Фандъкова нареди спешно почистване на шахти от падналите листа от бурята

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129860

Над 500 бяха сигналите за щети вследствие на силния вятър в събота, а във вчерашния ден над 720. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщи „Фокус” .
Фандъкова посочи, че днес е възложила специално да се работи по почистване на шахти и оттоци от падналите листа вследствие на бурята.
Над 500 бяха сигналите за щети вследствие на силния вятър в събота, а във вчерашния ден над 720. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщи „Фокус” . Фандъкова посочи, че днес е възложила специално да се работи по почистване на шахти и оттоци от падналите листа вследствие на бурята.

Полицията отне пиротехниката на феновете на ЦСКА преди мача с Пирин ГД

http://offnews.bg/news/n_1/n_596167.html

Столичната полиция предотврати внасянето на голямо количество пиротехника преди футболната среща между отборите на ЦСКА и Пирин - Гоце Делчев, състояла се вчера на стадион „Българска армия“, съобщи пресцентърът на МВР. Забранените изделия, укрити в барабани, са открити при проверка на артикулите за хореографията на привържениците на ЦСКА. Част от намерените пиротехнически изделия са опасни за живота и здравето на зрителите. На опиталите се да внесат забранените предмети са съставени актове за установени административни нарушения по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

Едва 12 от 71 партии на изборите се отчели пред Сметната палата

http://www.moreto.net/novini.php?n=307180

Едва 12 от 71 партии участвали на местните избори, са подали отчетите си пред Сметната палата, ден преди изтичането на законовия срок. Това съобщиха от институцията за Moreto.net. Припомняме, че крайният срок изтича утре - 24 ноември.

Само богове и жени могат да носят диаманта Кохинор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5128842

Това е единственият скъпоценен камък в света, който не е бил продаван за пари
Cпоред легендата мъж не трябва да притежава или да носи диаманта Кохинор. Иначе най-прочутият скъпоценен камък в света ще погуби не само него, но ще залее в кръв, хаос и нещастия цялото му царство. Смята се, че той е достоен само за богове и жени,
Това е единственият скъпоценен камък в света, който не е бил продаван за пари Cпоред легендата мъж не трябва да притежава или да носи диаманта Кохинор. Иначе най-прочутият скъпоценен камък в света ще погуби не само него, но ще залее в кръв, хаос и нещастия цялото му царство. Смята се, че той е достоен само за богове и жени,

"Рено" "до голяма степен" отново има отбор във Формула 1

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/23/2654886_reno_do_goliama_stepen_otnovo_ima_otbor_vuv_formula_1/?ref=rss


Завръщането на "Рено" във Формула 1 със заводски отбор през 2016 г. "до голяма степен" е факт, тъй като договорът за купуването на "Лотус" е приключила. 

Френският производител обяви намерението си да купи контролния пакет в "Лотус" преди няколко месеца, след като притежаваше отбора от 2002 до 2009 г. 

Групата "Лотус" спечели правата върху името през 2012 г., а отборът беше притежаван от люксембургския фонд "Джении кепитъл".

Президентът на "Лотус" и ръководител...

Над 1200 сигнали са подадени за щети в столицата вследствие на силния вятър през уикенда

http://pik.bg/над-1200-сигнали-са-подадени-за-щети-в-столицата-вследствие-на-силния-вятър-през-уикенда-news440213.html

Над 1200 сигнали са подадени за щети в столицата вследствие на силния вятър през уикенда

Над 500 бяха сигналите за щети вследствие на силния вятър в събота, а във вчерашния ден над 720. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

 

Тя обясни, че има редици сигнали за щети през събота и неделя от повечето райони в София в следствие на силната буря.

„Само в съботния ден сигналите на телефон 112 бяха над 500, а във вчерашния ден над 720, които се обработват. Продължава работата по отстраняването на щетите, днес се работи с удължено работно време от страна на екипите”, допълни Йорданка Фандъкова. „Вчера работиха над 30 екипа денонощно, те са от различни служби – аварийно-спасителното звено с 4 екипа, столичният инспекторат беше на терен, работиха екипи на почистващите фирми, на фирмите по ремонт на уличната мрежа, имаше проблеми със светофарите, паднали билбордове, ламарини надвиснали от покриви на сгради”, каза още тя.

„Ситуацията беше много тежка, благодарна съм на всички, които работиха и на колегите от пожарната, които само във вчерашния ден обработиха близо 80 сигнала по отстраняване на паднали дървета и клони”, допълни тя.

Фандъкова посочи, че днес е възложила специално да се работи по почистване на шахти и оттоци от падналите лисна, най-вече и изобщо от последиците на бурята. „Както знаете снощи след бурята заваля и силен дъжд, довечера отново се очаква да завили, така че днес до края на деня очаквам да бъдат отстранени най-тежките последствия от бюрата. В утрешния ден ще се продължи с работа при парковите пространства”, добави кметът на Столична община.

ПЪРВИТЕ ДОГОВОРИ ПО ОП „ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ” ЩЕ БЪДАТ СКЛЮЧЕНИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260780_%D0%9F%D0%AA%D0%A0%D0%92%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%94%D0%9E%D0%93%D0%9E%D0%92%D0%9E%D0%A0%D0%98+%D0%9F%D0%9E+%D0%9E%D0%9F+%E2%80%9E%D0%94%D0%9E%D0%91%D0%A0%D0%9E+%D0%A3%D0%9F%D0%A0%D0%90%D0%92%D0%9B%D0%95%D0%9D%D0

 „Оперативна програма „Добро управление” навлиза във фазата на реалното изпълнение – прилагане на стратегическите документи в сферата на администрацията, съдебната система, електронното управление и обществените поръчки. И това е основното предизвикателство, защото ОПДУ няма за цел да финансира системата, а да я променя, за да стане тя по-добра за хората и за бизнеса.“ Това послание отправи заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев при откриването на второто официално заседание на Комитета за наблюдение на програмата в Гранитната зала на Министерския съвет. На него беше обсъден напредъкът по оперативните програми „Техническа помощ“ (ОПТП) и „Административен капацитет“ (ОПАК), както и планираните процедури за кандидатстване по новата програма.

До края на 2015 г. ще бъдат обявени останалите процедури от Индикативната годишна работна програма за 2015 г. и ще бъдат сключени първите договори по ОПДУ, съобщи ръководителят на трите програми и директор на дирекция „Добро управление“ в Министерския съвет Ирена Първанова. Тя подчерта, че финансирането през новия програмен период ще бъде използвано приоритетно за постигането на реални резултати, които да направят администрацията и съдебната система по-ефективни.

В присъствието на заместник-министъра на правосъдието Петко Петков и началника на отдел „Румъния, България, Малта” в Главна дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване” на Европейската комисия – Аурелио Сесилио, бяха представени резултатите от проведената през месец ноември процедура за неприсъствено вземане на решение за промяна на процедурите от индикативната програма за 2015 г. по ОПДУ, напредъкът в изпълнението на ИГРП 2015, както и възможностите за финансиране съгласно предложената Индикативна годишна работна програма за 2016 г. Тя е изготвена след анализ на нуждите на всички заинтересовани страни в процеса и предвижда системен интегриран подход за електронно управление и актуализирана Пътна карта за е-управление 2015-2020; инвентаризация и одит на регистри, режими и ИКТ ресурси в държавната администрация, приоритетно инвестиране в големите обучителни институции и въвеждане на обща рамка за оценка CAF при управление на качеството в организациите в публичния сектор.

Представителят на Европейската комисия Аурелио Сесилио беше категоричен, че новата оперативна програма е нещо повече от наследник на ОПАК, не само защото разполага с 40% по-голям бюджет, но и защото е тясно свързана със стратегиите на правителството в различни сфери. „Нужно е да започнем изпълнението на проектите колкото е възможно по-скоро и те да са такива, че реално да допринасят за създаване на условия за икономически растеж, да са прозрачни и отворени за участие на гражданския сектор“, припомни г-н Сесилио.

По ОПАК остава да бъдат приключени още 270 договора за 137 млн. лв., а по ОПТП общият размер на сертифицираните разходи, който трябва да бъде достигнат по ОПТП за 2015 г., е 30,6 млн. лв., беше отчетено на заседанието.

Частно практикуващи лесовъди и фирми протестират по околовръстния път в Кюстендил

http://pik.bg/частно-практикуващи-лесовъди-и-фирми-протестират-по-околовръстния-път-в-кюстендил-news440210.html

Частно практикуващи лесовъди и фирми протестират по околовръстния път в Кюстендил

Колона от товарни автомобили, леки коли и тирове се движи по околовръстното шосе на Кюстендил и затруднява движението, предаде „Фокус”.

Колоната е част от протеста, предприет от частно практикуващи лесовъди и фирми, работещи в горския сектор срещу промени в нормативната уредба в горския сектор.

Колоната е ескортитрана от патрул на пътна полиция. Протестиращите ще преминат и през част от улиците в Кюстендил, и ще достигнат до с. Жиленци на пътя за ГКПП „Гюешево“. 

Васил Найденов с 5 биса в Лондон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5128730

Целият екипаж на самолет на българските авиолинии за Лондон позира за снимка с Васил Найденов. Това се случи, след като се приземили в британската столица, където певецът изнесе концерт. “Благодаря за прекрасното обслужване и спокойния полет”, каза Найденов, който рядко се качва на самолет и предпочита да пътува с кола.
Целият екипаж на самолет на българските авиолинии за Лондон позира за снимка с Васил Найденов. Това се случи, след като се приземили в британската столица, където певецът изнесе концерт. “Благодаря за прекрасното обслужване и спокойния полет”, каза Найденов, който рядко се качва на самолет и предпочита да пътува с кола.

Крадец във Варна удари джакпота! Отвори отключен "Фолксваген", дръпна дамска чанта и вътре откри...

http://petel.bg/Kradets-vav-Varna-udari-dzhakpota--Otvori-otklyuchen-Folksvagen--drapna-damska-chanta-i-vatre-otkri---__134956

На 20 ноември е подаден сигнал за кражба от «Фолксваген», оставен отключен на ул. «Козлодуй» във Варна, съобщават за "Петел" от полицията....

Кулибали „гори” за един мач. Сменя го Стефан Станчев

http://petel.bg/-Kulibali----gori----za-edin-mach--Smenya-go-Stefan-Stanchev__134958

Защитникът на Черно море Мамуту Кулибали ще бъде наказан за един мач, тъй като срещу Ботев получи пети жълт картон. Кулибали бе...

Изгладнял варненец си "напазари“ от магазин на ул. „Дубровник“

http://petel.bg/Izgladnyal-varnenets-si-napazari----ot-magazin-na-ul-----Dubrovnik----__134960

Снимка: Булфото Хранителни продукти от стелажите на магазин, част от голяма хранителна верига на ул. „Дубровник“ задигна варненец....

"Шевролет" даде на заден и...блъсна пешеходка

http://petel.bg/SHevrolet-dade-na-zaden-i---blasna-peshehodka-__134961

Жена на 77-години е била блъсната от „Шевролет“ вчера в 8:55 часа на ул. „Ат. Василев“ във Варна. Водачът Й.П. на 42 години от Варна, при...

От последните минути! Раниха 16 души при стрелба в Ню Орлиънс

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Raniha-16-dushi-pri-strelba-v-Nyu-Orlians__134963

16 човека са ранени по време на заснемане на музикален клип в Ню Орлиънс, САЩ. Инцидентът е станал на голяма площадка в града снощи. Около 500...

Момичетата на Варна втори на турнир по футбор в Дряново (снимки)

http://petel.bg/Momichetata-na-Varna-vtori-na-turnir-po-futbor-v-Dryanovo--snimki-__134964

Момичетата до 12 години на Варна завършиха втори на турнир по футбол в Дряново, който бе организиран от БФС. Варненки победиха Дунав с 4:1 и...

Осем факта за съня, които може би не знаете

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/osem-fakta-za-synia-koito-mozhe-bi-ne-znaete-6045944

Човек, например, не може да чете или да познае часа в съня си, а най-често сънуваме, че партньорът ни изневерява

Трима пешеходци блъснати от коли в Пиринско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129851

Трима пешеходци пострадаха, блъснати от коли в Пиринско. На пътя за петричкото с. Кавракирово, лек автомобил
Трима пешеходци пострадаха, блъснати от коли в Пиринско. На пътя за петричкото с. Кавракирово, лек автомобил "Фолксваген Голф" с 46-годишен водач от с. Кърналово, блъснал внезапно пресичащи пътното платно две жени, на 60 и 64 г. За щастие те се отървали с леки наранявания. Извършен им е медицински преглед,

Погребват самоубилата се Жулиета от "Меден рудник" и детенцето й в общ гроб

http://pik.bg/погребват-самоубилата-се-жулиета-от-меден-рудник-и-детенцето-й-в-общ-гроб-news440209.html

Погребват самоубилата се Жулиета от "Меден рудник" и детенцето й в общ гроб

Съседите на самоубилата се 28-годишна Жулиета Тодорова от бл.84 в бургаския ж.к."Меден рудник" са в шок от трагичния инцидент и все още не могат да повярват какво се е случило. Тя се самоуби, след като разбра, че 7-годишното й дете е починало. Момченцето било с диагностицирана детска церебрална парализа и тумор, съобщи Флагман. По думите на съседите въпреки тежката си съдба, Жулиета била много контактна, обичала безкрайно детето си и всички се възхищавали на грижите, които полага за него. Била самотен родител, много й помагал и баща й.

"Не може да е истина", каза мъж на средна възраст. Малцина са разбрали за жестоката трагедия в семейството. 

Пред блока няма поставен некролог. Очаква се Жулиета и детенцето й да бъдат погребани днес. Вероятно ще бъдат положени в общ гроб.

Летище Пловдив през нощта не съществува. Трябва да се концесионира

http://www.cross.bg/plovdiv-letishte-letishteto-1489116.html

/КРОСС/„От юни месец летище Пловдив работи на дневен режим от 6.00 до 20.00 ч. През нощта не съществува". Това каза изпълнителният директор на аерогарата в Пловдив Владимир Щърбанов след като пътници бяха блокирани на летището в събота вечер заради пренасочено кацане.  Заради силния вятър в София в събота през нощта два самолета бяха пренасочени към летището в Пловдив, където кацнаха аварийно. Пътниците чакаха с часове на борда, защото нямаше кой да ги обслужи. През нощта на летището липсва физическият контрол и персоналът, който да прикачи стълбата към самолета. От думите му стана ясно, че летище Пловдив можело да се ползва за аварийно кацане само по заявка. „Заходът е извършен правилно, но на несъществуващо летище. Трябва да се направи разследване, за да се провери как е допуснат такъв сериозен инцидент", заяви още Владимир Щърбанов. Директорът на районен център РВД София Петър Данаилов е категоричен, че контролната кула на "Летище София" не е дала нареждане двата самолета на нискотарифната компания да кацнат в Пловдив. Пред БНТ Петър Данаилов, директор "Районен център за обслужване на въздушното движение", обясни: Екипажът на съответните самолети взема решение да се насочи към резервно летище. От тази гледна точка обаче ДП РВД няма правомощия и по никакъв начин не дава указания закъде да се насочват конкретните самолети

Коалиционните раздори в Германия заради бежанците продължават

http://www.mediapool.bg/koalitsionnite-razdori-v-germaniya-zaradi-bezhantsite-prodalzhavat-news242155.html

Партиите от коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел влязоха в пререкания през уикенда и си размениха обиди заради бежанската политика. Това накара германската лидерка да изглежда по-уязвима от когато и да било през десетилетието й на власт, пише Ройтерс в понеделник.   Различията между нейните консерватори и социалдемократите за социалните придобивки за бежанци принудиха коалиционните лидери да отменят специална среща на кабинета, планирана за понеделник. На нея те се надяваха да се споразумеят за мерки за ускоряване на процеса по разглеждане на молбите за убежище.   Спорът е по въпроса дали да бъдат ограничени правата на бежанците от Сирия. Той започна още в първата седмица на ноември, след като министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер заявил в радиоинтервю, че те трябва да получат ограничен бежански статут, без право за членове на семействата им да се присъединяват към тях.   Заместник-председателят на СДП Ралф Щегнер обвини ХДС, че прави недомислени предложения, вместо да прилага решенията, договорени в коалицията. Ограничаването на правото на събиране на семействата ще означава само, че повече жени и деца ще предприемат опасното пътуване от Сирия за Европа, каза той, подчертавайки, че СДП е против идеята.   Но депутати от ХСС, който управлява провинция Бавария, където е най-големият приток на бежанци, подкрепиха предложението на Де Мезиер. "Стотици хиляди сирийци намират защита тук, но това трябва да бъде само субсидиарна закрила, което означава за ограничен период и без право на събиране със семействата", заяви Андреас Шойер, генерален секретар на Християнсоциалния съюз. Субсидиарната форма на закрила означава, че кандидатите за убежище не получават статут на бежанци и правата им са ограничени.   По-сериозни пререкания имаше обаче в края на седмицата в собствените консервативни редици на Меркел. Членове на нейния ХДС обвиниха баварската си сестринска партия ХСС, че е унижила в петък канцлера на конгреса в Мюнхен. Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер открито разкритикува Меркел, че отказва да сложи таван на броя на бежанците, влизащи в Германия. Той бе бурно аплодиран от членове на партията си, поставяйки в неудобно положение стоящата до него Меркел.   Елмар Брок от ХДС заклейми поведението на Зеехофер като "неучтиво, неприлично и неприемливо" в интервю за в. "Тагесшпигел". Други членове на ХДС казаха, че Зеехофер е разбил табу за това как двете партии се държат една с друга.   Зеехофер отказа да отстъпи и заяви в ефира на германска телевизия, че не би било добросъвестно да разказва "приказки за хармония и консенсус", щом има големи различия. Представители на двете партии продължиха да си разменят реплики и вчера, когато се навършиха десет години от началото на управлението на Меркел.   Личният рейтинг на канцлера спадна от завидните 75 процента през април до под 50 процента, а подкрепата за блока ХДС/ХСС потъна с пет пункта до 37 процента, макар че продължава да води с поне 10 пред следващата по сила партия ГСДП.   За да не се увеличат политическите щети, съветниците на Меркел смятат, че тя трябва да намери начин да намали броя на пристигащите в Германия мигранти.

Евакуираха Софийския районен съд заради сигнал за бомба

http://sofia.actualno.com/evakuiraha-sofijskija-rajonen-syd-zaradi-signal-za-bomba-news_509212.html

Сигнал за взривно устройство евакуира днес преди обед една от сградите на Софийския районен съд. Около 10.30 часа, на телефон 112, мъжки глас е подал сигнал за поставено взривно устройство в „Съдебната палата на Римската стена“, информира БГНЕС. По разпореждане на „Съдебна охрана” всички служители и граждани са евакуирани от сградата на бул. „Драган Цанков” 6, съобщиха от съда. Специализираните органи извършват обстойна проверка. Наказателният съд ще възст

Държавното обвинение се отказа да съди "сивия кардинал на българската енергетика"

http://crime.actualno.com/dyrjavnoto-obvinenie-se-otkaza-da-sydi-sivija-kardinal-na-bylgarskata-energetika-news_509217.html

Делото за длъжностно присвояване на общо 8 651 898 лева срещу собственика на "Риск Инженеринг" и сочен за сив кардинал на българската енергетика Богомил Манчев е частично прекратено, съобщава "Правен свят". Манчев е разследван във връзка с консултантските договори за спряния проект АЕЦ "Белене", за който министрите Делян Добрев от кабинета на Бойко Борисов и Асен Василев от назначения от Росен Плевнелиев служебен кабинет с премиер Марин Райков са продължавали да плащат. Сумите са по 950 000 евр

Полицията отцепи болница в Брюксел заради подозрителен предмет

http://europe.actualno.com/policijata-otcepi-bolnica-v-bruksel-zaradi-podozritelen-predmet-news_509219.html

Белгийската полиция блокира входа на болницата „Св. Петър“ в центъра на столицата на Белгия Брюксел заради забелязан подозрителен предмет, съобщава телевизия RTL. Предметът бил намерен до главния вход на болничното заведение около 11.00 ч. местно време, информира „РИА Новости“, позовавайки се на немската медия. Полицията е установила периметър на безопасност. Персоналът на болницата и посетителите не могат да излязат от сградата в хода на провеждането на полицейската оп

300 ареста във Франция заради терористичните атаки в Париж

http://europe.actualno.com/300-aresta-vyv-francija-zaradi-teroristichnite-ataki-v-parij-news_509220.html

Френските органи на реда са арестували около 300 души в региона на Париж, след терористичните атаки на 13 ноември. Това съобщи полицейският началник Мишел Кадо, предаде БГНЕС Направени са 298 претърсвания. В региона са разположени 10 200 полицаи и 6400 военни. Приоритетни обекти са транспортни спирки, летища, големи публични пространства, правителствени сгради, културни забележителности, медийни компании и болници, обобщи Кадо. Той добави, че нивото на заплаха за сигурността остава високо. Про

С искане за по-високи заплати, служителите на НИМ ще "арестуват" Божидар Димитров

http://society.actualno.com/s-iskane-za-po-visoki-zaplati-slujitelite-na-nim-shte-arestuvat-bojidar-dimitrov-news_509222.html

Утре, 24 ноември, Националният исторически музей (НИМ) обявява протест. Протестът обаче е нестандартен - с отворени, а не затворени врати, съобщават от НИМ. Отворените врати обаче не са единственото "екстравагантно" нещо, което предвиждат служителите на НИМ. Те дават подробен план за протеста си. В официално съобщение на музея се казва, че "ще протестираме като:  - арестуваме символично Божидар Димитров, директор на НИМ, в кабинета му; - закачим „протестни“ лентички на ревери

Внимавайте с дългото спане през уикенда

http://health.actualno.com/vnimavajte-s-dylgoto-spane-prez-uikenda-news_509150.html

Ранното ставане през работните дни и наваксването на пропуснатото през уикенда може да е свързано с увеличен риск от развитието на диабет, затлъстяване и болести на сърцето и съдовете, твърдят медици в статия, публикувана в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. "Нашата работа стана първото изследване, в което успяхме да установим, че дори здравите възрастни хора, живеещи почти по нормално разписание на деня, изпитват сериозни метаболитни нарушения, свързани с разстройството на био

Специални оферти за бизнеса на 10-ото юбилейно издание на Вода София

http://business.actualno.com/specialni-oferti-za-biznesa--na-10-oto-ubilejno-izdanie-na-voda-sofija-news_509228.html

Водещото изложение за воден мениджмънт в България ВОДА СОФИЯ предлага специални оферти на своите предстоящи партньори, съобщиха от Интер Експо Център. Следващото издание ще отбележи своя десетгодишен юбилей от 5 до 7 април 2016 г. При условие, че се включат за участие до 20 декември, компаниите ще могат да се възползват от 20% намаление, коментираха организаторите на международното събитие. Всяка година бизнесът и Българската асоциация по водите обединяват усилията си за решаване на проблемите

И в Пловдив вече извършват трансплантации на стволови клетки

http://pik.bg/и-в-пловдив-вече-извършват-трансплантации-на-стволови-клетки-news440207.html

И в Пловдив вече извършват трансплантации на стволови клетки

През октомври екип на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив извърши успешно първите си две автоложни стволовоклетъчни трансплантации при пациенти с агресивен лимфом и мултиплен миелом. 

Всички етапи на трансплантационната програма от събирането на стволовите клетки, тяхното замразяване, подготовката на пациентите, провеждането на предварителните химиотерапевтични режими, трансплантацията на стволовите клетки и медицинските дейности в посттрансплантационния период преминаха успешно, съобщават от клиниката. Пациентите са изписани с възстановено нормално кръвотворене и без болестни симптоми, предаде БГНЕС. 

В момента в напреднала фаза на предтрансплантационната програма са още 7 пациенти със злокачествени заболявания на кръвта и кръвотворните органи. 

За хората, които се нуждаят от подобна животоспасяваща трансплантация, Клиниката по хематология в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив е втори шанс в страната след Александровска болница в столицата

Временно e затруднено движението между Предела и Мишеморков хан

http://pik.bg/временно-e-затруднено-движението-между-предела-и-мишеморков-хан-news440208.html

Временно e затруднено движението между Предела и Мишеморков хан

Временно e затруднено движението на моторни превозни средства по път II-55 проход "Републиката" между Предел и Мишеморков хан, съобщиха от АПИ.

Затруднението е поради възникнала катастрофа.

Движението в района се осъществява двупосочно в две от трите ленти и се регулира от "Пътна полиция".

Откриха заклан мъж в селски имот в Русенско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129845

Труп на мъж е открит в имот в село Новград, община Ценово, съобщиха от полицията в Русе. За зловещата находка на тел. 112 е алармирал 65-годишният собственик на посочения адрес. Сигналът е подаден в 15,30 ч. миналия петък.
След разпит А.П. е бил задържан и обвинен в предумишлено убийство по чл. 115 от Наказателния кодекс /НК/.
Труп на мъж е открит в имот в село Новград, община Ценово, съобщиха от полицията в Русе. За зловещата находка на тел. 112 е алармирал 65-годишният собственик на посочения адрес. Сигналът е подаден в 15,30 ч. миналия петък. След разпит А.П. е бил задържан и обвинен в предумишлено убийство по чл. 115 от Наказателния кодекс /НК/.

И във варненската библиотека се вдигат на протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=307178

Подобно на колегите си в цялата страна протестни действия предприемат утре и работещите в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков" във Варна, съобщиха за Moreto.net от КНСБ в морския град. Засега специалистите няма да стачкуват ефективно, а само ще поставят лентички на реверите си с надпис „Протест", коментира председателят на тази синдикална организация в звеното Весела Ангелова.

"Алфа Рисърч": Ключови министри и политики губят доверие

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/23/2654892_alfa_risurch_kljuchovi_ministri_i_politiki_gubiat/?ref=rss


Управляващата коалиция и най-вече ГЕРБ излизат с повишено доверие след местните избори, но същевременно ключови министри и политики губят подкрепа, показва регулярното национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено от 10 до 18 ноември сред 1100 пълнолетни граждани на страната чрез пряко стандартизирано интервю по домовете.

Електоралната мобилизация около местните избори, липсата на опозиционни лидери и относителната стабилност на България на фона на...

Хванаха грък да краде в Сандански

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129833

Гръцки гражданин е заловен да краде в Сандански, съобщиха от ОД на МВР-Благоевград. 31-годишният А. П. бил спипан около 17,15 ч в неделя докато отмъквал радио-касетофон, мобилен телефон, трансмитер за CD-плеър и сумата от около 500 евро от лек автомобил
Гръцки гражданин е заловен да краде в Сандански, съобщиха от ОД на МВР-Благоевград. 31-годишният А. П. бил спипан около 17,15 ч в неделя докато отмъквал радио-касетофон, мобилен телефон, трансмитер за CD-плеър и сумата от около 500 евро от лек автомобил "Ауди", паркиран на главен път Е-79 в района на Сандански.

Ботаническата градина пострада сериозно след ураганния вятър в София

http://www.cross.bg/petrova-rasteniya-gradinata-1489114.html

/КРОСС/Ботаническата градина в София се нуждае от основна реконструкция след ураганния вятър през почивните дни. Вследствие на бурята са изпочупени стъклата, покриващи около 50 квадратни метра от оранжериите, направени са размествания на растенията и аварийно укрепване с поликарбонатни плоскости, разказа пред Дарик директорът на градината доц. Антоанета Петрова. Тя изрази надежда, че до вторник вечерта ремонтните дейности ще бъдат завършени, за да може от сряда Ботаническата градина да бъде отворена за посетители. Още в събота по обед силният вятър в столицата започнал да нанася щети в оранжериите на Ботаническата градина. В четири от отделенията са отнесени отделни стъкла, а общата площ на загубените стъкла е близо 50 квадратни метра. Персоналът на градината направил спешни размествания в 2 от оранжериите, където се отглеждат най-топлолюбивите растения, разказа доц. Петрова. Става дума за бегонии, геснериеви растения, орхидеи, бромелиеви растения, каза тя. В понеделник сутринта служителите са започнали да разчистват счупените стъкла,за да бъдат сложени нови, от резерва на градината. Доц. Антоанета Петрова се надява, че тези разходи ще им бъдат възстановени. „Но също така искрено се надявам, че хората, които разпределят бюджетната субсидия в страната, ще отчетат, че в Академията, освен хората, които се нуждаят от достойно заплащане, има уникална за страната инфраструктура, колекции, които се нуждаят от поддръжка

Пенсионни фондове оспорват в съда местенето на парите за втора пенсия в НОИ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/23/2654871_pensionni_fondove_osporvat_v_suda_mesteneto_na_parite/?ref=rss


Четири от общо девет работещи на българския пазар пенсионни фонда обжалват по съдебен ред наредбата, която определя реда, по който парите за втора пенсия се прехвърлят към НОИ. Тя влезе в сила в началото на септември, след като беше изготвена от Министерството на финансите.

Тя описва реда, по който родените след 1959 г. могат да прехвърлят парите си за така наречената втора пенсия от съответния частен пенсионен фонд в държавната солидарна система. За два месеца над 1000 работещи са...

6% от българите отложили екскурзия в чужбина заради терористите

http://offnews.bg/news/n_1/n_596161.html

Бойко Борисов е най-харесваният политически лидер. Управляващата коалиция и най-вече ГЕРБ излизат с повишено доверие след местните избори, но същевременно ключови министри и политики губят подкрепа. Това показва национално представително проучване на Алфа Рисърч, проведено от 10-18 ноември сред 1100 пълнолетни граждани на страната чрез пряко стандартизирано интервю по домовете.  Сред националните партийни и политически лидери с най-висока подкрепа се ползва премиерът Бойко Борисов. Доверието в него нараства петнадесети пореден месец, като достига 38.3% и за първи път от три години позитивните оценки вземат връх над негативните. По-скромна е подкрепата за кабинета – 24% доверие срещу 42% недоверие.  Разликата в доверието към премиера и правителството се дължи основно на факта, че Борисов се оценява за действията си в качеството му на политически лидер. Като такъв, той няма конкуренция, поне не в настоящия момент. Кабинетът обаче се оценява през призмата на водените политики, а спрямо повечето от тях мнозинството граждани са силно критични.  Традиционно финансирана и традиционно одобрявана сфера и в двете правителства на Борисов остава инфраструктурата (73%), а най-харесван министър – Лиляна Павлова (36.5%). Томислав Дончев, министърът на еврофондовете, чието усвояване беше в основата на спечелването на местните избори, също запазва стабилен позитивен рейтинг. Здравеопазването (16%), социалната политика (13%) и земеделието (12%), макар и с много по-ниски оценки от инфраструктурата, са следващите, в които гражданите виждат известни позитивни промени. Интересното тук е, че министрите Ивайло Калфин и Петър Москов се нареждат съответно на второ и трето място сред успешните членове на кабинета. Те са единствените с невралгични ресори, запазващи достатъчно висока подкрепа (по 20%), независимо от разгорещените дебати по реформите в техните сфери.  Въвеждането на данък „обществено здраве” – една от най-оспорваните инициативи на здравния министър Петър Москов – получава подкрепата на 53% от пълнолетните жители на страната. Най-силният ефект от дебата „за” и „против” данъка е събуждането на интереса на българите към състава на консумираните от тях продукти. Като резултат, здравните аргументи, сред които най-вече притесненията за храненето на децата, са надделели над икономическите мотиви срещу данъка. Почти всички останали ресори и правителствени политики се характеризират с високо равнище на неодобрение. Различни по характера си причини – начина на обсъждане на дадени законопроекти, проблеми в съответните сфери, или липса на координация, са довели до по-рязък спад в рейтинга на трима министри – образователния Тодор Танев, вътрешния Румяна Бъчварова и на туризма Николина Ангелкова. Силно негативни са обществените реакции към протестите на полицаите и начина, по който се гарантира сигурността на гражданите. Застаряващото население и оценките за състоянието на отделните сфери оказват решаващо влияние върху вижданията на анкетираните за приоритетите на финансиране чрез Бюджет 2016 – за социални плащания и пенсии (86%), здравеопазване (81%), образование (73%). Най-ниска е подкрепата за отделянето на повече пари от данъците за администрация (6%), вътрешен ред и сигурност (37%) и за чисто икономически дейности и услуги (38%). Девет от десет анкетирани са срещу повишаването цените на винетките. След атентатите в Париж, мнозинството от българите (52%) са на мнение, че заплахата за България е същата, както и за останалите европейски страни. Около една пета смятат, че сме изложени на по-малък риск, не защото сме по-добре защитени от нашите служби, а защото страната ни не е мишена за терористите. Според 28% обаче, обратното, ние сме изложени на по-голяма опасност, тъй като сме на границите на Европейския съюз. Атентатите повишават опасенията на българите, но мнозинството запазват спокойствие и обичайния си начин на живот. Мерките, които в личен план възнамеряват да предприемат, са най-вече да избягват места с по-голямо присъствие на чужденци и масови публични събирания. Не е изключен и известен отлив от екскурзии и пътувания – 6% заявяват, че са имали планирано пътуване в чужбина, но са се отказали да го осъществят. В електорален план няма значима промяна в подкрепата за основните политически сили – лек ръст при ГЕРБ и РБ, лек спад при ПФ и по-значителен при БСП и Атака. За 80% от анкетираните, на местните избори ГЕРБ е увеличил влиянието си в обществото. Според 29% Реформаторският блок също излиза от изборите с по-добри позиции. Ореола си на „силната партия“ започва да губи ДПС. Едва 8% са на мнение, че неговата тежест се е увеличила – също толкова, колкото смятат, че се е увеличила тежестта на новите малки партии като АБВ и Движение 21. Като основни губещи обаче се оценяват най-вече БСП и Атака. Според 77% влиянието на БСП сред избирателите спада, 80% твърдят същото за Атака. Ако днес имаше избори, националистите на Волен Сидеров биха останали извън парламента.  В сравнение с юни, ръст от 4 на сто е налице и в личния рейтинг на президента Росен Плевнелиев . Одобрението за него идва основно от социалните групи, най-активно подкрепили референдума за електронното гласуване.

М. Дикме: Местан трябва да бъде сменен като лидер

http://frognews.bg/news_102392/M-Dikme-Mestan-triabva-da-bade-smenen-kato-lider/

Местан трябва да бъде сменен като лидер. Провали се на кметския вот. Това заяви бившия земеделски министър в кабинета „Сакскобургготски" Мехмед Дикме дни след местните избори. Днес той доразви тезата си в сутрешния блок на ТВ7.

Най-обидните реклами на XX век събрани в книга от Чарлз Сачи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5128582

Най-расистките, сексистки, груби и оскърбителни реклами на XX век в снимки - това съдържа току-що отпечатаната във Великобритания книга Beyond Belief (“Не е за вярване”). Тя е написана от Чарлз Сачи - един от най-известните мъже в световната реклама, създал заедно с брат си Морис легендарната агенция “Сачи енд Сачи”.
Най-расистките, сексистки, груби и оскърбителни реклами на XX век в снимки - това съдържа току-що отпечатаната във Великобритания книга Beyond Belief (“Не е за вярване”). Тя е написана от Чарлз Сачи - един от най-известните мъже в световната реклама, създал заедно с брат си Морис легендарната агенция “Сачи енд Сачи”.

Бриго Аспарухов: България няма място в коалиция срещу „Ислямска държава"

http://www.cross.bg/teritoriya-durzhava-bulgariya-1489113.html

/КРОСС/България няма място в коалиция срещу „Ислямска държава". Това каза ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба, пред радио Фокус. Според него страната ни не трябва да се включва в евентуална сухопътна операция в Близкия Изток, а да съсредоточи усилията си в опазване на собствената си територия. Ако бъде сформирана „Коалиция на желаещите" срещу „Ислямска държава", България би могла да окаже логистична подкрепа, но нищо повече, категоричен бе бившият първи разузнавач. „Ние сме членове на НАТО, но нямаме военна авиация, нямаме танкове, армията ни е в недобро състояние. България трябва да запази хладнокръвие в един такъв момент и да прецени силите си, включително и финансови", коментира ген. Аспарухов. Според него България е достатъчно добре подготвена, за да пази собствената си територия. „Ние сме достатъчно добре подготвени за нас си, да си браним нашата територия. Специалните ни служби - разузнавателни и контраразузнавателни и ДАНС да си вършат работата на наша територия. Далеч от нашите граници не бива да излизаме и трябва да сме много предпазливи да не привличаме мълния", каза още ген. Бриго Аспарухов. Той подчерта, че само коалиция между САЩ и Русия би имала успех срещу „Ислямска държава". Бившият първи разузнавач даде пример с коалицията между САЩ и Съветския съюз срещу Хитлерова Германия през Втората световна война.  

ЕП ще разисква въвеждането на постоянен и пълен контрол на външните граници на ЕС

http://www.cross.bg/teroristichni-organizatzii-evrosuyuza-1489112.html

/КРОСС/Евродепутатите ще разискват в сряда решенията на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи за въвеждане на постоянен и пълен контрол на външните граници на Общността. В пленарната зала ще се обсъди доклад за предотвратяване на радикализацията и вербуването на граждани на Евросъюза от терористични организации. В проекта на резолюцията евродепутатите призовават Европейската комисия да преразгледа отношенията на Съюза с държави извън Общността. В доклада се отбелязва, че над 5000 европейски граждани са се присъединили към терористични организации и други военни формирования като "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра". Терористичната заплаха е значителна в Евросъюза, особено в държавите, които са били или все още са военно ангажирани в операции в Близкия изток и Африка, се посочва в документа.  

Франсоа Оланд и Дейвид Камерън почетоха паметта на загиналите пред зала "Батаклан" в Париж

http://www.cross.bg/kamerun-oland-fransoa-1489111.html

/КРОСС/Френският президент Франсоа Оланд и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън почетоха тази сутрин паметта на загиналите при атентати от 13 ноември пред парижката концертна зала "Батаклан", съобщиха техните канцеларии, цитирани от „Франс прес". Всеки от двамата положи роза пред залата, където бяха убити най-малко 89 души, включително един британец, съобщи офисът на френския лидер. В Париж Дейвид Камерън и Франсоа Оланд обсъдиха съвместните действия в борбата срещу "Ислямска държава". Камерън заявии, че подготвя нови предложения за участието на Лондон във войната. "Убедени сме, че трябва да продължим да поразяваме "Ислямска държава" в Сирия. Ще засилим ударите, ще избираме мишените така, че да нанасяме възможно най-големи щети на тази терористична армия", каза Оланд по време на срещата с Камерън в Елисейския дворец. Камерън изрази категоричната си подкрепа за военните действия предприети от Оланд срещу ИД в Сирия, като изрази убеждението си, че Великобритания трябва да се включи също. Той добави ще отправи предложения в парламента за нови действия тази седмица. "Ще направим всичко по силите си, за да помогнем на нашите приятели и съюзници от Франция", заяви Камерън и добави, че двете страни са изправени пред обща заплаха. Премиерът на Великобритания заяви, че двете страни трябва да направят още в борбата срещу тероризма и в обмена на информация

Хванаха крадец от село Ломци

http://web.barometar.net/82671/

Полицията във Варна разкри извършителят на кражба от хотелска стая, намираща се в к.к. Св. Св. Константин и Елена, на сумите от 700 лв. и 50 Евро, оставени в мъжко яке на закачалка, регистрирана на 08.10. След проведени оперативно – издирвателни дейности е установен извършителят – А.А. (36 г.) от с. Ломци, общ. Попово, известен […]

Бенитес остава начело на "Реал", Зидан не се чувства готов за първия отбор

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/23/2654870_benites_ostava_nachelo_na_real_zidan_ne_se_chuvstva/?ref=rss


Старши треньорът на "Реал" (Мадрид) Рафаел Бенитес няма да бъде уволнен след тежкото поражение от "Барселона" с 0:4, обяви "Марка".

Според мадридския вестник президентът Флорентино Перес е подкрепил 55-годишния специалист, въпреки че футболистите са изгубили доверие в него.

"Марка" дори твърди, че "играчите вече не могат да го понасят, независимо дали попадат или не в титулярния състав". Освен че Бенитес е загубил подкрепата на съблекалнята, той нямал комуникация с целия...

Умря един от последните бели носорози в света

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/umria-edin-ot-poslednite-beli-nosorozi-v-sveta-6045948

Нола – женски носорог, родена преди 41 години в Судан, е починала от бактериална инфекция въпреки претърпяна операция

Почина един от последните бели носорози в света

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/pochina-edin-ot-poslednite-beli-nosorozi-v-sveta-6045948

Нола – женски носорог, родена преди 41 години в Судан, е починала от бактериална инфекция въпреки претърпяна операция

Варненската прокуратура е внесла обвинителен акт за подкуп на полицаи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/23/2654830_varnenskata_prokuratura_e_vnesla_obvinitelen_akt_za/?ref=rss


Окръжната прокуратура във Варна е внесла обвинителен акт срещу мъж, предложил подкуп на полицаи, съобщава пресцентърът на прокуратурата. Иван Иванов от град Белослав, Варненска област, е подхвърлил 100 лева на катаджиите, за да не го санкционират за управление на автомобил след употреба на алкохол.

На 1 октомври 2015 година 26-годишният мъж е бил забелязан от автоконтрольорите от Четвърто РПУ във Варна в заведението "Парка" в Белослав да употребява алкохол. След което се е качил в...

‘Златните бизнеси на България’ – юбилейното издание на Golden Pages

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129811

През 2006 година Golden Pages стъпи на българския пазар. Цели 10 години минаха от онзи момент, в който един жълт бизнес справочник влезе безплатно във всеки дом и офис, помагайки на потребителите да се ориентират и да изберат най-подходящата фирма за своите нужди.
Оттогава насам много неща се промениха.
През 2006 година Golden Pages стъпи на българския пазар. Цели 10 години минаха от онзи момент, в който един жълт бизнес справочник влезе безплатно във всеки дом и офис, помагайки на потребителите да се ориентират и да изберат най-подходящата фирма за своите нужди. Оттогава насам много неща се промениха.

Десислава Танева: Търговията между България и Китай е нараснала два пъти

http://www.moreto.net/novini.php?n=307177

„Търговията със земеделски и хранителни стоки между България и Китай през последните години все повече се разширява, като за последните три години е нараснала два пъти.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официалното откриване на конференция „Инвестирайте в България.

София Вергара се омъжи на пищна церемония във Флорида

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/23/2654869_sofiia_vergara_se_omuji_na_pishtna_ceremoniia_vuv/?ref=rss





 
A photo posted by Sofia Vergara (@sofiavergara) on Nov 22, 2015 at 6:12pm PST



Звездата от сериала "Модерно семейство" София Вергара се омъжи за годеника си, актьора Джо Манганиело, на пищна церемония в неделя вечерта, предава БГНЕС.

Сватбата се е състояла в популярен курорт в Палм бийч във Флорида, а сред гостите на събитието са били над 400, сред които холивудските звезди Рийз Уидърспуун, Чанинг Тейтъм и целия екип на "Модерно...

Полицията задържа пияни шофьори, „рекордьорът“ е с 2.28 промила

http://web.barometar.net/82669/

От пресцентъра на ОДМВР-Варна информират, че на 22.11. т.г., около 00:20 часа, в гр. Белослав, при извършване на полицейска проверка на Л.А. «Рено» с водач Л.Г. (58 г.), местен жител, е установено, че същият управлява автомобила след употреба на алкохол с концентрация от 1,52 промила в издишания въздух. Водачът е задържан за срок до 24 […]

Великобритания издирва руска подводница край бреговете си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129710

Британското министерство на отбраната поиска помощ от съюзниците си за морска операция по издирване на руска подводница край бреговете на Шотландия, съобщават британските медии. Подводницата е била засечена най-малко преди 10 дни северно от Шотландия.
В операцията участват специални самолети, оборудвани за откриване на подводници,
Британското министерство на отбраната поиска помощ от съюзниците си за морска операция по издирване на руска подводница край бреговете на Шотландия, съобщават британските медии. Подводницата е била засечена най-малко преди 10 дни северно от Шотландия. В операцията участват специални самолети, оборудвани за откриване на подводници,

Бракониери нападнаха горски служител от Дупница

http://pik.bg/бракониери-нападнаха-горски-служител-от-дупница-news440184.html

Бракониери нападнаха горски служител от Дупница

Четирима младежи от с. Джерман са нападнали горския служител от ДГС – Дупница Владислав Василев, който ги хванал да добиват незаконно дърва. Директорът на ДГС – Дупница Атанас Диманков е подал жалба в Районна прокуратура срещу бракониерите. Инцидентът е станал в землището на с. Джерман.

Горският служител Владислав Василев заловил 24-годишния Красимир Райчев с трима малолетни да секат дървета в горския фонд над селото. Василев им наредил да спрат сечта и повече да не бракониерстват, тъй като групата извършвала незаконна сеч и друг път. Вместо да се махнат от сечището, четиримата се нахвърлили срещу горския. Бързата намеса на негови колеги го спасила от линч.

Във връзка с инцидента кметът на с. Джерман, кварталният отговорник от РУП – Дупница Кирчо Николов и директорът на ДГС – Дупница Атанас Диманков организират "кръгла маса" с бракониерите, на която да се споразумеят повече да не добиват незаконно дърва. При положителна развръзка, Диманков е готов да оттегли жалбата си от прокуратурата. "Бригадата на Красимир Райчев сече безмилостно дървета, където им падне. Много пъти сме ги хващали. От полицията ги задържат и след два часа ги пускат. На други бракониери сме конфискували автомобили и каруци, но съдът им ги връща”, заяви Ат. Диманков, цитиран от struma.bg.

Кметът на село Джерман Ангел Цветков заяви: „Чрез разговори ще се опитам да повлияя на бракониерите. Повечето от тях са много бедни. Издържат се, като добиват незаконно дърва за огрев и ги продават, но бедността не ги оневинява", допълни още Цветков.

Две предсмъртни писма е оставила Жулиета, прекършена от смъртта на сина си

http://petel.bg/Dve-predsmartni-pisma-e-ostavila-ZHulieta--prekarshena-ot-smartta-na-sina-si__134955

28-годишната Жулиета Т. от Бургас се е самоубила след смъртта на детето си. Това съобщиха от полицията. 7-годишното й момченце страдало...

Крадец във Варна удари джак пота! Отвори отключен "Фолксваген", дръпна дамска чанта и вътре откри...

http://petel.bg/Kradets-vav-Varna-udari-dzhak-pota--Otvori-otklyuchen-Folksvagen--drapna-damska-chanta-i-vatre-otkri---__134956

На 20 ноември е подаден сигнал за кражба от «Фолксваген», оставен отключен на ул. «Козлодуй» във Варна, съобщавата за "Петел" от полицията....

Мъж се опита да се качи на самолета с граната в раницата си

http://petel.bg/Mazh-se-opita-da-se-kachi-na-samoleta-s-granata-v-ranitsata-si__134957

35-годишен мъж бе задържан на международното летище в украинската столица Киев, след като се е опитал да се качи на самолета с военна...

Влакът Добрич - Варна се развали

http://pik.bg/влакът-добрич---варна-се-развали-news440185.html

Влакът Добрич - Варна се развали

Повреда в локомотива е причината влакът от Добрич за Врана, който тръгва от гара Добрич в 10.17 часа и трябва да пристигне във Варна в 12.16 часа закъснява с близо час.

Това съобщи  Радио „Фокус” – Варна, цитирайки  диспечерът на гара Варна. От там допълниха, че не знаят къде се намира в този момент влака, но повредата е констатирана малко след гара Добрич.

Започна общото събрание на "Левски"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129805

В 11,15 часа, както беше по програма, започна общо събрание на акционерите на футболен клуб
В 11,15 часа, както беше по програма, започна общо събрание на акционерите на футболен клуб "Левски". Членовете се регистрираха и заеха местата си в залата в зала 3 на НДК в София. Събитието започна с минута мълчание в чест на Стоян Хранов, починалия наскоро председател на спортен клуб "Левски". Малко след това членовете избраха адвокат Гено

Фалшива тревога! Изчезналият в "Студентски град" Митко: Добре съм, извинявайте

http://pik.bg/фалшива-тревога-изчезналият-в-студентски-град-митко-добре-съм-извинявайте-news440183.html

Фалшива тревога! Изчезналият в "Студентски град" Митко: Добре съм, извинявайте

22-годишния Димитър Живков Трифонов, който бе обявен за издирване, се е свързал със семейството си. Той е добре и се извинява за причиненото безпокойство, съобщава "Стандарт".

Семейство и роднини издирваха 22-годишния Димитър Живков Трифонов.

Момчето беше видяно за последно в събота вечер в района на заведението "Харем" в "Студентски град".

Дете и петима пътници пострадаха във верижен сблъсък в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129799

Шестима, сред които и малко дете, са пострадали при катастрофа на Ягодовско шосе в Пловдив около 17.10 часа вчера. Според първоначалната информация пежо не спазило знак “стоп” и навлязло в насрещната лента. Там настъпил челен сблъсък с опел, който от своя страна ударил изпреварващ го фиат, управляван от 58-годишен от с. Ягодово.
Шестима, сред които и малко дете, са пострадали при катастрофа на Ягодовско шосе в Пловдив около 17.10 часа вчера. Според първоначалната информация пежо не спазило знак “стоп” и навлязло в насрещната лента. Там настъпил челен сблъсък с опел, който от своя страна ударил изпреварващ го фиат, управляван от 58-годишен от с. Ягодово.

Пушков за „неприятната за Европа истина“ за ИД

http://www.cross.bg/pyshkov-evropa-depytatut-1489109.html

/КРОСС/ Европа не може да съществува в предишния си вид, докато не бъде унищожена терористичната групировка „Ислямска държава“, заяви председателят на комитета на Държавната дума на РФ по международните въпроси Алексей Пушков, предаде РИА Новости. „В Европа още не са осъзнали несъвместимостта си с ИДИЛ. Но докато тя съществува, Европа няма да се върне към предишния си начин на живот. Неприятна истина“, пише депутатът на страницата с в Twitter. Ако ЕС реши да въведе „вътрешни граници“ заради ИД и бежанците, то това би било началото на „евро-дезинтеграцията“, отбелязва още Пушков. „Борбата с ИД=борба за запазването на ЕС“, пише депутатът.

Принц Чарлз: Климатичните промени са причина за тероризма

http://europe.actualno.com/princ-charlz-klimatichnite-promeni-sa-prichina-za-terorizma-news_509209.html

Британският престолонаследник принц Чарлз заяви, че световният провал да се справим с климатичните промени е причина за гражданската война в Сирия, тероризма и последвалата бежанска криза, засегнала и Европа, съобщава Independent. Наследникът на британската корона ще говори пред делегатите на международната конференция по въпросите за климата, която ще се проведе в Париж следващата седмица. На форума ще присъстват 118 лидера, които ще се опитат да се договорят за намаление на емисиите на парник

600 000 души са загубили живота си заради природни бедствия в последните 20 г.

http://asia.actualno.com/600-000-dushi-sa-zagubili-jivota-si-zaradi-prirodni-bedstvija-v-poslednite-20-g-news_509210.html

Природните бедствия, свързани с лоши атмосферни условия, са нараснали през последните 20 години и са отнели живота на повече от 600 000 души. Това сочи доклад на ООН, цитиран от AFP. Според документа заради наводнения, бури и други екстремни събития от сходен характер, от 1995 насам са загинали 606 000 души, а 4,1 млрд. са били ранени, останали са без дом или са имали нужда от спешна помощ. В доклада на Агенцията за намаляване на риска от бедствия на ООН се отбелязва, че не може да се установи

Белгийските екперти съветват: При атака се правете на умрели

http://europe.actualno.com/belgijskite-ekperti-syvetvat-pri-ataka-se-pravete-na-umreli-news_509211.html

В третия ден от безпрецедентните мерки за сигурност, свързани с непосредствена възможност за терористичен удар в Брюксел, белгийските медии разпространяват съвети за оцеляване при атентат, предаде Дарик. Експерти в областта на сигурността съветват още в първите секунди на нападение с безразборна стрелба хората да залегнат и да се престорят на умрели. Отбелязва се, че рядко терористите довършват с контролен изстрел падналите на земята. Препоръчва се да се изчака момент за бягство, в който

Маймуни крадат яйца под носа на алигаторите

http://interest.actualno.com/majmuni-kradat-jajca-pod-nosa-na-aligatorite-news_509130.html

Южноамериканските капуцини са уловени в необичайно поведение: те не просто ловко използват пръчки в качеството на лопати, но и крадат яйцата на кайманите, като ги изкопават бързо от земята. Това разказали зоолози на 16-ия конгрес на Бразилското общество по приматология, пише New Scientist. Отдавна е известно умението на капуцините да употребяват оръдия – например те разбиват орехи с камъни по импровизирана "наковалня". Но учените за първи път видели как маймуните разкопават с дълга пръчк

Страховете на албанците

http://www.cross.bg/prifti-albaniya-stranata-1489110.html

/КРОСС/Страховете на албанците  или Как се предизвикват съседите Авторът на статията „Готови ли сме да се бием?" от 16.11.2015 г. в Bota sot, *Дритан Прифти , като се позовава на изказването на А.Меркел, че може да има „война на Балканите", прави много сериозни изводи за възможността от военни действия на Албания при определени обстоятелства предизвикани от съседните държави.Както обикновено албанските политици и политолози, разглеждат даден проблем в рамките на териториите и държавите, в които живее албанско малцинство. За тях проблемите на Балканите са тези, които засягат само албанците и всички останали са извън техните разсъждения.Стремежа им към ЕС е сякаш нещо отделно от събитията в Париж и световната политическа обстановка. Сигурността на Албания и на албанските малцинства по границите й са основна тема в предлаганата статия.И така, какви разсъждения ни предлага г-н Прифти при , които Албания може да бъде въвлечена във война.Първо. „Най-вероятно е Сърбия да нападне и завземе Косово" и „естествено с помощта на Русия". В този случай Албания не може да остане безучастна и ще защитава косовското албанско население

Десислава Танева: Търговията между България и Китай е нараснала два пъти

http://www.cross.bg/taneva-bulgariya-kitaii-1489108.html

/КРОСС/„Търговията със земеделски и хранителни стоки между България и Китай през последните години все повече се разширява, като за последните три години е нараснала два пъти." Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официалното откриване на конференция „Инвестирайте в България. Разширявайте дейността си в Европа" в Шанхай, Китай. Тя даде за пример износът на царевица, който е нараснал 50 пъти, а износът на качествени вина - два пъти. Министър Танева запозна китайския бизнес с развитието на сектор Земеделие. ,,Страната ни е на първо място по производство и качество но розово и лавандулово масло", посочи Танева. Тя допълни още, че биологичното ни производство за последните 5 години нараства до 5 пъти. Площта със селскостопанско предназначение през 2014г. е половината от цялата територия на страната. Десислава Танева отбеляза, че страната ни е с трайна тенденция за износ на слънчогледово масло, както и е сред водещите в износа на пшеница и царевица в рамките на ЕС. България е земеделска страна с дългогодишни традиции. Инвестициите в земеделието постоянно нарастват след присъединяването ни в Европейския съюз. Предвидени са средства както за директна подкрепа, така и за инвестиции в селското стопанство. Българските земеделски производители ще разчитат на 6 млрд. евро подкрепа. „Работим чрез няколко програми за различни сектори, до 2020 г

Мюфтията Айдън Мохамед: „Ислямска държава“ не е религиозна, а политическа организация

http://pik.bg/мюфтията-айдън-мохамед-„ислямска-държава“-не-е-религиозна-а-политическа-организация-news440181.html

Мюфтията Айдън Мохамед: „Ислямска държава“ не е религиозна, а политическа организация

„Ислямска държава“ не е религиозна, а политическа организация", заяви Айдън Мохамед, районен мюфтия на Благоевградска област, съобщава "Фокус". По думите му, тази организация е взела лого и име, което не и принадлежи. „За нас мюсюлманите, това не е религиозна организация, а политическа, която се занимава с решаването на геополитически и политически проблеми, а не на религиозни. Присъствието на различни държави в районна на близкия Изток е пример за това, че там не става въпрос за религия, а за нещо друго“, посочи Айдън Мохамед.

Той добави, че реакцията на всички хора, без значение от тяхната религиозна принадлежност след атентатите в Париж е еднозначна и тя е, че никой не приема решаването на социални, икономически или политически проблеми с подобни актове. Районният мюфтия поднесе съболезнования към близките на всички пострадали във френската столица. Той припомним, че подобен вид терористични нападения е имало не са само във Франция, но и в Анкара и Ливан. 

Намалиха кметските заплати в Долни чифлик

http://pik.bg/намалиха-кметските-заплати-в-долни-чифлик-news440176.html

Намалиха кметските заплати в Долни чифлик

Новоизбраният кмет на община Долни чифлик Красимира Анастасова ще получава с 480 лв. по-малко основна месечна заплата от предшественика си Борислав Натов. Това стана ясно след като общинският съвет взе решение по внесеното от Анастасова предложение за намаляване на възнаграждението й. Досега кметът на общината получаваше като част от трудовото си възнаграждение  2400 лв., което  е 100%  от максимално нормативно определената към 1 януари 2014 г. заплата. С новото решение на ОбС този процент се намалява с 20 и става 80% - 1920 лв., и влиза в сила със задна дата – 9 ноември 2015 г. От същата дата, с решение на ОбС, ще бъдат намалени с 12-15% и основните месечни заплати на кметовете на кметства в общината.

При встъпването си в длъжност новият кмет обеща строга финансова дисциплина и оптимизиране на разходите в администрацията. Освен това се сложи след една година и точка на стария спор за заплатите на зам.-председателите на ОбС.

На 23 остомври миналатагодина съветниците от ГЕРБ напуснаха сесията на съвета в знак на протест срещу възнаграждението на зам.-председателя на местния парламент Стефан Димитров. Пряк повод за реакцията им бе отказът на управляващото мнозинство (БСП, ДПС)  да разгледа внесената докладна за промяна в Правилника за дейността на ОбС. Съветниците от ГЕРБ  нееднократно алармираха за незаконосъобразното, според тях,  възнаграждение на заместник- председателя Стефан Димитров, който бе и начело на общинската организация на БСП. Тогава той получаваше 90% от заплатата на председателя на ОбС,  който от своя страна се разписваше срещу 90% от заплата на кмета на общината. С решение на новоизбрания ОбС, заплата в ОбС ще получава само неговият председател.

Китайска компания иска да прави завод за олио в Бургас

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/23/2654859_kitaiska_kompaniia_iska_da_pravi_zavod_za_olio_v_burgas/?ref=rss


Китайската компания Nantong Sumu Biological Technology ще строи завод за слънчогледово олио в индустриалната зона в Бургас, съобщиха от Министерството на икономиката.

Такова инвестиционно намерение е заявено с подписването на меморандум за сътрудничество между китайската биотехнологична компания и "Национална компания индустриални зони" ЕАД, която оперира зоната в Бургас. Това е станало в присъствието на министъра на икономиката Божидар Лукарски по време на инвестиционен форум Invest...

Влак прегази 28-годишен от Хисаря, той бере душа в болница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129782

28-годишен от Хисаря е с опасност за живота в болница, след като бе блъснат от влак, съобщи пловдивската полиция. Инцидентът е станал в района на жп гара Катуница.
Сигналът е бил подаден на тел. 112 около 22, 20 часа. Разследващите изясняват по каква причина мъжът е се е намирал на релсите - дали някой го е бил с него и го е бутнал,
28-годишен от Хисаря е с опасност за живота в болница, след като бе блъснат от влак, съобщи пловдивската полиция. Инцидентът е станал в района на жп гара Катуница. Сигналът е бил подаден на тел. 112 около 22, 20 часа. Разследващите изясняват по каква причина мъжът е се е намирал на релсите - дали някой го е бил с него и го е бутнал,

Намалиха кметските заплати в Долни чифлик

http://www.moreto.net/novini.php?n=307174

Новоизбраният кмет на община Долни чифлик Красимира Анастасова ще получава с 480 лева по-малко основна месечна заплата (ОМЗ) от предшественика си Борислав Натов, съобщиха оттам за Moreto.net. Това стана ясно след като общинският съвет взе решение по внесеното от Анастасова предложение за намаляване на възнаграждението й.

БАБХ разработва проект за осигуряване на електронни услуги на гражданите и бизнеса

http://pik.bg/бабх-разработва-проект-за-осигуряване-на-електронни-услуги-на-гражданите-и-бизнеса-news440175.html

БАБХ разработва проект за осигуряване на електронни услуги на гражданите и бизнеса

БАБХ работи по проект за разработване и осигуряване на електронни услуги на гражданите и бизнеса, предаде novini.bg.

Проектът бе представен от инженерен агроном Антон Величков, зам - изпълнителен директор на Агенцията. Той е безвъзмездно финансиран на 100% от ЕС и стойността му е близо 1,5 млн. лв. и продължителността му е 18 месеца, като системата трябва да е готова на 23 декември 2015 година. Целта на системата  да бъде обслужвана и автоматизирана работата на регистрите, свързана с продукти за растителна защита и торове и осигуряване възможност за автоматизиран обмен на данни.

Целите са постигане  на високо ниво на надеждност и съвместимост на данните, съдържащи се в регистрите, обслужвани от БАБХ;  повишаване на оперативната съвместимост между администрациите; гарантиране на по-висока защита на здравето и безопасността на хората и животните; развитие на възможностите за предоставяне  на хоризонтални услуги от БАБХ за други администратори;  популяризиране на e-управлението и повишаване на доверието у гражданите и бизнеса; намаляване на разходите за администрациите при обмен на информация и взаимодействие между системите им; 

усъвършенстване на процесите за предоставяне на електронни административни услуги; усъвършенстване на оперативната съвместимост и осигуряване на възможностите на европейско ниво;  улесняване на достъпа на гражданите и бизнеса до електронните услуги;  повишаване качеството на обслужване чрез изграждане на публични регистри и улесняване на достъпа на гражданите и бизнеса до тях.

Десислава Танева: Търговията между България и Китай е нараснала два пъти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129788

„Търговията със земеделски и хранителни стоки между България и Китай през последните години все повече се разширява, като за последните три години е нараснала два пъти.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официалното откриване на конференция „Инвестирайте в България. Разширявайте дейността си в Европа” в Шанхай,
„Търговията със земеделски и хранителни стоки между България и Китай през последните години все повече се разширява, като за последните три години е нараснала два пъти.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официалното откриване на конференция „Инвестирайте в България. Разширявайте дейността си в Европа” в Шанхай,

Десислава Танева: Търговията между България и Китай е нараснала два пъти

http://pik.bg/десислава-танева-търговията-между-българия-и-китай-е-нараснала-два-пъти-news440174.html

Десислава Танева: Търговията между България и Китай е нараснала два пъти

„Търговията със земеделски и хранителни стоки между България и Китай през последните години все повече се разширява, като за последните три години е нараснала два пъти.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официалното откриване на конференция „Инвестирайте в България. Разширявайте дейността си в Европа” в Шанхай, Китай. Тя даде за пример износът на царевица, който е нараснал 50 пъти, а износът на качествени вина - два пъти.

Министър Танева запозна китайския бизнес с развитието на сектор Земеделие. ,,Страната ни е на първо място по производство и качество но розово и лавандулово масло", посочи Танева. Тя допълни още, че биологичното ни производство за последните 5 години нараства до 5 пъти. Площта със селскостопанско предназначение през 2014г. е половината от цялата територия на страната. Десислава Танева отбеляза, че страната ни е с трайна тенденция за износ на слънчогледово масло, както и е сред водещите в износа на пшеница и царевица в рамките на ЕС.

България е земеделска страна с дългогодишни традиции. Инвестициите в земеделието постоянно нарастват след присъединяването ни в Европейския съюз. Предвидени са средства както за директна подкрепа, така и за инвестиции в селското стопанство. Българските земеделски производители ще разчитат на 6 млрд. евро подкрепа.

„Работим чрез няколко програми за различни сектори, до 2020 г. за всички предприемачи в земеделието ще бъдат на разположение 3,1 млрд. евро, по няколко програми. Основната цел на инвестициите е модернизиране на стопанствата“, каза още Танева.

Като гаранция за инвестиция в България министърът изтъкна доброто сътрудничество между двете страни в областта на земеделието. Десислава Танева благодари, както на китайските инвеститори, така и на китайската държава за прекрасното сътрудничество. Също така и за подкрепата, която получихме при създаването на Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ.

,,Задълбоченото сътрудничеството между Китай и България включва, както търговия на хранителни стоки, така и успешните китайски инвестиции", допълни още тя.

Десислава Танева заяви по време на форума, че България има дългогодишни традиции и сериозни постижения в областта на аграрната наука, които могат да бъдат използвани за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в научната област и технологиите.

Сеп Блатер: Бях между ангелите, които пееха, и дявола, който палеше огъня

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129780

"Бях близо до смъртта. Бях между ангелите, които пееха, и дявола, който палеше огъня. Но ангелите бяха тези, които пееха."
С тези думи дългогодишният президент на ФИФА Сеп Блатер описа в интервю за RTS изживяването на трудните мигове, когато беше приет в болница заради здравословните си проблеми.
"Напрежението беше огромно.
"Бях близо до смъртта. Бях между ангелите, които пееха, и дявола, който палеше огъня. Но ангелите бяха тези, които пееха." С тези думи дългогодишният президент на ФИФА Сеп Блатер описа в интервю за RTS изживяването на трудните мигове, когато беше приет в болница заради здравословните си проблеми. "Напрежението беше огромно.

Бизнесът против предложението за 25 дни платена отпуска

http://www.cross.bg/predlozhenieto-pochivni-otpysk-1489107.html

/КРОСС/Българската стопанска камара не приема предложението за увеличаване на размера на основния платен годишен отпуск от 20 на 25 дни, категорични са от работодателската организация. Преди дни депутатът Георги Кадиев внесе в парламента законопроект за подобни промени, който срещна одобрението на синдикатите. В мотивите се посочва, че над половината българи страдат от стрес на работното място. Според работодателите предложението се нуждае от задълбочен предварителен експертен анализ и дебат. В съответствие с действащите изисквания, законопроектът следва да бъде придружен от оценка на въздействието, включително на допълнителното натоварване на предприятията от частния сектор и на публичните разходи в бюджетната сфера, заявяват от БСК. Действащият минимален брой почивни дни в страната понастоящем е 32 дни (основен платен годишен отпуск и официални празнични почивни дни), като не се отчитат промени, дължащи се на частично припокриване със седмичните почивни дни в отделните календарни години. Според анализ, цитиран от бизнеса, по действащ минимален брой почивни дни страната ни изпреварва редица държави с напреднало икономическо и социално развитие и с високо равнище на конкурентоспособност. По този показател България е напълно сравнима със страни като Полша, Чехия, Хърватия, Италия, Германия, Русия, Сърбия

Десислава Танева: Търговията между България и Китай е нараснала два пъти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129778

„Търговията със земеделски и хранителни стоки между България и Китай през последните години все повече се разширява, като за последните три години е нараснала два пъти.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официалното откриване на конференция „Инвестирайте в България. Разширявайте дейността си в Европа” в Шанхай,
„Търговията със земеделски и хранителни стоки между България и Китай през последните години все повече се разширява, като за последните три години е нараснала два пъти.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официалното откриване на конференция „Инвестирайте в България. Разширявайте дейността си в Европа” в Шанхай,

Четири часа гасиха фургон

http://pik.bg/четири-часа-гасиха-фургон-news440173.html

Четири часа гасиха фургон

Късо съединение е причината за пожар в село Богдан вилнял тази нощ, съобщават от полицията в Добрич.

Снощи, около 00:13 часа е получено съобщение за пожар във фургон, находящ се на територията на с. Богдан, община Добричка. Изпратените екипи успяват да потушат огъня в 04:05 часа тази сутрин. Вследствие на огъня са унищожение7 броя бяла и черна техника, домашно имущество и около 1м3 дървен материал. Причината за възникването на пожара е късо съединение в ел. инсталацията.

Ивайло Иванов спечели квота за Олимпийските игри в Рио де Жанейро

http://www.cross.bg/ivaiilo-zhaneiiro-kvota-1489106.html

/КРОСС/Спортният талант на „Еврофутбол" - Ивайло Иванов, спечели квота за Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година. 21-годишният монтанчанин грабна бронзов медал от турнира Гран при по джудо в Кингдао (Китай), като от шест срещи взе пет с „ипон". Единственото му поражение бе на полуфинала, където загуби от японеца Гоки Маруяма, който остана на второ място. Победител в категория до 81 кг. е Ки-Чун Ванг от Корея. В спора за бронзовото отличие българският джудист надигра кубинеца Иван Фелипе Силва Моралес. В първия си сблъсък Иво се наложи над представителя на домакините Хайюан Гао, след което постигна още три победи - срещу италианеца Антонио Киано, срещу Роман Мустопулос (Гърция) и срещу австриеца Марсел От. Така със спечелените точки от Китай и представянето му през годината Иво си осигури квота за Олимпиадата догодина. Следващото му състезание е турнир отново от сериите Гран при, този път в Корея, с което година ще приключи за него. Така вече двама Спортни таланти на „Еврофутбол" ще представят България на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Освен Ивайло Иванов и Денислав Коджабашев си подсигури участието на Параолимпиадата в Бразилия по-рано този месец.  

Джони Деп: Още обичам Ванеса Паради

http://web.barometar.net/82667/

Актьорът винаги ще обича бившата си половинка Ванеса Паради. Това заяви 52-годишният Джони Деп в интервю. Джони и Ванеса имат две деца – Лили-Роуз (16) и Джак (12). Двойката се раздели през 2012 г. Въпреки че Деп след това се ожени за 29-годишната си колежка Амбър Хърд, той призна, че Паради винаги ще притежава частица […]

Мария Габриел: Необходими са реални перспективи за жените в селските райони

http://pik.bg/мария-габриел-необходими-са-реални-перспективи-за-жените-в-селските-райони-news440172.html

Мария Габриел: Необходими са реални перспективи за жените в селските райони

Европейският съюз трябва да продължи усилията си за предоставяне на реални перспективи за жените в селските райони. Предизвикателствата пред тях следва да бъдат взети под внимание при формиране на политиките на ЕС в областта на селското стопанство. За това призова зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел на кръгла маса в Брюксел за ролята на жените в развитието на селските райони, която организира съвместно с женската структура на най-голямата европейска земеделска организация „Копа Коджека”.

В официалното откриване на форума участва председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева и заедно с г-жа Габриел отправиха силно послание за засилване ролята на европейските и национални инстутиции в подкрепа на предприемачеството сред жените в селските райони.

Мария Габриел наблегна на четири ключови аспекта, които трябва да бъдат отчетени при предприемането на конкретни мерки за подобряване на положението на жените в селските райони.

„От ключово значение в днешния технологичен свят е да се улесни достъпът на жените до информационни и телекомуникационни технологии. Подобряването на този достъп и предоставянето на подходящо обучение за ползването им ще насърчи електронните форми на предприемачество, като например е-бизнес, които ще създадат възможност за жените за извършване на икономическа дейност независимо от разстоянието до големите градски центрове”, заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП.

На следващ ред тя отбеляза необходимостта от повишаване на качеството и достъпността на инфраструктурата в селските райони – детски заведения, здравни и образователни структури, културни институции. Това ще подпомогне жените в селските стопанства да балансират по-успешно своя личен, семеен и професионален живот.

Третият фактор включва адекватно социално осигуряване на всички жени, заети в селското стопанство. Социалните системи трябва да обхващат и съпругите на мъжете, земеделски стопани, поради тяхната специфична ситуация в семейното стопанство.

Не на последно място е достъпът на жените до собственост и кредитиране. Процентът на жените от селските райони, които притежават земя и имат достъп до кредити, е изключително нисък. Това автоматично води до невъзможност да разгърнат потенциала си и предприемаческия дух. Необходимо е да се предоставят на жените възможности да изградят предприятия, от които да получават стабилни доходи.

„Изключително важно е да анализираме внимателно реалностите на местно равнище в отделните държави-членки. Така ще можем да създадем ефективни политики за цялостно подобряване на положението на жените в селските райони на европейско равнище." заключи Мария Габриел.

В края на кръглата маса беше приет Манифест с преки и косвени мерки, които биха допринесли за подобряване на положението на жените в селските райони. 

Една пета от българите взимат заем за коледните подаръци, сочи проучване

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2015/11/23/2654850_edna_peta_ot_bulgarite_vzimat_zaem_za_kolednite/?ref=rss


Една пета от българите са взимали заем за коледни подаръци досега, като средният размер на сумата е 336 лв. В същото време мнозинството от анкетираните отговарят, че изразходват под 150 лева за подаръци за Коледа, 24% харчат между 60 и 100 лв., 20% - между 100 и 150 лв., 16% отделят между 150 и 200 лв., 14% планират между 200 и 300 лв., 13% пазаруват за над 300 лв., 3% отделят под едва 30 лв., а 2% от анкетираните не купуват коледни подаръци.

Това показват резултатите от международно...

Откриват паметник на акад. Лихачов в София

http://www.cross.bg/bulgariya-bulgarskiya-narod-1489105.html

/КРОСС/ „Плътта на Българската държава създаде Аспарух, нейния дух - Кирил и Методи. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ стояха езикът, писмеността и културата." "Старобългарската литература още със самото си възникване отговаря не само на национални, но и на общочовешки нужди. Старобългарската литература не се ограничава в теми, свързани само с местния, с българския начин на живот, с местните политически вълнения. Още с първите си прояви тя става литература, която наред с чисто българските решава и основните въпроси на човешкия живот и с това приобщава българския народ към общоевропейската култура". „Чудото се обяснява обаче не само с гениалността на Кирил и Методий, на които се е отдало да създадат азбука, правопис (ортография), но и на основата на българския - великолепен, субтилен литературен език, способен да изрази най-сложните отвлечени идеи. Чудото се обяснява най-вече с това, че българският народ се е оказал способен да възприеме това. А способността за възприемане се е възпитавала у българския народ, защото България отдавна е била територия на велики култури и е била в съседство с тези просветени народи на тогавашна Европа"

Сеп Блатер: Бях между ангелите, които пееха, и дявола, който палеше огъня

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129760


"Бях близо до смъртта. Бях между ангелите, които пееха, и дявола, който палеше огъня. Но ангелите бяха тези, които пееха." С тези думи дългогодишният президент на ФИФА Сеп Блатер описа в интервю за RTS изживяването на трудните мигове, когато беше приет в болница заради здравословните си проблеми. "Напрежението беше огромно.

Русия ударила 472 позиции на терористите в Сирия за 48 часа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129703

Руските военновъздушни сили са извършили 141 бойни полета през последните 48 часа, поразявайки 472 позиции на терористите в Сирия. Това обяви говорителят на руското военно министерство ген. Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.
„Руските самолети от военнокосмическите сили са завършили 141 бойни полета и са осъществили 472 удара срещу съоръжения на
Руските военновъздушни сили са извършили 141 бойни полета през последните 48 часа, поразявайки 472 позиции на терористите в Сирия. Това обяви говорителят на руското военно министерство ген. Игор Конашенков, цитиран от ТАСС. „Руските самолети от военнокосмическите сили са завършили 141 бойни полета и са осъществили 472 удара срещу съоръжения на

Петър Диков: Архитект по "своя съвест"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5128618

"Работил съм по закон и по съвест. Понякога спазването на закона в нашата област не винаги е морално. Отстоянията може да са точни, но разрешението за строителството на дадена сграда да не е морално. Затова казвам - по съвест."
С тези думи главният архитект на София Петър Диков се оттегли от поста си.
"Работил съм по закон и по съвест. Понякога спазването на закона в нашата област не винаги е морално. Отстоянията може да са точни, но разрешението за строителството на дадена сграда да не е морално. Затова казвам - по съвест." С тези думи главният архитект на София Петър Диков се оттегли от поста си.

Заради повреда влакът Добрич – Варна закъснява с повече от час

http://www.moreto.net/novini.php?n=307176

Повреда в локомотива е причината влакът от Добрич за Варна, който тръгва от гара Добрич в 10.17 часа и трябва да пристигне във Варна в 12.16 часа закъснява с 63 минути. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна диспечерът на гара Варна.

Китайска компания ще строи завод за слънчогледово олио в Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_596135.html

Китайската компания Nantong Sumu Biological Technology ще строи завод за слънчогледово олио в индустриалната зона в Бургас Инвестиционното намерение беше заявено с подписването на меморандум за сътрудничество между китайската биотехнологична компания и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД, които оперират зоната в Бургас. Това стана в присъствието на министъра на икономиката Божидар Лукарски по време на инвестиционен форум „Invest in Bulgaria. Expand in Europe” в Шанхай, организиран от Българската агенция по инвестиции. Събитието бе уважено и от министър-председателя Бойко Борисов, заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министъра на земеделието Десислава Танева. От китайска страна на форума присъстваха над 100 компании с интерес за осъществяване на инвестиции в България. Участие взе и българска бизнес делегация от представители на 36 наши компании, които ще търсят разширяване на контактите си и нови партньорства в Китай.

Представихме възможностите за инвестиции в България пред китайския бизнес

http://www.moreto.net/novini.php?n=307173

"Предимствата на България пред повечето Балкански страни са членството в Европейския съюз, стабилните парламентарна подкрепа и правителство, най-ниските данъци в ЕС, високо квалифицираните кадри. На тази основа и предвид новите индустриални и технологични паркове, които изграждаме, китайските фирми могат да намерят много добър пристан".

В сряда се открива туристическият форум "Go2Balkans 2015"

http://www.cross.bg/tyristicheski-tyristicheskiyat-asotziatziya-1489104.html

/КРОСС/В сряда ще бъде открит туристическият форум "Go2Balkans 2015" ("Отидете на Балканите"). Той се провежда за втори път в България и е финансиран от членове на Асоциация на туроператорите. Държавата е длъжник на туристическия бранш, казва председателят на Асоциация на туроператорите Байко Байков. В ефира на БНР той заяви:  Домакинството на България на "Детската Евровизия" успя да привлече интерес към себе си, но се съмнявам, че това събитие ще допринесе за привличане на вниманието към туристическия ни продукт. Не успяваме в достатъчна степен да извлечем ползите от състезания по ски в спортните ни курорти и не се възползваме от такъв тип събития. Туристическият пазар е изключително динамичен и конкурентен и в момента се води маркетингова война. Това се прави в електронна среда, където сме с нулево присъствие и по отношение на организиране на професионални събития в бизнес формат, в контекста на които се предлагат конкретни туристически продукти. Браншът не мога да кажа, че не е активен. Огромният обем от туристически пътувания няма как да се повлияе от терористичните атаки в Париж, освен по-отношение на сигурността, категоричен беше Байков.  

Частичната реставрация на Голямата базилика в Плиска продължава

http://pik.bg/частичната-реставрация-на-голямата-базилика-в-плиска-продължава-news440169.html

Частичната реставрация на Голямата базилика в Плиска продължава

Частичната реставрация на Голямата базилика в Плиска продължава. Реставрацията се извършва с бял камък от кариера край Мездра, добиваща и изнасяща камък основно за Великобритания, Италия и Гърция.

По състав той е напълно идентичен с камъка, от който е изградена в IX век Плиска, съобщи директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров. При реставрацията широко се използва западноевропейският метод на анестилозата, който се прилага за първи път в България. Това означава да се ограждат оцелели строителни материали от оригиналния градеж.

При извършеното разчистване на обраслия с гъсти храсти и млади дървета терен около храма, се откриха десетки кубици камъни и архитектурни детайли от храма. Под вещото ръководство на наблюдаващия археолог и архитект тези камъни се вграждат заедно с новите в издигащите се постепенно стени на Базиликата.

Ослепително белият цвят на новите каменни квадри няма да дразни наблюдаващите ги. Киселинните дъждове от трансграничните замърсявания ще ги състарят за 2-3 години, но екипът реставратори ще направи това и то с естествени субстанции, веднага след завършване на реставрацията.

Полицията спря фенове на ЦСКА да внесат скришом пиротехника на "Българска армия"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129761

Столичната полиция предотврати внасянето на голямо количество пиротехника на стадион „Българска армия“. Забранените изделия били укрити в ударни музикални инструменти, част от хореографията на привържениците на ЦСКА, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Опитът за внасянето на пиротехниката е бил направен преди футболната среща между отборите на ЦСКА и
Столичната полиция предотврати внасянето на голямо количество пиротехника на стадион „Българска армия“. Забранените изделия били укрити в ударни музикални инструменти, част от хореографията на привържениците на ЦСКА, съобщиха от пресцентъра на МВР. Опитът за внасянето на пиротехниката е бил направен преди футболната среща между отборите на ЦСКА и

Революционно! Надуваема каска навлиза на пазара (видео)

http://petel.bg/Revolyutsionno--Naduvaema-kaska-navliza-na-pazara--video-__134952

Снимка: Hovding Редица компании разработват въздушни възглавници за мотоциклетисти и велосипедисти, сега обаче на пазара се появява...

Извънредно: Камерън поиска Великобритания да започне удари срещу "Ислямска държава" в Сирия

http://petel.bg/Izvanredno--Kameran-poiska-Velikobritaniya-da-zapochne-udari-sreshhu-Islyamska-darzhava-v-Siriya__134953

Британският премиер Дейвид Камерън заяви в Париж, че е убеден, че Великобритания следва да извършва въздушни удари заедно с Франция и...

Баба Неделя чукна 100 години без нито един път да е ходила на доктор! Ето я рецептата й...

http://petel.bg/Baba-Nedelya-chukna-100-godini-bez-nito-edin-pat-da-e-hodila-na-doktor--Eto-ya-retseptata-y---__134954

Баба Неделя Раева от село Шуменци, Тутраканско, отпразнува днес 100-годишния си юбилей. В православния храм на селото "Свети Георги", където...

Възстановяването на здравноосигурителни права става два пъти по-скъпо от догодина

http://www.mediapool.bg/vazstanovyavaneto-na-zdravnoosiguritelni-prava-stava-dva-pati-po-skapo-ot-dogodina-news242154.html

Възстановяването на здравноосигурителни права ще е близо двойно по-скъпо през 2016 година, тъй като вече ще се изисква заплащането на вноски за 5 години назад или 60 месеца вместо сегашните 3 години (36 месеца). Това напомнят от Националната агенция за приходите. Промяната в Закона за здравното осигуряване е публикувана в Държавен вестник в края на юни, но влиза в сила шест месеца по-късно. Така например ако човек, който сам внася вноските си за здраве и е с прекъснати здравноосигурителни права (не е заплатил повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца) пожелае през август 2015 г. да ги възстанови, трябва да плати всички дължими осигурителни вноски за периода от 01.07.2012 г. – 30.06.2015 г. (36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ). В случай, че същият човек пожелае да възстанови здравноосигурителните си права през февруари 2016 г., ще трябва да плати вноските за периода от 01.01.2011 г. – 31.12.2015 г. (60 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ). Трябва да се има предвид също, че когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от осигурителни права. От НАП напомнят също, че няма промяна в условията, при които се прекъсват здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка. Това става, ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравноосигурителния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. до сега. Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, клиентите на НАП могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

Проф. Доминик Тилдзли ще бъде удостоен с „Доктор хонорис кауза" на Софийския университет

http://www.cross.bg/tildzli-dominik-sofiiiskiya-1489103.html

/КРОСС/На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", на 26 ноември 2015 г., проф. Доминик Тилдзли ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза" на висшето учебно заведение. Проф. Доминик Тилдзли е директор на Европейския център за компютърно моделиране на атоми и молекули в Лозана и президент на Кралското химическо дружество на Великобритания. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по химия и фармация на СУ. Събитието е част от традиционните Климентови дни на Софийския университет. Проф. Доминик Тилдзли ще изнесе академично слово на тема: "Компютърно моделиране на междуфазови граници".  

Сметната палата: Само 12 партии са подали отчетите си за местните избори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129739

Само 12 от всички 71 партии, участвали в местните избори, са подали отчети до сметната парата за приходите и разходите си за вота. Това съобщиха от палатата и напомниха на политическите формации, че крайният срок за отчетите е утре – 24 ноември. За участниците, за които изборите приключиха на втория тур, този срок изтича на 1 декември.
Само 12 от всички 71 партии, участвали в местните избори, са подали отчети до сметната парата за приходите и разходите си за вота. Това съобщиха от палатата и напомниха на политическите формации, че крайният срок за отчетите е утре – 24 ноември. За участниците, за които изборите приключиха на втория тур, този срок изтича на 1 декември.

Сметната палата: Само 12 от всички 71 партии, участвали в местните избори, са подали отчетите си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129754

Само 12 от всички 71 партии, участвали в местните избори, са подали отчети до сметната парата за приходите и разходите си за вота. Това съобщиха от палатата и напомниха на политическите формации, че крайният срок за отчетите е утре – 24 ноември. За участниците, за които изборите приключиха на втория тур, този срок изтича на 1 декември.
Само 12 от всички 71 партии, участвали в местните избори, са подали отчети до сметната парата за приходите и разходите си за вота. Това съобщиха от палатата и напомниха на политическите формации, че крайният срок за отчетите е утре – 24 ноември. За участниците, за които изборите приключиха на втория тур, този срок изтича на 1 декември.

София през очите на един българин от Южна Африка (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_596139.html

Роден в България, но израснал в Южна Африка, Кирил Добрев създаде уникален видеоклип, който показва през неговите очи градската среда на София. Видеото на Кирил без проблем може да се конкурира с рекламните клипове на Министерство на туризма. Пред OFFNews Кирил сподели, че е роден в България, но заедно със своите родители е заживял в ЮАР на 5-годишна възраст. "Винаги ще пазя топлите спомени за родината си. Наскоро дойдох тук за двуседмична екскурзия и реших да взема камерата със себе си", сподели Кирил. Той е прекарал почивката си в София, Плевен и Русe, а през обектива е заснел красотата на градската среда у нас. "Исках да покажа кадрите на свои приятели и с това те да видят, че България е една страхотна туристическа дестинация", разказа ни Кирил.  Вижте видео:

Издирваният Абдеслам трябвало да удари в Монмартър

http://offnews.bg/news/n_1/n_596138.html

Джихадистите, които извършиха 8 кървави атаки в Париж на 13 ноември са планирали още удари в града. Френската полиция смята, че 26-годишният Салах Абдеслам, който все още е издирван, е трябвало да нападне обект близо до хълма Монмартър, но не го е направил.  Следователите предполагат, ча той или се е отказал по емоционални причини, или експлозивите му не са се взривили, пише irishtimes.com.   В записа, с който „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Париж, се говори и за атака в 18-ия парижки район, където се намира Монмартър. Полицията смята, че Салах е откарал тримата атентатори, които се взривиха пред стадиона, след което е отишъл до 18-и район. Колата „Рено Клио“, използвана за атаките пред стадиона, бе открита на следващия ден при „Порт дьо Клинянкур“, на около 2 километра северно от Монмартър. Данни от телефонните разговори показват, че Салах е бил в 18-и район в нощта на атентата. По-късно той е бил върнат в Белгия от двама приятели. 

Фенове на ЦСКА опитали да внесат опасна за живота пиротехника на "Българска армия"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129750

Столичната полиция предотврати внасянето на голямо количество пиротехника на стадион „Българска армия“. Забранените изделия били укрити в ударни музикални инструменти, част от хореографията на привържениците на ЦСКА, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Опитът за внасянето на пиротехниката е бил направен преди футболната среща между отборите на ЦСКА и
Столичната полиция предотврати внасянето на голямо количество пиротехника на стадион „Българска армия“. Забранените изделия били укрити в ударни музикални инструменти, част от хореографията на привържениците на ЦСКА, съобщиха от пресцентъра на МВР. Опитът за внасянето на пиротехниката е бил направен преди футболната среща между отборите на ЦСКА и

97 лева за винетка - много ли е?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/23/2654831_97_leva_za_vinetka_-_mnogo_li_e/?ref=rss


 
Оповестеното поскъпване на винетките от 67 на 97 лева предизвика силни емоции. Готви се дори "национален" протест. Дали винетките наистина са скъпи? - за "Дойче веле" коментира  Ясен Бояджиев:

След като в продължение на осем години цените на пътните винетки бяха неприкосновени, тази есен управляващите обявиха, че предстои повишаването им. Направиха го по възприетия от тях напоследък (последно наблюдаван с полицейските привилегии) ориенталски метод на пазарене - започваш от...

Летището в Лос Анджелис ще има терминал само за знаменитости

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/11/23/2654568_letishteto_v_los_andjelis_shte_ima_terminal_samo_za/?ref=rss


Международното летище в Лос Анджелис вече ще има терминал, който ще обслужва само 1% от пътниците му, съобщи "Гардиън".

Управата на аеропорта получи разрешение да направи терминал, през който ще минават само политици, дипломати и звездите от света на шоубизнеса и спорта. През него те ще могат да стигат до самолетите си веднага след като слязат от лимузините си, без да влизат в досег с останалите простосмъртни пътници.  

Идеята е известните хора да не бъдат притеснявани от...

4 протестиращи бяха убити при сблъсъци с полицията в Непал

http://asia.actualno.com/4-protestirashti-bjaha-ubiti-pri-sblysyci-s-policijata-v-nepal-news_509197.html

Най-малко 4 протестиращи бяха простреляни фатално в южната част на Непал, а десетки бяха ранени през уикенда при сблъсъци с полицията по време на демонстрации срещу новата конституция на страната, съобщава BBC. Демонстрантите, които са били убити, са членове на общността мадхеси, която има силни етнически връзки с Индия. Те твърдят, че новата конституция не им предоставя адекватно представителство. Протестиращи блокираха границата между Индия и Непал, откакто конституцията беше гласувана през

8 факта, които могат да ви спасят живота някой ден

http://curious.actualno.com/8-fakta-koito-mogat-da-vi-spasjat-jivota-njakoj-den-news_509204.html

1. Ако попаднете във водовъртеж, запазете спокойствие и плувайте успоредно на брега. Плуването към брега само ще ви умори по-бързо. 2. Когато викате за помощ, обърнете се към конкретни хора (напр. „Вие със зелената фланелка!“). Това кара хората да действат и да не бъдат засегнати от ефекта на страничните наблюдатели. 3. В ситуации на оцеляване не забравяйте правилото на тройките: Три минути без въздух 3 часа без подслон 3 дни без вода Три седмици без храна 4. Повечето телефони

Българите масово няма да променят нищо в живота си след терора в Париж

http://society.actualno.com/bylgarite-masovo-njama-da-promenjat-nishto-v-jivota-si-sled-terora-v-parij-news_509202.html

След атентатите в Париж, мнозинството от българите (52%) са на мнение, че заплахата за България е същата, както и за останалите европейски страни. Това показва изследване на "Алфа Рисърч", цитирано от БГНЕС. Около една пета смятат, че сме изложени на по-малък риск, не защото сме по-добре защитени от нашите служби, а защото страната ни не е мишена за терористите. Според 28% обаче, обратното - ние сме изложени на по-голяма опасност, тъй като сме на границите на Европейския съюз. Атентатите повиш

Румънският шедьовър "Адам и Ева" разказва за вечното търсене на мъжа и жената

http://books.actualno.com/rumynskijat-shediovyr-adam-i-eva-razkazva-za-vechnoto-tyrsene-na-myja-i-jenata-news_509205.html

Философски роман за любовта, прераждането и вечното търсене на мъжа и жената е „Адам и Ева“ на Ливиу Ребряну, един от най-големите писатели на Румъния. Книгата излиза за пръв път в превод на български, дело на Христо Боев и издание на „Изида“. Те са създадени един за друг, прераждат се в седем различни епохи и места – Индия, Египет и Месопотамия от древността, късните времена на Римската империя, Германия през Средновековието, Франция по време на Френската революц

Българин за първи път стана заместник-председател на Либералния алианс на Европа

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/23/2654856_bulgarin_za_purvi_put_stana_zamestnik-predsedatel_na/?ref=rss


Българският евродепутат от Алианса на либералите и демократите и в Европа и Движението за права за свободи (ДПС) Илхан Кючюк беше избран за зам.-председател на партията. Kючюк е вторият събрал най-много гласове (280) на конгреса на партията, който се проведе в Будапеща, коментира екипът на евродепутата за Дневник.

Либералното европейско семейство смени и лидера си. Бившият британски евродепутат Сър Греъм Уилсън беше сменен от Ханс ван Бален от холандската либерална партия "Народна...

Белгия отговори с котки на терористите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129745

Вечерните часове на неделния ден в Белгия бяха белязани от мащабна полицейска антитерористична акция в Брюксел, Лиеж и Шарлероа, целта на която беше залавянето на Салах Абдеслам и брата на ликвидираната в Сен Дени Хасна Булахсен.
Операцията обаче беше проведена при почти пълно информационно затъмнение.
Вечерните часове на неделния ден в Белгия бяха белязани от мащабна полицейска антитерористична акция в Брюксел, Лиеж и Шарлероа, целта на която беше залавянето на Салах Абдеслам и брата на ликвидираната в Сен Дени Хасна Булахсен. Операцията обаче беше проведена при почти пълно информационно затъмнение.

Само 12 партии са подали отчетите си за местните избори

http://pik.bg/само-12-партии-са-подали-отчетите-си-за-местните-избори-news440166.html

Само 12 партии са подали отчетите си за местните избори

Само 12 от всички 71 партии, които са участвали в местните избори, са подали отчети до Сметната палата за приходите и разходите си за вота, съобщиха от палатата.

Оттам напомнят на политическите формации, че крайният срок за отчетите е утре – 24 ноември. За участниците, за които изборите приключиха на втория тур, този срок изтича на 1 декември. Нито една коалиция от трите, регистрирани в ЦИК, не е подала отчет. Само 81 местни коалиции са подали отчети от общо над 420, участвали в изборите. От инициативните комитети, участници в изборите, отчети са подали само 91, а около 530 са участвали в изборите. Сметната палата обръща внимание, че отчети са длъжни да подадат представителите на всички участници в изборите, дори когато тези отчети са "нулеви", т. е. няма приходи и разходи.

Съгласно Изборния кодекс при непредставяне на отчет на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв., напомниха от Сметната палата. Одитната институция ще публикува отчетите 15 дни след изтичането на срока за представянето им. След това ще се направи одит за съответствие, в случаите на разходи над 1000 лева, дадени за предизборна кампания.

Ананасът и комбинацията на сладко с люто са най-полезни за мозъка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129713

Ананасът, червеното зеле и комбинацията на сладко с люто са сред най-полезните за мозъка храни. Това каза готвачът Николай Петров, цитиран от
Ананасът, червеното зеле и комбинацията на сладко с люто са сред най-полезните за мозъка храни. Това каза готвачът Николай Петров, цитиран от "Нова телевизия". "Червеното зеле е богато на витамини В1 и В2. То влияе добре на умствените способности и снабдява мозъка с глюкоза. Може да се замести от мюсли,

Ананасът и комбинацията на сладко с люто са най-полезни за мозъка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129740

Ананасът, червеното зеле и комбинацията на сладко с люто са сред най-полезните за мозъка храни. Това каза готвачът Николай Петров, цитиран от "Нова телевизия".
"Червеното зеле е богато на витамини В1 и В2. То влияе добре на умствените способности и снабдява мозъка с глюкоза. Може да се замести от мюсли,
Ананасът, червеното зеле и комбинацията на сладко с люто са сред най-полезните за мозъка храни. Това каза готвачът Николай Петров, цитиран от "Нова телевизия". "Червеното зеле е богато на витамини В1 и В2. То влияе добре на умствените способности и снабдява мозъка с глюкоза. Може да се замести от мюсли,

Камерън и Оланд посетиха зала "Батаклан"

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-parizh-okyrvaven/kameryn-i-oland-posetiha-zala-bataklan-6045943

Камерън заяви, чрез профила си в социалната мрежа "Туитър", че е застанал „рамо до рамо” с Оланд на мястото, на което живота си изгуби и британски гражданин

Днес откриват Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

http://www.cross.bg/opera-zagora-spektakul-1489101.html

/КРОСС/ Днес от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера за 46-ти път ще бъде официално открит Фестивалът за оперно и балетно изкуство. Уникалният по рода си форум-панорама на постиженията на българското оперно и балетно изкуство, в продължение на две седмици на четири сцени ще представи 11 прецизно подбрани събития, което ще превърне Стара Загора в музикална столица на България. Организатори на събитието са Държавна опера - Стара Загора и Община Стара Загора, със съдействието на Министерството на културата. Организаторите посвещават първата част тази вечер, с изпълнения на най-ярките музикални моменти от операта „Гергана" от маестро Георги Атанасов, на 90-та годишнина на Старозагорската опера. Създадена по едноименната творба на Петко Р. Славейков, „Гергана" е първият цялостен спектакъл в историята на първата извънстолична опера, представен през далечната 1925 г. По-късно, през 1975, нейният дългогодишен главен художествен Димитър Димитров преоркестрира творбата и дирижира нова постановка по случай 50-та годишнина от основаването на театъра. Днес в концертното изпълнение на фрагменти от класическата творба на Маестро Атанасов ще участват солистите на Старозагорската опера Русалина Мочукова, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Александър Марулев и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора с диригент Красимир Къшев

Българските антарктици пристигнаха на остров Ливингстън

http://pik.bg/българските-антарктици-пристигнаха-на-остров-ливингстън-news440162.html

Българските антарктици пристигнаха на остров Ливингстън

Първата група от 24-тата Българска антарктическа експедиция пристигна на остров Ливингстън, където се намира полярната ни база "Свети Климент Охридски". Новината за дебаркирането на учените е била съобщена по сателитния телефон от командира на базата Йордан Йорданов, пише "Новинар".

Той е посочил, че след като официално са открили новия сезон, участниците в експедицията са се заели с трудната задача да изринат снега, който е затрупал постройките. След часове усилена работа, учените достигнали до генератора, който е сърцето на базата и снабдява с електричество сградите. Йорданов е добавил, че зимата е била тежка, но за щастие базата е в добро състояние и постепенно десетимата ни антарктици започват въвеждане на нормален работен ритъм на всички съоръжения.

Пристигането им на остров Ливингстън беше възпрепятствано от свирепа буря. Тежките метеорологични условия принудиха експедицията ни да остане три дни на аржентинската база "Карлини". След това българските полярници се придвижиха с аржентинския кораб "Субофисиал Кастийо" до Южния залив на остров Ливингстън. На 9 декември към тях ще се присъедини и втората ни група.

Тя ще бъде предимно от учени, но сред тях ще бъде и депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров. Последният екип заминава за базата на вечно ледения континент малко преди Нова година. Групата включва млади учени, които ще изследват рудоносната перспективност на скалите, както и климатичните промени, съвместно с португалски и испански колеги. Един от новите проекти е свързан и със създаване на точни карти на полуостров Хърд, както и на отсрещно разположения нос Хана Пойнт. Догодина там е планирано да се проведе меганаучен геоложки проект, за да се установи възрастта на скалите и да се види металогенната перспективност. Предвижда се точно на 6 януари, когато почитаме Богоявление, да се открие окончателно завършената постройка на православния ни параклис "Свети Йоан Рилски".

Наред с това продължава работата по съвместния дългогодишен проект между България, Испания и Португалия за изследване на замръзналата почва (пермафрост), като в района на българската и испанската полярна база, бяха прокарани сондажи на дълбочина над 20 м. По време на експедицията на българската база ще работят и двама монголски учени.

Сирма Груп Холдинг регистрира 4,45 млн. лв. оборот за един час търговия*

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sirma-grup-holding-registrira-445-mln-lv-oborot-za-edin-chas-tyrgoviia-206517/

БФБ-София води разговори с над 30 непублични компании, за които счита, че капиталовият пазар може да бъде алтернатива за финансиране

Из делниците на един луд (16-20 ноември)

http://offnews.bg/news/n_1/n_596136.html

Понеделник, 16 ноември Михаил Миков: "Въпросът за баланса между свобода и сигурност днес е подложен на много изпитания като европейска философия”. Ако си спомняте, точно така свършихме миналия път. И Миков направо ни цитира, без да ни цитира. Или ние сме много умен, или това, дето го написахме, е толкова елементарно, че и един политик може да го прозре. Пък г-жа Бънзарова ни пише във ФБ: „Д-ре, това с лазерния лъч не е изобретение на работника от "Шатаров", да знаеш. Това е някаква младежка градска песен от края на 60-те, в която имаше нещо за бабата, която била толкова стисната, че в г.за не можело да се вкара "и лазарен лъч". Може и така да е. Но ние, госпожа, не пишем история, та да се втеляваме чак пък толкова! Нашата работа е да разказваме разни простотии, по възможност интересно. Кабилма е чат-пат и нещо да натамъним, дори да поизмислим тук-там. Един от нашите учители казваше: Никога не оставяте фактите да ви развалят хубавата история. Така постъпват и много по-авторитетни от нас автори. Сравнете например в последната писаница на Дмитри Иванов това за асасините с „Кръстоносните походи през погледа на арабите” на Амин Маалуф и ще видите как работи, които са се случили преди осем века на граф Хенрих Шампански могат да бъдат разказани като че са се случили в ХХ в. И от това хубавата история хич не страда. Френски и американски дипломати настояват да наричаме джихадистите ДАЕШ, а не Ислямска държава. ДАЕШ звучало на арабеските като даес (стъпквам) и те много се дразнели като ги наричат така. Съмняваме се, че четат „Делниците…”, но за всеки случай ще ги дразним, нищо не ни струва. И аз като Хенри Милър обичам леещите се като дизентерия патетични думи и изречения. Божидар Димитров пред "Стандарт": „След атентатите в Париж всички цитират Самюъл Хънтингтън за войната между цивилизациите. Ислямът не е цивилизация. Той е политическа доктрина, прикрита с религиозен камуфлаж. И не може да покрие понятието цивилизация.” Чие понятие за цивилизация? В случая има поне две понятия за цивилизация. Тяхното и нашето. Всъщност, те винаги са били поне две. Рим е бил цивилизация, а всички останали - варвари. Преди това Персия - цивилизация, другите -варвари. После Гърция - цивилизация, после Рим… Китайците са се мислили за цивилизовани, а останалия свят за варварски. Маврите са се смятали за цивилизовани, а испанците, французите и англичаните наричали варвари… Византийците са били цивилизовани, българите - варвари. И почти винаги в основата е била религията… Но по-важно е друго. Римляните от времето на Петроний Максим са смятали вандалите за варвари, но това не им е попречило да превземат и ограбят Рим. Последният емир на Гранада Мухамад XII е гледал на Алфонсо Кастилски като на варварин, ама… Турците и Константинопол и т.н. Твърде често варварството побеждава самодоволната цивилизация. На дискусия на тема “Театър 2016. Какво иска зрителят?” културни дейци си говорили за разни интересни тям работи и покрай другото обсъдили дали публиката е дозряла за техния талант. Владо Карамазов рекъл, че като цяло в актьорската гилдия преобладава мнението, че българите не са добра публика и затова театралите не се напъвали да правят възможно най-стойностни представления. Много интересно! А дали не е възможно по някаква причина най-добрата част от българската публика да не желае да ходи на техните представления? Както например, ако сте забелязали, една голяма част от най-добрата публика отказва да ходи на политическите представления. Намира ги недостойни. Изследване на "Галъп" за нагласите на жителите на 62 държави спрямо демокрацията показва, че 79% от българите са на мнение, че страната не се управлява по волята на народа, а само 17% са на обратното мнение. По-ниско от нас оценяват силата на сюзеренитета си само арменците (90%) и латвийците (85%). Графика в. "Сега" Малко над половината българи (52%) смятат, че въпреки недостатъците си, демокрацията си остава най-добрият политически модел. 32% били напротив, а 16% нямали мнение. Средният процент на привържениците на демокрацията за изследваните страни бил 76. В Северна Америка бил 82%, в Западна Европа - 80%. Обяснението е просто. Според изследователите доверието в демокрацията е най-високо сред хората с по-добри доходи и перспективи. Но понеже такива хора у нас са малко, та затова и демокрацията не е много популярна. Освен това, както сме казвал и друг път, у нас погрешно се смята, че демокрацията е управление на народа. Не, тя е управление на демократите. И ние, дето се вика, покрай Илия и св. Илия. При едни други демократи, убеден сме, уважението към демокрацията щеше да е по-високо. Вторник, 17 ноември Главсекът на МВР Костов вика, че при операция на службите през уикенда са задържани 320 души. Сред тях, вика, няма установени хора с принадлежност към терористични организации. Оставам с впечатление, че установяването е ставало на око. А на който не му личи, го питат и той си казва. Иначе няма как за толкова време да се преценят 320 души. Дано Европа се присети, че нашите граници са всъщност и нейни граници. Но едва ли, додето Меркел коли кучето. Миналата седмица написахме на едно друго място, че нейната глупост ще стане легендарна и ще бъде разказвана от поколенията така, както и до днес се разказва легендата за глупостта на троянците да приемат гръцкия кон. Пък Бъчварова рекла, че засега у нас „нямало заявка за терористичен акт“. Щото те атентатите стават със заявка до склада. На снимката можете да видите как се оформя една такава заявка. Това го откраднах от Фейсбук, но толкова бързах, че не запомних от кого точно. Нищо, нищо. Ще разчитаме на това, че понякога аматьорите могат да направят големи открития. Стига да разберат, че са ги направили, де. Знаете изтърканата приказка, че Ноевият ковчег е направен от аматьори, а "Титаник" от професионалисти. Между другото и капитанът на "Титаник" Е. Дж. Смит е бил голям професионалист. Насим Талеб цитира негово изказване от 1907 г., в което кап. Смит се хвали: "В целия си опит нямам нито една преживяна катастрофа, от какъвто и да е вид, която си заслужава да се спомене... Никога не съм виждал корабокрушение, нито съм корабокруширал, нито пък съм бил в затруднение, заплашващо да завърши с някакъв вид бедствие".  И продължил да е толкова успешен капитан още пет години, до 1912 г., когато се срещнал с един айсберг, който нямал неговите умения. А какви кадри имаше в МВР... Бившият главсек ген. Илия Илиев сам заловил 34 афганци на българо-турската граница. Бил на лов за глигани. Вървял отделно от дружинката и изведнъж зад гърба му се появила голяма група подлеци, извинете, бежанци. Обърках се, щото нали зад гърба... Всичките млади мъже на по 20-30 г. «По навик от времето, когато бях началник на бургаския граничен сектор, успях да ги подчиня. Показах пушката и на английски им казах: "Stop!". Позвъних в дежурната на гранична полиция. За 15 минути дойде патрул“. И да не го беше уволнил Румен Петков, Борисов със сигурност щеше да го уволни. Ще ми знае английски той! Фандъкова и Бъчварова се срещнали за да обсъдят мерките за сигурност в столицата. Решили да препоръчат на шофьорите и ватманите да наблюдават пътниците за съмнителни типове. Дано не вземат много присърце препоръката. Защото доколкото съм забелязал пътниците са винаги зад шофьора. И за да ги наблюдава, той трябва да се обърне обратно на движението. Тогава вече ще имаме и челно сблъскали се трамваи. Министърът на образованието подпали моторетката, но не разбрах защо: „Това, вика, който го измисли, с децата му да е проклет, това е единственото, което мога да направя - проклинам го и го заключвам - разбрахте ли ме? Нямам никакво друго оръжие, проклинам този идиот, който измисли тази работа. Записвайте!”. Не се разбра кого проклина, но това не пречи да го подкрепим. Българската традиция в натемията е ясна и категорична: „Ако минаващият е странник и не знае срещу кого е устроена натемията, той трябва да хвърли камък и да каже: “Проклет да е, срещу когото е наречено!”. Ако някой отмине и не хвърли камък, проклетията ще падне и върху него. Не ми се иска да рискувам. Лично аз мразя клетвите. Като бях малък, веднъж чух майка да се оплаква на татко: „Знаеш ли, че синът ни е започнал да псува?! Пък той ѝ отговори:" А ти какво искаш, да кълне ли?". По нашия край това се смята женска работа. Мъжете са длъжни да псуват. И с тази санкция ние продължихме да се усъвършенстваме в историческата и съвременната българска обсенология. Наскоро певицата Глория разправяше как я проклела една циганка: „Да имаш къща с много стаи и във всяка стая по един тежко болен!”. И тя се втресла. Проклела я още и на дъщеря: „Дъщеря ти да се ожени, снаха да ти доведе!”. И други гадости. И пазарджишките циганки така кълнат: "Синът ти да се ожени, Евгени Минчев да ти доведе за снаха!".  Циганските клетви са страшно нещо. Ако сте чели „Проклятието” на Стивън Кинг, сигурно знаете. Наскоро научих, че от това проклятие пострадал дори и преводачът на книгата Боян Николаев. Станал жертва на катастрофа, подобна на описаната в романа. Е, може да е и просто съвпадение, но той не изключвал и действието на циганската клетва. Клетвата е универсално средство за уреждане на човешките взаимоотношения от древността още. Ето например един образец от Рим: „Да му секнат дано пикнята, лайното, приказката и сънят". Доста комплексна клетва. И в нашата традиция проклятието е силно застъпено. Няма произведение на наш класик, в което да няма поне няколко достойни за запомняне клетви. Например в „Чичовци” на дедо Вазов има една, която много ме кефи: „На въже да видя мъжа ти и ти отдолу да му люлейш краката!”. Там, когато Селямсъзът натопи котката на Варлаам в кюпа с черната вапцилка. А Варлаам закачи на портата му оглозган рибешки гръбнак. И тогава Варлаамица и Селямсъзката си разменят някои остроти. Лошото при проклятието е, че може да се върне към проклинащия и то с двойна сила. Докато изпращането на сексуални честитки не носи последици за нито една от страните. Сряда, 18 ноември Скандал в Сливен. Пред общината монтирали една пирамида, която указва посоките на света, географските координати, надморската височина и т.н. Предложението за пирамидата е на съветника от БСП Радостин Бозуков, известен хотелиер, който се бръкнал осем бона за случая. Обаче сливналии (без кв. „Надежда”) реват, че пирамидата била направена като масонския символ и това не отговаряло на историческите ценности на града на стоте войводи и други дрън-дрън! Ало, Сливен, много сте прости, бе! Я вземете банкнота от един долар и я разгледайте! И какво виждате? Същата тая пирамида! Значи когато пирамидата е върху гущерче, не се гнусите, но на площада не може! Де гиди лицемери! Ако искате да знаете, и в герба, и в другите инсигнии на американската държавност има масонски символи. И какво?! На среднощно заседание състав на СГС с председател Веселина Ставрева пусна Сидеров и Чуколов под гаранция. Прокуратурата искаше постоянен арест с мотива, че "имат трайни престъпни навици". Според съда обаче няма опасност да извършат ново престъпление или да се укрият. Точно както предписа премиерът, без разбира се, изобщо да им се бърка. „Не искам да коментирам актове на съдебната система… Ако трябва да кажа моето мнение като полицай, задържането под стража става тогава, когато има опасност да бъде прикрито веществено доказателство или да се укрие извършителят. В този случай според мен тези две хипотези не съществуват”. Прав е, да ви кажа. Зорлем вкарват Сидеров в любимата му роля. „Мъченичеството, казваше Бърнард Шоу, е единственият начин да се прочуеш, когато нямаш талант”. Точно така се прочу Сидеров. Е, разбира се, и с глупост може да се прочуе човек… На Божидар Димитров направо му е пълнолуние! Предлага сухопътната операция срещу ИДИЛ да бъде наречена на името на „Свети цар Тервел Български”. Защото именно той сразил първия халифат. Когато през 716 г. 200 хил. араби обсаждат Константинопол, Тервел се появява с българската войска и ги избива почти до крак. „Българите секат джихадистите като тръстика... Цар Тервел Български е християнин и в този случай побеждава християнската солидарност…” То още не е решено за тази операция, но не пречи да се кръсти. Да си има име, което име да насочва терористите към нас. Защото някак необосновано останахме встрани от големите атентати. По повод на изтеклите записи на разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова Борисов вика: "Не мога да обръщам внимание на две свраки, които са се събрали и си говорят". И пак се измъква с баналния вече номер – записът бил незаконен. Поради което е в правото си изобщо да не коментира дали това, за което става дума в него, е вярно. Да се коментират "незаконни неща означава да толерираме незаконните действия". А като не ги коментираме ги заклеймяваме. Така излиза, не ли? Цецерон е още по-категоричен: „ Аз смятам, че във всеки един разговор, който провежда всеки един, независимо в каква институция работи или с какво се занимава, той винаги може да импровизира и да пресъздава определени разговори или определени мнения, които би могло да има в определен човек. Така че в тази посока молбата ми е тотално да бъда разграничен в този казус...” Имаме чувство, че някой път ще умре по средата на някое от тези по немски дълги и неясни изречения. Просто няма да му издържи сърцето. По тоя повод се замислихме и сме на път да открием ново заболяване, което, надяваме се, ще бъде кръстено на нас. Нещо средно между dyslexia и logorrhea. Парадоксално състояние, в което един дислексик е обхванат от ораторски напъни. Но ние не да се хвалим приведохме този дълъг цитат. А за да обърнем внимание на Милена Бойчева от „Труд”, която написа оня ден нещо, което специалистите наричат свирка с панделка: „Поднасят Цветанов, че се изказвал неясно и с недовършени изречения. Да си гледат работата. Теософите нали са рекли, че “думите са дърветата на гората, в която скита нашият ум”. В една гора всеки може да се заблуди…” В много подла гора е попаднал Цветанов. Дърветата се местят, пътеките се скриват, клоните шибат заблудения по лицето… Направо една от ония омагьосани гори, за които разказва Тери Прачет. Ама свирка с мерак, дето се казва: „Цветанов вероятно изпитва неизтляваща носталгия по тези времена и по това ведомство, което той оглави и ръководи като министър. Едва ли случайно са изтървани думите: “Не е нормално да блокираме кръстовища по този начин, защото това ограничава правата на другите хора, които нямат никаква вина.” В тях усещаме привкуса на едно топло наставничество, една бащинска горчивина, споделена у дома, в министерството...” Знам, знам аз под топлото наставничество на Блъсков до къде се стига. Но, както сме казвали много пъти, Блъсков може да те накара да направиш некому свирка, но гълтането е личен избор. „Цветанов е упорит, целенасочен и волеви като олимпийски атлет. В негово лице публиката намира потвърждение на извода, че хората, които продължително и задълбочено са се занимавали с физическа култура, добиват качества, каквито кабинетният живот не съгражда. Например това отличително за Цветанов чувство за дисциплина и организация…” Не, за такова нещо се иска и личен ентусиазъм. Четвъртък, 19 ноември Премиерът закъснял за заседанието на МС. Те по принцип почват в 10.00, но той дошъл в 10.30. И дали някой го е погледнал укоризнено, но той се издразнил: „Часът е 10, когато дойда аз.” И във ФБ един Антони предлага вече да питаме по новия начин: „Извинете, Бойко Ви е часът?” Мисля, че можем така да питаме и за деня: Кой Бойко сме днес? После коя бойкотината сме и т.н. Мегаломанията може да порази и прост човек, и умен. Простия, естествено, по-лесно. Но за да стигнеш отвъд мегаломанията, се иска особен талант. Териториите отвъд мегаломанията древните гърци са наричали хюбрис. Но това друг път ще го говорим. Данните на НСИ за домакинските бюджети показват, че разходите за алкохол и цигари се увеличават най-бързо. През третото тримесечие българите са похарчили с 11% повече в сравнение със същия период на 2014 г. Разходите за храна и безалкохолни напитки са се увеличили едва с 0.3%, а за дрехи и обувки са намалели със 17%. Още през 2006 г. сме прогнозирал, че повишаването на акцизите на алкохола и цигарите няма да принуди българите да пият и пушат по-малко. Но със сигурност ще принуди децата им да ядат по-малко. Петък, 20 ноември Пишат ни от Италия, че полицията в Реджо Емилия разпраща съобщения на гражданите да се пазят от нов вид грабежи. Престъпниците се представяли за водопроводчици, елтехници и т.н. Подавали на жертвата едно листче, ужка с услугите, които предлагат. А листчето е напоено с опасната колумбийска дрога бурунданга (или скополамин). Въздействието ѝ е мигновено. От докосването само човек се зашеметва, а крадците набързо го преджобват. По същата схема обирали и домове, магазини и т.н. Съобщавам ви го, защото е един добър повод да измерим скоростта, с която се движат иновациите в Европа. И главно да засечем за колко време пътуват от Италия до България. Това е важно, защото е залегнало в присъединителния ни договор, в главата за «Свободно движение на хора, капитали и идеи». Между другото тая дрога е много опасна. Превръща надрусаните в зомбита, неспособни да действат и мислят. И после не помнят нищо. Най-опасното е, че няма нито вкус, нито мирис и лесно може да бъде добавена в напитка или храна, както и да бъде размесена с тютюн. Като си помислим кой държи тютюна, а и хранителната промишленост изобщо, едва ли ще е параноя да допуснем... Не, не! Параноя е. Но нито една от другите хипотези не обяснява напълно защо се държим като зомбита. Ало, пенсиите! Independent съобщава, че екип от канадски психолози и сексолози опровергал широко разпространеното мнение, че колкото повече секс правят двама души, толкова повече се обичат. Не, намразват се. Най-щастливите партньори се любели само веднъж седмично. Демек принципът колкото повече, толкова по-добре, може да е валиден за копането, но не и за секса. Така че правете по веднъж седмично двугърбата камила, та да е мир и любов. Шегувам се, ей! Веднъж седмично е за хората, за пенсиите може и по рядко. Говорят си две пенсии. Едната вика: Хубаво нещо е Коледа. А другата отговаря: И сексът е хубаво нещо. Да, де, ама Коледата е по-често. Е, това е виц. Ама от сбъдващите се вицове, не ли? Английският „Сън” съобщава, че Григор Димитров се залюбил с Никол Шерцингер. Никол е на 37, а наш Гришо е още дришо, дето се вика, на 24 години. Ама нищо. Точно така действа истинският… бройкаджия. Имаше един действителен случай за един тираджия, дето подминал младите стопаджийки и качил едно бабе. И обяснил поведението си: „Ти, бабо, си на години. Утре ще гушнеш босилека и ще те изпусна като бройка. А ония са млади, могат да почакат.” Дето се вика, за всеки ТИР си има пътници… To be continued

Варненец апелира да асфалтират след отдавна приключил ремонт на улица

http://www.moreto.net/novini.php?n=307175

След ремонт на ВиК-Варна, на улица "Отец Спиридон", до блок 56 вход А, все още не е асфалтирано. Дъждовете вече отнасят чакъла. Това съобщи на редакционната поща на Moreto.net нашият читател Драгомир Драгиев. Той е пратил писмо с призив за асфалтиране към ВиК и Община Варна.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване