Изчезналият в "Студентски град" Митко се появи: Добре съм, извинявайте

http://petel.bg/Izcheznaliyat-v-Studentski-grad-Mitko-se-poyavi--Dobre-sam--izvinyavayte__134941

Ден след като бе обявен за издирване, 22-годишния Димитър Живков Трифонов се е свързал със семейството си. Той е добре и се извинява за...

Кметът на Шанхай закусва всяка сутрин с българско кисело мляко

http://petel.bg/Kmetat-na-SHanhay-zakusva-vsyaka-sutrin-s-balgarsko-kiselo-mlyako__134942

Кадър: BTV Българска правителствена и бизнес делегация е в Китай. Страната ни ще атакува местния пазар с кисело мляко и олио. Хит там са...

Наско е едва на 19 години, мечтае да стане лекар, но битката му с рака става все по-неравна

http://petel.bg/Nasko-e-edva-na-19-godini--mechtae-da-stane-lekar--no-bitkata-mu-s-raka-stava-vse-po-neravna__134943

Той е едва на 19 години. Има мечти – иска един ден да стане лекар и да дарява здраве и живот. За съжаление, съдбата го е подложила на тежко...

Предаваме на Румъния задържан на варненското летище

http://www.moreto.net/novini.php?n=307154

Варненският окръжен съд разгледа искане за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 29-годишния Иван Маринов, за когото има издадена Европейска заповед за арест от Градски съд Арад, Румъния на 26 май 2015 г. Това съобщиха от Окръжния съд за Moreto.

Установени извършители на кражба в Каблешково

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/g40zfUfgiPk/

Служители от Районно управление – Поморие установили извършителите на кражбата на моторна резачка, малък ъглошлайф и електрожен, осъществена на 17.11.т.г. от наследствена къща в Каблешково, собственост на 37 годишен бургазлия – това са криминално проявените : О.С., 18 годишен и И.Й., 19 годишен, и двамата от Каблешково. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Лесни трикове за ситост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129338

Да излъжеш себе си и глада, който те мъчи е едно от най-трудните неща. Но си има трикове, които вършат чудесна работа дори в тази игра със собствения стомах.
Освен че потиска апетита, растението гуарана подобрява работата на мозъка и ни носи несметни количества енергия. Продуктите, направени от гуарана, особено тези за отслабване,
Да излъжеш себе си и глада, който те мъчи е едно от най-трудните неща. Но си има трикове, които вършат чудесна работа дори в тази игра със собствения стомах. Освен че потиска апетита, растението гуарана подобрява работата на мозъка и ни носи несметни количества енергия. Продуктите, направени от гуарана, особено тези за отслабване,

БСП в Благоевград ще мъдри загубата на изборите на инфарктен пленум

http://pik.bg/бсп-в-благоевград-ще-мъдри-загубата-на-изборите-на-инфарктен-пленум-news440091.html

БСП в Благоевград ще мъдри загубата на изборите на инфарктен пленум

Следващата седмица БСП свикват пленум на партията в Благоевград, на който по разпореждане от централата на партията трябва да бъдат анализирани резултатите от местните избори. Председателят на БСП М. Миков е разпоредил подробен отчет за провала, както и мерки за саниране на структурите в областта, съобщава Struma.com.

Очаква се на този пленум да бъде поискана оставката на областния лидер на БСП в Пиринско Юли Гошев, които трябвало да понесе персоналната си отговорност за катарзиса на червените, коментират от партията. Припомняме, че преди дни се проведе скандален пленум в София, на който социалистите се изпокараха.

Настървени един срещу друг си разменяха удари и обвинения за лошите изборни резултати. Така и не бе свален Михаил Миков, но пленума напусна бившият министър на младежта и спорта Михаил Балабанов, който заяви, че излиза от партията обиден от безотговорното отношение на съпартийците му към изборите и факта, че не се поема отговорността за състоянието, до което е доведена столетницата.

Вътрешнопартийните ежби в Благоевград не секват. Част от представителите в Благоевград не приемат изборните резултати, вкарали в общинския съвет трима от партията. Голям скандал предизвика с действията си кандидатът им за кмет Милан Богдански, който не подкрепи колежката си Г. Янчева при гласуването на ОБС председател. Червените го обявиха за Юда и още повече се настървиха един срещу друг.

Изводите, които се налагат, са, че партията се съсипа заради неспирната подривна дейност на социалисти, които я използват само за да защитават финансовите си и икономически интереси, без да работят за имиджа и. Част от тях подмолно създават интриги, рушащи здравата през годините червена структура.

Фестивал на тангото - през декември в София

http://www.cross.bg/tangoto-tango-silensio-1489087.html

/КРОСС/ Дните от 11 до 13 декември са посветени на тангото.  Най-страстният уикенд в годината ще се случи в Централен военен клуб с участието на прочути танцьори, музиканти и диджеи на аржентинско танго от цял свят. Фестивалът стартира на 11 декември, Деня на тангото. Той се прорежда за 12-ти пореден път. Тази година, организаторите от Тангерин обещават най-грандиозното честване на празника досега. Фестивалът "Дни на тангото" ще продължи до 13 декември. В програмата му има по нещо за всички, които обичат тангото. За танцуващите, организаторите са предвидили серия от семинари за различни нива, водени от гостуващи именити танцьори. Кулминациите на фестивалните вечери ще бъдат два танго бала (т.нар. Гран милонги) с полунощно шоу на гостуващите танцови двойки и с участието на известни танго-диджеи от Европа и Аржентина. Тези, които предпочитат да слушат и гледат аржентинско танго, ще могат да се докоснат до магията на музиката и танца по време на специалните шоу-концерти в петък и събота в красивата концертна зала на Централния военен клуб. Програмата на фестивала включва следните два концерта, за които могат да бъдат закупени билети предварително: 11 декември, петък, 19:00 - Концерт на Дуо "Ранас" (Аржентина) с шоу на водещи таньори от България.12 декември, петък, 19:00 - Концерт с участието на Квартет "Силенсио" (Аржентина/Уругвай/Германия) и танцьорите Леандро Палу (Аржентина) и Мария Циациани (Гърция)

Какво ще движи пазарите през седмицата

http://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-prez-sedmicata-206505/

Заради Деня на благодарността в четвъртък пазарите в САЩ ще бъдат затворени

В Рим влиза в сила планът за сигурност за Свещената година на католическата църква

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/23/2654765_v_rim_vliza_v_sila_planut_za_sigurnost_za_sveshtenata/?ref=rss


От понеделник, 23 ноември, в Рим влиза в действие антитерористичния план за събитията за Свещената година на католическата църква.

Мерките бяха обявени на пресконференция през уикенда.

Патрулна служба и охраняване на обекти, представляващи потенциални цели за нанасяне на терористични удари като посолства, държавни институции, места за масови религиозни, обществени, културни и спортни прояви, ще осигуряват над 2 хиляди души. От тях 500 са служители на Националната полиция,...

Ангелкова e на работно посещение в Индия

http://pik.bg/ангелкова-e-на-работно-посещение-в-индия-news440088.html

Ангелкова e на работно посещение в Индия

Министърът на туризма Николина Ангелкова e на работно посещение в Индия, като в рамките на визитата й са предвидени срещи в градовете Делхи и Мумбай. 

Днес тя ще се срещне с държавния министър на културата, туризма и гражданската авиация на Индия д-р Махеш Шарма в индийската столица. По-късно същия ден Федерацията на индийските търговски камари (FICCI) организира форум, на който да се обсъдят мерки за насърчаване на туристопотока между двете страни и задълбочаване на икономическите връзки. Предвидена е и среща с Джиотсна Сури, президент на FICCI, с която да обсъдят възможностите за инвестиции в областта на туризма в България, съобщиха от Министерството на туризма. 

По време на престоя си в Делхи, министър Ангелкова ще се срещне и с президентите на индийските туристически асоциации – IATO, OTOAI, TAFI, TAAI, пред които ще представи възможностите за туризъм в България. Ще разговаря и с ръководството на Dusit Dewarana City Resort – един от най-добрите висококатегорийни хотели в индийската столица и ще се срещне с представители на BIRD Group, Индия, един от големите концерни в областта на „hospitality“ индустрията и авиационните услуги.
В Мумбай министър Ангелкова ще се срещне с ръководството на световната компания Tata Sons Ltd. Тя ще проведе разговори и с представители на един от най-мощните индийски концерни Mahindra, който оперира в над 20 ключови индустрии и има присъствие в над 100 държави по света и е с оборот 16.9 млрд. щ.д. Предвидена е и презентация „This is Bulgaria“ в почетното консулство на страната ни. Планирани са и срещи с представители на щатското управление, туристическия бизнес и филмовата индустрия, с които да се обсъдят предложения за насърчаване на кино-туризма. Интересът към посещението на българския министър в индийската страна е голям, като вече са заявени интервюта с някои от най-големите медии, сред които и CNN IBN Live.

Индия е пазар с население от 1,2 млрд. души и страната ни има реалния шанс да разшири позициите си на него. През миналата година за снимки на своите филми в България бяха някои от най-големите индийски филмови звезди Аджай Девган, Шарук Кхан и Каджол, което засили интереса към страната ни. Увеличение на интереса има и според статистиката – броят на индийските туристи, посетили България през 2014 г., е над 8400, което е с близо 60% ръст спрямо предходната година, което показва перспектива за надграждане и наличие на интерес към България. Индийските туристи се интересуват предимно от нашите исторически обекти, спа услуги, шопинг и сити турове. 

Пернишки автоджамбази откраднали и разфасовали джипа Мерцедес на чалга певицата Магда

http://www.zapernik.com/krimi/pernishki-avtodjambazi-otkradnali-i-razfasovali-djipa-mercedes-na-chalga-pevicata_40665/

Пернишки автоджамбази са откраднали и разфасовали джипа "Мерцедес" на чалга певицата Магда. Возилото било подарък от дългогодишното й гадже Красьо Черния, прочул се като кадровика на Темида. Това твърди "Телеграф", позовавайки се на столични ченгета, които допълват, че сигналът за посегателството е бил подаден на 29 октомври.

Самата Магда коментира, че, никой не е искал откуп до момента и че почти е изгубила надежда, че ще открие колата си. По документи джипът...

Продължава

Еврофондовете - много усвояваме, малко правим

http://actualno.actualno.com/evrofondovete---mnogo-usvojavame-malko-pravim-news_509177.html

Над пет пъти повече създадени нови работни места – такива, каквито не са съществували преди реализацията на нов проект и два пъти повече ремонтирани като километри пътища. Това е горчивото заключение за ефективността на усвояване на евросредства през първия програмен период (2007 – 2013) в България спрямо Румъния. Коментар на редактора Статистиката е не на кого да е, а на дирекция „Регионална политика“ на Европейската комисия. И на всичкото отгоре ние сме усвоили 15% по

Само ден до дългоочакваното шоу на WHITESNAKE

http://music.actualno.com/samo-den-do-dylgoochakvanoto-shou-na-whitesnake-news_509179.html

Утре София ще бъде разтърсена от дългоочакваното шоу на WHITESNAKE! Рок легендите пристигат у нас за един много специален концерт, част от суперуспешното им турне THE PURPLE TOUR. Заедно с класиките “Is This Love”, “Here I Go Again” и много други, ще имаме удоволствието да чуем нови версии на суперхитовете от трите велики албума на Deep Purple – BURN, STORMBRINGER и COME TASTE THE BAND, в които пее Дейвид Ковърдейл. Входовете на „Арена Армеец“ в деня на

Ген. Бриго Аспарухов: България няма място в коалиция срещу "Ислямска държава"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129496

България няма място в коалиция срещу „Ислямска държава“. Това коментира пред "Фокус" ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба.
Според него страната ни не трябва да се включва в евентуална сухопътна операция в Близкия Изток, а да съсредоточи усилията си в опазване на собствената си територия.
България няма място в коалиция срещу „Ислямска държава“. Това коментира пред "Фокус" ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба. Според него страната ни не трябва да се включва в евентуална сухопътна операция в Близкия Изток, а да съсредоточи усилията си в опазване на собствената си територия.

М. Дикме: Местан трябва да бъде сменен като лидер. Провали се на кметския вот

http://www.cross.bg/mestan-dikme-lider-1489086.html

/КРОСС/ Местан трябва да бъде сменен като лидер. Провали се на кметския вот. Това заяви бившия земеделски министър в кабинета „Сакскобургготски" Мехмед Дикме дни след местните избори. Днес той доразви тезата си в сутрешния блок на ТВ7. Моите уважения към господин Местан и думите му, че ДПС е показало, че е незаобиколим фактор след местните избори, но фактите говорят, че това е най-слабия резултат на ДПС, чисто политически, от 1994 година насам, каза той. За партията са гласували под 300 хиляди души, коментира Дикме. Ако социолозите направят едно изследване и съпоставят резултатите от местния вот към това какво би било положението в парламента, ако тези резултати се насложат в парламентарен план, то щеше да излезе така, че ДПС щеше да е една малка и незначителна партия там, с много малко влияние. Поздравления за ГЕРБ и Реформаторския блок, които получиха една сравнително добра подкрепа, при положение че те участват в управлението на страната - това със сигурност ще укрепи коалицията и ще даде тежест на самото управление да върши набелязаните цели, каза още Мехмед Дикме

Ген. Бриго Аспарухов: България няма място в коалиция срещу "Ислямска държава"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129487

България няма място в коалиция срещу „Ислямска държава“. Това коментира пред
България няма място в коалиция срещу „Ислямска държава“. Това коментира пред "Фокус" ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба. Според него страната ни не трябва да се включва в евентуална сухопътна операция в Близкия Изток, а да съсредоточи усилията си в опазване на собствената си територия.

Симеон Дянков: Бюджет 2016 е "незабележима пица"

http://www.moreto.net/novini.php?n=307157

„Бюджет 2016 не е бюджет на реформи, пицата е тиха, незабележима и няма да се запомни с нещо особено”, каза бившият финансов министър Симеон Дянков в предаването „Тази сутрин” по bTV. По-рано финансовият министър Владислав Горанов описа бюджета за 2016 г.

Призракът на мъртъв Шенген

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5128659

Защо една отмяна на споразумението ще е лошо за България, а и за ЕС
Гръцката криза не успя да събори един от символите на обединена Европа – еврото. Кървавият петък, който “Ислямска държава” устрои в Париж обаче, е на път да бутне друг стълб, който крепи Европейския съюз – Шенген.
Атаките срещу споразумението,
Защо една отмяна на споразумението ще е лошо за България, а и за ЕС Гръцката криза не успя да събори един от символите на обединена Европа – еврото. Кървавият петък, който “Ислямска държава” устрои в Париж обаче, е на път да бутне друг стълб, който крепи Европейския съюз – Шенген. Атаките срещу споразумението,

"Голдън стейт" изравни рекорда за най-добър старт в историята на НБА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/23/2654720_goldun_steit_izravni_rekorda_za_nai-dobur_start_v/?ref=rss


"Голдън стейт уориърс" изравни рекорда за най-добър старт на сезона в историята на Националната баскетболна асоциация (НБА). Шампионите спечелиха гостуването на "Денвър нъгетс" със 118:108 и записаха 15-а победа от 15 мача. 

Ако във вторник се справи със закъсалия "Лос Анджелис лейкърс", тимът от Оукланд ще стане едноличен рекордьор, подобрявайки постиженията на "Вашингтон кепитълс" от 1948 г. и "Хюстън рокетс" от 1994 г. 

Клей Томпсън беше най-резултатен за поредния успех...

Божидар Димитров: Да кръстим операцията срещу ислямистите на Тервел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129467

Западната операция срещу джихадистите от
Западната операция срещу джихадистите от "Ислямска държава" да бъде кръстена на кан Тервел. Историкът професор Божидар Димитров обясни своето предложение по Нова тв. По думите му именно нашият владетел е първият човек, победил първия халифат. „Не съм аз автор на тази идея, а един мой зрител от Варна с телефонно обаждане по време на предаване

Божидар Димитров: Да кръстим операцията срещу ислямистите на Тервел, който първи победи халифата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129488

Западната операция срещу джихадистите от "Ислямска държава" да бъде кръстена на кан Тервел. Историкът професор Божидар Димитров обясни своето предложение по Нова тв. По думите му именно нашият владетел е първият човек, победил първия халифат.
„Не съм аз автор на тази идея, а един мой зрител от Варна с телефонно обаждане по време на предаване
Западната операция срещу джихадистите от "Ислямска държава" да бъде кръстена на кан Тервел. Историкът професор Божидар Димитров обясни своето предложение по Нова тв. По думите му именно нашият владетел е първият човек, победил първия халифат. „Не съм аз автор на тази идея, а един мой зрител от Варна с телефонно обаждане по време на предаване

Дядо-аскет от Берковица чукна 101 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129476



Най-старият жител на Община Берковица Станислав Петров навърши 101 години.
Най-старият жител на Община Берковица Станислав Петров навърши 101 години. "За мен най-важна беше подкрепата от семейството. Само с любов, спокоен живот и добра храна може да се надхвърлят сто години", каза рожденикът. Цял живот бил строителен работник до последно се занимавал с редене и циклене на паркет.

Криминален психолог: Терористите имат тотално разрушени емоционални връзки с близките си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129478

„Извънредното положение в Брюксел ще продължи, докато е необходимо. Всичко, което може да запази човешкия живот, е оправдано”. Това коментира пред bTV криминалният психолог Тодор Тодоров.
Реакцията на жителите на Брюксел да пускат снимки на котки в социалните мрежи след призива да не се пускат снимки и видео от акцията на спецчастите в града,
„Извънредното положение в Брюксел ще продължи, докато е необходимо. Всичко, което може да запази човешкия живот, е оправдано”. Това коментира пред bTV криминалният психолог Тодор Тодоров. Реакцията на жителите на Брюксел да пускат снимки на котки в социалните мрежи след призива да не се пускат снимки и видео от акцията на спецчастите в града,

Цитат на деня: Бях между ангелите, които пееха, и дявола, който палеше огъня

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/23/2654738_citat_na_denia_biah_mejdu_angelite_koito_peeha_i/?ref=rss


"Бях близо до смъртта. Бях между ангелите, които пееха, и дявола, който палеше огъня. Но ангелите бяха тези, които пееха."

С тези думи дългогодишният президент на ФИФА Сеп Блатер описа изживяването на трудните мигове, когато беше приет в болница заради здравословните си проблеми.

"Напрежението беше огромно. В един момент тялото просто казва "не", "достатъчно". Ако имаш силна психика, можеш да издържиш", добави швейцарецът в интервю за RTS.

Блатер е разследван от...

Пощенска служителка измами психичноболна, накара я да и предпише дял от къщата си

http://pik.bg/пощенска-служителка-измами-психичноболна-накара-я-да-и-предпише-дял-от-къщата-си-news440075.html

Пощенска служителка измами психичноболна, накара я да и предпише дял от къщата си

Пощенска служителка измами психичноболна. Мошеничката отишла на свиждане в психиатричната болница „Свети Иван Рилски" и накарала Силвия Димитрова да си сложи подписа в предварителен договор за покупко-продажба, съобщава Нова телевизия.

Измамената сподели, че пощенската служителка й е съседка и тя й казала да подпише документа, който бил за по-бързото й изписване от клиниката. Майка й Виолина, която също страда от шизофрения, също била притискана да подпише, но заради намесата на персонала, „сделката“ била осуетена.
Съпругът на Виолина и баща на Силвия е починал. След смъртта му двете жени наследяват дял от къщата му и част от имот към нея, който се намира в кв. „Филиповци”, район „Люлин”.
Директорът на болница „Свети Иван Рилски” Цветеслава Гълъбова поясни, че свиждането се е осъществило вътре в столовата. „Дежурната сестра установила, че съседката на двете пациентки и мъжът, който я придружавал, им подават някакви листа за подписи. Усъмнила се е, извикала е дежурния лекар, който е установил, че това са предварителни договори за покупко-продажба на собственото им жилище”, обясни д-р Гълъбова.
Жената, която се записва в книгата за свиждане като посетител на Виолина и Силвия, се казва Милена Първанова. Къщата й е съседна до тази, която наследяват двете.  Другият посетител не се легитимирал.
Документът, който подписва Силвия, е предварителен договор между нея и Милена, с който продава дял от къщата и една трета част от парцела към нея за 9 000 лева.
Адвокат Марин Марковски пък определи действията на пощенската служителка като опит за много грозна, безскрупулна измама.
„По силата на този документ вече може да се сключи окончателен документ и по съдебен ред решението на съда има сила на нотариален акт. Това показва, че е опит за измама и се наказва наравно като измама. Ако полицията не вземе мерки, има опасност тази най-нагло да доведе докрай тази процедура и да вземат един имот, който никак не е евтин”, каза още юристът.

Огнян Златев: Дори и закъсняла, реакция на атентатите от страна на Европа трябва да има

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129461

Дори и да е закъсняла, реакция на атентатите от страна на Европа трябва да има. Крайно време е европейските политици да осъзнаят сериозността на положението. Това каза в сутрешния блок на БНТ ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.
"Не е приятно да наблюдаваш тежко въоръжени мъже в центъра на столицата
Дори и да е закъсняла, реакция на атентатите от страна на Европа трябва да има. Крайно време е европейските политици да осъзнаят сериозността на положението. Това каза в сутрешния блок на БНТ ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. "Не е приятно да наблюдаваш тежко въоръжени мъже в центъра на столицата

С нов модерен апарат разбиват безболезнено камъни в пикочо-отделителната система

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129456

Нова модерна апаратура за безболезнено неинвазивно разрушаване на камъни в пикочо-отделителната система (екстракорпорална литотрипсия) се използва вече в урологичната клиника в Александровска болница, съобщиха от лечебното заведение. С нея лечението на бъбречно–каменната болест става с фокусирани електромагнитни ударни вълни,
Нова модерна апаратура за безболезнено неинвазивно разрушаване на камъни в пикочо-отделителната система (екстракорпорална литотрипсия) се използва вече в урологичната клиника в Александровска болница, съобщиха от лечебното заведение. С нея лечението на бъбречно–каменната болест става с фокусирани електромагнитни ударни вълни,

Криминален психолог: Терористите имат тотално разрушени емоционални връзки с близките си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129446

„Извънредното положение в Брюксел ще продължи, докато е необходимо. Всичко, което може да запази човешкия живот, е оправдано”. Това коментира пред bTV криминалният психолог Тодор Тодоров.
Реакцията на жителите на Брюксел да пускат снимки на котки в социалните мрежи след призива да не се пускат снимки и видео от акцията на спецчастите в града,
„Извънредното положение в Брюксел ще продължи, докато е необходимо. Всичко, което може да запази човешкия живот, е оправдано”. Това коментира пред bTV криминалният психолог Тодор Тодоров. Реакцията на жителите на Брюксел да пускат снимки на котки в социалните мрежи след призива да не се пускат снимки и видео от акцията на спецчастите в града,

Бизнесът се обяви против предложението за 25 дни платена отпуска

http://pik.bg/бизнесът-се-обяви-против-предложението-за-25-дни-платена-отпуска-news440072.html

Бизнесът се обяви против предложението за 25 дни платена отпуска

Българската стопанска камара не приема предложението за увеличаване на размера на основния платен годишен отпуск от 20 на 25 дни, категорични са от работодателската организация.

Преди дни депутатът Георги Кадиев внесе в парламента законопроект за подобни промени, който срещна одобрението на синдикатите. В мотивите се посочва, че над половината българи страдат от стрес на работното място. Според работодателите предложението се нуждае от задълбочен предварителен експертен анализ и дебат.

В съответствие с действащите изисквания, законопроектът следва да бъде придружен от оценка на въздействието, включително на допълнителното натоварване на предприятията от частния сектор и на публичните разходи в бюджетната сфера, заявяват от БСК. Действащият минимален брой почивни дни в страната понастоящем е 32 дни (основен платен годишен отпуск и официални празнични почивни дни), като не се отчитат промени, дължащи се на частично припокриване със седмичните почивни дни в отделните календарни години.

Според анализ, цитиран от бизнеса, по действащ минимален брой почивни дни страната ни изпреварва редица държави с напреднало икономическо и социално развитие и с високо равнище на конкурентоспособност. По този показател България е напълно сравнима със страни като Полша, Чехия, Хърватия, Италия, Германия, Русия, Сърбия. Същевременно, изпреварваме страни с висококонкурентна икономика като Великобритания - 28 дни, Холандия, Турция и Норвегия - 27 дни, Израел и Канада 19-20 дни, и много други.

Мотивите към законопроекта изцяло пренебрегват възможностите по Кодекса на труда за ползване на допълнителен платен годишен отпуск за работа при специфични условия и рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени, независимо от предприетите мерки (не по-малко от 5 работни дни), както и за работа при ненормиран работен ден (не по-малко от 5 работни дни), смятат от БСК.

От там припомнят преференциалните условия за широк кръг осигурени лица за ранно пенсиониране (над 170 хил. души), за намалено работно време и други специфични мерки за противодействие на стреса на работното място и на рисковете от професионални заболявания. Следва да се отчете обстоятелството, че с действащите колективни трудови договори със значителен секторен и фирмен обхват са договорени допълнителен брой почивни дни към основния годишен отпуск - енергетика, добивна индустрия, металургия и др.

В тази връзка, предложението ограничава ролята на колективното трудово договаряне, като залага на административно нормативния подход, вместо на определяне на специфични допълнителни трудови права по пътя на социалния диалог на фирмено и браншово равнище, обясняват от БСК.

Ако бъде прието предложението, общият брой календарни работни дни и календарен фонд съвкупно работно време ще бъде намален от около 220 на 215 работни дни. При други равни условия това ще доведе до драстично намаление от приблизително 2,3% на очаквания БВП за 2016 г. (над 2 млрд. лв.) и на бюджетните приходи по проекта на бюджета с около 700 млн. лв. Приблизително в същия размер от 2,3% ще бъде влошена производителността на труда, а съвкупният показател, характеризиращ общата конкурентост на труда - т.нар. единични разходи на труд (unit labor cost), ще отбележи намаление от около 5%, пресмятат от БСК.

Според бизнеса предложението е популистко и работодателите настояват то да бъде оттеглено от Кадиев или отхвърлено от депутатите при обсъждането.

Григор Димитров и Никол Шерцингер заедно още от юли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129455

Григор Димитров и Никол Шерцингер са заедно от юли, когато българинът не бе обявил раздялата си с Мария Шарапова, твърди Perez Hilton.
Григор Димитров и Никол Шерцингер са заедно от юли, когато българинът не бе обявил раздялата си с Мария Шарапова, твърди Perez Hilton. "Двамата не искат да бъдат снимани, защото така избягват напрежението на връзка пред всички", твърди източник на изданието. Самата Никол е на Малдивите, където пусна снимка в инстраграм от плажа.

Играй и спечели със "Стив Джобс"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/23/2651893_igrai_i_specheli_sus_stiv_djobs/?ref=rss


Биографичният документален филм за Стив Джобс ни отвежда зад кулисите на дигиталната революция, изграждайки един много личен портрет на брилянтния лидер от епицентъра на събитията по пускането на пазара на три иконични продукта до разкриването на iMac през 1998 г. Режисьор е носителят на Оскар Дани Бойл, а сценарист – носителят на Оскар Арън Соркин. "Стив Джобс" е базиран на бестселъра на Уолтър Айзъксън. Продуценти са Марк Гордън, Гаймън Касиди от Film 360, Скот Рудин и носителят на Оскар...

Безплатно висше образование в Швеция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5121708

Висшето образование в Швеция е безплатно за студенти от страните членки на Европейския съюз. Българските студенти имат чудесната възможност да изучават бакалавърски и магистърски програми не само безплатно, но и на английски език в един от най-големите шведски държавни университети Malmo University.
Висшето образование в Швеция е безплатно за студенти от страните членки на Европейския съюз. Българските студенти имат чудесната възможност да изучават бакалавърски и магистърски програми не само безплатно, но и на английски език в един от най-големите шведски държавни университети Malmo University.

Общи условия и правила за участие в играта "Стив Джобс"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/23/2651771_obshti_usloviia_i_pravila_za_uchastie_v_igrata_stiv/?ref=rss


Общи условия и правила за участие в играта "СТИВ ДЖОБС" (наричана за краткост само Играта)

1. Организатори:

"Икономедиа" АД, София, ул. "Иван Вазов" №20
и
"Форум филм България" ЕООД, София, бул. "Ал. Стамболийски" №101

2. Период:

23.11.2015 г., 10:00 часа – 08.12.2015 г., 23:59 часа

3. Награди:

10 двойни билета за филма СТИВ ДЖОБС;

4. Правила за участие в играта:

а) Играта е отворена за участие на...

Отмениха спирането на водата във „Виница", чешмите пресъхват на други две места

http://www.moreto.net/novini.php?n=307160

Варненското ВиК дружество отмени планирания за днес ремонт на водопроводи в квартал „Виница", научи Moreto.net. Причината е в метеорологичните условия. За готовността на фирма „Хидрострой", която извършва ремонта, да работи в квартала, абонатите ще бъдат допълнително уведомени на интернет страницата на "ВиК - Варна" ООД.

Д-р Уалид алармира: Зачестяват случаите на гроздовидна бременност

http://petel.bg/D-r-Ualid-alarmira--Zachestyavat-sluchaite-na-grozdovidna-bremennost__134937

Случаите на гроздовидна бременност, която по принцип е рядка – от 1 на 1000 до около 1 на 3000, зачестяват. За това алармира един от...

Франция и джихадизмът

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5128570

Страната очевидно се подготвя за нови сблъсъци с ислямисткия терор. Но как да стане това в едно мултикултурно общество като френското? Дебатът за това вече започна 

КАК оттук нататък ще живее Франция? Известни публицисти, социолози и философи водят вече интензивен дебат по този въпрос. Френските интелектуалци застъпват различни становища,
Страната очевидно се подготвя за нови сблъсъци с ислямисткия терор. Но как да стане това в едно мултикултурно общество като френското? Дебатът за това вече започна  КАК оттук нататък ще живее Франция? Известни публицисти, социолози и философи водят вече интензивен дебат по този въпрос. Френските интелектуалци застъпват различни становища,

Google Play Store може да заработи в Китай от догодина

http://www.investor.bg/web/456/a/google-play-store-moje-da-zaraboti-v-kitai-ot-dogodina-206503/

През ноември 2014 г. Google разреши на базираните в Китай разработчици да започнат да публикуват свое съдържание в платформата

Консервативната опозиция спечели президентските избори в Аржентина

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/23/2654727_konservativnata_opoziciia_specheli_prezidentskite/?ref=rss


Консерваторът Маурисио Макри бе потвърден като победител в президентските избори в Аржентина, след като управляваща партия призна поражението си, предаде "Ройтерс"

След преброяването на повечето гласове, Макри води на съперника си Даниел Сиоли с 51.5% на 48.5%.

Победата на Макри е първата след повече от десетилетие на загуби за дясноцентристката опозиция на Аржентина и завършва 12-годишното управление на левицата.

Победата в неделя е изненадваща, тъй като Макри,...

Ген. Бриго Аспарухов: България няма място в коалиция срещу „Ислямска държава“

http://pik.bg/ген-бриго-аспарухов-българия-няма-място-в-коалиция-срещу-„ислямска-държава“-news440069.html

Ген. Бриго Аспарухов: България няма място в коалиция срещу „Ислямска държава“

България няма място в коалиция срещу „Ислямска държава“. Това каза ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба, цитиран от "Фокус". Според него страната ни не трябва да се включва в евентуална сухопътна операция в Близкия изток, а да съсредоточи усилията си в опазване на собствената си територия.

Ако бъде сформирана „Коалиция на желаещите“ срещу „Ислямска държава", България би могла да окаже логистична подкрепа, но нищо повече, категоричен бе бившият първи разузнавач. „Ние сме членове на НАТО, но нямаме военна авиация, нямаме танкове, армията ни е в недобро състояние. България трябва да запази хладнокръвие в един такъв момент и да прецени силите си, включително и финансови“, коментира ген. Аспарухов.

Според него България е достатъчно добре подготвена, за да пази собствената си територия. „Ние сме достатъчно добре подготвени за нас си, да си браним нашата територия. Специалните ни служби – разузнавателни и контраразузнавателни и ДАНС да си вършат работата на наша територия. Далеч от нашите граници не бива да излизаме и трябва да сме много предпазливи да не привличаме мълния“, каза още ген. Бриго Аспарухов.

Той подчерта, че само коалиция между САЩ и Русия би имала успех срещу „Ислямска държава“. Бившият първи разузнавач даде пример с коалицията между САЩ и Съветския съюз срещу Хитлерова Германия през Втората световна война.

Експресионизмът. Вечният танц на живота

http://www.cross.bg/mynk-zhivota-ekspresionizma-1489085.html

/КРОСС/С изложба "Експресионизмът. Вечният танц на живота" ще бъде отбелязана 150-годишнината от рождението на норвежкия художник Едвард Мунк (12.12.1863- 23.01.1944) - един от най-влиятелните художници експресионисти от ранния ХХ в. Тя провокира проект с едноименно заглавие, заимствано от името на голям цикъл произведения, създадени от Мунк.  Едвард Мунк твори през периода между символизма и експресионизма. Силно изразителният начин, по който представя страданието, повлиява на развитието на немския експресионизъм от ранния XX век, поради което Мунк е считан за основател на експресионизма в живописта. Неговите произведения получават широка известност през 1890 година и служат за вдъхновение на много млади творци. "Викът" (1893; първоначално озаглавена "Отчаяние"), най-известната картина на Мунк, се смята за икона на екзистенциалното страдание. Както при много негови творби, той рисува няколко нейни версии. "Викът" е една от картините от серия, наречена "Фризът на живота" (Lebensfries), в която Мунк изследва темите за живота, любовта, страха, смъртта и меланхолията

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129052

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Китай вдига завод за олио у нас, ние им правим кисело мляко

http://pik.bg/китай-вдига-завод-за-олио-у-нас-ние-им-правим-кисело-мляко-news440067.html

Китай вдига завод за олио у нас, ние им правим кисело мляко

Завод за 7 милиона долара ще строи в Бургас китайска компания. Това съобщи Чан Уей след откриването на инвестиционен форум в Шанхай, организиран от Българската агенция по инвестиции, в който участваха над 100 китайски компании, съобщава "Стандарт". Бизнесменът обяви, че до две години заводът у нас ще заработи. Очаква се там да бъдат наети над 120 работници. чан Уей е живял в България и Румъния и е силно впечетлен от страната ни и възможностите за инвестиции.

В същото време българската компания Лакрима ще отрие завод за кисело мляко в Китай. (Нямам подробностите, моля вземете ги от дописката за Лакрима преди дни. Благодаря).

Участие във форума в Шанхай взе и представителят на китайската компания, която произвежда киселото мляко Момчиловци. За миналага година консумираното мляко в Китай възлиза на 16 милиарда кофички от 100 мл, похвали се представителят Чу. Той разказа, че видял млякото за първи път през 2009 г, защото познати му разказали как в българиския град с това име хората са много здрави и жевят много дълго. Така разбрахме за Момчиловци и от тогава не сме спирали да го правим, обясни Чу. Той с гордост призна, че марката кисело мляко е номер 1 в Шанхай.

Първите трансплантации на стволови клетки при пациенти с агресивен лимфом и мултипен миелом извършиха в УМБАЛ „Св. Георги“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129439

Екип на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Свети Георги“ извърши успешно през месец октомври първите две автоложни стволовоклетъчни трансплантации при пациенти с агресивен лимфом и мултипен миелом, съобщи Дарик.
Всички етапи на трансплантационната програма от събирането на стволовите клетки, тяхното замразяване,
Екип на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Свети Георги“ извърши успешно през месец октомври първите две автоложни стволовоклетъчни трансплантации при пациенти с агресивен лимфом и мултипен миелом, съобщи Дарик. Всички етапи на трансплантационната програма от събирането на стволовите клетки, тяхното замразяване,

Премиерът Борисов: Китай е нашият най-важен стратегически партньор в Азия

http://www.cross.bg/kitaii-borisov-shanhaii-1489084.html

/КРОСС/В България има единомислие, че Китай е нашият най-важен стратегически партньор в Азия и отношенията ни трябва да се развиват. Това е първо мое посещение в страната, защото искахме да дойдем с готови проекти - тогава, когато можем да предложим нещо конкретно. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с кмета на Шанхай Ян Сюн. С нея започна посещението му в Китай за участие в Четвъртия форум на правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. В присъствието на вицепремиера Томислав Дончев, шестима министри и народни представители от всички парламентарни групи, които са част от водената от премиера делегация, министър-председателят представи възможностите за сътрудничество в сферата на високите технологии и благодари за съдействието за организиране в Шанхай на Българо-китайски икономически форум, който да даде нови перспективи пред бизнеса на двете страни. Борисов подкрепи идеята за сключване споразумение за побратимяване между София и 24-милионен Шанхай. Имаме амбицията да развием града като водещ световен икономически, търговски, финансов и пристанищен център, заяви кметът Ян Сюн. По думите му, това ще допринесе за развитие на отношенията с България, а единственото което липсва, той изрази с китайската поговорка "всичко е налице, с изключение на източния вятър", като визира побратимяването на Шанхай и София

Гробокопачите на журналистиката

http://web.barometar.net/82664/

Журналистиката в България стигна дъното, но гробокопачите й продължават да дълбят под него. Не е уместно да наричаме тези гробокопачи на медиите „жълти журналисти“, за да не обидим Джоузеф Пулицър, който публикува през 1895 г. в своя New York World комикси с yellow kid – момчето, от което идва термина „жълта журналистика“. Какви журналисти са […]

Бременните спокойно могат да пият кафе

http://curious.actualno.com/bremennite-spokojno-mogat-da-pijat-kafe-news_509095.html

Бременните жени спокойно могат да пият кафе в умерени количества – наблюдения на американки са показали, че умерената употреба на тази ободряваща напитка не се асоциира с понижено ниво на IQ на детето, както се смятало по-рано. Изследването на учените е публикувано в сп. American Journal of Epidemiology. "Като цяло получените от нас резултати се явяват обнадеждаващи за бременните жени – те могат да употребяват по 1-2 чашки кафе дневно или кофеинови напитки, без да се притесняват, ч

Отново кола излетя от магистрала "Струма"

http://society.actualno.com/otnovo-kola-izletja-ot-magistrala-struma-news_509170.html

Към 10 ч. тази сутрин лек автомобил Фиат с благоевградска регистрация, движещ се в посока Дупница, на излизане от тунелите при Шарков чифлик, на дясна крива се ударил в лявата мантинела, след това отскочил надясно, спуснал се по насипа, прескочил през канавката и спрял след 50 м в полето срещу гара Кочериново, предаде БГНЕС. В лекия автомобил пътували момичета, няма данни за пострадали. На място патрул на КАТ Пътна полиция-Дупница изяснява инцидента. Той е станал на края на моста след т

Създателите на мобилното приложение „Гражданите”: Ще променим културата на пътя заедно с гражданите, бизнеса и институциите

http://sciencelogy.actualno.com/syzdatelite-na-mobilnoto-prilojenie-grajdanite-shte-promenim-kulturata-na-pytja-zaedno-s-grajdanite-biznesa-i-instituciite-news_509173.html

За по-малко от година българският startup проект „Гражданите” увеличи броя на „мобилните камери” в страната до близо 30 000. „Гражданите” е мобилно приложение, с което всеки може да разобличи паркирали неправилно или нарушаващи правилника за движение по пътищата шофьори. В реално време снимките им могат да бъдат публикувани в мрежата, а снимката на нарушителя се сваля от системата само срещу извинение от негова страна. Сигналите за неправилно паркиране пък в

Отново ще има ски полиция в Пампорово

http://society.actualno.com/otnovo-shte-ima-ski-policija-v-pamporovo-news_509174.html

За поредна година ОД МВР – Смолян има готовност да организира сформирането на традиционна “Ски полиция” в курорта Пампорово, съобщават от пресцентъра на ведомството. Ски-патрулите ще се грижат за осигуряване на добър обществен ред в районите на ски-пистите, ски-плацовете и обслужващите ги паркинги в курорта. Освен това, ръководството на дирекцията са си набелязали да осъществят 14 мероприятия, с които да осигурят по-добър ред в курорта и да противодействат на престъпността. М

Чуждите езици помагат след инсулт

http://health.actualno.com/chujdite-ezici-pomagat-sled-insult-news_509096.html

Ново изследване е установило, че хората, които говорят на два и повече езика, доста по-лесно се справят с последствията на инсулта, който по-слабо се отразява на когнитивните им способности. Изследователите от Националния институт за умствено здраве и невронауки в Бангалор са изследвали преживели инсулт пациенти от Хайдарабад – град, в който голяма част от населението говори на два и повече езика, независимо от нивото на тяхното образование и социален статус. Изследователите наблюдавали

ИД сипе заплахи в пети клип: Айфеловата кула рухва

http://offnews.bg/news/n_1/n_596052.html

Терористичната групировка пусна пето видео със заплахи след кървавите атака в Париж. В записа са използвани кадри от холивудския филм "G.I. Joe: Rise of the Cobra", които показват срутването на Айфеловата кула. Клипът е озаглавен "Падането на Париж", а глас зад кадър заплашва: "О, европейци, Ислямска държава дори не е започнала войната си срещу вас. След като вие започнахте война срещу нас, ще платите най-ужасната цена - вашите собствени синове да воюват срещу вас".  На френски терористът казва още, че има "добри новини" за френския президент Франсоа Оланд, както и за американския Барак Обама, свързани с атаките срещу ИД. "Аллах реши ние да им отговорим с колани с експлозиви и коли-бомби", заплашва мъжът. 

Спедиторските фирми на "Капитан Андреево" спряха работа в знак на протест

http://pik.bg/спедиторските-фирми-на-капитан-андреево-спряха-работа-в-знак-на-протест-news440066.html

Спедиторските фирми на "Капитан Андреево" спряха работа в знак на протест

Спедиторските фирми, които имат офиси на територията на граничния пункт "Капитан Андреево", са преустановили работа от снощи. По този начин те протестират срещу решенията на Министерския съвет, тяхната дейност да бъде изнесена извън пунктовете, съобщи БНР.

На ГП "Капитан Андреево" трафикът и в двете посоки България-Турция и Турция-България е нормален, няма образувани опашки от чакащи ТИР-ове. 

Първите трансплантации на стволови клетки при пациенти с агресивен лимфом и мултипен миелом извършиха в УМБАЛ „Св. Георги“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129426

Екип на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Свети Георги“ извърши успешно през месец октомври първите две автоложни стволовоклетъчни трансплантации при пациенти с агресивен лимфом и мултипен миелом, съобщи Дарик.
Всички етапи на трансплантационната програма от събирането на стволовите клетки, тяхното замразяване,
Екип на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Свети Георги“ извърши успешно през месец октомври първите две автоложни стволовоклетъчни трансплантации при пациенти с агресивен лимфом и мултипен миелом, съобщи Дарик. Всички етапи на трансплантационната програма от събирането на стволовите клетки, тяхното замразяване,

Дан Колов – легенда в бойните изкуства (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/dan-kolov-legenda-v-bojnite-izkustva-video-6045936

Многократно е уговарян да смени гражданството си, но никога не се съгласява. Той твърди, че „се чувства силен, защото е българин“

Тежка катастрофа край врачанско село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129433

Тежка катастрофа е станала тази нощ на първия завой след разклона за врачанското село Веслец, съобщава регионалният сайт tribali.info.
„Форд Фиеста" с врачанска регистрация е със значителни щети, след като водачът изгубил контрол над возилото и помел дървета и храсти по пътя.
Лекият автомобил се е завъртял на пътното платно,
Тежка катастрофа е станала тази нощ на първия завой след разклона за врачанското село Веслец, съобщава регионалният сайт tribali.info. „Форд Фиеста" с врачанска регистрация е със значителни щети, след като водачът изгубил контрол над возилото и помел дървета и храсти по пътя. Лекият автомобил се е завъртял на пътното платно,

Посрещаме грипа с 40 градуса

http://pik.bg/посрещаме-грипа-с-40-градуса-news440064.html

Посрещаме грипа с 40 градуса

Посрещаме грипа с 40 градуса температура. По този начин протича един от най-разпространените в момента вируси, който поваля предимно децата между 0 и 4 години, той ги поваля на легло за минимум три дни. Според данните на Националния център за заразни и паразитни болести в момента има бум на заразите.

Въпреки че все още няма изолиран грипен щам от всички над над 1000 проби, взети през последния месец. Острите респираторни заболявания са в своя пик и повалят по над 3000 души седмично. Най-много са болните в Стара Загора, Пазарджик и Габрово, пише "Телеграф".

Вирусите първо удрят в гърлото, като симптомите започват с дразнеща кашлица и "гъделичкане". Впоследствие обаче сливиците се уголемяват, започва хрема и втрисане. Най-накрая идва високата температура, която ни поваля на легло. Тя е доста упорита и не се влияе лесно от лекарства, което е особено опасно за най-малките.

Заедно с бума на заразите данните на епидемиолозите сочат и превишаване на заболеваемостта от скарлатина и варицела. Най-много случаи има в столицата, където част от забавачките са под карантина От началото на годината вирусните обриви са засечени при над 6000 души.

Огнян Златев: Дори и закъсняла, реакция на атентатите от страна на Европа трябва да има

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129432

Дори и да е закъсняла, реакция на атентатите от страна на Европа трябва да има. Крайно време е европейските политици да осъзнаят сериозността на положението.
Това каза в сутрешния блок на БНТ ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. Не е приятно да наблюдаваш тежко въоръжени мъже в центъра на столицата
Дори и да е закъсняла, реакция на атентатите от страна на Европа трябва да има. Крайно време е европейските политици да осъзнаят сериозността на положението. Това каза в сутрешния блок на БНТ ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. Не е приятно да наблюдаваш тежко въоръжени мъже в центъра на столицата

Тежка катастрофа край врачанско село

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129413

Тежка катастрофа е станала тази нощ на първия завой след разклона за врачанското село Веслец, съобщава регионалният сайт tribali.info.
„Форд Фиеста
Тежка катастрофа е станала тази нощ на първия завой след разклона за врачанското село Веслец, съобщава регионалният сайт tribali.info. „Форд Фиеста" с врачанска регистрация е със значителни щети, след като водачът изгубил контрол над возилото и помел дървета и храсти по пътя. Лекият автомобил се е завъртял на пътното платно,

БСК: Пет дни повече отпуск свиват БВП с 2 млрд. лева

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bsk-pet-dni-poveche-otpusk-svivat-bvp-s-2-mlrd-leva-206502/

От работодателската организация се обявиха категорично против идеята на депутата Георги Кадиев за увеличаване на годишния отпуск

Божидар Димитров: Българите са смели, не се плашат от никакви тъпанари

http://pik.bg/божидар-димитров-българите-са-смели-не-се-плашат-от-никакви-тъпанари-news440062.html

Божидар Димитров: Българите са смели, не се плашат от никакви тъпанари

Западната операция срещу джихадистите от ИДИЛ да бъде кръстена на кан Тервел, предложи проф. Божидар Димитров. В предаването „Здравей, България” по Нова телевизия той защити идеята си.

„Не съм аз автор на тази идея, а един мой зрител от Варна с телефонно обаждане по време на предаване поиска да направя обществено достояние неговата идея. Очакваната съвместна операция на западния свят, плюс Русия, евентуално плюс Китай да бъде наречена в чест на първия човек победил халифат. Това е кан Тервел през 716 година”, обясни професорът.

Много хора обаче се притесняват от тази идея, защото намесването на името на български владетел може да предизвика джихадистите и ние да станем тяхна мишена. „Тези хора са забравили, че са българи. Българите са смел и горд народ и не се плашат от някакви тъпанари”, заяви проф. Димитров. Според него страната ни така или иначе не е извън световните събития и вече е между бомбите.

„България е Европа, Европа е част от нашата държава. Българският национализъм успя да постигне не България на три морета, а България на 7 морета и два океана. Българинът никога не се е страхувал от подобни джихадисти”, заяви още Божидар Димитров. „Ние не сме сами, ние сме част от НАТО, с изключение на президента поддържаме и добри връзки с Русия, и с Китай”, заяви професорът.

Бриго Аспарухов вижда заплаха за България в коалиция против ИД

http://frognews.bg/news_102391/Brigo-Asparuhov-vijda-zaplaha-za-Balgariia-v-koalitsiia-protiv-ID/

България няма място в коалиция срещу „Ислямска държава“. Това каза ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба, пред радио Фокус. Според него страната ни не трябва да се включва в евентуална сухопътна операция в Близкия Изток, а да съсредоточи усилията си в опазване на собствената си територия.

Премиерът Борисов замина на официално посещение в Китай

http://www.moreto.net/novini.php?n=307156

Премиерът Бойко Борисов води официална правителствена и бизнес делегация в Китай от 23 до 26 ноември. Шанхай, Суджоу и Пекин са спирките пред българската делегация, в която освен седем министри има и над 30 представители на бизнеса.

Измамници опитали да вземат жилището на психичноболни жени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129394

Опит за имотна измама на хора с психични отклонения - това се случва с Виолина и Силвия Димитрови, майка и дъщеря, които от години страдат от шизофрения и се лекуват в психиатричната болница „Свети Иван Рилски
Опит за имотна измама на хора с психични отклонения - това се случва с Виолина и Силвия Димитрови, майка и дъщеря, които от години страдат от шизофрения и се лекуват в психиатричната болница „Свети Иван Рилски", съобщава Нова телевизия. Съпругът на Виолина и баща на Силвия е починал. След смъртта му двете жени наследяват дял от къщата му и част от

Рилският манастир влезе в класация на топ дестинациите на планетата

http://pik.bg/рилският-манастир-влезе-в-класация-на-топ-дестинациите-на-планетата-news440061.html

Рилският манастир влезе в класация на топ дестинациите на планетата

Рилският манастир попадна в информацията за подбраните „500 топ-дестинации на планетата" на поредицата туристически пътеводители в света Lonely Planet.

Номер 10 в класацията е църквата "Св. София" в Истанбул, включени са също дворецът "Топкапъ", Синята джамия, Ефес, Кападокия и Памуккале в Турция, манастирите Метеора в Гърция, Акрополът и още няколко обекта на Балканите.

"Местата, които всеки трябва да види, преди да умре" е посланието на Lonely Planet, който ще публикува снимки и информация за обектите, пише БНР.

Б. Димитров: Кан Тервел да се казва операцията срещу джихадистите

http://frognews.bg/news_102386/B-Dimitrov-Kan-Tervel-da-se-kazva-operatsiiata-sreshtu-djihadistite/

Западната операция срещу джихадистите от ИДИЛ да бъде кръстена на кан Тервел, предложи проф. Божидар Димитров. В предаването „Здравей, България” той защити идеята си.Очакваната съвместна операция на западния свят, плюс Русия, евентуално плюс Китай да бъде наречена в чест на първия човек победил халифат. Това е кан Тервел през 716 година”, обясни професорът.

Великобритания планира повече раходи за военна техника

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/velikobritaniia-planira-poveche-rahodi-za-voenna-tehnika-6045935

Както недвусмислено ни напомниха убийствата по улиците на Париж, "Ислямска държава" не е някакъв далечен проблем на хиляди километри от нас, а пряка заплаха за сигурността ни, казва премиерът на Великобритания Дейвид Камерън

Мигранти се съблякоха на гръцко-македонската границата в знак на протест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129409

Икономическите мигранти, които са блокирани на гръцко-македонската граница се съблякоха голи до кръста в знак на протест. В т.нар. „ничия земя“ има над 1300 души. Повечето от тях са от Иран, Пакистан, Бангладеш, Мароко, Алжир, Тунис, Ливан, Конго, Сомалия и други африкански държави, пише БГНЕС.
От средата на миналата седмица властите в Скопие не
Икономическите мигранти, които са блокирани на гръцко-македонската граница се съблякоха голи до кръста в знак на протест. В т.нар. „ничия земя“ има над 1300 души. Повечето от тях са от Иран, Пакистан, Бангладеш, Мароко, Алжир, Тунис, Ливан, Конго, Сомалия и други африкански държави, пише БГНЕС. От средата на миналата седмица властите в Скопие не

Министър Лукарски: България може да бъде платформа за търговията между Китай и ЕС

http://web.barometar.net/82662/

„Отдаваме приоритетно значение на сътрудничеството с Китай, отчитайки огромния икономически потенциал и ускореното развитие на азиатската страна, която е втората по големина икономика в света“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на инвестиционен форум в Шанхай, организиран от Българската агенция по инвестиции, в който участваха над 100 китайски компании. Министърът увери, че […]

Не е за разходка в планината, условията за туризъм са лоши

http://pik.bg/не-е-за-разходка-в-планината-условията-за-туризъм-са-лоши-news440060.html

Не е за разходка в планината, условията за туризъм са лоши

Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК).

Температурите са до 7 градуса. На връх Ботев вече вали слаб сняг. На Боровец, Банско и по билото на Стара планина вали дъжд. На всякъде има мъгла, която е възможно да се вдигне по обяд. От ПСС препоръчват на туристите да не излизат в планината, докато не се стабилизира времето. Няма регистрирани инциденти през изминалото денонощие.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.
Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Борисов: Със съседите можем да привлечем китайски инвестиции за пътя на коприната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129393


България съвместно с Румъния, Сърбия и Македония да предложат общи инфраструктурни проекти, за да привлекат инвестиции за тях от Китай. Това предложение ще направи във вторник премиерът Бойко Борисов по време на срещата на 16 източноевропейски държави с китайския премиер Ли Къцян в град Суджоу, Китай.
България съвместно с Румъния, Сърбия и Македония да предложат общи инфраструктурни проекти, за да привлекат инвестиции за тях от Китай. Това предложение ще направи във вторник премиерът Бойко Борисов по време на срещата на 16 източноевропейски държави с китайския премиер Ли Къцян в град Суджоу, Китай.

Все още има време за противогрипна ваксина

http://www.cross.bg/vse-oshte-ima-vreme-za-protivogripna-vaksina-1489082.html

/КРОСС/Все още има противогрипни ваксини и до средата на ноември те могат да се поставят. Това каза главният национален здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНТ. Той обаче бе категоричен, че активните работещи хора няма как да се опазят от вируса, а за възрастните хора е желателно да не излизат от домовете си, за да избегнат заразата. Кунчев обяви, че Европейската здравна организация вече докладва за изолирани щамове на тазгодишния грип, чиято модификация е класическа. У нас още не са засечени такива случаи, но разгара на грипната епидемия неминуемо се очаква в края на декември и началото на януари. Най-застрашени са хронично болните възрастни хора и малките деца.  

Д-р Кунчев: Европа и България имат план за действие при биологична атака от страна на терористите

http://www.cross.bg/kynchev-oruzhie-strana-1489083.html

/КРОСС/ Вероятността за използване на химически оръжия винаги е съществувала. Възможностите са много и най-различни. Това каза пред БНТ главният национален здравен инспектор Ангел Кунчев по повод опасността от използването на химическо оръжие от "Ислямска държава". Биолигичните оръжия са най-евтините и най-достъпните, но изискват значителни познания и технология, с която не всички разполагат. Факт е, че някои щамове могат да бъдат използвани, но трябва да имаш подготвени хора, коментира д-р Кунчев. Той обаче е оптимист, че до използване на биологично оръжие най-вероятно няма да се стигне именно поради това, че трябват подготвени хора, специалисти. Всяко едно биологично оръжие трябва да бъде разпространено широко, за да може да бъде ефективно, каза той и даде пример със случаите на антракс преди години. От друга страна трябва да имаш с какво да противодействаш, допълни специалистът. Кунчев е категоричен, че Европа и България имат план за действие при биологична атака от страна на терористите. Освен това България е от малкото страни, които произвежда медикаменти за борба с дифтерита, за която е помогнала в Испания, както и за туберколозата. Според д-р Кунчева на централно ниво ние се справяме, по-трудно е на регионално ниво, тъй като нямаме достатъчно кадри. А такива няма поради ниското им заплащане. Месечното възнаграждение на такива специалисти е малко над 500 лева и те бягат в чужбина или в частни клиники

Блатер: Съжалявам, че не се оттеглих след световното в Бразилия

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/23/2654717_blater_sujaliavam_che_ne_se_otteglih_sled_svetovnoto_v/?ref=rss


Президентът на ФИФА Сеп Блатер смята Мишел Платини за честен човек. Швейцарецът каза в интервю за RTS, че се надява наказанието към двамата да бъде вдигнато.

Според Блатер Платини е добър вариант за президент на ФИФА. Французинът иска да участва в изборите догодина, но заради разследването все още не е сред официалните кандидати.

"Мисля, че той ще спечели изборите, ако участва в тях. Това ще бъде най-доброто нещо за ФИФА", каза Блатер пред телевизията, цитиран от БТА....

Мигранти се съблякоха на гръцко-македонската границата в знак на протест

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129381

Икономическите мигранти, които са блокирани на гръцко-македонската граница се съблякоха голи до кръста в знак на протест. В т.нар. „ничия земя“ има над 1300 души. Повечето от тях са от Иран, Пакистан, Бангладеш, Мароко, Алжир, Тунис, Ливан, Конго, Сомалия и други африкански държави, пише БГНЕС.
От средата на миналата седмица властите в Скопие не
Икономическите мигранти, които са блокирани на гръцко-македонската граница се съблякоха голи до кръста в знак на протест. В т.нар. „ничия земя“ има над 1300 души. Повечето от тях са от Иран, Пакистан, Бангладеш, Мароко, Алжир, Тунис, Ливан, Конго, Сомалия и други африкански държави, пише БГНЕС. От средата на миналата седмица властите в Скопие не

Радан се слага на Борисов, ДСБ Варна го бламира

http://www.bnews.bg/article-144131

След толкова шум имат само един съветник, колкото и Джуджето и Дънката.

Цената на петрола се срина по време на първия търговски ден от седмицата

http://econ.bg/Новини/Цената-на-петрола-се-срина-по-време-на-първия-търговски-ден-от-седмицата_l.a_i.709018_at.1.html

Бенчмарковите сортове петрол Brent и американски лек поевтиняха през първия търговски ден на седмицата. Сортът Brent регистрира спад от 1,79%,...

Спипаха грък, докато краде от "Ауди" в Сандански

http://pik.bg/спипаха-грък-докато-краде-от-ауди-в-сандански-news440057.html

Спипаха грък, докато краде от "Ауди" в Сандански

Грък бе заловен по време на кражба от "Ауди " в Сандански. Инцидентът стана вчера около 17.30 часа в района на Промишлената зона в курортния град.

Гръкът бил забелязан от случаен минувач да тараши колат и той веднага подал сигнал в полицията. На място пристигнали полицаи, които заловили мъжа на местопрестаплението. Гръкът бил задигнал от колата радиокасетофон, скъп телефон и и около 500 евро.

На мястото на инцидента пристигнал и собственика на аудито, който заявил, че забравил автомобила си заключен. Гръцкият гражданин е задържан за 24 часа.

Борисов подкрепи идеята за побратимяване на София и Шанхай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129390

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна днес в Шанхай с кмета на града Ян Сюн. Пред своя домакин Борисов подкрепи идеята за побратимяване на София и Шанхай, като отправи покана Ян Сюн в скоро време да посети София, за да бъде финализирано споразумението.
Единственото нещо, което липсва за затвърждаването на отношенията между Шанхай и София,
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна днес в Шанхай с кмета на града Ян Сюн. Пред своя домакин Борисов подкрепи идеята за побратимяване на София и Шанхай, като отправи покана Ян Сюн в скоро време да посети София, за да бъде финализирано споразумението. Единственото нещо, което липсва за затвърждаването на отношенията между Шанхай и София,

Борисов подкрепи идеята за побратимяване на София и Шанхай (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129383

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна днес в Шанхай с кмета на града Ян Сюн. Пред своя домакин Борисов подкрепи идеята за побратимяване на София и Шанхай, като отправи покана Ян Сюн в скоро време да посети София, за да бъде финализирано споразумението.
Единственото нещо, което липсва за затвърждаването на отношенията между Шанхай и София,
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна днес в Шанхай с кмета на града Ян Сюн. Пред своя домакин Борисов подкрепи идеята за побратимяване на София и Шанхай, като отправи покана Ян Сюн в скоро време да посети София, за да бъде финализирано споразумението. Единственото нещо, което липсва за затвърждаването на отношенията между Шанхай и София,

Мързеливи сарми с кисело зеле

http://petel.bg/Marzelivi-sarmi-s-kiselo-zele__134878

Необходими продукти: 500 г. кайма 2 глави лук 500 г. кисело зеле 250 г. ориз 50 мл. олио 10 мл. доматено пюре сол Начин на приготвяне: Ситно...

Автомобил излетя от магистрала „Струма”

http://petel.bg/Avtomobil-izletya-ot-magistrala----Struma---__134934

Илюстрация: Булфото Лек автомобил с благоевградска регистрация, движещ се в посока Дупница, излетя от магистрала „Струма” на излизане...

Важно за всички работещи! Ще увеличат ли платените отпуски на 25 дни?

http://petel.bg/Vazhno-za-vsichki-raboteshhi--SHHe-uvelichat-li-platenite-otpuski-na-25-dni-__134935

Кадър Булфото Българската стопанска камара не приема предложението за увеличаване на размера на основния платен годишен отпуск от 20 на...

Ернестина: Не мога да простя на Люси, че ме нарече "предател". Той има доста женски качества

http://petel.bg/Ernestina--Ne-moga-da-prostya-na-Lyusi--che-me-nareche-predatel--Toy-ima-dosta-zhenski-kachestva__134936

Кадри: "Нова телевизия" Ернестина Шинова разкри в предаването "На кафе" при Гала коя е основната причина за това да не "мелят брашно" с...

Безплатно висше образование в Швеция

http://www.moreto.net/novini.php?n=306876

Висшето образование в Швеция е безплатно за студенти от страните членки на Европейския съюз. Българските студенти имат чудесната възможност да изучават бакалавърски и магистърски програми не само безплатно, но и на английски език в един от най-големите шведски държавни университети Malmö University.

Петролът изпрати волатилна седмица

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-izprati-volatilna-sedmica-206493/

Пазарните участници изглежда закриват позиции или препозиционират своите портфейли

Поетът аптекар, възпял в оди Орешарски и Борисов, тренира карате и медитира сред природата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129406

Екстравагантният аптекар от Котел Кольо Колев, който възпя бившия премиер Пламен Орешарски, но се отрече от творбата си и написа нова ода, посветена на Бойко Борисов, претърпя поредна житейска метаморфоза.
Поетът- фармацевт "хвана гората", за да тренира карате и да медитира на воля сред природата.
Как живее Кольо Колев сега, вижте във видеото.
Екстравагантният аптекар от Котел Кольо Колев, който възпя бившия премиер Пламен Орешарски, но се отрече от творбата си и написа нова ода, посветена на Бойко Борисов, претърпя поредна житейска метаморфоза. Поетът- фармацевт "хвана гората", за да тренира карате и да медитира на воля сред природата. Как живее Кольо Колев сега, вижте във видеото.

Каракачанов: Европа трябва да излезе от ролята на битото куче - иначе изчезваме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129379

„Европа трябва да излезе от ролята на битото куче с подвитата опашка”. Така съпредседателят на „Патриотичния фронт” Красимир Каракачанов коментира създавалата се напоследък ситуация на страх и паника заради евентуални терористични атаки на Стария континент.
Депутатът бе категоричен, че Европа е във война с радикалния ислямизъм.
„Европа трябва да излезе от ролята на битото куче с подвитата опашка”. Така съпредседателят на „Патриотичния фронт” Красимир Каракачанов коментира създавалата се напоследък ситуация на страх и паника заради евентуални терористични атаки на Стария континент. Депутатът бе категоричен, че Европа е във война с радикалния ислямизъм.

Каракачанов: Европа трябва да излезе от ролята на битото куче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129366

„Европа трябва да излезе от ролята на битото куче с подвитата опашка”. Така съпредседателят на „Патриотичния фронт” Красимир Каракачанов коментира създавалата се напоследък ситуация на страх и паника заради евентуални терористични атаки на Стария континент.
Депутатът бе категоричен, че Европа е във война с радикалния ислямизъм.
„Европа трябва да излезе от ролята на битото куче с подвитата опашка”. Така съпредседателят на „Патриотичния фронт” Красимир Каракачанов коментира създавалата се напоследък ситуация на страх и паника заради евентуални терористични атаки на Стария континент. Депутатът бе категоричен, че Европа е във война с радикалния ислямизъм.

Поет фармацевт тренира карате и медитира сред природата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129374

Екстравагантният аптекар от Котел Кольо Колев, който възпя бившия премиер Пламен Орешарски, но се отрече от творбата си и написа нова ода, посветена на Бойко Борисов, претърпя поредна житейска метаморфоза.
Поетът- фармацевт
Екстравагантният аптекар от Котел Кольо Колев, който възпя бившия премиер Пламен Орешарски, но се отрече от творбата си и написа нова ода, посветена на Бойко Борисов, претърпя поредна житейска метаморфоза. Поетът- фармацевт "хвана гората", за да тренира карате и да медитира на воля сред природата. Как живее Кольо Колев сега, вижте във видеото.

Векът на всички страхове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5128683

Новата война ще се води по улиците и в домовете на хората
 Родният манталитет плюс интернет, умножени по посредствена политическа реторика, е равно на пълен провал
Благовест Бенишев
Мнозина историци и анализатори наричат Студената война „времето на големия страх“ заради непрекъснатата заплаха от ядрена война и взаимно унищожение на двата
Новата война ще се води по улиците и в домовете на хората  Родният манталитет плюс интернет, умножени по посредствена политическа реторика, е равно на пълен провал Благовест Бенишев Мнозина историци и анализатори наричат Студената война „времето на големия страх“ заради непрекъснатата заплаха от ядрена война и взаимно унищожение на двата

Гръцката брегова охрана опровергава твърденията, че дави бежанци

http://www.grreporter.info/grtskata-bregova-okhrana-oprovergava-tvrdeniyata-che-davi-bezhantsi/18251

Най-малкото е противоречиво да се смята, че използваме подобни методи. От началото на 2015 до днес сме спасили около 90 000 бежанци в рамките на стотици спасителни операции, посочват източници от службата

прочети повече

Един художник на прага на зимата

http://art.actualno.com/edin-hudojnik-na-praga-na-zimata-news_509166.html

Клементина Манчева е родена през 1982 година в гр. Ямбол. През 2001 г. завършва изобразително изкуство в ямболската гимназия "Васил Левски". Между 2001 и 2007 година се дипломира като бакалавър по Моден дизайн и магистър по Графично и пространствено проектиране в НБУ София. През 2012 година решава да се посвети на рисуването, като предпочита акварела за изразно средство. В интервю за Actualno.com Клементина пресдтавя някои от новите си творби и разказва как се чувства един художник на прага

Дойде краят на сиромашкото лято, температурите падат

http://www.cross.bg/vyatur-slab-obstanovkata-1489081.html

/КРОСС/Дойде краят на сиромашкото лято, категоричен бе климатологът Георги Рачев. Очаква ни поредната топла зима, температурите в цяла Европа ще са с 1-2 градуса по-високи от нормалните. Сняг ще има още тази седмица, но само по най-високите места. Пред бТВ той обясни, че причината за силния вятър през последните 24 часа е студеният фронт, който се движи югоизточна посока. България се намира пред фронта, където се създават условия за изнасяне на топлия и сух въздух. При такава синоптична обстановка винаги се формира много силен вятър, обясни специалистът. По думите му, тази седмица се променя цялата синоптична обстановка - влажно, дъжд, малко слънце, бърза смяна на метеорологичното време. Сняг ще има само във високите части на планините, в края на седмицата се очаква ново застудяване. Силният вятър нанесе щети в редица населени места в страната. Най-тежка обстановката вследствие на урагана беше в София, където имаше паднали дървета, билбордове и други и бяха нанесени щети на 32 автомобила. Има и двама пострадали, които са настанени в болница, без опасност за живота. Тежка обстановката беше и в района на Варна, Бургас, Шумен, Хасково и Пазарджик, където има между 10 и 15 произшествия, свързани със силния вятър. Към настоящия момент обстановката в страната се нормализира. Около 42 населени места обаче са без ток, в следствие на паднали клони върху електропреносната мрежа. Работи се по отстраняването на проблема и възстановяването на подаването на електроенергия

Intel обяви, че не зависи от компютрите за растежа си

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/23/2653116_intel_obiavi_che_ne_zavisi_ot_kompjutrite_za_rasteja_si/?ref=rss


Intel обяви, че очаква да запази положителен растеж и през следващата година, който ще се дължи най-вече на усилията й в сегменти извън персонлания компютър, съобщава агенция Bloomberg. Компанията от много време се опитва да докаже, че добрите й финансови резултати не зависят само от състоянието на пазара на компютри.

Средната прогноза на анализаторите за ръст на Intel през 2016 г. е 4%, допълва агенцията. Компанията очаква маржин от 62% след изваждане на разходите по производство....

Дойде краят на сиромашкото лято, температурите падат

http://www.cross.bg/vyatur-obyad-predimno-1489081.html

/КРОСС/Дойде краят на сиромашкото лято, категоричен бе климатологът Георги Рачев. Пред БНТ той обясни, че причината за силния вятър през последните 24 часа е студеният фронт, който се движи югоизточна посока. България се намира пред фронта, където се създават условия за изнасяне на топлия и сух въздух. При такава синоптична обстановка винаги се формира много силен вятър, обясни специалистът. По думите му, тази седмица се променя цялата синоптична обстановка - влажно, дъжд, малко слънце, бърза смяна на метеорологичното време. Сняг ще има само във високите части на планините, в края на седмицата се очаква ново застудяване. Силният вятър нанесе щети в редица населени места в страната. Най-тежка обстановката вследствие на урагана беше в София, където имаше паднали дървета, билбордове и други и бяха нанесени щети на 32 автомобила. Има и двама пострадали, които са настанени в болница, без опасност за живота. Тежка обстановката беше и в района на Варна, Бургас, Шумен, Хасково и Пазарджик, където има между 10 и 15 произшествия, свързани със силния вятър. Към настоящия момент обстановката в страната се нормализира. Около 42 населени места обаче са без ток, в следствие на паднали клони върху електропреносната мрежа. Работи се по отстраняването на проблема и възстановяването на подаването на електроенергия. Няма закъсали и бедстващи граждани. Днес атмосферното налягане ще се повиши, оставайки по-ниско от средното. През деня ще е предимно облачно, ще има и превалявания

Преглед на печата, понеделник, 23 ноември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-понеделник-23-ноември_l.a_i.709015_at.1.html

НАП: Двойно по-скъпо става възстановяването на здравни права След 1 януари 2016 г. всеки, който е имал прекъсване на здравноосигурителни права,...

11 000 българи са зависими от хазарта

http://pik.bg/11-000-българи-са-зависими-от-хазарта-news440049.html

11 000 българи са зависими от хазарта

Вирус "Монте Карло" източва джоба на повече от 11 000 българи. Става въпрос за хора, станали зависими от хазарта - те не могат да спрат да залагат, проиграват последните си спестявания, често губят домовете си и стигат до просешка тояга. Това разкриха психотерапевти, които помагат на пристрастени комарджии, пише "Телеграф".

Според тях пристрастеността към залаганията и бързото забогатяване пълзи като вирус и е добила епидемични размери през последните години. Сред жертвите й има дори ученици, които играят онлайн покер.

Проучване на БАН преди време е установило, че 11 200 нашенци имат проблем с хазарта. Реално обаче броят им е много по-голям, защото много от тези хора не си признават и не търсят специализирана помощ.

10 симптома издават болния комарджия.

Според психолозите има няколко явни сигнала, които разкриват хазартна зависимост. Ако човек прояви повече от 5 от тях в период от 12 месеца, значи има нужда от помощ:

- Мисли за залагане през цялото време.

- Залага все по-големи суми, когато залага.

- Опитва се да спре да залага, но се проваля.

- Става раздразнителен или има честа смяна на настроенията, когато спира да залага. - Използва хазарта като начин на бягане от други проблеми.

-  Продължава да залага в опит да върне загубени пари ("преследване"). Лъже за сериозността и честотата, свързани с хазартните игри.

- Опитва се да си набавя пари за залагания чрез въвличане в незаконни и неморални дейности.

- Има проблем в работата или семейството, причинени от хазарта.

- Разчита на други хора или близките си да покрива своите финансови проблеми, причинени от хазарта.


Млада жена се хвърли от блок в Бургас, след като разбра, че синът й е починал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129358

28-годишна жена скочи от новострояща се кооперация до блок 174 в к-с „Меден рудник“ в Бургас, съобщиха от полицията. Жената е починала на място, като в якето ѝ е намерено предсмъртно писмо.
Установено е, че жената Ж. Т. от Бургас, живееща в бл. 84 на най-големия бургаски комплекс. Трупът й е откаран за аутопсия в Катедра “Съдебна медицина” към
28-годишна жена скочи от новострояща се кооперация до блок 174 в к-с „Меден рудник“ в Бургас, съобщиха от полицията. Жената е починала на място, като в якето ѝ е намерено предсмъртно писмо. Установено е, че жената Ж. Т. от Бургас, живееща в бл. 84 на най-големия бургаски комплекс. Трупът й е откаран за аутопсия в Катедра “Съдебна медицина” към

Адско автомеле край Враца, кола изхвърча от пътя и помете храсти и дървета

http://pik.bg/адско-автомеле-край-враца-кола-изхвърча-от-пътя-и-помете-храсти-и-дървета-news440048.html

Адско автомеле край Враца, кола изхвърча от пътя и помете храсти и дървета

Зверска катастрофа е станала нощес на първия завой след разклона за врачанското село Веслец, съобщава tribali.info. „Форд Фиеста" с врачанска регистрация е със значителни щети, след като водачът изгубил контрол над возилото и помел дървета и храсти по пътя.

Лекият автомобил се е завъртял на пътното платно, ударил се е в крайпътно дърво, след което е продължил да се влачи по банкета.

Цялата задница на колата е смазана, щетите по предницата също не са никак малко, като бронята на возилото се намира на 20-тина метра от него.

По средата на панорамното предно стъкло, пък има дупка, точно на мястото на огледалото за задно виждане.

Към момента не е ясно колко човека са пътували в колата и какво е състоянието им.

На 6 места спират водата в София днес

http://pik.bg/на-6-места-спират-водата-в-софия-днес-news440050.html

На 6 места спират водата в София днес

Днес водата ще бъде спряна на 6 места в столицата, съобщиха от пресцентъра на "Софйиска вода". Това е във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Монтевидео“ кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Боряна“ ъгъла с ул. „Монтевидео“ .

Водата ще прекъсне още във „Факултета“ от 10:00 до 16:00.

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод по ул. „Светльовци“ с. Чепинци, се налага спиране на водоподаването от 8:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Възрожденска“, ул. „Герена“, ул. „Тополите“, ул. „Стара планина“, ул. „Читалищна“, ул. „Комитин Петре“, ул. „Светльовци“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Светльовци“ ъгъла с ул. „Възрожденска“.
Вода от 9:00 до 17:00 няма да има във вилна зона „Малинова долина“. Драгалевци също ще останат без вода в района на ул. „Папрат“ и ул. „Еловица“.
Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Намушкаха с нож софиянка в Благоевград след мача "Пирин" - "Левски"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129356

37-годишна жена от София бе намушкана тази нощ с нож в Благоевград, няма опасност за живота й, предаде БГНЕС. Инцидентът станал около полунощ в заведение в района на стадион „Христо Ботев”, където снощи Пирин победи Левски с 1:0.
След мача 37-годишната В.М. и приятелят й, който е от Благоевград седнали да пият в барчето до стадиона с компания.
37-годишна жена от София бе намушкана тази нощ с нож в Благоевград, няма опасност за живота й, предаде БГНЕС. Инцидентът станал около полунощ в заведение в района на стадион „Христо Ботев”, където снощи Пирин победи Левски с 1:0. След мача 37-годишната В.М. и приятелят й, който е от Благоевград седнали да пият в барчето до стадиона с компания.

15 сигнала за паднали клони във Варненска област, ситуацията се нормализира

http://www.moreto.net/novini.php?n=307153

Вятърът във Варна утихна и ситуацията се нормализира. Пристанище Варна вече е отворено, силата на вятъра намалява, съобщиха от порта. Летището работи нормално. В града няма сериозни щети. Постъпилите сигнали в областна администрация са за паднали клони, висящи дограми и билбордове.

“Гугъл” пита: Защо спирате рекламите в мрежата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5128615


Интернет търсачката прави анкета сред потребителите си кога и защо затварят рекламите, които се появяват върху екрана.
Целта е чрез кратките въпросници “Гугъл” да разбере какви реклами се търсят от потребителите и да подобри позиционирането им.
Миналата година “Гугъл” постави малък бутон в горната дясна част на рекламата,
Интернет търсачката прави анкета сред потребителите си кога и защо затварят рекламите, които се появяват върху екрана. Целта е чрез кратките въпросници “Гугъл” да разбере какви реклами се търсят от потребителите и да подобри позиционирането им. Миналата година “Гугъл” постави малък бутон в горната дясна част на рекламата,

Намушкаха с нож софиянка в Благоевград след мача Пирин-Левски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129346

37-годишна жена от София бе намушкана тази нощ с нож в Благоевград, няма опасност за живота й, предаде БГНЕС. Инцидентът станал около полунощ в заведение в района на стадион „Христо Ботев”, където снощи Пирин победи Левски с 1:0.
След мача 37-годишната В.М. и приятелят й, който е от Благоевград седнали да пият в барчето до стадиона с компания.
37-годишна жена от София бе намушкана тази нощ с нож в Благоевград, няма опасност за живота й, предаде БГНЕС. Инцидентът станал около полунощ в заведение в района на стадион „Христо Ботев”, където снощи Пирин победи Левски с 1:0. След мача 37-годишната В.М. и приятелят й, който е от Благоевград седнали да пият в барчето до стадиона с компания.

Фандъкова ще провери готовността за зимно почистване на града

http://pik.bg/фандъкова-ще-провери-готовността-за-зимно-почистване-на-града-news440047.html

Фандъкова ще провери готовността за зимно почистване на града

На 23 ноември от 11:30 часа кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще провери готовността за зимно почистване на града. Целта на инспекцията е установяване на необходимата специализирана техника за зимно почистване на града, съобщиха от пресцентъра на общината.

От 11.30 часа събитието ще се състои в база в промишлена зона кв.“Дружба“, на ул.“Неделчо Бончев“ 5А.

Безплатни лекции за женското здраве в София, Търново, Варна и Бургас

http://pik.bg/безплатни-лекции-за-женското-здраве-в-софия-търново-варна-и-бургас-news440046.html

Безплатни лекции за женското здраве в София, Търново, Варна и Бургас

Силни болки в долната част на корема ден-два преди месечния цикъл, а понякога и в различни други дни? Желаната бременност пък все не идва? В такива случаи винаги трябва да се мисли за ендометриоза, казва Ангелика фон Волфскийл от Германия, която за пета поредна година ще изнася безплатни лекции пред аудитория в България.

Този път тя ще се спре върху женските гинекологични проблеми като възпаление и кисти на яйчниците, вагинално течение и микози, менструални нарушения, миома, полипи на матката, оплаквания, свързани с климактериума и др., съобщиха организаторите от българска страна.

Срещите, на които известният натуропат от Германия ще разкаже как с природни средства може да се въздейства при  такива оплаквания, са от 18,30 часа в: София, 23 ноември, НДК, зала №6; Велико Търново, 24 ноември, Голямата зала на общината; Варна, 25 ноември, х-л „Черно море”; Бургас, 26 ноември, Културен дом на нефтохимика и в Пловдив на 27 ноември Варна и , х-л „Санкт Петербург”.

Нели Куцкова поиска независимо разследване на записаните разговори между съдии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/23/2654700_neli_kuckova_poiska_nezavisimo_razsledvane_na/?ref=rss


Трябва да има независимо разследване на случая с разпространените записи на разговори между съдии, а президентът трябва да излезе със становище по въпроса, заяви бившият бившият председател и настоящ говорител на Съюза на съдиите Нели Куцкова пред Нова телевизия.

Скандалът с разговорите между вече бившите съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова показва един системен проблем в съдебната власт - за това как се назначават хора на ръководни постове и как политиците се месят в работата,...

Млада жена се хвърли от блок в Бургас, след като разбра, че синът й е починал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129343

28-годишна жена скочи от новострояща се кооперация до блок 174 в к-с „Меден рудник“ в Бургас, съобщиха от полицията. Жената е починала на място, като в якето ѝ е намерено предсмъртно писмо.
Установено е, че жената Ж. Т. от Бургас, живееща в бл. 84 на най-големия бургаски комплекс. Трупът й е откаран за аутопсия в Катедра “Съдебна медицина” към
28-годишна жена скочи от новострояща се кооперация до блок 174 в к-с „Меден рудник“ в Бургас, съобщиха от полицията. Жената е починала на място, като в якето ѝ е намерено предсмъртно писмо. Установено е, че жената Ж. Т. от Бургас, живееща в бл. 84 на най-големия бургаски комплекс. Трупът й е откаран за аутопсия в Катедра “Съдебна медицина” към

7 признака на приближаващия развод

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129336

Навън слънцето отново напомня за себе си, птиците пеят, а на вас ви се налага да се приготвите да излетите от семейното гнездо. Не за друго, ами понеже нещата с половинката ви не вървят добре. Кои са знаците, които недвусмислено ще ви покажат, че е дошло време да разперите криле и да изберете свободата.
Навън слънцето отново напомня за себе си, птиците пеят, а на вас ви се налага да се приготвите да излетите от семейното гнездо. Не за друго, ами понеже нещата с половинката ви не вървят добре. Кои са знаците, които недвусмислено ще ви покажат, че е дошло време да разперите криле и да изберете свободата.

Лихвените проценти, спестяванията и кредитите на фокус през седмицата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/lihvenite-procenti-spestiavaniiata-i-kreditite-na-fokus-prez-sedmicata-206499/

НСИ ще публикува данни за бизнес климата през ноември, ще има и окончателни данни за заетостта и разходите за труд през 2014 г.

БСК не приема предложението за увеличаване размера на основния платен годишен отпуск

http://pik.bg/бск-не-приема-предложението-за-увеличаване-размера-на-основния-платен-годишен-отпуск-news440045.html

БСК не приема предложението за увеличаване размера на основния платен годишен отпуск

БСК категорично не приема предложението за увеличаване на размера на основния платен годишен отпуск по чл.155, ал.4 от КТ, от 20 на 25 дни. Предложението се нуждае от задълбочен предварителен експертен анализ и дебат.

В съответствие с действащите изисквания, законопроектът следва да бъде придружен от оценка на въздействието, вкл. на допълнителното натоварване на предприятията от частния сектор и на публичните разходи в бюджетната сфера, заявяват от БСК.

Действащият минимален брой почивни дни в страната понастоящем е 32 дни (основен платен годишен отпуск и официални празнични почивни дни), като не се отчитат промени, дължащи се на частично припокриване със седмичните почивни дни в отделните календарни години. Анализът на законодателството на ДЧ на ЕС, на конкурентни икономики, на съседни страни или на страни с аналогичен икономически и социален профил показва, че по действащ минимален брой почивни дни страната ни изпреварва редица страни с напреднало икономическо и социално развитие и с високо равнище на конкурентоспособност.

По този показател България е напълно сравнима със страни като Полша, Чехия, Хърватия, Италия, Германия, Русия, Сърбия. Същевременно, изпреварваме страни с висококонкурентна икономика като Великобритания - 28 д., Холандия, Турция и Норвегия – 27 д., Израел и Канада 19-20 д., и много други. Мотивите към законопроекта изцяло пренебрегват възможностите по чл. 156, ал. 1, т. 1 и т. 2 на КТ, за ползване на допълнителен платен годишен отпуск за работа при специфични условия и рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени, независимо от предприетите мерки (не по-малко от 5 работни дни), както и за работа при ненормиран работен ден (не по-малко от 5 работни дни).

Допълнително следва да се припомнят преференциалните условия за широк кръг осигурени лица за ранно пенсиониране (над 170 хил. д.), за намалено работно време и други специфични мерки за противодействие на стреса на работното място и на рисковете от професионални заболявания. Следва да се отчете обстоятелството, че с действащите колективни трудови договори със значителен секторен и фирмен обхват са договорени допълнителен брой почивни дни към основния годишен отпуск – енергетика, добивна индустрия, металургия и др.

В тази връзка, предложението ограничава ролята на колективното трудово договаряне, като залага на административно нормативния подход, вместо на определяне на специфични допълнителни трудови права по пътя на социалния диалог на фирмено и браншово равнище. Обобщената приблизителна, но достатъчно надеждна оценка на въздействието показва, че ако бъде прието предложението, общият брой календарни работни дни и календарен фонд съвкупно работно време ще бъде намален от около 220 на 215 работни дни.

При други равни условия това ще доведе до драстично намаление от приблизително 2,3% на очаквания БВП за 201 6г. (над 2 млрд. лв.) и на бюджетните приходи по проекта на ЗДБ с около 700 млн. лв. Приблизително в същия размер от 2,3% ще бъде влошена производителността на труда, а съвкупният показател, характеризиращ общата конкурентост на труда - т.нар. единични разходи на труд (unit labor cost), ще отбележи намаление от около 5%.

Отчитайки изложените съображения и откровено популисткия характер на предложението, БСК предлага законопроектът да бъде оттеглен от вносителя или в противен случай да бъде отхвърлен от народните представители при обсъждането на първо и второ гласуване. 

Рожден ден: “Ол ченълс” на 14

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5128609

All Channels Communication Group - най-голямата независима комуникационна група у нас, навърши 14 години от създаването си и го отпразнува с голям производствен купон.
На снимката шефът на агенцията Александър Дурчев разрязва празничната торта. Той е човекът, който преди 14 години създава малка, но амбициозна пиар агенция.
All Channels Communication Group - най-голямата независима комуникационна група у нас, навърши 14 години от създаването си и го отпразнува с голям производствен купон. На снимката шефът на агенцията Александър Дурчев разрязва празничната торта. Той е човекът, който преди 14 години създава малка, но амбициозна пиар агенция.

Дянков: България вече е в дългова спирала

http://econ.bg/Новини/Дянков-България-вече-е-в-дългова-спирала_l.a_i.709013_at.1.html

Бившият вицепремиер и министър на финансите в кабинета „Борисов 1“ Симеон Дянков коментира тази сутрин в ефира на bTV, че страната е навлязла в...

Антарктическата ни база е открита за новия полярен сезон

http://pik.bg/антарктическата-ни-база-е-открита-за-новия-полярен-сезон-news440043.html

Антарктическата ни база е открита за новия полярен сезон

Антарктическата ни база е открита за новия полярен сезон. Това е съобщил по сателитния телефон инж. Йордан Йорданов - командир на базата, на ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев, информират от Българския антарктически институт, цитирани от "Дарик".

След тридневен принудителен престой поради свирепа буря на аржентинската база „Карлини“, българските полярници успешно са достигнали с аржентинския кораб „Субофисиал Кастийо“ Южния залив на остров Ливингстън. След неколкочасово разчистване те са успели да влязат в затрупаните от сняг къщи на базата ни „Св. Климент Охридски“ и да пуснат генератора.

Въпреки тежката зима постройките са в добро състояние и постепенно десетимата ни антарктици започват въвеждането в нормален работен ритъм на всички съоръжения, се посочва в съобщението.

На 9 декември към остров Ливингстън ще се отправи втората група, в която освен учени картографи е включен и депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров. Следващата група заминава непосредствено преди Нова година и е съставена основно от млади учени, които ще изследват рудоносната перспективност на скалите, както и климатичните промени съвместно с португалски и испански колеги.

На 6 януари - Богоявление, се предвижда да бъде открита окончателно завършената постройка на православния ни параклис „Св. Йоан Рилски“, съобщават от Българския антарктически институт.

Румен Петков: АБВ не е поставяла въпроса за импийчмънт, а за оставка на Плевнелиев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5129334

"АБВ не е поставяла въпроса за импийчмънт, а за необходимостта от незабавна оставка на президента Росен Плевнелиев". Това обяви пред bTV зам.-председателят на АБВ Румен Петков по повод твърдението на Атанас Мерджанов, че партията на Георги Първанов е дала заден за импийчмънт.
„Не може при 130 загинали (жертвите на самолетната катастрофа с руския
"АБВ не е поставяла въпроса за импийчмънт, а за необходимостта от незабавна оставка на президента Росен Плевнелиев". Това обяви пред bTV зам.-председателят на АБВ Румен Петков по повод твърдението на Атанас Мерджанов, че партията на Георги Първанов е дала заден за импийчмънт. „Не може при 130 загинали (жертвите на самолетната катастрофа с руския

Румен Петков: АБВ не е поставяла въпроса за импийчмънт, а за оставка на Плевнелиев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5129326


"АБВ не е поставяла въпроса за импийчмънт, а за необходимостта от незабавна оставка на президента Росен Плевнелиев". Това обяви пред bTV зам.-председателят на АБВ Румен Петков по повод твърдението на Атанас Мерджанов, че партията на Георги Първанов е дала заден за импийчмънт. „Не може при 130 загинали (жертвите на самолетната катастрофа с руския

Бойко Борисов и кметът на Шанхай решиха да побратимят Шанхай със София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/23/2654695_boiko_borisov_i_kmetut_na_shanhai_reshiha_da/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов се срещна днес в Шанхай с кмета на града Ян Сюн. Пред своя домакин Борисов подкрепи идеята за побратимяване на София и Шанхай, като отправи покана Ян Сюн в скоро време да посети София, за да бъде финализирано споразумението, съобщи БТА. 

"Единственото нещо, което липсва за затвърждаването на отношенията между Шанхай и София, е нещо, което бих описал с китайски идиом, който гласи "Всичко е налице, с изключение на източния вятър", каза Ян Сюн....

Симеон Дянков: България вече е в дългова спирала

http://offnews.bg/news/n_1/n_596038.html

Бюджет 2016 е положителна стъпка, той обаче крие две опасности. Едната е в предложената концесия за летище София, по принцип стъпката е добра, но дали 600 млн. могат да се вземат толкова бързо не е сигурно, а е заложено в бюджета.  Втората опасност е дефицитът в енергетиката от над 4 млрд. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков по бТВ.  Новият дълг от 5 млрд. е твърде голям, освен ако няма дефицит, за който не знаем. Ние вече сме в дългова спирала, допълни Дянков. Кабинетът си гарантира спокойствие, но това не може да продължава прекалено дълго.  "За мен повишаване цената на винетките е правилно, но доста закъсняло решение. Цената е поносима. Все пак по някакъв държавата трябва да тръгне към по-балансиран бюджет в областта на изграждане на нови пътища. Много се строи и открива у нас. Но това нещо трябва да се развива и поддържа с времето. А Европа не ни дава парите за доразвиване на пътищата. И с повишаване цената на винетките ние правим точно това-намираме тези пари", обясни Дянков.  Реформата в МВР трябваше да бъде направена преди да се изготви бюджета, каза още бившият министър на финансите. 

В момента в "На кафе с Гала": Куче гадател определи кой ще напусне Къщата на "Биг Брадър" тази вечер

http://petel.bg/V-momenta-v-Na-kafe-s-Gala--Kuche-gadatel-opredeli-koy-shhe-napusne-Kashhata-na-Big-Bradar-tazi-vecher__134927

Кадър: "Нова телевизия" Четириногият гадател Рафаело Енев захапа топката с името на Йоана. Това означава, че ако кучето от предаването...

Пожар изпепелява смесена гора край местността Бяла черква

http://petel.bg/Pozhar-izpepelyava-smesena-gora-kray-mestnostta-Byala-cherkva__134933

Илюстрация: Булфото Около 100 дка смесена гора гори край местността Бяла черква до село Яврово, Oбщина Куклен. Това съобщи "Фокус",...

Рая Агонцева напусна “Фермата”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5128669


Тя влезе в двубой с Нора за оставане в риалити форма̀та на Би Ти Ви на 22 ноември вечерта. Трите битки, с които се състезаваха момичетата, бяха рязане на дъски с трион, докато седят върху тях, сглобяване на пейка и търсене на заровени предмети в кал. Наричат Рая потомствена риалити звезда, тъй като родителите ѝ бяха едни от атрактивните
Тя влезе в двубой с Нора за оставане в риалити форма̀та на Би Ти Ви на 22 ноември вечерта. Трите битки, с които се състезаваха момичетата, бяха рязане на дъски с трион, докато седят върху тях, сглобяване на пейка и търсене на заровени предмети в кал. Наричат Рая потомствена риалити звезда, тъй като родителите ѝ бяха едни от атрактивните

Башар Асад: За два месеца Русия направи повече, отколкото САЩ за цяла година

http://www.moreto.net/novini.php?n=307152

Повече от година САЩ провеждат кампания срещу терористите и резултатът бе, че радикалните ислямисти завзеха нови територии. Това заяви президентът на Сирия Башар Асад, като допълни, че след ударите на руските военно-въздушни сили сирийската армия е започнала настъпление срещу бойците от “Ислямска държава” по всички фронтове.

С. Дянков посочи рисковете за Бюджет 2016: Концесия на летище София и сектор „Енергетика"

http://www.cross.bg/dyankov-sektor-simeon-1489080.html

/КРОСС/Ако за министъра на финансите Владислав Горанов бюджетът за следващата година гарантира стабилност и резултати, то за неговия предшественик в първия кабинет на Бойко Борисов - Симеон Дянков, Бюджет 2016 не е бюджет на реформи. Пицата е тиха, незабележима и няма да се запомни с нещо особено, коментира бившият финансов министър пред bTV. В новия бюджет са заложени приходи от 33 млрд. лв., разходи - 34.8 млрд. лв., дефицит - 1.8 млрд. лв. или 2%. Предвиден е растеж на БВП с 2.6%. Според Дянков по-големите дефицит и дълг ще бъдат проблем в бъдещето, защото ще трябва да се вдигнат данъците. Все пак той заяви, че Бюджет 2016 е положителна стъпка особено спрямо тези през 2014-та и 2015 година, които, според него, са били лоши за държавата бюджети. Според Дянков обаче посочи и рисковете, заложени в него. Един от тях е евентуалната концесия на летище София и заложените там 600 милиона от нейното осъществяване. Защото това като идея е добра, но ако това не се случи ще имаме една дупка, посочи той. Другия риск е, че в новия бюджет не е записано достатъчно относно сектор „Енергетика", а там липсват поне едни 2 милиарда лева от предишни години, които не се знае къде са отишли, каза бившият финансов министър. Симеон Дянков определи вдигането на цената на винетките като правилно и закъсняло решение. „Много се строи, много ново се открива, но трябва да се пази - Европа не ни дава пари за доизграждане и запазване на пътищата", каза Дянков

Situation in Bulgaria normalising: official

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260776_Situation+in+Bulgaria+normalising%3A+official

 “Our services have responded to some 440 signals submitted over accidents, 171 of which concerned fires and 251 – rescue activities, in the past 24 hours. The most serious situation due to very strong wind was reported in [the capital] Sofia, where our teams responded to 124 signals, 81 of which were received over fallen trees and 14 – over billboards,” said Toshko Barzilov, head of the National Operations Centre Department at DG Fire Safety and Civil Protection at Bulgaria’s Ministry of Interior, speaking Monday for FOCUS News Agency.

“32 cars were damaged. The situation in the area of coastal Varna and Burgas, Shumen, Haskovo, and Pazardzhik was more series and we registered 10 to 15 accidents there related to the strong wind. The situation in the country is normalising. There are about 42 populated places without electricity supply, mostly owing to tree branches that fell on power grid facilities,” Barzilov commented.

In his words, these are mainly small settlements and work is done to tackle the problem.

“A woman was injured while walking in a park in the centre of the capital [Sofia] as well as an employee of DG Fire Safety and Civil Protection who was removing a fallen tree. Both of them were taken to hospital but their injuries are not life-threatening,” Toshko Barzilov assured.

Referring to information the Barziya River near the town of Montana had overflowed its banks overnight, Barzilov commented there was nothing concerning about the situation there.

“The river level has indeed risen but poses no danger to the populated places. There are no people in distress or in emergencies,” he stated.

Трагедия в Бургас! Жена се самоуби, 7-годишният ѝ син също е открит мъртъв

http://pik.bg/трагедия-в-бургас-жена-се-самоуби-7-годишният-ѝ-син-също-е-открит-мъртъв-news440040.html

Трагедия в Бургас! Жена се самоуби, 7-годишният ѝ син също е открит мъртъв

28-годишна жена се е самоубила в Бургас. Детето й също е открито мъртво, съобщават от полицията.

Около 15:25 часа вчера в Четвърто районно управление в морския град е получено съобщение за жена, която е паднала от новострояща се кооперация.

Сградата е разположена до бл. 174 в комплекс „Меден рудник". На мястото били изпратени полицаи и медици, които констатирали смъртта на жената. Служителите на реда установили, че загиналата е на 28 години и живеела в бл. 84 в „Меден рудник".

В якето й било открито предсмъртно писмо. Униформени отишли в дома на жената и установили, че баща й - 52-годишен мъж, току що е подал сигнал за това, че заварил 7-годишния си внук починал в леглото. Детето страдало от детска церебрална парализа и тумор в мозъка. В близост до детето е открито второ предсмъртно писмо, написано от самоубийцата, в което тя заявявала, че ще сложи край на живота си. Видими следи от насилие по трупа на момченцето не са открити. Телата и на двамата са откарани за аутопсия.

Ауди блъсна жена на пешеходната в Бургас

http://pik.bg/ауди-блъсна-жена-на-пешеходната-в-бургас-news440041.html

Ауди блъсна жена на пешеходната в Бургас

Ауди 80 с бургаска регистрация блъсна възрастна жена на пешеходната пътека до подземната улица в Бургас. Катастрофата станала тази сутрин.

Пострадалата била контактна и поне първият преглед на лекарите, дошли на мястото на инцидента не показало, че има сериозни травми.

Ауди-то е управлявано от млада жена, която изглеждала изключително стресирана след ПТП-то. Заради катастрофата движението по възловия булевард "Христо Ботев" тази сутрин е затрудено.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване