Остава слънчево и топло за декември

http://society.actualno.com/ostava-slynchevo-i-toplo-za-dekemvri-news_511362.html

Над страната ще бъде слънчево. Сутринта на места в низините ще се образува мъгла или ниска облачност. Около и след обяд облачността ще се разкъсва, а мъглата ще се разсейва. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще са между 0° и 5°, а максималните между 7° и 12°, съобщи БГНЕС по информация на НИМХ. Над планините ще бъде предимно слънчево. Вятърът преди обяд ще бъде умерен от север-северозапад и през деня постепенно ще отслабва. Максималната температура на височина 1200 ме

Св. преподобни Иоан Дамаскин

http://celebrate.actualno.com/sv-prepodobni-ioan-damaskin-news_511363.html

Св. преподобни Иоан Дамаскин бил родом от Дамаск, от знатен богат род. Страдал за почитане на св. икони: наклеветен несправедливо в държавна измяна, отсекли му дясната ръка, но с молитва към св. Богородица той я прилепил и зараснала. По тоя случай той написал ирмоса (песен): "Твоята победителна десница в сила се прослави..." По същото време написал и песента: "За Тебе се радва, Благодатна, всяка твар..." Кърпата, с която била превързана ръката му, за спомен носил на главата си. Постъпил в мана

Москов обещава: До четири месеца от 2016 година за електронно здравеопазване

http://healthy.actualno.com/moskov-obeshtava-do-chetiri-meseca-ot-2016-godina-za-elektronno-zdraveopazvane-news_511365.html

Най-късно от април ще бъдат въведени електронно направление за преглед при специалист и за изследвания и електронна рецепта, обеща пред парламентарната здравна комисия министърът на здравеопазването Петър Москов, информира "Сега". "Екстрите" трябваше да са в сила от края на тази година, но въвеждането им се отлага заради забавено финансиране от ЕС. Според министъра е възможно електронните направления и рецепти да са факт дори още по-рано. Целта е по-голям контрол и повече удобство за пациентите

P&G представя иновации, породени от разрастващата се лайфстайл и модна тенденция за преобладаващото спортно-елегантно облекло в гардероба на потребителите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261330_P%26G+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8%2C+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%

 БЪДЕЩЕТО НА СПОРТНО-ЕЛЕГАТНОТО ОБЛЕКЛО СПОРЕД ВОДЕЩИЯ МОДЕН ДИЗАЙНЕР ЖИЛ ДЕКОН

Тенденцията в  спортно-елегантното облекло изглежда ще се запази през 2016 г., като според експертите тя е на път да се утвърди като един от най-бързорастящите сектори в модата до 2020 г. Всъщност, за мнозина това не е просто тенденция, а по-скоро културна и лайфстайл промяна, която отразява променящите се нагласи. За някои това дори е вманиачаване по здравословния начин на живот и добрата физическа форма.

 

Ariel и Lenor, заедно с прочутия дизайнер и глобален моден консултант на P&G Fabric Care – Жил Декон, разглеждат тенденцията в спортно-елегантното облекло и материите, които се свързват с него, като за целта представят ограничена колекция капсули за пране, ексклузивно представени на събитието P&G Future Fabrics в Барселона на 2 декември 2015 г.

 

“Вдъхновяват ме жени, които се обличат със самочувствие, излъчват увереност и уравновесеност със стила си. Исках да създам модели, които срещат този дух с атлетичното и енергично отношение. Тази колекция е за това да бъдеш уникален и индивидуален, да се чувстваш комфортно в дрехите си, никога да не се ограничаваш и винаги да си готов да се представиш по най-добрия начин.” коментира Жил.

 

КАЧЕСТВАТА, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ  СПОРТНО-ЕЛЕГАНТНОТО ОБЛЕКЛО,  И СВЪРЗАНИТЕ С ТЯХ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД ГРИЖАТА ЗА ДРЕХИТЕ

Чрез събирането на стила с комфорта и функционалността на спортните дрехи, облеклото за свободното време поставя нови стандарти в конфекцията, което води като резултат до дрехи, които демонстрират най-доброто от двата свята. Тялото се подчертава, но без да се стяга, присъства висока степен на еластичност и комфорт, както и възможност за пране в перална машина. Моделите са с много приложения, стилни и неофициални.

 

Според световно проучване, проведено наскоро по поръчка на P&G Fabric Care* от името на Ariel и Lenor за популярността на тенденциите за носене на спортно-елегантно облекло:

ü  Почти трима от четирима потребители (71%) считат дрехите, вдъхновени от активния живот, за част от “нормалните” си дрехи в ежедневието;

ü  Повече от един от четирима (27%) твърди, че клиновете са най-предпочитаните им дрехи за носене всеки ден;

ü  Мнозина носят дрехи, вдъхновени от активния живот, в ежедневните си ангажименти (56%), когато пътуват (47%), пазаруват (41%) и дори когато излизат на вечеря (16%).

 

Тази нова тенденция води със себе си предизвикателство, що се отнася до грижата за дрехите. Днес 60% от зареденото в пералната пране съдържа дрехи, които не са от памук. Спортно-елегантното облекло е от трикотажни платове – полиестер, ликра, нови въ́лни, както и много други тъкани, което означава, че прането е по-разнообразно от всякога. Хората в момента са изправени пред над 900 комбинации за пране, в зависимост от разнообразните влакна, състава на тъканите, обема на зареденото в пералната пране, замърсяването, наличието на петна и качеството на водата.

 

НАУКАТА ЗА КОГНИТИВНОТО ПРЕДСТАВЯНЕ, В ЗАВИСИМОСТ ОТ ОБЛЕКЛОТО, ПОМАГА ЗА ИНОВАЦИЯТА НА ARIEL И LENOR

Да се разбере връзката между човека и дрехите, които носи, е ключово за преосмислянето на грижата за дрехите. Марките Ariel и Lenor от P&G Fabric Care предприеха поредица от изследвания с водещия когнитивен психолог д-р Лорънс Розенблум от Калифорнийския университет в Ривърсайд, за да проучат по-дълбоко феномена “Когнитивно представяне, в зависимост от облеклото”. Този термин описва подсъзнателния ефект на дрехите ни върху начина, по който се възприемаме, по който мислим, върху нашите настроения и поведение.

 

Съществуващите изследвания показват, че хората се справят по-добре, когато носят дрехи, които се свързват с важни аспекти на задачата, която изпълняват. В допълнение на това, ранните експерименти показват, че когнитивните способности се подобряват, когато се носят чисти дрехи. Цели 70% от хората твърдят, че като носят свежо облекло, вдъхновено от активния живот, се чувстват по-енергични, а 62% казват, че то повишава увереността им*, което показва истинската важност на правилната грижа за дрехите.

 

 

“Определено съществуват когнитивни последствия от носенето на официални дрехи, спрямо неофициалните. Дрехите ни променят начина, по който се възприемаме, но също така променят начина, по който работи нашият мозък, как формира понятия и какви решения вземаме в резултат на това. Нашите дрехи ни влияят на съвсем различно ниво, което съществува без другите да ни казват как изглеждаме и се чувстваме.” коментира д-р Лорънс Розенблум, когнитивен психолог от Калифорнийския университет в Ривърсайд.

 

Удобството, стилът и енергичността се превърнаха във вездесъщи качества, свързвани с ежедневното облекло, а на преден план в научно-изследователската и развойната дейност за всички продукти на Ariel и Lenor за грижа за дрехите, е запазването на качеството като нов”.

 

ФОРМУЛАТА ADVANCED CLEAN НА ARIEL ПОМАГА ЗА СЪХРАНЯВАНЕ НА КАЧЕСТВАТА НА ТЪКАНИТЕ, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ СПОРТНО-ЕЛЕГАНТНОТО ОБЛЕКЛО КАТО НОВО

Формулите на Ariel предоставят почистване от ново поколение, което дава ненадмината грижа за дрехите при най-новите съчетания от естествени и синтетични влакна в ежедневното облеклот, посредством процесите Пречистване на влакната на Ariel и Съхраняване на влакната на Ariel. Този Комплекс за почистване в дълбочина от ново поколение позволява прането при по-ниски температури, което спомага за защита на цветовете и влакната на тъканите, особено при влакна като еластан, които са изключително често срещани в облеклото за свободното време и са склонни към увреждане.

 

Благодарение на патентованата комбинация от почистващи технологии от ново поколение, Ariel премахва видимата и невидимата мръсотия, проникнала дълбоко в тъканите, като същевременно предотвратява повторното й отлагане по влакната, за да се спре натрупването й, тъй като тя може да причини увреждане и преждевременно стареене на дрехите (процес, който експертите на P&G по грижа за дрехите наричат сив воал).

 

Ariel също помага за запазване на усещането за комфорт при ежедневното облекло посредством технологиите FibreSCIENCE, специализирани в оптимизирането на условията за пране, за да останат влакната непокътнати и с усещане за дрехите като нови.

 

LENOR – ЗАЩИТА НА ВЛАКНАТА И ДЪЛГОТРАЙНА СВЕЖЕСТ ЗА СЪХРАНЯВАНЕ НА СТИЛА И КОМФОРТА НА СПОРТНО-ЕЛЕГАНТНОТО ОБЛЕКЛО В НАЙ-ДОБРИЯ МУ ВИД

Формулата на Lenor помага за съхраняване на структурата и строежа на спортно-елегантното облекло и приповдига настроението с ухание на парфюм.

 

Вдъхновен от връзката между емоциите на хората и аромата, Lenor подобрява облеклата и настроенията с усъвършенстваната ароматна технология и парфюмните масла, които осигуряват неустоимо свежо преживяване и дълготрайно ухание през целия ден. Всеки деликатен парфюм на Lenor съчетава повече от 60 ароматни компонента, които дават богати и сложни нотки на уханието.

 

Освен това Lenor прониква дълбоко в тъканите, за да омекоти влакната и да намали триенето между материите. Благодарение на процеса на Защита на влакната на Lenor, след само 5 до 10 пранета се наблюдава видима разлика, с по-малко завалване и топчета, за защита срещу свиване/отпускане при носене и запазване на усещането като ново на  облеклото за свободното време. Всяка капка Lenor съдържа милиарди омекотяващи вещества, които помагат за намаляване на триенето на ниво влакно по време на прането, както и при ежедневното носене, свеждайки до минимум вероятността от поява на завалване или топчета по тъканта, които причиняват увреждане и преждевременно стареене на дрехите.

 

Само в една бутилка от Lenor има достатъчно омекотяващи вещества, за покриване на 37 000 кв. м. Това е достатъчно, за да запълни мястото на Саграда Фамилия** в Барселона приблизително три пъти***.

 

Съхранете спортно-елегантното облекло като ново за по-дълго време с Ariel и Lenor

Иво Димитров и Джипо Николов: Ако софиянци въведат такса „провинция” за колите, Разград ще въведе такса „софийски номера”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261329_%D0%98%D0%B2%D0%BE+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%94%D0%B6%D0%B8%D0%BF%D0%BE+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D

 „Ако Общинският съвет в София по някаква необяснима за мен причина приеме вчерашното предложение, направено на столичния кмет от едрия бизнес по време на заседанието на бизнессъвета, да бъде въведена такса са влизане в града на коли, които не са със софийски номера, ще предложа с докладна записка Общинският съвет да приеме реципрочно решение: с такса тук да влизат всички коли, камиони и каквото и да са други превозни средства, които не са разградски регистрационни номера. В докладната ми за решение ще бъде включен и всеки друг областен град, който се присъедини към това нелепо не, към това абсурдно предложение.” Това обяви на специална пресконференция председателят на Постоянната комисия по ТСУ и транспорт в разградския местен парламент Иво Димитров. С него бе и общинският съветник от Реформаторския блок и член на същата комисия Джипо Джипов, който нарече предложението на КРИБ  с председател Кирил Домусчиев, на Българската стопанска камара, председателствана от Сашо Дончев, на „Главболгарстрой”, Софарма” и други представители на бизнеселита, дискриминационно и нямащо нищо общо с 21-ви век, където такси няма даже на границите между държавите от ЕС. „Що за логика? Да създаваш вътрешни граници?”, недоумява Джипов.

Иво Димитров уточни, че събираната тук  такса „софийски номера” ще отива в специален фонд , от който ще бъдат обезвъзмездявани всички разградчни, които представят документ, че са платили такса „провинция” в столицата. „Бъдете сигурни, че ще разградчани ще са на далавера”, мотивира идеята си Димитров. „Нали се сещате, че всички нови, лизингови, коли и камиони със с софийски номера? От фонда редовно ще се възползват и феновете на „Лудогорец”, когато ходят на мачове на любимия отбор в София”, успокои и привържениците на най-великата игра той.

 

„Без никаква шега – каза накрая Иво Димитров.- Абсурността на предложението се подсказва и от факта, че административният, а и икономическият център на държавата са в София. Просто няма как да не пътуваме до там. Ами като се наложи болен с линейка да стигне до специализирана болница в София, ще я спират на КПП-та да плаща такси, ли?

 

Силно се надявам подобно нелепо предложение, което подсказва за диагноза в главата на този, който го е измислил, да не се приеме. В съвременна Европа, където правото на свободно придвижване на хора и пренос на стоки е едва ли не свещено, да делиш хората на столичани и други! Ако обаче по някакъв начин предложението бъде облечено в законова форма, няма да оставим да ни смятат за прости селяни Домусчиев, Сашо Дончев и още шепа хора, представящи се за елита на българския бизнес!”, категоричен бе Иво Димитров.

 

Телефоните може скоро да се захранват със... сол

http://petel.bg/Telefonite-mozhe-skoro-da-se-zahranvat-sas----sol__136347

Снимка: Булфото Следващата батерия в телефона ни може да се базира на натрия, който се съдържа в трапезната сол, пише MailOnline, цитиран от...

Вижте ужасяващите находки, открити в дома на стрелците от Калифорния

http://petel.bg/Vizhte-uzhasyavashhite-nahodki--otkriti-v-doma-na-streltsite-ot-Kaliforniya-__136348

Кадри: CBS Снимка на ужасяващи находки от дома на стрeлците, избили невинkи в социалния център в Сан Бернардино Калифорния, публикува на...

Разстреляните в Калифорния са на възраст между 26 и 60 години

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/69709/Razstrelyanite-v-Kaliforniya-sa-na-vazrast-mezhdu-26-i-60-godini

/Поглед.инфо/ Властите в САЩ съобщиха имената на всички 14 загинали при разстрела в американския щат Калифорния.

Датчани казаха "не" в референдум за по-силно обвързване на страната с ЕС

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69708/Datchani-kazaha-ne-v-referendum-za-po-silno-obvarzvane-na-stranata-s-ES

/Поглед.инфо/ Датският премиер призна в четвъртък победата на „не” в референдума за по-голямо участие на скандинавското кралство в европейската политика в областта на правосъдието и полицейските дейности.

Почина кинокритикът Атанас Свиленов

http://pik.bg/почина-кинокритикът-атанас-свиленов-news446597.html

Почина кинокритикът Атанас Свиленов

Българският кинокритик Атанас Свиленов почина днес след дълго боледуване от рак. Той напусна този свят на 78 години.

Свиленов бе известен български филмов и литературен критик, остави над 20 книги и стотици публикации, свързани с проблемите на киното, джаза и изкуството.

Бил е редактор в Българска национална филмотека (1966), в сп. „Пламък“ (1967), в културния отдел на в. „Земеделско знаме“ (1970-1975), както и в отдел "Критика" на в. „Литературен фронт“ (1976-1990). Оглавявал е вестниците „Литературен форум“ (1992) и „Демокрация“. Завеждал е и филмотечния архив на БНТ.
„Живях и живея във време, в което бях и съм принуден да се съобразявам с неща, които би трябвало да пренебрегвам. Време, в което съм поел твърде много илюзии. А прозрението, че са илюзии, е дошло твърде късно“, споделяше Свиленов.
Поклонението ще е в тази събота от 13 ч. в църквата „Света София“.
Поклон пред паметта му!

Почитаме Свети Сава

http://pik.bg/почитаме-свети-сава-news446595.html

Почитаме Свети Сава

На 5 декември българската православна църква чества празника Св. Сава.
В народните представи, Св. Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).
Обредните практики на Св. Сава са сходни като тези за Св. Варвара, защото двете сестри подготвят всичко за деня на брат им Никола. "Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава", казва народната приказка. Сава е свързана и с плодовитостта, за това на този ден яловите булки изпълнявали ритуал заедно с най-старата жена в дома.
Жената, която искала дете правела обреден хляб. Започвала да пресява брашно със сито обърнато наопаки, а най-старата жена й казвала "Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема". Предците ни изпитвали страхопочитание към Св. Сава, защото вярвали, че "засява" болестите по хората, от там идва и израза "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява".
На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, а на някои места приготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен. На този ден празнуват именниците - Сава, Савка, Владислав, Владислава, Слав, Слави, Славка, Славчо.

Миков: България намалява със 110 души на ден

http://pik.bg/миков-българия-намалява-със-110-души-на-ден-news446884.html

Миков: България намалява със 110 души на ден

„В последните години България годишно намалява с около 40 хиляди човека. Всяка година изчезва един град като Кюстендил. С тези темпове България намалява със 110 човека на ден и с 4,6 човека на час. Ако това не бъде променено, след десет години населението на страната ще се стопи до 6,6 млн. души”.

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков в декларация от името на парламентарната група на социалистите. Според него тежките демографски проблеми са резултат от неизпълнение на основните конституционни функции на държавата за гарантиране на социалната сигурност и намаляване на социалните неравенства.

„Демографска политика не се прави с десни мерки”, категоричен бе Миков. Той се обърна към управляващите с думите, че при тяхното управление държавата абдикира от своите задължения и понастоящем е свила преразпределителната си дейност до нива от около 37-38% или с около 10-12% по-малко от средноевропейските нива.

„В условията на криза ограничението на преразпределителната функция на държавата води единствено до повече бедност и неравенства. Но не решава нито един проблем. Демографската криза е достигнала равнище, при което тя вече се превръща в заплаха за държавността и демократичния ред в България”, каза още председателят на БСП. Той припомни, че по предложение на левицата парламентът е задължил Министерския съвет до 30-ти ноември да разработи и внесе в Народното събрание краткосрочни и средносрочни мерки за преодоляване на демографската криза.

„Днес е 4-ти декември и това видимо не се случи. Социалният министър само споменава, че ще прави стратегия, но когато се реализира тази стратегия, в България може да не са останали граждани да й се радват”, допълни Миков. Той продължи, че в приетия бюджет няма решения на причините и последиците за демографската криза - намаляване на населението, бедността, безработица, неравенства, липса на перспектива, икономическа несигурност, териториален дисбаланс.

„Това е безотговорно поведение на правителство и мнозинство. Това показва колко малко днес управлението се вълнува от проблемите на България”, каза още лидерът на БСП. Миков заяви, че единственият социален коректив на това правителство е интересът на милиони българи – българи, които искат друго бъдеще за България и всички партии, които наричат себе си национално отговорни, трябва да се включат в спешни мерки за преодоляване на демографската катастрофа в България.

„Ние от БСП предлагаме такива мерки, предложихме ги и при приемането на бюджета, но бяха лековато отхвърлени от мнозинството. Ще продължим, защото това е интересът на България и на милионите български граждани, които искат да имат бъдеще тук, в България”, завърши Михаил Миков. 

Танев: Нямат основание да ми искат оставката

http://pik.bg/танев-нямат-основание-да-ми-искат-оставката-news446878.html

Танев: Нямат основание да ми искат оставката

Нямат основание - така реагира министърът на образованието Тодор Танев на призивите за неговата оставка пред медиите в НС след участието му в парламентарния контрол.

„Ако той /Бойко Борисов - бел.р./ прецени, че има по-добър министър, който да свършва работите по-бързо или по-ефективно, тогава - да. Но по други причини, а ние като екип наистина добре работим, би било голяма и печална грешка да стане това заради кухненски дреболии”, коментира той. Ако Радан Кънев е променил своето мнение, аз не знам за това, но го виждам, добави Танев.

„Кънев е променил изобщо мнението си по много въпроси в това време, вероятно има някаква причина, но ние от Гражданския съвет не сме канени на техните председателски съвети, така че не мога да знам какво точно става там”, каза министърът. Той направи опит да се отчете, изброявайки законовите промени, инициирани от министерството. На въпрос дали някой има апетит към неговия пост, Танев отговори: „от първия ден, и от най-близкото до най-далечното обкръжение”

Петкова: Никой не може да каже каква ще е цената на тока след либерализацията

http://pik.bg/петкова-никой-не-може-да-каже-каква-ще-е-цената-на-тока-след-либерализацията-news446876.html

Петкова: Никой не може да каже каква ще е цената на тока след либерализацията

Никой не може да каже каква ще бъде цената на електрическата енергия към този момент след либерализацията. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на въпрос на БГНЕС.

Според нея международната практика показвала, че в първите месеци след пълната либерализация на този пазар се забелязвала тенденция на леко повишаване на цената, но впоследствие падала под нивата преди либерализацията.

И даде за пример румънския опит. Каква ще бъде цената след пълната либерализация на електроенергийния пазар ще определи единствено и само пазарът, но държавата трябва да дефинира групата на енергийно бедните, за да бъдат защитени от евентуално повишаване на стойността на тока, каза тя. Либерализацията на електроенергийния пазар е важна стъпка, която ще постави целия сектор в качествено нова ситуация, тя е отлагана, но няма как да бъде избегната, категорична бе Петкова.

Но България е една от последните страни-членки на ЕС, която не е либерализирала напълно своя пазар- готвим се за този момент. Имаме сключен договор със СБ, очакваме през декември техните експерти, за да изберем модела за либерализация, ще обсъдим вариантите, които те ни предлагат. Целта е да изберем модел, който ще защити интересите на българския потребител и интересите на българската индустрия, посочи Петкова. Основната препоръка на този етап на СБ е, че този процес трябва да се случи бавно, тъй като това не е еднократен акт, който се случва от днес за утре, а процес, който да мине през съответните фази, добави тя.

Джакпотът в играта 6/49 за неделя ще бъде 2 310 000 лева

http://pik.bg/джакпотът-в-играта-6/49-за-неделя-ще-бъде-2-310-000-лева-news446592.html

Джакпотът в играта 6/49 за неделя ще бъде 2 310 000 лева

След днешния 97-ми тираж на Български спортен тотализатор отново всички джакпоти оцеляха след като никой не уцели печелившите числа в игрите. Джакпотът в играта 6/49 за неделя ще бъде 2 310 000 лева, в 6/42 ще бъде 270 000 лева, а за ТОТО 2 – Зодиак – 4 220 000 лева.

Днес щастливата комбинация в играта 6/49 беше 4, 9, 12, 34, 41, 46. Числата на късмета, изтеглени тази вечер в 6/42 бяха 5, 11, 22, 24, 34, 42. Изтеглените числа за първо теглене в играта 5/35 са 9, 11, 13, 21, 24, а във второ теглене на същата игра – 8, 14, 21, 30, 35. В първо теглене на играта има една печалба от 23 086 лева, във второ – отново една печалба от 23 086 лева.

Изтеглените числа в ТОТО 2-ЗОДИАК (5/50 + 1/12) бяха 5, 9, 28, 46, 50, а късметлийската зодията беше 6. В играта Тото Джокер позициите бяха 2, 1, 9, а цифрите са в последователност 5, 7, 4. В играта днес има 12 печалби по 1 383 лева. Голямата награда във Втори ТОТО шанс тази неделя ще бъде 25 000 лева.

Участниците в игрите на БСТ могат да правят своите залози, независимо дали имат в близост тото-пункт, единственото условие е да имат интернет.

Бъчварова ще участва в Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел

http://pik.bg/бъчварова-ще-участва-в-съвета-по-правосъдие-и-вътрешни-работи-в-брюксел-news446672.html

Бъчварова ще участва в Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще участва в Съвета по правосъдие и вътрешни работи, съобщиха от правителствената пресслужба.

Заседанието на вътрешните министри на ЕС ще се проведе на 4 декември в Брюксел. Министрите ще обсъдят миграцията, действията в борбата срещу тероризма и стратегията за вътрешна сигурност на ЕС. 

Седем министри участват на парламентарен контрол

http://pik.bg/седем-министри-участват-на-парламентарен-контрол-news446587.html

Седем министри участват на парламентарен контрол

Седем министри от кабинета „Борисов 2” ще участват в парламентарния контрол този петък, 4 декември.
Първа на депутатски въпрос ще отговаря вицепремиера Меглена Кунева. Към нея има само един въпрос зададен от народните представители Михо Михов и Иван Иванов относно осигуряване на независима международна експертиза за последиците при и след военни учения на полигон "Ново село".
Веднага след нея на парламентарната трибуна ще се качи финансовият министър Владислав Горан, който през изминалата седмица всеки ден е в Народното събрание, което прие на второ четене бюджета за следващата година. Към Горанов има три въпроса. Първият е зададен от група народни представители, начело с Михаил Миков, относно организацията на снегопочистването и сметоизвозването на ГКПП-та на територията на България. Вторият въпрос е от депутата Румен Гечев относно условията на продажба на държавни ценни книжа за 50 милиона евро през ноември 2015 г. Георги Свиленски е задал въпрос относно продължаващо неизпълнение на финансовите ангажименти на държавата за изпълнение на публични задачи през 2014 г. и 2015 г., извършени от държавни предприятия.
Към министърът на образованието и науката Тодор Танев също има само един въпрос и той е относно проект за нов правилник на фонд "Научни изследвания" на МОН.
Четвърти на трибуната трябва да застане Божидар Лукарски, министър на икономиката. Той ще отговаря на въпрос относно изпращане на нотификация до ЕК за монтиране на измервателни уреди на производителите на алкохол и цигари и на въпрос относно приключване на изграждането на "София Тех парк", финансирано от ОП "Конкурентоспособност".
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще отговори на въпрос относно конкретни действия, които ще бъдат приоритети, с цел осигуряване енергийната сигурност на България и на въпрос относно състоянието на далекопроводната мрежа в област Смолян.
В контрола ще участва и външният министър Даниел Митов, към когото има зададе общо четири въпроса. Той ще отговаря на въпрос относно недопускането на руски хуманитарни самолети във въздушното пространство на България и за намеса на чуждестранни посланици във вътрешните работи на страната. Митов ще трябва да даде отговор и на въпрос относно официална позиция на българското правителство, както и на въпрос относно изразена позиция на заседанието на Съвета на министрите на външните работи в Брюксел - ноември 2015 г.
Към министъра на земеделието Десислава Танева, която ще участва последна в контрол, има зададени най-много въпроси. Тя ще отговаря на въпрос относно структурни и финансови проблеми в Селскостопанската академия, на въпрос относно избор на сертифициращ орган по Програмата за развитие на селските райони, на въпрос относно унищожаване на гори в природен парк "Витоша". Танева ще трябва да отговори още на въпроси относно ефект и ограничения от отмяната на пар. 78 от Закона за горите върху дребните собственици на имоти в горските територии; относно оползотворяване на материала от дърветата, паднали в Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Пазарджишка област по време на обилните снеговалежи; относно изпълнението на проекти за трупосъбирателни площадки по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013) и на въпрос относно стопанисването на родопската гора.

Радев: В бюджета за 2016 г. рисковете са в енергетиката и транспорта

http://pik.bg/радев-в-бюджета-за-2016-г-рисковете-са-в-енергетиката-и-транспорта-news446699.html

Радев: В бюджета за 2016 г. рисковете са в енергетиката и транспорта

Банковата система като цяло е стабилна, търговските ни банки са с висока ликвидност. Това обяви пред бТВ управителят на БНБ Димитър Радев. Той добави, че банковият надзор на централната банка ще бъде подсилен следващата година.

Изводите от доклада на Сметната палата за банковия надзор на БНБ според него са били спекулативно представени. В бюджета за 2016 г. рисковете са в енергетиката и транспорта, които от години акумулират дефицит, смята управителят на БНБ. Той се надява да се изпълни заложеният дефицит от 2%. Двулевките вече ще са на монета по икономически причини – по-евтино е да се секат монети, обясни Димитър Радев.

По казуса „КТБ” Радев обяви, че виновникът трябва да бъде посочен от съда. По думите му в този казус има много уроци. Мерките, които ще предприеме БНБ са подобряване на надзора и сериозна независима оценка на активите на банките догодина. Радев не се ангажира с конкретна дата за влизане на страната ни в Еврозоната. Не би трябвало българинът да обеднее, ако приемем еврото, коментира гуверньорът. Според него България се движи в правилната посока, но трябва да увеличим темпото.

Търсят се новинари за екипа на "Дневник"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/04/2661509_tursiat_se_novinari_za_ekipa_na_dnevnik/?ref=rss


Всеизвестна истина е, че новините не спят. Особено в последните месеци. И понякога са толкова много, че дори общите усилия на редактори и репортери не са достатъчни, за да получат читателите на "Дневник" всички важни и стойностни текстове, които очакват. 

Затова сега "Дневник" търси за екипа си новинари, които са в състояние да преценят и проверят информацията, след което да я поднесат бързо и грамотно.

Предизвикателството

Изискванията са по-скромни от тези за...

Ще бъде изработена стратегия за борба с трафика на хора

http://pik.bg/ще-бъде-изработена-стратегия-за-борба-с-трафика-на-хора-news446582.html

Ще бъде изработена стратегия за борба с трафика на хора

Стратегия за борба с трафика на хора, предлагаща дългосрочна визия в областта на противодействие на трафика и закрила на жертвите и отчитаща новите геополитически реалности, ще бъде изготвена и одобрена следващата година.

За това се разбраха днес членовете на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБХТ), председателствана от вицепремиера Меглена Кунева. Стратегията с ясно маркирани приоритети и конкретни цели ще даде насока за разписване на оперативни цели и мерки в ежегодно прилаганите национални програми за борба с трафика на хора, информираха от правителствената информационна служба.

През 2016 г. ще бъде изработена и Европейската стратегия в същата област, като страната ни ще даде своя принос. В изготвянето на националната стратегия ще участват както представители на институциите, свързани с борбата с трафика, така и представители на неправителствения сектор.

Участниците в комисията одобриха също така актуализирането на Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик и се съгласиха да бъде официално приет с решение на Министерския съвет. Това ще повиши правната стойност на документа, като вмени задължителен характер на разписаните процедури на работа и така ще се подобри междуинституционалното сътрудничество в областта на подкрепата на жертвите на трафик.

Членовете на НКБТХ постигнаха и принципно споразумение за прилагане на единна система за мониторинг и анализ на данни за жертвите и извършителите на престъплението. За жертвите системата ще събира данни като социално-демографска информация, набиране, маршрут на пребиваване и експлоатация, а за извършителите – данни за предварителното разследване и за наказателното и съдебно производство. По този начин ще се обогати статистическата информация, необходима за създаването на ефективни политики за превенция и противодействие на трафика.

Поредна пловдивска телевизия изчезна от ефира

http://pik.bg/поредна-пловдивска-телевизия-изчезна-от-ефира-news446581.html

Поредна пловдивска телевизия изчезна от ефира

Изненадващо снощи собственикът на телевизия DC TV в Пловдив Иван Гологанов освободи всичките си служители и спря излъчването в ефир.
Това е местна кабелна телевизия, която се излъчваше в рамките на кабелна мрежа на същия собственик. Преди години телевизията нашумя със споровете, които той имаше с бившия си съдружник Красимир Киров, стигна се до блокада на офисите и рязане на кабели.

Макар че нямаше покритие в цял Пловдив, телевизията се беше утвърдила в медийната карта на града. След Нова Българска телевизия на Георги Гергов, тя е следващата, която бива закрита по този начин. От четири телевизии в Пловдив, в момента работят само две - БНТ-Пловдив, чиято програма е част от БНТ-България и Пловдивска обществена телевизия на Евгений Тодоров.

Седем министри участват в парламентарния контрол

http://pik.bg/седем-министри-участват-в-парламентарния-контрол-news446622.html

Седем министри участват в парламентарния контрол

Седем министри от кабинета „Борисов 2” ще участват в парламентарния контрол този петък, 4 декември.
Първа на депутатски въпрос ще отговаря Меглена Кунева, която е вицепремиер. Към нея има само един въпрос зададен от народните представители Михо Михов и Иван Иванов относно осигуряване на независима международна експертиза за последиците при и след военни учения на полигон "Ново село".
Веднага след нея на парламентарната трибуна ще се качи финансовият министър Владислав Горанов, който през изминалата седмица всеки ден е в Народното събрание, което прие на второ четене бюджета за следващата година. Към Горанов има три въпроса. Първият е зададен от група народни представители, начело с Михаил Миков, относно организацията на снегопочистването и сметоизвозването на ГКПП-та на територията на България. Вторият въпрос е от депутата Румен Гечев за условията на продажба на държавни ценни книжа за 50 милиона евро през ноември 2015 г. Георги Свиленски е задал въпрос за продължаващо неизпълнение на финансовите ангажименти на държавата при изпълнение на публични задачи през 2014 г. и 2015 г., извършени от държавни предприятия.
Към министъра на образованието и науката Тодор Танев също има само един въпрос и той е за проект за нов правилник на фонд "Научни изследвания" на МОН.
Четвърти на трибуната трябва да застане Божидар Лукарски, министър на икономиката. Той ще отговаря на въпрос около изпращанета на нотификация до ЕК за монтиране на измервателни уреди на производителите на алкохол и цигари и на въпрос относно приключването на изграждането на "София Тех парк", финансирано от ОП "Конкурентоспособност".
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще отговори на въпрос за конкретни действия, които ще бъдат предприети приоритетно за енергийната сигурност на България и на въпрос за състоянието на далекопроводите в Смолянска област.
В контрола ще участва и външният министър Даниел Митов, към когото има зададени общо четири въпроса. Той ще отговаря на въпрос относно недопускането на руски хуманитарни самолети във въздушното пространство на България и за намеса на чуждестранни посланици във вътрешните работи на страната. Митов ще трябва да даде отговор и на въпрос, свързан с официална позиция на българското правителство, както и на въпрос относно изразена позиция на заседанието на Съвета на министрите на външните работи в Брюксел през ноември т.г.
Към министъра на земеделието Десислава Танева, която ще участва последна в контрола, има зададени най-много въпроси. Тя ще отговаря на въпрос относно структурни и финансови проблеми в Селскостопанската академия, на въпрос за избора на сертифициращ орган по Програмата за развитие на селските райони, на въпрос около унищожаването на гори в природен парк "Витоша". Танева ще трябва да отговори още на въпроси относно ефекта и ограниченията от отмяната на параграф 78 от Закона за горите, които засягат дребните собственици на имоти в горските територии; относно оползотворяване на материала от дърветата, паднали в Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Пазарджишка област по време на обилните снеговалежи; относно изпълнението на проекти за събирателни площадки за дървени трупи по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013) и на въпрос относно стопанисването на родопската гора.

Филми в Дневник След 5: Виктор Франкенщайн

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/12/04/2661006_viktor_frankenshtain/?ref=rss


110 мин.
Режисьор: Пол МакГуган
Сценарист: Макс Ландис
Оператор: Фабиан Вагнер
Музика: Крейг Амстронг
Продуцент: Джон Дейвис, Айра Шуман, Дерек Даучи
В ролите: Даниел Радклиф, Джеймс Макавой, Джесика Браун Финдли, Андрю Скот и Чарлс Данс
Актьорите Даниел Радклиф и Джеймс Макавой са звездите във "Виктор Франкенщайн", най-новият изпълнен с динамика и вълнуващи обрати прочит на легендарната приказка.

Радикалният учен Виктор Франкенщайн (Макавой) и...

Филми в Дневник След 5: Снежната кралица 2

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/12/04/2660878_snejnata_kralica_2/?ref=rss


Жанр: Анимация
Русия / 2014 / 76 минути
Възрастова група: B - Без ограничения в показа
Сценарист: Алексей Цицилин, Алексей Замислов
Режисьор: Алексей Цицилин
След победата си над Снежната Кралица, тролът Орм се разделя с Герда, Кай и останалите си приятели.

Той успява да спаси народа на троловете, но в желанието си да стане герой и да спечели ръката на принцесата, Орм започва все повече да преувеличава своята роля в битката със Снежната Кралица в разказите...

Филми в Дневник След 5: В сърцето на морето

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/12/04/2661001_v_surceto_na_moreto/?ref=rss


САЩ, 3D, IMAX 3D, 121 мин
Режисьор: Рон Хауърд
Сценарист: Чарлз Левит
Продуцент:  Джо Рот, Паула Уайнщайн, Уил Уард
Оператор: Антъни Дод Мантъл
Музика: Рохи Банос
В ролите: Крис Хемсуърт, Бенджамин Уолкър, Килиън Мърфи, Бен Уишоу, Том Холанд, Брендън Глийсън
 
Носителят на Оскар® Рон Хауърд ("Красив ум") е режисьор на екшън приключението "В сърцето на морето," базирано по бестселъра на Натаниел Филбрик, който описва драматичното плаване на Есекс....

Филми в Дневник След 5: Тайната е в техните очи

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/12/04/2660960_tainata_e_v_tehnite_ochi/?ref=rss


Жанр: Драма, Криминален, Трилър
САЩ / 2015 / 111 минути
Сценарист: Били Рей
Режисьор: Били Рей
В ролите: Патрик Дейвис, Алфред Молина, Марк Фамиглети, Дон Харви, Чиуетел Еджиофор, Линдан Смит, Майкъл Кели, Зоуи Греам, Джо Коул, Дийн Морис
Продуцент: Марк Джонсън, Мат Джаксън
Цената на вманиачаването е в центъра на "Тайната е в техните очи".

Вплитайки едно трагично минало с пейзажа на Лос Анжелис, "Тайната е в техните очи" е изпълнен с изненади трилър,...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5152215

Д-р Антоанета Тикова, завеждащ детското отделение в МБАЛ "Проф. Д. Ранев", гр. Пещера.
Красимира Георгиева, първи заместник-главен редактор на вестник "Труд".
Благой Благоев, трикратен световен шампион по вдигане на тежести, 59 г.
Боряна Пенчева, член на УС на БНБ.
Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса,
Д-р Антоанета Тикова, завеждащ детското отделение в МБАЛ "Проф. Д. Ранев", гр. Пещера. Красимира Георгиева, първи заместник-главен редактор на вестник "Труд". Благой Благоев, трикратен световен шампион по вдигане на тежести, 59 г. Боряна Пенчева, член на УС на БНБ. Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса,

Филми в Дневник След 5: Стив Джобс

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/12/04/2565237_stiv_djobs/?ref=rss


Стив Джобс ни отвежда зад кулисите на дигиталната революция, изграждайки един много личен портрет на брилянтния лидер от епицентъра на събитията по пускането на пазара на три иконични продукта до разкриването на iMac през 1998.

Режисьор е носителят на Оскар Дани Бойл, а сценарист – носителят на Оскар Арън Соркин. Стив Джобс е базиран на бестселъра на Уолтър Айзъксън. Продуценти са Марк Гордън, Гаймън Касиди от Film 360, Скот Рудин и носителят на Оскар Крисчън Колсън.
...

Крафт бирата – световно въстание срещу индустриалното безличие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5152133

Актуалната тенденция пробива и в България със специалната марка “Бял щърк”
Нова дума в българския – крафт бира. Който знае немски, веднага ще реши, че това е много яка бира. Така си е, в смисъл на хубава не само според жаргона на тийнейджърите. Сигурно го знае всеки, който е влизал в специализираните магазини и заведения за крафт пиво в София,
Актуалната тенденция пробива и в България със специалната марка “Бял щърк” Нова дума в българския – крафт бира. Който знае немски, веднага ще реши, че това е много яка бира. Така си е, в смисъл на хубава не само според жаргона на тийнейджърите. Сигурно го знае всеки, който е влизал в специализираните магазини и заведения за крафт пиво в София,

Крафт бирата – световно въстание срещу индустриалното безличие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5152115

Актуалната тенденция пробива и в България със специалната марка “Бял щърк”
Нова дума в българския – крафт бира. Който знае немски, веднага ще реши, че това е много яка бира. Така си е, в смисъл на хубава не само според жаргона на тийнейджърите. Сигурно го знае всеки, който е влизал в специализираните магазини и заведения за крафт пиво в София,
Актуалната тенденция пробива и в България със специалната марка “Бял щърк” Нова дума в българския – крафт бира. Който знае немски, веднага ще реши, че това е много яка бира. Така си е, в смисъл на хубава не само според жаргона на тийнейджърите. Сигурно го знае всеки, който е влизал в специализираните магазини и заведения за крафт пиво в София,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване