Canon купува Toshiba Medical Systems

http://www.cross.bg/toshiba-miliarda-biznesa-1501693.html

/КРОСС/ В петък японският технологичен гигант Toshiba ще разкрие на кого ще продаде бизнеса си с медицинско оборудване. Очаква се купувачът да бъде Canon. Целта на продажбата е да подобри финансовото състояние на Toshiba след счетоводния скандал за 1,3 милиарда долара, пише Reuters, цитирана от money.bg. Официалното потвърждение ще стане по време на събитие, на което японската компания ще обяви бизнес стратегията си за следващата фискална година. В резултат на скандала, който се разрази заради това, че Toshiba надцени печалбата си от 2009 г., от ръководството обявиха, че ще съкратят повече от 10 хиляди работни места. Заедно с това от производителя обмислят да продадат бизнеса си с лаптопи и битова техника. Canon беше замесена в купуването на Toshiba Medical през миналата седмица, когато от японската фирма потвърдиха, че са започнали преговори с компанията за продажба на бизнеса си. Според информацията сделката е за над 6 милиарда долара. Toshiba Medical Systems е най-големият японски разработчик и производител на рентгеново, ултразвуково оборудване и други инструменти и средства за диагностика. Медицинските активr са донесли на компанията през 2015 г. от 409,5 милиарда йени или 3,6 милиарда долара.  

Задръствания по Е-79 заради ремонт на свлачище

http://pik.bg/задръствания-по-е-79-заради-ремонт-на-свлачище-news501929.html

Задръствания по Е-79 заради ремонт на свлачище

Транспортна тапа на международното шосе Е-79 между Мездра и Ботевград се образува заради ремонта на едно от свлачищата по трасето.

Строителните дейности се извършват с повишен риск, без да се спира натовареният трафик, а недобросъвестни шофьори превишават разрешената скорост и създават опасност от произшествия, съобщава БНТ.

Участъкът Мездра-Ботевград е един от най-натоварените по европейския коридор № 4 и тук непрекъснато вървят колони от тирове.

Укрепването на свлачището, което откъсна едната лента на пътя, ще продължи около месец, а шофьорите трябва да се движат с повишено внимание в стеснения участък.

 

Проф. Константинов: Западноевропейските лидери задълбочават мигрантската криза

https://www.24chasa.bg/Article/5365298

Проф. Константинов: Западноевропейските лидери задълбочават мигрантската кризаС действията си лидерите на страните от Западна Европа задълбочават мигрантската криза. Това коментира проф. Михаил Константинов пред "Фокус". Според него предлаганите мерки за разрешаване на проблема са неефективни. „Не се прави това, което е необходимо, говорят се безсмислици като квоти и неща, които тотално не работят, и не се взимат мерките,

Заплашват ни с уволнение, оплакват се миньори

http://pik.bg/заплашват-ни-с-уволнение-оплакват-се-миньори-news501926.html

Заплашват ни с уволнение, оплакват се миньори

„Възнагражденията на хората се изплащат на две части – до 25 число на текущия месец се получава аванс, а самата заплата се взима на 11-то число на последващия месец. Изплатени са авансите за януари и февруари. Втората част за месец януари беше изплатена на 8 март.

Другата част, която касае най-вече администрацията, бе изплатена на 14 март. За януари въпреки неизпълнението на плана за добив на въглища, бяха изплатени ДМС-тата”, обясни за „Здравей, България” по Нова телевизия член на Управителния съвет на мината в Перник. Хората се оплакват, че са заплашени с уволнение. „Работя тук от 6 години и знам, че това се прави на лична основа. Ние не сме включени в ДМС-тата (допълнително материално стимулиране)”, разказа работничка в мините.

„Искаме да не работим под заплаха от уволнение”, добави друга жена, която работи като товарач-брояч. Припомняме ви, че в понеделник хората от мините протестираха заради забавяне на заплати, неизплатени ваучери за храна и лоши условия на труд.

Тодор Живков в "Образът на вожда"

http://www.cross.bg/izlozhbata-vozhda-kompozitzii-1501692.html

/КРОСС/ На 17 март се открива изложбата "Образът на вожда", която включва композиции и портрети на комунистически лидери. Това е първата изложба от новата дългосрочна програма на Музея за социалистическо изкуство, включваща на сюжетно-тематичен принцип изкуството от социалистическия период. През периода съществува строга йерархия на жанровете, на върха на която са фигуралните композиции със сюжети от историята и революционните действия на комунистическата партия, социалистическото строителство, индустриализацията и труда във всичките му разновидности. Портретите на комунистическите водачи заемат главно място и гарантират на своите автори професионален престиж и политически актив. В изкуството на тоталитарните държави образът на вожда е обект на култ, на обожествяване, което води до обезличаване. Превърнат в схема, образът на реалната човешка личност е лишен от индивидуална психологическа характеристика. Вождът има много превъплъщения: „теоретик и идеолог на революцията", „народен водач и трибун", „гениален военен стратег", „държавен и партиен ръководител". В изложбата са включени фигурални композиции и портрети на комунистическите лидери Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, Мао Дзедун, Димитър Благоев, Георги Димитров, Вълко Червенков, Тодор Живков, Леонид Брежнев и др

Цветанов:Нужни са по-кратки разследвания и по-строги наказания за рецидивисти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5365293

Трябва да обединим усилията си и да направим нещо по повод нарастващата битова престъпност. Всички институции трябва да действат заедно, защото в такива случаи фиксацията винаги е към МВР. Пример са телефонните измами, например, когато задържаните признавали вина и възстановявали само една конкретна сума, а повечето имали рецидив.
Трябва да обединим усилията си и да направим нещо по повод нарастващата битова престъпност. Всички институции трябва да действат заедно, защото в такива случаи фиксацията винаги е към МВР. Пример са телефонните измами, например, когато задържаните признавали вина и възстановявали само една конкретна сума, а повечето имали рецидив.

Мокри пътни настилки и частично заледени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559370

Пътищата в равнинната част на област Сливен са сухи, в планинската частично мокри, а в района на Котел има заледени участъци, почистени и обработени, съобщиха от Областно пътно управление Сливен. Температурите на въздуха са от -4 до +1 градус. В сила остава ограничението за тежките камиони над 10 тона през проходите "Вратник" и "Твърдишки". Забранено остава преминаването на моторни превозни средства по пътя Сливен – Ичера, заради свлачище. За пътуващите в посока Сливен – Ичера - Котел и обратно се препоръчва преминаване през кръстовище „Пето...

Македония откри листовки с маршрути у мигрантите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5365297

Македонската полиция е открила листовки с маршрут за придвижване у група нелегални имигранти, задържана след проникване на македонска територия от Гърция. На тях подробно е било описано на арабски къде е възможно да бъде пресечена границата, съобщава БНТ.
Имигрантите твърдят, че са се сдобили с импровизирани карти в гръцкото село Идомени.
Македонската полиция е открила листовки с маршрут за придвижване у група нелегални имигранти, задържана след проникване на македонска територия от Гърция. На тях подробно е било описано на арабски къде е възможно да бъде пресечена границата, съобщава БНТ. Имигрантите твърдят, че са се сдобили с импровизирани карти в гръцкото село Идомени.

Забраниха улова на бяла риба

http://pik.bg/забраниха-улова-на-бяла-риба-news501924.html

Забраниха улова на бяла риба

От 15 март до 15 май 2016 г. се забранява уловът на бяла риба (Sander lucioperca). Мярката се въвежда заради размножителния период, в който навлизат този вид сладководни риби, информираха от Изпълнителната агенция по риболов и аквакултури/ИАРА/.

През следващите два месеца няма да се допуска пренасянето, превозването и продажбата на бяла риба в живо, прясно и охладено състояние.

В случай на констатирано нарушение, уловените екземпляри ще бъдат връщани незабавно във водата, а на рибарите ще бъдат налагани глоби по Закона за рибарство и аквакултури.

Ненчев ще открие конференция "Въоръжение и екипировка на Сухопътните войски"

http://pik.bg/ненчев-ще-открие-конференция-въоръжение-и-екипировка-на-сухопътните-войски-news501925.html

Ненчев ще открие конференция "Въоръжение и екипировка на Сухопътните войски"

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще открие международна конференция на тема "Въоръжение и екипировка на Сухопътните войски".

На форума ще се обсъждат проекти за модернизация и превъоръжаване на Сухопътните войски, както и възможностите на български и чуждестранни фирми в оборудването.

 

27 катастрофи във Варна през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=315743

27 катастрофи са регистрирани на територията на Варна през изминалото денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидентите няма пострадали граждани. Нанесени са материални щети по автомобилите, допълниха от полицията.

Сигнал за бомба отложи делото на убиец на пътя

http://crime.actualno.com/signal-za-bomba-otloji-deloto-na-ubiec-na-pytja-news_528818.html

Анонимен сигнал за бомба затвори Съдебната палата в Пловдив. Всички хора в сгрaдата бяха помолени да напуснат. Сигналът за поставено взривно устройство се проверява от органите на реда. Сградата ще остане затворена до 11.45 часа. В 10 часа в Апелативния съд, който се помещава в същата палата, трябваше да започне разглеждане на мярката за неотклонение на Иван Янакиев, който прегази и уби 70-годишен мъж с джипа си "Хамър". Мярката щеше да бъде променена от „Задържане под стража&rdquo

Майка Тереза ще влезе в списъка на католическите светци

http://europe.actualno.com/majka-tereza-shte-vleze-v-spisyka-na-katolicheskite-svetci-news_528816.html

Майка Тереза ще бъде причислена към списъка на светците на католическата църква на 15 март, след като ватиканската комисия признае второто ѝ чудо, предаде AFP. Комисия по канонизиране от високопоставени католически свещеници ще подпише декрет, в който ще се разгледа въпроса за обявяването на светец на Агнес Гондже Бояджиу, както е светското ѝ име. Заседанието ще започне тази сутрин. След това папа Франциск ще подпише декрет, който ще канонизира Майка Тереза, а също така ще обяви и датата и мя

Сигнал за бомба затвори метростанция „Бели Дунав”

http://crime.actualno.com/signal-za-bomba-zatvori-metrostancija-beli-dunav-news_528819.html

Сигнал за поставено взривно устройство е подаден тази сутрин на метростанция „Бели Дунав” в жк „Надежда”. Сигналът е подаден от анонимен глас в 9:30 ч. на телефон 112. В момента се извършва проверка. Полицията не допуска пътници на метростанцията, като мотрисите минават транзитно през станциите „Бели Дунав” и „Надежда”. Това е вторият инцидент на станция „Бели Дунав” в рамките на седмица. На 7 март мъж се хвърли пред мотриса и

Оставиха в ареста мъж, хванат да пренася 20 кг хероин през границата

http://burgas.actualno.com/ostaviha-v-aresta-myj-hvanat-da-prenasja-20-kg-heroin-prez-granicata-news_528822.html

Бургаският апелативен съд не уважи поредното искане на Бейсим Баадъров и го остави в ареста. Баадъров е обвинен за пренасяне на хероин през границата на страната без надлежно разрешително с автомобил. Това е станало на  24 август 2015 г., около 17,20 часа на ГКПП „Лесово“, съобщиха от прокуратурата. Общото тегло на пренесения наркотик е над 20 килограма, като стойността на предмета на контрабандата е в особено големи размери. Престъплението, за което Баадъров е привлечен като

Цветанов: Ако сме адекватни, битовите престъпления няма да се увеличават лавинообразно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559373

Бившият вътрешен министър и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в "Здравей, България" по

НСА с три титли в първия ден на Зимната Универсиада в Боровец

http://pik.bg/нса-с-три-титли-в-първия-ден-на-зимната-универсиада-в-боровец-news501920.html

НСА с три титли в първия ден на Зимната Универсиада в Боровец

В Боровец започнаха стартовете от осмата Национална зимна универсиада, организирана от Асоциацията за университетски спорт АУС Академик. Първи бяха определени шампионите в сноуборда и в ски-бягането.

В тях доминираха представителите на Национална спортна академия "Васил Левски", спечелели три титли и общо 8 от 12-те отличия. Ето и призьорите: Сноуборд гигантски слалом: жени: 1. Ирен Машова - НСА 2. Бистра Янкова - НСА 3. Виолета Котова - ЛТУ мъже: 1. Димитър Ганичев - Медицински университет - Пловдив 2. Христо Чолаков - НСА 3. Даниел Благоев - НСА Ски-бягане масов старт: жени:

1. Цветелина Павлова - ЮЗУ 2. Антоанета Дяксова - СУ 3. Васка Благоева - НСА мъже: 1. Илиян Цонков - НСА 2. Красимир Матиканов - НСА 3. Станислав Ангелков – НСА Днес Зимните студентски игри Боровец2016 продължават със състезанията по ски-алпийски дисциплини и бърза шейна.

Цветанов: Радан Кънев се опитва да вкара интрига между мен и премиера

http://pik.bg/цветанов-радан-кънев-се-опитва-да-вкара-интрига-между-мен-и-премиера-news501919.html

Цветанов: Радан Кънев се опитва да вкара интрига между мен и премиера

Радан Кънев се опитва да вкара интрига между мен и премиера. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

„Желанието ни е да се борим с организираната и битовата престъпност и корупцията. Самият факт, че един човек, който въобще не познава отношенията между мен и премиера и дава коментар, означава че търси някаква известност”, заяви Цветанов.На въпрос дали има битка за лидерство в партийната власт, Цветан Цветанов отговори:

„Как си представяте, че една структура (като партия например) се създава и се разделя на тоя или оня. Хората са възприели тандема между мен и премиера, че е успешен. И той е функция на общественото одобрение на това, което правим”. 

Внучката на пребитата баба Емилия във Видин: Задържаният не е истинският насилник (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5365276

Внучката на пребитата баба Емилия във Видин: Задържаният не е истинският насилник (видео)"Човекът, пребил до смърт моята баба бе задържан и вероятно ще бъде осъден. Преди две седмици ме извикаха в районното управление, за да се запозная с материалите на досъдебното производство. Докато баба ми е била още жива е имало прокурорско нареждане потърпевшата да разпознае своя насилник. Ако тогава й бяха показали снимка,

С чай от гръмотрън се свалят до 2-3 кг на месец

https://www.24chasa.bg/Article/5365284

С чай от гръмотрън се свалят до 2-3 кг на месецCпоред статистиките всяка четвърта жена е имала здравословни проблеми заради вредни протеинови диети или хапчета за отслабване. А в природата си има лек за всичко. Старите хора казват, че за всяко лекарство има чай, който би оказал същия церителен ефект върху организма. Когато говорим за хапчета за отслабване,

Калуди Калудов гостува в премиерния спектакъл на операта „Тоска"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559107

Калуди Калудов идва в Стара Загора, за да се включи в подготовката за предстоящата премиера на операта „Тоска" от Пучини, която ще се състои на 18 март от 19.00 часа на сцената на Операта. Тенорът ще се превъплъти в една от знаковите роли в неговата кариера - на художника Марио Каварадоси. Роля, която певецът изпълнява винаги с удоволствие, защото е близка и до неговата артистична душевност. Извън пеенето и вокалната педагогика, Маестрото обича да рисува, да пише стихове и кратки разкази. Калуди Калудов и неговите Тоски В ролята на Каварадоси К...

IHS: Себестойността на Galaxy S7 започва от 255 долара

http://www.investor.bg/harduer/459/a/ihs-sebestoinostta-na-galaxy-s7-zapochva-ot-255-dolara-213115/

В тази сума е включена само цената на частите, без разходи за развойна дейност, дистрибуция и др.

IHS: Себестойността на Galaxy S7 започва 255 долара

http://www.investor.bg/harduer/459/a/ihs-sebestoinostta-na-galaxy-s7-zapochva-255-dolara-213115/

В тази сума е включена само цената на частите, без разходи за развойна дейност, дистрибуция и др.

Набират кандидати за медицински сестри в три детски заведения в Благоевград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559374

Четири свободни работни позиции за медицински сестри в три детски заведения на територията на областния център обяви Община Благоевград. Две от тях са за Дневна ясла № 12, а останалите две - в Дневна детска ясла № 10 и за яслена група в ОДЗ №1. Кандидатите трябва да имат висше образование по специалност "Медицинска сестра" или "Акушерка" на образователна-квалификационна степен "бакалавър". Документите, които трябва да бъдат предоставени са: заявление /свободен текст/ до Директора детското заведение, професионална автобиография, копие от диплома...

15 март - Световен ден на потребителя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559369

На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите. На този ден преди 54 години за първи път са формулирани основните права на потребителите: Правото на безопасност. Правото на информация. Правото на избор. Правото да бъдеш чут.     През годините с развитието на икономиката, глобализацията, отварянето на границите на държавите и свободното движение на стоки и услуги, нараства и значението на потребителската защита. Потребителите в Европейския съюз получават все повече права: правото на образование по въпроси, отнасящи се до защитата и...

Холестеролни бомби в менюто на първолака

http://www.moreto.net/novini.php?n=315753

Холестеролни бомби цъкат в менютата на хлапетата в детските градини и децата, посещаващи училищните столове – главно първолаците. Това са показали масираните проверки на инспекторите от Столичната районна здравна инспекция. От началото на годината досега те са проверили 348 забавачки и ясли, 116 школски бюфета и 97 ученически столове, като една на всеки три проверки е била направена по сигнал на майки.

Заплахи за уволнение и страх сред миньорите от Перник

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zaplahi-za-uvolnenie-i-strah-sred-miniorite-ot-pernik-6051332

Само няколко се осмелиха да протестират срещу лошите условия на труд и забавянето на заплатите, другите се притеснявали, че ще ги отстранят

Борислав Сандов: Вярвам на Борисов, че ще падна забраната за къмпингуване

https://www.24chasa.bg/Article/5365280

Борислав Сандов: Вярвам на Борисов, че ще падна забраната за къмпингуванеВярвам на премиера Бойко Борисов, че най-късно утре ще бъдат внесени текстове, които да отменят забраната за свободно къмпингуване, обяви лидерът на "Зелените" Борислав Сандов. В понеделник Борисов информира първо него, че нарежда на депутатите от ГЕРБ да отменят приетата от парламента забрана за свободно къмпингуване.

Учителка краде бонбони и дъвки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5365238

Учителка краде бонбони и дъвки от касата на магазин в град Лом. Кадри от престъплението показа Нова телевизия. Собственичката на магазина Елеонора Георгиева разказа, че камерата е сложена едва преди няколко дни и още на втория ден е успяла да „хване“ някого. Крадецът е местна учителка, която е редовен клиент и често си позволява за пазарува по

Стивън Хоукинг играе злодей в нова реклама на Jaguar F-Pace

http://www.cross.bg/hoyking-jaguar-zlodeii-1501691.html

/КРОСС/ Инвалидна колична и електронен глас със сигурност се вписват добре във филмов образ на злодей. Когато обаче се сетим за професор Стивън Хоукинг - може би най-големият ум на нашето време, опитващ се да разгадае казуса с времето и пространството, едва ли можем да си представим злонамерен човек. Така или иначе легендарният учен е получил именно такава роля в нова реклама на първия кросоувър на Jaguar - F-Pace. В нея главният герой кара с агресия прекрасното четириколесно през планините, стигайки до футуристична резиденция. Там е посрещнат от красива блондинка, в пред панорамния прозорец го очаква самият Свитън Хоукинг, пише АвтоOffNews. "Ние сме господарите на времето и пространството", казва главния герой на своя господар. "И всички ние караме Jaguar", допълва Хоукинг с известната му полу-усмивка. Британският учен обяви съвсем наскоро в Туитър, че много би искал да изиграе ролята на злодей. Очевидно това желание се е харесало на режисьора, носител на Оскар, Тим Хупър, който веднага е организирал рандеву с професора. Хупър е автор и на други реклами с "британски злодеи", изиграни от Никълъс Холт, Бенг Кингсли, Марк Стронг и Том Хидълстоун. video:https://www.youtube.com/watch?v=XYkcuxw4aJM

Директорът на Централната банка на Бангладеш с оставка след кражба на $81 млн.

https://www.24chasa.bg/Article/5365262

Директорът на Централната банка на Бангладеш с оставка след кражба на $81 млн.Директорът на Централната банка на Бангладеш подаде оставка, след като хакери успяха да откраднат 81 млн. долара от валутния резерв на нацията, предава AFP. „Той ме повика вчера и ме помоли да го освободя. И напусна днес“, обясни финансовият министър на азиатската държава. Централната банка в Бангладеш се размина със загубата на почти 1 милиард

Изобретателен русенец дава винетка под наем

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559367

Винетка под наем дава изобретателен русенец в сайт за безплатни обяви, съобщава "Труд". Заедно със стикера върви и долната част на талона и касова бележка. Винетката може да бъде наета за различно време, а цената варира в зависимост от периода, в който ще бъде ползван. „За един ден струва 5 лева, за седмица 7 лева, а за две - 15 лева", разказа пред Труд предприемчивият мъж. За да е сигурен, че тя ще му бъде върната, той взима депозит, който е близък до реалната цена на стикера. „Искам да ми дадат около 90 лева. Те са гаранция. Като ми върнат ви...

Конкурс за отличителен знак на „Седмица на гората"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559368

Началото на национален конкурс за идея за постоянен отличителен знак на „Седмица на гората" даде изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/- инж. Тони Кръстев. „Конкурсът цели създаването на траен и разпознаваем образ и визуална идентичност на празника „Седмица на гората". Ще бъде оценявана идеята на кандидата и е допустимо използването на всякакви техники на изобразяване, без да се очаква професионално изпълнение", каза инж. Кръстев при представяне на условията на конкурса. „Предвидена е възможност за максимално широко у...

Дават 300 хил. лв. за храненето в социални и детски заведения в община Сунгурларе

http://pik.bg/дават-300-хил-лв-за-храненето-в-социални-и-детски-заведения-в-община-сунгурларе-news501916.html

Дават 300 хил. лв. за храненето в социални и детски заведения в община Сунгурларе

Община Сунгурларе е обявила обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на Дома за възрастни хора с деменция (ДВХД) в с. Славянци, Дома за възрастни хора (ДВХ) в с. Лозарево, Домашен социален патронаж – Сунгурларе, както и на детски заведения на територията на общината, пише "Топновини".

Прогнозната стойност на поръчката е 300 000 лева без ДДС, а продължителността й – 12 месеца.

От описанието става ясно, че хранителните продукти, които ще се доставят в тези социални и детски заведения, са хляб и тестени изделия, месо, месни продукти, риба, мляко и млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци. Предвижда се и доставка на олио, оцет, сол, захар, яйца, пакетирани стоки и подправки.

За ДВХД – с. Славянци трябва да се доставят плодове и зеленчуци, които са преработени и консервирани, а за Домашен социален патронаж - разнообразен асортимент от консервирани плодове и зеленчуци и замразени такива, предназначени за изпълнение от специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания.

Шефът на КЗП: Броят на жалбите и сигналите трайно нараства

http://pik.bg/шефът-на-кзп-броят-на-жалбите-и-сигналите-трайно-нараства-news501913.html

Шефът на КЗП: Броят на жалбите и сигналите трайно нараства

Димитър Маргаритов - шеф на КЗП, каза по повод Деня на потребителите, че това е ден на отговорност, затова от комисията разгръщат кампании по линия на ежедневната им дейност.

Те откриват приемни в курортните комплески. По думите му броят на жалбите и сигналите трайно нараства.

"Това показва, че потребители са все по склонни да защитят правата си. Много е важно да реагират", каза Димитър Маргаритов пред БНТ. "Онлайн търговците все по-добре си дават сметка какви са правилата на играта и ги спазват", посочи още той.

Започва ремонтът на ж.п гара Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559255

Генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура" инж. Милчо Ламбрев, в присъствието на областния управител на област Сливен Татяна Петкова и кмета на община Сливен Стефан Радев, ще даде официален старт на строително-ремонтните дейности на железопътна гара Сливен. Ремонтът се осъществява със средства от Държавния бюджет за НКЖИ. Стойността на обекта възлиза на 2 786 110 лв. и е най-голямата инвестиция в сградния фонд на Компанията през последните години. Предвиденият срок за изпълнение е 210 календарни дни. Приемното зда...

Проф. Михаил Константинов: Западноевропейските лидери са отговорни за задълбочаването на мигрантската криза

http://pik.bg/проф-михаил-константинов-западноевропейските-лидери-са-отговорни-за-задълбочаването-на-миг-news501914.html

Проф. Михаил Константинов: Западноевропейските лидери са отговорни за задълбочаването на мигрантската криза

С действията си лидерите на страните от Западна Европа задълбочават мигрантската криза. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ математикът проф. Михаил Константинов.

Според него предлаганите мерки за разрешаване на проблема са неефективни. „Не се прави това, което е необходимо, говорят се безсмислици като квоти и неща, които тотално не работят, и не се взимат мерките, които трябва. Жертви стават всички – народите на Европа, хората, които нахлуват от Северна Африка. Всички в крайна сметка са нещастни“, посочи проф. Константинов.

„Европейските ръководители са пряко отговорни за хилядите издавени по морските маршрути, защото те подлъгаха хората да тръгнат, те разбутаха стабилните северноафрикански държави, в които може би имаше диктатури, но хората живееха нормално“, смята математикът. Според проф. Константинов европейските лидери са пряко отговорни за смъртта, която наблюдаваме всекидневно и която ще се увеличава. „Повярвайте ми накрая по границата ще се стреля – това е съвършено очевидно. Нещата така не могат да продължават, ако не се вземат мерките, които са необходими“, категоричен бе проф. Константинов.

Той коментира още, че единствените, които поддържат правилна позиция по мигрантската криза, са страните от Централна Европа. Според него България също има адекватна позиция, защото първа е застъпила тезата, че трябва да се пазят външните граници.

„Проблемът в момента е, че Българската армия и полиция не са способни да го направят“, посочи още проф. Константинов. Той прогнозира, че в близките седмици ще има щурм на десетки хиляди хора.

Първи снимки от зловещата катастрофа във Варна! Мъж е загинал

http://petel.bg/Parvi-snimki-ot-zloveshhata-katastrofa-vav-Varna--Mazh-e-zaginal__148968

Снимки: "Петел" Това са първите снимките от мястото на жестоката катастрофа по ул. "Атанс Москов" във Варна, която по-рано днес отне човеш...

Поредна катастрофа във Варна! Ето какво се случи на кръстовището в центъра на града (Снимки)

http://petel.bg/Poredna-katastrofa-vav-Varna--Eto-kakvo-se-sluchi-na-krastovishheto-v-tsentara-na-grada--Snimki-__148969

Снимки: "Петел" Втора катастрофа за днес стана преди минути във Варна. При инцидента се сблъскаха "Шкода" и "Ауди" на кръстовището на улиц...

Какво ще се случи на заседанието на Фед

http://www.investor.bg/sasht/337/a/kakvo-shte-se-sluchi-na-zasedanieto-na-fed--213120/

Централната банка вероятно няма да промени водещата си лихва, но може да даде сигнал за предстоящи повишения на ставката

“Под прикритие” се гледа в 184 територии на 3 континента

https://www.24chasa.bg/Article/5364729

“Под прикритие” се гледа в 184 територии на 3 континента“Под прикритие” се гледа в 184 територии на 3 континента. Това обяви програмната директорка на БНТ Севда Шишманова пред екипа на сериала, събрал се в пряко предаване от Студио 1. По нейните думи сериалът връща на БНТ всяка година по 1 милион лева. В основата на поредицата винаги са били използвани автентични истории от различни държави - България,

Цветанов иска референдумът на Слави Трифонов преди президентския вот

http://offnews.bg/news/n_1/n_625777.html

Референдумът за електронното гласуване, за който са се подписали над 600 хиляди души, трябва да бъде проведен преди президентските избори.  Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по Нова тв. Според него така ще стане ясно дали хората искат да се въведе електронен вот.  Той отрече да има конфликт между него и лидера на партията Бойко Борисов. В исканията на полицаите има и справедливи, затова ще проведем дискусия с министър Румяна Бъчварова, обясни още Цветанов, който е шеф на комисията по вътрешни работи в парламента. 

Над половината общини са с тежки финансови проблеми

http://www.cross.bg/obshtini-vizhda-mestnata-1501690.html

/КРОСС/ По-голямата част от българските общини имат тежки финансови проблеми. Това показват данни на Министерството на финансите, предоставени на депутатите от бюджетната комисия, с които "Капитал" разполага. От числата се вижда, че повече от половината кметства са завършили 2015 г. с дефицит, въпреки че според Закона за публичните финанси това не е разрешено. Общата "дупка" към края на миналата година е близо 240 млн. лв., а парите са покрити от централния бюджет с допълнителни трансфери. За първи път от четири години бюджетното салдо на местната власт е отрицателно, а от данните се вижда, че това се дължи изцяло на разходите, свързани с европейските проекти. Дефицитът, предизвикан от ударното усвояване на европейските пари, не е единственият проблем на местната власт. Над половината от кметствата не изпълняват някои от показателите за финансова устойчивост. Това означава, че с влизането на промените в Закона за публичните финанси тези, които не изпълняват три от критериите, ще трябва да изготвят план за оздравяване и евентуално ще могат да получат безлихвен заем от централното правителство, пише Капитал Daily. Тежки проблеми От данните се вижда, че 156 от общо 265 общини са завършили годината с дефицит. Той се дължи изцяло на дефицита по европейските проекти, който е около 350 млн. лв. и това всъщност не показва финансовия проблем на общините в пълния му размер

Космически апарат излетя към Марс, за да търси извънземен живот

https://www.24chasa.bg/Article/5365241

Космически апарат излетя към Марс, за да търси извънземен животТърсенето на извънземен живот на Марс навлиза в нова ера с изстрелването на космически апарат, създаден да засича газове, отделени от извънземни организми, пише The Guardian, цитиран от Фокус. Орбиталният апарат Exomars Trace Gas беше изведен на борда на ракета “Протон” от космодрума в Байконур, Казахстан, в понеделник.

Цените на горивата тръгнаха нагоре

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265603_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5

 

Храни, здраве и образование поскъпват най-много

Цените на горивата тръгнаха нагоре. В рамките на няколко дни те скочиха с 1-2 стотинки по различните вериги бензиностанции, показа проверка на Агенция „Монитор“. Най-високата цена, на която в момента се предлага А-95, е 1,85 лева за литър, като в петък същата верига в София предлагаше най-масовия бензин по 1,83 лева. Най-евтино на голяма верига пък може да се зареди за 1,80-1,81 лв.

Промяната в цените на горивата у нас е следствие от котировките на суровия петрол, като ценообразуващ за нашия пазар е сортът „Брент”. След средата на февруари брентът поскъпва, като преди няколко дни той стигна дори 41 долара, като дотогава котировките се движеха около 31-32 долара за барел. Вчера те отново паднаха под 40 долара. Експерти на петролния пазар у нас не се наеха да коментират дали това е тенденция и дали е отражение на международните котировки.

Цената на петрола започна да се покачва след постигнатото между САЩ и Русия споразумение за временно примирие в Сирия, което е действа и в момента. Както и на фона на разговорите между Русия и страните от петролния картел (ОПЕК) за замразяване на добивите. По последна информация

в средата на април в Доха ще се състои среща

на която се очаква да бъде взето решение по въпроса. Тя обаче може да и да се провали, тъй като големите производителки в ОПЕК не са съгласни да замразят добивите си. Според

Междувременно от НСИ оповестиха данните за инфлацията през февруари, според които точно заради горивата се отчита поевтиняване на живота у нас през месеца. Според тях февруарската инфлация е минус 0,3 на сто, а спрямо февруари миналата година се отчита поевтиняване с 0,5%.

През най-късия месец дизелът е поевтинял с 6,3%, а А-95 – с 4,5 на сто. Цената на пропан-бутана е паднала с 5,6% за месец, на метана – с 1,5 на сто. Детайлният прочита на статистическите данни обаче показва, че точно евтините горива, които са свалили чувствително цените на транспортните услуги, са причината да се отчитат поевтиняване на живота. Цените на транспортните услуги са паднали с 3,2% в сравнение с януари и с 5,5% спрямо февруари 2015 г. Транспортните услуги имат дял от близо 9% в индекса на потребителските цени, чрез който се мери инфлацията. Те са на второ място по тежест след храните, които имат дял от почти една трета в индекса.

Цените на храните обаче са скочили с 0,5% през февруари, въпреки че на годишна база и при тях се отчита дефлация от 0,2 на сто.

Със сериозен спад през февруари са и цените на дрехите и обувките – 2,8%, а тези на жилищата и комуналните услуги остават без промяна. Здравните и образователните услуги поскъпват с 0,2% на месечна база.

Статистиката сочи още, че за разлика от общия индекс на потребителските цени, който намалява, този, който мери инфлацията за най-нискодоходните 20% от домакинствата, расте. Това означава, че за най-бедните, за които се следят само 100 жизнено необходими стоки, животът поскъпва. През февруари това поскъпване се измерва с 0,4%, а общо за януари и февруари – с почти 1 процент. Храните за тях са скочили с 0,9%, нехранителните стоки са поевтинели с 0,3 на сто, а цените на услугите не са се променяли.

Облачно на повечето места и температури до 10 градуса днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5365245

Днес преди обяд ще има и слънчеви часове, но след пладне облачността отново ще се увеличи. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Евгения Егова от Националния институт по метерология и хидрология към БАН. Ще се задържи почти без валежи. Ще духа слаб, в Дунавската равнина – до умерен вятър от изток-североизток.
Днес преди обяд ще има и слънчеви часове, но след пладне облачността отново ще се увеличи. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Евгения Егова от Националния институт по метерология и хидрология към БАН. Ще се задържи почти без валежи. Ще духа слаб, в Дунавската равнина – до умерен вятър от изток-североизток.

Започва ваксинацията по въздух срещу бяс при дивите хищници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559365

Българска агенция по безопасност на храните започва от днес първата за 2016 ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки от въздуха, което ще започне от летище Лесново, София област и ще продължи от летище Ерден, област Монтана и летище Балчик, област Добрич. Ваксини ще бъдат разпръснати на територията на областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благое...

3 дни срок за вадене на данъчна оценка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265602_3+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%BE%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B0

 Да бъде ускорен срокът за издаване на данъчна оценка за имот до 3 дни и да се предвиди възможност общините да ги издават незабавно, се предвижда в плана с мерки на МС. В случаите, когато сме обложени с данък върху наследствен имот, няма да сме задължени да предоставяме данъчна оценка, както и при придобиване на имущество в същата община, която издава данъчната оценка.

„Звездни стажанти” започва със сълзи и задача

http://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/zvezdni-stazhanti-zapochva-sys-sylzi-i-zadacha-6051331

Изненадваща задача на живо ще изпълнят Звездните стажанти в предаването „На кафе” в деня на старта – 15 март

Метрото оскъпява имотите главно в квартали, където преди това не е имало удобен и бърз транспорт, смятат брокери.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265601_%D0%9C%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%B2+%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%82

 

Край подземната железница искат да са хората с по-малко пари

От 1000 до 2000 евро по-скъпо излизат двустайните апартаменти от ниския ценови сегмент, намиращи се в един и същи квартал, ако са близо до метростанция, научи „Монитор”.

За кв. „Надежда” процентът на поскъпване заради метрото е до 5%, пресмятат брокери. При средна офертна цена на панелните двустайни там от 40 000 евро, това прави до 2000 евро повече за близостта до спирка на подземната железница. За друг голям панелен комплекс - „Люлин”, където имотите в сегмента се предлагат по около 42 000 евро, поскъпването би било най-много 2100 евро.

Според брокерите такива жилища са предпочитани от хора с по-малко пари,

 

нямащи възможност да ползват всеки ден

 

личния си автомобил.

Според Наско Атанасов от „Виктория инвест” стандартните жилища край метрото са с 5% до 8% по-скъпи от останалите в същия квартал. По думите му за близост до него се приема разстояние от 200-300 м до най-близката станция. „Прекалената близост обаче не винаги е най-голямото предимство”, смята той. „Около метростанциите в кварталите без синя и зелена зона трудно се намира място за паркиране. Ако трасето минава под главен булевард, то край него е шумно и мръсно. Хората с пари предпочитат по-тихите зони на кварталите. Те ползват повече личните си коли, а

 

метрото за тях е само алтернатива”

 

обяснява Атанасов.

Константин Пандов от ЕППИ също смята, че разликите в цените на едно жилище в зависимост от метрото са около 5%. По думите му наличието му оскъпява имотите главно в квартали, където преди това не е имало удобен и бърз транспорт. „За „Овча купел”, където ще има метро след няколко години, то ще се отрази положително на пазара там”, прогнозира той.

Според Даниела Грозева от „Веда корект” близостта на жилището до метрото помага много за по-бързата му продажба, но няма голяма разлика в цените. „Стойността на имота зависи главно от имиджа на квартала. Жилища близо до подземната железница се предпочитат хората с по-ниски финансови възможности. Метрото е предимство най-вече в по-ниския ценови сегмент. За домакинства, имащи по няколко коли това

 

не е решаващо при избора къде да си купят

 

жилище”, поясни тя.

За пазара на бизнес имоти близостта до метро е от различно значение, смята Валери Левиев от „Елта консулт”. По думите му магазините около метростанциите имат повече клиенти заради големия поток от хора. „За офис сегмента обаче от значение е не толкова наличието на подземната железница, а дали съответната локация е вече утвърдена”, добавя брокерът.

Кошмари в кухнята на разследването

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5364754

Само слепи хора не виждат, че съдебната реформа трябва да тръгне от МВР. Така каза на научна конференция председателят на Конституционния съд Борис Велчев, позовавайки се и на опита си като шеф на държавното обвинение. Ако се хване на бас с някой от късогледите реформаторски авторитети за 1 милион лева, той вероятно ще стане милионер.
Само слепи хора не виждат, че съдебната реформа трябва да тръгне от МВР. Така каза на научна конференция председателят на Конституционния съд Борис Велчев, позовавайки се и на опита си като шеф на държавното обвинение. Ако се хване на бас с някой от късогледите реформаторски авторитети за 1 милион лева, той вероятно ще стане милионер.

Politico: Решението на Москва за изтегляне на войските от Сирия свари Вашингтон неподготвен

http://www.cross.bg/siriya-vashington-otbelyazva-1501669.html

/КРОСС/ Решението на руския президент Владимир Путин за изтегляне на основната част от групировката на ВКС на РФ от Сирия свари Вашингтон неподготвен, се казва в статия във в. Politico, озаглавена „Путин отново надхитри Обама?“, предаде ТАСС. „Обявяването от руския лидер на изтеглянето на ВС от Сирия свари Вашингтон неподготвен, – се отбелязва в публикацията. – Очевидно е, че за Вашингтон беше неочаквано това изявление, което породи опасения, че руският лидер надхитри Обама“. Изданието отбелязва, че по време на брифинга си говорителят на американския президент Джошуа Ърнест през цялото време „отклоняваше въпросите по тази тема“. „Не съм видял тази информация, затова ми е трудно на този етап да дам оценка за това, какъв род въздействие ще окаже на преговорите или какви промени ще донесе това в дадената динамика. Ние трябва да видим в какво всъщност се заключават намеренията на Русия“, каза той. По този начин не получили отговор, журналистите се обърнали към източниците си от Белия дом, които, по думите на автора на публикацията, „са останали в тежко положение“ след думите на Ърнест. „За огорчение на Обама американските анализатори и служители на разузнаването не са очаквали подобно решение от страна на Москва“, отбелязва вестникът

Вътрешната комисия ще обсъжда реформата в МВР

http://www.mediapool.bg/vatreshnata-komisiya-shte-obsazhda-reformata-v-mvr-news246718.html

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, която отскоро е оглавявана от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, ще проведе във вторник обществено обсъждане на внесените в Народното събрание промени в Закона за Министерството на вътрешните работи. За участие в дискусията са поканени министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, политическото ръководство на МВР, директорите на Главните дирекции на МВР, ръководството на Академията на МВР, както и всички синдикати към министерстово. Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за МВР бе приет от МС на 17 февруари 2016 г. и внесен пет дни по-късно в Народното събрание. Предлаганите промени във вътрешното министерство станаха повод синдикатите да излязат на протести по график от петък насам. Преди решението си за ефективни стачки, най-голямата полицейска организация - СФСМВР, излезе с отворено писмо до министър Бъчварова, в което за пореден път изрази недоволството си от подготвяните законови промени.

К. Нинова: Приемам номинациите и ще участвам в председателската надпревара за лидер на БСП

http://www.cross.bg/ninova-hora-durzhavata-1501689.html

/КРОСС/ Приемам номинациите, които получих в страната от различните структури на партията и ще участвам в председателската надпревара за лидер на БСП. Този път заявявам, че ще изкарам битката до край и нямам никакво намерения да се отказвам. Това каза в сутрешния блок на бТВ Корнелия Нинова, депутат от БСП-Лява България.  Ще си поставя пет задачи, които аз и моя екип ще направим за в бъдеще. На първо място ще направя БСП истинска алтернатива на сегашното управление, защото тези хора, ако продължат да управляват, ще съсипят държавата. На второ място искам да върна самочувствието в БСП, защото в партията има много интелигентни и способни хора и ще искам те да покажат своите качества и добри идеи. Искам също така БСП да се превърне в първостепенна политическа сила - ще изведа БСП до управление на държавата, ако бъда избрана за председател, заяви Нинова. Тя добави, че програмата й ще включва и може да бъде описана с пет думи, които тя ще се стреми да следва на всяка цена - справедливост, солидарност, равенство, свобода и патриотизъм. Няма да давам лични оценки както на сегашния лидер Михаил Миков, както и на който и да е от другите ми колеги и ще следвам този принцип до края на кампанията за председател на БСП, каза също така Нинова. Корнелия Нинова коментира и обстановката в страната. В Мизия преди 24 часа положението с реките беше тревожно и хората се готвеха евентуално за евакуация, защото все още помнят предишните наводнения

К. Нинова: Приемам номинациите и ще участвам в председателската надпревара за лидер на БСП

http://www.cross.bg/ninova-hora-korneliya-1501689.html

/КРОСС/ Приемам номинациите, които получих в страната от различните структури на партията и ще участвам в председателската надпревара за лидер на БСП. Този път заявявам, че ще изкарам битката до край и нямам никакво намерения да се отказвам. Това каза в сутрешния блок на бТВ Корнелия Нинова, депутат от БСП-Лява България.  Ще си поставя пет задачи, които аз и моя екип ще направим за в бъдеще. На първо място ще направя БСП истинска алтернатива на сегашното управление, защото тези хора, ако продължат да управляват, ще съсипят държавата. На второ място искам да върна самочувствието в БСП, защото в партията има много интелигентни и способни хора и ще искам те да покажат своите качества и добри идеи. Искам също така БСП да се превърне в първостепенна политическа сила - ще изведа БСП до управление на държавата, ако бъда избрана за председател, заяви Нинова. Тя добави, че програмата й ще включва и може да бъде описана с пет думи, които тя ще се стреми да следва на всяка цена - справедливост, солидарност, равенство, свобода и патриотизъм. Няма да давам лични оценки както на сегашния лидер Михаил Миков, както и на който и да е от другите ми колеги и ще следвам този принцип до края на кампанията за председател на БСП, каза също така Нинова. Корнелия Нинова коментира и обстановката в страната. В Мизия преди 24 часа положението с реките беше тревожно и хората се готвеха евентуално за евакуация, защото все още помнят предишните наводнения

Обсъждат строги наказания за участие в гонки

https://www.24chasa.bg/Article/5365226

Обсъждат строги наказания за участие в гонкиСтроги наказания за участие в гонки ще обсъдят депутати, пътни експерти и представители на държавната и местната власт, съобщи Нова телевизия. Предложението на МВР е гонките да бъдат квалифицирани като хулиганска проява и така в рамките на 24 часа да може да се образува бързо производство. В момента участниците в гонки могат да бъдат глобени за

К. Нинова: Приемам номинациите и ще участвам в председателската надпревара за лидер на БСП

http://www.cross.bg/ninova-hora-lider-1501689.html

/КРОСС/ В Мизия преди 24 часа положението с реките беше тревожно и хората се готвеха евентуално за евакуация, защото все още помнят предишните наводнения. Трябва да се отбележи, че за последните две години аз се занимавам с опасните и язовирите с неясна собственост и за съжаление трябва да се каже, че правителството направи една крачка напред и две назад. Това каза в сутрешния блок на бТВ Корнелия Нинова, депутат от БСП-Лява България. Тя уточни, че правителството се е заело и е картографирало опасните язовири, но е прехвърлило отговорността за поддържането им на общините, без да им дава средства за това. Също така не се прави нещо за помощ на хората пострадали от наводнения - в Мизия все още има хора, които от две години живеят във фургони, коментира Нинова. Обществените поръчки в страната се спират не за друго, а защото има огромна липса на пари и това е провал на управлението. Държавата продължава да взима нови и нови кредити, макар че Европа ни предупреждава, че не трябва да го правим. Факт е, че Европа вижда, че управлението раздава обществени поръчки на свои хора и фирми и съответно ни заявява, че няма да заплаща европейски средства за подобно нещо - съответно правителството е принудено да взима нови и нови заеми и да задлъжнява държавата все повече и повече. Приемам номинациите, които получих в страната от различните структури на партията и ще участвам в председателската надпревара за лидер на БСП

Варненци спасиха 959 дървета от изсичане

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559246

959 дървета бяха спасени от изсичане във Варна през миналата година. С тази внушителна бройка могат да се похвалят участниците в кампанията "Лист по лист", съобщава Общественият център за околна среда и устойчиво развитие, които стоят зад екоинициативата. Спасяването на едно дърво става със събирането на 58 кг хартия. Така излиза, че в рамките на инициативaта през миналата година са събрани и предадени за рециклиране над 55 тона непотребна хартия. Кои са отличниците? В "Лист по лист" миналата година се включиха 152-ма участници. С най-гол...

Анди Мъри отпадна oще в третия кръг в Индиън Уелс

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/15/2723242_andi_muri_otpadna_oshte_v_tretiia_krug_v_indiun_uels/?ref=rss


Световният номер 2 Анди Мъри сензационно отпадна още във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс. Шотландецът беше отстранен от заемащия 53-oто място в световната ранглиста Федерико Делбонис.

Аржентинският тенисист се наложи с 6:4, 4:6, 7:6 (3) в много драматична и оспорвана битка, която продължи 2 часа и 47 минути.

След като двамата си размениха по един ранен пробив, Делбонис за втори път спечели подаването на олимпийския шампион, за да поведе с 4:3 и...

Раниери: Показахме невероятен дух

http://football.actualno.com/ranieri-pokazahme-neverojaten-duh-news_528807.html

Това не бе едно от най-добрите ни представяния, но ние показахме невероятния си дух, за да спечелим трите точки. Това заяви мениджърът на Лестър Клаудио Раниери след успеха над Нюкасъл с 1:0 миналата вечер. "Лисиците" не бяха убедителни срещу водения от новия наставник Рафа Бенитес тим, но все пак стигнаха до ценен успех. "При смяна на мениджъра играчите искат да покажат най-доброто от себе си, а Нюкасъл има добри играчи. Сигурен съм, че те няма да изпаднат. Мачът бе тежък и това не бе едно о

Българските туристи в Турция намаляха с 40%

http://society.actualno.com/bylgarskite-turisti-v-turcija-namaljaha-s-40-news_528810.html

40% е спадът на български туристи за Турция по Великден, обяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Само за първите 2 месеца на годината българите, пътували за Турция, са били с 18% по-малко от предната година, а заради последните атентати спадът за лятото се очаква да е над 50%, каза Драганов. Причината е, че терористите се целят в полицаи, военни и туристи, коментира той. До края на годината отливът към Турция в световен мащаб ще е 19 млн. души, като 4 млн. от

Литва върна задължителната военна служба

http://europe.actualno.com/litva-vyrna-zadyljitelnata-voenna-slujba-news_528814.html

Държавният съвет по отбраната на Литва одобри връщането на военната повинност, съобщава информационният портал Delfi. При това наборници ще бъдат призовавани ежегодно, а не на всеки пет години, както беше планирано по-рано във Вилнюс. Увеличен е и броят на младежите, които ще бъдат набирани за задължителна служба във въоръжените сили на балтийската страна - вместо 3500 души годишно, ще бъдат привиквани по 4000 млади мъже. Министерството на отбраната коментира, че подобни мерки са необходими,

Руслан Трад пред Actualno.com: ЕС реши да си плаща за охрана и съвест на Турция

http://interview.actualno.com/ruslan-trad-pred-actualnocom-es-reshi-da-si-plashta-za-ohrana-i-syvest-na-turcija-news_528802.html

Ситуацията по отношение на най-актуалната и голяма криза в днешни дни в международната политика се мени с часове - поне на повърхността. Под повърхността обаче интересите на всички замесени в Сирия и в създаването на чудовището "Ислямска държава" въобще не се променят така скорострелно, както изглежда на пръв поглед, ако човек обърне внимание на пълноводната река от непрестанни новини в медийното пространство. Какво се случва всъщност, какво предстои да се случи и защо нещата все се променят, но

КАТ започва проверки за колани

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265600_%D0%9A%D0%90%D0%A2+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8

 КАТ започва масови проверки за обезопасителни колани. Специализираната полицейска акция е по линия на инициативата TISPOL, която се провежда на територията на всички държави членки, съобщиха от МВР.
Проверките, които ще продължат до 20 март, ще се съсредоточат не само върху използването на обезопасителните колани от водачи и пътници в моторни превозни средства, но и на детските обезопасителни системи при превозването на деца в автомобилите, както и на обезопасителните каски от мотористи и техните спътници.

В рамките на предприетата операция ще се извършват и проверки за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилите.

Преместването на авиомузея от Крумово в Пловдив ще излезе около 7 млн. лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5365236

Преместването на Музея на авиацията от летището в Крумово в действащото военно поделение на бул. "Освобождение" в район "Тракия" в Пловдив ще струва 6-7 млн.лв., разкри кметът на града под тепетата Иван Тотев.
Тези средства трябва да се осигурят от републиканския бюджет, тъй като не са по джоба на Министерството на отбраната.
Преместването на Музея на авиацията от летището в Крумово в действащото военно поделение на бул. "Освобождение" в район "Тракия" в Пловдив ще струва 6-7 млн.лв., разкри кметът на града под тепетата Иван Тотев. Тези средства трябва да се осигурят от републиканския бюджет, тъй като не са по джоба на Министерството на отбраната.

Забраниха улова на бяла риба - от днес, до 15 май

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559364

От 15 март до 15 май 2016 г. се забранява уловът на бяла риба (Sander lucioperca). Мярката се въвежда заради размножителния период, в който навлизат този вид сладководни риби, информираха от Изпълнителната агенция по риболов и аквакултури/ИАРА/. През следващите два месеца няма да се допуска пренасянето, превозването и продажбата на бяла риба в живо, прясно и охладено състояние. В случай на констатирано нарушение, уловените екземпляри ще бъдат връщани незабавно във водата, а на рибарите ще бъдат налагани глоби по Закона за рибарство и аквакулту...

На 15-и март имен ден празнуват...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265599_%D0%9D%D0%B0+15-%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82...

 Според църковния календар на БПЦ, на 15 март почитаме паметта на мъчениците Агапий и още шестима светли мъже, посечени с меч, отстоявайки своята вяра в Христос. В Кесария, Палестина, започнало гонение над християните.
Много християни били заловени и измъчвани, защото отказвали да се отрекат от своята вяра и да почетат идолите. Възмутени от издевателствата на градоначалника Урбан, шестима от неговите войници, които трябвало да измъчват християните, останали потресени колко жестоки могат да бъдат хората. Те не могли да наранят невинните християни, които били зверски измъчвани без да са извършили нищо незаконно. Затова шестимата младежи отишли при своя началник, заявили, че са християни. Урбан започнал да ги заплашва със смърт, ако не се отрекат и не започнат да изтезават другите християни. Младите мъже отказали и били осъдени на смърт.

Малко преди присъдата да бъде изпълнена, присъединил се към тях и Агапий – виден гражданин на Кесария. И той казал, че е християнин. Всички те Агапий, Пуплий, Тимолай, Ромил, Александър, Дионисий и Дионисий били съсечени с меч.

Имен ден празнуват на 15 март Божко, Божан, Божил, Манол, Емануил, Манчо, Тотьо.

В момента тече Великият пост преди Великден. В средата на поста БПЦ отдава почит на Кръста и нарича днешната Неделя Кръстопоклонна. По време на службата в храма на третата Неделя от Великия пост, духовниците изнасят Кръста и го оставят за поклонение. Това е повод да се напомни на вярващите какво предстои да се случи с Богочовека Иисус Христос.

Наказанието разпъване на кръст било най-тежкото в Римската империя. С него не подлагали провинилите се римска граждани, само робите и най-големите престъпници. Според разпоредбите, осъдения на смърт чрез разпъване на кръст трябвало сам да завлече дървения кръст от мястото на неговата екзекуция. После го разпъвали, приковавали с гвоздеи и го оставяли да агонизира, докато издъхне.

Това е повод да си дадем сметка на какви нечовешки унижения бил подложен Иисус Христос, за да изкупи натрупаните грехове на цялото човечество до онзи момент.

На 16 март имен ден празнуват Жельо, Вильо, Савин.

Според църковния календар, почитаме Светите мъченици Савин и Папа, заедно със Свети ап. Аристовул. 

Uber и властите в Москва се разбраха, компанията ще наема само легитимни шофьори

https://www.24chasa.bg/Article/5365227

Uber и властите в Москва се разбраха, компанията ще наема само легитимни шофьориКомпанията за споделен превоз Uber постигна споразумение с транспортните власти в Москва, в резултат на което тя ще продължи дейността си срещу съгласието си да работи само с шофьори, които имат официално разрешително за превоз на пътници, съобщи kaldata.com. Съгласно договорката, Uber има срок от 90 дни, които представляват преходен период,

Сьомгата – розовото злато на Норвегия

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2016/03/15/2722978_syomgata_rozovoto_zlato_na_norvegiia/?ref=rss


Култивираното отглеждане на атлантическа сьомга (Salmo salar) в крайбрежните води на Норвегия започва през 70-те години на XX век и бързо се превръща в един от основните стълбове на норвежката икономика. Заради спада в цените на петрола, индустриалното отглеждане и износът на морска храна са все по-важен ресурс.

Норвегия произвежда над 60% от култивираната атлантическа сьомга, търгувана по света, следвана от Чили с 19%. Само през февруари тази година страната е изнесла близо 71 800...

Външните министри на страните от ЕС са съгласували пет принципа в отношенията с Русия

http://www.cross.bg/rysiya-otnosheniyata-stranite-1501673.html

/КРОСС/ Външните министри на страните от ЕС проведоха в понеделник среща в Брюксел, на която са съгласували принципите в отношенията на държавите членки с Русия, които по-късно ще обяви ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, предаде РИА Новости, като се позовава на анонимен източник от ЕС. Първо, по думите на източник, за да променят отношенията си с Русия страните от ЕС очакват цялостно изпълнение на споразуменията от Минск. Второ, при взаимоотношенията си с Москва европейските дипломати трябва да се ръководят от интересите на ЕС. Освен това, участниците в срещата отбелязали необходимостта от засилване на отношенията си със страните от Източното партньорство, както и от укрепването на стабилността на самия Евросъюз. Брюксел възнамерява и да изгради отношения между хора от ЕС и Русия и да подкрепи руското гражданско общество. Принципите, от които ЕС трябва да се ръководи в отношенията си с Русия, са били обявени на заседанието от Могерини и министрите са се съгласили с тях, отбелязва още източникът.

„Люлин - МО" ще трасира пътя на астронавтите и космонавтите към Марс и ще определи дозите радиация

http://www.cross.bg/mars-planeta-radiatziya-1501688.html

/КРОСС/ Първата човешка стъпка на Марс ще бъде подсигурена от БАН. Единственият български научен експеримент на друга планета е част от руско-европейската мисия „ЕкзоМарс". Той включва апаратура, която измерва на какви дози радиация ще бъде изложен бъдещ екип от хора, който трябва да бъде изпратен на Червената планета през 2030 г. Това съобщиха за Труд от Института за космически изследвания.Българският апарат, наречен "Люлин - МО", вече се отправи на своето седеммесечно пътуване до Марс на борда на ракетата „Протон - М". Малко преди обяд вчера тя излетя от космодрума „Байконур". video:https://www.youtube.com/watch?v=xayG2tkEGIk Основната цел на мисията „ЕкзоМарс" е да търси следи от живот на далечната планета, обясни проф. Йорданка Семкова, ръководител на дозиметрическия блок към FREND, от който е част българският апарат.„Люлин - МО" ще трасира пътя на астронавтите и космонавтите към Марс, като ще определи на какви дози радиация ще бъдат изложени те. На базата на българските данни ще могат да бъдат подготвени екипировката и продължителността на полетите на човешката мисия, така че тя да издържи пътя до Червената планета и престоя на нея.„Отсега се знае, че дозите радиация са големи и застрашават човешкия живот", уточни проф. Семкова, цитирана от "Труд". По думите й българският екип очаква първите данни от Космоса да пристигнат на 4-5 април

Учителка краде бонбони в магазин в Лом (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559363

Учителка краде бонбони в магазин в Лом. За това сигнализира зрител на Нова телевизия в рубриката „Дръжте крадеца". Записите са направени само няколко дни след поставянето на охранителни камери. В „Здравей, България" собственичката на магазина Елеонора Георгиева разказа, че жената е редовен кл...

Подаваме декларациите за местни данъци онлайн

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265598_%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%86%D0%B8+

 От следващата година общините трябва да имат възможност да приемат декларациите за местни данъци и такси по електронен път, като осигурят на гражданите необходимата за това онлайн платформа. Целта ще бъде да се намали административната тежест и да се допускат по-малко грешки, както от страна на служителите, така и от страна на данъкоплатците.
С цел намаляване на административната тежест и подобряване на обслужването до 2017 г. трябва да отпадне необходимостта от изготвяне на удостоверение за пенсиониране или т. нар. УП-2 и УП-3, за периода след 2000 г. Документите ще се издават само сред изричното искане на НОИ, ако трябва да бъдат уточнени липсващи или грешни данни.

От своя страна пък НАП ще организира информационни кампании, чрез които ще бъдат разяснени електронните услуги предлагани от приходната агенция.

12 начина да свалим кръвното без лекарства

https://www.24chasa.bg/Article/5365211

12 начина да свалим кръвното без лекарства12 начина да свалим кръвното без лекарства Ако апаратът показва, че налягането ви пълзи  нагоре или е стигнало  плашещи стойности,  опитайте тези

МВнР на РФ: Русофобските изказвания на полския министър на отбраната вредят на отношенията между Москва и Варшава

http://www.cross.bg/varshava-polsha-macherevich-1501671.html

/КРОСС/ Русофобските изказвания на министъра на отбраната на Полша Антоний Мачеревич за това, че Москва в стремежа си да промени политическото устройство в Европа, е организирала серия от войни и атентати, а Варшава в резултат на катастрофата на президентския самолет край Смоленск се е превърнала в „първата голяма жертва на тероризма в съвременния конфликт“, се намират извън границите на абсурда, се казва в коментар на МВнР на Русия, предаде ТАСС. „Трудно е да се коментират тези измислици, – отбелязват във ведомството. – Важно е друго. Безотговорността на изказванията на господин Мачеревич, имащи за цел разклащане на и без това сложните отношения между страните ни, никак не се връзват с прозвучалите по-рано от Варшава пожелания за развитие на прагматическото сътрудничество между Русия и Полша чрез задействането на двустранните механизми и формати, замразени от предишните власти“.

На авиобазата Хмеймим започна подготовката за изтегляне на част от руските ВКС от Сирия

http://www.cross.bg/samoletite-siriya-ryskite-1501686.html

/КРОСС/ Техническият персонал на руската военновъздушна база Хмеймим в Сирия започна подготовка на самолетите за изтеглянето им към авиобази на територията на Русия, съобщиха от руското министерство на отбраната, предаде РИА Новости. „Личният състав извършва натоварване на оборудването, материално-техническите средства и екипировката на самолетите от военно-транспортната авиация“, се казва в съобщението. При продължителните полети на разстояние над пет хиляди километра руските самолети ще извършват междинни кацания за презарежане и контрол на техническото състояние. Те ще бъдат съпровождани и от военно-транспортна авиация.

С 40 % намаляха BG туристите за Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-tyristi-godinata-1501687.html

/КРОСС/ 40% е спадът на български туристи за Турция по Великден, обяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от "24 часа". Само за първите 2 месеца на годината българите, пътували за Турция, са били с 18% по-малко от предната година, а заради последните атентати спадът за лятото се очаква да е над 50%, каза Драганов. Причината е, че терористите се целят в полицаи, военни и туристи, коментира той. До края на годината отливът към Турция в световен мащаб ще е 19 млн. души, 4 млн. от тях са руснаци. Това довежда до безпрецедентен срив в туристическата индустрия при съседите ни. 1500 хотела с 4 и 5 звезди в много добро състояние са обявени за продан още през първите два месеца на годината. Очаква се за Турция да се развие ефектът на доминото, тъй като внезапен отказ на групи туристи ще доведе до анулиране на цели чартъри, коментират експертите. Български туроператори също декларират, че за последните 4-5 месеца 30-40% от заявките им за Турция са отпаднали. Това включва както екскурзии до Истанбул и Анкара с автобус или самолет, така и море в Анталия, Кушадасъ и др. За сметка на това се засилвал интересът към Кипър, Гърция, Хърватия, Черна гора и др.  

Гореща тема: Изтегля ли се наистина Русия от Сирия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265597_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%3A+%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D1%8F+%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D

 Ако говорим за изтегляне на руските войски от Сирия, това означава, че тяхното присъствие в страната трябва да бъде същото, каквото беше и преди намесата им. Русия просто ще изтегли излишната сила, която беше докарала. Това заяви д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания. По думите му е силно казано, че Русия се изтегля от Сирия.
"Действията на Русия са с цел за намаляване на разходите и най-вече се правят от политическа гледна точка. Така Владимир Путин ще има по-големи шансове при преговорите за Сирия", каза още той.

"Русия ще остави три бази, които са силно защитени по вода, въздух и суша. Остават и ракетните системи С-400. Борбата им с тероризма ще продължи. Въздушните им атаки също ще продължат", категоричен е д-р Мохд Абуаси.

"Бежанският поток от Сирия беше сведен до минимум. В северната част на страната почти не остана население", разкри директорът на Центъра за близкоизточни изследвания.

Докладите за България и Румъния ще се гласуват без дебат

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/03/15/2723243_dokladite_za_bulgariia_i_rumuniia_shte_se_glasuvat_bez/?ref=rss


Докладите на Европейската комисия за борбата с корупцията и организираната престъпност в България и Румъния са в дневния ред на съвета по общи въпроси в Брюксел днес. Европейските министри ще ги гласуват без дебат, предаде БНР.

Процедурата е задължителен етап от механизма за сътрудничество и проверка. България е представена от вицепремиера Меглена Кунева.

Оценките и проектозаключенията на 28-те страни-членки са съгласувани на ниво посланици още на 24 февруари според...

Пострадалата при селфи върху вагон не помни случилото се

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559366

Успешна е операцията на 16-годишната Марияна, която пострада тежко при токов удар в Димитровград при опит за селфи върху покрива на влаков вагон. Това съобщиха за Дарик от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, където лекарите се борят за живота й от 5 март, когато се случи инцидентът. Операцията е направена в събота, като са обработени 12 % от тежките й изгаряния. В момента състоянието на момичето е стабилно, като предстои днес да бъде направена първата превръзка на обработените рани. От здравното заведение отбелязаха, че в момента няма спешна нужда от...

Идват нови облаци, но няма да вали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265596_%D0%98%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%2C+%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8

 Днес преди обяд ще има и слънчеви часове, но след пладне облачността отново ще се увеличи. Това съобщиха от Националния институт по метерология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).
Ще се задържи почти без валежи. Ще духа слаб, в Дунавската равнина – до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 5° и 10°. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна. Ще бъде малко над средното за месеца.

Над Черноморието ще има и слънчеви часове, но след пладне облачността ще се увеличи. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 6° и 7°. Вълнението на морето ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 8° - 10°.

Преди обяд над планините ще има временни разкъсвания на облачността, но след обяд отново ще се увеличи. Само на отделни места по високите върхове ще превали слаб сняг. Ще духа умерен вятър от изток-североизток, по високите части от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 1°, на 2000 метра - около минус 6°.

Анджелина Джоли уволни бавачката на децата си, флиртувала с Брад Пит

https://www.24chasa.bg/Article/5365200

Анджелина Джоли уволни бавачката на децата си, флиртувала с Брад ПитХоливудската звезда Анджелина Джоли остави бавачката на децата си без работа, след като я заподозря, че флиртува с Брад Пит, съобщи БГНЕС.  „Очевидно бавачката твърдо открито е флиртувала с него“, разказват от обкръжението на актьорската двойка.  Например - всеки път се оказвала в басейна, когато там бил и Брат Пит.

Иван Тотев: Историята с тютюневия склад се превърна в турска "сапунка"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5365205

18 месеца в Община Пловдив чакали разрешение от НИНКН за разширение на пешеходната зона

Кметът на Пловдив Иван Тотев сравни скандала със съборения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 с турска телевизионна "сапунка".
"Казусът вече наподобява турски сериал, в който някой се опитва да изкара Община Пловдив лошия герой. Но ние винаги сме от добрите.
18 месеца в Община Пловдив чакали разрешение от НИНКН за разширение на пешеходната зона Кметът на Пловдив Иван Тотев сравни скандала със съборения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 с турска телевизионна "сапунка". "Казусът вече наподобява турски сериал, в който някой се опитва да изкара Община Пловдив лошия герой. Но ние винаги сме от добрите.

Асад изрази признателност на Русия за помощта в борбата с тероризма

http://www.cross.bg/asad-terorizma-priznatelnost-1501668.html

/КРОСС/ Президентът на Сирия Башар Асад в разговор с руския лидер Владимир Путин е изразил дълбоката си признателност към Русия за мащабната помощ в борбата с тероризма и хуманитарното съдействие, съобщи в понеделник пресслужбата на Кремъл, предаде РИА Новости. Телефонният разговор между Путин и Асад се е състоял по инициатива на руската страна. „Башар Асад отбеляза професионализма, храбростта и героизма на руските войници и офицери, участващи в бойните действия, и изрази дълбока признателност към Русия за мащабната помощ в борбата с тероризма и оказаното на мирното население хуманитарно съдействие“, се казва в съобщението.

Продавачи, застрахователи и строители ще са най-търсените кадри

http://www.cross.bg/trimesechie-slyzhiteli-naemat-1501685.html

/КРОСС/ 21% от работодателите смятат да наемат нови служители през следващите 3 месеца. Това показва последното проучване на „Менпауър" сред 620 фирми, цитирано от "Монитор". Най-много кадри ще се търсят в сферата на производството. „Производствените компании продължават да наемат служители с и без умения, предвид планове си да развиват своите производствени съоръжения", заяви директорът на „Менпауър" за България Надя Василева. В това число влиза софийска фирма за производство на детски ортопедични обувки, която инвестира 800 000 лв. в развитието на компанията. В периода април - юни тройно ще нарасне търсенето на служители в публичния и социалния сектор. Второто тримесечие е периода, в който традиционно хотелиери увеличават щата си. Тази година търсенето на рецепционисти, сервитьори, готвачи и камериерки ще нарасне с 15%.„За съжаление обаче не очакваме увеличение на заплатите в този сектор. Ще се движат между 500-800 лв. За опитните готвачи ще достигне 2000 лв.", обясни специалистът по подбор на персонала Николай Христов.В пролетно-летните месеци изненадващо няма да се търсят нови работници в сектора на селското стопанство. След като през първото тримесечие земеделците увеличиха персонала си с 1 на сто, през следващите 3 месеца те ще уволнят 4% от подчинените си.Сред най-търсените кадри тази пролет ще бъдат продавачите, застрахователите, финансистите и строителите

Времето на 15 март: Слънчево преди обяд, облачно следобед

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559245

В източните райони от страната ще духа слаб вятър от север-североизток. Минималните температури ще са между минус 4 и 1 градус, посочва от НИМХ - БАН. Утре преди обяд ще има и слънчеви часове, но след пладне облачността отново ще се увеличи. Ще се задържи почти без валежи. Ще духа слаб, в Дунавската равнина - до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са предимно между 5 и 10 градуса. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна. Ще бъде малко над средното за месеца. Над Черноморието ще има и слънчеви часове, но след ...

Цветелин Кънчев защити ромките, мятащи гюбеци в час и изригна с циничен коментар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265595_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%9A%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0%D1%89%D0%B8+%D0

 Лидерът на политическо движение "Евророма" Цветелин Кънчев изригна с циничен коментар относно клипа, показващ как ученици от ромски произход играят кючек в училище. Както БЛИЦ съобщи, във видеото се вижда, че тийнейджърите говорят на майчин език, а в края се обръщат към учителката с думата "шефе".
"Няма нищо лошо, че децата, които играят кючек в училище, казват на учителката "шефе". Това е общо понятие. Хората не само че казват на своите началници "шефе", а дори им лижат и задниците", обяви Цветелин Кънчев в ефира на bTV.

По думите му действията на децата също не са притеснителни и не трябва да бъдат укорявани за танците си.

Преглед на варненския печат - 15 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=315748

„Грипът поваля все повече хора в активна възраст”, е заглавие от първа страница на варненския вестник „Черно море”. 13 души се разболяха от грип през последните две седмици във Варненска област, сочат последните данни от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

15 март - Световен ден на потребителя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559361

На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите. На този ден преди 54 години за първи път са формулирани основните права на потребителите: Правото на безопасност. Правото на информация. Правото на избор. Правото да бъдеш чут.     През годините с развитието на икономиката, глобализацията, отварянето на границите на държавите и свободното движение на стоки и услуги, нараства и значението на потребителската защита. Потребителите в Европейския съюз получават все повече права: правото на образование по въпроси, отнасящи се до защитата им; прав...

Учениците от скандалния клип: Изложихме се

http://pik.bg/учениците-от-скандалния-клип-изложихме-се-news501900.html

Учениците от скандалния клип: Изложихме се

Класната, в чието присъствие ученици бяха направили клип с кючек, разясни какво точно се е случило. Вчера клипът предизвика остра дискусия и повдигна въпросът дали ртова е редно да се случва в училище. Припомняме, че той бе заснет в училище "Васил Левски" във Вълчи дол.

"Децата демонстрираха изпълнението си за деня на талантите. Това е един вид компромис от моя страна". Така тя коментира случката в ефира на БТВ. По повод обръщението към нея с "Шефе" и разговорът им на майчин език, тя каза, че е била зам.-кмет в общината и това обръщение се е наложило сред децата. Марияна Митева, директор на училището бе категорична, че в училището се говори на български език. "Говоренето на майчин език е прецедент. Въпреки това не виждам нищо лошо".

Директорката благодари, че се е обърнало внимание на всичко което прави училището и успехите, които носи. Учениците, които участваха в клипа също коментираха записа. "Ние показахме танц за талантите. В един момент някой пусна кючек и ние започнахме да играем. Изложихме се и класната и училището. Това се случи в голямото междучасие, не в час", споделиха децата, които са заснети в скандалния клип.

"Тук няма драма. Не виждам проблем. Това е елегантен и автентичен танц, а не вулгарен кючек, какъвто се танцува в елитни гимназии у нас". Това заяви лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев. "Ако това е част от стартирането на един национален дебат по проблемите в образованието, ви поздравявам". По думите му е била показана красотата на етническото разнообразие у нас.

Тибетска "Приказка за камъка" и още разкази от Любомир Николов

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/03/15/2722639_tibetska_prikazka_za_kamuka_i_oshte_razkazi_ot/?ref=rss


"Нови вълшебни приказки" от Любомир Николов – Нарви е най-новото попълнение в колекцията "Приказна съкровищница", съобщиха от издателство "Софтпрес". Нарви, който е преводач на Толкин, Халед Хосейни и Джулиан Барнс, е и знаменит разказвач, многократно награждаван за приноса си към научната фантастика.

Сред отличията му са престижните "Еврокон", "Гравитон", както и "Роман на десетилетието" за "Десетият праведник", а под псевдонима Колин Уолъмбъри е написал повече от 30 книги-игри....

Корнелия Нинова официално влиза в лидерската битка за БСП

http://www.mediapool.bg/korneliya-ninova-ofitsialno-vliza-v-liderskata-bitka-za-bsp-news246717.html

Депутатът от БСП Корнелия Нинова се впуска в битката за лидер на левицата. Това съобщи тя пред бТВ във вторник.  “Ще се кандидатирам, ще участвам в това състезание докрай. Няма да се откажа и няма да се договарям с никого за нищо”, заяви Нинова. Тя си поставя за задача да изведе БСП до управление на държавата и да я превърне в първостепенна политическа сила. Няма да давам оценка на колеги и това ще бъде принцип на кампанията ми до края, подчерта Нинова на въпроса дали Михаил Миков е добър лидер на левицата. Засега лидерската битка в социалистическата партия изглежда именно между Нинова и Миков. Както Mediapool писа преди седмици отчетно-изборните конференции, които трябва да номинират кандидати за председател, текат от началото на февруари. До днес нито Нинова, нито Миков са дали официална заявка за поста. Единственият, обявил кандидатурата си, бе депутатът Красимир Янков. Той обаче по-скоро ще демонстрира "сила" с твърдата подкрепа, с която разполага, за да може да търгува гласовете на подкрепящите го делегати, да си осигури впоследствие място във висшия партиен ешелон. Със същата стратегия за лидер ще се кандидатира и Георги Гергов. Конгресът ще се проведе на 7 и 8 май, а до края на март местните организации могат да номинират кандидатите си за председател. Очакванията, както и при предишни конгреси, са за десетина имена. Повечето от тях обаче ще се оттеглят и накрая изборът най-вероятно ще бъде сведен до четирима: Михаил Миков, Корнелия Нинова, Красимир Янков и Георги Гергов. Като се има предвид, че Янков и Гергов нямат потенциал да спечелят, битката ще е между Миков и Нинова.

Нов старт на делото за родилката Полина - на 5 април

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265594_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+-+%D

 Върнатото от ВКС дело за смъртта на 23-годишната Полина Димова е включено в априлския график на Апелативен съд - Бургас.

Междувременно с определение на съда е назначена комплексна тройна съдебно-медицинска експертиза, което е съобразно с указанията на върховните магистрати.

Полина Димова почина в реанимацията на бургаската болница на 3 февруари 2008 г., 20 дни след като става майка на момиценце. Образувано е досъдебно производство и е повдигнато обвинение на трима лекари - Александър Маджуров, Сияна Драгнева и Нина Добрева.

На първа и втора инстанция те бяха оправдани, но ВКС върна делото за разглеждане от нов състав на Апелативен съд.

Вече са формулирани въпросите, на които експертите трябва да отговорят и в крайна сметка да дадат най-важния отговор - защо 23-годишна жена с нормално протекла бременост е починала малко след раждането на първото си дете, коментира адвокат Сава Каров, който представлява семейството на Полина.

"Звездни стажанти" започва със сълзи, отборен дух и трудна задача

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559362

Тази вечер от 21:00 ч. ще се излъчи първият епизод на най-новото предаване в ефира на Нова „Звездни стажанти". 14 от най-известните имена в българския шоу бизнес ще влязат в ролята на обикновени стажанти в името на благотворителните си каузи, а последната дума за всичко ще има босът Стефан Шарлопов. Предаването започва със задача, която на пръв поглед изглежда лесна, но на практика изисква креативност, стратегия, бързина, отборен дух и организация. Двата отбора ще се впуснат в шеметна надпревара за продажба на дюнери. Звездите ще загърбят егото...

Турция губи 15 милиона туристи за година, въпреки евтините пакети

http://www.cross.bg/tyristi-tyrtziya-spad-1501674.html

/КРОСС/ Турция ще загуби над 15 милиона туристи тази година, което ще е спад с над 40% спрямо миналата година. Причините са както зачестилите терористични атаки, така и конфликтът с Русия. Анализатори прогнозират драстичен отлив на туристи, отменени чартъри, автобусни екскурзии, фалирали хотели и туроператори. В момента в съседна Турция за продан са обявени 1500 хотела. С цели 50% ще намалеят и българските туристи, които ще пътуват към Турция. Тази година те ще са малко над 200 000 души. Отчита се и сериозен спад и в цените. Ако тридневен пакет миналата година е струвал около 340 лв., то офертите за това лято са около 260 лв. за същия пакет почивка, предава Нова тв.

Корнелия Нинова: Кандидатирам се за лидер на БСП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265593_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0

 Ще се кандидатирам за  лидер на БСП. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на „БСП Лява България” Корнелия Нинова в предаването „Tази сутрин“ по bTV.

"Приемам номинациите, които получих от членовете на БСП за лидер на партията. Ще участвам в това състезание докрай. Няма да се договарям с никого", каза Корнелия Нинова.

Тя допълни, че ще изведе БСП до управление на държавата и да я превърне в първостепенна политическа сила. Нинова не поиска да даде оценка за управлението на досегашния председател на БСП Михаил Миков.

Ще надграждам върху това, което имаме дотук, допълни депутатката.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                  

Дискусия за планинския туризъм се проведе в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559360

Дискусия във връзка с развитието на планинския туризъм в България се проведе в Дупница. На дискусията присъстваха ветерани-спортисти, членове на туристическото дружество, единици бяха представителите на спортните клубове. Беше обсъдена и приета декларация в подкрепа на развитието на планинският и зимен туризъм. Както е известно община Дупница има проект за развитието на ски туризма в района на Дупница, като както на срещата, така и на общественото обсъждане на идеята беше подчертано, че планираните писти и обекти не навлизат на територията на Н...

10 катастрофи са станали през изминалото денонощие на територията на Бургас

http://pik.bg/10-катастрофи-са-станали-през-изминалото-денонощие-на-територията-на-бургас-news501899.html

10 катастрофи са станали през изминалото денонощие на територията на Бургас

10 катастрофи са станали през изминалото денонощие на територията на Община Бургас, съобщи дежурният в ОД на МВР - Бургас.

При пътните инциденти няма ранени или убити. Нанесени са материални щети.

Денонощието в Бургас е преминало без подадени сигнали за нарушения на обществения ред или за аварии, допълни дежурният в Община Бургас. Не са регистрирани пожари. 

Илияна Йотова: Срамно е трагедията на бежанците да се използва за политически игри

http://www.cross.bg/evropa-tyrtziya-bulgariya-1501684.html

/КРОСС/ Балканите са заплашени да се превърнат в огромен лагер, на средата между транзитните държави, казва евродепутатът Илияна Йотова в интервю за "Труд" - Г-жо Йотова, какви са настроенията в ЕП и в частност сред европейската левица по отношение на изненадващото предложение на съвета от 7 март за разширяване на споразумението с Турция за справяне с бежанската криза? - Ще започна с настроенията в европейската левица. Ние наистина бяхме изненадани от това споразумение, което в последния момент беше договорено на съвета, с участието на Турция. Много бяха големи очакванията от тази втора среща на Европейския съвет, която се проведе в съвършено различен тон от първата. Трябва да се направи разлика, защото тежките условия, които Анкара постави на ЕС, не могат да бъдат отминати без коментар. От друга страна, Европа направи крачка напред, но не в посоката, в която всички ние очаквахме. Опита се да прехвърли цялата отговорност за справяне със ситуацията на една транзитна държава. Задават се и няколко въпроса. Защо само с Турция трябва да се подписва подобно споразумение, при положение че Ливан и Йордания не са в по-добра ситуация. Второ, защо споразумението трябва да се отнася само до Гърция? Турция има и други външни граници. И накрая, но в никакъв случай на последно място, ние като социалисти и демократи не можем да позволим тези хора, които бягат, в единия случай от мизерия и бедност, в другия от войни и конфликти, да бъдат третирани като стока

Запалени гуми,използвани за цветарници в двора на детската градина в Пиперков чифлик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559359

Наши читатели сигнализират за изгорени гуми, използвани за цветарница в село Пиперков чифлик.„ В двора на детската ни градина, на гърба й, са изгорени големите гуми, предназначени за цветарници. Но наглостта на хората не спира и са изгорили и гумата от трактор, която беше боядисана и използвахме за пясъчник. Дори са пробили дупка в стената и скоро и стената ще падне", се казва в сигнала до Дарикнюз.     Детската градина е клон на ОДЗ "Еделвайс".

Корнелия Нинова ще се бори за лидер на БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_625776.html

Корнелия Нинова ще се кандидатира за лидер на БСП на предстоящия конгрес. Приемам номинациите от съпартийци, ще участвам в състезанието докрай , заяви тя по бТВ.  Ще участвам в това състезание докрай. Няма да се откажа и няма да се договарям с никого за нищо, обясни Нинова. Тя си поставя за задача да изведе БСП до управление на държавата и да я превърне в първостепенна политическа сила. Ще направя БСП истинска алтернатива, ще надграждам над това, което имаме дотук, увери тя. Няма да давам оценка на колеги и това ще бъде принцип на кампанията ми до края, подчерта Нинова на въпроса дали Михаил Миков е добър лидер на левицата. Тя припомни, че се кандидатира за втори път.

Община Сапарева баня пое ангажимент да помага за ежедневното на военноинвалиди в града

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559358

Община Сапарева баня ще оказва помощ на военноинвалиди от града, осигурявайки им ежедневно безплатен транспорт, който да доставя храната им до вкъщи. Това пое като ангажимент кметът на Сапарева баня Калин Гелев. "Желанието им е да се осигури транспорт, който ежедневно да им доставя храна от Социалния патронаж в Дупница до домовете им в Сапарева баня. Това ще стане факт от началото на следващия месец", обеща Калин Гелев. Той поясни, че помощта ще се оказва за срок от 1 година. Храната ще се взема всеки ден в 10:30 ч. от Социалния патронаж, а лиц...

Пенсионирането подобрява здравето

https://www.24chasa.bg/Article/5365195

Пенсионирането подобрява здраветоИзлизането в пенсия подобрява здравето на възрастните хора, сочи проучване на австралийски учени. Екипът на д-р Мелъди Динг от Университета в Сидни по обществено здраве е проследил живота на 25 000 възрастни австралийци и най-вече тяхната физическа активност, начин на хранене, до колко заседнал живот водят,

Започва ваксинацията по въздух срещу бяс при дивите хищници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559357

Българска агенция по безопасност на храните започва от днес първата за 2016 ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки от въздуха, което ще започне от летище Лесново, София област и ще продължи от летище Ерден, област Монтана и летище Балчик, област Добрич. Ваксини ще бъдат разпръснати на територията на областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благое...

Румен Петков: АБВ е предсказуем партньор и решение на проблемите вляво

http://www.cross.bg/izbori-stanishev-reshenie-1501683.html

/КРОСС/ С общ кандидат левицата може да спечели президентските избори, но БСП търси постоянно конфронтация с нас, казва зам.-председателя на АБВ Румен Петков в интервю за "24 часа"   - Г-н Петков, на въпрос възможно ли е сътрудничество между БСП и АБВ за президентските избори, лидерът на ПЕС Сергей Станишев ви призова първо да се определите каква партия сте - лява или дясна, след като участвате в дясно управление. Как ще му отговорите? - АБВ се е определила още при своето създаване - лява, социална и патриотична формация, и с ежедневната си политика го доказваме. Нямам спомен, без да имам претенциите да следя международните изяви на г-н Станишев, той да е отправял такъв апел към другите леви партии в Европа, които формират правителства с ЕНП. И този избирателен подход, този двоен стандарт не му прави чест. И второ, още през януари 2015 г. президентът Георги Първанов отправи апел да седнем на масата АБВ, БСП и левите формации въобще и да оформим стратегия за местните избори. Ръководството на БСП се отнесе доста унизително към това предложение и такова е поведението им и до ден днешен. В повече от 40 общини АБВ подкрепи кметове на БСП, участвайки със свои листи за съветници, без какъвто и да е разговор с ръководството на БСП. - Но е факт също така, че на втори тур подкрепихте на много места кметове на ГЕРБ срещу кандидати на БСП. - Те далеч не са много

Гърция раздава на мигрантите листовки на арабски как да нахлуят в Македония

https://www.24chasa.bg/Article/5365194

Гърция раздава на мигрантите листовки на арабски как да нахлуят в МакедонияГръцките власти, с помощта на служителите от неправителствени организации, раздават листовки с указания как да нарушават съседните граници и да нахлуват в съседна Република Македония, съобщи БГНЕС. Сред мигрантите, които вчера нахлуха на македонска земя, бяха открити листовки на арабски език. На тях има и схема как да нарушат държавната граница и

Децата до 14 години не могат да са на обществени места след 20 ч. Съдът- разпоредба на община Кюстендил противоречи на закона

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559178

Административен съд- Кюстендил отмени текста в Наредбата за обществения ред та територията на Община Кюстендил, който въвежда забрана за пребиваване след 22.00 часа извън домовете им на лица, ненавършили 18 години ако същите не са придружени от родител, настойник, попечител или близък пълнолетен родственик. Наредбата е приета с решение ОбС - Кюстендил от 2009 г. Решението подлежи на касационно обжалване от страните пред ВАС в 14-дневен срок от получаване на съобщенията за изготвянето му. Делото бе по протест на Сеслав Помпулуски, прокурор при Р...

Русия се изтегля от Сирия, за да се търси политическо решение

http://svetoven.pogled.info/news/72280/Rusiya-se-izteglya-ot-Siriya-za-da-se-tarsi-politichesko-reshenie

/Поглед.инфо/ Изтеглянето на руските части от Сирия се обяснява с волята на Москва да поощрява политическо уреждане на конфликта, заяви постоянният руски представител в ООН Виталий Чуркин.

Обсъждат въвеждането на строги наказания за участие в гонки

http://www.moreto.net/novini.php?n=315745

Строги наказания за участие в гонки. Това ще обсъдят депутати, пътни експерти и представители на държавната и местна власт. Предложението на МВР е гонките да бъдат квалифицирани като хулиганска проява и така в рамките на 24 часа да може да се образува бързо производство.

Корнелия Нинова се кандидатира за лидер на БСП!

http://pik.bg/корнелия-нинова-се-кандидатира-за-лидер-на-бсп-news501896.html

Корнелия Нинова се кандидатира за лидер на БСП!

"В Мизия положението отново е притеснително. Хората се страхуват, някои от тях дори се подготвят за евакуация. Нищо не се направи за тези хора, все още някои от тях живеят във фургони." Това заяви пред Би Ти Ви депутатът от БСП Корнелия Нинова на въпрос има ли застрашени от наводнения места в страната.

По думите ѝ не се взимат достатъчно превантивни мерки. "Защо чак сега се изпускат язовири, трябваше да се изпуснат по-рано. Не се взимат необходимите мерки", категорично обяви тя.

"Приемам номинациите, които получих от членовете на БСП за лидер на партията. Ще участвам в това състезание докрай. Няма да се договарям с никого", разкри още Корнелия Нинова.

"Ще направя БСП истинска алтернатива на това, което имаме в момента. Ще надграждам върху това, което имаме дотук. Ще дам на партията самочувствие и ще я превърна в първостепенна политическа сила", сподели народният представител. 

Белият дом: Обама е обсъдил с Путин решението му за изтегляне на руските войски от Сирия

http://www.cross.bg/obama-ykraiina-suobshtenieto-1501667.html

/КРОСС/ Президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин са обсъдили в телефонен разговор решението за начало на изтеглянето на руските войски от Сирия. Това се казва в разпространено в понеделник съобщение на Белия дом, предаде ТАСС. „Те обсъдиха днешното изявление на президента Путин за частично изтегляне на руските въоръжени сили от Сирия и поредните стъпки, необходими за гарантирането на пълното прекратяване на бойните действия с цел преминаване към политическите преговори за разрешаване на конфликта“, се казва в документа. Лидерите на двете страни „обсъдиха и прогреса в реализирането на споразумението за общонационално прекратяване на бойните действия между сирийския режим и съюзниците му от една страна и въоръжената опозиция, от друга“. „Обама подчерта, че за политическия преход е необходимо прекратяване на насилието в Сирия“, се отбелязва в съобщението. Обама е подчертал също, че Дамаск трябва да предостави безпрепятствен достъп за хуманитарната помощ. По време на разговора двамата президенти са обсъдили и темата за Украйна. Обама отново е заявил, че опълченците в източната част на Украйна трябва да спазват условията на примирието

Безплатен футбол в 2 детски градини в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559219

ФК "Велбъжд", в партньорство с две детски градини- ОДЗ "Първи юни" и ОДЗ "Мечта", спечели проект по програмата "Спорт за децата в детските градини" на Министерството на младежта и спорта. Проектът е на стойност 3 500 лв.Безплатни тренировки по футбол ще провеждат над 80 деца от двете детски заведения. Срокът на програмата е от днес до 30 декември 2016 година, като ще има прекъсване на спортните занимания през летните месеци. Тренировките ще води учителят- треньор Кирил Мицов.Това е единственият проект в Кюстендилска област, по програмата "Спорт...

Чуркин: Изпитанията на ракети от Иран не са нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и не изискват налагане на санкции

http://www.cross.bg/sanktzii-sigyrnost-chyrkin-1501670.html

/КРОСС/ Иран не трябва да бъде наказван с нови санкции на ООН заради неотдавнашните си изпитания с балистични ракети, защото те не представляват нарушение на резолюция на Съвета за сигурност, заяви постоянният представител на РФ в ООН Виталий Чуркин, предаде ТАСС. Запитан дали на Иран следва да бъдат наложени нови санкции той отговори: “Краткият и ясен отговор е не”.

Обама и Путин разговарят по телефона

http://svetoven.pogled.info/news/72279/Obama-i-Putin-razgovaryat-po-telefona

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Барак Обама и руският държавен глава Владимир Путин разговаряха по телефона за "частичното изтегляне" на руските сили от Сирия, обявено по-рано от Кремъл за обща изненада.

Свлачище затвори пътя за пещерата "Снежанка"

http://pazardjik.actualno.com/svlachishte-zatvori-pytja-za-peshterata-snejanka-news_528796.html

Заради обилните дъждове през последните дни отново се активизира свлачището по пътя за пещерата "Снежанка", каза за Радио "Фокус" - Пазарджик Георги Киев от Туристическо дружество "Купена" - Пещера. "Това е голямо свлачище на около 200 метра от началото на пътя. За пещерата минаването с автомобил е невъзможно, но пеша може да се преминава. Добрата новина е, че в този сезон няма много туристи. Днес ще организираме почистването на свлечения участък. Ако има желаещи да посетят пещерата "Снежанка"

Доходният бизнес с жените от Африка

http://features.actualno.com/dohodnijat-biznes-s-jenite-ot-afrika-news_528798.html

През 2015 поне 4000 нигерийки са били измамени и изпратени да проституират в Италия. Доходен бизнес, от който печелят мнозина. Нищо чудно, че властите в Нигерия нямат голямо желание да пресушат този източник на пари. Прокурорката Анджела Пиетроиусти всяка вечер наблюдава от прозореца на бюрото си нигерийките, продаващи телата си. Щом се стъмни, алеята пред Двореца на правосъдието във Флоренция се превръща в "борса" за платена любов. Предполага се, че в Италия проституират близо 40 000 чуж

Столичният инспекторат погва паркиралите на зелени площи

http://society.actualno.com/stolichnijat-inspektorat-pogva-parkiralite-na-zeleni-ploshti-news_528801.html

Столичният инспекторат подновява кампанията си „Аз не паркирам в зелените площи". За шеста поредна година инспекторите чрез брошури ще разясняват на гражданите забранителните разпоредби относно паркирането в зелените площи. И през тази година ще се поставят кашпи на детските площадки, за да се спре достъпа на автомобили, обясни част от кампанията шефката на Столичния инпекторат Веска Георгиева. Целта на кампанията е да се предотврати паркирането на автомобили от недобросъвестни граждани

Дневен хороскоп за 15 март

http://curious.actualno.com/dneven-horoskop-za-15-mart-news_528803.html

Денят ще бъде различен и пълен с обрати. В един момент ще сте усмихнати, в друг някой ще ви ядоса до краен предел, но не бива да се оставяте на емоциите да ви завладеят. Бъдете спокойни и приемайте промените като се опитвате да не реагирате от едната в другата крайност. Дневен хороскоп за Овен Някой ви използва, вие го знаете и го позволявате. Ако ви устройва – ок, но наистина ли ви устройва? Не се страхувайте да промените нещата, загубата ще е за кратко и почти безболезнена Дневен

БСП- Кюстендил си избира нов лидер на 26 март

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559257

Общинската партийна конференция, на която ще бъде избран новият председател на БСП- Кюстендил ще се проведе на 26 март. Кандидатите, които към момента имат най- много номинации от основните партийни събрания са Катерина Янчева, Иван Каракашки, д- р Лилия Чингарска, Валери Тотевски, Георги Стоймиров. Каракашки е бивш председател на организацията и областен управител. Неврологът д- р Чингарска е бивш общински съветник на БСП. Валери Тотевски има частен хотел, а Георги Стоймиров е инженер, пенсионер от ТЕЦ- Бобов дол. Досегашният лидер на БСП- Кюс...

Новите документи с чип едва ли ще се забавят заради спряната поръчка

http://www.cross.bg/novite-elektronnoto-ypravlenie-1501682.html

/КРОСС/ Въпреки спряната обществена поръчка Божидар Божанов, съветник на вътрешния министър Румяна Бъчварова по електронното управление, се надява новите лични документи с електронен чип да могат да се получават в края на 2017 година. Гражданите, чийто срок на документите изтича след въвеждането на новите, няма да бъдат задължавани да ги сменят предсрочно освен ако не желаят да получат нова лична карта с чип. Дали да има чип обаче ще бъде въпрос на избор, каза пред БНТ Божидар Божанов.За да се постигне масовост на електронното управление, трябва да има някакъв сигурен начин гражданите да се идентифицират пред държавата в интернет. И това ще направи този чип, обяскни Божанов. По думите му, удобството е най-вече за гражданите, защото ще си спестят време и разходи, ако не ходят по институции.Чипът в личната карт улеснява и работата на администрацията, допълни той.

Файненшъл Таймс: Решението на Путин за изтегляне от Сирия изненада Вашингтон

http://svetoven.pogled.info/news/72278/Fainenshal-Taims-Reshenieto-na-Putin-za-izteglyane-ot-Siriya-iznenada-Vashington

/Поглед.инфо/ Решението на президента на Русия Владимир Путин за изтегляне на основната част от руските военни части от Сирия бе неочаквано за политиците във Вашингтон, които не можаха да прогнозират подобно развитие на събитията.

Ким Чен Ун обяви, че Пхенян ще извърши опит с ядрена глава

http://offnews.bg/news/n_1/n_625775.html

Северна Корея ще извърши скоро изпитание с взрив на ядрена бойна глава, както и изстрелване на балистични ракети, способни да я носят.  Това заяви лидерът на КНДР Ким Чен Ун, съобщи държавната агенция, цитирана от Ройтерс.  Южнокорейското министерство на отбраната заяви, че не вярва Северна Корея да е придобила технологията, позволяваща на ракетите й да излизат и после да влизат обратно в атмосферата. Сеул направи това изявление само часове след като Пхенян съобщи, че лидерът Ким Чен-ун е наблюдавал успешна симулация на връщане в атмосферата на балистична ракета. 

Св. мчк Агапий и 6-те мъченици с него

http://www.cross.bg/sveti-agapiii-pamet-1501681.html

/КРОСС/ В памет на светите мъченици Агапий, Публий, Тимолай, Ромил, Александър, Александър, Дионисий и Дионисий Тези свети мъченици живели по времето на император ДиоклитианРечник. Агапий произхождал от Газа, Тимолай - от Евксински Понт, двамата Дионисиевци - от Триполи финикийски, Публий и двамата Александровци - от Египет, а Ромил бил иподякон в Диосполската църква. Всички те пострадали в Кесария Палестинска от хегемона Урбан, във втората година на започналото тогава гонение срещу християните. По това време бил издаден указ за всички провинции и градове, който заповядвал християните да се покланят на идолите и да им принасят жертви. По случай на тогавашния езически празник в Кесария приготвяли зрелище за стичащия се от всички страни народ - подготвяло се мъчението на хвърлените в тъмниците християни. Най-напред, след много изтезания, бил изгорен на клада свети мъченик Тимотей (неговата памет се чества на 19 август); след това били предадени да бъдат разкъсани от зверовете свети мъченик Агапий и света мъченица Текла (не този Агапий, чиято памет се отбелязва сега, а друг - със същото име, който пострадал по-рано заедно със света Текла и чиято памет се чества заедно със свети мъченик Тимотей през месец август)

Белият дом: САЩ засега не могат да кажат как изтеглянето на руските войски от Сирия ще повлияе на преговорите

http://www.cross.bg/siriya-pregovorite-povliyae-1501665.html

/КРОСС/ САЩ на тази етап не могат да прогнозират по какъв начин изтеглянето на руските войски от Сирия може да повлияе на преговорите за разрешаване на конфликта в арабската страна. Това съобщи на брифинг пред журналисти прессекретарят на Белия дом Джошуа Ърнест, предаде ТАСС. При това, както е заявявал и преди, той повтори, че руското военно присъствие в Сирия „Още повече е усложнило“ опитите „да се постигне политически преход“ към нова власт в Дамаск. „Ние трябва да видим в какво точно се състоят намеренията на Русия“, каза официалният представител на американския лидер. Засега, отбеляза той, „ми е трудно да дам оценка“ на това как новите стъпки на Москва могат „да повлияят на преговорите“, насочени към преодоляването на конфликта в Сирия.

Офроуд с 1115 камили в Монголия влиза в Гинес

http://offnews.bg/news/n_1/n_625769.html

В пустинята Гоби се проведе най-голямото състезание с камили. До дни ще стане ясно дали то ще бъде вписано в Книгата на рекордите Гинес, предадоха информационните агенции. В състезанието участваха 1115 животни, съобщава сайтът Asia Russia Daily. Състезателите с камилите трябваше да преминат 15 км. Победителят е Баянмух, преминал състезателното трасе за 35,12 мин. Завършили са 1108 състезатели.  Основната група е преминала по маршрута за 68 минути. Предишният рекорд бе за Китай. Стартът беше със 1115 камили, но само 1108 успяха да финишират. Над 2000 пастири и 3000 туристи са гледали състезанието. При предишния рекорд са участвали състезатели от Пакистан, Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн, Йордания, Катар, ОАЕ, Оман и Австралия. Според източници в интернет, камилите в България са били част от оборудването на 17-и пехотен Доростолски полк, на чиито гърбове е било пренасяно войсково имущество, за нуждите на бойците при Чаталджанските позиции. Справка: Камиларството в България е било най-силно развито в Дедеагачка област, където се е практикувало и от българи, и от турци. Единствено гръцкото население в Беломорска Тракия не се занимава с отглеждането на камили. По данни на Анастас Примовски в Гюмюрджина и през 50-те години на ХХ в. има големи собственици на камили. Този поминък сред българите е най-добре развит в с. Еникьой, Дедеагашко. Там традицията в камиларствотото не замира нито при построяването на железопътната линия Цариград-Солун, нито след насилственото изгонване на българите от Беломорска Тракия в 1924 г., а дори чрез тях се пренася в южните български земи. През 1824-1925 г. в Кърджали се заселват бежанци, които водят със себе си над 500 камили. Това се случва и в други източнородопски градове, като в Тополоград са регистрирани около 300 камили. Да се запази камиларството като поминък се оказва трудно, тъй като по тези места основното транспортно животно е мулето, а и през 30-те години навлизат и новите превозни средства.

Корнелия Нинова: Кандидатирам се за лидер на БСП

https://www.24chasa.bg/Article/5365111

Корнелия Нинова: Кандидатирам се за лидер на БСПЩе се кандидатирам за  лидер на БСП. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на „БСП Лява България” Корнелия Нинова в предаването „Tази сутрин“ по bTV. Тя допълни, че ще изведе БСП до управление на държавата. Нинова не поиска да даде оценка за управлението на досегашния председател на БСП Михаил Миков.

Да живее свободата за песъчинките на плажа

https://www.24chasa.bg/Article/5364721

Да живее свободата за песъчинките на плажаВсеки човек е свободен, включително и в избора си къде и кога ще заспи под открито небе. Затова е правилно решението да не се въвежда забрана за онези, които искат да опънат палатка под звездите, без да се съобразяват с оградите на къмпингите. (Виж 2-а и 3-а стр.) За тях важи принципът: да живее свободата за песъчинките на плажа.

Извинителна бележка за убийство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5364495

Подзаглавие Мерзост е да оправдаваш насилието върху 93-годишна жена със „за децата го направи“

Входно каре Преди дни във фокуса на медийното внимание попадна пореден случай на жестоко бита и ограбена възрастна жена. От онези случаи, които те хващат силно за гърлото и място не можеш да си намериш, а да не говорим да разбереш как такива неща се
Подзаглавие Мерзост е да оправдаваш насилието върху 93-годишна жена със „за децата го направи“ Входно каре Преди дни във фокуса на медийното внимание попадна пореден случай на жестоко бита и ограбена възрастна жена. От онези случаи, които те хващат силно за гърлото и място не можеш да си намериш, а да не говорим да разбереш как такива неща се

Нов старт на делото за родилката Полина - на 5 април

https://www.24chasa.bg/Article/5365033

Нов старт на делото за родилката Полина - на 5 априлВърнатото от ВКС дело за смъртта на 23-годишната Полина Димова е включено в априлския график на Апелативен съд - Бургас. Междувременно с определение на съда е назначена комплексна тройна съдебно-медицинска експертиза, което е съобразно с указанията на върховните магистрати. Полина Димова почина в реанимацията на бургаската болница на 3 февруари

Камери в магазин хванаха учителка да краде бонбони (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5365114

Камери в магазин хванаха учителка да краде бонбони (видео)Учителка от Лом е една от редовните клиентки в местен хранителен магазин. Пред Нова телевизия обаче собственичката на търговския обект Елеонора Георгиева споделя, че с разочарование установила, че въпросната даскалица редовно си прибира ментови бонбони от рафта до касата без да ги плаща. Докато момичето е с гръб към нея,

Радарите за превишена скорост днес - 15 март, във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=315691

Служители на пътната полиция ще следят днес - 15 март, за превишена скорост във Варненско, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 09:30ч.-10:30ч. Път I-9 с. Приселци, б-я Ергос - посока Бургас 11:00ч.-12:00ч. Път III № 9004 до ЛРД"Звездица"/хижата/ 11:10ч.

Цветанов среща Бъчварова със синдикатите на МВР

http://pik.bg/цветанов-среща-бъчварова-със-синдикатите-на-мвр-news501870.html

Цветанов среща Бъчварова със синдикатите на МВР

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов организира среща на вицеприемиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова със синдикатите от системата на МВР. Събитиято ще се проведе днес от 14.30 часа в зала “Изток” на парламента”.

Самото събитие е представено като обществено обсъждане на предложените от екипа на Бъчварова промени в Закона за МВР. Дискусията се провежда на фона на започналите в последните дни малобройни протести на служители на МВР срещу орязване на социалните им придобивки – намаляване на отпуските, размера на обезщетенията при пенсиониране за новопостъпилите и др.

Освен политическото ръководство на МВР и всички синдикати от сектор “Сигурност” в обсъждането на внесения на 23 февруари 2016 г. законопроект ще се включат още - директорите на Главните дирекции на МВР и ръководството на Академията на МВР, което наскоро бе сменено по искане на вътрешния министър.

Сирийската армия заяви, че ще продължи да се бие и след решението на Русия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559356

Сирийската армия заяви, че ще продължи да се бие с "Ислямска държава", Фронта "Ан Нусра" и "другите терористични групировки, свързани с тях", след като съюзникът й Русия съобщи, че ще започне военно изтегляне, предаде Ройтерс. Сирийското военно командване разпространи изявление, в което посочва, че въоръжените сили ще се бият със същата решимост, както и преди, в координация с "приятелите и съюзниците", докато сигурността и стабилността не бъдат възстановени "върху всеки сантиметър от националната територия". Армията на Дамаск допълни, че решен...

Извънредно! Жестока катастрофа във Варна преди малко! Има убит

http://petel.bg/Izvanredno--ZHestoka-katastrofa-vav-Varna-predi-malko--Ima-ubit__148962

Илюстрация: Булфото Тази сутрин, около 07:45 часа на ул. „Атанас Москов” във Варна е възникнало тежко пътно-транспортно произшествие. 37-го...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване