51 приказни планински кътчета от България

http://books.actualno.com/51-prikazni-planinski-kytcheta-ot-bylgarija-news_510961.html

Издателство „Софтпрес“ има удоволствието и честта да ви представи книгата „51 приказни планински кътчета от България“. Уникално по своята концепция и замисъл, изданието съчетава функционалността на пътеводител с богат илюстративен материал, характерен за луксозните фотографски албуми. Книгата е дело на графичния дизайнер Радослав Донев, който следва сърцето си при подбора на местата, запечатани от фотоапарата му в последните осем години. Неговите над 150 пътешествия го

МВР е разграден двор, трябваше отдавна да са хванали извършителя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261229_%D0%9C%D0%92%D0%A0+%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%80%2C+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D

 Това дете беше рядко добро, ученолюбиво, нямаше врагове. Трудно ще бъде открит убиецът, защото полицията работи само по мотива, а в случая най-вероятно става въпрос за инцидентно нападение. Виждате обаче, че МВР е като разграден двор. Това заяви пред bTV Мирослав Паскалев-Зорец, семеен приятел на семейството на Георги Игнатов, ученикът който беше брутално убит в Борисовата градина.
"Такова убийство трябва да се разкрие в първите часове. За съжаление и медиите насочиха полицията в друга насока", коментира той.

Както БЛИЦ съобщи, вчера експертът Ботьо Ботев обяви, че във въпросния случай полицията вече трябва да е установила кой е извършителят. "За шест месеца трябваше да се стигне до това момче. Тук имаме вероятния извършител, а това е много", коментира той.

В предаването взе участие и Константин Панчев, един от най-добрите приятели на Георги и син на Мирослав Паскалев. "Последно в полицията ме викнаха през август месец. Разпитваха ме и задаваха възможно най-глупавите въпроси, оттогава нищо не се е случило", коментира съученикът на убитото момче.

"Полицията не работи достатъчно бързо по случая, за да открие извършителя. В момента той може да е на другия край на света", допълни Константин. Той допълни, че никой от познатите на Георги не е разпознал силуета на евентуалния извършител.

"За последно се видях с родителите на Георги на 31 октомври, когато той трябваше да има рожден ден. Тогава говорихме с родителите му, но и те нямат никаква информация по случая", разкри съученикът на 16-годишното момче. 

Държавата - длъжник на 2000 деца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261228_%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+-+%D0%B4%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+2000+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0

 Близо 2000 българчета годишно са лишени от правото им да получават по 100 лева месечна компенсация за това, че не са били приети в детска градина, съобщава "Телеграф". Обезщетението бе въведено с промяна в Закона за семейните помощи през 200 година, но реално никога не е било изплащано.
Причината е неразписана наредба и непредвидени средства с бюджета. От социалното министерство заявиха, че се обмисля догодина този текст от закона да отпадне, тъй като на практика е неприложим.

В момента всяко семейство с дете на възраст от 3 до 6 години, което не може да бъде записано в общинска  детска градина, следва да бъде компенсирано от държавата със 100 лева. Изплащането на помощите обаче е обвързано с възможностите на бюджета и на практика няма как да се случи.

Право на въпросната помощ само в София, където проблемът с местата в забавачките е най-голям, биха имали семейства на 1600 деца. Толкова е броят на малчуганите, които не са приети в детски градини в столицата. Ако към тях се прибавят и всички недоредили се за забавачка от цялата страна, както и тези, неприети в минали години, броят със сигурност ще надхвърли 2000.

В подкрепа на изоставащите региони - повече публични инвестиции и облекчения

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-podkrepa-na-izostavashtite-regioni-poveche-publichni-investicii-i-oblekcheniia-207032/

Специална програма обхваща почти 150 общини от Северозападна България, Странджа – Сакар, Родопите и граничните, планински и полупланински региони

Радарите за превишена скорост днес - 2 декември, във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=307891

Служители на пътната полиция ще следят днес - 2 декември, за превишена скорост във Варненско, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 09.00-10.00 с.Ветрино,център,път ІІІ-207 09:30ч.-10:30ч. Път I-9 км.129+500 -разклона за с.

САЩ обмислят въвеждането на нови санкции срещу Русия

http://www.cross.bg/rysiya-ikonomicheski-sanktzii-1490234.html

/КРОСС/ САЩ продължават да разглеждат възможността за въвеждане на икономически санкции по отношение на Русия заради твърдяното от тях нарушаване на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег (РСМД), но засега не са приели  решение, съобщи заместникът на държавния секретар на САЩ по въпросите на контрола върху въоръженията и спазването на договореностите Роуз Гьотемюлер, предаде РИА Новости. „Ние продължаваме да разглеждаме икономическите мерки във връзка с договора за РСМД, но към момента не сме приели решение“, заяви Гьотемюлер. Тя припомни, че по-рано САЩ и ЕС заедно въведоха икономически санкции срещу Русия заради ситуацията в Украйна, които по думите й, са „невероятно ефективни“. По-рано официалните лица нееднократно заявиха възможността от въвеждане на икономически и военни мерки по отношение на Русия във връзка с предполагаемото нарушаване на Договора за РМСД. Такива решения обаче, така и не бяха приети, което предизвиква недоволство сред много от членовете на Конгреса, и най-вече сред републиканците, които критикуват администрацията на действащия президент-демократ Барак Обама.

Лавров и Кери ще обсъдят кипърския въпрос с Анастасиадис

http://www.cross.bg/lavrov-nikoziya-kipur-1490246.html

/КРОСС/Кипър е в центъра на дипломатическа совалка на най-високо ниво. Днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, който пристигна на острова късно снощи, ще разговаря с президента на Кипър Никос Анастасиадис и политическото ръководство на страната. Веднага след него, на 3 - 4 декември, Никозия е домакин на държавния секретар на САЩ Джон Кери. Официалните посещения на дипломати № 1 на Русия и САЩ се оценяват от правителството в Никозия като „особено важни" и с „голямо политическо значение". Визитите се провеждат в много критичен период за Кипър, когато преговорите за постигане на споразумение по кипърския въпрос са в решаваща фаза. Преговорите по Кипърския проблем и съществуващите все още проблеми в този процес, въпросите за сигурността и гаранциите, финансовите и икономически аспекти на обединяването на страната са основните теми в разговорите на президента на Кипър Никос Анастасиадис с руският външен министър Сергей Лавров днес и с държавния секретар на САЩ Джон Кери. В интервю за Кипърската информационна агенция в навечерието на визитата си Лавров подчерта, че Русия е за постигането на устойчиво, жизнеспособно и справедливо решаване на Кипърския въпрос на основата на двуобщностна двузонална федерация, в съответствие с резолюциите на ООН, при стриктното спазване на интересите на двете кипърски общности, без външен натиск и краен срок

Декември е за секс, януари - за разводи!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261227_%D0%94%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%2C+%D1%8F%D0%BD%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8+-+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%21

 Навсякъде по света са забелязали, че най-много сексуални контакти има през януари, когато са празниците и човек си отпуска душата и кесията. Това казва в интервю за „Телеграф” д-р Веселин Герев. Той допълва, че увеличената употреба на алкохол тласка хората към безразборни връзки.
 Според психиатърът, през януари има най-много разводи, защото повечето партньори хващат половинките си в изневяра. 

„Що се отнася до лошата демографска ситуация в България, това се дължи на факта, че днес повечето двойки живеят без брак, което предполага по-малко ангажименти и психологическо натоварване. Преди няколко години коментирах едно проучване, според което 80% от българите живеят без официално да имат брак, макар че някои имат и деца”, казва психиатърът.

Той обяснява този факт с голямата икономическа несигурност в страната, тъй като хората не са сигурни дали ще могат да издържат деца и семейство, ако останат без доходи. Затова ценностите на семейството са тотално изместени от кариерата.

Д-р Герев посочва и още един фактор за ниската раждаемост у нас- обсебващата роля на родителите, които дълго казват на децата си- „не прави това, прави онова” и им пречат да натрупат житейски опит. 

Външните министри от НАТО приеха стратегия срещу хибридната война

http://offnews.bg/news/n_1/n_600685.html

Хибридна атака срещу страна член от НАТО би могла да задейства клаузата за колективна отбрана. Това става възможно с приетата от външните министри от държави членове на алианса Стратегия срещу хибридната война. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обясни, че новият вид заплахи изискват адаптация, съобщава БНР: Разширяваме нашите способности да се защитаваме от хибридни заплахи. Решихме също, че хибридните атаки ще могат да задействат член 5. Въпросният текст е основополагащ за Вашингтонския договор на НАТО, според който нападение срещу една или повече страна-членка се разглежда като нападение срещу всички. При активирането на член 5-ти съюзниците са длъжни да окажат помощ на нападнатата страна, включително с използването на въоръжени сили. Без нито веднъж да споменава Русия и нейните действия в Украйна, Йенс Столтенберг описа някои от мерките в новата стратегия: Ускоряването на реакцията на нашите сили при хибридни заплахи е част от защитата. Защото при хибридната война се използва заблуда, без време за предупреждение. Друго изискване е по-ясен анализ на ситуацията, защото често не е ясно за какъв тип конфликт става дума - дали това е мир или война. Диверсията и тайните операции също са част от хибридния начин на водене на война. И не на последно място - кибер атаките са част от тази хибридна заплаха. НАТО си сътрудничи по въпроса и с Европейския съюз, стана ясно от върховния представител по външната политика и отбрана Федерика Могерини, която бе поканена на срещата, обобщава кореспондентът на БНР. Подготвяме с ЕК и Европейската агенция по отбрана обща рамка срещу хибридните заплахи. Ще направим конкретни предложения до европейските правителства, уточни Могерини. Очаква се външните министри от НАТО да отправят покана към Черна гора да стане 29-та членка на военния алианс. Правителството в Подгорица официално поиска да се присъедини, въпреки изразената съпротива от Русия. Преди седмица говорител на руското външно министерство заяви, че започването на преговори за членство с Черна гора ще се възприеме от Москва като "конфронтация", която още ще усложни трудните отношения между Русия и НАТО. На заседанието си в Брюксел външните министри решиха още НАТО да изпрати още самолети и кораби в подкрепа на турската авиация. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че решението не е свързано със сваления руски самолет от Турция до сирийската граница: Обединеното кралство обяви готовност да разположи няколко самолета в базата Инджирлик. Дания също съобщи, че ще изпрати военни кораби в Средиземно море. Това е нещо, по което работим много преди инцидента от миналата седмица. Ще продължим да прилагаме предохранителни мерки в полза на Турция. В общото изявление на външните министри от алианса се казва, че съюзниците подкрепят с неизменна солидарност Турция. Британският парламент ще гласува тази вечер предложението на премиера Дейвид Камерън кралските военновъздушни сили да започнат да нанасят удари в Сирия.

Приятел на убития Георги: В СДВР ми задаваха глупави въпроси

http://frognews.bg/news_102914/Priiatel-na-ubitiia-Georgi-V-SDVR-mi-zadavaha-glupavi-vaprosi/

Три пъти са ме извикали там в СДВР. Зададоха ми възможно най-глупавите въпроси. Това заяви в сутрешния блок на бТВ един от най-добрите приятели на убития преди половин година в Борисовата градина Георги – Константин.

Близки на Георги: Такова убийство трябва да се разкрие в първите часове

http://pik.bg/близки-на-георги-такова-убийство-трябва-да-се-разкрие-в-първите-часове-news445379.html

Близки на Георги: Такова убийство трябва да се разкрие в първите часове

Това дете беше рядко добро, ученолюбиво, нямаше врагове. Трудно ще бъде открит убиецът, защото полицията работи само по мотива, а в случая най-вероятно става въпрос за инцидентно нападение. Виждате обаче, че МВР е като разграден двор. Това заяви пред bTV Мирослав Паскалев-Зорец, приятел на семейството на Георги Игнатов, ученикът който беше брутално убит в Борисовата градина.

"Такова убийство трябва да се разкрие в първите часове. За съжаление и медиите насочиха полицията в друга насока", коментира той.

Вчера експертът Ботьо Ботев обяви, че във въпросния случай полицията вече трябва да е установила кой е извършителят. "За шест месеца трябваше да се стигне до това момче. Тук имаме вероятния извършител, а това е много", коментира той.

В предаването взе участие и Константин Панчев, един от най-добрите приятели на Георги и син на Мирослав Паскалев. "Последно в полицията ме викнаха през август месец. Разпитваха ме и задаваха възможно най-глупавите въпроси, оттогава нищо не се е случило", коментира съученикът на убитото момче.

"Полицията не работи достатъчно бързо по случая, за да открие извършителя. В момента той може да е на другия край на света", допълни Константин. Той допълни, че никой от познатите на Георги не е разпознал силуета на евентуалния извършител.

"За последно се видях с родителите на Георги на 31 октомври, когато той трябваше да има рожден ден. Тогава говорихме с родителите му, но и те нямат никаква информация по случая", разкри съученикът на 16-годишното момче.

Има ли бъдеще такса “Перник”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148485

Идеята на бизнеса с такса “Перник” да се пълни хазната в София е противоречива. Може и да има някакво основание колите от страната, които използват инфраструктурата на столицата, а там, където са регистрирани, плащат по-малки налози, да си плащат допълнително.
Това обаче е трудно да се случи в живота.
Идеята на бизнеса с такса “Перник” да се пълни хазната в София е противоречива. Може и да има някакво основание колите от страната, които използват инфраструктурата на столицата, а там, където са регистрирани, плащат по-малки налози, да си плащат допълнително. Това обаче е трудно да се случи в живота.

Башар Асад: Ердоган свали руския Су-24 от страх

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5149012

Страхът от промяна в баланса на силите в Сирия не е в полза на Турция и принуди турския президент Реджеп Тайип Ердоган да реши да свали руския изтребител Су-24, заяви сирийският президент Башар Асад, цитиран от Интерфакс.
„Мисля, че инцидентът с руския самолет показа, че Турция е притеснена и не може да приеме факта,
Страхът от промяна в баланса на силите в Сирия не е в полза на Турция и принуди турския президент Реджеп Тайип Ердоган да реши да свали руския изтребител Су-24, заяви сирийският президент Башар Асад, цитиран от Интерфакс. „Мисля, че инцидентът с руския самолет показа, че Турция е притеснена и не може да приеме факта,

Башар Асад: Ердоган свали руския Су-24 от страх

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5149016

Страхът от промяна в баланса на силите в Сирия не е в полза на Турция и принуди турския президент Реджеп Тайип Ердоган да реши да свали руския изтребител Су-24, заяви сирийският президент Башар Асад, цитиран от Интерфакс.
„Мисля, че инцидентът с руския самолет показа, че Турция е притеснена и не може да приеме факта,
Страхът от промяна в баланса на силите в Сирия не е в полза на Турция и принуди турския президент Реджеп Тайип Ердоган да реши да свали руския изтребител Су-24, заяви сирийският президент Башар Асад, цитиран от Интерфакс. „Мисля, че инцидентът с руския самолет показа, че Турция е притеснена и не може да приеме факта,

Грабежът на „Кремиковци“ за един долар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261226_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8%E2%80%9C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80

 

Злосторничеството на Костов достига зеещи висоти с приватизацията на стратегическото дружество

Приватизацията на МК „Кремиковци“, който е превърнат през първата половина на 90-те години на миналия век в платформа за източване на десетки и стотици милиони долари публични средства, е задължителна стъпка. Това е категоричното ми мнение. Друг е въпросът как е извършена тя и ето тук най-важни са детайлите и подробностите по сделката.

Във всеки случай „бандитската“ приватизация, която правителството на Иван Костов извърши, в частност и при продажбата на „Кремиковци“, може лесно да бъде разобличена, когато се анализират параметрите по сделката.

Оздравяване или ликвидация

През 1996 г. „Кремиковци“ АД е включено по силата на закон в списъка на държавни предприятия, спрямо които се предприемат мерки за финансово оздравяване. Срокът е 31 декември 1998 г. Според тази програма, ако до тази дата не се постигне финансово оздравяване или приватизация, предприятието трябва да бъде ликвидирано. Продажбите на „Кремиковци“ АД през 1995-1997 г. спадат значително като резултат от влошените икономически условия по време на управлението на БСП и Жан Виденов. В същото време нарастват задълженията към НЕК, „Булгаргаз”, ВиК и много други доставчици. Както пише в докладна записка тогавашният изп. директор Атанас Богданов:

„От 1.1.1995 г. до настоящия момент дружеството не е изплащало задълженията си към „Булгаргаз“ ЕАД за доставен и консумиран природен газ, който към 30.10.1995 г. възлиза на 1 867 797 143 хил. лв. С Решение №637 – П от 14.7.1998 г. на Агенцията за приватизация е открита процедура за приватизация на „Кремиковци“ АД чрез продажба на 71% от капитала му. Избрани са посредници – независимите консултанти WS Atkins и Austrian Raiffeisen Investment. Те изготвят рамката на бъдещия приватизационен договор, а правителството на ОДС, начело с Иван Костов, одобрява тази рамка. Одобрената от правителството рамка е предоставена заедно с придружителни писма до всички купили приватизационния меморандум лица: „Ердемир“ – Турция, „Дюферко“ – Швейцария, „Вилер“ – Испания, „Йонг фенг“ – Китай/Кипър, „Тенида Анщалт“ – Лихтенщайн, и „Дару металс“ АД – България. От тях в офертната надпревара се включват само „Ердемир“, „Дюферко“ и „Дару металс“ АД. Впоследствие само „Ердемир“ и „Дару Металс“ АД представят своите подобрени оферти.

Бандитизъм

Сега следете много внимателно какво се случва, защото бандитизмът на приватизацията по иванкостовски е в детайла. Знаете, че дяволът се крие също там. Турската фирма „Ердемир“ обявява, че е готова да купи „Кремиковци“ АД при условие че не плаща старите му дългове. „Всичко, което бъде внесено във фирмата, да се използва за бъдещото му развитие, а не за погасяване на стари задължения. Дискусията с правителството ще бъде в тази посока“, заявява през 1998 г. на пресконференция президентът на „Ердемир“ Йелмаз Аргюден. Турският гигант „Ердемир“ се наема да осигури пазар на кремиковската стомана в Турция, където годишното търсене на плоски продукти на металургията в онези години е за около 5 млн. тона.

 

 

Днес е много повече. „Ердемир“ има капацитет 3 млн. тона и плановете на компанията са останалите 2 млн. тона да се осигуряват от „Кремиковци“. Йелмаз Аргюден е планирал за модернизацията на комбината да бъдат отделени 450-500 млн. долара, които могат да се осигурят без проблем от турски банки и финансови институции. Да, ама не. Другарят Иван Йорданов Костов е на друго мнение и смята да развърти схема чрез българската фирма „Дару Металс“ АД и нейния собственик Валентин Захариев. С решение №389 от 14 юни 1999 г. правителството на Иван Костов одобрява сключването на приватизационен договор за продажбата на „Кремиковци“ АД. „Наддаването“ печели другарят Валентин Захариев и неговата „Дару Металс“ АД, която купува 71% от акциите на “Кремиковци” срещу символичния 1 (един) долар и ангажимент за погасяване на задълженията на дружеството. По-късно „Дару Металс“ АД е преименувана на “Финметалс холдинг”. Държавата запазва малко над 25% от собствеността в завода, а 3% са притежание на дребните акционери, придобили собственост по време на масовата приватизация. В замяна на символичния 1 долар купувачът се ангажира да инвестира в предприятието 300 млн. долара от 2000 г. до 2005 г. по предназначение и график съгласно инвестиционната програма (Приложение №23 от договора за приватизация). Финансовите ангажименти на „Финметалс холдинг“ АД освен крупната инвестиционна програма са да плати 35 млн. долара дълг към Държавния фонд за реконструкция и развитие (ДФРР) за 15 години, както и да уреди солидарно с държавата задължението по Закона за уреждане на несъбираемите кредити (ЗУНК) към Контрол банк – Австрия, на стойност 70 млн. долара. Държавата изпълнява своя ангажимент веднага след сключването на договора, докато „Кремиковци“ АД и „Финметалс холдинг“ АД не предприемат никакви действия по него.

 

 

Държавни инжекции

 

През 1999 г. държавата опрощава задължения на комбината в размер на 201 млн. лв. С Решение №556 от 30.7.1999 г. на Министерския съвет е отпусната допълнителната сума от 183 млн. лв. за погасяване на дълговете на дружеството към кредиторите „Булгаргаз“ ЕАД и НЕК ЕАД, към държавни и общински бюджети, в това число неплатени мита и данъци, възникнали до 31.7.1999 г. Общият размер на държавната помощ през 1999 г. достига сумата от близо 394 млн. лв. Изводът от тези решения на правителството е, че държавата субсидира предприятие с преобладаващо частен капитал. Защо според вас го прави? Сигурно заради черните очи на Валентин Захариев. И защо е отблъснат един наистина много сериозен потенциален и с финансови възможности кандидат като турския гигант „Ердемир“, а комбинатът беше даден на дружество, което има не дори печалба, а оборот едва няколко милиона на година. Как след като има подобни ограничени финансови възможности, може да се мисли, че „Финметалс“ ще изпълни подписания договор?! От момента на раздържавяването си през 1999 г. до 2002 г. вкл. комбинатът не отчита печалба, но за сметка на това продължават да растат дългосрочните му задължения и тези към свързани предприятия. Въпреки стотиците милиони левове публични средства, които са налети уж за изчистване на задълженията на комбината. Ами да бяха приели условията на турския гигант „Ердемир“ тогава. Турците не искаха да плащат задълженията на „Кремиковци“ АД и нежеланието на правителството на Иван Костов да се съобрази с това тяхно съвсем справедливо и резонно условие ги елиминира от възможността да купят комбината.

 

Легендата рухва

На 13 август 1999 г. е сключено допълнително споразумение, касаещо изменения по отношение на обслужване на задълженията на дружеството към кредитори, съществуващи към 30 април 1999 г., както и обезпеченията за неизпълнение на задължението за изпълнение на инвестиционната програма. Създадената пред обществото легенда, че новият собственик ще си плаща добросъвестно дълговете, рухва веднага след като капиталът е прехвърлен.

 

 

През 2002 г. и първото шестмесечие на 2003 г. дълговете към доставчици на притежаваното от „Дару Металс“ (впоследствие „Финметалс“) предприятие са увеличени на 144% и 159% спрямо 1998 г. Този жест от страна на Иван Костов и компания - да платят с държавни пари задълженията на частно предприятие - позволява на Валентин Захариев през първите години от сделката да покрие задълженията си към външни доставчици и партньори.

Престъпна политика

Ето това е престъпната политика, която това правителство и този премиер са провеждали – не приватизацията сама по себе си е погрешна или престъпна, а приватизацията, извършена ала „Костов стайл“, е престъпна. Фирмата не погасява в срок задълженията си към „Булгаргаз”, НЕК и НОИ, трупа още дългове към митниците и Агенцията за държавни вземания, а общият им размер към края на 2001 г. достига внушителната сума от 837 млн. лв.

 

 

С решение на надзорния съвет на НОИ са разсрочени задълженията на „Кремиковци“ АД в размер на 63 725 561,09 лв. за периода 30.9.2000 г. до 30.8.2003 г. (за 36 месеца). Всичко това става под личната опека и натиск на министър-председателя Иван Костов. Най-логичният въпрос е защо много по-малки улеснения са отказани на турската „Ердемир“, чиято стратегия за развитие на „Кремиковци“ е на светлинни години от мишкуването на Валентин Захариев? И защо печели „Дару Металс“, която няма дори и теоретични възможности и потенциал нито да стане действителен гарант по задълженията на комбината, нито да инвестира обещаните 300 млн. щ. долара.

Санкциите - мръсна дума

За Иван Костов и компания е предварително ясно, че „Дару Металс“ АД няма да изпълнява приватизационния договор! Защо мисля така ли? Ето, убедете се сами. Започвам анализа на изпълнението на задълженията на купувача „Дару Металс“ съгласно Договора за приватизационна продажба - точка по точка и параграф по параграф.


1. По инвестиционната програма – тотално неизпълнение в щ. долари

Година

По договор

Задължение

Изпълнение

Неизпълнение

2000

50 000 000

50 000 000

39 536 562

-10 463 438

2001

50 000 000

60 463 438

13 854 701

-46 608647

2002

50 000 000

96 608 647

8 372 930

-88 235 717

2003

50 000 000

 

 

 

2004

50 000 000

 

 

 

2005

50 000 000

 

 

 

Общо

300 000 000

 

61 764 193

 

2. По отношение на задължението към НЕК ЕАД - не са предвидени неустойки в договора.

3. По отношение изпълнението на задължението към „Булгаргаз“ ЕАД – с решението на МС, за което вече писах, са опростени задълженията на стойност 85 825 935 лв. Но още през април 2001 г. „Кремиковци“ вече е натрупал нови 4 млн. лв. дълг за доставен газ, а две години по-късно, към март 2003 г., задълженията му са в размер на 31 058 830,10 лв.

4. По отношение на задължението за погасяване на държавни и други вземания (ДДС, данък печалба, ДОД, митнически сборове и др.) – в приватизационния договор не са предвидени неустойки. Общият размер на държавните вземания не е изяснен. Отговорността на „Дару Металс“ е оформена с договор за поръчителство и е ограничена до „тези задължения към 31.7.1999 г., намалени със сумата, която е покрил държавният бюджет, но не повече от 40 000 000 лв.“ С писмо изх. №33-00-20/21.02.2003 г. Агенцията за следприватизационен контрол е изискала информация относно изпълнението на поетия чрез приватизационния договор ангажимент от „Дару Металс“ АД. В отговор в АСК е постъпило писмо с вх. №92-00-34/21.03.2003 г. от ТДД „Големи данъкоплатци“, която, под предлог че исканата информация е служебна тайна, отказва да я предостави на Агенцията за следприватизационен контрол!

5. По отношение на задълженията към НОИ – в приватизационния договор отново не са предвидени неустойки. Агенцията по приватизация с писмо с изх. №92-00-16/05.06.2001 г. е поискала становище от НОИ относно изпълнението на поетия чрез приватизационния договор ангажимент от „Дару Металс“ АД. С писмо с вх. №31-00-54/13.11.2001 г. НОИ уведомява, че поради неизпълнение на задълженията за текущо внасяне на дължимите осигурителни вноски общият размер на задълженията на „Кремиковци“ АД се увеличава. Две години по-късно общият размер на задълженията на „Кремиковци“ АД към НОИ е, както следва: към държавното обществено осигуряване – над 70 млн. лв; към допълнително задължително обществено осигуряване – близо 1 млн. лв; към Националната здравноосигурителна каса – близо 900 хил. лв.

6. По отношение задължението на „Кремиковци“ АД към Стопанска банка. В приватизационния договор не са предвидени санкции.

7. По отношение на задълженията към кредитори - търговски банки. В приватизационния договор отново не са предвидени санкции.

8. По отношение на задълженията към други основни кредитори. Както можете да се досетите, в приватизационния договор не са предвидени санкции.

9. По отношение на задължението, свързано с Програмата за привеждане в съответствие с нормативната уредба по околната среда. Как мислите, дали в приватизационния договор някой се е „сетил“ да предвиди санкции и неустойки? Не, разбира се. През 2003-2004 г. купувачът „Дару Металс“ АД продължава да залъгва Агенцията за следприватизационен контрол, че ще осигури средствата, предвидени от Програмата за привеждане в съответствие с нормативната уредба по околна среда. За да добиете представа за мащаба на лъжите по този казус на новите собственици на „Кремиковци“ АД, ще дам числата на поетите като ангажимент по договора средства и реално усвоените. По договор за периода 2000-2004 г. те трябва да са в размер на 90 млн. лв. Реално вложените за 2001 г. са малко под 1 млн. лв., а за 2002 г. – 1 млн. и 727 хил. лв. Но както вече знаете – в договора не е предвидена санкция при неизпълнение на задължението.

10. По отношение на задължението за запазване на постигнатите със синдикатите договорености. В приватизационния договор не са предвидени санкции.

Тук никакви коментари не са нужни, само гневът и усещането за злосторничество достигат зеещи висоти. Това е позор, това е нечуван и невиждан грабеж, който никога не получи поне минимално, не говоря за справедливо възмездие!

Жълт код за силен вятър е обявен в Северна България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/02/2661289_jult_kod_za_silen_viatur_e_obiaven_v_severna_bulgariia/?ref=rss


Жълт код за силен вятър е обявен в 13 области от Северна България, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна. Очаква се скоростта на вятъра там да достигне 14-19 метра в секунда.

"Бъдете внимателни за летящи във въздуха предмети. По тази причина са възможни локални нарушения на...

Започваме акция „Неплатена глоба”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261225_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F+%E2%80%9E%D0%9D%D0%B5%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%E2%80%9D

 

35 млн. лева са отделени за ремонт на кварталните улици. Редовно ревизираме и големите длъжници на общината. Капиталовата програма за догодина ще е в размер на 366,6 млн. лева.

ВИЗИТКА:

Роден е на 1 октомври 1966 г. в София

Завършва магистратура в Електротехническия факултет на Техническия университет-София

Завършва и магистратура по бизнес администрация

Има и магистърска степен от City University in Seattle –Washington

От юни 2006 г. до ноември 2011 г. е старши банкер в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) – София

Януари 2002 - юни 2006 г. - специалист по проекти в Световната банка-София

1998 - декември 2001 г. - специалист по проекти в Американската агенция за международно развитие (USAID), България

 

 

- Господин Барбалов, столичният бюджет за 2016 г. ще бъде свит до 1,18 млрд. лева, защо?

 

- Проектобюджетът за следващата година е 1,18 млрд. лева, което е един доста сериозен бюджет. В рамките на тези средства имаме предвидени 985 млн. лв. бюджетни средства и усвояване на 195 млн. лв. по европейски програми. Разликата с 2015 г. се получава, защото през следващата година ще изпълним по-малко европейски проекти, а причината е забавеното стартиране на сегашния програмен период. Имаме подготвени проекти и при стартиране на програмите ще можем да кандидатстваме. Капиталовата програма за догодина ще е в размер на 366,6 млн. лева. Предвидили сме и повече пари за чистотата на града - 177 млн. лева. Така ще се мие повече, включително и малките квартални улици. Фирмите ще използват повече техника за почистване. София ще се развива като един модерен град с най-новите технологии.

 

- Предвиждате ли увеличение на данъците и таксите?

 

- Не, предлагаме увеличение на такса смет, въпреки че разходите за чистота са увеличени в проектобюджета, те ще бъдат балансирани в рамките на общата рамка за такса смет. Освен това такса смет е достатъчно висока и не смятам, че е достатъчно обосновано на този етап да искаме от гражданите и от бизнеса да плащат повече. Всяко увеличение трябва да бъде добре анализирано и да е съгласувано с всички страни. Няма да предложим увеличаване и на данъците през 2016 г.

 

- По какви проекти ще работи общината догодина?

 

Основният проект за 2016 г. ще бъде строителството на централния участък от третия лъч на метрото, който ще свързва кварталите „Овча купел“ и „Левски“ . Предвидили сме с подземната железница да усвоим около 180 млн. лева, в тях се включват и 20 млн. лева и от данъците на софиянци. Продължаваме с изграждането на нови пет детски градини и инвестициите в пътна инфраструктура.

 

- Колко пари сте предвидили за догодина за ремонта на улиците в кварталите?

 

- Средствата в проектобюджета са увеличени с почти 11 млн. лева в сравнение с тази година и ще достигнат 35 млн. лева. Това е част от ангажиментите, които бяха поети от кмета на София Йорданка Фандъкова за повече инвестиции в кварталите. През последните години инвестирахме сериозни средства в основни булеварди, сега ще продължим с изграждане и ремонти на по-малките улици.

- Какви приходи и разходи сте заложили в проектобюджета и смятате ли, че те са реално изпълними?

 

- Собствените приходи ще са в размер на 582,8 млн. лева, в които влизат 260 млн. лева от данъци, 237 млн. лв. приходи от общински такси, а останалите са от приватизация, наеми на имущество. Няма значителна разлика спрямо бюджета за тази година, защото през 2015 г. предвидихме увеличение от 30 млн. лева в приходите, което сме на път да изпълним. След допълнителен анализ в началото на следващата година и преди внасянето на окончателния бюджет ще видим дали имаме допълнителни резерви за увеличаване на приходите.

 

- Ще търсите ли подкрепа на бюджета от останалите политически сили в Столичния общински съвет?

 

- Ще търсим подкрепата на всички общински съветници, сред тях има експерти в съответните области, където работят, така ще разчитаме на тяхната експертиза. В петък проведох среща с лидера на КНСБ Пламен Димитров и негови експерти, с които обсъдихме бюджета за следващата година. През тази седмица предстоят срещи с бизнеса и с другия голям профсъюз „Подкрепа“. В понеделник беше и общественото обсъждане на проектобюджета за 2016 г., правим всичко възможно за популяризирането му. Предстоят срещи и с политическите групи в Столичния общински съвет. Това са много важни разговори. От една страна, ние търсим тяхната подкрепа, а от друга, в резултат на тези разговори се генерират идеи, които бихме могли да включим в бюджета, а окончателният му вариант ще внесем към края на януари.

 

- Какво е изпълнението на бюджета за тази година?

 

- Имаме добро изпълнение на приходите, към края на октомври те са 80% от годишния план. Собствените приходи са в размер на 455 млн. лева, от които данъчните са 212,4 млн. лева и неданъчни 242,7 млн. лева. От началото на година наблюдаваме добро развитие на приходите, има развитие и в имотния пазар, увеличават се приходите в данъка за недвижимите имоти 84 млн. лева.

 

- Какви нови мерки предвиждате, за да облекчите столичани при плащането на данъци?

 

- Трябва да намерим още начини, за да облекчим хората, които искат да си платят данъците. В момента гражданите могат да плащат в данъчните бюра, в банки, през интернет страниците на НАП и Столична община. Всеки може да направи справка за задълженията си и през мобилно приложение. През следващите години ще се опитаме да се свържем и с масивите на Имотния регистър. Трябва да подобрим и системата за плащане на данъка при прехвърляне на МПС и да довършим системата за техническите прегледи на колите. В София слагаме стикери на всеки документ за платен данък. Имаме готовност да въведем уникален номер и на национално ниво, за да сме сигурни, че системата за технически прегледи ще ги разпознава, че документът е автентичен, а данъкът е платен.

 

- Колко лица и фирми сте дали на съдебни изпълнители?

 

- При частни съдебни изпълнители сме завели 509 дела. От тях 160 са срещу юридически лица, а 349 са за физически, където също затегнахме контрола. С ревизионен акт са приключили 82 ревизии за обща стойност 16,3 млн. лева. От тях имаме платени 5,2 млн. лева, а на частни съдебни изпълнители сме дали 31 длъжници, които дължат 4,5 млн. лева.

 

- Направихте спецзвено за стари задължения. Колко ревизии текат в момента и кои са най-големите длъжници на общината?

 

- Благодаря на софиянци, че когато направих призив за плащане на глобите по фишове за неправилно паркиране, издадени от Общинска полиция, имаме удвояване на платените глоби. От над 3500 глоби вече имаме 1000 платени на стойност 22 680 лева. Броят им се увеличава с всеки ден, а от 11 декември, когато изтича гратисният период, ще преминем и към принудително им събиране. Целта не е да осигурим финансов приход на общината, а да подобрим контрола върху паркирането и да не допускаме паркиране върху зелени площи. В момента се правят процедурите за обмена на данни със Столичния инспекторат, за да може да се премине към събиране и на глобите, издадени от тях. По-късно ще започнем да работим и с районните администрации. Редовно ревизираме и големите длъжници на общината, няма да пропуснем никого, ако те не си плащат, ние ще ги потърсим и рано или късно ще съберем, което се дължи на общината.

 

- Какво се случва с електронната община?

 

Това, което направлението е направило, е максимално да се автоматизира системата за местни данъци и такси. Прави се и електронизация на архивите на Столична община, това хората не могат да усетят директно, но ще можем бързо да извадим например оригинална декларация за имот от 1998 г. Работим и по нов портал на Столична община, който се надявам скоро да бъде готов. Електронна система е вградена и в кол центъра.

 

Въпрос с повишена трудност: Бомба или батерия? Или просто една мистерия?

http://www.bnews.bg/article-144530

Терористите вървят една крачка пред службите за сигурност, но трябва да сме готови и да не се паникьосваме, предупреди експертът по сигурността полк. Иван Бояджиев

Башар Асад: Терористи влизат в Европа под прикритието на сирийски бежанци

http://www.cross.bg/siriya-asad-prezident-1490245.html

/КРОСС/Финансирането и доставките на оръжие за терористите в Сирия става основно чрез Турция, с подкрепата на Саудитска Арабия и Катар. Това заяви сирийският президент Башар Асад пред Чешката телевизия. В интервюто, записано на 29 ноември, сирийският президент изрази скептицизъм относно възможността за създаване на широка коалиция срещу тероризма. Помолен да коментира свалянето на руски самолет от турската авиация, Башар Асад каза, че турският президент Ердоган е изгубил присъствие на духа, тъй като руската интервенция е променила съотношението на силите на място. Този провал на Ердоган в Сирия, провалът на неговите терористични групи е знак за края на политическата му кариера и той иска да направи всичко възможно да попречи на успеха в Сирия, подчерта Асад. Запитан възможно ли е терористи да влизат в Европа под прикритието на сирийски бежанци, президентът каза, че това се е случило, но е трудно да се каже колко са тези хора. Това обаче е факт. Мисля, че на снимки и видеозаписи в интернет могат да се намерят доказателства, че лица, убивали и дори обезглавявали хора в Сирия, са заминали за Европа като мирни граждани, добави той. Президентът на Сирия за пореден път заяви, че е готов да подаде оставка като президент, ако сирийците не го подкрепят на избори, но няма да напусне поста си в сегашния момент на война.  

Американските власти обвиниха известен Bitcoin бизнесмен в измама за 19 млн. долара

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/12/02/2661284_amerikanskite_vlasti_obviniha_izvesten_bitcoin/?ref=rss


Американската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) е завела дело в съда срещу изпълнителния директор на компанията GAW Miners Джош Гарза, съобщава онлайн изданието CoinDesk. Компанията е мамила своите клиенти и инвеститори, като им е обещавала голяма възвращаемост на техните инвестиции в нея, които да се използват за "копане" на виртуалната валута Bitcoin.

На пръв поглед GAW Miners е продавала виртуални машини, които да се използват за генериране на Bitcoin. Идеята е, че...

Такса „провинция” за колите в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261224_%D0%A2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B0+%E2%80%9E%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F%E2%80%9D+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 

Слагат филтри на комините, топлим се с екопалети за по-чист въздух

Винетка или такса да плащат всички шофьори на коли, които влизат в столицата и са с различна от софийска регистрация. Тази идея беше лансирана от представители на бизнеса по време на обсъждането на проектобюджета на София за 2016 година. В момента съотношението на колите в града е 1 към 5. Тоест на всеки пет коли една е със софийска регистрация. Въвеждането на подобна мярка ще доведе до облекчаване на трафика и ще насърчим ползването на метрото и градския транспорт”, обоснова предложението си Георги Ранделов от КРИБ. Той обясни, че това ще доведе и до допълнителни постъпления в хазната на общината и те ще могат да се използват за модернизирането на транспорта и инфраструктурата. Освен това ще се намалят и вредните емисии във въздуха.

Всеки трябва да си плаща, все повече хора от околните градове идват на работа тук, дори Благоевград се е превърнал в квартал на София, с кола разстоянието е 40 минути, обясни пък шефът на КРИБ Кирил Домусчиев.

Готови сме да работим на тази тема и очаквам писмено вашите становища, обърна се към бизнеса кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общината ще кандидатства и по ОП „Околна среда” с проект за внедряване на филтри за комините, които да пречистват мръсния въздух. Освен това се подготвя проект за производство на пелети от биомаса за отопление на училища и детски градини.

Депутатите продължават гласуването на държавния бюджет на второ четене

http://www.cross.bg/miliona-depytatite-leva-1490244.html

/КРОСС/ Депутатите ще продължат гласуването на държавния бюджет на второ четене. Първите текстове в законопроекта бяха приети късно снощи на извънредно заседание на парламента. Дефицитът в хазната догодина ще бъде 1 милиард и 800 милиона лева, решиха депутатите. Първите текстове от законопроекта вече бяха гласувани, но тепърва предстоят дебатите по дълговата политика. Догодина се предвижда страната ни да може да поеме 5 милиарда и 300 милиона лева нов дълг, като 3 милиарда и 900 милиона лева от него ще може да бъде от външните пазари по глобалната дългова програма, приета през февруари тази година. Депутатите замразиха повечето социални плащания, но приеха от първи юли догодина пенсиите да бъдат увеличени с 2,5 на сто. Окончателно бяха приети бюджетите на Народното събрание, Сметната палата, правителството, президента, съдебната власт, МВР и МО. В текстовете, които предстои да бъдат обсъдени днес, се залагат редица буфери, включително и за банковата система.  

Държавата дължи компенсация на 2000 деца заради детските градини

http://pik.bg/държавата-дължи-компенсация-на-2000-деца-заради-детските-градини-news445372.html

Държавата дължи компенсация на 2000 деца заради детските градини

Близо 2000 българчета годишно са лишени от правото им да получават по 100 лева месечна компенсация за това, че не са били приети в детска градина, съобщава "Телеграф". Обезщетението бе въведено с промяна в Закона за семейните помощи през 200 година, но реално никога не е било изплащано.
Причината е неразписана наредба и непредвидени средства с бюджета. От социалното министерство заявиха, че се обмисля догодина този текст от закона да отпадне, тъй като на практика е неприложим.

В момента всяко семейство с дете на възраст от 3 до 6 години, което не може да бъде записано в общинска детска градина, следва да бъде компенсирано от държавата със 100 лева. Изплащането на помощите обаче е обвързано с възможностите на бюджета и на практика няма как да се случи.

Право на въпросната помощ само в София, където проблемът с местата в забавачките е най-голям, биха имали семейства на 1600 деца. Толкова е броят на малчуганите, които не са приети в детски градини в столицата. Ако към тях се прибавят и всички недоредили се за забавачка от цялата страна, както и тези, неприети в минали години, броят със сигурност ще надхвърли 2000.

Манолова открива временна приемна за граждани в Сливен

http://pik.bg/манолова-открива-временна-приемна-за-граждани-в-сливен-news445373.html

Манолова открива временна приемна за граждани в Сливен

Омбудсманът на Република България Мая Манолова ще открие временна приемна за граждани в Сливен. Това съобщиха от кабинета на омбудсмана.

На 2 декември, днес, от 14 часа ще бъде разкрита временна приемна на националния омбудсман Мая Манолова в сградата на Областна администрация в Сливен.

Манолова ще бъде на посещение в града.

Предвидено е тя да се срещне с кмета и областния управител на общината.

Без спецкомисия в НС за записите на „Бивол“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261223_%D0%91%D0%B5%D0%B7+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%9D%D0%A1+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%91%D0%B8%D0%B2%

 Няма необходимост от създаване на анкетна комисия в НС, която да нищи случая с разпространените от сайта „Бивол“ записи от разговори между екссъдийката Румяна Ченалова и бившата шефка на СГС Владимира Янева. Около това становище се обединиха масово депутатите.

Няма и напрежение между парламентарните групи заради т.нар. „Яневагейт“, стана ясно от коментар председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той отказа да коментира записите, целящи да разклатят властта с мотива, че дори не е ясно дали са истински или не. Нека се съобразим с независимостта на съдебната власт, призова Цветанов. По неговите думи колкото по-бързо приключи темата, толкова по-добре за обществото. Според председателя на ПГ на ГЕРБ съдебната система има достатъчно инструменти, за да провери случая - Инспектората и ВСС. Не очаквайте парламентът да е арбитър, посочи Цветанов, който бе категоричен, че няма
смисъл да се създава анкетна комисия за случая. Цветанов изтъкна също така, че пред депутатите стои разглеждането на важни текстове и трябва да се съсредоточат върху тях. Той каза още, че при гласуването на второ четене на конституцията, те трябва да се придържат към първоначално приетия вариант, тъй като той е подкрепен от 180 депутати. Текстовете, които не можели да съберат поне 160 гласа подкрепа пък дори нямало смисъл да се коментират. Цветанов призова да се изчака гласуването от специалната комисия, за да се види кое предложение каква подкрепа събира. Заместникът на премиера Бойко Борисов в ГЕРБ отказа да коментира работата на правосъдния министър Христо Иванов, скандалите около когото не секват. Неговото мнение е, че обществото и
министър-председателят трябва да дадат оценка на министрите.

Омбудсманът Мая Манолова открива временна приемна за граждани в Сливен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5149008

Омбудсманът на Република България Мая Манолова ще открие временна приемна за граждани в Сливен. Това съобщиха от кабинета на омбудсмана.
На 2 декември, днес, от 14 часа ще бъде разкрита временна приемна на националния омбудсман Мая Манолова в сградата на Областна администрация в Сливен. Манолова ще бъде на посещение в града.
Омбудсманът на Република България Мая Манолова ще открие временна приемна за граждани в Сливен. Това съобщиха от кабинета на омбудсмана. На 2 декември, днес, от 14 часа ще бъде разкрита временна приемна на националния омбудсман Мая Манолова в сградата на Областна администрация в Сливен. Манолова ще бъде на посещение в града.

Член на ЦК на БКП искал да строи свинеферма под Царевец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261222_%D0%A7%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%A6%D0%9A+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%9A%D0%9F+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0

 Членът на ЦК на БКП Пеко Таков искал под историческата крепост Царевец да бъде построена свинеферма. Отглежданите в нея шопари щели да бъдат угоявани и след това да бъдат клани за изхранване на студентите от Великотърновския университет. Това предложение партийният велможа направил при едно от посещенията си в търновския ВУЗ за студентския празник 8 декември. Това разказа историкът от ВТУ проф. Милко Палангурски вчера при откриването на изложбата „Вкусът на социализма” която бе експонирана във ВТУ. На нея студенти бяха изнамерили и показаха емблематични храни и вещи, свързани с недалечното ни минало. Сред експонатите бяха луксозното за времето си кафе „Инка” и анголско кафе, лимонада на прах, кюфтета, сандвичи с пастет, русенско варено, крем карамел, бисквитена торта, боза от 6 ст., сандвичи с пастет и лютеница, а за десерт вафли „Чайка”, бонбони „Теменужка” и „Кръц кръц”, лимонови резанки, както и снимки на соцкумирите Лили Иванова и Георги Аспарухов – Гунди. Преподаватели от ВУЗА-а пък се върнаха назад в спомените и разказаха какъв е бил студентският живот тогава. Историкът проф. Петко Петков разказа, че 8 декември се е празнувал в заведения извън Търново, като след полунощ младежите хващали китарите и сами запявали. „Внимавахме какво говорим, между нас имаше известна автоцензура, защото знаехме, че има доносници”, каза проф. Петков. В студентския стол на ВТУ пък имало само три вида блюда в менюто, но пък за сметка на това хлябът бил на аванта и гладните студенти изяждали с по една чиния манджа по половин самун, а често си крадели и за в квартирата.

 

 

Кливланд ще издигне паметник на Супермен

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/02/2661011_klivland_shte_izdigne_pametnik_na_supermen/?ref=rss


Cleveland's Planned Superman Monument Takes a Leap Forward https://t.co/y8q6KAHctY pic.twitter.com/Ade207cRM6
— Comic Book Resources (@CBR) November 20, 2015


Американският град Кливланд възнамерява да построи паметник на Супермен, съобщава "Гардиън", цитирайки местни медии. Проектът на художника Дейвид Деминг предвижда четириметровата фигура на комикс героя да "лети" върху 11-метров постамент на брега на езерото Ери. 

Площадът наоколо пък ще бъде покрит с...

Омбудсманът Мая Манолова открива временна приемна за граждани в Сливен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5149010

Омбудсманът на Република България Мая Манолова ще открие временна приемна за граждани в Сливен. Това съобщиха от кабинета на омбудсмана.
На 2 декември, днес, от 14 часа ще бъде разкрита временна приемна на националния омбудсман Мая Манолова в сградата на Областна администрация в Сливен. Манолова ще бъде на посещение в града.
Омбудсманът на Република България Мая Манолова ще открие временна приемна за граждани в Сливен. Това съобщиха от кабинета на омбудсмана. На 2 декември, днес, от 14 часа ще бъде разкрита временна приемна на националния омбудсман Мая Манолова в сградата на Областна администрация в Сливен. Манолова ще бъде на посещение в града.

Бивши ръководители на МВР и ДАНС на разпит в съда по мегаделото "Червей"

http://www.cross.bg/pisanchev-bivshiya-bivshiyat-1490243.html

/КРОСС/С разпити на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и на бившия директор на ДАНС Владимир Писанчев в Софийския градски съд/СГС/ продължава мегаделото "Червей". Показания в процеса за незаконното прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на Централизирания полицейски регистър днес ще дава и бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. За контрола на кримирегистъра в срокове, надхвърлящи разрешените по закон и без мотиви, на съд е бившият председател на СГС Владимира Янева. За това, че е изфабрикувал мотивите към СРС исканията подсъдим е и бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Разработката, носеща името на компютърния вирус "Червей", стартира заради съмнения за неразрешен достъп до Централизирания полицейски регистър с цел заличаване на регистрации на криминално проявени лица. В разпитите дотук стана ясно, че оперативното дело е стартирало по указание лично на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев. Координацията е правена от Костадинов, а Светлозар Лазаров не е знаел за разработката. Владимир Писанчев пък е призован, защото служители на ДАНС през 2013 - 2014 година са посещавали вечерно време няколко регионални дирекции на МВР, за да търсят къртици

Мисия на ЕК за правосъдието и вътрешните работи идва в София

http://pik.bg/мисия-на-ек-за-правосъдието-и-вътрешните-работи-идва-в-софия-news445370.html

Мисия на ЕК за правосъдието и вътрешните работи идва в София

На работно посещение в София пристига експертна мисия на Европейската комисия. Еврочиновниците идват по повод очаквания през януари 2016 г. пореден доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка.

Служителите на Брюксел ще проведат срещи с представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власти. Визитата на експертите се провежда дни преди Народното събрание да обсъди на второ четене промените на Конституцията.

Амбициите на управляващата коалиция, заедно с подкрепата на ДПС и “Атака”, да успеят да осъществяват окончателното изменение на основния закон в средата на януари месец, дни преди ЕК да оповести доклада си по напредъка на България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи. Въпреки това очакванията са за пореден път докладът за България да бъде негативен и да отчете липсата на напредък на съдебната реформа. 

Посещението на еврочиновниците става и броени дни след като на два пъти Европейската комисия опроверга твърденията, че от името на Брюксел са отправяни призиви за временното оттегляне на главния прокурор заради изтичането на записите по т.нар. “Яневагейт”. Прокуратурата започна проверка на съдържанието на записите.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1490242.html

/КРОСС/Боян Папазов - сценарист, режисьор, драматург Валери Иванов - поет Веско Зехиров - актьор Евгений Михайлов - кинорежисьор Калин Донков - поет, публицист Кардам - син на Симеон Сакскобургготски Красимир Захов - плувец Милена Живкова-Гераскова - актриса Огнян Минчев - политолог Ралица Агайн - финансист

Адв. Хаджигенов: Прокуратурата да бъде закрита, щом оправдаха Бисеров

http://frognews.bg/news_102915/Adv-Hadjigenov-Prokuraturata-da-bade-zakrita-shtom-opravdaha-Biserov/

Основните проблеми са в прокуратурата, която явно не дава добри материали на съда, за да реши съответното дело.Това каза адвокат Николай Хаджигенов по БНТ след решението на съда за опрвзаване на Христо Бисеров. Той предложи прокуратурата да бъде закрита в този си вид и да бъде изградена отново, за да има ефект от работата й.

Нова акция в Париж! Арестуваха още един заподозрян за атентатите

http://petel.bg/Nova-aktsiya-v-Parizh--Arestuvaha-oshhe-edin-zapodozryan-za-atentatite__136111

Снимка: Уикипедия Жена беше задържана в парижко предградие за предполагаеми връзки с посредник на Джауад Бендауд - единствения, на...

Николай Цонев: Пилотска грешка изправи света пред Трета световна война

http://offnews.bg/news/n_1/n_600682.html

През последните дни в световните медии постоянно се появяват нови тези относно свалянето на руския бомбардировач СУ-24 от турските въздушни сили. И те са една от друга по-противоречиви: че самолетът е и не е нарушил турското въздушно пространство; че свалянето му е предварително планирано, първо, от страна на Турция, след това от страна на САЩ; че той е свален поради турски интереси в Ислямска държава и какво ли още не. Общественото мнение е изключително разпокъсано от множеството теории, коя от коя по-конспиративна. Никъде обаче не се обяснява коя е реалната причина руският бомбардировач да бъде свален от турска страна – тази причина, която, като експерт в областта на сигурността, мога да приема уверено като истина. А тя е следната – свалянето на руския самолет е грешка на турския пилот, който сам решава да обстрелва бомбардировача. Изключително елементарна и проста за обяснение истина, която медиите приемат за твърде семпла, за да ѝ отделят необходимото внимание. Но фактите говорят именно за това: 1. След като самолетът бе свален, президентът Ердоган заяви, че турските ВВС не са знаели, че бомбардировачът е руски. Ако са знаели, то тогава са щели да подходят по различен начин. А как те биха могли да приемат решение без да знаят чий е този самолет? (самолетът има опознавателни знаци). 2. Турската страна твърди, че бомбардировачът е навлезнал в турска територия за 17 секунди – време твърде недостатъчно за да се поиска и получи разрешение за сваляне на самолета от ръководните органи, т.е. краткото време е наложило турския пилот да вземе самостоятелно решение за действие. 3. Дори да се приеме, че руският СУ-24 наистина е навлязъл в турското въздушно пространство, съдейки от локацията на границата, той не би представлявал сериозен риск за сигурността на държавата, т.е. турските ръководители биха предприели други мерки за подсигуряване, отколкото сваляне на самолета. 4. След като самолетът бе свален, турският президент спешно поиска свикване на извънредна среща на НАТО – реакция, която показва притеснението и недоумението от случилото се. Тези факти потвърждават моето твърдение, което е, че свалянето на руския самолет не е предварително планирана акция, не е умишлено проиграна сцена за защита на собствените интереси на Турция, а е инцидент, причинен от турския пилот. Последвалото е опит на турската страна да прехвърли собствената си отговорност върху НАТО.

Искат 4 г. затвор за Бисеров

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261221_%D0%98%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+4+%D0%B3.+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D0%B8%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2+

 Делото срещу бившия заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров приключи само след едно заседание в Софийския градски съд (СГС), след като днес той се яви и съдът даде ход на процеса.

На влизане в съдебната зала Бисеров отклони всички журналистически въпроси с думите: "Благодаря ви за вниманието".

През октомври СГС не успя да даде ход на делото, защото тогава Бисеров бе болен. На днешното заседание беше изчетен обвинителният акт и бяха заличени двама свидетели - съпругата на Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков. След като съдът прие и две експертизи, съдебното следствие беше приключено, а в пледоарията си прокуратурата поиска 4 години затвор за подсъдимия.

Бившият заместник-председател на НС е обвинен за три престъпления – за неплатени данъци в особено големи размери (близо 26 000 лева), за нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки с валутни ценности и за това, че не е декларирал пред Сметната палата пари по сметки в Швейцария.

Първоначално той беше обвинен в пране на пари заедно с доведения си син Ивайло Главинков. В крайна сметка това обвинение срещу бившия депутат отпадна, а материалите срещу Главинков бяха отделени в друго досъдебно производство.

В края на април тази година по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), СГС запорира имущество на обща стойност 1 555 883 лв., собственост на Христо Бисеров и Ивайло Главинков (1 262 483 лв., недвижим имот в София, лек автомобил, 9 банкови сметки са на Бисеров, а на Главинков - 293 400 лв., апартамент в София, вилна сграда в землището на Долна баня, дялове в 5 търговски дружества и 9 банкови сметки).

Когато се криеш - отказваш да въздействаш на света

http://www.cross.bg/vuzdeiistvash-sveta-otkazvash-1490241.html

/КРОСС/ Марлон Брандо (1924-2004 г.) - един от знаменитите американски филмови артисти: Когато се криеш - отказваш да въздействаш на света.

Втора сесия на новия общинския съвет във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307912

Общинският съвет във Варна се събира днес за второто си заседание, научи Moreto.net. По време на сесията ще бъдат избрани председатели и членове на комисии, както и зам.-председатели на местния парламент. Заседанието на общинските съветници започва в 9 часа.

Италиански експерт: Готви се рояк от атентати в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261220_%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%3A+%D0%93%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%BA+%D0%BE%D1%82+%D0%B0%D1%82%D0%B5%D

 Събитията в Париж бяха генералната репетиция на "Ислямска държава". 4000 бойци на терористичната организация се намират на територията на Европа в пълна готовност за действие. Тези смразяващи разкрития направи есеистът и експерт по стратегическата комуникация Бруно Балардини пред италианския сайт byoblu.com.

Балардини издава през 2015 година книгата "Ислямска държава: Продажбата на апокалипсиса". В нея той е публикувал материали за терористичната организация, събирани от техните медийни канали през последните 7 месеца.

"Въпросните джихадисти са дошли на територията на Европа чрез канали на трафиканти от Турция. Почакайте и ще видите. Подготвя се нещо, което ще ви накара да забравите 11 септември", обяви експертът.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/zala-sofiyaot-provede-1490240.html

/КРОСС/*** София.Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на връчването на Годишните награди „Доброволческа инициатива" за 2015 г. Церемонията за награждаването ще се състои в Народния театър „Иван Вазов". ***София.От 09.00 часа ще започне редовното заседание на Народното събрание. ***София.От 10.00 часа ще започне редовното седмично заседание на Министерски съвет. ***София.От 09.00 часа във Военна академия „Г. С. Раковски" ще се проведе семинар на тема: „Опитът от участие в операции за поддържане на международния мир и сигурност." Семинарът е под патронажа на министъра на отбраната г-н Николай Ненчев. На него ще се представят и обсъдят резултатите от научноизследователски проект, реализиран от колектив от ИПИО на ВА „Г.С.Раковски" в периода октомври 2014 г. -юли 2015 г. ***София.От 09.30 часа заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова ще открие четвъртото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., което ще се проведе в зала „София" на Гранд Хотел София. ***София.От 09.45 часа в Отделение по хемодиализа на УМБАл „Св. Анна"-София ще се проведе тържество по повод 30 години от създаването на отделението. ***София.От 10

НАТО оставя 12 000 бойци в Афганистан догодина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261219_%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F+12+000+%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D1%86%D0%B8+%D0%B2+%D0%90%D1%84%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B

 Министрите на външните работи на държавите от НАТО решиха вчера да оставят 12 000 бойци от алианса в Афганистан догодина. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той отбеляза, че новата мисия на НАТО в Афганистан, която започва от 1 януари, няма да промени насоката си, няма да бъде бойна, а ще цели предоставяне на обучение за местните сили за сигурност. Мисията няма да бъде само в Кабул, а ще обхване и афганистанските провинции.

Сегашното решение ограничава наполовина прогнозирания мащаб на мисията, тъй като завчера Столтенберг изрази очакването в Афганистан да останат около 20 000 бойци на НАТО.

В наш интерес е Афганистан повече да не бъде рай за терористите, заяви генералният секретар. По неговите думи това е причината НАТО да търси пари за заплати в афганистанските служби за сигурност в следващите години.

Вече няма нужда от Русия за логистичната подкрепа на мисията ни в Афганистан, защото мисията ще бъде много по-малка занапред, заяви Столтенберг в отговор на въпрос. До неотдавна НАТО използваше руска територия за наземния пренос на част от оборудването за своите военни в Афганистан.

Столтенберг обеща в сряда да съобщи новини за Грузия "във връзка с политиката на отворените врати". Той уточни, че в момента се подготвя изявление по този въпрос от срещата на външните министри, без да дава повече подробности.

Децата от "ничията земя"

http://features.actualno.com/decata-ot-nichijata-zemja-news_510946.html

Откакто Македония реши да пропуска само бежанци от определени страни, в т.нар. "ничия земя" край гръцко-македонската граница са блокирани хиляди бежанци. Сред тях има и около 70 деца, някои от които са съвсем сами. Докато от граничната бразда се чуват виковете на протестиращите бежанци, от една малка палатка в бежанския лагер в гръцкия град Идомени, близо до границата с Македония, ехти детски смях. Децата си играят с 18-годишната Иро Кофокцитос, която заедно с още неколцина доброволци е д

Във времена на криза армията ни изглежда тотално съсипана

http://society.actualno.com/vyv-vremena-na-kriza-armijata-ni-izglejda-totalno-sysipana-news_510940.html

България има само трима пилоти, които носят бойно дежурство и не отговарят на условията да се пенсионират и между 4 и 6 изтребителя МиГ-29, които по принцип би трябвало да могат да летят... Но това не е много сигурно. За сравнения съседна Румъния, с която сме свикнали през последните години да се сравняваме разполага с 48 бойни самолета. Сравненията с Гърция и Турция... по-добре да не се правят, защото те в областта на бойната авиация ни превъзхождат десетки пъти. Това сочи пространен анализ на

Ето къде софиянци няма да имат вода днес

http://pik.bg/ето-къде-софиянци-няма-да-имат-вода-днес-news445366.html

Ето къде софиянци няма да имат вода днес

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. „Восток -2“ гр. Банкя, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района по ул. „Странджа“ от ул. „Александър Стамболийски“ до ул. „Христо Смирненски“, ул. „Витоша“, ул. „Восток-2“ , ул. „Есперанто“, ул. „Петко Д. Петков“, по ул. „Царибродска“ от ул. „Витоша“ до ул. „Петко Д. Петков“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред ОДЗ 25. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. 722 район „Люлин“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района по бул. „Сливница“ от ул. 722 до ул. „Добринова скала“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: Съюз на слепите – ПП Успех. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. След реализацията на тези инвестиционни проекти клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 55 жк. „Илинден“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на бул. „Александър Стамболийски“(четни номера), бул. „Вардар“, бул. „Тодор Александров“, бул. „Константин Величков“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Атанас Хранов“ ъгъла с ул. „Найчо Цанков“; ул. „Хисаря“ ъгъла с ул. „Найчо Цанов“.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Царево“ кв. „Орландовци“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района по ул. „Царево“ от ул. „Тангра“ до ул. „Димитър Гущанов“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Димитър Гущанов“ ъгъла с ул. „Царево“.

Във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Секвоя“ гр. Банкя , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на вилна зона „Бели брег“ и кв. „Изгрев“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „София“ ъгъла с ул. „Иванянско шосе“.

Във връзка с подмяна на водомерен възел на бул. „Доктор Г. М. Димитров“ жк. „Изток“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 12:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на бул. „Доктор Г. М. Димитров“ №32, №36 ул. 131, ул. „Доктор Любен Русев“ №1. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 131 №7.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Стари Искър“ кв. „Челопечене“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Лаката“, ул. „Стари Искър“, ул. „Лесновска“, ул. „Ангел Маджаров“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред кметството.

Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Петко Стайнов“ вилна зона „Киноцентъра“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района по ул. „Петко Стайнов“ от ул. „Любомир Пипков“ до ул. „Паскал Паскалев“, по ул. „Паскал Паскалев“ от ул. „Лешникова гора“ до ул. „Петко Стайнов“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Любомир Пипков“ ъгъла с ул. „Петко Стайнов“.

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Каменица“ кв. „Горна баня“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Отдих“, ул. „Димитър Шишманов“, ул. 646, ул. 754, ул. 753. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Димитър Шишманов“ ъгъла с ул. 753.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Лозянски дол“ кв. „Гниляне“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на кв. „Гниляне“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Христо Ботев“ ъгъла с ул. „Смолничето“. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Майка алармира за насилие в детска градина в София: Възпитателка вдигнала и хвърлила дете на земята

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148980

Майка на дете алармира за насилие срещу малчугани в частна детска градина в София. Мая Манчева разказа в студиото на
Майка на дете алармира за насилие срещу малчугани в частна детска градина в София. Мая Манчева разказа в студиото на "Часът на Милен Цветков", че е видяла как една от възпитателките е нахлула в стаята, в която децата са играели, хванала е едно момиченце за косата и започнала "да я тръска агресивно с неописуема нечовешка злоба".

Брюксел забранява проституцията нощем и в неделя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261218_%D0%91%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D1%89%D0%B5%D0%BC+%

 Властите в община Сен Жос в Брюксел, където се намира най-големият брой витрини с проститутки, са приели решение да забранят секса срещу заплащане между 23.00 ч. и 7.00 ч., както и в неделя, съобщиха местни медии.

Въвеждат се допълнителни изисквания, за да могат проститутките да работят законно - те трябва да притежават "сертификат за съвместимост", трудова виза (когато не са граждани на ЕС), договор за ползване на помещението, чисто свидетелство за съдимост. На една витрина ще може да работи само една проститутка. Собствениците на помещения няма да имат правото да сключват договор за наем с повече от една проститутка или с проститутки, чийто статут не е уреден.

Според изследване на Католическия университет в Льовен, годишният оборот от проституцията в Белгия е около един милиард евро. Между 5 и 20 на сто от проституиращите в страната са мъже и същевременно основно мъже са клиентите. Едва 10% от годишния оборот в сектора идва от проституцията "на витрина", а останалата част от "частна проституция"- на територия, осигурена от клиента.

Майка алармира за насилие в детска градина в София: Възпитателка вдигнала и хвърлила дете на земята

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5149006

Майка на дете алармира за насилие срещу малчугани в частна детска градина в София. Мая Манчева разказа в студиото на "Часът на Милен Цветков", че е видяла как една от възпитателките е нахлула в стаята, в която децата са играели, хванала е едно момиченце за косата и започнала "да я тръска агресивно с неописуема нечовешка злоба".
Майка на дете алармира за насилие срещу малчугани в частна детска градина в София. Мая Манчева разказа в студиото на "Часът на Милен Цветков", че е видяла как една от възпитателките е нахлула в стаята, в която децата са играели, хванала е едно момиченце за косата и започнала "да я тръска агресивно с неописуема нечовешка злоба".

Учени откриха гени за столетници

http://frognews.bg/news_102923/Ucheni-otkriha-geni-za-stoletnitsi/

Учени откриха гени, допринасящи за увеличаване на продължителността на живота, за да могат възрастните хора да се грижат за внуците си и да предадат познанията си на бъдещите поколения, пише The Telegraph.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/bulgariya-ytro-georgi-1490239.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Как националната здравна карта ще прекрои родното здравеопазване? Оценка в аванс на проф. Милан Миланов и д-р Георги Кръстев.Тема: Какво очакват социалните партньори от изпълнението на бюджета за следващата година? Говорят Пламен Димитров и Добрин Иванов.Тема: Какви са резултатите от проверката на скандалните записи и каква ще е съдбата на реформата? Говори Юлияна Колева от ВССТема: Как „Яневагейт" върна в играта очакването за справедливост и правосъдие? Гостува ни проф. Пенчо Пенев.Тема: Как истерията създава истории? И как се запазва контрол в ситуация на стрес? Коментар на криминалния психолог Росен Йорданов. ВTV, „Тази сутрин"Тема: Съмнение за взривно устройство затвори за часове Терминал 1. Готови ли са службите да реагират в кризисна ситуация? В студиото експертът по тероризъм полк. Иван Бояджиев;Тема: Христо Бисеров - невинен до доказване на противното. Защо България все още няма осъден политик? Коментар на депутата Методи Андреев и журналиста Йово Николов;Тема: Ще плащаме ли по-високи данъци и кой сектор ще получи най-много пари от държавата? Гост Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в парламента;Тема: Математиката на войната - кой печели и кой губи от свалянето на руския самолет над Турция? Коментар на проф

Хората са с най-енергични на 31 и 55 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261217_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+31+%D0%B8+55+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8

 Британско изследване разкри, че на 31 хората са най-енергични, съобщи в. "Дейли мейл". Повечето хора мислят, че 30-годишните започват да живеят на по-бавен ритъм, когато създадат семейство, но изследването ги опровергава. Причината е, че трябва да се съчетава натоварването в службата и грижите по децата и това ги активизира. Но дори да прехвърлите тази възраст, нищо не е загубено. На 55 години идва нов прилив на енергия, защото мисълта за пенсионията много ободрява.

Около 40 процента от анкетираните 2000 британци са казали, че когато са били на 30 години са имали най-много сили и са се грижели най-добре за себе си. Други обясняват този прилив на енергия с малките деца, които трябва да отглеждат. Всеки десети 30-годишен описва енергичността си като отлична, в сравнение със само един на 20 при прехвърлилите 50 години.

Друга причина за енергичността на 30-годишните е редовното спортуване - средно по три пъти седмично, въпреки многото семейни задължения и натоварването в службата. Само 12 процента от 30-годишните въобще не тренират в сравнение с 20 процента при 40-годишните и 25 процента за над 60-годишните.

Изследването насочва и към връзка между стреса и енергичността, защото 50-годишните обикновено чувстват нов прилив на сили. Тогава хората са по-спокойни - не се грижат за малки деца, нито градят кариера.

Повече от три четвърти от анкетираните признават, че усещат моменти, в които трябва да повишат енергията си. 60 процента от анкетираните го правят с чаша чай или кафе, а 46 процента - като подремнат. Други се ободряват с чаша вода, с разходка или шоколад.

Топлата зима продължава! Силен вятър ще духа в Северозападна България

http://pik.bg/топлата-зима-продължава-силен-вятър-ще-духа-в-северозападна-българия-news445337.html

Топлата зима продължава! Силен вятър ще духа в Северозападна България

През следващото денонощие ще има разкъсана, често значителна облачност. Само на отделни места ще превали слаб дъжд. Днес през деня вятърът ще отслабне до умерен. Минималните температури ще са между 3 и 8 градуса, а максималните ще са предимно между 9 и 14 градуса.

Атмосферното налягане ще се повиши, ще е по-високо от средното за декември. Над планините ще е предимно облачно, билата често ще са в мъгла. На места ще превали слаб сняг.

Ще духа силен, по откритите високи части - бурен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 5 градуса, а на 2000 метра около минус 2 градуса. Над Черноморието ще има променлива облачност, по-значителна преди обяд и над южните райони. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 9 и 11 градуса. Температурата на морската вода е около 13 градуса, а вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

Предупредителен код „Жълт” за силен вятър е в сила за 2 декември във всички области на Северна България. Предупреждението е обявено общо за 13 области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна. В изброените области в нощта срещу 2 декември и преди обяд в сряда ще духа северозападен вятър със скорост 14-19 m/s. 


Обама застана зад Турция и призова за помирение с Русия - всички имали общ враг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261216_%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B4+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%

 Президентът на САЩ Барак Обама призова за намаляване на напрежението между Турция и Русия след свалянето на руския военен самолет от Турция, предаде АП.

Обама се срещна в Париж с турския си колега Реджеп Таип Ердоган. Американският президент заяви, че Турция е съюзник в НАТО и има правото да се защити. Той посочи, че САЩ са заинтересовани от засилването на военните отношения с Турция. Обама подчерта, че групировката "Ислямска държава" е общ враг и призова Турция и Русия да се съсредоточат върху този общ враг. "Разговаряхме за начина, по който Турция и Русия могат да работят за намаляване на напрежението", каза Обама, цитиран от АФП. "Както казах на мистър Ердоган, всички ние имаме общ враг, това е "Ислямска държава" и бих искал да съм сигурен, че ще се съсредоточим върху тази заплаха", добави той.

Президентът на САЩ говори и за бежанската криза, която възникна заради гражданската война в Сирия. Той похвали Турция за великодушното приемане на сирийски бежанци.

Жълт код за силен вятър е обявен за днес

http://www.bnews.bg/article-144528

Минималните температури ще са между 3° и 8°, а максималните ще са предимно между 9° и 14°.

Арестуваха жена в Париж във връзка с атентатите

http://frognews.bg/news_102922/Arestuvaha-jena-v-Parij-vav-vrazka-s-atentatite/

Жена беше задържана в парижко предградие за предполагаеми връзки с посредник на Джауад Бендауд - единствения, на когото са повдигнати обвинения за атентатите в Париж, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на източници, близки до разследването.

Нашенци бягат в Сърбия и Македония за Нова година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261215_%D0%9D%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%A1%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%9D%D0%BE%D0%

 Масово кюстендилци ще заминат да празнуват коледните и новогодишните празници в заведения в съседните Сърбия и Македония. Основната причина са евтините и примамливи оферти, които включват спане и отделно куверти за предстоящите празници. Най-предпочитана и тази година си остава Крива паланка, Македония. Там в едно от най-елитните заведения нашенци ще могат да разпускат на пълна воля срещу скромната цена от 90 лв. „През миналата година бяхме там за празниците. В менюто бяха включени оркестър, ядене в неограничени количества и алкохол, колкото може да се поеме. Обслужването е на ниво и наистина си заслужава. След това оставаме да преспим в някоя къща за гости в близост, където цените също са приемливи, и на 1 януари се прибираме, заредени с нови сили за през годината“, коментира кюстендилец.

„Отдавна свършиха кувертите за новогодишната нощ. От края на октомври хората само звънят, но няма места. Всичко е пълно. Харесва им, че няма ограничение в консумацията на ядене и пиене“, коментираха от заведение в Крива паланка.

Положението е подобно и в Босилеград, Сърбия. Въпреки че градчето е малко, то също приютява десетки кюстендилски семейства и приятелски компании по празниците. „Когато и да сме ходили там, можем да кажем, че сме изкарвали невероятно. Нашите сънародници също допринасят за доброто настроение. Никога не се делим и винаги празнуваме всички заедно“, коментира 47-годишният Васил от Кюстендил. Само за сравнение - кувертите за новогодишната нощ в Кюстендил стартират от 65 лв. и достигат скромните 90 лв. на човек. В тях се включват 100 мл алкохол, ядки, салата, вечеря, плод и бутилка шампанско на компания от четирима човека.

 

Продажбите на "Фолксваген" в САЩ се сринаха с 25% заради скандала с емисиите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/02/2661273_prodajbite_na_folksvagen_v_sasht_se_srinaha_s_25/?ref=rss


Продажбите на "Фолксваген" в САЩ през ноември са се понижили с 24.7% спрямо предходната година заради продължаващия скандал с вредните емисии на дизеловите двигатели, предаде Би Би Си.

Компанията заяви, че спадът отразява "въздействието на неотдавнашното спиране от продажби ба всички двулитрови 4-цилиндрови TDI превозни средства, както и на трилитровите V6".

Компанията бе принудена да спре продажбата на 2 и 3-литрови дизелови двигатели автомобили, след като стана известно,...

Рецептурник за игри

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/12/02/2660309_recepturnik_za_igri/?ref=rss


Летене, концентрация, скачане, баланс, тичане, мислене, хвърляне, предизвикателства, въртене, творчество.

Това са тематичните раздели от книгата на ИКЕА "Да играем заедно" - ръководство за игри, подходящо за деца над 7 години и за възрастни до 97.

Книгата събира повече от 50 игри, за всяка от които има подробно описание как и къде се играе и какви допълнителни материали са необходими за нея. За всяка игра са дадени и ценни съвети.

Ето една от тях: ...

17 идеи за украса на коледен венец (снимки)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/sveji/17-idei-za-ukrasa-na-koleden-venec-snimki-6046440

Въпрос на вкус и желание са цветовете и материалите, а предложенията са толкова много и все цветни и красиви, че със сигурност биха вдъхновили всички

Настигнахме белгийците по изпита бира

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261214_%D0%9D%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0

 В България сме изпили по 72 л бира на глава от населението, или колкото белгийците. Това сочи актуален доклад на браншовата организация Пивоварите на Европа за 2014 г. По този показател отново лидери са в Чехия с 144 л, Германия - 107 л., и Австрия - 104 л.

Страната ни отчита обща консумация от 5,230 млн. хектолитра пиво. Отново безспорен лидер в класацията е Германия с изпити 86,512 млн. хектолитра, следвана от Великобритания с 43,752 млн. хектолитра и Полша с 37,644 млн. хектолитра. Общо в страните от ЕС през миналата година са изпити 384,4 млн. хектолитра пиво.

България заема 17-та позиция по обем производство на бира с 4,9 млн. хектолитра. Първото място отново принадлежи на Германия с 95,3 милиона хектолитра бира, следвана от Великобритания и Полша. Чехия и Белгия са на 6 и 7-мо място. През 2014 г. европейските страни са произвели общо 384,2 милиона хектолитра пиво.

Завишеният интерес на консуматорите към категорията доведе и до откриването на над 700 нови пивоварни в Европа - с 12% повече от 2013 г. и двойно повече спрямо 2008 - 2009 г.

Изпълнителят на Gangam style взриви мрежата с нова песен (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5148996

Южнокорейският изпълнител PSY отново взриви интернет пространството, след като публикува клип на новата си песен Daddy в Youtube. Към момента видеото е събрало почти 20 милиона гледания, като почти 200 хиляди човека са харесали песента.  Създателят на най-гледаната песен в историята на Youtube - Gangnam Style изпълнява всички мъжки роли във

Изпълнителят на Gangam style взриви мрежата с нова песен (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148990

Южнокорейският изпълнител PSY отново взриви интернет пространството, след като публикува клип на новата си песен Daddy в Youtube. Към момента видеото е събрало почти 20 милиона гледания, като почти 200 хиляди човека са харесали песента.  Създателят на най-гледаната песен в историята на Youtube - Gangnam Style изпълнява всички мъжки роли във

Регистрираме касовите бележки вече и по телефона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261213_%D0%A0%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE

ЗА ЛОТАРИЯТА НА ДАНЪЧНИТЕ

 

Регистрираме касовите бележки вече и по телефона

 

Касовите бележки на участниците в лотарията на НАП и МФ вече могат да бъдат регистрирани и чрез телефона на агенцията 0700 18700. Обаждането е на цената на градски разговор от стационарен телефон или според тарифния план на мобилните оператори. Услугата работи денонощно и е напълно автоматизирана, допълват от данъчното ведомство.

До момента сайтът на играта www.kasovbon.bg е посетен над 2,5 млн. пъти, регистрирани са близо 1,5 млн. касови бележки на обща стойност 20 млн. лв.

Голямата награда лек автомобил с всички екстри ще бъде изтеглена по Коледа догодина, а дотогава всяка седмица след 20 декември данъчните ще дават смартфон, а всеки месец – 40 инчов смарт 3D телевизор, припомнят от НАП. Да участва в лотарията може всеки, навършил 14 години, който има профил в сайта www.kasovbon.bg и регистрирал валидни касови бележки, издадени след 16 ноември . Няма ограничения за вида на покупката, нито изискване за минимална и максимална стойност, допълват от НАП. Данъчните обаче предупреждават, че задължително условие за получаване на награда е участникът да пази хартиено или сканирано копие от фискалния бон. 

Писанчев и Йовчев на разпит в съда по мегаделото "Червей"

http://offnews.bg/news/n_1/n_600674.html

Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев и бившият директор на ДАНС Владимир Писанчев  ще бъдат разпитани по делото "Червей" в Софийския градски съд (СГС). Показания се очаква да даде и бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров .  Заради незаконното подслушване на съд беше предаден и бившият председател на СГС Владимира Янева . С нея подсъдим е и бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов , който е изфабрикувал мотивите към исканията за СРС. В разпитите по мегаделото до момента стана ясно, че оперативното дело е стартирало по указание лично на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев. Координацията е правена от Костадинов, а Светлозар Лазаров не е знаел за нея. Владимир Писанчев пък е призован, защото служители на ДАНС през 2013 - 2014 година са посещавали вечерно време няколко регионални дирекции на МВР, за да търсят къртици . Появата днес в съда на Писанчев и Лазаров идва броени дни след публикуването на поредния запис от сагата "Яневагейт" , в който бившата председателка на СГС Владимира Янева си говори с уволнената съдия Румяна Ченалова , че двамата са назначения на ДПС, а службите представлявали "последния бастион" на движението.

Евтините кредити свършват след година и половина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261212_%D0%95%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B8

 

Банките с 900 млн. лв. печалба за десет месеца

Евтините кредити свършват след най-късно година и половина. Това стана ясно от прогнози на банкери за лихвените нива, направени по време на среща на Асоциацията на българските банки с журналисти.

Според банкери през декември се очаква да Федералният резерв на САЩ да повиши лихвите. Ако това се случи, очакванията са Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме същата мярка година по-късно, което означава, че банките също ще повишат лихвите. Затова очакванията на шефове на наши трезори са, че след година и половина лихвите ще тръгнат нагоре.

Преди това обаче процентите и по депозитите, и по кредити вероятно ще продължат да вървят надолу. Преди десетина дни подуправителят на БНБ Калин Христов прогнозира, че заради политиката на ЕЦБ на количествени облекчения ще станем свидетели на значителни понижения на лихвените проценти по депозити през 2016 година. Спад ще има при лихвите и по кредити, смята Христов и предупреди банките да внимават с отпускането на заеми, защото при ниските нива все повече от тях стават жизненоспособни. Това

 

може да създаде проблем за изплащането им в бъдеще

 

Според банковата асоциация лихвите по заемите няма накъде да намаляват повече. Това носи риск някои от кредитите от добри да станат лоши при покачване на лихвените нива. Сега има корпоративни заеми при 3 на сто, а влогове – при 0,25%, дадоха за пример банкери.

Заради ниските лихви сега хората масово предоговарят изтеглените от тях заеми, съобщиха още от банковата асоциация.

 

Основно се предоговарят ипотечни заеми

 

и по-големи потребителски кредити. Или пък хората минават директно към рефинансирането им. Новите кредити обаче са при плаващ лихвен процент, обвързан с някой от пазарно определяните индекси, като Euribor, Libor, Sofibor. Има и такива с фиксирана лихва, но тя е само за първите няколко години. Когато индексите тръгнат нагоре след година или година и половина, това автоматично ще вдигне и лихвите, обясниха банкери.

В момента лихвите по кредитите са с 1-1,5% по-ниски от тези преди началото на финансовата и икономическата криза. Не лихвите обаче са проблем пред почти нулевия ръст на кредитите, смятат от асоциацията. И дават за пример как преди кризата при по-високите проценти кредитният портфейл на банките е растял със 70%. Само дългосрочните усещания на хората и бизнеса, че ситуацията е стабилна може да провокира растеж на потреблението и инвестициите, а от там и на кредитите, смятат банкови шефове.

На масовото предоговаряне на заемите се дължи и

 

увеличението на събраните от банките такси

 

което отчита БНБ. Според последните данни на централната ни банка за първите 10 месеца на година постъпленията на трезорите от такси и комисионни възлизат на 845 млн. лв. Печалбата на банковата система до края на октомври вече е 907 млн. лв., което е с над една трета повече от положителният резултат за същия период на 2014 г. Към 30 септември печалбата в сектора беше в размер на 795 млн. лв., но от асоциацията очакват през последното тримесечие тя да е по-ниска заради вноската от 82 млн. лв., която ще трябва да направят в новия фонд за преструктуриране на банки. Към края на октомври депозитите в банките възлизат на 72,4 млрд. лв., а отпуснатите кредити са за 54,6 млрд. лв.

Политика на инат – или как се "отпушва системата" по български

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/12/02/2660844_politika_na_inat_ili_kak_se_otpushva_sistemata_po/?ref=rss


На фона на пламналия пожар в Близкия изток, неспирния бежански поток, терористичните атаки в сърцето на Европа и взривоопасно нажежените отношения между Русия и Турция българската политическа класа се сниши, докато "големите" се разберат. И може би постъпи добре, тъй като в подобни сложни ситуации на геополитически промени елитите ни по правило се ориентират трудно.

Лишени от ясните послания на собствената си държава, подобно на предците ни от емблематичното вазово Ганково кафене,...

Сменяме доставчика на ток за месец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261211_%D0%A1%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%87%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86

 

Избираме между две опции за договори с търговеца

Пет милиона битови потребители на ток ще имат право да сменят доставчика си в рамките само на един месец. Целта е, ако те са недоволни и избраният търговец на еленергия не си изпълнява задълженията, да могат да го сменят максимално бързо. Няма да има ограничение за това колко пъти можем да сменяме търговеца. Първо обаче двете страни трябва да са изчистили финансово взаимоотношенията си.

Всичко това ще стане възможно след освобождаването на пазара за битовите клиенти, което означава да се направят съответните промени в законите и в останалите нормативни документи. Официално освобождаването на пазара за бита ще стартира в началото на следващата година, но реално излизането на пазара на битовите потребители ще започне от 1 април. Това стана ясно на заключителната среща от информационната кампания за либерализацията, която се провежда от енергийното министерство.

Излизането на пазара за най-малките, но най-многобройни потребители на еленергия ще има начален, но не и краен срок. Тоест те могат, ако искат, да си останат и при сегашното енерго. Практиката в Европа показва, че реално

 

10-15% от хората се възползват от възможността

 

да минат към нов доставчик.

В момента 150 фирми имат лицензии за търговия с електрическа енергия. От тях обаче реално активните на пазара са 30-40, като броят им със сигурност ще нарасне след либерализацията.

Ако решим да сменим сегашното енерго с търговец на ток, ще можем да избираме какъв договор да сключим с него. Едната опция е контрактът да е комбиниран. При него ще получаваме една фактура, както за доставката на електрическата енергия, така и за преноса й до дома, за достъпа. А също така в нея ще са включени и всички такси, като тази “Задължения към обществото”. Другата възможност е да сключим два отделни договора - с доставчика и с електроразпределителното дружество, което е отговорно за физическата доставка на еленергията. Тогава ще получаваме от две отделни фактури - от търговеца и от ЕРП-то - ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про”.

Мрежите средно и ниско напрежение са собственост на трите ЕРП-та. Затова и занапред ще се обръщаме към тях, ако оставаме без ток или ако имаме проблеми с качеството му. Пак ЕРП-то ще е този, който ще ни дърпа шалтера за неплатени искания. Това обаче няма да става самоволно, а по искане на търговеца. Затова от ЧЕЗ, които участваха на вчерашната среща, препоръчаха

 

много добре да изчистим клаузите с новия си доставчик

 

при какви условия ще ни се спира и в какви срокове ще ни се пуска после електричеството.

От съществено значение ще бъде самият избор на търговец не само заради цената, но и заради това дали той ще може да достави нужното количество електроенергия. Това е особено важно, тъй като има търговци, които нямат достъп до енергия директно от производителя, а самите те закупуват от други търговци. Затова от КЕВР посъветваха да сме предпазливи при избора на търговец. В случаите на фалит потребителите няма да останат без електричество, успокоиха от енергийното министерство. В такъв случай домакинствата ще бъдат прехвърляни на т.нар. доставчици от последна инстанция. Те обаче ще продават на по-високи цени от пазарните нива.

По отношение на цената зам.-министърът на енергетиката Николай Николов коментира, че е възможно първоначално да се наблюдава повишаване на цените за бита, след което обаче се наблюдава стабилизиране. Той се позова на опита на другите държави, освободили пазара за бита.

Най-важното от Варна във вчерашния 1 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307877

С факелно шествие и рок концерт Варна ще чества рождението на капитан Петко войвода С факелно шествие и рок концерт Варна ще чества 171 години от рождението на националния герой капитан Петко войвода, научи Moreto.net. Варна е един от градовете, където се пие най-много бира Варна е един от градовете в България, където се пие най-много бира.

Жълт код за силен вятър е обявен в 13 области на страната

http://offnews.bg/news/n_1/n_600671.html

Жълт код за силен вятър е обявен в 13 области на страната, сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи жълтият код са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна. През нощта и преди обяд ще духа северозападен вятър със скорост 14-19 м/с. Жълтият код за силен вятър предупреждава хората да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети. Възможни са локални нарушения на обичайните дейности на открито.

Хакери атакуваха... прогнози за времето

http://www.vesti.bg/sviat/hakeri-atakuvaha...-prognozi-za-vremeto-6046463

Щетите от ударите към на Австралийската метеорологична служба се оценяват на милиони долари

Уволниха пиарката на летище София заради буса с бомба

http://frognews.bg/news_102921/Uvolniha-piarkata-na-letishte-Sofiia-zaradi-busa-s-bomba/

Експертът от "Връзки с общестеността" на летище София Даниела Велева ще бъде освободена, съобщава Нова телевизия. Решението е взето заради информацията, която тя даде пред медиите за открито взривно устройство на Терминал 1 и която по-късно беше опровергана.

Джон Кери е в Косово в разгара на задълбочаваща се политическа криза в страната

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/12/02/2661037_djon_keri_e_v_kosovo_v_razgara_na_zadulbochavashta_se/?ref=rss


Днес Джон Кери започва първото си посещение на Западните Балкани в качеството си на държавен секретар на Съединените щати. Кери ще бъде в Косово в разгара на задълбочаващата се политическа криза в страната, предизвикана заради отношенията с Белград.

Посещението ще се проведе в момент на сериозни опасения заради липсата на прогрес в демокрацията, широкоразпространена корупция и забавена европейска интеграция на младата държава, пише "Ройтерс".

По време на визитата си Кери...

Русия забранява вноса на ягоди, мандарини, портокали, домати и краставици от Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-rysiya-ministerstvoto-1490232.html

/КРОСС/ Правителството на РФ от 1 януари 2016 г. забранява вноса в Русия на редица хранителни стоки от Турция, предаде ТАСС. Турция няма да може да доставя в Русия портокали, мандарини, грозде, ябълки, круши, кайсии, праскови и нектарини, сливи и ягоди. В ограничителния списък попадат също и зеленчуци: домати, краставици, карфиол, броколи и лук. Това, както съобщи пресслужбата на кабинета, се казва в постановлението на правителството за мерките по реализацията на указа на руския президент за специалните икономически мерки по отношение на Турция. Освен това, забраната засяга и вноса на замразени части и субпродукти от пуйки и пилета. Под забрана за внос са и турските карамфили и солта. Забраната за внос не засяга стоките, внасяни на територията на Русия за лично ползване в обем, разрешен от Евразийския икономически съюз. На министерството на промишлеността и търговията (Минпромторг) и министерството на селското стопанство на РФ е възложено да упражняват оперативен мониторинг и контрол на цените на стоките, включени в списъка (…), и при необходимост да осигурят вземането на мерки, с които да се увеличи предлагането на селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти, така че да не се допусне повишение на цените, са казва още в документа. Обем на вноса По данни на Министерството на селското стопанство през 2014 г. вносът на хранителни продукти и селскостопанска продукция от Турция възлиза на 1,7 млрд. долара

Премиерът: Оставки заради паниката на летището

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261210_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82%3A+%D0%9E%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0

 Оставки заради паниката, предизвикана от фалшивата тревога за бомба на летище "София", ще иска премиерът Бойко Борисов. Новината той обяви пред агенция „Монитор“, като подчерта, че е ядосан на неадекватните реакции на летищните власти и службите и заяви, че паниката е била предизвикана от „банда некадърници“. Бесен съм от безотговорните действия на всички, които предизвикаха паниката, отсече министър-председателят.

„Да отменяш полети, да говориш глупости по медии, да вдигаш на крак държавата, е не просто грешка, а безотговорност и виновните трябва да понесат отговорност за това", обясни премиерът.
По-рано екипи на полицията и линейки се изсипаха заради сигнал за бомба на Летище София. Поводът бе съмнителен бус с белгийска регистрация, паркиран в непосредствена близост до Терминал 1. Районът бе отцепен. Полицейското куче, което пристигна на място, е реагирало положително на експлозиви, съобщиха униформени служители. Задните врати на автомобила бяха взривени дистанционно. Робот, предназначен за проверка за бомби, буквално разпарчетоса белия бус, който хвърли в паника служителите и пътниците на Терминал 1. Пасажерите, които трябваше да излитат в тези часове, не се допускаха до мястото, а се държаха на разстояние в района на паркинга. На мястото бяха струпани служители на полицията в скафандри. Междувременно всички полети бяха пренасочени към Терминал 2.
Съмнителният бус с белгийска регистрация.
Съмнителният бус с белгийска регистрация.
Има съмнение за взривно устройство в белия бус, открит на Терминал 1, заяви Даниела Велева, експерт от служба "Връзки с обществеността" на летище София. Тя обаче отказа повече информация.
Шефът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов оцени заплахата като сериозна. Той каза още, че е установен чужденецът, който е оставил на летището возилото и е отлетял с полет в 5 часа сутринта.
Робот на пристигналите на летището екипи на СОБТ тараши буса за взривно устройство.
Робот на пристигналите на летището екипи на СОБТ тараши буса за взривно устройство.
По-късно бе извършен контролиран взрив за обезвреждане на съмнителен багаж, изкаран посредством робота от буса. Бомба обаче така и не бе открита.
 

Хиляди варненци остават без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=307911

Хиляди варненци ще останат без вода днес, в продължение на 24 часа, поради реконструкция на главен водопровод. Това съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Безводието влезе в сила от 5 часа тази сутрин и ще трае до 5 часа на 3 декември (четвъртък).

Reuters: "Ал-Кайда" са завладели два града в Южен Йемен

http://petel.bg/Reuters--Al-Kayda-sa-zavladeli-dva-grada-v-YUzhen-Yemen__136106

Бойците на терористичната групировка „Ал-Кайда“ са превзели двата основни южни йеменски градовете Джаар и Зинджибар, съобщиха местни...

Ето къде ще има радари за превишена скорост днес във Варненско

http://petel.bg/Eto-kade-shhe-ima-radari-za-previshena-skorost-dnes-vav-Varnensko__136108

Снимка: Булфото Ето къде служители на пътната полиция ще следят за превишена скорост във Варненско: 9 - 10 часа -  село Ветрино, център,...

Казанджии излизат на протест, след като им наложиха ограничения

http://petel.bg/Kazandzhii-izlizat-na-protest--sled-kato-im-nalozhiha-ogranicheniya__136109

Кадър: "Нова телевизия" Мъже, които варят ракия, ще излязат на протест днес, след като държавата им наложи различни срокове и ограничения....

Учени откриха гени, които увеличават продължителността на живота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5148988

Учени откриха гени, допринасящи за увеличаване на продължителността на живота, за да могат възрастните хора да се грижат за внуците си и да предадат познанията си на бъдещите поколения, пише The Telegraph.
Специална вариация на ген, която се наблюдава при голям брой хора изглежда служи за защита срещу деменция и проблеми със слуха.
Учени откриха гени, допринасящи за увеличаване на продължителността на живота, за да могат възрастните хора да се грижат за внуците си и да предадат познанията си на бъдещите поколения, пише The Telegraph. Специална вариация на ген, която се наблюдава при голям брой хора изглежда служи за защита срещу деменция и проблеми със слуха.

Учени откриха гени, които увеличават продължителността на живота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148985

Учени откриха гени, допринасящи за увеличаване на продължителността на живота, за да могат възрастните хора да се грижат за внуците си и да предадат познанията си на бъдещите поколения, пише The Telegraph.
Специална вариация на ген, която се наблюдава при голям брой хора изглежда служи за защита срещу деменция и проблеми със слуха.
Учени откриха гени, допринасящи за увеличаване на продължителността на живота, за да могат възрастните хора да се грижат за внуците си и да предадат познанията си на бъдещите поколения, пише The Telegraph. Специална вариация на ген, която се наблюдава при голям брой хора изглежда служи за защита срещу деменция и проблеми със слуха.

Млечно хлебче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148156

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Депутатите ще бистрят Законопроекта за държавния бюджет за 2016 г. на второ четене

http://pik.bg/депутатите-ще-бистрят-законопроекта-за-държавния-бюджет-за-2016-г-на-второ-четене-news445358.html

Депутатите ще бистрят Законопроекта за държавния бюджет за 2016 г. на второ четене

На днешното си пленарно заседание Народното събрание ще продължи работа по приемането на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2016 г. Това предвижда проектопрограмата за работа на парламента.

На вчерашното си заседание народните представители одобриха Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2016г., както и Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2016г.Днешното си заседание, депутатите ще започнат с дебатите по чл. 13 от Законопроекта за държавния бюджет, в който е заложен бюджета на Министерство на правосъдието.

В рамката на проектобюджета за следващата година е предвиден растеж от 2% и също толкова дефицит. Сред основните параметри на бюджета са 129 млн. лв. повече за здравеопазване, а в бюджета на Държавното обществено осигуряване е предвидено увеличение на минималната работна заплата на 420 лв. Управляващите спазиха обещанието си и между двете четения на законопроекта за държавния бюджет премахнаха текстовете, с които се орязваха социалните придобивки на полицаите и заетите в сектор „Сигурност”.

Повече пари се очаква да получат и заетите в сферата на културата – библиотекари, служители в музеите и галериите. 

Руски анализатор за Bloomberg: Путин не може да направи нищо на Турция

http://analysis.actualno.com/ruski-analizator-za-bloomberg-putin-ne-moje-da-napravi-nishto-na-turcija-news_510936.html

Руският президент Владимир Путин толкова се разсърди на турския президент Реджеп Ердоган заради свалянето на руския военен самолет, че дори отказа да разговаря с него по телефона и да се срещне с него на конференцията на ООН по въпросите на климата в Париж. Но по същество Путин не може да направи нищо, което да навреди на Ердоган или Турция. Той може само да усложни още повече живота на руснаците. Това пише в свой коментар Леонид Бершидски за Агенция Bloomberg, цитиран от БГНЕС. Русия не предпр

Какво не знаем за червеното вино

http://curious.actualno.com/kakvo-ne-znaem-za-chervenoto-vino-news_510942.html

Виното е много стара напитка с дълга и интересна история. През зимата се засилва консумацията на червената разновидност. То е вкусно, полезно и подходящо за консумация с повод и без повод. Ще ви отнеме години да се запознаете със сложността на този еликсир, но все пак foodpanda ви представя няколко забавни факти, благодарение, на които ще станете още по- големи вино-ценители. 1. Пиенето на червено вино подобрява семейния и интимен живот- Хората, които пият по една чаша червено вино дневно, има

Професиите, които правят най-много секс на коледното парти

http://curious.actualno.com/profesiite-koito-pravjat-naj-mnogo-seks-na-kolednoto-parti-news_510944.html

Празничният сезон е време за благотворителност и споделяне, но също очевидно е и идеален момент за секс с колега, пише „Индипендънт”.  Изследване показа, че 39% от британците са правили секс с колега на коледното парти. Още повече с тези, които са целували човека от съседното бюро по време на ежегодното събиране за празниците. Според проучване от 2000 британци най-често това се случва на IT- специалистите и специалистите „Човешки ресурси”. 63% от компютърните специ

Минималната пенсия за стаж и възраст - 157,44 лева

http://frognews.bg/news_102920/Minimalnata-pensiia-za-staj-i-vazrast---157-44-leva/

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 януари 2016 г. да бъде 157,44 лв., реши окончателно парламентът с одобрени текстове от бюджета на ДОО. От 1 юли до 31 декември следващата година най-малката пенсия за стаж и възраст ще е 161,38 лева.

Искат такса за колите с регистрация различна от софийската в столицата

http://pik.bg/искат-такса-за-колите-с-регистрация-различна-от-софийската-в-столицата-news445357.html

Искат такса за колите с регистрация различна от софийската в столицата

Винетка или такса да плащат всички шофьори на коли, които влизат в столицата и са с различна от софийска регистрация. Тази идея беше лансирана от представители на бизнеса по време на обсъждането на проектобюджета на София за 2016 година, пише "Монитор".

В момента съотношението на колите в града е 1 към 5. Тоест на всеки пет коли една е със софийска регистрация. Въвеждането на подобна мярка ще доведе до облекчаване на трафика и ще насърчим ползването на метрото и градския транспорт”, обоснова предложението си Георги Ранделов от КРИБ. Той обясни, че това ще доведе и до допълнителни постъпления в хазната на общината и те ще могат да се използват за модернизирането на транспорта и инфраструктурата. Освен това ще се намалят и вредните емисии във въздуха.

Всеки трябва да си плаща, все повече хора от околните градове идват на работа тук, дори Благоевград се е превърнал в квартал на София, с кола разстоянието е 40 минути, обясни пък шефът на КРИБ Кирил Домусчиев.

Готови сме да работим на тази тема и очаквам писмено вашите становища, обърна се към бизнеса кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общината ще кандидатства и по ОП „Околна среда” с проект за внедряване на филтри за комините, които да пречистват мръсния въздух. Освен това се подготвя проект за производство на пелети от биомаса за отопление на училища и детски градини.

Комисар Витенис Андриукайтис: Колективното договаряне за лекарства е най-правилният ход за ЕС

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/12/02/2661251_komisar_vitenis_andriukaitis_kolektivnoto_dogovariane/?ref=rss


"Превенция и профилактика са най-ключовите приоритети за нас. Трябва да се питаме защо сме толкова неефективни в спасяването на животи. Жертвите на пътя, на сърдечно-съдови, онкологични и хронични заболявания са в огромни мащаби в Европа всяка година. Повече от 8 хиляди души умират по пътищата, а тези инциденти са напълно предотвратими. Става въпрос предимно за млади хора, в разцвета на силите си.

Имаме безброй инструменти и трябва да промени цялостното си мислене – от медицинска...

Марк Зукърбърг стана баща

http://offnews.bg/news/n_1/n_600666.html

Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг стана баща за първи път. Неговата съпруга Присила Чан го ощастливи с дъщеричка, която младото семейство кръсти Макс.  Добрата новина Марк Зукърбърг обяви в социалната си мрежа. Като допълнение създателят на Фейсбук пише, че всички са живи и здрави. Малко след като публикува първата снимка на дъщеричката си, Зукърбърг написа и писмо до нея за "света, в който се надява Макс да порасне". // Priscilla and I are so happy to welcome our daughter Max into this world!For her birth, we wrote a letter to her about... Posted by Mark Zuckerberg on  Tuesday, 1 December 2015

Арестуваха жена в Париж във връзка с атентатите

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-parizh-okyrvaven/arestuvaha-zhena-v-parizh-vyv-vryzka-s-atentatite-6046462

Жената, чието име не се разкрива, била партньорка на посредник - 25-годишен мъж, арестуван по-рано през деня от полицията за борба с тероризма в дома си в южното предградие на Париж - Малакоф

Стар приятел на Башар Асад може да стане президент на Ливан

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/02/2661097_star_priiatel_na_bashar_asad_moje_da_stane_prezident/?ref=rss


Приятел на сирийския президент Башар Асад може да стане президент на Ливан заради споразумение за подялба на властта, което цели да прекрати парализата на държавата, съобщава "Ройтерс", цитирана от БТА. Държавният глава в страната се избира от парламента.

Идеята Сюлейман Франджие - приятел от детинство на Асад, да стане президент, удиви мнозина ливанци.

Тя бе предложена изненадващо от сунитския политик Саад ал Харири, който оглавява коалиция, родена от опозицията срещу...

Горя необитема къща в Каблешково

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3_n-i1cJBlE/

На 30.11.т.г. около 17.00 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение за пожар, възникнал в необитаема къща, разположена на ул. «Захари Стоянов» № 53 в Каблешково, собственост на 71- годишен от Каблешково. Огънят е потушен от един противопожарен автомобила и трима огнеборци. Причините за инцидента, както и стойността на нанесените щети са в процес на изясняване от служители на Районно управление – Поморие.

Терморегулирането – ключът към ефективното и икономично отопление

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5147544

Терморегулирането е един от основните инструменти, чрез който може да се погрижите отоплението в дома ви да е ефективно и в същото време да спестите от разходите за енергия. Консултантите на Mr. Bricolage от магазина в Ring Mall разказват малко повече за принципите на работа на уредите за програмиране на отоплението, предимствата и видовете им.
Терморегулирането е един от основните инструменти, чрез който може да се погрижите отоплението в дома ви да е ефективно и в същото време да спестите от разходите за енергия. Консултантите на Mr. Bricolage от магазина в Ring Mall разказват малко повече за принципите на работа на уредите за програмиране на отоплението, предимствата и видовете им.

Пътна обстановка в страната - 2 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307904

Въведени ограничения по основните пътни направления: Проходи: - „Златишки” - затворен за всички МПС; - „Върбишки” - затворен за всички МПС; - „Ришки” - отворен за всички МПС; - „Обзорски” - отворен за всички МПС; - „Републиката” - отворен за всички МПС; - „Айтоски” - отворен за всички МПС; - „Предела” - отворен за всички МПС; - „Печинско” - отворен за всички МПС; - „Пампорово” - забранено за тежкотоварни автомобили над 3.

Актуална пътна обстановка

http://pik.bg/актуална-пътна-обстановка-news445355.html

Актуална пътна обстановка

Ограничения за товарни автомобили:
С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.
Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:
- автомагистралите, с изключение на участъка Харманли-ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;
- път I-1 граница ОПУ Видин – ОПУ Монтана – Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София.
- път I-1 с. Ребърково-Ботевград;
- път I-1 етапна връзка на ЛОТ 1 на АМ „Струма” при п.в. Дупница север-ГКПП „Кулата”;
- път I-4;
- път I-5 Русе-Велико Търново;
- път I-8 Пловдив-Харманли;
- път I-9 Дуранкулак-Варна-Бургас;
- път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;
- път II-19 Симитли-Гоце Делчев;
- път II-86 Пловдив-Смолян;
- път II-99 Бургас-Царево.
Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.
Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

ІІ. Състояние на автомагистралите:

АМ „Тракия”: област Пазарджик: До 04.12.2015 г., поради превантивен ремонт на съоръжението при км 63, в участъка от км 62+900 до км 63+600 движението се осъществява двупосочно в платното в посока София. В участъка от км 89+480 до км 91+576 движението се осъществява двупосочно в платното в посока Бургас. Отворени за движение при пътен възел „Пазарджик“ са направленията: София-Пазарджик; София-Панагюрище; Панагюрище-Пловдив; Пазарджик-Пловдив;
Затворени за движение са направленията при пътен възел „Пазарджик“:
- Панагюрище - София; Пазарджик-София; Пловдив-Панагюрище; Пловдив-Пазарджик;
Обходни маршрути:
- в посока Панагюрище-София: път II-37-разкл. за с. Драгор-път III-803- п.в. “Калугерово“- АМ “Тракия“;
- в посока Пазарджик-София: път II-37-разкл. за с. Драгор-път III-803- п.в. “Калугерово“- АМ “Тракия“;
- в посока Пловдив-Панагюрище/: Пловдив-път I-8– Пазарджик-път II-37- Панагюрище;
- в посока Пловдив-Пазарджик/: Пловдив-път I-8– Пазарджик; област Бургас: до 04.12.2015 г. в участъка от км 324+000 до км 354+000 демонтаж и монтаж на пътни знаци и монтиране на снегозащитни огради.
Алтернативно направление на АМ „Тракия“ Пловдив-София е подбалканският път І-6 София-Пирдоп-Карлово. Пътуващите към Пазарджик може да ползват и път I-8 в отсечката след Ихтиман.

АМ „Хемус“: област София: поради извършване на ремонт на пътното платно в посока София на виадукт „Елешница“ при км 15+160 – движението се извършва двупосочно в платното посока Варна. Срок до 04.12.2015 г.; до 06.12.2015 г. от 09:00 ч. до 17:30 ч. на виадукт при км 41+160 поради обследване се затваря крайна активна лента в лявото платно (посока Варна-София). Движението ще се насочи в свободните ленти; от км 60+400 до км 62+100 ограничено движение в дясно платно (посока София-Варна), поради ремонтни дейности на асфалтова настилка. Движението се извършва двупосочно в платното в посока София до 11.12.2015 г.; област Варна: от км 385+800 до км 387+717 /дясно в посока Варна/ – движението се осъществява с пълно затваряне на едното платно и прехвърляне на движението в платното за насрещно движени до 04.12.2015 г.


АМ „Струма“: няма ограничения.

АМ „Марица“: няма ограничения.

АМ „Черно море“: няма ограничения.

АМ „Люлин“: няма ограничения.

ІІI. Въведени ограничения по основните пътни направления:

1. Проходи:
- „Златишки” - затворен за всички МПС;
- „Върбишки” - затворен за всички МПС;
- „Ришки” - отворен за всички МПС;
- „Обзорски” - отворен за всички МПС;
- „Републиката” - отворен за всички МПС;
- „Айтоски” - отворен за всички МПС;
- „Предела” - отворен за всички МПС;
- „Печинско” - отворен за всички МПС;
- „Пампорово” - забранено за тежкотоварни автомобили над 3.5 т;
- „Рожен” - отворен за всички МПС;
- „Превала” - затворен за всички МПС, за времето от 8:00 ч. до 18:30 ч. до 05.12.2015 г.;
- „Троянски” - отворен за всички МПС;
- „Петрохан” – отворен за движение. Забранено е движението на МПС над 12 тона, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета.
- „Котленски” - отворен за всички МПС;
- „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Дюлински” - забранено за тежкотоварни автомобили над 3.5 т;
- „Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Шипка” - отворен за движение. Забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4 до 31.03.2016 г.

Ограничения в движението на МПС по първокласната пътна мрежа:

- път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: област Монтана: обходен път на гр. Монтана – затворен за движение на МПС от км 102+060 до км 114+512,20;
Обходен маршрут:
- гр. Монтана-ул. „Димитър Ерийски” през кв. ”Кошарник” гр. Монтана – за и от път III-112 Арчар-Монтана. Срок до 31.12.2015 г.
Пътен възел „Долна Вереница” при км 102+753 – движението на МПС да се извършва по еднопосочна връзка Видин-Монтана двупосочно без спиране или отбиване на движението и с ограничаване на скоростта на 40 км/ч; от км 102+060 до км 114+512,20; подобект обходен път на гр. Монтана, кръстовище за кариера „Долна Вереница” – движението на МПС в зоната на кръстовището на път І-1 с кариера „Долна Вереница” се извършва с ограничаване на скоростта на 40 км/ч. Срок 31.12.2015 г.; при км 121+919 се забранява влизането в с. Сумер на тежкотоварни превозни средства над 10 тона по Общински път „Пътна връзка за с. Сумер”. Движението на МПС при км 120+390 от Монтана посока Вършец се отклонява по път ІІІ-1621 Сумер-Вършец. Срок до 18.11.2016 г; област Враца: частични ремонти на асфалтовата настилка от км 161+000 до км 175+400. Участъка е сигнализиран с пътни знаци, движението да се извършва с повишено внимание и скорост 40 км/ч; област София: Мездра-Ботевград при км 178+000 - местността Копяновец и при км 178+600 в посока Ботевград, водачите на МПС да пътуват с повишено внимание; Мездра-Ботевград-Г.Богров поради лошо експлоатационно състояние от км 196+700 с. Врачеш до км 229+700 с. Елешница водечите на МПС да се движат с повишено внимание; област София и Перник: забранено е движението на тежкотоварни автомобили над 15 т; област Кюстендил: във връзка със строеж на АМ „Струма” ЛОТ 2 в участъка Дупница-Благоевград от км 322+000 до км 359+482 се въвежда ВОБД на път I-1 при км 334+380. ВОБД се налага за достъп на строителна механизация до обекта и подобряване на безопасността на движение по първокласен път I-1. Пресичането с железопътната линия се извършва в междугарието Дупница-Бобошево. В тази зона е обособено кръстовище със статут на „Вход/изход от строителен обект”. Изходът от строителния обект и достъпът на автомобили се допуска само при десен завой от близката до ж.п. линия пътна лента за движение. Излизането от строителната площадка към път I-1/Е-79 става и в двете посоки. При км 334+386 на изхода при ж.п. прелеза е поставен пътен знак Г2 – излизащите от обекта пътни превозни средства да завиват задължително надясно; от км 354+600 до км 356+000 – поради прекратяване на досегашната ВОБД по временната варианта (байпас) и пускане на движението по новоизградения пътен надлез при км 353+400 над АМ „Струма” /километрично положение по АМ „Струма“/ и част от п.в. Кочериново-отклонение за с. Бараково се ограничава скоростта на движение до 40 км/ч в участък от път I-1 от км 354+600 до км 356+000; област Благоевград: София-Кулата от км 364+500 до км 397+700(от изхода от Благоевград-страна Кулата до гр.Кресна), ще се полага пътна маркировка, в часовете от 9.00 ч. до 17.00 ч. до 05.12.2015г. Движението ще е урегулирано с необходимите пътни знаци и регулировчици; София-Кулата от км 388+830 до км 389+200 ( в участъка в тунела в крива, преди Кресненското ханче), ще се извършва ремонт на осветителните тела в тунела, и движението на МПС ще се извършва по съществуващ обходен път, находящ се в ляво на тунела, в часовете от 9.00 ч. до 17.00 ч. до 05.12.2015г. Движението ще е урегулирано с необходимите пътни знаци и регулировчици;

- път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна: област Варна: от км 146+800 до км 186+012 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движението се осъществява в свободното платно.
- път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: област София: Правец-с. Разлив-Трудовец-Ботевград се въвежда забрана за движение на МПС над 12 т в участъка от км 193+345 /отклонение за п.в. „Правец”/ до км 204+200 /заустване в път І-1 Видин-Враца-Ботевград/.
Обходен маршрут: АМ „Хемус” /за п.в. „Правец”/-път ІІ-17/(Мездра-Ботевград)-п.в. І-3-п.в. „Ботевград” на АМ „Хемус”/ и обратно; област Ловеч: от км 138+830 до км 139+850 в гр. Луковит - посока Русе-София затворен за движение поради изграждане на битов и дъждовен колектор от км 139+510 до км 139+573. Движението се осъществява двупосочно по ул. "Възраждане";

- път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В. Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен: област Ловеч: от км 0+000 до км 24+972 (Коритна-Брестница-Български Извор-Сопот) полагане на хоризонтална маркировка, без отбиване на движението. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост; област Габрово: Граница Ловеч-обходен път Севлиево-граница В. Търново са въведени ограничения на скоростта за движение в участъците от км 70+000 до км 70+500; от км 84+200 до км 85+600; от км 93+300 до км 93+700 с ограничение на скоростта до 30 км/ч, поради пропадане и от км 95+000 до км 95+300 – ремонтни дейности. Поставена е необходимата временна сигнализация за неравности и ограничение на скоростта.

- път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: област Русе: до 15.12.2015 г. – ремонт на мост над р. Дунав между Русе-Гюргево /Дунав мост 1/. Ремонта е в Румънската част на съоръжението. Движението на МПС се извършва с пропускателен режим в едната лента, регулира се със светофарна уредба. Участъка е сигнализиран с пътни знаци. Ограничение на скоростта 10 км/ч; Русе-В. Търново от км 3+970 до км 4+020 /при изхода от магазин „Метро” в чертите на гр. Русе/ – движението е пренасочено двупосочно в лявата лента в посока В. Търново, поради пропадане и деформация на пътното платно с дължина около 30 м; област Габрово: от км 164+120 до км 164+180 (в проход Шипка) – пропаднал участък до ръба на асфалтовата настилка. Участъка е сигнализиран. Движение с повишено внимание; област Хасково: от км 374+000 до км 380+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движението в едната лента двупосочно; област Кърджали: забранено е движението на МПС с тегло над 15 т в участъка Черноочене-Кърджали; забранено е движението на МПС с тегло над 3.5 т в участъка Подкова-Маказа; от км 324+147 до км 337+827 – подмяна на стоманена предпазна ограда, движение с повишено внимание; при км 390+100 – възстановяване на изнесен насип от порой, движение с повишено внимание;
- път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас: област Кюстендил: от км 0+400 до км 1+400 /ГКПП Гюешево-Каменичка Скакавица/ – ремонтни дейности, изсичане на храсти, заливане на фуги. Движение с повишено внимание; в участъка Кюстендил-Коняво извършва се полагане на хоризонтална маркировка. Шофьорите на МПС да се движат със съобразена скорост и повишено внимание; област София: Временно се ограничава движението на МПС на път І-6 София-Бургас по платното в посока София при км 173+250 /паметник на „Васил Левски”/, поради активиране на свлачище. Движението на МПС е урегулирано и се осъществява двупосочно по платното в посока Бургас; област Ямбол: от км 421+000 до км 428+000 – полагане на хоризонтална маркировка.

- път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: област Силистра: от км 0+180 до км 1+776 /чертите на гр. Силистра/ – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Докато се работи по дясното платно на съответните улици, движението ще се осъществява двупосочно в лявото платно и обратно. СМР ще се извършват на четири етапа, както следва: първи етап-ул. „Добрич”, втори етап-ново кръгово кръстовище на бул. ”Седми септември” и ул. ”Добрич”, трети етап-бул. ”Седми септември”, четвърти етап-пътно кръстовище на бул. ”Седми септември” с ул. ”Дръстър”; област Шумен:.от км 146+000 до км 149+000 – обезопасяване на скални откоси с предпазни мрежи. Движение с повишено внимание; от км 271+000 до км 323+049 полагане на хоризонтална напречна маркировка.

- път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: област София: до 02.12.2015 г. от 9:00ч. до 17:00 ч. при благоприятни атмосферни условия се полага хоризонтална маркировка от км 1+000 /Калотина/ до км 48+100 /р-н Банкя/. Ще има необходимата сигнализация; до 04.12.2015 г. в светлата част на денонощието се извършва ремонт на СПО от км 1+000 /Калотина/ до км 29+000 /Сливница/. Водачите на МПС да се движат с повишено внимание; област Хасково: от км 333+835 до км 334+100 в гр. Харманли – пътното платно се стеснява отляво във връзка с изграждането на нов пешеходен подлез при реконструкцията на ж.п. линията Харманли-Свиленград; от км 370+500 до км 377+900 /района на Свиленград до ГКПП/ – временно затворен поради пропадане на част от пътното платно. Обход през АМ „Марица“;

- път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: област Варна: Кранево-Варна при км 83+100 – ограничение на тежкотоварното движение над 10 т и ограничение на скоростта до 60 км/ч, поради свлачище; Кранево-Варна от 84+500 до км 85+000 – ограничение на скоростта до 30 км/ч, поради свлачище и при км 83+300; Кранево-Варна от км 84+000 до км 86+000 – частични ремонти на асфалтовата настилка, движение в свободната лента; от км 222+849 до км 225+522 /Сл. Бряг-Бургас/ по проект обход Поморие и от км 222+289 до км 224+962 по съществуващ път – изграждане на второ пътно платно. Движението на МПС се организира в двете ново изградени платна, скоростта на движение е 50 км/ч в участъците на съществуващите кръстовища; от км 170+000 до км 200+000 – подмяна на СПО /мантинела/, движение с повишено внимание;


ІV. Състояние на републиканската пътна мрежа:

1. Ремонтни дейности и временна организация на движението /ВОД/:

ОПУ-Благоевград:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път III-108 от км 9+475 до км 9+825 /между отклонението за с. Рупите и гр. Петрич/ – е затворено движението на МПС във връзка с изпълнение на ремонтно-възстановителни работи на аварирал водосток при км 9+675. Срок до: 09.02.2016 г.
Обходен маршрут:
- посока кръстовище на АМ „Струма“ при км 425+160 с път III-108-гр. Петрич-граница Македония „движението се отбива от път III-108 при км 7+019, в дясно, по път III-1084 "III-108-Старчево-Карналово-Михнево-Кавракирово-Първомай", преминава през селата Кърналово, Михнево, Кавракирово и при село Първомай, след кръстовище с път III-198 на км 78+380 продължава в дясно- за граница Македония /за ГКПП Златарево/ или в ляво-за Петрич. След влизане в град Петрич, при кръстовище на бул. ”Рокфелер” с ул. „Цар Симеон”, движението продължава по ул. ”Цар Симеон” и по ул.”Места”, и при кръговото кръстовище с ул. ”Цар Борис III” продължава в ляво до включване в път III-108 при км 13+855, и продължава до км 9+825).
- посока гр. Петрич или граница Македония /ГКПП Златарево/ могат да използват АМ „Струма“ до км 432+800, след което движението се отлива по пътна връзка в дясно, преминава под АМ Струма по общински път и се включва в път I-1 в с. Марикостиново, и продължава до кръстовище с път III-198, след което продължава в дясно до гр. Петрич, или граница Македония.
Път ІІІ-1903 на мост при км 1+550 – поради опасност от изменение /деформиране/ на връхната конструкция от тежкотоварни MПС, движението на лекотоварни МПС се извършва в едната лента и се въвежда забрана за движение на МПС с тегло над 20 т.
Ремонтни дейности:
Път II-84 Юндола-о.п. Разлог от км 61+500 до км 107+400 /от Аврамово до кръстовището преди Разлог/ и от км 54+390 до км 107+114/ ще се полага пътна маркировка и ще се почистват пътните банкети, в часовете от 8.30 ч. до 18.00 ч. до 05.12.2015 г. Водачите на МПС да се движат с повишено внимание, спазвайки пътната сигнализация и указанията на регулировчиците; път ІІІ-106 О.п. Благоевград-Зелен дол-Селище-Станке Лисичково-граница Македония от км 1+500 до км 2+500 – ремонтни дейности, движението ще извършва по изградена временна пътна връзка; път III-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич при км 22+300 – движение в едната лента, поради свлачищe; път III-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич при км 38+380 – затруднено движение, поради разрушена подпорна стена. Движението е регулирано с необходимите пътни знаци; път III-1007 Полето-Брежани – заради прокарване на водопровод, движението на МПС ще бъде затруднено в участъка от км 3+000 до на км 5+700. Движението ще се регулира с необходимите пътни знаци; път ІІІ-1972 Дъбница-Вълкосел-Сатовча км 7+700 – стеснен участък поради активизирало се свлачище. Движението да се извършва с повишено внимание.

ОПУ-Бургас:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-908 от км 22+400 до км 39+300 (от разклона за с. Варовник до кръстовището с път II-79) – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т; път ІІІ-992 Веселие-Ясна Поляна в участъка на аварирал мост над р. Ропотамо при км 16+257 е изграден временен път с временен брод през коритото на реката, въведено е временно ограничение на скоростта до 20 км/ч и забрана за движение на МПС над 12 т; път ІІІ-7305 Камчия-Съединение-Люляково-Череша-Вресово от км 0+000 до км 7+304 се въвежда временна организация. Скоростта на движение на МПС се ограничава на 50км/ч. Срок до 10.12.2015 г.; път ІІІ-7306 Черница-Сунгурларе-Чубра – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т; път ІІІ-9901 Царево-Резово /на км 9+975 - стоманобетонен мост с отвор 10.00 м на река Чифчиево дере/ – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 20 т.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-53 от км 184+800 до км 210+000 – косене на банкети; път II-73 Камчия-Прилеп при км 61+500 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Срок до 03.12.2015 г.; път II-99 от км 14+000 до км 20+000 – изрязване на растителност. Движение с повишено внимание. Срок до 15.12.2015 г.; път II-99 от км 20+000 до км 43+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка.; път ІІІ-992 от км 0+000 до км 10+000 – частични ремонтни дейности .Движение с повишено внимание; път ІІ-6008 от км 0+000 до км 5+550 – частични ремонтни дейности. Движение с повишено внимание.
ОПУ-Варна:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-27 І-2 (о.п. Шумен-Девня) Нови Пазар-Владимирово-о.п. Добрич-Балчик-пристанище Балчик от км 34+900-кръстовище ІІІ-207, до км 42+400-с. Владимирово – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движението се осъществява в свободното платно; път ІІ-29 Варна-Добрич от км 20+000 до км 22+800 ограничение на скоростта на 50 км/ч поради неравности на асфалтовата настилка; път ІІІ-2009 І-2 Девня-Варна-Чернево-Суворово от км 0+000 – кръстовище І-2 до км 4+000 – с. Кипра – ремонтни дейности по асфалтовата настилка; път ІІІ-2072 ІІІ-207 (Ветрино-Калоян) -Добротич-Михалич-Искър-Вълчи дол от км 0+000 – с. Добротич до км 2+000-с. Михалич – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движение в свободното платно; път ІІІ-2901 ІІ-29 Калиманци- Изгрев-Левски-Суворово-Ветрино от км 21+000 – край с. Суворово, посока Ветрино до км 23+000 – ремонтни дейности по асфалтовата настилка. Движение в свободното платно.

ОПУ-В. Търново:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път III-514 Камен-Горна Оряховица-Велико Търново от км 10+450 до км 25+157 – поради започване на СМР на обект: „ЛОТ 85 Рехабилитация и реконструкция на път III-514 Камен-Драганово от км 5+000 до км 16+000 и от км 16+000 до км 25+157, с дължина 20.157 км, област Велико Търново“ се ограничава движението на МПС. Срок до 20.12.2015 г.
Движението ще се извършва по обходни маршрути:
• за посока с. Камен-с. Драганово: път III-407-с. Лозен-с. Паисий-с. Стрелец-III-514;
• за посока с. Драганово-с. Камен: път III-514-с. Стрелец-с. Паисий- с. Лозен-път III-407;
• за посока с. Камен-с. Сушица: път III-407-с. Горски Сеновец-с. Царски извор;
• за посока с. Сушица-с. Камен: с. Царски извор-с. Горски Сеновец-път III-407.
Път ІІІ-551 Дебелец-Средни колиби-Елена от км 13+299 до км 21+879 – поради лошо експлоатационно състояние е ограничено движението за товарни автомобили над 10 т.
Обходен маршрут: Дебелец-В. Търново-Лясковски кантон-Мерданя-Златарица-Златаришки кантон-Елена и обратно;
Път ІІІ-4073 Царски извор-Драганово от км 0+000 до км 5+5000 – затворен поради свлачище.
Обходен маршрут: Царски извор-Сушица-Драганово и обратно.
Ремонтни дейности: няма.

ОПУ-Видин:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път II-14 Видин-Кула-Връшка чука-граница Сърбия при км 10+500 – движението е пренасочено по обходен път непосредствен до участъка (старият път), поради свличане на пътното платно. Скоростта е ограничена на 40км/ч и е обозначено с пътни знаци;

ОПУ-Враца:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Път ІІ-11 Оряхово-Лесковец-граница Плевен – забрана за движение на МПС над 3.5 т, поради свлачищни процеси и големи деформации в асфалтовата настилка от км 118+000 до км 119+000.
Обходен маршрут: Оряхово-Селановци /път ІІІ-306/ Галово-Остров /пътища ІV-ти клас/-път ІІ-11-граница Плевен.
Път ІІІ-161 Ребърково-Лютидол от км 0+000 до км 8+700 – стеснение в двете посоки и ограничаване на движението за МПС над 10 т от км 0+000 до км 5+900 и над 3.5 т от км 5+900 до км 8+700, поради свлачищни процеси; път ІІІ-308 Своде-Караш-Хубавене-Роман в участъка от село Караш до село Хубавене – затворен за движение на МПС, поради свлачище от км 25+000 до км 25+200.
Обходен маршрут: Роман-Ябланица-Осикова Лъкавица-Правешка Лъкавица-Караш за пътуващите от Роман за Караш. Ябланица-Роман-Хубавене за пътуващите от София и Ловеч.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-15 Мизия-Оряхово от км 61+000 до км 76+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Участъка е сигнализиран с пътни знаци. Движение с повишено внимание и скорост до 40 км/ч; път II-16 Ребърково-Елисейна от км 0+000 до км 22+540 – временна организация на движение, указваща че пътят е в ремонт и ограничаваща скоростта; път ІІІ-1306 Вировско-Върбица-Горно Пещене от км 62+000 до км 62+300 – поставена сигнализация за стесняване на дясното платно за движение и ограничаване на скоростта до 50 км/ч поради възникнали свлачищни процеси.

ОПУ-Габрово:
Временно са въведени следните ограничения за движението на МПС:
Път III-403 Кормянско-Малък Вършец-Крамолин затворен за движение от км 5+253 до км 11+700, поради възникнала предаварийна ситуация на мост над р. Крапец при км 10+080.
Обходен маршрут: по път III - 401, и общински път за вила Рай до с. Малък Вършец, и обратно. Поставена е необходимата сигнализация.
Път ІІІ-4404 Габрово-Дебел дял – в участъка от км 10+151 /от разклона за к.к. „Люляците”/ до км 13+807 /до с. Дебел дял/ е затворен за движение на МПС, поради пропадане на пътното платно.
Обходен маршрут: по път III-4404 Габрово-Гъбене-Музга-Дебел Дял.
Път III-5006 Габрово-Узана от км 2+800 до км 3+100 – затворен поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка.
Обходен маршрут: ул. „Бодра смяна“ в гр. Габрово. Срок до 31.12.2015 г.
Ремонтни дейности: няма.

ОПУ-Добрич:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Ремонтни дейности: няма.

ОПУ-Кюстендил:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път III-602 Коняво-Горна Козница-Мала Фуча-Бобов дол от км 7+700 до км 8+700 /в урбанизираната територия на с.Таваличево/ - движението на МПС е ограничено, поради реконструкция на Водопроводната мрежа на селото;
Обходен маршрут: улици на с.Таваличево. Срок до 07.12.2015 г;
Път III-602 Коняво-Горна Козница-Мала Фуча-Бобов дол при км 25+200 /след село Бабино в посока гр. Бобов дол – забранява се движението на товарни автомобили над 12 т. Движението на МПС до 12 т и автобуси се осъществява по временен път.
Обходен маршрут за МПС над 12 т:
- с. Коркина-с. Паничарево-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село- Мламолово-Бобов дол и обратно;
- с. Бабино-с. Долистово-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село-Мламолово-Бобов дол и обратно.
Път ІІІ-6222 Смоличано-Пелатиково – забранено е движението на товарни МПС.
Ремонтни дейности:
Път III-107 от км 31+350 до км 31+450 в района след Рилски манастир движението на МПС се извършва в една лента, поради пропадане на част от дясната лента и банкета. В участъка скоростта на движение е ограничена до 30 км/час и е са поставени необходимите пътни знаци; път ІІІ-622 Ваксево-Църварица – активизирало се срутище при км 24+850, движението е сигнализирано с ограничителна лента и пътни знаци; път III-623 (о.п. Кюстендил-о.п. Дупница)-Мламолово-Бобов дол-Жедна в участъка от км 9+600 до км 9+700 /край с. Мламолово/ – откъсване на банкета вследствие на обилните дъждове, движението се извършва в дясната лента за движение в посока Бобов дол. Сигнализирано е с пътни знаци; път III-623 Бобов дол-Жедна при км 14+900 – активизирало се свлачище, движението се извършва само в едната лента за движение. Сигнализирано е с пътни знаци.

ОПУ-Кърджали:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Движението по път II-59 Момчилград-Крумовград-Ивайловград в участъка от км 18+540 до км 18+820 да се извършва по новоизградения временен обходен път; път ІІ-59 спирка Джебел-Момчилград Звездел-Крумовград в участъка от км 24+245 до км 24+895 – поради свличане на земни маси е засегнат банкета и част от лявото платно за движение. Движението в двете посоки се осъществява в дясното платно в посока Момчилград-Крумовград; път ІІІ-5009 Бели пласт-Стремци-Рани лист-Кърджали в участъка от км 8+000 до км 10+155 (между с. Бели пласт и р-н с. Соколяне) – забранено е движението на товарни МПС над 3,5 т.
Обходен маршрут през с. Черноочене;
Път ІІІ-5071 Чифлик-Мургово-Стремци-Три могили-Черноочене – поради образувало се свлачище е затворен в двете посоки за движение в участъка от км 10+000 до км 11+000 (между с. Стремци и с. Стремово).
Обходен маршрут през с. Черноочене;
Път ІІІ-5071 между с. Стремци и с. Черноочене в участъка от км 9+470 до км 17+466 – забранено е движението на товарни МПС.
Обходен маршрут през гр. Кърджали.
Път III-5902 (Момчилград-Звездел)-п.к.Звездел-п.к.Голяма Чинка-(Токачка-Крумовград) – забранено движението на товарни МПС над 3,5т в участъка от км 0+000 до км 16+668. Забраната се въвежда за възстановяване на нормалното технико-експлоатационно състояние на участъка и осигуряване безопасността на движението.
Обходен маршрут: път II-59 Момчилград-Крумовград и път I-5 Момчилград-Подкова-Маказа и път III-509 (Подкова-Маказа)-Кукуряк-Токачка-Крумовград.
Ремонтни дейности:
Път ІІІ-508 Джебел-Рогозче-Фотиново при км 18+000 – поради свличане на земни маси е затворена дясната лента за движение. Движението в двете посоки се осъществява в лявото платно в посока Джебел-Фотиново; път ІІІ-865 п.к. Стояново-Ардино-Кърджали /при км 30+740 и при км 47+820/ – затворена лявата лента за движение. Движението в двете посоки се осъществява в дясното платно в посока Ардино-Кърджали; път III-867 Златоград-Бенковски-Подкова от км 37+300 до км 38+443 – изпълнение на СМР. Движение с повишено внимание. Срок до 31.12.2015 г.

ОПУ-Ловеч:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности: няма.

ОПУ-Монтана:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-81 Йончеви ханове-Благово при мост на км 80+128 – въвежда се ВОБД. Временен режим на движение: Чрез отбиване на движението, на брод през река Бързия, в участъка от км 80+104 до км 80+137. Срок до 28.02.2016 г.; път ІІ-81 Йончеви ханове-Благово при мост на км 83+569 – въвежда се ВОБД. Временен режим на движение: Чрез отбиване на движението, на брод през река Бързия, в участъка от км 83+550 до км 83+640. Срок до 28.02.2016 г.

ОПУ-Пазарджик:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:няма.
Ремонтни дейности: няма

ОПУ-Перник:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-637 /Трън-Стрезимировци/ Вукан-Пенкьовци-гр. Кюстендил при км 13+500 /след с. Мрамор посока с. Видрар/ и при км 12+500 до км 12+600 /посока с. Видрар-Община Трън/ – движението на МПС се осъществява двупосочно в едната лента, поради пропадане на пътното платното, като е въведено ограничение за движение на автомобили над 10 т.
Ремонтни дейности: няма.

ОПУ-Плевен:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-301 от км 1+750 /край регулация с. Козар Белене/ до км 5+753 /начало регулация гр. Левски/ – забранява се движението на пътни превозни средства с общо тегло над 7 т.
Обходен маршрут: път III-303 Българене-Малчика-Аспарухово-Левски.
Път ІІІ-304 Изгрев-Трънчовица-Бацова махала-Новачене-Дебово от км 0+030 до км 24+650 – целогодишно е забранено транзитното движение на МПС над 15 т.;
Обходен маршрут: по път ІІ-34 Плевен-Никопол.
Път ІІІ-3004 Опанец-Долна Митрополия от км 0+000 до км 6+125 - в района на с. Опанец – целогодишно пренасочено транзитно движение на МПС над 3.5 т.
Обходен маршрут: по път І-3 Бяла-Плевен-Ботевград (от п.в. "КАТ" на км 88+973 към п.в. на км 95+099).
Път ІІІ-3005 от км 1+793 до км 4+223 Ясен-Търнене-Градина-в района на с. Ясен – целогодишно пренасочено транзитно движение на МПС над 3.5 т, осигурен е сигнализиран обходен маршрут; път ІІІ-3005 от км 21+062 до км 27+123 Ясен-Търнене-Градина-Петърница-Бъркач-Беглеж - в района на с. Беглеж – целогодишна забрана за обществено ползване от МПС над 8 т.
Обходен маршрут: път ІІІ-3502 Брестовец-Горталово-Беглеж-Бежаново-Ъглен.
Път ІІІ-3006 от км 8+904 до км 9+22 Радомирци-Рупци-Червен бряг – в участъка на свлачище в землището на гр. Червен бряг – целогодишна забрана за МПС над 12 т.
Обходен маршрут: по път І-3 до гр. Луковит, кръстовище с път ІІІ-306, дясно, до гр. Червен бряг и обратно.
Ремонтни дейности: няма.

ОПУ-Пловдив:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път III-667 Плодовитово-Първомай-Асеновград – забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т, поради влошеното транспортно-експлоатационно състояние на стоманен мост на р. Марица при км 6+832.
Обходен маршрут: Стара Загора-Поповица-път I-8. Срок до 31.12.2015 г.
Път ІІІ-5802 Леново-Поройна от км 19+287 до км 19+495 – затворен заради наводнен участък.
Обходен маршрут: Асеновград-Тополово-Леново.
Път III-8611 Белица-Загражден-Давидково, в участъка от км 13+500 до км 18+431 – затворен за движение поради разрушена настилка от поройните дъждове.
Ремонтни дейности:
Път II-86 Асеновград-Смолян при км 28+750 и км 29+440 – движението се регулира от светофарна уредба и се извършва в едната лента за движение; път II-86 Асеновград-Смолян при км 43+650 – във връзка с изграждане на укрепително съоръжение на проявил се срутищен процес в дясно на пътното платно ВОБД ще се изпълнява без да се спира движението; път III-804 Поповица-Асеновград от км 0+000 до км 17+911 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движение с повишено внимание; път ІІІ-8604 на 4 км след с. Гълъбово – попълване с трошенокаменна настилка на пропаднал участък-свлачище. Движение в едната лента.

ОПУ-Разград:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път IIІ-2005 І-2-Самуил-Подайва от км 28+600 до км 32+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка.

ОПУ-Русе:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІ-51 Бяла-Попово между км 0+858 до км 0+908 /в чертите на гр. Бяла/ – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 10 т.
Обходен маршрут: път ІІІ-5101 (Бяла-Попово)-Пет кладенци-Борово;
Път ІІІ-202 Русе-Щръклево-Нисово-Кацелово при км 36+945 – аварийно-възстановителни работи на мост над река Черни Лом, ограничение за движение на автомобили с обща маса над 10 т, като дясната лента е затворена за движение и е въведен пропускателен режим по лявата лента за движение.
Ремонтни дейности: няма.

ОПУ-Силистра:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма
Ремонтни дейности: няма.

ОПУ-Сливен:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-488 Градец-Ичера-Сливен от км 19+750 до км 30+000 – затворен за движение, поради нарушение целостта на пътното платно от свлачище и при км 25+500.
Обходен маршрут: път ІІІ-488 Ичера-Градец-път ІІ-48-път І-7-п. кр. „Петолъчката”-път І-6-Сливен и обратно.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-48 Омуртаг-Котел при км 27+700 – ограничение на скоростта и стеснен пътен участък до поставяне на СПО.
ОПУ-Смолян:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-866 Смолян-Стойките прохода „Превала” затворен за движение на всички МПС от км 17+600 (мотел „Крива река”) до км 26+490 (пътно кръстовище на път ІІІ-866 Стойките-Широка лъка с път ІІІ-864 Пампорово - Стойките), до 05.12.2015 г. включително, за времето от 8:00 до 18:30 часа. За движение на пътуващите по направлението Смолян-Стойките да се използват следните обходни маршрути: гр. Смолян – кв. Устово – с. Соколовци – к.к. Пампорово и обратно и/или гр. Смолян – к.к.Пампорово – с.Стойките и обратно; път ІІІ-867 Мадан-Златоград-Бенковски в отсечката от км 30+302 до км 30+828 (част от бул. “България“) в урбанизираната територия на гр. Златоград – затворен за движение поради изпълнение на СМР. Срок до 31.12.2015 г;
Обходен маршрут: ул. „Крайречна-ул. „Стефан Стамболов“ (в частта през моста пред хотел „Кристал”)-ул. „Беловидово”-ул. „Прогрес” и обратно.
Път ІІІ-8681 Рудозем-Смилян в отсечката от км 6+147 (пътно кръстовище за с. Вълчан) до км 8+431 (Еко комплекс „Смилян” в района на с. Смилян) – затворен за движение поради извършване на земни работи.
Обходен маршрут: гр. Рудозем-с. Фатово-с. Чокманово-с. Смилян и обратно.
Път ІІІ-8683 с. Арда-с. Горна Арда при км 28+500 – ограничено е движението на товарни автомобили над 10 т.

Ремонтни дейности:
Път ІІ-37 Батак-Доспат при км 207+350 – поради пропадане на дясната лента движението на МПС се осъществява в едната лента; път ІІІ-197 Гоце Делчев-Доспат-Девин от км 57+760 до км 57+790 се е образувала пукнатина в оста на пътя. Движението на МПС да се двупосочно в едната лента, въведено е ограничение на скоростта до 30 км/ч; път ІІІ-197 Борино-Тешел от км 78+100 до км 78+300 – поради пропадане на подпорна стена, движението се осъществява в едната лента; път ІІІ-867 Мадан-Златоград-Бенковски от км 22+157 до км 30+302 и от км 30+828 до 37+300 – въвежда се ВОБД, поради извършване на СМР. Участъците са сигнализирани с пътни знаци, преносими светофарни уредби и сигналисти. Движението ще се извършва двупосочно с изчакване. Водачите на МПС да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Срок до 31.12.2015 г; път ІІІ-868 Рудозем-Смолян при км 20+220 – поради пропадане на банкет и част от платното е въведено движение в едната лента; път ІІІ-8611 Белица-Загражден-Оряховец при км 59+250 в ляво, са се образували пукнатини на асфалтовото покритие, като лявата лента за движение е пропаднала плавно във вертикално отношение от 5-10 см. Движението на МПС се извършва в дясната лента на пътното платно; път ІІІ-8652 Бял извор-Неделино, при км 15+780 – поради пропадане на част от пътния банкет и част от платното с дължина 20 м, движението на МПС се осъществява в лявата лента; път ІІІ-8683 при км 2+030 са се образували пукнатини на асфалтовото покритие, като лявата лента за движение и част от дясната са пропаднали плавно. Движението на МПС да се извършва с повишено внимание. Поставена е необходимата вертикална сигнализация.

ОПУ-София:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІ-82 в участъка от км 0+000 до км 39+176 /Костенец-Самоков/ – забранява се транзитното движение на товар

Взлом в магазина за земеделска продукция в Ахелой

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wDbzifHwpsI/

На 01.12.т.г. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 42- годишен мъж от Ахелой за това, че за времето от 18.00 ч. на 30.11.т.г. до 09.30 ч. на 01.12.т.г. от магазина му за земеделска продукция, разположен на ул. «Цар Симеон», е извършена кражба на  LCD телевизор, портативно радио, седем буркана с пчелен мед, около 15 кг. орехи и бадеми с черупките и неустановено количество белени ядки от същия тип, десет чувалчета с ябълки от по 3 кг. и монети на обща стойност 35 лв. Установено е, че в търговския обект е проникнато, чрез взломяване на входната врата. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Облаци и до 14 градуса днес, на места ще превали слабо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148972

Днес ще има разкъсана, често значителна облачност. Само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони, умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 14°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН) пред
Днес ще има разкъсана, често значителна облачност. Само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони, умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 14°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН) пред

Облаци и до 14 градуса днес, на места ще превали слабо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5148978

Днес ще има разкъсана, често значителна облачност. Само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони, умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 14°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН) пред
Днес ще има разкъсана, често значителна облачност. Само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони, умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 14°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН) пред

Марк Цукърбърг дава 99% от акциите на Фейсбук за благотворителност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5148968

Марк Цукърбърг обеща 99% от акциите на Фейсбук да бъдат дадени за благотворителност , пише London Evening Standart, цитиран от "Фокус". Цукърбърг обяви, че е станал баща на дъщеря - Макс. Основателят на Фейсбук заяви, че ще даде 45 милиарда долара за добри каузи.
„За да може вашето поколение да живее в по-добър свят,
Марк Цукърбърг обеща 99% от акциите на Фейсбук да бъдат дадени за благотворителност , пише London Evening Standart, цитиран от "Фокус". Цукърбърг обяви, че е станал баща на дъщеря - Макс. Основателят на Фейсбук заяви, че ще даде 45 милиарда долара за добри каузи. „За да може вашето поколение да живее в по-добър свят,

Издърпаха дамската чанта на жена в кв. «Свобода», докато си върви по тротоара

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/prHgh64kAgQ/

На 01.12.т.г. около 19.35 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 58- годишна поморийка за това, че в района на кв. «Свобода», на тротоара пред бл. 20 на ул. «Княз Борис І», е застигната в гръб от непознат мъж, който чрез издърпване й отнел дамската чанта, съдържаща лични документи, дебитна карта, сумата от 40 лв. и мобилен телефон, съобщиха от полицията. Извършителят на грабежа се издирва по описание от служители на Районно управление – Поморие.

СЗО предупреждава: Най-вероятно имате херпес

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/12/02/2661086_szo_preduprejdava_nai-veroiatno_imate_herpes/?ref=rss


Две-трети от активното население на Земята е преносител на силно заразния вирус на херпеса, който причинява рани около устата. Това показва доклад на Световната здравна организация, цитиран в портала EuroActiv.

Проучването е установило, че над 3.7 млрд. души под 50 години по света са заразени с херпес тип 1 (HSV-1). Най-често той се прихваща в ранна детска възраст и остава в организма завинаги. При добро здраве той може да не се проявява почти никога и не под формата на характерните...

12 500 национални предатели в събота вечер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148496

Ако четеш само коментарите в интернет,
очевидно българинът не иска голям тенис

Eдин българин отишъл на гости на приятеля си и какво да види - в задния му двор разцъкват на един прекрасен корт Григор Димитров и Гаел Монфис.
- Какво става, бе? - попитал той.
Приятелят му отговорил:
- Ей там, зад къщата, има едно езерце.
Ако четеш само коментарите в интернет, очевидно българинът не иска голям тенис Eдин българин отишъл на гости на приятеля си и какво да види - в задния му двор разцъкват на един прекрасен корт Григор Димитров и Гаел Монфис. - Какво става, бе? - попитал той. Приятелят му отговорил: - Ей там, зад къщата, има едно езерце.

Брули силен вятър в 13 области

http://frognews.bg/news_102919/Bruli-silen-viatar-v-13-oblasti/

За 13 области в Северна България е обявен жълт код. Преди обяд вятърът в Дунавската равнина ще се задържи силен със скорост между 50 и 68 километра в час.

Марк Цукърбърг дава 99% от акциите на Фейсбук за благотворителност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148962

Марк Цукърбърг обеща 99% от акциите на Фейсбук да бъдат дадени за благотворителност , пише London Evening Standart, цитиран от
Марк Цукърбърг обеща 99% от акциите на Фейсбук да бъдат дадени за благотворителност , пише London Evening Standart, цитиран от "Фокус". Цукърбърг обяви, че е станал баща на дъщеря - Макс. Основателят на Фейсбук заяви, че ще даде 45 милиарда долара за добри каузи. „За да може вашето поколение да живее в по-добър свят,

Башар Асад: Ердоган свали руския Су-24 от страх!

http://petel.bg/Bashar-Asad--Erdogan-svali-ruskiya-Su-24-ot-strah-__136103

Снимка: Уикипедия Страхът от промяна в баланса на силите в Сирия не е в полза на Турция и принуди турския президент Реджеп Тайип Ердоган...

Корнелия Нинова в ефир: Хората ще стават все по-бедни (Видео)

http://petel.bg/Korneliya-Ninova-v-efir--Horata-shhe-stavat-vse-po-bedni--Video-__136104

Кадър: Нова тв „Всички доходи с изключение на минималната работна заплата  са замразени. Всичко друго остава на същите нива. По-лошо ще...

"Астон Мартин" пусна най- мощната и луксозна версия на DB9

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/12/02/2661204_aston_martin_pusna_nai-_moshtnata_i_luksozna_versiia/?ref=rss


Най-мощната и луксозна версия на "Астон Мартин" DB9 ще се носи добавката GT към името си, съобщиха от компанията. Преработеният V12 мотор на автомобила предлага 547 конски сили и 620 Нм. максимален въртящ момент.

Това е достатъчно DB9 GT да спринтира до 100 км/ч за 4.5 секунди и да има максимална скорост от 295 км/ч. Серийно колата е с адаптивни окачване, работещо в три режима – нормален, спортен и писта.

Отвън новата версия на автомобила се отличава с черните сплитер,...

Ветрино остава без ток днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=307892

От 9 до 16 часа днес ток няма да има във Ветрино, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината - извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

При обход на улица «Мусала» от полицаи е открит разбит автомобил

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kXpgpXZ3HhU/

На 01.12.т.г. около 23.50 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от полицейски служители за това, че при извършен обход на поморийската улица «Мусала» пред дом №57, е открит л.а. «Фолксваген Голф», с бургаска регистрация, собственост на 25 -годишен мъж от с. Оризаре, който бил със счупено стъклото на предната дясна врата, е от арматурното табло стърчали кабели. Задържан е 27- годишният Т.П. от Поморие, у когото са открити трансмитер за лек автомобил, личните документи на собственика на л.а. «Фолксваген» и документите на самия лек автомобил. Т.П. е задържан за срок от 24 ч., съобщиха от полицията.  По случая е образувано бързо полицейско производство.

Нов заместник губернатор на Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5148409

Елка Георгиева е новият заместник областен управител на Видин. Тя е назначена на поста със заповед на премиера Бойко Борисов.
Елка Георгиева влиза в екипа на губернатора Момчил Станков на мястото на новоизбрания кмет на община Видин Огнян Ценков. Георгиева заема поста за втори път, след като в периода 2009-2013 г. отново бе заместник губернатор.
Елка Георгиева е новият заместник областен управител на Видин. Тя е назначена на поста със заповед на премиера Бойко Борисов. Елка Георгиева влиза в екипа на губернатора Момчил Станков на мястото на новоизбрания кмет на община Видин Огнян Ценков. Георгиева заема поста за втори път, след като в периода 2009-2013 г. отново бе заместник губернатор.

Ивелина Василева: Има 15 млн. лв. за проекти за климата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148508

Вече са санирани 90 публични сгради, което спестява парникови газове колкото от тока за 61 000 домакинства, казва министърът на околната среда и водите
- Г-жо министър, с каква позиция България участва в започналата световна конференция по изменение на климата в Париж?
- Преговорите и подготовката за конференцията на страните по конвенцията на
Вече са санирани 90 публични сгради, което спестява парникови газове колкото от тока за 61 000 домакинства, казва министърът на околната среда и водите - Г-жо министър, с каква позиция България участва в започналата световна конференция по изменение на климата в Париж? - Преговорите и подготовката за конференцията на страните по конвенцията на

Бомба е открита в турски самолет на летище София преди 6 месеца

http://pik.bg/бомба-е-открита-в-турски-самолет-на-летище-софия-преди-6-месеца-news445352.html

Бомба е открита в турски самолет на летище София преди 6 месеца

За разлика от днешната фалшива тревога доста по-сериозно е било положението на софийското летище преди около 6 месеца, пише "Стандарт".

Тогава в турски самолет била открита бомба, но случаят е запазен в тайна, тъй като не е имало пасажери.

Чистачка намерила устройство, залепено под седалката, потвърдиха два независими източника. Самолетът е издърпан далеч от сградите в единия край на пистите. Веднага са извикани екипи на полицията, службите за борба с тероризма, пожарни. За щастие до експлозия не се стига.

Механизмът на откритото взривно устройство е доста интересен. Той представлява нещо като експлозив със стърчащи жици, часовник, който тиктака и свети. На пръв поглед откритият предмет съвпада с класическа бомба с часовников механизъм.

Впоследствие се оказва, че всъщност експлозивът е пластелин. Или поне това е основната версия, преди предметът да бъде предаден в ДАНС. Възможно е да става въпрос за шега на болен мозък. Но по-вероятно е, коментират специалисти, да става въпрос за "стрестест" от страна на терористични организации.

С подобни самоделки те пробват бдителността и реакциите на различните власти, допълват експертите. На летището тогава обаче се чули и версии, че може да става въпрос за чист късмет, който е спасил турския самолет от взрив, като бомбата е била истинска, но по неясни причини не се е задействала.

Как да изберем подходящо отопление за баня?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5147727

Банята е помещението, в което топлинният комфорт наистина има голямо значение. Освен това, топлината позволява да се отстрани влагата в банята между всяко използване. Функцията Програматор на някои отоплителни уреди за баня ви позволява предварително да настройвате периодите на отопление, което е много важно през зимата или ако имате малко дете в
Банята е помещението, в което топлинният комфорт наистина има голямо значение. Освен това, топлината позволява да се отстрани влагата в банята между всяко използване. Функцията Програматор на някои отоплителни уреди за баня ви позволява предварително да настройвате периодите на отопление, което е много важно през зимата или ако имате малко дете в

Мъри се движи в Астана със скромен автомобил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148740



Извелият “Астана” до 2 титли и първо за Казахстан участие в групите на Шампионската лига Станимир Стоилов се движи със скромен на фона на тези успехи автомобил из столицата на бившата съветска република.
Това стана ясно от материал на vesti.kz за автопарка на първенците. Изданието акцентира на това,
Извелият “Астана” до 2 титли и първо за Казахстан участие в групите на Шампионската лига Станимир Стоилов се движи със скромен на фона на тези успехи автомобил из столицата на бившата съветска република. Това стана ясно от материал на vesti.kz за автопарка на първенците. Изданието акцентира на това,

Хората с буса от Летище София били с рисков профил, МВР се изпусна какви мерки взема

http://crime.actualno.com/horata-s-busa-ot-letishte-sofija-bili-s-riskov-profil-mvr-se-izpusna-kakvi-merki-vzema-news_510933.html

Лицата, които са влезли на територията на България със съмнителния бус, предизвикал паника пред Летище София, са установени и не се намират на територията на България. И двете лица не са граждани на ЕС, а на "страна от бившите републики на СССР", поясни главният секретар на МВР Георги Костов пред Нова телевизия. Оказа се, че бусът е влязъл от Турция преди три дни и ден и половина е бил в Бургас. Двете „лица” в него са излетели за различни дестинации – едното за страна от ЕС, а

Хакнаха системата на Австралийската метеорологична служба

http://asia.actualno.com/haknaha-sistemata-na-avstralijskata-meteorologichna-slujba-news_510935.html

Компютърната система на Австралийската метеорологична служба попадна под ударите на масирана хакерска атака, съобщи ABC. Щетите от ударите се оценяват на милиони долари. Официален представител на синоптиците обяви, че според правилата не се коментират въпроси, свързани със сигурността, но подчерта, че клиентите продължават да получават „надеждна информация за времето, климата и състоянието на океаните”. Обичайните заподозрени са китайските хакери, за които споменава Ей Би Си, като

Безплатни прегледи за катаракта и глаукома в Смолян

http://smolyan.actualno.com/bezplatni-pregledi-za-katarakta-i-glaukoma-v-smoljan-news_510938.html

Безплатни прегледи за катаракта и глаукома ще се проведат в Смолян в рамките на националната кампания „Право на зрение“, съобщиха от пресцентъра на МБАЛ – Смолян. Инициативата е на Очното отделение, с подкрепата на директора на болницата д-р Марин Даракчиев. Кампанията стартира на 2 декември 2015 г. (сряда) с информационна среща-беседа, която ще започне от 15.30 часа в заседателната зала на МБАЛ „Братан Шукеров“, приземен етаж, централен вход. По време на срещата щ

Британският парламент гласува дали страната да се включи във въздушните удари в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/02/2661214_britanskiiat_parlament_glasuva_dali_stranata_da_se/?ref=rss


Камарата на общините - долната камара на британския парламент - ще гласува днес дали страната да се включи във въздушните удари срещу "Ислямска държава" в Сирия, предаде "Гардиън". Във вторник правителството одобри документ, който разрешава Лондон да се включи в операцията. До момента британските военновъздушни сили извършват удари само в Ирак.

Очаква се днес дебатите да продължат над 10 часа. Те ще започнат в 11.30 местно време и ще завършат с реч на външния министър Филип Хамънд,...

2 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=307753

Събития 1375 г. — Българският монах Киприан е ръкоположен за митрополит на Киев и Литва. 1804 г. — Наполеон Бонапарт е коронован в катедралата Нотр Дам за император на Франция. 1805 г. — Армията на Наполеон Бонапарт удържа голяма победа в битката при Аустерлиц срещу обединената армия на Русия и Австрия.

Срещата за климата в Париж е твърде закъсняла, алармират учени

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/12/02/2661247_sreshtata_za_klimata_v_parij_e_tvurde_zakusniala/?ref=rss


След като две десетилетия преговори не успяха да спрат глобалното затопляне, има повишени очаквания, че представителите на близо 200 страни на климатичната среща в Париж ще успеят да постигнат споразумение за намаляване на вредните емисии.

Но въпреки оптимистичните нагласи за изхода от срещата, държавните лидери отказаха да се съобразят с направената преди няколко години препоръка да се определи лимит на въглеродните емисии и след това държавите да се споразумеят за справедливо...

"Правосъдие за всеки" внася седемте си предложения за съдебна реформа в парламента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/02/2661016_pravosudie_za_vseki_vnasia_sedemte_si_predlojeniia_za/?ref=rss


Националната гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" внася официално днес в Народното събрание своите седем предложения за радикална съдебна реформа, подкрепени с подписи на граждани от цялата страна. Веднага след това те ще бъдат представени и на президента Росен Плевнелиев. Това се разбира от съобщение на организацията до медиите. 

От 8,30 до 10 ч. гражданската инициатива ще бъде в парламента и от 11,30 ч. в президентството.

"За първи път в най-новата история на...

Депутатите продължават с дебатите по бюджета за 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/12/02/2661219_deputatite_produljavat_s_debatite_po_bjudjeta_za_2016_g/?ref=rss


След извънредното заседание вчера, продължило до късно вечерта, днес депутатите продължават с дебатите по текстовете от проектобюджета за 2016 г. Снощи беше приета рамката на бюджета както и парите за МВР. Днес първият текст, който ще бъде обсъден, е бюджетът на Министерството на правосъдието.

Основната промяна след първото гласуване в пленарната зала при гледането на текстовете от бюджетната комисия на второ четене в понеделник са отпадналите орязвания на привилегиите за сектор...

Председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов: Европа се откупува, а не решава проблема с бежанците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5148469

Нашият гост: Йордан Божилов е анализатор в БАН и председател на Софийския форум за сигурност. Завършил е Философския факултет на Московския държавен университет “М. Ломоносов” и има магистърска степен по философия и политология към УНСС. Дългогодишен служител в Министерството на отбраната, като в продължение на няколко години е ръководил
Нашият гост: Йордан Божилов е анализатор в БАН и председател на Софийския форум за сигурност. Завършил е Философския факултет на Московския държавен университет “М. Ломоносов” и има магистърска степен по философия и политология към УНСС. Дългогодишен служител в Министерството на отбраната, като в продължение на няколко години е ръководил

Важно! Хиляди варненци остават без вода за денонощие! Ето къде ще бъде спряна

http://petel.bg/Vazhno--Hilyadi-varnentsi-ostavat-bez-voda-za-denonoshhie--Eto-kade-shhe-bade-spryana__136101

Поради ремонт и реконстукция на водопроводи от фирма "Хидрострой", днес без вода ще останат абонатите от бул."Приморски", ул."Преслав",...

Боян Меразов работи като професионален писач на курсови и дипломни работи

http://petel.bg/Boyan-Merazov-raboti-kato-profesionalen-pisach-na-kursovi-i-diplomni-raboti__136102

Кадър: "Нова телевизия" Боян Меразов е професионален писач на курсови и дипломни работи. Той има цял екип, които са затрупани от...

Прогноза за времето - 2 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307889

Над Черноморието ще има променлива облачност, по-значителна преди обяд и над южните райони. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 9° и 11°. Температурата на морската вода е около 13°, а вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

6 месеца след убийството в Борисовата градина няма резултат от разследването

http://crime.actualno.com/6-meseca-sled-ubijstvoto-v-borisovata-gradina-njama-rezultat-ot-razsledvaneto-news_510932.html

Това дете беше рядко добро, ученолюбиво, нямаше врагове. Трудно ще бъде открит убиецът, защото полицията работи само по мотива, а в случая най-вероятно става въпрос за инцидентно нападение. Виждате обаче, че МВР е като разграден двор. Това заяви пред bTV Мирослав Паскалев-Зорец, семеен приятел на семейството на Георги Игнатов, ученикът който беше брутално убит в Борисовата градина."Такова убийство трябва да се разкрие в първите часове. За съжаление и медиите насочиха полицията в друга насока",

Русия тества система за безжично предаване на енергия в Космоса

http://sciencelogy.actualno.com/rusija-testva-sistema-za-bezjichno-predavane-na-energija-v-kosmosa-news_510735.html

Руската компания "Енергия" е пристъпила към наземното отработване на технологии за предаване на електроенергия от един обект на друг чрез лазерно инфрачервено лъчение. Наземните изпитания стартират през 2016 година, съобщава сайтът на Роскосмос. В Космоса енергията ще се предава от борда на Международната космическа станция на товарен кораб "Прогрес", който за тази цел ще бъде отдалечен на един-два километра от станцията. Според оценките на специалистите КПД на целия процес може да е 10-20 про

Преди днешния завършек на бюджет 2016, ГЕРБ и БСП успяха да се покарат

http://business.actualno.com/predi-dneshnija-zavyrshek-na-budjet-2016-gerb-i-bsp-uspjaha-da-se-pokarat-news_510931.html

В парламента нямаше никакъв дебат за бюджета, въпреки всички наши опити да провокираме управляващите да говорят. Така депутатът от БСП Корнелия Нинова нападна управляващите след цял ден карамоли по бюджета вчера (1 декември). Не ние съобщавахме от парламентарната трибуна дали сме си измили ръцете след като сме отишли в тоалетната или не, отвърна заместник-председателят на парламента Димитър Главчев, визирайки Таско Ерменков. Не знам защо колегите от ляво не си изтъкнат приноса за фалита на КТБ

Стотици домакинства във Варна остават без вода

http://varna.actualno.com/stotici-domakinstva-vyv-varna-ostavat-bez-voda-news_510934.html

Стотици домакинства във Варна ще бъдат без вода за 24 часа заради реконструкция на главен водопровод, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. По данни на дружеството „Водоснабдяване и канализация” поради реконструкция на главен водопровод от 5.00 часа на 2 декември (сряда) до 5.00 часа на 3 декември (четвъртък), без вода ще останат абонатите от кв. „Хр. Ботев” (ниската част), Южна промишлена зона (Острова), кв. „Аспарухово”, кв. „Гал

Гечев: Поканете поне чистачката на Борисов да слуша бюджета

http://bulgarski.pogled.info/news/69650/Gechev-Pokanete-pone-chistachkata-na-Borisov-da-slusha-byudzheta

/Поглед.инфо/ Поканете поне чистачката на Борисов да слуша бюджета", обърна се червеният депутат Румен Гечев към председателя на парламента Цецка Цачева по време на четенето на бюджета на НОИ.

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148202

Св. прор. Авакум. Преп. Йоан и Андрей
 Св. прор. Авакум живял 650 г. преди Христа. Затова и сведенията за него са съвсем оскъдни. Той предрекъл в книгата си гибелта на Юдейското царство на халдеите, разрушението на Вавилон и раждането на Сина Божий Иисус Христос. Книгата му има голямо религиозно значение заради високите нравствени принципи,
Св. прор. Авакум. Преп. Йоан и Андрей Св. прор. Авакум живял 650 г. преди Христа. Затова и сведенията за него са съвсем оскъдни. Той предрекъл в книгата си гибелта на Юдейското царство на халдеите, разрушението на Вавилон и раждането на Сина Божий Иисус Христос. Книгата му има голямо религиозно значение заради високите нравствени принципи,

Жълт код за силен вятър в 13 области в страната

http://www.vesti.bg/bulgaria/zhylt-kod-za-silen-viatyr-v-13-oblasti-v-stranata-6046461

През деня вятърът ще отслабне до умерен. Атмосферното налягане ще се повиши, ще е по-високо от средното за декември. От 3 и 8 градуса сутринта, максималните ще достигнат предимно между 9 и 14 градуса

Канят националите в Катар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5148196

Националите може да направят турне в Азия през март, когато има официални дати от ФИФА за приятелски мачове. Катар и ОАЕ са предложили двубои на България на 25 и 29 март, като вариантът ще бъде обсъден до края на месеца на заседание на Изпълкома на БФС.
Мнението на селекционера Ивайло Петев ще е ключово,
Националите може да направят турне в Азия през март, когато има официални дати от ФИФА за приятелски мачове. Катар и ОАЕ са предложили двубои на България на 25 и 29 март, като вариантът ще бъде обсъден до края на месеца на заседание на Изпълкома на БФС. Мнението на селекционера Ивайло Петев ще е ключово,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване