Силно земетресение с магнитуд 6,8 удари Индия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262416_%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%B4+6%2C8+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%98%D0%BD

 Силно земетресение с магнитуд 6,8 удари Североизточна Индия, близо до границата на страната с Мианмар и Бангладеш рано в понеделник, съобщи Институтът за геоложки проучвания на САЩ (USGS).
Трусът е регистриран в 04,35 часа местно време (1,05 българско) на 33 километра западно-северозападно от индийския град Имфал, столицата на щат Манипур.

Саудитска Арабия не се вълнува от мнението на САЩ за прекратяването на дипломатическите връзки с Иран

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262415_%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B

 Саудитска Арабия не се интересува от мнението на САЩ за решението ѝ да скъса дипломатическите си отношения с Иран, съобщи Reuters, позовавайки се на източник, запознат със случващото се в правителството на Саудитска Арабия. 
„Достатъчно. Отново и отново Техеран се обръща към Запада. Те продължават да спонсорират тероризма и да изстрелват балистични ракети и никой не прави нищо в това отношение. Саудитска Арабия не се интересува, че действията ѝ може да предизвикат гнева на Белия дом“, заявил източникът на агенцията.
По-рано САЩ призова Саудитска Арабия и Иран да не пречат на прекия диалог и двустранното сътрудничество.

София чества 138 години от освобождението си

http://offnews.bg/news/n_1/n_615297.html

138 години от Освобождението на София се отбелязват днес. На 4 януари се чества денят, в който генерал Йосиф Гурко превзема града, като разтромява армията на Осман Нури паша.  Столична община организира редица прояви в партньорство със Софийската света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски” и Фондация „Героите на България”, съобщиха от "Московска" 33.  Благодарствен молебен ще се отслужи в църквата “Света Неделя”. В този храм и при личното присъствие на генерал Гурко преди 138 години се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. От 10:30 ч. ще се проведе литийно шествие от храм „Света Неделя” до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец, камбаните на централните столични храмове ще бият празнично. Празнична програма ще има пред Паметника на Българския опълченец с участието на актрисата Красимира Кузманова, ансамбъл „Аноним” в съпровод на медно-духови инструменти и солово изпълнение на патриотични песни. Участие ще вземат Националната гвардейска част и Софийското дружество „Традиция”.

Токът става стока като всяка друга

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262414_%D0%A2%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0

 - "Ама как бе, младеж, как да го свържем?"
- "Кабелът на телевизора от едната страна, кабелът на антената от другата. Това е!".

Информационната кампания, която напоително облъчваше обществото в опит да обясни сложните процеси на цифровизацията, със сигурност няма да е последната. През 2016 г. подобна кампания ще разяснява на хората, що е то либерализацията на енергийния пазар.

Ако за големите стопански производители и средните по големина фирми свободата да си намират електроенергия от различни доставчици вече не е нещо непознато, през 2016 г. с нея трябва да се запознаят и най-малките бизнес клиенти и битовите потребители. Това, което ще се промени за тях, е, че вече ще могат да избират своя търговец на електроенергия. Това означава, че цената вече няма да се определя административно от енергийния регулатор, а от пазара. Освен това потребителите ще имат по-голям избор, което не изключва и оставането им на регулирания пазар.

Либерализация за големите

За енергийната система като цяло либерализацията ще има доста по-съществено отражение. През пролетта на 2016 г. трябва да станат ясни препоръките на Световната банка за модела, по който това ще стане. Основният въпрос, който трябва да бъде решен, е как производителите с дългосрочни договори и преференциални цени могат също да излязат на свободния пазар, така че да не бъдат ощетени. Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев вече коментира в интервю за "Капитал Daily", че вероятният модел е тези централи да започнат да продават електроенергията си на пазара, а разликата до техните преференциални цени да се покрива от фонда "Сигурност на електроенергийната система". Той беше създаден през лятото на 2015 г. с цел събраните в него вноски да покриват разходите на НЕК, които са предизвикани от задължението й да изкупува енергията от топлофикации, ВЕИ и двете американски централи. Това на практика няма да промени сегашната система, но преференциалните плащания ще бъдат формирани като добавка към реалните пазарни цени .

Едно от предизвикателствата, за да се осъществят тези планове, е да се постигне съгласие с всички производители на възобновяема енергия за промяна на настоящите им договори.

Изпълнителният директор на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" (една от двете американски централи с дългосрочни договори) Гари Левсли коментира по време на конференцията "Година на реформи в енергетиката. Каква е посоката?", че има готов модел за либерализацията, който е добре известен на Световната банка. Самият той посочи няколко възможни варианта – задължително предоговаряне с централите, доброволно предоговаряне и прехвърляне на дялове на дружествата.

По думите му задължителното предоговаряне не е добра практика. Друга възможност е прехвърлянето на собствеността, но Левсли предупреди, че изборът на този модел е струвал на Унгария две арбитражни процедури, което е отнело 7 години.

Който и модел да бъде избран, промяната няма да се случи преди есента на следващата година. Причината, както самият Добрев посочи, е, че след като май месец стане ясен моделът, той трябва да бъде облечен и в законова форма, което ще отнеме поне още няколко месеца.

Перспективи пред борсата

Електроенергийната борса, която стартира на 11 декември, се очаква да заработи с реални борсови сесии през януари. Засега единствените производители, които ще продават енергия чрез нейната платформа, са държавните централи АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и Националната електрическа компания (НЕК), която е собственик на големите водноелектрически централи (ВЕЦ) в страната. Те ще трябва да осигуряват определени количества енергия на борсата заради ангажиментите поети от техния собственик, Българския енергиен холдинг (БЕХ), към Европейската комисия (ЕК). Те са свързани с прекратяването на наказателната процедура срещу БЕХ, която беше започната през 2012 г. заради съмнения за нарушаването на конкуренцията на свободния пазар на електроенергия. Според ангажиментите на БЕХ трите дружества ще трябва да осигурят близо 300 мегавата през първата година, които постепенно се увеличават до 807 мегавата след пет години.

Според председателя на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) Иван Хиновски вече има предложение от гръцката и румънската борса за сливане с българската електроенергийна борса. Това не е неочаквано, като се има предвид, че това беше една от първоначалните идеи, а постигането на ликвидност ще бъде трудна задача за българската борса като самостоятелен играч.

Ядрени възможности

До няколко месеца трябва да стане ясно и дали има реален инвеститорски интерес към изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Тази възможност беше заявена по време на посещението на премиера Бойко Борисов и част от кабинета в Китай. В средата на декември представители на China Power Investment Corporation посетиха ядрената ни централа, за да се запознаят с проекта на място. Вицепремиерът Томислав Дончев коментира ден по-късно пред журналисти, че смесена работна група ще има срок от 3-4 месеца, за да се изчисти икономическия модел, по който би могла да се случи тази инвестиция.

На фона на потенциалния интерес за изграждането на VII блок на АЕЦ "Кoзлодуй" през 2016 г. предстои да приключи и арбитражното дело, което руската "Атомстройекспорт" заведе срещу НЕК за 1 млрд. евро заради прекратяването на проекта за АЕЦ "Белене". В случай че решението е негативно за страната ни, плащането може да бъде протакано, но трудно може да бъде избегнато. Възможно е все пак НЕК да се договори с руската компания да купи вече произведеното оборудване, с което да намали частично плащането.

Светлина в тръбата

Ако някой от газовите интерконекори бъде завършен през 2016 г., това ще бъде газовата връзка с Румъния, която поради техническо забавяне не можа да бъде пусната в експлоатация вече няколко години. Процедурата, обявена от "Булгартрансгаз", за избор на изпълнител, който да изгради участъка под река Дунав, оказала се непредвидимата спънка пред проекта, трябва да завърши в началото на годината. Според обявената обществена поръчка определеният срок за завършването й е почти 6 месеца.

През 2016 г. трябва да започне и изграждането на българско-гръцката газова връзка, която може да осигури истинска диверсификация на източниците на газ за България. Идеята е по нея към страната ни да потече азерски газ от находището "Шах Дениз 2", което обаче ще започне след 2020 г. Изграждането на газопровода зависи най-вече от предстоящите пазарни тестове, които трябва да определят какъв е интересът към тръбата и дали той е икономически жизнеспособен.

Развитие трябва да има и по идеята на премиера Борисов за превръщането на страната ни в газоразпределителен център за Централна Европа – така нареченият проект "Балкан". До пролетта създадената работна група с експерти на ЕК трябва да изготви реалистичен сценарий за изграждането му.


Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

Най-важното събитие на 2016 г. е, че енергийната борса ще заработи реално

Със сигурност най-важното събитие за 2016 г. в сектор енергетика е, че българската електроенергийна борса ще заработи с реални количества електроенергия. В резултат на това постепенно България ще започне да определя цената на електроенергията, която се търгува, на реални борсови нива. От своя страна регулаторът ще съсредоточи своето внимание върху мрежовите услуги и добавката "задължение към обществото". Считам, че на енергийната борса буквално в следващите месеци трябва да се появи и вторият важен сегмент освен пазара "ден напред", дългосрочните договори, които трябва да бъдат сключвани на борсата. Може би след около една година и третият сегмент - търговия в рамките на деня. С борсата България действително създава предпоставки да се интегрира със съседните пазари - имам предвид преди всичко борсите в Румъния и в Унгария.

Битовите потребители трябва да са спокойни от промените на пазара, тъй като комисията е излязла с решение за регулирания пазар, което е в сила в едногодишен период до лятото на 2016 г. Освен това те трябва да очакват какви стандартизирани товарови профили ще предложат трите електроразпределителни дружества, за да може всеки един от тези потребители да се включи на свободния пазар.
 


Фотограф: Мария Съботинова
Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум  

Очаквам правителството да предприеме стъпки за оздравяване на НЕК

Очаквам поради благодатно стечение на обстоятелствата да започне работа по изграждането на българско-турския интерконектор. В момента България може да извади ползи от споровете между Русия и Турция и аз лично очаквам, че Турция ще направи всичко да реализира тази връзка, която беше саботирана по вина на Русия. Аз съм сигурен, че Турция ще се опита да накаже Русия, тъй като това е един от начините за постигане на реален пазар на газ. В момента и Турция, и България имат интерес от ускоряването на тази връзка. В електроенергийния сектор очаквам свиване на регулирания пазар и на потреблението заради мерките за енергийна ефективност и газификацията на все повече градове.
Освен това правителството ще бъде принудено да предприеме стъпките, които бяха направени в Румъния. Става въпрос за оздравителните мерки, които бяха направени там с "Хидроелектрика", техния НЕК, която от състояние на фалит през 2011 г. в момента е една от най-успешните енергийни компании. Част от тези мерки са напълно нов мениджмънт на всички нива, съкращение на персонала и разходите с 35%, нови пазарни условия, което доведе до увеличаване на печалбата с 60% годишно.

Кои са големите рискове за бизнеса и инвеститорите през 2016 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262413_%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0+%D0%B8+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%

 От ескалиращите конфликти в Близкия изток до опасността от икономически колапс в Гърция отминалата 2015 г. изправяше на нокти бизнес лидерите и инвеститорите. Новата година няма да отстъпва по интензивност, като няколко политически и икономически теми ще изнервят компаниите и техните акционери, пише CNBC. Според годишния доклад на консултантската фирма Control Risks, който се фокусира върху тенденциите в глобалната сигурност, сред големите рискове ще са икономическото забавяне на Китай, тероризмът и политическите разногласия между лидерите на САЩ, Русия и Китай. Влияние ще окаже и нарастващата опасност от кибератаки, както и промяната в цените на основните търговски стоки. "Живеем във времена на изненади. Дали ще е променливият баланс на икономическата сила между Изтока и Запада, несигурността за цените на търговските стоки в бъдеще, смущаващите метастази на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), последиците от приспособяването на Китай към новата му икономическа реалност, или експлозията в честотата на кибератаките. Успешният бизнес ще трябва да се подготви за предизвикателства на няколко фронта", казва главният изпълнителен директор на Control Risk Ричард Фенинг.  

Китайският растеж
 
Един от важните рискови фактори, който ще окаже голямо влияние върху глобалните пазари, е икономическото забавяне на Китай. Въпросът е дали азиатската държава е на ръба на криза и колапс на икономическия растеж, или само изпитва затруднения, докато преминава към друга фаза в своето развитие. Краткият отговор според доклада на Control Risks е, че Китай не е на ръба. Все пак обаче растежът няма да се върне до предишните си равнища и ребалансирането няма да протече гладко. Очакванията са той да се забави от 6.3% през 2016 г. до около 5% до 2020 г. Бизнес лидерите обаче не трябва да се фокусират върху крайните сценарии, когато става въпрос за азиатската държава. Вместо това те трябва "да вземат под внимание как един по-вероятен "среден" сценарий ще им се отрази". Това означава да разберат различните тенденции в различните части на икономиката и реакциите на правителството в отговор на тези процеси. Ръстът на БВП под определено ниво не означава задължително социална и политическа нестабилност. Пекин е оборвал скептиците и преди, като се е реформирал, за да преодолее трудностите, и може да го направи отново. Примерите от ключови политически области през 2015 г. обаче не дават много доказателства в подкрепа на имиджа на президента Си Цзинпин като голям реформатор. Това все пак не означава, че нищо не се случва. Оптимистично настроените анализатори предпочитат да твърдят, че никога не е било реалистично да се смята, че Си Цзинпин е можел да предприеме задълбочени реформи през първия си мандат, но е поставил основите на промяната в следващите няколко години. Дали подобен подход е достатъчен да обърне негативните тенденции и дали наскоро предприетите действия ще станат по-интензивни или точно обратното ще зависи от президента.
 
Маршът на ИДИЛ
 
Инвеститорите трябва да внимават за ефектите от тероризма, произтичащ от продължаващите конфликти в Близкия изток. През ноември например финансовите пазари реагираха на смъртоносните атаки в Париж, извършени от ИДИЛ. Тези нападения показаха способността на групировката да планира операции извън крепостта си в Ирак и Сирия. Международната военновъздушна кампания и местната съпротива в определени райони, като например кюрдите в североизточна Сирия, може да изтласкат до известна степен джихадистите, но те вероятно ще запазят контрол над значителни територии. Според Control Risks три тенденции ще определят как ще се развие опасността от групировката през 2016 г. Първата е извършването на терористични актове от вдъхновени от ИДИЛ последователи в собствените им страни. Атаките на такива "самотни вълци" са трудни за разкриване и спиране. Втората тенденция е планирането на атаки като отмъщение за чуждестранните въздушни удари. Както беше и през 2015 г., страни, в които ИДИЛ има силно оперативно присъствие, като Турция и Египет ще бъдат най-застрашени. Третата тенденция е заплахата от чуждестранни бойци, завръщащи се от Сирия. Групировката привлича хиляди нови попълнения чрез силата на своето послание. Затова обучени бойци със западни паспорти, подкрепяни от радикализирани клетки в Европа, дават на ИДИЛ стратегическата гъвкавост да извършват смъртоносни атаки като тези в Париж. По-ефективните контратерористични тактики могат да намалят опасностите, но комбинацията от колапса на държавността и силата на екстремистката идеология ще продължава да привлича бойци от цял свят и да подсилва ИДИЛ.
 
Крехкият триумвират САЩ-Русия-Китай
 
Тримата най-влиятелни световни лидери са тези на САЩ, Русия и Китай - Барак Обама, Владимир Путин и Си Цзинпин. Всеки от тях иска да оформи света по свой собствен модел, ако може. През 2016 г. комбинация от международен натиск и вътрешни ограничения ще им попречи да премоделират глобалните събития така, че да отговарят на желанията им. Това може и да е нещо добро, тъй като неподлежащата на проверка властова концентрация сериозно би дестабилизирала един взаимосвързан свят. Но този крехък и конкуриращ се триумвират няма да бъде от полза за никоя от най-належащите глобални геополитически кризи. САЩ в момента са политически по-вгледани в себе си, изморени от кампании в чужбина. В по-широкия смисъл те се дистанцират от Близкия изток и Сирия и не искат да пращат сухопътни сили във времена на изострени кризи. Това е перфектният властови вакуум, който Путин използва. И времето не би могло да бъде по-подходящо. Един свят, разтърсван от конфликти и с липса на решително лидерство, представлява идеалната възможност за Москва да се завърне на глобалната сцена. Путин обърка, дори засрами останалия свят с анексирането на Крим, а сега се намесва все по-активно и в Сирия. Това постигна незабавната цел на руския президент да бъде взет на сериозно като ръководител на една страна, с която трябва да се съобразяват. В същото време едва ли някой се съмнява във важността на Китай, който продължава да се утвърждава на международната сцена. Тази липса на последователно глобално лидерство идва във време, в което държавите и бизнес общността искат повече от всичко стабилност и предсказуемост. И това е причина за притеснение през 2016 г. Все пак обаче не е повод за по-сериозна тревога.

Икономиката през 2016: Малък ръст заради Китай, банките и политиците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262412_%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2016%3A+%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D0%BA+%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%9A%D0%B8%D1%

 Отминаващата 2015 г. може да бъде определена като една от най-добрите години за българската икономика след началото на кризата, поне ако съдим по статистическите данни. Индикации, че 2016 г. ще е по-добра, няма, дори напротив - по-силно ще тежат нерешени стари проблеми, ще се зададат и нови. В плана за 2016 г. правителството залага индивидуалното потребление да нарасне, икономистите отдават повече значение на инвестициите, докато бизнесът се надява да има по-голям пазар, на който да изнася своята продукция. Всички очакват стабилизиране на икономическия растеж около нивата от тази година (2.1–2.5%), който темп обаче се определя като недостатъчен за бързо възстановяване на пазара на труда и догонване на развитите държави.

Рисковете тази средно оптимистична прогноза за растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) да не се изпълни са твърде много. Те са както вътрешни, свързани с политическата несигурност, предстоящия преглед на активите във финансовия сектор, недостига на квалифицирана работна ръка и забавеното усвояване на европейските субсидии, така и външни - темповете на възстановяване на европейската икономика, паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) и военните конфликти в различни краища на света. Стоят и проблемите с дефицита в енергийната и транспортната система на България, които според много експерти могат да се стоварят във всеки един момент върху правителството, а оттам да се пренесат и върху реалния сектор. И да натоварят всеки с още държавен дълг от милиарди.

Вътрешни рискове

През 2015 г. държавата се стабилизира. Управляващата коалиция оцеля, липсваха големи сътресения в публичните финанси, каквито имаше през 2014 г. (КТБ и ПИБ). Ръка на българската икономика подаде и международната конюнктура. Цената на петрола падна до едни от най-ниските си нива за последното десетилетие, което макар и с голямо закъснение започна да се отразява и върху цените на горивата. А оттам върху разполагаемия доход на хората, които могат да купуват стоки и услуги с по-висока добавена стойност. Най-голяма част от икономическия растеж се дължи на ударното усвояване на европейски средства през миналата година заради приключването на програмния период в края на тази година.

Събитието на тази година определено ще бъдат предстоящите стрес тестове и оценка на качеството на активите на банковата система, пенсионните фондове и застрахователите. Засега не е ясно дали ще се наложи рекапитализиране на търговски банки, но в бюджета за 2016 г. правителството се е подготвило за такъв сценарий. Над 2 млрд. лв. от възможния нов дълг са предназначени именно за тази цел, а освен това Министерството на финансите e разписало и опция за до 900 млн. лв. държавна гаранция при нужда Фондът за гарантиране на влоговете да тегли заеми, както и до 1 млрд. лв. за Българската банка за развитие. Изрично е написано и че държавната насърчителна банка може да се ползва като инструмент за рекапитализиране на кредитни институции.

Като оставим настрана влиянието върху бюджета, предстоящите стрес тестове ще се отразят негативно върху кредитирането през първата половина на 2016 г. "Отрицателните лихви и свръхликвидността в еврозоната ще продължават през цялата 2016 г. и това все по-силно ще натиска надолу лихвите и в България - по депозити и кредити, което ще повлияе положително върху потреблението и инвестициите", коментира Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество". Според него обаче положителният ефект ще се отложи, докато не премине прегледът на финансовите активи и стрес тестовете, тъй като банките ще бъдат ангажирани основно с този процес в началото на годината.

Другият основен риск пред икономиката е свързан с намаляването на притока на европейски субсидии през 2016 г., тъй като трябва време, докато започнат да се изпълняват проектите по новите оперативни програми. Правителството е предвидило над 2 млрд. лв. за капиталови разходи през тази година, с които да компенсира намаления приток от Брюксел. В тези инвестиционни разходи обаче са заложени 600 млн. лв. от концесията на летище София, която може и да не се случи. "Еврофондовете в годините след кризата замениха в голяма степен частните инвестиции. Въпросът е доколко сега липсата на тези средства ще може да се замести с частни инвестиции", коментира Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика.

Голям риск според експертите и бизнеса е политическата нестабилност, особено на фона на събитията около приемането на промените в конституцията. "Икономическите прогнози за 2016 г. са трудни заради нестабилната политическа ситуация в света. В България политическата обстановка също е несигурна. Чуват се коментари, че може да има нови избори и ново правителство, а предстоят и президентски избори", коментира Васил Александров, изпълнителен директор на "Агрополихим". Според него е притеснително и това, че се взимат постоянно нови заеми, което рефлектира върху данъците, най-вече върху косвените.

Всичко дотук носи най-съществения риск за публичните финанси - опасно растящия дълг. През миналата година привидно държавният бюджет се стабилизира - нямаше го ударното взимане на нови държавни заеми, а дефицитът бе свит с малко. За разлика от 2014 г., когато в рамките само на половин година държавният дълг нарасна с 8 млрд. лв., а дефицитът на касова основа достигна 3.7% от БВП. Но разходите продължават да растат над приходите и ако вярваме на тригодишната бюджетна прогноза на правителството, дефицит ще има поне до 2018 г. Така ще се навършат десет години, откакто държавата си позволява да харчи повече, отколкото събира. Хроничният дефицит означава постоянно нарастване на дълговото бреме, което, от една страна, носи повече разходи за лихви, а от друга - рискът се увеличава и рефинансирането ще става все по-неизгодно.

Външни проблеми

Външните рискове са много и все по-сериозни. Миналата година бяха украинската криза и руските санкции, тази година вече има "надграждане" с бежанските потоци в Европа, терористичните актове, ескалацията на конфликта в Сирия и проблемите между Турция и Русия. "Въпреки че тези проблеми засега не са оказали силен негативен ефект, те могат да имат много сериозни последици не само за България, но и за Европа като цяло. Вътрешният риск е свързан с темпа на реформите - или тяхното забавяне. България има много проблеми и нерешаването им задържа развитието", смята Георги Ангелов.

Както през миналата година, така и през тази взаимоотношенията между Украйна, Русия и Европейския съюз ще продължат да тежат на България. Страната ни вече усеща загубите от санкциите директно чрез износа. Експортът на българските фирми към Русия е намалял с над 25% спрямо година по-рано. През износа ще усетим пряко и косвено проблемите в Китай, където икономическия ръст през третото тримесечие падна под 7% - невиждано ниско ниво от началото на 2009 г. През последните две години азиатската държава се превърна във втория най-голям пазар за български стоки извън Европейския съюз след Турция, с годишна стойност на експорта над 1.1 млрд. лв. Добрата новина е свързана с Украйна. Източноевропейската държава все още е далеч от възстановяването, но българският износ за първите десет месеца вече отчита ръст от 18% на годишна база. През следващата година експортът в тази посока може да нарасне, тъй като от 1 януари митата за внос на стоки от всички държави в ЕС ще отпаднат.

Проблеми могат да се очакват и от други географски посоки. Според Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк, освен по-слабото търсене в Китай негативни ефекти може да очакваме и по линия на лихвените нива в САЩ. През декември Федералният резерв взе решение да вдигне нивото с 0.25 процентни пункта, а според някои анализатори можем да очакваме още едно вдигане около края на първото тримесечие. "Износът ще отчете известно забавяне на растежа поради по-слабото търсене в Китай и негативния ефект, който по-високите лихви в САЩ ще имат върху някои по-уязвими търговски партньори като Турция", смята Павлов.

Положителните ефекти от падащите цени на горивата изглеждат изчерпани и вероятно няма да успеят да повлияят по същия начин върху икономическото развитие, както беше през 2015 г. През миналата година цената на петрола сорт брент се срина с близо 40% до около 36 долара за барел. Прогнозите на международните институции като рейтинговата компания Moody`s и инвестиционната банка Barclays обаче са за средни нива между 40 и 60 долара през 2016 г. Това означава, че в цената на нефта трудно може да се търси допълнителен тласък на вътрешното потребление. Той може да дойде по линия на курса долар/евро, но средносрочните прогнози са движението на двойката да не надвиши 1.2 долара за евро. Но и при това минимално поскъпване на единната валута може да се очаква нефтът, преизчислен в евро, да поевтинее още.

Износ, инвестиции, потребление

Изминалата година беше добра за износителите. Те, от една страна, се възползваха от по-евтините горива, за да изнасят повече за Европейския съюз. От друга страна, помощ им оказа скъпият долар, който ги направи по-конкурентни на пазарите извън ЕС. Данните за първите десет месеца на годината показаха, че въпреки забавянето от последните месеци износът расте с 6% на годишна база. За 2016 г. прогнозите не са толкова оптимистични именно заради международните фактори. "Догодина износът ще пострада и няма да бъде водещ двигател на растежа най-вече заради забавянето на китайската икономика", смята Десислава Николова.

Макар и отчитащи значително повишение през тази година (40%), чуждите инвестиции бяха основно в разширение на производството на вече съществуващи компании, а по-рядко има нови инвестиции "на зелено". Всъщност над 60% от чуждите вложения през 2015 г. се дължат на рафинерията "Лукойл Нефтохим", която изгради новото си съоръжение. Като цяло новите инвестиции са малко и са основно под формата на дълг, т.е. чуждите компании предоставят на своите дъщерни дружества заеми, които могат да са за разширяване на производството, но могат да са и изцяло свързани с покриване на текущи разходи.

Пазарът на труда продължи умереното си подобрение и през 2015 г. За първи път от началото на кризата броят на заетите в икономиката надхвърли 3.1 млн. души. Лошата новина е, че липсват кадри, които да заемат дори малкото създадени квалифицирани работни места. "През 2015 г. видяхме бърз ръст на дела на предприятията, които описват недостига на работна ръка като фактор, който затруднява дейността им", коментира икономистът Явор Алексиев. По неговите думи недостигът на кадри в услугите е на най-високото си ниво от 2007 г. насам, а в промишлеността и строителството – от 2008 г. "В условията на все още висока безработица (9.7% през третото тримесечие) тези данни са крайно притеснителни и поставят под съмнение продължаващото възстановяване на трудовия пазар през 2016 г.", смята той. Друг негативен фактор е, че за пореден път ще бъдат увеличена минималната работна заплата и осигурителните прагове.

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5209067

Събор на св. 70 апостоли. Прпмчк Онуфрий Габровски. Преп. Теоктист
 Освен 12-те си ученици Христос избрал и други седемдесет, които проповядвали учението му не само със слово, но и с примера на добродетелния си живот, с любовта си към Бога и човеците. Апостолите кръщавали повярвалите в Божието слово и вършели чудеса.
Събор на св. 70 апостоли. Прпмчк Онуфрий Габровски. Преп. Теоктист Освен 12-те си ученици Христос избрал и други седемдесет, които проповядвали учението му не само със слово, но и с примера на добродетелния си живот, с любовта си към Бога и човеците. Апостолите кръщавали повярвалите в Божието слово и вършели чудеса.

Българските корпоративни лидери на 2015 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262411_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+2015+%D0%B3.

 Най-големият сред гигантите

Класацията на най-големите компании в България "Капитал 100" традиционно се оглавява от "Лукойл Нефтохим Бургас". Изминалата 2015 г. не беше изключение, въпреки че през последните две години бизнесът на петролното дружество се свива. За 2014 г. приходите му, на базата на които се изготвя и подреждането на корпоративните гиганти в класацията, намаляват до 6.5 млрд. лв. в сравнение със 7.6 млрд. лв. година по-рано. Зад спада стои най-вече понижаването на цените на горивата в световен мащаб (през 2014 г. цената на петрола падна с над 40%), което изтри общо около 1.5 млрд. лв. от приходите на най-големите български компании в сектора.

През май бургаската рафинерия, която е част от управляваната от президента Вагит Алекперов руска група "Лукойл", завърши най-голямата чужда инвестиция в България – комплекс за преработване на тежки остатъци, в чието изграждане са вложени 1.5 млрд. лв.

Като цяло общите приходи на дружествата от топ 100% се свиха с 2.5%, но резултатите на най-динамичните 50 компании бяха още по-добри и в сравнение с предходната година – през 2014 г. бизнесът на най-бързорастящите се увеличи с 51% при 43% година по-рано. Шампион сред тях въпреки трудната среда в енергийния сектор е търговецът на електроенергия "Ес И И пауър трейдинг", чиито приходи за годината са се повишили с внушителните 225% до 88 млн. лв.

В подреждането за най-голяма печалба традиционно изненади няма и челните позиции са за холдингови компании. За поредна година лидер е Българският енергиен холдинг (БЕХ), чиято неконсолидирана печалба за 2014 г. е 266 млн. лв. В челото на класацията по активи също няма промяна – номер едно за пореден път е Националната електрическа компания, която управлява активи на обща стойност 5.1 млрд. лв.

Тодор Кавръков

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Най-динамичните сред малките 

Асеновградската "Машин комерс" е тазгодишният лидер в класацията на най-динамично развиващите се малки и средни български компании "Гепард". Предприятието е успяло да повиши приходите си за 2014 г. с 1127.56% до 4.3 млн. лв., а по думите на управителя му Тодор Кавръков, който прие наградата за водещата позиция в подреждането, големият растеж е резултат "изцяло на инвестициите, които правим, и спечелените нови поръчки". "Машин комерс" е търговското дружество на друг от "гепардите" на изминалата година – базираната също в Асеновград компания "Милко", която произвежда високотехнологични металорежещи машини за металургията и оръжейната промишленост и която заема престижната 13-а позиция в класацията с ръст на приходите си от 387%. Собственик на двете фирми е българският гражданин от ливански произход Абдул Карим Мохамад Хассун.

Второто място в класацията, която се изготвя на базата на постигнатия от малките и средните компании в страната ръст на приходите за 2014 г., е за базираната в Несебър "Мъркюри дивелъпмънтс". Нейната дейност е в сферата на туризма, като за 2014 г. бизнесът й е пораснал 950.63% до 5.8 млн. лв.

Челната тройка в подреждането, което тази година включва над 1500 предприятия, отчели ръст на приходите си в поне две поредни години, се допълва от казанлъшката "Фригокооп". Тя се занимава с превоз на лесно развалящи се плодове и зеленчуци и през 2014 г. е реализирала приходи в размер на 7.3 млн. лв., което е с 906.8% повече спрямо година по-рано.

Начело на подреждането по рентабилност е производителят на електроенергия "БАД гранитоид". Постигнатата от него норма на печалба за годината е 68.55 стотинки на всеки лев приходи, а общият финансов резултат е 8.2 млн. лв.

Валери Мектупчиян

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Лидерът на борсата 

Само две години след излизането си на борсата куриерската компания "Спиди" вече е начело на класацията К50 на "Капитал". Тя подрежда най-добрите публични дружества според няколко критерия, сред които общият обем и годишният ръст на реализираните от тях приходи за 2014 г., пазарната им капитализация, ликвидността и маржът на печалбата. Изминалата година беше поредната силна в развитието на куриерското дружество, което придоби от френската GeoPost 100% от "Геопост България" и румънската DPD. Продавачът от своя страна стана вторият по големина акционер в "Спиди", като купи 25% дял в компанията чрез увеличение на капитала. Основен акционер на "Спиди груп" с 66.11% е Валери Мектупчиян, а останалите близо 10% са свободно търгувани. Сделката с GeoPost сложи началото и на стратегическо партньорство между двете дружества, които възнамеряват заедно да разширяват дейността си на Балканите.

През 2014 г. пазарната капитализация на "Спиди" се увеличи от 97.8 на 158.9 млн. лв. миналата година, а ликвидността й се подобри над два пъти. Приходите за годината са 81.3 млн. лв., като нарастват с 22.02% на годишна база, а печалбата расте с 9.35% до 9.7 млн. лв.

Начело в подреждането по общи приходи сред компаниите на борсата остава "Химимпорт", чийто оборот за 2014 г. е 1.87 млрд. лв., или 12.18% повече спрямо 2013 г. С най-голяма печалба за изминалата година е друг холдинг – "Златен лев", който отчита общ финансов резултат от 4.15 млн. лв. при загуба от 310 хил. лв. година по-рано. Компанията с най-голяма пазарна капитализация към края на 2014 г. е фармацевтичната "Софарма" с оценка от 512.2 млн. лв.

Виолина Маринова

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Водачът в банковия сектор

В турбулентната за финансовата система 2014 г., белязана от колапса на Корпоративна търговска банка (КТБ), за трета поредна година управляваната от Виолина Маринова Банка ДСК остава начело на годишната класация на К10. За подреждането на финансовите институции "Капитал" използва собствена методология, която включва различни показатели, разделени в четири групи – стабилност и риск, ефективност и рентабилност, устойчивост и динамика, размер. Всички те участват с различно тегло при изчисляването на крайния резултат, като се отчита както доколко е значим съответният показател, така и доколко в практиката той бива изкривен от еднократни ефекти или счетоводна политика.

В отделните подкатегории през 2014 г. водачи са съответно Уникредит Булбанк за "Стабилност и риск", Ти Би Ай банк за "Ефективност и рентабилност" и Прокредит банк (България) за "Устойчивост и динамика".

Извън общото класиране на банките "Капитал" подрежда и клоновете на чуждестранните финансови институции в страната. За целта се използва същата методология, но с леки изменения, които произтичат от факта, че клоновете нямат обособен капитал. Лидер сред клоновете в тазгодишното издание на "К10" е клонът на ING Bank, която заема водещите позиции и в трите подкатегории – за стабилност, за устойчивост и за ефективност.

Саудитска Арабия скъса дипломатическите си отношения с Иран

http://asia.actualno.com/sauditska-arabija-skysa-diplomaticheskite-si-otnoshenija-s-iran-news_516210.html

Късно вечерта в неделя (3 януари) Саудитска Арабия обяви, че скъсва дипломатическите си отношения с главния си регионален съперник Ислямска република Иран. Съответното заявление направи оглавяващият външното ведомство на кралството Адел ал Джубейр, предаде БГНЕС. „Ние няма да позволим на Иран да застрашава нашата сигурност и стабилност и да създава терористични клетки в страната ни или на територията на съюзнически страни”, каза дипломатът. „Решихме, че е по-добре да скъсаме д

На ДАНС им дават да носят и друго оръжие освен пистолет

http://crime.actualno.com/na-dans-im-davat-da-nosjat-i-drugo-oryjie-osven-pistolet-news_516203.html

Агентите на ДАНС могат да имат и носят по няколко оръжия, става ясно от Инструкция № I-5 за условията и реда за носене на служебно оръжие от служителите на агенцията. Тя е обнародвана в "Държавен вестник" и е подписана от председателя на ДАНС Димитър Георгиев, информира в. "Сега". "Носенето на повече от един брой служебно оръжие се разрешава с утвърдителна резолюция от председателя, зам.-председател или административния секретар на Агенцията върху документ, съдържащ мотивите за необходимостта",

Как изглежда новородена галактика

http://cosmos.actualno.com/kak-izglejda-novorodena-galaktika-news_515904.html

С помощта на телескопа „Хъбъл“ е получена снимка на галактика в съзвездието Херкулес, „родена“ сравнително скоро. Причината за нейната поява е станал сблъсъкът на две други галактики. Светлината от галактиката NGC 6052 е пътешествала до Земята около 230 милиона години. Тя е била открита през 1864 г. и е характеризирана като спирална галактика тип Sc. При по-нататъшните изследвания NGC 6052 била отнесена към класа пекулярни – така се наричат галактики, притежаващи я

Тихомир празнува имен ден

http://offnews.bg/news/n_1/n_615314.html

Църквата отбелязва днес Събор на 70-те апостоли. Имен ден празнуват всички, които са кръстени Тихомир и Тихомира. Името е славянско и означава тих и смирен живот.  Освен дванадесетте апостоли Христос имал и други - седемдесет, които също изпращал на проповед. След възкресението Му ведно с дванадесетте апостоли и те се разпръснали по света да проповядват и са страдали за Христа. Проповядвали не само със слово, но и с примера на добродетелния си живот, търпение, кротост, дела на християнска любов и вършили чудеса. Събор на 70-те апостоли означава общо празнуване.

Какво влезе в сила от 1 януари 2016 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262410_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5+%D0%B2+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%BE%D1%82+1+%D1%8F%D0%BD%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8+2016+%D0%B3.

 Кои са административните решения, които влизат в сила от началото новата година или до края на годината и засягат личните или корпоративните финанси и задължения.

 
Влизат в сила новите правила за възраст и стаж за пенсиониране. Жените ще се пенсионират при навършване на възраст 60 г. и 10 месеца, възрастта при мъжете ще бъде 63 години и 10 месеца. С по два месеца се увеличава и необходимият стаж - 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете.
 
Увеличават се цените на винетките. Годишната винетка за леки автомобили става 97 лв. Месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв.
 
Влиза в сила и увеличената минимална работна заплата. Тя става 420 лв. Минималната часова работна заплата става 2.50 лв. при продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.
 
КЕВР утвърди и нова цена на природния газ. Той поевтинява с 2.32%.
 
Въвежда се и нов ред при документите за плащане на болнични и майчинство. Новият ред е регламентиран в наредба за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, която влиза в сила от 1 януари 2016 г.
 
Влиза в сила и новият акциз за цигарите, който ще доведе до поскъпване с между 20 ст. и един лев на кутия. Цената на най-разпространените марки ще се повиши с около 30 ст.
 
Данък "уикенд" влиза в сила. Данъчен кредит ще се възстановява пропорционално в зависимост от степента на използване фирмената стока или услуга за лични нужди на собственика, на работниците и служителите или за цели, различни от независимата икономическа дейност. В правилника към Закона за ДДС ще има нов начин за деклариране на тези стоки и услуги.
 
Прагът за ограничение на плащания в брой в страната се намалява от 15 хил. на 10 хил. лв. Срокът за обратно начисляване на ДДС при търговия със зърнени култури е удължен до максимално разрешения от ЕК срок - 31 декември 2018 г.
 
Въвежда се авансово облагане с 10% данък върху доходите от други източници, изплатени от предприятие или самоосигуряващо се лице (лихви по заеми от местни физически лица, награди от игри и участия в състезания др.). Досега тези доходи подлежаха единствено на годишно деклариране и облагане от получателя им.
 
Задължителните здравноосигурителни вноски ще могат да се приспадат, когато съответният облагаем доход се включва при годишното изравняване на осигурителния доход, вкл. при продажба на имущество.
 
Сделките с държавните ценни книжа, извършени на регулиран пазар, вече се третират като необлагаем доход.
 
Данъчното облекчение не се прилага за сгради, получили сертификат за енергийна ефективност като резултат от обновяването им с публични средства.
 
На 1 януари влиза в сила новият Кодекс за застраховането, с който се дава възможност на КАТ да прекратява служебно регистрацията на автомобили без застраховка "Гражданска отговорност". Глобата за несключена "Гражданска отговорност" намалява от 400 на 250 лв. за физическо лице. Но когато потребителят е уведомен и му е даден срок да заплати застраховката си, но той не изпълни задължението си навреме, регистрацията на превозното средство ще се прекратява служебно.
 
От 1 янyapи 2016 г. влиза в cилa изискването работодателите да подават по електронен път болничните листове до НОИ. За целта фирмите трябва да се регистрират като потребители на електронните услуги на НОИ. Новите правила позволяват, ако работодателят има да подава до 2 документа, да ги подава на хартия или на електронен носител, ако са повече от два - на електронен носител или по електронен път, а ако са повече от 10 документа - задължително по електронен път. Системата ще изисква електронен подпис. От началото на 2015 г лекарите подават данните от болничния по електронен път директно в НОИ, но имаше забавяне при изплащането, защото работодателите ги подаваха на хартия. Очаква се с промените от тази година процесът да стане по-бърз поне с пет дни.
 
От 1 януари 2016 г. влизат в сила нови срокове за подаване на удостоверенията за изплащане на паричните обезщетения. За осигурителите срокът е до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който осигуреното лице е представило при тях документите. За самоосигуряващите се лица - до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който е издаден болничният лист, съответно до 10-о число на месеца, следващ месеца, от който се иска изплащане на обезщетението.
 
Започва да работи националният регистър за опасни съоръжения. Той ще се управлява от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и ще цели да обхване 500 000 съоръжения.
 
През 2016 г. регистърът БУЛСТАТ става изцяло достъпен по интернет с възможност за електронно подаване на заявления с електронен подпис, справки и безплатен достъп онлайн. Това става възможно, след като през октомври Народното събрание прие на първо четене поправките в Закона за регистъра БУЛСТАТ, като се очаква той да бъде гласуван окончателно от депутатите. Едва след това ще заработят и новите функционалности.
 

Силно земетресение удари Индия, има жертви

http://petel.bg/Silno-zemetresenie-udari-Indiya--ima-zhertvi__139909

Силно земетресение с магнитуд 6,8 удари Североизточна Индия, близо до границата на страната с Мианмар и Бангладеш рано в понеделник,...

Ученият, който откри рака, разкрива това, което вероятно никога няма да чуете от лекар

http://petel.bg/Ucheniyat--koyto-otkri-raka--razkriva-tova--koeto-veroyatno-nikoga-nyama-da-chuete-ot-lekar__139910

Носителят на Нобелова награда д-р Ото Варбург, който откри истинската причина за рака, посочва, че основната причина за рака е недостигът...

Бойко Борисов си легнал в 0,30 ч. на Нова година, паднала му се парата от баницата

http://petel.bg/Boyko-Borisov-si-legnal-v-0-30-ch--na-Nova-godina--padnala-mu-se-parata-ot-banitsata__139911

Министър председателят на България Бойко Борисов си е легнал половин час след идването на Новата 2016 г. Това обяви самият той преди минути...

Ученият, който откри рака, разкрива това, което вероятно никога няма да чуете от лекар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262409_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%2C+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0

 Носителят на Нобелова награда д-р Ото Варбург, който откри истинската причина за рака, посочва, че основната причина за рака е недостигът на кислород. Липсата на кислород води до кисела среда в организма. Д-р Варбург също така открива, че раковите клетки са анаеробни (не дишат кислород) и не могат да оцелеят в присъствието на високи нива на кислород, пише viralalternativenews.com, цитиран от checkonline4you
“Всички нормални клетки имат абсолютна потребност от кислород, а раковите клетки могат да живеят без кислород – правило без изключение”. Ако клетката се лиши на 35% от кислород в продължение на 48 часа, тя може да стане ракова “.

“За рака, за разлика от други заболявания, има безброй вторични причини. Но, само за рака, има само една основна причина. Грубо казано, основната причина за рака е подмяна на дишането с използване на кислород в тялото на една нормална клетка с друг вид енергетика – ферментация на глюкозата”.

Нашата диета играе важна роля в поддържането на правилното ниво на рН в организма. PH балансът се явява баланс на киселини и основи във всички течности и клетки в тялото. Тялото ви трябва да бъде балансирано от гледна точка на рН нивата в кръвта и да има леко алкално ниво - 7,365 за да оцелее.

За съжаление, типичната американска диета се състои главно от токсични и киселинни продукти като преработени, рафинирани захари, зърна, генетично модифицирани организми и т.н. Това води до нездравословно кисела рН среда.

Небалансираната рН може да прекъсне дейността на клетките и техните функции. Прекалено киселото рН ниво на тялото може да доведе до много сериозни здравословни проблеми като рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза и киселини.

Ако за дълъг период от време вие поддържате в тялото си кисела среда, това може значително да ускори процеса на стареене. Robert O. Young, в книгата си “Чудото рН” казва, че повечето здравословни проблеми възникват от киселинността. Това е така, защото паразитите, вредните бактерии, вируси, гъбички от рода на Candida растат и се развиват в кисела среда. А алкалната неутрализира бактериите и други патогени.

Така че поддържането на рН баланса е един от най-важните инструменти за оптимизиране на вашето здраве

Още медицински новини четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to

„Експерт“: Москва е готова да използва кюрдския въпрос срещу Ердоган

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262408_%E2%80%9E%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%E2%80%9C%3A+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D

 Ликвидирането на руския самолет от Турция промени редица парадигми в отношенията между Москва и Анкара, но новият подход на Кремъл по кюрдския въпрос ще се превърне в най-големия проблем на турското ръководство. Това е мнението на бившия турски външен министър Яшар Якъш, цитирано в статия на Геворг Мизраян за изданието „Експерт“.
Според Якъш този подход би могъл да доведе до дългосрочни последици за турската вътрешна и външна политика, както и да помогне на кюрдите да реализират целите си както в Турция, така и в Близкия изток.

Кремъл вече прави някои крачки в тази посока, отбелязва изданието. Например, на посещение в Москва неотдавна беше Съпредседателят на турската прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН) Селахатин Демирташ (с което си навлече критики от турския президент Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу). По всичко личи също, че руското военно министерство е установило диалог с поделения на сирийските кюрди.

„Освен тях никой не може да реши такива стратегически задачи като затварянето на сирийско-турската граница, щурма на столицата на „халифата“ и др. И виждаме какви „успехи“, независимо от нашите плътни бомбардировки, демонстрират сирийската армия и иранските спецназовци. Бойците от ливанската „Хизбула“ воюват добре, но в Сирия те са доста малко. А Отрядите за народна защита (YPG) и Сирийската свободна армия изтласкаха „Ислямска държава“ (ИД) от сирийския град Аин Иса, която е само на 50 км от крепостта на ИД в Рака. И те са готови да превземат столицата на „халифата““, твърди директорът на руския Център за изучаване на страните от Близкия изток и Централна Азия Семьон Багдасаров.

От друга страна Кремъл трябва да е много внимателен в сближаването си с кюрдите – в края на краищата, кюрдите претендират не само за земи в Турция и Сирия, но и в Иран. А Техеран няма намерение да отстъпва от територията си, посочва авторът. 

Бавария издигна глас за спиране на санкциите срещу Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262407_%D0%91%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%8

 Министър-председателят на Бавария и лидер на Христиан-социалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер изрази съмнение в целесъобразността на запазването на икономическите санкции срещу Русия от страна на ЕС, предаде "Дойче Веле", цитирана от "Фокус"
"Санкциите нанасят огромна вреда на баварската икономика, а също така и на селското ѝ стопанство. Трябва да си зададем въпроса, дали този автоматизъм е правомерен", подчерта Зеехофер. Той планира на 4 февруари да се срещне с президента на Русия Владимир Путин.

Позицията на канцлера на Германия Ангела Меркел остава неизменна – да се продължат санкциите спрямо Москва докато тя не изпълни минските споразумения. Санкциите срещу нея бяха продължени на декемврийската среща на високо равнище на ЕС до края на юли 2016 г.

Доналд Тръмп: Светът щеше да бъде много по-безопасен, ако САЩ не се месеше в Близкия изток

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262406_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF%3A+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D1%89%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%BF%

 Светът би бил много по-безопасно място, ако не бяха многобройните случаи на намеса на САЩ в делата на Близкия Изток и Северна Африка, наблюдавани през последните тринадесет години. Това становище изрази един от претендентите за президентския пост на САЩ - милиардерът предприемач Доналд Тръмп от Републиканската партия, предаде CBS, цитиран от "Фокус".
„Ако никога нищо не бяхме правили в Близкия изток, то сега щяхме да живеем в един много по-сигурен свят. Ето, отървахме се от Саддам Хюсеин. Не казвам, че той беше добър. Той беше лош. Но това, което имаме към настоящия момент е много по-лошо“, каза Доналд Тръмп.  

Също така той заяви, че видеото (приложено към статията), в което терористите използват образа му, няма да повлияе на позицията му срещу тероризма, предаде телевизия CBS.

„Във видеоклиповете си те използват и други хора. Какво искате да направя? Аз съм длъжен да говоря за това, за което трябва“, каза Тръмп.

По-рано беше съобщено, че сомалийската терористична групировка „Ал Шебаб“ е използвала лицето на Тръмп в своите пропагандни клипове. 

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5209060

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Уникално: В САЩ ще възкресяват мъртъвци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262405_%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%92+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%89%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%8A%D0%B2%D1%86%D0%B8

 Американският изследовател Джош Боканегра планира към 2045 г. да разработи уникална технология, която да позволи да се възкресяват мъртви хора.
На базатата на създадената от него Humai — технология, основата на която се явява изкуствен интелект, специалистите възнамеряват да замразяват мозъка на умрял човек и след създаването на технологията да го размразят и да го вложат в ново тяло, изградено по изкуствен начин.

Както пише британският вестник "Дейли Експрес", авторът на проекта е уверен в това, че удачната реализация на идеята му ще позволи да се снижи смъртността в света.

По негови предположения, идеята му ще бъде претворена в живота ни в следващите 30 години.

Независимо от това, че изследователите смятат, че ще им се удаде да съхранят напълно личността на умрелия човек, скептиците са на мнение, че оживелият мъртвец ще прилича повече на зомби, отколкото но човек.

Освен това, редица специалисти са уверени, че подобен мозък на починал човек няма да може да функционира в пълна степен след "размразяването". Те заявяват, че възкресяването на индивидите ще има непредсказуеми последици.

В София готвят решение за движението на колоездачите от "Люлин"

http://sofia.actualno.com/v-sofija-gotvjat-reshenie-za-dvijenieto-na-koloezdachite-ot-lulin-news_516204.html

До края на лятото и най-късно в началото на есента колоездачите от район "Люлин" ще могат да стигат до централната част на София по по-безопасен път, движейки се през специално направен за целта тунел. Това съобщи пред "Сега" столичният зам.-кмет по транспорта Любомир Христов. Идеята на Столична община е до момента начертаното велотрасе по протежението на бул. "Тодор Александров" между метростанция "Вардар" и бул. "Мария Луиза" да бъде продължено в посока "Люлин", тъй като предназначеният за ве

Как бактериите се съпротивляват на антибиотиците

http://health.actualno.com/kak-bakteriite-se-syprotivljavat-na-antibioticite-news_515870.html

Бактерията Bacillus cereus, която предизвиква хранително отравяне, умее да противостои на приетите методи за лечение с антибиотици. Статия по този повод е публикувана в сп. mBio. В неблагоприятни условия бактериите образуват защитни ендоспори, позволяващи им да преживеят продължителен неблагоприятен период. Когато условията на средата се подобрят, спорите прорастват, връщайки се към състояние на вегетативна клетка. По-рано се смяташе, че това е единственият механизъм за оцеляване на бактериите

Швеция прие нови мерки заради бежанците

http://europe.actualno.com/shvecija-prie-novi-merki-zaradi-bejancite-news_516213.html

Задължителна проверка на документите на всички пътници в автобусите, фериботите и влаковете, влизащи в страната, започна Швеция. В съответствие със закона, приет от парламента през декември, Швеция възстанови контрола по границите си с другите страни от договора от Шенген. Целта е ограничаване на наплива на мигранти. Мярката ще бъде в сила поне до 21 декември 2018 година. През 2015 година в Швеция влязоха 163 хиляди мигранти, припомня БГНЕС. В началото на декември и властите в Норвегия, която н

Защо Русия продаде "апетитната" Аляска на Америка?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262404_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%22%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%22+%D0%90%D0%BB%D1%8F%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BD

 Само за първите 50 години от притежаването на тази земя американците получиха от нея сто пъти повече. Как царските чиновници са могли да изпуснат едно толкова апетитно парче?
Качената на сайта на Белия дом петиция за присъединяването на Аляска към Русия вече събра над 35 хиляди подписа. Мнозина и досега считат, че американците или са откраднали Аляска от руснаците, или са я взели под наем и не са я върнали. Въпреки разпространените митове, сделката е била честна, двете страни са имали сериозни причини да я осъществят.

Аляска пред продажба

През 19 век Руската Аляска е била център на международна търговия. В столицата ѝ, Новоархангелск (сега Ситка), са търгували с китайски платове, чай и дори лед, от който са се нуждаели на юг в САЩ преди хладилниците да бъдат изобретени. Строили са кораби и заводи, добивали са въглища. Вече е било известно за многобройните находища на местно злато. Да се продаде такова нещо е изглеждало безумие.

Руските търговци са били привличани на Аляска от моржовата кост (тя е била ценена не по-малко от слоновата кост) и скъпоценната кожа на зверчето морска видра, които са могли да бъдат обменяни с аборигените. С това се е занимавала Руско-Американска компания (РАК). В началото там са били решителни хора – руски бизнесмени от 18 век, смели пътешественици и предприемачи. Компанията е притежавала всички добивни предприятия и изкопаеми на Аляска, могла е да сключва самостоятелно търговски договори с други страни, притежавала е свой флаг и собствена валута – кожени „марки“.

Тези привилегии са били предоставени на компанията от царското правителство. То не само е събирало от нея огромни данъци, но е притежавало и свой дял – сред акционерите в РАК са били царе и членове на техните семейства. 

Руският Писаро 

„Главен управител“ на руските селища в Америка е бил талантливият търговец Александър Баранов. Той е строил училища и заводи, учил е аборигените да садят ряпа и картофи. Строил е крепости и корабостроителници, разширявал е добива на морски видри. Баранов е наричал себе си „руския Писаро“, като се е вързал за Аляска не само с кесия, но и със сърце – негова жена става дъщерята на алеутски вожд.

По времето на Баранов РАК дава огромен приход: над 1000% печалба! В дълбока старост Баранов се оттегля от работата, мястото му заема капитан-лейтенантът Гагермейстер, който води със себе си нови сътрудници и акционери от военните кръгове. Сега по устав компанията може да се ръководи само от офицери от Военноморския флот. Силоваците бързо слагат ръка на доходния бизнес, но именно техните действия довеждат компанията до крах.

Презреният метал

Новите стопани си гласуват астрономически заплати – обикновените офицери получават по 1 500 рубли годишно (съпоставимо с възнагражденията на министри и сенатори), а началникът на компанията – 150 000 рубли. Но пък цените за закупуване на кожи от местното население били намалени двойно. В резултат на това в следващите 20 години ескимосите и алеутите избиват почти всички морски видри, като лишават Аляска от най-доходния бизнес. Аборигените бедстват и вдигат въстания, които руснаците потушават, като обстрелват разположените по брега села от военни кораби.

Офицерите се опитват да намерят други източници на приход. Започва търговията с лед и чай, която пишман бизнесмените също не успяват да организират смислено, но дори и не си помислят да намалят своито заплати. В крайна сметка РАК преминава на държавна дотация – 200 000 рубли годишно. Но и това не спасява положението.

А на всичкото отгоре започва и Кримската война – срещу Русия се обявяват Англия, Франция и Турция. Става ясно, че не е по силите на Русия нито да снабдява, нито да защитава Аляска – морските пътища са контролирани от кораби на съюзниците. Дори перспективата за добив на злато става мъглява. Опасяват се, че враждебна Англия може да блокира Аляска и тогава Русия ще остане въобще с празни ръце.

Напрежението между Москва и Лондон расте, но пък отношенията с американските власти са топли както никога досега. Идеята за продажба на Аляска се ражда практически едновременно в двете страни. И ето че барон Едуард Стекл, посланик на Русия във Вашингтон, по поръчение на царя започва преговори с държавния секретар на САЩ Уилям Сюард. 

Руският флаг не искаше да бъде свален

Докато чиновниците се договарят, общественото мнение в двете страни се обявява против сделката. „Как ще дадем земята, за развитието на която са вложени толкова сили и време, земи, в които има телеграф и са открити златни мини?“ – пишат руските вестници. „Защо ѝ трябва на Америка този „сандък с лед“ и 50 хиляди диви ескимоси, които пият на закуска рибна мазнина?“ – възмущава се пресата в САЩ, а и не само тя – срещу покупката се обявяват Сенатът и Конгресът. И въпреки това, на 30 март 1867 година във Вашингтон е подписан договорът за продажба на 1,5 млн. хектара руски владения в Америка за 7 200 000 долара – една чисто символична сума. Толкова евтино не са били продавани дори негодните за обработване земи в Сибир. Но ситуацията е била критична – би могло да не получат и толкова.

Официалното предаване на земите става в Новоархангелск. Американските и руските войски се построяват със знамето до пилона, от който под топовен салют започват да спускат руското знаме. Но то се замотава на самия връх на мачтата. Матросът, който се изкачва за знамето, го хвърля надолу – и то попада право в руските щикове. Лош знак! След това американците започват да реквизират зданията в града, който бива преименуван в Ситка. Няколкостотин руснаци, решили да не приемат американско поданство, са принудени да се евакуират на търговски кораби и се завръщат у дома едва на следващата година.

Минава съвсем малко време и от „ледения сандък“ златото потича като река: на Аляска започва Клондайската златна треска, която донася на Щатите стотици милиони долари. Обидно е, естествено. Но кой знае как биха се развили отношенията между най-големите световни държави, ако Русия не бе се избавила навреме от проблемния и носещ загуби регион, от който получаването на приход е било по силите само на талантливи и смели търговци, но по никакъв начин не е било по силите на бюрократите от морското ведомство.

The Telegraph: Британски археолози откриха скелет на пират на детска площадка

http://petel.bg/The-Telegraph--Britanski-arheolozi-otkriha-skelet-na-pirat-na-detska-ploshhadka__139905

Илюстрация: Булфото В британския град Единбург, при реконструкция на детската площадка на едно от най-старите начални училища в града,...

Григор пречупи костеливия Жил Симон на старта в Бризбън

http://petel.bg/Grigor-prechupi-kosteliviya-ZHil-Simon-na-starta-v-Brizban__139906

Григор Димитров започна обнадеждаващо новия сезон, след като надигра Жил Симон в първия кръг на турнира в Бризбън с 6-3 7-6(10). В големи...

Разузнавачът Горан Симеонов: Ахмед Доган върна ДПС в изходни позиции

http://petel.bg/Razuznavachat-Goran-Simeonov--Ahmed-Dogan-varna-DPS-v-izhodni-pozitsii__139908

Ахмед Доган е върнал Движението за права и свободи в изходна позиция. Това обяви преди минути в ефира на bTV Горан Симеонов - председател на...

В Англия румънско крупие изнесе хиляди лири в находчива схема

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262403_%D0%92+%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B8%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5+%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8+%D0%B

 Предприемчиво крупие от едно от лондонските казина, румънец по народност, разработил система, която му дала възможност за няколко месеца да изнесе от игралното заведение чипове за няколко хиляди лири.
Както съобщава "Дейли Мейл", мъжът с помощта на специална тръбичка пускал чипове от джоба си в чорапите си. По време на почивките той предавал откраднатото на своя съучастница - красива източна европейка, чакаща на пожарния изход. След това трети човек идвал да играе в казиното и междувременно осребрявал "печалбата". 

Съобщава се, че за няколко месеца партньорите са успели да изнесат от казиното около 12 хиляди английски лири.

Шефовете на казиното в един момент започнали да го подозират и да го наблюдават. Крупието било хванато на местопрестъплението и бил уволнен, но не се съобщава да са му били предявени обвинения за действията му. 

Британски археолози откриха 500-годишен скелет на пират на детска площадка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262402_%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+500-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0

  В британския град Единбург, при реконструкция на детската площадка на едно от най-старите начални училища в града, работниците намерили човешки скелет. След като била отхвърлена криминалната версия, археолозите пристигнали на мястото на инцидента. Те приложили радиовъглеродно датиране и открили, че костите са на най-малко 500 години, съобщи вестникThe Telegraph
Според историците, преди 600 години в района освен пристанищните докове е стояла и бесилка. Изследователите стигнали до хипотезата, че останките може да принадлежат на човек, който бил екзекутиран за пиратство. Археолозите смятат, че, ако се съди по състоянието на костите, нещастникът, който бил на около 50-годишна възраст, е бил убит, а след това обесен като предупреждение към другите пирати. Художникът-криминалист успял да пресъздаде лицето на убития, а археолозите решили да изнесат специален урок за децата, на който учениците ще научат как науката е помогнал в изследването на останките.

Вигенин шампион по воаяжи в чужбина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262401_%D0%92%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD+%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD+%D0%BF%D0%BE+%D0%B2%D0%BE%D0%B0%D1%8F%D0%B6%D0%B8+%D0%B2+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 

Парламентът се бръкнал най-много за командировките на Румен Йончев

Първенец по командировки в чужбина сред всички народни представители е бившият външен министър и настоящ депутат от БСП Кристиян Вигенин. Това показват данни на Народното събрание от справка за отчетените разходи за служебни пътувания на народните представители в чужбина в периода от 27 октомври 2014 година до 1 декември 2015 година.

От началото на работата на 43-тото НС социалистът е пътувал точно 22 пъти зад граница за сметката на парламента. Той е посещавал основно няколко европейски столици, сред които Брюксел, Рим, Берлин, Будапеща, Мадрид, Лондон, Кишинев, Киев и Сараево, предимно по повод на заседания на Партията на европейските социалисти. Едва 8 пъти Вигенин е пътувал за сметка на бюджета на парламента в качеството си на редови депутат. Ексминистъртът е посетил и Улан Батор в Монголия, където е взел участие в есенната сесия на Парламентарната Асамблея на най-голямата световна междуправителствена организация в областта на сигурността Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа. За командировките на социалиста парламентът се е бръкнал с 13 873 лв.

Най-скъпо пък са ни излезли командировките на народния представител от БДЦ Румен Йончев - 27 762 лв. Той е излизал зад граница 15 пъти. Йончев е обиколил четири френски града - Париж, Марсилия, Брест и Лориент. Пътувал и до САЩ, Норвегия и Армения. Сред топ пътешествениците на разноските на държавата се нарежда и зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Димитър Главчев, който е бил на командировки извън границите на България 12 пъти, както и зам.-шефът на външна комисия Борис Станимиров от Реформаторския блок, който е бил на работни посещения точно 11 пъти от началото на мандата на настоящия парламент.

Изчисленията показват, че за малко повече от година и половина, откакто са започнали работа, депутатите са пропътували приблизително 1 700 000 километра. Това се равнява на около 42 обиколки на Екватора, който е с дължина 40 075 км. Родните избраници са напускали границите на страната ни точно 402 пъти. Сред най-предпочитаните от тях дестинации са Брюксел, Париж и Виена, а сред най-далечните са Вашингтон, Ню Йорк, Хюстън, Сеул, Токио, Шанхай, Суджоу и Пекин. Най-много работни посещения - точно127 на брой, са направени от депутатите от ГЕРБ. Те са похарчили и най-голямата сума от всички парламентарни групи за своите командировки – общо 224,484 лв., което е нормално, тъй като това е и най-многобройната парламентарна група.

И горите ни в списъка на ЮНЕСКО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262400_%D0%98+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%AE%D0%9D%D0%95%D0%A1%D0%9A%D0%9E

 Вековните ни букови гори в Национален парк „Централен Балкан“ са на път да влязат в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО след покана към страната ни за присъединяване към Европейския сериен обект „Букови гори - общо наследство на Европа“. За това съобщиха от Министерството на околната среда и водите. МС вече бил дал одобрение на кандидатурата ни, която ще бъде представена в Секретариата на ЮНЕСКО в Париж през втората половина на месеца.

В изпълнение на проекта вече са идентифицирани най-представителните букови гори в Европа, които притежават необходимите качества за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Освен в България, предложени са също гори в Австрия, Албания, Белгия, Полша, Румъния, Словения, Украйна, Испания, Италия и Хърватия. Буковете в нашия Национален парк „Централен Балкан“ са разположени върху 29 000 хектара и са сред най-обширните естествени масиви в Европа. Характерно за тези гори е, че са изцяло с естествен произход и със съхранен облик. Повече от три четвърти от тях са на възраст над 100 години, а на отделни места съществуват жизнени гори на възраст над 240 години.

Новият обект на ЮНЕСКО ще бъде разширение на вече съществуващ такъв, който обхваща вековни букови масиви в Карпатите, на територията на Словакия и Украйна, както и стари букови гори в Германия.

Колите на НСО с козметика за 18 бона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262399_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%A1%D0%9E+%D1%81+%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+18+%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%B0

 Национална служба „Охрана“ вади 18 000 лв. за почистващи препарати и козметика на автомобилите, с които се возят управляващият елит у нас и най-високопоставените чужди гости. Това става ясно от обявена обществена поръчка, с която се търси доставчик на продуктите. Те трябва да стигнат за хигиенизирането на лимузините до февруари 2017 година.

От документацията става ясно, че колите на НСО ще се почистват с течен препарат за безконтактно измиване, който трябва да е негорим и без корозивни и дразнещи компоненти. Ще се поръчва и шампоан за автомивка с четки, както и вакса за студена вода. Отделни препарати ще се поръчват и за почистване на тапицерията на автомобилите, които трябва да върши работа както за тези с кожен салон, така и за тези от текстил. Джантите също ще се лъскат със специален спрей. Течен препарат – обезмаслител, ще се доставя и за щателно почистване на двигателите. Завършващ акцент при поддръжката на автомобилите НСО ще придава чрез ароматизатори, за да може на държавните мъже да им мирише приятно при воаяжите.

С друга обществена поръчка пък службата търси доставчик на гориво за лъскавите си возила – бензин А-98H и А-95H, както и дизел.

ЕС плаши Полша с наказание за спорен закон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262398_%D0%95%D0%A1+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%88%D0%B0+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%

 

Процедурата може да доведе до лишаване от правото на глас в Европейския съвет

Европейският комисар за дигиталната икономика и информационното общество - германецът Гюнтер Йотингер заплаши Варшава с откриването на нечувана процедура за нарушаване на основни ценности на ЕС, след като полският парламент прие закон, поставящ обществените медии под контрола на управляващата консервативна партия, предаде Франс прес.

Има много причини за активиране на механизма на правовата държава и поставянето на Варшава под наблюдение заяви Йотингер пред неделното издание на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В сряда и четвъртък полските депутати и сенатори одобриха предизвикал противоречия закон. Според него мандатът на сегашните членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно. Въпросът за назначаването и уволняването на ръководители на обществените медии преминава в компетенциите на министъра на държавното съкровище.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е включил въпроса за Полша в дневния ред на следващото заседание на ЕК на 13 януари, съобщава в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Според вестника Юнкер има намерение да използва създадена през 2014 г. процедура, засягаща страни, в които са забелязани "системни рискове за правовата държава" Ако въпросната страна не реагира на предложенията за промени на ЕК, тя може да започне процедура за посегателство срещу основните европейски ценности.

Това още не се е случвало, но санкциите срещу засегнатата страна може да включват дори отнемането на правото й на глас в Европейския съвет, подчертава вестникът. Йотингер смята да подкрепи прилагането на процедурата спрямо Варшава на заседанието на 13 януари.

Приемането на закона предизвика международен скандал.

Организации като Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), Асоциацията на европейските журналисти и "Репортери без граници" изразиха възмущение от разпоредбите му, а заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс поиска обяснения от полското правителство, припомня АФП.

НИМХ: Валежите временно ще спрат

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HikgaKV2-4g/

Днес валежите временно ще спрат. По-късно след обяд от запад отново ще завали сняг. По Черноморието с временни прекъсвания ще превалява дъжд, преди обяд – сняг. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток, който през деня в Източна България постепенно ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще са от минус 8°–минус 2° в Северна България до 2°–5° в югозападните райони и по брега на морето, според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).
По Черноморието ще е облачно, с временни прекъсвания ще превалява дъжд, преди обяд – сняг. Ще духа умерен вятър от изток-североизток, който постепенно ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще са между 2° и 5°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала. Температурата на морската вода ще е 4°-7°.

Законно се продавал чай с кокаин в Италия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262397_%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%D1%87%D0%B0%D0%B9+%D1%81+%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B8%D0%BD+%D0%B2+%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%

 Започна конфискуването на билков чай с кокаин в Италия. Причината е откритието, че чаят, който от години законно се продава в търговската мрежа в Италия, съдържа наркотичното вещество. Роберто, 38-годишен водач на автобус в Генуа, дал положителен резултат при рутинния тест за употреба на незаконни стимулатори. Веднага се сетил, че преди теста изпил двойна доза перуански чай, за да се ободри, както правел почти всеки ден след часове зад волана. Лекарят на транспортната фирма го помолил да му донесе същата доза чай, за да я изпробва лично и след консумацията също дал положителен резултат. Съобщил на съответните служби и чаят бил изследван. Резултатите доказали подозренията. Наредено е продуктът да бъде конфискуван от търговската мрежа, а разследването е насочено към неговия единствен перуански вносител в Италия. Военните спецполицаи били смаяни от факта, че в продължение на години чаят безпрепятствено е преминавал митническите проверки.

Снегът спира утре, очакват се поледици

http://offnews.bg/news/n_1/n_615341.html

Валежите ни дават глътка въздух по обяд, привечер от запад започва отново да се сипе сняг. Максималните температури ще са между минус 8 и минус 2 градуса в Северна България и до 2 - 4 градуса в крайните югозападни райони и по брега на морето.  Утре времето остава облачно, но термометрите тръгват нагоре и няма да вали, според прогнозата на НИМХ към БАН, цитирана от Фокус. В сряда ще се задържи облачно, на места ще превалява, предимно дъжд, ще има условия за поледици. В планините над 1500-1700 м ще вали сняг. Вятърът ще е от юг-югозапад и температурите ще се повишават още. В четвъртък вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. С прекъсвания, на места ще има превалявания, предимно слаби и най-вече от дъжд, за кратко на места в Северна България - и от сняг. Очакват се поледици. 

Тържества по случай освобождението на София

http://sofia.actualno.com/tyrjestva-po-sluchaj-osvobojdenieto-na-sofija-news_516202.html

С благодарствен молебен, камбанен звън и литийно шествие днес, 4 януари, ще бъде отбелязана 138-та годишнина от освобождението на София от османско иго. На този ден е годишнината от навлизането на руските войски под предводителството на ген. Йосиф Владимирович Гурко в София. През 1878 г. руските войски освобождават града от турско иго, припомня БГНЕС. Предвиждат се поредица прояви, организирани в партньорство със Софийската света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Н

Григор започна новата година със сладък успех над труден съперник

http://tennis.actualno.com/grigor-zapochna-novata-godina-sys-sladyk-uspeh-nad-truden-sypernik-news_516209.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна годината успешно и на сингъл. След като с партньора си Кеи Нишикори успяха да победят вчера (3 януари), току що Димитров взе успех и на сингъл в Бризбън – над Жил Симон, с 6:3, 7:6 (10). Това беше първа победа за Григор над французина в пет мача. Димитров реши първия сет с един пробив, след като устоя на първоначалния натиск на французина, а във втората част се завърна в играта, след като инкасира ранен пробив и дори можеше да направи

Събор на седемдесетте апостоли

http://celebrate.actualno.com/sybor-na-sedemdesette-apostoli-news_516206.html

Освен дванадесетте апостоли Христос имал и други - седемдесет, които също изпращал на проповед. След възкресението Му ведно с дванадесетте апостоли и те се разпръснали по света да проповядват и са страдали за Христа. Проповядвали не само със слово, но и с примера на добродетелния си живот, търпение, кротост, дела на християнска любов и вършили чудеса. Събор на 70-те апостоли означава общо празнуване. † Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.  

По-висока минимална заплата - повече тежест за осигуровките

http://business.actualno.com/po-visoka-minimalna-zaplata---poveche-tejest-za-osigurovkite-news_516201.html

Заради увеличението на минималната работна заплата до 420 лева т.е. с 40 лева, минималните осигурителни прагове вече нарастват със средно 8,6%. Това натоварва допълнително работодателите и работещите, коментира в. "Сега". Социалните осигуровки остават 17,8%, като 9,9% плаща работодателят, а 7,9% - служителят. А ръстът на минималната работна заплата засяга сектори, в които работят близо 2 млн. българи, като НОИ очаква допълнително 80 млн. лв. от осигуровки. По данни на Националната агенция по п

Чакаме над 7 млн. туристи от чужбина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262396_%D0%A7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+7+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 През новата година в страната ни ще влязат над 7 млн. чужденци с цел туризъм, прогнозира председателят на Института за анализ и оценка в туризма Румен Драганов. Според него обаче е възможно броят на чуждестранните туристи у нас през 2016 година да се увеличи с 25% най-вече заради разрива между Русия и Турция. Според него отминалата година е добра за българския туризъм, а експертите са отчели ръст, както през зимния сезон, така и през летния. Прогнозите на предприемачите сега са за успешна зима с ръст на туристите между 5 и 7 на сто по данни на летищата, предварителните записвания и наши и чужди проучвания.

В момента у нас само 35 % от легловата база е заета, затова от бранша трябва да насочат усилията си за подобряване на заетостта. Експертът препоръча повишаването на броя заети легла през почивните сезони да стане чрез подобряване на комуникационната и рекламната стратегия на туристическия бранш. А в моментното геополитичско положение на Европа, това би донесло голям ръст на посетителите. През 2016 г. туристическото министерство ще се опита да върне руските туристи у нас и дори вече има активна кампания в това направление.

Daily Mirror: Разследват новото видео на „Ислямска държава“, заплашващо Лондон

http://petel.bg/Daily-Mirror--Razsledvat-novoto-video-na----Islyamska-darzhava-----zaplashvashho-London__139901

Британските разузнавателни служби проучват последното ужасяващо видео с екзекуции, разпространено от „Ислямска държава“ (ИД), а...

Пътнически автобус закъса във Врачанско

http://petel.bg/Patnicheski-avtobus-zakasa-vav-Vrachansko__139902

Автобус с пътници закъса този следобед на влизане в село Малорад, област Враца. Той е тръгнал от Козлодуй за София, но така и не стигнал до...

The Telegraph: Британски археолози откриха 500-годишен скелет на пират на детска площадка

http://petel.bg/The-Telegraph--Britanski-arheolozi-otkriha-500-godishen-skelet-na-pirat-na-detska-ploshhadka__139905

Илюстрация: Булфото В британския град Единбург, при реконструкция на детската площадка на едно от най-старите начални училища в града,...

До 3 бона глоба за ски учител менте

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262395_%D0%94%D0%BE+3+%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B5

 

Само хора с добро психично и физическо здраве ще обучават в планината

До 3 бона глоба може да отнесе ски учител менте, който не е вписан в списъка на правоспособните ски учители за повторно нарушение. За първото газене на закона санкцията е 1000 лева. В Националния туристически регистър всеки ще може да провери правоспособността на обучаващия го в планината и да бъде сигурен в неговите компетенции. Регистърът ще съдържа имената и данните за контакт на ски учителя (адрес, телефон, електронна поща), извършените промени във вписаните обстоятелства, номер на идентификационната карта и заповедта за вписване и съответно заличаване. След включването в регистъра

 

министърът на туризма ще издава идентификационна карта

 

на вписаното лице. Ски учителите ще са длъжни при упражняване на професията да я носят на видно място. В противен случай ще се налага глоба от 500 лв., а ако нарушението се извърши повторното, сумата ще се удвоява. Предвижда се придобилите правоспособност ски учители да предлагат своите услуги чрез училището, към което са наети.

Едни от основните изисквания за бъдещите учители в зимните ни курорти са средно образование, липса на присъди и добро физическо и психическо здраве, става ясно от проекта на наредба за упражняване на професията, публикувана на сайта на Министерството на туризма за обществено обсъждане. Компетенциите, които трябва да притежават зимните учители, включват педагогика, психология, физиология, планинарство, биомеханика и първа помощ и сигурност в планината.

Професионалното обучение за придобиване на правоспособност за упражняване на професията ски учител включва теоретична и практическа подготовка. Предвижда се и ски учителите да имат специализации по алпийски ски, ски бягане и сноуборд, за които ще се получава удостоверение за правоспособност. Те ще се определят по нива във възходящ ред - А, Б и С, както и в зависимост от броя и сложността на извършваните дейности. За да се получи сертификат от по-горно ниво, инструкторът

 

трябва да има поне две години стаж

 

на предходната позиция, както и отново да премине курс за повишаване на квалификацията.

За записване за курс кандидатът трябва да подаде писмено заявление до съответната обучаваща организация, както и документите, описани в самата наредба.

Ски училището трябва да има подходящо помещение за извършване на дейността си, а директорът трябва да е с висше образование и ниво на квалификация – категория С, предвижда още проектът.

Плащаме кеш до 10 000 лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262394_%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BA%D0%B5%D1%88+%D0%B4%D0%BE+10+000+%D0%BB%D0%B2.

 От началото на годината всички плащания кеш са ограничени в рамките на 10 хиляди лв. Миналата година този таван беше 15 000 лв. Министерството на финансите предложи горната граница да бъде закована на 5000 лв., тъй като европейската практика е кешовите плащания да се ограничават в рамките 2-3 хиляди евро. В крайна сметка парламентът реши промяната да става по-плавно.

Извършена кражба на кафе-автомат

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/N0FMhcJYAD0/

На 03.01.т.г. около 08.30 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 26 -годишен помориец за това, че за времето от 23.55 ч. на 02.01.т.г. до 08.00 ч. на 03.01.т.г., му е извършена кражба на кафе-автомата, позициониран на поморийската улица «Европа». Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Силен трус в Индия, жертви и ранени

http://offnews.bg/news/n_1/n_615338.html

Земетресение от 6,8 удари Североизточна Индия, четирима души са загинали, десетки са ранени. Силният трус е ударил близо до границата с Мианмар и Бангладеш, според Института за геоложки проучвания на САЩ (USGS). Земетресението е регистрирано в 04,35 часа местно време на 33 километра от град Имфал, столицата на щат Манипур, усетено е на 600 км в Калкута. По думите на очевидци, разлюляването е продължило около минута, съобщи РИА Новости. Има повредени къщи, пострадал е и част от търговски център, уточнява Фокус. 

Снеговалежът в Кюстендилска област продължава, пътищата са проходими при зимни условия

http://pik.bg/снеговалежът-в-кюстендилска-област-продължава-пътищата-са-проходими-при-зимни-условия-news461728.html

Снеговалежът в Кюстендилска област продължава, пътищата са проходими при зимни условия

Проходими при зимни условия са пътищата на територията на Кюстендилска област. Това съобщи за Радио „Фокус – Кюстендил дежурният в Областно пътно управление. Пътните настилки са заснежени, мокри и хлъзгави. През целия ден снегопочистващите фирми извършват обработка на републиканската пътна мрежа, както и на общинските пътища. Главните артерии са третирани със смеси против заледяване, във високите части е извършено и опесъчаване. Интензивен е трафикът по автомагистрала „Струма” и главен път Е-79. По тях също има заснежени и хлъзгави участъци. Натоварено е движението и по пътя Кюстендил -София. Към този час движението в посока ГКПП – „Гюешево” се извършва без ограничения за моторните превозни средства, но по пътя в Осоговска планина продължава да вали обилен сняг, поради което водачите трябва да се движат с повишено внимание. Обстановката на пункта е нормална, няма затруднения при обработката на моторни превозни средства и тяхното преминаване, нито образували се опашки от чакащи автомобили.
От 5 до 10 сантиметра е новата снежна покривка в Кюстендилска област. Не са въвеждани временни ограничения за движението на моторни превозни средства. В Кюстендил продължава да вали сняг, по-слаб е валежът в Дупница и района на Рилски манастир. В Осоговска планина снежната покривка достига до 10 сантиметра. Улиците в Кюстендил са заснежени, след сутрешната обработка не е извършвана нова. Заснежени са тротоарите и пешеходните алеи. 
Пътищата в Кюстендилска област се почистват съобразно нивата за зимно поддържане. Републиканската пътна мрежа е разделена на няколко нива, в съответствие със степента на натовареност и движението. Пътищата от първо ниво се почистват до 2 часа и максимална дебелина на снежната покривка от 3 сантиметра. Тук спадат пътищата Кюстендил – София, Кюстендил – Дупница, Дупница – Самоков, Е-79 и автомагистрала „Струма”. Останалите републикански пътища попадат в нивата за почистване от 5 до 8 часа, след приключване на снеговалежа. Определени са и няколко критични участъка при снеговалеж – „Дервена”, „Черна нива”, „Коняво”, Шарков чифлик и пътят към Самоков, за които са набелязани допълнителни мерки. 
Има координация между автомобилната администрация и „Пътна полиция” относно зимната обстановка. Двете служби са докладвали за създадената отлична комуникация относно мерките за пътна безопасност в дните с усложнена зимна обстановка. В случай на необходимост служители на двете структури ще осъществят контрол върху движението на тежкотоварните автомобили. Това включва ограничения при движението, изисквания за вериги или използването на обходни маршрути и изчакване на определени места.

Временно е ограничено движението по път II-53 Калчево-Челник в област Ямбол поради снегопочистване

http://pik.bg/временно-е-ограничено-движението-по-път-ii-53-калчево-челник-в-област-ямбол-поради-снегопо-news461727.html

Временно е ограничено движението по път II-53 Калчево-Челник в област Ямбол поради снегопочистване

 Временно е ограничено движението по път II-53 Калчево-Челник в област Ямбол поради снегопочистване, съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Обход за с. Победа: път III-5308 до разклона преди с. Симеоново.
Обход за с. Челник: път III-5308 до с. Саранско и по общински път до с. Тамарино.

АПИ: Състоянието на републиканските пътища към 5:30 ч. на 4 януари

http://petel.bg/API--Sastoyanieto-na-republikanskite-patishha-kam-5-30-ch--na-4-yanuari__139899

Републиканските пътища са проходими. Температурите са в интервала от - 15 С° до 0 С°. Времето над страната е облачно. Слаб до умерен вятър...

„Российская газета“: Руският туристически поток към Турция е намалял с почти 20%

http://petel.bg/---Rossiyskaya-gazeta-----Ruskiyat-turisticheski-potok-kam-Turtsiya-e-namalyal-s-pochti-20-__139900

Снимка: Уикипедия Броят на руснаците, които са посетили Турция в периода януари-ноември 2015 година, е намалял с 18,2% в сравнение със същия...

София е освободена от турско робство

http://chronicles.actualno.com/sofija-e-osvobodena-ot-tursko-robstvo-news_515848.html

На днешния ден през 1878 г. ген. Йосиф Гурко влиза победоносно в София. Първите части от Западния отряд на руската армия навлизат в града в ранния следобед на 4 януари 1878 г. Операцията по превземането на София и Ботевград (тогава носещ името Орхание) започва на 7 ноември 1877 г. по заповед на император Александър II. София е изключително важна стратегическа точка за по-нататъшно настъпление на руските войски в Тракия. По време на войната градът представлява и основен пункт за снабдяване на ту

Снегът спира, но временно и ще завали привечер

http://society.actualno.com/snegyt-spira-no-vremenno-i-shte-zavali-privecher-news_516189.html

През деня валежите временно ще спрат, но следобед и привечер от запад отново ще се активизират, ще са предимно от сняг, само по Черноморието ще вали дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от североизток. Минималните температури ще са от минус 12° – минус 10° в северозападните райони до минус 1-0° в Югозападна България. Максималните температури ще са от минус 8° – минус 2° в Северна България до 2 – 4 в крайните югозападни райони и по бр

Събития и случки на 4 януари

http://offnews.bg/news/n_1/n_615077.html

В България 1878 Руски войски под командването на генерал Йосиф Гурко освобождават София, след като – разделени в три колони – са пресекли Стара планина в крайно суровата зима и са овладели Софийското поле. В предишната нощ (срещу 23 декември 1877 г. стар стил) съобразителните и мъжествени действия на западни дипломати, преди всичко италианеца Вито Позитано и французина Луи Леге спасяват града от опожаряване и клане. Именно участта на Стара Загора (от юли 1877-ма) е подготвял за София командващият на турския гарнизон Осман Нури паша. 1905 Софийският университет „Братя Евлогий и Христо Георгиеви от Карлово” е преименуван на „Св. Климент Охридски”. 1907 Публикуван е Закон за столичната полиция. 1924 XXI Народно събрание приема репресивния Закон за защита на държавата (ЗЗД). Публикуван е на 25 януари с. г. 1926 Съставено е правителство с министър-председател Андрей Ляпчев (до 12 септември 1928 г.) 1935 Влиза в сила Наредба – закон за електрификацията на България. 1948 Първи концерт на сформирания в Русе Държавен симфоничен оркестър. След различни преустройства той сега е Оперно-филхармонично дружество – Русе. 1951 По решение на Политбюро на ЦК на БКП започва масово извънучилищно изучаване на руски език. 1952 Учредена е в София Българска търговска палата (дн. Българска търговско-промишлена палата – БТПП). Това става с постановление на правителството на Вълко Червенков. 1977 Първа копка на тунела под Витиня от магистрала „Хемус“. Самата 430-километрова магистрала от София за Варна се строи от 1974 година. 1990 Във Варна е учредено Движението за права и свободи (ДПС), по-късно признато за партия. По света 1885 В Айова (САЩ) д-р Уилям Грант прави първата в света успешна операция по отстраняване на апендикс. Пациентката е 22-годишната Мери Гартсайд. 1958 Първият изкуствен спътник на Земята – съветският „Спутник 1” излиза от орбита и пада обратно. Той е изстрелян на 4 октомври 1957-ма и е извършил над 1440 обиколки около Земята. 1960 В автомобилна катастрофа загива на 46 г. френският писател, есеист и философ Албер Камю („Чумата“, „Чужденецът“, „Митът за Сизиф“ и др.), отличен с Нобелова награда за литература за 1957 г. Творчеството му силно влияе върху бунтарските младежки движения в Европа и САЩ във втората половина на 60-те години на XX век. 1967 Забележителният британски спортист Доналд Кемпбъл (46 г.) загива в английското езеро Конистън секунди преди да подобри собствения си рекорд за скорост по вода. Той се движи с 483 км/ч, когато реактивната му лодка „Блубърд К7” излиза от контрол, отхвръква 15 метра нагоре, а после се разпада при удара върху водната повърхност. Части от нея и останки на самия Кемпбъл са открити чак през 2001 г. „Блубърд К7” е лодката с реактивни двигатели, с която Доналд Кемпбъл поставя няколко рекорда за скорост по вода и с която загива в началото на 1967 година.

Д-р Александър Станишев: Гръбнакът на лекарското съсловие у нас вече са 50-60 г. колеги

http://pik.bg/д-р-александър-станишев-гръбнакът-на-лекарското-съсловие-у-нас-вече-са-50-60-г-колеги-news461785.html

Д-р Александър Станишев: Гръбнакът на лекарското съсловие у нас вече са 50-60 г. колеги

Българското здравеопазване не е най-добрата си кондиция. Здравно-осигурителната система е недовършена.

Това заяви пред БГНЕС д-р Александър Станишев, четвърто поколение хирург, началник на хирургичното отделение от Клиниката по ендоскопска и обща хирургия в Първа градска болница в София в разговор за неговата знаменита фамилия от лекари, чийто корен е от бунтовния Кукуш и за трудната ситуация около здравната реформа у нас.

Публикуваме втората част от интервюто му пред БГНЕС с малки съкращения. Първата част можете да намерите на http://www.bgnes.com/analizi-i-interviuta/analizi-i-interviuta/4396387 БГНЕС: Каква е диагнозата на българското здравеопазване в момента, д-р Станишев? Д-р Александър Станишев: Не е в най-добрата си кондиция. Системата със здравното осигуряване е недовършена.

Смятам, че трябва да има три стълба на здравно осигуряване - първият да е задължителното, вторият - т.нар. Задължително-доброволно, което се прави във втори фонд, което сега не съществува и третият, който се казва „автокаско за здраве”. В момента реформата тръгна сравнително добре, но в един момент – спря. Не знам защо стана така. Познавам идеите на министър Петър Москов и мога да кажа, че част от тях са изпълними, а други – не.

Проблемът е, че в България, колкото и зле да звучи за хората, здравната вноска е изключително ниска. Може би, най-ниската в Европа като процент. Смятам също, че една здравна каса е малко за страната. Трябва да са поне 2-3. Явно някой има интерес от монопола на НЗОК. Тя сега е одържавена и така или иначе няма функциите, които имаше в началото. Всички казват, че се увеличават парите за касата, но не мисля, че злоупотребите там са самоцел.

Поради тежките проблеми с недофинансирането някои колеги като че ли са принудени да надписват разходите си, защото т.нар. клинични пътеки в своя обем са твърде недооценени. Пътеката е направена така, че горе-долу да покрива консумативите и част от престоя на болния, но не покрива заплатите на медицинския персонал, тока, водата, парното… В страни с добри практики колкото е сумата за престоя и лекарствата, толкова е и за другите консумативи.

Това не е така в България. Бедна страна сме - вярно е, но и ставащото у нас е безумно в тази сфера. Повечето от тези средства идват от нашите здравни вноски. Държавата реално отпуска малко допълнителни пари, единственото изключение е Софийска община, която доста добре помага за поддържането на своите болници, каквато е нашата.

БГНЕС: В края на 2015 г. влезе в сила изискването неосигурените да плащат натрупаните неплатени здравни осигуровки не за 3 г., а за 5 г. назад. Напоследък в медиите, а и между хората, се обсъжда с известен страх друг риск за пациентите - че от 2016 г. ще чакат не в рамките на месеца, а , може би, и на два за направление? Имат ли основание тези опасения? Д-р Александър Станишев: Българският пациент просто е свикнал веднага да получава всичко на момента.

Във Великобритания, където здравеопазването е държавно, примерно, се записваш за кардиограма, за която могат да те извикат и след 6 месеца. Вероятно ще се учудите, но никъде няма толкова бързо обслужване, колкото в България. Хората у нас са недоволни от здравните грижи - къде с право, къде - не. Смятат, че лекарят е длъжен да се притече на момента при болния, но някой беше казал, че това, което съм длъжен го пише в данъчния кодекс, а това, което е забранено го пише в НК, останалото е моя работа. Ние, лекарите, разбира се, че искаме да помогнем на минутата на всеки, но това не може да стане, защото нямаме нужния капацитет. Както знаете у нас лекарите намаляват с около 500-600 души на година, а и възрастовата граница се покачва.

Не съм черноглед, но ако тенденцията се запази скоро ще останем без лекари. БГНЕС: Вярно ли е, че гръбнакът на лекарското съсловие вече са 50-60 годишните лекари? Д-р Александър Станишев: Вярно е. И те като се пенсионират, а и фактът, че основно млади лекари, завършили образованието си у нас, напускат системата, за да отидат в чужбина, не знам какво ще стане. Колегите бягат от България по две причини - първо, заради изключително ниското заплащане на младите лекари. Извинявайте, но 550 лв. заплата на 28-30 годишен човек не е сериозно.

Тези пари, а и повече - 200 паунда, един български лекар изкарва във Великобритания за едно съботно-неделно дежурство в болница. На второ място - наистина, промени се наредбата за специализация, но реализацията на младите хора в нашата професия е много тежка. Има и друго - нароиха се изключително много частни болнични центрове, които работят в луксозна среда, а в същото време държавното и общинско здравеопазване са зарязани, т.е. не се подобряват битовите условия.

А всеки един човек обича да бъде не само лекуван добре, но при по-благоприятни битови условия. Още нямам отговор на въпроса защо не се подновява наличната база, а се създава нова. Наистина нямам отговор.

Ограничено е движението на всички МПС през "Троянски проход", пътищата в Пловдивско са проходими при зимни условия

http://pik.bg/ограничено-е-движението-на-всички-мпс-през-троянски-проход-пътищата-в-пловдивско-са-проход-news461726.html

Ограничено е движението на всички МПС през "Троянски проход", пътищата в Пловдивско са проходими при зимни условия

Ограничено е движението на всички моторни превозни средства през "Троянски проход". Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Снежната покривка там е между 10 и 15 сантиметра. Пътищата в Пловдивска област са проходими при зимни условия, съобщи дежурният в ОПУ - Пловдив. Пловдивският участък от АМ "Тракия" е почистен и опесъчен. Няма данни за сериозни пътни инциденти от началото на деня. Температурата на въздуха в областта е между минус 9 и 2 градуса. До 20.00 часа се ограничава движението на камионите над 12 тона по път ІІ-86 Пловдив – Смолян, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройство. Ограничава се и движението по автомагистралите и останалите натоварени пътни направления. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура. Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).
В града движението се извършва с нормална интензивност. До 5 сантиметра достигна на места снежната покривка в Пловдив. Сняг вали и в момента. По-рано днес 26 солоразпръсквачи обработваха пътните настилки в Пловдив. Солоразпръсквачите обработиха всички булеварди и улици, а мултифункционалната малогабаритна техника направи подложка с калциев дихлорид по пешеходните зони и велоалеите. Разпръсквачите бяха заредени със сол още в 07:30 часа тази сутрин, а в 8:00 вече бяха по районите. Разръскването на сол започна по мостовете, надлезите, подлезите и високите части на Пловдив още преди да завали снегът. 45 снегопочистващи машини се погрижиха за проходимостта на републиканските пътища в област Пловдив. Това съобщи Петър Попов, директор на ОПУ - Пловдив. Полицията в града осъществява засилен контрол по входно-изходните артерии и на останалите пътни участъци с интензивен трафик в последния почивен ден за празниците. Полицейски патрули извършват проверки и контролират поведението на водачите на моторни превозни средства по отношение на неправоспособност, употреба на алкохол и други нарушения на Закона за движение по пътищата. На територията на Пловдивска област се извършват и специализирани полицейски операции. Служителите на реда ще следят за употреба на алкохол и други упойващи вещества от страна на водачите на автомобили, както и за неправоспособност, от полунощ до 02:30 часа при кръстовището на бул."Христо Ботев" с ул."Авксентий Велешки". От 03.00 до 05.00 сутринта ще се осъществяват проверки при кръстовището на бул."Освобождение" с бул."Санкт Петербург". Днес от 20:30 часа до полунощ, полицията ще реализира проверки при кръстовището на бул. ''Пещерско шосе'' с улиците ''Белица'' и ''Елин Пелин''. Целта е подобряване пътнотранспортния травматизъм и недопускане на водачи на моторни превозни средства в участие и организация на нерегламентирани състезания. Ще се проверява и за използване на предпазни колани и каски от водачите и пътниците в МПС, наличие на сключена застраховка “Гражданска отговорност” и други. Специализирани полицейски операции се осъществяват и на територията на градовете Карлово, Сопот, Първомай и Асеновград. От Областната дирекция на МВР в Пловдив съветват водачите на моторни превозни средства да спазват правилата за движение, да не предприемат рискови маневри и да проявяват търпимост при очакваните затруднения в трафика както в населените места, така и по републиканските пътища. Отчита се засилване на пътникопотока по автогарите в Пловдив в следобедните часове. Това съобщиха дежурни на касите в автогарите „Юг”, „Родопи” и „Север” в града. По думите им, големият брой на пътниците е очакван и ситуацията е напълно нормална за последния почивен ден. Дежурните споделят, че автобусите се движат по разписание, не се е налагало осигуряване на допълнителни превозни средства. Най-голямо е било натоварването в обедните часове, когато повечето са решили да пътуват и да се връщат по родните си места. От автогара „Юг” в Пловдив най-много пътници са се движили по дестинацията Пловдив – София. Най-натоварените автобуси от автогара „Родопи’ са били за Пампорово и Смолян. Автогара „Север” отчита засилен интерес към всички дестинации, към които отпътуват автобусите.
Много слушатели на Радио “Фокус”- Пловдив подадоха информация във връзка с влошената пътнотранспортна обстановка. Един от тях съобщи, че АМ "Тракия" в Старозагорска област не е почистена и автомобилите не могат да се движат с повече от 40-50 километра в час. Друг сигнализира, че АМ "Марица", в посока Хасково, не е добре почистена и опесъчена. По трасето не е имало възможност може да кара с повече от 80 км в час. 
През целия ден екипи на Общинско предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ обработват пътните настилки в Казанлък, каза управителят на предприятието Николай Чалъков. Поддържат се основните пътни артерии в града - улици в централното градска част и крайните квартали, районите около автогарата и жп гарата, болницата и поликлиниката в града. Близо 2 сантиметра е снежната покривка в Казанлък, като към момента снеговалеж няма. Няма проблеми с движението на междуградския транспорт в община Казанлък, автобусите се движат по разписание.Няма подадени сигнали за нарушено електроподаване в Казанлък и населените места. Четвъртокласните пътища в Община Казанлък се почистват от старозагорска фирма. Деветнайсетте населени места се почистват с техника предоставена на кметствата от местни кооперации и частници.

Рияд скъса дипломатически отношения с Техеран

http://offnews.bg/news/n_1/n_615333.html

Саудитска Арабия скъса дипломатически отношения с Иран и евакуира своите представители от Техеран. Рияд даде 48 часа на иранските дипломати да напуснат кралството.  Самолетът на саудитците е кацнал в Дубай на път за родината, съобщи "Ал Арабия". Външният министър Абдел ал Джубейр заяви, Рияд няма да позволи Ислямската република да подкопава сигурността на кралството, предаде Ройтерс. По думите му Иран води политика на дестабилизиране на целия район, като създава "терористични клетки" в Саудитска Арабия.  Демонстранти запалиха посолството на Саудитска Арабия в Техеран в знак на протест срещу екзекуцията на шиитския духовник Аятолах Нимр ан-Нимр в събота. Революционната гвардия на Иран обеща да отмъсти за смъртта на ан-Нимр, а духовният лидер Али Хаменей сравни саудитските екзекутори с убийците от групировката ИД.  На иранския посланик в Саудитска Арабия бе връчена протестна нота по повод "враждебните изказвания" в Техеран. Малко по-късно същото направиха и съюзниците на Рияд от Персийския залив - Обединените арабски емирства, Кувейт и Бахрейн.  Външните министри на Саудитска Арабия и Иран - Адел ал Джубейр и Джавад Зариф обаче, в отделни разговори с австрийския си колега Себастиан Курц заявиха, че техните страни не са заинтересовани от по-нататъшно покачване на напрежението помежду им, информира Ройтерс

Възстановено е движението за тежкотоварни автомобили над 12 т през проходите Ришки, Обзорски и Айтоски

http://pik.bg/възстановено-е-движението-за-тежкотоварни-автомобили-над-12-т-през-проходите-ришки-обзорск-news461725.html

Възстановено е движението за тежкотоварни автомобили над 12 т през проходите Ришки, Обзорски и Айтоски

 Възстановено е движението за тежкотоварни автомобили над 12 т през проходите Ришки, Обзорски и Айтоски, съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Възстановено е движението по път I-1 София-Кулата за тежкотоварните автомобили в област Благоевград.
Възстановено е движението по път II-19 в участъка Разлог - ГКПП Илинден, остава ограничено движението на тежкотоварни автомобили в района на прохода Предел.

 

Telegraph: Никога САЩ и ЕС не са били толкова слаби като сега

http://petel.bg/Telegraph--Nikoga-SASHH-i-ES-ne-sa-bili-tolkova-slabi-kato-sega__139897

През 2015 г. стана като никога ясно, че на многовековната хегемония на Западът е настъпил край, пише британският журналист Кристофър Букър...

Валежите спират във вторник, температурите ще се покачват

http://petel.bg/Valezhite-spirat-vav-vtornik--temperaturite-shhe-se-pokachvat__139898

илюстрация: Синоптик бг През нощта валежите от сняг все още ще са в цялата страна, но с тенденция да отслабват. Ще духа слаб, в Източна...

Тихомир и Тихомира празнуват имен ден на 4 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540773

На 4 януари имен ден празнуват всички, които носят името Тихомир и Тихомира. Тихомир e славянско име, образувано от думите "тих" и "мир" - означава спокойствие и смирен живот, разпространено през векове сред всички славянски народи. На български се среща освен като мъжко име и като женско - Тихомира. На тази дата православната църква почита Събор на 70-те апостоли, което означава общо празнуване. Освен познатите 12 апостоли, Христос има и други - 70, които също изпращал на проповед. След възкресението на Христа ведно с дванадесетте апостоли и т...

Община Червен бряг призова гражданите да почистват тротоарите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540771

Ръководството на Община Червен бряг напомня на гражданите, че трябва да почистят снега по тротоарите пред домовете си и в междублоковите пространства, както и да преместят паркираните на уличното платно автомобили, за да освободят място за работа на снегопочистващата техника. Това информираха от пресцентъра на Община Червен бряг.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5198797

Георги Дерменджиев, треньор на "Лудогорец" , 61 г.
Проф. д-р Емил Таков, ортопед, бивш министър на здравеопазването, 66 г.
Константин Вълков, програмен директор на радио "Дарик", 39 г.
Николай Петров, солист в Софийската опера, 59 г.
Росен Кирилов, футболист, бивш национал, 43 г.
Христо Шопов, актьор, 52 г.
Георги Дерменджиев, треньор на "Лудогорец" , 61 г. Проф. д-р Емил Таков, ортопед, бивш министър на здравеопазването, 66 г. Константин Вълков, програмен директор на радио "Дарик", 39 г. Николай Петров, солист в Софийската опера, 59 г. Росен Кирилов, футболист, бивш национал, 43 г. Христо Шопов, актьор, 52 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване