Великобритания планира увеличение на военните разходи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129246

В следващите 10 години Великобритания ще похарчи над 254 милиарда евро за военна техника и подкрепа на специалните сили. Това казва премиерът на Обединеното кралство Дейвид Камерън в интервю, публикувано във в. „Дейли телеграф”, предаде БГНЕС.
Камерън излага няколко пункта от стратегията за национална сигурност.
В следващите 10 години Великобритания ще похарчи над 254 милиарда евро за военна техника и подкрепа на специалните сили. Това казва премиерът на Обединеното кралство Дейвид Камерън в интервю, публикувано във в. „Дейли телеграф”, предаде БГНЕС. Камерън излага няколко пункта от стратегията за национална сигурност.

Груба детска шега! Ученици в Перник се правят на джихадисти - плашат по телефона връстници със смърт

http://pik.bg/груба-детска-шега-ученици-в-перник-се-правят-на-джихадисти---плашат-по-телефона-връстници--news439999.html

Груба детска шега! Ученици в Перник се правят на джихадисти - плашат по телефона връстници със смърт

Ученици от СОУ "Д-р Петър Берон" и ПГИ са звънели на момчета и момичета и са ги заплашвали със смърт, съобщи zaPernik.com, цитирайки свой читател, пожелал анонимност. Ученикът от гимназия "Др-Петър Берон" се казва Кирил Н., а от ПГИ Светослав А. По думите на читателя, двамата ученици са тормозили над 30 човека миналият петък вечерта.

Много от децата са се оплакали на родителите си, а други са написали постове във Фейсбук с предупреждение към другите да не вдигат на тези номера.

Учениците са на около 15 години. По телефона са се чували неща като : "Зная къде живееш" , "Ще те убия","Знам, че пушиш затова му мисли, за да не стане лошо за теб", казва още читателят.

Имаме информация, че едно от момчетата и преди си е правило майтапи по телефона със свои съученици. Очевидно се касае за груба детска шега.

Пекин обяви война на "Ислямска държава" заради екзекутиран китайски гражданин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260752_%D0%9F%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%22+%D0%B

 Председателят на КНР Си Дзинпин обяви война на радикалната групировка "Ислямска държава", след като екстремистите екзекутираха 50-годишен китайски гражданин, пише британският вестник The Daily Express, цитиран от "Фокус".

Китайските власти реагираха на трагичната новина с обещание да пречупят терористите и да се включат във войната срещу джихадистката организация, действаща основно в държавите от Близкия Изток.

"Китай ще засили сътрудничеството с международната общност, решително ще се справи с жестоките терористични операции, които опустошават живота на невинни хора и световния мир и сигурност", заяви Си Дзинпин.

Последните събития в малийската столица Бамако, където се разигра поредната заложническа криза, отнела живота на 27 души, наляха допълнително масло в огъня, след като стана ясно, че трима китайски служители на железопътна компания са сред загиналите в хотел "Радисън".

"Китайското правителство категорично осъжда тези нечовешки действия и определено ще подведе извършителите под отговорност", увери председателят на Китайската народна република. С огромна артилерия и повече от два милиона войници, армията на Пекин ще представлява сериозна заплаха за терористите.

Цените на петрола пак вървят надолу

http://frognews.bg/news_102390/TSenite-na-petrola-pak-varviat-nadolu/

Цените на петрола бележат спад на фона на прогнозите за запазване на излишъците на световния пазар, предаде агенция „Новости". Тази сутрин към 7 ч. януарските фючърси на сорта брент поевтиняха с 0.46% - до 44.22 долара за барел.

Пътници прекараха няколко часа в самолетите на летище Пловдив заради липса на персонал

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/23/2654652_putnici_prekaraha_niakolko_chasa_v_samoletite_na/?ref=rss


Няколко часа пътници са били блокирани в два самолета на летище Пловдив поради липса на персонал, който да ги изведе от самолетите, предаде Нова телевизия.

Два самолета, пътуващи за София, са били отклонени за аварийно кацане в летище Пловдив поради лошото време в събота вечер. След кацането се оказва, че на летището няма персонал и пътниците са прекарали два часа на борда на самолетите и още няколко часа след това на терминала на летището.

Пред Нова телевизия повечето...

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-zhivo-1489067.html

/КРОСС/Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Как измамници нахлуха в психиатрична клиника, за да присвоят имота на психичноболни? Тема: Защо стотици пътници чакаха с часове на Летище Пловдив някой да ги свали от самолетите? Тема: Защо историкът Божидар Димитров намеси и Хан Тервел във войната с джихадистите? Тема: Как може България да реагира на терористичната заплаха? Говори Красимир Каракачанов. Тема: На живо - мъж блъсна крава на магистрала „Струма" и едва оцеля. Кой е виновен животното да се озове на пътя? Тема: Нови кадри в рубриката ни „Хвани крадеца" - този път в Пловдив! Тема: Скандалите със записи в съдебната система коментира говорителят на Съюза на съдиите в България - Нели Куцкова. Тема: Кои са най-полезните храни за мозъка?   БНТ, „Денят започва" Тема: На живо. Какви поражения нанесе ураганният вятър в страната? Тема: Ще продължи ли да нанася щети бурята? И още - идва ли зимата и кога да очакваме първия сняг? Прогнозата на климатолога Георги Рачев Тема: На живо

Мартин Димитров: Малкият бизнес няма уикенд, затова - без данък “уикенд”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260751_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D1%83%D0%B8%D0

 С депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров разговаря Румяна Денчева

И този данък, и облагането на хорските градинки няма да

донесат особени приходи, само дразнят излишно

- Призовахте за подкрепа на бюджета, “за да покажем, че управлението може и без ДПС”, г-н Димитров. Не подменяте ли дебатите по същество и не превръщате ли бюджета в инструмент за политически доказвания?

- Цитатът е от края на изказването ми. А започнах с най-ценното в бюджета - намаляването на дефицита от близо 6% в края на мандата на предишния кабинет до 2% - т.е. три пъти. Това е по същество

решителна мярка,

защото ни спестява

гръцкия сценарий

Второто голямо достойнство е запазването на ниските данъчни ставки, вкл. плоския данък. Това са причините за подкрепа на бюджета. Въпросът с ДПС идва едва след това.

- БСП призова за по-висок дефицит, за да има пари за социални разходи.

- Точно това е най-голямата спекулация на БСП. Те, видите ли, искали дефицит до разрешените 3%, но били против увеличаване на дълга. Но, 3% дефицит е 2,5 - 3 млрд.лв. нов дълг, и то на годишна база. Много тежка демагогия. Тук е сблъсъкът между лявото и дясното. Ние искаме да ограничим бюджетния дефицит, БСП искат обратното. А точно големите и постоянни дефицити съсипаха Гърция.

- Освен плюсове в бюджета има и рискове. Къде ги виждате вие?

- О, има ги, разбира се. Най-големият е, че административната реформа бе изпълнена частично, и предстои в най-важната ѝ част - МВР. Там грешката бе, че набързо и изненадващо бе предложена реформа и това предизвика противоположен ефект. Причината е очевидна - опитът без консултации, силово да наложиш промени консолидира всички срещу предложенията. Да започнем от справедливостта - честно ли е полицаят на улицата да получава толкова, колкото човека зад бюрото?

- Не, разбира се. Изходът от задънената улица?

- Предлагане на систематична реформа в целия сектор “Сигурност”. Провеждане на консултации. Логично е заплащането пряко да зависи от степента на риск, която поемат различните служители. Да се оптимизират несвойствените и неприсъщи разходи.

- Какво друго трябва, за да се случи бюджетът реално, не на хартия?

- Постигнахме стабилност и избегнахме гръцкия сценарий. Вече ни трябва ускоряване на икономическия растеж.

Само така ще

нараснат доходите

в България

Затова пък трябва пакет мерки, вкл. ниски цени на горивата чрез повече конкуренция на този пазар. Аз продължавам да съм скандализиран от това, че горивата у нас, без данъците, са едни от най-скъпите в ЕС. Защото те не са само парите, които плаща всеки от нас, като си зарежда колата. Те са част от производствените разходи на всички стоки, което означава по-ниски цени, повече потребление и конкурентоспособност. Ключово за ръста е и подобряването на инвестиционната среда, което ми напомня за съдебната реформа.

- Рядко се сещаме за тази косвена връзка...

- Не си даваме сметка, че фирмите, особено чуждите обменят информация. И когато на една фирма ѝ е откраднат бизнесът, тази новина бързо стига до други и сигналът, който носи е- не отивайте в тази държава, там договорите и инвестициите не са защитени. Трябва поне да намалим политическото вмешателство в съдебната система И да засилим контрола в нея през инспектората.

- Сочите ниските данъци като плюс на бюджета. Там още има вероятност да останат данък “уикенд” и “градинка”. Защо сте им противник?

- Малкият бизнес няма уикенд и затова не трябва да има и данък уикенд. И е нелепо да се твърди, че като се изпрати в неделя през служебния лаптоп имейл до съпругата или детето, е използване на служебен актив за лични цели и не се полага данъчен кредит. Вижте в почивните дни малките магазини, обущарници, ателиета, кафенета, къде е почивният им ден? Това с данъка бе

нелепа идея,

която дразни

всички. И дразни

излишно

Няма да се събират кой знае какви приходи, а усилията по прилагането ще са големи и напразни.

- Защо да не обложим поне градинките?

- Какво означава този данък? Когато в границите на града или селото имаш парцел, обикновено близо до къщата и в него хората си гледат плодове и зеленчуци. И се иска да се събират по 3-4 лв. данък. Само печатането на известията ще е лев-два. И какво излиза - пак неефективни разходи по излишно дразнещ данък. Затова аз се обърнах към колегите в управляващата коалиция с призив- хайде

да оставим на мира

малкия бизнес

и да увеличим контрола над големите производители на акцизни стоки. Да монтираме уредите, както пише в закона, но не е изпълнено почти година по-късно.

- А не искате ли по-малко сива икономика, та сте против и по-ниската летва за кешови плащания?

- Разбира се, че трябва ограничаване на разплащанията в брой. И да, то е част от ограничаването на сивата икономика. Но не трябва стъпката да е прекомерна. Да вземем малко населено място и двама души без банкови сметки, които искат да си продадат един на друг стара кола за 5 000 лв. Е, за тази операция да откриват сметки, да плащат такси и комисионни! Затова предложих компромис- 10 000 лв. праг за кешови плащания, защото за толкова са покупките на масовия българин. А за по-големите плащания, то е въпрос и на лична сигурност - по-добре е и за двете страни плащането да мине през банка.

- Предстои парламентът да смени състава на КЗК. Вие сте един от запалените критици...

- Не само че от много отдавна я критикувам, но благодарение на мое предложение

целият ѝ състав

ще бъде подменен

И е много важно какъв ще бъде новия. Аз ще задам един и същи въпрос към всички кандидати- защо горивата ни са едни от най-скъпите в ЕС и вие какво ще направите по въпроса. Ще попитам всички кандидати, аз не съм с нагласата да предлагам кандидат за комисията. От когото не получа конкретен отговор, няма да гласувам за него.

-Парламентът задължи БНБ да прави регистър на притежателите на банкови сметки и сейфове. Не се ли нарушава опасно банковата тайна?

- И сега, институциите, които трябва да имат достъп до тези регистри, го имат, но със съдебно разрешение. Това са лични данни и граждани могат да станат обект на заплахи, на натиск, ако тази информация се използва недобросъвестно. Достъпът трябва да е със съответния контрол и при разрешителен режим.

- Може да е добре да гледаме, като помним КТБ. Тъй като депутатите нямат достъп до доклада на фирмата- следовател, ще останат ли скрити неща?

- Международното разследване бе възложено по наше искане. Наскоро организирахме среща с финансовия министър, синдиците и гаранционния фонд. Поискахме поне лицата на висши държавни длъжности , които ги има в доклада, да се оповестят. Аргументът ни бе, че те обективно са в конфликт на интереси- сега гласуват банкови закони например.

- Има опасност от избирателно оповестяване...

- По закона за достъп до обществена информация изпратихме искане до гаранционния фонд. Искаме да станат ясни публичните фигури, замесени в източването на банката, и фирмите, през които това е ставало, както и информацията за извършените цесии и прихващания. А го направихме по закона за достъп до информация, защото ако ни откажат, може да ги осъдим. Както осъдихме КЗК и я принудихме да ни отговори.

- Допускате ли ново банково цунами, или по-леки вълнения, заради стрес тестовете и оценката на активите?

- Ако банковият надзор си коригира слабостите, които имаше, посочени и в одита на Сметната палата, не очаквам проблеми. Ние не гласувахме за този подуправител, който сега оглавява надзора, но след като парламентът го е избрал, очакваме да си свърши работата. И да информира обществото за предприетите мерки.

 

 

Вестниците пишат

http://www.cross.bg/vyatur-temata-vodeshtoto-1489066.html

/КРОСС/Няколко днешни вестници избират за водеща тема ураганния вятър през почивните дни. "Хиляди домакинства останаха без ток", пише "Новинар". "24 часа" конкретизира, че над страната е минал вятър със скорост над 100 километра в час. Водещата тема на "Дума" е за извънредното приземяване на самолети в Пловдив заради силния вятър в София. И водещото заглавие на "Земя" е по темата с уточнението, че вятърът по върховете на Рила, Пирин и Стара планина е бил толкова силен, че измервателните уреди, които са оцелели, не са могли да го засекат. "Монитор" добавя, че падащи клони са наранили минувачи в София, а в Бургас няколко хотела са със счупени прозорци. Министерството на отбраната търси спешно фирма да унищожи опасни муниции, съобщава "Труд". Състоянието на 867 тона боеприпаси е "предпоставка за самовъзпламеняване", пише в обявената обществена поръчка, уточнява изданието. Пак за военното министерство, но за обявени търгове за модернизиране на армията, пише, на първа страница, вестник "Сега". Министерството на финансите тайно пласира 50 милиона евро дълг, е водещото заглавие на "Капитал дейли". Пазарните участници не са го очаквали, а и правителството не беше обявило извънредна нужда от ифнансиране, коментира вестникът. "1 300 мигранти чакат от дни на Гевгелия", пише "Труд". На македонската граница отново има напрежение

Диамантен кабел ще ни качва в космоса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260750_%D0%94%D0%B8%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB+%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B0

 Ако идеята, един ден хората, да се издигат в орбита по въже от ултра силни въглеродни нановлакна ви звучи малко нереално, трябва да знаете, че нашите бъдещи космически асансьори може в действителност да бъдат изградени от диамант.

Графенът може да е най-горещото вещество известно в момента, но през последната година, научната общност е работилна над друг основан на въглеродна материал чудо, диамантени нано нишки, едномерни въглеродни кристали, които са здрави колкото диамант.

Диамантените нано блакна може да не заслужават вниманието, което получават, защото те са произведени от само една лаборатория в Penn State University и не е ясно, колко лесно ще е масовото производство на тези влакна. Има притиснения, че диамантените нановлакна ще стават по-крехки, колкото по-дълги са те, поради нуждата от 19 километров диамантен кабел.

Скорошно моделно проучване на екип от Куинсландския технологичен университет показва, че когато молекулните дефекти са включени в иначе повтарящия се бензол пръстеновидна структура на диамантените нановлакна, влакното става силно еластично. С правилния молекулен дизайн, учените предполагат, че диамантените нановлакна биха могли да бъдат "идеални за създаването на изключително здрави триизмерни нано-архитектури."

Ако новите модели да се окажат верни, този материал може да има светло бъдеще в най-различни приложения, от нанотехнология за електрониката до може би дори космически асансьори.

Земеделските производители без право да търгуват на новите магистрали

http://pik.bg/земеделските-производители-без-право-да-търгуват-на-новите-магистрали-news439998.html

Земеделските производители без право да търгуват на новите магистрали

Производителите на земеделска продукция, които продаваха стоката си по пътищата в страната, нямат право да го правят по новооткритите отсечки на магистралите. Това става ясно от писмен отговор на регионалния министър Лиляна Павлова.

“Към момента в Наредбата за специално ползване на пътищата не са предвидени условия и процедура за издаване на разрешение за специално ползване на пътищата в полза на земеделски производители, за да могат те да продават продукцията си”, посочва Павлова.

Тя уточнява, че за да бъде разрешено откриването на “малки тържища” в зоните за отдих на автомагистралите, на които земеделски производители да предлагат продукцията си, е необходима промяна на нормативната уредба.

“Министерство на регионалното развитие и благоустройство, в частност Агенция “Пътна инфраструктура‘‘, имат готовност да обсъдят със заинтересованите страни и съвместно да установят подходящ ред за регламентиране издаването на разрешение за специално ползване на пътищата в полза на земеделските производители след съгласуване с компетентните органи, включително органите на Министерство на вътрешните работи”, допълва министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Цялостното изграждане на магистралите “Тракия” и “Марица”, както и частичното довършване на АМ “Струма”, остави стотици земеделски производители без достъп до пътищата, на които от години продаваха продукцията си.

Радарите за превишена скорост днес - 23 ноември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=307140

Служители на пътната полиция ще следят за превишена скорост днес - 23 ноември, във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10ч.-09:30ч. гр.Варна Южен пътен възел до кръста 11:00ч.-12:30ч. гр.Варна кв.

Снимки на котета в отговор на призива за "пълно мълчание"

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/snimki-na-koteta-v-otgovor-na-priziva-za-pylno-mylchanie-6045926

Белгийците уважиха призива на властите да не се разпространява информация за антитерористичната полицейска операция в неделя вечерта и заляха социалните мрежи със снимки на котенца

Облачно, дъждовно, хладно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260749_%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%BE%2C+%D0%B4%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%2C+%D1%85%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%BE

 Атмосферното налягане ще се повиши, оставайки по-ниско от средното. През деня ще е предимно облачно, ще има и превалявания. Временни разкъсвания на облачността ще има преди обяд над западната половина от страната. Вятърът вече ще е слаб. Дневните температури ще са по-ниски, максималните между 10° и 15°, гласи прогнозата за времето на НИМХ при БАН.
Преди обяд все още по Черноморието ще е с умерен вятър, но по-късно и там ще отслабне. Времето ще е предимно облачно, ще има и превалявания.. Максималните температури ще са 14°-15°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението ще е около 3-4 бала с тенденция на отслабване.

Преди обяд над планините вятърът все още ще е силен, от запад, но с тенденция на отслабване, а към края на деня ще стане от юг - предимно слаб. Облачността ще се задържи значителна, билата по-често ще са в облачния слой. Ще има и превалявания, над 2000 м.н.в от слаб сняг. Дневна температура на 1200 м.н.в около 8°, на 2000 около 1°.

Китай предлага високоскоростна железница Пекин - София

http://offnews.bg/news/n_1/n_596000.html

Китай преговаря с България за изграждането на Скоростна железница от Пекин до София. Това ще бъде и една от темите, които ще се обсъждат на икономическия форум и срещата на китайското правителство с министър-председателя Бойко Борисов в Пекин и Шанхай.  Китай инвестира 17 милиарда долара, за да възстанови древния „път на коприната". Ще изгражда транс континентална високоскоростна железопътна линия, която минава и през България. За целта до 10 години ще трябва да бъде изградена и нова жп- връзка с Турция. Изграждането на железницата бе коментирано и през 2010 г. Тогава Китай покани България да участва в общ проект за високоскоростна железница, която да свърже двете страни и Турция. Това стана по време на срещите на тогавашния транспортен министър Александър Цветков в Пекин с министъра на транспорта на Китайската народна република Ли Шънлин, министъра на железниците Лиу Джъдзюн и местни компании. У нас Китай има интереси в областта на земеделието, туризма, леката промишленост и автомобилостроенето. В икономическа зона „Тракия" край Пловдив ще бъде изградена европейско-китайска икономическа зона, информира бТВ. Китайският бизнес проявява интереси към българския IT сектор. Една от най-големите китайски компании по кибер сигурност в момента проучва възможностите за съвместни продукти с български партньори.  В Китай с премиера Бойко Борисов са вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на външните работи Даниел Митов, на финансите Владислав Горанов, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на земеделието и храните Десислава Танева, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и на икономиката Божидар Лукарски. България ще опита да осигури финансиране за пътни и жп проекти по време на четвъртата среща на Китай с 16-те страни от Централна и Източна Европа. Фокусът е върху скоростния път Свиленград - Русе и тунела под Шипка. Земеделието и износът на български хранителни стоки в Китай също ще бъде акцент при срещите. По време на икономически форум в Шанхай, организиран от Българската агенция за инвестиции, е предвидено подписването на споразумение за изграждане на завод за българско кисело мляко в Китай. 

Брюксел под обсада за трети пореден ден - хиляди полицаи, затворени училища и спуснати завеси

http://www.mediapool.bg/bryuksel-pod-obsada-za-treti-poreden-den---hilyadi-politsai-zatvoreni-uchilishta-i-spusnati-zavesi-news242143.html

За трети пореден ден извънредното положение в Брюксел остава заради засилените мерки за сигурност. Властите запазиха най-високото ниво на терористична заплаха в столицата на Белгия, тъй като непосредствената опасност от атентати остава. Белгийската столица е под охраната на стотици полицаи, хиляда въоръжени войници и дори бронетранспортьори. Градът е със спуснати завеси на прозорците, празни бяха кината, музеите, заведенията, супермаркетите, метрото и дори малкото работещи услуги като автобусния и жп транспорта. Трети ден в Брюксел остават затворени метрото, училища, детски градини и университети - нещо небивало в Белгия. Издирването на заподозрените за атентатите в Париж продължава, като полицейските акции в Белгия не спират. При операция в Брюксел, Лиеж и Шарлероа, която започна вечерта в неделя и завърши в понеделник сутринта, бяха задържането общо 21 души в Брюксел. Центърът на белгийската столица бе блокиран за часове. Силите на реда са извършили обиски в 19 жилища, но не са намерили оръжия или експлозиви. Абдеслам е бил засечен от полицията Най-издирваният човек в Европа - Салах Абдеслам, главен заподозрян за кървавите атентати в Париж, все още не е заловен. Според информация в белгийските медии Салах Абдеслам бил засечен от полицията близо до град Лиеж около 19.30 ч. местно време снощи, но успял да избяга и се отправил към Германия по магистрала Е40, където отново успял да избегне полицейска проверка. Предполага се, че пътува с автомобил Бе Ем Ве към границата с Германия, съобщи британският вестник "Телеграф" в електронното си издание. Смята се, че 26-годишният Салах е изиграл най-малко логистична роля в нападенията. После той е бил изведен от Париж и откаран в Белгия, разказаха двама негови помагачи, които бяха арестувани и обвинени в Брюксел в тероризъм. Единият от тях признал, че по време на връщането от Париж за Белгия Салах изглеждал много нервен, носел много издуто яке и може би бил готов да се взриви. Появиха се предположения, че по неизвестни причини Салах не е взривил експлозивите, които е носел, и затова се укривал не само от властите, но и от "Ислямска държава", която му била ядосана, че не е изпълнил докрай мисията си. Обявявайки, че най-високата степен на заплаха се запазва, премиерът Шарл Мишел предупреди, че решението ще затрудни икономическия и деловия живот в града, но подчерта, че правителството е длъжно да поеме отговорностите си. Камери и следене в Париж Десет дни след атентатите в Париж, кметицата социалистка на френската столица също засили мерките за сигурност (камери, видеотелефони, физическа охрана), които дясната опозиция обаче смята за недостатъчни и настоява за въоръжена общинска полиция, съобщи Франс прес. "Ще подсилим охраната на публичните обекти", обяви кметицата Ан Идалго пред общинския съвет и уточни, че действията й са продължение на първите мерки, взети след атентатите в Париж от началото на януари. Сред новите мерки са инсталирането на видеотелефони на 80 нови обекта, където има присъствие на деца, дейности по обезопасяване на обекти, създаване на помещения за убежище при нападение, инсталиране на 165 наблюдателни камери през 2016 г. и назначаването на 30 охранители. Водачката на дясната опозиция Натали Косюско-Моризе поиска създаването на въоръжена общинска полиция. "Илюзорно е да се смята, че през 2016 г. ще обезпечаваме сигурността на парижани като през 2014 г.", каза тя. "Твърде недостатъчните" предложения на Идалго "изобщо не вземат предвид сериозността на положението в нашата страна, която е в състояние на война", заяви Филип Гужон, кмет от десницата на парижкия 15-и район в югозападната част на града. Представителите на дясната партия "Републиканците" на бившия президент Никола Саркози искат да се създаде "истинска общинска полиция с численост 3000 души", които да са въоръжени и "да поемат от полицаите задачите по общественото спокойствие", каза Гужон. Те също така искат да се инсталират най-малко 1000 наблюдателни камери и металдетектори в държавните учреждения. "Държа сигурността на парижани да се гарантира от националната полиция", заяви в отговор Ан Идалго. "Дайте да не си разправяме врели-некипели. Никоя общинска полиция, още по-малко в Париж, където са съсредоточени всички властови центрове, няма да може да върши ефикасно работата на националната полиция", изтъкна кметицата на Париж.

Салах Абдеслам бил засечен от белгийската полиция, но успял да избяга

http://www.mediapool.bg/salah-abdeslam-bil-zasechen-ot-belgiyskata-politsiya-no-uspyal-da-izbyaga-news242143.html

Най-издирваният човек в Европа - Салах Абдеслам, главен заподозрян за кървавите атентати в Париж, все още се издирва, след като се е измъкнал от полицията. Белгийската столица Брюксел остава под обсада за трети пореден ден в понеделник. Службите не успяха да заловят Абдеслам при мащабната операция в Белгия, която започна вечерта в неделя и завърши с арестуването на 16 души. Според белгийски издания той бил засечен от полицията близо до град Лиеж около 19.30 ч. местно време снощи, но успял да избяга и се отправил към Германия по магистрала Е40, където отново успял да избегне полицейска проверка. Предполага се, че пътува с автомобил Бе Ем Ве към границата с Германия, съобщи британският вестник "Телеграф" в електронното си издание. Смята се, че 26-годишният Салах е изиграл най-малко логистична роля в нападенията. После той е бил изведен от Париж и откаран в Белгия, разказаха двама негови помагачи, които бяха арестувани и обвинени в Брюксел в тероризъм. Единият от тях признал, че по време на връщането от Париж за Белгия Салах изглеждал много нервен, носел много издуто яке и може би бил готов да се взриви. Появиха се предположения, че по неизвестни причини Салах не е взривил експлозивите, които е носел, и затова се укривал не само от властите, но и от "Ислямска държава", която му била ядосана, че не е изпълнил докрай мисията си. При снощната операция в квартал Моленбек в Брюксел автомобил се е насочил срещу полицаите и те открили стрелба. Водачът бил ранен, опитал да избяга с автомобила, но по-късно бил задържан. Не е известно засега дали той има връзка с издирваните терористи. Все още властите не са дали официална информация за самоличността му. Извънредното положение в Брюксел Трети ден в Брюксел остават затворени метрото, училища, детски градини и университети - нещо небивало в Белгия. Белгийската столица осъмна под охраната на стотици полицаи, хиляда въоръжени войници и дори бронетранспортьори. През целия уикенд градът остана със спуснати завеси на прозорците, празни бяха кината, музеите, заведенията, супермаркетите, метрото и дори малкото работещи услуги като автобусния и жп транспорта. Обявявайки, че най-високата степен на заплаха се запазва, премиерът Шарл Мишел предупреди, че решението ще затрудни икономическия и деловия живот в града, но подчерта, че правителството е длъжно да поеме отговорностите си. Очаквайте подробности.  

Полицията е засякла Салах Абдеслам в Белгия, но е успял да избяга

http://www.mediapool.bg/politsiyata-e-zasyakla-salah-abdeslam-v-belgiya-no-e-uspyal-da-izbyaga-news242143.html

Най-издирваният човек в Европа - Салах Абдеслам, главен заподозрян за кървавите атентати в Париж, е бил засечен от полицията в неделя вечерта близо до Лиеж, но успял да й се измъкне и може би пътува с автомобил Бе Ем Ве към границата с Германия. Това пише британският вестник "Телеграф" в електронното си издание. Белгийските федерални прокурори съобщиха на пресконференцията, че при масираната операция на армията и полицията в Белгия в неделя ислямистътАбдеслам не е заловен. Според белгийски издания той бил засечен от полицията близо до град Лиеж около 19.30 ч. местно време снощи, но успял да избяга и се отправил към Германия по магистрала Е40, където отново успял да избегне полицейска проверка. При операцията в квартал Моленбек в Брюксел автомобил се е насочил срещу полицаите и те са открили стрелба. Водачът е бил ранен, опитал е да избяга с автомобила, но по-късно е бил задържан. Не е известно засега дали той има връзка с издирваните терористи. Все още властите не са дали официална информация за самоличността на загиналите. Смята се, че 26-годишният Салах е изиграл най-малко логистична роля в нападенията. После той е бил изведен от Париж и откаран в Белгия, разказаха двама негови помагачи, които бяха арестувани и обвинени в Брюксел в тероризъм. Единият от тях признал, че по време на връщането от Париж за Белгия Салах изглеждал много нервен, носел много издуто яке и може би бил готов да се взриви. Появиха се предположения, че по неизвестни причини Салах не е взривил експлозивите, които е носел и затова се укривал не само от властите, но и от "Ислямска държава", която му била ядосана, че не е изпълнил докрай мисията си.   Очаквайте подробности.  

Над 300 души захвърлиха БГ паспорта за година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260748_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+300+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%91%D0%93+%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%

 301 българи са се отказали от гражданството си в рамките на само тази година. Това показа проверка в сайтовете на президентството и в Министерството на правосъдието, цитирана от "Монитор". Цифрата е към 11 ноември 2015 г., а причината за отказа не е, защото не обичат родината си, а защото искат да получат тескере от друга държава, налагаща ограничения за броя на гражданствата, които жителите й могат да имат.
Цифрата обаче е точно двойно по-голяма от тази миналата година. През 2014 г българите, отказали се от БГ паспорта си са били 155 души. През 2013 г. - 238, а през 2012 г. - 136. Страните, в които се установяват най-голяма чат от хората, захвърлили родното тескере, са Кралство Нидерландия, Република Австрия и Кралство Норвегия. И трите държави са сред страните, които забраняват двойно гражданство. 

В същото време има и нашенци, които захвърлят родния паспорт заради трето гражданство. Няма държава в света, която да позволява легално да имаме по три паспорта и съответно следва отказ от първото гражданство – българското, заради други две. Процесът по освобождаване от гражданство в България се контролира от вицепрезидента и министъра на правосъдието. Процедурата трае 6 месеца, като лицето трябва да представи и документ за започнат механизъм за придобиване на чуждото гражданство. 

Кралство Нидерландия, или Холандия, води класацията на страните, заради които нашенци са се отказали от родния паспорт. През 2013 г. общо 105 българи са предали доброволно нашенските си лични карти, а през 2014 г. броят им е спаднал до 67. В кралството изключение от забраната за второ гражданство се прави само за децата, родени в страната с родител от друга националност. „Държавата тук е винаги на страната на жителите си. Тя никога няма да остави холандец без работа.

Внимание! Избухна огромен скандал: От Турция са внесени 200 000 опасни ваксини?

http://petel.bg/Vnimanie--Izbuhna-ogromen-skandal--Ot-Turtsiya-sa-vneseni-200-000-opasni-vaksini--__134923

Илюстрация Пик Половината от ваксините, които преди около 4 месеца получихме като дарение от Турция, не могат да бъдат използвани за...

Коментаторите на Гала: Къци Вацпаров се подмазва на Евгени Минчев

http://petel.bg/Komentatorite-na-Gala--Katsi-Vatsparov-se-podmazva-na-Evgeni-Minchev__134924

Кадър: "Нова телевизия" Къци Вапцаров се подмазва на Евгени Минчев. Това коментираха анализаторите на Гала - Антон Стефанов, Камелия Воче...

Ипотечните кредити се увеличили с 34%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260747_%D0%98%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D1%81+34%25

 Оживлението на пазара на имоти набира скорост с всеки изминал месец. Броят на сделките с имоти в страната е нараснал с 6%, сочат данни на Агенцията по вписванията за първите девет месеца на 2015 г. Недвижимите имоти, сменили собственика си за периода, са 161 738, което е с почти 9 хил. повече спрямо миналата година, съобщава „Стандарт”.
Наред с това има и сериозен ръст на ипотечните кредити, които към края на септември се увеличават с 34%. Това показват данните от проучване, направено от Обединена българска банка в цялата страна. То беше представено на конференция в хотел "Хилтън" за тенденциите в продажбата на недвижими имоти и кредитирането, на която присъстваха 170 собственици и мениджъри на агенции за недвижими имоти, строители и финансови посредници.

Сделките с имоти в София са 10% от тези в цялата страна. Само за столицата нарастването на броя на сделките е с 21%, а на ипотеките - с 36%. Според Борислав Гостев, ръководител отдел "Продажби - алтернативни канали" в ОББ, очакванията са 2015 г. да бъде най-добрата година и при сделките, и при ипотеките, след кризата през 2008 г.

Интересна картина очертава проучването на експертите в жилищното кредитиране на ОББ, за общата сума на ипотечните кредити в банковата система, според данните на БНБ за периода от 2008 г. насам. През 2009 г. обемът на ипотечните кредити е 8,394 млрд. лв., което е ръст с 8,4% спрямо предходната 2008 г. Към 30 септември 2015 г. обемът на ипотечните заеми е 8,688 млрд. лв., но това представлява спад с 0,7% спрямо миналата година. Според Борислав Гостев спадовете от последните 3 години се дължат главно на предсрочно погасяване на стари ипотечни кредити и по-малкия размер на сумите на новоотпуснатите кредити. Все пак добрата новата е, че спадът намалява, след като през 2013 г. имаше понижение с 1,3%, а през 2014 г. с 0,9%.

За първите девет месеца на 2015 г. в страната са въведени в експлоатация 2172 сгради с 3423 жилища. По същото време през 2013 г. новите сгради са били почти два пъти по-малко - 1110, но жилищата в тях са били повече - 4687. Още по-оптимистични са данните за издадени разрешителни за строеж. За деветте месеца са дадени разрешителни за строеж на 7752 жилища в страната, като 3009 от тях са в столицата. Това показва сериозно завръщане на инвеститорите и строителите на пазара.

Според Борислав Гостев са преувеличени коментарите, че навсякъде по света лихвите по ипотечните заеми са много по-ниски, отколкото в България. Според негово проучване в някои държави лихвите са по-ниски с 2%-3% като например в САЩ и Англия, където средната лихва е 3%, както и в Германия - 2%. В други държави лихвите са близки до нашите: Китай и Полша - 4%, или Румъния - 5,5%. Но има и държави като Русия - 14%, Бразилия - 13%, Индия - 10%, Турция - 7,5%, в които лихвите са значително по-високи. ОББ дава заем за дом при 4,9% фиксирана лихва за първите три години или 5,27% преференциална лихва базирана на 6-месечен SOFIBOR + надбавка с превод на работна заплата. Финансирането може да бъде до 85% от пазарната оценка на имота.

Ръст на цените на жилищните имоти (%)

Позиция Държава Q2 2015/Q2 2014 Q2 2015/Q4 2014 Q2 2015/Q1 2015

1. Хонконг 20,5% 8,9% 3,3%
2. Турция 18,5% 9% 5,2%
3. Естония 13,4% 8,7% 1,1%
4. Люксембург 13,2% 8,3% 0,9%
5. Нова Зеландия 10,9% 6,4% 0%
6. Ирландия 10,7% 0,4% 1,2%
7. Швеция 8,8% 3% 1,8%
8. Исландия 7,8% 4,9% 0,7%
9. Колумбия 7,2% 4,3% 2,4%
10. Австрия 6,9% 3,7% 1,6%
.... ... ...
35. България 2,2% 1,6% 0,5%
36. Белгия 2,2% 3,2% -0,1%
37. Литва 2,1% 7,7% 4,1%
... ... ...
40. Румъния 0,2% 0,9% 1,8%

Честваме княз Александър Невски

http://frognews.bg/news_102389/CHestvame-kniaz-Aleksandar-Nevski/

Православната църква чества днес деня на Свети благоверен княз Александър Невски. Роден през 1220 година, живял по времето, когато руските земи били под татарско владичество, Св. Александър бил княз на Новгородската област.

Мартин Димитров: Малкият бизнес няма уикенд, затова - без данък “уикенд”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5128906

С депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров разговаря Румяна Денчева

И този данък, и облагането на хорските градинки няма да
донесат особени приходи, само дразнят излишно


- Призовахте за подкрепа на бюджета, “за да покажем, че управлението може и без ДПС”, г-н Димитров. Не подменяте ли дебатите по същество и не превръщате ли бюджета в
С депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров разговаря Румяна Денчева И този данък, и облагането на хорските градинки няма да донесат особени приходи, само дразнят излишно - Призовахте за подкрепа на бюджета, “за да покажем, че управлението може и без ДПС”, г-н Димитров. Не подменяте ли дебатите по същество и не превръщате ли бюджета в

Юрий Асланов: БСП е обречена да се превърне в един от многото политически субекти, от които нищо не зависи

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/11/23/2652118_jurii_aslanov_bsp_e_obrechena_da_se_prevurne_v_edin_ot/?ref=rss


Поредната за последните десет години изборна загуба отново предизвика напрежение в БСП, искания за оставки и отказ ръководството да се оттегли. В събота Националният съвет се раздели и с осем гласа разлика само беше решено Изпълнителното бюро да не се освобождава. Лидерът Михаил Миков пък определи това като опит за дестабилизация на партията и нарече театър хвърлените оставки от трима членове на ръководството - зам.-председателя Драгомир Стойнев, лидера на столичните социалисти Калоян Паргов и...

МРРБ: Очакваме 11 млн. лв. приходи от концесиите на морските плажове

http://pik.bg/мррб-очакваме-11-млн-лв-приходи-от-концесиите-на-морските-плажове-news439995.html

МРРБ: Очакваме 11 млн. лв. приходи от концесиите на морските плажове

Към днешна дата приходите от плащания по концесионни договори за морски плажове са 8 376 950 лв. с ДДС. До края на м. ноември 2015 г., когато е падежът за плащане на втора вноска от концесионните плащания, се очаква постъпленията да надхвърлят 11 млн. лв., съобщиха от МРРБ, цитирани от БГНЕС.

Служителите на регионалното министерство са извършили 233 проверки , съставили са 42 акта на 31 плажа и са наложили глоби на нарушителите на обща стойност 944 000 лв. съгласно чл. 23 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Сред най-често констатираните нарушения са ограничен достъп до плажовете, неспазване на условието за 50% свободна площ, лошата хигиена, презастрояването с временни търговски обекти и влошаването на условията на околната среда като цяло.

През сезон 2015 г. най - драстични нарушения от страна на концесионерите бяха констатирани на плажовете “Слънчев бряг – север” ”, “Ахтопол – север” и “Обзор – център“, за които министър Лиляна Павлова многократно обяви пред медиите, че ще развали договорите. Към днешна дата обаче все още няма никакъв резултат от страна на държавата и нарушителите вероятно ще спасят „златния“ си бизнес със сянката и през следващата година по причина, че 6-я месечния срок, за да се открият процедури за нови стопани вече изтича.

През лятото на 2015 г., поради множество оплаквания от страна на туристи по Черноморието бяха предприети мащабни проверки от страна на МРРБ, които установиха драстични нарушения, включително и т.нар. „златен“ чадър за цена от 57 лв. на ден на плажа на „Слънчев бряг - север“ . На концесионера на последния плаж - пловдивската фирма „Сънинвест“ ООД бе наложена колосалната глоба от 320 000 лв., която според проверка все още не е платена, въпреки законовия срок. За последните 5 години същият наемател на плажа е глобен с общо 700 000 лв., но явно финансовите санкции не са в състояние да прекратят порочната практика .

Причината за това е, че икономически е по-изгодно да не се спазват договорите, и с някаква част от постъпленията от нарушенията - предимно от презастрояване и от разполагане на чадъри на повече от 50% площ , да се плащат глобите. Тази практика е изгодна и за държавата, защото така към милионите от концесионни такси, в хазната влизат още и милион лева от глоби, както е тази година. Според представители на туристическия бранш, тази двойна игра сваля качеството и вдига цената на услугата за летовниците на нашето Черноморие от една страна, а от друга създава условия на неравнопоставеност на съвестните концесионери, които стриктно спазват договорите си и предлагат сянка и обслужване на плажовете на цена от 8 до 12 лв. за шезлонг.

Мотивът за поскъпването на винетките: Над 600 милиона лева отивали за пътища годишно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260746_%D0%9C%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5%3A+%D0%9D%D0

 Над 600 млн. лева е инвестирала страната ни всяка година в пътища и магистрали през последните 7 години. Това сочат данни от анализа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, придружаващ решението за увеличението на винетките от догодина, пише „Сега".
Според изнесените неотдавна данни по всички програми в периода 2009-2015 г. досега в изграждането на нови аутобани и в ремонта на изградените пътища са инвестирани близо 3.15 млрд. лева.

Най-много средства - 1.45 млрд. лв., са дошли от оперативна програма "Транспорт", с които се довършиха магистралите "Тракия", "Марица" и част от "Струма". Близо 800 млн. лева е вложила държавата в ремонти, финансирани със заеми по програма "Транзитни пътища".

300 млн. лв. са отделени от бюджета за ново строителство - като това на пътен възел "Белокопитово", който е част от магистрала "Хемус" при Шумен. Други 560 млн. лв. са похарчени за рехабилитация на пътища I, II и III клас по "Регионално развитие", а близо 50 млн. лв. - по програмата за трансгранично развитие.

Тези инвестиции от над 3 млрд. лв. изтъкна и регионалният министър Лиляна Павлова. Но към тях би трябвало да прибавим и парите, които се събират всяка година от винетки. Паралелно всяка година държавата е отделяла още над 1.2 млрд. лева за текущ ремонт и поддръжка - общо за посочения 7-годишен период.

Парите са в бюджета на агенция "Пътна инфраструктура", където се разпределят от хазната. Основната част от тези пари са за текущи ремонти през годината. Друга част се харчи за т.нар. аварийни ремонти - за обезопасяване на шосета, често се налага да се кърпят дупки и в студено и дъждовно време, за да се предотвратят произшествия. В текущите ремонти влизат и рязането на храсти и треви, както и смяна на мантинели. Част от годишната поддръжка на шосетата е почистването на снега, но то е средно 30 - 40 млн. лева.

Най-малко пари за текущ ремонт и поддръжка са похарчени през 2009 г. - 135 млн., а най-много през 2013 г. - 186 млн. лв. През последните 7 години общо за пътища и магистрали са отишли близо 4.3 млрд. лева. Така всяка година са били харчени над 620 млн. лева.

Край на ерата на красивата президентка на Аржентина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260745_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%B

 В неделя в Аржентина се проведе втори тур на президентските избори. Гражданите на южноамериканската страна определиха какъв курс ще поеме Аржентина след 12-годишното управление на Кристина Фернандес де Кирхнер и нейния съпруг Нестор Кирхнер, съобщи "Фокус".
За президентския пост претендираха двама кандидати - Даниел Сциоли от управляващия перонистки алианс „Фронт за победа“ и Маурисио Макри от опозиционната консервативна партия „Републиканско предложение“.

Малко след приключване на изборния ден екзит половете показаха, че кандидат-президентът на Аржентина от опозиционната партия „Републиканско предложение“ Маурисио Макри печели надпреварата за най-висшия държавен пост в латиноамериканската държава, прекратявайки ерата на перонистката партия в управлението. Предварителните резултати бяха излъчени от редица телевизионни канали в страната сред които TN, C5N и Canal 26. 

Съгласно първоначалните данни кандидатът на опозиционната партия „Републиканско предложение“ Маурисио Макри печели надпреварата за най-висшия държавен пост в Аржентина с подкрепата на 53,48 % от гражданите в латиноамериканската страна.

Съперникът му – кандидатът на перонистите Даниел Сциоли, получи 46,52 % от гласовете на аржентинците. Избирателната активност е била 78 %. 

Сциоли призна загубата си от кандидата на опозиционната партия „Републиканско предложение“ Маурисио Макри в изборите за президент на Аржентина. 

„По волята на народа новият президент беше избран: Маурисио Макри“, заяви Сциоли след приключването на надпреварата. „Аз съм демократ и уважавам волята на народа, който избра алтернатива“, допълни кандидатът на Хустисиалистка партия. 

Цените на петрола бележат нов спад

http://news.ibox.bg/news/id_72596240

Сортът брент достигна 44.22 долара за барел, а WTI - 41.13 долара

Ислямистите са и в Босна

http://features.actualno.com/isljamistite-sa-i-v-bosna-news_509116.html

Босна открай време е била люлка на либералния ислям. Затова пък традицията на муджахидините от 90-те години на миналия век създава главоболия на страната и до днес. Опасен ли е ислямизмът там? Босна отдаде почит на двете жертви на терористичния атентат, извършен в сряда /18.11./ в Сараево, при който симпатизант на "Ислямска държава" застреля двама босненски военнослужещи, след което се самоуби в дома си. Според прокуратурата на страната става дума за "терористичен акт". Битката за държава

Осем души загинаха при самоубийствен атентат в Нигерия

http://www.mediapool.bg/osem-dushi-zaginaha-pri-samoubiystven-atentat-v-nigeriya-news242142.html

Осем души загинаха, седем бяха ранени в самоубийствен атентат, извършен от жена в нигерийския град Майдугури, съобщиха информационните агенции. В града живеят 2 милиона и 600 хил. души, от които милион и 600 хиляди са бежанци. В региона имаше седем атентата през октомври, при които загинаха общо 54 души.

Разходите за жилище поглъщат почти 30% от средствата на домакинствата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/23/2654490_razhodite_za_jilishte_poglushtat_pochti_30_ot/?ref=rss


Българите отделят 28% от бюджета си за разходи, свързани с дома – наем, сметки, или поддръжка, показват данните, цитирани в последния доклад Housing Review 2015 на Habitat for Humanity, предоставен на "Дневник" от фондация "Подслон за човечеството".

Това поставя България малко над средното ниво за Европа, което е 22%. Унгарците харчат 24% от текущите си доходи за домовете си, докато Румъния и Словакия са близо до средното за Европа ниво от 22%.

Анализът обхваща Унгария,...

"Виница" остава без вода до полунощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=307141

Квартал "Виница" ще остане днес - 23 ноември, почти за денонощие без вода, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Причината е изграждане на водопроводи от фирма "Хидрострой". Водата в квартала ще бъде спряна в 8 часа сутринта и пусната към 24 часа.

"Летището в Пловдив не съществува през нощта"

http://offnews.bg/news/n_1/n_595995.html

Летище Пловдив не съществува през нощта. От месец юни то работи на дневен режим от 6 до 20 ч. Това заяви директорът му Владимир Щърбанов пред Нова тв. Два самолета бяха пренасочени от София към летището в Пловдив заради силния вятър. Те кацнаха аварийно там, но пътниците - повече от 300 души - чакаха с часове в самолетите, защото нямаше кой да ги обслужи. През нощта на летището липсва физическият контрол и персоналът, който да прикачи стълбата към самолета.  На въпроса защо при това положение самолетите са били пренасочени към Пловдив Щърбанов отговори, че той трябва да бъде зададен на РВД. Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" (ДП РВД) e на подчинението на министъра на транспорта. Щърбанов коментира, че не съществува понятие като аварийно кацане по заявка.  "Заходът е извършен правилно, но на несъществуващо летище. Трябва да се направи разследване, за да се провери как е допуснат такъв сериозен инцидент", заяви още Щърбанов. Единият самолет е идвал от Дубай, другият - от Валенсия. Самолетите са кръжали над София, но тъй като горивото им е намаляло под допустимото ниво, са били насочени към Пловдив.

Възрастен японец бутна арабка под влак на метрото в Лондон (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129230

Възрастен японец блъсна жена в арабски одежди под влак на лондонското метро, съобщи The Daily Mail. Инцидентът е станал на станция Ватерлоо и е запечатан от камерите на видеонаблюдението. На видеоклип, изтекъл в интернет, ясно се вижда как дамата очаква пристигането на влака, стоейки на края на платформата, мъжът стои близо до нея.

301 нашенци захвърлиха българските си паспорти само за година

http://pik.bg/301-нашенци-захвърлиха-българските-си-паспорти-само-за-година-news439972.html

301 нашенци захвърлиха българските си паспорти само за година

301 българи са се отказали от гражданството си в рамките на само тази година, пише "Монитор", позовавайки се на информация от Министерството на правосъдието. Цифрата е към 11 ноември 2015 г., а причината за отказа не е, защото не обичат родината си, а защото искат да получат тескере от друга държава, налагаща ограничения за броя на гражданствата, които жителите й могат да имат.

Цифрата обаче е точно двойно по-голяма от тази миналата година. През 2014 г българите, отказали се от БГ паспорта си са били 155 души. През 2013 г. - 238, а през 2012 г. - 136. Страните, в които се установяват най-голяма част от хората, захвърлили родното тескере, са Кралство Нидерландия, Република Австрия и Кралство Норвегия. И трите държави са сред страните, които забраняват двойно гражданство. В същото време има и нашенци, които захвърлят родния паспорт заради трето гражданство. Няма държава в света, която да позволява легално да имаме по три паспорта и съответно следва отказ от първото гражданство – българското, заради други две. Процесът по освобождаване от гражданство в България се контролира от вицепрезидента и министъра на правосъдието. Процедурата трае 6 месеца, като лицето трябва да представи и документ за започнат механизъм за придобиване на чуждото гражданство. Кралство Нидерландия, или Холандия, води класацията на страните, заради които нашенци са се отказали от родния паспорт. През 2013 г. общо 105 българи са предали доброволно нашенските си лични карти, а през 2014 г. броят им е спаднал до 67. В кралството изключение от забраната за второ гражданство се прави само за децата, родени в страната с родител от друга националност. „Държавата тук е винаги на страната на жителите си. Тя никога няма да остави холандец без работа.

Ако си безработенти дават около 500 евро на месец

разказва за причините, заради които е избрала да живее там, Виктория А. Момичето е завършило образованието си в Холандия и в момента работи там. Тя е очарована и от системата за висше образование, защото е безплатно, а в „болницата си крал“. Засега обаче Виктория не се е отказала от БГ гражданството си, защото семейството й е у нас. Съседът й Нурхан А. живее в кралството от около 10 г. и също все още е със статут на имигрант. Не се е отказал от родния си паспорт, защото обича да се прибира в родината ни. Неговите деца обаче са родени в Холандия. Имат двойно гражданство и съответно много повече привилегии от него.

Законите по отношение на хората с две националности в Кралство Норвегия също са строги. Две са позволени само на хора, чиято родна страна забранява отказ от гражданство. Децата, родени на норвежка земя с родител чужденец, имат двойно гражданство до 16 годишна възраст. После трябва да изберат едното.

23-ма българи са станали норвежки граждани

през 2013г. През 2014 г. обаче броят им е тройно по-малък - 7. Дарина С. живее в Осло от 15 години. Преди 2 г. се отказва от българския си корен по документи. Днес съжалява, защото когато се връща у дома „не е същото“.

Горе долу също толкова строг е режимът и в другата страна от топ 3 желани дестинации за нашенци – Австрия. Там обаче имат изключения за двойно гражданство за богати инвеститори, който влагат поне няколко милиона долара. Компромис се прави и за децата родени в Австрия с родител чужденец, за хората, чиито държави забраняват освобождаване от гражданство и за професори с австрийска жилка. За 2013г. отказалите се българско гражданство нашенци, за да получат австрийско са 70, а за 2014 г. са 66.

Съгласно европейското законодателство всяко лице, притежаващо гражданство в държава - членка на ЕС,

се ползва с равни права и в останалите държави в съюза

Гражданството по тази линия не замества националното, но българите в другите членки на ЕС имат законови предимства и права, което пък увеличава случаите на хората, решили да имат и трето гражданство. Така например четиридесетгодишният Вальо се сдобил с шведско преди години, а наскоро решава, че иска да има и паспорт от ЮАР. За целта се отказва от българското, но запазва шведското, защото то му дава всички предимства. В момента живее на Британските Вирджински острови, които също се възползват от законите за гражданство на ЕС, но не губи правото да „отскача“ свободно и до България по същите причини. Неговият братовчед Недко учи в България. „След държавния изпит заминавам и аз“, казва той. Недко избира Холандия, макар да трябва да се откаже от българското си гражданство. Като причина посочва правосъдната система и „след 10 години тук няма да има лекари“.

 

Котоошу се отказаза да

стане треньор в Япония

Световноизвестният сумист Калоян Махлянов - Котоошу също се освободи от българско гражданство. Причината беше покана да стане национален треньор по сумо в Япония. Махлянов, който стана първият европейски "одзеки" (вторият в йерархията най-висок ранг в японския спорт), неведнъж е споделял, че приема Япония като своя втора родина и след края на състезателната си кариера смята да остане там.

За да бъде треньор, той трябваше да притежава треньорски лиценз и да бъде гражданин на Япония. Законите в страната не позволяват двойно гражданство, затова Котоошу се отказа от българското си гражданство.

 

 

Обличайте кожусите! Ураганът спира! Температурите стремглаво започват да падат!

http://pik.bg/обличайте-кожусите-ураганът-спира-температурите-стремглаво-започват-да-падат-news439966.html

Обличайте кожусите! Ураганът спира! Температурите стремглаво започват да падат!

Вятърът в по-голямата част от страната ще отслабне, запазвайки се умерен до силен в най-източните райони, където ще превалява. В западната половина от страната облачността ще се разкъсва, съобщиха от НИМХ. Минималните температури в по-голямата част от страната ще са от 9° до 14°, но в крайните северозападните райони до 3°-4°.

През деня ще е предимно облачно, ще има и превалявания. Временни разкъсвания на облачността ще има преди обяд над западната половина от страната. Вятърът вече ще е слаб. А дневните температури ще са по-ниски, максималните между 10° и 15°. Атмосферното налягане ще се повиши, оставайки по-ниско от средното. Преди обяд над планините вятърът все още ще е силен, от запад, но с тенденция на отслабване, а към края на деня ще стане от юг - предимно слаб. Облачността ще се задържи значителна, билата по-често ще са в облачния слой. Ще има и превалявания, над 2000 м.н.в от слаб сняг. Дневна температура на 1200 м.н.в около 8°, на 2000 около 1°. Преди обяд все още по Черноморието ще е с умерен вятър, но по-късно и там ще отслабне. Времето ще е предимно облачно, ще има и превалявания. Максималните температури ще са 14°-15°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението ще е около 3-4 бала с тенденция на отслабване.

Детската програма на "Банскофилмфест" ще е посветена на пещерите

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/11/23/2654615_detskata_programa_na_banskofilmfest_shte_e_posvetena/?ref=rss


Традиционният панел за деца и младежи ще бъде част и от 15-ото юбилейно издание на най-големия фестивал за планинарско кино и пътешествия "Банскофилмфест", който започва в сряда. Тази година той е посветен на живота в пещерите.

Вече няколко години този панел дава възможност на децата да се докоснат не само до непознати земи и човешки истории, чрез филмите, но и да се срещнат лично с търсачите на приключения – гости на събитието.

"Екипът на "Банскофилмфест" твърдо вярва, че...

Детската програма на "Банскофилмфест" ще е посветена пещерите

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/detski/2015/11/23/2654615_detskata_programa_na_banskofilmfest_shte_e_posvetena/?ref=rss


Традиционният панел за деца и младежи ще бъде част и от 15-ото юбилейно издание на най-големия фестивал за планинарско кино и пътешествия "Банскофилмфест", който започва в сряда. Тази година той е посветен на живота в пещерите.

Вече няколко години този панел дава възможност на децата да се докоснат не само до непознати земи и човешки истории, чрез филмите, но и да се срещнат лично с търсачите на приключения – гости на събитието.

"Екипът на "Банскофилмфест" твърдо вярва, че...

Най-важното от Варна във вчерашния 22 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307142

Откриват директна авиолиния Екатеринбург-Варна Очаква се следващата година 25-30 % ръст на руски туристи от Уралския край. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” министърът на туризма Николина Ангелкова във връзка с проведената кръгла маса на тема „Перспективи в развитието на българо-руските отношения в областта на туризма”.

Брюксел в опасност, Абдеслам - към Германия

http://offnews.bg/news/n_1/n_595991.html

В Брюксел остава в сила най-високата степен на опасност, училищата и метрото са затворени и днес. Причината - продължава да съществува „сериозна и непосредствена" заплаха.  Щаб квартирата на НАТО ще отвори врати с гъвкаво работно време, съобщи официалният представител на Северноатлантическия алианс Оана Лунгеску.  Канада затвори дипломатическото си представителство в Брюксел „до второ нареждане". 16 души бяха задържани при антитерористичната операция в Белгия тази нощ, един от тях е леко ранен. Сред задържаните не е основният заподозрян за атентатите в Париж от 13 ноември - Салах Абдеслам. Според белгийски медии той е бил забелязан от полицията в Лиеж в неделя вечерта, но е избягал с черно BMW към Германия. Информацията не е потвърдена официално. Европейският съвет отмени повечето срещи, предвидени за днес, с изключение на най-важните. Службата за сигурност на политическата институция повиши вътрешното ниво за опасност до „оранжево", съобщи бТВ. Решението няма да засегне работата на Еврогрупата, на Съвета по образование, както и дейностите, свързани с младежта, културата и науката, и редица други срещи на високопоставени чиновници в съвета. 

Ураганът в София прати двама в болница

http://pik.bg/ураганът-в-софия-прати-двама-в-болница-news439989.html

Ураганът в София прати двама в болница

Сигнали за 81 паднали дървета и около 50 пострадали автомобила има в София след урагана от вчерашния ден и снощния проливен дъжд. Това съобщи началникът на Националния оперативен център Тошко Бързилов в сутрешния блок на БНТ.

В столицата са пострадали двама души – един служител на пожарната и една жена, върху която е паднало дърво, докато се е разхождала в парка. Животът и на двамата е извън опасност.

Той добави, че обстановката в цялата страна е овладяна. Най-много паднали дървета е имало във Варна – 15, Бургас – 10, Хасково – 10, Шумен – 10. По-тежки ситуации от вятъра и дъжда са регистрирани във Враца. Пострадали в страната нама.

Овладяна е и ситуацията с река Бързия. В столичния квартал „Люлин” предстои доизточване на насъбралата се вода заради нападалите листа, които са запушили канализацията.

В същото време Виктор Станчев от ЧЕЗ обяви в ефира на Нова телевизия, че заради бурята вчера около 10 000 абонати на дружеството са имали проблеми с електрозахранването.

"Към момента няма проблеми. Отводнява се само трафопост в Горна Баня", уточни още той.

Облачно, но топло време днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129225

Днес през деня ще е предимно облачно, ще има и превалявания. Временни разкъсвания на облачността ще има преди обяд над западната половина от страната. Вятърът вече ще е слаб. Атмосферното налягане ще се повиши, оставайки по-ниско от средното. Дневните температури ще са по-ниски, максималните между 10° и 15°.
Днес през деня ще е предимно облачно, ще има и превалявания. Временни разкъсвания на облачността ще има преди обяд над западната половина от страната. Вятърът вече ще е слаб. Атмосферното налягане ще се повиши, оставайки по-ниско от средното. Дневните температури ще са по-ниски, максималните между 10° и 15°.

Облачно, но топло време днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129219

Днес през деня ще е предимно облачно, ще има и превалявания. Временни разкъсвания на облачността ще има преди обяд над западната половина от страната. Вятърът вече ще е слаб. Атмосферното налягане ще се повиши, оставайки по-ниско от средното. Дневните температури ще са по-ниски, максималните между 10° и 15°.
Днес през деня ще е предимно облачно, ще има и превалявания. Временни разкъсвания на облачността ще има преди обяд над западната половина от страната. Вятърът вече ще е слаб. Атмосферното налягане ще се повиши, оставайки по-ниско от средното. Дневните температури ще са по-ниски, максималните между 10° и 15°.

Оперен фестивал започва в Стара Загора

http://pik.bg/оперен-фестивал-започва-в-стара-загора-news439988.html

Оперен фестивал започва в Стара Загора

Четиридесет и шестото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) започва днес в Стара Загора. На сцените на оперния, кукления и драматичния театър, както и в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, ще се състоят 11 събития в рамките на Фестивала, който ще продължи до 5-ти декември.

 „Интересът е голям и продажбите на билети вървят добре“, съобщи директорът на Операта Огнян Драганов. Организацията на феста е съвместна с Общината, със съдействието на Министерството на културата. „Няма такава община, която да стои толкова твърдо зад гърба на Държавна опера – Стара Загора. Успяхме да създадем фестивала така, както се прави в света – със селекционна комисия, която избра заглавията и го превърна във „витрина с най-новата стока в страната. Надяваме се да отворим фестивала навън, да привличаме гости от страната и чужбина”, допълни директорът.

Ще бъде създадена и Балканска оперна мрежа. За участие са поканени  представители на оперни театри в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Румъния, както и от опери в България. Една от идеите на мрежата е догодина фестивалът в Стара Загора да стане международен, а участниците в нея да си помагат с материалната база.

Уникалното оперно събитие за страната представя панорама на най-доброто в музикално-сценичните изкуства у нас през последния творчески сезон, оформена след прецизна селекция от над 70 спектакъла на различни български трупи.

Екстрадират българин в Румъния, има влязла в сила присъда там

http://petel.bg/Ekstradirat-balgarin-v-Rumaniya--ima-vlyazla-v-sila-prisada-tam__134918

Варненският окръжен съд разгледа искане за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 29-годишния Иван Маринов, за...

Ексклузивно! Жестока драма разтърси Бургас! Млада майка се самоуби, откриха мъртво и детето ѝ

http://petel.bg/Ekskluzivno--ZHestoka-drama-raztarsi-Burgas--Mlada-mayka-se-samoubi--otkriha-martvo-i-deteto---__134920

Илюстрация: Булфото 28-годишна жена се е самоубила в Бургас. Детето й също е открито мъртво, съобщи Блиц. Около 15.25 часа вчера в Четвърто...

Готвач: Хапнете чили с шоколад и веднага ще се усмихнете

http://petel.bg/Gotvach--Hapnete-chili-s-shokolad-i-vednaga-shhe-se-usmihnete__134922

Кадър: "Нова телевизия" Интересен факт разкри Николай Петров, който е главен готвач в луксозен столичен хотел. По думите му, ако човек...

Внимание! Имотна мафия в действие! Опитаха да вземат жилището на психичноболни (Видео)

http://petel.bg/Vnimanie--Imotna-mafiya-v-deystvie--Opitaha-da-vzemat-zhilishheto-na-psihichnobolni--Video-__134919

Кадър: Нова тв Виолина и Силвия Димитрови са майка и дъщеря. От години страдат от шизофрения и се лекуват в психиатричната болница...

Православната църква чества деня на Свети благоверен княз Александър Невски

http://pik.bg/православната-църква-чества-деня-на-свети-благоверен-княз-александър-невски-news439987.html

Православната църква чества деня на Свети благоверен княз Александър Невски

На 23 ноември православната църква чества деня на Свети благоверен княз Александър Невски.

Роден през 1220 година, живял по времето, когато руските земи били под татарско владичество, Св. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз, с Божия помощ, удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

По-късно Св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Но св. княз действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. Великият руски княз се прославил като смел защитник на православната вяра и своя народ от нашествията на татарите. В края на живота си пожелал да приеме монашество.

В Патриаршеската катедрала (храм-паметник) "Св. Александър Невски" е изложена богато украсена ракла с частицата от мощите на светеца.

Именници: Александър, Александра, Сашо, Сашка, Цанко (името „Александър" е от старогръцки произход и означава „защитник на мъжете").

Салах Абдеслам преметна полицията в Белгия, 16 задържани

http://frognews.bg/news_102384/Salah-Abdeslam-premetna-politsiiata-v-Belgiia-16-zadarjani/

Най-издирваният човек в Европа - Салах Абдеслам, главен заподозрян за кървавите атентати в Париж, бил забелязан снощи от полицията, но успял да й се измъкне и може би пътува с автомобил Бе Ем Ве към Германия, пише британският вестник "Телеграф" в електронното си издание.

Пекин обяви война на "Ислямска държава" заради екзекутиран китайски гражданин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129217

Председателят на КНР Си Дзинпин обяви война на радикалната групировка "Ислямска държава", след като екстремистите екзекутираха 50-годишен китайски гражданин, пише британският вестник The Daily Express, цитиран от "Фокус".
Китайските власти реагираха на трагичната новина с обещание да пречупят терористите и да се включат във войната срещу
Председателят на КНР Си Дзинпин обяви война на радикалната групировка "Ислямска държава", след като екстремистите екзекутираха 50-годишен китайски гражданин, пише британският вестник The Daily Express, цитиран от "Фокус". Китайските власти реагираха на трагичната новина с обещание да пречупят терористите и да се включат във войната срещу

Пекин обяви война на "Ислямска държава" заради екзекутиран китайски гражданин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129212

Председателят на КНР Си Дзинпин обяви война на радикалната групировка
Председателят на КНР Си Дзинпин обяви война на радикалната групировка "Ислямска държава", след като екстремистите екзекутираха 50-годишен китайски гражданин, пише британският вестник The Daily Express, цитиран от "Фокус". Китайските власти реагираха на трагичната новина с обещание да пречупят терористите и да се включат във войната срещу

Българинът, който покори Висшата лига без да е футболист

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/23/2654628_bulgarinut_koito_pokori_visshata_liga_bez_da_e/?ref=rss


След близо двегодишен престой в "Тотнъм" за мениджъра Хари Реднап най-после беше дошъл моментът да остави дълбок отпечатък в историята на един от най-старите лондонски клубове.

През лятото на 2010 г. "шпорите" бяха на прага на първо участие в Шампионска лига и Реднап знаеше, че се нуждае от нещо специално, за да постигне това, което никой друг не беше постигал преди него. 

Съзнанието на 63-годишния тогава треньор обаче беше спокойно. Реднап знаеше, че разполага с...

Зазимяваме се, вятърът стихва

http://frognews.bg/news_102388/Zazimiavame-se-viatarat-stihva/

През деня ще е предимно облачно, ще има и превалявания. Временни разкъсвания на облачността ще има преди обяд над западната половина на страната. Вятърът вече ще е слаб. А дневните температури ще са по-ниски, максималните ще са между 10 и 15 градуса, цитирайки НИМХ - БАН.

Две жертви на катастрофи през изминалото денонощие

http://crime.actualno.com/dve-jertvi-na-katastrofi-prez-izminaloto-denonoshtie-news_509113.html

Двама души са загинали, а други 37 са ранени при катастрофи, станали в страната през изминалото денонощие. От тях един е с опасност за живота. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 27 произшествия. На територията на София са станали 85 леки и пет тежки произшествия. При тях един човек е загинал, други петима са ранени.

Земеделските производители без право да продават на новите магистрали

http://business.actualno.com/zemedelskite-proizvoditeli-bez-pravo-da-prodavat-na-novite-magistrali-news_509105.html

Производителите на земеделска продукция, които продаваха стоката си по пътищата в страната, нямат право да го правят по новооткритите отсечки на магистралите. Това става ясно от писмен отговор на регионалния министър Лиляна Павлова, съобщи БГНЕС. “Към момента в Наредбата за специално ползване на пътищата не са предвидени условия и процедура за издаване на разрешение за специално ползване на пътищата в полза на земеделски производители, за да могат те да продават продукцията си”, по

Дянков предупреди: Харчим много, с този дефицит вдигането на данъците е неизбежно

http://business.actualno.com/djankov-predupredi-harchim-mnogo-s-tozi-deficit-vdiganeto-na-danycite-e-neizbejno-news_509104.html

Влизаме в дългова спирала, но 5-те млрд. лева буфер, които са предвидени в следващия бюджет, ще позволят на кабинета да си осигури по-спокоен живот. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред bTV. Според Дянков буферът е факт заради големите проблеми в енергетиката. Там НЕК е голямата дупка, като според различни оценки дефицитът е 3-4 млрд. лева. Някак темата за нуждата от пари в енергетиката се избутва – сигурен съм, че министър Теменужка Петкова я повдига пред Министерския

Р. Петков: Неадекватността на нашия държавен глава ни носи вреди

http://politics.actualno.com/r-petkov-neadekvatnostta-na-nashija-dyrjaven-glava-ni-nosi-vredi--news_509107.html

Европа трябва да си даде сметка има ли ресурса, тежестта и авторитета, като един от трите стълба за борба с терора, да обедини усилията на САЩ и Русия и да се концентрира върху борбата с терора и ИД. В противен случай Европа минава в състояние на разпад. Това коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV Румен Петков, зам.-председател на ПП АБВ. Той посочи като пример отсъствието на досегашните обичайни правила на Шенген. „Вие виждате, че вече няма Шенгенско пространство, че вс

Великобритания предвижда стотици милиарди за специалните си сили

http://europe.actualno.com/velikobritanija-predvijda-stotici-miliardi-za-specialnite-si-sili-news_509099.html

В следващите 10 години Великобритания ще похарчи над 254 милиарда евро за военна техника и подкрепа на специалните сили. Това казва премиерът на Обединеното кралство Дейвид Камерън в статия, публикувана от „Дейли телеграф”. Камерън излага няколко пункта от стратегията за национална сигурност, информира БГНЕС. „През следващото десетилетие ще инвестираме над 178 милиарда фунта стерлинги (254,34 милиарда евро) за покупка и поддръжка на военна техника”, обяви Камерън в стати

Започва седмица, посветена за борбата със затлъстяването

http://smolyan.actualno.com/zapochva-sedmica-posvetena-za-borbata-sys-zatlystjavaneto-news_509109.html

Започва седмицата, определена за борба със затлъстяването - от 23 до 27 ноември и по този повод от РЗИ – Смолян са планирали няколко инициативи. Това каза за Радио „Фокус” - Смолян Валя Радева - консултант по хранене и експерт в РЗИ – Смолян. Ще се проведат обучения с деца и ученици от града и ще се разпространят информационни материали за здравословно хранене сред различни групи от населението. Ще се проведат консултации на гражданите с определяне на индекс на телесна м

Холандски университети в София, канят български ученици да ги посетят безплатно

http://education.actualno.com/holandski-universiteti-v-sofija-kanjat-bylgarski-uchenici-da-gi-posetjat-bezplatno-news_509112.html

Тази седмица ще бъде посветена изцяло на холандското образование, като специално по повода ще гостуват студенти и специалисти от едни от най-престижните холандски университети. Причината за организираната от 23 до 27 ноември седмица на висшето образование в Холандия е нарастващият интерес към образованието в тази страна. Холандските университети разполагат с отлични оборудвани учебни бази и предлагат едни от най-търсените и интересни специалности на новото време (напр. нанотехнологии, авиационно

Божидар Димитров: Не е моя идеята да кръщаваме операцията срещу ИД на името на Тервел

http://society.actualno.com/bojidar-dimitrov-ne-e-moja-idejata-da-kryshtavame-operacijata-sreshtu-id-na-imeto-na-tervel-news_509110.html

Не съм аз автор на идеята да кръстим всеобщата операция срещу „Ислямска държава” на името на хан Тервел, един мой зрител го предложи. Така историкът Божидар Димитров обясни пред Нова телевизия поредната си екстравагантна идея, с уточнението, че Тервел не е хан, а кан. Българите са смел и горд народ и не са някакви тъпанари. Така Димитров коментира отзивите, че с такава идея ще привлечем джихадистите към нас. Те вече са тук, уточни Димитров, визирайки атентата в Сарафово. Не приемам

4 начина да разберете дали даден имейл е фалшив

http://pik.bg/4-начина-да-разберете-дали-даден-имейл-е-фалшив-news439985.html

4 начина да разберете дали даден имейл е фалшив

Фишинг атаките са най-разпространената форма на интернет измама и не бива да си мислим, че този проблем не ни засяга, защото никой не е имунизиран срещу подобен род измами.

Фишинг атаките целят да подмамят хората да предоставят важна лична информация, най-често подробности по кредитни карти и банкови сметки. За да успеят да убедят хората да предоставят финансовата си информация, измамниците изпращат имейл, който е пълно копие на имейлите на избраната компания.

Най-често измамниците създават и подобен уебсайт. Фалшивият сайт може да бъде почти идентичен с този на компанията. Когато потърпевшия въведе данните си, те отиват директно при престъпниците. Може да разгледате информацията на PC Mag за да знаете по кои 4 начина може да разберете дали даден имейл не е фалшив.

1. По имейла на подателя

В полето „From“ хакерите могат да изпишат каквото си поискат, за да ви заблудят. Повечето обаче имейл услуги ви предлагат възможност да хванете тази измама. За целта застанете с курсора на мишката в полето „From“ или кликнете върху него, за да видите истинския имейл адрес, от който пристига този имейл.

2. По линковете в имейла

Хакерите може да замаскират линка, който са ви изпратили в някой имейл, за да си мислите, че е легитимен. За да разберете дали зад това не се крие измама, застанете с мишката върху него и след няколко секунди трябва да видите реалното място където ще ви отведе той.

 

Ако този трик не проработи, пробвайте друг. Маркирайте линка и го копирайте. След това го поставете в текстов документ, за да видите къде ще ви изпрати ако кликнете върху него. За целта застанете над него с мишката.

3. По наличието на правописни грешки

Отличителен белег на повечето фишинг имейли е наличието на много правописни и граматични грешки, защото хакерите бързат и нямат много време да изпипат всичко. Ако имейла идва наистина от компанията, за която се твърди, то той трябва да е перфектен. В противен случай някой служител може да си загуби дори работата.

4. Инструкции

Обърнете специално внимание на това, което имейла иска от вас да направите. Ако той гласи, че има проблем със сигурността на профила ви и вие трябва да кликнете върху бутона, за да влезете в системата, не се хващайте. Това е класическа техника за фишинг атака. Никоя легитимна компания, която ви изпраща подобно съобщения, няма да иска от вас да кликате върху бутон или линк, нито пък да изтегляте прикачен файл. Навярно ще ви посочат телефони на които е добре да се обадите за повече информация.

Източник: digital.bg

Децата в България и Румъния са най-застрашени от бедност в ЕС, европарламентът търси решение

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/23/2653530_decata_v_bulgariia_i_rumuniia_sa_nai-zastrasheni_ot/?ref=rss


Повече от една четвърт от децата в Европа се намират в риск от бедност и социално изключване и този факт ще има последствия върху младото поколение за цял живот, пише Европейският парламент в съобщение до медиите.

Евродепутатите ще обсъждат начините за борба с неравенството и бедността при децата по време на дебат в пленарна зала днес.

Според статистиката на Евростат общо 26 млн деца (на възраст под 18 години) са били застрашени от бедност и социално изключване през 2014...

Как да прехвърлим съобщенията си от стария на новия си смартфон

http://pik.bg/как-да-прехвърлим-съобщенията-си-от-стария-на-новия-си-смартфон-news439984.html

Как да прехвърлим съобщенията си от стария на новия си смартфон

Ако сте използвали вашето Android устройство вече няколко години, най-вероятно то съхранява много текстови съобщения. Повечето от тях вероятно не са важни, но със сигурност има и такива, които искате да запазите завинаги.

За да не загубите тези важни за вас съобщения, когато сменяте смартфона си, може да използвате някое полезно приложение. Благодарение на Phone Arena може да разберем как да прехвърлим съобщенията си от стария на новия си смартфон.

1. SMS Backup & Restore

SMS Backup & Restore е лесно за използване приложение, с което може да архивирате и възстановите текстовите си съобщения. Форматът за архивиране (XML) ви позволява да възстановите съобщенията си на всяко Android устройство. Имате възможност да изберете на кои съобщения да направите резервно копие, както и да ги конвертирате в други формати. SMS Backup & Restore е безплатно приложение, но ще трябва да се примирите с рекламите или да преминете към Pro версията за $ 4,99.

2. Samsung Smart Switch

Както подсказва името му, това приложение е създадено за тези, които имат Samsung устройство, работещо с Android. Можете да прехвърляте данни – съобщения, контакти, разговори, видеоклипове и така нататък, от всяко устройство работещо с Android 4.0 или по-късна версия, както и от iOS устройства.

3. HTC Transfer Tool

Използвайки Wi-Fi Direct, HTC Transfer Tool ви позволява да придвижите вашите данни (както и съобщения) от стар Android телефон на HTC устройство. Приложението е безплатно.

Източник: digital.bg

Пътна обстановка в страната - 23 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307143

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик: напълно се затваря до 17:00 ч на 11.12.2015 г. участъка от км 89+480 до км 91+576, дясно платно /посока Бургас/. Движението се прехвърля в ляво платно, в същия участък.

Братът на Салах Абдеслам: Искаме да видим Салах или в затвора, или в гроба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129206

Братът на издирвания във връзка със серията терористични атаки във френската столица Салах Абдеслам сподели, че семейството му се надява той да се предаде на властите, пише германският вестник Die Welt, позовавайки се на репортаж на белгийската телевизия RTBF.
Само по този начин соченият за отговорен за нападенията в Париж може да даде „отговори“
Братът на издирвания във връзка със серията терористични атаки във френската столица Салах Абдеслам сподели, че семейството му се надява той да се предаде на властите, пише германският вестник Die Welt, позовавайки се на репортаж на белгийската телевизия RTBF. Само по този начин соченият за отговорен за нападенията в Париж може да даде „отговори“

Братът на Салах Абдеслам: Искаме да видим Салах или в затвора, или в гроба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129210

Братът на издирвания във връзка със серията терористични атаки във френската столица Салах Абдеслам сподели, че семейството му се надява той да се предаде на властите, пише германският вестник Die Welt, позовавайки се на репортаж на белгийската телевизия RTBF.
Само по този начин соченият за отговорен за нападенията в Париж може да даде „отговори“
Братът на издирвания във връзка със серията терористични атаки във френската столица Салах Абдеслам сподели, че семейството му се надява той да се предаде на властите, пише германският вестник Die Welt, позовавайки се на репортаж на белгийската телевизия RTBF. Само по този начин соченият за отговорен за нападенията в Париж може да даде „отговори“

Червеното и черното – или защо шестобалната система на оценяване трябва да се промени

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/23/2652699_chervenoto_i_chernoto_ili_zashto_shestobalnata_sistema/?ref=rss


Петобална и шестобална система: кратка история на въпроса

През юли-август 1878 г. Марин Дринов, един от най-образованите българи в онази епоха, изработва по поръка на княз Дондуков-Корсаков предписание за организация на образованието в освободените земи – т.нар. Привременен устав за народните училища.

В този иначе подробен документ въпросът как ще става оценяването на учениците не е регламентиран. Това става с отделна наредба през май 1879 г. Възприета е руската петобална...

Актуална пътна обстановка

http://pik.bg/актуална-пътна-обстановка-news439978.html

Актуална пътна обстановка

Пътните настилки са предимно мокри.
Ограничена видимост поради мъгла до 50 м има в районите на Берковица, Ябланица и Вратник, а до 100 м в района на Люляк и на АМ „Хемус“ в област София. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Ограничения за товарни автомобили:
С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.
Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:
- автомагистралите, с изключение на участъка Харманли-ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;
- път I-1 граница ОПУ Видин – ОПУ Монтана – Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София.
- път I-1 с. Ребърково-Ботевград;
- път I-1 етапна връзка на ЛОТ 1 на АМ „Струма” при п.в. Дупница север-ГКПП „Кулата”;
- път I-4;
- път I-5 Русе-Велико Търново;
- път I-8 Пловдив-Харманли;
- път I-9 Дуранкулак-Варна-Бургас;
- път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;
- път II-19 Симитли-Гоце Делчев;
- път II-86 Пловдив-Смолян;
- път II-99 Бургас-Царево.
Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.
Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.
ІІ. Състояние на автомагистралите:
АМ „Тракия”: област Пазарджик: напълно се затваря до 17:00 ч на 11.12.2015 г. участъка от км 89+480 до км 91+576, дясно платно /посока Бургас/. Движението се прехвърля в ляво платно, в същия участък.
Отворени за движение при пътен възел „Пазарджик“ са направленията: Пловдив-Пазарджик; Пловдив-Панагюрище;
Затворени за движение са направленията при пътен възел „Пазарджик“:
София-Пазарджик; София-Панагюрище; Пазарджик-Пловдив; Панагюрище-Пловдив;
Обходни маршрути:
-/за движещите се София-Пазарджик/: АМ“Тракия“-п.в.“Калугерово“-път III-803- път II-37-Пазарджик;
-/за движещите се София-Панагюрище/: АМ“Тракия“-п.в.“Калугерово“-път III-803- път II-37- път II-37- Панагюрище;
-/за движещите се Пазарджик-Пловив/: Пазарджик-път I-8-Пловдив;
-/за движещите се Панагюрище-Пловдив/: път II-37- гр.Пазарджик- път I-8-Пловдив;
на АМ „Тракия“: на виадукт при км 67+027 – напълно се затваря движението в участък от км 66+700 до км 67+430 в посока гр. София. Движението в посоченият участък се прехвърля в платното за насрещното движение; във връзка с превантивен ремонт и възстановяване на технико-икономическите характеристики на участъка от магистралата от км 60+000 до км 90+200 се въвежда ВОБД: Алтернативно направление на АМ „Тракия“ Пловдив-София е подбалканският път І-6 София-Пирдоп-Карлово. Пътуващите към Пазарджик може да ползват и път I-8 в отсечката след Ихтиман; поради превантивен ремонт на съоръжението при км 63, в участъка от км 62+900 до км 63+600, дясно платно, посока Бургас. Движението се прехвърля в ляво платно, двупосочно. Срок до 04.12.2015 г.
АМ „Хемус“: област София: поради извършване на ремонт на пътното платно в посока София на виадукт „Елешница“ при км 15+160 – движението се извършва двупосочно в платното посока Варна. Срок до 04.12.2015 г.; до 23.11.2015 г. от 09:00 ч. до 17:30 ч. на виадукт при км 41+160 поради обследване се затваря крайна активна лента в лявото платно (посока Варна-София). Движението ще се насочи в свободните ленти.; ремонтни дейности на асфалтова настилка в участъкът от км 59+870 до км 62+750, дясно платно на АМ Хемус като се затваря дясното платно за движение посока София-Варна и прехвърляне на движението в платното за насрещно движение Варна-София, където движението ще се осъществява двупосочно. Срок до 27.11.2015 г.; област Варна: от км 385+800 до км 387+717 /дясно в посока Варна/ – движението се осъществява с пълно затваряне на едното платно и прехвърляне на движението в платното за насрещно движение.Срок до 04.12.2015 г.
АМ „Струма”: няма ограничения.
АМ „Марица”: няма ограничения.
АМ “Черно море” : няма ограничения.
АМ „Люлин: няма ограничения.
ІІI. Въведени ограничения по основните пътни направления:
1. Проходи:
- „Златишки” - затворен за всички МПС;
- „Върбишки” - затворен за всички МПС;
- „Ришки” - отворен за всички МПС;
- „Обзорски” - отворен за всички МПС;
- „Републиката” - отворен за всички МПС;
- „Айтоски” - отворен за всички МПС;
- „Предела” - отворен за всички МПС;
- „Печинско” - отворен за всички МПС;
- „Пампорово” - забранено е движението на МПС за периода до 23.11.2015 г.
- „Рожен” - отворен за всички МПС;
- „Превала” - затворен за всички МПС до 26.11.2015 г.
- „Троянски” - отворен за всички МПС;
- „Петрохан” - забранено е движението на МПС над 12 т;
- „Котленски” - отворен за всички МПС;
- „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Дюлински” - забранено за тежкотоварни автомобили над 3.5 т;
- „Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Шипка” - отворен за движение. Забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4 до 31.03.2016 г.
Ограничения в движението на МПС по първокласната пътна мрежа:
- път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: област Монтана: обходен път на гр. Монтана – затворен за движение на МПС от км 102+060 до км 114+512,20;
Обходен маршрут:
- гр. Монтана-ул. „Димитър Ерийски” през кв. ”Кошарник” гр. Монтана – за и от път III-112 Арчар-Монтана. Срок до 01.12.2015 г.
Пътен възел „Долна Вереница” при км 102+753 – движението на МПС да се извършва по еднопосочна връзка Видин-Монтана двупосочно без спиране или отбиване на движението и с ограничаване на скоростта на 40 км/ч; от км 102+060 до км 114+512,20; подобект обходен път на гр. Монтана, кръстовище за кариера „Долна Вереница” – движението на МПС в зоната на кръстовището на път І-1 с кариера „Долна Вереница” се извършва с ограничаване на скоростта на 40 км/ч.Срок 01.12.2015 г.; при км 121+919 се забранява влизането в с. Сумер на тежкотоварни превозни средства над 10 тона по Общински път „Пътна връзка за с. Сумер”.Движението на МПС при км 120+390 от Монтана посока Вършец се отклонява по път ІІІ-1621 Сумер-Вършец. Срок на действие на ВОБД: до 18.11.2016 г; област Враца: частични ремонти на асфалтовата настилка от км 161+000 до км 175+400. Участъка е сигнализиран с пътни знаци, движението да се извършва с повишено внимание и скорост 40 км/ч; област София: /Ботевград-София/ временно е затворен в двете посоки, в участъка от км 205+000 /местност „Рибни вир”/ до км 213+000 /разклон за с. Горно Камарци село Врачеш-язовир Бебреш /, поради укрепително-възстановителни работи на анкерна стена при км 34+310 на АМ „Хемус“ и опасност от срутване върху път І-1, а така също и във връзка с извършващи се ремонтни-възстановителни работи на виадукт „Бебреш” на АМ ”Хемус”, поради възникване на опасност от падащи късове строителни материали. За обходен маршрут да се ползва Ботевград /път І-1/-път ІІ-17-АМ Хемус /п.в. Ботевград-п.в. Витинска река/. Ограничението ще продължи до приключване на ремонтно-възстановителните работи; Мездра-Ботевград при км 178+000 - местността Копяновец, в посока Ботевград, водачите на МПС да пътуват с повишено внимание; от км 276+162 до км 281+061 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка и косене на тревни площи. Движение с повишено внимание; област София и Перник: забранено е движението на тежкотоварни автомобили над 15 т; област Кюстендил: във връзка със строеж на АМ „Струма” ЛОТ 2 в участъка Дупница-Благоевград от км 322+000 до км 359+482 се въвежда ВОБД на път I-1 при км 334+380. ВОБД се налага за достъп на строителна механизация до обекта и подобряване на безопасността на движение по първокласен път I-1. Пресичането с железопътната линия се извършва в междугарието Дупница-Бобошево. В тази зона е обособено кръстовище със статут на „Вход/изход от строителен обект”. Изходът от строителния обект и достъпът на автомобили се допуска само при десен завой от близката до ж.п. линия пътна лента за движение. Излизането от строителната площадка към път I-1/Е-79 става и в двете посоки. При км 334+386 на изхода при ж.п. прелеза е поставен пътен знак Г2 – излизащите от обекта пътни превозни средства да завиват задължително надясно; от км 354+600 до км 356+000 – поради прекратяване на досегашната ВОБД по временната варианта (байпас) и пускане на движението по новоизградения пътен надлез при км 353+400 над АМ „Струма” /километрично положение по АМ „Струма“/ и част от п.в. Кочериново-отклонение за с. Бараково се ограничава скоростта на движение до 40 км/ч в участък от път I-1 от км 354+600 до км 356+000.
- път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна: област Варна: от км 196+624 до км 196+929 дясно – извършване на строително-монтажни работи. Външно кабелно захранване за район Вл. Варненчик, гр.Варна. Движението да се осъществява в свободната лента. Срок до 30.11.2015г.
- път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: област София: Правец-с. Разлив-Трудовец-Ботевград се въвежда забрана за движение на МПС над 12 т в участъка от км 193+345 /отклонение за п.в. „Правец”/ до км 204+200 /заустване в път І-1 Видин-Враца-Ботевград/.
Обходен маршрут: АМ „Хемус” /за п.в. „Правец”/-път ІІ-17/(Мездра-Ботевград)-п.в. І-3-п.в. „Ботевград” на АМ „Хемус”/ и обратно.
- път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В. Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен: област Ловеч: от км 0+000 до км 24+972 (Коритна-Брестница-Български Извор-Сопот) полагане на хоризонтална маркировка, без отбиване на движението. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост; област Габрово: Граница Ловеч-обходен път Севлиево-граница В. Търново са въведени ограничения на скоростта за движение в участъците от км 70+000 до км 70+500; от км 84+200 до км 85+600; от км 93+300 до км 93+700 с ограничение на скоростта до 30 км/ч, поради пропадане и от км 95+000 до км 95+300 – ремонтни дейности. Поставена е необходимата временна сигнализация за неравности и ограничение на скоростта.
- път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: област Русе: до 15.12.2015 г. – ремонт на мост над р. Дунав между Русе-Гюргево /Дунав мост 1/. Ремонта е в Румънската част на съоръжението. Движението на МПС се извършва с пропускателен режим в едната лента, регулира се със светофарна уредба. Участъка е сигнализиран с пътни знаци. Ограничение на скоростта 10 км/ч; Русе-В. Търново от км 3+970 до км 4+020 /при изхода от магазин „Метро” в чертите на гр. Русе/ – движението е пренасочено двупосочно в лявата лента в посока В. Търново, поради пропадане и деформация на пътното платно с дължина около 30 м; област Хасково: от км 374+000 до км 380+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движението в едната лента двупосочно; област Кърджали: забранено е движението на МПС с тегло над 15 т в участъка Черноочене-Кърджали; забранено е движението на МПС с тегло над 3.5 т в участъка Подкова-Маказа; от км 324+147 до км 337+827 – подмяна на стоманена предпазна ограда, движение с повишено внимание; при км 390+100 – възстановяване на изнесен насип от порой, движение с повишено внимание;
- път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас: област Кюстендил: от км 0+400 до км 1+400 /ГКПП Гюешево-Каменичка Скакавица/ – ремонтни дейности, изсичане на храсти, заливане на фуги. Движение с повишено внимание; област Перник: при км 85+780 изграждане на временна пътна връзка. Движението е ограничено в едната лента посока Перник. Срок до 30.11.2015 г.; област София: Временно се ограничава движението на МПС на път І-6 София-Бургас по платното в посока София при км 173+250 /паметник на „Васил Левски”/, поради активиране на свлачище. Движението на МПС е урегулирано и се осъществява двупосочно по платното в посока Бургас; област Ямбол: от км 421+000 до км 428+000 – полагане на хоризонтална маркировка; област Бургас: от км 431+000 до км 445+000 Венец-Карнобат полагане на напречна маркировка - възпрепятства движението. Срок до 27.11.2015 г.
- път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: област Силистра: от км 0+180 до км 1+776 /чертите на гр. Силистра/ – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Докато се работи по дясното платно на съответните улици, движението ще се осъществява двупосочно в лявото платно и обратно. СМР ще се извършват на четири етапа, както следва: първи етап-ул. „Добрич”, втори етап-ново кръгово кръстовище на бул. ”Седми септември” и ул. ”Добрич”, трети етап-бул. ”Седми септември”, четвърти етап-пътно кръстовище на бул. ”Седми септември” с ул. ”Дръстър”; област Шумен:.от км 146+000 до км 149+000 – обезопасяване на скални откоси с предпазни мрежи. Движение с повишено внимание; от км 271+000 до км 323+049 полагане на хоризонтална напречна маркировка.
- път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: област Хасково: от км 333+835 до км 334+100 в гр. Харманли – пътното платно се стеснява отляво във връзка с изграждането на нов пешеходен подлез при реконструкцията на ж.п. линията Харманли-Свиленград; от км 370+500 до км 377+900 /района на Свиленград до ГКПП/ – временно затворен поради пропадане на част от пътното платно. Обход през АМ „Марица“.
- път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: област Варна: Кранево-Варна при км 83+100 – ограничение на тежкотоварното движение над 10 т и ограничение на скоростта до 60 км/ч, поради свлачище; Кранево-Варна от 84+500 до км 85+000 – ограничение на скоростта до 30 км/ч, поради свлачище и при км 83+300; Кранево-Варна от км 84+000 до км 86+000 – частични ремонти на асфалтовата настилка, движение в свободната лента; Кранево-Варна-Бургас при км 128+976 - изграждане на допълнителна лента за ляв завой в посока Варна-с. Близнаци. Движението да се осъществява в свободната лента. Движението се регулира от сигналисти. Срок до 30.11.2015 г.; от км 222+849 до км 225+522 /Сл. Бряг-Бургас/ по проект обход Поморие и от км 222+289 до км 224+962 по съществуващ път – изграждане на второ пътно платно. Движението на МПС се организира в двете ново изградени платна, скоростта на движение е 50 км/ч в участъците на съществуващите кръстовища; от км 170+000 до км 200+000 – подмяна на СПО /мантинела/, движение с повишено внимание; област Бургас: от км 170+000 до км 190+000 – частични ремонтни дейности, почистване на банкети. Движение с повишено внимание. Срок до 24.11.2015 г.
ІV. Състияние на републиканската пътна мрежа:
1. Ремонтни дейности и временна организация на движението /ВОД/:
ОПУ-Благоевград:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път II-19 Разлог-Банско-Гоце Делчев – затворен за движение от км 63+700 /отклонение за с. Кремен/ до км 64+290, поради ремонтно възстановителни работи на деформиран пътен насип при км 63+700. Срок до 27.11.2015 г.
Обходен маршрут:
- посока Симитли-Гоце Делчев движението се отбива от път II-19 при км 63+690, в дясно, по общински път 2004/II-19 Добринище-Господинци/ - Кремен и след кръстовището на км 0+300 продължава в ляво, по общински път, до вливане в път II-19 Симитли-Разлог-Гоце Делчев при км 64+290.
- посока Гоце Делчев-Симитли движението се отбива от път II-19 при км 64+290 по общински път, и след кръстовището с път 2004/II-19 Добринище-Господинци/ - Кремен, продължава в дясно, до вливане в път II-19 Симитли-Разлог-Гоце Делчев при км 63+690.
Път II-84 Юндола-о.п. Разлог – ограничение на движението на МПС, поради реконструкция на мост при км 100+400 в участъка от км 100+240 до км 100+400 – движението се пренасочва по обходен маршрут:
Обходен маршрут:
за посока Юндола-Разлог – движението се отбива от път II-84 при км 97.11/ Генерал Ковачев/, в ляво, по път ІII-1903/ ІІ-84 – Елешница - ІІ-19/ и при входа на пътен възел ІІ-19 км 50.7 се включва в дясното платно посока/ Добринище-Банско-Разлог - път ІІ-19 до км 35.9/. Движението е урегулирано с необходимите пътни знаци. По път ІII-1903 / ІІ-84 – Елешница - ІІ-19”, на мост при км 1+550, се въвежда забрана за движението на МПС с тегло над 20 т
за посока Разлог-Юндола – движението при път II-84 км 102.10/пътен възел Долно Драглище – Баня/ се отклонява в ляво по общински път /с. Долно Драглище-Белица-ІІ-84 км 97.1-Якоруда/ . Движението е урегулирано с необходимите пътни знаци. Срок до 27.11.2015 г.;
Път III-108 Кресна-Кулата-Петрич от км 9+475 до км 9+825 /между отклонението за с. Рупите и гр. Петрич/ – е затворено движението на МПС във връзка с изпълнение на ремонтно-възстановителни работи на аварирал водосток при км 9+675.
Обходен маршрут:
- посока кръстовище на АМ „Струма“ при км 425+160 с път III-108-гр. Петрич-граница Македония „движението се отбива от път III-108 при км 7+019, в дясно, по път III-1084 "III-108-Старчево-Карналово-Михнево-Кавракирово-Първомай", преминава през селата Кърналово, Михнево, Кавракирово и при село Първомай, след кръстовище с път III-198 на км 78+380 продължава в дясно- за граница Македония /за ГКПП Златарево/ или в ляво-за Петрич. След влизане в град Петрич, при кръстовище на бул. ”Рокфелер” с ул. „Цар Симеон”, движението продължава по ул.”Цар Симеон” и по ул.”Места”, и при кръговото кръстовище с ул. ”Цар Борис III” продължава в ляво до включване в път III-108 при км 13+855, и продължава до км 9+825).
- посока гр. Петрич или граница Македония /ГКПП Златарево/ могат да използват АМ „Струма“ до км 432+800, след което движението се отлива по пътна връзка в дясно, преминава под АМ Струма по общински път и се включва в път I-1 в с. Марикостиново, и продължава до кръстовище с път III-198, след което продължава в дясно до гр. Петрич, или граница Македония. Срок до: 09.02.2016 г.
Път ІІІ-1903 на мост при км 1+550 – поради опасност от изменение /деформиране/ на връхната конструкция от тежкотоварни MПС, движението на лекотоварни МПС се извършва в едната лента и се въвежда забрана за движение на МПС с тегло над 20 т.
Ремонтни дейности:
Път II-84 Юндола - о.п. Разлог от км 78+700 до км 97+000, от гр.Якоруда до кръстовището при Ген.Ковачев, във връзка с изпълнението на проект „Транзитни пътища –V- Лот 22 А, път ІІ-84 Юндола-Разлог (Участък 1 от км 54+390 до км 107+114) ще се полага пътна маркировка, в часовете от 8.30 часа до 18.00 часа през дните до 27.11.2015 г. Движението е урегулирано с необходимите пътни знаци и регулировчици; път II-84 Юндола-о.п. Разлог при км 100+000 – ВОД, поради извършване на реконструкция на мост. Движението се осъществява еднопосочно чрез светофарна уредба и хоризонтална пътна маркировка по временно изграден обходен път в близост до мостовото съоръжение, след което се включва в път II-84 Юндола - о. п. Разлог. Срок до 27.11.2015 г.; път ІІІ-106 О.п. Благоевград-Зелен дол-Селище-Станке Лисичково-граница Македония от км 1+500 до км 2+500 – ремонтни дейности, движението ще извършва по изградена временна пътна връзка; път III-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич при км 22+300 – движение в едната лента, поради свлачищe; път III-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич при км 38+380 – затруднено движение, поради разрушена подпорна стена. Движението е регулирано с необходимите пътни знаци; път III-1007 Полето-Брежани – заради прокарване на водопровод, движението на МПС ще бъде затруднено в участъка от км 3+000 до на км 5+700. Движението ще се регулира с необходимите пътни знаци; път ІІІ-1972 Дъбница-Вълкосел-Сатовча км 7+700 – стеснен участък поради активизирало се свлачище. Движението да се извършва с повишено внимание.
ОПУ-Бургас:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-908 от км 22+400 до км 39+300 (от разклона за с. Варовник до кръстовището с път II-79) – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т; път ІІІ-992 Веселие-Ясна Поляна в участъка на аварирал мост над р. Ропотамо при км 16+257 е изграден временен път с временен брод през коритото на реката, въведено е временно ограничение на скоростта до 20 км/ч и забрана за движение на МПС над 12 т; път ІІІ-7306 Черница-Сунгурларе-Чубра – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т; път ІІІ-9901 Царево-Резово /на км 9+975 - стоманобетонен мост с отвор 10.00 м на река Чифчиево дере/ – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 20 т.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-53 от км 184+800 до км 210+000 – косене на банкети; път II-99 от км 10+000 до км 20+000 – изрязване на растителност. Движение с повишено внимание. Срок до 30.11.2015 г.; път II-99 от км 20+000 до км 43+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка.; път III-795 от км 41+000 до км 44+000 – почистване на окопи. Движение с повишено внимание. Срок до 26.11.2015 г.; път ІІІ-992 от км 0+000 до км 10+000 – частични ремонтни дейности .Движение с повишено внимание; път ІІ-6008 от км 0+000 до км 5+550 – частични ремонтни дейности. Движение с повишено внимание; път ІІІ-6009 от км 22+000 до км 23+000 Каблешково-Ахелой – изграждане на напречно отводняване. Срок до 26.11.2015 г.
ОПУ-Варна:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-29 Варна-Добрич от км 20+000 до км 22+800 ограничение на скоростта на 50 км/ч поради неравности на асфалтовата настилка.
ОПУ-В. Търново:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път III-514 Камен-Горна Оряховица-Велико Търново от км 10+450 до км 25+157 – поради започване на СМР на обект: „ЛОТ 85 Рехабилитация и реконструкция на път III-514 Камен-Драганово от км 5+000 до км 16+000 и от км 16+000 до км 25+157, с дължина 20.157 км, област Велико Търново“ се ограничава движението на МПС. Срок до 30.11.2015 г.
Движението ще се извършва по обходни маршрути:
- за посока с. Камен-с. Драганово:
път III-407-с. Лозен-с. Паисий-с. Стрелец-III-514;
- за посока с. Драганово-с. Камен
път III-514-с. Стрелец-с. Паисий- с. Лозен-път III-407;
- за посока с. Камен-с. Сушица
път III-407-с. Горски Сеновец-с. Царски извор;
- за посока с. Сушица-с. Камен
с. Царски извор-с. Горски Сеновец-път III-407
Път ІІІ-551 Дебелец-Средни колиби-Елена от км 13+299 до км 21+879 – поради лошо експлоатационно състояние е ограничено движението за товарни автомобили над 10 т.
Обходен маршрут: Дебелец-В. Търново-Лясковски кантон-Мерданя-Златарица-Златаришки кантон-Елена и обратно;
Път ІІІ-4073 Царски извор-Драганово от км 0+000 до км 5+5000 – затворен поради свлачище.
Обходен маршрут: Царски извор-Сушица-Драганово и обратно.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Видин:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път II-14 Видин-Кула-Връшка чука-граница Сърбия при км 10+500 – движението е пренасочено по обходен път непосредствен до участъка (старият път), поради свличане на пътното платно. Скоростта е ограничена на 40км/ч и е обозначено с пътни знаци;
ОПУ-Враца:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Път ІІ-11 Оряхово-Лесковец-граница Плевен – забрана за движение на МПС над 3.5 т, поради свлачищни процеси и големи деформации в асфалтовата настилка от км 118+000 до км 119+000.
Обходен маршрут: Оряхово-Селановци /път ІІІ-306/ Галово-Остров /пътища ІV-ти клас/-път ІІ-11-граница Плевен.
Път ІІІ-161 Ребърково-Лютидол от км 0+000 до км 8+700 – стеснение в двете посоки и ограничаване на движението за МПС над 10 т от км 0+000 до км 5+900 и над 3.5 т от км 5+900 до км 8+700, поради свлачищни процеси; път ІІІ-308 Своде-Караш-Хубавене-Роман в участъка от село Караш до село Хубавене – затворен за движение на МПС, поради свлачище от км 25+000 до км 25+200.
Обходен маршрут: Роман-Ябланица-Осикова Лъкавица-Правешка Лъкавица-Караш за пътуващите от Роман за Караш. Ябланица-Роман-Хубавене за пътуващите от София и Ловеч.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-15 Мизия-Оряхово от км 61+000 до км 76+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Участъка е сигнализиран с пътни знаци. Движение с повишено внимание и скорост до 40 км/ч; път II-16 Ребърково-Елисейна от км 0+000 до км 22+540 – временна организация на движение, указваща че пътят е в ремонт и ограничаваща скоростта; път ІІІ-1306 Вировско-Върбица-Горно Пещене от км 62+000 до км 62+300 – поставена сигнализация за стесняване на дясното платно за движение и ограничаване на скоростта до 50 км/ч поради възникнали свлачищни процеси.
ОПУ-Габрово:
Временно са въведени следните ограничения за движението на МПС:
Път III-403 Кормянско-Малък Вършец-Крамолин затворен за движение от км 5+253 до км 11+700, поради възникнала предаварийна ситуация на мост над р. Крапец при км 10+080.
Обходен маршрут: по път III - 401, и общински път за вила Рай до с. Малък Вършец, и обратно. Поставена е необходимата сигнализация.
Път ІІІ-4404 Габрово-Дебел дял – в участъка от км 10+151 /от разклона за к.к. „Люляците”/ до км 13+807 /до с. Дебел дял/ е затворен за движение на МПС, поради пропадане на пътното платно.
Обходен маршрут: по път III-4404 Габрово-Гъбене-Музга-Дебел Дял.
Ремонтни дейности:
Път III-5006 Габрово-Узана от км 2+800 до км 3+100 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движение само едната лента двупосочно. Срок до 30.11.2015 г.
ОПУ-Добрич:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Кюстендил:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път III-602 Коняво-Горна Козница-Мала Фуча-Бобов дол от км 7+700 до км 8+700 /в урбанизираната територия на с.Таваличево/ - движението на МПС е ограничено, поради реконструкция на Водопроводната мрежа на селото; път III-602 от км 16+000 до км 19+000 в участъка Горна Козница - Мала Фуча – се извършва почистване на окопи и профилиране на банкети.
Обходен маршрут: улици на с.Таваличево. Срок до 30.11.2015 г;
Път III-602 Коняво-Горна Козница-Мала Фуча-Бобов дол при км 25+200 /след село Бабино в посока гр. Бобов дол – забранява се движението на товарни автомобили над 12 т. Движението на МПС до 12 т и автобуси се осъществява по временен път.
Обходен маршрут за МПС над 12 т:
- с. Коркина-с. Паничарево-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село- Мламолово-Бобов дол и обратно;
- с. Бабино-с. Долистово-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село-Мламолово-Бобов дол и обратно.
Път ІІІ-6222 Смоличано-Пелатиково – забранено е движението на товарни МПС.
Ремонтни дейности:
Път ІІІ-622 Ваксево-Църварица – активизирало се срутище при км 24+850, движението е сигнализирано с ограничителна лента и пътни знаци; път III-623 (о.п. Кюстендил-о.п. Дупница)-Мламолово-Бобов дол-Жедна в участъка от км 9+600 до км 9+700 /край с. Мламолово/ – откъсване на банкета вследствие на обилните дъждове, движението се извършва в дясната лента за движение в посока Бобов дол. Сигнализирано е с пътни знаци; път III-623 Бобов дол-Жедна при км 14+900 – активизирало се свлачище, движението се извършва само в едната лента за движение. Сигнализирано е с пътни знаци;
ОПУ-Кърджали:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Движението по път II-59 Момчилград-Крумовград-Ивайловград в участъка от км 18+540 до км 18+820 да се извършва по новоизградения временен обходен път; път ІІ-59 спирка Джебел-Момчилград Звездел-Крумовград в участъка от км 24+245 до км 24+895 – поради свличане на земни маси е засегнат банкета и част от лявото платно за движение. Движението в двете посоки се осъществява в дясното платно в посока Момчилград-Крумовград; път ІІІ-5009 Бели пласт-Стремци-Рани лист-Кърджали в участъка от км 8+000 до км 10+155 (между с. Бели пласт и р-н с. Соколяне) – забранено е движението на товарни МПС над 3,5 т.
Обходен маршрут през с. Черноочене;
Път ІІІ-5071 Чифлик-Мургово-Стремци-Три могили-Черноочене – поради образувало се свлачище е затворен в двете посоки за движение в участъка от км 10+000 до км 11+000 (между с. Стремци и с. Стремово).
Обходен маршрут през с. Черноочене;
Път ІІІ-5071 между с. Стремци и с. Черноочене в участъка от км 9+470 до км 17+466 – забранено е движението на товарни МПС.
Обходен маршрут през гр. Кърджали.
Път III-5902 (Момчилград-Звездел)-п.к.Звездел-п.к.Голяма Чинка-(Токачка-Крумовград) – забранено движението на товарни МПС над 3,5т в участъка от км 0+000 до км 16+668. Забраната се въвежда за възстановяване на нормалното технико-експлоатационно състояние на участъка и осигуряване безопасността на движението.
Обходен маршрут: път II-59 Момчилград-Крумовград и път I-5 Момчилград-Подкова-Маказа и път III-509 (Подкова-Маказа)-Кукуряк-Токачка-Крумовград.
Ремонтни дейности:
Път ІІІ-508 Джебел-Рогозче-Фотиново при км 18+000 – поради свличане на земни маси е затворена дясната лента за движение. Движението в двете посоки се осъществява в лявото платно в посока Джебел-Фотиново; път ІІІ-865 п.к. Стояново-Ардино-Кърджали /при км 30+740 и при км 47+820/ – затворена лявата лента за движение. Движението в двете посоки се осъществява в дясното платно в посока Ардино-Кърджали; път III-867 Златоград-Бенковски-Подкова от км 37+300 до км 38+443 – изпълнение на СМР. Движение с повишено внимание. Срок до 23.11.2015 г.
ОПУ-Ловеч:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Монтана:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-81 Йончеви ханове-Благово при мост на км 80+128 – въвежда се ВОБД. Временен режим на движение: Чрез отбиване на движението, на брод през река Бързия, в участъка от км 80+104 до км 80+137. Срок до 28.02.2016 г.; път ІІ-81 Йончеви ханове-Благово при мост на км 83+569 – въвежда се ВОБД. Временен режим на движение: Чрез отбиване на движението, на брод през река Бързия, в участъка от км 83+550 до км 83+640. Срок до 28.02.2016 г.; път ІІ-81 км 79+900 до км 86+298,51 Йончеви ханове-Благово от км 79+900 до км 86+298,51 ограничаване на скоростта до 40км/ч . Срок до 25.11.2015г.
ОПУ-Пазарджик:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:няма.
Ремонтни дейности: няма
ОПУ-Плевен:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-301 от км 1+750 /край регулация с. Козар Белене/ до км 5+753 /начало регулация гр. Левски/ – забранява се движението на пътни превозни средства с общо тегло над 7 т.
Обходен маршрут: път III-303 Българене-Малчика-Аспарухово-Левски.
Път ІІІ-304 Изгрев-Трънчовица-Бацова махала-Новачене-Дебово от км 0+030 до км 24+650 – целогодишно е забранено транзитното движение на МПС над 15 т.
Обходен маршрут: по път ІІ-34 Плевен-Никопол.
Път ІІІ-3004 Опанец-Долна Митрополия от км 0+000 до км 6+125 - в района на с. Опанец – целогодишно пренасочено транзитно движение на МПС над 3.5 т.
Обходен маршрут: по път І-3 Бяла-Плевен-Ботевград (от п.в. "КАТ" на км 88+973 към п.в. на км 95+099).
Път ІІІ-3005 от км 1+793 до км 4+223 Ясен-Търнене-Градина-в района на с. Ясен – целогодишно пренасочено транзитно движение на МПС над 3.5 т, осигурен е сигнализиран обходен маршрут; път ІІІ-3005 от км 21+062 до км 27+123 Ясен-Търнене-Градина-Петърница-Бъркач-Беглеж - в района на с. Беглеж – целогодишна забрана за обществено ползване от МПС над 8 т.
Обходен маршрут: път ІІІ-3502 Брестовец-Горталово-Беглеж-Бежаново-Ъглен.
Път ІІІ-3006 от км 8+904 до км 9+22 Радомирци-Рупци-Червен бряг – в участъка на свлачище в землището на гр. Червен бряг – целогодишна забрана за МПС над 12 т.
Обходен маршрут: по път І-3 до гр. Луковит, кръстовище с път ІІІ-306, дясно, до гр. Червен бряг и обратно.
Ремонтни дейности: няма
ОПУ-Перник:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-637 /Трън-Стрезимировци/ Вукан-Пенкьовци-гр. Кюстендил при км 13+500 /след с. Мрамор посока с. Видрар/ и при км 12+500 до км 12+600 /посока с. Видрар-Община Трън/ – движението на МПС се осъществява двупосочно в едната лента, поради пропадане на пътното платното, като е въведено ограничение за движение на автомобили над 10 т.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Пловдив:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път III-667 Плодовитово-Първомай-Асеновград – забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т, поради влошеното транспортно-експлоатационно състояние на стоманен мост на р. Марица при км 6+832.
Обходен маршрут: Стара Загора-Поповица-път I-8. Срок до 31.12.2015 г.
Път ІІІ-5802 Леново-Поройна от км 19+287 до км 19+495 – затворен заради наводнен участък.
Обходен маршрут: Асеновград-Тополово-Леново.
Път III-8611 Белица-Загражден-Давидково, в участъка от км 13+500 до км 18+431 – затворен за движение поради разрушена настилка от поройните дъждове.
Ремонтни дейности:
Път II-86 Асеновград-Смолян при км 28+750 и км 29+440 – движението се регулира от светофарна уредба и се извършва в едната лента за движение; път II-86 Асеновград-Смолян при км 43+650 – във връзка с изграждане на укрепително съоръжение на проявил се срутищен процес в дясно на пътното платно ВОБД ще се изпълнява без да се спира движението; път III-804 Поповица-Асеновград от км 0+000 до км 17+911 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движение с повишено внимание; път ІІІ-8604 на 4 км след с. Гълъбово – попълване с трошенокаменна настилка на пропаднал участък-свлачище. Движение в едната лента.
ОПУ-Разград:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път IIІ-2005 І-2-Самуил-Подайва от км 28+600 до км 32+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка.
ОПУ-Русе:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІ-51 Бяла-Попово между км 0+858 до км 0+908 /в чертите на гр. Бяла/ – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 10 т.
Обходен маршрут: път ІІІ-5101 (Бяла-Попово)-Пет кладенци-Борово;
Път ІІ-51 Бяла-Копривец-Водица-Попово /при кръгово кръстовище/ – затворен за движение на МПС в двете посоки от км 0+000 до км 0+300 в урбанизираната територия на гр. Бяла във връзка с изграждане на проект „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в град Бяла. Участъка е сигнализиран с пътни знаци. За автомобили със специален режим на движение /спешна медицинска помощ, пожарна, МВР/ ще се осигурява пропускателен режим в затворения участък.
Обходен маршрут: за гр. Бяла-посока гр. Русе кръстовище при км 44+800 с път ІІІ-5101 през гр. Борово за гр. Бяла по ул. ”Васил Левски” - кръстовище с път ІІ-51 Бяла-Копривец-Водица-Попово и обратно;
Път ІІІ-202 Русе-Щръклево-Нисово-Кацелово при км 36+945 – аварийно-възстановителни работи на мост над река Черни Лом, ограничение за движение на автомобили с обща маса над 10 т, като дясната лента е затворена за движение и е въведен пропускателен режим по лявата лента за движение.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Силистра:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Сливен:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-488 Градец-Ичера-Сливен от км 19+750 до км 30+000 – затворен за движение, поради нарушение целостта на пътното платно от свлачище и при км 25+500.
Обходен маршрут: път ІІІ-488 Ичера-Градец-път ІІ-48-път І-7-п. кр. „Петолъчката”-път І-6-Сливен и обратно.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-48 Омуртаг-Котел при км 27+700 – ограничение на скоростта и стеснен пътен участък до поставяне на СПО.
ОПУ-Смолян:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-866 Смолян-Стойките от км 17+600 до км до км 26+490 (пътно кръстовище на път ІІІ-866 Стойките-Широка лъка с път ІІІ-864 Пампорово-Стойките) – ограничава се движението през прохода „Превала”, поради извършване на строително-монтажни работи от 22 до 26.11.2015 г. от 8:00 до 18:30 часа. Път ІІІ-867 Мадан-Златоград-Бенковски в отсечката от км 30+302 до км 30+828 (част от бул. “България“) в урбанизираната територия на гр. Златоград – затворен за движение поради изпълнение на СМР. Срок до 02.12.2015 г;
Обходен маршрут: ул. „Крайречна-ул. „Стефан Стамболов“ (в частта през моста пред хотел „Кристал”)-ул. „Беловидово”-ул. „Прогрес” и обратно.
Път ІІІ-8681 Рудозем-Смилян в отсечката от км 6+147 (пътно кръстовище за с. Вълчан) до км 8+431 (Еко комплекс „Смилян” в района на с. Смилян) – затворен за движение поради извършване на земни работи.
Обходен маршрут: гр. Рудозем-с. Фатово-с. Чокманово-с. Сми

"Левски" ще увеличи капитала с 13 млн. лв. за новия акционер БТК

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/23/2654634_levski_shte_uvelichi_kapitala_s_13_mln_lv_za_noviia/?ref=rss


Продадената само преди няколко дни БТК ще влезе като като собственик във футболния "Левски" с купуването на 13 милиона нови акции.

Това ще е основният резултат от първото общо събрание на акционерите след ерата на Тодор Батков. Събранието ще се проведе в зала 3 на НДК и на него ще имат право да присъстват и новите малки акционери, които участваха в дарителската кампания "Левски е твой".

Основните точки в дневния ред са осма и девета. Първо ще се приеме решение да отпадне...

Част от "Виница" ще е без ток днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=307139

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 23 ноември, ще бъде прекъснато електрозахранването в някои района на "Виница", научи Moreto.net. - От 09:00 до 16:30 часа без ток ще останат ул.

Най-малко 16 души са настанени в болница след стрелба в Ню Орлиънс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129204

Най-малко 16 души са хоспитализирани след стрелба в американския град Ню Орлиънс, съобщава телевизионният канал WWL TV, цитиран от "Фокус".
Инцидентът се е случил по време на снимките на музикален видеоклип. Около 500 души са били в района, където малко преди 19 часа местно време е открита стрелбата.
Най-малко 16 души са хоспитализирани след стрелба в американския град Ню Орлиънс, съобщава телевизионният канал WWL TV, цитиран от "Фокус". Инцидентът се е случил по време на снимките на музикален видеоклип. Около 500 души са били в района, където малко преди 19 часа местно време е открита стрелбата.

Най-малко 16 души са настанени в болница след стрелба в Ню Орлиънс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129200

Най-малко 16 души са хоспитализирани след стрелба в американския град Ню Орлиънс, съобщава телевизионният канал WWL TV, цитиран от
Най-малко 16 души са хоспитализирани след стрелба в американския град Ню Орлиънс, съобщава телевизионният канал WWL TV, цитиран от "Фокус". Инцидентът се е случил по време на снимките на музикален видеоклип. Около 500 души са били в района, където малко преди 19 часа местно време е открита стрелбата.

Румен Петков преди минути в BTV: Всяка държава в Европа е застрашена от терористична атака

http://petel.bg/Rumen-Petkov-predi-minuti-v-BTV--Vsyaka-darzhava-v-Evropa-e-zastrashena-ot-teroristichna-ataka__134911

Кадър: BTV Бившият вътрешен министър на Република България Румен Петков заяви преди минути в студиото на btv, че сяка една страна в Европа е...

ВВС: Най-издирваният терорист е избягал с черно BMW в посока Германия

http://petel.bg/VVS--Nay-izdirvaniyat-terorist-e-izbyagal-s-cherno-BMW-v-posoka-Germaniya__134912

Издирваният във връзка със серията терористични нападения във френската столица Салах Абдеслам е бил забелязан от полицията в Лиеж в...

Мъжът, ударил крава на магистрала „Струма”, ще съди АПИ (Видео)

http://petel.bg/Mazhat--udaril-krava-na-magistrala----Struma-----shhe-sadi-API--Video-__134916

Кадър: Нова тв Мъжът, ударил крава на магистрала „Струма”, ще съди Агенция „Пътна инфраструктура”, защото е допуснала животното да се...

Божидар Димитров: Бежанците са дезертьори от армията. Как иначе минават 40 км на ден?

http://petel.bg/Bozhidar-Dimitrov--Bezhantsite-sa-dezertori-ot-armiyata--Kak-inache-minavat-40-km-na-den-__134917

Кадър: "Нова телевизия" Историкът Божидар Димитров смята, че бежанците, които минават през Балканския полуостров, уж бягайки от войната...

С 2000 лева на сметка в банка се губят пари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5128932

Засилената спестовност на българите и напълването на банките с пари доведоха до рязък спад на лихвите по депозити. Последните данни на БНБ показват, че средната лихва по депозити е 1,51%.
По-голямата част от големите банки вече предлагат оферти, при които
доходността
на срочните
депозити
се движи между
0,2 и 0,
Засилената спестовност на българите и напълването на банките с пари доведоха до рязък спад на лихвите по депозити. Последните данни на БНБ показват, че средната лихва по депозити е 1,51%. По-голямата част от големите банки вече предлагат оферти, при които доходността на срочните депозити се движи между 0,2 и 0,

Илияна Йотова, евродепутат пред "Труд": БСП трябва да бъде опозиция - юмрук

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5128774

Оставката ми не е заявка за лидерския пост
- Опит за дестабилизация на БСП преди конгреса ли направихте с искането и подаването на оставки, г-жо Йотова? Чуха се такива обвинения от страна на лидера Михаил Миков.
- По-голяма дестабилизация на БСП от изборните резултати едва ли може да има. Нито един кмет на областен център и сериозен отлив на
Оставката ми не е заявка за лидерския пост - Опит за дестабилизация на БСП преди конгреса ли направихте с искането и подаването на оставки, г-жо Йотова? Чуха се такива обвинения от страна на лидера Михаил Миков. - По-голяма дестабилизация на БСП от изборните резултати едва ли може да има. Нито един кмет на областен център и сериозен отлив на

Футболният "Левски" увеличава капитала си с 13 млн. лева днес

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/23/2654638_futbolniiat_levski_uvelichava_kapitala_si_s_13_mln/?ref=rss


"Левски" ще увеличи своя капитал от 30.7 над 43.7 милиона лева днес. Сините ще издадат 13 милиона нови акции с право на глас, които ще бъдат придобити по тяхната номинална стойност от един лев от нов акционер.

Промяната ще стане на общото събрание на "Левски", което ще се проведе днес в зала 3 на НДК. Тримата главни акционери в момента Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов се отказват от правото си да се възползват от увеличаването на капитала, за да придобият още акции...

Обикновено попътен вятър пожелаваме, в случая е по-добре безветрие

http://cite.actualno.com/obiknoveno-popyten-vjatyr-pojelavame-v-sluchaja-e-po-dobre-bezvetrie-news_509089.html

Това заяви водещият на сутрешния блок Виктор Николаев след разговор относно обстановката с подаването на ток в страната. Заради буреносния вятър вчера (22 ноември) хиляди останаха без ток.

Диетична пица с карфиол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5128737

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

23 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=307138

Събития: 176 г. — Римският император Марк Аврелий отпразнува триумфа си на победител след 8-годишно отсъствие от столицата, през което време ръководи военни операции. 1492 г. — Испанският крал Фернандо I обявява, че имотите на испанските евреи стават собственост на короната.

Компрадорското съзнание означава провинциализъм

http://bulgarski.pogled.info/news/69443/Kompradorskoto-saznanie-oznachava-provintsializam

/Поглед.инфо/ „Настъпва сякаш краят на този безметежен европеец, на този либерален демократ, мултикултуралист, консуматор, хедонист, чаровно небрежен, чаровно лекомислен. Франция трябва да си припомни - ако не масово, то поне в редица случаи, този вкус към героичния жест, към достойнството и честта и високата нота на живеене. Ако Европа и в частност Франция, която беше уязвена, желае да защити правото си на живот, трябва да избере нещо от аскетичния режим на самоограничението, нещо от развода с илюзиите и да се свърже с реалността, каза психиатърът д-р Николай Михайлов в интервю за БНР.

Лондон ще обяви тази седмица "агресивни бюджетни съкращения"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/23/2654607_london_shte_obiavi_tazi_sedmica_agresivni_bjudjetni/?ref=rss


Великобритания започва седмицата в очакване на поредното затягане на коланите в държавния бюджет, след като 5 години подред властите орязват разходите в бюджета.

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн ще обяви в сряда поредните мерки за съкращаване на разходите. Според МВФ предстои представянето на най-агресивният план за свиване на дефицита до 2020 г. сред развитите икономики.

Той отхвърля обвиненията, че греши с настояването си бюджетът да излезе за излишък...

На 23 ноември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5128705

Проф. Божидар Козарев, скулптор
Бюнямин Хасан, депутат
О.з. полк. Димо Димов, бивш председател на легия “Раковски”
Иван Бандаловски, футболист
Маргарита Ралчева, журналистка
Николай Илиев, спортен
Проф. Божидар Козарев, скулптор Бюнямин Хасан, депутат О.з. полк. Димо Димов, бивш председател на легия “Раковски” Иван Бандаловски, футболист Маргарита Ралчева, журналистка Николай Илиев, спортен

Важно! Спират водата във варненския квартал "Виница" за ден

http://petel.bg/Vazhno--Spirat-vodata-vav-varnenskiya-kvartal-Vinitsa-za-den__134909

Варненският квартал "Виница" ще остане днес за 12 часа без вода, съобщиха от ВиК-Варна. Причината за спирането на водата е изграждане...

Мотивът за по-скъпите винетки: Над 600 милиона лева отивали за пътища годишно

http://petel.bg/Motivat-za-po-skapite-vinetki--Nad-600-miliona-leva-otivali-za-patishha-godishno__134914

Снимка: Булфото Над 600 млн. лева е инвестирала страната ни всяка година в пътища и магистрали през последните 7 години. Това сочат данни...

Симеон Дянков: Вдигането на винетките е правилно, но закъсняло решение. Данъците ще се качват

http://petel.bg/Simeon-Dyankov--Vdiganeto-na-vinetkite-e-pravilno--no-zakasnyalo-reshenie--Danatsite-shhe-se-kachvat__134915

Бившият финансов министър на България Симеон Дянков говори по важни теми, свързани с управлението на кабинета "Борисов 2". Според него...

Асад: Турция подкрепя терористите

http://svetoven.pogled.info/news/69442/Asad-Turtsiya-podkrepya-teroristite

/Поглед.инфо/ Сирийският президент Башар Асад заяви, че неговата армия постига напредък почти по всички фронтове от началото на руската военна интервенция в Сирия, съобщи БТА, позовавайки се на Франс прес.

Асад: Турция подкрепя терористите (видео)

http://svetoven.pogled.info/news/69442/Asad-Turtsiya-podkrepya-teroristite-video

/Поглед.инфо/ Сирийският президент Башар Асад заяви, че неговата армия постига напредък почти по всички фронтове от началото на руската военна интервенция в Сирия, съобщи БТА, позовавайки се на Франс прес.

Прогноза за времето - 23 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307137

През деня ще е предимно облачно, ще има и превалявания. Временни разкъсвания на облачността ще има преди обяд над западната половина от страната. Вятърът вече ще е слаб. А дневните температури ще са по-ниски, максималните между 10° и 15°.

Откриха притежателя на най-дългите сперматозоиди

http://curious.actualno.com/otkriha-pritejatelja-na-naj-dylgite-spermatozoidi-news_508991.html

Швейцарски учени откриха закономерност, която позволява частично да се обясни разнообразието от форми на мъжки полови клетки при бозайниците: колкото по-голямо е животното, толкова по-малки са неговите сперматозоиди. Изследване на тази тема е представено в сп. Proceeding of the Royal Society B, съобщава Vox. Щефан Люполд (Stefan Lüpold) от университета на Цюрих и колегите му сравнили сперматозоидите при 100 вида бозайници и открили обратна зависимост между размерите на животното и големин

60 са вече жертвите след пожара в нощния клуб в Букурещ

http://europe.actualno.com/60-sa-veche-jertvite-sled-pojara-v-noshtnija-klub-v-bukuresht-news_509100.html

60 са вече жертвите от пожара в нощния клуб в Букурещ, след като днес почина един от ранените, който бе прехвърлен за лечение в Австрия, съобщи Аджерпрес. Според министерството на здравеопазването в болници в Букурещ в момента се намират 40 ранени при пожара, като десет от тях са в критично и тежко състояние. В пожара в клуб "Колектив" на 30-и октомври загинаха 26 души. Оттогава броят на жертвите постоянно расте. Близо 200 души бяха ранени при пожара, като част от тях бяха транспортирани за ле

Летище Пловдив "не съществува" от 22:00 вечерта до 6:00 сутринта

http://plovdiv.actualno.com/letishte-plovdiv-ne-syshtestvuva-ot-2200-vecherta-do-600-sutrinta-news_509094.html

Има ли практика „аварийно кацане” по заявка на Летище Пловдив? От юни месец Летище Пловдив работи от 6:00 до 22:00 часа, уточни изпълнителният директор Владимир Щърбанов пред Нова телевизия. Още от 2005 година има категорична забрана да се приема самолет, ако няма персонал на летището, уточни Щърбанов. Той добави, че пистата е била осветена, но на несъществуващо летище – защото не работи. Това подлежи на наказание по закон и трябва да се разследва как РВД (Ръководство „В

Нели Куцкова: Президентът да назначи независима комисия за проверка на "Яневагейт"

http://crime.actualno.com/neli-kuckova-prezidentyt-da-naznachi-nezavisima-komisija-za-proverka-na-janevagejt-news_509097.html

Преди няколко години, когато Владимира Янева беше избрана за председател на СГС (Софийския градски съд), имаше и друг кандидат – със 106 подписа и подкрепа от Съюза на съдиите. Владимира Янева беше избрана без никакво обяснение защо – беше ясно само, че е близка приятелка на всемогъщия тогава Цветан Цветанов, заяви съдия Нели Куцкова пред Нова телевизия. Тогава не се знаеше с какво намерение се назначаваше Янева, но след това имаше много проблеми в СГС, с много сигнали и писма към В

В британската армия формират ударни бригади против тероризма

http://offnews.bg/news/n_1/n_595983.html

Армията на Великобритания ще бъде преустроена така, че да се създадат две „ударни бригади” от по 5000 души, готови за незабавни действия против терористи и други заплахи за страната. Това е една от съществените идеи в статия на премиера Дейвид Камерън в британския всекидневник „Телеграф”. 178 милиарда паунда (над 254 млрд. евро) ще бъдат насочени в следващите десет години за оръжие и военна техника, пише Камерън и пояснява как смята да бъдат изразходвани тези средства. Цел на усилието е „да се разбие терористичната заплаха” и да се запази сигурността в страната „за идните поколения”. „Както убийствата в Париж припомниха толкова силно, ИДИЛ не е някакъв проблем, отдалечен на хиляди мили – подчертава премиерът. – Тя е пряка заплаха за нашата сигурност.” „Искам – добява той британците да знаят, че имат правителство, което разбира националната сигурност, и че ние ще предприемем всички необходими действия, да запазим нашата страна сигурна.” Днес Камерън ще бъде в Париж за разговори с френския президент Франсоа Оланд, а по-късно ще обяви пред парламента подробностите на своя план за развитие на въоръжените сили. Очаква се пред депутатите той отново да настоява британски сили да се включат в ударите по обекти на „Ислямска държавата” в Сирия. Лейбъристката опозиция – поне досега - се противопоставяше на такова участие.

16 ранени при стрелба в Ню Орлиънс

http://offnews.bg/news/n_1/n_595985.html

Поне 16 души са ранени след стрелба в американския град Ню Орлиънс. Инцидентът е станал в парк, двама мъже са открили огън по хората, излезли в градината с децата си.  Това съобщи WWL TV, цитиран от Фокус. Около 500 души са били в района около 19 часа местно време, когато в парка е сниман музикален клип. Полицията е блокирала и близките улици, престъпниците не са задържани след стрелбата. Според очевидци единият от тях е бил с пистолет. 

Стойчо Младенов след завръщането си в София: България лесно хвърля кадрите си на улицата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5128496

Стойчо Младенов отново е в България. Изкара един от най-кратките си периоди като треньор - 4 месеца в египетския „Ал Итихад“ (Александрия). Сам реши да си тръгне въпреки най-добрия старт на отбора в последните 11 години в първенството. Екзекуторът на „Ливърпул“ спечели 2 победи, загуби два мача и веднъж завърши наравно.
Стойчо Младенов отново е в България. Изкара един от най-кратките си периоди като треньор - 4 месеца в египетския „Ал Итихад“ (Александрия). Сам реши да си тръгне въпреки най-добрия старт на отбора в последните 11 години в първенството. Екзекуторът на „Ливърпул“ спечели 2 победи, загуби два мача и веднъж завърши наравно.

Опозиционният кандидат за президент е на път да спечели изборите в Аржентина

http://svetoven.pogled.info/news/69441/Opozitsionniyat-kandidat-za-prezident-e-na-pat-da-specheli-izborite-v-Arzhentina

/Поглед.инфо/ Кандидатът на опозиционната партия "Републиканско предложение" Маурисио Макри е на път да спечели втория тур на президентските избори в Аржентина.

19 отделни операции за издирване на терористи в Белгия

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69440/19-otdelni-operatsii-za-izdirvane-na-teroristi-v-Belgiya

/Поглед.инфо/ Белгийската прокуратура съобщи подробности за безпрецедентната антитерористична акция в неделя вечерта. Няма следи от взривни вещества и от главния издирван.

50 % намаления на мебели рекламира варненска манекенка

http://petel.bg/50---namaleniya-na-mebeli-reklamira--varnenska-manekenka__134701

Топ моделът от Варна Лина Тодорова блесна във фотосесия, посветена на разпродажбите за Черен Петък на мебелния онлайн магазин Carmen....

Румен Петков преди минути в BTV: Вссяка държава в Европа е застрашена от терористична атака

http://petel.bg/Rumen-Petkov-predi-minuti-v-BTV--Vssyaka-darzhava-v-Evropa-e-zastrashena-ot-teroristichna-ataka__134911

Кадър: BTV Бившият вътрешен министър на Република България Румен Петков заяви преди минути в студиото на btv, че сяка една страна в Европа е...

Криминален психолог: Няма смисъл да се преговаря с терористи

http://petel.bg/Kriminalen-psiholog--Nyama-smisal-da-se-pregovarya-s-teroristi__134913

Преговори с терористи са безсмислени, тъй като щом еедин човек е станал терорист, той е готов да се приведе в жертва, за него вече не е...

ВВС: Най-издирваният терорист е избягал с черно BMV в посока Германия

http://petel.bg/VVS--Nay-izdirvaniyat-terorist-e-izbyagal-s-cherno-BMV-v-posoka-Germaniya__134912

Издирваният във връзка със серията терористични нападения във френската столица Салах Абдеслам е бил забелязан от полицията в Лиеж в...

Протести срещу ислямизацията на Австралия

http://svetoven.pogled.info/news/69439/Protesti-sreshtu-islyamizatsiyata-na-Avstraliya

/Поглед.инфо/ Протестни акции се проведоха в Мелбърн, Сидни, Пърт и други градове на Австралия, на властите се наложи да използват лютив спрей срещу някои от участниците, съобщава телевизионният канал „Скай нюз” (SkyNews).

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5128613

Св. Амфилохий, еп. Иконийски.
Св. Григорий, еп. Акрагантийски.
Св. благоверен княз Александър Невски
Св. Амфилохий прекарал 40 г. в монашество, преди да бъде ръкоположен за епископ. Работил неуморно за изкореняване на ересите в църквата.
Св. Грирогий бил епископ в Акрагант(Сицилия). Той бил добър пастир и учител, благодетел на бедни,
Св. Амфилохий, еп. Иконийски. Св. Григорий, еп. Акрагантийски. Св. благоверен княз Александър Невски Св. Амфилохий прекарал 40 г. в монашество, преди да бъде ръкоположен за епископ. Работил неуморно за изкореняване на ересите в църквата. Св. Грирогий бил епископ в Акрагант(Сицилия). Той бил добър пастир и учител, благодетел на бедни,

Планетата встъпва в 30-годишен студен цикъл

http://climate.actualno.com/planetata-vstypva-v-30-godishen-studen-cikyl-news_508989.html

Имунитетът на човека е адаптиран за 30-годишния студен цикъл, в който встъпва планетата. Това казва пред ТАСС акад. Владимир Мелников, председател на Тюменския научен център на СО РАН. Според прогнозите му в близките години средната температура ще се понижи с 1,5-2 градуса. Ученият е сигурен, че това незначително застудяване ще бъде преживяно не само от хората, но и от животните и растенията. "В далечната история, когато човекът още не е имал средства за спасяване от студа, ледниковите периоди

ДСБ-Варна не иска съюз с ГЕРБ на местно ниво, въпреки Радан Кънев

http://varna.actualno.com/dsb-varna-ne-iska-syuz-s-gerb-na-mestno-nivo-vypreki-radan-kynev-news_509088.html

Твърд характер показа варненската структура на ДСБ на проведеното в края на миналата седмица заседание, коментира в. "Сега". На заседанието трябваше да се реши поведението на единствения представител на партията в общинския съвет (ОбС) Ивайло Митковски, както и да се обсъди евентуално сътрудничество с ГЕРБ. Преди дни кандидат-кметът на Блока Чавдар Трифонов напусна групата на Реформаторите в ОбС, несъгласен с идеята за съюз с ГЕРБ без преговори. Подобно е и мнението на Митковски. В разрез с таз

Пенсионните фондове масово обжалват прехвърлянето на осигуровките само в НОИ

http://business.actualno.com/pensionnite-fondove-masovo-objalvat-prehvyrljaneto-na-osigurovkite-samo-v-noi-news_509091.html

Почти половината от частните пенсионни дружества в България решиха да обжалват Наредбата за реда, по който парите за втора пенсия се прехвърлят към НОИ. Става въпрос за четири от девет дружества, уточнява в. "Сега". Наредбата бе подготвена от финансовия министър Владислав Горанов и влезе в сила в началото на септември. С нея реално бе въведена възможността на осигурените, родени след 1959 г., да изберат да внасят пълната си вноска за пенсия само в НОИ. За два месеца над 1000 работещи са подали

42 населени места са без ток, жена е пострадала в София заради бурята

http://society.actualno.com/42-naseleni-mesta-sa-bez-tok-jena-e-postradala-v-sofija-zaradi-burjata-news_509098.html

През изтеклото денонощие нашите звена са реагирали на 440 сигнала за произшествия, от които 171 пожара и 251 спасителни дейности. Най-тежка обстановката вследствие на урагана беше в град София, където екипите реагираха на 124 сигнала, от които 81 паднали дървета, 14 броя билборда. Това каза за Агенция „Фокус” Тошко Бързилов, началник отдел „Национален оперативен център” в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. „Пострадали са 32 автомобила. По

Протести срещу ислямизацията в Австралия

http://asia.actualno.com/protesti-sreshtu-isljamizacijata-v-avstralija-news_509093.html

Протестни акции се проведоха в Мелбърн, Сидни, Пърт и други градове на Австралия, на властите се наложи да използват лютив спрей срещу някои от участниците, съобщава телевизионният канал Sky News. По улиците се сблъскаха протестиращи срещу ислямизацията на страната и демонстранти, обявяващи се за мултикултурално общество, уточнява БГНЕС. Демонстрациите в Мелбърн сблъскаха противници на планирано изграждане на джамия с привържениците на инициативата. От двете страни се събраха по около 500 души

Спират водата в столични райони

http://offnews.bg/news/n_1/n_595869.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Монтевидео” в кв. „Овча купел” се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. на живеещите на ул. „Монтевидео”, ул. „Маестро Кънев”, ул. „Иван Радоев”, ул. „Букет”. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 315 в кв. „Факултета”, се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. живеещите в на ул. „Монтевидео”, ул. „Гайтанци”, ул. 305 и ул. „Барите”. Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод по ул. „Светльовци” в с. Чепинци се налага спиране на водоподаването от 8.00 до 20.00 ч. на живеещите на ул. „Възрожденска”, ул. „Герена”, ул. „Тополите”, ул. „Стара планина”, ул. „Читалищна”, ул. „Комитин Петре”, ул. „Светльовци”. Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод по ул. 201 във вилна зона „Малинова долина” се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 17.00 ч. на живеещите на ул. 201. Във връзка с превключване на уличен водопровод на ул. „Папрат” в кв. „Драгалевци” се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. на живеещи на ул. „Еловица”. Във връзка с монтаж на тротоарен спирателен кран на ул. 323 в кв. „Факултета” се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 17.00 ч. на живеещите в района на ул. 323, ул. 322.

Брюксел започва седмицата с трети ден на блокада и извънредни мерки

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/23/2654605_brjuksel_zapochva_sedmicata_s_treti_den_na_blokada_i/?ref=rss


Властите в белгийската столица продължиха и в понеделник извънредните мерки за борба с терора, които въведоха в събота сутринта. Причината градът да остане в най-високата степен на тревога за опасност от терористично нападение е, че все още са издирвани двама души, включително един, за когото се предполага, че е изиграл роля в парижките атентати на 13 ноември.

Премиерът Шарл Мишел съобщи, че остават затворени училищата и университетите, а метрото няма да работи.
...

Телефонен тероризъм в Перник: Ученици от Руското и ПГИ звънят и заплашват със смърт. Над 30 души са чули в слушалката: Зная къде живееш, ще те убия

http://www.zapernik.com/pernik/telefonen-terorizum-v-pernik-uchenici-ot-ruskoto-i-pgi-zvunyat_40664/

Ученици от СОУ Д-р Петър Берон и ПГИ са звъняли на момчета и момичета и са ги заплашвали със смърт, съобщи читател до zaPernik.com, пожелал анонимност.

Ученикът от СОУ Др-Петър Берон се казва Кирил Н., а от ПГИ Светослав А. По думите на източника ни, двамата ученици са тормозили над 30 човека в миналият петък вечерта. Много от децата са се оплакали на родителите си, а други са написали постове във facebook с предупреждение към другите да не вдигат на тези номера.

Учениците са...

Продължава

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5128494

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Преглед на печата от 23 ноември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/23/2654575_pregled_na_pechata_ot_23_noemvri/?ref=rss

Държавно управление

Капитал Daily

НАП и службите ще имат бърз достъп до банкови сметки на фирми и граждани
БНБ ще поддържа регистър със сметки, без обаче да дава информация за наличностите

Частните болници атакуват в съда здравната карта
Клиниките смятат, че реформата е писана на коляно и е груба административна намеса на държвата

Сега
 МО ще привлича оръжейни гиганти с апетитни търговеОбявена е първата от поредицата атрактивни поръчки...

The Guardian: Рейтингът на непопулярния Оланд по-висок след атентатите в Париж

http://petel.bg/The-Guardian--Reytingat-na-nepopulyarniya-Oland-po-visok-sled-atentatite-v-Parizh__134908

Серията терористични атаки във френската столица Париж дадоха скромен тласък на рейтинга на непопулярния президент Франсоа Оланд,...

Важно! Спират водата във варненския квартал "Виница" до полунощ

http://petel.bg/Vazhno--Spirat-vodata-vav-varnenskiya-kvartal-Vinitsa-do-polunoshh__134909

Варненският квартал "Виница" ще остане днес - 23 ноември, почти за денонощие без вода, съобщиха от ВиК-Варна. Причината за спирането на...

50 % намаления на мебели рекламира варненска манекенка

http://petel.bg/50---namaleniya-na-mebeli-reklamira-varnenska-manekenka__134701

Топ моделът от Варна Лина Тодорова блесна във фотосесия, посветена на разпродажбите за Черен Петък на мебелния онлайн магазин Carmen....

Ето къде няма да има ток днес във Варна

http://petel.bg/Eto-kade-nyama-da-ima-tok-dnes-vav-Varna__134910

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес ще бъде прекъснато...

16 среднощни ареста в Белгия, Салах Абдеслам не е сред задържаните

http://europe.actualno.com/16-srednoshtni-aresta-v-belgija-salah-abdeslam-ne-e-sred-zadyrjanite-news_509086.html

Белгийската прокуратура съобщи подробности за безпрецедентната антитерористична акция в неделя вечерта. При нея не са намерени следи от взривни вещества и от главния издирван. По време на една от 19-те акции, проведени в центъра на столицата Брюксел и на различни места в страната, е имало престрелка. Тя е станала в общината Моленбек в столицата. Заподозрян, който се е опитал да окаже съпротива на полицията, е ранен и арестуван, предаде Ер Те Ел. (RTL). Извършени са 19 обиска, арестувани са 16

Какво ви очаква в любовта през тази седмица

http://curious.actualno.com/kakvo-vi-ochakva-v-lubovta-prez-tazi-sedmica-news_509081.html

Овен През тази седмица сферата на личния живот ще изисква повече време и внимание от обикновено и от колкото сте си го представяли. Възможно е в един момент да ви се стори, че ви преследват само неуспехи и препятствия, но истината е, че те са точно толкова в живота ни, колкото и моментите на щастие. Зависи, на кои от тях ще обърнем повече внимание. Ако сте сигурни в чувствата ви и тези на партньора ви няма какво да се изпречи на пътя ви. Някои от вас отсега ще се загрижат за покупки за дома си

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване