29- годишен от Каблешково открадна лек автомобил Фолксваген Голф

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/J_yGnfleyVc/

На 01.11.2015г. в РУ Поморие е получено съобщение от 66- годишен мъж за извършена кражба на лек автомобил Фолксваген Голф с бургаска регистрация, паркиран пред дома му в гр. Каблешково,на ул. «Тракия». В резултат на предприетите полицейски действия от служители на РУ Поморие е установен извършителят на деянието 29 год. С.И. от гр. Каблешково, съобщиха от полицията.

ВСС отхвърли идеята за специална комисия за проверка на разговорите с Янева, ще вика Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/12/2647933_vss_othvurli_ideiata_za_specialna_komisiia_za_proverka/?ref=rss


Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да се създаде специална комисия, която да направи проверка на случая с изтеклите записи по аферата "Червеи".

В тях са замесени имената на членове на ВСС - Ясен Тодоров и Димитър Узунов, както и главния прокурор Сотир Цацаров. Освен Панов "за" предложението гласува единствено съдия Калин Калпакчиев.

"Намесват се имената на Тодоров, Узунов и Цацаров, не мисля, че те трябва да участват в тази комисия, каза Панов. Той заяви, че само специално създадена комисия ще може да даде независима и обективна преценка и призова ВСС да не мълчи по този въпрос.

Член на ВСС заяви, че разбира доводите на Панов, но в Закона за съдебната власт изрично са записани правомощията на Етичната комисия и те са категорични, че тя трябва да разследва случая.

Ясен Тодоров, който е председател на етичната комисия и вече започна проверка по записите, заяви "че не е редно да се прави извънредна комисия – има си комисия, която е определена да обсъжда това". Той каза още, че е "друг въпросът дали аз и Узунов ще си направим отвод или не". Това ще стане известно в понеделник.

Тодоров обаче предложи да бъде поканен и изслушан премиерът Бойко Борисов, който също се споменава в записите. Тодоров благодари на "Бивол", които разпространиха публикуваните записи в платформата "Болканлийкс", че са го издигнали в очите на неговата съпруга, която му казала, че не е знаела, че е толкова важна фигура.

Министърът на правосъдието Христо Иванов заяви, че трябва да се направи една обективна проверка на фактите, за да не изглежда, че нещо трябва да се замете. Освен да се провери източника, трябва и да се провери законността на записите", каза той. По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че записите не са от законно приложени СРС-та и намекна, че Ченалова ги е записвала.

Цацаров: Ще си коментирам каквото си искам

Той се включи и в дебата на заседанието и се обърна към правосъдния министър с думите, че ако бъде извършвана проверка във ВСС, тя трябва да обхваща не само лицата, които разговарят, но и всички, които се споменават, в това число и самият Иванов. Цацаров не каза имената на Борисов и на Цветан Цветанов, но няколко пъти повтори "всички лица", предаде "Правен свят".

"Това е сценарий, в който участват хора, които знаят какво правят. Друг е въпросът дали ще постигнат това, което искат. Всяка неделя за понеделник се пуска запис, всяка сряда за четвъртък е втори запис и това е, за да се вдига шум. Замесените в този запис не са само хора в тази зала, но и извън нея. И вие да кажете дали сте натиснат от премиера или не. Бойко Рашков също", каза още Цацаров.

После повтори, че Янева носи своята юридическа отговорност, но не е най-големият виновник, защото не тя е забъркала скандала "Червей", и бе прекъснат от Калин Калпакчиев с думите, че делото е висящо. На това главният прокурор отвърна, че ще коментира каквото намери за добре.

"Това дали един министър може да бъде изпратен от премиера си на заседание на ВСС аз не знам, защото съм от друга власт. Но ми изглежда съвсем различно от това, за което тук става дума", каза още Калпакчиев. Според него основният въпрос е кой да извърши проверката.  

МЗ се похвали с повече спешни медици и линейки на смяна за 1 г. управление

http://www.cross.bg/ministerstvoto-pomosht-otcheta-1487880.html

/КРОСС/С повече служители в Спешна помощ и повече спешни екипи на смяна в София се похвали Министерството на здравеопазването за 1 година от поемането на властта от новото ръководство в лицето на министър Петър Москов. В отчета на министерството за работата му от ноември 2014 г. со ноември 2015 г. се казва, че за пръв път се отбелязва положителна тенденция за преодоляване на кадровия дефицит с Спешната помощ. За изминалата една година постъпилите служители в Спешна помощ са с 55 повече от напусналите, като увеличението е с 45%, обясняват от МЗ. От ведомството отчитат и увеличение на спешните екипи на смяна в София от 14 през 2014 г. до 20-22 в края на периода. В отчета се посочва още, че е през 2016 г. е планирано увеличение на заплатите на спешните медици с 20%, като увеличаването на заплащането ще продължи поетапно, докато достигне 100% от заплатите им през 2014 г. От министерството напомнят, че предстои да се закупят 400 линейки, както и да се направи ремонт в спешните центрове. Като постигнато в болничната помощ ведомството посочва сливането на болници, включително болниците от карето на Александровска, с цел оптимизиране на управлението на ресурсите.Като свой успех здравното министерство определя още централизираното договаряне на отстъпки от цените на лекарствата, включително такива в позитивния лекарствен списък, като е постигнато намаляване на цените на 936 медикамента. През първите шест месеца на годината са спестени 6 233 956 лв

19-годишна от Каблешково е извършила кражба на мъжки портфейл

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/M9KAFXcCb0g/

На 09.11.2015г в Полицейски участък Каблешково е получен сигнал от 58- годишен мъж за това, че на 08.11.2015г му е извършена кражба на мъжки кожен портфейл, съдържащ лични документи и сумата от 20 лв., докато пазарувал в хранителен магазин в гр. Каблешково. В резултат на незабавните полицейски действия на служители от Полицейски участък Каблешково е установен извършителят на деянието.Това е 19- годишната Г.И. от гр. Каблешково, съобщиха от пресцентъра на полицията. Работата по документиране на престъплението продължава от служители на Полицейски участък Каблешково.

Малката дъщеря на Путин танцува, преподава и управлява $2 млрд. под псевдонима Тихонова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108823

B Русия в държавна тайна се превръща всякаква информация за дъщерите на президента Владимир Путин. Мария и Екатерина се подвизават в публичното пространство толкова рядко, че не бе проблем на малката наследничка (Екатерина) да участва в танцов формат с друга самоличност, а междувременно да управлява състояние за $2 млрд.
B Русия в държавна тайна се превръща всякаква информация за дъщерите на президента Владимир Путин. Мария и Екатерина се подвизават в публичното пространство толкова рядко, че не бе проблем на малката наследничка (Екатерина) да участва в танцов формат с друга самоличност, а междувременно да управлява състояние за $2 млрд.

Плащат на коментаторите във ВИП брадър по 300 лв. на лайф

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108815

Иван Ласкин, Евгени Минчев, Жени Калканджиева и Антония Петрова печелят по 300 лв. от всяка своя изява като коментатори в лайфовете на шумното риалити
Иван Ласкин, Евгени Минчев, Жени Калканджиева и Антония Петрова печелят по 300 лв. от всяка своя изява като коментатори в лайфовете на шумното риалити "ВИП брадър", научи "168 часа". Така с остроумни и хапливи анализи на поведението на звездите в къщата четиримата изкарват по шест стотака на седмица,

Мъж от Беларус отглежда канабис в душ кабина

http://pik.bg/мъж-от-беларус-отглежда-канабис-в-душ-кабина-news434138.html

Мъж от Беларус отглежда канабис в душ кабина

Полицията в Слънчев бряг разкри тайна лаборатория за марихуана. В два апартамента в комплекс "Съни дей 6", край несебърското село Тънково, ползвани от 41-годишния В.Е. - гражданин на Беларус, били открити саксии с марихуана.

При обиска, освен шест саксии с растението, ченгетата открили 38 семена от марихуана, внос от Холандия, мелничка и 50 полиетиленови пликчета. Мъжът от Беларус държал общо 4 апартамента в комплекса "Съни дей 6".

В един от другите два апартамента душ кабината е била пригодена за отглеждане и производство на канабис.

В.Е. е задържан с полицейска заповед за срок от 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, съобщиха от полицията.

Михаил Миков: Отговорност се носи с действия, не с оставки (видео)

http://www.cross.bg/mikov-spre-ostavki-1487879.html

/КРОСС/ Търсенето на алтернативи на решенията на конгреса и на поведението на ръководството трябва да спре, за да спре и разединението на партията „Членовете на ИБ на БСП заявиха готовност да подадат оставка. Аз им казах, че не искам това от тях. Отговорност може да се носи и без подаването на оставки", заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков в интервю за Поглед TV. „Нагледали сме се на оставки на хора, които на следващия ден се кандидатират за същите постове. За отговорността трябва да се съди по делата, а не по подадените оставки. Това вече се изчерпа", категоричен е той. Миков подчерта, че със законодателните си инициативи БСП се връща към поведението на автентична лява партия, която може да защитава интересите на голяма част от българските граждани. Според него обаче, освен точния курс, една партия има нужда и от доверието на хората, което левицата се бори да си върне. Търсенето на алтернативи на решенията на конгреса и на поведението на ръководството трябва да спре, за да спре и разединението на партията. Миков каза още, че трябва да бъдат коментирани резултатите като факти, причините за тези резултати и предложения за решения как да се продължи нататък - политически, организационни. Причините за резултатите са много и свързани с кондицията на партията, посочи той и подчерта, че говоренето за „правилни политики" доминира действията за реализирането им

Хиляди гърци излязоха на протести срещу правителството и политиките за икономии

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/12/2648022_hiliadi_gurci_izliazoha_na_protesti_sreshtu/?ref=rss


Гърците излязоха на протести по улиците на страната срещу политиките на премиера Алексис Ципрас за продължителни икономии, предаде "Ройтерс".

Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи, които хвърляха запалителни бомби в центъра на Атина.

По-рано днес хиляди хора излязоха по улиците да протестират срещу наложените от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) мерки за икономии в първата национална стачка, свикана от основните профсъюзи в Гърция в държавния и частния сектор, откакто лявото правителство на премиера Алексис Ципрас дойде на власт през януари.

Близо 25 000 души участваха в шествия в центъра на Атина в рамките на три отделни демонстрации според данни на полицията, цитирани от "Асошиейтед прес".

Шествие на подкрепяния от комунистите синдикат ПАМЕ събра около 15 000 души, около 4000 участваха в демонстрация на профсъюзите, а други 5000 се присъединиха към протест, организиран от анархистки и други противопоставящи се на статуквото групи.

Около 10 хил. души се включиха в протестно шествие и във втория по големина град Солун.

Стачката блокира обществения транспорт и доведе до спиране на фериботи, влакове и метрото, посочва ДПА. Държавните училища и местните администрации останаха затворени, както и много музеи и археологически обекти.



Лекарите от държавния сектор приемат само спешни случаи.

Синдикатите протестират срещу готвените от правителството промени в пенсионноосигурителната система и мерките за увеличаване на данъците и намаляване на пенсиите, които са условие за получаване на финансова помощ в рамките на третия спасителен пакет от 86 милиарда евро.

В стачката участват служители от държавния и частния сектор, работещите в министерствата, данъчните служби, осигурителните и застрахователни фондове и каси, общините, банкови чиновници, преподаватели, търговци, адвокати, лекари, фармацевти и заетите в градския транспорт.



Основната партия в управляващата коалиция - лявата СИРИЗА на Ципрас - показа симпатия към стачкуващите. Секторът от партията, отговарящ за политиката по трудовите въпроси, призова за масово участие в стачката в знак на протест срещу "неолибералните политики и изнудването от финансовите и политически центрове във и извън Гърция".

От енергийния регулатор искат по-голям бюджет

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/12/2648017_ot_energiiniia_regulator_iskat_po-goliam_bjudjet/?ref=rss


Увеличение на тавана на разходите в бюджета на комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за 2016 г. поиска председателят на регулатора Иван Иванов. Това каза той в рамките на съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и за наблюдение на дейността на ДКЕВР, съобщи БТА.

Комисията ясно заявява, че предвидената бюджетна рамка не позволява на регулатора да изпълни възложените му от закона правомощия, каза Иванов. По думите му прогнозираните приходи, които КЕВР...

Депутат се оплака на премиера от финансовия министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/12/2648027_deputat_se_oplaka_na_premiera_ot_finansoviia_ministur/?ref=rss


Председателят на вътрешната парламентарна комисия Атанас Атанасов изрази недоволството си от неявяването на финансовия министър Владислав Горанов пред комисията в писмо до премиера Бойко Борисов, съобщи пресцентърът на Реформаторския блок.

Вчера преди началото на заседанието, на което комисията прие държавния бюджет за догодина, Атанасов поиска присъствието на Горанов и отлагане на дебатите, ако той не дойде. Представител на министерството на финансите обясни, че министърът е...

Над 100 убити в битка за ключова ВВС база в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=306345

Най-малко 100 войници и джихадисти са убити в Северна Сирия за около 24 часа ожесточени сражения в началото на тази седмица, при които проправителствените сили достигнаха ключова база на ВВС, отдавна обсадена от джихадистите на "Ислямска държава", предаде Ройтерс, цитирайки базирания в Лондон Сирийски център за човешки права.

Смолян обяви бедствено положение заради пожар*

http://smolyan.actualno.com/smoljan-objavi-bedstveno-polojenie-zaradi-pojar-news_507200.html

Община Смолян обяви бедствено положение заради бушуващ голям пожар в региона. Пожарът се разрази в гора край смолянския квартал "Райково". Огнищата са няколко, като едно от тях е само на няколкостотин метра от крайните къщи на квартала, предаде Дарик. Пожарът се движи застрашително и към близкото село Хасовица. Десетки пожарникари в момента са мобилизирани и се борят с пламъците. Очаква се и хеликоптер да се включи в гасенето на огъня. Проблемът е, че в района има няколко бензиностанции. &bd

Чесън преди любовна среща. Точно така!

http://curious.actualno.com/chesyn-predi-lubovna-sreshta-tochno-taka-news_507143.html

Изследователи са изяснили, че мирисът на чесън прави мъжете по-привлекателни за жените. Става дума обаче не за мириса от устата, а за мириса на пот – употребата на чесън я прави по-малко интензивна и нериятна. Откритието е на учени от шотландския университет в Стърлинг и чешкия Карлов университет, съобщава The Telegraph. В хода на експерименти учените приканили 42-ма мъже да ядат чесън в различни количества – по две и четири скилидки наведнъж, след което събирали образци от тяхната

ЕК: България има нужда от подобряване на образованието

http://education.actualno.com/ek-bylgarija-ima-nujda-ot-podobrjavane-na-obrazovanieto--news_507206.html

България отбелязва напредък в резултатите, отчитащи основните умения, придобити чрез образователната система, но е необходимо да подобри допълнително качеството на системата на училищното и висшето образование, за да отговори на нуждите на пазара на труда. Това е записано в доклад на Европейската комисия, представен днес. Според текста достъпът до образование за децата в неравнопоставено положение, особено ромите, остава предизвикателство. ЕК определя качеството на професионалното образование у

Стоянова: Промените в бюджета на МВР ще станат факт на 20 ноември

http://politics.actualno.com/stojanova-promenite-v-budjeta-na-mvr-shte-stanat-fakt-na-20-noemvri-news_507210.html

След разговори със синдикален алианс „Сигурност” в МВР и срещата с другите синдикати в неделя бях един от хората, които участваха във формулирането на декларацията и искам съвсем отговорно да заявя, че параграфите от 9 до 16 ще бъдат оттеглени тогава, когато процесуално това е възможно. Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова по време на съвместното заседание на бюджетната и икономическата комисии, на което се обсъжда бюджет 2016., предаде БГНЕС. Най-ранн

НЕК плаща на производителите, но не в пълен размер

http://business.actualno.com/nek-plashta-na-proizvoditelite-no-ne-v-pylen-razmer-news_507212.html

В момента НЕК се разплаща с всички производители, но не може да си позволи да се разплати в пълния размер на сумите, които дължи. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред Комисията по енергетика в парламента, предаде Агенция "Фокус". Не стана ясно обаче какъв процент от дължимото плаща НЕК, но в прав текст енергийният министър обеща, че режим на тока няма да има. „НЕК плаща ежемесечно към всички производители, но не в размерите, в които трябва. По същия начин стоят и задълже

М. Христова: Скоро ще разберем дали крайните квартали са били предизборен блъф на ГЕРБ

http://www.cross.bg/hristova-kvartali-suvet-1487878.html

/КРОСС/„Много скоро ще стане ясно дали идеята за крайните квартали, която от ГЕРБ ни откраднаха по време на предизборната кампания, е техен пропаганден блъф". Това заяви Милка Христова от групата на БСП Лява България в Столичния общински съвет след тържественото заседание, на което новият градски парламент положи клетва. Христова беше избрана с пълно мнозинство - 61 гласа „за" от 61 съветника, за заместник-председател на СОС.„Ние ще продължим да отстояваме тезата, която заложихме още в предизборната кампания, за комплексно и хармонично развитие на София и за това повече инвестиции да се насочват към крайните квартали, коментира тя. - Изненадващо в хода на кампанията тази теза беше възприета и от ГЕРБ и от Реформаторите. Заяви я и Йорданка Фандъкова в изказването си. Ние ще бъдем стожер на тази наша идея и ще следим дали ще бъде реализирана на практика или ще се окаже пропаганден предизборен блъф. Отговорът на този въпрос ще стане известен съвсем скоро, тъй като предстои гласуване на бюджета на столицата за следващата година. От приоритетите, които ще бъдат посочени в него, ще е ясно дали това е истинско намерение или е било само средство да бъдат привлечени повече гласове на изборите. Ние обаче ще държим на „Другото лице на София" до край".Милка Христова отбеляза, че след прегрупирането в СОС, БСП Лява България се очертава като единствената последователна опозиция в новия общински съвет

От скрита камера до як пердах (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/ot-skrita-kamera-do-iak-perdah-video-6045329

Съвсем очаквано и продиктувано от инстинкт за самосъхранение "жертви" отвръщат на удара

Под легендарния "Черен квадрат" на Малевич има две цветни картини и надпис

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/12/2648009_pod_legendarniia_cheren_kvadrat_na_malevich_ima_dve/?ref=rss


Под известната картина "Черен квадрат" на Казимир Малевич, нарисувана преди 100 години, са скрити две цветни изображения и негов надпис, съобщиха от Третяковската галерия, където се съхранява това произведение.

От доста време между пукнатините на черната боя се виждат цветни петна и не е изненада, че те са част от старо произведение. Но научният отдел на галерията е открил и второ изображение, което определя като кубистко-футуристично.

На конференция в галерията...

Кадър на Ройтерс: Хелмут Шмит през 1981 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108809

На 10 ноември почина на 96 години почина бившият канцлер на Германия Хелмут Шмид.
Социалдемократът бе смятан за един от най-брилянтните политически умове на страната, която управлява 8 години от 1974 до 1982 г.
Още по времето на предшественика си Вили Бранд той в качеството си на финансов и вътрешен министър се очертава като един от най-големите
На 10 ноември почина на 96 години почина бившият канцлер на Германия Хелмут Шмид. Социалдемократът бе смятан за един от най-брилянтните политически умове на страната, която управлява 8 години от 1974 до 1982 г. Още по времето на предшественика си Вили Бранд той в качеството си на финансов и вътрешен министър се очертава като един от най-големите

При 20° страната е приведена в зимна готовност

http://www.mediapool.bg/pri-20-stranata-e-privedena-v-zimna-gotovnost-news241730.html

При необичайно топло време с температури от 20 градуса и дългосрочна прогноза за първи сняг през втората половина на декември Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) въведе зимното поддържане още на 1 ноември. Това стана ясно от думите на председателя на управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров.  Така фирмите ще получават пари от държавния бюджет, защото са приведени в режим на готовност, без реално да работят. Заделеният бюджет за зима 2015/2016 е 60 млн. лв., колкото беше и през последните две години. Преди това държавата плащаше с около десетина милиона по-малко, но по-времето на правителството на Пламен Орешарски сумата набъбна. В същото време през тази година цената на суровините, особено на горивата, паднаха значително. Миналата година с цел да се пестят пари зимното поддържане беше обявено чак през втората половина на ноември, въпреки че първият сняг падна още в края на октомври. Част от техниката също не е налична, защото е ангажирана с довършването на европейски проекти. Направените проверки показват, че към днешна дата липсват 500 машини от необходими 3200 и са доставени средно около половината от изискуемите за целия зимен сезон материали, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. За зимните месеци ще са необходими близо 106 000 тона сол, около 300 000 тона пясък и над 11 000 тона луга. Това означава, че първите седмици на очакваните снеговалежи през декември могат да бъдат осигурени, каза Павлова. Тя отчете, че готовността за зимното поддържане на пътищата е добра. Там, където има пропуски, са направени предписания и те трябва да се отстранят в кратък срок, допълни министър Павлова. Пътищата към ски курортите не са подсигурени напълно Фирмите, ангажирани със зимно поддържане на пътищата в областите, в които са разположени зимните ни курорти – Банско, Пампорово и Боровец, са най-неподготвени, сочи представената карта от Лиляна Павлова. Най-зле е положението в област Благоевград, където се намира най-посещаваният ски курорт Банско. За тази област изпълнителят е готов на една трета (31.55%). Най-вероятната причина е, че техниката му все още е на новооткритата магистрала "Марица" за довършителни работи. В Софийска област, където са Боровец и Витоша, положението е малко по-добро и фирмата е готова почти на половина (49.76%). Най-добро е положението в Смолянска област, където е курортът Пампорово (61.18%). Пътно-поддържащите фирми в шест области са готови за предизвикателствата на зимата, която се очаква да настъпи със сняг и ледове най-рано след 20 декември по прогнозите на метеоролозите. Това са Разград, Велико Търново, Търговище, Враца, Сливен и Ямбол. В други седем области – Плевен, Хасково, Кърджали, Перник, София, Пловдив и Пазарджик готовността на фирмите е под 50%. Завишени изисквания към фирмите Проблеми не се очакват, защото е създадена необходимата организация. Нещо повече, за първи път тази зима от снегопочистващите фирми се изисква 6 часа преди началото на прогнозирания от метеоролозите снеговалеж техниката да е в готовност и 2 часа преди началото на снега вече да е на определените точки извън опорните пунктове, каза Лазар Лазаров. Целта е времето за реакция да бъде максимално съкратено и пътноподдържащиата техника да осигурява изискваната зимна проходимост на пътищата, допълни той. Нивата за зимно поддържане на пътната инфраструктура са четири. Те са регламентирани в Наредбата за поддържане и текущ ремонт на пътищата от 2012 г. За ниво "А", в което влизат магистралите и първокласните пътищата, допустимата дебелина на снежната покривка е 3 см, като тя трябва да бъде постигната за 2 часа. В ниво "Б" попадат пътища, по които минават между 2000 и 4000 автомобила дневно. Дебелината на снежната покривка за тях не трябва да бъде повече от 5 см, а времето за обработка е 3 часа. В ниво "В" са пътищата, по които минават между 500 и 2000 автомобила дневно. Изискването за дебелина на снега е не повече от 7 см, като трябва да бъде постигнато до 5 часа от момента на спиране на снеговалежа. И за селските пътища, по които минават под 500 коли – ниво "Г" е допустимо 10 см сняг на пътя, като той трябва да бъде постигнат в рамките на 8 часа. Тези нива обаче не се отнасят за случаите със сложна метеорологична обстановка – интензивни снеговалежи с големи снегонавявания, снежни бури със скорост на вятъра над 20 м/с, както и при възникване на бедствено положение в съответния район, уточни Лазар Лазаров. Строг контрол за тежките камиони, за да няма инциденти Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" и МВР ще прилагат строг контрол към транзитно преминаващите и тежкотоварните превозни средства. Целта е да не се допуснат сериозни инциденти, както в минали зими, посочи министър Павлова. Много често тировете не спазват изискванията за изискуема дълбочина на протектора на гумите, не разполагат с вериги за сняг и създават сериозни предпоставки за образуване на задръствания, катастрофи и дълъг престой в снега за всички останали шофьори. За организацията на движението и координацията между институциите ще отговаря междуведомствен щаб. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от безплатното мобилно приложение LIMA, както и от интернет страницата на пътната агенция.

КЕВР изпищя от бюджета, не стигал за нищо

http://www.bnews.bg/article-143603

Нямало средства за експерти, искат разходният таван да скочи с два милиона.

REFAN със „Златно сърце“

http://frognews.bg/news_101818/REFAN-sas-Zlatno-sartse/

За втори път на официална церемония в хотел Хилтън връчиха годишните награди на 22 благотворителни проекта и социални инициативи, които не допуснаха икономически и политически кризи да засенчат добротата в тях и намериха сили, енергия, време и средства да направят другиму добро.

Бедствие застигна Смолян! Лумна огромен пожар, започва евакуация на хората

http://petel.bg/Bedstvie-zastigna-Smolyan--Lumna-ogromen-pozhar--zapochva-evakuatsiya-na-horata__133841

Огромен пожар вилнее в гора, в непосредствена близост до Смолян, предаде TrafficNews.bg.  Обявено е бедствено положение и се очаква всеки момент...

Ето къде няма да има ток на 13-ти, петък във Варненско

http://petel.bg/Eto-kade-nyama-da-ima-tok-na-13-ti--petak-vav-Varnensko__133842

Илюстрация Булфото ЕНЕРГО-ПРО - Петък, 13.11.2015 г.: На 13.11.2015 от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на профилактика на съоръженията за...

Огнен ад в апартамент във Варна! Има загинала жена

http://petel.bg/Ognen-ad-v-apartament-vav-Varna--Ima-zaginala-zhena__133843

Днес, около 12:35 часа, на тел. 112, е получен сигнал за пожар, възникнал в апартамент, намиращ се в ж.к. „Аспарухово”,  на  ул. „Народни...

Куриоз! Една година затвор за кражба на кон

http://pik.bg/куриоз-една-година-затвор-за-кражба-на-кон-news434125.html

Куриоз! Една година затвор за кражба на кон

Районен съд - Плевен наказа двама крадци, задигнали кон в землището на село Биволаре. Случаят е от 18 юли тази година, a Н.Г.Г. и Т.М.Н. са се признали за виновни в извършеното деяние.

От документите по делото става ясно, че конят е от породата „Български планински кон” и е на стойност 700 лева. Върнат e на собственика Ф.Е.Й. с протокол за доброволно предаване.

Н.Г.Г. получава една година лишаване от свобода при строг режим в затвор. Съучастникът му Т.М.Н. се разминава с едногодишна пробация ибезвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 200 часа.

Определението на съда е окончателно.

Водещи италиански производители на зехтин са разследвани за измама

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/12/2647940_vodeshti_italianski_proizvoditeli_na_zehtin_sa/?ref=rss


Водещи италиански производители на зехтин са разследвани за измама с качеството на продуктите им. Предположенията са, че те са представяли за "екстра върджин" зехтин с по-ниско качество, пише "Гардиън".

Полицията в Торино проверява дали седем компании - Carapelli, Bertolli, Santa Sabina, Coricelli, Sasso, Primadonna и Antica Badia – са продавали т.нар. върджин зехтин като 100% екстра върджин.

Според твърденията на италианските медии пробите от продуктите на изброените...

Бюджетната и икономическа комисии приеха бюджета на НЗОК

http://pik.bg/бюджетната-и-икономическа-комисии-приеха-бюджета-на-нзок-news434127.html

Бюджетната и икономическа комисии приеха бюджета на НЗОК

Най-песимистичната прогноза за изпълнение на бюджета към 31 септември следващата година на НЗОК е да има дефицит към 60 млн. лв., но ние ще се стремим той да бъде сведен до 35 - 37 млн. лв., което е реалистично. Това заяви днес, на съвместното заседание на двете парламентарни комисии за бюджет и финанси и икономическата, министърът на здравеопазването Петър Москов по време на гледане на бюджета на НЗОК.

Тук са и министърът на финансите Владислав Горанов, зам.-министри, представители на браншови организации, синдикати, работодателски съюзи и др. След като Петър Москова представи накратко цифрите по пера за следващата година, членовете на двете комисии приеха бюджета на Здравната каса.

В изказването си Москов заяви, че вече има избран изпълнител на електронната платформа за лекарства – този механизъм ще се задейства заедно с рамковия договор, каза министърът. Правим начина за изсветляване на тази дейност да става по-убедителен и припомни примера за това, че има случаи, при които Здравната каса е плащала за лекарства, които дори не са влизали като внос в страната. Остойностяването на новата апаратура не е ясно как ще се отрази на бюджета на касата, както и средствата за лечение в чужбина, досега основно осигурявани от гражданите, но увери, че приходите са добре планирани. Москов смята, че финансовата рамка на бюджета е добра и гарантира устойчивост на системата. А пунктовете, които ще породят дискусии, вече се дебатират и намират решения. Всички приходи и намалени разходи от задължителните отстъпки на фармацевтичната индустрия не са включени, уточни Москов.

Но е сигурен, че няма да има раздуване на дефицита. Следващата година влизаме с допълнителни 129 млн. лв. на разположение на Здравната каса, заключи той.

БСП - Варна иска бърз конгрес на партията

http://www.moreto.net/novini.php?n=306318

Незабавен старт на пълен цикъл отчети и избори и бърз конгрес на БСП още в началото на следващата година поискаха членовете на ГС на БСП – Варна. На заседание, в сряда вечер, те упълномощиха председателя на организацията Борислав Гуцанов да постави въпроса пред Националния съвет, който ще се събере тази събота в София.

"168 часа": Крили 72 г. зад Мадарския конник антиките, които иска Вартоломей

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108795

Реликвите, за които Вселенският патриарх Вартоломей скандално поиска да се върнат на два манастира в Северна Гърция, са съхранявани у нас тайно в продължение на 72 години, разкриват източници на
Реликвите, за които Вселенският патриарх Вартоломей скандално поиска да се върнат на два манастира в Северна Гърция, са съхранявани у нас тайно в продължение на 72 години, разкриват източници на "168 часа". Оспорваните ценности са само част от сбирката на известни наши учени, събрани по време на войните в първата четвърт на ХХ век.

Вселенски разпри

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/12/2647943_vselenski_razpri/?ref=rss


"Дневник" препечатва статията от  портала "Култура"
 
Има една характерна особеност на обществените ни дебати – първо се прави от мухата слон, а сетне всичко приключва със скандал. И все пак онова, което се разрази и изговори около посещението на вселенския патриарх Вартоломей I в България, според мен поставя своеобразен рекорд. Изприказваха се сума небивалици за нанесени и понесени унижения, заплетоха се цели конспиративни теории, в резултат на което, струва ми се, вече никой не е...

ПЕС с конкретен план за действие на срещата за миграцията в Малта

http://frognews.bg/news_101817/PES-s-konkreten-plan-za-deistvie-na-sreshtata-za-migratsiiata-v-Malta/

„Имаме конкретен план за действие, които да предложим на срещата на върха. Вече разговаряхме по темата с арабските си колеги в Бейрут по-рано този месец, направихме конференция за Западните Балкани, където проблемът е сериозен, и днес сме на срещата в Малта. Ще подкрепим създаването на Европейски фонд за Африка от 1.8 млрд евро. Приветстваме подновяването на диалога между Европа и Африка“, заяви Сергей Станишев по време на срещата на премиерите и партийните лидери от семейството на ПЕС часове преди срещата на върха за миграцията.

Драги обяви, че ЕЦБ е готова да предостави повече стимули за икономика

http://www.mediapool.bg/dragi-obyavi-che-etsb-e-gotova-da-predostavi-poveche-stimuli-za-ikonomika-news241729.html

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги подчерта готовността на финансовата институция да увеличи паричните стимули, ако това стане необходимо, на заседанието си през декември, за да тласне нагоре инфлацията, предаде Асошиейтед прес.   Драги каза пред членовете на Европарламента в Брюксел, че в данните за текущата седмична инфлация се забелязват признаци на забавяне.   Ниската годишна инфлация в момента в 19-те страни от еврозоната отразява слабо търсене и затруднява задлъжнелите компании и страни да се възстановят.   ЕЦБ купи облигации за 1,1 трилиона евро (1,2 трилиона долара) с напечатани нови пари през септември, но инфлацията остава слаба. На заседанието на ЕЦБ на 22 октомври Драги каза, че банката ще анализира дали са необходими повече стимули.   Еврото понижи курса си заради изявлението на Драги, спадайки от 1,0745 долара до 1,0700 долара, посочва АП.

Иван Илчев призова да спре "кресливата кампания" около избора на нов ректор на Софийския университет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/12/2647942_ivan_ilchev_prizova_da_spre_kreslivata_kampaniia_okolo/?ref=rss


Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев излезе с декларация, в която призова да спре "кресливата кампания" и противопоставянето около избора на негов наследник начело на най-старото висше учебно заведение в България. Изявлението му идва седмица преди насроченото за 17 ноември заседание на Общото събрание на университета, на което трябва да бъде определен новият ректор. Кандидатите за поста са двама - на проф. Анастас Герджиков и проф. Тони Спасов. 

"Дневник" публикува...

Назначеният от съда постоянен синдик на ЦСКА се отказа от поста

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/12/2648006_naznacheniiat_ot_suda_postoianen_sindik_na_cska_se/?ref=rss


ЦСКА отново остана без постоянен синдик, след като Светослав Бакалов е подал своя отвод пред съда.

Адвокатът бе назначен с решение на Софийския градски съд, след като преди това комитетът на кредиторите на клуба не успя да избере единодушно човек, който да поеме работата на временния синдик.

"Още вчера подадох своята молба за отвод пред съда. Причините са процесуални. Мотивите са формални и съм ги описал пред съда", коментира Бакалов пред "Гонг".

Той трябваше да...

Шефът на КЕВР: Парите в бюджетната рамка за догодина не ни стигат

http://www.cross.bg/komisiyata-energetikata-komisiyata-1487876.html

/КРОСС/За разлика от мнението на министерството на енергетиката за бюджета за догодина, Комисията за енергийно и водно регулиране ясно заявява, че предвидената бюджетна рамка и респективно разходен таван не позволява на КЕВР да изпълни своите възложени от закона правомощия. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на съвместно заседание на Комисията по енергетика и Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. „Приходите, които комисията прогнозно ще събере за 2016 година са 11 405 000 лева. В същото време разходният таван, определен от Министерството на финансите е само 4 019 000 лв., което е почти 30% от приходите, които комисията събира ", отбеляза той. „Второто, което за мен е особено важно е, че за да бъде комисията наистина компетентна и независима при взимането на своите решения, тя трябва да притежава необходимия експертен потенциал. На комисията са необходими нови 35 експерти", допълни Иванов. По думите му, едновременно с това, поради навлизането на българската енергетика в много важен етап на започващо функциониране на енергийната борса и пълна либерализация на пазара, КЕВР добива една изключително важна роля за нормативната уредба при либерализация на пазара. Иванов отбеляза още, че комисията има средства и от основен ремонт на сградата, в която се намира, както и въвеждането на електронно обслужване на клиенти

0.2 % е месечната инфлация през октомври

http://news.ibox.bg/news/id_1340121437

Намаление с 0.4 % има при хранителните продукти и безалкохолни напитки

Държавата, в която и сградите вдигат температура

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108782

Представяте ли си що за ненормална държава сме, щом административните сгради в столицата започнаха да вдигат температура?
Още от пролетта Сметната палата на ул.
Представяте ли си що за ненормална държава сме, щом административните сгради в столицата започнаха да вдигат температура? Още от пролетта Сметната палата на ул. "Екзарх Йосиф" поддържа постоянни 38 градуса на пода, 32° на въздуха и 36° в долната част на стените. Изтощителни аномалии, на които в тези вече 6 дълги месеца не би оцелял нито един

Мъж от Беларус отглежда канабис в душ кабина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108780

Полицията в Слънчев бряг разкри тайна лаборатория за марихуана. В два апартамента в комплекс "Съни дей 6", край несебърското село Тънково, ползвани от 41-годишния В.Е. - гражданин на Беларус, били открити саксии с марихуана. При обиска, освен шест саксии с растението, ченгетата открили 38 семена от марихуана, внос от Холандия,
Полицията в Слънчев бряг разкри тайна лаборатория за марихуана. В два апартамента в комплекс "Съни дей 6", край несебърското село Тънково, ползвани от 41-годишния В.Е. - гражданин на Беларус, били открити саксии с марихуана. При обиска, освен шест саксии с растението, ченгетата открили 38 семена от марихуана, внос от Холандия,

Борисов поиска квалифицирани бежанци за индустрията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/12/2647949_borisov_poiska_kvalificirani_bejanci_za_industriiata/?ref=rss


Администрацията има капацитет да намери работа на бежанците и са водени разговори с бизнеса по тази тема, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на конференцията в Малта на лидерите на ЕС и Африка.

"Ние ще им предложим работа... Говорих с доста представители на браншовите организации, независимо че имаме много безработни, имаме много работни места. Ако се даде възможност да се изберат квалифицирани хора, бизнесът ще ги вземе, но ние насила никой не може да накараме да...

Доживотна присъда за наркоманско гейубийство (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108778

5-членен състав на Хасковския окръжен съд даде доживотна присъда с право на замяна за гейубийство в четвъртък следобяд. 38-годишният Ерол Назим Мюмюн от харманлийското село Надежден бе признат за виновен в зверското отнемане на живота на 24-годишния Калин Георгиев.
На 4 март 2013 година убиецът, жертвата и компанията от още трима се отдали на
5-членен състав на Хасковския окръжен съд даде доживотна присъда с право на замяна за гейубийство в четвъртък следобяд. 38-годишният Ерол Назим Мюмюн от харманлийското село Надежден бе признат за виновен в зверското отнемане на живота на 24-годишния Калин Георгиев. На 4 март 2013 година убиецът, жертвата и компанията от още трима се отдали на

Търсят двойник на Земята, намериха "близнак" на Венера

http://www.moreto.net/novini.php?n=306343

Учени от Масачузетския технологичен институт са открили с телескопи в Чили скална екзопланета с размерите на Земята, която е с доста висока температура, но все пак е възможно там да има плътна атмосфера като на Венера, съобщават световните осведомителни агенции.

Горски служители са наказани за поразиите на Витоша

http://www.mediapool.bg/gorski-sluzhiteli-sa-nakazani-za-poraziite-na-vitosha-news241728.html

Наложени са административни наказания на служителите, виновни за констатираните нарушения в Природен парк "Витоша”, съобщиха от Югозападното държавно горско предприятие в четвъртък. Преди два дни от екокоалицията "За да остане природа в България" съобщи за унищожени над 20 дка млади фиданки, разоран е терен и са преместени камъни от неизвестни засега извършители, които са успели да качат край хижа "Алеко" и ски пистата "Витошко лале" три тежки машини. Заради това от работа ще бъде освободен началникът на горскотехническия участък за района на Витоша, а горският надзирател за същия район да бъде преместен. Директорът на държавното горско стопанство-София пък ще бъде лишен от една месечна работна заплата, разпоредил шефът на Югозападното предприятие Дамян Дамянов. От 13 ноември 2015 г. по негова заповед се въвежда допълнително дежурство в района на Витоша съвместно със служители на Регионалната дирекция по горите в София. По-рано през деня зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов заяви, че се чакат писмени обяснения от директора на природен парк "Витоша" Снежана Петрова, както и от други служители в горското стопанство и агенцията по горите защо почти седмица не е правена проверка на място на терена, където има разрешителни за изкопни работи за полагане на тръби от подизпълнител на дружеството "Витоша ски" и за прокарването на временен път за извозване на планирана от горското стопанство за изсичане на 300 куб. м. поразена от корояд дървесина. Унищожените насаждения и разорани площи обаче не са част от нито една от тези позволени процедури. От пътя са прокарани едва 15 метра и работата е спряна след проверката, а сечта на сухите дървета дори не е започнала, обясниха от Югозападното държавно горско предприятие. Още е рано да се каже дали ще бъде отстранен директорът на парка, каза Костов пред Mediapool в отговор на въпрос ще бъде ли уволнена Петрова, която през февруари 2012 г. замени на поста дългогодишния шеф Тома Белев, представител сега на екокоалицията "За да остане природа в България. Тогава екоорганизации заявиха, че тя е човек на президента на "Първа инвестиционна банка" Цеко Минев, чието име се свързва със собственика на ски съоръженията на Витоша - “Витоша ски”. Оставката на Петрова, както и отстраняването на директорите на парковете "Пирин" и "Рила" бяха част от исканията на състоялия се в пет града в сряда вечерта многолюден протест в защита на трите най-значими у нас паркове. Природозащитниците настояват държавата да започен да опазва защитените територии и да преразгледа плановете за управление на трите парка, които според "За да остане природа..." предвиждат нови строежи в планините. Последната проверка от горските и парка на извършваните дейности край "Алеко" е била на 30 октомври и тогава на терена всичко е било наред, разказаха от горската агенция пред Mediapool. На 6 ноември в Държавното горско стопанство-София постъпва сигналът от екокоалицията "За да остане природа в България" за изкоренените фиданки и пънове и наличието на трите специализирани машини, които могат да бъдат качени в планината само на платформи. Веднага в петък експертите се качват и установяват щетите, както и техниката, която била безнадзорна, но понеже било късно съставили констативния протокол в понеделник – 8 ноември. "Като стопани на територията трябва да потърсим грешките при нас. Не може в рамките на четири дни – от проверка, която е направена на 30 октомври, следващото посещение на терен да бъде на 6 ноември”, коментира в четвъртък сутринта пред бВТ Костов. "Отговорните институции са Дирекция Природен парк "Витоша”, които имат своите инспектори, общо 18 човека личен състав, които трябва да се справят с наблюдението. Другата институция е "Горско стопанство София”, където има началник участък, в който попада теренът и има петима лесничеи. Те са длъжни да наблюдават какво се случва”, заяви заместник-министър Костов. "Служителите, които не са изпълнявали задълженията си, ще понесат наказание”, уточни той. "Ние получаваме сигнал, че се извършва нещо на Витоша с поставяне и подмяна на тръби. Правим проверка на 30-ти и се оказва, че всичко е съгласувано с институциите. Провеждат се две проверки и установяват, че няма нарушение и изведнъж се появяват тези машини. Затова обвинявам моите колеги, които е трябвало да видят чии са тези машини”, поясни той, като категорично отхвърли възможността да има разширяване на пистата. Все още не е установено чии са трите изоставени специализирани машини, които не подлежат на регистрационен режим. По случая е образувано досъдебно производство и разследването се извършва от СДВР. Реално в района единствените дейности, изискващи участието на подобен вид техника, се извършват от собственика на ски съоръженията "Витоша ски". Фирмата обаче отрича да има нещо общо с инцидента и го определя като "активно мероприятие", чиито организатори били известни ресорните министерства трябвало да предприемат адекватни действия. От екокоалицията "За да остане природа в България" обясниха, че са установили, че мястото на унищожените фиданки съвпада със стар подробен устройствен план, който е предвиждал разширение на съществуващата ски зона. Зам.-министър Костов уточни, че проверките са констатирали, че всъщност изкоренените дръвчета били върху около 10 дка, които били презалесени, "или по-скоро е допълнено залесяването по проект по ОПОС през 2012-2013 г.". Унищожени са вероятно няколко десетки, най-много стотина дръвчета, не повече. Това нещо ще бъде възстановено”, каза той. Преди ден обаче от Югозападното държавно горско предприятие, което е отговорно за територията съобщиха, че до края на ноември ще залесят засегнатия терен с 2500 смърчове фиданки..

Наказания в горската агенция заради поразиите на Витоша

http://www.mediapool.bg/nakazaniya-v-gorskata-agentsiya-zaradi-poraziite-na-vitosha-news241728.html

Ще има наказания за служителите, които не са си изпълнили задълженията за контрола на Витоша, където преди дни стана ясно, че са били унищожени над 20 дка млади фиданки, разоран е терен и са преместени камъни от неизвестни засега извършители, които са успели да качат край хижа "Алеко" и ски пистата "Витошко лале" три тежки машини. Началникът на участъка в Държавно горско стопанство-София, на чийто територия е станал инцидентът, вече е подал ставка, съобщи пред Mediapool зам.-министърът на земеделието и горите Георги Костов.  Чакат се писмени обяснения от директора на природен парк "Витоша" Снежана Петрова, както и от други служители в горското стопанство и агенцията по горите защо почти седмица не е правена проверка на място на терена, където има разрешителни за изкопни работи за полагане на тръби от подизпълнител  на дружеството "Витоша ски", за прокарването на горски път по план на горското стопанство и за сечище за разчистване на стари дървета, поразени от корояд. Унищожените насаждения и разорани площи обаче не са част от нито една от тези позволени процедури. Още е рано да се каже дали ще бъде отстранен директорът на парка, каза Костов в отговор на въпрос ще бъде ли уволнена Петрова, която през февруари 2012 г. замени на поста дългогодишния шеф Тома Белев, представител сега на екокоалицията "За да остане природа в България. Тогава екоорганизации заявиха, че тя е човек на президента на "Първа инвестиционна банка" Цеко Минев, чието име се свързва със собственика на ски съоръженията на Витоша - “Витоша ски”. Оставката на Петрова, както и отстраняването на директорите на парковете "Пирин" и "Рила" бяха част от исканията на състоялия се в пет града в сряда вечерта многолюден протест в защита на трите най-значими у нас паркове. Природозащитниците настояват държавата да започен да опазва защитените територии и да преразгледа плановете за управление на трите парка, които според "За да остане природа..." предвиждат нови строежи в планините. Последната проверка от горските и парка на извършваните дейности край "Алеко" е била на 30 октомври и тогава на терена всичко е било наред, разказаха от горската агенция пред Mediapool. На 6 ноември в Държавното горско стопанство-София постъпва сигналът от екокоалицията "За да остане природа в България" за изкоренените фиданки и пънове и наличието на трите специализирани машини, които могат да бъдат качени в планината само на платформи. Веднага в петък експертите се качват и установяват щетите, както и техниката, която била безнадзорна, но понеже било късно съставили констативния протокол в понеделник – 8 ноември.  "Като стопани на територията трябва да потърсим грешките при нас. Не може в рамките на четири дни – от проверка, която е направена на 30 октомври, следващото посещение на терен да бъде на 6 ноември”, коментира в четвъртък сутринта пред бВТ Костов. "Отговорните институции са Дирекция Природен парк "Витоша”, които имат своите инспектори, общо 18 човека личен състав, които трябва да се справят с наблюдението. Другата институция е "Горско стопанство София”, където има началник участък, в който попада теренът и има петима лесничеи. Те са длъжни да наблюдават какво се случва”, заяви заместник-министър Костов. "Служителите, които не са изпълнявали задълженията си, ще понесат наказание”, уточни той. "Ние получаваме сигнал, че се извършва нещо на Витоша с поставяне и подмяна на тръби. Правим проверка на 30-ти и се оказва, че всичко е съгласувано с институциите. Провеждат се две проверки и установяват, че няма нарушение и изведнъж се появяват тези машини. Затова обвинявам моите колеги, които е трябвало да видят чии са тези машини”, поясни той, като категорично отхвърли възможността да има разширяване на пистата. Все още не е установено чии са трите изоставени специализирани машини, които не подлежат на регистрационен режим. По случая е образувано досъдебно производство и разследването се извършва от СДВР. Реално в района единствените дейности, изискващи участието на подобен вид техника, се извършват от собственика на ски съоръженията "Витоша ски". Фирмата обаче отрича да има нещо общо с инцидента и го определя като "активно мероприятие", чиито организатори били известни ресорните министерства трябвало да предприемат адекватни действия. От екокоалицията "За да остане природа в България" обясниха, че са установили, че мястото на унищожените фиданки съвпада със стар подробен устройствен план, който е предвиждал разширение на съществуващата ски зона. Зам.-министър Костов уточни, че проверките са констатирали, че всъщност изкоренените дръвчета били върху около 10 дка, които били презалесени, "или по-скоро е допълнено залесяването по проект по ОПОС през 2012-2013 г.". Унищожени са вероятно няколко десетки, най-много стотина дръвчета, не повече. Това нещо ще бъде възстановено”, каза той. Преди ден обаче от Югозападното държавно горско предприятие, което е отговорно за територията съобщиха, че до края на ноември ще залесят засегнатия терен с 2500 смърчове фиданки..

Туск: Шенгенската зона е пред разпад заради миграцията

http://www.cross.bg/kriza-tysk-strani-1487875.html

/КРОСС/„Запазването на Шенгенската зона е надпревара с времето, която сме решени да спечелим," заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в края на международната среща по въпросите на миграцията в Малта. Според Туск, цитиран от АФП, свободното преминаване в зоната е на път да изчезне заради мигрантската криза. Коментарът му е предизвикан от действията на Австрия, Германия, Унгария, Словения и Швеция, които възстановяват контрола на преминаване или издигат огради по определени свои граници, информира БГНЕС. Същевременно, в рамките на срещата в малтийската столица Валета ЕС учреди целевия фонд за борба с миграционната криза в страните от Африка в размер на 1,8 млрд. евро. Документът беше подписан тази сутрин от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и лидерите на всички европейски и африкански страни, участвали на срещата. „Не трябва да гледаме на миграционната криза като на огромна заплаха", обърна се Юнкер към лидерите във Валета. България отговори на призива му, като в рамките на срещата премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни ще отдели 50 000 евро. „На някой може да им се струват малко, но за нас са си пари", каза Борисов и добави, че те ще са от фонда за подпомагане и няма да е необходимо допълнително да се вадят от бюджета

Финландия,"болникът на Европа", се измъчва с въпроса за икономиите

http://www.mediapool.bg/finlandiyabolnikat-na-evropa-se-izmachva-s-vaprosa-za-ikonomiite-news241727.html

Финландия беше един от най-големите европейски критици на Гърция по време на дълговата й криза, като я укоряваше, че не е осъществила реформи, които да съживят икономиката й. Сега северната държава се мъчи да направи щателен преглед на собствените си финанси, търсейки начин да се измъкне от тригодишната рецесия, накарала финансовият й министър да нарече страната си "болникът на Европа".   Усилията на новия министър-председател Юха Сипиле за намаляване на отпуските и заплатите са посрещани с огромни стачки и протести, а голяма здравна реформа разкри идеологически различия в неговото коалиционно правителство, заради които то едва не се разпадна миналата седмица.   Един от опитните депутати на Сипиле дори призовава за парламентарни дебати по въпроса дали Финландия да напусне еврозоната, което да й позволи да обезцени валутата си, за да стимулира износа - знак за недоволството, обхващащо страната.   Трудната задача за намаляване на разходите в държавите от еврозоната постави Сипиле в изключително сложна ситуацията.   Той трябва да осъществи сериозни реформи, за да засили конкурентоспособността и да насърчи растежа, като в същото време успокои профсъюзите, за да избегне още стачки и скъпоструващи сделки за заплатите догодина - и да запази трипартийната си коалиция.   Безработицата и държавният дълг се увеличават в страната, засегната от високата цена на труда, упадъка на водещата компания "Нокиа" и рецесията в Русия, която е един от най-големите й пазари за износ. А като се има предвид бързо застаряващото население, икономистите дават мрачни прогнози за Финландия, която загуби върховия си кредитен рейтинг и преживява най-дългата си икономическа криза от Втората световна война.   Сипиле, който предупреждава, че Финландия може да бъде следващата Гърция, настоява да се спестяват по 10 милиарда евро (10,8 милиарда долара) годишно до 2030 г., включително 4 милиарда евро до 2019 г.   За де постигне това, правителството, което е на власт от пет месеца, планира да направи внимателен преглед на здравеопазването, местното управление и трудовите пазари, за да увеличи заетостта и конкурентоспособността на износа. Протести, стачки   Но призивът на премиера за "общ дух на реформи" беше посрещнат с недоволство, когато той предложи да бъдат орязани отпуските в държавния сектор и да се понижи допълнителното заплащане за служителите, които работят в неделя, за да се намалят с 5 процента трудовите разходи за единица продукция.   Около 30 000 протестиращи се събраха в Хелзинки през септември при най-голямата демонстрация в страната от 1991 г., а стачки блокираха железопътни линии, пристанища и фабрики за хартия. Правителството бързо отстъпи, като каза, че ще намери начин да спести от други облаги.   Според изследователския институт "Финландски форум за бизнес и политика" финландците имат средно по-малко работни часове на седмица от всички други граждани на ЕС. Според оценки на правителството Финландия изостава с 15 процента зад Германия и Швеция по конкурентоспособност на трудовите разходи, което води до загуба на пазарен дял в световния износ.   Миналата седмица разногласия за намаляване на разходите в здравната система заплашиха да сринат коалиционното правителство, но впоследствие беше постигнато споразумение.   "Ходът на събитията напоследък прави прогнозите още по-отрицателни и подкрепя аргументите за по-нататъшно приближаване на доходността на финландските облигации до равнищата на френските", заяви в бележка "Нордеа".   Доходността на 10-годишните финландски облигации е 0,89 процента, а доходността на френските е 0,97 процента.   Разногласията разкриха разломните линии в трипартийната коалиция на Сипиле, която представлява консервативните избиратели от селските райони, технократите от градовете и настроените против имигрантите популисти.   Сипиле може да има голямо желание да осъществи реформа, но се сблъсква със съпротива от консервативни членове на собствената си партия "Финландски център". Националната коалиционна партия, оглавявана от финансовия министър Александер Стуб, е реформистка, но партията "Финландците" клони наляво по фискалната политика и трудно би се съгласила с икономии.   Разочарованието на Стуб ясно пролича, когато през септември той каза: "По същество ние сме болникът на Европа." Намаляваща работна сила   Една алтернатива на икономиите - увеличаване на разходите с цел да се стимулира растежът - не присъства сред разглежданите варианти, след като държавният дълг вече надхвърля определения от ЕС предел от 60 процента. Нивото му все още е ниско в сравнение с това на много други държави, но като се има предвид бързо застаряващото население на Финландия, правителството казва, че нарастването на дълга трябва да спре.   Очаква се до 2020 г. Финландия да има най-високият коефициент на възрастова зависимост за възрастни хора от всички страни в ЕС - 35,8 души на възраст от 65 години нагоре на 100 човека в работоспособна възраст, показват данни на Евростат.   След като нивото на безработицата се покачва към 10 процента, много финландци изпитват носталгия по времената преди 1990-те години, когато марката можеше многократно да се обезценява, за да се повиши конкурентоспособността на износа.   Съседна Швеция извлече полза от рязкото спадане на своята крона след финансовата криза от 2008 г.   Без независима валута правителството иска "умерена сделка за заплатите", при положение че в много сектори колективните споразумения изтичат догодина.   Преди да започнат преговори за заплатите, правителството иска профсъюзите да представят алтернативи на предложените от него орязвания на облагите - като размера на отпуските в държавния сектор.   "Ако не може да бъде намерено колективно решение, има риск трудовата страна да търси компенсация (на орязванията) от сделките за заплатите догодина", каза правителствен източник.   "След като сега постигаме много трудна сделка за здравеопазването, е справедливо да очакваме страните на трудовия пазар също да могат да постигнат съгласие по трудните въпроси", заяви той.   Повечето финландци все още подкрепят еврото. Миналата седмица проучването Евробарометър на Европейската комисия показа, че 64 процента от финландците подкрепят единната валута, въпреки че делът им е намалял от 69 процента предната година.   Но ветеранът от партията на Сипиле и депутат в Европейския парламент Паво Вайринен поде инициатива за референдум за членството в еврозоната, което свидетелства за нарастващо разочарование. Въпросът вероятно ще бъде обсъден в парламента догодина, след като са събрани над 49 000 подписа.   "Финландия има скъпоструваща работна сила и високи данъци", каза Яне Рантанен, който ръководи иновативната финландска компания за храни "Мерта лоджистик", възнамеряваща да започне износ на рибни деликатеси догодина. "За да изнасяме, ще е от голяма полза да извлечем предимство от обезценяването", заяви той.   По БТА

Всички сме на изпитание. Но молитвите биват чути…

http://www.cross.bg/chovek-hora-dostoevski-1487874.html

/КРОСС/ „Някой посети душата ми" е филм адаптация по част от романа „Братя Карамазови" на Достоевски. Защо избра Достоевски? С какво те привлича този гениален, но силно мрачен автор? Кое е най-същественото при Достоевски, което зрителят трябва да научи, да разбере, да прозре...? Аз не мога да кажа, че съм избрал Достоевски. По принцип човек не може да избере Достоевски. Той бива посетен от Достоевски, той е един от най-големите писатели и няма как да не те срещне, ако си нормален, четящ човек. При мен това се случи в ранна възраст, като студент. Първото нещо, което прочетох от него, беше именно това произведение, което правя сега - „Братя Карамазови". Главата за Альоша и по-точно „Кана Галилейска" бяха първите ми най-разтърсващи срещи с автора. Разтърсващи, защото в този момент героят бива посетен от Господ за кратко време и му бива отворен път, който той не е предполагал, че съществува. Един спасителен път. В тази глава, в „Кана Галилейска", наистина се отваря, отваря се небето и ти бива сведена информация от много висш характер, от много висока степен. Тя ти действа разтърсващо, объркващо, ти веднага не знаеш как да реагираш, но е нещо, което определя живота ти, и ти не забравяш наистина тази минута, в която си прочел този текст. От тогава нататък животът се променя. Като читател, като човек. Малко са авторите, които имат тази сила да извършват това с теб

Павлова: Реалната цена на винетките е 150 лв.

http://econ.bg/Новини/Павлова-Реалната-цена-на-винетките-е-150-лв-_l.a_i.703748_at.1.html

Постепенно ще бъде въведена тол такса за тировете, така те ще плащат на изминато разстояние. Това заяви министърът на регионалното развитие и...

Полицаи ще протестират до отпадане на спорните текстове в бюджета

http://pik.bg/полицаи-ще-протестират-до-отпадане-на-спорните-текстове-в-бюджета-news434120.html

Полицаи ще протестират до отпадане на спорните текстове в бюджета

Да отпаднат всички текстове в законопроекта за бюджет 2016 г., които касаят компенсациите в сектор „Сигурност”. Това поиска Лукан Лазарски, председател на УС на Синдикален алианс „Сигурност” в МВР, предаде БГНЕС.

Днешният протест пред парламента, на който присъстват около 60-70 души, е организиран от всички синдикати в сектор "Сигурност". Протестът е в подкрепа на декларацията, казана в неделя от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, че тези текстове ще отпаднат. „Днес има заседание бюджетната комисия към НС и там ще бъде разгледан този законопроект, всички синдикати ще имат свои представители вътре в комисията и днес сме тук, за да ги подкрепим”, каза Лазарски. Той беше категоричен, че всички синдикални организации работят заедно при тези протести.

По думите му по заповед на министър Бъчварова в момента се правят проверки на снимки и видео материали, за да може да стане ясно дали има полицаи, които са нарушавали обществения ред. Ако бъдат установени такива, на тях ще им бъдат налагани дисциплинарни наказания.

Пенсионирана служителка от българската армия заяви, че е дошла да подкрепи колегите си, защото в армията не всички получават огромни заплати и отнемането на т. нар. порциони, както и вкарването на процента прослужено време в основната заплата означава, че заплатите на цивилните служители в армията ще се приближат максимално до минималната работна заплата, която се предвижда за 2016 г. (420 лв.). Жената иска да се помисли за заплатите на цивилните служители, а не на военнослужещите или на служителите в Министерство на отбраната, „защото те са тези хора, които заедно с военнослужещите са винаги на разположение”.

При наводнения, бедствия и аварии се търси българската армия, полицията и пожарната. И точно на тези хора, които са винаги навън се посегна на възнагражденията. Иван Коцев от синдиката на служителите в затворите в България е дошъл за протеста чак от Стара Загора. Той заяви, че се присъединява към протестиращите, защото се орязват техните трудови и социални права. По думите му на второ четене на закона за бюджета спорните промени трябва да отпаднат.

„Докато това не стане факт, ние ще сме тук и ще протестираме”. На протеста има и много обикновени граждани, като Слави Гатев, който заяви, че един народ, една армия и една полиция, трябва да бъдат заедно и всички трябва да посочат несправедливостите и да не стоят безучастно към това, което се случва.

Около 200 служители на МВР се събраха пред Народното събрание на "мирно присъствие"

http://www.cross.bg/mirno-protest-prisustvie-1487873.html

/КРОСС/ Заради започващото заседание на бюджетната комисия около 200 служители на МВР от всички синдикати от министерството се събраха на протест, който определят като "мирно присъствие" пред Народното събрание. На заседанието в парламента ще се гледат параметрите, засягащи социалните придобивки на униформените. Преди по-малко от час председателят на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР Галентин Грозев определи присъствието на полицаите като "мирно" и обясни, че те не са дошли тук не за да протестират, а за да напомнят за присъствието си и за обещанието на правителството да свали параграфите между 9 и 16 от проекта за Закона за бюджета. Грозев поясни, че все още представители на всички синдикати не са започнали да участват също в преговорите за промените и реформите в МВР, които бяха обявени от вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова в края на миналата седмица. За момента това ще бъде последният протест на полицаи или последното мирно присъствие пред парламента. От синдикатите обясниха обаче, че се надяват правителството да изпълни своето обещание и оправдаха липсата на масовост с това, че днес е работен ден и на практика повечето от участниците в големия неделен протест са по своите работни места.  

Голям пожар край Смолян

http://smolyan.actualno.com/goljam-pojar-kraj-smoljan-news_507200.html

Голям пожар се разрази в гора край смолянския квартал "Райково". Огнищата са няколко, като едно от тях е само на няколкостотин метра от крайните къщи на квартала, предаде Дарик. Пожарът се движи застрашително и към близкото село Хасовица. Десетки пожарникари в момента са мобилизирани и се борят с пламъците. Очаква се и хеликоптер да се включи в гасенето на огъня. „Нашите служители са над 40, като на този етап се прави сериозна организация. В гасенето ще се включат служители на горските с

"Ислямска държава": Скоро кръв ще се лее в Русия

http://asia.actualno.com/isljamska-dyrjava-skoro-kryv-shte-se-lee-v-rusija-news_507203.html

Джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) разпространи видеоматериал, на който заплашва, че ще извърши атаки в Русия много скоро, предаде Ройтерс, като се позова на американския център за следене на ислямистите в интернет САЙТ (SITE), предаде Дарик. "Скоро, много скоро, кръв ще се лее като океан", се заканва ИД на записа на руски език. Джихадистката групировка е призовавала и преди за нападения срещу Русия и Съединените щати в отмъщение за въздушните им удари срещу нея в Сирия и Ирак.

Шефът на КЕВР Иван Иванов: Парите в бюджетната рамка за догодина не ни стигат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108768

За разлика от мнението на министерството на енергетиката за бюджета за догодина, Комисията за енергийно и водно регулиране ясно заявява, че предвидената бюджетна рамка и респективно разходен таван не позволява на КЕВР да изпълни своите възложени от закона правомощия. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов
За разлика от мнението на министерството на енергетиката за бюджета за догодина, Комисията за енергийно и водно регулиране ясно заявява, че предвидената бюджетна рамка и респективно разходен таван не позволява на КЕВР да изпълни своите възложени от закона правомощия. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов

Шефът на КЕВР: Парите в бюджетната рамка за догодина не ни стигат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108754

За разлика от мнението на министерството на енергетиката за бюджета за догодина, Комисията за енергийно и водно регулиране ясно заявява, че предвидената бюджетна рамка и респективно разходен таван не позволява на КЕВР да изпълни своите възложени от закона правомощия. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов
За разлика от мнението на министерството на енергетиката за бюджета за догодина, Комисията за енергийно и водно регулиране ясно заявява, че предвидената бюджетна рамка и респективно разходен таван не позволява на КЕВР да изпълни своите възложени от закона правомощия. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов

Районните кметове ще подготвят и представят график пред Фандъкова и СОС

http://www.cross.bg/fandukova-sofiya-doverieto-1487871.html

/КРОСС/Имам ясна цел - да развиваме София и да правим живота на хората по-подреден и по-добър, заяви в приветствието си към Столичния общински съвет, кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес встъпи в длъжност и се закле пред общинарите. Тя отбеляза, че на тези избори, гражданите категорично са показали, че развитието на града ни трябва да продължава с бързи темповете. "Очакванията към мен, кметовете на райони и кметства, както и към общинския съвет са огромни. Хората очакват от нас свършена работа. Отговорностите ни са към всички граждани, независимо за кого са гласували и дали изобщо са гласували", подчерта тя и посочи, че тази задача от тук нататък е обща. По думите й направеното в София през последните години е получило доверието на софиянци. "Големите стратегически проекти са строителството на метрото, модернизацията на градския транспорт, строителството на детски градини и училища. Новите приоритетите целят да насочат усилията към кварталите и към подобряване на градската среда близо до домовете на хората. Районните кметове ще трябва да подготвят график за работа, който ще защитят пред мен и пред СОС", посочи Фандъкова. Тя подчерта, че макар районните кметове да са от различни политически сили, те няма да са представители на партии, а на районите и на гражданите. "Разчитам на вас, за да осигурим повече публичност и контрол в работата на общината", посочи Фандъкова

Фандъкова се закле, а Елен си остава бос в СОС

http://www.cross.bg/doverieto-fandukova-sofiya-1487871.html

/КРОСС/Имам ясна цел - да развиваме София и да правим живота на хората по-подреден и по-добър, заяви в приветствието си към Столичния общински съвет, кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес встъпи в длъжност и се закле пред общинарите. Тя отбеляза, че на тези избори, гражданите категорично са показали, че развитието на града ни трябва да продължава с бързи темповете. "Очакванията към мен, кметовете на райони и кметства, както и към общинския съвет са огромни. Хората очакват от нас свършена работа. Отговорностите ни са към всички граждани, независимо за кого са гласували и дали изобщо са гласували", подчерта тя и посочи, че тази задача от тук нататък е обща. По думите й направеното в София през последните години е получило доверието на софиянци. "Големите стратегически проекти са строителството на метрото, модернизацията на градския транспорт, строителството на детски градини и училища. Новите приоритетите целят да насочат усилията към кварталите и към подобряване на градската среда близо до домовете на хората. Районните кметове ще трябва да подготвят график за работа, който ще защитят пред мен и пред СОС", посочи Фандъкова. Тя подчерта, че макар районните кметове да са от различни политически сили, те няма да са представители на партии, а на районите и на гражданите. "Разчитам на вас, за да осигурим повече публичност и контрол в работата на общината", посочи Фандъкова

"Труд" и "24 часа" събират новите кметове и бизнеса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108761

Новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъде официално представена от вицепремиера Ивайло Калфин на 17 ноември. Събитието се организира от вестниците "24 часа" и "Труд" в партньорство с най-голямата работодателска организация КРИБ. Събитието е част от кампанията "Деветте пътя към еврофондовете 2014-2020",
Новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъде официално представена от вицепремиера Ивайло Калфин на 17 ноември. Събитието се организира от вестниците "24 часа" и "Труд" в партньорство с най-голямата работодателска организация КРИБ. Събитието е част от кампанията "Деветте пътя към еврофондовете 2014-2020",

Ученик припадна на прага на училище

http://petel.bg/Uchenik-pripadna-na-praga-na-uchilishhe__133834

Според негови съученици, освен че прекалил с алкохола, тийнейджърът пушил и марихуана Потресаваща гледка хвърли в ужас живущите в...

Майка от Варна: Защо рампата за колички в III ОУ „Ангел Кънчев“ стои заключена?

http://petel.bg/Mayka-ot-Varna--Zashho-rampata-za-kolichki-v-III-OU----Angel-Kanchev----stoi-zaklyuchena-__133832

Снимки: "Петел" Рампата за колички до стълбите на входа на III ОУ „Ангел Кънчев“ е заключена с верига и катинар, сигнализира майка на едно...

Важно и полезно! Всяка вечер трябва да се прилага това за предотвратяване на рак

http://petel.bg/Vazhno-i-polezno--Vsyaka-vecher-tryabva-da-se-prilaga-tova-za-predotvratyavane-na-rak__133839

Лимфните възли са един от най-важните лостове, които да използваме при превенцията на рак на гърдата.  Чрез изпотяването се изхвърлят...

Ето как никога да не виждат, че сте прочели съобщенията си във Фейсбук. Уникален трик

http://petel.bg/Eto-kak-nikoga-da-ne-vizhdat--che-ste-procheli-saobshheniyata-si-vav-Feysbuk--Unikalen-trik__133840

Всеки, който има приятели или клиенти във Facebook, без съмнение комуникира с тях чрез вградения чат в социалната мрежа, пише "Блиц"....

Иракчанин намушкан след масов бой в София

http://www.cross.bg/sofiya-namyshkan-masov-1487872.html

/КРОСС/Иракчанин е бил намушкан с нож след масов бой между имигранти в София, съобщи БНР. Инцидентът е станал снощи в заведение на булевард "Мария Луиза". Сигналът за инцидента е подаден на 11 ноември около 22.50 часа. 22-годишният мъж е приет в "Пирогов" без опасност за живота.Сбили са се две компании от иракски кюрди. Според свидетели четирима от бежанците в заведението са били нападнати от други трима мъже, влезли вътре. След сбиването нападателите избягали.Извършителите все още не са задържани.    

Мигрантите не искат в България, как да ги задържим, чуди се Борисов

http://news.ibox.bg/news/id_1860610382

Няма да правим затвори, за да ги задържаме, ако не искат да стоят, категоричен е той. Дори и с релокацията нямало желаещи да дойдат у нас. Дори и да ни ги изпратят насила, ние как ще ги пазим, недоумява премиерът.

Raiffeisen Bank International отчете неочаквана тримесечна печалба

http://www.investor.bg/evropa/334/a/raiffeisen-bank-international-otchete-neochakvana-trimesechna-pechalba-205915/

Голяма част от планираните разходи по преструктурирането на австрийската банка ще бъдат отчетени догодина

Един загинал, петима ранени при тежка катастрофа край София

http://www.cross.bg/sofiya-posoka-kola-1487870.html

/КРОСС/Тежка катастрофа е станала край София, съобщиха от областната дирекция на полицията.  Един човек е загинал, а други петима са ранени. Сигналът за инцидента е подаден в 13.47 ч. Катастрофата е станала на 42-рия км на главен път София - Калотина в посока сръбската граница. Лек автомобил, пътуващ към столицата, навлиза в лентата за насрещно движение и се удря в кола с турска регистрация. При удара на място умира водачът на автомобила, движил се в насрещното, който е български гражданин. В болница са транспортирани жена и дете от същата кола и мъж и две жени - от другия автомобил. Движението се осъществява само в едното платно в посока София. На място трафика регулират пътни полицаи от Областната дирекция в столицата.  

Легална имиграция и създаване на заетост в Африка са измежду мерките, приети от ЕС на среща на върха

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/12/2647952_legalna_imigraciia_i_suzdavane_na_zaetost_v_afrika_sa/?ref=rss


Европейският съюз започва изпълнението на стратегия за сътрудничество с Африка, чиято цел е да ограничи и управлява потока на имиграцията от южния континент към Европа.

Измежду целите, които си поставиха лидерите от ЕС и Африка по време на срещата на върха в Малта, са предотвратяване на изначалните причини за имиграция от африканските държави, предоставяне на възможности за легална имиграция и мобилност между двата континента, подобряване на защитата на вътрешно преселените лица,...

Във Варна търсят над 20 общи работници с диплома за средно

http://www.moreto.net/novini.php?n=306339

Две фирми във Варна търсят да наемат над 20 общи работници. Изискванията към кандидатите обаче са да имат средно образование, сочи справка на местната Дирекция „Бюро по труда“, научи Moreto.net. Сред обявените вакантни позиции са и десет за леяри, заварчици, тенекеджии и монтажници на метални конструкции.

Велико Търново ще е домакин на конгрес на Испанската федерация на журналистите и писателите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108748

Велико Търново ще бъде домакин на конгрес на Испанската федерация на журналистите и писателите. Събитието ще е през май или септември идната година. Това стана ясно след среща на кмета на старата столица Даниел Панов и известния журналист Енрике Санчо, който е и генерален директор на федерацията.
"Връзката между историята и културата на Велико
Велико Търново ще бъде домакин на конгрес на Испанската федерация на журналистите и писателите. Събитието ще е през май или септември идната година. Това стана ясно след среща на кмета на старата столица Даниел Панов и известния журналист Енрике Санчо, който е и генерален директор на федерацията. "Връзката между историята и културата на Велико

Доживотен затвор за убиеца от Харманли

http://pik.bg/доживотен-затвор-за-убиеца-от-харманли-news434117.html

Доживотен затвор за убиеца от Харманли

Доживотен затвор получи 38-годишният харманлия Ерол Мюмюн. Хасковските магистрати го признаха за виновен за изнасилване и за убийството на негов приятел.

Ерол Мюмюн трябва да плати и 70 хил. лв. кръвнина на майката на убития.

Очаквайте подробности!

Гърция е парализирана

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/gyrciia-e-paralizirana-6045328

Протестът се организира в момент, когато високопоставени представители на ЕС са в Атина

Адвокатите на Петко Стрелеца: Трябва да бъде оправдан, действал е при неизбежна отбрана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108745


"Считаме, че акцията на МВР е незаконосъобразна и Петко Петков е действал в условия на неизбежна отбрана, защитавайки живота си и дома си". Това е тезата на защитниците на Петко Стрелеца от Лясковец, който е изправен на подсъдимата скамейка по обвинение в умишлено убийство на спецполицай и опит да умъртви още петима негови колеги при щурма на

Още един член на „Протестна мрежа“ е на трапезата!

http://www.bnews.bg/article-143602

Иво Божков влиза в общинския съвет, останалите от жълтите павета да пият една студена вода.

"24 часа" и "Труд" събират новите кметове и бизнеса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108749

Новата Оперативна програма
Новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъде официално представена от вицепремиера Ивайло Калфин на 17 ноември. Събитието се организира от вестниците "24 часа" и "Труд" в партньорство с най-голямата работодателска организация КРИБ. Събитието е част от кампанията "Деветте пътя към еврофондовете 2014-2020",

41-годишен от Беларус отглежда марихуана в душ кабина (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108737

41-годишен мъж от Беларус е задържан в полицията в Несебър заради мини наркоферма, която си направил в хотелски комплекс в село Тънково.
На 11 ноември полицаи претърсили четири апартамента от комплекс
41-годишен мъж от Беларус е задържан в полицията в Несебър заради мини наркоферма, която си направил в хотелски комплекс в село Тънково. На 11 ноември полицаи претърсили четири апартамента от комплекс "Съни дей 6" в землището на несебърското село, ползвани от 41-годишния В.Е. В две от жилищата те открили 6 саксии с марихуана, 38 семена,

ДПС, БСП и БДЦ обжалват текстове от Закона за лечебните заведени пред КС

http://www.cross.bg/zavedeniya-zakona-tekstove-1487869.html

/КРОСС/ Три парламентарни партии атакуват пред Конституционния съд (КС) текстове от Закона за лечебните заведения. 57 депутати от ДПС, БСП и БДЦ обжалват начина, по който е предвидено Здравната каса да сключва договори с болниците, както и създаването на нови лечебни заведения, като жалбата касае основополагащи текстове на здравната реформа на министър Петър Москов. Тунчер Кърджалиев от ДПС заяви, че има противоречие на няколко члена от Конституцията и на принципите за правова държава, за закрилата на инвестициите и правото на здравно осигуряване, както и държавния контрол върху всички лечебни заведения: Това е един от законите на министър Москов, който се сочат от него като фундаментални за прословутата му здравна реформа. Вторият закон беше Законът за здравно осигуряване - той също е обжалван в КС. От ДПС и Българския лекарски съюз отхвърлиха предложението на Закона за бюджета на Здравната каса, с който се променят 27 текста от приетият само преди месец Закон за здравното осигуряване. След 31 март 2016 година ще бъдат лимитиране обемите на дейност, а нас и за Лекарския съюз е парадоксален фактът, че при гарантиран на 100% от Националната здравноосигурителна каса основен пакет, ще се наложи да има лимитиране на обемите по отделните регионалните здравноосигурителни каси и по отделните лечебни заведения, допълни Хасан Адемов от ДПС.  

Бежанците, които минават през България, са застрашени от насилие

http://pik.bg/бежанците-които-минават-през-българия-са-застрашени-от-насилие-news434115.html

 Бежанците, които минават през България, са застрашени от насилие

Търсещите убежище, които имат ограничени финансови възможности или се страхуват от морски транспорт заобикалят Гърция и избират сухоземния маршрут през България, но рисковете остават високи, предаде Deutsche Welle.

Бежанците, избрали пътя по земя към Европа, минават пеша през България, където трябва да пресекат гъсти гори и слабо населени райони, които ги излагат на опасността от насилие от страна на местни банди, от трафиканти на хора и от българската гранична полиция.

Много бежанци пристигат в Сърбия с подути лица и натъртени органи, твърдейки, че са били нападнати, ограбени, а понякога дори задържани в жилищни сгради или хотели, където са били принуждавани да плащат откуп за себе си на посредници и похитители.

За да обърнат вниманието на обществото към проблема, доброволци, работещи в бежански лагер в Димитровград - сръбският град на само четири километра северно от българската граница, събират показания от пострадалите бежанци и документират лошия им опит.

Шофьор загина на пътя София-Калотина след челен удар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108734

Един мъж е загинал, а други четирима души са пострадали при катастрофа в района на 42 км на главния път София – Калотина. Това съобщиха за Фокус от ОД на МВР – София.   Сигналът за инцидента е постъпил в 13.47 часа. Лек автомобил, движещ се в посока София, по неустановени причини е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е ударил челно в друг
Един мъж е загинал, а други четирима души са пострадали при катастрофа в района на 42 км на главния път София – Калотина. Това съобщиха за Фокус от ОД на МВР – София. Сигналът за инцидента е постъпил в 13.47 часа. Лек автомобил, движещ се в посока София, по неустановени причини е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е ударил челно в друг

160 млн. лв. повече в бюджета за образование през 2016 г.

http://www.cross.bg/obrazovanie-sredstva-takeva-1487868.html

/КРОСС/Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева коментира, че общо бюджетът за образование догодина ще се вдигне до 3.5% от БВП, докато през изминалата година е бил 3.2 на сто. Янка Такева обаче обясни, че общо средствата ще бъдат около 160 млн: „Заложени са 139 млн. лв. повече в Бюджет 2016 спрямо миналата година. Но имайте предвид, че имаме и целеви средства, които са изключително важни и не влизат в тези 139 млн. лв. Има допълнително средства за десетте национални програми в образованието. Това са допълнителни целеви средства, необходими за единните разходни стандарти за извънучилищните образователни звена. Така че очаквам средствата да надминат 160 млн. лв. А що се отнася до бюджет 2016 - като процент от БВП, за средно, висше образование и наука се отпускат 3,5%, а през 2015 бяха 3,2%". Такева посочи, че е предложила през втората половина на 2016 година да бъдат отпуснати допълнително още 22 милиона, за да бъдат обезпечени дейностите в новия Закон за училищното образование.  

Чилаверт и Хорхе Кампос ще са вратарите на юбилея на Стоичков

http://offnews.bg/news/n_1/n_590313.html

Световноизвестните вратари от близкото минало Хосе Луис Чилаверт и Хорхе Кампос ще станат част от юбилейното шоу на Христо Стоичков "50 години номер 8", съобщиха организаторите на събитието. Двамата южноамериканци са потвърдили участието си в мача на Националния стадион "Васил Левски" по случай 50-годишния юбилей на Христо Стоичков на 20 май догодина. Хорхе Кампос , известен с прякора си „Папагала“ заради пъстрите си екипи, ще е истинско предизвикателство отново да застане на вратата срещу един от най-трудните си противници на терена и голям приятел извън него Христо Стоичков. "Въпреки че Стоичков ми е вкарвал много голове, това не може да развали нашето приятелство", заяви Кампос. Хорхе Кампос е легендарен вратар на Мексико, където има 130 мача с националната фланелка, Купа на конфедерациите, Златна купа на КОНКАКАФ, участие в три световни първенства и кариера в 6 мексикански и 2 американски отбора. Акробатичните му спасявания го превръщат в любимец на публиката, а българските фенове на футбола си го спомнят много добре от осминафинала между Мексико и България на Световното първенство в САЩ през 1994 г. Трикратният носител на наградата най-добър вратар в света – легендата Хосе Луис Чилаверт , също без никакво колебание прие поканата на Стоичков. "Много ще се радвам да дойда на 20 май за празника на моя добър приятел Христо Стоичков", заяви парагваецът. "С нетърпение очаквам отново да се срещна и с друг мой скъп приятел от близкото минало Наско Сираков, с когото бяхме съотборници в Реал Сарагоса", каза още Чилаверт. Известен със своите умения освен да спасява и да бележи голове от дузпи и преки свободни удари за 25 години вратарят вкарва цели 62 гола. Чилаверт има на сметката си 12 национални и международни трофея и е единственият вратар в историята на футбола, който е успял да отбележи хеттрик в рамките на един мач. "Булдога", какъвто прякор си спечелва, заема второто място в престижната класация за вратари с най-много голове в историята на футбола. Пред него е само Рожерио Сени, а третото място заема българинът Димитър Иванков. Другите обявени футболни легенди до момента, които ще участват в юбилейния мач за 50-годишнината на Христо Стоичков, са: Диего Армандо Марадона, Карлос Валдерама, Джика Хаджи и Джика Попеску.

Проектант, надзор и строители виновни за падналото крило на гимназията в Казанлък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108718

Общината изчислява щетите, ще си търси парите в съда
Вина за падането на част от източното крило на сградата на Природо-математическата гимназия в Казанлък, което се срути по обяд на 22 юни т.г. при строителни работи в близост, носят проектант, надзор и строители.
Това съобщи днес пред журналисти зам.
Общината изчислява щетите, ще си търси парите в съда Вина за падането на част от източното крило на сградата на Природо-математическата гимназия в Казанлък, което се срути по обяд на 22 юни т.г. при строителни работи в близост, носят проектант, надзор и строители. Това съобщи днес пред журналисти зам.

Шофьор загина на пътя София-Калотина след челен удар, четирима са ранени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108722

Един мъж е загинал, а други четирима души са пострадали при катастрофа в района на 42 км на главния път София – Калотина. Това съобщиха за Фокус от ОД на МВР – София.   Сигналът за инцидента е постъпил в 13.47 часа. Лек автомобил, движещ се в посока София, по неустановени причини е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е ударил челно в друг
Един мъж е загинал, а други четирима души са пострадали при катастрофа в района на 42 км на главния път София – Калотина. Това съобщиха за Фокус от ОД на МВР – София. Сигналът за инцидента е постъпил в 13.47 часа. Лек автомобил, движещ се в посока София, по неустановени причини е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е ударил челно в друг

Фандъкова: Сериозното присъствие на групата на ГЕРБ в СОС е заявка за това, че гражданите вярват, че работата трябва да продължи

http://pik.bg/фандъкова-сериозното-присъствие-на-групата-на-герб-в-сос-е-заявка-за-това-че-гражданите-вя-news434092.html

Фандъкова: Сериозното присъствие на групата на ГЕРБ в СОС е заявка за това, че гражданите вярват, че работата трябва да продължи

Сериозното присъствие на групата на ГЕРБ в СОС е заявка за това, че гражданите вярват, че работата трябва да продължи. Това каза пред журналисти Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, цитирана от "Фокус".

По думите на Фандъкова, всички аспекти от новите приоритети трябва да намерят място в проекта за бюджет на Столична община за 2016 г., който след седмици предстои да бъде внесен. "Времето е малко, трябва да бързаме, за да можем с екипа ми да подготвим навреме проектът и да продължим с работата за града", посочи тя и благодари на политическите сили, които направиха ясна заявка за поведението си на днешното заседание на СОС.

"Групата на ГЕРБ, която показа ясно подкрепата си, както и до сега за политиката, която водя, макар и да няма пълно мнозинство в този общински съвет, имат изключително сериозно присъствие, което е заявка за това, че гражданите вярват, че работата трябва да продължи", смята кметът. "Искам да благодаря на колегите от РБ, които заявиха ясно подкрепата си за десните политики и вярвам, че с тях ще продължим да работим по много от проектите и те ще подкрепят добрите идеи за София", каза още тя и поздрави новите политически сили, сред които има добри експерти и познати лица.

"Заявките, които дадоха, ми дава основание да смятам, че те ще работят прагматично и ще подкрепят добрите идеи за града",заяви тя . Фандъкова пожела успех и на единствената политическа сила, заявила опозиционен характер - БСП. "Надявам се това да не означава отричане на всяка цена. Желая успех, защото за добрата работа има нужда и от добра опозиция, каквато се надявам да бъдат", добави тя. 

Детелина Николова пое управлението на област Добрич

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108716

Досегашният кмет на Добрич Детелина Николова пое официално управлението на Областна администрация, след като вчера с решение на Министерски съвет тя беше назначена за областен управител на мястото на д-р Маргарита Новоселска. В кабинета на областния управител беше предаден символичният ключ на област Добрич, съобщи Дарик.
Досегашният кмет на Добрич Детелина Николова пое официално управлението на Областна администрация, след като вчера с решение на Министерски съвет тя беше назначена за областен управител на мястото на д-р Маргарита Новоселска. В кабинета на областния управител беше предаден символичният ключ на област Добрич, съобщи Дарик.

ЕК: България има нужда от подобряване на образованието

http://www.moreto.net/novini.php?n=306341

България отбелязва напредък в резултатите, отчитащи основните умения, придобити чрез образователната система, но е необходимо да подобри допълнително качеството на системата на училищното и висшето образование, за да отговори на нуждите на пазара на труда.

Тежка катастрофа: Един загинал, петима ранени на пътя София-Калотина

http://offnews.bg/news/n_1/n_590322.html

Тежка катастрофа стана на главен път София - Калотина. Един човек е загинал, а петима са били ранени, съобщи МВР. Инцидентът е станал в района на 42 км. Сигналът за него е подаден в 13.47 часа. Лек автомобил, движещ се в посока София, е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е ударил челно в друг лек автомобил. Водачът на първия автомобил е починал на място. За преглед са откарани пътуващите в автомобила жена и дете, както и двама пътници от втория автомобил. Към момента движение се осъществява само в лентата в посока София. На място има полицейски служители, които регулират трафика.

Детелина Николова пое управлението на област Добрич, 5-6 протестираха

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108707

Досегашният кмет на Добрич Детелина Николова пое официално управлението на Областна администрация, след като вчера с решение на Министерски съвет тя беше назначена за областен управител на мястото на д-р Маргарита Новоселска. В кабинета на областния управител беше предаден символичният ключ на област Добрич, съобщи Дарик.
Досегашният кмет на Добрич Детелина Николова пое официално управлението на Областна администрация, след като вчера с решение на Министерски съвет тя беше назначена за областен управител на мястото на д-р Маргарита Новоселска. В кабинета на областния управител беше предаден символичният ключ на област Добрич, съобщи Дарик.

Психично болен се заключи вкъщи, пращат го в психиатрия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108712

Психично болен мъж на 43 г. се заключи в дома си в плевенския квартал
Психично болен мъж на 43 г. се заключи в дома си в плевенския квартал "Сторгозия" в четвъртък сутринта. Родителите му бяха изведени от жилището, а пред блока остана да дежури патрулка. След проверка по случая Районната прокуратура внесе предложение в съда за принудително настаняване на болния в психиатрия.

Nokian Weatherproof и Nokian WR SUV 3 са победители в тестовете на Auto Zeitung и на Off Road

http://www.cross.bg/nokian-gymi-testa-1487867.html

/КРОСС/Победителят в теста Nokian Weatherproof има най-добро представяне при сняг и вода в теста за всесезонни гуми 2015 г. на Auto Zeitung. Освен това новата всесезонна гума на Nokian Tyres получава най-много точки и в теста за шум. Nokian Weatherproof е победител и в теста за всесезонни гуми на VOX TV. Зимната гума Nokian WR SUV 3 е категоричен победител в теста 4х4 за зимни гуми 2015 г. на списанието Off Road. Nokian Tyres, най-северният производител на гуми, е завоювал досега над 25 победи в сравнителни тестове за зимни гуми в Германия, Скандинавия и Русия, пише auto-press.net. „Nokian е най-добрата и стабилна гума в теста върху сняг, препоръчва тестващият гумите Nokian Weatherproof. Всесезонната гума от водещия производител в света на зимни гуми постига максимален брой точки при снежна киша. Auto Zeitung дава отлична оценка на всесезонните гуми Nokian Weatherproof при вода в направения от тях тест: „Най-висока сигурност при аквапланинг, кратък спирачен път, добро сцепление на мокро, сигурни качества при шофиране". Точно управление, предвидимо поведение при движение - това прави Nokian бърза." Тя постига тези резултати на суха пътна настилка. „Еталон в теста при сняг и влага е победителят Nokian Weatherproof", гласи тезата за победата на Nokian Weatherproof в теста за всесезонни гуми. Осем всесезонни гуми с размер 185/65 R15 T/H M+S бяха тествани върху Opel Corsa

Петкова: Заложените в проектозакона на Бюджет 2016 г. приходи са със 122 239 000 лв. повече от тези за 2015 г.

http://pik.bg/петкова-заложените-в-проектозакона-на-бюджет-2016-г-приходи-са-със-122-239-000-лв-повече-о-news434106.html

Петкова: Заложените в проектозакона на Бюджет 2016 г. приходи са със 122 239 000 лв. повече от тези за 2015 г.

Проектът на бюджета на Министерството на енергетиката за догодина дава добра възможност за изпълнение на основните му дейности и функции. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на съвместно заседание на Комисията по енергетика и Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Като първа точка от дневния ред на редовното заседание на двете комисии бе разгледан и обсъден законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2016г. Министър Петкова запозна накратко комисиите с основните параметри, заложени в бюджета за следващата година за енергийното министерство.

„Заложените в проектозакона на държавния бюджет на Република България за 2016 година приходи на Министерство на енергетиката възлизат на 244 263 000 лева или със 122 239 000 повече в сравнение с тези за 2015 година”, заяви тя, като уточни, че увеличението се дължи на предвидените в проекта на бюджета средства за 2016 година за изпълнение на националния план за инвестиции. „Искам да ви уверя, че министерството на енергетиката ще работи за изпълнението на заложените параметри за постигане на целите в енергетика в дългосрочен план.

С този бюджет министерство на енергетиката ще съумее да изпълни основните цели и приоритети на правителството в този сектор по отношение на политиката, която провеждаме в енергетиката ”, заяви министър Петкова

Защо "Туитър революциите" се провалят?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/12/2647929_zashto_tuitur_revoljuciite_se_provaliat/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста от портал "Култура".

След преврата, извършен в Париж от Луи Наполеон през 1851 г., петима от най-големите политически мислители на Европа се втурват към своите кабинети, за да опишат значимостта на това събитие.

Петимата са много различни. Карл Маркс е бил комунист, а Пиер-Жозеф Прудон – анархист. Виктор Юго, един от най-популярните за времето си френски поети, е бил романтик. Докато Алексис дьо Токвил и Уолтър Бъджет са били либерали....

Цацаров оневини Янева по делото "Червеи", преди да е приключило

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/12/2647870_cacarov_onevini_ianeva_po_deloto_chervei_predi_da_e/?ref=rss


Преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че скандалът "Червеи" за нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства (СРС) "не е забъркан от Владимира Янева". Тя е подсъдима пред Софийския градски съд (СГС) за това, че разрешава използването на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо информационния масив на МВР за срок неколкократно надвишаващ допустимия от закона.

По делото, известно като "Червеи", е подсъдим...

Цацаров "завоалира" вината на Янева по делото "Червеи", преди да е приключило

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/12/2647870_cacarov_zavoalira_vinata_na_ianeva_po_deloto_chervei/?ref=rss


Преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че скандалът "Червеи" за нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства (СРС) "не е забъркан от Владимира Янева". Тя е подсъдима пред Софийския градски съд (СГС) за това, че разрешава използването на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо информационния масив на МВР за срок неколкократно надвишаващ допустимия от закона.

По делото, известно като "Червеи", е подсъдим и бившият шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов за това, че е съставил шест документа с невярно съдържание.

 "Янева не е най-големият виновник в юридическия смисъл на думата, дори ако щете в непосредствения",

каза Цацаров. "Скандалът "Червеи" така или иначе не можа да бъде доказан по никакъв начин поради невъзможността да се докаже самата интервенция в компютърните и информационни системи и дали в резултат на интервенцията нещо е направено", заяви още главният прокурор.

Той прави тези коментари, въпреки че делото в момента се гледа от СГС и дори не е изяснено от фактическа страна

което трябва да се случи, за да може съдът да пристъпи и към юридическите изводи – когато се решава въпросът за вината в наказателното производство.

Освен това прокуратурата е страна в процеса и Цацаров като неин представител не би трябвало да прави коментари за изхода от делото – това е работа на съда, който прави крайната преценка. Съдът е и единственият орган, който може да се произнесе по въпроса за виновността на едно лице.

Странен е и коментарът на главния прокурор по отношение на невъзможността да бъде доказана интервенцията в информационните системи.

Може би по този начин той поема отговорност за неуспеха, тъй като заради централизираната структура на прокуратурата в България като главен прокурор той е имал възможност да окаже и пряк контрол върху дейността на работещите по случая обвинители.

По-скоро обаче, ако съдим по разговора между него и Владимира Янева, както е предаден от нея в изтеклия запис, той е бил предубеден за изхода на това дело още от началото, тъй като казва, че ще "гледа да "завоалира случая". В записа той демонстрира и неохота да "опраска" Янева, по поръчение на премиера Бойко Борисов, защото "популистки ходове не му се предприемат".

Въпреки че не е "конспиративен тип"

(бел. ред той направи това уточнение днес в изявлението си пред журналисти преди заседанието на ВСС) Цацаров предположи, че "продуцирането на този скандал сега в общественото пространство има определени цели".

Делото срещу Янева и Тодор Костадинов в момента се гледа в СГС като се разпитват свидетели. До този момент беше изяснено, че двама служители на ДАНС са имали достъп до информационните система на МВР в няколко областни града. Организацията на достъпа им е била ръководена от Тодоров като няколко от свидетелите заявиха, че разпореждането е идвало от бившия министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Разпитани бяха и самите служители на ДАНС, които заявиха, че за 12-те си посещения по техните думи не са успехи да свършат "нищо съществено".

Разрешенията за техните посещения е давала Владимира Янева без да се запознае обстойно с преписката, по думите на служител на "Вътрешна сигурност"

На 24 ноември ще бъде разпитана последната група свидетели, а на 10 декември ще бъдат изслушани вещите лица, които  евентуално ще представят съдебно-техническа експертиза, която да разкрие дали служителите на ДАНС са влизали в системата на МВР.

Момчил Неков защити малките производители в отдалечените и планински региони

http://www.cross.bg/turgovski-planinski-malkite-1487865.html

/КРОСС/На редовно заседание на комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент бе прието становище относно доклад за нелоялни търговски практики във веригата за доставка на храни на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. В тази връзка бе приета поправка на евродепутата Момчил Неков свързана с малките и семейни фермери в отдалечените и планински региони. Поправката ги поставя в групата на уязвимите производители в борбата с нелоялните търговски практики /НТП/, които са честа практика във веригата за доставки на храни между предприятията и производителите. В свое изказване Неков подчерта, че малките и семейни фермери са тези, които имат потенциала да създават и поддържат заетостта в изолирани, отдалечени и планински региони. Затова техните интереси трябва да бъдат защитавани във всеки един аспект. Докладът и становището не предвиждат регулаторни действия на равнище ЕС, а целят насърчаване на заинтересованите страни и държави членки да отстранят НТП с подходящи мерки. Евродепутатите искат да насърчат Европейската комисия да предложи мерки за справяне с НТП. Честа практика за НТП на европейско ниво са забавените плащания, едностранните промени в договори със задна дата, клаузи за ексклузивност, едностранно оттегляне на продукти от магазини и т.н

АБВ осъжда противозаконните опити, действия и намерения за увреждане на територията на Природен парк Витоша

http://pik.bg/абв-осъжда-противозаконните-опити-действия-и-намерения-за-увреждане-на-територията-на-прир-news434104.html

АБВ осъжда противозаконните опити, действия и намерения за увреждане на територията на Природен парк Витоша

Политическа партия АБВ категорично осъжда противозаконните опити, действия и намерения за увреждане на територията на Природен парк Витоша и всички защитени природни територии в България. Това съобщиха от пресцентъра на АБВ.

Като подкрепя инвестиционните намерения за устойчиво и цивилизовано използване и отношение към българската природа, ПП АБВ настоява това да се осъществява само и единствено в съответствие с българското и европейско законодателство.

Назначеният от съда синдик на ЦСКА Светослав Бакалов се отказа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108708

Адвокат Светослав Бакалов няма да е постоянен синдик на ЦСКА. Това обяви самият той. "Пуснах отвод. Няма да съм синдик на ЦСКА. Причината не се крие в тежкото състояние на клуба", лаконичен бе Бакалов пред пред "Спортал".
Както е известно, преди няколко дни съдът избра именно него за синдик на червените,
Адвокат Светослав Бакалов няма да е постоянен синдик на ЦСКА. Това обяви самият той. "Пуснах отвод. Няма да съм синдик на ЦСКА. Причината не се крие в тежкото състояние на клуба", лаконичен бе Бакалов пред пред "Спортал". Както е известно, преди няколко дни съдът избра именно него за синдик на червените,

Назначеният от съда синдик на ЦСКА се отказа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108671

Адвокат Светослав Бакалов няма да е постоянен синдик на ЦСКА. Това обяви самият той.
Адвокат Светослав Бакалов няма да е постоянен синдик на ЦСКА. Това обяви самият той. "Пуснах отвод. Няма да съм синдик на ЦСКА. Причината не се крие в тежкото състояние на клуба", лаконичен бе Бакалов пред пред "Спортал". Както е известно, преди няколко дни съдът избра именно него за синдик на червените,

Бездетни двойки могат да спечелят ин-витро процедура в благотворителна кампания

http://www.cross.bg/in-vitro-dvoiiki-dimitrov-1487866.html

/КРОСС/ Над 25 двойки от страната са подали документи за участие в благотворителна кампания за ин-витро процедури. Важно условие е жената да е до 36 години, а двойката да е стерилна, каза за БНР д-р Йосиф Димитров, управител на столичен медицински център, който е организатор на благотворителната кампания. Д-р Димитров отбелязва, че у нас, както и в Европа, процентът на двойките със стерилитет е 15 на сто от населението, но това не означава, че всички тези двойки се нуждаят от ин-витро оплождане. 20 на сто от двойките подлежат на ин-витро оплождане, а останалите могат да се лекуват успешно с други методи, подчерта д-р Димитров. Дори да е подала документи и пред Фонда за асистирана репродукция, двойката пак има право да участва в томболата в рамките на благотворителната инициатива. На 9-ти декември, на празника на Света Анна, покровителка на родилките, след теглене на жребий две двойки ще получат две безплатни ин-витро процедури, разказва в репортажа си Гергана Хрисчева.  

Столичният общински съвет заработи със същия председател и с предложения към ГЕРБ за управление

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/12/2647872_stolichniiat_obshtinski_suvet_zaraboti_sus_sushtiia/?ref=rss


Със същия председател - Елен Герджиков, и няколко предложения за общо управление или партньорство с ГЕРБ. Така протече учредителното заседание на новия Столичен общински съвет, на което също така бяха избрани петима заместник-председатели - колкото групи се сформираха в съвета. Пред конституирания съвет се заклеха кметът Йорданка Фандъкова, кметовете на 24-те района и кметовете на кметства се заклеха.

Разпределението на групите

В общинския съвет има пет групи. Три от тях са избрани от една листа - ГЕРБ (30 съветници), Реформаторски блок (11), БСП (7), а АБВ, които имат трима представители, а за група са нужни минимум петима.

Официално се сформираха две нови групи - "5", в която влизат двамата представители на "Глас народен", двамата съветници на "Движение 21" и единият от "Зелените". Другата нова група е "Патриоти за София", в която влизат тримата избрани от ВМРО и двамата от "Атака".

ГЕРБ запазва председателя на групата си - Малина Едрева, Реформаторският блок избра Борислав Бориславов от СДС, БСП - Калоян Паргов, "5" - Симеон Славчев от "Движение 21", "Патриоти за София" - Карлос Контрера от ВМРО.

Настъпиха и две промени в състава на общинския съвет. Мястото на отказалия поста Георги Кадиев от "Сердика" се зае от Анета Маринова-Григорова, а на Ангел Джамбазки от ВМРО - от досегашния съветник Димитър Антов.


Петима зам.-председатели

Без изненада Елен Герджиков от ГЕРБ беше избран за председател на съвета. Това стана с 48 гласа "за" и 13 недействителни бюлетини след тайно гласуване, в което участваха всички 61 общински съветници. Единствено седмината представители на БСП посочиха, че са гласували недействително, като останалите петима не съобщиха защо така са гласували.

При избора на заместници на Герджиков, който е явен, бяха избрани Николай Стойнев от ГЕРБ, Прошко Прошков от Реформаторския блок, Милка Христова от БСП, Иван Велков ("Зелените") от група "5", и Николай Пехливанов ("Атака") от "Патриоти за София". При гласуването за Прошков по един от ГЕРБ и ВМРО гласуваха "против" и един от ВМРО "въздържал се", при Пехливанов по един от ГЕРБ и АБВ се въздържаха. Останалите трима бяха избрани само с гласове "за", като Велков и Пехливанов не се включиха в гласуването при собствения им избор.

"Приемам този избор с благодарност за доверието ви. Надявам се да се окажа достоен за него", заяви Герджиков пред общинските съветници веднага след избора му и добави, че ще се постарае с работата си да спечели доверието и на тези, които не гласували за него. Той определи предизборната кампания за местните избори като относително толерантна. Според него в кампанията са се чули много неистини, които са повтаряни многократно с надеждата да заприличат на истини. Но този подход претърпя провал и ще претърпи и провал в тази зала, ако някой го използва, добави Герджиков.


ГЕРБ: Обществото показа подкрепа на ГЕРБ

Липсата на пълно мнозинство на ГЕРБ, което става за първи път от 2007 г., не спря партията да търси начини да управлява сама. До момента от формацията заявяват, че не искат да управляват с коалиционно споразумение, а изглежда ще търсят модела на плаващите или тематичните мнозинства.

"След два поредни мандата, изпълнени с усилена работа, ние от ГЕРБ получихме потвърждение за начина на работа и посоката на развитие на града", заяви председателят на групата Малина Едрева. И добави: "Искам да отбележа три аспекта, които характеризират резултатите от тези избори - на първо място това е ясната и категорична подкрепа за кмета Йорданка Фандъкова. Това е подкрепа за личността и предложената от нея програма." Според нея обществото показало ясно подкрепата си както за кмета, така и за политическата партия, която я подкрепя.

По-късно пред журналисти на въпрос направен ли е анализ защо листата на ГЕРБ събра с една трета - над 60 хил. гласа, по-малко на местните избори спрямо вота през 2011 г., Фандъкова заяви, че се прави анализ, но той трябвало да бъде съобщен от зам.-председателя на ГЕРБ и шеф на изборния щаб Цветан Цветанов.


Общински съвет търси мнозинство

От Реформаторския блок обаче дойде директно предложение за общо управление с ГЕРБ, с които управляват и на национално ниво. "Да победиш на първите избори става с популизъм, да победиш на вторите - пак може да е популизъм, но да победиш на третите избори от първи тур няма как да е популизъм", заяви председателят на групата на Реформаторите Борислав Бориславов. След това определи резултатите в София като доказателство, че гражданите искат дясно управление по формулата ЕНП (Европейската народна партия), в която членуват и ГЕРБ, и от блока. "Предлагаме на следващата сесия да се приеме декларация за принципи на управление, за да не се разчита на неясни мнозинства", приключи изказването си той.

Председателят на група "5" Симеон Славчев посочи, че те не са коалиция, а работна група, която цели промяна на работата на общинския съвет и на местната управа като цяло. "Една от основните ни цели е налагането на нов стил. Това може да бъде постигнато само с диалог и прагматизъм, а не с отрицанието на всяко добро само защото е направено от друга политическа сила", каза още той. Той увери, че "Пет" ще подкрепя и работи за всяко добро предложение без значение откъде идва то. Приоритетите им са достъпна градска среда, зелена София, интегриран градски транспорт, прозрачна и дигитална община, културна община. За всеки от тези приоритети вече имали готови предложения.

От "Патриоти за София" заявиха, че сред основните им приоритети са справянето с циганските гета, както и по-големи контакти и съвместна работа на общината с малкия и средния бизнес. Сред основните им задачи е и промяна на работата на "Топлофикация - София".

От БСП, които вчера поискаха общ опозиционен блок, който никоя формация не припозна, се обявиха за опозиция - в пореден свой мандат.

Следващото заседание на общинския съвет ще бъде в понеделник, когато ще се сформират комисиите и ще бъдат избрани техните председатели. Най-вероятно всички ще бъдат от ГЕРБ.

Мъж загина, а други четирима са ранени при катастрофата в столицата

http://pik.bg/мъж-загина-а-други-четирима-са-ранени-при-катастрофата-в-столицата-news434101.html

 Мъж загина, а други четирима са ранени при катастрофата в столицата

Един мъж е загинал, а други четирима души са пострадали при катастрофата в района на 42 км на главния път София – Калотина. Това съобщиха  от МВР – София.

Сигналът за инцидента е постъпил в 13.47 часа. Лек автомобил, движещ се в посока София, по неустановени причини е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е ударил челно в друг лек автомобил. Водачът на първия автомобил е починал на място.

За преглед са откарани пътуващите в автомобила жена и дете, както и двама пътници от втория автомобил. Към момента движение се осъществява само в лентата в посока София. На място има полицейски служители, които регулират трафика. 

В съда в Добрич започна повторното броене на недействителните бюлетини за кмет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108665

В Административния съд в Добрич започна повторното броене на недействителните бюлетини за избор на кмет от първи и втори тур на местните избори, информира topnovini.bg.
Съдията докладчик по делото Дарина Витанова даде ход на делото, въпреки възраженията за нередовно призоваване на коалиция от партии Реформаторски блок.
В Административния съд в Добрич започна повторното броене на недействителните бюлетини за избор на кмет от първи и втори тур на местните избори, информира topnovini.bg. Съдията докладчик по делото Дарина Витанова даде ход на делото, въпреки възраженията за нередовно призоваване на коалиция от партии Реформаторски блок.

Забранените места за първа среща

http://curious.actualno.com/zabranenite-mesta-za-pyrva-sreshta-news_507098.html

Има няколко места, които са забранени за първа среща. Препоръчваме ви да НЕ водите потенациалното си бъдещо гадже там. Най-забранено е в дома ви. Предложението да гледате филм вкъщи на първа среща едва ли ще се приеме. Второто най-избягвано място за първа среща е спортно събитие. В клуб със силна музика също не е удачно за подобна среща. Не се целете твърде високо. Не е задължително първата среща да бъде на някое скъпо и луксозно място. Първата среща в присъствието на цялата ви компания също

Почти половината българи в трудоспособна възраст не работят

http://business.actualno.com/pochti-polovinata-bylgari-v-trudosposobna-vyzrast-ne-rabotjat-news_507192.html

Повече от половината висшисти у нас работят на длъжности за завършили средно образование, а 40 на сто от сънародниците ни в трудоспособна възраст не работят изобщо. Годишно от пазара на труда отпадат 30 – 40 000 заети. Това показват данни на Българската стопанска камара (БСК), които бяха представени в Пловдив по време на форума „Регионален пазар на труда: състояние и проблеми, предизвикателства пред развитието на човешкия капитал“, организиран от Българската стопанска камара,

Горанов е по-голям оптимист за растежа ни догодина от ЕК и МВФ

http://business.actualno.com/goranov-e-po-goljam-optimist-za-rasteja-ni-dogodina-ot-ek-i-mvf-news_507195.html

2,1% икономически растеж догодина. Това официално представи финансовият министър Владислав Горанов като виждане на Министерството на финансите за развитието на българската икономика през 2016-та година. Очакванията на нашето министерство са по-оптимистични, отколкото тези на Европейската комисия и МВФ. ЕК очаква 2% растеж, а МВФ - ръст, близък до този от 1,7%, който сме имали през миналата година. За 2017-та и 2018-та година Горанов предвижда 2,5% и 2,7% растеж. Министърът прогнозира да се уве

Циганското лято свършва, но ни очаква топъл декември

http://curious.actualno.com/ciganskoto-ljato-svyrshva-no-ni-ochakva-topyl-dekemvri-news_507197.html

Циганското лято приключва в неделя, когато температурите ще паднат със 6-7 градуса. По-динамично време със сериозни промени ни очаква след 19-20 ноември, когато може да очакваме дъжд, а по високите части на планините и сняг. Декември ще бъде необичайно топъл и вероятно е сняг да завали чак около Коледа и Нова година. Температурите през деня ще бъдат положителни като ще достигат 8-10 градуса. Сутрин ще са минус 4-5 градуса. Синоптиците казват, че януари в Южна България температурите ще са полож

Борисов: Ако Германия почне да връща хора, ще стане един много неуправляем процес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108700

От вчера вечерта съм във Валета, Малта, където участвам в Срещата на върха по въпросите на миграцията. Форумът е изключително ползотворен, защото в него заедно със заинтересованите африкански и други ключови страни търсим решения за справянето с първопричините за миграционната криза. Това написа Бойко Борисов във фейсбук.
От вчера вечерта съм във Валета, Малта, където участвам в Срещата на върха по въпросите на миграцията. Форумът е изключително ползотворен, защото в него заедно със заинтересованите африкански и други ключови страни търсим решения за справянето с първопричините за миграционната криза. Това написа Бойко Борисов във фейсбук.

Борисов: Ако Германия почне да връща хора, ще стане един много неуправляем процес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108670

От вчера вечерта съм във Валета, Малта, където участвам в Срещата на върха по въпросите на миграцията. Форумът е изключително ползотворен, защото в него заедно със заинтересованите африкански и други ключови страни търсим решения за справянето с първопричините за миграционната криза. Това написа Бойко Борисов във фейсбук.
От вчера вечерта съм във Валета, Малта, където участвам в Срещата на върха по въпросите на миграцията. Форумът е изключително ползотворен, защото в него заедно със заинтересованите африкански и други ключови страни търсим решения за справянето с първопричините за миграционната криза. Това написа Бойко Борисов във фейсбук.

Още един зимен спорт навлиза във Варна. В събота правят демонстрация по кърлинг

http://petel.bg/Oshhe-edin-zimen-sport-navliza-vav-Varna--V-sabota-pravyat-demonstratsiya-po-karling__133835

Спортен клуб по ледени спортове Варна започва проект по развитието на нов за Варна спорт - кърлинг. Тази събота (14 ноември) от 15.30 ч. на...

Как лесно да почистим ютията с аспирин

http://petel.bg/Kak-lesno-da-pochistim-yutiyata-s-aspirin__133836

Ютията трябва да се почиства редовно, като всички домакински уреди.  Опитвали ли сте да я почистите с аспирин, пише "За жената". 1....

Цигарите поскъпват от догодина

http://econ.bg/Новини/Цигарите-поскъпват-от-догодина_l.a_i.703743_at.1.html

Цената на цигарите ще започне да нараства от догодина. Причината е увеличаването на акциза върху тютюневите изделия, като нарастването на ставката за...

Обявеният 7-часов протест на полицаите - вижте как изглежда от високо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108659

7-часовият протест на полицаите пред парламента вероятно няма да се състои. Малко преди 13:00 часа, за когато беше обявено началото на протеста пред Народното събрание, обстановката в района беше спокойна, показаха камерите на сайта kamerite.novatv.bg.
Край паметника на Цар Освободител се беше събрала малобройна група,
7-часовият протест на полицаите пред парламента вероятно няма да се състои. Малко преди 13:00 часа, за когато беше обявено началото на протеста пред Народното събрание, обстановката в района беше спокойна, показаха камерите на сайта kamerite.novatv.bg. Край паметника на Цар Освободител се беше събрала малобройна група,

Главният прокурор: Борисов не ми е оказвал натиск да "опраскам" Владимира Янева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108663

Премиерът Бойко Борисов не ми е оказвал натиск да
Премиерът Бойко Борисов не ми е оказвал натиск да "опраскам" Владимира Янева. Среща на тази тема с него не съм имал. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по повод поредния изтекъл запис на разговор между бившия шеф на ключовия Софийски градски съд Владимира Янева и освободената от там съдийка Румяна Ченалова.

България посреща звездите на Детската Евровизия в неделя

http://www.cross.bg/evroviziya-detskata-bulgariya-1487864.html

/КРОСС/ Началото на Детската Евровизия в България ще бъде дадено на специална церемония на 15-ти ноември /неделя/ в НДК. Откриващото събитие започва в 20:30 часа и ще бъде предавано на живо по БНТ1. По време на галавечерта делегациите от 17-те участващи държави ще преминат по червен килим като истински звезди. Там те ще бъдат посрещнати от генералния директор на БНТ Вяра Анкова, изпълнителния директор на Детска Евровизия Владислав Яковлев и кмета на София Йорданка Фандъкова. Водеща на церемонията е Йоанна Драгнева. Популярната певица, която представи България на Евровизия 2008, ще разговоря с всеки един от младите изпълнители, а по-късно ще води и жребия за разпределение на стартовия ред за конкурса. Атрактивно 3D mapping шоу върху сградата на НДК ще представи участващи държави с техните флагове, анимирани на базата на тазгодишното лого. По червения килим ще преминат и звездите на миналогодишното издание на Детската Евровизия - победителят Винченцо Кантиело и завършилите на второ място Крисия, Хасан и Ибрахим. В самото начало телевизионните зрители ще имат възможност да се насладят на автентични фолклорни произведения и композиции върху фолклорни мотиви. Запазено място в събитието има и водещата на Детската Евровизия 2015 Поли Генова. Заедно с 24 деца от детска формация „Бон-Бон", тя ще изпее популярни хитове от „Евровизия"

Цигарите поскъпват от 2016 година

http://www.bnews.bg/article-143600

Според депутатът от БСП Корнелия Нинова и при новите цени контрабандата ще се увеличи.

ЦДГ №28 „Карамфилче"- Варна организира инициатива за сигурност на пътя

http://www.moreto.net/novini.php?n=306336

Екипът, родителите и децата от ЦДГ №28 „Карамфилче" - Варна и Българска асоциация на пострадалите при катастрофи организират съвместна инициатива за отбелязване на този ден - „Сигурност за нашите деца на пътя", научи Moreto.

Шофьори инициираха подписка срещу готвените промени в наредбата за таксиметровия превоз

http://pik.bg/шофьори-инициираха-подписка-срещу-готвените-промени-в-наредбата-за-таксиметровия-превоз-news434098.html

Шофьори инициираха подписка срещу готвените промени в наредбата за таксиметровия превоз

Таксиметрови водачи от Пазарджишко имат готовност за протест, ако влязат в сила обсъжданите предложения за повишаване на патентния данък и задължителното условие водачите на жълтите коли да упражняват дейността си като еднолични търговци, съобщи Валентин Нучев, председател на Съюза на таксиметровите водачи в област Пазарджик, пише "Фокус".

„Смисъл от протести има, защото няма как нашият глас да бъде чут. Ще изчакаме дали ще влязат в сила новите промени и дали патентът ще бъде повишен от 350 на 1000лв.

По този начин ще се наложи и ние като превозвачи да повишим цената на услугата, която предлагаме, а това ще доведе до недоволство от страна на клиентите.

Повечето ни автомобили са от среден клас, защото това са ни възможностите“, уточни Нучев. В момента тече подписка в браншовата организация на таксиметровите водачи в региона срещу промените в Наредбата за таксиметровия превоз.

Сблъсъци между полиция и демонстранти в Атина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5108650

Сблъсъци между полицията и демонстранти са избухнали в Атина в рамките на шествия, които съпровождат 24-часовата общонационална стачка в Гърция, съобщава британският вестник "Гардиън".
Демонстрацията в гръцката столица е започнала мирно. На площад „Синтагма“ група младежи са се отделили от общото шествие и са започнали да хвърлят „коктейли“
Сблъсъци между полицията и демонстранти са избухнали в Атина в рамките на шествия, които съпровождат 24-часовата общонационална стачка в Гърция, съобщава британският вестник "Гардиън". Демонстрацията в гръцката столица е започнала мирно. На площад „Синтагма“ група младежи са се отделили от общото шествие и са започнали да хвърлят „коктейли“

ПЕС с конкретен план за действие на срещата в Малта

http://www.cross.bg/sreshtata-malta-premierut-1487861.html

/КРОСС/„Имаме конкретен план за действие, които да предложим на срещата на върха. Вече разговаряхме по темата с арабските си колеги в Бейрут по-рано този месец, направихме конференция за Западните Балкани, където проблемът е сериозен, и днес сме на срещата в Малта. Ще подкрепим създаването на Европейски фонд за Африка от 1.8 млрд евро. Приветстваме подновяването на диалога между Европа и Африка.", заяви Сергей Станишев по време на срещата на премиерите и партийните лидери от семейството на ПЕС часове преди срещата на върха за миграцията. Конкретният план на социалистите включва помощ за икономическото развитие за страните, съседни на Сирия, и за Африканския регион; Сигурност и стабилност за хората, за да се върнат по родните си места; Мерки за узаконяване на миграцията и реадмисия. По отношение на ЕС социалистите настояват за справедливо разпределение на тежеста за бежанците между всички страни-членки, както и за значителна помощ и по-големи правомощия на държавите за укрепване на външните граници на съюза. Президентът на ПЕС Сергей Станишев и министър-председателят на Малта и лидер на Лейбъристката партия Джоусеф Мускат бяха домакини на срещата. В нея участваха и президентът на Европейския парламент Мартин Шулц, еврокомисарят Невен Мимица, премиерът на Словакия и лидер на СМЕР Роберт Фицо, премиерът на Швеция Стефан Льовен, премиерът на Чехия Бохуслав Соботка и лидерът на Гръцката партия ПАСОК Фофи Генимата.  

Европа изпада в постлиберален унес

http://www.cross.bg/evropa-tyrtziya-identichnost-1487862.html

/КРОСС/ - Доц. Евстатиев, Турция преминава през тежки изпитания - предсрочни избори, подновен конфликт с кюрдите, сблъсъци с „Ислямска държава". Какво да очакваме от южната ни съседка?- Може би поредно отрезвяване. Под управлението на Партията на справедливостта и развитието Ердоган и неговият екип донесоха на Турция много икономически успехи, но и големи политически несгоди. За да увеличи неимоверно влиянието си за сметка на традиционния за републиката кемалистки политически елит, Ердоган и стратегът му Давутоглу заложиха на ислямската идентичност на населението. Те знаеха, че истинска вътрешнополитическа мощ и бързо маргинализиране на политическите им опоненти могат да бъдат постигнати само въз основа на тази идентичност - на включването ѝ в политическия процес и публичния живот. Затова не просто използваха нейното възраждане - насърчиха го, и то в съчетание с допадаща на голяма част от избирателите им антизападна и антиеврейска реторика, в която нерядко се привеждат конспиративни теории, включително и за „западен заговор" срещу Ердоган.Зашеметяващата изборна победа, която ПСР отбеляза на изборите от 1 ноември, тепърва ще показва разполовеността на турското общество между онези граждани с възродена ислямска идентичност и секуларно настроените турци, които предпочитат турската държавност да запази и развие своите европейски характеристики, очертани от Ататюрк.Нещо подобно може да се наблюдава и в еволюцията на отношението на Анкара към ИД

Некачествена велоалея среща велосипедисти с фирмата-изпълнител

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/11/12/2647920_nekachestvena_veloaleia_sreshta_velosipedisti_s/?ref=rss


След серия от писма и жалби за лошото качество на настилката на велоалеята по булевард "Кн. Мария Луиза" жалбоподателят и фирмата изпълнител ще се срещнат в началото на проблемната велоалея - на площад "Лъвов мост", този петък, съобщават от сдружение "Велоеволюция".

Очаква се на място изпълнителят да разясни изпълнените ремонтни работи и тяхното качество и издръжливост във времето.

От своя страна велосипедистите ще настояват пред "Метрополитен" ЕАД за конкретна информация по мониторинга, поддръжката и действията  за гарантиране на безопасността на движение и ефикасност на вложените средства.


Проблемът с тази велоалея беше признат от Столичната община, които обявиха използването на полимер-бетоновата настилка като неуспешен експеримент, който няма да се повтаря повече в града. Месеци наред горния слой на велоалеята беше с изронена настилка и неравности, които са опасни  при каране. През лятото беше изпълнен ремонт в рамките на гаранционната поддръжка чрез измазване на изронените петна с ново полимерно покритие. Велосипедистите обаче продължават да са недоволни от настилката, защото изронването ще продължава да се повтаря всяка година и ще се налага постоянна поддръжка.

"За човек, който ежедневно кара велосипед от квартал "Надежда" към квартал "Красно село", качеството и безопасността са от голямо значение за използването на велосипеден транспорт в София въобще", обясняват мотивите на жалбоподателя от сдружение "Велоеволюция".

Сблъсъци между полиция и демонстранти в Атина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108623

Сблъсъци между полицията и демонстранти са избухнали в Атина в рамките на шествия, които съпровождат 24-часовата общонационална стачка в Гърция, съобщава британският вестник
Сблъсъци между полицията и демонстранти са избухнали в Атина в рамките на шествия, които съпровождат 24-часовата общонационална стачка в Гърция, съобщава британският вестник "Гардиън". Демонстрацията в гръцката столица е започнала мирно. На площад „Синтагма“ група младежи са се отделили от общото шествие и са започнали да хвърлят „коктейли“

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване