Зам.-министър Персенски ще открие новата сграда към Клиниката по лъчелечение в СБАЛ по Онкология

http://www.cross.bg/luchelechenie-kompleks-zdraveopazvaneto-1490402.html

/КРОСС/ Утре, 3 декември, от 11 ч., заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски ще участва в заключителна пресконференция по проект BG161РО001/1.1-08/2010/001 „Разширяване на лъчетерапевтичен комплекс в Клиника по лъчелечение на СБАЛ по Онкология - ЕАД, София". В рамките на събитието ще се състои и официалното откриване на новата сграда.Проектът в Онкологията е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма (СРИП) на Министерство на здравеопазването по Схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации", финансирана по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 година.В изпълнение на проекта за разширяване на лъчетерапевтичния комплекс лечебното заведение вече разполага с два мултимодални линейни ускорителя, апаратура за хеликална терапия, магнитно-резонансен томограф, система за планиране на лъчелечението, дозиметрична апаратура, уредба за интраоперативно лъчелечение и др. Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, като общата му стойност възлиза на 31 928 171,17 лв., от които 26 700 386,76 лв. - безвъзмездна финансова помощ от ЕФРР.

Комунист-маниак пусна голи снимки на журналистка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261258_%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B0%D0%BA+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D1%83%D1%8

 Скандал разтресе Общинския съвет в руския град Мегион заради изцепка в интернет на местния депутат-комунист Игор Романов. Мъжът качил в социалната мрежа разголена снимка на журналистката Татяна Маркова. На фотото блондинката, както я е майка родила, свенливо прикрива гърдите си с ръце. Маркова твърди, че е заплашила комуниста-маниак със съд, на което той й отговорил: "Чакам с нетърпение", съобщава Bloknot.ru.
"Игор Романов е качил снимките ми без мое разрешение. Маниак!", коментира Татяна. 

Честта на една гнила ябълка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151037

Същността на опитите на една жена да натопи бившата си приятелка и шефка
„С мен се изкупиха всички вини на всички магистрати“, заяви Ченалова преди изслушването си във ВСС на 26 ноември. С това тя затвърди опитите да се превърне в знаме на всички магистрати. Само и само да постигне крайната цел - от висотата на собствения й катарзис да поиска
Същността на опитите на една жена да натопи бившата си приятелка и шефка „С мен се изкупиха всички вини на всички магистрати“, заяви Ченалова преди изслушването си във ВСС на 26 ноември. С това тя затвърди опитите да се превърне в знаме на всички магистрати. Само и само да постигне крайната цел - от висотата на собствения й катарзис да поиска

Г. Кадиев: Ще приветствам вътрешен министър, който съкрати 30% от състава на МВР

http://www.cross.bg/kadiev-karadzhov-byudzhetut-1490401.html

/КРОСС/ Бюджетът 2016 е рекорден, тъй като залага най-нисък дефицит и ръст от 2%. На фона на катастрофата, която завари правителството, и на бежанската криза в Европа, бюджетът е добър и постижим, каза Гроздан Караджов от Реформаторския блок в интервю за БНТ.  Мнението на настоящият независим депутат Георги Кадиев е различно. Според него бюджетът залага много капани. „Бюджет 2016 не е рекорден. Имаше редица години, когато имаше бюджетен излишък. При нас е имало бюджети, в които изкуствено сме залагали дефицит, за да не е прекалено голямо преизпълнението на приходите", припомни Кадиев. Очакваната събираемост е малко по-висока от миналата година, посочи Караджов. „Не виждам никакви реформи. Бих приветствал този вътрешен министър, който съкрати състава на МВР с 30% и вдигне заплатите на останалите", каза Кадиев. Голяма част от персонала вече е освободен, освен това този ход няма да осигури кой знае какъв капитал, заяви Караджов: „Оценката за българската полиция е, че съставът е прекалено голям и твърде нискоефективен. Хората изискват съкращение и реформиране на структурите на МВР, за да се подобри сигурността им. Този въпрос трябва да реши на Тристранен съвет. Хората в полицията много добре знаят кой върши работата и кой се вози на лодката". „Лява партия няма място в дясно управление. Това се отнася за всички леви партии. Не бих подкрепил бюджет, нито актуализация на ГЕРБ

Комисията предлага продуктите и услугите да станат по-достъпни за хората с увреждания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261257_%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8%

 Днес Европейската комисия представи предложение за Европейски акт относно достъпността, с който ще се определят общи изисквания за достъпност за някои основни продукти и услуги. Това ще помогне на хората с увреждания в ЕС да участват пълноценно в обществото.

Включените стоки и услуги са внимателно подбрани след консултации с граждани и организации на гражданското общество, а също така и с предприятия. В тях влизат банкомати и банкови услуги, компютри, телефони и телевизионно оборудване, телефонни и аудиовизуални услуги, транспорт, електронни книги и електронна търговия.  

Целта на настоящото предложение за директива е да се подобри функционирането на вътрешния пазар и да се улеснят предприятията при предоставянето на достъпни продукти и услуги в други страни. Общите изисквания за достъпност ще се прилагат и в рамките на правилата на ЕС за обществените поръчки и за използването на средства на ЕС. Инициативата ще насърчи иновациите и ще увеличи предлагането на достъпни продукти и услуги за около 80-те милиона души с увреждания в ЕС.

Обърнато е внимание на осигуряването на пропорционалност на изискванията, по-специално за малките предприятия и микропредприятията. Благодарение на специална клауза се избягва възможността изискванията за достъпност да бъдат непропорционална тежест за микропредприятията. За тези предприятията са предвидени по-леки изисквания. Опитът показва, че в повечето случаи предоставянето на достъпни продукти е добра бизнес възможност, особено когато достъпността е предвидена още при проектирането.

Комисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен заяви: „Уврежданията не трябва да са бариера пред пълното участие в обществото, а липсата на общи европейски правила не бива да е пречка пред трансграничната търговия с достъпни продукти и услуги. С този акт искаме да укрепим вътрешния пазар и да използваме неговия потенциал в полза както на предприятията, така и на гражданите с увреждания. В действителност всички ние ще имаме полза от него“.    

Европейският акт за достъпност ще улесни производителите и доставчиците на услуги да изнасят своите продукти и услуги, които отговарят на изискванията на ЕС, тъй като няма да е необходимо да се приспособяват към различни национални правила. В частност това ще помогне на малките предприятия да се възползват изцяло от пазара на ЕС.

В резултат хората с увреждания ще се ползват от по-голямо предлагане на достъпни стоки и услуги на по-конкурентни цени. Подобреното предлагане може да е от полза и за по-възрастните граждани с подобни нужди за достъпност, както и за други хора в обществото, изправени пред предизвикателства, свързани със злополука, временно заболяване или трудни условия като намалена светлина или силен шум. Това ще спомогне за увеличаване на активното участие в обществото, включително в образованието и заетостта, и ще доведе до по-голяма самостоятелност и възможности за мобилност.

Контекст

Около 80 милиона души в ЕС са засегнати от известна степен на увреждане. Поради застаряването на населението този дял се очаква да нарасне до 120 млн. души до 2020 г. Достъпността е предпоставка за тяхното равнопоставено участие и активна роля в обществото. Тя може да допринесе за осигуряване на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.

Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания съдържа задължения за достъпност. В нея се изисква подписалите я страни, като ЕС и държавите членки, да предприемат необходимите мерки, включително законодателни, за гарантиране на достъпност. Без действие от страна на ЕС всяка страна ще продължи да разработва различни закони в изпълнение на задълженията си, като по този начин се стигне до все по-голяма разпокъсаност на пазара на Съюза.

Действията на равнище ЕС могат да предотвратят това разпокъсване и да създадат повече пазарни възможности за предприятията. Те могат да доведат до понижаване на разходите за достъпни продукти и услуги и да окажат положително въздействие върху публичните бюджети в дългосрочен план чрез намаляване на зависимостта на възрастните и хората с увреждания.

През 2011 г. ЕС ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. В нея се решават въпроси, свързани с уврежданията, от гледна точка на правата на човека, а не от медицинска или благотворителна гледна точка. Тя обхваща гражданските, политическите, икономическите, социалните и културните права, както и широк набор от области на политиката: от правосъдие до транспорт, заетост, информационни технологии и др. В член 9 на Конвенцията се съдържат задължения на участващите в нея страни по отношения на еднаквата достъпност, която трябва да осигурят за лицата с увреждания.

Всички държави членки са подписали Конвенцията, а 25 от тях са я ратифицирали. Финландия, Ирландия и Нидерландия се подготвят за нейната ратификация. Това означава, че ЕС, както и държавите членки, които са страни по нея, се ангажират да подкрепят и защитават правата на лицата с увреждания, залегнали в Конвенцията на ООН, в рамките на съответната им компетентност.

За повече информация

Вж. също информационна брошура

Новини на уебсайта на ГД „Трудова заетост“             

Следете съобщенията на Мариан Тейсен и Social Europe (Социална Европа) в Twitter

Абонирайте се за безплатния бюлетин на Европейската комисия, посветен на заетостта, социалните въпроси и приобщаването (бюлетинът се разпространява по електронна поща): http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=371 & langId=bg

Ученик изпадна в кома, футболна врата се стовари върху главата му по време на мач (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150717

Ученик от осми клас на основно училище "Никола Парапунов" в Разлог пострада тежко при инцидент в час по физическо възпитание. Футболна врата е паднала върху главата му и е причинила тежка черепна травма. Момчето е изпаднало в кома.
Иницдентът стана в двора на училище в Разлог около 12 часа. По време на физическо възпитание момчета от осми клас
Ученик от осми клас на основно училище "Никола Парапунов" в Разлог пострада тежко при инцидент в час по физическо възпитание. Футболна врата е паднала върху главата му и е причинила тежка черепна травма. Момчето е изпаднало в кома. Иницдентът стана в двора на училище в Разлог около 12 часа. По време на физическо възпитание момчета от осми клас

Защо Ердоган изостря отношенията с турските съседи?

http://svetoven.pogled.info/news/69669/Zashto-Erdogan-izostrya-otnosheniyata-s-turskite-sasedi

/Поглед.инфо/ След състоялото се неотдавна заседание на Г-20 (което по ирония на съдбата бе в Турция), руският президент Владимир Путин разказа, че колеги са му показали снимки от въздуха: от територия, контролирана от „Ислямска държава“ (ИД), се движат колони с автоцистерни, натоварени с петрол.

Причината за инцидента в училището в Разлог са откраднати стоманени въжета

http://blagoevgrad.actualno.com/prichinata-za-incidenta-v-uchilishteto-v-razlog-sa-otkradnati-stomaneni-vyjeta-news_511160.html

Вандалски акт е основната причина за инцидента на спортната площадка в двора на основното училище в Разлог, при който тежко пострада 14-годишно момче. Стоманените въжета, с които футболните врати са били закрепени към оградата на игрището, са били прерязани и откраднати, твърди кметът Красимир Герчев. Спешно сформирана комисия от общината е направила оглед на училищния двор, прегледана е основно и документацията на спортното съоръжение, заяви той. По проекта за изграждане на спортната площад

Русия разкри 3 маршрута за доставка на петрол от ИД за Турция

http://asia.actualno.com/rusija-razkri-3-marshruta-za-dostavka-na-petrol-ot-id-za-turcija-news_511159.html

Руският генерален щаб обяви трите маршрута, по които Турция незаконно взема от ИДИЛ петрол от Сирия и Ирак. Според руските военни преценки на ден Турция  е печелила по три милиона долара от незаконна търговия на петрол. Вследствие обаче на руските военни удари тя е намалила печалбата си до 1,5 милиона долара. Лично заместник- министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов съобщи пред журналисти, че руските военно-космически сили са засекли три маршрута, по които Турция изнася краден п

ИД екзекутира руски шпионин

http://asia.actualno.com/id-ekzekutira-ruski-shpionin-news_511161.html

Групировката "Ислямска държава" разпространи видеозапис, на който твърди, че показва екзекуцията на мъж, смятан за руски шпионин в Сирия. В записа мъжът казва на руски, че е бил вербуван от разузнаването в Москва, за да събира информация за ислямистите и членовете на групировката от района на Кавказ. След това боец на джихадистите се обръща отново на руски директно към Русия, като предупреждава, че силите й ще бъдат победени, а войниците й - убити, информира БНР.

Министър Лиляна Павлова: Икономическите показатели на българските фирми са барометър за усилията на правителството като предвидим партньор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261256_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8

 Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова отличи две от най-добрите български фирми за 2014 г.  по време на тържествена церемония за 22-рите Годишни награди на Българската търговско-промишлена палата.  С бронзова статуетка „Хермес” и грамота министърът награди дружеството „Софтгруп“ ООД, София, отличено на първо място в категория „Топ 100 фирми, класирани по изменението на нетните приходи от продажби 2014/2013 г.“ С плакет и грамота министърът  награди и  фирма „Девен“ АД, Девня, класирана на първо място в категория „Топ 10Х6 – фирми с максимални приходи от продажби и печалба за 2014 г. в Североизточен район  за планиране“.

 

Пред присъстващите регионалният министър изказа благодарности към Управителния съвет и председателя на Българската търговско-промишлена палата, Цветан Симеонов, за усилията, които полагат за отстояване на името и 120 -годишните традиции на палатата, подкрепяща родния бизнес.  „Финансовите резултати и състояние на българските фирми са барометъра за усилията на правителството да осигурява добра, стабилна, икономическа, политическа и предсказуема среда за икономиката, което е важен и ключов приоритет, заедно със създаването на нови работни места“, отбеляза министър Павлова. Тя добави, че бизнеса трябва да се подкрепя, защото създава работните места и движението на икономиката.

Лиляна Павлова увери, че като министър на регионалното развитие и благоустройството ще продължи да работи активно за облекчаването на инвестиционния процес, подобряване на  инфраструктурата и минимализиране на административните и бюрократични пречки пред бизнеса, които се явяват като проблем. „Това трябва да са видимите усилия от нашата работа“, увери тя.

 

"Ройтерс": Турция се готви да намали доставките на руски пропан-бутан с 25%

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/02/2661882_roiters_turciia_se_gotvi_da_namali_dostavkite_na_ruski/?ref=rss


На фона на все по-обтегнатите отношения с Русия Турция се опитва да намали енергийната си зависимост от Москва. Тя се готви да намали вноса на пропан-бутан с 25% през следващата година, съобщават два независими източника пред "Ройтерс".

40% от превозните средства в Турция използват пропан-бутан. Очаква се от решението на Анкара да се облагодетелстват производители от САЩ, Нигерия и Алжир.

Според един от големите вносители в Турция делът на американските доставки на...

Общинският съвет във Варна се пренареди, БСП остана без човек в ръководството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150738


БСП и групата на "Живот за Варна" ще са твърдата опозиция в новия общински съвет, стана ясно след вчерашното му второ за мандата заседание. То стартира със сформирането на нова група "Граждани и експерти и СДС" /ГЕСДС/. В нея се наредиха влезлите в съвета от листата на Социалдемократическата партия седесари Янко Станев и Валентин Станев,
БСП и групата на "Живот за Варна" ще са твърдата опозиция в новия общински съвет, стана ясно след вчерашното му второ за мандата заседание. То стартира със сформирането на нова група "Граждани и експерти и СДС" /ГЕСДС/. В нея се наредиха влезлите в съвета от листата на Социалдемократическата партия седесари Янко Станев и Валентин Станев,

Русия няма да остави експанзията на НАТО на Изток без отговор

http://svetoven.pogled.info/news/69668/Rusiya-nyama-da-ostavi-ekspanziyata-na-NATO-na-Iztok-bez-otgovor

/Поглед.инфо/ Поканата към Черна гора да стане част от НАТО ще предизвика ответни действия от страна на Русия. Това заяви в сряда (2 декември) говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТВЦ.

Дарк – кучето, надушило микробуса на летището

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dark-kucheto-nadushilo-mikrobusa-na-letishteto-6046526

Дарк и останалите кучета в елитната група от експерти по взривовете са принудени да живеят при мизерни условия

Проф. д-р Станислав Семерджиев е новият ректор на НАТФИЗ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150922

Той бе избран на общо събрание на 1 декември. Станислав Семерджиев е изпълнителен директор на Световната асоциация на филмовите и телевизионни висши училища (CILECT) – Брюксел, Белгия.
Сред многото функции, които изпълнява, също е тази на председател на Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи – БАФТРС.
Той бе избран на общо събрание на 1 декември. Станислав Семерджиев е изпълнителен директор на Световната асоциация на филмовите и телевизионни висши училища (CILECT) – Брюксел, Белгия. Сред многото функции, които изпълнява, също е тази на председател на Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи – БАФТРС.

С пищни фойерверки запалиха коледните светлини във Велико Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151048

В зрелищен празник се превърна запалването на коледните светлини във Велико Търново в сряда вечерта. Жителите и гостите на старата столица бяха изненадани от атрактивното куклено шоу „Коледни звънчета”, в края на което се появиха самият Дядо Коледа и Снежанка. Те поканиха на сцената заместник-кмета на старопрестолния град Снежана Данева-Иванова и
В зрелищен празник се превърна запалването на коледните светлини във Велико Търново в сряда вечерта. Жителите и гостите на старата столица бяха изненадани от атрактивното куклено шоу „Коледни звънчета”, в края на което се появиха самият Дядо Коледа и Снежанка. Те поканиха на сцената заместник-кмета на старопрестолния град Снежана Данева-Иванова и

Жертвите в Париж са разстреляни с оръжие от Черна горa

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69667/ZHertvite-v-Parizh-sa-razstrelyani-s-orazhie-ot-CHerna-gora

/Поглед.инфо/ Освен Турция, която е съучастник на терористите, в НАТО може да влезе и една държава със съмнителна репутация. Това заяви в сряда (2 декември) руският депутат Франц Клинцевич, цитиран от агенция РЕГНУМ.

Тримесечна забрана за лов на вълци предвижда нов национален план

http://offnews.bg/news/n_1/n_601111.html

Ловът на вълци да бъде забранен през размножителния им период – от април до юни. Това е залегнало в изготвения план за действия за вълка в България. Европейското и националното законодателства ни задължават да имаме подобен план. Той е изготвен от Сдружение за дива природа „Балкани“, а общественото му обсъждане преди година в Бургас премина при бурни дебати, при които ловци, горски и животновъди посрещнаха „на нож“ данните на природозащитниците и техните намерения. А именно – за три месеца от годината да бъде забранен отстрела на вълци. Година по-късно, това е залегнало в плана, който вече е готов. Очаква се съгласуване на методиката, по която да се извършва мониторинга на популацията на вълци, след което Съвета за биологично разнообразие да го приеме или върне за преработка, МОСВ и МЗХ също да го приемат. Той ще даде ясна насока, по която да работим относно следенето на популацията на хищника у нас и как да се намалят конфликтите между него и хората, категорични са от СДП „Балкани“. И към момента не може да се даде точна бройка на вълците у нас. Предполага се, по последни проучвания, че са около 700 – 800 в страната. В Странджа, на територията, която влиза в „Натура 2000“ се смята, че са 3 – 4 глутници. Вълците, обаче, са много повече, категоричен е Невен Каравасилев, секретар на Ловно – рибарското дружество „Лебед“ в Бургас. „ В нашия ловно – стопански район Вършило (общ. Созопол) – 4 вълка видяни, 1 – убит. В Зидарово – вълци нахапали добитък. В Звездец, Евронозово, Близнак (Малко Търново) – убит вълк през пролетта, преди две седмици – убити 4 вълка. Непрекъснати нападения над добитък, основно крави и коне, което мен ме учудва, тъй като традиционно вълкът в миналото е нападал кози, овце. Нещата са променени, агресията и инвазията е върху едрия добитък “, казва Каравасилев. Вълци са виждани в последните месеци и в община Приморско, което разширява много периметъра им. Според ловеца е абсурдно да се говори за няколко глутници в Странджа. Той е категоричен, че вълкът е необходим и те не искат да го избият, но популацията му трябва да се контролира. Чрез отстрела им се добиват и по-ясни данни за числеността на хищника. Ловците посочват данни на доц. Христо Михайлов, според които у нас има между 1600 и 2000 индивида. Единствената по-рестриктивна мярка, която предлагаме с нашия план, е временно ограничение на лова на вълци, пояснява Елена Цингарска от сдружение „Балкани“: „ Това, което е необходимо, през размножителния период, когато отглеждат малките си, те да бъдат оставени на спокойствие. Имаше много мнения, че това е благоприятно и за останалите видове, тъй като през това време на годината се излиза на лов само за хищници. Тоест, за всеки излязъл на лов, при положение, че има един период на забрана отстрела на вълци, ще съществува голяма вероятност, че той бракониерства “, казва Цингарска и пояснява, че това е решение на работна група, в която влизат различни експерти. Оттам са категорични, че не са похарчили нито лев от джоба на данъкоплатеца. За изготвянето на плана са използвани средства от европейски природозащитни организации. Не на това мнение е Румен Люцканов, председател на Асоциацията на овцевъдите в Странджа. На тези хора не им пука за вълка, те искат да вземат едни пари, категоричен е Люцканов. Преди година той алармира за сериозни набези на глутници вълци и че с този документ ще се защитават правата на хищника, не и на другия изчезващ вид в планината – животновъдите. „ Тази година нямаме нападения от вълци в моето стопанство. Но аз направих една по-сериозна модернизация на фермата, както се казва – и човек да не може да влезе. Остава проблема с пашата, но съм се постарал овчарите като видят вълк да не могат да стоят безучастни “, казва Люцканов. И той, и ловците са категорични, че една, дори временна, забрана за отстрела на вълци няма да се спазва и мярката е безмислена. Така поредната екоинициатива у нас изправи едни срещу други природозащитници, местен бизнес и други заинтересовани страни. Ловците алармираха, че ако се ограничи отстрела на вълци, това ще доведе до липса на контрол на популацията. Освен набезите, от които ще страдат животновъдите, това води, според тях, и до непридвидими последици. В Румъния, например, техни колеги са сигнализирали, че мечки вече спокойно влизат в крайни квартали на градовете и търсят храна. Не е изключено тази гледка да се случи и в България, но с вълците.

Цитат на деня: Реформаторите изглеждаме като напушили се с трева и чоплещи си пъпа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/02/2661891_citat_na_denia_reformatorite_izglejdame_kato_napushili/?ref=rss


"Започваме да изглеждаме като хора, които са се напушили с трева, чоплят си пъпа, вадят някакви мъхчета и радостно възкликват".

Даниел Вълчев, член на партия "Движение България на гражданите" и редовен участник в заседанията на съвета на коалицията в интервю за БНТ, по повод отношенията между политическите формации в Реформаторския блок.

Той призова членовете му да престанат да занимават хората с вътрешните работи на блока. 

Камерън разби Корбин за боя срещу „чудовищата“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150904

Часове преди очакваната си днес визита у нас британският премиер Дейвид Камерън води тежка битка в Камарата на общините срещу разпокъсаната лейбъристка опозиция в парламентарен дебат за включването на Острова в бомбардировките срещу „Ислямска държава“ в Сирия.
„Тези средновековни изверги, изнасилвачи и убийци на мюсюлмани трябва да бъдат победени,
Часове преди очакваната си днес визита у нас британският премиер Дейвид Камерън води тежка битка в Камарата на общините срещу разпокъсаната лейбъристка опозиция в парламентарен дебат за включването на Острова в бомбардировките срещу „Ислямска държава“ в Сирия. „Тези средновековни изверги, изнасилвачи и убийци на мюсюлмани трябва да бъдат победени,

Парламентът одобри държавен дълг от 5,3 млрд. лева

http://www.cross.bg/mlrd-dulg-sistema-1490400.html

/КРОСС/ Държавен дълг от 5,3 млрд. лв. прие Народното събрание по време на обсъждането на второ четене проектозакона за държавен бюджет за 2016 година. В рамките на това ограничение може да бъде поет нов държавен дълг за финансиране на програми и инструменти за финансова стабилизация и предоставяне на извънредна публична финансова подкрепа по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, включително чрез Българската банка за развитие. Максималният размер на държавния дълг към края на 2016 г. не може да надвишава 26,6 млрд. лв., гласуваха депутатите.  Предложението на Янаки Стоилов от „БСП лява България" числото да бъде 23,5 млрд. лв. не беше прието. „Най-много ми се иска числото 5,3 млрд. лв. да не бъде достигнато", коментира министърът на финансите Вл. Горанов и допълни, че е необходимо да бъде предвиден ликвиден буфер за следващата година. „Предстои ни безпрецедентна в европейската практика оценка на качеството на активите на финансовата система като цяло. Всички елементи от финансовата система - банки, застрахователи, пенсионни фондове, ще бъдат подложени на тест. Неблагоразумно е да оставим държавата без ликвидни буфери", посочи Горанов

Идея: Такси за коли от провинцията, идващи в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ideia-taksi-za-koli-ot-provinciiata-idvashti-v-sofiia-6046528

Представителите на бизнеса предложиха да се въведат винетки за колите, които не са със софийска регистрация

Взломиха къща на британец в поповско село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150784

Британец намери селската си къща взломена и обрана. Поредният случай на пострадал чужденец е в поповското село Водица. Крадецът проникнал в имота между 16 ноември и 1 декември, като разбил стъкло на прозорец.
Според описа на британеца липсвали телевизор, радио, шлайф и други инструменти. Били откраднати 2 сребърни пръстена и кутия за бижута.
Британец намери селската си къща взломена и обрана. Поредният случай на пострадал чужденец е в поповското село Водица. Крадецът проникнал в имота между 16 ноември и 1 декември, като разбил стъкло на прозорец. Според описа на британеца липсвали телевизор, радио, шлайф и други инструменти. Били откраднати 2 сребърни пръстена и кутия за бижута.

Страшен удар за Румен Луканов от "Сделка или не"! Тази лоша новина го съсипа!

http://petel.bg/Strashen-udar-za-Rumen-Lukanov-ot-Sdelka-ili-ne--Tazi-losha-novina-go-sasipa--__136208

Bнeзaпeн и жecтoĸ yдap пoнece вoдeщият нa „ Cдeлĸa или нe “ Pyмeн Лyĸaнoв и тo, ĸoгaтo нaй-мaлĸo гo oчaĸвaшe, пише "За жената". Cлeд вcичĸи пepипeтии в бpaĸa cи –...

Иран: Русия иска да възстанови стабилността в Близкия изток

http://www.bnews.bg/article-144571

Иран ще продължи да подкрепя правителството на сирийския президент Башар Асад, заяви Велаяти.

Люксембург прави Г-9 на малките в Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150989

В клуба ще членуват държави с под 1 млн. жители
Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел обяви, че има намерение да състави до следващото лято група на малките европейски страни - Г-9, чийто глас да бъде чут от най-могъщите икономики, известни като Г-7, предаде АФП.
Бетел съобщи това на пресконференция с премиера на Япония Шиндзо Абе,
В клуба ще членуват държави с под 1 млн. жители Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел обяви, че има намерение да състави до следващото лято група на малките европейски страни - Г-9, чийто глас да бъде чут от най-могъщите икономики, известни като Г-7, предаде АФП. Бетел съобщи това на пресконференция с премиера на Япония Шиндзо Абе,

Автомобил горя вчера във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307948

Лек автомобил "Волво" е горял вчера, съобщиха от пресцентъра на пожарната за Moreto.net. В момента на пожара волвото се е намирало на бул. "Чаталджа". Сигнал за инцидента е подаден в 19:00 часа. Причината за пожара е късо съединение.

Щайнмайер: Берлин трябва да се договори с Русия

http://svetoven.pogled.info/news/69665/SHTainmaier-Berlin-tryabva-da-se-dogovori-s-Rusiya

/Поглед.инфо/ Германия настойчиво призовава Брюксел да подпише споразумение с Москва, пише „Файненшъл таймс“ (Financial Times) в статия, цитирана от „Експерт“ в сряда (2 декември).

Цитат на деня: Реалити шоу - три часа държавата в истерия!

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/02/2661883_citat_na_denia_realiti_shou_-_tri_chasa_durjavata_v/?ref=rss


"...А не като на реалити шоу – три часа държавата в истерия! Разхождат напред-назад СОБТ там и всичко се снима и се предава директно".

Премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет по повод инцидента на летище "София"вчера, при който беше вдигната фалшива тревога за микробус с бомба.

"Какво пречеше да сложите четири автобуса от четирите страни?! Да не говорим – хората, които идват и питат: "С каквото сте дошли – с това ще си отидете". Какво пречеше на...

Стойчо Стоев: Вместо да търсим победата, гледахме да не загубим

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/02/2661881_stoicho_stoev_vmesto_da_tursim_pobedata_gledahme_da_ne/?ref=rss


Старши треньорът на "Левски" Стойчо Стоев заяви, че тимът му по-скоро е гледал да не загуби, вместо да търси победата в мача с "Берое" и това се е оказало решаващо.

Сините загубиха с 0:1 в Стара Загора и така сдадоха лидерската позиция в А група, въпреки че имат равни точки с лидера "Лудогорец".

"Определено не съм доволен от това, което видях. Това и им казах след мача. Не може да излизаш да не загубиш мача, трябва да излизаш с увереността, че си водач в класирането и да...

ЕС не предвижда наземна операция в Сирия на този етап

http://europe.actualno.com/es-ne-predvijda-nazemna-operacija-v-sirija-na-tozi-etap-news_511158.html

Европейският съюз не предвижда наземна операция в Сирия. Това каза пред журналисти в ЕП Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, предаде „Фокус“. Вебер подчерта, че ЕС може да подпомага силите, които се борят срещу „Ислямска държава“ като ги снабдява с оръжие и нанася въздушни удари по позициите на екстремистите, но основната отгововорност в битката с тях е на самите сирийци. „Нека подчертая, че онова, кое

Терористите от Париж все още може да са в Германия

http://europe.actualno.com/teroristite-ot-parij-vse-oshte-moje-da-sa-v-germanija-news_511156.html

Издирваният заради атентатите в Париж Салах Абдеслам и другите заподозряни терористи са били и все още може да се намират в Германия. Това съобщи изданието "Шпигел-онлайн", позовавайки се на конфиденциален документ на полицията, пише БГНЕС. В моменти следователите от Германия, Франция, Нидерландия и Белгия издирват 7 предполагаеми терористи заради нападенията в Париж на 13 ноември. По данни на „Шпигел“ един от заподозряните, чието име не се споменава, е бил забелязан на парк

Арменци оставили буса с мирис на бомба (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150821

Версия: Багаж във возилото бил в допир с взривове
Двама арменци оставили на паркинга пред терминал 1 на летище София белият микробус, който вдигна по тревога службите във вторник, след като бе подушен от полицейско куче. Мъжете са установени, каза главният секретар на МВР Георги Костов.
Изяснено е, че мъжете влезли в България преди три дни от
Версия: Багаж във возилото бил в допир с взривове Двама арменци оставили на паркинга пред терминал 1 на летище София белият микробус, който вдигна по тревога службите във вторник, след като бе подушен от полицейско куче. Мъжете са установени, каза главният секретар на МВР Георги Костов. Изяснено е, че мъжете влезли в България преди три дни от

Гръцки министър: Су-24 е свален над Сирия

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/69664/Gratski-ministar-Su-24-e-svalen-nad-Siriya

/Поглед.инфо/ Турските военно-въздушни сили (ВВС) са свалили руския бомбардировач Су-24 над сирийска територия, в противен случай НАТО щеше да задейства член 5 от своя устав за съвместна отбрана. Това заяви в сряда (2 декември) гръцкият военен министър Панос Каменос, цитиран от „Взгляд“.

ДСБ искат оставката на министър Танев

http://pik.bg/дсб-искат-оставката-на-министър-танев-news445850.html

ДСБ искат оставката на министър Танев

ДСБ иска оставката на министъра на образованието Тодор Танев, обяви проф. Даниел Вълчев пред БНТ.

Решението е взето в петък на партиен на заседание на националното ръководство на партията.

Увеличиха прага за получаване на семейни помощи

http://offnews.bg/news/n_1/n_601246.html

Прагът за получаване на семейни помощи за деца скача от 350 на 400 лв. от 1 юли догодина. Това приеха депутатите окончателно в закона за държавния бюджет за следващата година, като така ще нарасне и броят на семействата, които ще имат достъп до помощи. Размерът на месечната добавка за отглеждане на дете с трайно увреждане остава 240 лева, за отглеждане на близнаци месечната помощ е 75 лева. Народтното събрание прие и окончателно увеличение на детските за първо дете с 2 лева. Така семейства с едно дете ще получават не 35, а 37 лева, с две деца детските ще са 85 лева, за семейства с 3 и 4 деца съответно 130 и 140 лева. За всяко следващо дете помощта расте с 20 лева.

Вдигат заплатите в библиотеките и музеите с 22%

http://offnews.bg/news/n_1/n_601236.html

Държавата ще даде 10 милиона за заплати на работещите в националните библиотеки, музеи и галерии, което значи, че от 1 януари 2016 г. заплатите в сектора ще се вдигнат с 22%. Това заяви Ирена Соколова, зам.-председател на комисията по култура и медии към парламента пред БНТ. Тя подчерта, че парите са взети от капиталовите разходи на МС от общия държавен бюджет, а няма да се ощетява МК. Според нея 13-те държавни и национални институции не са вдигали заплатите на служителите си в последните 10 години, а на всичкото отгоре на 1 януари ще бъде направена и промяна в модела на финансирането им. Новината идва, след като на 24 ноември в София се проведе протест на библиотекари, реставратори и служители на музеи и галерии именно заради ниските възнаграждения в сферата. Според синдикатите обаче необходимите допълнителни пари за музеите, галериите и библиотеките в страната са 26 млн. лева, а не 10 милиона.

Над 15 км опашка от тирове на Дунав мост заради новата система за плащане на таксите

http://www.mediapool.bg/nad-15-km-opashka-ot-tirove-na-dunav-most-zaradi-novata-sistema-za-plashtane-na-taksite-news242601.html

Започналата да се образува във вторник опашка от тирове на Дунав мост надхвърли 15 км в сряда, след като на граничния пункт продължават проблемите с обслужването на камионите, тъй като повечето шофьори се оказаха неподготвени за новата система за плащане на таксата за преминаване на моста и винетките. От 1 декември плащането на таксите е възможно само с дебитни или кредитни карти, а много от превозвачите не разполагат с такива. Още в края на октомври Агенция "Митници" предупреди всички транспортни фирми и партньорите им в чужбина, че разплащането по границите на страната ще става само безкасово - с кредитни или дебитни карти, незивисимо от техния издател и банка. Образуваните опашки са показателни за това, че предоставеният едномесечен гратисен период не е бил достатъчен. На граничния пункт е създадена организация и работят три трасета. Според началника на "Дунав мост" Явор Петев обемът на обработените камиони е близък до обичайния транспортен поток. От Агенция "Митници" твърдят, че новата система ще елиминира и възможността за незаконни практики при заплащането на пътни и винетни такси. Това е звеното с най-голям оборот на средства и с немалко случаи на злоупотреба от страна на митничари.

„Левски“ сдаде първото място

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5151005

„Левски“ сдаде върха в „А“ група точно на полусезона след 0:1 с „Берое“ в Стара Загора в 18-ия кръг. „Лудогорец“ изпревари „сините“ по преките мачове, като двата отбора имат равни точки. „Левски“ допусна втора загуба от 3 мача, а „Берое“ е само на 4 точки от първото място. До почивката в Стара Загора цареше предпазливост и скука.
„Левски“ сдаде върха в „А“ група точно на полусезона след 0:1 с „Берое“ в Стара Загора в 18-ия кръг. „Лудогорец“ изпревари „сините“ по преките мачове, като двата отбора имат равни точки. „Левски“ допусна втора загуба от 3 мача, а „Берое“ е само на 4 точки от първото място. До почивката в Стара Загора цареше предпазливост и скука.

Петър Хубчев: Победата ни бе изцяло тактическа

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/02/2661875_petur_hubchev_pobedata_ni_be_izcialo_takticheska/?ref=rss


Старши треньорът на "Берое" Петър Хубчев сподели, че тимът му е стоял по-добре тактически срещу "Левски" и това е било в основата на минималния успех с 1:0 в Стара Загора.

"Можехме да вкараме повече голове, мисля, че като цяло стояхме по-добре тактически през първото полувреме. Ние знаем какво може нашият отбор и ние го изискваме от тях. Към края на мача затворихме малко играта, с цел да издържим, този път имахме късмет, най-важното обаче е поведението като отбор, след такава тежка...

Бюджет 2016: КТБ, дългове и досиета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150980



175 млн.лв. субсидия за БДЖ

“Заложеният дълг от 5,3 млрд. лв., който може да поеме страната догодина е максималният възможен. Те включват бюджетния дефицит и погашения на стари дългове. Има заделен буфер от ликвидност за евентуални неблагоприятни развития във финансовата система и в икономиката ни”
Така финансовият министър Владислав Горанов
175 млн.лв. субсидия за БДЖ “Заложеният дълг от 5,3 млрд. лв., който може да поеме страната догодина е максималният възможен. Те включват бюджетния дефицит и погашения на стари дългове. Има заделен буфер от ликвидност за евентуални неблагоприятни развития във финансовата система и в икономиката ни” Така финансовият министър Владислав Горанов

Камион блъсна трактор при теглене

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150768

Товарен автомобил "КАМАЗ" блъсна трактор, който му помагал да запалили и го теглил. Нелепата катастрофа станала в шуменското село Ивански към 18 ч. във вторник и можела да не стигне до полицията, но при удара трактористът уплашен скочил и се ранил лошо. На мястото в базата на бивша мандра пристигнал автопатрулен екип за изясняване на ситуацията.
Товарен автомобил "КАМАЗ" блъсна трактор, който му помагал да запалили и го теглил. Нелепата катастрофа станала в шуменското село Ивански към 18 ч. във вторник и можела да не стигне до полицията, но при удара трактористът уплашен скочил и се ранил лошо. На мястото в базата на бивша мандра пристигнал автопатрулен екип за изясняване на ситуацията.

Руските военни показаха доказателства, че Турция има връзки с ИД

http://svetoven.pogled.info/news/69663/Ruskite-voenni-pokazaha-dokazatelstva-che-Turtsiya-ima-vrazki-s-ID

/Поглед.инфо/ Руското министерство на отбраната в сряда (2 декември) предостави доказателства, че Турция купува петрол от „Ислямска държава“ (ИД).

Пастир откупва грях към джамия с работа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150753

Селски пастир без малко да остави без глас джамията в шуменското село Дойранци. Николай Н./33г./ се вмъкнал в мюсюлманския храм и отмъкнал усилвател, дистанционно и микрофон. Докато крачел с плячката обаче, го забелязал съсед, погнал го и крадецът бил принуден да върне всичко. Иначе вещите били на обща стойност 186 лв.
Селски пастир без малко да остави без глас джамията в шуменското село Дойранци. Николай Н./33г./ се вмъкнал в мюсюлманския храм и отмъкнал усилвател, дистанционно и микрофон. Докато крачел с плячката обаче, го забелязал съсед, погнал го и крадецът бил принуден да върне всичко. Иначе вещите били на обща стойност 186 лв.

Архитекти от Холандия спечелиха конкурс за библиотеката във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150982

Проект на холандското архитектурно бюро Architects for urbanity спечели конкурса за нова сграда на Регионалната библиотека “Пенчо Славейков” във Варна. Предложението, преборило се с 369 идеи от цял свят, е дело на 5-членен екип с ръководител Марина Коунави от студио Architects for urbanity в Ротердам.
Проект на холандското архитектурно бюро Architects for urbanity спечели конкурса за нова сграда на Регионалната библиотека “Пенчо Славейков” във Варна. Предложението, преборило се с 369 идеи от цял свят, е дело на 5-членен екип с ръководител Марина Коунави от студио Architects for urbanity в Ротердам.

Владимир Путин си намали заплатата с 10%

http://www.moreto.net/novini.php?n=307992

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за намаляване на своята заплата с 10% през 2016 година. В указа същата мярка е приложена към Дмитрий Медведев и още няколко висши държавни служители, съобщи „Интерфакс”. Това е второ намаляване на заплатите на най-висшия държавен ешалон, след като също с 10% те бяха орязани от 1 май до 31 декември 2015 година.

Москва: Ердоган няма да признае, дори да намажат лицето му с контрабанден нефт

http://svetoven.pogled.info/news/69662/Moskva-Erdogan-nyama-da-priznae-dori-da-namazhat-litseto-mu-s-kontrabanden-neft

/Поглед.инфо/ Турският президент Реджер Ердоган няма да признае вината си, дори ако лицето му бъде намазано с крадения нефт, заяви пред журналисти руският зам-военен министър Анатолий Антонов.

Г. Близнашки: Драмата на Ченалова ще се задълбочава

http://www.cross.bg/bliznashki-chenalova-sudebnata-1490399.html

/КРОСС/ Не ме притеснява агресията срещу мен, зная кой съм. Заниманието с политика у нас изисква здрави нерви, каза бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки в интервю за BTV. След като участва в протестите срещу кабинета на Пл. Орешарски, Г. Близнашки стана съветник на ДПС за конституционните промени.„Нямам проблем със съвестта си. Успявам да възпра екстремистките атаки срещу Конституцията. Тези хора много лесно се провалят, защото играят над равнището на компетентността си. Реформаторският блок не е двигател на протеста, но се опитват да си присвоят ролята на морална полиция. Това е изнудване на обществото. По този начин винаги ще губят. Моите мотиви бяха чисти, защото за пореден път застанах в защита на Конституцията. Трябва да се правят реформи, но те трябва да бъдат обосновани. Реформата има смисъл само ако е насочена към подобряване на положението в съдебната система. А хората, които я правят, не знаят нито откъде идват, нито къде отиват", заяви проф. Близнашки. „Правя нещо, което е мое призвание. Аз съм професор по Конституционно право в Софийския университет, имам дълг пред следващите поколения. Нещата са съвсем различни от начина, по който група интриганти се опитват да ги представят. Протестът по време на кабинета „Орешарски" беше срещу олигархията, затова излязох на улицата. Ние постигнахме своята цел", добави бившият служебен премиер

Оставката на министър Танев е обсъждал РБ в неделя

http://offnews.bg/news/n_1/n_601238.html

Колегите от Реформаторския блок обсъждаха оттеглянето на политическото доверие от министъра на образованието Тодор Танев, изненадващо издаде, без да бъде питан, в предаването "Още от деня" доскорошният зам.-председател на движение "България на гражданите" Даниел Вълчев. Вълчев, който беше министър на образованието в правителството на Сергей Станишев (2005-2009 г.), уточни, че е бил против да се обсъжда оставката на Танев, още повече че самият министър не е бил на заседанието и не е имал възможност да даде отчет какво е свършил на поста си.  "Довчера беше много хубав министъра, уволни двама-трима, и изведнъж стана лош", коментира Вълчев. На уточняващия въпрос на водещия Димитър Цонев Вълчев обясни, че уволнените са били от ДСБ. За разлика от защитата на Танев, Вълчев остро нападна министъра на правосъдието Христо Иванов. За една година неговото министерство не е внесло нито един законопроект, аргументира се доскорошният заместник на Кунева. Той отправи тежки думи и към лидера на ДСБ Радан Кънев: "Говореше се, че някой ще поеме отговорност при загуба във Варна, там кандидатът на РБ не само загуби с много, но след загубата си напусна Реформаторския блок. Не съм видял този някой да е поел политическа отговорност. Вълчев нарече "непремерени" изявленията на Радан Кънев за разнобой в управляващата коалиция и иронично обясни, че не е имал възможност да го слуша, защото е  трябвало да украсява коледната си елха със сина и жена си, а не да слуша какво говори този или онзи. Разказът на Вълчев за сваляне на политическото доверие е първото публично признание за вървящите от близо 2 месеца слухове за смени на министри. Сред спряганите имена е и това на образователния министър Тодор Танев, а неговият предшественик Даниел Вълчев беше коментиран като един от възможните варианти за поста.

Турски съдия постанови експертиза на Ам-гъл по дело за обида на Ердоган

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150934

Турски съд постанови експертен анализ на Ам-гъл от "Властелинът на пръстените", за да реши дали лекар е обидил Реджеп Ердоган, сравнявайки го с него, предаде АФП.
Ако бъде признат за виновен, Бългън Чифтчи може да получи до 4 години затвор, тъй като е споделил снимки, в които сравнява два израза на учудване и храненето на турския президент с тези
Турски съд постанови експертен анализ на Ам-гъл от "Властелинът на пръстените", за да реши дали лекар е обидил Реджеп Ердоган, сравнявайки го с него, предаде АФП. Ако бъде признат за виновен, Бългън Чифтчи може да получи до 4 години затвор, тъй като е споделил снимки, в които сравнява два израза на учудване и храненето на турския президент с тези

Иновация – НС актуализира Бюджет 2015 в рамките на Бюджет 2016

http://politics.actualno.com/inovacija--ns-aktualizira-budjet-2015-v-ramkite-na-budjet-2016-news_511157.html

Неизползвана досега практика - актуализация на бюджета за текущата година с проекта на бюджет за следващата, беше подкрепена от депутатите по време на второ четене на държавния бюджет за догодина. Против предложената актуализация се обявиха от БСП. Основните аргументи бяха в посока как управляващите цяла година са говорили как вдигат приходите, а сега искат още бюджетен дефицит. По принцип данните на управляващите сочат 2 млрд. лева повече събрани приходи. Бившият министър на икономическото ра

Атина: Проектът „Турски поток“ остава актуален

http://svetoven.pogled.info/news/69661/Atina-Proektat-Turski-potok-ostava-aktualen

/Поглед.инфо/ Проектът „Турски поток“ е все така реален, въпреки изострянето на отношенията между Русия и Турция, заяви гръцкият министър на енергетиката Панос Скурлетис.

Най-логичният купувач за Yahoo може да е… Alibaba

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/nai-logichniiat-kupuvach-za-yahoo-moje-da-e-alibaba-207118/

Yahoo все още разполага с една от най-големите интернет аудитории в света, с над 1 милиард потребители по целия свят

Сградите на детските градини и училищата във Варна са стабилни и безопасни

http://www.moreto.net/novini.php?n=307975

Техническата и материална база на територията на Варна, поверена за управление на директорите и училищните ръководства с разрешение на Общинския съвет, е много голяма. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности”.

НС гласува увеличение на семейните помощи за първо дете с 2 лева

http://www.cross.bg/leva-dete-pomoshti-1490398.html

/КРОСС/ Депутатите приеха окончателно увеличение на семейните помощи за първо дете с 2 лева. Така семейства с едно дете ще получават не 35, а 37 лв., детските за семейства с две деца ще са 85 лева, с три и четири деца - съответно 130 и 140 лева. За всяко следващо дете помощта расте с 20 лева. Средномесечният доход за семейни помощи за деца в началото на годината е 350 лв., а от 1 юли ще се увеличи на 400 лева. Така ще нарасне и броят на семействата, които ще имат достъп до помощи Размерът на месечната добавка за отглеждане на дете с трайно увреждане остава 240 лева. Месечната помощ за отглеждане на близнаци е 75 лева.

Германия иска мир с Русия

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/germaniia-iska-mir-s-rusiia-6046525

Берлин оказва натиск върху Европейската комисия да сключи сделка с Москва

Ердоган отхвърля обвиненията за нефтената търговия с ИД

http://svetoven.pogled.info/news/69660/Erdogan-othvarlya-obvineniyata-za-neftenata-targoviya-s-ID

/Поглед.инфо/ Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли отново обвиненията, че ръководството на страната е замесена в нефтена контрабанда с „Ислямска държава“.

Кметовете послушаха Борисов: Билетчета и местни данъци скачат

http://www.bnews.bg/article-144568

Някои увеличават данък "Сгради", други ще вдигат цената на градския транспорт

Русия: Ердоган и семейството му купуват петрол от “Ислямска държава” (обзор+снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150766

Москва показа снимки на цистерни, които минават от Сирия и Ирак в Турция



Tурският президент Реджеп Ердоган и членове на семейството му са пряко замесени в нелегални покупки на петрол от “Ислямска държава”.

Това обявиха от руското военно министерство, цитирани от ТАСС.

Имаме доказателства, че колони бензиновози влизат в Турция от Сирия и
Москва показа снимки на цистерни, които минават от Сирия и Ирак в Турция Tурският президент Реджеп Ердоган и членове на семейството му са пряко замесени в нелегални покупки на петрол от “Ислямска държава”. Това обявиха от руското военно министерство, цитирани от ТАСС. Имаме доказателства, че колони бензиновози влизат в Турция от Сирия и

Меркел гони афганистанските мигранти

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69659/Merkel-goni-afganistanskite-migranti

/Поглед.инфо/ Афганистанските бежанци, които идват в Германия по икономически причини, ще бъдат депортирани в страната си, обяви канцлерът Ангела Меркел на съвместна пресконференция с афганистанския президент Ашраф Гани.

Всеки четвърти младеж у нас публикува свои разголени снимки в интернет

http://pik.bg/всеки-четвърти-младеж-у-нас-публикува-свои-разголени-снимки-в-интернет-news445846.html

Всеки четвърти младеж у нас публикува свои разголени снимки в интернет

Около 24 % от непълнолетните разпространяват в интернет свои разголени снимки, клипове, които понякога съдържат чисто сексуални действия. Това съобщи пред „Фокус”- Велико Търново Георги Апостолов, координатор в Националния център за безопасен Интернет. Статистиката показва, че има случаи и на непълнолетни, които публикуват снимки с нецензурно съдържание.

Георги Апостолова обясни, че публикуването на подобни изображения цели увеличаване на популярността на лицето. „Доста нормирано изглежда вече сексуалното поведение и сексуалното послание в обществото, за тях това е начин да привлекат внимание на връстници, да станат популярни. Понякога деца, които са пренебрегвани от връстници търсят в това начин да се върнат в общата среда чрез по- голяма провокация, която изведнъж да ги направи популярни”, посочи той.

Депутатите запазиха субсидията от 11 лв. за получен глас

http://www.cross.bg/predlozhenieto-polychen-glas-1490397.html

/КРОСС/ Субсидията за получен действителен глас на избори остава непроменена. По време на гласуването на Бюджет 2016 г. депутатите не одобриха намаляването й от 11 на 6 лева.На днешното пленарно заседание, в рамките на дебатите, народните представители отхвърлиха предложението на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов годишният размер на държавната субсидия за получен действителен глас, съгласно Закона за политическите партии, за 2016 г, да бъде променен на 6 лева. Предложението не е подкрепено и в Комисията по бюджет и финанси.За намаляване на субсидията на 6 лв. гласуваха 21 депутати, против - 26, и 50 се въздържаха. След като отхвърлиха предложението на ПФ, депутатите подложиха на гласуване предложението по вносител, т.е. за оставане на старото положение от 11 лв. - 79 народни представители гласуваха „за", 13 - „против" и трима - „въздържал се".

Напрежението ескалира! Ердоган обмисля санкции срещу Русия

http://petel.bg/Naprezhenieto-eskalira--Erdogan-obmislya-sanktsii-sreshhu-Rusiya__136205

Снимка bg.wikipedia.org Турското правителство проучва въпроса за реакция на руските санкции. Това заявил президентът Реджеп Тайип Ердоган...

US анализатор: Обама не е този, който може да дава съвети на Путин!

http://petel.bg/US-analizator--Obama-ne-e-tozi--koyto-mozhe-da-dava-saveti-na-Putin-__136206

Добре известният американски анализатор Майкъл Деч коментира, че президентът на САЩ Барак Обама се е възползвал от срещата си с Владимир...

„Хората да си спестяват, след септември няма да има пари в НЗОК“

http://offnews.bg/news/n_1/n_601232.html

Препоръчвам на хората да си събират пари през годината, защото ще им трябват. Парите в Здравната каса ще свършат около септември 2016 г. Това заяви бившият здравен министър д-р Таня Андреева пред bTV.  Макар че са предвидени повече пари в бюджета на НЗОК, реалните финанси в системата ще са по-малко, защото те не са разпределени както трябва. Въпреки приказките, за администрация са отделени повече пари в сравнение с миналата година, коментира Андреева.  Преди месеци беше приет Закон за здравното осигуряване, а приетият впоследствие бюджет на Здравната каса на практика отменя направените промени. Гласувани бяха кухи текстове, в които никой не знае какво ще влезе, посочи бившият здравен министър.  Възмутена съм от разминаването между говорене и реални действия, подчерта Таня Андреева. Тя каза, че лекарите са притеснени и дори обсъждат оставката на здравния министър Петър Москов, а подкрепата на съсловието е най-важна при изпълнението на една реформа. По повод изказванията на Бойко Борисов, че не трябва да се плаща лечението на този, който "пие ракия, пуши и яде сланина" Андреева заяви, че подобни изказвания се правят заради самото говорене и нямат конструктивна роля, тъй като не трябва да се забравя, че тези хора също плащат здравни вноски.  Според Андреева вдигането на данъците няма да доведе до подобряване на здравето на нацията. Тя допълни, че данък "вредни храни" е имало и в Дания, но след това е бил премахнат.  На първо място трябва да се работи за промяна в начина на мислене на хората – да им се предоставя повече информация за това полезните храни и начин на живот. Ключово е вредните храни да бъдат забранени за продажба на непълнолетни, както и във, и около училищата. Освен това трябва да се въведат конкретни стимули за производството на качествени храни, подчерта Таня Андреева.

"Берое" свали "Левски" от върха след минимална победа в Стара Загора

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/02/2661860_beroe_svali_levski_ot_vurha_sled_minimalna_pobeda_v/?ref=rss


"Берое" победи с 1:0 "Левски" у дома с гол на Спас Делев в мач от 18-ия кръг на А група и така свали столичани от върха в класирането.

След загубата сините остават с 34 точки, колкото има и лидерът "Лудогорец", който обаче е с по-добри показатели в преките двубои. Старозагорци пък събраха 30 точки на четвъртата позиция, с две по-малко от "Литекс".

"Левски" изигра безидеен мач, докато "Берое" често владееше инициативата и успя да се възползва от ситуациите, които...

Френската полиция затвори джамии

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69658/Frenskata-politsiya-zatvori-dzhamii

/Поглед.инфо/ Френската полиция затвори джамия при акция, която е част от мерксите на властите след атентатите в Париж от миналия месец. Това съобщи френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов, цитиран от агенция Ройтерс.

Сайт: Мечка изнасилва 2 пъти Ди Каприо в нов филм. 20th Century Fox: Мечката е женска

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150926

B новия филм на Леонардо ди Каприо “Привидението” има шокираща брутална сцена, в която актьорът е изнасилен от дива мечка, съобщи сайтът “Дръдж рипорт”. Новината предизвика истинска истерия в мрежата и дълбок потрес сред феновете на холивудската звезда.
Деликатният момент в лентата на носителя на “Оскар” - режисьора Алехандро Иняриту,
B новия филм на Леонардо ди Каприо “Привидението” има шокираща брутална сцена, в която актьорът е изнасилен от дива мечка, съобщи сайтът “Дръдж рипорт”. Новината предизвика истинска истерия в мрежата и дълбок потрес сред феновете на холивудската звезда. Деликатният момент в лентата на носителя на “Оскар” - режисьора Алехандро Иняриту,

Владислав Горанов: МС е намерил добрия баланс в Бюджет 2016

http://www.moreto.net/novini.php?n=307998

Финансовият министър Владислав Горанов е оптимист за доброто и стриктно изпълнение на бюджета на държавата през 2016 г. и се надява да няма актуализация в края на годината. Има сектори, призна той, в които ще има предизвикателства и през 2016 г.

Русия показа как Ердоган получава петрол от халифата. Той възмутен, че го клеветят (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150911

Турция е основният получател на петрол от територия под контрола на „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия и Ирак, обяви вчера руското министерство на отбраната, като илюстрира твърденията си със сателитни снимки.
Зам.-министърът Анатолий Антонов твърди, че в престъпната търговия било замесено висшето ръководство на Турция,
Турция е основният получател на петрол от територия под контрола на „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия и Ирак, обяви вчера руското министерство на отбраната, като илюстрира твърденията си със сателитни снимки. Зам.-министърът Анатолий Антонов твърди, че в престъпната търговия било замесено висшето ръководство на Турция,

След Бистришките баби, нестинарството и чипровските килими и Сурва влезе в съкровищницата на ЮНЕСКО

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150923

Българският обичай „Сурва” беше включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, съобщиха от Министерството на културата.
Това е четвърти пореден елемент от нашите обичаи след Бистришките баби, нестинарството и традицията за тъкане на чипровски килими.
Народният празник Сурва се празнува всяка година в последната седмица на януари
Българският обичай „Сурва” беше включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, съобщиха от Министерството на културата. Това е четвърти пореден елемент от нашите обичаи след Бистришките баби, нестинарството и традицията за тъкане на чипровски килими. Народният празник Сурва се празнува всяка година в последната седмица на януари

Конференция в Стара Загора за спиране на езика на омразата

http://starazagora.actualno.com/konferencija-v-stara-zagora-za-spirane-na-ezika-na-omrazata-news_511154.html

Начини за спиране на езика на омразата в интернет се обсъждат на двудневна международна конференция в Стара Загора . Проучване на Съвета на Европа показва, че 78% от младите хора в Европа ежедневно се срещат с реч на омразата в онлайн пространството, насочен срещу малцинствата, имигрантите, хората в неравностойно положение, хомосексуалните или жените, особено ангажираните в политиката или обществения дебат, съобщава БНР. Кампанията призовава младите хора за бъдат активни и да спрат езика на омр

8 500 цистерни на терористите превозват дневно по 200 000 барела нефт

http://svetoven.pogled.info/news/69657/8-500-tsisterni-na-teroristite-prevozvat-dnevno-po-200-000-barela-neft

/Поглед.инфо/ Терористите от „Ислямска държава“ имат в момента не по-малко от 8 500 цистерни, които денонощно превозват 200 000 барела нефт.

С. Лавров: В борбата с тероризма не може да има „ако”

http://www.cross.bg/borbata-terorizmut-lavrov-1490396.html

/КРОСС/ Тероризмът е общ проблем за всички държави и в борбата с него не може да има никакво „ако". Тероризмът трябва да бъде победен, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров по време на приема в руското посолство в Кипър, където е на посещение. „Тероризмът е общ проблем за всички държави по света и в борбата с него не може да има никакво „ако". Тероризмът трябва да бъде победен и това ще стане. Ние сме благодарни на кипърската страна за нейната ясна позиция по въпроса с борбата с международния тероризъм", заяви Лавров, цитиран от РИА „Новости".

Депутатите си оставиха субсидията от 11 лв. за получен действителен глас

http://bulgarski.pogled.info/news/69656/Deputatite-si-ostaviha-subsidiyata-ot-11-lv-za-poluchen-deistvitelen-glas

/Поглед.инфо/ Депутатите си оставиха субсидията от 11 лв. за получен действителен глас по време на гласуването на Бюджет 2016 г. и не одобриха тя да бъде намалена на 6 лв..

Зам.-председателят на ЕК: В България трябва да има съдебна реформа

http://offnews.bg/news/n_1/n_601228.html

"България е страна на талантлив и трудолюбив народ. Сега е моментът за постигане на политически консенсус за ускоряване на реформата, от която България се нуждае", заяви Франс Тимерманс, първият заместник-председател на ЕК в писмо до Меглена Кунева и Христо Иванов . Публикуваме писмото без редакция:  Уважаема госпожо заместник-министър председател, Съзнавам, че настоящият обществен дебат в България е засегнал въпроса за ролята на Европейската комисия в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка (МСО). В контекста на нашето сътрудничество по напредъка на целите на МСО бих желал да се възползвам от възможността да разясня тази роля. Ролята на Комисията не е да влиза в дискусии как държавите-членки да организират независими разследвания на индивидуални казуси. Както вече Комисията разясни, всякакви медийни публикации, предполагащи че Комисията призовава за оставка на които и да е лица, за които се твърди, че са замесени в случая с подслушването, са неправилни. Отговорностите на Европейската комисия произтичат от правния акт, с който е създаден Механизмът за сътрудничество и оценка от 2006 г. Един от показателите за напредък на България е следният: „Извършване и докладване на професионални и безпристрастни разследвания на твърдения за корупция по високите етажи на властта“. Това предполага, че като част от мониторинга, който осъществява, Европейската комисия трябва да докладва за усилията на България да предприеме последващи действия по такива твърдения. Както казах при приемането на доклада по МСО за 2014 г.: „Политическата несигурност и другите предизвикателства през 2014 г. в България направиха задачата за реформа по-трудна. Нашият доклад посочва ключови области, в които България трябва сега да постигне резултати: съдебна реформа и борба с корупцията и организираната престъпност. Това, че в редица области проблемите са признати и са идентифицирани решения, е положителен знак. Това, от което сега има нужда, е цялостно изпълнение на Стратегията за съдебна реформа и други ключови мерки, като преодоляване на процесуални вратички, използвани за избягване от правосъдие, което ще помогне за повишаване на доверието в реформата на българските граждани и на тези, които искат да инвестират в България. България е страна на талантлив и трудолюбив народ. Сега е моментът за постигане на политически консенсус за ускоряване на реформата, от която България се нуждае, а Комисията ще продължи да помага в постигането на тези цели като част съвместната работа по МСО“. Съгласно изпълнението на препоръките от януари и конкретните практически резултати ще бъде определен напредъкът по целите на МСО. Следващият доклад по МСО ще бъде приет в началото на следващата година и ще представи анализа на Комисията по напредъка на България.

Депутатите не приеха партийната субсидия да падне на 6 лв. за глас

http://www.mediapool.bg/deputatite-ne-prieha-partiynata-subsidiya-da-padne-na-6-lv-za-glas-news242600.html

Партиите, спечелили над 1 процента на последните парламентарни избори, ще продължат и догодина да получават по 11 лв. за всеки получен действителен глас, след като във вторник депутатите отказаха да намалят сумата на 6 лв. годишно. Предложението бе внесено от Патриотичния фронт, но не бе прието в рамките на гласуването на второ четене на проектобюджета на държавата за 2016 г. Димитър Байрактаров посочи, че трябва да се погледне към българския народ, който по думите му не е длъжен да плаща тези субсидии и за екстри на политиците. Независимият депутат Велизар Енчев заяви, че подкрепя предложението за намаляване на субсидията и посочи, че средната субсидия в ЕС е две евро и половина. Той даде пример и с Германия, където държавната субсидия за партия, получила над един процент на изборите, била едно евро. Субсидията трябва да е съобразена със стандарта на живот, коментира Енчев. Аргументите им обаче не бяха възприети от мнозинството и то запази размера на партийната субсидия.

1000 лева глоба за младеж с дрога от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307960

В бързо производство, за държане на марихуана, Районният съд във Варна наложи административно наказание – глоба в размер на 1000 лева на 24-годишен младеж. Това съобщиха от съда за Moreto.net. По внесено от прокуратурата постановление, съдът освободи от наказателна отговорност 24-годишния Х.

Италия организира нова международна среща за Либия

http://www.cross.bg/durzhava-italiya-islyamska-1490395.html

/КРОСС/ Италия организира нова международна среща в Рим на 13 декември, която да ускори сключването на политическо споразумение между враждуващите фракции в Либия и така да позволи откриването на фронт срещу „Ислямска държава" в северноафриканската държава, заяви днес италианският министър на външните работи Паоло Джентилони в италианския сенат. „Факт е, че ние не разполагаме с много време и не желаем да дадем време на „Ислямска държава". Италия работи за обединение на общността (в Либия) за едно последно усилие", цитира Reuters думите на италианския министър.

Видео: Отново сблъсъци с имигранти край Гевгелия

http://www.dnevnik.bg/video/2015/12/02/2661842_video_otnovo_sblusuci_s_imigranti_krai_gevgeliia/?ref=rss



Блокирани в ничия земя имигранти предимно от азиатски и африкански държави за пореден път предизвикаха сблъсъци с македонската полиция на границата с Гърция.

Опитът им да пробият загражденията и кордона и да продължат към Западна Европа отново бе спрян със сила, сълзотворен газ, шокови гранати и дори изстрели във въздуха, разказва "Ройтерс".

От седмици насам около 1500 души – предимно мъже от Пакистан, Мароко и Иран – са под открито небе, след като Скопие започна да...

Франция затвори три джамии по подозрения, че подрепят радикалния ислям

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/02/2661831_franciia_zatvori_tri_djamii_po_podozreniia_che/?ref=rss


Френската полиция затвори джамия източно от Париж и арестува собственик на револвер в рамките на акция, свързана с атаките от 13 ноември, в които загинаха най-малко 130 души, съобщи вътрешният министър на страната Бернар Казньов, цитиран от "Ройтерс".

Пред журналисти Казньов допълни, че миналата седмица са били затворени още две джамии. Това е първият случай, в който Франция предприема подобни действия срещу места за поклонение заради подозрения, че те подхранват "радикалния...

ЮНЕСКО призна празника “Сурва” за световно наследство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150875

Българският фолклорен празник “Сурва” и фолклорният фестивал в пернишките села са включени в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.
Това е решено на среща на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за нематериалното наследство, който заседава в Намибия, съобщиха от световната организация за култура.
Българският фолклорен празник “Сурва” и фолклорният фестивал в пернишките села са включени в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Това е решено на среща на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за нематериалното наследство, който заседава в Намибия, съобщиха от световната организация за култура.

Близнашки за "Яневагейт": Сценарият е срещу главния прокурор, но бумерангът тресна и премиера Борисов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150865

Драмата на Румяна Ченалова ще се задълбочава, тя си позволява да действа по един незаконосъобразен начин. Това коментира пред bTV проф. Георги Близнашки, бивш премиер във временното правителство.
„Тези записи, колкото и да са интересни, нямат доказателствена стойност”, заяви Близнашки.
Според него президентът Росен Плевнелиев не разполага с
Драмата на Румяна Ченалова ще се задълбочава, тя си позволява да действа по един незаконосъобразен начин. Това коментира пред bTV проф. Георги Близнашки, бивш премиер във временното правителство. „Тези записи, колкото и да са интересни, нямат доказателствена стойност”, заяви Близнашки. Според него президентът Росен Плевнелиев не разполага с

Уникална драма току що в „Биг Брадър”! Десислава с разтърсваща изповед пред любимия си Зарко

http://petel.bg/Unikalna-drama-toku-shho-v----Big-Bradar-----Desislava-s-raztarsvashha-izpoved-pred-lyubimiya-si-Zarko__136204

Кадри: Нова ТВ Това, което зрителите искаха да видят в „Биг Брадър Ол Старс”, стана факт преди минути. Деси Слава се впусна в разтърсваща...

Близнашки за "Яневагейт": Сценарият е срещу главния прокурор, но бумерангът тресна и премиера Борисов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150835

Драмата на Румяна Ченалова ще се задълбочава, тя си позволява да действа по един незаконосъобразен начин. Това коментира пред bTV проф. Георги Близнашки, бивш премиер във временното правителство.
„Тези записи, колкото и да са интересни, нямат доказателствена стойност”, заяви Близнашки.
Според него президентът Росен Плевнелиев не разполага с
Драмата на Румяна Ченалова ще се задълбочава, тя си позволява да действа по един незаконосъобразен начин. Това коментира пред bTV проф. Георги Близнашки, бивш премиер във временното правителство. „Тези записи, колкото и да са интересни, нямат доказателствена стойност”, заяви Близнашки. Според него президентът Росен Плевнелиев не разполага с

Арестуват жена в Париж за атентатите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150844


Жена е арестувана в предградие на Париж за връзки с посредник на Джауад Бендауд - единствения, на когото са повдигнати обвинения за атентатите в Париж, съобщи АП. Жената, чието име не се разкрива, била партньорка на посредника - 25-годишен мъж, арестуван в предградието Малакоф на френската столица.
Жена е арестувана в предградие на Париж за връзки с посредник на Джауад Бендауд - единствения, на когото са повдигнати обвинения за атентатите в Париж, съобщи АП. Жената, чието име не се разкрива, била партньорка на посредника - 25-годишен мъж, арестуван в предградието Малакоф на френската столица.

Русия: Контрабандата е семеен бизнес на Ердоган

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/rusiia-kontrabandata-e-semeen-biznes-na-erdogan-6046524

Ако данните на руското разузнаване са верни, това би означавало дневен нетен приход от около 2 млн. долара

Русия: „Ислямска държава“ изнася 200 хил. барела на ден

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/rusiia-isliamska-dyrzhava-iznasia-200-hil.-barela-na-den-6046524

Ако данните на руското разузнаване са верни, това би означавало дневен нетен приход от около 2 млн. долара

Лидерът на афганистанските талибани е тежко ранен в престрелка

http://www.mediapool.bg/liderat-na-afganistanskite-talibani-e-tezhko-ranen-v-prestrelka-news242599.html

Лидерът на афганистанските талибани молла Ахтар Мансур е бил ранен в престрелка, предаде Франс прес, като се позова на афганистански представители и на талибански източници. Мансур е тежко ранен, заяви пред Франс пред Султан Файзи, говорител на афганистанския вицепрезидент Абдул Рашид Достум. Няколко талибански източници също потвърдиха, че молла Мансур е бил тежко ранен, въпреки че талибанският говорител Забиула Мухаджид отрече тези твърдения. Молла Мансур е бил приет в болница, но не се знае дали ще оцелее от раните си, добави Файзи, без да навлиза в подробности. ТАСС пояснява, че молла Мансур е бил ранен при престрелка в пакистанския град Квета. Молла Мансур беше избран за лидер на талибаните през лятото. Той наследи на лидерския пост молла Омар, чиято смърт талибаните обявиха през лятото. Преди това Молла Мансур беше дясна ръка на молла Омар. Някои фракции в талибанското движение обаче оспориха избирането на молла Масур начело на афганистанските талибани, по-специално семейството на покойния молла Омар, както и някои талибански командири.

Оставиха 11 лева държавна субсидия на партиите за действителен глас

http://frognews.bg/news_102975/Ostaviha-11-leva-darjavna-subsidiia-na-partiite-za-deistvitelen-glas/

Съгласно Закона за политическите партии, остави годишния размер на държавната субсидия за един получен действителен глас в размер на 11 лв. Това стана факт, след като депутатите отхвърлиха предложението на ПФ субсидията да е 6 лв. Сега действащият текст бе подкрепен от 79 народни представители, 13 гласуваха „против” и 3 – „въздържал се”.

Учителят по физика Теодосий Теодосиев и директор на гимназия спорят за оборудване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/02/2661828_uchiteliat_po_fizika_teodosii_teodosiev_i_direktor_na/?ref=rss


Част от оборудването в школата по физика на учителя Теодосий Теодосиев в Казанлък е било изнесено и преместено в срутилата се през лятото сграда на Природоматематическата гимназия, съобщи "Дарик" след сигнал от Фондацията на Теодосиев в понеделник.

Преместването на оборудването е, за да са на едно място всички предмети, собственост на училището, обяснява директорът на ПМГ "Никола Обрешков" Красимир Дамянов. По думите му, цитиран в "Дарик" са иззети само тези неща, които са на...

НАТО: Русия едва ли ще изпълни мирното споразумение за Украйна до определения срок

http://www.mediapool.bg/nato-rusiya-edva-li-shte-izpalni-mirnoto-sporazumenie-za-ukraina-do-opredeleniya-srok-news242598.html

Върховният главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО генерал Филип Брийдлав предупреди, че няма особени шансове Русия да изпълни условията на мирното споразумение в Източна Украйна до крайния му срок. Според Брийдлав успокояването на ситуацията не означава, че наближава краят на конфликта, съобщи Ройтерс. Главнокомандващият заяви, че Русия продължава да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна и че увеличаването и намаляването на насилието е начинът на Москва да покаже своята сила. Русия отрича да доставя оръжия на бунтовниците или нейни войски да участват в украинския конфликт. Според Брийдлав обаче данните на западните разузнавания показват друго. "Русия напълно контролира случващото се на линията на съприкосновение и ще използва това в бъдеще", каза той. "Ние виждаме множество конвои да влизат в Донбас. Всички те са обозначени като хуманитарна помощ. Всички ние знаем, че това не е вярно", заяви генералът. Лидерите на Франция, Германия, Украйна и Русия договориха мирно споразумение в Минск през февруари. Западът обвързва неговото прилагане с евентуално смекчаване на икономическите санкции срещу Русия. Споразумението изтича на 31 декември, но френският президент Франсоа Оланд намеква, че то може да бъде удължено, а санкциите срещу Русия вероятно също ще бъдат продължени. Американският държавен секретар Джон Кери заяви след среща на външните министри от НАТО в Брюксел, че ако Русия изпълни договореностите от Минск, санкциите срещу нея може да бъдат облекчени. Брийдлав и Кери казаха, че целите, определени за изпълнение до края на годината съгласно Минското споразумение, включват възстановяване на контрола на Украйна върху източната й граница, изтегляне на всички неукраински държавни сили от региона и освобождаване на пленниците, отбелязва Ройтерс. Испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо каза, че Европейският съюз вероятно ще продължи икономическите санкции срещу Русия с още шест месеца, посочва ДПА. "Има общо съгласие за удължаване с шест", заяви той в кулоарите на срещата на външните министри от НАТО. Не е ясно обаче дали за този подход е осигурена единодушна подкрепа, която е необходима за продължаване на санкциите на ЕС.

Борисов сравни акцията на летището с риалити шоу

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-sravni-akciiata-na-letishteto-s-rialiti-shou-6046523

Към медиите се подава информация тогава, когато е 100 процента потвърдена, окончателна, категоричен е премиерът как се действа в подобна ситуация

Норвегия почти спря имигрантите от Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/02/2661758_norvegiia_pochti_spria_imigrantite_ot_rusiia/?ref=rss


Нито един нелегален мигрант не е влязъл в Норвегия през границата с Русия от понеделник насам, съобщи електронното издание The Local.

Това се случи, след като Oсло затегна процедурата за търсещите убежище, които идват от Русия, и увеличи охраната по границата.

Миналата седмица Норвегия обяви, че ще връща обратно  мигрантите, дошли по този път, тъй като идват от безопасна държава.

"Става въпрос за група търсещи убежище, които не са заплашени от преследване в...

Роди се първото бебе по общинската програма „Ин витро“ в Павликени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150718

Роди се първото бебе по общинската програма „Ин витро“ в Павликени. На 17 ноември проплака Сияна, която е с тегло 2,5кг и е дълга 46 см. Тя е първо дете на семейство Златеви.
Общинската ин витро програма стартира в Павликени през 2014 година с бюджет от 6000 лева, предназначен за финансиране на семейства и двойки,
Роди се първото бебе по общинската програма „Ин витро“ в Павликени. На 17 ноември проплака Сияна, която е с тегло 2,5кг и е дълга 46 см. Тя е първо дете на семейство Златеви. Общинската ин витро програма стартира в Павликени през 2014 година с бюджет от 6000 лева, предназначен за финансиране на семейства и двойки,

"Сурва" е част от списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство

http://www.moreto.net/novini.php?n=307996

Българският обичай „Сурва” беше включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Това е четвърти пореден елемент от нашите обичаи след Бистришките баби, нестинарството и традицията за тъкане на чипровски килими. Народният празник Сурва се празнува всяка година в последната седмица на януари с традиционни маскарадни игри и свързаните с тях обреди.

Парламентът изпълни обещаното - няма рязане на привилегии в МВР

http://politics.actualno.com/parlamentyt-izpylni-obeshtanoto---njama-rjazane-na-privilegii-v-mvr-news_511145.html

Точно както беше обещано, параграфи 9 и 10 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за догодина бяха отменени с огромно мнозинство. Това бяха параграфите, заради които полицаите излязоха на масови протести в цялата страна преди около месец. Всяка парламентарна група, с изключение на АБВ и "Атака", беше внесла предложение параграфите да отпаднат. Логично в пленарна зала параграфите отпаднаха - с пълно единодушие от 118 гласа "за". Изказвания нямаше, след като и пре

Групировка за трафик на бежанци е разбита от Европол

http://europe.actualno.com/grupirovka-za-trafik-na-bejanci-e-razbita-ot-evropol-news_511153.html

Над 20 души са арестувани в Европа за нелегалния трафик на мигранти, съобщиха в Европол, пише БГНЕС. За 2 години организираната престъпна група е спечелила над 10 млн. евро. Нейните участници са помагали на незаконните мигранти в Турция (предимно от Сирия) да влязат в Гърция, а оттам в други страни от СЕ по т.нар. Балкански маршрут. В хода на специалната операция са арестувани 23-ма заподозрян: 7 души в Австрия, 13 в Гърция, двама в Швеция и един във Великобритания. „В преобладава

Крим започва да получава ток от Русия

http://www.mediapool.bg/krim-zapochva-da-poluchava-tok-ot-rusiya-news242597.html

След като от десет дни има проблеми с електрозахранването, Кримският полуостров се очаква в сряда да бъде включен към руската енергийна система, но въпреки това режимът на тока ще остане още известно време, тъй като мощността няма да е достатъчна да покрие пълните нужди на анексираната от Русия територия. Кабелът за връзка с руската мрежа през Керченския пролив е положен, проведени са изпитанията, но все още може да се използва само половината от мощността на бързо изградената инфраструктура, след като на 22 ноември Украйна спря да подава електроенергия до бившата си територия заради взрив на електропроводите, доставящи ток до Крим, предаде РИА Новости. Руският енергиен министър Александър Новак заяви в сряда, че ведомството му ще се опита да въведе в експлоатация енергийния мост преди 20 декември. Ръководителят на Република Крим Сергей Аксенов също увери, че доставки ще има преди тази дата и обеща "приятна изненада" за жителите на полуострова. Крим, който е на 80 процента зависим от вноса на ток от Украйна, не получава електроенергия от 22 ноември, когато далекопроводи бяха взривени в Херсонска област в Украйна. Киев обаче не възстанови доставките и след ремонта на едната съоръжение. В сряда без ток остават 1 млн. битови потребители в Крим и опасенията са, че ако продължи режимът на тока, ще има проблеми с храните и лекарствата.

Жената, пострадала от паднала топола в София: Ще съдя общината

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150809

Преди две седмици, докато се прибира към вкъщи при силен вятър, върху Димитрина Маджарова изненадващо пада топола.
Жената се отървава като по чудо - само със счупена кост на лявата пета. Налага се обаче да претърпи сериозна операция. Сега ще трябва да се възстановява с месеци, съобшава bTV.
"Смятам,
Преди две седмици, докато се прибира към вкъщи при силен вятър, върху Димитрина Маджарова изненадващо пада топола. Жената се отървава като по чудо - само със счупена кост на лявата пета. Налага се обаче да претърпи сериозна операция. Сега ще трябва да се възстановява с месеци, съобшава bTV. "Смятам,

Орбан и Путин смятат Европа за декадентска

http://www.cross.bg/kriza-evropa-rysiya-1490394.html

/КРОСС/ Орбан и Путин смятат Европа за декадентска. Бежанската криза може да доведе до разпад на Европейския съюз. Съзираме възникването на едно „застрашено мнозинство". Не бъдете изненадани, ако голямата сделка по отношение на Сирия бъде не между САЩ и Русия, а между Русия и Саудитска Арабия, заявява политологът Иван Кръстев в интервю за австрийския вестник Die Presse. Изданието го представя като един от най-влиятелните политолози в Европа.   - Г-н Кръстев, може ли бежанската криза да доведе до разпад на Европейския съюз?- Понастоящем ЕС има четири кризи: тази между Русия и Украйна, възможния Brexit, излизане на Великобритания от ЕС, не е преодоляна и кризата с еврото - Гърция е в рецесия, свалено от власт чрез вот беше реформаторското правителство на Португалия. Но най-опасната от всички кризи е бежанската. Първо, защото е паневропейска, противно на финансовата криза всяка държава от ЕС е засегната, всеки се оплаква, дори и онези, при които изобщо няма бежанци. И тази криза води към ренационализация - при бежанската криза гражданите са склонни повече да вярват на правителствата си, а не на това в Брюксел. А след терора в Париж бежанската криза се преформулира в тема по сигурността. - Но дали тази криза има потенциала да взриви ЕС?- Това не бива да се изключва

Синът, който закла майка си, се преоблякъл и опитал да избяга - ето как полицията го залови

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150618


Син закла майка си пред жилищния им блок в Шумен. Трагедията се разиграла към 13,42 часа в сряда на ул."Света гора" 4.
Преди да се стигне до крайната проява на жестокст в жилището им на първия етаж имало скандал. Явно жената опитала да се спаси с бягство от апартамента, както е била по домашни чехли, но синът я настигнал и прерязал гърлото й.
Син закла майка си пред жилищния им блок в Шумен. Трагедията се разиграла към 13,42 часа в сряда на ул."Света гора" 4. Преди да се стигне до крайната проява на жестокст в жилището им на първия етаж имало скандал. Явно жената опитала да се спаси с бягство от апартамента, както е била по домашни чехли, но синът я настигнал и прерязал гърлото й.

Жената, пострадала от паднала топола в София: Ще съдя общината

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150782

Преди две седмици, докато се прибира към вкъщи при силен вятър, върху Димитрина Маджарова изненадващо пада топола.
Жената се отървава като по чудо - само със счупена кост на лявата пета. Налага се обаче да претърпи сериозна операция. Сега ще трябва да се възстановява с месеци, съобшава bTV.
Преди две седмици, докато се прибира към вкъщи при силен вятър, върху Димитрина Маджарова изненадващо пада топола. Жената се отървава като по чудо - само със счупена кост на лявата пета. Налага се обаче да претърпи сериозна операция. Сега ще трябва да се възстановява с месеци, съобшава bTV. "Смятам,

14-годишното момче, пострадала в Разлог, остава в тежко състояние и кома

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150792

14-годишното момче, пострадало в двора на ОУ „Н. Парапунов” в Разлог, е в тежко състояние, то е в дълбока кома. Това каза д-р Сашо Атанасов дежурен неврохирург в УМБАЛСМ "Пирогов", съобщи "Фокус".
Той каза, че е крайно тежко състоянието на момчето. Лекарят уточни, че детето в момента се намира в неврохирургична реанимация и се продължава борбата
14-годишното момче, пострадало в двора на ОУ „Н. Парапунов” в Разлог, е в тежко състояние, то е в дълбока кома. Това каза д-р Сашо Атанасов дежурен неврохирург в УМБАЛСМ "Пирогов", съобщи "Фокус". Той каза, че е крайно тежко състоянието на момчето. Лекарят уточни, че детето в момента се намира в неврохирургична реанимация и се продължава борбата

14-годишното момче, пострадала в Разлог, остава в тежко състояние и кома

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150775

14-годишното момче, пострадало в двора на ОУ „Н. Парапунов” в Разлог, е в тежко състояние, то е в дълбока кома. Това каза д-р Сашо Атанасов дежурен неврохирург в УМБАЛСМ
14-годишното момче, пострадало в двора на ОУ „Н. Парапунов” в Разлог, е в тежко състояние, то е в дълбока кома. Това каза д-р Сашо Атанасов дежурен неврохирург в УМБАЛСМ "Пирогов", съобщи "Фокус". Той каза, че е крайно тежко състоянието на момчето. Лекарят уточни, че детето в момента се намира в неврохирургична реанимация и се продължава борбата

Президентът подкрепя да има парламентарна комисия за "Яневагейт"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/02/2661830_prezidentut_podkrepia_da_ima_parlamentarna_komisiia_za/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев подкрепя идеята за създаване на временна комисия в Народното събрание и комисия към Висшия съдебен съвет за проверка на случая с изтеклите в публичното пространство записи на разговори между съдии, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Президентът е изразил позицията си на работна среща с представители на националната гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". 

Необходимо е институциите, които имат правомощия по казуса, да се сезират,...

Български филм с 8 международни награди (видео с целия филм)

http://offnews.bg/news/n_1/n_601207.html

Филмът на Мина Милева и Весела Казакова за художникa Антоний Траянов вече е с осем международни награди. Описаният от списание "Variety" като “рядка конска муха, чието ухапване причинява алергична реакция върху тънката кожа на бълграския филмов елит”, вече може да бъде гледан от българската публика в YouTube. “Чичо Тони” , стартирал на София Мийтингс, започна фестивалния си живот в Сараево. Американският филмов институт AFI го включи в програмата си “Най-доброто от европейското кино” за 2014 г. Това е единственият български документален филм, привлякъл вниманието на AFI за тази престижна селекция в Silver Theatre, Вашингтон. Филмът, вече обиколил над тридесет фестивала по целия свят, бе избран в програмите на големите фестивали във Варшава и Кайро, както и редица други важни фестивали като Загреб Докс, Триест, Монреал, Рига (откриващ филм), Астра - Румъния, Лийдс, Бирмингам, Вилнюс, Мадрид, Пном Пен, Мексико сити, Ню Йорк и други. В Чехия бяха публикувани над 10 статии в основните медии. Във Вилнюс литовското издание на "IQ" помести интервю с авторите. Престижни кино издания като "Cineuropa", "Dox Magazine", "EDN", "EAVE" също писаха за филма. Наградите му включват: - „Най-добра режисура“ - Фестивал на независимото кино, Берлин; - Royal Reel Award 2015 - Канадски международен филмов фестивал; - Бронзова Палма – Мексикански международен филмов фестивал; - Финалист Документална секция - Международен филмов фестивал, Флорида; - Award of Merit - Глобално филмово състезание „Accolade”; - Първа награда в категория „Изкуство“ – Идоли, София; - Почетен диплом – Триндифест, Колорадо; - Най-добър документален филм – Бушуик фестивал, Ню Йорк. Екип: Режисьори: Мина Милева и Весела Казакова; Оператори: Весела Казакова, Пламен Гелинов, Василена Горанова; Анимация: Антоний Траянов, Мина Милева; Монтаж: Донка Иванова; Композитор: Емилиян Гацов; Звук: Александър Симеонов; Продуценти: Мина Милева и Весела Казакова / Activist38; С подкрепа за развитие от Национален филмов център; Копродукция с: Българска национална телевизия; „НОВА филм“ - Деси Тенекеджиева.

САЩ пращат спецчасти в Ирак, ще влизат и в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150777


САЩ подготвят изпращане на специални части в Ирак, които да помогнат да се увеличи натискът върху групировката “Ислямска държава” ( “Даеш”) и да са готови за едностранни операции в Сирия, обяви американският министър на отбраната Аштън Картър, предаде Ройтерс.
САЩ са готови да увеличат числеността на своите специални части в Северна Сирия,
САЩ подготвят изпращане на специални части в Ирак, които да помогнат да се увеличи натискът върху групировката “Ислямска държава” ( “Даеш”) и да са готови за едностранни операции в Сирия, обяви американският министър на отбраната Аштън Картър, предаде Ройтерс. САЩ са готови да увеличат числеността на своите специални части в Северна Сирия,

Камерън поиска парламентът да подкерпи въздушни удари в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_601219.html

Британският премиер Дейвид Камерън поиска парламентът да подкрепи въздушни удари срещу „Ислямска държава“ в Сирия. Трябва да отговорим на призива на нашите съюзници. Акцията, която предлагаме, е законна и необходима, тя е нещо добро, което можем да направим за сигурността на нашата страна, подчерта Камерън при откриването на дебатите в Камарата на общините. Той увери, че „Ислямска държава“ е основната заплаха за сигурността на Великобритания, и призова страната да последва примера на Франция, Арабската лига и други. Британският премиер призова групировката да бъде наричана вече ДАЕШ, което е съкращение на арабски на името на „Ислямска държава“, което самите джихадисти не харесват. "Екстремистите не могат да са наши партньори и няма да бъдат. Ако не започнем да действаме още сега, силите, с които бихме могли да постигнем взаимодействие, ще стават все по-малобройни“, коментира Камерън. Той призова и да започнат преговори с умерената опозиция в Сирия, тъй като в противен случай силите, с които „може да се постигне взаимодействие, ще стават все по-малобройни“. Дебатите в Долната камара на британския парламент започнаха по обяд и се очаква да продължат над 10 часа, като окончателното решение ще бъде взето около 21 часа британско време (23 часа българско време). Очакванията са предложението на Камерън да бъде подкрепено.

Дейвид Камерън идва у нас, ще разгледа София Тех Парк

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/dejvid-kameryn-idva-u-nas-shte-razgleda-sofiia-teh-park-6046522

Британският премиер ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов и с президента Росен Плевнелиев

Турски лекар прати Ердоган във „Властелина на пръстените“

http://www.bnews.bg/article-144565

Проблемът е предизвикан от лекаря Билгин Чифчи, който сравнява израженията на Ам-гъл и Ердоган в сходни ситуации и е пуснал в Туитър колаж от снимки на двамата.

Путин върна подарък императорска корона, не била за него

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150765


Руският президент Владимир Путин бе дарен с копие на императорска корона от един от известните руски комици и шеф на Държавния естраден театър Генадий Хазанов, предаде Лента.ру. Това стана на среща в Кремъл по повод 70-ата годишнина на артиста.
Хазанов извади от раница короната, която бил подготвил за рождения ден на Путин на 7 октомври,
Руският президент Владимир Путин бе дарен с копие на императорска корона от един от известните руски комици и шеф на Държавния естраден театър Генадий Хазанов, предаде Лента.ру. Това стана на среща в Кремъл по повод 70-ата годишнина на артиста. Хазанов извади от раница короната, която бил подготвил за рождения ден на Путин на 7 октомври,

Радарите за превишена скорост утре - 3 декември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=307968

Служители на пътната полиция във Варна ще следят утре - 3 декември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:30 - Южен пътен възел до кръста 11:00-12:30 - кв.Аспарухово ул.

Доц. Христова за Фрог: С кебапчета в учебниците се разбива ценностната система на децата

http://frognews.bg/news_102969/Dots-Hristova-za-Frog-S-kebapcheta-v-uchebnitsite-se-razbiva-tsennostnata-sistema-na-detsata/

Не може в задачи за деца в началните класове да се говори за кебапчета, пътища, дупки, знамена, махали. Факт е, че тази действителност е превърната в норма на нашия живот. Норма, срещу която трябва да учим децата как да я променяме, а не да бъде пример, коментира пред Фрог нюз психологът доц. Антоанета Христова от БАН.

Близнашки: Драмата на Ченалова ще се задълбочава

http://offnews.bg/news/n_1/n_601215.html

Министърът на правосъдието Христо Иванов е некомпетентен. Той беше фигура, наложена от президента Росен Плевнелиев в служебния кабинет, имахме разговори с него на тази тема. Това заяви пред bTV бившият служебен премиер Георги Близнашки. Сценарият в момента е да се овладее съдебната система. Много от предложенията за промени в Конституцията са насочени именно в тази посока. Сценарият е срещу главния прокурор Сотир Цацаров, но бумерангър така се завъртя, че тресна и премиера Бойко Борисов, коментира Близнашки. Ситуацията със съдебната реформа е много грозна. Тази реформа трябва да се прави с чисти помисли, категоричен е той. По повод скандала „Яневагейт“ Георги Близнашки подчерта, че „драмата на Румяна Ченалова ще се задълбочава, тя действа по един незаконосъобразен начин“. Той допълни, че записите, колкото и да са интересни, нямат доказателствена стойност. Президентът Плевнелиев няма правомощията да разпореди разследване по случая, каквото е твърдението на председателя на ВКС Лозан Панов. Христо Иванов беше против избора на Панов, той не отиде на заседанието и намекна, че Панов е от лошите, обяви Близнашки.

Тайсън Фюри се тъпче с 15 000 калории за вечеря

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150763

Тайсън Фюри се отдаде на здраво ядене, след като отне световните титли на дългогодишния хегемон Владимир Кличко. Новият световен шампион в три от четирите най-престижни версии на тежката категория буквално шашнал персонала на пъб в Болтън. След като даде пресконференция, 206-сантиметровият гигант посетил заедно с няколко приятели популярно
Тайсън Фюри се отдаде на здраво ядене, след като отне световните титли на дългогодишния хегемон Владимир Кличко. Новият световен шампион в три от четирите най-престижни версии на тежката категория буквално шашнал персонала на пъб в Болтън. След като даде пресконференция, 206-сантиметровият гигант посетил заедно с няколко приятели популярно

Лекар сравни Ердоган с Ам-гъл

http://petel.bg/Lekar-sravni-Erdogan-s-Am-gal__136200

Снимка diken.com.tr Съдия поиска петима експерти да преценят дали има прилика Турски лекар бе обвинен в обида на президента Реджеп Ердоган,...

Гръмна нов скандал в Къщата! Ето за какво се сдърпаха Евгени и Джаферович

http://petel.bg/Gramna-nov-skandal-v-Kashhata--Eto-za-kakvo-se-sdarpaha-Evgeni-i-Dzhaferovich__136201

Кадър Нова ТВ Гръмна нов скандал в „Биг Брадър Ол Старс” с участието на Евгени Минчев и Ваня Джаферович. Подразнен, че на пода има...

Слави Трифонов към пловдивските студенти: Не ви ли е яд да живеете в такава държава?

http://petel.bg/Slavi-Trifonov-kam-plovdivskite-studenti--Ne-vi-li-e-yad-da-zhiveete-v-takava-darzhava-__136202

Снимка Булфото Не се ли ядосвате, че живеете в такава държава, попита Слави Трифонов тази вечер пловдивските студенти. Над 1100 младежи...

Аферите във властта никога не са само за "две каки" или "трима мъже"

http://www.mediapool.bg/aferite-vav-vlastta-nikoga-ne-sa-samo-za-dve-kaki-ili-trima-mazhe-news242596.html

Помните аферата "Банкя", която се разигра само преди две години и то не другаде, а в къщата на Бойко Борисов. Основните действащи лица в изтеклите тогава записи бяха тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов, бившият земеделски министър Мирослав Найденов и домакинът им Бойко Борисов. Приликите с актуалната афера "Яневагейт" са твърде много, за да бъдат пренебрегнати. Отново става дума за незаконни записи. Пак не се разбра кой ги е направил, макар че подозренията паднаха върху Мирослав Найденов. Сега съмненията са върху бившата съдийка Румяна Ченалова, която отрича. И преди, и сега, всички замесени опитват да омаловажат случилото се. В приятелския разговор, състоял се в дома на премиера, шефът на градската прокуратура в София се "шегува" с Бойко Борисов за новоизбрания главен прокурор Сотир Цацаров: "Не ми се подсмихвай, ти си го избира". Две години по-късно, в записите "Яневагейт", бившата шефка на градския съд в София Владимира Янева се чува да казва как Бойко Борисов нарежда Цацаров да "опрасква" магистрати. Обществото вече бе някак по-подготвено, защото вече беше чуло, че премиерът "си го е избрал" този главен прокурор. Защо да не му нарежда в края на краищата... Всички замесени в аферата "Банкя" опитваха да тушират случая, както се случва и сега. Разликата е, че тогава бяха "трима мъже", а сега са "две каки". Мирослав Найденов каза тогава: "Между Кокинов и Борисов имаше шеговити коментари, свързани с колеги на Кокинов, разговорът беше шеговит и малко нецензурен - типичен за мъжкия диспут стил". Бившият земеделски министър се съмнява, че изтеклите в медиите записи са манипулирани, но в общи линии потвърждава съдържанието им. Това прави сега и Румяна Ченалова. След изтичането на записите от Банкя Николай Кокинов е в изцяло защитна позиция и се опитва да се изкара за жертва: "...Всичко, което съм коментирал относно сексуалността на този или онзи беше под формата на шега, разговор между мъже, както правят повечето българи". Бойко Борисов коментира пред медиите: "Никой не ме е питал, защото това (подслушванията – бел.ред.) никой не го интересува – нито пълнят джоба, нито променят начина на живот. Само подменят темата..." Сега за "Яневагейт" премиерът твърди, че високопоставените съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева са просто "две каки". Преди него в същия дух се изказа председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Главният прокурор посочи, че са жени, поставени "под напрежение". Никой не ги нарича с истинските им имена, нито пък иска да си спомни, че едната се издигна до ръководния пост в качеството си на семейна приятелка на тогавашния вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. Да се признае техният истински статут би означавало да се признае с половин уста, че това не са празни приказки, а става дума за разкрития за търговия за влияние, в която са въвлечени висши магистрати, представители на изпълнителната власт и депутати. Страхът от евентуална независима проверка на фактите в "Яневагейт" вероятно произтичат и от обстоятелството, че предшестващата я афера "Банкя" мина през един изключително важен тест – санкцията на Върховния административен съд (ВАС). И ако Висшият съдебен съвет (ВСС) не се вгледа много внимателно решението на ВАС, а и в собствените си действия отпреди две години, то ще означава, че само симулира дейност. Първи извод: Това не са просто "трима мъже" Върховните магистрати потвърждават дисциплинарното уволнение на Николай Кокинов заради тежко уронване на престижа на съдебната власт. ВАС не оставя съмнение, че аферата "Банкя" не бива да се разглежда като шеговит разговор между трима мъже. Друг важен факт - съдебното решение е произнесено върху кредитирането на свидетелските показания на Мирослав Найденов. Сега имаме признанието на Румяна Ченалова. ВАС приема, че незаконните записи от Банкя могат да бъдат напълно легитимно доказателствено средство в рамките на едно дисциплинарно производство, стига да са потвърдени от един свидетел. Най-малкото шефът на съда Георги Колев трябва да знае за това. Изводът на ВАС за поведението на градския прокурор на София Николай Кокинов не допуска тълкувания: "Контактите и разговорът на Кокинов с бивши представители на изпълнителната власт и високопоставени политици обосновават като негов модел на поведение при упражняване на функциите му на магистрат податливост на влияние и готовност за поставяне в услуга към влиятелни политически фактори с цел кариерно израстване". Делото "Банкя" е сигнал към Сотир Цацаров и ВСС Още по-важно е за какво точно е уволнен дисциплинарно Николай Кокинов. ВАС посочва, че уволнението е заради обидните му коментари за колеги и журналисти, но и за изнасяне на информация по висящо дело. Съдът нашироко коментира доказателствата по делото, че Николай Кокинов е предупредил Мирослав Найденов да се пази, тъй като Цветан Цветанов е поръчал неговото дискредитиране. Става дума за дело в Софийската градска прокуратура, което се докладвало на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Кокинов разказва на Найденов, че е носели клюки, че е "поръчан" и че негова близка приятелка ще бъде използвана от прокуратурата, за да бъде дискредитиран през това дело. "Коментирах единствено фактите от делото, по което Мирослав Найденов е обвиняем, като казвам информация от изнесеното по медиите. Помня, че зададох въпрос на г-н Найденов дали иска да чуе една клюка, която съм чул някъде из коридорите, че някаква негова приятелка, с която живеел, щяла да свидетелства срещу него", казва Николай Кокинов пред ВАС. Съдът излиза с решение, че "даването на информация по висящо наказателно производство и обясняване на последващи стратегии по разследването сочи липса на независимост и безпристрастност при упражняване на правомощията". Николай Кокинов е уволнен от съдебната система, защото е предупредил мишена на прокурорско разследване, без дори да е ясно за какво точно става дума по делото. "Магистратът не може да прави публични изявления или коментари, чрез които да се ангажира за крайния изход на случая или да създаде впечатление за пристрастност и предубеденост. Извън съдебните заседания той не може да обсъжда подобни производства пред други участници в тях, адвокати или трети лица, освен в предвидените в закона случаи", се казва в решението на ВАС. Съдът продължава: "С действията си Кокинов е допуснал грубо нарушение на визираните критерии за професионална етика. Макар и пряко да не е участвал като прокурор в коментираните производства, жалбоподателят в качеството си на административен ръководител е длъжен да съблюдава визираните норми". Приликите с "Яневагейт" Ето какво разбираме от разказа на Владимира Янева за разследването на делото "Червей" (думите й са потвърдени пред медиите от Румяна Ченалова): "Така, а аз, ааа, звъня на главния прокурор. И се виждам с главния прокурор. Той веднага отреагира, казва, след 10 мин. така и така, ела. Със главния прокурор коментираме следния момент. Той казва така: Какво е твойто мнение? Аз му казвам виж сега. Започвам едно по едно да му ги казвам нещата... Той казва: Добре. Имай предвид, ако се наложи, може да те разпитаме като свидетел или служителя ти по сигурността на информацията и ги каза всичките тези неща. Но, каза, имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам. Аз (главният прокурор) му казах, че на мен глупости не ми се правят. Популистки ходове не ми се предприемат. И ще гледам да завоалирам нещата, така че ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели. Така както той едно време каза, че Роман Василев, ако си спомняш, го е подвел с някакво СРС. И аз (Владимира Янева) изключително спокойна си тръгвам". Цитатът е от разговор, проведен преди ВСС да вземе решение за отстраняването на Владимира Янева от съдебната система – 19 февруари. Според публичните уверения на главния прокурор, той не е говорил с Янева след 17 февруари, когато срещу нея е образувано досъдебно производство за незаконните СРС по "Червей". За времето отпреди това Цацаров признава, че си е говорил с нея само в качеството й на шеф на Софийския градски съд. Прокуратурата обаче води проверка по "Червей" много преди датата 17 февруари. Румяна Ченалова потвърждава думите на Владимира Янева, че Цацаров е говорил с бъдещ обвиняем магистрат за неговото дело и е обещал "завоалиране". Още повече "опраскването" е наредено от високопоставен политик. Самият Цацаров нееднократно коментира през февруари, че "Владимира Янева не е най-големият виновник по "Червей". Решението на ВАС по казуса "Кокинов" говори, че това са данни, които биха били напълно съотносими и по евентуален казус "Цацаров". От казуса "Ситнилски" на свой ред разбрахме, че член на ВСС може да бъде отстранен и с обикновено мнозинство от 13 гласа. Как реагира прокуратура по аферата "Банкя" и как реагира сега Много интересен е подходът на държавното обвинение по делото за уволнението на Николай Кокинов. Прокурорът признава, че записите от Банкя са незаконни, но допълва, че показанията на Мирослав Найденов и Кокинов са достатъчни за тяхното потвърждаване. "С широкия отзвук на срещата са създадени съмнения относно моралния интегритет на съдебната власт като цяло, накърнен е нейния престиж, авторитет и доброто й име като основен стожер на държавността", пледира прокурорът пред върховния съд. По отношение на сегашните записи прокуратурата първо реши да проверява кой ги е направил, а не тяхното съдържание. Впоследствие е образувано досъдебно производство, което да проверява и съдържанието. Главният прокурор твърди, че той не е замесен в записите, а само споменат в тях, какъвто бил случаят и с останалите "герои" от разказите на Янева. И, разбира се, главният прокурор в никакъв случай не иска да се оттегля временно от поста, за да даде дори минимален шанс за независимо разследване – защото не се смята за "замесен". Съществената разлика между "Яневагейт" и "Банкя" е, че в настоящите записи не се чуват думи, произнесени лично от главния прокурор, шефа на ВАС или други участници в схемите, описани от Янева. Ето защо е изключително важно да се гарантира независимо разследване на всички факти, споменати от бившата шефка на СГС и потвърдени от Румяна Ченалова Поставеното от главния прокурор предусловие, че той самият не е замесен, на практика може зададе уклон на подчинените му обвинители в каква посока да приключат проверката. Позицията на ВСС по казуса "Кокинов" и позицията му сега Още на следващия ден след разпространяването на записите по аферата "Банкя", Висшият съдебен съвет излезе с позиция: ”Независимо дали записът е истински или манипулиран, той нанася тежки и непоправими вреди върху авторитета на съдебната система и на държавата”. Тази позиция на ВСС се оценява високо от върховния съд, който казва, че това е декларация за безпристрастност на институцията по въпроса След изтичането на първия записи по "Яневагейт" ВСС имаше нужда от седмица, за да се огледа и да види какво ще прави. Реакцията на шефа на Етичната комисия Ясен Тодоров бе лаконична - съветът първо ще провери дали става дума за законни записи от специални разузнавателни средства. "Ако не са, ще мислим какво да правим", каза Тодоров, а по-късно се разбра, че и той е замесен/споменат в аферата. ВСС все още не е продуцирал никаква декларация по отношение на съмненията за свои членове, които фигурират в "Яневагейт". Очевидно стандартите, възприети от ВСС по казуса "Кокинов", са напълно загърбени от същия ВСС в настоящия случай. Добре би било във ВСС най-малкото да прочетат основния извод на върховния съд от аферата "Банкя": "Обществото изразява своята нетърпимост, която и да било власт в държавата да се осъществява от лица със сериозни зависимости от политически, икономически и други кръгове, защото това обуславя функиционирането, на която и да било от трите власти не според действащите закони и конституцията". Около това решение се обединяват общо осем върховни съдии на две инстанции или 1/10 от състава на ВАС.

Аферите във властта никога не са за "две каки" или "трима мъже"

http://www.mediapool.bg/aferite-vav-vlastta-nikoga-ne-sa-za-dve-kaki-ili-trima-mazhe-news242596.html

Помните аферата "Банкя", която се разигра само преди две години и то не другаде, а в къщата на Бойко Борисов. Основните действащи лица в изтеклите тогава записи бяха тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов, бившият земеделски министър Мирослав Найденов и домакинът им Бойко Борисов. Приликите с актуалната афера "Яневагейт" са твърде много, за да бъдат пренебрегнати. Отново става дума за незаконни записи. Пак не се разбра кой ги е направил, макар че подозренията паднаха върху Мирослав Найденов. Сега съмненията са върху бившата съдийка Румяна Ченалова, която отрича. И преди, и сега, всички замесени опитват да омаловажат случилото се. В приятелския разговор, състоял се в дома на премиера, шефът на градската прокуратура в София се "шегува" с Бойко Борисов за новоизбрания главен прокурор Сотир Цацаров: "Не ми се подсмихвай, ти си го избира". Две години по-късно, в записите "Яневагейт", бившата шефка на градския съд в София Владимира Янева се чува да казва как Бойко Борисов нарежда Цацаров да "опрасква" магистрати. Обществото вече бе някак по-подготвено, защото вече беше чуло, че премиерът "си го е избрал" този главен прокурор. Защо да не му нарежда в края на краищата... Всички замесени в аферата "Банкя" опитваха да тушират случая, както се случва и сега. Разликата е, че тогава бяха "трима мъже", а сега са "две каки". Мирослав Найденов каза тогава: "Между Кокинов и Борисов имаше шеговити коментари, свързани с колеги на Кокинов, разговорът беше шеговит и малко нецензурен - типичен за мъжкия диспут стил". Бившият земеделски министър се съмнява, че изтеклите в медиите записи са манипулирани, но в общи линии потвърждава съдържанието им. Това прави сега и Румяна Ченалова. След изтичането на записите от Банкя Николай Кокинов е в изцяло защитна позиция и се опитва да се изкара за жертва: "...Всичко, което съм коментирал относно сексуалността на този или онзи беше под формата на шега, разговор между мъже, както правят повечето българи". Бойко Борисов коментира пред медиите: "Никой не ме е питал, защото това (подслушванията – бел.ред.) никой не го интересува – нито пълнят джоба, нито променят начина на живот. Само подменят темата..." Сега за "Яневагейт" премиерът твърди, че високопоставените съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева са просто "две каки". Преди него в същия дух се изказа председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Главният прокурор посочи, че са жени, поставени "под напрежение". Никой не ги нарича с истинските им имена, нито пък иска да си спомни, че едната се издигна до ръководния пост в качеството си на семейна приятелка на тогавашния вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. Да се признае техният истински статут би означавало да се признае с половин уста, че това не са празни приказки, а става дума за разкрития за търговия за влияние, в която са въвлечени висши магистрати, представители на изпълнителната власт и депутати. Страхът от евентуална независима проверка на фактите в "Яневагейт" вероятно произтичат и от обстоятелството, че предшестващата я афера "Банкя" мина през един изключително важен тест – санкцията на Върховния административен съд (ВАС). И ако Висшият съдебен съвет (ВСС) не се вгледа много внимателно решението на ВАС, а и в собствените си действия отпреди две години, то ще означава, че само симулира дейност. Първи извод: Това не са просто "трима мъже" Върховните магистрати потвърждават дисциплинарното уволнение на Николай Кокинов заради тежко уронване на престижа на съдебната власт. ВАС не оставя съмнение, че аферата "Банкя" не бива да се разглежда като шеговит разговор между трима мъже. Друг важен факт - съдебното решение е произнесено върху кредитирането на свидетелските показания на Мирослав Найденов. Сега имаме признанието на Румяна Ченалова. ВАС приема, че незаконните записи от Банкя могат да бъдат напълно легитимно доказателствено средство в рамките на едно дисциплинарно производство, стига да са потвърдени от един свидетел. Най-малкото шефът на съда Георги Колев трябва да знае за това. Изводът на ВАС за поведението на градския прокурор на София Николай Кокинов не допуска тълкувания: "Контактите и разговорът на Кокинов с бивши представители на изпълнителната власт и високопоставени политици обосновават като негов модел на поведение при упражняване на функциите му на магистрат податливост на влияние и готовност за поставяне в услуга към влиятелни политически фактори с цел кариерно израстване". Делото "Банкя" е сигнал към Сотир Цацаров и ВСС Още по-важно е за какво точно е уволнен дисциплинарно Николай Кокинов. ВАС посочва, че уволнението е заради обидните му коментари за колеги и журналисти, но и за изнасяне на информация по висящо дело. Съдът нашироко коментира доказателствата по делото, че Николай Кокинов е предупредил Мирослав Найденов да се пази, тъй като Цветан Цветанов е поръчал неговото дискредитиране. Става дума за дело в Софийската градска прокуратура, което се докладвало на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Кокинов разказва на Найденов, че е носели клюки, че е "поръчан" и че негова близка приятелка ще бъде използвана от прокуратурата, за да бъде дискредитиран през това дело. "Коментирах единствено фактите от делото, по което Мирослав Найденов е обвиняем, като казвам информация от изнесеното по медиите. Помня, че зададох въпрос на г-н Найденов дали иска да чуе една клюка, която съм чул някъде из коридорите, че някаква негова приятелка, с която живеел, щяла да свидетелства срещу него", казва Николай Кокинов пред ВАС. Съдът излиза с решение, че "даването на информация по висящо наказателно производство и обясняване на последващи стратегии по разследването сочи липса на независимост и безпристрастност при упражняване на правомощията". Николай Кокинов е уволнен от съдебната система, защото е предупредил мишена на прокурорско разследване, без дори да е ясно за какво точно става дума по делото. "Магистратът не може да прави публични изявления или коментари, чрез които да се ангажира за крайния изход на случая или да създаде впечатление за пристрастност и предубеденост. Извън съдебните заседания той не може да обсъжда подобни производства пред други участници в тях, адвокати или трети лица, освен в предвидените в закона случаи", се казва в решението на ВАС. Съдът продължава: "С действията си Кокинов е допуснал грубо нарушение на визираните критерии за професионална етика. Макар и пряко да не е участвал като прокурор в коментираните производства, жалбоподателят в качеството си на административен ръководител е длъжен да съблюдава визираните норми". Приликите с "Яневагейт" Ето какво разбираме от разказа на Владимира Янева за разследването на делото "Червей" (думите й са потвърдени пред медиите от Румяна Ченалова): "Така, а аз, ааа, звъня на главния прокурор. И се виждам с главния прокурор. Той веднага отреагира, казва, след 10 мин. така и така, ела. Със главния прокурор коментираме следния момент. Той казва така: Какво е твойто мнение? Аз му казвам виж сега. Започвам едно по едно да му ги казвам нещата... Той казва: Добре. Имай предвид, ако се наложи, може да те разпитаме като свидетел или служителя ти по сигурността на информацията и ги каза всичките тези неща. Но, каза, имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам. Аз (главният прокурор) му казах, че на мен глупости не ми се правят. Популистки ходове не ми се предприемат. И ще гледам да завоалирам нещата, така че ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели. Така както той едно време каза, че Роман Василев, ако си спомняш, го е подвел с някакво СРС. И аз (Владимира Янева) изключително спокойна си тръгвам". Цитатът е от разговор, проведен преди ВСС да вземе решение за отстраняването на Владимира Янева от съдебната система – 19 февруари. Според публичните уверения на главния прокурор, той не е говорил с Янева след 17 февруари, когато срещу нея е образувано досъдебно производство за незаконните СРС по "Червей". За времето отпреди това Цацаров признава, че си е говорил с нея само в качеството й на шеф на Софийския градски съд. Прокуратурата обаче води проверка по "Червей" много преди датата 17 февруари. Румяна Ченалова потвърждава думите на Владимира Янева, че Цацаров е говорил с бъдещ обвиняем магистрат за неговото дело и е обещал "завоалиране". Още повече "опраскването" е наредено от високопоставен политик. Самият Цацаров нееднократно коментира през февруари, че "Владимира Янева не е най-големият виновник по "Червей". Решението на ВАС по казуса "Кокинов" говори, че това са данни, които биха били напълно съотносими и по евентуален казус "Цацаров". От казуса "Ситнилски" на свой ред разбрахме, че член на ВСС може да бъде отстранен и с обикновено мнозинство от 13 гласа. Как реагира прокуратура по аферата "Банкя" и как реагира сега Много интересен е подходът на държавното обвинение по делото за уволнението на Николай Кокинов. Прокурорът признава, че записите от Банкя са незаконни, но допълва, че показанията на Мирослав Найденов и Кокинов са достатъчни за тяхното потвърждаване. "С широкия отзвук на срещата са създадени съмнения относно моралния интегритет на съдебната власт като цяло, накърнен е нейния престиж, авторитет и доброто й име като основен стожер на държавността", пледира прокурорът пред върховния съд. По отношение на сегашните записи прокуратурата първо реши да проверява кой ги е направил, а не тяхното съдържание. Впоследствие е образувано досъдебно производство, което да проверява и съдържанието. Главният прокурор твърди, че той не е замесен в записите, а само споменат в тях, какъвто бил случаят и с останалите "герои" от разказите на Янева. И, разбира се, главният прокурор в никакъв случай не иска да се оттегля временно от поста, за да даде дори минимален шанс за независимо разследване – защото не се смята за "замесен". Съществената разлика между "Яневагейт" и "Банкя" е, че в настоящите записи не се чуват думи, произнесени лично от главния прокурор, шефа на ВАС или други участници в схемите, описани от Янева. Ето защо е изключително важно да се гарантира независимо разследване на всички факти, споменати от бившата шефка на СГС и потвърдени от Румяна Ченалова Поставеното от главния прокурор предусловие, че той самият не е замесен, на практика може зададе уклон на подчинените му обвинители в каква посока да приключат проверката. Позицията на ВСС по казуса "Кокинов" и позицията му сега Още на следващия ден след разпространяването на записите по аферата "Банкя", Висшият съдебен съвет излезе с позиция: ”Независимо дали записът е истински или манипулиран, той нанася тежки и непоправими вреди върху авторитета на съдебната система и на държавата”. Тази позиция на ВСС се оценява високо от върховния съд, който казва, че това е декларация за безпристрастност на институцията по въпроса След изтичането на първия записи по "Яневагейт" ВСС имаше нужда от седмица, за да се огледа и да види какво ще прави. Реакцията на шефа на Етичната комисия Ясен Тодоров бе лаконична - съветът първо ще провери дали става дума за законни записи от специални разузнавателни средства. "Ако не са, ще мислим какво да правим", каза Тодоров, а по-късно се разбра, че и той е замесен/споменат в аферата. ВСС все още не е продуцирал никаква декларация по отношение на съмненията за свои членове, които фигурират в "Яневагейт". Очевидно стандартите, възприети от ВСС по казуса "Кокинов", са напълно загърбени от същия ВСС в настоящия случай. Добре би било във ВСС най-малкото да прочетат основния извод на върховния съд от аферата "Банкя": "Обществото изразява своята нетърпимост, която и да било власт в държавата да се осъществява от лица със сериозни зависимости от политически, икономически и други кръгове, защото това обуславя функиционирането, на която и да било от трите власти не според действащите закони и конституцията". Около това решение се обединяват общо осем върховни съдии на две инстанции или 1/10 от състава на ВАС.

"Яневагейт" не е афера на "две каки" и съдът вече го е казал по повод записа от Банкя

http://www.mediapool.bg/yanevageit-ne-e-afera-na-dve-kaki-i-sadat-veche-go-e-kazal-po-povod-zapisa-ot-bankya-news242596.html

Помните аферата "Банкя", която се разигра само преди две години и то не другаде, а в къщата на Бойко Борисов. Основните действащи лица в изтеклите тогава записи бяха тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов, бившият земеделски министър Мирослав Найденов и домакинът им Бойко Борисов. Приликите с актуалната афера "Яневагейт" са твърде много, за да бъдат пренебрегнати. Отново става дума за незаконни записи. Пак не се разбра кой ги е направил, макар че подозренията паднаха върху Мирослав Найденов. Сега съмненията са върху бившата съдийка Румяна Ченалова, която отрича. И преди, и сега, всички замесени опитват да омаловажат случилото се. В приятелския разговор, състоял се в дома на премиера, шефът на градската прокуратура в София се "шегува" с Бойко Борисов за новоизбрания главен прокурор Сотир Цацаров: "Не ми се подсмихвай, ти си го избира". Две години по-късно, в записите "Яневагейт", бившата шефка на градския съд в София Владимира Янева се чува да казва как Бойко Борисов нарежда Цацаров да "опрасква" магистрати. Обществото вече бе някак по-подготвено, защото вече беше чуло, че премиерът "си го е избрал" този главен прокурор. Защо да не му нарежда в края на краищата... Всички замесени в аферата "Банкя" опитваха да тушират случая, както се случва и сега. Разликата е, че тогава бяха "трима мъже", а сега са "две каки". Мирослав Найденов каза тогава: "Между Кокинов и Борисов имаше шеговити коментари, свързани с колеги на Кокинов, разговорът беше шеговит и малко нецензурен - типичен за мъжкия диспут стил". Бившият земеделски министър се съмнява, че изтеклите в медиите записи са манипулирани, но в общи линии потвърждава съдържанието им. Това прави сега и Румяна Ченалова. След изтичането на записите от Банкя Николай Кокинов е в изцяло защитна позиция и се опитва да се изкара за жертва: "...Всичко, което съм коментирал относно сексуалността на този или онзи беше под формата на шега, разговор между мъже, както правят повечето българи". Бойко Борисов коментира пред медиите: "Никой не ме е питал, защото това (подслушванията – бел.ред.) никой не го интересува – нито пълнят джоба, нито променят начина на живот. Само подменят темата..." Сега за "Яневагейт" премиерът твърди, че високопоставените съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева са просто "две каки". Преди него в същия дух се изказа председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Главният прокурор посочи, че са жени, поставени "под напрежение". Никой не ги нарича с истинските им имена, нито пък иска да си спомни, че едната се издигна до ръководния пост в качеството си на семейна приятелка на тогавашния вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. Да се признае техният истински статут би означавало да се признае с половин уста, че това не са празни приказки, а става дума за разкрития за търговия за влияние, в която са въвлечени висши магистрати, представители на изпълнителната власт и депутати. Страхът от евентуална независима проверка на фактите в "Яневагейт" вероятно произтичат и от обстоятелството, че предшестващата я афера "Банкя" мина през един изключително важен тест – санкцията на Върховния административен съд (ВАС). И ако Висшият съдебен съвет (ВСС) не се вгледа много внимателно решението на ВАС, а и в собствените си действия отпреди две години, то ще означава, че само симулира дейност. Първи извод: Това не са просто "трима мъже" Върховните магистрати потвърждават дисциплинарното уволнение на Николай Кокинов заради тежко уронване на престижа на съдебната власт. ВАС не оставя съмнение, че аферата "Банкя" не бива да се разглежда като шеговит разговор между трима мъже. Друг важен факт - съдебното решение е произнесено върху кредитирането на свидетелските показания на Мирослав Найденов. Сега имаме признанието на Румяна Ченалова. ВАС приема, че незаконните записи от Банкя могат да бъдат напълно легитимно доказателствено средство в рамките на едно дисциплинарно производство, стига да са потвърдени от един свидетел. Най-малкото шефът на съда Георги Колев трябва да знае за това. Изводът на ВАС за поведението на градския прокурор на София Николай Кокинов не допуска тълкувания: "Контактите и разговорът на Кокинов с бивши представители на изпълнителната власт и високопоставени политици обосновават като негов модел на поведение при упражняване на функциите му на магистрат податливост на влияние и готовност за поставяне в услуга към влиятелни политически фактори с цел кариерно израстване". Делото "Банкя" е сигнал към Сотир Цацаров и ВСС Още по-важно е за какво точно е уволнен дисциплинарно Николай Кокинов. ВАС посочва, че уволнението е заради обидните му коментари за колеги и журналисти, но и за изнасяне на информация по висящо дело. Съдът нашироко коментира доказателствата по делото, че Николай Кокинов е предупредил Мирослав Найденов да се пази, тъй като Цветан Цветанов е поръчал неговото дискредитиране. Става дума за дело в Софийската градска прокуратура, което се докладвало на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Кокинов разказва на Найденов, че е носели клюки, че е "поръчан" и че негова близка приятелка ще бъде използвана от прокуратурата, за да бъде дискредитиран през това дело. "Коментирах единствено фактите от делото, по което Мирослав Найденов е обвиняем, като казвам информация от изнесеното по медиите. Помня, че зададох въпрос на г-н Найденов дали иска да чуе една клюка, която съм чул някъде из коридорите, че някаква негова приятелка, с която живеел, щяла да свидетелства срещу него", казва Николай Кокинов пред ВАС. Съдът излиза с решение, че "даването на информация по висящо наказателно производство и обясняване на последващи стратегии по разследването сочи липса на независимост и безпристрастност при упражняване на правомощията". Николай Кокинов е уволнен от съдебната система, защото е предупредил мишена на прокурорско разследване, без дори да е ясно за какво точно става дума по делото. "Магистратът не може да прави публични изявления или коментари, чрез които да се ангажира за крайния изход на случая или да създаде впечатление за пристрастност и предубеденост. Извън съдебните заседания той не може да обсъжда подобни производства пред други участници в тях, адвокати или трети лица, освен в предвидените в закона случаи", се казва в решението на ВАС. Съдът продължава: "С действията си Кокинов е допуснал грубо нарушение на визираните критерии за професионална етика. Макар и пряко да не е участвал като прокурор в коментираните производства, жалбоподателят в качеството си на административен ръководител е длъжен да съблюдава визираните норми". Приликите с "Яневагейт" Ето какво разбираме от разказа на Владимира Янева за разследването на делото "Червей" (думите й са потвърдени пред медиите от Румяна Ченалова): "Така, а аз, ааа, звъня на главния прокурор. И се виждам с главния прокурор. Той веднага отреагира, казва, след 10 мин. така и така, ела. Със главния прокурор коментираме следния момент. Той казва така: Какво е твойто мнение? Аз му казвам виж сега. Започвам едно по едно да му ги казвам нещата... Той казва: Добре. Имай предвид, ако се наложи, може да те разпитаме като свидетел или служителя ти по сигурността на информацията и ги каза всичките тези неща. Но, каза, имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам. Аз (главният прокурор) му казах, че на мен глупости не ми се правят. Популистки ходове не ми се предприемат. И ще гледам да завоалирам нещата, така че ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели. Така както той едно време каза, че Роман Василев, ако си спомняш, го е подвел с някакво СРС. И аз (Владимира Янева) изключително спокойна си тръгвам". Цитатът е от разговор, проведен преди ВСС да вземе решение за отстраняването на Владимира Янева от съдебната система – 19 февруари. Според публичните уверения на главния прокурор, той не е говорил с Янева след 17 февруари, когато срещу нея е образувано досъдебно производство за незаконните СРС по "Червей". За времето отпреди това Цацаров признава, че си е говорил с нея само в качеството й на шеф на Софийския градски съд. Прокуратурата обаче води проверка по "Червей" много преди датата 17 февруари. Румяна Ченалова потвърждава думите на Владимира Янева, че Цацаров е говорил с бъдещ обвиняем магистрат за неговото дело и е обещал "завоалиране". Още повече "опраскването" е наредено от високопоставен политик. Самият Цацаров нееднократно коментира през февруари, че "Владимира Янева не е най-големият виновник по "Червей". Решението на ВАС по казуса "Кокинов" говори, че това са данни, които биха били напълно съотносими и по евентуален казус "Цацаров". От казуса "Ситнилски" на свой ред разбрахме, че член на ВСС може да бъде отстранен и с обикновено мнозинство от 13 гласа. Как реагира прокуратура по аферата "Банкя" и как реагира сега Много интересен е подходът на държавното обвинение по делото за уволнението на Николай Кокинов. Прокурорът признава, че записите от Банкя са незаконни, но допълва, че показанията на Мирослав Найденов и Кокинов са достатъчни за тяхното потвърждаване. "С широкия отзвук на срещата са създадени съмнения относно моралния интегритет на съдебната власт като цяло, накърнен е нейния престиж, авторитет и доброто й име като основен стожер на държавността", пледира прокурорът пред върховния съд. По отношение на сегашните записи прокуратурата първо реши да проверява кой ги е направил, а не тяхното съдържание. Впоследствие е образувано досъдебно производство, което да проверява и съдържанието. Главният прокурор твърди, че той не е замесен в записите, а само споменат в тях, какъвто бил случаят и с останалите "герои" от разказите на Янева. И, разбира се, главният прокурор в никакъв случай не иска да се оттегля временно от поста, за да даде дори минимален шанс за независимо разследване – защото не се смята за "замесен". Съществената разлика между "Яневагейт" и "Банкя" е, че в настоящите записи не се чуват думи, произнесени лично от главния прокурор, шефа на ВАС или други участници в схемите, описани от Янева. Ето защо е изключително важно да се гарантира независимо разследване на всички факти, споменати от бившата шефка на СГС и потвърдени от Румяна Ченалова Поставеното от главния прокурор предусловие, че той самият не е замесен, на практика може зададе уклон на подчинените му обвинители в каква посока да приключат проверката. Позицията на ВСС по казуса "Кокинов" и позицията му сега Още на следващия ден след разпространяването на записите по аферата "Банкя", Висшият съдебен съвет излезе с позиция: ”Независимо дали записът е истински или манипулиран, той нанася тежки и непоправими вреди върху авторитета на съдебната система и на държавата”. Тази позиция на ВСС се оценява високо от върховния съд, който казва, че това е декларация за безпристрастност на институцията по въпроса След изтичането на първия записи по "Яневагейт" ВСС имаше нужда от седмица, за да се огледа и да види какво ще прави. Реакцията на шефа на Етичната комисия Ясен Тодоров бе лаконична - съветът първо ще провери дали става дума за законни записи от специални разузнавателни средства. "Ако не са, ще мислим какво да правим", каза Тодоров, а по-късно се разбра, че и той е замесен/споменат в аферата. ВСС все още не е продуцирал никаква декларация по отношение на съмненията за свои членове, които фигурират в "Яневагейт". Очевидно стандартите, възприети от ВСС по казуса "Кокинов", са напълно загърбени от същия ВСС в настоящия случай. Добре би било във ВСС най-малкото да прочетат основния извод на върховния съд от аферата "Банкя": "Обществото изразява своята нетърпимост, която и да било власт в държавата да се осъществява от лица със сериозни зависимости от политически, икономически и други кръгове, защото това обуславя функиционирането, на която и да било от трите власти не според действащите закони и конституцията". Около това решение се обединяват общо осем върховни съдии на две инстанции или 1/10 от състава на ВАС.

Ангела Меркел предупреди, че афганистанците, пристигащи в Германия, ще бъдат връщани

http://www.mediapool.bg/angela-merkel-predupredi-che-afganistantsite-pristigashti-v-germaniya-shte-badat-vrashtani-news242595.html

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че афганистанците, които пристигат в Германия да търсят по-добри икономически условия, ще бъдат връщани обратно в Афганистан, предаде Ройтерс.   На обща пресконференция с афганистанския президент Ашраф Гани в Берлин Меркел каза, че Германия ще изпълни хуманитарните си задължения към афганистанци, които са в сериозна опасност, защото са работили за чуждестранните сили, включително германския контингент.   "Но онези мигранти, които се надяват на по-добър живот, а аз знам, че мнозина таят такава надежда, нямат причина да получат убежище или да се установят да живеят тук", каза тя и добави, че в такива случаи хората ще бъдат връщани обратно в страната им.

Борисов се среща с Камерън

http://frognews.bg/news_102972/Borisov-se-sreshta-s-Kameran/

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън, който ще бъде на посещение в България.

Павлова: Икономическите показатели на българските фирми са барометър за усилията на правителството като предвидим партньор

http://pik.bg/павлова-икономическите-показатели-на-българските-фирми-са-барометър-за-усилията-на-правите-news445824.html

Павлова: Икономическите показатели на българските фирми са барометър за усилията на правителството като предвидим партньор

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова отличи две от най-добрите български фирми за 2014 г. по време на тържествена церемония за 22-рите Годишни награди на Българската търговско-промишлена палата. С бронзова статуетка „Хермес” и грамота министърът награди дружеството „Софтгруп“ ООД, София, отличено на първо място в категория „Топ 100 фирми, класирани по изменението на нетните приходи от продажби 2014/2013 г.“ С плакет и грамота министърът награди и фирма „Девен“ АД, Девня, класирана на първо място в категория „Топ 10Х6 – фирми с максимални приходи от продажби и печалба за 2014 г. в Североизточен район за планиране“.

Пред присъстващите регионалният министър изказа благодарности към Управителния съвет и председателя на Българската търговско-промишлена палата, Цветан Симеонов, за усилията, които полагат за отстояване на името и 120 -годишните традиции на палатата, подкрепяща родния бизнес. „Финансовите резултати и състояние на българските фирми са барометъра за усилията на правителството да осигурява добра, стабилна, икономическа, политическа и предсказуема среда за икономиката, което е важен и ключов приоритет, заедно със създаването на нови работни места“, отбеляза министър Павлова. Тя добави, че бизнеса трябва да се подкрепя, защото създава работните места и движението на икономиката.

Лиляна Павлова увери, че като министър на регионалното развитие и благоустройството ще продължи да работи активно за облекчаването на инвестиционния процес, подобряване на инфраструктурата и минимализиране на административните и бюрократични пречки пред бизнеса, които се явяват като проблем. „Това трябва да са видимите усилия от нашата работа“, увери тя.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване