Гневни пешеходци засипаха с боклуци лошо паркирана кола (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559819

Снимки на автомобил, засипан с отпадъци, изпрати зрител на Нова телевизия. „Отмъщението на пешеходците" било извършено на ъгъла на улиците "Екзарх Йосиф" и "Будапеща" в София в сряда сутринта. Пешеходците явно взели нещ...

Хасково се готви за наближаващи пролетни валежи

http://pik.bg/хасково-се-готви-за-наближаващи-пролетни-валежи-news502644.html

Хасково се готви за наближаващи пролетни валежи

В Хасково тече интензивна подготовка за евентуални интензивни пролетни валежи.

По много от улиците се почистват и повдигат шахтите, ремонтните дейности започнаха от бул.“Съединение“ до жп гарата в града. Днес бяха повдигнати и шахтите по бул. “България“, ул. “Дунав“ и други по-малки улици.

Община Хасково е възложила на хасковска фирма да от ремонтира отводнителните съоръжения предвид очакваните през пролетта интензивни дъждове. В най-критично състояние са шахтите до стадион „Младост“, които са и препятствие за шофьорите. 

Заместник-председателят на комисията по транспорт Петър Петров: Гонки да има, но само на определените за това места

http://pik.bg/заместник-председателят-на-комисията-по-транспорт-петър-петров-гонки-да-има-но-само-на-опр-news502640.html

Заместник-председателят на комисията по транспорт Петър Петров: Гонки да има, но само на определените за това места

„Дискусията в комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения занерегламентираните  състезания  с автомобили по пътищата както и обсъждането на промени в Закона за движение по пътищата, предизвикаха голям обществен интерес“ – каза заместник-председателят на комисията Петър Петров.  

“Подкрепям идеята, че държавата и общините трябва да намерят пространства, като например пустеещи летища или военни поделения, където желаещите да имат възможност да се състезават, след предварителна заявка и под контрола на органите на МВР и медицински екипи. Докато не се намерят и определят подходящите за това места, няма да бъдат спрени гонките и нерегламентираните съсезания по основните пътища, а те често водят до смъртни случаи, както сред състезаващите се, така и сред абсолютно невинни хора” – уточни народният представител от БДЦ.

Според него е задължително и съкращаването на процеса по връчване и получаване на актовете и фишовете за нарушения на пътя. Директното им получаване при проверка на пътя и възможността за заплащането на дължимите суми по електронен път ще увеличи събираемостта на глобите, а и ще премахне чувството на безнаказаност при недобросъвестните, склонни към повторни нарушения, шофьори – уточнява още заместник-председателят на БДЦ.

Петър Петров намира за неизбежни и промените в Наказателния кодекс свързани с наказателната отговорност при шофиране след употреба на алкохол, хулигански прояви на водачи на МПС, водещи до нарушения на правилата за движения по пътищата, които са сред основните причини за отнемането на човешки живот по пътищата.

Депутатът от партия Български демократичен център смята, че трябва да се прецизират и текстовете в закона, които предвиждат лишаване от свобода от 3 години при превишаването на максимално разрешената скорост с над 60 km/h. „Уместното наказание за такова нарушение би било отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от 3 години“ – уточнява Петър Петров.

 

Полуфиналите в Суперлигата започват на 22 март

http://pik.bg/полуфиналите-в-суперлигата-започват-на-22-март-news502642.html

Полуфиналите в Суперлигата започват на 22 март

Отборите на Нефтохимик 2010 (Бургас), Монтана Волей (Монтана), Добруджа 07 (Добрич) и Арда (Кърджали) достигнаха до полуфиналите в Суперлигата „Сами-М“ при мъжете.

Четирите отбори отстраниха своите съперници на четвъртфиналните плейофи, като бургазлии надиграха „Тетевен Волей“ с 2:0 победи, „Монтана“ се справи с ЦСКА също с 2:0 победи, „Арда“ преодоля „Пирин“ с 2:0 победи. Единствената двойка, която стигна до трети решителен мач бе „Добруджа 07“ и „Марек Юнион-Ивкони“, като добруджанци изхвърлиха шампионите от борбата за титлата с общ резултат 2:1 победи. В полуфиналните плейофи отборите се разпределят по системата 1-4 и 2-3. Така единият полуфинал ще противопостави „Нефтохимик 2010“ и „Добруджа 07“, а в другия един срещу друг ще се изправят „Монтана“ и „Арда“.

За разлика от четвъртфиналите, в полуфиналната серия се играе до три победи от пет мача. Домакини в първите срещи са отборите, заели по-горно място в класирането. Следват два нови мача с домакинство при съперниците. При достигане до пети решителен мач, домакинското предимство е отново на страната на по-горно стоящия отбор. Първите два мача са на 22 и 23 март (вторник и сряда), вторите два са на 26 и 27 март (събота и неделя). Петият решителен двубой е насрочен за 30 март (сряда). 

Кабинетът предлага рокади на висши военни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/16/2724048_kabinetut_predlaga_rokadi_na_visshi_voenni/?ref=rss


Правителството предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде укази за назначаване и освобождаване от длъжност на висши военнослужещи, както и за удостояване с висши офицерски звания.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов е предложен за удостояване с висшето офицерско звание генерал, считано от 1 май 2016 г.

За зам.-началник на отбраната е предложен контраадмирал Емил Ефтимов. Той ще бъде освободен като директор на дирекция "Сътрудничество и...

Видео: Белгийската прокуратура идентифицира убития заподозрян за атаките в Париж

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/16/2724039_video_belgiiskata_prokuratura_identificira_ubitiia/?ref=rss


So-called Islamic State flag found at Brussels shoot-out. Two men held, prosecutors say https://t.co/GMzYreOFjw https://t.co/3qonp6Oa6d

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) March 16, 2016

Мъжът, заподозрян за връзка с атентатите в Париж и убит снощи от полицията в Брюксел, е нелегален имигрант от Алжир на име Мохамед Белкаид, съобщи белгийската прокуратура, цитирана от агенция "Ройтерс" и Би Би Си.

До тялото му са били открити флаг на "Ислямска държава", салафитски...

И. Петков пита кмета за дейността на ОП „Общинска охрана” и видеонаблюдението в Пловдив

http://www.cross.bg/petkov-kamerite-ohrana-1501855.html

/КРОСС/ На сесията утре общинският съветник от БСП Иван Петков ще отправи питане към кмета Иван Тотев, свързано с дейността на ОП „Общинска охрана".  „За гражданите на Пловдив остава неяснo колко струва реално охраната на всеки обект годишно и защо тези разходи не се начисляват директно в съответния обект", мотивира питането си социалистът. Общинска охрана се грижи за сигурността на редица големи културни обекти и сгради като Общински съвет, Колодрума, Дом на културата „Борис Христов", Античния театър, Римския стадион, училища, детски градини, редица градини и паркове. За тази дейност годишно от бюджета се заделят три млн. лв. Питането си Петков обвързва още с функциите на Общинска полиция и ефективността от видеонаблюдение. „Ще бъде ли изградена единна система, включваща камерите в район „Северен", камерите в Центъра за управление на трафика, камерите в ОП "Паркиране и репатриране" и планираната мрежа от камери в Пловдив?", пита още той. По негово мнение е необходимо поставянето на информационни табели на охраняваните обекти с цел превенция срещу престъпността.  

Формула 1 по спортните канали на Нова тв до края на 2019 г

http://www.mediapool.bg/formula-1-po-sportnite-kanali-na-nova-tv-do-kraya-na-2019-g-news246791.html

Българските фенове на Формула 1 ще могат да гледат състезанията, квалификациите и дори тренировките на най-престижното автомобилно състезание по платените спортни телевизионни канали "Диема Спорт" и "Диема Спорт2", съобщиха от "Нова броудкастинг груп" в сряда. Дружеството е придобило правата за тяхното излъчване до края на 2019 година. Стартовете ще се излъчват и на интернет платформата GongPlay, а коментаторският екип ще се води от Иван Тенчев и Георги Иванов, ще се включват и Момчил Манчев и Траян Сарафов. Първият кръг от новия сезон във високоскоростната надпревара ще се проведе от 18 до 20 март в Австралия, а последният приключва на 27 ноември в Абу Даби. Има две новости в календара на сезона в сравнение с миналогодишната надпревара. Едната е включването на състезанието за Гран при на Eвропа, което за първи път ще се проведе по улиците на Баку. Другата е връщането в календара на състезанието в Германия. То ще се състои на пистата "Хокенхайм" в последните дни на юли.

"Байерн" закачи "Ювентус": Всичко свършва тук

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/16/2724045_baiern_zakachi_juventus_vsichko_svurshva_tuk/?ref=rss


Wow! Bayern's account mocking Juve: Juve's motto is "Till the end"; they erased it, writing on it: "This is the end" pic.twitter.com/dqD9q6jWGq

— Tancredi Palmeri (@tancredipalmeri) March 16, 2016
"Байерн" предупреди "Ювентус", че пътят му приключва на "Алианц арена". В профила си в Twitter баварците си направиха закачка със слогана на "старата госпожа".

Мотото на италианците е "До края". В колажа на "Байерн" на фона на "Алианц арена" надписът е задраскан и е...

В Търговище се води досъдебно производство срещу рецидивист с 26 присъди зад гърба му

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559816

Районната прокуратура в Търговище ръководи досъдебно производство срещу опасния рецидивист 27-годишния Стефан Красимиров от Омуртаг, извършил в условията на продължавано престъпление и опасен рецидив серия кражби и противозаконно отнемане на лек автомобил от 29 февруари до 1 март 2016 год. По искане на Районната прокуратура в Търговище 27-годишният Красимиров е задържан под стража с определение на Търговищкия районен съд, което той обжалва пред Окръжния съд в Търговище. Делото по жалбата му срещу мярката за неотклонение е насрочено за разглежда...

Авария на магистрален водопрод остави хиляди без вода край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=315898

Авария на магистрален водопровод за Курортна остави хиляди абонати без вода, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Без вода са от местност Траката до курорта "Златни пясъци". Водата ще бъде пусната след отстраняването на повредата, обясниха от дружеството.

Американец пита: Ако спечели Тръмп, да бягам ли в България? Заповядай, страната е като от бъдещето, отговаря негов сънародник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5368358

Ако Доналд Тръмп бъде избран за президент, да се преместя ли в България, пита притеснен американец в популярния сайт за въпроси и отговори Quora.com. Заповядай, това е страна като от бъдещето, изненадващо му отговаря друг янки, който от години живее в нашата страна.
"Интересувам се много от тяхната култура и разбирам малко от езика.
Ако Доналд Тръмп бъде избран за президент, да се преместя ли в България, пита притеснен американец в популярния сайт за въпроси и отговори Quora.com. Заповядай, това е страна като от бъдещето, изненадващо му отговаря друг янки, който от години живее в нашата страна. "Интересувам се много от тяхната култура и разбирам малко от езика.

Елица Панайотова напуска „София Тех Парк”?

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/elica-panaiotova-napuska-sofiia-teh-park-213225/

В дружеството са назначени двама нови членове на СД и още един изпълнителен директор

Скоростно повишиха началника на отбраната в генерал

http://offnews.bg/news/n_1/n_625874.html

Правителството предлага на президента да издаде указ за удостояване със звание "генерал" на началника на отбраната Константин Попов . Към момента той има звание "генерал-лейтенант". Той трябва да се сдобие с още една звезда на 1 май. Правителството предлага за повишение и други висши военни. Контраадмирал Емил Ефтимов ще бъде освободен като директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност” в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел и от 16 юли ще бъде назначен за заместник-началник на отбраната като ще получи звание "вицеадмирал". Полк. Валери Цолов , който сега е заместник-началник на щаба на Съвместното командване на силите (СКС), е предложен за началник на щаба на Сухопътните войски и за бригаден генерал. Полк. Иван Ортоманов , държавен експерт в дирекция „Операции и подготовка” в МО, ще оглави дирекцията. Начело на служба „Военна информация” застава заместник-директорът ѝ полк. Светослав Даскалов , който ще бъде удостоен със звание "бригаден генерал". Военното разузнаване беше без постоянен титуляр, след като началникът му Йордан Бакалов напусна поста . В тази връзка ще бъде направена промяна в президентския указ за военните звания, в който ще бъде вписано, че на поста може да бъде назначен военен със звание "генерал-майор" или "контраадмирал".  Заместник-командирът на 68 бригада „Специални сили” полк. Костадин Кузмов ще бъде произведен в бригаден генерал и ще поеме ръководството на 2-ра механизирана бригада. Досегашния командир на механизираната бригада Димитър Илиев пък ще бъде назначен за заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и ще бъде удостоен със званието генерал-майор. Той ще поеме поста от генерал-майор Пламен Лилов , който е подал рапорт за освобождаване от длъжност и от военна служба. В звание ще бъдат повишени контраадмирал Георги Фиданов – военен представител на Началника на отбраната във военните комитети на НАТО и на ЕС, комодор Кирил Михайлов – национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите в Монс, и капитан І ранг Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Вапцаров”. Те стават съответно вицеадмирал, контраадмирал и комодор. За цивилното разузнаване вече не се изисква военно звание. За това ще бъде променен Указ 85/2012, с който са утвърдени длъжностите във въоръжените сили, НРС и НСО, изискващи висши офицерски звания. Отпада и изискването главният инспектор на МО да е със звание генерал-майор/контраадмирал. За началник на ВВМУ „Н. Вапцаров” ще се изисква звание комодор.

Бившият вътрешен министър Петя Първанова оглави агенцията за бежанците

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-vatreshen-ministar-petya-parvanova-oglavi-agentsiyata-za-bezhantsite-news246790.html

Правителството назначи бившия вътрешен министър Петя Първанова за председател на Държавната агенция за бежанците, съобщиха от пресслужбата на кабинета в сряда. Първанова бе част от служебното правителство на Марин Райков, а за последно - съветник на вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова. Тя ще поеме поста на уволнения Никола Казаков от премиера Бойко Борисов заради съмнителни обществени поръчки. Първите над 20 години от професионалната кариера на Първанова са далеч от сферата на сигурността, но след 2001 г. тя започва да се развива шеметно именно в тази област. Между 1978 и 1981 г. Първанова последователно е администратор в "Балкантурист", сътрудник в Държавния стенографски институт и технически сътрудник в "Студия за игрални филми Бояна". От 1982 до 1991 г. е референт – преводач в Посолството на ГДР в София, а между 1991 до 1998 г. работи като сътрудник, преводач и протокол в различни компании. Преходът към държавната си служба в правоохранителните органи тя осъществява между 1999 и 2001 г., когато е началник отдел "Международни връзки и протокол" в администрацията на главния прокурор по времето на Никола Филчев. След това е назначена за зам.-директор, а впоследствие и за директор на дирекция "Международно сътрудничество" в МВР, където изкарва 12 години. През 2010 г. придобива категория А – старши комисар, заради което е представяна като генерал, въпреки че към онзи момент МВР вече е девоенизирано от 3 години. Първанова бе назначена от президента Росен Плевнелиев за вътрешен министър в служебния кабинет на Марин Райков. Престоят й като МВР шеф ще се запомни с пасивната й роля в няколкото разследвания срещу предшественика й Цветан Цветанов. При образуването на делото му за неосъществен контрол над мобилното подслушване през пролетта на 2013 г. заместник-главният прокурор Борислав Сарафов посочи, че заключенията на разследващите са били потвърдени лично от Първанова, както и от наследника й Цветлин Йовчев. Впоследствие обаче това дело срещу Цветанов не излезе заради оневиняващи го поправки в Наказателния кодекс, прокарани по предложение именно на Йовчев.

Животът в беден квартал носи риск от затлъстяване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559812

Израстването в беден квартал увеличава риска от затлъстяване, като тенденцията е по-силно изразена сред младите жени, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Учени от университета на Колорадо в Денвър установили, че за младите хора, които живеят в квартал с ниски доходи, рискът от затлъстяване е по-голям. Дори преместването в по-беден квартал увеличава този риск. И обратно, напускането на квартал с ниски доходи може да го намали. Пет големи вреди, които ни нанасят преработените храни<...

Stratfor за дружбата между Анкара и Киев: Едва ли ще е задълго

http://www.cross.bg/ankara-strani-rysiya-1501854.html

/КРОСС/ Централна тема на преговорите по време на посещението на украинския президент Порошенко в Турция беше сътрудничеството между двете страни в отбранителната сфера. При това съюзът между Киев и Анкара изглежда доста странен, понеже двете страни са малко свързани в политическата и културната сфери, обединява ги само общият им опонент — Москва. Даденият алианс обаче на практика няма шансове за дълго съществуване, считат анализаторите от американския изследователски център Stratfor, предаде РИА Новости. От тяхна гледна точка споразуменията за сътрудничество в отбранителната сфера, постигнати на преговорите между Порошенко и Ердоган, състояли се на 8-9 март, са били „пряко обръщение към Русия“. Увеличаването на руските военноморски сили в Черно море не устройва Турция, която контролира проливите Босфор и Дарданелите. Особено тревожна за Анкара стана темата за военен сблъсък с Русия след свалянето от турските ВВС на руския самолет Су-24 в небето над Сирия, в резултат на което отношенията между двете страни се изостриха, пише Stratfor. Освен това, продължават анализаторите, Турция е обезпокоена от успехите на руската авиация в Сирия, тъй като участието на Русия в сирийския конфликт позволи на армията на президента Башар Асад да извърши успешно настъпление и да съдейства за повишаване на статуса на Отряда за народна самоотбрана на кюрдите (YPG) в Сирия

Християнска трапезария храни бедни в Търговище от 20 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5368345

20 години навърши християнската трапезария за бедни и болни към храм &quot;Св. Иван Рилски&quot; в Търговище, която храни 70 човека.
Кухнята готви всеки делник по две топли блюда за хората с ограничени финансови възможности, които имат различни заболявания. Едно от ястията е с месо. Към тях се добавя и четвъртинка хляб.
20 години навърши християнската трапезария за бедни и болни към храм "Св. Иван Рилски" в Търговище, която храни 70 човека. Кухнята готви всеки делник по две топли блюда за хората с ограничени финансови възможности, които имат различни заболявания. Едно от ястията е с месо. Към тях се добавя и четвъртинка хляб.

Превръщат летище край Хасково в индустриална зона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5368053

Летище Узунджово край Хасково ще бъде превърнато в индустриална зона обяви кметът на града Добри Беливанов по време на конференция &quot;Подпомагане на малкия и среден бизнес през 2016 г.“ в Хасково, която се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).
На новата територия ще бъдат привличани чужди и
Летище Узунджово край Хасково ще бъде превърнато в индустриална зона обяви кметът на града Добри Беливанов по време на конференция "Подпомагане на малкия и среден бизнес през 2016 г.“ в Хасково, която се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). На новата територия ще бъдат привличани чужди и

Дават космически имена на още 11 улици в село Звездица

http://www.moreto.net/novini.php?n=315876

Още 11 улици в село Звездица ще получат космически имена. Предложението е на кмета Николай Йорданов и е в духа на традицията за именуване, въведена преди повече от 10 години във варненското село. Новите улици са в границите на селищното образувание „Под село“ (местност Екши елма).

Началникът на отбраната става генерал

http://www.mediapool.bg/nachalnikat-na-otbranata-stava-general-news246789.html

Правителството предложи на президента да повиши началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов в генерал.  Освен това контраадмирал Емил Ефтимов ще бъде освободен като директор на дирекция "Сътрудничество и регионална сигурност” в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел и ще бъде назначен за заместник-началник на отбраната и удостоен със званието вицеадмирал. Начело на служба  "Военна информация” застава заместник-директорът й полк. Светослав Даскалов, който ще бъде удостоен със звание бригаден генерал. Зам.-началникът на щаба на Съвместното командване на силите полк. Валери Цолов е предложен за началник на щаба на Сухопътните войски и за бригаден генерал. Полк. Иван Ортоманов, държавен експерт в дирекция "Операции и подготовка” в МО, става неин началник. Зам.-командирът на 68 бригада "Специални сили” полк. Костадин Кузмов ще бъде произведен в бригаден генерал и ще поеме ръководството на 2-ра механизирана бригада. Досегашният командир на механизираната бригада Димитър Илиев пък ще бъде назначен за заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и ще бъде удостоен със званието генерал-майор. Той ще поеме поста от генерал-майор Пламен Лилов, който е подал рапорт за освобождаване от длъжност и от военна служба. В звание ще бъдат повишени контраадмирал Георги Фиданов – военен представител на Началника на отбраната във военните комитети на НАТО и на ЕС, комодор Кирил Михайлов – национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите в Монс, и капитан І ранг Боян Медникаров – началник на ВВМУ "Н. Вапцаров”. Те стават съответно вицеадмирал, контраадмирал и комодор. Правителството ще предложи също така на президента да измени указа, с който са утвърдени длъжностите във въоръжените сили, Националната разузнавателна служба (НРС) и Националната служба "Охрана", изискващи висши офицерски звания. Така от обхвата на указа ще отпаднат директорът и заместник-директорът на НРС. Отпада и изискването главният инспектор на МО да е със звание генерал-майор/контраадмирал. В указа ще бъдат добавени длъжностите на директор на служба "Военна информация”, която ще може да бъде заемана от генерал-майор/контраадмирал, и на началник на ВВМУ "Н. Вапцаров”, за която ще се изисква звание комодор.

Инвестират 100 000 лв. в проучване на подземни богатства

http://econ.bg/Новини/Инвестират-100-000-лв-в-проучване-на-подземни-богатства_l.a_i.717286_at.1.html

Над 100 000 лв. ще бъдат инвестирани в проучването на подземни богатства в три общини. На днешното си заседание правителството одобри издаването...

Рибар отнесе 1500 лв. глоба за незаконен улов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559818

Рибар бе санкциониран с 1500 лв. заради незаконен улов на язовир "Доспат". Глобата е ноложена от инспектори от агенцията по рибарство и потвърдена от Административния съд в Смолян. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Преди три години: Спипаха бракониери с тон и половина риба В средата на миналата година мъжът от Гоце Делчев ловил риба с мрежи в язовира. Инспекторите са сметнали, че нарушителят е извършвал стопански риболов, без да има нужното разрешително за т...

Етикетите на минералните води понякога заблуждават

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265658_%D0%95%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0+

 Етикетите на бутилираната натурална вода често са с подвеждаща или с недостатъчна информация. Това стана ясно на пресконференция на Федерацията на потребителите в България след направено проучване. От организацията обясняват, че за година изпиваме 400 милиона литра минерална или изворна вода в бутилки, а 200 млн. от тях въвеждат в заблуждение потребителите. Изпълнителният секретар на организацията Емил Георгиев коментира, че сред тях са неизписване на находището на водата и използване на една и съща марка както за минерална, така и за изворна вода. Нефролог: Не прекалявайте с водата Потреблението на минерални и изворни бутилирани води у нас постоянно се увеличава през последните 10 години, като достига до 400 милиона литра годишно, обясни изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев. "Оказва се, че около 200 млн. литра бутилирани натурални води въвеждат в заблуждение потретилите", каза той. Проучване на организацията показва, че има нередности при етикетирането на бутилираните натурални води. При някой например не може да се види какво е съдържанието. "Освен това не се изписва ясно и четливо наименованието на находището, а се използва друго общоизвестно географско име, което няма конкретна връзка с произхода на водата. Използват се също така различни търговски наименования за вода, която се добива от един и също водоизточник. Ползва се също така едно и също търговско наименование за различни видове води, каквито са минералните и изворните води. Не се изписва в основното зрително поле на етикета задължително търговско описание на вида на водата", каза той. За уникалните свойства на българската вода Георгиев коментира и проблемът с етикетирането на минералната и изворната вода. Започва да се променя съотношението на консумацията на вода, като изворната вода взема превес над минералната и точно затова тези бутилиращи компании, които имат находища за минерални води чрез разни трикове при поставянето на етикетите се опитват да заблудят - не бих казал съзнателно. А е важно да имаме тази информация, защото има разлика в химичния състав на минерална и изворната вода.

Петя Първанова е новият шеф на агенцията за бежанците

http://offnews.bg/news/n_1/n_625873.html

Бившият служебен министър на вътрешните работи в правителството на Марин Райков , е новият председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Кандидатурата ѝ беше одобрена от правителството в сряда.  Тя е магистър е по немска филология от СУ „Св. Климент Охридски” и по право от Нов български университет. Дългогодишен служител в системата на МВР, повече от 10 години тя е директор на дирекцията за международно сътрудничество. В момента е ръководител на Общоакадемичната администрация на БАН. В периодите ноември 2014 г. – март 2015 г. и март 2015 г. – март 2016 г. е и съветник съответно на заместник-министър председателите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова в областите вътрешни работи, миграция, убежище. До избора на Първанова се стигна, след като премиерът Бойко Борисов уволни предишния шеф на агенцията Никола Казаков . До там се стигна, след като стана ясно, че в агенцията са сключвани обществени поръчки за храна на завишени цени. 

Анджелина Джоли е при бежанците в Пирея

https://www.24chasa.bg/Article/5368289

Анджелина Джоли е при бежанците в ПиреяНа Gate E1 в Пирея, където са намерили подслон хиляди бежанци е в този момент Анджелина Джоли. Звездата на Холивуд се среща с лидерите на Върховния комисар на ООН за бежанците и по-късно ще посети и местата, където бежанците са намерили подслон, пише сайтът "Български новини". Холивудската звезда пристигна малко след 10 сутринта на летището

Обсъдиха прекратяване на утилизацията на боеприпаси в близост до населени места

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559810

Прекратяване утилизацията на боеприпаси в близост до населени места обсъждаха на среща днес Цветан Цветанов, председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към НС , Валентин Радев, член на комисията по отбраната и бивш зам.министър на отбраната, Иван Чолаков, народен представител от Ямболска област и кметът на община Стралджа Атанас Киров, председателят на ОбС Живко Ангелов, Динка Караиванова, кмет на с.Лозенец и Иван Митев, председател на Инициативен комитет за прекратяване утилизацията в база „Стралджа- Мараш". Проведена по ...

Катастрофа затруднява движението по "Тракия"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559808

Катастрофа затруднява движението по магистрала "Тракия". Временно движението се осъществява само в изпреварващата лента при 84-и километър в посока София, в района на Щърково. На първо четене: Зимните гуми стават задължителни, 3000 лв. глоба за каране в насрещното Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура" . Оттам призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.  ...

Гореща бежанска точка "светна" само на 45 км от границата ни!

http://pik.bg/гореща-бежанска-точка-светна-само-на-45-км-от-границата-ни-news502631.html

Гореща бежанска точка "светна" само на 45 км от границата ни!

Гореща точка „светна” само на 45 километра от българо-гръцката граница, най-новият „HotSpot” функционира от 6 дни край град Драма, отстоящ на 65 км. от град Гоце Делчев, в него са настанени около 750 мигранти от Сирия и Ирак. И драмската точка не е единствената в Северна Гърция, и както е тръгнало, един ден мигрантите, след като Република Македония им „хлопна кепенците”, ще цъфнат на българската граница.

Ние обаче сме подготвени, направихме им показно учение как ги спираме с щитове и голи ръце на граничен пункт Кулата-Промахон. Видяха го и премиерът Борисов, и вътрешната министърка Бъчварова. 

Толкова за това колко сме подготвени, важното е какво мислят хората оттатък граничен пункт Ексохи-Илинден край Гоце Делчев. Село Садово, община Хаджидимово е на 5 километра след гръцката граница, пътят от граничния пункт за Гоце Делчев минава през него. Пред заведение висят двама жители на Садово. Питаме ги какво мислят за бежанците и дали ще имат късмета да ги видят на родна българска земя.

„Каналджиите действат, но тук им идва далече, няма как да дойдат, но ако все пак дойдат, ще се притесним. Да са един-двама - лесно, ама ако са повече, чужденци са все пак, знаеш ли им акълът какъв им е”, обясняват един през друг двамата жители на Садово.

„Преди 10-на дни се появиха двама в съседното село Копривлен, не знаем откъде са дошли”, казва единият. „Дано не дойдат като в Македония 10 хиляди, те тогава ще е лошо”, допълва вторият.

„Щом на Драма има лагер, значи може да тръгнат насам, но няма страшно, ще ги изгоним с лопатите и пушките”, шегуват се двамата. Те са категорични, че границите вече не се пазят като едно време, когато имаше кльон по браздата с Гърция. 

„Дано не дойдат, че стане ли това, пак тупурдия някаква ще стане”, обяснява жителка на селото пред дома си.

„С една дума, няма да ни е приятно, ако дойдат бежанци, щото ние и без това сме зле, дойдат ли ще стане още по-зле”, категорична е втора жена. 

„При нас вече има бежанци, долу в Копривлен има двама, вече две седмици са тук, но не казват кой ги е прекарал”, обясняват момичета, чакащи на автобусната спирка в Садово. „Щом има вече двама, още ще дойдат”, заключават те. 

В „хот-спота” в Драма има около 750 бежанци, според гръцките медии са транспортирани до града на 45 км. от българската граница от пристанището в Кавала. Те са сирийци и иракчани, първата група от 350 пристига на 10 март, а два дни по-късно още 370. Настанени са в ремонтиран тютюнев склад в индустриалната част на Драма, от там до ГКПП „Илинден” разстоянието е 43 км.

В караулката пред „горещата точка” има 3 полицаи, по двора на склада шетат мигрантите, сред които и много деца. След щателна проверка, записване на данните от личната карта и обаждане до полицията в Драма, постовите ни обясняват, че нямаме право да влизаме вътре в лагера, а отвън през оградата не бива пък да снимаме деца и лицата на бежанците. Те се разхождат или седят на пейките до оградата, по която съхнат изпраните им дрехи. Посещават лагера и се запознават с условията дори и двама свещеници. Някои от бежанците напускат лагера, отправят се по пътя към Драма, намиращ се на 5 км. от лагера. Две деца, момчета, си играят на зелената трева извън оградата на „горещата точка”. 

Горещи точки, така наречените „Hot spot”-и, никнат в Северна Гърция в близост до българската граница. Това едва ли е случайно след обявения край на „Балканския маршрут” на мигрантите, тръгващ от градчето /Сухово/ Идомени на гръцко-македонската граница. В Сухово има между 12 и 14 000 мигранти, които вече не се пропускат да влязат в Македония.

На няколко пъти през последните дни европейски политици и анализатори предупреждават, че следващият маршрут на мигрантите е през България. 

Край Кукуш и Драма пристигат всеки ден мигранти, превозени организирано от гръцките острови до пристанищата в Пирея, Солун и Кавала. В лагерите край Кукуш има 3540 души, в селцето Поликастро преди Сухово има около 3440, а в квартал Диавата на Солун-над 2000. 

Да не забравяме, че от Кукуш Кулата е само на 90 километра. Струпването на мигранти в лагер край Кукуш по принцип е странно. Освен, ако не се превърне като основен за направлението към България, до границата ни автобус би транспортирал мигрантите за час. 

Струпването на сирийци и иракчани само на 65 км. от град Гоце Делчев, в Солун и Кукуш, на 90 км от ГКПП Кулата, дано не показва на къде ще се отравят съвсем скоро. Преди 2 дни австрийският канцлер Вернер Файман призова за затваряне на всички алтернативни маршрути за мигранти и бежанци, включително и тези минаващи през територията на България и Италия. 

„Ако не направим това този месец, през лятото Европа отново ще бъде изправена пред "напълно непреодолима задача", каза Файман. 

Със затварянето преди седмица на Балканския маршрут бумерангът се върна в Гърция, превръщайки я в бежански лагер. Всички предупреждават, че на елините не може да се вярва, дано не се окажат прави, защото вместо да върнат на Турция влезлите от там мигранти, да не ни ги харижат на нас… а както знаем гърците имат опит в раздаването на листовки на арабски език, в които дават напътствия как да се щурмуват незаконно чужди граници.

Източник: БГНЕС

Изправят на съд крадци на икони за над 200 000 лв от храм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5368305

Изправят на съд четирима апаши, които отмъкнали ценни икони на стойност над 200 000 лв от църквата &quot;Успение Богородично&quot; в павликенското село Михалци. Районната прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу дръзките извършители.
Единият от участниците в обира е действал в условията на опасен рецидив.
Изправят на съд четирима апаши, които отмъкнали ценни икони на стойност над 200 000 лв от църквата "Успение Богородично" в павликенското село Михалци. Районната прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу дръзките извършители. Единият от участниците в обира е действал в условията на опасен рецидив.

В Добрич ще се проведе инициативата "Обичам да тичам”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559814

Спортен клуб по лека атлетика „Добруджа 99“ организира инициативата „Обичам да тичам”. Тя ще се проведе в събота - 19 март, в градската градина на Добрич. Официалното откриване и началото ще бъде на скейт-парка от 10.30 часа. Старт на инициативата ще даде кметът Йордан Йорданов. Предвиден е маршрут с две обиколки по 2, 5 км и 5 км. Регистрирането ще става на място или през facebook страницата на инициативата. Поканени са всички желаещи без възрастови ограничения, като организаторите са помислили и за хората с увреждания, които също ще могат да ...

Американците се стреснаха! Разпитват как е в България, мислят да емигрират, ако Тръмп стане президент

http://petel.bg/Amerikantsite-se-stresnaha--Razpitvat-kak-e-v-Balgariya--mislyat-da-emigrirat--ako-Tramp-stane-prezident__149161

Снимка: Булфото, архив Предизборната кампания за президент на САЩ и особено възходът на Доналд Тръмп по специфичен начин предизвика инт...

Психично болен наръга с ножче мъж в Плевен

http://petel.bg/Psihichno-bolen-naraga-s-nozhche-mazh-v-Pleven__149162

Снимка: Булфото, архив Психично болен заби нож в ръката на непознат при случайна среща на пиаца за такси в Плевен. Докато замахвал с остр...

Промените в Закона за съдебната власт минаха на първо четене

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559809

След три часа дебати депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт. Със 138 гласа "за" от всички парламентарни сили, един "въздържал се" и 19 депутати от БСП "против", законът беше приет. Разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска, определяне на броя на гласове за вземане на решения и отпадане на тайното гласуване -това са част от предложените промени. В проекта се предвижда решенията в съдийската колегия да се взимат от поне осем от членовете й, а в прокурорската - от 6. Промените са пре...

Отпускат 11.5 млн. лв. за транспорт на педагогически персонал

http://offnews.bg/news/n_1/n_625872.html

Правителството отпусна 11 522 146 лв. допълнителни трансфери по бюджетите на общините, съобщиха от правителствения пресцентър. Средствата са за възстановяване на част от разходите, извършени от лицата от педагогическия персонал за транспорт от местоживеенето им до местоработата им в друго населено място и обратно. Изчислени са при индикативна бройка от 15 434 лица. Ресурсът се осигурява от бюджета на Министерството на образованието и науката. С предоставените средства ще бъдат възстановени разходи на педагогически персонал в общинските детски градини, училища и обслужващи звена до 100% за 2016 г.

Разпръскват ваксинални примамки за диви хищници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559811

Българска агенция по безопасност на храните започва първата за 2016 ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки от въздуха, което ще започне от летище Лесново, София област и ще продължи от летище Ерден, област Монтана и летище Балчик, област Добрич. Ваксини ще бъдат разпръснати над областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград, като няма да се...

ГЕРБ Сливен стартира изнесени приемни по квартали и в селата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559807

ГЕРБ Сливен стартира изнесени приемни в населените места в общината и кварталите в града. Живеещите в малките населени места и жилищните райони в Сливен ще имат възможност да поставят своите проблеми и въпроси пред общинските съветници от партията. Всяка изнесена приемна ще бъде посетена и от служител в общинска администрация или заместник - кмет. Чрез инициативата ГЕРБ Сливен изпълнява едно от предизборните си обещания. Целта е да се подобри комуникацията и решаването на различни проблеми в селата и града. Гражданите ще могат да поставят своит...

Московски спря обществени поръчки в ДППИ и в НКЖИ

http://pik.bg/московски-спря-обществени-поръчки-в-дппи-и-в-нкжи-news502629.html

Московски спря обществени поръчки в ДППИ и в НКЖИ

Транспортният министър Ивайло Московски спря поръчки в Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) и в НКЖИ, потвърдиха за novini.bg от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Решението на министър Ивайло Московски е взето след разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов за това всички министри да преразгледат обществените поръчки. Спряна е една от поръчките за изграждането на инфраструктура за безжичен интернет Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ).

Тя ще бъде прегледана още веднъж, като при нея няма избор на изпълнител. В НКЖИ също има няколко поръчки, за които министър Московски смята, че има нужда от допълнителен преглед.

Ученици от Долни Дъбник участваха в среща по програма Еразъм+ в Калатаюд, Испания

http://www.cross.bg/ispaniya-erazum-kalatayud-1501853.html

/КРОСС/ Испанският град Калатаюд бе домакин на седмата поредна среща по програма Еразъм+. В него бяха избрани за участие четирима ученици от СОУ „Христо Ботев" в Долни Дъбник. Проектът „Младежта на Европа се свързва безопасно в Интернет" включва ученици от осем европейски страни. Впечатления от визитата в Испания споделя Илона Гавазова от XI клас от СОУ „Христо Ботев". Тази международна среща по проекта за мен беше едно вълнуващо изживяване, споделено с три съученички и двама учители от нашето училище. Пътуването до Испания мина неусетно. Когато пристигнахме в Калатаюд (града, в които се състоя срещата), нашите домакини - испанците, ни посрещнаха сърдечно и ни приеха в домовете си. Благодарим много за гостоприемството и доброто отношение към нас. През следващите дни свършихме доста работа по проекта. Създадохме видеоклипове, представихме презентации, свързани с безопасния интернет, участвахме и в други интересни занимания. Остана време и за забавления, разгледахме малкия красив град, опитахме от испанската кухня. Предпоследния ден посетихме и Мадрид. Разгледахме един от най-големите и значими музеи на изобразителното изкуство в света - „Прадо". Гледахме представление на един от традиционните танци - фламенко. Благодарим на нашите ръководители и на Еразъм+ за незабравимите моменти и страхотните емоции.  

ББС: Мигрантите намират нов маршрут – през България

http://www.mediapool.bg/bbs-migrantite-namirat-nov-marshrut-prez-bulgaria-news246788.html

Официалното затваряне на т.н. Балкански маршрут не спира устремилите се към Западна Европа хора. Те просто намират нови пътища и един от тях е през България - "стар контрабанден канал, който се използва все по-често". Този път е изпълнен с опасности, но пък е по-евтин, разказват бежанци от Афганистан – герои в репортаж на ББС от Белград. Авторът Гай Делони ги е срещнал в Информационния център за бежанци в сръбската столица. В началото той описва царящото непрекъснато на това, сбутано между магазините в „мърляв” квартал близо до централната гара, място оживление. Врявата около вратата и изписаните на ръка по прозорците надписи на арабски са свидетелство за неспиращия в Сърбия поток от хора от Близкия изток. Вътре в Информационния център цари „организиран хаос”. На партера от едната страна млади мъже чакат на опашка реда си за някой от компютрите. Седналите вече пред тях водят темпераментни разговори по Скайп. На горния етаж атмосферата е напълно различна. Изглеждащи объркани семейства се трупат в задушно помещение, определено като „сигурно пространство” и управлявано от неправителствената организация SaveTheChildren. Помещението е изпълнено с отличителната за бежанците миризма на влажни и непрани дрехи. „Това са язиди (подложено на гонения и насилие от „Ислямска държава” леригиозно малцинство в Северен Ирак – бел. ред.)”, казва Мариан – преводачка, която се опитва да намери общ език сновопристигналите. Става дума за около 25 души, които не са следвали класическия маршрут през Гърция и Македония, а са влезли в Сърбия от изток – през границата с България. Полутъмната, без прозорци аседателна зала на Информационния център е пълна с преливащи пепелници и недопити чаши турско кафе. „Тук винаги е пълно с хора. По около 400-500 на ден”, казва управителят на центъра Владимир Сиеклоча. По думите му нарастващите ограничения, наложени от страните по Балканския път, и най-накрая официалното му закриване не са спрели хората, които търсят начин да се доберат до Западна Европа. Те просто са променили маршрута. "Идват през България. Това е стар контрабанден маршрут, който се използва все по-често. Афганистанците ни казват, че този вариант им излиза по-евтино от преминаването по морето от Турция в Гърция, а и така или иначе не могат да плуват ", разказва Сиеклоча. Той добавя, че по-рано хората са стигали през Македония до Словения и границата на Австрия координирано с официално организирани влакове и автобуси, което значително е намалявало вероятността бежанците да попаднат в ръцете на трафиканти на хора. Сега обаче отчаяните и решени да достигнат Западна Европа отново си имат работа с безскрупулни елементи. "Пътуването през България е изпълнено със заплахи", казва Владимир. Мигрантите попадат в ръцете на мафията и на трафикантите на хора, без да могат да се ползват от защитата на властите. "В действителност те могат да бъдат малтретирани от българската полиция или да попаднат в затвора. Пускат срещу бежанците кучета. Виждали сме хора с ухапвания от животни и пребити жестоко от мафията или от полицията", разказва Владимир.

"Ролинг стоунс" с първи концерт Мексико след 10 г.

http://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/roling-stouns-s-pyrvi-koncert-meksiko-sled-10-g-6051399

Рокаджиите очароваха феновете с изпълнение и на други свои популярни песни, сред които Tumbling Dice, It's Only Rock 'n Roll (But I Like It), 'Out of Control

Седмица на модата в Токио (галерия)

https://www.24chasa.bg/Article/5368124

Седмица на модата в Токио (галерия)Модели представиха колекциите на различни дизайнери за сезон Есен/Зима 2016 на седмицата на модата в

Бежанци: Гръцката мафия събира по 200-300 евро, за да ни преведе през границата

http://www.moreto.net/novini.php?n=315873

Сирийски и иракски бежанци твърдят, че гръцката мафия им събирала по 200-300 евро, за да ги преведе през границата при Моин, пише скопския вестник „Дневник". Вестникът се позовава на бежанката Бахар Мират от Иран, която след масовото нахлуване при Моин е била изпратена в лагера в Гевгелия.

Валенсия е осеяна с кукли на порока

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5368047

Тази седмица улиците на Валенсия са осеяни с огромни кукли, символизиращи различните човешки пороци, защото в града се провежда ежегодния фестивал &quot;Лас Фаяс&quot;, съобщиха от фейсбук страницата Valencia Espana, която информира за събития в град Валенсия.
Фестивалът ще продължи през цялата седмица. Акцентът в него са фигурите &quot;фаи&quot;.
Тази седмица улиците на Валенсия са осеяни с огромни кукли, символизиращи различните човешки пороци, защото в града се провежда ежегодния фестивал "Лас Фаяс", съобщиха от фейсбук страницата Valencia Espana, която информира за събития в град Валенсия. Фестивалът ще продължи през цялата седмица. Акцентът в него са фигурите "фаи".

Правителството плати 13 хил. лв. командировки за последните три месеца на 2015 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_625871.html

Правителството утвърди разходите за командировки в страната за четвъртото тримесечие на 2015 г. на министрите, заместник-министрите, областните управители и на органите към Министерския съвет. За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 5067,50 лв., за командировки на председателите на държавни агенции и техните заместници – 1169,93 лв., за командировки на председатели и членове на държавни комисии – 350 лв., за командировки на областни управители – 6028,65 лв., и за командировки на ръководители на държавни институции – 60 лв. За третото тримесечие кабинетът похарчи близо 15 хил. лв.

28 деца чакат да се освободи място в Центъра за социална рехабилитация в Казанлък

http://starazagora.actualno.com/28-deca-chakat-da-se-osvobodi-mjasto-v-centyra-za-socialna-rehabilitacija-v-kazanlyk-news_529121.html

С деца над капацитета си работи Центърът за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания в Казанлък. Това каза за Радио „Фокус” Мария Гинева, директор „Социални услуги” на сдружение „Бъдеще за децата”. По стандарт капацитетът на Центъра е 25 деца. В момента той работи с 34 деца, които ползват дългосрочни услуги, за не по-малко от шест месеца. „С някои от тях работата продължава и повече от година”, поясни Гинева. В момента има 28 деца,

КЕВР: Такса "сградна инсталация" може да отпадне само след законодателни промени

http://society.actualno.com/kevr-taksa-sgradna-instalacija-moje-da-otpadne-samo-sled-zakonodatelni-promeni-news_529114.html

Таксата „сградна инсталация" може да отпадне само след законодателни промени. Това коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по повод възобновения дебат дали хората, които не ползват парно, трябва да плащат тази такса. „Сигурно е, че законодателите трябва да решат каква промяна трябва да бъде направена. Разбира се, те ще направят евентуална промяна само след консултации на експертно ниво, защото в част от случаите - когато една немалка част о

2-те зодии, които имат голям страх от обвързване

http://curious.actualno.com/2-te-zodii-koito-imat-goljam-strah-ot-obvyrzvane-news_529072.html

Всички до някаква степен се страхуваме от обвързване и това е нормално, но при някои този страх е почти невъзможен за преодоляване. Новите хора в живота  ни често объркват интуицията ни и се страхуваме да не ни навредят. Точно за това включваме защитния си механизъм срещу това да бъдем наранени. Има две зодии, които изпитват особен страх към обвързване и това са:Телец Телците са много привързани към дома и семейството, за това често се страхуват да излязат от вкъщи и да заживеят с друг чо

Цветан Василев все пак се яви в сръбския съд, придружен от голяма охрана

http://crime.actualno.com/cvetan-vasilev-vse-pak-se-javi-v-srybskija-syd-pridrujen-ot-goljama-ohrana-news_529118.html

Издирваният банкер и обвиняем по делото за източване на КТБ Цветан Василев се появи на разглеждането на екстрадицията си в белгардския Висши съд с голяма охрана. На заседанието в края на февруари Василев не се яви, като беше представен болничен, че е болен от грип. Така делото беше отложено за днес. Докато охраната на Василев избутваше събралите се журналисти, той отговори на въпроса на националната телевизия - какво ще пледира.  "Това, което пледирам от година и половина", заяви ба

Гръцкият военен министър иска оставката на свой колега заради думата "Македония"

http://balkani.actualno.com/gryckijat-voenen-ministyr-iska-ostavkata-na-svoj-kolega-zaradi-dumata-makedonija-news_529116.html

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, който е и лидер на коалиционната партия „Независимите гърци“, призова своя колега по миграционните въпроси Янис Музалас да подаде оставка заради това, че не е нарекъл Македония с нейното пълно име Бивша югославска република Македония (БЮРМ). Музалас нарече северната гръцка съседка само „Македония“ по време на свое вечерно интервю, пише британският в. „Гардиън“. Бързо след това той се извини, като министри

Лондонската и германската фондови борси вече са едно

http://business.actualno.com/londonskata-i-germanskata-fondovi-borsi-veche-sa-edno--news_529119.html

Лондонската фондова борса London Stock Exchange (LSE) и германската фондова борса Deutsche Bоеrse обявиха сливането си, създавайки гигантски европейски борсов оператор, съобщи Bloomberg. Въпреки че компаниите обявяват равноправно сливане, акционерите на германския оператор ще получат 54,4% от разширената група. Ръководителят на германската борса Карстен Кенгетер ще бъде главен изпълнителен директор. Бордът ще се разпредели по равно между директори на лондонската и германската борса. Пазарната к

Австрийският канцлер поиска от Меркел да подкрепи контрол над миграцията

http://europe.actualno.com/avstrijskijat-kancler-poiska-ot-merkel-da-podkrepi-kontrol-nad-migracijata-news_529122.html

Австрийският канцлер Вернер Файман призова германския си колега Ангела Меркел открито и публично да се обяви за контрол над миграцията. Файман призова Германия да последва примера на Австрия и да ограничи броя на търсещите убежище, които властите в Берлин могат да приемат. Виена постави таван за тази година от 37 500 мигранти, които страната може да приеме. Миналата година 90 000 мигранти поискаха убежище в Австрия. Огромната част от австрийските граждани подкрепят затварянето на "Балканския ма

С дигитална експозиция на български експресионисти и арт прояви за деца откриват сезона в галерия-музей „Георги Баев”

http://www.cross.bg/detza-bulgarski-razlichni-1501852.html

/КРОСС/ С дигитална експозиция на български експресионисти и арт обучения за деца ще бъде открит сезонът в къщата-музей „Георги Баев" в Бургас. Виртуалната разходка из творчеството на именити български автори ще започне днес, 16 март от 17.30 часа. Експозицията носи заглавието „Експресионизмът. Вечният танц на живота" и е вдъхновена от норвежкия художник Едвард Мунк - един от най-влиятелните експресионисти от ранните години на ХХ век. Тук ще бъдат представени творби от фондовете на Държавна агенция „Архиви", създадени от български художници от ХХ в., като Асен Василиев, Григор Найденов, Преслав Кършовски, Иван Ненов, Бистра Винарова, Стоил Стоилов, Иван Лазаров, Александър Добринов и други, повлияни от стила и темите на експресионизма. В два последователни дни - 17 и 18 март, къща музей „Георги Баев" ще отвори врати за деца от различни възрасти. Те ще имат възможност да се запознаят с различни техники в изобразителното изкуство, чрез интересни игри и арт ателиета. Организационната работа с децата е съобразена с тяхната възраст. Теорията ще бъде достъпна и развлекателна, без излишна фактология и термини.Тя ще бъде съчетана с практически занимания, под ръководството на двама квалифицирани обучители. Това са Виктория Георгиева и Анатоли Ванчев - млади художници, завършили Великотърновския университет, квалифицирани за работа с деца и с практика в провеждането на арт работилници

Немски благодетели направиха дарение за 6000 евро на Община Елена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5368241

Домашният социален патронаж в Елена получи поредното дарение от немската благотворителна организация &quot;Помощ за България&quot;. Нейният председател Юрген Мюлер и кметът на балканското градче инж. Дилян Млъзев подписаха договора за дарение, което възлиза на 6000 евро. С 4100 евро от тях е закупен автомобил за социалното заведение.
Домашният социален патронаж в Елена получи поредното дарение от немската благотворителна организация "Помощ за България". Нейният председател Юрген Мюлер и кметът на балканското градче инж. Дилян Млъзев подписаха договора за дарение, което възлиза на 6000 евро. С 4100 евро от тях е закупен автомобил за социалното заведение.

С промени в закон се очаква ускоряване по създаването на кадастрални карти

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/03/16/2724015_s_promeni_v_zakon_se_ochakva_uskoriavane_po/?ref=rss


Правителството ще предложи на Народното събрание промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, с които да се ускори създаването на кадастрална карта и кадастрални регистри. Измененията са одобрени на заседанието на кабинета.

Предвижда се преобразуването на картата на върната земя в кадастрална карта да се извърши от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Със създаването на кадастрална карта за повече от 90% от територията на страната обслужването на гражданите с...

Още не е ясно как се стигна до смъртта на шофьора, забил се в контейнер във Варна

http://pik.bg/още-не-е-ясно-как-се-стигна-до-смъртта-на-шофьора-забил-се-в-контейнер-във-варна-news502627.html

Още не е ясно как се стигна до смъртта на шофьора, забил се в контейнер във Варна

Причините за фаталната катастрофа от вчера във Варна, при която шофьор се заби с колата си в контейнер и загина на място, все още се изясняват, съобщиха от пресцентъра на полицията в морския град, цитирани от Петел.бг.

Фаталният удар е станал около 07:45 часа, в гр. Варна, на ул. "Атанас Москов", в района на голям сервиз за търговия и ремонт на автомобилни гуми. Катастрофиралият "Фиат" се е движил в посока ул. "Девня", след разклона за зърнена база.

37-годишният му водач е изгубил контрол над автомобила, отклонил се е вляво на посоката си на движение и се блъснал в метален контейнер за вторични суровини, намиращ се в разделителната лента между двете пътни платна. Вследствие на инцидента мъжът е загинал на място.

По случая е образувано досъдебно производство, добавят от полицията.

България и САЩ ще обменят данни за изгубени паспорти

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/16/2724025_bulgariia_i_sasht_shte_obmeniat_danni_za_izgubeni/?ref=rss


България и САЩ ще обменят данни за изгубени или откраднати паспорти. Това предвижда проект за междуправителствено споразумение, одобрен днес от Министерския съвет.

Подписването на такова споразумение е един от критериите за участие в Програмата на САЩ за безвизово пътуване, информира правителствената пресслужба.

Двете страни ще си предоставят взаимно информация чрез "Интерпол". България и сега подава всекидневно информация към международната полицейска служба за обявените...

Присъединяват Къщата на художниците към Арт центъра

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559806

Къщата на художниците в Плевен, която в момента се стопанисва от ОП „Жилфонд", да премине към Арт центъра, беше решено на работна среща между представители на групата на плевенските художници и ръководството на отдел „Култура" в Общината. Това информираха от пбщинския пресофис. Предложение за прехвърлянето е постъпило в края на миналата година от директора на общинското предприятие, тъй като то поема единствено заплатата на уредника в Къщата на художниците. Началникът на отдел „Култура" Стефка Григорова припомни, че през 2007 г. сградата на у...

Плевнелиев: Възхищавам се на човещината на Меркел

http://www.mediapool.bg/plevneliev-vazhishtavam-se-na-choveshtinata-na-merkel-news246787.html

Господин президент, има ли вероятност потокът от бежанци и мигранти да се пренасочи през България - след каскадното затваряне на границите по т.нар. „балкански маршрут”? Каква е оценката на Съвета за национална сигурност?   Наблюдаваме внимателно ситуацията по т.нар. „балкански маршрут“. Предприели сме предварителни подготвителни действия - в случай че големи групи мигранти се насочат към територията на страната ни. Консултативният съвет за национална сигурност на два пъти обсъжда темата за миграционния натиск към Европа. На последното заседание бяха приети мерки и препоръки към Народното събрание и Министерския съвет относно миграционната вълна, които са актуални и към момента. Предприехме промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Изготвен е общ план за реакция при засилен миграционен натиск. Миграционната криза засяга всички нас, решението може да бъде само общо. Кризата няма да бъде преодоляна, ако работим поотделно, ако преследваме само тясно национални интереси. Необходимо е общо европейско решение - и правила, които важат за всички. Практиката показва, че ако концентрираме усилията си в затваряне на един или друг маршрут, това единствено ще задълбочава кризата. Ако държавите само прехвърлят мигрантите от граница на граница - също.   За мен като държавен глава няма противоречие между това да спазваме човешките права и свободи и да контролираме добре външните си граници. България спазва стриктно своите международни задължения и това е признато от нашите партньори. В същото време ние разчитаме на солидарността в Европейския съюз в изпълнението на вече взетите решения. На последното заседание на Съвета на министрите на вътрешните работи бе акцентирано, че трябва да се следи ситуацията в застрашените от миграционен натиск страни като Италия, Албания и България и да се подготвят адекватни мерки за реакция при нужда. Надявам се, че с помощта на европейските ни партньори нашата държава няма да се превърне в алтернативен маршрут в резултат от постигнатите договорености и опитите да се затвори т.нар. „балкански маршрут“.   Ако миграционният натиск по южната българска граница се увеличи, България сякаш има два варианта: да спре прииждащите хора още на границата или бързо да ги пропусне към Сърбия и евентуално Румъния. Как ще постъпят българските власти?   За разлика от много други държави България досега е ярък пример за спазването на европейските регламенти от Дъблин и Шенген и за действия по правилата. Ние не търсим креативни начини да заобиколим проблемите или да ги стоварим на някой от съседите си. България изпълнява стриктно своите ангажименти към Европа по отношение на бежанците и мигрантите - всеки един се регистрира и настанява в центровете на Държавната агенция за бежанците. Този факт е известен и по тази причина миграционният натиск към страната ни е в пъти по-слаб от този, насочен към Гърция.   Съвременните кризи са глобални, решенията са отвъд възможностите на която и да е държава. Изисква се честност, няма място за дребни сметки и тясно национални интереси. Всички сме застрашени в еднаква степен и следва да се справим заедно. За всяка една от държавите, посрещащи първи миграционния поток, трябва да се намери пресечната точка между хуманитарното отношение към бежанците, отсяването на бежанци от икономически мигранти и приемането на обща политика и правила, които всички да спазваме. Важно е всички държави от ЕС да проявят максимална солидарност към тези, които първи поемат миграционния натиск.   В едно интервю пред "Билд Цайтунг" македонският президент Георги Иванов критикува ЕС, че е подценил опасностите, свързани с миграционния поток. Най-вече опасността от навлизане на джихадисти в Европа. Какво смятате Вие по този въпрос? Каква е оценката на Консултативния съвет за национална сигурност?   Това, което се очаква от политиците, е да предлагат решения. Едно е само да регистрираме кризите, съвсем друго е да ги решаваме. Дори и ЕС да е подценил кризата в нейната начална фаза, сега е време не за констатации, а за резултати. Сега е нужно да действаме заедно, да се обединяваме, вместо да се обвиняваме. Силата на ЕС е в интегрирания подход, общите правила и европейската солидарност. Точно това превърна Европа в мечтан дом за стотици милиони. Нека сега не рушим, нека не се делим и не се обвиняваме взаимно, а да се обединим около общото решение. Днес никой на света не е застрахован и имунизиран срещу тероризъм. Терористична атака може да се случи във всеки един момент и навсякъде. Днес Европа е в най-висока степен на опасност и за съжаление станахме свидетели на няколко терористични нападения в сърцето на Европа. Службите за сигурност работят на максимално високи обороти за предотвратяване на нови терористични актове. В това отношение КСНС препоръча на Министерски съвет да предложи мерки, насочени към оптимизиране на дейността на структурите в сектор „Сигурност“ и подобряване на способностите им съобразно променената среда за сигурност, както и нов закон за противодействие на тероризма.   Изборите в три германски провинции в неделя показаха, че много хора в страната сериозно се тревожат от наплива на мигранти и бежанци. В Германия, а и извън нея, често може да се чуе, че хуманният жест на Ангела Меркел заслужава уважение, но практическото решаване на проблема е съвсем друга работа. Как, според Вас, г-н президент, могат да се помирят тези два аспекта: хуманитарният, от една страна, и сигурността на хората, от друга?   Не виждам противоречие между хуманното отношение към бежанците и гарантирането на сигурността на хората. Ние трябва да бъдем преди всичко добри хора, да бъдем човечни и толерантни. Но и да не допуснем нашата хуманност да застраши сигурността ни. Най-ценното и устойчиво обществено отношение, което ние европейците изграждахме през вековете от Ренесанса до днес, е отношението към човешкото същество и човешкото страдание, съпричастността към болката, която изпитват беззащитните. Нашите ценности и научените уроци от историята са нашата сила, а не слабост. Да се оградим със стени, да прогоним всеки различен изглежда лесно и примамливо решение, но ако това ни направи безразлични към човешкото страдание, ние няма да има какво да охраняваме зад тези стени след време. Трябва да постъпим честно и към икономическите мигранти, като им кажем ясно, че нямаме възможност да осигурим за всеки от тях мечтания по-добър живот. От друга страна Европа е сила, която може да направи много повече - да се справи с тези фактори, които прогонват хората от домовете им. Възхищавам се на хуманизма и човещината на канцлера Меркел. В изключително трудно време тя дава пример за ценностно ориентирана, отговорна политика - за разлика от много други политици в Европа, които мислят и действат краткосрочно, изцяло водени от тясно партийни и национални интереси.   Как оценявате досегашните действия на ЕС по кризата с бежанците?   Солидарността и единството формират морала на обществото и го сплотяват. Отговорът на миграционната криза и терористичните атентати трябва да бъде солидарност и единство в ЕС. В Европа и по света трябва да продължим да живеем заедно - християни, мюсюлмани, евреи и др. Гражданите очакват държавата да гарантира сигурност и перспектива за всеки, но тя в никакъв случай не бива да допуска разделение по религиозен и етнически принцип, изолационизъм, ксенофобия. Европа не бива да се превърне в обсадена крепост. Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията. Нашето оръжие е образованото и толерантно общество, където различията се уважават и ни обогатяват. Радикализацията на европейските общества, разрастването на ксенофобията, вълната от популизъм и краен национализъм, на която сме свидетели, ще изострят рязко проблема. Европейците не могат да се затворят в общности и в групи по интереси. Ще бъде пагубно да се самоизолират. ЕС е най-уникалната организация, която е създадена, за да гарантира мир в един континент, раздиран от вековни противопоставяния и безброй кръвопролитни войни. Нашият дълг към човечеството е да опазим и развием този уникален проект - Европейския съюз. Трябва да дадем пример и да разкажем своя опит на всички по света - как 28 държави могат да живеят в мир, да създават общи правила и институции, да се развиват и просперират заедно. И заедно да решават кризите, колкото и да са тежки.   Нуждае ли се България от някаква помощ от ЕС във връзка с бежанците?   Да, нуждае се. Финансовите разходи на страната по отношение на охраната на държавната граница и осигуряването на бежанците и мигрантите на наша територия (настаняване, храна, медицински грижи) натоварват много бюджета ни. Необходима ни е помощ от ЕС и по отношение на споразумението с Турция, което трябва да отчита и българските интереси и тревоги относно миграционния натиск от нейна територия. В ход са преговори между ЕС и Турция относно предприемането на мерки за значително намаляване на броя на мигрантите от Турция към Европа. България отстоява позицията, че всички външни граници на ЕС с Турция трябва да бъдат еднакво защитени. Вниманието на ЕС не трябва да бъде насочено само към мерки за ограничаване на мигрантския поток от Турция към гръцките острови. Преговорите по споразумението с Анкара следва да обхванат и сухопътната граница на Турция с Гърция и България, както и границата в Черно море между ЕС и Турция. В противен случай биха се създали предпоставки за разкриването на алтернативни маршрути за мигрантските потоци. Надяваме се нашата позиция да намери подкрепа на предстоящия Европейски съвет в Брюксел.

Областният управител на Сливен се срещна с израелския посланик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559804

Сфери за взаимноизгодно сътрудничество бяха обсъдени по време на срещата на областния управител на Сливен Татяна Петкова с Н. Пр. Ирит Лилиан - извънреден и пълномощен посланик на Държавата Израел. Посланикът беше придружавана от Алон Коен - аташе в израелското посолство. В срещата участва и заместник областният управител Камен Костов. Татяна Петкова представи предимствата на областта и предизвикателствата, пред които е изправена. Тя направи социално-икономически профил на региона и презентира възможностите за привличане на инвестиции. Израелс...

Втората група руски самолети отлетя от Сирия (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5368162

Втората група руски самолети отлетя от Сирия (видео)Група руски бомбардировачи Су-24М отлетя от сирийската авиобаза Хмеймим към Русия, съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната в Москва, предаде ТАСС. „Още една група руски самолети излетя от авиобаза Хмеймим към мястото за постоянно разполагане на територията на Руската федерация. В състава на групата е лидерът – самолет Ил-76,

Министрите похарчили 5 хиляди лв. за командировки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559805

За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 5067,50 лв., показа справка на превителството. Кабинетът утвърди разходите за командировки в страната за четвъртото тримесечие на 2015 г. Плащаме четвърт милион лева за кафе и минерална вода на депутатите За командировки на председателите на държавни агенции и техните заместници са отишли 1169,93 лв., за командировки на председатели и членове на държавни комисии - 350 лв.,...

Децата ще могат да влизат при някои от животните в новата зоологическа градина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559803

Най-малките посетители на новата зоологическа градина в Пловдив ще могат да се разхождат свободно при някои от животните в нея. Това съобщи в ефира на Дарик директорът на Зооветеринарния комплекс Георги Божев. Той обясни, че в специално изградената контактна зона, децата ще могат да се докоснат до животни като декоративни зайци, мини козлета и виетнамски прасенца. Новият зоопарк в града под тепетата ще се разполага на 5 пъти по-голяма площ от старата зоологическа градина и в нея ще има над 50 вида животни от ...

"Живей активно" в Бургас

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559802

За поредна година Община Бургас е партньор на кампанията "Живей активно", която ще гостува в морския град този петък /18 март/. Официалното откриване на спортния празник в спортна зала "Младост" ще бъде от 09.00 часа, а стартът на волейболните срещи е в 10.00 часа.Официалният организатор на инициативата е Българска федерация по волейбол с координатор бившия национал Евгени Иванов, който също ще присъства на събитието в Бургас.Регламента изготвен от БФВ ще срещне четирите най - добри волейболни ученически отбора в града ни участвали в общинското...

ООН предупреждава, че гладът в Зимбабве излиза извън контрол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5368045

Недохранването и гладът в Зимбабве ще излязат извън контрол, ако нещо не се направи скоро. Това предупреди ООН, пише Би Би Си.
Страната от две години претърпява големи суши и недостатъчно дъждове. Миналия месец президентът Робърт Мугабе обяви бедствено състояние в селските райони на Зимбабве поради засушаване.
Недохранването и гладът в Зимбабве ще излязат извън контрол, ако нещо не се направи скоро. Това предупреди ООН, пише Би Би Си. Страната от две години претърпява големи суши и недостатъчно дъждове. Миналия месец президентът Робърт Мугабе обяви бедствено състояние в селските райони на Зимбабве поради засушаване.

Захарова се присмя на думите на Хамънд за ВКС и „побоя над жени“: Това от личен опит ли е

http://www.cross.bg/zaharova-hamund-mariya-1501851.html

/КРОСС/ Официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова коментира думите на ръководителя на британското дипломатическо ведомство Филип Хамънд, който сравни изтеглянето на руските военни от Сирия с край на „побоя над жени“, предаде РИА Новости. Хамънд заяви, че приветства решението на Русия за изтегляне на войските – това е все едно „да хвалиш мъжа, който е престанал да бие жена си“. „Г-н Хамънд, това нещо от личен опит ли е? Или отново неправилно са го превели?“, пише Захарова на страницата си във Facebook. Думите за „неправилния превод“ са препратка към превода на Мария Захарова на изказванията на представителя на Държавния департамент Марк Тонер, отбелязва РИА Новости. По-рано американският дипломат няколко часа преди сключване на примирието в Сирия заяви: „Не знам как по-добре да изразя това: „или вършете работа, или млъкнете“ (“put up or shut up”). С това той изрази съмненията си относно споразумението за примирие. Мария Захарова реагира остро на резките думи на колегата си, но тогава редица медии побързаха да заявят, че произнесената от американския дипломат фраза няма оскърбителен смисъл и оцениха реакцията на представителя на МВнР като неправилен превод.

Цветан Василев на влизане в съда: Очаквам справедливост

http://pik.bg/цветан-василев-на-влизане-в-съда-очаквам-справедливост-news502621.html

Цветан Василев на влизане в съда: Очаквам справедливост

Очаквам справедливост. Ще пледирам това, което пледирам от година и половина. Ще коментирам повече след приключване на съдебното заседание.

Това каза пред журналистите банкерът Цветан Василев на влизане във Висшия съд в Белград. Днес там се гледа делото му за екстрадиция. То трябваше да се проведе още миналия месец, но Василев не се яви в съда заради здравословни причини. Банкерът е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, но от 2014 година пребивава в сръбската столица.

Главният прокурор Сотир Цацаров вече е сезирал европейските институции за дългото отлагане на решението за екстрадиция от страна на сръбското правосъдие. Каквото и да реши съдът при съседите обаче, крайната дума за съдбата на банкера ще има сръбският министър на правосъдието.  

Пиян рани жена си в катастрофа

http://pik.bg/пиян-рани-жена-си-в-катастрофа-news502623.html

Пиян рани жена си в катастрофа

61-годишна жена е пострадала при пътен инцидент, станал във вторник сутринта на улица "Патриарх Евтимий" в Монтана. Роза М. пътувала на предната дясна седалка в семейното 

"Сузуки Гранд Витара". Зад волана бил съпругът й Димитър Г. на 64 години. В района на подстанцията колата излязла от пътното платно и се преобърнала. Пристигналите на мястото полицаи са установили, че мъжът е седнал зад волана преди да е изтрезнял от вечерната разпивка. Тестът с дрегер отчел 0,94 промила алкохол в издишания въздух.

Димитър не е пострадал. Съпругата му е със счупена ръка. Настанена е в монтанската болница.

Полицията продължава да работи по случая.

Потвърдиха доживотните присъди на бруталните убийци на жени в Стежерово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559801

На 15 март 2016 година за времето от 17.30 до 19:00 часа на територията на село Мечка, община Пордим, е проведена специализирана операция във връзка с получено в ОД на МВР-Плевен постановление от Върховна касационна прокуратура за задържане на лица с потвърдена присъда "доживотен затвор" за извършено престъпление по чл.199 ал.2 т.2 от НК - грабеж, придружен с убийство. Задържани са 34-годишен, 33-годишен и двама 38-годишни. Престъплението е извършено през 2010 година в село Стежерово. На 14 юли в домовете си са намерени труповете на две самотн...

Трета сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество ще се проведе в София на 17 и 18 март

http://www.cross.bg/sesiya-ikonomichesko-ministur-1501850.html

/КРОСС/ На 17 и 18 март в София Хотел Балкан ще се проведе третата сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество. Заседанието ще се съпредседателства от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и Елдаш Шерипов - министър на икономиката и устойчивото развитие на Туркменистан. По време на сесията ще бъдат обсъдени възможности за засилване на сътрудничеството в различни области от интерес и за двете страни - взаимната търговия, селското стопанство, транспорта и информационните технологии, строителството, туризъм, спорт, образование и наука, енергетиката и др. Третата сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество ще приключи с подписване на протокол от заседанието от двамата съпредседатели - министър Лиляна Павлова и министър Елдаш Шерипов. Програмата на третата сесия включва също провеждането на двустранни срещи на туркменистанската делегация с представители на български министерства и ведомства, по време на които ще бъдат обсъдени възможностите за развитие на отношенията в сферите от взаимен интерес за двете държави.  

България заема 129-о място в класацията на най-щастливите страни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/16/2724022_bulgariia_zaema_129-o_miasto_v_klasaciiata_na/?ref=rss


България заема 129-о място от общо 157 в класация на държавите по степени на щастието, показва разпространен днес доклад на Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), инициатива на ООН, и Института за Земята към Колумбийския университет. Непосредствено преди нас са Сенегал, Конго, Грузия, Гана и Украйна, а след нас – Мавритания, Зимбабве, Судан, Габон и Мали. За сравнение - съседна Румъния заема 71-во място, Косово и Турция - 77-мо и 78-мо място, Сърбия – 86-о, Македония е на 95-а...

Варненски колоездач се блъсна в автомобил и пострада

http://www.moreto.net/novini.php?n=315887

Колоездач от Варна получи контузия на таза, след като се блъсна в автомобил. Това съобщиха от полицията за Moreto.net. Инцидентът станал вчера около 14 часа на кръстовището на улиците "Света Ирина" и "Анастасия д-р Железкова".

Разследват фалшив сигнал за бомба в пощенски клон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559799

Заплашиха с бомба пощенски клон в Русе. От полицията съобщиха, че злоумишлените анонимни телефонни обаждания били два. Мъжки глас заявил, че в 15-ти пощенски клон в кв. „Дружба 1“ има бомба и трябва да бъдат изведени хората от сградата. Служителите разказали, че това се е случило в 17:15 и в 17:20 часа вчера, извън работното време с клиенти. Те са затворили пощенския клон към 17:30 часа, след което са сигнализирали в Първо РУ за обажданията. На място са изпратени полицейски служители, които са огледали района около сградата на пощата, извършена...

Психично болен нападна и нарани 61-годишен мъж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559798

Плевенските криминалисти установиха, че психично болен е нападнал непознат, наранил го е с ножка и после е избягал. Инцидентът е станал на таксиметрова стоянка в Плевен. На 11 март около 19:10 часа в Първо РУМВР - Плевен е постъпил сигнал за възникнал скандал на булевард „Русе" в града. При инцидента е пострадал 61-годишен плевенчанин, който с прорезна рана в лява ръка е потърсил медицинска помощ в Спешния кабинет към УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен. По-късно е освободен за домашно лечение. Пред полицаите 61-годишният обяснил, че е нападна...

Жена с пагони оглави Агенцията за бежанците

http://www.vesti.bg/bulgaria/zhena-s-pagoni-oglavi-agenciiata-za-bezhancite-6051401

Ген. Петя Първанова е дългогодишен кадър в системата на МВР, беше заместник-министър в служебното правителство на Марин Райков

Загиналата при пожара в Дупница е майка на бивш зам.-кмет на града

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5368093

Загиналата тази сутрин при пожар жена от Дупница, се оказа майка на бившия заместник-кмет на града Велизар Аспарухов, предаде struma.bg. 84-годишната Василка почина след задушаване при пожар в собствения си дом.
Велизар Аспарухов бе заместник кмет по времето, когато Дупница се управляваше от Първан Дангов.
Загиналата тази сутрин при пожар жена от Дупница, се оказа майка на бившия заместник-кмет на града Велизар Аспарухов, предаде struma.bg. 84-годишната Василка почина след задушаване при пожар в собствения си дом. Велизар Аспарухов бе заместник кмет по времето, когато Дупница се управляваше от Първан Дангов.

Полицай пострада при изпълнение на служебните си задължения

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559797

Полицай от Районното управление в Ловеч пострада при изпълнение на служебните си задължения, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Във вторник около 9.30 ч. на ул. „Сливница" в града полицейски екип се опитал да задържи 20-годишен криминално проявен мъж. Той и 59-годишният му баща обаче побягнали и се качили в „Пежо 306". Зад волана седнал родителят на младока и не изпълнил полицейско разпореждане да отключи вратите на возилото. Потеглил на заден ход и блъснал униформения. Служителят е с лека телесна повреда (охлузвания и подут...

Парламентът прие Закона за съдебната власт

http://www.cross.bg/sudebnata-resheniya-kolegii-1501861.html

/КРОСС/ Със 118 гласа „за", 19 „против" и един „въздържал се" Народното събрание прие на първо четене Закона за съдебната власт. Срещу закона гласуваха БСП и ДСБ. „Благодаря на всички, които подкрепиха проекта. Разбирам защо дебатът е доста бурен, но да не въвеждаме хората в заблуждение. Осигурява се максимално широко участие в избора на магистрати, включително онлайн възможност за изслушване от всеки гражданин", каза правосъдният министър Екатерина Захриева. Промените са съобразени с последните изменения в Конституцията. Въвежда се пряк избор на членове на ВСС от магистратската квота, а решенията за назначаване, повишаване и освобождаване на магистрати, ще се вземат самостоятелно от отделните колегии при условия на явен вот и без „въздържал се". Ограничава се възможността за влияние от страна на парламентарно представените политически партии върху кадровите решения и вот на колегията на съдиите и колегията на прокурорите и следователите във ВСС, чрез въвеждане на квалифицирано мнозинство от осем гласа за съдийската и шест за прокурорската колегия

Парламентът прие Закона за съдебната власт

http://www.cross.bg/chetene-zakona-sudebnata-1501861.html

/КРОСС/ Със 118 гласа „за", 19 „против" и един „въздържал се" Народното събрание прие на първо четене Закона за съдебната власт. Срещу закона гласуваха БСП и ДСБ.„Благодаря на всички, които подкрепиха проекта. Разбирам защо дебатът е доста бурен, но да не въвеждаме хората в заблуждение. Осигурява се максимално широко участие в избора на магистрати, включително онлайн възможност за изслушване от всеки гражданин", каза правосъдният министър Екатерина Захриева.Второ четене на закона ще е още следващата седмица. Така той ще бъде окончателно приет в срок - до 22 март, разясни Захариева в кулоарите на парламента.  

Тежко раненият при катастрофа световен шампион по кик бокс е стабилизиран

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367985

Тежко раненият световен шампион по кик бокс и таекуон-до Дюк Нуамеруе при катастрофа по пътя Русе - Бяла във вторник следобед е стабилизиран, съобщиха от МБАЛ в крайдунавския град. 25-годишният нигериец е настанен със счупена глава в &quot;Неврохирургия&quot;, където с травма на ходилото е и сестра му Джоана - републикански шампион по източни бойни изкуства.
Тежко раненият световен шампион по кик бокс и таекуон-до Дюк Нуамеруе при катастрофа по пътя Русе - Бяла във вторник следобед е стабилизиран, съобщиха от МБАЛ в крайдунавския град. 25-годишният нигериец е настанен със счупена глава в "Неврохирургия", където с травма на ходилото е и сестра му Джоана - републикански шампион по източни бойни изкуства.

16-годишно момиче призна за кражба на пари в Генерал Тошево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559795

16-годишно момиче от Генерал Тошево е извършило кражбата на 80 лева от мъжка чантичка, съобщават от полицията. Кражбата е станала на 14 март в същия град, а извършителката е разкрита вчера. Момичето е направило самопризнания и е върнало доброволно част от откраднатите пари. Междувременно в региона са извършени други кражби. 23-годишна жена е подала сигнал, че от стая в къщата на леля й в село Оброчище е откраднат мобилния й телефон. 54-годишна жена от Добрич пък е сигнализирала за кражба на катализаторно устройство от личния й автомобил ”Пежо”,...

Над 120 кг контрабанден тютюн иззеха при акции в няколко града

http://pik.bg/над-120-кг-контрабанден-тютюн-иззеха-при-акции-в-няколко-града-news502619.html

Над 120 кг контрабанден тютюн иззеха при акции в няколко града

Четирима са задържани при специализирана полицейска операция на територията на община Ихтиман, съобщиха от МВР. Около 14.20 часа вчера, служители на районните управления в Ихтиман и Самоков спрели товарен автомобил „Форд Транзит“ на разклона за село Живково.

При проверка на камиона, управляван от криминално проявения и осъждан М.М. /27 г./, в кабината те открили 20 стека цигари от различни търговски марки без български акцизен бандерол. Тютюневите изделия са иззети по надлежния ред, а водачът и тримата му спътници - всичките от Ихтиман, са задържани с полицейска заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 от НК.

В хода на полицейската операция, по-рано същия ден ихтиманските полицаи иззели и 80 къса саморъчно направени цигари без бандерол, открити у 39-годишен местен жител. Други 209 къса безакцизни цигари са иззели и колегите им от РУ - Самоков при проверката на магазин в махала „Турски гробища“. Образувани са преписки за извършено административно нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове. Вчера сутринта, в хода на специализирана полицейска операция, в Свищов бил спрян лек автомобил „Рено Лагуна“.

При проверката, в специално пригодени тайници, полицаите открили пликове, съдържащи суха кафява растителна маса с характерен мирис на тютюн. Общото количество на иззетата акцизна стока е 71 килограма. С полицейска мярка за срок до 24 часа е задържан шофиралият автомобила К.К. /49 г./ от Хаджидимитрово, известен на полицията. По случая е започнато досъдебно производство за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК. Контрабанден тютюн иззели и бургаски полицаи.

В рамките на спецакция служители на Второ РУ извършили проверка на постройка във вилна зона „Лозницата“, ползвана от Г.М. /26 г./ от Габрово. Намерени и конфискувани са около 50 кг тютюн без документ за платен акциз и произход. Работата по случая продължава. Вчера, служители от РУ - Сунгурларе предприели проверка в магазин в село Грозден. В стопанисвания от 42-годишната М.К. търговски обект полицаите намерили и иззели 1031 саморъчно напълнени цигари без акцизен бандерол, разпределени по 20 бройки в найлонови пликчета.

Продължава работата на полицията по случая. Контрабандни цигари открили и полицаи от РУ – Петрич. Вчера те извършили инспекция в жилище в града, обитавано от 69-годишната М.С. При проверката са открити и иззети около 1180 къса цигари с чужд бандеролен знак. Жената е задържана за срок до 24 часа. За случая е уведомена Районна прокуратура - Петрич. При проверка в павелбанското село Габарево, извършена вчера, служители на РУ – Казанлък намерили 3.700 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол. Контрабандната стока е иззета с протокол за доброволно предаване от 43-годишния М.А. По случая се извършва проверка. 

Бившият вътрешен министър Петя Първанова оглави агенцията за бежанците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/16/2724021_bivshiiat_vutreshen_ministur_petia_purvanova_oglavi/?ref=rss


Бившият министър на вътрешните работи в служебното правителство на Марин Райков Петя Първанова е назначена за председател на Държавната агенция за бежанците, съобщи информационната служба на Министерския съвет.

Досегашния шеф на агенцията Никола Казаков беше освободен в края на февруари след репортаж за съмнения за корупция и схеми с осигуряването на храната за бежанските лагери под шапката на институцията.

Новият председател на агенцията бе министър на вътрешните работи...

С голямо мнозинство приеха промените в Закона за съдебната власт на първо четене

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5368007

Народното събрание прие с голямо мнозинство на първо четене проекта на МС за промени в Закона за съдебната власт, съобразени с направените конституционни промени.
Със 118 гласа „за”, 19 - „против” и 1- „въздържал се” НС прие проекта, чиято цел е осигуряване на независимост и ефективност на Висшия съдебен съвет, предаде &quot;Фокус&quot;.
Народното събрание прие с голямо мнозинство на първо четене проекта на МС за промени в Закона за съдебната власт, съобразени с направените конституционни промени. Със 118 гласа „за”, 19 - „против” и 1- „въздържал се” НС прие проекта, чиято цел е осигуряване на независимост и ефективност на Висшия съдебен съвет, предаде "Фокус".

Предприятия от отбранителната индустрия се включват в списъка на стратегическите обекти

http://pik.bg/предприятия-от-отбранителната-индустрия-се-включват-в-списъка-на-стратегическите-обекти-news502616.html

Предприятия от отбранителната индустрия се включват в списъка на стратегическите обекти

Правителството одобри промени в ПМС 181/2009, с което е приет списък на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. Това са административни, промишлени, транспортни и комуникационни обекти, от чието нормално функциониране зависи дейността на органите на държавното управление и работата на основните отрасли на икономиката на страната.

С днешното решение към тях се добавя нов сектор – „Икономика“. В него се включват две стратегически дейности – производство и съхранение на продукти, свързани с отбраната, и износ на продукти, свързани с отбраната. Новите стратегически обекти са „ВМЗ“ ЕАД – Сопот, „Арсенал“ АД – Казанлък, „Дунарит“ АД – Русе, „Емко“ ЕООД – София, „Оптикс“ АД – София, „Оптикоелектрон Груп“ АД – Панагюрище, „Авионамс“ АД – Пловдив, „Аркус“ АД – Лясковец, „Самел-90“ АД – Самоков, „Експал България“ АД – Габрово, и „Черно море“ АД – Варна.

Съгласно постановлението, ръководителите на стратегически обекти, съответно възлагащите стратегически дейности, отговарят за изпълнението на мерките за защитата им.

Полицията разследва фалшиви сигнали за бомба в пощенски клон в Русе

http://pik.bg/полицията-разследва-фалшиви-сигнали-за-бомба-в-пощенски-клон-в-русе-news502617.html

Полицията разследва фалшиви сигнали за бомба в пощенски клон в Русе

Злоумишлени анонимни телефонни обаждания в поща разследват в Първо РУ. Това съобщиха от ОД на МВР – Русе.

Вчера вечерта в Първо РУ е постъпил сигнал, че в сградата на 15-ти пощенски клон в ж.к. "Дружба 1" в град Русе, на служебен телефон, са постъпили две обаждания от мъжки глас, при които е съобщавано, че в пощенския клон има бомба и трябва да бъдат изведени хората от сградата. Служителите разказали, че това се е случило в 17.15 и в 17.20 часа, извън работното време с клиенти. Те са затворили пощенския клон към 17.30 часа, след което са сигнализирали в Първо РУ за обажданията.

На място са изпратени полицейски служители, които са огледали района около сградата на пощата, извършена е проверка и вътре в обекта, но не са установени взривни устройства или съмнителни предмети. Започнало е разследване на случая като е заведено досъдебно производство за престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК.

Илияна Йотова: Христо Иванов държи да остави България в задния двор на Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5368102

Механизмът за мониторинг над България за вътрешна сигурност и борбата с корупцията вече не изпълнява своите задачи, а се използва с други цели. Това се разбра от думите на евродепутатите от Илияна Йотова (БСП) и Мария Габриел (ГЕРБ).
Йотова коментира и думите на бившия министър на правосъдието Христо Иванов, дадени по-рано пред БНТ,
Механизмът за мониторинг над България за вътрешна сигурност и борбата с корупцията вече не изпълнява своите задачи, а се използва с други цели. Това се разбра от думите на евродепутатите от Илияна Йотова (БСП) и Мария Габриел (ГЕРБ). Йотова коментира и думите на бившия министър на правосъдието Христо Иванов, дадени по-рано пред БНТ,

Утре ще бъдат ясни номинациите за "Жена на годината на Благоевград"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559772

Утре, 17 март, ще бъдат оповестени имената на 10-те номинирани благоевградчанки, които ще се състезават в четиринадесето издание на конкурса "Жена на годината на Благоевград", който се организира от Женското благотворително дружество "Македония", клуб "Жена на годината" и Радио Благоевград. За поредна година ще бъдат отличени десет достойни жени, но само една от тях ще грабне приза за "Жена на годината". Крайният срок за номиниране на кандидатурите изтича днес, като номинации се приемат на официалния сайт на конкурса. "Търсят се такива жени, ко...

Александра Кочеф: От баща ми се научих да чета гръцката митология и да не деля хората

https://www.24chasa.bg/Article/5368104

Александра Кочеф: От баща ми се научих да чета гръцката митология и да не деля хората За първи път съм в България, но като кацнахме на летището, имах чувството, че съм оттук, казва дъщерята на режисьора Тед Кочеф: - Защо дойдохте в България, Александра? Филм ли снимате за баща си? Все сте с камерата на неговите срещи с различни българи. - Тук съм, за да го подкрепям, да съм край него. А и за първи път съм в България.

В центъра на Варна: Млад шофьор мина на червено, блъсна пешеходка

http://petel.bg/V-tsentara-na-Varna--Mlad-shofor-mina-na-cherveno--blasna-peshehodka__149158

Илюстрация: Булфото Около 17:30 часа вчера на бул. "Сливница" 24-годишният водач на лек автомобил "Фолксваген" - М. М. от село Езерово премин...

Цветан Василев влезе за първи път в сръбския съд

http://petel.bg/TSvetan-Vasilev-vleze-za-parvi-pat-v-srabskiya-sad__149159

Снимка: Булфото „Очаквам справедливост, винаги съм залагал и работил за това”, отговори мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василе...

Начало на приема на заявления за право на ползване на регистрационни табели

http://petel.bg/Nachalo-na-priema-na-zayavleniya-za-pravo-na-polzvane-na-registratsionni-tabeli__149160

Утре в Деловодството на сектор "Пътна полиция" към отдел "Охранителна полиция" на ОДМВР – Варна, на бул. “Ян Хуняди» № 5 започва приеманет...

Реформаторите разделени по Закона за съдебната власт

http://offnews.bg/news/n_1/n_625868.html

Въпреки че бяха приети с голямо мнозинство, промените в Закона за съдебната власт разделиха част от депутатите. Законопроектът беше подкрепен от ГЕРБ, АБВ, БДЦ, ПФ и ДПС, като събра 118 гласа "за" и едва 19 против и един въздържал се. Текстовете станаха причина и за разделение на мненията в групата на Реформаторския блок. Дебатът на първо четени премина основно по две теми в законопроекта – прекият избор на членове на ВСС от магистратската общност и явното гласуване. Разделени при гласуването бяха от Реформаторския блок. Димитър Делчев от РБ заяви, че ще подкрепи законопроекта „Съдебната реформа продължава повече от година и това е първият закон в нейното изпълнение. Положително е въвеждането на две важни идеи – явното гласуване и прекият избор на членове на ВСС от съдии и прокурори“, каза от трибуната на парламента депутатът. Той припомни, че преди 10 месеца явното гласуване е изпаднало от „историческия компромис“, но с промените в закона то ще бъде въведено. „Във ВСС има огромни съмнения, че гласуването се прави зависимо и под някакъв контрол. Така хората ще имат възможност да разберат мотивите“, обясни депутатът. Колегата му Атанас Атанасов заяви, че няма да подкрепи законопроекта по принципни съображения, защото не е подкрепил кандидатурата на Екатерина Захариева за министър. „Това е проект, който ще узакони опраскването на съдебната реформа, защото с гласуването по Конституцията съдебната реформа беше опраскана. Не мога да подкрепя законопроект, който продължава заложените порочни тестове в Конституцията“, обясни Атанасов.  Радан Кънев не се включи в дебата. С подобни аргументи от БСП също не подкрепиха промените. Според Филип Попов текстовете преповтарят промените в Конституцията, „които не решават проблемите в съдебната власт, дори ги задълбочават“. Той смята, че с текстовете няма да бъдат решени проблемите, свързани с бързината и качеството на процеса. Основната критика на левицата е падащият кворум, с който общите събрания на магистратите ще избират свои представители във ВСС. В закона е предвидено изборът да стане в рамките на две седмици – първият уикенд ще има дебат по кандидатурите, а на следващия ще е самият избор. Това би позволило изборът да се прави от 30 души, смята лидерът на групата на левицата Михаил Миков .  Една от основните му критики беше свързана с представителството на съдиите. „Как ще бъдат представени от София и провинцията, кой ще им плаща командировъчните?“, попита той. „Не знаете накъде тласкате така наречената съдебна реформа. Тепърва ще има страшно много проблеми при прилагането на закона“, каза той. Според него в закона има „абсурдни записи“, като това, че в кадровите дела на магистратите ще бъде посочвано успешното справяне с работата им, но не и провалите им. Тази информация обаче ще няма да е публична. От левицата смятат още, че със закона се създава извънреден съд, пред който може да се обжалва изборът на членове на ВСС от магистратската общност. Независимият депутат Велизар Енчев заяви, че гласуването е лицемерно, тъй като се говори за независимост на съдебната власт, а в същото време във ВСС ще влизат 11 души, избрани пряко от парламента. „Чии съдии и прокурори ще бъдат избрани? Парламентарната квота във ВСС трябва веднага да отпадне. Но това няма да стане, тъй като всички вие в тази зала искате да контролирате съдебната система“, каза Енчев. Той смята също така, че изискването да няма вот „въздържал се“ и явно гласуване при прекия избор на магистрати за членове на ВСС, връщало в годините на комунизма. Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че по време на дебата са се появили манипулации. Той отговори на Велизар Енчев, че професионалната и политическата квота във ВСС са определени в Конституцията. „Да се твърди, че сега ние уреждаме и установяваме парламентарна квота е нелепо, грозно и абсолютно невярно“, каза той и обясни, че при промените в Конституцията, ако е имало възможност, това е щяло да бъде направено. Той отхвърли и твърденията на левицата за това, че се създава извънреден съд, като обясни, че с текстовете се предвижда възможност за обжалване на резултатите от избора на съдии и прокурори за членове на ВСС. Във връзка с падащия кворум за избора им, той направи аналогия с избора на правителството на Пламен Орешарски , което било избрано с непълен кворум, а съществени законопроекти са приемани с по 61 гласа. „Важно е съдиите да знаят, че ще избират пряко представителите си във ВСС“, обясни той.  Атанас Атанасов реплика с изказването, че няма логика в това съдиите и прокурорите да избират свои представители в условията на падащ кворум, а представителите от парламентарната квота да бъдат избирани с квалифицирано мнозинство от 2/3, което значително по-тежка процедура. Валери Симеонов от Патриотичния фронт заяви, че законът е естествено продължение на промените в Конституцията. „Законопроектът е добре направен, решава въпроса с промените в Конституцията. Има и второ четене, заповядайте тогава“, обърна се той към колегите си, които се изказаха срещу промените. Той определи като несериозни твърденията на левицата за противоконституционност на някои текстове. На обяснението на Атанас Атанасов за това, че не подкрепя закона, защото не е подкрепил кандидатурата на Захариева, патриотът заяви, че също не е подкрепил избора на министърката, но когато един закон е добър той трябва да се подкрепи. „Ние божества ли сме? Нямате ли в себе си склонността да промените своята позиция? Не сме гласували за г-жа Захариева, но щом законпроекът е добър, ние ще го подкрепим“, обясни той. Лъчезар Никифоров от АБВ също се изказа в подкрепа на промените. От партията на Първанов са убедени, че реформите ще се случат, когато „се слушат експертите“. „Министърът на правосъдието демонстрира качествено нов подход и дава възможност на всички заинтересовани страни при писането на закона“, обясни той. Правосъдният министър Екатерина Захариева каза, че с подкрепата на закона парламентът ще отговори на очакванията на обществото. „Призовавам да бъдем на висотата на всички български граждани и на магистратите и наистина ще помоля да не въвеждаме в заблуждение и хората, и магистратите които гледат“, каза министърката. Захариева отговори на критиките за падащия кворум, който, по думите ѝ, е „нещо абсолютно обичайно“. „Да покажем, че реформата не може да бъде отлагана. Да отговорим на изискванията и очакванията на българското общество“, призова преди гласуването Захариева.

Най-евтината бира пият в Краков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5368094

Краков и Киев са двата града, където човек може да си купи най-евтината бира, показва проучване на The Telegraph. Средната цена е едва 2,91 лева долара в заведение. Украинците пък се наслаждават на качествена кехлибарена напитка за малко повече – 2,97 лева.
На четвърто и пето място в класацията се намират съответно Малага и Делхи.
Краков и Киев са двата града, където човек може да си купи най-евтината бира, показва проучване на The Telegraph. Средната цена е едва 2,91 лева долара в заведение. Украинците пък се наслаждават на качествена кехлибарена напитка за малко повече – 2,97 лева. На четвърто и пето място в класацията се намират съответно Малага и Делхи.

Тежка катастрофа в Пловдив - двамата шофьори "карали на жълто" (снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5368091

БМВ с пловдивски номер и Мерцедес с пазарджишка регистрация катастрофираха днес около 9 часа на бул. „България“ при новата сграда на Пловдивския университет.
С наранявания в окото е откаран в болница шофьорът на колата, пътувала към изхода на града.
Студентът, управявал другата кола, идвал от Пазарджик и бързал за изпит.
БМВ с пловдивски номер и Мерцедес с пазарджишка регистрация катастрофираха днес около 9 часа на бул. „България“ при новата сграда на Пловдивския университет. С наранявания в окото е откаран в болница шофьорът на колата, пътувала към изхода на града. Студентът, управявал другата кола, идвал от Пазарджик и бързал за изпит.

Т. Томов: Мислете за Ефрат като нова линия Сайкс-Пико

http://www.cross.bg/tomov-vodesht-obama-1501849.html

/КРОСС/ Водещ: Русия се изтегля от Сирия. Какво разбираме от това съобщение? Изтеглят ли се, сделка ли е сключена, какво? Тома Томов: Страшно интересни неща, които след известно време като тръгнат мемоарите и на Обама и на Путин, защото в крайна сметка човек седи на власт и след това си отива от властта и започва да пише мемоари. И ще видим, че през изминалите няколко дена е имало изключително интересни, те са много секретни преговори на най-високо равнище Русия и САЩ. Вероятно, даже казват, че Шойгу не е бил информиран, министърът на отбраната, вероятно равнището е отначало Кери-Лавров и непрекъснато Обама и Путин се намесват. Много интересно, защото и в едната и в другата страна като че ли ръководителите и на Русия - Путин и САЩ - Обама, се държат като своего рода дисиденти. Защото излезе прекрасна, много интересна статия на Джеф Голдбърг в „Атлантик", която се нарича „Доктрината Обама", където Обама се нахвърля едва ли не върху всички - първа, втора, трета, пета светая светих на американската външна политика. Путин същевременно, Сергей Караганов пише в „Россия в глобальной политике", той пише, че половината от руския елит е в прострация от това, което той върши, другата половина тайно желае той да се провали

Над 100 хил. лв. ще се вложат в търсене на подземни богатства в два терена

http://www.mediapool.bg/nad-100-hil-lv-shte-se-vlozhat-v-tarsene-na-podzemni-bogatstva-v-dva-terena-news246786.html

Правителството одобри издаването на две разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Фирмата "Моллов – 07“ ООД ще търси в продължение на една година скалнооблицовъчни материали в площта "Дари”, разположена в землището на с. Кобилино, община Ивайловград. Минимум 31 480 лева ще бъдат вложени в проучвателните дейности. За опазване на околната среда са планирани 3100 лева. Също за срок от една година "Пътинженеринг-М“ АД ще проучва за строителни материали в площта "Косталево-2“, разположена в землището на врачанското село Косталево и мездренското Върбешница. Очакваните инвестиции са минимум 72 765 лв., а средствата за опазване на околната среда – 7277 лева.

"Рено" представи жълт болид и се прицели в шестицата

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/16/2724019_reno_predstavi_jult_bolid_i_se_priceli_v_shesticata/?ref=rss


Finally a nice bright car. New Renault colours unveiled. pic.twitter.com/8oPPve9rrC

— Jon Noble (@NobleF1) March 16, 2016
Дни преди началото на сезона във Формула 1 "Рено" представи обновения вид на болида си. Автомобилът RS16, с който отборът ще се състезава тази година, е почти изцяло жълт, като само някои от елементите са черни.

Преди месец в Париж от "Рено" показаха чисто черен болид. От отбора обаче уточниха, че предстоят да бъдат направени промени във...

Христов: Искам да оставя следа в "Левски" и да бъда титуляр в националния

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/16/2724017_hristov_iskam_da_ostavia_sleda_v_levski_i_da_buda/?ref=rss


Нападателят на "Левски" Венцислав Христов заяви, че победата на сините срещу "Пирин" през уикенда е повдигнала духа им и оттук нататък те ще започнат да показват все по-добра игра.

Христов вкара едно от попаденията и асистира за друго за успеха с 3:1 над "орлетата" и така си заслужи приза за играч на кръга.

Футболистът сподели, че целта му е да се задържи на "Герена" и с представянето си да си спечели титулярно място в националния отбор.

"Мога да кажа, че след...

"Рено" представи жълт болид и се прицели в място в шестицата

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/16/2724019_reno_predstavi_jult_bolid_i_se_priceli_v_miasto_v/?ref=rss


Finally a nice bright car. New Renault colours unveiled. pic.twitter.com/8oPPve9rrC

— Jon Noble (@NobleF1) March 16, 2016
Дни преди началото на сезона във Формула 1 "Рено" представи обновения вид на болида си. Автомобилът RS16, с който отборът ще се състезава тази година, е почти изцяло жълт, като само някои от елементите са черни.

Преди месец в Париж от "Рено" показаха чисто черен болид. От отбора обаче уточниха, че предстоят да бъдат направени промени във...

Как би изглеждал светът, ако се състоеше от 100 човека (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5367946

Как би изглеждал светът, ако населението му бе само от 100 човека - това показва видео на списание Good. Мъже - жени Щеше да има равно разпределение на половете - 50 от тези 100 човека ще са мъже, а 50 жени. Континенти 14 ще бъдат американци, 11 европейци, 15 африканци, а азиатците ще са повече от всички групи, взети заедно - 60.

Жена поема агенцията за бежанците

http://www.moreto.net/novini.php?n=315880

Правителството определи на днешното си заседание Петя Първанова за председател на Държавната агенция за бежанците. Първанова бе министър на вътрешните работи в служебното правителство с премиер Марин Райков. Магистър е по немска филология от СУ „Св.

Загиналата при пожар в Дупница е майката на бивш зам.-кмет на града

https://www.24chasa.bg/Article/5368044

Загиналата при пожар в Дупница е майката на бивш зам.-кмет на градаМайката на бившия заместник-кмет на Дупница Велизар Аспарухов - Василка, е загиналата при пожара тази сутрин. Малко преди 6.00 часа е постъпил сигнал в РСПБЗН за пожар в апартамент в жк „Дупница“ в града. В жилището е открит трупът на 84-годишната му собственичка, която е загинала от задушаване, съобщава struma.bg.

Режат хранилката на 7 съветници и зам.-кмет в Пловдив

https://www.24chasa.bg/Article/5367988

Режат хранилката на 7 съветници и зам.-кмет в ПловдивДелят си по 840 лева на месец и изяждат над 50% от парите за финансиране на младежки проекти Срещу допълнителните възнаграждения на седем общински съветници и на зам.-кмета на Пловдив Георги Титюков въстанаха колегите им от Патриотичния фронт. Те настояват драстично да бъдат намалени хонорарите, които получават членовете на временната комисия

България и САЩ ще обменят информация за изгубени и откраднати паспорти

http://pik.bg/българия-и-сащ-ще-обменят-информация-за-изгубени-и-откраднати-паспорти-news502613.html

България и САЩ ще обменят информация за изгубени и откраднати паспорти

Министерският съвет одобри проекта на междуправителствено споразумение на България и САЩ за взаимно предоставяне на информация чрез ИНТЕРПОЛ за изгубени и откраднати паспорти.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи е упълномощен да проведе преговорите по споразумението, което ще бъде сключено чрез размяна на дипломатически ноти.
България и към момента подава ежедневно информация към ИНТЕРПОЛ за обявените за издирване лични документи, а базата данни на международната организация на криминалната полиция може да се ползва от всички страни-членки.

Необходимостта от сключване на двустранното споразумение е свързана с един от критериите за участие в Програмата на САЩ за безвизово пътуване.

Колко е струвала военната операция на Русия в Сирия?

http://asia.actualno.com/kolko-e-struvala-voennata-operacija-na-rusija-v-sirija-news_529111.html

Военната операция на Русия в Сирия, продължила 167 дни, е струвала на Москва около 38 млрд. рубли (около 536 млн. долара по курс от 16 март). Това показват данните, публикувани от вестник „РБК Дейли“.  Основната част от разходите – около 33,7 млрд. рубли – са отишли за бойни полети. От началото на военната кампания техният брой е бил над 8600, съобщават от руското министерство на отбраната. В полетите са се сключили най-новите Су-35, а също така многофункционалните

Кандидатстудентска борса отваря врати в Младежкия дом

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559793

Двудневна кандидатстудентска борса`2016 ще се проведе на 18 и 19 март в Младежкия културен център. В инициативата, организирана от Сдружение "Кандидатстудентска борса" и Община Бургас, ще вземат участие над 20 български висши учебни заведения от цялата страна.Целта на борсата е да спести време и средства на родители и бъдещи студенти, които ще получат интегрирана информация за кандидатстване във висшите учебни заведения.Щандовете ще бъдат разположени във фоайето и изложбена зала на Младежкия културен център. Там кандидат-студентите могат да пол...

Познанието на европейските програми в България е слабо

http://econ.bg/Новини/Познанието-на-европейските-програми-в-България-е-слабо_l.a_i.717285_at.1.html

В България знаем твърде малко за програмите на Европейския съюз, които не се управляват на местно ниво. Това заяви Веселин Халачев, председател на...

Даниела Везиева: Срещаме се всеки месец с малкия и среден бизнес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367938

Представители на средния и малък бизнес ще участват в организирани срещи от министерството на икономиката. Това обяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на бизнес форум „Европейски фондове и програми за периода 2016-2017 г. Планът Юнкер и новите финансови инструменти“, пише Economic.bg.
Представители на средния и малък бизнес ще участват в организирани срещи от министерството на икономиката. Това обяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на бизнес форум „Европейски фондове и програми за периода 2016-2017 г. Планът Юнкер и новите финансови инструменти“, пише Economic.bg.

Плевнелиев се възхищава на Меркел, зове за "хуманитарно отношение" към бежанците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367923

&quot;В изключително трудно време тя дава пример за ценностно ориентирана, отговорна политика - за разлика от много други политици в Европа, които мислят и действат краткосрочно, изцяло водени от тяснопартийни и национални интереси.&quot; Това казва за германския канцлер Ангела Меркел бъларският президент Росен Плевнелиев в интервю за Дойче веле.
"В изключително трудно време тя дава пример за ценностно ориентирана, отговорна политика - за разлика от много други политици в Европа, които мислят и действат краткосрочно, изцяло водени от тяснопартийни и национални интереси." Това казва за германския канцлер Ангела Меркел бъларският президент Росен Плевнелиев в интервю за Дойче веле.

Пуснаха златен айфон 6 с лика на Путин и Крим

http://offnews.bg/news/n_1/n_625865.html

В чест на втората година от присъединяването на Крим към Русия италиански бижутери пуснаха в продажба златен iPhone 6s Crimea Edition с лика на Путин и карта на полуострова, съобщи Дни.ру. Цената на смартфоните варира между 4934 и 5068 лева, в зависимост от обема на паметта.  Устройството се произвежда със златно или с платинено покритие. Инкрустиран е и надпис "Крим е в сърцата на хората". С тези думи президентът Владимир Путин се обърна на 18 март 2014 г. към депутатите в двете камари парламента след резултатите от референдума за присъединяване на Крим.  Преди 2 години руско-италианската компания Caviar създаде необичайна версия на смартфона iPhone 5s с 18-каратовото златно покритие на задния панел на устройството и отново с лика на Путин. Милата година пък бе пусната друга версия по повод 63-ия рожден ден на руския президент.

Майки на деца с увреждания на протест в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559791

Майки на деца с увреждания, близки и лични асистенти протестираха в Сливен. Причината е, че според новата програма всички лични асистенти от Сливен ще работят на 4 часа и ще обслужват повече от един потребител. „Това е недопустимо, защото никой родител няма да остави детето си, близкия си, за да отиде обслужва друг," заяви Нина Содаджиева, родител на дете с увреждане и добави, че това грубо нарушава правата на децата с увреждания според Конвенцията за правата на детето, на хората с увреждания според Конвенцията за правата на хората с увреждания...

Тайните на стайните папрати

https://www.24chasa.bg/Article/5357776

Тайните на стайните папратиВ природата те са разпространени по целия свят. И все пак най-голямото им разнообразие е във влажните тропически гори. Там растат като епифити (прикрепени, но не паразитиращи) по дърветата, в пукнатините на скалите, в почвата около реки и езера. Като стайни растения обикновено се отглеждат само някои от тропическите папрати.

От "Атлетико" признаха, че не са тренирали дузпи, "Сити" даде две жертви след "Динамо" (Киев)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5368011

Треньорът на „Атлетико” (Мадрид) Диего Симеоне заяви, че неговият отбор не е тренирал дузпи преди реванша от осминафиналите на Шампионската лига срещу ПСВ (Айндховен). Двата отбора отново не успяха да си отбележат гол, като именно 11-метровите удари решиха спора в полза на испанците (8:7).
„Зад победната дузпа на Хуанфран стои много свършена тежка
Треньорът на „Атлетико” (Мадрид) Диего Симеоне заяви, че неговият отбор не е тренирал дузпи преди реванша от осминафиналите на Шампионската лига срещу ПСВ (Айндховен). Двата отбора отново не успяха да си отбележат гол, като именно 11-метровите удари решиха спора в полза на испанците (8:7). „Зад победната дузпа на Хуанфран стои много свършена тежка

МС: Забранява се на болниците да искат доплащания или дарения от пациентите

http://pik.bg/мс-забранява-се-на-болниците-да-искат-доплащания-или-дарения-от-пациентите-news502612.html

МС: Забранява се на болниците да искат доплащания или дарения от пациентите

Правителството одобри промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, с които се регламентират условията и редът, при които здравноосигурените лица могат да ползват здравни услуги, заплащани от НЗОК.

В наредбата са прецизирани текстовете, регламентиращи пътя на пациента на съответните нива на системата за здравеопазване – първична и специализирана извънболнична и болнична помощ. Лекарите в извънболничната помощ вече имат задължение не само да информират пациентите си за необходимостта от болнично лечение, но и да документират решението си, дори и когато пациентът отказва хоспитализация. Те ще предоставят и по-изчерпателна информация за адрес, телефон и други форми на контакт в работното им време, а извън графика им, нощно време и в почивни и празнични дни – на дежурен кабинет. Всички лекари имат задължението да уведомяват пациентите за вида, действието, приложението, страничните реакции, реда и начина на приемане на лекарствата. С наредбата се ограничава до два месеца максималният срок, в рамките на който пациент може да бъде планиран за прием в болница. Нормативният акт определя и реда за вписване на пациент за планов прием, като за това ще се изисква писменото му съгласие, изразено след като е получил информация за срока, в който ще бъде осъществена хоспитализацията, възможните рискове и алтернативи, включително и възможността да се обърне за прием към друго лечебно заведение.

Планираният срок за прием може да бъде удължен само при липса на медицински риск и с изричното съгласие на пациента, по медицински показатели, в случай, че състоянието на пациента не позволява провеждане на планираните дейности, както и ако има подобрение и е отпаднала необходимостта от лечение. Въвежда се изрично условие, че лечението на пациенти срещу заплащане, извън това на НЗОК, не може да променя реда за лечение на здравноосигурените лица. Лечебните заведения вече ще публикуват актуална информация за листата си за планов прием, включваща поредността на пациентите и определените дати за това, а НЗОК ще поддържа и публикува на интернет страницата си национална листа за планов прием на лечебните заведения, с които има договор. С нормативния акт се прецизират допълнителните услуги, които лечебните заведения могат да предлагат срещу заплащане по желание на пациентите, но само в случай, че са осигурили необходимите общи грижи и поисканите от пациентите услуги се различават от тях. Забранява се изрично допълнително заплащане за престой за придружител на деца до 7-годишна възраст, както и за придружител за деца до 18 години, които се нуждаят от осигуряване на допълнителни грижи.

Не се допуска и заплащане за придружител на лица с увреждания, които не могат да се обслужват самостоятелно. Лечебните заведения могат да предоставят срещу заплащане самостоятелна стая с или без придружител, само когато болничните стаи не разполагат с еднакви битови условия и са налице свободни стаи. По свое желание пациентите могат да заплатят и за допълнителен помощен персонал, за меню за хранене по избор, за избор на лекар или екип от медицински специалисти. Регламентира се и услугата „самостоятелен сестрински пост”, която представлява допълнителни индивидуални грижи от медицинска сестра или акушерка извън осигурените необходими здравни грижи. Дава се възможност здравноосигурените лица да могат чрез електронна идентификация да разрешават регистриране на ползваните от тях здравни услуги, гарантирани от страна на НЗОК към конкретния изпълнител. По този начин на пациента се дава правото да удостоверява лично пред НЗОК, че съответната услуга му е била предоставена. 

Услугата по регистрация на цените на тютюневи изделия ще се предоставя изцяло в Агенция „Митници“

http://pik.bg/услугата-по-регистрация-на-цените-на-тютюневи-изделия-ще-се-предоставя-изцяло-в-агенция-„м-news502611.html

Услугата по регистрация на цените на тютюневи изделия ще се предоставя изцяло в Агенция „Митници“

Правителството прие промени в Наредбата за условията и реда за регистриране на цените на тютюневите изделия. С тях административната услуга по регистрация на цените на тютюневи изделия ще се предоставя изцяло в Агенция „Митници“.

По този начин клиентът ще подава уведомление, ще получава удостоверението за регистрираната цена и ще плаща за услугата в една администрация, от където впоследствие ще получава и отпечатаните акцизни бандероли.

Промяната ще намали административната тежест както за бизнеса, така и за администрацията, ще допринесе за предоставянето на качествена услуга с по-висока ефективност, с което ще се повиши удовлетвореността на гражданите и организациите и ще се ограничат възможностите за корупционни практики. 

Instagram вече ще дава приоритет на по-интересното съдържание

http://www.investor.bg/web/456/a/instagram-veche-shte-dava-prioritet-na-po-interesnoto-sydyrjanie-213216/

Приложението е поредното, което променя алгоритъма си за представяне на публикациите на потребителите

Правителството предлага промени в Закона за кадастъра и имотния регистър

http://pik.bg/правителството-предлага-промени-в-закона-за-кадастъра-и-имотния-регистър-news502610.html

Правителството предлага промени в Закона за кадастъра и имотния регистър

Правителството ще предложи на Народното събрание промени в Закона за кадастъра и имотния регистър. Промените целят да се ускори процесът по създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри за територията на страната.

Предвижда се преобразуването на картата на възстановената собственост в кадастрална карта да се извърши от Агенцията по геодезия, картография и кадастър с минимален финансов ресурс, като е регламентирана облекчена процедура.

Със създаването на кадастрална карта за повече от 90% от територията на страната обслужването на гражданите с кадастрална информация ще се съсредоточи в един административен орган, което ще доведе до унифициране в предоставяните услуги и в заплащането им. Дават се правомощия на общинските служби по земеделие да извършват от името на Агенцията по геодезия, картография и кадастър част от дейностите по административно обслужване с кадастрална информация. Създава се и възможност общинските администрации да подпомагат службите по геодезия, картография и кадастър в извършването на административното обслужване. Ще се осигури пълноценна предпоставка за реализиране на заложените в Закона за кадастъра и имотния регистър цели за създаване на единен поземлен регистър, представляващ основа на имотния регистър. С предлаганите законодателни промени се въвеждат нови правно-технически решения, с които да се поддържа и развива адекватно ниво на интеграция между двете геореферирани бази данни – кадастър и имотен регистър.

Улеснява се процесът по създаване на предварителни имотни партиди и на имотни партиди, което е предпоставка за плавния преход от поименна система към система на имотни вписвания. Измененията и допълненията в Закона за кадастъра и имотния регистър в частта „Кадастър” налагат мобилизирането на допълнителен финансов ресурс за прилагането им. Необходимите средства са за обезпечаване на дейностите по преобразуване на картата на възстановената собственост в кадастрална карта – офис оборудване, компютри и обучение, надграждане на информационните системи, осигуряване на лицензи и сървъри, възнаграждения и осигуровки за персонал. Законопроектът не налага мобилизирането на допълнителен финансов ресурс за прилагането му в частта „Имотен регистър”.

Увеличението на разходите ще бъде компенсирано изцяло от увеличението на приходите, тъй като в резултат на извършваните промени се предвижда постепенно пропорционално нарастване на приходите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Предимство на законопроекта е, че ще се прилага в рамките на съществуващата и утвърдена институционална структура на държавата и ще се опира на добре усвоени правни норми от агенцията, която е прилагащият орган. В резултат от приемането и последователното прилагане на предлаганите промени може да се очаква по-нататъшно развитие на системата от услуги, предлагани от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. 

Ще бъдат ли оневинени моряците от кокаиновия кораб

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559743

След продължило три години и половина разследване тази седмица в Мадрид започна процесът срещу българските моряци от кораба „Свети Николай”, на който през лятото на 2012 г. бяха открити 2,7 тона кокаин. Заедно с 21-членния екипаж подсъдими са и 9 испанци, сред които и братята Гарсон. Според обвинителния акт имено те са организаторите и получатели на пратката, а останалите им сънародници са били помагачи, като един от тях е поддържал връзка с т. нар. българска група. Дрогата е трябвало да бъде разтоварена на лодки в морето край Галисия и оттам д...

Оптимизира се административната структура на БАБХ

http://pik.bg/оптимизира-се-административната-структура-на-бабх-news502609.html

Оптимизира се административната структура на БАБХ

Правителството прие промени в Устройствения правилник на Българската агенция по безопасност на храните. Целта е да се оптимизира административната й структура, като се вземат мерки за подобряване на организацията на дейностите и цялостното й функциониране.

В Устройствения правилник на БАБХ се уреждат структурата, функциите и съставът й. Приетите промени имат за цел преструктуриране на вътрешните звена и правилно разпределение на правомощия между тях, както и преформулиране на функциите им.

Преструктурирането се извършва в рамките на утвърдената обща численост на персонала.

Полицаи откриха 70 кг тютюн в тайник на автомобил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367993

Над 70 килограма тютюн без акцизен бандерол е открит, натъпкан в тайник на лек автомобил. Нелегалната стока е иззета от полицаи в Свищов.
Разкритието станало във вторник сутринта в крайдунавския град. Униформените се натъкнали на тютюна при провеждане на специализирана полицейска операция за проверка на автомобили,
Над 70 килограма тютюн без акцизен бандерол е открит, натъпкан в тайник на лек автомобил. Нелегалната стока е иззета от полицаи в Свищов. Разкритието станало във вторник сутринта в крайдунавския град. Униформените се натъкнали на тютюна при провеждане на специализирана полицейска операция за проверка на автомобили,

Шофьор не спря на червено и помете жена на пешеходна пътека

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559788

Варненка на 36 години е получила локсация на лявото коляно, след като е била блъсната от кола докато пресича на пешеходна пътека. Инцидентът е станал снощи на бул. „Сливница“. 24-годишен шофьор не спрял на червено и помел жената. Няма опасност за живота й. По случая е образувано досъдебно производство....

Камерният оркестър почете с концерт виолончелиста Светослав Стоянов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559790

Български камерен оркестър - Добрич с диригент Алексей Измирлиев изнесе концерт в памет на дългогодишния си музикант - виолончелистът Светослав Стоянов, който почина миналия месец на 56-годишна възраст. Той премина особено тържествено, без ръкопляскания, като едно обредно събиране на хора, които почетоха своя приятел, близък или просто музиканта Светослав Стоянов. В програмата бяха включени Томазо Албинони - Адажио; Арканджело Корели - Сарабанда и Жига; Йохан Себастиан Бах - Ария из трета сюита, Ариозо от Кантата 156; Оторино Респиги - Сицилиан...

Още една група руски самолети напусна Сирия

http://www.cross.bg/bombardirovachi-samoleti-ryski-1501847.html

/КРОСС/ Група руски бомбардировачи Су-24М отлетя от сирийската авиобаза Хмеймим към Русия, съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната на РФ, предаде ТАСС. „Още една група руски самолети излетя от авиобаза Хмеймим към пунктовете за постоянно дислоциране на територията на Руската федерация. В състава на групата „лидерът“ е самолет Ил-76, както и фронтовите бомбардировачи Су-24М“, се казва в съобщение на ведомството. Сутринта от Сирия излетяха щурмови самолети Су-25, също влизащи в състава на авиационните групи на ВКС на Русия. Във вторник в руските бази се върнаха бомбардировачи Су-34, припомня ТАСС.

20 милиона лева за ваксини

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559787

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 20 милиона лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2016 г. Здравното министерство с нова обществена поръчка за ваксините Целевото предназначение на средствата е заплащането на ваксини за изпълнение на националния имунизационен календар за годината. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Полицай от Ловеч пострада по време на служба

https://www.24chasa.bg/Article/5368012

Полицай от Ловеч пострада по време на службаКола блъсна полицай от РУП-Ловеч, докато изпълняваше служебните си задължения във вторник. Инцидентът станал около 9.30 часа на ул. "Сливница" в града, при опит да бъде задържан 20-годишен криминално проявен младеж. Вместо да остане на място, той и баща му /на 59 год./ побягнали и се качили в лек автомобил "Пежо 306".

Чистят ударно Пловдив, купуват три нови машини за 1 милион лева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559789

Две сметосъбиращи роторпреси - клас Евро 6 и една мултифункционална машина купува ОП „Чистота“. Това ще стане чрез финансов лизинг на стойност около 1 милион лева, съобщи на старта на пролетното миене на Пловдив шефът на общинското предприятие Иван Стоянов. Предложението за поемане на дълга ще  бъде внесено на някоя от предстоящите сесии на ОбС, за да бъде одобрено. 10 машини клас „Eвро 5“  на подизпълнителят КМД ще мият от днес 5 от пловдивските райони. Общинската комунална фирма почиства по договор само „Южен“.

Шестима са задържани за контрабанда на тютюн и цигари

http://www.mediapool.bg/shestima-sa-zadarzhani-za-kontrabanda-na-tyutyun-i-tsigari-news246785.html

При полицейски акции в няколко градове в страната са били арестувани шестима души за контрабанда на тютюн и цигари, а иззетата нелегална стока е 120 кг тютюн и над 6000 къса цигари, съобщиха от МВР в сряда. Задържаните са с мярка за неотклонение 24 часа. При проверка на камион на разклона на село Живково, община Ихтиман, във вторник около 14.20 часа, в кабината са били открити 20 стека цигари от различни търговски марки без български акцизен бандерол. Арестувани са 27-годишният шофьор, който е криминално проявен и осъждан, и тримата му спътници.  По-рано през деня пък ихтиманските полицаи са иззели и 80 къса саморъчно направени цигари без бандерол, открити у 39-годишен местен жител. Други 209 къса безакцизни цигари са иззели и колегите им от РУ - Самоков при проверка на магазин в махала "Турски гробища“. В хода на специализираната акция, в Свищов при проверка на лек автомобил, в специално пригодени тайници, полицаите открили пликове, съдържащи суха кафява растителна маса с характерен мирис на тютюн. Общото количество на иззетата акцизна стока е 71 килограма. За 24 часа е задържан 49-годишният шофьор от Хаджидимитрово, който е известен на полицията. 69-годишна жена е арестувана от полицаи от Петрич при проверка на жилището й, където са открити  около 1180 къса цигари с чужд бандеролен знак. Контрабанден тютюн са иззели и бургаски полицаи при проверка на постройка във вилна зона "Лозницата“, ползвана от 26-годишен габровец. Конфискувани са около 50 кг тютюн без документ за платен акциз и произход. В магазин в сунгурларското село Грозде, стопанисван от 42-годишна жена също са открити и иззети 1031 саморъчно напълнени цигари без акцизен бандерол, разпределени по 20 бройки в найлонови пликчета. При проверка в павелбанското село Габарево, полицаи от Казанлък са открити 3.7 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол, който е бил предаден доброволно от 43-годишния мъж, у когота са открити.

Плевнелиев: Възхищавам се на човещината на Меркел

http://offnews.bg/news/n_1/n_625866.html

"Да се оградим със стени изглежда лесно и примамливо решение, но ако това ни направи безразлични към човешкото страдание, след време няма да има какво да охраняваме зад тези стени." Това казва в интервю за "Дойче Веле" президентът на България Росен Плевнелиев.  Държавният глава изразява и своята увереност, че мигрантската криза няма как да бъде решена с отделни решение, а само с единствено в мисленето. Господин президент, има ли вероятност потокът от бежанци и мигранти да се пренасочи през България - след каскадното затваряне на границите по т.нар. „балкански маршрут”? Каква е оценката на Съвета за национална сигурност? Наблюдаваме внимателно ситуацията по т.нар. „балкански маршрут“. Предприели сме предварителни подготвителни действия - в случай че големи групи мигранти се насочат към територията на страната ни. Консултативният съвет за национална сигурност на два пъти обсъжда темата за миграционния натиск към Европа. На последното заседание бяха приети мерки и препоръки към Народното събрание и Министерския съвет относно миграционната вълна, които са актуални и към момента. Предприехме промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Изготвен е общ план за реакция при засилен миграционен натиск. Миграционната криза засяга всички нас, решението може да бъде само общо. Кризата няма да бъде преодоляна, ако работим поотделно, ако преследваме само тясно национални интереси. Необходимо е общо европейско решение - и правила, които важат за всички. Практиката показва, че ако концентрираме усилията си в затваряне на един или друг маршрут, това единствено ще задълбочава кризата. Ако държавите само прехвърлят мигрантите от граница на граница - също. За мен като държавен глава няма противоречие между това да спазваме човешките права и свободи и да контролираме добре външните си граници. България спазва стриктно своите международни задължения и това е признато от нашите партньори. В същото време ние разчитаме на солидарността в Европейския съюз в изпълнението на вече взетите решения. На последното заседание на Съвета на министрите на вътрешните работи бе акцентирано, че трябва да се следи ситуацията в застрашените от миграционен натиск страни като Италия, Албания и България и да се подготвят адекватни мерки за реакция при нужда. Надявам се, че с помощта на европейските ни партньори нашата държава няма да се превърне в алтернативен маршрут в резултат от постигнатите договорености и опитите да се затвори т.нар. „балкански маршрут“. Ако миграционният натиск по южната българска граница се увеличи, България сякаш има два варианта: да спре прииждащите хора още на границата или бързо да ги пропусне към Сърбия и евентуално Румъния. Как ще постъпят българските власти? За разлика от много други държави България досега е ярък пример за спазването на европейските регламенти от Дъблин и Шенген и за действия по правилата. Ние не търсим креативни начини да заобиколим проблемите или да ги стоварим на някой от съседите си. България изпълнява стриктно своите ангажименти към Европа по отношение на бежанците и мигрантите - всеки един се регистрира и настанява в центровете на Държавната агенция за бежанците. Този факт е известен и по тази причина миграционният натиск към страната ни е в пъти по-слаб от този, насочен към Гърция. Съвременните кризи са глобални, решенията са отвъд възможностите на която и да е държава. Изисква се честност, няма място за дребни сметки и тясно национални интереси. Всички сме застрашени в еднаква степен и следва да се справим заедно. За всяка една от държавите, посрещащи първи миграционния поток, трябва да се намери пресечната точка между хуманитарното отношение към бежанците, отсяването на бежанци от икономически мигранти и приемането на обща политика и правила, които всички да спазваме. Важно е всички държави от ЕС да проявят максимална солидарност към тези, които първи поемат миграционния натиск. В едно интервю пред "Билд Цайтунг" македонският президент Георги Иванов критикува ЕС, че е подценил опасностите, свързани с миграционния поток. Най-вече опасността от навлизане на джихадисти в Европа. Какво смятате Вие по този въпрос? Каква е оценката на Консултативния съвет за национална сигурност? Това, което се очаква от политиците, е да предлагат решения. Едно е само да регистрираме кризите, съвсем друго е да ги решаваме. Дори и ЕС да е подценил кризата в нейната начална фаза, сега е време не за констатации, а за резултати. Сега е нужно да действаме заедно, да се обединяваме, вместо да се обвиняваме. Силата на ЕС е в интегрирания подход, общите правила и европейската солидарност. Точно това превърна Европа в мечтан дом за стотици милиони. Нека сега не рушим, нека не се делим и не се обвиняваме взаимно, а да се обединим около общото решение. Днес никой на света не е застрахован и имунизиран срещу тероризъм. Терористична атака може да се случи във всеки един момент и навсякъде. Днес Европа е в най-висока степен на опасност и за съжаление станахме свидетели на няколко терористични нападения в сърцето на Европа. Службите за сигурност работят на максимално високи обороти за предотвратяване на нови терористични актове. В това отношение КСНС препоръча на Министерски съвет да предложи мерки, насочени към оптимизиране на дейността на структурите в сектор „Сигурност“ и подобряване на способностите им съобразно променената среда за сигурност, както и нов закон за противодействие на тероризма. Изборите в три германски провинции в неделя показаха, че много хора в страната сериозно се тревожат от наплива на мигранти и бежанци. В Германия, а и извън нея, често може да се чуе, че хуманният жест на Ангела Меркел заслужава уважение, но практическото решаване на проблема е съвсем друга работа. Как, според Вас, г-н президент, могат да се помирят тези два аспекта: хуманитарният, от една страна, и сигурността на хората, от друга? Не виждам противоречие между хуманното отношение към бежанците и гарантирането на сигурността на хората. Ние трябва да бъдем преди всичко добри хора, да бъдем човечни и толерантни. Но и да не допуснем нашата хуманност да застраши сигурността ни. Най-ценното и устойчиво обществено отношение, което ние европейците изграждахме през вековете от Ренесанса до днес, е отношението към човешкото същество и човешкото страдание, съпричастността към болката, която изпитват беззащитните. Нашите ценности и научените уроци от историята са нашата сила, а не слабост. Да се оградим със стени, да прогоним всеки различен изглежда лесно и примамливо решение, но ако това ни направи безразлични към човешкото страдание, ние няма да има какво да охраняваме зад тези стени след време. Трябва да постъпим честно и към икономическите мигранти, като им кажем ясно, че нямаме възможност да осигурим за всеки от тях мечтания по-добър живот. От друга страна Европа е сила, която може да направи много повече - да се справи с тези фактори, които прогонват хората от домовете им. Възхищавам се на хуманизма и човещината на канцлера Меркел. В изключително трудно време тя дава пример за ценностно ориентирана, отговорна политика - за разлика от много други политици в Европа, които мислят и действат краткосрочно, изцяло водени от тясно партийни и национални интереси. Как оценявате досегашните действия на ЕС по кризата с бежанците? Солидарността и единството формират морала на обществото и го сплотяват. Отговорът на миграционната криза и терористичните атентати трябва да бъде солидарност и единство в ЕС. В Европа и по света трябва да продължим да живеем заедно - християни, мюсюлмани, евреи и др. Гражданите очакват държавата да гарантира сигурност и перспектива за всеки, но тя в никакъв случай не бива да допуска разделение по религиозен и етнически принцип, изолационизъм, ксенофобия. Европа не бива да се превърне в обсадена крепост. Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията. Нашето оръжие е образованото и толерантно общество, където различията се уважават и ни обогатяват. Радикализацията на европейските общества, разрастването на ксенофобията, вълната от популизъм и краен национализъм, на която сме свидетели, ще изострят рязко проблема. Европейците не могат да се затворят в общности и в групи по интереси. Ще бъде пагубно да се самоизолират. ЕС е най-уникалната организация, която е създадена, за да гарантира мир в един континент, раздиран от вековни противопоставяния и безброй кръвопролитни войни. Нашият дълг към човечеството е да опазим и развием този уникален проект - Европейския съюз. Трябва да дадем пример и да разкажем своя опит на всички по света - как 28 държави могат да живеят в мир, да създават общи правила и институции, да се развиват и просперират заедно. И заедно да решават кризите, колкото и да са тежки. Нуждае ли се България от някаква помощ от ЕС във връзка с бежанците? Плевнелиев: Да, нуждае се. Финансовите разходи на страната по отношение на охраната на държавната граница и осигуряването на бежанците и мигрантите на наша територия (настаняване, храна, медицински грижи) натоварват много бюджета ни. Необходима ни е помощ от ЕС и по отношение на споразумението с Турция, което трябва да отчита и българските интереси и тревоги относно миграционния натиск от нейна територия. В ход са преговори между ЕС и Турция относно предприемането на мерки за значително намаляване на броя на мигрантите от Турция към Европа. България отстоява позицията, че всички външни граници на ЕС с Турция трябва да бъдат еднакво защитени. Вниманието на ЕС не трябва да бъде насочено само към мерки за ограничаване на мигрантския поток от Турция към гръцките острови. Преговорите по споразумението с Анкара следва да обхванат и сухопътната граница на Турция с Гърция и България, както и границата в Черно море между ЕС и Турция. В противен случай биха се създали предпоставки за разкриването на алтернативни маршрути за мигрантските потоци. Надяваме се нашата позиция да намери подкрепа на предстоящия Европейски съвет в Брюксел.

Ролята на патронажа на ЕП в обществения живот на младите и образовани европейци

http://offnews.bg/news/n_1/n_623256.html

За Европейския парламент патронажът е средство да се асоциира с дадена проява, осигурявайки и своята морална подкрепа. Всяка година патронаж се предоставя на ограничен брой прояви. Проявите, на които може да се предостави патронаж, са конференции, семинари, университетски летни школи, награди, конкурси, фестивали и други прояви, които имат ясно изразено европейско измерение, имат потвърдена дата и място на провеждане, имат ограничена продължителност във времето и са с нестопанска цел. Патронажът няма финансови измерения, но е форма на официална и публична подкрепа от страна на Европейския парламент. Специално внимание се обръща на събития, организирани от млади хора или насочени към тях, както и на събития, насочени към социални групи в неравностойно положение. Въпреки че не води до материални или финансови ангажименти от страна на Европейския парламент, патронажът е един много полезен механизъм за популяризирането на различни прояви, тъй като зад събитието застава съюз с демократични принципи и ценности, както и цели в областта на европейската интеграция. Решението дали Парламентът да предостави своя патронаж на определена проява се взима от председателя на ЕП. Заявленията за искане на патронаж следва да бъдат изпратени на председателя на Парламента по пощата или по електронен път най-късно две месеца преди започване на събитието, като допълнителна информация относно процедурата за кандидатстване може да бъде намерена на сайта на Европейския парламент. Всеки, който желае и отговаря на условията, може да се възползва от това средство, предоставено от ЕП, спомагайки да се засили общественият интерес и видимостта на дейностите на ЕС сред гражданите, медиите и гражданското общество. Както вече споменахме, интелигентните и образовани европейци се нуждаят и е полезно да се възползват от тази възможност, тъй като понякога в науката, изкуството или техниката, а дори и в живота по-важната подкрепа е моралната, а не материалната такава.

Р. Плевнелиев: Възхищавам се на човещината на Меркел

http://www.cross.bg/evropa-bulgariya-deutsche-1501848.html

/КРОСС/ Deutsche Welle: Г-н Президент, има ли вероятност потокът от бежанци и мигранти да се пренасочи през България - след каскадното затваряне на границите по т. нар. „балкански маршрут"? Каква е оценката на Съвета за национална сигурност? Росен Плевнелиев: Наблюдаваме внимателно ситуацията по т. нар. „балкански маршрут". Предприели сме предварителни подготвителни действия - в случай че големи групи мигранти се насочат към територията на страната ни. Консултативният съвет за национална сигурност на два пъти обсъжда темата за миграционния натиск към Европа. На последното заседание бяха приети мерки и препоръки към Народното събрание и Министерския съвет относно миграционната вълна, които са актуални и към момента. Предприехме промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Изготвен е общ план за реакция при засилен миграционен натиск.Миграционната криза засяга всички нас, решението може да бъде само общо. Кризата няма да бъде преодоляна, ако работим поотделно, ако преследваме само тясно национални интереси. Необходимо е общо европейско решение - и правила, които важат за всички. Практиката показва, че ако концентрираме усилията си в затваряне на един или друг маршрут, това единствено ще задълбочава кризата. Ако държавите само прехвърлят мигрантите от граница на граница - също.За мен като държавен глава няма противоречие между това да спазваме човешките права и свободи и да контролираме добре външните си граници

Легендата за Кървавата Мери

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559792

Истории за духове, призраци и вещици предизвикват човешкото любопитство. Една от тези легенди е за Кървавата Мери Произходът на тази легенда е неизвестен. Ето защо за нейни протитипи претендират няколко реални личности - магьосница, изгорена на клада през късното Средновековие, кралица Мария Тюдор и млади жени - едната загинала в по-ново време при трагични обстоятелства, а другата - обвинена в детеубийство. Ето една от версиите Носи се легенда за старица, живееща в малка къща в горите на щата Пенсилвания. Хората яя смятали за зла вещица и я ...

3 г. затвор за рецидивист, заплашил да изкърти зъбите на полицаи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559786

Три години затвор ефективно получи рецидивист по обвинение за нападение над полицаи. Присъдата бе произнесена от състав на Районния съд в Несебър. Наказанието бе произнесено близо четири години след екшъна. Към 06.00 часа сутринта на 27 юни 2012 г. Г.Т. бил в нощен бар в Равда. Избухнал още при вида на полицаите. Посрещнал старши инспекторите с думите: „Вие не сте никакви полицаи, вие сте мишки"; „Ще ти изкъртя зъбите", започнал да буйства, хвърлял чаши. За финал изскочил от заведението и започнал да рита с крака по вратата на патрулния автомоб...

Началникът на отбраната Константин Попов е предложен за удостояване със звание генерал

http://pik.bg/началникът-на-отбраната-константин-попов-е-предложен-за-удостояване-със-звание-генерал-news502607.html

Началникът на отбраната Константин Попов е предложен за удостояване със звание генерал

Правителството предлага на президента да издаде укази за назначаване и освобождаване от длъжност и за удостояване с висши офицерски звания на военнослужещи.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов е предложен за удостояване с висшето офицерско звание генерал, считано от 1 май 2016 г. Контраадмирал Емил Ефтимов ще бъде освободен като директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност” в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел и, считано от 16 юли 2016 г., ще бъде назначен за заместник-началник на отбраната и удостоен със званието вицеадмирал. Полк. Валери Цолов – заместник-началник на щаба на Съвместното командване на силите, е предложен за началник на щаба на Сухопътните войски и за бригаден генерал. Полк. Иван Ортоманов, държавен експерт в дирекция „Операции и подготовка” в МО, ще оглави дирекцията.

Начело на служба „Военна информация” застава заместник-директорът й полк. Светослав Даскалов, който ще бъде удостоен със звание бригаден генерал. Заместник-командирът на 68 бригада „Специални сили” полк. Костадин Кузмов ще бъде произведен в бригаден генерал и ще поеме ръководството на 2-ра механизирана бригада. Досегашния командир на механизираната бригада Димитър Илиев пък ще бъде назначен за заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и ще бъде удостоен със званието генерал-майор. Той ще поеме поста от генерал-майор Пламен Лилов, който е подал рапорт за освобождаване от длъжност и от военна служба. В звание ще бъдат повишени контраадмирал Георги Фиданов – военен представител на Началника на отбраната във военните комитети на НАТО и на ЕС, комодор Кирил Михайлов – национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите в Монс, и капитан І ранг Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Вапцаров”. Те стават съответно вицеадмирал, контраадмирал и комодор.

Правителството ще предложи също така на Президента на Република България да измени Указ 85/2012, с който са утвърдени длъжностите във въоръжените сили, НРС и НСО, изискващи висши офицерски звания. Предвид промените в законодателството, от обхвата на указа ще отпаднат директорът и заместник-директорът на НРС. Отпада и изискването главният инспектор на МО да е със звание генерал-майор/контраадмирал. В указа ще бъдат добавени длъжностите на директор на служба „Военна информация”, която ще може да бъде заемана от генерал-майор/контраадмирал, и на началник на ВВМУ „Н. Вапцаров”, за която ще се изисква звание комодор.

Проф. Йотова, ендокриног: По-добре вода от чешмата, отколкото минерална

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559771

Водата от чешмата е най-правилната за пиене, тъй като е ниско минерализирана. Тя е по-подходяща за деца от тази, която се продава. Това мнение изрази във варненския ефир на Дарик ендокринологът проф. Виолета Йотова – шеф на Детското отделение в болница „Св. Марина“. Празно шише и вода от вкъщи е по-правилно решение за учениците, отколкото да им се дават пари за вода с високо минерално съдържание, посочи специалистът. „Минералната вода е лечебно средство от дълбока древност, но при различни състояния със специфична насоченост. За децата може да ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване