Мария: Започнах кариерата си с хонорари от по 50 лева

http://petel.bg/Mariya--Zapochnah-karierata-si-s-honorari-ot-po-50-leva-__147838

Преди години ние от попфолка бяхме жалки, сега нещата са други, вървим по утъпкани пътеки. Това каза пред Нова телевизия певицата Мария. Сп...

Неонацистка партия влезе в словашкия парламент

http://pik.bg/неонацистка-партия-влезе-в-словашкия-парламент-news496863.html

Неонацистка партия влезе в словашкия парламент

Изненадващо в словашкия парламент след избори влезе неонацистката партия “Народна партия - Наша Словакия”, предаде АП. Тя получава 8.4% от гласовете при преброени около половината протоколи.

Ситуацията след провелия се вот в Словакия е сложна. Левоцентристкият премиер Роберт Фицо заяви тази сутрин, че ще се опита да състави ново правителство, въпреки че на вчерашните избори неговата партия "Смер" (Посока) очевидно е изгубила досегашното си парламентарно мнозинство, предаде Ройтерс. Формацията взима 29.3% или 48 места в 150-местното Национално събрание. Досега партията имаше 83 мандата.

Очертава се в парламента да влязат девет партии.

Евентуално силно представяне на няколкото десноцентристки формации може да им даде шанс да съставят нестабилна коалиция срещу Фицо, тоест да се повтори сценарият след изборите през 2010 г., коментира Ройтерс Такава коалиция би се оглавявала от либертарианската партия "Свобода и солидарност" (СиС), която според най-новите частичните резултати взема 11,54 на сто от вота. Лидерът на СиС Рихард Сулик заяви предварително, че ще се опита да състави кабинет, ако "Смер" изгуби мнозинството си.

Близки искат затвор за перверзник, блудствал с 13-годишно момиче

https://www.24chasa.bg/Article/5345239

Близки искат затвор за перверзник, блудствал с 13-годишно момиче39-годишен извратеняк от Полски Тръмбеш, блудствал с 13-годишно момиче, се изправя отново пред Темида на 11 март. Делото срещу него в окръжния съд в Търново е по искане на близките на жертвата му за по-тежко наказание. Районният съд е признал Иво Г. за виновен в това, че на 2 февруари 2014 г. в стая, обособена като хол на апартамент,

Искате в Македония? Може, ако идвате от Алепо. Забравете, ако сте от Дамаск

http://offnews.bg/news/n_1/n_625251.html

Македонските власти налагат нови ограничения за бежанците, които се опитват да прекосят границата й. Те ще позволяват достъп до територията на страната само на тези, които идват от градове, за които македонските власти преценят, че са в състояние на война. Новите ограничения бяха обявени в неделя от гръцки официални полицейски представители, съобщи ABC news. На практика те означават, че, например, идващите от градове като Алепо (Сирия) ще могат да влязат в Македония от Гърция, но тези, които са от сирийската столица Дамаск или иракската - Багдад, ще бъдат спрени. Ограниченията целят да се намали бежанския поток към Македония. Само тази сутрин, преди 6 ч., 240 души са преминали гръцката граница с Македония. На територията на Гърция, близо до границата с Македония, са се струпали 13-14 хиляди мигранти, които очакват да преминат в балканската държава, за да продължат пътя си към Западна Европа.

Как се подготвят звездите за първия концерт в "Като две капки вода" (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556974

Само ден преди първия лайв концерт от новия сезон на „Като две капки вода", Геро се погрижи да разпее Прея и Джулия Бочева пред камерата на "Събуди се". Преди да се отправи към поредна репетиция, комикът се пошегува, че в шоуто ще има красавци като Калин...

Меркел призова бежанците да спазват германските закони

http://www.mediapool.bg/merkel-prizova-bezhantsite-da-spazvat-germanskite-zakoni-news246394.html

Германският канцлер Ангела Меркел отправи призив към пристигащите в страната бежанци да уважават местния начин на живот, да спазват местните закони и да посещават курсове за интеграция. “От хората, които искат от нас защита и убежище, аз очаквам откритост към нашата страна и нашия начин на живот, очаквам зачитане на нашите закони. Този, който има перспектива да остане, има право да посещава интеграционен курс, който включва 600 часа езикови уроци", каза Меркел в интервю за „Билд ам зонтаг", цитирано от БГНЕС. Тя отправи остра критика към партията “Алтернатива за Германия", която се обявява срещу мигрантската политика на Меркел. “Това не е партия, която сплотява обществото или предлага подходящи решения на сегашните проблеми, тя сее предразсъдъци и разделя", подчерта тя.

Летище София подписа с китайска компания, получава безвъзмездно софтуер

http://pik.bg/летище-софия-подписа-с-китайска-компания-получава-безвъзмездно-софтуер-news497052.html

Летище София подписа с китайска компания, получава безвъзмездно софтуер

Изпълнителният директор на летище София Христо Щерионов подписа договор за сътрудничество с китайската компания „Ийст лайк информейшън текнолоджи сървис”. На събитието в Шанхай присъства и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев.

Посещението се проведе в периода 2-6 март в Китайската народна република, съобщиха от аеропорта.Летище София ще получи безвъзмездно софтуерен и хардуерен продукт, както и поддръжката му в рамките на 5-години.

Внедряването му ще увеличи работната ефективност на служителите, ще съкрати времето за извършване на основни дейности и ще намали разходите. Договорът предвижда изграждане на безжична система из цялото летище, която ще улесни преноса на данни и информация. 

Ползите ще бъдат и за пътниците, защото ще имат достъп до по-качествен интернет на терминалите, уверяват от компанията.

Финансирането се осигурява от китайското правителство по програмата за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа (16+1).

Технологията е внедрена на международното летище "Хундзяо" в Шанхай, а летище София ще е първото на страна от ЕС, на което ще бъде въведена.

Люти скандали сред реформаторита кой да оглави Комисията за защита на конкуренцията

http://www.cross.bg/simeonov-vasilev-smetka-1500556.html

/КРОСС/Новият състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предизвика трусове и скандали сред парламентарните партии. Най-голяма отново е драмата в Реформаторския блок (РБ). Там дълго време за фаворит бе сочен Мартин Димитров. Той е от гражданската квота, но в момента плътно стои зад опозиционера Радан Кънев и затова в РБ твърдяха, че на практика ДСБ ще наложат свой претендент за член на ключовия регулатор. Самият Димитров бе един от инициаторите за спешна и пълна промяна на Закона за защита на конкуренцията и един от видните борци срещу монополите и картелите. В последния момент обаче стана ясно, че той е изпаднал от играта, но Меглена Кунева има претенции да наложи свой претендент. От „Движение България на гражданите" упорито тикаха напред председателя на Контролния съвет на формацията си Николай Вълков, но от СДС успяха да спрат поредния властови щурм на новия образователен министър и вицепремиер. Сините обвинили ДБГ, че започват да преяждат с власт за сметка на останалите партии в Блока. Напомнили им и че участието им във властта е непропорционално на изборните им резултати. Не им спестили и трудния избор на Кунева за образователен министър, който висеше на косъм до последния момент. Хората на Божидар Лукарски в крайна сметка са наложили своя човек - Красимил Витанов, като обща кандидатура на РБ за член на КЗК. Драма има и в Патриотичния фронт

Няма данни за насилие по тялото на удавената в река Марица 41-годишна жена

http://pik.bg/няма-данни-за-насилие-по-тялото-на-удавената-в-река-марица-41-годишна-жена-news496864.html

Няма данни за насилие по тялото на удавената в река Марица 41-годишна жена

Няма данни за насилие по тялото на удавената в река Марица 41-годишна жена. Това съобщиха от полицията в Пловдив.

Все още не е ясно дали става въпрос за инцидент или самоубийство, но досегашните изследвания показват, че не е извършено убийство.

„Фокус” припомня, че трупът на 41-годишната жена бе открит вчера в близост до улица "Крайречна” в квартал “Столипиново”.

Засега се знае само, че загиналата е живяла в квартала. Работата по случая продължава.

Създават туристическа полиция?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556973

Туристическа полиция ще следи дали хотелите и спа центровете спазват изискванията за стандарт и дали лъжат клиентите. Идеята за създаване на подобна инспекция е заложена в проекта за промени в Закона за туризма, съобщава Нова телевизия.Идеята за създаване на т.нар. туристически инспекторат, който някои нарекоха туристическа...

ЦСКА мина победно и през Велинград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5345291

"Чепинец" (Велинград) и ЦСКА завършиха 0:4 в мач от 20-ия кръг на Югозападна "В" група.
Първото попадение в срещата падна в 39-ата минута, когато халфът на "армейците" Самир Аясс излезе очи в очи със стража на отбора от курортния град и хладнокръвно реализира във вратата на Илиян Георгиев. Преслав Йорданов направи резултата 2:0 в 47-ата минута.
"Чепинец" (Велинград) и ЦСКА завършиха 0:4 в мач от 20-ия кръг на Югозападна "В" група. Първото попадение в срещата падна в 39-ата минута, когато халфът на "армейците" Самир Аясс излезе очи в очи със стража на отбора от курортния град и хладнокръвно реализира във вратата на Илиян Георгиев. Преслав Йорданов направи резултата 2:0 в 47-ата минута.

Ирански милиардер е осъден на смърт по обвинения в корупция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/06/2717698_iranski_miliarder_e_osuden_na_smurt_po_obvineniia_v/?ref=rss


Иран осъди на смърт влиятелния бизнесмен милиардер Бабак Занджани, съобщи БТА, като цитира "Фрабс прес" и ТАСС. Занджани е признат за виновен по обвинения за корупция и присвояване на средства.

Бизнесменът е ръководител на корпорацията "Соринет груп", притежаваща активи в Турция, Обединените арабски емирства и Малайзия. Той беше арестуван на 30 декември 2013 г. по обвинение в нанасяне на щети на държавата чрез финансови машинации и корупция. Според прокуратурата е присвоил 2.8 млрд....

Пазете българщината, България никога няма да ви изостави

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556972

„Пазете българщината, България никога няма да ви изостави!" С тези думи бургаският народен представител от БСП Атанас Зафиров се обърна към българите в Украйна, на които беше няколкодневен гост по повод Националния празник Трети март. Неговото посещение там вече завърши. Той беше в градовете Измаил и Болград по покана на Николай Иванов - председател на българската културно-просветна община "Света София" и Антон Кисе - президент на Асоциацията на българите в Украйна. Депутатът посети по собствена инициатива и българското неделно училище. Депутат...

Десетки загинали след взрив в Ирак

http://offnews.bg/news/n_1/n_625250.html

Десетки загинаха, след като кола бомба се взриви на контролно-пропускателен пункт на град Хила, южно от столицата на Ирак Багдад. По официални данни, цитирани от Би Би Си, броят на жертвите е най-малко 47. Агенция Reuters съобщава, че загиналите са минимум 60. 39 от тях са цивилни, останалите са полицаи. Десетки са ранени. Атаката е станала малко след 9 ч. местно време, когато пред КПП е имало десетки автомобили. Случаите на насилие в Ирак се увеличават през последния месец. Самоубийствени атентати убиха повече от 100 души. За повечето от нападенията отговорност пое "Ислямска държава".

Иран осъди милиардер на съд заради корупция

http://www.mediapool.bg/iran-osadi-miliarder-na-sad-zaradi-koruptsiya-news246393.html

Иранският съд постанови смъртна присъда за иранския милиардер Бабак Занджани, след като го намери за виновен за корупция, нанесла щети на страната в размер на 2.8 милиарда долара, съобщи АФП, цитирана от БНР. Занджани стана известен по време на управлението на президент Махмуд Ахмадинеджад. Бизнесменът винаги успяваше да намери начин да вкара твърда валута в Иран, въпреки международните санкции срещу банките на страната.  Освен смъртната присъда, съдът постанови Занджани да върне на Иран присвоените пари. Занджани е собственик на базираната в ОАЕ компания “Соринет груп“, която има бизнес интереси в целия Близък Изток и Турция. Милиардерът притежава и авиокомпанията “Кешм ерлайнс“.

Агресивен рак на простатата може да се отключи при ниско ниво на витамин D

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556971

Ниското ниво на витамин D е добър индикатор за риска от по-агресивна форма на рак на простатата, сочат резултатите от изследване на учени от Северозападния университет в Чикаго, цитирани от ЮПИ. Резултатите потвърждават заключенията от предишни изследвания, които установиха, че пациенти с по-ниско ниво на витамин D могат да бъдат засегнати от по-агресивна форма на рак на простатата. Новото изследване обаче разкрива директна взаимовръзка. Петте навика, които най-често отключват рак

Петър Диков: Имаше натиск върху мен, но действах по закон и съвест

http://pik.bg/петър-диков-имаше-натиск-върху-мен-но-действах-по-закон-и-съвест-news496862.html

Петър Диков: Имаше натиск върху мен, но действах по закон и съвест

Натискът върху главния архитект няма как да не е силен. Много хора си представят преовластения главен архитект, но решенията не са негови, а на колективни органи. Няма как да няма натиск.

Това коментира по БНТ бившият главен архитект на София Петър Диков.

"Много от критиците ми са хора, на които не съм свършил работата, която са ми поискали. Аз не съм я свършил, защото или е била незаконна, или против моралните ми разбирания. Действал съм по закон и съвест", подчерта Петър Диков. 

Той уточни, че със сигурност вече му е по-леко, тъй като ангажиментите в Столична община искат здрава нервна система. "10 години за ужасно дълъг период, особено за една толкова ветровита позиция. Нещата, за които влязох в общината, ги свърших", заяви Диков. 

За новия главен архитект, той посочи, че съвети, които не са му поискани, не ги дава. 

"Който и да е той, ще бъда сравняван с мен, защото бях толкова време на позицията. Със сигурност, който и да е новият, ако иска от мен да чуе нещо полезно, аз съм на среща", добави бившият главен архитект. Той посочи, че е учуден, че тези, които са го критикували, не са се явили на конкурса. 

За Ларгото, заяви, че целият комплекс ще бъде завършен в рамките на март и подчерта, че София може да се гордее с него. 

Стилиян Петров се връща в треньорския щаб на "Астън Вила", твърди "Сън"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5345276

Бившият капитан на националния отбор Стилиян Петров ще се завърне в английския Астън Вила. Това твърдят медиите на Острова, информира Би Ти Ви.
Петров е един от най-уважаваните играчи на бирмингамския клуб, а в най-скоро време ще се завърне на "Вила Парк" като част от треньорския щаб, за да помага на първия отбор, разкрива вестник "Сън".
Бившият капитан на националния отбор Стилиян Петров ще се завърне в английския Астън Вила. Това твърдят медиите на Острова, информира Би Ти Ви. Петров е един от най-уважаваните играчи на бирмингамския клуб, а в най-скоро време ще се завърне на "Вила Парк" като част от треньорския щаб, за да помага на първия отбор, разкрива вестник "Сън".

Огнеборци за пети път вадят психично болна от горящия й дом в Полски Тръмбеш

https://www.24chasa.bg/Article/5345193

Огнеборци за пети път вадят психично болна от горящия й дом в Полски ТръмбешПожарникари от Полски Тръмбеш за пети път спасиха от овъгляване баба, която палела огън насред стаята на къщата си, за да се грее. Минути преди 20 часа в събота съседи се обадили на тел. 112, че от къща на ул."Христо Козлев" в града излизат пламъци и дим. Огнеборците пристигнали на мястото на инцидента и успели да измъкнат 73-годишната Йорданка,

Юнайтед се отказва от Моуриньо

http://www.cross.bg/yunaiited-tima-lyis-1500555.html

/КРОСС/Жозе Моуриньо почти сигурно няма да поеме Манчестър Юнайтед, тъй като шефовете на "Олд Трафорд" се опасяват, че той няма да дава път на младоците от школата, пише "Мирър". Специалния бе считан за сигурен нов наставник на "червените дяволи" в случай, че Луис ван Гаал бъде уволнен, но под ръководството на холандеца отборът стабилизира представянето си. Изданието твърди също, че ако все пак пътищата на ексцентричния специалист и тима се разделят, тогава вероятно Райън Гигс ще получи своя шанс да поеме тима, макар че няма опит. Фактът, че Жозе не обича особено много да налага юноши без опит в състава е основният довод Юнайтед да реши в крайна сметка да се откаже от намерението си да го ангажира. Юнайтед пък има гордата традиция да развива свои кадри и от 1937 година във всеки един мач има поне по един кадър на тима в групата, а тази традиция не се е разваляла от тогава. Роденият в Манчестър Маркъс Рашфорд е новата голяма надежда на тима и след като Луис ван Гаал му даде път в титулярния състав, той вече оправдава голямото доверие.    

България взе участие в Международното изложение за храни в Париж 2016

http://www.moreto.net/novini.php?n=315046

Днес е последният ден на Международното изложение на храни и селскостопанска продукция в Париж. 10 хиляди изложители от цял свят представиха най-добрите си продукти. Изложението се проведе за 53-и път, а България участва за шеста поредна година.

Заместник-министър: Ножът е опрял до кокала, реформата в МВР е крайно необходима

http://www.mediapool.bg/zamestnik-ministar-nozhat-e-opryal-do-kokala-reformata-v-mvr-e-kraino-neobhodima-news246392.html

“Ножът е опрял до кокала и реформите в МВР са крайно необходими“, каза в неделя заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев в интервю за БНР. “Реформите и промените винаги създават тревожност. От едно състояние, което е удобно и комфортно, се налага да се премине в едно състояние, което е неизвестно. Разговорът за реформите даде достатъчно ясно информацията, че законовите промени няма да засегнат доходите на служителите на МВР, а предвиждат механизми за подобряване на управлението в системата“, обясни Георгиев. В края на февруари синдикалните организации в МВР заплашиха да организират серия от “предупредителни протести“. Поводът е внасянето на проекта за промени в Закона за МВР (ЗМВР) в парламента. Предложенията, разработени от екипа на министър Румяна Бъчварова, предвиждат обезщетенията на пенсиониращите се в МВР да бъдат намалени от 20 на 12 заплати, както и свиване на годишния отпуск от 30 на 25 дни. Застъпена е и идеята на предшественика на Бъчварова Веселин Вучков всички служители без полицейски или пожарникарски функции да работят по условията в Закона за държавния служител. Само преди три месеца полицаите организираха безпрецедентни блокади в цялата страна по повод орязването на социалния им пакет. Сега темата с 20-те заплати при пенсионира се подема отново. “20-те заплати при пенсиониране не са достатъчно добър мотивационен механизъм служителите да работят по-добре. По-добре е служителите да бъдат добре платени докато работят, а не да чакат пенсионирането си, за да получат двайсет заплати“, каза Цвятко Георгиев. Според него служителите на различни равнища в МВР много добре разбират, че трябва да се направи реформа. “Има неща, които не могат да се отлагат. Отлагането им отново ще ни завърти в онзи омагьосан кръг МВР всяка година да иска актуализация на бюджета си“, каза той. С промените в закона управляващите предлагат като антикорупционна мярка да се предвиди възможност за проверка на обстоятелствата, които служителите на министерството описват всяка година в декларациите си за имущество и доходи. Законовите текстове прокарват идеята на Бъчварова за изваждане на несвойствени за МВР административни услуги от ведомството в ново държавно предприятие с наименование "Център за предоставяне на услуги". Идеята е приходите от таксите да отиват директно в бюджета на министерството, а не, както сега – в републиканския бюджет. Специалната куриерска служба пък ще бъде ликвидирана като структура на МВР, а служителите й ще бъдат преназначени в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Законопроектът предвижда още ГДБОП да може да извършва разследвания за трафика на мигранти и на каналджии. Досега службата имаше правомощия да разследва само трафик на хора с цел сексуална или трудова експлоатация.

Срещата за Банско ще се предава онлайн

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5345271


Заради големия обществен интерес, насрочената за 7 март среща за Банско ще може да бъде проследена онлайн от 11 часа на заглавната интернет страница на МОСВ, съобщават от пресцентъра на екоминистерството.
Целта на срещата е всички заинтересовани страни да опитат да намерят консенсусно решение по въпросите, свързани с управлението на ски зоната.
Заради големия обществен интерес, насрочената за 7 март среща за Банско ще може да бъде проследена онлайн от 11 часа на заглавната интернет страница на МОСВ, съобщават от пресцентъра на екоминистерството. Целта на срещата е всички заинтересовани страни да опитат да намерят консенсусно решение по въпросите, свързани с управлението на ски зоната.

Турция и Иран са готови да преодолеят различията си

http://www.investor.bg/drugi/338/a/turciia-i-iran-sa-gotovi-da-preodoleiat-razlichiiata-si-212555/

Двете страни постигнаха споразумение за сътрудничество за слагане на край на кръвопролитията в Сирия

Радан Кънев: Румънската антикорупционна система е ефективна, защото не подбира по цвят

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/06/2717684_radan_kunev_rumunskata_antikorupcionna_sistema_e/?ref=rss


Една от характеристиките на румънската антикорупционна кампания е, че тя не подбира по цвят, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в спор в студиото на БНР на юридически теми с бившия председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков. Това според него обяснява защо за 5-6 години румънската антикорупционна прокуратура надхвърли резултатите на италианската система.

Герджиков изрази мнение, че съдебната система в Румъния започва да се превръща в политически орган и удря срещу политически противници на най-високо равнище. Симптоматично според него е, че няма подобни удари на средно и ниско равнище, където също има корупция. Професорът даде пример с разстрела на Николае и Елена Чаушеску след края на комунистическия режим и обясни случващото се в правораздаването при северните ни съседи с народопсихология.

Радан Кънев обаче оспори тези изводи. Тезата, че в Румъния се цели разправа с политически противници не издържа, защото от началото на кампанията "Чисти ръце" вече са се сменили три управления, аргументира се той. Има осъдени политици на всички нива на изпълнителната и законодателната власт. Кънев изтъкна, че множество разследвания се водят срещу магистрати, а това показва, че корупцията в съдебната власт може да се бори отвътре.

Според Кънев нищо важно за съдебната система няма да видим в законопроекта, внесен от новия правосъден министър. С едно изключение - прекия избор на членовете на ВСС от съдийската и от прокурорската квота 

"Този първи пакет от промени в закона за съдебната власт цели единствено спазването на срокове и е доста ограничен по обхват. Няма нито един съществен, спорен, голям въпрос", отчете Радан Кънев.

"Големите въпроси за управлението на съдебната система, за разпределението на правомощията, за подбора и избора на ръководители в съдебната система ще се разглеждат доста по-късно, най-вероятно към края на годината, т.е. моделът, който ГЕРБ възприе - отлагане до дупка, е в ход", заключи Кънев. 

Да се противопоставят съд и прокуратура не е продуктивно, отбеляза проф. Герджиков. "Стана модерно да се хули съдебната система, идва ми в повече", призна той.

Професорът не отрече, че има "купуване" в правораздаването, но по-важно е според него да си изясним доколко е заразена системата. Според него една голяма част от магистратите са истински магистрати.

"У нас наистина има немалко хора, твърде странно и твърде много забогатели и трябва да е ясно кой откъде има тези средства", каза Огнян Герджиков.

На реплика на Радан Кънев, че при обществените поръчки има предварително и щателно нагласени такива, за да бъдат спечелени от неколцина олигарси, които никога не се конкурират помежду си, Герджиков отговори: "Има тежък, брутален картел на гърба на българския данъкоплатец, на гърба и на европейския данъкоплатец, от няколко фирми, които според популярния израз на господин Доган получават порциите на най-висше политическо ниво."
 

Румънската антикорупционна система е ефективна, защото не подбира по цвят, смята Радан Кънев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/06/2717684_rumunskata_antikorupcionna_sistema_e_efektivna/?ref=rss


Една от характеристиките на румънската антикорупционна кампания е, че тя не подбира по цвят, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в спор в студиото на БНР на юридически теми с бившия председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков. Това според него обяснява защо за 5-6 години румънската антикорупционна прокуратура, надхвърли резултатите на италианската система.

Герджиков изрази мнение, че съдебната система в Румъния започва да се превръща в политически орган и удря срещу...

Синът на загиналия свидетел срещу братя Галеви Пламен Миланов претърпя тежка катастрофа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5345254

Сериозен инцидент сполетя отново семейството на починалия основен свидетел срещу братя Галеви Пламен Миланов. Синът му Димитър Миланов е претърпял тежка катастрофа и е закаран по спешност в „Пирогов“ в критично състояние, предава struma.bg.
Произшествието е станало в Дупница, близо до Транспортната болница в града.
Сериозен инцидент сполетя отново семейството на починалия основен свидетел срещу братя Галеви Пламен Миланов. Синът му Димитър Миланов е претърпял тежка катастрофа и е закаран по спешност в „Пирогов“ в критично състояние, предава struma.bg. Произшествието е станало в Дупница, близо до Транспортната болница в града.

Черно море с нова издънка! Не можа да бие последния във Варна! Жоро Илиев пропусна дузпа (видео)

http://petel.bg/CHerno-more-s-nova-izdanka--Ne-mozha-da-bie-posledniya-vav-Varna--ZHoro-Iliev-propusna-duzpa--video-__147833

Черно море продължи черната си серия в „А” група. Футболистите на Никола Спасов не успяха да бият последния Монтана, и срещата на „Тича”...

Шеф от НАТО разкри коварния план на Путин за свалянето на Меркел

http://petel.bg/SHef-ot-NATO-razkri-kovarniya-plan-na-Putin-za-svalyaneto-na-Merkel-__147834

Москва води информационна война с цел отстраняването на канцлера на Германия Ангела Меркел от поста, твърди директорът на Центъра за стр...

Никола Спасов: Доволен съм от момчетата, търсеха успеха (видео)

http://petel.bg/Nikola-Spasov--Dovolen-sam-ot-momchetata--tarseha-uspeha--video-__147835

Наставникът на Черно море Никола Спасов остана доволен от показаното от момчетата му в мача с Монтана, въпреки че победата беше изпусната...

Даваме по 14 милиона годишно за охрана на пусти казарми

http://petel.bg/Davame-po-14-miliona-godishno-za-ohrana-na-pusti-kazarmi__147836

Близо 14 млн. лв. харчи годишно от бюджета си Министерство на отбраната за охрана на имоти с отпаднала необходимост. Това сочи справка, пред...

Очаква се засилен трафик към столицата и големите градове, предупреждава МВР

http://pik.bg/очаква-се-засилен-трафик-към-столицата-и-големите-градове-предупреждава-мвр-news496982.html

Очаква се засилен трафик към столицата и големите градове, предупреждава МВР

Създадена е организация за оптимално придвижване на връщащите се от празнично пътуване. През последния празничен ден, особено в следобедните часове, се очаква засилване на трафика по основните пътни артерии на страната и на входовете на големите градове, предупреждават от МВР.

От Пътна полиция припомнят на шофьорите да планират пътуването си в по-ранен час, да се движат със съобразена скорост и да не предприемат рисково изпреварване. Осигурено е полицейско присъствие и контрол по главните пътища и възловите места в страната, на участъците с интензивен трафик ще бъда разположени и допълнителни сили. Служителите на пътната полиция призовават за стриктно спазване на правилата за движение и толерантност на пътя. Към момента няма интензивно движение или задръствания.

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност от 10 до 16.30 часа ще има две ленти за движение в посока Перник - София на път I-1 /Е-79/. От 14 до 22 часа ще бъде ограничено движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътни направления.

Всички гранични пунктове работят при пълни капацитети, трафикът там е нормален. Осигурен е оптимален режим на работа на служителите от Главна дирекция „Гранична полиция“ за максимално облекчаване на пропускателния режим на граничните пунктове.

Вицеканцлерът: Тръмп е заплаха за икономиката

http://www.vesti.bg/sviat/vicekancleryt-trymp-e-zaplaha-za-ikonomikata-6050932

Габриел, който е и министър на икономиката и енергетиката на Германия, критикува десния популизъм

Шоколадът е полезен за мозъка

http://www.cross.bg/shokolad-razlichni-konsymirat-1500554.html

/КРОСС/Консумацията на шоколад може да подобри паметта, концентрацията и уменията за решаване на проблеми, твърдят изследователи. Те установяват, че хората, които консумират всякакъв вид шоколад поне веднъж седмично, демонстрират по-добри резултати по време на различни тестове, насочени към мозъчната активност, в сравнение с тези, които не консумират шоколад. Това най-вероятно се дължи на съединения, познати като „флаваноли", които се намират в изобилие в черния шоколад, но са по-малко в млечния и белия шоколад. Флаванолите са вид антиоксиданти, които могат да предотвратят или да забавят някои видове клетъчни увреждания. Те се откриват още в цитрусовите плодове, чаят и виното. Установено е, че те намаляват риска от развитие на деменция, помагат в борбата с излишното тегло и също така намаляват опасността от сърдечносъдови и ракови заболявания. Изследователите от Университета на Южна Австралия използват данни от предишно проучване, което проследява 1000 души за период от над 30 години, през които се измерват различни показатели на здравословното състояние.    

Най-усъвършенстваните роботи през 2016г.

http://pik.bg/най-усъвършенстваните-роботи-през-2016г-news496857.html

Най-усъвършенстваните роботи през 2016г.

Колко близо сме до създаването на съвършения робот? За последните години напредъка в тази област е толкова голям, че у мнозина дори се поражда страх дали бъдещето на човечеството един ден няма да бъде застрашено от супер интелигентни роботи.

От Tech Radar са решили да ни разкажат за шест робота, за да разберем колко далеч са стигнали учени и инженери и дали сценариите от научно-фантастичните филми могат да станат реалност.

Robo-Olympics

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) разработват роботи, които могат да маневрират и да правят различни неща вместо хората. Целта е един ден те да се пращат там, където хората не могат да отидат, като райони с радиоактивно замърсяване например.  Тези роботи могат да  влизат и излизат от автомобили, да отварят врати, да работят с електрически инструменти и да се изкачват и слизат по стълби.

NAO роботи

NAO роботите са програмируеми роботи, създадени от Aldebaran Robotics. Изумителното при тях е, че не са им чужди дори някои човешки качества като самосъхранение и доверие. Когато им се даде заповед да продължат след като достигнат до ръба на масата например, роботите очарователно отказват, докато някой не им обещае, че ще ги хване.

Четириноги роботи

Boston Dynamics е компания закупена от Google, която е известна със своите четириноги роботи. Тази Коледа компанията показа снимка на шейна на Дядо Коледа теглена от роботизирани елени. Закачливо кръстени Spot, и наподобяващи куче, те са най-новите в поредицата от бягащи и скачащи роботи на компанията.

Бармани-роботи

Корабът Quantum of the Seas е притежание на круизната компания Royal Caribbean. Една от атракциите на този луксозен кораб е така нареченият „BIONIC BAR”, където поръчките на пасажерите се приемат от барман-робот.

Atlas

Човекоподобният робот Atlas е висок 175 см, тежи 81,6 кг и може да подвига предмети до 4,5 кг. Той е разработен от Boston Dynamics и действията му са точно като тези на човек – може сам да си отваря вратата, за да се поразходи навън. Освен това, Atlas е в състояние да ходи изправен върху сняг, чакъл и лед.  

Робот с реалистично човешко лице

Hanson Robotics са разработили робот с прозвището Hans, който може да ви обърка дали е човек или робот. Благодарение на своите движещи се вежди, гъвкави бузи, човекоподобна брадичка и подвижни очи, този робот дори и от близко разстояние може да бъде сметнат за човек. Нещо повече, Hans е в състояние да ви проследи с очите си и дори да имитира, че иска да ви каже нещо.

Източник: digital.bg

 

Намериха убита самотна баба, била и изнасилена

https://www.24chasa.bg/Article/5345250

Намериха убита самотна баба, била и изнасиленаВъзрастна жена на 84 години бе открита в безпомощно състояние в дома си в село Медникарово, община Гълъбово. Извиканият екип на Спешна помощ само констатирал смъртта й, съобщиха днес от полицията в Стара Загора. Баба Каля Добрикова живеела сама след смъртта на съпруга си преди 2 години, разказват в Медникарово.

Жекова завърши пета във второто състезание във Вейзона

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/06/2717690_jekova_zavurshi_peta_vuv_vtoroto_sustezanie_vuv_veizona/?ref=rss


Александра Жекова завърши на пето място в дисциплината сноубордкрос от Световната купа по сноуборд във Вейзона (Швейцария).

Българката, която вчера спечели първото състезание в швейцарския зимен център, без проблеми стигна до големия финал. Тя победи в четвъртфиналната си серия и завърши на трето място във втория полуфинал.

На финала Жекова се движеше трета по средата на дистанцията, но след това беше изпреварена и финишира пета.

Победителка стана италианката...

Създават туристическа полиция?

http://www.moreto.net/novini.php?n=315047

Туристическа полиция ще следи, дали хотелите и спа центровете спазват изискванията за стандарт и дали лъжат клиентите. Идеята за създаване на подобна инспекция е заложена в проекта за промени в Закона за туризма. Идеята за създаване на т.

Евгени Янчовски: Още не съм получил премията си за шампионската титла през 1986 година

https://www.24chasa.bg/Article/5344022

Евгени Янчовски: Още не съм получил премията си за шампионската титла през 1986 годинаПрез цялата си кариера играх само с номер 8, но не ревнувам от Стоичков, той е голям футболист Евгени Янчовски е роден на 5 септември 1939 г. в с. Търнава, община Бяла Слатина, Врачанска област. Първо играе футбол в "Ударник" /София/, а като войник - в "Балкан" /Ботевград/ и "Левски" /Карлово/. Футболист на "Берое" от 1960 до 1974 година.

Приеха в болница младата актриса Лина Дънам

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556970

Лина Дънам, звездата и създателка на хитовия сериал "Момичета", излъчван от НВО, ще бъде подложена на операция, след като е получила спукване на киста на яйчника, предадоха световните информационни агенции. 29-годишната актриса е постъпила в болнично заведение в събота, се посочва в изявлението, направено от говорителката й Синди Бергер. Лина Дънам страда от ендометриоза - заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се разраства извън нея. Говорителката на актрисата напомня, че Дънам е говорила достатъчно открито за здравословн...

Рака въстана срещу "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/Article/5345255

Рака въстана срещу "Ислямска държава"Жителите на град Рака, който бойците от терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) са определили за своя столица, въстанаха срещу ислямистите и издигнаха флагове на правителството на Сирия в няколко квартала, съобщи агенция Sputnik, цитирана от фокус. Националните флагове на Сирия се появили на сгради в 5 квартала на Рака,

5 имейл приложения, които могат да заместят пощенската ви кутия

http://pik.bg/5-имейл-приложения-които-могат-да-заместят-пощенската-ви-кутия-news496856.html

5 имейл приложения, които могат да заместят пощенската ви кутия

Откакто смартфоните и таблетите изместиха настолните компютри и лаптопите и станаха нашият основен избор за вършене нa ежедневните ни задачи, мобилните имейл приложения процъфтяват.

Решихме да ви представим списъка на Mashable, съдържащ 5 имейл приложения, които може да ползвате вместо Mailbox.

1. Outlook

Outlook е едно от най-добрите имейл приложения за iOS и Android. Услугата е много известна, но поддържа много повече функции, отколкото вероятно сте си представяли. Вече сме ви показвали 5 трика за по-успешна работа с Microsoft Outlook.

2. Spark

Приложението за iOS е напълно безплатно, с приятен дизайн, много адаптивно и има функции като аларма за четене на съобщения по-късно.

3. Inbox

Най-новото приложение за електронна поща на Google има за цел да направи тази услуга по-интелигентна. То е достъпно за iOS и Android и ще ви помогне да се съсредоточите върху имейлите, които са най-важни за вас.

4. Airmail

Можете да персонализирате почти всяка функция на приложението, от това как вашата пощенска кутия изглежда до това, което се случва със съобщенията ви след отварянето им. Освен това лесно можете да изпращате имейли до вашия календар, приложения за списъци със задачи или акаунти в облачните услуги.

5. Gmail

Gmail е едно от най-добрите приложения за електронна поща, което открива спам. Това може значително да намали времето, което прекарвате в пресяване на нежеланите съобщения.

Източник: digital.bg

ТИР отсече електрически стълбове в Осенец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5345253

ТИР отсече два стълба в разградското село Осенец, но за късмет инцидентът се размина без пострадали хора.
Инцидентът е станал към 3 часа в събота. Товарен автомобил "Рено Премиум" с полуремарке, управляван от 62-годишен мъж от град Сливен излязъл от пътя и отнесъл стълбовете. Предполага се, че камионът, който бил на търговищка фирма,
ТИР отсече два стълба в разградското село Осенец, но за късмет инцидентът се размина без пострадали хора. Инцидентът е станал към 3 часа в събота. Товарен автомобил "Рено Премиум" с полуремарке, управляван от 62-годишен мъж от град Сливен излязъл от пътя и отнесъл стълбовете. Предполага се, че камионът, който бил на търговищка фирма,

ВАЖНО! Опасен мъж, който заговаря доверчиви девойки, броди в центъра на София

http://pik.bg/важно-опасен-мъж-който-заговаря-доверчиви-девойки-броди-в-центъра-на-софия-news496977.html

ВАЖНО! Опасен мъж, който заговаря доверчиви девойки, броди в центъра на София

Опасен мъж, който заговаря доверчиви девойки, броди в центъра на София. За това сигнализират потребители във Фейсбук с молба снимката му да бъде разпространявана.

Ето какво пише жената, която е забелязала подозрителния тип:

„ВАЖНО! Този човек броди из центъра на София и заговаря млади момичета. Казва, че не е от София, че работи като международен шофьор и винаги пита за “Change бюро” и моли момичетата да дойдат с него, за да му покажат къде има.

После обаче се опитва да ги заведе нанякъде, където вероятно чакат и други мъже, защото постоянно говори по телефона с някого, който му дава много зор. Може да се занимават с трафик на момичета, може да ги изнасилват и обират… Не знам. Но се пазете от него!

За първи път го срещнах преди 3 години, но успях да му се измъкна, защото осъзнах, че ме баламосва и че ме води нанякъде. Не ми се мисли какво се случва с твърде доверчивите девойки. Надявам се да не са много и да не му се получава номерът.

Преди година го срещнах отново и го проследих. Видях как три момичета не му се вързаха и си продължиха по пътя, но четвъртото тръгна с него. Нямах много време и възможности за действие, но успях да я предпазя. За жалост, той избяга много бързо. Сигнализирах в полицията и им дадох много подробни описания. Те не се впечатлиха особено, но ми благодариха и казаха, че ще го имат предвид...

Вчера го видях отново и успях да го снимам! Публикувам и подробно описание, за да можете да го разпознаете възможно най-бързо, ако го видите: ръст около 165 см, руса коса, червено лице, жълти и изгнили зъби, много светлосини очи, винаги е облечен горе-долу официално, често е с риза и сако, но на тази снимка е с някакво яке. Винаги пита за едно и също, сценарият е винаги еднакъв.

Моля ви, нека си помогнем като разпространим тази информация из Фейсбук. Споделяйте, за да са все повече хора информирани! Благодаря!”.

От снимките става ясно, че мъжът често кръстосва в района на столичните улици „Георги Раковски” и „Георги Бенковски”. Наблизо по бул. „Дондуков” действително има доста чейндж бюра. Въпреки че наблизо е булевардът, наоколо има множество малки улици, стари сгради с дворове и странични входове. 


Авторката уточнява, че снимките не са с много добро качество, но косата на мъжа действително е много светло кестенява, почти руса. 
 

 

ЦСКА мина безпроблемно и през "Чепинец" във Велинград

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/06/2717688_cska_mina_bezproblemno_i_prez_chepinec_vuv_velingrad/?ref=rss


ЦСКА продължи победния си ход във В група, като този път се справи с 4:0 при гостуването на "Чепинец" във Велинград. 

Въпреки че след първото полувреме червените водеха само с 1:0, те стигнаха до поредната си убедителна победа без допуснат гол.

Първият гол в двубоя падна относително късно - чак в 39-ата минута, но причината беше в двете отменени попадения на червените по-рано.

Още в шестата минута съдиите не зачетоха гол на Момчил Цветанов заради засада. В...

Новото "Рено Сценик" предлага непознати за сегмента екстри

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/03/06/2717626_novoto_reno_scenik_predlaga_nepoznati_za_segmenta/?ref=rss


Двадесет години след изобретяването от "Рено" на сегмента на компактните многофункционални автомобили с първото поколение на "Сценик" днес компанията преосмисля концепцията с новото поколение на модела. Автомобилът е с 4 см по-дълъг от предшественика (4.41 метра), като междуосието е с 3.2 см. по-голямо (2.74 м). Височината е повишена с 1.3 см (1.65 м), а просветът с 4 см (вече 17).

Сред уникалните за сегмента предложения са двуцветната конфигурация на купето, 20-цоловите алуминиеви...

29 абсурдни и смешни снимки, които някога сте виждали

http://www.bnews.bg/article-149496

Дори да си мислите, че вече сте виждали всичко, тези снимки със сигурност ще успеят да ви изненадат или поне да ви разсмеят.

Тежка катастрофа с ранени на пътя Русе-Плевен

http://www.cross.bg/ryse-pleven-putya-katastrofa-1500553.html

/КРОСС/Тежка катастрофа стана на пътя Русе-Плевен. Две леки коли са се сблъскали в участъка между село Гривица и Славяново, пише bTV. Сигналът е подаден малко след 08:00 часа сутринта. По първоначални данни двама души са по-тежко пострадали. Полицейски екип е разрязал ламарините на автомобила, за да ги извадят. До обяд движението в двете посоки беше ограничено, но вече е възстановено.  

Възрастна жена убита в дома си в старозагорско село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5345251

Криминалисти на РУ – Гълъбово работят по разкриването на тежко криминално престъпление, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Стара Загора, цитиран от Фокус.
Вчера в полицията бил получен сигнал за намерена в дома ѝ в село Медникарово 84-годишна жена в безпомощно състояние. Веднага са изпратени полицейски екипи и Бърза помощ.
Криминалисти на РУ – Гълъбово работят по разкриването на тежко криминално престъпление, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Стара Загора, цитиран от Фокус. Вчера в полицията бил получен сигнал за намерена в дома ѝ в село Медникарово 84-годишна жена в безпомощно състояние. Веднага са изпратени полицейски екипи и Бърза помощ.

Страшна инфекция, предавана по полов път, плъзна из Бургас

http://petel.bg/Strashna-infektsiya--predavana-po-polov-pat--plazna-iz-Burgas__147831

Хламидиална инфекция, наречена още „тихата епидемия”, плъзна из Бургас, съобщи flagman.bg. Тя се предава по полов път и засяга както мъже, така...

Почина братът на Волен Сидеров - доц. д-р Пламен Сидеров

http://petel.bg/Pochina-bratat-na-Volen-Siderov---dots--d-r-Plamen-Siderov-__147832

В събота е починал доц. д-р Пламен Сидеров, брат на лидера на "Атака" Волен Сидеров, съобщи телевизия "Алфа", цитирани от 24 часа. По неофиц...

Меркел в интервю за „Билд”: Не променям курса, ситуацията е нова

https://www.24chasa.bg/Article/5345246

Меркел в интервю за „Билд”: Не променям курса, ситуацията е новаВ Унгария бежанците бяха в опасност, затова ги приех, в Гърция те са защитени, казва канцлерката Седмица преди съдбовни за Германия местни избори германският канцлер Ангела Меркел даде интервю за най-четения в страната и Европа вестник – таблоидът „Билд”. В него тя защити политиката си в бежанската криза и подчерта, че не променя курса си,

Десетки варненци посетиха храмовете в града на Месни заговезни

http://www.moreto.net/novini.php?n=315045

Десетки варненци посетиха църквите и храмовете във Варна на Месни заговезни, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. На днешния ден православната църква отбелязва неделята преди Сирни заговезни като Неделя Месопустна или Месни заговезни.

Словакия е пред политическа криза след парламентарния вот

http://www.mediapool.bg/slovakiya-e-pred-politicheska-kriza-sled-parlamentarniya-vot-news246391.html

Партията на премиера на Словакия Роберт Фицо спечели парламентарните избори в страната, но с резултат, който няма да й позволи да формира самостоятелно управление. Партията на Фицо“Смер - социална демокрация“ заложи в предизборната кампания на множество популистки ходове, включително засилена антиимигрантска реторика и въвеждане на безплатни превози с влак за студентите и пенсионерите. В крайна сметка управляващата партия печели 28.7% подкрепа, което е доста над резултата на останалите формации в страната, но много по-малко от очакваните 35% според предварителните проучвания. Данните са при обработени 91% от избирателните райони. Резултатите от парламентарния вот показват, че най-малко осем политически групи могат да спечелят места в новия парламент. Изборите в Словакия са наблюдавани много внимателно от Брюксел, защото страната трябва да поеме ротационното председателство на Европейския съюз през юли. Преди изборите премиерът се надяваше да управлява с един по-малък коалиционен партньор. След вота той прогнозира, че изграждането на управляваща коалиция в бъдещия силно фрагментиран парламент ще отнеме време и ще бъде трудна задача, като се имат предвид “сложните” изборни резултати. “Като партия, която спечели изборите, сме длъжни да се опитаме да изградим едно смислено и стабилно правителство. Това няма да бъде лесно, казвам го съвсем ясно”, каза Фицо. Премиерът на Словакия отхвърля мултикултурализма като “фикция” и обеща да не приема квотите за разпределяне на бежанците в ЕС. Ако Фицо не успее да събере кабинет, група дясноцентристки партии могат да се опитат да формират широка, но нестабилна коалиция. Опозицията описва премиера като популист, който пренебрегва необходимостта от реформа в образованието и здравеопазването. Въпреки това повечето опозиционни партии в страната са съгласни с твърдите позиции на Фицо по отношение на бежанците от Сирия.

Заснеха октопод призрак на дъното на Тихия океан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5345247

Уред за подводно изследване е заснел "приличащ на призрак" октопод, който принадлежи към непознат досега вид. Октоподът е открит на дъното на Тихия океан, близо до Хавай, предаде Ройтерс, цитиран от Фокус. Млечнобялото същество, което бе кръстено от потребителите на социалните мрежи „добрия дух Каспър",

Дилма Русеф подкрепи Лула, посети го в дома му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5345231

Бразилският президент Дилма Русеф посети предшественика си Луис Инасио Лула да Силва само ден, след като той беше разпитван за мащабен корупционен скандал с държавната петролна компания „Петробраз“, съобщиха агенциите.
Тя се появи с Лула на терасата на апартамента му и помаха хилядите хора, които са се събрали отдолу.
Бразилският президент Дилма Русеф посети предшественика си Луис Инасио Лула да Силва само ден, след като той беше разпитван за мащабен корупционен скандал с държавната петролна компания „Петробраз“, съобщиха агенциите. Тя се появи с Лула на терасата на апартамента му и помаха хилядите хора, които са се събрали отдолу.

"Айнтрахт" (Франкфурт) уволни треньора Армин Фее

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/06/2717679_aintraht_frankfurt_uvolni_trenyora_armin_fee/?ref=rss


Закъсалият отбор "Айнтрахт" (Франкфурт) уволни старши треньора Армин Фее, след като отборът записа седем мача без победа и влезе в зоната на изпадащите. 

Фее, който изведе "Щутгарт" до титлата през 2007 г., пое поста през юли с договор за две години. Но след равенството 1:1 срещу "Инголщад" ръководството на клуба реши да го прекрати предсрочно.

"Раздялата е много трудна за нас, защото Армин Фее имаше доверието ни до момента", заяви изпълнителният директор на клуба Хериберт...

Започват съдбовни избори в Германия

http://www.cross.bg/izbori-provintzii-germaniya-1500552.html

/КРОСС/Седмица преди съдбовния за Германия местен вот в три провинции в Хесен започнаха комунални избори. В 447 общини в германската провинция жителите избирит местни органи на властта. Резултатът се смята за индикатор и за изборите в Баден-Вюртемберг, Сакксония- Анхалт и Райнланд-Пфалц идната седмица. Досега не е имало избори с по-неясен краен резултат, при които дори социологическите агенции отказват да правят прогнози за изхода. Германия е на кръстопът за бъдещето си управление и от това кой ще спечели на комунално ниво в Хесен и на местните избори в другите три провинции до голяма степен зависи в каква посока ще отиде курсът на управление в бъдеще. Над 50% от избирателите обаче все още не са решили за кого да дадат гласа си, което прави всяка социологическа прогноза твърде нестабилна. Затова и социологическите агенции, публикуващи резултати всяка неделя, предупредиха, че този път те са само ориентировъчни. Въпреки това се забелязва известно стабилизиране в настроението на избирателите и въпреки че бежанската криза е решаваща за изхода във всички провинции, все повече германци смятат, че страната ще се справи с нея. В източната Саксония- Анхалт така смятат над 50% от запитаните, а западните Райнланд-Пфалц и Баден-Вюртемберг броята на оптимистите надхвърля две трети.  

Две деца, жена и мъж ранени тежко при удар до Плевен

https://www.24chasa.bg/Article/5345242

Две деца, жена и мъж ранени тежко при удар до ПлевенДве деца са приети в тежко състояние в университетската болница в Плевен сред жестока катастрофа сутринта в неделя. Децата са стабилизирани. Лекарите полагат всички усилия да ги спасят. С опасност за живота в реанимацията са млада жена и мъж от ударената кола. С множество наранявания и травми двамата са в критично състояние,

Искат туристическа полиция да следи хотелите

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/iskat-turisticheska-policiia-da-sledi-hotelite-6050931

Според част от бранша обаче промените в закона дават прекалено големи правомощия на държавата

Синът на загиналия свидетел срещу Галеви Пламен Миланов катастрофира

https://www.24chasa.bg/Article/5345234

Синът на загиналия свидетел срещу Галеви Пламен Миланов катастрофираНова трагедия сполетя семейството на починалия при неясни обстоятелства таксиметров бос от Дупница Пламен Миланов. 20-годишният му син, студент в Американския университет Димитър Миланов е закаран по спешност в "Пирогов" в критично състояние след катастрофа с пистов мотор, пише struma.bg. Инцидентът станал в Дупница близо до Транспортна болница.

Новият състав на ключова комисия предизвика трусове и скандали сред Реформаторите

http://pik.bg/новият-състав-на-ключова-комисия-предизвика-трусове-и-скандали-сред-реформаторите-news496965.html

Новият състав на ключова комисия предизвика трусове и скандали сред Реформаторите

Новият състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предизвика трусове и скандали сред парламентарните партии. Най-голяма отново е драмата в Реформаторския блок (РБ), пише в актуален анализ Епицентър.бг.

Там дълго време за фаворит бе сочен Мартин Димитров. Той е от гражданската квота, но в момента плътно стои зад опозиционера Радан Кънев и затова в РБ твърдяха, че на практика ДСБ ще наложат свой претендент за член на ключовия регулатор. Самият Димитров бе един от инициаторите за спешна и пълна промяна на Закона за защита на конкуренцията и един от видните борци срещу монополите и картелите.

В последния момент обаче стана ясно, че той е изпаднал от играта, но Меглена Кунева има претенции да наложи свой претендент. От „Движение България на гражданите“ упорито тикаха напред председателя на Контролния съвет на формацията си Николай Вълков, но от СДС успяха да спрат поредния властови щурм на новия образователен министър и вицепремиер. Сините обвинили ДБГ, че започват да преяждат с власт за сметка на останалите партии в Блока. Напомнили им и че участието им във властта е непропорционално на изборните им резултати. Не им спестили и трудния избор на Кунева за образователен министър, който висеше на косъм до последния момент. Хората на Божидар Лукарски в крайна сметка са наложили своя човек – Красимир Витанов, като обща кандидатура на РБ за член на КЗК.

Драма има и в Патриотичния фронт. В края на миналата седмица между лидерите на ВМРО и НФСБ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов е възникнал спор за номинацията. Неочаквано Симеонов предложил кадъра на РЗС – бившия депутат и настоящ адвокат Емил Василев. Каракачанов остров възразил, настоявайки двете партии да застанат зад зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев. В крайна сметка Симеонов е отстъпил и оттеглил номинацията на Емил Василев.

След фалстарта на кандидатурата му, Василев разказа във „Фейсбук“ за неудачите си. Той припомни, че в момента е адвокат на Патриотичния фронт по изборните дела за кмет на Пловдив (там Славчо Атанасов не успя да се пребори с кандидата на ГЕРБ Иван Тотев).

“Г-н Симеонов ми заяви, цитирам: "НФСБ иска в КЗК да влезе поне един некорумпиран човек". По принцип приех предложението, тъй като малцина знаят, че съм дългогодишен университетски преподавател по антимонополно право и защита на конкурентни отношения /8 години в НБУ/ и автор на десетки експертни статии и монографии в тази област още от 1996 г.”, пише в профила си в социалната мрежа Василев. Той разказва, че Валери Симеонов предпочел да изтегли номинацията му и определя отпора на Каракачанов като необясним.

В „патриотичния“ спор очевидно е надделял лидерът на ВМРО, тъй като в крайна сметка Фронтът е внесъл кандидатурата на зам.-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев.

В БСП също има търкания около КЗК. Социалистите не успяха да стигнат до единна номинация и взеха соломоновското решение да играят с двама претенденти. „Така на практика ще оставим ГЕРБ и Реформаторите да изберат нашия представител“, коментираха депутати от левицата. В битка за регулатора ще влязат бившият зам.-министър на икономиката и ексшеф на столичната организация Анна Янева. Тя е номинирана от софийските депутати Жельо Бойчев, Георги Свиленски и Стоян Мирчев. Други 11 народни представители от БСП са застанали зад Кирил Добрев.

Разнобой има и в парламентарната група „Български демократичен център“. Там хората около Христо Ковачки предлагат възпитаничката на ВТУ „Свети Свети Кирил и Методий“ Калина Павлова. Земеделците на Румен Йончев и депутатите около Светлин Танчев залагат на Стамен Гърбелов, който е завършил право в Мадрид. Гърбелов и в момента работи в КЗК, където е шеф на Дирекция „Нелоялна конкуренция и злоупотреба с по-силна позиция на договаряне“.

Единни са ГЕРБ, ДПС и АБВ. От движението залагат на бившия конституционен съдия Пламен Киров. Той беше шеф на Правния съвет на президента Георги Първанов.

От АБВ са номинирали зам-председателя на Общинския съвет във Велико Търново Николай Илчев, който е юрист. Той не успя да се пребори за кметския пост в старопрестолния град.

„Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ за председател на КЗК. Номинацията ни за член на регулаторния орган е Георгица Стоянова“, потвърди председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. От партията очакват Желязков да бъде избран.

Членовете на КЗК са седем с 5-годишен мандат.

Двама са с опасност за живота след катастрофата на пътя Плевен-Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556969

Мъж и жена са с опасност за живота след пътния инцидент, който стана тази сутрин на Главен път Плевен-Русе в участъка вежду село Гривица и разклона за град Славяново. При инцидента тежко са пострадали и две деца, като състоянието им е стабилно. По първоначална информация, децата са се возели в колата на мъжа и жената. Всичките пострадали са настанени в Реанимацията на УМБАЛ-Плевен, уточниха от пресофиса на Университетската болница. Катастрофата,  при която са се сблъскали два леки автомобила е станала около 7:30 часа на 6 март като движението п...

"Празнични герои" отваря гореща линия за записване на семейства в нужда

http://pik.bg/празнични-герои-отваря-гореща-линия-за-записване-на-семейства-в-нужда-news496851.html

"Празнични герои" отваря гореща линия за записване на семейства в нужда

В понеделник започва работа гореща телефонна линия за записване на семейства в нужда, съобщават от неправителствената организация "Празнични герои". 

Всеки може да препоръча семейство, което да получи пакет с хранителни продукти и да превърне Великден в истински празник. Ако познавате такова семейство, не се колебайте да го регистрирате, призовават от организацията. 

Всяка пролет и всяка зима, през последните четири години, доброволците раздават пакети с храна на социално слаби семейства и граждани. От утре до 21 март се приемат регистрации на телефон 088 588 55 55 или в сайта на "Празнични герои".

 

Боксови ръкавици откраднаха от спортен клуб в Исперих

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556967

Крадци разбили и обрали спортния клуб „Херкулес” в Исперих – съобщава от ОДМВР-Разград. Между 27 февруари и 4 март била взломена входната врата на помещение, обособено за склад в бившата борцова зала. Задигнати са боксови ръкавици, боксов чувал и други спортни принадлежности. Щетите от взломната кражба са в процес на уточняване.   По случая се води разследване....

В Исперих измъкнаха 420 м. кабели

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556966

Телефонни кабели с обща дължина 420 метра са били срязани и откраднати в Исперих – съобщават от ОДМВР-Разград. Между 1.00 и 4.00 часа на 4 март по улица „Васил Левски” крадците последователно отворили капаците на три шахти, собственост на БТК. С техническо средство срязали и измъкнали двата кабела. Нанесените щети са в процес на изясняване.   По случая се води досъдебно производство....

Създават туристическа полиция

http://society.actualno.com/syzdavat-turisticheska-policija-news_527124.html

Туристическа полиция ще следи дали хотелите и спа центровете спазват изискванията за стандарт и дали лъжат клиентите. Идеята за създаване на подобна инспекция е заложена в проекта за промени в Закона за туризма. Идеята за създаване на т.нар. туристически инспекторат, който някои нарекоха туристическа полиция е да се вменят по-големи правомощия на новото министерство на туризма. Тъй като и в момента този контрол се извършва, но от Комисията за защита на потребителите. Новият контролен орган би

Германският вицеканцлер: Тръмп и Льо Пен са опасност за света

http://europe.actualno.com/germanskijat-vicekancler-trymp-i-lio-pen-sa-opasnost-za-sveta-news_527125.html

Вицеканцлерът на ФРГ Зигмар Габриел остро разкритикува американския милиардер Доналд Тръмп, претендент за кандидатурата на Републиканската партия за президент на САЩ. И Доналд Тръпм, и Марин Льо Пен (водачката на крайнодесния Национален фронт във Франция), и Герт Вилдерс (холандски крайнодесен политик) – всички тези десни популисти са заплаха не само за мира и социалното единство, но и за икономическото развитие, казва Габриел в интервю, публикувано днес в „Билд ам Зонтаг“, пр

Австрия отказва квотите за бежанци

http://offnews.bg/news/n_1/n_625249.html

Австрия отказва да участва в разпределението на мигрантите от квоти, заяви министърът на отбраната Ханс Петер Доскозил, цитиран от Reuters. По думите му, страната и сега си върши работата и приема много бежанци. „Ние вземаме лъвски дял от мигрантите и ще приемем 37 500 лица, търсещи убежище, само през тази година“, каза австрийският министър. „Сега призоваваме и другите да си свършат работата. Защо Австрия да взема бежанци от Гърция? Това ще даде погрешен сигнал“, каза Доскозил. Министърът посочи, че другите страни, които получават средства от фондовете на ЕС, също следва да изпълнят своята роля и да помогнат за решаването на трудната ситуация в Гърция, където хиляди бежанци са блокирани на границата с Македония.

От кола отмъкнаха айфон за 1650 лв.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556964

„Айфон 6”, собственост на 33-годишен мъж, е откраднат от колата му – съобщават от ОДМВР-Разград. Товарният „Грейт Уол” с русенска регистрация бил паркиран по улица „П.Волов” в град Исперих. Скъпата вещ изчезнала между 20.45 и 21.00 часа на 4 март, докато мъжът бил в дома си. Нанесената щета възлиза на 1 650 лева.   По случая е образувана проверка....

СОУ ”Братя Каназиреви” в Разлог участва в състезанието Spelling Bee

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556944

Двама ученици от СОУ "Братя Каназиреви" в Разлог се класираха за регионалния кръг  на състезанието Spelling Bee. Габриелла Илиева се класира на първо място в училищния кръг на шестото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 1 март в "СОУ Братя Каназиреви". Достоен опонент на Габриелла бе Александър Огнянов, който се класира на второ място, след като момичето спелува правилно думата stride и го победи. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 26 март в Благоевг...

ТИР отсече два стълба в Осенец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556963

ТИР отсече два електрически стълба по улица „Девети септември” в разградското село Осенец – съобщават от ОДМВР-Разград. Произшествието е станало около 3.00 часа на 5 март. Товарният автомобил „Рено Премиум” с прикачено полуремарке, собственост на търговищка фирма, бил управляван от 62-годишен мъж от град Сливен. Водачът изгубил контрол над превозното средство, излязъл вдясно от пътя и се блъснал последователно в два стълба на електропреносната мрежа. Взетата на място проба за алкохол е отрицателна. Мъжът не е пострадал, нанесени са значителни ...

Български животновъди на ръба на оцеляването

http://www.moreto.net/novini.php?n=315044

Български животновъди са на ръба на оцеляването. Занимаващите се с отглеждане на животни от Благоевградско са недоволни от отношението на държавата към труда им. Липсата на пазар за продукцията им и неправилното разпределяне на земите за паша, са само част от проблемите.

Осъдиха на смърт милиардер в Иран

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556965

Влиятелният ирански бизнесмен милиардер Бабак Занджани днес беше осъден на смърт за корупция и присвояване на средства, съобщиха Франс прес и ТАСС, като се позовават на агенция ИРНА. Занджани е ръководител на корпорацията "Соринет груп", притежаваща активи в Турция, ОАЕ и Малайзия. Той беше арестуван на 30 декември 2013 г. по обвинение в нанасяне на щети на държавата чрез финансови манипулации и корупция. Според прокуратурата той е присвоил 2,8 милиарда долара, получени от неофициална продажба на петрол, заобикаляйки международните санкции срещ...

Георгиев: Реформата в МВР е неизбежна

http://www.cross.bg/georgiev-dostatuchno-slyzhitelite-1500551.html

/КРОСС/Реформата в МВР е неизбежна. Това заяви в „Неделя 150" по БНР заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев. Те винаги създават тревожност. Разговорът за тях даде достатъчно информация, че законовите промени няма да засегнат доходите на служителите на МВР, а предвиждат механизми за подобряване на управлението в системата, обясни той. Ножът е опрял до кокала и реформите в МВР са крайно необходими. 20-те заплати при пенсиониране не са достатъчно добър мотивационен механизъм служителите да работят по-добре, подчерта заместник-министърът. И изтъкна, че трябва служителите да бъдат по-добре платени докато работят, а не да чакат пенсионирането си, за да получат 20 заплати. Подобряването на условията за труд тук и сега е достатъчно добър мотивационен механизъм... Служителите на различни равнища в МВР много добре разбират, че трябва да се направи реформа. Има неща, които не могат да се отлагат. Отлагането им отново ще ни завърти в онзи омагьосан кръг МВР всяка година да иска актуализация на бюджета си", коментира той. Георгиев коментира и военното учение, провело се вчера на КГПП "Кулата". "Подготвеността трябва да се изпробва в симулативна среда, с разработването на сценарии, за да може при реална ситуация да сме по-добре подготвени, защото при такива учения се показват слабите страни, действията на отделните структури могат да бъдат стиковани, за да няма изненади в реална ситуация", обясни министърът

Илиана Беновска към Ахмед Доган и Михаил Миков: Не е ли време за единение и широка коалиция?

http://pik.bg/илиана-беновска-към-ахмед-доган-и-михаил-миков-не-е-ли-време-за-единение-и-широка-коалиция-news496962.html

Илиана Беновска към Ахмед Доган и Михаил Миков: Не е ли време за единение и широка коалиция?

„Във време на война се опитвам да реша противоречията с дипломация. Ако не успея, печеля войната.“ Това е уникална по своята мъдрост мисъл. Кой е авторът - няма значение, защото е приложима и към живота на един министър-председател, и към живота на една обикновена домакиня. В Европа е „време разделно“ – ще видим на 7 март, на извънредното съвещание на върха в Европа, дали, европейските лидери ще проявят здрав разум и ще се хванат за ръце… От необявената война за хегемония в света, нито ние, гражданите на Европа, нито те, бежанците, от воюващите на територията на Изтока, САЩ и Русия, печелим. Министър-председателят Борисов обяви, че ще призове за хуманност към бежанците, но и към здрав разум за нас, вековните нации на континента. Ще го послушат ли? В България е „време разделно“, защото за пореден пък борбата е не за градивни реформи за България, а за повечко лични облаги от властта.
Днес питам: „Г-н Доган, г-н Миков, не е ли време за единение и широка коалиция ?“ Доган – стратегът на 27-годишния преход на България към демокрация и Миков – предводителят на вековната лява партия на България, не е ли време за единение? С този въпрос журналистът Илиана Беновска, водещ на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2 се обръща към Ахмед Доган и Михаил Миков, съобщиха от екипа на предаването. Обръщам се към Вас, г-да Доган и Миков, защото ДПС, г-н Доган, е третата по изборни резултати партия, но е и балансьорът на Балканите за етническия мир, а БСП, г-н Миков, е по дефиниция социалният страж на всяко управление и за това е длъжна да не изпада в девиации от собствената си немощ, а да е в кондицията на вековен арбитър за правата на хората.

Г-да Доган и Миков! Освободете се от предразсъдъците си в политиката! Ние, избирателите, не се нуждаем от политически икони! Не е ли време животът на двусмислието в политиката да остане зад гърба ни? Не е ли дошъл часът на мъдростта, „12-тия час“ - за широка коалиция, каквито и деструктивни коментари да се излеят срещу Вас?

Мога да се обърна и към още двама в политиката на България – г-н Първанов, президент 2002-2012-та и към настоящия президент Плевнелиев. Вярно е, г-н Първанов, че партията Ви АБВ трябва да укрепне и да намери отговори на много въпроси за самата себе си и за много явления в българската и международната политика. Вярно е, г-н Плевнелиев, че Вие, също, трябва да отговорите ясно на много въпроси за качеството на Вашето президентстване. Но! Питам и Вас, двамата президенти: „Г-н Първанов, г-н Плевнелиев, не е ли време за единение?“ Г-н Първанов, критикуван или ефективен президент, но Вие бяхте такъв 2 мандата и опитът, и знанията Ви трябва да са полезни на нас, избирателите. Г-н Плевнелиев, успешен или разочароващ, Вие все още сте не само президент, а и главнокомандващ на държавата и трябва да сте национално отговорен към родината ни..
Не ме е страх наричам нещата с истинските им имена. Защото България гори! И пожарът не може да бъде изгасен само от един човек – пък бил той и пожарникар, преди да стане министър- председател.

Аз съм Беновска и ще продължа да питам, защото хората се нуждаят от честните Ви отговори. Не позволявайте, г-н Доган, г-н Миков, г-н Борисов, г-н Първанов, г-н Плевнелиев България да се превърне в земя на отчаянието, на омразата, на загубите.

Останал е само един завод за ръчна обработка на стъкло у нас

http://petel.bg/Ostanal-e-samo-edin-zavod-za-rachna-obrabotka-na-staklo-u-nas-__147830

Само един завод за ръчна обработка на стъкло е останал у нас. Занаятът превръщаш гореща, течна маса в изящни стъклени изделия замира. По...

Панталонът между Жорж Санд, фабриката и Шанел (из "Време и стил" на Мариела Гемишева)

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/03/06/2716964_pantalonut_mejdu_jorj_sand_fabrikata_i_shanel_iz_vreme/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от "Време и стил" - новата, а и първа българска книга, посветена на историята на модата на XX век, от дизайнерката, съвременен артист и преподавател Мариела Гемишева. Освен като учебник за студентите в Националната художествена академия, книгата е любопитна за всеки, който иска да разбере модата в по-широк контекст. Пижамата, минижупът, панталонът, униформата - зад обикновените днес вещи стоят често невероятни истории, свързани с войни и революции, музика...

Какви политики могат да помогнат в борбата с бедността?

http://www.investor.bg/analizi/85/a/kakvi-politiki-mogat-da-pomognat-v-borbata-s-bednostta-212553/

Обсъждането на темата за бедността не може да се изчерпва с дискусия за административното повишаване на доходите, обезщетенията и помощите, посочват от ИПИ

Преследване край Пазарджик, задържан е надзирател от София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5345222

Надзирател в един от следствените арести в столицата е бил задържан след преследване от три полицейски автопатрула в близкото до Пазарджик село Юнаците. В петък през нощта, в рамките продължаващата в Пазарджик и региона мащабна полицейска операция, на бул. "Ал.Стамболийски" в града полицейските автопатрули видели лек автомобил да се движи в
Надзирател в един от следствените арести в столицата е бил задържан след преследване от три полицейски автопатрула в близкото до Пазарджик село Юнаците. В петък през нощта, в рамките продължаващата в Пазарджик и региона мащабна полицейска операция, на бул. "Ал.Стамболийски" в града полицейските автопатрули видели лек автомобил да се движи в

Австрия няма да участва в разпределението на мигранти по квоти

http://www.bnews.bg/article-149499

„Ние вземаме лъвски дял от мигрантите и ще приемем 37 500 лица, търсещи убежище, само през тази година“

Георгиев: Ножът е опрял до кокала, реформата в МВР е неизбежна

http://offnews.bg/news/n_1/n_625248.html

Реформата в МВР е неизбежна. Това заяви в „Неделя 150" по БНР заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев. Те винаги създават тревожност. Разговорът за тях даде достатъчно информация, че законовите промени няма да засегнат доходите на служителите на МВР, а предвиждат механизми за подобряване на управлението в системата, обясни той. Ножът е опрял до кокала и реформите в МВР са крайно необходими. 20-те заплати при пенсиониране не са достатъчно добър мотивационен механизъм служителите да работят по-добре, подчерта заместник-министърът. И изтъкна, че трябва служителите да бъдат по-добре платени докато работят, а не да чакат пенсионирането си, за да получат 20 заплати. Подобряването на условията за труд тук и сега е достатъчно добър мотивационен механизъм... Служителите на различни равнища в МВР много добре разбират, че трябва да се направи реформа. Има неща, които не могат да се отлагат. Отлагането им отново ще ни завърти в онзи омагьосан кръг МВР всяка година да иска актуализация на бюджета си", коментира той. Георгиев коментира и военното учение, провело се вчера на КГПП "Кулата". "Подготвеността трябва да се изпробва в симулативна среда, с разработването на сценарии, за да може при реална ситуация да сме по-добре подготвени, защото при такива учения се показват слабите страни, действията на отделните структури могат да бъдат стиковани, за да няма изненади в реална ситуация", обясни министърът. Охраната на държавната граница остава както досега. Сценариите, които бяха проиграни, са за ситуации с увеличен миграционен поток и създаване на кризисни моменти, каза Георгиев и изтъкна, че работата на службите по разбиването на каналите за трафик на хора се подобрява.

Кукери гонят злото на площада в Стара Загора (Снимки)

https://www.24chasa.bg/Article/5345191

Кукери гонят злото на площада в Стара Загора (Снимки)Над 800 участници от 20 групи дойдоха от цялата страна в Стара Загора днес, за да се включат в 18-ото поред издание на Фестивала на маскарадните игри. По традиция той се провежда в неделя, в деня на Месните заговезни преди Великден, които са днес.  Кукерите гонят злото и благославят за здраве и берекет.

Петър Петров завърши седми в Гран при на Тайланд

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/06/2717676_petur_petrov_zavurshi_sedmi_v_gran_pri_na_tailand/?ref=rss


Петър Петров завърши на седмо място състезанията за Гран при на Тайланд в клас МХ2 на световния шампионат по мотокрос.

Българският пилот от заводския тим на "Кавазаки" спечели 26 точки за генералното класиране и се изкачи на пето място, изпреварвайки своя съотборник Дилан Ферандис (Франция), който извади рамо в квалификационния манш.

Петров започна първия манш със седми избор на линията и в крайна сметка завърши шести с време 35:45,827 минути, като изоставаше с 1:12,586 от...

Мостът на Колю Фичето край Бяла се руши

http://www.cross.bg/byala-kolyu-ficheto-1500550.html

/КРОСС/Един от шедьоврите на възрожденската архитектура - мостът на Колю Фичето край Бяла, безвъзвратно се руши, сигнализира БиТиВи. Местната община няма средства за извършване на реставрацията, поради което паметникът на културата е изоставен на произвола на съдбата. Мостът е построен над река Янтра по поръчка на валията на Дунавския вилает Мидхат паша през 1867 г. Той е дело на големия възрожденски майстор Колю Фичето. Сводовете са украсени със символни скулптури на грифон, лъв, нимфа, лебед. До каменния мост през 20 век е била направена и скулптура на майстора, за да напомня за делото му. Днес обаче красивото съоръжение е компрометирано. По него има пукнатини, олющени облицовъчни камъни, обрасло е с растителност. Перилата също се рушат, тъй като са направени от тежък камък, при който с времето сцеплението намалява. При високите води на Янтра в основите на моста се затлачват дървета и постепенно устоите също се подкопават. От общинската управа в Бяла са напълно наясно със състоянието на моста на Колю Фичето. За съжаление общината е с малък бюджет и в тежко финансово състояние, което не позволява да се отделят средства за основен ремонт. „Тук говорим за много сериозен и специфичен вид строителна работа, която е скъпа и не е по силите на община Бяла. Преди няколко години са правени единствено козметични ремонти с подмазване на части от моста

МВР очаква засилен трафик към София и големите градове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5345220

Създадена е организация за оптимално придвижване на връщащите се от празнично пътуване, съобщиха от пресцентъра на МВР.
През последния празничен ден, особено в следобедните часове, се очаква засилване на трафика по основните пътни артерии на страната и на входовете на големите градове.
От "Пътна полиция" припомнят на шофьорите да планират
Създадена е организация за оптимално придвижване на връщащите се от празнично пътуване, съобщиха от пресцентъра на МВР. През последния празничен ден, особено в следобедните часове, се очаква засилване на трафика по основните пътни артерии на страната и на входовете на големите градове. От "Пътна полиция" припомнят на шофьорите да планират

Кунева: Част от страните в ЕС ще вървят все по-плътно заедно

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kuneva-chast-ot-stranite-v-es-shte-vyrviat-vse-po-plytno-zaedno-212552/

България трябва да изпълни няколко условия, за да влезе уверено в сърцевината на Европейския съюз, коментира вицепремиерът

ЕК и Съветът на Европа осъдиха атаката срещу вестник “Заман“

http://www.mediapool.bg/ek-i-savetat-na-evropa-osadiha-atakata-sreshtu-vestnik-zaman-news246390.html

Европейската комисия и Съветът на Европа осъдиха поставянето под държавен контрол на опозиционния турски вестник “Заман“. Преди ден САЩ също изрази “тревогата си“ от заплахата за свободата на словото в Турция. В неделя Европейската комисия призова Анкара да уважава свободата на медиите. “ЕС няколкократно подчертава, че като държава кандидат на ЕС, Турция трябва да уважава и насърчава високите демократични стандарти и практики, включително свободата на медиите“, се казва в официално изявление от Брюксел. По същото време генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд призова Турция да защити свободата на медиите. Той припомни, че Турция е учредителен член на Съвета на Европа и е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека, която тя е длъжна да спазва.  Преди ден прессекретарят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби каза, че САЩ са разтревожени от факта, че в Турция са били затворени няколко големи медии през последната седмица. “Ние призоваваме турското правителство да съблюдава международните норми, а също така и собствената си конституция“, каза Кирби. В петък турските власти поеха контрол над големия опозиционен вестник “Заман“, след като съдът постанови назначаването на служебно ръководство на изданието. Все още няма разяснения около съдебното решение, но според журналистите на вестника, властите се опитват да закрият медията. Във вторник в Турция бяха закрити частните телевизионни канали “Каналтюрк“ и “Бугюн ТВ“, вестниците „Бугюн“ и „Милет“, а също така и радиостанцията „Каналтюрк“. В своето официално изявление попечителите обявиха закриването на медиите заради ниски финансови резултати. В събота полицейските части за борба с безредиците в Истанбул атакуваха за втори път събралите се близо 2000 протестиращи пред редакцията на вестник "Заман". Акцията на властите срещу протестиращите започна още късно в петък и се разви през нощта, като срещу хората бяха използвани сълзотворен газ, водни оръдия и стоп патрони. В събота протестиращите отново бяха атакувани от униформените с огромни количества сълзотворен газ, вода и пластмасови куршуми, съобщи фотограф на АФП. Кореспондентът на англоезичната версия на “Русия днес“ Пола Слиър е попаднала насред група, която е била атакувана от полицията, но с няколко жени е успяла да се укрие. След това по улиците на Истанбул редът отново е бил възстановен, но атмосферата остава напрегната. Полицията е заградила редакцията на вестника с кордон от бодлива тел. Според някои информации вестникът е свързан с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Той и движението му Хизмет са обвинявани от Анкара, че са се опитали да дестабилизират ситуацията в Турция през лятото на 2013 г. и че подкопават властта. "Заман" е силно опозиционно издание и често пъти критикува политиката на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Срещата за Банско ще се предава онлайн

http://society.actualno.com/sreshtata-za-bansko-shte-se-predava-onlajn-news_527123.html

Заради големия обществен интерес, насрочената за 7 март среща за Банско ще може да бъде проследена онлайн от 11 часа на заглавната интернет страница на МОСВ, съобщават от пресцентъра на екоминистерството. Целта на срещата е всички заинтересовани страни да опитат да намерят консенсусно решение по въпросите, свързани с управлението на ски зоната. Поканени са министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на туризма Николина Ангелкова, на икономиката Божидар Лукарски, на

Задържаха столичен надзирател след преследване по улиците на Пазарджик

https://www.24chasa.bg/Article/5345190

Задържаха столичен надзирател след
преследване по улиците на ПазарджикНадзирател в един от следствените арести в столицата е бил задържан след преследване от три полицейски автопатрула в близкото до Пазарджик село Юнаците. В петък през нощта, в рамките продължаващата в Пазарджик и региона мащабна полицейска операция, на бул. "Ал.Стамболийски" в града полицейските автопатрули видели лек автомобил да се движи в

ЕС закрива "Балканския мигрантски маршрут"

http://www.moreto.net/novini.php?n=315042

Европейският съюз планира драматични промени с цел разрешаване на мигрантската криза, сред тях е и пълното закриване на т. нар. "Балкански мигрантски маршрут". Това пише в днешния си брой австрийското издание "Стандарт".

Мостът на Колю Фичето край Бяла се руши (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556961

Един от шедьоврите на възрожденската архитектура - мостът на Колю Фичето край Бяла, се руши. Паметникът на културата е изоставен на произвола на съдбата, тъй като местната община няма средства за извършване на реставрация. Мостът е построен над река Янтра по поръчка на валията на Дунавския вилает Мидхат паша през 1867 г. Той е дело на златните ръце на големия възрожденски майстор Колю Фичето. Дължината му е 276 м, ширината - 9,5 м, като сводовете са украсени със символни скулптури на грифон, лъв, нимфа, лебед.

Еврокомисарят Хан: Репресиите срещу медиите намаляват шансовете на Турция за ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5345184

Ръководителят на органа за предварителен контрол на страните, които се стремят да се присъединят към Европейския съюз, Йоханес Хан заяви, че надеждите на Турция са „застрашени“ заради репресиите срещу свободата на пресата в страната, пише британският вестник Тhe Independent.
Правителствените органи иззеха контрола на „Заман“,
Ръководителят на органа за предварителен контрол на страните, които се стремят да се присъединят към Европейския съюз, Йоханес Хан заяви, че надеждите на Турция са „застрашени“ заради репресиите срещу свободата на пресата в страната, пише британският вестник Тhe Independent. Правителствените органи иззеха контрола на „Заман“,

Нови 100 000 мигранти може да се насочат към Гърция до края на месеца

http://www.cross.bg/migranti-gurtziya-nasochat-1500549.html

/КРОСС/Много вероятно е към Гърция да се насочат още 100 000 мигранти до края на месеца, предупреди еврокомисарят по миграцията в навечерието на срещата на върха между ЕС и Турция, която е смятана за единственото решение на кризата, предаде австрийското издание на вестник The Local, цитиран от Фокус. Докато членките на ЕС продължават да спорят относно мигрантите и бежанците, еврокомисарят Димитрис Аврамопулос посочи предстоящите мерки, включително за преразглеждане на правилата за предоставяне на убежище, които ще бъдат предприети за облекчаване на напрежението. „Стотици пристигат ежедневно, а към Гърция се очаква да се насочат още 100 000 до края на месеца", заяви Аврамопулос на пресконференция в Атина. Над 30 000 бежанци и мигранти сега са в капан в страната, отчаяно искащи да се отправят на север, особено към Германия и Скандинавия.  

Осъдиха на смърт ирански милиардер за корупция

http://petel.bg/Osadiha-na-smart-iranski-miliarder-za-koruptsiya--__147828

Влиятелният ирански бизнесмен и милиардер Бабак Занджани беше осъден на смърт за корупция и присвояване на средства, съобщи Франс прес, к...

Близки искат затвор за перверзник, блудствал с 13-годишно момиче

http://petel.bg/Blizki-iskat-zatvor-za-perverznik--bludstval-s-13-godishno-momiche-__147829

39-годишен мъж от Полски Тръмбеш, блудствал с 13-годишно момиче, се изправя отново пред Темида на 11 март. Делото срещу него в окръжния съд в Т...

Австрия: Няма да участваме в разпределението на мигранти по квоти

https://www.24chasa.bg/Article/5345187

Австрия: Няма да участваме в разпределението на мигранти по квотиАвстрия няма да участва в разпределението на мигрантите от квоти. Това заяви министърът на отбраната Ханс Петер Доскозил, цитиран от Ройтерс. Според него и сега страната си върши работата и приема много бежанци. „Ние вземаме лъвски дял от мигрантите и ще приемем 37 500 лица, търсещи убежище, само през тази година“, каза австрийският министър.

Пожарникари спасиха баба, запалила огън насред стаята си

http://www.cross.bg/zapalila-babata-ogun-1500548.html

/КРОСС/Огнеборци от Полски Тръмбеш са спасили за пети път 73-годишна жена, която запалила огън насред стаята. Около 20 часа в събота живеещи в близост до бабата се обадили на тел. 112. Те сигнализирали, че от къщата на Йорданка А. на ул."Христо Козлев" в града се извиват пламъци и гъст черен дим. Пристигналите незабавно пожарникари успели да разбият врата и да влязат в помещението. Спасителният екип заварил бабата просната на пода, а до нея горял дюшек,който тя била запалила. След като пристигнала и Спешна помощ, баба Йорданка била закарана в психоболницата в Бяла. През последните три месеца това бил петият опит жената да изгори заедно с имота си.  

"Лестър" поведе с 5 т. на върха в Англия след гол на искан от "Ботев" (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/Article/5345177

Превърналият се в любим на много фенове в Европа "Лестър" продължи похода си към сензационна титла в Англия. "Лисиците" на старата лисица Клаудио Раниери победиха с 1:0 при гостуването си на "Уотфорд". Така 9 кръга преди края на кампанията във Висшата лига "Лестър" поведе с 5 точки пред втория "Тотнъм", който направи 2:2 срещу 10 от "Арсенал".

Македония наложи нови ограничения за бежанците

http://balkani.actualno.com/makedonija-naloji-novi-ogranichenija-za-bejancite-news_527118.html

Македонските власти наложиха допълнителни ограничения за бежанците, които се опитват да преминат границата на страната, съобщи ABC, позовавайки се на гръцката полиция. Съгласно новите правила, в Македония ще бъдат приемани само бежанци от градовете, които, според македонските власти, са в състояние на война. Новите ограничения означават, че бежанците от сирийския град Алепо могат да преминат в Македония от Гърция, но мигрантите от Дамаск или Багдад няма да бъдат приемани. Наложените ограничен

Кирил Николов-Дизела беше победен на държавното първенство по крос

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/06/2717668_kiril_nikolov-dizela_beshe_pobeden_na_durjavnoto/?ref=rss


Състезателят на "Берое" (Стара Загора) Иван Попов успя да победи Кирил Николов-Дизела на държавното първенство по крос в Луковит.

В последната десета дисциплина Попов не позволи златния медал да отиде извън територията на дългите бегачи и удържа победата при мъжете на 10 000 м, като финишира за 32:54 минути. Дизела финишира за 33:13 минути.

Това беше първото участие на специалиста в планинските бягания в първенството от пет години, но срещна сериозна съпротива. 
...

Гледайте култовия "Сатанинско танго" само днес в Дома на киното

http://offnews.bg/news/n_1/n_625247.html

Днес имате възможност да гледате един от най-важните филми в съвременната история на киното - "Сатанинско танго", на унгарския режисьор Бела Тар, съобщиха от СФФ. Този удивителен филм в 3 части с обща продължителност 7 часа и половина е смятан от корифеи на киното като Мартин Скорсезе за абсолютен шедьовър, пише лично директорът на феста Стефан Китанов. "Сатанинско танго" има една-единствена ексклузивна прожекция на София Филм Фест в навечерието на  гостуванетона гения на световното кино Бела Тар - днес, от 15:00 в Дома на киното. Филмът ще се прожектира от 35 мм. Над шедьовъра „Сатанинско танго” Бела Тар работи цели седем години, за да се появи на екран през 1994 година. За Сюзан Зонтаг творбите на унгареца са сред шедьоврите на последните двайсет години, той е „спасител” на съвременното кино и лично тя би гледала с удоволствие „Сатанинско танго” поне веднъж годишно. Филмът е създаден по едноименния роман на Ласло Краснахоркаи, с когото унгарският режисьор работи първо над „Проклятие” (1988), а през 2000 г. по книгата му „Меланхолия на съпротивата” снима и „Веркмайстерови хармонии”. Резултатът е „мрачна, протоевангелска поезия и меланхолична притча, единствена по рода си в съвременното кино”. Историята е ситуирана в скован от студ и мъгла унгарски провинциален град. В откриващия двайсеминутен кадър разказвачът Януш Валушка илюстрира нагледно в една кръчма какво представлява слънчевата система, поставяйки посетителите ѝ в ролята на планетите. Прелюдията е към основния конфликт – гостуването на мистериозен цирк. Хора от различни места се стичат на главния площад около цирковата шатра, за да видят атракцията – трупът на огромен кит. „Аз не съм философ и не бих искал да изглеждам такъв във филмите си, казва Бела Тар. - Никога не мисля за теоретични неща по време на работа... Просто исках да направя "Веркмайстерови хармонии", филм за един човек, който обикаля някаква местност и вижда един кит.” Самият Бела Тар ще гостува на СФФ, където ще получи Наградата на София за приноса си към изкуството на киното. Призът ще му бъде връчен от генералния секретар на международната асоциация на филмовата критика ФИПРЕССИ Клаус Едер на специална вечер, посветена на 90-годишнината на организацията, на 12 март в Дома на киното. Също така ще имате възможност да вземете автограф и да зададете вашия въпрос на кино легендата .

Петър Москов играе по свирката на Огнян Донев

http://www.bnews.bg/article-149498

Интересите на Москов и Донев се преплитат и това няма нищо общо с интересите на държавата и хората.

Брегович иска дюлева ракия, за да вдига наздравици във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=315041

За концерта си във Варна Горан Брегович е поискал бутилка дюлева ракия, с която да вдига наздравици с музикантите си зад кулисите и докато са на сцената. Ако публиката го приеме добре, той и оркестърът му за сватби и погребения могат да свирят и повече от три часа.

Възрастен лекар загина в пожар в Ивайловград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5345182

Пенсионер на 96 г. загина в пожар в Ивайловград, съобщиха от полицията.
Жилището ул. "Христо Ботев" в центъра на пограничния град пламнало 10,04 ч. на 4 март. Пристигналият светкавично екип на огнеборците открил в дома тялото на издъхналия от задушаване д-р Васил Терзиев.
Възрастният мъж живеел сам и бил трудно подвижен,
Пенсионер на 96 г. загина в пожар в Ивайловград, съобщиха от полицията. Жилището ул. "Христо Ботев" в центъра на пограничния град пламнало 10,04 ч. на 4 март. Пристигналият светкавично екип на огнеборците открил в дома тялото на издъхналия от задушаване д-р Васил Терзиев. Възрастният мъж живеел сам и бил трудно подвижен,

По път Е-79 започнаха да се образуват задръствания, колони от автомобили чакат при Кресна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/06/2717673_po_put_e-79_zapochnaha_da_se_obrazuvat_zadrustvaniia/?ref=rss


Колони от автомобили заради тирове и цистерни са се образували в района на Кресненското дефиле, съобщи "Фокус".

По информация на агенцията в момента много леки коли с гръцка и македонска регистрация се движат по главния път Е-79 в посока към граничния пункт "Кулата - Промахон". 

Колони от автомобили са се образували и на пътния възел Симитли, в посока Благоевград. Задръстване има и на тунела "Железница".

В последния ден от четирите почивни дни се очаква...

2-годишно момченце падна от осмия етаж в Харманли, лекари се борят за живота му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5345175

От осмия етаж на блок падна 2-годишно момченце в Харманли. От полицията съобщиха, че инцидентът станал 20,05 ч.на 3 март. Тогава в районното управление бил подаден сигнал, че дете лежи в безпомощно състояние пред жилищен блок на бул. "България".
Детето първо било транспортирано до местната Бърза помощ.
От осмия етаж на блок падна 2-годишно момченце в Харманли. От полицията съобщиха, че инцидентът станал 20,05 ч.на 3 март. Тогава в районното управление бил подаден сигнал, че дете лежи в безпомощно състояние пред жилищен блок на бул. "България". Детето първо било транспортирано до местната Бърза помощ.

Нивото на Дунава в българо-румънския участък се покачва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5345171



Нивото на Дунава в общия българо-румънски участък се покачва, съобщиха от АППД. Край Видин водните стоежи вече достигнаха 696 /+8/ см, а до Лом - 709 /+22/ см спрямо условната кота 0. Прогнозите са до 2 дни при Русе да бъдат измерени 636 /+46/ см. След валежите от дъжд в Западна Европа най-голямо е покачването на речното ниво в сръбски води.
Нивото на Дунава в общия българо-румънски участък се покачва, съобщиха от АППД. Край Видин водните стоежи вече достигнаха 696 /+8/ см, а до Лом - 709 /+22/ см спрямо условната кота 0. Прогнозите са до 2 дни при Русе да бъдат измерени 636 /+46/ см. След валежите от дъжд в Западна Европа най-голямо е покачването на речното ниво в сръбски води.

Брегович иска дюлева ракия, за да вдига наздравици във Варна

http://petel.bg/Bregovich-iska-dyuleva-rakiya--za-da-vdiga-nazdravitsi-vav-Varna-__147827

За концерта си във Варна Горан Брегович е поискал бутилка дюлева ракия, с която да вдига наздравици с музикантите си зад кулисите и докато...

Норвежки военноморски кадети празнуват завършване с танц на Бруно Марс (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_625246.html

Норвежки военноморски кадети отпразнуваха завършването си с флашмоб и танц на популярната песен на Бруно Марс - Uptown Funk. Кадрите от изпълнението показват как десетки младежи, вече част от военноморската флота на Норвегия, спазват завиден синхрон в танците. Изпълнението им се наблюдава и от други десетки военни, които видимо харесват танца на своите колеги. Видео:

Д. Маргаритов: Информационните кампании ще помогнат на хората да знаят правата си и да ги отстояват уверено

http://www.cross.bg/horata-margaritov-potrebitelite-1500547.html

/КРОСС/„Това, че сме все по-търсени от хората, ни дава възможност да изградим една стратегия, която ни позволява да упражняваме ефективно контролните си функции. А от друга страна, и за мен това е по-важно - да се превърнем в органа, който разбира защитата на потребителските права като това да информираш хората, да им разясняваш и да ги предпазваш" коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите" в „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Ръководителят на институцията гостува в предаването преди Световния ден на потребителите - 15 март. Той посочи, че от негова гледна точка е важно провеждането на информационни кампании, които да позволят на хората да добият представа за техните права, как биха могли да ги защитят, как да се обърнат към контролния орган, ако имат нужда от съдействие и какво могат да очакват. „В никакъв случай не бих искал да кажа, че ролята на държавата би трябвало да бъде на някакъв коректив, който да създава правила и да ги налага с принуда. За мен основната роля на една такава институция, която е призвана по силата на закона да осъществява контрол в тази област, е да насочи вниманието си към превенцията, към това да обясни на потребителите какви права имат и как самите те биха могли да ги отстояват

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може да управлява България?

http://pik.bg/беновска-отново-ще-пита-кой-и-на-какво-основание-иска-и-може-да-управлява-българия-news496931.html

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може да управлява България?

Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска и може да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ днес от 17.00 часа. Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”.

Нейни събеседници в днешното издание на предаването ще бъдат Валентин Радев, председател на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешната политика на Република България (ПП ГЕРБ), Станислав Иванов Владимиров, секретар на НС на БСП, Румен Йончев, съпредседател на КП „Народен съюз”, заместник-председател на ПГ на БДЦ, Димитър Делчев, секретар на ПГ на Рeформаторския блок.

Повторението на предаването може да бъде гледано по Канал 3 и слушано по К2 в неделя вечер от 22.30. Пишете на benovskapita@gmail.com.

ТОП 50 на най-желаните жени на планетата (СНИМКИ)

http://www.bnews.bg/article-149494

Едно от най-четените списание в Испания DT Magazine подбра 50 от най-красивите и секси жени на планетата. В този списък има много звезди - певици, модели, актриси и още....

Колони от автомобили при Симитли, гърци и македонци задръстиха пътя за Благоевград

https://www.24chasa.bg/Article/5345166

Колони от автомобили при Симитли, гърци и македонци задръстиха пътя за БлагоевградКолони от автомобили, заради ТИР-ове и цистерни са се образували в района на Кресненското дефиле, съобщи Фокус. Към момента много леки автомобили с гръцка и македонска регистрация се движат по главен път Е – 79 в посока ГКПП „Кулата - Промахон“. Наблюдават се и много рибари, които са спрели покрай пътя.

Феновете на "Ботев" облякоха 120 деца от школата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556959

Фенклубът "Ботев Враца Завинаги" отчете края на кампанията "Всички за децата преди началото на мача от 17-ия кръг в северозападната "В" АФГ между местния "Ботев" и "Ювентус" /Малчика/, която завърши 6:0 за домакините. Акцията, която започна през ноември, имаше за цел да облече с нови спортни екипи и анцузи 120-те възпитаници от детско-юношеската школа на футболния "Ботев". Пред около 1 000 зрители на стадион "Христо Ботев" бяха представени различните гарнитури в клуба: подготвителна група, деца, юноши до 15 г., юноши младша и старша възраст - в...

Изненадващо откритие за малките отпечатъци в египетска пещера

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556958

Древни отпечатъци от малки ръце на 8000 години по стените на пещерата Вади Сура в Египет се оказаха не на бебета, а на рептили, съобщи Дискавъри. Отпечатъците от лапи на животни са доста необичайни за скалното изкуство. Такива има в Австралия и Аржентина, но са направени от трипръсти животни. Във Вади Сура II отпечатъците са с пет пръста. Нефертити може да е в гробницата на Тутанкамон Британски учените са започнали изследването си, защото ръцете им се сторили странни...

ЕС закрива "Балканския мигрантски маршрут"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5345167

Европейският съюз планира драматични промени с цел разрешаване на мигрантската криза, сред тях е и пълното закриване на т. нар. "Балкански мигрантски маршрут". Това пише в днешния си брой австрийското издание "Стандарт", цитирано от БГНЕС.
Вестникът се е добрал до документа, който ще бъде обсъден на утрешната среща на върха в Брюксел.
Европейският съюз планира драматични промени с цел разрешаване на мигрантската криза, сред тях е и пълното закриване на т. нар. "Балкански мигрантски маршрут". Това пише в днешния си брой австрийското издание "Стандарт", цитирано от БГНЕС. Вестникът се е добрал до документа, който ще бъде обсъден на утрешната среща на върха в Брюксел.

Православната църква отбелязва Месни заговезни

http://www.mediapool.bg/pravoslavnata-tsarkva-otbelyazva-mesni-zagovezni-news246389.html

В неделя православната църква отбелязва празника Неделя Месопустна, наричан още Месни заговезни. Месни заговезни е винаги в неделя - осем седмици преди Великден. Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великденския пост. Думата "заговезни" идва от заговявам, започвам да постя. В съботата преди Месни заговезни е Задушница, когато се прави помен за мъртвите. Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за Великия пост. До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване. През тази година Великденският пост започва на 14 март и продължава до 30 април включително.

Турция да защити свободата на медиите, призова Съветът на Европа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/06/2717672_turciia_da_zashtiti_svobodata_na_mediite_prizova/?ref=rss


Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд призова Турция да защити свободата на медиите, съобщи БТА.

Призивът бе отправен, след като турските власти поставиха под държавен контрол местния опозиционен в. "Заман" след решение на съда в Истанбул. Това предизвика масови протести и се стигна до сблъсъци пред редакцията на изданието, а полицията използва сълзотворен газ, водни струи и гумени куршуми срещу протестиращите.

Турбьорн Ягланд припомни, че Турция е...

Започват съдбовни избори в Германия

https://www.24chasa.bg/Article/5345162

Започват съдбовни избори в ГерманияСедмица преди съдбовния за Германия местен вот в три провинции в Хесен започнаха комунални избори. В 447 общини в германската провинция жителите избирит местни органи на властта. Резултатът се смята за индикатор и за изборите в Баден-Вюртемберг, Сакксония- Анхалт и Райнланд-Пфалц идната седмица. Досега не е имало избори с по-неясен краен резултат,

Шойбле: Бежанската криза е с предимство

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shoible-bejanskata-kriza-e-s-predimstvo--212550/

Финансовият министър призова за по-малки искания за ново финансиране във връзка с новия бюджет на страната

Тежка катастрофа с ранени на пътя Русе-Плевен

http://offnews.bg/news/n_1/n_625245.html

Тежка катастрофа стана на пътя Русе-Плевен. Две леки коли са се сблъскали в участъка между село Гривица и Славяново, пише bTV .  Сигналът е подаден малко след 08:00 часа сутринта. По първоначални данни двама души са по-тежко пострадали. Полицейски екип е разрязал ламарините на автомобила, за да ги извадят. До обяд движението в двете посоки беше ограничено, но вече е възстановено.

Мостът на Колю Фичето край Бяла се руши

https://www.24chasa.bg/Article/5345156

Мостът на Колю Фичето край Бяла се рушиЕдин от шедьоврите на възрожденската архитектура – мостът на Колю Фичето край Бяла, безвъзвратно се руши, сигнализира БиТиВи. Местната община няма средства за извършване на реставрацията, поради което паметникът на културата е изоставен на произвола на съдбата. Мостът е построен над река Янтра по поръчка на валията на Дунавския вилает Мидхат паша

Тежки нарушения откриха в семейни центрове във Велинград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556962

Сериозни нарушения бяха разкрити при проверки и всекидневни посещения на центровете за настаняване от семеен тип във Велинград, съобщават от общината в града. Не е осигурен пропусквателен режим, липсва план за работа с децата, няма представени изготвени вътрешни правила за работа пред кмета на Община Велинград. Направени са предписания и от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и Държавна агенция „Закрила на детето“. След разкритията Община Велинград предприема незабавни оздравителни мерки. Поради не притежание на необходимата квалиф...

ПИК TV: Левски 2014 се разправи с Черноморец

http://pik.bg/пик-tv-левски-2014-се-разправи-с-черноморец-news496834.html

ПИК TV: Левски 2014 се разправи с Черноморец

Левски 2014 победи Черноморец като домакин в мач от ХХ кръг на НБЛ с 93:76.

"Сините" вече са с две победи победи повече от осмия в класирането Ямбол и са еднолично на седмата позиция с актив 7-13.

Бургазлии продължават да са в дъното на класирането с 2 победи и 18 загуби, като днешната бе осма поредна за тях. В следващия кръг Левски 2014 гостува на Черно море Порт Варна, а Черноморец – на Академик Бултекс 99.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване