Максимален дълг до 5,3 млрд. лв., гласуваха депутатите

http://society.actualno.com/maksimalen-dylg-do-53-mlrd-lv-glasuvaha-deputatite--news_511147.html

Парламентът прие  на второ четене максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, да е 5,3 млрд. лв., предаде БГНЕС. В рамките на това ограничение може да бъде поет нов държавен дълг за финансиране на програми и инструменти за финансова стабилизация и предоставяне на извънредна публична финансова подкрепа по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, включително чрез Българс

След като не пипнаха субсидиите си, депутатите се погрижиха и за заплатите си

http://politics.actualno.com/sled-kato-ne-pipnaha-subsidiite-si-deputatite-se-pogrijiha-i-za-zaplatite-si-news_511151.html

Няма да има замразяване на депутатските заплати, на правителството, на президента и администрацията му. Това беше решено при второто четене в пленарна зала на държавния бюджет за догодина. Решението беше взето с 36 гласа "за", 33 "против" и 61 "въздържал се". То дойде, след като парламентът не подкрепи предложението на Патриотите да се намалят държавните субсидии за партиите, взели поне 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори. Предложението беше на "Патриотичния фронт"

Външните министри на страните членки на НАТО отправиха покана към Черна Гора за членство

http://europe.actualno.com/vynshnite-ministri-na-stranite-chlenki-na-nato-otpraviha-pokana-kym-cherna-gora-za-chlenstvo-news_511150.html

Министрите на външните работи на НАТО решиха да бъде отправена покана към Черна Гора за членство в Алианса. Решението, което бе взето днес, 2 декември, на заседание на Северноатлантическия съвет в ГК на НАТО в Брюксел, отваря пътя за започване на присъединителни преговори в началото на 2016 г. В разпространеното по този повод изявление, министрите приветстваха страната с „историческото“ й достижение, отбелязвайки извървения път на реформи и силната й ангажираност към евроатла

Вижте какви пари се отделят от бюджета за общините

http://frognews.bg/news_102970/Vijte-kakvi-pari-se-otdeliat-ot-biudjeta-za-obshtinite/

2 662 137 000 лева ще отдели държавата за общините. Това стана ясно с окончателното приемане на текстове от закона за държавния бюджет за 2016 година. От тях общата субсидия за делегираните от държавата дейности е в размер на 2 222 918 700 лв., трансфери за местни дейности, в т.ч. обща изравнителна субсидия 269 000 000 лв. и трансфер за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища 28 128 100 лв., целева субсидия за капиталови разходи 142 090 200 лв.

Новините от деня, сряда, 2 декември

http://econ.bg/Новини/Новините-от-деня-сряда-2-декември_l.a_i.709885_at.1.html

Цените на имотите в София са се увеличили с 6% за година С около 30% са се повишили имотните сделки в София за година. Пазарът се възстановява и...

Премиерът обясни на министрите как се действа при сигнал за бомба и обяви инцидента за "учебна тревога"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/02/2661817_premierut_obiasni_na_ministrite_kak_se_deistva_pri/?ref=rss


На днешното правителствена заседание министър-председателят Бойко Борисов  обясни на министрите как се действа при сигнал за бомба и обяви вчерашния инцидент на летище "София" за "учебна тревога", от която институциите да си направят изводите как да действат занапред, се разбира от стенограмата от част от заседанието, разпространена от правителствената пресслужба.

По думите на Борисов вчера ситуацията се е развивала като реалити шоу - пред очите и камерите на журналистите, докато спрямо пътниците не е била проявена грижа, а държавата с часове е била в истерия.

Той изтъкна, че "службите вчера действаха добре", но изтъкна и тяхна грешка - че не са издигнали т. нар. паравани, за да препречат видимостта към обекта, в който се е предполагало че има взривно вещество.

"Когато има такъв инцидент, има начин на действие с така наречените или паравани, или се поставят четири пожарни около обекта, или автобуси и т. н. А не да се наредят на сто метра медиите – при една експлозия ще ги изтрепе всичките", каза Борисов.

Той припомни на министрите правилото, че "се подава информация тогава, когато е сто процента потвърдена, окончателна, и тогава се създава необходимата организация за обезвреждане".

"А не като на реалити шоу – три часа държавата в истерия! Разхождат напред-назад СОБТ там и всичко се снима и се предава директно. Какво пречеше да сложите четири автобуса от четирите страни?! Да не говорим – хората, които идват и питат: "С каквото сте дошли – с това ще си отидете". Какво пречеше на аерогарата да се пратят два автобуса и да извозват, да им обясняват. Всичко това създава негативи. Веднъж ги е страх, втори път – никакво внимание. Ходи с куфара човекът километри наред и разни чиновници там излизат да говорят глупости", възмути се премиерът.Той даде пример и с действията на полицията при терористичните актове в Париж, която е направила кордон през няколко преки от мястото на инцидента, а "който иска да предава". 

Борисов, който е бил главен секретар на МВР в кабинета "Сакскобургготски",  призова "да извлечем поуките от този инцидент и да си направим, както се казва, учебна тревога".

От думите му се разбира, че тази сутрин по темата е проведена оперативка и са набелязани мерки по летищата да се отработи план за действие, за да "няма такива неща".

Омбудсманът Мая Манолова предлага закриване на интернатите

http://www.moreto.net/novini.php?n=307991

Омбудсманът на България Мая Манолова ще поиска да бъдат закрити специализираните възпитателни училища - интернати в страната, тъй като децата там не получават необходимото образование и интернатите не изпълняват целите си. На посещение в Сливен Манолова заяви, че тези заведения трябва да бъдат преструктурирани и трансформирани в интернати от друг тип, да бъдат по-малки и настанените деца да бъдат със сходни прояви.

НАТО прие стратегия за хибридна война (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150741


Пактът покани Черна гора, Русия плаши със санкции

НАТО одобри нова стратегия за отговор на хибридна война на среща на външните министри на пакта в Брюксел, предадоха световните агенции. Българският първи дипломат Даниел Митов също участва във форума.
Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви,
Пактът покани Черна гора, Русия плаши със санкции НАТО одобри нова стратегия за отговор на хибридна война на среща на външните министри на пакта в Брюксел, предадоха световните агенции. Българският първи дипломат Даниел Митов също участва във форума. Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви,

Състоянието на българските фирми е барометър за усилията на правителството да осигури добра икономическа среда

http://www.cross.bg/firmi-nagradi-ministur-1490393.html

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова отличи две от най-добрите български фирми за 2014 г. по време на тържествена церемония за Годишните награди на Българската търговско-промишлена палата, съобщава пресцентърът на МРРБ. С бронзова статуетка „Хермес" и грамота министърът награди дружеството „Софтгруп" ООД, София, отличено на първо място в категория „Топ 100 фирми, класирани по изменението на нетните приходи от продажби 2014/2013 г." С плакет и грамота министърът награди и фирма „Девен" АД, Девня, класирана на първо място в категория „Топ 10Х6 - фирми с максимални приходи от продажби и печалба за 2014 г. в Североизточен район за планиране". Регионалният министър изказа благодарност към Управителния съвет и председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, за усилията, които полагат за отстояване на името и 120-годишните традиции на палатата в подкрепа на родния бизнес. „Финансовите резултати и състояние на българските фирми са барометър за усилията на правителството да осигурява добра, стабилна, икономическа, политическа и предсказуема среда за икономиката, което, заедно със създаването на нови работни места, е приоритет", отбеляза министър Павлова

Диалози

http://offnews.bg/news/n_1/n_601102.html

Бях в студиото на националната телевизия, за да говоря за такова едно нещо: Свобода или Сигурност. Аз обичам журналистите. Приличат ми на зелени еуглени. При тях има таксисни движения – тоест (за идиотите, които не са учили нищо, каквито са повечето българи) – придвижват се натам, накъдето им е добре. Там където има хранителни вежества. Всъщност – всеки човек е така. Всяка живина е така. Но въпросът е: Кое е Добре? За Левски е било Добре да преминава замръзналия Дунав, за да постигне цели, които е смятал за велики. Апропо: За Махатма Ганди целите на Левски биха изглеждали нелепи. За Буда – още повече. Аз не съдя нито Буда, нито Махатма, нито Левски. Просто в студиото се бяха събрали… Хм, ето как се изживява катарзис. Стоиш сред петима човека, които са толкова смешно и жалко предали се на конформизма, на баналността, на медийната неискреност, на дрънкането на клишета, на дълбокомъдри празнословия; на бръщолевенето на празни приказки, които водят към самите недра на Нищото… И изведнъж ти се прищява… Да не си вече един от тях. И аз усетих: Да, аз бях медийно лайно, бях като тия доценти по Говнознание и като тия общественици, правещи Сивото по Сиво и Нищожното по-Нищожно. Тези - произвеждащи Безсмислие както сиренарят произвежда смрадливото си сирене. Стига толкова. И аз написах в прословутия, клюкарски, мизерен, жалък, унизителен, но всъщност - и велик фейсбук - следното. Да, ето това: „Вече няма Калин! Няма го приятното момче, съобразяващо се с лицемерните свинщини на времето. Приятен и удобен за всевъзможната сган от бивши комунисти, сегашни патриоти, бивши атеисти, които сега се кръстят в църкви, държани като магазини от бивши свине-свещеници от държавна сигурност. Стига усмихнато и приятно лицемерие, свине такива. Обичам Христос и Левски и Ботев и всеки смел! Но не вашите Христос, Левски и Ботев. Не Христос, на когото палите свещи и се молите за печалба от тотото, не на Левски, който за вас ту е футболен отбор, ту е мазна и гнусна лига, изтичаща от устата на демагозите-политици. Не вашият Ботев, който за вас е дъвка-клише-празно нищо, което цитирате само в патриотарските си малоумни изстъпления. Или обсъждате дали да се изучава или да се неизучава. За вас – апропо – е по-добре да не се изучава, защото учен идиот е по-зле от неграмотен идиот. Не съм за вашите Христос, Левски и Ботев, на които правите метани (ах, как обичаме турски думи, нали така, братя журналисти?!) когато ви е удобно, когато има нужда да се покаже изгоден и удобен патриотизъм! Аз съм на страната на смелите и жертвоготовните. Не тия, на които се кланяте, както се кланяхте с радост на Тодор Живков. И както сега се кланяте на Черната Златка. Не обичам Ботев и Левски на подмазвачите и конформистите. Жалка рая такава.“ Така написах. Доста ме подкрепиха. Доста ме нападнаха със зли обиди. Знаете – България е разделена страна. Проблемът в нея е, че хората се мразят. Даже едни момчето от някакъв фронт на демократите-комунисти (или нещо такова), казаха: скоро, като започнем да ви търсим сметка, ти ще си първия. Мхм, нещо такова – забавно, инфантилно и фашистко. Казвам ви: Не времената са лоши. А ние стигнахме до нищожност, която ни унижава. Унижава името ни. Името Човек.

Запазиха държавната субсидия за партиите на 11 лева за действителен глас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150730

На днешното пленарно заседание, в рамките на дебатите по Законопроекта за държавния бюджет, Народното събрание отхвърли предложението на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов и група народни представители, годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас, съгласно Закона за политическите партии за 2016 г,
На днешното пленарно заседание, в рамките на дебатите по Законопроекта за държавния бюджет, Народното събрание отхвърли предложението на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов и група народни представители, годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас, съгласно Закона за политическите партии за 2016 г,

Р. Кънев: Да, успешно клатим държавата

http://www.cross.bg/durzhavata-kunev-peevski-1490392.html

/КРОСС/ „Господа Йовчев, Лазаров и Писанчев, ако „клатене на държавата" означава отстраняване на кадрите на колегата Пеевски и на институтите на ДС и Мултигруп (абе изобщо, на Доган) от МВР и службите за сигурност, да - ние от ДСБ успешно „клатим държавата". Но ние сме убедени, че националният интерес е различен от интереса на Пеевски, Мултигруп и Доган и че националната сигурност изисква такива като вас и Доган да сте далеч от службите. Благодаря за вниманието, горди сме с приноса си да ви няма на власт", написа председателят на ДСБ Радан Кънев във Фейсбук.  По-рано днес бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че Кънев, председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов и правосъдният министър Христо Иванов клатят държавата.

Р. Кънев: Да, успешно клатим държавата

http://www.cross.bg/durzhavata-kunev-lazarov-1490392.html

/КРОСС/ „Господа Йовчев, Лазаров и Писанчев, ако „клатене на държавата" означава отстраняване на кадрите на колегата Пеевски и на институтите на ДС и Мултигруп (абе изобщо, на Доган) от МВР и службите за сигурност, да - ние от ДСБ успешно „клатим държавата". Но ние сме убедени, че националният интерес е различен от интереса на Пеевски, Мултигруп и Доган и че националната сигурност изисква такива като вас и Доган да сте далеч от службите. Благодаря за вниманието, горди сме с приноса си да ви няма на власт", написа председателят на ДСБ Радан Кънев във Фейсбук.  По-рано днес бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. Лазаров заяви, че Кънев, председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов и правосъдният министър Христо Иванов клатят държавата.

Запазиха държавната субсидия за партиите на 11 лева за действителен глас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150720

На днешното пленарно заседание, в рамките на дебатите по Законопроекта за държавния бюджет, Народното събрание отхвърли предложението на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов и група народни представители, годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас, съгласно Закона за политическите партии за 2016 г,
На днешното пленарно заседание, в рамките на дебатите по Законопроекта за държавния бюджет, Народното събрание отхвърли предложението на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов и група народни представители, годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас, съгласно Закона за политическите партии за 2016 г,

Общината съсипа световен паметник на културата

http://offnews.bg/news/n_1/n_601144.html

Парчето от Берлинската стена, което се намира в парка при НДК, е било "реставрирано" от служители на Столична община по скандален начин, алармираха граждани в социалните мрежи. Оригиналните графити по нея са били замазани с нещо, което прилича на цимент, вероятно за да се заздрави парчето, което е изложено на природните стихии. Появиха се коментари, че автентичните графити така или иначе са били унищожени и софиянци, които са надраскали преди време дареното през 2006 г. парче. Други са на мнение, че идеята е по стената именно да се драска от всеки, който пожелае, тъй като тя се превръща в място за улично изкуство преди и особено след падането си. "Трябвало е да си останат и оригиналните графити, и това, което е надраскано впоследствие! Това е публично изкуство и винаги има риск да бъдат надраскани графити ... А в случая става въпрос за парче от Берлинската стена, която е станала визуален символ и с графитите по нея!!! Тя е международен символ, а падането ѝ на 9-ти ноември 1989-та година е последвано от преврата в Българската комунистическа партия, който докара на власт първо членовете и наследниците на ЦК на БКП, после членовете и наследниците на ДС, а днес на техните шофьори, охранители и дори на теляците им ... Парчето от Берлинската стена пред НДК, боядисано в сиво, символизира бъдещето на България и българският народ!", написа художникът Петко Дурмана във Фейсбук, с чието мнение се съгласиха негови колеги и граждани. OFFNews ще потърси мнението на Общината относно качеството на "реставрацията" и дали е нямало по-добри начини за намеса. Снимка на парчето от стената преди да бъде "реставрирано". Снимка: Wikimedia. След Втората световна война Берлин е поделен между страните-победителки на 4 окупационни зони. Източната зона, контролирана от съветските войски, впоследствие става столица на Германската демократична република, а в 3-те западни зони контролът е осъществяван от окупационните власти на САЩ, Великобритания и Франция. Отсъствието на физическа граница между зоните довежда до конфликт и масово преминаване на специалисти и граждани от Източен Берлин във ФРГ. На 13 август 1961 г. в период на усилено противопоставяне и изостряне на отношенията между СССР и САЩ, започва строителството на стената. Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 до 1975 година. Напълно построената стена се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове 3,6 на 1,5 метра, със закръглен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Въпреки това над 5 хил. души успяват да избягат на Запад. Падането на стената става на 9 ноември, когато министър-председателят на Източна Германия Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Множество източногерманци започват да минават свободно във ФРГ, а стената бива демонтирана. Към днешна дата са се запазили само няколко секции от стената в района на Потсдамер Плац, недалеч от река Шпрее и на Бернауер Щрасе. Още преди падането ѝ на Запад стената се превръща в място за творчество на много художници, както професионалисти, така и аматьори. През 1989 г. Берлинската стена се превръща в километрова "изложба" на графити, в това число и много от тях с висока художествена стойност. След разрушаването на Стената фрагменти от нея бързо се превръщат в обект на търговия. Много от късовете от Берлинската стена са купени в САЩ, например в корпорацията „Майкрософт“, в щабквартирата на ЦРУ и други.

Даниел Панов: Измениха важен критерий за еврофинансиране на ремонтите на второкласни и третокласни пътища

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150709

Комитетът за наблюдение на оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020” прие важни промени в един от критериите за европейско финансиране на ремонтите на второкласни и третокласни пътища.
Това стана след важно уточнение, дадено от кмета на Велико Търново Даниел Панов, който участва в заседанието и е представител на Управителния съвет на
Комитетът за наблюдение на оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020” прие важни промени в един от критериите за европейско финансиране на ремонтите на второкласни и третокласни пътища. Това стана след важно уточнение, дадено от кмета на Велико Търново Даниел Панов, който участва в заседанието и е представител на Управителния съвет на

Вицепремиерът Румяна Бъчварова за белия бус, кучето и хаоса на летището: МВР пише правила за медиите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150588

Как ще коментирате действията на служителите си при проверката за бомба пред летище София? Службите си свършиха много добре работата с един-два детайла, които допълнително трябваше да бъдат осигурени. Като преграждане на автомобили и видимостта. И по-голяма сигурност на журналистите. Поех ангажимент пред колегите си в кабинета да уточним правилата,
Как ще коментирате действията на служителите си при проверката за бомба пред летище София? Службите си свършиха много добре работата с един-два детайла, които допълнително трябваше да бъдат осигурени. Като преграждане на автомобили и видимостта. И по-голяма сигурност на журналистите. Поех ангажимент пред колегите си в кабинета да уточним правилата,

Министър Горанов: Оптимист съм за икономиката, предстои ни стабилна година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150707

Оптимист съм за икономиката – сигналите са положителни за последното тримесечие на годината – фискалното изпълнение ще бъде много по-добро от заложеното в актуализацията. Това каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов.
Министър Горанов коментира, че ни предстои една стабилна и предвидима година,
Оптимист съм за икономиката – сигналите са положителни за последното тримесечие на годината – фискалното изпълнение ще бъде много по-добро от заложеното в актуализацията. Това каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов. Министър Горанов коментира, че ни предстои една стабилна и предвидима година,

Увеличиха прага за получаване на семейни помощи от 300 лв. на 400 лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150699

Депутатите увеличиха прага за получаване на семейни помощи за отглеждане на деца от 350 лв. на 400 лв. от 1 юли 2016 г. Това стана при гласуването на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2016 г., съобщи  „Фокус“ .
Според приетите текстове средномесечният доход на семейството по Закона за семейни помощи за деца за 2016 г. е: 350 лв.
Депутатите увеличиха прага за получаване на семейни помощи за отглеждане на деца от 350 лв. на 400 лв. от 1 юли 2016 г. Това стана при гласуването на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2016 г., съобщи  „Фокус“ . Според приетите текстове средномесечният доход на семейството по Закона за семейни помощи за деца за 2016 г. е: 350 лв.

Истинските реформи изискват политически самоубийци

http://www.cross.bg/hampartzymyan-bylbank-bolnitzi-1490391.html

/КРОСС/ „Предизвикателствата, с които се сблъсква България, не може да бъдат решени с издаването на декрет с няколко действия и приемането на закони. Трябва цялостно реформиране на системи", заяви главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян по време на Младежкия икономически форум 2015, организиран в УНСС. Според банкера политикът, който се осмели да го направи, ще бъде постигнат от политическа смърт. Той даде пример с факта, че в системата на здравеопазването на Израел, която се счита за една от най-добрите в света, има няколко пъти по-малко болници, отколкото у нас. „Представете си какво би се случило, ако политик предложи да се закрият макар и половината от нашите болници. За да бъдат извършени реални реформи, трябват политици с държавническо мислене и политически суицидни наклонности", коментира Хампарцумян. Според шефа на УниКредит Булбанк ниските данъци у нас са мит, тъй като има и много скрити административни и други косвени данъци. Образованието е безплатно, но ако човек иска детето му да учи на добро място, да има качествено образование, плаща допълнително; ако иска сигурност, охранителните фирми са по-големи от армията; ако иска качествено здравеопазване, също трябва да си плати, тъй като безплатното не му върши работа, казва той. Хампарцумян посочи и „корупционният" данък, който прави системите неефективни: „Корупция има навсякъде в света

Увеличиха прага за получаване на семейни помощи от 300 лв. на 400 лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150690

Депутатите увеличиха прага за получаване на семейни помощи за отглеждане на деца от 350 лв. на 400 лв. от 1 юли 2016 г. Това стана при гласуването на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2016 г., съобщи  „Фокус“ .
Според приетите текстове средномесечният доход на семейството по Закона за семейни помощи за деца за 2016 г. е: 350 лв.
Депутатите увеличиха прага за получаване на семейни помощи за отглеждане на деца от 350 лв. на 400 лв. от 1 юли 2016 г. Това стана при гласуването на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2016 г., съобщи  „Фокус“ . Според приетите текстове средномесечният доход на семейството по Закона за семейни помощи за деца за 2016 г. е: 350 лв.

Кафе срещу стареене

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150258

Споменаването на „кафе“ почти винаги предизвиква усещане за бодрост, свързваме го със забързаните утрини и с помощта му за събуждането ни. Не бързайте обаче да го слагате директно в графата напитка за свежест. Може да му отделите подобаващо място и в колонката красота и да го причислите към един от най-важните компоненти за външния ви вид.
Споменаването на „кафе“ почти винаги предизвиква усещане за бодрост, свързваме го със забързаните утрини и с помощта му за събуждането ни. Не бързайте обаче да го слагате директно в графата напитка за свежест. Може да му отделите подобаващо място и в колонката красота и да го причислите към един от най-важните компоненти за външния ви вид.

Варненци участваха в над 100 безплатни обучителни инициативи

http://www.moreto.net/novini.php?n=307971

През 2015г. екипът на Сдружение Споделено работно място/ Beehive Co-working space, проведе над 100 безплатни обучителни събития. Инициативите, в които варненци и гостите на града се включиха активно, са в сферите: култура, предприемачество, маркетинг, ИТ-технологии, финанси, бизнес и иновации, съобщиха организаторите за Moreto.

Министър Горанов: Оптимист съм за икономиката, предстои ни стабилна година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150689

Оптимист съм за икономиката – сигналите са положителни за последното тримесечие на годината – фискалното изпълнение ще бъде много по-добро от заложеното в актуализацията. Това каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов.
Министър Горанов коментира, че ни предстои една стабилна и предвидима година,
Оптимист съм за икономиката – сигналите са положителни за последното тримесечие на годината – фискалното изпълнение ще бъде много по-добро от заложеното в актуализацията. Това каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов. Министър Горанов коментира, че ни предстои една стабилна и предвидима година,

Борисов на МС: Да се наредят на сто метра медиите, при една експлозия ще ги изтрепе всичките

http://frognews.bg/news_102968/Borisov-na-MS-Da-se-narediat-na-sto-metra-mediite-pri-edna-eksploziia-shte-gi-iztrepe-vsichkite/

Да се наредят на сто метра медиите, при една експлозия ще ги изтрепе всичките. И се подава информация тогава, когато е сто процента потвърдена, окончателна, и тогава се създава необходимата организация за обезвреждане. А не като на реалити шоу, три часа държавата в истерия! Разхождат напред-назад СОБТ там и всичко се снима и се предава директно.

Конституционен съд обяви за незаконна каталунската резолюция за независимост

http://www.mediapool.bg/konstitutsionen-sad-obyavi-za-nezakonna-katalunskata-rezolyutsiya-za-nezavisimost-news242594.html

Конституционният съд на Испания обяви за незаконна резолюцията за независимост на Каталуния, приета миналия месец от парламента на североизточната автономна област, предаде Ройтерс. Каталунският парламент прие на 9 ноември резолюция, съдържаща план за създаване на независима държава до 18 месеца. Процесът е блокиран от 11 ноември, за да се изчака решението на Конституционния съд. Каталунските лидери обаче дадоха да се разбере, че няма да се съобразят с решенията на Конституционния съд.

Депутатите отказаха да намалят субсидията за партиите

http://offnews.bg/news/n_1/n_601137.html

Народните представители не приеха предложението на „Патриотичния фронт“ да се намали държавната субсидия за политическите партии. Според Закона за държавния бюджет и през 2016 г. партиите, взели над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори, ще взимат 11 лева за всеки един глас. Патриотите предложиха двойно намаляване на субсидията – от 11 лева на 6 лева. „Хайде, покажете, че сте достойни български политици и се разделете със субсидиите си“, призова Димитър Байрактаров (ПФ). Независимият Велизар Енчев подкрепи идеята, като пресметна, че с намаляването на субсидиите ще се спестят 40 млн. Лева. Той припомни, че преди година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сам е казал, че партията му има над 100 млн. Лева на влог от субсидия и това било ненормално много. Въпреки аргументите, депутатите отказаха да намалят субсидиите на партиите си.

Близнашки: Драмата на Ченалова ще се задълбочава

http://pik.bg/близнашки-драмата-на-ченалова-ще-се-задълбочава-news445815.html

Близнашки: Драмата на Ченалова ще се задълбочава

Не ме притеснява агресията срещу мен, знам кой съм. Трябва да имаш много здрави нерви, за да се занимаваш с политика у нас. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки, който стана съветник на ДПС за конституционните промени, след като участва и в протестите срещу кабинета "Орешарски". 

Нямам проблем със съвестта си. Успявам да възпра екстремистките атаки срещу Конституцията. Тези хора много лесно се провалят, защото играят над равнището си на компетентност. Не е Реформаторският блок двигателят на протеста, но се опитват да си присвоят ролята на морална полиция. Не могат по този начин да изнудват обществото. По този начин винаги ще губят. 

Моите мотиви бяха много чисти, защото за пореден път застанах в защита на Конституцията. Трябва да се правят реформи, но те трябва да бъдат обосновани. Реформата има смисъл, само ако е насочена към подобряване на положението в съдебната система. А хората, които я правят, не знаят нито откъде идват, нито къде отиват, заяви проф. Близнашки. Правя нещо, което е мое призвание, аз съм професор по Конституционно право в Софийския университет. Имам дълг пред следващите поколения. Нещата стоят по съвсем различен начин, отколкото се опитват да го представят група интриганти, коментира той. Протестът по време на кабинета "Орешарски" беше срещу олигархията, затова излязох на улицата. Ние постигнахме нашата цел, добави бившият служебен премиер.

Той коментира и скандалните записи за "опраскване" на магистрати. Има един предварителен въпрос, който нито един юрист не може да заобиколи или прескочи – че става въпрос за незаконно направени записи. Колкото и да са интересни, те нямат доказателствена стойност. Неслучайно всички, които тръгнаха да атакуват по тази линия, изведнъж се оттеглиха. Най-напред се оттегли президентът Плевнелиев – той отказа да състави комисия, която да разследва случая. Има едно класическо правило – в гражданското общество отделните индивиди могат всичко, което не им е забранено от закона, а държавните органи могат да предприемат само такива действия, които са им разрешени от закона. 

В този смисъл създаването на такава комисия не е в правомощията на държавния глава. Големият проблем е, че ако Народното събрание направи такава комисия, тогава въпросът, който ще излезе напред е по чия поръчка са правени тези записи. Всички в момента са ориентирани, че някой е поръчал на Румяна Ченалова да направи записите. Драмата на Ченалова ще се задълбочава заради начина, по който си позволява да действа, каза проф. Близнашки.

Радан Кънев говори за престъпна мрежа – да ги посочи поименно, иначе само се цапат имената на определени хора. Крайната цел на цялото това нещо е да се овладее съдебната система. Част от усилието е да се политизира съдебната система. Гарант за независимостта й трябва да е държавният глава. 

Да сте го чули да направи дори едно изказване по темата? Това е работа на президента, а не френският посланик да говори за "гнили ябълки". Българските работи са си български, подчерта бившият служебен министър-председател.

Според него сценарият със записите е насочен срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Това е една ешалонирана атака, тя е в няколко фази, но изведнъж се оказа, че са ударили не когото трябва и направиха крачка назад, каза още проф. Георги Близнашки.

10 начина за разгром на „Ислямска държава”, които не включват въздушни удари

http://petel.bg/10-nachina-za-razgrom-na----Islyamska-darzhava-----koito-ne-vklyuchvat-vazdushni-udari__136199

След дълги дебати в Камарата на общините в британския парламент се очаква народните представители на Острова да гласуват „за”...

Тайбе: Идва моментът за злато в Рио

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150671

„Идва ред за олимпийски медал - заяви Тайбе Юсеин, която приключи сезона със сребро от Голдън Гран при на Баку. - Надявам се Рио да се окаже щастлив град и най-после да намеря златото...“
 Националката по борба изпраща успешна година, след като и на трите големи състезания взе отличия. Тя си тръгна с бронз още от първите Европейски игри и
„Идва ред за олимпийски медал - заяви Тайбе Юсеин, която приключи сезона със сребро от Голдън Гран при на Баку. - Надявам се Рио да се окаже щастлив град и най-после да намеря златото...“ Националката по борба изпраща успешна година, след като и на трите големи състезания взе отличия. Тя си тръгна с бронз още от първите Европейски игри и

Държавата ще субсидира с 2.2 млрд. лв. общините догодина

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/12/02/2661759_durjavata_shte_subsidira_s_22_mlrd_lv_obshtinite/?ref=rss


След дебати и разменени остри реплики в крайна сметка Народното събрание не одобри нито едно предложение, различно от това на управляващите, по бюджета на общините за догодина.

Така общо държавата ще преведе за делегираните на местните власти дейности общо 2.2 млрд. лв. За зимно почистване кметовете ще имат 28 млн. лв., от които ще получат до 20 януари 75 процента, а останалите 25 на сто - до края на октомври. За капиталови разходи са им предвидени 142 млн. лв.

Предвижда...

Мъж пострада при катастрофа на пътя между Разград и Исперих

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150669

Мъж е пострадал при катастрофа между два леки автомобила на пътя между Разград и Исперих, съобщиха от ОДМВР-Разград пред "Фокус".
Катастрофа е станала между два леки автомобила „Фолксваген Кади” и „Опел Астра”. Сигналът за инцидента е подаден около 15.30 ч. „Фолксвагенът” не е спрял на знак „Стоп”, така е отнел предимството на другата кола,
Мъж е пострадал при катастрофа между два леки автомобила на пътя между Разград и Исперих, съобщиха от ОДМВР-Разград пред "Фокус". Катастрофа е станала между два леки автомобила „Фолксваген Кади” и „Опел Астра”. Сигналът за инцидента е подаден около 15.30 ч. „Фолксвагенът” не е спрял на знак „Стоп”, така е отнел предимството на другата кола,

Вероника Делибалтова: БСП е призвана да върне политическия дебат в обществото

http://pik.bg/вероника-делибалтова-бсп-е-призвана-да-върне-политическия-дебат-в-обществото-news445812.html

Вероника Делибалтова: БСП е призвана да върне политическия дебат в обществото

Вероника Делибалтова, председател на МБСП, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Анализ на бюджет 2016.

„По-добре, по-зле или без промяна ще живеем догодина?”, попита водещата Клара Маринова, Вероника Делибалтова отговори, че бюджетът за следващата година е еднопосочен в посока надолу по дълговата спирала. Тя продължи, че управляващите са заявили, че основен приоритет им е образованието, но всъщност виждаме обратното, намаляване на средствата за образование. Няма средства за култура и за политика за младите хора. „Цялостното поведение на управляващите показва безсилие по отношение на националните приоритети!”, категорична беше Вероника Делибалтова. На въпроса дали наистина има увеличаване на социалните плащания, както твърдят управляващите, тя отговори, че всъщност не е така, има намаляване на средствата за хора с увреждания с около 1 милион лева, замразяват се социалните помощи за отглеждане на дете, управляващите дори не са приели предложението за намаляване на ДДС за детските стоки. Според председателя на Младежката организация на БСП в момента липсва всякаква подкрепа от страна на държавата по отношение на младите семейства, които изпитват наистина сериозни трудности. По този начин няма как да бъде преодоляна демографската криза. „Бюджетът е същия като този от миналата година и като всички бюджети на ГЕРБ, приемани досега!”, обобщи Вероника Делибалтова. „Защо министър-председателят реши така да процедира, като натоварва общините и кметовете?”, попита водещата Клара Маринова, председателят на МБСП отговори, че повечето общини са в доста тежко състояние и целият този процес води до нова дългова спирала, ново теглене на дългове, но никой не говори за това как можем да се справим с този проблем. „Единственото решение, което предлагат, е да бръкнат в джоба на българина, защото така е най-лесно!”, добави тя.

Помолена да коментира въпроса за задлъжняването Вероника Делибалтова даде пример със СУ, чиято субсидия през 2010 година е била намалена драстично и той още не може да преодолее последствията от това, единственото решение е увеличаване на таксите на студентите, защото няма откъде другаде да дойдат парите. По същия начин стоят и нещата с БАН, с общинските болници в страната, проблем ще има и с общинските училища, защото те ще останат недофинансирани заради финансирането на частните училища. Всичко това води до увеличаване на дълговете на държавата.

Алтернативната позиция на БСП по отношение на бюджета.

Вероника Делибалтова обясни, че от БСП са излезли с предложение на промяна на данъчната система в България, то е включвало необлагаем минимум и въвеждане на прогресивно облагане. Според нея това е необходимо, защото бедните в България вече са станали твърде много и трябва да се мисли за по-справедливо облагане и богатите да помагат на по-бедните, в противен случай сегашната социална система ще рухне.

Състоянието на БСП.

Вероника Делибалтова беше категорична, че БСП е призвана да върне политическия дебат в обществото, защото той доста се е позагубил. Партията трябва да навакса диалога с младите хора и с активното гражданско общество. Тя продължи, че публичният спор между различните фактори в БСП отблъсква хората от партията. „Противоречията в Националния съвет ще бъдат ли изгладени до конгреса, или ще се пренесат там?”, попита водещата Клара Маринова, председателят на МБСП отговори, че вероятно ще се пренесат на конгреса, но е грешка, ако бъдат излагани в публичното пространство. Що се отнася до това дали тези противоречия ще отслабят партията, тя коментира, че БСП без съмнение е в труден период, но партията е имала и по-трудни такива и е успявала да излезе единна и консолидирана и да предложи нещо ново и полезно. Без БСП в момента трудно би съществувал нормален политически процес, особено след последните местни избори. „Абсолютно неприемливо е за мен да се съди за БСП само според миналото, което е било преди 1989 година!”, завърши Вероника Делибалтова разговора си с Клара Маринова.

Мъж пострада при катастрофа на пътя между Разград и Исперих

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150664

Мъж е пострадал при катастрофа между два леки автомобила на пътя между Разград и Исперих, съобщиха от ОДМВР-Разград пред
Мъж е пострадал при катастрофа между два леки автомобила на пътя между Разград и Исперих, съобщиха от ОДМВР-Разград пред "Фокус". Катастрофа е станала между два леки автомобила „Фолксваген Кади” и „Опел Астра”. Сигналът за инцидента е подаден около 15.30 ч. „Фолксвагенът” не е спрял на знак „Стоп”, така е отнел предимството на другата кола,

Фестивалът "Сурва" става част от ЮНЕСКО

http://frognews.bg/news_102967/Festivalat-Surva-stava-chast-ot-IUNESKO/

Фестивалът "Сурва" влиза в световната съкровищница на ЮНЕСКО. Обичаят вече официално е част от нематериалното културно наследство в списъка на ЮНЕСКО, съобщиха от Общината в Перник.

Избягал от "Ислямска държава": Мислехме, че искат да се отърват от режима, оказаха се лъжци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150665

След като сирийското правителство спира да му плаща, сирийски техник, прекарал две десетилетия в добив на петрол за своята страна, получава примамлива оферта - да върши същата работа за джихадистите на „Ислямска държава“ – като започне на тройна заплата, посочва американският вестник The New York Times.
След като сирийското правителство спира да му плаща, сирийски техник, прекарал две десетилетия в добив на петрол за своята страна, получава примамлива оферта - да върши същата работа за джихадистите на „Ислямска държава“ – като започне на тройна заплата, посочва американският вестник The New York Times.

Владислав Николов: Либерализацията на пазара на електроенергия няма повиши цената на тока

http://pik.bg/владислав-николов-либерализацията-на-пазара-на-електроенергия-няма-повиши-цената-на-тока-news445811.html

Владислав Николов: Либерализацията на пазара на електроенергия няма повиши цената на тока

Владислав Николов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, член на Комисията по бюджет и финанси, заместник-председател на Комисията за наблюдение дейността на КЕВР, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” заяви позиции по следните теми:

Анализ на бюджет 2016.

„По-добре, по-зле или без промяна ще живеем догодина?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че всички анализи сочат, че ще живеем по-добре през 2016 година. Има заложен ръст от 2,1% и дори само този показател показва, че държавата ще върви напред, ще се увеличават приходите и ще може да се харчи повече в разходната част. Основният двигател ще бъде вътрешното търсене, което трябва да даде този ръст. Важен приоритет е и запазването на стабилността на публичните финанси. Народният представител от ГЕРБ подчерта, че важен фактор за увеличаване на икономическия растеж е и успешната борба на правителството със сивия сектор и контрабандата. Владислав Николов обясни, че има стремеж към постепенно намаляване на дефицитите, за 2015 година е заложено той да бъде 3,3%, но има индикации да се мисли, че той може да бъде свален в крайна сметка до 3%. За следващата година е предвиден дефицит от 2%, за 2017 година 1,4% и през 2018 да бъде сведен до 1%. „Какви ще бъдат условията за бизнеса през 2016 година?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че те ще се подобряват и даде пример с националната програма за енергийна ефективност.

До момента има сключени около 1500 договора, които ще започнат да се изпълняват през следващата година, а ръстът в строителството ще доведе и до ръст на икономиката. „Мисля си, че всички тези предпоставки, плюс европейските фондове, ще доведат до ръст в икономиката, запазихме и ниските данъци, което е много важно на фона на това, което се случва в Европа!”, категоричен беше Владислав Николов. Той подчерта, че ръст на данъците през следващата година няма как да има и отново припомни, че в Комисията по бюджет са били отхвърлени предложенията за някои нови данъци, като т. нар. „данък уикенд” и „данък градина”. Що се отнася до местните данъци обаче, те се определят от самите общини и общинските съвети, обясни Владислав Николов и добави: „Когато се подхожда много популистко, а то се вижда от финансовото състояние на някои общини, които са затънали и постоянно искат помощ от държавата, тези общини трябва да си проведат своите непопулярни мерки и това имаше предвид и премиера. Не всичко е свързано с вдигане на данъци и такси, но има общини, където могат да решат и това нещо”.

Повечето общини обаче рядко си позволяват да вдигат данъци, общинските съвети са доста разнородни и съставени от различни партии, така че гражданите не би трябвало да се притесняват от някакво сериозно увеличение на местните данъци и такси. На въпроса защо управляващите не искат да сменят данъчната система Владислав Николов отговори, че от ГЕРБ смятат, че на този етап плоският данък трябва да се запази, защото по този начин ще бъде стимулирана икономиката. Народният представител от ГЕРБ обясни, че ако се погледне внимателно бюджета ще се види, че основните приходи не идват от корпоративен данък и данък общ доход, а от акцизи и ДДС и т.н. Много внимателно трябва да се мисли, когато се преминава от една система към друга, защото ефектите може да са спорни.

„При правенето на бюджета за 2016 година предвидени ли са всички тези сложни процеси и явления на международната сцена, на които сме свидетели през тази година?”, попита водещата Клара Маринова, Владислав Николов отговори, че буфери са предвидени, защото външната обстановка наистина е много сложна. Предвидени са и стъпки за модернизация на армията.

Ще има ли проблеми с подаването на газ? Либерализацията на пазара на електроенергия.

Владислав Николов обясни, че резервите в газохранилището в Чирен са за около 30 – 40 дена. Той продължи, че има уверения, че няма да има проблем с газоподаването, така че се надява да няма проблеми, подобни на тези през 2009 година. „Има опасения, че след либерализацията на пазара на ток цената му ще се увеличи, какво е Вашето мнение?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че отварянето на борсата не само няма да увеличи цените, но дори може да доведе до намаляването им, защото тогава ще имаме реална конкуренция. „Освен това, когато при големите потребители на електроенергия цената падне, поради конкуренцията, това ще окаже влияние на цената на крайния продукт и неговата конкурентоспособност.”, завърши Владислав Николов.

"Левски" изпусна първото място след загуба от Берое

http://bgfootball.actualno.com/levski-izpusna-pyrvoto-mjasto-sled-zaguba-ot-beroe-news_511143.html

В двубой от междинния 18-и кръг на "А" група Берое победи "Левски" и по този начин "сините" останаха на второ място в класирането след Лудогорец. Двата тима са с еднакъв брой точки, но заради по-добри показатели разградчани са лидери. Единственото попадение падна в 64-ата минута, когато Спас Делев получи топката зад защитата на "Левски", след което нападателят напредна и отбележи за Берое. 3 минути по-рано Венци Василев можеше да отбележи с глава, след центриране, но Йоргачевич спаси топката т

13-годишен е в болница след побой от баща на съученик

http://varna.actualno.com/13-godishen-e-v-bolnica-sled-poboj-ot-bashta-na-syuchenik-news_511144.html

От полицията във Варна съобщиха, че са получили сигнал за нанесен побой на 13-годишен ученик от бащата на негов съученик. Шестокласникът е от основно училище "Христо Ботев" в квартал "Аспарухово". Момчето е настанено за наблюдение в болнично заведение, без сериозни травми и без опасност за живота, информира БНР. 39-годишният мъж е задържан за 24 часа. По случая е образувана преписка, материалите са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура - Варна, от където съобщиха, че няма образ

Червени индекси на БФБ

http://econ.bg/Новини/Червени-индекси-на-БФБ_l.a_i.709887_at.1.html

Почти всички индекси на Българската фондова борса завършиха търговията в сряда на червена територия. Изключение направи единствено BGTR30, който...

Камерън ще се срещне с Борисов и Плевнелиев в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_601162.html

Британският премиер Дейвид Камерън пристига на посещение в София в четвъртък.  Той ще се срещне с премиера Бойко Борисов. По време на срещата се очаква да бъдат обсъдени предложените от Великобритания реформи в Европейския съюз, миграционният натиск и сигурността на външните граници на ЕС, както и теми от двустранен интерес, съобщиха от правителствената пресслужба.  По-късно Камерън ще се срещне и с президента Росен Плевнелиев. Двамата ще разгледат Иновационната изложба „Great innovation exchange“ в София Тех Парк, която е част от програмата на британския министър-председател за увеличаване на конкурентоспособността на Европа. Според bTV след това Камерън ще посети и Елхово, където се предполага че ще види новата част от оградата, която се строи на граництаа с Турция. По информация на медията в града вече са пристигнали някои от служителите, които ще охраняват британския премиер.

Франция затвори 3 джамии

http://www.moreto.net/novini.php?n=307994

Френският вътрешен министър Бернар Казньов обяви, че три джамии са били затворени във Франция след терористичните нападения в Париж като част от предприетите крути мерки срещу дейностите на екстремистите в страната. Казньов уточни, че за първи път се затварят джамии във Франция „поради радикализация”, съобщава „Асошиейтед прес”.

Реалити шоу – три часа държавата в истерия! Разни чиновници там излизат да говорят глупости!

http://www.bnews.bg/article-144566

И се подава информация тогава, когато е сто процента потвърдена, окончателна, и тогава се създава необходимата организация за обезвреждане, казва още премиерът пред министрите.

Турски съд назначи експертиза прилича ли Ердоган на Ам-Гъл

http://www.mediapool.bg/turski-sad-naznachi-ekspertiza-prilicha-li-erdogan-na-am-gal-news242593.html

Турски съд назначи експертна оценка, която да установи прилича ли президентът Реджеп Тайип Ердоган на героя от "Властелинът на пръстените" Ам-Гъл и представлява ли сравнението между двамата обида за държавния глава, предаде Дарик радио в сряда. Експертизата е необходима заради повдигнато обвинение в обида на президента срещу лекаря Билгин Чифчи, който пусна в Туитърr колаж от снимки на Ердоган и Ам-Гъл в подобни пози, докато се хранят или изразяват учудването си. През октомври медикът бе уволнен от системата на общественото здравеопазване. Трети криминален първоинстанционен съд в Айдън обаче отложи делото. То ще се гледа след 13 февруари идната година, след като бъде направена експертната оценка на героя от филма. Тъй като съдията не е гледал всички серии от трилогията "Властелинът на пръстените" на новозеландския кинорежисьор Питър Джаксън, той поискал експертната оценка, въз основа на която ще реши дали творението на д-р Чифчи е обида за президента или не. Ам-Гъл се появява за първи път в книгата "Хобит" на британския автор Джон Роналд Руел Толкин, където е описан като "малка лигава твар". В продължението "Властелинът на пръстените" копнежът по пръстена на Саурон изкривява ума и тялото на героя. Експертите, назначени от съда, ще трябва да решат дали става дума за обида на президента, като за момента не е известно точно какви критерии ще използват, за да достигнат до решение. В групата са включени двама учени, двама специалисти по поведенчески науки и експерт по кино и телевизионни продукции. Обидата на президента е престъпление в Турция и се наказва с лишаване от свобода. Ако бъде признат за виновен, Чифчи може да получи до четири години затвор. Присъдата може да се увеличи с една шеста, ако обидата е извършена публично, и с една трета, ако е извършена от пресата или друга медия. Свободата на словото и третирането на журналистите в Турция е обект на много критики през последните години, а администрацията на Ердоган става все по-нетолерантна към всякакви нападки срещу президента. Правният му екип често подкрепя дела, заведени от адвокати и частни лица срещу хора, за които се твърди, че са обиждали президента. Между август 2014 г. и март 2015 г., 236 души са били разследвани за "обида на държавния глава" - 105 са били официално обвинени, а осем арестувани. Между юли и декември 2014 г. Турция е подала 477 иска към Туитър за премахване на съдържание над пет пъти повече от всяка друга страна, което е увеличение със 156% спрямо първото полугодие на годината. Международната организация "Репортери без граници" поставя Турция на 149-то място от 180 страни в индекса си за свобода на печата. По време на управлението на Ердоган (като министър-председател в периода 2003 г. - 2014 г. и като президент от 2014 г. насам) 63-ма журналисти са били осъдени на общо 32 години затвор, с колективни глоби от 128 хил. долара.

Избягал от "Ислямска държава": Мислехме, че искат да се отърват от режима, оказаха се лъжци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150638

След като сирийското правителство спира да му плаща, сирийски техник, прекарал две десетилетия в добив на петрол за своята страна, получава примамлива оферта - да върши същата работа за джихадистите на „Ислямска държава“ – като започне на тройна заплата, посочва американският вестник The New York Times.
След като сирийското правителство спира да му плаща, сирийски техник, прекарал две десетилетия в добив на петрол за своята страна, получава примамлива оферта - да върши същата работа за джихадистите на „Ислямска държава“ – като започне на тройна заплата, посочва американският вестник The New York Times.

Плевнелиев ще покаже Тех Парк-а на Дейвид Камерън

http://pik.bg/плевнелиев-ще-покаже-тех-парк-а-на-дейвид-камерън-news445809.html

Плевнелиев ще покаже Тех Парк-а на Дейвид Камерън

На 3 декември в 18.00 часа президентът Росен Плевнелиев ще се срещне на „Дондуков” 2 с премиера на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън.

След края на срещата държавният глава Росен Плевнелиев и британският премиер Дейвид Камерън ще разгледат в София Тех Парк Иновационната изложба „Great innovation exchange“, която е част от програмата на британския министър-председател за увеличаване на конкурентоспособността на Европа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Хосе Карлос Сомоса ще представи своя „Тетрамерон” на Софийския панаир на книгата

http://www.cross.bg/somosa-hose-karlos-1490390.html

/КРОСС/ Хосе Карлос Сомоса - един от най-значимите представители на съвременната испаноезична проза, пристига в България за участие в третото издание на Софийския литературен фестивал. Писателят ще представи лично българското издание на „Тетрамерон" на 8 декември от 17 ч. в Мраморно фоайе на НДК. В ролята на модератор влиза Светлозар Желев.  „Тетрамерон. Историите на Соледад" (превод Захари Омайников) е доказателство, че творчеството на Хосе Карлос Сомоса е неистов карнавал на въображението. Писателят се уповава на устната разказваческа традиция, припомня ни класически образци („Хиляда и една нощ", „Декамерон"), изграждайки тази богата на символи четиригласна творба, която примамва читателя от история към история, от разказ към разказа, като вложени една в друга китайски кутии, като един разказ без край. През десетки и стотици страници, трептящи от съспенс, авторът прокарва идеята за края на невинността, за прекрачването от детството в света на възрастните, за промяната, която неминуемо ни ограбва. Соледад е момиче във възрастта на самотата между два свята и постепенно губи от самоличността си, за да се изправи с необикновена сила срещу неразрешимите загадки на живота. Роден в кубинската столица, Хосе Карлос Сомоса е точно толкова непредсказуем и екстравагантен като творец, колкото предполага биографията му. Лекар по образование, специализирал психиатрия, през 1994 г

Приемането на Турция в ЕС е монументална грешка, твърди Саркози

http://frognews.bg/news_102965/Priemaneto-na-Turtsiia-v-ES-e-monumentalna-greshka-tvardi-Sarkozi/

Да се дава повод на Турция да си мисли, че може да влезе в ЕС е монументална грешка, заяви френски президент Никола Саркози по радио "Юръп 1".

Варненският зоопарк има нови питомци – бяла камила и камилче

http://web.barometar.net/82808/

Бяла двугърба камила и камилче са новите питомци, които пристигнаха днес в зоопарка във Варна от Словакия, съобщи директорката на зоопарка Иванка Стоянова. Камилата е родена през 2011 г. в гр. Тречин и е отглеждана в стадо от 30 животни. Малкото е от мъжки пол и е на възраст около година. Животните са спокойни, харесаха […]

ЕС предлага криминали- зирането на пътувания в чужбина за терористични цели

http://www.investor.bg/evropa/334/a/es-predlaga-kriminali-ziraneto-na-pytuvaniia-v-chujbina-za-teroristichni-celi-207101/

Съгласно сегашния закон участието в терористична групировка е престъпление, но не и пътувания до потенциални тренировъчни лагери

30 лв. глоба, ако пуснеш крава на магистралата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150647

“Крупната” сума от 30 лева глоба е отнесъл пастир, който е позволил на крава да се разходи по новопостроената отсечка на магистрала “Струма” между Дупница и Благоевград. В резултат на това шофьор с автомобил се е блъснал в добичето и е оцелял по чудо. Според АПИ кравата е влязла на платното през открадната от магистралната ограда врата.
“Крупната” сума от 30 лева глоба е отнесъл пастир, който е позволил на крава да се разходи по новопостроената отсечка на магистрала “Струма” между Дупница и Благоевград. В резултат на това шофьор с автомобил се е блъснал в добичето и е оцелял по чудо. Според АПИ кравата е влязла на платното през открадната от магистралната ограда врата.

Борисов за инцидента на летището: Като на риалити шоу, три часа държавата в истерия

http://offnews.bg/news/n_1/n_601103.html

Информация трябва да се подава тогава, когато е сто процента потвърдена, окончателна, и тогава се създава необходимата организация за обезвреждане. А не като на риалити шоу – три часа държавата в истерия. Така премиерът Бойко Борисов коментира инцидента със съмнения за бомба на Летище София във вторник, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет.  Службите вчера действаха добре. На летището тази служителка, разбрах, че вече сте я уволнили, но повече такива неща да не се получават. Грешката на службите ще я посоча и пред вас и публично – когато има такъв инцидент, има начин на действие с така наречените или паравани, или се поставят четири пожарни около обекта, или автобуси и т. н. А не да се наредят на сто метра медиите – при една експлозия ще ги изтрепе всичките, заяви Борисов. И се подава информация тогава, когато е сто процента потвърдена, окончателна, и тогава се създава необходимата организация за обезвреждане. А не като на реалити шоу – три часа държавата в истерия! Разхождат напред-назад СОБТ там и всичко се снима и се предава директно. Какво пречеше да сложите четири автобуса от четирите страни?! Да не говорим – хората, които идват и питат: „С каквото сте дошли – с това ще си отидете“. Какво пречеше на аерогарата да се пратят два автобуса и да извозват, да им обясняват. Всичко това създава негативи. Веднъж ги е страх, втори път – никакво внимание. Ходи с куфара човекът километри наред и разни чиновници там излизат да говорят глупости, казва още той.  Да извлечем поуките от този инцидент и да си направим, както се казва, учебна тревога. И си направете изводите още днес – аерогарите и това, което сме се разбрали сутринта на оперативката, заедно с министър Московски и службите по летищата, да се отработи, за да няма такива неща. Вие видяхте как беше в Париж – стоят, няколко преки, прави се кордон и оттам, който иска да предава. Сутринта тази позиция съм я изразил пред колегите и се надявам повече това да не се случва, допълва премиерът. Бойко Борисов коментира и събраните в повече приходи от предотвратяване на контрабанда. За миналия месец само от цигари сме събрали 61 милиона повече. За миналия месец бяха 60. И то не случайно излизат тези резултати. По принцип, винаги се дава по-голям толеранс нагоре. Аз мога да се обзаложа, че реалната цифра е 9-9,5 в момента, мога да се обзаложа. Имайте предвид, че в Германия е 13,7. За да видите действително колко ефективно сме действали. И сутринта това, което отчитат митниците и данъчните – към края на годината само от данъчните ще имаме 1 милиард и 600 повече събрани пари, само от данъчните. Общо с двете агенции, и ще минем 2 милиарда, обяви премиерът.  По отношение на цигарите. Знаете, има независим орган на големите компании, които си правят изследванията по най-елементарния, но точен начин. Събират от кофите за боклук кутиите от изразходваните цигари и по тях статистически виждат каква е реалната контрабанда. И с бандероли, които са влезли. Това им е начинът за оценка на тази информация. Не ползват нито правителствени, нито на производители данни. Отиват, избират сто кофи за боклук, от тях, ако се окаже, че от сто кутии цигари, девет са контрабандни, значи това е 9% реалната контрабанда. Такъв е анализът на потреблението, но изключително точен. Всъщност – най-точен. Така че продължаваме в тази посока. Разбира се не сме изчерпали всичките си капацитети и възможности, все по-добро става звеното, все повече планирани операции стават и по ДДС и по отделните сектори и това се усеща много от производителите, особено на месата, на селскостопанската продукция, на тези, които имаха нездравата конкуренция от контрабандната стока, казва още Борисов.

Горанов обеща още пари за социална политика при добро управление на бюджета

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/12/02/2661793_goranov_obeshta_oshte_pari_za_socialna_politika_pri/?ref=rss


Финансовият министър Владислав Горанов обеща още пари за социална политика при добро управление на бюджета за следващата година. "В хода на годината също ще управляваме гъвкаво бюджета, така че ако проблемите, които те (АБВ – бел.ред.) поставят, свързани с програмите за заетост, покажат необходимост от допълнителен ресурс, това също е възможно", заяви Горанов пред журналисти в парламента, където е за второто гласуване на бюджета за 2016 г.

По-рано днес лидерът на АБВ Георги Първанов...

Съдят бизнесмен за укрити огромни данъци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150640

Съдят бизнесмен от Велинград за укриване на данъци. Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла в съда обвинителен акт срещу Петър М., управител на фирма. Срещу него има 3 обвинения. Първото е, че за периода 14 март 2008 г. – 14 април 2010 г. е потвърдил неистина в справки – декларации, подадени пред НАП,
Съдят бизнесмен от Велинград за укриване на данъци. Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла в съда обвинителен акт срещу Петър М., управител на фирма. Срещу него има 3 обвинения. Първото е, че за периода 14 март 2008 г. – 14 април 2010 г. е потвърдил неистина в справки – декларации, подадени пред НАП,

30 лв. глоба, ако пуснеш крава на магистралата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150634

“Крупната” сума от 30 лева глоба е отнесъл пастир, който е позволил на крава да се разходи по новопостроената отсечка на магистрала “Струма” между Дупница и Благоевград. В резултат на това шофьор с автомобил се е блъснал в добичето и е оцелял по чудо. Според АПИ кравата е влязла на платното през открадната от магистралната ограда врата.
“Крупната” сума от 30 лева глоба е отнесъл пастир, който е позволил на крава да се разходи по новопостроената отсечка на магистрала “Струма” между Дупница и Благоевград. В резултат на това шофьор с автомобил се е блъснал в добичето и е оцелял по чудо. Според АПИ кравата е влязла на платното през открадната от магистралната ограда врата.

Продават вещи на Ринго Стар на търг

http://frognews.bg/news_102964/Prodavat-veshti-na-Ringo-Star-na-targ/

Продават вещи на бившия барабанист на "Бийтълс" Ринго Стар. Те ще бъдат дадени на търг в Бевърли Хилс. Сред тях е комплект барабани, чиято цена се очаква да достигне 2 милиона долара.

Андреева: Ядящите сланина може да предпочитат октоподи и аспержи

http://frognews.bg/news_102960/Andreeva-IAdiashtite-slanina-moje-da-predpochitat-oktopodi-i-asperji/

Изказването на премиера е единственото конкретно нещо, което чухме, но пушещите и ядящите сланина също плащат здравни осигуровки, заяви по БТВ бившият здравен министър д-р Таня Андреева. Хората, които живеят с по 300 лв., сигурно също искат да ядат октоподи и аспержи, за да имат добър режим, но не могат да си го позволят.

Ердоган определи като "клевета" обвиненията на Русия за връзки с "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/02/2661743_erdogan_opredeli_kato_kleveta_obvineniiata_na_rusiia/?ref=rss


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че никой няма право да клевети страната му, че търгува с "Ислямска държава", предаде "Ройтерс". Ердоган допълни, че ако обвиненията, че Анкара купува петрол от терористите, се окажат верни, ще подаде оставка.

Повод за думите на турския президент е днешният брифинг на руското министерство на отбраната, на който Москва обвини Турция и в частност Ердоган и семейството му, че има общ бизнес с "Ислямска държава".

В реч пред университет в катарската столица Доха, турският президент добави, че не търси по-нататъчно влошаване на отношенията с Москва.

"Турция не е загубила моралните си устои до такава степен, че да купува петрол от терористична организация", заяви Ердоган, като повтори, че е готов да се оттегли от поста си, ако тези твърдения бъдат доказани. "Всъщност тези, които изричат подобни клевети, трябва да подадат оставка", допълни той.

Русия твърди, че има доказателства, че Турция купува петрол от "Ислямска държава". На брифинга днес висши руски военни показаха сателитни изображения в подкрепа на твърденията си.

Представители на турското правителство заявиха, че обвиненията са безпочвени. Високопоставен член от управляващата Партия на справедливостта и развитието отвърна, че руските твърдения са част от разказ, който трябва да бъде представен на руските граждани.

Отношенията между Турция и Русия се влошиха рязко, след като на 24 ноември Анкара свали руски военен самолет Су-24 близо до сирийската граница.

Преди няколко дни руският президент Владимир Путин заяви, че Турция е свалила самолета, за да запази маршрутите, по които получава петрол от "Ислямска държава".

Варненският парламент обсъжда църквата на гробищата след протест на Росен Марков

http://www.moreto.net/novini.php?n=307979

„Вън търговците от храма. Защо църквата в Централни гробища се отдава под наем на обреди за 500 лева". С този надпис, окачен на врата и свещеническо расо, варненецът Росен Марков се яви на заседанието на Общинския съвет, предаде репортер на Moreto.

И президентът Плевнелиев ще се срещне с британския премиер Камерън

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150624

Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне на „Дондуков“ 2 с премиера на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
След края на срещата държавният глава Росен Плевнелиев и британският премиер Дейвид Камерън ще разгледат в София Тех Парк Иновационната изложба „Great
Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне на „Дондуков“ 2 с премиера на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. След края на срещата държавният глава Росен Плевнелиев и британският премиер Дейвид Камерън ще разгледат в София Тех Парк Иновационната изложба „Great

Президентът Р. Плевнелиев ще разговаря с британския премиер Дейвид Камерън

http://www.cross.bg/kamerun-deiivid-plevneliev-1490389.html

/КРОСС/ На 3 декември, четвъртък, в 18 ч. президентът Росен Плевнелиев ще се срещне на „Дондуков" 2 с премиера на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Дейвид Камерън. След края на срещата държавният глава Росен Плевнелиев и британският премиер Дейвид Камерън ще разгледат в София Тех Парк Иновационната изложба Great Innovation Exchange, която е част от програмата на британския министър-председател за увеличаване на конкурентоспособността на Европа.

Радан Кънев: Националният интерес е различен от интереса на Пеевски, „Мултигруп“ и Доган

http://offnews.bg/news/n_1/n_601133.html

Лидерът на ДСБ Радан Кънев отговори днес във Фейсбук на атаки от страна на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и ексдиректора на ДАНС Владимир Писанчев. Тримата бяха разпитани днес в Софийския градски съд (СГС) по делото "Червей". Следва репликата на Кънев във Фейсбук: Господа Йовчев, Лазаров и Писанчев, Ако "клатене на държавата" означава отстраняване на кадрите на колегата Пеевски и на институтите на ДС и Мултигруп (абе изобщо, на Доган) от МВР и службите за сигурност, да - ние от ДСБ успешно "клатим държавата". Но ние сме убедени, че националният интерес е различен от интереса на Пеевски, Мултигруп и Доган. И че националната сигурност изисква такива като вас и Доган да сте далеч от службите. Благодаря за вниманието, горди сме с приноса си да ви няма на власт.

Москва: Ердоган няма да признае вината си, дори да намажат лицето му с краден нефт

http://frognews.bg/news_102963/Moskva-Erdogan-niama-da-priznae-vinata-si-dori-da-namajat-litseto-mu-s-kraden-neft/

Турският президент Реджеп Ердоган няма да признае вината си дори ако лицето му бъде намазано с крадения нефт, заяви пред журналисти руският военен зам.-министър Анатолий Антонов.

И президентът Плевнелиев ще се срещне с британския премиер Камерън

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150614

Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне на „Дондуков“ 2 с премиера на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
След края на срещата държавният глава Росен Плевнелиев и британският премиер Дейвид Камерън ще разгледат в София Тех Парк Иновационната изложба „Great
Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне на „Дондуков“ 2 с премиера на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. След края на срещата държавният глава Росен Плевнелиев и британският премиер Дейвид Камерън ще разгледат в София Тех Парк Иновационната изложба „Great

В БФС доволни от агитката на ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150584

Христо Ботев, шефът на дисциплинарната комисия на БФС, изказа задоволство от поведението на агитката на ЦСКА през сезона. Едва в последния кръг имаше проблеми при 3:0 срещу „Миньор“ в Перник. Но БФС не сметна счупената ограда, нахлуването на един фен и бомбичките за нещо сериозно.
„ЦСКА се задължава да плати щетите по арената - каза Ботев.
Христо Ботев, шефът на дисциплинарната комисия на БФС, изказа задоволство от поведението на агитката на ЦСКА през сезона. Едва в последния кръг имаше проблеми при 3:0 срещу „Миньор“ в Перник. Но БФС не сметна счупената ограда, нахлуването на един фен и бомбичките за нещо сериозно. „ЦСКА се задължава да плати щетите по арената - каза Ботев.

Фиксинг на БНБ, сряда, 2 декември

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-сряда-2-декември_l.a_i.709884_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за сряда, 2 декември, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

В ЕС готвят по-тежки глоби при изтичане на лични данни

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/12/02/2661774_v_es_gotviat_po-tejki_globi_pri_iztichane_na_lichni/?ref=rss


Компаниите, работещи в страните от ЕС, може да бъдат наказвани с глоби, достигащи 4% от годишния им оборот, ако са виновни за пробив в съхраняваните от тях лични данни.  

Това са се договорили представители на 28-те страни членки по предложение на Люксембург, но този праг може да се вдигне още по време на преговорите с Европейския парламент, съобщи Reuters, позовавайки се на двама европейски дипломати. Правителствата предложиха санкцията да е 2%, евродепутати искат 5% и двете страни...

Дискусия на живо: Какво не е наред с наказателната политика на България?

http://offnews.bg/news/n_1/n_600921.html

Днес от 18.30 ч. OFFNews.bg ще излъчи на живо дискусията "Престъпление и наказание - какво не е наред с наказателната политика на държавата България?" Дискусията е част от инициативата на MoveBG "Право и ред: справедливост в 5 стъпки" - стъпка четвърта: "Модерна и ефективна наказателна политика". Участници в днешната дискусия са: Екатерина Салкова – доц., д-р по право, Ръководител на Секция "Наказателноправни науки" в Института за държавата и правото – БАН. Мирослава Тодорова – наказателен съдия в СРС Димитър Марков – старши анализатор и директор на проект в Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията Велислав Величков – адвокат, председател на ИК на НГИ „Правосъдие за всеки“ Дискусията ще се състои от 2 части: 1 – Какви са проблемите на наказателната политика в България? 2 – Как да подобрим адекватността и ефективността на наказателната политика у нас? Ако желаете да се включите в дебата, публикувайте свой въпрос, мнение или предложение в  коментар към статията за събитието.

Семейство лекари представи Пловдив на Европейската молитвена закуска в Брюксел

http://pik.bg/семейство-лекари-представи-пловдив-на-европейската-молитвена-закуска-в-брюксел-news445705.html

Семейство лекари представи Пловдив на Европейската молитвена закуска в Брюксел

Пловдивско семейство лекари участва в 18-ата Годишна европейска молитвена закуска, провела се в сградата на Европейския парламент в Брюксел днес.

На събитието по традиция присъстваха принцът на Белгия, президентът на Европейския парламент, евродепутати, депутати от националните парламенти, представители на обществени и  икономически организации, на политическия и икономически елит от Европа и Америка, изтъкнати личности, бизнесмени от цял свят, представители на различни религиозни общности.

Това е четвъртата молитвена закуска, която д-р Гюрай Ходжев и доц.д-р Нарцис Калева - Ходжева посещават в рамките на една година.

На 5 февруари те участваха в Националната молитвена закуска във Вашингтон, давана от президента на САЩ Барак Обама. Тогава известното лекарско семейство бяха сред гостите със специална покана от американския президент и с мисията, която си бяха поставили - да разкажат за уникалния си роден град Пловдив, който е избран да бъде Европейска столица на културата през 2019 година.

През месец май те участваха в молитвена закуска в Тирана на балканските жени, два дни след нея в Букурещ на Балканска молитвена закуска.

Историческите корени на Националната молитвена закуска датират от 1935 г., когато група бизнесмени от Сиатъл, виждайки, че нещата в града не вървят добре, се събрали на закуска, за да решат проблемите си. Обсъждали, молили се заедно и с упование в силата на доброта и вярата в Бог участниците в тази закуска в крайна сметка успели да вземат  добри и мъдри решения. Няколко години по-късно американският президент Айзенхауер събрал по-голяма група, включваща политици и сенатори, като превърнал затворената молитвена закуска на гражданите на Сиатъл в Национална молитвена закуска.

Идеята е намерила своето развитие и в Европа. На 1 и 2 декември 2015 г. се проведе 18-та по ред Годишна европейска молитвена закуска. Нейният замисъл е да се търси единството и чрез вярата в Бога, независимо как се нарича този  Бог и коя религия изповядва човек, да се изгражда едно по-добро отношение между хората.

Семейство Ходжеви се връщат в Пловдив утре, 3 декември. Д-р Гюрай Ходжев е официалният представител на водеща частна институция в областта на здравеопазването в Турция.

Доц. д-р Нарцис Калева – Ходжева пък е водещ детски ендокринолог и педиатър, университетски преподавател и завеждащ отделението по детска ендокринология в УМБАЛ "Свети Георги".

10-метрова топола се стовари върху софиянка. Ето какво се случи с жената (снимки)

http://petel.bg/10-metrova-topola-se-stovari-varhu-sofiyanka--Eto-kakvo-se-sluchi-s-zhenata--snimki-__136197

Топола, висока 10 метра, се е стоварила върху 39-годишната Димитрина в центъра на София преди две седмици, съобщи btv. Жената като по чудо е...

Горанов: Предстои една стабилна и предвидима година

http://pik.bg/горанов-предстои-една-стабилна-и-предвидима-година-news445800.html

Горанов: Предстои една стабилна и предвидима година

Предстои една стабилна и предвидима година, в изключение, разбира се, на геополитически фактори на нестабилност, които са извън процесите вътре в България. Това заяви пред медиите в НС финансовият министър Владислав Горанов, който бе сред депутатите за приемането на Бюджет 2016 на второ четене.

 „Надявам се да запазим добрите темпове на растеж, които за другата година са още по-добре очертани. Оптимист съм за икономиката през следващата година, сигналите са положителни и за последното тримесечие на тази година”, каза Горанов. Според него фискалното изпълнение ще бъде много по-добро от заложеното в актуализацията. „Банковият буфер затова е буфер, за да решава проблеми, а не да ги създава, отговори той на въпрос. Оптимист съм, че след фалита на КТБ мениджърите и акционерите на търговските банки, които оперират в България, са си прочели урока. Виждаме, че банките реализират доста добри финансови резултати - нямам притеснение за оценката на активите. Длъжни сме, обаче, да предвидим механизъм за реакция, ако се наложи”, направи уговорка Горанов. Надявам се също, че максималният размер на дълга, предвиден за другата година, няма да бъде достигнат, добави той.

„Бюджетите на службите за 2016 г. растат, в сравнение тези за тази година несимволично. В ДАНС има намаление заради структурна промяна, свързана с изваждането на ГДБОП от нея. А вие сигурни ли сте, че максимално ефективно работят в момента структурите”, запита той представителите на медиите в НС. „Благодарение на всички служби събираемостта е много по-висока през 2015 г., т.е. те показват по-добра работа и координация. Не съм съгласен, че повече пари означават по-добра работа”, подчерта Горанов.

„Има сектори , в които ще има предизвикателства през 2016 г., но аз смятам, че сме си прочели добре урока от 2015 г. и да не губим време за промени. Те не е задължително да са реформи,а действия с цел да се повиши ефективността на разходите в отделните системи”, коментира министърът. Аз не мисля, че е поставено на карта коалиционното споразумение, отговори Горанов на друг въпрос на медия. Бюджетът винаги е повод за дебати за приоритетите на държавата. Мисля, че МС до голяма степен е намерил добрия баланс . Това, че една или друга партия се опитва да постави темата дали в парламента нещо не може да бъде подобрено, не трябва да се разглежда драматично като опит за преразглеждане на коалиционни форми. Тепърва след гласуването на бюджета ще стартира неговото изпълнение, което е доста по-трудно като задача и доста по-отговорно. Това, което днес се гласува, е финансовият план – неговото изпълнение е много по-важно и реално показва съотношението на приоритетите в едно управление, каза министърът.

„С премиера се чуваме по няколко пъти на ден. Колегите от АБВ поставиха още въпроси по повод дебата в рамките на правителството, а част от проблемите поставят и днес, но там се обединихме, че това е възможното златно сечение”, отбеляза той. И за социалното министерство, и социалните политики има допълнително средства и те са над 350 млн. лв., уточни Горанов. Това, че социалната политика винаги е чувствителна и недостатъчна в една бедна държава, е факт. Някои казват, че социалната политика не е приоритизирана, но ние не можем да се съгласим. Няколкостотин милиона има повече именно за социална политика. Увеличението на възнагражденията в почти всички агенции на социалното министерство е също част от социалната политика,тъй като то подобрява обслужването на бенефициентите и издига нивото на служителите. Увеличението на минималната работна заплата също е социална политика. В този смисъл реакцията от днес на колегите от АБВ е продължение на дебата в правителството и няма да се отрази на отношенията ни, посочи финансовият министър. 

Близнашки: Хр. Иванов е изключително некомпетентен; ситуацията е драматична

http://frognews.bg/news_102959/Bliznashki-Hr-Ivanov-e-izkliuchitelno-nekompetenten-situatsiiata-e-dramatichna/

Не съм се приютил при ДПС, нали не ви изглеждам такъв човек, готов съм да работя с всяка партия в защита на Конституцията, заяви по БТВ бившият служебен премиер Георги Близнашки. Агресията и оплюването не ме притесняват, защото имам дълъг път в политиката и знам кой съм. Трябва да имаш много здрави нерви, за да се занимаваш с политика в нашите условия.

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=307972

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 3 декември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 09:00 до 17:00 часа - Варна - кв.

Меркел обеща депортация на афганистанците, дошли в Германия за "по-добър живот"

http://www.cross.bg/germaniya-merkel-afganistan-1490388.html

/КРОСС/Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че гражданите на Афганистан, които пристигат на територията на европейската държава, за да търсят по-добър живот и икономически възможности, ще бъдат екстрадирани. По време на съвместна пресконференция с президента на Афганистан Ашраф Гани в Берлин, Меркел заяви, че Германия ще изпълни задълженията си в сферата на хуманитарната защита за афганистанци, които са в опасност, защото са работили за чуждестранни военни сили като например германската армия. "Но ако имигрантите идват в Германия, надявайки се на по-добър живот, а аз знам, че това е голяма надежда за мнозина, не би било причина да получат статут на бежанци или на пребиваващи тук", заяви Меркел, добавяйки, че в такива случаи хората ще бъдат връщани в Афганистан. Голяма част от имигрантите, които пристигат в България, също са с афганистански произход.  

2 години затвор грозят пиарката на Летище София!

http://www.bnews.bg/article-144559

Вчера стана ясно, че експертът от "Връзки с обществеността" на Летище София Даниела Велева ще бъде уволнена - заради дезинформацията, която тя даде пред медиите за открито взривно устройство на Терминал 1.

В очакване на коментарите на Йелън търговията на Wall Street е в тесни граници*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/v-ochakvane-na-komentarite-na-ielyn-tyrgoviiata-na-wall-street-e-v-tesni-granici-207109/

Инвеститорите очакват и решението на ЕЦБ за програмата за стимули, както правителствените данни за заетостта в САЩ

Най-големите приключенци вече са в София (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_601107.html

В зала 3 на НДК вчера започна ежегодният форум за екстремни спортове - "Дни на предизвикателствата" , който се провежда между 1 и 3 декември. През първия ден Българската федерация по катерене и алпинизъм връчи годишните си награди, като наградените бяха Ивайло Радев, Петър Иванов, Петър Атанасов и Боян Петров. Боян Петров - Съни разказа как се катерят осемхилядници и сподели полезна информация за обхвата на сателитните телефонни, слънчевите батерии за неизбежните електронните устройства, които носим в планината, храната, която носи със себе си и подбора на лекарства и материали за първа помощ в аптечката. Разкри предимствата на газовите котлони, които са с по-закрит огън, както и на леката малка палатка. Петнадесетгодишният Петър Иванов разказа как се става европейски шампион по боудър, след като през юни той спечели златен медал на европейското за юноши, като в състезанието участваха 180 катерачи от 23 държави. На свой ред Кирил Николов - Дизела представи филма "Reach your limits" за бягането по маршрута Ком-Емине през 2014 г. - годината с проливните дъждове и тежки наводнения. Той разказа и за тазгодишния си рекорд по същия маршрут - 600 км. за 4 дни и 13 часа. Тихомир Димитров, Милен Братанов и Косьо Локмаджиев представиха пътуването си до Шамони и изкачването си на върха "Изстрел в небето" - Petit Dru. По време изкачването времето ги изненадва с мъгла и дъжд, а успоредно с това по целия маршрут са съпътствани от каменопади, които чупят екипировката и късат въжетата им. Това налага да бивакуват на скалите две поредни вечери без спални чували, храна и вода. Катерачите разказаха с много хумор за изкачването, търсенето на пътя за рапел на единия и на другия връх и публиката в залата осъзна едва след като показаха снимка на повредената екипировка - счупени каски, лепени с лейкопласт въжета, какво всъщност са преживяли на Petit Dru тримата приятели. Йордан Христов разказа за инициативата “Мальовица с чисти средства”, в която той осъществява за 11 часа изкачване на връх Мальовица и връщане обратно, но не от подножието на Рила, а от центъра на София. Инициативата му включва колоезнене от София до ЦПШ Мальовица и планинско бягане от ЦПШ до върха, както и връщане по обратния път със същите средства - пеша и с колело. Всеки ден в зала 3 на НДК до 3-ти декемри Академия първа помощ водят лекции по оказване на първа помощ в планина. Има и други интересни дневни игри и обучения с природосъобразна и екологична насоченост. Едно от основните събития ще бъде  конференцията за измененията на климата , която ще се проведе на 3 декември в рамките на "Дните на предизвикателствата".  Пълната програма може да видите тук .

Без целенасочена помощ през държавния бюджет, Северозападът ще бъде ликвидиран и превърнат в резерват

http://pik.bg/без-целенасочена-помощ-през-държавния-бюджет-северозападът-ще-бъде-ликвидиран-и-превърнат--news445795.html

Без целенасочена помощ през държавния бюджет, Северозападът ще бъде ликвидиран и превърнат в резерват

„Предложили сме увеличаване на капиталовите разходи с около 10% за всички 11 общини във Видинска област или около 400 хил. лв. Знаем, че това е недостатъчно, но то ще бъде глътка въздух за давещите се в ужасяваща бедност и мизерия Видински общини”. Това заяви народният представител от левицата Филип Попов.

Той подчерта, че не очаква съчувствие към хората от северозапада. „Очевидно, че не го проявихте към българските майки, децата с увреждания, научната общност и културните дейци, към пенсионерите. Не очаквам да го проявите и към общините от северозапада”, коментира той. Попов допълни, че иска от мнозинството да се отнася с респект и уважение, да дадат възможност на тази част от България да бъде част от България действително, а не да я третират като гетото на страната.

„С вашата целенасочена, унищожителна убийствена политика, превърнахте Северозапада, Видин, в символ на бедност, безработица, запустели къщи и постройки на призрачните села и градове”, каза още той. Според него няма нищо достойно и обнадеждаващо в това хората да продават нивите си и да молят за помощ кметовете, за да могат да погребват свои близки и роднини. „Без целенасочена помощ през държавния бюджет тези общини ще бъдат ликвидирани и тогава може да обявите северозападна България за един резерват, за музей на „достиженията” на вашата политика”, категоричен е Филип Попов.

Как да предпазим профилната си снимка във Facebook от нежелани погледи?

http://curious.actualno.com/kak-da-predpazim-profilnata-si-snimka-vyv-facebook-ot-nejelani-pogledi-news_511082.html

Независимо какво правите, никога не можете да защитите напълно данните си във Facebook. Пример за това е, че няма опция да направите профилната си снимка лична. Facebook има своя политика. Идеята им вероятно е всеки да може да провери самоличността на свой познат, преди да го добави като приятел. Като утешение до скоро можехме да направим профилната си снимка ‘unclickable’ (тоест да не може да се клика върху нея), така че никой, дори и приятелите ни, да не могат да виждат версията в

Топъл обяд за над 3 хиляди столичани през зимата

http://sofia.actualno.com/topyl-objad-za-nad-3-hiljadi-stolichani-prez-zimata-news_511142.html

12 трапезарии на територията на столицата ще раздават топъл обяд за социално слаби хора през зимния период. Кампанията се провежда за 14-та поредна година, като капацитетът е 1 350 души. Работи се по още два проекта с дарители и по проекти на районните кметове, около хиляда души получават топла храна с европейски средства. Общо 3 300 столичани получават топъл обяд през зимата, информира кметът на София Йорданка Фандъкова. Вече са отворени вратите на приютите и центровете за временно настаняване

Андрей Новаков: България е сред държавите, които бързо се справят с младежката безработица

http://pik.bg/андрей-новаков-българия-е-сред-държавите-които-бързо-се-справят-с-младежката-безработица-news445794.html

Андрей Новаков: България е сред държавите, които бързо се справят с младежката безработица

На какъв етап са проектите за младежката заетост, финансирани с европейски средства в ЕС? Как държавите в ЕС са управлявали тези средства до сега? Какво ще направи Европейската комисия, за да има по-добри резултати за младите хора? Това бяха част от въпросите, отправени от Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, към комисаря по заетостта и социалните въпроси Мариан Тисен в рамките на публично изслушване в Европейския парламент.

„България е една от държавите в ЕС, които успешно и бързо се справят с младежката безработица, включително чрез средства от Европейския социален фонд (ЕСФ). Доказателство е, че през 2012г. младежката безработица в страната беше над 28%, докато в средата на 2015г. същият показател е около 20%. В допълнение, по данни на Европейската комисия изпълнението по ЕСФ в страната ни до октомври месец е над 94%, а средното за ЕС е 87%“, отбеляза евродепутатът.

В отговор на въпрос от Андрей Новаков, еврокомисарят уточни, че всички оперативни програми в подкрепа на младежката заетост в държавите от ЕС са приети и предстои да заработят. Прогнозите, представени от Европейската комисия, предвиждат над 3 млн. безработни младежи да се възползват от Младежката инициатива за заетост в ЕС. Около 1.6 млн. младежи се очаква да получат конкретна оферта за работа или за стаж, а 1.3 млн. млади европейци трябва да получат обучение и квалификация чрез проекти в държавите от ЕС.

По-рано през годината Новаков бе избран за докладчик в сянка върху два специални доклада на Европейската сметна палата, фокусирани върху Гаранция за младежта (Youth Guarantee) и Екипи за действие за младежка заетост (Youth Employment Action Teams), които предоставят анализи препоръки към Европейската комисия и държавите в ЕС.

Борисов за летището: Три часа държавата в истерия, като на реалити шоу (обновена)

http://pik.bg/борисов-за-летището-три-часа-държавата-в-истерия-като-на-реалити-шоу-обновена-news445776.html

Борисов за летището: Три часа държавата в истерия, като на реалити шоу (обновена)

Към медиите се подава информация тогава, когато е 100 процента потвърдена, окончателна, и тогава се създава необходимата организация за обезвреждане. А не като на реалити шоу – три часа държавата в истерия! 

Това изказване направи премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

Премиерът похвали службите и заяви, че вчера те са действали добре, но строго нареди – „Московски, на летището тази служителка, разбрах, че вече сте я уволнили, но повече такива неща да не се получават!”.

След това все пак Борисов разкритикува част от действията на службите и обясни, че те са допуснали грешка. Според премиера, когато има такъв инцидент, има начин на действие с поставяне на т. нар. паравани, четири пожарни около обекта, или автобуси. А не да се наредят на сто метра медиите – при една експлозия ще ги изтрепе всичките, казва Борисов.

Категорично той заявява, че към медиите се подава информация тогава, когато е сто процента потвърдена и окончателна след, което се създава необходимата организация за обезвреждане. „А не като на реалити шоу – три часа държавата в истерия! Разхождат напред-назад СОБТ там и всичко се снима и се предава директно. Какво пречеше да сложите четири автобуса от четирите страни?!, критикува Борисов.

Критиката продължава по адрес на летището, като с недоумение премиерът пита какво е пречило на аерогарата да се пратят два автобуса, които да извозват и да обясняват пътниците. Министър-председателят заключва, че всичко това създава негативи. Веднъж ги е страх, втори път – никакво внимание. Ходи с куфара човекът километри наред и разни чиновници там излизат да говорят глупости, посочва Борисов. Той е категоричен, че от този инцидент трябва да се извлекат поуките и дори да се направи учебна тревога. „И си направете изводите още днес – аерогарите и това, което сме се разбрали сутринта на оперативката, заедно с министър Московски и службите по летищата, да се отработи, за да няма такива неща”, коментира премиерът.

Той дава за пример трагедията в Париж и координацията между медии и органи на реда. „Вие видяхте как беше в Париж – стоят, няколко преки, прави се кордон и оттам, който иска да предава. Сутринта тази позиция съм я изразил пред колегите и се надявам повече това да не се случва”, нарежда още Борисов.

Преди това вътрешният министър Румяна Бъчварова представя пред колегите си проучване от 2007 г. на основните тютюневи компании, с което установяват дела на контрабандата на стоки. Тя се хвали, че за първи път през първото шестмесечие на 2015 г. има нерегистриран до сега нисък ръст на контрабандата - 13.4. В сравнение с 2014 г., през първото тримесечие с около 6% е спаднала контрабандата, което показва резултата от нашите усилия. Това е независим източник на информация и на практика доказва ефекта от усилията, които полагаме, обяснява силовият министър.

Борисов се намесва и заявява, че за миналия месец от цигари са събрани 61 млн. лв. повече, а за миналия месец са били 60 млн. лв. По принцип, винаги се дава по-голям толеранс нагоре. Аз мога да се обзаложа, че реалната цифра е 9-9,5 в момента, мога да се обзаложа. Имайте предвид, че в Германия е 13,7. За да видите действително колко ефективно сме действали, казва той. Министър-председателят прогнозира, че според отчета на Митниците и НАП към края на годината от НАП ще има 1 милиард и 600лв. повече събрани средства, а заедно с тези на Митниците ще се надхвърлят 2 милиарда. лв. Повече събрани приходи за тази година или пари, неотишли в организираната контрабандна престъпност. Това са реалните факти, гордо заявява Борисов, по отношение на приходи от цигари.

Той дава за пример независим орган на големите компании, които си правят изследванията по най-елементарния, но точен, според Борисов начин, който се изразява в събиране от кофите за боклук кутиите от изразходваните цигари. По тях статистически се вижда каква е реалната контрабанда и цигарите с бандероли, които са влезли. „Това им е начинът за оценка на тази информация. Не ползват нито правителствени, нито на производители данни. Отиват, избират сто кофи за боклук, от тях, ако се окаже, че от сто кутии цигари, девет са контрабандни, значи това е 9% реалната контрабанда”, пояснява премиерът нагледно.

Ердоган към Русия: Ако клеветите продължат, ще вземем мерки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150599

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия да не разпространява „клевети“, съобщи AFP.
По-рано заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов заяви, че Турция купува петрол от „Ислямска държава“, а турското ръководство участва в схемата за незаконна продажба на петрол, добит от джихадистите в Сирия и Ирак.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия да не разпространява „клевети“, съобщи AFP. По-рано заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов заяви, че Турция купува петрол от „Ислямска държава“, а турското ръководство участва в схемата за незаконна продажба на петрол, добит от джихадистите в Сирия и Ирак.

Организация на движението за асфалтиране на пътната връзка от кръговото на Площада на Авиацията

http://www.cross.bg/shose-tzarigradsko-putno-1490387.html

/КРОСС/ Организация на движението за рехабилитация на бул. „Цариградско шосе" за асфалтиране на пътната връзка от кръговото кръстовище на площад на Авиацията към централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе" в посока Пловдив. От 20 ч. на 2 декември до 24 ч. на 4 декември се забранява влизането на пътни превозни средства по пътната връзка от кръговото кръстовище на площад на Авиацията към централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе" в посока Пловдив. Променя се маршрутът на автобусни линии № 1, 3, 5, 6 и 305 в посока Пловдив - от Площада на Авиацията надясно по южното локално пътно платно на бул. „Цариградско шосе" и при ул. „Йерусалим" включване в централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе" и по маршрутите си. В обратната посока маршрутите не се променят. Автобусите по променения маршрут ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки.

Шантави подаръци, с които ще ви запомнят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150253

Книга, афтършейв, свещ, бутилка, фотоалбум - и да сте от страната на подаряващия, и да сте от страната на получаващия, тези неща сигурно ви звучат толкова изтъркани, че по-скоро влизат в графата
Книга, афтършейв, свещ, бутилка, фотоалбум - и да сте от страната на подаряващия, и да сте от страната на получаващия, тези неща сигурно ви звучат толкова изтъркани, че по-скоро влизат в графата "да мине номерът". Сигурно понякога ви се иска да поднесете нещо по-интересно на човека, който има повод.

Кличко обяви, че ще активира клаузата за реванш с Фюри

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/02/2661757_klichko_obiavi_che_shte_aktivira_klauzata_za_revansh_s/?ref=rss


Владимир Кличко обяви, че през 2016 г. отново ще се изправи на ринга срещу Тайсън Фюри. Украинецът ще активира клаузата за реванш, която беше заложена в договора им за мача в събота.

39-годишният Кличко не беше губил мач от 11 години, но в Дюселдорф претърпя неочаквано категорично поражение срещу британеца и загуби четирите си световни титли.

"Не успях да покажа пълния си потенциал в нито един момент. Точно това искам да променя в реванш и ще го направя. Провалът не е...

БСП: Без целенасочена помощ през държавния бюджет, Северозападът ще бъде ликвидиран и превърнат в резерват

http://www.cross.bg/obshtini-bulgariya-raiinov-1490386.html

/КРОСС/ „Предложили сме увеличаване на капиталовите разходи с около 10% за всички 11 общини във Видинска област или около 400 хил. лв. Знаем, че това е недостатъчно, но то ще бъде глътка въздух за давещите се в ужасяваща бедност и мизерия видински общини". Това заяви народният представител от левицата Филип Попов. Той подчерта, че не очаква съчувствие към хората от северозапада. „Очевидно, че не го проявихте към българските майки, децата с увреждания, научната общност и културните дейци, към пенсионерите. Не очаквам да го проявите и към общините от северозапада", коментира той. Попов допълни, че иска от мнозинството да се отнася с респект и уважение, да дадат възможност на тази част от България да бъде част от България действително, а не да я третират като гетото на страната. „С вашата целенасочена, унищожителна убийствена политика, превърнахте Северозапада, Видин, в символ на бедност, безработица, запустели къщи и постройки на призрачните села и градове", каза още той. Според него няма нищо достойно и обнадеждаващо в това хората да продават нивите си и да молят за помощ кметовете, за да могат да погребват свои близки и роднини. „Без целенасочена помощ през държавния бюджет тези общини ще бъдат ликвидирани и тогава може да обявите северозападна България за един резерват, за музей на „достиженията" на вашата политика", категоричен е Филип Попов

Кличко благодари на феновете си и заяви, че провалът не е опция за него

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/02/2661757_klichko_blagodari_na_fenovete_si_i_zaiavi_che_provalut/?ref=rss


Вече бившият световен шампион Владимир Кличко сподели пред феновете си чувствата, които изпитва след загубата от Тайсън Фюри миналата седмица.

Украинският боксьор загуби с единодушно решение на съдиите си четирите световни титли след първото си поражение от близо 11 години насам.

Кличко призна, че все още не осъзнава какво се е случило, но обеща, че ще се завърне на ринга по-силен от преди.

"Изминали са едва четири дни и аз се нуждая от известно време, за да...

Ердоган към Русия: Ако клеветите продължат, ще вземем мерки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150586

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия да не разпространява „клевети“, съобщи AFP.
По-рано заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов заяви, че Турция купува петрол от „Ислямска държава“, а турското ръководство участва в схемата за незаконна продажба на петрол, добит от джихадистите в Сирия и Ирак.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия да не разпространява „клевети“, съобщи AFP. По-рано заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов заяви, че Турция купува петрол от „Ислямска държава“, а турското ръководство участва в схемата за незаконна продажба на петрол, добит от джихадистите в Сирия и Ирак.

Награждават „Работодател на годината 2015“ в шест категории

http://www.moreto.net/novini.php?n=307990

За 12 поредна година Агенцията по заетостта организира традиционния форум „Работодател на годината”. Церемонията ще се проведе на 7-ми декември в София. На нея Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта ще наградят 19 работодатели от цялата страна, научи Moreto.

Нови сблъсъци на македонската граница

http://www.bnews.bg/article-144564

След опит за щурм на оградата македонската полиция използва сълзотворен газ и предупредителни изстрели във въздуха, за да отблъсне тълпата.

"Ти си го избра" vs "Яневагейт" – как реагираха политици и партии тогава и сега

http://www.mediapool.bg/ti-si-go-izbra-vs-yanevageit-kak-reagiraha-polititsi-i-partii-togava-i-sega-news242592.html

Годината е 2013. Действието се развива в края на месец април. В публичното пространство изтича запис на разговор между подалия тогава оставка премиер Бойко Борисов, градския прокурор на София Николай Кокинов и ексземеделския министър от ГЕРБ Мирослав Найденов. От раздумката става ясно, че лидерът на ГЕРБ е в състояние да упражнява тежък политически натиск върху независимата съдебна власт. Това е същият разговор, в който Кокинов казва на Борисов за главния прокурор: "Не ми се подсмихвай, ти си го избра". И в крайна сметка същият запис, заради който бившият градски обвинител напусна системата. Две години и половина по-късно сайтът "Биволъ" разпространява разговор между бившата шефка на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева и уволнената съдийка от същия съд Румяна Ченалова, от които се разбира как Сотир Цацаров е подготвял лобито си във Висшия съдебен съвет (ВСС)за отстраняването на Владимира Янева. От разказа на Янева се чува как председателят на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да й помага. В друг запис Янева говори как премиерът наредил на главния прокурор да я "опраска", но той обещал да "завоалира" случая. После се чува как Янева е пускала есемеси на Борисов, докато той бил на посещение в Брюксел, за да му обяснява, че не била нарушила закона и няма нужда да бъде отстранявана от съдебната система. След есемеса на Янева се обадил "човекът на Борисов" във ВСС Димитър Узунов да й каже, че "човекът от Брюксел" й казвал да не се притеснява, че всичко било само за пред медиите. В крайна сметка в сагата се намесва шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който се видял лично с Янева. Съдийката разказва: "Виждаме се с Ясен. Ясен каза: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!" В първите си реакции на изтичащите записи премиерът ги игнорира като разговори между "две каки", а Сотир Цацаров отдаде приказките на Янева на нейното притеснение, че е разследвана по делото "Червей". Първоначално прокуратурата не смяташе да проверява съдържанието на запитите, а само кой е направил записите. След разгарянето на скандала обаче съобщи, че прокуратурата ще право проверка по същество. Линията на поведение на Бойко Борисов пък все повече се припокрива с тази, която избра през 2013 г. за записите от дома му в Банкя. "Не слушам, не чета, не гледам, не се интересувам", каза преди две години той по повод "Ти си го избра". "Край. На тема съдебна система не желая никой да ми казва "Добър ден", разгневи се министър-председателят преди дни. Далеч по-симптоматични за политическата конюнктура обаче са разликите в реакциите на политици и партии по двата случая, които не само изглеждат сходни, но и твърденията от разговорите в "Яневагейт" като че ли са логично продължение и потвърждение на разкритията от записите в Банкя за скрити зависимости, търговия с влияние и намеса на политици в независимата съдебна власт. Остава открит въпросът защо, след тогавашната бурна реакция на политическите лидери, в настоящата ситуация те предпочитат да се дистанцират или да настояват индиректно за потулване на случая. Шпагатът на Лютви Местан "Крайният прицел на тази манипулация е премиерът Бойко Борисов", каза лидерът на ДПС Лютви Местан за скандала "Яневагейт". "На мен ми предоставиха на хартиен носител съдържанието на тези разговори. Тук се говори и за много по-важни фигури. Мислех, че сме оставили в миналото ченгеджийските номера", допълни той. За него нямало никакво съмнение, че крайният прицел на авторите на този сценарий е фигурата на премиера Борисов. Някой има интерес той да бъде пакетиран с главния прокурор и за да бъде по-пикантна историята, тази манджа трябва да бъде поръсена с добре познатия лют пипер Делян Пеевски, коментира Местан. "Забележете, не с цел отстраняването му, а с цел да бъде поставен в определена зависимост от авторите на сценария", прозря още лидерът на ДПС. На 28 април 2013 г., два месеца след оставката на първия кабинет "Борисов" и две седмици преди предсрочните парламентарни избори, които ще приключат с кабинет БСП -ДПС и назначаване на Делян Пеевски за председател на ДАНС, Лютви Местан коментира изтеклите записи от дома на Борисов в Банкя. Той определя разговора като"заговор срещу конституционния ред в държавата, а неговото съдържание дава достатъчно доказателства, че са нарушени доста закони". "Дошло е времето и в България да се проведе операция "Чисти ръце" и човекът, от който се очаква да я реализира, е главният прокурор Сотир Цацаров", казва Местан. По думите му главният прокурор трябва да бъде подкрепен решително и от европейските институции, "за да се стигне до дъното на схемите, на паралелните подземни структури, които са управлявали българската държава". "Категорично е дискредитиран принципът за разделение на властите, тъй като се оказва, че се очаква бившият министър-председател да има отношение към кадруването в съдебната система", отбеляза Местан. И подчертава, че в една нормална, правова и демократична държава, в която властва принципът на върховенство на закона, съобщението, че бившият премиер Бойко Борисов ще бъде повикан за разпит, не бива да се приема като нещо необичайно. Ако Висшият съдебен съвет поиска дисциплинарното уволнение на прокурора Кокинов, това ще е доказателство за тежко нарушение на законите, заявява още лидерът на ДПС. (ВСС иска и Върховният административен съд потвърждава уволнението на градския прокурор Кокинов, доверявайки се на свидетелските показания на Найденов за проведения разговор.) През април 2013 г. Лютви Местан казва, че като председател на ДПС осъжда остро незаконното подслушване, но призова да не се подменя темата за съдържанието на разговора. Мълчанието на БСП сега и яркото разобличение преди две години БСП, която на думи е основна опозиционна сила, в момента се отличава преди всичко с липса на позиция по "Яневагейт". Не така стояха нещата през април 2013 г., когато тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев направи коментар веднага след изтичането на записа от Банкя, станал популярен с крилатата фраза "Ти си го избра". Станишев казва, че е "шокиран от съдържанието". "Първото, което прокуратурата трябва да направи, е спешна проверка на самите файлове и на тяхното съдържание", настоява той. "Ако се окаже, че са автентични, става ясно, че независимо, че Борисов и Цветанов не са на власт, те реално контролират държавата. При тях идват прокурори на оперативки. Става ясно, че по същество контролът на ГЕРБ върху държавата е запазен", коментира Станишев на 26 април 2013 г. Според него е скандално, че съдебната власт, която трябва да е независима, предоставя информацията на бившия премиер, за да може той да вземе мерки и политическа реакция. "И това е по-малкият проблем. От разговора става дума, че по същество върви дискусия как да бъде възпрепятствано правосъдието, а това е тежко криминално престъпление", подчертава тогавашният лидер на БСП. Наследникът му на поста Михаил Миков не смята за необходимо да изрази становище за разговорите Янева-Ченалова, в които се чуват препоръки за "опраскване" и "завоалиране". Нещо повече - БСП настойчиво се прави, че темата не съществува. Едва ли от притеснение да атакува Борисов. Нюанси в поведението на партии от РБ когато са в опозиция и когато са на власт След огласяването на раздумката между Борисов, Найденов и Кокинов, тогавашния секретар на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" (ДБГ) и настоящ съдия в ЕСПЧ Йонко Грозев заявява от името на партията си, че в разговора има "достатъчно данни за престъпления срещу правосъдието". "С този разговор пада маската от лицето на ГЕРБ и от лицето на Бойко Борисов, който се опитваше да ни убеди, че миналото му от началото на 90-те години е забравено. ГЕРБ управлява държавата по мафиотски без никакво отношение към институции, закони. Всичко е на принципа на мафията "Ти на мен, аз на теб", коментира тогава Грозев. Меглена Кунева пък напомня, че политиката не е мафиотска уговорка. Много е удобно да се говори кой е поръчал подслушването, вместо да се запитат участниците в разговорите дали наистина са казали това, което беше разпространено, коментира тя и добавя: "Първият отговор, който ни дължат е, вярно ли е казаното". "Тези, които говорят по начина, по който го чухме, ще се избият един друг", прогнозира тя. "Това е радиацията. Днес е годишнината от Чернобил. Оттук нататък радиацията ще я дишаме и ще я поглъщаме десетилетия наред", коментира Кунева през април 2013 г. Сега, вече в качеството си на вицепремиер във втория кабинет "Борисов", Кунева коментира пред бТВ скандала "Яневагейт" по следния начин: "Нашето законодателство е подготвено и има наказателен член, който засяга нерегламентираното подслушване и опубличаване на подобен тип разговори. Фактът, че те са публични, означава, че те ще продължат да бъдат коментирани, но можеш ли с нечестни средства да постигнеш честен резултат?” По думите на председателя на ДСБ Иван Костов през 2013 г., разговорът в Банкя трябва да се превърне в тема за дебат на парламента. "В новия парламент ще се сформира извънредна комисия за проверка и анализ на злоупотребите с власт на Бойко Борисов и Цветан Цветанов", прогнозира той. И в коментар за същината на разговора заявява: "Двамата ги очакват тежки времена, вероятно и в прокуратурата. Те са невъзможни партньори за никого и който тръгне с тях, ще бъде потопен". Само две години по-късно обаче именно партията на Костов - ДСБ, под лидерството на Радан Кънев и като част от Реформаторския блок, е коалиционен партньор на ГЕРБ. На 13 ноември т.г., в първа публична изява по темата, ръководството на ДСБ определи изтичането на записите "Яневагейт" като част от компроматна война и "грозна медийна кампания" срещу управляващата коалиция между ГЕРБ и РБ. Здравният министър и зам.-председател на ДСБ Петър Москов заявява, че изтичането на записите от "Яневагейт" е атака срещу премиера. Впоследствие лидерът на ДСБ Радан Кънев призова за независимо разследване, след което бе атакуван брутално от медиите, контролирани от Пеевски, а Сотир Цацаров го посочи като "сценарист" на аферата "Яневагейт", чието огласяване в този момент било свързано с конституционните промени и предложенията на ДСБ за въвеждане на някаква форма на отчетност спрямо главния прокурор. В отговор Кънев увери, че не иска смяната на Цацаров, който обаче се поддавал на опити за изнудване от страна на корупционни мрежи в съдебната власт, а премиерът пък бил под натиска на криминални среди. Последната – самотна – позиция на Кънев е, че овластен независим прокурор трябва да разследва "Яневагейт". Президентът (и тогава, и сега): Нека другите власти се занимаят Както преди в предходния СРС-скандал, така и в този, държавният глава Росен Плевнелиев съобщи колко е неприятно случващото се, но се дистанцира от възможностите за намиране на решение. "България трябва да реши проблема с незаконните подслушвания от А до Я, като трите власти трябва да поемат своята отговорност и да се включат в неговото преодоляване", каза президентът през 2013 г. след изтичането на записите от Банкя. Пред дни председателят на ВКС Лозан Панов посочи институционалния вакуум, при който няма кой да разследва главния прокурор и призова за сформиране на независима комисия под егидата на президента, която да провери "Яневагейт". Държавният глава обаче отказа с аргумента: "Всяка една правова държава е изградена на принципа на върховенството на закона. Този принцип означава на първо място всеки държавен орган следва много стриктно да се придържа към своите законоустановени правомощия без да изземва правомощия на други органи и без да се намесва в работата на другите власти". Институционалният "вакуум", според него може да бъде запълнен само от Народното събрание. "Търсенето на решения извън конституционните и законови норми не може да гарантира независимостта на съдебната власт и да доведе до решаване на проблемите, а до тяхното задълбочаване и до размиване на отговорността", казва Плевнелиев. По този повод Лозан Панов му посочи конкретно решение на Конституционния съд, което дава възможност на президента да сформира независима комисия.

Русия обвини Ердоган и семейството му в трафик на петрол с Ислямска държава (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_601113.html

Руското министерство на отбраната твърди, че ръководството на Турция е въвлечено в незаконен трафик на петрол от Сирия. Турският президент Реджеп Таип Ердоган и неговото семейство са пряко замесени в трафика на петрол с организацията ИД, каза руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов. Първият потребител на този петрол, откраднат от неговите законни собственици Ирак и Сирия, се оказва Турция, каза заместник-министърът. Според информациите на руското министерство на отбраната ръководната политическа класа, в която е и президентът Ердоган и семейството му, са замесени в този незаконен трафик. Цинизмът на турското правителство няма граници, добави Антонов. Началникът на главното оперативно управление на руския Генерален щаб Сергей Рудской каза, че всеки ден цистерните на ИД превозват до 200 хиляди барела петрол.

Вижте как Русия удря рафинерия на "Ислямска държава"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150582

Министерството на отбраната на Русия публикува кадри от авиоудар по нефтопреработващ завод в района на Хавса-Кебир в Сирия, използван от "Ислямска държава". Руснаците са унищожили  няколко нефтохранилища на терористите, съобщава тв канал "Звезда". От военното министерство са съобщили на специален брифинг,

Вижте как Русия удря рафинерия на "Ислямска държава"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150573

Министерството на отбраната на Русия публикува кадри от авиоудар по нефтопреработващ завод в района на Хавса-Кебир в Сирия, използван от "Ислямска държава". Руснаците са унищожили  няколко нефтохранилища на терористите, съобщава тв канал "Звезда". От военното министерство са съобщили на специален брифинг,

Борисов и Камерън ще обсъдят предложените реформи в ЕС и сигурността на външните граници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150571

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън, който ще бъде на посещение в България.
Двамата премиери ще разговарят в Министерския съвет в четвъртък, 3 декември. По време на срещата се очаква да бъдат обсъдени предложените от Великобритания
Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън, който ще бъде на посещение в България. Двамата премиери ще разговарят в Министерския съвет в четвъртък, 3 декември. По време на срещата се очаква да бъдат обсъдени предложените от Великобритания

Депутатите одобриха над 2,2 млрд. лева субсидии за общините

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/deputatite-odobriha-nad-22-mlrd-leva-subsidii-za-obshtinite-207105/

Народното събрание не прие предложенията на опозицията за допълнителни средства за местните администрации

Меркел обеща депортация на афганистанците, дошли в Германия за "по-добър живот"

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/12/02/2661765_merkel_obeshta_deportaciia_na_afganistancite_doshli_v/?ref=rss


Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че гражданите на Афганистан, които пристигат на територията на европейската държава, за да търсят по-добър живот и икономически възможности, ще бъдат екстрадирани, предаде "Ройтерс".

По време на съвместна пресконференция с президента на Афганистан Ашраф Гани в Берлин, Меркел заяви, че Германия ще изпълни задълженията си в сферата на хуманитарната защита за афганистанци, които са в опасност, защото са работили за чуждестранни военни сили като...

Главният прокурор се оплака на евроекспертите от Христо Иванов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/02/2661749_glavniiat_prokuror_se_oplaka_na_evroekspertite_ot/?ref=rss

Ръководството на Прокуратурата на Република България се срещна с експертната мисия на Европейската комисия, която в момента е на последно посещение у нас преди публикуването на мониторинговия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка през януари следващата година.

Освен за своята работа ръководството на прокуратурата е представило своята позиция и по публикуваните  записи на разговори между обвиняемата Румяна Ченалова и подсъдимата Владимира Янева. На вниманието на...

Мерджанов: Няма пари за елементарното функциониране на сигурността

http://frognews.bg/news_102961/Merdjanov-Niama-pari-za-elementarnoto-funktsionirane-na-sigurnostta/

„Въпреки големите цели, които си поставя ДАНС под ръководството на министър-председателя, са необходими средства за елементарното функциониране на един от най-важните органи на сигурността на България”. Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов от парламентарната трибуна.

Борисов: Да извлечем поуките от този инцидент

http://www.cross.bg/borisov-da-izvlechem-poykite-ot-tozi-intzident-1490384.html

/КРОСС/Министър-председателят Бойко Борисов коментира пред членовете на правителството допуснатите грешки при вчерашната операция на летище "София" и посочи, че всички трябва да извлекат поуки от този инцидент.

Министър-председателят Б. Борисов ще се срещне с британския премиер Д. Камерън

http://www.cross.bg/velikobritaniya-ministur-predsedatelyat-kamerun-1490385.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън, който ще бъде на посещение в България. Двамата премиери ще разговарят в Министерския съвет в четвъртък, 3 декември. По време на срещата се очаква да бъдат обсъдени предложените от Великобритания реформи в Европейския съюз, миграционният натиск и сигурността на външните граници на ЕС, както и теми от двустранен интерес.  

Кметът на Банско Георги Икономов получи подарък въдица за рождения си ден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150561

Кметът на община Банско, Георги Икономов, събра за наздравица местната администрация и общинските съветници по повод рождения си ден. От своя страна общинските служители му поднесоха подарък – нова въдица, която запаленият по риболова градоначалник да използва в почивните си дни.
Той получи многобройни пожелания за здраве,
Кметът на община Банско, Георги Икономов, събра за наздравица местната администрация и общинските съветници по повод рождения си ден. От своя страна общинските служители му поднесоха подарък – нова въдица, която запаленият по риболова градоначалник да използва в почивните си дни. Той получи многобройни пожелания за здраве,

Борисов и Камерън ще обсъдят предложените реформи в ЕС и сигурността на външните граници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150562

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън, който ще бъде на посещение в България.
Двамата премиери ще разговарят в Министерския съвет в четвъртък, 3 декември. По време на срещата се очаква да бъдат обсъдени предложените от Великобритания
Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън, който ще бъде на посещение в България. Двамата премиери ще разговарят в Министерския съвет в четвъртък, 3 декември. По време на срещата се очаква да бъдат обсъдени предложените от Великобритания

Искат мораториум върху нови аптеки в големите градове

http://www.cross.bg/apteki-mesta-praktika-1490383.html

/КРОСС/От Българския фармацевтичен съюз се обявяват за мораториум върху разкриването на нови аптеки в големите градове. Предложението е това да стане със специален Меморандум преди изработването на Националната аптечна карта. Забраната не трябва да важи за малките населени места без достъп до фармацевтична грижа и без да засяга възможността да се открива денонощна аптека, където няма такава. Според Българския фармацевтичен съюз откриването на мобилни аптеки крие твърде висок риск от проблеми с качеството на обслужване, което може да застраши здравето на пациентите. Такава практика може да доведе до безконтролното отпускане на лекарствени продукти с неустановен произход или от неквалифицирани лица. От съюза посочват, че подобна практика на мобилни аптеки не е приета и утвърдена в държавите членки на ЕС, като единствено изключение е Великобритания, където тя съществува под формата на "мобилен фармацевт". Също така според съюза трябва по-прецизно да се регулира и разкриването на филиали на аптека в населени места, където няма нито една, като ограничението трябва да е до три нови адреса.  

Опасностите в Интернет дискутираха на форум във Велико Търново

http://pik.bg/опасностите-в-интернет-дискутираха-на-форум-във-велико-търново-news445702.html

Опасностите в Интернет дискутираха на форум във Велико Търново

Обучителният семинар е еднодневен за педагогически съветници, обществени възпитатели и специалисти, работещи с деца и подрастващи на тема „Безопасен интернет“. Той се провежда в старата столица.

Обучението се организира от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) и Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ). Основни акценти в обучението бяха опасностите за деца и млади хора в интернет, връзката между интернет и трафика на хора, ранната сексуализация и рисково поведение на непълнолетните в интернет и др.

В следобедната сесия бе представено и практическо приложение на методика за работа с деца и младежи за превенция на рисково поведение в интернет.

Лектор на обучението беше Георги Апостолов – координатор в Националния център за безопасен Интернет.

Община Варна с приз за най-големи инвестиции в туристическата инфраструктура

http://www.moreto.net/novini.php?n=307989

Община Варна получи национален приз от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за най-големи инвестиции в туристическа инфраструктура, съобщиха от Община Варна за Moreto.net. Наградата бе връчена на тържество във вторник вечерта, а сред гостите бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, представители на бранша от цялата страна.

Лавров: В борбата с тероризма не може да има никакво „ако”

http://petel.bg/Lavrov--V-borbata-s-terorizma-ne-mozhe-da-ima-nikakvo----ako---__136194

Тероризмът се явява общ проблем за всички държави и в борбата с него не може да има никакво „ако”. Тероризмът трябва да бъде победен. Това...

Голяма трагедия! Автобус падна в река, осем души от едно семейство загинаха

http://petel.bg/Golyama-tragediya--Avtobus-padna-v-reka--osem-dushi-ot-edno-semeystvo-zaginaha__136195

Най-малко десет души, включително едно дете, са загинали, когато микробус с пътници падна в река в северозападната част на Пакистан,...

Управляващите орязаха бюджета на ДАНС, наливат над 2 милиона в НСО!

http://www.bnews.bg/article-144563

Народните представители отхвърлиха предлаганите допълнително пари към бюджета на икономическото министерство, за да се изгради инфраструктура в подкрепа на иновациите и на Министерството на регионалното развитие за ремонт на тунели.

"Лудогорец" се разходи до Коматево за 3 точки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150555

Шампионът "Лудогорец" се разходи до пловдивския квартал "Коматево" за третата си поредна победа в "А" група и най-лесно спечелените от "орлите" 3 точки срещу "Ботев" (Пд) от 6 гостувания в града под тепетата.
Възроденият след завръщането на старши треньора Георги Дерменджиев зелено-бял тим спечели с 1:0 с 9-ия гол за сезона на румънския нападател
Шампионът "Лудогорец" се разходи до пловдивския квартал "Коматево" за третата си поредна победа в "А" група и най-лесно спечелените от "орлите" 3 точки срещу "Ботев" (Пд) от 6 гостувания в града под тепетата. Възроденият след завръщането на старши треньора Георги Дерменджиев зелено-бял тим спечели с 1:0 с 9-ия гол за сезона на румънския нападател

Парламентът ще плати данъка на депутатите върху „парите в плик”

http://www.cross.bg/danuk-bezotchetnite-depytatite-1490382.html

/КРОСС/ Парламентът ще плати дори данъка на депутатите върху „парите в плик", става ясно от отговор на НС на въпрос на „Епицентър" по Закона за достъп до обществена информация. За Коледа народните представители ще бъдат зарадвани с поредните 1847 лв., които от години получават всеки месец като допълнителни средства към заплатите. 10-процентният налог върху безотчетните на парламентаристите ще бъде за сметка на бюджета на законодателния орган. Любопитната подробност е, че парламентът е третиран като фирма, която трябва да внесе корпоративен данък до 31 декември.  За първи път тази година безотчетните пари на депутатите ще бъдат обложени с данък. До този момент избраниците са получили общо 4 853 520 лв. безотчетни. Това означава, че всеки парламентарист годишно взема по 22 250 лева. С тях по правилник народните представители трябва да плащат на сътрудници, експерти и да финансират различни дейности, свързани с работата им. Повечето от политиците обаче обясняват, че това са средства за представителни разходи и казват, че са бонус към заплатата. През годините имаше серия от медийни скандали свързани с безотчетните пари на парламентаристите. В първия мандат на ГЕРБ депутатите бяха освободени от задължението да плащат данък върху допълнителните средства лично от шефа на НАП Красимир Стефанов. В отговора до председателя на НС Ц

Дерменджиев: Футболът на "Лудогорец" вече е различен

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/02/2661738_dermendjiev_futbolut_na_ludogorec_veche_e_razlichen/?ref=rss


Старши треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев заяви, че вече се вижда положителната промяна в играта на отбора. Днес разградчани победиха "Ботев" (Пловдив)  с 1:0 и записаха трети пореден успех в първенството.

"Има още много неща върху, върху които трябва да работим. Но е факт, че футболът вече е различен", каза Дерменджиев пред "Диема спорт".

"Според мен направихме едно много добро първо полувреме, в което имахме и други положения. През второто имаше индивидуални...

"Биволъ": В записите по "Яневагейт" има маркери от законно подслушване

http://www.mediapool.bg/bivola-v-zapisite-po-yanevageit-ima-markeri-ot-zakonno-podslushvane-news242591.html

В записите по аферата "Яневагейт" има повтарящи се звукови маркери в диапазона 5.8 khz, което повдига сериозно съмнения, че Владимира Янева и Румяна Ченалова може да са записвани чрез законни специални разузнавателни средства (СРС), съобщава сайтът "Биволъ", който е направил първоначалните анализи. Файловете са обработвани и е правен опит маркерите да бъдат изличени, но са останали следи. Такива маркери бяха открити първо от "Биволъ" в записите по скандала "Мишо Бирата", а след това информацията бе потвърдена. В записите "Мишо Бирата" маркерите бяха с периодичност 2.56 секунди в диапазона 3.25 khz. В записите "Яневагейт" периодичността е 5.12 сек., кратна на 2,56. Честотата обаче е друга – 5.8 khz, като се откриват и по-слаби хармоници в диапазона 2.7 khz. Анализът на записите между Янева и Ченалова показва, че те са били транскодирани от компресирания формат MP3 в AAC, след което са декодирани в WAV файлове без компресия. Прилагани са и филтри, като твърде възможно е това да е опит да се отстранят маркерите. Маркерите със своята строга периодичност гарантират автентичност на записа и липса на редакция. В записите се откриват и стабилни тонове в ниската част на спектъра, които също не показват следи от редакция. До момента официалната позиция, огласена от главния прокурор Сотир Цацаров е, че записите не са от законно СРС. Новото разкритие обаче налага да се извърши пълна и независима експертиза, за да се изследват маркерите и да се сравнят с официалните такива, както и да се направи пълна и независима проверка за това кой е подслушвал участниците в разговорите и как е използвал информацията. Информацията за маркерите и предположението, че двете съдийки са подслушвани от службите, може да промени характера на аферата "Яневагейт". Ако става дума за законни СРС, това означава, че властите вече са подозирали някой от участниците в разговорите в престъпление и са опитали да го докажат. Възможно е тази информация да е прикрита от прокуратурата, но ако не е, това поставя въпрос защо главният прокурор твърди публично, че те са незаконни. Държавното обвинение вече образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за незаконно записва. Цацаров индиректно изказа подозренията си, че записите са направени от Румяна Ченалова, която отрича това, но пък потвърждава съдържанието на водените разговори. Главният прокурор дори заплаши, че може би по делото има информация защо "незаконните" записи са пуснати в публичното пространство точно в този момент. Ако те са законни, се повдига още по-сериозно въпросът за ролята на главния прокурор и службите в този процес.

Психология на успешния трейдър - съветите на Лекс ван Дам

http://www.investor.bg/forex/8/a/psihologiia-na-uspeshniia-treidyr-syvetite-na-leks-van-dam-207099/

Лекс ван Дам е световно известен хедж фонд мениджър и беше специалният гост на четвъртия INVESTOR Finance Forum

Най-страховитата ледена пързалка (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/redbull/naj-strahovitata-ledena-pyrzalka-video-6046519

За тези, които могат да карат кънки, това ледено трасе е истинско предизвикателство

Топлофикация-София дава 100 000 гаранция, за да изпревари недоволни от горенето на боклука

http://www.cross.bg/sofiya-otpadutzi-tona-1490381.html

/КРОСС/Столичната топлофикация ще внесе гаранция от 100 000 лева в сметката на РИОСВ-София, за да започне предсрочно изграждането на инсталация за изгаряне отпадъците на града. Целта е да се избегне евентуалното забавяне, ако еколози и граждани обжалват получената Оценка за въздействие на околната среда/ОВОС/ за инсталация на площадката на ТЕЦ "София" в район Сердика. Предложението за гаранцията, внесено от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов, бе одобрено от Стопанската комисия в Столичния общински съвет, утре ще бъде гласувано и на заседанието на СОС. Правната възможност за оспорване на решението по ОВОС може да доведе до съществено забавяне раелизацията на инвестиционното предложение на "Топлофикация - София" ЕАД, тъй като съгласно чл. 90, ал. 1 от АПК при подаване на жалба, административни актове не се изпълняват до решаване на спора от съответния орган. Предвид горонот, евентуално закъснение на проекта би наложило Столична община да търси други варианти за предаване на произведеното RDF гориво, включващи транспортирането му на големи разстояния до циментовите заводи. Последното води до възникване на тежки финансово-икономически последици, свързани с разходи за транспортиране и третиране на преработените отпадъци, пише в предложението се Барбалов. Предвидено е гаранцията от 100 000 лева да бъде освободена след окончателното влизане в сила на ОВОС

Във Франция затвориха три джамии поради „радикализация“

http://offnews.bg/news/n_1/n_601093.html

Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов съобщи днес, че в рамките на извънредното положение в страната са затворени три джамии, пише електронното издание на сп. „Експрес“. Извънредното положение беше обявено веднага след атентатите на 13 ноември вечерта в Париж, когато ислямисти убиха 130 души в няколко нападения и раниха стотици. Два мюсюлмански храма – в южния град Лион и в Женвилие (недалеч от Париж) са били затворени миналата седмица. Мярката спрямо третата джамия – в Лани-ъюр Марн, също в Парижкия район, е наложена в рамките на мащабна полицейска операция тази сутрин. Като причина министърът е посочил „радикализация“, но без да даде конкретни пояснения. „Подобни мерки за затваряне на джамии с мотива радикализация никога преди не са вземани от никое правителство“, е казал Казньов: „Водят се операции против проповедниците на омраза, самопровъзгласили се имами“. Той е добавил, че вследствие на тези операции в най-скоро време Министерският съвет окончателно ще разпусне „три псевдокултурни асоциации“, свързани с джамиите. „За 15 дни ние иззехме оръжия, колкото една трета от обичайния обем за цяла година“, е съобщил още министър в поредна равносметка на полицейските операциите. За същия период са били извършени 2 235 обиска. Що се отнася до Лани, в резултат на обиските на 22-ма души е забранено да напускат страната, 9 „радикализирани лица“ са въдворени на задължително местоживеене и е иззет един 9-милиметров револвер. Неговия собственик е арестуван.

От Гърция опровергаха твърденията, че мястото на страната в Шенген е под въпрос

http://europe.actualno.com/ot-gyrcija-oprovergaha-tvyrdenijata-che-mjastoto-na-stranata-v-shengen-e-pod-vypros-news_511140.html

Гръцкият министър по въпросите на миграцията Янис Музалас отрече твърденията, че мястото на Гърция в Шенгенската зона е под въпрос заради невъзможността на Атина да се справи с бежанската криза. В материал на в. „Файненшънъл таймс“ беше съобщено, че според няколко европейски министри и висши представители на ЕС заплахата с изключване на страната от Шенгенското пространство може да накара премиера Алексис Ципрас да „спази обещанията си и да приеме предложенията на ЕС за

Проф. Близнашки: Хората са наплашени, страхът е навсякъде

http://society.actualno.com/prof-bliznashki-horata-sa-naplasheni-strahyt-e-navsjakyde-news_511141.html

"Драмата на Румяна Ченалова ще се задълбочава, тя си позволява да действа по един незаконосъобразен начин", това каза проф. Георги Близнашки, бивш премиер във временното правителство, в предаването „Лице в лице”. „Тези записи, колкото и да са интересни, нямат доказателствена стойност”, припомни Близнашки. Според него президентът Росен Плевнелиев не разполага с правомощията да разпореди разследване по случая „Яневагейт”, противно на твърдението на Лозан

НЗОК: Болниците нямат основание да връщат пациенти

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nzok-bolnicite-niamat-osnovanie-da-vryshtat-pacienti-207103/

Здравната каса е изплатила извършената и отчетена дейност по сключените договори към 30 ноември

Искат мораториум върху нови аптеки в големите градове

http://www.moreto.net/novini.php?n=307988

От Българския фармацевтичен съюз се обявяват за мораториум върху разкриването на нови аптеки в големите градове. Предложението е това да стане със специален Меморандум преди изработването на Националната аптечна карта. Забраната не трябва да важи за малките населени места без достъп до фармацевтична грижа и без да засяга възможността да се открива денонощна аптека, където няма такава.

Торлака с втора книга от северозападната трилогия

http://offnews.bg/news/n_1/n_601098.html

"Автономията????" е заглавието на втората книга от трилогията, посветена на родния Северозапад, излизаща изпод шантавото и неудържимо перо на Стоян Николов - Торлака. Той сам твърди, че книгата не е продължение на "Северозападен романь", а просто друга история със същите герои, някои от второстепенните от първата книга тук излизат на преден план. Действието е все така зашеметяващо, езикът е все така брутален, настроението може би е малко по-тъжно, но и драмата на Северозапада от ден на ден става все по-тежка, така че това е обяснимо. Което не означава, че в "Автономията????" липсва хумор, напротив, хуморът е с една идея по-налудничав от предишната Торлакова творба. А може би някой ще се запита за какво служат четирите въпросителни в заглавието - няма да ви кажем, не е хубаво да издаваме всичките козове. Представянето на книгата ще се състои в петък, 4. декември от 19:00 часа, мястото е Клуб Макао на ул. "Иван Вазов" 12, в изпълнение на самия зашеметен автор, че даже и на неговия пропаднал издател. Заповедайте, както се казва. И нема да се пуашите!

Борисов: Трябва да извлечем поуките от инцидента на Летище „София”

http://pik.bg/борисов-трябва-да-извлечем-поуките-от-инцидента-на-летище-„софия”-news445776.html

Борисов: Трябва да извлечем поуките от инцидента на Летище „София”

Трябва да извлечем поуките от инцидента на Летище „София”. Това заявява министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание, сочи стенограмата от него, публикувана на официалния сайт на Министерски съвет.

„Службите вчера действаха добре. Московски, на летището тази служителка, разбрах, че вече сте я уволнили, но повече такива неща да не се получават! Грешката на службите ще я посоча и пред вас, и публично – когато има такъв инцидент, има начин на действие с така наречените или паравани, или се поставят четири пожарни около обекта, или автобуси и т. н. А не да се наредят на сто метра медиите – при една експлозия ще ги изтрепе всичките”, заявява Борисов.

Той е категоричен, че трябва да се подава информация тогава, когато е сто процента потвърдена и окончателна, а след това се създава необходимата организация за обезвреждане.

„А не като на реалити шоу – три часа държавата в истерия! Разхождат напред-назад СОБТ там и всичко се снима и се предава директно. Какво пречеше да сложите четири автобуса от четирите страни?! Да не говорим – хората, които идват и питат: „С каквото сте дошли – с това ще си отидете“. Какво пречеше на аерогарата да се пратят два автобуса и да извозват, да им обясняват. Всичко това създава негативи”, категоричен е премиерът. „Веднъж ги е страх, втори път – никакво внимание. Ходи с куфара човекът километри наред и разни чиновници там излизат да говорят глупости. Да извлечем поуките от този инцидент и да си направим, както се казва, учебна тревога. И си направете изводите още днес – аерогарите и това, което сме се разбрали сутринта на оперативката, заедно с министър Московски и службите по летищата, да се отработи, за да няма такива неща”, призовава Борисов.

Той дава за пример Париж, като посочва: „Стоят, няколко преки, прави се кордон и оттам, който иска да предава. Сутринта тази позиция съм я изразил пред колегите и се надявам повече това да не се случва”.

Подарък въдица за ЧРД на кмета на Банско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5150535

Кметът на община Банско, Георги Икономов, събра за наздравица местната администрация и общинските съветници по повод рождения си ден. От своя страна общинските служители му поднесоха стилен подарък - нова въдица, която запаленият по риболова градоначалник да използва в почивните си дни. Той получи многобройни пожелания за здраве,
Кметът на община Банско, Георги Икономов, събра за наздравица местната администрация и общинските съветници по повод рождения си ден. От своя страна общинските служители му поднесоха стилен подарък - нова въдица, която запаленият по риболова градоначалник да използва в почивните си дни. Той получи многобройни пожелания за здраве,

Слух за филмова сцена с мечка, която изнасилва ДиКаприо подлуди Интернет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150518

Слух за филмова сцена с мечка, която изнасилва ДиКаприо подлуди Интернет Лъжливата информация в сайта drudgereport.com, че в новия филм с Леонардо ДиКаприо “Завръщането” има сцена, в която неговият герой е изнасилван от голяма мечка се превърна в интернет сензация и провокира стотици споделяния, коментари и шеги.

Бойко Борисов за инцидента с белия микробус на летището: Три часа държавата в истерия. Разхождат се напред-назад СОБТ и всичко се снима и се предава директно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5150531

Министър-председателят Бойко Борисов коментира пред членовете на правителството допуснатите грешки при вчерашната операция на летище "София" и посочи, че всички трябва да извлекат поуки от този инцидент.
"Службите вчера действаха добре. Московски, на летището тази служителка, разбрах, че вече сте я уволнили,
Министър-председателят Бойко Борисов коментира пред членовете на правителството допуснатите грешки при вчерашната операция на летище "София" и посочи, че всички трябва да извлекат поуки от този инцидент. "Службите вчера действаха добре. Московски, на летището тази служителка, разбрах, че вече сте я уволнили,

Будапеща отхвърли референдума за домакинство на олимпиадата през 2024 г.

http://www.cross.bg/olimpiiiskite-bydapeshta-igri-1490380.html

/КРОСС/Градският съвет на Будапеща отхвърли предложението да проведе референдум за кандидатурата на града за домакинство на олимпийските игри през 2024 г. Унгарската столица ще продължи участието си в надпреварата заедно с Лос Анджелис, Рим и Париж. През миналата седмица Хамбург оттегли кандидатурата си, след като 51.6% от жителите на града гласуваха против на провелия се референдум. Предложението за референдум в Будапеща беше внесено от представителя на социалистите Чаба Хорват. 16 от членовете на градския съвет са гласували за, а 14 са били против при двама отсъстващи. Будапеща планира да организира олимпийските игри с бюджет от 1 трилион форинта (3.2 милиарда евро). Планът е една трета от сумата да бъде възвърната след игрите от продажбата на олимпийските съоръжения. Отделно трябва да бъдат похарчени още два трилиона форинта за инфраструктура, заявиха от консултантската компания "ПрайсуотърхаусКупърс". Половината от тази инвестиция ще бъде необходима дори да не се проведат олимпийски игри в града. Останалите кандидати са планирали по-голям бюджет. При Лос Анджелис е около 4.5 милиарда евро, а при Париж и Рим - около 6 милиарда евро. Домакинът на олимпийските игри през 2024 г. ще бъде избран през септември 2017 г. в Перу.  

Унищожението на "Звездата на смъртта" е довело галактиката до икономическа криза

http://offnews.bg/news/n_1/n_601065.html

Когато бунтовниците унищожиха двете "Звезди на смъртта" в оригиналната трилогия "Междузведни войни", това изглеждаше като знак за началото на нова ера на свобода в галактиката, която досега е живяла под ботуша на Империята. Но според ново академично проучване взривяването на големите колко планета космически станции би довело до катастрофални последици за научно-фантастичната вселена - най-вече ще причини икономическа депресия в астрономически пропорции. Проучването, озаглавено "Това е капан: Отровното хапче на император Палпатин", е направено от Закъри Файнщайн, професор по финансово инженерство от университета във Вашингтон. Той е работил по предположението, че когато Империята е победена, тя все още дължи на банковия сектор поне 50% от цената за построяването на първата "Звезда на смъртта" и цялата сума за втората. Неспособността на Империята да върне кредитите си от 500 квинтилиона (число с 20 нули) на банкерите, би довело до банкрут на финансовите институции в цялата галактика, което да причини домино ефект и да срине икономиката. Според професора бунтовниците би трябвало да имат в запас поне 15% от общия БВП на галактиката, за да успеят да спасят банките от фалит и да избегнат финансовата катастрофа. Според него обаче те нямат такива средства, което си личи и от ограничената им материална и военна база. Въпреки че изследването на Файнщайн от 10 страници е доста правдоподобно, сценаристите на новия епизод от поредицата май не са взели под внимание финансовото положение в галактиката.

Пампорово е в подготовка да стартира зимния сезон с нов четириседалков лифт и със силен спортен календар

http://frognews.bg/news_102958/Pamporovo-e-v-podgotovka-da-startira-zimniia-sezon-s-nov-chetirisedalkov-lift-i-sas-silen-sporten-kalendar/

Подготовката за новия зимен сезон в Пампорово върви усилено. Зимният сезон наближава и ние сме в пълна готовност да го открием с много подобрения и новости, които ви очакват в ски зона Пампорово. Официалното откриване на сезона в Пампорово все още не е обявено официално като дата, информират от „ПАМПОРОВО“ АД.

Прокуратурата се срещна с мисията на ЕК преди публикуването на мониторинговия доклад

http://pik.bg/прокуратурата-се-срещна-с-мисията-на-ек-преди-публикуването-на-мониторинговия-доклад-news445772.html

Прокуратурата се срещна с мисията на ЕК преди публикуването на мониторинговия доклад

На 2 декември 2015 г. ръководството на Прокуратурата на Република България се срещна с експертната мисия на Европейската комисия. Това е последното посещение на експертите преди публикуването на мониторинговия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка през м. януари следващата година.

Ръководството на Прокуратурата предостави информация за действията на специализираното звено „Антикорупция“, създадено между ДАНС, МВР и ПРБ, за дейността на Бюрото по защита към Главния прокурор, за образуваните досъдебни производства по линия на борба с организираната престъпност и противодействие на корупцията, както и за дела с висок обществен интерес, които са в съдебна фаза.

Ръководството на ПРБ представи своята позиция по публикуваните в публичното пространство записи между обвиняемата Румяна Ченалова и подсъдимата Владимира Янева. На вниманието на експертите беше представено и становището на Прокуратурата за опитите на министъра на правосъдието да инициира дисциплинарни производства срещу прокурори от Софийска градска прокуратура.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване