Браконери прегазиха кола на лесничеи в Самоков

http://frognews.bg/news_102425/Brakoneri-pregaziha-kola-na-lesnichei-v-Samokov/

Браконери прегазиха кола на лесничеи в Самоков при опит да избягат. Нарушителите са забелязани от двама горски служители, които отивали да гасят пожар в землището на самоковското село Шипочане.

Източна Европа се опасява от сближаване между Русия и Франция

http://www.cross.bg/moskva-siriya-iztochna-1489178.html

/КРОСС/Няколко страни от Източна Европа са все по-притеснени от това, че Западът може да изостави Украйна в замяна на руската подкрепа в Сирия, докато Париж, Москва и Вашингтон изграждат по-близки връзки в борбата срещу „Ислямска държава". Трите балтийски държави, които до 1991 година бяха управлявани от Москва, са особено притеснени от руската анексия на Крим през миналата година, както и от териториалните амбиции на Кремъл, коментира AFP. Заедно с Полша балтийското трио - Естония, Латвия и Литва, е поддръжник на твърдата политика спрямо Москва и се опасява, че темите за конфликтите в Сирия и Украйна ще се слеят ведно. „Това са различни кризи и не трябва да изграждаме паралели между тях. Трябва да ги оценяваме поотделно", заяви литовският външен министър Линас Линкевичус. „Неприемливо е да говорим за някакви пазарлъци, отстъпки или сфери на влияние". Миналата седмица френският президент Франсоа Оланд призова за широка коалиция срещу „Ислямска държава" след атентатите в Париж. В четвъртък Русия заяви, че е готова да се присъедини към такава коалиция, при условие че нейните членове уважават суверенитета на Сирия. Тази перспектива обаче не се харесва особено на балтийските държави.  

Кмет от Пловдив се сдоби с Карл Май от борса за ненужни вещи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5130979

Кметът на пловдивския район
Кметът на пловдивския район "Западен" Димитър Колев се включи лично в стартиралата днес в сградата на администрацията Борса за подаряване на вещи. Той остави три книги, а в замяна си избра други три. "Изключително много обичам да чета. Взех творби на Карл Май и Богомил Райнов", заяви Колев и призова пловдивчани да се включат в борсата.

Българската и гръцката прокуратури подписаха Меморандум за разбирателство

http://pik.bg/българската-и-гръцката-прокуратури-подписаха-меморандум-за-разбирателство-news440389.html

Българската и гръцката прокуратури подписаха Меморандум за разбирателство

Днес българският главен прокурор Сотир Цацаров и главният прокурор при Върховния съд на Република Гърция Ефтерпи Куцамани подписаха Меморандум за разбирателство в сградата на Съдебната палата в София.

Документът предвижда сътрудничество във връзка с изпълнението на искания за екстрадиция и взаимна правна помощ по наказателни дела, включително чрез провеждане на консултации в рамките на действащата правна уредба на екстрадицията и взаимната правна помощ по наказателни дела, приложима между двете държави.

В Меморандума е записано, че прокуратурите на България и Гърция ще осъществяват обмен на информация за правните системи и законодателството на двете държави, законотворческите дейности и мерките в областта на правоприлагането.

Основен акцент в разговорите между българския главен прокурор и гръцкия му колега бяха борбата с тероризма и въпросите с емигрантския поток.

Г-жа Куцамани и заместникът е Георгиос Пантелис са на двудневно официално посещение в България по покана на главния прокурор Сотир Цацаров. В програмата на делегацията е включена среща с председателя на ВКС Лозан Панов и с прокурори.

България и Македония може да работят в сътрудничество по наказателно-правни въпроси и екстрадиция

http://pik.bg/българия-и-македония-може-да-работят-в-сътрудничество-по-наказателно-правни-въпроси-и-екст-news440515.html

България и Македония може да работят в сътрудничество по наказателно-правни въпроси и екстрадиция

Министърът на правосъдието Христо Иванов се срещна днес с министъра на правосъдието на Република Македония Аднан Яшари.

Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество и процесите по реформиране на съдебните системи, които протичат в двете страни в момента. Аднан Яшари запозна министър Иванов с устройството на съдебните органи в Македония и процесите за промени в конституцията, отнасящи се до съдебната власт.

Той прояви интерес за начина, по който е уреден статутът на независимостта на съдиите в България и реализирането на дисциплинарната им отговорност, както и осъществяването на контрол върху дейността на нотариусите, частните съдебни изпълнители и медиаторите, съобщиха от правосъдното министерство. Христо Иванов представи на госта се и основните акценти на проекта за промени в конституцията, които парламентът предстои да гласува на второ четене.

Двамата министри се съгласиха, че е добре да бъде проучена възможността за изготвяне на споразумение за сътрудничество по наказателно-правни въпроси и екстрадицията. Иванов отбеляза доброто сътрудничество между Националния институт на правосъдието и македонската академия за обучение на магистрати. На срещата присъства и посланикът на Македония в България Н. Пр. Благой Ханджийски. 

Градев: Онези, които си мислят, че са обезвластени, прибягват до радикалното насилие

http://frognews.bg/news_102424/Gradev-Onezi-koito-si-misliat-che-sa-obezvlasteni-pribiagvat-do-radikalnoto-nasilie/

Ислямът не бива да се превръща в плашило. Трябва да познаваме богатството на всички религии. Религията и насилието, каквито ги виждаме днес, са продукт на хората, които ги практикуват.

Радарите за превишена скорост утре - 24 ноември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=307209

Служители на пътната полиция ще следят утре - 24 ноември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10ч.-09:30ч. гр.Варна Южен пътен възел до кръста 11:00ч.-12:30ч. гр.Варна кв.

Рискът от затварянето на света

http://www.investor.bg/analizi/91/a/riskyt-ot-zatvarianeto-na-sveta-206563/

Не само границите на Шенген се затварят, свива се и стокообменът световен мащаб

Александър Маринов: Няма доказателства, че Русия води хибридна война към нас

http://frognews.bg/news_102423/Aleksandar-Marinov-Niama-dokazatelstva-che-Rusiia-vodi-hibridna-voina-kam-nas/

Една част от критиките към президента за някои от систематичните му непремерени изявления имат основание, защото тук не става дума за неговата личност, а за държавата, нацията и националните интереси. Това каза политологът Александър Маринов по БНР, по повод зачестилите критики и нападки към държавния глава Росен Плевнелиев.

Министър Христо Иванов се срещна с македонския си колега Аднан Яшари

http://www.cross.bg/ivanov-sutrydnichestvo-pravosudieto-1489177.html

/КРОСС/Министърът на правосъдието Христо Иванов се срещна днес с министъра на правосъдието на Република Македония г-н Аднан Яшари. Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество и процесите по реформиране на съдебните системи, които протичат в двете страни в момента. Г-н Аднан Яшари запозна министър Иванов с устройството на съдебните органи в Македония и процесите за промени в конституцията, отнасящи се до съдебната власт. Той прояви интерес за начина, по който е уреден статутът на независимостта на съдиите в България и реализирането на дисциплинарната им отговорност, както и осъществяването на контрол върху дейността на нотариусите, частните съдебни изпълнители и медиаторите. Министър Христо Иванов представи на госта се и основните акценти на проекта за промени в конституцията, които парламентът предстои да гласува на второ четене. Двамата министри се съгласиха, че е добре да бъде проучена възможността за изготвяне на споразумение за сътрудничество по наказателно-правни въпроси и екстрадицията.   Министър Иванов отбеляза доброто сътрудничество между Националния институт на правосъдието и македонската академия за обучение на магистрати. На срещата присъства и посланикът на Македония в България Н. Пр. Благой Ханджийски.

В бурята обраха музикалната техника на човек на “Господари на ефира”

http://petel.bg/V-buryata-obraha-muzikalnata-tehnika-na-chovek-na----Gospodari-na-efira---__135025

Ловки крадци използваха страховитата буря в София в нощта срещу неделя, за да задигнат музикалната техника на младеж, работещ в шоуто...

Жулиета написала: "Не мога да живея без детето си" и се хвърлила от последния етаж

http://petel.bg/ZHulieta-napisala--Ne-moga-da-zhiveya-bez-deteto-si-i-se-hvarlila-ot-posledniya-etazh__135026

"Не мога да живея без детето си!" Това написала във второто си предсмъртно писмо майката Жулиета. То било в джоба на якето й. Жената...

Крим остава на тъмно до Нова година

http://petel.bg/Krim-ostava-na-tamno-do-Nova-godina__135027

Крим може да остане на тъмно до Нова година, заяви в понеделник ръководителят на републиката Сергей Аксьонов. "Трябва да се подготвим за...

Фенове крият пиротехника в тъпани

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5131083

Фенове на ЦСКА са се опитали да скрият пиротехнически изделия в тъпани преди мача срещу „Пирин“ (Гоце Делчев), спечелен с 4:0 на „Българска армия“. Полицията е успяла да осуети плановете им. Органите на реда са конфискували бомбички и димки, проверявайки хореографията на агитката на ЦСКА. На всички, които са носили забранените атрибути,
Фенове на ЦСКА са се опитали да скрият пиротехнически изделия в тъпани преди мача срещу „Пирин“ (Гоце Делчев), спечелен с 4:0 на „Българска армия“. Полицията е успяла да осуети плановете им. Органите на реда са конфискували бомбички и димки, проверявайки хореографията на агитката на ЦСКА. На всички, които са носили забранените атрибути,

БФБ приветства Сирма Груп Холдинг

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/bfb-privetstva-sirma-grup-holding-206562/

IPO-то е сигнал, че пазарът работи и може да осигури финансиране за компании с добри идеи, коментира директорът на ЕЛАНА Финансов холдинг Камен Колчев

Кметът на Несебър и главният архитект били невинни

http://frognews.bg/news_102422/Kmetat-na-Nesebar-i-glavniiat-arhitekt-bili-nevinni/

Бургаският окръжен съд прекрати производствата за отнемане на незаконно придобито имущество от кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект на общината Валентин Димов, съобщиха от пресслужбата на съда.

Цветанов: Прекратил съм всякаква комуникация с Владимира Янева и семейството й

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5131110

Към настоящия момент към България няма оправено искане за военни действия спрямо „Ислямска държава”. Ние сме част от евроатлантическия пакт и ще се съобразим с нашите партньори, каза в предаването „Лице в лице” по bTV зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.
„България е достатъчно малка на фона на тази геополитика,
Към настоящия момент към България няма оправено искане за военни действия спрямо „Ислямска държава”. Ние сме част от евроатлантическия пакт и ще се съобразим с нашите партньори, каза в предаването „Лице в лице” по bTV зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. „България е достатъчно малка на фона на тази геополитика,

Цветанов: Прекратил съм всякаква комуникация с Владимира Янева и семейството й

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5131117

Към настоящия момент към България няма оправено искане за военни действия спрямо „Ислямска държава”. Ние сме част от евроатлантическия пакт и ще се съобразим с нашите партньори, каза в предаването „Лице в лице” по bTV зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.
„България е достатъчно малка на фона на тази геополитика,
Към настоящия момент към България няма оправено искане за военни действия спрямо „Ислямска държава”. Ние сме част от евроатлантическия пакт и ще се съобразим с нашите партньори, каза в предаването „Лице в лице” по bTV зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. „България е достатъчно малка на фона на тази геополитика,

Марешки: Продавам горивата с до 50 стотинки по-евтино и пак печеля добре

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/23/2655277_mareshki_prodavam_gorivata_s_do_50_stotinki_po-evtino/?ref=rss


"В моята бензиностанция във Варна продавам горивата с между 35 и 50 стотинки на литър по-евтино и пак печеля добре", каза днес по Би Ти Ви Веселин Марешки. Влизането си в този бизнес той обясни с отчаянието от ситуацията в страната.

"Като проучих нещата, се оказа, че при зареждането на един резервоар на моята кола , са ме ощетявали с около 45 лева", поясни Марешки. В отговор на въпрос, той уточни, че зарежда горивата от същия доставчик, от който купуват и повечето големи вериги....

Бордовият персонал на "Луфтханза" готви нова стачка в четвъртък и петък

http://www.cross.bg/lyfthanza-personal-stachka-1489176.html

/КРОСС/Най-големият германски авиопревозвач "Луфтханза" е заплашен от нови стачки, след като днес синдикатът на бордовия персонал (UFO) призова членовете си да не работят на 26 и 27 ноември, предаде "Франс прес". Този ход идва само 2 седмици след най-дългата стачка в историята на компанията, която засегна стотици хиляди пътници. Директорът на UFO заяви днес, че стачните действия ще продължат и в понеделник, ако компанията не изпълни исканията на стюардите и стюардесите, предаде Local.de. Спорът е за разпоредби, отнасящи се за заплащането и ранното пенсиониране. Дискусията е в ход още от декември 2013 г., когато "Луфтханза" реши да намали разходите си заради все по-голямата конкуренция на нискотарифните компании. Профсъюзът настоява системата за ранно пенсиониране да не се променя, но авиокомпанията твърди, че тя излиза твърде скъпо. Изпълнителният директор на "Луфтханза" Карстен Шпор се опитва да промени из основи превозвача, за да бъде конкурентоспособен на по-евтините алтернативи като Easy Jet и Ryanair. Приоритет в момента е разширяването на нискотарифния филиал Eurowings, както и съкращаването на работни места. Пилотите на "Луфтханза" също са засегнати от тази стратегия. Досега те са стачкували 13 пъти.  

Немска фирма с инвеститорски интерес към Враца

http://vraza.actualno.com/nemska-firma-s-investitorski-interes-kym-vraca-news_509301.html

Баварска фирма, работеща в сферата на обзавеждане на немска марка автомобили, е проявила инвеститорски интерес към Враца. Това каза пред журналисти кметът на Община Враца Калин Каменов, предаде „Фокус“. Градоначалникът уточни, че вече е провел среща с представители на компанията, която възнамерява да открие цех, в който да бъдат ангажирани 20 човека, които да се занимават с производство, боядисване и лакиране на части за автомобилите. Първоначално потенциалните инвеститори са поиск

България и Македония с възможност за сътрудничество по наказателно-правни въпроси

http://politics.actualno.com/bylgarija-i-makedonija-s-vyzmojnost-za-sytrudnichestvo-po-nakazatelno-pravni-vyprosi--news_509303.html

Министърът на правосъдието Христо Иванов се срещна днес с министъра на правосъдието на Република Македония Аднан Яшари. Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество и процесите по реформиране на съдебните системи, които протичат в двете страни в момента. Аднан Яшари запозна министър Иванов с устройството на съдебните органи в Македония и процесите за промени в конституцията, отнасящи се до съдебната власт. Той прояви интерес за начина, по който е уреден статутът на независимостта на съдиите в Б

Росен Плевнелиев: Трябва да се подобри контролът на външните граници на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=307214

Трябва да се подобри контролът на външните граници на ЕС, но изграждането на прегради вътре в самия съюз само ще засили разделението в Европа. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията за удостояване с висше офицерско звание на военнослужещи от Българската армия, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Сьомгата стана първото генетично модифицирано животно, одобрено в САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/23/2655275_syomgata_stana_purvoto_genetichno_modificirano_jivotno/?ref=rss


Щатски регулатор одобри генетично модифицирана сьомга като годна за консумация. Модифицираната сьомга, която расте по-бързо от нормалния вид на рибата, ще бъде първото ГМО животно, достъпно за американските потребители, предаде New York Times.

Екземплярите на т.нар. сьомга Аквадвантидж (AquAdvantage) ще достига до пазарен размер до два пъти по-бързо от нормалната сьомга.

Положителното решение на американската Администрация за храните и лекарствата слага край на дълга...

Жулиета написала "Не мога да живея без детето си" и се хвърлила от последния етаж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5131069

"Не мога да живея без детето си!" Това написала във второто си предсмъртно писмо майката Жулиета. То било в джоба на якето й.
Жената предвидливо поставила в другия си джоб лична карта - явно, за да улесни разпознаването, след като намерят трупа й.
28-годишната Жулиета Т. от Бургас се е самоубила след смъртта на детето си.
"Не мога да живея без детето си!" Това написала във второто си предсмъртно писмо майката Жулиета. То било в джоба на якето й. Жената предвидливо поставила в другия си джоб лична карта - явно, за да улесни разпознаването, след като намерят трупа й. 28-годишната Жулиета Т. от Бургас се е самоубила след смъртта на детето си.

България и Македония може да си сътрудничат по наказателно-правни въпроси и екстрадицията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5131105

Министърът на правосъдието Христо Иванов се срещна днес с министъра на правосъдието на Република Македония г-н Аднан Яшари.
Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество и процесите по реформиране на съдебните системи, които протичат в двете страни в момента, съобщиха от министерството на правосъдието.
Министърът на правосъдието Христо Иванов се срещна днес с министъра на правосъдието на Република Македония г-н Аднан Яшари. Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество и процесите по реформиране на съдебните системи, които протичат в двете страни в момента, съобщиха от министерството на правосъдието.

България и Македония може да си сътрудничат по наказателно-правни въпроси и екстрадицията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5131098

Министърът на правосъдието Христо Иванов се срещна днес с министъра на правосъдието на Република Македония г-н Аднан Яшари.
Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество и процесите по реформиране на съдебните системи, които протичат в двете страни в момента, съобщиха от министерството на правосъдието.
Министърът на правосъдието Христо Иванов се срещна днес с министъра на правосъдието на Република Македония г-н Аднан Яшари. Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество и процесите по реформиране на съдебните системи, които протичат в двете страни в момента, съобщиха от министерството на правосъдието.

Русия насочва енергийната си стратегия към пазарите в Азия

http://www.cross.bg/rysiya-pytin-metra-1489175.html

/КРОСС/Планираме да увеличим износа на газ към Азия от 6% на 30%. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на Форума на страните износителки на газ в иранската столица Техеран. Руският лидер изтъкна, че дългосрочните договори за доставка на газ, гръбнакът на газовите договори на Москва с повечето европейски държави, трябва да си останат в сила и да не бъдат заменяни с алтернативен механизъм. Според него производителите на газ трябва да споделят инвестиционните рискове с потребителите на газ. „Инвеститорите, разбира се, се нуждаят от ясни и категорични гаранции, но важно нещо е, че инвестиционните рискове трябва да бъдат споделяни равноправно между производителите и потребителите", изтъкна той на форума. Русия ще увеличи износа на газ към източното направление, поясни Путин, допълвайки, че сътрудничеството с Китай и Индия е ценно. Руският лидер подчерта още, че Русия планира да доставя на Азия 128 милиарда кубически метра газ на година. „Планираме да увеличим износа на газ към Азия от 6% на 30% - до 128 милиарда кубически метра", оповести той. По думите на Путин енергийната стратегия на Русия включва увеличаване на експлоатацията на газ с 40% до 2035 година - от 578 милиарда кубически метра до 885 милиарда кубическа метра. Президентът на Русия каза още, че според прогнозите търсенето на газ в света до 2040 година ще нарасне с 32%

Борсовият дебют на "Сирма груп холдинг" беляза началото на седмицата

http://econ.bg/Новини/Борсовият-дебют-на-Сирма-груп-холдинг-беляза-началото-на-седмицата_l.a_i.709065_at.1.html

Началото на новата седмица ще се запомни с борсовия дебют на софтуерната компания "Сирма груп холдинг", която грабна вниманието на инвеститорите с...

Рискът от затваряне на света

http://www.mediapool.bg/riskat-ot-zatvaryane-na-sveta-news242181.html

След атентатите в Париж Европа може да реши легитимно да затегне граничния контрол. Тази тенденция се разпространява в целия свят с риск да ускори свиването на глобалната търговия. Не само границите на Шенген се затварят, за да бъде обуздан мигрантският наплив. Стокообменът също се свива в световен мащаб. Той е намалял с 4,5% през последната една година в 20-те най-големи икономики според доклад, подготвен за срещата на върха на Г-20, която се проведе на 15 и 16 ноември в Анталия, Турция. Глобалната търговия се разрастваше непрестанно и бързо от Втората световна война, въпреки конюнктурните трусове. През последните години нейният ръст се забави, след това стокообменът се стабилизира, а от октомври 2014 г. намалява. По един напълно неочакван начин тенденцията се обръща и светът започва да се затваря. Дойде ли краят на глобализацията? Нейните противници на път ли са да я подкопаят? Дали тя отиде "прекалено далеч", за да трябва днес да отстъпва и да има нужда от ново ограничаване на обмена на хора и стоки? А скоро дори и на капитали, тъй като повишаването на лихвените проценти от Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ ще предизвика връщане на доларите в страната? Франция, която пее "Марсилезата" в знак за единство, няма ли да стане предвестникът на една обща повторна национализация, желана от всички? Дори Европа, която бе пример за една отворена общност от страни, се колебае какво точно представлява и се съмнява в резултатите от своите обещания за просперитет и мир. Има "технически" обяснения за свиването на световната търговия. Понижаването на цените на суровините, което обезценява търговията в цифрови изражения, забавянето на икономическия растеж на Китай, основния двигател на глобализацията. Докладът на Г-20 отчита тези фактори. Глобалната търговия намалява като обем (2%), при това не само като стойност. Обменът на промишлени стоки върви надолу още от 2011 година, преди началото на забавянето на икономическия растеж на Китай. Авторите са направили детайлно проучване, за да установят, че петролните продукти и суровините мотивират наполовина спада на търговията. При остатъка обаче, свиването на стокообмена съвпада с протекционистки мерки. В автомобилостроенето, което представлява обратен пример, не бяха предприети такива стъпки. Съответно търговията в сектора се е увеличила с 10%. Правителствата обаче въведоха през последните 10 месеца 538 възпрепятстващи обмена мерки, 433 от които са били въведени от страните от Г-20. От влизането в криза през 2009 година са били взети 3581 такива мерки, са пресметнали авторите, които дават като примери въздушния транспорт, металургията и трансфера на данни. След отминаването на кризата не е била отменена нито една от тези мерки, което означава, че аргументът, който все така бива изваждан, че те са временни, не издържа. Докладът допълва, че договорът за улесняване на обмена, сключен преди 10 години на остров Бали в рамките на Световната търговска организация (СТО), е бил ратифициран едва от една трета от страните членки. Десет държави от Г-20, сред които Канада, Бразилия, Турция и Русия, дори не са го подписали. В Анталия умът на държавните и правителствените ръководители от Голямата двайсеторка бе другаде след атентатите в Париж. Те изобщо не чуха тревогата, която искаха да бият авторите, убедени, че тези пречки пред търговията са част от от причините за забавянето на световния икономически растеж. А има ли в крайна сметка заплаха? Логично е глобализацията да навлезе в една по-малко експанзивна фаза: всички заводи вече са прехвърлени в чужбина, Китай, голямата "работилница" на света, става прекалено скъп, производства се връщат в САЩ и Европа. А освен това и толкова по-добре - предприятията във всяка страна положиха усилия да си запазят мястото, те се борят срещу вноса. Следователно навлизаме във фаза 2 от глобализацията, по-малко бърза, но по-уравновесена. Никой не може да се оплаква от това. Има ли наистина, отвъд това, вълна от протекционизъм? Националният дух, който легитимно се възражда по въпросите на сигурността, може ли да обхване също обществото и икономиката? Рискът е огромен. Противниците на глобализацията са срещу всички нейни аспекти: те са против какъвто и да било стокообмен и искат да затворят всички граници. Победата, която извоюват на фронта на сигурността, те ще искат да повторят при стоките, услугите и капиталите. Злото е едно и също, твърдят опонентите: "глобализмът" улеснява терористите да сноват, но, по-общо, той отнема работата на местните хора и разрушава социалните системи. Жестокият капитализъм е дълбоката причина за отчаянието и насилието по света. Необходимото затваряне на границите е панацея. Рискът е огромен, тъй като политическият и икономическият либерализъм на практика са едно цяло. Не е лесно да се защитава тезата, че първият трябва да бъде променен. Това обаче не важи за втория. Че протекционизмът на ценностите не предполага и протекционизъм на стоките. Войната на идеите трябва да надгради върху войната, започната от армията и полицията. Тази война има за цел да докаже, че тероризмът ни най-малко не е последица от глобализирания капитализъм, както смятат десните и левите екстремисти. Тъкмо обратното, ако Близкият изток е в криза, то това е именно защото лидерите на тези страни не приеха двойния либерализъм - икономически и политически. Те управляват лошо първия и се борят срещу втория, което сглобява експлозивните съставни части на един лошо споделен икономически растеж и на една затворена и корумпирана власт. Едно нещо е сигурно: затварянето на границите и протекционизмът могат да спечелят битката за умовете, но ще направят злото още по-голямо. По БТА

Цветанов: Замразил съм отношенията си с Янева

http://frognews.bg/news_102421/TSvetanov-Zamrazil-sam-otnosheniiata-si-s-IAneva/

Със съдия Владимира Янева съм прекратил контактите си заради делото с нея. Не искам да има спекулации за нашите отношения, това заяви в „Лице в лице” бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Хазяинът на терористите в Париж - убиец и главатар на банда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5131084

Джоад Бендауд, който даде апартамента си на тримата терористи в парижкото предградие
Джоад Бендауд, който даде апартамента си на тримата терористи в парижкото предградие "Сен Дени", се оказва човек съден за убийство и лидер на улична банда, пише "Дейли Мейл". Тези подробности излязоха наяве, малко след като мъжът бе арестуван, а терористите обезвредени. Сред тях се предполагаше, че е и мозъкът на атаките в Париж Абделхамид Абауд.

Хазяинът на терористите в Париж - убиец и главатар на банда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5131096

Джоад Бендауд, който даде апартамента си на тримата терористи в парижкото предградие "Сен Дени", се оказва човек, осъден за убийство, и лидер на улична банда, пише "Дейли Мейл". Тези подробности излязоха наяве, малко след като мъжът бе арестуван, а терористите обезвредени. Сред тях се предполагаше, че е и мозъкът на атаките в Париж Абделхамид
Джоад Бендауд, който даде апартамента си на тримата терористи в парижкото предградие "Сен Дени", се оказва човек, осъден за убийство, и лидер на улична банда, пише "Дейли Мейл". Тези подробности излязоха наяве, малко след като мъжът бе арестуван, а терористите обезвредени. Сред тях се предполагаше, че е и мозъкът на атаките в Париж Абделхамид

Екипажите на самолети сами решават къде да кацнат аварийно, обясни РВД

http://www.cross.bg/letishte-rezervno-plovdiv-1489174.html

/КРОСС/От Ръководството на въздушното движение (РВД) обвиняват екипажите на самолетите, че са избрали да кацнат на летище Пловдив, което е само на дневен режим. "На 21 ноември 2015 г. метеорологичната обстановка на летище София е усложнена. Преобладава силен южен вятър със скорост от 74 км/ч и пулсации до 118 км/ч. При такава обстановка ръководителите на полети от ДП РВД са предоставили цялата актуална информация на екипажите, необходима им за взимане на решение в конкретната ситуация. Изборът за кацане на резервно летище е изцяло решение на екипажа на самолета. Упоменаването на резервно летище е задължителен елемент при попълване на полетните планове от съответната авиокомпания, в случай на невъзможност за кацане на основното летище", пишат от РВД. От там уточняват, че в конкретната ситуация на 21 ноември 2015г. двете въздухоплавателни средства са посочили в полетните си планове, като резервно летище Пловдив. "ДП РВД не одобрява предварително представените от авиокомпаниите полетни планове, а ги получава за информация и се съобразява с тях. Обслужването на въздушното движение от страна на ДП РВД е осигурено при спазването на всички изисквания за безопасност. Предоставена е необходимата информация за метеорологичната обстановка и на други летища на територията на страната - Варна и Бургас, където условията са били по-лоши, отколкото тези на летище София

"Турски поток" се завръща в разговорите между Анкара и Москва

http://www.investor.bg/evropa/334/a/turski-potok-se-zavryshta-v-razgovorite-mejdu-ankara-i-moskva-206561/

Темата беше изоставена в последните месеци с официалното обяснение, че Русия изчаква сформиране на стабилно турско правителство

Сектор "А" на "Герена" ще бъде завършен през пролетта

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/23/2655265_sektor_a_na_gerena_shte_bude_zavurshen_prez_proletta/?ref=rss


Сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов" ще бъде напълно готов за експлоатация през пролетта, съобщи председателят на Управителния съвет на "Левски" Иво Тонев.

Тонев, който отговаря за проекта, обясни, че технологията за поставяне на козирката не позволява ремонтните дейности да бъдат извършвани при температури под 8 градуса по Целзий.

"В момента се правят довършителни неща по сектора, остава да бъде поставена козирка. Проектът е свързан с една мембрана, чиято технология...

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=307208

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 24 ноември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 09:00 до 16:00 часа - Варна карето: ул.

Изследват съставките на 19 марки цигари

http://www.cross.bg/tzigari-turgovski-marki-1489173.html

/КРОСС/Комисията за защита на потребителите разпореди вземане на проби от 19 най-масово потребявани търговски марки цигари. Те в момента са обект на изследване в специализирана лаборатория. Целта на проверкаите е да се установи съдържанието на вредни вещества и съставки и да се направи оценка на съответствието с указаните върху опаковките стойности. При доказано разминаване санкциите са в размер от 50 000 до 100 000 лева. От началото на годината КЗП е забранила около 111 опасни стоки, съдържали рискове предимно за децата. Съставени са около 130 акта за нарушено право на информация, прилагане на различен тип нелоялни практики и продажба на цигари на лица под 18 години. В началото на кампанията при всеки 3 от 10 случая инспекторите са констатирали продажба на цигари на ученици, като към момента това нарушение се регистрира по-рядко. От началото на септември инспекторите са извършили над 700 проверки в търговски обекти в страната.  

Акциите на Wall Street се търгуват с леки повишения*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/akciite-na-wall-street-se-tyrguvat-s-leki-povisheniia-206560/

Акциите на Pfizer за кратко поевтиняха с над 2,5%, след като компанията обяви, че купува Allergan за около 160 млрд. долара

Стоилов: "Литекс" не е първи заради съдиите, не знам за сливане с ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/23/2655271_stoilov_liteks_ne_e_purvi_zaradi_sudiite_ne_znam_za/?ref=rss


Главният мениджър на "Литекс" Стойчо Стоилов заяви, че тимът му не е лидер в класирането, само заради съдиите.

Повод за коментара му бе последният мач на ловчанлии срещу "Берое", който заръши 3:3 в Стара Загора.

"Не мога да кажа, че съм доволен от равенството, но с оглед на нещата, които се случиха на този мач от странични фактори, мисля че равенството трябва да го броим за успех. На мен вече ми омръзна да говоря. Явно това е тенденция – да се пречи на нашия отбор тази...

Разярен шофьор изпотроши камион на колега край ГКПП-Кулата

http://pik.bg/разярен-шофьор-изпотроши-камион-на-колега-край-гкпп-кулата-news440383.html

Разярен шофьор изпотроши камион на колега край ГКПП-Кулата

От полицейски служители на РУ-Петрич, със заповед за задържане до 24 часа, е задържан Д.Ч./48г./ от Сандански. На 20.11.2015г. около 21:10 часа в района на ГКПП-Кулата, между лицето и 31-годишен водач на товарен автомобил „Волво” е възникнал скандал, вследствие на което Д.Ч. е нанесъл удари с тъп предмет и е счупил предно, дясно, странично огледало и прозорец на вратата на товарния автомобил „Волво”. По случая е образувано досъдебно производство.

Бомба! Мъри става треньор на Роналдиньо

http://petel.bg/Bomba--Mari-stava-trenor-na-Ronaldino__135022

Станимир Стоилов може да стане треньор на бразилската легенда Роналдиньо, ако бъде осъществена идеята на феновете на Астана за трансфер...

Социологът Андрей Райчев съсипа Плевнелиев в ефир

http://petel.bg/Sotsiologat-Andrey-Raychev-sasipa-Plevneliev-v-efir__135024

Плевнелиев си представяше нещата така — „Аз ще се представя като проамерикански и накрая Америка ще постави ултиматум на Борисов да ме...

Изправят на съд иманяр, ровил в Старосел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5131005

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Атанас Стоилов, на 38 г. от гр. Пловдив, за търсене на археологически находки с металотърсач. Те са извършени в периода 06.08.2014 г. - 20.04.2015 г. в местността Станилица в землището на с. Старосел.
Разпитан в хода на досъдебното производство Атанас Стоилов не се е признал за виновен.
Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Атанас Стоилов, на 38 г. от гр. Пловдив, за търсене на археологически находки с металотърсач. Те са извършени в периода 06.08.2014 г. - 20.04.2015 г. в местността Станилица в землището на с. Старосел. Разпитан в хода на досъдебното производство Атанас Стоилов не се е признал за виновен.

Принцесата на пернишкия силикон Габриела Попова ще развее гърди срещу цените на винетките

http://www.zapernik.com/obshtestvo/princesata-na-pernishkiya-silikon-gabriela-popova-shte-razvee-gurdi-sreshtu_40675/

Габриела Попова също подкрепя инициативата на Джулиана Гани за голия протест срещу драстичното поскъпване на винетките от 67 на 97 лева.

Както първи BLife писа Джулиана призова колежките си от Мис Силикон да се включат гол протест срещу управляващите.

„Не може да плащаш такава цена за разбитите пътища. Колата която кара моя приятел по нашите улици само за 6 месеца вече е за смяна на джанти и гуми“, избухна Джулиана.

Тя обяви, че вече е получила подкрепата...

Продължава

Десет смахнати въпроса, задавани на интервюта за работа

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/23/2655266_deset_smahnati_vuprosa_zadavani_na_intervjuta_za_rabota/?ref=rss


Избирането на най-добрия кандидат за работа от стотиците, а понякога и хилядите, явяващи се на интервю, може да бъде сериозно предизвикателство за всеки специалист "Човешки ресурси". В опита си да провокират кандидатите, за да извадят най-доброто (или пък най-лошото) от тях някои компании стигат до крайности по време на събеседванията.

Сайтът "Business Insider" класира най-странните въпроси, задавани на интервюта на едни от най-големите работодатели в САЩ. Преди да завидите за...

Неизвестен откри стрелба в болница във Флорида, има жертви

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5131076

Неизвестен откри стрелба в болница в американския град Тампа, щата Флорида, съобщават местни медии.
В резултат на инцидента, който е станал на третия етаж на здравното заведение Florida Hospital, е загинала една жена, още един човек е бил ранен. Престъпникът се е самоубил, информира tbo.com.
Служители на полицията работят по изясняване на
Неизвестен откри стрелба в болница в американския град Тампа, щата Флорида, съобщават местни медии. В резултат на инцидента, който е станал на третия етаж на здравното заведение Florida Hospital, е загинала една жена, още един човек е бил ранен. Престъпникът се е самоубил, информира tbo.com. Служители на полицията работят по изясняване на

Десет смахнати върпоса, задавани на интервюта за работа

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/23/2655266_deset_smahnati_vurposa_zadavani_na_intervjuta_za_rabota/?ref=rss


Избирането на най-добрия кандидат за работа от стотиците, а понякога и хилядите, явяващи се на интервю, може да бъде сериозно предизвикателство за всеки специалист "Човешки ресурси". В опита си да провокират кандидатите, за да извадят най-доброто (или пък най-лошото) от тях някои компании стигат до крайности по време на събеседванията.

Сайтът "Business Insider" класира най-странните въпроси, задавани на интервюта на едни от най-големите работодатели в САЩ. Преди да завидите за...

Неизвестен откри стрелба в болница във Флорида, има жертви

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5131063

Неизвестен откри стрелба в болница в американския град Тампа, щата Флорида, съобщават местни медии.
В резултат на инцидента, който е станал на третия етаж на здравното заведение Florida Hospital, е загинала една жена, още един човек е бил ранен. Престъпникът се е самоубил, информира tbo.com.
Служители на полицията работят по изясняване на
Неизвестен откри стрелба в болница в американския град Тампа, щата Флорида, съобщават местни медии. В резултат на инцидента, който е станал на третия етаж на здравното заведение Florida Hospital, е загинала една жена, още един човек е бил ранен. Престъпникът се е самоубил, информира tbo.com. Служители на полицията работят по изясняване на

Белгийската следа в парижките атентати повдига един въпрос: Защо Белгия

http://www.mediapool.bg/belgiyskata-sleda-v-parizhkite-atentati-povdiga-edin-vapros-zashto-belgiya-news242180.html

Родните къщи на предполагаемия организатор на парижките атентати и на един от атентаторите самоубийци са съвсем близо една друга в брюкселския квартал Моленбек. След поредица нападения през последните години, свързвани с този неприветливо изглеждащ квартал в центъра на Брюксел, изниква ключовият въпрос: Защо Белгия? Тази малка страна, известна с бирата, шоколадите и комиксовия герой Тентен, стана печално известна с ислямския екстремизъм - и лесния достъп до незаконни оръжия. Белгия има централно местоположение в Европа, там почти няма граничен контрол, има общ език с главната цел на джихадистите - Франция, и в нея има политическо разделение между франкофонското и фламандскоезичното население, което отдавна създава бюрократичен хаос в системата на правосъдието и сигурността. Като се започне от премиера, повечето признават сложността и объркаността на националното й устройство, което пречи на борбата с екстремизма. "Трябва да направим още и да вършим нещата по-добре", каза Мишел в белгийския парламент в четвъртък, докато обявяваше новите мерки за борба с ислямския екстремизъм. От години се чуват призиви за повече средства за съдиите и полицията, но напредъкът по това направление е бавен поради препирни между съперничещите си политически лагери и мерки за строги икономии. Раздробеността на общинската власт в Брюксел и на съдебната в национален план имат като последица това, че не е особено ясно кой за какво отговаря в сектора сигурност. Ако към това се прибави и системата на правоохранителните органи, която не позволява на белгийските полицаи да работят извън юрисдикцията си - например в съседни страни, при положение че престъпниците могат да се възползват от европейската политика на отворени граници, става ясно защо Белгия е така привлекателна за терористите. "Те си търсят места, където да са по-незабележими или където могат да се скрият от противниците си", каза Едвин Бакер, директор на Центъра за тероризъм и борба с тероризма в Университета в Лейден. Абделхамид Абауд, белгийски гражданин и предполагаем организатор на парижките нападения, бе убит миналата сряда при операция в парижко предградие. Белгия и Франция все още издирват французина Салах Абдеслам, който също е живял дълго време в Брюксел. И двамата са отраснали в бедния квартал Моленбек, а домовете им са съвсем близо до главното полицейско управление в района. Братът на Абдеслам, Брахим, се самовзриви при самоубийствено нападение, както и друг жител на Брюксел, Билал Хадфи. В събота властите повишиха степента за заплаха за белгийската столица до най-високото й ниво, като се позоваха на "доста точна информация за риск от атака, подобна на тази в Париж". Тежковъоръжени полицаи и военни патрулираха по ключови кръстовища, метрото и много магазини бяха затворени, а гражданите бяха приканени да избягват места с големи струпвания на хора. Над Брюксел се извисява огромната сграда на Съдебната палата - някога бляскав паметник на демократичните ценности, която от десетилетия е заобиколена от строителни скелета, а занемареното й състояние се превърна в символ на пренебрежителното отношение на Белгия към закона и реда. Оттам се вижда Миди - неприветливо изглеждащ квартал, превърнал се в рай за всеки престъпник, търсещ незаконно оръжие. До 2006 г. Белгия имаше много либерално законодателство за оръжието по европейските стандарти и голяма част от използваното оръжие през войните от 90-те години на Балканите лесно си намери път до престъпния подземен свят на Белгия. Същевременно белгийското министерство на правосъдието бе засегнато от строги мерки за икономии, което го направи безсилно да се заеме с първопричините на проблема. "Относително лесно е да се сдобиеш с мощни оръжия в Брюксел", каза Брис де Ройвер, преподавател по криминология в Университета на Гент и бивш съветник по въпросите на сигурността на белгийския премиер в периода 2000-2008 г. "Това важи за терора и тежката престъпност. Така е, защото незаконната търговия с оръжие твърде дълго беше пренебрегвана. И когато ти излезе име, е трудно да се отървеш от него." Моленбек е отделен от Миди с мозайка от юрисдикции на 19 общини и шест полицейски зони - за население от един милион души, което отдавна пречи на сътрудничеството. За сравнение в Ню Йорк, където при 8,4-милионно население районите на местното самоуправление са пет, има единна структура на полицията. Често пъти общините са бастиони на социалисти или либерали и нямат интерес да бъдат погълнати от централизирана местна власт в Брюксел. Броят на полицейските зони бе намален от 19 на шест. Но дори и след реформата тази система се смята за анахронизъм поради нуждата от единни сили за борба с екстремизма. "Ресурсите са лошо разпределени из зоните", каза Де Ройвер. "Те не са там, където имаме най-голяма нужда от тях, особено в Моленбек." Екстремистката идеология е имала възможност да процъфтява и поради пренебрежително отношение от страна на полицията. От години водачът на радикалната ислямистка организация "Шериат за Белгия" (Sharia4Belgium) е направлявал една от най-могъщите машини в Европа за набиране на бойци за Сирия. И едва тази година той бе осъден на 12 години затвор като ръководител на група, определена от съда като терористична. "Шериат за Белгия твърде дълго е била в състояние да действа безнаказано", каза Де Ройвер. Премиерът Мишел обеща строги мерки срещу финансирането на радикални джамии и незаконни храмове, които избуяха в голяма степен поради пропуските на Белгия в интеграцията на 650-хилядното й мюсюлманско население. "Това е маргинализирано население, с което изглежда няма връзка", каза кметът на Моленбек Франсоаз Схепманс. "Допуснахме го." Много от слабостите се отдават на сложното езиково разделение в Белгия. 6,5 милиона фламандскоезични в Северна Фландрия и 4,5 милиона франкофони в Южна Валония се радват на значителна политическа автономия - това се смята за начин, по който да бъде поддържано единството на страната. Но често пъти се правят политически отстъпки, които са за сметка на ефективните решения. "Това е кошмар", каза Бакер за езиковите бариери в правоохранителните органи. По БТА

Загадъчна смърт на бившия шеф на македонското разузнаване

http://www.cross.bg/sofeski-otkrito-razyznavane-1489172.html

/КРОСС/Тялото на бившия директор на македонското военно разузнаване Горан Софески бе открито тази сутрин в гората на около пет километра от град Кичево. Веднага на място били изпратени екипи на съдебната медицина, представители на прокуратурата и на специалните части "Тигри". Късно снощи близките на 44-годишния Софески подадоха сигнал за неговото изчезване. Тялото бе открито от местни ловджии. Софески бе известен с критиките си към управляващите. Той разкри много корупционни схеми, включително за оръжие, припомнят македонските медии.  

Яценюк поиска временно спиране доставката на стоки за Крим

http://www.moreto.net/novini.php?n=307213

Украинският премиер Арсений Яценюк поиска налагане на временна забрана за доставка на стоки за Кримския полуостров, който беше анексиран от Русия миналата година, съобщава "Франс прес". „Предполагам временна забрана за движението на стоки" между Украйна и Крим, каза Яценюк на среща на правителството, след като президентът Петро Порошенко поиска правителството да разгледа въпроса.

Няма да бъде отлаган заради терористични заплахи финалът за Купа Дейвис

http://tennis.actualno.com/njama-da-byde-otlagan-zaradi-teroristichni-zaplahi-finalyt-za-kupa-dejvis-news_509300.html

Международната федерация по тенис взе решение да не отлага или премества финала за Купа Дейвис между отборите на Белгия и Великобритания, съобщава пресслужбата на ITF. Двубоят ще се състои по план в белгийския град Гент в периода 27 - 29 ноември. Британският тим отложи с един ден пътуването си за Белгия поради опасения от терористични атаки. Ще бъдат взети допълнителни мерки за сигурност, ще има и забрана за внасянето на чанти и раници на стадиона. На всеки един вход ще има засилена о

Новогодишен рок купон до зори в Пловдив обеща Иван Тотев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5130931

Новогодишният купон на открито в Пловдив ще започне в 21 часа на 31 декември и ще приключи по изгрев слънце. Това обеща кметът Иван Тотев. Веселбата ще е на централния площад с участието на Любо Киров от бившата група "Те". Преди него публиката ще подгряват местни банди. В 22 ч на сцената излиза група "Кикимора" с нейния ръководител Николо Коцев,
Новогодишният купон на открито в Пловдив ще започне в 21 часа на 31 декември и ще приключи по изгрев слънце. Това обеща кметът Иван Тотев. Веселбата ще е на централния площад с участието на Любо Киров от бившата група "Те". Преди него публиката ще подгряват местни банди. В 22 ч на сцената излиза група "Кикимора" с нейния ръководител Николо Коцев,

Източна Европа се опасява от сближаване между Русия и Франция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5131038

Няколко страни от Източна Европа са все по-притеснени от това, че Западът може да изостави Украйна в замяна на руската подкрепа в Сирия, докато Париж, Москва и Вашингтон изграждат по-близки връзки в борбата срещу „Ислямска държава“. Трите балтийски държави, които до 1991 година бяха управлявани от Москва,
Няколко страни от Източна Европа са все по-притеснени от това, че Западът може да изостави Украйна в замяна на руската подкрепа в Сирия, докато Париж, Москва и Вашингтон изграждат по-близки връзки в борбата срещу „Ислямска държава“. Трите балтийски държави, които до 1991 година бяха управлявани от Москва,

Източна Европа се опасява от сближаване между Русия и Франция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5131060

Няколко страни от Източна Европа са все по-притеснени от това, че Западът може да изостави Украйна в замяна на руската подкрепа в Сирия, докато Париж, Москва и Вашингтон изграждат по-близки връзки в борбата срещу „Ислямска държава“. Трите балтийски държави, които до 1991 година бяха управлявани от Москва,
Няколко страни от Източна Европа са все по-притеснени от това, че Западът може да изостави Украйна в замяна на руската подкрепа в Сирия, докато Париж, Москва и Вашингтон изграждат по-близки връзки в борбата срещу „Ислямска държава“. Трите балтийски държави, които до 1991 година бяха управлявани от Москва,

Помогнете на 9-годишния Алекс да си купи инвалидна количка

http://offnews.bg/news/n_1/n_594532.html

Фестивалът „Хляб и Вино“ ще дари цялата такса „вход“ за купуване на електрическа количка на болно от мускулна атрофия 9-годишно старозагорче. Вторият фестивал „Хляб и Вино“, който ще се състои на 29 ноември (неделя) в покритата градина на Парк-Хотел „Стара Загора“, ще дари всички събрани средства от посетителските такси за закупуване на електрическа количка за 9-годишния Алекс Недков, който от 7-месечна възраст страда от спинална мускулна атрофия. Входът за фестивала, на който посетителите ще могат да дегустират безплатно елитните вина на около 20 български винарни, десетки видове здравословни хлябове, италиански пици, деликатесни гозби с вино, приготвени пред очите им и да видят много други атракции, ще струва само 5 лева . Събраните пари до стотинка ще бъдат дарени на семейството на Алекс Недков за закупуване на електрическа количка, с която детето да може да се разхожда навън. Една такава количка струва 2000 евро втора употреба, а новите варират между 4000 – 7000 евро, според функциите, които имат. Ако не можете да посетите фестивала, но искате да помогнете, можете да го направите с дарение на името на Алекс Евгениев Недков към банка ДСК: IBAN: BG38STSA93000021674056 BIC: STSABGSF „За съжаление в България електрически колички за толкова малки деца не се предлагат, а и смятат ,че не са им необходими, но в Западна Европа те са необходими и в повечето държави се предлагат безплатно на децата“, разказа майката на Алекс – Татяна Недкова. Алекс е пробвал такава количка при последното му пътуване до Италия миналия месец, където той ходи на прегледи и терапия при опитни терапевти по спинална мускулна атрофия, тъй като в България такива няма. „Алекс се справи отлично с управлението на количката и беше много щастлив, но заради постоянните разходи по лечението на детето, не можем да си позволим да я купим“, посочва майката на Алекс. „Алекс се роди като напълно нормално дете след нормална бременност. Развиваше се нормално до 7 месец , когато забелязах ,че няма опора в крачетата и почти спря да ги движи. Предния месец му беше сложена ваксина за полиомиелит и няколко дни след нея вдигна висока температура за 3 дни. След това всичко отшумя, но дойде новият ужас за нас СМА (спинална мускулна атрофия). Според лекарите ваксината е отключила заболяването. А сега идва въпросът какво е СМА - липса или мутация на СМН1 ген, отговорен за производството на съществен протеин, който осъществява връзката между моторните неврони и мускулите! Поради невъзможността да функционират правилно, моторните неврони постепенно загасват умират, а мускулите губят сила и атрофират, което води до ограничения в движенията, като ходене, преглъщане, дишане. До последно интелектът остава незасегнат... Това е генетичен убиец номер 1 за бебета и малки деца до 3 години. Всеки един на 40 души е засегнат от заболяването, лечение на този етап в световен мащаб НЯМА. Всичко се свежда до ежедневна рехабилитация, плуване и много желание да запазим състоянието му възможно най- добро докато някъде се появи лекарство… Даваха на Алекс само още няколко месеца, най-много година живот, но той вече е на 9 години. Да, не може да ходи , но прави всичко друго като нас, макар и с малко помощ в някои случаи. Ежедневно се бори, за да не се чувства различен, ходи в нормално училище. Всеки ден прави гимнастика, поне два пъти седмично е на плуване. Понеже в България няма специалисти, които да се занимават с СМА, ходим на консултации в Италия в Рим.Там са едни от водещите специалисти занимаващи се изцяло с СМА. Ходим там от миналата година. Налага се на 3, максимум на 6 месеца да ходим на преглед и ако има нужда оставаме за процедури там. Там научихме как да се справяме с ежедневните нужди на Алекс. Дете с това заболяване има нужда от скъпоструваща апаратура за откашляне, с която прави ежедневна дихателна гимнастика, а когато е болен и не може да се изкашля, тя му спасява живота. Трябва му апарат за кислородна терапия, но на този етап ние нямаме нужда от него - достатъчно силен е и може да се справи сам. Трябват различни шини и протези според състоянието и нуждите. Трябва тренажор и добър рехабилитатор, рингова количка, съобразена с неговия ръст за вкъщи и електрическа количка за навън“, разказва майка му.

БФБ ухажва хайт тек компании да се листнат

http://www.mediapool.bg/bfb-uhazhva-hait-tek-kompanii-da-se-listnat-news242179.html

Българската фондова борса-София (БФБ) убеждава около 30 компании у нас, предимно от сектора на високите и информационните технологии, да наберат капитал чрез нея. Това стана ясно при старта на вторичната търговия с акции на софтуерната компания "Сирма Груп Холдинг" в понеделник. Ухажваните фирми са били подбрани от около 1000 непублични български дружества, като пред половината от тях фондовата борса вече е представила възможностите за финансиране на капиталовия пазар. В опит да раздвижи замрелия капиталов пазар БФБ-София промени тарифата си за първичните публични предлагания (IPO). От скоро се начислява само фиксираната такса от 1 лв., а плаващата част от 0.075% от стойността на сделката се дължи при успех на IPO-то. Решението би довело до потенциален положителен ефект, ако последва и паралелна промяна на тарифите на борсовите членове за участие в IPO, смятат обаче експерти. ИТ секторът се оценява като много подходящ за финансиране през пазара, защото компаниите разполагат с интелектуален потенциал, с няколко машини, но нямат достатъчно обезпечения за кредити, коментира Георги Български, член на управителния съвет на БФБ-София. "Инвеститорите изпитват жажда за такива компании. Надяваме се, че "Сирма" е началото на привличането на други ИТ компании. "Сирма" е искрата, която може да запали огъня на IPO-тата на българския пазар", каза той пред телевизия "Блумбърг България". По думите му на пазара се търсят компании, които работят при високи международни стандарти и имат добър и етичен мениджмънт. Преди седмица "Сирма Груп Холдинг" набра 11.5 млн. лв. капитал при първичното предлагане на акции, което бе първото успешно за БФБ от 2013 г. насам и най-голямото на българския пазар в последните 8 години. Така пазарната капитализация на фирмата вече нахвърля 71 млн. лв. В понеделник при вторичната търговия с дялове на софтуерната компания тя набра още 4.45 млн. лв. Само час след началото на продажбата бяха сключени 77 сделки за над 3.67 млн. книжа, а общият прехвърлен обем на сделките формира на практика целия оборот на борсата. Към 11 часа книжата на софтуерната компания, чието емисионна цена бе 1.20 лв., поскъпнаха с 6% до 1.272 лв. Най-високата регистрирана цена беше 1.348 лв., а най-ниската – 1.21 лв. Надяваме се да вдъхнем кураж на още фирми от технологичния бранш да последват примера ни, коментира Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма Груп Холдинг" по време на официалния старт на търговията на борсата. Според него, това ще повлияе положително и на БФБ, и на ИТ сектора като цяло, който се наложи като един от най-рентабилните и динамично развиващи се в нашата икономика. "Надявам се "Сирма" да е спусъкът, който да започне да раздвижва българския пазар. Компанията не е достатъчна да задвижва българския фондов пазар. Винаги съм казвал, че трябва да има много IPO-та, надявам се догодина да има такива, надявам се догодина държавата да листне енергийните си компании. Това със сигурност ще задвижи пазара", коментира Камен Колчев, главен изпълнителен директор на "ЕЛАНА Финансов холдинг", която организира листването на "Сирма Груп Холдинг".

МЕТРО свали от щанда заргана със сос „Фукушима“

http://web.barometar.net/82677/

След сигнала на читател на Dnes.bg, МЕТРО България свали от продажба маринования зарган с погрешно указана от доставчика зона на улова. От компанията съобщиха, че във всички магазини на МЕТРО артикулът маринован зарган на ЕТ „Лимнос – Георги Пейчев“, чиято зона на улов е погрешно посочена като FAO 61, няма да се предлага до установяване и […]

Мъж загина при пожар в къща в Бяла черква

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5131053

Обгорено тяло на 68-годишен мъж бе открито при полицейски оглед на къща в Бяла черква, в която е възникнал пожар. Намереното тяло е на обитателят на имота. По него не са установени следи от насилие. Районното управление на полицията в Павликени разследва пожар в къща в Бяла черква, съобщават от Областната дирекция на МВР, предаде Дарик.
Обгорено тяло на 68-годишен мъж бе открито при полицейски оглед на къща в Бяла черква, в която е възникнал пожар. Намереното тяло е на обитателят на имота. По него не са установени следи от насилие. Районното управление на полицията в Павликени разследва пожар в къща в Бяла черква, съобщават от Областната дирекция на МВР, предаде Дарик.

Излезе програмата на "Дни на предизвикателствата" между 1 и 3 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_596354.html

Програмата на 11-тите „Дни на предизвикателствата“ е вече финализирана: цели 3 дни посветени на спортовете сред природата и нейното опазване - от 10 до 22 часа всеки ден, съобщават организаторите от магазини „Стената“ и списание 360°. На фестивала ще видим премиерни прожекции, изложение, игри, дискусии, конференция за климата, тематични ателиета и още много събития. Дневната програма завършва към 17:00 часа, а входът ѝ е свободен. В обширното пространство на зала 3 на НДК е оформена зона за изложение, в която посетителите ще могат да се запознаят с производители и вносители на спортна екипировка, технологични и медицински (контактни лещи Alcon), органични козметични и хранителни продукти (NICS, Е-лек, Армина био, крафт бира Айляк, BioStyle). Приключенски настроените ще могат да се включат в изпитания в стил Treasure Hunt с изкушаващи награди - стратегически игрови формат, разработен от Questomania.bg – Real Life Escape Room Games специално за „Дните“ – участниците са предизвикани да разрешават скрити загадки и кодове, свързани с изложителите и темите на фестивала и позиционирани на ключови места от пространството. За запалените планинари всеки ден е предвиден практически курс по първа помощ в екстремни условия, воден от младите медици от академия "Първа помощ", които ще представят основните правила, техники и умения. Увлечените по планинското бягане, което тази година е акцент на фестивала, ще могат да се срещнат в интересна дискусия с две големи звезди на този все по-актуален спорт – топ бегачът от Франция Жулиен Шорие и родната гордост Кирил Николов-Дизела. Катерачите ще имат за свой специален събеседник британската легенда Бен Муун . Във фокуса на „Дните“ по традиция са и национални и глобални каузи, свързани с климатичните промени, околната среда, интереса към отговорния начин на живот и устойчива природна и градска среда. Тази година в рамките на дневната програма своите проекти ще представят най-активните природозащитни НПО в България – Българска фондация ЮБиоразнообразиеЮ, гражданска платформа „Прозрачни планини“, WWF България, БДЗП, "За земята" и др. Ще се проведе и обучение за разделяне на отпадъците и градско компостиране . В центъра на вниманието ще бъде конференцията „Измененията на климата – предизвикателствата пред българската природа и туризъм“, която ще се проведе на 3 декември в зала 3 на НДК съвместно с Коалиция за климата България, WWF, БААТ и Предприятие ПУДООС към МОСВ. Точна представа за последователността и избора от дневни активности може да се добие на официалната страница на „Дните“ в секция Програма . Всеки ден след 18:00 часа стартира вечерната програма. Тридневни билети за нея са налични на цена от 17 лв. в магазини „Стената“ и 20 лв. от мрежата на Ticketlogic.bg и Билетен център НДК. В рамките на Дните, на входа на зала 3 на НДК, ще могат да бъдат закупени срещу 23 лв - тридневен и 10 лв. – еднодневен билет. Вечерната програма е наситена с прожекции и презентации на заслужили родни и международни атлети и приключенци, представящи в увлекателен разказ пътешествия до далечни дестинации, изкачени върхове, рекордни постижения в различни дисциплини през годината. В деня на откриването (1 декември) ще се срещнем с две от най-обичаните лица на спорта, приключенията и алпинизма у нас - Боян Петров-Съни ще разкаже как се правят успешни експедиции с изкачване на осемхилядници, а Кирил Николов-Дизела ще ни посвети в двугодишната епопея по подобряване на рекорда за преминаване по легендарния старопланински маршрут „Ком-Емине“. Вечерта ще завърши с презентацията на младата надежда на катеренето ни – Пепи Иванов и премиерата на филма „From the Road” за феновете на ските. Вторият ден (2 декември) е под знака на планинското бягане: на сцената ще излезе френският звезден трейл рънър Жулиен Шорие, а кулминацията ще бъде великолепният филм, носител на три награди за независимо и документално кино „Родени да тичат – Истинската история на Кабайо Бланко“ , проследяващ живота на американската легенда в бягането Micah True. Програмата се допълва от истории за каяк (Flotsam & Jetsam) , колела (От Лисабон до София, Cycle 4 Recycle), епични изкачвания (филма „Гранитни Алпи“, „Aлпи 2015“) и приключенията на малките Леон и Сара. В третия ден (3 декември) ще видим наситени с адреналин истории както от света на зимните/ планински (Призрачната планина, Казбек, фотоконкурс 10 години БАССЕС), така и на летните/ водни спортове ( красотата на височинните скокове във вода на Тодор Спасов, дамският отбор по рафтинг AdventureNet, актуално около сърф асоциацията BEWSA и Surfrider Foundation). Фестивалната програма ще бъде закрита със среща с легенда на световното спортно катерене Бен Муун, селекция филми на компанията Patagonia и проекта „Заслоните Рестарт“ на архитектите от “WANDERBIRD seeking unity with Nature” за възстановяване и преобразяване на заслоните по българските планини със съвременни технологии.

Продължават опитите да се привличат индийски туристи у нас

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2015/11/23/2655207_produljavat_opitite_da_se_privlichat_indiiski_turisti/?ref=rss


През следващата година България ще е домакин на кръгла маса, на която ще се обсъдят възможностите за привличане на повече туристи от Индия. В нея ще участват представители на едни от най-големите индийски фирми в областта на туризма.

За това са се договорили министърът на туризма Николина Ангелкова и държавния министър на културата, туризма и гражданската авиация на Индия Махеш Шарма, които са разговаряли в Делхи. Ангелкова е на посещение там, съобщиха от ведомството й.

Те...

Мъж загина при пожар в къща в Бяла черква

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5131007

Обгорено тяло на 68-годишен мъж бе открито при полицейски оглед на къща в Бяла черква, в която е възникнал пожар. Намереното тяло е на обитателят на имота. По него не са установени следи от насилие. Районното управление на полицията в Павликени разследва пожар в къща в Бяла черква, съобщават от Областната дирекция на МВР, предаде Дарик.
Обгорено тяло на 68-годишен мъж бе открито при полицейски оглед на къща в Бяла черква, в която е възникнал пожар. Намереното тяло е на обитателят на имота. По него не са установени следи от насилие. Районното управление на полицията в Павликени разследва пожар в къща в Бяла черква, съобщават от Областната дирекция на МВР, предаде Дарик.

Ангелкова: Индия е един от най-перспективните ни далечни пазари

http://www.cross.bg/bulgariya-angelkova-tyrizma-1489171.html

/КРОСС/Индия е един от най-перспективните далечни пазари за България и имаме амбиции да задълбочим връзките между двете страни. Това е подчертала министърът на туризма Николина Ангелкова по време на разговор с индийския си колега Махеш Шарма в Делхи. Ангелкова е първият министър на туризма, с който нейният индийски колега се среща след встъпването си в длъжност през май тази година, съобщиха от Министерството на туризма. Двамата министри са договорили България да е домакин на кръгла маса в началото на 2016 г. за набелязване на мерки за насърчаване на туристопотока с Индия и с участие на представители на едни от най-големите индийски фирми в областта на туризма. По време на разговора министър Шарма е изразил желание и лично да присъства на предстоящия бизнес форум. Двамата министри са подкрепили идеята и за организиране на дни на България в Индия и на Индия у нас, което също е добър начин за сближаване на двата народа и реклама на възможностите за туризъм. Ангелкова и Шарма са обсъдили необходимостта от сключването на ново споразумение за двустранно сътрудничество с конкретни стъпки за стимулиране на туризма. Министър Шарма е отбелязал, че акцент в бъдещото сътрудничество между двете страни може да е откриването на директна авиолиния , която да свързва София с Делхи, Мумбай, Калкута и Амритсар и да се превърне в предпоставка за сериозен пробив на индийския туристически пазар

Музейни работници и библиотекари излизат на протест за заплати

http://frognews.bg/news_102419/Muzeini-rabotnitsi-i-bibliotekari-izlizat-na-protest-za-zaplati/

Служители на музеите, галериите и библиотеките излизат на протест на 24 ноември заради ниски заплати.

Варненски галеристи и музейни работници също ще протестират за по-високи заплати

http://www.moreto.net/novini.php?n=307194

Работещите в музеите, галериите и Регионалната библиотека синдикални членове на КТ „Подкрепа" във Варна ще протестират на 24 ноември. От 12 до 13 часа служителите ще бъдат на работните си места, но ще носят лентички с надпис „ Аз протестирам" и „Аз съм солидарен", съобщиха за Moreto.

Бизнес активността в еврозоната регистрира рекорден растеж

http://econ.bg/Новини/Бизнес-активността-в-еврозоната-регистрира-рекорден-растеж_l.a_i.709060_at.1.html

Бизнес активността в еврозоната отчете най-високото си покачване за последните четири и половина година, сочат данните на Markit за ноември. През...

Lada XRAY е готов, ще има 4х4

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5130497

Руският хечбек с вид на кросоувър струва 8000 евро
„АвтоВАЗ“ показа външно серийния хечбек Lada XRAY. Продажбите на колата, която ще има и версия 4х4, стартират през февруари 2016 г.
Цената на руския автомобил ще започва от около 575 000 рубли (около 8000 евро). XRAY е вторият модел на компанията след Vesta,
Руският хечбек с вид на кросоувър струва 8000 евро „АвтоВАЗ“ показа външно серийния хечбек Lada XRAY. Продажбите на колата, която ще има и версия 4х4, стартират през февруари 2016 г. Цената на руския автомобил ще започва от около 575 000 рубли (около 8000 евро). XRAY е вторият модел на компанията след Vesta,

Lada XRAY е готов, ще има 4х4

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5130523

Георги Луканов
Руският хечбек с вид на кросоувър струва 8000 евро
„АвтоВАЗ“ показа външно серийния хечбек Lada XRAY. Продажбите на колата, която ще има и версия 4х4, стартират през февруари 2016 г.
Цената на руския автомобил ще започва от около 575 000 рубли (около 8000 евро). XRAY е вторият модел на компанията след Vesta,
Георги Луканов Руският хечбек с вид на кросоувър струва 8000 евро „АвтоВАЗ“ показа външно серийния хечбек Lada XRAY. Продажбите на колата, която ще има и версия 4х4, стартират през февруари 2016 г. Цената на руския автомобил ще започва от около 575 000 рубли (около 8000 евро). XRAY е вторият модел на компанията след Vesta,

ЕК ще проучи държавното финансиране за АЕЦ Пакш

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-shte-prouchi-dyrjavnoto-finansirane-za-aec-paksh-206557/

Опасенията на Брюксел са за недопустима държавна подкрепа, която ще наруши конкуренцията на енергийния пазар в Унгария

Килърът Алберто Йорданов проговаря: Забих нож в сърцето на гаджето си!

http://petel.bg/Kilarat-Alberto-Yordanov-progovarya--Zabih-nozh-v-sartseto-na-gadzheto-si-__135019

"В желанието си да я накарам да млъкне я наръгах с нож в корема. Пак продължи да вика и да стои права. Викам си: "Боже! Това не е нормално! Това...

Меглена Кунева: България е бавна!

http://petel.bg/Meglena-Kuneva--Balgariya-e-bavna-__135020

„Трябва да поставим въпроса със сигурността трябва на първо място. Като цяло решенията в страните се вземат бавно. Когато те се вземат,...

Доверието в Радан Кънев се срина! Рейтингът на лидера на ДСБ бележи стремглав спад

http://petel.bg/Doverieto-v-Radan-Kanev-se-srina--Reytingat-na-lidera-na-DSB-belezhi-stremglav-spad__135021

Скандалите около ДСБ и лидера й Радан Кънев напоследък, явно са оказали сериозно негативно влияние върху доверието в обществото към...

Подправки в помощ на красотата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129360

Билките и подправките са неразделна част от всеки кулинарен шедьовър, а освен това са изключително полезни за здравето. Малцина обаче знаят, че те са способни да съхранят младостта и красотата.
Куркума Тази подправка е отлично антибиотично и противовъзпалително средство. За подмладяване експертите препоръчва да се пие през целия ден топло мляко с
Билките и подправките са неразделна част от всеки кулинарен шедьовър, а освен това са изключително полезни за здравето. Малцина обаче знаят, че те са способни да съхранят младостта и красотата. Куркума Тази подправка е отлично антибиотично и противовъзпалително средство. За подмладяване експертите препоръчва да се пие през целия ден топло мляко с

Русия бомбардира 1000 камиона-цистерни с петрол на ИД

http://frognews.bg/news_102418/Rusiia-bombardira-1000-kamiona-tsisterni-s-petrol-na-ID/

Руската армия съобщи, че е бомбардирала 472 "терористични цели" в Сирия през последните 48 часа, включително колони от камиони цистерни и петролни рафинерии на "Ислямска държава", предаде Франс прес.

Русия бомбардира 1000 камиона-цистерни на ИД

http://frognews.bg/news_102418/Rusiia-bombardira-1000-kamiona-tsisterni-na-ID/

Руската армия съобщи, че е бомбардирала 472 "терористични цели" в Сирия през последните 48 часа, включително колони от камиони цистерни и петролни рафинерии на "Ислямска държава", предаде Франс прес.

Гневът на мигрантите, които са блокирани на Балканите

http://offnews.bg/news/n_1/n_596362.html

Мароканци, иранци и пакистанци на гръцката граница с Македония блокираха жп движението, настоявайки да бъдат пуснати в Западна Европа, съобщи Ройтерс. Агенцията добавя, че те са спрени там заради политиката на „филтриране“ на мигрантите. На същата северна граница на Гърция иранец е обявил гладна стачка. Той се е съблякъл гол до кръста, зашил си е устата и седи срещу строени в редица македонски полицаи. Пред Ройтерс, 34-годишният мъж се е представил като електроинженер на име Хамид. Той пояснил, че би отишъл във „всяка свободна страна на света“, и че ако се върне в Иран, „ще го обесят“. Стотици хиляди мигранти, мнозина от които са сирийски бежанци от войната, минават по море от Турция до гръцките острови и поемат пътя през Балканския полуостров, за да стигнат до по-богатите европейски страни, главно Германия и Швеция. Миналата седмица, обаче, Словения, участник в Шенгенската зона на пътувания без паспортен контрол, заяви, че ще допуска за убежище само онези, които бягат от конфликти в Сирия, Ирак и Афганистан. А всички други - смятани за „икономически мигранти“, ще бъдат връщани обратно. Това подтикна други страни по пътя – Хърватия, Сърбия и Македония – да възприемат същия подход. Така все повече хора остават заседнали в палатки и около лагерни огньове по балканските граници, докато зимата наближава. Групи правозащитници поставиха под въпрос тази политика. Те твърдят, че убежище трябва да се предоставя по конкретна преценка, а не на основата на националност. Да се класифицира цяла нация като икономически мигранти не е принцип, признат от международното право, каза Радош Джурович, директор на белградския Център за защита и убежище. „Има опасносг да нарушим човешките права и правото на убежище“, предупреди той по сръбската държавна телевизия. Новата мярка съвпада със загрижеността, по-специално сред десните в Европа, че сигурността е застрашена от хаотичния и често безконтролен човешки поток. Безпокойството нарасна във връзка с ислямистките атаки на 13 ноември в Париж, при които загинаха 130 души. Стана ясно, че двама атентатори самоубийци, са минали по „балканския коридор“. Повечето от терористите все пак, бяха граждани на Франция или Белгия. На македонско-гръцката граница тълпи мароканци, иранци и други спряха поне един влак, който се опита да премине, свидетелства репортер на Ройтерс. А група хора от Бангладеш са се съблекли до кръста, за да напишат на гърдите си с червена боя: „Застреляйте ни, няма да се върнем“, както и „Застреляйте ни, или ни спасете“. От друга страна, телевизия „Ал Джазира“ дори твърди, че атентатите в Париж са поставили под въпрос бъдещето на Шенгенското пространство. Шенгенският договор, припомня базираната в Катар международна медия, позволява на пътниците да се движат през повечето граници в ЕС без да им бъдат контролирани паспортите. Това прави възможно пътуването от Испания до Финландия без да се спира за проверки на която и да било граница. Обаче след атентатите в Париж правителствата в ЕС са изправени пред вътрешен натиск да въведат по-строги контрол. На европейските лидери, може да се наложи да отстранят един крайъгълен камък в политиките на ЕС, заключава „Ал Джазира“.

Фиксинг на БНБ, понеделник, 23 ноември

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-понеделник-23-ноември_l.a_i.709056_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за понеделник, 23 ноември, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Дефилето на младото вино започва с богата програма

http://pik.bg/дефилето-на-младото-вино-започва-с-богата-програма-news440477.html

Дефилето на младото вино започва с богата програма

Дефилето на младото вино ще се проведе в Пловдив на 27-ми ноември. Това съобщи пред журналисти Любозар Фратев, председател на съвета по туризъм, предаде Радио „Фокус”.

Изданието на събитието ще бъде седмо по ред. Фратев добави, че ще има и повече участници от предишните години, а и програмата е разширена. Младите български вина ще се дегустират на повече локации, ще се включат няколко ресторанта, които са подготвили специални менюта. 26 ще са винопроизводителите, които ще предлагат свои продукти на повече от 10 локации в Пловдив. Фратев добави, че на предишните шест издания на дефилето са присъствали около 60 000 души - пловдивчани и гости на града. От 23 ноември започва програмата на дефилето, която ще предлага разнообразни събития. Тяхната цел ще бъде да подгрее пловдивчани за предстоящия празник.

В понеделник, 23 ноември, ще се проведат лекции на тема „Култура на виното и храната”. След лекциите ще има и дегустации. Събитието е от 16:00 часа в университета по хранителни технологии. Във вторник, 24 ноември, ще се проведе фолклорния танцов спектакъл „Вино и любов” от 18.00 часа на римския стадион.


Няколко заведения ще представят „Светът на виното в Пловдив” на 25 ноември. Четвъртък от 19:00 часа на Римския стадион ще се проведе спектакъл на огъня и танца „Легенди за виното”.


Петък, 27 ноември от 14:00 часа е официалното откриване на дефилето. То ще започне пред сградата на местната администрация с шествие, предвождано от ансамбъл „Тракия” и бог Дионисий, който ще поведе „последователите си” към Стария град, където ще бъде отворена първата бъчва от младо българско вино. На събитието ще присъства министърът на туризма Николина Ангелкова. Покана е изпратена и до министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

Мъж предизвика тревога за взрив при бивш работодател

http://www.cross.bg/byrgas-trevoga-sgrada-1489170.html

/КРОСС/Мъж е задържан за фалшива тревога за бомба, съобщиха от полицията в Бургас. Около 09.17 ч. днес в ОДМВР - Бургас е получено съобщение за съмнителен пластмасов кош с поставен върху него стенен часовник. Кошът бил на първия етаж в административната сграда на фирма за инертни материали на бургаската улица "Чаталджа". Към мястото на сигнала се отправили полицейски служители, които евакуирали служителите на фирмата и отцепили района. С контролиран взрив е установено, че не се касае за самоделно взривно устройство, а за пластмасов кош, съдържащ стар фотоапарат, няколко часовника, ваза и мъжки колан. Задържан е мъжът, предизвикал фалшивата тревога с поставянето на пластмасовия кош в административната сграда. Това е 34-годишният П.С. от бургаския квартал "Крайморие", бивш работник във фирмата. След проведени с бургазлията разговори от служители на Първо Районно управление - Бургас той е отведен в Центъра за психично здраве.    

Ловната дружинка на шефа на "Странджа" и кмета на Малко Търново залови 56 мигранти

http://www.mediapool.bg/lovnata-druzhinka-na-shefa-na-strandzha-i-kmeta-na-malko-tarnovo-zalovi-56-migranti-news242178.html

Пореден случай на ловна дружинка, заловила група нелегални мигранти, се е случила в неделя в ловно поле "Изсипаната нива" в местноста "Моряне" между селата Звездец и Евренозово, съобщиха от МВР. В ловната дружинка са били директорът на Природен парк "Странджа" Димо Димов и кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Докато ловували, мъжете се натъкнали първо на група от 13 човека, сред които имало жени и деца. Малко по-късно залавят втора група от още 43-ма млади мъже, които се представили като афганистанци. Ловците не позволили на никого да избяга. След това извикали дежурни от "Гранична полиция", които прибрали мигрантите. По-късно кметът на Малко Търново Илиян Янчев отстрелял 150-килограмов глиган, допълва информацията Дарик радио.

Принц Чарлз: Сушата е причина за конфликта в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=307216

Климатичното затопляне е плодородната почва, върху която просперират конфликтът в Сирия, кризата с бежанците в Европа и тероризмът, заяви британският принц Чарлз в интервю за телевизия "Скай нюз", което ще бъде излъчено тази вечер.

Марешки: Горивата са между 40 и 50 стотинки по-евтини и пак печеля

http://society.actualno.com/mareshki-gorivata-sa-mejdu-40-i-50-stotinki-po-evtini-i-pak-pechelja-news_509296.html

"Между 40 и 50 ст. на литър е по-евтино. Може да се печели от тази бензиностанция. Колко печеля, зависи от това колко хора са доволни". Това заяви Веселин Марешки в предаването "Лице в лице" на запитване дали може да се печели от бензиностанция, в която цените са толкова по-евтини. "На практика бях отчаян от действителността с горивата и проучвах бизнеса с горивата. Може да имам една бензиностанция за момента, но след като цялата държава протестира, накрая се оказа, че аз с тази бензиностанция

При блокиране на рекламите в браузъра ви, без Yahoo поща

http://sciencelogy.actualno.com/pri-blokirane-na-reklamite-v-brauzyra-vi-bez-yahoo-poshta-news_509298.html

Компанията Yahoo потвърди, че е ограничила достъпа до електронните им пощи на тези свои потребители, които ползват ad-block софтуер в браузърите си, съобщава Би Би Си. Допълнителните програми се използват, за да блокират рекламно съдържание. Някои потребители в САЩ алармираха по-рано, че услугата Yahoo Mail ги принуждава да изключат ограничението на реклами, за да влязат в пощите си. От Yahoo заявиха, че изпробват „ново продуктово изживяване” в САЩ. Компанията разчита на при

Ирландия: Келтският феникс

http://www.mediapool.bg/irlandiya-keltskiyat-feniks-news242177.html

Еврозоната напредва бавно, отчитайки разочароващ растеж от 0,3% през третото тримесечие (годишно равнище 1,2%), а един малък член на клуба на 19-те препуска напред. По-малко от две години след излизането на Ирландия от унизителната спасителна програма икономиката на страната се възражда. За 2014 година растежът й достигна 5,2%, а през първата половина на 2015 година се повиши със 7 % спрямо същия период година по-рано, пише в последния си брой британското списание "Икономист". Макар и добре дошла, силата на подема демонстрира проблемната колебливост на малката и изключително отворена ирландска икономика. Все пак тя се възстановява от дълбок спад, последвал по-ранния период на много силен растеж. Идеята, че ирландската икономика може да се възстанови толкова силно, щеше да бъде отхвърлена като нелепа само преди няколко години. Ирландските банки фалираха зрелищно през финансовата криза и поискаха спасителна помощ от 64 милиарда евро (89 милиарда долара), близо две пети от брутния вътрешен продукт (БВП). Проблемите им означаваха, че самата ирландска държава трябваше да бъде спасявана от ЕС и Международния валутен фонд в края на 2010 година. Между предкризисния пик в края на 2007 година и най-ниското равнище от края на 2009 година икономиката на страната се сви с 11,2 %. Възстановяването през следващите две години не беше особено успешно и през 2012 година и първата половина на 2013 година икономиката отстъпи. Дълбочината на кризата, свързана с рухването на жилищния пазар, бе такава, че въпреки неотдавнашния бърз растеж, БВП на глава от населението остава под пика си през 2007 година (макар БВП да изпревари максимума от преди кризата още преди година). Белезите от рецесията и спасяването на банките с държавни средства остават видими. Макар държавният дълг да трябва да се понижи под 100% от БВП тази година (след като достигна максимум от 120 % през 2012 и 2013 година), той все още е много по-висок, отколкото през 2007 година, когато бе едва 24%, отбелязва "Икономист". Въпреки това дори в най-тежкия момент на кризата обаче ирландската икономика запази изключително силните си страни. Тя продължава да е привлекателна за американските мултинационални компании като база за производство в Европа благодарение на добре образованата си работна сила и ниския корпоративен данък от една 12,5 %. Ирландия е предпочитана от фармацевтичните гиганти като Pfizer и също така стана магнит за технологичните компании и социалните медии. Apple продължава да развива допълнително дейността си в Корк. Дъблин приютява компании като Facebook и Google. Присъствието на мултинационалните компании в Ирландия оказа значителна подкрепа, когато останалата част от икономиката бе вяла. Нетната търговия - износът минус вноса - частично, а понякога и изцяло, компенсираше вътрешния спад. Мащабът на дейността им е толкова голям, че целият износ на Ирландия миналата година бе 114% от БВП. Вносът също бе много висок - 95% . Ирландия бе повлияна положително от факта, че изнася изключително много за Америка и Великобритания, които изпревариха по темп вялата еврозона. В последно време ирландският износ е подкрепен от слабото евро, което през почти цялата година се търгува с 15-20 % по-евтино спрямо долара, отколкото предходната година. Това е така, защото Европейската централна банка либерализира паричната си политика, въпреки че Управлението за федерален резерв се подготвя да затегне своята парична политика - разминаване, което изглежда ще продължи през идните месеци. Ирландия даже е сравнително изолирана от забавянето на нововъзникващите пазари, тъй като те представляват едва една десета от износа й - най-ниското равнище, наред с Люксембург, в еврозоната. (В четирите най-големи европейски икономики те представляват около 30% от износа.) От 2010 година до средата на 2013 година ирландската икономика отчете скромен растеж въпреки подкрепата на нетния износ, тъй като потребителите и фирмите нямаха особено желание да харчат. Това което се промени през последните две години е, че вътрешното търсене сега също оказва подкрепа. Макар строителните инвестиции да остават вяли, като цяло капиталовите разходи растат стабилно, тъй като компаниите харчат повече за ново оборудване. Потребителските разходи също започнаха да се съживяват, нараствайки с 2% през 2014 година и с 3,3 % през първата половина на 2015 година спрямо същия период на 2014 година. Както в останалата част от еврозоната домакинствата могат да харчат повече, тъй като спадът на цените на енергията има същия ефект като намаляването на данъците. Въпреки възстановяването на растежа, това не е повторение на катастрофалното прегряване от преди десетилетие. Цените на жилищата рязко се повишиха, особено в Дъблин, но тъй като спаднаха наполовина през кризата, те остават с една трета под максимума си от 2007 година. Няма и минимален признак на строителен бум, макар че има остър недостиг на недвижими имоти в центрове като Дъблин: миналата година са били завършени 11 000 жилища в Ирландия спрямо 90 000 през 2006 година. Кредитирането по-скоро все още е в процес на спад, отколкото на подем, както се случи при предишния бум. Това едва ли е изненадващо, тъй като банките, които оцеляха все още лекуват раните, получени последния път. Освен това, макар че икономиката набира скорост, тя все още не е достигнала пълния си капацитет. Безработицата е спаднала сериозно от максимума си 15,2% в началото на 2012 година до 8,9% през октомври, но все още има място за понижение. Икономистите са на мнение, че тя може да се понижи до 6% без да разпалва допълнително инфлацията. Спадът на дълговете показва, че и домакинствата имат възможност да харчат малко повече. Вероятно най-голямо притеснение може да буди въпросът дали ирландските политици наистина са изоставили лошите навици. Коалиционното правителство на Енда Кени, което бе формирано само три месеца след спасителната програма, решително изпълнява нейните тежки условия. Ирландия обаче излезе от спасителната програма преди почти две години. В началото на 2016 година предстоят избори, а правителството обяви предварителен коледен подарък от 1,5 милиарда евро допълнителни разходи тази година или 0,7% от БВП. Приходите от корпоративните данъци са доста по-високи от очакваното, което позволява да се направи този разход. Повишението на приходите обаче може да се окаже временно, а пък по-високите разходи ще продължат. Това е печално ехо от белязаното със силни колебания финансово минало на Ирландия, заключава в анализа си британското списание. По БТА

Откриха заклан мъж в беленско село

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5130997

Тяло на починал мъж бил намерен в частен имот в с. Новград, съобщават от областната дирекция на МВР в Русе. Сигналът бил подаден около 15,30 ч. в събота от собственика на имота, 65-годишния А.П.. Изпратените на място полицаи установили, че мъртвият има порезна рана в областта на шията.
По време на оперативно-следствените действия било изяснено,
Тяло на починал мъж бил намерен в частен имот в с. Новград, съобщават от областната дирекция на МВР в Русе. Сигналът бил подаден около 15,30 ч. в събота от собственика на имота, 65-годишния А.П.. Изпратените на място полицаи установили, че мъртвият има порезна рана в областта на шията. По време на оперативно-следствените действия било изяснено,

Бордовият персонал на "Луфтханза" готви нова стачка в четвъртък и петък

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/23/2655239_bordoviiat_personal_na_lufthanza_gotvi_nova_stachka_v/?ref=rss


Най-големият германски авиопревозвач "Луфтханза" е заплашен от нови стачки, след като днес синдикатът на бордовия персонал (UFO) призова членовете си да не работят на 26 и 27 ноември, предаде "Франс прес".

Този ход идва само 2 седмици след най-дългата стачка в историята на компанията, която засегна стотици хиляди пътници.

Директорът на UFO заяви днес, че стачните действия ще продължат и в понеделник, ако компанията не изпълни исканията на стюардите и стюардесите, предаде...

Кредиторите предявяват нови изисквания към Атина

http://www.grreporter.info/kreditorite-predyavyavat-novi-iziskvaniya-km-atina/18255

Гръцкото правителство и кредиторите насрочиха следващата си среща за началото на декември, когато представителите на тройката ще се върнат в Атина, за да проверят как върви реализирането на втория пакет от мерки

прочети повече

Броят на клетките в мозъка на детето зависи от начина на раждане

http://pik.bg/броят-на-клетките-в-мозъка-на-детето-зависи-от-начина-на-раждане-news440377.html

Броят на клетките в мозъка на детето зависи от начина на раждане

Начинът, по който сме родени, оказва влияние на развитието на мозъка ни, установиха учени.

Броят на клетките в мозъка на детето зависи от начина на раждане. Според последните научни доказателства децата, родени с цезарово сечение, имат повече мозъчни клетки, отколкото бебета, родени по естествен начин.

Според предишни изследвания изкуственото раждане увеличава риска от артрит и възпалителни заболявания на червата и други автоимунни заболявания.

Смята се, че децата, родени по този начин, имат по-слаба имунна система, тъй като естественото раждане излага новородените на много бактерии, които го „имунизират” към алергии и болести докато растат.

Учените за първи път изследват как различните видове раждания влияят на мозъка на децата. Изследването било проведено от учени от държавния университет на щата Джорджия, които забелязали странно намаляване на мозъчните клетки след традиционно раждане.

Изследванията за причината за това продължават.

Източник: Actualno.com

Иво Тонев: Не е вярно, че "Левски" има много спонсори и голям бюджет

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/23/2655231_ivo_tonev_ne_e_viarno_che_levski_ima_mnogo_sponsori_i/?ref=rss


Всякакви приказки и подмятания, че едва ли не "Левски" има много спонсори и голям бюджет, не кореспондират с истината. Това заяви председателят на Управителния съвет Иво Тонев на днешното общо събрание на клуба.

"Имаме стегнат бюджет и неслучайно през лятото бяха намалени заплатите на всички служители в "Левски". Бяха заложени и точни финансови параметри за работа на спортния директор и треньорското ръководство и те се спазват. Нямаме намерение да ги нарушаваме, докато не изчистим...

Иво Тонев: Не е вярно, че имаме много спонсори и голям бюджет

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/23/2655231_ivo_tonev_ne_e_viarno_che_imame_mnogo_sponsori_i/?ref=rss


Всякакви приказки и подмятания, че едва ли не "Левски" има много спонсори и голям бюджет, не кореспондират с истината. Това заяви председателят на Управителния съвет Иво Тонев на днешното общо събрание на клуба.

"Имаме стегнат бюджет и неслучайно през лятото бяха намалени заплатите на всички служители в "Левски". Бяха заложени и точни финансови параметри за работа на спортния директор и треньорското ръководство и те се спазват. Нямаме намерение да ги нарушаваме, докато не изчистим...

Горят 180 дка бук между Пловдив и Асеновград

http://frognews.bg/news_102416/Goriat-180-dka-buk-mejdu-Plovdiv-i-Asenovgrad/

Около 180 дка букови гори са засегнати от пожара между местностите "Черни връх" и "Бяла Черква".

Задава се хаос по кръстовищата в Пловдив до средата на декември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5130963

Още по-големи задръствания се задават в Пловдив до средата на декември. От общината обявиха, че преминават към екшън план за реализиране на транспортния проект. Ще се работи на три смени, включително и през нощта.
Още по-големи задръствания се задават в Пловдив до средата на декември. От общината обявиха, че преминават към екшън план за реализиране на транспортния проект. Ще се работи на три смени, включително и през нощта. "Още веднъж поднасяме извинение на пловдивчани за неудобствата", заяви зам.-кметът Георги Маринов.

Ирак затвори въздушното си простанство заради ударите в Сирия

http://www.cross.bg/irak-poleti-krilati-1489169.html

/КРОСС/Ирак затвори северното си въздушно пространство за търговски полети заради руската военна операция в Сирия, обявиха властите, цитирани от агенциите. Мярката ще бъде в сила най-малко за два дни. Агенцията за гражданско въздухоплаване на Ирак разпространи изявление, в което обяснява, че полетите са спрени "за защита на пътуващите и поради преминаването на крилати ракети и бомбардировачи в северната част на Ирак от региона на Каспийско море". Затварянето на иракското въздушно пространство ще вътрешните маршрути до Ербил и Сюлеймания, както и международни полети от Турция, Йордания, Персийския залив и Австрия.Русия започна да изстрелва крилати ракети от военни кораби в Каспийско море през миналия месец. Те преминават над Иран и Ирак и покриват разстояние от около 1500 км, за да постигнат целите си. В операцията участват и бомбардировачи с голям обсег.

Родна прелест: Българка стана най-красивата жена в Европа

http://www.bnews.bg/article-144145

Красивата българка Лидия Иванова стана победителка в конкурса "Miss Europe Global".

БЕХ ще търси най-подходящата оферта за кредит измежду 25 банки

http://econ.bg/Новини/БЕХ-ще-търси-най-подходящата-оферта-за-кредит-измежду-25-банки_l.a_i.709054_at.1.html

Българските енергиен холдинг (БЕХ) ще търси най-подходящата оферта за кредит измежду 25 банки. Средствата са, за да може Националната електрическа...

Путин отмени забраната за продажба на технологии за иранските ядрени обекти

http://www.mediapool.bg/putin-otmeni-zabranata-za-prodazhba-na-tehnologii-za-iranskite-yadreni-obekti-news242176.html

Руският президент Владимир Путин, който е в Техеран за участие в срещата на върха на страните износителки на природен газ, отмени забраната за продажба и доставка на технологии, свързани с ядрената енергетика, предаде Франс прес. Русия вече ще може да продава и да доставя на Иран материал и оборудване за модернизиране на иранското ядрено предприятие Фордо и ядрения реактор в Арак. Москва разрешава също така и износа от Иран на обогатен уран в обем, превишаващ 300 килограма срещу трансфер в Иран на естествен уран. Отмяната на забраната за продажба и доставка на технологии за иранските ядрени обекти става в рамките на резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, приета през юли, която предвижда през 2016 г. да бъдат отменени международните санкции срещу Иран, при условие че той спазва условията на споразумението за ядрената си програма.

"Икономист": Нападенията в Париж може да сложат край на Шенгенската система

http://www.mediapool.bg/ikonomist-napadeniyata-v-parizh-mozhe-da-slozhat-krai-na-shengenskata-sistema-news242175.html

Когато холандец караше караваната си към Коста дел сол, единственото нещо, което му напомняше, че някога е прекосявал граници, бяха поредицата есемеси, приветстващи го с добре дошъл в Белгия, Франция и Испания. Така бе преди мигрантската криза от това лято и терористичните атаки в Париж от 13 ноември. Сега над свободата човек да скита из 26-те държави в безграничното Шенгенско пространство, която председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер нарича "единствен по рода си символ на европейска интеграция", е надвиснала най-голямата заплаха, откакто е създаден Шенген, пише британското списание "Икономист". Призивите за ограничаване на пътуването без граници набираха сила още през август, след като мароканецът Аюб ел Хазани пренесе автомат през две граници с влака "Талис" и нападна пътници, припомня в анализа си британското издание. През септември германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че ако няма споразумение какво да се прави с бежанците, тези призиви ще станат още по-оглушителни. Огромният брой пристигащи в Европа мигранти накара няколко страни, включително Унгария, Словения, а по-късно Германия и Австрия временно да възстановят контрола по границите. След това Швеция, която посрещаше по 10 000 новодошли на седмица, се присъедини към тези страни на 12 ноември. Холандците удвоиха случайните проверки в граничната си зона през септември. Съобщението на Дания, че ще въведе електронни скенери на регистрационните номера на колите на граничните пунктове промени лимитите на шенгенската рамка. Атаките в Париж промениха дебата. След тях стана ясно, че терористите имат здрави връзки с Белгия. Пежотата, пристигащи през границата от Брюксел, изглеждат също толкова опасни за Франция, колкото самолетите, долитащи от Дамаск. Докато следователите проверяват откъде са минали терористите и техните оръжия, със сигурност ще бъдат разкрити още вътрешноевропейски връзки и повече подробности за слабостите на Шенген. След нападенията в Париж Франция бързо върна граничните проверки по основните пропускателни пунктове. Шенгенското споразумение позволява подобни временни мерки за гарантиране на националната сигурност. Французите така или иначе бяха запланували да сторят това по случай конференцията за климата на ООН в Париж, започваща в края на този месец. Сега настояват за повече. На среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи в Брюксел на 20 ноември Франция поиска Европа да започне да събира лични данни на пътуващи в региона хора, за което настоява още от атаките срещу "Шарли ебдо", и за по-голям обмен на данни, посредством Шенгенската информационна система - база данни за сигурност. Франция ще иска и истинска европейска полицейска служба, която да охранява външните граници на Шенген. Президентът Франсоа Оланд каза, че иска Европа на отворените граници, а не континент със "стени и телени огради". Други обаче не са съгласни, особено на изток. Унгария вече издигна близо 160-километрова ограда по границата си със Сърбия. Австрия планира да разположи ограда по границата със Словения. Сповашкият премиер Роберт Фицо казва, че също е готов да строи заграждения (сигурността на словаците "е по-висок приоритет от правата на мигрантите"). След парижките атаки министърът по европейските въпроси на Полша заяви, че споразумението между членките на ЕС за преразпределение на кандидатите за убежище се отменя. Предизборната кампания в Словакия се превърна в антиимигрантска надпревара по надвикване. Унгарският премиер Виктор Орбан обвини миграцията за убийствата в Париж. (Той също така каза, че миграцията е довела до повече изнасилвания и заплашва европейската култура.) В Западна Европа крайнодесни популисти си играят със страховете на хората. Нищо не помогна за тяхната кауза повече от (непотвърдената) информация, че един от въоръжените нападатели в Париж е влязъл в Европа през Гърция, като се е престорил на сирийски бежанец. Марин льо Пен, която от месеци предупреждава, че джихадисти се правят на бежанци, приведе това като доказателство на тезата си. Матео Салвини от италианската крайнодясна "Северна лига" повтори призива си за замразяване на Шенген. В социологически проучвания, направени след атентатите, 70 на сто от холандците казват, че границите трябва да бъдат затворени. Страх и омраза не са единственият отговор. На 15 ноември германският вътрешен министър Томас де Мезиер призова медиите и обществото да не свързват атаките с бежанския дебат. Доминиращата позиция в публичното говорене в Германия и по-голямата част от Западна Европа е, че бежанците са жертви на терора на Ислямска държава, а не извършители. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, не особено желан, но необходим съюзник на Меркел, каза на срещата на върха на Г-20, че третиране на бежанците като терористи е равносилно на "неспазване на хуманитарен дълг". Важна среща бе тази на Ердоган с гръцкия премиер Алексис Ципрас на 18 ноември. Общата граница на двете им държави е най-пропускливата в шенгенската периферия. Докато външните граници на зоната не бъдат подсигурени, свободата на движението вътре в зоната ще бъде в опасност, пише сп. "Исономист". По БТА

Варненски ученици пестят пари от храна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307167

Доста от варненските ученици в началния курс обядват само с основно ястие и не поръчват супа и десерт поради финансови причини. Това установила проверка на Регионалната здравна инспекция, проведена през септември и октомври в 29 кухни за ученическо хранене.

В момента! Огромно задръстване в центъра на Варна. Тапата е навсякъде (снимка)

http://petel.bg/V-momenta--Ogromno-zadrastvane-v-tsentara-na-Varna--Tapata-e-navsyakade--snimka-__135016

Тотално задръстване има в центъра на Варна в момента. Тапата е навсякъде. Шофьорите са бесни и изнервени, тъй като едва се придвижват с колите си. Наш читател ни изпрати снимка на положението в тунела на „Шипка”.

Таен сценарий: Струпват 3 милиона бежанци много близо до България!

http://petel.bg/Taen-stsenariy--Strupvat-3-miliona-bezhantsi-mnogo-blizo-do-Balgariya-__135017

В близко бъдеще не е изключено съвсем близо до България да се настанят до 3 млн. бежанци. Това предвижда неоповестен засега план на...

Адмирал Георги Фиданов вече не е съветник на Плевнелиев

http://petel.bg/Admiral-Georgi-Fidanov-veche-ne-e-savetnik-na-Plevneliev__135018

Контраадмирал Георги Фиданов оваканти поста си като съветник на президента. Знаковото отсъствие днес бе забелязано по време на...

Прекратиха делото срещу кмета и главния архитект на Несебър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5130962

Отпадането в хода на производството и липсата към настоящия момент на процесуална предпоставка от категорията на абсолютните за допустимост на производство за отнемане на незаконно придобито имущество, е основание за прекратяване на образувани дела срещу Валентин Димов и Магда Опичкова-Димова, и Николай Димитров, Нурджин Димитрова,
Отпадането в хода на производството и липсата към настоящия момент на процесуална предпоставка от категорията на абсолютните за допустимост на производство за отнемане на незаконно придобито имущество, е основание за прекратяване на образувани дела срещу Валентин Димов и Магда Опичкова-Димова, и Николай Димитров, Нурджин Димитрова,

Росен Плевнелиев: Глобалната терористична заплаха изисква глобален отговор

http://www.cross.bg/zvanie-glava-durzhavniyat-1489168.html

/КРОСС/„Тероризмът е глобална заплаха и отговорът трябва също да бъде глобален. Срещу тероризма всички трябва да се обединят - Европа, Америка, Русия, Китай, всички". Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев на церемонията за удостояване с висше офицерско звание на военнослужещи от Българската армия. „Срещу терористите трябва да се приложи целият арсенал от мерки за сигурност. Терористите могат и трябва да бъдат победени и изправени на съд от световната антитерористична коалиция", категоричен беше държавният глава, който отправи призив за „солидарност и единство в Европа" в отговор на атентатите от 13 ноември. „Сигурността на хората трябва да бъде гарантирана, но в никакъв случай не бива да се допуска разделение по религиозен, етнически или друг принцип. Всички ние, християни, мюсюлмани, евреи и други, трябва да продължим да живеем заедно и да се сплотим още повече срещу екстремизма. Трябва да се подобри контролът на външните граници на ЕС, но изграждането на огради вътре в съюза само ще задълбочи разединението в Европа", посочи президентът Росен Плевнелиев. „Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията. Нашето оръжие срещу идеологията на тероризма е образование, толерантност и уважение към различния. Отговорът на атентатите трябва да бъде повече, не по-малко Европа

Социалисти на бунт срещу Миков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5130837

Социалисти от „Красно село“, сред които лидерът на БСП-София Калоян Паргов, социологът Юрий Асланов и бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, се вдигат на бунт заради тежкото състояние на БСП. От къщата-музей "Димитър Благоев" те обявяват партията за немощна и с бездейни структури, а ръководството и, начело с председателя Михаил Миков,
Социалисти от „Красно село“, сред които лидерът на БСП-София Калоян Паргов, социологът Юрий Асланов и бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, се вдигат на бунт заради тежкото състояние на БСП. От къщата-музей "Димитър Благоев" те обявяват партията за немощна и с бездейни структури, а ръководството и, начело с председателя Михаил Миков,

Какво е да си 18+? (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kakvo-e-da-si-18-video-6045975

Събуждаш ли се по-умен, по-здрав и по-адекватен, че изведнъж ти е разрешено да пушиш, да пиеш и да излизаш навън след 22 ч.

Оборотите в туристическите услуги се свиват в сезона на отпуските

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/oborotite-v-turisticheskite-uslugi-se-svivat-v-sezona-na-otpuskite-206553/

Като цяло данните на НСИ показват годишно увеличение на оборотите в сектора на услугите през третото тримесечие

БЕХ търси кредит от 650 млн. евро от 25 институции

http://frognews.bg/news_102415/BEH-tarsi-kredit-ot-650-mln-evro-ot-25-institutsii/

Българският енергиен холдинг е изпратил писма с покана до 25 международно признати институции, които да му отпуснат кредит до 650 милиона евро, съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Протест на музейни работници и в Перник

http://pik.bg/протест-на-музейни-работници-и-в-перник-news440466.html

Протест на музейни работници и в Перник

Перник ще се включи утре  в организираната от синдикалните структури на КНСБ и Подкрепа протестна акция под наслов „Ден на недоволството”, пише perniknews.

"Myзeитe и гaлepиитe нe ca в cъcтoяниe дa ocигypят минимaлни ycлoвия зa oпaзвaнe нa ĸyлтypнoтo нacлeдcтвo нa Бългapия. Bиcoĸo ĸвaлифициpaни cпeциaлиcти paбoтят cъc зaплaти мeждy 400 и 500 лeвa мeceчнo, a зaплaтитe нa млaди ĸoлeги oт 1 янyapи 2016-a гoдинa щe бъдaт пoвишeни oт 400 нa 420 лв., зapaди yвeличeниeтo нa минимaлнaтa paбoтнa зaплaтa” - зaявявaт нeдoвoлcтвaщитe.

Те настояват да бъде увеличен бюджета в областта на опазване на движимото и недвижимо културно наследство, да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани  с културните ценности в програмата на правителството.

Гръцката брегова охрана отрича да е пробивала лодката на бежанци

http://www.mediapool.bg/gratskata-bregova-ohrana-otricha-da-e-probivala-lodkata-na-bezhantsi-news242174.html

Щабът на Гръцката брегова охрана отрича техен кораб да се е опитал да потопи лодка пълна с бежанци, както това бе съобщено в неделя, заявиха от посолството на Гърция в София. Според Атина каченото в ЮТюб видео е манипулирано. В съобщението се посочва, че аудиовизуалният материал е монтиран и не отговаря на истината. "Считаме, че най-малкото е непоследователно да се твърди, че Гръцката брегова охрана използва такива практики, които са несъвместими с културните ни ценности и са абсолютно укорими, при положение че бреговата охрана от началото на 2015 г. до днес е спасила от удавяне в морето над 90.000 мигранти при стотици операции по издирване и спасяване", посочват още от Гръцката брегова охрана. Нейният щаб също така отхвърлят "по категоричен начин твърденията в турския печат за някакъв диалог между ръководителите на бреговите охрани на Гърция и Турция“.

Френските изтребители излетяха от "Шарл де Гол"

http://www.cross.bg/sharl-izletyaha-iztrebiteli-1489167.html

/КРОСС/Френски изтребители излетяха от френския самолетоносач "Шарл де Гол" в Източно Средиземно море за първи мисии над зоните под контрола на ИДИЛ в Ирак и Сирия.Засега няма информация дали става дума за разузнавателни полети или за бойни мисии, предаде Франс прес, като се позова на френски военни източници. На борда на "Шарл де Гол", който е придружаван от френската фрегата за противовъздушна отбрана "Шьовалие Пол", както и от кораба за борба с подводници "Ла Мот Пике", има 26 изтребителя, от които 18 "Рафал" и 8 "Сюпер Етандар", 2 самолета за въздушно наблюдение "Хоукай", както и 3 хеликоптера.

КЗП е забранила над 150 нелоялни търговски практики през годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=307211

Най-честите нелоялни практики на търговците през тази година са заблудите по отношение на цените, съществените характеристики на продуктите и условията, при които се сключват сделките. От началото на годината са забранени и санкционирани над 150 подобни практики.

Цветанов: Бюджетът на МВР е над 1 млрд. лв.

http://politics.actualno.com/cvetanov-budjetyt-na-mvr-e-nad-1-mlrd-lv-news_509292.html

"При българските спецслужби има комплексен период, всички служби докладваха по своите ресори какво се е случило. Според планираните мероприятия и условията, които имаме вземаме подходящи антитеростични мерки". Това заяви бившият вътрешен министър и лидер на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в "Лице в лице". "Бюджетът на МВР е над 1 млрд лв, така че не са верни изнесените цифри. Мога да заявя, че в момента има планиран  бюджет за 2016г. от  над 1млрд лв.", заяви още той. На запитване дали са

Разследвания срещу 250 души за обида към Ердоган в Турция

http://asia.actualno.com/razsledvanija-sreshtu-250-dushi-za-obida-kym-erdogan-v-turcija-news_509293.html

Броят на хората, които са разследвани за обида към президент Реджеп Ердоган достигна 250 души, пише турският вестник „Sozcu”. Изданието посочва, че по време на мандатите на последните четири президенти само един е бил съден за същото престъпление, съобщава БГНЕС. Сред 250-те подсъдими или разследвани за обида към ръководителя на държавата, преобладават ученици и студенти, адвокати, журналисти и членове на политически партии. Член 299 от турския Наказателен кодекс предвижда затво

Ботев е член на надзора в "Левски", а не председател

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5130943

Бранимир Ботев става член на надзорния съвет на „Левски“, а не председател, поясниха от „Герена“. Бившият заместник министър сменя в ръководството досегашния шеф Тодор Батков, обявиха на общото събрание на клуба. Това остави впечатление, че Ботев оглавява „синия“ надзор, което не е
Бранимир Ботев става член на надзорния съвет на „Левски“, а не председател, поясниха от „Герена“. Бившият заместник министър сменя в ръководството досегашния шеф Тодор Батков, обявиха на общото събрание на клуба. Това остави впечатление, че Ботев оглавява „синия“ надзор, което не е

Около 180 дка букови гори са засегнати от пожара между местностите Черни връх и Бяла Черква

http://pik.bg/около-180-дка-букови-гори-са-засегнати-от-пожара-между-местностите-черни-връх-и-бяла-черкв-news440461.html

Около 180 дка букови гори са засегнати от пожара между местностите Черни връх и Бяла Черква

Около 180 дка букови гори са засегнати от пожара между местностите Черни връх и Бяла Черква, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Сигналът за пожара е подаден снощи към 18.30 часа, от телефон 112. На място има повече от 40 горски служители и пожарни екипа. Засегнатата горска площ е на територията на две горски стопанства - Асеновград и Пловдив.

Пожарът е низов. Огънят е овладян и няма разрастване.

Дърво смаза кола в София (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/dyrvo-smaza-kola-v-sofiia-video-6045946

След бурята останаха прекършени светофари и разпилени боклуци в различни квартали на столицата

След силния вятър: Дърво смаза кола в София (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/sled-silniia-viatyr-dyrvo-smaza-kola-v-sofiia-video-6045946

Прекършени светофари и разпилени боклуци видяха репортери на Vesti.bg в различни квартали на столицата

Плевнелиев говори за коалиция с Русия

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-parizh-okyrvaven/plevneliev-govori-za-koaliciia-s-rusiia-6045974

„Срещу терористите трябва да се приложи целият арсенал от мерки за сигурност. Терористите могат и трябва да бъдат победени и изправени на съд от световната антитерористична коалиция“, категоричен беше държавният глава

Боклуци и прекършени светофари в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/bokluci-i-prekyrsheni-svetofari-v-sofiia-6045946

Прекършени светофари и разпилени боклуци видяха репортери на Vesti.bg в различни квартали на столицата

Плевнелиев: Срещу тероризма всички трябва да се обединят

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-parizh-okyrvaven/plevneliev-sreshtu-terorizma-vsichki-triabva-da-se-obediniat-6045974

„Срещу терористите трябва да се приложи целият арсенал от мерки за сигурност. Терористите могат и трябва да бъдат победени и изправени на съд от световната антитерористична коалиция“, категоричен беше държавният глава

Съдът се отказа да прибира имущество от кмета и главния архитект на Несебър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5130941


Бургаският окръжен съд прекрати производства за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Валентин Димов и Николай Димитров, съобщиха от пресцентъра на институцията.
Николай Димитров е кмет на община Несебър, а Димов - гл. архитект. Делата за отнемане на имущество бяха образувани след като срещу двамата започна досъдебно производство за
Бургаският окръжен съд прекрати производства за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Валентин Димов и Николай Димитров, съобщиха от пресцентъра на институцията. Николай Димитров е кмет на община Несебър, а Димов - гл. архитект. Делата за отнемане на имущество бяха образувани след като срещу двамата започна досъдебно производство за

Путин: Ще нанасяме удари по Ислямска държава, докато не накажем виновните за сваления А321

http://web.barometar.net/82675/

В рамките на форума на страните-износителки на петрол, проведен в Техеран, президентът на Русия Владимир Путин проведе работна среща с върховния ръководител на Иран Али Хаменей. По думите на прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков по време на разговора са били обсъдени въпроси от двустранните отношения, сред които и енергийното сътрудничество между Русия и Иран. Разговорът, […]

Плевенелиев: Световната коалиция може да изправи пред съд терористите

http://www.mediapool.bg/pleveneliev-svetovnata-koalitsiya-mozhe-da-izpravi-pred-sad-teroristite-news242173.html

"Тероризмът е глобална заплаха и отговорът трябва също да бъде глобален. Срещу тероризма всички трябва да се обединят – Европа, Америка, Русия, Китай, всички“. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев на церемонията за удостояване с висше офицерско звание на военнослужещи от Българската армия. "Срещу терористите трябва да се приложи целият арсенал от мерки за сигурност. Терористите могат и трябва да бъдат победени и изправени на съд от световната антитерористична коалиция“, посочи държавният глава, който отправи призив за "солидарност и единство в Европа“ в отговор на атентатите от 13 ноември. "Сигурността на хората трябва да бъде гарантирана, но в никакъв случай не бива да се допуска разделение по религиозен, етнически или друг принцип. Всички ние, християни, мюсюлмани, евреи и други, трябва да продължим да живеем заедно и да се сплотим още повече срещу екстремизма. Трябва да се подобри контролът на външните граници на ЕС, но изграждането на огради вътре в съюза само ще задълбочи разединението в Европа“, посочи президентът Росен Плевнелиев. "Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията. Нашето оръжие срещу идеологията на тероризма е образование, толерантност и уважение към различния. Отговорът на атентатите трябва да бъде повече, не по-малко Европа. България трябва да прояви солидарност и да помогне според възможностите си на всеки в нужда в Европейския съюз. Но и ще очакваме нашето европейско семейство да застане като един зад нас в случай на криза в България“, заяви още държавният глава в словото си на церемонията. На тържествена церемония на "Дондуков“ 2 върховният главнокомандващ удостои с висше офицерско звание военнослужещи от Българската армия. Досегашният началник на Щаба на Сухопътни войски бригаден генерал Пламен Атанасов получи пагони на генерал-майор и беше назначен на длъжността заместник-началник на отбраната. Капитан I ранг Коста Андреев е заместник-командир на ВМС със звание комодор. Полк. Явор Матеев е назначен на длъжност командир на 68-ма бригада „Специални сили“ и с висше офицерско звание бригаден генерал, а за командир на 61-ва механизирана бригада е назначен полк. Груди Ангелов, който получи звание бригаден генерал. Президентът Росен Плевнелиев определи модернизацията и хората като двата актуални ключови аспекта, гарантиращи изграждането на необходимите отбранителни способности и успеха на процеса на трансформация на Въоръжените сили като цяло. "За модернизацията сме длъжни да мобилизираме всички възможности, в това число сериозен финансов ресурс от държавата. Същевременно обаче грижата за развитието на високо подготвените кадри в българската отбрана е не по-малко важна. Тази задача стои пред Министерството на отбраната, което трябва да гарантира кариерно развитие и мотивация за всеки военнослужещ, по един обективен и надпартиен начин“, посочи Плевнелиев. Президентът отново призова за национално отговорно отношение от страна на политиците и институциите за изпълнение на решенията на Консултативния съвет за национална сигурност, който заседава през април т.г. по въпросите на отбраната. "Изграждането на съвременна и боеспособна Българска армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъде способна да изпълни поставените от държавното ръководство задачи, трябва да продължи и да бъде доведено до успешен край, съгласно приетите стратегически документи. Вие, господа генерали и адмирали, сте основният двигател на този продължителен и нелек процес“, обърна се държавният глава към висшите военни.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване