешаване на СРС, дали ще бъде махната от шефския си пост в системата. Тя не знае и дали ще бъде “опраскана” от ВСС.   “На записа има две жени (Владимира Янева и Румяна Ченалова), един мъж (неизвестен още) и едно куче. То е най-добросъвестният участник”, започна с шега главният прокурор.   Той припомни, че Владимира Янева доста подробно излага факти, а Ченалова е доста пестелива. Цацаров допълни, че към момента на разговора Янева е с досъдебно призводство за “Червей”, а Ченалова е обвинена за аферата “Белведере”. После той изложи, че Янева сега е подсъдима, а Ченалова продължава да бъде обвиняема, но може би и предстояло повдигането на още едно обвинение. Така главният прокурор намекна за съмненията си, че съдия Румяна Ченалова е пуснала записа от разговора си Янева сега, защото и предстои завеждането на още едно дело.   Сотир Цацаров категорично отхвърли казаното от Владимира Янева, че премиерът му е оказвал някакъв натиск за я “опраска”. “Премиерът не е оказвал на мен каквото и да е влияние”, каза той.   После призна, че е водил разговори с Владимира Янева, но до момента, в който срещу нея е било образува дело. След това не бил говорил. Цацаров си е говорил два пъти и с премиера Бойко Борисов в седмицата, за която се говори в записите. “Среща с премиера на тема “Владимира Янева” не е имало. Аз не съм конспиративен тип, но продуцирането в обществено пространство на този скандал точно сега има определени цели”, каза той, но каза директно какви са тия тъмни цели.   В отговор на въпрос на Mediapool защо й трябва на Владимира Янева да лъже на тези записи, главният прокурор каза: “Питайте Владимира Янева. Аз не мога да тълкувам мислите и чувствата на Владимира Янева”.   “В “ужасяваща” ситуация съм поставен от човек, който към момента е подсъдим. Тази “ужасяваща” ситуация се прехвърля и върху премиера. Целта е малко по-далечна. Вина щях да чувствам, ако сега Янева не беше подсъдима”, каза Цацаров, използвайки думата “ужасяваща” по-скоро иронично.   Малко по-късно коментар даде и членът на ВСС Димитър Узунов, който в записите е определен като най-близкия човек на Бойко Борисов във ВСС. Според него Румяна Ченалова му отмъщавала, защото той бил в основата на всички дисциплинарни производства срещу нея.

Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за Петко Стрелеца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108079

Доживотен затвор без право на замяна при строг режим на изтърпяване поиска за Петко Стрелеца от Лясковец, прокурорът Цветан Маринов. Близо 4 часа продължила заключителната пледоария на обвинителя, в която той обсъдил всяко от събраните доказателства за кървавата касапница от март м.г. Петко изслушал безмълвно обвинителната реч,
Доживотен затвор без право на замяна при строг режим на изтърпяване поиска за Петко Стрелеца от Лясковец, прокурорът Цветан Маринов. Близо 4 часа продължила заключителната пледоария на обвинителя, в която той обсъдил всяко от събраните доказателства за кървавата касапница от март м.г. Петко изслушал безмълвно обвинителната реч,

Изоставен Ромео наряза гумите на гаджето на бившата си във Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108077

Изоставен мъж се оказа в ареста, след като надупчи гумите на новия приятел на изгората си. Скандалът между мъжете се разразил в сряда на ул.
Изоставен мъж се оказа в ареста, след като надупчи гумите на новия приятел на изгората си. Скандалът между мъжете се разразил в сряда на ул."Ален мак" във Велико Търново. Ревнивецът на 31 години от село Морава и новата двойка се засекли и започнали шумно да изясняват отношенията си. Свадата между конкурентите се задълбочила толкова,

Нашенка и грък искат съд да признае роденото им вкъщи дете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108062

Нашенка и гръцки гражданин поискаха от съда в Гоце Делчев да признае за родено, детето им, което проплакало в домашна обстановка.
Българката работила в Гърция от години и там заживяла на семейни начала с местен мъж от село в община Нея Зигни. В началото те пазели в тайна интимните си отношения, защото жената била с мюсюлманско име и за тамошния
Нашенка и гръцки гражданин поискаха от съда в Гоце Делчев да признае за родено, детето им, което проплакало в домашна обстановка. Българката работила в Гърция от години и там заживяла на семейни начала с местен мъж от село в община Нея Зигни. В началото те пазели в тайна интимните си отношения, защото жената била с мюсюлманско име и за тамошния

"Емигрантската криза може да прерасне в политическа криза", заяви Илияна Йотова в пленарна зала на Европейския парламент

http://www.cross.bg/iiotova-kriza-iliyana-1487826.html

/КРОСС/"Европа отиде с почти празни ръце на срещата с африканските лидери за решаване на бежанската криза", заяви Илияна Йотова. Острото изказване на българския евродепутат бе продиктувано от отчета на Европейската комисия за изпълнение на мерките и политиките, предложени още преди шест месеца. "Няма с какво да се похвалим", подчерта Илияна Йотова и посочи, че от всички планирани "горещите точки" работи само една, а едва 147 души от общо 160 000 са преместени от Гърция и Италия по т.нар. квотна система. В изказването си тя подчерта, че специално свиканата на 25 октомври среща за ситуация в Западните Балкани се провали. Съществува опасна тенденция за "егоистично" затваряне на държавите членки в националните политики, вместо европейски решения. Като най-красноречиви доказателства тя посочи връщането на границите между страните в Шенгенското пространство и строежа на огради по границите между държавите членки. В изказването си Илияна Йотова настоя за строг мониторинг от страна на Европейската комисия за изпълнение на приетите мерки и за ефективни наказателни процедури при тяхното неизпълнение. Според нея има опасност емигрантската криза да прерасне в политическа както в самите държави, така и между отделните членове на Европейския съюз.  

"Емигрантската криза може да прерасне в политическа криза", заяви Илияна Йотова в пленарна зала на ЕП

http://www.cross.bg/iiotova-iliyana-kriza-1487826.html

/КРОСС/"Европа отиде с почти празни ръце на срещата с африканските лидери за решаване на бежанската криза", заяви Илияна Йотова. Острото изказване на българския евродепутат бе продиктувано от отчета на Европейската комисия за изпълнение на мерките и политиките, предложени още преди шест месеца. "Няма с какво да се похвалим", подчерта Илияна Йотова и посочи, че от всички планирани "горещите точки" работи само една, а едва 147 души от общо 160 000 са преместени от Гърция и Италия по т.нар. квотна система. В изказването си тя подчерта, че специално свиканата на 25 октомври среща за ситуация в Западните Балкани се провали. Съществува опасна тенденция за "егоистично" затваряне на държавите членки в националните политики, вместо европейски решения. Като най-красноречиви доказателства тя посочи връщането на границите между страните в Шенгенското пространство и строежа на огради по границите между държавите членки. В изказването си Илияна Йотова настоя за строг мониторинг от страна на Европейската комисия за изпълнение на приетите мерки и за ефективни наказателни процедури при тяхното неизпълнение. Според нея има опасност емигрантската криза да прерасне в политическа както в самите държави, така и между отделните членове на Европейския съюз.  

Пешеходец загина при поредната катастрофа в Русе

http://pik.bg/пешеходец-загина-при-поредната-катастрофа-в-русе-news433956.html

Пешеходец загина при поредната катастрофа в Русе

Три пътни инцидента станаха тази сутрин в Русе- на бул. Туртракан със загинал пешеходец, в жк "Дружба" с пострадал пешеходец и на бул. България с блъснат велосипедист, съобщават от Областната дирекция на МВР.

Пешеходец е починал след пътен инцидент тази сутрин на бул. Тутракан в Русе.

На 12 ноември в 07:30 часа е постъпил сигнал, че в Русе, на бул. Тутракан, в района на “Напорни тръби”, автомобил БМВ с русенска регистрация е блъснал пешеходец. Пристигналият на място екип на полицията е видял, че екипът на Спешна помощ отвежда пострадал човек, за който впоследствие е получена информация, че е починал.

Установена е самоличността на водача на автомобила – Д.Р. на 46 г. и на пешеходеца – Л.И. на 54 г. На местопроизшествието се извършва оглед. Причините и обстоятелствата, при които е станал инцидента се изясняват, съобщават още от ОД на МВР.

В 09:10 часа е постъпил сигнал, че на ул. Стрешер планина 59 в жк "Дружба" товарен автомобил "Мерцедес Спринтер" е блъснал възрастен мъж. Пешеходецът е пострадали и е отведен от екип на ЦСМП в МБАЛ - Русе.

В 09:43 часа е постъпил сигнал, че на бул. България в Русе, в районна на вариантата - разклона за с. Николово, лек автомобил е блъснал възрастен велосипедист. Според първоначалната информация велосипедистът е откаран в тежко състояние в Русенската болница. Автомобилът е напуснал местопроизшествието.

Екипи на полицията работят по изясняване на пътните инциденти. Предстоят огледи и други процесуални и полицейски действия, с цел изясняване на причините и обстоятелствата довели до произшествията.

Намаляват данъка на 120 000 автомобила в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108064

Данък МПС за 120 000 автомобила в Пловдив, които са регистрирани в трите най-масови класа, ще бъде намален, съобщи кметът на града инженер Иван Тотев.
Той уточни, че няма да се увеличава налогът за други 9000 скъпи автомобили от най-висок клас.
Няма да поскъпват и картите за градския транспорт, услугата дори ще поевтинее.
Очаквайте подробности.
Данък МПС за 120 000 автомобила в Пловдив, които са регистрирани в трите най-масови класа, ще бъде намален, съобщи кметът на града инженер Иван Тотев. Той уточни, че няма да се увеличава налогът за други 9000 скъпи автомобили от най-висок клас. Няма да поскъпват и картите за градския транспорт, услугата дори ще поевтинее. Очаквайте подробности.

Вино на Черноморско Злато Поморие се продава в ресторант с три звезди „Мишлен“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hkoIKIJ2M10/

Arte AnteНай-титулованият главен готвач в света, французинът Жоел Робушон, продава българско Каберне Совиньон от Поморие в три-мишленовия си ресторант в Лас Вегас, САЩ. Този невероятен успех за българското вино е в резултат на партньорството на Черноморско Злато с някои от най-известните сомелиери в света, като италианеца Габриеле Бабини.
Когато опитва еликсира от Поморие, г-н Бабини препоръчва на френския шеф Жоел
Робушон да постави това вино във винения си лист редом с най-елитните световни вина.

“За нас е голяма гордост”, споделя Изпълнителният Директор на Черноморско Злато, г-н Йордан Панайотов, “че българско вино е в реалния живот сред най-добрите в света. Всички винени държави правят Каберне Совиньон, но да вложиш толкова творчество и фантазия, че да впечатлиш най-известния французин-шеф е невероятно признание за нашите технолози и за българското вино въобще. Винената карта на България вече никога няма да бъде същата.”

Г-н Жоел Робушон не е толкова известен в България, колкото е по света. Ресторантите му са в Лондон, Бордо, Хонг-Конг, Лас Вегас, Монако, Париж, Сингапур и Токио и никой в света няма повече звезди от него — цели 25 звезди Мишлен! Познат е със своя перфекционизъм и с това, че извел френското кулинарно изкуство към нови тенденции, където всяка съставна част на храната звучи автентично. Това, че Робушон е провъзгласен за най-добрия главен готвач на века от известния Gault Millau не го трогва, защото ‘човек винаги може повече’.
Неукротимият характер на Кабернето, което толкова е впечатлило французина, черпи силата си от невероятна концентрация на цветове и аромати. ‘Арте Анте’ е направено от Каберне Совиньон глезено на ръка при всеки процес – брано на ръка в малки касетки, ферментирало в специални бъчви и после отлежало 12 месеца в нови бургундски дъбови бъчви.
Богатият, разточителен вкус на зрели боровинки с пикантни нюанси се допълва от нотките на черен шоколад и ванилия, извлечени от френските бъчви. Старите лозя от Каберне Совиньон придават на Арте Анте характер и комплексност, а специфичният тероар на Южното Черноморие добавя минерални нотки, които отличават всички вина на Черноморско Злато.

IMG_0199

Въвеждат се два етапа на конкурсите за назначения в държавната администрация

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vyvejdat-se-dva-etapa-na-konkursite-za-naznacheniia-v-dyrjavnata-administraciia-205892/

Чрез централизиран етап ще се създаде база данни от кандидати, които ще могат да участват в процедурите за съответните ведомства

Вартоломей препъна първия кандидат-президент

http://www.bnews.bg/article-143590

Предположенията са, че кандидатът му за вицепрезидент ще е бившият служебен премиер Ренета Инджова.

Направиха активна кампания срещу Вартоломей

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107003


Калин Янакиев:
Направиха активна кампания
срещу Вартоломей
Русофилски кръгове проведоха активна кампания срещу Вартоломей I, която беше започната около месец преди идването му. Причината е желанието на Москва да имаме по-дълбока връзка с Русия освен чисто политическата. Така философът и богослов проф.
Калин Янакиев: Направиха активна кампания срещу Вартоломей Русофилски кръгове проведоха активна кампания срещу Вартоломей I, която беше започната около месец преди идването му. Причината е желанието на Москва да имаме по-дълбока връзка с Русия освен чисто политическата. Така философът и богослов проф.

Емигрантската криза може да прерасне в политическа криза, заяви Илияна Йотова

http://european-parliament.pogled.info/news/69165/Emigrantskata-kriza-mozhe-da-prerasne-v-politicheska-kriza-zayavi-Iliyana-Iotova

/Поглед.инфо/ "Европа отиде с почти празни ръце на срещата с африканските лидери за решаване на бежанската криза", заяви Илияна Йотова.

Крос в Борисовата градина в подкрепа на хората с диабет

http://pik.bg/крос-в-борисовата-градина-в-подкрепа-на-хората-с-диабет-news433955.html

Крос в Борисовата градина в подкрепа на хората с диабет

С крос в Борисовата градина в столицата ще се отбележи Световният ден за борба с диабет. Събитието под надслов „<6“ - крос в подкрепа на хората с диабет, ще се проведе на 15 ноември (неделя) от 10:00 часа. Спортното събитие ще бъде открито от двукратния световен шампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев. Организатори са Асоциация „Диабет тип 2“, съвместно със Столична община.

От 10:00 до 11:00 часа участниците ще могат да получат стартовите си номера на пункта за регистрация, където ще бъдат разделени в трите трасета за бягане – 1 км за деца, 1,5 км или 3 км за възрастни. Кросът ще стартира от площадката до чешмата пред бюст-паметника на Васил Левски (зад автобусната спирка на Орлов мост, посока кв. Младост) и ще финишира отново там. Участие могат да вземат хора с диабет, техните семейства и всички, които ги подкрепят, като всеки желаещ да се включи в инициативата ще може да се регистрира за участие и в самия ден на събитието, като попълни кратко информирано съгласие.

Наградният фонд включва продукти, стимулиращи спортуването и физически активния начин на живот. Наградите ще бъдат раздадени чрез томбола, в която ще са включени стартовите номера на всички участници. Основното послание на организаторите е, че има по-малко от шест неща, които човек може да прави, за да поддържа кръвната си захар по-ниска от 6 (максималната референтна стойност, определена от СЗО за наличие на захар в кръвта).

Целта е да се насърчи здравословният начин на живот, да се подчертае важността на физическата активност за заболяването и да се припомни, че по този начин диабет тип 2 може да бъде напълно избегнат. От друга страна, това събитие ще покаже, че хората, болни от диабет, не се различават от всички останали и не бива да бъдат дискриминирани.

Събитието се организира с партньорството на Младежки спортен клуб „София-Европа“ и Национална пациентска организация.


Кола блъсна и уби пешеходец в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108071

Пешеходец е починал след пътен инцидент тази сутрин на бул. Тутракан в Русе, съобщиха от ОД на МВР.
На 12 ноември в 07:30 часа е постъпил сигнал, че в гр. Русе, на бул. Тутракан (в района на “Напорни тръби”) автомобил БМВ с русенска регистрация е блъснал пешеходец.
Пристигналият на място екип на полицията е видял,
Пешеходец е починал след пътен инцидент тази сутрин на бул. Тутракан в Русе, съобщиха от ОД на МВР. На 12 ноември в 07:30 часа е постъпил сигнал, че в гр. Русе, на бул. Тутракан (в района на “Напорни тръби”) автомобил БМВ с русенска регистрация е блъснал пешеходец. Пристигналият на място екип на полицията е видял,

Цял клас във Варна не ходи на училище заради агресивен съученик

http://www.moreto.net/novini.php?n=306261

Проблемно дете сменя вече пето училище, като в поредното, вместо адекватна помощ, среща бунта на родители и деца. Вече втора седмица учениците от 4 Б клас на училище „Йордан Йовков” във Варна отказват да посещават учебни занятия заради конфликтния си съученик.

Очаквано Цацаров "завоалира" вината на Янева по "Червей"

http://offnews.bg/news/n_1/n_590176.html

Премиерът Бойко Борисов не е оказвал влияние на главния прокурор Сотир Цацаров да "опраска" бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева по аферата "Червей" и съдийката не е "най-големият виновник" по случая. Това стана ясно от изказване на Цацаров пред журналисти в четвъртък, който коментира изтеклите по аферата записи на разговор между Янева и съдия Румяна Ченалова, разпространени от сайта "Биволъ".  От тях се разбра, че на среща с главния прокурор Бойко Борисов е искал Владимира Янева да бъде подведена под отговорност. В записите Янева разказва, че е разговаряла с Цацаров, който ѝ преразказал намеренията на премиера тя да бъде "опраскана". Съдийката твърди обаче, че Цацаров ѝ обещал да "заовалира нещата" . "Премиерът не ми е оказвал влияние да "опраскам" Владимира Янева. Среща на тази тема с премиера не съм имал. Разговарял съм с Янева до момента, в който срещу нея бе образувано досъдебно производство", заяви днес Цацаров. Той призна, че е разговарял с Янева преди тя да бъде привлечена като обвиняема. "И сега ви казвам, че Янева не е най-големият виновник в юридическия смисъл и в непосредствения. Янева не е забъркала този скандал, говоря за "Червей", който е обслужвал нещо, което не може да бъде доказано по никакъв начин, поради невъзможността да се докаже самата интервенция в компютърните информационни системи на МВР, както и на това дали в резултат на интервенцията нещо е направено", обясни главният прокурор. Изказването му кореспондира с твърдението на Янева, която твърди, че Цацаров ѝ казал: "Имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам, аз му казах, че на мен глупости не ми се правят, популистки ходове не ми се предприемат и ще гледам да завоалирам нещата, така че, ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели. Така както той едно време каза, че Роман Василев, ако си спомняш, го е подвел с някакво СРС. Не знам дали го помниш този случай?" Днес главният прокурор призна, че се е срещал и с Борисов, но премиерът не е оказвал натиск за отношението към Янева.  От изказването на Цацаров стана ясно също, че проверка показала, че изтеклите записи не са направени в резултат на законни специални разузнавателни средства (СРС). Той намекна, че записите може да са направени от Румяна Ченалова. "На записа има две жени, един мъж и едно куче, което е най-добросъвестният участник. Янева излага факти, а другата дама е пестелива. Става дума за един разговор, който е удобно накъсан на части, за да може да се произвежда съответната сензация. Нямам усещането, че записите са правени от Владимира Янева или от кучето", каза главният прокурор. Той намекна също, че изтичането на записите в този момент може да е свъзрано с бъдещи действия на прокуратурата по отношение на съдия Ченалова. "Може би думата "засега" и в някои събития, които ще последват следващите седмици се крие и една от причините за скоростното появяване на тези записи", посочи Цацаров без да поясни дали ще има нови обвинения срещу, определената от бившия френски посланик като "гнила ябълка", съдийка. "Аз не съм конспиративен тип, но продуцирането в обществено пространство на този скандал сега има определени цели. Ако вървим по тази фабула, първо Цацаров обещава на Янева, че няма да бъде "опраскана", каза още Цацаров.

Лили Иванова, Татяна Лолова и Ицко Финци ни подбуждат в любов към четенето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106996

Около 60 български и световни артисти, фотографи, музиканти и общественици ще промотират любовта към четенето в изложбата „Моста на влюбените в книгите“ в София. От 17 до 30 ноември тя ще покаже авторски фотографии на популярни личности с любими техни книги. Сред тях са фотографи като Иво Хаджимишев, писатели като Фредерик Бегбеде, Бернар Вербер,
Около 60 български и световни артисти, фотографи, музиканти и общественици ще промотират любовта към четенето в изложбата „Моста на влюбените в книгите“ в София. От 17 до 30 ноември тя ще покаже авторски фотографии на популярни личности с любими техни книги. Сред тях са фотографи като Иво Хаджимишев, писатели като Фредерик Бегбеде, Бернар Вербер,

Кола блъсна и уби пешеходец в Русе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108061

Пешеходец е починал след пътен инцидент тази сутрин на бул. Тутракан в Русе, съобщиха от ОД на МВР.
На 12 ноември в 07:30 часа е постъпил сигнал, че в гр. Русе, на бул. Тутракан (в района на “Напорни тръби”) автомобил БМВ с русенска регистрация е блъснал пешеходец.
Пристигналият на място екип на полицията е видял,
Пешеходец е починал след пътен инцидент тази сутрин на бул. Тутракан в Русе, съобщиха от ОД на МВР. На 12 ноември в 07:30 часа е постъпил сигнал, че в гр. Русе, на бул. Тутракан (в района на “Напорни тръби”) автомобил БМВ с русенска регистрация е блъснал пешеходец. Пристигналият на място екип на полицията е видял,

Михаил Миков: „Подемос“ и „СИРИЗА“ са шанс за левицата

http://tv.pogled.info/news/69164/Mihail-Mikov-Podemos-i-SIRIZA-sa-shans-za-levitsata

/Поглед.инфо/ Лидерът на БСП Михаил Миков в разговор с Александър Симов за ПогледТВ с откровен анализ за новите леви явления в Европа.

Юношата на ЦСКА Юлиан Ненов - повод за радост на "Армията"

http://bgfootball.actualno.com/unoshata-na-cska-ulian-nenov---povod-za-radost-na-armijata-news_507122.html

В ЦСКА ситуацията като цяло не е добра през новия сезон и отборът трепери за бъдещето си, което е забулено в мъгла прекалено дълго време. Но все пак на "Армията" има два повода за радост - лишените от шанса да гледат собствените си юноши в игра дoскоро фенове сега се наслаждават на изобилие от младост и хъс в мачовете на любимия отбор. А другият повод са самите те - преглътнали болката, че отборът е във "В" група, го подкрепят като все едно се е запътил да става шампион в елита. Един от желанит

БСП иска преправянето на изобри протоколи да се наказва с 8 години затвор

http://izbori2015.actualno.com/bsp-iska-prepravjaneto-na-izobri-protokoli-da-se-nakazva-s-8-godini-zatvor-news_507123.html

Искаме да се направи допълнение към чл. 308 ал. 2 от НК, свързано с подправяне на официални документи и да се запише, че подправянето на изборни протоколи е тежко престъпление, което се наказва с до 8 г. лишаване от свобода. Това заяви депутатът Чавдар Георгиев от името на ПГ на БСП лява България, която вече е внесла тази законодателна поправка като първа от своите инициативи за препятстване на изборните фалшификации, предаде БГНЕС. Причина за искането на БСП са нарушенията на последните местни

Геолози моделираха тектониката на плочите

http://interest.actualno.com/geolozi-modeliraha-tektonikata-na-plochite-news_507103.html

Милиарди години повърхността на Земята е подложена на бавен танц на тектонските плочи. Те разкриват морета и повдигат планини, вероятно без тях не би имало и живот. Но така е било невинаги – в далечното минало земната кора е била цяла, както на съвременната Венера. Какво я е разкъсало? Днес "пукнатините" между плочите са достатъчно – те може да се смятат за зони на субдукция, където една плоча се подпъхва под друга и потъва в горните слоеве на мантията. В тези области се разгръщат

Кандидатурата на Платини за президент на ФИФА е отхвърлена, одобрени са 5

http://football.actualno.com/kandidaturata-na-platini-za-prezident-na-fifa-e-othvyrlena-odobreni-sa-5-news_507125.html

Пет от общо седем кандидатури за президенти на ФИФА са приети. Тази на Мишел Платини е отхвърлена, съобщиха от световната футболна централа в официално изявление. Двама от седемте кандидата не бяха приети и това са шефът на Либерийската футболна федерация Муса Билити и президентът на УЕФА Мишел Платини. Приетите кандидатури са тези на Джани Инфантино, Токио Сексвале, принцът на Йордания Али бин Ал-Хюсеин, Жером Шампан, Салман бин Ибрахим ал-Халифа. Изборите ще са през февруари 2016 година, а

Какво ще се случи, ако 2 месеца пиете доматен сок

http://curious.actualno.com/kakvo-shte-se-sluchi-ako-2-meseca-piete-domaten-sok-news_507087.html

Редовната употреба на доматен сок помага при отслабване, установиха тайвански учени. В изследването са участвали жени на различна възраст, с различно тегло и произход. В продължение на два месеца те са изпивали по една чаша доматен сок на ден. По време на експеримента участничките в него не са променили ежедневните навици, а само след няколко дни установили, че са отслабнали. Учените подчертават, че не става въпрос за загуба на течности в организма, а за топене на мазнините. Участничките в екс

60 млн. лв. са отделени за тазгодишното зимно почистване

http://society.actualno.com/60-mln-lv-sa-otdeleni-za-tazgodishnoto-zimno-pochistvane-news_507127.html

За зимно почистване тази година са предвидени 60 милиона лева. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров по време на пресконференция за готовността за поддържане на републиканската пътна мрежа при зимни условия, информира "Фокус". "Предната година сумата беше с 4 милиона лева по-малко, тоест 56 милиона лева, така че не можахме да достигнем лимита. Естествено тези пари, които не са усвоени веднага влизат в пътната подготовка на

Мистериозен остров крие затворена общност от 60 века

http://petel.bg/Misteriozen-ostrov-krie-zatvorena-obshhnost-ot-60-veka__133800

На остров в Индийския океан от близо 60 хиляди години живее мистериозна общност, необезпокоявана от хода на историята в останалата част на...

Дарина Павлова кани Къванч на меден месец у нас

http://petel.bg/Darina-Pavlova-kani-Kavanch-na-meden-mesets-u-nas__133802

Снимки: repubblica/wikipedia Дарина Павлова води Къванч Татлъту на меден месец в Боровец, съобщава "Телеграф", като се позовава на родни светски...

Какви са правата на потребителите при онлайн покупки

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2015/11/12/2647738_kakvi_sa_pravata_na_potrebitelite_pri_onlain_pokupki/?ref=rss


Потребителите да бъдат внимателни при онлайн пазаруване и да се информират за крайната цена и условията на сделката, преди да я сключат, предупреждават експертите на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Поводът за това напомняне е постъпило в комисията запитване на потребител, който при пазаруване от онлайн магазин за храна за домашни любимци е останал с впечатлението, че търговецът не го е информирал своевременно за разходите по доставката и е научил за тях в офиса на...

ЧЕЗ и АИКБ се обединиха срещу кражбите на съоръжения и електроенергия

http://frognews.bg/news_101799/CHEZ-i-AIKB-se-obediniha-sreshtu-krajbite-na-saorajeniia-i-elektroenergiia/

Новият регионален мениджър на ЧЕЗ Карел Крал и председателят на АИКБ Васил Велев призоваха за справедливост и прозрачност при решаване на проблемите в енергетиката.

Цацаров: Записите с Владимира Янева са правени с незаконно устройство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108054

Записите с Владимира Янева не са резултат от приложени СРС-та, т.е. са на незаконно записващо устройство.
Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет във връзка с изтекли телефонни записи, касаещи него, като последният е от снощи, съобщи &quot;Фокус&quot;.
&quot;Ако разгледаме самите разговори,
Записите с Владимира Янева не са резултат от приложени СРС-та, т.е. са на незаконно записващо устройство. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет във връзка с изтекли телефонни записи, касаещи него, като последният е от снощи, съобщи "Фокус". "Ако разгледаме самите разговори,

Михаил Миков: За оставките, отговорностите, виновниците и медийните интриганти

http://tv.pogled.info/news/69163/Mihail-Mikov-Za-ostavkite-otgovornostite-vinovnitsite-i-mediinite-intriganti

/ПогледТВ/ Лидерът на БСП в разговор с Александър Симов в ПогледТВ прави своя анализ на причините за изборното поражение.

Цигарите поскъпват догодина

http://offnews.bg/news/n_1/n_590110.html

Народното събрание прие на второ четене 3-годишен график за повишаване на акцизите върху цигарите. То гласува промени в Закона за акцизите и данъчните складове, инициирани от Министерския съвет. Според новите текстове по-голямо ще е увеличението при скъпите марки, а по-малко - при евтините. Поскъпването заради по-високия акциз ще продължи плавно до 2018 година.  Според графика акцизът върху цигарите ще се повишава съответно на 38% от продажната цена от 1 януари 2016 г., 40% от януари 2017 г. и 42% от 2018 г. Справка, предоставена от финансовото министерство показва, че ако кутия с 20 къса цигари струва 4.40 лева, от догодина пушачите ще плащат за нея по 4.63 лева. Тези с цена 5,20 лв. ще поскъпнат до 5,55 лв. По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева вече ще струват 7.95, а за кутиите с най-високи цени - от 10 лева, скокът ще бъде до 11.94 лв. за кутия.  В действащия в момента закон акцизният 3-годишен график е както следва: 25% от 1 януари 2016 г., 27% от 1 януари 2017 г., 28% от 1 януари 2018 г. Депутатите от БСП и Реформаторския блок се опитаха да спрат промените, но предложенията на Петър Славов и Румен Гечев бяха отхвърлени.

Не!Новините: Реставрират отсечената гора на Витоша с бутафорни дръвчета, изкуствени орхидеи

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/12/2647742_nenovinite_restavrirat_otsechenata_gora_na_vitosha_s/?ref=rss


"Дневник" публикува текста от "Не!Новините" с разрешението на автора на сайта Самуил Петканов. 

ВИТОША - Институциите видяха в изсичането на младата гора на Витоша шанс да я възстановят с познатия размах на мечтите и естетиката на българския управленец, довели до възхода на Антична Сердика.

В срок от 2 седмици ще бъде вдигната тропическа гора с орхидеи, огромни дървета, лиани и други бутафорни растения.

"Имаме уникалния шанс да превърнем Витоша в една малка...

Цацаров: Записите с Владимира Янева са правени с незаконно устройство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108042

Записите с Владимира Янева не са резултат от приложени СРС-та, т.е. са на незаконно записващо устройство.
Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет във връзка с изтекли телефонни записи, касаещи него, като последният е от снощи, съобщи
Записите с Владимира Янева не са резултат от приложени СРС-та, т.е. са на незаконно записващо устройство. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет във връзка с изтекли телефонни записи, касаещи него, като последният е от снощи, съобщи "Фокус". "Ако разгледаме самите разговори,

Булдога и Папагала също идват на юбилея на Стоичков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108049

Едни от най-великите и колоритни вратари в историята на футбола - Хорхе Кампос-Папагала и Хосе Луис Феликс Чилаверт-Булдога също се присъединяват към звездната селекция от легендарни имена по случай юбилея на Христо Стоичков, съобщиха организаторите на събитието. И двамата без колебание са потвърдили поканата и участието си в „50 години номер 8“
Едни от най-великите и колоритни вратари в историята на футбола - Хорхе Кампос-Папагала и Хосе Луис Феликс Чилаверт-Булдога също се присъединяват към звездната селекция от легендарни имена по случай юбилея на Христо Стоичков, съобщиха организаторите на събитието. И двамата без колебание са потвърдили поканата и участието си в „50 години номер 8“

PIAF! Le Spectale в София и Русе - 23 и 24 ноември

http://www.cross.bg/karer-piaf-pevitza-1487824.html

/КРОСС/Тази година, светът отбелязва 100 години от рождението на Едит Пиаф.  Емблематичната певица се ражда на 19 декември 1915, за да се превърне с уникалния си глас, но и с драматичната си съдба, в най-големия музикален символ на Франция. Официалното шоу, ‘PIAF! Le Spectale', което преминава при напълно разпродадени престижни зали в Европа, Северна и Южна Америка, ще бъде представено в София - на 23 ноември, на сцената на Зала 1 на НДК, и в Русе - на 24 ноември, в Булстрад Арена. Невероятната френска певица Ан Карер не просто изпълнява най-великите песни на Пиаф, но с невероятния си глас и със своя оркестър, както и тематични декори и прожекции, води зрителите на едно незабравимо пътешествие по парижките улици в епохата ПИАФ. Световната преса определи шоуто като „грандиозно" и „задължително", а Ан Карер за „фантастична". video:https://www.youtube.com/watch?v=GuxAeSihdgs

Булдога и Папагала се присъединяват към звездната компания за юбилея на Стоичков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108057

Едни от най-великите и колоритни вратари в историята на футбола - Хорхе Кампос-Папагала и Хосе Луис Феликс Чилаверт-Булдога също се присъединяват към звездната селекция от легендарни имена по случай юбилея на Христо Стоичков, съобщиха организаторите на събитието. И двамата без колебание са потвърдили поканата и участието си в „50 години номер 8“
Едни от най-великите и колоритни вратари в историята на футбола - Хорхе Кампос-Папагала и Хосе Луис Феликс Чилаверт-Булдога също се присъединяват към звездната селекция от легендарни имена по случай юбилея на Христо Стоичков, съобщиха организаторите на събитието. И двамата без колебание са потвърдили поканата и участието си в „50 години номер 8“

10 ноември – обърни се с гняв назад

http://tv.pogled.info/news/69162/10-noemvri-obarni-se-s-gnyav-nazad

/ПогледТВ/ Един анализ на Александър Симов за това какво ни сполетя през последните 26 години.

Цигарите поскъпват догодина

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XGu3XmXjVrQ/

Народното събрание прие на второ четене 3-годишен график за повишаване на акцизите върху цигарите. То гласува промени в Закона за акцизите и данъчните складове, инициирани от Министерския съвет.

Според новите текстове по-голямо ще е увеличението при скъпите марки, а по-малко – при евтините.

Поскъпването заради по-високия акциз ще продължи плавно до 2018 година.

Според графика акцизът върху цигарите ще се повишава съответно на 38% от продажната цена от 1 януари 2016 г., 40% от януари 2017 г. и 42% от 2018 г.

Справка, предоставена от финансовото министерство показва, че ако кутия с 20 къса цигари струва 4.40 лева, от догодина пушачите ще плащат за нея по 4.63 лева. Тези с цена 5,20 лв. ще поскъпнат до 5,55 лв. По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева вече ще струват 7.95, а за кутиите с най-високи цени – от 10 лева, скокът ще бъде до 11.94 лв. за кутия.

В действащия в момента закон акцизният 3-годишен график е както следва: 25% от 1 януари 2016 г., 27% от 1 януари 2017 г., 28% от 1 януари 2018 г.

Депутатите от БСП и Реформаторския блок се опитаха да спрат промените, но предложенията на Петър Славов и Румен Гечев бяха отхвърлени.

Промяната на акцизната ставка за цигарите беше приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БДЦ и АБВ.

От приетите промени следва догодина най-евтините цигари да поскъпнат с 30 стотинки. По-сериозното увеличение е за по-високия ценови сегмент цигари.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) посочи, че наистина правителството е сменило политиката си от миналата година, но това не означавало непоследователност, а разум, сила, отговорност. Тя обясни, че през 2016 г. цените на най-евтините цигари от 4.20 до 4.70 лева ще останат с увеличение от 30 ст., като данъчната тежест ще се поеме от по-високия сегмент. Цигарите на цени от 5.25 до 5.90 лева ще се увеличат с 25 ст. вместо с 15 ст., а тези от 5.90 до 6.50 лева за кутия ще се повишат с 55 ст. вместо с 20 ст.

Българските пушачи обикновено купуват цигари от най-ниския сегмент и ние не искаме те да поемат основната тежест през тази и следващите години за сметка на по-високия сегмент, обясни Стоянова, цитирана от Кросс. Тя отбеляза, че промяната ще гарантира и повече приходи в бюджета – 119 млн. лева за следващите три години.

Корнелия Нинова от “БСП – лява България” предупреди, че увеличението на акциза води до повишаване на сивия сектор, но не и до подобряване на здравословното състояние на нацията. Какво правят пушачите, като се вдигне акцизът – започват да търсят цигари “на черно”, когато има търсене, има и предлагане, веднага се вдига контрабандата, коментира тя.

Народът пуши независимо от здравната политика на министър Москов, репликира я Менда Стоянова. Тя отбеляза, че повишаването на цените на цигарите не зависи от волята на което и да било правителство, а е в изпълнение на ангажимента на България от 2018 г. да достигне минималния акциз на цигарите за ЕС. Единственото, което можем да направим, е по-малко увеличение в ниския ценови сегмент и по-голямо – в по-високия, добави тя.

Не мога да приема, че данъчният календар трябва да подлежи на промяна на 10-12 месеца, коментира съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Не мога да приема, че това е грижа за най-бедните пушачи в България, посочи той. По думите му ролята на акциза е да ограничава вредните навици. “Защо не се загрижихте за бедните непушачи. Ето аз например никога не съм пушил”, посочи той.

Десетки хиляди на протест в Полша срещу ислямизацията на Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=306265

Няколко десетки хиляди поляци участваха в националния протестен марш в центъра на Варшава, който мина под мотото "Полша за поляците и поляците за Полша". Участниците в марша се обявиха и срещу "ислямизацията на Европа".

Синдикатите в МВР няма да искат оставката на Бъчварова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108045

Няма да поставяме въпроса за оставка на Румяна Бъчварова, защото виждаме, че тя полага усилия, за да се стигне до решение. Разчитаме обаче на диалога и на практически стъпки, и най-вече на един подробен анализ за дейностите и функциите в системата, за да може на базата на този анализ да се направи една наистина успешна реформа.
Няма да поставяме въпроса за оставка на Румяна Бъчварова, защото виждаме, че тя полага усилия, за да се стигне до решение. Разчитаме обаче на диалога и на практически стъпки, и най-вече на един подробен анализ за дейностите и функциите в системата, за да може на базата на този анализ да се направи една наистина успешна реформа.

Синдикатите в МВР няма да искат оставката на Бъчварова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108038

Няма да поставяме въпроса за оставка на Румяна Бъчварова, защото виждаме, че тя полага усилия, за да се стигне до решение. Разчитаме обаче на диалога и на практически стъпки, и най-вече на един подробен анализ за дейностите и функциите в системата, за да може на базата на този анализ да се направи една наистина успешна реформа.
Няма да поставяме въпроса за оставка на Румяна Бъчварова, защото виждаме, че тя полага усилия, за да се стигне до решение. Разчитаме обаче на диалога и на практически стъпки, и най-вече на един подробен анализ за дейностите и функциите в системата, за да може на базата на този анализ да се направи една наистина успешна реформа.

Lenovo с първа тримесечна загуба от 6 години

http://www.investor.bg/harduer/459/a/lenovo-s-pyrva-trimesechna-zaguba-ot-6-godini-205887/

Въпреки това данните са по-добри от очакванията на анализаторите, а акциите скочиха с 5,9 на сто в Хонконг

4 години без Андрей Сариев

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/z6nkChRs-fI/

A.Sariev-224x300Изминаха 4 години откакто ни напусна Андрей Сариев. Той е роден на 27.07.1932 в Поморие в семейството на Телемах Сариев, известен производител на сол. Начално, основно и средно образование е получил в родния си град. През 1950 г. завършва гимназия, но не му се разрешава да продължи образованието си и е изпратен като волнонаемен служител в с. Раковсково. През 1952 получава необходимото разрешение да продължи образованието си и е приет за студент в машинния факултет на Политехниката в София, в който се дипломира като инженер през 1957. Започва работа по разпределение в Машинно-тракторна станция /МТС/-Бояново, Елховско, където през 1959 заема длъжността гл. инженер, а по-късно /1960 г./става директор на МТС-Сунгурларе. В периода 1960-1967 е директор на МТС-Камено, Бургаско, а през 1967 – 1971 е гл. инженер на ТКЗС-Несебър. От 10.06.1971 до 05.03.1979 е заместник-председател на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет-Несебър,а след това до 1982 е гл. инженер на Аграрно-промишлен комплекс-Несебър, като малко по-късно заминава на работа в Либия до 1985. След завръщането си от чужбина до 1992 е директор на ДФ “Несебър-Автотранспорт”,а на 30.10.1993, като кандидат на БЗНС /Единен/ е избран за кмет на Община Несебър до 12.11.1995. По време на мандата му като кмет /макар и непълен/ с усилени темпове се изпълнява мащабна строителна програма в Несебър и съставните селища на общината.По инициатива на Андрей Сариев с подкрепата на Общинския съвет се реализирани над 10 млн. лв. за благоустрояване на района на пристанището, откриването на нов базар,асфалтирането на улици и нови тротоари и пътни настилки в старата и новата част на град Несебър. 6 млн. лв. са инвестирани в изграждането на нов водоем, водоснабдяващ Несебър и Слънчев бряг, 4 млн. – за пътища към Равда и Кошарица.Пуснат е в експлоатация и нов водоем за Св.Влас и е започнато строителство на нова училищна сграда. Други 14 млн. са вложени и за строителство на ПСОВ Обзор-Бяла.С изключителното лично активно участие на инж.Андрей Сариев е финализирана процедурата за отстъпване на нуждаещите се на право на строеж в жк «Черно море». За особено голям принос в управлението и развитието на Община Несебър с решение на Общинския съвет от 21.06.2007 е удостоен със званието «Почетен гражданин на град Несебър». Извън кметския стол, в свободното си време,бай Андро винаги се превръщаше в център на особено внимание на компанията,в която се намираше.Той свиреше на акордеон и имаше неизчерпаем репертоар от песни, които изпълняваше в дует със съпругата си Мария на ниво, непостижимо и за професионални изпълнители. През последните двайсетина години, преди кончината си, се превърна в традиция, идвайки в новата част на града, да се заседи в редакцията на вестника, да се информира как вървят общинските дела и да ни изпее няколко италиански канцонети за довиждане. Със сигурност липсва на мнозина.
Максим МОМЧИЛОВ

Топ вратари на Южна Америка сред легендите за юбилея на Стоичков

http://www.bnews.bg/article-143589

Култовите вратари Хорхе Кампос и Хосе Луис Чилаверт са петата и съответно шестата звезда в юбилейния мач по случай 50-годишнината на Камата.

Прокуратурата поиска доживотен затвор без замяна за Петко от Лясковец

http://pik.bg/прокуратурата-поиска-доживотен-затвор-без-замяна-за-петко-от-лясковец-news433951.html

Прокуратурата поиска доживотен затвор без замяна за Петко от Лясковец

Доживотен затвор без право на замяна при строг режим на изтърпяване поиска за Петко Стрелеца от Лясковец, прокурорът Цветан Маринов.

Близо 4 часа продължила заключителната пледоария на обвинителя, в която той обсъдил всяко от събраните доказателства за кървавата касапница от март м.г.

Петко изслушал безмълвно обвинителната реч, казаха участвали в заседанието.

 



Цацаров: Не съм обсъждал с премиера казуса "Червеи"

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/cacarov-ne-sym-obsyzhdal-s-premiera-kazusa-chervei-6045302

Цацаров, чието име се споменава в разговора, отрече премиерът Бойко Борисов да му е оказвал натиск "да опраска" Владимира Янева

Синдикатите в Гърция започнаха национална стачка

http://econ.bg/Новини/Синдикатите-в-Гърция-започнаха-национална-стачка_l.a_i.703723_at.1.html

От днес синдикатите обявиха национална стачка в Гърция, предаде Агенция Франс Прес. Причината за протестите е намаляването на правителствените...

С вход свободен пресъздават "Последната битка на краля" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=306267

Бойци от няколко европейски държави ще пристигнат край морето за тазгодишното честване за битката при Варна. На 14 ноември в Спортен комплекс "Аспарухов парк", публиката ще може да проследи на живо автентично реконструирани средновековни оръжия, доспехи и бойни тактики на 571 години, научи Moreto.

Валери Симеонов: Доброто решение е процентът на нарастване на акциза да е еднакво както за скъпите, така и за евтините цигари

http://pik.bg/валери-симеонов-доброто-решение-е-процентът-на-нарастване-на-акциза-да-е-еднакво-както-за--news433950.html

Валери Симеонов: Доброто решение е процентът на нарастване на акциза да е еднакво както за скъпите, така и за евтините цигари

Не приемам, че данъчният календар трябва да подлежи на промяна на 10-12 месеца. Това каза от трибуната на НС председателят на ПГ на ПФ и народен представител Валери Симеонов по време на обсъждането на второ четене на Закона за акцизите и данъчните складове.

„Всяко управление трябва да гласува последователна политика. Не разбрах какви са аргументите за предложението на различни акцизи на различните групи цигари. В никакъв случай не мога да приема аргументът, че това е било едва ли не грижа за бедните пушачи на България.

Не знам защо всички, които се изказвате забравяте, че точно това е смисълът на акциза, да ограничава вредното въздействие на всякакви такива вредни навици“, обясни Симеонов. Той посочи, че не вижда грижа към хората и към народа, която им е вменена като народни представители. „Разберете, че има хора, които не пушат и се отвращават, когато някой им пуши под носа. Смисълът на държавната политика трябва да бъде ограничаване на тютюнопушенето, а най-добрия начин е това да става чрез увеличаване на цените. Нека да го направим пропорционално, както за евтините, така и скъпите цигари“, каза Валери Симеонов.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев посочи, календарът е променен за тези, които пушат скъпи цигари.
Депутатът от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова посочи, че напълно подкрепя непушачите. „Пътят за стимулиране на непушенето е друг. Той е наш обща грижа. “, каза тя. Валери Симеонов отвърна в дуплика: „Естествено, че има здрава логика в това, което казва г-жа Стоянова за пропорционалното нарастване на акцизите. В края на краищата такова е вашето предложение. Защо не сте го обмислили, когато е било време. За мен е доброто решение процентът на нарастване на акциза да е еднакво, както за скъпите, така и за евтините цигари“, каза той.

БЕХ тръгва към директни преговори с банки за заема за НЕК

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/beh-trygva-kym-direktni-pregovori-s-banki-za-zaema-za-nek-205890/

До дни започва информационна кампания за либерализацията на енергийния пазар, съобщи зам.-министърът на енергетиката Николай Николов

Извънредно! Масов бой на мигранти в София, има наръган. Издирват извършителите

http://petel.bg/Izvanredno--Masov-boy-na-migranti-v-Sofiya--ima-naragan--Izdirvat-izvarshitelite__133797

Снимка: Булфото, архив Иракчанин е бил намушкан с нож след масов бой между имигранти в София. Инцидентът е станал в заведение на булевард...

Депутатите взеха важно решение за всички ракиджии. Ще могат да варят само от юни до декември

http://petel.bg/Deputatite-vzeha-vazhno-reshenie-za-vsichki-rakidzhii--SHHe-mogat-da-varyat-samo-ot-yuni-do-dekemvri__133799

Снимка: Булфото, архив Любителите на домашна ракия ще имат право да я варят само от юни до декември и то в казани до 500 литра. Това решиха...

Турската полиция атакува клетки на ИД преди срещата на Г-20

http://balkani.actualno.com/turskata-policija-atakuva-kletki-na-id-predi-sreshtata-na-g-20-news_507116.html

Турската полиция задържа 11 заподозрени за връзки с „Ислямска държава“ в Истанбул, съобщава Анадолската агенция. Операциите на полицията се случват два дни преди срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в страната. Атаките срещу клетки на ИД са част от серия акции срещу предполагаеми поддръжници на джихадистите в Турция. Сигурността в държавата е затегната преди срещата на върха на световните лидери. Миналата седмица полицията задържа 20 души, заподозрени във връзки с ИД в южн

"Фронтекс" се готви да ни помага за граничната охрана

http://politics.actualno.com/fronteks-se-gotvi-da-ni-pomaga-za-granichnata-ohrana-news_507118.html

Агенцията за защита на външните граници на ЕС „Фронтекс“ ще помага на България за защита на нейната граница с Турция. Това се казва в доклад на ЕК, който бе оповестен по време на видеоконферентна връзка между държавните ръководители от страните в т. нар. Западнобалкански път на мигрантите, предаде БГНЕС. „Фронтекс“ ще направи същото и в Хърватия при гарантиране на сигурността на границата й със Сърбия. Страните от ЕС обещаха да изпратят допълнително 320 гранични служит

Глобалното затопляне и ураганите са свързани

http://climate.actualno.com/globalnoto-zatopljane-i-uraganite-sa-svyrzani-news_507060.html

Десетки учени от Националното управление за океански и атмосферни изследвания (NОАА) са анализирали сезона на ураганите през 2014 година и са публикували доклад, в който се говори за прякото влияние на глобалното затопляне върху количеството и интензивността на ураганите. Главният фактор за въздействие върху ръста на температурите в света е изменението на климата в резултат на човешката дейност. През 2014 година върху Хавайските острови се стоварила тропическата буря Изел, която станала един о

Павлова: Трябват по-сериозни санкции за каращите без зимни гуми

http://society.actualno.com/pavlova-trjabvat-po-seriozni-sankcii-za-karashtite-bez-zimni-gumi-news_507120.html

Трябва да има по-сериозни санкции за тези, които не спазват изискването да се кара със зимни гуми, когато става въпрос за леки автомобили и съответно с по-голяма дебелина на грайфера, когато става въпрос за тежкотоварни автомобили. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на пресконференция, свързана с готовността за поддържане на републиканската пътна мрежа при зимни условия, предаде „Фокус”. „Зимните гуми на леките коли и грай

Бизнесмен отива на съд за смъртта на сина на шефа на ДАНС

http://offnews.bg/news/n_1/n_590148.html

Единият от собствениците на веригата пицарии "Виктория" Георги Илиев  се изправя пред съда за смъртта на Юлиян Георгиев , син на бившия зам. вътрешен министър и настоящ председател на ДАНС Димитър Георгиев , съобщава "Правен свят". Бизнесменът е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа. 20-годишният Юлиян Георгиев загина на 2 април 2014 година на бул. „Симеоновско шосе“ в София. Инцидентът стана около 21.00 часа край входа на ресторант "Ловен парк". Студентът от Техническия университет карал мотора си, когато го връхлетял „Mercedes CL 600“, управляван от бизнесмена Георги Илиев. Автомобилът се движел в насрещното платно и направил ляв завой, за да влезе в двора на ресторанта. Така засякъл пътя на моториста. В резултат на удара момчето изхвърчало и загинало на място.  Делото беше внесено в съда на 10 юли 2015 г., но няколко дни по-късно съдът го върна на прокуратурата заради пропуски в обвинителния акт, поради което то беше прекратено. След катастрофата стана известно, че Георги Илиев е съученик на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов . Бащата на Юлиян - Димитър Георгиев, навремето бе един от заместниците му в МВР.

Путин за допинг скандала: Искат да сринат репутацията на Майка Русия, опитват се да ни спрат за Рио

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108033

&quot;Русия трябва да проведе собствено разследване по обвиненията, че атлетите й системно са приемали допинг, като едновременно с това си сътрудничи с международните антидопингови организации&quot;, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Ройтерс.
&quot;Ако някой наруши действащите разпоредби срещу употребата на допинг,
&quot;Русия трябва да проведе собствено разследване по обвиненията, че атлетите й системно са приемали допинг, като едновременно с това си сътрудничи с международните антидопингови организации&quot;, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Ройтерс. &quot;Ако някой наруши действащите разпоредби срещу употребата на допинг,

Путин за допинг скандала: Искат да сринат репутацията на Майка Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108020


"Русия трябва да проведе собствено разследване по обвиненията, че атлетите й системно са приемали допинг, като едновременно с това си сътрудничи с международните антидопингови организации", заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Ройтерс. "Ако някой наруши действащите разпоредби срещу употребата на допинг,

Как да не ни болят ръцете от компютъра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107018

За да не си докараме проблеми със сухожилията на китките заради писането с часове на компютър, ръцете трябва да са поставени под нивото на гръдния кош. Т.е. между гърдите и корема, и да се пише изправен. А на всеки час да се почива 4-5 минути. Това посъветва ортопед-травматологът от „Пирогов“ д-р- Атанас Кацаров.
За да не си докараме проблеми със сухожилията на китките заради писането с часове на компютър, ръцете трябва да са поставени под нивото на гръдния кош. Т.е. между гърдите и корема, и да се пише изправен. А на всеки час да се почива 4-5 минути. Това посъветва ортопед-травматологът от „Пирогов“ д-р- Атанас Кацаров.

Павлова за винетките: Да не се сравняваме с Румъния, те имат само една магистрала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108013

Винаги можем да спорим какво е справедливо, но от 2004 година в България е въведена винетната система и тогава отпада пътният данък. Така коментира в предаването „Тази сутрин” по БиТиВи увеличаването на цените на винетките министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.
Таксата за годишен стикер се повишава от 67 лв. на 97 лв.
Винаги можем да спорим какво е справедливо, но от 2004 година в България е въведена винетната система и тогава отпада пътният данък. Така коментира в предаването „Тази сутрин” по БиТиВи увеличаването на цените на винетките министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Таксата за годишен стикер се повишава от 67 лв. на 97 лв.

Билетите за влак - вече и в смартфона

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/biletite-za-vlak-veche-i-v-smartfona-6045303

Тази алтернатива е задължителна според Европейския съюз за единно железопътно пространство

Apple обвинени в расизъм, изгонили чернокожи младежи от свой магазин

http://offnews.bg/news/n_1/n_590141.html

Група от чернокожи младежи е била изгонена от магазин на Apple по предлог, че момчетата ще откраднат нещо, пише Би Би Си.  Случаят е станал и заснет на видео в Мелбърн, Австралия. На видеото се вижда как служител на Apple моли група момчета да напуснат, защото охраната е преценила, че са крадци. Шестимата чернокожи младежи са били помолени да си тръгнат от продавач в Apple и двама охранители. Видеото предизвика множество коментари в мрежата, които порицават начина на работа и думите на служителя на Apple. След като записът стана популярен от компанията поднесоха своите извинения към младежите, а те от своя страна го приеха. "Извиниха ни се, спокойни сме вече, нямахме нужда от нищо повече", коментира едно от момчетата в записа, цитирано от Би Би Си.

Глиган на релсите прекъсна движението на влаковете Лондон – Париж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108005

Движението на влаковете Евростар, свързващи Лондон с Париж, бе нарушено през изминалата нощ, след като един от влаковете блъсна глиган, предаде ТАСС. Инцидентът е станал в района на френския град Кале.
След сблъсъка влакът е бил спрян за проверка, а движението по маршрута – блокирано. Композицията е пристигнала в Лил,
Движението на влаковете Евростар, свързващи Лондон с Париж, бе нарушено през изминалата нощ, след като един от влаковете блъсна глиган, предаде ТАСС. Инцидентът е станал в района на френския град Кале. След сблъсъка влакът е бил спрян за проверка, а движението по маршрута – блокирано. Композицията е пристигнала в Лил,

"Каръци" на Ивайло Христов поставя началото на "Киномания"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/12/2647701_karuci_na_ivailo_hristov_postavia_nachaloto_na/?ref=rss


Българският "Каръци" на режисьора Ивайло Христов поставя началото на тазгодишната "Киномания" в Зала 1 на НДК от 19 ч. днес. Черно-белият филм с Ованес Торосян и Елена Телбис разказва за тинейджъри в малък провинциален град, в който концерт идва да изнесе любимата им група. Това е единствената прожекция на лентата, която взе голямата награда на кинофестивала във Москва по-рано през годината.

Над 40 филма ще бъдат показани до 29 ноември в шест кина: "Люмиер", "Одеон", Дом на киното,...

Връщаме на Европа по 300 арестанти на година

http://www.moreto.net/novini.php?n=306252

Над 300 арестанта годишно връща България на страни от Европейския съюз. Всички те са били задържани у нас, след като са били обявени за международно издирване с т. нар. Европейска заповед за арест за разследвано на територията на ЕС престъпление.

Зам.-министър на земеделието: Изсечената гора на Витоша ще бъде възстановена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107997

Изсечената гора на Витоша ще бъде възстановена, а служителите, които не са изпълнили задълженията си, ще понесат наказанията си, включително най-тежките. Това заяви пред bTV заместник-министърът на земеделието Георги Костов.
Той каза още, че за мястото е издадено разрешително само за почистване и събиране на сухи дървета.
Изсечената гора на Витоша ще бъде възстановена, а служителите, които не са изпълнили задълженията си, ще понесат наказанията си, включително най-тежките. Това заяви пред bTV заместник-министърът на земеделието Георги Костов. Той каза още, че за мястото е издадено разрешително само за почистване и събиране на сухи дървета.

Беноа Кьоре: ЕЦБ не е длъжна да разширява програмата за стимули през декември

http://www.investor.bg/evropa/334/a/benoa-kiore-ecb-ne-e-dlyjna-da-razshiriava-programata-za-stimuli-prez-dekemvri-205883/

Решението на Фед за лихвите през декември няма как да не се отрази на действията на ЕЦБ, смята членът на УС на банката

Бързо навън! В неделя е краят на циганското лято

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/byrzo-navyn-v-nedelia-e-kraiat-na-ciganskoto-liato-6045304

Според прогнозата на синоптиците ни очаква топъл декември, а сняг и зимни температури - чак в края на зимата

Павлова за винетките: Да не се сравняваме с Румъния, те имат само една магистрала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107995

Винаги можем да спорим какво е справедливо, но от 2004 година в България е въведена винетната система и тогава отпада пътният данък. Така коментира в предаването „Тази сутрин” по БиТиВи увеличаването на цените на винетките министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.
Таксата за годишен стикер се повишава от 67 лв. на 97 лв.
Винаги можем да спорим какво е справедливо, но от 2004 година в България е въведена винетната система и тогава отпада пътният данък. Така коментира в предаването „Тази сутрин” по БиТиВи увеличаването на цените на винетките министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Таксата за годишен стикер се повишава от 67 лв. на 97 лв.

В. Симеонов: Полицаите прекаляват

http://www.cross.bg/simeonov-valeri-predavaneto-1487837.html

/КРОСС/Полицаите прекаляват, не виждам смисъл от този процес. Това каза Валери Симеонов, председател на НФСБ, в предаването „Добро утро, България" по ТВ7. „Пак ще парализират столицата. Това прилича вече на рекет. Създават изключително неудобство. Не мисля, че хората, които трябва да следят за спазването на закона, трябва по този начин да демонстрират неспазване", каза в предаването Валери Симеонов. „Не знам защо Министерски съвет има някаква представа, че ако пробута нещо по най-бързия начин, то ще мине. По същия начин беше и с гласуването на евентуално теглене на кредит от 16 милиарда - ние не го подкрепихме. Подобно бързане забелязваме и с доста въпроси, свързани с бюджета. Местни данъци и такси също ми се сториха, че малко прибързано се внасят", посочи Валери Симеонов, като определи, работата на Народното събрание като трескава. „Желание да се демонстрира дейност, да се печелят избори. Реформите не са въпрос на непрекъсната смяна на законите", поясни той.  

Военната прокуратура поиска съд заради поръчка на парашути

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/12/2647710_voennata_prokuratura_poiska_sud_zaradi_poruchka_na/?ref=rss


Военноокръжна прокуратура - София, предаде на съд подполковник Владимир Мильовски и Стоян Стоянов, управител на фирма "Ломини" ООД, за корупция при обявяването на поръчка за доставка на парашути за българската армия, съобщиха от прокуратурата.

През 2013 г. от Министерството на отбраната са направили поръчка за доставка на десантни парашутни системи "Кръгъл купол" и десантни парашутни системи тип "Летящо крило", в която са участвали "Ломини" ООД и дружеството по Закона за задълженията...

И култовите вратари Хорхе Кампос и Хосе Луис Чилаверт пристигат за юбилея на Камата

http://www.cross.bg/kampos-chilavert-stoichkov-1487823.html

/КРОСС/Най-великите и колоритни вратари в историята на футбола - Хорхе Кампос Наварете и Хосе Луис Феликс Чилаверт Гонсалес също се присъединяват към звездната селекция от легендарни имена по случай юбилея на Христо Стоичков. И двамата без колебание потвърдиха поканата и участието си в звездното събитие „50 години номер 8", което ще се проведе на 20 май на Националния стадион „Васил Левски". За една от най-позитивните фигури в световния футбол - мексиканския вратар Хорхе Кампос Наварете, известен с прякора си „Папагала" заради пъстрите си екипи, ще е истинско предизвикателство отново да застане на вратата и да успее да я опази от безапелационната „левачка" на носителя на „Златната топка", с когото го свързва голямо приятелство и до днес. „Въпреки, че Стоичков ми е вкарвал много голове, това не може да развали нашето приятелство." - категоричен е Кампос. Двамата се познават от дълго време, играли са и в един и същи футболен клуб „Чикаго Файър", макар и по различно време - Стоичков в периода 2000 и 2001 г., а Кампос през 1998 г. Вратар номер 1 в света - легендата Хосе Луис Чилаверт, носещ прякора „Булдога", също без никакво колебание прие поканата на Камата. „Много ще се радвам да дойда на 20 май за празника на моя добър приятел Христо Стоичков" - заяви гениалният парагваец

Полицията в Кюстендил задържа мъж за притежание на хероин

http://pik.bg/полицията-в-кюстендил-задържа-мъж-за-притежание-на-хероин-news433946.html

Полицията в Кюстендил задържа мъж за притежание на хероин

През изминалото денонощие криминалисти от Кюстендил са установили и задържали притежател на наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Кюстендил. 39-годишният мъж е проверен в кв. „Изток“, у него са открити 7 опаковки с прахообразно вещество, което при направения полеви наркотест е реагирало на хероин, общото тегло на наркотичното вещество е 4.15 грама.

Мъжът ще остане 24 часа в полицейския арест.Той е известен на полицията с разнообразие от противозаконни деяния, осъждан е. По случая е започнато досъдебно производство в Районно управление-Кюстендил.

Цацаров иска ареста на Сидеров и Чуколов, решава съдът

http://news.ibox.bg/news/id_1733928798

Обвинител номер 1 разясни каква е процедурата, след като вчера Волен Сидеров и Десислав Чуколов се отказаха от имунитета си в последния момент

БЕХ започва преговори с 12 банки за 650 млн. евро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107980

Българският енергиен холдинг днес ще вземе решение да прекрати процедурата за емисия облигации за 650 млн. евро. Това заяви днес зам.-министърът на енергетиката Николай Николов в колоарите на енергийна конференция, която обсъжда либерализацията на пазара.  12 банки заявиха интерес към емисията, само две подадоха оферти,
Българският енергиен холдинг днес ще вземе решение да прекрати процедурата за емисия облигации за 650 млн. евро. Това заяви днес зам.-министърът на енергетиката Николай Николов в колоарите на енергийна конференция, която обсъжда либерализацията на пазара. 12 банки заявиха интерес към емисията, само две подадоха оферти,

ШОК! Чарли Шийн бил болният от СПИН актьор в Холивуд

http://frognews.bg/news_101798/SHOK!-CHarli-SHiin-bil-bolniiat-ot-SPIN-aktjor-v-Holivud/

Паника обзе Холивуд, след като стана ясно, че актьор е бил диагностициран с вируса на СПИН, пише в. "Сън", без да уточни за кой точно става дума. Сайтът vip.de обаче твърди, че най-вероятно холивудската знаменитост, заразена с вируса на ХИВ, е Чарли Шийн.

Руски телевизии неволно показаха свръхсекретен военен ядрен проект

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/12/2647477_ruski_televizii_nevolno_pokazaha_svruhsekreten_voenen/?ref=rss





Телевизионен репортаж от заседание на президента Владимир Путин с висшите военни на Русия неволно показа секретен проект за ядрено торпедо. На срещата той заяви, че страната ще разработва нападателни системи, способни за преодолеят всяка противоракетна защита.

Проектът, известен като Статус-6 се видя в кратък кадър от репортажа, заснет през рамото на началника на Главното оперативно управление на Генщаба ген.. Андрей Картнаполов. Във видеото се вижда как той държи...

Цацаров намекна, че записите с разговори на Янева, са правени от Ченалова

http://www.cross.bg/yaneva-tzatzarov-chenalova-1487822.html

/КРОСС/Главният прокурор Сотир Цацаров, който се оказа замесен в разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, коментира днес преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), че изтеклите записи не са в следствие на законно приложени специални разузнавателни средства и намекна, че те са правени от единия от участниците - Ченалова, информира "Дневник". "Записите не са резултат от приложение на СРС, те са резултат от незаконно записващо средство. Как се е озовало това го знаят участниците, или поне един от тях. Прави впечатление, че Янева излага факти, а другият участник е пестелив в коментарите си", коментира Цацаров и продължи: "Записите са разговор между две дами - едната е с образувано досъдебно производство срещу нея, а втората е привлечена като обвиняема. Едната е и подсъдима, другата засега привлечена като обвиняема засега по едно досъдебно производство. Една от причините за появяването на тези записи е думата засега", твърди главният прокурор. Срещу бившия председател на СГС наскоро започна дело за действията й по разработката "Червеи", а срещу Ченалова, малко след временното й отстраняване, беше образувано досъдебно производство за престъпление по служба. По него прокуратурата дори поиска постоянният й адрес, но съдът на два пъти отказа

Цацаров намекна, че записите с разговори на Янева, са правени от Ченалова

http://www.cross.bg/tzatzarov-chenalova-yaneva-1487822.html

/КРОСС/Главният прокурор Сотир Цацаров, който се оказа замесен в разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, коментира днес преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) изтеклите записи не са в следствие на законно приложени специални разузнавателни средства и намекна, че те са правени от единия от участниците - Румяна Ченалова, информира "Дневник". "Записите не са резултат от приложение на СРС, те са резултат от незаконно записващо средство. Как се е озовало това го знаят участниците, или поне един от тях. Прави впечатление, че Янева излага факти, а другият участник е пестелив в коментарите си", коментира Цацаров и продължи:  "Записите са разговор между две дами - едната е с образувано досъдебно произвоство срещу нея, а втората е привлечена като обвиняема. Едната е и подсъдима, другата засега привлечена като обвиняема за сега по едно досъдебно производство. Една от причините за скорошното появяване на тези записи е думата засега", твърди главният прокурор. Срещу бившия председател на СГС наскоро започна дело за действията й по разработката "Червеи", срещу Ченалова, малко след временното й отстраняване беше образувано досъдебно производство за престъпление по служба. По него прокуратурата дори поиска постоянният й адрес, но съдът на два пъти отказа

Цената на петрола регистрира лек ръст

http://econ.bg/Новини/Цената-на-петрола-регистрира-лек-ръст_l.a_i.703721_at.1.html

Цената на суровия петрол на международните пазари регистрира леко покачване по време на търговията в четвъртък. Бенчмарковите сортове брент и...

Ричард Клайдерман за музиката и Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=306224

Рицарят на романтичното пиано Ричард Клайдерман идва във Варна на 5 декември, четири години след последния си концерт в морския град, за огромна радост на хилядите си почитатели. Със своя New Romantic стил Клайдерман променя отношението на съвременния свят към пианото.

Цацаров: Сидеров и Чуколов ще имат 3-дневен срок, за да организират защитата си

http://www.cross.bg/zadurzhane-chykolov-siderov-1487821.html

/КРОСС/Разрешението за задържане на Волен Сидеров и Десислав Чуколов по отношение на прокуратурата касае 72 часа. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет, във връзка дали ще поиска прокуратурата задържане на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов. „След като е поискано разрешение от Народното събрание за задържане на Волен Сидеров и Десислав Чуколов, ще се проведе и цялата процедура на Наказателно-процесуалния кодекс", заяви той. „Процедурата предвижда на първо място получаване на решение на Народно събрание, както и декларациите на народните представители за отказ - те са получени. Второ място е възобновяване на наказателно производство - и това е направено, тъй като то е било спряно. На трето - призоваване. Очаква се призоваването да се извърши в рамките на деня днес", обясни Сотир Цацаров. Той посочи, че следва изтичането на 3-дневен срок, който по силата на Наказателно-процесуалния кодекс всяко лице, което е призовано да бъде привлечено в качеството на обвиняем, разполага, за да организира защитата си. „След това е явяване пред органите на прокуратурата, повдигане предявяване на обвинение, разпит на обвиняемо лице, постановление на прокурор за задържане до 72 часа. Следва искане, отправено пред Софийски градски съд, защото това е компетентния съд за лица с имунитет за задържане", посочи главният прокурор

81-годишен мъж се разголи пред детска площадка в село Тополи

http://petel.bg/81-godishen-mazh-se-razgoli-pred-detska-ploshhadka-v-selo-Topoli__133789

Снимка: Булфото, архив 81-годишен мъж е задържан във Варна за срок до 24 часа заради непристойни действия, грубо нарушаващи обществения...

Малтийският орден дари легла и болнично обзавеждане на МБАЛ „Света Анна“

http://petel.bg/Maltiyskiyat-orden-dari-legla-i-bolnichno-obzavezhdane--na-MBAL----Sveta-Anna---__133793

Клиниката по Ортопедия и Травматология на варненската болница "Света Анна" получи днес дарение – 25 електрически болнични легла, матраци...

19-годишен шофьор се натресе в спрял на светофар автомобил, един е пострадал

http://petel.bg/19-godishen-shofor-se-natrese-v-spryal-na-svetofar-avtomobil--edin-e-postradal__133794

Снимка: Petel.bg, архив 18-годишно момче пострада при катастрофа на кръстовището на булевардите „Трети март“ и „Янош Хунияди“ във Варна....

Стачката продължава! „Луфтханза“ анулира 933 полета

http://petel.bg/Stachkata-prodalzhava-----Lufthanza----anulira-933-poleta-__133795

Снимка: Булфото Германската авиокомпания „Луфтханза“ обяви, че анулира 933 полета, които трябваше да бъдат извършени в четвъртък,...

С благотворителна изложба набират средства за болен журналист във Варна

http://petel.bg/S-blagotvoritelna-izlozhba-nabirat-sredstva-za-bolen-zhurnalist-vav-Varna__133796

Илюстрация: Булфото Благотворителна изложба ще бъде открита утре в морската столица. Целта е набирането на средства за тежкоболния...

Цацаров: Не съм се срещал с Борисов заради Владимира Янева

http://crime.actualno.com/cacarov-ne-sym-se-sreshtal-s-borisov-zaradi-vladimira-janeva-news_507083.html

Среща с премиера Бойко Борисов на тема, свързана с бившия председател на СГС Владимира Янева не съм имал. Това каза Сотир Цацаров, преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет, предаде „Фокус". Той изрично уточни, че записите, които изтекоха в медиите, не са правени със СРС т.е. са незаконни. „Разговарял съм с Владимира Янева до момента, в който е образувано досъдебно производство срещу нея", заяви той. Главният прокурор посочи, че Янева не е най-големият виновник в юридически

Асеновградски танцови формации се обединяват в благотворителен спектакъл

http://asenovgrad.actualno.com/asenovgradski-tancovi-formacii-se-obedinjavat-v-blagotvoritelen-spektakyl----news_507100.html

Асеновградски танцови формации се обединяват в името на благотворителността. Благотворително, в помощ на преподавателя от Асеновград Любомила Ангелова, в спектакъла ще танцуват танцьорите от всички възрастови групи на ДФ „Косара“, които са и организатори. В благородната кауза те ще бъдат подкрепени от приятели. В танцовото шоу ще вземат участие брейк група "Back 2 da roots", денс формациите "Weezies", "Angels" и "Иndigo", както и клуб по Таекуон-до „Асеновец“. „Сиг

0,2% инфлация през октомври на месечна база

http://business.actualno.com/02-inflacija-prez-oktomvri-na-mesechna-baza-news_507105.html

Инфлацията през октомври е 0,2% на месечна база. На годишна база пък стойността ѝ е минус 0,6 на сто, показват данни на НСИ. През десетия месец на годината хранителните продукти и безалкохолните напитки са поевтинели с 0,4%. Ръстове се забелязват при цените на хляб "Добруджа", свинското место, колбасите и прясното мляко, както и при яйцата. Гроздето и доматите са поскъпнали с над 10 на сто, а чушките - с 6,4%. В същото време поевтиняване се наблюдава при ориза, брашното, макаронените изделия.

Майчината смъртност в света е намаляла наполовина за 25 години

http://america.actualno.com/majchinata-smyrtnost-v-sveta-e-namaljala-napolovina-za-25-godini-news_507108.html

Майчината смъртност в света е намаляла почти наполовина - с 44 процента в сравнение с 1990 г., но само девет държави са постигнали поставените от ООН цели в тази област, предаде АФП. Подобряването на здравето на майките е една от осемте цели за развитие на хилядолетието, приети от международната общност през 2000 г. Тогава държавите се ангажираха да намалят с три-четвърти майчината смъртност от 1990 г. до 2015 г., предаде Дарик. Според изследването, ръководено от Световната здравна организация

Само за два часа три тежки катастрофи със загинал и ранени в Русе

http://ruse.actualno.com/samo-za-dva-chasa-tri-tejki-katastrofi-sys-zaginal-i-raneni-v-ruse--news_507101.html

Три тежки катастрофи станаха тази сутрин в Русе само в рамките на два часа - от 7.30 до 9.30 часа, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град. За жалост инцидентите взеха и жертва. Един пешеходец загина, а друг е с травми в болницата. Има и тежко ранен велосипедист с опасност за живота, който е ударен от неправоспособен шофьор, избягал първоначално от мястото на инцидента. 54-годишен пешеходец е загинал при удар на бул. „Тутракан” в Русе. Инцидентът е станал 7.30 часа,

Българите и румънците на Острова с 46% повече от началото на 2014 г.

http://society.actualno.com/bylgarite-i-rumyncite-na-ostrova-s-46-poveche-ot-nachaloto-na-2014-g-news_507115.html

Рекорден брой българи и румънци, стичащи се към Великобритания, за да се възползват от процъфтяващата икономика, работят в страната. Вчера бяха оповестени данни, които показаха, че през септември тази година 219 хиляди българи и румънци са се трудили в Обединеното кралство, коментира вестник Daily mail. Увеличението от 30 хиляди души от септември 2014 година, което е ръст от 16% за година, нанася силен удар по правителството и опитите му да намали нетната миграция до под 100 хиляди души на годи

Международна научно-практическа сесия събира русисти в СОК „Камчия“

http://www.moreto.net/novini.php?n=306266

Втората международна научно-практическа сесия "Руският език в глобалното образователно пространство" ще се проведе от 13 до 15 ноември 2015 г. в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", до Варна. Форумът е част от проекта «Дни на руския език» и от многодишната програма «Училище на бъдещето», която се осъществява в СОК «Камчия».

Цацаров намекна, че записите с разговори на Янева, са правени от Ченалова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/12/2647687_cacarov_namekna_che_zapisite_s_razgovori_na_ianeva_sa/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров, който се оказа замесен в разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, коментира днес преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) изтеклите записи не са в следствие на законно приложени специални разузнавателни средства и намекна, че те са правени от единия от участниците - Румяна Ченалова.

"Записите не са резултат от приложение на СРС, те са резултат от незаконно записващо средство. Как се е озовало това го знаят участниците, или поне един от тях. Прави впечатление, че Янева излага факти, а другият участник е пестелив в коментарите си", коментира Цацаров и продължи

"Записите са разговор между две дами – едната е с образувано досъдебно произвоство срещу нея, а втората е привлечена като обвиняема. Едната е и подсъдима, другата засега привлечена като обвиняема за сега по едно досъдебно производство. Една от причините за скорошното появяване на тези записи е думата засега", твърди главният прокурор. Срещу бившия председател на СГС наскоро започна дело за действията й по разработката "Червеи", срещу Ченалова, малко след временното й отстраняване беше образувано досъдебно производство за престъпление по служба. По него прокуратурата дори поиска постоянният й адрес, но съдът на два пъти отказа.

Според главния прокурор, записите, които се появиха в онлайн платформата "Болканлийкс" и предадени от сайта "Бивол", са "удобно накъсани на части, за да произвеждат сензации". Цацаров потвърди думите си от февруари, че Владимира Янева не е най-големият виновник за аферата "Червеи". Той потвърди, че е говорил с бившия председател на СГС, но преди започването на досъдебното производство.

От разговорите ставаше известно, че Цацаров и Борисов са се срещали по случая с Владимира Янева и премиерът е натискал главния прокурор "да я опраска". По този повод, Цацаров заяви:

"Не отричам че съм се срещал с премиера в понеделник сутринта тази седмица и в сряда. Не отричам че се срещам с премиера/ Среща с премиера на тема Владимира Янева не е имало. Натиск, искане, молба не е имало", коментира главният прокурор.

Късно вчера се появи поредната порция записи, в които намесени са и председателят на етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров. Той обяви, че по записите е започнала проверка, но от разговорите става известно, че той е уверявал Янева, че "тя няма да бъде закачана".

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Прокурор: Доживот без замяна за Петко Стрелеца от Лясковец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107984

Доживотен затвор без право на замяна при строг режим на изтърпяване поиска за Петко Стрелеца от Лясковец, прокурорът Цветан Маринов. Близо 4 часа продължила заключителната пледоария на обвинителя, в която той обсъдил всяко от събраните доказателства за кървавата касапница от март м.г. Петко изслушал безмълвно обвинителната реч,
Доживотен затвор без право на замяна при строг режим на изтърпяване поиска за Петко Стрелеца от Лясковец, прокурорът Цветан Маринов. Близо 4 часа продължила заключителната пледоария на обвинителя, в която той обсъдил всяко от събраните доказателства за кървавата касапница от март м.г. Петко изслушал безмълвно обвинителната реч,

Eкшън! Пребиха жестоко мъж в Гоце Делчев

http://pik.bg/eкшън-пребиха-жестоко-мъж-в-гоце-делчев-news433942.html

Eкшън! Пребиха жестоко мъж в Гоце Делчев

Пребиха 40-годишен мъж от Гоце Делчев. Около 19,20 часа вчера от филиала за спешна помощ в Гоце Делчев е постъпил сигнал в полицията за постъпил на лечение мъж, който е с фрактура на ръцете, комоцио и контузни рани в областта на главата и тялото, вследствие нанесен му побой. Това предаде struma.bg.

Пострадалият е настанен за лечение в болницата в Гоце Делчев.

Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Спряха влака София–Солун заради опасения от пожар

http://offnews.bg/news/n_1/n_590109.html

Екипи на полицията и пожарната са проверили щателно влака, пътуващ по линията София – Солун, съобщи агенция "Фокус". Композицията е била спряна на гарата в Благоевград, тъй като е постъпил сигнал за задимяване, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в града. При проверката задимяване не е установено, но за всеки случай пътниците временно са били свалени от влака. След инспекция композицията е продължила движението си по маршрута без последния вагон. Той е разкачен и остава в района на гарата за повторен оглед.

Google позволява на потребителите да избират каква информация да се вижда за тях

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/12/2647598_google_pozvoliava_na_potrebitelite_da_izbirat_kakva/?ref=rss


Google дава по-голям контрол на потребителите над техните лични данни. Компанията пуска нова функция, наречена About me, чрез която всеки ще може да избира каква информация да е публично достъпна в профилите му в различните услуги на интернет гиганта.

Компанията създава About me в следствие на намаления фокус върху Google+. Досега данните се съхраняваха в социалната мрежа и се управляваха от там. Но тъй като Google+ вече не е задължителен за използване на услугуте на компанията, тя...

Руски учени откриха еликсир на младостта

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ruski-ucheni-otkriha-eliksir-na-mladostta-6045299

След като дали от бактерията на възрасни мишки, те бързо възстановили паметта и репродуктивните си способности, което накарало самите учени също да вземат от нея

Цацаров: За Сидеров и Чуколов, ще се проведе цялата процедура на НПК

http://frognews.bg/news_101797/TSatsarov-Za-Siderov-i-CHukolov-shte-se-provede-tsialata-protsedura-na-NPK/

Разрешението за задържане на Волен Сидеров и Десислав Чуколов по отношение на прокуратурата касае 72 часа, каза главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет, във връзка дали ще поиска прокуратурата задържане на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов. След като е поискано разрешение от НС за задържане на Волен Сидеров и Десислав Чуколов, ще се проведе и цялата процедура на Наказателно-процесуалния кодекс, заяви той.

Цацаров: За Сидеров и Чуколов, ще се проведе и цялата процедура на НПК

http://frognews.bg/news_101797/TSatsarov-Za-Siderov-i-CHukolov-shte-se-provede-i-tsialata-protsedura-na-NPK/

Разрешението за задържане на Волен Сидеров и Десислав Чуколов по отношение на прокуратурата касае 72 часа, каза главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет, във връзка дали ще поиска прокуратурата задържане на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов. След като е поискано разрешение от НС за задържане на Волен Сидеров и Десислав Чуколов, ще се проведе и цялата процедура на Наказателно-процесуалния кодекс, заяви той.

Паника в Холивуд! Актьор е диагностициран със СПИН!

http://www.bnews.bg/article-143587

Шокиращата новина Чарли Шийн споделил с приятели през октомври 2014 година.

Коли газят през зелените трамвайни линии (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/koli-gaziat-prez-zelenite-tramvajni-linii-video-6045300

Видеоклип, заснет тази сряда, показва хаоса в трафика около Руски паметник в центъра на София

Бизнесменът с две обвинения - за изнудване и за нанасяне на телесна повреда, инициира референдум

http://www.cross.bg/podkrepyate-mareshki-tzeni-1487820.html

/КРОСС/ Бизнесменът Веселин Марешки събира подписи за референдум. Той иска народът да отговори на въпросите: „Подкрепяте ли броят на депутатите да бъде намален от 240 на 120?"; „Подкрепяте ли да падне имунитетът?"; „Подкрепяте ли да отпадне напълно субсидията за финансиране на партиите?"; „Подкрепяте ли да се премахне ограничението един човек да може да открие не повече от четири аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурент и да се намалят цените в аптеките?"; „Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?". Относно въпроса, свързан с аптеките, Марешки обясни пред Нова тв: „В момента правим изкуствени разходи заради това, че трябва да регистрираме много повече дружества. А регистрирането на нова фирма и съответно новите разходи се плащат от джоба на българина. Когато отпадне едно такова противоконституционно изискване разходите на хората, които се занимават с този бизнес, ще намалеят, съответно и лекарствата ще поевтинеят". За да има над 300 аптеки, Марешки е регистрирал сто фирми. Два дни преди изборите във Варна отвори врати бензиностанция на бизнесмена, на която цените на горива са с около 20 стотинки по-ниски от съществуващите. Новата бензиностанция предизвика фурор сред шофьорите, а информацията за нея взриви социалните мрежи, както и спокойствието, обзело конкуренцията

Не, любовта не ни променя. Друго прави

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/ne-liubovta-ne-ni-promenia.-drugo-pravi-6045260

Как мислите - променя ли ни любовта, или просто ни прави такива, каквито наистина сме - добри хора?

Циганското лято свършва в събота

http://offnews.bg/news/n_1/n_590076.html

В събота е последният топъл ден, в неделя се очаква понижение на температурите, каза метеорологът от ТВ-МЕТ Петър Янков. Декември ще е топъл, в цялата югоизточна половина на Европа зимата ще е топла, а в югозападната половина времето ще е по-динамично, с много валежи и по-ниски температури, допълни Янков. В Западна Европа ще има циклони, повече валежи от сняг, каза още метеорологът.

Изсечената гора на Витоша ще бъде възстановена

http://www.cross.bg/vitosha-kostov-georgi-1487834.html

/КРОСС/Изсечената гора на Витоша ще бъде възстановена, а служителите, които не са изпълнили задълженията си, ще понесат наказанията си, включително най-тежките. Това заяви в студиото на бТВ заместник-министърът на земеделието Георги Костов. Той каза още, че за мястото е издадено разрешително само за почистване и събиране на сухи дървета. От Природния парк са установили наличието на техниката без хората още на 6 ноември, но са сигнализирали чак на 9 ноември директора на Държавното горско стопанство, обясни зам.-министърът на земеделието. "Ние като стопани на територията най-напред трябва да потърсим вината и грешките при нас, не може в рамките на 4 дни от едно посещение, една проверка, която е направена на 30 октомври, следващото посещение на терен да бъде на 6-ти". Между 30 октомври и 6 ноември нещо се е случило и отговорните лица, тези, които стопанисват територията - инспекторите от Природния парк, горски, лесничеи - казват, че не знаят чия е техниката и кой я е вкарал. Това е недопустимо, тъй като когато ти се даде една територия да я управляваш, периодично ти трябва да наблюдаваш какво се случва там", допълни Георги Костов. Той каза, че има забавяне, ще бъдат взети мерки и служителите, които не са си изпълнявали задълженията, ще понесат своите наказания. Лошото състояние на парк Витоша е продиктувано от факта, че беше допуснато изсъхването на огромна част от гората. Витоша в голямата си част е съставена от насаждения с изкуствен произход

Глиган на релсите прекъсна движението на влаковете Лондон – Париж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107965

Движението на влаковете Евростар, свързващи Лондон с Париж, бе нарушено през изминалата нощ, след като един от влаковете блъсна глиган, предаде ТАСС. Инцидентът е станал в района на френския град Кале.
След сблъсъка влакът е бил спрян за проверка, а движението по маршрута – блокирано. Композицията е пристигнала в Лил,
Движението на влаковете Евростар, свързващи Лондон с Париж, бе нарушено през изминалата нощ, след като един от влаковете блъсна глиган, предаде ТАСС. Инцидентът е станал в района на френския град Кале. След сблъсъка влакът е бил спрян за проверка, а движението по маршрута – блокирано. Композицията е пристигнала в Лил,

Цацаров: Сидеров и Чуколов ще имат 3-дневен срок, за да организират защитата си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107966

Разрешението за задържане на Волен Сидеров и Десислав Чуколов по отношение на прокуратурата касае 72 часа. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет, във връзка дали ще поиска прокуратурата задържане на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов.
„След като е поискано разрешение от Народното
Разрешението за задържане на Волен Сидеров и Десислав Чуколов по отношение на прокуратурата касае 72 часа. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет, във връзка дали ще поиска прокуратурата задържане на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов. „След като е поискано разрешение от Народното

Менда Стоянова скочи на Москов: Вие също пушите, не трябва да вдигаме рязко цигарите

http://pik.bg/менда-стоянова-скочи-на-москов-вие-също-пушите-не-трябва-да-вдигаме-рязко-цигарите-news433940.html

Менда Стоянова скочи на Москов: Вие също пушите, не трябва да вдигаме рязко цигарите

Менда Стоянова от ГЕРБ поиска цените на цигарите да бъдат увеличавани плавно. „Министър Москов, вие също пушите, за това е малко странно да овързвате тютюнопушенето и високите им цени със здравето на хората. Българите пушат от евтини цигари и за това смятам, че трябва да намалим скока в контрабандата. Това може да стане с по-малко увеличение на ниския ценови сегмент и по-голямо увеличение на високия сегмент”, това каза от парламентарната трибуна депутатката от ГЕРБ.

Депутати още гласуват акцизите на алкохола и цигарите, като тютюна предизвиква най-големи и разгорещени депати. 

Подполковник се изправя пред съда за сделката с парашутите

http://offnews.bg/news/n_1/n_590108.html

Подполковникът от командването на Сухопътните войски Владимир Мильовски ще се изправи пред съда по обвинения за корупция, съобщиха от Военноокръжната прокуратура в София. Мильовски е обвиняем по сделката с парашутите за армията  Подсъдим по делото е и Стоян Стоянов - управител на „Ломини“ ООД. Според прокуратурата двамата са действали с цел да набавят облага за дружеството при провеждане на обществената поръчка за доставка на нови парашути.  Поръчката е обявена през 2013 г. от Министерство на отбраната. Тя предвижда сключване на рамково споразумение с предмет „Доставка на десантни парашутни системи „Кръгъл купол” и десантни парашутни системи тип „Летящо крило”, в която са участвали дружествата „Ломини“ ООД и Дружество по ЗЗД "Параплекс-Брюгеман“. Според военните прокурори в качеството си на длъжностно лице подполковник Мильовски е злоупотребил със служебното си положение и в съучастие със Стоян Стоянов е извършил поредица от незаконни действия. Събирал е информация за членовете на комисията, която правила оценка на офертите, както и за начина на протичане на заседанията ѝ, след което е съобщавал на Стоянов. Мильовски е склонявал свой колега - полковник Борисов, член на комисията, да заяви пред останалите членове, че парашутите, предлагани от "Параплекс-Брюгеман" не работят "на принудително отваряне" и не съответстват на изискванията за дължина на вървите. Мотивирал го е да направи искане за представяне на мостри и на допълнителни сертификати, въпреки липсата на такива изисквания в решението за обявяване на поръчката и да изрази съмнение в заявените технически характеристики, чрез изготвяне на "особено мнение". Мильовски също така е заявил пред заместник-директора на Служба "Военна полиция" полковник Стоил Чипилски и пред капитан Християн Христов  - началник сектор в Регионална служба "Военна полиция"- София, че процедурата за възлагане на обществена поръчка ще бъде манипулирана в полза на "Параплекс-Брюгеман", както и че парашутите, предлагани от дружеството не съответстват на изискванията на специалните сили. По този начин Мильовски е целял да бъде образувана проверка на Военна полиция в германската фирма и тя да бъде отстранена от процедурата.  По този начин подполковникът е опитал да набави облага за българската фирма в размер на 1 400 000 лв. - това е разликата в цените, които предлагали двете дружества.  Управителят на „Ломини“ ООД Стоян Стоянов е предаден на съд за това, че като подбудител умишлено е склонил Владимир Мильовски да извърши корупционното престъпление. Планираният ход на събитията бил провален от члена на комисията подп. Борисов, който отказал да заяви пред останалите членове на комисията, че парашутите на "Параплекс-Брюгеман" не работят "на принудително отваряне" и не съответстват на изискванията за дължина на вървите, както и образуването на разследването от Военноокръжна прокуратура-София. Предстои Военен съд-София да насрочи разглеждане на делото.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване