ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Първи думи на пострадалия в мелето на „Черни връх”! Мутрите-биячи лъжат пред медията ни за побоя (снимки)

http://pik.bg/ексклузивно-в-пик-първи-думи-на-пострадалия-в-мелето-на-„черни-връх”-мутрите-биячи-лъжат-п-news502173.html

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Първи думи на пострадалия в мелето на „Черни връх”! Мутрите-биячи лъжат пред медията ни за побоя (снимки)

„Не е имало саморазправа”, заяви един от биячите от „Черни връх”, който на снимки направени от ПИК, ясно се вижда как налага мъжа. Според него виновник е шофьорът с шкодата.

„Занимавам се с бойни изкуства, но практикувам това в залата". На въпрос, дали е нанасял побой над другия шофьор, той отрече, като неколкократно заяви, че не е имало подобно нещо. Когато обаче разбра, че има снимки заяви, че не помни. Раните по ръцете и кръвта по блузата обаче показват точно обратното. Бе лаконичен и когато трябваше да си каже името, се притесни и едвам произнесе Симеон Христов.

Същият този  повика и подкрепление от няколко джипа, които още със слизането започнаха да търсят пребития шофьор. Полицията, която дойде на място, не знаеше за саморазправата, но дори и след като видяха посиненото лице на пребития, арестувани нямаше.

„Колегата ми излизаше от локалното, а отдолу идваше автомобилът „Хонда”, който караше с висока скорост. С цел да не се ударим той се опита да спре, но за да избегне удара в нас, се удари в джипа. Той слезе от колата да види какво става. Не видях самия бой, но когато слязох от колата го видях целия в кръв”, заяви момичето, което беше с пребития шофьор. Самият той е с посинено око и с хематоми по главата и лицето, но не пожела да бъде сниман. „Не се страхувам, но не искам да бъда сниман”, заяви пребитият шофьор, докато се криеше от мутрите. 

Човекът зад вратата е шофьорът на джипа, който твърди, че не помни да е имало побой. Същият свали връхната си дреха в момента, в който дойде полицията и остана само по тениска.

На мястото дойде и подкрепление на шофьорите биячи

Следите на взрива в Берлин водят до рокерската мафия

https://www.24chasa.bg/Article/5366208

Следите на взрива в Берлин водят до рокерската мафияАвтомобил бе взривен тази сутрин в центъра на Берлин. Шофьорът загина на място, няма други пострадали и ранени. Полицията изключи възможността за терористичен атентат. Колата е избухнала в движение на булевард в квартал „Шарлотенбург” в германската столица. Това е оживена улица с няколко ленти, спирки на автобуси и на метрото.

Защо Европа трябва да застане зад Меркел

http://www.investor.bg/evropa/334/a/zashto-evropa-triabva-da-zastane-zad-merkel-213146/

Центристките правителства в Европа трябва да признаят, че поражение за канцлера на Германия е поражение и за самите тях

МЗ: Забранява се на болниците да искат доплащания или дарения от пациентите

http://pik.bg/мз-забранява-се-на-болниците-да-искат-доплащания-или-дарения-от-пациентите-news502124.html

МЗ: Забранява се на болниците да искат доплащания или дарения от пациентите

Забранява се на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в болница. 

Ако случаят изисква допълнителни грижи, които болничното заведение не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18 годишна възраст, съобщиха от МЗ. 

Безплатно ще имат право да остават в лечебното заведение и придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно, при нужда от хоспитализация. Тези текстове ще бъдат разгледани утре на редовното заседание на МС и ако бъдат одобрени ще влязат в сила след като бъдат публикувани в Държавен вестник идния вторник. Всички тези промени предвижда Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, подготвена от МЗ. 

Тя определя условията и реда, при които здравноосигурените лица ще ползват платените от НЗОК услуги. За първи път се ограничава до 2 месеца и срокът, в който трябва да бъде хоспитализиран пациент, предвиден за планов прием. Изрично се уточнява, че пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват и променят реда на планираните пациенти, който ще бъде публикуван с дати в сайта на НЗОК и ще може да бъде следен от заинтересованите. 

Здравноосигурените лица ще могат да разрешават регистриране на ползваните от тях здравни услуги, гарантирани от НЗОК чрез електронна идентификация. Забранява се на болниците да изискват от пациентите си от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и 1 месец преди и след нея. Наредбата не допуска пациентите да доплащат за дейности, финансирани от НЗОК.

До десетина дни енергийният холдинг се очаква да приключи преговорите за заема

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/03/15/2723505_do_desetina_dni_energiiniiat_holding_se_ochakva_da/?ref=rss


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изрази оптимизъм за осигуряването на нужния за Националната електрическа компания (НЕК) заем, с който да се разплатят задълженията й към двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток".

"Мисля, че ще бъде успешна цялата процедура по осигуряване на заем за НЕК", коментира тя пред журналисти, цитирана от БТА, след като подписа рамково споразумение за сътрудничество с ректора на УНСС и изнесе лекция пред студентите.
...

Следствен експеримент изяснява как рецидивистът Мустафа е убил дядо Хакъ

https://www.24chasa.bg/Article/5366181

Следствен експеримент изяснява как рецидивистът Мустафа е убил дядо Хакъ45-годишният Ремзи Мустафа е признал, че е ударил с камък по главата Хакъ Али от руенското село Люляково. Това стана ясно днес по време на заседанието за определяне на мярката за неотклонение на обвиняемия. Признавам си вината, съжалявам, заяви пред съдия Яни Гайдурлиев Ремзи Мустафа. Наблюдаващият прокурор Георги Чинев поиска задържане под

България остава сред държавите в ЕС с най-слаб ръст на заетостта

http://www.investor.bg/evropa/334/a/bylgariia-ostava-sred-dyrjavite-v-es-s-nai-slab-ryst-na-zaetostta-213155/

През последното тримесечие на 2015 г. заетостта у нас нараства с 0,3% на годишна база спрямо 1% в ЕС като цяло

Световноизвестната Джанис Харингтън с концерт в Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559536

Световно известната американската джаз и госпъл певица Джанис Харингтън ще гостува в Русе по покана на Община Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух” и ОП „Русе арт”. Тя ще излезе на Голямата сцена на Доходно  знание заедно с Биг бенд – Русе, на 21 април, от 19ч.              Джанис Харингтън е работила с музиканти като Би Би Кинг, Бъди Гай, Жак Дюпре, Франк Синатра-младши, Сами Дейвис-младши, Лайънъл Хемптън. Има издадени девет албума, автор е на няколко мюзикъла. През годините г-жа Харингтън е гостувала като солист на редица блус, джаз...

Нанси и Мичиган

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/15/2723503_nansi_i_michigan/?ref=rss


"Нанси Рейгън бе положена с много любов редом с тялото на Републиканската партия."

Така комикът Бил Меър коментира миналия петък едновременно две събития: погребението на бившата първа дама и първичните избори.

Същата вечер Доналд Тръмп отмени митинг в Чикаго заради сбивания между негови привърженици и опоненти, които направиха съвсем реален призрака на политическото насилие.

В събота сп. "Тайм" пусна на корицата си една от най-класическите снимки на сем....

България влезе в списък с потенциални длъжници на „Газпром“

http://econ.bg/Новини/България-влезе-в-списък-с-потенциални-длъжници-на-Газпром-_l.a_i.717202_at.1.html

България влиза в списъка на „Газпром“ със страните, за които има риск да не заплатят на време получения руски газ. Това става ясно от доклад на...

ООН вече не иска Шарапова да е посланик на добра воля

http://tennis.actualno.com/oon-veche-ne-iska-sharapova-da-e-poslanik-na-dobra-volja--news_528920.html

Организацията на обединените нации (ООН) прекрати сътрудничеството си с петкратната победителка в турнири от Големия шлем Мария Шарапова, уличена в употреба на забраненото вещество милдронат, съобщи The Guardian. "ООН е благодарна на Мария Шарапова за подкрепата и сътрудничеството с нашата организация, особено по въпроса за борбата с последствията от чернобилската авария. Въпреки това ние решихме да преустановим нейната дейност като посланик на добрата воля на ООН до края на разследванет

Мая Манолова ще води битка с фирмите за събиране на задължения

http://society.actualno.com/maja-manolova-shte-vodi-bitka-s-firmite-za-sybirane-na-zadyljenija-news_528925.html

Националният омбусман Мая Манолова предложи днес в Пловдив сформиране на работна група с представители на всички организациите за защита на потребителите. Целта е изработване на законови промени за борба с т.н. колекторски фирми. "Най-драстичната мярка, която смятам да предложа е да се забрани на арбитражните съдилища да разглеждат потребителски спорове. Те не са органите, които биха могли да защитят гражданите от неравнопоставени клаузи в договорите", заяви Манолова. Според нея използването

Четирима души са пострадали при катастрофа на пътя Русе –Бяла

http://ruse.actualno.com/chetirima-dushi-sa-postradali-pri-katastrofa-na-pytja-ruse-bjala-news_528927.html

Четирима души са пострадали при катастрофа на главен път Русе –Бяла. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от ОД МВР – Русе. В 14.06 часа е постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие между два леки автомобила на главния път Русе – Бяла в района на разклона след село Иваново. Според първоначалната информация при удара между двата автомобила са пострадали 4 души. Четиримата са откарани с екипи на Спешна помощ в болницата в Русе за преглед. Все още няма информация за

Баба Марийка от Горна Оряховица влиза в затвора за бизнес с нелегални цигари от Сърбия

http://pik.bg/баба-марийка-от-горна-оряховица-влиза-в-затвора-за-бизнес-с-нелегални-цигари-от-сърбия-news502180.html

Баба Марийка от Горна Оряховица влиза в затвора за бизнес с нелегални цигари от Сърбия

Баба Марийка от Горна Оряховица влиза в затвора за една година за търговия с нелегални цигари от Сърбия. 70-годишната жена веднъж е направила споразумение с прокуратурата и се е признала за виновна. Втория път обаче е заловена от полицията в рамките на 6-месечна условна присъда за същото престъпление. За последния си трафик тя получава също 6 месеца и така след седмица ще поеме за затвора в Сливен за една година, съобщава "Борба".

Преди пет години оправната жена също имала споразумение за държане на цигари без бандерол, но не била залавяна в изпитателния срок. Баба
Марийка била следена от полицията в Горна Оряховица доста време. При проверки през януари 2016 г. е била заловена с 390 кутии цигари, съдържащи 7800 къса, и на обща стойност 1677 лева. Акцизът, който е трябвало да плати за тази стока, е бил 1173 лева.

Възрастната жена редовно пътувала с влак до Сърбия и от години се прехранвала от този бизнес с цигари. Алъш-веришът явно потръгнал и баба Марийка продължила да ходи до съседната държава за евтини цигари и да ги продава без акциз. Спогодбата с прокурора от Горна Оряховица е одобрена вчера от ГОРС и след броени дни баба Марийка ще поеме за затвора, защото споразумението има статут на влязла в сила присъда. Това е първият известен и куриозен случай в областта.

3001 варненски семейства чакат настаняване в общинско жилище в стар, амортизиран фонд

http://www.moreto.net/novini.php?n=315778

3001 варненски семейства са подали молба и чакат настаняване в общинско жилище във Варна, каза за Радио Варна Любомира Комитска, директор на Дирекция „Социални дейности”. Общината разполага с 1411 броя общински жилища, от които 1342 е фондът за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди, 48 ведомствени и 25 резервни.

ООН настоява Западът да приеме 480 хил. сирийски бежанци

http://www.cross.bg/bezhantzite-strani-mesta-1501742.html

/КРОСС/ Задъхващите се съседи на Сирия трябва да бъдат разтоварени чрез осигуряването на 480 хил. места за сирийски бежанци през следващите няколко години, заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от ДПА. Трагедия с такива размери изисква солидарност, която да не се свежда само до финансиране, каза комисарят на петата годишнина от началото на сирийския конфликт. Наброяващите 898 хил. сирийци, които кандидатстваха за убежище в Европа между март 2011 г. и декември 2015 г., предизвикаха политическа криза в Европа, тъй като много страни затвориха границите си или отказаха да приемат бежанците. Същевременно Египет, Ирак, Йордания, Ливан, Турция и северноафриканските страни са приели 4,8 млн. сирийци. Напрежението, под което това е поставило обществените услуги и финансите им, накара съседите на Сирия да затегнат режима по границите си, отбеляза Гранди. В резултат хиляди хора в уязвимо положение са заклещени в Сирия, без да могат да я напуснат, каза той. През февруари страните донори обещаха 5,9 млрд. долара помощ за сирийците, които търпят страдания в опустошената от войната страна, както и за тези, които са избягали от нея. "Необходимо е обаче още", заяви Гранди. "Казано просто, имаме нужда повече страни да споделят товара, като приемат по-голям дял от бежанците от най-голямата криза с разселване на хора за последните около 30 години", добави той. Правителствата по света са обещали дотук 170 хил. места за сирийци

Можеш ли да откриеш грешката в картинката за 5 секунди?

http://petel.bg/Mozhesh-li-da-otkriesh-greshkata-v-kartinkata-za-5-sekundi-__149026

Въпреки че това не е стандартна оптична илюзия, снимката по-долу е за да тествате визуалното си възприятие. На нея има грешка, която тряб...

Бърз забавен тест с 4 въпроса показва: Какъв тийнейджър си бил? Популярен, зубър, аутсайдер или..

http://petel.bg/Barz-zabaven-test-s-4-vaprosa-pokazva--Kakav-tiyneydzhar-si-bil--Populyaren--zubar--autsayder-ili----__149029

Често като деца сме вкарвали съучениците си под някакъв общ знаменател. В класа винаги е имало по-популярни деца, по-артистични, по-уч...

Първите бомбардировачи Су-34 от Сирия се приземиха край Воронеж

http://petel.bg/Parvite-bombardirovachi-Su-34-ot-Siriya-se-prizemiha-kray-Voronezh__149030

Първата група изтребители-бомбардировачи Су-34, завърнала се от Сирия, се приземи в авиобазата си край Воронеж. Преди кацането самолетите ...

Нова зверска катастрофа на отсечката на смъртта Русе-Бяла

http://petel.bg/Nova-zverska-katastrofa-na-otsechkata-na-smartta-Ruse-Byala__149031

Тежка катастрофа е станала на пътя Русе-Бяла в района на разклона за село Иваново. Сигналът за инцидента е постъпил малко след 14 часа днес....

Кастренето на дървета в Шумен започна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559535

Кастренето на клони в Шумен започна с дърветата в Градската градина и пешеходната зона по бул. „Славянски". Това обяви днес управителят на ОП "Обреден дом" Златин Кайряков. Почистването ще продължи около месец, като Градската градина ще бъде затваряна в определени участъци, за да се гарантират безопасността на гражданите и по-ефективната работа на екипите. По думите на Златин Кайряков дърветата ще бъдат намалени с около 4-5 метра, а короните ще бъдат оформени.      ...

ПИК TV: Изрязаха дърветата във Варна, няма кой да прибере клоните

http://pik.bg/пик-tv-изрязаха-дърветата-във-варна-няма-кой-да-прибере-клоните-news502121.html

ПИК TV: Изрязаха дърветата във Варна, няма кой да прибере клоните

Това не са кадри от ураган преминал над Варна, а последствията от санитарна сеч на улица „Феликс Каниц” в морската столица.

Вече четвърти ден купища изрязани клони стоят по тротоарите и пътното платно, на иначе доста натоварена улица за движение, намираща се на метри от спортна зала и морското училище.

Явно занимаващите се с тази дейност служители нехаят за неудобствата, които създават на живущите в района и ще чакат прословутия варненски вятър да издуха оставеното от тях. 

Млад мъж взе шофьорски изпит и получи година затвор - преди го хващали да кара без книжка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5366168

27-годишен мъж от Сливен, многократно залавян от полицията да кара без книжка, получи 1-годишна ефективна присъда при първоначален строг режим. По някаква ирония, Г.Г. бе осъден след наскоро положени успешно изпити за шофьор.
Казусът стигна до Районния съд в Сливен, след като на 13 февруари т.г. той бил заловен да кара "Мерцедес" в областния град,
27-годишен мъж от Сливен, многократно залавян от полицията да кара без книжка, получи 1-годишна ефективна присъда при първоначален строг режим. По някаква ирония, Г.Г. бе осъден след наскоро положени успешно изпити за шофьор. Казусът стигна до Районния съд в Сливен, след като на 13 февруари т.г. той бил заловен да кара "Мерцедес" в областния град,

Стигна се до бой след катастрофа на столичен булевард

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559534

Две коли са се ударили на столичния булевард Черни връх по обяд. След катастрофата жена е откарана в болница, съобщава Фокус, като се позовава на Столичната дирекция на полицията. Сигналът за инцидента е подаден малко преди 12.30 часа. Според информация на Нова телевизия след пътния инцидент се е стигнало до бой, като шофьорът на единия автомобил и пребил водача на другата кола. Няма информация за затруднение в движението в района. снимка:

Първите Су-34, завръщащи се от Сирия, се приземиха край Воронеж

http://www.cross.bg/siriya-voronezh-zavrushtashti-1501741.html

/КРОСС/ Първата група многофункционални изтребители-бомбардировачи Су-34, завръщащи се от Сирия, се приземиха във вторник на военновъздушната база край Воронеж, съобщиха от министерството на отбраната на РФ, предаде РИА Новости. „Преди да се приземят, самолетите прелетяха над летището в парадна формация на ниска височина, а след това изпълниха фигурата „Роспуск“ от висшия пилотаж“, съобщи говорител на министерството. Както съобщиха пред журналисти от управлението на пресслужбата и информацията на Министерството на отбраната на РФ, на тържествената церемония по посрещането на пилотите във Воронеж е пристигнал командващият военно-космическите сили (ВКС) на Русия генерал-полковник Виктор Бондарев. Семействата и близките на руските пилоти също са присъствали на летището, за да ги посрещнат. Те с нетърпение очаквали завръщането на своите мъже, бащи, братя и синове от Сирия. Няколкостотин души, сред които малки деца и подрастващи, със знамена, букети и балони посрещнали завръщащите се от Сирия летци.

Лягането след 23:00 часа предразполага към напълняване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559533

Много хора си поставят за цел да си лягат преди 23:00 часа през седмицата, но опитвайки се да балансират между работата и личния живот, този режим остава в графата „най-добри намерения". Екип от британски учени обаче предупреди, че ако не стигнете до леглото в разумно време вечер, заплашвате да навредите на здравето си. Да спим голи е не само секси, но и здравословно Хората, които си лягат по-късно са по-склонни да к...

Близо 7 хиляди са британците в България, една от най-големите общности е във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/Article/5366164

Близо 7 хиляди са британците в България, една от най-големите общности е във Велико ТърновоБлизо 7 хиляди е броят на британците в Република България, една от най-големите общности е във Велико Търново, предаде радио „Фокус”. Това стана ясно по време на пресконференция във Велико Търново, на която кметът инж. Даниел Панов обсъди по-добрата интеграция на британската общност в България, в частност във Велико Търново,

Родителите ще остават безплатно с децата си в болницата

http://pik.bg/родителите-ще-остават-безплатно-с-децата-си-в-болницата-news502151.html

Родителите ще остават безплатно с децата си в болницата

Забранява се на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в болница. Ако случаят изисква допълнителни грижи, които болничното заведение не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18 годишна възраст. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. И уточниха, че безплатен ще бъде престоят и на придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно.

Промените в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, подготвена от МЗ, ще бъдат разгледани на редовното заседание на МС. Тя определя условията и реда, при които здравноосигурените лица ще ползват платените от НЗОК услуги.

За първи път се ограничава до 2 месеца и срокът, в който трябва да бъде хоспитализиран пациент, предвиден за планов прием. Изрично се уточнява, че пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват и променят реда на планираните пациенти, който ще бъде публикуван с дати в сайта на НЗОК и ще може да бъде следен от заинтересованите.

Здравно-осигурените лица ще могат да разрешават регистриране на ползваните от тях здравни услуги, гарантирани от НЗОК чрез електронна идентификация. Забранява се на болниците да изискват от пациентите си от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и 1 месец преди и след нея. Наредбата не допуска пациентите да доплащат за дейности, финансирани от НЗОК.

 

Нова наредба забранява болниците да искат доплащане или дарения от пациентите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/15/2723492_nova_naredba_zabraniava_bolnicite_da_iskat_doplashtane/?ref=rss


Забранява се на болниците да изискват от пациентите си и от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и един месец преди и след нея. Не се допуска пациентите да доплащат за дейности, финансирани от НЗОК, обяви пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

Това е записано в нова наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, подготвена от ведомството, която ще бъдe разгледанd утре на редовното заседание на Министерския съвет. Ако бъдат...

Министерството на здравеопазването забрани болниците да искат доплащане или дарения

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/15/2723492_ministerstvoto_na_zdraveopazvaneto_zabrani_bolnicite/?ref=rss


Забранява се на болниците да изискват от пациентите си и от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и един месец преди и след нея. Не се допуска пациентите да доплащат за дейности, финансирани от НЗОК, обяви пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

Това е записано в нова наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, подготвена от ведомството, която ще бъдe разгледанd утре на редовното заседание на Министерския съвет. Ако бъдат...

Свидетелка на катастрофата на бул. Черни връх: Шофьорите на двете коли пребиха мой колега

https://www.24chasa.bg/Article/5366143

Свидетелка на катастрофата на бул. Черни връх: Шофьорите на двете коли пребиха мой колега
Момиче, което е пътувало в автомобил Шкода разказа, че шофьорите на другите две пострадали коли са пребили нейния колега. Както по-рано съобщихме катастрофата стана на бул. Черни връх в София между хотел Хемус и хотел Маринела (на наклона) между три автомобила - Хонда, Джип БМВ и Шкода. Шкодата излизала от локалното,

Емир Кустурица и No Smoking Orchestra идват отново в България през април

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/03/15/2723457_emir_kusturica_i_no_smoking_orchestra_idvat_otnovo_v/?ref=rss


Многоликият Емир Кустурица и неговият No Smoking Orchestra ще гостуват отново в България тази пролет, съобщават организаторите от Degris Events. Двукратният носител на "Златна палма" в Кан и бендът, отговорен за част от музиката във филмите му, ще направят концерт в Зала 1 на НДК на 22 април.

Заразителни балкански ритми и още по-заразително сценично поведение, които увличат публиката в изпълнение на всевъзможни маймунджилъци - с това са известни изявите на родения в Босна сърбин,...

Подготвят се нови критерии за енергийните помощи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559532

Очаква се през април да има яснота по критериите за определяне на енергийно бедните потребители в страната. Това коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Работим с колегите си от Министерството на труда и социалната политика, на 8 април ще имаме техническа среща на съвместната ни работна група с дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, каза Петкова. Тя изрази надежда след срещата да има по-голяма яснота или да приключи целият процес, свързан с определянето на дефиницията за уязвими потребители, с критериите за енергийно бед...

ЕС отпуска близо половин милиард евро за сирийските бежанци

http://www.mediapool.bg/es-otpuska-blizo-polovin-miliard-evro-za-siriyskite-bezhantsi-news246735.html

Европейската комисия съобщи, че за тази година осигурява за сирийските бежанци 445 милиона евро. Средствата ще бъдат насочени за сирийците, разселени в родината им, както и за онези, избягали в Ливан, Йордания и Турция. Еврокомисарят по хуманитарните дейности Христос Стилианидис заявява, че обстановката в Сирия представлява най-голямото подобно бедствие от Втората световна война. ЕС ще подкрепя сирийците дотогава, докогато е необходимо, добавя той. Отпуснатите средства ще послужат за осигуряването на вода, подслон, храна и лекарства. Сирия получава 140 милиона евро, Ливан - 87 милиона евро, Йордания - 53 милиона евро, а Турция - 165 милиона евро. ЕК отбелязва, че пет години след началото на войната в Сирия близо половината й население е разселено. Помощта, осигурявана от ЕС, е стигнала до два милиона сирийци в Сирия, 350 хиляди в Йордания, 665 хиляди в Ливан.

Докладите за България и Румъния остават, не разделят страните

http://www.moreto.net/novini.php?n=315791

Механизмът за проверка и оценка на България и Румъния остава и за двете страни, като и за двете предстои публикуването на нови доклади в края на годината. Това е решението на Съвета по общи въпроси на Европейския съюз. Не става и дума за разделянето на двете държави при наблюдението.

Цвети Пиронкова отвя австралийка за 45 минути

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5366103

45 минути и само един загубен гейм бяха нужни на Цветана Пиронкова да се справи с австралийката Кейси Делакуа в първия кръг на силния тенис турнир в Сан Антонио. Първата ни ракета показа характер в двубоя с поставената под номер 128 в световната ранглиста Делакуа. Още в началото на играта Цвети реализира пробив и реализира повечето възможности за
45 минути и само един загубен гейм бяха нужни на Цветана Пиронкова да се справи с австралийката Кейси Делакуа в първия кръг на силния тенис турнир в Сан Антонио. Първата ни ракета показа характер в двубоя с поставената под номер 128 в световната ранглиста Делакуа. Още в началото на играта Цвети реализира пробив и реализира повечето възможности за

Обвиниха в убийство Гьокчан, която закла бившето си гадже с нож

https://www.24chasa.bg/Article/5366136

Обвиниха в убийство Гьокчан, която закла бившето си гадже с ножОбвинение в предумишлено убийство е повдигнато на 20-годишната от с. Панчево, която закла бившето си гадже Бекир Рамадан, съобщиха от прокуратурата. Гьокчан е предадена на съд за това, че на 11.05.2015 г. предумишлено е умъртвила Бекир Х. на 20 г. от с. Жинзифово, общ. Кърджали. На посочената дата двамата се срещнали и се придвижили с лек

"Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" на на И. Трифонова открива "София филм фест на брега"

http://www.cross.bg/minyti-film-bulgariya-1501705.html

/КРОСС/ С интригуващия проект на Иглика Трифонова "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" ще бъде открито тазгодишното 14-то издание на кинофестивала "София филм фест на брега" в четвъртък.По традиция гостите на фестивала ще бъдат посрещнати с духова музика пред ДТ "Адриана Будевска" в Бургас.Специален гост на първата прожекция ще бъде продуцентът Росица Вълканова, с която Иглика Трифонова работи в тандем още в "Писмо до Америка" и "Разследване". "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син"е копродукцията на България, Холандия и Швеция, създадена по действителен случай. Филмът е изграден въз основа на казус от трибунала в Хага и във фокуса му попадат стойността на живота на малкия човек, измеренията на човешкото достойнство ... По традиция бургаският духов оркестър ще открие и тазгодишното 14-то издание на "София филм фест на брега".Най-добрите филми от програмата на 20-ия юбилеен София Филм Фест ще бъдат прожектирани в Бургас всеки ден от 17-ти до 25-ти март в залата на Драматичен театър "Адриана Будевска".На 18 март (петък) ще бъде представен "Бруклин" на режисьора Джон Кроули

Пак агресия на пътя - пребиха шофьор след катастрофа в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_625804.html

Две коли се сблъскаха по обяд на столичния бул. "Черни връх". При конфликт след инцидента един от шофьорите е бил пребит, твърди очевидец, публикувал снимка в личния си профил във Фейсбук. Сигнал за катастрофата е подаден на тел. 112 към 12:30 часа. От СДВР казаха за OFFNews, че една жена е откарана в болница. Полицията нито потвърди, нито отрече да е имало сбиване. Очевидец разказа, че автомобил "Шкода" е блъснал джип BMW. След това двама мъже са нападнали шофьора на чешкия автомобил. По информация на Нова телевизия единият от биячите е бил шофьорът на BMW-то. Очаквайте подробности! 

Укрепяват коритата на реките Енчова и Поройна с проект за 22 милиона лева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559528

Изготвен е проект за близо 22 милиона лева за разширяване и бетониране на коритата на реките Енчова и Поройна по цялото протежение на Шумен. Той вече е внесен за одобрение в Междуведомствената комисия. На този етап обаче все още не е ясно дали ще получи пълно финансиране. Това каза зам.-кметът по строителство инж. БоянТодоров. Във връзка с очакваните валежи през пролетния сезон почистването на коритата им вече започна. По думите на Боян Тодоров работата е концентрирана в най-проблемните участъци, т.е. там, където могат да се образуват тапи, око...

Обама - действащо лице в рап песен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559530

Появи се поредно доказателство, че Барак Обама е най-разкрепостеният президент на Съединените щати. В градината на Белия дом, заедно с един от най-известните режисьори на Бродуей и рапър Лин-Мануел Миранда, той създаде уникално фрийстайл парче. Столетница танцува с Обама (ВИДЕО) Микрофонът беше в ръцете на Миранда, а Обама държеше табелки с надписи "Конституция", "Върховен съд", "Конгрес", "Овалния кабинет", "НАСА", които рапърът трябваше да използва в импровизиранот...

„Санитар“ отмъкна злато и пари от пенсионерка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5366151



71-годишна шуменка повярва на телефонни измамници, че синът й е пострадал от токов ударq и даде за лечението му 900 лв. и всичките си златни бижута към 15 грама.
Пред дома й дошъл „санитар“ да ги вземе и жената била сигурна, че прави всичко в името на детето си. Първо в понеделник следобяд на телефона в дома й позвънил „лекар“,
71-годишна шуменка повярва на телефонни измамници, че синът й е пострадал от токов ударq и даде за лечението му 900 лв. и всичките си златни бижута към 15 грама. Пред дома й дошъл „санитар“ да ги вземе и жената била сигурна, че прави всичко в името на детето си. Първо в понеделник следобяд на телефона в дома й позвънил „лекар“,

Филиалът на Медицински университет– Варна във В. Търново бе представен пред свищовски ученици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559529

Представители на търновския филиал на Медицинския университет във Варна, посетиха училищата СОУ „Димитър Благоев”, СОУ  „Николай Катранов” и СОУ „Цветан Радославов” в Свищов и разговаряха с дванадесетокласниците от 4-те паралелки. Младите хора бяха запознати с двете специалности, които предоставя филиалът във Велико Търново и възможностите, които се откриват пред тях. Представителите на филиала бяха приятно изненадани в СОУ „Николай Катранов”, където се оказа, че има момиче, което е насочило своя интерес към това образование и вече се подготвя ...

Карнавалът в Лимасол - традиция и цветове

https://www.24chasa.bg/Article/5366092

Карнавалът в Лимасол - традиция и цветовеВ продължение на десет дни кипърският град Лимасол живя с ритмите на карнавалните шествия, концерти и много зрелищни събития. Всяка година хиляди пристигат в града, за да се включат в събитията и да се повеселят в шумната карнавална атмосферa. Официалното откриване на карнавала тази година бе на 3 март - традиционно неговото начало се определя от

Г. Гергов вероятно ще участва в битката за БСП, но смята, че К. Нинова има реални шансове да спечели

http://www.cross.bg/gergov-ninova-horata-1501740.html

/КРОСС/ Интервюто, с което Корнелия Нинова обяви кандидатурата си за лидерския пост в БСП беше много силно и много ме впечатли. Надявам се и другите кандидати да бъдат така нахъсани и с желание. Това каза пред БНР Георги Гергов от БСП по повод интервюто на Корнелия Нинова от БСП пред бТВ тази суткрин, в което тя заяви, че ще се бори за лидерския пост на столетницата.  Гергов е убеден, че Нинова ще стигне до балотаж и оцени шансовете ѝ да оглави партията като реални. Трябва да има промяна всъщност. Няма да стане с козметика. Трябва да се започне съвсем наново. Много добре ги постави сутринта Корнелия Нинова въпросите, които са наложащи да се случат в БСП и в обществото. Аз също имам доста номинации и най-вероятно ще участвам на първия тур. За втория тур ще видим какво ще стане, каза той. И предния път участвах. За отбелязване е, че и Георги Кадиев, и Краси Янков, и Краси Премянов и още други останаха зад мен. Аз, ако ме номинират хората ми от Пловдивска област или от другаде, съм длъжен да участвам, обясни евентуалната си кандидатура той. Гергов заяви че е номиниран от над 30 организации.  Според Гергов проблемите в БСП са натрупвани през годините. Той оцени високо стореното от настоящия председател Михаил Миков и обеща, че, ако бъде избран, ще довърши започнатото. Според социалиста, партията има нужда „от промяна, от свежа кръв, от млади хора, от нови политики". Хората не искат вече миражи, хората не искат химери

НЗОК навършва 17 години от своето създаване

http://pik.bg/нзок-навършва-17-години-от-своето-създаване-news502109.html

НЗОК навършва 17 години от своето създаване

На 15 март преди 17 години започна да функционира Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК. С нейното създаване със Закона за здравното осигуряване (1998 г.) в България бе възстановен общественият договорен модел, престанал да съществува през 1947 г.

Призвана по закон да защитава правата на здравноосигурените, касата и до днес се стреми, чрез прилагане на солидарния здравноосигурителен модел, да осигури на гражданите достъпни, качествени и достатъчни по обем здравни грижи. Създаването на институцията „семеен лекар“ даде възможност на българските медици да престанат да бъдат „здравни работници“. Връщането на договорното начало със съсловните организации на лекарите, лекарите по дентална медицина и фармацевтите е гаранция за партньорството между НЗОК и изпълнителите на медицинска помощ на всички нива в здравноосигурителната система.
И занапред НЗОК ще посреща новите предизвикателства с достойнство и ще полага усилия, за да търси верните решения, водещи до качествено и достъпно здравеопазване за всеки български пациент.

Намериха изчезналата Вероника, била с приятел в Русе

https://www.24chasa.bg/Article/5366137

Намериха изчезналата Вероника, била с приятел в Русе18-годишната Вероника Йорданова, изчезнала загадъчно преди 6 дни, е намерена жива и здрава. Тя е била в Русе с приятел. Не се обадила на родителите си, тъй като те не одобрявали дружбата й с младежа. Във вторник сутринта Вероника се е явила в плевенската полиция, където прекратили издирването й. Момичето вече е при семейството си,

Тайната на Бермудския триъгълник разкрита?

https://www.24chasa.bg/Article/5366078

Тайната на Бермудския триъгълник разкрита?Норвежки учени откриха подводни кратерив Баренцово море. Те могат да разрешат загадката с Бермудския триъгълник, пише Метро. Кратерите са открити от екип на норвежкия Арктически университет. Кратерите са широки около 800 м и са дълбоки 50 м.. Те са образувани от натрупващ се и изригващ метан. Подобна активност може да предизвика потъването на

Кола удари автобус на градския транспорт във Варна (снимки)

http://pik.bg/кола-удари-автобус-на-градския-транспорт-във-варна-снимки-news502141.html

Кола удари автобус на градския транспорт във Варна (снимки)

Нов пътен инцидент стана днес по обяд пред "Юнашкия салон" във Варна. Шевролет" се заби в автобус на масовия градски транспорт.

След удара предната част на леката кола е смачкана, а задната част на рейса е леко огъната. Изкъртени са и два пластмасови предпазителя на десните мигачи, съобщава Петел.бг.

Пристигналите двама полицаи са тествали за алкохол водачката на "Шевролета" и шофьора на автобуса.

"Такива бели стават тук, тъй като пред "Юнашкия салон" спират таксита и отсечката става по-тясна. Не мога да виня момичето от "Шевролета" за катастрофата", заяви водачът на автобуса. Той уточни, че в момента на инцидента в рейса не е имало хора.

 

Окончателно: Уличен в брутално убийство пред дискотека в Девня остава в килия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5366139

32-годишният Виктор Панайотов, обвинен в убийството на 23-годишния Мартин Тодоров пред дискотека в девненския кв. Повеляново, ще дочака процеса си в килия. Това постанови Варненският апелативен съд /ВАС/.
Магистратите гледаха казуса след протест на прокуратурата срещу определение на окръжния съд, който преди седмица пусна Панайотов в домашен арест.
32-годишният Виктор Панайотов, обвинен в убийството на 23-годишния Мартин Тодоров пред дискотека в девненския кв. Повеляново, ще дочака процеса си в килия. Това постанови Варненският апелативен съд /ВАС/. Магистратите гледаха казуса след протест на прокуратурата срещу определение на окръжния съд, който преди седмица пусна Панайотов в домашен арест.

Митьо Очите даде показания по делото срещу Златко Баретата

http://www.cross.bg/baretata-mityo-ivanov-1501739.html

/КРОСС/ Димитър Желязков, известен още като Митьо Очите, даде показания по делото срещу Златомир Иванов и още деветима души, подсъдими за разпространение на наркотици. Според показанията на таен свидетел през 2011 година Желязков и Иванов се уговорили в дискотеките по Черноморието да влизат само наркодилъри на Златко Баретата. Пред съда обаче Митьо Очите обясни, че по това време бил в затвора, а и не бил виждал Баретата от 15 години. Разпитът му приключи за около пет минути: Преди него Специализираният съд разпита няколко антимафиоти от Бургас и Казанлък. Оказа се, че те не си спомнят да са работили по групата за наркотрафик на Златомир Иванов - Баретата.  

Унгарският посланик ще изнесе лекция във ВТУ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559526

Великотърновският университет ще посрещне посланикът на Унгария у нас Андраш Клейн. Посещението е по покана на Студентския дипломатически клуб „Имхотеп” във Великотърновския университет за изнасяне на публична лeкция. Темата на лекцията е “Мигрантските вълни и бъдещето на ЕС” и ще се състои на 16 март от 13,00 ч. в зала “Европа” на Ректората. След лекцията ще се проведе дискусия.Преди това дипломатът ще се срещне с ректора проф. д-р Христо Бонджолов. На срещата ще бъде обсъдено сътрудничеството между Великотърновския университет и посолството н...

Конни надбягвания за Тодоровден в Девня

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559194

С традиционни конни надбягвания ще бъде отбелязан Тодоровден в Девня. Кушиите се провеждат за 25-та поредна година, като тях се очаква да се включат  участници от цяла Североизточна България и други области на страната Надбягванията ще се проведат в на 19 март (събота) в местността Глиган чешма. Стартът им ще бъде даден в 10:30 ч....

"Спортист №1 на Кюстендил" за 2015 г., Рос- Мари Маринова е отново шампион по сумо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559531

Състезателите от СК „Крис" спечелиха общо 10 медала във всички възрастови групи на Държавното първенство по сумо в София. "Спортист №1 на Кюстендил" за 2015 година, Рос-Мари Маринова участва в състезанието въпреки контузия, която все още лекува, като се класира на първо място в категорията си и на трето място в абсолютна категория.СК „Крис" очаква решението на БФ по Сумо, с което да определи състава за участие в Европейското първенство по сумо в Полша.Надяваме се, че поне три състезателки от клуба ще вземат участие на ЕП, сподели председателят ...

В. Търново ще домакинства национална среща на общинските предприятия и търновските дружества

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559525

Велико Търново е домакин на Третата национална среща на общинските предприятия и търговските дружества. Форумът ще се състои на 17 и 18 март. Организатори са Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и неговото търговско дружество „НСОРБ – Актив” ЕООД. Участниците ще могат да се запознаят с организацията на стопанската дейност и добрите практики в Община Велико Търново, която е партньор и домакин на Третата национална среща. Гостите ще имат възможността да посетят обекти, които се управляват от общински търговски дружества...

Министър Петкова: Заемът за НЕК ще е успешен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559527

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изрази оптимизъм за осигуряването на нужния за Националната електрическа компания /НЕК/ заем, с който да се разплатят задълженията й към двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток", като каза, че мисли, че заемът ще е успешен. "Смятам, че параметрите, които са дадени, са в рамките на нормалното, в момента се водят преговори с консорциума, който беше класиран на първо място в конкурсната процедура", посочи Петкова. Тя изрази надежда преговорите да приключат до десетина дни, след ко...

Калина Вергиева с предпремиера на новата си книга

http://www.cross.bg/kalina-sedemnadeset-kruga-1501738.html

/КРОСС/ Тя е от онези хора ,чиято вътрешна харизма и усмивка никога не могат да те оставят безразличен, а в поезията й не е трудно да намериш нещичко от собствената си душа. Бургаската поетеса Калина Вергиева ще зарадва ценителите на стойностната лирика на връх рождения си ден. Днес, 15-ти март, от 18.00 часа в зала "Георги Баев" на КЦ "Морско казино" очарователната авторка ще посрещне почитатели, роднини и приятели, ще бъдат прочетени най-новите й стихове, а за доброто настроение на присъстващите ще се погрижат актрисата Румяна Кралева и бардът Милен Тотев. "Седемнадесет кръга в очите ти" е шеста книга на Калина. Самото заглавие е провокирано от две истории, едната от които изложбата за екзотични животни в Културния център, където бяха показани различни видове отровни змии. В книгата, която съвсем скоро ще може да се закупи от книжарница "Божич", има над 120 стихотворения."Вдъхновявам се от всичко, но стиховете ми са насочени към мислещите хора. Най-големият двигател за един творец си остава любовта, колкото и банално да звучи" - споделя поетесата. СЕДЕМНАДЕСЕТ КРЪГА Змията седемнайсет пъти те целуна. Отровата й бавно абсорбира. Смехът на мъдра огнена маймуна е моята рецепта за събиране... След седемнадесет минути есенни,които те разсипаха по вятъра. Аз пазя цяла вечност равновесие върху белия ръб на вълната. По твоя глас от мене все ще се процежда отровата, превърната в лекарство

Русия ще продължи да нанася удари срещу терористи в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/15/2723476_rusiia_shte_produlji_da_nanasia_udari_sreshtu/?ref=rss


Руските военновъздушни сили ще продължат да нанасят удари в Сирия срещу "Ислямска държава" и други терористични групировки въпреки частичното изтегляне, заяви зам.-министърът на отбраната Николай Панков, цитиран от РИА "Новости".

Съобщението идва ден след като президентът Владимир Путин нареди да започне изтегляне на "основната част" от руския контингент в Сирия.

"Бяха постигнати някои наистина положителни резултати. Появи се истински шанс да се сложи край на...

Колибри прелита над 1900 километра, без да спре

https://www.24chasa.bg/Article/5366105

Колибри прелита над 1900 километра, без да спреВид колибри, което е дълго само няколко сантиметра, е в състояние да прелети над 1900 километра, без да спре по време на миграцията си от Източното крайбрежие на САЩ до Централна Африка, според ново изследване, цитирано от Time, пише "Фокус". Новото проучване, публикувано в журнала The Auk: Ornithological Advances,

Британец показа как се събуват чорапи с гранатомет (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5366107

Британец показа как се събуват чорапи с гранатомет (видео)Видеоклип, който показва как изобретателят Колин Фърз събува чорапите си с помощта на гранатомет, набира все по-голяма популярност в интернет, пише в. "Дейли мейл". 32-годишният британец седи в открита каросерия на камион. Вързал е бяла корда за пръстите на всеки един чорап, а другия край на нишката е закрепен към гранатата на домашно изработения

Ал Кайда започва офанзива в Сирия, откъдето се изтеглят руските войски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559520

Джихадистите от Фронта "Ан Нусра", сирийския клон на Ал Кайда, ще започнат в близките 48 часа офанзива в Сирия, откъдето Русия - съюзник на режима, изтегля войските си, предаде Франс прес, като се позова на ислямистки командир. "Ясно е, че Русия претърпя поражение, и до 48 часа Фронтът "Ан Нусра" ще започне офанзива в Сирия", заяви по Скайп за АФП командир от тази групировка, цитиран от БТА. Русия изтегля военната си техника от Сирия Русия започна изтеглянето на воен...

Какво се случва с тялото ти, ако ядеш по 3 фурми на ден! Още в първите дни...

http://petel.bg/Kakvo-se-sluchva-s-tyaloto-ti--ako-yadesh-po-3-furmi-na-den--Oshhe-v-parvite-dni---__149022

Фурмите са често пренебрегвани плодове в повечето западни култури. Ние отделяме много внимание на плодове като портокали, ябълки и лимо...

Важно за всеки! Нови промени: Ако в болницата ви поискат доплащане за лечение, това вече е незаконно!

http://petel.bg/Vazhno-za-vseki--Novi-promeni--Ako-v-bolnitsata-vi-poiskat-doplashhane-za-lechenie--tova-veche-e-nezakonno--__149023

Снимка: Булфото, архив С нови текстове в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ здравното министерство забра...

Блестяща победа на Русия, САЩ – "изгубено дете" в близкоизточния хаос, пишат западни медии

http://petel.bg/Blestyashha-pobeda-na-Rusiya--SASHH-----izgubeno-dete-v-blizkoiztochniya-haos--pishat-zapadni-medii__149024

Снимка: Булфото, архив Решението на руския президент Владимир Путин да изтегли част от войските в Сирия е голяма победа, включително и н...

Репортаж на „Петел“: Детските площадки до Морското училище във Варна останаха направени наполовина!

http://petel.bg/Reportazh-na----Petel-----Detskite-ploshhadki-do-Morskoto-uchilishhe-vav-Varna-ostanaha-napraveni-napolovina-__149025

Читател на „Петел“ обърна внимание върху поредните детски площадки във Варна, които уж са изградени наново, но имат твърде много недоста...

Почина народната певица Любка Рондова

http://petel.bg/Pochina-narodnata-pevitsa-Lyubka-Rondova__149027

Почина известната народна певица Любка Рондова. Това съобщи Маргарита Недкова, директор на ансамбъл "Гоце Делчев", пред БГНЕС, пише "Станд...

И Мая Манолова поиска наказания за съборения тютюнев склад в Пловдив

https://www.24chasa.bg/Article/5366085

И Мая Манолова поиска наказания за съборения тютюнев склад в ПловдивОмбудсманът: Тръгвам на битка с новите рекетьори - колекторските фирми Очаквам пловдивската прокуратура да обяви виновните за събарянето на тютюневия склад и конкретно да ги накаже, обяви националният омбудсман Мая Манолова след среща с кмета Иван Тотев. Тя иска да бъде понесена конкретна отговорност и да бъдат назовани отговорните за този акт.

3 коли се блъснаха на Черни връх, свидетели твърдят, че е имало бой между шофьорите

https://www.24chasa.bg/Article/5366099

3 коли се блъснаха на Черни връх, свидетели твърдят, че е имало бой между шофьоритеШкода, Джип БМВ 5-ца и Хонда се удариха на бул. "Черни връх" 33. Според свидетели двама от шофьорите на пострадалите коли са били водача на Школата. Свидетелка твърди, че младежът, който е предизвикал катастрофата, е излязъл да се извини. В този момент обаче двамата водачи на другите пострадали коли са скочили и са го ритали по главата.

Първанов: Не може да научаваме от медиите какво решава кабинетът

http://offnews.bg/news/n_1/n_625803.html

Лидерът на АБВ Георги Първанов изрази притесненията си от взаимоотношенията в управляващата коалиция на пресконференция в партийната централа. От партията припомниха, че още преди време са възразили остро срещу начина, по който се вземат решенията във властта. Сега притесненията им са заради решенията относно КЗК, обществените поръчки и къмпингуването. Така коалицията не може повече да работи, категоричен е Георги Първанов. От АБВ научавали често решенията на кабинета от медиите, каза той. Не става въпрос за някаква ревност, ние си знаем цената, коментира още Първанов. Направили сме достатъчно актив за коалицията, допълни лидерът на АБВ. Той отправи препоръки към работата на кабинета, като акцент трябвало да е демографската криза, защото по мнението му демографската сигурност е висша степен на сигурност. Първанов хареса идеята на БСП за Консултативен съвет за национална сигурност по темата, но настоява такова заседание на съвета да се проведе при подготвени и конкретни идеи. Георги Първанов настоява още по демографската тема да няма вредни политики. Затова от АБВ ще искат среща с ГЕРБ, както и с опозиционните партии и обмислят провеждането на съвместен форум за демографската криза. Първанов иска Съветът за развитие на коалицията да има ясни правила, по които да работи. Искането си от партията ще представят още на следващо заседание. В АБВ бяха лаконични относно появата на новия кандидат за лидер на БСП – Корнелия Нинова, като според тях били нужни същностни промени в лявото пространство. Въпреки че Ивайло Калфин обяви през уикенда, че няма готовност да се кандидатира за президент, Георги Първанов не се отказва от тази идея. Той припомни, че през 2001 г. когато влезе в президентската битка за първи път, също е нямал готовността да участва в изборите. Сега не виждал готовност и в другите партии за президентския вот. Стана ясно още, че АБВ са за задължителното гласуване, но като временна мярка. Не трябвало обаче да се санкционира нежеланието да се пусне бюлетина. По-скоро трябвало да се помисли за поощрение. Задължителният вот може да роди такива чудовища, че днешните хулигани в политиката да изглеждат като бели лебеди, коментира Георги Първанов. Той също така недоумява как ако се въведат санкции при негласуване, ще се глобяват българите в чужбина. От АБВ са против затворниците с леки присъди да могат да гласуват. Освен това АБВ са за драстично намаляване на партийните субсидии, които има реален шанс да скочат, ако се въведе задължително гласуване. Държавните пари, които получават партиите за издръжка, да се изчисляват на брой гласували в изборите, предлагат от партията.

Фетишизъм, мазохизъм, воайорство - все по-срещани

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/fetishizym-mazohizym-voajorstvo-vse-po-sreshtani-6051354

След проучване в Канада става ясно, че 35% от хората са заинтересовани от воайорството, 26% от фетишизма, 26% от фротеризма и 19% от мазохизма

Стратегията на Борисов за Банско

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/03/15/2723447_strategiiata_na_borisov_za_bansko/?ref=rss


Писна ли ви от темата "втора кабинка на Банско"? На мен отдавна.

Преди дни обсъждахме казуса с приятели (за пореден път) и изкристализира следния извод. Агонията вече се дължи само на един човек – премиерът Бойко Борисов. Като се замислим решението, в която и да е посока зависи единствено от него. Той не обърна внимание на договорката в междуведомствената комисия за удесеторяване на площта на концесията, като заяви, че ще даде съгласие само ако двете спорещи страни се споразумеят....

Омбудсманът: Колекторските фирми рекетират гражданите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559521

Омбудсманът Мая Манолова ще иска законодателни промени, с които да се спре рекета и тормоза, който осъществяват върху гражданите колекторските фирми.Това обяви тя в Пловдив, където участва в кръгла маса „Българските потребители в европейски условия", организирана от Сдружението за правна помощ на потребителите по повод Световния ден на потребителя. По думите на Манолова, този вид рекет се налага от симбиозата монополно дружество - доставчик на обществени услуги, колекторска фирма, Арбитражен съд, като най-драстичната мярка, която трябва да се п...

Отново бой между шофьори - сега на бул. "Черни връх" в София

http://crime.actualno.com/otnovo-boj-mejdu-shofiori---sega-na-bul-cherni-vryh-v-sofija-news_528919.html

Три коли са се ударили на столичния бул. „Черни връх”, като след лекото пътно произшествие е стигнало до саморазправа. Жена е леко пострадала, а след катастрофата няма жертви.  По първоначална информация, водачът на един от катастрофиралите автомобили слязъл от колата си и нанесъл юмручни удари по главата на шофьора на другата кола, съобщава МВР. Задържан е криминално проявен 35-годишен от София. Според очевидци след като се ударили, тримата шофьори влезли в пререкание, ко

Поклонение пред паметник затваря варненски булевард

http://www.moreto.net/novini.php?n=315763

Поклонение пред арката на Осми Приморски пехотен полк ще затвори част от едноименния варненски булевард на 26 март. Това съобщиха от Община Варна за Moreto.net. На 26 март, от 10.45 до 12 часа, автомобили няма да се движат в пътното платно на булеварда в посока спирка "Почивка", в участъка булевард "Чаталджа" до кръстовището с улица "Царевец".

3,276 млн. са икономически активните лица в България

http://econ.bg/Новини/3-276-млн-са-икономически-активните-лица-в-България_l.a_i.717201_at.1.html

3,276 млн. са икономически активните лица в България на възраст 15 и 64 навършени години. Това е 69,3% от населението на същата възраст, сочат...

Цветанов нямал раздор с Борисов, а Цацаров бил подведен

http://www.mediapool.bg/tsvetanov-nyamal-razdor-s-borisov-a-tsatsarov-bil-podveden-news246734.html

Между Бойко Борисов и Цветан Цветанов нямало раздор и противопоставяне.  Това стана ясно от думите на заместник-председателя ГЕРБ Цветан Цветанов във вторник пред Нова телевизия.  Той обясни, че опитите двамата да бъдат противопоставени датират от осем години.  "Това започна още през 2008 година, когато се разбра, че съм интересен за българската политика", каза Цветанов.  "Това е просто интрига. Той търси някаква известност и иска да вкара клин в тандема Борисов - Цветанов, което наблюдавам да се прави още от края на 2008 г.", коментира Цветанов за изказването на Радан Кънев по техен адрес от последните дни. "Как си представяте, че една структура се създава и се разделя на тоя или оня. Хората са възприели тандема между мен и премиера, че е успешен, и той е функция на общественото одобрение на това, което правим", посочи лидерът на парламентарната група. Навремето той се заел със структурите на ГЕРБ, именно за да освободи от оперативна работа Бойко Борисов. "Премиерът ми даде безгранични права при структурирането на партията", припомни Цветанов. Той коментира и казаното от следователя Бойко Атанасов за шпицкоманди в прокуратурата. От една страна, потвърди, че му е повдигнато обвинение ден след изказване на Делян Пеевски срещу него в парламента. Но от друга - когато се внесе сигнал от водещ политик и прокуратурата прекрати работата, ще я обвинят, че го защитава, обясни той. Според него главният прокурор е бил подведен. "Това беше политическа репресия, организирана от Сергей Станишев", обобщи Цветанов. Неговата оценка за развитието на случая е положителна - ако не са му били повдигнали обвинения, винаги е можело да влезе в хипотезата да е в неизвестност и да бъде атакуван по схемата, описана от следователя. Задължителното гласуване ще бъде разгледано на референдум преди президентските избори, изрази увереност зам.-председателят на ГЕРБ. След като са събрани 600 хиляди подписа за това, няма никакво съмнение, че допитването ще се случи. "Винаги сме били за задължителното гласуване", каза още Цветанов. За напрежението, създадено от забраната на дивото къмпингуване, думите му бяха: "Съвсем нормално е това, че премиерът поиска да отменим забраната за къмпингуване. Но природата трябва да бъде съхранена, като почистваме, където замърсяваме."

Брюксел: Мониторингът над България остава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5366113

Механизмът за проверка и оценка на България и Румъния остава и за двете страни, като и за двете предстои публикуването на нови доклади в края на годината, съобщи БНТ. Това е решението на Съвета по общи въпроси на Европейския съюз.
Не става и дума за разделянето на двете държави при наблюдението. Съветът отбелязва,
Механизмът за проверка и оценка на България и Румъния остава и за двете страни, като и за двете предстои публикуването на нови доклади в края на годината, съобщи БНТ. Това е решението на Съвета по общи въпроси на Европейския съюз. Не става и дума за разделянето на двете държави при наблюдението. Съветът отбелязва,

Търновският клон на Съюза на учените организира традиционните Мартенски четения

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559522

Великотърновският клон на Съюза на учените в България организира традиционните мартенски четения. Форумът ще се проведе на 16 март от 17 ч. в Ритуалната зала на Общината. Събитието е включено в програмата за Празника на Велико Търново и е посветено на 140-годишнината от Априлското въстание (1876 год.). В научния форум ще вземат участие учени от ВТУ и НВУ, от Института по математика и информатика при БАН, както и от НАИМ (Национален археологически институт и музей) при БАН, Регионалния исторически музей, Софийския университет и Нов български ун...

Българските тийнейджъри 4-ти по пиене от 42 страни

http://www.cross.bg/alkohol-vuzrast-strani-1501737.html

/КРОСС/ България е на челни позиции в класация на Световната здравна организация (СЗО) за редовна употреба на алкохол сред подрастващите, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС. Между 13 и 20% от 13-годишните момичета и момчета у нас признават, че консумират алкохол най-малко веднъж седмично. България е четвърта по брой на тийнейджърите, които са се напивали най-малко два пъти в живота си. Номер едно в класацията е Дания с 40% от подрастващите, които поне два пъти са били пияни. Следват Унгария и Литва, а в топ пет влиза и Шотландия. Въпреки това броят на тийнейджърите, които са опитвали алкохол и цигари преди 14-годишна възраст като цяло е намалял, особено сред момичетата, показва изследване на СЗО. От 2010 г. до 2014 г., процентът на 15-годишни момчета в Европа, Канада и Израел, които признават, че са запалили първата си цигара на 13 г. намалява от 26% на 22% при момчетата и от 22 на 13%. Употреба на алкохол сред младите тийнейджъри в 42 страни в изследването също показва понижение с около 10%. "Здравното поведения заедно със социалните навици и нагласи, придобити във второто десетилетие от живота на младия човек, може да се отрази върху тях в зряла възраст и да повлияе на целия им живот", каза Сузана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа. Изготвян на всеки четири години, докладът проучва рисковото поведение и навиците на младежите между 11 и 15 години. Гренландия, Литва, Естония, Латвия и Чехия заемат челните позиции в списъка на младите пушачи през 2014 г

Прокуратурата е склонна на споразумение със задържаните за побоя на Околовръстния път

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/15/2723480_prokuraturata_e_sklonna_na_sporazumenie_sus/?ref=rss


Прокуратурата е склонна на споразумение с тримата задържани за побоя на столичния Околовръстен път, ако те се съгласят на наказание в размер към средния, предвиден от закона.

Това се разбира от съобщение на държавното обвинение, разпространено до медиите, след като вчера адвокатът на тримата обвиняеми - Христо Христов, Александър Гечев и Георги Близнаков, каза, че те са готови да признаят вината си и да сключат споразумение.

До този момент не са водени никакви преговори...

Разследват кражба на картини и икони от жилище във В. Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559519

Взломна кражба от жилище във Велико Търново разследват служители на местното полицейско управление. Задигнати са 12 картини и 20 икони, информираха от Областната дирекция на МВР. Престъплението е извършено в периода 10-14 март чрез счупване на райбер на врата на тераса. На местопроизшествието е извършен оглед. По случая е започнато досъдебно производство, уточниха от полицията....

Поддръжниците на терористите също трябва да се смятат за такива, заяви Ердоган

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/15/2723474_poddrujnicite_na_teroristite_sushto_triabva_da_se/?ref=rss


Поддръжниците на терористите също трябва да бъдат смятани за такива, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Според него определението за терористи трябва да бъде разширено, за да включва и поддръжниците, които са също толкова виновни, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

"Титлите им на депутати, академици, автори, журналисти не променят факта, че те всъщност са терористи. Терористичните актове са успешни заради тези привърженици, тези съучастници", каза...

"Берое" среща "Партизан" за 100 години на клуба от Стара Загора

https://www.24chasa.bg/Article/5366082

"Берое" среща "Партизан" за 100 години на клуба от Стара ЗагораЗаради юбилея готвят опера на стадиона за първи път в България На 17 май т.г. "Берое" ще посрещне в приятелски мач белградския "Партизан" на стадиона в Стара Загора, срещата е кулминацията в тържествената програма по случай 100-годишнината на старозагорския клуб. По-късно ветераните ще мерят сили с отбора от побратимения руски град Самара "Криля

Анжела Каптейн, съдия от Холандия: Трябва да имате вяра в съдиите

http://www.dnevnik.bg/intervju/2016/03/15/2712777_anjela_kaptein_sudiia_ot_holandiia_triabva_da_imate/?ref=rss


"Когато държавата преминава през труден период, няма как той да бъде преодолян без здрава съдебна система. Вярвайте на съдиите. Можете да бъдете критични към системата, но имайте вяра в тях."

Това казва Анжела Каптейн, апелативен съдия от Хага, Холандия, която бе гост на организираната от Съюза на съдиите в България работна среща на тема "Подбор, обучение и правомощия на съдебните помощници" на 19 и 20 февруари. Събитието се проведе в рамките на проект "Изграждане на благотворна...

Европейската космическа агенция установи връзка с "Екзомарс"

https://www.24chasa.bg/Article/5366091

Европейската космическа агенция установи връзка с "Екзомарс"Европейският Център за управление на полетите успешно установи връзка с руско-европейската междупланетна мисия "Екзомарс-2016". Очаква се тя да достигне Марс през октомври, съобщава БНТ. Диспечерите на мисията в германския град Дармщат казаха, че са започнали да получават сигнал от космическия апарат около 11 часа след изстрелването му.

Най-нестандартните приложения за запознанства

http://pik.bg/най-нестандартните-приложения-за-запознанства-news502117.html

Най-нестандартните приложения за запознанства

Броят на приложенията и онлайн услугите за запознанства набъбва с невероятна скорост. Ако сте много заети и нямате много свободно време да се срещата с непознати хора, може да свалите някое от тези приложения и да потърсите забавления онлайн.

Предлагаме ви списъка на CNBC, съдържащ най-нестандартните приложения за запознанства.

HerSmile

HerSmile е онлайн сайт за запознанства и приложение, който има за цел да защитава жените. Потребителите от женски пол плащат месечен абонамент от $ 17, докато мъжете си  купуват кредити. Един кредит е достатъчен за изпращане на едно съобщение до една жена, и ако тя не се интересува тогава кредитът се връща на неговия собственик. Сайтът твърди, че по този начин пази жените да не са бомбардирани с послания от мъжете.

Happn

Happn е мобилно приложение за свалки с хора, с които сте се засичали някога. От стартирането си през февруари 2014 година, приложението е привлякло около 10 милиона потребители и се разраства с около 1,5 милиона нови потребители на месец.

Spoonr

Spoonr е за тези, които просто се нуждаят от прегръдка. Приложението открива потенциални желаещи също като вас прегръдка, намиращи се в близост до текущото ви местоположение. Трябва само да изпращате молба за гушкане до друг потребител, за да започнете разговор с него. Потребителите могат да споделят местоположението си, а приложението ще им даде насоки от къде да минат, за да се срещнат.

TinderUs

TinderUs е консултантска фирма, която разработва профилите на своите потребители. Може да го използвате ако искате да бъдете представени в най-добрата ви светлина.

PlayDate

PlayDate свързва собственици на кучета. Ако искате да използвате кучето си като основа за опознаване на хората, това е вашето приложение.

Източник: digital.bg

Скара подпали апартамент на "Чаталджа"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559518

Неправилно изполване на електрическа скара стана причина за пожар в апартамент на централния варненски булевард "Чаталджа". Инцидентът е станал вчера малко преди 18,00 часа, съобщиха от полицията. Подпалила се е кухнята на жилището. При пожара няма пострадали хора. Огънят обаче е нанесъл щети на мебели, техника, 5 кв. м. дограма, опушени са и 5 кв. м. стени....

Путин: Не бива да се допуска в Русия ситуация с мигрантите, подобна на тази в ЕС

http://www.cross.bg/pytin-dopyska-prezident-1501736.html

/КРОСС/ Не бива да се допуска в Русия да се създаде ситуация с нелегалните мигранти, подобна на тази, която се наблюдава в момента в Евросъюза, заяви руският президент Владимир Путин, предаде РИА Новости. „Сериозно внимание изисква ситуацията с незаконната миграция. Това е комплексна задача и всички органи на държавната власт в рамките на правомощията си трябва да я решават“, каза Путин. „С вас виждаме какво става на границите на Евросъюза. Ние нямаме такъв сериозен проблем, слава богу, включително и благодарение на вашите усилия. Но не бива да се допуска нещо подобно да се случи и у нас, макар да разбираме, че нашият проблем е сериозен: у нас има милиони мигранти, най-вече, разбира се от републиките от бившия Съветски съюз“, посочи той. По думите на руския президент „трябва да се направи така, че хората да живеят в нормални условия, да се трудят там, където ги вземат на работа, за да спазват законите на Руската федерация и традициите на народите, сред които живеят“. „Така, че да не създава проблеми на пазара на труда у нас вътре в Русия, да не предизвиква раздразнение сред гражданите на Руската федерация. Това е много тънка, специфична, но изключително важна работа, и в сферата на икономиката, и в сферата на социалната стабилност“, отбеляза Путин

Теменужка Петкова: Българската енергетика върви в правилната посока

http://www.cross.bg/petkova-ministur-sektora-1501735.html

/КРОСС/ „Благодарение на предприетите законодателни мерки от страна на правителството за стабилизиране на финансовото състояние на сектора, днес българската енергетика върви в правилната посока". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на публична лекция пред студентите на Университета за национално и световно стопанство. По време на лекцията на тема „Енергетиката - основен отрасъл на българската икономика", тя очерта водещите приоритети на страната в сектора.  Енергийният министър запозна присъстващите с предприетите мерки от страна на правителството за развитието на българската енергетика и даде отговор на въпроси по актуални теми от сектора. „Вследствие на непоследователни и често икономически необосновани решения, в енергийната система бяха натрупани сериозни финансови дефицити", каза Теменужка Петкова. По нейните думи целта на всички предприети законодателни мерки е финансовото стабилизиране на сектора. „Благодарение на извършените реформи през изминалата година, за първи път от много време насам от регулаторната си дейност, НЕК реализира положителен резултат и през 2015 година намали своята загуба с 360 млн. лева", подчерта енергийният министър

Шофьори се бият след катастрофа на бул. "Черни връх" в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5366089

Отново се стигна до бой след катастрофа в София, съобщава Нова тв. Инцидентът е станал на бул. „Черни връх”. Ударили са се две коли.
Шофьорът на единия автомобил е изскочил и пребил шофьора на другия.
Очаквайте
Отново се стигна до бой след катастрофа в София, съобщава Нова тв. Инцидентът е станал на бул. „Черни връх”. Ударили са се две коли. Шофьорът на единия автомобил е изскочил и пребил шофьора на другия. Очаквайте

Задържаха двама шофьори, превозвали нелегални мигранти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559517

В ранните часове на 15 март, в хода на специализирана полицейска операция, в индустриалната зона на Ямбол, полицейски екип на РУ Ямбол е спрял за проверка два автомобила, движещи се един след друг, видимо превозващи необичайно голям брой пътници. При проверката е установено, че в автомобилите „Ауди- 100", управляван от 32-годишен жител на община Кнежа и „Рено - Еспейс", управляван от 29-годишен мъж от общ. Бойчиновци, се превозват общо 18 чужденци, незаконно преминали границата на Република България. Задържаните нелегални мигранти са мъже на в...

Корнелия Нинова влиза в битката за лидер на БСП

http://www.moreto.net/novini.php?n=315772

Депутатът от левицата Корнелия Нинова се впуска в битката за лидер на БСП. Новината тя обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV. „Ще се кандидатирам, ще участвам в това състезание докрай. Няма да се откажа и няма да се договарям с никого за нищо”, заяви Нинова.

Германски експерти изследват горите във Видинско, пострадали от обледяване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5366075



Експерти по горите от област Ортенау на германската провинция Баден-Вюртемберг ще извършат оглед и анализират състоянието на горските масиви във Видинско, пострадали най-сериозно при обледяването през зимата на 2014-2015 г. Обиколката им включва общинския и държавен горски фонд на територията на общините Белоградчик и Чупрене.
Експерти по горите от област Ортенау на германската провинция Баден-Вюртемберг ще извършат оглед и анализират състоянието на горските масиви във Видинско, пострадали най-сериозно при обледяването през зимата на 2014-2015 г. Обиколката им включва общинския и държавен горски фонд на територията на общините Белоградчик и Чупрене.

"Берое" ще отбележи вековния си юбилей с мач срещу "Партизан"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/15/2723464_beroe_shte_otbeleji_vekovniia_si_jubilei_s_mach/?ref=rss


Кулминацията на честванията по случай стогодишния юбилей на футболния "Берое" ще бъде мач със сръбския гранд "Партизан", обявиха организаторите на събитието. Двубоят ще се проведе на 17 май.

Празненствата по случай празника ще се проведат под наслов "100 години светът е "Берое" и ще включват специална програма, награждаване на заслужили футболисти и деятели, както и изненади за феновете.

В двубоя с "гробарите" футболистите на старозагорския тим за пръв път ще облекат...

10 невероятни фокуса, които можете да си направите сами вкъщи (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5366079

10 невероятни фокуса, които можете да си направите сами вкъщи (видео)Ако обичате фокусите, този видеоклип е направен само за вас. Как да продупчите плик с вода и течността да не изтече? Как да запалите огън само с помощта на лист, молив и бутилка с вода? И как да си направите цветна вода? Отговорите на всички тези въпроси ще намерите в това

Емир Кустурица & The No Smoking Orchestra с концерт в София

http://www.cross.bg/kystyritza-emir-kontzert-1501727.html

/КРОСС/ На 22 април 2016 г. Емир Кустурица и неудържимият „Оркестър на непушачите" (The No Smoking Orchestra) пристигат в България по покана на DEGRIS EVENTS! Без съмнение концертът отново ще взриви зала 1 на НДК!  Балканският хулиган Кустурица и групата, която се спряга като „необичаен културен феномен" излизат от рамките на "стандартен концерт" и правят зрителите пълноправни участници в концерт - спектаклите. По време на изпълненията си те канят хора от публиката да изпълняват физически упражнения за "загрявка", а на грандиозния финал, сцената се превръща в дансинг с пеещи и танцуващи хора.Като едни истински повелители на трансграничната еуфория, под звуците на балканските ритми, предстоящата среща с Кустурица и групата ще завладее публиката с визия и звук и ще я хипнотизира с мощния си енергиен заряд. В репертора са включени песните - „Pit Bull Terrier" саундтрак към филма на Кустурица "Черна Котка, Бял Котарак", „Djinji Dinji Bubamara" , „Unza Unza Time", „Fuck you MTV" - нецензурирана песен, демонстрираща негативното му отношение към мейнстрийм културата и световната "Американизация" и др. Пригответе се за грандиозното, двучасово шоу на Кустурица - една от най-енигматичните и екстравагантни личности на Балканите. Кустурица е добре познат у нас с многопластовата си особа и многобройните си артистични превъплъщения

Българската АЕЦ в Козлодуй е най-опасна в Европа и не разполага с план в случай на авария

http://pik.bg/българската-аец-в-козлодуй-е-най-опасна-в-европа-и-не-разполага-с-план-в-случай-на-авария-news502118.html

Българската АЕЦ в Козлодуй е най-опасна в Европа и не разполага с план в случай на авария

Българската АЕЦ в Козлодуй е най-опасна в Европа и не разполага с кризисен план в случай на авария, предава македонското електронно издание "Локално", като цитира публикация във вестник "Тагесшпигел".

Според двете издания от общо 128 ядрени централи именно "Козлодуй" е най-проблемната, която трябваше вече да затвори четири от общо шестте си реактора.

С „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” се открива 14-то издание на “София филм фест на брега” в четвъртък

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sjfSJQDYP14/

7c6de78fb536d2544c105f195eae434eС интригуващия проект на Иглика Трифонова “Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”  ще бъде открито тазгодишното 14-то издание на кинофестивала “София филм фест на брега” в четвъртък.

По традиция гостите на фестивала ще бъдат посрещнати с духова музика пред ДТ “Адриана Будевска”.

Специален гост на първата прожекция ще бъде продуцентът Росица Вълканова, с която Иглика Трифонова работи в тандем още в “Писмо до Америка” и “Разследване”. “Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“е  копродукцията на България, Холандия и Швеция, създадена по действителен случай. Филмът е изграден въз основа на казус от трибунала в Хага и във фокуса му попадат стойността на живота на малкия човек, измеренията на човешкото достойнство …

По традиция бургаският духов оркестър ще открие и тазгодишното 14-то издание на “София филм фест на брега”.

Най-добрите филми от програмата на 20-ия юбилеен София Филм Фест ще бъдат прожектирани в Бургас всеки ден от 17-ти до 25-ти март в залата на Драматичен театър “Адриана Будевска”.

 

На 18 март (петък) ще бъде представен “Бруклин” на режисьора Джон Кроули. Номиниран за “Оскар” в три категории (най-добър филм, актриса в главна роля – Сърша Ронан и адаптиран сценарий), с награда “БАФТА” за най-добър британски филм и още пет номинации, филмът на Джон Кроули е адаптация по романа на Колм Тойбин и разказва историята на младата ирландка Ейлис, която решава да замине сама за Ню Йорк, привлечена от Американската мечта в началото на Втората световна война.

 

Сред българските фестивални заглавия на19 март (събота) е новият филм на Иван Черкелов “Семейни реликви“. Кинотворбата представя три различни на пръв поглед истории. Разказани паралелно, те постепенно разкриват връзките между членовете на едно семейство и разрушеното общуване между тях. “Действащо лице” с важна драматургична роля е и природата, по думите на оператора Рали Ралчев, който работи с Иван Черкелов още от студентските си години. ”

 

Специално внимание е редно да обърнем на филма “Каръл“. Поредната творба на режисьора Тод Хейнс има в актива си номинации за шест награди “Оскар”, награда за най-добра актриса (Руни Мара) от Кан 2015 плюс “Куиър палма” и още над 35 награди и 170 номинации. “Каръл” е създаден по романа на Патриша Хайсмит “Цената на солта” и разказва за връзката между две жени от различни социални прослойки в Ню Йорк от 50-те години на ХХ в.

 

Сред останалите големи заглавия са номинираните за Оскар “Стая” на Лени Ейбрахамсън и “Синът на Саул на Ласло Немеш, а също “Ма ма” с Пенелопе Круз на режисьора Хулио Медем, както и “Отдалече” на Лоренсо Вигас.

 

На 24 март от 20.00 часа е прожекцията на “Каръци”, удостоен с Голямата награда “Златен свети Георги” от 37-ия Московски международен кинофестивал. “Актьорите са бивши и настоящи студенти на Ивайло Христов от НАТФИЗ – Елена Телбис, Деян Донков, Ованес Торосян, Георги Гоцин, Пламен Димов.

 

Фокус в програмата на ” София филм фест на брега” са късометражните филми от конкурса “Джеймисън” в рамките на 20-ия СФФ. Сред кратките заглавия са “Синът” на Христо Симеонов, “Коледа” на Борислав Колев и “Зевс” на Павел Веснаков.

 

Закриването на “София Филм Фест на брега” е на 25 март от 19.00 с “Жажда”на Светла Цоцоркова.

 

 

ПРОГРАМА

 

17 март, четвъртък, Откриване 19 часа

“Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”  – Иглика Трифонова, България -104 минути

18 март, петък

16 часа

“Възкръснал/Risen” – Кевин Рейнолдс, САЩ – 107 минути

18 часа

“Синдромът на марионетката/Синдром Петрушки” – Елена Хазанова, Русия, Германия – 90 минути

20 часа

“Бруклин” – Джон Кролей, Ирландия, Великобритания, Канада – 111 минути

19 март, събота

16 часа

“Разрушение/ Demolition” -Жан Марк Вале, САЩ – 100 минути

18 часа

“Овни/Rams” – Гримур Хаконарсон, Исландия – 93 минути

20 часа

“Семейни реликви” – Иван Черкелов, България – 120 минути

20 март, неделя

16 часа

“Анклав” – Горан Радованович, Сърбия – 92 минути

18 часа

“Сняг” – Венцислав Василев, България — 100 минути

20 часа

“Карол/Carol” – Тод Хейнс, САЩ – 118 минути

Понеделник, 21 март

18 часа

“Да се събудиш в страх” -Тед Кочеф, Австралия – 105 минути

20 часа

“Стаята/Room” – Лени Абрахамсън, Ирландия – 118 минути

Вторник, 22 март

18 часа

“Ма ма” –  Хулио Медем, Испания – Франция – 111 минути

20 часа

“Синът на Саул/ Saul fia” – Ласло Немеш, Унгария – 107 минути

Сряда, 23 март

18 часа

“Отдалече / From Afar” – Лоренцо Вигас, Венецуела-Мексико – 93 минути

20 часа

“Детството на един водач/ The Childhood of a Leader” – Брейди Корбе, Великобритания, Франция – 115 минути

Четвъртък, 24 март

18 часа

“Стръв”/The Lure” – Агнешка Смочинска, Полша – 92 минути

20 часа

“Каръци” – Ивайло Христов, България – 97 минути

Петък, 25 март

17 часа

“Долината на любовта/Valley of Love” – Гийом Никлу, Франция – 91 минути

19 часа, закриване

“Жажда” – Светла Цоцоркова, България – 90 минути

 

 

Вече е ясна и програмата на късометражните филми от конкурса Jameson, които ще се борят за наградата Златен плакет от Областния управител на Бургас:

 

Събота /от 15ч./

“Коледа” – 17 мин.

“Исках да ме няма” – 7 мин.

“Като захарен памук” – 19 мин.

 

Неделя /от 15ч./

“Синът” – 29 мин.

“Пациентът” – 13 мин.

Понеделник /от 16ч./

“Любов” – 24 мин.

“Балкански роял” – 20 мин.

 

Вторник /от 16ч./

“На червено” – 21 мин.

“Удавник” – 25 мин.

 

Сряда /от 16ч./

“Зевс”- 30 мин.

“Foggy Forest” – 8 мин.

 

Четвъртък /от 16ч./

“Бели слонове” – 20 мин.

“Добрият самарянин” – 28 мин.

 

 

 

Билети ще се продават на касата на ДТ “Адриана Будевска” или пред самата зала непосредствено преди прожекцията. Редовните билети ще струват 7 лв., ще има карти с по 20 билета – 100 лв. и с по 10 билета – 60 лв.

24 млн. лева за бесни лисици падат от небето

http://offnews.bg/news/n_1/n_625780.html

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва от днес първата за 2016 ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 млн. примамки от въздуха. 11 330 373.6 лева ще струва ваксинирането до 2017 година. 2/3 от средствата идват по линия на ЕС. Това е втората кампания срещу заразата. Началото е поставено през 2009 г. и е било на стойност 12 986 412 лв. без ДДС. Любопитно е, е че и двете обществени поръчки се печелят от една и съща компания - консорциум "Биовета Еър". Той се състои от: 1. ДЗЗД БИОВЕТА ЕЪР - ЕИК: 176290728 2. ИВЕСТА 2003 ООД - ЕИК: 131047508; 3. БИОВЕТА АД - Данъчен номер: CZ25304046; 4. АВИО ОТРЯД-ВАРНА - ЕИК: 103256924. Справка в Агенцията за обществени поръчки показва, че други участници не се явяват на обявените търгове. Преди две години консорциумът прибира от БАБХ 3 544 200 лв. за ликвидиране на болестта бяс чрез орална ваксинация на всички лисици на територията на страната. Тогава дружеството е избрано от изпълнителния директор на държавната институция Пламен Моллов без обществена поръчка, като е използвана практиката „договаряне без обявление“. В тръжната документация изборът на „Биовета Еър“ е оправдан с факта, че дружеството е спечелило подобен търг и през миналата година. Новият договор пък е подписан миналата година от  Веселина Мутафчийска - юрисконсулт в отдел Обществени поръчки и административно-правна дейност в дирекция Правна при ЦУ на БАБХ и е одобрен от д-р Тенчо Тенев, зам.-изпълнителен директор на агенцията. На 10 Февруари 2016 г. д-р Тенчо Тенев е освободен от длъжност поради несправяне със финансовата дисциплина. Миналата година обаче, той одобрява разценките, предложени от консорциума. При отваряне на ценовата оферта, се установава, че участникът е направил следното ценово предложение: Единична цена за доставка на 1 брой ваксина – 0.90 лв., без включен ДДС; Обща цена за доставка на 6 128 760 бр. ваксина – 5 515 884,00 лв., без включен ДДС; Единична цена за прилагане на 1 бр. ваксина – 0,96 лв., без включен ДДС; Обща цена за прилагане на 6 056 760 бр. ваксина – 5 814 489,60 лв., без включен ДДС; Обща цена за изпълнение на поръчката – 11 330 373,60 лв., без включен ДДС. Акцията днес ще започне от летище Лесново, София област и ще продължи от летище Ерден, област Монтана и летище Балчик, област Добрич. Ваксини ще бъдат разпръснати на територията на областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград, като няма да се разпръскват над населените места и водоемите. Предвижда се кампанията да протече в рамките на следващите две седмици, в зависимост от атмосферните условия. Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма, която привлича хищниците. Животните се ваксинират против бяс чрез изяждане на примамката. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите примамка се отбелязва с помощта на GPS-система, съобщават от БАБХ. И за най-непросветените става ясно обаче, че за да се фиксира примамката с размери на кибритена кутийка би трябвало да се използват шпионски спътници. Може би за това разхвърлянето на примамките ще струва близо 6 милиона лева. Опасни ли са ваксините Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт с ваксиналните примамки е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. В тях обаче има тетрациклин, който се използва като маркер дали лисицата е изяла примамката. За да се установи това, се налага избиването на определен брой лисици, които да бъдат изследвани, което пък възмущава еколозите. Домашните животни е препоръчително да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници. Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от БАБХ. Миналата година правителството отпусна над 4.5 млн. лв. допълнително за ваксини на лисиците срещу бяс. Националната програма за контрол и изкореняване на болестта бяс чрез ваксинация на лисиците се изпълнява вече седма година и се съфинансира от Европейската комисия. Резултатите до момента "показват тенденция за изкореняване на болестта в страната", се казваше в правителственото съобщение при отпускането на поредния транш за борба със заразата. Липсата на конкуренция и реален търг кара през 2014 г. Агенцията за обществени поръчки  да излезе със становище за осъществен предварителен контрол за "допълнителна доставка и прилагане на жива клетъчно-културална ваксина за орална ваксинация на лисиците за 2014 г. В документа четем: "През 2013 г. 296 000 броя примамки са разпръсквани ръчно от ловци. В програмата за 2014 г. се предвижда тези примамки да се разпръскват от самолетите; - програмата за 2014 г. е увеличена ваксинационната територия - от 66 550 на 77 086 кв.км., като е добавена на територията на цялата област Благоевград и територията на областите Смолян и Пазарджик. Допълва се, че поради тези промени е необходима допълнителна доставка на 421 440 броя примамки и допълнително възлагане на прилагането (разпръскването) им чрез самолети на допълнителните територии. По-нататък в мотивите се посочва, че със Заповед № РД -147/12.03.2014 г. на министъра на земеделието и храните, на основание чл. 123, ал.2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и в изпълнение на Решение на ЕК № 2013/722 от 29.11.2013 г., програмата е одобрена на територията на РБ чрез орална ваксинация на лисиците срещу бяс за 2014 г., която ваксинация трябва да започне от 07.04.2014 г. Изтъква се, че междувременно на 13.03.2014 г. е открит нов случай на болестта бяс в землището на с. Церово, област и община Благоевград. Подчертава се, че бясът е много опасно заболяване, смъртоносно и за животните и за хората, много бързо се разпространява от дивите към домашните животни и се предава и на хората, което обосновава незабавното ликвидиране на новото огнище на бяс. В заключение се изразява мнение, че са налице обстоятелствата по чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП за провеждане на процедура на договаряне без обявление за възлагане на допълнителна доставка и прилагане на жива клетъчно-културална ваксина за орална ваксинация на лисици срещу бяс върху територията, определена за орална ваксинация на лисиците". Становището на АОП, е че  договорът за доставка № 27/29.05.2012 г. сключен между БАБХ и консорциум “Биовета Еър” с предмет “Извършване на доставка и прилагане на ваксина за орална ваксинация на лисици срещу бяс”, със срок на действие три години, считано от датата на подписването му, на обща стойност 12 986 412 лв. без ДДС е сключен правилно. От изложените мотиви и приложените документи става ясно, че е налице възникнала потребност от допълнителна доставка на 421 440 бр. примамки, разширяване методиката на тяхното прилагане, както и увеличаване на ваксинационната територия в страната с около 10 500 кв.км. За целта е издадена Заповед № РД-147/12.03.2014 г. на министъра на земеделието и храните, с която се одобрява НПКИББ на територията на РБ чрез орална ваксинация на лисиците срущу бяс за 2014 г., а изпълнението й е възложена на изпълнителния директор на БАБХ. Предвид факта, че ЕК е одобрила горепосочените промени в Програмата за изкореняване на болестта бяс с Решение от 29.11.2013 г. и появата на новооткрит случай на бяс в обл. Благоевград, за обосновано се приема, че е налице необходимост от спешна доставка на допълнителни ваксини и тяхното прилагане на съответните територии. Така допълнителните средства са отпуснати законно заради бясната лисица от с. Церово. Посочва се, че за възложителя в лицето на БАБХ е налице необходимост от неотложни действия, която не му позволява да спази сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление по ЗОП. Няма актуални данни колко са лисиците у нас През 2013 г. Министерството на земеделието и храните приема национална програма за контрол и изкореняване на болестта бяс на територията на Република България чрез орална ваксинация на лисиците срещу бяс. В нея се констатира, че всяка година у нас се доказват средно по 10-20 случая на болестта бяс при животните, като те се регистрират предимно в Северна България. Болестта е разпространена в цяла Северна България, където няма област, в която да не е регистриран положителен случай на бяс. Болестта е разпространена главно в Северна България. Констатираните случаи на бяс за периода 1988 г. – 2008 г. включително, са 605, от които 563 (93%) са в Северна България, а само 42 (7%) от тях са в Южна България, като до 2006 г. няма нито един случай на бяс в Южна България. Резервоар на бяса в нашата страна са дивите хищници – основно лисицата. За периода 1988 – 2008 г. от заболелите 627 животни, 329 са диви животни (52,5%), от които 288 са лисици (87,54%). В документа се посочват и бройките животни, които са потенциални приносители на болестта по данни от 2008 г. Това са 2282 вълка, 36 304 чакала, 40 896 лисици и 30 169 бездомни кучета. Според Стратегията за развитие на ловното стопанство в България 2012 - 2027 година, изготвена от Лесотехническия университет популациите у нас са между 700 и 2100 вълка, чакалите са между 10 000и 39 000, а лисиците са между 39 000 и 43 000. Простатата сметка показва, че за всяка българска лисица са похарчени 558 лева, за да не побеснее.

Съдът увеличи гаранцията на шофьора на „Хамъра“-убиец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559510

Пловдивският апелативен съд потвърди определението на  Пазарджишкия окръжен съд, с което беше изменена мярката за неотклонение по отношение на Иван Янакиев от „Задържане под стража” в „Парична гаранция.” Апелативният съд увеличи размера на гаранцията от 3000 лв. на 10 000 лв. Срещу него е повдигнато  обвинение по чл.343 ал.1 от НК, затова, че на 18 декември миналата година при управление на личния си автомобил ”Хамър”,

Намаляват нощувките и приходите от тях през декември в област Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559514

Намаление с над 24% на общия брой на нощувките във всички места за настаняване в област Кюстендил, регистрирани през декември 2015 г., отчитат от НСИ. Те са 8 505 или с 24.4% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Пренощувалите лица в местата за настаняване през декември 2015 г. в област Кюстендил се увеличават с 0.7% в сравнение със същия месец на 2014 г. и достигат 5 382. От всички пренощували лица над 94% са български граждани и са реализирали средно по 1.6 нощувки. Пренощувалите чужденци са реализирали средно по 1.9 нощ...

Провериха 960 граждани и 547 коли

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559516

При специализирани полицейски проверки във видинска област, за времето от 7 до 14 март, са проверени общо 960, от които 48 криминално проявени и 547 МПС.  Установен е гражданин, обявен за общодържавно издирване. През седмицата са били задържани петима извършители на престъпления. Инспектирани са били 23 обекта, охранявани от частни охранителни фирми. Проверени са били 36 служители, извършващи охранителна дейност. За установени

Забраняват на болниците да искат доплащания или дарения от пациентите

http://www.cross.bg/nzok-bolnitzite-patzientite-1501734.html

/КРОСС/ Забранява се на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в болница. Ако случаят изисква допълнителни грижи, които болничното заведение не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18 годишна възраст. Безплатно ще имат право да остават в лечебното заведение и придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно, при нужда от хоспитализация. Тези текстове ще бъдат разгледани утре на редовното заседание на МС и ако бъдат одобрени ще влязат в сила след като бъдат публикувани в Държавен вестник идния вторник. Всички тези промени предвижда Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, подготвена от Министерството на здравеопазването. Тя определя условията и реда, при които здравноосигурените лица ще ползват платените от НЗОК услуги. За първи път се ограничава до 2 месеца и срокът, в който трябва да бъде хоспитализиран пациент, предвиден за планов прием. Изрично се уточнява, че пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват и променят реда на планираните пациенти, който ще бъде публикуван с дати в сайта на НЗОК и ще може да бъде следен от заинтересованите. Здравноосигурените лица ще могат да разрешават регистриране на ползваните от тях здравни услуги, гарантирани от НЗОК чрез електронна идентификация. Забранява се на болниците да изискват от пациентите си от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и 1 месец преди и след нея

Стартира ремонтът на 20 детски площадки в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5366071



Община Русе стартира ремонта на 20 детски площадки и изграждането на една нова в кв. "Дружба-2", съобщиха от кметската управа. Строителството трябва да приключи до края на юни т.г. 9 от площадките са за най-малките малчугани до 3 г., а останалите са за по-големите до 12 г.
При ремонта ще се премахнат негодните съоръжения и ще се монтират нови,
Община Русе стартира ремонта на 20 детски площадки и изграждането на една нова в кв. "Дружба-2", съобщиха от кметската управа. Строителството трябва да приключи до края на юни т.г. 9 от площадките са за най-малките малчугани до 3 г., а останалите са за по-големите до 12 г. При ремонта ще се премахнат негодните съоръжения и ще се монтират нови,

Фелдшер осъди прокуратурата за 1500 лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5366068

Фелдшер, оправдан за причиняване на средна телесна повреда, осъди прокуратурата за 1500 лв. обезщетение.
Решението е на Окръжния съд в Разград по жалба на Д.Б. Медицинският специалист поискал за причинените му неимуществени вреди 10 000 лв. Районният съд постанови само 400 лв., а Окръжният добави към тях 1100 лв.
Фелдшер, оправдан за причиняване на средна телесна повреда, осъди прокуратурата за 1500 лв. обезщетение. Решението е на Окръжния съд в Разград по жалба на Д.Б. Медицинският специалист поискал за причинените му неимуществени вреди 10 000 лв. Районният съд постанови само 400 лв., а Окръжният добави към тях 1100 лв.

ООН: Преследването на военнопрестъпници в Сирия не трябва да бъде отлагано

http://www.mediapool.bg/oon-presledvaneto-na-voennoprestapnitsi-v-siriya-ne-tryabva-da-bade-otlagano-news246733.html

Следователи на ООН за човешките права в Сирия заявиха, че наказателните преследвания срещу военнопрестъпници не трябва да бъдат оставени за след края на конфликта, който днес навлиза в шеста година, предаде Ройтерс. "Приемането на мерки, които да положат основите за търсене на отговорност, не трябва да се отлага до постигането на окончателно мирно споразумение", заяви Пауло Пинейро, председател на Следствената комисия за Сирия, пред Съвета на ООН за човешките права. Той прикани правителството и опозицията, които преговарят за мир в Женева, да се споразумеят по мерки за укрепване на доверието, включително безусловно и незабавно освобождаване на всички затворници без обвинения и присъди. "Стотици хиляди са задържани и изтезавани, много от които умират в местата на задържането", каза Пинейро.  Според него крехкото примирие в Сирия не трябва да замаскира факта, че хиляди сирийци продължават да страдат всеки ден от сериозни престъпления срещу човешките им права. Наред с това "Ислямска държава" продължава да извършва самоубийствени атентати в райони под неин контрол. "Особено ужасяваща е сексуалната експлоатация на близо 3 хиляди язидски жени и момичета, които са в ръцете на терористичната групировка", каза Пинейро, цитиран от ДПА. Той напомни и за нападенията срещу цивилни от Фронта ан Нусра, сирийския клон на Ал Каида, както и за неизброимите изчезнали хора из Сирия. Комисията настоява за наказателно преследване срещу нарушителите на човешки права от всички страни в конфликта и за незабавни мерки, като международно наблюдение на центровете за задържане и създаване на механизъм за издирване на изчезнали.

Лесовъди тестват електронните билети за превоз на дървесина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559512

Системата за издаване на електронни превозни билети, които дават възможност за проверка в реално време на транспортираната дървесина, е предоставена за тестване на частни лесовъди. Целта е масово внедряване и максимално повишаване на контрола в горите, обясниха експерти от Северноцентралното държавно предприятие /СЦДП/ - Габрово, което разработи и първо въведе електронната система. Предприятието, което стопанисва държавните горски територии в областите Разград, Силистра, Русе, В. Търново и Габрово, започна да издава електронни билети в 09:53:47...

Новите мобилни процесори на Qualcomm ще поддържат виртуална реалност

http://pik.bg/новите-мобилни-процесори-на-qualcomm-ще-поддържат-виртуална-реалност-news502116.html

Новите мобилни процесори на Qualcomm ще поддържат виртуална реалност

Qualcomm е поредният голям производител в индустрията, който вижда голямо бъдеще в технологиите за виртуална реалност и смятат да ускорят навлизането на повече подобно съдържание за мобилните ни устройства. За целта компанията смята да представи специален инструмент с разработчиците, които да се възползват максимално от нея и мощта на нейните бъдещи процесори за смартфони. Qualcomm смятат да работят в тясно сътрудничество, за да превърнат този проект в реалност и също ниската консумация на енергия да продължи да бъде водещо предимство на чиповете Snapdragon, информира AndroidCentral. 

Новият SDK инструмент на компанията ще включи поддръжка за всички функционалности, които те биха използвали в своите бъдещи мобилни приложения като например DSP Sensor, бързо движение на фотони, VR наслояване и управление на енергията. Според първоначалните данни той ще е готов и ще бъде качен в публичен домейн в интернет до края на второто тримесечие на настоящата година. Qualcomm ще им позволят да използват и опция за стереоскопично възпроизвеждане на кадрите с включена опция за корекция на обектива, която включва и триизмерно бинокулярно видео. 

Бъдещите мобилни процесори на компанията ще поддържат и много от иновативните ѝ технологии като Symphony System Manager, Snapdragon Sense Core, Hexagon DSP и др. Благодарение на тях разработчиците ще могат да редуцират с до 50% латентността на кадрите при конвертирането им във виртуален формат, но също така ще се подобри качеството на картината и яркостта на цветовете. Oстава само да видим колко време ще е необходимо на тази технология да предизвика следващата голяма революция в индустрията и пазара на мобилни устройства. 

Източник: digital.bg

Шофьорът на "хамър", прегазил мъж в Пазарджик, остава свободен срещу 10 000 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5366100

Апелативният съд в Пловдив остави на свобода шофьора, който с "Хамър" прегази пешеходец в Пазарджик, срещу парична гаранция от 10 000 лева, предаде bTV
Преди дни Окръжният съд пусна 27-годишния Иван Янакиев от ареста срещу гаранция от 3000 лева, но под домашен арест като превантивна мярка.
Според съдията по делото обаче това би било равносилно на
Апелативният съд в Пловдив остави на свобода шофьора, който с "Хамър" прегази пешеходец в Пазарджик, срещу парична гаранция от 10 000 лева, предаде bTV Преди дни Окръжният съд пусна 27-годишния Иван Янакиев от ареста срещу гаранция от 3000 лева, но под домашен арест като превантивна мярка. Според съдията по делото обаче това би било равносилно на

Стефан де Мистура: Изтеглянето на руските войски ще се отрази положително на преговорите за Сирия

http://www.cross.bg/siriya-mistyra-okazhe-1501732.html

/КРОСС/ Решението на Русия за изтегляне на военната групировка от Сирия ще окаже положителен ефект върху преговорите и процеса на политически преход в страната, заяви специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура, предаде РИА Новости „Изявлението на президента Путин в същия ден, в който започна кръгът от междусирийските преговори в Женева, е значително постижение, което ние се надяваме, че ще окаже позитивно въздействие върху процеса на преговори за постигане на политическо решение на сирийския конфликт и мирен политически преход в страната“, каза Де Мистура.

Името на Туньо продължава да се скверни, твърди дъщеря му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5365984

Дни след като разкри потресаващи факти за имуществото на Трифон Иванов, дъщеря му Галена продължава да се възмущава от опетняването на името на легендарния си баща.
"Ден-два след публикацията ми за продаващия се апартамент на баща ми и неговия "собственик" е премахнато бебешкото шишенцне на дъщеря ми от гроба на тати заедно със свещта до него...
Дни след като разкри потресаващи факти за имуществото на Трифон Иванов, дъщеря му Галена продължава да се възмущава от опетняването на името на легендарния си баща. "Ден-два след публикацията ми за продаващия се апартамент на баща ми и неговия "собственик" е премахнато бебешкото шишенцне на дъщеря ми от гроба на тати заедно със свещта до него...

Кипър заплаши да блокира сделката с Турция за бежанците

http://petel.bg/Kipar-zaplashi-da-blokira-sdelkata-s-Turtsiya-za-bezhantsite__149019

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис заяви във вторник, че страната му няма да приеме сделката на Европейския съюз с Турция за мигрант...

Прокуратурата иска по 6 г. затвор за биячите на Околовръстното

http://petel.bg/Prokuraturata-iska-po-6-g--zatvor-za-biyachite-na-Okolovrastnoto__149020

Софийската районна прокуратура (СРП) е склонна да води преговори за споразумение с тримата авери на Ивайло Борисов-Ториното, които пребих...

Без драми в Суворово след издънката у дома

http://petel.bg/Bez-drami-v-Suvorovo-sled-izdankata-u-doma__149021

В Суворово не правят драми след издънката у дома срещу Шумен в мач от поредния кръг на Североизточна „В“ група. Обикновено, суворовци се ...

Родители няма да плащат, за да останат с детето в болница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559513

Здравното министерство забранява на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в лечебните заведения. Ако случаят изисква допълнителни грижи, които дадена болница не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18-годишна възраст. Без „хотелска такса" в болниците (ВИДЕО) Безплатно ще имат право да остават в лечебното заведение и придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно. Текстовет...

Включете се в проект “FIESTA” и спечелете електроуреди от най-висок клас

http://www.cross.bg/energien-klas-doma-1501733.html

/КРОСС/ Искате да замените старите си електроуреди с нови от най-висок енергиен клас? Искате да намалите разходите си за ток в дома? Можете да направите това, като се включите в проект "FIESTA", изпълняван от Община Бургас. За целта трябва да посетите страницата на проекта http://www.fiesta-audit.eu/bg/ или да се свържете с екипа на адрес: ул. "Климент Охридски" 3, Дирекция "Европейски политики и програми", Община Бургас, Ивайло Трендафилов - i.trendafiloov@burgas.bg, 056 841193, Йоана Ангелова - y.angelova@burgas.bg, 056 898738, и да се запишете за безплатен енергиен анализ на Вашето домакинство. Ще получите въпросник, който да попълните и върнете обратно на експертите по проекта. Това автоматично Ви дава правото да участвате в 2-те томболи, които ще бъдат организирани - през май - юни 2016 г. и през май- юни 2017 г. Освен страхотните награди, които можете да спечелите - домакински уреди от най-висок енергиен клас, като климатик, хладилник, готварска печка, съдомиялна машина, телевизор, LED крушки и др., ще получите и доклад от проведения енергиен анализ с полезни съвети как по-ефективно да използвате електроенергията в дома Ви.  

България взе външен заем от 2 млрд. евро при интерес от цяла Европа

http://business.actualno.com/bylgarija-vze-vynshen-zaem-ot-2-mlrd-evro-pri-interes-ot-cjala-evropa-news_528915.html

България емитира двоен транш облигации за 1,994 млрд. евро. Вчера, 14 март, сме продали на международните пазари 7-годишни ценни книжа за 1,144 млрд. евро и 12-годишни книжа за 850 млн. евро, съобщава Expert.bg, позовавайки се на съобщение на мениджърите на емисията и Министерството на финансите. Продажната цена на кратката емисия 7-годишни облигации е 98,192 евро за 100 евро номинал. Същевременно траншът от 12-годишни облигации е пласиран при цена от 98,237 евро за 100 евро номинал и доходност

Остават 58 часа до крайния срок за участие в годишните награди на БАПРА

http://interest.actualno.com/ostavat-58-chasa-do-krajnija-srok-za-uchastie-v-godishnite-nagradi-na-bapra-news_528916.html

Екипите, разработили най-креативните и ефективни ПР кампании разполагат с още 58 часа, за да подадат заявки за участие в BAPRA Bright Awards 2016, съобщиха от асоциацията. Удължаването на крайния срок се наложи поради засиления интерес на агенциите тази година, коменитираха от БАПРА. От там обръщат внимание, кандидатите да не изчакват последния момент, за да се избегне натоварване на електронната система. Кандидатури ще се приемат през онлайн платформата на конкурса www.bapra.bg/2016/  до

Съобщенията във Viber, на които всеки мъж би се зарадвал

http://curious.actualno.com/syobshtenijata-vyv-viber-na-koito-vseki-myj-bi-se-zaradval-news_528879.html

Пишете ли си съобщения по Viber с гаджето? Сладките съобщения, напомнящи за това колко си липсвате един на друг, нищо че сте се разделили преди 10 минути, са един вълнуващ етап от връзката. Ако не сте от типа момичета, които имат вдъхновение за подобен тип съобщения, ние ще ви помогнем. Има някои съобщения, които всеки мъж би се радвал да получи! Ти си моят герой Колкото и изтъркано да звучи, всеки мъж иска да е герой за своята половинка. В мъжката природа е да бъдат силните, спасителите

ЕС: Възможно е наблюдението над Румъния да падне още догодина

http://europe.actualno.com/es-vyzmojno-e-nabludenieto-nad-rumynija-da-padne-oshte-dogodina-news_528918.html

Още в началото на следващата година може да бъде прекратен мониторингът на Брюксел върху правосъдието и борбата с корупцията в Румъния. Това заявиха във вторник министрите на европейските въпроси на ЕС (Съветът на ЕС - бел.ред.) в заключението си относно последния доклад на ЕК, който бе публикуван в края на януари. Наблюдението на ЕК се запазва до януари следващата година за двете страни, но тогава има шанс да бъде прекратен за Румъния. За България подобно уточнение не се споменава. Това офи

Тийнейджър без шофьорска книжка избяга от полицаи край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=315783

19-годишен жител на село Житница избяга от полицейска проверка, защото се оказа без шофьорска книжка. Това съобщиха от полицията за Moreto.net. Вчера по обед служители на реда спрели в село Падина опел с варненска регистрация. Зад волана му бил младежът.

Каква е цената на продължаващата пет години война в Сирия

http://www.mediapool.bg/kakva-e-tsenata-na-prodalzhavashtata-pet-godini-voina-v-siriya-news246732.html

Войната в Сирия, която днес навлиза в шеста година без ясни изгледи кога може да спре, е причинила досега по данни на ООН над 250 хиляди убити и над 1 милион ранени, съобщи Асошиейтед прес. Служители от световната организация обаче признават, че данните им не са осъвременявани от месеци, така че едва ли са точни. Според информацията, с която разполага неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на човешките права, базирана във Великобритания, убитите са над 270 хиляди. Сирийският център за политически проучвания - независим мозъчен тръст, твърди, че загиналите са близо 470 хиляди. Почти половината от 23-милионното население на Сирия преди войната сега е разселено. Върховният комисариат на ООН за бежанците казва, че 6,5 милиона сирийци са се разселили в самата Сирия, а над 4,8 милиона са я напуснали. По-голямата част от бежанците са избягали в съседни страни - Йордания, Турция, Ливан и Ирак, откъдето огромни потоци продължават към Европа. Големите сирийски градове Алепо и Хомс са в развалини, както и градовете около столицата Дамаск, които са в ръцете на бунтовниците - Джобар, Дума, Хараста. По предварителни оценки на Световната банка от януари само в шест града - Алепо, Дума, Хама, Хомс, Идлиб и Латакия, материалните щети до края на 2014 г. възлизат на 3,6 - 4,5 милиарда долара. Сирия изгуби и почти цялото си културно и историческо наследство заради конфликта. Всички сирийски обекти от списъка на ЮНЕСКО за световното наследство са разрушени или силно повредени, включително Алепо на север, древният град Босра на юг, крепостта на хоспиталиерите "Крак де шевалие", археологическият обект в Палмира, където групировката "Ислямска държава" разруши повечето артефакти от римската епоха. Липсват точни данни за икономическите последици от войната, но според доклад на благотворителната организация Уърлд Вижън и на консултантската група Фронтиър Икономикс, конфликтът в Сирия й е струвал досега над 275 милиарда долара. Очаква се, че ако той продължи до 2020 г., цената ще достигне 1,3 трилиона долара. Косвено сирийската война оказва икономически натиск и върху съседните Турция, Ливан, Йордания и Ирак. Според Световната банка пристигналите например в Йордания повече от 630 хиляди бежанци са стрували досега на бюджета й над 2,5 милиарда долара годишно. Турция казва, че не може да си позволи повече да приема бежанци.

Любопитни факти за ябълките

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559506

„С ябълка на ден, докторът ще е далеч от мен" . Кой не е чувал това? Всички знаем, че ябълките са вкусни, полезни и много ефективни при диети. Но има още интересни факти за този плод, които не са толкова известни. Вижте някои от тях Най-важното, което трябва да знаем е, че при консумацията на ябълките около 2/3 от фибрите и доста от антиоксидантите се крият в кората им. Скорошно изследване в Токио пък доказа, че полифенолите, съдържащи се в плода, ни предоставят предимства, като повишаване на силата и издържливостта, както и спомагат за намаляв...

Откраднаха пчелни кошери

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559509

Пчелни кошери са били откраднати от землището на село Макреш. За това сигнализира вчера в 10.10 ч. Жител на гр. Кула. Кражбата е станала във времето от 5 до 14 март.  Неизвестен проникнал в имот в близосст до жп прелеза на гара Макреш, откъдето извършил кражбата на 16-те кошера, заедно с пчелните семейства в тях. По случая се работи в Районното управление в Кула, образувано е досъдебно производство.  ...

Полицаите в Смолянско намалели със 120 души за две години

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559504

За две години системата на полицията в Смолянско са напуснали 120 души. През 2014 дирекцията са напуснали общо 90 служители, а през следващата година - още 37 души. Назначени са едва седем души, т.е. за две години числеността на смолянската полиция е намаляла със 120 души. Данните съобщи шефът на областната дирекция на полицията в Смолян старши комисар Николай Димов „Не знам дали има друга структура, чийто щат да е намален с близо една четвърт. Към настоящия момент в ОДМВР-Смолян има близо 60 свободни работни места, като само за Районното упр...

"София филм фест Варна '16" представя "Екран за нови кинематографисти"

http://www.dnevnik.bg/morski/2016/03/15/2723486_sofiia_film_fest_varna_16_predstavia_ekran_za_novi/?ref=rss


Днес и утре програмата на фистивала "София филм фест Варна '16" ще продължи с обзора на непознати автори "Екран за нови кинематографисти".

Прожекциите ще се състоят в зала "Ахат" на Фестивалния и конгресен център във Варна, а младите режисьори, които ще бъдат представени в модула са, както напълно самоуки ентусиасти на седмото изкуство, така и студенти в НАТФИЗ, които показват последните си проекти.

Подобен тип трибуна за млади автори е изключително интересна и за...

"София филм фест Варна'16" представя "Екран за нови кинематографисти"

http://www.dnevnik.bg/morski/2016/03/15/2723486_sofiia_film_fest_varna16_predstavia_ekran_za_novi/?ref=rss


Днес и утре програмата на фистивала "София филм фест Варна'16" ще продължи с обзора на непознати автори "Екран за нови кинематографисти".

Прожекциите ще се състоят в зала "Ахат" на "Фестивалния и конгресен център във Варна", а младите режисьори, които ще бъдат представени в модула са, както напълно самоуки ентусиасти на седмото изкуство, така и студенти в НАТФИЗ, които показват последните си проекти.

Подобен тип трибуна за млади автори е изключително интересна и за...

Арестуваха побойник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559503

Жителка на гр. Грамада сигнализирала в Районното поделение в Кула за това, че била нападната, обиждана и бита в общинско помещение, ползвано за съблекалня от служители по временна заетост. Жената посочила и побойника -  22-годишния  М.М. от с.Тошевци. Жената била приета в Спешния център в гр.Кула с разкъсна рана под дясната вежда. По-късно тя била транспортирана във видинската болница за оказване на медицинска помощ. Извършителят на деянието е установен в гр. Грамада, доведен в Районното управление в Кула и задържан в полицейския арест за срок ...

Търсят нов инвеститор за "Fabulis"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559507

"Търсим инвеститор, който да продължи строителството на спортно-развлекателния комплекс "Fabulis", обяви пред журналисти днес зам.-кметът по строителство на Шумен инж. Боян Тодоров. Той обясни, че от инвеститора по-скоро ще се очаква да възстанови обекта след пораженията, оставени от последния наемател. По думите на кмета Любомир Христов предстои да бъде организиран конкурс, но при далеч по-ясни условия.

30 дървета обезопасява "Паркстрой" по сигнали, подадени през март

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559508

3 дървета обезопасява днес общинската фирма "Паркстрой". Стеблото на над 20-годишен явор, до Дома на художниците в Плевен, е разцепено и застрашава сградата и хората. Работниците на дружеството изрязаха надвисналите клони. Обезопасяват се бреза и друго дърво на улиците "Даскал Димо" и "Неофит Бозвели". Около 30 са дърветата, за които са подадени сигнали от граждани от началото на месец март - съобщават от "Паркстрой". Те най-често са отстрани на пътното платно или в близост до къщи и блокове., в различни райони и квартали на града....

Бомба избухна в кола в Берлин

http://offnews.bg/news/n_1/n_625800.html

Бомба е избухнала в кола в германската столица Берлин, загинал е само шофьорът, предава Би Би Си, позовавайки са на информация на немската полиция. Автомобилът се е движел в западния квартал Шарлотенбург в посока центъра, когато експлозивното устройство е избухнало, подхвърляйки колата във въздуха.   Първоначално на жителите на района е  казано да затворят прозорците си и да стоят в задните част на апартаментите.  Властите са проверили колата и потвърждават, че няма риск от нови експлозии. Тече разследване, отдел "убийства" на местната полиция вече е на мястото на инцидента и работи по случая, но все още няма яснота около причините за експлозията, казва представител на берлинската полиция.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване