Медведев: Действията на Украйна спрямо Крим са равносилни на геноцид

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/09/2666165_medvedev_deistviiata_na_ukraina_spriamo_krim_sa/?ref=rss


Премиерът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че Украйна провежда геноцид спрямо гражданите на Крим заради спирането на подаването на ток към полуострова в края на ноември.

"Енергийната блокада на Крим от Украйна може да се опише единствено като геноцид", каза той в интервю за руски телевизионни канали. "Каквото и да си говорим за украинските управници, това, което се случва с електроенергията, не може да се нарече по друг начин освен геноцид.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че енергийната блокада на Крим е станала възможна благодарение на мълчаливото съгласие на Киев, наричайки действията на украинските власти "подигравка с хората".

Крим остана изцяло без ток, след като на украинска територия в Херсонска област бяха взривени стълбовете на всички далекопроводи, внасящи електричество.

Активисти на татарското население на Крим започнаха на 20 септември блокада на двете магистрали, водещи към полуострова. Според тях това е икономическа блокада, чиято цел е да се привлече вниманието към влошаващото се положение на сънародниците им при новата власт.

В нощта от 22 ноември доставките на електроенергия от Украйна към Крим напълно спряха след взривяването на четири далекопровода; един от тях бе възстановен седмица по-късно, но участниците в блокадата не позволиха той да работи.

Прекъсването доведе до остър недостиг на електроенергия в Крим. Полуостровът не разполага с достатъчно мощности, за да задоволи вътрешното потребление. Русия миналата седмица започна да доставя електричество по подводен кабел.

В понеделник администрацията на Херсонска област в Украйна заяви, че е възстановено подаването на електроенергия до окупирания от Русия Кримски полуостров, съобщи "Асошиейтед прес".

Медведев заяви, че свалянето на руския изтребител Су-24 от страна на Турция е било повод за война, но Москва се е отказала да предприема подобни действия.

В коментар за забраната за чартърни полети на руски полети към Турция премиерът заяви: "Това не е санкция. Това е защитна реакция на нашата държава. Как са се държали държавите през ХХ век в такива ситуации? Започвали са война, защото това е директна атака."

В телевизионно интервю Медведев заяви, че военни действия са били възможно най-лошия вариант на ситуацията. "Беше взето решение да не се отговаря по подобен начин, президентът не искаше това, правителството не искаше това, но (на Турция - бел. ред.) трябваше се покаже, че ще има отговор."

По-рано руският президент Владимир Путин нарече действията на Турция удар в гърба от привържениците на терористи. Той подчерта, че самолетът е бил свален в небето над Сирия и не е бил заплаха за турската страна.

Според турския генерален щаб руски самолети са нарушили въздушното пространство на страната и не са реагирали на предупрежденията. Въпреки това Русия настоява, че самолетът не напускал територията на Сирия.

В деня след свалянето на самолета външният министър на страната Сергей Лавров заяви, че Москва смята случилото се за предварително подготвен провокационен акт и "сериозно ще преосмисли" отношенията си с Анкара.

Фандъкова: Фирмите, ремонтиращи парковото пространство пред НКД, дължат 375 хил. лв. за забавяне

http://pik.bg/фандъкова-фирмите-ремонтиращи-парковото-пространство-пред-нкд-дължат-375-хил-лв-за-забавян-news449587.html

Фандъкова: Фирмите, ремонтиращи парковото пространство пред НКД, дължат 375 хил. лв. за забавяне

Към днешна дата фирмите, изпълняващи ремонта на парковото пространство пред НКД, дължат 375 хил. лв. за забавянето от края на месец ноември до днес. Това каза пред журналисти Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, при проверка на изпълнението на ремонта на парковото пространство пред НДК.

По думите на Фандъкова, тази санкция е твърда и санкциите ще продължат да се трупат. "Края на месец ноември изтече срокът на първи етап от ремонта на парка на НДК", заяви тя. "Само фирмата по настилките дължи на ден по над 23 хил. лв. санкция", обясни кметът.

"Позициите бяха няколко - общо 5 различни дейности се извършваха от 5 различни фирми. Две от тях са позициите за фонтаните и водната каскада, която беше завършена още през ноември. Готови са фонтаните, осветлението и видеонаблюдението. Има и изнесен център за видеонаблюдение, който е създаден специално за охраната на парка на НДК", уточни тя.

По думите й, фирмите, които изпълняват озеленяването, настилките и монтират тоалетните все още не са приключили, което означава, че сериозно са се забавили. "Причината е, че контролът на място беше непрекъснат. 7 пъти с официални писма е връщана фирмата за настилките, за да коригира и да отстрани поставени от контролните органи забележки и това води до забавяне. За забавянето те дължат неустойка и сериозна санкция", посочи Фандъкова и добави, че договорите са много стриктни и сериозни.

"До края на месеца, когато очакваме всички да са приключили, ако не са си отстранили забележките, общата санкция ще достигне до 800 хил. лв.", поясни кметът и изрази надежда това да стресне фирмите-изпълнители. Тя добави и че в парка няма да влизат автомобили освен пожарна или линейка, ако се наложи. 

Медицински сестри работят извънредно, с по два договора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535208

Четири акта, два от които на стойност от по 1 500 лв. са съставили от Инспекцията по труда в Кюстендил на здравни заведения от областта за нарушение на трудовото законодателство. Проверките през годината в болниците са 19 и 13 в медицински центрове с настаняване и без настаняване / дневни центрове /. "Установени са 130 нарушения и са дадени съответно и толкова задължителни предписания. Най- много са нарушенията по Кодекса на труда- 77. Установи се, че е и в нашата област е разпространена практиката, да се сключват и трудов и граждански договори...

Павлова: Всеки може да протестира, по-скъпите винетки влизат в сила от утре

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/09/2666170_pavlova_vseki_moje_da_protestira_po-skupite_vinetki/?ref=rss


От утре (10 декември) влизат в сила новите, по-скъпи, цени на винетките. Те ще бъдат факт, независимо дали ще има протести, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

"Всеки има право на протест. Ние не можем и не трябва да ограничаваме всеки, който протестира. Решение е взето. Влиза в сила на 10 декември", бе лаконична Павлова, цитирана от агенция "Фокус", на въпрос дали има притеснения, свързани с протестите срещу по-високите цени на стикерите.

Павлова посочи, че винетката не е задължителен данък и който не иска да плаща новите цени, е свободен да не го прави - просто няма да ползва междуградските пътища. "Това е правото на всеки, не е задължителен данък, такса, а е доброволна", каза тя. Министърът допълни, че не би нарекла масови протестите, които се организираха в различни градове на страната в последните седмици. "Да, има, разбира се, протестиращи, деля ги на две групи - хора, които справедливо и нормално протестират. При всяко повишение на цена има несъгласие, така че приемам тяхното мнение и позиция. Има и такива, които са регулярно протестиращи по всякакви теми", смята министърът.

На 15 декември се очаква да започне разпространението новите винетни стикери, които ще важат от 2016 г. До края на декември ще могат да се купуват винетки за тази година на старите цени.

Според Лиляна Павлова предвидените облекчения за електронната застраховка "Гражданска отговорност" ще компенсират новите цени на винетките. "Всъщност, ако погледнем на годишната винетка, разделена по месеци, струва по 8 лв. Оскъпяването не е чак толкова голямо спрямо намалението на стойността на "Гражданската отговорност", смята министърът.

Народното събрание удължи работното си време до приемането на промените в Конституцията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5164136

Народното събрание удължи работното си време до приемането на промените в Конституцията на второ четене, касаещи съдебната власт, предаде „Фокус”.
Предложението бе направено от депутата от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов и бе подкрепено със 123 гласа „за”, 8 „против” и 7 „въздържали се”.
До момента депутатите приеха НС да изслушва и приема доклади на
Народното събрание удължи работното си време до приемането на промените в Конституцията на второ четене, касаещи съдебната власт, предаде „Фокус”. Предложението бе направено от депутата от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов и бе подкрепено със 123 гласа „за”, 8 „против” и 7 „въздържали се”. До момента депутатите приеха НС да изслушва и приема доклади на

Юнкер и Яценюк в страстна целувка в Брюксел

http://offnews.bg/news/n_1/n_604482.html

Посещението на украинския премиер Арсений Яценюк в Брюксел предизвика вниманието на световните агенции, но не толкова заради разговорите за споразумението за свободна търговия, а заради твърде сърдечния поздрав, с който председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посрещна Яценюк. „Страстната целувка“ на Юнкер и Яценюк беше уловена от фотографите и веднага разпространена в интернет, където беше посрещната с шеги в социалните мрежи. През май Юнкер също посрещна топло Яценюк по време на срещата на върха в Рига, но тогава той награди украинския премиер с целувка по челото. Явно впоследствие отношенията между двамата са продължили да се затоплят, обявиха потребители в социалните мрежи.  Руски медии пък коментират, че целувката пред обективите не е случайна и идва да покаже непоколебимостта на Украйна по европейския ѝ път.

България взе световното по волейбол 2018

http://www.cross.bg/prezident-voleiibol-dancho-1491139.html

/КРОСС/България и Италия ще бъдат домакини на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 година. Новината бе оповестена от президента на БФВолейбол инж. Данчо Лазаров след заседание на Изпълнителния комитет на FIVB в Лозана. Днес бе подписан договорът между FIVB, българската и италианската федерации за организиране на Световното първенство през 2018. Контарктът бе подписан от Ари Граса, президент на FIVB, Данчо Лазаров президент на българската федерация и Карло Магри - президент на италианската федерация, в присъствието на Александър Боричич - президент на CEV и Министърът на младежта и спорта в България Красен Кралев. "Този факт е следствие на едногодишните усилия на Българска федерация по волейбол, които днес се увенчаха с успех, заяви за сайта на БФВ volleyball.bg президентът Данчо Лазаров. - Искам да подчертая, че специална роля за спечелване на домакинството изигра и категоричната подкрепа на българското правителство. Сега ни чака много работа до 2018 година, но аз съм сигурен, че ще се справим, така както се справихме с Европейското първенство 2015. Това е голям ден за българския волейбол и аз поздравявам всички почитатели на волейбола, състезатели, треньори и деятели". На 15 януари 2016 година на специално заседание, отново в Лозана, ще бъде обсъдена формулата, по която ще се проведе Мондиала. Оповестено бе единствено, че формулата ще бъде една и съща за Световните първенства при мъжете и жените.  

Официално: България взе световното по волейбол 2018

http://www.cross.bg/prezident-voleiibol-purvenstvo-1491139.html

/КРОСС/България и Италия ще бъдат домакини на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 година. Новината бе оповестена от президента на БФВолейбол инж. Данчо Лазаров след заседание на Изпълнителния комитет на FIVB в Лозана. Днес бе подписан договорът между FIVB, българската и италианската федерации за организиране на Световното първенство през 2018. Контарктът бе подписан от Ари Граса, президент на FIVB, Данчо Лазаров президент на българската федерация и Карло Магри - президент на италианската федерация, в присъствието на Александър Боричич - президент на CEV и Министърът на младежта и спорта в България Красен Кралев. "Този факт е следствие на едногодишните усилия на Българска федерация по волейбол, които днес се увенчаха с успех, заяви за сайта на БФВ volleyball.bg президентът Данчо Лазаров. - Искам да подчертая, че специална роля за спечелване на домакинството изигра и категоричната подкрепа на българското правителство. Сега ни чака много работа до 2018 година, но аз съм сигурен, че ще се справим, така както се справихме с Европейското първенство 2015. Това е голям ден за българския волейбол и аз поздравявам всички почитатели на волейбола, състезатели, треньори и деятели". На 15 януари 2016 година на специално заседание, отново в Лозана, ще бъде обсъдена формулата, по която ще се проведе Мондиала. Оповестено бе единствено, че формулата ще бъде една и съща за Световните първенства при мъжете и жените.  

Павлова: Който не иска да плаща за пътища, може да не ги ползва

http://frognews.bg/news_103342/Pavlova-Koito-ne-iska-da-plashta-za-patishta-moje-da-ne-gi-polzva/

Който не иска да плаща за пътища, може да не ги ползва. Това коментира регионалният министър Лиляна Павлова по повод протестите в страната срещу повишената цена на винетките.

Последната обвиняема за серия неонацистки убийства за пръв път проговори пред съда в Мюнхен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/09/2666146_poslednata_obviniaema_za_seriia_neonacistki_ubiistva/?ref=rss


Единствената жива заподозряна за редица неонацистки убийства в Германия – Беате Цшепе, каза пред съда, че е знаела за престъпленията, но не е участвала в тях, съобщи агенция "Ройтерс". Това е първото ѝ изявление от началото на процеса преди две години и половина.

Цшепе е обвинена, че е участвала в убийствата на осем турци, грък и германска полицайка, извършени между 2000 и 2007 г. Тя е заподозряна и за два взрива в имигрантски квартали на Кьолн и 15 банкови обира. Ако бъде призната за виновна, я заплашва доживотен затвор.

Смята се, че Цшепе е членка на неонацистката групировка "Националсоциалистически нелегални" (Nationalsozialistischer Untergrund – NSU). Двамата други заподозрени за убийствата – Уве Бьонхарт и Уве Мундлос, се самоубиха, докато полицията ги преследваше след неуспешен банков обир. По-късно Цшепе се предаде, след като подпали апартамента, в който е живяла с Мундлос и Бьонхарт, припомня агенция ДПА.

Тя посочи, че съратниците ѝ са я уведомили за убийствата, след като те вече са били факт. "Не участвах нито в подготовката, нито в извършването", гласи изявлението, прочетено от адвоката ѝ.

В момента тече процес и срещу четирима други души, обвинени, че са съдействали на неонацистката банда. В 53-страничното си изявление Цшепе твърди, че NSU никога не е била организирана групировка, а че Мундлос е измислил името и само Бьонхарт би могъл да се смята за неин член, пише "Дойче веле".

Очаква се съдията да зададе допълнителни въпроси на Цшепе, на които тя ще отговори отново в писмена форма. Това вероятно ще стане следващата седмица.



Въпреки мълчанието на обвиняемата процесът доведе до редица скандали в Германия. Бундестагът определи случилото се като "срамен провал на германските служби за сигурност и разузнаване", а отношенията между Берлин и Анкара се обтегнаха, след като се оказа, че съдът в Мюнхен не бе предвидил места за турски медии, макар че мнозинството от жертвите са турци.

През 2013 г. Германия официално поднесе извинения в ООН заради пропуските, допуснати при разследването, и призна, че тези убийства "без никакво съмнение са сред най-тежките посегателства срещу човешките права през последните десетилетия в Германия".

Червените корени пресъхват

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163906

Заради сектантската политика, която провежда, БСП губи позиции
Нещо се случва с БСП и около БСП. А то е, че обществото постепенно губи интерес към партията, която нищо не му предлага.
Хората гласуват за идеи, за своята мечта за бъдещето - това е азбучна истина. Червените я знаят, но само на теория - колкото да повтарят на срещите с оредяващите си
Заради сектантската политика, която провежда, БСП губи позиции Нещо се случва с БСП и около БСП. А то е, че обществото постепенно губи интерес към партията, която нищо не му предлага. Хората гласуват за идеи, за своята мечта за бъдещето - това е азбучна истина. Червените я знаят, но само на теория - колкото да повтарят на срещите с оредяващите си

В Бюрото по труда разясняват програма за обучение в Германия по 22 професии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535203

Информационен ден за разясняване на програмата на германското правителство за професионално обучение „The job of my life” ще се проведе в Бюро по труда-Разград утре, 10 декември. От 9,30 ч. експерти ще представят допълнителна информация по програмата. Програмата има за цел да подпомага включването на младежи от страни-чле...

Няма да финансират частни болници с европари

http://www.cross.bg/nyama-da-finansirat-chastni-bolnitzi-s-evropari-1491138.html

/КРОСС/Частни болници няма да могат да бъдат финансирани с европейски средства. В следващия програмен период финансиране по европейските структурни фондове ще могат да получават само държавни болници. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на Третата национална конференция по медицински и здравен туризъм, която се провежда в столицата. Николова уточни, че за общинските лечебни заведения ще остане единствено възможността да кандидатстват за нисколихвено кредитиране, а кредитите им ще бъдат отпускани при много изгодни условия. Това се отнася и за аптеките, стана ясно още от думите на заместник-министъра.    

Депутатите удължиха заседанието, приключват с Конституцията днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_604477.html

Днешното заседание на Народното събрание ще продължи до приключване с гласуване на първа точка от седмичната програма, която са измененията в Конституцията. Предложението дойде от Данаил Кирилов (ГЕРБ) след 30 минутна почивка. 108 народни представители го подкрепиха, 8 бяха "против", а 7 се въздържаха.  Така днешното заседание ще приключи, когато депутатите приключат с промените в Конституцията. Първа точка за утре е свалянето на имунитета на Волен Сидеров.

Пловдив номиниран за Балканска столица на културата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535206

Най-старият град в Европа - Пловдив, и шести най-стар жив град в света, получи заслужена номинация за Балканска столица на Културата от годишните награди BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY 2015. Кметове, министри, депутати, гости от Балканите се събират довечера от 20 ч. на официалната церемония по награждаването в хотел Рамада, София. Обявен за Европейска столица на културата, Пловдив притежава повече от 200 културно-исторически забележителности и над 300 000 движими културни паметници с находки от сед...

Съдът отмени високите глоби за неправилно паркиране във Варна

http://pik.bg/съдът-отмени-високите-глоби-за-неправилно-паркиране-във-варна-news449588.html

Съдът отмени високите глоби за неправилно паркиране във Варна

Касационен състав на варненския Административен съд отмени изменение на Наредбата за обществения ред, с което глобите за "движението и паркирането на МПС в паркове, алеи, детски площадки, зелени площи и пешеходни зони" бяха увеличени в размер от 200 до 800лв.

Съдът намира, че одобрената от Общинския съвет промяна е незаконна в санкционната част, която е постановена в противоречие с материалния закон.

Съдът счита, че с подзаконов нормативен акт не е допустимо да се въвеждат допълнителни или по-големи ограничения, непредвидени в Закона за движение по пътищата, където се "наказва с глоба 20 лева водач, който неправилно престоява или е паркирал неправилно“.

Решението на съда може да се обжалва с касационна жалба пред ВАС в 14-дневен срок.

Две поклонения за Димитър Попов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5164129

С две поклонения беше изпратен бившият премиер Димитър Попов в сряда. Той почина на 88 години в неделя, 6 декември, след усложнения от паркинсон. Преди поклоненията парламентът почете паметта му с едноминутно мълчание. В словото си председателят Цецка Цачева каза, че Димитър Попов ще бъде запомнен като последователен защитник на правовия ред в
С две поклонения беше изпратен бившият премиер Димитър Попов в сряда. Той почина на 88 години в неделя, 6 декември, след усложнения от паркинсон. Преди поклоненията парламентът почете паметта му с едноминутно мълчание. В словото си председателят Цецка Цачева каза, че Димитър Попов ще бъде запомнен като последователен защитник на правовия ред в

Безработните българи имат право на помощи в Германия

http://pik.bg/безработните-българи-имат-право-на-помощи-в-германия-news449586.html

Безработните българи имат право на помощи в Германия

Социалният съд в Касел реши, че пребиваващите в Германия граждани на ЕС имат право да получават социални помощи. Мнозина се опасяват, че това ще накара още много чужденци да стегнат куфарите за Германия.

Вече близо десет години в Германия се води дискусия за правото на европейски граждани да получават помощи за безработни. Още през 2007 година Бундестагът записа в приетия Социален кодекс, че граждани на държави от ЕС, които пристигат в Германия, за да си търсят работа, нямат право на помощи за дълготрайно безработни - т.нар. Харц-4. Така Берлин искаше да предотврати т.нар. социален туризъм, т.е. да сложи спирачка пред онези лошо квалифицирани чужденци, които пристигат в Германия с едничката цел да се възползват от местните социални услуги.

Какво е новото?

Само че дали подобна клауза е съвместима с европейското право? И дали тя не нарушава принципа за равнопоставеността на европейците пред закона? По темата се водиха многобройни и дълги дискусии. През септември 2015 г. Европейският съд обяви, че германската практика не нарушава европейските закони. Сега обаче Социалният съд в Касел взе ново решение по темата - и то твърде сензационно.

От една страна съдът потвърди правото да се отказват плащания тип Харц-4 на чужденци от ЕС, но от друга страна обяви, че те имат принципно право на социални помощи. Размерът на класическите социални плащания в момента е следният: 399 евро на месец за несемейни лица и 360 евро на месец за семейни лица. Това право обаче ще зависи от продължителността на престоя им във Федералната република. Съдиите в Касел обявиха, че най-късно след шест месеца пребиваване в страната чужденците следва да получат право на социални помощи. Те се позоваха на решение на Германския конституционен съд, според което "съществува основно право на екзистенцминимум, гарантиращ достойно човешко съществуване".

Дали сега ще дойдат още повече българи?

Решението на съда в Касел ще засегне близо 130 000 граждани на ЕС, пребиваващи в Германия - предимно българи и румънци. То не се хареса на повечето общински власти. Причината: класическите социални помощи се плащат от общинските бюджети, а помощите за дълготрайно безработни Харц-4 идват от федералния бюджет. Предполага се, че сега за общините могат да възникнат допълнителни разходи в размер между 500 милиона евро и 1 милиард евро.

Според наблюдатели, съдебното решение създава допълнителен стимул за мигранти, защото който се задържи в Германия поне шест месеца, при това без значение дали е полагал сериозни усилия да си намери работа или не, вече ще има право на социални помощи. Това е поредното голямо предизвикателство пред германските общини, които и без друго са в затруднено положение поради притока на бежанци. Информацията е на "Дойче веле".

Роми тормозиха съседите си с музика, налетяха на полицаи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535204

Обитатели на ромския квартал „Победа" в Бургас отбелязаха с музикална вакханалия от ориенталски ритми студентския празник, влудиха съседите от околните жилищни сгради и вдигнаха полицията на крак. Екшънът се разиграл към 14.00 часа вчера. Още от сутринта ромите дали мощен старт на тържествата. Изкарали тонколони на открито и започнали музикално-артистичната програма. Към обяд ситуацията станала непоносима и от съседните блокове повикали полицията на помощ. Непълнолетни роми нападнали свещеник в село Марчево Пристигналите на мястот...

Гръцката полиция депортира мигрантите по границата с Македония

http://www.mediapool.bg/gratskata-politsiya-deportira-migrantite-po-granitsata-s-makedoniya-news242890.html

Гръцката полиция започна да депортира стотици мигранти, струпани на границата с Македония, съобщи Ройтерс. Около 1200 души, най-вече от Пакистан, Мароко и Иран, са блокирани край северното гръцко село Идомени. Те искаха да влязат в Македония по пътя си към богатите страни в Западна и Северна Европа. От няколко седмици обаче страните по балканския маршрут спряха да допускат мигранти от страни, в които няма военен конфликт. Македония издигна и телена ограда по границата с Македония и планува да я разшири до 40 км. Мигрантите блокираха движението по влаковата линия между двете страни, както и преминаването на бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан, които биват допускани от властите. Планът на гръцките власти е да настанят мигрантите в бежански центрове, а впоследствие да ги изпратят към родните им страни. През последните две седмици на гръцко-македонската граница избухнаха многобройни сблъсъци между спрените мигранти и македонската полиция. Миналата седмица един мароканец почина, след като се бе качил върху спрян вагон и беше ударен от ток. Миналата седмица Гърция поиска допълнителна помощ от ЕС за справяне с миграционната вълна. Повече от 600 000 души са влезли в страната тази година, като предприемат опасното плаване от Турция до гръцките острови в Егейско море. Над 3000 се удавиха, като само в последните 48 часа морето погълна над 20 души, сред които 10 деца.

Стефан Данаилов на 73 г.: Мария ми е непрекъснато в съзнанието, трудно е

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5164126

Големият български актьор Стефан Данаилов става на 73 години днес.
Той сподели пред bTV, че поканил вкъщи студентите си, на които им предстои дипломен спектакъл, и им се извинил, че вече не може да им показва това, което трябва да изиграят, а може само да го изговори. 
Според него, днешните млади повече говорят, отколкото действат.
Големият български актьор Стефан Данаилов става на 73 години днес. Той сподели пред bTV, че поканил вкъщи студентите си, на които им предстои дипломен спектакъл, и им се извинил, че вече не може да им показва това, което трябва да изиграят, а може само да го изговори.  Според него, днешните млади повече говорят, отколкото действат.

Съкращават с 10% служителите в енергийното министерство

http://www.cross.bg/administratziya-energetikata-ypravlenie-1491137.html

/КРОСС/С 10% ще бъде намалена числеността на персонала в Министерството на енергетиката - от 211 на 191 щатни бройки. Това е регламентирано в новия Устройствен правилник на ведомството, одобрен на правителственото заседание. Занапред работата на Министерството на енергетиката ще бъде организирана в осем дирекции (две в общата и пет в специализираната администрация и „Вътрешен одит"), инспекторат, финансов контрольор и звено „Защита на класифицираната информация". Дирекциите „Финанси, управление на собствеността, информационно и комуникационно обслужване" и „Правно-нормативна дейност, административно обслужване и човешки ресурси" съставляват общата администрация на ведомството. Специализираната администрация се състои от следните дирекции: „Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие", „Енергийни проекти и международно сътрудничество", „Природни ресурси, концесии и контрол", „Сигурност на енергоснабдяването и управление при кризисни ситуации", „Корпоративно управление в енергетиката". Дирекцията „Вътрешен одит", инспекторатът, финансовият контрольор и звеното „Защита на класифицираната администрация" са на пряко подчинение на министъра на енергетиката. С новия устройствен правилник се цели създаването на условия за по-ефективна работа на администрацията в министерството.  

Отпускат над 28 000 лева за еднократни социални помощи на варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=308510

Над 28 000 лева да бъдат отпуснати за еднократни социални помощи на 75 варненци. Това решиха членовете на комисията по социални дейности, предаде репортер на Moreto.net. Размерът на сумите, разпределени между нуждаещите се, е от 250 до 800 лева.

Европа напредва в борбата с финансирането на тероризма

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropa-napredva-v-borbata-s-finansiraneto-na-terorizma-207515/

Постигнато е широко съгласие сред финансовите министри в Евросъюза за нови правила за финансовите трансакции и достъпа до данни за банкови сметки

Двойно се вдигат паричните компенсации за жертви на престъпления

http://www.mediapool.bg/dvoino-se-vdigat-parichnite-kompensatsii-za-zhertvi-na-prestapleniya-news242889.html

Компенсациите за пострадалите от престъпления да се увеличат двойно до 10 хил. лв. и пълният размер на обезщетението да може да се получава и от наследниците на жертвите, чийто кръг се разширява. Това предвиждат предложения за промени в Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления, одобрено т правителството на редовното му заседание в сряда. Досега наследници на пострадалия от престъпление не получаваха максималния размер на компенсацията от 5 хил. лв. за всеки от тях, а сумата се поделяше между всички. Вече всеки наследник ще може да взема до 10 хил. лв. обезщетение. Досега право на подпомагане при смърт от престъпление имаха децата на починалия, родителите, брачният партньор или човекът, с когото е бил във фактическо съжителство. Вече право на помощта ще имат и внуците на починалия в случаите, когато той няма живи деца, а когато не е оставил низходящи наследници и няма живи родители, такова право ще имат баба му, дядо му или възходящи от втора и по-горна степен, братя и сестри в някои случаи и др. Новите разпоредби предлагат още, наред с престъпленията тероризъм, умишлено убийство и умишлена тежка телесна повреда, при които за причинените вреди може да се търси подпомагане и компенсация, да се добави също така и опит за убийство. За престъпленията блудство и изнасилване помощ и компенсации ще могат да се търсят и без да е налице сегашното условие "да са настъпили тежки увреждания на здравето“ в резултат на престъплението. Финансовата компенсация по този закон обаче се предоставя само в случаите, когато престъплението е доказано с влязъл в сила съдебен акт или производството е прекратено от прокуратурата. Обезщетение не се изплаща за имуществени вреди, които вече са били компенсирани. След изплащане на компенсацията, държавата предявява регресен иск към извършителя на престъплението или неговите наследници за възстановяването на изплатената парична сума.

Павлова за поскъпването на "Хемус" и винетките

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/pavlova-za-poskypvaneto-na-hemus-i-vinetkite-6046884

Тежкият терен на около 60-километров участък от АМ "Хемус" увеличава стойността за изграждането на магистралата, коментира още днес министър Павлова

Бопаджия взе да "забравя" какво е говорил по делото „Октопод”

http://frognews.bg/news_103343/Bopadjiia-vze-da-zabravia-kakvo-e-govoril-po-deloto-Oktopod/

Трима свидетели по делото „Октопод” се явиха в Специализирания наказателен съд. Пред Темида застанаха нотариус Стилиян Тютюнджиев, бившият контраразузнавач Стилиян Станев и пенсионираният дознател във Второ РПУ-Плевен Ивайло Първанов, предаде репортер на Фрог нюз. Всички те дадоха различни показания от тези по време на досъдебното производство, изтъквайки като причина, че от първия разпит досега е минало много време. Евреинът Меир Овадия също трябваше да се яви в съда като свидетел, но не бе намерен за връчване на призовка.

Меир Овадия неоткриваем за делото „Октопод”

http://frognews.bg/news_103343/Meir-Ovadiia-neotkrivaem-za-deloto-Oktopod/

Трима свидетели по делото „Октопод” се явиха в Специализирания наказателен съд. Пред Темида застанаха нотариус Стилиян Тютюнджиев, бившият контраразузнавач Стилиян Станев и пенсионираният дознател във Второ РПУ-Плевен Ивайло Първанов, предаде репортер на Фрог нюз. Всички те дадоха различни показания от тези по време на досъдебното производство, изтъквайки като причина, че от първия разпит досега е минало много време. Евреинът Меир Овадия също трябваше да се яви в съда като свидетел, но не бе намерен за връчване на призовка.

Депутатите удължиха заседанието си до приемане на поправките в конституцията на второ четене

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/09/2666160_deputatite_uduljiha_zasedanieto_si_do_priemane_na/?ref=rss


Парламентът удължи днешното си заседание до окончателното гласуване на второ четене на промените в конституцията.

Предложението за удълженото работно време направи шефът на правната комисия Данаил Кирилов и то бе подкрепено от 108 депутати, 8 бяха против и 7 се въздържаха.

Сега депутатите започват дебатите по най-спорния текст в основния закон  - за квотите на парламента и съдебната власт в съдийската и прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

Съдят измамник за внос на коли от Германия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5164059

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт в съда срещу Владимир Д., на 28 г., от гр. Пловдив, за измама при условията на продължавано престъпление.
В периода от 13 март 2013 г. до 30 юни 2013 г. той е въвел в заблуждение две лица, че ще им достави от Германия леки автомобили, като за това е получил капаро, но не е извършил сделката.
Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт в съда срещу Владимир Д., на 28 г., от гр. Пловдив, за измама при условията на продължавано престъпление. В периода от 13 март 2013 г. до 30 юни 2013 г. той е въвел в заблуждение две лица, че ще им достави от Германия леки автомобили, като за това е получил капаро, но не е извършил сделката.

Клошари отнасят по 200 лева глоби за палене на огън

http://pik.bg/клошари-отнасят-по-200-лева-глоби-за-палене-на-огън-news449585.html

Клошари отнасят по 200 лева глоби за палене на огън

Клошари, спипани да палят огън на открито, отнасят глоби по 200 лева. Хайките са организирани от Инспекторат - Пловдив, кръстен навремето общинско ФБР. Проверките се правят по зачестилите сигнали на граждани, съобщи директорът на Инспектората Владо Илиев, цитиран от Марица.бг.

Хората се жалват, че клошарите запалват всичко, което може да гори - хартия, платмаси, гуми, вероятно за да се стоплят. Мирисът се носи из жилищните квартали, пък и има опасност от пожар, недоволстват гражданите.

До този момент на петима клошари са съставени актове, допълни Владо Илиев. Наказателните постановления за нарушаване на местните наредби се издават от община Пловдив. Като правило клошарите не си плащат глобите, както, впрочем, и жриците на любовта, заловени на нелегалните пиаци.

В Първа и Втора градски болници ще се настаняват бездомници, прибрани от улиците в тъмните часове на денонощието. Сутринта ще се настаняват в двата общински приюта, където има общо 30 места.

Това разказа зам.-кметът Георги Титюков след срещата с представителите на полицията и Агенцията за социално подпомагане. Целта е бездомниците да не замръзнат, след като навън се застуди.

Съученик на Танева забогатя на гърба на държавата: Спечели всички „конкурси“ за скъпи джипове!

http://www.bnews.bg/article-144850

В три от четирите държавни горски предприятия т.нар. "конкурси" вече са приключили. Във всички печели фирмата "Кале Ауто" - представител на Тойота в родния град на агроминистърката - Сливен.

Стефан Данаилов на 73 г.: Няма да празнувам днес, а на 25-и (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5164103

Големият български актьор Стефан Данаилов става на 73 години днес.
Той сподели пред bTV, че поканил вкъщи студентите си, на които им предстои дипломен спектакъл, и им се извинил, че вече не може да им показва това, което трябва да изиграят, а може само да го изговори. 
Според него, днешните млади повече говорят, отколкото действат.
Големият български актьор Стефан Данаилов става на 73 години днес. Той сподели пред bTV, че поканил вкъщи студентите си, на които им предстои дипломен спектакъл, и им се извинил, че вече не може да им показва това, което трябва да изиграят, а може само да го изговори.  Според него, днешните млади повече говорят, отколкото действат.

Парламентът ще работи до приемането на всички изменения на конституцията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5164041

Народното събрание да удължи безсрочно заседанието си до приемането на всички изменения на конституцията на второ четене. Това решиха депутатите по предложение на председателя на правната комисия Данаил Кирилов.
Започва дебатът по прокурорската квота - най-инфарктната точка от пакета
Народното събрание да удължи безсрочно заседанието си до приемането на всички изменения на конституцията на второ четене. Това решиха депутатите по предложение на председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Започва дебатът по прокурорската квота - най-инфарктната точка от пакета

Първите думи на правосъдния министър след оставката му. Ето защо се оттегля

http://petel.bg/Parvite-dumi-na-pravosadniya-ministar-sled-ostavkata-mu--Eto-zashho-se-otteglya__137031

Снимка: Булфото, архив Правосъдният министър Христо Иванов аргументира оставката, която подаде преди малко, с това, че нито едно негово...

С ръчно изработени уникати събират средства за Иво от Варна днес

http://petel.bg/S-rachno-izraboteni-unikati-sabirat-sredstva-za-Ivo-ot-Varna-dnes-__137032

Ръчно изработени уникати за подарък са изложени днес във фоайето на община Варна. Поводът е кампания, която има за цел да събере средства...

Ангела Меркел стана човек на 2015 година

http://petel.bg/Angela-Merkel-stana-chovek-na-2015-godina__137033

Снимка Булфото Германският канцлер Ангела Меркел стана човек на 2015 година според престижното списание TIME, съобщава изданието на сайта...

Разпространи! Изчезна 15-годишният Никола! МВР и родителите му го търсят навсякъде

http://petel.bg/Razprostrani--Izchezna-15-godishniyat-Nikola--MVR-i-roditelite-mu-go-tarsyat-navsyakade__137035

Полицията в Стара Загора издирва 15-годишния Никола Георгиев Славов от село Съдийско поле, общ.Нова Загора. Момчето е на видима възраст 14 –...

Путин покани британци да участват в разшифроването на черната кутия на Су-24М

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535200

В разговор с премиера на Великобритания Дейвид Камерън президентът на Русия Владимир Путин покани британски експерти да участват в разшифроването на записите от "черната кутия" на руския бомбардировач Су-24М, свален от турските ВВС, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и Интерфакс. Телефонният разговор се състоя по инициатива на британската страна. Камерън изрази съболезнования във връзка с унищожаването на руския самолет, се казва в съобщението. Путин даде нареждания за чер...

Живата елха е предпочитана за Коледните празници в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535199

Все повече хора избират жива елха в саксия, която да посадят в двора си след празниците, това показва анкета на Дарик. На първо място с нея идва приятният боров аромат, който неизменно свързваме с предстоящия празник. Празничното ни настроение и атмосфера се допълват не само от визуалните елементи и символи, но и от определени аромати, които ни „потапят" в коледната атмосфера, споделят анкетирани. Според други за разлика от естествената елха, можем да се радваме на изкуствената много по-дълго - още от началото на месец декември до края на новог...

Ангела Меркел е Човек на годината на Time

http://europe.actualno.com/angela-merkel-e-chovek-na-godinata-na-time-news_512405.html

Германският канцлер Ангела Меркел е Човек на годината според класацията на престижното списания Time. Според изданието тя е най-влиятелният политически лидер в Европа. Ето как изданието обяснява мотивите за избора: "Германската демократична република, където е израснала Меркел, не е била нито демократична, нито република, а оруелско шоу на ужасите. Срамежливата дъщеря на лутерански свещеник, Ангела се промъкна в политиката през 90-те г. на миналия век, когато източногерманците все още бяха раз

22 854 пенсионери в Смолянско ще получат коледни добавки

http://smolyan.actualno.com/22-854-pensioneri-v-smoljansko-shte-poluchat-koledni-dobavki-news_512408.html

22 854 пенсионери от област Смолян ще получат коледните добавки в размер на 40 лева. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян Валентин Гаджев, директор на НОИ – Смолян. По думите му пенсионерите в областта са 37 149 и право на коледна добавка имат хората, които получават пенсия до 300 лева. „Преведени са сумите за декемврийските пенсии по сметки на пенсионерите, които ги получават по банков път, а изплащането в пощенските станции ще бъде извършено според график, обявен

Безплатни прегледи при детски хирург в Медицински център-1 в Пловдив

http://plovdiv.actualno.com/bezplatni-pregledi-pri-detski-hirurg-v-medicinski-centyr-1-v-plovdiv-news_512416.html

Родители на деца, които страдат от различни хирургични проблеми, от 14 декември 2015 г., понеделник, ще могат да получат безплатна консултация от детски хирург. Прегледите ще се провеждат в Медицински център-1 и ще продължат до Нова година. От пациентите не се изискват направления от личните лекари, необходимо е само да си запишат час на регистратурата – 032/644-222032/644-222. Консултациите ще прави д-р Александра Мавридис, която работи в хирургичното отделение на верига болници „

Христо Иванов: По-хубав коледен подарък не бих могъл да си направя

http://politics.actualno.com/hristo-ivanov-po-hubav-koleden-podaryk-ne-bih-mogyl-da-si-napravja-news_512411.html

Очаквам Коледа и по-хубав коледен подарък не бих могъл да си направя. Това коментира пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Христо Иванов, който заяви от парламентарната трибуна, че подава оставка, предаде „Фокус”. На въпрос кога е взел решение, че трябва да подаде оставка, той заяви, че още в първия ден, когато се е заклел. „Казах, че поемам този пост, за да свърша конкретни неща и кауза. Голяма част от тези неща се реализират, но за мен въпросът, който пост

Кънев обяви, че оттегля подкрепата си от Борисов и правителството

http://politics.actualno.com/kynev-objavi-che-otteglja-podkrepata-si-ot-borisov-i-pravitelstvoto-news_512413.html

Първо искам да кажа, че никога не блъфирам, така че от настоящия момент правителството на г-н Борисов не може да разчита на моята подкрепа в лично качество като български народен представител. Това коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев, предаде „Фокус”. „С оглед на днешното парламентарно поведение на ГЕРБ позицията ми е 100%. Дадохме възможност на колегите да покажат определена солидарност със собствения си подпис. Доверието от моя ст

Почина един от създателите на КТ "Подкрепа"

http://society.actualno.com/pochina-edin-ot-syzdatelite-na-kt-podkrepa--news_512415.html

Изпълнителният съвет на КТ "Подкрепа" с прискърбие съобщава за загубата на нашия приятел и синдикален брат Олег Чулев. С Олег заедно създавахме "Подкрепа”, съобщиха от синдиката. От там посочват той бе от първите вицепрезиденти на организацията и винаги заставаше в челните редици на синдикалните битки. „Със своя висок интелект, диалогичност и професионализъм, ще остане завинаги в сърцата ни и ще бъде пример на синдикален лидер, човек и приятел. С голяма болка поднасяме събо

Al-Monitor: Турция няма да намери заместител на руския газ

http://www.cross.bg/tyrtziya-priroden-ankara-1491135.html

/КРОСС/ Замяната на Русия в ролята на главен доставчик на втечнен природен газ на Катар е доста далечна перспектива за Турция, пише сътрудник на парижкия Институт за политически изследвания (Science Po) Олга Окумуш за изданието Al-Monitor, предаде РИА Новости. В резултат от преговорите между турската и катарската делегации, състояли се на 2 декември, бяха постигнати над десет споразумения в сферата на отбраната, енергетиката и туризма, отбелязва анализаторът. Агенция „Анадолу“ съобщи, че е подписан меморандум за взаимно разбирателство между турската нефтена държавна корпорация Botas и катарската Qatar Petroleum. В прессъобщение на турския парламент се цитират думите на Ердоган: президентът казва, че Доха е предложила на Анкара да стане доставчик на втечнен природен газ в дългосрочен план “във връзка с “известни обстоятелства” и Турция обмисля стъпките, които може да се предприемат в тази посока. В Турция под “известни обстоятелства” се има предвид инцидентът със сваления руски самолет Су-24, в резултат на което Анкара започна да се опасява, че Москва може да спре доставянето на газ, отбелязва Окумуш. Редица експерти започнаха да прогнозират, че Катар ще може да компенсира на Турция годишния обем в размер на 27 милиарда кубически метра газ, доставян от Русия

Съдът отмени високите глоби за неправилно паркиране

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535201

Варненският административен съд отмени изменение на Наредбата за обществения ред, гласувано от Общинския съвет, с което глобите за движението и паркирането на автомобили в паркове, алеи, детски площадки, зелени и пешеходни зони бяха увеличени в размер от 200 до 800 лв. Според съда одобрената промяна, засягаща санкциите, противоречи на материалния закон, тъй като с подзаконов нормативен акт не е допустимо да се въвеждат допълнителни или по-големи ограничения, непредвидени в Закона за движение по пътищата, където се "наказва с глоба 20 лева водач...

Лов на бездомни в Пловдив - карат ги болница, после в приют

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5164075

Съставиха актове по 200 лева на петима клошари, палели гуми да се греят

Екипи тръгват да събират в студа бездомните от улиците в Пловдив. Това решиха на среща в общината социални работници и полицията.
Съставиха актове по 200 лева на петима клошари, палели гуми да се греят Екипи тръгват да събират в студа бездомните от улиците в Пловдив. Това решиха на среща в общината социални работници и полицията. "Когато патрулите открият в студа несретници, първо ще ги карат в една от двете общински болници - "Св. Мина" или "Св. Пантелеймон".

Антонио Бандерас и Мелани Грифит се разведоха след 18 години брак

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535195

Холивудските звезди Мелани Грифит и Антонио Бандерас, които се разделиха през юни миналата година след продължил 18 години брак, вече са официално разведени, съобщи Контактмюзик. През юли тази година бившата двойка постигна споразумение по въпросите за финансите и имуществото си, но разводът им е финализиран едва преди броени дни от съдия в Лос Анджелис. Мелани Грифит иска попечителство над семейните кучета Според бракоразводните документи, с които...

Проекти за 1 млрд. евро още не са изплатени на България

http://www.moreto.net/novini.php?n=308489

Проекти за 1 милиард евро все още не са изплатени на България от Брюксел по програмите от изтичащия финансов период до края на годината. Това съобщи еврокомисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу. Тя обясни, че парите няма да се загубят, защото част от финансирането на големите инфраструктурни проекти като магистралите ще бъде прехвърлено от бюджета на новата финансова рамка за 2014-2020 година.

Новата транспортната схема на Варна – готова до края на 2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535196

Новият генерален план за организацията на движението на територията на община Варна трябва да стане факт до края на следващата година, пише Варна утре. Този срок е предвиден в обществената поръчка, с която местната администрация търси изпълнител. Съгласно заданието избраната фирма трябва да изработи предварителен и окончателен проект съобразно утвърдените Общ устройствен план на града и комуникационно-транспортен план, срещу което ще получи сумата от 200 хиляди лева. Оферти ще се събират до 18 януари 2016 г...

Малкият и талантлив Еманоил Валентинов сред най- добрите на батут в света

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535198

Трима национали- Яна Николова, Еманоил Валентинов и Кристияна Кръстева представиха кюстендилската школа по скокове на батут и клуб "Евротрамп" на Световното първенство в Одензе, Дания. Най- добър резултат постигна Еманоил Валентинов, който се класира 5- ти на синхрон, със съотборникът му Георги Николов от Габрово. Двамата успяха да влязат на финала с осми резултат, но на Финала се придвижиха с още три места и са 5-ти в крайното класиране. Яна и Емонил скачаха във възрастова група 11-12 ...

Папа Франциск би се намесил, ако преговорите за климата зациклят

http://offnews.bg/news/n_1/n_604470.html

Ако многостранните преговорите по климатичните промени, засекат, може да се намеси и лично папа Франциск, съобщи АП, позовавайки се на кардинал Питър Търксън, председател на Съвета за справедливост и мир при главата на римокатолическата църква. Светият отец дълбоко вярва, че преговарящите в Париж ще успеят да свършат работата си. Но в противен случай той би могъл да изпрати смирено послание, е казал 66-годишният кардинал от Гана. През юни т. г. Търксън е помогнал да се подготви проекта за папска енциклика по проблема за глобалното затопляне. „Ако преговорите стигнат до задънена улица - е казал той – Светият отец може да издаде декларация, или да направи коментар, или нещо друго, но ще се въздържи от всякакви принуждаващи думи, защото това не би било в неговия стил.“ Според кардинала във Ватикана е много заинтересувани от напредък в преговорите, насочен към спасяване на живота на Земята. „Ние не можем да проповядваме любов към Бог, ако не можем да обичаме онова, което Бог е създал“, е пояснил той. Изглежда, че няма да има нужда от папско послание, тъй като разговорите вървят без признаци за остри спорове, каквито е имало в миналото, отбелязва АП. А и френският външен министър Лоран Фабиюс е съобщил, че днес ще бъде представен нов проект за споразумение. Ватикана сериозно смята също да се присъедини към Рамковата конвенция на ООН по промените в климата.

Почина Олег Чулев, един от създателите на "Подкрепа"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5164101

Олег Чулев, един от основателите на КТ "Подкрепа", почина снощи. Тъжната вест съобщи президентът на синдиката Димитър Манолов във фейсбук.
"Снощи си отиде нашият приятел и съратник Олег Чулев. Бог да го прости!", написа Манолов.
Олег Чулев пострада през август, докато оказваше помощ на хора след катастрофа между два автомобила и бе пометен от
Олег Чулев, един от основателите на КТ "Подкрепа", почина снощи. Тъжната вест съобщи президентът на синдиката Димитър Манолов във фейсбук. "Снощи си отиде нашият приятел и съратник Олег Чулев. Бог да го прости!", написа Манолов. Олег Чулев пострада през август, докато оказваше помощ на хора след катастрофа между два автомобила и бе пометен от

Млечна компания получи приза за износител на годината

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/12/09/2666144_mlechna_kompaniia_poluchi_priza_za_iznositel_na/?ref=rss


Призът за "Най-големи приходи от експорт за 2014 г." получи дружеството "Тирбул" ЕАД. Компанията изкупува и преработва в предприятието си в Сливен дневно по 120 тона мляко от над 70 български ферми. Над 80% от продукцията й е за износ, като основните пазари са ЕС и САЩ.

Годишните награди "Експортьор на годината" са организирани от сайта exporter.bg под патронажа на Министерството на икономиката.

"Когато бизнесът отчита добри резултати, това е най-обективната оценка за...

Млечна компания получи приза за износител на годината

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/09/2666144_mlechna_kompaniia_poluchi_priza_za_iznositel_na/?ref=rss


Призът за "Най-големи приходи от експорт за 2014 г." получи дружеството "Тирбул" ЕАД. Компанията изкупува и преработва в предприятието си в Сливен дневно по 120 тона мляко от над 70 български ферми. Над 80% от продукцията й е за износ, като основните пазари са ЕС и САЩ.

Годишните награди "Експортьор на годината" са организирани от сайта exporter.bg под патронажа на Министерството на икономиката.

"Когато бизнесът отчита добри резултати, това е най-обективната оценка за...

Финансова инжекция от 388 млн. лв. за ведомства и общини

http://www.mediapool.bg/finansova-inzhektsiya-ot-388-mln-lv-za-vedomstva-i-obshtini-news242888.html

Министерства, агенции, държавни ведомство и общини получиха 387.8 млн. лв. допълнително като изпълнение на приетата от парламента актуализация на бюджета за 2015 г. Правителството одобри в сряда новите разходи и финансови трансфери. Парите за органите на централната власт за заплати на персонала им, след като голяма част от ведомствата не успяха да се вместят в определените им в края на миналата година бюджети, в които бе заложено оптимизация на персонала и свиване на разходите с 10 на сто. . Най-критикуваните сектори, че не се реформират, получават най-много от допълнителните средства. Така Министерството на вътрешните работи взема до 180 млн. лв., от които 120 млн. лв. за персонал, а правосъдното ведомство - до 57.2 млн. лв., от които 48 млн. лв. за заплати. Със същата цел правосъдното министерство получава до 19.2 млн. лв. На Министерството на отбраната се дават и 20 млн. лв. за погасяване на просрочени задължения за Военно-медицинската академия. Министерският съвет взема 2 млн. лв. за заплати и  22.9 млн. лв. за текущи и капиталови разходи, след които строежът на оградата по българо-турската граница в областите Хасково и Ямбол и ремонтът на Мулдавския манастир "Св. Петка“ в община Асеновград. За Държавен фонд "Земеделие" се отделят до 110.8 млн. лв., от които обаче само 800 хил. лв. са за персонал, а останалите вероятно за приключване на европроекти, за да бъдат усвоени максимално парите от еврофондовете за приключващия програмен период 2007-2013 г. На Министерството на външните работи се отпускат до 7 млн. лв., от които 500 хил. лв. за заплати, със същата цел здравното ведомство ще получи до 2 млн. лв., а земеделското – до 4 млн. лв. Отново ва разходи за персонал ще получат пари и транспротното ведомство – до 1.4 млн. лв., Националната служба за охрана – до 3.2 млн. лв. Администрацията на омбудсмана ще вземе до 100 хил. лв., от които 30 хил. за заплати. 500 хил. лв. за нуждите на персонала си ще получи и Държавната агенция "Технически операции“ . С постановлението се предоставят и допълнителни разходи и трансфери в размер до 84.2 млн. лв. за общините Велико Търново, Ново село, Кюстендил, Велинград, Нова Загора, Сливен, Ихтиман Стара Загора, Смолян и Хасково. От сумата 10.8 млн. лв. са за изграждане на инфраструктура със социално предназначение, водопроводна и пътна мрежа на територията на съответните общини, а за покриване на неизпълнението на приходите то страна на съдебната власт се дават до 26 млн. лв.  .  На Медицинския университет в Плевен се отпускат 2.5 млн. лв. за довършителни работи на учебен корпус на Факултета по фармация. Министерският съвет отпусна също така 3 027 496 лв. за приключване на регионалния център за управление на отпадъците в Кърджали, който се изпълнява още от предприсъединителната програма ИСПА. Целта е най-после да се въведе в експлоатация  единствената клетка за депониране на отпадъци в района на Кърджали и още седем общини, както и да се отстранят дефектите на рекултивираното старо сметище на Кърджали. Одобрени са и вътрешно компенсирани промени по бюджетите на министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването. Без да се увеличава общият размер на утвърдените разходи, в МВР се увеличават средствата за седем бюджетни програми, в това число за противодействие на тежката и конвенционалната престъпност и опазване на обществения ред, за граничен контрол, охрана на държавната граница, регулиране и контрол на миграционния поток. По същия начин на здравното ведомство се осигуряват допълнителни средства за промоция и превенция на незаразните болести, за политики в областта на диагностиката и лечението, включително по бюджетна програма "Спешна медицинска помощ“.

Медведев: Русия не се стреми към самоизолация

http://www.cross.bg/samoizolatziya-medvedev-rysiya-1491134.html

/КРОСС/ Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Русия не се стреми към самоизолация, предаде РИА Новости. „Що се отнася до стремежа към самоизолация, желанието да се ограничим по някакъв начин, мисля, че няма нищо подобно у нас. Ние сме съвременни хора“, каза Медведев в интервю за руските федерални телевизии. Той отбеляза, че дори Съветският съюз не е бил изцяло затворена общност, а в съвременните условия съществуването на такива е трудно да си представим. „Затова ние не сме в никаква самоизолация, тя не ни застрашава, и ние не се наслаждаваме от решенията, които приемаме. Това не е вътрешна потребност на руснака – да се затвори от всички страни, да запази патриархалния ред и да каже „ето, вие със своя псалтир в нашия манастир не идвайте, ние сами ще се оправим“, каза руският премиер.

Миков във фейсбук: Корупцията заплашва стабилността и сигурността на обществата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5164084


"На 9 декември световната общност отбелязва Международния ден за борба с корупцията. Корупцията заплашва стабилността и сигурността на обществата. Тя подкопава демократичните принципи, девалвира етичните ценности, възпрепятства справедливостта, застрашава устойчивото развитие и върховенството на закона".

Миков във фейсбук: Корупцията заплашва стабилността и сигурността на обществата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5164099

"На 9 декември световната общност отбелязва Международния ден за борба с корупцията. Корупцията заплашва стабилността и сигурността на обществата. Тя подкопава демократичните принципи, девалвира етичните ценности, възпрепятства справедливостта, застрашава устойчивото развитие и върховенството на закона".
"На 9 декември световната общност отбелязва Международния ден за борба с корупцията. Корупцията заплашва стабилността и сигурността на обществата. Тя подкопава демократичните принципи, девалвира етичните ценности, възпрепятства справедливостта, застрашава устойчивото развитие и върховенството на закона".

Спряха незаконна търговия със защитени папагали от вида Жако

http://pik.bg/спряха-незаконна-търговия-със-защитени-папагали-от-вида-жако-news449578.html

Спряха незаконна търговия със защитени папагали от вида Жако

Предотвратен е опит за незаконна търговия със защитени папагали от вида Жако. Задържани са 30 бр. папагала от вида Жако (Psittacus erithacus) на ГКПП Дунав мост 2. За пратката са представени фалшиви документи за произход, каквито се изискват по Конвенцията за търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES).

Направен е опит да се премине в Румъния с цел реализиране на пазара в Чехия. След задържането им, птиците са предадени на РИОСВ-Монтана и по-късно са настанени в Зоопарк София, който изпълнява функции и на спасителен център. Сивото Жако е световно застрашен вид, със статут „уязвим“ съгласно Червения списък на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN). Предполага се, че папагалите са диво уловени. Видът сив папагал - жако е силно експлоатиран с цел ползване като домашен любимец, заради което често е обект на незаконен внос в Европейския съюз.

За втори път МОСВ, Българска Фондация Биоразноообразие, Световния тръст за папагали и Зоологическа градина София ще организират връщане на папагали от този вид в природата. Птиците ще пътуват първо до Лондон, където ще бъдат групирани с пратка от други конфискувани папагали, след което ще бъдат освободени в природата на Африка. През 2010 година е задържана друга незаконна пратка папагали – жако. Задържаните птици са 108 като през март 2013 г. 32 от тях са транспортирана в Уганда и са освободени в природата. Организацията и транспортирането им е осъществено от МОСВ, Световния тръст за папагали, Зоопарк София и Българска Фондация Биоразнообразие. Тази процедура беше пилотна както за България, така и за Европа. 

ЕКСКЛУЗИВНО! СТАВА ГОРЕЩО! Ченалова заплаши Цветанов, че ще разкрие интересна информация за присъдата му! Намекна за участие на Алексей Петров!

http://pik.bg/ексклузивно-става-горещо-ченалова-заплаши-цветанов-че-ще-разкрие-интересна-информация-за-п-news449567.html

ЕКСКЛУЗИВНО! СТАВА ГОРЕЩО! Ченалова заплаши Цветанов, че ще разкрие интересна информация за присъдата му! Намекна за участие на Алексей Петров!

Скандалната бивша съдийка Румяна Ченалова се закани, че ще разкрие неподозирани детайли от оправдателната присъда на бившия вътрешен министър Цветанов, но след като по делото окончателно се произнесе ВКС.

По думите й става въпрос за интересни процеси, обясняващи поведението на редица публични личности, сред които и Алексей Петров.

Вчера прокуратурата поиска делото срещу него за 6-те "Не", с които е отказал използване на СРС-та срещу бившия началник на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров, да бъде върнато. ВКС трябва да реши дали да отмени оправдателната присъда и да върне процеса за ново разглеждане. Защитата обаче откри "нелеп пропуск" в искането на държавното обвинение.

Присъдата беше постановена по обвинението за отказаните СРС-та срещу Орлин Тодоров. В последствие апелативният съд, при второто разглеждане на процеса, оправда бившия министър.

Пред журналисти Ченалова заяви, че днес е била извикана като свидетел, но разследващите са отказали да й обяснят какво е естеството на досъдебното производство. Тя обясни, че разследващите така и не са и казали точно по кое дело я разпитват, а са й задавали разнообразни въпроси, свързани както със записите на нейни разговори с Владимира Янева, така и по други странични за този случай дела.

Румяна Ченалова коментира, че за изясняване съдържанието на тези разговори е редно да бъде канена и бившата шефка на СГС Владимира Янева.

Ченалова смята, че непременно трябва да се изискат разпечатки от мобилните оператори, за да се изясни имало ли е например разговори на Владимира Янева с главния прокурор, председателя на ВАС, членове на ВСС, не само около началото на делото "Червей" през януари и февруари тази година, а и преди това.

После прогнозира, че едва ли това ще се случи заради липсата на интерес на всички замесени да излезе наяве истината.

 

Павлова за винетките: Решението е взето и влиза в сила на 10 декември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5164082

Всеки има право на протест - решение е взето и влиза в сила на 10 декември. Това каза пред журналисти регионалният министър Лиляна Павлова във връзка с това дали има притеснения около масовите протести срещу цените на винетките, както и уверението от месец май, че няма да има увеличение,  съобщи "Фокус".
Всеки има право на протест - решение е взето и влиза в сила на 10 декември. Това каза пред журналисти регионалният министър Лиляна Павлова във връзка с това дали има притеснения около масовите протести срещу цените на винетките, както и уверението от месец май, че няма да има увеличение,  съобщи "Фокус".

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/12/09/2666145_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от обедната емисия:

- Парламентът обсъжда промените в Конституцията на второ четене.

- Мъж на 23 години от Страсбург е идентифициран като третия атентатор, участвал в нападението в парижката концертна зала "Батаклан" от 13 ноември, при което бяха убити 89 души.

- Сирийските бунтовници започнаха да напускат последния...

Борисов призова кметовете внимателно и прозрачно да използват парите по Програмата за селските райони

http://www.cross.bg/borisov-vlizat-obshtini-1491136.html

/КРОСС/Премиерът Бойко Борисов призова кметовете чисто, внимателно и прозрачно да използват парите по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. На специална церемонияминистър-председателят, министърът на земеделието и храните Десислава Танева и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Румен Порожанов връчиха първите договори по програмата.  "Поздравявам вас, кметовете, неправителствените огранизации, земеделските производители, колегите от ДФЗ за усилията, които положиха. Програмата беше провалена, пренаписаха я, одобриха я и към днешна дата около 300 млн. лв. отиват опри фермерите, земеделските производители и общини. В рамката на тази година над 590 млн. лв. от тези програми влизат при вас", заяви Борисов.  Апелът ми е максимално, прозрачно, чисто, внимателно да действате. При едно добро усвояване, което имаме над 93%, да не правим грешки. Концентрирайте се, пожелавам ви успех, защото това са много пари, които влизат и ги изразходете ги в полза на хората", каза още премиерът.  По думите му към днешна дата около 300 млн. лв. отиват при фермерите, земеделските производители и общини. Концентрирайте се, пожелавам ви успех, защото това са много пари, които влизат и ги изразходете в полза на хората, апелира Борисов.  По новата ПСРС 2014-2020 г. до 2020 г. 2,9 млрд. евро ще са на разположение на българския бизнес, земеделието и общини

Баба се метна от втория етаж във Велико Търново, загина на място

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5164073

73-годишна жена се самоуби със скок от втория етаж на блока си във Велико Търново. Драмата се разиграла призори в сряда в кв.
73-годишна жена се самоуби със скок от втория етаж на блока си във Велико Търново. Драмата се разиграла призори в сряда в кв."Бузлуджа". Тялото на Снежа било забелязано от съсед в локва кръв пред входа на блока. Бабата живеела сама в апартамент на втория етаж и според съкооператорите й не била добре психически.

Доналд Тръмп: Интернетът трябва да бъде изключен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5164088

Kандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп призова интернетът да бъде изключен, за да не могат да го използват деца, уязвими към радикализация, съобщава британският "Индипендънт".
„Трябва да направим нещо с интернета. Трябва да се срещнем с Бил Гейтс и още много хора, които наистина разбират какво се случва”, посочи Тръмп.
Kандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп призова интернетът да бъде изключен, за да не могат да го използват деца, уязвими към радикализация, съобщава британският "Индипендънт". „Трябва да направим нещо с интернета. Трябва да се срещнем с Бил Гейтс и още много хора, които наистина разбират какво се случва”, посочи Тръмп.

Лиляна Павлова: Всеки има право на протест, новите винетки влизат в сила на 10 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_604457.html

"Всеки има право на протест - решение е взето и влиза в сила на 10 декември". Toва заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, във връзка с масовите протести срещу новите цени на винетките, цитирана от "Фокус".  "Ако дефинираме масовост, може би ще мога да отговоря. Не мога да кажа за масовост. Да, има разбира се протестиращи, деля ги на две групи", обясни министърът. Според нея при всяко повишение на цените има несъгласие и има хора, които протестират "справедливо и нормално", но има и хора, които протестират постоянно по всякакви теми. Във връзка с това дали и сред сегашните протестиращи има регулярни, Павлова заяви, че и сега са видени такива. "Няма значение, всеки има право на протест. Ние не можем и не трябва да ограничаваме всеки, който протестира. Решение е взето. Влиза в сила на 10 декември, на 15 декември се очаква да започне разпространението новите винетни стикери", допълни Лиляна Павлова. "Това не е задължително - не е данък, задължение, по желание е, който желае може да си закупи от новите стикери, който не желае може да не си закупи, да не ползва пътищата. Това е правото на всеки, не е задължителен данък, такса, а е доброволна", посочи тя. "От 15 декември ще могат да се купят. Годишната винетка важи до януари следващата година, така че от февруари, който има желание може да си закупи, който не може да не си", заяви Павлова. Тя не пропусна да уточни, че до края на декември тази година могат да се купят винетки на старите цени. Новите винетки ще бъдат показани официално в понеделник в сградата на АПИ. На въпрос дали намаленията при гражданската отговорност ще успеят да компенсират цената на винетката, или отново облекченията ще отиват при застрахователните брокери, Павлова отговори: "Изчисленията, за които ме уведомиха и са направили колегите, говорихме в парламента, показват, че именно чрез въвеждането на облекченията за въвеждането на електронната гражданската отговорност ще доведат до компенсация на тази разлика". Павлова изтъкна, че разделена на 12 месеца новата годишна винетка ще струва по 8 лв. месечно и че увеличението не е толкова голямо на фона на спада в цените на гражданската отговорност.

С прожекция на “Съдилището” тръгва “София филм фест” в Русе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5162592


“София филм фест” ще гостува на Русе за шести път. В продължение на три дни любителите на киното ще имат възможността да се насладят на подбрана селекция на български и чуждестранни филми. Фестивалът се открива на 11 декември с прожекция на “Съдилището” на режисьора Стефан Командарев, който е българската номинация за чуждоезичен “Оскар” за 2015 г.
“София филм фест” ще гостува на Русе за шести път. В продължение на три дни любителите на киното ще имат възможността да се насладят на подбрана селекция на български и чуждестранни филми. Фестивалът се открива на 11 декември с прожекция на “Съдилището” на режисьора Стефан Командарев, който е българската номинация за чуждоезичен “Оскар” за 2015 г.

Съдът забрани на общината да глобява солено за неправилно паркиране във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308512

Община Варна няма право да санкционира неправилно паркиралите върху паркове, алеи, детски площадки, зелени площи и пешеходни зони с глоби от 200 до 800 лева. Причината – солените рестрикции, получили и одобрението на местния парламент през ноември 2014 година, противоречат на Закона за движението по пътищата.

Доналд Тръмп: Интернетът трябва да бъде изключен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5164068

Kандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп призова интернетът да бъде изключен, за да не могат да го използват деца, уязвими към радикализация, съобщава британският
Kандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп призова интернетът да бъде изключен, за да не могат да го използват деца, уязвими към радикализация, съобщава британският "Индипендънт". „Трябва да направим нещо с интернета. Трябва да се срещнем с Бил Гейтс и още много хора, които наистина разбират какво се случва”, посочи Тръмп.

Пловдив с награда за Балканска столица на културата, Шарлопов с приз за цялостен принос

http://www.cross.bg/tyrizum-bulgariya-sharlopov-1491133.html

/КРОСС/ Най-старият град в Европа - Пловдив, и шести най-стар жив град в света, получи заслужена номинация за Балканска столица на Културата от годишните награди BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY 2015.  Кметове, министри, депутати, гости от Балканите се събират днес от 20 ч. в хотел Рамада. Обявен за Европейска столица на културата, Пловдив притежава повече от 200 културно-исторически забележителности и над 300 000 движими културни паметници с находки от седем археологически периода. Днес градът успешно се развива като водеща дестинация за културен туризъм. От първостепенно значение е развитието на културният календар на града, който през последната година се обогати с 12 нови фестивала и редица нови и разнообразни по жанр събития, организирани за първи път през годината. Статистиките сочат, че три пъти повече зрители посещават културните събития в града само за година. Спечелването на титлата Европейска столица на културата през 2019 г. е резултат от успешната стратегия, която ще увеличи многократно броя на туристите и дава видимост на Пловдив и България каквато не сме имали до момента. Включването на Пловдив в една от десетте най-желани за посещение дестинации от Lonely Planet е поредното международно признание. Наградата за цялостен принос в развитието на туризма от Балканските награди за туристическа индустрия бъде връчена на „Шарлопов Груп"

Има ли мнима операция: От “Медицински одит” разпитват лекари в търновската болница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5164067

Служители на Изпълнителна агенция “Медицински одит” влязоха тази сутрин във великотърновската болница “Д-р Стефан Черкезов”. Причината е станалият скандално известен случай с направената операция на гръбначния стълб на Сашо Чуков.
Миналата седмица младият мъж сигнализира, че след като бил опериран и заплатил за това 2160 лв.
Служители на Изпълнителна агенция “Медицински одит” влязоха тази сутрин във великотърновската болница “Д-р Стефан Черкезов”. Причината е станалият скандално известен случай с направената операция на гръбначния стълб на Сашо Чуков. Миналата седмица младият мъж сигнализира, че след като бил опериран и заплатил за това 2160 лв.

Търговията на БФБ започна с повишения*

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/tyrgoviiata-na-bfb-zapochna-s-povisheniia-207517/

Съотношението печеливши/губещи на борсата е 8/5, а 3 позиции остават без промяна в цената

М. Миков: Корупцията заплашва стабилността и сигурността на обществата

http://www.cross.bg/koryptziyata-zakona-sigyrnostta-1491132.html

/КРОСС/„На 9 декември световната общност отбелязва Международния ден за борба с корупцията. Корупцията заплашва стабилността и сигурността на обществата. Тя подкопава демократичните принципи, девалвира етичните ценности, възпрепятства справедливостта, застрашава устойчивото развитие и върховенството на закона". Това пише във Фейсбук председателят на НС на БСП Михаил Миков в свое обръщение по случай Международния ден за борба с корупцията. Той добавя, че в оформянето на политиките така, че да отговарят на интересите на мнозинството и във волята за прилагането им, в отрицание на личния интерес, се крие решението на проблемите с корупцията. „В момента не виждам обаче нито правилните политики, нито волята на властта изглежда достатъчна, за да промени нещо по въпроса... И няма как да е иначе, докато будната обществена съвест на нашето общество е изпаднала в будна кома", пише още той. Миков е категоричен, че няма да преборим корупцията с формални изменения на законите, а единствено с последователното им прилагане.Той добавя, че проблемът не е в съществуването или несъществуването на един орган, в създаването на нови и нови органи, а в моралните качества на лицата от персоналния им състав. „И докато проумеем това, България ще продължи да е тъжен първенец в класациите по разпространение на корупцията", категоричен е лидерът на социалистите

Километрични опашки от ТИР-ове на Кулата - Промахон

http://pik.bg/километрични-опашки-от-тир-ове-на-кулата---промахон-news449570.html

Километрични опашки от ТИР-ове на Кулата - Промахон

На Кулата-Промахон са се образували километрични опашки от ТИР-ове. Колоните са и в двете посоки. Изграждането на нови митнически кантари е станало причина за струпването на товарните автомобили.

По информация от „Гранична полиция” на българска територия опашката е около 2 километра. Движението за излизане от страната ни се осъществява на едно трасе, тъй като се изграждал нов кантар на гръцката митница. На влизане от няколко дни също товарните автомобили минавали по едно трасе.

Причината в този случай е, че на българската митница се изгражда нов кантар. От „Гранична полиция” са уточнили за „Фокус”, че около 7 км е опашката от чакащи да влязат автомобили. Кога ще приключи монтирането към момента не е ясно


През 2016 г. фирмите ще разчитат най-вече на приходи от износ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prez-2016-g-firmite-shte-razchitat-nai-veche-na-prihodi-ot-iznos-207513/

Българските предприемачи остават умерени оптимисти за ръста на икономиката, резервирани са към нови инвестиции и нови работни места

Министерският съвет одобри допълнителни разходи за близо 388 млн. лв.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ministerskiiat-syvet-odobri-dopylnitelni-razhodi-za-blizo-388-mln-lv-207514/

Повече от половината от допълнителните пари са за персонал, а от тях около четири пети се насочват към МВР и Министерството на отбраната

Държавният глава Росен Плевнелиев е опростил задължения на граждани към бюджета за близо 380 хиляди лева

http://www.cross.bg/oproshtavane-zadulzheniya-molbi-1491131.html

/КРОСС/Задължения на граждани към бюджета за близо 380 хиляди лева е опростил президентът Росен Плевнелиев. Това стана ясно от отчета за дейността на Комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания (КОНДВ) при държавния глава, представен на пресконференция на „Дондуков" 2. Преобладаващата част от молителите са в изключително тежко здравословно или социално-битово положение и нямат перспектива да платят задълженията си към държавата. За периода на дейност на КОНДВ от 2012 г. насам граждани са потърсили опрощаване на задължения за над 12.1 млн. лева. Сумата на неопростените държавни вземания възлиза на над 10 млн. лева, отчете изпълняващият длъжността председател на КОНДВ Пламен Конов. От май 2012 г. до 1 декември т.г. най-често срещани са молбите за опрощаване на неправилно получено парично обезщетение за дете до 2-годишна възраст, като са постъпили общо 345 молби. 92 от тях са удовлетворени, като в повече от половината от тези случаи лихвите по задълженията надвишават главницата. За опрощаване на неплатени здравноосигурителни вноски са постъпили 60 молби, от които опростени са 19 броя. За неплатени данъчни задължения (върху недвижими имоти, МПС, ДОО, ДДС и патентен данък) в Администрацията на държавния глава са подадени 110 молби, като са опростени задълженията по пет от тях. Две от молбите са свързани с данък върху недвижим имот, а три са за опрощаване на данък върху моторни превозни средства

Извънредно! Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка! Ето какво става в момента в парламента!

http://petel.bg/Izvanredno--Pravosadniyat-ministar-Hristo-Ivanov-podade-ostavka--Eto-kakvo-stava-v-momenta-v-parlamenta-__137028

Снимка Булфото Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка! Това обяви той преди минути в пленарна зала. Това е първата оставка в правителството. Очаквайте подробности!

Минимум 160 депутати ще избират членове на ВСС от парламентарната квота

http://frognews.bg/news_103341/Minimum-160-deputati-shte-izbirat-chlenove-na-VSS-ot-parlamentarnata-kvota/

Членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота ще се избират с мнозинство от две трети от всички народни представители - най-малко 160 депутати. Това предвижда приетият на второ четене от парламента текст от промените в конституцията. Поправката беше подкрепена от 217 депутати, 12 бяха "против".

Гърция започна да връща в Атина блокираните на границата с Македония имигранти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/09/2666126_gurciia_zapochna_da_vrushta_v_atina_blokiranite_na/?ref=rss


Гръцката полиция започна да връща в Атина стотици блокирани на гръцко-македонската граница имигранти, предаде репортер на "Ройтерс".

Около 1200 души, предимно от Пакистан, Мароко и Иран, останаха блокирани близо до гръцкия град Идомени в опита им да преминат Македония по пътя за Европа, след като няколко балкански страни започнаха да филтрират имигрантите според националността им.

Полицейски служител съобщи, че имигрантите ще бъдат откарани с автобуси до Атина и ще бъдат...

Правителството одобри промени, които ще подобрят достъпа до правосъдие и правни услуги

http://www.cross.bg/pomosht-pravna-pravnata-1491130.html

/КРОСС/Подобряване на достъпа до правосъдие, който чрез правни съвети и консултации гарантира правни услуги на максимално широк кръг лица от уязвими социални групи - това предвиждат промените в Наредбата за заплащането на правната помощ, които Министерският съвет прие на днешното си заседание. Правните съвети ще се дават по Националния телефон за първична правна помощ (НБПП) при Националното бюро за правна помощ, както и в регионални центрове за консултиране. Националния телефон 0700 18 250 действа от края на октомври 2013 г., когато бе създаден по проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, заедно с първите два центъра за правна помощ - във Видин и Сливен. От 2015 г. тяхната дейност е и нормативно регламентирана. Със сегашните промени в наредбата се предвижда, че за правен съвет и за консултация по Националния телефон и в регионалните центрове за консултиране ще се плаща по 30 лева на час от фонда на НБПП при реално дадени консултации. За да се подобри достъпът до правосъдие, се въвежда и възможност за предоставяне на правна помощ по някои специфични спорове и специално уредени производства, регламентирани с актове на европейското право, но неуредени в Наредбата за заплащане на правната помощ към момента

Плевнелиев опростил задължения на граждани към бюджета за близо 380 хиляди лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5164057

Задължения на граждани към бюджета за близо 380 хиляди лева е опростил президентът Росен Плевнелиев. Това стана ясно от отчета за дейността на Комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания (КОНДВ) при държавния глава, представен на пресконференция на „Дондуков“ 2.
Преобладаващата част от молителите са в изключително тежко здравословно
Задължения на граждани към бюджета за близо 380 хиляди лева е опростил президентът Росен Плевнелиев. Това стана ясно от отчета за дейността на Комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания (КОНДВ) при държавния глава, представен на пресконференция на „Дондуков“ 2. Преобладаващата част от молителите са в изключително тежко здравословно

Правителството предостави нови 10,7 млн. лв. за дейности в образованието

http://www.cross.bg/ychilishta-ychilishte-sredstvata-1491129.html

/КРОСС/Правителството прие три постановления, с които по бюджетите на общини се разпределят общо 10,7 млн. лв. за дейности в областта на средното образование. Средствата се осигуряват от бюджета на Министерството на образованието и науката и от планираните в централния бюджет. С 5 685 557 лв. ще бъдат финансирани реализирани от общинските училища проекти по националните програми „Модернизиране на системата на професионалното образование" и „Информационни и комуникационни технологии в училище", ще бъдат изплатени обезщетения по програмата „Оптимизация на училищната мрежа", както и реално взети часове от учители и възпитатели, заместващи свои колеги в периода 1 септември - 31 октомври 2015 г., по програмата „На училище без отсъствия".4 млн. лв. от допълнително отпуснатата сума общините получават за покриване на разходите за превоз на ученици до 16-годишна възраст и деца от населени места без училище или детска градина до най-близкото учебно заведение. Останалите 1 007 355 лв. са предназначени за допълнително финансиране на целодневната организация на учебния процес на шестокласниците и за защитени училища. Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата и трансфери по бюджетите на общини в общ размер 17 610 лв. Средствата са за изплащане на стипендии и еднократно финансово подпомагане на ученици по Програмата за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища

Сбогувахме се с Димитър Попов

http://frognews.bg/news_103340/Sboguvahme-se-s-Dimitar-Popov/

На траурна церемония в столичната зала „Света София“ близки, общественици и политици се сбогуваха с Димитър Попов, който беше премиер на страната в периода 20 декември 1990 - 8 ноември 1991 година.

Подобряват достъпа до правосъдие и правни услуги на българите

http://www.moreto.net/novini.php?n=308505

Подобряване на достъпа до правосъдие, който чрез правни съвети и консултации гарантира правни услуги на максимално широк кръг лица от уязвими социални групи – това предвиждат промените в Наредбата за заплащането на правната помощ, които Министерският съвет прие на днешното си заседание.

Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка

http://web.barometar.net/82909/

Министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка от парламентарната трибуна, след днешното гласуване на второ четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, предаде репортер на Агенция „Фокус” . От парламентарната трибуна той обяви: „Въпреки, че днес е ден, в който ще бъдат направени важни стъпки в посока на върховенството на […]

Павлова: До 2020 можем да изградим 3 км тунели и 10 км виадукти

http://business.actualno.com/pavlova-do-2020-mojem-da-izgradim-3-km-tuneli-i-10-km-viadukti-news_512402.html

3 км нови тунела и 10 км виадукти може да бъдат изградени по магистрала „Хемус” до 2020 година, каза днес регионалният министър Лиляна Павлова. Относно това защо трасето на автомагистрала „Хемус” в частта му от Ябланица до разклона за Ловеч ще струва над 700 млн. лева, Павлова разясни, че индикативните стойности за магистралата са правени през 2013 г. по предварително обявление и предварителен проект без наличие на детайлно проектиране, а само на предпроектно проу

Литва ни помага за опазването на границите - праща ни двама граничари

http://society.actualno.com/litva-ni-pomaga-za-opazvaneto-na-granicite---prashta-ni-dvama-granichari-news_512403.html

От 9 декември двама литовски граничари ще помагат за патрулирането на границата между България и Турция, предаде Фокус, като се позова на местното издание Delfi. Междувременно, нашата страна продължава строителството на ограда по браздата. У нас няма толкова голям наплив от нелегални имигранти, колкото например в Македония и Унгария, но все още стотици хора влизат нелегално у нас и се опитват да тръгнат към Западна Европа всяка седмица. В края на месеца двама литовски експерти ще посетят

"Историческият компромис" за съдебната реформа доведе до оставката на Христо Иванов

http://politics.actualno.com/istoricheskijat-kompromis-za-sydebnata-reforma-dovede-do-ostavkata-na-hristo-ivanov-news_512404.html

Висшият съдебен съвет (ВСС) осъществява правомощията си чрез пленум, съдийска и прокурорска колегия. Тази промяна в Конституцията беше прокрана с изцяло нови членове – 130а и 130б и беше гласувана член по член. Конкретно за новата структура на ВСС беше приета със 199 гласа „за“, 34 „против“ и 2 „възъдржал се“. Най-важното в предложението беше разпределението на членовете в съдийската и прокурорската квота, като особено ожесточени спорове преди днешния д

Създателят на North Face почина след падане от каяк в Патагония

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/09/2666084_suzdateliat_na_north_face_pochina_sled_padane_ot_kaiak/?ref=rss


Дъглас Томпкинс, един от създателите на марката за спортна екипировка "Норт фейс" (North Face), е загинал след падане в ледените води на езеро в Чили, докато плавал с каяк, съобщава "Гардиън".

Причината за това е излязъл силен вятър. След инцидента в езерото Хенерал Карера в Патагония той е бил откаран в болница, но лекарите не са успели да спасят 72-годишния милионер от преохлаждането.
Томпкинс, който е съосновател още и на марката "Еспри" (Esprit), през последните 25 години е...

ФИФА намекна за злоупотреби със средства по проекти

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/09/2666127_fifa_namekna_za_zloupotrebi_sus_sredstva_po_proekti/?ref=rss


ФИФА разпрати до своите членове писмо, в което ги предупреждава интелигентно, че има нередности с предоставени по програми средства. 

Временният генерален секретар Маркус Катнер, който преди това беше и шеф на финансовия отдел, информира с писмо 209-те членуващи федерации, че "контролът върху средствата за развитие на футбола трябва да се засили".

Проблемите са свързани както с непредоставянето на банкова сметка, създадена специално за парите от ФИФА, така и с непълни и...

Промените в Конституцията няма да окажат сериозно влияние върху правораздаването

http://bulgarski.pogled.info/news/69856/Promenite-v-Konstitutsiyata-nyama-da-okazhat-seriozno-vliyanie-varhu-pravorazdavaneto

/Поглед.инфо/ „БСП, за разлика от всички останали политически сили, има най-чистата, ясна и последователна позиция за промените в Конституцията. Ние още от самото начало дадохме своето „за", но предупредихме, че промените трябва да бъдат последователни и да започнат с корекции в специализираните закони, този за съдебната власт, наказателния кодекс, НПК и едва тогава да се говори за Конституцията, ако се налага”.

За втора година тръгва пътуващата изложба на БНТ 2 с новините на зрителите

http://www.cross.bg/izlozhba-putyvashtata-ryse-1491128.html

/КРОСС/От понеделник (14 декември) на обиколка в страната тръгва пътуващата изложба на БНТ2 - "Новините на зрителите през 2015 г.". Със снимки, извадени от репортажите, обществената медия ще припомни знакови събития от годината за всеки от регионите на Русе, Пловдив, Варна, Благоевград и София.  Кадрите, включени в изложбата, показват разрастването на най-успешната кампания на новините на БНТ 2 "Купувам българско"‘ и приноса й към по-лесния достъп на българските производители до търговските вериги. Помогнахме и за въвеждането на еднодневни трудови договори. Репортерите на БНТ 2 започнаха акция за търсене и показване на незаконните сметища в страната. Целта е да накараме кметовете да ги забележат и да ги премахнат.Екопротестът в Русе и спирането на работата на завода за авточасти ,,Монтюпе''; разкриването на схемата за продажба на органи в сайтове за колективно пазаруване; акцията на БНТ 2 срещу незаконните автогонки в София и страната; разкриването на нова схема измислена от шофьорите, за да не плащат за зелена зона - всичко това, както и много други репортажи от годината могат да се видят събрани на едно място в пътуващата изложба на новините на БНТ 2. Първата спирка на пътуващата изложба е Русе - откриването ще е на 14 декември в Комплекс "Канев Център". От 22 до 28 декември изложбата ще бъде в Пловдив в Дома на културата "Борис Христов". На 29 декември ще пристигне във Варна в търговския център на бул

Плевнелиев опростил задължения на граждани към бюджета за близо 380 хиляди лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5164031

Задължения на граждани към бюджета за близо 380 хиляди лева е опростил президентът Росен Плевнелиев. Това стана ясно от отчета за дейността на Комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания (КОНДВ) при държавния глава, представен на пресконференция на „Дондуков“ 2.
Преобладаващата част от молителите са в изключително тежко здравословно
Задължения на граждани към бюджета за близо 380 хиляди лева е опростил президентът Росен Плевнелиев. Това стана ясно от отчета за дейността на Комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания (КОНДВ) при държавния глава, представен на пресконференция на „Дондуков“ 2. Преобладаващата част от молителите са в изключително тежко здравословно

Полският президент закле конституционен съдия въпреки критиките

http://www.mediapool.bg/polskiyat-prezident-zakle-konstitutsionen-sadiya-vapreki-kritikite-news242887.html

Президентът на Полша закле последния от петимата съдии в Конституционния съд, които бяха назначени от управляващата дясна партия "Право и справедливост", критикувана, че с това си решение тя незаконно заграбва власт, предаде Асошиейтед прес.   Президентът Анджей Дуда закле съдията само час преди Конституционният съд да заседава по законността на тези назначения от парламента.   Предишното правителство на партия "Гражданска платформа" назначи петима съдии в Конституционния съд малко преди да загуби властта. Три от тези назначения бяха обявени за валидни от същия съд, но две бяха обявени за противоконституционни.   Новата управляваща партия "Право и справедливост" обаче отхвърли всичките пет назначения, за да постави свои хора в съда, отбелязва АП.   Дуда, който е адвокат, изтъкна, че Конституционният съд няма компетенция да се произнася по резолюции на парламента.   "Тези резолюции остават правно обвързващи и президентът днес действа в съответствие с тях", заяви той.   Началото на заседанието на Конституционния съд бе нарушено от двама десни активисти с транспаранти, гласящи, че съдии с комунистическо минало не трябва да са част от този съд. Пред сградата на съда се събраха и малки групи привърженици и опоненти на управляващата партия.

Гърция: Мигрант, заподозрян за връзки с "Даеш"

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/gyrciia-migrant-zapodozrian-za-vryzki-s-daesh-6046882

След проверка на телефона му са открити подозрителни съобщения и снимки, свързани с джихадисти и бойци на радикални ислямистки организации

Гърция: Ммигрант, заподозрян за връзки с "Даеш"

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/gyrciia-mmigrant-zapodozrian-za-vryzki-s-daesh-6046882

След проверка на телефона му са открити подозрителни съобщения и снимки, свързани с джихадисти и бойци на радикални ислямистки организации

Иван Кръстев: Путин и Ердоган си приличат, конфликтът е тежък

http://offnews.bg/news/n_1/n_604458.html

Ние харесваме Русия, страхуваме се от исляма, членуваме в НАТО, а вечер обичаме да гледаме турски сериали. Това казва в интервю за Дойче веле политологът Иван Кръстев.  Ще промени ли сегашният конфликт между Русия и Турция ролята на Москва в международната политика? Не конфликтът с Турция, а „успехите“ на т.нар. "Ислямска държава" и растящият страх от тероризъм променят ролята на Москва в международната политика. Руската военна операция в Сирия позволи на Москва бавно да започне да излиза от изолацията. Атентатите в Париж заставиха мнозина в Европа да гледат на Кремъл по-скоро като на възможен съюзник, отколкото като на основен противник. Конфликтът с Турция не просто не помага, а силно пречи на Русия да се възползва максимално от новата си позиция на потенциален съюзник на Запада. Нещо повече: ескалацията на този конфликт може да се окаже сериозен проблем за преследваната от Москва стратегия за излизане от изолацията. И проблемът е не, че Турция е член на НАТО, а че играе централна роля в европейската стратегия за справяне с бежанския натиск. Русия и Турция исторически са заклети врагове. В същото време двамата им настоящи лидери доста си приличат по манталитет, а двете общества имат много допирни точки. Каква е Вашата прогноза за бъдещето на двустранните отношения?  Русия и Турция си приличат като наследници на две империи в периферията на Европа, които търсят признание от Запада, но едновременно с това са подозрителни и критични към същия този Запад. Тази двойственост позволи на Русия и Турция успешно да си партнират през подследното десетилетие. Сближаваха ги не просто икономически интереси, а твърдото им убеждение, че суверенитетът е в центъра на международната политика. Неслучайно Турция е единствената страна-членка на НАТО, която не се присъедини към западните санкции срещу Русия след Крим. Именно готовността на Анкара да се противопоставя на Вашингтон превърна Турция в стратегически приоритет за Москва. И Кремъл постави Анкара в центъра на газовата си дипломация. Но желанието на Русия да играе водеща роля в Близкия Изток взриви двустранните отношения - там Русия и Турция са от различни страни на фронтовата линия. Известно време Москва и Анкара успяваха да балансират и да не позволят Сирия да разруши икономическото им сътрудничество. Хора, близки до Ердоган, твърдят, че решението на Москва да започне военна операция в Сирия без да предупреди Турция (Ердоган е бил в Москва непросредствено преди операцията) е взривило статуквото и е обърнало приятелството в неприязън и тотално недоверие. Това, че Путин и Ердоган си приличат в разбирането си за политиката, прави конфликта по-труден, а не по-лесен за решаване. И двамата лидери вярват в неограничената власт, не търпят критика и са готови да рискуват всичко за постигане на целите си. И двамата вярват в конспиративни теории, а зад агресивната им политика се крие усещане за несигурност. Но ако Путин и Ердоган си приличат, техните режими и общества са много различни. Турското общество е младо, енергично и силно разделено - на религиозни и светски ориентирани хора, на турци и кюрди. Партията на справедливостта и развитието може да оцелее и без Ердоган, защото в същността си тя е идеологическа, ислямска партия. Путин, от друга страна, успя да постигне след Крим идеологическа консолидация, но никой не може да си представи как ще изглежда пост-Путинова Русия. Накратко: в този конфликт Турция е по-уязвима в краткосрочен план, но Русия е по-непредсказуема в дългосрочен. НАТО покани за членство Черна гора и подчерта подкрепата си за Турция. Руското ръководство възприема това като предизвикателство. Възниква ли някаква нова опасност? Най-опасното е, че конфликтът между Русия и НАТО се разразява на символно ниво. Черна гора няма да направи НАТО по-силен военен съюз, нито пък членството на тази страна представлява някаква геополитическа заплаха за Русия. Настояването на Москва да има вето върху разширяването на Алианса предопредели членството на Черна гора - така НАТО искаше да покаже, че не Кремъл ще определя как да се равива Североатлантическият пакт. В този смисъл конфликтът около Черна гора е пропагандна война - и нищо повече. Путин често критикува Запада. Възможно ли е да се диференцират неговите критики и нападки: към Запада като цяло, към САЩ, към ЕС, към НАТО? Голямата фиксация на Москва са САЩ. Нещо повече: огромното обвинение на Русия срещу Европа е, че тя няма своя външна политика и е инструмент на американските интереси. Москва винаги се е стремяла да раздели Европа от Америка, без да осъзнава, че тъкмо тези опити са една от причините европейците да настояват за американско военно и политическо присъствие в Европа. Що се отнася до ЕС, Русия мисли ЕС като нещо временно и затова европейската политика на Русия се гради преди всичко върху двустранните отношения с важните европейски страни - Франция, Германия, Великобритания, Италия. Това виждане за Европа обяснява и грешката на Москва в оценката за реакцията на Берлин след анексията на Крим. И въобще: способността на ЕС да удържи политиката на санкции “изненада” Кремъл точно толкова, колкото и анексирането на Крим изненада Запада. България и сблъсъкът между "поробители" и "освободители".  Как през последните години се е променило традиционно доброто отношение на българите към Русия? Или не се е променило? И как в българското общество се отразява в момента този сблъсък между „поробители” и „освободители”? В българското общество има една стара симпатия към Русия. Но в момента тя не е свързана с траен интерес към руската култура или обществен живот. Поколението, родено след 1989 година, почти не говори руски език, единици са тези, които отиват да следват в Русия и макар че често се говори за историческите и религиозните връзки между нашите народи, навярно двете руски имена, които всички българи познават, са Путин и Шарапова. Парадоксът е, че често от Русия се интересуват много по-активно тези, които биват наричани русофоби. Защото българското русофобство е много различно от това в Полша или балтийските републики. Там мнозина не приемат нищо руско и не са способни на рационален разговор за Русия. В България русофобите ненавиждат не Русия, а българските “русофили”, които в техните очи са безкритични към всичко руско и обичат Русия повече от България. И въобще: ние харесваме Русия, страхуваме се от исляма, членуваме в НАТО, а вечер обичаме да гледаме турски сериали. И това не е непременно лошо. 

Преди обсъждането на ключовата промяна в Конституцията депутатите излязоха в почивка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/09/2666115_predi_obsujdaneto_na_kljuchovata_promiana_v/?ref=rss


Депутатите излязоха в традиционната си обедна почивка точно преди дебатите по най-спорния текст от поправките в Конституцията - за определяне на квотите на парламента и съдебната власт в съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

По правилник депутатите почиват от 11 до 11.30 ч., но тъй като днес имаха една извънредна от 10.20 до 10.50 ч., председателят на парламента Цецка Цачева я отложи.

Шефът на комисията за промени в основния закон Димитър...

Миков: Корупцията заплашва стабилността и сигурността на обществата

http://frognews.bg/news_103338/Mikov-Koruptsiiata-zaplashva-stabilnostta-i-sigurnostta-na-obshtestvata/

„На 9 декември световната общност отбелязва Международния ден за борба с корупцията. Корупцията заплашва стабилността и сигурността на обществата. Тя подкопава демократичните принципи, девалвира етичните ценности, възпрепятства справедливостта, застрашава устойчивото развитие и върховенството на закона”. Това пише председателят на НС на БСП Михаил Миков в свое обръщение по случай Международния ден за борба с корупцията.

Близо 8 бона откраднаха от манастир в Арбанаси

http://frognews.bg/news_103339/Blizo-8-bona-otkradnaha-ot-manastir-v-Arbanasi/

От манастира "Свети Никола" във великотърновското село Арбанаси са откраднати 7900 лева.

Демони ли са извънземните? Отговаря религията

http://www.vesti.bg/demoni-li-sa-izvynzemnite-otgovaria-religiiata-6046881

Съществуването на извънземни обикновено не се вмества в светогледа на вярващите

Стъридж ще отсъства няколко седмици заради поредна контузия

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/09/2666106_sturidj_shte_otsustva_niakolko_sedmici_zaradi_poredna/?ref=rss


Нападателят на "Ливърпул" Даниел Стъридж ще отсъства най-малко един месец заради поредната си контузия.

Английският национал е получил разтежение при загубата от "Нюкасъл" (0:2), когато се появи като резерва в 62-ата минута. 

Стъридж има едва шест мача през този сезон, в които е отбелязал четири гола. Той пропусна старта на шампионата, тъй като с възстановяваше от операция на бедрото, а след това игра само в три двубоя, преди да получи контузия в коляното.
...

Михаил Миков: Не приемаме политически контрол върху съдебната система

http://bulgarski.pogled.info/news/69855/Mihail-Mikov-Ne-priemame-politicheski-kontrol-varhu-sadebnata-sistema

/Поглед.инфо/ „ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ не приема да има политически контрол върху независимата съдебната система”.

Бившият шеф в "Подкрепа" Олег Чулев умря след катастрофа, инсулт и кома

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5164030

       
       "Снощи си отиде нашият приятел и съратник Олег Чулев. Бог да го прости!  " Това съобщи в профила си във фейсбук президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.                                                                                                                                                                                        

Президентството опрости дългове за близо 400 хиляди лева

http://frognews.bg/news_103337/Prezidentstvoto-oprosti-dalgove-za-blizo-400-hiliadi-leva/

Задължения към държавата за близо 400 хиляди лева са опростени от президента Росен Плевнелиев. Това съобщи Пламен Конов, който ръководи Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания.

Инфраструктурата за "Турски поток" отива в Краснодарския край

http://www.investor.bg/evropa/334/a/infrastrukturata-za-turski-potok-otiva-v-krasnodarskiia-krai-207507/

От Газпром още не са загубили надежда за реализацията на проекта, но вече намериха приложение на съоръженията

Електрическо одеяло подпали апартамент във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308495

Късо съединение на електрическо одеяло предизвика пожар в апартамент във Варна, съобщиха за Moreto.net от полицията. Сутринта на 8 декември е подаден сигнал, че стая от апартамент във "Владиславово" гори. При пожара са изгорели диван и килим.

Нови правила премахват пречките пред онлайн търговията между държавите в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/12/09/2666113_novi_pravila_premahvat_prechkite_pred_onlain/?ref=rss


Европейската комисия днес представи първите си законодателни предложения за отпадане на бариерите при онлайн търговията и услугите на територията на Европейския съюз.

В основата на предложенията са премахване на различията между законодателствата на държавите членки, за да могат потребителите и бизнеса да работят с еднакви за целия Европейски съюз норми. По този начин Брюксел очаква ръст на доверието и по-голям избор за потребителите, както и разрастване на пазара за бизнеса, който...

Президентът е опростил задължения за близо 400 хиляди лева

http://offnews.bg/news/n_1/n_604429.html

Държавният глава Росен Плевнелиев е опростил задължения на граждани към бюджета за около 380 хиляди лева, съобщават от президентството. Преобладаващата част от молителите са в изключително тежко здравословно или социално-битово положение и нямат перспектива да платят задълженията си към държавата. Това става ясно от отчета за дейността на Комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания (КОНДВ). Комисията работи от 2012 година и е одобрила малко под 200 молби, въпреки че при нея са пристигнали над 1100. Сред най-честите случаи на опрощаване са задължения на майки, които са получавали обезщетения през втората година от майчинството си, въпреки че децата им са посещавали детска ясла. За опрощаване на неплатени здравноосигурителни вноски са постъпили 60 молби, от които опростени са 19 броя. Опростени са 37 от задълженията по подадени 76 молби, свързани с неправилно получени суми като социални и целеви помощи. За неплатени данъчни задължения (върху недвижими имоти, МПС, ДОО, ДДС и патентен данък) в Администрацията на държавния глава са подадени 110 молби, като са опростени задълженията по пет от тях. Разгледани са 57 молби за опрощаване на неправилно получени суми за лични пенсии за осигурителен стаж и възраст, наследствени пенсии и неправилно получени инвалидни пенсии и добавка към пенсията на починал съпруг или съпруга. От тях 13 молби са уважени, отчетоха от Комисията. КОНДВ се е произнесла също така по 83 молби за опрощаване на глоби и имуществени санкции, наложени от органите на КАТ, митнически органи, актове на държавните горски стопанства и ИА „Рибарство и аквакултури“. От тях задължения са опростени по 8 молби. От Комисията констатират, че преобладаващата част от гражданите, потърсили опрощаване на задълженията си, не злоупотребяват с това правомощие на държавния глава.

Главното мюфтийство подкрепи Българската православна църква за "Александър Невски"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/09/2666120_glavnoto_mjuftiistvo_podkrepi_bulgarskata_pravoslavna/?ref=rss


В писмо до патриарх Неофит главният мюфтия Мустафа Хаджи изразява подкрепата си за храм-паметник "Свети Александър Невски", съобщава Главното мюфтийство на сайта си. В писмото си главният мюфтия подчертава, че е изконно правото на Българската православна църква (БПЦ) над собствеността на патриаршеската катедрала.

Вчера върховният административен съд (ВАС) заседава по делото срещу възстановената собственост на "Св. Александър Невски". Делото е образувана по жалба на културно-историческо дружество "Будител" против решение на служебния кабинет на Георги Близнашки за предоставяне на патриаршеския храм на БПЦ – Българска патриаршия.

Обявяването на храма за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври и затова на 8 декември Светият синод връчи църковния орден "Св. св. Кирил и Методий" на служебния премиер Георги Близнашки.

Главно мюфтийство напълно споделя изразената от Светия Синод позиция, че храм-паметник "Св. Александър Невски" е символ на автокефалията на БПЦ – Българска Патриаршия и с прехвърлянето на правото на собственост на църквата се осигурява правото на вероизповедание – от една страна, а от друга – не се нарушават правата на останалите български граждани, тъй като храмът е отворен за всеки, се казва в писмото на главния мюфтия.
 
"Главно мюфтийство смята храмовете на съответните изповедания за светини, създадени в името на Всевишния, за да служат на вярващите, а тяхното управление и собственост – за изконно право на ръководството на всяко вероизповедание", завършва главният мюфтия и пожелава здраве и благоденствие на патриарх Неофит.

Вчера адвокатите на синода заявиха, че жалбата е недопустима, защото дружеството няма правен интерес. Според тях прехвърлянето на собствеността върху храма на БПЦ не накърнява по никакъв начин правата на жалбоподателите, защото храмът остава достъпен за всички, дори и тези, които не изповядват православната вяра.

Веселин Станков от дружество "Будител" заяви, че при решението на служебното правителство е нарушена административната процедура. По думите му Велико Народно събрание е определило, че собствеността върху храма трябва да бъде всенародна, а той единствено да се управлява от БПЦ, и това не може да бъде отменено от временен Министерски съвет.

Съдът трябва да се произнесе в 30-дневен срок дали да допусне жалбата на дружеството.

Монахини от Арбанаси приютиха работник, той задигна 7900 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5164009

Дръзка кражба разследват служители на Районно управление- Велико Търново. Вчера в часовете между 6,30 и 08,45 ч. е проникнато в манастир в Арбанаси, откъдето са откраднати 7900 лв. Запознати твърдят, че парите са откраднати от работник, който монахините прибрали, за да им помага в стопанството и поддръжката.
Дръзка кражба разследват служители на Районно управление- Велико Търново. Вчера в часовете между 6,30 и 08,45 ч. е проникнато в манастир в Арбанаси, откъдето са откраднати 7900 лв. Запознати твърдят, че парите са откраднати от работник, който монахините прибрали, за да им помага в стопанството и поддръжката.

Западът ще остане уязвим за нападения от "Ислямска държава", смятат експерти

http://www.mediapool.bg/zapadat-shte-ostane-uyazvim-za-napadeniya-ot-islyamska-darzhava-smyatat-eksperti-news242886.html

Западните държави са уязвими и ще останат уязвими пред враг, който е способен да унищожи Еърбъс над Синайския полуостров, да разстрелва цивилни в Париж или Калифорния и да вдъхновява нападения с нож в метрото на Лондон, смятат експерти, цитирани в сряда от Франс прес.   Групировката "Ислямска държава" практически никога не контролира пряко тези нападения, но пък ги вдъхновява, приветства, възхвалява и ще продължи да го прави в обозримо бъдеще, още повече, че хиляди чуждестранни джихадисти се вливат в редиците й в Ирак и Сирия с перспективата, за някои от тях, да се върнат в страната си с придобит боен опит и още по-радикализирани, добавят експертите.   "Всички членове на европейски служби за сигурност, с които се срещнах през изминалата година, се вцепеняват при обсъждането на проблема с чуждестранните бойци. Той е практически нерешим", уверява Брус Ридъл, бивш служител на ЦРУ и настоящ член на института Брукингс.   Институтът "Суфан груп", специализиран в анализ на разузнавателна информация, публикува вчера в Ню Йорк доклад, според който броят на чуждестранните джихадисти в Сирия и Ирак е нараснал над два пъти през последната година и половина и е достигнал около 30 000 души от най-малко 86 страни.   "Помислете за проблема да се следят всички тези хора, след като се приберат. Ще бъдат арестувани, но повечето ще бъдат пуснати до 48 часа, защото не са извършили никакво престъпление във Франция или в Белгия. Дали възнамеряват да извършат престъпление? Възможно е. В една демокрация обаче не се държат хора в затвора, защото са заподозрени, че смятат да извършат престъпление", добавя Ридъл пред Франс прес.   Според него интензивното следене на тези хиляди заподозрени би мобилизирало всичките сили на реда и армии на западния свят за постоянно. "Това, разбира се, е невъзможно. Така че имаме сериозен проблем - затрупани сме", казва той.   Освен джихадистите, които се връщат по страните си (между 20 и 30 процента от тях го правят според "Суфан груп"), ИД вече може да разчита и на неизвестен брой доброволци, които подобно на двойката, избила 14 души в калифорнийския град Сан Бернардино, се радикализират без пряк контакт с групировката и без да привличат ничие внимание преди да преминат към действие.   Австралийският експерт Дейвид Килкълън, признат специалист по антивъстаническа борба, който вчера участва заедно с Брус Ридъл на конференция по въпросите на тероризма във Вашингтон, нарича това "джихад без водач".   "Вместо да има нелегална структура с канали за двупосочна комуникация и тайни планове, които трябва да се защитават, имаме само една структура (ИД), която разпространява инструкции за хора, които остават в нелегалност и преминават към действие когато си поискат в съответствие с тези инструкции", казва той.   "Съчетанието между потока от прибиращи се у дома чуждестранни бойци и наличието на нелегални мрежи, особено в някои райони на Европа, значително увеличава вътрешната заплаха", добавя Дейвид Килкълън.   Нападението в Сан Бернардино, настъпило след парижките кланета от 13 ноември, показва, че е нужна "пренастройка на антитерористичния радар, създаден от САЩ и други страни след 11 септември 2001 г. за засичане и осуетяване на нападения, организирани от мрежи", смята "Суфан груп".   Предпазлива брачна двойка, която не общува с външни хора, както и група от братя или приятели от детинство, които грижливо избягват джамиите и не си изливат душата в интернет преди да ударят, за специализираните служби са невъзможни за засичане звена, в които няма как да се внедри човек.   "Никой софтуер никога няма да може да засича и осуетява насилствената радикализация на ниво двама индивиди. Всички шансове са на страната на престъпниците, стига да кротуват и да действат бързо. Също както е невъзможно да се премахнат тежките престъпления, е невъзможно да се изкорени тероризмът, по-специално атентатите, които са замислени така, че подготовката им да не привлича внимание. Трябва са извлекат поуки от нападението в Сан Бернардино и една от тях е, че ще има и други такива нападения въпреки всичките ни усилия", смята "Суфан груп".   По БТА

Борисов-2 развърза кесия за образование-даде нови 10,7 млн. лв.

http://frognews.bg/news_103336/Borisov-2-razvarza-kesiia-za-obrazovanie-dade-novi-10-7-mln-lv/

На своето поредно заседание кабинетът прие три постановления, с които по бюджетите на общини се разпределят общо 10,7 млн. лв. за дейности в областта на средното образование. Средствата се осигуряват от бюджета на Министерството на образованието и науката и от планираните в централния бюджет.

Пратеник на коалицията срещу "Ислямска държава": Само 30% от руските удари в Сирия са срещу ИДИЛ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5164020

Само 30% от въздушните удари, нанесени от Русия в Сирия, са насочени срещу екстремистката организация "Ислямска държава".
Това заяви наскоро назначеният специален пратеник към оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу ИДИЛ Брет Макгърк, цитиран от Ройтерс.
Според Макгърк останалите руски удари са насочени срещу "други въоръжени групи".
Само 30% от въздушните удари, нанесени от Русия в Сирия, са насочени срещу екстремистката организация "Ислямска държава". Това заяви наскоро назначеният специален пратеник към оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу ИДИЛ Брет Макгърк, цитиран от Ройтерс. Според Макгърк останалите руски удари са насочени срещу "други въоръжени групи".

Кабинетът прие мерки за подобряване на достъпа до правна помощ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/09/2666117_kabinetut_prie_merki_za_podobriavane_na_dostupa_do/?ref=rss


Правителството одобри промени в Наредбата за заплащането на правната помощ, които целят подобряване на достъпа до правосъдие, който чрез правни съвети и консултации гарантира услуги на максимално широк кръг от хора от уязвими социални групи. Правните съвети ще се дават по kационалния телефон за първична правна помощ – 0700 18 250, при Националното бюро за правна помощ, както и в регионални центрове за консултиране.

Промените в наредбата предвиждат за правен съвет и за консултация по...

Павлова за винетките: Всеки има право на протест - решение е взето и влиза в сила на 10 декември

http://pik.bg/павлова-за-винетките-всеки-има-право-на-протест---решение-е-взето-и-влиза-в-сила-на-10-дек-news449550.html

Павлова за винетките: Всеки има право на протест - решение е взето и влиза в сила на 10 декември

Всеки има право на протест - решение е взето и влиза в сила на 10 декември. Това каза пред журналисти регионалният министър Лиляна Павлова във връзка с това дали има притеснения около масовите протести срещу цените на винетките, както и уверението от месец май, че няма да има увеличение.

"Ако дефинираме масовост, може би ще мога да отговоря. Не мога да кажа за масовост. Да, има разбира се протестиращи, деля ги на две групи". "Хора, които справедливо и нормално протестират. При всяко едно повишение на цена има несъгласие, така че приемам тяхното мнение и позиция. Има и такива, които са регулярно протестиращи по всякакви теми", допълни регионалният министър.

Във връзка с това дали и сред сегашните протестиращи има регулярни, Павлова заяви, че и сега са видени такива. "Няма значение, всеки има право на протест. Ние не можем и не трябва да ограничаваме всеки, който протестира. Решение е взето. Влиза в сила на 10 декември, на 15 декември се очаква да започне разпространението новите винетни стикери", допълни Лиляна Павлова.

"Това не е задължително - не е данък, задължение, по желание е, който желае може да си закупи от новите стикери, който не желае може да не си закупи, да не ползва пътищата. Това е правото на всеки, не е задължителен данък, такса, а е доброволна", посочи тя.

"От 15 декември ще могат да се купят. Годишната винетка важи до януари следващата година, така че от февруари, който има желание може да си закупи, който не може да не си", заяви Павлова.
Министърът уточни, че до края на декември тази година могат да се закупят винетки по старите цени.
Павлова добави, че новите винетки ще бъдат презентирани официално в понеделник в АПИ.

На въпрос дали намаленията при гражданската отговорност ще успеят да компенсират цената на винетката, или отново облекченията ще отиват при застрахователните брокери, Павлова отговори: "Изчисленията, за които ме уведомиха и са направили колегите, говорихме в парламента, показват, че именно чрез въвеждането на облекченията за въвеждането на електронната гражданската отговорност ще доведат до компенсация на тази разлика".

"В същност, ако погледнем на годишната винетка разделена по месеци, струва по 8 лв. Оскъпяването не е чак толкова голямо спрямо намалението на стойността на гражданската отговорност", каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Митничари от Свиленград конфискуваха повече от девет килограма сребърни бижута

http://pik.bg/митничари-от-свиленград-конфискуваха-повече-от-девет-килограма-сребърни-бижута-news449548.html

Митничари от Свиленград конфискуваха повече от девет килограма сребърни бижута

Инспектори от митническия пункт "Капитан Андреево" откриха сребърни бижута с високо качество в лек автомобил с турска регистрация, съобщават от митницата в Свиленград.

Колата е била управлявана от български гражданин, пътуващ сам от Турция за България. Инспекторите открили в облегалките на седалките найлонови пакети със сребърни бижута.

Направената от вещо лице експертиза е установила, че сребърните накити с общо тегло 9,439 килограма са от висока бижутерска проба на стойност 37 756 лева.

Мария Габриел: За постигането на осезаеми резултати в борбата срещу контрабандата на мигранти е нужно подобряване на практическото сътрудничество

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5164010

Въпреки че контрабандата на мигранти представлява сериозен проблем, информацията за незаконната миграция остава фрагментирана и непълна. Необходима е по-добра систематичност на събирането на данни за маршрутите и методите на действие на контрабандистите на хора. Това ще подпомогне по-целесъобразното преразглеждане на политиките на ЕС в тази област
Въпреки че контрабандата на мигранти представлява сериозен проблем, информацията за незаконната миграция остава фрагментирана и непълна. Необходима е по-добра систематичност на събирането на данни за маршрутите и методите на действие на контрабандистите на хора. Това ще подпомогне по-целесъобразното преразглеждане на политиките на ЕС в тази област

Роналдо: Имам договор с "Реал" и ще остана

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/09/2666114_ronaldo_imam_dogovor_s_real_i_shte_ostana/?ref=rss


Нападателят на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо заяви, че ще остане в клуба. Думите му дойдоха след четирите му гола за 8:0 срещу "Малмьо".

С това португалецът събра 11 гола и подобри рекорда за най-много голове, вкарани в груповата фаза на Шампионската лига. "Аз не търся рекордите, а рекордите търсят мен", каза той. Нападателят сам има повече попадения този сезон в турнира, отколкото 12 отбора.

На въпрос за разговора си с треньора на ПСЖ Лоран Блан, породил много...

Пратеник на коалицията срещу "Ислямска държава": Само 30% от руските удари в Сирия са срещу ИДИЛ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5164004

Само 30% от въздушните удари, нанесени от Русия в Сирия, са насочени срещу екстремистката организация
Само 30% от въздушните удари, нанесени от Русия в Сирия, са насочени срещу екстремистката организация "Ислямска държава". Това заяви наскоро назначеният специален пратеник към оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу ИДИЛ Брет Макгърк, цитиран от Ройтерс. Според Макгърк останалите руски удари са насочени срещу "други въоръжени групи".

Разделиха Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5164006

Депутатите разделиха Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска, съобщи Нова тв. Все още обаче не са определили разпределението в тях. Именно това ще е най-сериозната част в пленарната зала днес.
В 90-тата минута все още няма консенсус дали професионалистите в прокурорската колегия да са повече от избраните от парламента или
Депутатите разделиха Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска, съобщи Нова тв. Все още обаче не са определили разпределението в тях. Именно това ще е най-сериозната част в пленарната зала днес. В 90-тата минута все още няма консенсус дали професионалистите в прокурорската колегия да са повече от избраните от парламента или

Ченалова намекна за връзка между Алексей Петров и Цацаров

http://frognews.bg/news_103335/CHenalova-namekna-za-vrazka-mejdu-Aleksei-Petrov-i-TSatsarov/

Бившата съдийка Румяна Ченалова заяви, че е смутена, че няколко пъти главният прокурор наблегнал на обстоятелството как на нея е било разпределено делото „Октопод“.

Путин заговори за атомна бомба

http://petel.bg/Putin-zagovori-za-atomna-bomba-__137022

Снимка Булфото Владимир Путин се надява, че в борбата с „Ислямска държава” няма да се стигне до използване на ядрено оръжие, съобщи...

Таксиметров шофьор се ядоса и стана страшно! Догони опонента си, слезе от колата си и ...

http://petel.bg/Taksimetrov-shofor-se-yadosa-i-stana-strashno--Dogoni-oponenta-si--sleze-ot-kolata-si-i----__137023

Снимка Булфото Таксиметров шофьор бе осъден от Районен съд – Варна за посегателство против личността и хулиганство. 43-годишният В....

Европейската централна банка в шок: Фалшифицираха новите 10 евро!

http://petel.bg/Evropeyskata-tsentralna-banka-v-shok--Falshifitsiraha-novite-10-evro-__137024

Илюстрация Булфото Италианската полиция обяви, че близо до Неапол е открила голямо количество фалшиви банкноти от 10 евро, изработени...

Всички подскочиха! Миков към Лазаров: Ти пък к'ъв си бе?!

http://petel.bg/Vsichki-podskochiha--Mikov-kam-Lazarov--Ti-pak-k'av-si-be--__137026

Автор Ива Николова, Блиц, снимка Булфото "Лазаров, ти на мене да ми суфлираш пък?! Ти к'ъв си бе?! Седи си тука!", провикна се лидерът на БСП...

Гласуваха нови правила за културни проекти през 2016 г.

http://petel.bg/Glasuvaha-novi-pravila-za-kulturni-proekti-prez-2016-g-__137027

Фестивали и конкурси с над 20 издания и с продължителност на програмата 7 дни ще бъдат финансирани с максимален размер до 110 хиляди лева,...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване