Медведев: Русия не сгреши, като увеличи разходите си за отбрана

http://www.cross.bg/razhodite-otbrana-medvedev-1491127.html

/КРОСС/ Премиерът на РФ Дмитрий Медведев заяви, че Русия е не е сбъркала, като преди няколко години е увеличила разходите си за отбрана, предаде РИА Новости. „Ние наистина от известен период увеличаваме разходите си за отбрана, това е така. При това, решението бе взето практически преди 5 години. И мисля, че не сгрешихме, тъй като тогава за съжаление нашата военна техника и състоянието на въоръжените ни сили бе много под необходимото ниво“, заяви Медведев в интервю за руските телевизии.

Министерството на енергетиката съкращава 10% от персонала

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/09/2666108_ministerstvoto_na_energetikata_sukrashtava_10_ot/?ref=rss


С 10% ще бъде намалена числеността на персонала в Министерството на енергетиката – от 211 на 191 щатни бройки. Това е регламентирано в новия Устройствен правилник на ведомството, одобрен на правителственото заседание.

Броят на дирекциите във ведомството намалява от тринайсет на осем като отпадат "Връзки с обществеността и протокол", "Корпоративно управление в енергетиката", "Енергийно сътрудничество", а други звена се сливат. 

Остават звената за вътрешен одит, финансов...

Възрастна жена от Казанлък е измамена по телефона със сумата от 1200 лева

http://pik.bg/възрастна-жена-от-казанлък-е-измамена-по-телефона-със-сумата-от-1200-лева-news449546.html

Възрастна жена от Казанлък е измамена по телефона със сумата от 1200 лева

81-годишна жена от Казанлък е измамена по телефона със сумата от 1200 лева, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Стара Загора.

Вчера в Районно управление „Полиция”-Казанлък се явила 81-годишна жена от град Казанлък, която заявила, че е жертва на телефонна измама. Около 12.00 часа на същата дата на домашния ѝ телефон се обадил мъж, който се представил за племенника ѝ и я въвел в заблуждение по схема „капаро за климатици”.

Десет минути по-късно, възрастната жена предала пред дома си сумата от 1200 лева на непознат за нея мъж. Образувано е досъдебно производство.

Орязва се с 10% щатът на енергийното министерство

http://www.mediapool.bg/oryazva-se-s-10-shtatat-na-energiynoto-ministerstvo-news242885.html

С десет процента ще се намали персоналът в Министерството на енергетиката – от 211 на 191 щатни бройки, предвижда одобреният от правителството в сряда нов Устройствен правилник на ведомството. Целта на новата организация на работата на министерството в осем дирекции е подобряване на ефективността на служителите, посочват от правителствената пресслужба. С друго решение на Министерския съвет е одобрено преструктуриране на бюджета на енергийното министерство и увеличаване на разходите му по политиките в областта на устойчивото и конкурентоспособно енергийно развитие за сметка на намаляване на утвърдените средства по бюджетна програма "Администрация“. Не се посочва обаче за преразпределянето на каква сума става въпрос.

Изненадващо мнозинство! Приеха ВСС да се избира с 2/3 от народните представители

http://pik.bg/изненадващо-мнозинство-приеха-всс-да-се-избира-с-2/3-от-народните-представители-news449539.html

Изненадващо мнозинство! Приеха ВСС да се избира с 2/3 от народните представители

Народните представители приеха промяната в Конституцията. 11 от членовете на Висшия съдебен съвет, които се избират от квотата на Народното събрание, да се избират с мнозинство с 2/3.

Този текст бе гласуван от присъстващи депутати -  229, от които 217 бяха „За”, против 12 и въздържали се нямаше.

Изненадващо от БСП, голяма част, от които казаха, че няма да участват в това и ще гласуват против, 17 депутати гласуваха „За”. 

Решението за поскъпване на винетките няма да се променя

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/reshenieto-za-poskypvane-na-vinetkite-niama-da-se-promenia-207511/

Протестите срещу ръста на цените на винетките не са масови, смята регионалният министър Лиляна Павлова

С 10% намаляват персонала в Министерството на енергетиката

http://www.moreto.net/novini.php?n=308503

С 10% ще бъде намалена числеността на персонала в Министерството на енергетиката – от 211 на 191 щатни бройки. Това е регламентирано в новия Устройствен правилник на ведомството, одобрен на днешното правителствено заседание. Занапред работата на Министерството на енергетиката ще бъде организирана в осем дирекции (две в общата и пет в специализираната администрация и „Вътрешен одит“), инспекторат, финансов контрольор и звено „Защита на класифицираната информация“.

Невероятно! България домакин на Мондиал 2018

http://volleyball.actualno.com/neverojatno-bylgarija-domakin-na-mondial-2018-news_512397.html

Дългоочаваното решение на FIVB е факт и България ще е домакин на Световното първенство по волейбол през 2018 година. Новината съобщи лично президентът на Българска федерация волейбол Данчо Лазаров, като страната ни отново ще домакинства съвместно с Италия, подобно на Евроволей 2015. Днес бе подписан договора между Световната централа, българската и италианската федерации за организиране на Световното първенство през 2018. Подписи под контракта сложиха  Ари Граса - президент на FIVB, Дан

Боровец без дата за откриване на сезона, чака температурите да паднат

http://society.actualno.com/borovec-bez-data-za-otkrivane-na-sezona-chaka-temperaturite-da-padnat-news_512401.html

“Ще празнуваме началото на ски сезона по нов начин и график, водейки се от опита на големите курорти по света. Отсега нататък няма да се обвързваме предварително с обявяването на дата за официалното откриване на ски сезона. Ще отворим ски зоната възможно най-рано, когато падне естествен сняг или паднат температурите, така че ние да може да направим сняг. Който и да е денят на откриването на ски зоната, традицията лифт картите да са намалени в този ден остава. Дневните карти за възрастни

Верижно автомеле край Луковит отне човешки живот

http://pik.bg/верижно-автомеле-край-луковит-отне-човешки-живот-news449542.html

Верижно автомеле край Луковит отне човешки живот

Тежка катастрофа е станала на пътя Плевен – Луковит. Ударили са се две леки коли и микробус – „Шевролет”, „Фиат” и „Фолксваген”, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Плевен.

Сигналът за произшествието е постъпил в полицията малко преди 10.00 часа тази сутрин. То е станало на околовръстното шосе над Долни Дъбник.На място загинала една жена, а други двама души са пострадали. И тримата са пътували в „Шевролет”-а.

Ранените са били транспортирали към плевенската болница.

Заради катастрофата е въведена временна организация на движението, като то е ограничено в участък от околовръстния път. Шофьорите трябва да използват обходни маршрути и да преминават през самия Долни Дъбник, предупредиха от полицията.

Наследници на пострадали от престъпления ще получават обезщетения

http://offnews.bg/news/n_1/n_604447.html

Разширяване на кръга на лицата, пострадали от тежки умишлени престъпления, които имат право на подпомагане и финансова компенсация, предвижда приетият от Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления (ЗПФКПП). Законопроектът включва наследниците към кръга на лицата, които имат право на подпомагане при смърт на техен роднина в резултат на престъпление (децата, родителите, съпругът или лицето, с което починалият се е намирал във фактическо съжителство). Това ще даде право подпомагане да получат внуците на починалия в случаите, когато той няма живи деца, а когато не е оставил низходящи наследници и няма живи родители, такова право ще имат баба му, дядо му или възходящи от втора и по-горна степен, братя и сестри в някои случаи и др. Новите разпоредби предлагат още, наред с престъпленията тероризъм, умишлено убийство и умишлена тежка телесна повреда, при които за причинените вреди може да се търси подпомагане и компенсация, да се добави също така и опит за убийство. За престъпленията блудство и изнасилване помощ и компенсации ще могат да се търсят и без да е налице сегашното условие „да са настъпили тежки увреждания на здравето“ в резултат на престъплението. Целта на законопроекта е да прецизира съществуващата нормативна уредба по отношение на правата на пострадалите от престъпления, включително чрез въвеждане на разпоредби на Директива 2012/29/ЕС за установяваме на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления. Финансовата компенсация по ЗПФКПП се предоставя само в случаите, когато престъплението е доказано с влязъл в сила съдебен акт или производството е прекратено от прокуратурата. Обезщетение не се изплаща за имуществени вреди, които вече са били компенсирани. След изплащане на компенсацията, държавата предявява регресен иск към извършителя на престъплението или неговите наследници за възстановяването на изплатената парична сума. Законопроектът предвижда двойно увеличение на максималния размер за компенсация - от 5000 на 10 000 лв., а в случаите, когато се компенсират наследници на пострадалия, всеки от тях ще има право да бъде обезщетен с пълната сума, а не както досега – максималният размер да се поделя между всички.

Членовете на ВСС от парламентарната квота ще се избират от най-малко 160 депутати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/09/2666083_chlenovete_na_vss_ot_parlamentarnata_kvota_shte_se/?ref=rss


Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота ще се избират с мнозинство от две трети от всички народни представители - най-малко 160 депутати. Това предвижда приетият на второ четене от парламента текст от промените в конституцията. Поправката беше подкрепена от 217 депутати, 12 бяха "против".

Изменението беше направено между първо и второ четене на законопроекта от депутатите от Български демократичен център.

Срещу промяната възразиха отново от БСП....

ВСС е вече с две колегии - съдийска и прокурорска

http://www.cross.bg/kolegii-razdelyaneto-organ-1491126.html

/КРОСС/ВСС е вече с две колегии - съдийска и прокурорска, решиха депутатите при гласуването на второ четене на промените в Конституцията със 196 гласа „за", 35 „против" и без „въздържали се", предаде БГНЕС. Дискусиите и при тези текстове бяха разгорещени. От БСП лява България бяха категорични, че са против разделянето на ВСС. Радан Кънев от РБ заяви, че функционалното разделение допринася за ефективност, отговорност и борба с корупцията. Промяната на Конституцията нито е правосъдна реформа, нито панацея, но е възможност за отключване на същинска реформа и осъществяване на контрол между функционално независими органи, каза той. От БСП сме против разделянето на две колегии на ВСС, изрази по време на дебата от парламентарната трибуна позицията на левицата по промените в Конституцията лидерът й Михаил Миков. Според него ВСС е орган за управление на съдебната власт, орган за администриране и не може професионалната биография да бъде критерий за разделянето. Обществеността трябва да има присъствие, но разбирането за колегия е неприсъщо за такъв тип орган. Ако е така това би означавало НС да направи колегии, МС също да направи колегии и тя да измества решенията на конституционния орган.  Според Миков разделението ще доведе до затварянето на системите вътре в себе си - съдийската и прокурорската система. Много по-малко прозрачност ще има в правилата на действие на тези органи

Серен диоксид над нормата е измерен в Гълъбово, в други 14 града у нас дишат мръсен въздух

http://pik.bg/серен-диоксид-над-нормата-е-измерен-в-гълъбово-в-други-14-града-у-нас-дишат-мръсен-въздух-news449538.html

Серен диоксид над нормата е измерен в Гълъбово, в  други 14 града у нас дишат мръсен въздух

Серен диоксид над нормата е измерен вчера в Гълъбово, съобщи на сайта си Изпълнителната агенция по околна среда. Превишението е 1,26 пъти над средночасовата норма и според специалистите от РИОСВ - Стара Загора, се дължи на "наслагване на емисии от ТЕЦ в комплекса "Марица-изток".

Наднормено запрашаване на въздуха е регистрирано вчера в 14 града в страната - Благоевград, Бургас, Несебър, Горна Оряховица, Враца, Видин, Перник, Плевен, Ловеч, Пловдив, Смолян, София, Стара Загора и Кърджали.

Разделиха ВСС на две колегии, след малко започват най-сложното - квотите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163992

Народното събрание прие разделянето на ВСС на прокурорска и на съдийска колегия.
Депутатите одобриха и вдигането на прага за избор на парламентарната квота във ВСС. Членовете на съвета занапред ще се избират с гласовете на 2/3 от състава на Народното събрание, или със 160 гласа. В момента това става с обикновено мнозинство.
Народното събрание прие разделянето на ВСС на прокурорска и на съдийска колегия. Депутатите одобриха и вдигането на прага за избор на парламентарната квота във ВСС. Членовете на съвета занапред ще се избират с гласовете на 2/3 от състава на Народното събрание, или със 160 гласа. В момента това става с обикновено мнозинство.

Сирийските опозиционните групи се събраха на дискусия в Рияд

http://www.mediapool.bg/siriyskite-opozitsionnite-grupi-se-sabraha-na-diskusiya-v-riyad-news242884.html

Сирийски опозиционни и бунтовнически групировки се събраха на среща в саудитската столица Рияд в опит за създадат обединен фронт преди началото на предложените мирни преговори с правителството на сирийския президент Башар Асад, планирани за идния месец, предаде Асошиейтед прес в сряда. Над 100 опозиционни фигури участват в срещата, свикана под егидата на Саудитска Арабия, която подкрепя сунитския опозиционен блок, борещ се за сваляне на Асад. Саудитският външен министър Адел ал Джубейр приветства участниците в срещата, пожела им успех и изрази надежда за успешно приключване на техните дискусии. След това той се оттегли, тъй като срещата в силно охраняван хотел в Рияд протича при закрити врата, въпреки огромния журналистически интерес. Още когато делегатите започнаха да пристигат, многобройните журналисти бяха накарани да напуснат хотела. Форумът е председателстван от Абдулазиз Сагер, който оглавява независимия Изследователски център за района на Залива в Женева, съобщи частният саудитски тв канал "Ал Арабия". Мирният план, съгласуван миналия месец от 20 страни, събрали се във Виена, постави 1 януари като краен срок за началото на преговорите между режима в Дамаск и опозиционните групи. Целта на тези преговори ще бъде прекратяване на 4-годишната гражданска война. "Атмосферата на първата сесия беше позитивна", каза Ахмад Рамадан от пресслужбата на Сирийската национална коалиция, цитиран от ДПА. Всички изразиха надежда да се постигне общо виждане за бъдещето на Сирия, добави той. 16 души от присъстващите представляват въоръжените групи, сражаващи се в Сирия, включително твърдолинейните ислямистки фракции "Армия на исляма" и "Ахрар ал Шам", които са сред най- мощните на терена. Тези две групировки, които в някои райони се сражават рамо до рамо със сирийския филиал на Ал Каида - фронта "Ан Нусра", рядко са сядали на една маса с представители на по-умерената политическа опозиция. Още от началото обаче се откроиха сериозни политически различия сред представените на срещата в Рияд. "Ахрар ал Шам" заяви в декларация, че ще настоява президентът Башар Асад да бъде изправен пред правосъдието и "репресивните институции" на неговия режим да бъдат ликвидирани, предаде Ройтерс. Според "Ахрар ал Шам" някои от поканените "по-скоро представляват режима, отколкото народа и революцията", и представителството на бунтовниците на срещата в Рияд не отразявало справедливо тяхното влияние на терена. "Ахрар ал Шам" каза, че ще отстоява своите искания, включително "пълно прочистване на сирийската земя от руско-иранската окупация и от сектантските милиции, които я подкрепят". Групировката призова за "сваляне на режима на Асад с всичките му крепители и символи и предаването им на справедлив съд". Тя подчерта, че ще "отстоява ислямската идентичност на нашия народ, както и принципите на нашата ортодоксална религия" и че няма да приеме изход от конференцията, който противоречи на тези принципи. Според някои от представените в Рияд опозиционни фигури Саудитска Арабия първоначално е поканила 65 участници, 15 от които са от бунтовнически и воюващи групировки. Представени са и дванадесет групировки, сражаващи се под "шапката" на подкрепяната от Запада "Свободната сирийска армия", както и политически опозиционни фигури в изгнание с ограничено влияние в самата Сирия, както и някои базирани в Сирия опозиционни групи. Най-големият блок, представен на срещата с около 20 делегати, е подкрепяната от Запада Сирийска национална коалиция. Набива се на очи обаче отсъствието на влиятелни кюрдски опозиционни групировки и най-вече на кюрдските "Сили за защита на народа" - мощна военна групировка, известна с инициалите ИПГ, която играе централна роля в сраженията срещу "Ислямска държава" в Сирия. След делегатите на някои от опозиционните групи, поканени в Рияд, има етнически кюрди. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби каза във Вашингтон снощи, че срещата в Рияд ще окаже влияние върху бъдещите мирни преговори. Той изрази благодарност на саудитските власти, че "са свикали и ръководят тази среща", и подчерта, че САЩ много внимателно ще следят развоя й.

Сирийски опозиционери започнаха обединителна среща в Рияд

http://www.mediapool.bg/siriyski-opozitsioneri-zapochnaha-obedinitelna-sreshta-v-riyad-news242884.html

Представители на сирийски опозиционни политически сили и въоръжени групировки започнаха днес в Саудитска Арабия дискусии в стремеж да обединят позициите си за евентуални преговори с режима в Дамаск. "Започна широката среща на сирийската опозиция", информира официалната Саудитска агенция по печата, цитирана от Франс прес. Участниците дискутират при закрити врати в голям хотел в Рияд при засилени мерки за сигурност.   Саудитският външен министър Адел ибн Ахмед ал Джубейр приветства делегатите и изрази надежда, че форумът ще бъде плодотворен. Очаква се дискусиите да продължат и утре.   До момента сирийската опозиция изглеждаше фрагментирана и разединена. Подобна среща не е имало от началото на конфликта в Сирия през 2011 г., взел вече над 250 000 жертви и прокудил от страната милиони, отбелязва АФП.   След началото на срещата влиятелната ислямистка бунтовническа групировка "Ахрар ал Шам" заяви, че настоява президентът Башар Асад да бъде изправен пред правосъдието и "репресивните институции" да бъдат ликвидирани, предаде Ройтерс.   Според "Ахрар ал Шам" някои от поканените на срещата в Рияд "по-скоро представляват режима, отколкото народа и революцията", и представителството на бунтовниците на срещата в Рияд не отразявало справедливо тяхното влияние на терена.   Според някои от представените на нея опозиционни фигури Саудитска Арабия първоначално е поканила 65 участници, като 15 от тях са от бунтовнически и воюващи групировки. Те включват мощни ислямистки организации, като "Ислямска армия" и "Ахрар ал Шам", които се сражават редом с фронта "Ан Нусра" - сирийското крило на Ал Каида, макар и под националистически лозунги.   Представени са и дванадесет групировки, сражаващи се под "шапката" на "Свободната сирийска армия", както и политически опозиционни фигури в изгнание с ограничено влияние в самата Сирия, както и някои базирани в Сирия опозиционни групи.   "Ахрар ал Шам" каза, че ще отстоява своите искания , включително "пълното прочистване на сирийската земя от руско-иранската окупация и от сектантските милиции, които я подкрепят". Групировката призова за "свалянето на режима на Асад с всичките му крепители и символи и предаването им на справедлив съд".

Кабинетът отпусна 10.7 млн. лева за училищата

http://www.mediapool.bg/kabinetat-otpusna-107-mln-leva-za-uchilishtata-news242883.html

Правителството прие в сряда три постановления, с които отпуска 10.7 млн. лева по бюджетите на общини за дейности на училищата. С близо 5.7 млн. лева ще бъдат финансирани проекти по националните програми “Модернизиране на системата на професионалното образование“ и “Информационни и комуникационни технологии в училище“, ще бъдат изплатени обезщетения по програмата “Оптимизация на училищната мрежа“, както и реално взети часове от учители и възпитатели, заместващи свои колеги в периода 1 септември – 31 октомври 2015 година по програмата “На училище без отсъствия“. 4 млн. лв. от допълнително отпуснатата сума общините получават за покриване на разходите за превоз на ученици до 16-годишна възраст и деца от населени места без училище или детска градина до най-близкото учебно заведение. Останалите малко над 1 млн. лева са предназначени за допълнително финансиране на целодневната организация на учебния процес на шестокласниците и за защитени училища. Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата и трансфери по бюджетите на общини в общ размер 17 610 лв. Средствата са за изплащане на стипендии и еднократно финансово подпомагане на ученици по Програмата за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища.

Делян Добрев очаква заемът за БЕХ да е до 350 млн. евро, а не 650 млн. евро

http://www.cross.bg/dobrev-evro-komisiya-1491125.html

/КРОСС/ Българският енергиен холдинг (БЕХ) едва ли ще успее да вземе заем от 650 млн. евро, колкото планираше, и по-вероятно ще изтегли от банките между 300 и 350 млн. евро, прогнозира в интервю за "Капитал Daily" председателят на парламентаранта енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Преди ден стана известно, че БЕХ преговаря пряко с общо 9 международни банки за заем, с който дъщерната му Национална електрическа компания (НЕК) да изплати задълженията си в размер на 1 млрд. лв. към двете американски централи "AES Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица изток - 3". В резултат двете компании са се ангажирали да направят отстъпка в цената за разполагаемост за следващите десет години, което ще спести на НЕК общо около 1 млрд. лв. Добрев прогнозира, че преговорите между БЕХ и банките ще приключат не по-късно от края на декември. В интервюто Добрев обвързва казуса с очакваното произнасяне от Европейската комисия по това дали преференциалната цена за двете компание е държавна помощ. "След като ЕК - аз се надявам в рамките на следващите няколко месеца, излезе със становище дали има или няма нерегламентирана държавна помощ и какъв е нейният размер, ние ще трябва да предприемем действия спрямо тези дългосрочни договори. Дали отстъпката ще влезе в сила сега или ще се отложи и се преразгледат изцяло договорите, крайният резултат ще бъде един и същ, казва Добрев

Върховният съд на Бразилия спря процедурата по импийчмънт на президента Дилма Русеф

http://www.mediapool.bg/varhovniyat-sad-na-braziliya-sprya-protsedurata-po-impiychmant-na-prezidenta-dilma-rusef-news242882.html

Върховният съд на Бразилия спря процедурата по импийчмънт на президента Дилма Русеф, предаде Франс прес в сряда.   Решението е временно и е в сила до 16 декември, когато членовете на съда на пленарно заседание ще гласуват дали процедурата да продължи или да бъде окончателно прекратена.   Спирането е постановено след молба от поддръжниците на Русеф в бразилския парламент.   Според тях решението за започване на процедура по импийчмънт е било взето от председателя на долната камара на парламента Едуардо Куня тайно от президента и по този начин тя не е имала възможност да изложи своите контрааргументи и е била лишена от законното си право да се защити.   Депутатите настояват освен това да бъде постановено, че за специална парламентарна комисия, която да работи по процедурата, трябва да се гласува открито, а не тайно.

Тапицират седалки на лека кола с 9,4 кила сребро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163973

Контрабанда на 9,439 кг сребърни бижута от високо качество е предотвратено на пункта Капитан Андреево, съобщиха от Митница-Свиленград.
Накитите са открити във "Фолксваген" с турска регистрация. Леката кола шофирал българин. Пред инспекторите шофьорът заявил, че няма нищо за деклариране.
Возилото обаче било селектирано за щателен контрол.
Контрабанда на 9,439 кг сребърни бижута от високо качество е предотвратено на пункта Капитан Андреево, съобщиха от Митница-Свиленград. Накитите са открити във "Фолксваген" с турска регистрация. Леката кола шофирал българин. Пред инспекторите шофьорът заявил, че няма нищо за деклариране. Возилото обаче било селектирано за щателен контрол.

Депутатите направиха първа стъпка към разделянето на ВСС

http://offnews.bg/news/n_1/n_604411.html

Депутатите направиха първата стъпка към разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска. Това стана с приемането на предложение за създаване на пленум между двете колегии във ВСС. Идеята, която беше една от основните в реформата на правосъдния министър Христо Иванов, беше приета с 196 гласа "за", 35 "против", нито депутат един не се въздържа. ГЕРБ, РБ, АБВ, ПФ, ДПС и БДЦ подкрепиха идеята, само БСП и един независим депутат гласуваха против нея. По време на дебатите от опозицията категорично отхвърлиха предложението. Според левицата разделянето на ВСС по никакъв начин няма да повлияе за подобряването работата на съдебната система. Идеята беше защитена от реформатора Радан Кънев. Той беше категоричен, че основната причина за разделянето на ВСС е борбата с корупцията. "На първо място съдът трябва да е независим", обяви той, като зададе въпросът ако прокурорите на участват в назначаването на съдии, биха ли разследвали същите тези съдии за корупция при положение, че са лобирали за тяхното избиране. "А има и друг аргумент, ако съдиите избират прокурорите, ще бъдат ли спокойни тези прокурори да започнат разследване на съдии", обоснова се още Кънев. Според него ако развитието на даден прокурор зависи от съдия, ще е много трудно да се гарантира чистотата на изборите на магистрати. След гласуването депутатите приеха и предложението за избор на членовете от ВСС от парламентарната квота с мнозинство от две трети от народните представители.

Евродепутатите в Париж: Авиацията и корабоплаването да се включат в споразумението за климата

http://www.cross.bg/emisii-parizh-klimata-1491124.html

/КРОСС/Споразумението за климата, което се очаква да бъде подписано в края на тази седмица на срещата на върха в Париж, не трябва да пропуска авиацията и корабоплаването - два сектора, чиито въглеродни емисии се покачват. Ако останат нерегулирани, вредните емисии от тях може да достигнат до 40% от глобалните емисии до 2050 г., сочи проучване на Европейския парламент. Тази позиция изрази официално делегация на Европейския парламент във вторник (8 декември). Депутатите препоръчват заделяне на приходи от пазара на въглеродни емисии като възможно решение за финансиране на усилията за борба климата. Според председателя на делегацията на ЕП Джовано Ла Виа споразумението е постижимо да бъде подписано още четвъртък, но най-трудните въпроси до този момент остават нерешени. "Това е упражнение за изграждане на доверие: развиващите се страни искат да са сигурни, че обещаното финансиране в Копенхаген ще бъде осъществено, докато развитите страни искат да бъдат уверени, че тези усилия няма да се само тяхна отговорност след 2020 г." По думите на Ла Виа ключът в този последен етап от преговорите в Париж е "всички страни да напуснат зоната на комфорта на договаряне по правилата на статуквото на т.нар "realpolitik" и да преодолеят разделенията, наследени от миналото. Приоритет за евродепутатите е авиацията и корабоплаването не бъдат пренебрегнати. Те са посочени в последния проект за споразумените от срещата в Париж

Компенсират роднини на жертвите от престъпления

http://frognews.bg/news_103334/Kompensirat-rodnini-na-jertvite-ot-prestapleniia/

Да се компенсират финансово роднини на жертвите от престъпления и да се разшири техният кръг. Това предвижда приетият от Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления (ЗПФКПП).

Полицаи от Велико Търново хванаха мъж, обявен за издирване

http://pik.bg/полицаи-от-велико-търново-хванаха-мъж-обявен-за-издирване-news449535.html

Полицаи от Велико Търново хванаха мъж, обявен за издирване

33-годишен мъж, обявен за издирване, установиха служители на полицейското управление в областния град, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Велико Търново.

Вчера на ул. „Проф. Илия Янулов” в града е установен Ю.Й. от село Горна Липница. В хода на проверката е изяснено, че мъжът се издирва, поради влязла в сила присъда лишаване от свобода на Районен съд-Варна. Ю.Й. е предаден на съответните служби.

Нилсен ще съди БНТ

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/nilsen-shte-sydi-bnt-6046877

Според компанията БНТ се опитва за втори път да проведе обществена поръчка, чиито условия са създадени като „по мярка“ за един определен участник

207 деца са пострадали от престъпления във Варна и областта през първите девет месеца на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=308490

207 деца са пострадали от престъпления във Варна и областта през първите девет месеца на годината. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от пресцентъра на МВР. За същия период на миналата година броят на пострадалите деца е 202, сочи статистиката.

Агенцията по обществените поръчки получи част от сграда на Министерството на икономиката

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/09/2666088_agenciiata_po_obshtestvenite_poruchki_poluchi_chast_ot/?ref=rss


Правителството предостави безвъзмездно на Агенцията по обществени поръчки управлението на част от сградата на ул. "Леге" №4 в София. Имотът е с отпаднала необходимост за Министерството на икономиката.

Предоставянето му ще позволи да бъдат осигурени условия за работа на служителите, които подпомагат министъра на финансите в осъществяване на държавната политика в областта на обществените поръчки, посочва правителствената информационна служба.

С друго решение днес...

Михаил Миков: Няма да подкрепим една порочна практика за избора на ВСС

http://pik.bg/михаил-миков-няма-да-подкрепим-една-порочна-практика-за-избора-на-всс-news449529.html

Михаил Миков: Няма да подкрепим една порочна практика за избора на ВСС

Михаил Миков каза от парламентарната трибуна, че той и неговата партия БСП няма в никакъв случай да подкрепят избирането на ВСС с 2/3 от Народните представители. 

"Искате това избиране с 2/3 мнозинство, за да участвате в пазарлъка в избирането на ВСС. Ние също може да имаме подобни претенции, но е против нашите разбирания. Очевидно е, че малките групи подкрепят промените, за да се включат с по един човек в някои от квотите. По никакъв начин не може да се обоснове подкрепата за едно такова избиране с 2/3, още повече, че България има горчив опит по това отношение", каза Миков и бе категоричен, че това е порочна практика.  

 

Багдад и Анкара преговаряли успешно за потушаване на напрежението

http://www.mediapool.bg/bagdad-i-ankara-pregovaryali-uspeshno-za-potushavane-na-naprezhenieto-news242881.html

Посланикът на Ирак в ООН Мохамед Али Алхаким се опита да намали напрежението около спора между Багдад и Анкара заради разполагането на турски войски на иракска територия, уверявайки, че двустранните разговори между страните се развиват благоприятно, предаде Ройтерс.   Разрешаваме проблема двустранно между Багдад и Анкара. Нещата все още не са ескалирали, така че да стигнат до Съвета за сигурност или до ООН, каза Алхаким, след като Русия повдигна въпроса на заседание на Съвета за сигурност при закрити врата.   За нас е от помощ, че точно сега се водят двустранни дискусии между Багдад и Анкара и те се развиват изключително добре, отбеляза той, допълвайки, че Москва не се е консултирала с иракските власти преди да повдигне темата.   Багдад и Анкара могат да разрешат противоречията чрез диалог, увери и турският представител пред ООН Халит Чевик.   По думите му Турция е разгърнала военно присъствие в Северен Ирак, за да помогне за подготовката на кюрдките бойци в борбата срещу "Ислямска държава" още преди година със съгласието на иракските власти. По логиката на Анкара тази договореност е била достатъчна, за да бъдат прехвърлени в Ирак нови сили, което според Чевик става в рамките на "ротация" на контингента, разположен в околностите на Мосул.   Руският посланик в ООН Виталий Чуркин посочи, че пред Съвета за сигурност е заявил, че Турция действа "безразсъдно и необяснимо", изпращайки войски през границата с Ирак без съгласието на Багдад, информира Асошиейтед прес.   Турските действия отразяват също така "липсата на законност" на въздушните удари, нанасяни от международната коалиция в Сирия без нейно съгласие, допълни руският дипломат.   Той изрази съжаление, че Съветът за сигурност не е приел руското предложение да направи изявление, потвърждаващо необходимостта от спазване на международното право и суверенитет и призоваващо към единство срещу екстремистите от "Ислямска държава".

Наследниците на пострадали от престъпления вече ще получават обезщетения

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/09/2666085_naslednicite_na_postradali_ot_prestupleniia_veche_shte/?ref=rss


На днешното си заседание Министерският съвет е предложил промени в Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления, според които наследниците на пострадалите вече ще бъдат обезщетявани от държавата, съобщиха от правителствения пресцентър.

Промените включват наследниците към кръга на лицата, които имат право на подпомагане при смърт на техен роднина в резултат на престъпление.

Освен за вреди при тероризъм, умишлено убийство и умишлена тежка...

Парламентът раздели ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска

http://frognews.bg/news_103333/Parlamentat-razdeli-VSS-na-dve-kolegii---sadiiska-i-prokurorska/

Висшият съдебен съвет (ВСС) се разделя на две колегии - съдийска и прокурорска, прие парламентът на второ четене със 196 гласа "за" и 35 "против" (БСП и 1 въздържал се).Според одобрените текстове съдиите, прокурорите и следователите ще се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от съдийската, съответно прокурорската колегия на ВСС.

Жена загина при удар между 3 коли

http://frognews.bg/news_103332/Jena-zagina-pri-udar-mejdu-3-koli/

Жена загина, а още двама души са ранени след катастрофа до Долни Дъбник. Сигналът е получен в 9,45 ч.

Кабинетът отпусна близо 390 млн. лева на министерства и общини

http://offnews.bg/news/n_1/n_604435.html

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 387,8 млн. лева след решението на парламента за актуализация на бюджета. Голяма част от тази сума отива за заплати.  Сумата се разпределя по бюджетите на Министерския съвет – до 2 млн. лв. за персонал, Министерството на външните работи – до 7 млн. лв., от които 0,5 млн. лв. за персонал, Министерството на отбраната – до 57,2 млн. лв., от които 48 млн. лв. за персонал, Министерството на вътрешните работи – до 180 млн. лв., от които 120 млн. лв. за персонал, Министерството на правосъдието – до 19,2 млн. лв. за персонал, Министерството на здравеопазването – до 2 млн. лв. за персонал, Министерството на туризма – до 0,4 млн. лв. за персонал, Министерството на земеделието и храните – до 4 млн. лв. за персонал, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията – до 1,4 млн. лв. за персонал, Националната служба за охрана – до 3,2 млн. лв. за персонал, Омбудсмана – до 0,1 млн. лв., от тях 0,03 млн. лв. за персонал, Държавен фонд „Земеделие“ – до 110,8 млн. лв., от които 0,8 млн. лв. за персонал, и Държавната агенция „Технически операции“ – до 0,5 млн. лв. за персонал. С постановлението се предоставят и допълнителни разходи и трансфери в размер до 84,2 млн. лв., разпределени по бюджетите на общините Велико Търново, Ново село, Кюстендил, Велинград, Нова Загора, Сливен, Ихтиман Стара Загора, Смолян и Хасково – общо 10,8 млн. лв. за изграждане на инфраструктура със социално предназначение, водопроводна и пътна мрежа на територията на съответните общини; по бюджета на съдебната власт – до 26 млн. лв. за покриване очакваното неизпълнение на приходната му част за 2015 г.; по бюджета на Министерството на отбраната – 20 млн. лв. за погасяване на просрочени задължения за ВМА; по бюджета на Министерския съвет – 22,9 млн. лв. за текущи и капиталови разходи, в т. ч. изплащане на извършени строителни работи от областите Хасково и Ямбол по изграждането на временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница и за ремонтно-възстановителни дейности на Мулдавския манастир „Св. Петка“, община Асеновград, и по бюджета на Медицинския университет в Плевен – 2,5 млн. лв. за довършителни работи на учебен корпус на Факултета по фармация. Одобрени бяха и вътрешнокомпенсирани промени по бюджетите на министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването. Без да се увеличава общият размер на утвърдените разходи, в МВР се увеличават средствата за седем бюджетни програми, в това число за противодействие на тежката и конвенционалната престъпност и опазване на обществения ред, за граничен контрол, охрана на държавната граница, регулиране и контрол на миграционния поток. С вътрешнокомпенсираните промени по бюджета на Министерството на здравеопазването се осигуряват допълнително средства за промоция и превенция на незаразните болести, за политики в областта на диагностиката и лечението, вкл. по бюджетна програма „Спешна медицинска помощ“.

Още 5.6 млн. лева отиват в общините за оборудване с компютри и учителски обезщетения

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/09/2666078_oshte_56_mln_leva_otivat_v_obshtinite_za_oborudvane_s/?ref=rss


На днешното си заседание Министерският съвет отпусна нови 10.7 млн. лв. за дейности в областта на средното образование. Най-голямото перо от тях - 5.685 млн. лева - ще се разпределят между общините по програмите за модернизиране на професионалното образование, за информационни и комуникационни технологии в училищата и за оптимизация на училищната мрежа, т.е. за изплащане на обезщетенията на съкратените учители и компенсациите на заместващите, съобщи правителствената пресслужба.    Средствата се...

Шофьорка качи кола на стълби (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/shofiorka-kachi-kola-na-stylbi-video-6046878

Водачът е 30-годишна жена с цели 12 години стаж зад волана, която до този момент няма никакви нарушения

Правителството одобри промени, които ще подобрят достъпа до правосъдие и правни услуги

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163944


Подобряване на достъпа до правосъдие, който чрез правни съвети и консултации гарантира правни услуги на максимално широк кръг лица от уязвими социални групи – това предвиждат промените в Наредбата за заплащането на правната помощ, които Министерският съвет прие на днешното си заседание. Правните съвети ще се дават по Националния телефон за
Подобряване на достъпа до правосъдие, който чрез правни съвети и консултации гарантира правни услуги на максимално широк кръг лица от уязвими социални групи – това предвиждат промените в Наредбата за заплащането на правната помощ, които Министерският съвет прие на днешното си заседание. Правните съвети ще се дават по Националния телефон за

Правителството одобри промени, които ще подобрят достъпа до правосъдие и правни услуги

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163960

Подобряване на достъпа до правосъдие, който чрез правни съвети и консултации гарантира правни услуги на максимално широк кръг лица от уязвими социални групи – това предвиждат промените в Наредбата за заплащането на правната помощ, които Министерският съвет прие на днешното си заседание. Правните съвети ще се дават по Националния телефон за
Подобряване на достъпа до правосъдие, който чрез правни съвети и консултации гарантира правни услуги на максимално широк кръг лица от уязвими социални групи – това предвиждат промените в Наредбата за заплащането на правната помощ, които Министерският съвет прие на днешното си заседание. Правните съвети ще се дават по Националния телефон за

Компенсации за тежки престъпления и за внуци, братя и сестри на жертвите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163953

Предлага се разширяване на кръга на лицата, пострадали от тежки умишлени престъпления
Разширяване на кръга на лицата, пострадали от тежки умишлени престъпления, които имат право на подпомагане и финансова компенсация, предвижда приетият от Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане и финансова компенсация
Предлага се разширяване на кръга на лицата, пострадали от тежки умишлени престъпления Разширяване на кръга на лицата, пострадали от тежки умишлени престъпления, които имат право на подпомагане и финансова компенсация, предвижда приетият от Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане и финансова компенсация

Компенсации за тежки престъпления и за внуци, братя и сестри на жертвите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163939

Предлага се разширяване на кръга на лицата, пострадали от тежки умишлени престъпления
Разширяване на кръга на лицата, пострадали от тежки умишлени престъпления, които имат право на подпомагане и финансова компенсация, предвижда приетият от Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане и финансова компенсация
Предлага се разширяване на кръга на лицата, пострадали от тежки умишлени престъпления Разширяване на кръга на лицата, пострадали от тежки умишлени престъпления, които имат право на подпомагане и финансова компенсация, предвижда приетият от Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане и финансова компенсация

Съкращават 20 щата в министерството на енергетиката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163955

С 10% ще бъде намалена числеността на персонала в Министерството на енергетиката – от 211 на 191 щатни бройки. Това е регламентирано в новия Устройствен правилник на ведомството, одобрен на днешното правителствено заседание.
Занапред работата на Министерството на енергетиката ще бъде организирана в осем дирекции (две в общата и пет в
С 10% ще бъде намалена числеността на персонала в Министерството на енергетиката – от 211 на 191 щатни бройки. Това е регламентирано в новия Устройствен правилник на ведомството, одобрен на днешното правителствено заседание. Занапред работата на Министерството на енергетиката ще бъде организирана в осем дирекции (две в общата и пет в

Отварят още два сектора в „Арена Армеец“ за „Властелинът на пръстените

http://pik.bg/отварят-още-два-сектора-в-„арена-армеец“-за-„властелинът-на-пръстените-news449528.html

Отварят още два сектора в „Арена Армеец“ за „Властелинът на пръстените

Заради голямото търсене на билети за спектакъла „Властелинът на пръстените“ на живо с музикален съпровод  организаторите отварят още два сектора за зрителите в зала „Арена Армеец“. Това ще позволи на повече хора да видят шоуто на 19 декември 2015 г. с начален час 20 часа.

Представянето на втората част от трилогията - „Двете кули“, ще е под съпровода на Симфоничния оркестър на Българското национално радио . Допълнителните секторите са от двете страни на сцената, а билетите за тях са на цена от 45 лева.  Новите места са 150. Все още могат да се намерят и централни места на цена от 90 и 120 лева в секторите, носещи имената на Фродо, Гандалф, Леголас и Арагорн.

„Властелинът на пръстените“ на живо с музика в цифри:

Повече от 300 ще са музикантите и хористите на сцената.

Само 20 са държавите в света, в които „Властелинът на пръстените“ е представян в този формат.

200 квадратни метра е HD екранът, на който ще се излъчва филма, захранван от 2 огромни проектора.

2 милиона души са видели шоуто в последните 10 години.

10 килограма тежи партитурата, по която се води диригентът Давид Райц.

1200 страници са нотите на всички музиканти и тежат над 140 килограма.

Кейтлин Луск е водеща солистка в спектакъла от 10 години и е основната звезда в шоуто.

Общо над 10 000 километра ще изминат част от специалните инструменти, които ще пристигнат за концерта.

20 километра кабели ще бъдат нужни за реализацията на продукцията.

Износът към ЕС се покачва с 9,2% от началото на годината

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/iznosyt-kym-es-se-pokachva-s-92-ot-nachaloto-na-godinata-207508/

През деветмесечието 70% от българските стоки продължават да отиват към шест държави, докато износът само за пет пада

Сърпът на полумесеца в сянката на двуглавия орел

http://www.cross.bg/rysiya-tyrtziya-aziya-1491123.html

/КРОСС/Разстреляният руски бомбардировач и показното убийство на катапултиращия летец от турските националисти, познати у нас с трагичната съдба на Сергей Антонов - „Сивите вълци", разместиха повърхността на геополитическите пластове. Ефектът беше като от мълниеносен удар на билярдна топка в ролята на нереализирания султан Ердоган, но чия е ръката зад билярдната щека, е въпросът... Коментар на доц. Дарина Григорова Гласове Ударът върху руско-турските отношения беше не само поредното препятствие на пътя на тръбата (в случая „Турски поток"), но и проверка на руската реакция - доколко Русия ще запази авторитета си без емоционална прибързаност, своеобразен тест по красноречивия руски израз „проверка на вшивость". В Азия се цени силата, но не хвърлената напосоки като турската провокация със сваления самолет, а тази, която идва навреме и ефективно - като намесата на Русия в последния момент в защита на Сирия с демонстрацията на нова военно-космическа техника и укрепена позиция на средиземноморския бряг с базата в Латакия при това в съюз със сунити и шиити срещу ислямистите. Медийното внимание беше съсредоточено повече върху последиците от икономическите санкции на Русия срещу Турция, които безспорно ще навредят на турската средна класа, на туристическия бизнес и на строителните компании, ангажирани в сериозни руски проекти, които само за една година са на стойност 4 млрд. долара

Нападателят от Сан Бернардино планирал друга атака в Калифорния през 2012-та

http://www.mediapool.bg/napadatelyat-ot-san-bernardino-planiral-druga-ataka-v-kaliforniya-prez-2012-ta-news242880.html

Извършителят на нападението в Сан Бернардино Саид Фарук може би е участвал в планирането и да друга атака в Калифорния през 2012 година, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на представители на американските власти.   Според източниците в този период Фарук е бил съучастник с друго лице и още тогава е имал огнестрелно оръжие. Двамата са избрали място за нападението, но не се осмелили да го извършат след поредица арести в района, свързани с подозрения в тероризъм.   Източник, цитиран от Ройтерс, посочва, че Фарук и съпругата му Ташфин Малик са взели кредит от 28 000 д. от онлайн кредитор. Сумата е била депозирана по банковата им сметка около две седмици преди атаката, при която двойката уби 14 души и рани 21.

Кабинетът отпусна на ведомства допълнително близо 390 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/12/09/2666077_kabinetut_otpusna_na_vedomstva_dopulnitelno_blizo_390/?ref=rss


Министерският съвет одобри допълнителни разходи на ведомства в размер на 387.8 млн. лв., предимно за персонал, съобщи правителствената пресслужба. Това става благодарение на гласуваната от Народното събрание актуализация на тазгодишния бюджет, която вече е в сила след като днес беше обнародвана в "Държавен вестник".  

Най-много получава Министерството на вътрешните работи - до 180 млн. лв., от които 120 млн. лв. са за персонала му. Министерството на отбраната взима 57.2 млн. лв., от...

Евродепутатите в Париж: Авиацията и корабоплаването да се включат в споразумението за климата

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/12/09/2666075_evrodeputatite_v_parij_aviaciiata_i_koraboplavaneto_da/?ref=rss


Споразумението за климата, което се очаква да бъде подписано в края на тази седмица на срещата на върха в Париж, не трябва да пропуска авиацията и корабоплаването – два сектора, чиито въглеродни емисии се покачват. Ако останат нерегулирани, вредните емисии от тях може да достигнат до 40% от глобалните емисии до 2050 г., сочи проучване на Европейския парламент.

Тази позиция изрази официално делегация на Европейския парламент във вторник (8 декември). Депутатите препоръчват заделяне на...

На живо от парламента: Трус в управлението! Радан Кънев излиза от коалицията...

http://petel.bg/Na-zhivo-ot-parlamenta--Trus-v-upravlenieto--Radan-Kanev-izliza-ot-koalitsiyata---__137018

"Ще напусна управляващото мнозинство, ако се приеме квотата 6:5 в прокурорската колегия, според която обвинението ще има с един...

Лидерът на "Ислямска държава" емигрира в Либия

http://petel.bg/Liderat-na-Islyamska-darzhava-emigrira-v-Libiya__137019

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади се е укрил в Либия, съобщи иранската информационна агенция ФАРС. Той е емигрирал там, за...

Ексклузивно! Важно за всеки безработен българин в ЕС! Ако сте в Германия вече ще получавате помощи

http://petel.bg/Ekskluzivno--Vazhno-za-vseki-bezraboten-balgarin-v-ES--Ako-ste-v-Germaniya-veche-shhe-poluchavate-pomoshhi-__137020

Илюстрация Булфото Социалният съд в Касел реши, че пребиваващите в Германия граждани на ЕС имат право да получават социални помощи....

Путин: Надявам се да не се наложи използване на ядрено оръжие срещу терористите

http://petel.bg/Putin--Nadyavam-se-da-ne-se-nalozhi-izpolzvane-na-yadreno-orazhie-sreshhu-teroristite__137022

Снимка Булфото Владимир Путин се надява, че в борбата с „Ислямска държава” няма да се стигне до използване на ядрено оръжие, съобщи...

Виц на деня: 9 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_604430.html

-Ще ми пратиш ли имейл с повече информация? -Не, съжалявам, нямам джип за 200 бона.

Съкращават 20 щата в министерството на енергетиката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163928

С 10% ще бъде намалена числеността на персонала в Министерството на енергетиката – от 211 на 191 щатни бройки. Това е регламентирано в новия Устройствен правилник на ведомството, одобрен на днешното правителствено заседание.
Занапред работата на Министерството на енергетиката ще бъде организирана в осем дирекции (две в общата и пет в
С 10% ще бъде намалена числеността на персонала в Министерството на енергетиката – от 211 на 191 щатни бройки. Това е регламентирано в новия Устройствен правилник на ведомството, одобрен на днешното правителствено заседание. Занапред работата на Министерството на енергетиката ще бъде организирана в осем дирекции (две в общата и пет в

Опозицията във Венецуела печели ключово квалифицирано мнозинство в парламента

http://www.mediapool.bg/opozitsiyata-vav-venetsuela-pecheli-klyuchovo-kvalifitsirano-mnozinstvo-v-parlamenta-news242879.html

Опозицията във Венецуела печели ключово квалифицирано мнозинство от две трети в парламента на произведените в неделя избори, предаде Асошиейтед прес.   Националната избирателна комисия публикува на сайта си окончателните резултати, според които незапълнените досега две места отиват в полза на опозицията, която по този начин получава 112 места в 167-членния парламент. Единната социалистическа партия на Венецуела на президента Николас Мадуро остава втора с 55 мандата.   Квалифицираното мнозинство дава на опозицията надмощие в опитите да изземе властта от Мадуро след 17 години социалистическо управление. Сега тя има възможност да гласува освобождаване на съдии от Върховния съд, да обяви референдум за отнемане на мандата на президента и дори да свика събрание, което да измени конституцията, наложена от Уго Чавес през 1999 година.   Венецуелският президент Николас Мадуро обяви основно преструктуриране на правителството след тежкото поражение в парламентарните избори, предаде ДПА.   "Призовах министрите да освободят постовете си, така че да можем да започнем процес на преструктуриране, обновяване и укрепване в цялото правителство", заяви той по телевизията. Според него в изборите са победили "лошите момчета".   "Победиха лошите момчета, победиха така, както побеждават лошите момчета - с помощта на лъжи, измами и мошеничество. (...) Във Венецуела не спечели демократичната опозиция, спечели контрареволюцията, използвайки конституцията. И първото, което направиха, бе да покажат ненавистта си", каза Мадуро.

НС раздели ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска със 196 гласа „за”

http://www.moreto.net/novini.php?n=308507

НС раздели ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска. Това стана след като депутатите гласуваха на второ четене текста със 196 гласа „за”, 35 „против” и 0 „въздържали се”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. И този текст също предизвика сериозен дебат, като от БСП лява България бяха категорични, че са против разделянето на ВСС.

Най-малко 375 000 лв. санкции за фирмите, извършващи ремонта около НДК

http://society.actualno.com/naj-malko-375-000-lv-sankcii-za-firmite-izvyrshvashti-remonta-okolo-ndk-news_512392.html

Към днешна дата фирмите, изпълняващи ремонта на парковото пространство пред НДК, дължат 375 хил. лв. за забавянето от края на месец ноември до днес. Това каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверка на изпълнението на ремонта около НДК, предаде "Фокус". По думите на Фандъкова тази санкция е твърда и парите ще продължат да се трупат. "В края на месец ноември изтече срокът на първи етап от ремонта на парка на НДК", заяви тя. "Само фирмата по настилките дължи на ден по

Гръцката полиция депортира мигрантите по границата с Македония

http://balkani.actualno.com/gryckata-policija-deportira-migrantite-po-granicata-s-makedonija-news_512395.html

Гръцката полиция започна да депортира стотици мигранти, струпани на границата с Македония, съобщи Ройтерс, цитирана от Mediapool. Около 1200 души, най-вече от Пакистан, Мароко и Иран, са блокирани край северното гръцко село Идомени. Те искаха да влязат в Македония по пътя си към богатите страни в Западна и Северна Европа. От няколко седмици обаче страните по балканския маршрут спряха да допускат мигранти от страни, в които няма военен конфликт. Македония издигна и телена ограда по гран

Фермери и общини получиха първите договори по новата ПРСР

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/fermeri-i-obshtini-poluchiha-pyrvite-dogovori-po-novata-prsr-207510/

ПРСР за стария програмен период ще приключи с около 93% усвояване на бюджета, коментира агроминистърът Десислава Танева

МТИТС организира информационен ден за подготовка на проекти

http://www.cross.bg/telekomynikatzii-evropa-sektor-1491122.html

/КРОСС/Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията организира информационен ден за сектор „Телекомуникации" от Механизма за свързване на Европа. Събитието ще се проведе на 10 декември 2015 г. (четвъртък) от 09:30 ч. в сградата на ул. „Дякон Игнатий" № 9, етаж 5, зала 6. Механизмът за свързване на Европа (МСЕ) дава възможност за подготовката и изпълнението на проекти от общ интерес в рамките на политиката за трансевропейските мрежи в секторите на енергетиката, транспорта и телекомуникациите. Финансовият инструмент е насочен към постигане на реални подобрения в живота на гражданите, икономиката и администрациите чрез изграждането на оперативно съвместими инфраструктури въз основа на утвърдени технически и организационни решения. Програмата на събитието включва представяне на отворените конкурси по Работна програма 2015 за сектор „Телекомуникации", формите на финансиране и основните правила за участие. Общото финансиране за всички държави в стартиралите процедури е 55,6 млн. евро.  

Реформаторите с последен опит да спасят историческия си компромис

http://offnews.bg/news/n_1/n_604393.html

Реформаторският блок (РБ) прави последни опити да спаси "исторически компромис", който направиха за промените в Конституцията. Те водят преговори с Патриотичния фронт (ПФ) и ГЕРБ да не подкрепят текстовете на АБВ, които бяха приети в комисия и с които се променя предварително договореното съотношение на членовете в прокурорската колегия във ВСС , което стана причина за тогавашния "исторически компромис" на реформаторите и доведе до орязването на голяма част от исканите промени. Решението за тези совалки беше взето снощи , а разговорите се водят буквално в последния момент. Не е ясно обаче какъв е резултатът от преговорите. При преговорите през юли, когато промените в Конституцията бяха орязани, РБ направиха "историческия компромис" при условие, че квотите във ВСС се запазят, каквито бяха първоначално - в съдийската колегия да са 8 членове, излъчени от самите съдии и 5, които да са предложени от парламента, а в прокурорската да са 6:6. В замяна на това те се съгласиха с желанието на ДПС политическите формации да се обедният около трите компромисни точки - разделяне на ВСС, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд. Още тогава от ДПС искаха друго разпределение - 8:6 в съдийската колегия и 6:5 в прокурорската квота. От АБВ също не бяха съгласни с окончателното разпределение и това стана причина от партията на Първанов да положат само няколко подписа под новия проект. И до момента те ясно заявяват, че няма да подкрепят сегашното разпределение и затова ще гласуват против проекта на първо четене. Именно това е причината за думите на Кирилов. Съпредседателят на парламентарната група на РБ Радан Кънев през септември заяви, че ако квотите бъдат променени, то той ще напусне управляващото мнозинство. 

Окошариха мъж, предложил подкуп на полицаи

http://pik.bg/окошариха-мъж-предложил-подкуп-на-полицаи-news449520.html

Окошариха мъж, предложил подкуп на полицаи

Асеновградски полицаи задържаха мъж, предложил им подкуп, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив.

Около 23.30 часа, вчера служители на районното управление в Асеновград засекли на кръстовище между ул. „Атанас Мишев” и ул. „Росица” мотопед „Саси” без регистрационни табели, управляван от З.М. на 40 години.

При извършената проверка се оказало, че асеновградчанинът няма свидетелство за правоуправление и е употребил алкохол - 1,50 промила. За да избегне санкцията, докато униформените оформяли акта за установените нарушения, мъжът подхвърлил в служебния автомобил банкнота от 20 лева. С полицейска заповед той е задържан за 24 часа, а по случая – образувано бързо производство.

Съкращават с 10% служителите в Министерството на енергетиката

http://offnews.bg/news/n_1/n_604425.html

С 10% ще бъде намалена числеността на персонала в Министерството на енергетиката – от 211 на 191 щатни бройки. Това е регламентирано в новия Устройствен правилник на ведомството, одобрен на правителственото заседание. Занапред работата на Министерството на енергетиката ще бъде организирана в осем дирекции (две в общата и пет в специализираната администрация и „Вътрешен одит“), инспекторат, финансов контрольор и звено „Защита на класифицираната информация“. Дирекциите „Финанси, управление на собствеността, информационно и комуникационно обслужване“ и „Правно-нормативна дейност, административно обслужване и човешки ресурси“ съставляват общата администрация на ведомството. Специализираната администрация се състои от следните дирекции: „Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие“, „Енергийни проекти и международно сътрудничество“, „Природни ресурси, концесии и контрол“, „Сигурност на енергоснабдяването и управление при кризисни ситуации“, „Корпоративно управление в енергетиката“. Дирекцията „Вътрешен одит“, инспекторатът, финансовият контрольор и звеното „Защита на класифицираната администрация“ са на пряко подчинение на министъра на енергетиката. С друго решение бяха одобрени вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на енергетиката. Увеличават се разходите на ведомството по политиките в областта на устойчивото и конкурентоспособно енергийно развитие за сметка на намаляване на утвърдените средства по бюджетна програма „Администрация“.

България ще е домакин на световното по волейбол през 2018 г.

http://web.barometar.net/82907/

България и Италия ще бъдат домакини на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 година, съобщи Sportal.bg. Новината бе оповестена от президента на БФВолейбол инж. Данчо Лазаров след заседание на Изпълнителния комитет на FIVB в Лозана. Днес бе подписан договорът между FIVB, българската и италианската федерации за организиране на Световното първенство през 2018. Контарктът […]

България и Румъния ще задълбочат сътрудничеството си за ядрената безопасност

http://pik.bg/българия-и-румъния-ще-задълбочат-сътрудничеството-си-за-ядрената-безопасност-news449523.html

България и Румъния ще задълбочат сътрудничеството си за ядрената безопасност

Правителството одобри проекта на споразумение между българската Агенция за ядрено регулиране и Националната комисия за контрол на ядрените дейности на Румъния за обмен на техническа информация и сътрудничество при регулирането и контрола на ядрената безопасност и радиационната защита.

С документа се цели задълбочаване на партньорството между регулаторите на двете страни и се насърчава сътрудничеството между тях, обменът на техническа информация и сътрудничество при регулирането и контрола на ядрената безопасност и радиационната защита.

Конгресът на САЩ ограничи безвизовото влизане на американска територия

http://www.mediapool.bg/kongresat-na-sasht-ogranichi-bezvizovoto-vlizane-na-amerikanska-teritoriya-news242878.html

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие с огромно мнозинство законопроект, ограничаващ безвизовия достъп до американска територия за граждани на някои страни, предаде Ройтерс.   Документът бе разработен във връзка с терористичните атаки в Париж и в Сан Бернардино, Калифорния.   В законопроекта се предвижда да бъде забранен безвизов достъп в САЩ на всички, които са били в Сирия или Ирак през предишните пет години.   Безвизовата програма дава на гражданите на 38 страни право да влизат в САЩ без виза. Сред тези страни са Белгия и Франция, където са живеели повечето от терористите, извършили нападенията в Париж.

Криско със селфи от 41-ия етаж в Лондон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5162595

Въпреки постоянните си задължения като жури и ментор в “Х Фактор”, Криско успя да прекара един ден в Англия. “Партито в Лондон беше феноменално! Не съм вярвал, че толкова емоции мога да изпитам за няколко часа. Благодаря ви, хора... сълзи от кеф!!!”, написа певецът във фейсбук след концерт, който изнесе в местен бар заедно с “Дийп зоун проджект”.
Въпреки постоянните си задължения като жури и ментор в “Х Фактор”, Криско успя да прекара един ден в Англия. “Партито в Лондон беше феноменално! Не съм вярвал, че толкова емоции мога да изпитам за няколко часа. Благодаря ви, хора... сълзи от кеф!!!”, написа певецът във фейсбук след концерт, който изнесе в местен бар заедно с “Дийп зоун проджект”.

На 15 декември пускат в продажба винетките за 2016 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=308506

На 15 декември ще бъдат пуснати в продажба новите винетки за 2016 година. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в кулоарите на Министерски съвет. Самият стикер ще бъде показан в понеделник.

Мелани Грифит и Антонио Бандерас се разведоха

http://web.barometar.net/82905/

Съдът финализира проточилия се развод на Мелани Грифит (58) и Антонио Бандерас (55). Актрисата подаде молба за развод през лятото на 2014-а след 18-годишен брак заради „непреодолими различия“ между двамата. Американски медии съобщават, че звездните актьори са се споразумели по параметрите по развода. Грифит и Бандерас са управлявали отделно финансите си след женитбата си през […]

Макс пуска в продажба LG G4 Dual и редица други атрактивни смартфони и таблети

http://www.cross.bg/maks-smartfoni-tableti-1491120.html

/КРОСС/Мобилният телекомуникационен оператор Макс обяви, че разширява портфолиото от смартфони и таблети, които предлага с различни абонаментни планове. Една от най-интересните премиери за годината - флагманът на LG G4 - вече може да бъде купен в магазините на Макс във вариант с два слота за СИМ карти и два кожени калъфа. Телефонът получи широко одобрение от експертите в индустрията, благодарение най-вече на изключителната си камера, широк дисплей с наситени цветове, естетичен кожен гръб, но също и заради желанието на LG да наложи нови правила при премиум мобилните устройства. Клиентите на Макс получават още един допълнителен кожен гръб, с който могат да сменят външния вид на смартфона си, превръщайки го в моден аксесоар.Останалите нови попълнения в магазините на Макс са смартфоните с два слота за СИМ карти Huawei P8 Lite Dual и Coolpad Modena, както и таблетът Lenovo Yoga Tab 10.„Стараем се да предлагаме на клиентите си различни марки 4G LTE смартфони, защото на българския пазар все още има ограничен брой LTE устройства. Така предоставяме по-голям избор и възможности да се ползва супер бързия 4G LTE интернет от Макс" - коментира изпълнителният директор на Макс, Нейчо Величков.Очаква се скоро Макс да предложи и други нови модели. Разширяването на портфолиото е възможно, защото компанията активира процедура за свързаност на всички LTE смартфони и таблети към нейната 4G мобилна мрежа след тестване с десетки модели

Руски изтребител прехвана шпионски самолет на САЩ

http://www.cross.bg/samolet-sent-combat-1491121.html

/КРОСС/Пилот на руски височинен изстребител-прехващач МиГ-31 публикува в социалната мрежа Инстаграм снимка на американски самолет Boeing RC-135U Combat Sent. Фотографията е направена по време на патрулиране над пограничните райони на Русия над Баренцово море. "И нашите американски колеги не ни забравят, отвреме-навреме ни навестяват на гости", пише пилотът в коментар на своята снимка в Инстаграм. Руския пилот пише, че Boeing RC-135U Combat Sent е самолет на радиоелектронното разузнаване на Военновъздушните сили на САЩ. Той е предназначен за радиоелектронно разузнаване, радиопрехват, проследяване на активността на противниковите сухопътни, морски и въздушни сили. Какво точно е правел американският самолет в този район, не се съобщава, информира Епицентър.бг.  По-рано пилотът на МиГ-31 публикова снимки и видео как се провежда патрулирането на северните граници на Русия над Баренцово море в съпровод на норвежки бойни самолети, включително изтребители F-16.  

Федерер се раздели с Едберг и взе Любичич в екипа си

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/09/2666070_federer_se_razdeli_s_edberg_i_vze_ljubichich_v_ekipa_si/?ref=rss


Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер се раздели със своя треньор Стефан Едберг.

Двамата работиха заедно в продължение на две години, в които швейцарецът си върна загубените през 2013 г. позиции и отново се превърна в претендент за големите трофеи. 

"След две много успешни години искам да благодаря на моя идол от детството Стефан Едберг, че се присъедини към екипа ми. Това беше сбъдната мечта. Въпреки че идеята беше да работим само през 2014 г., Стефан беше...

Ще бъдат отчуждени имоти за изграждане на надлез по жп линията Септември-Пловдив

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/09/2666073_shte_budat_otchujdeni_imoti_za_izgrajdane_na_nadlez_po/?ref=rss


Правителството взе решение да се отчуждят имоти – частна собственост, необходими за изграждане на пътен надлез над жп линията Септември – Пловдив, съобщи информационната служба на Министерския съвет.

Двата терена са с площ около 460 кв.м и се намират в землището на с. Златитрап, община "Родопи". Процедурата по отчуждаването се финансира от Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Решението на Министерския съвет може да бъде обжалвано по реда на...

Жена загина, 2-ма ранени при удар между 3 коли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163910

Жена загина, а още двама души са в университетската болница в Плевен след катастрофа до Долни Дъбник в сряда сутринта.
Сигналът за пътния инцидент е постъпил в 9,46 ч. в плевенската полиция. Ударът е станал между две коли
Жена загина, а още двама души са в университетската болница в Плевен след катастрофа до Долни Дъбник в сряда сутринта. Сигналът за пътния инцидент е постъпил в 9,46 ч. в плевенската полиция. Ударът е станал между две коли "Шевролет" и "Фиат" и микробус "Фолксваген". Загиналата жена и пострадалите са пътували в шевролета, уточни Мариана Цветкова,

Над 35 000 британци искат да се забрани на Тръмп да стъпва във Великобритания

http://www.mediapool.bg/nad-35-000-britantsi-iskat-da-se-zabrani-na-tramp-da-stapva-vav-velikobritaniya-news242877.html

Над 35 000 британци подписаха онлайн петиция да се забрани на фаворита в първичните избори на Републиканската партия за кандидат-президент на САЩ Доналд Тръмп да стъпва във Великобритания след предложението му да се забрани на мюсюлмани да влизат в САЩ, съобщи Ройтерс. В отговор на извършеното в Калифорния кърваво нападение от двама мюсюлмани, които според ФБР са се радикализирали, Тръмп призова за пълна забрана на мюсюлмани да влизат в САЩ докато властите на страната "разберат какво се случва". След осъдителни реакции от цял свят Тръмп защити предложението си и заяви, че то не е по-лошо от решението на бившия президент Франклин Рузвелт над 110 000 души от японски произход да се въдворят в лагери на територията на САЩ след японското нападение над Пърл харбър на 7 декември 1941 г. "Великобритания е забранявала на много хора да влизат в страната заради съдържащи омраза изказвания. Ако Великобритания ще продължава да прилага критерия за недопустимо поведение към желаещите да влязат на нейна територия, той трябва да се прилага еднакво към богати и бедни, към слаби и могъщи", се казва в текста на подписката. Британското вътрешно министерство има правомощията да забрани на хора да влизат в страната, ако правителството прецени, че те са проявили недопустимо поведение. В миналото такава забрана е била налагана на хора заради насаждане на омраза, която би могла да предизвика насилие между различни групи от обществото. До тази сутрин петицията е събрала 35 827 подписа, а броят им бързо расте. Правителството взема отношение по всички петиции с над 10 000 подписа, а ако подписите достигнат 100 000, темата може да стане предмет на парламентарни дебати. Премиерът Дейвид Камерън смята, че изказванията на Тръмп "създават разделения, не са от полза и са чисто и просто погрешни", каза вчера говорителка на Камерън. По някои оценки във Великобритания живеят 2.7 милиона мюсюлмани. Изказването на Доналд Тръмп на мюсюлмани да бъде забранено да влизат в САЩ разпали яростни реакции в социалните медии, предаде Ройтерс. Извън САЩ има около 4.2 негативни коментара за Тръмп за всеки положителен, според данни на аналитичната платформа Zoomph. В страната съотношението е 3.2 към 1. Мненията за републиканския претендент за президентска номинация силно са се влошили до средно 12.3 негативни спрямо 5 преди изказването му, сочат данни на Томсън Ройтерс. Мюсюлмани в Пакистан и Индонезия го порицават като фанатик, разпространяващ насилие. "Доналд Тръмп направи Америка опасна. Няма нужда да печели (изборите - бел. ред.), за да превърне САЩ в нацистка Германия", пише потребителка в Туитър от Индонезия. "Да кажем, че на Тръмп бъде забранено да пътува до Европа. . . завинаги", призовава европейски потребител.

Община Велико Търново ще стопанисва хълма Трапезица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163912

Община Велико Търново ще стопанисва историческия хълм Трапезица. Всички дейности по опазването и съхранението на средновековната крепост с договор ще бъдат възложени на Регионалния исторически музей, информираха от местната администрация. След църквата
Община Велико Търново ще стопанисва историческия хълм Трапезица. Всички дейности по опазването и съхранението на средновековната крепост с договор ще бъдат възложени на Регионалния исторически музей, информираха от местната администрация. След църквата "Св. 40 мъченици", римският град "Никополис ад Иструм" и Царевец това е четвъртият обект

ДПС преобърна гласуването за първия текст от поправките в Конституцията

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dps-preobyrna-glasuvaneto-za-pyrviia-tekst-ot-popravkite-v-konstituciiata-207509/

На трето гласуване параграфът получи подкрепа от 191 депутати. Така поправките ще минат по бързата писта с по-кратки срокове за разглеждане

Проф. Танев ще връчи сертификати за успешни проекти по програма "Еразъм+"

http://www.cross.bg/proekti-vreme-organizatzii-1491119.html

/КРОСС/На 10 декември 2015 г., град София, в Централен военен клуб, бул. "Цар Освободител" №7, от 10.15ч. Министърът на образованието и науката - проф. Тодор Танев ще връчи сертификати за качество за успешно изпълнение на проекти по ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+", по време на организираната от Център за развитие на човешките ресурси ВАЛОРИЗАЦИОННА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+" - УСПЕШНО НАЧАЛО Форумът е най-тържественото за ЦРЧР събитие за годината, по време на което се прави обзор на осъществените през 2015 година дейности и постигнатите успехи по европейските програми за образование и обучение в България. В конференцията ще вземат участие над 200 представители от различни институции и организации, работещи в сферата на образованието и младежта. По време на събитието ще се състои официална церемония по награждаване със сертификат за качество на организации, чиято работа е отличена за успешно изпълнение на проекти в рамките на Програма „Еразъм+". Ще бъдат наградени над тридесет български организации. Като част от форума ще се проведе Изложение „И аз умея", което представя различни работни и творчески ателиета. В тях ще се включат талантливи деца и младежи, участвали в проекти по програма „Еразъм+". Ателиетата ще демонстрират по интерактивен начин знания и умения, придобити в процеса на работа по европейски образователни проекти.        

Правителството отпуска допълнително близо 11 млн. лв. за училищата

http://offnews.bg/news/n_1/n_604413.html

Правителството прие три постановления, с които по бюджетите на общини се разпределят общо 10.7 млн. лв. за дейности в областта на средното образование. Средствата се осигуряват от бюджета на Министерството на образованието и науката и от планираните в централния бюджет, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. С 5 685 557 лв. ще бъдат финансирани реализирани от общинските училища проекти по националните програми „Модернизиране на системата на професионалното образование“ и „Информационни и комуникационни технологии в училище“, ще бъдат изплатени обезщетения по програмата „Оптимизация на училищната мрежа“, както и реално взети часове от учители и възпитатели, заместващи свои колеги в периода 1 септември – 31 октомври 2015 г., по програмата „На училище без отсъствия“. 4 млн. лв. от допълнително отпуснатата сума общините получават за покриване на разходите за превоз на ученици до 16-годишна възраст и деца от населени места без училище или детска градина до най-близкото учебно заведение. Останалите 1 007 355 лв. са предназначени за допълнително финансиране на целодневната организация на учебния процес на шестокласниците и за защитени училища. Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата и трансфери по бюджетите на общини в общ размер 17 610 лв. Средствата са за изплащане на стипендии и еднократно финансово подпомагане на ученици по Програмата за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища.

Идентифицираха трети терорист от Батаклан

http://www.bnews.bg/article-144848

Агад е бил идентифициран в края на миналата седмица, след като открито в "Батаклан" ДНК е съвпаднало с това на членове на семейството му.

Вижте решенията на Министерски съвет от днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163884

Правителството предостави нови 10,7 млн. лв. за дейности в образованието
Правителството прие три постановления, с които по бюджетите на общини се разпределят общо 10,7 млн. лв. за дейности в областта на средното образование. Средствата се осигуряват от бюджета на Министерството на образованието и науката и от планираните в централния бюджет.
Правителството предостави нови 10,7 млн. лв. за дейности в образованието Правителството прие три постановления, с които по бюджетите на общини се разпределят общо 10,7 млн. лв. за дейности в областта на средното образование. Средствата се осигуряват от бюджета на Министерството на образованието и науката и от планираните в централния бюджет.

VW скрил за проблеми с емисиите още преди 11 години?

http://www.investor.bg/novini/444/a/vw-skril-za-problemi-s-emisiite-oshte-predi-11-godini-207506/

Вътрешни документи разкриват, че компанията не е докладвала на американския регулатор за дефектна част в бензинови модели на Audi

Русия няма да разгръща допълнителни въздушни бази в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-dopulnitelni-otbranata-1491118.html

/КРОСС/ Русия не възнамерява да разгръща допълнителни авиобази на територията на Сирия, тъй като това не е необходимо, заяви официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, предаде ТАСС. По този начин той коментира информацията, появила се в редица чуждестранни западни медии. „Не е нужно да бъдеш голям военен експерт, за да разбереш, че от авиобазата „Хмеймим“, където е базирана руската авиогрупа, до всяка крайна точка на Сирия са необходими само 30-40 минути полет за всеки руски самолет. Затова никаква оперативна необходимост от разполагане на допълнителни руски „авиобази“ на територията на Сирия, както това бе измислено от „диванните стратези“, не е имало и няма“, заяви Конашенков. Той отбеляза, че слуховете за това, че Русия смята да разгърне нова авиобаза в района на селището Шейрат, са се появили „веднага след нападението в небето над Сирия на турския изтребител F-16 срещу руския бомбардировач Су-24“. Представителят на министерството на отбраната заяви, че по този начин отделни чуждестранни медии се опитват да отвлекат вниманието на обществото от тази трагедия, използвайки различни слухове.

Изключването на Поли Карастоянова се размина

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/izkliuchvaneto-na-poli-karastoianova-se-razmina-6046875

Отстраняването й бе поискано миналата седмица от председателя на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов поради съмнения, че тя е защитавала лобистки интереси

На 15 декември пускат новите винетки за догодина

http://www.cross.bg/ministurut-novite-vinetki-1491117.html

/КРОСС/На 15 декември ще бъдат пуснати в продажба новите винетки за 2016 година. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в кулоарите на Министерски съвет. Самият стикер ще бъде показан в понеделник. Павлова припомни, че винетките за 2015 година важат до края на януари 2016-а. На въпрос как ще коментира протестите срещу поскъпването на винетката, министърът заяви, че това е право на гражданите, но купуването на винетка не е задължително. Тя се заплаща при ползване на републиканската пътна мрежа.  

Президентът е опростил задължения за близо 400 хиляди лева

http://www.mediapool.bg/prezidentat-e-oprostil-zadalzheniya-za-blizo-400-hilyadi-leva-news242876.html

Задължения към държавата за близо 400 хиляди лева са опростени от президента Росен Плевнелиев. Това съобщи Пламен Конов, който ръководи Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания. Комисията работи от 2012 година и е одобрила малко под 200 молби, въпреки че при нея са пристигнали над 1 100. Най-честият случай е на опрощаване на задължение на майки, които са получавали обезщетения през втората година от майчинството си, въпреки че децата им са посещавали детска ясла. Близо 350 майки са поискали да им бъдат опростени майчинските за втората година, обясни Пламен Конов. 92 молби са удовлетворени. "Това са майки, които дават децата си на детска ясла, но не се връщат на работа. Парадоксалното в случая е, че дечицата, обикновено до две годишна възраст, много често боледуват, така че времето на пребиваване в детското заведение е нищожно малко, но въпреки всичко, чисто формално то поражда повода от възстановяване на сумата, която държавата изплаща на майките", коментира той. В повечето случаи опростените задължения практически са несъбираеми и не ощетяват фиска. "Възрастен човек на 85 години с един автомобил, който преди 20 години е спрял от движение, без роднини, без наследници, ясно е на всички, че записването на това задължение, което той има към фиска е несериозно, защото той никога няма да може да генерира и да възстанови тези свои суми", обясни още Конов. Той каза, че въпреки, че злоупотребите са рядкост, не липсват и такива. "Госпожа с пет имота в София и около София, която се възмущава как за пореден път моли комисията. А тя може да го прави не по-често от една година и при настъпване на нови изкючителни обстоятелства, които не са взети от комисията при първото обсъждане. Тя е изключително възмутена, че ние не сме разгледали положително нейната молба, защото тя не може да си плати данъка на въпросните имоти, които има. В същото време тя е със семейство, с деца, които са в работоспособна възраст", посочи. Комисията не може да опрощава задължения за ток, вода и парно, както и банкови кредити, защото това не са държавни вземания.  

Джон Кери ще посети Русия следващата седмица

http://www.mediapool.bg/dzhon-keri-shte-poseti-rusiya-sledvashtata-sedmitsa-news242875.html

Американският държавен секретар Джон Кери каза днес, че възнамерява да посети Русия следващата седмица за разговори по кризите в Сирия и Украйна, съобщиха световните агенции. Кери заяви в кулоарите на конференцията за климата в Париж, че планира да пътува за Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров. Според Кери Русия играе "конструктивна" роля в усилията за намиране на политическо решение на сирийския конфликт. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не изключва възможността следващата седмица Путин да приеме Кери при посещение на американския държавен секретар в Русия, посочва ТАСС. Ако Кери посети Русия, това ще стане преди планираната за 18 декември международна дипломатическа среща за Сирия в ООН. Това може да бъде второто посещение на Кери в Русия тази година и второто от намесата на Москва в Украйна.

Три титли за възпитаници на Емо Костов от европейското по карате

http://www.moreto.net/novini.php?n=308499

С три европейски титли се завръщат възпитаниците на шихан Емил Костов от европейското по карате в Полша. Симона Стоименова взе европейска титла на ката и кумите при девойките. При юношите титлата бе за Тони Трифонов, който победи безапелационно своите съперници, побеждавайки с ипон на финала, съобщи Емил Костов.

Дават нови 10,7 млн. лв. за дейности в образованието

http://pik.bg/дават-нови-107-млн-лв-за-дейности-в-образованието-news449516.html

Дават нови 10,7 млн. лв. за дейности в образованието

Правителството прие три постановления, с които по бюджетите на общини се разпределят общо 10,7 млн. лв. за дейности в областта на средното образование. Средствата се осигуряват от бюджета на Министерството на образованието и науката и от планираните в централния бюджет.

С 5 685 557 лв. ще бъдат финансирани реализирани от общинските училища проекти по националните програми „Модернизиране на системата на професионалното образование“ и „Информационни и комуникационни технологии в училище“, ще бъдат изплатени обезщетения по програмата „Оптимизация на училищната мрежа“, както и реално взети часове от учители и възпитатели, заместващи свои колеги в периода 1 септември – 31 октомври 2015 г., по програмата „На училище без отсъствия“.

4 млн. лв. от допълнително отпуснатата сума общините получават за покриване на разходите за превоз на ученици до 16-годишна възраст и деца от населени места без училище или детска градина до най-близкото учебно заведение. Останалите 1 007 355 лв. са предназначени за допълнително финансиране на целодневната организация на учебния процес на шестокласниците и за защитени училища.

Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата и трансфери по бюджетите на общини в общ размер 17 610 лв. Средствата са за изплащане на стипендии и еднократно финансово подпомагане на ученици по Програмата за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища.

Парламентът раздели Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/09/2666061_parlamentut_razdeli_visshiia_sudeben_suvet_na_dve/?ref=rss


Висшият съдебен съвет (ВСС) се разделя на две колегии - съдийска и прокурорска, прие парламентът на второ четене със 196 гласа "за" и 35 "против" (БСП и 1 въздържал се).

Според одобрените текстове съдиите, прокурорите и следователите ще се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от съдийската, съответно прокурорската колегия на ВСС.

Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор ще се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на ВСС за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

С навършване на петгодишен стаж като съдия, прокурор или следовател и след атестиране, с решение на съдийската, съответно прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите стават несменяеми.

От БСП възразиха срещу разделянето на ВСС на две колегии, тъй като това не водело до реформиране на системата, а напротив, до още по-голямо задълбочаване на проблемите в нея.

Чавдар Георгиев от левицата коментира, че историческият компромис е на път да стане исторически провал. Такъв пазарлък ще доведе до още по-големи проблеми в системата, добави той.

Странно е всичко и този фарс, който се случва. Толкова много предложения и няма кой да ги защитава. Внасят се предложения, упражнява се право на законодателна инициатива и тези, които ги предлагат, ги няма, коментира лидерът на БСП Михаил Миков. "ВСС е орган за управление на съдебната власт, орган за администриране. Няма място професионалната биография да бъде критерий за разпределянето. Обществеността трябва да има присъствие. Разбирането за колегия е неприсъщо за такъв тип орган. Би означавало Народното събрание да направи колегии, Министерският съвет също да направи колегии и тя да измества решенията на конституционния орган. Разделението ще доведе до затварянето на системите вътре в себе си – съдийската и прокурорската система", смята Миков.

По думите му пороците на съдебната система ще се управляват по-лесно, когато органите са по-малки.  Внесените предложения са компромис, но не знам дали е исторически или компромис, който не отговаря на стратегията за реформа в съдебната власт, допълни Миков.

Според него с разделянето на ВСС на две колегии се връща функционирането на съдебната власт назад. Не мога да разбера как има народни представители, които искат да се отмени правото на прокуратурата за отмяна на незаконосъобразни актове, допълни Миков. Според него ще се създадат условия за исторически регрес.

Атанас Атанасов от Реформаторския блок му отговори, че едно от предложенията на Венецианската комисия е именно нуждата от подобна поправка.

Една от основните причини да се настоява за това разделяне на съвета е философията за борба с корупцията в съдебната система, която е залегнала в този конституционен законопроект, заяви Радан Кънев. На първо място съдът следва да бъде независим, това произтича и от всички аргументи, които чухме до момента в залата от всички международни актове, които формират демократичната общност и разбира се, от българската конституция, добави той. Според него съдът при това следва да бъде независим в степен съдиите, избрани от съдии, но това е вече тема на следващия текст, да имат мнозинство в съдийската колегия на ВСС, като по този начин се гарантира независимостта. 

И тук възниква големият въпрос – ако са независими, не са ли съдиите и напълно безконтролни? Нещо, за което вие от дясно ще кажете "атакувате прокурорите в България за тоталната безконтролност". Тук, колеги, има един дребен, но изключително важен детайл. България има прокуратура. И тази прокуратура във всеки един момент е свободна и длъжна да разследва българските съдии за корупция, затова казах, че акцентът на моето изказване ще бъде върху ефекта върху борбата с корупцията,отбеляза Кънев. 

Когато прокурорите бъдат разделени от съдиите, те първо запазват в цялост тези свои задължения и правомощия да разследват срещу корупция, но второ получават сериозна вътрешна независимост на волята, когато разследват корумпирани съдии. Защото ако прокурорите участват в назначаването на съдии, възниква съмнението биха ли те разследвали, или биха положили чадър върху съдия, магистрат, в чийто избор са допринесли, евентуално лобирали, евентуално участвали в договорки, говоря директно, така, както се случва, посочи той. 

Прокурор или подчинен на прокурор, който е участвал в избирането на съдията Х, ще бъде леко въздържан при неговото разследване за корупция, ако щете и защото носи своята персонална отговорност за избора на този човек, смята той. Но има и друг аргумент – ако съдиите участват в избора на прокурорите, независими ли са тези прокурори да ги разследват за корупция и естественият отговор е не. 

Ако кариерното ти развитие зависи от даден съдия, много е трудно ти да започнеш срещу този съдия разследване за корупция. По тази причина разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска квота, дава и отговорности, и свобода, и независимост, и на българския съд и на българската прокуратура, като драматично увеличава шансовете за разследване на съдии за корупция, обоснова се Кънев.

Съученик на министър Танева спечели всички поръчки за скъпи джипове

http://offnews.bg/news/n_1/n_604342.html

Съученик на земеделската министърка Десислава Танева спечели всички поръчки за скъпи джипове на максималната възможна цена. В три от четирите държавни горски предприятия т.нар. "конкурси" вече са приключили. Във всички печели фирмата Кале Ауто - представител на Тойота в родния град на агроминистърката Сливен. Неин собственик е Калоян Ганчев Ганев - съученик на Танева и един от най-близките й приятели още от детинство. Ганев е бил избран за общински съветник от БСП през 2007, но през 2008 г. е напуснал по свое желание. През 2003 година също се е кандидатирал за общински съветник, но от ВМРО. В два от трите "конкурса" сделката е сключена на максималната възможна цена. В две от предприятията ( Смолян и Сливен ) тя е 165 000 лв. без ДДС (198 000 лева с ДДС), в третото ( Благоевград ) е направена отстъпка и вместо за 165 000 лева, джипът е закупен за 160 000 лева без ДДС (192 000 лв. с ДДС). В трите "конкурса" съученикът на министърката е единствен кандидат и макар че предлага най-високата възможна цена, печели по критерия "най-ниска цена". Според чл. 39 от Закона за обществените поръчки, възложителят може да прекрати процедурата с мотивирано решение, когато: 1. е подадена само една оферта, заявление за участие или конкурсен проект; 2. има само едно подходящо заявление за участие или една подходяща оферта; 3. има само един конкурсен проект, който отговаря на предварително обявените условия от възложителя; Нито едно от подчинените на министър Танева държавни предприятия не е решило да се възползва от тази възможност. Никой не е обжалвал процедурата в КЗК. От документацията на държавните предприятия в Благоевград и Сливен не става ясно какъв е избраният автомобил. От протокола в Смолян обаче личи, че държавното горско предприятие е закупило Тойота Секвоя (Toyota Sequoia). Секвоя е американска модификация, която не се предлага от българските вносители и по принцип рядко се предлага в Европа, заради разминаващите се европейските стандарти характеристики. В сравнение с европейския си аналог Toyota Land Cruiser 120 Секвоята е по-дълга, по-тежка, харчи с 30% повече и има по-голям резервоар. Именно това изискване - резервоарът да е с обем поне 95 литра автоматично отстранява всички европейски модификации от недпреварата. Застраховката "Каско" на такъв автомобил е 8 910 лева през първата година, а в следващите 5 години намалява с по 15%. Местният данък е 1223 лева годишно и остава такъв през първите 5 години. Гражданската отговорност е 250 лева годишно. В четвъртото държавно предприятие (Габрово), което обяви поръчка за скъп джип, победителят ще бъде определен на 22 декември. Освен за луксозен джип там е обявена и процедура за 19 други високопроходими автомобила на единична цена до 45 000 лева. Изискванията са максимално подходящи за Toyota Hilux. В Благоевград е обявена още една поръчка - за 66 нови високопроходими автомобили на обща стойност 3 036 000 лева. Поръчката също е максимално подходяща за Toyota Hilux като пак трикът е в големимната на резервоара, В първоначалната поръчка пише, че той трябва да е поне 80 литра. След писмо на потенциален кандидат, че в света има само един автомобил, който отговаря на тези условия, ЮЗДП-Благоевград отменя дискриминационното условие, обявявайки го за "техническа грешка". Така обаче възможност да спечели се появява и пред кандидат, различен от желания. Затова на 24 ноември изискванията отново са променени. В тях, отново с обяснението, че е допусната техническа грешка, се дописва, че двигателят може да бъде "не по-малък от 2 400 см3 ; не по-малко от 140 к .с.". С новото ограничение "до 140 конски сили" се отстранява основният конкурент на Тойота Хайлукс - Mitsubishi L200, който е с 136 конски сили.

Нови 10,7 млн. лв. за дейности в образованието

http://www.cross.bg/ychilishta-ychilishte-ychenitzi-1491116.html

/КРОСС/Правителството прие три постановления, с които по бюджетите на общини се разпределят общо 10,7 млн. лв. за дейности в областта на средното образование, съобщиха от правителствената информационна служба. Средствата се осигуряват от бюджета на Министерството на образованието и науката и от планираните в централния бюджет. С 5 685 557 лв. ще бъдат финансирани реализирани от общинските училища проекти по националните програми „Модернизиране на системата на професионалното образование" и „Информационни и комуникационни технологии в училище", ще бъдат изплатени обезщетения по програмата „Оптимизация на училищната мрежа", както и реално взети часове от учители и възпитатели, заместващи свои колеги в периода 1 септември - 31 октомври 2015 г., по програмата „На училище без отсъствия". 4 млн. лв. от допълнително отпуснатата сума общините получават за покриване на разходите за превоз на ученици до 16-годишна възраст и деца от населени места без училище или детска градина до най-близкото учебно заведение. Останалите 1 007 355 лв. са предназначени за допълнително финансиране на целодневната организация на учебния процес на шестокласниците и за защитени училища. Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата и трансфери по бюджетите на общини в общ размер 17 610 лв

АБВ се дръпнаха за промените в Конституцията

http://pik.bg/абв-се-дръпнаха-за-промените-в-конституцията-news449513.html

АБВ се дръпнаха за промените в Конституцията

АБВ се отказаха от предложението си за разделянето на Висшия съдебен съвет прокурорската и съдийската колегия вземат решенията си, но ги внасят за гласуване на пленарно заседание на органа.

Светослав Белемезов от АБВ обяви от парламентарната трибуна, че се отказват от идеята си за ВСС и предизвика възмущението на социалистите.

"Призоваваме ви да не оттегляте това предложение, защото то беше разумно и ние можехме да го подкрепим", заяви депутатът от БСП - Лява България Чавдар Георгиев. Но в АБВ останаха непреклонни.

Лидерът на БСП Михаил Миков пък изригна срещу управляващите, че никой си защитава предложенията които е направил. 

Съученик на министър Танева спечели всички поръчки за скъпи джипове

http://web.barometar.net/82903/

Съученик на земеделската министърка Десислава Танева спечели всички поръчки за скъпи джипове на максималната възможна цена. В три от четирите държавни горски предприятия т.нар. „конкурси“ вече са приключили. Във всички печели фирмата „Кале Ауто“ – представител на Тойота в родния град на агроминистърката – Сливен. Неин собственик е Калоян Ганчев Ганев – съученик на Танева […]

Twitter тества промени в списъка с туитове

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/twitter-testva-promeni-v-spisyka-s-tuitove-207495/

Платформата може да започне да показва най-интересните публикации най-отгоре, а не в хронологичен ред, както досега

Обраха близо 8 хил. лв. от манастира "Св. Никола" в Арбанаси

http://www.cross.bg/izvurshen-arbanasi-manastira-1491115.html

/КРОСС/Взломна кражба на 7900 лв. от манастир "Св. Никола" в с. Арбанаси, разследват служители на РУ - Велико Търново. Наглият обир бил извършен за времето от 06,30 ч. до 08,45 ч. във вторник. Апашът проникнал, чрез взломяване на врата на една от стаите в светата обител, където се съхранявали сумите от дарения. "24 часа" научи, че основният заподозрян за кражбата е работник, нает да помага в ремонти и стопански дейности на двете монахини. Мъжът бил приютен да спи в едно от крилата на манастира, а при проверка от органите на реда се оказало, че е криминално проявен престъпник. На местопроизшествието е извършен оглед. Започнато е досъдебно производство.  

Нова бомба! Ченалова ще огласи подробности за присъда на Цветанов

http://frognews.bg/news_103331/Nova-bomba!-CHenalova-shte-oglasi-podrobnosti-za-prisada-na-TSvetanov/

Уволнената съдийка от СГС Румяна Ченалова обеща да огласи интересни подробности около осъдителната присъда на бившия шеф на МВР Цветан Цветанов за 6-те „Не”-та. Това обаче щяло да се случи след окончателното решение на ВКС по казуса, каза самата Ченалова след разпит в Столичното следствие, предаде репортер на Фрог нюз.

На 15 декември пускат новите винетки за догодина (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163883

На 15 декември ще бъдат пуснати за продажба новите винетки за 2016 година. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в кулоарите на Министерски съвет.
Самият стикер ще бъде показан в понеделник. Павлова припомни, че винетките за 2015 година важат до края на януари 2016-а.
На 15 декември ще бъдат пуснати за продажба новите винетки за 2016 година. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в кулоарите на Министерски съвет. Самият стикер ще бъде показан в понеделник. Павлова припомни, че винетките за 2015 година важат до края на януари 2016-а.

Ченалова обеща интересна информация за първата осъдителна присъда на Цветан Цветанов (обновена)

http://www.cross.bg/chenalova-vladimira-yaneva-1491114.html

/КРОСС/Уволнената съдия Румяна Ченалова дава показания по неизвестно досъдебно производство близо час и половина в Столичното следствие. Тя обясни, че разследващите така и не са и казали точно по кое дело я разпитват, а са й задавали разнообразни въпроси, свързани както със записите на нейни разговори с Владимира Янева, така и по други странични за този случай дела. Ченалова обясни, че са я предупредили да не оповестява точно за какво е викана, за да не наруши следствената тайна. Едва по пътя на налучкването става ясно, че е била питана за делото "Яневагейт", информира БНР. Румяна Ченалова коментира, че за изясняване съдържанието на тези разговори е редно да бъде канена и бившата шефка на СГС Владимира Янева, както и непременно да се изискат разпечатки от мобилните оператори, за да се изясни имало ли е например разговори на Владимира Янева с главния прокурор, председателят на ВАС, членове на ВСС, не само около началото на делото "Червей" през януари и февруари тази година, а и преди това. После прогнозира, че едва ли това ще се случи заради липсата на интерес на всички замесени да излезе наяве истината. Изненадващо съдийката обеща интересна информация за първата осъдителна присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за шестте "не"-та. Засега я пази в тайна, защото делото все още не е решено от ВКС, но щяла да я оповести

Бургас и София първи по индекс на почтеност на местната власт за 2015 година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163851

Бургас , София и веднага след тях Стара Загора са първите три града в класацията
Бургас , София и веднага след тях Стара Загора са първите три града в класацията "Индекс на местната почтеност " за 2015 година. В дъното на класацията са Хасково, Варна, Видин и Кърджали. Мащабното изследване е първата по рода си годишната сравнителна класация, която е направена от асоциация "Прозрачност без граници".

Ченалова разпитвана по всички теми в Столичното следствие

http://www.cross.bg/chenalova-stolichnoto-sledstvie-1491114.html

/КРОСС/Уволнената съдия Румяна Ченалова дава показания по неизвестно досъдебно производство близо час и половина в Столичното следствие. Ченалова обясни, че разследващите така и не са и казали точно по кое дело я разпитват, а са й задавали разнообразни въпроси, свързани както със записите на нейни разговори с Владимира Янева, така и по други странични за този случай дела, информира БНР. 

Конгресът ограничи безвизовия достъп до САЩ

http://www.bnews.bg/article-144840

Камара в US Конгресa одобри ограничаване на достъпа на сирийски бежанци до САЩ

Ню Йорк отбеляза годишнината от смъртта на Джон Ленън (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163885

Фенове на Джон Ленън се събраха на Стробъри фийлдс в Сентръл парк в Ню Йорк във вторник (8 декември), за да отбележат 35 години от смъртта на съоснователя на британската група The Beatles, съобщава Ройтерс.
Роден в Ливърпул през 1940 г., Ленън сформира първата си група, The Quarrymen, през 1957 г., която се превръща в The Beatles следващата година
Фенове на Джон Ленън се събраха на Стробъри фийлдс в Сентръл парк в Ню Йорк във вторник (8 декември), за да отбележат 35 години от смъртта на съоснователя на британската група The Beatles, съобщава Ройтерс. Роден в Ливърпул през 1940 г., Ленън сформира първата си група, The Quarrymen, през 1957 г., която се превръща в The Beatles следващата година

Десетки хиляди британци поискаха да се забрани на Доналд Тръмп да стъпва в страната

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/09/2666064_desetki_hiliadi_britanci_poiskaha_da_se_zabrani_na/?ref=rss


Повече от 60 хил. британци са подписали онлайн петиция да се забрани достъпът до страната на републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп след неговото изказване, че САЩ не трябва да позволяват на мюсюлмани да влизат на територията на държавата, предаде "Ройтерс".

След смъртоносните атаки в Калифорния Тръмп призова за забрана да се приемат нови мюсюлмани в САЩ, докато "страната ни не разбере какво точно се случва".

Във вторник Тръмп защити предложението си и...

Изходящият туризъм в Русия е намалял с 20 процента за 9 месеца

http://petel.bg/Izhodyashhiyat-turizam-v-Rusiya-e-namalyal-s-20-protsenta-za-9-mesetsa__137013

Общият обем на руския изходящ туризъм, включително организирани и индивидуални туристи, е намалял с 20 процента за последните 9 месеца. Той...

Официално: България взе световното по волейбол през 2018 г. Варна също с шанс да приеме мачове

http://petel.bg/Ofitsialno--Balgariya-vze-svetovnoto-po-voleybol-prez-2018-g--Varna-sashho-s-shans-da-prieme-machove__137015

Снимка: Булфото, архив България и Италия ще бъдат домакини на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 година. Новината бе...

Тръмп с ново скандално искане: Интернетът трябва да бъде изключен!

http://petel.bg/Tramp-s-novo-skandalno-iskane--Internetat-tryabva-da-bade-izklyuchen-__137016

Kандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп призова интернетът да бъде изключен, за да не могат да го използват деца, уязвими към...

Джихадистите в Хомс си плюха на петите, бягат със семействата си!

http://petel.bg/Dzhihadistite-v-Homs-si-plyuha-na-petite--byagat-sas-semeystvata-si-__137017

Снимка: Уикипедия Губернаторът на сирийския град Хомс Талял ал-Барази заявил за агенция SANA, че въоръжените терористи започнали да...

Синдиците на КТБ вече могат да продадат банка "Виктория"

http://business.actualno.com/sindicite-na-ktb-veche-mogat-da-prodadat-banka-viktorija--news_512391.html

Синдиците на КТБ са получили разрешение да започнат процедура по продажба на 100% от капитала на банка „Виктория“. Това е решил в понеделник УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, става ясно от сайта му. Планира се да има продажба и на всички вземания на КТБ от дъщерната ѝ „Виктория“. Данните на БНБ към септември сочат, че „Виктория“ има кредити и аванси за над 179,8 млн. лв. Депозитите в кредитната институция са за 127,5 млн. лв. Към септември о

Импулсивността се наследява

http://interest.actualno.com/impulsivnostta-se-nasledjava-news_512316.html

Склонността към невнимателно и импулсивно поведение не се дължи на особености във възпитанието и индивидуалния характер, а на генетични фактори, твърдят учени в статия, публикувана в сп. Neuropsychopharmacology. За последните години учените са установили няколко особености в работата на мозъчните клетки, гените и хормоналната система, които водят до развитие на импулсивност и допринасят за развитието на наркомания и алкохолизъм. Например през ноември тази година учените са установили, че специ

Той накисна едно обикновено яйце за два дни в оцет. Вижте какво се случи (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/toj-nakisna-edno-obiknoveno-jajce-za-dva-dni-v-ocet-vijte-kakvo-se-sluchi-video-news_512376.html

Това е един от най-готините експерименти, които сме срещали в мрежата. Вероятно мнозина от вас знаят за него и дори са го изпробвали, но за други със сигурност ще представлява интерес. Вижте какво се случва с едно най-обикновено яйце, след като в продължение на два дни е било накиснато в оцет с черупката. Изгледайте видеото до самия му край, защото най-интересно става, когато човекът с ножа пробожда яйцето…

Двойно по-евтино възстановяване на здравните права до 23 декември

http://healthy.actualno.com/dvojno-po-evtino-vyzstanovjavane-na-zdravnite-prava-do-23-dekemvri-news_512393.html

Хората с прекъснати здравноосигурителни права ще могат да ги възстановяват двойно по-евтино до 23 декември. След влизането в сила на промените в Закона за здравното осигуряване, здравните права ще се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими вноски за последните 5 години (60 месеца), а не както е сега – три години, съобщиха от НАП. Така например ако човек, който сам внася вноските си за здраве и е с прекъснати здравноосигурителни права (не е заплатил повече от три дъ

Обрат! Главният прокурор ще се отчита пред парламента

http://frognews.bg/news_103330/Obrat!-Glavniiat-prokuror-shte-se-otchita-pred-parlamenta/

ДПС в началото бойкотираха този текст, но после по тяхно предложение бе прегласувано. Така главният прокурор ще бъде изслушван в Народното събрание.

Гръцката полиция започна депортирането на мигрантите по границата с Македония

http://www.moreto.net/novini.php?n=308487

Гръцката полиция започна да депортира стотици мигранти, струпани на границата с Македония, съобщи Ройтерс. Около 1200 души, най-вече от Пакистан, Мароко и Иран са заседнали край северното гръцко село Идомени, като настояват да влязат в Македония по пътя си към Западна и Северна Европа.

32-годишна жена заловена, докато си пакетира дози хероин

http://www.cross.bg/heroin-zagora-zhena-1491113.html

/КРОСС/32-годишна жена от Нова Загора е задържана в момент, в който е пакетирала хероин в дози за разпространение. Специализираната операция срещу търговията с наркотични вещества е проведена вчера в квартал "Шести" на Нова Загора. В дома на 32-годишната М.К. полицаите са заварили и клиенти, които чакали да получат дозите си. Иззети са 210 пакетчета, съдържащи хероин, с общо тегло около 24.00 грама. Случаят е поет от Окръжна прокуратура - Сливен.  

Жена качи кола на стълби след ляв завой в Пловдив (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_604394.html

Пловдивчанка качи автомобила си „Опел Корса" на стълби в центъра на Пловдив. Инцидентът е станал на ул. „Антим I" към 2.30 часа след полунощ.  Водачът на автомобила е 30-годишна жена с 12-годишен стаж зад волана, която до този момент няма никакви нарушения.  Тя обясни, че се е изкачвала с колата по улицата „Кирил и Методий" и при ляв завой по „Антим I" не е успяла да изправи волана и така колата се е озовала на стълбите между двете улици, информира Дарик.  Тест с дрегер показва, че водачката не е употребила алкохол, няма пострадали при инцидента.

Всяка вечер актьори разказват детски приказки в община Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163882

Стотици деца и родители изпълниха фоайето на община Благоевград в първата вечер на
Стотици деца и родители изпълниха фоайето на община Благоевград в първата вечер на "Часът на приказния разказвач". Началото на инициативата, която се провежда за трета поредна година, беше дадено с интерпретация на приказката "Снежанка и седемте джуджета", а в ролята на разказвачи влязоха актьорите Бранимир Митов и Пролет Трифонова.

Борисов към кметове: Използвайте в полза на хората парите по програмата за развитие на селските райони

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163880

Използвайте парите от ПРСР в полза на хората, действате чисто, внимателно и прозрачно. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на церемония за връчване на първите сключени договори по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., предаде "Фокус".
"Поздравявам вас, кметовете, неправителствените огранизации,
Използвайте парите от ПРСР в полза на хората, действате чисто, внимателно и прозрачно. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на церемония за връчване на първите сключени договори по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., предаде "Фокус". "Поздравявам вас, кметовете, неправителствените огранизации,

Кейти Пери оглави класацията с печеливши музиканти на "Форбс"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/09/2666029_keiti_peri_oglavi_klasaciiata_s_pechelivshi_muzikanti/?ref=rss


Певицата Кейти Пери е най-печелившият музикант за 2015 г. - не само сред жените, както бе обявено преди месец, а изобщо. С оборот от 135 млн. долара американската попзвезда се издига от 23-ото си място миналата година и побеждава британската момчешка група One Direction (130 млн.), кънтри певеца Гарт Брукс, колежката си Тейлър Суифт и рок групата Eagles.

В челната десетка са още Калвин Харис, Джъстин Тимбърлейк, Шон "Диди" Комс, "Флитууд мак" и Лейди Гага.

Въпреки че не са...

Борисов към кметове: Използвайте в полза на хората парите по програмата за развитие на селските райони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163816

Използвайте парите от ПРСР в полза на хората, действате чисто, внимателно и прозрачно. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на церемония за връчване на първите сключени договори по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., предаде
Използвайте парите от ПРСР в полза на хората, действате чисто, внимателно и прозрачно. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на церемония за връчване на първите сключени договори по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., предаде "Фокус". "Поздравявам вас, кметовете, неправителствените огранизации,

Известните личности, отишли си през 2015-а (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163585

В края на всяка година правим равносметка на случилото се, обръщаме поглед към изминалото и мислим за моментите, които ще ни останат. Краят на всяка година напомня и за хода на времето и преходността ни.
Ройтерс ни представя галерия с известните личности, отишли си през 2015
В края на всяка година правим равносметка на случилото се, обръщаме поглед към изминалото и мислим за моментите, които ще ни останат. Краят на всяка година напомня и за хода на времето и преходността ни. Ройтерс ни представя галерия с известните личности, отишли си през 2015

КОНПИ иска отнемането на над 3,7 млн. лв. от бивш частен съдебен изпълнител

http://pik.bg/конпи-иска-отнемането-на-над-37-млн-лв-от-бивш-частен-съдебен-изпълнител-news449507.html

КОНПИ иска отнемането на над 3,7 млн. лв. от бивш частен съдебен изпълнител

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е внесла в Пловдивския окръжен съд иск за отнемане на имущество на стойност 3 732 500 лв. от бившия частен съдебен изпълнител Атанас Атанасов от Пловдив.

От него се претендират имот в Несебър и 5 недвижими имота в Пловдив, включително и цели сгради, както и парични средства от специалните сметки за осребряване на имущество на длъжници, които той неправомерно е насочил към свои сметки.

Процедурата срещу него е по реда на Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. През 2014 г. Атанасов е привлечен като обвиняем за неплащане на данъци в особено големи размери, превишаване на права и присвоени над 1.9 млн. лв. от специални сметки за осребряване на имущество на длъжници.

Атанас Атанасов е с отнети права като частен съдебен изпълнител, след като браншовата камара установи 20 тежки нарушения в практиката му.

Обраха близо 8 бона от манастира "Св. Никола" в Арбанаси

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163838

Взломна кражба на 7900 лв. от манастир
Взломна кражба на 7900 лв. от манастир "Св. Никола" в с. Арбанаси, разследват служители на РУ – Велико Търново. Наглият обир бил извършен за времето от 06,30 ч. до 08,45 ч. във вторник. Апашът проникнал, чрез взломяване на врата на една от стаите в светата обител, където се съхранявали сумите от дарения.

Депутатите приеха от трети път спорна промяна в конституцията

http://www.cross.bg/onova-tzonev-glasyvane-1491111.html

/КРОСС/Предложението НС да може да изслушва и приема доклади на главния прокурор не само при отчета му бе прието от внушително мнозинство от 191 гласа "за", след като лидерът на ДПС Лютви Местан предложи трети вот по отхвърления преди това текст. Проблемът се разреши след тежки консултации в почивката на парламента. Във вота участваха 225 народни представители. От тях 191 гласуваха „за", 34 - „против" и 0 - „въздържал се". Това предизвика гнева на Таско Ерменков от БСП, който заяви: „Станахме свидетели на недопустими действие, които са свързани със примера на спазване на правилата. В момента вие превърнахте важно гласуване в цирк и народа няма да ви прости това", възмути се той. В процедура по начина на водене депутатът от ДПС Йордан Цонев обясни, че това не е прецедент в парламентарната практика. „Това е нормална парламентарна практика, която не противоречи на конституцията и законите", обясни Цонев. За да обоснове отрицателния си вот, народния представител Георги Божинов посочи: „Когато процедурата по гласуване или резултатът бъде оспорен, председателят разпорежда да бъде повторен. Резултатът от повторното обсъждане е окончателен. Станахме свидетели на онова, което разяжда съдебната система. Тя днес е обект на критика, защото е подложена на тежки външни зависимости и грозни вътрешни зависимости

Промените в конституцията тръгнаха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163817

Партиите в парламента се разбраха по време на дадена 30 минутна почивка и промените в Конституцията за съдебната реформа тръгнаха с мнозинство от 3/4.Това се случи след трето гласуване на първия парааграф от законопроекта по искане на лидерът на ДПС Лютви Местан.
Текстът предвижда НС да може да изслушва и приема доклади от главния прокурор.
Партиите в парламента се разбраха по време на дадена 30 минутна почивка и промените в Конституцията за съдебната реформа тръгнаха с мнозинство от 3/4.Това се случи след трето гласуване на първия парааграф от законопроекта по искане на лидерът на ДПС Лютви Местан. Текстът предвижда НС да може да изслушва и приема доклади от главния прокурор.

Кайли Миноуг пусна коледен видеоклип (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163841

Кайли Миноуг пусна видеоклип към една от своите коледни песни. Парчето се казва “Every Day’s Like Christmas” и е вторият  сингъл от коледния й албум. В клипа се появява и приятелят на чаровната певица – британският артист Joshua Sasse (от сериала на ABC „Galavant”). 
“Every Day’s Like Christmas” е продуцирано от вокалиста на Coldplay – Крис Мартин,
Кайли Миноуг пусна видеоклип към една от своите коледни песни. Парчето се казва “Every Day’s Like Christmas” и е вторият  сингъл от коледния й албум. В клипа се появява и приятелят на чаровната певица – британският артист Joshua Sasse (от сериала на ABC „Galavant”).  “Every Day’s Like Christmas” е продуцирано от вокалиста на Coldplay – Крис Мартин,

Кайли Миноуг пусна коледен видеоклип (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163814

Кайли Миноуг пусна видеоклип към една от своите коледни песни. Парчето се казва “Every Day’s Like Christmas” и е вторият  сингъл от коледния й албум. В клипа се появява и приятелят на чаровната певица – британският артист Joshua Sasse (от сериала на ABC „Galavant”). 
“Every Day’s Like Christmas” е продуцирано от вокалиста на Coldplay – Крис Мартин,
Кайли Миноуг пусна видеоклип към една от своите коледни песни. Парчето се казва “Every Day’s Like Christmas” и е вторият  сингъл от коледния й албум. В клипа се появява и приятелят на чаровната певица – британският артист Joshua Sasse (от сериала на ABC „Galavant”).  “Every Day’s Like Christmas” е продуцирано от вокалиста на Coldplay – Крис Мартин,

Поли Карастоянова смята темата с отстраняването й от ПГ за приключена

http://www.cross.bg/karastoyanova-izobshto-mnozinstvoto-1491112.html

/КРОСС/Предложението на Валери Симеонов за свалянето на политическото доверие от Полина Карастоянова заради прокарване на лобистки интереси при приемането на текста за домашната ракия в Закона за акцизите изобщо не е обсъждан на снощното заседание на ПГ на Патриотичния фронт. Това съобщи самата Карастоянова. Според нея темата е приключена. Предложението на Красимир Каракачанов беше тази точка да отпадне изобщо от дневния ред, тъй като с позицията, която още миналия четвъртък ВМРО официално разпространи, стана ясно, че те не биха подкрепили изключването на който и да е колега народен представител, в конкретният случай - поради отсъствие на каквито и да са причини. В този смисъл предложението за отпадане на точката от дневния ред беше подкрепена от мнозинството и поради несъстоятелност такъв разговор не се състоя. Работя отлично с мнозинството в парламентарната група на коалиция ПФ, заяви Карастоянова пред журналисти в парламента.  

Най-модерната IMAX зала в България ще е във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308497

Най-модерната IMAX зала в България ще се намира във Варна, научи Moreto.net. С дългоочаквания хит "Междузвездни войни: Силата се пробужда”, залата ще посрещне за първи път посетители в Гранд Мол на 18 декември. IMAX залата е самостоятелен кинотеатър с 423 места и огромен IMAX екран.

Станимир Стоилов остава в "Астана" за още две години

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/09/2666030_stanimir_stoilov_ostava_v_astana_za_oshte_dve_godini/?ref=rss


Старши треньорът на "Астана" Станимир Стоилов ще подпише нов двугодишен договор. Българският специалист обяви решението си след равенството 1:1 с "Галатасарай" в последния кръг от груповата фаза на Шампионската лига. 

"Астана" приключи европейското си участие, но остави страхотни впечатления при дебюта си в най-силния клубен турнир и спечели четири точки в шестте си мача. Преди месец Стоилов изведе тима и до втора поредна титла в Казахстан.

"Дадох своето съгласие да остана...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване