Бус и джип са катастрофирали в района на гара Яна

http://pik.bg/бус-и-джип-са-катастрофирали-в-района-на-гара-яна-news449407.html

Бус и джип са катастрофирали в района на гара Яна

Бус и джип са катастрофирали в района на гара Яна, няма пострадали. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Инцидентът е станал снощи, малко след 22.00 часа, точно на разклона за гара Яна.

Вероятната причина за инцидента е, че водачът на буса не се е огледал внимателно преди да се включи в движението по АМ „Хемус”.

Той се е ударил в джип, който се е движил по магистралата.

При инцидента няма пострадали, но двете превозни средства са се запалили.


Променят числеността и структурата на Община Радомир - кмет, двама заместници, 15 селски кмета и 14 наместника

http://www.zapernik.com/politika/promenyat-chislenostta-i-strukturata-na-obshtina-radomir-kmet-dvama_40850/

Общински съвет Радомир прие промени в числеността и структурата на Общинската администрация. След проведените избори броят на кметовете на кметства в общината вече е 15, а кметските наместници са 14 на брой.

Новата структура на Община Радомир бе представена от кмета Пламен Алексиев на извънредна сесия на Общинския съвет. Алексиев обясни, че поради проведените местни избори структура на общинската администрация трябва да се промени. До скоро на територията на общината имаше 6...

Продължава

Калки в общ концерт с американска госпъл звезда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5162640


Коцето Калки се качва на една сцена заедно с Джанис Харунгтън - световноизвестна американска госпъл и джаз певица. Двамата ще изнесат общ концерт на Коледа - 26 декември, в камерна зала “България” в София. Веднага на следващия ден ще има и втори спектакъл в столичен клуб в
Коцето Калки се качва на една сцена заедно с Джанис Харунгтън - световноизвестна американска госпъл и джаз певица. Двамата ще изнесат общ концерт на Коледа - 26 декември, в камерна зала “България” в София. Веднага на следващия ден ще има и втори спектакъл в столичен клуб в

Смешни са обясненията на Танева за скъпите джипове, каза Кадиев

http://www.cross.bg/tyrizum-dzhip-damyanov-1491071.html

/КРОСС/"Обясненията за купуването на луксозни джипове за горските стопанства са смешни". Това заяви независимият депутат Георги Кадиев пред Нова телевизия, в коментар на обществената поръчка на четири държавни предприятия за колите за 200 хиляди лева. Луксозни джипове били за горските стопанства в Смолян, Габрово, Сливен и Благоевград. Във вторник министърът на земеделието Десислава Танева каза, че няма да спре покупката, защото тя била много важна за ловния туризъм с чужденци. "Според мен Десислава Танева излъга за ловния туризъм", категоричен бе Кадиев след вчерашното изказване на министъра на земеделието, че джиповете са предназначени за скъп ловен туризъм. Същевременно директорът на Южноцентрално държавно предприятие Ботьо Арабаджиев заяви, че луксозните возила са предназначени за "централното управление". "Казват, че щяло да има монитори на задната седалка, за да може да се пращат имейли. Всички знаем защо са тези монитори - да може като ходят на море, децата да гледат филмчета", каза Кадиев. Той уточни, че по три от четирите обществени поръчки вече имат резултат. Според зам.-министъра на земеделието Георги Костов, джиповете са предназначени за богати клиенти. "Когато скъпи туристи идват на организиран ловен туризъм, не можеш да ги вземеш от летището, където те са пристигнали с личния си самолет, с някоя стара "Нива" или раздрънкан джип", каза Костов, чиито ресор са горите

Топалов падна и от Ананд в "турнира на ремитата"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/09/2665930_topalov_padna_i_ot_anand_v_turnira_na_remitata/?ref=rss


Българският гросмайстор Веселин Топалов допусна третата си загуба от пет партии на силния турнир в Лондон, част от Гранд чес тур.

Русенецът  продължи неубедителното си представяне и отстъпи срещу Вишванатан Ананд на 74-ия ход. След почивния ден в следващия кръг Топалов ще играе с белите срещу Майкъл Адамс.

Българинът остава последен с една точка. До момента в турнира са изиграни 25 партии, като има впечатляващите 21 ремита. В три от четирите мача с определен победител,...

„Правосъдие за всеки": Промените в Конституцията, както бяха замислени, не са тези, които ще се гласуват днес

http://www.cross.bg/velichkov-prokyror-prokyratyrata-1491072.html

/КРОСС/ Докато не започне дебата за прокуратурата няма да има ефективна наказателна политика в България. Това каза Велислав Величков , адвокат от „Правосъдие за всеки", пред bTV. „В Народното събрание има омерта да се говори за прокуратурата", смята Величков. Според него народните представители се страхуват да обсъждат тази тема, като това му било споделено от Радан Кънев и Методи Андреев. „Промените в Конституцията, както бяха замислени, не са тези, които ще се гласуват днес. Те бяха заменени с исторически компромис, а сега се опитват да направят компромис в компромиса", смята още Величков. По думите му след оттеглянето на отчетността на главния прокурор и явното гласуване, сега се опитва да се запази всевластието на главния прокурор в прокурорската колегия. „Ако това се случи, това ще е бутафория за пред Европа, а не реална промяна", смята Величков. „На главният прокурор няма как да му бъдат сложени въжета. Един бивш такъв беше казал, че над него седи само Господ. Той е най-силната институционална фигура в държавата, главният прокурор е господарят на досъдебното производство", каза още Величков. „За трети път се отваря дебата за съдебната реформа, но всички изпитват панически страх да отворят разговор за прокуратурата и да я превърнат в европейски модел, а не в съветски", допълва Величков

IBF отне титлата на Тайсън Фюри

http://www.cross.bg/fyuri-klichko-titlite-1491070.html

/КРОСС/Световният шампион по бокс Тайсън Фюри загуби една от титлите си по-малко от две седмици, след като я спечели. Международната боксова федерация (IBF) лиши британеца от шампионския колан, защото той отказа да се бие срещу определения му задължителен претендент Вячеслав Глазков, предаде Би Би Си. Вместо с него Фюри подписа договор за мач реванш с бившия шампион Владимир Кличко. На 28 ноември Фюри сензационно детронира Кличко след 12-рундов мач в Дюселдорф (Гер) и му отне титлите на IBF, WBA, IBO, WBO и The Ring.  

Взривиха магазин на украинския президент Порошенко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163418

Мощна експлозия разбуди посред нощ жителите на украинския град Харков. Взривът е бил в магазин на бонбони „Рошен“. Компанията е собственост на президента Петро Порошенко, съобщава РИА Новости.
Магазинът се намира в търговския център „Дафи“. Взривната вълна е строшила стъклата на витрините и на входната врата, но няма пострадали.
Мощна експлозия разбуди посред нощ жителите на украинския град Харков. Взривът е бил в магазин на бонбони „Рошен“. Компанията е собственост на президента Петро Порошенко, съобщава РИА Новости. Магазинът се намира в търговския център „Дафи“. Взривната вълна е строшила стъклата на витрините и на входната врата, но няма пострадали.

Парламентът почете паметта на Димитър Попов с минута мълчание

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163412

Парламентът почете паметта на бившия министър-председател Димитър Попов с минута мълчание, съобщи „Фокус”.
В началото на пленарното заседание председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че Димитър Попов ще бъде запомнен като последователен защитник на правовия ред в България.
„Неслучайно кабинетът,
Парламентът почете паметта на бившия министър-председател Димитър Попов с минута мълчание, съобщи „Фокус”. В началото на пленарното заседание председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че Димитър Попов ще бъде запомнен като последователен защитник на правовия ред в България. „Неслучайно кабинетът,

Гр. Караджов: Без съдебните поправки РБ напуска управлението

http://frognews.bg/news_103312/Gr-Karadjov-Bez-sadebnite-popravki-RB-napuska-upravlenieto/

Реформаторите няма да имат причина да участват в настоящото управление, ако поправките в съдебната власт не минат днес в парламента, закани се от кулоарите на парламента депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов пред репортер на Нова ТВ.

МЗ каза кога влизаме в болница незабавно, чаканато ще е до 60 дни

http://offnews.bg/news/n_1/n_604294.html

Нова клинична пътека за продължително лечение на хора с инсулт или тежки операции предвижда наредбата, която здравното министерство пусна на сайта си. Документът определя основният и допълнителен пакет, които ще се плащат от Здравната каса.  Текстът от почти 400 страници регламентира лечение без отлагане във времето в основния пакет, и дейности, които „по медицинска преценка“ могат да бъдат отложени, „но за не повече от два месеца“.  Пациентите с диагнози в областта на кардиология, онкология, детско здраве, неврология ще бъдат приемани незабавно в болница. До 60 дни ще чакат хора, за които лекарите преценят, че състоянието им не е спешно.  Предстоят преговори между Лекарския съюз и Здравната каса, които да определят цените и обемите на медицинските дейности от двата пакета.   

National Interest: Американските F-15 в Турция се боят от ”страховитите С-400”

http://www.cross.bg/tyrtziya-f-rysiya-1491043.html

/КРОСС/ Американските бойни самолети F-15 никога не са получавали заповед да защитават въздушното пространство на Турция в случай на възможен сблъсък с руската или сирийската авиация. Обаче след като Анкара свали руския бомбардировач Су-24 и провокира конфликт, нещата може да се променят, пише “National Interest”, цитиран от РИА Новости. Шест американски изтребителя F-15C (McDonnell Douglas F-15 Eagle) и шест изтребители-бомбардировачи F-15E (McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle) от ноември са разположени в базата Инджирлик в Турция. Военновъздушните сили на САЩ не очакваха, че Турция ще свали руския бомбардировач. Те нямаше как да предвидят, че в отговор на това Русия ще изпрати на крайбрежието на сирийска Латакия ракетен крайцер “Москва”, въоръжен с мощната система за противовъздушна отбрана “Форт” (морският аналог на системата за противовъздушна отбрана е С-300). Изданието пише, че “страховитият комплекс С-300 е смъртоносна заплаха за обикновените изтребители като F-15 и F-16”. Освен това Русия разположи в Сирия “още по-опасния” зенитен ракетен комплекс С-400, който според “National Interest” позволява да се поразяват цели, намиращи се далеч в Турция

Общо 38 години затвор за извършителите на въоръжения грабеж в прохода Хаинбоаз

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163406

Общо 38 години зад решетките постанови Окръжният съд във Велико Търново за извършителите на въоръжения грабеж в прохода Хаинбоаз. 18 години при първоначален строг режим в затвора ще лежи Ивайло В. Той бе признат за виновен за това, че на 3 август 2011 год. заедно с Хосе М. и в съучастие с Иван Р. й Бойчо Т., са отнели сумата от 65 656 лв.
Общо 38 години зад решетките постанови Окръжният съд във Велико Търново за извършителите на въоръжения грабеж в прохода Хаинбоаз. 18 години при първоначален строг режим в затвора ще лежи Ивайло В. Той бе признат за виновен за това, че на 3 август 2011 год. заедно с Хосе М. и в съучастие с Иван Р. й Бойчо Т., са отнели сумата от 65 656 лв.

Взривиха магазин на украинския президент Порошенко (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163398

Мощна експлозия разбуди посред нощ жителите на украинския град Харков. Взривът е бил в магазин на бонбони „Рошен“. Компанията е собственост на президента Петро Порошенко, съобщава РИА Новости.
Магазинът се намира в търговския център „Дафи“. Взривната вълна е строшила стъклата на витрините и на входната врата, но няма пострадали.
Мощна експлозия разбуди посред нощ жителите на украинския град Харков. Взривът е бил в магазин на бонбони „Рошен“. Компанията е собственост на президента Петро Порошенко, съобщава РИА Новости. Магазинът се намира в търговския център „Дафи“. Взривната вълна е строшила стъклата на витрините и на входната врата, но няма пострадали.

Почетоха с минута мълчание паметта на Димитър Попов

http://www.cross.bg/popov-premier-dimitur-1491068.html

/КРОСС/Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на бившия премиер Димитър Попов. Напусна ни един държавник, юрист, чиято дейност свързваме с началото на демократичните промени в България, поел страната в труден момент, каза председателят на парламента Цецка Цачева. По думите й той е бил известен с последователното си поведение и правителството му било пример за правителство на националното съгласие. Димитър Попов - премиер на страната от 20 декември 1990 г. до 8 ноември 1991 г, почина на 5 декември. Попов е роден е на 26 юни 1927 г. в град Кула. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1950 г. За кратко работи като миньор (1953-1955), след което е юрисконсулт в София. От 1972 до 1990 е съдия в Софийския градски съд. През 1992 г. се кандидатира неуспешно за президент от Българската национална демократическа партия. На 20 декември 1990 е избран за премиер на т.нар. "правителство на националното съгласие", подкрепено от повечето политически партии, с участието на експерти от БСП, СДС, БЗНС. На 1 февруари 1991 година, когато ръководеният от него кабинет освобождава цените, той произнася репликата "За бога братя не купувайте". По-късно той уточнява, че всъщност е казал: "За бога, братя, не купувайте това, което ви харесва, но е много скъпо, защото след 30-40 дни цените ще паднат, а вие ще сте похарчили парите си и няма да можете да купите най-необходимото ви", припомна вестник "Стандарт"

ПСС: Много добри са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/псс-много-добри-са-условията-за-туризъм-в-планините-news449404.html

ПСС: Много добри са условията за туризъм в планините

Много добри са условията за туризъм в планините. Това казаха Агенция "Фокус" от Планинска спасителна служба(ПСС) при Български червен кръст (БЧК).

Ясно, тихо и спокойно е навсякъде времето в планините. Има незначителна снежна покривка, която на места е заледена. Туристите да се движат с повишено внимание по стръмните места. Температурите по върховете са малко под и около нулата с тенденция за повишаване. Няма регистрирани инциденти с туристи.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.
Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Фуед Мохамед Агад е третият терорист, участвал в атаката в "Батаклан" в Париж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163404

Фуед Мохамед Агад е третият терорист, който е участвал в атаката в концертната зала „Батаклан“ при координираните атентати на 13 ноември в Париж. Това са установили френските следовател, съобщава вестник Le Parisien, цитиран от "Фокус".
В края на 2013 година джихадистът, който е живеел в Страсбург, е заминал с още няколко младежи за Сирия.
Фуед Мохамед Агад е третият терорист, който е участвал в атаката в концертната зала „Батаклан“ при координираните атентати на 13 ноември в Париж. Това са установили френските следовател, съобщава вестник Le Parisien, цитиран от "Фокус". В края на 2013 година джихадистът, който е живеел в Страсбург, е заминал с още няколко младежи за Сирия.

Министър на дузпата дойде в НС! Христо Иванов трепери над гласуването за Конституцията!

http://www.bnews.bg/article-144839

След поредица от сблъсъци между и в партиите от управляващата коалиция днес се търсят 180 или поне 160 гласа.

Ирак призова страните от НАТО да накарат Турция да изтегли войските си

http://www.cross.bg/iztegli-voiiskite-tyrtziya-1491069.html

/КРОСС/Иракското правителство призова турските съюзници от НАТО да накарат Турция да изтегли незабавно войските си от иракска територия. Иракският премиер Хайдер ал Абади проведе за целта телефонен разговор с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Миналата седмица Анкара разположи няколкостотин войници в база северно от град Мосул с обяснението, че трябва да охранява своите инструктори, които обучават сунитски бойци за борба с ИДИЛ. От Багдад реагираха остро с аргумента, че не са давали разрешение за това разполагане и дадоха 48-часов срок на Турция да изтегли войските си. В отговор Анкара обяви, че спира изпращането на допълнителни контингенти, но не изтегли тези, които вече са изпратени.  

Делян Пеевски дойде за промените в Конституцията (снимки)

http://pik.bg/делян-пеевски-дойде-за-промените-в-конституцията-снимки-news449401.html

Делян Пеевски дойде за промените в Конституцията (снимки)

Делян Пеевски дойде, за да заеме мястото си сред ПГ ДПС и най-вече за важните промени, които ще бъдат гласувани днес. 

Промените и исканите реформи в Конституцията събраха в пленарна зала почти всички депутати от парламентарно представените партии.

Очаква се да се види дали исканите промени от Реформаторския блок ще бъдат подкрепени от ПГ ДПС, които първоначално подкрепиха исканията. 

Строшиха прозорците на общината в Поморие

http://pik.bg/строшиха-прозорците-на-общината-в-поморие-news449403.html

Строшиха прозорците на общината в Поморие

Вандал изпотроши прозорците на първия етаж в Община Поморие, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Сигналът за инцидента е подаден в Районно управление – Поморие около 12:35 часа във вчерашния ден.

В резултат на бързите полицейски действия е установен извършителят на деянието. Това е криминално проявеният И. Х., 38-годишен от Поморие, който е задържан за срок от 24 часа.

Причините за инцидента са в процес на изясняване.

По случая е образувано бързо полицейско производство.

Сирийските бунтовници започнаха да се изтеглят от някогашната "столица на революцията"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/09/2665916_siriiskite_buntovnici_zapochnaha_da_se_iztegliat_ot/?ref=rss


Сирийските бунтовници са започнали да се изтеглят от последните райони, които държаха в град Хомс след сделката за прекратяване на огъня, постиганата с правителството, предаде Би Би Си.

Сделката на практика означава, че целият град се връща под контрола на правителството.

Бунтовниците ще се изтеглят към териториите, които продължават да контролират в района на Идлиб.

Хомс, в централната част на Сирия, някога бе наричан "столицата на революцията" и бе сцена на...

11 милиона лева спечелили горските стопанства

http://www.moreto.net/novini.php?n=308472

11 милиона само за първите 3 месеца са спечелили горските стопанства и заради това са направени поръчките за скъпи джипове, каза в "Здравей България" заместник-министърът на земеделието Георги Костов. Само от лов през миналата година Югозападното е спечелило 1 милион лева.

Сидеров: Очаквам искания за имунитета ми - за 9-ти и за 6-ти клас

http://www.cross.bg/siderov-imyniteta-klas-1491066.html

/КРОСС/"Очаквам да ми бъде поискан имунитета още няколко пъти - едното касае мое хулиганско действие от 9-ти клас, другото в 6-ти клас." Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров от парламентарната трибуна. Той поиска решението за създаване на комисията, която да се занимава с искането на главния прокурор Сотир Цацаров за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване по стари обвинения - от 2011 и 2013 г., да се гледа преди поправките в Конституцията. "Толкова бързо и толкова срочно гласувахте други имунитети, сега отпускате юздите, сигурно няма да се хареса в някои посолства", обърна се той към председателя на парламента Цецка Цачева. Депутатите отхвърлиха предложението на лидера на "Атака" Волен Сидеров обсъждането на решението за снемане на имунитета му да бъде първа точка в заседанието на парламента. Предложението на Сидеров беше отхвърлено с аргумента, че на председателски съвет е решено днес като първа точка да се проведе второ четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. Дебатите по проекта вече започнаха.  

Сидеров: Очаквам искания за имунитета ми - за 9-ти и за 6-ти клас

http://www.cross.bg/klas-popravkite-tzacheva-1491066.html

/КРОСС/"Очаквам да ми бъде поискан имунитета още няколко пъти - едното касае мое хулиганско действие от 9-ти клас, другото в 6-ти клас." Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров от парламентарната трибуна. Той поиска решението за създаване на комисията, която да се занимава с искането на главния прокурор Сотир Цацаров за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване по стари обвинения - от 2011 и 2013 г., да се гледа преди поправките в Конституцията. "Толкова бързо и толкова срочно гласувахте други имунитети, сега отпускате юздите, сигурно няма да се хареса в някои посолства", обърна се той към председателя на парламента Цецка Цачева. Цачева обясни, че на днешния председателски съвет този въпрос беше повдигнат от Десислав Чуколов, но вече имало решение от преди няколко седмици поправките в Конституцията да се гледат днес.  

Започва гласуването за конституцията, адско напрежение в залата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163396

Народните представители току-що започнаха гласуването на промените в конституцията на второ четене. Всички депутати са в пленарната зала. Напрежението е огромно - дори председателят на НС Цецка Цачева се скара на някого да спре да снима с телефона си към трибуната.
По-рано тази сутрин лидерите на Реформаторския блок са имали среща с ГЕРБ,
Народните представители току-що започнаха гласуването на промените в конституцията на второ четене. Всички депутати са в пленарната зала. Напрежението е огромно - дори председателят на НС Цецка Цачева се скара на някого да спре да снима с телефона си към трибуната. По-рано тази сутрин лидерите на Реформаторския блок са имали среща с ГЕРБ,

Юрий Асланов: Ако има компромис за промените в Конституцията, ще е с цената на задкулисни сделки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163392

Ще се стигне ли до исторически компромис за промяна в Конституцията на гласуването в парламента днес и ще има ли рокади в кабинета?
Според социолога Юрий Асланов каквото и да стане днес, едва ли нещо ще се промени.
"Има закони от 50-60 г., които не се пипат, а се скача на Конституцията, върви се отзад напред.
Ще се стигне ли до исторически компромис за промяна в Конституцията на гласуването в парламента днес и ще има ли рокади в кабинета? Според социолога Юрий Асланов каквото и да стане днес, едва ли нещо ще се промени. "Има закони от 50-60 г., които не се пипат, а се скача на Конституцията, върви се отзад напред.

Депутатите почетоха с минута мълчание бившия премиер Димитър Попов

http://www.mediapool.bg/deputatite-pochetoha-s-minuta-malchanie-bivshiya-premier-dimitar-popov-news242867.html

Народното събрание започна своето заседание в сряда с минута мълчание в памет на бившия министър-председател Димитър Попов. “Напусна ни един държавник, юрист, чиято дейност свързваме с началото на демократичните промени в България, поел страната в труден момент“, каза председателят на парламента Цецка Цачева. Според него той е бил известен с последователното си поведение и правителството му било пример за правителство на националното съгласие. Димитър Попов беше премиер на страната от 20 декември 1990 г. до 8 ноември 1991 година. Той е роден на 26 юни 1927 г. в град Кула. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1950 г. За кратко работи като миньор (1953-1955), след което е юрисконсулт в София. От 1972 до 1990 е съдия в Софийския градски съд. През 1992 г. се кандидатира неуспешно за президент от Българската национална демократическа партия. На 20 декември 1990 е избран за премиер на т.нар. "правителство на националното съгласие", подкрепено от повечето политически партии, с участието на експерти от БСП, СДС, БЗНС. На 1 февруари 1991 година, когато ръководеният от него кабинет освобождава цените, той произнася репликата "За бога братя не купувайте".

Регистрацията на колите без валидна "Гражданска отговорност" ще се прекратява служебно

http://www.cross.bg/depytatite-grazhdanska-kolite-1491065.html

/КРОСС/Регистрацията на колите без валидна застраховка "Гражданска отговорност" ще се прекратява служебно от януари 2016 година. Това решиха депутатите от парламентарната икономическа комисия, които гласуваха на второ четене текстове от новия Кодекс по застраховането. Досега колите без задължителната автополица се спираха от движение само при случайна на проверка на пътя. Освен това е предвидена и глоба от 400 лв. за собствениците на возила без „Гражданска", пише "Монитор". От януари 2016 година договорът за задължителната застраховка ще се сключва и по интернет без електронен подпис. Това ще става с дебитна или кредитна карта, а след това застрахователят ще изпраща по куриер стикерът и хартиеното копие на договора. Според депутатите това ще доведе до конкуренция и смъкване на цената на задължителната полица с между 20-40лв. за гражданската и повече от 40 лв. за каското. Според брокерите обаче това няма да се случи , особено когато полицата се плаща не накуп за срок от 1 година, а на 3-4 вноски. Сертификатът "Зелена карта" вече ще се издава заедно с полицата по застраховката "Гражданска отговорност" на автомобилистите без допълнителна такса или друго плащане от ползвателя на застрахователни услуги, решиха още депутатите

Бус и джип се удариха край гара Яна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163383

Бус и джип са катастрофирали в района на гара Яна, няма пострадали. Това съобщиха от МВР пред
Бус и джип са катастрофирали в района на гара Яна, няма пострадали. Това съобщиха от МВР пред "Фокус". Инцидентът е станал снощи, малко след 22.00 часа, точно на разклона за гара Яна. Вероятната причина за инцидента е, че водачът на буса не се е огледал внимателно преди да се включи в движението по АМ „Хемус”.

Чуркин: РФ очаква, че Турция няма да предприеме безразсъдни стъпки в Сирия

http://www.cross.bg/irak-chyrkin-tyrtziya-1491042.html

/КРОСС/ Русия разчита на това, че Турция няма да предприеме в Сирия действия, подобни на разполагането на свои сили в Ирак, заяви постоянният представител на РФ в ООН Виталий Чуркин, цитиран от РИА Новости. Съветът за сигурност на ООН обсъди на закрито съвещание ситуацията във връзка с въвеждането на турски сили на територията на Ирак. „Надяваме се, че безпокойството, което изразиха генералният секретар на ООН и редица членове на Съвета за сигурност по време на свиканото от нас обсъждане, ще охлади горещите страсти в Анкара и те ще разрешат ситуацията в Ирак по начин, който би удовлетворил иракското правителство“, заяви Чуркин. Той подчерта, че Русия разчита на това, че Турция „няма да предприема каквито и да било нови безразсъдни стъпки, в това число и на територията на Сирия“. Според информация на иракските власти, на 4 декември турски войници и военна техника са навлезли в провинция Найнава под предлог, че ще подготвят кюрдските народни отряди, воюващи срещу терористите. Багдад нарече присъствието на турските военни несъгласувано „враждебно действие“.

Каролев: Къде са реформите?

http://www.cross.bg/reformi-karolev-reforma-1491064.html

"Бюджетът за 2016 година е реалистичен и изпълним, макар че всеки финансов министър знае, че принципно не може да прави много неща." Това заяви в студиото на БНТ финансовият експерт Владимир Каролев, като подчерта, че проблемите са винаги и най-вече в разходната част - как се харчат парите. Най-сериозно Каролев разкритикува бюджета откъм предвиждането му за реформи. "Според разпределението на финансите на държавата не виждам реформи", заяви финансистът, като обясни, че в някои министерства се виждат частични предвиждания за реформи, в други изобщо не се вижда. Каролев подчерта състоянието в Министерство на здравеопазването, където според него се наблюдава много сериозна антиреформа. Той критикува дейността на министър Петър Москов не само заради липсата на сериозни реформи, но и заради това, че и до този момент не е представен анализ на ползите и разходите на предлаганите промени. "Аз още не съм видял сметката, това, което се променя, как ще се отрази на голяма група хора". Той допълни, че не може да се очаква една реформа да е изгодна за всички. "Министър Москов обаче нищо не е дал", отсече той. Друг проблем, по думите му е, е липсата на сериозни мерки в пенсионната система и по-точно пресичане на схемите за инвалидизация заради по-ранното пенсиониране. "Аз съм реформаторски настроен и искам повече реформи

НАТО: Няма загинали в Кандахар! Талибаните: Убити са 150 войници!

http://www.bnews.bg/article-144838

Няма пострадали български военнослужещи при ракетния обстрел, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Още на първия текст съдебната реформа в Народното събрание зацикли

http://politics.actualno.com/oshte-na-pyrvija-tekst-sydebnata-reforma-v-narodnoto-sybranie-zacikli-news_512344.html

Още на първия текст от предложените конституционни промени, съдебната реформа зацикли. Не беше прието предложението на депутата от Реформаторския блок Петър Славов главният прокурор да се отчита пред парламента. Дебатът по текста продължи един час, а председателят на Народното събрание (НС) Цецка Цачева предупреди, че ако сега даден текст не мине, той може пак да се внесе не по-рано от два месеца не по-късно от пет месеца. Славов предложи НС да изисква от главния прокурор доклади за прилагането

Сперматозоидите отказват да плуват наляво

http://curious.actualno.com/spermatozoidite-otkazvat-da-pluvat-naljavo-news_512298.html

Международен екип учени са изяснили, че сперматозоидите са принудени постоянно да "протягат шия" надясно, за да балансират въртенето на своите камшичета (опашки), става ясно от статия в сп. PNAS. Физикът Василий Канцлер от университета на Уоруик и колегите му открили, че камшичетата на сперматозоидите винаги се въртят срещу часовниковата стрелка. Така мъжките клетки получават възможност да се придвижват по половите пътища на жената – срещу движението на течността. Поради движението на оп

Изкуствената елха може да влияе на потентността

http://curious.actualno.com/izkustvenata-elha-moje-da-vlijae-na-potentnostta-news_512307.html

Изкуствените елхи се купуват по много причини – от алергия до екологични съображения. Но какви са слабите им страни, освен въпроса за естетиката? Подобни елхи обикновено се правят от поливинилхлорид – същия материал, който се прилага в производството на тръби, играчки, медицинска апаратура и т.н. Експертите се разминават в оценката на безопасността на този материал. "За осигуряване на пожарната безопасност в поливинилхлорида може да се добави олово или барий – казва главният

Ново "20" - три пъти гласуване и накрая се реши главният прокурор да докладва пред НС

http://politics.actualno.com/novo-20---tri-pyti-glasuvane-i-nakraja-se-reshi-glavnijat-prokuror-da-dokladva-pred-ns-news_512347.html

Невероятно, но факт – Народното събрание гласува цели три пъти още първия текст за промяна на Конституцията ни по доклада на Комисията за конституционните промени. Чак на третия път предложението мина – 191 гласа „за“, при необходими 180. На мониторите не се видя коя група как е гласувала, но стана ясно, че основно само БСП е против. Председателят на парламента Цецка Цачева посочи, че позволява предложението на Лютви Местан да се гласува за трети път текстът, с който се

Ако не се грижим за българите в чужбина, сме псевдодържава

http://actualno.actualno.com/ako-ne-se-grijim-za-bylgarite-v-chujbina-sme-psevdodyrjava-news_512351.html

Българската държава има особено отношение към българите в чужбина. Никакво. И докато това никакво отношение можем малко по-лесно да го преглътнем, когато става въпрос за българите, избрали по собствена воля да живеят зад граница, то нямаме право да го толерираме спрямо българите, чиято съдба е просто такава - да се родят практически на чужда територия, но де факто - на българска земя. Защото по исторически причини България има такъв "народ" - неин, но живеещ под чужда опека. И да го пренебрегв

По-малко хора сменят частния си пенсионен фонд

http://www.cross.bg/fondove-devette-partidi-1491063.html

/КРОСС/През тази година по-малко хора са сменили частния си пенсионен фонд с друг, показват данните на Комисията за финансов надзор, цитирани от "Сега". Към края на септември малко над 128 хил. осигурени във втория и в третия доброволен стълб са прехвърлили парите си от един в друг фонд. Поискалите това са над 150 хил. души, но не всички са одобрени заради различни пропуски. За сравнение през деветте месеца на миналата година малко над 160 хил. от осигуряващите се за втора и трета пенсия са искали да сменят фондовете си, а реално това са направили близо 138 хил. българи. В тази статистика на КФН не влизат хората, които са поискали да се прехвърлят изцяло в НОИ - възможност, която реално заработи в началото на септември. Към началото на ноември над 1000 работещи от трета категория вече бяха подали заявление до държавния осигурителен институт, че искат да се осигуряват само за държавна пенсия. Отделно още 7000 ранни пенсионери - военни, полицаи и др. - бяха поискали да им бъде преизчислена пенсията от НОИ, като са прехвърлили в института сумите от индивидуалните си партиди в частните фондове. НОИ очаква догодина 114 млн. лв. от избралите да се осигуряват само там и от местенето на натрупаните суми по индивидуалните партиди на ранните пенсионери. От общия брой на индивидуалните партиди обаче сменилите фонд са незначителен брой - по около 3 на сто от осигурените в универсалните и в професионалните фондове

Волен Сидеров предложи по-бързо да му вземат имунитета (снимки)

http://pik.bg/волен-сидеров-предложи-по-бързо-да-му-вземат-имунитета-снимки-news449398.html

Волен Сидеров предложи по-бързо да му вземат имунитета (снимки)

Волен Сидеров поиска промяна в пленарното заседание днес, а именно, имунитетът му, който е точка втора, да мине на точка първа. 

"Искам, ако може по-бързо да ми гледате имунитета. Виждам, че нещо сте се отпуснали. Преди доста по-бързо се гледаха решенията за сваляне на имунитет. Това няма да се хареса от някои посолства. По-бързо трябва да си вземете имунитета, защото ще искат възбуждане за процес относно мои хулигански прояви в трети и четвърти клас", каза с насмешка Сидеров. 

Предложението му обаче не беше прието и лидерът на Атака ще трябва да почака, докато минат дебатите за промените в Конституцията, които днес са предвидени за точка първа. 

Волен Сидеров предложи по-бързо да му вземат имунитета

http://pik.bg/волен-сидеров-предложи-по-бързо-да-му-вземат-имунитета-news449398.html

Волен Сидеров предложи по-бързо да му вземат имунитета

Волен Сидеров поиска промяна в пленарното заседание днес, а именно, имунитетът му, който е точка втора, да мине на точка първа. 

"Искам, ако може по-бързо да ми гледате имунитета. Виждам, че нещо сте се отпуснали. Преди доста по-бързо се гледаха решенията за сваляне на имунитет. Това няма да се хареса от някои посолства. По-бързо трябва да си вземете имунитета, защото ще искат възбуждане за процес относно мои хулигански прояви в трети и четвърти клас", каза с насмешка Сидеров. 

Предложението му обаче не беше прието и лидерът на Атака ще трябва да почака, докато минат дебатите за промените в Конституцията, които днес са предвидени за точка първа. 

На екскурзия само след проверка на фирмата

http://www.cross.bg/tyroperatora-putyvaneto-potrebitelite-1491062.html

/КРОСС/ Краят на годината е, останали са някакви спестявания и решаваме, че заслужаваме да се наградим за положения труд или да подобрим настроението си и да оставим в миналото неприятни моменти. Планираме кратка ски ваканция, няколко дни в хотел с празнична Коледна или Новогодишна вечеря или екскурзия до привлекателна дестинация. Това е и времето на бум на примамливите реклами за ваканцията или пътуването точно по нашите представи за приятно изкарване. "Стандарт" дава няколко полезни съвета за това как да организираме празничната почивка, като сведем до минимум неприятните изненади. Проверете туроператора. Може да се окаже, че зад красивите обещания стои непочтен търговец. Това се отнася в още по-голяма степен, когато става дума за оферти в интернет, където не са изключени и откровени измами. Най-сигурно е да ползвате услугите на регистриран туроператор, припомнят от Комисията за защита на потребителите. За да се уверите, че туроператорът, на който са се спрели, е регистриран и има валидна застраховка "професионална отговорност", е добре да направите справка в регистъра, публикуван на страницата на Министерството на туризма. Задължение по закон е във всеки офис на туроператор да бъде поставено удостоверението за регистрация. Полезно е и да проучите историята на туроператора от информацията за него в публичното пространство, включително и това какъв опит споделят други хора, които вече са ползвали услугите му

Юрий Асланов: Ако има компромис за промените в Конституцията, ще е с цената на задкулисни сделки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163381

Ще се стигне ли до исторически компромис за промяна в Конституцията на гласуването в парламента днес и ще има ли рокади в кабинета?
Според социолога Юрий Асланов каквото и да стане днес, едва ли нещо ще се промени.
Ще се стигне ли до исторически компромис за промяна в Конституцията на гласуването в парламента днес и ще има ли рокади в кабинета? Според социолога Юрий Асланов каквото и да стане днес, едва ли нещо ще се промени. "Има закони от 50-60 г., които не се пипат, а се скача на Конституцията, върви се отзад напред.

Евроинс Иншурънс Груп планира увеличение на капитала със 100 млн. евро

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/evroins-inshuryns-grup-planira-uvelichenie-na-kapitala-sys-100-mln-evro-207471/

Решението е взето само от акционера Еврхолд България АД, собственик на 82,12% от капитала на застрахователния подхолдинг

Тайсън Фюри загуби световната титла 10 дни след мача с Кличко

http://offnews.bg/news/n_1/n_604290.html

Световният шампион по бокс Тайсън Фюри загуби титлата си само десет дни, след като я спечели от Владимир Кличко.  Международната боксова федерация IBF отне на Фюри титлата, след като той отказа да я защити срещу определения му претендент - украинеца Вячеслав Глазков, защото според клауза в договора Фюри-Кличко трябва да изиграят реванш.  От IBF обявиха, че за вакантната световната титла в тежка категория Вячеслав Глазков ще трябва да се бие с Чарлс Мартин, крайният срок за насрочване на мача е 8 януари 2016 г.  На 28 ноември Тайсън Фюри поднесе голямата сензация, след като победи Владимир Кличко по точки след 12-рундова битка.

Среднощна стрелба до РПУ-то в Девня

http://www.cross.bg/devnya-mestni-kvartal-1491061.html

/КРОСС/Среднощни изстрели изведоха на улицата жителите от централния квартал на Девня, съобщи Топновини. Екшънът се разигра на разстояние по-малко от 100 метра от сградата на местното РПУ. Пред него преди дни стотина граждани протестираха срещу убийците на 23-годишния Мартин Кателиев и бездействието на полицията. Във вторник вечерта, на главната улица в квартал "Река Девня", двама местни младежи били засечени от три коли. Нападателите излезли навън, отворили вратата на автомобила, в който пътували младежите, и ги изкарали на улицата. Започнали да ги налагат, а след това един от бабаитите размахал пистолет и тръгнал да стреля напосоки. След екшъна, районът бе отцепен в широк периметър, а местни полицаи събираха гилзи до след полунощ. Към момента не са установени причините и участниците в конфликта. Според друга версия, всички действащи лица са отведени за разпит в близкото РПУ. При инцидента няма убити и ранени. "Да те е страх вече да отидеш до магазина", коментира местна жителка, близка на нападнатите момчета.  

Да успееш с Армани - Пътят от Варна до Дубай и обратно 

http://www.moreto.net/novini.php?n=308420

Варненката Геновева Иванова е от малкото българи, имали шанса да работят в престижния Armani Hotel Dubai – част от уникалната луксозна верига Armani Hotels and Resorts, разположен в най-високата кула в света – Бурж Халифа. След като завършва бакалавърска степен по Хотелски мениджмънт във Висшето Училище по Мениджмънт (ВУМ), благодарение на успешното сътрудничество на университета с University College Birmingham тя продължава образованието си във Великобритания, а след това започва работа като асистент „Lifestyle Manager” в известната хотелска верига.

Белият дом: Тръмп не е подходящ за президент

http://petel.bg/Beliyat-dom--Tramp-ne-e-podhodyashh-za-prezident__136995

Снимка: Уикипедия Вълна от критики по целия свят предизвика изказването на Доналд Тръмп на мюсюлманите да бъде забранено да влизат в...

Изповедта на рожденика Стефан Данаилов: Много ми е трудно без Мария

http://petel.bg/Izpovedta-na-rozhdenika-Stefan-Danailov--Mnogo-mi-e-trudno-bez-Mariya__136996

Големият български актьор Стефан Данаилов става на 73 години днес. Последните години от живота му не са особено приятни за него, тъй като в...

Току-що брутален смях в ефира на btv! Вижте каква шега накара Александър Кадиев да "избухне"

http://petel.bg/Toku-shho-brutalen-smyah-v-efira-na-btv--Vizhte-kakva-shega-nakara-Aleksandar-Kadiev-da-izbuhne__136997

Кадри: btv Водещият на предаването на "Тази сутрин" по btv Александър Кадиев избухна в бурен смях преди минути. На гости при Сашо и Деси бе...

Ченалова отново е поканена в Следствието

http://www.cross.bg/chenalova-yaneva-rymyana-1491059.html

/КРОСС/Очаква се дисциплинарно уволнената съдия от СГС Румяна Ченалова да се яви в сряда в Столичното следствие. Това е четвъртият й разпит в рамките на по-малко от месец, припомня БНР. Разследващите са засилили интереса си към нея след публикуването на записите на разговорите й с бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, коментира самата тя. Поредната си призовка Ченалова получила малко преди поредното си посещение в Етичната комисия на Висшия съдебен съвет в понеделник. Тази комисия проверява етичното съответствие на съдържанието на разговорите й с бившия председател на Софийския градски съд. Има ли престъпление около направата на записите и основание в съмненията за престъпление срещу правосъдието пък изследва образуваното досъдебно производство заради аферата "Яневагейт". Румяна Ченалова не изключи призовката, с която я канят в Столичното следствие, да е заради твърденията й, че нейната бивша приятелка Янева е искала с "пачка пари" да купи нейното мълчание. Каква е причината за срещата на Ченалова с разследващите ще стане ясно по обед. Още преди нея, обаче тя не скри, че не очаква този разпит да е крачка към установяване на истината. "Кой ще застане срещу себе си? Какво ще кажа аз сега в прокуратурата? Да, чувала съм, че главният прокурор се опитва да помогне на съдия Янева. Това ще бъде записано добросъвество от съответния разследващ орган, след което тя ще каже "не е вярно" и с това ще се изчерпат нещата

„Ню Йорк таймс”: За ИДИЛ войната на терен е добре дошла

http://offnews.bg/news/n_1/n_604222.html

След като в небето над Сирия и Ирак вече гъмжи навалица от бойни самолети на най-мощните армии в света, все по-силно се чуват гласове, че няма как «Ислямска държава» да бъде победена с бомби. С други думи необходими са смазващи военни действия по суша. Изненадващо на този фон, в „Ню Йорк таймс” излезе статия, подписана Рукмини Калимаки, в която аргументирано се твърди, че и войната «на терен» не върши работа, и дори би довела до ефект, обратен на желания. Публикуваме я тук с незначителни съкращения: Докато дебатът как по-добре да сдържаме «Ислямска държава» бушува в западните столици, самите джихадисти пределно ясно уточниха нещо. Те искат Съединените щати и техните съюзници да бъдат въвлечени в сухопътна война. Впрочем, когато Съединените щати първо завоюваха Ирак, един от най-ентусиазираните поддръжници на техния ход беше човекът, основал терористичната ядка, която пък по-късно стана «Ислямска държава» – Абу Мусаб ал-Заркауи. Той въодушевено нарече американската интервенция от 2003 г. «Благословеното Нашествие». Пророчества Неговата реакция за някои е неизвестна, а други я отхвърлят като празна реторика. Но тя сочи към едно от централните вярвания, мотивиращи терористичната групировка, овладяла обширни площи от Ирак и Сирия: Групировката базира своята идеология върху текстове на пророци, обявяващи, че ислямът ще победи след апокалиптична битка. А тя ще се разрази, след като западните армии вече са дошли в региона [на Близкия Изток]. Случи ли се такова нахлуване, «Ислямска държава» не само лесно ще обяви пророчеството за осъществено. Терористичната групировка би могла и да се възползва от случая за усилено вербуване на джихадисти - и то точно в момент, когато сякаш губи доброволци. Отчасти на тази теория се позова президентът Обама в своята реч в неделя, когато каза, че Съединените щати трябва да преследват «устойчива победа». Иначе казано по-скоро въздушни удари и подкрепа за местни сили, сражаващи се против «Ислямска държава», отколкото изпращане на ново поколение американски войници в сухопътна офанзива. Най-лошият капан «Казвал съм го неведнъж: Тези пророчества ги има – заради тях нападението по суша би било най-лошият възможен капан. Те искат войски на земята. Защото вече са си ги представили.» Това каза Жан-Пиер Филию, професор по близкоизточни изследвания и политология в Париж. Той е автор на «Апокалипсисът в исляма», научен труд, изследващ писанието, въху което ислямистите базират своята идеология. «Това е мощно въздействащ и емоционален разказ – поясно проф. Филию. - Той дава на потенциално вербуваните, както и на действащите бойци чувството, че не само са вътре в елита, но и че участват в съдбоносната финална битка.» Пропагандата на «Ислямска държава» гъмжи от препратки към апокалиптичното пророчество за последното велико сражение. Експертите по тероризъм казват, че това е инструмент за вербуване. С него ИДИЛ продава на потенциалните си войници обещанието, че ще получат възможно най-прекия шанс да ударят западните интереси и ще помогнат за сбъдване на древните ислямски пророчества. Имена на градове Конкретните текстове, на които ислямистите се позовават, описват битка в Дабик, както и в ал-Амак, малки градове, които до днес съществуват в северна Сирия. Обратното броене започва, щом в Дабик са стъпили «римляните» - понятие, които джихадистите сега удобно разтеглят, за да включи то американците и техните съюзници. Миналата година, когато активисти на «Ислямска държава» обезглавиха заложника Питър Кесиг, бивш рейнджър от армията на САЩ, те се постараха да извършат това в Дабик. «Ето ни, погребваме първия американски кръстоносец в Дабик, жадно очакваме и останалите от вашите армии да пристигнат», обяви палачът. Дабик сега се казва месечно онлайн списание на «Ислямска държава» и всеки негов следващ брой продължава да набива идеята за надвисналата битка на Страшния съд. От друга страна, Амак е името, което джихадистите са избрали за тяхната полуофициална информационна агенция. Именно тя миналата седмица съобщи че двойката, която уби 14 души в Сен Бърнардино, Калифорния, е от «поддръжници» на ИДИЛ. Да свети ли пясъкът? Как да бъде разгромена «Ислямска държава», е въпрос на интензивна дискусия. Докато Съединените щати се подготвят за избори, републиканските претенденти натискат за нахлуване по суша. А сенаторът Тед Круз се зарича да прати терористите «в забвение с бомбен килим». «Не знам дали пясъкът може да свети в тъмното, но ние ще пробваме», каза г-н Круз в събота по време на среща в кампанията. Има възможност една сухопътна операция да успее. Но все пак някои опитни анализатори предупреждават, че самият акт на нахлуването ще играе в полза на групировката, с нейната «пророческа» агитация. «За да се пречупи тази динамика, трябва да развенчаете пророчеството» казва проф. Филию. – Нужно е да го направите по пътя на военно поражение, например да превземете Рака. Но за това имате нужда от местните сили – от араби сунити.» Това засега е подходът на администрацията на Обама, който въоръжи, а и достави подкрепа от въздуха на доста милиции в Северен Ирак и Сирия, надявайки се да даде местна облицовка на върха на меча. Резултатът беше двусмислен... Предели на войнствеността Усилието е ограничено от факта, че единствените жизнеспособни партньори засега са кюрдските отреди, които желаят да се бият само в ивица земя в северна Сияря, в земи предимно кюрдски. Миналия месец град Синджар в северен Ирак, който беше» над 15 месеца под бруталната власт на «Ислямска държава", падна пред кюрдските сили за по-малко от 48 часа, след упорити атаки от американските щурмови самолети А-10. Докато кюрдските сили напредваха, войниците на «Ислямска държава», минирали пътища и къщи, предпочетоха да побягнат вместо да се бият за града. И запалиха стотици автомобилни гуми, така че димът да затъмни тяхното оттегляне. И все пак месец по-късно кюрдските сили напреднаха отвъд Синджар много малко. Техните командири дадоха да се разбере защо малко: в останалата част от района са предимно араби сунити, не кюрди. Същата схема се е повтаряла и в съседна Сирия. Сирийските кюрдски сили бяха достигнали по-рано тази година село Ейн Еиса, само на 30 мили (48 км) северно от Рака, фактическата столица на провъзгласената от терористите «държава». Но останаха дотам. «Не би било подходящо за нас да вървим по-нататък на юг», каза през лятото Редур Селил, говорител на тези бойци. В интервю той поясни че много от войниците са притеснени от перспективата да влизат в арабски земи. * * * Към сегашния момент САЩ и партньорите им не успяват да намерят съюзническа сила от араби сунити. През октомври т. г. администрацията на Обама призна, че се е провалила програма за 500 милиона долара за обучаване на местни войници – мнозина от тях араби сунити. Така подкрепяната от САЩ нова сила, която да отскубне територии от «Ислямска държава», изглежда съществува само по име.

Депутатите в НС почетоха паметта на Димитър Попов

http://www.bnews.bg/article-144837

В началото на пленарното заседание председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че Димитър Попов ще бъде запомнен като последователен защитник на правовия ред в България.

Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на Димитър Попов

http://pik.bg/депутатите-почетоха-с-минута-мълчание-паметта-на-димитър-попов-news449399.html

Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на Димитър Попов

Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на бившия министър-председател Димитър Попов. Министър-председателят на България в правителството, управлявало страната от 20 декември 1990 година до 8 ноември 1991 година, почина на 5 декември.

Попов е роден на 26 юни 1927 година в град Кула. Той завършва право в Софийския университет през 1950. За кратко работи като миньор (1953-1955), след което е юрисконсулт в София. От 1972 до 1990 е съдия в Софийския градски съд. В резултат на протестите от есента на 1990 г. пада правителството на Андрей Луканов. След преговори между БСП и СДС Димитър Попов е избран за премиер. В неговото коалиционно правителство за пръв път влизат представители на опозицията.

Икономическият блок е представен от Иван Костов, който е избран за финансов министър, и Иван Пушкаров, който поема икономиката. Виктор Вълков от БЗНС е назначен за външен министър, а Александър Томов е вицепремиер. Докато е на тази длъжност, през 1985 г. той осъжда на смърт 26-годишния Тодор Дечев, който е обвинен, че е осквернил надгробния камък на Людмила Живкова, което той твърдял, че е извършил в нетрезво състояние. След като е арестуван Дечев признава и за още две престъпления, които според негови близки са скалъпени – че нападнал постовия пред столичната Пожарна и му отнел автомата, след което нападнал и полицай в квартал „Хаджи Димитър".

При нападението войникът пада и си чупи черепа, но след като излиза от кома разпознава Дечев. Върховният съд потвърждава присъдата и тя е изпълнена, след като и Държавният съвет отказва да помилва осъдения. През 1992 се кандидатира неуспешно за президент от Българската национална демократическа партия. Попов става популярен и с репликата - "За Бога, братя, не купувайте!".


Делото “Будител” срещу държавата” е хибридна гражданска война

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5162820

Държавната власт не само че не е одържавила храма “Св. Александър Невски”, но и директно е признала БПЦ за негов собственик

През 1977 г. в Секретариата на ЦК на БКП постъпва доклад на председателката на Комитета за изкуство и култура др. Людмила Живкова. Първото изречение гласи: “Другари, в нашата страна се наброяват над 4000 църкви и манастири,
Държавната власт не само че не е одържавила храма “Св. Александър Невски”, но и директно е признала БПЦ за негов собственик През 1977 г. в Секретариата на ЦК на БКП постъпва доклад на председателката на Комитета за изкуство и култура др. Людмила Живкова. Първото изречение гласи: “Другари, в нашата страна се наброяват над 4000 църкви и манастири,

А. Райчев: Кунева пак ще стане червена кукувица, Борисов - мутра, а ДСБ- протестъри

http://frognews.bg/news_103313/A-Raichev-Kuneva-pak-shte-stane-chervena-kukuvitsa-Borisov---mutra-a-DSB--protestari/

За щастие нашата съдебна система е малко по-независима от румънската. Той отчете като положителен факт това, че ГЕРБ не са вкарали някой в затвора от бившите управления, както е станало в Румъния. това каза в сутрешния блок на Нова телевизия социологът Андрей Райчев.

Откриват лаборатория по „Автоматизирано проектиране в електрониката”

http://www.cross.bg/elektronikata-proektirane-elektronik-1491058.html

/КРОСС/Oфициалното откриване на лаборатория "Автоматизирано проектиране в електрониката" на катедра „Електроника" ще се съсътои от 10 часа в Русенския университет. Лабораторията е оборудвана с компютърна техника от дарение на фирма „Щайнер Електроник". В нея основно ще се провеждат занятия по дисциплината „Автоматизирано проектиране в електрониката". На откриването ще присъстват ректорът на Русенски университет, чл.-кор. проф. Христо Белоев, Зигфрид Щайнер и Зоя Щайнер, които са почетни доктори на висшето училище и членове на ръководството на фирма „Щайнер Електроник", представители на академичното ръководство на университета и факултета, преподаватели и студенти.  

Владимир Чуков: ИД започва да се свива и големите играчи искат своя дял

http://www.moreto.net/novini.php?n=308461

„Ислямска държава” вече започва да се свива и затова всички от големите играчи започва да иска своята част, своя пай. Всеки иска да наследи част от териториите и влиянието, което ще загуби „Ислямска държава”. Всеки един от тези играчи прилага етническото прочистване, каза по БТВ арабистът професор Владимир Чуков.

Цитат на деня: Очаквам още няколко искания за имунитета ми - за 9-ти и за 6-ти клас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/12/09/2665906_citat_na_denia_ochakvam_oshte_niakolko_iskaniia_za/?ref=rss


Очаквам да ми бъде поискан имунитета още няколко пъти - едното касае мое хулиганско действие от 9-ти клас, другото в 6-ти клас. Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров от парламентарната трибуна. Той поиска решението за създаване на комисията, която да се занимава с искането на главния прокурор Сотир Цацаров за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване по стари обвинения  - от 2011 и 2013 г., да се гледа преди поправките в Конституцията.

"Толкова бързо и...

Кметът на Смядово: Новият тотомилионер е добра поличба, дано общинска хазна се напълни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163377

Цяло Смядово и околността се чуди кой е тотомилионерът, който спечели над 4 милиона лева от играта “Тото 2 – Зодиак”. Това е първата печалба в играта от създаването й през 2014 г. Досега никой не бил уцелвал печелившата комбинация от 5+1. 
Новината се съобщава всеки ден по общинската радиоточка. Радиоводещият Тодор Андонов напомня на играещите
Цяло Смядово и околността се чуди кой е тотомилионерът, който спечели над 4 милиона лева от играта “Тото 2 – Зодиак”. Това е първата печалба в играта от създаването й през 2014 г. Досега никой не бил уцелвал печелившата комбинация от 5+1.  Новината се съобщава всеки ден по общинската радиоточка. Радиоводещият Тодор Андонов напомня на играещите

Добре да се преоткриваме във вярата. А тя би ни посетила и утешила единствено със смирение и поглед вътре в нас

http://www.cross.bg/predstavlenie-chovek-smirenie-1491060.html

/КРОСС/Тази вечер, в Малък градски театър зад канала, е премиерата на "Изкуството на комедията" на Мариус Куркински. Като режисьор той поглежда за втори път към пиесата на Едуардо де Филипо. Написана преди половин век, историята събира доста любопитни и познати и в днешно време герои. В историята на Едуардо де Филипо, създадена по реални ситуации, открива повод за истински театър, извън фалша и суетата и се чувства на място.  Пред "Монитор" Мариус Куркински казва: "Бързаме да осъдим другия, а не виждаме, че проблемът е в нас и трябва да тръгнем отвътре навън. Съвременният човек много упорито опитва да замаскира пред себе си, че не е в него проблемът, а в обществото и в другия. Категоричен съм, че е добре да се преоткриваме във вярата. А тя би ни посетила и утешила единствено със смирение и поглед вътре в нас, после в другите хора."   - Мариус, довечера е предпремиерата на спектакъла ви „Изкуството на комедията" по пиесата на Едуардо де Филипо в театър „Зад канала". Поверили сте финала на едно дете, което излиза на сцената като символ на светлината. Напоследък обаче все по-често ни връхлитат новини за детско насилие. Защо е този мрак в света? - Лъжовно е това, че със света се случва нещо ново. Имало го е във всяка епоха от нашата обозрима цивилизация. Преди насилието дори е било по-страшно - и детското, и другото

РБ ще напусне коалицията, ама другия път

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5162621

Най-големият балансьор във властта вече не е ДПС, а Бойко Борисов Акцент: Ненчев и БЗНС няма да видят министерски пост в близките 300 години  
Евгени Петров
Какво ще се случи, ако гласуването на конституционните промени се провали и Христо Иванов подаде оставка? Дали РБ ще напуснат коалицията и ще предизвикат ли криза и предсрочни избори?
Най-големият балансьор във властта вече не е ДПС, а Бойко Борисов Акцент: Ненчев и БЗНС няма да видят министерски пост в близките 300 години   Евгени Петров Какво ще се случи, ако гласуването на конституционните промени се провали и Христо Иванов подаде оставка? Дали РБ ще напуснат коалицията и ще предизвикат ли криза и предсрочни избори?

Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на Димитър Попов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/09/2665900_deputatite_pochetoha_s_minuta_mulchanie_pametta_na/?ref=rss


Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на бившия премиер Димитър Попов.

Напусна ни един държавник, юрист, чиято дейност свързваме с началото на демократичните промени в България, поел страната в труден момент, каза председателят на парламента Цецка Цачева. По думите й той е бил известен с последователното си поведение и правителството му било пример за правителство на националното съгласие.

Димитър Попов - премиер на страната от 20 декември 1990 г. до 8 ноември 1991...

7 out of 14 municipal hospitals report positive financial result by the end of the first nine months of the year in Sofia

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261599_7+out+of+14+municipal+hospitals+report+positive+financial+result+by+the+end+of+the+first+nine+months+of+the+year+in+Sofia

We already have information about financial results of the municipal hospitals and diagnosis - consult centres on the territory of Sofia Municipality by the end of the first nine months of the year. That is what deputy mayor of Sofia Municipality in charge with Finance and Economic Activity and Municipal Healthcare, Doncho Balabanov, said for BNR.

“7 out of 14 municipal hospitals in Sofia Municipality report positive financial result by the end of the first nine months of the year, as 20 out of 29 diagnosis - consult centres report either positive or zero result,” Balabanov said.
He expressed an opinion that it was good result in view of the fact that it wasn’t an easy year for the healthcare in general.

Balabanov said that not financial state, but also social effect were taken into account in reporting the results.

Кметът на Смядово: Новият тотомилионер е добра поличба, дано общинска хазна се напълни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163371

Цяло Смядово и околността се чуди кой е тотомилионерът, който спечели над 4 милиона лева от играта “Тото 2 – Зодиак”. Това е първата печалба в играта от създаването й през 2014 г. Досега никой не бил уцелвал печелившата комбинация от 5+1. 
Новината се съобщава всеки ден по общинската радиоточка. Радиоводещият Тодор Андонов напомня на играещите
Цяло Смядово и околността се чуди кой е тотомилионерът, който спечели над 4 милиона лева от играта “Тото 2 – Зодиак”. Това е първата печалба в играта от създаването й през 2014 г. Досега никой не бил уцелвал печелившата комбинация от 5+1.  Новината се съобщава всеки ден по общинската радиоточка. Радиоводещият Тодор Андонов напомня на играещите

Гъстата мъгла е ускорител на грипа

http://www.cross.bg/mugla-vreme-chiito-1491057.html

/КРОСС/Гъстата мъгла може да се окаже ускорител на грипа. Причината е, че влажният въздух задържа вирусите ниско и така се заразяваме по-лесно, обясниха лекари. "Мъглата може да бъде опасна за човешкото здраве, но все пак организмът ни си има своите защитни механизми", успокои специалистът по белодробни болести д-р София Ангелова. "Има мукоцилиарен апарат, който ни предпазва от фините прахови частици", обясни тя пред Нова тв. Този апарат обаче може да не функционира добре например при бебета, чиито майки са пушили по време на бременността. Или при деца, чиито родители пушат пред тях. "Тогава се появява кашлицата, която е защитен механизъм", обясни още д-р Ангелова.Тя посъветва, когато излизаме по време на мъгла, да си загръщаме лицето с шал. Освен това препоръчва да се ядат много плодове и зеленчуци. Вчера беше обявен жълт код в 10 области на Северна и Западна България заради гъста мъгла. На някои места тя се задържа през целия ден. За останалата част от страната обявеният код беше зелен. Синоптиците очакват мъглите да се задържат и през следващите два-три дни. Очаква се температурите да се понижават с по градус на ден. По-ясно ще бъде времето през уикенда. Минималните температури в събота ще бъдат около 0 градуса, а максималните - 5 градуса.

Христо Иванов се появи с нова прическа за промените в Конституцията (снимки)

http://pik.bg/христо-иванов-се-появи-с-нова-прическа-за-промените-в-конституцията-снимки-news449394.html

Христо Иванов се появи с нова прическа за промените в Конституцията (снимки)

Христо Иванов дойде в Народното събрание, видя репортер на ПИК. Протестърът-министър се появи във видно добро настроение и с нова прическа.

Иванов не пожела да коментира пред нас дали има очаквания, че промените ще минат. 

Вчера обаче стана ясно, че голяма част от депутатите, които са се подписали първоначално за промените, които искаха реформаторите са се отказали от подписите си и така всички промени на Радан Кънев и Христо Иванов по всяка вероятност няма да бъдат приети. 

 

След загубата на изборите, Мадуро обеща промени и вето на закона за политическа амнистия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/09/2665897_sled_zagubata_na_izborite_maduro_obeshta_promeni_i/?ref=rss


Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че ще направи промени в кабинет във вторник, след като неговата управляваща Социалистическа партия претърпя поражения в парламентарните избори през уикенда, предаде "Ройтерс"

Мадуро също така обеща да наложи вето на плановете на опозицията за закон за амнистията за политическите затворници.

Настоящият председател на Народното събрание Диосдадо Кабело добави, че правителството ще назначи 12 нови съдии във Върховния съд, наред с...

Ограничават движението на товарни автомобили по пътищата

http://pik.bg/ограничават-движението-на-товарни-автомобили-по-пътищата-news449395.html

Ограничават движението на товарни автомобили по пътищата

Ограничава се движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона /включително ремаркета и полуремаркета/ с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, съобщават от МВР. Мярката е с цел осигуряване на по-висока безопасност.

Тя е целогодишна за периода на официалните празници: последният работен ден преди празници - от 16.00 часа до 20.00 часа, и последния почивен /празничен/ ден - от 14.00 часа до 20.00 часа.

Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.

Ограниченията не важат за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари /ADR/, живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.


Льо Пен - едно съвсем нормално семейство?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261598_%D0%9B%D1%8C%D0%BE+%D0%9F%D0%B5%D0%BD+-+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BC+%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%3F

 Льо Пен ли са най-интересното семейство във Франция? Серж Хефез се усмихва и казва: "Да, за един психоаналитик те са много интересни. Льо Пен предлагат всичко, което е необходимо за един добър психоанализ", казва той. Според него, семейство Льо Пен е добър пример за „праисторическа орда” – онзи първичен семеен съюз, в който, според Дарвин и Фройд, са се водили ожесточени битки за лидерство и сексуално превъзходство.

"На първо място виждаме всемогъщия тиранин Жан-Мари Льо Пен, около когото витаят и слухове за кръвосмешение. Самият Жан-Мари Льо Пен веднъж сравни отношението към дъщеря си с брачен съюз”, казва психоаналитикът. Ясно забележими са и битките между отделните поколения. "Взаимоотношенията в семейство Льо Пен много напомнят за някои легенди от гръцката митология – например за полубожеството Тантал, в чието прокълнато семейство се раждал по един убиец във всяко поколение. И този убиец неизменно се насочвал срещу собствения си род", допълва Серж Хефез.

Отцеубийство и прогонване на Сатаната

Съвременната отцеубийца се казва Марин льо Пен. През 2011 година тя пое председателството на партията от баща си, от когото е наследила русата коса, плътния си глас и дясната нагласа. През август 2015 година тя го изхвърли от партията, след като Жан-Мари Льо Пен, известен като провокатор, враг на исляма и антисемит, за пореден път обяви газовите камери на нацистите за "детайл от историята".

Целта на дъщерята беше да неутрализира евентуалните вреди за имиджа на партията. Изглежда, че успя в това си начинание, независимо, че и тя държи на национализма, приветства връщането на смъртното наказание и ненавижда ЕС.

Марин изтласка всемогъщия си баща Жан-Мари Льо Пен от партията

След успеха на изборите за Европейски парламент през 2014 година, „Националният фронт” спечели и първия тур на регионалните избори във Франция.

"По този начин отцеубийството бе завършено. Марин Льо Пен победи и постигна това, което баща ѝ никога не успя. С този изборен успех, Марин Льо Пен изпрати баща си в историята", казва Серж Хефез. Той смята, че амбициозната лидерка е придала съвсем нов и различен облик на партията си. "Националният фронт сега изглежда почти като всяка друга нормална партия", твърди психологът.

Най-опасната от всички в семейството

По този начин Марин Льо Пен задвижи една политическа тенденция, която би могла да я възнагради с президентския пост на изборите през 2017 година. А какво има да се случва в семейство Льо Пен? Според психолога Хефез там също могат да се очакват бурни събития. "Конфликтът между поколенията ще се повтори със сигурност – този път между леля и племенница. 26-годишната племенница Марион-Марешал Льо Пен" е красавица – тя е русокоса като леля си и останалата част от клана. Въвлечена в политиката от дядо си, Марион е избрана за депутат в Националното събрание през 2012 година – тогава тя е едва 22-годишна – най-младата депутатка в историята на страната.

Битката между леля и племенница тепърва предстои

"Мнозина гледат на нея вече като на икона. При това тя е най-опасната и най-лошата от всички в семейство Льо Пен. Тя е най-екстремистки настроена от всички", заяви преди изборите съперникът й от консервативния лагер Кристиан Естрози. За разлика от леля си, Марион-Марешал Льо Пен застава твърдо зад традицията на дядо си и иска да завърши започнатото от него дело. Убедената католичка категорично отхвърля хомосексуалните бракове, а изявленията й срещу имигрантите са също толкова крайни и провокативни, колкото и тези на дядо ѝ.

Семейните връзки и ксенофобията

Племенницата Марион и лелята Марин спечелиха сензационен успех на първия тур на регионалните избори. В собствените си изборни райони в Североизточна и Югоизточна Франция те спечелиха над 40 процента от гласовете. Психоаналитикът Серж Хефез е убеден, че "борбата за власт сега ще се разиграва между тези две жени. В тяхната семейна система е на почит една определена идеология – тази на „Националния фронт”. Тази идеология отхвърля всичко чуждо, а собствената идентичност се дефинирана чрез отхвърлянето на чуждото", казва Серж Хефез и заключава: „Само по себе си семейство Льо Пен изобщо не е опасно, но идеите, които то изповядва са много опасни".

Сирийските бунтовници напускат Хомс след сделка с Асад

http://offnews.bg/news/n_1/n_604283.html

Сирийските бунтовници са започнали да напускат град Хомс - последният град, който беше под изцяло техен контрол, пише Би Би Си. Бунтовниците напускат града след сделка с армията на Асад, като съвсем скоро Хомс отново ще бъде под контрола на властите в Сирия. Бунтовниците ще се преселят в районите, които са под техен контрол. Хомс бе определен като "столица" на протестите срещу Асад по време на Арабската пролет и в последствие бастион на бунтовниците.

Физическите упражнения помагат за „тонизиране“ на мозъка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261597_%D0%A4%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%E2%80%9E%D1%82%D0%BE%D0%

  Умерени физически упражнения могат да увеличат гъвкавостта на мозъка и да подобрят ученето, предполага ново изследване, цитирано от The New York Times. С напредване на възрастта визуалният кортекс – частта от мозъка, която обработва визуална информация, загубва способността си да се обновява . Това затруднява възстановяването след наранявания и болести, казва Клаудия Линги, невролог от Университета в Пиза и един от авторите на проучването. 
Тя и колегите й са помолили 20 пълнолетни доброволци да гледат филм с превръзка на едното око, докато седят на стол. По-късно участниците са се упражнявали на неподвижно колело за 10-минутни интервали, гледайки филм. 
Когато едното око е превързано, визуалният кортекс компенсира с увеличаване на активността. Д-р Лунги и екипът й са тествали разликата в силата на двете очи на доброволците след прожекцията на филма. Тази разлика е показател за промените във визуалния кортекс. Тя е била по-ясно изразена след физическите упражнения. Изводът е, че физическите упражнения по-някакъв начин увеличават пластичността на мозъка. 

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5162823

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Най-малко осем жертви на атака на талибаните срещу летището в Кандахар

http://www.mediapool.bg/nai-malko-osem-zhertvi-na-ataka-na-talibanite-sreshtu-letishteto-v-kandahar-news242866.html

Най-малко осем души са загинали заради атаката на талибаните срещу летището в афганистанския град Кандахар, където са разположени сили на НАТО и на афганистанската армия. Атаката е започнала във вторник вечерта и е продължила цяла нощ, предаде АФП, цитирана от агенция “Фокус“. “Осем души, сред които цивилни и войници, са загинали“, заяви говорителят на губернатора на провинция Кандахар. Според военния командващ в Кандахар загиналите са 18 души. В сряда сутринта афганистанското правителство заяви, че неизвестен брой нападатели са били убити в района на летището в Кандахар. Местни жители обаче съобщават за продължаващи престрелки и взривове.

Преглед на варненския печат - 9 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=308468

„Във Варненско не достигат деца за 12 училища”, е заглавие от първа страница в днешния брой на варненския вестник „Черно море”. 12 училища трябва да бъдат дофинансирани от община Варна, тъй като не могат да запълнят минимума от ученици в един клас, информира изданието.

Депутатите устояха и си запазиха дългата коледна ваканция

http://politics.actualno.com/deputatite-ustojaha-i-si-zapaziha-dylgata-koledna-vakancija-news_512331.html

Дни преди предстоящите Коледни и Новогодишни празници независимият народен представител Велизар Енчев предложи за пореден път съкращаване на депутатската ваканция. Припомняме, че Енчев „разгорещи" пленарна зала преди Великденската почивка тази година с искането си Народното събрание да почива толкова, колкото и всички български граждани. Преди да се захванат с промените в Конституцията, независимият депутат отново поиска промяна в правилника за организацията и работата на Народното събра

Търсим 1 млрд. евро по проекти от оперативните програми

http://business.actualno.com/tyrsim-1-mlrd-evro-po-proekti-ot-operativnite-programi-news_512336.html

Проекти за 1 милиард евро все още не са изплатени на България от Брюксел по програмите от изтичащия финансов период до края на годината. Това съобщи еврокомисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу пред БНР. Тя обясни, че парите няма да се загубят, защото част от финансирането на големите инфраструктурни проекти като магистралите ще бъде прехвърлено от бюджета на новата финансова рамка за 2014-2020 година. Българският темп на усвояване на еврофондовете е около 83%, което все още

8-те града в света с най-ужасен трафик в час пик

http://curious.actualno.com/8-te-grada-v-sveta-s-naj-ujasen-trafik-v-chas-pik-news_512340.html

Мислите си, че трафикът в София е ужасен? Ако живеехте в някои от следните градове, вероятно мнението ви щеше да се промени. Представяме ви населените места с най-натоварен трафик в час пик, класирани от CNN Money. Истанбул Със своите мостове, свързващи Азия и Европа, този град е голямо предизвикателство за шофьорите в час пик. Хората тук прекарват средно 125 часа годишно в задръствания. Изчисленията са направени на базата на две 30-минутни задръствания на човек всеки ден. Маршрут, който обикн

Идентифицираха трети нападател от клането в "Батаклан"

http://europe.actualno.com/identificiraha-treti-napadatel-ot-klaneto-v-bataklan-news_512342.html

Мъж на 23 години от Страсбург е бил идентифициран като третия джихадист-участник в клането в парижката зала „Батаклан” на 13 ноември, при което загинаха 90 души. Това съобщи АФП, като се позовава на свой източник във френската полиция, предаде БГНЕС. Фуед Мохамед Агад, чиято самоличност е разкрита, е отишъл в Сирия, заедно с брат си и група техни приятели в края на 2013, разкрива източникът на агенцията сред разследващите органи. Повечето са били арестувани миналата година, след кат

Професиите, които правят жените по-желани

http://curious.actualno.com/profesiite-koito-pravjat-jenite-po-jelani-news_512337.html

Съжаляваме, манекенки, вие не сте единствените дами, които мъжете намират за секси. В днешно време представителите на силния пол искат изискана дама, която не просто изглежда добре, а и има амбиции за израстване в кариерата. Представяме ви ТОП 12 на професиите, които правят жените по-желани в очите на мъжката половина от населението. Ето кои са те: 12. Барманка 11. Сервитьорка 10. Мажоретка 9. Професионален атлет 8. Фитнес инструктор 7. Актриса 6. Стюардеса 5-те професии, които правят ж

Американски лекари ще извършат първата трансплантация на пенис в САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261596_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+

 Лекари от Университета „Джонс Хопкинс“ се подготвят за първата трансплантация на пенис в САЩ – процедура, която има потенциала да помогне на стотици ранени военни ветерани, пишеDiscovery News. Говорител на университетската болница потвърждава пред The New York Times, че първата по рода си операция е планирана за войник, който е претърпял наранявания на гениталиите при бомбен взрив в Афганистан. 
12-часовата операция ще включва разтягане на нерви и кръвоносни съдове и след време би могла да доведе до възстановяване на уринарната и сексуалната функции. Тъй като при процедурата ще се възстанови само пенисът, но не и тестисите, пациентът няма да може да има биологични деца. Над 1367 войници са пострадали от наранявания на гениталиите между 2001 и 2013 година в Ирак и Афганистан. 
Въпреки че операцията не е животоспасяваща, лекарите и Департаментът по отбраната на САЩ смятат, че тя е изключително важна за справяне с психологическите травми, от които страдат войниците. Университетът е оторизиран да извърши 60 експериментални операции, като органите ще бъдат взети от починали мъже, чиито семейства са дали съгласие. 
По-рано тази година мъж от Южна Африка премина през първата в света трансплантация на пенис и по-късно съобщи, че е станал баща. В неговия случай тестисите не са били увредени и са функционирали нормално. 

Журналист: Русия и Турция забравиха, че има по-голям враг

http://pik.bg/журналист-русия-и-турция-забравиха-че-има-по-голям-враг-news449392.html

Журналист: Русия и Турция забравиха, че има по-голям враг

ИД е много повече виртуална държава, отколкото истинска. Образът на "Ислямска държава" достига до нас повече от медии и пропагандни канали, в които виждаме джихадистите да тероризират и обезглавяват хора. Това каза в сутрешния блок на БНТ журналистът Георги Милков.

В момента има специалисти, които прекарват времето си в гледане на клипове с обезглавявания и отсяват истинската информация. Това е марката, брандът на "Ислямска държава", и тези клипове ще стават все повече, заяви той. Франция е неотменима цел на модерния джихад, тъй като се води "Империя на злото". Но не е само Франция, напоследък много модерна цел на "Ислямска държава" е и Русия, особено след включването й в ударите в Сирия, посочи Милков.

Това, което се случва между Турция и Русия, е голям проблем, защото сякаш и на двете места в момента са забравили, че има по-голям враг. Жалко е това, което се случва, тъй като разконцентрира фокуса на световната общност в борбата й с "Ислямска държава". Двете държави имат твърде много общи интереси и се надявам, че ще намерят път за разбирателство, коментира Георги Милков.

 

Две правителства и една компания спорят за потънал кораб на стойност над 17 милиарда долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261595_%D0%94%D0%B2%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%82

 Повече от 300 години след потъването си край бреговете на Колумбия, превърнал се в легенда и мечта за търсачите на съкровища плавателен съд е открит, пише The Verge. Три различни юридически субекта предявяват претенции върху съкровището в испанския галеон “Сан Хосе“ на стойност между 1 и 17 милиарда долара. Американската компания Sea Search, специализирана в изваждане на потънали кораби, и колумбийското и испанското правителства посочват, че имат права върху сребърните монети, бижутата и другите скъпоценности на борда. 
Като флагман на Испанската армада корабът „Сан Хосе“ пренася съкровище от южноамериканските колонии на Испания обратно към родината. Стоките служат за финансиране на битките срещу Великобритания във Войната за испанското наследство. През 1708 година обаче британски адмирал потапя кораба край бреговете на Картахена, Колумбия, опитвайки се да открадне ценния товар. Плавателният съд експлодира и потъва, при което само 11 от общо 600-те души екипаж и пътници оцеляват. Адмиралът не успява да превземе кораба. 
Sea Search Armada ръководи издирването на „Сан Хосе“ през 80-те години, което, според компанията, е достатъчно основание за претенции върху собствеността на кораба. Фирмата посочва, че е открила местоположението му през 1981 година и е сключила договор с колумбийското правителство, гарантиращ, че Search Aramada ще получи 35 процента от съкровището. Колумбийският парламент обаче гласува против споразумението и, от гледна точка на колумбийската държава, прекратява спора. Search Armada изтъква, че въпросът все още не е решен. Испания, от друга страна, обмисля, дали да се бори за съкровището, предвид факта, че е първоначалният собственик на кораба.

Горските стопанства тънат в лукс: Ултрамодерни и скъпи джипове за гората! Кой плаща?

http://www.bnews.bg/article-144836

Стремим се да наваксаме изоставането на техническото обезпечаване на дейностите”, смята Дамянов. По думите му освен луксозния джип ще бъдат закупени още 66 други високопроходими джипа, както и багери и булдозери.

Никола Гратери и Антонио Никасо представят "Бялото злато"

http://www.cross.bg/grateri-nikola-antonio-1491056.html

/КРОСС/ Никола Гратери и Антонио Никасо представят българското издание на книгата си "Бялото злато" днес от  16.30 ч. в Литературен клуб „Перото". Авторите  са гости на Международния Софийски панаир на книгата в НДК.  В книгата Антонио Никасо и Никола Гратери проследяват широкия път на трафика на кокаина, предприемайки пътуване от Колумбия, през Европа до Австралия, показвайки стъпка по стъпка как този бизнес обогатява трафикантите, убива зависимите, заразява банковата система и корумпира хората с власт. За да напишат тази книга, авторите са интервюирали редица следователи, журналисти, експерти, срещали са се с няколко чуждестранни полицейски служби и специализирани институции в проследяването трафика и тенденциите на пазара на дрога. Книгата излезе от печат през 2015 г. в Италия и вече има три издания.  „Кокаинът е сук, т.е. пазар на арабски, голям пазар на миражи и илюзии, измамно удоволствие, създадено чрез заблуждаване на съзнанието. Някои го пушат, други го шмъркат. До деветдесетте години той бе дрогата на елита, сега е масово купонясване...Пазар, за който няма кризи.  Според Службата на ООН за наркотиците и престъпността, през 2012 г. над 243 милиона души на възраст между петнайсет и шейсет и четири години поне един път са взимали някакви незаконни вещества, между които и кокаин, най-продаваната стока от ндрангетата

Бандерас и Мелани Грифит вече са официално разведени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261594_%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%81+%D0%B8+%D0%9C%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%93%D1%80%D0%B8%D1%84%D0%B8%D1%82+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%B

 Холивудските знаменитости Антонио Бандерас и Мелани Грифит ще бъдат официално разведени на 20 декември след 18-годишен брак. Според документите, цитирани от „Ентъртеймънт онлайн”, испанският секссимвол ще плаща 65 000 долара месечна издръжка на бившата си.
Освен това печалбата от всички филми, в които двамата са участвали в периода 2004-2014, ще бъде поделена между тях по равно. Става дума за „Шрек” 2, „Мачете убива”, „Котаракът в чизми”, „Непобедимите 3”.

Според по-старо споразумение, Бандерас си запазва цялата печалба от лентите преди 2004 година, като „Маската на Зоро” и „Деца шпиони”.

Двамата вече са продали и поделили печалбата от имението си в Лос Анджелис, но къщата в Аспен остава за Мелани. Друга част от споразумението урежда разделяне на голям брой произведения на изкуството „на добра воля”, сред които има и няколко творби на Пикасо.

Миналата година 58-годишната актриса заяви, че има „непреодолими различния” с 55-годишния Антонио като причина да поискат развод. „Премислено и в съгласие решихме да сложим край на почти 20-годишния си брак по приятелски начин като се уважаваме един друг, както и нашето семейство и приятели и красивите моменти, които сме изживели заедно.

Двамата остават в приятелски отношения въпреки раздялата. Те се събраха през юни за дипломирането на дъщеря им Стела.

ЕК: Проекти за 1 млрд. евро още не са изплатени на България. Парите нямало да се изгубят

http://petel.bg/EK--Proekti-za-1-mlrd--evro-oshhe-ne-sa-izplateni-na-Balgariya--Parite-nyamalo-da-se-izgubyat__136993

Проекти за 1 милиард евро все още не са изплатени на България от Брюксел по програмите от изтичащия финансов период до края на годината....

4 сценария за конфликта между Турция и Русия! Първият може да взриви региона

http://petel.bg/4-stsenariya-za-konflikta-mezhdu-Turtsiya-i-Rusiya--Parviyat-mozhe-da-vzrivi-regiona-__136994

Снимка: epa.eu След като руският президент Владимир Путин подписа указ за прилагане на специални мерки спрямо Турция, острата криза в...

Владимир Тодоров: Тъмни сили спират отпадането на стикерите за гражданска

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163355

Тъмните сили, които спират прогреса и отпадането на стикерите за гражданска отговорност, имат финансови и икономически интереси. Това каза Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи по bTV.
По думите му депутатът Петър Кънев не иска да отпаднат стикерите при въвеждането на онлайн плащане на гражданска
Тъмните сили, които спират прогреса и отпадането на стикерите за гражданска отговорност, имат финансови и икономически интереси. Това каза Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи по bTV. По думите му депутатът Петър Кънев не иска да отпаднат стикерите при въвеждането на онлайн плащане на гражданска

Талибаните: 150 са убитите войници в Кандахар. НАТО: Загинали няма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163364

Най-малко осем души са загинали, след като талибани нападнаха летището в афганистанския град Кандахар, където са разположени сили на НАТО и на афганистанската армия. Атаката е започнала във вторник вечерта и е продължила цяла нощ, съобщи АФП.
„Осем души, сред които цивилни и войници, са загинали“, заяви говорителят на губернатора на провинция
Най-малко осем души са загинали, след като талибани нападнаха летището в афганистанския град Кандахар, където са разположени сили на НАТО и на афганистанската армия. Атаката е започнала във вторник вечерта и е продължила цяла нощ, съобщи АФП. „Осем души, сред които цивилни и войници, са загинали“, заяви говорителят на губернатора на провинция

Спор в ефир кой спира отпадането на стикерите за гражданска отговорност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163367

Тъмните сили, които спират прогреса и отпадането на стикерите за гражданска отговорност, имат финансови и икономически интереси. Това каза Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи по bTV.
По думите му депутатът Петър Кънев не иска да отпаднат стикерите при въвеждането на онлайн плащане на гражданска
Тъмните сили, които спират прогреса и отпадането на стикерите за гражданска отговорност, имат финансови и икономически интереси. Това каза Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи по bTV. По думите му депутатът Петър Кънев не иска да отпаднат стикерите при въвеждането на онлайн плащане на гражданска

Тайсън Фюри загуби една от титлите си

http://www.mediapool.bg/taisan-fyuri-zagubi-edna-ot-titlite-si-news242865.html

Световният шампион по бокс Тайсън Фюри загуби една от четирите си титли по-малко от две седмици, след като я спечели. Международната боксова федерация IBF лиши британеца от своя шампионски колан, защото той отказа да се бие срещу определения му претендент Вячеслав Глазков, предаде ББС. Вместо с него Фюри подписа договор за мач реванш с бившия шампион Владимир Кличко. През ноември Фюри детронира Кличко след 12-рундов мач в Дюселдорф. Британецът продължава да е носител на поясите в WBA, WBO и IBO.

Бензинът пада под 2 лева след Нова година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261593_%D0%91%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+2+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 Горивата ще паднат под 2 лева за ЧНГ. Бензиностанциите ще ни направят подарък за старта на 2016 г. заради поредния срив в цените на петрола по световните пазари. Българите обаче ще усетят ефекта от него по джоба си след празниците, пише "Стандарт". Вчера големите вериги у нас масово продаваха бензин А95 между 2,03 и 2,06 лв. за литър, а дизела - от 2,06 до 2,09 лв.
В същото време "черното злато" удари 7-годишно дъно. В Ню Йорк януарските фючърси на американския лек суров петрол WTI се продаваха за $36,72 за барел, а европейският еталон Brent поевтиня до невижданите $39,99. Цените ще продължат да се движат в интервала $40-50 до юни, за когато е насрочена следващата среща на OPEC във Виена, предвиждат анализатори.

ВКС на Русия нанесоха масиран въздушен удар по обекти на ИД в Сирия

http://www.cross.bg/letishte-obekta-presslyzhbata-1491054.html

/КРОСС/ От 5 декември руските военни увеличиха интензивността на ударите по обекти на терористичната групировка „Ислямска държава“ и други екстремистки организации на територията на Сирия, съобщиха от пресслужбата на руското министерство на отбраната, предаде ТАСС. Масираният въздушен удар е нанесен от руски далечни бомбардировачи Ту-22м3 от летище Моздок, самолети от авиационната група от летище Хмеймим и подводница от акваторията на Средиземно море. През изминалите четири дни „далечните бомбардировачи Ту-22м3 от летище Моздок са извършили 60 бойни полета и са атакували 30 обекта на терористите в провинциите Ракка и Дейр ез-Зор“, се казва в съобщението. „Оперативно-тактическата и армейската авиация изпълниха от летище Хмеймим 238 бойни полета и са поразени 699 обекта на противника“, информираха още от пресслужбата на руското министерство. В хода на масирания въздушен удар авиационното прикритие се е осъществявало от самолети Су-30 от положение на дежурство във въздуха, отбелязват от ведомството. „След изпълняването на бойните задания всички самолети се върнаха на летищата, където са базирани“, подчертаха от министерството на отбраната на РФ. „Общо в продължение на четири денонощия са изстреляни 1920 бомби с различно предназначение

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/leva-viktoriya-toplofikatziya-1491055.html

/КРОСС/„Горивата ще паднат под 2 лева за ЧНГ", пише Стандарт. „Бензиностанциите ще ни направят подарък за старта на 2016 година заради поредния срив в цените на петрола по световните пазари.  Българите обаче ще усетят ефекта от него след празниците."  Засега цените на А-95 са 2.03 лева до 2.06 лева, а на дизела - 2.06 лева до 2.09 лева за литър, пише изданието. „Парното ни погва за две неплатени сметки", предупреждава Монитор. „Без значение дали борчовете са за 10 или за 1000 лева, ако не сме издължили два месеца поред попадаме в полезрението на служителите от „Топлофикация" - София. 70 на сто от столичани не дължат нито лев за парно и топла вода.Делата срещу длъжници обаче са 15 хиляди. От „Топлофикация" твърдят, че печелят 98 % от съдебните спорове. Към края на миналата година борчовете на клиентите към дружеството са били 420 милиона лева.„Спират колите без застраховки", съобщава Труд, цитирайки решение на депутатите от икономическата комисия на парламента. Собствениците ще разполагат с 15 дни, за да платят, а ако не го сторят регистрацията на автомобилите ще се прекратява служебно. Основната цел е да се предотвратят измамите с полицата в чужбина".Вестник Сега разгрежда решението на депутатите за „Гражданска отговорност" като „половинчато"

Ние сме корумпирани, но и европейските страни са такива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261592_%D0%9D%D0%B8%D0%B5+%D1%81%D0%BC%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%2C+%D0%BD%D0%BE+%D0%B8+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D

 Румъния направи демонстрация за пред Брюксел, като вкара в затвора няколко души, които вече слязоха от власт, но това всъщност е имитация на борба с корупцията. Това каза в студиото на Нова телевизия Андрей Райчев. Той посочи, че в България има корупция, но такава има и в останалите европейски страни.
 „Добре, че Борисов не се подведе по това и не направи същото, макар че има достатъчно възможности за това”, каза още социологът. Според него, в момента ДПС е по-подходящ партньор на ГЕРБ от Реформаторския блок, такава коалиция е по-изгодна за Борисов.

Според него, ако това стане, ще имаме нова политическа ситуация-една силна власт и една слаба и малка дясна опозиция. 

Зачатие на св. Анна

http://www.cross.bg/anna-bogoroditza-zachatieto-1491053.html

/КРОСС/ Зачатие на св. Анна, когато тя зачена Пресвета Богородица Зачатие на светата Божия Прамайка Анна Нашият Господ и Бог, желаейки да създаде за Себе Си жива Църква и свят Дом за Своето пребиваване, изпратил Своя Ангел при праведните Иоаким и Анна. От тях Той пожелал да подготви Своя Майка по плът и предвъзвестил на бездетната и неплодна Анна за зачатието и раждането на Девата от нея. Така Светата Дева Мария била зачената и родена по обещание от Бога, макар и чрез плътско съединение. Защото само един Господ и Бог Иисус Христос се родил от Пресветата Дева Мария без мъж и без брак, неизречено и неизказано, от Дух Свети, родил се съвършен Бог и съвършен Човек. Господ, за Своето въплъщение в съвършенство, възприел всичко необходимо за човешкото естество, както изначално сътворил и създал и самото човешко естество. Някои казвали, че Пресветата Дева се родила след седем месеца - и без мъж, но това е неправилно. В действителност, тя се родила след девет месеца и по пътя на човешкото съединение. Празненството в чест на Зачатието се чества в пречестния храм на Пресветата наша Владичица Богородица, намиращ се в Евораний, близо до светата велика Църква*. * Подробно сказание за зачатието и раждането на Пресвета Богородица се намира в житието на светите Богоотци Иоаким и Анна под датата 9 септември

Талибаните: 150 са убитите войници в Кандахар. НАТО: Загинали няма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163350

Най-малко осем души са загинали, след като талибани нападнаха летището в афганистанския град Кандахар, където са разположени сили на НАТО и на афганистанската армия. Атаката е започнала във вторник вечерта и е продължила цяла нощ, съобщи АФП.
„Осем души, сред които цивилни и войници, са загинали“, заяви говорителят на губернатора на провинция
Най-малко осем души са загинали, след като талибани нападнаха летището в афганистанския град Кандахар, където са разположени сили на НАТО и на афганистанската армия. Атаката е започнала във вторник вечерта и е продължила цяла нощ, съобщи АФП. „Осем души, сред които цивилни и войници, са загинали“, заяви говорителят на губернатора на провинция

Маршрутка се преобърна след катастрофа в Пловдив

http://pik.bg/маршрутка-се-преобърна-след-катастрофа-в-пловдив-news449389.html

Маршрутка се преобърна след катастрофа в Пловдив

Маршрутка се е преобърнала след катастрофа с лек автомобил в Пловдив, съобщиха от полицията.

Сигналът за инцидент на кръстовището на бул. „Димитър Талев” с бул. „Никола Вапцаров” е получен в 05.10 часа тази сутрин. По първоначална информация, леко е пострадала жена, която е пътувала в маршрутката.

Тя е откарана за преглед в болнично заведение. Причините за настъпването на пътнотранспортното произшествие все още са в процес на изясняване

. Движението в участъка на инцидента е затруднено.

Призовават се водачите да шофират внимателно и със съобразена скорост, за да се избегнат пътни инциденти. 

Клатят ли военните авантюри трона на Путин?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261591_%D0%9A%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%8F%D1%82+%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%8E%D1%80%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%8

 На фона на успехите си в Украйна и Сирия Владимир Путин изглежда като всесилен лидер, пише "Уолстрийт Дейли". Но икономическите проблеми на Русия могат сериозно да променят това положение през изборната 2018 година. Заради тях Путин ще трябва да избира между евентуално поражение на изборите и фактическо въвеждане на диктатура.
Две са основните препятствия пред руския президент по пътя му към поредния си управленски мандат- цените на петрола, които остават на нива 40-50 долара за барел и упадъка на руската икономика, който е до голяма степен вследствие от това.

Според Международния валутен фонд, руската икономика се намира в упадък, като досега не се виждат признаци, че е достигнала дъното. Икономическият спад ще продължи и през 2016 година и едва в 2017 година може да се очаква неголям положителен ръст, твърдят от институцията.

В същото време, руският държавен бюджет изпитва остър дефицит и харчи ускорено парите от резервния фонд. Ако темповете на това харчене се запазят, парите в този фонд ще свършат до края на 2016 година. В същото време военните разходи растат, защото тук Путин реализира своите геополитически амбиции.

Има и още една неизвестна величина пред Кремъл- през 2017 година в САЩ ще има нов президент и има голяма вероятност той да не се примирява с руската експанзия, както администрацията на Барак Обама. А ако това стане, за Русия ще настъпят тежки времена.

При запазването на цените на петрола на нивата 40-50 долара за барел, Владимир Путин ще се окаже пред неприятен избор през 2017 година. Той трябва или да се откаже от военните си авантюри и да се надява да възстанови икономиката на страната до изборите, за да победи на тях или да удвои експанзията си и за целта да изстиска всички финансови средства от руските компании и от обикновените хора, за да закрепи властта си и агресивната си външна политика.

Проблемът с прекратяване на военните акции на Русия е в това, че такова решение ще е непопулярно в страната и пред шовинистично настроения руски народ. А и възможността на Путин за година да възстанови икономиката също е доста нереално. При този вариант не е изключено в Кремъл да влезе друг президент, който да е от типа „доброжелателния Борис Елцин”.

Вторият избор предполага или отменяне на изборите през 2018 година или провеждане на фиктивни избори, на които Путин да получи победа в съветски стил –с подкрепа на над 99.98% от гласовете. И това е доста по-вероятен вариант.

Перманентната диктатура на Владимир Путин в този случай ще продължи до към неговата 80-годишнина през 2032 година и Русия ще стане не особено добро място за живот, но и опасен противник за САЩ и ЕС. Икономиката й ще е планова, както в СССР, а енергийния и суровинния сектор ще е изцяло в служба на военната машина.

При това експанзията на Владимир Путин ще засегне и други страни от бившия СССР, както и някои държави от Източна Европа и Близкия Изток. Не е изключено Ирак да стане руски протекторат и да обезпечи на Кремъл допълнителни пари от продажбата на петрол.

Всички големи руски енергийни компании ще останат в ръцете на „приятелите на президента”. Но военната му машина няма да произвежда нищо, което може да излезе на пазара и това ще увеличи разликите между Русия и другите европейски страни.

Българи не са пострадали при нападението в Кандахар

http://www.bnews.bg/article-144835

В няколкочасовата ожесточена престрелка с афганистански войници са загинали най-малко 9 души, а 15 са ранени.

Гр. Караджов: Без съдебните поправки, РБ напуска

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/gr.-karadzhov-bez-sydebnite-popravki-rb-napuska-6046857

Народното събрание гласува на второ четене днес промените в Конституцията в частта за съдебната власт, които основно засягат работата на Висшия съдебен съвет

Бой за момиче събра 100 души публика от хасковска гимназия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261590_%D0%91%D0%BE%D0%B9+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0+100+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%85%D0%B0%D1%81%D0%BA

 Свиреп кютек за момиче разнообрази голямото междучасие в елитната хасковска гимназия по Икономика Атанас Буров в утрото на 8-ми декември. Схватката се е разиграла в двора на школото, докато 12-класникът Александър С. от хасковската гимназия по Туризъм отишъл да види 16-годишната си приятелка от Икономиката. Баткото обаче видял как изгората му приказва приятелски с момче от училището и превъртял. Нападнал с обидни думи 9-класника от Икономиката и за по-голям авторитет му ударил шамар. Малкият обаче направил грешката да отвърне. Последвала кратка схватка завършила с тежък удар в гърдите, понесен от 9-класника. Той паднал по стълбите на двора и контузил главата си. Момчето за кратко загубило съзнание, което осъзнало бияча. Той побързал да изчезне от двора на училището. Пострадалият е откаран в хасковската Неврохирургия със съмнение за комоцио. Няма черепна травма нито опасност за живота, категорични са лекарите.

По време на скандала съучениците на потърпевшия организирали шумна агитка с която насърчавала противопоставянето. Струпали се много деца, според гимназисти се събрали поне 100 души. Междувременно часовете започнали, а липсата на деца в стаите усъмнили учителите че става нещо. Когато пристигнали в двора обаче всичко било свършило. Въпреки твърденията за своевременна намеса, не се намери човек от персонала на училището, който да е бил очевидец на двубоя. Не е ясно и какви действия е предприела охраната, макар че  схватката е станала на противоположния на охранителния пост край на двора.

Това не е първият бой в двора на престижното хасковско училище. Преди година и половина Икономиката се прочу със свиреп женски бой меоду местна осмокласничка и две връстнички от Димитровград. Те били пхът до областния град специално за да разрешат спора си за момче. Тогава видеоклипове от телефони заляха социалните мрежи, което бе преценено като уронващо престижа на училището. Ръководството заплаши че при подобна ситуация в бъдеще ще наказва всеки автор на снимки или клип, качен в интернет. Заради това, настоящият бой не се появи в социалните мрежи въпреки че много ученици направили снимки „за спомен”.

Биячът е привикан за обяснения в МВР. Очаква го изключване от училището, а предвид неговото пълнолетие и наказателно производство след изясняване вида на травмата. И за двете деца се твърди че били от добрите ученици в училището, като дори 9-класникът е отличник и е даван за пример.

Православната църква почита Света Анна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308471

На 9 декември православната църква почита Света Анна. Отбелязва се зачатието на Светицата-майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Войната по пътищата взе нови две жертви

http://pik.bg/войната-по-пътищата-взе-нови-две-жертви-news449387.html

Войната по пътищата взе нови две жертви

Двама души са загинали при катастрофи през изминалото денонощие, съобщават от МВР.

На територията на цялата страна са станали общо 17 произшествия, ранени са 18 души, четирима са с опасност за живота.

В София тежките катастрофи са две, леките - 142.



Бежанци играха футбол и хоро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5160715

Носителят на купа „Манченко“ по минифутбол - отборът на Първа английска гимназия, победи на стадион
Носителят на купа „Манченко“ по минифутбол - отборът на Първа английска гимназия, победи на стадион "Българска армия" с 5:3 сборен тим от лагерите за бежанци в „Овча купел“ и „Военна рампа“ и получи красива купа и възпоменателни медали. Мачът бе част от спортен празник, който завърши с победата на 35-о СОУ във втория дамски турнир по баскет 3х3 за

Оставката на Христо Иванов в дневния ред на Реформаторския блок

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163349



Очаква се след гласуването на промените в конституцията Иванов да напусне кабинета
Оставката на правосъдния министър Христо Иванов с пълна сила стои в дневния ред на Реформаторския блок (РБ). Това стана ясно след заседанието на политическото ръководство на РБ вчера.
Представителят на Движение “България на гражданите” Даниел Вълчев каза след
Очаква се след гласуването на промените в конституцията Иванов да напусне кабинета Оставката на правосъдния министър Христо Иванов с пълна сила стои в дневния ред на Реформаторския блок (РБ). Това стана ясно след заседанието на политическото ръководство на РБ вчера. Представителят на Движение “България на гражданите” Даниел Вълчев каза след

Личното страдание в моя живот ми помагаше да разбера своите героини

http://www.cross.bg/lichnoto-geroini-stradanie-1491052.html

/КРОСС/ Личното страдание в моя живот ми помагаше да разбера своите героини и да ги пресътворя на сцената, казва Адриана Будевска (1878 г. - 1955 г. - една от личностите, положили основите на професионалния театър у нас. Сред големите й постижения са Офелия от „Хамлет", Луиза от „Коварство и любов", Амалия от „Разбойници", Мила в „Полите на Витоша" и може би на първо място Ибсеновата Нора от „Куклен дом". Тя е първата изпълнителка на тази сложна роля. Нейните съвременници я определят като връх в блестящата й кариера.    

Колите без „Гражданска” на трупчета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261589_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%E2%80%9E%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%E2%80%9D+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0

 

Сключваме договори за задължителната автополица и по интернет

Регистрацията на колите без валидна застраховка "Гражданска отговорност" ще се прекратява служебно от януари 2016 година. Това решиха депутатите от парламентарната икономическа комисия, които гласуваха на второ четене текстове от новия Кодекс по застраховането. Досега колите без задължителната автополица се спираха от движение само при случайна на проверка на пътя. Освен това е предвидена и глоба от 400 лв. за собствениците на возила без „Гражданска”.
От януари 2016 година договорът за задължителната застраховка ще се сключва и по интернет без електронен подпис. Това ще става с дебитна или кредитна карта, а след това застрахователят ще изпраща по куриер стикерът и хартиеното копие на договора.
Според депутатите това ще доведе до конкуренция и смъкване на цената на задължителната полица с между 20-40лв. за гражданската и повече от 40 лв. за каското. Според брокерите обаче това няма да се случи , особено когато полицата се плаща не накуп за срок от 1 година, а на 3-4 вноски.
Сертификатът "Зелена карта" вече ще се издава заедно с полицата по застраховката "Гражданска отговорност" на автомобилистите без допълнителна такса или друго плащане от ползвателя на застрахователни услуги, решиха още депутатите. Те приеха също и възможността увредено лице, което желае да получи застрахователно обезщетение, да отправи към застрахователя писмена претенция освен в случаите, когато застрахователят по имуществена полица на увреденото лице е встъпил в негови права и предявява претенция на друго основание.

Два грабежа разследва полицията във Велико Търново

http://pik.bg/два-грабежа-разследва-полицията-във-велико-търново-news449386.html

Два грабежа разследва полицията във Велико Търново

Два грабежа разследват служители на Районното управление на полицията във  Търново, съобщават от Областната дирекция на МВР в старата столица.  

На 7-ми декември около   11,00 ч. е получен сигнал от 81-годишен мъж. Той е обяснил, че същият ден на кръстовище между улиците "Ангел Кънчев" и "Йоновка" непознат е издърпал от ръката му чанта, с намиращи се в нея портмоне със сумата от 363 лева и дебитна карта.

В 15,00 ч. същия ден в управлението съдействие е потърсила 57-годишна жена, която обяснила, че същият ден на ул. "Велики Преслав", в близост до кръстовището с ул. "Ниш" непознат е издърпал от врата й златен синджир.

По двата случая са започнати досъдебни производства.

Ван Гаал видя прогрес в "Манчестър юнайтед" въпреки отпадането

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/09/2665896_van_gaal_vidia_progres_v_manchestur_junaited_vupreki/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Луис ван Гаал твърди, че отборът му се движи в правилната посока въпреки отпадането в Шампионската лига. Англичаните загубиха с 2:3 от "Волфсбург" и останаха трети в групата си, което ги праща в Лига Европа.

"В момента не мога да се защитавам, защото приключихме участието си в Шампионската лига. Но фактите показват, че сме по-добре от миналия сезон", заяви Ван Гаал.

Холандецът застана начело на отбора през 2014 г. след раздялата с Дейвид...

Гръцката полиция разчиства имигранти на границата с Македония

http://www.grreporter.info/grtskata-politsiya-razchistva-imigranti-na-granitsata-s-makedoniya/18341

Според гръцки медии до момента акцията протича спокойно. На мярката са се противопоставили само петима имигранти, които са били задържани

прочети повече

Христо Иванов компрометира кабинета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261588_%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0

 

Дясното обединение отложи разжалването му заради конституционните промени

„Не мисля, че личните битки трябва да са основното занимание на едно ведомство. Скандалът е компрометиращ за целия кабинет и мисля, че не трябваше да се случва. Всички от кабинета усещаме напрежение заради действията на правосъдния министър“. С тези думи пред Канал 3 министърът на икономиката и един от лидерите в РБ Божидар Лукарски коментира въвличането на ЕК в личната битка на министъра на правосъдието Христо Иванов за отстраняване на главния прокурор Сотир Цацаров. По димите му този конфликт допълнително

 

пренатегнал доста болтовете

 

на и без това съществуващото напрежение.

Както „Монитор“ писа, в опита си да атакува обвинител номер 1 Иванов разпали международен скандал, като цитира изфабрикувано становище на ЕК, с което уж се искало временно отстраняване на Цацаров заради казуса „Яневагейт“. Това предизвика безпрецедентна ответна реакция от Брюксел с опровержение на приписваните думи на ЕК. Скандалът вбеси и премиера Бойко Борисов, който на последвало заседание на Министерския съвет отсече, че повече и „добър ден“ не иска да чува на тема съдебна система, а самият Христо Иванов предупреди, че сам си клати стола.

Министър Лукарски изрази искрено съжаление, че въобще се е стигнало до този скандал. „Колкото и да не ми се иска да го кажа, е факт, че има проблеми, има конфликти и не би следвало да се работи по този начин“, направи забележка той към колегата си с ресор правосъдие. Като лидер на СДС Лукарски разкритикува и колегите си от ДСБ, които заплашиха, че ако Иванов бъде отстранен от кабинета, щели да се оттеглят от управлението. „Това заявление ми се вижда

 

доста сериозен ултиматум

 

който не бих искал нито да се поставя, нито да бъде някакво изрично изискване“, подчерта Лукарски. И изрази недоумението си от това, че тъмносините се хвърлят в такава самоотвержена защита на Христо Иванов, при положение че всъщност би следвало да стоят зад здравния шеф Петър Москов, като човек от техните редици.

 

 

Днес се очакваше РБ да раздаде оценки на Христо Иванов, доверието си от който вече свалиха няколко формации в блока, както и на останалите министри, излъчени от обединението. Този разбор бе поискан от партията на Меглена Кунева – ДБГ, след като Радан Кънев и хората му опитаха да разклатят поста на образователния шеф Тодор Танев, за да отклонят вниманието от Христо Иванов. В крайна сметка обаче в дясното обединение решили да отложат поставянето на оценки на министрите за след утрешното гласуване на промените в конституцията, от което до голяма степен зависи и представянето на правосъдния министър. Не сме обсъждали министрите, единодушни бяха след заседанието на Изпълнителния съвет на РБ и Петър Москов от ДСБ, и Даниел Вълчев от ДБГ. И двамата обаче излязоха начумерени от коалиционната сбирка. На заседанието не отидоха нито Меглена Кунева, нито Радан Кънев. И ако вицепремиерът имаше основателно извинение – служебна визита във Виена, то скатаването на Кънев така и не бе обяснено.

Хр. Вучева: Заплати от 400 лв. в библиотеки и оркестри са смешни

http://frognews.bg/news_103310/Hr-Vucheva-Zaplati-ot-400-lv-v-biblioteki-i-orkestri-sa-smeshni/

Не беше достатъчно говоренето за бюджета. Трябваше да има ясна концепция на правителството, както би трябвало. Хората нямат да бъдат доволни, защото те очакват да им се увеличат пенсията, Това не се случва или се случва в много ограничени проценти. Това са възможностите, посочи бившият финансов министър Христина Вучева пред БНТ.

Спор: Трябва ли да отпаднат стикерите за Гражданска?

http://www.bnews.bg/article-144834

Според Тодоров от отпечатване на стикери за гражданска отговорност се печелят около 7 млн. лева годишно.

Видео: Ню Йорк отбеляза годишнината от смъртта на Джон Ленън

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/09/2665892_video_nju_iork_otbeliaza_godishninata_ot_smurtta_na/?ref=rss


 

Фенове на Джон Ленън се събраха в Стробъри фийлдс в Сентръл парк в Ню Йорк във вторник (8 декември), за да отбележат 35 години от смъртта на съоснователя на британската група The Beatles.
Роден в Ливърпул през 1940 г., Ленън сформира първата си група, The Quarrymen, през 1957 г., която се превръща в The Beatles следващата година след присъединяването на Пол Маккартни и Джордж Харисън.

The Beatles, които се разделят през 1970 г., са продали повече от един милиард...

ГЕРБ бламира съдебната реформа, Христо Иванов подаде оставка

http://www.mediapool.bg/gerb-blamira-sadebnata-reforma-hristo-ivanov-podade-ostavka-news242864.html

Министърът на правосъдието Христо Иванов обяви оставката си пред парламента, след като всички партии с изключение на Реформаторския блок (РБ) гласуваха на ревизия на конституционните промени, утвърждаваща "върховенство на главния прокурор". Веднага след това лидерът на "Демократи за силна България" и съпредседател на РБ Радан Кънев съобщи, че минава в опозиция на правителството съгласно заявената далеч по-рано от него позиция. До края на тази седмица предстои ДСБ да определи отношението си към правителството, а след това се очаква решение и на самия РБ. Сегашното правителство е коалиция между ГЕРБ и РБ с подкрепата на Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ. Предстои да се види дали провалът на съдебната реформа, какъвто на практика са гласуваните в сряда конституционни промени, ще доведе до преформатиране на управляващата коалиция, при евентуалното оттегляне на про-реформаторски настроените представители на РБ. Конкретната причина за оставката на Христо Иванов е отстъплението на ГЕРБ и ПФ от нар. "исторически компромис", с който предложените от правосъдния министър конституционни промени бяха максимално окастрени, за да получат внушителна подкрепа от 184 депутати при първото гласуване през септември. Още тогава обаче ДПС обяви, че подкрепата му за второто четене ще зависи от преформатирането на квотите в двете колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС), така че прокурорската колегия да остане под доминацията на главния прокурор. Конкретната поправка бе внесена от АБВ и приета от парламентарната конституционна комисия, което не означаваше, че парламентът ще я одобри, но показа престрояването на силите в подкрепа на статуквото. "Историческият компромис" предвиждаше независимостта на съдиите да бъде гарантирана чрез намаляването на политическата квота в тяхната колегия във ВСС, а за прокурорско-следователската се предвиждаше лека доминация на парламентарната квота, за да се въведе минимална демократична отчетност върху главния прокурор. Този вариант в сряда бе отхвърлен на второ четене в пленарната зала за сметка на предложението на АБВ, което запазва влиянието на ръководителя на държавното обвинение в прокуорско-следователската колегия, изравнявайки броя на членовете на съдийската колегия, излъчвани от съдиите и от депутатите. "Аз се обърнах към вас преди гласуването, че става дума за ценностен въпрос. Гласуването ясно показа по този въпрос какво е мнозинството. И символично, и политически отправихме послание за това, че независимостта на съда не е достатъчно ценена. С това гласуване стана важна голяма стъпка и символична към съмнението за това, че в България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор. Поради което с голямо облекчение мога да обявя, че повече няма да упражнявам правомощията на министър на правосъдието и ще направя всички възможни стъпки за своето оттегляне", заяви от парламентарната трибуна Иванов веднага след приемането на квотното разпределение в съдийската колегия, предложено от АБВ. Против него гласуваха единствено депутатите от Реформаторския блок и БСП, като социалистите принципно гласуват "против" почти всички предложения. Преди приемането на този текст Петър Славов от РБ направи редакционно предложение парламентът да гласува квотите в първоначалния им вариант. "За" този вариант обаче бяха само колегите му от РБ плюс един депутат от Патриотичния фронт. БСП и АБВ гласуваха "против", ПФ, ГЕРБ и БДЦ се въздържаха, а "Атака" изобщо не участваха в гласуването. Веднага след последвалото изказване на Христо Иванов, че подава оставка като правосъден министър, Радан Кънев обяви в кулоарите, че в лично качество вече се смята за част от опозицията. "Първо искам да кажа, че никога не блъфирам, така че от настоящия момент правителството на г-н Борисов не може да разчита на моята подкрепа в лично качество като български народен представител. С оглед на днешното парламентарно поведение на ГЕРБ позицията ми е 100%. Дадохме възможност на колегите да покажат определена солидарност със собствения си подпис. Доверието от моя страна е напълно разрушено, имаше безкрайно много поводи да бъде наранено през изминалите месеци, но в момента е напълно разрушено, така че това, което мога да кажа сега е, че аз съм опозиционен депутат в 43-ия парламент", заяви Радан Кънев. Той поясни, че е уведомил ръководството на ДСБ, ръководството на РБ и премиера Бойко Борисов: Така че то не е изненадващ ход за никого, оттук нататък следват политически решения на ДСБ и на РБ, не напускам нищо, за разлика от отделните хора, политическите партии и коалициите имат дълъг процес на взимане на решения, аз никого няма да притискам, оставам в прекрасни отношения с всички и напълно кооперативни. Но, разбира се, очаквам политическите решения първо на ДСБ, такова решение ще бъде взето най-вероятно до края на тази седмица, и на второ място на РБ." "Аз обаче държа на думата си, лично за себе си мога да кажа, че всички компромиси, които сме направили до момента, а те са огромни, и цялата подкрепа за едно доста съмнително по характера си управление, бяха в името на едно нещо, и то е на успешно прокарване на съдебната реформа във варианта на подписания от над 180 народни представители компромис. С момента, в който партията мандатоносител ГЕРБ се отметна от подписа си, забележете, не говоря за ДПС, говоря за партията ГЕРБ, се отметна от подписа си под този компромис, аз няма как да бъда в едно мнозинство с хора, които са ме излъгали. Казах, че споделям личното си решение, както съм обещал отдавна, а политическите решения предстоят", каза още лидерът на ДСБ. Настоящата развръзка бе до голяма степен очаквана предвид коментара на премиера Борисов още през лятото, че всяка съдебна реформа е "за след Цацаров" и множеството свидетелства, че Борисов и ГЕРБ са зависими от шантажа на прокуратурата и бизнес интересите на ДПС – в частност на депутата им Делян Пеевски. Дерайлирането на съдебната реформа и оставката на Христо Иванов са голяма победа за главния прокурор и ДПС, като се има предвид истеричната кампания на контролираните от Пеевски медии в последните седмици срещу правосъдния министър, Радан Кънев и всеки политик, гражданска организация или медия, която защитава първоначалния вариант на реформата. Очаквайте подробности. _______________ Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Парламентът прие разделянето на ВСС на второ четене

http://www.mediapool.bg/parlamentat-prie-razdelyaneto-na-vss-na-vtoro-chetene-news242864.html

Депутатите приеха на второ четене в сряда предложението за разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – прокурорско-следователска и съдийска. Идеята, която е в основата на конституционните промени, подкрепени и от Венецианската комисия с препоръката да бъдат дори по-радикални от залегналите в законопроекта, приет с "исторически компромис" между ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ) и ДПС. Разделянето на ВСС бе прието със 196 гласа с подкрепата на ГЕРБ, РБ, ДПС, Патриотичния фронт (ПФ), АБВ и "Атака". Единствено групата на БСП бе "против", "въздържали се" нямаше. След 13.30 часа предстои гласуването на ключовата конституционна поправка – за правомощията и квотното разпределение в бъдещите Пленум и две колегии на съдебния съвет. В ход е решаващото второ четене на промените в конституцията, от които зависи дали ще се даде шанс на съдебната реформа или тя ще бъде жертвана в името на статуквото. В резултат на вота може да се стигне до разрив в Реформаторския блок и оттегляне от управлението на ДСБ и още една или две формации от Блока. Крайъгълният камък са текстовете, свързани с квотите в бъдещите две колегии на съдебния съвет. Според гласувания на първо четене проект на "историческия компромис" се гарантира независимостта на съдиите с по-малка политическа квота в тяхната колегия. За прокуратурата е предвидена лека доминация на политическата квота, за да се въведе минимална демократична отчетност върху главния прокурор. Това положение не устройва главния прокурор Сотир Цацаров и АБВ, подкрепени от ДПС, БСП, Българския демократичен център (БДЦ) и ПФ. Миналия четвъртък от АБВ прокараха в конституционната комисия предложението си за преформатиране на квотите, което би подчинило съдиите и гарантирало сегашната пълна безотчетност на прокурорите. Квотното разпределение в бъдещите колегии на ВСС е от ключово значение Ако ГЕРБ и РБ гласуват заедно срещу поправката "АБВ", тя не може да събере нужните 160 гласа, за да бъде приета от НС. Гласовете на ГЕРБ и РБ обаче са недостатъчни, за да бъде приет "историческия компромис". При това разположение на силите започна в сряда второто четене на конституционните промени, което става текст по текст. Обсъждането е прекъсвано от почивки, в които се водят преговори между РБ и ПФ, в опит на Реформаторите да убедят Патриотите да подкрепят първоначалния вариант, записан в законопроекта, за който гласува на първото четене през септември, но после се отметна. Според информация на Mediapool към 11.30 часа от ПФ са казали, че ще подкрепят едновременно и идеята, възприета с "историческия компромис", и поправката на АБВ. В пленарната зала първо ще се гласува предложението на конституционната комисия, обслужващо интереса на прокуратурата. От вота на ГЕРБ зависи дали то ще мине или не. Залогът за премиера Бойко Борисов е дали правителството му да остане без подкрепата на ДСБ и техните министри да напуснат правителството, като там останат само Меглена Кунева и Божидар Лукарски, представляващи ДБГ и СДС. Ето какво се случи до 12.00 часа в пленарната зала и кулоарите: Веднага, след като Народното събрание (НС) прие на второ четене първия текст от конституционните промени, започнаха очаквани преговори между партиите за спасяване на "историческия компромис". Изненадващо обаче разговорите не се водят между ГЕРБ и РБ, а между РБ и ПФ. Причината е, че негласна коалиция между ГЕРБ и ДПС използва отмятането на патриотите от първоначалната им подкрепа за ключовия текст за разпределението на квотите в бъдещата прокурорска колегия на ВСС. По информация на Mediapool групата на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов е декларирала подкрепа за предлагания от АБВ вариант. ГЕРБ и ДПС са заявили пред РБ, че те трябва да си осигурят отново подкрепата на ПФ за "исторически компромис", за да бъде прието квотното разпределение във ВСС в първоначалния му вариант. Парламентът "може" да приема извънредни доклади на главния прокурор Междувременно ДПС блокира възможността НС да изисква доклади от главния прокурор по въпросите за борбата с престъпността. Така единствената форма на отчетност остана редовният годишен доклад на държавното обвинение. Предложението първоначално бе подкрепено със 159 гласа "за", а след прегласуване – със 160 гласа, но не беше прието, защото са необходими 180 гласа. ДПС отказа изобщо да участва в това гласуване, което се оказа решаващо. След кратка почивка обаче от движението поискаха трето гласуване, а парламентарният председател Цецка Цачева подложи на гласуване това предложение, мотивирайки се с оплакванията на "някои депутати", че гласовете им били отчетени неправилно. Този развой предизвика бурното недоволство на БСП, чиито депутати обявиха, че мнозинството нарушава правилника на НС заради задкулисни договорки. В крайна сметка текстът бе приет със 191 гласа подкрепа, което му осигури по-бързата пътека за приемане – без да се чака 2-месечния срок за гласуването му на трето четене, който е задължителен, ако бе събрал над 160 гласа, а не над 180. Според редакцията му, приета с ключовата подкрепа на ДПС обаче, парламентът само "може" да приема извънредни доклади на главния прокурор, но не и да ги "изисква", когато това е от особен обществен интерес, каквото бе първоначалното предложение на РБ. При представянето на идеята съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев изтъкна, че с това предложение се прави крачка за създаване на контролни механизми, необходими за съдебната ни власт: "Прокуратурата може и трябва да следва политики, което означава, както на по-сериозен контрол, така и на насочване от органите на законодателната и изпълнителната власт с цел следване на държавни политики". Местан призова президентът да свика консултации за ВНС Лидерът на ДПС Лютви Местан още в началото на дебата даде да се разбере, че партията ще брани безотчетността на ръководителя на държавното обвинение. Той обясни, че неговата партия би подкрепила "дълбоки реформи" в съдебната система, но за това е нужно свикване на Велико Народно събрание (ВНС). Той дори призова президента за свикване на консултации сред политическите партии за реализиране на тази идея. "Ако искаме да правим по-дълбоки реформи в тази съдебна система, трябва да узреем за идеята за свикване на Велико Народно събрание, което да заседава кратко и да приеме решение собствената си ликвидация. Българският законодател трябва да се освободи от оковите на Великото Народно събрание", добави Местан. Той каза още, че "и при най-добро желание" ДПС не може да се ангажира с подкрепа за "изискване" на доклади от главния прокурор, тъй като въпросът е "отвъд политическата воля". "Няма нужда от Велико Народно събрание, защото има основополагащ принцип за разделението на властите от времето на Монтескьо – това е относителна самостоятелност и взаимен контрол. Няма да изброявам какви правомощия има прокуратурата към парламента, а какви парламента към прокуратурата – никакви", контрира председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов (РБ). Съпредседателят на групата на реформаторите Радан Кънев обясни, че Лютви Местан цели да сведе целия дебат до "абсурд". Според него "изискването" на доклади от главния прокурор е елементарен контролен механизъм без санкционни последици", което далеч не изисква Велико Народно събрание. Очаквайте подробности.

Кризисни преговори в НС решават съдбата на "историческия компромис" и на РБ

http://www.mediapool.bg/krizisni-pregovori-v-ns-reshavat-sadbata-na-istoricheskiya-kompromis-i-na-rb-news242864.html

В ход е решаващото второ четене на промените в Конституцията, от които зависи дали ще се даде шанс на съдебната реформа или тя ще бъде жертвана в името на статуквото. В резултат на вота може да се стигне до разрив в Реформаторския блок (РБ) и оттегляне от управлението на ДСБ и още една или две формации от Блока. Пробният камък са текстовете, свързани с квотите в бъдещите две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС). Според гласувания на първо четене проект на "историческия компромис" се гарантира независимостта на съдиите с по-малка политическа квота в тяхната колегия. За прокуратурата е предвидена лека доминация на политическата квота, за да се въведе минимална демократична отчетност върху главния прокурор. Това положение не устройва главния прокурор и АБВ, подкрепени от ДПС, БСП, БДЦ и Патриотичния фронт (ПФ), прокараха в конституционната комисия предложението си за преформатиране на квотите, което би подчинило съдиите и гарантирало сегашната пълна безотчетност на прокурорите. Ако ГЕРБ и РБ гласуват заедно срещу поправката "АБВ", тя не може да събере нужните 160 гласа, за да бъде приета от НС. Гласовете на ГЕРБ и РБ обаче са недостатъчни, за да бъде приет "историческия компромис". При това разположение на силите започна в сряда второто четене на конституционните промени, което става текст по текст. Обсъждането е прекъсвано от почивки, в които се водят преговори между РБ и ПФ, в опит на Реформаторите да убедят ПФ да подкрепи "историческия компромис", за който гласува на първото четене през септември, но после се отметна. Според информация на Mediapool към 11.30 ч. ПФ са казали, че ще подкрепят и "историческия компромис", и поправката на АБВ. В пленарната зала първо ще се гласува предложението на конституционната комисия, обслужващо прокуратурата. От вота на ГЕРБ зависи дали то ще мине или не. Залогът за Бойко Борисов е дали правителството му да остане без подкрепата на ДСБ и техните министри да напуснат правителството, като там останат само Меглена Кунева и Божидар Лукарски, представляващи ДБГ и СДС. Ето какво се случи до 12 ч. в пленарната зала и кулоарите: Преговори РБ-ПФ Веднага, след като Народното събрание (НС) прие на второ четене първия текст от конституционните промени, започнаха очаквани преговори между партиите за спасяване на "историческия компромис". Изненадващо обаче разговорите не се водят между ГЕРБ и РБ, а между РБ и ПФ. Причината е, че негласна коалиция между ГЕРБ и ДПС използва отмятането на патриотите от първоначалната им подкрепа за ключовия текст за разпределението на квотите в бъдещата прокурорска колегия на ВСС. По информация на Mediapool групата на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов е декларирала подкрепа за предлагания от АБВ вариант. ГЕРБ и ДПС са заявили пред РБ, че те трябва да си осигурят отново подкрепата на ПФ за "исторически компромис", за да бъде прието квотното разпределение във ВСС в първоначалния му вариант. Главният прокурор ще се отчита пред парламента След процедурно предложение на ДПС парламентът гласува за трети път първия текст от поправките в Конституцията. Според тях Народното събрание ще може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика. Текстът бе приет със 191 глас "за" и 34 "против". Така отпадна нуждата от трето четене на поправките в Конституцията. Процедурното предложение на ДПС дойде след почивка на депутатите, поискана от Реформаторския блок. Преди това след дълго разискване беше отхвърлено предложението на реформаторите НС да изисква, изслушва и приема доклади на главния прокурор за прилагането на закона, за резултатите от противодействието на престъпността и осъществяването на наказателната политика по проблеми от съществен обществен характер. БСП смятат, че предложението на РБ нарушава принципа за разделение на властите. Лидерът на социалистите Михаил Миков изрично подчерта, че не приемат политически контрол върху съдебната власт. Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев изтъкна от своя страна, че се прави крачка за създаване на контролни механизми, необходими за съдебната ни власт: "Прокуратурата може и трябва да следва политики, което означава, както на по-сериозен контрол, така и на насочване от органите на законодателната и изпълнителната власт с цел следване на държавни политики". Лидерът на ДПС Лютви Местан още в началото на дебата даде да се разбере, че партията ще брани безотчетността на ръководителя на държавното обвинение. Той обясни, че неговата партия би подкрепила "дълбоки реформи" в съдебната система, но за това е нужно свикване на Велико Народно събрание (ВНС). Той дори призова президента за свикване на консултации сред политическите партии за реализиране на тази идея. "Ако искаме да правим по-дълбоки реформи в тази съдебна система, трябва да узреем за идеята за свикване на Велико Народно събрание, което да заседава кратко и да приеме решение собствената си ликвидация. Българският законодател трябва да се освободи от оковите на Великото Народно събрание", добави Местан. Той каза още, че "и при най-добро желание" ДПС не може да се ангажира с подкрепа за "изискване" на доклади от главния прокурор, тъй като въпросът е "отвъд политическата воля". "Няма нужда от Велико Народно събрание, защото има основополагащ принцип за разделението на властите от времето на Монтескьо – това е относителна самостоятелност и взаимен контрол. Няма да изброявам какви правомощия има прокуратурата към парламента, а какви парламента към прокуратурата – никакви", контрира председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов (РБ). Съпредседателят на групата на реформаторите Радан Кънев обясни, че Лютви Местан цели да сведе целия дебат до "абсурд". "Изискването" на доклади от главния прокурор е елементарен контролен механизъм без санкционни последици. Това далеч не изисква Велико Народно събрание. Вие ни казвате, че за приемането на това предложение е нужно свикването на орган, който може да променя държавните граници и да прави България монархия", каза Кънев. Очаквайте подробности

Преговори между РБ и ПФ за спасяване на "историческия компромис"

http://www.mediapool.bg/pregovori-mezhdu-rb-i-pf-za-spasyavane-na-istoricheskiya-kompromis-news242864.html

Веднага, след като Народното събрание (НС) прие в сряда на второ четене първия текст от конституционните промени, започнаха очаквани преговори между партиите за спасяване на "историческия компромис". Изненадващо обаче разговорите не се водят между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), а между реформаторите и Патриотичния фронт (ПФ). Причината е, че негласна коалиция между ГЕРБ и ДПС използва отмятането на патриотите от първоначалната им подкрепа за ключовия текст за разпределението на квотите в бъдещата прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), осигуряващо паритет между представителите на прокуратурата и следствието и тези, излъчени от депутатите. В проекта, приет на първо четене през септември след "историческия компромис" между ГЕРБ, РБ и ДПС, се предвиждаше парламентарната квота в тази колегия да е равна на прокурорско-следователската, за да се въведе минимален контрол върху дейността на държавното обвинение. Въпреки това, в четвъртък миналата седмица парламентарната комисия за конституционни промени прие предложението на АБВ квотата на прокурорите и следователите да е с един член повече от тази на парламента, а членовете на съдебната колегия, избрани от съдии, да са равни по брой с тези, излъчени от депутатите. В подкрепа на тази идея гласуваха представителите на ДПС, АБВ, Патриотичният фронт (ПФ) и БСП. Няколко дни по-късно патриотите още веднъж демонстрираха, че са се отметнали от първоначалния вариант на квотното разпределение в бъдещите колегии на ВСС – по време на заседание на мнозинството в парламента във вторник. Нещо повече – по информация на Mediapool групата на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов е декларирала подкрепа за предлагания от АБВ вариант. В тази връзка от ГЕРБ и ДПС са заявили пред колегите си от РБ, че те трябва да си осигурят отново подкрепата на ПФ за "исторически компромис", за да бъде прието квотното разпределение във ВСС в първоначалния му вариант. Очаквайте подробности.

ДПС блокира възможността парламентът да приема доклади от главния прокурор

http://www.mediapool.bg/dps-blokira-vazmozhnostta-parlamentat-da-priema-dokladi-ot-glavniya-prokuror-news242864.html

ДПС блокира възможността Народното събрание (НС) изобщо да приема доклади от главния прокурор по въпросите за борбата с престъпността. Така единствената форма на отчетност остана редовния годишен доклад на държавното обвинение. Предложението бе подкрепено със 160 гласа “за“, но беше прието, защото са необходими 180 гласа. ДПС отказа изобщо да участва в това гласуване, което се оказа решаващо. Според председателя на НС Цецка Цачева този текст може да бъде обсъден отново от депутатите след най-малко два месеца, тъй като все пак е получил подкрепата на 2/3 от народните представители. Това бе първата важна точка от дебата в пленарна зала, която показа ясно разделителните линии сред политическите партии по отношение на прокуратурата. Първо депутатите отхвърлиха с огромно мнозинство предложението на Реформаторския блок парламентът да може да “изисква“ доклад от главния прокурор по различни въпроси за борбата с престъпността. Тази идея бе подкрепена единствено от реформаторите и “Атака“. Лидерът на ДПС Лютви Местан още в началото на дебата даде да се разбере, че партията ще брани безотчетността на ръководителя на държавното обвинение. Местан обясни, че неговата партия би подкрепила “дълбоки реформи“ в съдебната система, но за това е нужно свикване на Велико Народно събрание. Той дори призова президента за свикване на консултации сред политическите партии за реализиране на тази идея. “Ако искаме да правим по-дълбоки реформи в тази съдебна система, трябва да узреем за идеята за свикване на Велико Народно събрание, което да заседава кратко и да приеме решение собствената си ликвидация. Българският законодател трябва да се освободи от оковите на Великото Народно събрание“, каза Местан. Той допълни, че “и при най-добро желание на ДПС“ партията не може да се ангажира с подкрепа за “изискване“ на доклади от главния прокурор, тъй като въпросът е “отвъд политическата воля“. “Призоваваме президента да започне консултации за свикване на ВНС, за да можем ние да разгърнем своята реформаторска мощ“, обяви Местан. Реформаторският блок обвини ДПС, че цели единствено отклоняване на вниманието. “Няма нужда от Велико Народно събрание, защото има основополагащ принцип за разделението на властите от времето на Монтескьо – това е относителна самостоятелност и взаимен контрол. Няма да изброявам какви правомощия има прокуратурата към парламента, а какви парламента към прокуратурата – никакви“, каза Атанас Атанасов (Реформаторски блок, ДСБ). Съпредседателят на групата на реформаторите Радан Кънев обясни, че Лютви Местан цели да сведе целия дебат до “абсурд“. “Изискването“ на доклади от главния прокурор е елементарен контролен механизъм без санкционни последици. Това далеч не изисква Велико Народно събрание. Вие ни казвате, че за приемането на това предложение е нужно свикването на орган, който може да променя държавните граници и да прави България монархия“, каза Кънев. Лютви Местан му отговори, че РБ не може да очаква от ДПС  действия, които са в нарушение на самата конституция. “Ние искаме разгръщане на политическата ни воля (чрез свикване на ВНС)“, обясни той. Лидерът на БСП Михаил Миков обяви предложението за докладите от главния прокурор за “недопустим политически контрол върху независимата съдебна власт“. В сряда парламентът разглежда на второ четене предложенията за промени в конституцията, които се възприемат като първа стъпка от дългоочакваната съдебната реформа. През лятото партиите в управлението и ДПС обявиха, че са постигнали "исторически компромис" за промените. “Компромисът“ включваше значително окастряне на реформата срещу съгласие, че Висшия съдебен съвет ще бъде разделен на две колегии – съдийска и прокурорска. В сряда депутатите най-вероятно ще съберат 180 гласа за приемане на разделянето на ВСС на две колегии, но във вариант, който се различава от първоначалните планове. По предложение на АБВ конституционната комисия прие увеличаването на политически избраните членове на ВСС в неговата съдийската колегия за сметка на намаляването на техния брой в прокурорската. Това бе против цялата логика на реформата и против препоръките на Венецианската комисия. Депутатите в комисията отхвърлиха без дебат всички предложения за реформа на прокуратурата, които целяха да направят редовите прокурори по-независими от главния прокурор. Отхвърлено бе предложението за създаване на независима прокуратура по румънски модел и въвеждането на парламентарен контрол върху главния прокурор. Преди два дни редица авторитетни неправителствени организации, в това число Съюзът на съдиите в България и Съюзът на юристите в България, призоваха парламента да не бламира реформата. Техният призив надали ще бъде чут. Дебатът за конституцията се проведе под сянката на аферата “Яневагейт“, която много ясно показа повечето тежки недъзи в модела на управление на съдебната система - няма кой да разследва независимо главния прокурор, а ВСС има нужда от преструктуриране, за да се блокира огромното влияние на парламентарното и прокурорското лоби.  Очаквайте подробности

Народното събрание ще гласува конституционните промени

http://www.mediapool.bg/narodnoto-sabranie-shte-glasuva-konstitutsionnite-promeni-news242864.html

Народното събрание ще гласува в сряда на второ четене предложенията за промени в конституцията, които се възприемат като първа стъпка от дългоочакваната съдебната реформа. През лятото партиите в управлението и ДПС обявиха, че са постигнали "исторически компромис" за промените. “Компромисът“ включваше значително окастряне на реформата срещу съгласие, че Висшия съдебен съвет ще бъде разделен на две колегии – съдийска и прокурорска. В сряда депутатите най-вероятно ще съберат 160 гласа за приемане на разделянето на ВСС на две колегии, но във вариант, който се различава от първоначалните планове. По предложение на АБВ конституционната комисия прие увеличаването на политически избраните членове на ВСС в неговата съдийската колегия за сметка на намаляването на техния брой в прокурорската. Това бе против цялата логика на реформата и против препоръките на Венецианската комисия. Депутатите в комисията отхвърлиха без дебат всички предложения за реформа на прокуратурата, които целяха да направят редовите прокурори по-независими от главния прокурор. Отхвърлено бе предложението за създаване на независима прокуратура по румънски модел и въвеждането на парламентарен контрол върху главния прокурор. Преди два дни редица авторитетни неправителствени организации, в това число Съюзът на съдиите в България и Съюзът на юристите в България, призоваха парламента да не бламира реформата. Техният призив надали ще бъде чут. Дебатът за конституцията се проведе под сянката на аферата “Яневагейт“, която много ясно показа повечето тежки недъзи в модела на управление на съдебната система - няма кой да разследва независимо главния прокурор, а ВСС има нужда от преструктуриране, за да се блокира огромното влияние на парламентарното и прокурорското лоби. 

Радан Кънев за “компромиса, доверието и цената на вота“

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-za-kompromisa-doverieto-i-tsenata-na-vota-news242863.html

Лидерът на ДПС и съпредседател на групата на Реформаторския блок Радан Кънев публикува в блога си своята позиция по повод гласуването на конституционните промени. Ето целия текст без редакторска намеса:   Утре ще се проведе най-важният дебат в българския парламент от този за допускане на самолети на НАТО през въздушното ни пространство през 1999г. И ще се вземе - както и тогава - решение, което ще наложи нови перспективи пред обществото ни и нови разделителни линии в политиката ни, като преформулира (ах, тази мечта на г-н Местан…) цялото политическо и властово пространство.   1) На първо място, ще се проведе дискусия за контрола и баланса между властите и Институциите. Този дебат беше съзнателно пропуснат от ВНС през 1990/91г., което предопредели криминалната и контролирана същност на голяма част от политическия преход.   Защото “преход” в системата на правосъдието не се състоя, а през безконтролната и нереформирана структура на прокуратурата, криминалните номенклатурни елити на късния тоталитарен режим запазиха и увеличиха властта си.   Ще се проведе дискусия за свръхконцентрацията на власт в ръцете на прокуратурата и поредица от главни прокурори.   Ще се проведе дебат и за ефективността на прокуратурата. Защото четвърт век и четирима главни прокурори са предостатъчен период за оценка, а тя е еднозначно негативна. Резултатите от налагането на върховенство на закона, борба с организираната престъпност и политическата корупция са отчайващи. Или по-точно - никакви. Няма резултати.   И трябва да кажа честно, че този дебат е предварително загубен. 43-тото ОНС няма да приеме достатъчно радикални промени в Конституцията, които да решат проблема. Смелите предложения няма да намерят достатъчна подкрепа, а напротив - ще бъдат отхвърлени с огромно мнозинство.   Но все пак, през юли, в българския парламент се постигна сериозен компромис, който открехва вратата ако не за дълбока реформа по румънски модел, то поне за установяване на минимални контрол и баланс. И тук въпросът е - ще удържат ли народните представители и парламентарните групи постигнатото съгласие, ще останат ли верни на думата и подписа си? Или с други думи…   2) Утре ще се проведе и дискусия за доверието. Онова, което могат да имат помежду си политиците от властта и опозицията, когато са поели ангажимент за общи национални цели. Защото без минимум доверие между власт и опозиция, съгласие около национални цели е невъзможно, а обществото ще продължава да се лута в плетеницата от свински черва и бандитски схватки, която наричаме демократичен процес.   Ще се проведе и дебат за доверието вътре в отделните партии и коалиции от мнозинството. Доверие, което - отвъд естествената конкуренция и лични сблъсъци - определя смисъла и ползата от съществуването на тези политически тела. И преди всичко - дебат за доверието между гражданите и властта. Доверие, без което всичко останало е загубена кауза.   3) Може би най-важната част от дебата ще бъде за корупцията - както в съдебната система, така и в политиката. Защото в демократичните държави, борбата с корупцията е работа на прокуратурата.   И тук е отговорът на ключовия въпрос за разделението на ВСС и съотношението на квотите в двете му колегии. Съдът трябва да бъде независим, но и контролиран по начин, който да гарантира преследване на корумпираните съдии.   И в България има орган, който може да разследва и контролира съда. Този орган е прокуратурата. Невъзможно е обаче, контролът да се осъществява успешно, когато съдии и прокурори се назначават взаимно. Нужно е разследващият орган да бъде независим и безпристрастен в дейността си. И оттук нуждата за отделни, независими колегии във ВСС.   Разделението само по себе си ще гарантира контрол върху дейността на съда и разследване на корупционните практики - защото прокуратурата ще бъде независима от съда. И няма нито да се изкушава да кадрува и да слага под чадър протежетата си, нито ще се страхува от влияние върху собственото си кадрово развитие. Прокуратурата, освен независима трябва да бъде и контролирана.   Защото - за разлика от съда в България, нея няма кой да я контролира и разследва. И предложението за паритет на парламентарна и професионална квота в “прокурорската” колегия на ВСС е недостатъчна, но правилна стъпка в тази посока. Стъпка, която е плод на тежък политически компромис, в който участва дори и Главният прокурор на Републиката.   Дебатът за корупцията би трябвало да потвърди този компромис. Но през последните седмици, на фона на небивала компроматна кампания, този компромис, скрепен с подписите на над 180 народни представители, е силно разколебан.   4) И тук е моментът да кажем, че ще се проведе и дебат за страха. Налага се да отговорим каква е причината, някои измежду нас да се огъват и отмятат от подписа си и постигнатото съгласие. И моят отговор е ясен.   Страх от собственото минало и от възможността прокурорският чадър върху него да бъде снет или “медийните" псета да бъдат насъскани. И преди всичко, да отговорим на въпроса: Кой обръща позициите на българските народни представители и ги кара да се откажат от подписа и думата си?    5) А това значи, че ще трябва да отговорим и на въпроса за политическата роля на Главния прокурор в процеса на вземане на решения от върховния орган на властта в парламентарната ни република.   И да се върнем на въпроса за контрола и баланса, защото нелегитимната политическа роля на Главния прокурор се превръща в покровителство на политическата корупция. Безконтролният главен прокурор - независимо от неговото име - се превръща във фигура, която преценява дали и доколко политическата и съдебна корупция да бъде разследвана. И ако съдим по резултатите - предпочита да прикрива корупцията, вместо да я разследва. И така да я използва за инструмент при упражняването на нелегитимна политическа власт.   По силата на изкушението на позицията и неограничените си правомощия, а не на личните си качества или недъзи, той се превръща в главен рекетьор на Републиката. И в заплаха за националната сигурност.   Цената на утрешния вот е доверието в мнозинството и волята на народните представители да се преборят с властващата политическа корупция. И всеки, който се огъне и отстъпи от постигнатия труден компромис, ще плати с бъдещето на всеки един български гражданин, с бъдещето на децата ни, с обричането на морална и икономическа мизерия цялата българска нация.   Аз отказвам  да платя тази цена. 

Депутатите гласуват поправките в конституцията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261587_%D0%94%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%

 Народните представители ще гласуват днес на второ четене промените в конституцията, които касаят съдебната система. По текстовете бе постигнат „исторически компромис“ преди изборите, като тогава бяха приети на първо четене с рекордните 184 гласа. С поправките ВСС се разделя на две колегии – прокурорска и съдийска, увеличават се правомощията на Инспектората към ВСС и се дава възможност на висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд.

Впоследствие обаче РБ прокара през „страничния вход“ куп поправки срещу фигурата на главния прокурор, които не минаха в ресорната комисия в НС. Повдигната бе отново и темата за начина на гласуване във ВСС – тайно или явно. Заради извадените на масата куп спорни текстове, се очаква градусът на напрежението в пленарната зала днес да се нажежи до червено. В РБ дадоха да се разбере, че от гласуването на промените зависи и съдбата на правосъдния министър Христо Иванов, за когото и премиерът Бойко Борисов предупреди, че сам си клати стола.

За окончателно разписване на поправките в конституцията обаче ще бъде необходимо и още едно, трето гласуване, като този ред изрично е посочен в основния закон на страната.

Путин ще обсъди с правителството реализацията на положенията от посланието към Федералното събрание

http://www.cross.bg/pravitelstvoto-poslanieto-prezidenta-1491041.html

/КРОСС/ В сряда руският президент Владимир Путин ще обсъди с членовете на правителството реализацията на посланието си към Федералното събрание. Както съобщи пресслужбата в Кремъл, това ще се превърне в една от темите на традиционното съвещание на държавния глава с членовете на правителството, предаде ТАСС. „Планира се също така да бъдат обсъдени редица актуални проблеми“, добавиха от пресслужбата. На 3 декември, буквално няколко часа след посланието на президента, руското правителство започна обсъждането на прозвучалите в него предложения. Премиерът Дмитрий Медведев заяви, че разчита на това, че всички ведомства ще преминат към изпълнение на положенията от посланието, без да дочакат формалните писмени нареждания. „Убеден съм, че всеки член на правителството, вицепремиерът, министърът и ръководителите на другите федерални органи на изпълнителната власт са чули в своите направления (в посланието), върху какво трябва да бъдат концентрирани усилията, и ще започнат работа още веднага, още преди да бъде оформено конкретното писмено нареждане от президента след посланието“, заяви Медведев. Няколко дни по-късно, на 7 декември, руският премиер проведе отделно съвещание в развитие на представената от Путин идея за създаване на единен фискален канал в страната. В дискусията участваха не само членове на правителството, но и в частност, председателят на Сметната палата Татяна Голикова

Крайнодясна вълна заля Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5162997

Ян Трейнър,“Гардиън”
Победата на Мари льо Пен във Франция отново не успя да разбуди традиционните елити
За втори път през последните 18 месеца Мари льо Пен и нейният „Национален фронт“ спечелиха национални избори във Франция. Позициите й дори се увеличиха на първия тур на регионалните избори в неделя в сравнение с вота за Европарламента през м.г.
Ян Трейнър,“Гардиън” Победата на Мари льо Пен във Франция отново не успя да разбуди традиционните елити За втори път през последните 18 месеца Мари льо Пен и нейният „Национален фронт“ спечелиха национални избори във Франция. Позициите й дори се увеличиха на първия тур на регионалните избори в неделя в сравнение с вота за Европарламента през м.г.

Депутатите гласуват промените в Конституцията

http://www.bnews.bg/article-144833

Според неофициална информация, ако има рокади в кабинета, те ще са най-рано след нова година.

Държавата губи много пари заради фалшивите сигнали за бомби

http://society.actualno.com/dyrjavata-gubi-mnogo-pari-zaradi-falshivite-signali-za-bombi-news_512325.html

Държавата търпи огромни финансови загуби заради фалшивите сигнали за взривни устройства и т. нар. телефонен тероризъм. Това каза експертът по сигурност полк. Иван Бояджиев по повод зачестилите сигнали за взривни устройства на различи места у нас, предаде Фокус. Полк. Бояджиев е категоричен, че има ли сигнал за бомба, хората трябва да бъдат евакуирани и да се извърши проверка. „Какъвто и да е сигналът, не се знае кой е истинският. Досега в моята почти 40-годишна практика няма случай, в ко

Очаквам да ми поискат имунитета за едно хулиганство в 9 клас и едно в 6 клас

http://cite.actualno.com/ochakvam-da-mi-poiskat-imuniteta-za-edno-huliganstvo-v-9-klas-i-edno-v-6-klas-news_512328.html

"Очаквам да ми бъде поискан имунитета още няколко пъти - едното касае мое хулиганско действие от 9-ти клас, другото в 6-ти клас." Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров от парламентарната трибуна. Той поиска решението за създаване на комисията, която да се занимава с искането на главния прокурор Сотир Цацаров за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване по стари обвинения - от 2011 и 2013 г., да се гледа преди поправките в Конституцията. "Толкова бързо и толкова с

9 декември в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-nezavisimost-regatash-1491051.html

/КРОСС/ 536 г. - Византийският генерал Велизарий превзема Рим и прогонва племето остготи от пределите на Италия.1212 г. - Фридрих II е коронован за крал на Германия.1738 г. - Управата на полския град Вроцлав прогонва евреите от града.1824 г. - По време на Войната за независимост на испанските колонии в Америка войските на генерал Антонио Сукре разгромяват последните испански части при Аякучо (дн. Перу).1884 г. - В Чикаго Левант Ричардсън патентова ролковите кънки.1885 г. - В Пирот е сключено примирието, с което се слага край на Сръбско-българската война.1917 г. - Първата световна война: Англичаните отблъскват турците от Йерусалим и градът подпада под християнски контрол след столетия турска власт.1922 г. - Основан е шведски футболен отбор Йоншьопингс Сьодра ИФ.1923 г. - Започва работа XXI Народно събрание на България под председателството на професор Тодор Кулев, заменен на 5 януари 1926 г. от професор Александър Цанков.1927 г. - Подписано е спогодбата Моллов - Кафандарис за размяна на население между България и Гърция.1931 г. - Испания е провъзгласена за република.1942 г. - В Рио де Жанейро е основан бразилският футболен клуб Ботафого де Футебол е Регаташ, след сливане на Клуб де Регаташ Ботафого с Електро клуб.1953 г. - Американската компания Дженерал Електрик уволнява всички свои работници и служещи с комунистически убеждения.1961 г. - Танганика получава независимост от Великобритания.1963 г. - Занзибар става независима държава.1967 г

Волен Сидеров се яви за имунитета си и за Конституцията

http://pik.bg/волен-сидеров-се-яви-за-имунитета-си-и-за-конституцията-news449381.html

Волен Сидеров се яви за имунитета си и за Конституцията

Волен Сидеров дойде в Народното събрание след дълги седмици на отсъствие. Лидерът на "Атака" беше видян от репортер на ПИК още рано сутринта.

Сидеров е тук не само, за да се гледа отново имунитетът му за поредното обвинение срещу него, а заради Конституцията и съдебните реформи, които днес ще бъдат гласувани.

Партията на Волен бе една от първите, които решиха да подкрепят промените в съдебната система.

Американският военен флот получава най-големия си разрушител

http://offnews.bg/news/n_1/n_604274.html

Влиза в действие „Зомуолт” най-големият разрушител, правен някога за американските военно-морски сили, съобщи в. „Вашингтон пост”. Построен в щата Мейн, той е тръгнал в понеделник по река Кенебек към Атлантическия океан. Там ще започнат изпитанията в реални условия на необичайно изглеждащия 186 метров съд с водоизместимост 15 480 тона. Странната му форма е свързана с това, че ще бъде много трудно той да бъде открит с радар. Но още в стадия на проектирането му специалисти се безпокояха доколко стабилно корабът ще се държи в бурно море. В „Зомуолт” има многобройни високотехнологични новости в задвижването и въоръженията. Той например е снабден с електромагнитно оръдие, способна да изстрелва снаряди летящи 7 пъти по-бързо от скоростта на звука и достигащи цели на 110 мили (177 километра). Корабът струва над 4 милиарда долара и е първи в серията от три разрушителя, наречена така в памет на адмирал Елмо Зомуолт (1920 – 2000), началник на морските операции във ВМФ на САЩ по време на войната във Виетнам. Първоначално е било предвидено да се построят 32 два такива кораба, но програмата е била съкратена под натиска висши флотски офицери.

Депутатите гласуват на второ четене промените в Конституцията

http://www.moreto.net/novini.php?n=308469

Днес депутатите ще гласуват на второ четене промените в Конституцията. Първото четене в основния закон беше на 23 септември. Тогава "за" гласуваха 184 депутати. Промените предвиждат Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурорска, инспекторатът към ВСС да има повече правомощия, както и пряк избор на магистратите.

Каролев: Москов прави сериозна антиреформа

http://frognews.bg/news_103309/Karolev-Moskov-pravi-seriozna-antireforma/

В здравното министерство има една доста сериозна антиреформа. Това каза в сутрешния блок на БНТ съветникът на министъра на икономиката Божидар Лукарски- Владимир Каролев, коментирайки бюджет 2016.

Клатят ли военните авантюри трона на Путин?

http://petel.bg/Klatyat-li-voennite-avantyuri-trona-na-Putin-__136990

Снимка: Булфото На фона на успехите си в Украйна и Сирия Владимир Путин изглежда като всесилен лидер, пише "Уолстрийт Дейли", цитиран от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване