Светът ще премине към възобновяема енергия до две десетилетия, смята Мъск

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/12/04/2662377_svetut_shte_premine_kum_vuzobnoviaema_energiia_do_dve/?ref=rss


Предприемачът и основател на Tesla Motors Елън Мъск е на мнение, че горивата от полезни изкопаеми могат много бързо да бъдат забравени, ако на срещата за климата в Париж бъдат взети правилните решения. Според Мъск преминаването към възобновяема енергия може да се реализира за около две десетилетия, съобщава агенция Reuters.

"Ще изелзем от ерата на изкопаемите горива. Неизбежно е", коментира Мъск по време на реч пред студенти от Париж. Според него всичко може да се случи много бързо, стига правителствата ускорят процеса чрез реални споразумения, които да приемат по време на срещата за климата.

Самият Мъск коментира, че според него това ще се случи и въпреки много различния в момента, ще се стигне до споразумения. Той допълва, че една от първите мерки трябва да бъде премахването на около 5.3 трилиона долара годишно, които правителствата дават под формата на субсидии за сектора на изкопаеми горива.

Друга мярка е правителствата да си наложат таван за въглеродни емисии или данък. "Когато сложим цена на въглеродните емисии, коригираме ценова грешка на пазара. Всяка сума ще е по-добре от нулата, която имаме в момента", смята Мъск. В случая важното е не да се пълнят държавните хазни, а да се стимулира бизнесът да търси по-активно алтернативни енергийни източници, смята предприемачът.

Преглед на печата - 4 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=308104

Днешните вестници поместват на първа страница снимки с различни моменти от пристигането и посрещането на Камерън от премиера Борисов. "Камерън хвали Борисов за борбата с контрабандата", пише Монитор. Според 24 часа "Камерън търси подкрепа от Борисов", но не е пояснено за какво.

Да не драматизираме с цената на най-дългия тунел, призова министър Павлова

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/12/04/2662969_da_ne_dramatizirame_s_cenata_na_nai-dulgiia_tunel/?ref=rss


Нека не драматизираме с цената за изграждането на най-дългия тунел в България, призова по Нова телевизия днес министърът на регионалното развитие Лиляна Павловна. Съоръжението, което е с дължина два километра и ще се намира на магистрала "Струма", в участъка от Благоевград до Крупник, ще струва 250 млн. лева.

Лиляна Павлова не се съгласи с определението, че това е най-скъпият тунел, правян някога в България. Тя уточни, че в цитираната сума влиза допроектирането на новата отсечка от магистралата, изграждането на 3 километра от нея и тунелът "Железница".

Регионалният министър посочи още, че това е максималната цена, като при търга тя със сигурност ще падне. "Често ни обвиняват в обратното, че строим евтино, некачествено и не включваме всичко. Ето тук всичко е включено, дори всички възможни форсмажорни обстоятелства", допълни Павлова.

Тя припомни, че за незавършените участъци от магистрала Струма, вече има избрани изпълнители за отсечките Благоевград - Крупник и Кресна - Сандански. Остава само да се определи кой ще строи най-тежкият участък - преминаването през Кресненското дефиле, който още се проектира.

Удължаването на "Хемус" ще започне най-рано през 2017 година
Регионалният министър съобщи още, че в понеделник ще бъдат отворени ценовите оферти за двата лота от по 30 км на магистрала "Хемус", с изграждането на които тя ще стигне почти до Плевен. Беше уточнено, че при максимално безпроблемно преминаване на следващите етапи - избър на изпълнител и отчуждавания, строителството може да започне през 2017 година. Завършването на двете нови отсечки пък може да се очаква около 2020 година.

Коментирайки поскъпването на винетките, Павлова не се съгласи с твърденията, че тя е скочила изненадващо. "Неведнъж казахме, че се правят анализи, каква трябва да е реалната цена и че ще въведем тол системата за камионите. Края на октомври беше готов анализът на Световната банка, представихме го на Министерски съвет и взехме решението", обясни министърът.

Лиляна Павлова припомни, че с парите от винетките се поддържат 20 000 километра републикански пътища, а за да са те в добро състояние са нужни 600 млн лева годишно. Сега парите за тази дейност са 200 хил лева.

Няма да има бариери по пътищата заради тол системата
Недостигът на средства се отразява най-зле на третокласните пътища, които са общо 12 000 км, които са изградени преди повече от 30 години, а пари за ремонта им няма. По повод обвиненията, че се строят предимно магистрали, а на другите шосета не се обръща внимание, Павлова уточни, че аутобаните се строят с европейски средства, а не с парите от винетките. Министърът обяче не скри, че при сегашната ситуация вниманието е към пътищата първи и втори клас пътища, по които има по-сериозен трафик.

Регионалният министър обясни, че въвеждането на тол системата за камионите, която ще позволи плащаната сума да зависи от изминатото разстояние, може да стане най-рано през 2017 година. Тя уточни, че на магистралите бариери няма да се слагат, защото системата ще е GPS базирана. Камери ще следят дали е платено както за товарните автомобили, така и леките коли, който ще са снабдени с електронни винетки. Коментирайки протестите срещу винетките, Павлова заяви, че сред хората на тях има искрено протестиращи, но и дежурни протестиращи.

Зимата изненадала тираджиите, а не министерството
В отговор на въпрос за зимното поддържане на пътищата, регионалният министър обясни, че от нужните 3300 машини на разположение са вече 2800. За останалите имало уверения, че сега са заети с други дейности, но при прогнози на сняг, могат да бъдат бързо преоборудвани.

Почистващата техника ще е разположена в 250 пункта в цялата страна. Коментирайки първият сняг, паднал тази седмица и проблемите на магистрала "Хемус", министърът посочи, че не министерството, а тираджиите са били изненадани от нея, като са карали с гуми-галоши.

По повод зрителски сигнал за некачествен ремонт на кооперация по програмата на саниране, Лиляна Павлова призова опалкванията първо да се изпращат до министерството на регионалното развитие, а след това до медиите. Тя обясни, че всички сигнали за некачествена работа се проверяват и се изисква от изпълнителя да направи ремонта както трябва.

Ако той не приеме, се използват запорираните суми по договора като гаранция и работата се възлага на друга фирма. Павлова успокои, че всчики жилищни сдружения, които са подали документи по европейската програма за саниране, но не са влезви в нея, ще бъдат прехвърлени към националната програма.
 

Понижи се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката

http://pik.bg/понижи-се-нивото-на-дунав-в-началото-на-българския-участък-на-реката-news446682.html

Понижи се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката

Понижи се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката за последните 24 часа. При Ново село нивото на Дунав се е понижило с 18 см и днес водният стоеж там е 180 см, съобщиха от местната Хидрометеорологична станция.

При Лом нивото на реката е спаднало с 17 см и водният стоеж е 263 см. При Оряхово понижението на нивото на реката е с 21 см и водният стоеж там е 175 см. В останалите хидрометеорологични станции от българския участък на реката нивото се е понижило със стойности от -7 до - 29 см. Температурата на водата край Ново село е 8.2 градуса.

Преглед на варненския печат - 4 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=308103

„Самороден маркетинг практикуват на Рибната борса преди Никулден”, е заглавие от първа страница в днешния брой на варненския вестник „Черно море”. Ако твърде много сте се култивирали от шопинг в магазинната мрежа с европейски вид, молове и хипермаркети, може спокойно да се разходите до Рибната борса на Колхозния, за да си спомните атмосферата на родния битов пазар, пише авторът на статията.

Шефът на БНБ: Левът не е обезценен, няма да обеднеем от еврозоната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261386_%D0%A8%D0%B5%D1%84%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%9D%D0%91%3A+%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD%2C+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0

 „Продължаваща фискална консолидация предвижда следващата година, надявам се това да бъде изпълнено. Има гласове, че бюджетът е прекалено консервативен, както и такива, че е прекалено оптимистичен, което говори, че е постигнат баланс. Има предвидени реформи, доколко са реални, ще покаже времето”. Това каза пред БТВ шефът на БНБ Димитър Радев. По повод одитния доклад на Сметната палата той посочи, че Сметната палата имала много трудна задача - да направи одит на банковия надзор до края на 2014 г., т.е не отразява реалното състояние до момента. Констатацията за неефективен банков надзор била направена от самата централна банка. Критериите бяха т.нар. Базелски основни принципи, които са централни в тази сфера. Очевидно е, че има слабости в банковия надзор", смята Радев.

„Българските пари не са обезценени, не поне през последните 19 години. Българският лев струва 0.511922 евро и това няма да се промени. Ако имам два лева в джоба, ще си купя два билета за метрото и ще отида на гости”, пошегува се Радев по повод новата монета от два лева, която влиза на пазара от 7-и декември.

Наследникът на Иван Искров отказа да коментира предшественика си и да отговори на въпрос той ли носи отговорност за банковата криза с КТБ. "Банката има добра традиция новите стопани да не коментират предшествениците си, така че аз няма да наруша това. Надявам се, че след като приключи разследването, включително и на бивши вече чиновници от БНБ, вината за срива на КТБ ще се персонифицира ", категоричен бе Радев.

„На повечето ръководни позиции в БНБ има нови кадри - нови директори на ключови директори, нови подуправители, нови юристи, нови счетоводители. Не работя със стария екип, както се твърди”, посочи още Димитър Радев.

По повод заплатата си от 15 000 лв. и факта, че премиерът взима много по-малко за отговорностите, които носи, Радев се съгласи, че Борисов трябва да получава повече пари за поста си. „Не се чувам често с премиера, когато това става, има конкретни теми, тези разговори са много делови. Последно се чухме преди месец и половина, но цне сме обсъждали бюджета”, каза още гуверньорът на БНБ.

По думите му старата система е концентрирала всички права и отговорности у един човек, но тя вече е радикално променена. „Всички членове на УС сега имат отношение към банковия надзор. Търговските ни банки са с висока ликвидност, системата като цяло е стабилна, но окончателната оценка ще дойде след независима проверка от външни одитори, включително и със стрес тестове”,допълни Радев. Според него българите няма да обеднеят, ако влезем в еврозоната. 

Шефът на БНБ: Енергетиката и транспортът крият опасности за икономиката

http://www.mediapool.bg/shefat-na-bnb-energetikata-i-transportat-kriyat-opasnosti-za-ikonomikata-news242650.html

Енергетиката и транспорта крият опасности за икономиката, заради квазифискални дефицити. Това заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев пред бТВ в първата си публична проява след избирането му на поста през лятото на 2015 г. Освен Бюджет 2016, Радев коментира и банковата система. По думите му няма външна или политическа намеса в работата на БНБ. Банките са стабилни, но има слабости в надзора Банковата система като цяло е стабилна, но очевидно има слабости в банковия надзор, каза Димитър Радев. "Старата система концентрираше всички права и отговорности в един човек. Тази система беше променена. Сега всички членове на управителния съвет на БНБ имат отношение по въпроса", каза управителят на Централната банка. В бъдеще се предвижда управителният съвет на БНБ да одобрява вътрешните правила и наръчниците, регламентиращи надзорната дейност. Всяко тримесечие управлението ще отчита пред ръководството на Централната банка установените проблеми, предприетите мерки и промените в акционерната структура на банките. Веднъж годишно то ще преминава и одит за спазване на правилата за надзорна дейност. Планът предвижда извън банковия надзор да се създаде и дирекция "Преструктуриране на банки". "Банковата система като цяло е стабилна, Търговските ни банки са с висока ликвидност, но окончателното възстановяване на доверието минава през стрес тестове и външни оценки", зави още Радев. През следващата година предстои провеждането на стрес тестовете на банките у нас. В бюджета за 2016 г. е намерен баланса В бюджета за 2016 г. е намерен баланса, смята гуверньорът на БНБ. "Има критики към бюджета, че е прекалено консервативен, и че е прекалено оптимистичен - това обикновено означава, че е намерен баланс", каза Димитър Радев. Той посочи, че "има опасности за икономиката в сфери като енергетиката и транспорта". Причината – в тези два сектора "има така наречени квазифискални дефицити, които могат да се превърнат в реални дефицити", посочи Радев. Той отбеляза, че са планирани реформи, но предстои да видим "до колко ще се случат". В коментар за евентуалното влизане на България е еврозоната, Радев заяви, че е рано да се дават конкретни дати, тъй като има много предварителни стъпки за това в сфери като банковия надзор и оценка на качество на активите.

Шефът на БНБ: Българските пари не са обезценени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5154045

Българските пари не са обезценени, не поне през последните 19 години. Българският лев струва 0.511922 евро и това няма да се промени. Това заяви пред bTV управителят на БНБ Димитър Радев.
На въпрос какво би си купил с два лева, Радев отговори: Два билета за метрото. И Ще отида на гости или на места, на които реша.
Българските пари не са обезценени, не поне през последните 19 години. Българският лев струва 0.511922 евро и това няма да се промени. Това заяви пред bTV управителят на БНБ Димитър Радев. На въпрос какво би си купил с два лева, Радев отговори: Два билета за метрото. И Ще отида на гости или на места, на които реша.

Шефът на БНБ: Българските пари не са обезценени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5154051

Българските пари не са обезценени, не поне през последните 19 години. Българският лев струва 0.511922 евро и това няма да се промени. Това заяви пред bTV управителят на БНБ Димитър Радев.
На въпрос какво би си купил с два лева, Радев отговори: Два билета за метрото. И Ще отида на гости или на места, на които реша.
Българските пари не са обезценени, не поне през последните 19 години. Българският лев струва 0.511922 евро и това няма да се промени. Това заяви пред bTV управителят на БНБ Димитър Радев. На въпрос какво би си купил с два лева, Радев отговори: Два билета за метрото. И Ще отида на гости или на места, на които реша.

Петролът поскъпва леко в навечерието на срещата на ОПЕК

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-poskypva-leko-v-navecherieto-na-sreshtata-na-opek-207203/

Въпреки сравнително ниските цени на черното злато в момента експертите не очакват организацията да свие добива си

Flu outbreak expected to hit Bulgaria in January: expert

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261385_Flu+outbreak+expected+to+hit+Bulgaria+in+January%3A+expert

“The flu outbreak in Bulgaria is expected in the beginning of next year, probably in January,” said Professor Mira Kozhuharova, national consultant in epidemiology, speaking for Radio FOCUS.

Ms Kozhuharova commented further that there were no new flu viruses registered, while the sick rate in the respiratory diseases was lower compared with previous years.

“Currently the season is very week in all European countries. There are isolated flu viruses in some of them but there aren’t any in Bulgaria yet,” the expert said.

Ms Kozhuharova remarked that the flu should not be underestimated, and warned that people should not treat themselves without consulting with a doctor.

“The self-treatment with antibiotics is not recommended because it may lead to serious consequences,” the professor added.

Сподели...античната гробница в Поморие

http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/12/04/2662378_spodeliantichnata_grobnica_v_pomorie/?ref=rss


Античната куполна гробница в Поморие е  една от забележителностите на града наред с архитектурния резерват, Поморийското езеро и Музея на солта.

Тя е извън града, макар и близо до пътя Поморие - Бургас, и често туристите, пристигащи главно заради морето, я подминават. Благодарение на 360-градусовата панорама, заснета по проекта "Сподели България", всеки може да направи в нея кратка виртуална разходка сега и да планира реално посещение в по-топлите месеци.  

Your browser...

Проф. Мира Кожухарова: Грипната епидемия вероятно ще е през януари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5154046

Грипната епидемия ще е в началото на следващата година, най-вероятно през януари, каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.
Тя допълни, че за момента няма регистрирани нови грипни вируси, а нивата на заболелите от респираторни заболявания са по-ниски в сравнение с
Грипната епидемия ще е в началото на следващата година, най-вероятно през януари, каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Тя допълни, че за момента няма регистрирани нови грипни вируси, а нивата на заболелите от респираторни заболявания са по-ниски в сравнение с

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5153136

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Проф. Валери Спиридонов: Зимата ще е по-топла и по-суха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261384_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%97%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D1%82%D0%BE

 Проф. Валери Спиридонов е директор на департамент “Прогнози” в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Завършил е Софийския университет “Св. Климент Охридски” със специалност “Физика”. l Професионалният му път е свързан основно с НИМХ. Работил е и в “Метео Франс”. Има над 100 публикации с импакт фактор. Професионалните му интереси са предимно в областта на численото моделиране и прогнозиране.

- Проф. Спиридонов, ураганът, който донесе застудяването, “преизпълни” ли прогнозата за силен вятър? Беше ли времето по-страшно от очакваното и на какво се дължи?

- Силен вятър с пориви над 70 километра в час, какъвто мина през страната, преди времето да заприлича на зимно, не е рядко явление. Всеки студен атмосферен  фронт е свързан с усилване на вятъра=

Колкото е по-изразен, толкова и вятърът е по-силен. Затова издаваме предупреждения, както беше и при последния такъв фронт. Малко на шега казано, ако предскажем екстремно явление и то се сбъдне, значи не е необичайно. Иначе няма да можем да го предскажем. Обратното не е вярно. Ако не го предскажем и се случи, не следва, че е станало нещо изключително. Другите случаи със силни ветрове са локалните циркулации фьон и бора. За София фьонът е обичайно явление и винаги чупи клони, отвява паянтови покриви, помита леки предмети.

Още сега мога да кажа, че в края на зиматаи през пролетта ще има ураганен вятър, който ще чупи клони и ще събаря стълбове в София. Но това не е никаква прогноза. Просто е климатична особеност, която добре познаваме. Същото важи и за сливенската бора.

Трудно прогнозируемо явление е смерчът. За страната ни той може да се разглежда като рядко явление, но през последните години зачестиха случаите. През май миналата година в Чепинци имаше големи поражения. Понякога смерчът погрешно се нарича торнадо, каквито стихии има в Америка.

Ако го сравним с торнадото, смерчът е като малко котенце до лъв. 

Накрая ще ви обърна внимание, че при нас и без вятър падат дървета и скали. Примери има съвсем пресни.

- Свързано ли е ураганното време с рекордните за края на ноември високи температури?

- Донякъде има връзка. След продължителни топли и сухи периоди нахлуването на студен фронт е много по-интензивно.

От 21 ноември до края на месеца освен силата на вятъра правят впечатление и значителните валежи, породени от серия средиземноморски циклони. Ако не бе продължителният преди това сух период, някои реки досега щяха да са излезли от коритата си.

- Какво време ни очаква през декември?

- Засега оценката е за динамично време с редуващи се не много резки затопляния и застудявания през първите две десетдневки. Сравнително сух период.

По-съществено застудяване очакваме в третото десетдневие, за когато се предвиждат и по-значими валежи от сняг. Но моля ви, не го извеждайте като заглавие. Това е дългосрочна прогноза и не й е дошло времето, както се казва.

- Все пак - сняг или топло време за Коледа и Нова година?

- Според данните, върху които правим предвижданията си към момента, за празниците по-скоро ще е студено и може би с вече навалял сняг. Надявам се да го няма по улиците.

- Топла ли ще е наистина зимата у нас, каквито прогнози се чуват през последните дни от български експерти?

- Тези прогнози са изведени от дългосрочните прогнози на големите метеорологични центрове. И ние ги ползваме, като преценката е въз основа на съвпадащи прогнози между няколко центъра.

В допълнение, ако около Рождество се развие топлото северно тихоокеанско течение Ел Ниньо, в Балканския регион зимите обикновено са по-меки.

Засега и нашата прогноза - на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, е за по-топла зима.

- Какви са очакванията по отношение на валежите за периода декември -март като цяло?

- Ако има отклонение от нормата, то ще е към по-малко валежи.

- Възможни ли са пак редувания на залпови извалявания и относително продължителни сухи периоди?

- Струва ми се, че мисълта ви клони към прогнозата за пролет-лято. Възможни са, но не прогнозираме толкова напред.

То и месечната прогноза е несигурна, а за два сезона в аванс си е гадаене.

- През лятото НАСА даваше прогноза за апокалиптичен студ в Европа тази зима, какво се промени, че тонът сега е много по-сдържан?

- Може би са им одобрили бюджета и не им е необходимо да изнасят стряскащи новини. Това на шега.

Просто зимата наближи и нещата се виждат по-иначе, отколкото при гадаене.

- Британски климатолози продължават да говорят за студена зима, подобна на сезона 1941-1942 с много мразовити януари и февруари, това отнася ли се и за Балканския полуостров?

- Може би още не са им одобрили бюджета. За англичаните Балканите не са Европа. Но често мразовита зима в Западна Европа се съпровожда от по-меко време на Балканите.

- Каква информация още се изчаква за по-категорична прогноза - британските офиси например се застраховаха, че ще се произнесат окончателно през първата седмица на декември, това свързано ли е с нещо конкретно като обстановка?

- Ако е така, май наистина имат бюджетна причина. Може и моделът им тогава да свърши със сметките. Дългосрочната прогноза не може да е категорична. Засега. Затова изчакваме до последния момент. Дали ще е месец, дали сезон - изчакваме максималното според периода.

Климатичното затопляне е плодородната почва, върху която просперират конфликтът в Сирия, кризата с бежанците в Европа и тероризмът, заяви британският приц Чарлз в телевизионно интервю. Вие какво мислите в този контекст?

- Мисля, че англичаните винаги са се отличавали със специфичното си чувство за хумор. Особено привлекателно за емигрантите трябва да е топлото време и дългите слънчеви дни в Швеция и Норвегия. А както казват британските климатолози, в Англия ще е ужасен студ и да не си помислят да се насочат натам.

На среща в Париж за климатичните промени такъв въпрос сигурно ще се постави. Сега е удобен момент за спекулации, че не колониалното наследство, а климатичните промени са причина за тази бежанска вълна. В апокалиптичните сценарии за промени в климата се предполага повишаване на морското ниво и заливане на големи територии. Само че при този сценарий бежанците ще са от Северна и Западна Европа.

- Минимумите и максимумите на слънчевата активност имат ли роля за това каква ще е годината в климатично отношение? Това, че сме в период на приближаване към минимум, влияе ли?

- Има много изследвания, които потвърждават известен синхрон между циклите на Слънцето и аномалии на времето на Земята. Но това е като цяло, в глобален мащаб. Локалните проявления на времето зависят и от други фактори.

- Може ли да се дадат примери?

- Конкретната атмосферна циркулация може да формира по-топло или по-студено време. Обикновено слабата слънчева активност се свързва с по-студено време. Но зимата 2008-2009, когато имаше слаба слънчева активност, у нас бе сравнително топла. Тогава големите студове бяха през първата половина на януари, а валежите се установиха над нормата. Любопитните по въпроса могат да направят за себе си сравнения какво ще се случи през предстоящата зима.

Одрусаха рибар 2 бона за пълен багажник с риба

http://pik.bg/одрусаха-рибар-2-бона-за-пълен-багажник-с-риба-news446677.html

Одрусаха рибар 2 бона за пълен багажник с риба

Агенцията по рибарство и аквакултури започва проверки за произхода и начина за превозване и съхранение на рибата. Преди Никулден контролът е изключително строг, съобщава БНТ.

Наред с железарията и китайските стоки, на пазара в Асеновград се продава и риба. Още със започването на проверките, инспекторите откриха 70 кг нерегламентирана риба.

Багажникът на една от колите беше пълен с пъстърва и толстолоб. Според проверяващите, това е грубо нарушение. Собственикът на стоката бе глобен с 2000 лева заради неясен произход на рибата и заради това, че няма лиценз за превоз на рибни продукти.

Двама български представители полагат основите на единния цифров пазар

http://pik.bg/двама-български-представители-полагат-основите-на-единния-цифров-пазар-news446676.html

Двама български представители полагат основите на единния цифров пазар

Двама български евродепутати са в основата на успешното приемане на становището за единния дигитален пазар в Правната комисия на Европейския парламент. Основният докладчик Ангел Джамбазки ЕКР/ВМРО  и Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ, като докладчик в сянка от групата на Европейската народна партия успяха да убедят своите колеги в правната комисия да подкрепят текста на документа.

Ангел Джамбазки заяви: "Културното многообразие в Европа може да бъде запазено само чрез постигането на високо равнище на защита на авторските права и осигуряване на справедливо възнаграждение на авторите. Но авторското право има нужда да бъде адаптирано към цифровата ера".

Според Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ: "Стимулирането на растежа, иновациите и конкурентоспособността на потребителите са от изключителна важност, ето защо искаме премахване на бариерите пред търговията, облекчаване на процедурите за онлайн бизнеса и подкрепа на творците, инвеститорите и потребителите".

Широко разпространеното използване на интернет в целия Европейски съюз доведе до това, че авторското право играе централна роля в ежедневието на повечето европейски граждани и поради това следва да бъде актуализирано. Комисията по правни въпроси приветства съобщението на Комисията "За Акт за единния свързан дигитален пазар" и обърна внимание, че в бъдещата реформа на авторските права трябва да се намери точният баланс между всички интереси по веригата от писатели, творци, продуценти, издателите, посредниците, доставчиците на услуги и не на последно място - потребителите.

Една от основните цели на единния цифров пазар е премахването на регулаторните бариери и и подобряването на  достъпа на хората до културно съдържание онлайн и по този начин да се стимулира културното многообразие, като същевременно се открият нови възможности за творците. Евродепутатите призовават към подобряването на преносимостта на съдържание през границите на държавитe, за да могат гражданите максимално да се възползват от възможностите, които предлага интернет.

Бисеров между “Защо?” и “Защо не?”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261383_%D0%91%D0%B8%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%E2%80%9C%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE%3F%E2%80%9D+%D0%B8+%E2%80%9C%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BD%D0%B5%3F%E2%80%9D

 Първите думи на Христо Бисеров пред Софийския градски съд онзи ден бяха отразени, но подценени от медиите. Несправедливо засенчени от светкавично развихрилата се кампания на един политико-олигархичен кръг, чийто капитал зависи от овладяването на съдебната власт чрез предстоящите конституционни реформи. В стремежа си да докаже опорната си точка, че прокурорите са

по-калпави и

по-корумпирани

от съдиите, въпросната групировка игнорира както презумпцията за невинност по казуса “Бисеров”, така и най-интересната сентенция от сагата. След две години мълчание и изолация бившият заместник на Доган се изправи пред Темида и каза: “Разбирам за какво ме обвиняват, но не разбирам защо.” Двусмислена и озадачаваща мисъл, присъща на Делфийския оракул.

В какъв смисъл “не разбирам защо”? Защо точно мен ли? Защо не и другите ли? Защо така грубо и драстично? Какво не разбира Бисеров фактически?

Оправдателната му присъда е финал на една история, в която нищо не е ясно още от самото начало и най-вероятно никога няма да се изясни.

До 4 ноември 2013 г. Сивия кардинал, както го наричаше Костов, е един от най-мощните мъже в държавата – зам.-председател на Народното събрание и на ДПС, шеф на правната комисия, крещи от трибуната към изпадналите в опозиция Борисов и Цветанов:

“Сега боли ли?”,

най-важните закони минават първо през неговите ръце. До онази мързелива неделя юристът от Хасково е бисер в короната, един от най-вътрешните в Сарая, най-силен сред най-силните, посветен в детайлите на политическите игри, мръсните тайни, подмолните ходове, недостижим, властен и напълно непроницаем. Макар за 20 години да е изрекъл не повече от хиляда думи публично, няма българин да не е чувал името му. И изведнъж в почивния ден на редакционните мейли се получава съобщение от пресцентъра на ДПС, в което пише, че Бисеров се оттегля от всички заемани постове. Подобно заличаване на високопоставен политик с един замах, без обичайните предварителни скандали и настройване на общественото мнение, няма аналог. Вездесъщият въпрос “Защо?” остава безброй пъти без отговор.

На нарочна пресконференция Местан обявява, че двамата с Доган нямат ни най-малка представа за “личните мотиви” на своя събрат, добавяйки в типичния си обтекаем стил: “Можем да му дадем политическа оценка едва след като се изясни случаят, а господин Бисеров изрично помоли той да прецени къде и кога ще ги обяви.”

Дрън-дрън,

нищо не се

изяснява

Тръгват спекулации: Цветанов и Борисов са скандализирани, твърдят, че от ДАНС са занесли сигнала за пране на пари и данъчни престъпления срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков дни преди оставката; Цацаров твърди, че в ДАНС разполагат с класифицирана информация по случая, тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев отрича, а Владимир Писанчев говори за “финансови преводи със съмнителен произход”; изтича слух, че сигналът е подаден от чужди служби, най-вероятно швейцарските; под сурдинка “запознати” обясняват как бившето величие се е

опитвал да стане

могъщ олигарх

и това вбесило Агата; старият враг на ДПС Осман Октай е убеден, че Доган разжалва своя “кардинал” заради сблъсък на интереси и влияние; Корман Исмаилов свързва детронацията със стартирането на проекта “Южен поток”, в който близки до Бисеров фирми имали интереси.

До ден днешен обаче не излиза нито един безспорен факт или аргументирано обяснение за жертването на един от основните фактори в политиката. Явно интригата е дълбока колкото Марианската падина, щом самият Бисеров продължава да се чуди “Защо?”.

Днес, след като в своята безгранична безпристрастност българското правораздаване го обяви за невинен, нищо не го спира да се завърне в ДПС и да получи възмездие. Или пък да си продължи тайните финансови операции и да стане законен олигарх. За него въпросът вече е “Защо не?”.

Проф. Мира Кожухарова: Грипната епидемия вероятно ще е през януари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5154038

Грипната епидемия ще е в началото на следващата година, най-вероятно през януари, каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.
Тя допълни, че за момента няма регистрирани нови грипни вируси, а нивата на заболелите от респираторни заболявания са по-ниски в сравнение с
Грипната епидемия ще е в началото на следващата година, най-вероятно през януари, каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Тя допълни, че за момента няма регистрирани нови грипни вируси, а нивата на заболелите от респираторни заболявания са по-ниски в сравнение с

МОН: Разпоредени са проверки на спортните съоръжения във всички училища

http://pik.bg/мон-разпоредени-са-проверки-на-спортните-съоръжения-във-всички-училища-news446675.html

МОН: Разпоредени са проверки на спортните съоръжения във всички училища

Нещастният инцидент с 16-годишния ученик в ОУ „Никола Парапунов“ – град Разлог, показва, че въпреки взетите мерки от Министерството на образованието и науката във връзка с осигуряване на безопасността на децата и учениците, за съжаление, спортната база в много от училищата и в училищните дворове не е в добро състояние.

Още през 2013 г. във връзка с опазване живота и здравето на учениците МАТ е изпратило писмо до регионалните инспекторати по образованието в страната, с което се разпорежда да се извърши незабавна проверка на изправността и обезопасеността на всички видове съоръжения и уреди за игра и спорт на открито, както и на площадките, приспособени за игра и спорт в училищния двор, съобщиха от образователното министерство.

От там изброяват и действията, които са предприели. Със заповед във всички училища са определени отговорници и комисии, които са извършили оглед на открити площадки за игра и спорт на училищния двор; засилен е контролът за пропускане на моторни превозни средства на територията на училищата. Проведени са извънредни инструктажи за осигуряване безопасността и здравето на децата и учениците за предотвратяване, ограничаване и/или отстраняване на рискове. Извършена е проверка за изправност и обезопасеност на електрическите инсталации, ел. уреди и ел. оборудване на откритите площадки. В проверките на откритите площадки за игра и спорт в училищните дворове са участвали представители на общинските администрации и на РИО. След констатирани неизправности директорите на училищата са предприели конкретни мерки: уведомени са съответните институции, които имат конкретни задължения за осигуряване на безопасни условия на спортните площадки и съоръжения; укрепени или премахнати със собствени средства са неизправни спортни съоръжения; със съдействието на електроразпределителните дружества са проведени замервания на ел. съоръжения и са обезопасени или отстранени такива, които са били потенциално опасни. Ремонтът, както и изграждането на спортни съоръжения, зависи от финансовия ресурс на конкретното училище и от състоянието на общинските бюджети.

Съгласно Закона за здравословни и безопасни условия на труд директорите на училищата, като изпълнители, и общините, като собственици на имотите, са преки отговорници за осигуряване безопасността на децата и учениците. През изминалата учебна година със съвместни усилия в 351 училища са отстранени проблеми на откритите площадки за игра и спорт в училищния двор. Министерството на образованието и науката продължава да осъществява контрол върху отделните моменти от провеждане на учебния процес и в тази връзка е изпратило писмо до началниците на РИО за извършване на незабавна проверка на спортните съоръжения в училищата и в училищните дворове. 

Лавров за твърденията на Ердоган, че разполага с доказателства за участието на РФ в нелегалната търговия с петрол с ИД: На крадеца шапката му гори

http://www.cross.bg/petrol-dokazatelstva-erdogan-1490553.html

/КРОСС/ Във връзка с изказванията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за това, че разполагал с доказателства за участието на РФ в търговията с петрол с терористичната организация „Ислямска държава“, руският външен министър припомни известната пословица – „на крадеца шапката му гори“, предаде ТАСС. „Не съм чул това изказване. Но е странно, че то последва много дни след като темата за нелегалната търговия с петрол вече попадна в медийното пространство и когато ние представихме конкретни доказателства, – каза Лавров. – Може само поговорката за шапката да си спомним. Нищо друго не ми идва наум“. Според агенция AFP, на 3 декември Ердоган е заявил, че разполага с доказателства за участието на Русия в търговията с петрол с ИД. В сряда зам.-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов заяви пред журналисти, че висшето турско ръководство и лично Реджеп Тайип Ердоган са въвлечени в незаконния добив и износ в Турция на сирийски и иракски петрол.

Осуетиха опит за фиктивен износ на тонове замразено пилешко

http://petel.bg/Osuetiha-opit-za-fiktiven-iznos-na-tonove-zamrazeno-pileshko-__136371

Илюстрация: Булфото Звеното „Фискален контрол“ в НАП пресече опит за фиктивен износ на 8 тона замразени пилешки бутчета. При проверка...

В момента: При спецакция в столицата издирват опасни мигранти

http://petel.bg/V-momenta--Pri-spetsaktsiya-v-stolitsata-izdirvat-opasni-migranti__136372

Снимка: Булфото Днес, на територията на Специалния дом за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) – София, се провежда специализирана...

Ексклузивно: Ликвидираха лидера на талибаните в жестока престрелка!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261382_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%9B%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%

 Лидерът на талибаните молла Ахтар Мохамед Мансур е починал от своите рани, получени в сряда при престрелка с други екстремисти. Застаналият начело на движението "Талибан" през юли 2015 г. е убит при жестока престрелка с бившите си съратници след престрелка с други главатари на групировката.
Молла Ахтар Мохамед Мансур стана приемник след смъртта на основателя на групировката молла Мохамад Омар. Новият лидер не успя да остане дълго начело на талибаните. Молла Ахтар Мохамед Мансур стана жертва на разногласията сред екстремистите от "Талибан", съобщава агенция "Синхуа". Радикалното движение контролира територии в Афганистан и Пакистан. По различни оценки то наброява от 25 до 40 хиляди души. 

Припомняме, че молла Ахтар Мохамед Мансур застана начело на талибаните след смъртта на дългогодишния им лидер Мохамад Омар.

Стягат национален протест за повече детски надбавки

http://offnews.bg/news/n_1/n_602223.html

Национален протест за увеличаване на майчинството и надбавките за деца организират родители във фейсбук. Демонстрациите се планират за 10 декември пред сградите на общините в съответните градове, във Варна на входа на Морската градина, а в столицата - пред парламента.  Освен тях засега към инициативата са се присъединили от Пловдив, Бургас, Търговище, Русе, Благоевград, Сливен, Пещера, Габрово, Трявна, Плевен, Кюстендил, Самоков, Стара Загора, Чирпан, Сопот и Пазарджик, става ясно от фейсбук страницата на събитието "протест на родителите". Поводът е приемането на бюджета на ДОО, в който няма пари за увеличение на сумите за деца. Протестът ще е от 11 до 14 часа в четвъртък.  Исканията:   1. Да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца,така както бе въведен през 2014г. Дори той ощетява майките,намиращи се в началото на тяхната кариера,тъй като те със сигурност имат увеличение на първоначалната си заплата в предходните 2 години.В другия случай - те все още не са натрупали такъв стаж слизайки от студентската скамейка, а им предстои цял живот осигуряване на все по-висока заплата.Тези средства директно се отнемат от осигурените майки без каквото и да е правдободобно основание. 2. ОБВЪРЗВАНЕ на МРЗ с размера на обезщетение,което получават майките в периода между първа и втора година на детето,което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения,на възраст в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често 3. Увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството. 4. Осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини,задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини. 5. Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ. 6. Адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца.Осигуряване от страна на държавата на финансиране коригирането на програмите за майчино и детско здравеопазване с поемането на всички необходими и изисквани от докторите изследвания.Подсигуряване на нужното количество ваксини,съобразно данните за раждаемостта в страната, които да са одобрени от ИАЛ,а не внесени и прилагани незаконно върху децата ни без да са тествани. 7. Осъвременяване обезщетенията за деца в неравностйно положение съобразно актуалния размер на МРЗ 8. Поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недононосените деца до навършване на 3 години - изследвания, логопед, психолог,

Ще развиваме винен и гурме туризъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=308102

Климатичните промени и глобалното затопляне ще помогне за развитието на алтернативния целогодишен туризъм у нас. Около това мнение се обединиха експерти по туризъм и екология по време на конференция за климата. „Трябва да развиваме алтернативен целогодишен туризъм като балнеоложки, винен, гурме, културно-опознавателен“, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Все още е тежко състоянието на момчето, ударено от греда на футболна врата

http://pik.bg/все-още-е-тежко-състоянието-на-момчето-ударено-от-греда-на-футболна-врата-news446673.html

Все още е тежко състоянието на момчето, ударено от греда на футболна врата

Остава критично  състоянието на момчето, върху което падна греда от футболна врата в училище в Разлог, съобщи Нова телевизия, цитирайки "Пирогов".

Неврохирурзите продължават да се борят за живота на осмокласника. Опасенията на лекарите са, че дори да се събуди от комата, 14-годишният Атанас може да има трайни и тежки увреждания на мозъка.

Припомняме ви, че инцидентът стана в час по физическо възпитание, а причините все още се изясняват.

Енергетиката и транспортът са сериозни рискове за бюджета, обяви гуверньорът на БНБ

http://pik.bg/енергетиката-и-транспортът-са-сериозни-рискове-за-бюджета-обяви-гуверньорът-на-бнб-news446671.html

Енергетиката и транспортът са сериозни рискове за бюджета, обяви гуверньорът на БНБ

Енергетиката и транспортът са сериозни рискове за бюджета. Банковата система като цяло е стабилна.

Това заяви в сутрешния блок на бТВ новият гуверньор на БНБ Димитър Радев. Предвидени са реформи, ще видим доколко ще се случат, изтъкна Радев. Всеки, който се опитва да влияе на Банковия надзор, вече ще среща институцията БНБ, а не един конкретен човек, изтъкна управителят на БНБ. Радев обаче бе помолен да коментира излезлия наскоро одитен доклад на Сметната палата, в който се говори, че две банки са били изключени от това да бъдат контролирани.

„Сметната палата имаше една много трудна задача да направи нещо, което допреди това не беше правила – да направи одит на Банковия надзор. Двете банки, за които става въпрос, са дъщерни дружества на две европейски банкови групи. Става въпрос за две водещи търговски банки“, обясни геверньорът.

„Става въпрос за един много силен позитивен факт, а не за проблем. Това даде дума за спекулации, които са напълно излишни“, успокои Димитър Радев. По повод факта, че след дни в обращение влиза новата монета от 2 лева, Радев обясни, че причините за въвеждането й са предимно икономически. „Много по-евтино е да се секат монети. Но всяка една нова монета е свързана с определена история“, изтъкна новият управител на БНБ. На въпрос дали са обезценени парите, Радев бе категоричен:

„Не, поне през последните 15 години. Българският лев е, ако не се лъжа, с точност 0.21192 евро“. В тази връзка той бе помолен да даде мнение и дали ще се стигне наистина до влизането ни в Еврозоната. „Трябва да се премине през един валутен механизъм. Трябва да се премине през редица условия, за да се стигне до разговор за Еврозната“, уточни Димитър Радев.

Според него не би трябвало да обеднеем, ако тези 2 лева станат в евро. „Не би трябвало да обеднее, тези 2 лева би трябвало да станат 2 евро“, на мнение е той. Попитан какво би си купил с два лева, докато има хора, които разчитат само на тях през целия ден, той отвърна: „Вероятно два билета за метрото. Разбира се, всеки има своите приоритети“ и подчерта, че не е в неговия ресор да решава този проблем. Радев отказа да коментира предшественика си Иван Искров, който остана без поста си след аферата около КТБ.

„В банката има добра традиция новите управители да не коментират своите предшественици и аз мисля да не нарушавам тази традиция. Вината се определя по реда, поместен в закона“, отговори Радев.

На въпрос защо е продължил да работи с екипа именно на Иван Искров, Радев подчерта, че има назначени много хора на длъжности като секретари, счетоводители и други. Той увери, че откакто е на поста си не му е бил оказван никакъв натиск. „Движим се в правилната посока, но трябва да увеличим темпото“, завърши управителят на БНБ.

Паси: Посещението на Камерън е рутинно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261381_%D0%9F%D0%B0%D1%81%D0%B8%3A+%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8A%D0%BD+%D0%B5+%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%BE

 Посещението на британския премиер Дейвид Камерън в България е рутинно. Това каза в предаването на БНТ „Денят започва” бившият външен министър Соломон Паси.
„Има голяма разлика между визитата на Камерън и посещението на Тони Блеър в средата на Косовската криза. Посещението на Блеър започна с една незабравима негова лекция пред Атлантическия клуб. Тогава имаше много голямо послание, а сега тя е по-скоро рутинна. Като цяло Великобритания няма кой знае какъв интерес към България”, посочи той.

Паси каза още, че във Великобритания предстои да се проведе референдум за оставането на страната в Европейския съюз. „Той иска да събере достатъчно подкрепа вътре в ЕС, за да се направят реформите, които Великобритания иска. Те биха тласнали Общността към по-висока конкурентоспособност”, каза бившият ни първи дипломат и добави, че Съюзът има много по-голяма сметка от това Великобритания силно да присъства, отколкото да бяга от него.

Камерън към Борисов: "Добре дошли в Сирия"

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/kameryn-kym-borisov-dobre-doshli-v-siriia-6046624

В карикатурата британският премиер целува президента и премиера ни и им оставя покана с това послание

Бившият главсек Лазаров се ожали, ДСБ го натискали

http://frognews.bg/news_103058/Bivshiiat-glavsek-Lazarov-se-ojali-DSB-go-natiskali/

Напуснах системата на МВР след много силен натиск от страна на ДСБ. Този натиск в един момент започна да въздейства и върху системата. И това беше един от основните мотиви да си подам оставката, за да може системата да функционира нормално, съобщи по БТВ екс главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Внезапно почина бивш вокалист на Stone Temple Pilots и Velvet Revolver

http://offnews.bg/news/n_1/n_602220.html

Вокалистът Скот Уейланд е бил открит мъртъв в тур-буса си в Минесота в четвъртък, 3 декември, пише WeRock . Уейланд е бил открит безжизнен от мениджъра си преди да излезе на сцената в "Medina Ballroom". Уейланд е познат от участията си в групи като Stone Temple Pilots и Velvet Revolver, с които се раздели не без известна доза скандали. Причините за смъртта му не са ясни. Скот Уейланд има дълга история на злоупотреба с наркотици и е много вероятно упойващите вещества да са замесени в кончината му.

Светлозар Лазаров разцепи Радан! ДСБ натискали бившия главен секретар и цялото МВР

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261380_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%80+%D0%9B%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%86%D0%B5%D0%BF%D0%B8+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%21+%D0%94%D0%A1%D0%91+%D0%BD%D0%B0%D1

 Напуснах системата на МВР след много силен натиск от страна на ДСБ. Този натиск обаче в един момент започна да въздейства и върху системата. И това беше един от основните мотиви да си подам оставката, за да може системата да функционира нормално. Това обяви в сутрешния блок на bTV бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.
Натискът беше очеваден, имаше един генерал, който не слизаше от медиите. Това влияеше, по-важно е в момента как се осъществява този натиск. Нормално ли е председателят на вътрешната сигурност да каже, че ако 10 000 души напуснат системата, това ще бъде добре? На въпрос за ген. Атанас Атанасов ли става дума, Лазаров не отрече: „Да, за ген. Атанасов говоря“. Тази система  е изключително консервативна, изтъкна бившият главсек. 

„Нормално ли е Радан Кънев да заявява, че съдебната система е най-важният бастион на мафията и да не посочва нито един факт? Нека да бъде така добър да каже: Мафията се съдържа в лицето на този, този и този магистрат“, зове още Лазаров. 

Не остана неомазана система, възмути се той. 

„В този контекст премиерът на Великобритания къде идва на първо място, след като започнаха първите удари? Идва на първата граница на ЕС. Може би това са най-големите препятствия в ЕС“, намекна Светлозар Лазаров. 

По темата „Яневагейт“, където в запис бе споменато и името на Светлозар Лазаров като част от бастиона на ДПС, бившият главен секретар заяви:  „Ако съдебната система е част от мафията, значи и аз съм част от бастиона на ДПС, що се отнася до риториката на казаното“. 

Да си ги назначат двете (Янева и Ченалова, б.р.) като говорителки на ДСБ и всичко да си дойде на мястото, призова Лазаров. „Прави ми впечатление, че риториката на двете каки много съвпада с риториката на ДСБ – на Ген. Атанасов, на Радан Кънев и отчасти на Христо Иванов“, отбеляза още той. Като политически шантаж и политически рекет определи Лазаров случващото се. „Аз бях споменат и във вътрешната комисия, че имам нещо общо с „Червеи“. 

Нито 400 дни са подслушвани протестиращи, нито имам нещо общо с делото Червеи“, категоричен бе Светлозар Лазаров. Той категорично отказа да коментира делото „Червеи“, подчертавайки, че в в съдебна фаза, а и по-конкретно защото нямал нищо общо с него. На въпрос как е бил назначен на власт бившият главен секретар на МВР псоочи: „Аз съм назначен два пъти на власт – веднъж по времето на Плевнелиев, след това на Орешарски, нека те да ви кажат“. 

На въпрос с какво се занимава сега, той посочи: „Казано на шега съм анализатор на свободна практика. Ако трябва да се обърнем по-сериозно към нещата, занимавам се с анализи на миграционните процеси“. „Чувствам се част от МВР, там е минал съзнателният ми живот“, завърши бившият главен секретар на МВР.

Сериозни нарушения по отношение на течните горива по бензиностанциите

http://society.actualno.com/seriozni-narushenija-po-otnoshenie-na-technite-goriva-po-benzinostanciite-news_511414.html

Върховната административна прокуратура (ВАП) откри нарушения при изпълнението на законовите изисквания за течните горива за над 1 млн. лв. На 21.08.2015 г. от ВАП е възложена проверка за законност на председателя на ДАМТН по повод съобщения в средства за масово осведомяване, съдържащи данни за закононарушения, които са резултат от неизпълнение на законодателството относно характеристиките на течните горива. В процеса на работа са инспектирани 145 обекта, от които 141 бензиностанции и по

Полина Карастоянова: Атаката срещу мен е плод на десктруктивна политика

http://politics.actualno.com/polina-karastojanova-atakata-sreshtu-men-e-plod-na-desktruktivna-politika-news_511419.html

"Гласуването за оставането ми в парламентарната група на Патриотичния фронт вече се състоя чрез подкрепата, която получих от останалите политически сили в него и която бе разпространена в официална позиция". Това заяви в кулоарите на парламента нарочената за изгонване от депутатската група на патриотите Полина Карастоянова. Вчера лидерът на НФСБ и всички депутати от тази партия обвиниха Карастоянова в лобизъм за монополистите във винопроизводството и удря дребните производители. Депутатката бл

Проф. Мира Кожухарова: Грипната епидемия вероятно ще е през януари

http://pik.bg/проф-мира-кожухарова-грипната-епидемия-вероятно-ще-е-през-януари-news446669.html

Проф. Мира Кожухарова: Грипната епидемия вероятно ще е през януари

Грипната епидемия ще е в началото на следващата година, най-вероятно през януари, каза проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, цитирана от "Фокус". Тя допълни, че за момента няма регистрирани нови грипни вируси, а нивата на заболелите от респираторни заболявания са по-ниски в сравнение с минали години. „В момента сезонът е доста слаб във всички европейски страни. В някои от тях има изолирани грипни вируси. В България още няма“, обясни проф. Кожухарова. Тя допълни, че картината в Европа по отношение на вирусите все още не е ясна.

„В момента се изолират всичките вируси, които са включени в грипната ваксина. Имам предвид пандемичния грипен вирус AH1N1 „Калифорния“, в по-малка степен представители на AH3N2 „Швейцария“, който е включен във ваксината, и представителите на грипните вируси тип B. Така че картината и в Европа в момента не е ясна. Може би наистина трябва да изчакаме следващата година, за да видим накъде ще тръгнат нещата, но очевидно тази година ще я изпратим без грипна епидемия“, посочи проф. Мира Кожухарова.

Тя каза още, че грипът не трябва да бъде подценяван. Важно е да се прецени кога да се потърси лекарска помощ, най-вече за децата, възрастните хора и тези с хронични заболявания, допълни професорът. Тя препоръча хората да не се самолекуват с антибиотици, защото тези медикаменти могат да доведат до сериозни последици, когато не се прилагат по лекарско предписание.

Камерън кацна в Бургас, замина в неизвестна посока

http://frognews.bg/news_103057/Kameran-katsna-v-Burgas-zamina-v-neizvestna-posoka/

Британският министър-председател Дейвид Камерън, който е на посещение у нас, е кацнал в Бургас. След това той се е отправил в неизвестна посока, предаде НТВ.

Св. вмчца Варвара. Преп. Йоан Дамаскин

http://www.cross.bg/iioan-varvara-devoiikata-1490552.html

/КРОСС/Житие на света великомъченица Варвара През времето на император Максимиан живял в Илиопол един богат и знатен човек на име Диоскор. Жена му умряла. Едничката си дъщеря Варвара той обичал и пазел като очите си. Полагал големи грижи за нейното езическо възпитание, защото сам бил езичник. Девойката била необикновено красива. До нейното пълнолетие баща й я държал делече от всяко общество. В своите богати стаи, построени на висока кула, Варвара не виждала никого освен възпитателките си и слугините. От високото й жиллище се откривала великолепна гледка към намиращите се в далечината планини, гори и равнини, към светлия небесен лазур. Веднъж девойката загледана в природната красота, започнала да размишлява: - Чия ръка - мислела тя и питала своите наставнички - е създала тая красота? Възпитателките й отговорили, че боговете са създали Вселената. Но девойката им отговаряла: - Не може всичко това да е създадено от боговете, на които ние се кланяме! Те сами са творения на човешки ръце, направени са от злато, сребро и камък и нямат ни чувство ни разум. Навярно има истински Бог, Който е създал небесата, основал земята, Който осветлява цялата Вселена чрез лъчите на слънцето, чрез сиянието на луната, чрез блясъка на звездите, а земята украсява с дървета и цветя и оросява с реки и извори. Навярно има един Бог, Който всичко поддържа, всичко оживява и всичко управлява

Валери Симеонов: Карастоянова е предложила законопроект и е подвела няколко души от ВМРО да го подпишат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5154032

Полина Карастоянова е подкрепила текст, който е лобистки и подкрепя големите алкохолни картели. Това заяви лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който взе решение да изгони депутатката, която подписа промените в Закона за акцизите и данъчните складове, въвеждащи ограничението ракия да се вари само шест месеца в годината и казаните над 500

Лавров: Джон Кери е съгласен, че затварянето на турско-сирийската граница отдавна е назряло

http://www.cross.bg/lavrov-keri-zatvaryaneto-1490545.html

/КРОСС/ В САЩ има разбиране, че турско-сирийската граница трябва да бъде затворена. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС. Коментирайки резултатите от срещата си с държавния секретар на САЩ Джон Кери, Лавров съобщи, че е бил обсъден „най-вече проблемът за борбата с ИДИЛ“. „И Джон Кери се съгласи с мен, че една от отдавна назрелите и необходими мерки е приемането на мерки е затварянето на турско-сирийската граница, и навярно турско-иракската, защото всичко това е взаимно свързано, – каза Лавров. – Как да бъде направено това конкретно – знаете съображенията ни са за това, кой би могъл да сътрудничи“. „Американците разбират, че това трябва да бъде направено, – подчерта руският министър. – Има разбиране за това, че кюрдите в този въпрос, както и в борбата срещу ИДИЛ, са съюзници, включително и съюзници на САЩ, на много европейски страни, които помагат на кюрдските бунтовници да осигуряват бойната си готовност в борбата с терористите“. „Но, разбира се, затварянето на границите е нещо, което може да бъде направено само чрез обединяване на усилията на всички тези, които работят на земята, и да бъдат прикривани във въздуха, – уточни Лавров. – Така че каква конкретна форма ще приеме това, засега е трудно да се каже, но, че този проблем вече е признат като един от основните, е факт“

Има опасности за икономиката заради енергетиката и транспорта, заяви шефът на БНБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/04/2662962_ima_opasnosti_za_ikonomikata_zaradi_energetikata_i/?ref=rss


Няма външна или политическа намеса в работата на Българска народна банка (БНБ), заяви управителят на банката Димитър Радев пред Би Ти Ви.

"Очевидно има слабости в банковия надзор. Старата система концентрираше всички права и отговорности в един човек, тази система беше променена, сега всички членове на управителния съвет имат отношение по въпроса", коментира той.

Предвижда се вбъдеще управителният съвет на БНБ да одобрява вътрешните правила и наръчниците, регламентиращи...

Дейвид Камерън кацна на летище "Бургас" и отлетя за границата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5154027

Британският министър-председател Дейвид Камерън, който е на посещение у нас, е кацнал в Бургас. След това той се е отправил в неизвестна посока, съобщи Нова ТВ. Това е вторият ден от визитата на чуждестранния лидер. По-рано беше съобщено, че той възнамерява да посети българо-турската граница в петък.

Шефът на БНБ, Радев: Движим се правилно, но трябва темпо

http://frognews.bg/news_103055/SHefat-na-BNB-Radev-Dvijim-se-pravilno-no-triabva-tempo/

Не се чувам често с премиера, когато това става, има конкретни теми, тези разговори са много делови, заяви по БТВ шефът на БНБ Димитър Радев.

Рогозин: Русия трябва да има собствена самолетна индустрия

http://www.cross.bg/rogozin-sobstvena-aviatziya-1490541.html

/КРОСС/ Русия трябва да има своя собствена авиационна индустрия. Това заяви в интервю за телевизия НТВ руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, предаде ТАСС. „Огромна страна с такъв брой часови пояси просто е длъжна да има своя собствена самолетна индустрия“, каза той, като нарече „огромна грешка“ ситуацията, в която „80% от всички самолети за далечни полети са чуждо производство“ и „когато, както днес, се измества нашата (руската – бел. ТАСС) авиационна техника за средни и близки полети“. „Затова ние редовно провеждаме различни срещи със самолетната индустрия, с конструкторите, технолозите и заделяме необходимите средства за дългосрочна работа“, подчерта Рогозин. „В резултат на това ние постигнахме възход в развитието на бойната ни авиация, – каза руският вицепремиер. – Тук в последно време направихме огромна крачка“. „Да вземем например самолетите на „Сухой“, уточни Рогозин, като изброи постижения като “СУ-30СМ, СУ-35С, перспективния авиационен комплекс на фронтовата авиация и новия МиГ-25. „У нас изцяло е преместено производството на Ил-76 от Ташкент в Уляновск и е създаден новият модернизиран, на 80 % обновен Ил-476, провежда се работа по обновяването на стратегическата авиация“, разказа още Рогозин

Паси: Външната политика не се определя от това, колко пъти те е галил папата по главата

http://pik.bg/паси-външната-политика-не-се-определя-от-това-колко-пъти-те-е-галил-папата-по-главата-news446666.html

Паси: Външната политика не се определя от това, колко пъти те е галил папата по главата

Това е едно рутинно посещение на Дейвид Камерън. Той обикаля страните на Европейския съюз, защото иска да събере подкрепа за реформите, които предлага в Европейския съюз. Знаем, че във Великобритания предстои референдум за оставането на страната в ЕС. Между другото, Камерън предлага много разумни реформи. ЕС има нужда от Великобритания.

Това каза в сутрешния блок на БНТ Соломон Паси, бивш външен министър, който коментира посещението на британския премиер. Великобритания няма интерес от България. Тя има глобални интереси и ние не влизаме в тях. Спомням си, че когато бях външен министър обсъждахме идеи как да привлечем интереса на Лондон към нас.

Една от идеите беше да станем член на британската общност, но веднага стана ясно, че това няма да сработи. Ако сега има мераклии за тази идея, нека да се пробват. България не предизвиква интерес във Великобритания и трябва да се намира начин това нещо да се промени, разкри Паси. Той говори и по темата за присъединяването на Черна гора към НАТО. България има огромен принос за това присъединяване.

То има изключителна важност. С присъединяването на Черна гора цялото Адриатическо море ще бъде от страни членки на НАТО. Това беше битката на тихия фронт между западните и руската дипломации. Русия искаше да строи голяма морска база на черногорското крайбрежие. Това е причината Москва да реагира толкова остро и да заплашва със санкции Подгорица. Това присъединяване има и друго стратегическо и геополитическо значение. Говоря за Сърбия. Според мен, вече е само въпрос на време присъединяването на Сърбия към НАТО и ЕС, прогнозира Паси.

България трябва да води стабилна външна политика. Чух Бойко Борисов да казва, че големите шефове трябва да се разберат за бежанците, а от нас не зависи нищо. Аз не мисля така. Външната политика не се определя от това, колко пъти папата те е погалил по главата. България трябва да има свое мнение и да го отстоява, категоричен беше бившият външен министър. За финал той даде мнение и за сваления руски самолет. Инцидентът между Русия и Турция е много неприятен.

Няма нормална държава в света, която да се радва. Единствените, които се радват са джихадистите от "Ислямска държава". Всички трябва да мислим за сътрудничество с Русия по големите и общи проблеми. Трябва да разберем, къде започва общия ни интерес с Русия. Ние имаме много повече общи врагове, отколкото различия. Водим битки на тихия фронт с тях и понякога ги печелим, както е случая с Черна гора. Понякога ги губим, както беше с Южна Абхазия, но трябва да работим заедно, категоричен беше Паси.

Мъж бе открит починал на пейка в центъра на Варна

http://pik.bg/мъж-бе-открит-починал-на-пейка-в-центъра-на-варна-news446665.html

Мъж бе открит починал на пейка в центъра на Варна

Мъж е открит починал тази сутрин на пейка в центъра на града. Това съобщиха от пресцентъра на полицията, цитирани от "Фокус".

Сигналът е постъпил тази сутрин около 6.00 часа. От институцията посочиха, че мъж, установен като 53-годишен варненец, е открит починал на пейка в района на площада в центъра. Не са ясни причините за смъртта му, но няма улики за криминално престъпление, допълниха от полицията.

Светещи овошки разбуниха духовете в столицата

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sveteshti-ovoshki-razbuniha-duhovete-v-stolicata-6046623

Причината е коледната украса във вид на изкуствени дръвчета, засадени с винтове на тротоара

Лиляна Павлова: Минимум 600 млн. лв. ни трябват за ремонт на пътищата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5154015

Минимум 600 млн. лв. ни трябват за ремонт на пътищата, а сега разполагаме с 200 млн, лв. каза региоиналният министър Лиляна Павлова по Нова телевизия. Тя обясни, че третокласните пътища са в лошо състояние, защото секторът е недофинансиран.Затова ни трябват повече средства, Европа не дава пари за ремонт, а за строеж, добави министърката.
Минимум 600 млн. лв. ни трябват за ремонт на пътищата, а сега разполагаме с 200 млн, лв. каза региоиналният министър Лиляна Павлова по Нова телевизия. Тя обясни, че третокласните пътища са в лошо състояние, защото секторът е недофинансиран.Затова ни трябват повече средства, Европа не дава пари за ремонт, а за строеж, добави министърката.

Лиляна Павлова: Минимум 600 млн. лв. ни трябват за ремонт на пътищата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5154020

Минимум 600 млн. лв. ни трябват за ремонт на пътищата, а сега разполагаме с 200 млн, лв. каза региоиналният министър Лиляна Павлова по Нова телевизия. Тя обясни, че третокласните пътища са в лошо състояние, защото секторът е недофинансиран.Затова ни трябват повече средства, Европа не дава пари за ремонт, а за строеж, добави министърката.
Минимум 600 млн. лв. ни трябват за ремонт на пътищата, а сега разполагаме с 200 млн, лв. каза региоиналният министър Лиляна Павлова по Нова телевизия. Тя обясни, че третокласните пътища са в лошо състояние, защото секторът е недофинансиран.Затова ни трябват повече средства, Европа не дава пари за ремонт, а за строеж, добави министърката.

Вървете простичко, ръка за ръка с народа. Дайте му книги и празници, докато не сте му дали закони

http://www.cross.bg/ruka-naroda-negovite-1490551.html

/КРОСС/ Карл Лудвиг Мишле (1801 - 1893) - немски философ, ученик на Хегел и негов последовател: Вървете простичко, ръка за ръка с народа. Дайте му книги и празници, докато не сте му дали закони; дайте му оная форма на образование, която съставя всичката слава на античното възпитание - театър чисто народен. В този театър вие му показвайте неговите собствени легенди, неговите исторически подвизи, всичко онова, което той сам върши. Хранете народа с народа...  

Почти невидиимо Камерън кацна и излетя от летище "Бургас"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5154003

Малко преди 8 часа самолетът с британският премиер Дейвид Камерън и българсият мъу колега Бойко Борисов се приземи на летище Бургас. Бе организирано тържествено посрещане с духова музика , но медии на церемонията не бяха допуснати. Целият път от Бургас до Сарафово бе блокиран от полиция, а Жандармерия проверяваше колите на входа на летището.
Малко преди 8 часа самолетът с британският премиер Дейвид Камерън и българсият мъу колега Бойко Борисов се приземи на летище Бургас. Бе организирано тържествено посрещане с духова музика , но медии на церемонията не бяха допуснати. Целият път от Бургас до Сарафово бе блокиран от полиция, а Жандармерия проверяваше колите на входа на летището.

Спипаха 25 афганистанци край Фазаново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5154024

В Царево се жалват, че разследващите не стигат
25 афганистанци са били превозвани в четири автомобила от границата към Бургас. Граничарите са ги засекли край село Фазаново, което се намира на 14 километра от Китен и Царево. Четиримата превозвачи са заловени. Те са мъже от Бургаско- от село Русокастро и град Камено и ще бъдат изправени пред
В Царево се жалват, че разследващите не стигат 25 афганистанци са били превозвани в четири автомобила от границата към Бургас. Граничарите са ги засекли край село Фазаново, което се намира на 14 километра от Китен и Царево. Четиримата превозвачи са заловени. Те са мъже от Бургаско- от село Русокастро и град Камено и ще бъдат изправени пред

Централният банкер, който не се интересува от парите

http://www.investor.bg/drugi/338/a/centralniiat-banker-koito-ne-se-interesuva-ot-parite-207140/

Управителят на кенийската централна банка Патрик Нджороги отказва повечето привилегии, които се полагат за този пост

Тол системата у нас без бариери, сателит ще следи трафика

http://offnews.bg/news/n_1/n_602216.html

Тол системата в България ще бъде без бариери, а сателити, камери и GPS-и ще следят трафика, както и дали е платена таксата за преминаване. Това заяви в ефира на Нова телевизия регионалният министър Лиляна Павлова. По нейни думи, ако МРРБ няма проблем с процедурите по обществените поръчки за тол системата, тя може да бъде готова през 2017 година. Шофьорите ще имат електронна винетка, която ще може да се плаща по всякакви възможни начини - от СМС до кеш в бензиностанция на специални устройства. Превозните средства над 3.5 тона ще бъдат следени чрез сателит, a бариери няма да има по магистралите. Ако не са си платили и се возят, то те ще бъдат спрени и санкционирани. Павлова коментира и новия тунел, който трябва да бъде построен на на "Струма" в отсечката преди Кресненското дефиле. По прогноза, дадена от МРРБ, той трябва да струва 250 млн., но Павлова подчерта, че цената за него е и за 3 км. магистрала, както и за съоръжения и проекция. Цената на винетките Според Павлова трябва да престанат да се дават примери с цената на винетките в други държави, където освен този вид такса има и данък за пътищата, а такъв у нас няма. На въпроса защо цената на винетката стана ясна след местните избори Павлова отговори с това, че след вота е бил готов докладът на експертите и на Световната банка.

Откриха труп в локва кръв в центъра на Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5154010

Тяло на мъж е открито тази сутрин в центъра на Варна. Трупът е бил намерен на пейка на метри от шадравана на площад "Независимост". В района има локви кръв, съобщава Дарик. Около 8:00 часа тялото беше откарано от линейка на Съдебна медицина.
По данни да очевидци починалият на видима възраст между 45 и 55 години.
Очаквайте подробности!
Тяло на мъж е открито тази сутрин в центъра на Варна. Трупът е бил намерен на пейка на метри от шадравана на площад "Независимост". В района има локви кръв, съобщава Дарик. Около 8:00 часа тялото беше откарано от линейка на Съдебна медицина. По данни да очевидци починалият на видима възраст между 45 и 55 години. Очаквайте подробности!

4 декември в годините назад

http://www.cross.bg/bulgariya-obyavyava-ivan-1490549.html

/КРОСС/1533 г. - Иван Грозни става велик княз на Московското княжество. 1639 г. - Йеремия Хорокс и Уилям Крабтрий за първи път наблюдават пасаж на Венера.1808 г. - Наполеон Бонапарт забранява папската институция Светата инквизиция на територията на Испания.1864 г. - В Румъния е забранено на евреите да изучават и практикуват юридидически науки.1887 г. - Основан е шведски футболен отбор Йоргрюте ИС. 1904 г. - В София с подкрепата на Иван Шишманов (тогава министър) е открито първото музикално училище в България, което през 1913 г. става държавно, а през 1921 г. е преобразувано на музикална академия.1908 г. - В София е открит първият киносалон в България, втори в Европа.1941 г. - Втората световна война: Във Великобритания е направена гражданска мобилизация на неомъжените жени от 20 до 30 годишна възраст за служба в полицията и пожарната охрана. 1947 г. - 6 Велико народно събрание приема Конституция на Народна република България, известна като Димитровска конституция.1948 г. - Китайският пътнически кораб Киянг попада на мина от Втората световна война и потъва - загиват 2750 пътници и членове на екипажа.1949 г. - Територията на континентален Китай е поставена окончателно под комунистически контрол от верните на Мао Дзедун войски. 1958 г. - Дахомей и Бряг на слоновата кост стават автономни държави в рамките на Френската общност.1963 г. - Пленумът на ЦК на БКП изпраща писмо до Хрушчов, в което НРБ обещава сближаване със СССР.1971 г

Убиха мъж в центъра на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308101

Тяло на мъж е открито тази нощ в центъра на Варна. Трупът е намерен на пейка на метри от шадравана на площад "Независимост", съобщава Дарик, като уточнява, че в района има локви кръв. Около 8:00 часа тази сутрин тялото е било откарано от линейка на Съдебна медицина.

СКАНДАЛ! Догодина българското правителство тегли до 5.3 млрд. лв. нов дълг

http://www.bnews.bg/article-144630

Буфер от 2 млрд. лв. се залага заради предстоящата оценка на активите на финансовата система

Откриха труп в локва кръв в центъра на Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5154006

Тяло на мъж е открито тази сутрин в центъра на Варна. Трупът е бил намерен на пейка на метри от шадравана на площад
Тяло на мъж е открито тази сутрин в центъра на Варна. Трупът е бил намерен на пейка на метри от шадравана на площад "Независимост". В района има локви кръв, съобщава Дарик. Около 8:00 часа тялото беше откарано от линейка на Съдебна медицина. По данни да очевидци починалият на видима възраст между 45 и 55 години.

Добрев: Застраховка и винетка излизат по-евтино он лайн

http://frognews.bg/news_103056/Dobrev-Zastrahovka-i-vinetka-izlizat-po-evtino-on-lain/

Една от най-съществените промени, която вчера направихме е да подкрепим отпадането на тази забрана за онлайн застраховането, заяви по БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Убийство в центъра на Варна, откриха тяло на мъж

http://offnews.bg/news/n_1/n_602212.html

Тяло на мъж е открито тази нощ в центъра на Варна. Трупът е намерен на пейка на метри от шадравана на площад "Независимост".  В района има много кръв, тялото е откарано с линейка на Съдебна медицина. По данни да очевидци починалият е на видима възраст между 45 и 55 години, съобщи Дарик.  Според полицията в града става дума за 53-годишен варненец,  причините за смъртта му се изясняват, но няма улики за криминално престъпление.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/direktor-izpulnitelen-predsedatel-1490548.html

/КРОСС/Д-р Антоанета Тикова, завеждащ детското отделение в МБАЛ "Проф. Д. Ранев", гр. Пещера. Благой Благоев, трикратен световен шампион по вдигане на тежести Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса, изпълнителен директор и председател на УС на БАКБ, 57 г. Проф. д-р Връбка Орбецова, патобиохимик, председател на Сдружението на алтернативните лечители в България Даниел Митов, министър на външните работи Десислава Бакърджиева, актриса Цветелин Цветанов, директор на ИА "Автомобилна администрация" Явор Димитров - директор на Софийската филхармония Снимка: ajloviuuu.blogspot.com

Реанимацията на МБАЛ „Св. Анна“ във Варна празнува 50-годишен юбилей

http://petel.bg/Reanimatsiyata-na-MBAL----Sv--Anna----vav-Varna-praznuva-50-godishen-yubiley__136369

На 5-и декември отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в университетската МБАЛ „Света Анна“ във Варна празнува...

Възрастен мъж загина при пожар в София

http://petel.bg/Vazrasten-mazh-zagina-pri-pozhar-v-Sofiya__136370

Илюстрация: Булфото Пожар е пламнал в таванско помощение в жилищна сграда на ъгъла на улиците "Николай Ракитин" и "Лакатица", до...

Хората с увреждания не са само дата в календара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5152930

Стотици хиляди са затворници в собствените си домове   
Обикновено покрай 3 декември, който е обявен от ООН за Международен ден на хората с увреждания, се появяват спорадични знаци в обществото, че хора с увреждания в България все пак има. Никой обаче не се досеща, че хората с увреждания не са просто дата в календара, а са живи, дишащи,
Стотици хиляди са затворници в собствените си домове Обикновено покрай 3 декември, който е обявен от ООН за Международен ден на хората с увреждания, се появяват спорадични знаци в обществото, че хора с увреждания в България все пак има. Никой обаче не се досеща, че хората с увреждания не са просто дата в календара, а са живи, дишащи,

Проходът Троян-Кърнаре е отворен за движение на всички моторни превозни средства

http://pik.bg/проходът-троян-кърнаре-е-отворен-за-движение-на-всички-моторни-превозни-средства-news446659.html

Проходът Троян-Кърнаре е отворен за движение на всички моторни превозни средства

Натоварено е движението в Пловдив, в началото на работния ден, предаде ''Фокус''. В града продължава подмяната на светофарните уредби. В дните до 6-ти декември /неделя/ ще се работи по едни от възловите точки в града. Затворен за движение е т бул. "Васил Априлов", в участъка от кръговото кръстовище на Централна гара до кръстовището с ул. „Любен Каравелов. Забраната за движение е валидна до края на март 2016 година.

Основните пътища в областта са нормално проходими, няма данни за свлачищна активност, затворени пътища или въведени нови забрани за движение. Проходът Троян-Кърнаре е отворен за движение на всички моторни превозни средства. Въведени са ограничения на движението в редица пътни участъци в Пловдивско. Ремонтни дейности се извършват по пътя Плодовитово-Първомай-Асеновград, където е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т, поради влошеното транспортно-експлоатационно състояние на стоманен мост на река Марица.

Ограничението е валидно до края на годината. Обходният път е през Стара Загора- и Поповица. Движението по пътя на 4 км след село Гълъбово се осъществява само в едната лента, заради попълване с трошенокаменна настилка на пропаднал участък-свлачище. При км 28 и км 29 по пътя Асеновград-Смолян движението се регулира от светофарна уредба и се извършва в едната лента за движение. Извършват се и ремонтни дейности на асфалтовата настилка от началото до км 17 на пътя Поповица-Асеновград.

САЩ отваря всички бойни постове в армията си за жени

http://america.actualno.com/sasht-otvarja-vsichki-bojni-postove-v-armijata-si-za-jeni-news_511403.html

САЩ отваря всички бойни постове в армията си за жени. "Американската армия трябва да може в бъдеще да се възползва от възможно най-голяма група таланти", заяви министърът на отбраната Аштън Картър, цитиран от Би Би Си и Mediapool. Решението ще даде възможност на жени да кандидатстват за около 220 хил. нови позиции в армията. Военният министър даде на въоръжените сили 30 дни, за да представят плановете си за промяната. Армията на САЩ облекчава ограниченията през последните три години. Жен

Има напрежение във ВСС заради "Яневагейт"

http://society.actualno.com/ima-naprejenie-vyv-vss-zaradi-janevagejt-news_511407.html

Представляващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова потвърди, че оповестяването на разговорите Янева-Ченалова, станали известни като "Яневагейт" са повишили напрежението между членовете на Съвета. Тя смята, че най-важното в момента е да се назначи проверка на фактите по случая и да се даде оценка, колкото се може по-бързо, има ли зависимости в съдебната система или не, информира БНР. "Това напрежение допълнително се засилва от редица публични изяви на член на ВСС, споменат в тези разгово

Възрастен мъж загина при пожар в София

http://sofia.actualno.com/vyzrasten-myj-zagina-pri-pojar-v-sofija-news_511410.html

Възрастен мъж загина при пожар тази сутрин в сграда, намираща се на ъгъла на ул. "Николай Ракитин" и "Лакатица" до Полиграфическия комбинат в София.  Пожарът е избухнал в таванско помещение. След пристигането на екипи на пожарната, е открито тялото на възрастния мъж, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация от МВР. Няма други пострадали хора. Пожарът веднага е локализиран и потушен. В момента на мястото се извършва разчистване и оглед. По време на пожара не е имало опасност за другите

Казанджии протестираха в Пловдив в защита на варенето на ракия

http://plovdiv.actualno.com/kazandjii-protestiraha-v-plovdiv-v-zashtita-na-vareneto-na-rakija-news_511413.html

Около 30 собственици на казани за варене на ракия се събраха пред общината в Пловдив на протест, срещу въвеждането на новия Закон за акцизите и данъчните складове (ЗАДС), предаде "Фокус". Сред тях има представители на пловдивските села, както и жители на Батак, Асеновград и Раковски. Хората носят лозунги, на които пише: "Не на промените за варенето на домашна ракия”, „Народе български, защо ще търпиш своеволието на нашите избраници – измамници?”, „Ето я поредн

Mинистър Танев: Станах неудобен, защото затегнах кранчето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5153997

Станах неудобен, защото затегнах кранчето. Аз не съм тревожен и съм свикнал. Това вероятно е 370-я ми ден на атака. Това заяви пред Нова телевизия образователният министър проф. Тодор Танев.
Той бе поканен да коментира скандала около исканата му оставка от страна на реформатора Радан Кънев. Само преди ден Кънев се усука пред журналисти и не
Станах неудобен, защото затегнах кранчето. Аз не съм тревожен и съм свикнал. Това вероятно е 370-я ми ден на атака. Това заяви пред Нова телевизия образователният министър проф. Тодор Танев. Той бе поканен да коментира скандала около исканата му оставка от страна на реформатора Радан Кънев. Само преди ден Кънев се усука пред журналисти и не

Емигрантите вливат у нас по 5 млн. на ден

http://www.bnews.bg/article-144629

Гурбетчиите превеждат по сметки, носят се и пари на ръка Прочети още на: http://www.dnes.bg/business/2015/12/04/emigrantite-vlivat-u-nas-po-5-mln-na-den.285413

Камион спука гума и се обърна на магистрала "Тракия"

http://pik.bg/камион-спука-гума-и-се-обърна-на-магистрала-тракия-news446657.html

Камион спука гума и се обърна на магистрала "Тракия"

На автомагистрала „Тракия“ около 195 км. има катастрофа. Камион е спукал гума и се е обърнал в аварийната лента, като по магистралата има множество парчета от гуми и други части, съобщи "Фокус".

В района на инцидента има полицейски автомобили. Хората, които шофират в този участък да карат внимателно, за да бъдат избегнати и други инциденти.

35 хиляди ученици "изтекли" в чужбина

http://www.moreto.net/novini.php?n=308099

34 882 ученици са напуснали българските школа, защото са заминали в чужбина от учебната 2007 - 2008 година до 2013 - 2014 година. Това става ясно от одит на Сметната палата за социалните и икономическите ефекти от оптимизирането на училищната мрежа.

Защо Валери Симеонов гони Поли Карастоянова от ПФ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/zashto-valeri-simeonov-goni-poli-karastoianova-ot-pf-6046622

"Основателят на АБВ Първанов има топла връзка с ръководството на ДПС и по-конкретно с Ахмед Доган", изтъкна председателят на фронта

Вълчан Петров и Димитър Кирчев с награда за живопис в Пловдив

http://pik.bg/вълчан-петров-и-димитър-кирчев-с-награда-за-живопис-в-пловдив-news446655.html

Вълчан Петров и Димитър Кирчев с награда за живопис в Пловдив

Тазгодишните награди за живопис на Дружеството на пловдивските художници бяха връчени на Вълчан Петров и Димитър Кирчев.

Двамата си поделят най- високата оценка, а творбите им са част от Общата художествена изложба. Традицията продължава вече десетилетия, а останалите награди - за графика и за скулптура, получиха Мъгърдич Касапян и Трифон Неделчев. Поощрителна награда за млад автор получи Христо Бозуков.

85 автори със 145 картини участват в тазгодишната Обща изложба в обновените зали на ул. "Гладстон". Наградите връчи кметът на града Иван Тотев. През изминалата година художниците на Пловдив имаха сериозни сблъсъци с управата на града, която имаше намерение да събори залата и да изгради нова.

С подкрепата на обществото и гилдиите, с гражданско участие в сесиите на Общинския съвет художниците защитиха дома си и той остана. 

Видео: Наводненията в Индия взеха стотици жертви

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/04/2662960_video_navodneniiata_v_indiia_vzeha_stotici_jertvi/?ref=rss


 

Хиляди спасители се опитват да евакуират пострадалите при смъртоносните наводнения, обхванали южните части на Индия, където се очаква да пристигне премиерът Нарендра Моди, за да се запознае лично със ситуацията, предаде БТА.

Над 40 000 души бяха спасени през последните дни след нови проливни дъждове, засегнали крайбрежния щат Тамил Наду. Наводненията взеха 269 жертви в района в последния месец. Тежко пострадали са над 1000 души.

Столицата на Тамил Наду -...

Дейвид Камерън ще посети границата ни с Турция

http://www.bnews.bg/article-144628

Камерън и Борисов ще кацнат на летище Бургас и ще отпътуват за Елхово.

Двойно и тройно скочиха цените на сланина в Перник заради думи на Борисов

http://pik.bg/двойно-и-тройно-скочиха-цените-на-сланина-в-перник-заради-думи-на-борисов-news446654.html

Двойно и тройно скочиха цените на сланина в Перник заради думи на Борисов

Πoчти тpoйнo ce e yвeличилa пpoдaжбaтa нa cлaнинa в Πepниĸ cлeд изявлeниeтo нa пpeмиepa Бoйĸo Бopиcoв. Toвa cъoбщиxa тъpгoвци, цитирани от "Мироглед".

Mиниcтъp-пpeдceдaтeлят зaяви, чe ĸoйтo пиe paĸия, пyши цигapи и ядe cлaнинa, щe cи плaщa зa лeчeниe. Дyмитe мy ce пpeвъpнaxa в иcтинcĸи xит, a любитeлитe нa тлъcтoтo мeзe ce пoдceтиxa зa нeгo.

„Πpeди нe ce тъpceшe тoлĸoвa, нo ceгa имa иcтинcĸи бyм. Πpeди пpoдaвaxмe пo 1-2 пapчeтa, a ceгa минимyм пo 5. Kaĸтo вcичĸo в Бългapия, пpизивът дa нe ce ядe cлaнинa, имaшe oбpaтeн eфeĸт. Зa нac тoвa e дoбpe“, oбяcниxa тъpгoвци.
Meзeтo ce ĸyпyвaлo нe caмo oт възpacтни xopa, нo и oт мнoгo млaди. Πoвeчeтo пpeдпoчитaли пaпpиĸoвaнa cлaнинa. Имaлo и тaĸивa, ĸoитo взимaли нaтypaлнa, зa дa cи я пpeтoпят зa мac.

„Щoм пpeмиepa ядe филии, нaмaзaни c мac, зaщo дpyгитe дa нe ядaт“, шeгyвaxa ce пepничaни.

 

Бисеров между “Защо?” и “Защо не?”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5153452

Капиталова групировка ползва проваления процес в кампанията си за овладяване на съдебната власт
Първите думи на Христо Бисеров пред Софийския градски съд онзи ден бяха отразени, но подценени от медиите. Несправедливо засенчени от светкавично развихрилата се кампания на един политико-олигархичен кръг,
Капиталова групировка ползва проваления процес в кампанията си за овладяване на съдебната власт Първите думи на Христо Бисеров пред Софийския градски съд онзи ден бяха отразени, но подценени от медиите. Несправедливо засенчени от светкавично развихрилата се кампания на един политико-олигархичен кръг,

Съдят варненка, продавала стоки-ментета

http://www.moreto.net/novini.php?n=307947

Варненската районна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу Павлина Георгиева, управител на ЕТ „Ели 2014”, която продавала имитации на стоки на известни търговски марки без съгласието на притежателите на изключителните права за ползването им в нарушение на разпоредбите на Закона за марките и географските означения.

Кирил Домусчиев: Искаме бързи реформи

http://pik.bg/кирил-домусчиев-искаме-бързи-реформи-news446653.html

Кирил Домусчиев: Искаме бързи реформи

Където има сив сектор, КРИБ се бори срещу него. Защото претендираме, че в нашата организация няма компании, които да са в сивия сектор. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев на бизнес среща в Кърджали. Той подчерта, че благодарение на организацията не е допуснато увеличение на данъците въпреки огромния натиск от партии, министри и други лица за това.

"Успяхме да се преборим да няма два процента на социалните осигуровки въпреки усилията на "комсомолеца" Калфин в тази насока", коментира още Домусчиев. Той обяви, че КРИБ ще направи равносметка на свършеното и несвършеното с правителството и политиците на предстоящата дискусия в понеделник, посветена на реформите в България.

Форумът е част от кампанията "Да! На българската икономика", организирана от най-авторитетната работодателска организация и вестник "Стандарт". В него ще участват еврокомисарят Кристалина Георгиева и икономическия екип на кабинета "Борисов".

"Повече трябва да акцентираме не върху похвалите, а върху това, което не е свършено. Защото ние като КРИБ продължаваме да считаме, че реформи почти няма. Има замазване и прах в очите", каза още той. За добре свършената работа от КРИБ през последната година говорел и фактът, че за това време конфедерацията е увеличила два пъти членската си маса.

"Ние вече произвеждаме не по-малко от три-четвърти от БВП на България. Няма сериозна браншова организация, която да не е наш член. А приходите на КРИБ са се увеличили четворно", изтъкна Домусчиев.

Неговият заместник и изпълнителен директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков съобщи, че КРИБ има намерение да инициира създаването на колеж за липсващите в региона кадри. С идеята бил запознат и министърът на образованието.
"Колежът ще подготвя кадри и от съседни области, в строителния и други сектори. Специалностите ще бъдат определени чрез предложения от членовете на КРИБ, които, представлявайки бизнеса, трябва да посочат сферите, в които се чувства недостиг на квалифицирана работна ръка", каза още инж. Бойков.

Светещи овошки замениха изкоренени вишни пред столичен хотел

http://pik.bg/светещи-овошки-замениха-изкоренени-вишни-пред-столичен-хотел-news446652.html

Светещи овошки замениха изкоренени вишни пред столичен хотел

С нови светещи дървета се сдоби бившият Японски хотел в София. През лятото обществото беше възмутено от решението на новия собственик - един от най-големите хотелиери в страната Ветко Арабаджиев, да изкорени японските вишни пред хотела. Сега обаче духовете са разбунени заради коледната украса във вид на изкуствени дръвчета, засадени с винтове на тротоара, разказва Нова.

В началото на август Арабаджиев изкорени японските вишни и бе глобен от кметството в район „ Лозенец” с 50 000 лева.

Хотелиерът обжалва санкцията и тя все още не е платена , съобщиха за Нова от Столичната община. А докато тече спорът за изкоренените вишни, нови дръвчета изникнаха пред хотела - буквално изпод плочките на тротоара. Изкуствените овошки се оказаха коледна атракция и предизвикаха бурни коментари.

Според един от създателите на хотела - архитект Атанас Динев, това е кощунство. Не така смятат от управата на хотела. Според тях коледната украса е модерна и е на световно ниво.

А вишните, които се оказаха ябълката на раздора, всъщност са културно наследство – подарък са за София от японското правителство, направен при изграждането на хотела Калина Паскалева.

„Вишните ни се намират в специални парници и се съхраняват там до момента, в който ще бъдат посадени в японсаката ни градина. В момента времето не е подходящо за това”, обясни Калина Паскалева, представител на управата на хотела.

"Игри на глас": как децата пишат книги

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/12/04/2662602_igri_na_glas_kak_decata_pishat_knigi/?ref=rss


"Игри на глас" - най-новата книга, която издателство "Точица" предлага на читателите си, е необичайна. Тя  не разказва, а учи децата да разказват. Както и възрастните - как да учат децата да разказват.

Всъщност, това е поредният сполучлив опит на автора - Зорница Христова, да обяснява сложните пътища на словото по достъпен и интригуващ за децата начин, след "Сладоледена риторика" и "Направи си сам приказка".  

Христова - полулярна като преводач, блогър и съосновател на...

Делян Добрев: Онлайн застраховката спестява между 20 и 40 лева

http://pik.bg/делян-добрев-онлайн-застраховката-спестява-между-20-и-40-лева-news446650.html

Делян Добрев: Онлайн застраховката спестява между 20 и 40 лева

Кодексът за застраховането е минал само на първо четене. Между двете четения могат да бъдат правени промени. Една от най-съществените промени е да подкрепим забраната за онлайн застраховането. Това е основният интерес на потребителите, каза в предаването „Денят започва” по БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

„Ако позволим онлайн застраховането, това означава, че застраховката ще стане е по-евтина – така ще паднат застрахователните брокери. Онлайн застраховката ще спести между 20 и 40 лв. от застраховката. Все още обсъждаме дали застрахователят ще има задължение да изпрати до потребителя стикер и писмен вариант на договора. Това ще струва 5 лв. допълнително. Дебатът е дали да се ограничим само до онлайн застраховането, или да стигнем и до спестяване на стикера. Комисията по финансов надзор се притеснява, че ако го няма стикерът, трудно ще бъдат контролирани застрахователите”, коментира Добрев и добави, че ефектът от стикера е много по-малък. 

Той подчерта, че възможността да си купим застраховка по мрежата е един вид реформа. „Това не предизвиква допълнително разходи, оптимизира системата на застраховането и дава по-добра цена за потребителя”, посочи депутатът.

"Венеция се оглежда" в обектива на Рикардо Дзиполи

http://www.cross.bg/venetziya-dzipoli-rikardo-1490547.html

/КРОСС/"Венеция се оглежда" - една впечатляваща фото-изложба на Рикардо Дзиполи ще бъде открита в 17.00 часа днес, в Художествена галерия "Димитър Добрович". Експозцицията ще открие Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт. Фотографиите са част от колекция от над 1000 снимки, реализирани между 2004 и 2006г. Те представят една непозната Венеция, ефимерна и едновременно вечна, която се оглежда в стъклата на собствените си прозорци. Този град се представя като променлив и неуловим, а всъщност е идеален и метафизичен. Фотографиите не са негово копие, а визии от една въображаема Венеция, която променя формите и цветовете си, разпространява присъствието си в неочаквани гледки и изумителни асоциации, в които конкретиката се слива по художествен начин с абстрактното. Куполи, дървета, камбани, колони, облаци, статуи и комини изкачат от прозорците на къщи и дворци, приемайки необичайни форми. Рикардо Дзиполи е роден 1952г. в Прато (Италия). Преподава Персийски език и литература и Фотография в Университета Ка‘Фоскари във Венеция. Автор е на многобройни публикации на тема Иранистика, занимава се предимно с исторически и стилистични проблематики в рамките на класическата персийска литература. Започва да се занимава с фотография през 1972. Първите му изложби са в Института за съвременно изкуство в Лондон и в Галерия Il Diaframmaв Милано.  

Валери Симеонов: Карастоянова е предложила законопроект и е подвела няколко души от ВМРО да го подпишат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5153990

Полина Карастоянова е подкрепила текст, който е лобистки и подкрепя големите алкохолни картели. Това заяви лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който взе решение да изгони депутатката, която подписа промените в Закона за акцизите и данъчните складове, въвеждащи ограничението ракия да се вари само шест месеца в годината и казаните над 500

Стрелецът от Калифорния общувал с екстремисти

http://offnews.bg/news/n_1/n_602203.html

Единият от заподозрените за стрелбата в Калифорния, при която бяха убити 14 души - Саид Ризван Фарук, е използвал социалните мрежи за връзка с екстремисти, наблюдавани от ФБР.  Следствените органи се опитват да разберат дали Фарук е бил в контакт с чуждестранни терористични организации, съобщи АП, цитирана от Дарик. Фарук е пътувал до Саудитска Арабия през лятото на 2014 г. за девет дни, заяви саудитското посолство във Вашингон. Саид Ризван Фарук и съпругата му Ташфин Малик, които убиха 14 души и раниха 21 човека в Сан Бернардино, са носели 1600 патрона, когато полицията ги е застреляла в джипа им, съобщиха от полицията. Освен това в дома им са намерени 3000 патрона, 12 тръби-бомби и стотици средства за изработване на самоделни взривни устройства. Не се знае дали Фарук и съпругата му са се стремели да убият конкретен човек Нападението им е било планирано, но засега мотивите за него са неизвестни. 

Светлозар Лазаров от ефира: Напуснах МВР след натиск от ДСБ

http://petel.bg/Svetlozar-Lazarov-ot-efira--Napusnah-MVR-sled-natisk-ot-DSB__136367

Снимка: Булфото Напуснах системата на МВР след много силен натиск от страна на ДСБ. Този натиск обаче в един момент започна да...

Български мореплавател поставя два нови рекорда на Гинес! Гала: Влизам във водата само до кръста!

http://petel.bg/Balgarski-moreplavatel-postavya-dva-novi-rekorda-na-Gines--Gala--Vlizam-vav-vodata-samo-do-krasta-__136368

Кадри Нова тв Българският мореплавател Иван Димов в следващите дни планира околосветско пътешествие с малка лодка, с което смята да...

Мълния попадна в самолет с над 140 пасажери

http://petel.bg/Malniya-popadna-v-samolet-s-nad-140-pasazheri__136357

Илюстрация: Уикипедия Мълния попадна в салона на Боинг-737 на японската авиокампания All Nippon Airways. Но екипажът не само, че успя да спаси...

Пътищата взеха нови две жертви

http://pik.bg/пътищата-взеха-нови-две-жертви-news446648.html

Пътищата взеха нови две жертви

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 12 тежки катастрофи. 

При тях са загинали двама, а ранени са 13 души, съобщи СБА. 

За района на София са станали 178 леки и 2 тежки ПТП с 3 ранени.

Делян Добрев: Онлайн застраховката ще спести между 20 и 40 лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5153987

Кодексът за застраховането е минал само на първо четене. Между двете четения могат да бъдат правени промени. Една от най-съществените промени е да подкрепим забраната за онлайн застраховането. Това е основният интерес на потребителите, каза в  по БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.
„Ако позволим онлайн застраховането, това означава,
Кодексът за застраховането е минал само на първо четене. Между двете четения могат да бъдат правени промени. Една от най-съществените промени е да подкрепим забраната за онлайн застраховането. Това е основният интерес на потребителите, каза в  по БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. „Ако позволим онлайн застраховането, това означава,

Делян Добрев: Онлайн застраховката ще спести между 20 и 40 лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5153983

Кодексът за застраховането е минал само на първо четене. Между двете четения могат да бъдат правени промени. Една от най-съществените промени е да подкрепим забраната за онлайн застраховането. Това е основният интерес на потребителите, каза в  по БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.
„Ако позволим онлайн застраховането, това означава,
Кодексът за застраховането е минал само на първо четене. Между двете четения могат да бъдат правени промени. Една от най-съществените промени е да подкрепим забраната за онлайн застраховането. Това е основният интерес на потребителите, каза в  по БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. „Ако позволим онлайн застраховането, това означава,

Проф. Т. Танев: Наужким съм поставен в лодката, която се клати

http://www.cross.bg/tanev-ministur-rabotata-1490546.html

/КРОСС/ Аз дойдох да изпълня реформите, които са предначертани преди мен. Реформите сме ги започнали и те са дълбоки. Аз не ходя по никакви партийни събрания, защото не съм от никоя партия. Заемам мандат, който Бойко Борисов даде на Реформаторския блок. Това каза в студиото на Нова телевизия образователния министър проф. Тодор Танев. На реплика на водещия: Вие се имате за експерт, Танев отговори: Нещо много повече. Аз принадлежа към Гражданския съвет, аз съм от бащите основатели. В говоренето за оставката му проф. Танев вижда интрига. Наужким съм поставен в лодката, която се клати, каза той и попита какво общо има с правосъдния министър Христо Иванов, чийто пост също е под въпрос.  Образователният министър има обяснение за атаката срещу него и министерството, което ръководи. Преди една година, когато минаха изборите и се видя каква е разстановката на силите, много от партиите, които останаха разочаровани, че не получиха това-онова, си рекоха - е, ще дойдат догодина други избори. Те са го чакали по фройдистки една година. Идва новата оперативна програма, никога не е имало толкова пари за образование, а те са си правили и сметката, че парите ще отидат при тях, коментира проф. Танев. От първия ден, от който аз съм на поста си, атаките към министъра на образованието не са спирали. Това създава доста съмнения у децата и родителите. Защо не го правят с друго министерство, каза още образователният министър

Проф. Т. Танев: На ужким съм поставен в лодката, която се клати

http://www.cross.bg/tanev-ministur-todor-1490546.html

/КРОСС/ Аз дойдох да изпълня реформите, които са предначертани преди мен. Реформите сме ги започнали и те са дълбоки. Аз не ходя по никакви партийни събрания, защото не съм от никоя партия. Заемам мандат, който Бойко Борисов даде на Реформаторския блок. Това каза в студиото на Нова телевизия образователния министър проф. Тодор Танев. На реплика на водещия: Вие се имате за експерт, Танев отговори: Нещо много повече. Аз принадлежа към Гражданския съвет, аз съм от бащите основатели. В говоренето за оставката му проф. Танев вижда интрига. На ужким съм поставен в лодката, която се клати, каза той и попита какво общо има с правосъдния министър Христо Иванов, чийто пост също е под въпрос.  Образователният министър има обяснение за атаката срещу него и министерството, което ръководи. Преди една година, когато минаха изборите и се видя каква е разстановката на силите, много от партиите, които останаха разочаровани, че не получиха това-онова, си рекоха - е, ще дойдат догодина други избори. Те са го чакали по фройдистки една година. Идва новата оперативна програма, никога не е имало толкова пари за образование, а те са си правили и сметката, че парите ще отидат при тях, коментира проф. Танев. От първия ден, от който аз съм на поста си, атаките към министъра на образованието не са спирали. Това създава доста съмнения у децата и родителите. Защо не го правят с друго министерство, каза още образователният министър

СГС предявява обвинение на Пиже и сина му

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/sgs-prediaviava-obvinenie-na-pizhe-i-sina-mu-6046621

Трайчо Василев-Пиже ще бъде обвинен за хулиганство, а доведеният му син за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди

Павлова: Годишната винетка излиза по 8 лв на месец

http://frognews.bg/news_103054/Pavlova-Godishnata-vinetka-izliza-po-8-lv-na-mesets/

Аз лично работа с колегите еднакво добре, ние не се делим на партиен признак, но решението ще вземе премиерът, но има някакъв опит да се нагнетява напрежение, заяви по НТВ министърът на регионалното развитие благоустройството Лиляна Павлова.

Саид Фарук контактувал с екстремисти, наблюдавани от ФБР

http://frognews.bg/news_103053/Said-Faruk-kontaktuval-s-ekstremisti-nabliudavani-ot-FBR/

Все още не са известни мотивите зад жестокото нападение в американския град Сан Бернардино, предаде НТВ. Стрелбата в социалния център отне живота на 14 души, а други 17 бяха ранени.

Mинистър Taнев потвърди -парламентарният секретар на МОН искала оставката му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5153973

Парламентарният секретар на просветното министерство Ралица Кирилова искала министъра на образованието проф. Тодор Танев да си ходи, стана ясно от интервюто му по Нова телевизия.Ако я извикате тя ще отрече.
Кирилова била партийно назначение, което било спуснато на Танев. Ако я извикате те ще отрече, каза още той.
Парламентарният секретар на просветното министерство Ралица Кирилова искала министъра на образованието проф. Тодор Танев да си ходи, стана ясно от интервюто му по Нова телевизия.Ако я извикате тя ще отрече. Кирилова била партийно назначение, което било спуснато на Танев. Ако я извикате те ще отрече, каза още той.

България остана по бельо на летище "София"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5153450

Стигне ли се дотам премиерът да прави разбор на операция като тази с „бомбата“, значи нещата са много зле
Държавата ни е тотално неподготвена за хибридни заплахи, защото по върховете на управлението й нямат идея за какво става въпрос.
Колосален провал. Така може да се определи това, което стана на летище София в началото на седмицата.
Стигне ли се дотам премиерът да прави разбор на операция като тази с „бомбата“, значи нещата са много зле Държавата ни е тотално неподготвена за хибридни заплахи, защото по върховете на управлението й нямат идея за какво става въпрос. Колосален провал. Така може да се определи това, което стана на летище София в началото на седмицата.

"Колкото повече си гледам работата, толкова повече ставам неудобен"

http://offnews.bg/news/n_1/n_602194.html

"Колкото повече си гледам работата в министерството, толкова повече ставам неудобен". Това каза образователният министър проф. Тодор Танев пред Нова телевизия по повод слуховете за оставката му. "Има много стари сили, които са свикнали да получават пари. По новата оперативна програма идват нови пари и предполагам, че сметката им не излиза с мен", сподели министъра. Танев не вижда смисъл и причина да е поставен в клатеща се лодка с правосъдния министър Христо Иванов. "Никой не казва, че не върша нищо, защото знаят, че не е така. Ако става въпрос за битово недоразумение като причина да се маха министър, това е абсурдно", коментира Танев. Според него "някой иска просто от някъде да пусне първа кръв". БАН са с мен, учителите са с мен и ме подкрепят, каза Танев. Образователният министър коментира още и уволнената от него секретарка в МОН. "Много пъти е говорено зад гърба ми. Трябва ни реформа в МОН и явно на някой не му харесва", каза Танев. Той сподели още, че е отворен за диалог, но когато той е готов и поиска. "Сега съм нервен", завърши Танев.

САЩ отвориха всички бойни постове в армията си за жени

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/04/2662956_sasht_otvoriha_vsichki_boini_postove_v_armiiata_si_za/?ref=rss


Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър обяви, че всички бойни роли в армията на САЩ вече ще бъдат отворени за жени.

"Армията на САЩ трябва да може в бъдеще да се възползва от възможно най-голяма група таланти", заяви Картър, цитиран от Би Би Си.

Това решение ще даде възможност на жени да кандидатстват за около 220 хил. нови позиции в армията.

Г-н Картър даде на въоръжените сили 30 дни, за да представят плановете си за промяната. Армията на САЩ облекчава...

Борислав Богоев, бивш зам.-шеф на КФН: Навсякъде в ЕС има полици по интернет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5153494

- Господин Богоев, в кои държави може да се купуват застраховки „Гражданска отговорност” изцяло по интернет?
- Във всички държави членки на ЕС съществува тази възможност. Само ние ще сме изключение, ако се въведе забрана. - Депутати предлагат това да е възможно, но като се използва електронен подпис.
- Господин Богоев, в кои държави може да се купуват застраховки „Гражданска отговорност” изцяло по интернет? - Във всички държави членки на ЕС съществува тази възможност. Само ние ще сме изключение, ако се въведе забрана. - Депутати предлагат това да е възможно, но като се използва електронен подпис.

Аз нямам против блондинките, въпросът е как са си взели книжката

http://cite.actualno.com/az-njamam-protiv-blondinkite-vyprosyt-e-kak-sa-si-vzeli-knijkata-news_511388.html

Аз нямам против блондинките, въпросът е как са си взели книжката. Това коментира в студиото на bTV министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова наличието на табели по пътищата и объркването на някои граждани при ориентирането им по тях.

Венецуела предложи намаляване на добива на петрол с 5%

http://america.actualno.com/venecuela-predloji-namaljavane-na-dobiva-na-petrol-s-5--news_511394.html

С цел да бъде стабилизирана цената на суровия петрол, Венецуела предложи да бъде намалено световното производство, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Властите в южноамериканската страна предложиха добивът на петрол да се намали с 5%. Венецуела разполага с огромни запаси от суров петрол, но себестойността му е сравнително висока заради характеристиките на извличания нефт и свързаните с това особености на добива. Освен това страната почти не изнася друго освен петрол, чиито продажби формират н

Гърция поиска помощ от ЕК от страх да не бъде изключена от Шенген

http://balkani.actualno.com/gyrcija-poiska-pomosht-ot-ek-ot-strah-da-ne-byde-izkluchena-ot-shengen-news_511397.html

Гърция е поискала от Европейския съюз помощ за подсилване на охраната по границите си, както и за справяне с потока от мигранти в страната, отчитайки предупреждението на нейните партньори в ЕС, че може да бъде изключена от Шенгенската зона, информира Reuters. Часове преди европейските министри на вътрешните работи да се срещнат днес и да обсъдят мерки срещу невъзможността на Гърция да се справя с мигрантите, правителството в Атина се съгласи да приеме европейска помощ, както и чуждестранни гран

Света Варвара

http://www.moreto.net/novini.php?n=308097

На 4 декември отбелязваме Света Варвара. Родена в знатно семейство, тя приема християнската вяра. Това ядосало баща й езичник, който я предал на градоначалника и лично я обезглавил. На този ден християните си припомнят за мъченицата.

Великобритания става мишена за ИД, Германия решава да се включи ли в ударите

http://offnews.bg/news/n_1/n_602193.html

Великобритания може да стане следващата мишена на терористите, заради включването на обединеното кралство в ударите срещу “Ислямска държава”, предупреждава МИ 6. Днес германският Бундестаг ще гласува окончателно, дали и германските военно-въздушни сили да се включат в ударите срещу групировката.  Планът за подкрепа на офанзивата срещу джихадистите в Сирия и Ирак предвижда изпращането на до 1200 военни на място. В едногодишната мисия на стойност 134 милиона евро не са предвидени въздушните удари. Германия възнамерява да изпрати изтребители “Торнадо”, военен кораб и самолет за презареждане на бомбардировачите във въздуха. Расте и обществената подкрепа за участие във военните действия срещу “Ислямска държава”. 42 на сто от германците подкрепят изпращането на германски военни части в Сирия, съобщи БНТ.  Великобритания, която се включи във въздушните удари срещу джихадистката групировка “Ислямска държава“ вчера, може да стане следващата мишена на терористи. Според разузнаването близо 700 жители на Обединеното кралство са се влели в редиците на джихадистите. Опасенията са, че те могат да се върнат на Острова и да извършат терористични актове. 

Лавров: Не чух нищо ново от Чавушоглу за сваления от турските ВВС Су-24

http://www.cross.bg/lavrov-prezidenta-nie-1490540.html

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че на срещата с турския си колега Мевлют Чавушоглу не е чул нищо ново около ситуацията със сваления от турските ВВС руски бомбардировач Су-24, предаде ТАСС. „Ние се срещнахме с министъра по негова настоятелна молба, но не чухме нищо ново, – каза Лавров. – Външният министър на Турция потвърди подходите, които са огласени публично и от президента, и от премиера на Турция“. По думите му, руската страна е потвърдила оценките си, заявени „още от първия ден след като нашият бомбардировач беше престъпно свален въпреки всички правила, които се използват в такива случаи“. „Всички тези оценки бяха изложени, ние днес ги потвърдихме, включително и подробните оценки, които прозвучаха в обръщението на президента пред Федералното събрание“, подчерта руският министър. Руската страна не е засичала колко дълго е продължила срещата в Белград между външните министри на РФ и Турция, заяви пред журналисти източник в руската делегация. По-рано турски медии разпространиха информация, че срещата между външните министри е продължила 40 минути. По думите на Лавров, Русия не смесва турския народ и тези, които са дали заповедта за свалянето на руския самолет. „Ние винаги сме казвали, и днес президентът Путин го потвърди, че гледаме на турския народ като на наш приятел и не го смесваме с тези, които са дали престъпната заповед, – каза той

Кошмар в Бургас! Садисти тровят животни, десетки котки умряха в агония (снимка)

http://pik.bg/кошмар-в-бургас-садисти-тровят-животни-десетки-котки-умряха-в-агония-снимка-news446638.html

Кошмар в Бургас! Садисти тровят животни, десетки котки умряха в агония (снимка)

Садисти убиват улични котки по брутален начин в Бургас. Извергите са разпръснали много силна отрова в ж.к. „Славейков“, на която жертва са станали десетки котки. Това сигнализираха очевидци, цитирани от Флагман.Бг. На няколко пъти те са се натъкнали на вкочанени котешки трупове.

Пръснатата отрова е в района зад Второ РУП-Бургас. Най-много имало около конрейнерите, но не е изключено да е навсякъде.

Смъртоносната отрова водила до мъчителна агония и нищо не можело да се направи за връщането им към живота. Жертва на садистите са станали не само улични животни, но и домашни любимци. Най-притеснителното е, че в района играят много деца, а те пипат навсякъде. Така има реална опасност и за техния живот. 

„Открих едно от котетата, които храня, в ужасно състояние. В момента е на системи във ветеринарна клиника. Не е ясно дали ще оцелее. Нека хората да внимават, докато си разхождат кучетата в района“, пише нашият читател.

Хората от района се питат докога ще продължават издевателствата над животните. „Човек ли трябва да умре, за да направят нещо?! Искаме да видим резултати от така наречената Зоополиция. Или и тя ще е поредната бездействаща институция?“, питат се бургазлии.

Това е поредният садизъм над животни в Бургаска област. Последният брутален случай е от началото на октомври, когато изверги заляха улична котка с блажна боя, след което други го довършиха. Другият фрапиращ пример, но с щастлив край, е този на кучето Любчо, което беше запалено в бургаския квартал Победа. Благодарение на добри хора и организацията „Приятели на животните“ животното оцеля. Още един случай, който потресе бургазлии, е пребитото по невиждан начин и погребано живо куче в село Брястовец. То нямаше късмета на Любчо и след няколко дни мъки четириногото издъхна.

Bulgarian open data portal ranks in top 10 in Europe

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261379_Bulgarian+open+data+portal+ranks+in+top+10+in+Europe

A new study of the European Commission about the Open Data Maturity status of the EU member states showed that Bulgaria is amongst the top 10 in open data readiness and open data maturity, the press centre of the government announced.

Bulgaria’s commitment to open data is performed by the team of Deputy Prime Minister Rumyana Bachvarova.
“A year ago Bulgaria was not even in the rankings, because we didn’t have data portal, and now we are in the top ten,” the Deputy Prime Minister for Coalition Policy and Public Administration Rumyana Bachvarova said, speaking at the opening of the Data Time conference, which takes place in Sofia Tech Park. The event is organised by the Embassy of Great Britain, jointly with the team of the Deputy Prime Minister.

According to the survey results of the European Commission on open data, the leadership group involves countries such as Britain, Estonia and France, which are traditionally on the leading positions in conducting this type of policies.

“This means that thanks to our efforts, this year we are among the trend setters - the most advanced countries that have solid Open Data portals with elaborate functionalities and coordination mechanisms across domains,” Mrs Bachvarova noted.

In the beginning of her mandatethe Deputy Prime Ministers committed to open 119 sets of data by the end of 2015, as 116 have been opened up to now. There is a number of socially significant information among them. They are key recourse for policy making but also to exercise control over the effect of policies on the part of civil society and business, as well as one of the most efficient instruments for transparent and accountable governance.
British Ambassador to Bulgaria Emma Hopkins determined open data as extremely important, speaking at the opening of the Data Time conference. She stressed that this process contributes to the provision of better services to the public, the development of better government policies on the basis of current data and the promotion of business and innovation.

Bulgarian Deputy Prime Minister Rumyana Bachvarova and the Ambassador Emma Hopkins were adamant that the providing open access to public sector information in order to re-use it brings significant economic benefits. Generated by public sector data can be used to create innovative services and value-added products by businesses.

As another major success for achieving open government Deputy Prime Minister Bachvarova outlined adopted amendments to the Access to Public Information Act, in whose elaboration were actively involved representatives of her team.

Following these changes, public sector organizations are required to provide information in an open, machine-readable format together with their metadata, as the format and metadata match official open standards. The amendments provide for any public sector information created after April 1, 2016, to be maintained in electronic form. The range of institutions which may be requested information expanded - museums, libraries and archives. Data are published in the open data portal that already exists at http://opendata.government.bg/ and is regulated by law.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/leva-purva-miliona-1490544.html

/КРОСС/ Днешните вестници поместват на първа страница снимки с различни моменти от пристигането и посрещането на Камерън от премиера Борисов. "Камерън хвали Борисов за борбата с контрабандата", пише Монитор. Според 24 часа "Камерън търси подкрепа от Борисов", но не е пояснено за какво. Телеграф цитира Камерън, че "България е силен съюзик в НАТО" и пояснява, че София беше блокирана от засилените мерки за сигурност при пристигането на високия гост. Според Труд Камерън ни благодари за повечето пари за отбрана. Монитор пише на първа страница, че нашенските емигранти вкарват в родината ни по пет милиона лева на ден. Това са само парите, които минават през банки и платежни институции и могат да бъдат проследени официално. Реалната сума може да е два пъти повече. От България към нашенците зад граница пък са тръгнали пратки със зимнина за предстоящите празници."Учениците се стопиха със сто хиляди", алармира Стандарт с водещото си заглавие. Все повече деца зарязват училище, защото семействата им заминават в чужбина. Данните са на Сметната палата. Земя допълва по темата: "Учениците са намалели с повече от сто хиляди за шест години"."Правителството планира високи нива на дълга и догодина", информира Сега на първа страница по повод дебатите а бюджета за 2016 г

More than 178 seasonal flights booked at Sofia Airport this year

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261378_More+than+178+seasonal+flights+booked+at+Sofia+Airport+this+year

More than 178 seasonal flights booked at Sofia Airport this year compared to 80 such bookings last year,” said Minister of Tourism, Nikolina Angelkova, speaking at the first Aviation Industry Award ceremony in Bulgaria.

“It is great pleasure for me to attend the first edition of the Aviation Industry Award. The presence of tourism here and my presence here is quite natural because we cannot develop tourism without connectedness, without airlines,” Minister Angelkova stated.

“That is why we welcome such initiatives, which will show the quality of service, innovative solutions that all airlines offer so that passengers to feel comfortable. I welcome this initiative also because the winners were selected not only for the additional services they provide and for innovative services they offer, but also on the basis of the opinion of passengers, tour operators and agents that are crucial for the implementation of the tourist service and the most important corrective,” she added.

“We are facing the winter tourist season, and without having flights and connectivity, we can hardly ensure to be successful. The figures that we have to date make me very optimistic for the season. More than 178 seasonal flights are booked at Sofia Airport compared with 80 last year - 69 from the UK - our main market, compared with 24 last year. 7 times more flights from Kiev, including the new destination Copenhagen. Not to mention the frequency of flights from our main markets such as Russia, Britain, Turkey and Israel. So for us it is important to have as many flights as many new destinations and routes and we as a ministry of tourism will support this development,” Minister Angelkova said.

Minster Angelkova congratulated Varna Airport on their 500,000th passenger who came on a flight Moscow – Varna.

“I would like to congratulate Varna Airport and Fraport Twin Star Airport Management on their 500,000th passenger of Russia. Russia is one of our most important markets; it is highly targeted market and this shows that relations between the two countries in the field of tourism are very good and will get even better,” the Minister said.

“Some of the largest Russian tour agencies and representatives of Russian media in the field of tourism visited Bulgaria. They were extremely satisfied with what they saw and stressed that the capacity of our country is very good. I am going to meet with the President of the Russian Federation of Tourism Mr Safonov. We will discuss the results of the roundtable discussion, including what will do for next season in terms of visa procedures,” Minister Angelkova said.

The SKY STARS 2015 official ceremony gathered the best companies and foreign experts and specialists from the Bulgarian branch. The competition involved 21 airlines and 14 companies related to aviation industry. This is the first event specialised for companies in the travel business and aviation industry.

Bulgaria PM met with UNICEF Executive Director

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261377_Bulgaria+PM+met+with+UNICEF+Executive+Director+

“Bulgaria appreciates highly UNICEF’s contribution to the implementation of the reform in the field of child care,” Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov said speaking at a meeting with UNICEF Executive Director Anthony Lake, who is on a visit to Bulgaria at the invitation of the Bulgarian Head of State.

Mr Borisov remarked that Bulgaria considered very responsibly its membership in the UNICEF Executive Board, adding that the country did its best to take active part and bring added value to the work of the managing authority of the United Nations Children's Fund.

Bulgaria is a member of the Executive Board for 2013-2015, as in 2014 Bulgaria’s Permanent Representative to the UN Stefan Tafrov was deputy chairperson of the bureau.

“Bulgaria has leading position in the deinstitutionalisation of the children and today the number of the children in social and medical care centres is 10,000 smaller,” Mr Lake remarked.

According to him, it is scientifically proven that sheltering children in such institutions has a negative effect on their psyche for the rest of their life and restricts their development and skills.

“This is bad both for the children and the society they live in,” the UNICEF Executive Director said further.

Mr Lake stressed that UNICEF was engaged to continue its support to the government through work in family-consultative centres and for the provision of services for early child development for all kids, especially those in disadvantaged position.

The two officials also acknowledged that thanks to the partnership with the organisation the number of the children sheltered in institutions has decreased by 40% since 2000.

Bulgarian Prime Minister also upheld country’s position that all institutions for children’s accommodation in Bulgaria should be closed down by 2015

"Без багаж" при статуята на Буда, която сбъдва желания

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/bez-bagazh-pri-statuiata-na-buda-koiato-sbydva-zhelaniia-6046586

В течение на векове Боробудур, будистки Махаяна монумент, лежи скрит под пластове вулканична пепел и растящата междувременно джунгла

Опозицията пита Горанов за таен заем

http://pik.bg/опозицията-пита-горанов-за-таен-заем-news446634.html

Опозицията пита Горанов за таен заем

Министърът на финансите Владислав Горанов ще трябва да отговаря днес пред депутати за заема от 50 млн. евро, който ведомството изтегли преди дни без да го обяви никъде.

Горанов бе обвинен още, че условията, при който дългът е взет, са били изключително неизгодни за страната ни и хазната е била ощетена с 1.5 млн. евро. За него обществото научи не от министерството, а от информационната система на борсата в Люксембург.

Дейвид Камерън ще посети границата с Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5153955

Британският премиер Дейвид Камерън ще посети във втория ден от визитата си у нас района на българо-турската граница, за да види как се охраняват външните граници на Европейския съюз.
Камерън и българският премиер Бойко Борисов ще кацнат на летище Бургас и ще отпътуват за Елхово. Вчера Борисов обяви, че ще изнесе
Британският премиер Дейвид Камерън ще посети във втория ден от визитата си у нас района на българо-турската граница, за да види как се охраняват външните граници на Европейския съюз. Камерън и българският премиер Бойко Борисов ще кацнат на летище Бургас и ще отпътуват за Елхово. Вчера Борисов обяви, че ще изнесе "урок по география" на Камерън,

Дейвид Камерън ще посети границата с Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5153961

Британският премиер Дейвид Камерън ще посети във втория ден от визитата си у нас района на българо-турската граница, за да види как се охраняват външните граници на Европейския съюз.
Камерън и българският премиер Бойко Борисов ще кацнат на летище Бургас и ще отпътуват за Елхово. Вчера Борисов обяви, че ще изнесе "урок по география" на Камерън,
Британският премиер Дейвид Камерън ще посети във втория ден от визитата си у нас района на българо-турската граница, за да види как се охраняват външните граници на Европейския съюз. Камерън и българският премиер Бойко Борисов ще кацнат на летище Бургас и ще отпътуват за Елхово. Вчера Борисов обяви, че ще изнесе "урок по география" на Камерън,

Когато Тя и Той разменят обувките си... (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kogato-tia-i-toj-razmeniat-obuvkite-si...-video-6046599

Влогър Филип шофира и се разхожда на обувки с висок ток, докато Лили запретва ръкави, за да смени спукана гума

Собствениците на казани излизат на протест

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5153949

Казанджиите от Пловдив и Пазарджик се вдигат на протест заради новите правила за варене на ракията. Той ще се състои тази сутрин в Пловдив и следобед на пътя между Варвара и Велинград, съобщава bTV.
Собствениците на казани за изваряване на ракия и дребните производители на грозде са недоволни от предложенията за промени в Закона за акцизите и
Казанджиите от Пловдив и Пазарджик се вдигат на протест заради новите правила за варене на ракията. Той ще се състои тази сутрин в Пловдив и следобед на пътя между Варвара и Велинград, съобщава bTV. Собствениците на казани за изваряване на ракия и дребните производители на грозде са недоволни от предложенията за промени в Закона за акцизите и

Собствениците на казани излизат на протест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5153953

Казанджиите от Пловдив и Пазарджик се вдигат на протест заради новите правила за варене на ракията. Той ще се състои тази сутрин в Пловдив и следобед на пътя между Варвара и Велинград, съобщава bTV.
Собствениците на казани за изваряване на ракия и дребните производители на грозде са недоволни от предложенията за промени в Закона за акцизите и
Казанджиите от Пловдив и Пазарджик се вдигат на протест заради новите правила за варене на ракията. Той ще се състои тази сутрин в Пловдив и следобед на пътя между Варвара и Велинград, съобщава bTV. Собствениците на казани за изваряване на ракия и дребните производители на грозде са недоволни от предложенията за промени в Закона за акцизите и

Politico Names Eva Paunova among People 'Shaping Europe'

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261376_Politico+Names+Eva+Paunova+among+People+%27Shaping+Europe%27

Politico magazine has pointed MEP Eva Paunova (EPP) as one of the "28 people from 28 countries who are shaping, shaking and stirring Europe".

"There are few young people in the European institutions who are as committed to improving the plight of young Europeans as Eva Paunova. At 28, she is the youngest member of the European People’s Party, the largest group in the European Parliament, and she is considered one of its rising stars," reads the "Bio" section about her that appears by clicking her picture.

Her work on startups and mentorships and her push for developing opportunities for young people in the digital world have also been mentioned.

"Many in Parliament praise Paunova for her refreshing style, low profile and visibility on social media," the text goes on.

Other prominent names in the "Top 28" list are Viktor Orbán (Hungary), Nicola Sturgeon (UK), Alexis Papahelas (Greece) and Laura Kövesi (Romania).

Без вода в части от центъра на столицата и 4 квартала

http://pik.bg/без-вода-в-части-от-центъра-на-столицата-и-4-квартала-news446633.html

Без вода в части от центъра на столицата и 4 квартала

"Софийска вода" временно ще прекъсне днес водоснабдяването в някои части на столицата, съобщават от дружеството.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Неофит Рилски" в центъра се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 18.00 ч. по ул. "Княз Борис" от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Неофит Рилски". Заради подмяна и монтаж на спирателни кранове на ул. "Малкара" в центъра се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 18.00 ч. по ул. "Чаталджа" от ул. "Бяло море" до ул. "Злетово"; по ул. "Малкара" от бул. "Княз Александър Дондуков" до ул. "Стара планина".

Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. "Осогово" в центъра се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. по ул. "Осогово" от бул. "Александър Стамболийски" до бул. "Тодор Александров". Заради подмяна на водомерен възел до бл. 131, ж. к. "Дружба" 1, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 13.00 ч. в района на ул. 5021, ул. 5019, ул. "Иван Арабаджията", ул. 5014, бл. 51.

Във връзка с подмяна на пожарни хидранти на бул. "Президент Линкълн", кв. "Овча купел", се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 17.00 ч. по бул. "Президент Линкълн" от ул. "Mонтевидео" до бл. 519. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Маестро Атанасов", кв. "Драгалевци", се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. по ул. "Маестро Атанасов" от ул. "Нарцис" до ул. "Крайречна"; по ул. "Крайречна" от ул. "Мащерка" до ул. "Маестро Атанасов".

Във връзка с монтаж на водомерен възел до бл. 56 и бл. 3А в ж. к. "Дианабад" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 12.00 ч. в бл. 3А и от 13.00 до 15.00 ч. в бл. 56 и бл. 57. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа, като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата могат да получат повече информация на телефон 0700 12121.

David Cameron in Sofia: It is important that we destroy ISIS

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261375_David+Cameron+in+Sofia%3A+It+is+important+that+we+destroy+ISIS

is important to break down "Daesh" wherever it exists - in Iraq and Syria, said British PM David Cameron in Sofia during his joint press briefing with Bulgaria's Prime Minister Boyko Borisov. In a statement, David Cameron, who is on an official visit to Bulgaria, said he and Borisov spoke on three important topics - EU reforms, the fight against terrorism and the refugee crisis. The British Prime Minister said that more information exchange is needed for countering terrorist threats. He praised Bulgaria for its fight against human trafficking and its border protection. Today we discussed how we can further strengthen our relationship, how we can work together to tackle the challenges we both face - migration and terrorism, said David Cameron. 

In his turn, PM Boyko Borisov said he hoped the UK would continue its support for Bulgaria in the future regarding cohesion funds and infrastructure projects. In his words, Bulgaria is doing very well with the protection of the external borders of the EU. 
Britain's PM David Cameron is to meet later with President Rosen Plevneliev. 
Tomorrow Cameron is to visit the Bulgaria-Turkey border.

В престрелка между екстремисти: Ликвидираха лидера на талибаните!

http://petel.bg/V-prestrelka-mezhdu-ekstremisti--Likvidiraha-lidera-na-talibanite-__136362

Снимка: АФП Лидерът на талибаните молла Ахтар Мохамед Мансур е починал от своите рани, получени в сряда при престрелка с други...

Важно за всички: Идва революция в застраховането! Онлайн застраховката пести до 40 лева

http://petel.bg/Vazhno-za-vsichki--Idva-revolyutsiya-v-zastrahovaneto--Onlayn-zastrahovkata-pesti-do-40-leva-__136354

Снимка: Булфото Кодексът за застраховането е минал само на първо четене. Между двете четения могат да бъдат правени промени. Една от...

Образувано е досъдебно производство за открития мъртъв мъж в центъра на Варна

http://petel.bg/Obrazuvano-e-dosadebno-proizvodstvo-za-otkritiya-martav-mazh-v-tsentara-na-Varna__136364

Снимка: Булфото Образувано е досъдебно производство по случая с 53-годишния мъж от Варна, който бе открит тази сутрин починал на пейка в...

Жестът, с който Бойко изуми Дейвид Камерън! Ексклузивно видео

http://petel.bg/ZHestat--s-koyto-Boyko-izumi-Deyvid-Kameran--Ekskluzivno-video__136365

Премиерът Бойко Борисов се похвали пред британския си колега Дейвид Камерън, че се е срещал с три папи, съобщи „Труд”. "Три папи са ме...

Ченалова пак на разпит в ДАНС

http://offnews.bg/news/n_1/n_602188.html

Уволнената съдия Румяна Ченалова пак ще ходи до ДАНС днес. Призовката за поредния си разпит тя получи миналия петък, когато отново даваше показания пред разследващите от специализираното звено "Антикорупция". Ченалова не знаеше, по което дело точно ще свидетелства, но не изключи да си тръгне с поредното обвинение. Преди седмица тя дава показания по разследването за длъжностно престъпление, заради което през пролетта прекара три денонощия в ареста. Поводът за призовката тогава беше - да каже дали ще дава обяснения, припомня БНР. Ченалова коментира, че не разбира защо трябва всяка седмица да ходи на разпити при положение, че вече е заявила, че няма да сътрудничи на прокуратурата: В понеделник тя е повикана в Етичната комисия за очна ставка с бившия шеф на СГС Владимира Янева в опит да се установи достоверността на разговорите, станали известни като "Яневагейт". 

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/zala-provede-bulgariya-1490543.html

/КРОСС/ ***София.От 9 ч. ще започне редовното заседание на Народното събрание.***София.От 9.30 ч. 2 състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Велко Петров (чл. 116, ал. 1, т. 7 от НК).***София.От 10 ч. на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Министерството на туризма ще отчете изпълнението на проекта за провеждане на рекламна кампания за насърчаване пътуванията на български туристи в страната.***София.От 10 ч. в зала „Европа" 3 на хотел Novotel София ще се състои пресконференция на тема „Заедно срещу сексуалната експлоатация на деца в туризма". На събитието ще бъде подписан Кодекс за защита на децата срещу сексуална експлоатация в туризма.***София.От 10 ч. в зала „Сердика" на Шератон София Хотел Балкан започва тържественото честване по повод „10 години частно съдебно изпълнение в България". В 14 ч. в зала „Сердика" е началото на международна конференция „Държава, съдебно изпълнение, икономика. Общи действия за стабилност и просперитет".***София.От 12 ч. в зала „Киото" на хотел „Маринела София" ще се проведе задключителна пресконференция за обобщаване на резултатите от работните сесии в рамките на V конференция на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог (ASEM-LEMC).***София.От 12 ч

100,000 fewer students in Bulgaria for past six years

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261374_100%2C000+fewer+students+in+Bulgaria+for+past+six+years

The number of Bulgarian school students has decreased from 856,000 in 2007/2008 to 749,000 in the period 2013/2014. The reason is the demographic decline combined with a growing number of whole families emigrating abroad. While in 2007 this was the reason for 19 percent of the dropouts in Bulgarian schools, six years later, the share of children who left school because they emigrated reaches more than 30 percent. This is what data by the National Audit Office related to the social and economic effects stemming from the school network optimization in the period 2012-2014 show.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване