Турция искала да продължи да работи с Русия срещу "Ислямска държава"

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/69530/Turtsiya-iskala-da-prodalzhi-da-raboti-s-Rusiya-sreshtu-Islyamska-darzhava

/Поглед.инфо/ Турция е готова да продължи да работи с Русия, за да бъде борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) по-ефективна, посочва турският премиер Ахмет Давутоглу в статия във в. „Таймс“.

Руските мерки срещу Турция свалиха акциите на "Аэрофлот" и "Газпром"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260966_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8

 Информациите за очакваните икономически мерки на Русия срещу Турция доведоха до поевтиняване на акциите на две големи руски държавни компании "Аэрофлот" и "Газпром", съобщава „Прайм”. Сайтът се позовава на данни от Московската фондова борса.

Малко преди затварянето и акциите на газовия монополист са отчели спад от 0,1%, а ценните книги на авиопревозвача с половин процент.

Днес министърът на икономиката на РФ Алексей Улюкаев заяви, че решението за изграждане на газопровода "Турски поток” подпада под действие ограничителните мерки на Русия спрямо Турция. Освен това той добави, че ограничаването на въздушните съобщения с Турция може да засегне редовните и чартърните полети.

Всеки трети фермер у нас е в пенсионна възраст, отчита анализ на Евростат

http://pik.bg/всеки-трети-фермер-у-нас-е-в-пенсионна-възраст-отчита-анализ-на-евростат-news442562.html

Всеки трети фермер у нас е в пенсионна възраст, отчита анализ на Евростат

В България почти всеки стопанин, който е управлявал или обработвал земеделско стопанство, е бил над 65 годишна възраст или вече в пенсия, сочи анализ на Евростат управлението и обработването за земеделските стопанства в ЕС през 2013 година.

През въпросната година близо 37 на сто от фермерите у нас са били над 65 години; във възрастовата категория 55-64 години са били 25 на сто от стопаните у нас; между 45-54 години - 18 на сто; между 35-44 години - 13 на сто, а под 35 години - 6 на сто, отчита европейската статистика.

В България за 10 години драстично е намалял броят на земеделските стопанства, като през 2013 година у нас те са били около 250 хиляди или спад с около 62 процента, сочи анализът. За сметка на това страната ни е една от малкото в ЕС, в които за едно десетилетие /2003-2013 г./значително се е увеличила обработваемата земеделска земя - ръст от 60 на сто при средно увеличение за ЕС за десет годишния период от 0,1 на сто.

Като цяло най-възрастни земеделски стопани над 65 години в ЕС са регистрирани в Португалия - близо 50 на сто, в Румъния - 41 на сто, Италия - 39 на сто. Най-младите европейци, които управляват земеделски стопанства в ЕС има в Полша - 12 на сто, Австрия - 11 на сто, както и в Люксембург и Франция - по 9 на сто. Близо една трета от всички земеделски стопанства в ЕС се намират в северната ни съседка Румъния - над 3,7 млн. стопанства, следвани от Полша - 1,4 млн.

Италия и Испания - по 1 милион и др. Най-ефективно се използва земеделската земя в Испания и Франция - близо 30 на сто от земеделската площ, а най-голям спад в използването на земеделска земя е отчетен в Кипър - минус 30 на сто, Австрия - минус 16 на сто и Словакия - минус 11 на сто. През 20013 г. най-висока средна стойност на използвани земеделски площи са регистрирани в Чехия - 133 хектара, Великобритания - 93 хектара, Словакия - 80 хектара, Дания - 67 хектара, Люксембург - 63 хектара и др. Като цяло в ЕС за отчетения период са били обработвани 174 млн. хектара земеделска земя и е имало около 10,8 милиона земеделски стопанства.

Между 2003 и 2013 г. обаче земеделските стопанства в ЕС са намелели с около 4 милиона, докато обработваемата земеделска земя се е запазила в същите параметри, отчита Евростат. Почти 3,5 милиона от стопанствата /или около 31 на сто/ са били управлявани или обработвани от лица на възраст над 65 години, а само 6 на сто от фермерите в ЕС са били под 35 години.

Тревога в Деня на благодарността: Мъж прехвърли оградата на Белия дом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5138857

В Белия дом бе обявена тревога в Деня на благодарността, след като мъж обвит с американското знаме прескочи оградата на комплекса, съобщи ITV.
По време на инцидента Барак Обама и неговото семейство са били в Белия дом.
Мъжът е успял да се прехвърли през оградата , след което е бил бързо
В Белия дом бе обявена тревога в Деня на благодарността, след като мъж обвит с американското знаме прескочи оградата на комплекса, съобщи ITV. По време на инцидента Барак Обама и неговото семейство са били в Белия дом. Мъжът е успял да се прехвърли през оградата , след което е бил бързо

Жълт код за обилни валежи е обявен в осем области

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2657339_jult_kod_za_obilni_valeji_e_obiaven_v_osem_oblasti/?ref=rss


Жълт код за обилни валежи е обявен в осем области в страната, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Значителни количества дъжд - до 20 литра на квадратен метър, се очакват в областите Хасково, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.

Утре от юг на север валежите ще обхваната цялата страна, сочи прогнозата на НИМХ към БАН. В Северозападна България и Предбалкана ще превалява и сняг. Максималните температури...

Путин и Оланд се договориха за нови мерки срещу ИДИЛ

http://offnews.bg/news/n_1/n_598328.html

За създаването на широка коалиция срещу "Ислямска държава" призоваха френският президент Франсоа Оланд и неговият руски колега Владимир Путин, пише Ройтерс. Оланд е на посещение в Москва, където търси подкрепа за отпор на терористичната организация, която пое отговорността за атентатите в Париж на 13 ноември, при които загинаха 130 души. Русия е готова да сътрудничи в борбата с тероризма в Сирия, коментира от своя страна Владимир Путин и също е за широк фронт срещу ИДИЛ, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. На 31 октомври терористите свалиха руски самолет над Египет, при което загинаха всички 224 пасажери на борда. Преди срещата си с Оланд Путин коментира, че широка коалиция е "абсолютно необходима" и по това отношение позициите на Русия и Франция съвпадат. Той подчерта необходимостта от обединяване на усилията в борбата с едно известно зло и една обща заплаха. "Ние сме готови на това сътрудничество", каза Путин. Преди началото на срещата френският президент отправи призив за създаване на широка коалиция срещу групировката "Ислямска държава" с думите: "Ние трябва да създадем заедно тази широка коалиция, за да ударим тероризма и за да може всички страни да действат заедно срещу тероризма и срещу ИДИЛ". Вие отделяте голямо внимание и полагате много усилия за създаването на тази коалиция, коментира още Путин. Ройтерс отбелязва, че в началото на седмицата Франсоа Оланд разговаря с Барак Обама във Вашингтон в търсене на подкрепа в борбата срещу терористичната организация. Отделно в Париж френският президент имаше разговори с лидерите на Германия, Италия и Великобритания.

Държавата ще инвестира в 30 000 ИТ специалисти

http://pik.bg/държавата-ще-инвестира-в-30-000-ит-специалисти-news442560.html

Държавата ще инвестира в 30 000 ИТ специалисти

Държавата планира да финансира обучението на 30 хил. софтуерни специалисти в следващите 15 години, за да посрещне недостига на пазара на труда в тази област. От тях кабинетът очаква приходи в хазната от близо 2.6 млрд. лв. към 2030 г.

Това е записано в концепция за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти на Министерския съвет, публикувана за обществено обсъждане. Документът е подготвен от политическия екип на вицепремиера Румяна Бъчварова заедно с няколко министерства. Целите се припокриват до голяма степен със записаното в стратегията за интелигентен растеж - повишаване на средната заплата за страната, намаляване на младежката безработица, намаляване на "изтичането на мозъци", повишаване на БВП и износа.

Национално проучване сред работодатели от средата на годината показва, че в следващите 12 месеца те предвиждат да разкрият над 5600 работни места за специалисти и техници в областта на информационните и комуникационните технологии.

"Поради ограничения брой специалисти в тези две професионални направления, голяма част от компаниите в сектора не успяват да реализират развитието си", пише в мотивите. Според различни оценки на представители от софтуерния сектор недостигът на ИТ специалисти е между 20 и 50 хил. Заетите в момента в ИТ сектора са около 24 хил. души, а оборотът в него е около 3 млрд. лв. "При хипотезата, че от започналите образованието си допълнително 30 хил. души повечето ще го завършат и ще започнат работа, това би довело до 4 млрд. лв. ръст на индустрията", посочват авторите на концепцията.

Според данните започналото през 2012 г. обновяване на компютрите в училищата не е дало сериозни резултати - в едва 500 от над 2300 училища в страната има оборудвани кабинети. По данни на образователното ведомство за 2014 г. местата за ИТ специалисти се запълват само в СУ, Техническия университет в София и Пловдивския "Паисий Хилендарски", като в тях кандидатите надвишават значително броя на местата.

В същото време от общо около 4500 места за ИТ специалисти около 850 остават незаети. Според авторите на концепцията в рамките на три до пет години приемът на студенти в това направление в елитните университети може да се увеличи с 3 хил. годишно. За максимална ефективност новоразкритите бройки следва да бъдат съсредоточени във водещите висши училища в софтуерните професионални направления в четирите града, в които преобладаващо са ИТ фирмите - София, Варна, Пловдив, Бургас.

В концепцията се предлага да се въведе професия програмист, като се създадат обучителни центрове за учениците (9-12 клас) във всички по-големи градове. Първите пилотни центрове могат да започнат работа през септември 2016 г. за около 600 ученици.

Предвижда се курсът за обучение да е основно в 10-и и 11-и клас. В 12-и клас учениците трябва да са в състояние за започнат работа на половин работен ден като стажанти в реални компании. Във финансовата обосновка на документа пише, че приходите в държавния бюджет с натрупване до 2030 г. ще възлязат на близо 2.6 млрд. лв. от данъци и осигуровки.

ПРОБЛЕМИ

От СУ отчитат, че не могат да повишат приема по направленията, подготвящи софтуерни специалисти, заради недостатъчно финансиране от държавния бюджет за издръжка на обучението и нужда от подобрение и разширяване на материално-техническата база. На ниво средно образование трябва да се намали изтичането на мозъци сред дванайсетокласниците от математическите гимназии и да се акцентира върху професионалното образование.

Целта е насърчаване на интереса за получаване на висше образование в България и осигуряване на бърза "писта" за преминаване през образователната система и навлизане на пазара на труда.

"Дейли мейл": Имиграцията от България и Румъния във Великобритания се е повишила драстично

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5138855

Новата вълна имигранти от Румъния и България стои зад повишаването на броя на европейците, пристигащи във Великобритания. Гражданите на двете страни, присъединили се към ЕС през 2007 година сега съставят почти 10% от общия брой на имигрантите в Обединеното кралство, пише "Дейли мейл".
Румъния се нарежда веднага след Индия и Китай като страната,
Новата вълна имигранти от Румъния и България стои зад повишаването на броя на европейците, пристигащи във Великобритания. Гражданите на двете страни, присъединили се към ЕС през 2007 година сега съставят почти 10% от общия брой на имигрантите в Обединеното кралство, пише "Дейли мейл". Румъния се нарежда веднага след Индия и Китай като страната,

ФБР следи денонощно 48 заподозрени във връзки с "Ислямска държава"

http://svetoven.pogled.info/news/69529/FBR-sledi-denonoshtno-48-zapodozreni-vav-vrazki-s-Islyamska-darzhava

/Поглед.инфо/ Федералното бюро за разследване (ФБР) е поставило под денонощно наблюдение 48 лица, заподозрени във връзки с терористична групировка "Ислямска държава" (ИД), съобщи телевизия Fox News.

Всеки десети чужденец в Англия - българин или румънец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260965_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86+%D0%B2+%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%8F+-+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%

 Всеки десети чужденец в Англия е българин или румънец, посочва Daily mail  в статия в днешния си брой.

Новата вълна имигранти от Румъния и България стои зад повишаването на броя на европейците, пристигащи във Великобритания. Гражданите на двете страни, присъединили се към ЕС през 2007 година сега съставят почти 10% от общия брой на имигрантите в Обединеното кралство, пише вестникът, цитиран от "Фокус".Румъния се нарежда веднага след Индия и Китай като страната, изпращаща най-много имигранти във Великобритания. 50 хиляди българи и румънци са пристигнали в Обединеното кралство за първите 6 месеца на тази година. Това е с 19 хиляди повече от цялата предишна година. Големият брой мигранти е в разрез с предсказанията на експертите , които казваха, че броят на новодошлите ще е малък, въпреки драстично по-високите заплати във Великобритания, отколкото останалата част от Европа.

Имиграцията от България и Румъния е единствената , която „се е повишила драстично“ от страните-членки на ЕС.

Кошмар у дома! 3-годишно дете към майка си: „Мамо, той ще те убие”

http://petel.bg/Koshmar-u-doma--3-godishno-dete-kam-mayka-si-----Mamo--toy-shhe-te-ubie---__135490

Кадър Би Ти Ви Какво е преживяла една млада жена, докато е под един покрив с мъжа, когото обича, а той се оказва насилник, разказа Би Ти Ви....

Пазарът пощуря: Втори „Черен петък” за лекарства, застраховки и възглавници!

http://petel.bg/Pazarat-poshhurya--Vtori----CHeren-petak----za-lekarstva--zastrahovki-i-vazglavnitsi-__135491

Илюстрация: youtube Електронни аптеки и застрахователни агенции се включват с намаления по случай „черния петък”, съобщава „Телеграф”,...

"Дейли мейл": Имиграцията от България и Румъния във Великобритания се е повишила драстично

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5138851

Новата вълна имигранти от Румъния и България стои зад повишаването на броя на европейците, пристигащи във Великобритания. Гражданите на двете страни, присъединили се към ЕС през 2007 година сега съставят почти 10% от общия брой на имигрантите в Обединеното кралство, пише
Новата вълна имигранти от Румъния и България стои зад повишаването на броя на европейците, пристигащи във Великобритания. Гражданите на двете страни, присъединили се към ЕС през 2007 година сега съставят почти 10% от общия брой на имигрантите в Обединеното кралство, пише "Дейли мейл". Румъния се нарежда веднага след Индия и Китай като страната,

Чакаме Камерън у нас другата седмица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260964_%D0%A7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8A%D0%BD+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0

 

Той ни навива за реформа в ЕС, ние за Шенген и пари за бежанците

Британският премиер Дейвид Камерън планира посещение у нас в края на идната седмица. Това съобщиха пред „Монитор“ източници от Министерския съвет. Конкретните дати и продължителността на посещението все още се уточнявали, тъй като визитата в България ще бъде

 

част от тур и в други европейски страни

 

в рамките на който Камерън ще обсъжда идеите си за промени в правилата, по които действа ЕС. Такива совалки британският премиер проведе вече през май в Хага, Париж, Берлин и Варшава, като разговорите предхождат планирания на Острова референдум за оставане или излизане от съюза.
В момента детайлите по посещението му в България се уговарят с британското посолство у нас, което опитвало да държи въпроса в колкото е

 

възможно по-голяма конфиденциалност

 

Визитата на Камерън у нас бе договорена от нашия министър-председател Бойко Борисов още през юни, когато двамата се срещнаха на четири очи в Брюксел. Подробно обсъждане на важните за нас теми остана точно за предстоящата сега визита. Влизане на България в Шенген, енергийни въпроси и помощ за страната ни заради бежанците, изреди още тогава Борисов едни от ключовите теми.
По време на визитата на Камерън другата седмица ще се обсъдят и въпросите, свързани с председателството на ЕС, за което сме в една тройка с Великобритания и Естония. Нашият ред е последен - през втората половина на 2018 година. Обединеното кралство пък ще застане начело през последните шест месеца на 2017 година, но ако британският народ по време на референдума реши да извади страната си от ЕС, наред с останалите въпросителни, това ще повдигне и организационни такива. Ще се наложат със сигурност спешни рокади в председателствата.

ПАОК вече има очевиден проблем с Бербатов

http://www.grreporter.info/paok-veche-ima-ocheviden-problem-s-berbatov/18272

Облаци надвисват над треньорското бъдеще на Игор Тудор в Солун, след неспособността му да създаде отбор, недоволни са трибуните, играчите и акционерите

прочети повече

Дъжд и тук-там снежец

http://frognews.bg/news_102658/Dajd-i-tuk-tam-snejets/

От юг на север днес ще започнат валежи, които до края на деня ще обхванат цялата страна. На места в южните райони валежите ще бъдат значителни по количество. В Северозападна България и Предбалкана ще превалява и сняг. На места във високите котловинни полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг, привечер за кратко валежът ще е от сняг.

Първа копка на парк в Минерални бани днес

http://pik.bg/първа-копка-на-парк-в-минерални-бани-днес-news442552.html

Първа копка на парк в Минерални бани днес

Първа копка на парк в Община Минерални бани ще бъде направена днес от кмета Мюмюн Искендер. Обновяването ще стане по проект по Програма Трансгранично сътрудничество България-Турция.

Освен това ще бъдат открити и 3 обекта, които са били ремонтирани по приключили общински проекти. Сред обектите са пътя Сусам – Минерални бани, вътрешна водопроводна мрежа – Минерални бани и рехабилитация на напорен водопровод от помпена станция „Щъркелите“ до Минерални бани.

Румяна Ченалова на разпит в ДАНС

http://pik.bg/румяна-ченалова-на-разпит-в-данс-news442557.html

Румяна Ченалова на разпит в ДАНС

Уволнената съдийка Румяна Ченалова на разпит в ДАНС. Там се очаква да й бъде предявено обвинение за подправяне на протокол. След това тя ще бъде изслушана и от Висшия съдебен съвет.

Преди да говори пред етичната комисия на ВСС Ченалова даде гласност на схеми и обвързаности в съдебната система. Тя призна, че бившият й шеф Владимира Янева я молила "елегантно" да реши в определена насока дела, припомня Нова телевизия.

Вчера председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова президента Росен Плевнелиев да се заеме със скандала в съдебната власт, със специално комисия. За независима проверка настоя и правосъдният министър. Според него се прави опит да се отклони вниманието на обществото от скандала.

Днес решават дали почивните дни през следващата година да бъдат разместени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5138849

На днешното правителствено заседание ще бъде разгледано проект на решение за разместване на почивните дни през 2016 година.
Министрите ще разгледат проект на постановление за одобряване на допълнителни трансфери за 2015 г. за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати от труда на директорите на общинските детски градини,
На днешното правителствено заседание ще бъде разгледано проект на решение за разместване на почивните дни през 2016 година. Министрите ще разгледат проект на постановление за одобряване на допълнителни трансфери за 2015 г. за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати от труда на директорите на общинските детски градини,

Ще сменят ли директора на втора немска гимназия в София?

http://education.actualno.com/shte-smenjat-li-direktora-na-vtora-nemska-gimnazija-v-sofija-news_510064.html

Учителският екип на 73 СОУ "Владислав Граматик" в София прави протестна подписка срещу решението за пенсиониране по възраст на директора Стела Запрянова. Учители, родители и ученици заявяват подкрепа към директора, съобщи bTV. "Става дума не само за нашето училище, става въпрос за 40 директори в София. Набързо се приготвя тази процедура по прекратяването на тези договори, така набързо и ще се подготвят тези по избирането на новите директори. Разполага ли работодателят с 40 компетентни директо

Защо дори "Ислямска държава" не ни иска?

http://actualno.actualno.com/zashto-dori-isljamska-dyrjava-ne-ni-iska-news_509870.html

Вчера стана ясно, че "Ислямска държава" е разпространила ново пропагандно видео, в което се заканва на цели 60 страни. Удивителното в случая е, че в списъка на застрашените присъстват много европейски и всички балкански страни... без България. Едни много се зарадваха, но други потънаха в голям срам, че дори "Ислямска държава" не ни счита за нищо. Защото какво падение трябва да си стигнал, та дори джихадистите да не те искат и да те забравят. С какво Македония и Босна са заслужили повече да са

96 години от Ньойския договор

http://bulgarski.pogled.info/news/69528/96-godini-ot-Noiskiya-dogovor

/Поглед.инфо/ Преди 96 години на 27 ноември 1919 г. се подписва една от най-пагубните спогодби в цялата българска история - Ньойският договор.

Най-важното от Варна във вчерашния 26 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307497

Общинският съвет във Варна се събира да избере председатели и членове на комисии Общинският съвет във Варна се събира за второто си заседание на 2-ри декември, за да избере председатели и членове на комисии, както и зам.-председатели на местния парламент.

Днес решават дали почивните дни през следващата година да бъдат разместени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5138845

На днешното правителствено заседание ще бъде разгледано проект на решение за разместване на почивните дни през 2016 година.
Министрите ще разгледат проект на постановление за одобряване на допълнителни трансфери за 2015 г. за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати от труда на директорите на общинските детски градини,
На днешното правителствено заседание ще бъде разгледано проект на решение за разместване на почивните дни през 2016 година. Министрите ще разгледат проект на постановление за одобряване на допълнителни трансфери за 2015 г. за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати от труда на директорите на общинските детски градини,

Всички са цел на ИД: "Нима очаквахме атентат в Бургас?"

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/vsichki-sa-cel-na-id-nima-ochakvahme-atentat-v-burgas-6046208

Нима някой очакваше атентата в Бургас през 2012 г., пита европейският координатор за борба с тероризма Жил дьо Керхов в интервю за френския в. "Фигаро"

Ердоган: Агресия ще е, ако наш боен самолет бъде свален от руски в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5138842

Турция ще сметне за проява на агресия ситуация, в която неин боен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде свален от руски зенитно ракетен комплекс. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в интервю за CNN.
На въпроса как ще реагира Анкара, ако турски военен самолет бъде свален от система С-400 Ердоган заяви:
„Ние не
Турция ще сметне за проява на агресия ситуация, в която неин боен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде свален от руски зенитно ракетен комплекс. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в интервю за CNN. На въпроса как ще реагира Анкара, ако турски военен самолет бъде свален от система С-400 Ердоган заяви: „Ние не

Русия ще оспорва ретификацията на споразумението с Полша за МиГ-29

http://bulgarski.pogled.info/news/69527/Rusiya-shte-osporva-retifikatsiyata-na-sporazumenieto-s-Polsha-za-MiG-29

/Поглед.инфо/ Депутатите трябва да гледат Законопроект за ратифициране на Споразумението между правителството на България и на Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолетите МиГ-29, предаде репортер на БГНЕС.

Гърци гориха знамена на Турция и САЩ в центъра на Атина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260963_%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B2+%D1%86%D0%B5%D0

 В гръцката столица Атина се проведе демонстрация против действията на Турция, свалила руския самолет в Сирия, и НАТО, който подкрепя Анкара. Около сто души с руски и гръцки знамена се събраха на площад Синтагма в центъра на Атина.
Демонстрацията премина по булевард „Василисас Софиас” покрай парламента до турското посолство. Полицията спря демонстрантите на 300 метра от дипломатическата мисия. Там протестиращите издигнаха трансперанти с критики по адрес на НАТО и Турция и разхвърляха листовки с призиви Гърция да напусне НАТО. Демонстрантите също гориха знамена на САЩ и Турция. Неизгорелите останки от флаговете пък бяха стъпкани, съобщава „Россия сегодня”. 

Демонстрантите също се опитаха да предадат свое обръщение към президента на Турция в посолството, но полицията им попречи. В посланието се казва: „Целият свят е притеснен от последствията, след като руски военен самолет бе свален от вашата страна. Самолетът не е нарушавал въздушното пространство на Турция, както казвате вие, той е действал в пределите на сирийското въздушно пространство против враждебната на човечеството „Ислямска държава””.

Огнище на бруцелоза откриха в Кнежа

http://pik.bg/огнище-на-бруцелоза-откриха-в-кнежа-news442551.html

Огнище на бруцелоза откриха в Кнежа

Огнище на бруцелоза бе открито в град Кнежа, информираха от Агенцията по безопасност на храните. При проведено изследване, 6 едри преживни животни са дали положителен резултат за опасната болест. Като първа стъпка е наложена карантина на заразените животни, а скоро всички ще бъдат умъртвени безболезнено и унищожени чрез изгаряне. 

Служители продължават обследване на региона. От агенцията отправят апел към животновъдите да не се колебаят да потърсят помощ от ветеринар при съмнения, за да се избегнат усложнения.

Експерти припомнят, че бруцелозата се предава чрез консумация на недобре обработено месо или сурово мляко, а всички инфектирани хора и животни стават приносители за дълго време напред. Признаците се появяват след инкубационен период от 1 до 3 седмици: висока температура, болки в мускулите и ставите, главоболие. Лечението е тежко и продължително.

Ердоган: Агресия ще е, ако наш боен самолет бъде свален от руски в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5138836

Турция ще сметне за проява на агресия ситуация, в която неин боен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде свален от руски зенитно ракетен комплекс. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в интервю за CNN.
На въпроса как ще реагира Анкара, ако турски военен самолет бъде свален от система С-400 Ердоган заяви:
„Ние не
Турция ще сметне за проява на агресия ситуация, в която неин боен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде свален от руски зенитно ракетен комплекс. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в интервю за CNN. На въпроса как ще реагира Анкара, ако турски военен самолет бъде свален от система С-400 Ердоган заяви: „Ние не

Мексико на тръни заради „Ислямска държава“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260962_%D0%9C%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BA%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0

 Властите в Мексико са взели решение да засилят мерките за сигурност по границите, в посолствата, летищата и пристанищата във връзка с опасността от страна на терористичната организация „Ислямска държава“, съобщава РИА Новости. По-рано ИД разпространи видеозапис със заплахи по адрес на 60 страни, сред които и Мексико.
„Заплахите от страна на тази групировка на световно ниво са реални. Поради това ние трябва да предприемем предпазни мерки“, заяви пълномощникът по националната сигурност на Мексико Ренато Салес Ередиа.

Той отбеляза, че конкретна тревога във връзка със заплахите на ислямистите в Мексико за сега няма. „Обаче аз настоявам, че ние трябва да увеличим доколкото е възможно, мерките за сигурност в летищата, посолствата и граничните зони“, добави Ередиа.

МВнР на Русия: САЩ знаят кой е „танцувал” около трупа на убития пилот на Су-24

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260961_%D0%9C%D0%92%D0%BD%D0%A0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%B5+%E2%80%9E%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB%E2%

 Във Вашингтон много добре знаят кой е разстрелял спускащия се с парашут пилот на Су-24. Москва се надява да получи тези данни, заявиха от руското външно министерство.
„Искам да обърна вниманието на Държавния департамент на това, че в социалните мрежи има всичките данни на тези хора, както и техните снимки, които от земята са разстрелвали руския пилот. Освен това, имаме всичките основания да предполагаме, че САЩ разполагат сточната информация кои са тези хора”, каза говорителката на ведомството Мария Захарова. 

По думите на Захарова, Русия чака от Държавния департамент съответното изявление „кой все пак е танцувал” около тялото на руския пилот”, съобщава ТАСС. Захарова също се възмути от „дивите” коментари на Държавния департамент относно разстрела на катапултиралия се пилот. Коментирайки инцидента със Су-24, говорителят на Държавния департамент Марк Тонер заяви, че терористите, разстреляли във въздуха пилота, имат право да се защитават. Но поддръжниците на Башар Асад нямат право на самозащита. 

От руското външно министерство също настояха от Анкара да даде обяснения и да изрази позицията си относно действията на терористите, които се бяха скупчили върху тялото на руския пилот. „Чакаме изявление от турската страна: или да потвърдят, че това са хора, които те защитават. Тогава ние ще видим кой е това и какви са тези умерена опозиция и така наречените защитници на демокрацията. Или кажете, че нямате никаква връзка с тях и изразете своето отношение към действията им”, каза още Захарова. 

Диана Йорданова: Бюджет 2016 осигурява стабилност и създава предпоставки за реформи

http://pik.bg/диана-йорданова-бюджет-2016-осигурява-стабилност-и-създава-предпоставки-за-реформи-news442549.html

Диана Йорданова: Бюджет 2016 осигурява стабилност и създава предпоставки за реформи

Диана Йорданова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси, член на Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Приемането на бюджет 2016.

    „Симеон Дянков казва, че бюджет 2016 е тиха и незабележима пица и допълва, че страната ни влиза в дългова спирала, какъв е Вашият коментар на това изявление?”, попита водещата Клара Маринова, Диана Йорданова беше категорична, че не може да се съгласи с това твърдение. Тя обясни, че страната ни не влиза в дългова спирала, защото когато взимаш заеми, за да погасяваш стари задължения, това в никакъв случай не води до увеличение на дълговото бреме. Освен това е заложен един резерв в случай, че стрес тестът на банковата ни система не покаже положителни резултати. Народният представител от ГЕРБ обясни, че през актуализацията на бюджета се залагат 1,3 милиарда лева, но те са основно за финансиране на приключващия програмен период по отношение на еврофондовете. Тези суми ще бъдат възстановени от Брюксел в началото на следващата година. Диана Йорданова беше категорична, че структурните реформи дават ефект, тя даде пример с това, че за пръв път собствените приходи на ДОО надвишават субсидията, получавана от държавата.„Началото на реформите е поставено, самият бюджет като такъв няма как да ги извърши, а просто създава предпоставки за това и аз смея да твърдя, че ги има!”, обясни Диана Йорданова. „От КНСБ казват, че мерките за икономически растеж са оскъдни, няма ясна визия за приоритетите в индустриалната политика, според КНСБ увеличаването на БВП може да стане само със смели мерки за увеличаване на потреблението, ръст на износа и увеличаване на инвестиционната активност, ще приемете ли критиките на синдикатите и ще ги отразите ли при второто четене?”, попита водещата Клара Маринова, Диана Йорданова отговори, че бюджетът е средството за най-добро разпределение на финансовия ресурс, с който разполага държавата, така че да изпълнява основните си функции. Относно разпределението на средства в директна посока увеличаване на потребление е нормално това да не се вижда на пръв прочит. Самият факт, че за пръв път от 2011 година се отчита ръст на БВП, на инвестициите и на потреблението означава, че е постигната устойчивост и икономическите субекти чувстват сигурност. Относно това дали някои от предложенията на опозицията ще бъдат взети под внимание, народният представител от ГЕРБ обясни, че тези предложения са основно в разходната част, но не се посочват приходоизточниците. Това би означавало увеличаване на дефицита, нещо, с което управляващите не са съгласни. Още повече, че се предвижда до края на 2018 година дефицитът да бъде сведен почти до 0. Диана Йорданова обаче добави, че би могло да се мисли за увеличение на субсидията за работни заплати на работниците в сферата на културата.

Реформите в МВР.

    Диана Йорданова заяви, че до края на февруари следващата година синдикатите заедно с професионалното ръководство трябва да изготвят своите предложения за реформи и до средата на 2016 година те да бъдат облечени в законова форма. Народният представител от ГЕРБ подчерта, че вече има разбиране от всички страни, че реформите в сектор „Сигурност” са наложителни.

Протестите на работещите в сферата на културата.

    Диана Йорданова заяви, че наистина в тази сфера има недофинансиране, но ще се направи всичко възможно с предложенията между първо и второ четене поне донякъде тези хора да бъдат компенсирани.

Войната в Близкия изток и позицията на България.

   Диана Йорданова обясни, че в неделя има извънредно свикана среща, ние сме член на НАТО и ще се съобразим с общата позиция. Тя изрази мнение, че не е редно да вземаме страна. Помолена да коментира липсата на обща позиция от страна на Народното събрание относно сваления от турските въоръжени сили руски самолет, народният представител от ГЕРБ обясни, че министър-председателят вече е изразил своята позиция. „Изчакване решенията, които ще се вземат в неделя на най-високо ниво в Брюксел.”, завърши Диана Йорданова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

Очаква ни дъжд в цялата страна, на места - сняг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5138834

Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за ноември. От Юг на Север ще започнат валежи, които до края на деня ще обхванат цялата страна. На места в южните райони валежите ще бъдат значителни по количество. В Северозападна България и Предбалкана ще превалява и сняг.
На места във високите котловинни полета на Западна
Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за ноември. От Юг на Север ще започнат валежи, които до края на деня ще обхванат цялата страна. На места в южните райони валежите ще бъдат значителни по количество. В Северозападна България и Предбалкана ще превалява и сняг. На места във високите котловинни полета на Западна

Очаква ни дъжд в цялата страна, на места - сняг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5138828

Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за ноември. От Юг на Север ще започнат валежи, които до края на деня ще обхванат цялата страна. На места в южните райони валежите ще бъдат значителни по количество. В Северозападна България и Предбалкана ще превалява и сняг.
На места във високите котловинни полета на Западна
Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за ноември. От Юг на Север ще започнат валежи, които до края на деня ще обхванат цялата страна. На места в южните райони валежите ще бъдат значителни по количество. В Северозападна България и Предбалкана ще превалява и сняг. На места във високите котловинни полета на Западна

Китайски и сръбски, а не български били автоматите на терора в Париж

http://frognews.bg/news_102657/Kitaiski-i-srabski-a-ne-balgarski-bili-avtomatite-na-terora-v-Parij/

Терористите в началото на ноември са купили от оръжеен дилър в Баден Вюртенберг два автомата АК-47китайско производство и два югославски автомата „Застава М70” (нелицензирано копие на Калашников). По информация на Билд е бил заловен търговеца, който е продал оръжието на терористите.

Китайски и сръбски били автоматите на терора в Париж

http://frognews.bg/news_102657/Kitaiski-i-srabski-bili-avtomatite-na-terora-v-Parij/

Терористите в началото на ноември са купили от оръжеен дилър в Баден Вюртенберг два автомата АК-47китайско производство и два югославски автомата „Застава М70” (нелицензирано копие на Калашников). По информация на Билд е бил заловен търговеца, който е продал оръжието на терористите.

Боливийка опита да продаде чрез Фейсбук дете за $ 250

http://svetoven.pogled.info/news/69526/Boliviika-opita-da-prodade-chrez-Feisbuk-dete-za-250

/Поглед.инфо/ Боливийската полиция съобщи за ареста на две жени, обвинени в трафик на хора чрез социалната мрежа Фейсбук., съобщава Асошиейтед прес.

Ердоган: Турция възнамерява и в бъдеще да защитава границите си така, както със Су-24

http://www.cross.bg/tyrtziya-granitzata-sy--1489682.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в случай на нарушаване на въздушните граници на страната, отговорът ще бъде същият като този при инцидента със сваления руски бомбардировач Су-24, предаде РИА Новости. „Ако днес се случи същото нарушаване на въздушните ни граници, ние сме в състояние да дадем същия отговор“, заяви той в четвъртък на заседание на ръководителите на администрациите на селските райони в Анкара. Припомняме, че във вторник руски Су-24 претърпя катастрофа в Сирия. Президентът на РФ Владимир Путин съобщи, че той е бил свален с ракета „въздух-въздух“ от турски изтребител F-16 и е паднал на територията на Сирия на четири километра от границата с Турция. Руският президент определи това като „удар с нож в гърба“ от страна на съучастниците на терористите. Турция твърди, че руският самолет е нарушил въздушното пространство на страната в района на границата със Сирия. Генералният щаб на ВС на РФ заяви, че Су-24М не е пресичал границата с Турция и това се потвърждава от данните на сирийската противовъздушна отбрана.

След свалянето на Су-24 ядрената война е „вероятна”, ето как да оцелеем при ядрен взрив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260960_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D1%83-24+%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B5+%E2%80%9E%D0%

 Налице са сериозни разговори за началото на Трета световна война тази седмица, след като Турция свали руски самолет. По думите на анализатора Павел Фелгенауър, ядрената война е „вероятна”, пише в. „Метро”. За щастие, има няколко неща, които могат да подобрят шансовете ви за оцеляване

Евакуирайте се 

Опитът от предишните войни показва, че военните бази, политическите центрове, стратегическите индустриални обекти и други гъсто населени места са по-вероятна мишена за удар. По-безопасно ще е да избягате на село. 

Избирайте внимателно маршрута си за бягство 

Напускането на пренаселените градове може да е добра идея, но за целта е добре да се обмисли маршрутът. Има голяма вероятност пътищата да са блокирани от автомобили и по бензиностанциите да няма бензин. Пригответе се зад дълго пътуване, като е възможно част от него да ходите пеша. Изберете си място, което да е максимално отдалечено от потенциалните мишени. Малко селце или изоставени сгради биха били идеални. Пещерата също може да свърши работа за известно време. 

Бъдете на щрек 

Ако нямате достатъчно време, за да избягате от града, превърнете дома си в крепост, като го обезопасите колкото се може по-добре. По принцип, всичко, което се намира в епицентъра на взривя, ще се срути, но сградите в покрайнините на взрива все още може да стават за живеене, ако нямате друг избор. Направете стаята с най-малко външни стени вашето основно скривалище. В нея трябва да бъдат складирани колкото се може повече храна, вода и други жизнено важни пособия, за да не ви се налага да излизате навън. 

Стойте си вътре 

След първоначалния взрив, най-големият риск за вашето здраве е радиационния прах. Радиацията може да бъде разнесена от вятъра или водата. В зависимост от посоката на вятъра и големината на взрива тя може да измине стотици километри, затова веднага след удара е много важно да се останете вкъщи, дори ако се намирате далеч от падането на бомбата.

Радиацията е най-силна през първите 48 часа, но може да се наложи да останете на закрито около две седмици. 

Водата 

Обичайните източници на вода може да са замърсени с прах и други вещества. Хората могат да оцелеят без храна до три седмици, но без вода само три дни. Ако не успеете да намерите бутилирана вода, такава може да бъде извлечена от други източници, като тръбите на парното и радиаторите, казанчетата на тоалетните, радиаторите на колите. 

Когато се запасявате с храна, мислете в дългосрочен план. Консервираните храни издържат най-много. Имайте също предвид, че може да нямате ток или газ, с който да си стоплите храната. Затова изберете храни, които може да ядете студени или сурови. Богатите на протеин храни, като ядки, семена и напитки със захар може да се окажат вашия спасител, ако имате нужда от внезапен прилив на енергия. 

Екипна работа 

Ако се намирате на място с други хора, работете като екип. Животът ви ще стане доста по-лесен. Хората с по-развита физика са по-годни за физическите задачи. Научете кой в какво е най-добър и с какви негови познания би бил полезен. 

Първа медицинска помощ 

Дори най-базовата първа медицинска помощ, като третирането на леки рани, може да спаси вашия живот. Ако раната не се обработи, това може да доведе до инфекция и дори смърт. Пригответе си превръзки и дезинфекционен препарат. 

Хигиената 

Не подценявайте важността на чистоплътността в този случай. След намаляването на рисковете от първоначалния удар, рисковете от заразните болести, като холера и тиф, се увеличават. 

Русия приема срещу Турция мерки от военен, дипломатически и икономически характер

http://www.cross.bg/merki-medvedev-ikonomicheski-1489681.html

/КРОСС/ Руският премиер Дмитрий Медведев нарече нападението на турските ВВС срещу руския самолет Су-24 акт на агресия срещу Русия, в отговор на който ще бъдат приети мерки от военен, дипломатически и икономически характер. “Това е безусловен акт на агресия от страна на Турция срещу нашата държава. Тя е наша съседка и член на Северноатлантическия алианс”, заяви руският премиер, откривайки заседание на кабинета. “Военни и дипломатически мерки в следствие на това престъпление вече бяха предприети, планират се и още”, каза Медведев, като добави, че те ще бъдат и икономически. Правителството на РФ ще изработи икономически ограничителни мерки по отношение на Турция в отговор на нападението на турските ВВС срещу руския Су-24, заяви още Медведев, като съобщи, че по-рано е обсъдил този въпрос с президента на РФ Владимир Путин. „В резултат на правителството е наредено да изработи система от мерки за реагиране на акта на агресия в икономическата и хуманитарната сфери“, каза Медведев. По думите му решението ще бъде прието на основание Закона за специалните икономически мерки от 2006 година, който е предвиден именно за такива ситуации

Георги Свиленски: Алтернатива на вземането на дългове е събирането на повече данъци, затова БСП предлага прогресивно данъчно облагане

http://pik.bg/георги-свиленски-алтернатива-на-вземането-на-дългове-е-събирането-на-повече-данъци-затова--news442546.html

Георги Свиленски: Алтернатива на вземането на дългове е събирането на повече данъци, затова БСП предлага прогресивно данъчно облагане

Георги Свиленски, народен представител от ПГ на „БСП-лява България”, член на Комисиите по транспорт, информационни технологии и съобщения и по въпросите на децата, младежта и спорта, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Визитата на водената от премиера Борисов делегация в Китай.

   Георги Свиленски заяви, че се надява да има полза от това посещение и да се подобрят търговските ни отношения с Китай. Това, което се получава като информация, за интерес от китайски фирми за инвестиции у нас, е положителна новина. На въпроса дали има представители на БСП в делегацията, народният представител от „БСП-лява България” отговори, че доколкото знае няма такива.

Приемането на второ четене на бюджет 2016.

„Вие настоявате за възстановяване на социалните плащания, обяснете ни какво значи това?”, попита водещата Клара Маринова, Георги Свиленски отговори, че от 2013 година 14-те социални плащания са били замразени. Той даде пример с обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години, което е замразено в размер на 340 лева, месечните помощи за дете на неосигурена майка до 1 година са 100 лева, размерът на еднократната помощ при дете с трайни увреждания също е замразена в размер на 100 лева, месечната добавка за деца с увреждания също остава в размер 240 лева и т.н.

 „Явно за сегашното правителство не са приоритет социалната политика, образованието, здравеопазването!”, категоричен беше Георги Свиленски. В същото време се вижда желание за взимане на дългове, което ще вкара страната ни в дългова спирала и нашите наследници ще имат да връщат доста пари.

„Комфортно е да управляваш, когато имаш безразборно количество пари, но не е националноотговорно и аз не знам защо българските граждани се позволяват това да се случва и се съгласяват!”, изрази своето недоумение народният представител от „БСП-лява България”.Алтернативата на тези дългове е събирането на повече данъци, затова БСП предлага прогресивното данъчно облагане. 

„Симеон Дянков казва, че бюджет 2016 е тиха и незабележима пица и допълва, че страната ни влиза в дългова спирала, какъв е Вашият коментар на това изявление?”, попита водещата Клара Маринова, Георги Свиленски отговори, че бюджетът не дава никакво бъдеще и никаква алтернатива на развитието на държавата. На въпроса очаква ли някои от предложенията на БСП между първо и второ четене да бъдат приети, народният представител от „БСП-лява България” отговори, че ако трябва да бъде реалист не очаква такова нещо, защото парламентарното мнозинство гласува това, което предлага Министерски съвет.

Той продължи, че предложенията на БСП не са трудни за реализиране, те включват възстановяване на инвестиционния фонд на общините в размер на 500 милиона лева, предлагат се 200 милиона лева за образование, 15 милиона лева за БАН, размразяване на социалните плащания.

Опасността за България от усложнената международна обстановка.

   Георги Свиленски изрази мнение, че усложнената международна обстановка няма как да не се отрази на икономиката ни, но се надява щетите да бъдат колкото се може по-малки. Той продължи, че страната ни трябва да заеме такава позиция, че да защити националния си интерес. Помолен да коментира липсата на обща позиция на Народното събрание и институциите, той отговори, че Народното събрание и правителството не реагират адекватно и своевременно на случващото се около нас, винаги се изчаква да се види накъде ще тръгнат нещата. „Как оценявате възникналото разногласие между президент и премиер относно външнополитическата позиция на България?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че не би искал да коментира президента, защото с последния си изказвания и интервюта той петни поста, който заема. Според народния представител от „БСП-лява България” колкото по-бързо Росен Плевнелиев напусне поста, който заема, толкова по-добре за България.

Срещата между градските ръководства в София на БСП и АБВ.

    Георги Свиленски обясни, че не знае какви са били първоначалните намерения преди срещата и какво е постигнато на нея, но може да каже, че преди местните избори от БСП са търсели във всички райони на София съдействие от АБВ за издигане на обща лява кандидатура за районни кметове, но това никъде не се е получило. От тази гледна точка е песимист относно въпросната среща. Той продължи, че се надява взаимодействието да е поставено на принципна основа, а това са левите стандарти, приети от БСП.

Състоянието на БСП.

Георги Свиленски заяви, че няма да се включи в този тип говорене, който допринася за това БСП да не изглежда добре. Той продължи, че в момента се анализират причините за тежката загуба на партията на местните избори. В този аспект е бил и пленумът на Националния съвет преди 2 седмици, както и предстоящия пленум в събота. Там е мястото за коментари относно това, което трябва да се случва. Важно е да се даде посоката, защото ако се говори само за физическите лица, няма да се постигнат успехи. 

„В криза ли е БСП?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че партията със сигурност не е във възход, но ще бъдат направени изводи относно това какво са казали избирателите на местните избори. Той продължи, че се абстрахира от начина на провеждане на самите избори. „БСП не е във възход и всички трябва да работят активно – и народните представители, и кметовете, и общинските съветници, за да изкарат партията от тази ситуация!”, завърши Георги Свиленски разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

Сняг и дъжд днес, през уикенда застудява още

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260959_%D0%A1%D0%BD%D1%8F%D0%B3+%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D0%B6%D0%B4+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81%2C+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D1%83%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%

 Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за ноември. От Юг на Север ще започнат валежи, които до края на деня ще обхванат цялата страна.
На места в южните райони валежите ще бъдат значителни по количество. В Северозападна България и Предбалкана ще превалява и сняг. На места във високите котловинни полета на Западна България дъждът ще преминава в сняг. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са между 2° и 7°, а в югоизточните райони до 8° - 10°. Това съобщи дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, цитиран от Фокус.

Над Черноморието ще бъде облачно. От юг ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури на въздуха ще са от 8° до 12°. Температурата на морската вода е 13-14°, а вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще вали дъжд, а над 1800 - 2000 метра и в Западна Стара планина - сняг. Ще духа умерен югоизточен, а по високите части и силен южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 2°, на 2000 метра – около минус 1°.

През уикенда температурите ще падат още, ще застудее сериозно и ще духат ветрове, съобщи синоптикът на bTV Емо Чолаков.

НС гледа ратификацията на споразумението ни с Полша за МИГ-овете

http://offnews.bg/news/n_1/n_598322.html

НС ще разгледа ратификацията на споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29. Това предвижда първата точка от дневния ред на парламента за днешното редовно пленарно заседание. В доклада от заседанието на Комисията по отбрана, проведено на 5 ноември тази година, се изтъква като основна теза преценката за необходимостта от ратифицирането на договора и увереността, че полската страна притежава технологичните способности да извърши ремонт на шест двигателя в условията на днешното състояние на Военновъздушните ни сили. Споразумението има текстове, които описват и регламентират правата и задълженията на страните, сроковете за изпълнение, механизма за транспортиране, рисковете, качеството и съответствието, гаранционната отговорност и съответните искове за щети, с което се обезпечава споразумението. Междуправителственото споразумение с Полша предвижда договорености за ремонт на шест двигателя, както и ползване на два полски двигателя за период от две години. Двата полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане в сила на споразумението. Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна.

Китайци опитаха да преджобят Бойко Борисов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5138824

Със странен инцидент бе съпроводено заминаването на премиера Бойко Борисов от Китай в четвъртък вечерта след 4-дневното му посещение. Китайските охранители на летището опитаха да преджобят костюмите на министър-председателя и неговия багаж преди да бъдат качени на самолета на правителствения авиоотряд.
Със странен инцидент бе съпроводено заминаването на премиера Бойко Борисов от Китай в четвъртък вечерта след 4-дневното му посещение. Китайските охранители на летището опитаха да преджобят костюмите на министър-председателя и неговия багаж преди да бъдат качени на самолета на правителствения авиоотряд.

Ердоган: Ако С-400 свали турски самолет, това е агресия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260958_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%A1-400+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%2C+%D1%82%D0%BE%D0%B2%

 Анкара ще оценява като агресия ситуацията, при която неин боен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде свален от руски зенитно-ракетен комплекс. Това заяви президентът на Турция Реждеп Тайип Ердоган в интервю за Си Ен Ен, част от което бе обнародвана в четвъртък.
На въпроса за това, как Анкара ще реагира в случай, че турски военен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде свален от системите С-400, Ердоган отговори: „Не искаме да виждаме каквато и да е ескалация в региона. Не искаме да участваме в това. Но тези, които застават на страната на Сирия и помагат за ръста на напрежението, мисля, носят отговорност за това”.

По думите му, „такъв инцидент е възможен и той ще принуди Турция да предприеме допълнителни мерки, които, безусловно, не се обсъждат”. „Разбира се, това ще бъде агресия по отношение на нашето право на суверенитет, за държавата е естествено да защити това свое право”, добави той. 

Гамизов изригна: Българи ли сме или степни и турски диваци!?

http://frognews.bg/news_102653/Gamizov-izrigna-Balgari-li-sme-ili-stepni-i-turski-divatsi!/

Защо толкова много хора не харесват, че може да са просто и достатъчно само българи? Защо трябва да съм русофил или туркофил? Защо трябва да се възхищавам от кагебиста Путин или ислямиста Ердоган? Ние европейци ли сме или степни диваци? Ние европейци ли сме или малоазиатски диваци?, гневи се експертът и общественик Стефан Гамизов.

Пътна обстановка в страната - 27 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307499

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик: напълно се затваря до 17:00 ч на 11.12.2015 г. участъка от км 89+480 до км 91+576, дясно платно /посока Бургас/. Движението се прехвърля в ляво платно, в същия участък.

Ексклузивно в ефира на Нова тв! Ченалова: Твърде съм малка, за да ме търси някой, не съм... (Видео)

http://petel.bg/Ekskluzivno-v-efira-na-Nova-tv--CHenalova--Tvarde-sam-malka--za-da-me-tarsi-nyakoy--ne-sam-----Video-__135488

Снимка: Булфото „Не съм правила тези записи и не съм ги публикувала”, заяви в студиото на „Здравей, България” Румяна Ченалова.   ...

Скандална сделка: Опитаха се да продадат дете чрез Фейсбук

http://petel.bg/Skandalna-sdelka--Opitaha-se-da-prodadat-dete-chrez-Feysbuk-__135489

Боливийската полиция съобщи за ареста на две жени, обвинени в трафик на хора чрез социалната мрежа Фейсбук, съобщават Асошиейтед прес и...

Прослава на преп. Теодосий Търновски

http://frognews.bg/news_102656/Proslava-na-prep-Teodosii-Tarnovski/

Със своята исихастка школа преп. Теодосий Търновски създава нова епоха в Българската църква, която повдига духа и културата на монашеството и на православното благочестие. Негов ревностен следовник е Св. Евтимий Търновски.

Вече всичко е наред – появи се и Делян Пеевски

http://cite.actualno.com/veche-vsichko-e-nared--pojavi-se-i-deljan-peevski--news_510061.html

Така журналистката от БНР Силвия Великова коментира накратко поредното разкритие по шумния скандал "Яневагейт", който за мнозина е "Какигейт". Късно снощи „Биволъ” пусна пореден запис от разговора между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. В записа се чува името „Делян”. Въпросният Делян говорил с главния прокурор Сотир Цацаров и се „появило това чудо”. Визира се в крайна сметка стартиралото досъдебно производство срещу Янева, след като на 19-ти февру

Калфин информира депутатите за колко социално слаби ще има пакети с храна

http://pik.bg/калфин-информира-депутатите-за-колко-социално-слаби-ще-има-пакети-с-храна-news442538.html

Калфин информира депутатите за колко социално слаби ще има пакети с храна

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин ще участва в петъчния парламентарен контрол и ще даде информация за предоставяне на пакети с основни храни за 255 хиляди социално слаби семейства. Калфин ще отговори и на въпрос относно политика по оптимизация на работното време.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката ще отговори на въпрос за задължението в Закона за енергетиката, топлофикациите и заводските централи да монтират измервателни уреди с контролен характер както и за промените в договорите за изкупуване на произведената електроенергия от централите AES Гълъбово и Contour Global.

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова се очаква да даде разяснения докъде е сдигнали изграждането на оградно съоръжение по границата на Република България с Република Турция. 

Без ток днес във Варненско ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=307495

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 27 ноември, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варненска област, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 09:00 до 15:00 часа - с.

Проф. Атанас Тасев пред „Труд“: Путин може отново да върне „Южен поток“ към България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5138381

- Проф. Тасев, Русия спря газа на Украйна в 10 часа в сряда. Според вас България подготвена ли е за такова положение, като имаме предвид същата ситуация през 2009 г., когато Украйна започна да черпи от транзитираното за България и Европа гориво?
- В момента се случва класическо дежавю. През 2009 г. се случи същият сценарий,
- Проф. Тасев, Русия спря газа на Украйна в 10 часа в сряда. Според вас България подготвена ли е за такова положение, като имаме предвид същата ситуация през 2009 г., когато Украйна започна да черпи от транзитираното за България и Европа гориво? - В момента се случва класическо дежавю. През 2009 г. се случи същият сценарий,

Соломон Паси: Неизбежен е съюзът на Русия със Запада срещу “Ислямска държава”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5138212

Още акценти:
Европейският съюз е големият отсъстващ в геополитическия хаос в Близкия изток
Брюксел заедно с НАТО трябва да катализира борбата срещу общия враг - “Ислямска държава”
Спешно да се възстанови Съветът “НАТО-Русия”, който да определя мишените на общите действия
В Сирия трябва да се очертаят зони,
Още акценти: Европейският съюз е големият отсъстващ в геополитическия хаос в Близкия изток Брюксел заедно с НАТО трябва да катализира борбата срещу общия враг - “Ислямска държава” Спешно да се възстанови Съветът “НАТО-Русия”, който да определя мишените на общите действия В Сирия трябва да се очертаят зони,

Издънка в ефир: БНТ излъчи "странна" прогноза за времето!

http://petel.bg/Izdanka-v-efir--BNT-izlachi-stranna-prognoza-za-vremeto-__135486

Кадър: БНТ Странна прогноза за времето беше показана в сутрешния блок на БНТ. Симпатична и усмихната синоптичка застана по традиция...

Оставиха в ареста обвиняемият за убийството на приближения на Митьо Очите в Поморие

http://petel.bg/Ostaviha-v-aresta-obvinyaemiyat-za-ubiystvoto-na-priblizheniya-na-Mito-Ochite-v-Pomorie__135487

Снимка: 24 часа Бургаският окръжен съд не уважи молба за изменение на мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Димитър...

Парижките терористи си купили автоматите онлайн

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-parizh-okyrvaven/parizhkite-teroristi-si-kupili-avtomatite-onlajn-6046207

Търговец на оръжие, който ги поръчал, а после продал на "араби от Париж", в момента се намира в следствения арест в Щутгарт

27 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=307494

Събития: 176 г. — Марк Аврелий назначава сина си Комод за съимператор, с което прекъсва системата на осиновените императори в Римската империя. 1095 г. — Папа Урбан II благославя по време на Събора в Клермон провеждането на Първи кръстоносен поход.

Парламентът ще се произнесе окончателно за ремонта на МиГ-овете в Полша

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2657349_parlamentut_shte_se_proiznese_okonchatelno_za_remonta/?ref=rss


Очаква се днес депутатите да обсъдят най-накрая ратификацията Споразумението с Полша за осигуряване на логистична подкрепа за самолетите МиГ-29. Тя е първа точка в дневния ред на днешното заседание на парламента, след като на два пъти беше отлагана.

Предвиждаше се документът да бъде гласуван още във вторник, заради което беше свикано и извънредно заседание на парламента, на заради изчерпване на пленарното време не стигна до нея. Реформаторският блок искаше обсъждането да бъде...

Джордж Бест: Страхотен гол или „Мис Свят“? Имах и двете!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5138206

„Ако някой ме пита кое бих предпочел - да вкарам гол след дрибъл между 4-5 съперници или да си легна с „Мис Свят“, ще ме затрудни. За щастие съм имал и двете!“ Само една от култовите фрази на един от най-емблематичните и харизматични футболисти в историята. Името Джордж Бест извиква асоциации с дълги коси, кални терени,
„Ако някой ме пита кое бих предпочел - да вкарам гол след дрибъл между 4-5 съперници или да си легна с „Мис Свят“, ще ме затрудни. За щастие съм имал и двете!“ Само една от култовите фрази на един от най-емблематичните и харизматични футболисти в историята. Името Джордж Бест извиква асоциации с дълги коси, кални терени,

Правилата на дълголетието

http://health.actualno.com/pravilata-na-dylgoletieto-news_509895.html

Дълголетници днес се наричат хората над 90 години, но така е било невинаги. Само допреди половин век 50-годишните са смятани за възрастни, а съвременните им връстници не могат да се нарекат баба или дядо. Огромно количество фактори оказват влияние върху продължителността на живота – от генетика до екологични моменти. Сред тях има и такива, които непосредствено зависят от усилията на човека. Именно за тези начини за удължаване на живота напомнят учените. За най-главна тайна на младостта и

Ченалова: Предполагам, че Пеевски е говорил с Цацаров и Борисов за Янева

http://crime.actualno.com/chenalova-predpolagam-che-peevski-e-govoril-s-cacarov-i-borisov-za-janeva-news_510060.html

Предполагам, че става въпрос за депутата Делян Пеевски, тъй като съдия Янева имаше контакти с него и не го е крила. Това заяви вече уволнената от съдебната система Румяна Ченалова пред Нова телевизия. Снощи (26 ноември) „Биволъ” пусна пореден запис от разговора между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. В записа се чува името „Делян”. Въпросният Делян говорил с главния прокурор Сотир Цацаров и се „появило това чудо”. Визира се в крайна сметка стартира

Властта решава кога ще почиваме догодина

http://offnews.bg/news/n_1/n_598317.html

Правителството се събира днес, заседанието се провежда след края на официалната визита на премиера Бойко Борисов и седем министри в Китай. Първа точка в дневния ред е разместването на почивните дни през следващата година.  Кабинетът ще се занимава и с парите на Министерството на отбраната, на младежта и спорта, на МОСВ и транспортното ведомство. На образователното министерство пък ще бъдат отпуснати допълнителни средства за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати от труда на директорите на общинските детски градини, училища и обслужващи звена и на педагогическите специалисти в тях.

Прогноза за времето - 27 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307493

Днес от юг на север ще започнат валежи, които до края на деня ще обхванат цялата страна. На места в южните райони валежите ще бъдат значителни по количество. В Северозападна България и Предбалкана ще превалява и сняг. На места във високите котловинни полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг, привечер за кратко валежът ще е от сняг.

Нова порция дъжд и сняг

http://pik.bg/нова-порция-дъжд-и-сняг-news442531.html

Нова порция дъжд и сняг

От юг на север ще започнат валежи, които до края на деня ще обхванат цялата страна, съобщиха от НИМХ.

На места в южните райони валежите ще бъдат значителни по количество. В Северозападна България и Предбалкана ще превалява и сняг. На места във високите котловинни полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг, привечер за кратко валежът ще е от сняг. Ще духа слаб североизточен вятър. Минимални температури ще бъдат от около нулата в северозападните до 6°-7° в югоизточните райони. Максималните температури ще са между 2° и 7°, а в югоизточните райони до 8° - 10°.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще вали дъжд, а над 1800 - 2000 метра и в Западна Стара планина - сняг. Ще духа умерен югоизточен, а по-високите части и силен южен вятър.

По Черноморието ще бъде облачно. От юг ще започнат валежи от дъжд.

Предлагаме на Китай общи проекти за плана „Юнкер”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139324

Премиерът Борисов обяви Пекин за най-важен партньор в Азия и в световен мащаб

Премиерът Бойко Борисов предложи на китайския си колега Ли Къцян да се обсъдят възможни съвместни проекти на двете държави, с които да се кандидатства за еврофинансиране по т.нар. план “Юнкер”, чиято цел е с безвъзмездна помощ да стимулира допълнителни инвестиции в
Премиерът Борисов обяви Пекин за най-важен партньор в Азия и в световен мащаб Премиерът Бойко Борисов предложи на китайския си колега Ли Къцян да се обсъдят възможни съвместни проекти на двете държави, с които да се кандидатства за еврофинансиране по т.нар. план “Юнкер”, чиято цел е с безвъзмездна помощ да стимулира допълнителни инвестиции в

2 предполагаеми ислямисти арестувани в Берлин

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/2-predpolagaemi-isliamisti-arestuvani-v-berlin-6046206

Те обаче не са планирали атака в германската столица, а най-вероятно в северозпадания град Дортмунд - според сигнала, по който следователите работят

Трима младежи са обрали кафе-автомат в с.Габерово

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/v6CHyHmT4F8/

В резултат на полицейските действия на служители от Районно управление – Поморие по отношение кражбата на сумата от 200 лв. във вид на монети, осъществена на 13.11.т.г. от кафе-автомат, разположен в с. Габерово, собственост на 33- годишен мъж от селото, са установени извършителите на деянието, съобщиха от полицията. Това са 21- годишният И.А. от с. Градец, общ. Котел, 21- годишният А.А. от Поморие и 16- годишният С.К., също от Поморие. Младежите направили пълни самопризнания. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава от служители на Районно управление – Поморие.

ОАЕ пращат колумбийски наемници в Йемен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/27/2657422_oae_prashtat_kolumbiiski_naemnici_v_iemen/?ref=rss


Обединените арабски емирства са пратили над 450 латиноамерикански наемни войници в Йемен, писа в. "Ню Йорк таймс". Те са предимно колумбийци, а освен тях на страната на ОАЕ воюват чилийци и жители на Панама и Салвадор.

Латиноамериканските бойци са поредната страна в смесицата от правителствени армии, въоръжени племена и терористични групировки, които се бият в Йемен.

През пролетта коалиция, водена от Саудитска Арабия, започна военна кампания срещу бунтовниците хути, които...

Обявиха жълт код за обилни валежи в 8 области на страната

http://petel.bg/Obyaviha-zhalt-kod-za-obilni-valezhi-v-8-oblasti-na-stranata__135481

Жълт код за обилни валежи е обявен в 8 области в страната за утре, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и...

Красен Станчев в ефира на Нова тв: Русия си го търсеше!

http://petel.bg/Krasen-Stanchev-v-efira-na-Nova-tv--Rusiya-si-go-tarseshe-__135483

Кадър Нова тв Русия си го е търсила това нещо, защото тя бомбардира и ИД, и противниците на Асад, а част от тях са подкрепяни от Турция....

Ето къде спират тока днес във Варненска област

http://petel.bg/Eto-kade-spirat-toka-dnes-vav-Varnenska-oblast-__135484

Снимка: Булфото Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес ще бъде...

Румен Драганов: Ако кажеш на руски турист, че плажа е миниран, ще стъпва леко и пак ще се пече

http://petel.bg/Rumen-Draganov--Ako-kazhesh-na-ruski-turist--che-plazha-e-miniran--shhe-stapva-leko-i-pak-shhe-se-peche__135485

„Само 20% от всички руснаци изтеглиха само за ден всички резервации за Турция. Така че има емоция. Когато става въпрос за Турция, се оказва,...

Дянков категоричен: Новият дълг води до по-големи лихви

http://petel.bg/Dyankov-kategorichen--Noviyat-dalg-vodi-do-po-golemi-lihvi__135482

Снимка: Булфото Министерството на финансите, както и целият парламент трябва да се бори за намаляването на дефицита. Вече не сме в...

Преговорите за правителство в Хърватия могат да завършат с нови избори, смятат анализатори

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/27/2657372_pregovorite_za_pravitelstvo_v_hurvatiia_mogat_da/?ref=rss


Президентът на Хърватия започна консултации с политическите партии за съставяне на ново правителство, след като вотът преди 3 седмици не излъчи категоричен победител, предаде "Ройтерс".

Консервативният Хърватски демократичен съюз (HDZ) спечели 59 от общо 151 места в парламента – с три повече от управляващите досега социалдемократи. Сформираната преди 3 години партия "Мост" завоюва 19 места. Формацията е разкъсвана от вътрешни проблеми и засега не е обявила кого от големите играчи ще...

Мъж прескочи оградата на Белия дом, Обама вътре

http://offnews.bg/news/n_1/n_598312.html

Мъж, обвит с американското знаме, прескочи оградата на Белия дом в Деня на благодарността. По време на инцидента Барак Обама и неговото семейство са били в сградата,  съобщава ITV, цитирана от Фокус.  В Белия дом е обявена тревога, нарушителят, който държал бял пакет в ръцете си, е задържан. Това е поредният опит за нахлуване в парка на резиденцията. През септември миналата година мъж успя да изтича до входната врата и бе осъден на 17 месеца затвор, а шефът на Сикрет Сървис Джулия Пиърсън подаде оставка. Въведените мерки за сигурност обаче не спряха опитите за нахлуване в президентския дом. 

Експерти не вярват в мащабен срив на руско-турските икономически отношения

http://business.actualno.com/eksperti-ne-vjarvat-v-mashtaben-sriv-na-rusko-turskite-ikonomicheski-otnoshenija-news_510056.html

Ако се погледне голямата картина, има 10 млрд. причини да не се стигне до голямо ограничение на икономическите отношения между Турция и Русия. Износът на „Газпром” за Турция е 10-12% от общия, което е загуба от 2-3 млрд. долара, посочи икономистът Красен Станчев пред Нова телевизия. Според него е абсурдно да се смята и, че на селскостопанските отношения. Единствено може да пострада туризмът, но Станчев прогнозира, че и там няма как сериозно да се нарушат отношенията. Той дори смята,

Въоръжен грабеж в Монтана завърши с освобождаване на престъпника

http://montana.actualno.com/vyoryjen-grabej-v-montana-zavyrshi-s-osvobojdavane-na-prestypnika-news_510057.html

Въоръжен грабеж на бензиностанция в Монтана, установен и заловен нападател – резултатът е освобождаване срещу подписка, информира Нова телевизия. Оказа се, че нападателят – Веселин, е работил в бензиностанцията, но бил уволнен, защото „си намирал пари в колите на клиентите”. Той е заплашил с нож една от продавачките, която е била сама в бензиностанцията. Парите, които са взети, са около 500 лева, отделно е имало пари и в сейфа на банката. Собственикът на бензиностанцият

В Бюджет 2016 г. не се вижда финансиране на реформи

http://politics.actualno.com/v-budjet-2016-g-ne-se-vijda-finansirane-na-reformi-news_510059.html

Предложеният от министър Владислав Горанов Бюджет 2016 г. не е реформаторски. Никъде не се вижда финансиране на реформи и залагане на такива. Това заяви пред bTV депутатът от БСП лява България Корнелия Нинова. Според нея този бюджет няма да бъде изпълнен. „Фактът, че правителството на ГЕРБ прави отново актуализация означава, че не могат да правят бюджет“, добави тя. Корнелия Нинова заяви, че не е необходимо да се взима нов заем от над 5 милиарда лева през следващата година, както

Електронната система на Здравната каса спира днес за ремонт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2657366_elektronnata_sistema_na_zdravnata_kasa_spira_dnes_za/?ref=rss


Поради неотложни ремонтни дейности по електрозахранването на централната сграда на Националната здравноосигурителна каса в София днес в 9 ч. ще започне поетапно изключване на сървърите и комуникациите на институцията. Възстановяването им ще е в късния следобед на същия ден, а е възможно и да не е в рамките на работния ден, предупреди пресцентърът на НЗОК.

Спирането на електронната система означава прекратяване на работата на всички информационни системи и електронни услуги на касата...

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137554

Преп. Теодосий Търновски. Св. вмчк Яков Персиец. Преп. Паладий
 Теодосий Търновски в пост и молитва се подвизавал в Келифарската гора край Търново, където основал манастир и просветна школа. Яков бил богат християнин. За да спаси семейството си от преследванията, приел да извърши езически обред въпреки волята си.
Преп. Теодосий Търновски. Св. вмчк Яков Персиец. Преп. Паладий Теодосий Търновски в пост и молитва се подвизавал в Келифарската гора край Търново, където основал манастир и просветна школа. Яков бил богат християнин. За да спаси семейството си от преследванията, приел да извърши езически обред въпреки волята си.

Въпроси и отговори, след като КАТ свърши регистрационните табели

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/11/27/2657081_vuprosi_i_otgovori_sled_kato_kat_svurshi/?ref=rss


Службите на пътната полиция в Бургас, Варна, Враца, Хасково и Русе спряха регистрацията на автомобили. Причината е изчерпване на регистрационните табели. За момента няма информация кога проблемът ще бъде решен.

Логично възникват редица въпроси, сред хората които са сменили или планират да си подменят автомобила. В този текст опитахме да съберем възможните хипотези и вариантите за действие

Кога проблемът ще бъде решен?
Отговор на този въпрос към момента никой не се...

ФБР следи около 50-ина заподозрени в отношения с „Ислямска държава“

http://petel.bg/FBR-sledi-okolo-50-ina-zapodozreni-v-otnosheniya-s----Islyamska-darzhava---__135478

Снимка: Уикипедия Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) е поставило под наблюдение в страната най-малко 48 лица, заподозрени във...

МВнР на Русия: САЩ знаят кой е „танцувал” около убития пилот на Су-24

http://petel.bg/MVnR-na-Rusiya--SASHH-znayat-koy-e----tantsuval----okolo-ubitiya-pilot-na-Su-24__135479

Снимка: youtube Във Вашингтон много добре знаят кой е разстрелял спускащия се с парашут пилот на Су-24. Москва се надява да получи тези данни,...

Преглед на печата от 27 ноември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2657445_pregled_na_pechata_ot_27_noemvri/?ref=rss

Държавно управление

Капитал Daily

Янева "елегантно" е казвала на Ченалова как да решава определени дела
ВСС отложи разглеждането на становището на Европейската комисия за записите

За хората няма да е изгодно веднага да се преместят на свободния пазар на ток
На енергийната борса трябва да има повече производители, не само държавните централи, смята анализаторът Иван Хиновски

Сега
 Прокуратурата предупреди за наводнения от опасни...

Неизвестен заплашва отец Иван с убийство

http://crime.actualno.com/neizvesten-zaplashva-otec-ivan-s-ubijstvo-news_510054.html

От 15-20 дни, към 17-18 часа ми се обажда мъжки глас, който ми казва да освободя жените и децата, иначе съм мъртъв. Номерът е скрит, чуха го и хора в Германия, бях там преди известно време и го пуснах на спийкър, за да го чуят, посочи известният в цяла България отец Иван пред Нова телевизия. Когато ми звънна по телефона в България, един от хората, с които бях, ми взе телефона и го предупреди, че го знаем кой е. Оттогава не ми е звънял, уточни отец Иван. Свещеникът каза, че има подозрения за д

Як дрифт в МОЛ-а в чест на "черния" петък (видео)

http://cars.actualno.com/jak-drift-v-mol-a-v-chest-na-chernija-petyk-video-news_510033.html

Nissan и Hoonigan честват Черния петък в типичния за вторите стил – дрифт с помощта на дрифтарски Nissan. Видеото е заснето в изоставения Hawthorne Mall извън Лос Анджелис. Звездите в него са 2-кратният шампион във Formula Drift Крис Форсберг и Раян Трюк, които шофират своите мощни 1000 к.с. Nissan 370Z в изоставената сграда. Видеото е заснето с 360° камери, които позволяват на зрителите да влязат в екшъна както никога преди. Малко е странно, но вижте сами за какво става въпрос.

Как изглежда огнено торнадо в детайли (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/kak-izglejda-ogneno-tornado-v-detajli-video-news_509835.html

Видеоблогъри от Великобритания са решили да демонстрират на интернет потребителите как изглежда огнено торнадо, заснето с високоскоростна камера. За да създадат торнадото, британците запалили керосин в метална кофа. Около конструкцията експериментаторите наредили 12 вентилатора и пуснали механизма. Пламъците са заснети от камера, работеща със скорост от 1000 до 2500 кадъра в секунда. Благодарение на това в детайли може да се види формирането на смерча. За няколко дни видеото с буйството на ст

Турция е готова да работи с Русия, Русия и Франция координират ударите в Сирия

http://asia.actualno.com/turcija-e-gotova-da-raboti-s-rusija-rusija-i-francija-koordinirat-udarite-v-sirija--news_510055.html

Турция е готова да продължи да работи с Русия, за да бъде борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) по-ефективна, посочва турският премиер Ахмет Давутоглу в интервю пред „Таймс“, посочва БГНЕС. Според Давутоглу, действията на турските ВВС, които свалиха руски бомбардировач Су-27, "не бяха насочени срещу определена страна." "Турция взе решение въз основа на правилата за задействане на силите и средствата за защита на суверенната си територия", посочва той. Даву

Спортът и мачовете по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5138219


                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Без вода на 10 места в София заради ремонти

http://offnews.bg/news/n_1/n_598306.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес , съобщиха от дружеството.  Във връзка с реконструкция на уличен водопрпвод на ул. „Букет” в кв. „Овча купел” се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 ч. на ул. „Букет” между ул. „Любляна” и ул. „Войводина могила”. Във връзка с реконструкция на уличен водопрпвод на ул. „Хаджи Димитър” в с. Мало Бучино, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 17.00 ч. на в.з. Симоница. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Емборе” в кв. „Орландовци”, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 17.00 ч. на ул. „Емборе”. Във връзка с преработка на водомерен възел на ул. „Папрат” в кв. „Драгалевци” се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 16.00 ч. на ул. „Папрат”, ул. „Захари Зограф”, ул. „Крушова градина”, ул. „Гергьовче”, ул. „Кимчовец”, ул. „Казаните”, ул. „Горска поляна”, ул. „Момино венче” и 160 ОДЗ „Здравец”. Във връзка с диагностика на водопровод на ул. „Породин” и ул. „Г.С. Раковски” в кв. „Славовци” се налага спиране на водоподаването от 9.30 до 15.30 ч. на ул. „Победа”, ул. „Породин”, ул. „Липите”, ул. „Летец”, ул. „Снежанка” и ул. „Искърско дефиле”. Във връзка с подмяна на сградни водопроводни отклонения на ул. „Асен Игнатов” в с. Бусманци се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 20.00 ч. на ул. „Асен Игнатов”, ул. „Перуника”, ул. „Троянски път”, ул. „Чукура”, ул. „Пчелина” и кв. „Нова враждебна”. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Горски пътник” в жк „Лозенец” се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. на ул. „Цветна градина”, ул. „Вежен”, ул. „Николай Лилиев”, бул. „Черни връх”, бул. „Арсеналски”, ул. „Славище”, бул. „Черни връх” от бул. „Арсеналски” до ул. „Вежен”, жилищна група „Южен парк”, хипермаркет на ул. „Козяк”. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Монтевидео” в кв. „Овча купел”, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 16.00 ч. на ул. „Монтевидео”, ул. „Маестро Кънев”, ул. „Иван Радоев” и ул. „Букет”. Във връзка с пресвързване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Благой Тодоров” в с. Желява се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. на ул. „Мургаж” от №1 до №72. Във връзка с изпълнение на строително-монтажни работи на ул. „Висо”, ул. „Пирин”, ул. „Веслец” и ул. „Стара планина” във в.з. Врана-Лозен Триъгълника се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. на в.з. Врана-Лозен Триъгълника, Институт по генетика „Акад. Дончо Костов”, хотел „Black cat”, бензиностанция и гуми център.

Ердоган: Турция няма да се извини за инцидента със Су-24

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/aikcrRW2A4U/

Анкара няма да се извини за инцидента със сваления руски самолет Су-24, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за телевизия CNN в четвъртък, предаде Кросс.

„Мисля, че ако някоя страна трябва да се извини, то тона не сме ние. Трябва да се извинят тези, които нарушиха въздушното ни пространство. Нашите пилоти и въоръжените сили просто изпълниха задълженията си, които се състояха в това да дадат отговор на нарушението“, каза Ердоган.

Припомняме, че във вторник руски Су-24 претърпя катастрофа в Сирия. Президентът на РФ Владимир Путин съобщи, че той е бил свален с ракета „въздух-въздух“ от турски изтребител F-16 и е паднал на територията на Сирия на четири километра от границата с Турция. Руският президент определи това като „удар с нож в гърба“ от страна на съучастниците на терористите. Турция твърди, че руският самолет е нарушил въздушното пространство на страната в района на границата със Сирия. Генералният щаб на ВС на РФ заяви, че Су-24М не е пресичал границата с Турция и това се потвърждава от данните на сирийската противовъздушна отбрана.

Турският държавен глава Реджеп Таийп Ердоган заяви, че е предложил на руския президент Владимир Путин да проведат среща в Париж на 30 ноември, но не е получил отговор от руска страна, предаде РИА Новости.

Международната конференция за проблемите на климата ще се проведе в Париж на 30 ноември. Според информация на Елисейския дворец, участието си са потвърдили представителите на 138 държави. По-рано помощникът на руския президент Юрий Ушаков съобщи, че Путин ще говори на конференцията в деня на откриването й.

„Поисках среща с руския държавен глава в Париж на 30 ноември, но не получих отговор“, заяви Ердоган пред френския телевизионен канал France 24 в четвъртък.

По-рано говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков подчерта, че отделна среща между Путин и Ердоган в кулоарите на конференцията за климата в Париж не се предвижда.

Жълт код в 8 области заради обилни валежи

http://pik.bg/жълт-код-в-8-области-заради-обилни-валежи-news442530.html

Жълт код в 8 области заради обилни валежи

Жълт код е обявен за 27 ноември в 8 области на Югозападна и Южна България заради интензивни валежи от дъжд.

Кодът е в сила за областите Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Старозагорска, Кърджалийска и Хасковска. В тези области ще има значителни валежи, като сумарното количество за денонощието ще бъде около 20-30 л/кв.м. За останалата част от страната е обявен зелен код.

От юг на север ще започнат валежи, които до края на деня ще обхванат цялата страна, уточниха от НИМХ. На места в южните райони валежите ще бъдат значителни по количество. В Северозападна България и Предбалкана ще превалява и сняг. На места във високите котловинни полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг, привечер за кратко валежът ще е от сняг. Ще духа слаб североизточен вятър. Минимални температури ще бъдат от около нулата в северозападните до 6°-7° в югоизточните райони. Максималните температури ще са между 2° и 7°, а в югоизточните райони до 8° - 10°.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще вали дъжд, а над 1800 - 2000 метра и в Западна Стара планина - сняг. Ще духа умерен югоизточен, а по-високите части и силен южен вятър. По Черноморието ще бъде облачно. От юг ще започнат валежи от дъжд.

Ердоган: Ако ракета С-400 свали турски самолет, това е агресия

http://petel.bg/Erdogan--Ako-raketa-S-400-svali-turski-samolet--tova-e-agresiya__135475

Снимка: Уикипедия Анкара ще оценява като агресия ситуацията, при която неин боен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде...

Отец Иван в ефира на Нова тв: Плашат ме с убийство! Искат жените!

http://petel.bg/Otets-Ivan-v-efira-na-Nova-tv--Plashat-me-s-ubiystvo--Iskat-zhenite-__135476

Кадър Нова тв Нови грижи са се стоварили на главата на отец Иван от село Якимово, където се грижи за около 300 жени и деца, които освен при...

Борисов си тръгна от Пекин със скандал!

http://petel.bg/Borisov-si-tragna-ot-Pekin-sas-skandal-__135477

Със странен инцидент бе съпроводено заминаването на премиера Бойко Борисов от Китай в четвъртък вечерта след 4-дневното му посещение....

Русия приема срещу Турция мерки от военен, дипломатически и икономически характер

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/m2CUrvoVKZg/

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече нападението на турските ВВС срещу руския самолет Су-24 акт на агресия срещу Русия, в отговор на който ще бъдат приети мерки от военен, дипломатически и икономически характер. “Това е безусловен акт на агресия от страна на Турция срещу нашата държава. Тя е наша съседка и член на Северноатлантическия алианс”, заяви руският премиер, откривайки заседание на кабинета.

“Военни и дипломатически мерки в следствие на това престъпление вече бяха предприети, планират се и още”, каза Медведев, като добави, че те ще бъдат и икономически.

Правителството на РФ ще изработи икономически ограничителни мерки по отношение на Турция в отговор на нападението на турските ВВС срещу руския Су-24, заяви още Медведев, като съобщи, че по-рано е обсъдил този въпрос с президента на РФ Владимир Путин.

„В резултат на правителството е наредено да изработи система от мерки за реагиране на акта на агресия в икономическата и хуманитарната сфери“, каза Медведев. По думите му решението ще бъде прието на основание Закона за специалните икономически мерки от 2006 година, който е предвиден именно за такива ситуации.

„Там е установен такъв набор от мерки – това са и прекратяване на реализацията на програми за икономическо сътрудничество, и ограничения във финансовите операции, и ограничения във външнотърговските сделки, и промени в митата – вносни и износни, мерки за въздействие в туристическата сфера, превозите, включително и транзита, движението на самолети и кораби и на хуманитарните контакти. И най-накрая, на използване на работна сила“, изброи Медведев.

Руският премиер даде на правителството два дни за подготовка на предложения за ограничителните мерки срещу Турция. Той подчерта, че мерките няма да бъдат ограничени от някакъв срок. „Предлагам всичко това да се направи в двудневен срок, за да може максимално бързо да преминем към съответните процедури“, заяви премиерът на заседание на правителството, цитира Кросс.

По думите му, разработените от кабинета предложения трябва да бъдат събрани в единен нормативен акт – „по всяка вероятност, това трябва да бъде указ на президента и приетото на негово основание правителствено постановление“. “В тези документи ще става дума за въвеждане на ограничения и забрани за дейността на турски икономически структури на територията на Руската федерация, ограничения и забрани, отнасящи се до доставката на продукция, включително хранителни стоки, до изпълнение на работи и оказване на услуги от турски компании и други ограничителни мерки“, заяви Медведев.

Руският премиер добави, че те могат да засегнат и редица инвестиционни проекти, „сътрудничеството с Турция по които се определяше с високо ниво на доверие към тази държава“. „Тези договори, тези инвестиционни проекти могат да бъдат замразени или просто прекратени“, заяви Медведев. Той предложи още да бъдат спрени преговорите по преференциалния режим на Турция.

Терористите от Париж си поръчали автомати от Германия

http://europe.actualno.com/teroristite-ot-parij-si-porychali-avtomati-ot-germanija-news_510052.html

Терористите, които извършиха касапницата в Париж на 13 ноември, са поръчали автоматите, с които стреляха, по Интернет от Германия, съобщава в. "Билд", цитиран от БГНЕС. Германските следствени органи, които се ангажирани в изясняването на обстоятелствата около атентатите в Париж, за да бъдат предотвратени подобни нападения на територията на тяхната страна, са установили, че автоматите на престъпниците били доставени от Германия и са закупени от търговци на оръжие чрез Интернет, пише вестникът.

Личният ви хороскоп за петък - 27 ноември

http://curious.actualno.com/lichnijat-vi-horoskop-za-petyk----27-noemvri-news_510049.html

Овен Днес ви очакват промени. Напълно неочаквани и мащабни. Те може да не ви засегнат пряко, но ще бъдете потресени от случилото се. Опитайте се да запомните всеки детайл от случилото се. Не всеки става свидетел на подобно нещо. Телец Днес внимавайте да не излезете от предварително предначертания ви план. В противен случай ще имате един много дълъг петък, а може да остане работа и за почивните дни. Ако искате по този начин да се отървете от други ваши задължения – това е друг въпрос.

Медийни публикации посочиха сина на Ердоган като купувач на петрола на ИД

http://asia.actualno.com/medijni-publikacii-posochiha-sina-na-erdogan-kato-kupuvach-na-petrola-na-id-news_510053.html

Според турски и сирийски медии, цитирани от РИА Новости, родният син на турския лидер Реджеп Ердоган – Билал Ердоган – фактически контролирал нефтените потоци в Турция и купувал суров петрол от ислямистите на черния пазар. Медийните информации сочели, че Ердоган-младши притежава кейове в пристанищата на ливанския Бейрут и турския Джейхан, където контрабандната суровина се доставя с танкери, пише БГНЕС. След като руските въздушни удари предизвикаха значителни щети на "петролопроводит

Св. преподобни Теодосий Търновски

http://celebrate.actualno.com/sv-prepodobni-teodosij-tyrnovski-news_510051.html

Преподобният Теодосий Търновски бил ученик на преп. Григорий Синаит, основателят на исихасткото учение. В пост и молитва се подвизавал в Келифарската гора край В. Търново, дето основал манастир и просветна школа. Изобличил ересите при църковните събори при цар Иван Александър. Отишъл да посети съученика си патриарх Калист в Цариград, починал в 1363 година.   † Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.    

Дъжд и сняг днес, студ през уикенда

http://offnews.bg/news/n_1/n_598300.html

Жълт код заради проливни дъждове е обявен в областите Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Кърджали и Хасково. Очаква се там да паднат около 20-30 л/кв.м. За останалата част от страната кодът е зелен, но ще вали.  В Северозападна България и Предбалкана ще превалява и сняг. Максималните температури ще са между 2 и 7 градуса, а в югоизточните райони - до 8-10 градуса, съобщават от НИМХ-БАН, цитирани от Дарик. Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще вали дъжд, а над 1800-2000 м и в Западна Стара планина - сняг. Ще духа умерен югоизточен вятър, а по-високите части и силен южен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е 2 градуса, на 2000 м - около минус 1 градус. Над Черноморието ще бъде облачно. От юг ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури на въздуха ще са от 8 до 12 градуса. Температурата на морската вода е 13-14 градуса, а вълнението на морето ще бъде около 3 бала. Утре вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще бъде умерен. Валежите ще отслабнат и от запад на изток постепенно ще спират. Ще започне и разкъсване на облачността. В по-голямата част от Западна България ще е студено, минималните температури на места ще са около и под 0 градуса, а дневните - едва 4-6 градуса, докато в крайните южни и в източните райони все още ще достигат 10-14 градуса. В неделя ще духа умерен, в Северна България и временно до силен запад-северозападен вятър. Над източните райони ще преобладава облачно време, почти без валежи, а над западните - облачността ще продължи да се разкъсва и над много райони ще намалява. Минималните температури ще са между минус 2 и 3 градуса, а максималните - между 6 и 11 градуса.

Нови разкрития около живота на Уилям Шекспир

http://petel.bg/Novi-razkritiya-okolo-zhivota-na-Uilyam-SHekspir__135471

Снимка: Уикипедия Разкопките на мястото на разрушения дом на Уилям Шекспир може би разкриват някои интересни обстоятелства около...

Daily Mail: Броят на българските и румънските имигранти във Великобритания се е повишил драстично

http://petel.bg/Daily-Mail--Broyat-na-balgarskite-i-rumanskite-imigranti-vav-Velikobritaniya-se-e-povishil-drastichno__135472

Новата вълна имигранти от Румъния и България стои зад повишаването на броя на европейците, пристигащи във Великобритания. Гражданите на...

Задържаха търговеца, продал оръжието на терористите от Париж

http://petel.bg/Zadarzhaha-targovetsa--prodal-orazhieto-na-teroristite-ot-Parizh__135473

Илюстрация: Булфото Полицията задържа търговеца, който е продал на терористите от Париж оръжието, което те използваха, за да убият 130...

В знак на протест: Гърци гориха знамена на Турция и САЩ в центъра на Атина

http://petel.bg/V-znak-na-protest--Gartsi-goriha-znamena-na-Turtsiya-i-SASHH-v-tsentara-na-Atina-__135474

Протестна демонстрация срещу свалянето на Су-24 от турските ВВС се е състояла в Атина, съобщава РИА Новости, цитирана от "Фокус". Около...

Подписан е Ньойският договор

http://chronicles.actualno.com/podpisan-e-niojskijat-dogovor-news_509227.html

Ньойският договор е договор между България и страните от Антантата, поставил край на участието на България в Първата световна война. Подписан е от българска страна от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. След подписването, според някои медии, той счупва писалката заради тежките клаузи. Според други домакините му предложили да я вземе за спомен, но той отказал. От страна на Антантата страни по договора са Съединен

Жълт код за обилни валежи е обявен в 8 области в страната

http://society.actualno.com/jylt-kod-za-obilni-valeji-e-objaven-v-8-oblasti-v-stranata--news_510050.html

Жълт код за обилни валежи е обявен в 8 области в страната за днес, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. В областите Хасково, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян Пазарджик, Благоевград и Кюстендил се очакват значителни валежи около 15-20 л/кв.м през денонощието . При жълт код за предупреждение са възможни локални наводнения, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. Валежите временно ще спрат. Минимални температур

Откъс от "Не си отивай, щастливецо!"

http://literature.actualno.com/otkys-ot-ne-si-otivaj-shtastliveco-news_509156.html

Чудесно е, когато от любовта се ражда брак. Само че само това не стига. То може да е само началото, но за щастлив живот се изисква друго. То е като посято семенце, което иска грижи и среда, ако ги няма – загива. Може да покълне, но изисква почва и грижи, за да стане цвете. Дотук говорихме много за брака и вече сте си съставили мнение. Сега само ще го допълним. Но да тръгнем отзад напред. Защо се развеждат хората? Вижте кои са държавите с най-много разводи по статистиката на ООН: 1. Бе

И частните охрани ще бдят за терористи в Старозагорско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5138080


Областната администрация в Стара Загора и полицията ще разчитат и на съдействието на частните охранителни фирми за повишаване сигурността в региона след терористичните атаки в Париж. Това стана ясно след среща на областния управител инж. Георги Ранов и ръководителите на такива фирми. До седмица ще бъде подписано и споразумение за съдействие на
Областната администрация в Стара Загора и полицията ще разчитат и на съдействието на частните охранителни фирми за повишаване сигурността в региона след терористичните атаки в Париж. Това стана ясно след среща на областния управител инж. Георги Ранов и ръководителите на такива фирми. До седмица ще бъде подписано и споразумение за съдействие на

В НС гледат ретификацията на споразумението с Полша за МиГ-29

http://pik.bg/в-нс-гледат-ретификацията-на-споразумението-с-полша-за-миг-29-news442478.html

В НС гледат ретификацията на споразумението с Полша за МиГ-29

Депутатите трябва да гледат Законопроект за ратифициране на Споразумението между правителството на България и на Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолетите МиГ-29. 
Ратификацията на споразумението за МиГ-овете бе отложена за последния работен ден от седмицата „по технически причини” по думите на военния министър Николай Ненчев. В сряда той заяви, че „няма основание за безпокойство, защото има подкрепа сред депутатите”. В края на октомври правителството одобри споразумението и предложи на Народното събрание да го ратифицира. 
Споразумението има текстове, които описват и регламентират правата и задълженията на страните, сроковете за изпълнение, механизма за транспортиране, рисковете, качеството и съответствието, гаранционната отговорност и съответните искове за щети, с което се обезпечава споразумението. 
Междуправителственото споразумение с Полша предвижда договорености за ремонт на шест двигателя, както и ползване на два полски двигателя за период от 2 години. Двата полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане в сила на споразумението. Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна. 
При разглеждането на споразумението в комисията по отбрана на било отбелязано, че възстановения ресурс от по 200 часа на двигател осигурява ограничен период на използване и не решава въпроса с поддръжката или модернизацията на намиращите се на въоръжение в Българските военновъздушни сили самолети.
От РСК МиГ вече заявиха, че Русия няма да обслужва българските изтребители МиГ-29, ако София сключи договор за тяхното обслужване с Полша. Ако българската страна подпише договора с Полша за ремонта на двигателите РД-33, които са инсталирани на МиГ-овете, ние няма да имаме друг изход, освен да откажем по-нататъшна поддръжка и ремонт на МиГ-29 на българските ВВС“, каза генералният директор на РСК „МиГ“ Серегей Коротков. Той уточни, че в такъв случай правомерността на по-нататъшното използване на тези самолети е под въпрос, както и сигурността на летците. „Съжаляваме, че такова решение се взема, като се изхожда единствено и само от политическата конюнктура и най-вероятно е резултат от външен натиск“, заяви Коротков. Генералният директор на корпорацията също така отбеляза, че предложенията на РСК „МиГ“ за България са били доста по-изгодни от икономическа гледна точка. Ценовите параметри, предложени от полската и руската страни за ремонта на двигателите са на практика „идентични“. За пореден път Коротков заяви, че Полша не е получавала лиценз и актуализирана техническа документация за ремонта на двигателите на изтребителите МиГ. “За посочената сума Русия беше готова да гарантира на България двойно по-голям ресурс, отколкото Полша. Въпреки че този случай предизвиква у нас чувството на дълбоко съжаление, имайки предвид многовековната дружба между Русия и България, ние все пак се надяваме да изградим взаимно изгодно сътрудничество, базиращо се на международното право. В същото време ние смятаме, че е възможно да се оспори правомерността на подготвящото се споразумение заради нарушаването на нашите права като разработчик и производител на самолети“, категоричен е Коротков.

С увеличение на заплатите стартира новият мандат в Търговище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5138064

С увеличение на заплатите на съветници и кметове започна новият мандат на общинския съвет в Търговище.
Кметът на общината д-р Дарин Димитров (ГЕРБ), който встъпи в длъжност на 10 ноември, ще получава тавана на възможното възнаграждение от 2 600 лв. Самият той предложи заплатата му да бъде колкото на предшественика му д-р Красимир Мирев (БСП) - 2
С увеличение на заплатите на съветници и кметове започна новият мандат на общинския съвет в Търговище. Кметът на общината д-р Дарин Димитров (ГЕРБ), който встъпи в длъжност на 10 ноември, ще получава тавана на възможното възнаграждение от 2 600 лв. Самият той предложи заплатата му да бъде колкото на предшественика му д-р Красимир Мирев (БСП) - 2

В Черния петък пускат големите намаления

http://pik.bg/в-черния-петък-пускат-големите-намаления-news442472.html

В Черния петък пускат големите намаления

За Черния петък (Black Friday), който трябва да се осъществи на 27 ноември, сме констатирали, че в огромния брой случаи правилата се спазват и намаленията ще бъдат действителни. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.
Сравнително от скоро България се присъедини към дългогодишната традиция за някои други страни – последният петък на ноември да е ден за големи намаления на цените на стоки.
От КЗП са установили, че извън Черния петък, има доста случаи при малки търговци и големи вериги, в които се анонсират намаления, които не отговарят на действителността. Това става, когато търговецът вдига цената на продукта няколко дни преди да анонсира съответния процент намаление. Когато го направи е ясно, че това не е действителният процент намаление, съгласно старата цена, на която е продавана стоката. От КЗП уточняват, че има изискване по закон стоката да бъде продавана поне 30 дни, за да може процентът намаление, който ще бъде извършено от търговеца да е релевантно.

Правителството ще определи почивните дни през 2016 г.

http://pik.bg/правителството-ще-определи-почивните-дни-през-2016-г-news442469.html

Правителството ще определи почивните дни през 2016 г.

На заседанието на Министерския съвет в петък министрите ще определят как да бъдат разместени почивните дни през 2016 г.
На правителственото заседание, което бе насрочено за петък, тъй като премиерът Бойко Борисов бе на официална визита в Китай заедно със седем министри, ще бъдат обсъдени и приети някои промени в бюджетите на отделни ведомства. 
По предложение на военния министър Николай Ненчев министрите ще приемат промени в утвърдените разходи по области на политики по бюджета на Министерството на отбраната за 2015 г.
Министрите ще обсъдят и проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2015 г. за изплащане на стипендии по програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. По бюджета на МОСВ и транспортното министерство също ще бъдат направени вътрешнокомпенсаторни промени на предвидените разходи. На образователното министерство пък ще бъдат отпуснати допълнителни средства за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати от труда на директорите на общинските детски градини, училища и обслужващи звена и на педагогическите специалисти в общинските обслужващи звена. 

РИОСВ-Пловдив спечели дело за мръсния въздух в Окръжен съд-Смолян

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5138141

РИОСВ-Пловдив спечели делото за мръсния въздух пред Окръжен съд-Смолян, който отхвърли като неоснователен и недоказан колективния иск, свързан със замърсяването на въздуха с фини прахови частици в града под тепетата в частта му срещу регионалната екоинспекция.
Това бе първото по рода си дело в България за чистотата на атмосферния въздух и
РИОСВ-Пловдив спечели делото за мръсния въздух пред Окръжен съд-Смолян, който отхвърли като неоснователен и недоказан колективния иск, свързан със замърсяването на въздуха с фини прахови частици в града под тепетата в частта му срещу регионалната екоинспекция. Това бе първото по рода си дело в България за чистотата на атмосферния въздух и

Народното събрание ще бъде домакин на заседанието на постоянната комисия на ПАСЕ

http://pik.bg/народното-събрание-ще-бъде-домакин-на-заседанието-на-постоянната-комисия-на-пасе-news442468.html

Народното събрание ще бъде домакин на заседанието на постоянната комисия на ПАСЕ

Народното събрание ще бъде домакин на заседанието на Постоянната комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Заседанието ще бъде открито от председателя на ПАСЕ Ан Брасьор на 27 ноември в 9.00 часа в зала „Мусала” на хотел „Хилтън София”. С приветствие към парламентаристите ще се обърне председателят на Народното събрание Цецка Цачева.
Заседанието е в рамките на председателството на България на Комитета на министрите на Съвета на Европа, което страната ни пое на 10 ноември 2015 г.
Постоянната комисия на ПАСЕ действа от името на Асамблеята между пленарните сесии. Тя включва председателят и заместник-председателите на Асамблеята, председателите на политически групи, ръководителите на национални делегации и председателите на комисии.
Около 60 парламентаристи от страните-членки на Съвета на Европа ще участват в заседанието на Постоянната комисия в София. 
Министърът на външните работи Даниел Митов ще представи пред парламентаристите приоритетите на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Предвидено е участниците в заседанието да обсъдят защитата на ценностите и принципите на Съвета на Европа и борбата с международния тероризъм.
Очаква се Постоянната комисия на ПАСЕ да приеме проект на декларация за препотвърждаване на принципите на Европейското единство и сътрудничество и спазване на международното право по предложение на ръководителя на делегацията на Народното събрание в ПАСЕ Джема Грозданова. Предложението за приемане на декларация по повод 40-ата годишнина от подписването на Заключителния акт от Хелзинки, внесено от Джема Грозданова в Страсбург на 29 септември 2015 г., е подкрепено от всички лидери на политически фракции в ПАСЕ, от председателката на Комисията по политически въпроси и демокрация, от лидера на делегацията на Германия и от лидера на делегацията на Унгария.
Предвижда се пред участниците в заседанието на Постоянната комисия на ПАСЕ да бъде представена информация от наблюдението на парламентарните избори в Киргизстан, Азербайджан и Турция, както и на изборите за президент в Беларус.
Народният представител Валери Жаблянов ще запознае парламентаристите с доклад по проект на Конвенция на Съвета на Европа за интегриран подход към осигуряването на безопасност и сигурност при провеждане на футболни мачове и други спортни събития.
„Достъп до правосъдие и Интернет: потенциал и предизвикателства” е темата, по която доклад ще представи испанският депутат Йорди Хухла. За „Съдбата на критично болните, задържани в Европа” пред участниците във форума ще говорят парламентаристите Андреас Грос (Швейцария) и Щефан Шенах (Австрия). Сред другите теми, които ще бъдат обсъдени на форума, са „Китайската миграция към Европа: предизвикателства и възможности” и „Насърчаване на добри практики в борбата с насилието над жени”. 

Пастрок наръга момче в бедрото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5138033

15-годишно момче е наръгано с нож в бедрото от втория си баща, който в нетрезво състояние му посегнал при скандал.
Инцидентът е станал към 20ч. в сряда в търговищкото село Макариополско. Пострадалото дете е било докарано в спешния център на търговищката болница, където заявило, че само се нарязало на стъкла.
15-годишно момче е наръгано с нож в бедрото от втория си баща, който в нетрезво състояние му посегнал при скандал. Инцидентът е станал към 20ч. в сряда в търговищкото село Макариополско. Пострадалото дете е било докарано в спешния център на търговищката болница, където заявило, че само се нарязало на стъкла.

Жълт код в 8 области заради обилни валежи

http://pik.bg/жълт-код-в-8-области-заради-обилни-валежи-news442465.html

Жълт код в 8 области заради обилни валежи

Жълт код е обявен за 27 ноември в 8 области на Югозападна и Южна България заради интензивни валежи от дъжд.

Кодът е в сила за областите Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Старозагорска, Кърджалийска и Хасковска. В тези области ще има значителни валежи, като сумарното количество за денонощието ще бъде около 20-30 л/кв.м. За останалата част от страната е обявен зелен код. 

От юг на север ще започнат валежи, които до края на деня ще обхванат цялата страна, уточниха от НИМХ. На места в южните райони валежите ще бъдат значителни по количество. В Северозападна България и Предбалкана ще превалява и сняг. На места във високите котловинни полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг, привечер за кратко валежът ще е от сняг. Ще духа слаб североизточен вятър. Минимални температури ще бъдат от около нулата в северозападните до 6°-7° в югоизточните райони. Максималните температури ще са между 2° и 7°, а в югоизточните райони до 8° - 10°.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще вали дъжд, а над 1800 - 2000 метра и в Западна Стара планина - сняг. Ще духа умерен югоизточен, а по-високите части и силен южен вятър. По Черноморието ще бъде облачно. От юг ще започнат валежи от дъжд.

Ето кои са печелившите числа от Тото 2: 95-и тираж

http://pik.bg/ето-кои-са-печелившите-числа-от-тото-2-95-и-тираж-news442463.html

Ето кои са печелившите числа от Тото 2: 95-и тираж

Числата от 95-и тираж на Тото 2:
6 от 49
I теглене: 4, 34, 10, 48, 33, 29.
---------------------
6 от 42
I теглене: 35, 15, 2, 32, 6, 41.
---------------------
5 от 35
I теглене: 30, 14, 2, 11, 3.
II теглене: 14, 6, 29, 24, 32.
---------------------
Тото Джокер
Печеливши позиции: 9, 3, 5. 
Печеливши цифри: 2, 2, 2.

Съдебен изпълнител запорира читалището на Неделино

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5138300

Частен съдебен изпълнител е наложил възбрана върху читалището в Неделино и предстои неговата продажба на търг, съобщи кметът на родопската община Боян Кехайов.
Сградата е единствената в града, в която се развива културна дейност. В нея се помещават музея, библиотеката и танцовите състави. Тя била запорирана заради неразплатени от общината фактури
Частен съдебен изпълнител е наложил възбрана върху читалището в Неделино и предстои неговата продажба на търг, съобщи кметът на родопската община Боян Кехайов. Сградата е единствената в града, в която се развива културна дейност. В нея се помещават музея, библиотеката и танцовите състави. Тя била запорирана заради неразплатени от общината фактури

В Черния петък пускат големите намаления

http://pik.bg/в-черния-петък-пускат-големите-намаления-news442532.html

В Черния петък пускат големите намаления

За Черния петък (Black Friday), който трябва да се осъществи на 27 ноември, сме констатирали, че в огромния брой случаи правилата се спазват и намаленията ще бъдат действителни. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.


Сравнително от скоро България се присъедини към дългогодишната традиция за някои други страни – последният петък на ноември да е ден за големи намаления на цените на стоки.

От КЗП са установили, че извън Черния петък, има доста случаи при малки търговци и големи вериги, в които се анонсират намаления, които не отговарят на действителността. Това става, когато търговецът вдига цената на продукта няколко дни преди да анонсира съответния процент намаление. Когато го направи е ясно, че това не е действителният процент намаление, съгласно старата цена, на която е продавана стоката. От КЗП уточняват, че има изискване по закон стоката да бъде продавана поне 30 дни, за да може процентът намаление, който ще бъде извършено от търговеца да е релевантно.

Бербатов направи грозна демонстрация, след като беше сменен

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/27/2657543_berbatov_napravi_grozna_demonstraciia_sled_kato_beshe/?ref=rss


Нападателят на ПАОК Димитър Бербатов си тръгна демонстративно от стадион "Тумба" още преди края на двубоя срещу "Габала" в Лига Европа. 

Българският нападател напусна бесен терена, след като беше заменен в 70-ата минута. Той дори отказа да поздрави свой съотборник, който му подаде ръка.

Само пет минути по-късно бившият нападател на "Манчестър юнайтед" беше заснет да се отправя към изхода на спортния комплекс, въпреки че от мача оставаше четвърт час.

През...

В Комисията за Конституцията: Парламентът може да раздели ВСС, без да избира нов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2657442_v_komisiiata_za_konstituciiata_parlamentut_moje_da/?ref=rss


Изненадващо в доклада за второ четене, представен в четвъртък пред парламентарната Комисия за промените на Конституцията от председателя й Димитър Лазаров, се появиха  преходни и заключителни разпоредби, които не фигурираха в качения на сайта на Народното събрание проект.

От тях се разбира, че 

Парламентът  може да разпредели сегашната парламентарна квота в двете бъдещи колегии на Висшия съдебен съвет, вместо да избира нова, както предвижда приетия вече проект
...

В Комисията за Конституцията: Без промени за прокуратурата, парламентът може да раздели ВСС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2657442_v_komisiiata_za_konstituciiata_bez_promeni_za/?ref=rss

В доклад на работна група към парламентарната Комисия за измененията на Конституцията, представен на заседанието в четвъртък, почти всички предложения за второто четене, засягащи прокуратурата, са определени като излизащи извън обхвата на гласувания на първо четене проект.

Сред тях са отчетността на прокуратурата и публичността на работата й,  намаляване на мандата на ВСС и "тримата големи", създаване на механизъм за временно отстраняване на главния прокурор при данни за извършено...

Филми в Дневник След 5: Добрият динозавър

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/11/27/2632466_dobriiat_dinozavur/?ref=rss

Жанр: Анимация, Приключенски
САЩ / 2015
Сценарист: Енрико Касароса, Боб Петерсън
Режисьор: Пийт Зон
Сюжетът на анимацията разказва за вселена, в която огромния астероид, причинил изчезването на динозаврите преди милиони години, пропуска планетата Земя и целия животински и растителен свят остава непроменен. В основата на историята е динозавър опитващ се да намери своето място в непредсказуемия свят, който постепенно се запълва от човешки същества.

В новия...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване