Взрив в магазин на украинския президент

http://petel.bg/Vzriv-v-magazin-na-ukrainskiya-prezident__136991

Снимка: Уикипедия Бомба избухна в магазин на сладкарската компания „Рошен“, собственост на украинския президент Петро Порошенко,...

Нахакана млада жена-шофьор отне предимство, преобърна маршрутка

http://petel.bg/Nahakana-mlada-zhena-shofor-otne-predimstvo--preobarna-marshrutka__136992

Илюстрация: Булфото Отнемане на предимство е причина за катастрофата от тази сутрин, при която се преобърна маршрутка в Пловдив,...

С промените в Конституцията премиерът става властелин, ние ставаме премиераска република

http://www.cross.bg/izbori-konstantinov-simeonov-1491050.html

/КРОСС/Първан Симеонов и проф. Михаил Константинов не очакват големи промени в кабинета след гласуването на промените в Конституцията днес в парламента. Министър Иванов доказа, че е упорит, последователен човек и не вярвам да направи необмислено действие. Реформаторите няма да оттеглят подкрепата си за ГЕРБ, защото искат да си стоят във властта. А ДПС предпочитат да си стоят там невидимо, коментира Първан Симеонов. Въпросът е къде е БСП. Тя е толкова соамовгледана, че изпада в изолация, допълни той. Според него те започват да гледат към АБВ. Положението с БСП наистина е тъжно. БСП по някакъв начин абдикира от своя обществен дълг. И ако продължават да се туткат, АБВ ще ги избутат, защото Първанов е доста харесвана фигура, а Румен Петков се държи мъжки. Те хапят живо месо, допълни проф. Константинов. Очевидно е, че партньорите на ГЕРБ не са в стабилно състояние и единственото, което ги крепи е страхът, че при едни нови избори ще отпаднат. Това не е феномен. Страхът от изпадане от властта е много стабилизираш фактор на много места по света, коментира Михаил Константинов. И двамата са на мнение, че едни предсрочни избори не са в интерес на никоя от партиите, които в момента са в парламента. Ако има предсрочни избори, те единствено биха укрепили позициите на ГЕРБ. И това го знаят всички политици. за какво им е да искат да правят избори, заяви проф. Константинов. Първан Симеонов също е на мнение, че никой няма изгода от избори сега

В НС обсъждат днес ново искане за снемане на имунитета на Сидеров

http://pik.bg/в-нс-обсъждат-днес-ново-искане-за-снемане-на-имунитета-на-сидеров-news449379.html

В НС обсъждат днес ново искане за снемане на имунитета на Сидеров

Ако им остане време, депутатите ще решават за две нови искания на главния прокурор за снемане на имунитета на Волен Сидеров.

Случаите, по които се е провинил според прокуратурата, са стари. Става въпрос за хулигански действия от 2011 и 2013 година в Батак и Бургас.

По време на мярката си за неотклонение за казуса "НАТФИЗ", Сидеров обясни, че това не били хулигански действия, а част от партийните му мероприятия, напомня Нова телевизия.

 

Eagles Of Death Metal се върнаха в Париж, охранявани от U2

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261586_Eagles+Of+Death+Metal+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B2+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6%2C+%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+U2

 Членовете на калифорнийската рок банда Eagles Of Death Metal, които свиреха в зала "Батаклан" на 13 ноември, когато бяха извършени терористичните нападения във френската столица, се върнаха на музикалната сцена в Париж снощи. Американските музиканти се включиха в големия концерт на ирландската рок група U2 в зала "Берси".

Това стана по-малко от месец след като терористи нахлуха в зала "Батаклан" по време на концерта на Eagles Of Death Metal и убиха 89 души.

В медиите се появи информация, че калифорнийската рок банда може да се появи отново в Париж, но продуцентите пазеха мълчание до последния момент. Музикантите от U2 също отказваха коментар, поддържайки интригата. U2 изнесе в понеделник вечерта последния от четири концерта в Париж. Два от концертите бяха отложени, когато Франция обяви извънредно положение след терористичните нападения, отнели живота на 130 души.

Под оглушителните овации на феновете Eagles Of Death Metal и U2 изпълниха заедно песента на Пати Смит "Хората имат силата".

"Благодаря, U2, за предоставената възможност. Обичаме те, Париж!", каза на сцената вокалистът на Eagles Of Death Metal Джеси Хюз. Целият концерт, който премина при засилени мерки за сигурност, бе заснет от няколко професионални камери и ще бъде показан в САЩ по телевизия Ейч Би О.

Eagles Of Death Metal свирят за първи път след атаките, отбелязва АП. Музикантите оцеляха като по чудо при нападението в зала "Батаклан" на 13 ноември. По-рано Eagles Of Death Metal обещаха да бъдат първите, които ще направят концерт в "Батаклан" след възстановяването на залата. Това ще стане най-рано в края на 2016 г.

 

 

Папа Франциск откри новата Свещена година със светлинно шоу

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163314

Папа Франциск откри новата Свещена година, която обяви за „Юбилейна година на милосърдието”, съобщи NBCNews.com
Церемонията във Ватикана протече при безпрецедентни мерки за сигурност след атентатите в Париж. Началото на католическата свещена година беше отбелязано и със зрелищно светлинно шоу върху фасадата на катедралата "Свети Петър".
Папа Франциск откри новата Свещена година, която обяви за „Юбилейна година на милосърдието”, съобщи NBCNews.com Церемонията във Ватикана протече при безпрецедентни мерки за сигурност след атентатите в Париж. Началото на католическата свещена година беше отбелязано и със зрелищно светлинно шоу върху фасадата на катедралата "Свети Петър".

Владимир Каролев: Бюджетът за 2016 година е реалистичен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163253

Трудно е да оцелееш с 400 лева на месец . Ако живееш в София е невъзможно, посочи икономистът  Владимир Каролев.
Икономиката трябва да помогне на хората и политиците да разпределят ограничените ресурси. Трябва да се обсъжда дали бюджетът дали е реалистичен. Според мен той е такъв. Трябва да се види дали в разходната част парите се разпределят
Трудно е да оцелееш с 400 лева на месец . Ако живееш в София е невъзможно, посочи икономистът  Владимир Каролев. Икономиката трябва да помогне на хората и политиците да разпределят ограничените ресурси. Трябва да се обсъжда дали бюджетът дали е реалистичен. Според мен той е такъв. Трябва да се види дали в разходната част парите се разпределят

Владимир Каролев: Бюджетът за 2016 година е реалистичен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163312

Трудно е да оцелееш с 400 лева на месец . Ако живееш в София е невъзможно, посочи икономистът  Владимир Каролев.
Икономиката трябва да помогне на хората и политиците да разпределят ограничените ресурси. Трябва да се обсъжда дали бюджетът дали е реалистичен. Според мен той е такъв. Трябва да се види дали в разходната част парите се разпределят
Трудно е да оцелееш с 400 лева на месец . Ако живееш в София е невъзможно, посочи икономистът  Владимир Каролев. Икономиката трябва да помогне на хората и политиците да разпределят ограничените ресурси. Трябва да се обсъжда дали бюджетът дали е реалистичен. Според мен той е такъв. Трябва да се види дали в разходната част парите се разпределят

Куба и САЩ започнаха преговори по исковете за национализираните имоти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/09/2665885_kuba_i_sasht_zapochnaha_pregovori_po_iskovete_za/?ref=rss


САЩ и Куба започнаха си размениха искове за милиарди долари по въпроси за уреждането на стари правни спорове, възникнали през последния половин век, предаде "Ройтерс".

След като двете страни възстановиха дипломатическите си отношения в началото на тази година, САЩ започнаха преговорите за решаване на искове за повече от 10 млрд, долара. за национализираните имоти след идването на комунистическа власт в страната.

От своя страна Куба иска 121 млрд. долара в репарации и загубени ползи от търговското ембарго срещу страната.

Разрешаването на тези проблеми се оценява като ключово за възстановяването на търговските връзки между двете страни. Комисия в САЩ е потвърдила близо 6000 иска срещу Куба от американски граждани и компании, чиито имоти са били национализирани след революцията от 1959 година.

Представители на двете държави са разговаряли цял ден и са обменили информация, посочи Държавният департамент. Страните са се договорили да се срещнат отново след четири месеца.

След идването на власт на бунтовниците на Фидел Кастро на 1 януари 1959 г. Куба национализира всички чуждестранни фирми. Правителството призна претенциите на САЩ, но спря преговорите, когато двустранните отношения между двете страни се влошиха.

МОСАД се декорира с нов шеф

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261585_%D0%9C%D0%9E%D0%A1%D0%90%D0%94+%D1%81%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%88%D0%B5%D1%84

 Израелският премиер Бенямин Нетаняху номинира нов началник на израелската служба за външно разузнаване, специални операции и борба с тероризма МОСАД. 54-годишният Йоси Коен ще смени Тамир Пардо, чийто мандат изтича през януари, съобщи премиерът в разпространена по израелската телевизия декларация. Йоси Коен е председател на Съвета за национална сигурност от 2013 г. и е един от най-близките съветници на Нетаняху по въпросите на сигурността.

В декларацията се подчертава, че основната мисия на МОСАД е "да осигури сигурността на Израел срещу терористични заплахи, срещу иранската и други заплахи". Йоси Коен е бивш пилот на изтребител и началник на разузнаването на ВВС. Той е ветеран от МОСАД, за която е работил в продължение на 30 години, включително и като директор на отдела за изпращане на агенти по света, припомнят израелски медии. Той е заемал поста зам. директор на агенцията от 2011 до 2013 г.

Депутатите обсъждат ново искане за снемане на имунитета на Сидеров

http://www.cross.bg/siderov-vupros-deiistviya-1491067.html

/КРОСС/ Решението на Народното събрание за двете нови искания на главния прокурор за снемане на имунитета на Волен Сидеров, което се очаква да бъде взето днес, е под въпрос, поради гласуването на второ четене на промените в Конституцията, дебатите по което могат да отнемат повече от предвиденото време.  Случаите, по които се е провинил според прокуратурата, са стари. Става въпрос за хулигански действия от 2011 и 2013 година в Батак и Бургас. По време на мярката си за неотклонение за казуса "НАТФИЗ", Сидеров обясни, че това не били хулигански действия, а част от партийните му мероприятия.

Откриха друг портрет под Мона Лиза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261584_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D0%B8%D0%B7%D0%B0

 Под образа на Мона Лиза има втори, скрит портрет, твърди френски учен, цитиран от BBC. Паскал Кот разказва, че е прекарал повече от 10 години в анализ на картината, използвайки модерни технологии. Той твърди, че под най-известния портрет на Леонардо да Винчи се крие друго изображение, вероятно на жена, което прозира в десния горен ъгъл на картината.

Изображението е открито с помощта на светлоотразителна технология.

Към момента от Лувъра отказват да коментират твърденията на Кот, които са спорни и не се приемат сред експертите.

Кот, който е съосновател на Люмиер Технолъджи (Lumiere Technology) в Париж, е получил достъп до портрета в парижкия музей през 2004 г. Той използвал технология, която позволява "проникване" под пластовете боя чрез "изстрелване" на серия от интензивни светлинни лъчи към картината. В същото време камера извършва измервания на отражението. По този начин Кот твърди, че може да възстанови слоевете боя върху платното.

Портретът на Мона Лиза е подлаган на научни изследвания повече от половин век, като последните изследвания на картината са правени с инфрачервено лъчение и мултиспектрално сканиране. Кот обаче твърди, че неговият метод позволява по-дълбоко проникване в пластовете боя.

"По този начин с голяма точност можем да кажем какво се крие под видимия образ и да го "обелим", така както отделяме пластове от лука. Така можем да възстановим цялата технология на създаване на картината", обяснява французинът.

Смята се, че Леонардо е работил над портрета между 1503 и 1517 година във Флоренция и Франция. Дебатът около това, чий е образът, е продължавал векове. Дълго време в научните среди битуваше и мнението, че всъщност ликът на Мона Лиза представлява автопортрет на Леонардо, но в последните години се наложи мнението, че това е Лиза Джерардини - съпруга на флорентински търговец на коприна.

Сега обаче Кот твърди, че истинската Мона Лиза е скрита под пластовете боя. Тъй също така твърди, че е открил два други образа.

Професорът по история на изкуството в Оксфорд Мартин Кемп не е съгласен с твърденията на френския си колега. "Не мисля, че в процеса на създаване на картината има други образи, които по-късно са били скрити от това, което познаваме като образ днес", заявява той.

Близо 80 хиляди именници празнуват на зимната Света Анна

http://pik.bg/близо-80-хиляди-именници-празнуват-на-зимната-света-анна-news449378.html

Близо 80 хиляди именници празнуват на зимната Света Анна

79 013 именници ще трябва да почерпят за здраве на днешния празник. На 9-ти декември се отбелязва празника на Св. Анна.

На този ден Православната християнска църква почита Света и праведна Анна. Като майка на Богородица Св. Анна закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците. Този празник е известен още като Зимна Св. Ана или Анино зачатие.

Празник имат Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Яна и Вилиана.
От народните поверия е останала традицията, че на Деня на Св. Анна момите посаждат пшеница в гърне и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък.

Освен това по традиция жените варят и раздават жито и царевица, за да растат посевите през деня. Някои стопани, пък въвеждат в къщата си прасе, защото то рие напред, а това е знак, че и всичко, с което се захване човек, ще върви.

Истина или лъжа: Мариан Бачев катастрофирал в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5162600


ЖЪЛТИНИТЕ
Мариан Бачев преживял неприятен пътен инцидент в центъра на София, пише жълта медия. Според клюката актьорът бил блъснат от кола, докато шофирал джипа си. 
Ударът бил страничен, сериозно увреден бил само автомобилът на актьора. Самият Бачев не пострадал - преживял само голям стрес. Актьорът дори не се обадил до КАТ.
ЖЪЛТИНИТЕ Мариан Бачев преживял неприятен пътен инцидент в центъра на София, пише жълта медия. Според клюката актьорът бил блъснат от кола, докато шофирал джипа си. Ударът бил страничен, сериозно увреден бил само автомобилът на актьора. Самият Бачев не пострадал - преживял само голям стрес. Актьорът дори не се обадил до КАТ.

Българската Коледа: Историята на 9-годишния Александър

http://offnews.bg/news/n_1/n_604200.html

9-годишният Александър е дете с аутизъм. Благодарение на участието си в инициативата „Българската Коледа“ детето посещава всяка седмица плуване, психолог, логопед, както и конна база „Хан Аспарух“, където също се занимават с детето. Без помощта на инициативата това не би било възможно, разказа пред OFFNews майката на момчето Мая Стоянова. Алесандър е диагностициран с аутизъм, когато е едва на година и 3 месеца. До 4-годишна възраст не говори изобщо, но благодарение на непрекъсната терапия, сега посещава общообразователно училище и общува със съучениците си, обясни майката. Получихме средства от „Българската Коледа“ през последните 4-5 години. 2-3 години с помощта на тези средства посещаваше основно психолог и логопед. Без помощ от инициативата това нямаше да е възможно, допълва тя. През последната година благодарение на средства от „Българската Коледа“ Александър ходи на плуване и на хипотерапия. Така той заякна физически и най-вече психически и напредва в развитието си, разказва Мая Стоянова. Тя допълни, че ще кандидатстват и в тазгодишната кампания и се надяват да получат средства, за да може момчето да продължи развитието си със същите темпове. За изминалите 12 години близо 3000 болни българчета получиха възможност да се лекуват и да имат по-добър живот благодарение на дарителите на „Българската Коледа“. За повече от 200 лечебни заведения беше осигурена съвременна медицинска апаратура, благодарение на даренията. Средства в кампанията се събират целогодишно. Дарения може да се пращат по банков път, чрез кредитна или дебитна карта, като изпратите sms на 1117 за всички мобилни оператори, като се обадите на номер 09001117 или чрез ePay.bg. Повече информация можете да получите на интернет страницата на инициативата.

Кучетата – символ на външната политика на Путин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261583_%D0%9A%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%E2%80%93+%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D

 Любовта на руския президент Владимир Путин към кучетата превърна този домашен любимец в символ на външната политика на държавния глава, констатира списанието Foreign Policy. Като поредно доказателство за тезата си изданието посочва последния знак на солидарност от страна на Москва към френската полиция. Руските власти подариха на униформените от Париж кутре с името Добриня.

           „Този жест е продължение на многогодишната традиция, съгласно която Путин използва кучетата, за да обозначи подкрепата на съюзниците си, или напротив – да продемонстрира превъзходство над враговете си“, пише списанието. В подаръка за френската полиция има още една дълбока символика – името на кученцето и избрано неслучайно и носи особен смисъл, коментират историци. Добриня /Никитич/ е един от тримата богатири от руския епос, който е описан като носител на „мъжественост и огромна физическа сила“, като в същото време се отличава с „учтивост и дипломатичност“. От своя страна ръководството на френското МВР увери, че ще осигури топъл прием на Добриня.  

          Пресата припомня, че преди няколко години по време на посещението си в Белия дом при вида на шотландския териер Барни на експрезидента Джордж Буш Путин възкликна: „И вие наричате това куче!?“ След време той показа на US колегата си своя черен лабрадор Кони и заяви, че той е „по-голям, по-силен и по-бърз от Барни“. През 2007 г. пък руският президент дойде с Кони на срещата си в Кремъл с канцлера на Германия Ангела Меркел, знаейки, че тя се бои от кучета. „Аз знам защо го направи – за да докаже своята мъжественост“, коментира след преговорите Меркел. Кучешката тема се прокрадна и в българо-руските дипломатически отношения - през 2010 г. премиерът Бойко Борисов подари на Путин кутре от породата българска овчарка. След като се сдоби с неочаквания подарък по време на визитата си в София, руският президент обяви конкурс за име на малко пале. Надпреварата сечели 5-годишният Дима Соколов, предлагайки името Бъфи.

Foreign Policy подчертава, че руският държавен глава използва четириногите домашни любимци не само като символ на външната си политика. Тези година ученичка от Киргизия написа писмо на Путин, в което разказа, че мечтае за нюфаундленд. Президентът откликна на молбата на момичето и й подари кутре от тази порода, което ученичката нарече Дар.

Междувременно стана ясно, че помилваният от Путин експрезидент на нефтената компания ЮКОС Михаил Ходорковски задочно е обвинен в убийството на кмета на Нефтеюганск Владимир Петухов, извършено през 1998 г., информира ТАСС. Според източници на агенцията Следственият комитет е изпратил призовка до бившия бизнесмен да се яви на разпит в качеството си на обвиняем. Интерфакс пък съобщава, че в Русия Ходорковски е обявен за федерално издирване, а скоро може да бъде обявен и за международно издирване. 

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/12/09/2665776_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг".

Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите днес:




Папа Франциск откри новата Свещена година със светлинно шоу (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163265

Папа Франциск откри новата Свещена година, която обяви за „Юбилейна година на милосърдието”, съобщи NBCNews.com
Церемонията във Ватикана протече при безпрецедентни мерки за сигурност след атентатите в Париж. Началото на католическата свещена година беше отбелязано и със зрелищно светлинно шоу върху фасадата на катедралата
Папа Франциск откри новата Свещена година, която обяви за „Юбилейна година на милосърдието”, съобщи NBCNews.com Церемонията във Ватикана протече при безпрецедентни мерки за сигурност след атентатите в Париж. Началото на католическата свещена година беше отбелязано и със зрелищно светлинно шоу върху фасадата на катедралата "Свети Петър".

Турция отказва да изтегли войските си от Ирак

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261582_%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D1%8

 Турция е прекратила разполагането на сили в Северен Ирак засега, но няма да изтегли тези, които вече се намират там, предаде Ройтерс. Това е заявил турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в разговор по телефона с иракския си колега, съобщи турското МВнР.

Чавушоглу е подчертал, че Анкара уважава териториалната цялост на Ирак, каза още пред репортери говорителят на ведомството Танжу Билгич.

Багдад поиска по-рано Турция да изтегли силите си, разположени в база край град Мосул, който се намира под контрола на джихадистите от "Ислямска държава".

Чавушоглу е казал на Ибрахим ал Джаафари също, че присъствието на Турция в Мосул има за цел да спомогне за борбата на Ирак срещу "Ислямска държава". Обучаването ще продължи в координация с Ирак, заяви още говорителят.

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви междувременно днес, че иска да посети Багдад колкото е възможно по-скоро, за да опита да намали напрежението, създало се след разполагането на турски военни в Ирак, предаде Ройтерс.

Турция твърди, че разполагането на войници в Северен Ирак е част от мисия за обучение на иракските сили в борбата срещу групировката "Ислямска държава". Иракското правителство казва, че никога не е правило предложение за разполагането на силите и ще се обърне към ООН, ако военните не бъдат изтеглени.

Давутоглу заяви, че турските военни са в Ирак, за да предоставят защита при евентуално нападение на "Ислямска държава", а онези, които тълкуват другояче присъствието им, извършват "преднамерена провокация".

Той посочи, че над 2 хиляди души са преминали през обучение в лагера в Северен Ирак

Сблъсъци и ранени след мача Литекс-Левски (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_604262.html

Петима полицаи, журналист и няколко фенове на футболен клуб "Левски" пострадаха при сблъсъци след края на мача с "Литекс" от турнира за Купата на България. Срещата се игра в Ловеч, като домакините спечелиха с 3:0 след продължения, съобщава БНР. Сблъсъците между полицията и фенове на "Левски" започнаха още в края на двубоя, а най-вероятната причина е негативният резултат за отбора. След като бяха замеряни с бутилки, камъни, бомбички и други опасни предмети, полицаи влязоха в сектора с феновете. Положението беше овладяно, но то ескалира отново веднага след последния съдийски сигнал. Когато привържениците на сините напускаха градския стадион в Ловеч, те отново започнаха да хвърлят предмети по силите на реда и се наложи употребата на физическа сила. Петима полицаи са пострадали и са потърсили помощ в Спешното отделение на болницата в града. Журналист от столичен сайт пък се оплака, че е бил ударен от униформен. По думите му, няколко фенове на "Левски" също са били ранени, като един от тях е със сериозна рана на главата. Три полицейски автомобила са със счупени стъкла. Заради осуетяване на проверка са били задържани четирима запалянковци, но са освободени след като са им били съставени актове.

"Ислямска държава" се държи на 24 страници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261581_%22%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%22+%D1%81%D0%B5+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+24+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8

 Изтекъл наръчник на "Ислямска държава" показва как терористичната групировка се е заела да изгради държава в Ирак и Сирия със съответните правителствени служби, хазна и икономическа програма за самозадоволяване. Документът от 24 страници, получен от "Гардиън", излага план за установяване на външни отношения, създаване на пропагандна машина и на централизиран контрол над петрола, природния газ и други важни сектори от икономиката.

Наръчникът, писан миналата година и озаглавен "Принципи за управлението на Ислямска държава", разкрива стремежите на ИД да изгради истинска държава и начините, по които е успяла да се превърне в най-богатата и най-дестабилизираща джихадистка групировка от последните 50 години. Заедно с други документи, получени от "Гардиън", той очертава картината на групировка, която макар да се кълне в основополагащия принцип на жестокото насилие, е също толкова ангажирана с по-светски въпроси като здравеопазване, образование, търговия, комуникации и работни места. Накратко, тя изгражда държава.

Следователно, когато западни самолети засилват въздушната война срещу обекти на ИД в Сирия военната цел не е въпрос само на аритметика от бойното поле. ИД вече е далеч повече от сбора на нейните бойци. Документът, писан като наръчник за обучаване на "административни кадри" в месеците, след като лидерът на ИД Абу Бакр ал Багдади обяви "халифат" в Ирак и Сирия на 28 юни 2014 г., описва накратко как да бъдат организирани правителствени служби за образование, природни ресурси, промишленост, външни отношения, връзки с обществеността и военни лагери.

Подготвен някъде между юли и октомври 2014 г., документът излага подробно как ИД ще построи отделни тренировъчни лагери за редовната войска и бойците ветерани. Ветераните, според документа, трябва да преминават опреснителни курсове всяка година, за да получават инструкции за "последните новости в оръжията, военното планиране и военните технологии". Наръчникът за изграждане на държава препоръчва да има отделна служба, която да отговаря за военните лагери - сложна уредба, която съдейки по описанието, далеч надхвърля възможностите на Ал Кайда в Афганистан от времето на планиране на атентатите от 11 септември.

Документът разкрива за първи път, че ИД винаги се е стремяла да обучава децата в изкуството на войната. Пропагандата й от тази година ясно показа, че тя кара деца да участват във военно обучение и дори да застрелват пленници.

В текста, чийто автор е египтянин на име Абу Абдула, изрично се посочва, че това ще се прави от средата до края на 2014 г. Децата "ще бъдат обучавани да боравят с леки оръжия" и онези, "които се откроят", ще бъдат "избрани за назначаване в сигурността, включително на пропускателни пунктове или в патрули".

Текстът хвърля светлина върху нуждата на ИД да постигне унифицирана култура, обхващаща чужденци и местни, и необходимостта да се самозадоволява, като изгражда независими "фабрики за местно военно производство и производство на храни" и създава "изолирани зони за сигурност" за задоволяване на местни нужди.

Документът е придобит от бизнесмен, работещ в ИД, чрез изследователя Аймен ат Тамими, който през последната година работи върху съставянето на подробен сборник от достъпни за публиката документи на ИД.

От съображения за сигурност "Гардиън" не може да разкрие повече информация за бизнесмена, който е изнесъл близо 30 документа, включително финансов отчет от една от най-големите провинции на ИД.

ИД търпи военни поражения през последните седмици и някои араби сунити от Ракка казват, че държавничеството й май е по-добро на хартия, отколкото на практика. Но Тамими заяви, че наръчникът заедно с още 300 документа на ИД, с които той се сдобил през последната година, показват, че централната цел е изграждането на жизнена страна, основана на фундаменталистката теология. Генералът от резерва Стенли МакКристъл, който командваше военните части, помогнали за разгромяване на предшественичката на ИД в Ирак от 2006 до 2008 г., заяви за наръчника: "Ако действително е истински, е доста увлекателен и трябва да се прочете от всеки - особено от политиците на Запад".

"Ако на Запад гледаме на ИД като на стереотипна банда от убийци психопати, рискуваме драматично да я подценим".

"В "Принципите за ръководство на Ислямска държава" се вижда, че вниманието е насочено към образоването (всъщност индокриниране), като се започне с децата, но и в редиците й, признава се, че ефективното управление е от съществено значение, говори се за използването на технология за овладяване на информацията (пропагандната) и готовност за извличане на поуки от грешките на предишни движения".

"Не е по-различен от трудовете на Мао, практиките на Виетмин в Индокитай или други движения, за които зрелищните акции са само върхът на по-нюансиран айсберг от организирана активност".

Чарли Уинтър, изследовател в университета в Джорджия, който е виждал документа, казва, че той показва големия капацитет на ИД за предварително планиране.

"ИД съвсем не е армия от тъпи кръвожадни фанатици, а дълбоко замислена политическа организация с изключително сложна, добре планирана инфраструктура в основата си".

Генерал-лейтенант Греъм Ламб, бивш началник на специалните сили във Великобритания, заяви, че наръчникът говори за текуща военна стратегия. Позовавайки се на раздели от текста, в които ИД непрекъснато повтаря, че е единственият истински представител на арабите сунити в региона, Ламб заяви, че е много важно да се осигури по-широко сунитско водачество в битката с ИД или рискуваме "да подхранваме това чудовище".

"Ако смятаме Даеш и халифата просто за мишена, която трябва систематично да бъде разрушавана от сили, различни от близкоизточните сунити, означава да не разбираме същността на тази битка".

"Тя трябва да се оглавява от арабско сунитско ръководство и техните многобройни племена в района, като ние на Запад и други религиозни групи в Близкия изток действаме в тяхна подкрепа. Не по този начин е изградена сегашната ни кампания срещу ИД, поради което сме обречени на потенциален провал".

 

Джихадистите в Ирак и Сирия са се удвоили за година

Броят на джихадистките бойци в Сирия и Ирак е нараснал над два пъти за година и половина и е достигнал най-малко 27 000 души, сочи изследване на институт, специализиран в разузнаването, предаде Франс прес.

Явлението на чуждестранните джихадисти в Ирак и Сирия е засегнало цял свят, обобщава институтът Суфан груп със седалище в Ню Йорк.

В Ирак и Сирия има общо между 27 и 31 хиляди джихадисти от 86 други страни. Броят им е е нараснал над два пъти от последното изследване на института от юни 2014 г., когато екстремистите са били 12 хиляди, "въпреки международните усилия да се противодейства на групировката "Ислямска държава" и да се ограничи потокът от екстремисти към Сирия", се казва в изследването.

"Успехът на ИД надхвърля мечтите на другите терористични групировки, които сега вече не изглеждат модни, например Ал Кайда. Това е насърчило десетки хиляди джихадисти да се влеят в редиците на ИД и е вдъхновило други да станат нейни симпатизанти", подчертава Суфан груп.

Като национална принадлежност на джихадистите картината не е еднаква. От Западна Европа в Сирия и Ирак са дошли двойно повече хора - общо 5000 души, от които 1700 французи, а от Северна Америка бройката остава стабилна - около 280 души.

От Близкия изток са дошли 8240 джихадисти, в това число 2500 саудитци, а от Магреба - 8000 души, от които 6000 са тунизийци.

Броят на джихадистите, идващи от Русия и Централна Азия, е скочил с над 300 процента до 4700 души, в това число 2400 руснаци. Отделно има и 2100 турци, се казва в изследването, което се опира на данни от правителства, международни организации и научни институти.

Според Суфан груп между 20 и 30 процента от чуждестранните джихадисти се завръщат в страните си, което е голямо предизвикателство за службите за сигурност при зачестилите нападения на ИД в чужбина. Групировката пое отговорността за атентатите в Париж от 13 ноември, в които бяха убити 130 души, и за редица нападения в Тунис.

 

Гроздан Караджов: Свикваме с ролята на неуправляващи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163262


"Ако не се потвърдят решенията от юли, повечето от нас свикват с идеята, че стават неуправляващи", заяви по Нова тв депутатът от РБ Гроздан Караджов. Според него повечето от колегите му били на същото мнение, след като са направени промени в предложението за промени в конституцията. "След като мине гласуването днес, ще се съберем и ще решим",

Питане за конституцията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5162655


Депутатите гласуват днес промени в конституцията. Хубаво. Но позволете да попитаме (с риск да ни нарекат „врагове на реформата“ и „саботьори“): Как точно разделението на ВСС на 2 колегии ще подобри системата така, че полицаите да разследват добре престъпленията, прокурорите да повдигат добре обвинения и съдиите да са добри арбитри,
Депутатите гласуват днес промени в конституцията. Хубаво. Но позволете да попитаме (с риск да ни нарекат „врагове на реформата“ и „саботьори“): Как точно разделението на ВСС на 2 колегии ще подобри системата така, че полицаите да разследват добре престъпленията, прокурорите да повдигат добре обвинения и съдиите да са добри арбитри,

Захарова: Десантният кораб „Цезар Куников“ не е нарушил нито една точка от Конвенцията на Монтрьо

http://www.cross.bg/korab-kynikov-tzezar-1491040.html

/КРОСС/ Руският голям десантен кораб „Цезар Куников“, на палубата на който Турция е забелязал моряк с преносим ракетен комплекс (ПЗРК), не е нарушил нито една точка от Конвенцията от Монтрьо. Това заяви във вторник официалният представител на руското министерство на отбраната Мария Захарова, предаде ТАСС. „На 4 декември по време на преминаването на руския военен кораб „Цезар Куников“ през Босфора в южна посока турската страна е забелязала на палубата войник с ПЗРК, – се казва в коментара. – В Анкара този случай по някаква причина се трактува като „провокативен и представляващ заплаха“. „Пред посланика ни в МВнР на Турция бе изразено „безпокойство от турска страна“. По думите на турските дипломати, в местните медии събитието било предизвикало „широк възмутен отклик“, отбеляза Захарова. Представителят на МВнР  на РФ обърна внимание на това, че „снимката на въоръжения с картечница с голям калибър часови на палубата на испанския военен кораб в зоната на пролива по някаква причина не предизвика никакви въпроси от турска страна и медиите“. „Искам да подчертая, че руският кораб не е нарушил нито една точка от Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., регулираща въпросите за преминаването на корабите през проливите, както и положенията, съответстващи на турските инструкции

В Ню Йорк съжаляват, че не се вслушали във Ванга за "Ислямска държава"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261580_%D0%92+%D0%9D%D1%8E+%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%BA+%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B2

 В. "Ню Йорк пост" излезе с обширен материал за българската пророчица баба Ванга, озаглавен: "Трябва да послушаме тази стара българска жена за "Ислямска държава". В статията са изброени предсказанията на ясновидката, а новината е препечатана и от други световни издания, които обръщат сериозно внимание на прогнозата на петричката пророчица, че през 2016 година Европа ще бъде нападната от мюсюлманските екстремисти. Според изданието, баба Ванга успешно е предрекла опустошителното цунами в Азия през 2004 година, ядрения разлив във Фукушима, както и раждането на "Ислямска държава". От стотиците предсказания, които пророчицата е направила през 50-годишната си кариера, немалка част от тях са свързани с климатичните и природните катастрофи в света. Именно баба Ванга е предупредила за топенето на полярните ледени шапки и покачването на температурата на морската вода още през 1950 година, десетилетия преди някой да е чул за глобалното затопляне.

Родената в Петрич пророчица, която почина през 1996 година, на 85-годишна възраст, е била известна като "Нострадамус на Балканите". Благодарение на предполагаемия 85% успех на предсказанията ѝ, баба Ванга отдавна е почитана в Русия и Европа като "свръхестествен светец".

Едно от най-любопитните предвещания, които прави приживе феноменът е, че 44-ят президент на САЩ ще е от африкански произход. Става въпрос за настоящия държавен глава на Америка - Барак Обама.

Според най-актуалното ѝ пророчество през 2016 година ще се наблюдава в Европа инвазия на мюсюлмански екстремисти, която ще започне с Арабската пролет през 2010 година, ще продължи с използването на химическо оръжие в Сирия срещу европейци, и ще завърши с установяването на Ислямски халифат през 2043 година със столица Рим.

Това са някои от най-интересните предсказания, които ще се случат през следващите 2000 години според баба Ванга.

 

2016 г.: Мюсюлмански екстремисти ще нападнат Европа, континентът почти "ще спре да съществува", какъвто го познаваме. Унищожението му ще продължи дълги години

2023 г.: Земната орбита ще се промени (никой не знае какво точно означава това).

2025 г.: Населението на Европа ще достигне почти до нула.

2028 г.: Човечеството ще лети до Венера с надежда за намиране на нови енергийни източници.

2033 г.: Нивото на Световния океан ще се повиши, а ледните шапки на високите върхове ще започнат да се топят (това вече се случва).

2043 г.: Превръщането на Европа в Ислямски халифат е завършено. Рим ще бъде обявен за столица. Световната икономика ще процъфти под мюсюлманското господство.

2066 г.: Американците ще използват за първи път нов вид оръжие за изменение на климата, с което ще опитат да си върнат Рим и християнството в Европа.

2076 г.: Комунизмът ще се върне в Европа и останалата част на света.

2084 г.: Природата ще се съживи (никой не е сигурен какво означава това).

2100 г.: Изкуствено слънце ще осветява тъмната страна на планетата. (Това вече е процес на подготовка. От 2008 години учени работят по създаването на изкуствен източник на слънце, използвайки технология на термоядрен синтез).

2130 г.: С помощта на извънземни цивилизации човечеството ще може да живее под вода.

2170 г.: Настъпва голяма световна суша

2187 г.: Две големи вулканични изригвания ще бъдат успешно спрени

2201г.: Температурите падат, след като термоядрените процеси на Слънцето се забавят

2262 г.: Планетите бавно ще променят орбитите си. Марс ще бъде застрашена от сблъсък с комета.

2354 г.: Инцидент с изкуственото слънце ще доведе до нова сериозна суша.

3005 г.: Война на Марс ще измести траекторията на планетата.

3010 г.: Комета ще удари Луната. Около Земята ще се появи пръстен от скали и пепел.

3797 г.: Всичко на Земята ще умре. Въпреки това цивилизацията ще бъде толкова напреднала, че човечеството ще може да се премести в нова Слънчева система.

Пазят студентите от некоректни кръчмари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261579_%D0%9F%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D1%82+%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BC%D0%B0%D1%80%

 Дежурни екипи на Комисията за защита на потребителите са в готовност да реагират на евентуални сигнали за нарушения в заведенията и местата за настаняване, където студентите празнуват, съобщиха от ведомството. Младите хора могат да сигнализират за проблеми по кръчми и хотели на телефона на потребителя 0700 111 22.

През тази година за първи път потребителската комисия ще има постоянно действащи приемни в трите големи зимни курорта – Банско, Пампорово и Боровец. През януари предстои да се направи временен офис в Чепеларе.

По-рано тази седмица председателят на КЗП Димитър Маргаритов призова бизнеса да бъде коректен и лоялен към потребителите, защото това е както в интерес на самите потребители, така и на търговците, които биха имали повече редовни клиенти. "Нашите наблюдения са, че все повече търговци в България са склонни да мислят по този начин - въвеждат и прилагат добри практики, включително надхвърлящи законовите им задължения, за каквито преди години научавахме само от опита в чужбина. Надяваме се този процес да продължи и да се задълбочава напред във времето", каза още той.

Преглед на печата от 9 декември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/09/2665842_pregled_na_pechata_ot_9_dekemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Търгът на БНТ за доставчик на рейтингови данни може да се провали отново
Nielsen Admosphere обжалва конкурса и обяви, че няма да участва в него

Условията по вътрешния дълг на България се подобряват
Среднопретеглената доходност по 10-годишните книжа падна до 2.34% на аукциона в понеделник

Наредба ще промени лекарствата на хиляди пациенти
Здравното министерство иска хората да плащат по-малко, но реално ще...

Фондът разреши на синдиците на КТБ да продадат ТБ „Виктория“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261578_%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%

 Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) разреши на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) да започнат процедура по продажбата на ТБ „Виктория“ ЕАД, както и на всички вземания на банката майка от нейната дъщерна компания, съобщиха от Фонда. Решението е взето в понеделник.

Вземанията на КТБ към ТБ "Виктория" възлизат на около 115 млн. лв.

Варненска гимназия с престижен приз

http://www.moreto.net/novini.php?n=308449

Гимназията по дървообработване „Николай Хайтов" - Варна взе поощрителна награда от конкурса „Глобално училище", обявен от Дипломатическия институт, в партньорство с Българска платформа за международно развитие във връзка с изпълнението на дейности, които са част от Европейската година за развитие 2015.

Аз, откровено казано, вече се срамувам да кажа, че съм европеец

http://www.cross.bg/izborite-evropeetz-konstantinov-1491049.html

/КРОСС/ Проф. Михаил Константинов в интервю за ТВ7: Аз откровено казано, вече се срамувам да кажа, че съм европеец. Думите на проф. Константинов бяха в коментар на политическата обстановка у нас и резултатът от изборите във Франция. Според него французите нямат памет за историята си.  Няма шок, каза той по повод изборите там - те не си четат историята.   

Аз откровено казано, вече3 се срамувам да кажа, че съм европеец

http://www.cross.bg/evropeetz-konstantinov-istoriyata-1491049.html

/КРОСС/ Проф. Михаил Константинов в интервю за ТВ7: Аз откровено казано, вече се срамувам да кажа, че съм европеец. Думите на проф. Константинов бяха в коментар на политическата обстановка у нас и резултатът от изборите във Франция. Според него французите нямат памет за историята си.  Няма шок, каза той по повод изборите там - те не си четат историята.   

Променят движението в София заради ремонт, вижте как!

http://pik.bg/променят-движението-в-софия-заради-ремонт-вижте-как-news449372.html

Променят движението в София заради ремонт, вижте как!

Забранява се влизането на пътни превозни средства в двете посоки по ул. „Ангиста” от ул. „Г. С. Раковски” до ул. „Кешан”, както следва:
до 24.00 часа на 11 декември от ул. „Чумерна” до ул. „Д. Горов”;
от 08.00 часа на 12 декември до 24.00 часа на 18 декември от ул. „Д. Горов” до бул. „Васил Левски”;
от 08.00 часа на 19 декември до 24.00 часа на 28 декември от бул. „Васил Левски” до ул. „Кешан”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Кадиев за баровските джипове: Взеха ги, за да гледат децата им филми по пътя за морето

http://pik.bg/кадиев-за-баровските-джипове-взеха-ги-за-да-гледат-децата-им-филми-по-пътя-за-морето-news449373.html

Кадиев за баровските джипове: Взеха ги, за да гледат децата им филми по пътя за морето

Депутатът Георги Кадиев се изказа остро срещу покупката на джипове за по 200 хиляди лева от четири държавни горски предприятия. Те са с кожен салон, монитори на задните седалки и всякакви екстри.

"Казват, че им трябвали такива коли, за да се придвижват от едното стопанство до другото. Защо имат екрани на задната седалка? То е ясно - за да могат като ходят на море децата им отзад да гледат филми. Няма какво да се лъжем. И аз имам деца, и аз им пускам филмчета. Но в мои лични автомобили", коментира Кадиев в студиото на "Нова телевизия".

Той е категоричен, че колите са ненужно мощни. "Това е парвенющина. Абсолютно нагло.

 

 

Няма пострадали български военни при атаките в Кандахар

http://offnews.bg/news/n_1/n_604260.html

Няма пострадали български военнослужещи при обстрела на летище „Кандахар“ в Афганистан и водената престрелка извън него от 18.00 ч. местно време (15.30 ч. българско време) на 8 декември. Това съобщиха от Министерството на отбраната във връзка с поредицата от нападения на талибани над обекти в южния афганистански град. Нападения е имало и в жилищен комплекс, населен със служители на правителството и военни. Районът на атаката е различен от дислокацията на българските военнослужещи, уточниха от МО. Към 24.00 ч. местно време (22.30 ч. българско време) на 8 декември ситуацията е напълно овладяна и базата преминава към нормален режим на дейност. По-рано чуждестранни медии съобщиха, че първият обстрел над летището е бил във вторник вечерта. В сряда талибани са нападнали и базата на обединените сили на НАТО и Афганистан, която се намира до летището. Обстрелвани са и магазини в близост. Има жертви, но към момента властите не дават информация за броя им. 

Акад. Марков: Проблем на проблемите е емиграцията на младите

http://frognews.bg/news_103314/Akad-Markov-Problem-na-problemite-e-emigratsiiata-na-mladite/

Проблемът днес е в масовата емиграция на младите българи, заяви Георги Марков, коментирайки демографската криза у нас. Патриотизмът вече не е на мода, смята историкът. По думите му "не е това, което е било по времето на Възраждането и след Възраждането".

30 000 са чуждестранните бойци в "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/30-000-sa-chujdestrannite-bojci-v-isljamska-dyrjava--news_512320.html

Наемници от 86 страни воюват на страната на екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия, а общият им брой е между 27 000 и 31 000, предаде БГНЕС. Тези данни се съдържат в анализ на центъра Soufan Group, ръководен от бившия агент на ФБР Али Суфан. Отбелязва се, че през юни миналата година ИД е имала около 12 000 чуждестранни бойци. "Очевидно е, че усилията за ограничаване на нарастването на броя на чуждестранни поддръжници на тази групировка бележат само ограничено въз

София приема Световното първенство по художествена гимнастика през 2018 г.

http://moresport.actualno.com/sofija-priema-svetovnoto-pyrvenstvo-po-hudojestvena-gimnastika-prez-2018-g-news_512324.html

Световното първенство по художествена гимнастика през 2018 година ще се проведе в българската столица София, в зала "Арена Армеец". Това съобщи пресслужбата на Международната федерация по гимнастика, цитирана от ТАСС и БГНЕС. Решението е прието на заседание на изпълнителния комитет на федерацията в Лозана. В София ще се състои и Световното първенство по скокове на батут през 2017 година. Догодина световната художествена гимнастика ще определи шампионите си в Глазгоу, Шотландия, а през 201

Нагъл апаш тараши наред аптеките в София

http://pik.bg/нагъл-апаш-тараши-наред-аптеките-в-софия-news449371.html

Нагъл апаш тараши наред аптеките в София

Един и същи човек обира аптеки в София, показа репортаж на Нова телевизия. Охранителни камери са заснели един от обирите, в който крадецът оглежда внимателно обстановката и след това дърпа каквото има на витрината до входа и бяга.

Престъпникът е един и същ в два идентични обира, избира много внимателно какво да открадне, само в едната от аптеките е задигнал козметика за над 600 лева. Става дума за подаръчни комплекти, които сега преди празниците се търсят много, поясниха от аптеките.

Записите са качени в интернет и се умоляват хората ,които познават това лице да съобщят в полицията. Започнато е издирването му и от криминалисти от столичното СДВР.

11 милиона спечелили горските стопанства

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163254

11 милиона само за първите 3 месеца са спечелили горските стопанства и заради това са направени поръчките за скъпи джипове, обясни по Нова тв заместник-министърът на земеделието Георги Костов. Само от лов през миналата година Югозападното е спечелило 1 милион лева.
Скъпите джипове са за гости за лов,
11 милиона само за първите 3 месеца са спечелили горските стопанства и заради това са направени поръчките за скъпи джипове, обясни по Нова тв заместник-министърът на земеделието Георги Костов. Само от лов през миналата година Югозападното е спечелило 1 милион лева. Скъпите джипове са за гости за лов,

Обир на скъпа козметика във верига аптеки (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/obir-na-skypa-kozmetika-vyv-veriga-apteki-video-6046856

Собственикът им Георги Калинов показа кадри от охранителна камера, на които се вижда крадецът

40 000 елхи предлагат на пазара

http://frognews.bg/news_103323/40-000-elhi-predlagat-na-pazara/

Около 40 хиляди ще са отрязаните елхички, които държавните горски предприятия ще изкарат на пазара, каза пред журналисти заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов. Дръвчетата се добиват от специални плантации или при пречистването на младите иглолистни насаждения в гората.

Алексей Петров работил със стрелеца от "Черни връх"

http://petel.bg/Aleksey-Petrov-rabotil-sas-streletsa-ot-CHerni-vrah__136989

Снимка: Нова тв Алексей Петров имал отношения с бодигарда, който в понеделник простреля двама души на столичния булевард "Черни връх"....

България не е приела нито един бежанец по европейските квоти

http://www.investor.bg/bylgariia/5/a/bylgariia-ne-e-priela-nito-edin-bejanec-po-evropeiskite-kvoti-207479/

За да приключи операцията за договорените 2 години, ЕС трябва да презаселва по 1500 души дневно, а не по 2,1 както досега

Късо кино "В двореца" до 13 декември

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/09/2665758_kuso_kino_v_dvoreca_do_13_dekemvri/?ref=rss


Най-голямото събитие, посветено на късометражното кино у нас - международният фестивал "В двореца", откри първото си издание в новия си дом НДК снощи. Предишните 12 години форумът се провеждаше в резиденцията в Балчик, чието име носи.

Над сто участници от десетки различни държави, конкурси за игрално, документално, анимационно и експериментално кино, образователна и музикална програма ще покажат красотата и възможностите на късите форми от 2 до 27 минути.

Най-много - 20,...

"Челси" и "Арсенал" ще търсят място под слънцето на Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/09/2665863_chelsi_i_arsenal_shte_tursiat_miasto_pod_slunceto_na/?ref=rss


"Челси" и "Арсенал" ще опитат да си осигурят място в осминафиналите на Шампионската лига. Сините имат по-леката задача, тъй като приемат "Порто", а и положението им е обнадеждаващо.

Двата отбора имат по десет точки в група G, но е важно какво ще направи третият "Динамо" (Киев). Украинците, които са с осем точки, посрещат "Макаби" в мач пред празни трибуни.

"Арсенал" трябва да мисли единствено за победа с резултат, различен от 1:0 и 2:1, при гостуването си на "Олимпиакос"....

Късо кино "В двореца" до 13 ноември

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/09/2665758_kuso_kino_v_dvoreca_do_13_noemvri/?ref=rss


Най-голямото събитие, посветено на късометражното кино у нас - международния фестивал "В двореца", откри първото си издание в новия си дом НДК снощи. Предишните 12 години форумът се провеждаше в резиденцията в Балчик, чието име носи.

Над сто участника от десетки различни държави, конкурси за игрално, документално, анимационно и експериментално кино, образователна и музикална програма ще покажат красотата и възможностите на късите форми от 2 до 27 минути.

Най-много - 20, са...

Директорът на "Шейново": Ако не се промени здравната система, ще затънем

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163238

Данъкът върху вредните храни е икономически и е към хората, занимаващи се с данъци. По-скоро не трябва да има вредни храни. Отговорността за здравето на нацията е отговорност на всяка отделна държава в ЕС, посочи директорът на болница
Данъкът върху вредните храни е икономически и е към хората, занимаващи се с данъци. По-скоро не трябва да има вредни храни. Отговорността за здравето на нацията е отговорност на всяка отделна държава в ЕС, посочи директорът на болница "Шейново"  в София д-р Румен Велев той. Има много тревожни факти, че нацията не е в добро здраве.

Директорът на "Шейново": Ако не се промени здравната система, ще затънем

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163250

Данъкът върху вредните храни е икономически и е към хората, занимаващи се с данъци. По-скоро не трябва да има вредни храни. Отговорността за здравето на нацията е отговорност на всяка отделна държава в ЕС, посочи директорът на болница "Шейново"  в София д-р Румен Велев той. Има много тревожни факти, че нацията не е в добро здраве.
Данъкът върху вредните храни е икономически и е към хората, занимаващи се с данъци. По-скоро не трябва да има вредни храни. Отговорността за здравето на нацията е отговорност на всяка отделна държава в ЕС, посочи директорът на болница "Шейново"  в София д-р Румен Велев той. Има много тревожни факти, че нацията не е в добро здраве.

Ново 20: Скъпите джипки ще возят шейхове от летището до гората

http://offnews.bg/news/n_1/n_604253.html

Джиповете за по 200 хил. лева ще возят милионери от САЩ и Европа, както и шейхове. Те ще са за превоз от летището до ловното стопанство в гората. Това коментира зам.-министърът на земеделието Георги Костов в ефира на Нова тв по темата за скъпите джипове, които са си поръчали 4 от 6-те горски предприятия у нас. По думите на Костов ловният туризъм е скъп и в този случай със скъпите джипове се "гонят сигурност и комфорт" за още по-скъпите ловци. "Продажбата на пакети на организиран ловен туризъм е наистина скъпо. За тази година печалбата е над 1 млн. лева", каза Костов. Той уточни още, че колите, купени преди 6 години за тази цел, вече били "износени". Костов коментира още, че най-активният ловен сезон е именно сега, когато пътищата често са непроходими, а през пролетта вероятно ще се ползват и от администрацията. Заместник-министърът не каза обаче защо му е на някой да праща имейли от монитора на задната си седалка, каквито са и изискванията за супер скъпите коли. Припомняме, че вчера министърът на земеделието Десислава Танева категорично заяви, че обществените поръчки няма да бъдат спрени. По темата се "самосезира" и народният представител Георги Кадиев, който е депозирал в деловодството на НС въпрос към министър Танева.

Ozy: Приятелството се доказва в трудни времена. Само България подаде ръка на Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=308451

Казват, че приятелството се доказва в трудни времена. Напоследък Гърция може да се чувства малко самотна – откакто страната банкрутира преди 7 години, останалата част от Европа се опитва да се дистанцира. Освен шепа британски туристи всеки друг се прави, че страната не съществува.

Черната кутия на сваления Су-24 бе открита и представена пред руския президент

http://www.cross.bg/kytiya-pytin-chernata-1491039.html

/КРОСС/ Черната кутия на сваления от ВВС на Турция руски военен самолет бе открита и представена пред президента на РФ Владимир Путин от министъра на отбраната Сергей Шойгу, предаде ТАСС. „Ние активно претърсвахме територията, където са разположени терористите, които разстреляха пилота ни, аз друга дума не мога да открия. В резултат на тази дейност, териториите са освободени при спецоперация и от спецназа на сирийската армия за издирване на екипажа, и сирийските военни, изследвайки територията, откриха мястото на падането на самолета ни“, каза Шойгу на срещата с Путин. По думите на министъра, бандитите са напуснали много бързо тази територия. „Те не са успели да свалят нищо от самолета и черната кутия беше намерена“, каза Шойгу, връчвайки я на президента. Държавният глава изрази благодарност на всички, които са участвали в операцията по откриването на черната кутия на самолета и помоли тя да се отвори само в присъствието на чуждестранни специалисти. Разшифроването й ще помогне да се определи точната траектория на движението на самолета и къде се е намирал той в момента на унищожаването, каза руският президент. „Доколкото разбирам, черната кутия ще ни даде възможност да разберем с точност цялата траектория на движението на Су-24 от момента на излитането до момента на падането: скорост, височина и всички маневри по време на полета“, каза Путин на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу

След ЧНГ-2016 падат цените на бензина под 2 лева

http://frognews.bg/news_103322/Sled-CHNG-2016-padat-tsenite-na-benzina-pod-2-leva/

Очаква се цените на бензина и дизела в страната да паднат под 2 лв. в началото на 2016 г. Според експерти поевтиняването на петрола е вследствие по-ниските му цени на световните пазари през последните дни, така и от традиционното намаляване на търсенето на горива веднага след поредицата празнични дни.

БСП ще подкрепи конкретни предложения за промени в съдебната власт

http://www.cross.bg/merdzhanov-bulgariya-sudebnata-1491048.html

/КРОСС/Днес парламентът ще разгледа на второ четене промените в Конституцията, засягащи съдебната власт. БСП няма да подкрепи всички предложения накуп, а само конкретни промени, едно от които е предложението на АБВ за разделението на двете колегии. Това стана ясно от думите на говорителя на БСП Атанас Мерджанов. Пред ТВ7 той отбеляза, че близо две трети от предложенията не са в контекста на първоначалните промени, които бяха предложени. БСП, за разлика от всички останали политически сили, има най-чистата, ясна и последователна позиция. Ние още от самото начало дадохме своето „за", но предупредихме, че промените трябва да бъдат последователни. Обратно на този подход, управляващите, по-точно Реформаторският блок, решиха това усилие да го правят без участието на магистратите, каза Мерджанов. Обществото като цяло е недоволно от съдебната власт. Но за това недоволство всички са отговорни - от хората, които избират, до политиците и магистратите, каза депутат от „БСП - лява България". Той бе категоричен, че няма единна политическа воля и позиция за промените. Какъвто и да бъде днес резултатът от гласуването това едва ли ще окаже огромно въздействие върху правораздаването в България, просто ще бъде удовлетворнен един външен интерес и някои кадри в съдебната система, коментира Атанас Мерджанов. За него няма значение дали след гласуването министърът на правосъдието ще подаде оставка или не

Съдът спря процедурата по импийчмънт на Дилма Русеф

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sydyt-spria-procedurata-po-impijchmynt-na-dilma-rusef-6046854

Процедурата се базира на твърдения, че президентът на Бразилия Дилма Русеф е нарушила закона в управлението на бюджета за миналата година

Обемът на парите в обращение расте над два пъти за 10 години

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/obemyt-na-parite-v-obrashtenie-raste-nad-dva-pyti-za-10-godini-207458/

В края на септември 2015 г. размерът на банкнотите и монетите, които се намират извън касите на БНБ, е рекордно висок

Двамата мъже, простреляни до мола, купували дрога на едро

http://pik.bg/двамата-мъже-простреляни-до-мола-купували-дрога-на-едро-news449363.html

Двамата мъже, простреляни до мола, купували дрога на едро

Двамата мъже, които бяха простреляни близо до столичния мол „Парадайс” в понеделник вечерта, най-вероятно са отивали да купуват дрога на едро, пише „Телеграф”.

За тази версия Агенция ПИК първа съобщи, позовавайки се на сигурни източници.

Марио Петров на 30 години и 19-годишният Григор Илиев, които лежали в локва кръв на булевард „Черни връх” са имали общо в себе си 2000 лева.

За ранените са постъпвали оперативни данни, че се занимават с дрога, като основното предположение е, че са отивали да купят голямо количество, за да им направят отстъпка от цената.

За лош късмет, двамата избрали крайно неподходящо място за извършване на сделката, защото се охранявало от градове на бившата барета Алексей Петров. След атентата срещу него, при който стреляха с гранатомети по бронирания му автомобил, охраната разширила периметъра, като внимателно оглеждала за съмнителни хора или автомобили.

Преди стрелбата именно такъв автомобил е бил забелязан от тях, но когато тръгнали към него, той потеглил. Затова гардовете били с повишено внимание, разказва бизнесмен, който има офис близо до мястото на престрелката.

Таяка около 17 часа и 45 минути единият от гардовете-Ивайло Младенов-видял Марио и Григор, които се навъртали и решил да провери какво правят. След размяна на реплики двамата се нахвърлили върху Младенов, който пък извадил пистолет и стрелял в краката им.

Очевидец разказва, че когато чул изстрелите и излязъл да види какво става, видял двама души да лежат на земята и около тях имало двама или трима мъже. Те не позволили на ранените да се окаже първа помощ, наблюдавали ги да не извадят телефони, а сами извикали полицията.

На метри от мястото на инцидента има офис сграда на петролна компания, а вътре се влиза след проверка. Тя е имала и видеонаблюдение, но преди време устройствата са били иззети заради друго престъпление в района. Срещу сградата има автокъща с камери, но те не записвали, а показвали само какво се случва в реално време.

Уж промоция, но всъщност - не! (снимка)

http://pik.bg/уж-промоция-но-всъщност---не-снимка-news449362.html

Уж промоция, но всъщност - не! (снимка)

Невероятна промоция изкара от кожата старозагорец, който изпрати сигнал до Нова телевизия.

На етикате стоката е обявена с нова цена, намалена с 25%. Продавачът обаче явно е бил двойкаджия по математика - сметнал е новата цена 6,39 лева при 4,79 стара.

"Изпращам Ви снимка от актуалната брошура на верига магазини в Стара Загора. Уникална промоция - пълен абсурд!!!", пише Росен Димов в сигнала.

Б. Лукарски: Целият кабинет усеща напрежение заради действията на Христо Иванов

http://bulgarski.pogled.info/news/69852/B-Lukarski-TSeliyat-kabinet-useshta-naprezhenie-zaradi-deistviyata-na-Hristo-Ivanov

/Поглед.инфо/ Божидар Лукарски е съгласен с мнението на Бойко Борисов, че правосъдният министър сам пали войни и клати стола си, заяви министърът на икономиката в интервю за Канал 3.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-predsedatel-kostadin-1491047.html

/КРОСС/ Белла Цонева, актриса Проф. Димитър Токушев, бивш председател на Конституционния съд Евелина Павлова, журналист и тв водеща Костадин Георгиев - Коцето-Калки, певец Костадин Паскалев, бивш кмет на Благоевград, депутат, секретар по вътрешна политика на президента Георги Първанов и вицепремиер и министър на регионалното развитие в правителството на НДСВ Любомир Павлов, бизнесмен Проф. Стефан Данаилов, актьор, депутат, преподавател в НАТФИЗ, министър на културата в правителството на Сергей Станишев, председател на ПЕС

Питър Уотс ни предлага да потеглим на единствено по рода си литературно приключение

http://books.actualno.com/pityr-uots-ni-predlaga-da-poteglim-na-edinstveno-po-roda-si-literaturno-prikluchenie-news_512308.html

Добрата научна фантастика не е само литература за развлечение, но и храна за размисъл – това изцяло важи за книгата „Отвъд разлома“ (ИК „Deja Book”), в която са събрани някои от най-провокативните и впечатляващи разкази на канадския писател Питър Уотс. Одухотвореното чудовище от култовия филм „Нещото“ на Джон Карпентър разкрива истинските злодеи в тежък антарктически дуел... Изкуствен интелект предпазва биологично усъвършенствано дете-чудо от ирационал

Очакваме 1,250 млн. чуждестранни туристи за празниците

http://business.actualno.com/ochakvame-1250-mln-chujdestranni-turisti-za-praznicite-news_512314.html

1,250 млн. чуждестранни туристи се очакват за коледните и новогодишните празници у нас. Това съобщи в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите му, най-предпочитан е курортът Боровец, тъй като е близко до София и разполага с високи писти, където снегът е гарантиран, следван от Банско, който придоби световна известност със състезанията за Световните купи. „За Коледа турист

Защо в САЩ е лесно да си масов убиец

http://features.actualno.com/zashto-v-sasht-e-lesno-da-si-masov-ubiec-news_512313.html

Никъде другаде на масовите убийци не им е толкова лесно да си набавят оръжие, колкото в САЩ. Кървавата баня в Сан Бернардино е поредният печален пример. Коментар от Михаел Книге: Експертите твърдят, че мюсюлманите в САЩ не са толкова податливи към посланията на ислямистите, колкото техните единоверци в Европа. Докато европейските мюсюлмани произхождат предимно от бивши колонии, често са зле интегрирании и силно маргинализирани, в САЩ картината е съвършено различна: там няма ясна доминация

Mercedes-Benz показа интериора на новата Е-класа

http://cars.actualno.com/mercedes-benz-pokaza-interiora-na-novata-e-klasa-news_512311.html

Изглежда супер класно и стилно, умалено копие на интериора на S-Class. Изглежда, че сме към края на чакането преди официалното представяне на новата Е-класа. На това навежда фактът, че компанията от Щутгард разпространи пакет от близо 80 фотоса на интериора на следващото поколение на модела. В основни линии, арматурното табло е модернизирана версия на тази във флагмана S-Class. Откроява се свързаното приборно табло с централния дисплей, елемент, който за пръв път видяхме именно в S-Class. Разл

Прощаваме се с Димитър Попов днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_604246.html

Днес се прощаваме с бившия премиер Димитър Попов, правителството създаде комисия за погребението му.  Поклонението ще се състои в Зала „Света София“ в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ №1 и ще започне от 9.30 часа. Траурният кортеж ще потегли към църквата „Света София“ около 11 часа.  Председател на комисията е вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Членове са заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на финансите Владислав Горанов, съобщиха от "Дондуков" 1. Димитър Попов ще остане в историята на България с крилатата фраза "За Бога, братя, не купувайте", изречени по повод първата либерализация на цените, довела до резкия им скок. 

Socialists propose Bulgaria to require reinstatement of EU-Russia contacts (ROUNDUP)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261577_Socialists+propose+Bulgaria+to+require+reinstatement+of+EU-Russia+contacts+%28ROUNDUP%29

MPs with the parliamentary group of the BSP Left Bulgaria filed at parliament a draft decision on encouragement of the inter-parliamentary dialogue and cooperation between the European Union (EU) and the Russian Federation, the press office of the Bulgarian Socialist Party (BSP) announced on Tuesday.

“The sanctions hamper the establishment of a global coalition against terrorism,” the document of the socialists says.

The draft decision envisages for the National Assembly to assign the Prime Minister and the Minister of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria to present before the European Council and the Foreign Affairs Council a proposal for removal all parliamentarians from the European lists of sanctions and negotiating a reciprocal action on behalf of Russia.

The proposal, signed by Mihail Mikov, chairperson of the parliamentary group of the BSP Left Bulgaria, says further that the Bulgarian National Assembly should strengthen the contacts between the legislative authorities in the EU and Russia with the purpose to normalise the relations.

The draft decision also notes that the Bulgarian parliament thinks that the introduction of bans on the free movement of parliamentarians from the executive power on national and European level is inexpedient.

According to the socialists, it contradicts the rules of democracy and that is why the BSP insists on such measures not to be adopted in the future.

BSP Left Bulgaria justifies its initiative with the increasing terrorist threat for Europe coming from Islamic State and the destabilising effect for Bulgaria and the EU brought by the migrant inflow, provoked by the continuing military conflict in Syria and the actions of the terrorist organisation.

“At the same time there are efforts for establishing a global coalition for fight against the international terrorism and its roots. The violated cooperation between the parliaments of the EU and NATO member states, on the one hand, and Russia, on the other, hampers this process,” the document reads further.

“With regard to the need to stimulate the dialogue and the cooperation on the common global challenges and the demonstration of clear signals from both parties involved, the BSP Left Bulgaria thinks that it will be advisable to lift all restrictions on the trips of parliamentarians, introduced by the EU and Russia, as soon as possible. They hamper not only the political but also the cultural and economic cooperation,” the declaration of the socialists reads further.

The motives stated include the non-democratic character of the restrictions, which the executive power places beyond the cooperation among the parliaments.

The draft decision is based on texts of the Bulgarian Constitution and the Rules and Regulations of the Work of the Bulgarian National Assembly.

Разединената сирийска опозиция започва преговори в Рияд

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/09/2665732_razedinenata_siriiska_opoziciia_zapochva_pregovori_v/?ref=rss


Бунтовническите групировки в Сирия започват днес преговори в опит да се обединят срещу президента Башар Асад. Но от срещата в Саудитска Арабия отсъстват важни активисти и основната кюрдска сила, което показва, че единството на опозицията още ѝ се изплъзва, отбелязва агенция "Ройтерс".

Първоначалният списък от 65 поканени се разрастна значително, но критиците на срещата твърдят, че той все пак не обхваща всички сражаващи се сили. Кюрдската администрация, владееща Северна Сирия, не бе поканена. Бунтовниците в западната част на страната не вярват на бойното крило на кюрдските Отряди за народна защита (Yekîneyên Parastina Gel‎ - YPG) и смятат, че YPG работи заедно с Дамаск.

"Това не е консолидираната, цялостна платформа на опозицията", коментира пред "Ройтерс" западен дипломат, следящ Сирия. Той отбелязва, че срещата изглежда като "саудитско-турски списък с желания". Освен Рияд, Анкара е един от главните поддръжници на бунта срещу Асад.

Сред поканените са ислямистките фракции "Ислямска армия" и "Ахрар ал Шам" - групировка, чиито основатели са свързани с "Ал Кайда". "Ахрар ал Шам" се сражава съвместно с фронта "Ал Нусра" - сирийското крило на "Ал Кайда", а в същото време изповядва и националистически идеи. "Ал Нусра" обаче не е поканена, "Ислямска държава" - също. Бунтовническите групировки, обединени в Свободната сирийска армия, също ще присъстват.

Срещата в Рияд засега е най-амбициозният опит на Саудитска Арабия да създаде обща платформа на опозицията. Събирането на бунтовниците се смята за жизненоважна стъпка към прекратяването на войната, която започна с протести срещу Асад през 2011 г. и в нея бързо се намесиха враждуващите сунитски и шиитски сили в Близкия изток.

Тази година Йемен измести Сирия в борбата за регионално надмощие между Саудитска Арабия и Иран, но Рияд още смята войната в Сирия за основно бойно поле. Шиитски Иран, който е главната сила зад Асад, критикува срещата в сунитското кралство, твърдейки, че тя ще навреди на усилията за постигане на мирно решение.

Вицепредседателката на Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили – Нагам ал Гадри, коментира, че целта на двудневната среща е да бъде създаден документ, въз основа на който да се водят преговори с правителството в Дамаск. Тя бе категорична, че опозицията няма да се откаже от искането си Асад да се откаже от поста веднага след установяването на преходна власт.

"Той трябва да напусне в момента, в който започне преходния период", каза Гадри. Сирийското правителство отхвърля всякакви идеи за преходно управление с мотива, че народът трябва да гласува за промяната на управляващите. Някои западни държави, които през 2011 г. призоваваха Асад да напусне, сега смекчиха тона си си и предложиха той да остане по време на преходния период.

Р. Кънев : Парламентът няма да гласува радикални промени в Конституцията

http://frognews.bg/news_103321/R-Kanev-Parlamentat-niama-da-glasuva-radikalni-promeni-v-Konstitutsiiata/

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев публикува в блога си текст под заглавие "Компромисът, доверието и цената на вота" за предстоящото гласуване на второ четене на поправките в Конституцията утре в Народното събрание.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-zala-tzeremoniyata-1491046.html

/КРОСС/ ***София.От 9 ч. ще се проведе заседание на Народното събрание.***София.От 9.30 ч. в Зала „Света София" в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I" ще се състои поклонение пред тленните останки на министър-председател Димитър Попов в периода 1990-1991 година. Близки, политици и колеги-юристи ще си вземат последно сбогом с него от 11.30 ч. в църквата „Света София".***София.От 10 ч. ще се проведе заседание на Министерски съвет.***София.В гранитна зала на Министерски съвет министърът на земеделието и храните Десислава Танева и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие"-Разплащателна агенция Румен Порожанов ще връчат първите сключени договори по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.***София.От 10 ч. в хотел „Бест Уестърн Експо" ще се проведе Третата Национална конференция по медицински и здравен туризъм. В конференцията ще вземе участие заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.***София.От 10 ч. в Националния пресклуб на БТА Национална компания „Железопътна инфраструктура" ще представи същността и ползите от реализацията на проектирането на строителството на железопътната линия Видин-Медковец.***София.От 10.30 ч. в сградата на Администрацията на президента на пресконференция Комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания (КОНДВ) ще отчете дейността си.***София.От 10.30 ч

1 млрд. евро не са изплатени на България по европроекти

http://offnews.bg/news/n_1/n_604245.html

Проекти за 1 милиард евро все още не са изплатени на България от Брюксел по програмите от изтичащия финансов период до края на годината. Това каза в интервю за БНР еврокомисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу . Тя обясни, че парите няма да се загубят, защото част от финансирането на големите инфраструктурни проекти като магистралите ще бъде прехвърлено от бюджета на новата финансова рамка за 2014-2020 година. Българският темп на усвояване на еврофондовете е около 83%, което все още е под средното равнище за ЕС, каза още Крецу. Твърде рано e да се направи оценка. Ние приемаме документи за направени разходи по проекти до 31-ви декември. Мога да ви кажа, че за финансовия период 2007-2013 все още 1 милиард евро остават да бъдат предявени като плащане. Както казах, срокът е до края на тази година, но искане за възстановяване на средства могат да се подават до Комисията и през 2016-та, обясни еврокомисарката. Тя обясни, че комисията си е позволила подобна "гъвкавост" за страните, "които не успяват да усвоят всички фондове". "Българските власти предложиха списък с програмите, които не могат да бъдат приключени през декември и те ще получат пари от новия бюджетен период 2014-2020. Става дума за големи инфраструктурни проекти като магистрали. Ако това не беше направено, не само, че проектите щяха да останат недовършени, но големи суми пари трябваше да се върнат по сметките на Еврокомисията", заяви Корина Крецу.

Промените в Конституцията на второ четене днес

http://www.cross.bg/chetene-promenite-vtoro-1491045.html

/КРОСС/Парламентът ще разгледа на второ четене промените в конституцията, засягащи съдебната власт. Предвижда се Висшият съдебен съвет ще бъде разделен на две колегии. Битката между двете четения беше за пренареждането на представителите на магистратите и политиците в двете колегии. Така, спрямо първоначалния вариант, приет на първо четене, в прокурорската колегия влизат по-малко представители, излъчени от парламента. А в съдийската те се засилват. Срещу приетите в комисията текстове на АБВ, против бяха от Реформаторския блок. Текстовете са далеч от постигнатия след тежки преговори „исторически компромис". След дълго мълчание във вторник, лидерът на РБ Радан Кънев написа в социалните мрежи, че компромисът е „силно разколебан" след направените нови предложения. Той припомня, че паритетът гарантира контрола над прокуратурата, която до този момент не е подлежала на контрол, както съдът. Второто четене на промените в Конституцията е важно и с това, че все още могат да се правят предложения за промени.  

Промените в Конституцията на второ четене в парламента

http://www.cross.bg/chetene-kolegii-parlamenta-1491045.html

/КРОСС/Парламентът ще разгледа на второ четене промените в конституцията, засягащи съдебната власт. Предвижда се Висшият съдебен съвет ще бъде разделен на две колегии. Битката между двете четения беше за пренареждането на представителите на магистратите и политиците в двете колегии. Така, спрямо първоначалния вариант, приет на първо четене, в прокурорската колегия влизат по-малко представители, излъчени от парламента. А в съдийската те се засилват. Срещу приетите в комисията текстове на АБВ, против бяха от Реформаторския блок. Текстовете са далеч от постигнатия след тежки преговори „исторически компромис". След дълго мълчание във вторник, лидерът на РБ Радан Кънев написа в социалните мрежи, че компромисът е „силно разколебан" след направените нови предложения. Той припомня, че паритетът гарантира контрола над прокуратурата, която до този момент не е подлежала на контрол, както съдът. Второто четене на промените в Конституцията е важно и с това, че все още могат да се правят предложения за промени.  

Горските стопанства с мощни джипове за ловен туризъм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163239

Ултраскъпи мощни джипове с монитори на седалките са поръчани за горски стопанства за нуждите на ловния ни туризъм, съобщи БИ ТИ ВИ.
Наемът им ще струва 7 евро на километър. Според експерт такъв джип се изплаща за 3 г. Приходите от ловен туризъм за миналата година са били 750 000
Ултраскъпи мощни джипове с монитори на седалките са поръчани за горски стопанства за нуждите на ловния ни туризъм, съобщи БИ ТИ ВИ. Наемът им ще струва 7 евро на километър. Според експерт такъв джип се изплаща за 3 г. Приходите от ловен туризъм за миналата година са били 750 000

Отнеха титлата на Тайсън Фюри!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163241

Световният шампион по бокс Тайсън Фюри загуби титлата си по-малко от две седмици, след като я спечели, съобщи Би Би Си.
Международната боксова федерация IBF лиши британеца от шампионския колан, защото той отказа да се бие срещу определения му претендент Вячеслав Глазков. Вместо с него Фюри подписа договор за мач реванш с бившия шампион Владимир
Световният шампион по бокс Тайсън Фюри загуби титлата си по-малко от две седмици, след като я спечели, съобщи Би Би Си. Международната боксова федерация IBF лиши британеца от шампионския колан, защото той отказа да се бие срещу определения му претендент Вячеслав Глазков. Вместо с него Фюри подписа договор за мач реванш с бившия шампион Владимир

Горските стопанства с мощни джипове за ловен туризъм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163246

Ултраскъпи мощни джипове с монитори на седалките са поръчани за горски стопанства за нуждите на ловния ни туризъм, съобщи БИ ТИ ВИ.
Наемът им ще струва 7 евро на километър. Според експерт такъв джип се изплаща за 3 г. Приходите от ловен туризъм за миналата година са били 750 000
Ултраскъпи мощни джипове с монитори на седалките са поръчани за горски стопанства за нуждите на ловния ни туризъм, съобщи БИ ТИ ВИ. Наемът им ще струва 7 евро на километър. Според експерт такъв джип се изплаща за 3 г. Приходите от ловен туризъм за миналата година са били 750 000

Радарите за превишена скорост днес - 9 декември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=308460

Служители на пътната полиция ще следят днес - 9 декември, за превишена скорост във Варненско, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:30 - Южен пътен възел /вход/ 09:30ч.-10:30 - северен пътен възел на Аспарухов мост - вход 11:00-12:30 - кв.

Българин осъди жена си за домашно насилие

http://petel.bg/Balgarin-osadi-zhena-si-za-domashno-nasilie__136985

Мъж от с. Ветрен дол осъди жена си и двамата си синове за домашно насилие, съобщава в. "Телеграф", цитиран от "24 часа". Районният съд в...

Ozy: Приятелството се доказва в трудни времена. Само България подаде ръка на Гърция

http://petel.bg/Ozy--Priyatelstvoto-se-dokazva-v-trudni-vremena--Samo-Balgariya-podade-raka-na-Gartsiya__136986

Казват, че приятелството се доказва в трудни времена. Напоследък Гърция може да се чувства малко самотна – откакто страната банкрутира...

Идентифицираха последния участник в атентата в Париж

http://petel.bg/Identifitsiraha-posledniya-uchastnik-v-atentata-v-Parizh__136987

Снимка: Le Parisien Според френските следователи Фуед Мохамед Агад е третият терорист, който е участвал в атаката в концертната зала...

Отнеха световната титла на Фюри!

http://petel.bg/Otneha-svetovnata-titla-na-Fyuri-__136988

Само 10 дни, след като детронира досегашния абсолютен властелин в тежка категория Владимир Кличко, британецът Тайсън Фюри претърпя...

Много въпроси от съвремието повдига тийнейджърският роман "Отровни думи"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/12/09/2665332_mnogo_vuprosi_ot_suvremieto_povdiga_tiineidjurskiiat/?ref=rss


Един ден петнайсетгодишната Барбара Молина мистериозно изчезва. Случаят постепенно отшумява, но трима души никога не се отказват от издирването - нейната майка, най-добрата й приятелка и един разследващ полицай. Четири години по-късно тримата продължават да разнищват трагичната история, да премислят възможните обяснения, да търсят нея или тялото й, както и извършителя на това зловещо дело.

В крайна сметка се разбира, че Барбара е прекарала тези години затворена в тъмно мазе,...

Западните медии луднаха по Ванга

http://offnews.bg/news/n_1/n_604244.html

"Защо не послушахме тази сляпа българка", "Пророчица от България предсказала терорът на "Ислямска държава?" - това са само част от заглавията на западните медии, които от няколко дни усилено цитират предсказания на Ванга относно тероризма и разпространението на радикалния ислям.  The Independent, Daily Mail и Mirror са само част от британските медии, които поместиха Ванга на първите си страници в сайтовете вчера. Във Фейсбук гръмките заглавия също увеличиха популярността на Петричката врачка. Западните медии пишат, че Ванга е предсказала атаките от 11 септември и смятат, че е видяла издигането на "Ислямска държава". "Баба Ванга е видяха "велика мюсюлманска война", която ще започне с Арабската пролет през 2010 и ще завърши с халифат през 2043 г.", пишат медиите.

Акад. Георги Марков: Проблемът днес е в масовата емиграция на младите българи

http://pik.bg/акад-георги-марков-проблемът-днес-е-в-масовата-емиграция-на-младите-българи-news449357.html

Акад. Георги Марков: Проблемът днес е в масовата емиграция на младите българи

Проблемът днес е в масовата емиграция на младите българи, заяви в интервю за БТА академик Георги Марков, помолен да коментира демографската криза у нас.

Патриотизмът вече не е на мода, смята историкът. По думите му "не е това, което е било по времето на Възраждането и след Възраждането". "Вече това младо поколение е прекалено прагматично. Двадесет процента от студентите ни са навън. Вече ги взимат от гимназиите в чужди университети. В детските частни градини децата учат на английски език, а те още не знаят български. Повечето от родителите живеят с разбирането, че така трябва", посочва акад. Марков.

От една страна родителите, бабите и дядовците се тюхкат, че остават сами, обаче от друга страна се радват, че децата им са по чужбина - това е едно основно противоречие, коментира известният български учен. Според него "ние, за разлика от нашите съседи, и в чужбина, сме много разединени, както и тук". Акад. Марков припомня и проблема с безработицата.

"Имаме много безработни обаче трябва да внесем работна ръка, защото нямаме квалифицирана. Проблемът с мигрантите също не решава въпроса, защото те не са квалифицирани", допълва той. Правителствата се сменят, обаче те гледат до 2020 година - а после? - Според мен има едно късогледство, е убеден академикът. По думите му проблемът с демографската криза у нас ще започне да се разрешава, ако спрат младите да напускат страната ни или поне една голяма част от тях се завърнат в България, защото младежта е бъдещето.

На 9 декември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5162623


Костадин Паскалев, бивш вицепремиер и министър, бивш кмет на Благоевград
Проф. Димитър Токушев, бивш председател на Конституционния съд
Коцето-Калки (Костадин Георгиев), зъболекар и певец
Белла Цонева, актриса
Вяра Церовска, кмет на Перник
Евелина Павлова, журналистка и тв водеща
Любомир Павлов,
Костадин Паскалев, бивш вицепремиер и министър, бивш кмет на Благоевград Проф. Димитър Токушев, бивш председател на Конституционния съд Коцето-Калки (Костадин Георгиев), зъболекар и певец Белла Цонева, актриса Вяра Церовска, кмет на Перник Евелина Павлова, журналистка и тв водеща Любомир Павлов,

Медии посочиха австралийски бизнесмен като истинския създател на Bitcoin

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/12/09/2665878_medii_posochiha_avstraliiski_biznesmen_kato_istinskiia/?ref=rss


За истинския създател на Bitcoin се знае съвсем малко. Смята се, че името му е Сатоши Накамото, но и че най-вероятно това е псевдоним. Според специализираните технологични издания зад това име седи австралийският бизнесмен Крейг Райт.

Изданията публикуваха свои разследвания, които посочват Райт като истинския създател на криптовалутата, а не възрастния мъж с името Сатоши Накамото, който беше голям обект на медийно внимание преди около две години. Публикациите на изданията доведоха и...

Медии посочиха австрийлиски бизнесмен като истинския създател на Bitcoin

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/12/09/2665878_medii_posochiha_avstriiliski_biznesmen_kato_istinskiia/?ref=rss


За истинския създател на Bitcoin се знае съвсем малко. Смята се, че името му е Сатоши Накамото, но и че най-вероятно това е псевдоним. Според специализираните технологични издания зад това име седи австралийският бизнесмен Крейг Райт.

Изданията публикуваха свои разследвания, които посочват Райт като истинския създател на криптовалутата, а не възрастният мъж с името Сатоши Накамото, който беше голям обект на медийно внимание преди около две години. Публикациите на изданията доведоха и...

Стрелецът от бул. „Черни връх” е разследван по делото „Октопод”

http://bulgarski.pogled.info/news/69851/Streletsat-ot-bul-CHerni-vrah-e-razsledvan-po-deloto-Oktopod

/Поглед.инфо/ Ивайло Младенов, който простреля двамата мъже на бул. „Черни връх" в София, е служител на охранителна фирма „Ин-80", съобщава БНТ. 46-годишният мъж е работил като охранител там.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/zhivo-tema-stydioto-1491044.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Как да увеличим приходите и намалим разходите си? Гости: икономическия министър Владимир Каролев и бившият финансов министър проф. Христина ВучеваТема: Диагноза на реформата - кой и как харчи здравните ни вноски? Говорят лекарите. Какво ни съветва еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис?Тема: Колко е мръсен въздухът, който дишаме и може ли мъглата да ни разболее?Тема: Кои са основните мишени на „Ислямска държава"? Гост: журналистът Георги МилковТема: Да спечелиш милиони и да не си ги потърсиш! Как в Смядово издирват тотомилионер по радиоточка? BTV, „Тази сутрин" Тема: Защо въпреки въвеждането на застраховане по интернет стикерите на колите остават?Тема: Път без изход. На живо: Как безразборното строителство остави квартал в задънена улицаТема: Исторически компромис или исторически провал. На живо от парламента - депутатите гласуват промените в КонституциятаТема: Политически трус, смяна на министри и раздор в коалицията. Коментар на Юрий Асланов, Стойчо Стойчев и Валерия ВелеваТема: Край или ново начало на сагата с двете каки?Тема: На живо от Септември: тържествено изпращане

Две коли убиха пешеходка на автомагистрала „Черно море“

http://www.moreto.net/novini.php?n=308467

45-годишна жена загина, след като бе блъсната последователно от два автомобила снощи на автомагистрала „Черно море“. Това съобщиха от МВР за Moreto.net. Жената решила да пресече магистралата към 19.40 часа. Успешно преминала платното по посока Бургас, но в това към Варна е блъсната първо от ауди, шофирано от румънец, а след това и от хонда, зад волана на която бил варненец.

Прощаваме се с бившия премиер Димитър Попов

http://pik.bg/прощаваме-се-с-бившия-премиер-димитър-попов-news449356.html

Прощаваме се с бившия премиер Димитър Попов

Министерският съвет създаде правителствена комисия за погребението на министър-председателя на Република България Димитър Попов (1990-1991). Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Председател на комисията е вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Членове са заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на финансите Владислав Горанов.

Поклонението ще се състои в Зала „Света София“ (централен вход) в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ №1 и ще започне от 9:30 часа. Траурният кортеж ще потегли към църквата „Света София“ около 11 часа.

Кой беше Димитър Попов?

Димитър Попов е роден на 26 юни 1927 г. в град Кула. Той завършва право през 1950 г. в СУ „Свети Климент Охридски“. Работи като юрисконсулт и съдия в Софийския градски съд от 1972 до 1990 г.

По време на първите демократични избори, които се състояха на 10 юни 1990 г., Попов е член на Централната избирателна комисия /ЦИК/. Благодарение на участието си в нея той става едно от най-разпознаваемите лица в българския обществен живот. 
Края на лятото и началото на есента на 1990 г. ситуацията в България е изключително тежка, по магазините няма никакви стоки, въведена е купонна система – всеки може да купи по 1 кг сирене, 1 кг захар, бутилка олио и пиле. Има също така и режим на тока 3 към 1 /3 часа има, 1 час няма/, който в най-критичните моменти става 2 към 2. Населението в големите градове е недоволно и излиза на масови протести, които водят до свалянето на второто правителство на Андрей Луканов. 

След падането на Луканов – период, който ще остане в историята ни като „гладната зима“ - основните политически партии в 7-ото Велико Народно събрание БСП, СДС и БЗНС започват консултации за съставяне на правителство. Това е времето, в което СДС се ползва с един от най-високите си рейтинги, а нейният лидер доктор Петър Берон е спряган за бъдещ министър-председател. Но след като е оповестено неговото досие, изборът му за премиер става невъзможен. Преговорите продължават и така се стига до съставянето на първото некомунистическо правителство на България след 45 години тоталитарна власт. Начело на този кабинет застава Димитър Попов.

„За Бога, братя, не купувайте!“

Броени дни преди Коледа на 1990 г., която за пръв път от десетилетия българите ще празнуват официално, е съставено коалиционното правителство на Попов. То встъпва в длъжност на 20 декември и ще остане на власт до 8 ноември 1991 г., когато ще бъде сменено от правителството на СДС с премиер Филип Димитров.
В правителството на Попов икономическият блок е поверен на представителите на опозицията. Иван Костов става министър на финансите, а Иван Пушкаров – министър на икономиката. БСП е представена в кабинета от Александър Томов, който е вицепремиер. Лидерът на БЗНС „Александър Стамболийски“ Виктор Вълков става външен министър. 

Управлението на Димитър Попов, макар и кратко, съвпада с важни събития в най-новата история на България. Именно това правителство стартира така очакваните икономически реформи в страната. Те започват с освобождаването на цените, т. нар. либерализация на 1 февруари 1991 г. Само за броени дни в пустите магазини се появяват редица стоки от първа необходимост, които всеки български гражданин може да си купи без да се реди на опашки... Но те са на стряскащи цени. Парче луканка в центъра на София в магазин на бул. „Васил Левски“ в близост до Попа струва баснословните 110 лева, или колкото една заплата. Появяват се и западни стоки, които до този момент, могат да се купят само във валутните магазини – Кореком. Всъщност именно правителството на Попов е това, което отменя валутната търговия и закрива Кореком през пролетта на 1991 г. 

За да може да се преодолее шока от рязкото поскъпване, правителството прави индексация на доходите. В тези дни Димитър Попов ще произнесе една емоционална фраза, с която ще остане в историята. На една пресконференция в сградата на Министерски съвет, малко след освобождаването на цените, той буквално ще изригне емоционално: „За Бога, братя, не купувайте!“

По-късно Попов ще обясни по следния начин своята постъпка: "Точно на 1 февруари 1991 г. правителството освободи цените. Аз тогава допусках в салона на Министерския съвет да идват колкото искат журналисти. Когато излязох от заседанието, ме наобиколиха. И ме попитаха: „Какво ще кажете сега на народа?" и аз казах: „За бога, братя, не купувайте това, което ви харесва, но е много скъпо, защото след 30-40 дни цените ще паднат, а вие ще сте похарчили парите си и няма да можете да купите най-необходимото ви." Това е изречението".

Но правителството на Попов така и не стига до край с реформите. За разлика от страните от така наречената Вишеградска тройка – Полша, Чехословакия и Унгария – в България така и не стартира по-важната част от икономическата реформа – структурната, смяната на собствеността чрез приватизация. Тя ще закъснее с цели 6 години, което ще доведе до допълнителни страдания за българите – обедняване, включително и чрез загуба на спестявания вложени в т. нар. пирамиди и фалирали банки; закриване на цели производства, след като са били източени и т. н. 
В същото време във Великото народно събрание текат епични сблъсъци между социалисти и демократи по повод приемането на новата Конституция. Любопитно е, че именно в деня, когато се прощаваме с първия некомунистически премиер, в чийто мандат тя беше приета, е на дневен ред нейната промяна. 

В международен план през 1990-91 г. е не по-малко интересна. Премиерският мандат на Димитър Попов съвпада с: 

1. успешната Първа война в залива, при която международната коалиция водена от САЩ освободи Кувейт от силите на диктатора Саддам Хюсеин;
2. фактически престават да съществуват Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ /СИВ/, чийто член е България; 
3. започналият мирен разпад на Съветският съюз и дезинтеграцията на съседна Югославия в огъня на кървава етническа война.
В тази тежка ситуация България трябва да решава много проблеми – завръщането на международните пазари, преодоляването на негативите от обявения от Луканов мораториум по плащанията от външния дълг, липсата на валута в резерва. 

Кабинетът на Попов продължава и дори засилва отношенията със съседна Гърция, където управлява правителството на Константинос Мицотакис. По времето на Попов тези връзки достигат своеобразен връх – в някои среди са заговаря дори за по-тесен съюз, предвижда се и среща на Попов с Мицотакис в Атина. По-късно става ясно, че срещата от двустранна трябва да прерасне в тристранна с участието на югодиктатора Слободан Милошевич, който вече е задействал своята машина за убийства с две последователни войни срещу Словения и Хърватия. Прави впечатление, че от подготвяната среща отсъства Република Македония, която с референдум от септември 1991 г. вече е изразила готовност да напусне югофедерацията. А тя е разположена географски между Сърбия на Милошевич и Гърция. В последния момент обявената с много фанфари среща се проваля. 

Активизацията на отношенията с Атина има и още един аспект. Димитър Попов е първият български премиер, който посещава след дългите десетилетия на комунистически режим манастира „Свети Георги Зограф“ в Атон. При визитата му са оказани големи почести. Именно от тогава датират първите публични инициативи за запазването на Зографския манастир като българска обител.

Краят на управлението на Попов завършва с изборите през октомври 1991 г., когато освен парламент българите избират и местни органи на властта. Провели се в условията на яростна поляризация, те са спечелени с минимална преднина от СДС. В новия парламент освен тях влизат още БСП и ДПС, като последната става балансьор.

Протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки и в Русе

http://pik.bg/протест-за-увеличаване-на-майчинството-и-детските-надбавки-и-в-русе-news449355.html

Протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки и в Русе

И в Русе се организира протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки. Той е планиран за утре, 10 декември, от 11:00 часа пред Общината, се казва в съобщение на организаторите във "Фейсбук". Представени са исканията, внесени в отворено писмо до МС, НС, МТСП,Президент и всички парламентарни групи: 

"Да се намали периодът на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца,така, както бе въведен през 2014г. Дори той ощетява майките,намиращи се в началото на тяхната кариера,тъй като те със сигурност имат увеличение на първоначалната си заплата в предходните 2 години.В другия случай те все още не са натрупали такъв стаж слизайки от студентската скамейка, а им предстои цял живот осигуряване на все по-висока заплата.Тази средства директно се отнемат от осигурените майки без каквото и да е правдободобно основание.

ОБВЪРЗВАНЕ на МРЗ с размера на обезщетение,което получават майките в периода между първа и втора година на детето,което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения,на възраст в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често.

Увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.

Осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини,задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.

Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ.

Адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца.Осигуряване от страна на държавата на финансиране коригирането на програмите за майчино и детско здравеопазване с поемането на всички необходими и изисквани от докторите изследвания.Подсигуряване на нужното количество ваксини,съобразно данните за раждаемостта в страната, които да са одобрени от ИАЛ,а не внесени и прилагани незаконно върху децата ни без да са тествани.

Осъвременяване обезщетенията за деца в неравностйно положение съобразно актуалния размер на МРЗ

Поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недононосените деца до навършване на 3 години- изследвания, логопед, психолог, рехабилитатор и други специалисти, нужни за пълноценното детско равитие и интеграция при установяване на нарушено такова.

Осигуряване на реална възможност с уведомителен режим за прилаане и възползване от гъвкаво работно време при отглеждане на деца до 8 г. възраст.

Финансиране осигуряването на безопасни условия за пребиваване на децата в детски градини и училища. Подновяване настилките на спортните игрища в училищата с безопасни такива", се казва още в съобщението на организаторите на националния протест. 

Прокуратурата проверява договора с Полша за ремонт на МиГ-29

http://bulgarski.pogled.info/news/69850/Prokuraturata-proveryava-dogovora-s-Polsha-za-remont-na-MiG-29

/Поглед.инфо/ Прокуратурата е започнала проверка на споразумението между правителствата на България и Полша за ремонт на изтребителите МиГ-29, които са на въоръжение в българските военновъздушни сили, съобщава Меdiapool.

Преглед на печата - 9 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=308466

„24 часа” Уникален ендоскоп открива рак веднага С уникален ендоскопски апарат може да се диагностицира тумор още в момента на изследването. Той е част от модерния онкоцентър, изграден с европейско финансиране в Александровска болница, открит от премиера Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и здравния д-р Петър Москов във вторник.

Ченалова е призована на разпит в Столичното следствие

http://pik.bg/ченалова-е-призована-на-разпит-в-столичното-следствие-news449353.html

Ченалова е призована на разпит в Столичното следствие

Дисциплинарно уволнената съдия Румяна Ченалова е призована да се яви днес в Столичното следствие. Това е четвъртият й разпит в рамките на по- малко от месец. Наскоро тя коментира, че разследващите са засилили интереса си към нея след публикуването на записите на разговорите й с бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева.

Поредната си призовка Ченалова получила малко преди поредното си посещение в Етичната комисия на Висшия съдебен съвет в понеделник. Тази комисия проверява етичното съответствие на съдържанието на разговорите й с бившия председател на Софийския градски съд. Има ли престъпление около направата на записите и основание в съмненията за престъпление срещу правосъдието пък изследва образуваното досъдебно производство заради аферата “Яневагейт“.

Румяна Ченалова не изключи призовката й за Столичното следствие да е заради твърденията й, че бившата й приятелка Янева е искала с “пачка пари“ да купи нейното мълчание. Каква е причината за срещата на Ченалова с разследващите ще стане ясно по обед. Още преди нея, обаче тя не скри, че не очаква този разпит да е крачка към установяване на истината.Кой ще застане срещу себе си? Какво ще кажа аз сега в прокуратурата? Да, чувала съм, че главният прокурор се опитва да помогне на съдия Янева.

Това ще бъде записано добросъвество от съответния разследващ орган, след което тя ще каже “не е вярно“ и с това ще се изчерпат нещата. Никога няма да се откажа от думите си и това, което съм казала ще го заявя и пред разследващия орган, каза Румяна Ченалова.

Потвърдено за Фрог: Прокуратурата проверява военния министър за ремонта на МиГ-29 в Полша

http://frognews.bg/news_103318/Potvardeno-za-Frog-Prokuraturata-proveriava-voenniia-ministar-za-remonta-na-MiG-29-v-Polsha/

Фрог получи потвърждение от свои източници, че прокуратурата е започнала проверка на договора на военното министерство с Полша за ремонта на изтребителите Миг-29. Сигналът е даден от ДАНС преди няколко дни.

"Форд Мондео" дойде в България за първи път със задвижване 4х4 и като хибрид

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/12/09/2665495_ford_mondeo_doide_v_bulgariia_za_purvi_put_sus/?ref=rss


Гамата на "Форд Мондео" на българския пазар е сериозно разширена от този месец. Моделът ще може да се поръча с повече мотори и за първи път у нас със задвижване 4Х4 и като хибрид.

Гамата от двигатели е най-широката в 22-годишната история на автомобила, като новите попълнения са еднолитрови EcoBoost бензин със 125 конски сили и подобрен двулитров дизел с 210 к.с. и 450 Нм.

"Форд Мондео" хибрид пък използва 2.0-литров бензинов двигател, работещ по цикъла на Аткинсън и два...

Александър Дугин: Путин е прагматичен реалист

http://svetoven.pogled.info/russia/news/69849/Aleksandar-Dugin-Putin-e-pragmatichen-realist

/Поглед.инфо/ "В международните отношения съществуват две основни доктрини: либерализмът, който твърди, че няма от какво да се страхуваме отвъд границите и че демокрациите не воюват помежду си, и реализмът. Путин и нашето общество сме реалисти. Разбираме, че сме обградени от конкуренти и врагове, защото всеки следва собствения си интерес. Националните интереси си противоречат непрекъснато по дефиниция, една война винаги е възможна, така че сме обсадена крепост". Това казва влиятелният в Кремъл руски философ Александър Дугин в интервю за "Поан".

Сирийски бежанец в Ливан се превърна от продавач на химикалки в бизнесмен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163229

Преди два месеца снимките на сирийски баща, който продаваше химикалки по улиците на Бейрут със спящата си дъщеря на рамо обиколиха най-големите сайтове в света, а кампания в Indiegogo успя да набере повече от 191 000 долара. Днес Абдул Халим ал Аттар вече е получил 40% от сумата, равняваща се на 75 000 долара.
Преди два месеца снимките на сирийски баща, който продаваше химикалки по улиците на Бейрут със спящата си дъщеря на рамо обиколиха най-големите сайтове в света, а кампания в Indiegogo успя да набере повече от 191 000 долара. Днес Абдул Халим ал Аттар вече е получил 40% от сумата, равняваща се на 75 000 долара.

Сирийски бежанец в Ливан се превърна от продавач на химикалки в бизнесмен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163234

Преди два месеца снимките на сирийски баща, който продаваше химикалки по улиците на Бейрут със спящата си дъщеря на рамо обиколиха най-големите сайтове в света, а кампания в Indiegogo успя да набере повече от 191 000 долара. Днес Абдул Халим ал Аттар вече е получил 40% от сумата, равняваща се на 75 000 долара.
Преди два месеца снимките на сирийски баща, който продаваше химикалки по улиците на Бейрут със спящата си дъщеря на рамо обиколиха най-големите сайтове в света, а кампания в Indiegogo успя да набере повече от 191 000 долара. Днес Абдул Халим ал Аттар вече е получил 40% от сумата, равняваща се на 75 000 долара.

Москва счита за противозаконно турското военно присъствие на иракска територия без одобрението на Багдад

http://www.cross.bg/prisustvie-teritoriya-irakska-1491038.html

/КРОСС/ Москва счита за противозаконно турското военно присъствие на иракска територия без одобрението на Багдад, заявиха от руското външно министерство. „Допълнителен и изключително сериозен фактор за изостряне на напрежението е незаконното присъствие на турски военни на иракска територия в близост до град Мосул, които са пристигнали без съответното искане или одобрение от законното иракско правителство. Разглеждаме подобно присъствие в качеството на неприемливо“, се казва в коментар, публикуван на сайта на руското външнополитическо ведомство. Според информация на иракските власти, на 4 декември турски танков батальон е навлязъл в иракската провинция Найнава под предлог, че подготвя бойците от кюрдските народни отряди, воюващи срещу терористите. Министерството на външните работи и министерството на отбраната на Ирак нарекоха присъствието на турските военни „враждебно действие“, което не е било съгласувано с властите. В неделя иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че властите в страната искат да запазят правото си да прибегнат към всякакви възможни мерки, включително да се обърнат към Съвета за сигурност на ООН, ако турските войски не напуснат територията на Ирак до 48 часа. В понеделник той заяви, че Турция има 24 часа до внасянето на въпроса за разглеждане в СС на ООН.

Нападателят от Калифорния планирал атака и през 2012 г.

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/napadateliat-ot-kaliforniia-planiral-ataka-i-prez-2012-g-6046853

Саид Фарук и съучастникът му не се осмелили да го извършат след поредица арести в района, свързани с подозрения в тероризъм

Кооперативният пазар и частната автогара остават без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=308465

Районите около частната автогара, колелото и Кооперативния пазар ще останат без вода днес до 15 часа. Това съобщиха за Moreto.net от ВиК-Варна.

Събития и случки на 9 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_604234.html

В България 1835 В Свищов е роден големият ни възрожденски художник Николай Павлович. В творбите му преобладава историческа и патриотична тематика. След Освобождението е преподавател по живопис и училищен инспектор. Умира в София през 1894 година. 1885 В Пирот (на 21 декември по нов стил) е сключено примирие в Сръбско-българската война. От българска страна споразумението е подписано от капитан Олимпи Панов (1852 - 1887). 1919 Публикуван Закон за съдене и наказване на виновниците за народната катастрофа (злополучния изход от Първата световна война). 1927 В Женева е подписана спогодбата Моллов-Кафандарис, по имената на тогавашните външни министри на Гърция и България. Тя се отнася до малцинствата и бежанския проблем и е свързана с двустранните задължения по Ньойския мирен договор от 1919 г. 1943 Английски и американски самолети бомбардират над София от. Убити са десет и ранени 19 граждани. 1989 Възстановява дейността си БЗНС "Никола Петков", продължител на забранената през 1947 г. партия БЗНС (опозиция). 2005 На българо-гръцката граница официално е открит ГКПП Илинден - Ексохи (при гр. Гоце Делчев).Строежът е финансиран от програмата ФАР и е на стойност 18 милиона евро (9 за пътна инфраструктура, 5 за граничния пункт и 4 за изграждането на тунел с надлез за безопасно преминаване на диви мечки). По света 1905 В Дрезден е поставена операта "Саломе" на Рихард Щраус. Тя е осъдена от критиката като "неморална". 1952 Ветрове избистрят въздуха в Лондон, където транспортът 4 дни е бил парализиран от гъста мъгла. Покрай другите последици от рязко спадналата видимост е регистриран скок на кражбите и уличните грабежи. 1987 В ивицата Газа започва първата интифада, палестински бунт, запомнен преди всичко с масово хвърляне на камъни по израелски полицаи и войници. Той продължава 5 години. 1990 Лех Валенса, бивш дисидент и лидер на свободния профсъюз "Солидарност", печели убедително първите в историята на Полша президентски избори. 1992 Британският министър-председател Джон Мейджър съобщава престолонаследник принц Чарлз и съпругата му принцеса Даяна се разделят. Формално те остават семейство до развода си през август 1996 година. 1992 Призори американски морски пехотинци пристигат в Сомалия, започвайки хуманитарна акция в помощ на хиляди гладуващи. С това започва разполагането на 35-хилядна многонационална сила в африканската страна, раздирана от хаос и насилие. Въпреки известни успехи мисията като цяло се проваля и през 1995 г. е прекратена.

35-о училище измъкна купата по баскетбол "Васил Манченко"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5160729

35-о средно общообразователно училище „Добри Войников“ отне на 73-о СОУ „Владислав Граматик“ преходната купа „Васил Манченко“, след като категорично сломи с 6-1 всякаква съпротива във финала на втория дамски турнир по баскетбол между училищата в София. Купата и златните медали бяха връчени от президента на Бългрската федерация по баскетбол Георги
35-о средно общообразователно училище „Добри Войников“ отне на 73-о СОУ „Владислав Граматик“ преходната купа „Васил Манченко“, след като категорично сломи с 6-1 всякаква съпротива във финала на втория дамски турнир по баскетбол между училищата в София. Купата и златните медали бяха връчени от президента на Бългрската федерация по баскетбол Георги

Най-важното от Варна във вчерашния 8 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=308414

Факултетът по фармация във Варна с награда от конкурса "Сграда на годината 2015" Новата сграда на Факултета по фармация към МУ – Варна, която бе официално открита в средата на октомври, бе отличена със Специалната награда в категория „Сгради Образователна инфраструктура" от 24-членно жури на тазгодишния национален конкурс „Сграда на годината 2015", научи Moreto.

Парното ни погва за две неплатени сметки

http://pik.bg/парното-ни-погва-за-две-неплатени-сметки-news449351.html

Парното ни погва за две неплатени сметки

Парното ни погва за две неплатени сметки, пише в-к "Монитор".

Без значение дали борчовете са за 10 лв. или за 1000 лв., ако не сме се издължили два месеца поред, попадаме в полезрението на служителите на "Топлофикация София".

Със събирането се занимава специално звено в топлофикацията, като се действа по методика, така че в крайна сметка монополистът да може да си събере парите от абонатите.


Около 40 000 елхи държавните горски предприятия ще изкарат на пазара

http://pik.bg/около-40-000-елхи-държавните-горски-предприятия-ще-изкарат-на-пазара-news449349.html

Около 40 000 елхи държавните горски предприятия ще изкарат на пазара

Общо 40 хиляди ще са отрязаните елхички, които държавните горски предприятия ще изкарат на пазара, каза за БТА заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов.

Дръвчетата се добиват от специални плантации или при пречистването на младите иглолистни насаждения в гората. То винаги се извършва по това време, тъй като не е ефективно като дейност, но с реализирането на елхичките може да се изплати частично, обясни Костов. За съжаление всяка година потреблението на отрязани елхички намалява и това е по много причини. Основната е масовата употреба на пластмасови елхи, които са по-удобни за хората, но те не внасят това коледно настроение и усещане, което ни дава истинското дръвче, отбелязва заместник-министърът.

"Това, което искам категорично да споделя обаче е, че независимо дали ще си купите жива, или отрязана елхичка, тя трябва да има съответната маркировка от съответното държавно горско предприятие. Само тогава може да сте убедени, че те са придобити по законен и щадящ природата начин", предупреждава доц. Костов.

На въпрос кога ще започнат проверките той уточни, че те вече се изпълняват. Екипите на Изпълнителната агенция по горите вече са на терен и досега нямаме констатирани нарушения. Вероятно, защото е твърде рано, но проверките ще бъдат особено активно в периода след Коледа и преди Нова година, каза заместник-министърът. Що се отнася до цените - на нашите борси те са, разбира се, много по-достъпни от тези на пазарите, където с "помощта" на прекупвачите достигат и 100 процента надценка.

Цените зависят все пак от дървесния вид и височината на елхичките, но средно варират между 8-10 и 12 лева за бройка, цена на производител. По-високи са цените на живите елхички - между 25 и 30 лева, тъй като в тях има много повече вложени материали и труд. Те са в саксии със съответната обогатена пръст вътре. Тези елхички ще се продават с касова бележка от Държавните горски предприятия на съответните пунктове.

"Това няма как да го откраднеш от гората", пошегува се Георги Костов.

 

Снимките на Местан с отстреляни вълци събраха доста възмущение

http://society.actualno.com/snimkite-na-mestan-s-otstreljani-vylci-sybraha-dosta-vyzmushtenie-news_512303.html

Не възприемам лова като хоби, но това не е тема в случая. По-скандално е, че става въпрос за политик, правещ демонстрация с трупове на животни. Светът се развива в друга посока – няма да видите политик с палто от кожи, посочи ветеринарният лекар Мила Бобадова, колумнист на Actualno.com, пред Нова телевизия. За нея примерът „Местан” не е пример, който трябва да се следва. Двама или трима души в България им се е случвало да направят такова нещо – да убият три вълка в рамки

Експерт: Обидно е обвързването на скандала Янева-Ченалова с конституционните промени

http://politics.actualno.com/ekspert-obidno-e-obvyrzvaneto-na-skandala-janeva-chenalova-s-konstitucionnite-promeni-news_512306.html

Обидно е обвързването на скандала Янева-Ченалова с конституционните промени. Това руши доверието в държавните институции. Иска ми се да вярвам, че никой не се опитва по този начин да влияе върху конституционните промени. Промените така, както бяха замислени, не са тези които трябваше. Това заяви в ефира на bTV Адв. Велислав Величков от Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". Според него първият закон е бил оставен да отмре и е бил заменен с "исторически компромис". Адв. Величков изрази

Sofia Apartments Yield 5.4% Average Rental Return – Real Estate Agency

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261576_Sofia+Apartments+Yield+5.4%25+Average+Rental+Return+%E2%80%93+Real+Estate+Agency+++

Residential properties in Sofia currently offer average rental returns of 5.4%, Bulgarian Properties has said.

This compares with average interest of about 1% earned from deposits in local banks, according to central bank data, the Sofia-based real estate agency said on Tuesday.

The number of property deals in Sofia has increased by about 30% this year and residential property prices have grown by about 6%, according to data compiled by Bulgarian Properties.

The increase reflects an “upturn trend after several years of stagnation” and provides “opportunities for capital gains in the medium to long term,” the company said in a statement.

Monthly rents for one-bedroom apartments in Sofia are in the range of 300 to 550 euro, according to the real estate agency. For two-bedroom apartments, monthly rents vary between 400 and 800 euro. Rents for large apartments start from 900 euro.

Плодова крем супа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5162609


Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Временно спират водата в някои части на столицата

http://pik.bg/временно-спират-водата-в-някои-части-на-столицата-news449350.html

Временно спират водата в някои части на столицата

На 10 декември 2015 г. (четвъртък), във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Ген. Ковачев" кв. „Драгалевци" , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на ул. „Ген. Ковачев", ул. „Маестро Атанасов", ул. „Наум", ул. „Свети Горазд", ул. „Крушова градина", ул. „Еловица", ул. „Момино венче", ул. „Крайречна".

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: площад „Цар Иван Александър". На 10 декември 2015 г. (четвъртък), във връзка с ремонт на сградно водопроводно отклонение на ул. „Ангел войвода" жк. „Хаджи Димитър" , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района напо ул. „Ангел войвода" от ул. „Златица" до ул. „Макгахан", по ул. „Клисура" от ул. „Ангел войвода" до ул. „Родина".

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Клисура" ъгъла с ул. „Ангел войвода". На 10 декември 2015 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Букет" кв. „Овча купел" , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на ул. „Монтевидео", ул. „Боряна", ул. 693, ул. „Букет".

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: до бл. 215. На 10 декември 2015 г. (четвъртък), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Петър Делян" жк. „Яворов" , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на по ул. „Петър Делян" от ул. „Крали Марко" до ул. „Чавдар войвода".

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Петър Делян" №6. На 10 декември 2015 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. 719 вилна зона „ Килиите" , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на ул. „Синята скала" от №23 до №91, по ул. 719 от №11 до №41. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 719 №27. На 10 декември 2015 г. (четвъртък), във връзка с превключване на новоизграден уличен водопровод на ул. „Чепинско шосе" с. Чепинци , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на ул. „Чепинско шосе" от река Искър до река Перловска.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Чепинско шосе" на разклона за складовете на магазин „Зора". На 10 декември 2015 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" с. Бусманци , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на ул. „Ген. Гурко", ул. „Асен Игнатов", ул. „Пчелина", ул. „Чукура", ул. „Перуника", кв. „Нова Враждебна".

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Асен Игнатов" ъгъла с ул. „Родина".

На 10 декември 2015 г. (четвъртък), във връзка с разкриване на уличен водопровод на ул. „Кутлина" кв. „Филиповци" , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на ул. „Кутлина" от ул. „3-ти март" до ул. „Поручик Хранов" и ул. „Драва".

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Драва" ъгъла с ул. „Кутлина". На 10 декември 2015 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Билка" кв. „Курило" , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на ул. „Космонавт", ул. „Искърско дефиле", ул. „Чавдар войвода", ул. „Ливадски път".

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Билка" ъгъла с ул. „Крушетата".

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.


Bulgaria’s October Industrial Production Index Rises 1% Y/Y

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261575_Bulgaria%E2%80%99s+October+Industrial+Production+Index+Rises+1%25+YY

Bulgaria’s industrial production index rose by 0.1% month-on-month in October led by the manufacturing sector, the country’s statistical office NSI said on Tuesday.

Compared with October 2014, the index increased by 1.0%.

Both calculations are seasonally adjusted. Data for October 2015 are preliminary.

In October, as compared to September, the industrial production index increased by 1.9% in the manufacturing sector but decreased in the energy sector (-0.6%) and in the mining and quarrying industry (-12.3%).

The most significant month-on-month increases of production in the manufacturing sector were registered in October in the repair and installation of machines and equipment (+16.9%), tobacco products (+15.9%), production of computers, electronic and optical products (+13.3%) and manufacturing of metal products (+5.7%.)

Compared with October 2014, the industrial production index increased by 4.4% in the manufacturing sector in October 2015 nut decreased in the energy sector (-5.9%) and the mining and quarrying industry (-9.3%.)

Под 2 лева пада цената на бензина след Нова година

http://pik.bg/под-2-лева-пада-цената-на-бензина-след-нова-година-news449348.html

Под 2 лева пада цената на бензина след Нова година

Горивата ще паднат под 2 лева за ЧНГ. Бензиностанциите ще ни направят подарък за старта на 2016 г. заради поредния срив в цените на петрола по световните пазари. Българите обаче ще усетят ефекта от него по джоба си след празниците, пише "Стандарт".

Вчера големите вериги у нас масово продаваха бензин А95 между 2,03 и 2,06 лв. за литър, а дизела - от 2,06 до 2,09 лв.

В същото време "черното злато" удари 7-годишно дъно. В Ню Йорк януарските фючърси на американския лек суров петрол WTI се продаваха за 36,72 долара за барел, а европейският еталон Brent поевтиня до невижданите $39,99. Цените ще продължат да се движат в интервала $40-50 до юни, за когато е насрочена следващата среща на OPEC във Виена, предвиждат анализатори.

Bulgarian Weightlifting Federation Appeals 2016 Olympics Ban

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261574_Bulgarian+Weightlifting+Federation+Appeals+2016+Olympics+Ban

The Bulgarian Weightlifting Federation (BWF) has appealed a ban on its team for the 2016 Olympics imposed by the International Weightlifting Federation (IWF) over doping cases, the Court of Arbitration for Sport (CAS) said on Tuesday.

The Bulgarian federation is seeking to have the November 9, 2015 decision annulled and is also requesting to stay the execution of the challenged decision, the top court for sports said in a statement on its website.

In addition to banning the Bulgarian team from entering the 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro the IWF also fined the BWF USD 500,000.

The lawyer of Bulgaria’s weightlifting federation has said that he believes the ban will be overturned in time for the athletes to take part in the 2016 Olympics.

САЩ затяга визовия режим

http://frognews.bg/news_103315/SASHT-zatiaga-vizoviia-rejim/

Камарата на представителите в САЩ се обяви с мнозинство за засилване на визовия контрол за гражданите на 38 страни, освободени от виза за влизане в страната, съобщи АФП. Мярката е в отговор на атентатите в Париж на 13 ноември и бе приета с 407 срещу 19 гласа.

Радан Кънев с "кърваво писмо" преди гласуването на конституционните промени

http://bulgarski.pogled.info/news/69848/Radan-Kanev-s-karvavo-pismo-predi-glasuvaneto-na-konstitutsionnite-promeni

/Поглед.инфо/ Лидерът на ДСБ пусна в блога си коментар-заявка за политическо поведение по повод утрешното гласуване на конституционните промени на второ четене. Няма официално решение нито на изпълнителния съвет на РБ, нито ПГ за по-радикални действия, ако никое от предложенията им не бъде гласувано, но Радан Кънев, изтъквайки че утрешният ден е исторически, съобщава, че няма да се примири.

Нови разкрития: Простреляните до мола отивали да купуват дрога на едро!

http://petel.bg/Novi-razkritiya--Prostrelyanite-do-mola-otivali-da-kupuvat-droga-na-edro-__136980

Двамата млади мъже, които бяха простреляни близо до столичния мол „Парадайс” в понеделник вечерта, най-вероятно са отивали да купуват...

Ути Бъчваров: Само двама-трима ловци в България са имали слука като на Местан

http://petel.bg/Uti-Bachvarov--Samo-dvama-trima-lovtsi-v-Balgariya-sa-imali-sluka-kato-na-Mestan__136981

Популярният от телевизионния екран Ути Бъчваров коментира ловджийските способности и успехи на Лютви Местан, който разпространи снимки...

The Independent: Баба Ванга може би е предсказала „Ислямска държава“

http://petel.bg/The-Independent--Baba-Vanga-mozhe-bi-e-predskazala----Islyamska-darzhava---__136982

Името на български мистик се превърна в сензация, тъй като се предполага, че преди десетилетия тя е предсказала подема на „Ислямска...

Среднощна престрелка пред полицията в Девня! Цял квартал излезе на улицата

http://petel.bg/Srednoshhna-prestrelka-pred-politsiyata-v-Devnya--TSyal-kvartal-izleze-na-ulitsata__136983

Илюстрация: Булфото Изстрели посред нощ изкараха на улицата жителите от централния квартал на Девня. Екшънът се разигра на разстояние...

Трагедия на магистралата: Две коли една след друга прегазиха 45-годишна жена

http://petel.bg/Tragediya-na-magistralata--Dve-koli-edna-sled-druga-pregaziha-45-godishna-zhena__136984

Кадър: Булфото, архив 45-годишна жена загина, след като бе блъсната последователно от два автомобила снощи на автомагистрала „Черно...

Over 40% of Bulgarians shop online at least once a month

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261573_Over+40%25+of+Bulgarians+shop+online+at+least+once+a+month

More than 40 percent of people in Bulgaria shop at least once a month on the Internet. Men most often buy technology items, while women buy clothing and footwear. Consumers prefer to buy from Bulgarian web sites. The opportunity for free shipping is considered one of the most attractive ones. According to 63 percent of the polled, free delivery is a must for a site, as well as the wide variety of products offered. There is a growth of the number of people shopping online while traveling to work, statistics showed. The average costs of an online purchase in Bulgaria is about 36-37 euros. Each year this value decreases, which means that more and more people are making frequent but small buys over the Internet.

Решаващ вот в парламента за Конституцията

http://offnews.bg/news/n_1/n_604230.html

Днес в парламента ще се гледат на второ четене промените в Конституцията. Днес ще се гледа нов вариант на промените, като те претърпяха редакции в комисията между първо и второ четене. Поправката в Конституцията предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари - съдийска и прокурорско-следователска, както и увеличаване правомощията на Инспектората към ВСС. Между първо и второ четене обаче текстовете бяха коригирани по предложение на АБВ и професионалните и политическите квоти във ВСС бяха изравнени. Това изостри отношенията в коалицията, защото от Реформаторския блок бяха против пренаписването на текстовете. За да минат поправките са нужни над 180 гласа.

Депутатите гласуват на второ четене промените в Конституцията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163220

Днес депутатите ще гласуват на второ четене промените в Конституцията. Първото четене в основния закон беше на 23 септември. Тогава
Днес депутатите ще гласуват на второ четене промените в Конституцията. Първото четене в основния закон беше на 23 септември. Тогава "за" гласуваха 184 депутати. Промените предвиждат Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурорска, инспекторатът към ВСС да има повече правомощия, както и пряк избор на магистратите.

Депутатите гласуват на второ четене промените в Конституцията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163225

Днес депутатите ще гласуват на второ четене промените в Конституцията. Първото четене в основния закон беше на 23 септември. Тогава "за" гласуваха 184 депутати.
Промените предвиждат Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурорска, инспекторатът към ВСС да има повече правомощия, както и пряк избор на магистратите.
Днес депутатите ще гласуват на второ четене промените в Конституцията. Първото четене в основния закон беше на 23 септември. Тогава "за" гласуваха 184 депутати. Промените предвиждат Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурорска, инспекторатът към ВСС да има повече правомощия, както и пряк избор на магистратите.

Bulgaria and OSCE to cooperate in fight against human trafficking

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261572_Bulgaria+and+OSCE+to+cooperate+in+fight+against+human+trafficking

During the current Bulgarian Presidency of the Council of Europe and during the Presidency of the Council of the European Union in 2018, Bulgaria and the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) will cooperate in the fight against human trafficking. This is an agreement reached during a meeting in Vienna between Bulgarian Deputy Prime Minister for European Policies Coordination and Institutional Affairs Meglena Kuneva and the OSCE Special Representative and Co-ordinator for Combating Trafficking in Human Beings ambassador Madina Jarbussynova. The two discussed the need for effective actions aimed at combating trafficking at the backdrop of increased migration. It is necessary to distinguish between trafficking and smuggling, but in the context of increased migration intersections exist between these two crimes, Deputy Prime Minister Kuneva said.

"Гардиън": Документи показват как ИД изгражда държавата си

http://svetoven.pogled.info/news/69847/Gardian-Dokumenti-pokazvat-kak-ID-izgrazhda-darzhavata-si

/Поглед.инфо/ Наръчник на "Ислямска държава" показва как терористичната групировка се е заела да изгради държава в Ирак и Сирия със съответните правителствени служби, хазна и икономическа програма за самозадоволяване, пише британският вестник "Гардиън".

Европейска директива сваля таксите при плащане с карта

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/12/09/2665772_evropeiska_direktiva_svalia_taksite_pri_plashtane_s/?ref=rss


От днес потребителите в ЕС могат да се възползват от по-ниски цени в резултат на новите европейски правила, които ще намалят таксите, наложени на търговците на дребно, при плащане с карти.

Таваните, предвидени в европейска директива, влизат в сила днес.

Когато потребителите използват кредитни или дебитни карти, процент от покупката се заплаща от търговеца чрез неговата банка на компанията, издала картата. Този разход за бизнеса е познат още като "обменна такса" (intercharge fee).

Новите правила ограничават тези такси до 0.2% за транзакции с дебитна карта и 0.3% с кредитна карта.

Във Великобритания например в момента нивата са около 0.85% за транзакция. Това обнадеждава анализаторите, че новите мерки ще доведат до значителни спестявания.

Европейската регулация позволява на правителствата на държавите членки да поставят по-ниски тавани за вътрешни картови транзакции.

Таксите, които плащат търговците на банките за всяка покупка на ПОС терминал, и досега са причина малките фирми да не предлагат тази услуга, а да приемат плащания само в брой.

Днес влизат в сила европейските ограничения за такси на картовите транзакции

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/12/09/2665772_dnes_vlizat_v_sila_evropeiskite_ogranicheniia_za_taksi/?ref=rss


От днес потребителите в ЕС могат да се възползват от по-ниски цени в резултат на новите европейски правила, които ще намалят таксите, наложени на търговците на дребно, при плащане с карти.

Таваните, предвидени в европейска директива, влизат в сила днес.

Когато потребителите използват кредитни или дебитни карти, процент от покупката се заплаща от търговеца чрез неговата банка на компанията, издала картата. Този разход за бизнеса е познат още като "обменна такса" (intercharge fee).

Новите правила ограничават тези такси до 0.2% за транзакции с дебитна карта и 0.3% с кредитна карта.

Във Великобритания например в момента нивата са около 0.85% за транзакция. Това обнадеждава анализаторите, че новите мерки ще доведат до значителни спестявания.

Европейската регулация позволява на правителствата на държавите членки да поставят по-ниски тавани за вътрешни картови транзакции.

Днес ще е облачно, но без валежи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5163212

Днес ще се задържи предимно облачно, но почти без валежи. Временни разкъсвания на облачността ще има главно над Югозападна България. Преди обяд в котловините и около реките ще остане мъгливо. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 5° и 10°,
Днес ще се задържи предимно облачно, но почти без валежи. Временни разкъсвания на облачността ще има главно над Югозападна България. Преди обяд в котловините и около реките ще остане мъгливо. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 5° и 10°,

Днес ще е облачно, но без валежи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5163218

Днес ще се задържи предимно облачно, но почти без валежи. Временни разкъсвания на облачността ще има главно над Югозападна България. Преди обяд в котловините и около реките ще остане мъгливо. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 5° и 10°,
Днес ще се задържи предимно облачно, но почти без валежи. Временни разкъсвания на облачността ще има главно над Югозападна България. Преди обяд в котловините и около реките ще остане мъгливо. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 5° и 10°,

Съдът в Хасково задържа турчин, търсен от Германия

http://pik.bg/съдът-в-хасково-задържа-турчин-търсен-от-германия-news449345.html

Съдът в Хасково задържа турчин, търсен от Германия

Окръжен съд Хасково наложи задържане под стража на 30-годишен турчин. Караташ Керим е издирван от германските власти чрез Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в Меминген.

Той е търсен за изпълнение на влезли в сила присъди на Районен съд-Ной-Улм по наказателни дела, по които са му наложена две присъди.

Първата е от 2 г. лишаване от свобода за търговия с наркотици, а втората е от 6 месеца затвор за фалшиво даване на уверение под клетва и управление на моторно превозно средство без необходимото свидетелство.

Караташ Керим е бил задържан на ГКПП-Капитан Андреево на 5 декември 2015 г.

От постъпилите документи става ясно, че Европейската заповед за арест, получена у нас от германските власти чрез Шенгенската информационна система /ШИС/, е издадена от компетентен орган на държава от ЕС и подлежи на изпълнение в България.

Пътна обстановка в страната - 9 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=308459

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик: В участъка от км 89+480 до км 91+576 движението се осъществява двупосочно в платното в посока Бургас. Отворени за движение при пътен възел „Пазарджик“ са направленията: София-Пазарджик; София-Панагюрище; Панагюрище-Пловдив; Пазарджик-Пловдив; Затворени за движение са направленията при пътен възел „Пазарджик“: - Панагюрище - София; Пазарджик-София; Пловдив-Панагюрище; Пловдив-Пазарджик; Обходни маршрути: - в посока Панагюрище-София: път II-37-разкл.

България очаква да получи днес световното по волейбол през 2018 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/09/2665751_bulgariia_ochakva_da_poluchi_dnes_svetovnoto_po/?ref=rss


България гледа с надежда към Лозана, където очаква до часове да бъде обявена за домакин на световното първенство по волейбол през 2018 г. съвместно с Италия. Решението ще бъде взето на заседание на ръководството на международната федерация (FIVB).

"Има няколко кандидатури, сред които са тези на Русия, Аржентина и Полша. Нашите очаквания са да спечелим", каза изпълнителният директор на федерацията Станислав Николов за "Дневник".

В Лозана са министърът на младежта и спорта...

Актуална пътна обстановка

http://pik.bg/актуална-пътна-обстановка-news449344.html

Актуална пътна обстановка

Информация за състоянието на републиканските пътища
към 05:30 ч. Републиканските пътища са проходими. Пътните настилки са сухи, по усойните места мокри, частично заледени, обработени, опесъчени. Ограничена видимост поради мъгла до 50 м има в областите Монтана, Ловеч, Добрич, Враца, и в района на Върбица/обл. Шумен/, Любеново и Пордим/обл. Плевен/, от 100, 150 до 200 м в областите София, Видин, Силистра, Велико Търново, Перник и района на Котел, Севлиево, Трявна, проход „Република“ и по поречието на р. Струма. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Ограничения за товарни автомобили:
С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.
Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:
- автомагистралите, с изключение на участъка Харманли-ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;
- път I-1 граница ОПУ Видин – ОПУ Монтана – Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София.
- път I-1 с. Ребърково-Ботевград;
- път I-1 етапна връзка на ЛОТ 1 на АМ „Струма” при п.в. Дупница север-ГКПП „Кулата”;
- път I-4;
- път I-5 Русе-Велико Търново;
- път I-8 Пловдив-Харманли;
- път I-9 Дуранкулак-Варна-Бургас;
- път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;
- път II-19 Симитли-Гоце Делчев;
- път II-86 Пловдив-Смолян;
- път II-99 Бургас-Царево.
Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.
Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.
ІІ. Състояние на автомагистралите:
АМ „Тракия”: област Пазарджик: във връзка с превантивен ремонт и възстановяване на технико-икономическите характеристики на участъка от магистралата от км 60+000 до км 90+200 се въвежда ВОБД: Алтернативно направление на АМ „Тракия“ Пловдив-София е подбалканският път І-6 София-Пирдоп-Карлово. Пътуващите към Пазарджик може да ползват и път I-8 в отсечката след Ихтиман;
Напълно се затваря участъка от км 89+480 до км 91+576, ляво платно /посока Бургас-София. Движението се прехвърля в дясно платно /посока София-Бургас/, двупосочно.
Отворени за движение при пътен възел „Пазарджик“ са направленията: София-Пазарджик; София-Панагюрище; Панагюрище-Пловдив; Пазарджик-Пловдив;
Затворени за движение са направленията при пътен възел „Пазарджик“:
- Панагюрище - София; Пазарджик-София; Пловдив-Панагюрище; Пловдив-Пазарджик;
Обходни маршрути:
-/за движещите се Панагюрище-София/: път II-37-разкл. за с. Драгор-път III-803- п.в. “Калугерово“- АМ “Тракия“;
-/за движещите се Пазарджик-София /: път II-37-разкл. за с. Драгор-път III-803- п.в. “Калугерово“- АМ “Тракия“;
-/за движещите се Пловдив-Панагюрище/: Пловдив-път I-8– Пазарджик-път II-37- Панагюрище;
-/за движещите се Пловдив-Пазарджик/: Пловдив-път I-8– Пазарджик; от км 62+900 до км 64+900, през светлата част на денонощието, поради повърхностно възстановяване на асфалтовата настилка. Движението се извършва двупосочно, в лявото платно /посока Бургас – София/.област Бургас: от км 324+000 до км 354+000 демонтаж и монтаж на пътни знаци и монтиране на снегозащитни огради. Срок до 10.12.2015 г.
АМ „Хемус“: област София: поради извършване на ремонт на пътното платно в посока София на виадукт „Елешница“ при км 15+160 – движението се извършва двупосочно в платното посока Варна. Срок до 15.12.2015 г.; от км 60+400 до км 62+100 ограничено движение в дясно платно (посока София-Варна), поради ремонтни дейности на асфалтова настилка. Движението се извършва двупосочно в ляво платно (посока Варна-София). Срок до 11.12.2015 г.; област Варна: от км 385+800 до км 387+717 /дясно в посока Варна/ – движението се осъществява с пълно затваряне на едното платно и прехвърляне на движението в платното за насрещно движение. Срок до 20.12.2015 г.; от км 399+000 до км 405+000 почистване на дъждоприемни шахти, реголи и италиански улеи.
АМ „Струма”: област Кюстендил: от км 322+000 до км 359+483 се извършва километриране. Движение с повишено внимание.
АМ „Марица”: няма ограничения.
АМ “Черно море” : няма ограничения.
АМ „Люлин: няма ограничения.
ІІI. Въведени ограничения по основните пътни направления:
1. Проходи:
- „Златишки” - затворен за всички МПС;
- „Върбишки” - затворен за всички МПС;
- „Ришки” - отворен за всички МПС;
- „Обзорски” - отворен за всички МПС;
- „Републиката” - отворен за всички МПС;
- „Айтоски” - отворен за всички МПС;
- „Предела” - отворен за всички МПС;
- „Печинско” - отворен за всички МПС;
- „Пампорово” - забранено за тежкотоварни автомобили над 3.5 т;
- „Рожен” - отворен за всички МПС;
- „Превала” - отворен за всички МПС
- „Троянски” - отворен за всички МПС;
- „Петрохан” - отворен за движение. Забранено е движението на МПС над 12 тона, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета.
- „Котленски” - отворен за всички МПС;
- „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Дюлински” - забранено за тежкотоварни автомобили над 3.5 т;
- „Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Шипка” - отворен за движение. Забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4 до 31.03.2016 г.
Ограничения в движението на МПС по първокласната пътна мрежа:
- път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: област Монтана: обходен път на гр. Монтана – затворен за движение на МПС от км 102+060 до км 114+512,20;
Обходен маршрут:
- гр. Монтана-ул. „Димитър Ерийски” през кв. ”Кошарник” гр. Монтана – за и от път III-112 Арчар-Монтана. Срок до 31.12.2015 г.
Пътен възел „Долна Вереница” при км 102+753 – движението на МПС да се извършва по еднопосочна връзка Видин-Монтана двупосочно без спиране или отбиване на движението и с ограничаване на скоростта на 40 км/ч; от км 102+060 до км 114+512,20; подобект обходен път на гр. Монтана, кръстовище за кариера „Долна Вереница” – движението на МПС в зоната на кръстовището на път І-1 с кариера „Долна Вереница” се извършва с ограничаване на скоростта на 40 км/ч. Срок 31.12.2015 г.; при км 121+919 се забранява влизането в с. Сумер на тежкотоварни превозни средства над 10 тона по Общински път „Пътна връзка за с. Сумер”. Движението на МПС при км 120+390 от Монтана посока Вършец се отклонява по път ІІІ-1621 Сумер-Вършец. Срок до 18.11.2016 г; област Враца: частични ремонти на асфалтовата настилка от км 161+000 до км 175+400. Участъка е сигнализиран с пътни знаци, движението да се извършва с повишено внимание и скорост 40 км/ч; област София: Мездра-Ботевград при км 178+000 - местността Копяновец и при км 178+600 в посока Ботевград, водачите на МПС да пътуват с повишено внимание; Мездра-Ботевград-Г. Богров поради лошо експлоатационно състояние от км 196+700 с. Врачеш до км 229+700 с. Елешница водачите на МПС да се движат с повишено внимание; от км 177+000 до км 178+800 местността Копяновец е въведена ВОБД като се стеснява едната лента за движение(посока Мездра-София) и движението се пренасочва двупосочно в съседната лента, като участъка е сигнализиран и обезопасен с необходимите пътни знаци и средства. Водачите на МПС да пътуват с повишено внимание в посочения участък. Срок до 23.12.2015 г.; област София и Перник: забранено е движението на тежкотоварни автомобили над 15 т; област Перник: при км 286+600 посока Перник – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движението се извършва в изпреварващата лента. Срок до 09.12.2015 г.; област Благоевград: поради ремонт на асфалтовата настилка от км 376+000 до км 392+000 временно движението се осъществява само едната лента двупосочно. Срок до 09.12.2015 г.
- път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна: няма.
- път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: област София: Правец-с. Разлив-Трудовец-Ботевград се въвежда забрана за движение на МПС над 12 т в участъка от км 193+345 /отклонение за п.в. „Правец”/ до км 204+200 /заустване в път І-1 Видин-Враца-Ботевград/.
Обходен маршрут: АМ „Хемус” /за п.в. „Правец”/-път ІІ-17/(Мездра-Ботевград)-п.в. І-3-п.в. „Ботевград” на АМ „Хемус”/ и обратно; област Ловеч: от км 138+830 до км 139+850 в гр. Луковит - посока Русе-София затворен за движение поради изграждане на битов и дъждовен колектор от км 139+510 до км 139+573. Движението се осъществява двупосочно по ул. "Възраждане"; област Плевен: от км 38+800 до км 135+344 – полагане на хоризонтална маркировка на целия път от граница ОПУ Велико Търново до граница на ОПУ Ловеч. Движение двупосочно в едната лента. Срок до 10.12.2015 г.
- път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В. Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен: област Ловеч: от км 0+000 до км 24+972 (Коритна-Брестница-Български Извор-Сопот) полагане на хоризонтална маркировка, без отбиване на движението. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост; област Габрово: Граница Ловеч-обходен път Севлиево-граница В. Търново са въведени ограничения на скоростта за движение в участъците от км 70+000 до км 70+500; от км 84+200 до км 85+600; от км 93+300 до км 93+700 с ограничение на скоростта до 30 км/ч, поради пропадане и от км 95+000 до км 95+300 – ремонтни дейности. Поставена е необходимата временна сигнализация за неравности и ограничение на скоростта.
- път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: област Русе: до 15.12.2015 г. – ремонт на мост над р. Дунав между Русе-Гюргево /Дунав мост 1/. Ремонта е в Румънската част на съоръжението. Движението на МПС се извършва с пропускателен режим в едната лента, регулира се със светофарна уредба. Участъка е сигнализиран с пътни знаци. Ограничение на скоростта 10 км/ч; Русе-В. Търново от км 3+970 до км 4+020 /при изхода от магазин „Метро” в чертите на гр. Русе/ – движението е пренасочено двупосочно в лявата лента в посока В. Търново, поради пропадане и деформация на пътното платно с дължина около 30 м; област Габрово: от км 164+120 до км 164+180 (в проход Шипка) – пропаднал участък до ръба на асфалтовата настилка. Участъка е сигнализиран. Движение с повишено внимание; област Хасково: от км 374+000 до км 380+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движението в едната лента двупосочно; област Кърджали: забранено е движението на МПС с тегло над 15 т в участъка Черноочене-Кърджали; забранено е движението на МПС с тегло над 3.5 т в участъка Подкова-Маказа; от км 324+147 до км 337+827 – подмяна на стоманена предпазна ограда, движение с повишено внимание; при км 390+100 – възстановяване на изнесен насип от порой, движение с повишено внимание;
- път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас: област Кюстендил: от км 0+400 до км 1+400 /ГКПП Гюешево-Каменичка Скакавица/ – ремонтни дейности, изсичане на храсти, заливане на фуги. Движение с повишено внимание област София: Временно се ограничава движението на МПС на път І-6 София-Бургас по платното в посока София при км 173+250 /паметник на „Васил Левски”/, поради активиране на свлачище. Движението на МПС е урегулирано и се осъществява двупосочно по платното в посока Бургас; област Ямбол: от км 421+000 до км 428+000 – полагане на хоризонтална маркировка.
- път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: област Силистра: от км 0+180 до км 1+776 /чертите на гр. Силистра/ – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Докато се работи по дясното платно на съответните улици, движението ще се осъществява двупосочно в лявото платно и обратно. СМР ще се извършват на четири етапа, както следва: първи етап-ул. „Добрич”, втори етап-ново кръгово кръстовище на бул. ”Седми септември” и ул. ”Добрич”, трети етап-бул. ”Седми септември”, четвърти етап-пътно кръстовище на бул. ”Седми септември” с ул. ”Дръстър”; област Шумен:.от км 146+000 до км 149+000 – обезопасяване на скални откоси с предпазни мрежи. Движение с повишено внимание; от км 271+000 до км 323+049 полагане на хоризонтална напречна маркировка.

- път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: област Хасково: от км 333+835 до км 334+100 в гр. Харманли – пътното платно се стеснява отляво във връзка с изграждането на нов пешеходен подлез при реконструкцията на ж.п. линията Харманли-Свиленград; от км 370+500 до км 377+900 /района на Свиленград до ГКПП/ – временно затворен поради пропадане на част от пътното платно. Обход през АМ „Марица“; област София: от км 9+000 (Калотина)-до км 29+000 (Сливница) от двете страни ще се извърши ремонт на СПО/мантинела.
- път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: област Варна: Кранево-Варна при км 83+100 – ограничение на тежкотоварното движение над 10 т и ограничение на скоростта до 60 км/ч, поради свлачище; Кранево-Варна от 84+500 до км 85+000 – ограничение на скоростта до 30 км/ч, поради свлачище и при км 83+300; Кранево-Варна от км 84+000 до км 86+000 – частични ремонти на асфалтовата настилка, движение в свободната лента; от км 222+849 до км 225+522 /Сл. Бряг-Бургас/ по проект обход Поморие и от км 222+289 до км 224+962 по съществуващ път – изграждане на второ пътно платно. Движението на МПС се организира в двете ново изградени платна, скоростта на движение е 50 км/ч в участъците на съществуващите кръстовища; от км 170+000 до км 200+000 – подмяна на СПО /мантинела/, движение с повишено внимание.
ІV. Състояние на републиканската пътна мрежа:
1. Ремонтни дейности и временна организация на движението /ВОД/:
ОПУ-Благоевград:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път III-108 от км 9+475 до км 9+825 /между отклонението за с. Рупите и гр. Петрич/ – е затворено движението на МПС във връзка с изпълнение на ремонтно-възстановителни работи на аварирал водосток при км 9+675. Срок до: 09.02.2016 г.
Обходен маршрут:
- посока кръстовище на АМ „Струма“ при км 425+160 с път III-108-гр. Петрич-граница Македония „движението се отбива от път III-108 при км 7+019, в дясно, по път III-1084 "III-108-Старчево-Карналово-Михнево-Кавракирово-Първомай", преминава през селата Кърналово, Михнево, Кавракирово и при село Първомай, след кръстовище с път III-198 на км 78+380 продължава в дясно- за граница Македония /за ГКПП Златарево/ или в ляво-за Петрич. След влизане в град Петрич, при кръстовище на бул. ”Рокфелер” с ул. „Цар Симеон”, движението продължава по ул. ”Цар Симеон” и по ул.”Места”, и при кръговото кръстовище с ул. ”Цар Борис III” продължава в ляво до включване в път III-108 при км 13+855, и продължава до км 9+825).
- посока гр. Петрич или граница Македония /ГКПП Златарево/ могат да използват АМ „Струма“ до км 432+800, след което движението се отлива по пътна връзка в дясно, преминава под АМ Струма по общински път и се включва в път I-1 в с. Марикостиново, и продължава до кръстовище с път III-198, след което продължава в дясно до гр. Петрич, или граница Македония.
Път ІІІ-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич-Граница Македония от км 22+200 до км 22+400 /в участъка между с. Попови ливади и отклонението за с. Пирин/, във връзка с аварийно-възстановителни работи на пътен участък при км 22+300, движението в участъка е затворено за неопределен срок.
Обходен маршрут:
- За пътуващите от Гоце Делчев след км 22+400 по път ІІІ-198 или към Кулата, движението да се осъществява по път ІІ-19 „Симитли-Гоце Делчев“ до Симитли и продължавайки по път І-1 „София- Кулата“ до включване в АМ “Струма“ след гр. Сандански и продължавайки в дясно преди с. Марикостиново, след което се включва в път ІІІ-198.
- За пътуващите от Кулата към гр. Гоце Делчев преди км 22+200 по път ІІІ-198 движението се осъществява по АМ “Струма“ и по път І-1 „София- Кулата“ до км 376+100 /Симитли/, след което в дясно продължава по път ІІ-19 „Симитли-Гоце Делчев“ до гр. Гоце Делчев, и от там продължава до км 22+200 по път път ІІІ-198.
Път ІІІ-1903 на мост при км 1+550 – поради опасност от изменение /деформиране/ на връхната конструкция от тежкотоварни MПС, движението на лекотоварни МПС се извършва в едната лента и се въвежда забрана за движение на МПС с тегло над 20 т.
Ремонтни дейности:
Път II-19 Разлог-Банско-Гоце Делчев-граница Гърция от км 36+570 до км 93+671 – полагане пътна маркировка, в часовете от 8.30 часа до 18.00. Срок до 12.12.2015 г. Движението е уреголирано с необходимите пътни знаци и регулировчици; път ІІІ-106 О.п. Благоевград-Зелен дол-Селище-Станке Лисичково-граница Македония от км 1+500 до км 2+500 – ремонтни дейности, движението ще извършва по изградена временна пътна връзка; път III-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич при км 22+300 – движение в едната лента, поради свлачищe; път III-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич при км 38+380 – затруднено движение, поради разрушена подпорна стена. Движението е регулирано с необходимите пътни знаци; път III-198 от км 51+100 до км 58+000, ще се извършва почистване на пътното платно от храсти, оформяне на банкети и направа на пътни окопи, в часовете от 8.30 ч до 18.00 ч. Движението е урегулирано с необходимите пътни знаци и регулировчици. Срок до 13.12.2015г.; път ІІІ-198 от км 58+000 до км 61+100 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка, в часовете от 8.30 часа до 18.00 часа. Движението е урегулирано с необходимите пътни знаци и регулировчици. Срок до 13.12.2015 г.; път III-1007 Полето-Брежани – заради прокарване на водопровод, движението на МПС ще бъде затруднено в участъка от км 3+000 до на км 5+700. Движението ще се регулира с необходимите пътни знаци; път ІІІ-1972 Дъбница-Вълкосел-Сатовча км 7+700 – стеснен участък поради активизирало се свлачище. Движението да се извършва с повишено внимание.
ОПУ-Бургас:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-908 от км 22+400 до км 39+300 (от разклона за с. Варовник до кръстовището с път II-79) – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т; път ІІІ-992 Веселие-Ясна Поляна в участъка на аварирал мост над р. Ропотамо при км 16+257 е изграден временен път с временен брод през коритото на реката, въведено е временно ограничение на скоростта до 20 км/ч и забрана за движение на МПС над 12 т; път ІІІ-7305 Камчия-Съединение-Люляково-Череша-Вресово от км 0+000 до км 7+304 се въвежда временна организация. Скоростта на движение на МПС се ограничава на 50км/ч. Срок до 10.12.2015 г.; път ІІІ-7306 Черница-Сунгурларе-Чубра – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т; път ІІІ-9901 Царево-Резово /на км 9+975 - стоманобетонен мост с отвор 10.00 м на река Чифчиево дере/ – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 20 т.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-53 от км 184+800 до км 210+000 – косене на банкети; път II-73 Камчия-Прилеп при км 61+500 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Срок до 10.12.2015 г.; път II-99 от км 14+000 до км 20+000 – изрязване на растителност. Движение с повишено внимание. Срок до 15.12.2015 г.; път II-99 от км 20+000 до км 43+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка.; път ІІІ-992 от км 0+000 до км 10+000 – частични ремонтни дейности .Движение с повишено внимание; път ІІ-6008 от км 0+000 до км 5+550 – частични ремонтни дейности. Движение с повишено внимание.
ОПУ-Варна:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-29 Варна-Добрич от км 20+000 до км 22+800 ограничение на скоростта на 50 км/ч поради неравности на асфалтовата настилка;;
ОПУ-В. Търново:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път III-514 Камен-Горна Оряховица-Велико Търново от км 10+450 до км 25+157 – поради започване на СМР на обект: „ЛОТ 85 Рехабилитация и реконструкция на път III-514 Камен-Драганово от км 5+000 до км 16+000 и от км 16+000 до км 25+157, с дължина 20.157 км, област Велико Търново“ се ограничава движението на МПС. Срок до 20.12.2015 г.
Движението ще се извършва по обходни маршрути:
- за посока с. Камен-с. Драганово:
път III-407-с. Лозен-с. Паисий-с. Стрелец-III-514;
- за посока с. Драганово-с. Камен
път III-514-с. Стрелец-с. Паисий- с. Лозен-път III-407;
- за посока с. Камен-с. Сушица
път III-407-с. Горски Сеновец-с. Царски извор;
- за посока с. Сушица-с. Камен
с. Царски извор-с. Горски Сеновец-път III-407
Път ІІІ-551 Дебелец-Средни колиби-Елена от км 13+299 до км 21+879 – поради лошо експлоатационно състояние е ограничено движението за товарни автомобили над 10 т.
Обходен маршрут: Дебелец-В. Търново-Лясковски кантон-Мерданя-Златарица-Златаришки кантон-Елена и обратно;
Път ІІІ-4073 Царски извор-Драганово от км 0+000 до км 5+5000 – затворен поради свлачище.
Обходен маршрут: Царски извор-Сушица-Драганово и обратно.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Видин:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път II-14 Видин-Кула-Връшка чука-граница Сърбия при км 10+500 – движението е пренасочено по обходен път непосредствен до участъка (старият път), поради свличане на пътното платно. Скоростта е ограничена на 40км/ч и е обозначено с пътни знаци;
ОПУ-Враца:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Път ІІ-11 Оряхово-Лесковец-граница Плевен – забрана за движение на МПС над 3.5 т, поради свлачищни процеси и големи деформации в асфалтовата настилка от км 118+000 до км 119+000.
Обходен маршрут: Оряхово-Селановци /път ІІІ-306/ Галово-Остров /пътища ІV-ти клас/-път ІІ-11-граница Плевен.
Път ІІІ-161 Ребърково-Лютидол от км 0+000 до км 8+700 – стеснение в двете посоки и ограничаване на движението за МПС над 10 т от км 0+000 до км 5+900 и над 3.5 т от км 5+900 до км 8+700, поради свлачищни процеси; път ІІІ-308 Своде-Караш-Хубавене-Роман в участъка от село Караш до село Хубавене – затворен за движение на МПС, поради свлачище от км 25+000 до км 25+200.
Обходен маршрут: Роман-Ябланица-Осикова Лъкавица-Правешка Лъкавица-Караш за пътуващите от Роман за Караш. Ябланица-Роман-Хубавене за пътуващите от София и Ловеч.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-15 Мизия-Оряхово от км 61+000 до км 76+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Участъка е сигнализиран с пътни знаци. Движение с повишено внимание и скорост до 40 км/ч; път II-16 Ребърково-Елисейна от км 0+000 до км 22+540 – временна организация на движение, указваща че пътят е в ремонт и ограничаваща скоростта; път ІІІ-1306 Вировско-Върбица-Горно Пещене от км 62+000 до км 62+300 – поставена сигнализация за стесняване на дясното платно за движение и ограничаване на скоростта до 50 км/ч поради възникнали свлачищни процеси.
ОПУ-Габрово:
Временно са въведени следните ограничения за движението на МПС:
Път III-403 Кормянско-Малък Вършец-Крамолин затворен за движение от км 5+253 до км 11+700, поради възникнала предаварийна ситуация на мост над р. Крапец при км 10+080.
Обходен маршрут: по път III - 401, и общински път за вила Рай до с. Малък Вършец, и обратно. Поставена е необходимата сигнализация.
Път ІІІ-4404 Габрово-Дебел дял – в участъка от км 10+151 /от разклона за к.к. „Люляците”/ до км 13+807 /до с. Дебел дял/ е затворен за движение на МПС, поради пропадане на пътното платно.
Обходен маршрут: по път III-4404 Габрово-Гъбене-Музга-Дебел Дял.
Път III-5006 Габрово-Узана от км 2+800 до км 3+100 – затворен поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка.
Обходен маршрут: ул. „Бодра смяна“ в гр. Габрово. Срок до 31.12.2015 г.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Добрич:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Кюстендил:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път III-602 Коняво-Горна Козница-Мала Фуча-Бобов дол при км 25+200 /след село Бабино в посока гр. Бобов дол – забранява се движението на товарни автомобили над 12 т. Движението на МПС до 12 т и автобуси се осъществява по временен път.
Обходен маршрут за МПС над 12 т:
- с. Коркина-с. Паничарево-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село- Мламолово-Бобов дол и обратно;
- с. Бабино-с. Долистово-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село-Мламолово-Бобов дол и обратно.
Път ІІІ-6222 Смоличано-Пелатиково – забранено е движението на товарни МПС.
Ремонтни дейности:
Път III-107 от км 31+350 до км 31+450 в района след Рилски манастир движението на МПС се извършва в една лента, поради пропадане на част от дясната лента и банкета. В участъка скоростта на движение е ограничена до 30 км/час и е сигнализиран с необходимите пътни знаци; път ІІІ-622 Ваксево-Църварица – активизирало се срутище при км 24+850, движението е сигнализирано с ограничителна лента и пътни знаци; път III-623 (о.п. Кюстендил-о.п. Дупница)-Мламолово-Бобов дол-Жедна в участъка от км 9+600 до км 9+700 /край с. Мламолово/ – откъсване на банкета вследствие на обилните дъждове, движението се извършва в дясната лента за движение в посока Бобов дол. Сигнализирано е с пътни знаци; път III-623 Бобов дол-Жедна при км 14+900 – активизирало се свлачище, движението се извършва само в едната лента за движение. Сигнализирано е с пътни знаци.
ОПУ-Кърджали:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Движението по път II-59 Момчилград-Крумовград-Ивайловград в участъка от км 18+540 до км 18+820 да се извършва по новоизградения временен обходен път; път ІІ-59 спирка Джебел-Момчилград Звездел-Крумовград в участъка от км 24+245 до км 24+895 – поради свличане на земни маси е засегнат банкета и част от лявото платно за движение. Движението в двете посоки се осъществява в дясното платно в посока Момчилград-Крумовград; път ІІІ-5009 Бели пласт-Стремци-Рани лист-Кърджали в участъка от км 8+000 до км 10+155 (между с. Бели пласт и р-н с. Соколяне) – забранено е движението на товарни МПС над 3,5 т.
Обходен маршрут през с. Черноочене;
Път ІІІ-5071 Чифлик-Мургово-Стремци-Три могили-Черноочене – поради образувало се свлачище е затворен в двете посоки за движение в участъка от км 10+000 до км 11+000 (между с. Стремци и с. Стремово).
Обходен маршрут през с. Черноочене;
Път ІІІ-5071 между с. Стремци и с. Черноочене в участъка от км 9+470 до км 17+466 – забранено е движението на товарни МПС.
Обходен маршрут през гр. Кърджали.
Път III-5902 (Момчилград-Звездел)-п.к.Звездел-п.к.Голяма Чинка-(Токачка-Крумовград) – забранено движението на товарни МПС над 3,5т в участъка от км 0+000 до км 16+668. Забраната се въвежда за възстановяване на нормалното технико-експлоатационно състояние на участъка и осигуряване безопасността на движението.
Обходен маршрут: път II-59 Момчилград-Крумовград и път I-5 Момчилград-Подкова-Маказа и път III-509 (Подкова-Маказа)-Кукуряк-Токачка-Крумовград.
Ремонтни дейности:
Път ІІІ-508 Джебел-Рогозче-Фотиново при км 18+000 – поради свличане на земни маси е затворена дясната лента за движение. Движението в двете посоки се осъществява в лявото платно в посока Джебел-Фотиново; път ІІІ-865 п.к. Стояново-Ардино-Кърджали /при км 30+740 и при км 47+820/ – затворена лявата лента за движение. Движението в двете посоки се осъществява в дясното платно в посока Ардино-Кърджали; път III-867 Златоград-Бенковски-Подкова от км 37+300 до км 38+443 – изпълнение на СМР. Движение с повишено внимание. Срок до 31.12.2015 г.
ОПУ-Ловеч:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Монтана:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-81 Йончеви ханове-Благово при мост на км 80+128 – въвежда се ВОБД. Временен режим на движение: Чрез отбиване на движението, на брод през река Бързия, в участъка от км 80+104 до км 80+137. Срок до 28.02.2016 г.; път ІІ-81 Йончеви ханове-Благово при мост на км 83+569 – въвежда се ВОБД. Временен режим на движение: Чрез отбиване на движението, на брод през река Бързия, в участъка от км 83+550 до км 83+640. Срок до 28.02.2016 г.
ОПУ-Пазарджик:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:няма.
Ремонтни дейности: няма
ОПУ-Перник:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-637 /Трън-Стрезимировци/ Вукан-Пенкьовци-гр. Кюстендил при км 13+500 /след с. Мрамор посока с. Видрар/ и при км 12+500 до км 12+600 /посока с. Видрар-Община Трън/ – движението на МПС се осъществява двупосочно в едната лента, поради пропадане на пътното платното, като е въведено ограничение за движение на автомобили над 10 т.
Ремонтни дейности:.
Път ІІ-63 при км 7+700 /преди с. Мещица, посока Перник-Брезник/ – движението се осъществява в едната лента, поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Срок до 09.12.2015г.
ОПУ-Плевен:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-301 от км 1+750 /край регулация с. Козар Белене/ до км 5+753 /начало регулация гр. Левски/ – забранява се движението на пътни превозни средства с общо тегло над 7 т.
Обходен маршрут: път III-303 Българене-Малчика-Аспарухово-Левски.
Път ІІІ-304 Изгрев-Трънчовица-Бацова махала-Новачене-Дебово от км 0+030 до км 24+650 – целогодишно е забранено транзитното движение на МПС над 15 т.;
Обходен маршрут: по път ІІ-34 Плевен-Никопол.
Път ІІІ-3004 Опанец-Долна Митрополия от км 0+000 до км 6+125 - в района на с. Опанец – целогодишно пренасочено транзитно движение на МПС над 3.5 т.
Обходен маршрут: по път І-3 Бяла-Плевен-Ботевград (от п.в. "КАТ" на км 88+973 към п.в. на км 95+099).
Път ІІІ-3005 от км 1+793 до км 4+223 Ясен-Търнене-Градина-в района на с. Ясен – целогодишно пренасочено транзитно движение на МПС над 3.5 т, осигурен е сигнализиран обходен маршрут; път ІІІ-3005 от км 21+062 до км 27+123 Ясен-Търнене-Градина-Петърница-Бъркач-Беглеж - в района на с. Беглеж – целогодишна забрана за обществено ползване от МПС над 8 т.
Обходен маршрут: път ІІІ-3502 Брестовец-Горталово-Беглеж-Бежаново-Ъглен.
Път ІІІ-3006 от км 8+904 до км 9+22 Радомирци-Рупци-Червен бряг – в участъка на свлачище в землището на гр. Червен бряг – целогодишна забрана за МПС над 12 т.
Обходен маршрут: по път І-3 до гр. Луковит, кръстовище с път ІІІ-306, дясно, до гр. Червен бряг и обратно.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Пловдив:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път III-667 Плодовитово-Първомай-Асеновград – забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т, поради влошеното транспортно-експлоатационно състояние на стоманен мост на р. Марица при км 6+832.
Обходен маршрут: Стара Загора-Поповица-път I-8. Срок до 31.12.2015 г.
Път ІІІ-5802 Леново-Поройна от км 19+287 до км 19+495 – затворен заради наводнен участък.
Обходен маршрут: Асеновград-Тополово-Леново.
Път III-8611 Белица-Загражден-Давидково, в участъка от км 13+500 до км 18+431 – затворен за движение поради разрушена настилка от поройните дъждове.
Ремонтни дейности:
Път II-86 Асеновград-Смолян при км 28+750 и км 29+440 – движението се регулира от светофарна уредба и се извършва в едната лента за движение; път II-86 Асеновград-Смолян при км 43+650 – във връзка с изграждане на укрепително съоръжение на проявил се срутищен процес в дясно на пътното платно ВОБД ще се изпълнява без да се спира движението; път III-804 Поповица-Асеновград от км 0+000 до км 17+911 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движение с повишено внимание; път ІІІ-8604 на 4 км след с. Гълъбово – попълване с трошенокаменна настилка на пропаднал участък-свлачище. Движение в едната лента.
ОПУ-Разград:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път IIІ-2005 І-2-Самуил-Подайва от км 28+600 до км 32+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка.
ОПУ-Русе:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІ-51 Бяла-Попово между км 0+858 до км 0+908 /в чертите на гр. Бяла/ – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 10 т.
Обходен маршрут: път ІІІ-5101 (Бяла-Попово)-Пет кладенци-Борово;
Път ІІІ-202 Русе-Щръклево-Нисово-Кацелово при км 36+945 – аварийно-възстановителни работи на мост над река Черни Лом, ограничение за движение на автомобили с обща маса над 10 т, като дясната лента е затворена за движение и е въведен пропускателен режим по лявата лента за движение.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Силистра:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Сливен:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-488 Градец-Ичера-Сливен от км 19+750 до км 30+000 – затворен за движение, поради нарушение целостта на пътното платно от свлачище и при км 25+500.
Обходен маршрут: път ІІІ-488 Ичера-Градец-път ІІ-48-път І-7-п. кр. „Петолъчката”-път І-6-Сливен и обратно.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-48 Омуртаг-Котел при км 27+700 – ограничение на скоростта и стеснен пътен участък до поставяне на СПО.
ОПУ-Смолян:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-867 Мадан-Златоград-Бенковски в отсечката от км 30+302 до км 30+828 (част от бул. “България“) в урбанизираната територия на гр. Златоград – затворен за движение поради изпълнение на СМР. Срок до 31.12.2015 г.
Обходен маршрут: ул. „Крайречна-ул. „Стефан Стамболов“ (в частта през моста пред хотел „Кристал”)-ул. „Беловидово”-ул. „Прогрес” и обратно.
Път ІІІ-8681 Рудозем-Смилян в отсечката от км 6+147 (пътно кръстовище за с. Вълчан) до км 8+431 (Еко комплекс „Смилян” в района на с. Смилян) – затворен за движение поради извършване на земни работи.
Обходен маршрут: гр. Рудозем-с. Фатово-с. Чокманово-с. Смилян и обратно.
Път ІІІ-8683 с. Арда-с. Горна Арда при км 28+500 – ограничено е движението на товарни автомобили над 10 т.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-37 Батак-Доспат при км 207+350 – поради пропадане на дясната лента движението на МПС се осъществява в едната лента; път ІІІ-197 Гоце Делчев-Доспат-Девин от км 57+760 до км 57+790 се е образувала пукнатина в оста на пътя. Движението на МПС да се двупосочно в едната лента, въведено е ограничение на скоростта до 30 км/ч; път ІІІ-197 Борино-Тешел от км 78+100 до км 78+300 – поради пропадане на подпорна стена, движението се осъществява в едната лента; път ІІІ-867 Мадан-Златоград-Бенковски от км 22+157 до км 30+302 и от км 30+828 до 37+300 – въвежда се ВОБД, поради извършване на СМР. Участъците са сигнализирани с пътни знаци, преносими светофарни уредби и сигналисти. Движението ще се извършва двупосочно с изчакване. Водачите на МПС да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Срок до 31.12.2015 г; път ІІІ-868 Рудозем-Смолян при км 20+220 – поради пропадане на банкет и част от платното е въведено движение в едната лента; път ІІІ-8611 Белица-Загражден-Оряховец при км 59+250 в ляво, са се образували пукнатини на асфалтовото покритие, като лявата лента за движение е пропаднала плавно във вертикално отношение от 5-10 см. Движението на МПС се извършва в дясната лента на пътното платно; път ІІІ-8652 Бял извор-Неделино, при км 15+780 – поради пропадане на част от пътния банкет и част от платното с дължина 20 м, движението на МПС се осъществява в лявата лента; път ІІІ-8683 при км 2+030 са се образували пукнатини на асфалтовото покритие, като лявата лента за движение и част от дясната са пропаднали плавно. Движението на МПС да се извършва с повишено внимание. Поставена е необходимата вертикална сигнализация.
ОПУ-София:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІ-82 в участъка от км 0+000 до км 39+176 /Костенец-Самоков/ – забранява се транзитното движение на товарни МПС с обща маса над 10 т в двете посоки;
път ІІІ-3701 в участък от км 16+600 /край с. Ямна/ до км 22+300 /г-ца ОПУ Ловеч/ – затворен поради свлачища.
Обходен маршрут: път II-37/Етрополе/-Лъга-Джурово-път I-3 /Джурово-Ябланица/-граница ОПУ Ловеч-път III-358/ Ябланица-Гложене/-път III-3701/ Гложене-Черни Вит/.
Път ІІІ-801 Вакарел-Белица – забранява се движението на МПС с ремаркета и полуремаркета.
Път ІІІ-8102 от км 10+000 до км 16+750 Чибаовци-Свидня – затворен участък поради активирали се свлачища.
Обходен маршрут: до Чибаовци да се ползва път II-81; до Бучин проход-път III-164 Бучин проход-Искрец-Свидня.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-18 /Софийски околовръстен път/ при км 59+500 в участъка от бул. „Добринова скала” до ул. „3-ти март” в района на гр. София – изграждане на пъ

Часът на истината! Гласуват промените в Конституцията

http://frognews.bg/news_103320/CHasat-na-istinata!-Glasuvat-promenite-v-Konstitutsiiata/

Днес депутатите ще гласуват на второ четене промените в Конституцията. Първото четене в основния закон беше на 23 септември. Тогава "за" гласуваха 184 депутати.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване