Бойко Борисов: Да извлечем поуките от инцидента с белгийския микробус (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150521

Министър-председателят Бойко Борисов коментира пред членовете на правителството допуснатите грешки при вчерашната операция на летище
Министър-председателят Бойко Борисов коментира пред членовете на правителството допуснатите грешки при вчерашната операция на летище "София" и посочи, че всички трябва да извлекат поуки от този инцидент. "Службите вчера действаха добре. Московски, на летището тази служителка, разбрах, че вече сте я уволнили,

"Българските корени" - Зукърбърг е наш човек!

http://www.bnews.bg/article-144562

Марк Зукърбърг никога не е казвал, че е с български корени, но въпреки това фалшивата новина за това стигна и до македонските медии като Плус Инфо и Локално.МК.

Само във Фрог: Гласят вендета срещу свидетел на „Килърите”

http://frognews.bg/news_102957/Samo-vav-Frog-Glasiat-vendeta-sreshtu-svidetel-na-Kilarite/

Вендета се готви срещу основен свидетел на бандата за мокри поръчки „Килърите”. С показанията си той „закова” в съда Петър-Стоянов-Сумиста и престъпната му група за поредица от побои, палежи и две убийства.

Ръководството на ПРБ се срещна с мисията на Европейската комисия

http://www.cross.bg/rukovodstvoto-prokyratyrata-obvinyaemata-1490379.html

/КРОСС/ Ръководството на ПРБ представи своята позиция по публикуваните в публичното пространство записи между обвиняемата Румяна Ченалова и подсъдимата Владимира Янева Ръководството на Прокуратурата на Република България се срещна с експертната мисия на Европейската комисия. Това е последното посещение на експертите преди публикуването на мониторинговия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка през януари следващата година, съобщава пресцентърът на ПРБ. Ръководството на Прокуратурата е предоставило информация за действията на специализираното звено „Антикорупция", създадено между ДАНС, МВР и ПРБ, за дейността на Бюрото по защита към Главния прокурор, за образуваните досъдебни производства по линия на борба с организираната престъпност и противодействие на корупцията, както и за дела с висок обществен интерес, които са в съдебна фаза. Ръководството на ПРБ е представило своята позиция по публикуваните в публичното пространство записи между обвиняемата Румяна Ченалова и подсъдимата Владимира Янева. На вниманието на експертите е било представено и становището на Прокуратурата за опитите на министъра на правосъдието да инициира дисциплинарни производства срещу прокурори от Софийска градска прокуратура.  

Стоянова: Борисов не е казвал на общините да вдигат данъците

http://offnews.bg/news/n_1/n_601068.html

Премиерът Бойко Борисов не е призовал общините да вдигат местните данъци и такси“, заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова по време на дебатите за бюджетните трансфери на общините. Според нея министър-председателят е посъветвал общините да си събират данъците по-успешно, а не да ги вдигат. В понеделник Борисов предупреди кметовете да събират местните данъци, заради намерението на Европа да увеличи парите за сигурност, вероятно за сметка на средствата по европейските програми. "Лъжа е, че някой им е казал да си вдигат данъците", категорична беше тя от парламентарната трибуна. Стоянова призова опозицията да не се допуска лансирането на лъжи" в Народното събрание.

Еврокомисията представи екологичната стратегия на мандата си

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/12/02/2661734_evrokomisiiata_predstavi_ekologichnata_strategiia_na/?ref=rss


Европейската комисия публикува днес дългоочакван пакет от екологични законопроекти, известен още като Пакет за кръговата икономика. Брюксел очаква предвидените мерки да повишат ефективността на ресурсите и да стимулират бизнеса и потребителите да залагат на стоки, лесни за рециклиране и за повторна употреба.

До края на мандата си Европейската комисия ще изпълни следните приоритети:

- намаляване на разхищаването на храна като се създаде обща методология за изчисляване на...

Сигналът за бомба не помрачи настроението на Брендо в съда (снимки)

http://pik.bg/сигналът-за-бомба-не-помрачи-настроението-на-брендо-в-съда-снимки-news445764.html

Сигналът за бомба не помрачи настроението на Брендо в съда (снимки)

Делото срещу Евелин Банев - Брендо за пране на пари продължи днес в Софийския апелативен съд.

Сигналът за бомба, който беше подаден час и половина преди началото на процеса, даде възможност на Брендо да се разходи с приятели по "Витошка", предаде "Булфото".

Банев и още трима души са обвинени в организирана престъпна група за пране на над 20 млн. лв. от наркотрафик.

Този път Брендо не се дегизира с цел да не бъде познат от репортерите, както стори на миналото заседание, а дойде облечен в марков костюм, придружен от адвоката си Ина Лулчева. Банев бе във видимо добро настроение, като усмивката не слезе от лицето му на влизане в съда.

Варненски майки излизат на протест за по-добри условия при отглеждането на деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=307980

Варненски майки се вдигат на протест с искане за осигуряване от държавата и общината на по-добри условия за отглеждане на децата им. Проявата е насрочена за 10-ти декември от 11.00 часа на входа на Морската градина, научи Moreto.net.

Ева Паунова е сред 28-те най-влиятелни европейци според Политико

http://frognews.bg/news_102956/Eva-Paunova-e-sred-28-te-nai-vliiatelni-evropeitsi-spored-Politiko/

Едно от най-четените издания в Брюксел POLITICO определи евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова като един от 28-те най-влиятелни европейци. Според медията това са хора, които променят, трансформират и задвижват ЕС. В класацията Ева Паунова е в компанията на унгарския премиер Виктор Орбан, баварския премиер Хорст Зеехофер, вицепредседателя на ЕК Валдис Домбровскис, еврокомисаря по правото на конкуренцията Маргрет Вестагер, лидера на Испанската либерална партия Сиудаданос и други.

Турция иска газ от Катар, ако Русия спре кранчето

http://www.vesti.bg/sviat/turciia-iska-gaz-ot-katar-ako-rusiia-spre-krancheto-6046518

Обемите на доставките не се уточняват, но турски източници твърдят, че се предвижда дългосрочно снабдяване

Марк Зукърбърг в писмо към дъщеричката си Макс: Наше задължение е да изградим по-добър свят за теб (Цялото писмо)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150516

Създателят на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан станаха родители. Това съобщиха самите те във Фейсбук. "Повече от развълнувана съм да ви представя нашата Макс. Тя ни изпълва с надежда и ни вдъхновява да се присъединим към другите в създаването на по-добро бъдеще", написа майката.
Създателят на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан станаха родители. Това съобщиха самите те във Фейсбук. "Повече от развълнувана съм да ви представя нашата Макс. Тя ни изпълва с надежда и ни вдъхновява да се присъединим към другите в създаването на по-добро бъдеще", написа майката.

Eксклузивно! Съветът на мюфтиите ще помирява Русия и Турция

http://petel.bg/Ekskluzivno--Savetat-na-myuftiite-shhe-pomiryava-Rusiya-i-Turtsiya__136191

Съветът на мюфтиите на Русия (СМР)  е готов да съдейства за възстановяване на добрите отношения между Русия и Турция, усложнени след...

Новата спор в нета - какъв цвят са тези хапчета?

http://offnews.bg/news/n_1/n_601054.html

В най-големия дебат, от манията по синьо-златно-бяло-черната рокля насам , се превърнаха две хапчета. Потребители в социалните мрежи разгорещено дават мненията си относно какъв е цветът им. Двете хапчета са част от картинка, широко обсъщждана в Twitter, Facebook и други сайтове, изобразяваща две ръце, във всяка от които има медикамент. Някои казват, че лявото хапче е синьо, а дясното червено. Други твърдят, че и двете са сиви. Не е ясно от кого беше качено изображението за пръв път. Отговорът на загадката: The pills are both grey and if you think they're blue and red then go see a doctor pic.twitter.com/QXQCpaVDj4 — Wolverine (@AbbasHashem_) December 1, 2015 Е, какво мислите вие?

Марк Зукърбърг в писмото към дъщерия си: Наше задължение е да изградим по-добър свят (Цялото писмо)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150392

Създателят на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан станаха родители. Това съобщиха самите те във Фейсбук. 
Създателят на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан станаха родители. Това съобщиха самите те във Фейсбук. "Повече от развълнувана съм да ви представя нашата Макс. Тя ни изпълва с надежда и ни вдъхновява да се присъединим към другите в създаването на по-добро бъдеще", написа майката.

Казанджии протестират срещу нови правила

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kazandzhii-protestirat-sreshtu-novi-pravila-6046517

Те предупредиха управляващите, че ако не чуят исканията им, ще пренесат недоволството си на жълтите павета

Евродепутатът Ева Паунова е в топ 28 на най-влиятелните европейци

http://offnews.bg/news/n_1/n_601029.html

Международното издание за политически новини и анализи POLITICO определи българския евродепутат от ЕНП Ева Паунова като един от 28-те най-влиятелни европейци. В класацията на медиата са включени хората, които "променят, трансформират и задвижват ЕС". В класацията тази година са унгарският премиер Виктор Орбан, баварският премиер Хорст Зеехофер, вицепредседателят на ЕК и еврокомисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, еврокомисарят по правото на конкуренцията Маргрет Вестагер, лидерът на Испанската либерална партия Сиудаданос и др. Основният критерий за подбор на личностите в класацията на POLITICO: "това са хора, получили влиянието си не поради висотата на поста си, а заради каузите и идеите, които отстояват. Характерно за тях е, че имат силата изконно да променят сферите, в които са активни." В материала на POLITICO Ева Паунова е описана като изгряващата звезда на Европейската народна партия от България. Изданието пише, че в Европейския парламент тя е ангажирана с теми като възможностите, които дигитализацията и предприемачеството предоставят на ЕС, ключовата роля на образованието и единството на Европа. Паунова е произнесла 46 речи в пленарна зала по широк кръг от теми - от промотиране на младежкото предприемачество чрез образование до настоящите преговори за TTIP. Много хора в Европейския парламент хвалят Паунова за нейния свеж стил, скромност и популярност в социалните мрежи . Ева Паунова не е само красиво лице - заявява източник от ЕП - В Парламента тя просто плува в свои води, пише POLITICO. POLITICO е международна медия за политически новини и анализи със седалище във Вашингтон. От април 2015 г. медиата присъства на европейския пазар ежедневно онлайн и със седмичен вестник, разпространяван в Брюксел, Берлин, Париж, Лондон, Франкфурт и Люксембург. Само преди седмица Паунова бе избрана и за една от 100-те най-влиятелни личности от Централна и Източна Европа в класация на Financial Times. Вестникът събра хора, които със своя кураж и идеи променят света и подобряват живота на хората чрез иновации, политика и предприемачество.

Имунитетът ви е гладен за ферментирали храни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150245

Един от най-добрите и лесни начини да укрепите имунитета си е редовната консумация на ферментирали храни. Хората съхраняват храната си чрез ферментация от древни времена. Освен че получавате ефекта на съхранението, при ферментацията бактериите преработват захарта и въглехидратите в млечна киселина , която обогатява храната с полезни ензими,
Един от най-добрите и лесни начини да укрепите имунитета си е редовната консумация на ферментирали храни. Хората съхраняват храната си чрез ферментация от древни времена. Освен че получавате ефекта на съхранението, при ферментацията бактериите преработват захарта и въглехидратите в млечна киселина , която обогатява храната с полезни ензими,

Дават на съд пенсионерка, продавала марихуана на непълнолетни

http://www.cross.bg/pensionerkata-marihyana-nepulnoletni-1490377.html

/КРОСС/Пенсионерка е обвинена, че разпространявала и държала марихуана в дома си. Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла в градския съд обвинителния акт срещу 69-годишната Зорка Петрова. Тя продавала стоката си на непълнолетни. През юли служителите на реда разбрали, че пенсионерката продава наркотици, които съхранява в жилището си в столичния кв. „Дружба". Двама непълнолетни редовно се снабдявали от Петрова с дрога. Те ходели в дома й, като жената винаги ги питала за колко пари искат да закупят. После пенсионерката им давала исканото количество, вземала парите и младежите си тръгвали. На 8 юли те отново отишли в апартамента на Петрова. Срещу парите, които успели да съберат, пенсионерката им дала полиетиленово топче, в което имало марихуана. После двамата непълнолетни си тръгнали. Пред входа на блока обаче те били спрени за проверка от полицейски служители. Униформените от известно време наблюдавали жилището на пенсионерката, за да може да я спипат в действие. Полицаите узнали, че двете момчета току що са си купили за лична употреба малко канабис от възрастната жена и претърсили жилището й. В едно от помещенията служителите на реда се натъкнали на марихуана, разпределена в множество отделни дози. Подготвяният за продажба наркотик е иззет, а пенсионерката задържана. Впоследствие тя е освободена под парична гаранция. Предстои делото да бъде насрочено в Софийския градски съд.  

Скандал в БЛС! Искат оставката на д-р Грозев

http://frognews.bg/news_102955/Skandal-v-BLS!-Iskat-ostavkata-na-d-r-Grozev/

Чашата на търпението в БЛС преля след поредното самоуправство на председателя на организацията д-р Венцислав Грозев и се появиха първите искания за оставка на медика. Инициативата за отстраняване на шефа поде зам.–председателят на контролната комисия д-р Георги Тодоров. Конкретният повод бе тайно подписаният от Грозев меморандум за лекарствата, за който Фрог нюз вече писа.

Саркози: Приемането на Турция в ЕС би било монументална грешка

http://www.moreto.net/novini.php?n=307986

Да се дава повод на Турция да си мисли, че може да влезе в ЕС е монументална грешка, заяви френски президент (2007г.-2012г.) Никола Саркози по радио "Юръп 1". "Стоя зад думите си. Турция се намира в Мала Азия, а не в Европа", заяви лидерът на главната опозиционна сила - дясната партия "Републиканците".

Кой всъщност е общият прародител на всички животни?

http://interest.actualno.com/koj-vsyshtnost-e-obshtijat-praroditel-na-vsichki-jivotni-news_510941.html

В хода на изследвания, проведени наскоро, е била издигната идеята, че последният общ прародител на всички животни са били гребенестите (Ctenophora) – широко разпространен тип морски животни, придвижващи се с помощта на реснички върху тялото. Но сега учените твърдят, че това не е така. Статия на тази тема е публикувана в сп. PNAS. „Нашите резултати подкрепят традиционния сценарий на еволюция на животните. Те показват, че изводите за развитието на многоклетъчните, основани на свързан

Увеличиха прага за получаване на семейни помощи за отглеждане на деца

http://society.actualno.com/uvelichiha-praga-za-poluchavane-na-semejni-pomoshti-za-otglejdane-na-deca--news_511137.html

Депутатите увеличиха прага за получаване на семейни помощи за отглеждане на деца от 350 лв. на 400 лв. от 1 юли 2016 г. Това стана при гласуването на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2016 г., предаде „Фокус“ . Според приетите текстове средномесечният доход на семейството по Закона за семейни помощи за деца за 2016 г. е: 350 лв. от 1 януари и 400 лв. от 1 юли. Депутатите гласуваха и размерите на месечните помощи за отглеждане на дете за 2016 г. да е, както следва: за сем

Това е новият еталон за шведски лукс: Volvo S90

http://cars.actualno.com/tova-e-novijat-etalon-za-shvedski-luks-volvo-s90-news_511139.html

След дълго очакване днес Volvo показа флагмана си на специално събитие в Гьотеборг. Volvo скача в дълбокото. А там, както знаем, плуват големи и хищни риби. В този конкретен случай – S-Class и чисто новата Серия 7. „Дебели“ и „уядени“, това са към момента върховните хищници в тази хранителна верига, в която, за да си намери място, S90 ще трябва да предложи нещо специално.   Един от активите, поне на пръв поглед, е дългият, нисък и стилен силует, който изглеж

Кога Борисов ще „опраска” Христо Иванов

http://www.cross.bg/ivanov-hristo-prokyror-1490378.html

/КРОСС/ След всичко, което сътвори правосъдният министър Христо Иванов срещу главния прокурор, срещу съдебната реформа и институционалната стабилност в държавата мнозина се питат - докога премиерът ще го търпи? С цената на какво би го оставил още на поста му? Или пък, калкулирал ли е вече „ударите", които ще инкасира, ако се раздели с него? Въпросите са основателни. И те касаят няколко аспекта на проблема „Христо Иванов". Първо, след изавленията на Сотир Цацаров, че министърът готви преврат срещу него като главен прокурор и че ударът всъщност е насочен към премиера Борисов, за просветените в делата на държавата стана ясно, че дните на протестъра Христо Иванов във властта са преброени. Министър-председателят е абсолютно наясно какви биха могли да са последствията от един успял или не „сценарий срещу държавността"; какво означава главният прокурор да обвини правосъдния министър в опит за преврат, замислен чрез мащабен фалшификат на група ясно назовани медии („Биволъ", „Медиапул", „Капитал") и конспиративно инспириран под знамето на ЕК. И как трябва да се реагира в такъв случай. Още повече, че службите са снабдили премиера с достатъчно сочна и точна информация за всички от заверата. Унижаващото България и нейния министър-председател обстоятелство е, че за първи път член на правителство на държава от Европейския съюз си позволява да спекулира с Европейската комисия

Рамбо се завръща с телевизионен сериал

http://offnews.bg/news/n_1/n_601034.html

Най-великият войник на 80-те години на миналия век - Джон Рамбо, се завръща с нова телевизионна поредица на име "Рамбо: Нова кръв", предаде "Wired". Историята на поредицата ще се върти около сложната връзка между ветерана от Виетнам и сина му - Джон Рамбо-младши, който върви по стъпките на баща си като бивш щатски тюлен. Синът на Рамбо ще е напълно нов персонаж, който досега не се е появявал никъде. Засега не се знае дали самият Силвестър Сталоун ще се върне към една от ролите, които го направи известен, въпреки че Рамбо-старши ще бъде основна фигура в сериала.  Продукцията е в ръцете на "Nu Image" и "Millennium Films", които държат правата върху марката, и "Entertainment One". Сталоун участва засега само като главен продуцент. През 2013 г. компаниите опитаха да изтупат от прахта Рамбо, но без особен успех. Известният персонаж води своето начало от книгата "Първа кръв" на автора Дейвид Морел. Същото заглавие получава и първият филм, който има и 2 продължения от 1985 и 1988 г., последвани от четвърта част през 2008 г. Филмът "Рамбо: Последна кръв" бе планиран да се снима малко след това, но явно е отложен в полза на сериала. Засега не се знае кога трябва да излезе новата поредица, но това може да стане най-рано следващата есен.

Арестуваха турчина, превозвал 11 кг хероин във възглавница

http://www.cross.bg/eskidzhi-vuzglavnitza-narkotikut-1490376.html

/КРОСС/Арестуваха 49-годишния турски гражданин Ерджан Ескиджи за пренасяне на 11 кг наркотик. В сряда, по искане на Окръжна прокуратура-Хасково съдът взе постоянна мярка „задържане под стража" спрямо Ескиджи, съобщиха от прокуратурата. Ескиджи е задържан на ГКПП-Капитан Андреево в събота, 28 ноември, да превозва в лек автомобил, марка „Волво", с румънска регистрация, хероин с общо тегло 10,748 кг. Наркотикът бе скрит във възглавница, върху която спяло бебе. Тъй като предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Наркотикът е бил укрит във възглавница, поставена в купето на колата. В съдебната зала Ескиджи е обяснил, че е поел риска да пренесе хероина поради финансова безизходица, в която изпаднал, заради фалирал бизнес в Румъния и натрупани дългове. Окръжен съд-Хасково прецени, че съществува реална опасност да се укрие или да извърши престъпление. Той е привлечен като обвиняем за престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода" от 15 до 20 г. и глоба от 200 000 до 300 000 лева. Определението на Окръжен съд-Хасково може да се обжалва пред Апелативен съд-Пловдив и делото е насрочено за 10 декември 2015 г.  

Тежка катастрофа на пътя Разград – Исперих, има пострадал

http://pik.bg/тежка-катастрофа-на-пътя-разград-–-исперих-има-пострадал-news445751.html

Тежка катастрофа на пътя Разград – Исперих, има пострадал

Сигнал за тежка катастрофа, станала минути преди 16 часа, е бил подаден на тел. 112, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Разград.

Инцидентът е станал на пътя Разград – Исперих.

По първоначална информация са се сблсъкали два леки автомобила, като причината за инцидента е неспазване на предимство.

При катастрофата има един пострадал.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Най-вкусната френска кухня вече е в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150495

За няколко месеца първата Гастротека стана любимо място на столичани
Ценителите на вкусната и достъпна френска храна, приготвена с индивидуално отношение и поднесена с финес вече имат своето запазено място. В сърцето на София (бул. Патриарх Евтимий №76) отвори врати първата Гастротека и за броени месеци привлече приятели и почитатели с кулинарните
За няколко месеца първата Гастротека стана любимо място на столичани Ценителите на вкусната и достъпна френска храна, приготвена с индивидуално отношение и поднесена с финес вече имат своето запазено място. В сърцето на София (бул. Патриарх Евтимий №76) отвори врати първата Гастротека и за броени месеци привлече приятели и почитатели с кулинарните

Най-вкусната френска кухня вече е в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150489

За няколко месеца първата Гастротека стана любимо място на столичани
Ценителите на вкусната и достъпна френска храна, приготвена с индивидуално отношение и поднесена с финес вече имат своето запазено място. В сърцето на София (бул. Патриарх Евтимий №76) отвори врати първата Гастротека и за броени месеци привлече приятели и почитатели с кулинарните
За няколко месеца първата Гастротека стана любимо място на столичани Ценителите на вкусната и достъпна френска храна, приготвена с индивидуално отношение и поднесена с финес вече имат своето запазено място. В сърцето на София (бул. Патриарх Евтимий №76) отвори врати първата Гастротека и за броени месеци привлече приятели и почитатели с кулинарните

Съд реши, че Иван Тотев е законно избран за кмет на Пловдив

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/02/2661714_sud_reshi_che_ivan_totev_e_zakonno_izbran_za_kmet_na/?ref=rss


Административният съд в Пловдив е потвърдил решението на Общинската избирателна комисия в областния център, а това означава, че Иван Тотев е законно избран за кмет и няма да се стигне до броене на бюлетините от проведения в града балотаж, научи "Дневник" след справка в съда.

Жалба беше подадена от коалицията, подкрепяща Славчо Атанасов, която настояваше за касиране на балотажа и ръчно броене на бюлетините. Съдия Стоил Ботев е преценил, че няма доказателства за нарушения в изборния...

Манолова: Общините да излъчват местен омбудсман

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150487

Належащи са промени в законодателната уредба регламентираща дейността на социално – педагогическите интернати в България, заяви в Сливен националния омбудсман Мая Манолова, съобщи "Фокус".
Днес тя е посетила интерната в село Драгоданово, един от шестте подобни интерната в страната, където за различни простъпки са настанени деца на различна възраст.
Належащи са промени в законодателната уредба регламентираща дейността на социално – педагогическите интернати в България, заяви в Сливен националния омбудсман Мая Манолова, съобщи "Фокус". Днес тя е посетила интерната в село Драгоданово, един от шестте подобни интерната в страната, където за различни простъпки са настанени деца на различна възраст.

Мая Манолова: Интернатите трябва да бъдат закрити в сегашния им вид

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150477

Належащи са промени в законодателната уредба регламентираща дейността на социално – педагогическите интернати в България, заяви в Сливен националния омбудсман Мая Манолова, съобщи
Належащи са промени в законодателната уредба регламентираща дейността на социално – педагогическите интернати в България, заяви в Сливен националния омбудсман Мая Манолова, съобщи "Фокус". Днес тя е посетила интерната в село Драгоданово, един от шестте подобни интерната в страната, където за различни простъпки са настанени деца на различна възраст.

„Сурва” влезе в Световния списък на ЮНЕСКО

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/surva-vleze-v-svetovniia-spisyk-na-iunesko-6046514

Това е четвъртият български елемент, който става част от световното нематериално културно наследство

Топлофикация-София дава 100 000 гаранция, за да изпревари недоволни от горенето на боклука

http://offnews.bg/news/n_1/n_601013.html

Столичната топлофикация ще внесе гаранция от 100 000 лева в сметката на РИОСВ-София, за да започне предсрочно изграждането на инсталация за изгаряне отпадъците на града. Целта е да се избегне евентуалното забавяне, ако еколози и граждани обжалват получената Оценка за въздействие на околната среда/ОВОС/ за инсталация на площадката на ТЕЦ "София" в район Сердика.  Предложението за гаранцията, внесено от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов, бе одобрено от Стопанската комисия в Столичния общински съвет, утре ще бъде гласувано и на заседанието на СОС.  Правната възможност за оспорване на решението по ОВОС може да доведе до съществено забавяне раелизацията на инвестиционното предложение на "Топлофикация - София" ЕАД, тъй като съгласно чл. 90, ал. 1 от АПК при подаване на жалба, административни актове не се изпълняват до решаване на спора от съответния орган. Предвид горонот, евентуално закъснение на проекта би наложило Столична община да търси други варианти за предаване на произведеното RDF гориво, включващи транспортирането му на големи разстояния до циментовите заводи. Последното води до възникване на тежки финансово-икономически последици, свързани с разходи за транспортиране и третиране на преработените отпадъци, пише в предложението се Барбалов.  Предвидено е гаранцията от 100 000 лева да бъде освободена след окончателното влизане в сила на ОВОС.  През юли докладът по ОВОС за проекта „Изграждане на Инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък" бе подложен на обществено обсъждане на "Московска" 33. Проектът за изгаряне на 180 000 тона на година от столичния боклук в ТЕЦ-овете на „Топлофикация София” ЕАД ще позволи цената на парното да се запази на сегашните нива, а зависимостта ни от внос на природен газ да намалее. Системата ще позволи замяната на 10% от природния газ, необходим за производства на топлинна енергия, с RDF отпадъци. Инсталацията не крие риск за здравето на хората и няма да доведе да замърсяване на околната среда, увериха експертите. На объсждането с граждански организации присъстваха и представители на „Топлофикация София” и на Столична община, както и авторите на проекта от датската компания RAMBOLL. Битовите отпадъци на София през 2014 г. са 370 тона, новата инсталация ще изгаря 180 тона, това е половината от боклука, не е реализаран планът да се намалят отпадъците, които изхвърлят столичани. Какво ще рециклираме, коментираха еколози. Според гражданските организации ако се изгради подобно съоръжение за рециклиране, каквото се предвижда, ще означава, че след 20 години столичани ще продължават да хранят тази инсталация за изгаряне на отпадъци, защото тя не може да работи ефективно под планирания си капацитет. От "За земята" се обявиха категорично против и заявиха, че "Намерението на Столична община и Топлофикация София да изгарят отпадъците на града в ТЕЦ София представлява опасно и скъпо разхищение на енергия, суровини и обществени средства. Те се мотивираха, че: - всеки ден ще се образуват 25 тона силно токсични пепели, които трябва да се обезвреждат в специални депа за опасни отпадъци, отдалечени на стотици километри; - чрез изгаряне ще се унищожават 180 000 тона годишно ценни суровини (пластмаси, хартия, картон, текстил, дървесина, биоотпадъци), които биха могли да се рециклират; - 36 хиляди тона шлака годишно ще пълнят депата за отпадъци на София; - в условията на силно замърсения въздух в София ще се отделят нови количества опасни ракообразуващи замърсители: фини прахови частици (12,8 тона / година), диоксини (0,13 гр/г), тежки метали (0,7 тона/г кадмий, олово, живак и др.), азотни оксиди (256 тона/г) и коктейл от органични химикали, които вредят на имунната система и причиняват преждевременна смърт от ракови, сърдечно-съдови, мозъчно-съдови и белодробни заболявания; - ще се добавят 650 хиляди километра годишно допълнителен трафик на камиони в и извън града за превоз на горивото от отпадъци до ТЕЦ-а и на шлаката и опасните отпадъци от изгарянето до отдалечени депа;  - ще спре напредъка на рециклирането, поради конкуренция за суровините; - ще унищожава материали, които имат огромен енергоспестяващ потенциал, ако бъдат рециклирани, за да замени едва 10% от сега използвания природен газ  - ще затрудни постигането на задълженията на България за рециклиране и ефективно използване на ресурсите, което може да доведе до нови наказателни процедури и глоби за страната ни.  Еколозите призоваха Столична община, "вместо този скъп и опасен проект, да предприеме бързи и решителни стъпки за справяне с отпадъците, които избягват здравните рискове и са много по-евтини". 

Бъчварова на колене! Призна за гафа с бомбата на Летище София!

http://www.bnews.bg/article-144561

„Направихме анализ и видяхме някои пропуски, които има в общата организация”, уточни тя.

24-годишен шуменец уби майка си

http://www.cross.bg/zhena-shymenetz-zadurzhan-1490375.html

/КРОСС/24-годишен шуменец е задържан и обвинен в убийството на майка си. Сигнал за престъплението е получен на телефон 112 в 13:42 ч. днес. Обаждането е от гражданин, който съобщил, че пред вход на улица „Света гора" в областния град е възникнал скандал, в който мъж се опитва да нанесе с нож прободни рани на жена. На място е изпратен патрулен екип, който намерил пред входа починала жена с прорезна рана. Униформените забелязали мъж, който опитал да избяга. Той бил заловен и отведен в полицейското управление в града. На 24-годишния Радослав Златев му е повдигнато обвинение по член 116, ал. 1, т. 3 от Наказателния кодекс. Той е задържан за срок до 72 часа.  

Над 27 хиляди добруджанци провериха здравния си статус

http://pik.bg/над-27-хиляди-добруджанци-провериха-здравния-си-статус-news445695.html

Над 27 хиляди добруджанци провериха здравния си статус

От началото на годината над 27  хиляди добруджанци са проверили или искали справки за своя здравен статус в местния офис на НАП, съобщиха от приходната агенция в Добрич. Само през ноември това са направили 3092 жители на областта.

   От НАП Добрич съветват лицата с прекъснат здравен статус да го възстановят по възможност до края на годината, тъй като от първи януари 2016 година правилата се променят. След 1 януари 2016 г., съгласно промяна в Закона за здравното осигуряване,  прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите вече ще се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5 години, а не както е сега – три години.

Ако гражданин, който сам внася вноските си за здраве и е с прекъснати здравноосигурителни права (не е заплатил повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца) пожелае през декември 2015 г. да ги възстанови, трябва да плати всички дължими осигурителни вноски за период от 36 месеца. В случай, че същият пожелае да възстанови здравноосигурителните си права от началото на 2016 г., ще трябва да плати вноските за период  60 месеца. 

Когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от осигурителни права, уточняват от НАП Добрич. Данъчните напомнят още, че няма промяна в условията, при които се прекъсват здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка. Това става, ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца.  До края на 2015 г. правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски за период от 36 месеца, а от началото на 2016 г. – за период от 60 месеца. При наличие на други неплатени задължения за здравно осигуряване, лицата трябва задължително в деня на плащане да подадат заявление по образец, в което да опишат месеците  или периода на вноските. Заявлението не се прилага за бъдещи периоди и не може да бъде оттегляно.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравноосигурителния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. досега.

Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, клиентите на НАП могат да получат в офиса на Агенцията и на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

Съдят 57-годишен ревнивец, гръмнал съпругата си със сачми за дивеч

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150397

Подозирал я в изневери и заплашвал, че ще се обеси
Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Юмер Юмер, на 57 г., за умишлено убийство на собствената му съпруга.
На 15 април 2015 г. в землището на с. Мало Крушево, община Хисар, е умъртвил жена си Сейдегюл Юмер, на 43 г. Те имали дългогодишен брак и двама синове.
Подозирал я в изневери и заплашвал, че ще се обеси Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Юмер Юмер, на 57 г., за умишлено убийство на собствената му съпруга. На 15 април 2015 г. в землището на с. Мало Крушево, община Хисар, е умъртвил жена си Сейдегюл Юмер, на 43 г. Те имали дългогодишен брак и двама синове.

Фюри може да загуби една от титлите си без бой заради договора си с Кличко

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/02/2661722_fjuri_moje_da_zagubi_edna_ot_titlite_si_bez_boi_zaradi/?ref=rss


Тайсън Фюри може да загуби една от титлите си, които спечели преди няколко дни, без дори да участва в мач за защитата й.

Става въпрос за пояса във версия IBF (Международна боксова федерация), а проблемът може да възникне заради договора на британеца с вече бившия шампион Владимир Кличко.

Мениджърът на украинеца съобщи, че съгласно контракта Фюри, който победи с единодушно решение на съдиите миналата събота в Дюселдорф, е длъжен да даде на опонента си реванш и няма право да...

Горски инспектори от Варна са съставили 13 акта за незаконна сеч

http://www.moreto.net/novini.php?n=307981

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Варна са съставили 13 акта за незаконна сеч при проверки този вторник, научи Moreto.net. Осем от установените административни нарушения са за транспортиране на немаркирана дървесина без превозни билети, а останалите пет са за липса на разрешителни за достъп до горски територии.

Кънев: Успешно "клатим държавата", ако това значи отстраняване на Пеевски, Мултигруп, Доган

http://frognews.bg/news_102954/Kanev-Uspeshno-klatim-darjavata-ako-tova-znachi-otstraniavane-na-Peevski-Multigrup-Dogan/

Господа Йовчев, Лазаров и Писанчев, Ако "клатене на държавата" означава отстраняване на кадрите на колегата Пеевски и на институтите на ДС и Мултигруп (абе изобщо, на Доган) от МВР и службите за сигурност, да - ние от ДСБ успешно "клатим държавата", написа на стената си във Фейсбук депутатът от РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев.

Eксклузивно! Съвет на мюфтиите ще помирява Русия и Турция

http://petel.bg/Ekskluzivno--Savet-na-myuftiite-shhe-pomiryava-Rusiya-i-Turtsiya__136191

Съветът на мюфтиите на Русия (СМР)  е готов да съдейства за възстановяване на добрите отношения между Русия и Турция, усложнени след...

Ринго Стар продава на търг барабаните си за 2 млн. долара

http://petel.bg/Ringo-Star-prodava-na-targ-barabanite-si-za-2-mln--dolara__136184

Легендарният музикант на „Бийтълс” – Ринго Стар, ще се раздели с най-скъпото си нещо – барабаните. Те ще бъдат продадени за 2 млн. долара...

Депутатите "развързаха" кесиите! Отпуснаха още по 2 лева за детските надбавки

http://petel.bg/Deputatite-razvarzaha-kesiite--Otpusnaha-oshhe-po-2-leva-za-detskite-nadbavki__136192

Снимка Булфото Депутатите приеха окончателно увеличение на детските за първо дете с 2 лева. Така семейства с едно дете ще получават не 35,...

Петя Димитрова с приз „Банкер на годината 2015“

http://econ.bg/Новини/Петя-Димитрова-с-приз-Банкер-на-годината-2015-_l.a_i.709876_at.1.html

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка, бе отличена със специалната награда „Банкер на годината 2015“ за...

Родната мизерия спаси САЩ от вирус суперубиец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148274

Историята описва Тери Хейс в трилъра си “Аз съм Пилигрим”
Книгата на Тери Хейс “Аз съм Пилигрим” е преведена на повече от 35 езика в милиони тиражи. Значи милиони читатели по цял свят са прочели как изглежда България през очите на един суперспециален агент на ФБР, който прекарва няколко часа в Свиленград.
Историята описва Тери Хейс в трилъра си “Аз съм Пилигрим” Книгата на Тери Хейс “Аз съм Пилигрим” е преведена на повече от 35 езика в милиони тиражи. Значи милиони читатели по цял свят са прочели как изглежда България през очите на един суперспециален агент на ФБР, който прекарва няколко часа в Свиленград.

Димитър Байрактаров и Манол Генов се хванаха за гушите

http://pik.bg/димитър-байрактаров-и-манол-генов-се-хванаха-за-гушите-news445744.html

Димитър Байрактаров и Манол Генов се хванаха за гушите

В момента в Народно събрание се гласува бюджет 2016, а точката която разбуни духовете бе именно за парите на отделните общини. След като от БСП поискаха промяна в закона, Димитър Байрактаров набързо ги посече, като заяви, че е време дебатите да бъдат прекратени.

Манол Генов нападна колегата си от Патриотичен фронт, че когато имат някакви кметове в общини, тогава може да се изказва. Това предизвика бурни изказания в пленарна зала, а малко след това на гласуване мина и предложението на Байрактаров дебатите да бъдат прекратени. Депутатите приеха това предложение и така дебатите бяха прекратени, а парите гласувани. 

Кохезионните фондове могат да играят важна роля за планинските региони

http://european-parliament.pogled.info/news/69654/Kohezionnite-fondove-mogat-da-igrayat-vazhna-rolya-za-planinskite-regioni

/Поглед.инфо/ На заседание на Комисията по земеделие, евродепутатът Момчил Неков от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, изрази своето мнение по становището за Кохезионната политика в планинските региони.

Украинка победи приятеля си на конкурса за цигулари „Васко Абаджиев”

http://offnews.bg/news/n_1/n_601022.html

26­-годишната Мария Краснюк спечели безапелационно третото издание на конкурса за цигулари „Васко Абаджиев”. Надпреварата, организирана от клуб ЮНЕСКО „Леонардо Да Винчи” София, завърши в неделя вечер с гала концерт със симфоничен оркестър пред препълнената зала на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Виртуозната цигуларка от Лвов Краснюк получава наградата си от Джани Сторнело. Вдясно е председателят на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо Да Винчи“ Жанет Борлакова. Украинката Краснюк свири в конкуренцията на 21 млади цигулари от 16 страни и взе първата награда, както и 1500 евро от наградния фонд в размер на 3300 евро, осигурен от Уникредит Булбанк. Втори остана приятелят на Краснюк – Йоханес Щраке (Гер). „Между нас с Мария няма завист, аз съм й фен №1, гордея се с нея. Аз бях №19, а тя №20 в първите кръгове и непрекъснато сновях между двете врати на залата, за да я слушам. Мога смело да кажа, че на този конкурс тя свири великолепно, беше почти перфектна. А и показа толкова много емоция, с която спечели и публиката”, призна Щраке, който подели класирането си с руснаците Татяна Ерофеева и Дмитрий Бородин, както и със Санджар Сапаев. Узбекистанецът е възпитаник и представител на българската цигулкова школа – учи в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Талантливите цигулари, които преминаха през три тура, бяха оценявани от проф. Ирина Бочкова от Московската консерватория и проф. Йоханес Майсл (Виена), както и от родните светила – проф. Ангел Станков, проф. Йосиф Радионов и проф. Недялчо Тодоров. Почетен член на журито е проф. д-­р Димитър Момчилов, ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров”. „Бяхме изправени пред изключително трудната задача да избираме между равни”, коментира проф. Станков относно третия тур. По регламент се предвиждаше изпълнение на класически концерт от Моцарт, Хайдн или Бетовен. Всички участници се бяха спрели на Моцарт и бе интересно да се следят и сравняват различните изпълнения. В крайна сметка професорите присъдиха две трети награди – на Валерия Сидоренко (Рус) и на ирландката Ифе Нбриан. Наградените (отляво надясно): Краснюк, Санжар Сапаев, Йоханес Щраке, Татяна Ерофеева, Ифе Нбриан, Валерия Сидоренко и Дмитрий Бородин. Призът от 500 евро за „Successful Career Start”, осигурен от One World Fondation, отиде у Йоханес Щраке, а Санжар Сапаев, Дмитрий Бородин и Татяна Ерофеева получиха наградата „Стефан Балкански“ на обща стойност 500 евро от Антония Лавайн. Премия от 500 евро осигури и един от най­-големите производители на струни в света „Ларсен Стрингс“, чийто собственик Лауриц Ларсен (Дания) бе член на журито в предишни издания на конкурса. Той осигури комплекти струни за всички участници тази година. „Получи се много задушевен конкурс, нямаше я дистанцията, която понякога се чувства на други европейски или американски конкурси – коментира победителката Краснюк, на която журито предрече голямо бъдеще. ­Аз завърших висшето си образование в Берлин през февруари и засега участвам на различни фестивали и концерти. Смятам да се явя на изпит за концерт­ майстори. Имам много планове и се надявам импулсът от този конкурс да ми помогне да ги осъществя.” На гала­концерта присъства също племенникът на прочутия Васко Абаджиев (1926-1978) – Илия Караджов, дошъл за събитието от Берлин, където е известен флейтист. Вечерта уважи също Н. Пр. почетният консул на България в Пиемонте и Вале Д`Аоста д­р Джани Сторнело, под чийто патронаж традиционно се провежда конкурсът. Проявата беше подкрепена също от Министерството на културата, Министерството на образованието, Столична програма „Култура“ на Столична община, Националната комисия за ЮНЕСКО към МВнР, Държавния културен институт към МВнР, Италианския културен институт и други. Призьорите в конкурса си правят селфи след гала концерта. За първи път гала концертът ще бъде излъчен от Канал 3, като част от коледната програма на телевизията. Програмният директор на Канал 3 Ива Стоянова връчи на Санжар Сапаев награда за „Артистичност и художествено майсторство”.

Потрес! Син закла майка си в Шумен

http://frognews.bg/news_102953/Potres!-Sin-zakla-maika-si-v-SHumen/

Син закла майка си при семеен скандал в Шумен днес по обед. Съседи видели как младият мъж гони майка си с нож в ръка пред блока, след което я настигнал до бор в градинката пред дома им на ул."Света гора" 4 и я заколил. Жената била с прерязано гърло.

Будапеща отхвърли референдума за домакинство на олимпиадата през 2024 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/02/2661711_budapeshta_othvurli_referenduma_za_domakinstvo_na/?ref=rss


Градският съвет на Будапеща отхвърли предложението да проведе референдум за кандидатурата на града за домакинство на олимпийските игри през 2024 г.

Унгарската столица ще продължи участието си в надпреварата заедно с Лос Анджелис, Рим и Париж.

През миналата седмица Хамбург оттегли кандидатурата си, след като 51.6% от жителите на града гласуваха против на провелия се референдум.

Предложението за референдум в Будапеща беше внесено от представителя на социалистите...

Еврокомисията припомни, че ще оценява България и по това как разследва корупцията и търговията с влияние

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/02/2661698_evrokomisiiata_pripomni_che_shte_oceniava_bulgariia_i/?ref=rss


Европейската комисия (ЕК) с ново писмо припомня, че е много важно всички данни за търговия с власт и корупция в България да бъдат проверявани. В писмо до правосъдния министър Христо Иванов и вицепремиера Меглена Кунева заместник-председателят на Европейската комисия Франц Тимерманс припомня, че един от критериите за напредъка на България, заложен в Механизма за сътрудничество и проверка, е именно капацитетът на България да разследва корупцията по високите етажи и търговията с влияние. 
...

Доходността по държавните ДЦК в еврозоната спадна до рекорден минимум

http://econ.bg/Новини/Доходността-по-държавните-ДЦК-в-еврозоната-спадна-до-рекорден-минимум_l.a_i.709875_at.1.html

Държавните ценни книжа (ДЦК) на страните от еврозоната спаднаха до рекордно ниски стойности, след като през ноември инфлацията, измерена посредством...

При акция френската полиция затвори джамии

http://europe.actualno.com/pri-akcija-frenskata-policija-zatvori-djamii-news_511133.html

Френската полиция затвори джамия при акция, която е част от мерксите на властите след атентатите в Париж от миналия месец. Това съобщи френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов, цитиран от агенция Ройтерс. Той съобщи също, че властите са затворили други две джамии миналата седмица – в парижкото предградие Женвиле и в град Лион. Това е и първият път, в който Франция предприема подобни действия срещу джамии, в които се предполага, че се извършва „ислямистко радикал

Официално: Ще има реванш Фюри - Кличко

http://moresport.actualno.com/oficialno-shte-ima-revansh-furi---klichko--news_511135.html

Владимир Кличко официално обяви, че ще има реванш срещу Тайсън Фюри. Това става дни, след като Фюри победи Кличко и го свали от трона на тежката категория в професионалния бокс. Украинецът допусна първо поражение от 11 години насам след единодушно решение на тримата съдии, докато Фюри остана непобеден в 18-те си мача на професионалния ринг. "Имам предколеден подарък за Тайсън Фюри и всички фенове на бокса по света. Ще се възползвам от опцията в контракта за реванш с Фюри. Мачът на 2016-та

Ангел Найденов: Не може АБВ да занимава всички с проблемите на коалицията

http://pik.bg/ангел-найденов-не-може-абв-да-занимава-всички-с-проблемите-на-коалицията-news445731.html

Ангел Найденов: Не може АБВ да занимава всички с проблемите на коалицията

Заместник председателят на БСП Лява България, Ангел Найденов, заяви, че не разбира защо от АБВ коментират вътрешно коалиционни въпроси, като този за свалянето на Христо Иванов от министерския стол на съдебната система. Според Найденов това не бива да се говори навсякъде, а да се обсъжда вътре в коалицията. На въпрос на ПИК, дали все пак Христо Иванов трябва да напусне министерското място, Найденов не пожела да коментира. 

Припомняме, че по-рано днес от ПГ АБВ поискаха оставката на Христо Иванов за скандала с "Медиапул" и за атаките срещу главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов. Първанов и депутатите му се заканиха утре на блиц контрола да поискат от Борисов да иска оставката на Христо Иванов. 

Нови 42 390 лв. се отпускат за насърчаване на децата с изявени дарби

http://www.moreto.net/novini.php?n=307939

Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 42 390 лв. за изплащане на стипендии на ученици от държавни и общински училища по Програмата за закрила на деца с изявени дарби. Програмата, приета от правителството през февруари, предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на учениците, заели призови класирания на конкурси, олимпиади и състезания с доказан висок критерий при излъчване на победителите, чрез еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лв.

Зам.-кмет на Бургас стана зам.-министър на екологията

http://www.dnevnik.bg/zelen/2015/12/02/2661712_zam-kmet_na_burgas_stana_zam-ministur_na_ekologiiata/?ref=rss


Досегашният зам.-кмет на Бургас Атанаска Николова днес е назначена за зам.-министър на околната среда, съобщи правителствената пресслужба.

В Бургас тя е отговаряла за европейските политики и околната среда. 

В справката за новия зам.-министър, разпространена от пресслужбата, се казва, че Николова е инженер еколог и инженер по биотехнология от Техническия университет в София с над 20-годишен опит в сферата на опазване на околната среда и устойчивото развитие. Освен...

Сълзотворен газ срещу имигрантите на границата между Гърция и Македония

http://frognews.bg/news_102952/Salzotvoren-gaz-sreshtu-imigrantite-na-granitsata-mejdu-Gartsiia-i-Makedoniia/

Македонската полиция е използвала сълзотворен газ срещу няколкостотин мигранти, предимно от Пакистан, които са се опитали да влязат в Македония от Гърция, съобщават сръбски медии.

ЕС обмисля прехвърляне на мигранти от Турция до Европа

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/es-obmislia-prehvyrliane-na-migranti-ot-turciia-do-evropa-6046513

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е възможно по-късно тази седмица да бъде обявено задкулисно споразумение за разпределяне на 400 до 500 хиляди сирийски бежанци от Турция

Ройтерс представя най-популярните си снимки в Инстаграм (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150220

Краят на всяка година е времето за класации - поглед към изминалите месеци, обобщение на случващото си и оставащи емоции.
Ройтерс публикува 25-те най-популярни снимки на агенцията, публикувани в Инстаграм през 2015 година.
                                                                                                    
Краят на всяка година е времето за класации - поглед към изминалите месеци, обобщение на случващото си и оставащи емоции. Ройтерс публикува 25-те най-популярни снимки на агенцията, публикувани в Инстаграм през 2015 година.                                                                                                    

Осем месеца затвор за шофиране без книжка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150107

Районният съд във Велико Търново прати за 8 месеца зад решетките 34-годишен мъж, хванат да шофира без книжка.
След внесен обвинителен акт на Районна прокуратура Велико Търново Златко Г. е признат за виновен, че на 30 септември т.г. на пътя между с. Ресен и с. Самоводене е управлявал лек автомобил
Районният съд във Велико Търново прати за 8 месеца зад решетките 34-годишен мъж, хванат да шофира без книжка. След внесен обвинителен акт на Районна прокуратура Велико Търново Златко Г. е признат за виновен, че на 30 септември т.г. на пътя между с. Ресен и с. Самоводене е управлявал лек автомобил "Опел Калибра",

Задушено свинско с топено сирене

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150408


Необходими продукти: Килограм свинско месо без кост, 300 г. гъби, топено сирене, масло.
Целия материал чети
Необходими продукти: Килограм свинско месо без кост, 300 г. гъби, топено сирене, масло. Целия материал чети

Задушено свинско с топено сирене

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150402


Необходими продукти: Килограм свинско месо без кост, 300 г. гъби, топено сирене, масло.
Целия материал чети
Необходими продукти: Килограм свинско месо без кост, 300 г. гъби, топено сирене, масло. Целия материал чети

Зам.-кметица на Бургас стана зам.-министър на екологията

http://www.mediapool.bg/zam-kmetitsa-na-burgas-stana-zam-ministar-na-ekologiyata-news242589.html

Зам.-кметицата на Бургас Атанаска Николова е новият заместник-министър на околната среда и водите, съобщи правителствената информационна служба в сряда. Тя заема мястото на Павел Гуджеров, който стана кмет на община Раковски. Така Николова ще отговаря за сектор "води". През лятото на 2014 г. Николова беше заместник-министър на околната среда в служебния кабинет на Георги Близнашки, но тогава отговаряше за оперативната програма. Този ресор си остава запазена марка за екоминистъра Ивелина Василева, уточниха от МОСВ. Атанаска Николова е инженер еколог и инженер по биотехнология от Техническия университет в София. Има над 20-годишен опит в сферата на опазване на околната среда и устойчивото развитие. 33-годишният Павел Гуджеров спечели кметските избори в община Раковски през есента. Той беше заместник-кмет на общината в периода от 2008 до 2013 г., като тогава отговаряше за проекти, структурни фондове, спорт и социални дейности. След това беше депутат в 42-то Народно събрание, което не изкара пълен мандат.

Борисов не призовал общините да вдигат данъците, а да ги събират

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/02/2661704_borisov_ne_prizoval_obshtinite_da_vdigat_danucite_a_da/?ref=rss


Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви от трибуната наНародното събрание, че е лъжа разпространяванат информация, според която премиерът Бойко Борисов е призовал общините да вдигат местните данъци и такси.

"Лъжа е, че някой им е казал да си вдигат данъците", посочи тя по време на дебатите за бюджетните трансфери за общините за догодина и в отговор на реплика от депутат по темата.

Стоянова посочи, че съветът на премиера бил общините да си събират местните...

Най-важният филм, който може да спаси Земята

http://offnews.bg/news/n_1/n_600917.html

Днес от 21:00 часа Discovery Channel ще излъчи документалния филм на носителя на "Оскар" Луи Сайхойос - „Докато не са изчезнали“. Определяната от много критици като един от най-важните филми на света, той ще бъде излъчен в 220 различни страни в един и същи ден, като целта му е да запознае възможно най-много хора с ужасяващото бъдеще, което чака планетата ни, ако незабавно всеки един от нас не вземи мерки по въпроса. Участниците в него обикалят света, за да проникнат в едни от най-опасните черни пазари в света и използват високотехнологични начини за документиране на връзката между отделянето на въглеродни емисии и изчезването на животинските видове. Документалната лента разкрива удивителни и невиждани досега кадри, които наистина променят представите ни за света. Творбата ще ще даде началото на по-голяма, продължителна кампания, обединена под хаштага #StartWith1Thing , която цели да обедини света, залагайки на това, че една малка промяна в начина ни на живот може да има големи ползи за застрашените видове, околната среда и човечеството. Специално за OFFNews от телевизията ни предоставиха интервю с режисьора Луи Сайхойос, което по-скоро прилича на страшна приказка преди лягане, но все пак с лъч надежда: Как очаквате да накарате всички хора на планетата да изгледат филма Ви и да променят начина си на живот? Не очакваме, а и не е нужно всеки един да се промени. Всичко, което ни трябва според науката, е 10-15% от населението на Земята да се повлияе от нещо и да се промени, за да има сериозни социални последици. Въпреки това смятам, че всеки от всяка политическа партия, страна или социална прослойка трябва да гледа този филм. Когато показахме лентата пред хората по различни филмови фестивали по света, всеки казваше едно и също – трябва да накараме децата си да го гледат, как мога да го покажа на семейството си. Целта на филма е на първо място да запознае хората с факта, че ние сме в състояние на шестото голямо измиране на животински видове. В историята на планетата ни досега е имало 5 такива, като последното е било преди 65 милиона години, когато динозаврите са измрели, в тази връзка един от учените във филма казва, че човечеството е сегашният астероид. Епохата, в която живеем, се нарича Антропоцена - времето на човека, и точно то е първият случай в историята на нашата планета, в който един-единствен вид е виновен за изтреблението на толкова много други. Иронично е, защото нашият вид се казва „хомо сапиенс“, което означава „мъдрите“. А колко е мъдро, когато един вид причинява смъртта на 30 000 други годишно. Когато децата и семействата видят това, те могат да посетят сайта racingextinction.com и да открият какво могат да сторят, за да спасим планетата. Това е огромен проблем, който нараства ежедневно, но ако всеки даде своя принос – капка по капка ще има ефект. Да си представим какъв ефект би имало, ако всеки един човек в Америка спре да яде месо, яйца и сирене за един ден – това би било същото като да премахнеш 7,6 милиона коли от пътищата завинаги. Искам хората да осъзнаят, че изгарянето на изкопаеми горива е най-скъпото нещо, което се извършва на Земята. В момента ние окисляваме океаните. Досега смятахме, че няма лошо в това океаните да абсорбират въглероден окис – между една трета и половината от целия въглероден окис, който произвеждаме, попада там – сега вече знаем, че това окислява водата и кораловите рифове. Един милиард души разчитат на същите коралови рифове за храна и способ на живот, колко е умно според вас едно поколение да унищожава хранителните припаси на следващите поколения само и само хората, живеещи на планетата сега, да имат евтина енергия? Чакат ни милиони поколения в бъдещето, които няма да имат достъп до този източник на храна, а да не говорим, че 25% от всички животински видове в океаните живеят именно в кораловите рифове. Мислите ли, че филми като Вашия могат да променят мисленето на цели нации и как документалните филми могат да повлияят на хората? Вижте какво стана след първия ми документален филм - „Заливът“ , който снимах в задния си двор. Чудех се как ли ще накарам хората да гледат филм за убийството на делфините, затова го направих като трилър и той стана най-награждаваният документален филм в историята. Истински ценното тук обаче не са наградите, ами ефектът – преди него в Япония всяка година се убиваха по 23 000 делфина, а в момента се избиват по-малко от 6000. Абсолютно съм убеден, че филмът ми може да промени света, защото съм виждал как се случва. По предварителни данни по света в скоро време се очаква да има около 250 000 милиона бежанци заради климатичните промени, повишаването на морското ниво, окисляването на океаните. Всичкото това ни чака в следващите десетилетия, ако не вземем мерки незабавно. Няма по-голям проблем в момента от това да спрем масовото изчезване на животински видове, защото всички сме свързани с климатичните промени. Вие и вашият екип изглеждате много развълнувани, шокирани от онова, което сте видели. Как съумяхте да снимате всичко това? Имахте ли чувството, че понякога положението е по-лошо, отколкото сте си го представяли? Когато отидох в Китай, видях как продукти от застрашени видове се продават легално на улицата, като слоновата кост например. А при сегашните темпове на избиване на дивите слонове в природата би имало слонове още може би 10 години – ето това беше шокиращо. Ние сглобихме една инфрачервена камера и я снабдихме със специален филтър, след което започнах да обикалям Америка с нея и се шокирах като видях парниковите газове. Защото когато учените говорят за въглероден диоксид и метан, ви изглежда, че те съществуват само на хартия, че са нещо като научна формула, но когато видите колко много въглероден диоксид произвеждаме... той е навсякъде около нас. Науката показва, че хората не променят поведението си на основата на това, което знаят, те го променят на основата на това, което чувстват. Хората ще чувстват, когато видят този филм. Той е съобразен с идеята, че те променят поведението си на основа на емоцията, и именно поради това имаме сцени като тази с птицата Кауай. Тези птици се ухажват една друга и сформират семейства за цял живот. Усещането да чуете последния мъжки от този вид да пее за женска, която никога няма да дойде... Този кошмар от фантастиката се извършва 30 000 пъти всяка година и вината за това е човешка. Всеки един от нас поотделно се чувства много малък, не мисли, че от него зависи нещо, но не е така. Важно е да откриете едното нещо, които бихте могли да направите, за да подобрите вашия собствен живот и живота на вашето семейство, внуци и правнуци. Ние можем да укрепим живота на всички други видове на планетата, започвайки просто с една малка крачка, защото действията, които правим днес, имат умножаващ се ефект. Когато ние колективно правим дребни неща - като да намалим консумацията на месо, то има огромен ефект по-нататък по течението. Отглеждането на животни за месо за консумация от хората създава повече парникови газове, отколкото всички емисии от целия транспортен сектор, така че ако искате да спасите планетата, вие можете да промените своето меню, да го пренасочите към повече растителни храни; това е по-добро за самите вас, то е по-добро за семейството ви и е по-добро за околната среда. Консумирането на месо е вероятно най-лошото, което можете да сторите на околната среда. Кое е най-важното нещо, което трябва да се направи за застрашените животни? Значително да намалим нашата въглеродна диря е най-важното, което можем да направим. Изгарянето на изкопаеми горива повишава киселинността на океана, а 25% от тези застрашени видове живеят на кораловите рифове. При сегашните темпове на повишаване на киселинността, ние няма да имаме коралови рифове към края на века. До 2050 година всички коралови рифове ще бъдат в процес на на разтваряне, а до 2100 година ще бъдат изчезнали. А един милиард души разчитат на кораловите рифове за храна, за поминък, за отдих. Най-лесното, което можем да направим, да да намалим въглеродната си следа, е да ограничим нашето потребление на месо. Единственото най-важно нещо, което всеки може да направи, е да се откаже от изкопаемите горива, по какъвто начин му е възможно, и да намалява отпадъците. В Америка биохраната стига до потребителя от средно над 2400 км. разстояние - следователно трябва да се яде повече местна храна, както и храна, произведена с по-малък разход на вода. Децата разбират, че е нужно да се променят. Когато преди седмица ние показахме този филм в Богота, Колумбия, и учениците го видяха, те се обърнаха към властите и внесоха подписка в училището им да се въведе веганско и вегетарианско меню. Така че аз вярвам, че децата разбират какъв е проблемът. Безпокоил ли сте се някога, че някои зрители могат да се чувстват безпомощни пред лицето на трагедия с такъв обхват? Да, безпокоя се и ето защо нашата кампания се нарича „Започни с Едно Нещо“. Ако отидете в сайта, можете да измислите какво е едното нещо, което вие можете да направите, за да промените пътя, по който вървим. И е много вдъхновяващо, когато започнете да виждате резултатите. Всички решения имат някакъв напредък, а в света все още не е толкова мрачно и отчайващо. Аз например карам електрически автомобили от 2007 година. На регистрационния ми номер пише обратното на SUV - VUS (от англ. vehicle using sun), т. е. превозно средство, използващо слънце. Бихте ли назовали пет влиятелни документални филми, които са променили начина, по който гледате на света и отношението Ви към определени неща? „Неудобната истина” ми струва 28,000 долара, защото на следващия ден, след като го гледах, отидох и си купих хибридна кола. „Храна ООД“ ме накара да се вгледам в превръщането на храната в индустрия. Има един филм, който се казва “Кравоспирация” и показва как яденето на месо влияе върху обществото ни. “Косатка” е филм, който излезе след „Заливът“, първият ми филм, и имаше огромно влияние върху използването на китоподобни животни като делфини, морски свине и китове за забавление. Не забравям да вметна, че харесвам всички документални филми на Вим Вендерс . Мисля, че изброих най-важните. Коя беше най-трудната част по време на заснемането на „Докато не са изчезнали”? Ние вършим много работа под прикритие, а работа под прикритие винаги е много мъчителна, защото ако те хванат, можеш да отидеш в затвора или може да пострадаш. Казаха ми, че от снимките на “Заливът ” има заповед за ареста ми в Япония. Това е държава, в която не мога да се върна. Но ние винаги сме работили под „прикритието” на нощта, използвайки военни топлинни камери с цел да преминем през охранителите, кучетата пазачи и оградите, и това беше много страшно. Но когато заснемахме този филм, играехме много роли, имаше много работа под прикритие, представяхме се за купувачи на застрашени видове животни и разбихме доста от обръчите незаконен бизнес. Тогава разкрихме съмнителни сделки, свързани с продажбата на застрашени китове в Санта Моника, Калифорния. В Пучи, Китай, затворихме 6 от 7 незаконни операции с търговия на масло от акули, при които се убиват три вида застрашени видове акули – китови акули, гигантски акули и големи бели акули. Да, ние поемаме големи рискове, но и ползите са още по-големи. Режисиран от носителя на Оскар Луи Психойос за филма „Заливът“, „Докато не са изчезнали“ проследява съдбата на най-застрашените видове в света. В следващите 100 години светът може да изгуби 50% от всички познати на човека животни. През изминалия век 90% от гепардите и 97% от тигрите в световен мащаб са изчезнали. В следващите десетилетия морските костенурки, леопардите, носорозите и орангутаните са едни от многото видове обречени да изчезнат. Психойос събира екип от артисти и активисти в операция под прикритие, за да разкрият света на застрашените видове и състезанието с времето да ги спасим от масово изчезване. Обикаляйки целия свят, за да проникнат в едни от най-опасните черни пазари и използвайки високи технологии, за да документират връзката между въглеродните емисии и смъртта на животните, „Докато не са изчезнали“ разкрива разтърсващи, невиждани досега картини, които наистина променят начина, по който виждаме света.

Борисов назначи Атанаска Николова за зам.-министър на околната среда и водите

http://pik.bg/борисов-назначи-атанаска-николова-за-зам-министър-на-околната-среда-и-водите-news445692.html

Борисов назначи Атанаска Николова за зам.-министър на околната среда и водите

Министър-председателят Бойко Борисов назначи Атанаска Николова за заместник-министър на околната среда и водите, съобщиха от правителствената информационна служба.

Атанаска Николова е инженер еколог и инженер по биотехнология от Техническия университет в София. Притежава над 20-годишен опит в сферата на опазване на околната среда и устойчивото развитие. Била е заместник-кмет на община Бургас и заместник-министър на околната среда и водите в служебното правителство на проф. Георги Близнашки.

Петте най-нискокалорични храни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150242

Вечният въпрос, особено за дамите, е кои храни да сложат на трапезата, че да съдържат по-малко калории. И разбира се, да не пълнеят, а пък ако може - и добре да утолят глада.
„Енергийната стойност на храните се определя от химичния им състав. Става дума за съдържанието на мазнини, белтъчини и въглехидрати,
Вечният въпрос, особено за дамите, е кои храни да сложат на трапезата, че да съдържат по-малко калории. И разбира се, да не пълнеят, а пък ако може - и добре да утолят глада. „Енергийната стойност на храните се определя от химичния им състав. Става дума за съдържанието на мазнини, белтъчини и въглехидрати,

Бяла камила и камилче са новите питомци на варненския зоопарк

http://www.moreto.net/novini.php?n=307977

Бяла двугърба камила и камилче са новите питомци, които пристигнаха днес в зоопарка във Варна от Словакия, съобщи директорката Иванка Стоянова за Moreto.net. Камилата е родена през 2011 г. в Тречин и е отглеждана в стадо от 30 животни.

Божидар Димитров: Македонци ме плашат с убийство, дебне ме най-добрият снайперист на Балканите!

http://petel.bg/Bozhidar-Dimitrov--Makedontsi-me-plashat-s-ubiystvo--debne-me-nay-dobriyat-snayperist-na-Balkanite-__136188

Снимка Булфото Преди броени дни възбудени македонци ме заплашиха с убийство. Пратиха ми анонимно писмо със снимка на човека, който щял да...

Извънредно! Таня Андреева скочи на Бойко заради сланината и...

http://petel.bg/Izvanredno--Tanya-Andreeva-skochi-na-Boyko-zaradi-slaninata-i----__136189

Бившият здравен министър Таня Андреева остро порица култовото изявление на Бойко Борисов в понеделник. Както е известно, премиерът...

Изповедта на избягал от "Ислямска държава", която разтърси целия свят!

http://petel.bg/Izpovedta-na-izbyagal-ot-Islyamska-darzhava--koyato-raztarsi-tseliya-svyat--__136190

След като сирийското правителство спира да му плаща, сирийски техник, прекарал две десетилетия в добив на петрол за своята страна,...

Джон Полсън и Джордж Сорос сред новите акционери на гръцките банки

http://www.grreporter.info/dzhon-polsn-i-dzhordzh-soros-sred-novite-aktsioneri-na-grtskite-banki/18309

Големи чуждестранни институционални инвеститори, както и гръцки инвеститори и някои хедж фондове са включени в листата на участниците в рекапитализацията на четирите системни гръцки банки

прочети повече

Осигурен е бюджет за всички договори под условие по мярка 121

http://www.cross.bg/podadeni-plashtane-zayavki-1490373.html

/КРОСС/ До изтичането на крайния срок в Наредба 8 за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства" са подадени 789 заявки за плащане от сключени общо 864 договора. Заявената субсидия е в размер на почти 116 млн. лв., съобщава пресцентърът на Държавен фонд „Земеделие". След извършен анализ за установяване на финансовия ресурс е потвърдено наличието на достатъчно средства за изплащането на субсидията по всички подадени заявки за плащане по мярката, включително и за сключените под условие договори.  

Цените на имотите в София са се увеличили с 6% за година

http://econ.bg/Новини/Цените-на-имотите-в-София-са-се-увеличили-с-6-за-година_l.a_i.709873_at.1.html

С около 30% са се повишили имотните сделки в София за година. Пазарът се възстановява и дава възможност за нарастване на стойността на направената...

Мая Манолова: И аз платих такса за включване

http://www.cross.bg/manolova-vklyuchvane-sliven-1490372.html

И аз платих такса за включване след спиране на електричеството. Случи се преди около 4 месеца през лятото, когато бях забравила да платя. Това заяви националният омбудсман Мая Манолова пред журналисти в Сливен. Реакцията на Манолова дойде след като кореспондентката на БНР под Сините камъни Щиляна Василева разказа пред нея как за 1,19 лева неплатен ток на вилата й в Балкана се е бръкнала 19 лева за включване на електричеството отново. "И това е при условие, че Върховният съд излезе с решение, че "такса включване" е незаконна. Това ще бъде един от моите приоритети", заяви Мая Манолова. Тя обяви, че отсега нататък ще дава Топлофикация-Сливен за пример при въвеждането на добра практика и индивидуален подход за работа с клиентите. "В София нещата са съвсем различни. Тук, в Сливен, благодарение на ръководството на Топлофикация дружеството има повишаване броя на абонатите и подобряване на услугата", каза Мая Манолова. Тя се обяви за избирането на местен омбудсман в Сливен. "Радвам се, че тази идея бе приета от кмета Стефан Радев, с когото се срещнах. Дадохме си срок от около 6 месеца, през които кметът да направи съответните стъпки в общинския съвет", каза Манолова. Тя съобщи, че в момента местни омбудсмани има в едва 11 от всичките 265 общини на България. Мая Манолова посети социално-педагогическия интернат в село Драгоданово. "Считам, че подобен тип институции трябва да престанат да съществуват

Манолова иска закриване на интернатите

http://pik.bg/манолова-иска-закриване-на-интернатите-news445690.html

Манолова иска закриване на интернатите

Омбудсманът на Република България Мая Манолова ще поиска да бъдат закрити специализираните възпитателни училища - интернати в страната, тъй като децата там не получават необходимото образование и интернатите не изпълняват целите си. Това коментира в Сливен Мая Манолова. 

Според Манолова тези заведения трябва да бъдат преструктурирани и трансформирани в интернати от друг тип, да бъдат по - малки и настанените деца да бъдат със сходни прояви. Омбудсманът посети Социално-педагогическия интернат "Христо Ботев" в село Драгоданово

„Въпреки, че с децата работят добре подготвени педагози и специалисти, системата за настаняване на деца с различни постъпки е абсолютно погрешна", заяви още Манолова. Най- притеснителното е, че децата не получават образование, а материално-техническата база е трагична.

„Не е нормално в 21 век, независимо че децата са там заради противообществени прояви и престъпления, те да живеят при подобни условия - без лични вещи, без лични шкафчета. Това се разминава с целите на наказанието", аргументира се омбудсманът Мая Манолова. 

С кмета на Сливен Стефан Радев Манолова е разговаряла за нуждата от местен обществен защитник, който да защитава гражданските интереси на местно ниво, допълва Новини бг. До 6 месеца се очаква в Сливен да има местен омбудсман, обяви още Манолова. Омбудсманът в момента се срещна с граждани на Сливен във временната приемна. 

Камерън призова парламента да подкрепи въздушни удари срещу ДАЕШ в Сирия

http://www.mediapool.bg/kameran-prizova-parlamenta-da-podkrepi-vazdushni-udari-sreshtu-daesh-v-siriya-news242588.html

Британският премиер Дейвид Камерън призова в сряда парламента да подкрепи въздушни удари в Сирия срещу джихадистката групировка "Ислямска държава". "Ние трябва да отговорим на призива на нашите съюзници. Акцията, която предлагаме, е законна, необходима и е нещо добро, което можем да направим за сигурността на нашата страна", заяви Камерън при откриването на дебатите в Камарата на общините преди гласуването. Той определи ИД като основна заплаха за сигурността на Великобритания. Същевременно британският премиер Дейвид Камерън предложи джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) да бъде наричана ДАЕШ. В началото на дебатите в парламента Камерън призова страната да последва примера на своите съюзници от Франция, Арабската лига и други представители на международната общност. "Този култ към смъртта не представлява нито истинския ислям, нито е държава", подчерта той. ДАЕШ е съкращение на арабски език на старото име на ИД - "Ислямска държава в Ирак и Леванта". Самите джихадисти не го харесват. Дебатите в долната камара на британския парламент започнаха в 11.30 ч. местно време (13.30 ч. българско). Камерън обеща те да продължат над 10 часа. Това означава, че гласуването трябва да се състои около 21 ч. (23 ч. българско време). Очаква се Камарата на общините да подкрепи предложението на Камерън. Основната опозиционна сила, Лейбъристката партия, е разделена по въпроса, въпреки че нейният лидер Джереми Корбин е против въздушните удари. През 2013 г. долната камара на британския парламент, в която тогава консерваторите на премиера нямаха мнозинство, се обяви против кампания в Сирия срещу ДАЕШ. В резултат Великобритания нанася в момента въздушни удари срещу джихадистите само в Ирак. Според социологическо проучване на института YouGov, подкрепата на британците за кампания в Сирия е на най-ниското равнище от септември миналата година. Въпреки това поддръжниците на въздушните удари във Великобритания са повече от противниците - 48 срещу 31 процента. Бундестагът обсъжда германска военна мисия Също в сряда Бундестагът обсъжда въпроса за военната мисия на Германия в Сирия, след като правителството одобри изпращането на максимум 1200 военни в подкрепа на международната операция срещу групировката ДАЕШ. ДПА посочва, че едногодишната мисия на стойност 134 милиона евро няма да включва нанасяне на въздушни удари в Сирия. Германия ще изпрати изтребители "Торнадо", военен кораб и самолет за презареждане на изтребители. Очаква се фрегатата да оказа подкрепа на френския самолетоносач "Шарл де Гол", който е изпратен в Източното средиземноморие за участие в коалицията срещу "Ислямска държава". При обсъжданията се предвижда също да бъде обърнато внимание на състоянието на германските оръжейни системи. Според доклад на министерството на отбраната едва 66 от общо 93 изтребителя "Торнадо", с които разполагат военновъздушните сили, са в действие, а само 29 са готови за използване. Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен не смята това за проблем. "Трийсет самолета "Торнадо" са готови за употреба, а ние имаме нужда само от шест от тях. Това означава, че имаме достатъчно място за маневриране", каза тя по телевизия А Ер Де. Фон дер Лайен отказа да посочи колко време ще продължи операцията. "Продължителността на мандата до голяма степен ще зависи от успеха на решаващия политически процес", заяви тя. Много зависи и от другите сили в региона като Турция, Катар, Саудитска Арабия и Иран. "Това ще бъде дълга, а също трудна и опасна мисия", каза министърката. Публикувано в сряда социологическо проучване показва, че в Германия обществената подкрепа за участие във военните действия срещу ДАЕШ рязко се увеличава, отбелязва Ройтерс. Според допитването на института "Форса" 42 процента от германците подкрепят участие на своята страна в борбата с ДАЕШ - за сравнение през февруари този дял е бил 27 на сто. Още по-изненадващо за страна, която от Втората световна война проявява нежелание да изпраща военнослужещи на мисии в чужбина, е, че 28 процента смятат, че германски изтребители би трябвало да се включат във въздушните удари срещу групировката, а 24 процента казват, че Германия би трябвало да изпрати сухопътни войски, ако е необходимо.

Ученически проект насочва туристи към петте най-популярни исторически забележителности във Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150388

Проект на ученици от СОУ
Проект на ученици от СОУ "Вела Благоева" във Велико Търново насочва туристи към петте най-популярни исторически забележителности в старопрестолния град. Инициативата спечели първо място в конкурс на неправителствената организация Junior Achievement Bulgaria. Специална маркировка във формата на стъпки отвежда към паметника "Асеневци",

Греда от футболна врата прати момче в кома

http://frognews.bg/news_102950/Greda-ot-futbolna-vrata-prati-momche-v-koma/

16-годишно момче от Разлог е в кома, след като греда на футболна врата падна върху главата му. Момчето е пострадало в училищния двор по време на занятия по физическо, предаде НТВ.

Управлявящите свалиха политиката на ниво сланина и ракия

http://bulgarski.pogled.info/news/69653/Upravlyavyashtite-svaliha-politikata-na-nivo-slanina-i-rakiya

/Поглед.инфо/ Не било добре да обвързваме парите за деца с минималната заплата, кое тогава е добро – да оставим всичко на естествения подбор. И който оцелее?

Назначен е нов заместник-министър на околната среда и водите

http://www.cross.bg/okolnata-sreda-vodite-1490371.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов назначи Атанаска Николова за заместник-министър на околната среда и водите. Атанаска Николова е инженер-еколог и инженер по биотехнология от Техническия университет в София. Притежава над 20-годишен опит в сферата на опазване на околната среда и устойчивото развитие. Била е заместник-кмет на Община Бургас и заместник-министър на околната среда и водите в служебното правителство на проф. Георги Близнашки.

Малко над 2 000 лева заплата ще взима кметът на Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/malko-nad-2-000-leva-zaplata-shte-vzima-kmetyt-na-asenovgrad-news_511131.html

Точно 2 008 лева ще бъде индивидуалната основна месечна работна заплата на кмета на община Асеновград доктор Емил Караиванов. Това предложение бе прието на днешната сесия на местния парламент в града, съобщи кореспондентът на Actualno.com в града. Освен възнаграждението на асеновградския градоначалник, бяха гласувани и тези, на председателя на Общински съвет Асеновград и на съветниците. Определени бяха и заплатите на кметовете по населените места в общината. Размерът на техните индивидуални ос

Борисов ще се срещне с британския премиер Дейвид Камерън

http://politics.actualno.com/borisov-shte-se-sreshtne-s-britanskija-premier-dejvid-kameryn-news_511132.html

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън. Той ще бъде на посещение в България/ Двамата премиери ще разговарят в Министерския съвет в четвъртък, съобщиха от правителствената пресслужба. По време на срещата се очаква да бъдат обсъдени предложените от Великобритания реформи в Европейския съюз, миграционният натиск и сигурността на външните граници на ЕС, както и теми от двустранен

Депутатите и субсидиите им - кръв повръщат, пари не връщат

http://politics.actualno.com/deputatite-i-subsidiite-im---kryv-povryshtat-pari-ne-vryshtat-news_511134.html

С доста добър аванс народните представители от всички управляващи партии не приеха предложението на "Патриотичния фронт" да се намалят държавните субсидии за политическите партии. От 97 гласували, 21 бяха "за", 26 останаха "против", а 50 се въздържаха. За да се приеме даден закон, трябва 50% + 1 от гласувалите да са "за". Съгласно чл. 63 от Закона за държавния бюджет и през 2016-та година за един глас всяка партия в парламента ще взема 11 лева на глас. По толкова вземат всички партии, взели над

Държавният дълг се повишава до 26,9% от БВП през октомври

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/dyrjavniiat-dylg-se-povishava-do-269-ot-bvp-prez-oktomvri-207089/

Спрямо септември той расте със 117,4 млн. евро до 11,83 млрд. евро заради емисиите на държавни ценни книжа на вътрешния пазар

Синодът награждава Близнашки с орден

http://www.moreto.net/novini.php?n=307978

Светият синод ще награди бившия служебен премиер проф. Георги Близнашки с църковния орден „Св. Св. Кирил и Методий", съобщиха от Светия Синод за Moreto.net. Отличието му се връчва по решение на Светия Синод на БПЦ-БП в знак на внимание и за църковни заслуги.

Бюджетът на КЕВР няма да се повишава догодина

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/biudjetyt-na-kevr-niama-da-se-povishava-dogodina-207098/

Въпреки предварително постигнатото съгласие между партиите за ръст на парите за контролни функции на регулатора предложението бе отхвърлено

Екшъни оглавиха престижна класация за филмите на годината

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/02/2661611_ekshuni_oglaviha_prestijna_klasaciia_za_filmite_na/?ref=rss


Продължението на поредицата "Лудият Макс" - "Пътят на яростта" бе обявено за най-добрия филм на годината от неправителствената организация National Board of Review, чиито награди дават тон за предстоящите големи церемонии в Холивуд, предава "Ройтерс". 

Обединението от кинокритици, изследователи, режисьори и други професионалисти, което традиционно има слабост към некомерсиалното кино, коронова Мат Деймън и режисьора Ридли Скот за работата им по космическия опус "Марсианецът" и...

Плевнелиев: Живеем в трудни времена - на изпитание са поставени нашите ценности

http://www.cross.bg/plevneliev-tzennosti-kyltyra-1490370.html

/КРОСС/Живеем в трудни времена - на изпитание са поставени нашите ценности и начин на живот. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев по време на церемонията по връчването на Годишните награди „Доброволческа инициатива" за 2015 година, съобщи „Фокус". Той благодари на доброволците. "За мен е чест да бъда с българските доброволци, хората които дават надежда за една по добра и хуманна България", заяви той. Държавният глава им благодари, че вдъхновяват хората и им показват смисъла да си гражданин и да си добър българин. "Живеем в трудни времена, на изпитание са поставени нашите ценности и начин на живот. И когато е трудно и тежко няма да се предадем и ще продължим напред. Ние няма да загърбим културата на съпричастност и традиционната за българите хуманност", каза Плевнелив. Според него тази култура е градена векове и тя ни прави хора и българи. "Няма да загърбим желанието всеки човек да подаде ръка на човек в нужда", допълни той и коментира, че няма да загърбим вековните европейски ценности и мъдрости градени през годините. "Гордеем се с културата и държавността, която идва от Европа и с активните граждански общества", обясни той. "Гордеем се с примера за съпричастност, култура и свободи. Тази култура на съпричастност и в основата на доброволчеството тя ни прави свободни личности, хора и общество

Петя Димитрова с награда "Банкер на годината 2015" за завоювано доверие на акционерите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150378

На стилна церемония, която се проведе късно снощи, Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка, бе отличена със специалната награда „Банкер на годината 2015“ за високото доверие на акционерите на банката.
Призът ѝ бе връчен от председателя на КРИБ г-н Кирил Домусчиев.
На стилна церемония, която се проведе късно снощи, Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка, бе отличена със специалната награда „Банкер на годината 2015“ за високото доверие на акционерите на банката. Призът ѝ бе връчен от председателя на КРИБ г-н Кирил Домусчиев.

Според Бюджет 2016г безработицата спада по механизма на Терминал 2

http://bulgarski.pogled.info/news/69652/Spored-Byudzhet-2016g-bezrabotitsata-spada-po-mehanizma-na-Terminal-2

/Поглед.инфо/ „Според бюджета за 2016г децата на половината бедни родители, които тръгват в първи клас, във втори и трети клас- отпадат от училище. Това е така, защото не се отпускат повече средства за безработица, защото тя спада по един ясен механизъм – този на Терминал 2. Такава политика предлага днешното правителство на българите”.

Покана за проекти за трансгранично сътрудничество България-Турция

http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/pokani/2015/12/02/2661737_pokana_za_proekti_za_transgranichno_sutrudnichestvo/?ref=rss

Програмата Интеррег – ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция има за цел подобряване на трансграничното сътрудничество между двете държави. Програмата е съфинансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ II на Европейския съюз.

Общата цел на Програмата е укрепване капацитета за трансгранично сътрудничество между България и Турция в областта на опазването на природата и устойчивия туризъм, което ще доведе до подобряване на териториалното сближаване в Европа.

Петя Димитрова с награда "Банкер на годината 2015" за завоювано доверие на акционерите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150367

На стилна церемония, която се проведе късно снощи, Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка, бе отличена със специалната награда „Банкер на годината 2015“ за високото доверие на акционерите на банката.
Призът ѝ бе връчен от председателя на КРИБ г-н Кирил Домусчиев.
На стилна церемония, която се проведе късно снощи, Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка, бе отличена със специалната награда „Банкер на годината 2015“ за високото доверие на акционерите на банката. Призът ѝ бе връчен от председателя на КРИБ г-н Кирил Домусчиев.

Поканиха Черна гора в НАТО, Москва заплаши с ответна реакция

http://offnews.bg/news/n_1/n_600951.html

Външните министри на страните от НАТО се споразумяха да поканят Черна гора да се присъедини към Алианса, съобщи официалният сайт на съюза. "Днес е добър ден за Черна гора, западните Балкани и НАТО. Поканата е важна стъпка в евроатлантическата интеграция на западните Балкани и че показва ясно намерението на НАТО да завърши визията си за цяла Европа, живееща свободно и в мир", заяви главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Решението беше взето на срещата на външните министри на държавите членки от Алианса, която се проведе в Брюксел във вторник и сряда. След като поканата беше одобрена, премиерът и министърът на външните работи на Черна гора бяха приветствани да се присъединят към срещата. Това ще е първото разширяване на НАТО, след като Албания и Хърватия бяха поканени да се присъединят през април 2008 г. Договорът за тяхното членство беше подписан година по-късно във Вашингтон. Тогава Македония също получи право да се присъедини към Алианса, но това ще се случи едва след като бъде решен спора за името ѝ с Гърция. Босна и Херцеговина, Грузия и Македония също показват напредък по пътя към членството в НАТО, посочи Столтенберг. Черна гора прие поканата като добра новина. „Поканата е добра новина за Западните Балкани в контекста на запазването на тяхната безопасност и стабилност. Това е добър сигнал за нашия регион, който ще има още един приятел в евроатлантическото семейство“, подчерта външният министър на страната Игор Лукшич. В същото време Москва реагира остро на новината за поканата на Черна гора в НАТО. Разширяването на НАТО на Изток не може да остане без ответна реакция на Русия, подчерта говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков. Председателят на комисията по отбрана в Съвета на Федерацията Виктор Озьоров обяви, че Русия може да  Да се откаже от реализацията на съвместни проекти с Черна гора. Освен това една част от съвместните им проекти ще станат невъзможни при влизане на страната в НАТО. Без руските инвестиции, страната ще има сериозни икономически загуби, подчерта той. Москва ще предприеме и мерки за усилване на боеспособността и увеличаване на охраната на Русия.

Депутатите одобриха орязания бюджет на ДАНС за догодина

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/02/2661664_deputatite_odobriha_oriazaniia_bjudjet_na_dans_za/?ref=rss


Както и в повечето останали сфери с противопоставянето на ГЕРБ в пленарна зала не бяха приети предложенията за завишаване бюджета на ДАНС, Националната служба за охрана, Националната разузнавателна служба.

"ДАНС да е звено за събиране на информация и да чакаме предписания от чужбина. Това ли предвиждате за ДАНС?", попита Красимир Янков от БСП- Според предложения от управляващите и в крайна сметка одобрен бюджет агенцията ще разполага с 97.3 млн. лв. през 2016 г. при 107.9 млн. лв....

Лихвите по ипотечните кредити ще останат стабилни и с новия закон

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/lihvite-po-ipotechnite-krediti-shte-ostanat-stabilni-i-s-noviia-zakon-207093/

Цената на кредитния ресурс се влияе изцяло от пазара, а клиентите се ръководят изцяло от желанието си да придобият конкретен имот, казва експерт

Над 1600 чиновници са ангажирани с българското председателство на ЕС

http://www.mediapool.bg/nad-1600-chinovnitsi-sa-angazhirani-s-balgarskoto-predsedatelstvo-na-es-news242587.html

Над 1600 чиновници са ангажирани с българското председателство на ЕС през втората половина на 2018 г., чиято подготовка е навлязла в "решителна фаза". Предвижда се в рамките на шест месеца да бъдат проведени около 2500 събития. Все още няма яснота кои ще са основните приоритети, обсъждането им ще започне догодина. Това става ясно от одобрения от правителството първи тримесечен отчет за изпълнението на плана на подготовка на българското председателство, изготвен от вицепремиера Меглена Кунева, съобщи правителствената информационна служба. Приоритети и събития През второто полугодие на 2018 г. са предвидени около 2500 събития, към които България ще има ангажимент като ротационен председател, сочат обобщението на данните за планираните заседания и срещи. Около 80% от тях ще се проведат в Брюксел. Министерствата и другите ведомства планират да подготвят, проведат и да участват в 30 заседания, в това число на Европейския съвет, 10-те състава на Съвета и шест срещи на високо ниво. Освен тях ще има още участие в 215 подготвителни органа на Съвета на ЕС, в 35 комитета, комисии, срещи и форуми на високо ниво, в над 20 форуми на международни организации и около 95 форума, конференции, срещи, курсове и лекции на теми във връзка с българското председателство. Предстои изготвянето на списъка със събития, които да бъдат проведени в България, в Брюксел, Люксембург и други градове. В началото на следващата годината предстои да бъдат обсъдени първоначалните предложения за приоритетни досиета и теми за 2018 г. Това ще стане в рамките на Съвета по европейски въпроси към правителството. Съветите са да се фокусираме върху две, най-много три, важни теми, по които да бъдат взети съществени решения и да има видим напредък в разрешаването на проблема, за да бъде запомнено първото ни председателство на ЕС. По приоритетите и програмата на председателството вече са проведени първоначалните консултации с останалите две страни от тройката на председателството – Естония и Великобритания, както и срещи с представители на Европейската комисия и Европейския парламент, е посочено в съобщението. В момента се разработва проект на централизирана програма за обучение на ангажираните по председателството чиновници в периода 2016 - 2018 г. Първите пилотни обучения на експертите по европейските въпроси започнаха през тази година. Проведени са работни посещения и стажове за подготовка на администрацията по Комуникационната стратегия на България за ЕС. Обученията се организират от Института по публична администрация и Дипломатическия институт, като до края на годината по тях ще минат над 260 човека. Срещите – в НДК и резиденция "Бояна" Националният дворец на културата и резиденция "Бояна" в София са определени като сградите, в които ще се провеждат срещите по време на българското председателство на ЕС. В процес на изготвяне е детайлна финансова обосновка относно дейностите за ремонт и преустройство на обектите, е посочено в съобщението. Планираният бюджет за 2016 г. за българското председателство е 50 млн. лв. Част от средствата ще отидат за ремонта на НДК. В кратки срокове предстои да бъде изготвен план за провеждането на обществените поръчки. Останалата част от средствата са предвидени за наемане, възнаграждения и обучение на служители, за организиране и провеждане на комуникационни кампании в страната и чужбина. Социологическо изследване на председателството Провеждане на социологическо проучване за информираността и предварителните нагласи на българското общество и изработване на концепция за работа с медиите е заложено в Комуникационната стратегия. Предвижда се още до края на годината да бъде изработена и концепция за тема и визия на председателството. В ход е избор на изпълнител, който да направи сайта на българското председателство. Планира се да се проведе и първото пилотно обучение за журналисти до края на декември. Организацията на председателството е мащабно начинание от гледна точка на логистика, човешки капитал, ресурси и не на последно място политическа визия, е посочено в съобщението на правителството. Предстоят две години и шест месеца на изключително интензивен режим на работа, като гаранция за успех е доброто партньорство и силния политически ангажимент, се казва още в отчета на вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева.

Американското посолството у нас се обърка: Зукърбърг е внук на български имигрант

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150362

В съобщение в официалната си Фейсбук страница американското посолство у нас обяви Марк Зукърбърг за внук на американски имигрант. Съобщението бе придружено с писмо на Зукърбърг до новородената си дъщеричка Макс, в което създателят на Фейсбук обявява, че ще даде за благотворителност 99% от стойността на акциите на социалната мрежа, пише offnews.bg.
В съобщение в официалната си Фейсбук страница американското посолство у нас обяви Марк Зукърбърг за внук на американски имигрант. Съобщението бе придружено с писмо на Зукърбърг до новородената си дъщеричка Макс, в което създателят на Фейсбук обявява, че ще даде за благотворителност 99% от стойността на акциите на социалната мрежа, пише offnews.bg.

Американското посолството у нас: Зукърбърг е внук на български имигрант

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150342

В съобщение в официалната си Фейсбук страница американското посолство у нас обяви Марк Зукърбърг за внук на американски имигрант. Съобщението бе придружено с писмо на Зукърбърг до новородената си дъщеричка Макс, в което създателят на Фейсбук обявява, че ще даде за благотворителност 99% от стойността на акциите на социалната мрежа, пише offnews.bg.
В съобщение в официалната си Фейсбук страница американското посолство у нас обяви Марк Зукърбърг за внук на американски имигрант. Съобщението бе придружено с писмо на Зукърбърг до новородената си дъщеричка Макс, в което създателят на Фейсбук обявява, че ще даде за благотворителност 99% от стойността на акциите на социалната мрежа, пише offnews.bg.

Слънчево ще е по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=307967

През нощта вятърът ще отслабне и в повечето райони ще стихне. Облачността над по-голямата част от страната ще намалее до незначителна. Минимални температури между минус 2° и 3°. Утре над страната ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни в часовете преди обяд.

Добрата вест! Утре времето ще е още по-хубаво, живакът скача до 14 градуса

http://petel.bg/Dobrata-vest--Utre-vremeto-shhe-e-oshhe-po-hubavo--zhivakat-skacha-do-14-gradusa__136186

Снимка meteo.bg През нощта вятърът ще отслабне и в повечето райони ще стихне. Облачността над по-голямата част от страната ще намалее до...

Гърция в обръча на нова обща стачка

http://www.grreporter.info/grtsiya-v-obrcha-na-nova-obshcha-stachka/18308

Утрешният стачен митинг на синдикатите ще се проведе от 11:00 часа на площад Клавтмонос, след което ще има шествие към парламента. Протестният митинг на синдиката към Комунистическата партия на Гърция ПАМЕ ще започне в 10:00 на площад Омония

прочети повече

Русия извади доказателства: Ердоган получава нефт от "Ислямска държава"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150322

Висшето ръководство на Турция и лично президентът Реджеп Ердоган са въвлечени в незаконния добив и пренос на нефт от Сирия, обявиха днес представители на руското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС.
Турция е основният потребител на петрола, който джихадистите добиват в Сирия и Ирак, а Реджеп Ердоган и неговите приближени участват в
Висшето ръководство на Турция и лично президентът Реджеп Ердоган са въвлечени в незаконния добив и пренос на нефт от Сирия, обявиха днес представители на руското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС. Турция е основният потребител на петрола, който джихадистите добиват в Сирия и Ирак, а Реджеп Ердоган и неговите приближени участват в

Плановете за нови въглищни централи ще провалят целите за вредни емисии, сочи нов доклад

http://www.dnevnik.bg/zelen/2015/12/02/2661681_planovete_za_novi_vuglishtni_centrali_shte_provaliat/?ref=rss


Плановете за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий ще се провалят, ако бъдат построени всички планирани ТЕЦ-ове, които използват въглища. Това е заключението на нов анализ, представен по време на конференцията за климата на ООН в Париж, предаде Би Би Си.

Изследователите казват, че новите централи ще доведат до производството на вредни емисии четири пъти над нивото, необходимо за постигането на целта от 2 градуса до 2030 г. Според тях тези централи не отговарят...

Лукас за новите "Междузведни войни": Аз съм разведеният баща

http://www.mediapool.bg/lukas-za-novite-mezhduzvedni-voini-az-sam-razvedeniyat-bashta-news242586.html

Създателят на "Междузвездни войни" Джордж Лукас, който не участва в заснемането на дългоочаквания седми филм от сагата "Силата се пробужда", каза, че изпитва смесени чувства за предстоящата премиера на лентата като "разведен баща, който трябва да иде на сватбата на детето си", предаде Ройтерс. Лукас, който продаде франчайза на Дисни преди три години за около 4 млрд. долара, каза в интервю за "Вашингтон пост", че няма никаква връзка със "Силата се пробужда", чиято първа прожекция ще е на 18 декември. Въпреки че първоначалните очаквания бяха, че ще консултант на филма, режисьорът заявява, че няма никаква връзка с новата продукция, тъй като "Дисни" "не харесали идеите му" за продължение на сагата. "Не можеш да работиш, висейки на главата на друг", обяснява Лукас. "Или си диктаторът, или не си. А ако не си, не се получава, затова реших да се разведа... Знаех, че не мога да участвам, само щях да ги тормозя. Щях да тормозя и себе си и вероятно да проваля режисьорската визия на Джей Джей (Абрамс)." Действието в новия епизод се развива 30 години след събитията от края на оригиналната трилогия и събира отново ключовите й герои Хан Соло, принцеса Лея и Люк Скайуокър. Те отсъстваха от заснетите предистории на космическата сага. Лукас твърди, че винаги е знаел, че някой ден творението му ще има свой собствен, независим от него живот. Отиването на премиерата на новия филм той сравнява с това да отиде на сватбата на порасналото си дете. "Бившата ми ще е там, новата ми съпруга ще е там, а аз ще трябва да поема дълбоко дъх и да се държа прилично, просто да присъствам и да се забавлявам дори в определени моменти, защото всичко това е плод на съзнателното ми решение", обяснява той Режисьорът обяснява още, че оригиналното му намерение с "Междузвездни войни" било да разкаже приказка, която дава на децата ясен морален компас за различаване на доброто от злото. "Последното средство за това беше уестърнът. И след като той изчезна, нямаше какво да им каже, че не е редно да застреляш някого в гърба", посочва Лукас. Така той защити решението си да промени някои сцени в ремастерираната версия на "Нова надежда" от 1977 г. - особено тази, в която Хан Соло застрелва ловеца на глави Гридо от упор с оръжие, скрито под масата. В преработката от 1990-те Гридо е този, който стреля пръв. "Хан Соло трябва да се ожени за принцесата, така че трябва ли да е хладнокръвен убиец? Когато си Джон Уейн, не стреляш първи - оставяш това на отсрещната страна. Това е митът, на който се надяваш обществото да обърне внимание", допълва той.

Лукас за новите "Междузведни войни": Аз съм разведения баща

http://www.mediapool.bg/lukas-za-novite-mezhduzvedni-voini-az-sam-razvedeniya-bashta-news242586.html

Създателят на "Междузвездни войни" Джордж Лукас, който не участва в заснемането на дългоочаквания седми филм от сагата "Силата се пробужда", каза, че изпитва смесени чувства за предстоящата премиера на лентата като "разведен баща, който трябва да иде на сватбата на детето си", предаде Ройтерс. Лукас, който продаде франчайза на Дисни преди три години за около 4 млрд. долара, каза в интервю за "Вашингтон пост", че няма никаква връзка със "Силата се пробужда", чиято първа прожекция ще е на 18 декември. Въпреки че първоначалните очаквания бяха, че ще консултант на филма, режисьорът заявява, че няма никаква връзка с новата продукция, тъй като "Дисни" "не харесали идеите му" за продължение на сагата. "Не можеш да работиш, висейки на главата на друг", обяснява Лукас. "Или си диктаторът, или не си. А ако не си, не се получава, затова реших да се разведа... Знаех, че не мога да участвам, само щях да ги тормозя. Щях да тормозя и себе си и вероятно да проваля режисьорската визия на Джей Джей (Абрамс)." Действието в новия епизод се развива 30 години след събитията от края на оригиналната трилогия и събира отново ключовите й герои Хан Соло, принцеса Лея и Люк Скайуокър. Те отсъстваха от заснетите предистории на космическата сага. Лукас твърди, че винаги е знаел, че някой ден творението му ще има свой собствен, независим от него живот. Отиването на премиерата на новия филм той сравнява с това да отиде на сватбата на порасналото си дете. "Бившата ми ще е там, новата ми съпруга ще е там, а аз ще трябва да поема дълбоко дъх и да се държа прилично, просто да присъствам и да се забавлявам дори в определени моменти, защото всичко това е плод на съзнателното ми решение", обяснява той Режисьорът обяснява още, че оригиналното му намерение с "Междузвездни войни" било да разкаже приказка, която дава на децата ясен морален компас за различаване на доброто от злото. "Последното средство за това беше уестърнът. И след като той изчезна, нямаше какво да им каже, че не е редно да застреляш някого в гърба", посочва Лукас. Така той защити решението си да промени някои сцени в ремастерираната версия на "Нова надежда" от 1977 г. - особено тази, в която Хан Соло застрелва ловеца на глави Гридо от упор с оръжие, скрито под масата. В преработката от 1990-те Гридо е този, който стреля пръв. "Хан Соло трябва да се ожени за принцесата, така че трябва ли да е хладнокръвен убиец? Когато си Джон Уейн, не стреляш първи - оставяш това на отсрещната страна. Това е митът, на който се надяваш обществото да обърне внимание", допълва той.

Син закла майка си при семеен скандал в Шумен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150338

Син закла майка си при семеен скандал в Шумен в сряда по обед. Съседи видели как младият мъж гони родителката си с нож в ръка пред блока. Настигнал я до бор в градинката пред дома им на ул.
Син закла майка си при семеен скандал в Шумен в сряда по обед. Съседи видели как младият мъж гони родителката си с нож в ръка пред блока. Настигнал я до бор в градинката пред дома им на ул."Света гора" 4 и я заколил. Според тях жената била с прерязано гърло. В 14,40ч. наследникът беше изведен от полицаи от дома си,

Ердоган няма да признае, дори да намажат лицето му с краден нефт

http://www.cross.bg/erdogan-neft-antonov-1490368.html

/КРОСС/ Руският президент Реджер Ердоган няма да признае вината си, дори ако лицето му бъде намазано с крадения нефт, заяви руският зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов, съобщи ТАСС. „Основният консуматор на този петрол, откраднат от законните собственици в Сирия и Ирак, е Турция. Според налична информация в този криминален бизнес е замесено най-високото ниво на политическо ръководство в страната - президентът Реджеп Ердоган и неговото семейство", каза Анатолий Антонов в кулоарите на конференция в Москва за борбата с тероризма.Той заяви също, че годишно доходите на „Ислямска държава" от нелегална продажба на петрол са около 2 млрд. долара.„Доходите от продажбата на нефт са сред най-важните източници на терористичната дейност в Сирия. Те (терористите) печелят около 2 млрд. долара ежегодно и използват тези средства за наемане на бойци от цял свят, за купуване на оръжие и оборудване", каза той.„Ние знаем цената на думите на Ердоган. Турските журналисти вече го хванаха веднъж в лъжа, откривайки оръжейни доставки на Турция за бойците под формата на хуманитарна помощ. Заради това журналистите бяха арестувани. Ръководителите, по-специално г-н Ердоган, няма да подадат оставка и няма да признаят нищо, дори ако лицата им бъдат намазани с крадения нефт", каза Антонов.„Цинизмът на турското ръководство е безграничен. Погледнете какво правят! Влязоха в чужда държава, безогледно я грабят

Президентът: На изпитание е поставен начинът ни на живот

http://frognews.bg/news_102949/Prezidentat-Na-izpitanie-e-postaven-nachinat-ni-na-jivot/

Живеем в трудни времена - на изпитание са поставени нашите ценности и начин на живот. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев по време на церемонията по връчването на Годишните награди „Доброволческа инициатива“ за 2015 година, съобщи „Фокус”.

Плевнелиев: Живеем в трудни времена - на изпитание са поставени нашите ценности

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150332

Живеем в трудни времена - на изпитание са поставени нашите ценности и начин на живот. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев по време на церемонията по връчването на Годишните награди „Доброволческа инициатива“ за 2015 година, съобщи „Фокус”.
Той благодари на доброволците. "За мен е чест да бъда с българските доброволци,
Живеем в трудни времена - на изпитание са поставени нашите ценности и начин на живот. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев по време на церемонията по връчването на Годишните награди „Доброволческа инициатива“ за 2015 година, съобщи „Фокус”. Той благодари на доброволците. "За мен е чест да бъда с българските доброволци,

Китай предвижда по-строга регулация в използването на дронове

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/12/02/2661403_kitai_predvijda_po-stroga_regulaciia_v_izpolzvaneto_na/?ref=rss


Китай подготвя нови правила, които ще забранят използването на безпилотни летателни апарати в населени райони, за да се гарантира безопасността на хората, съобщава онлайн изданието CNET.

Администрацията по гражданска авиация на страната не е доволна от наличните системи за сигурност на дроновете. "Системите не са достатъчно добри и трябва да бъдат подобрени, за да могат да избягват райони с гъсто строителство, електропроводи и други препятствия. Сблъсък или катастрофа ще компрометира...

Топадвокатът Людмил Рангелов ексклузивно пред ПИК за „Червеи”: Това дело е поръчково, няма доказателства!

http://pik.bg/топадвокатът-людмил-рангелов-ексклузивно-пред-пик-за-„червеи”-това-дело-е-поръчково-няма-д-news445635.html

Топадвокатът Людмил Рангелов ексклузивно пред ПИК за „Червеи”: Това дело е поръчково, няма доказателства!

„Това дело е политическо поръчково, но кой стои зад него аз не знам. Йовчев и Лазаров са по-информирани от мен и могат да коментират, аз не мога да кажа, кой е поръчител. Но очевидно е поръчково. Защото както отговарят, всеки може да промени метаданните, както каза г-н Йовчев, което ще рече данните за самите данни, което всъщност е и предметът на проверката. Да се установи, чрез наблюдение на самата система, кой е ровил вътре и прави различни манипулации.

Никой не знае кои са системните оператори и на кого се дават паролите. Това каза и г-н Йовчев, че аз като системен администратор мога да ви дам паролата и вие от вашия личен компютър да имате достъп до данните. Но ако се направи проверка, няма да излезе моето име, а вашето. Такъв е и случаят с г-н Костадинов.

От началото на делото стана ясно и това, че прокурорите не са достатъчно подготвени. Те внесоха в зала фалшив според Йовчев документ, а въпросите, които му задаваха, не бяха ясни дори на самия съдия.

Според адвокат Рангелов прокурорите също не са се подготвили достатъчно, като се има в предвид, че те разполагат с документите по делото на бюрото си през цялото време и могат да ги ползват, докато той няма това право, след като тези документи съдържат класифицирана информация.

„Аз мога да ги чета, но не мога да ги ползвам. Подготвям се с неимоверно много четене, отколкото те”, допълни Рангелов.

Той добави, че последното насрочено заседание е за 10-ти декември, на което ще се слуша експертиза, но не вярва тогава да се стигне до пледоарии.

Относно идването на Йовчев като свидетел, Рангелов каза, че той е много важен, защото даде ясно да се разбере, че документи за нередности са идвали при него, противно на това, което се твърдеше.

„Веднъж сигнали са идвали от Цветан Китов, веднъж от Областна дирекция Варна, веднъж от Иван Димитров. Той ги е насочвал да се обърнат към Тодор Костадинов, защото той е човекът, който се занимава с различните разследвания и обвинения на служители в МВР. Прокуратурата твърди, че такива сигнали не е имало, че едва ли не са измислени, което се опроверга”, завърши Рангелов. 

Рублата се насочва към най-лошата си серия от три месеца

http://www.investor.bg/novini/130/a/rublata-se-nasochva-kym-nai-loshata-si-seriia-ot-tri-meseca-207095/

Продължителното поевтиняване на петрола и санкциите върху турските храни може да ускорят темпа на инфлацията

77% от потребителите не одобряват принудителното спиране на Юбер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150067

2/3 смятат, че услугата трябва да се остане, като се наложат нови правила и регулации
Сондаж в трите най-големи града установи по-скоро положително отношение към т.нар. споделени услуги. Масовите настроения са за намиране на компромисен вариант в спора около платформата за споделено пътуване „Юбер” (Uber) с участието на държавните регулатори.
2/3 смятат, че услугата трябва да се остане, като се наложат нови правила и регулации Сондаж в трите най-големи града установи по-скоро положително отношение към т.нар. споделени услуги. Масовите настроения са за намиране на компромисен вариант в спора около платформата за споделено пътуване „Юбер” (Uber) с участието на държавните регулатори.

Ето как да си направите 3D коледна украса за вкъщи (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150323

Коледа е след броени дни и навсякъде се усеща коледният дух. Ако обаче все още не сте украсили вкъщи или искате ръчно да направите част от коледната  декорация, ви даваме интересна идея за 3D елхички.
Вижте ги във видеото
Коледа е след броени дни и навсякъде се усеща коледният дух. Ако обаче все още не сте украсили вкъщи или искате ръчно да направите част от коледната  декорация, ви даваме интересна идея за 3D елхички. Вижте ги във видеото

Одобриха допълнителни 800 000 лева разходи по бюджета на МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=307944

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МВР в размер на 800 000 лв. Средствата са предвидени в централния бюджет и са предназначени за възстановяване на митните сборове и ДДС за доставена техника в изпълнение на Меморандума за разбирателство между МВР на България и Департамента по енергетика на САЩ за сътрудничество в преодоляването на незаконния трафик на ядрени и други радиоактивни материали.

Покана за проекти за трансгранично сътрудничество България-Сърбия

http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/pokani/2015/12/02/2661697_pokana_za_proekti_za_transgranichno_sutrudnichestvo/?ref=rss

Рубрика "Еврофинансиране" се поддържа с експертната подкрепата на Консулто България.
---

Програмата Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Сърбия има за цел подобряване на трансграничното сътрудничество между България и Сърбия. Програмата е съ-финансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ II на Европейския съюз.

Общата цел на Програмата е да стимулира балансирано и устойчиво развитие на граничния регион между България и Сърбия, интегриран  в...

Борисов: Около буса вчера трябваше да бъдат поставени паравани или пожарни

http://politics.actualno.com/borisov-okolo-busa-vchera-trjabvashe-da-bydat-postaveni-paravani-ili-pojarni-news_511125.html

Трябва да извлечем поуките от инцидента на Летище „София”. Това заявява министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание, сочи стенограмата от него, публикувана на официалния сайт на Министерски съвет. „Службите вчера действаха добре. Московски, на летището тази служителка, разбрах, че вече сте я уволнили, но повече такива неща да не се получават! Грешката на службите ще я посоча и пред вас, и публично – когато има такъв инцидент

Испанският КС анулира декларацията за независимост на Каталуния

http://europe.actualno.com/ispanskijat-ks-anulira-deklaracijata-za-nezavisimost-na-katalunija--news_511121.html

Испанският конституционен съд днес отмени резолюцията, приета от парламента на Каталуния, която декларира започването на процеса на отделяне на богатия североизточен регион от останалата част от страната, предава AFP. Резолюцията, приета миналия месец, даде зелена светлина на регионалния парламент да започне работа по закони, които да създадат в рамките на 30 дни отделна хазна и система за социално осигуряване, с идеята процесът за сдобиване с независимост да приключи до 18 месеца. В началото

Ремонт на бивше кметство в асеновградско село наложи промяна на инвестиционната програма и бюджета

http://asenovgrad.actualno.com/remont-na-bivshe-kmetstvo-v-asenovgradsko-selo-naloji-promjana-na-investicionnata-programa-i-budjeta-news_511128.html

Промени в Инвестиционната програма и Бюджета за настоящата година на община Асеновград гласуваха днес общинските съветници на града. Това се наложи, за да бъде добавен нов обект: „Челен товарач – втора употреба – за Регионалния център за твърди битови отпадъци“, предаде кореспондентът на Actualno.com в Асеновград. От документацията става ясно, че финансиране за нововъведението ще бъде осигурено чрез средства от отчисленията, преведени в РИОСВ. Необходимата сума за челния

Горанов: Коалицията не е поставена на карта

http://business.actualno.com/goranov-koalicijata-ne-e-postavena-na-karta--news_511129.html

Аз не мисля, че е поставено на карта коалиционното споразумение. Бюджетът винаги е повод за дебати за приоритетите на държавата. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в парламента по повод твърденията на АБВ, че може да напусне коалицията заради неприети корекции в бюджета, предложени от партията. "Мисля, че МС до голяма степен е намерил добрия баланс. Това, че една или друга партия се опитва да постави темата дали в парламента нещо не може да бъде подобрено, не трябва да се ра

Българският фармацевтичен съюз е против мобилните аптеки

http://healthy.actualno.com/bylgarskijat-farmacevtichen-syuz-e-protiv-mobilnite-apteki-news_511123.html

Българският фармацевтичен съюз предлага да се забрани разкриването на нови аптеки в големите градове. Предложението е това да стане със специален Меморандум преди изработването на Националната аптечна карта, предаде БНР. Забраната не трябва да важи за малките населени места без достъп до фармацевтична грижа и без да засяга възможността да се открива денонощна аптека, където няма такава, каквито текстове са залегнали в законопроекта. Според Съюза трябва по-прецизно да се регулира и разкриванет

Плевнелиев: Живеем в трудни времена - на изпитание са поставени нашите ценности

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150318

Живеем в трудни времена - на изпитание са поставени нашите ценности и начин на живот. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев по време на церемонията по връчването на Годишните награди „Доброволческа инициатива“ за 2015 година, съобщи „Фокус”.
Той благодари на доброволците.
Живеем в трудни времена - на изпитание са поставени нашите ценности и начин на живот. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев по време на церемонията по връчването на Годишните награди „Доброволческа инициатива“ за 2015 година, съобщи „Фокус”. Той благодари на доброволците. "За мен е чест да бъда с българските доброволци,

Сергей Лавров е готов да се срещне с турския си колега на срещата на ОССЕ в Белград

http://www.mediapool.bg/sergei-lavrov-e-gotov-da-se-sreshtne-s-turskiya-si-kolega-na-sreshtata-na-osse-v-belgrad-news242585.html

Руският външен министър Сергей Лавров е готов да се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу в кулоарите на заседанието на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), което ще се състои в Белград на 3 и 4 декември. Това съобщи самият Лавров на пресконференция след разговори в Никозия с кипърския си колега, предаде агенция ТАСС в сряда. "Аз разговарях на следващия ден след това нарушение на международното право (атаката на руския самолет Су-24 - бел. аг.) с министъра на външните работи на Турция Чавушоглу и не чух от него нищо ново в сравнение с това, което турското ръководство публично заяви, оправдавайки своето неприемливо престъпно действие. Сега турската страна настоятелно моли за организиране на лична среща с министъра на външните работи на Турция в кулоарите на заседанието на Съвета на министрите от ОССЕ в Белград", каза Лавров. "Ние няма да откажем този контакт и ще чуем какво ще ни каже господин Чавушоглу", посочи Лавров. "Може да се появи нещо ново в сравнение с това, което бе казано публично", допълни той. Турция сама трябва да разбере какво трябва да направи след инцидента със сваления от турските военновъздушни сили руски бомбардировач, каза Лавров. "Няма да се изказвам по въпроса какво трябва да направи Турция. Нашите турски колеги сами трябва да разберат какво трябва да направят", каза руският първи дипломат. Той отбеляза, че отношенията между Москва и Анкара не може да продължат да се развиват както обикновено. "Ние разглеждаме това действие на Турция като противоречащо на задачата за борба с тероризма", посочи Лавров.

Ето как да си направите 3D коледна украса за вкъщи (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150319

Коледа е след броени дни и навсякъде се усеща коледният дух. Ако обаче все още не сте украсили вкъщи или искате ръчно да направите част от коледната  декорация, ви даваме интересна идея за 3D елхички.
Вижте ги във видеото
Коледа е след броени дни и навсякъде се усеща коледният дух. Ако обаче все още не сте украсили вкъщи или искате ръчно да направите част от коледната  декорация, ви даваме интересна идея за 3D елхички. Вижте ги във видеото

Новото правителство в Полша спира държавната ин витро програма

http://www.mediapool.bg/novoto-pravitelstvo-v-polsha-spira-darzhavnata-in-vitro-programa-news242584.html

Новото консервативно правителство в Полша реши да спре от средата на 2016 г. държавната програма, финансираща оплождането ин витро - едно от основните социални постижения на предишния кабинет, оглавяван от либералката Ева Копач, предаде Франс прес. Здравният министър Константи Радживил направи това съобщение, представяйки програмата си пред парламентарната комисия по здравеопазването. Оплождането ин витро не е забранен в Полша метод, но ще може да се използва единствено за сметка на заинтересованите. Малко преди изборите през октомври, спечелени от партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински, кабинетът на "Гражданска платформа" задели 304 милиона злоти (72 милиона евро) за финансиране на тази програма от 1 юли догодина до края на 2019 г. Полша, където Католическата църква все още има съществено влияние върху политическия живот, години наред беше останала без закон, регламентиращ този метод за асистирана репродукция. ПиС се опита да я забрани, дори предложи практикуващите метода ин витро да бъдат наказвани със затвор. Някои епископи даже съзряха в зачеването ин витро изкусно замаскиран аборт - в случай че образуваните излишни ембриони бъдат унищожени. По данни на полското здравно министерство от 3 ноември, в рамките на държавната програма за оплождане ин витро са родени вече 3644 деца и е задействана процедура за още 17 023 семейни двойки. Инициативата на новото правителство е "вредно решение", коментира бившата премиерка Ева Копач. То "засяга над един милион двойки в Полша, които нямат финансова възможност да платят от джоба си това скъпо лечение", заяви тя.

Трима българи арестувани във Франция за кражба на катализатори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150307

Трима българи са били арестувани във френския град Перьо, департамента Лоар, при опит да откраднат три катализатора на ауспух, предаде Activradio, цитирано от "Фокус".
Мъжете са на възраст от 30 до 38 години. Те ще бъдат изправени пред съда пред март 2016 г.
Катализаторите са особено търсени от крадците заради редките метали, които съдържат.
Трима българи са били арестувани във френския град Перьо, департамента Лоар, при опит да откраднат три катализатора на ауспух, предаде Activradio, цитирано от "Фокус". Мъжете са на възраст от 30 до 38 години. Те ще бъдат изправени пред съда пред март 2016 г. Катализаторите са особено търсени от крадците заради редките метали, които съдържат.

Трима българи арестувани във Франция за кражба на катализатори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150268

Трима българи са били арестувани във френския град Перьо, департамента Лоар, при опит да откраднат три катализатора на ауспух, предаде Activradio, цитирано от
Трима българи са били арестувани във френския град Перьо, департамента Лоар, при опит да откраднат три катализатора на ауспух, предаде Activradio, цитирано от "Фокус". Мъжете са на възраст от 30 до 38 години. Те ще бъдат изправени пред съда пред март 2016 г. Катализаторите са особено търсени от крадците заради редките метали, които съдържат.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване