Гяуров: Кучетата са подготвени да откриват експлозиви, не са сгрешили

http://pik.bg/гяуров-кучетата-са-подготвени-да-откриват-експлозиви-не-са-сгрешили-news445423.html

Гяуров: Кучетата са подготвени да откриват експлозиви, не са сгрешили

Кучетата, които са подушили взривни вещества в изоставения микробус на софийското летище са подготвени да ги откриват, затова от МВР трябва да продължат да търсят собствениците и да изяснят този факт. Това каза в студиото на Нова телевизия Димо Гяуров.

„Няма начин служебното животно да сбърка, вероятно наистина е имало или оръжие, или взривни вещества, може и да не са се намирали там при изоставянето на автомобила, но това трябва да се изясни със двамата собственици”, каза още Гяуров. той определи като "адекватна" реакцията на някои от МВР-структурите и посъветва шефовете на ведомството да анализират как и какво е направено в кризисната ситуация.

Гяуров смята, че голямата вина вчера е на летищните власти, които са оставили хората да се движат сами от единия до другия терминал и да се излагат на опасност да бъдат блъснати от автомобилите.

Видео: Бразилия ще съди минните компании за токсичния разлив в Мариана

http://www.dnevnik.bg/zelen/2015/12/02/2661327_video_braziliia_shte_sudi_minnite_kompanii_za/?ref=rss


 

Бразилия е подала съдебен иск срещу две от най-големите световни минни компании за 20 млрд бразилски реала (5.2 млрд. долара) за почистване на това, което правителството нарича най-тежката екологична катастрофа в страната. Правителството ще търси споразумение подобно на това между американските власти и BP след разлива на петрол от платформата Deepwater Horizon в Мексиканския залив, предаде "Ройтерс".

Токсичните отпадъци заляха град Мариана след скъсването на стената на...

Ниското заплащане и монотонността провокират стреса в офиса

http://www.cross.bg/stresa-ysloviya-tryda-1490260.html

/КРОСС/Ниското заплащане и монотонният начин на работа са основните провокатори на стреса у нас. Сред тях се нареждат и натоварването и липсата на фиксирано работно време. Това кара 40 процента от българите да заявят, че работят под напрежение. По данни на Инспекцията по труда на база на изследване от 2010 г. най-засегнати са учителите, медицинските и социалните работници. Това посочиха от инспекцията за „Новинар". По темата за стрeса в България се говори все по-упорито. В интернет отдавна са достъпни онлайн тестове, с които всеки може да измeри нивото на стрес, на което е подложен. Популярни вече са и общите сеанси за туширане на конфликти между служител и неговия шеф. „Нивото на стрес на работното място на практика е неизмеримо. Усещането до голяма степен зависи от начина, по който всеки човек възприема заобикалящата го среда", отбелязват от Инспекцията по труда. Редовните проверки на инспекторите са сред познатите мерки. От януари до октомври са констатирани 189 140 нарушения на трудовото законодателство в 34 530 предприятия. 94 895 от пропуските са свързани именно със здравословните и безопасни условия на труд. Проверките на място целят да накарат и работодателите да бъдат по-отговорни. В случай че шефовете навреме отстранят проблема, глобата ще бъде от 100 до 300 лв. За по-сериозни нарушение тя варива от 1500 до 15 000 лв. Но при съдействие и повторно нарушение санкцията е двойна

IBT: Турция ще се окаже основният губещ от руските ограничителни мерки

http://www.cross.bg/tyrtziya-merki-otbelyazva-1490236.html

/КРОСС/ Турция я чакат трудни времена в икономиката след въвеждане на руските ограничителни мерки срещу Анкара в отговор на сваления от турски изтребител F-16 руски бомбардировач Су-24, пише International Business Times. Според авторът на статията, въведените ограничителни мерки за турски стоки на територията на РФ ще доведат до падане на цените и търсене на нови пазари за пласиране на продукцията. Турските власти ще се опитат да увеличат експорта в страните от ЕС и в Близкия Изток, докато в това време Москва укрепва връзките на пазарите в Централна Азия, счита авторът. „От гледна точка на общата търговия, Турция ще се окаже основният губещ. Ако Русия продължи санкциите по отношение на бързо развалящите се продукти, то на Турция няма да й бъде лесно да ги продаде на друго място”, цитира IBT думите на Джейкъб Фънк Кирегаард от Института за световна икономика „Петерсон”. В публикацията се отбелязва, че Русия е деветия по обем външен пазар на Турция. Оборотът на двустранната търговия между двете страни достига около 31 млрд. долара. Освен ограничителните мерки на турска продукция, няма да е лесно да бъдат смекчени последствията от другите санкции. През 2014 г. Турция е посетена от 3 млн. руски туристи, които са на второ място след гражданите от ФРГ, отбелязва IBT с позоваване на Reuters

Забавни факти за червеното вино

http://www.cross.bg/vino-cherveno-fakti-1490258.html

/КРОСС/Виното е много стара напитка с дълга и интересна история. През зимата се засилва консумацията на червената разновидност. То е вкусно, полезно и подходящо за консумация с повод и без повод. Ще ви отнеме години да се запознаете със сложността на този еликсир, но все пак foodpanda ви представя няколко забавни факти, благодарение, на които ще станете още по- големи вино-ценители.  1. Пиенето на червено вино подобрява семейния и интимен живот- Хората, които пият по една чаша червено вино дневно, имат по-щастлив семеен живот. 2. Най-големите любители на червено вино са китайците. Това се дължи на факта, че те вярват в лечебните свойства на напитката.3. Цветът на виното, може да ви подскаже от кой регион е. Колкото по-тъмен е нюансът, от толкова по-топъл климат идва. 4. Най-ранните източници за винопроизводство датират от периода на неолита 8500-4000 г. пр.н.е..Римляните са тези, които го правят популярни.5. Червеното вино помага за поддържане на перфектна форма. Калориите в него се метаболизират по различен начин от калориите набавени чрез мазнини, въглехидрати и протеини. 6. Каберне Совиньон е от средно до плътно вино, което се консумира с телешко или агнешко месо.7. Мерлото е най-предпочитаният вид червено вено за Коледните празници. Консумира се с птиче меса. 8. Пино Ноар- Съчетава се добре с меки сирена и леки кремообразни десерти9. Санджиновезе- Най-доброто червено вино за паста и пица.10

Училищният басейн при ОУ „Отец Паисий“ в Бяла отново отвори врати

http://www.moreto.net/novini.php?n=307886

Басейнът при ОУ „Отец Паисий“в гр. Бяла отвори врати за пета поредна година, научи Moreto.net. От днес - 1 декември, стартират часовете по плуване. Учениците ще плуват два пъти седмично, по утвърден график. Часовете по плуване са задължителни и са част от програмата по Физическо възпитание и спорт.

Делчев: Явното гласуване във ВСС ще доведе до реална промяна във функционирането на съдебната власт

http://www.cross.bg/delchev-sudebnata-vlast-1490256.html

/КРОСС/Явното гласуване във ВСС ще доведе до реална промяна във функционирането на съдебната власт. На второ четене трябва да бъдат приети предложенията, под които се подписаха 180 народни представители и да се добавят текстовете, които ще доведат до истинска реформа, заяви пред БНР Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на конституционната комисия в парламента. Предложението, което внесохме в началото е недостатъчно, но е стъпка в правилната посока. Не трябва да се чака гласуването на измененията в Конституцията, за да се внесат промените в Закона за съдебната власт и процесуалните закони, категоричен бе Делчев. За мен и колегите от ДБГ е важно конституционните промени да не се правят за конкретни лица. Съдебната реформа се прави, за да не се случват скандали като „Яневагейт" и подобни практики да бъдат хващани още в началото, за да се върне доверието в системата, коментира народният представител. Относно решението на съда по делото срещу Христо Бисеров Делчев напомни, че за сега има решение само на първа инстанция. Минавайки през всички инстанции трябва да се постигне справедливост и да се стигне до удовлетворяващо правото решение, добави Делчев.  

Бърз съд и по-малка присъда за помориец, наръгал с нож съсед

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148692

Прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу 44-годишния Стоян Кусев, който на 13 август фатално наръга в корема 45-годишния Лъчезар Иванов.
Убиецът и жертвата са от Поморие. Делото е насрочено за 14 декември. Кусев е обвинен за умишлено убийство, но без квалифициращи обстоятелства.
Инцидентът стана около 21.30 часа на ул.
Прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу 44-годишния Стоян Кусев, който на 13 август фатално наръга в корема 45-годишния Лъчезар Иванов. Убиецът и жертвата са от Поморие. Делото е насрочено за 14 декември. Кусев е обвинен за умишлено убийство, но без квалифициращи обстоятелства. Инцидентът стана около 21.30 часа на ул.

Михаил Миков: За Софийския университет няма пари, но за Сметна палата има

http://www.cross.bg/palata-smetnata-mihail-1490255.html

/КРОСС/За Софийския университет пари няма, но за персонал в Сметната палата и Министерство на енергетиката пари има. Какъв знак даваме на обществото?". Това заяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Михаил Миков по време на обсъждането на Законопроекта за бюджета за 2016 г. Той обяви, че от ляво няма да подкрепят този текст за увеличаване на бюджета на централни ведомства, след като за общините, за бедствия и аварии не са увеличени средствата и то с много по-скромни суми. Според лидера на левицата целта на увеличения бюджет на Сметната палата е да може да се осигури комфортът на управляващите и да могат там да назначават повече хора. „Но в един момент няма да има кого да проверява тази Сметна палата. Хората ще си съберат куфарите и ще си тръгнат и ще си остане правителството и Сметната палата", заключи Михаил Миков.

Софийска филхармония приветства на своя сцена Евгени Божанов и Пламен Джуров

http://www.cross.bg/bozhanov-filharmoniya-shopen-1490257.html

/КРОСС/На 6 декември, от 19 ч. в зала „България" Евгени Божанов, пианистът, който не следва утъпкани пътеки и Пламен Джуров, диригентът, който не прави компромиси с високия професионализъм, заедно със Софийската филхармония ще представят на своята публика три обичани произведения: Волфганг Амадеус Моцарт - Увертюра "Отвличане от сарая"Фредерик Шопен - Концерт за пиано и оркестър N2Лудвиг ван Бетовен - Симфония N1 Свиренето на Божанов предизвиква страстни, ентусиазирани реакции, както от страна на публиката, така и на критиката. На Международния конкурс на името на Шопен през 2010 г. той е несъмненият фаворит на публиката. Като финалист на XIII Международен клавирен конкурс „Ван Клайбърн" през 2009 Евгени Божанов бе пианистът, за когото се говори най-много, заради „магнетичните му изпълнения с изключително богата, поетична интензивност и благородно чувство, ...от началото до края той беше изумителен", както написа в. „Star Telegram". И още една рецензия, която споделяме безрезервно: „Евгени Божанов е способен да извлече повече нюанси от един тон за едно музикално време, отколкото повечето пианисти успяват през целия си живот, като всичко изглежда толкова органично..." Професор Джуров е един от най-активните музиканти в България - композитор, професор по дирижиране,дългогодишен диригент на "Софийски солисти", неуморно търсещ нови предизвикателства

Михаил Константинов прогнозира край на ИД до половин година

http://pik.bg/михаил-константинов-прогнозира-край-на-ид-до-половин-година-news445419.html

Михаил Константинов прогнозира край на ИД до половин година

В света безопасна държава няма. И България е заплашена от терористите. Ако искаме да ни се чува гласчето, трябва да увеличим военната си мощ. Това заяви пред bTV математикът проф. Михаил Константинов на въпрос за конфликта в Близкия Изток и отношенията между Русия и Турция.
"Русия печели на няколко фронта. НАТО са бесни на Турция. Истината е че около 5000 пъти на година Турция нарушава чуждо въздушно пространство. Русия в момента монтира в Близкия Изток супермощния комплекс С-400, който може да сваля всичко във въздуха. И виждате, че няма никаква реакция от НАТО", допълни той.

"Не давам повече от половин година на "Ислямска държава", защото те без финансиране не могат, а Турция вече прекрати покупката на нефт от терористичната организация. Без тези пари, тя не може да съществува", разкри математикът.

"От Русия в момента са по-силни единствено Щатите. Според мен няма да има война", категоричен е Михаил Константинов. "Европа ще има да плаща още много. Тя плаща за глупостта си. Наводнихме се с една маса хора, от които нямаме нужда. Нашествието може да не е с бойни оръжие, възможно е да се осъществи и по друг начин", заключи професорът.

Хората, оставили буса на Терминал 1, са с рисков профил

http://www.vesti.bg/bulgaria/horata-ostavili-busa-na-terminal-1-sa-s-riskov-profil-6046467

Оказа се, че взривно вещество в микробуса няма. Какво тогава е подвело и кучетата, и уредите? Вижте отговора на генералния секретар на МВР

Иван Бояджиев: Бусът на летището може да е пренасял бомба

http://offnews.bg/news/n_1/n_600704.html

Спецотрядът, който търси бомба в бус вчера на Летище София, си свърши работата „по каноните”. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” експертът по взривните вещества полк. Иван Бояджиев, който е създател на службата и я е оглавявал 7 години. Бомба така и не бе открита, въпреки че обучено куче и специална апаратура реагираха на буса. Това предизвика и гневната реакция на премиера Борисов заради създалата се паника в района на Терминал 1. „Може да се окаже, че този бус е пренасял взривни вещества и затова така са реагирали кучето и апаратурата”, коментира Бояджиев. Той посочи, че българската система, която е дала сигнал на униформените, е с 99-процентова точност. Полковникът допълни, че обстоятелствата около возилото и неговия отпътувал шофьор са странни, а е имало и информации, че петима души са слезли от микробуса и са „потънали в София”. Иван Бояджиев запита защо никой от ръководството на МВР не е дошъл на летището, при положение, че „такова мероприятие не се провежда без разрешение от вътрешния министър и главния секретар”. Той разкритикува и действията на един от служителите (който не е бил сапьор), който към края на операцията говорел по мобилния си телефон близо до буса. По думите му това е изключително опасно, защото може да активира евентуална скрита бомба. Полковникът подчерта, че и обикновените хора трябва да внимават за подозрителни предмети, да не ги ритат и да не ги местят. „Информираният човек е 95% защитен, той трябва да знае какво да прави”, подчерта той. Експертът отбеляза, че е възможно това далеч да не е единственият подобен случай в последно време, но информацията да не достига до гражданите с цел да не се всява паника. „Не може да има пълни граждански права и да имаш пълна сигурност”, подчерта той и освен това се обяви за повече пари за сектор „Сигурност”.

Адв. Симеонов: Комисия няма право да отнема имуществото на Цв. Василев

http://frognews.bg/news_102916/Adv-Simeonov-Komisiia-niama-pravo-da-otnema-imushtestvoto-na-TSv-Vasilev/

Няма новина в това, че е запорирано имущество на Цветан Василев. За това дело се знае още от май месец, каза адвокатът на банкера Константин Симеонов.

Корнелия Нинова: През 2016 година хората ще имат повече разходи (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5149108

„Всички доходи с изключение на минималната работна заплата са замразени. Всичко друго остава на същите нива. По-лошо ще е, защото хората ще имат повече разходи. Ще плащат повече за винетки, за акциз, за местни данъци и такси – тоест ще обедняват”, коментира пред Нова тв Корнелия Нинова от парламентарната група на „БСП лява България” .

Корнелия Нинова: През 2016 година хората ще имат повече разходи (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5149096

„Всички доходи с изключение на минималната работна заплата са замразени. Всичко друго остава на същите нива. По-лошо ще е, защото хората ще имат повече разходи. Ще плащат повече за винетки, за акциз, за местни данъци и такси – тоест ще обедняват”, коментира пред Нова тв Корнелия Нинова от парламентарната група на „БСП лява България” .

Продажбите на “Фолксваген“ в САЩ се сринаха с 24.7%

http://www.mediapool.bg/prodazhbite-na-folksvagen-v-sasht-se-srinaha-s-247-news242547.html

Продажбите на "Фолксваген" в САЩ през ноември са намалели с 24.7% спрямо предходната година заради продължаващия скандал с вредните емисии, съобщава ББС. Спадът е обясним със неотдавнашното спиране от продажби на всички коли с двулитрови 4-цилиндрови турбодизелови двигатели, както трилитровите V6. Компанията бе принудена да спре продажбата на коли с тези двигатели, след като се разбра, че в тях е инсталиран софтуер, който прикрива истинските им нива на вредни емисии . Най-големият спад при продажбите имат моделите “Голф“ и “Пасат“. Общо в САЩ “Фолксваген“ в пласирал 24 000 автомобила през ноември. Други производители на автомобили отчитат постоянно нарастване на продажбите в САЩ тази година. Продажбите на “Дженерал Моторс“ са се увеличили с 1.5% през ноември. “Тойота“ и “ФИАТ Крайслер“ отчитат 3% увеличение в продажбите си през ноември в сравнение с миналата година. Германската автомобилна промишленост прогнозира като цяло стабилно увеличение на продажбите тази година и скромно нарастване през 2016 година. Констатациите са, че купувачите са пренебрегнали скандала с манипулираните резултати за емисиите на газ на "Фолксваген". Очаква се регистрациите на колите да нараснат с 4% тази година спрямо миналата до 3.17 милиона нови коли в Германия. През 2016 година прогнозите са за ръст на продажбите с един процент.

Двама души с "рисков профил" пътували със съмнителния бус от летище "София"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/02/2661323_dvama_dushi_s_riskov_profil_putuvali_sus_sumnitelniia/?ref=rss


Двама души, граждани на бивша съветска република, са пътували с буса, заради който летище "София" бе отцепено в продължение на часове вчера след съмнения за заложено взривно устройство. Те са с рисков профил и българските власти знаят къде е намират, но те още не са разпитвани, се разбра от думите на главният секретар на МВР Георги Костов пред Нова ТВ.

Двамата са установени, но не са задържани, каза Костов. Той не пожела да съобщи народността им, нито държавите, към които са отпътували вчера. Обясни, че са влезнали в България през пункта "Капитан Андреево" преди три дни, ден и половина са били в Бургас, а след това са отишли в София, откъдето са напуснали страната през летището.

"Не са граждани на Европейския съюз, това мога да кажа. На страна от републиките на бившия Съветски съюз са", каза главният секретар на МВР. Допълни, че единият от двамата в момента е в държава от ЕС, а другия – в бивша държава от СССР. 

По думите му маршрутът, който те са избрали е необичаен, а двамата имат рисков профил. "Рисковият профил е начертан още след събитията от 13 ноември (атентатите в Париж – бел. ред.)", каза Георги Костов и допълни: "Самият микробус и самите лица имат рисков профил, което не означава, че са лоши хора".

"След като говорим с тях, след като се извършат всички необходими процесуално-следствени действия и материалите бъдат докладвани в прокуратурата, ще бъде взето решение дали да се пристъпи към задържането им", обясни още главният секретар на МВР.

Георги Костов разказа подробно как се е стигнало до сигнала за взрив, подаден към МВР. Той обясни, че след атентатите в Париж периодично в зоните, определени като критична инфраструктура минават патрули на "Гранична полиция".

Един такъв патрул е обхождал летището и следово куче е реагирало на взривно вещество, минавайки покрай паркирания бус. Впоследствие е направена проверка с мобилно устройство, което също е реагирало така и е подаден сигнал към специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). "Второ служебно куче, специално обучено от СОБТ, също е реагирало. Последвала проверка с по-съвременен уред, който също е реагирал", обясни Костов. Той каза, че "категорично взривно вещество в микробуса няма открито", като допусна, че е възможно някой от предметите в буса, включително денкове, които са открити там, да са били в досег с взривно вещество.

Българска компания създаде ядлива натурална козметика и включи лютите чушки в тайните си за красота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5134818

Wooden Spoon е българска марка за натурална био козметика, използваща единствено сурови и необработени натурални съставки в своите продукти, които дори могат да се ядат.
Био козметиката е все по-търсена на пазара ни и конкуренцията в този сектор нараства всеки ден. Едни от малкото български продукти за красота и грижа за бебето с напълно
Wooden Spoon е българска марка за натурална био козметика, използваща единствено сурови и необработени натурални съставки в своите продукти, които дори могат да се ядат. Био козметиката е все по-търсена на пазара ни и конкуренцията в този сектор нараства всеки ден. Едни от малкото български продукти за красота и грижа за бебето с напълно

Семейството и връзката с дома, са водещото вдъхновение за дизайнера Александрина Александрова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125876

Във времена, когато масово се оплакваме от средата, която ни заобикаля, когато е забързано и трудно да организираме собствената си среда по начин, който ни удовлетворява, се намират ентусиазирани и добре обучени хора, които неусетно и методично подобряват пространството наоколо.
Всички сме свидетели на контраста при екстериорните и интериорните
Във времена, когато масово се оплакваме от средата, която ни заобикаля, когато е забързано и трудно да организираме собствената си среда по начин, който ни удовлетворява, се намират ентусиазирани и добре обучени хора, които неусетно и методично подобряват пространството наоколо. Всички сме свидетели на контраста при екстериорните и интериорните

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5147621

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Проект на актуализиран План за управление на речните басейни в Дунавски район

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5136960

Басейнова дирекция „Дунавски район“ обявява, съгласно чл.168б и чл.168в от Закона за водите, че на 01.12.2015 г. публикува Проект на актуализиран План за управление на речните басейни в Дунавски район за басейново управление, обхващащ периода 2016 – 2021 г.
Плановете за управление имат за цел устойчиво ползване на водните ресурси.
Басейнова дирекция „Дунавски район“ обявява, съгласно чл.168б и чл.168в от Закона за водите, че на 01.12.2015 г. публикува Проект на актуализиран План за управление на речните басейни в Дунавски район за басейново управление, обхващащ периода 2016 – 2021 г. Плановете за управление имат за цел устойчиво ползване на водните ресурси.

Семейството и връзката с дома, са водещото вдъхновение за дизайнера Александрина Александрова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125803

Във времена, когато масово се оплакваме от средата, която ни заобикаля, когато е забързано и трудно да организираме собствената си среда по начин, който ни удовлетворява, се намират ентусиазирани и добре обучени хора, които неусетно и методично подобряват пространството наоколо.
Всички сме свидетели на контраста при екстериорните и интериорните
Във времена, когато масово се оплакваме от средата, която ни заобикаля, когато е забързано и трудно да организираме собствената си среда по начин, който ни удовлетворява, се намират ентусиазирани и добре обучени хора, които неусетно и методично подобряват пространството наоколо. Всички сме свидетели на контраста при екстериорните и интериорните

Българска компания създаде ядлива натурална козметика и включи лютите чушки в тайните си за красота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5134806

Wooden Spoon е българска марка за натурална био козметика, използваща единствено сурови и необработени натурални съставки в своите продукти, които дори могат да се ядат.
Био козметиката е все по-търсена на пазара ни и конкуренцията в този сектор нараства всеки ден. Едни от малкото български продукти за красота и грижа за бебето с напълно
Wooden Spoon е българска марка за натурална био козметика, използваща единствено сурови и необработени натурални съставки в своите продукти, които дори могат да се ядат. Био козметиката е все по-търсена на пазара ни и конкуренцията в този сектор нараства всеки ден. Едни от малкото български продукти за красота и грижа за бебето с напълно

Преглед на печата

http://www.cross.bg/bomba-zaglavie-borisov-1490254.html

/КРОСС/Темата за създалата се паника на Терминал 1 на летище София, заради информацията за поставено взривно устройство в района, е водеща за почти всички централни издания днес. Стандарт пише: "Батерия вдигна паника за бомба". "Паника на Терминал 1", е акцентът в Новинар, а Дума отбелязва: "Хаос на летище София заради съмнения за бомба". Противоречиви изказвания на служители от пресцентъра на Терминал 1 доведоха до истерия, пише още изданието, което посвещава на темата и редакционния си коментар, озаглавен:"Шшш-т бомба цъка". Монитор извежда в заглавие казаното от премиера Бойко Борисов: "Оставки заради паниката на летище София".  24 часа извежда друго изявление на Борисов:"Банда некадърници предизвика паниката на летището". Сред другите теми в изданията се откроява водещото заглавие на Труд, който съобщава, позовавайки се на банкери, че лихвите по кредитите растат от догодина. Процесът ще продължи до 2017-та, уточнява публикацията.На уводно място вестник Сега поставя информацията, че държавата може да похарчи до 5 милиарда лева през декември. Възможно е разчетите да не се изпълнят и дефицитът за 2015 година да се окаже по-малък, уточнява публикацията, в която се цитират данни от финансовото министерство за изпълнението на бюджета за месец ноември

Св. прор. Авакум. Преп. Йоан и Андрей

http://www.cross.bg/avakym-boga-prorok-1490253.html

/КРОСС/ Житие на свети пророк Авакум Св. пророк Авакум живял 650 години преди Рождество Христово, предсказал бедствията, които щели да постигнат ЮдеяРечник. И действително, халдейският цар НавуходоносорРечник превзел ЙерусалимРечник, разрушил храма и откарал в плен много юдеи. "Докога, Господи, ще викам, и Ти не ще чуваш, ще викам към Тебе за насилието, и Ти не ще избавяш? - се обръща към Бога Авакум, измъчван душевно поради нечестието на своя народ. - Защо ми даваш да виждам злодейство и да гледам нещастие?" (Авак. 1:2-3). По предание пророк Авакум умрял в дълбока старост.   Свети преподобни Иоан, Ираклемон, Андрей и Теофил Преподобните отци Иоан, Ираклемон, Андрей и Теофил, родом от град Оксирих [в Среден Египет, на левия бряг на река Нил], били деца на родители християни. От ранна възраст те се упражнявали в четене на душеполезни книги, а след това, водени от желанието да водят богоугоден живот, се отдалечили във вътрешната пустиня на своята страна, където били наставлявани от Бога. Там, в пустинята, те срещнали един свят мъж, достигнал дълбока старост, и живели с него, ползвайки се от духовните му поучения, една година. Когато този мъж починал, те останали на същото място и в продължение на шестдесет години водели подвижнически живот, спазвайки строг пост. Хранели се с диви плодове и пиели вода, но и това приемали само два пъти в седмицата

Шефът на Фейсбук стана татко

http://www.moreto.net/novini.php?n=307916

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг обяви във вторник, че заедно със съпругата си Присила Чан вече са родители. Двойката се радва на дъщеричка. „Присила и аз сме толкова щастливи, че дъщеря ни Maкс се появи на бял свят”, се казва в изявление на Зукърбърг в социалната мрежа.

Менда Стоянова: Обичам да готвя постно, но това няма общо с бюджета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5149088

Обичам да готвя постно, но това няма общо с бюджета. Може би има общо със сланината, която не е постна. Това заяви пред bTV Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента.
Обичам да готвя постно, но това няма общо с бюджета. Може би има общо със сланината, която не е постна. Това заяви пред bTV Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента. "Дефицитът намалява, през 2016 година ще е 2%. Средносрочната прогноза разкрива, че той ще продължи да намалява.

2 декември в годините назад

http://www.cross.bg/imperator-napoleon-bonapart-1490252.html

/КРОСС/1375 г. - Българският монах Киприан е ръкоположен за митрополит на Киев и Литва. 1804 г. - Наполеон Бонапарт е коронован в катедралата Нотр Дам за император на Франция. 1805 г. - Армията на Наполеон Бонапарт удържа голяма победа в битката при Аустерлиц срещу обединената армия на Русия и Австрия.1848 г. - Австрийският император Фердинанд I абдикира и за император е провъзгласен неговият племенник Франц Йосиф I. 1852 г. - Установена е Втората империя във Франция, начело с Наполеон III, след премахването на Втора република.1857 г. - Руският император Александър II слага началото на така нар. Селска реформа в Русия - премахване на крепостното право в тази държава. 1857 г. - Основан е чешкия футболен клуб СК Славия в Прага.1915 г. - Алберт Айнщайн публикува знаменитата си Теория на относителността.1927 г. - Лев Троцки е изключен от болшевишката партия на СССР с мотив антипартийна дейност.1946 г. - САЩ и Великобритания обединяват окупираните от тях зони в западна Германия, наричайки тази територия Бизония; през 1948 г. е присъединена френската окупационна зона, обазувайки Тризония, върху която територия през 1949 г. е създадена Федерална република Германия. 1961 г. - Студената война: В свое изказване, кубинският лидер Фидел Кастро обявява, че е последовател на идеите на Карл Маркс и Ленин и че Куба ще приеме като форма на управление комунизма.1971 г. - Сформирана е федерацията Обединени арабски емирства.1975 г

Електронното подаване на декларации е от най-популярните данъчни реформи в света

http://www.investor.bg/analizi/91/a/elektronnoto-podavane-na-deklaracii-e-ot-nai-populiarnite-danychni-reformi-v-sveta-207003/

Според доклад на PwC и Световната банка плащането на данъци е улеснено за средните по големина дружества в глобален мащаб

Стоянова: Трябва да има високи такси за паркирането в София

http://pik.bg/стоянова-трябва-да-има-високи-такси-за-паркирането-в-софия-news445393.html

Стоянова: Трябва да има високи такси за паркирането в София

Обичам да готвя постно, но това няма общо с бюджета. Може би има общо със сланината, която не е постна. Това заяви Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента в ефира на Би Ти Ви.

"Дефицитът намалява, през 2016 година ще е 2%. Средносрочната прогноза разкрива, че той ще продължи да намалява. Лично аз смятам, че това намаляване трябва да става с по-бързи темпове, защото вече осма година сме на дефицит, а той от своя страна води до дългове и заеми", поясни тя.

"Дългова спирала в България няма да има. Общините трябва да обърнат сериозно внимание върху събирането на местни данъци. Едва след като започнат да се събират по-добре данъците в общините, тогава ще може да се говори за промяна на някой от тях, ако това е необходима", допълни Менда Стоянова.

"Общините харчат повече, отколкото получават. Кметовете трябва да събират данъците си. Тези, които живеят в София трябва да плащат повече, отколкото тези в селата", каза още народният представител. "Трябва да има високи такси за паркирането в столицата, така ще се намали движението в центъра на града", коментира председателят на бюджетната комисия.

"Не обичам да слагам етикети на бюджета. Бюджет 2016 е възможният бюджет, този, който България може да си позволи", продължи депутатката от ГЕРБ.

Менда Стоянова: Обичам да готвя постно, но това няма общо с бюджета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5149094

Обичам да готвя постно, но това няма общо с бюджета. Може би има общо със сланината, която не е постна. Това заяви пред bTV Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента.
"Дефицитът намалява, през 2016 година ще е 2%. Средносрочната прогноза разкрива, че той ще продължи да намалява.
Обичам да готвя постно, но това няма общо с бюджета. Може би има общо със сланината, която не е постна. Това заяви пред bTV Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента. "Дефицитът намалява, през 2016 година ще е 2%. Средносрочната прогноза разкрива, че той ще продължи да намалява.

К. Нинова и Д. Главчев поспориха и се скараха за бюджета в ефир

http://frognews.bg/news_102926/K-Ninova-i-D-Glavchev-posporiha-i-se-skaraha-za-biudjeta-v-efir/

Корнелия Нинова от БСП отхвърли начина, по който е подготвен и приет на първо четене закона за държавния бюджет.Опонентът и от ГЕРБ Димитър Главчев пък каза, че с този бюджет, хората догодина ще живеят по-добре. Двамата кръстосаха шпаги в ефира на БНТ.

Цяла реколта "гнили ябълки"!

http://viewpoint.actualno.com/cjala-rekolta-gnili-jabylki-news_510973.html

Не гнила ябълка, както я нарече френският посланик, а цяла градина с гнили ябълки. Това е съдебната система на България, масиви, които чакат изсичане! До корен! Ето го сега и случаят "Бисеров", шум до небето, показен арест и накрая... невинен по всички обвинения! Няма ли кой да им потърси сметка на тези самозабравили се магистрати. Може ли прокуратурата да го обвини във всички възможни валутни, данъчни, банкови и т. н. прегрешения на земята, включително и в пране на пари, а съдът - точно обратно

Мечките убиват за секс и си падат по оралната любов

http://interest.actualno.com/mechkite-ubivat-za-seks-i-si-padat-po-oralnata-lubov-news_510976.html

Учените изследваха сексуалните навици на най-големите сухоземни бозайници и установиха, че мечките са големи любовчии и обичат секса. И дори и да не сте предполагали, мечките имат отличителни сексуални черти. Мъжките са склонни със седмици да ухажват женска, изглежда изпитват удоволствие, а два мъжки екземпляра в Хърватия са хващани да правят орална любов 28 пъти за шест години. Учените установили още, че мъжките мечоци получават оргазъм по време на секс, който продължава само няколко минути,

Асад: Ердоган свали руския самолет от страх

http://asia.actualno.com/asad-erdogan-svali-ruskija-samolet-ot-strah-news_510979.html

"Страхът от промяна в баланса на силите в Сирия не е в полза на Турция и принуди турския президент Реджеп Тайип Ердоган да реши да свали руския Су-24”, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю, излъчено от чешката телевизия, предаде БГНЕС. „Мисля, че инцидентът с руския самолет показа, че Турция е притеснена и не може да приеме факта, че участието на Русия променя съотношението на силите в Сирия“, допълни Асад. Той подчерта, че този провал на Ердоган в Сирия, пр

КОНПИ внесе иск за отнемане на имущество и на Христо Бисеров

http://society.actualno.com/konpi-vnese-isk-za-otnemane-na-imushtestvo-i-na-hristo-biserov-news_510978.html

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е внесла в съда иска за отнемане на имущество срещу бившия зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров. "За господин Бисеров вече производството е внесено в съда. Цената на иска е 1 980 000 лева, като реално обезпеченото имущество е на по-ниска стойност. Господин Бисеров сътрудничеше и част от нещата, които той подаде пред нас, бяха уважени", заяви председателят на комисията Пламен Георгиев пред националното радио. Припо

Излезе "Адвокат на престъпници" от Джон Гришам

http://books.actualno.com/izleze-advokat-na-prestypnici-ot-djon-grisham-news_510980.html

Адвокат Себастиан Ръд няма нужда от реклама. Номерът му не фигурира в нито един телефонен указател. Но преследваните от закона успяват да го намерят. Той поема само заплетени случаи. Защитава големи престъпници и невинни хора, заплашени от смъртна присъда. Ръд обича зрелищните процеси и медийния шум. Носи пистолет и има брониран бус, който му служи за кантора. Често получава заплахи за живота си. Веднъж дори отвличат сина му. Затова шофьорът му е едър и тежковъоръжен. Той е и негов бодигард, до

Синодът дава на Близнашки църковен орден за благодарност

http://society.actualno.com/sinodyt-dava-na-bliznashki-cyrkoven-orden-za-blagodarnost-news_510981.html

Проф. Георги Близнашки - служебен министър-председател на България от 6 август 2014 до 7 ноември 2014 година - ще бъде награден с църковния орден „Св. св. Кирил и Методий”, съобщиха от Синода. Отличието му се връчва по решение на Светия Синод на БПЦ в знак на внимание и за църковни заслуги. Церемонията ще се състои на 8 декември от 12 ч. в синодалната палата на ул. „Оборище” №4. От Синода припомнят, че по време на управлението на служебното правителство на проф. Б

Депутатите приеха бюджета на социалното министерство в Бюджет 2016

http://business.actualno.com/deputatite-prieha-budjeta-na-socialnoto-ministerstvo-v-budjet-2016-news_510986.html

Народното събрание (НС) прие бюджета на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за 2016 г. с 95 гласа „за“, 25 „против и 19 въздържали се. Днес депутатите гласуват на второ четене Законопроекта за държавния бюджет за следващата година. Той беше внесен от Министерски съвет в края на октомври и гласуван на първо четене от парламента на 19 ноември. В приходната част бюджета на МТСП са отделени 26 лв., от които 19,9 млн. лв. са приходите от държавни такси. Предвидени

Един българин в Амазония: Там разбираш, че можеш с малко!

http://travel.actualno.com/edin-bylgarin-v-amazonija-tam-razbirash-che-mojesh-s-malko-news_510988.html

Чувството да си бълха е супер – разбираш, че можеш с малко! Тези думи на, смело мога да кажа, съвременния български Марко Поло се запечаха здраво в съзнанието ми. И вярвам, че неговата история ще грабне всички читатели на Actualno.com – така, както грабна мен. Филип Лхамсурен не е сравнително добре позната фигура в България в рамките на по-екстремното. Верен на себе си той се захваща с една непосилна задача – да прекоси сам Южна Америка от Тихия до Атлантическия океан, без да

НАТО кани Черна гора за членство в алианса

http://petel.bg/NATO-kani-CHerna-gora-za-chlenstvo-v-aliansa__136115

Външните министри на страните членки на НАТО в сряда поканиха Черна гора да се присъедини към алианса, предаде Reuters, цитиран от "Фокус"....

Новите общински съветници във Варна са готови за работа: Раздадоха им таблетите!

http://petel.bg/Novite-obshhinski-savetnitsi-vav-Varna-sa-gotovi-za-rabota--Razdadoha-im-tabletite-__136113

Второто заседание на новия Общински съвет – Варна започна с важна техническа процедура, без която той не може да работи. Съветниците...

Терминал 1 на Летище София работи нормално

http://pik.bg/терминал-1-на-летище-софия-работи-нормално-news445396.html

Терминал 1 на Летище София работи нормално

Терминал 1 на Летище София отново работи нормално. Малко преди 2 часа сутринта са кацнали редовните полети от Мадрид и Лондон.

Вчера той остана затворен в продължение на часове заради съмнения за взривно устройство.

Проверките на терминала продължиха с часове.

А полетите бяха пренасочвани към Терминал 2. И все пак - летищните власти съветват хората, на които предстои пътуване, внимателно да следят информацията на интернет страницата на летището.


През 2016 г. руската армия ще получи още пет нови ЗРК С-400 “Триумф”

http://www.cross.bg/s-obseg-zenitno-raketni-1490235.html

/КРОСС/ Руската армия ще получи пет нови зенитно-ракетни комплекса „Триумф“ (С-400) през 2016 г., съобщи оръжейният производител „Алмаз-Антей“, цитиран от руското издание „Спутник“. „Благодарение на ефективната работа на нашите служители завършваме предсрочно повечето от държавните поръчки, които сме поели. Според плановете ни за 2016 г. компанията ще предостави на руското Министерство на отбраната пет полкови единици от ракетните системи земя-въздух „Триумф“ С-400“, завиха от пресслужбата на „Алмаз-Антей“. През 2015 г. компанията вече е доставила три зенитно-ракетни комплекса на руските въоръжени сили. От пресслужбата отбелязаха също, че всички нови комплекси С-400 са били тествани успешно от военните по време на учения с реален огън в неблагоприятни метеорологични условия и със симулиран враг, използващ електронни контрамерки. През 2015 г. руската армия е получила и три дивизии зенитно-ракетни комплекси земя-въздух със среден обсег Бук-М2. „Триумф“ С-400 (по класификация на НАТО – SA-21 Growler) е зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие, който е проектиран да атакува и унищожава всички възможни и бъдещи (в процес на разработка) въздушни и космически атаки – разузнавателни самолети, тактически и стратегически бомбардировачи и балистична ракети

Такса “Перник” за коли в София предлага бизнесът

http://www.cross.bg/fandukova-sofiya-tramvaya-1490251.html

/КРОСС/Такса за автомобилите, които не са със софийски номера, но влизат в столицата, предлага бизнесът. Идеята беше представена пред кмета на София Йорданка Фандъкова на заседанието на бизнессъвета. В него участваха ръководството на КРИБ начело с шефа ѝ Кирил Домусчиев, председателят на Българската стопанска камара Сашо Дончев, шефовете на "Главболгарстрой" Симеон Пешов, на "Софарма" Огнян Донев, на камарата на строителите Светослав Глосов и др. "Идеята ни е за въвеждане на винетки за колите, които не са със софийска регистрация. Съотношението е 1:5 в полза на тези от други градове. Това ще реши проблема с трафика", каза Георги Ранделов, мениджър в "Майкрософт" за Централна и Източна Европа, цитиран от "24 часа". Предложението е интересно, но трябва да се обмисли, отвърна Фандъкова. Тя е възложила на зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов да разработи цялостна данъчна политика. Това не означавало увеличение на налозите. "Когато сме готови, ще ви представим идеите и ще обсъдим и това предложение", увери Фандъкова. 1,18 млрд. лв. е проектобюджетът на София за 2016 г. "Ключов проект е строителството на третия лъч на метрото. Това са 7 км със 7 станции. Трасето е в най-натоварената част и ще има затруднения в центъра", каза кметицата

ШОК! През декември държавата планира да изхарчи рекордна за последните години сума от 5 млрд!

http://www.bnews.bg/article-144535

В същото време според актуализираната програма за 2015 г. разходите може да достигнат 34.52 млрд. лв.

Мерките срещу Турция нямало да засегнат изграждането на стадиони за световното в Русия

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/02/2661321_merkite_sreshtu_turciia_niamalo_da_zasegnat/?ref=rss


Изграждането на стадионите и инфраструктурата за световното първенство в Русия през 2018 г. няма да пострада от мерките срещу Турция. Това твърди министърът на труда и социалната защита на страната домакин Максим Топилин.

Преди няколко дни руският президент Владимир Путин подписа указ, с който бяха въведени санкции срещу Турция. Една от точките гласи, че от 1 януари 2016 г. се забранява в страната да бъдат наемани на работа граждани на Турция.

"Строежът на важните...

България и Албания с най-скъп мобилен нет в Европа

http://www.cross.bg/internet-mobilen-evropa-1490250.html

/КРОСС/България и Албания са двете държави с най-скъп мобилен интернет в Европа, показват данните от последния годишен доклад на Международния съюз по телекомуникации (ITU), цитирани от "Труд". Освен това страната ни е паднала с няколко места в световната класация по достъп до интернет и се нарежда вече на 32-ро място в Европа и на 50-о в света. Данните са към 2014 г. Според доклада на ITU 1 гигабайт мобилен трафик в България излиза средно по 6,72 долара. Най-евтиният мобилен интернет в Европа е в Полша - 5,27 долара за 1 гигабайт предплатено, и в Австрия - 5,76 долара за 1 гигабайт при договор. Тарифите и на трите ни мобилни оператори са направени така, че достъпът до интернет на пръв поглед да е евтин. Уловката е, че тази цена и високата скорост важат само за определено количество информация. След изчерпването му, което става бързо, скоростта пада значително, а доплащането за допълнителен трафик с нормална скорост е на по-висока от обичайната тарифа.Колкото до фиксирания интернет, средната му скорост в България се е повишила двойно за последните 4 години, сочи докладът. През 2010 г. тя е била 68 091 бита в секунда, докато през 2014 г. достига 138 277 бита в секунда. Общо 57,9% от домакинствата имат компютър, докато през 2010 г. са били 35,1%. Въпреки това в световната класация падаме от 47-о място през 2010 г. на 50-о, защото други държави са се развили по-бързо от нас. Лидер в световната класация за поредна година е Южна Корея.

Експерт: Възможно е белгийският бус на летището да е пренасял взривни вещества

http://pik.bg/експерт-възможно-е-белгийският-бус-на-летището-да-е-пренасял-взривни-вещества-news445394.html

Експерт: Възможно е белгийският бус на летището да е пренасял взривни вещества

Възможно е микробусът на Летище София да е пренасял взривни вещества. Има много съмнения около този автомобил. Искам да кажа, че екипите, които работиха на място, си свършиха перфектно работата. Това заяви пред bTV експертът по сигурността полк. Иван Бояджиев по темата с вчерашната бомбена заплаха на Летище София

."Видях от кадите по телевизията вчера, че един от хората, които трябваше да се справят с бомбената заплаха, говореше по телефона. Това е абсолютно забранено.

Сапьорите използват освен кучето и една много добра техника, която е българска и открива бомбите на 99%. Тази техника се използва и в Щатите", поясни полк. Бояджиев.

"Всичко трябва да се проверява, експертите се справиха много добре и с насилственото дърпане на микробуса, защото има взривове, които се активират в момент, когато автомобилът се запали", разкри още експертът.

БЮДЖЕТ 2016 – ПОВЕЧЕ ДАНЪЦИ, ПО-НИСКИ ЗАПЛАТИ, ПОВЕЧЕ БЕДНОСТ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261252_%D0%91%D0%AE%D0%94%D0%96%D0%95%D0%A2+2016+%E2%80%93+%D0%9F%D0%9E%D0%92%D0%95%D0%A7%D0%95+%D0%94%D0%90%D0%9D%D0%AA%D0%A6%D0%98%2C+%D0%9F%D0%9E-%D0%9D%D0%98%D0%A1%D0%9A%D0%98+%D0%97%D0%90%D0%9F%D0%9B%D0%90%D0%A2

 Новият проект за бюджет за 2016 г. е може би най-критикуваният държа­вен документ в последно време. И с основание. Новите държавни сметки, представени от министър Владислав Горанов и неговия екип, не очертават никакви приоритети за държавното управление в икономиката. Няма ника­къв план за приоритетни инвестиции в отделни сфери, най-вече в икономи­ката, от които да се формира заложе­ният 2,1% икономически ръст. А ако в сметките не е ясно откъде и как ще нарасне Брутният вътрешен продукт на страната, този ръст е чиста химера. Или по-лошо – чиста лъжа.

Чиста лъжа е и твърдението, че с но­вия бюджет ще се подобри положение­то на бедните в България, които вече са над 80% от населението по офици­ални статистически данни. Това личи най-ясно от структурата на приходите в бюджета за следващия период до 2018 г. Догодина например са предвидени 78,8% да е делът на данъчно-осигури­телните приходи. От тях 51% ще дой­дат от косвените данъци. Но разходна­та част е предвидено да намалява до 2018 година, което е знак, че държавата все по-малко средства ще преразпреде­ля. Именно това поражда основателни съмнения, че положението на българи­те с подобни бюджетни рамки изобщо няма да се подобри. Даже напротив.

Заблудите, че в този бюджет е за­легнала каквато и да е оптимизация на държавните приходи и разходи, че се предвиждат реформи, ще ни доведат до поне още няколко актуализации през следващата година. И това си личи с просто око, дори за неспециалистите.

Приходната част на бюджета – близо 20, 6 млрд. лева е разчетена основно на приходи от данъци – 18,065 млрд. лв. Дотук добре, но от чий джоб ще дой­дат тези данъци? Ако са верни сметки­те за икономически ръст от 2,1 % през следващата година, би трябвало това да е отчетено и в ръста на преките кор­поративни данъци, освен в косвените Данък добавена стойност и акцизите. На практика обаче се оказва, че су­марно корпоративният данък от 10% плюс данък дивиденти – 5%, ще доне­се по-малко приходи от облагането на обикновените хора. Ето цифрите:

- корпоративен данък: 1, 735 млрд. лева;

- данъци върху дивиденти и др.: 108, 5 млн. лв.

- данъци върху доходите на физиче­ските лица: 2,830 млрд. лв.

Тези цифри звучат почти като при­знание, че и следващата година пра­вителството няма да се справи със събираемостта и повече от 40% от ико­номиката ще продължи да си живурка на сянка. Сянката, разбира се, е по­следното убежище за дребните бизнеси в държавата, които скатават данъци и осигуровки, тъй като от 2009 г. насам са поставени в екстремни условия и малкото, което остана живо от пред­приемачеството в България, предпочи­та да укрива данъци по всякакъв начин.

РЯЗКО УВЕЛИЧЕНИЕ НА СИВИЯ СЕКТОР В ИКОНОМИ­КАТА

Е, в този бюджет не се забелязват никакви усилия икономиката да се из­веде на светло и приходната част на бюджета да се стабилизира.

Аргумент в тази посока е и поред­ното увеличение на минималната ра­ботна заплата за страната – 420 лева. На тази сума работодателите ще тряб­ва да платят общо 74,76 лв. социални осигуровки, а служителите – 36,58 лв. данък общ доход плюс 54,18 лв. оси­гуровки. Общо данъчната тежест вър­ху минималната заплата става 165,52 лв. или с 15,76 лв. повече. Прякото следствие от това увеличение е рабо­тодателите да държат все повече раз­ходи за заплати на сянка, защото и те, и служителите им имат по-голяма изгода да укриват доходи от НАП и НОИ.

Големият дял на сивия сектор, който не плаща данъци или укрива данъци, обаче е мощен източник за пълноводни и мътни парични потоци – животворната влага на корупцията. Защото срещу подкупи фактури не се издават и тези „присъщи разходи” са изрично условие, за да се прави бизнес в държавата. Това увеличава и подку­пите, които искат чиновниците, и биз­несът автоматично започва да укрива от данъчните все повече средства, в българския вариант – за да задоволи чиновническите апетити и някакси да оцелее след това.

Сивата икономика съответно не внася и ДДС в хазната – основно при­ходно перо за всеки бюджет. Догодина се разчита на 8,5 млрд. лева приходи от ДДС. Тъмна Индия е как тази финан­сова цел ще бъде постигната при масо­вата контрабанда в страната. Достъпът до обществени поръчки и еврофондове е също „платен”, а това е единственият финансов извор за българската иконо­мика. От еврофондовете се очаква да бъдат усвоени около 3 млрд. евро. Как ще стане обаче при тази бюрокрация и широка корупция при уреждането на това кранче, е неясно. Още пове­че, че този източник зависи до голяма степен от влошаващата се геополити­ческа среда. Нелегалната емиграция в Европа притиска Брюксел да отделя все повече и повече средства, за да се справи с нашествието от Близкия из­ток. Не се вижда и краят на военните операции в този район, което постави Турция в изгодна позиция да рекетира ЕС както за еврочленството си, така и за да удържи 3 млн. бежанци на своята територия. Меркел вече се раздаде на Ердоган, като му обеща най-безраз­съдно бързо приемане в ЕС – процес, който също ще струва милиарди евро, а отделно Брюксел му отпусна спешно 3 млрд. евро за нашествениците. Още докато тялото на сваления по най-по­дъл и позорен начин СУ – 24 от турски Ф-16 не беше изстинало, и на земята с него се гавреха дрогирани туркмени. По всички експертни оценки тази сума от 3 млрд. евро изобщо няма да стигне за справяне с тази катастрофа и още до края на зимата Турция пак ще изре­кетира ЕС за още милиарди.

Да се разчита обаче на единствен източник на финансиране – в случая на еврофондовете, за една държава е направо несериозно. И задължително ще доведе до увеличаване на дела на дълговото бреме. Да, ще вземем 5,3 млрд. лв. дълг, за да се преструктури­рат задълженията на страната, защото в момента финансовият ресурс е евтин и може донякъде да намали държавните харчове за лихви. Но никъде не е запи­сано в проекта колко средства ще върне Фондът за гарантиране на влоговете? Става дума за онези пари, които изхар­чиха около КТБ като заем от държава­та. Например.

Доскоро бяхме от първенците на Европа по нисък дълг, съотнесен към БВП. Най-тревожни са обаче темпове­те на нарастване на дълга на България. И къде отидоха онези 16 млрд. лева дълг, който бе гласуван през февруари месец тази година. Всички питаме и какво налага актуализация на бюджета за тази година, след като има към 800 млн. лева плюс към края на деветмес­ечието.

Засега от финансовото министерство мълчат. Независимо, че всички водещи икономисти в страната на практика въ­станаха срещу този бюджетен проект, дори бившият финансов министър на Бойко Борисов – Симеон Дянков, се обади в строя и директно обвини авто­рите на бюджета, че „… бюджет 2016 не е бюджет на реформи,… пицата е тиха, незабележима и няма да се запомни с нещо съществено, а в бъдеще ще тряб­ва да се вдигнат данъците”.

В едно Дянков е прав – приходната част, ако разчита основно на данъци – преки и косвени, неминуемо ще се поя­ви необходимост и от

РЯЗКО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДАНЪЧНОТО БРЕМЕ.

И за бизнеса, и за хората – процес, който наблюдаваме от август насам. Още в средата на лятото, докато пове­чето хора почиват и не следят активно информационния поток, финансовият министър Владислав Горанов презен­тира ново увеличение на пряката да­нъчна тежест върху хората. В проекта се предвиждаше всяка община да може да увеличава с до 2% данък общ доход за населението. Малко след това Го­ранов цъфна с още едно предложение – данък „уикенд”, който предвиждаше да увеличи ДДС-то върху движимото и недвижимото фирмено имущество. И това предложение катастрофира, но двата провала изобщо не спряха Го­ранов и законотворчеството в данъчна­та сфера в един момент се превърна в пиеса на абсурда. Финансист № 1 дори се огледа в градинките на бабите. В НС влезе вариант, в който с готвените промени в Закона за местните данъци и такси всички селски градини и ниви, които попадат в строителните грани­ци на селищата, ще се облагат с данък върху земята, дори и малките парцели, в рамките на неселеното място, в които хората отглеждат зеленчуци за лична консумация или зърнени храни за фу­ражи на животните си. С данък върху земята щеше да се уредят и собствени­ците на земеделските парцели и ниви, които са извън границите на населени­те места, но не са регистрирани в мест­ните земеделските служби и за тях не се получава финансово подпомагане. Засега тази идея не срещна радушен прием и у депутатите, но се пита до­кога на Горанов ще му се отказва да вдигне данъците. Защото бюджетът за следващата година така е скроен, че ще се пропука още в средата на годината и единственият начин държавата да си върже гащите ще бъде чрез нови мно­гомилиардни дългове.

Следва продължение

 

НИКОЛАЙ АЛЕКСАНДРОВ ПРЕД НС: ДЪРЖАВНИТЕ СМЕТКИ НЯМА ДА ИЗЛЕЗНАТ

АТАКА няма да подкрепи Бюджет 2016, заяви от парламентарната трибуна депутатът Александров

Аз ще се спра пове­че на философията на бюджета, защото това е най-важното и опреде­ля посоката, в която се движим.

Започвам с първия показател – реален ръст от 2,1% на Брутния въ­трешен продукт за 2016 г. – трудно постижим, да не кажем невъзможен, поради ред причини. Да започнем вътрешно, какво се случва в дър­жавата и какво е състоя­нието на икономиката, как вървят икономиче­ските процеси и какви са икономическите про­цеси, които ние очак­ваме през следващата година. Като изхождаме от това, че сме малка икономика, която ка­захте – от отворен тип, външните сътресения оказват много значител­ни влияния на икономи­ката на национален ма­щаб. Следователно при цялата тази обстановка, която наблюдаваме в целия ЕС и на световно ниво, можем да предпо­ложим, че следващата година ще има значи­телни неблагоприятни за икономиката в световен мащаб процеси. Тази го­дина имаше съществени такива индикации както на финансовите пазари, така и на пазарите за по­лезни изкопаеми, да не говорим, че следващата година се очаква и още една държава, която да влезе на пазара за фо­силни горива. Не знаем как ще влезе, не знаем как ще бъдат цените.

Второто перо. Бюдже­тът се формира от да­нъци на потреблението. Тук трябва да зададем въпроса: А ние стимули­раме ли потреблението? ДДС, който е основен и формира най-големи по­стъпления към бюджета, се формира именно от потреблението. Но ние практически тази година сме в дефлация. Това сме го говорили в на­чалото на тази година, говорихме го и в края на миналата година за про­ектобюджет 2015. Ако не стимулираме потреб­лението, няма как да из­лезем от самата дефла­ция. Ако не стимулираме потреблението, това оз­начава, че ние, разбере­те колеги, ще стимулира­ме и приходите в самия бюджет. Оттук насетне трябва да зададем въ­проса дали не трябва да има промяна в данъчната политика на държавата. Някои колеги преди това повдигнаха тема, която от АТАКА много отдавна повдигаме, а именно за прогресивното облага­не на физическите лица и на корпорациите като цяло. Тоест говорим за смяна на модела.

Започвам по следва­щото перо и защо е недо­стижимо. Когато влизате във властта и когато обя­вявате, че няма да про­меняте данъците, няма да увеличавате данъчни­те ставки, няма да имате никакви изменения, вие правите един сигнал към инвеститорите, че оттук насетне очаквате едно стабилно управление. В това стабилно упра­вление по този начин да привлечете инвеститори. Но когато в един прекра­сен момент започнете да играете на приливи и отливи и казвате, ще въ­веждаме нов данък, няма да въведем нов данък, това не е добър сигнал за инвеститора. Именно по­ради тази причина АТАКА няма да подкрепим Бю­джет 2016, защото няма как да се изпълни.

 

Проф. Румен Гечев пред тв АЛФА: Дълговата спирала е неизбежна

Увеличаваме дълговете неимоверно, стопяваме резерва, но реформи няма, заяви в проф. Гечев

Българската икономика ще зависи от нашите колосални заеми – удвояване на дълга само за няколко години. Страшна е скоростта, с която той нараства. В тази посока – прецедентът с Гърция е съвсем ясен: там дългът до първите години на новия век бил около 60 млрд., след кое­то за 6-7 години стигна 300 млрд., кога­то валякът тръгна надолу. Аз не бих се притеснявал, ако взимаме заеми, които отиват в икономиката, за развитието на нови стратегически отрасли. Но този заем отива за поддър­жане на съществуващите со­циални разходи на някакво ниво. Няма мотор – няма пари да се раздвижи икономиката, публич­но-частното партньор­ство. Има и други „странни капанчета“ в проекта за бюджет, освен споменатите 5,3 млрд. дълг. Там пише, че минимални­те фискални резерви в края на годината няма да са по-малки от 4,5 млрд. лв. Но нали отчитаха, че фискалният резерв е 11 млрд. Значи веднъж крият 1,5 млрд. лв. в капиталови разходи, без да могат да обяс­нят какви са, втори път от тия 11 млрд. лв. ни казват: забравете за 6,5 млрд. Не пише къде ще отидат тези пари – и при капиталовите, и при намаляването на резерва. Вероятно така се заделят „бели пари за черни дни“, за да се управлява комфортно. Това правителство обича да харчи фискалния резерв. България има най-голям спад на БВП за първа­та година на кризата с изключение на Гърция. Другото, което ни при­теснява, е отсъствието на реформи в коя­то и да е система, въпреки обещанията. До момента не е направена една рефор­ма: има боричкания за реформи, говорене за реформи, стачки срещу уж реформи. Но ние влизаме в 2016 г. без нито една реформа. Увеличаваме дълговете неимо­верно, стопяваме резерва, но реформи няма. Затова прогнозите за бюджета няма да бъдат изпълнени, но и да бъдат, той пак е твърде песимистичен със заложен растеж от 1,5-2 % годишно. А ако бюдже­тът не бъде приет, това води до оставка на правителството – това е световната прак­тика. Попитах колегите от управляващи­те: не отчетохте ли бюджетите на другите страни членки?! В лични разговори обаче депутати от двете формации му казвали: „Да, професоре – така е.“

Пуснаха видео от фантастичен гол на 12-годишния Лео Меси

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5149074

Сайтът Goal.com намери и качи в YouTube клип с фантастичен гол на едва 12-годишния Лионел Меси. Според откривателите това може и да е най-ранното попадение на гениалния аржентинец. Тогава той е с екипа на детския отбор на "Нюелс Олд Бойс" в родината си. Меси се премисти в юношеската академия на "Барселона" - "Масия", на 13-годишна възраст.

Най-скъпият и дълъг тунел: 2 км за 250 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261251_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D1%8A%D0%B3+%D1%82%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%BB%3A+2+%D0%BA%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+250+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.

 Държавата обяви поръчка за най-дългия тунел на магистрала в страната. Той ще е на "Струма" в отсечката преди Кресненското дефиле и е с прогнозна цена от 250 млн. лв. Със стойността си това е една от най-големите пътни поръчки за тази година, а вероятно и за следващата. Тя трябва да се финансира по европрограмата "Транспорт" и от държавния бюджет. Тунелът "Железница" е два километра, но поръчката включва и 2.46 км открит път и съоръжения. Срокът за изграждането е 1400 дни, или почти 4 години.

Тунелът при с. Железница след Благоевград ще е най-дългият в България. Сега първенството държи "Витиня" на магистрала "Хемус" с дължина 1.125 км. Трасето през Кресна още не е напълно ясно, след като държавата вече се отказа от рекордно дългия 13-километров тунел.

Отделният тунел

Тунелът при Железница е част от проекта за отсечката на "Струма" от Благоевград до Крупник, която е 17 км. Държавната компания НКСИП е решила да го раздели на две, защото проектирането на пътната част е изисквало 9 месеца по-малко, отколкото на тунелната.

Сега лотът е разделен на два етапа, като за първия с дължина 12.54 км вече има избран изпълнител. Това е обединение "АМ Струма 3.1", в което влизат благоевградската "Агромах", "Пътища Пловдив груп", "Пътища Пловдив", АБ, "Хидрострой" и "Алве консулт" (виж карето). Те спечелиха търга с максимален брой точки на техническата оферта и цена от 139 млн. лв. без ДДС, която при непредвидени обстоятелства не може да надвиши 155 млн. лв. без ДДС.

"Първо, искахме да пуснем по-бързо пътната част, второ, стойността на целия проект щеше да е много висока, както и изискванията към кандидатите. Не всеки е специализирал и има опит в тунелно строителство", посочи Асен Антов, председател на управителния съвет на НКСИП. Ако целият участък – път с тунел, беше пуснат в рамките на една процедура, изпълнителят можеше да е съвсем друга компания или обединение с опит в тунелното строителство, а общата стойност на поръчката - около 400 млн. лв. Преди година държавата обявяваше като очаквана стойност на тунела сума от 200 млн. лв.

Сега изискванията към кандидатите са да имат достъп до собствен финансов ресурс от 20 млн. лв. Те трябва да имат опит с проектиране и строителство на магистрала или първокласен път с дължина поне 2 км, на пътен, жп или метро тунел, както и на нови мостови съоръжения с единични отвори над 17 м и обща площ над 13 000 кв.м.

Въпросът с цената

Тунелът преди с. Железница ще е на почти същото място като съществуващия тунел на път Е79, само че на няколкостотин метра навътре в скалния масив. Освен него изпълнителят ще трябва да изгради още няколко пътни съоръжения преди и след тунела – мост над р. Струма, надлез над път Е79, надлез над жп линията София – Кулата и надлез над път Симитли – Благоевград. Съоръженията са част от проекта за преминаване на "Струма" през Кресненското дефиле, който има оценка за въздействието върху околната среда от 2008 г., тоест минал е всички етапи на одобрение. Въпросният проект включва и 13-километров тунел, но заради високата му стойност – над 1 млрд. лева, той най-вероятно няма да се реализира. Вместо това магистралата ще преминава чрез две самостоятелни платна на различни нива със серия от мостове и тунели.

Цената от 250 млн. лева е прогнозна, надяваме се в състезателната процедура да постигнем по-ниска стойност, каза Асен Антов. Според експерти от пътния бранш цената за съоръжението може и да реалистична, тъй като досега толкова дълъг тунел, който да отговаря на съвременните европейски норми, не се е изграждал. Съоръжението ще е с две отделни тръби, всяка с по две платна, тоест изпълнителят ще изгради 4 км тунел в двете посоки. Най-голямото предизвикателство ще са вентилацията, специалните настилки и осветлението, които да гарантират безопасност на движението.

Илюстрация


Съдът върна "Щрабаг" в поръчка за "Струма", но компанията се отказа

След близо едногодишен спор Върховният административен съд върна в средата на октомври австрийската строителна компания "Щрабаг" в търга за отсечката на магистрала "Струма" Благоевгард – Крупник. Решението е в отговор на жалба на "Щрабаг", което беше отстранено на първия етап от конкурса в края на миналата година. НКСИП прецени, че компанията не отговаря на предварителните изисквания и няма да бъде допусната до запознаване с тръжната документация и подаване на оферта. Близо година по-късно съдът отсъди в полза на "Щрабаг". НКСИП кани дружеството да подаде техническа и ценова оферта на 28 декември. По информация на "Капитал" компанията писмено се е отказала и затова от 13 ноември има решение, с което обединението на "Агромах" вече е класирано на първо място. От НКСИП и "Щрабаг" не бяха открити за коментар.

Премиерът на Ирак обяви, че страната не се нуждае от чужди войски

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/02/2661317_premierut_na_irak_obiavi_che_stranata_ne_se_nujdae_ot/?ref=rss


Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади заяви във вторник, че страната му не се нуждае от чуждестранни сухопътни войски, след като САЩ съобщиха, че ще изпратят елитни специални части да помогна за борбата срещу групировката "Ислямска държава", предаде "Ройтерс".

"Иракското правителство подчертава, че всяка военна операция или разполагане на каквито и да било чуждестранни сили, били те специални или не, където и да било в Ирак не може да стане без неговото одобрение и съгласуване и при...

Тарифа! Между 350-400 лева върви написването на дипломна работа

http://pik.bg/тарифа-между-350-400-лева-върви-написването-на-дипломна-работа-news445392.html

Тарифа! Между 350-400 лева върви написването на дипломна работа

Завършилите висше образование у нас през последната година са над 63 000 души, но колко от тях са с реални дипломи никой не знае, показа репортаж на Нова телевизия.

Повечето студенти купуват всичко, което се изисква от тях - от курсови и дипломни работи, до дисертация, за да се доберат до дипломата.

Въпреки бума на завършили висшисти у нас през последните години не повишава нивото на образованост и знания сред вече получилите дипломите.

Това до голяма степен се дължи на професията „Писач на дипломи”, практикуващите я предлагат не само курсови и дипломни работи, а и дисертации. Цените са различни - първите струват 35-40 лева, вторите 350-400 лева, а последната - над 1000 лева.

В България има 51 ВУЗ-а, след пет-шест години висшистите у нас ще са 50% от населението. Непрекъснато се печатат нови учебници, но това не дава резултати в качеството на подготовка, само финансови изгоди за преподавателите, автори на учебници.

Боян Меразов, който има от 15 година фирма, предлагаща всички изисквани от студентите писмени материали, смята ,че работата му е полезна и отдаде търсенето на неговите продукти на практиката студентите да работят и да учат едновременно.

Делото "Бисеров", или когато обвинението работи за оправданието

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261250_%D0%94%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE+%22%D0%91%D0%B8%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2%22%2C+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%

 В навечерието на заключителната мисия на експертите от ЕК, подготвящи януарския мониторингов доклад, Софийският градки съд (СГС) оправда във вторник бившия зам.-председател на ДПС и на 41-то Народно събрание Христо Бисеров по обвинения за нарушения на данъчните и валутните закони и подадена невярна декларация пред Сметната палата.

Оправдаването на бившия висш функциониер на ДПС не би могло да е изненада в контекста на традиционния изход от. нар. знакови дела, засягащи фигури висшите ешелони на държавното управление и на организираната престъпност. С оправдателна присъда завършват почти всички разследвания с такъв профил, обичайно започвани от прокуратурата с шумни медийни акции. 

Ако проследим историята на казуса "Бисеров" ще видим, че още от самото му начало знаците, които даваше държавното обвинение сочеха, че нещата отново са скроени за пълно фиаско.

Ще предупредим, ще завоалираме
На 3 ноември 2013 г. пресцентърът на ДПС разпространи следното кратко съобщение: "По молба на Христо Бисеров почетният председател на ДПС Ахмед Доган и председателят на партията Лютви Местан приеха оставката му като заместник-председател и член на ЦС и на ЦОБ на партията".

Решението предизвика вълна от спекулации какво точно се случва. Бисеров беше в силна позиция - ръководеше правната комисия в парламента, прокара ключовият закон за промени в ДАНС, по който Делян Пеевски беше избран за шеф на агенцията, макар и за кратко, и за оттеглянето му нямаше видимо обяснение.

Яснота внесе прессъобщение на прокуратурата три дни по-късно. В него се казваше, че главният прокурор Сотир Цацаров е получил от председателя на ДАНС (близкият до ДПС Владимир Писанчев) писмена справка, "съдържаща информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система", засягаща "лицата Христо Бисеров и Ивайло Главинков". От справката ставало ясно, че "получените данни са свързани с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна, с титуляри посочените по-горе лица. Последвали са срочни депозити, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони (Сейшелски острови)."

Ден след получаването на справката в Софийска градска прокуратура (СГП) е образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков(който е доведен син на Бисеров), както и за документно престъпление - срещу Бисеров. Разследването е възложено на Следствения отдел на СГП, който към този момент се ръководи от наложения от Сотир Цацаров противоречим следовател Петьо Петров (станал известен и с прякора Петьо Еврото).

Седмица по-късно Главинков и Бисеров са привлечени като обвиняеми за пране на пари и данъчни престъпления.

От този пръв епизод от сагата "Бисеров" не стана ясно как три дни преди ДАНС да изпрати на прокуратурата справката за него, зам.-председателят на ДПС е разбрал, че е добре да се оттегли от всички заемани политически постове.

Но в изтеклите този вторник поредни записи "Янева-Ченалова" чуваме един коментар, който може да ни даде отговор на въпроса. В него Янева казва на събеседничката си: "Службите са си на ДПС". Между другото една от първите работи на правителството на "Орешарски" беше да промени модела на ДАНС, като я превърне в мегаагенция, която освен за контраразузнаване има правомощия за подслушване и следене, разследване и включително полицейски. След проваления избор на Делян Пеевски за неин шеф беше инсталиран Владимир Писанчев, зад който почти видимо седяха протекциите на ДПС.

Ако съдим по скандала "Янева-Ченалова", можем да предположим, че за главният прокурор Сотир Цацаров е практика да звъни на бъдещи обвиняеми, за да коментира с тях обвинението и процесуалното поведение, така че да могат нещата да се "заволаират".

Бецова - прокурорът с ресор ДПС
След първоначалният шум, който прокуратурата вдигна, случаят "Бисеров" просто потъна, а държавното обвинение режеше всякакви журналистически питания. Въпросът "А къде е Бисеров?" логично започна да се появява в социалните мрежи.

Процесът се наблюдава от прокурор Боряна Бецова от Софийска градска прокуратура (СГП) за която спокойно можем да кажем, че е с ресор "ДПС". При нея беше проверката по сигнала на "Протесна мрежа" срещу Делян Пеевски и Ирена Кръстева, по който тя разпореди избирателни данъчни проверки и в крайна сметка отказа да обазува досъдебно производство. В издаденото от нея постановление личните нападки срещу подателите на сигнала преобладават пред юридическите аргументи.

Боряна Бецова отказа също така да разследва бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов и проточилата се предварителна проверка доведе до погасяване по давност.

Работили с прокурор Бецова, с които "Капитал" разговаря, я определят като един от тези магистрати, за които трудно може да се каже, че са корумпирани, но едва ли биха отказали да изпълнят някое устно указание, получено "отгоре". Съществена характеристика според тях е и липсата на достатъчен юридически капацитет.

Бецова наблюдаваше и контрасигнала срещу активсти на "Протестна мрежа", който също завърши с отказ за образуване на проверка, но след падането на кабинета "Орешарски". Един от проверяваните - Николай Стайков коментира: "Мога да кажа от личен опит колко добър прокурор е Боряна Бецова, чиито обвинения срещу Христо Бисеров се провалиха в съда днес след две години. Госпожата не е успяла да открие, че имам участие в 3 (три) търговски дружества, надлежно записани в българския търговски регистър с моето име и ЕГН, когато ме проверяваше по сигнал на "агенция ПИК". Какво да чакаме за сложни дела с чуждестранни регистри, не знам. Всъщност знам - нищо."

В една статия от вторник Mediapool прави преглед на атестацията на Боряна Бецова, от която става ясно, че за четири години тя е изготвила едва 14 обвинителни акта, а всяко трето нейно постановление е било отменено от горната инстанция.

Прокурори с подобен профил са любимци на началниците. Те получават шанс за кариерно израстване, защото не отказват услуги и не създават проблеми:когато трябва да се обвинява - обвиняват, когато трябва да се спира и тупа топката - спират. Това поведение няма нищо общо с правото, но е безценно, когато прокуратурата се използва и за политически игри и шантажи.

Между другото Бецова попадна в светлините на прожекторите случайно. Защото Сотир Цацаров наложи практиката прокуратурата да крие имената на наблюдаващите прокурори. И явно това е част от сделката.

Швейцарците ни пречат
След като въпросите "Какво става с Бисеров" успяха да пробият и в контролираните интервюта, които главният прокурор Цацаров дава, ръководството на държавното обвинение обяви, че са виновни швейцарците.
"Делото срещу биншия зам.-председател на парламента и на ДПС за пране на пари трябва да стигне до съд. Разследването е изяснило много за Бисеров и свързаните с него лица, скакто и част от банковите операции. Причината за забавянето е трудното преодоляване на швейцарската банкова тайна", обясни Цацаров  през септември 2014 г. 
През декември същата година швейцарските власти заявиха пред "Дневник", че не са получавали каквото и да било запитване от българските власти по случая. Наистина, мвого трудно се преодолява банковата тайна, особено ако въобще не поискаш нейното разкриване.
Месец по-късно - през януари 2015 г. Швейцария беше получила запитване, но такова, че го беше върнала с искане за допълнително уточнение.

След оправадаването на Бисеров във вторник единият от наблюдаващите прокурори по делото - Дойчо Тарев, щеше да признае, че искането до швейцарските власти не ги е убедило, че в случая с Бисеров има престъпление. И по тази причина те са отказали да вдигнат банковата тайна.

Непотърсената ВЕИ истина
Според зточници на "Капитал", запознати с материалите по делото, разковничето на казуса е, че според прокуратурата Бисеров е изпрал пари, придобити от  контролирани от него и семейството му ВЕИ, в чиято полза е лобирал като народен представител. За да има пране на пари обаче, трябва да има т.нар. предхождащо (предикатно) престъпление или друго противоправно деяние, от което те да са придобити. Именно това обстоятелството държавното обвинение не може да докаже. "На разпит са викани управители и номинални собственици на ВЕИ фирми. Задаван им е един въпрос - тази фирма ваша ли е или на Бисеров? Те отричат. И толкоз", разказва източникът ни.

Потенциалниян конфликт на интереси в прокарването на законодателство за ВЕИ сектора беше обект на проверка от Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. Тя не откри нарушение, а прокуратурата, която можеше да протестира решението й пред съда, така и не го направи (видно от сайта на Административен съд - София град). С което изначало се е съгласила, че предикатно престъпление няма, т.е. няма и пране на пари.

Раделяй и смачквай
Заради неразбирателството с швейцарските власти разследването срещу Христо Бисеров беше разделено на две. Разследването за пране на пари срещу него и Ивайло Главинков оставна на трупчета в прокуратурата, а около Великден беше внесен обвинителен акт по три обвинения срещу бившия зам.-шеф на ДПС - укриване на данъци, валутно престъпление и недекларирани пред Сметната палата сметки в Швейцария ( за последното Върховният касационен съд е категоричен, че не става въпрос за престъпление, тъй като декларациите пред Сметната палата имат уведомителен, а не декларативен характе).
След като се запозна с делото съдът го прекрати заради нарушения в обвинителния акт. След като грешките бяха поправени, процесът отново започна,  за да завърши с оправдателна присъда и поредния крах за държавното обвинение.

Тезата на Софийска градска прокуратура е, че след като е превел едни пари от сметка в Швейцария в сметка в Македония, то той е разполагал с тези пари и съответно ги е придобил. Заради невъзможността на българските власти да "вдигнат" банковата тайна, те не знаят кога и как тези пари са попаднали в сметките на Бисеров в Швейцария. Поради тази причина прокуратурата приема, че парите са доход за годината, в която е направен преводът, и е трябвало да бъдат декларирани в следващата декларация. Само че една осъдителна присъда не може да почива на предположения.

Какво следва?
Оправдателната присъда на Бисеров дойде по-малко от 24 часа след като главният прокурор Сотир Цацаров дръпна монолог пред Висшия съдебен съвет в опит да се противопостави срещу предложението на правосъдния министър Христо Иванов за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурорите Христо Динев (ръководител на СГП) и Боряна Бецова. В осемминутното слово той избори  лошите журналисти и медии - "Капитал", "Дневник", "Съдебни репортажи", Medaipool, "Клуб Z ", по чиито публикации ВСС не трбявало да се самосезира.

След което пламенно защити прокурор Боряна Бецова: "Ще ви припомня, че Бецова не е толкова черна, независимо от това, че един посланик си позволи да напише в Туитър: "Гнила ябълка ли е Боряна Бецова?".  Аз нямам никакви задръжки да кажа на този посланик, че Бецова първо не е ябълка и второ не е гнила. Бецова е добър прокурор. И ако аз тук не защитя този добър пркурор, ще е по-добре да си тръгна. Такова удоволствие няма да ви доставя - на първо място на вас".

Пита се на кого главният прокурор доставя удоволствие с проваляните дела заради "добри прокурори". И дали въобще целта на държавното обвинение е фигурите от т. нар. знакови дела да бъдат осъдени. Едва ли.


Професията „Писач на дипломи” печели добре у нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5149073

Завършилите висше образование у нас през последната година са над 63 000 души, но колко от тях са с реални дипломи никой не знае, показа репортаж на Нова телевизия. Повечето студенти купуват всичко, което се изисква от тях- от курсови и дипломни работи, до дисертация, за да се доберат до дипломата.
Въпреки бума на завършили висшисти у нас през
Завършилите висше образование у нас през последната година са над 63 000 души, но колко от тях са с реални дипломи никой не знае, показа репортаж на Нова телевизия. Повечето студенти купуват всичко, което се изисква от тях- от курсови и дипломни работи, до дисертация, за да се доберат до дипломата. Въпреки бума на завършили висшисти у нас през

Преглед на варненския печат - 2 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307918

„Според новия образователен закон ученици до 4 клас няма да повтарят”, е заглавие от първа страница на варненския вестник „Черно море”. Според новия образователен закон учениците до 4 клас няма да повтарят класа и няма да държат изпити за промяна на оценката, информира изданието.

А къде е Путин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261249_%D0%90+%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B5+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD

 Когато Бенямин Нетаняху и Махмуд Абас изглеждат по-щастливи да се видят, отколкото Барак Обама и Владимир Путин, това говори много. Снимките от двустранните срещи в кулоарите на климатичната конференция в Париж са любопитен индикатор за температурата на отношенията. И не е нужно някой да е специалист по разчитане на езика на тялото, за да усети, че контактът с очи и усмивките на лидерите на Израел и Палестина (виж тук) показват ако не топлина, то поне някаква нормалност, докато изпънатите лица и взаимното избягване на погледите между президентите на Русия и САЩ сочат ясно замръзване.

Още по-голям хлад вероятно би лъхал от евентуална фотография на Путин и Реджеп Таийп Ердоган, но такава няма как да появи сега, тъй като молбите на турския президент за среща за стопяване на ледовете след свалянето на руския самолет миналата седмица, продължават да бъдат отхвърляни с видимо удоволствие. Путин се забави и за традиционната "семейна снимка" на всички лидери, събрали се вчера на откриването на форума в Париж, и с това също предизвика коментари дали неявяването му се дължи просто на известния му навик да закъснява или е поредната демонстрация към Ердоган и всички останали. Така първият ден на конференцията бе по-скоро показателен за политическия климат, отколкото за метерологичния такъв.

Поне според журналиста от "Коммерсант" Андрей Колесников, който от години придружава Путин при посещенията му и е наясно с привичките на президента и "кухнята" в Кремъл, не е нужно да се търси особен скрит смисъл в липсата на Путин при откриването на форума. Просто неговото начало е било в 11 ч. парижко време. А това, пише Колесников, е все още "детско време за руския президент". И макар служителите в руския протокол до последно да са убеждавали организаторите, че Путин няма да закъснее, той го направи. И то не защото толкова е държал да избегне Ердоган, а защото често му се случва да не се съобразява с времето, независимо дали става дума за среща с папата, с германския канцлер Ангела Меркел или за програма на глобален форум.

Извън символиката на снимките, Путин не пропусна случая и да отправи своите послания на мястото, където в момента са събрани световните лидери и медии. Той направи това не в речта си пред конференцията (за която, впрочем, също закъсня, и в която така или иначе нямаше особена интрига какво ще каже, тъй като благодарение на колапса на съветската индустрия Русия няма нужда да намалява вредните си емисии, и дори спокойно може да ги увеличи), а в изявлението си пред журналисти.

То дойде след двустранните му срещи през деня с Обама, Меркел, Нетаняху и китайския президент Си Цзинпин. На въпроса дали му се удал случай да поговори с Ердоган, Путин отговори отрицателно. Не, не успял, и едва ли ще успее в близко бъдеще, защото Москва е получила допълнителни данни, че добиваният от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" петрол се транспортира в индустриални количества към Турция. И решението на Анкара да свали руския бомбардировач Су-24 е било продиктувано основно от желанието тези доставки на нефт да бъдат защитени.

С това изявление Путин на практика отряза пътищата за отстъпление и сваляне на напрежението в конфликта с Турция. Отговорът на Ердоган не закъсня - когато някой казва нещо подобно, той трябва да го докаже, и ако Путин докаже твърденията си, то запазването на честта на турската нация ще изисква сегашният й президент да се оттегли от поста. Накратко - затопляне между Москва и Анкара няма да има скоро, Обама и Путин ще продължават да гледат в различни посоки и глобална коалиция срещу ИДИЛ не се очертава.

Експерт: Микробусът може да е пренасял взривни вещества

http://pik.bg/експерт-микробусът-може-да-е-пренасял-взривни-вещества-news445391.html

Експерт: Микробусът може да е пренасял взривни вещества

Може да се окаже, че този микробус е пренасял взривни вещества и затова кучето да е подушило такава миризма. Това допусна експертът по сигурността полк. Иван Бояджиев в ефира на Би Ти Ви.

Припомняме, вчера Терминал 1 на летището бе отцепен за часове, тъй като ПР-ката на аерогарата съобщи, че в микробус на паркинга има взривно устройство. Обучени кучета също надушиха взривни вещества. Специализирани екипи на СОБТ взривиха багажа и в крайна се оказа, че бомба е нямало. Вследствие на случилото се ПР-ката Даниела Велева бе уволнена.

„Нямаме никакъв повод за притеснение“, категоричен бе той и подчерта: „Всичко беше направено много добре, така, както трябва да се направи“. Такова мероприятие не се прави без нареждане от министъра на вътрешните работи и главния секретар, уточни полк. Бояджиев. Според него няма никаква грешка. „Много съмнителни обстоятелства има, колата е оставена там, няколко души са слезли от микробуса и са потънали в София“, отбеляза експертът по сигурността. Не можеш да имаш пълни граждански свободи и пълна сигурност, на мнение е полк. Иван Бояджиев.

Европа постави ултиматум на Гърция за Шенген

http://www.grreporter.info/evropa-postavi-ultimatum-na-grtsiya-za-shengen/18304

Гърция има на разположение няколко дни, за да приложи договорените мерки за решаването на бежанския проблем. Срокът е до срещата на върха на 17 и 18 декември, на която ще бъде представен доклад за напредъка в действията за овладяването на бежанската вълна

прочети повече

Постоянната комисия на ПАСЕ прие предложената от България Декларация за препотвърждаване на принципите на европейското единство и сътрудничество

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261248_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%90%D0%A1%D0%95+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE

 Постоянната комисия на ПАСЕ прие предложената от България Декларация за препотвърждаване на принципите на европейското единство и сътрудничество. Постоянната комисия, която действа от името на Асамблеята между пленарните сесии, заседава на 27 ноември 2015 г. в София.

 
Предложението за приемане на декларация по повод 40-ата годишнина от подписването на Заключителния акт от Хелзинки е внесено от Джема Грозданова в Страсбург на 29 септември 2015 г. В документа се подчертава значението на Заключителния акт за европейското единство и сътрудничество.
 
В декларацията ПАСЕ призовава за свикване на Среща на европейските държавни глави и министър‐председатели, на която страните‐членки да отговорят на българското предложение и да препотвърдят на най‐високо политическо ниво ангажиментите си спрямо общите ценности и принципи на демокрацията, човешките права и върховенството на закона. Такива срещи в историята на Съвета на Европа е имало само три – във Виена през 1993 г., в Страсбург ‐ през 1997 г. и във Варшава – през 2005 г.
 
Приемането на декларацията е позитивен знак, показващ европейското единство и сътрудничество, заяви ръководителят на българската делегация в ПАСЕ Джема Грозданова. В изказването си пред участниците във форума тя изрази надежда, че „гласът на Асамблеята, издигнат тук, в София, може да възроди европейския дух на сътрудничество и братство между народите на Европа“.
 
Джема Грозданова подчерта, че периодът, в който България поема председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа, е белязан с много предизвикателства. След 50 години мир, сътрудничество и реинтеграция в Европа след Втората световна война и Студената война, сега сме изправени пред множество конфликти, които очевидно нарушават принципите и ценностите, завещани ни от бащите-основатели на Европа, посочи тя.
 
Джема Грозданова заяви, че терористичните актове, вълната от мигранти и общото неспазване на международното право, задължават членовете на Асамблеята да намерят начин за справяне с тези нови предизвикателства. Според нея значението на девиза на българското председателство „Съединението прави силата“ трябва да бъде свързан с намирането на решения. Бихме искали да предложим този девиз на Европа, защото вярваме, че това е най-добрият начин да се изправим пред новите реалности, добави ръководителят на българската делегация в ПАСЕ.
 
В Софийската декларация са разгледани отново основните принципи и ценности на Съвета на Европа, които промениха континента, като замениха конфликтите със сътрудничество, заяви Джема Грозданова. Смятаме, че е нужно да препотвърдим, че ще зачитаме идеалите и ценностите, основаващи се на хуманност, демокрация, спазване на човешките права и зачитане върховенството на закона, подчерта тя. Тези ценности ще гарантират демокрацията, без която няма социална или икономическа сигурност, заяви ръководителят на българската делегация.
 
Министърът на външните работи Даниел Митов представи пред парламентаристите приоритетите на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа - защитата на правата на децата и на хората в неравностойно положение, както и защита на медийните свободи. Те попадат в трите основни стълба, на които е стъпил Съвета на Европа – демокрация, върховенство на закона и човешки права, коментира външният министър. Той изрази надежда България да успее, успоредно с вниманието към динамичната геополитическа ситуация, да обърне достатъчно внимание и на приоритетите, които си е поставила като страна-председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Възстановяват стария маршрут на тролейбус номер 82 във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307915

От днес се възстановява старият маршрут на тролейбус номер 82 във Варна. Това съобщиха от Градски транспорт за Moreto.net. Тролейбусът ще се движи, както и преди ремонтните дейности по варненските улици, от жп гарата до "Владиславово", блок 407.

Летище "София" е отворено и работи нормално

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/02/2661314_letishte_sofiia_e_otvoreno_i_raboti_normalno/?ref=rss


Терминал 1 на летище "София", който вчера беше затворен заради съмненията за взривно устройство в бус, вече работи. Всички полети се обслужват по разписание, пътниците се приемат нормално, казаха пред "Дневник" от аерогарата. Терминалът е отворен в 1.30 часа тази нощ, след като вчера в продължение на няколко часа всички полети се обслужваха от втория терминал. Летището бе отцепено в продължение на часове, след като при рутинна проверка, следово куче реагирало на взрив, преминавайки покрай...

Вече е официално: Германия тръгва срещу ИД

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261247_%D0%92%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B5+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D

 Бундесверът ще се включи в битката срещу терористичните милиции на "Ислямска държава" (ИД) в Сирия и околните морски пространства със свои средства за контрол на морското и въздушно пространство, разузнаване и придружаващ патрул от военноморски кораби. Това е предвидено в текста за мандата на мисията, който германското правителство одобри тази сутрин. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер апелира "всички сили" да бъдат мобилизирани за борба срещу ИД, в това число и сирийските правителствени войски.

Това е една от най-трудните чуждестранни мисии в историята на Бундесвера. За нея са предвидени до 1200 военнослужещи. 16-те страници, одобрени от кабинета, ще бъдат представени в сряда (2.12.) пред Бундестага. Очаква се гласуването в парламента да се проведе в петък (4.12.).

По-важните точки от документа

Задачи: Разузнаване (със самолети "Торнадо" и сателити), зареждане на бойни самолети на чужди държави във въздуха (със специални самолети-цистерни), защита на един френски самолетоносач (с помощта на фрегата), както и изпращане на кадри за щабовете на главните квартири.

Военнослужещи: Предвидената горна граница е 1200. Не е ясно обаче доколко този брой ще бъде изчерпан.

Място на операцията: Регионите, в които действа ИД на територията на Сирия и Ирак, както и в източната част на Средиземно море, в Червено море, Персийския залив и прилежащите акватории.

Времетраене: Мисията на първо време ще е ограничена до 31 декември 2016. Ако правителството иска да удължи операцията, ще трябва да търси одобрението на Бундестага.

Разходи: През първата година от мисията правителството предвижда 134 милиона евро. Сумата е значително по-ниска от тази, която беше предвидена за най-опасната фаза в мисията на Бундесвера в Афганистан. За нея бяха определени над 1 милиард евро.

Правна основа: За такава служат записаното в Хартата на ООН право на колективна самоотбрана, резолюции на Съвета за сигурност на ООН, в които се апелира за действия срещу ИД, и –не на последно място - скорошната молба на френското правителство за подкрепа въз основа на Договора на ЕС. В документа се посочва също така правото на европейските държави да окажат подкрепа на партньора си Франция, обещана му по силата на член 42, параграф 7-ми от Договора на ЕС. Този член гласи, че държавите от ЕС са длъжни да си оказват помощ и подкрепа в случай на въоръжено нападение. За мисията срещу ИД обаче няма класически мандат на ООН, за какъвто настояват някои политически среди в Берлин.

 

Франк-Валтер Щайнмайер и Урсула фон дер Лайен

 

"Битката може да продължи дълго"

Председателят на Германския съюз на военнослужещите Андре Вюстнер очаква продължителна битка срещу терористите от ИД. "Предполагам, че ако тази борба се води сериозно, тя ще продължи най-малко 10 години", заяви той по германската телевизия, аргументирайки с това, че ИД действа не само в Сирия и Ирак, но и в цяла Северна Африка – чак до Мали. Освен това въздушните удари, според него, няма да съкрушат терористите. "Ако искаме да унищожим ИД, ще трябва да предприемем широкомащабна акция срещу тях, и то не само с военни средства."

От опозицията се чуха и критики срещу приетия от правителството документ. Зелените смятат например, че "една от най-големите и най-опасни мисии на Бундесвера" няма ясно формулирана цел. Лидерът на Левицата Бернд Риксингер пък заяви, че ИД не може да бъде победена само с бомби.

В германските политически среди се води и разгорещена дискусия около въпроса, доколко е редно да се влиза в сътрудничество със сирийския диктатор Асад. "Правителството на Асад сега получава възможност да покаже дали наистина е готово за борба срещу терористите на ИД, или отново смята да напада собственото си население с бомби и химически оръжия", заяви външният министър Щайнмайер.

Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви следното: "Няма да има сътрудничество с войски под командването на Асад. Някой ден диктаторът в Дамаск ще трябва да отговаря за касетъчните бомби и отровния газ, използвани по негово нареждане срещу собственото му население."

Bulgaria declares warning code over strong wind

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261246_Bulgaria+declares+warning+code+over+strong+wind

Code Yellow has been declared in 13 districts in Bulgaria on Wednesday, December 2, over the weather forecast for strong wind, the National Institute of Meteorology and Hydrology with the Bulgarian Academy of Science announced.

The districts in question are Vidin, Montana, Vratsa, Pleven, Lovech, Veliko Tarnovo, Ruse, Targovishte, Razgrad, Silistra, Shumen, Dobrich, and Varna. The throbs of the wind are expected to reach 14-19 m/s. Code Yellow means the weather is potentially hazardous.

Bulgaria court acquits ex-deputy parliament chair Biserov (ROUNDUP)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261245_Bulgaria+court+acquits+ex-deputy+parliament+chair+Biserov+%28ROUNDUP%29

Sofia City Court found on Tuesday, December 1, Hristo Biserov, former deputy chairperson of the 42nd National Assembly and former chair of the parliamentary Legal Affairs Committee, not guilty of the charges pressed against him.

Hristo Biserov was held accountable for three deliberate crimes – evading the establishment and payment of taxes of particularly large amount; violating the Foreign Exchange Act as regards the obligation to declare currency valuables, which was done under the conditions of a continuing offence; and concealing a truth in a written declaration under Article 4, Para 2 of the Public Disclosure of Senior Public Officials’ Financial Interests Act, which was submitted at the National Audit Office.

Sofia City Court returned the indictment to the prosecution in May to tackle breaches in its descriptive part and the prosecution later issued it again.

Руски депутат: Турските стоки ще бъдат заменени в магазините за две седмици

http://www.cross.bg/magazinite-prodykti-sedmitzi-1490238.html

/КРОСС/ Руският бизнес в продължение на две седмици може да преориентира логистичните потоци, и продуктите, алтернативни на турските, ще се появят в магазините, счита зам.-председателят на комитета на Държавната дума по аграрните въпроси Надежда Школкина, предаде ТАСС. Във вторник руското правителство публикува списъка с продукти, забранени за внос от Турция в Русия. В него влязоха следните продукти: цитрусови плодове, домати, части и субпродукти от замразени пуйки и пилета, лук, карфиол, броколи, краставици и корнишони, грозде, ябълки, круши, кайсии, праскови, нектарини, сливи, дренки, ягоди и др. „Списъкът с продукти не е изненадващ. Родните стокопроизводители са доволни, в частност, знам, че птицевъдството приветства подобни мерки. Що се отнася до цитрусовите плодове, то в магазините има абхазки мандарини, марокански. Мисля, че за две седмици бизнесът ще преориентира логистичните потоци, и в магазините ще се появят продукти, алтернативни на турските“, заяви Школкина пред журналисти. Правителството също така възложи на министерството на търговията и на министерството на земеделието на РФ да приемат мерки за недопускане на ръста на цените във връзка с ембаргото на продуктите от Турция.

Мед и масло за Турция?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261244_%D0%9C%D0%B5%D0%B4+%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F%3F

 Още тази седмица Турция и държавите от ЕС ще продължат обсъждането на плана за действие, приет в неделя в Брюксел. А по-идната седмица предстои нова среща на високо равнище.

Турция трябва да ограничи потока от бежанци към Европа, а в отплата ще получи визови облекчения и ускорена перспектива за членство в ЕС - така звучи планът за действие, изготвен на срещата между ЕС и Турция, провела се в Брюксел. И двете страни обявиха резултатите за голям успех, но в Европа се чуват и доста скептични коментари. Дали Евросъюзът наистина е "паднал на колене" пред Анкара заради бежанците? Дали Брюксел наистина "поднася еврочленството на златен поднос" и предлага на Турция "мед и масло", както пишат турските коментатори?

В досегашния си вид този план за действие е по-скоро уравнение с много неизвестни. Брюксел наистина обещава на турците безвизов режим от октомври 2016, както и три милиарда евро за бежанците, отваряне на нови глави в предсъединителните преговори и съживяване на енергийното сътрудничество. Но тези обещания са под условие: Турция да спре бежанците. От своя страна и самата Турция поставя своето обещание за бежанците под насрещното условие: Брюксел да докаже на дело, че има сериозни намерения за евроинтеграцията на Турция. Казано накратко: двете страни взаимно се държат в шах.

Дали това е само прагматизъм?

Тази игра не е много красива и дори изглежда отчасти безпринципна. Ангела Меркел като негласен лидер на ЕС изведнъж се отказа от дългогодишните си възражения срещу приемането на Турция, а заедно с останалите лидери съответно омаловажи ключовия досега въпрос за правовата държава и свободата на словото в мюсюлманската страна. Дали това е само прагматизъм в една трудна ситуация или пък граничи с паниката? И не е ли лицемерие, питат се тукашните коментатори, докато ЕНП (в която членуват християндемократите на Меркел!) отново се обяви против членството на Турция.

Големите отстъпки, обещавани от ЕС, са добре дошли за турските лидери Ердоган и Давутоглу. Те ги използват, за да увеличават и без това прекомерното си политическо могъщество в Турция, чиито граждани гледат на Европа като на Обетована земя, където вече живеят милиони техни роднини и приятели. Макар че, в интерес на истината, нагласите в Турция към евентуалното еврочленство са противоречиви. Турците масово свързват Европа с благоденствие, но през последните години поизгубиха надежда. Днес по-малко от 50 процента се изказват за влизане в ЕС. Бизнесът в Турция пък мощно подкрепя присъединяването, а управляващата Партия на справедливостта и развитието е раздвоена между тези две позиции.

В крайна сметка обаче е важно друго: според мнозинството европейски наблюдатели, независимо от сегашните реверанси на Брюксел към Анкара, Турция все още е твърде далеч от еврочленството. В същото време самият Евросъюз преживява най-тежката криза в досегашната си история. Преди началото на срещата с Турция в Брюксел германската канцлерка събра осем еврочленки на предварително съвещание за бежанците. Някои коментатори побързаха да обявят, че ЕС се връща към идеята за ядро и периферия, а други направо прогнозираха предстоящото му разпадане. Последната прогноза е силно преувеличена, но опасността е реална. И явно тъкмо тази опасност накара Меркел да събере първо държавите-съмишленички в кризата с бежанците. След като най-вече еврочленките от Средна и Източна Европа не искат нито бежанци, нито квоти за тяхното разпределение, Германия логично предпочете да обсъди без тях възможностите.

Александър Андреев

Важно послание към новите в ЕС

Така Ангела Меркел им изпрати обаче и ясно съобщение, което можем да си преведем по следния начин: ако продължавате да цепите Евросъюза, утре Брюксел може да ви спре парите, т.е. еврофондовете, които са изключително важни за средно- и източноевропейците. Тъкмо те получават от ЕС много повече пари, отколкото внасят. Но и по тази тема е трудно да се каже кой е по-прав и кой ще надделее. Защото в отговор на неизречената заплаха за парите, средно- и източноевропейците пък казват: Меркел отвори границите, сега тя да се оправя някак, но без нас. Какво ще излезе накрая – това май никой не може да прогнозира.

Сигурно е обаче едно: на бежанците и мигрантите им предстоят трудна зима и негостоприемни времена.

Съвместно с БНТ

Руска ваксина дава нови надежди за успешна борба с ХИВ/СПИН

http://www.cross.bg/faza-vtorata-izpitaniya-1490237.html

/КРОСС/ Ваксината срещу вируса ХИВ “ДНК-4″, разработена от руски учени, показа ефективността си по време на втората фаза на клиничните изпитания. Това съобщи за ТАСС ръководителят на научната група за създаване на ваксина срещу ХИВ/СПИН Андрей Козлов. “Ние завършихме втората фаза на клиничните изпитания на ваксината срещу ХИВ/СПИН, тя показа способността си да намали вирусното натоварване на организма на заразения човек” – каза Козлов. Той добави, че резултатите от втората фаза на изпитанията ще бъдат представени на 2 декември. “Получените от нас резултати дават надежда, че препаратът е способен напълно да избави човека от вируса, но за да се убедим в това, е необходимо да продължим изследванията” – отбеляза Козлов.Ваксина “ДНК-4″ е с регионална специфика и въздейства именно на този подтип вирус, който е най-разпространен в Русия, поясни Андрей Козлов. Втората фаза на клиничните изпитания е била осъществена в периода 2013-2015 година в осем центъра за борба със СПИН в различни региони на Русия. В изследването са участвали 54 пациенти.По последни данни към 1 ноември 2015 година броят на руснаците, заразени с ХИВ, е достигнал 1 милион души.

Некадърен и некомпетентен министърът- протестър неизбежно ще доведе събитията до вувузели

http://www.bnews.bg/article-144534

След Иванов занапред всеки хванат на улицата субект с диплома на юрист ще се има за напълно пригоден за този пост.

Как "Балкантурист" измисли шопската салата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261243_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%22%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%22+%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8+%D1%88%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BB%

 Така поне твърдят от германските обществени радио и телевизия ARD. Според медията, гръцкият национален танц сиртаки е бил "изобретен" специално за холивудския актьор Антъни Куин - и по-точно за ролята му във филма "Зорба гъркът". Понеже Куин изобщо не можел да танцува, създателите на филма измислили специално за него този сравнително лесен гръцки танц. Горе-долу по същото време в България бил изобретен друг много успешен продукт. В свой репортаж от България ARD разказва историята на шопската салата.

В бяло, зелено и червено

Шопската салата е лесно за приготвяне, но много вкусно предястие. И противно на разпространеното мнение, шопската салата не е стара балканска, а чисто българска рецепта. Историкът Стефан Дечев, който е голям любител на шопската салата, се е ровил в архивите - и научил следното:

"Мит е, че това е традиционна салата. Но че е българска салата, не е мит. Шопската салата е изобретение на българската държавна туристическа фирма "Балкантурист" и е дело на професионални готвачи", разказва Дечев.

Салатата е "измислена" през 1950-те години, а целта била на туристите да бъде предложен един чисто български продукт, директно от "зеленчуковата градина на Европа", както тогава наричали България. Освен това цветовете на продуктите, от които се приготвя предястието - настъргано сирене, домати, краставици и чушки - отговарят на националния трибагреник на страната: бяло, зелено и червено.

Чия е шопската салата?

Христо Христозов, който всяка година организира конференция на тема здравословно хранене, е истински фен на шопската салата. Защото е много полезна и типично българска, мислел си той. Но други не били на това мнение:

"Имам малко травматичен опит с шопската салата. Преди десетина години бях в един ресторант в Загреб, който представяше в менюто си шопската салата като хърватско национално ястие. Повиках шефа на заведението, за да му обърна внимание, че това е българска салата - и тогава избухна истински балкански спор", спомня си Христозов.

Разновидности на шопската салата се предлагат в цяла Източна и Югоизточна Европа

"Обичам я!"

Шопската салата бързо се разпространява във всички страни от тогавашния Източен блок - някъде я предлагат със сирене, другаде - без. "Лично аз я опознах и обикнах със сирене", разказва авторката на репортажа Карла Енгелхард, която е израснала в бившата ГДР. По-нататък авторката споделя, че навремето е срещала огромни трудности да си набави всички необходими продукти. В ГДР, където много стоки бяха дефицитни, било истинско чудо да се намерят всички продукти, необходими за приготвянето на вкусната салата. Единственото изключение е лятото на 1986 година, когато ГДР била буквално залята от пресни зеленчуци. Причината: след катастрофата в Чернобил социалистическите страни не можели да пласират земеделската си продукция на Запад и затова всичко се стичало към ГДР.

"Днес продължавам да обичам шопската салата. Нещо повече - тя е част от биографията ми", казва Карла Енгелхард в края на репортажа си.

Развръзка: Доведоха в съда момчето, което 4 години стои затворено в дома си. Ще му бъде оказана помощ

http://petel.bg/Razvrazka--Dovedoha-v-sada-momcheto--koeto-4-godini-stoi-zatvoreno-v-doma-si--SHHe-mu-bade-okazana-pomoshh__136114

Кадър: Нова тв 18-годишното момче, което от четири години стои затворено в дома си в Пазарджик, бе доведено в съда от своя баща. За случая в...

Смяна на идентичност, забранени страсти и предателства в романа на Филипа Грегъри "Аферата Зелда"

http://books.actualno.com/smjana-na-identichnost-zabraneni-strasti-i-predatelstva-v-romana-na-filipa-gregyri-aferata-zelda-news_510962.html

Изобел Латимър е впримчена в капан: от стремежа си да бъде добра съпруга, от огромен таен дълг и от бремето на безукорната си литературна репутация. Всеки иска дял от таланта ѝ, от времето ѝ, от парите ѝ, но само тя знае, че не е останало нищо за раздаване. В отчаянието си Изобел и литературният ѝ агент, се наговарят да създадат въображаема писателка на скандални хитови романи. Уважаваната писателка, лауреат на много реномирани литературни награди, отстъпва на заден план. Ражда се Зелда Виър &nd

"Фактурата" от Юнас Карлсон - невероятна сплав от хумор, ирония и абсурдизъм

http://books.actualno.com/fakturata-ot-unas-karlson---neverojatna-splav-ot-humor-ironija-i-absurdizym-news_510965.html

Той живее скромно – непълен работен ден във видеотека, един-единствен неомъжен приятел, застой в отношенията с противоположния пол и ежедневие, което включва пица и гледане на телевизия в малък апартамент под наем в Стокхолм. Единственото му удоволствие са филмите и музиката, а понякога и кофичка сладолед. Такъв е животът на нашия герой – съвсем обикновен... Поне до пристигането на фактура за невероятната сума от 5 700 000 шведски крони – цената, която трябва да плати за

64 фейлетона на големия Михаил Вешим излизат в общ сборник

http://books.actualno.com/64-fejletona-na-golemija-mihail-veshim-izlizat-v-obsht-sbornik-news_510967.html

64 от най-забавните и разпознаваеми фейлетони на видния български писател и журналист Михаил Вешим излизат в книгата „Обърни се със смях назад” (ИК „Сиела”). Корицата и илюстрациите в сборника са дело на проф. Иван Газдов. Думата фейлетон произлиза от френското feuille, което в превод означава лист. Този жанр на публицистиката се появява за първи път през далечната 1800 г. като притурка към френския вестник Journal des Debats, а постепенно влиянието му расте все повече и

Пристига един от най-четените испански писатели днес - Лоренсо Силва

http://books.actualno.com/pristiga-edin-ot-naj-chetenite-ispanski-pisateli-dnes---lorenso-silva-news_510969.html

Българка е жертва в романа му „Знакът на меридиана“, спечелил наградата „Планета“ Лоренсо Силва, един от най-четените автори в днешна Испания, спечелил едновременно признанието на критиката и на милиони читатели, носител на трите най-големи испански литературни награди: „Планета“, „Надал“ и „Примавера“, пристига през декември, за да вземе участие в Софийския международен литературен фестивал, в рамките на Панаира на книгата. Всеки, кой

Жълт код за силен вятър е обявен за Северна България

http://www.mediapool.bg/zhalt-kod-za-silen-vyatar-e-obyaven-za-severna-bulgaria-news242546.html

Жълт код за силен вятър е обявен в 13 области от Северна България. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна. Очаква се скоростта на вятъра там да достигне 14-19 метра в секунда. Извън това максималните температури в сряда ще са между 9 и 14 градуса, което е значително над средното за декември. Над планините ще е облачно и на места ще превалява слаб сняг. Максималната температура на височина 1 200 метра ще бъде около 5 градуса, а на 2000 метра - около минус 2°. По Черноморието ще духа умерен северозападен вятър, а максималните температури на въздуха ще са 9-11°, на морската вода - около 13°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала

Башар Асад отговаря: Мирът ще се върне в Сирия, когато...

http://www.vesti.bg/bashar-asad-otgovaria-miryt-shte-se-vyrne-v-siriia-kogato-6046466

"Не можете да се преборите с тероризма, докато подпомагате пряко терористите с оръжие и сте в съюз с най-големия поддръжник на тероризма в света, какъвто е саудитската монархия", каза Асад

Бусът на летището - собственост на двама с рисков профил от бивша съветска република

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5149056

Лицата, които са влезли у нас с микробуса на летището, в момента не са на българска територия и не могат да бъдат разпитани. Те са двама души, не са граждани на европейския съюз. Става дума за хора от бивша съветска република. Това каза пред Нова телевизия главен комисар Георги Костов. Той допълни, че те са известни на полицията.
Лицата, които са влезли у нас с микробуса на летището, в момента не са на българска територия и не могат да бъдат разпитани. Те са двама души, не са граждани на европейския съюз. Става дума за хора от бивша съветска република. Това каза пред Нова телевизия главен комисар Георги Костов. Той допълни, че те са известни на полицията.

Експерт по тероризъм: На летище София бе реагирано по правилата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5149044

Нямаме никакъв повод за притеснение. В случая всичко бе направено много добре в интерес на сигурността на гражданите. Аз съм един от създателите на тази служба, реагираха по каноните.
Това каза пред Би Ти Ви експертът по тероризъм полк. Иван Бояджиев по повод на съмненията за взривно устройство на терминал 1 на летище София във вторник.
Нямаме никакъв повод за притеснение. В случая всичко бе направено много добре в интерес на сигурността на гражданите. Аз съм един от създателите на тази служба, реагираха по каноните. Това каза пред Би Ти Ви експертът по тероризъм полк. Иван Бояджиев по повод на съмненията за взривно устройство на терминал 1 на летище София във вторник.

Бусът на летище "София" - собственост на двама с рисков профил от бивша съветска република

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5149066

Лицата, които са влезли у нас с микробуса на летището, в момента не са на българска територия и не могат да бъдат разпитани. Те са двама души, не са граждани на европейския съюз. Става дума за хора от бивша съветска република. Това каза пред Нова телевизия главен комисар Георги Костов. Той допълни, че те са известни на полицията.
Лицата, които са влезли у нас с микробуса на летището, в момента не са на българска територия и не могат да бъдат разпитани. Те са двама души, не са граждани на европейския съюз. Става дума за хора от бивша съветска република. Това каза пред Нова телевизия главен комисар Георги Костов. Той допълни, че те са известни на полицията.

Г. Костов: Лица с рисков профил са били в "буса с бомбата"

http://frognews.bg/news_102917/G-Kostov-Litsa-s-riskov-profil-sa-bili-v-busa-s-bombata/

В момента не са на българска територия и не могат да бъдат разпитани. Те са двама души, не са граждани на европейския съюз. Става дума за хора от бивша съветска република. Това каза пред Нова телевизия главен комисар Георги Костов.

Майчинството остава 320 лв. и през 2016 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=307909

Депутатите оставиха майчинството в размер на 320 лв. за 2016 г. Това стана при гласуването на второ четене на текстове от Закона за държавното обществено осигуряване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Народните представители отхвърлиха предложението, направено от левицата размерът на майчинството да бъде актуализирано съгласно размера на минималната работна заплата и да стане 420 лв.

Цветан Василев е в Белград, гарантира адвокатът му

http://www.cross.bg/vasilev-belgrad-simeonov-1490249.html

/КРОСС/Цветан Василев е в Белград. Бях в Белград и се видях с г-н Василев и с г-жа Василева - каза адвокатът на банкера Константин Симеонов. В студиото на ТВ7 той опроверга твърденията на журналиста Маргарита Михнева, която в същото студио вчера твърдеше, че Василев вече не е в Белград и заяви, че е провела собствено разследване. Банкерът принципно има идея да се върне у нас, но му се ще да има гаранция за справедлив процес и яснота какво смята да прави прокуратурата с него. А съмнението за справедлив процес е много сериозно, да не кажем, че сме убедени, че този процес няма да е справедлив, каза адвокат Симеонов. Той не отхвърли възможността, че може би някой не иска Цветан Василев да се върне в България, за да не се изясни случая около КТБ. Вчера двамата са коментирали и развитието на наказателното производство, което главният прокурор заяви още порез пролетта, че ще го внася в съда, а още не е внесено. Цветанов и Симеонов са обсъдили включително и съобщението от Комисията за отнемане на незаконно имущество за  Комисията е поискала налагане на обезпечителни мерки, получила е срок от съда, в който да предяви граждански иск. Но това не е новина. Очевидно комисията има някаква причина да го съобщи вчера. Аз за това дело знам от май месец, тогава това дело се намираше в Софийския апелативен съд, обясни адвокат Симеонов

Bulgarian Deputy PM: Schengen Area Has to be Consolidated

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261242_Bulgarian+Deputy+PM%3A+Schengen+Area+Has+to+be+Consolidated

According to Bulgarian Deputy Prime Minister Meglena Kuneva, at present the Schengen Area was in such a state that there were two possible outcomes.

In her words, the borderless area could be either consolidated or else it would disappear, she said in an interview for private bTV station on Tuesday.

Kuneva pointed that she is in favour of consolidating the Schengen Area in order to avoid tough political and economic consequences.

She was firm that Frontex has to be strengthened in the direction of providing common guard of the external borders of the Union.

The Bulgarian deputy prime minister pointed that the EU has a common currency, common legislation, so the next step was to provide common guard of the borders, which would enhance security.

Kuneva expressed regret that in the beginning of this year Bulgaria was not active enough to achieve its accession to the Schengen Area.

According to her, Bulgaria began the year with lower self-confidence and fewer coordinated efforts with Romania.

As regards, the refugee crisis, Kuneva quoted a recent statement by the Dutch Prime Minister Mark Rutte that Europe has to stop the refugees if it is to avoid repeating the fate of the Roman Empire.

In her opinion, Europe has to make maximum efforts and to clearly set a limit on the reception of migrants.

Kuneva added that the agreement between the EU and Turkey reached at the summit in Brussels on Sunday, was a step in the right direction towards solving the crisis.

Земеделските стопани ще се осигуряват върху 300 лв. и догодина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5149043

Земеделските стопани, включително и производителите на тютюн, ще продължата и през 2016 г. да се осигуряват върху 300 лв., а не върху 330 лв. каквото бе първоначалното предложение, решиха депутатите при второто четене на бюджета на ДОО.
Ферихан Ахмедова от ДПС обясни, че трябва да се прави разграничение между големите стопани и дребните.
Земеделските стопани, включително и производителите на тютюн, ще продължата и през 2016 г. да се осигуряват върху 300 лв., а не върху 330 лв. каквото бе първоначалното предложение, решиха депутатите при второто четене на бюджета на ДОО. Ферихан Ахмедова от ДПС обясни, че трябва да се прави разграничение между големите стопани и дребните.

Software engineers training to get boosted

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261241_Software+engineers+training+to+get+boosted

The government has been working on a concept aimed to boost training of software engineers. Under the draft about 30,000 young specialists for the IT sector should be trained in the coming 15 years. Both the social and economy ministries have found there is short supply of highly qualified software engineers needed to keep up the growth of the industry. Universities will be advised to increase admission in computing majors. Quality of teaching mathematics in high schools should be urgently improved as well. The concept will rely on financing from Regions in Growth Operational Programme and from the national revenue.

Government firmly supports health reform

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261240_Government+firmly+supports+health+reform

During a forum entitled “Authorities, doctors and patients – together in the reform” Bulgarian Premier Boyko Borissov said that the government is firmly supporting the reform in the healthcare system. We can not allow the spending of ever growing amounts of money years on end and still register an ever growing death rate and illness levels, the Premier pointed out. “We have provided EUR 66 million more for the National Health Insurance Fund for next year. Healthcare continues to be a priority. What the Ministry of Healthcare is doing now yields results. The Minister has my full support, mine and that of the cabinet, so that he completes the reform. I have taken the engagement for next year to provide BGN 10 million more for emergency wards. The reform will continue”, Premier Borissov further said.

Bulgaria’s farming land most fragmented in Europe

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261239_Bulgaria%E2%80%99s+farming+land+most+fragmented+in+Europe

Bulgaria is the country with the most fragmented farming land in Europe. The average size of farming fields is from 0.3 to 0.5 hectares. The sum total of arable land in Bulgaria is 3.8 million hectares. It is divided into 25 million plots with 3.5 million owners. So far any attempts at land consolidation have been the work of private entrepreneurship – the Association of Farming Land Owners. The Ministry of Agriculture told the Bulgarian National Radio that in Bulgaria consolidation is voluntary but this means that in case only one owner disagrees with consolidation it is frozen and such plots remain like holes between consolidated plots. Some European countries have solved the problem of fragmented land with a combination of mandatory and voluntary consolidation.

Страните от НАТО потвърдиха подкрепата си за Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5149041

Страните-членки на НАТО потвърдиха подкрепата си за Турция на фона на растящото напрежение по границата й със Сирия.  Солидарността с Анкара беше заявена в общо изявление външните министри от Алианса след преговори в Брюксел. Очаква се до седмици да бъдат одобрени допълнителни мерки за увеличаването на въздушната отбрана на Турция.
Страните-членки на НАТО потвърдиха подкрепата си за Турция на фона на растящото напрежение по границата й със Сирия. Солидарността с Анкара беше заявена в общо изявление външните министри от Алианса след преговори в Брюксел. Очаква се до седмици да бъдат одобрени допълнителни мерки за увеличаването на въздушната отбрана на Турция.

Страните от НАТО потвърдиха подкрепата си за Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5149053

Страните-членки на НАТО потвърдиха подкрепата си за Турция на фона на растящото напрежение по границата й със Сирия.  Солидарността с Анкара беше заявена в общо изявление външните министри от Алианса след преговори в Брюксел. Очаква се до седмици да бъдат одобрени допълнителни мерки за увеличаването на въздушната отбрана на Турция.
Страните-членки на НАТО потвърдиха подкрепата си за Турция на фона на растящото напрежение по границата й със Сирия. Солидарността с Анкара беше заявена в общо изявление външните министри от Алианса след преговори в Брюксел. Очаква се до седмици да бъдат одобрени допълнителни мерки за увеличаването на въздушната отбрана на Турция.

Предлагат такса за коли без софийски номера в столицата

http://www.bnews.bg/article-144533

Плащаш винетка, за да дойдеш до София, влизайки в столицата, отново плащаш.

HIV positive in Bulgaria total 2247

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261238_HIV+positive+in+Bulgaria+total+2247

The newly registered HIV-positive individuals in Bulgaria since the beginning of the year have been 204, said Tonka Varleva, Director of Prevention & Control of HIV/AIDS Program. In this way the sum total of known cases nationally has totaled 2247. One notable and persistent trend is that the number of newly registered HIV-positive men is five times the number of women. With close to 90% of new cases infection was sexually transmitted and the rest got HIV from injection use of narcotic drugs. In latest statistics, close to 54% of newly registered HIV-positive individuals are aged from 30 to 49, and 35% are young people aged from 20 to 29. Most infections have occurred in big cities – Sofia, Plovdiv, Varna and Burgas.

Бусът на летището е на граждани от бившия СССР

http://offnews.bg/news/n_1/n_600692.html

Белият бус, за който се смяташе, че в него има взривно устройство, е бил шофиран от граждани от бивша съветска република. Това заяви в ефира на Нова тв главният секретар на МВР Георги Костов. Двете лица са влезли от Турция пред "Капитан Андреево" и са прекарали ден и половина в Бургас, а след това са дошли в София. Според Костов маршрутът, който двамата неизвестни са предприели, е необичаен. Главният секретар на МВР уточни още, че двете лица отговарят на "рисков профил" и към момента са установени и ще бъде говорено с тях. Костов коментира, че е възможно полицейските кучета и техника да са се "объркали", че в буса има експлозив от факта, че в превозното средство е имало много парфюми и електротехника.

Методи Андреев: Прокуратурата ни - некадърна, купена, с корпоративни интереси

http://frognews.bg/news_102918/Metodi-Andreev-Prokuraturata-ni---nekadarna-kupena-s-korporativni-interesi/

Няма политическа воля да се направи нещо и правосъдната система не създава правосъдие. Нашата прокуратура е единствената нереформирана от бившия соцлагер, тя е по руски модел, недоволен е Методи Андреев.Така депутатът от ГЕРБ Методи Андреев коментира по bTV вчерашната оправдателна присъда на бившия зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров.

Методи Андреев: Прокуратурата ни-некадърна, купена, с корпоративни интереси

http://frognews.bg/news_102918/Metodi-Andreev-Prokuraturata-ni-nekadarna-kupena-s-korporativni-interesi/

Няма политическа воля да се направи нещо и правосъдната система не създава правосъдие. Нашата прокуратура е единствената нереформирана от бившия соцлагер, тя е по руски модел, недоволен е Методи Андреев.Така депутатът от ГЕРБ Методи Андреев коментира по bTV вчерашната оправдателна присъда на бившия зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров.

Георги Костов ексклузивно: Лицата, които са оставили буса на летище София, са с рисков профил, влезли са в България преди 3 дни

http://pik.bg/георги-костов-ексклузивно-лицата-които-са-оставили-буса-на-летище-софия-са-с-рисков-профил-news445386.html

Георги Костов ексклузивно: Лицата, които са оставили буса на летище София, са с рисков профил, влезли са в България преди 3 дни

Лицата, които са паркирали буса на летище София, са с рисков профил. Това обяви главният секретар на МВР Георги Костов по повод паниката на столичния аеропорт в ефира на Нова телевизия.

„Те не са граждани на Европейския съюз, влезли са преди 3 дни от „Капитан Андреево”. Ден и половина са били в Бургас и след това в София. Граждани са на страна от бившия Съветски съюз”, уточни Костов.
В момента едното лице е в страна от ЕС, а другото извън – в бивша съветска република.

„Самите лица имат рисков профил, което означава, че са лоши хора. Той е начертан още преди събитията от 13 ноември. Такъв профил се извежда след съвещание на оперативния щаб”, посочи още той.

По повод самата операция Костов посочи, че след като кучето е реагирало на експлозив, бусът по-късно е проверен и с мобилно техническо средство, което също е реагирало на взривно вещество.

Категорично взривно вещество в микробуса не е открито към момента, заяви Костов.

„В микробуса имаше изключително голямо количество багаж, който явно е купуван за кинкалерна търговия – множество уреди, парфюми. Дали в тези козметични продукти има вещества, които са сходни и биха могли да заблудят служебното животно е въпрос на доказване от експертиза”, поясни той по повод заблудата и на животното и на уредите.

Георги Костов ексклузивно: Лицата, които са паркирали буса на летище София, са с рисков профил, влезли са в България преди 3 дни

http://pik.bg/георги-костов-ексклузивно-лицата-които-са-паркирали-буса-на-летище-софия-са-с-рисков-профи-news445386.html

Георги Костов ексклузивно: Лицата, които са паркирали буса на летище София, са с рисков профил, влезли са в България преди 3 дни

Лицата, които са паркирали буса на летище София, са с рисков профил. Това обяви главният секретар на МВР Георги Костов по повод паниката на столичния аеропорт в ефира на Нова телевизия.

„Те не са граждани на Европейския съюз, влезли са преди 3 дни от „Капитан Андреево”. Ден и половина са били в Бургас и след това в София. Граждани са на страна от бившия Съветски съюз”, уточни Костов.
В момента едното лице е в страна от ЕС, а другото извън – в бивша съветска република.

„Самите лица имат рисков профил, което означава, че са лоши хора. Той е начертан още преди събитията от 13 ноември. Такъв профил се извежда след съвещание на оперативния щаб”, посочи още той.

По повод самата операция Костов посочи, че след като кучето е реагирало на експлозив, бусът по-късно е проверен и с мобилно техническо средство, което също е реагирало на взривно вещество.

Категорично взривно вещество в микробуса не е открито към момента, заяви Костов.

„В микробуса имаше изключително голямо количество багаж, който явно е купуван за кинкалерна търговия – множество уреди, парфюми. Дали в тези козметични продукти има вещества, които са сходни и биха могли да заблудят служебното животно е въпрос на доказване от експертиза”, поясни той по повод заблудата и на животното и на уредите.

Bulgarian Christmas 2015-16: “To help children in Intensive care wards”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261237_Bulgarian+Christmas+2015-16%3A+%E2%80%9CTo+help+children+in+Intensive+care+wards%E2%80%9D

The thirteenth edition of the Bulgarian Christmas charity campaign taking place under the patronage of the Head of State will focus efforts on helping children in critical health in need of special care in tensive care wards. The start of the new edition of the campaign, this year under the motto “To help children in Intensive care wards”, was given by President Rossen Plevneliev in the Pirogov Hospital for emergency aid. What else but a good deed gives life its sense, said President Plevneliev and thanked for their responsible approach the thousands of Bulgarians donating for the Bulgarian Christmas campaign.

Испанските футболни национали снимаха клип за "Междузвездни войни" (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5149042

Световните и двукратни европейски шампиони по футбол - играчите от испанския национален отбор, и техният треньор Висенте дел Боске се включиха в кампанията за новия епизод VII на сагата "Междузвездни войни". Основните роли в клипчето са отредени на защитника Жерар Пике и вратаря Икер Касияс, които опитват да спрат малкото роботче,

Русия отговори на Турция за сваления самолет

http://www.cross.bg/tyrtziya-gazoprovoda-energetikata-1490233.html

/КРОСС/ Руското правителство публикува списък с икономическите мерки срещу Турция, сред които най-съществената е прекратяването на дейността на оглавяваната от министъра на енергетиката на РФ Александър Новак междуправителствена комисия, изготвяща споразумението за газопровода „Турски поток“, което на практика означава замразяване на работата над проекта, предаде ТАСС. Списъкът с мерки е реакцията на руската страна на унищожаването от турските военни на руския бомбардировач Су-24, осъществяващ антитерористична операция в Сирия. В Анкара твърдят, че сваленият самолет е нарушил турското въздушно пространство. Министерството на отбраната на РФ заяви, че Су-24 се е намирал само над територията на Сирия. Строителството на газопровода „Турски поток“ за износ на руски газ в Европа, заобикаляйки Украйна, днес се явява най-мащабният руско-турски проект. Страните разчитаха на подписването на междуправителствено споразумение за газопровода през декември-януари след формирането на новото правителство в Турция. В публикуваното постановление не се говори директно за замразяване на проектите в енергетиката, но източник на ТАСС, запознат с хода на преговорите, заяви, че това следва от текста на постановлението. Руското министерство на енергетиката и „Газпром“ отказаха коментар

Free market precondition for electricity consumption optimization: Ministry of Energy

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261236_Free+market+precondition+for+electricity+consumption+optimization%3A+Ministry+of+Energy

The free market of electricity will allow customers to choose their desired power supplier, a factor expected to create competition and guarantee better quality of services. This is the view of the Ministry of Energy in connection with the liberalization of the electric energy market in Bulgaria from 1 January 2016. Customers are not going to pay fees for a change of the supplier and will be free to do so an indefinite number of times. Practice in other European countries suggests that following a slight increase in power rates during the first months with a free market, they return to lasting levels below regulated rates, the Ministry explained.

Тайгър Уудс се надява да се завърне в голфа, но няма представа кога ще се случи

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/02/2661311_taigur_uuds_se_nadiava_da_se_zavurne_v_golfa_no_niama/?ref=rss


Най-добрият голфър в света за миналото десетилетие Тайгър Уудс заяви, че няма представа кога би могъл да се завърне в спорта. Не е ясно дали той ще участва в някой от турнирите през 2016 г.

Уудс е извън голфа, откакто получи проблеми в гърба. Американецът обясни, че тепърва започва рехабилитационни процедури.

"Няма никакви срокове и това е най-тежкото за мен. Наистина няма нищо, което да очаквам", заяви Уудс, който на 30 декември ще навърши 40 години.

"В...

US military equipment arrives to Bulgaria

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261235_US+military+equipment+arrives+to+Bulgaria

About 70 units of US military technical equipment will be transferred to Romania from Germany today, and later in December the equipment will be deployed in Bulgaria and Lithuania as well, said Pentagon spokesman Jeff Davis. The supplies will be put through within the frame of the programme for military partnership “Atlantic Resolve”. The equipment will allow increasing the speed of deployment of troops during military exercises. There will be about 12 000 units of technical equipment changing location, tanks, armored vehicles and artillery among others. Last June US Defense Secretary Ash Carter said that the USA will dislocate tanks, artillery and other military equipment in East and Central Europe due to the events in Ukraine; as well as that Estonia, Lithuania, Latvia, Romania, Bulgaria and Poland have agreed to receive on their territory heavy military equipment. Part of it will also be deployed in Germany.

Bag detonated in suspicious van near Sofia Airport Terminal 1, no explosive device found

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261234_Bag+detonated+in+suspicious+van+near+Sofia+Airport+Terminal+1%2C+no+explosive+device+found

A suspicious van with Belgian registration parked close to Sofia Airport Terminal 1 has been checked by the police. A dog led to the van to sniff out a possible explosive device has reacted positively. This however is no 100% guarantee there was such a device in the van. In the end, policemen from Operative Technical Information Directorate of the Ministry of Interior have detonated a bag found in the van with a controlled explosion. No explosive device has been found in the van. Currently, Terminal 1 remains closed for passengers. This is yet another signal of abandoned luggage in the capital. A few days ago several police cordoned off an area in the city center in the wake of signals for abandoned luggage

Правосъдната система не създава правосъдие, обяви Методи Андреев

http://pik.bg/правосъдната-система-не-създава-правосъдие-обяви-методи-андреев-news445385.html

Правосъдната система не създава правосъдие, обяви Методи Андреев

Когато няма доверие в една институция, няма справедливост. Така депутатът от ГЕРБ Методи Андреев коментира вчерашната оправдателна присъда на бившия зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров.

Припомняме, Бисеров бе приведен под наказателна отговорност за извършени три умишлени престъпления - избягване на данъци, нарушаване на валутен закон, недеклариране на доходи в Сметната палата. „За мен нещата са простички.

Действително реформата в правосъдната система трябва да бъде радикална“, категоричен бе Методиев. Изключително полезни са предложенията на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“.

Това, което те предлагат, е един верен път за реформа. Една реформа, която е първа стъпка от желаната реформа, посочи депутатът.

Според него няма политическа воля да се направи нещо и правосъдната система не създава правосъдие. Нашата прокуратура е единствената нереформирана от бившия соцлагер, тя е по руски модел, недоволен е Методи Андреев.

Взеха къщата на Чолата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5149025

Скандално известният сводник Росен Чолов-Чолата стана бездомник, показа проверка на
Скандално известният сводник Росен Чолов-Чолата стана бездомник, показа проверка на "България Днес". Буквално за една нощ някогашният милионер се оказа на улицата, след като банка конфискува къщата му в столичния кв. Горна баня. Там Чолата години наред живееше с моделката Ирена Милянкова и четирите им деца.

Yahoo си взема сбогом с интернет бизнеса?

http://www.investor.bg/web/456/a/yahoo-si-vzema-sbogom-s-internet-biznesa-207053/

Бордът на директорите може да обсъди продажба на основния бизнес и наследник на Мариса Майер, твърди WSJ

Терминал 1 на летище София отново работи

http://www.vesti.bg/bulgaria/terminal-1-na-letishte-sofiia-otnovo-raboti-6046464

Вчера летището остана затворено в продължение на часове заради съмнения за взривно устройство в бус, паркиран наблизо

Yahoo си взема сбогом от интернет бизнеса?

http://www.investor.bg/web/456/a/yahoo-si-vzema-sbogom-ot-internet-biznesa-207053/

Бордът на директорите може да дискутира продажба на основния бизнес и наследник на Мариса Майер, твърди WSJ

Ще успее ли Путин да внесе разкол в НАТО?

http://bulgarski.pogled.info/news/69651/SHTe-uspee-li-Putin-da-vnese-razkol-v-NATO

/Поглед.инфо/ Конфликтът между Русия и Турция поставя редица въпроси за бъдещето на НАТО, пише Силвио Канто-младши в статия за американското издание „Американ тинкър” (American Thinker), цитирана от руското електронно издание ИноСМИ.ру. Сред тези въпроси са дали членките на Алианса са готови да защитят южната ни съседка или чакат цялата тази работа да бъде свършена от американските изтребители.

Японските компании започват редовни проверки на служителите за стрес

http://www.moreto.net/novini.php?n=307807

Японските компании с персонал над 50 души вече са задължени да предлагат на своите служители да преминават проверка за нивото на стрес. Съответните поправки в закона за безопасност на труда влязоха в сила от 1 декември, предаде NHK.

Германците обичат твореца Бербатов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5148283

Изминаха девет години, откакто Димитър Бербатов напусна “Байер” (Леверкузен), но в Германия още тачат българския нападател. Немското списание “11 фройнде” публикува портрети на последните “истински типове във футбола” - такива като Джордж Бест, Златан Ибрахимович и Джоуи Бартън. Според авторите Бербатов има гарантирано място сред тях и очеркът за
Изминаха девет години, откакто Димитър Бербатов напусна “Байер” (Леверкузен), но в Германия още тачат българския нападател. Немското списание “11 фройнде” публикува портрети на последните “истински типове във футбола” - такива като Джордж Бест, Златан Ибрахимович и Джоуи Бартън. Според авторите Бербатов има гарантирано място сред тях и очеркът за

НАТО засилва въздушната отбрана на Турция и одобри стратегия за хибридна война

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/02/2661292_nato_zasilva_vuzdushnata_otbrana_na_turciia_i_odobri/?ref=rss


Съюзниците от НАТО планират да изпратят патрулни самолети и ракети за укрепване на въздушната защита на Турция по границата й със Сирия, след като страната свали руски изтребител миналата седмица, предаде "Ройтерс".

Докато страните от НАТО се опитват да успокоят Анкара заради навлизанията на руски самолети в нейното въздушно пространство, Германия и САЩ изтеглят ракетите си "Пейтриът" от региона, което ще принуди другите съюзници да попълнят празнината.

Германските и...

Жълт код за силен вятър е обявен в 13 области на страната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261233_%D0%96%D1%8A%D0%BB%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D1%8F%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B2+13+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82

 Жълт код за силен вятър е обявен в 13 области на страната, сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи жълтият код са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна. През нощта и преди обяд ще духа северозападен вятър със скорост 14-19 м/с.
Жълтият код за силен вятър предупреждава хората да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети. Възможни са локални нарушения на обичайните дейности на открито.

Втори ден продължава гласуването на Бюджет 2016

http://offnews.bg/news/n_1/n_600688.html

Парламентът продължава гласуването на второ четене на бюджета за следващата година. Депутатите работиха до 22.00 часа снощи и успяха да приемат първите текстове. В бюджета са заложени 2 процента дефицит и икономически растеж. Предвидено е и поемане на държавен дълг от 5,3 милиарда лева. На заседанието снощи дойдоха повечето министри от кабинета, съобщава БНТ. След кратък дебат парламентът гласува приходната и разходната част на бюджета. Вчера депутатите приеха бюджета на Държавното обществено осигуряване и на здравната каса. Предвидено е увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли догодина на 420 лева, както и на пенсиите с 2,5 на сто по така нареченото швейцарско правило. Предвижда се увеличаване на пенсионната възраст с 2 месеца. Депутатите решиха още парите за отглеждане на дете за втората година от майчинството да останат 340 лева. Запази се и обезщетението за безработица – то остава 7 лева и 20 стотинки на ден. Изненадващо минималният осигурителен праг за земеделските производители остана 300 лева. Първоначалният вариант беше за увеличение с 30 лева. В бюджета на касата са заложени приходи от 3 милиарда и 204 милиона лева. Това е със 129 милиона лева повече отколкото през тази година.

Нинова и Главчев се сджавкаха заради бюджета

http://pik.bg/нинова-и-главчев-се-сджавкаха-заради-бюджета-news445382.html

Нинова и Главчев се сджавкаха заради бюджета

Ако се прочете бюджета, хората догодина ще живеят по-добре, смята Димитър Главчев, докато Корнелия Нинова не приема начина, по който е подготвен и приет на първо четене закона за държавния бюджет. Това се изясни в спора им в студиото на Нова телевизия.

Представителят на ГЕРБ изчисли, че всеки българин е дал по 250-300 лева за да се платят сметките по фалита на КТБ и посочи като виновник за това БСП. Нинова пък контрира с новите дългове от над 5 милиарда лева, които правителството ще усвои до края на 2016 година.

Според депутатката от БСП доходите са замразени, при вдигането на харчовете, главно в нови данъци и такси, хората ще живеят по-зле финансово догодина. Главчев отговори, като цитира някои цифри-инфлацията е половин процент, а пенсиите се повишават с 2.5%.

„Винетката е само за този, който ползва услугата да се вози на автомобил”, оправда поскъпването на стикерите ГЕРБ депутатът. Нинова не прие това и посочи, че с новия дълг всеки българин ще има нови задължения от 740 лева от новите задължения. Днес споровете между опозиция и управляващи продължават в пленарна зала.

В ефир: ГЕРБ и БСП се захапаха за бюджета от сутринта!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261232_%D0%92+%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%80%3A+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B8+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B

 Ако се прочете бюджета, хората догодина ще живеят по-добре, смята Димитър Главчев, докато Корнелия Нинова не приема начина, по който е подготвен и приет на първо четене закона за държавния бюджет. Това се изясни в спора им в студиото на Нова телевизия.
Представителят на ГЕРБ изчисли, че всеки българин е дал по 250-300 лева за да се платят сметките по фалита на КТБ и посочи като виновник за това БСП. Нинова пък контрира с новите дългове от над 5 милиарда лева, които правителството ще усвои до края на 2016 година.

Според депутатката от БСП доходите са замразени, при вдигането на харчовете, главно в нови данъци и такси, хората ще живеят по-зле финансово догодина. Главчев отговори, като цитира някои цифри-инфлацията е половин процент, а пенсиите се повишават с 2.5%.

„Винетката е само за този, който ползва услугата да се вози на автомобил”, оправда поскъпването на стикерите ГЕРБ депутатът. Нинова не прие това и посочи, че с новия дълг всеки българин ще има нови задължения от 740 лева от новите задължения. Днес споровете между опозиция и управляващи продължават в пленарна зала.

Първо в "Петел"! Озверял варненец преби жестоко дете пред училище в "Аспарухово"

http://petel.bg/Parvo-v-Petel--Ozveryal-varnenets-prebi-zhestoko-dete-pred-uchilishhe-v-Asparuhovo__136112

Илюстрация: Булфото 12-годишно дете е било пребито от родител снощи в 19.10 часа, сигнализираха читатели на „Петел”. Случката се разиграла...

Полицията в американския щат Оклахома „арестува“ магаре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5149023

Полицията в американския щат Оклахома „арестува“ магаре, съобщава The Telegraph.
Магарето било качено на задната седалка на автомобила на полицай Кайл Канаан. То не е било обвинено в никакво престъпление, а просто се било загубило.
Канаан задържал магарето, след като полицията получила сигнал, че то се скита по пътищата на град Норман.
Полицията в американския щат Оклахома „арестува“ магаре, съобщава The Telegraph. Магарето било качено на задната седалка на автомобила на полицай Кайл Канаан. То не е било обвинено в никакво престъпление, а просто се било загубило. Канаан задържал магарето, след като полицията получила сигнал, че то се скита по пътищата на град Норман.

Полицията в американския щат Оклахома „арестува“ магаре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5149018

Полицията в американския щат Оклахома „арестува“ магаре, съобщава The Telegraph.
Магарето било качено на задната седалка на автомобила на полицай Кайл Канаан. То не е било обвинено в никакво престъпление, а просто се било загубило.
Канаан задържал магарето, след като полицията получила сигнал, че то се скита по пътищата на град Норман.
Полицията в американския щат Оклахома „арестува“ магаре, съобщава The Telegraph. Магарето било качено на задната седалка на автомобила на полицай Кайл Канаан. То не е било обвинено в никакво престъпление, а просто се било загубило. Канаан задържал магарето, след като полицията получила сигнал, че то се скита по пътищата на град Норман.

Главният прокурор погнал Сидеров заради исканата от "Атака" промяна в правомощията му, смята адвокат К. Симеонов

http://www.cross.bg/siderov-simeonov-prokyror-1490248.html

/КРОСС/Адвокат Константин Симеонов отрече информацията, че Цветан Василев финансира Волен Сидеров, защото адвокатът е един и същ. Аз съм занаятчия. Може би единствено изнасилвачи и бдудници не поемам като защита, каза в ефира на ТВ7 той и поясни, че поемането на защитата на лидера на „Атака" и на банкера е случайно.Адвокат Симеонов обаче отбеляза, че в случая с Волен Сидеров има много странни неща.Първо, посочи той, Волен Сидеров получи индивидуален прокурор в Градска прокуратура. По всичките преписки има един и същи прокурор. Може би там не са чували за случаен принцип на подбор, каза той. Второ, посочи адвокатът, едната преписка е от 2011 година, от 2012 година, май месец, тя е в СГП и са провеждани множество разпити. Защо три години и половина тази преписка е висяла без движение трябва да се пита прокуратурата, допълни Константин Симеонов. Очевидно има някакъв проблем между главния прокурор и Волен Сидеров и той вероятно е свързан с предложенията на „Атака" за изменение на Конституцията, касаещи правомощията на главния прокурор, коментира адвокат Константин Симеонов.

Путин унизи Ердоган в Париж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261231_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8+%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D0%B2+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6

 Специалният кореспондент на руския ежедневник Андрей Колесников разказва в материал от световната конференция за климата в Париж как турският президент Реджеп Ердоган се опитвал да се срещне с руския лидер.
Журналистът описва как Ердоган се движел като „сомнамбул“ из коридорите на форума, без да обръща внимание на журналистите. Докато останалите глави на 147-те държави, представени на форума, работели, Ердоган просто се „мотаел“ из коридорите, пише авторът на материала.

Френски журналист попитал коя е тази личност, понеже не успял да разбере след кого тичат представителите на медиите. Неочаквано жена от обкръжението на руския президент пояснила, че това е този човек, който свали руския самолет.Тогава френският репортер започнал да крещи питайки турския президент дали ще се извини за сваления руски бомбардировач Су-24, но той не му отговорил. 

Оказва се, според Колесников, че през цялото време Ердоган обикалял покрай стаите, „където Владимир Путин се срещна първо с американския си колега Барак Обама, после с (китайския президент) Си Дзинпин, а след това и с германския канцлер Ангела Меркел и с премиера на Израел Бенямин Нетаняху“.

След около четвърт час, според „Комерсант“, един от членовете на руската делегация срещнал Ердоган на входа на тоалетната. „Слава богу, че не се натъкна на Владимир Путин там“, иронизира Колесников.

Един от малкото лидери, с които Ердоган успя да се срещне в Париж, бе украинският президент Петро Порошенко. Двамата държавни глави определиха отношенията между двете страни като „безупречни“, посочва изданието.

Проф. Миланов: В бюджета за НЗОК има безумни текстове

http://frognews.bg/news_102913/Prof-Milanov-V-biudjeta-za-NZOK-ima-bezumni-tekstove/

В приетия бюджет на НЗОК имаше текстове, които се чудя кой от администрацията на министър Петър Москов ги е вкарал. Пак няма да има виновни, защото някой чиновник ги е предложил и те са влезли в Министерски съвет. Това каза пред камерите на БНТ проф. Милан Миланов, председател на столичната колегия на БЛС.

Близки на убития в Борисовата градина: Трябваше да са хванали убиеца на Георги досега

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5149036

Това дете беше рядко добро, ученолюбиво, нямаше врагове. Трудно ще бъде открит убиецът, защото полицията работи само по мотива, а в случая най-вероятно става въпрос за инцидентно нападение. Виждате обаче, че МВР е като разграден двор. Това заяви пред bTV Мирослав Паскалев-Зорец, семеен приятел на семейството на Георги Игнатов,
Това дете беше рядко добро, ученолюбиво, нямаше врагове. Трудно ще бъде открит убиецът, защото полицията работи само по мотива, а в случая най-вероятно става въпрос за инцидентно нападение. Виждате обаче, че МВР е като разграден двор. Това заяви пред bTV Мирослав Паскалев-Зорец, семеен приятел на семейството на Георги Игнатов,

Близки на убития в Борисовата градина: Трябваше да са хванали убиеца на Георги досега

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5149031

Това дете беше рядко добро, ученолюбиво, нямаше врагове. Трудно ще бъде открит убиецът, защото полицията работи само по мотива, а в случая най-вероятно става въпрос за инцидентно нападение. Виждате обаче, че МВР е като разграден двор. Това заяви пред bTV Мирослав Паскалев-Зорец, семеен приятел на семейството на Георги Игнатов,
Това дете беше рядко добро, ученолюбиво, нямаше врагове. Трудно ще бъде открит убиецът, защото полицията работи само по мотива, а в случая най-вероятно става въпрос за инцидентно нападение. Виждате обаче, че МВР е като разграден двор. Това заяви пред bTV Мирослав Паскалев-Зорец, семеен приятел на семейството на Георги Игнатов,

Руската армия получава новия „самолет за Деня на страшния съд"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261230_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%E2%80%9E%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D0

 До края на годината руското министерство на отбраната ще получи Ил-80 – новият „самолет за Деня на страшния съд“ или летящ център за управление на въоръжените сили в случай на ядрен удар, съобщиха РИА Новости и Россия сегодня.
Официално самолетът се нарича „въздушен команден пункт за стратегическо управление от второ поколение“, пише Руски дневник. Освен Русия такъв самолет има единствено в САЩ – там той получи прозвището “doomsday plane”.

Конструкцията на Ил-80 позволява на борда му да бъде настанен висшия команден състав на въоръжените сили и военни подразделения от офицери от Генералния щаб и технически специалисти. От самолета могат да се управляват сухопътните войски, военно-морския флот, въздушно-космическите сили и ракетните войски със стратегическо предназначение.

Една от особеностите на летящия щаб, е че няма илюминатори. 

Д. Барбалов: Ако длъжници не си плащат, ние ще ги потърсим

http://www.cross.bg/leva-barbalov-plashtat-1490247.html

/КРОСС/Проектобюджетът на София за следващата година е 1,18 млрд. лева. В рамките на тези средства имаме предвидени 985 млн. лв. бюджетни средства и усвояване на 195 млн. лв. по европейски програми. Собствените приходи ще са в размер на 582,8 млн. лева, в които влизат 260 млн. лева от данъци, 237 млн. лв. приходи от общински такси, а останалите са от приватизация, наеми на имущество.  Капиталовата програма за догодина ще е в размер на 366,6 млн. лева. Предвидили сме и повече пари за чистотата на града - 177 млн. лева. Така ще се мие повече, включително и малките квартални улици. Фирмите ще използват повече техника за почистване. София ще се развива като един модерен град с най-новите технологии. Това каза в интервю за "Монитор" Дончо Барбалов, зам.-кмет по финанси на София. От думите му стана ясно, че увеличение на данъците няма да има през 2016 г. Основният проект за 2016 г. е строителството на централния участък от третия лъч на метрото, който ще свързва кварталите „Овча купел" и „Левски". Ще продължи и изграждането на нови детски градини и подобряването на пътната инфраструктура. За ремонта на улиците в кварталите средствата в проектобюджета са увеличени с почти 11 млн. лева в сравнение с тази година и ще достигнат 35 млн. лева.  Барбалов се похвали с добро изпълнение на приходите тази година. Към края на октомври те са 80% от годишния план. Собствените приходи са в размер на 455 млн

Прочут рисуван котарак вече учи и децата в България да обичат четенето

http://books.actualno.com/prochut-risuvan-kotarak-veche-uchi-i-decata-v-bylgarija-da-obichat-cheteneto-news_510951.html

С издаването на детската книжка „Котарак шапкарак“ в България, героят на Доктор Сюс идва не само в домовете на българските малчугани, но и на специалното детско четене с игри във VIVACOM Art Hall на 5 декември от 10:30 ч. Сто години след рождението на Доктор Сюс издателство „Сиела” прави подарък на българските деца с издаването на четири книжки от обичания автор. В България името на Сюс е малко познато, за разлика от САЩ където авторът е синоним на любов към книгата за

НАТО покани Черна гора за член

http://balkani.actualno.com/nato-pokani-cherna-gora-za-chlen-news_510956.html

НАТО покани Черна гора да започне преговори за присъединяване към Алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде БГНЕС. "НАТО взе историческото решение за започване на преговори за присъединяване на Черна гора", каза той. Това решение пътя за бившата комунистическа страна да стане 29-ият член на НАТО - ход, против който Русия многократно се е обявявала, защото, според нея, това би застрашило стабилността в Западните Балкани, предаде Ройтерс.

"Ще се срещнем в Тоскана" с вкуса на опияняващата любов и на чаша хубаво мерло

http://books.actualno.com/shte-se-sreshtnem-v-toskana-s-vkusa-na-opijanjavashtata-lubov-i-na-chasha-hubavo-merlo-news_510952.html

Ели и Лори са най-добри приятелки и споделят всичко – включително и статуса на необвързани 30-годишни, без планове за брак и деца. Ели е доволна от този живот – харесва ѝ да е независима, обича работата си, която е обсебила живота ѝ, и няма никакво намерение скоро да тръгне към олтара под звуците на Менделсон. Но Лори иска да намери любовта и то веднага. Когато Лори моли Ели да отиде с нея на почивка за необвързани в красива вила с винарна в Тоскана, Ели неохотно се съгласява. Вакан

Лиса Дикинсън: През повечето време пиша, докато пътувам към и от работа

http://interview.actualno.com/lisa-dikinsyn-prez-povecheto-vreme-pisha-dokato-pytuvam-kym-i-ot-rabota-news_510955.html

Авторката Лиса Дикинсън е родена в Девън, Англия. През 2006 г. се мести в Лондон и започва да работи в издателския бизнес. През 2013 г. Лиса издава първата си книга Twelve Dates, с която печели наградата Novelicious Debut of the Year. „Ще се срещнем в Тоскана” е първият й роман, който излиза у нас. Откъде почерпихте вдъхновение за историята в романа „Ще се срещнем в Тоскана“? Идеята се роди в съзнанието ми спонтанно... Посещавала съм доста винарни по време на едноднев

Откъс от "Ще се срещнем в Тоскана"

http://literature.actualno.com/otkys-ot-shte-se-sreshtnem-v-toskana--news_510958.html

* * *   – ... Приключвам със срещите по интернет, да знаеш – заяви ми тя, обръщайки се към мен. Езикът й стигаше до дъното на купичката, където облизваше остатъка от крем. – Наистина ли? Приключваш с мъжете и се присъединяваш към мен като щастлива самотна лейди? – По дяволите, не! Просто ще правя нещата по старомодния начин. Ще се срещам с представителите на противоположния пол на живо, лице в лице. – Добре, това звучи смислено. Смяташ ли да смениш и фитне

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване