Нов филм за легендарния Индиана Джоунс излиза през 2019 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_625852.html

Петата част на легендарната поредица за археолога Индиана Джоунс ще се появи на екран на 19 юли 2019 година. Това обявиха официално от киностудиото "Дисни". Режисьор на новия филм от поредицата отново ще бъде Стивън Спилбърг, а актьорът Харисън Форд ще влезе отново в ролята на Инди. От "Дисни" описват новия филм като "епично приключение". Той все още няма официално заглавие. От 1981 година, когато излиза първият филм от поредицата - "Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот", поредицата е спечелила почти два милиарда долара по цял свят. Последният филм от нея "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп" излезе по кината през 2008 година при колебливо критическо одобрение и комерсиален успех. При излизането на петата част звездата на поредицата Харисън Форд ще е на 77 години.

История славянобългарска ще се учи 4 пъти по 2 предмета

http://www.moreto.net/novini.php?n=315834

"История славянобългарска" ще се изучава от учениците четири пъти докато завършат гимназия. Това предвиждат новите учебни програми, които днес ще бъдат представени от вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева. "Историята" на Пайсий ще се изучава и по два предмета - литература и история.

Парламентът ще обсъди разделянето на Висшия съдебен съвет

http://www.cross.bg/subranie-narodnoto-promeni-1501809.html

/КРОСС/ На днешното си пленарно заседание, Народното събрание ще разгледа на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Това сочи програмата за работа на парламента, съобщава Агенция „Фокус". Предвидените в законопроекта промени са съобразени с приетите от Народното събрание промени в Конституцията и изпълняват основните мерки, предвидени и в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, приета от Министерския съвет през декември 2014 г. и одобрена от Народното събрание през януари 2015 година. Законопроектът е съобразен с препоръките и стандартите на Съвета на Европа и Европейския съюз по отношение на организацията на съдебната власт и независимостта на съда. Предлаганите промени включват разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии - колегия на съдии и колегия на прокурори и следователи, които са избрани от съответните квоти на съдебната власт. Всяка от колегиите на Съвета ще приема самостоятелни решения само по въпроси от нейната компетентност. Промените в закона предвиждат и правила за избора на членове на Съвета от Народното събрание, както и прекият избор на членове от общите събрания на съдиите, на прокурорите и на следователите

Цветан Василев трябва да се яви днес пред Висшия съд в Белград

http://www.cross.bg/vasilev-tzvetan-belgrad-1501807.html

/КРОСС/ Банкерът Цветан Василев трябва да се яви днес пред Висшия съд в Белград, за да изложи мотивите си по отношение на искането да бъде екстрадиран в България. Българските власти настояват Василев да бъде доведен в София, за да отговаря по обвинения за фалита на КТБ. Процедурата бе забавена миналия месец, след като адвокатът на Василев представи болничен лист за клиента си. Висшият съд на Белград ще изслуша Цветан Василев по делото му за екстрадиция в 11 ч., съобщава ВTV. Искането за екстрадиция е на държавното ни обвинение за източени 206 млн. лв. от КТБ. Миналата година Висшият съд взе решение да върне мажоритарния собственик на банката в България, но Апелативният съд върна делото, защото Цветан Василев не е изслушан от съда и така не е спазена процедурата по екстрадирането. Делото ще се гледа при закрити врата. Каквото и да бъде днешното решение, то няма да е окончателно. И няма да бъде взето от съдията, който ще изслуша Цветанов. Според законодателството на Сърбия съдията ще предаде документите на свой колега, който да се произнесе. След това делото ще мине в Апелативния съд, а последна дума има министърът на правосъдието на Сърбия, без значение какви са съдебните решения.

Джон Кери и Вл. Путин ще обсъдят по-нататъшните стъпки в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-keri-durzhavniyat-1501808.html

/КРОСС/ Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети следващата седмица Русия, за да се срещне с руския президент Владимир Путин и двамата да обсъдят по-нататъшните стъпки в Сирия, предаде Reuters. „Светът има вероятно най-добрата си възможност да сложи край на петгодишната гражданска война в Сирия с планираното изтегляне на Русия и подновяването на междусирийските мирни преговори в Женева", отбеляза Кери. Държавният секретар каза това преди разговори с грузинския външен министър, който е на посещение във Вашингтон, посочва ТАСС.  

Цветан Василев трябва да се яви днес пред Висшия съд в Белград

http://www.cross.bg/vasilev-belgrad-tzvetan-1501807.html

/КРОСС/ Банкерът Цветан Василев трябва да се яви днес пред Висшия съд в Белград, за да изложи мотивите си по отношение на искането да бъде екстрадиран в България. Българските власти настояват Василев да бъде доведен в София, за да отговаря по обвинения за фалита на КТБ. Процедурата бе забавена миналия месец, след като адвокатът на Василев представи болничен лист за клиента си.

Експерт: Търговците крадат от децата и от най-бедните

http://pik.bg/експерт-търговците-крадат-от-децата-и-от-най-бедните-news502474.html

Експерт: Търговците крадат от децата и от най-бедните

Цената на белия хляб е порасналата 130% миналата година. Това коментира финансовият експерт Мика Зайкова по БНТ на въпрос защо горивата поевтиняват, а храната не.

Цената на хляба при производителя ако е 50 стотинки, тя е 1,30 лв. на пазара. Тая огромна разлика води до неправомерна печалба за търговците, заяви тя. Големият сив сектор би трябвало да подбива цената, това обаче не е така. Българският народ не яде качествен хляб. Ако диференцираме ставките на ДДС цените трябва да паднат и сивият сектор да изсветлее.

Това ще доведе и до оживления на бизнеса, и на потреблението, заяви тя. Сред храните поскъпнало е свинското месо, яйцата, бобът, млякото, заяви още Зайкова. Това са храните на най-бедните и на децата. Търговците крадат от децата и от най-бедните, посочи тя.

България поема близо 2 млрд. евро нов външен дълг

http://www.cross.bg/dulg-evro-pazari-1501806.html

/КРОСС/ България пое близо 2 млрд. евро нов външен дълг от международните пазари, съобщи Министерството на финансите. Новият дълг е разпределен в два вида книжа. Стойността на продадените 7-годишни облигации е 1,144 млрд. евро, а емисията се допълва от транш от 12-годишни облигации на обща стойност 850 млн. евро.  Транзакцията е най-мащабната сделка в евро за региона на Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка за тази година до момента и първата емисия на държавен дълг в евро от обявяването на новия пакет от стимулиращи мерки на Европейската централна банка от миналата седмица. Състоянието на пазарите и възможността за евтин дълг провокира финансовото министерство да избере именно този момент за излизане на външните пазари. При 7-годишните облигации България регистрира най-ниския лихвен купон, постиган от държавата на международните капиталови пазари. След тази транзакция броят на емитираните български облигации на международните капиталови пазари достигна седем, в резултат на което беше допълнена евровата бенчмаркова крива на държавата. Според икономиста Георги Стоев времето на изтеглянето на новия дълг е избрано неслучайно, но: „Моята лична прогноза не би била толкова смела, че толкова бързо ще излезем от спиралата на падащи лихви"

Министър и екозащитници на среща заради къмпингуването

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559625

Министърът на туризма Николина Ангелкова е поканила представители на екологични организации, туристическия бранш, местна власт и др. за обсъждане на предложенията за промени в Закона за туризма. Дискусията ще започне в 14:00 часа в Централния военен клуб в София. Срещата цели да събере на едно място заинтересованите страни, за да бъде намерен баланс в предложенията за опазване на околната среда и създаване на ред и условия за къмпингуване. Общественото обсъждане по Закона за туризма бе удължено с две седмици, продължава работа по прецизиране на...

"Ауди" пусна първа спортна версия на Q7

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/03/16/2721453_audi_pusna_purva_sportna_versiia_na_q7/?ref=rss


Гамата на популярния SUV на "Ауди" Q7 от тази пролет за първи път ще бъде разширена със спортна версия. SQ7 TDI разчита на модифициран 4.0 TDI V8 двигател с три турбокомпресора, единият от които е електрически задвижван.

Новият модел има мощност от 435 к.с. и 900 Нм въртящ момент, които осигуряват ускорение до 100 км/ч за 4.8 секунди. Разходът на гориво пък е средно 7.4 литра на 100 километра.

Електрически задвижваният компресор е първият в света използван в сериен...

Да се наказват ли магистрати заради вътрешното им убеждение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5366856

Да се наказват ли магистрати заради вътрешното им убеждение? Този въпрос повдига решение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който отмени наказание на прокурор Юлияна Станева-Нейкова и прецени, че тя няма вина за това, че рецидивистът Илиян Здравков не е бил зад решетките преди година,
Да се наказват ли магистрати заради вътрешното им убеждение? Този въпрос повдига решение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който отмени наказание на прокурор Юлияна Станева-Нейкова и прецени, че тя няма вина за това, че рецидивистът Илиян Здравков не е бил зад решетките преди година,

Експлозия в автобус уби най-малко 16 души в Пакистан

https://www.24chasa.bg/Article/5367505

Експлозия в автобус уби най-малко 16 души в ПакистанНай-малко 16 души бяха убити, а повече от две дузини – ранени при взривяване на бомба, поставена в автобус в пакистанския град Пешавар, предаде AFP, като отбеляза, че, според местните власти, броят на жертвите може да се покачи. Експлозията се случи в района на Садар, оживен търговски район, когато в автобуса се качвали държавни служители,

Дългите часове работа в офис могат да увеличат риска от сърдечни болести

http://pik.bg/дългите-часове-работа-в-офис-могат-да-увеличат-риска-от-сърдечни-болести-news502472.html

Дългите часове работа в офис могат да увеличат риска от сърдечни болести

Дългите часове работа в офиса могат да увеличат риска от сърдечни болести, сочат резултатите от изследване, съобщава БТА.

Изследването обхванало над 1900 работохолици. Учените установили, че 43 на сто от участниците са диагностицирани със здравни проблеми, свързани със сърдечносъдови увреждания, като ангина пекторис, коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, инфаркт, високо кръвно налягане, инсулт. Сред служителите, работещи на пълно работно време, рискът нараства с 1 процент за всеки допълнителен час работа седмично за период от 10 и повече години.

Изследването не взима под внимание служитилите, които са на непълен работен ден. Учените освен това не са открили причинно-следствена връзка между дългите часове работа и увеличения риск от сърдечни болести. "Изследването ни предоставя специфични данни за дългите часове работа и увеличения риск от сърдечносъдови болести, като подтиква да се вземат мерки за превенцията им, базирани върху работните графици", заяви ръководителката на екипа Сейди Конуей от Тексаския университет в Хюстън. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Боян Петров и Атанас Скатов са в една експедиция с алпинисти от още 13 държави

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/16/2723662_boian_petrov_i_atanas_skatov_sa_v_edna_ekspediciia_s/?ref=rss


Експедицията на Боян Петров към връх Анапурна (8091 м) включва 21 души от 14 държави, съобщи той за "Дневник" след пристигането си в Катманду.

В нея като клиент на същата компания е и Атанас Скатов, който също обяви за първата си цел за 2016 г. най-смъртоносния връх сред всички осемхилядници.

И двамата българи ще се опитат да се качат на Анапурна като част от независимите си проекти за достигане на всички 14 най-високи върха на планетата.

Най-голяма е групата на 77-годишния испанец Карлос Сория, който е придружаван от четири-пет души плюс шерпите. Той ще се опита да изкачи своя 12-и осемхилядник. При успех ще се насочи към връх Дхаулагири, а "хималайската корона" смята да завърши с Шиша Пангма.

Петров съобщи, че е използвал времето в Катманду , за да окомплектова багажа с храна за предстоящия около един месец под върха.

Групата вчера е прелетяла разстоянието от непалската столица до Похара със самолет, откъдето след петчасово пътуване с автобус е стигнала до Татопани. Днес експедицията ще се прехвърли в базовия лагер с хеликоптер.

Пристанище Варна е отворено за маневриране на кораби

http://pik.bg/пристанище-варна-е-отворено-за-маневриране-на-кораби-news502471.html

Пристанище Варна е отворено за маневриране на кораби

Пристанище Варна е отворено за маневриране на кораби. Това сочи справка в сайта на Дирекция „Ръководство на корабния трафик – Черно море”.

Към момента няма въведени забрани за отделните портове и канали. Времето в района на пристанището е предимно облачно. Духа вятър с пориви до 6-7 м/с.

 

Хилари Клинтън добави още 4 щата, Тръмп отказа Марко Рубио от надпреварата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/16/2723845_hilari_klintun_dobavi_oshte_4_shtata_trump_otkaza/?ref=rss


Още три спечелени щата за Доналд Тръмп и четири за Хилари Клинтън превърнаха вчерашния ден в нов супервторник за основните претенденти за номинации в първичните избори в САЩ. В същото време един от любимците на републиканците, Марко Рубио обяви, че се оттегля, след като бе победен в собствения си щат от Тръмп.

Доналд Тръмп спечели вчера първичните избори на Републиканската партия в три щата - Флорида, Северна Каролина и Илинойс, но загуби битката в Охайо, която бе спечелена от...

В Белград гледат делото за екстрадиция на Цветан Василев

http://offnews.bg/news/n_1/n_625851.html

Делото за екстрадицията на Цветан Василев ще бъде гледано днес във Висшия съд на Белград , съобщава БНТ. При предишното заседание сръбският адвокат на бившия мажоритарен собственик на КТБ представи болничен лист, че банкерът е болен. Висшият съд трябва да разпита Василев, за да установи дали има политически мотиви в искането за екстрадицията му. България настоява за връщането му у нас по обвинение в източване на 206 милиона лева от фалиралата КТБ. Василев е обвинен и в безстопанственост. Преди година - през март 2015-та съдът уважи искането за екстрадиране на банкера. Пет дни по- късно апелативният съд в Белград отмени решението.

Задържаха българи, мамели с банкомати докато почивали на Сейшелските острови

http://petel.bg/Zadarzhaha-balgari--mameli-s-bankomati-dokato-pochivali-na-Seyshelskite-ostrovi-__149117

Снимка: Булфото Двама български граждани, отишли на почивка до Сейшелите от Мумбай, са били депортирани обратно в Индия, след като сейше...

Приятелката на задържания за боя на "Черни връх": България съжалява един престъпник

http://petel.bg/Priyatelkata-na-zadarzhaniya-za-boya-na-CHerni-vrah--Balgariya-sazhalyava-edin-prestapnik__149118

Приятелката на Симеон Христов, който е задържан за вчерашния инцидент на бул. "Черни връх" в София, даде интервю пред "Нова телевизия". Тя е ...

Дядо, продал магарето си, за да плати глоба, дарява 3910 лева на болно дете

http://petel.bg/Dyado--prodal-magareto-si--za-da-plati-globa--daryava-3910-leva-na-bolno-dete__149119

71-годишният инвалид Асен Канджев от благоевградското с. Церово иска да дари 3910 лв. на болно дете или сираче, пише "24 часа". Пенсионерът пол...

Зоопаркът във Варна открива дарителска сметка - иска да купува черни лебеди

http://petel.bg/Zooparkat-vav-Varna-otkriva-daritelska-smetka---iska-da-kupuva-cherni-lebedi__149120

Снимка: Булфото Варненският зоопарк набира средства за купуването на двойка черни лебеди. За място на произхода им се смята остров Тасм...

МО на РФ: Нова група руски самолети напусна Сирия

http://www.cross.bg/samoleti-rysiya-teritoriyata-1501798.html

/КРОСС/ Група самолети от ВКС на РФ е напуснала Сирия и се е отправила към Русия, съобщиха от управлението на пресслужбата и информацията на Министерството на отбраната на РФ, предаде ТАСС. „Поредната група руска самолети от ВКС излетя от авиобазата Хмеймим към пунктовете за постоянна дислокация на територията на Руската федерация“, се отбелязва в съобщението. „В състава на групата „лидер“ е Ил-76, както и щурмови самолети Су-25“, уточниха от министерството. Далечните полети на руските самолети от авиобазата Хмеймим до пунктовете за постоянно базиране на територията на Руската федерация се изпълняват на групи, в състава на всяка от които има „лидер“ – самолет от военно-транспортната авиация (Ту-154 или Ил-76), в който се превозват инженерно-техническия персонал, авиационно и материално-техническо оборудване. Следващите ги руски бойни самолети са от различни типове, уточниха още от ведомството. В такъв формат продължава полетът до границата на Русия, след пресичането на която самолетите самостоятелно се прибират до военните бази, в които са постоянно базирани. При необходимост по време на полета над територията на Русия изтребителите ще извършват междинни кацания за презареждане и технически контрол.

Емил Лупанов: 3% от земеделските собственици диктуват пазара, а България можеше да е цветна градина

http://pik.bg/емил-лупанов-3-от-земеделските-собственици-диктуват-пазара-а-българия-можеше-да-е-цветна-г-news502470.html

Емил Лупанов: 3% от земеделските собственици диктуват пазара, а България можеше да е цветна градина

Не е пресилено да се каже, че земеделието в България стана южноамериканско - големи латифундии навсякъде и земята спря да храни хората. Но пък храни обилно определен кръг инвеститори. Селата опустяха - няма хора. Отидете до съседна Гърция. Ще видите, че там в едно село има около стотина трактора, у нас в три села има два трактора.

Иначе необработваема земя почти няма в България. Дори се секат гори, за да се освободят площи за земеделие. Това се наблюдава и при търсенето на техника при нас - купуват се машини за преработка на дървесината, за да се разчистват площи. Проблемът на земята е, че няма качествено напояване. Преди двайсетина години 90% от площите в България са имали осигурено напояване, сега не е така. Наистина и ние внасяме машини за напояване, но е непосилно за малките стопани сами да се грижат за това. В Испания кранчето с водата на земеделеца му е до парцела – ако иска я ползва, ако иска – не. А у нас „Напоителни системи” са едно паразитно предприятие, което спокойно вече може да бъде закрито.

Другият проблем е, че асоциациите на зърнопроизводителите не се грижат за членовете си. Защо? Ами защото незнайно по какви причини не се борят да вземат напояването към своите организации на принципа на предоставяне на услуги като при клъстърите. Могат да уредят на членовете си торове, препарати на нормални цени, но не го правят. Събират се на някакви кръгли маси на разговорка, а има оголени и толкова нерешени въпроси. Да не говорим, че техните ръководители са в съмнително близки отношения с управляващите, които и да са те. От време на време се чуе за някоя по-специална програма на ЕС, информацията за която не се разпространява масово сред хората, а като резултат се предоставят възможности на точно тези ръководители на асоциациите да участват в нея.

Ние сме единствената държава в ЕС, в която акцизът на горивата се плаща в пълен размер от земеделците. За сравнение в съседна Гърция нафтата е 40 ст. за техните земеделци, а у нас – толкова, колкото пише на колонката за всички. Няма обяснения защо никой от земеделците не се е преборил за по-добри цени. Много от неразбориите в селското стопанство започнаха, когато навремето бяха разрушени кооперациите и земите бяха върнати на собствениците в реални граници. Подходът трябваше да е друг – който иска да си получи земята, а за другите – да си останат в кооперациите. Защо трябваше насилствено да се разрушава един модел, който работеше?
Но… големите арендатори определено спечелиха. 95% от българската обработваема земя в момента е в ръцете на 3% от земеделците. Те диктуват пазара. Могат и държавата да затворят, ако поискат. А и работят само за корабите. Като дойде кораб цената на продукцията леко се вдига.

Земеделието трябва да е стратегически защитено, да подкрепя икономиката. Отделно никой не си задава въпроса къде отиват субсидиите, които се раздават. Защо, например, толкова милиарди лева са влезли в този сектор, а цената на хляба не е помръднала. За какво са тогава тези субсидии? За да стават по-богати определени хора ли? И те са богати – купуват си вече хеликоптери и самолети.
Съвременната селскостопанска техника е по джоба на тези 3% от собствениците и арендаторите. Можем да си изредим клиентите поименно. Но не сме радостни от тази ситуация на пазара. Предпочитаме да имаме много, но по-малки клиенти. Защото те не износват техниката толкова бързо, не я експлоатират безогледно. Големият амортизира докрай, докато се счупи машината – при него се работи 24 ч. седем дни в седмицата.

За съжаление, истинското земеделие се прави не в България, а около нас – Сърбия, Македония, Гърция. Малкото добро е, че при едрото земеделие могат да се прилагат новите технологии. Но ако след години секне европейското финансиране бъдете сигурни, че 50% от фермерите ни ще напуснат пазара.
Тъжното е, че при даденостите, които имаме България можеше да е цветна градина. Сами си разрушихме отрасъла, а държавата се е отказала от ангажиментите си.

Павел Чернев стана адвокат на бияча от "Черни връх" и разкри: Съпругата на клиента ми има тежки счупвания след автомелето!

http://pik.bg/павел-чернев-стана-адвокат-на-бияча-от-черни-връх-и-разкри-съпругата-на-клиента-ми-има-теж-news502463.html

Павел Чернев стана адвокат на бияча от "Черни връх" и разкри: Съпругата на клиента ми има тежки счупвания след автомелето!

"Моят клиент е в ареста. Тепърва ще се гледа мярката му за неотклонение. Това каза по Би Ти Ви Павел Чернев, който е адвокат на Симеон Христов - мъжът, който вчера преби шофьор, предизвикал тежка катастрофа на столичния булевард "Черни връх". (Виж в Още по темата)

"Клиентът ми разкри, че е бил силно афектиран след инцидента, заради състоянието на съпругата му. Тя има тежка травма. Счупена й е китката и лакетя", каза Чернев.

"Имаше дело срещу него, но той бе оправдан. Познавам го, личен приятел ми е, познавам и жена му", разкри националистът.

"Всичките ми приятели казаха, че е разбираемо, ако пострада жена им, да реагират така", изтъкна още Чернев.

Припомняме, че вчера след тежък инцидент на булевард "Черни връх" виновникът за катастрофата беше зверски пребит.

Очаквайте подробности!!!

Цветан Василев се изправя пред сръбския съд днес

https://www.24chasa.bg/Article/5367501

Цветан Василев се изправя пред сръбския съд днесЗа първи път банкерът Цветан Василев ще застане днес пред съда. В 11:00 часа Висшият съд на Белград ще изслуша Цветан Василев по делото му за екстрадиция. Искането за екстрадиция е на държавното ни обвинение за източени 206 милиона лева от КТБ. В началото на февруари съдът отложи заседанието си, защото мажоритарния собственик на КТБ беше болен.

Аз пък искам истинска полиция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5366732

 Над 20 години полицаите са на хранилката, след това си тръгват с бонусите и контактите и продължават да мародерстват  
Протестът на полицаите срещу реформата на социалните привилегии в системата на МВР, който продължава щафетно под една или друга форма от ноември насам, повдига важен въпрос, който обществото игнорира да подложи на сериозен дебат
 Над 20 години полицаите са на хранилката, след това си тръгват с бонусите и контактите и продължават да мародерстват Протестът на полицаите срещу реформата на социалните привилегии в системата на МВР, който продължава щафетно под една или друга форма от ноември насам, повдига важен въпрос, който обществото игнорира да подложи на сериозен дебат

Харисън Форд се завръща за пети филм "Индиана Джоунс"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367500

На 73 години легендарният Харисън Форд отново виза в ролята на прочутия авантюрист-археолог Индиана Джоунс 35 години след излизането на екран през 1981г. на "Похитители на изчезналия кивот".
Актьорът и режисьорът Стивън Спийлбърг се събират отново в екип, за да заснемат петият филм от поредицата за Индиана Джоунс.
На 73 години легендарният Харисън Форд отново виза в ролята на прочутия авантюрист-археолог Индиана Джоунс 35 години след излизането на екран през 1981г. на "Похитители на изчезналия кивот". Актьорът и режисьорът Стивън Спийлбърг се събират отново в екип, за да заснемат петият филм от поредицата за Индиана Джоунс.

Доналд Тръмп с победи в още 3 щата

https://www.24chasa.bg/Article/5367498

Доналд Тръмп с победи в още 3 щатаДоналд Тръмп затвърждава позицията си на водач. Въпросът е ще успее ли до края на кампанията да събере 1237 делегата, необходими, за да има убедително мнозинство и да получи директно номинацията на Републиканската партия по време на националния конгрес в Кливланд. След вчерашните избори отговорът е - трудно.

Клинтън и Тръмп извоюваха убедителни победи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559664

Доналд Тръмп спечели във вторник първичните избори на Републиканската партия в три щата - Флорида, Северна Каролина и Илинойс, но загуби битката в Охайо, която бе спечелена от губернатора на щата Джон Кейсик, предаде Асошиейтед прес. Хилари Клинтън спечели вота на Демократическата партия в най-малко четири щата - Флорида, Северна Каролина, Охайо и Илинойс, нанасяйки тежък удар на съперника си, сенатора от Върмонт Бърни Сандърс.

Свидетел на боя на бул. "Черни връх": Водачът на ударения джип беше по-агресивен

http://crime.actualno.com/svidetel-na-boja-na-bul-cherni-vryh-vodachyt-na-udarenija-djip-beshe-po-agresiven-news_529008.html

Веселка Василева, приятелката на задържания шофьор на джипа от катастрофата и последвалия побой, който се случи вчера на столичния булевард „Черни връх“ сподели своята версия за случилото се. Жената каза, че това, което помни, е: „С приятеля ми пътувахме към хотел "Хемус" по Черни връх. Видях от локалното да излиза кола, която нямаше как да се вмъкне в движението, в следващия момент в нас челно се вряза друга кола. После помня отворена възглавница на колата и хора, които ме сн

Грозен спор между Белев и Блъсков в ефир

http://politics.actualno.com/grozen-spor-mejdu-belev-i-blyskov-v-efir-news_529009.html

Главният прокурор обича да се самосезира главно от публикации в "Труд". Явно тази медия се ползва от главна прокуратурата. Pрокуратурата е включена в един черен ПР на "кючек" медии, които кроят журналистите си, получават на флашки или на електронната си поща, цитирам Недялко Недялков от ПИК. Това е проблема. Аз бих предизвиквал г-н Блъсков да се върне към журналистиката, защото един журналист излиза с подписа и лицето си. Това заяви в ефира на bTV екоактивиста Тома Белев по повод проверката на

Моят Facebook профил има повече абонати от вашият вестник

http://cite.actualno.com/mojat-facebook-profil-ima-poveche-abonati-ot-vashijat-vestnik-news_529010.html

Моят Facebook профил има повече абонати от вашият вестник. С тези думи се обърна Тома Белев към собственика на в. Труд Петьо Блъсков в напрегнат спор в студиото на bTV тази сутрин.  

Средството срещу рак е в бирата?

http://curious.actualno.com/sredstvoto-sreshtu-rak-e-v-birata-news_528908.html

Ключова съставка в бирата може да бъде използвана в борбата срещу рак и възпалителните заболявания, смятат американски изследователи. Става дума за хмела, който придава на алкохолната напитка характерния възгорчив вкус. Той може да оказва лечебно въздействие благодарение на своята способност да спира растежа на бактериите и развитието на болестите. В хмела се съдържат полезни киселини, наречени хумулони и лупулони, които могат да станат основа за нови препарати. Хумулоните се отнасят към алфа-

Злото, което ИД може да стори с водата

http://features.actualno.com/zloto-koeto-id-moje-da-stori-s-vodata-news_529011.html

Те могат да причинят наводнение или суша. Или пък да отровят язовири и реки. Водата в ръцете на ИД може да се превърне в оръжие за масово унищожение – особено, ако силата на ислямистите започне да отслабва. Водата означава живот. Или пък смърт - ако е в повече или не достига. Фактът, че терористите от т.нар. "Ислямска държава" (ИД) целенасочено окупират язовирни съоръжения в северната част на Ирак и Сирия е сериозен повод за загриженост. От осем важни язовира по течението на Тигър и

Гореща бежанска точка грейна на 45 км от българската граница

http://pik.bg/гореща-бежанска-точка-грейна-на-45-км-от-българската-граница-news502468.html

Гореща бежанска точка грейна на 45 км от българската граница

Гореща точка „светна” само на 45 километра от българо-гръцката граница, най-новият „HotSpot” функционира от 6 дни край град Драма, отстоящ на 65 км. от град Гоце Делчев, в него са настанени около 750 мигранти от Сирия и Ирак, предаде БГНЕС.

И драмската точка не е единствената в Северна Гърция, и както е тръгнало, един ден мигрантите, след като Република Македония им „хлопна кепенците”, ще цъфнат на българската граница. Ние обаче сме подготвени, направихме им показно учение как ги спираме с щитове и голи ръце на граничен пункт Кулата-Промахон. Видяха го и премиерът Борисов, и вътрешната министърка Бъчварова. 
Толкова за това колко сме подготвени, важното е какво мислят хората оттатък граничен пункт Ексохи-Илинден край Гоце Делчев. Село Садово, община Хаджидимово е на 5 километра след гръцката граница, пътят от граничния пункт за Гоце Делчев минава през него. Пред заведение висят двама жители на Садово. Питаме ги какво мислят за бежанците и дали ще имат късмета да ги видят на родна българска земя. 

„Каналджиите действат, но тук им идва далече, няма как да дойдат, но ако все пак дойдат, ще се притесним. Да са един-двама - лесно, ама ако са повече, чужденци са все пак, знаеш ли им акълът какъв им е”, обясняват един през друг двамата жители на Садово. 

„Преди 10-на дни се появиха двама в съседното село Копривлен, не знаем откъде са дошли”, казва единият. „Дано не дойдат като в Македония 10 хиляди, те тогава ще е лошо”, допълва вторият. 
„Щом на Драма има лагер, значи може да тръгнат насам, но няма страшно, ще ги изгоним с лопатите и пушките”, шегуват се двамата. Те са категорични, че границите вече не се пазят като едно време, когато имаше кльон по браздата с Гърция. 

„Дано не дойдат, че стане ли това, пак тупурдия някаква ще стане”, обяснява жителка на селото пред дома си. 
„С една дума, няма да ни е приятно, ако дойдат бежанци, щото ние и без това сме зле, дойдат ли ще стане още по-зле”, категорична е втора жена. 

„При нас вече има бежанци, долу в Копривлен има двама, вече две седмици са тук, но не казват кой ги е прекарал”, обясняват момичета, чакащи на автобусната спирка в Садово. „Щом има вече двама, още ще дойдат”, заключават те. 
В „хот-спота” в Драма има около 750 бежанци, според гръцките медии са транспортирани до града на 45 км. от българската граница от пристанището в Кавала. Те са сирийци и иракчани, първата група от 350 пристига на 10 март, а два дни по-късно още 370. Настанени са в ремонтиран тютюнев склад в индустриалната част на Драма, от там до ГКПП „Илинден” разстоянието е 43 км. 

В караулката пред „горещата точка” има 3 полицаи, по двора на склада шетат мигрантите, сред които и много деца. След щателна проверка, записване на данните от личната карта и обаждане до полицията в Драма, постовите ни обясняват, че нямаме право да влизаме вътре в лагера, а отвън през оградата не бива пък да снимаме деца и лицата на бежанците. Те се разхождат или седят на пейките до оградата, по която съхнат изпраните им дрехи. Посещават лагера и се запознават с условията дори и двама свещеници. Някои от бежанците напускат лагера, отправят се по пътя към Драма, намиращ се на 5 км. от лагера. Две деца, момчета, си играят на зелената трева извън оградата на „горещата точка”. 

Горещи точки, така наречените „Hot spot”-и, никнат в Северна Гърция в близост до българската граница. Това едва ли е случайно след обявения край на „Балканския маршрут” на мигрантите, тръгващ от градчето /Сухово/ Идомени на гръцко-македонската граница. В Сухово има между 12 и 14 000 мигранти, които вече не се пропускат да влязат в Македония. 

На няколко пъти през последните дни европейски политици и анализатори предупреждават, че следващият маршрут на мигрантите е през България. 
Край Кукуш и Драма пристигат всеки ден мигранти, превозени организирано от гръцките острови до пристанищата в Пирея, Солун и Кавала. В лагерите край Кукуш има 3540 души, в селцето Поликастро преди Сухово има около 3440, а в квартал Диавата на Солун-над 2000.

Да не забравяме, че от Кукуш Кулата е само на 90 километра. Струпването на мигранти в лагер край Кукуш по принцип е странно. Освен, ако не се превърне като основен за направлението към България, до границата ни автобус би транспортирал мигрантите за час. 

Струпването на сирийци и иракчани само на 65 км. от град Гоце Делчев, в Солун и Кукуш, на 90 км от ГКПП Кулата, дано не показва на къде ще се отравят съвсем скоро. 
Преди 2 дни австрийският канцлер Вернер Файман призова за затваряне на всички алтернативни маршрути за мигранти и бежанци, включително и тези минаващи през територията на България и Италия. 

„Ако не направим това този месец, през лятото Европа отново ще бъде изправена пред "напълно непреодолима задача", каза Файман. 
Със затварянето преди седмица на Балканския маршрут бумерангът се върна в Гърция, превръщайки я в бежански лагер. Всички предупреждават, че на елините не може да се вярва, дано не се окажат прави, защото вместо да върнат на Турция влезлите от там мигранти, да не ни ги харижат на нас… а както знаем гърците имат опит в раздаването на листовки на арабски език, в които дават напътствия как да се щурмуват незаконно чужди граници.

Конспирациите, които се оказаха чиста истина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559580

Има невероятни истории, познати като "теории на конспирацията" и хората, които ги разказват, са смятани от обществото за луди или фанатици. Но понякога тези истории, в които никой не вярва, се оказват стопроцентова истина. Вижте част от тези истории Операция Нортуудс (Northwoods) През 60-те години американски военни лидери се приготвят за война с Куба. За да се задвижи военната машина е било нужна подкрепата на обществото. Министерството на отбраната представя доклад, наречен "Обосновка за военна намеса в Куба" ("Justification for U.S. Milita...

И все пак честните хора са повече

https://www.24chasa.bg/Article/5367153

И все пак честните хора са повече В държавата, в която всеки ден четем, че мошеници, измамници, крадци, далавераджии и бабаити от всякакъв порядък се опитват да вземат надмощие над народонаселението, слава богу, има и много честни и почтени хора. Като Асен Канджев от село Церово, който се бори за справедливост, защото не иска на стари години да го нарочват за бракониер - какъвто

Най-важното от Варна във вчерашния 15 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=315813

Приключи реденето на тротоарните плочки до Община Варна Приключи реденето на настилката по тротоара между ул. „Братя Миладинови" и сградата на Община Варна, което обхваща и градинката до административната сграда, видя репортер на Moreto.

"Шейново" ще създаде център за извънболнична помощ по гинекология

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/16/2723382_sheinovo_shte_suzdade_centur_za_izvunbolnichna_pomosht/?ref=rss


Болница "Шейново" ще създаде център за извънболнична помощ по гинекология. Решението ще бъде взето в четвъртък на редовното заседание на Столичния общински съвет по предложение на председателя на ресорната комисия Веселин Милев (ГЕРБ) и зам.-кметът по здравеопазването Дончо Барбалов, който отговаря и за финансите на местната управа.

В доклада пише, че предметът на дейност на новия център ще е осъществяване на специализиране извънболнична медицинска помощ по акушерство и гинекология,...

Търсят директор на дома за стари хора в Шумен

http://pik.bg/търсят-директор-на-дома-за-стари-хора-в-шумен-news502466.html

Търсят директор на дома за стари хора в Шумен

Конкурс за директор на Дом за стари хора “Д-р Стефан Смядовски” е обявен от Община Шумен. Това става ясно от справка на интернет сайта на администрацията. Кандидатите трябва да имат висше образование по една от трите специалности - „Социални, стопански и правни науки“, „Здравеопазване“, „Педагогически науки“.

Желаещите трябва да представят концепция за развитие и дейност на дома за стари хора за тригодишен период. Необходими документи за явяване на конкурса са заявление, автобиография, диплома за завършено образование, ксерокопие от трудовата книжка и други документи, удостоверяващи стаж, свидетелство за съдимост, карта за медицински преглед. Конкурсът ще се проведе в два етапа – допускане по документи и защита на концепцията.

Документите за участие в конкурса се подават в стая № 204 на Община Шумен до 16.00 часа на 25 март. В 3-дневен срок от приключване на крайния срок за подаване на документи, комисия преглежда постъпилите документи от кандидатите и изготвя протокол за допуснатите кандидати на втори етап.

 

Български евродепутати обсъждат ефекта от мониторинга не ЕК

http://offnews.bg/news/n_1/n_625850.html

Български евродепутати и представители на съдебната и изпълнителната власт ще разискват на конференция в Брюксел ефекта от механизма за наблюдение на борбата срещу корупцията и организираната престъпност у нас. Събитието е организирано съвместноот българските евродепутати от БСП, ГЕРБ и ДПС. То се провежда само ден, след като министрите на европейските въпроси на ЕС, които дадоха оценката си за януарските доклади на ЕК за България и Румъния. Според тях е реалистично мониторингът за Румъния да отпадне, а за България да продължи. На срещата в Брюксел са поканени да говорят главният прокурор - Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд - Георги Колев, Главният инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет - Теодора Точкова, заместник-министърът на правосъдието - Красимира Филипова и Параскеви Миху, заместник генерален секретар на Европейската комисия. Конференцията "Механизъм за сътрудничество и проверка - функциониране, ефект и препоръки" ще се проведе в сградата на Европарламента следобед, часове след като ресорната парламентарна комисия по правосъдие и вътрешни работи обсъди резултатите, докладвани от Еврокомисията за България и Румъния по съдебните и антикорупционни мерки. Според съобщение от офиса за заместник - председателя на комисията – Илиана Йотова от социалистите, участниците в българската конференция, ще обсъдят възможности за подобряване на Механизма в контекста на новите правни промени, настъпили в Европейския съюз след приемането ни през 2007 г. Сутринта евродепутатите от вътрешната комисия ще проведат 30-минутна дискусия по докладите за България и Румъния. Те вече получиха оценка от правителствата на съюза, които обявиха, че румънците са на път да изпълнят целите на механизма.

Брайън Мей излиза за пръв път на българска сцена тази вечер

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/03/16/2723711_braiun_mei_izliza_za_pruv_put_na_bulgarska_scena_tazi/?ref=rss


Китаристът на "Куийн" (Queen) Брайън Мей излиза на сцената на Зала 1 в НДК тази вечер за първата от двете си срещи с българската публика тази пролет - концертът съвместно с бродуейската вокалистка Кери Елис. Двамата ще изпълнят собствени версии на песни на Queen, Beatles, Kansas и други свои любими класики, както и общото си парче One Voice.

Мей и Елис пристигнаха вчера след концерт в Букурещ, част от общото им турне One Voice, съобщават организаторите от "София мюзик ентърпрайзис"....

Българщина: 7 377 посетиха Етър в дните около 3 март

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559663

Истински бум на посетители е регистриран в ЕМО „Етър" през трите дни около Националния празник на България 3 март. От екипа на музея са впечатлени не само от броя им - 7 377, но и от духа, който всеки един човек е показал. „За първи път виждам хората да влизат, развявайки българското знаме", разказва Величка Илиева, главен уредник, преживявайки отново изпитаното преди около две седмици вълнение. „Почувствахме се горди, че ЕМО „Етър" съхранява една българска традиция. Преди и след тържествата на Шипка хората прииждаха тук, за да почувстват корен...

Работодателите развързват кесиите за Великден! Всяка втора фирма дава бонуси

http://pik.bg/работодателите-развързват-кесиите-за-великден-всяка-втора-фирма-дава-бонуси-news502465.html

Работодателите развързват кесиите за Великден! Всяка втора фирма дава бонуси

Всеки втори шеф ще даде великденски бонуси на служителите си. Това показва проучване, изготвено за Нова телевизия от Асоциацията на индустриалния капитал в България. За 7 от 10 работодатели бонусите са се превърнали в традиция, посочва изследването. Това са предимно предприятия от индустрията и сферата на услугите.
Най-често работодателите предпочитат да дават допълнителни пари, пише "Стандарт". До 200 лева ще плаща всеки втори шеф, а двама от 10 ще бръкнат по-дълбоко в джобовете си с над 500 лева. Други 11% от фирмите пък ще използват ваучери или плащане в натура.

Все пак обаче повечето от работодателите признават, че тази година бонусите ще бъдат по-ниски в сравнение с миналогодишните. По-щедри ще бъдат близо 40% от всички.

Ден на отворените врати в Планетариума тази неделя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367344

Природонаучният музей в Пловдив обявява тази неделя Ден на отворените врати по повод 20 март - Международния ден на планетариумите. През този ден посещенията в Пловдивския планетариум, чийто капацитет е от 50 места, ще бъдат безплатни, като часовете за прожекции ще следват нормалния си график - 9.00, 10.30, 12.00, 13.30, 15.00 часа.
Природонаучният музей в Пловдив обявява тази неделя Ден на отворените врати по повод 20 март - Международния ден на планетариумите. През този ден посещенията в Пловдивския планетариум, чийто капацитет е от 50 места, ще бъдат безплатни, като часовете за прожекции ще следват нормалния си график - 9.00, 10.30, 12.00, 13.30, 15.00 часа.

Преглед на печата от 16 март

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/16/2723781_pregled_na_pechata_ot_16_mart/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Безработицата през 2015 г. достигна шестгодишно дъно
Заетите надхвърлиха 3 млн., като най-голям е ръстът в IT сферата

Съветът на ЕС: Румъния може да излезе от мониторинга, България има спешни задачи
Страната ни има проблеми с политическото влияние в съдебната власт и назначенията в системата

Работодатели могат да кандидатстват за наемане на безработни на възраст над 29 години
Схемата "Обучения и...

Свърхбърз влак ще стига от Виена до Будапеща за 10 минути

https://www.24chasa.bg/Article/5367492

Свърхбърз влак ще стига от Виена до Будапеща за 10 минутиКонцепцията на основателя на Tesla Илън Мъск за изграждане на “Хайпърлуп” - влак, движещ се с 1300 км/ч, идва в Европа, пише The Telegraph. Транспортната система ще свързва Братислава, Виена и Будапеща, като вече е получила одобрение от словашкото правителство. Влакът ще превозва пътници по 56-километровото трасе от Виена до Братислава за по-малко

Какво пише в доклада за Румъния

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265646_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B5+%D0%B2+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Oстава в сила механизмът на Европейската комисия за сътрудничество и проверка за България и Румъния до постигането на очакваните резултати за всяка една от двете държави.

Това решение прие Съветът на министрите по общи въпроси във вторник, като одобри годишните доклади за двете страни, представени от Еврокомисията през януари. В заключенията на министрите се казва, че очакват следващите доклади на комисията и за двете страни след 1 година.

Как да бъде свален мониторингът над България в следващите 1-2 години и да бъде заменен с общоевропейските механизми, ще се обсъжда на голяма конференция в Европарламента в Брюксел в сряда. Денят е избран знаково, защото тогава ще се разглежда докладът за България и Румъния в ресорната комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на ЕП.

Конференцията се организира от български евродепутати от всички политически фракции, които се обединяват в желанието си да се справят с този национален проблем – Емил Радев и Мария Габриел от ГЕРБ, Илияна Йотова от БСП и Филиз Хюсменова от ДПС. Поканени са главният прокурор Сотир Цацаров, шефовете на ВАС Георги Колев и на инспектората на ВСС Теодора Точкова, както и представители на министерствата на правосъдието и на външните работи. Техните мнения ще бъдат чути от евродепутати от различни държави от всички политически сили и представители на Генералния секретариат на Еврокомисията.

Целта е всеки да заяви какви мерки се вземат в България, да уверим европейските ни партньори, че механизмът не ни казва нищо ниво, защото всички препоръки и забележки отдавна са включени в изработените от правителството и приети от парламента стратегии за борба с корупцията и за съдебната реформа, обясни евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. Ние знаем недостатъците на това, което се случва в България, и как те да бъдат отстранени, за да може на практика България да стане страна, в която наистина има борба с корупцията и върховенството на закона е на ниво, допълни той.

Европейската комисия ще прекрати мониторинга за Румъния в областта правосъдие преди края на своя мандат, повтори отново председателят ѝ Жан-Клод Юнкер на среща в Брюксел с румънския премиер Дачиан Чолош в понеделник, съобщи в. “Уолстрийт джърнъл”. Мандатът на тази комисия приключва през 2019 г. “Няма тясна интимна връзка между това, което наричам рамката на България и рамката на Румъния”, каза по-рано председателят на ЕК.

В какво се състои напредъкът на Румъния и как той е отбелязан в техния доклад?

Основният акцент от документа гласи:

“През последната година Румъния и румънците

показаха своето желание да се борят с

корупцията и да защитават независимостта

на съдебната власт

Масовите антикорупционни демонстрации показаха, че тези проблеми са от значение за румънските граждани. Станахме свидетели на професионализъм, отдаденост към работата и успехи в съда и антикорупционното обвинение, както и въвеждането на реформи. Окуражен съм да видя, че

Румъния продължи да

прави реформи през 2015 г.”

Докладът показва значителен напредък и знаци за нарастваща стабилизация най-вече заради действията, предприети от ключови юридически институции за борба с корупцията и увеличаване на професионализма в съдебната система.

В доклада пише, че “успешното преследване и осъждане на множество значими политици в Румъния за корупция на високо ниво е знак, че основната тенденция на съдебна независимост е позитивна и че никой, който извършва престъпление, не е извън обсега на правосъдието”.

Комисията приветства и успешно изградената “Стратегия за развитие на съдебната власт 2015 - 2020”, която румънското правителство е приело. В същото време докладът осветлява все още проблемни зони - като липсата на политически консенсус за провеждането на важни реформи.

Всъщност критиките на Европейската комисия към Румъния този път се отнасят най-вече до политиците в страната, а съдебната система е предимно хвалена.

Назначенията в съдебната власт са отбелязани като важен тест за румънската съдебна реформа. Най-вече

назначението

на новия главен

прокурор

в Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма (ДРОПТ) е похвалено като прозрачна процедура и истински тест за цялата система.

През 2016 г. ЕК се надява, че по същия начин ще бъдат избрани и председателят на Върховния касационен съд, както и хора на водещи постове в Националната антикорупционна дирекция.

Изборът на главния прокурор е показал и доброто сътрудничество между важни институции като министъра на правосъдието (отговорен за посочване на кандидата) и Върховния съд на магистратите.

Комисията подчертава обаче, че процедурите по избор на подобни позиции трябва да са толкова стабилни, че да останат прозрачни и предвидими и ако няма добро сътрудничество между посочените институции.

Еврокомисията препоръчва на Румъния в дългосрочен план да приеме закон, който да уточнява каква е процедурата за избор на висши съдебни лица и

да намали

влиянието на

политиците

в това. В главата “Респект за съдиите и съдебния процес” комисията посочва, че румънската правораздавателна система е демонстрирала капацитет да се адаптира към промените в гражданския и наказателния кодекс и че действията на съдебната система в преследването на корупцията по високите етажи на властта “продължават да бъдат впечатляващи”. Това е трайна тенденция за независимост на съда от политическата система. Докладът на комисията отбелязва, че има медийни атаки срещу отделни съдебни институции като Върховния съвет на магистратите. Комисията критикува съвета, че не успява да подкрепи финансово или по друг начин съдии, които имат нужда от защита.

Повечето критики обаче не са за правораздавателната система, а са отправени към политиците и най-вече към парламента, който опита да блокира новия наказателен кодекс. Критика Румъния търпи и за липсата на ясни правила, по които депутатите да могат да бъдат съдени за корупция наравно с останалите граждани. ЕК отбелязва, че заради липсата на такива правила

парламентът е отхвърлил една трета от

исканията за сваляне на депутатски

имунитети

на специализираната прокуратура. 14 искания за снемане на имунитет, насочени към 6-има депутати, 2-ма сенатори и един конституционен съдия, е имало през 2015 г. Приети са 9 от тях, 4 са били отхвърлени. От 9 искания за разследване за корупция спрямо висши политици, сред които премиерът на Румъния и министри, 3 са били отхвърлени, включително и това за министър-председателя.

Докладът настоява Румъния да гарантира, че имунитетът не се използва, за да се избегне разследване и наказателно преследване за престъпления, свързани с корупция.

Препоръчва също следващият ВСС да покаже по-голяма ангажираност за постигане на прозрачност и отчетност.

Въпреки че бяха предприети превантивни мерки по Националната стратегия за борба с корупцията, тяхното изпълнение е откъслечно поради недостатъчния капацитет на институциите, липсата на познания и опит на персонала и липсата на политическа воля от страна на ръководството на институциите, са част от критиките в доклада. Ограничените резултати на стратегията, по-специално на местно равнище, се илюстрират от значителния брой случаи на корупция, което потвърди усещането за системна корупция, пише още в него. Посочва се малкият брой сигнали, подадени от органа за обществени поръчки, което показвало липса на сътрудничество между институциите.

Налице са подобрени мерки за борба с корупцията, но не в мащаба и с необходимата политическа воля за преодоляване на един всепризнат системен проблем.

Въпреки това през 2015 г. в корупция са уличени 1250 души, сред които премиерът, бивши министри, депутати, кметове, общински съветници, съдии, прокурори и съветници. От 2013 година за корупция са арестувани над 100 кметове.

Замразени са авоари за 452 милиона долара. Въпреки че за някои от случаите са били нужни разпитите на многобройни свидетели, съдът успява да е сравнително бърз и през 2015 година са финализирани повечето процеси, като най-старият води началото си от 2011.

“Направените от нас препоръки в някои области показват, че все още е нужно наблюдение. Препоръки са отправени в три области: съдебната реформа трябва да се продължи, така че съдът да стане окончателно независим от политиците, борбата с корупцията да не спира и освен по високите етажи да се води и на останалите нива, европейските средства да се усвояват максимално и прозрачно без злоупотреби. 

Бившият румънски президент Йон Илиеску излиза от офиса на главния прокурор, след като бе разследван за потушаване на миньорски протести през 1990 г. СНИМКИ: РОЙТЕРС

 

Убитият терорист в Брюксел имал поне двама саучасници, акцията продължава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367495

Убитият по време на полицейската операция в Брюксел е покривал най-малко двама съучастници. Те са успели да избягат и няма информация за самоличността им.
Няколко сгради в брюкселското предградие Форе са претърсени по време на операцията. Обиски са проведени и около мястото на първата операция, при която бе убит предполагаем джихадист.
Убитият по време на полицейската операция в Брюксел е покривал най-малко двама съучастници. Те са успели да избягат и няма информация за самоличността им. Няколко сгради в брюкселското предградие Форе са претърсени по време на операцията. Обиски са проведени и около мястото на първата операция, при която бе убит предполагаем джихадист.

Беларус и България ще обменят опит в митническите практики

http://pik.bg/беларус-и-българия-ще-обменят-опит-в-митническите-практики-news502464.html

Беларус и България ще обменят опит в митническите практики

Ръководителите на митническите служби на Беларус и България ще се срещнат в Минск на 16 март, за да обсъдят сътрудничеството в борбата с нарушенията на закона за митниците, обяви пресслужбата на белоруския Държавен митнически комитет, предаде агенция BelTA.

„Това ще бъде първото посещение на ръководителя на българската Национална агенция Митници Розалина Димитрова в Беларус“, обяви пресслужбата.

Очаква се страните да подпишат меморандум за споразумение за укрепване на сътрудничеството между Държавния митнически комитет на Беларус и Българската национална агенция Митници.

„Неговото изпълнение ще даде възможност за обмен на информация относно законодателството, което е в сила в Беларус и България, и на митнически разпоредби и практики“, допълни пресслужбата.

България е на първо място по дял на тийнейджъри, които пият алкохол

https://www.24chasa.bg/Article/5367488

България е на първо място по дял на тийнейджъри, които пият алкохолБългария е на първо място по брой тийнейджъри, които редовно пият алкохол. Това сочат данните на проучване на Световната здравна организация. То е проведено сред 42 благоденстващи страни, съобщава AFP, цитирана от "Фокус". Като цяло броят на тийнейджърите, които опитват алкохол и цигари преди да навършат 14 години, се е понижил,

Фирма на Трифон Иванов запорирана за над 1 млн. лв.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559657

"Да пазим паметта на Трифон!". Само това каза бившата съпруга на Трифон Иванов - Марияна, потърсена да разкаже за скандала около имотите на легендарния футболист. Преди дни в сайт за имоти се появи обява за продажба чрез посредник на апартамент на Трифон Иванов във Велико Търново за 90 000 евро. Дъщерята на Туньо - Галина, реагира във Фейсбук, че приятелката на баща ѝ разпродава имотите му, допълва "24 часа". Хиляди изпратиха със сълзи легендата Трифон Иванов (СНИМКИ/ВИДЕ...

Валенса, Горбачов и краят на свободата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265645_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B0%2C+%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0

 РЕВОЛЮЦИИТЕ в Източна Европа срещу комунизма бяха приветствани като най-добрите по рода си. Преобладаващо мирни, те доведоха до две Нобелови награди за мир. Първата, през 1983 г., получи Лех Валенса, героичният лидер на полския профсъюз “Солидарност”, обединил 10 милиона души; 7 г. по-късно лидерът на Комунистическата партия на Съветския съюз Михаил Горбачов бе удостоен с тази награда заради смелостта да признае моралния, политически и икономически провал на стария режим.

Тези двама политици – Валенса, който стана първият демократично избран президент на Полша, и Горбачов, който беше последният лидер на Съветския съюз, оттогава се превърнаха в най-ярките символи на 1989 г. Днес героичният статут на тези двама мъже, както и самото наследство на тези революции са поставени под въпрос.

Михаил Горбачов е обвиняван, че е предал своята страна, а Лех Валенса - че е предал своите приятели антикомунисти.

В Русия на Владимир Путин отрицанието на 1989 г. е толкова силно, че когато наскоро известният и лоялен на Кремъл режисьор Никита Михалков осъди политиката на Горбачов, довела до разпадането на Съветския съюз, като “истинско престъпление”, едва ли на някого му мигна окото – всички мислеха, че той изказва очевидното.

Новина обаче произведе един шегаджия: той се обади на Горбачов, представяйки се за Никита Михалков, който иска да му се извини. Всички се присмяха на Нобеловия лауреат, приел с благодарност извинение, което никога не е било дадено. Руснаците не изпитват носталгия към комунизма сам по себе си, те обаче копнеят за времето, в което Съветският съюз беше свръхсила. В Русия 1989 г. не е символ на победата на обществото над комунизма, а по-скоро на поражението на Москва и на унижението от Запада.

Почти по същото време, по което се случи историята с Михалков, Институтът за национална памет в Полша оповести документи, някои от които получени от вдовицата на последния комунистически вътрешен министър, които съживиха твърденията, че Лех Валенса е бил информатор на тайните служби през 70-те г. (Той беше оневинен от специален съд при предната вълна от обвинения през 2000 г.) Както се и очакваше,

Валенса нарече

документа

“фалшификат”,

а хиляди се стекоха по улиците на Варшава, Гданск и други градове в защита на бившия лидер на “Солидарност”. Но полското правителство, ръководено от популистката партия на Ярослав Качински “Право и справедливост”, отказа да застане зад него, твърдейки, че “легендата на Валенса повече не може да бъде защитавана”.

Може ли някой да бъде сигурен, че Лех Валенса никога не е сътрудничил на тайните служби? Със сигурност не. Много вероятно е Валенса, като мнозина други, да е сключвал множество дребни сделки с властите през 70-те г., за да си гарантира свободата след ареста заради неговата дейност в подкрепа на демокрацията.

Но демонстрантите по улиците, някои от които стари активисти на “Солидарност”, също разбират, че тайните служби едва ли са имали скрупули да фабрикуват досиета, за да компрометират своите опоненти. И тези демонстранти ясно съзнават, че чудото на “Солидарност” не би било възможно без лидери като Валенса.

По-важното е, че хората днес защитават нещо далеч по-голямо от Валенса – наследството на самата 1989 г. Те подозират, че правителството използва атаката срещу Валенса като средство за делегитимирането на либералната демокрация.

Изглежда, те са прави. Антоний Мацеревич, сегашният полски министър на отбраната, директно заяви, че досието на г-н Валенса е доказателство, че “посткомунистическа Полша е създание на тайните служби, а не на демократично избрани институции”.

Трудно е да защитаваш революцията от 1989 г. в “победена” Русия. Но защо изведнъж е толкова трудно да я защитиш и в победоносна Полша, където хората са по-свободни и по-проспериращи от всякога и където “Солидарност” е национална икона?

Иронията на днешната ревизионистка вълна се състои в това, че 1989-а е отричана по същата причина, заради която тя дълго бе възхвалявана, а именно заради липсата на радикализъм. Фактът, че тя избра

да интегрира

старите елити,

вместо да ги

преследва,

изведнъж се оказа не само трайното постижение на тази революция, но и нейната ахилесова пета.

Популисткият бунт, който набира сила в Полша, Унгария и други части на Източна Европа, е бунт срещу умерените и умереността. Събитията от 1989 г. се осъждат като нещо не по-различно от един добре обмислен заговор за трансформирането на политическата в икономическа власт (или както се пееше в песента на The Who: “Виж “новия бос”, досущ е като стария”).

Според този разказ 1989 г. е донесла освобождение не на хората, а на комунистическите елити. Те са се освободили от страха (от партийните чистки и антикомунистическите бунтове), от чувството за вина, от идеологията, от мрежите на обвързаност и дори от лоялността към нацията. Преди те имаха правото да пътуват, днес имат правото бъдат част от Запада. Преди управляваха страната, днес я притежават.

Сенчестата власт на старите елити

се е превърнала в крайното обяснение за всичко, което не се е случило както трябва след 1989 г. – за растящото неравенство и неосъществените надежди.

Политиката на гняв на Ярослав Качински, както и политиката на възмущение на Путин се харесва на младите поколения, които живеят в свят, където историята няма никакво значение. Те имат Google и смартфони, но не и търпението да осмислят моралната сложност на комунистическия период, затова и нямат желанието да разберат какво точно е правил Валенса през 70-те г. или пред какви избори е бил изправен Горбачов през 80-те. За поколенията, които нямат никакъв личен опит от разрушителната и саморазрушителна сила на революционната политика, умереността нито е вдъхновяваща, нито е оправдана.

Героите на 1989 г. изтъргуваха мира за справедливостта. Това беше един благороден компромис. Но днес, когато мирът се приема за даденост, от значение е само дефицитът на справедливост.

 

 

 

 

ИВАН КРЪСТЕВ

“НЮ ЙОРК ТАЙМС”

Екстремист е убит, 4-ма полицаи ранени при зрелищна операция в Брюксел:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559662

Един френски и трима белгийски полицаи бяха ранени, а един въоръжен екстремист бе убит при съвместна антитерористична операция на белгийската и френската полиция в брюкселския квартал Форе във вторник, предаде ТАСС. Тези данни бяха потвърдени вчера вечерта в официално изявление на белгийската федерална прокуратура. Ранени полицаи при антитерористична операция в Брюксел (СНИМКИ) "В рамк...

Гласуват по 40 лв. добавки на пенсионерите за Великден

http://pik.bg/гласуват-по-40-лв-добавки-на-пенсионерите-за-великден-news502462.html

Гласуват по 40 лв. добавки на пенсионерите за Великден

Правителството днес ще гласува отпускането на 50 милиона лева за великденски добавки на пенсионерите с пенсии до 300 лева включително.

Размерът на добавката ще бъде 40 лева, като сумата ще бъде изплатена заедно с пенсиите за април. Кабинетът трябва да избере и нов председател на Държавната агенция за бежанците. Към момента временно изпълняващ тази длъжност е Кирчо Киров.

Припомняме, че преди близо месец премиерът Бойко Борисов уволни Никола Казаков, заради установени нередности в обществените поръчки за храненето на бежанците. Освободени бяха също заместник-председателят на агенцията Александър Димитров и главният секретар Златко Александров.

 

В София се откриват изложения за строителство и за сигурност

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/03/16/2723666_v_sofiia_se_otkrivat_izlojeniia_za_stroitelstvo_i_za/?ref=rss


Международното специализирано изложение Българска строителна седмица и изложението за системи за сигурност SECURITY EXPO се откриват днес в Интер експо центъра в София и ще продължат до 19 март.

За трета година поред двете изложения преминават съвместно.

В строителната седмица участват 98 компании от България, Германия, Гърция, Полша, Франция, Турция, производители или вносители на строителни материали, машини, техника и технологии, дограма и врати, химически продукти,...

Маковей и анатомията на червата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265644_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B9+%D0%B8+%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Писмото на Моника Маковей е нагледен пример как Брюксел ерозира и убива нациите. Претенциите на тази евродепутатка към България са преувеличени поне 1000 пъти. Дето се казва – от мухата слон прави. А от слона – кюфтета.

Много от маковейщините са абсурдни. Защо например Софийският университет да преподава атомна физика на румънски, когато всеки ром може да я учи в Букурещ? Или защо в българската църква да се въведе богослужение на румънски, когато тя е именно българска и автокефална? Има си румънска църква. Има и арменска.

Ако Маковей беше румънски депутат, щеше да пише не на Бойко, а на арменския поп. Просто защото това е от сферата на междудържавните отношения. Цялото се договаря с цялото. Румъния като цяло няма никакъв интерес да бърка в попарата с малцинствата, тя си знае защо.

Сега обаче Маковей е в Брюксел и от това високо място пише до правителството наше. Аз не съм сигурен дали една евродепутатка може самосиндикално да предяви искане към национално правителство, но ако може – тогава

нациите са

понижени

в чин редник

Самият Европарламент е последната дупка на кавала в Брюксел. Нито може да създава закони, нито да определя политики. Не му дават даже да прочете текста на Трансатлантическото споразумение. Но виж, когато трябва да се настъпи някоя малка държавица, всеки евродепутат е китайски император.

Тук не обвинявам г-жа Маковей, жената така разбира нещата. Проблемът е системен. В Брюксел няма и помен от демокрация, но пък има страст към разбиването на нациите. Ако в националните държави цялото е по-важно от частта, за Брюксел частта е много по-важна от цялото. Все едно в човешкото тяло далакът, червото, задникът, да получат върховенство над мозъка. “От къде накъде този мозък ни е повел на театър? – пита например далакът. - Аз пък искам на планина!” “А пък ние – на ресторант”, казват червата. “Неее, аз имам романтична среща с дясната ръка!”, настоява сещате се кой.

Не че в държавите няма реални проблеми с малцинствата. Но Брюксел раздува най-микроскопичните, а отминава най- апокалиптичните. Ето например, в момента кандидатката за членка на ЕС, високоуважаемата Турция, избива своите кюрди. Диарбекир вече е мъртъв град, жертвите са хиляди. Да сте чули Европарламентът да е приел декларация по въпроса? Или някоя евродепутатка като Маковей да е била камбаната? Не, трагедията на кюрдите е табу в Европа именно защото е огромна. А виж, хилядата румъноезични роми в България, които никой нe обижда и преследва, са евроскандал. Защо не се сети, че Франция неотдавна експулсира поне 20 000?

Но да оставим Маковей настрана. На мен ми е много по-смешно, когато

западно-

европейците

идват тук, за да

ни лекуват

от расизъм

Това е все едно алкохолик да лекува трезвениците от алкохолизъм.

У нас просто няма расизъм, защото това е нещо много, много повече от културната и умерена българска ксенофобия. Расизмът предполага господарска и робска раса. Кога българинът е приемал себе си за господарска раса? Господарските раси битуват в колониалните държави – Англия, Франция, Холандия, Италия, Германия, Португалия, Испания и така нататък. Това е особена култура, непозната у нас.

Да вземем знаменитото стихотворение на английския поет Киплинг, писано в самия край на ХIХ век:

“Носете бремето на белия човек!

И своите синове

във жертва принесете на чужди богове

сред варварски народи

с навъсени лица —

от дявол по-коварни, по-чисти от деца....

...Носете бремето на белия човек!

И приемете в дар

вековната омраза

на роб към господар;

и ропотът на всяка

тълпа към своя вожд:

“О, по-добре в Египет,

в добрата черна нощ!…”

Ето, това е естетиката на расизма. Кога ние, българите, сме носили бремето на белия човек?

Напротив, носили сме хомота на малко по-мургавия човек.

На Запад днешните борци с расизма са търгували с роби чак до средата на ХIХ век. Както знаем, в САЩ робството е премахнато юридически в разултат от Гражданската война (1861-1865 г.), но битката срещу остатъците от расизма там продължава до ден днешен. Например сега чернокожите американци протестират, че полицията ги избива по улиците без сериозна причина. И обратното - българите пък протестират, че полицията не ги защитава от ромските набези. Откога инстинктът към самосъхранение е расизъм?

Нима не е смешно някоя германка или австрийка да ни учи как да интегрираме ромите и да не допускаме антисемитизъм? Да не би ние да сме измислили крематориумите? Това е вашата болест, не е нашата. Да, много похвално е, че Германия полага усилия, за да се излекува от нацизма. Но защо ще лекува и нас?

Да вземем еврейските

мъки и страдания

България е една от много малкото европейски държави, в които не е имало нито гета, нито черносотници, нито погроми, нито всички останали издевателства срещу евреите. Шейлок е Шекспиров герой, а не български. По времето, когато Англия и Франция са прогонили насила юдеите, в България цар Иван Александър се е оженил за еврейка и я е направил царица.

Що се отнася до ромите, Западът изобщо не би трябвало да ни учи на толерантност. Например Фердинанд І е наредил през 1538 г. всички цигани да бъдат изгонени от Свещената римска империя. През 1545 г. Аугсбургската диета се е разпоредила, че който убие циганин няма вина. И последвал истински геноцид. През 1710 г. император Йозеф І е наредил “всички възрастни мъже цигани да се обесят без съд, а всички жени и невръстни мъже да се бият с камшици и да се прогонят завинаги”. И пак геноцид.

През 1530 г. Англия приема Египетския закон, който нарежда всички роми да напуснат страната в рамките на 16 дни. Луи ХІV прогонва циганите от Франция през 1660 година. И така нататък, и така нататък. Ако Западна Европа не бе убивала и прогонвала ромите векове наред, та чак до Втората световна война, колко от тях щяха да са днес у нас?

Франция продължава да експулсира ромите и до ден днешен. Италия също. Както и скандинавските страни. Както е тръгнало,

и немците скоро

ще ги изринат

с лопатата

Разбираме ги, те са ужасени от народа, когото са прогонили преди няколко века, изтребвали са го няколко пъти и който приижда пак. Но защо, о, защо техните фондации смятат, че непременно трябва да излекуват българите от расизма?

Българинът никога не е бил расист, а доколкото е ксенофоб - пак повтарям, това е нормална човешка защитна реакция. Още примитивните племена са ксенофоби. Българите не разбиват ромски къщи и не изнасилват ромски бабички, те просто искат да се защитят. Но според Българския хелзинкски комитет “Български партии искат концентрационни лагери, насилствен труд за ромите”. За това им плащат, това донасят на света. Клепат своя народ. Едно такова клепало се е постарало да се хареса и на Маковей срещу дребна файдица и ето че митът за драмата на румънските роми у нас тръгна в обръщение...

Факт е, че имаме огромен проблем с ромите. Но факт е също така, че чуждите фондации не ни помагат да го решим, а напротив - задълбочават го. Десетки милиони евро бяха изразходвани не за да помагат на ромите, а

за да се създаде

прослойка от

ромски активисти,

чиято лоялност не е към българската държава. Това е важен ресурс, ако утре се наложи да се вдига цветна революция.

Ще напомня накрая, че ако създаде ромския проблем в България, то това е сривът на промишлеността и разтурването на ТКЗС-тата. В резултат половината работни места в държавата просто изчезнаха. Естествено, че първите жертви на безработицата станаха ромите, най-уязвимата прослойка. Ако през 80-те години над 85 на сто от тях имаха постоянна работа, днес това са едва 10 на сто. Останали без никакъв поминък, ромите, естествено, тръгнаха да прибират всичко, което лошо лежи.

Естествено, че Брюксел няма с нищо да им помогне. Ромите са първата жертва на неолибералната идеология, която в момента господства там. Следващата жертва са държавите..

Фандъкова ще посети завода за отпадъци във Виена

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/16/2723808_fandukova_shte_poseti_zavoda_za_otpaduci_vuv_viena/?ref=rss


Кметът на София Йорданка Фандъкова днес ще посети завода за отпадъци във Виена, от където ще почерпи опит за предстоящото изграждане на инсталация, чрез която RDF горивото - крайният продукт от столичния завод за отпадъци, да се използва в "Топлофикация-София".

Виенският завод "Шпителау" е построен в центъра на града през 1971 г., като той произвежда парно, топла вода и ток. Всеки ден се изгарят 780 тона нерециклируеми боклуци в специални пещи с температура около 1100 градуса по...

История славянобългарска ще се учи 4 пъти по 2 предмета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265643_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%83%D1%87%D0%B8+4+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%

 "История славянобългарска" ще се изучава от учениците четири пъти докато завършат гимназия. Това предвиждат новите учебни програми, които в сряда ще бъдат представени от вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева.

"Историята" на Пайсий ще се изучава и по два предмета - литература и история.

За първи път децата ще изучават откъси от "История славянобългарска" в седми клас в часовете по история и цивилизации. След това по същия предмет ще се изучава произведението на Пайсий Хилендарски и в осми и десети клас. По литература пък ще се изучава в девети клас.

Меглена Кунева и нейният заместник Диян Стаматов ще представят в сряда новите учебни програми за 2-и, 6-и и 8-и клас пред ученици и учители. Те ще се срещнат в залата на Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" в София. В дискусията всеки ще може да зададе въпрос, специалистите пък ще отговарят. Освен за историята на Пайсий, учениците ще получат отговор кога ще се учат "Балканджи Йово" и Чинтуловите песни.

Новите учебни програми бяха одобрени от Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование след проведените обществени обсъждания. От министерството обявиха, че повече от 3 пъти българските текстове надвишават чуждите по литература от 5-и до 12-и клас.

Наредбата, забраняваща доплащане и дарения на болници, влиза в Министерския съвет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/16/2723723_naredbata_zabraniavashta_doplashtane_i_dareniia_na/?ref=rss


На редовното си заседание днес Министерският съвет ще обсъди новата наредба на Министерството на здравеопазването, забраняваща на болниците да искат доплащане от пациентите за дейности, финансирани от Националната здравноосигурителна каса, както и да се иска от тях или близките им дарение.

Проектът на наредбата беше публикуван в средата на февруари за обществено обсъждане и вече е готов за одобрение от кабинета. След като бъде приет, документът ще влезе в сила още следващия вторник с...

Пътна обстановка в страната - 16 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=315831

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Хемус‘‘:област Варна: от км 395+370 до км 395+630 посока София-Варна след пътен възел Неофит Рилски – поради изграждане на колектор в разделителната ивица се ограничава движението в изпреварващата лента, движението на МПС се осъществява в активната лента.

И днес ще бъде студено, температурите стигат 9 градуса

https://www.24chasa.bg/Article/5367479

И днес ще бъде студено, температурите стигат 9 градусаВ сутрешните часове облачността над страната ще е предимно значителна. След обяд ще се разкъсва и намалява, най-късно над югоизточните райони. Това съобщиха от Националния институт по метерология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН) пред "Фокус". Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър.

Панагюрище кани митрополит Николай на тържествата за Априлското въстание

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559637

Общинският съвет в Панагюрище покани Пловдивския митрополит Николай да участва в тържествата за 140-годишнината от Априлското въстание. Поканата е част от писмо, изпратено до владиката от председателя Христо Калоянов. То е отговор на обръщението на митрополита от 22 февруари, в което той призова да бъдат преместени празненствата, защото тази година са съвпадат с Великден – на 1 май, а според канона е недопустимо на този ден да се провеждат каквито и да било празници. „Разбираме опасенията Ви дали ще може да се съвместят двете събития. Затова бъ...

Трагедия в Дупница! Пламъци погълнаха жена в жилището й

http://petel.bg/Tragediya-v-Dupnitsa--Plamatsi-pogalnaha-zhena-v-zhilishheto-y__149114

Илюстрация: Булфото Възрастна жена е загинала при пожар в Дупница, съобщиха от ОД на МВР - Кюстендил, предаде "Фокус". Пожарът е възникна...

След престрелката в Брюксел: Двама заподозрени терористи все още на свобода

http://petel.bg/Sled-prestrelkata-v-Bryuksel--Dvama-zapodozreni-teroristi-vse-oshhe-na-svoboda__149115

Най-малко двама заподозрени екстремисти остават на свобода след престрелката в брюкселския квартал "Форе". Един френски и трима белгийск...

Започва делото срещу сина на Ценко Чоков

http://petel.bg/Zapochva-deloto-sreshhu-sina-na-TSenko-CHokov__149116

Започва делото срещу сина на Ценко Чоков - Мартин. През януари Радослав Илиев се оплака, че е бит от кметския син. Последваха обвинения сре...

Задържаха българи за измама с банкомати, докато почивали на Сейшелските острови

http://petel.bg/Zadarzhaha-balgari-za-izmama-s-bankomati--dokato-pochivali-na-Seyshelskite-ostrovi-__149117

Снимка: Булфото Двама български граждани, отишли на почивка до Сейшелите от Мумбай, са били депортирани обратно в Индия, след като сейше...

Защо това е добра новина?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265642_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%3F

 Помните ли "шегите", които си правеше т.нар. "случайно разпределение на делата" в съдебната система? Как например делата, свързани с интересите на депутат от ДПС, медиен магнат и крупен бизнесмен в битката му с един вече бивш банкер, преследван от правосъдието, са попадали все при едни и същи двама съдии? Е, подобна концентрация може да се наблюдава и в практиката на друга, много важна за регулирането на обществените отношения държавна институция – Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). При това тук "случайността" не играе никаква роля – по закон докладчиците по делата в КЗК се определят еднолично от нейния председател. Съвсем наскоро въвеждането на случаен избор на докладчик бе категорично отхвърлено от парламента.

Впрочем докладчик по огромна част от преписките, по които страна е някое дружество, свързано пряко или чрез "витаещи съмнения" (по израза на министър-председателя) с гореспоменатия депутат и бизнесмен, е бил един и същ член на комисията. Комисар, избран през 2011 с гласовете на управляващата по онова време (както и днес) партия по номинация на "Атака" (в период, когато тя подкрепяше управлението). В трудовата биография на този докладчик са областната администрация в София-град, правният отдел в Агенцията за чуждестранни инвестиции, софийска общинска фирма и частни компании. С други думи – нищо особено, просто един средностатистически член на КЗК, избран по стандартната схема на партийни номинации по партийни квоти и задкулисни уговорки.

Как работи комисията?

По закон членовете на комисията трябва да отговарят на най-високите изисквания за (едновременно!) професионализъм, независимост, безпристрастност, почтеност, за да се ползва тя с доверието на бизнеса и обществото. Досегашната практика обаче е далеч от този стандарт. Като по правило се предлагат и избират предимно партийно верни хора, "дялани камъни" за всякаква служба, често пъти без никакъв опит в съответната област. Това впрочем е хроничната болест на всички български "независими" регулаторни и контролни органи.

КЗК е сред най-важните сред тези органи. Тя може да играе силно положителна роля за подобряване на пазарната среда и за развитие на икономиката. Но, разполагайки с големи правомощия за намеса във всеки сектор, сделка и обществена поръчка, може да бъде и "нож с две остриета" – ако допуска компромиси с независимостта и безпристрастността си в угода на едни или други политически и корпоративни интереси. За днешния състав на комисията не може да се каже, че се ползва с висока степен на доверие сред бизнеса и обществото. Съществуват съмнения, че, меко казано, тя не винаги действа на висотата на отговорностите си, заради което често с горчива ирония е определяна от медиите като "комисия за защита от конкуренцията".

Днешната комисия например няма да се запомни с резултати в борбата срещу картелните споразумения. Най-често я упрекват за бездействието или безсилието й на пазара на горивата. И ако там наистина доказването на картел е много трудно, комисията би могла да се насочи в области, където нещата са очевидни. Като например инфраструктурното строителство, където е очевидно, че няколко абонирани фирми си разпределят най-големите поръчки.

В други случаи пък човек остава с впечатлението, че по сходни казуси или дори по един и същ казус комисията е в състояние да намери правни основания за различни и даже противоположни решения, зависещи от това "кой пита". За това например говори бързината, с която тя одобри прекратяването на поръчката за магистрала "Хемус", когато то бе направено по искане на премиера заради "витаещите съмнения". Тя обаче бе твърде далеч от тази експедитивност, когато същото бяха поискали двама от неуспелите участници в процедурата.

 Ясен Бояджиев

Ясен Бояджиев

Нов шанс

Изборът на нов състав на КЗК беше възможност за ново начало. Парламентът имаше достатъчно време да покаже, че го желае – мандатите на днешните комисари изтекоха още преди половин година. Но той отново тръгна по стария, "изпитан" път. Партиите си договориха квотите и си направиха номинациите, така че и разпределението на местата изглеждаше предрешено. Конкуренцията за Комисията за защита на конкуренцията беше твърде слаба - и като брой, и като качество. Мнозинството от номинираните напълно отговаряше на описания безличен средностатистически профил – съмнителна професионална компетентност, спорна репутация или чисто партийна биография. Кандидатът за председателския пост пък бе само един - може би качествен юрист, но без никакъв опит в конкурентното право, при това дългогодишен близък сътрудник и днешен съветник на премиера. Процедурата трябваше да мине бързо и безпроблемно, без никаква яснота за качествата и вижданията на кандидатите, без дебат и без възможност за каквото и да било гражданско участие.

Една партия обаче – ДСБ – отказа да участва в този сценарий и публично обясни какво се крие зад него: "задкулисни договорки за разпределяне на обичайните партийни квоти, зад които прозират ясни корпоративни квоти". Това вбеси премиера, който напоследък е силно ангажиран с разграничаване от олигархията, и за да не допусне само ДСБ да изглеждат "морално чисти" (или поради някаква друга причина), той нареди процедурата да бъде прекратена. Отводът на единствения кандидат за председателското място пък даде необходимото правно основание за това.

Някои го определиха като "срам и шамар в лицето на Народното събрание". В действителност обаче проваленият избор е добра новина и голям шанс. Може пък този път да бъдат издигнати много повече и много по-подходящи кандидатури. Не само професионално по-компетентни, но и с изрядна репутация и висок авторитет. За да имат не само какво да спечелят, но и какво да загубят от работата си в Комисията за защита на конкуренцията. Само с такива хора е възможно да се изгради наистина силен и независим орган, от какъвто имат нужда бизнесът и обществото. Дали парламентът ще се възползва от този шанс, предстои да видим. Досегашните примери в това отношение не са особено окуражителни.

Форум в Брюксел ще обсъжда ефектите от евромониторинга на България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/16/2723090_forum_v_brjuksel_shte_obsujda_efektite_ot/?ref=rss


Форум за прекратяване на мониторинга от Европейската комисия над България и Румъния, организира днес в Брюксел евродепутатите Мария Габриел и Емил Радев от ГЕРБ, Илияна Йотова от БСП и Филиз Хюсменова от ДПС.

Темата на форума по инициатива на четиримата български представители в Европарламента е "Механизъм за сътрудничество и проверка - функциониране, ефект, препоръки". Основната част от конференцията е посветена на "Преосмисляне на Механизма за сътрудничество и проверка - опитът на...

Как Путин изненада Запада

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265641_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0

 Всяка велика сила поддържа своите традиции и обича пищните инсценировки. Последната акция на Русия обаче въобще не се вписва в тази рамка. Тя бе изпълнена твърде тихо и кротко: президентът Владимир Путин покани в тъмнооблицования си кабинет министрите на отбраната и външните работи и обяви края на въздушните удари в Сирия - без да придава особена важност на решението си. Военните цели просто вече били постигнати. Същевременно светът посрещна новината от Москва като средноголяма сензация.

Русия влезе във сирийската гражданска война, за да се бие срещу ислямистките терористи. Това обаче беше само една част от истината. Москва имаше и скрити цели. От самото начало руските бомбардировачи сипеха бомбите си и срещу финансираните от Запада милиции, които се бореха срещу Асад. И тъй като сирийската война е и задочна, Русия се бореше в Сирия и срещу САЩ и техните съюзници.

Става дума за "минимално изтегляне"

Първобитните ислямисти от т.нар. "Ислямска държава" (ИД) обаче все още не са победени. По този въпрос Русия трябва, а и иска да продължи да действа. След като седмици наред Вашингтон и Москва си отправяха взаимни обвинения, че не подхождат правилно в борбата срещу ислямистките милиции, изглежда за първи път двете страни планират съвместен подход. Във всеки случай след частичното си изтегляне Русия оставя достатъчно въоръжение в Сирия, за да може да участва в подобна кампания.

Жалко, че думата "изтегляне" няма умалителна форма. Защото ако човек се вгледа внимателно, ще види, че става дума за едно ултра минимално изтегляне. В Русия се връщат бомбардировачите, военните пилоти и наземният персонал. Руското военно пристанище в Сирия, изградената с големи усилия и средства военновъздушна база и съответната им защита си остават в Сирия.

За руската оръжейна индустрия Сирия беше нещо като гигантски "шоуруум". Там бе изпробван най-новият летателен апарат. Но той бе твърде скъп. А сега Русия трябва да пести. Страната страда от дълбока икономическа криза и от санкциите на Запада, наложени заради агресивната руска политика в Украйна. През следващата година военният бюджет може да бъде съкратен с пет процента. Чуват се дори и предположения за 10% по-малко поръчки от министерството на отбраната в Москва. Тази истина също е част от изненадващото решение на Путин да прекрати въздушните удари. По този начин страната пести много пари и същевременно не губи стратегически позиции.

 

Кристиан Трипе

 

Русия се отказва от Асад?

Правителството на Асад оцеля само защото преди шест месеца руските военни се притекоха на помощ на притиснатите сирийски правителствени войски. Ето, че сега режимът в Дамаск зависи и политически изцяло от Русия. Същевременно се носят слухове за разногласия между Москва и Дамаск. А едно изявление на говорител на Кремъл се вписва добре в тази рамка: той заяви, че политическото бъдеще на президента Асад не е било обсъждано при консултациите за изтеглянето на войските. Казано в прав текст: Кремъл вече не се интересува от Асад, след като месеци наред игра ролята на закрилник на уж легитимния насилник.

С тези властови политичеки маневри Москва печели много силна позиция на мирните преговори в Женева. Всъщност в политическо отношение това беше планирано точно така: с интервенцията си в Сирия, Русия трябваше да се превърне отново в глобален играч. Понастоящем почти никой не говори за положението в Източна Украйна. Нито за ролята на Русия в т.нар. "Процесът от Минск". А какво стана с анексирането на Крим? Това вероятно ще бъде тема за експертите по международно право. Все колатерални щети в руската интервенция в Сирия, които са добре дошли за Путин.

Стрийптизьорка поиска 40 милиона долара за 13-годишно секс робство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265640_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B9%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%B7%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+40+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%

 Бившата стрийптизьорка и танцьорка Амбър Лоурен Баптист подаде иск за 40 милиона долара заради прекарани 13 години в сексуално робство, пише „Ню Йорк Пост”. Обвиняем е американският милионер и съсобственик в фонда Sequoia Capital Майкъл Гоген.
 В документите до съда, Баптист посочва, че е била отвлечена на 15-годишна възраст от Канада и отведена в САЩ, където попаднала под опеката на милионера. Гоген й обещал да я спаси от търговците на плът, но вместо това станал неин собственик.

Години наред той я заставял да търпи сексуални унижения, насилвал я и я принуждавал да го нарича „крал” и „император”. Гоген обаче твърди обратното-наистина е имало сексуални отношения между тях, но те са били със съгласието на момичето, което винаги го следвало. Милионерът вече й дал 10 милиона долара заради връзката им, тъй като тя го заплашила, че ще разруши живота му.

Сега предстои съдът в Калифорния да се произнесе по иска, като датата на заседанието все още не е насрочена.

Ангелкова ще търси баланса между опазване на околната среда и къмпингуването

http://pik.bg/ангелкова-ще-търси-баланса-между-опазване-на-околната-среда-и-къмпингуването-news502456.html

Ангелкова ще търси баланса между опазване на околната среда и къмпингуването

Министърът на туризма организира среща със заинтересовани страни, за да бъде намерен баланс в предложенията за опазване на околната среда и създаване на ред и условия за къмпингуване.

Министърът на туризма Николина Ангелкова изпрати покана до представители на екологични организации, туристически бранш, местна власт и др. за обсъждане на предложенията за промени в Закона за туризма. Дискусията, която ще се проведе в зала Тържествена на Централния военен клуб на 16 март от 14 часа, ще бъде предавана и онлайн през сайта на Министерството на туризма. Общественото обсъждане по Закона за туризма бе удължено с две седмици, като и към този момент продължава работа по прецизиране на текстовете в него.

Припомняме, че по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов депутати от ГЕРБ трябва да внесат в парламента предложение за отмяна на забраната за къмпингуване и паркиране в зона А по Черноморското крайбрежие. Отмяната ще стане с изготвянето на нови поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

„Разпоредих спешни действия от страна на Парламентарната група на ГЕРБ за отмяна на спорните текстове от закона, които забраняват палатките и къмпингуването. Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на ЗУЧК. Аз съм за установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът къмпингуване трябва да бъде конкретизиран”, коментира още тогава премиерът.

От своя страна държавният глава Росен Плевнелиев обнародва на 12 март Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, въпреки многодневните протести в столицата срещу забраната за диво къмпингуване.

Президентът обаче обяви, че ще сезира Конституционния съд за размера на санкциите за нарушителите и ще поиска обявяването на тяхната противоконституционност. Тогава в прессъобщение на държавния глава се обесняваше, че президентът няма правомощия да иска създаването на конкретни правила нито чрез вето, нито чрез законодателна инициатива, но призовава народните представители и Министерския съвет своевременно да направят това. 

Уникално прост метод да си направиш винетка за многократна употреба

http://society.actualno.com/unikalno-prost-metod-da-si-napravish-vinetka-za-mnogokratna-upotreba-news_529004.html

Хитроумните способи да се ползва една винетка многократно никнат като гъби. Поредният такъв включва слагане на пластмасов протектор за смартфон или таблет, който се използва като подложка преди залепянето на винетката. Отлепянето става лесно - с макетно ножче, което просто се подпъхва под основата-протектор и така винетката не се къса. Няма нужда от лепене с мед, с восък или с каквито и да е там екстравагантни лепила, които да може да се разлепят, без да се къса стикера. Пред Нова телевизия от

Адвокат на причинил смърт на пътя: Жертвата е виновна, махнала е ограда, за да пресича

http://pazardjik.actualno.com/advokat-na-prichinil-smyrt-na-pytja-jertvata-e-vinovna-mahnala-e-ograda-za-da-presicha-news_529007.html

10 000 лева гаранция – в крайна сметка срещу толкова излезе от ареста 27-годишният убиец на пътя Иван Янакиев. Той прегази 70-годишния Никола Лазаров, като продължават споровете с каква скорост е карал Янакиев. „Иван е виновен, но и починалият е бил виновен, пресичал е на булевард с ограда. Всеки млад човек в днешно време поне веднъж е вземал (бел. ред. – наркотици), но сега има ли нещо в кръвта му, оправда сина си майката на Яанкиев. Янакиев обаче има висящо дело, а в Пазард

Съдът в Белград гледа делото за екстрадиция на Цветан Василев

http://pik.bg/съдът-в-белград-гледа-делото-за-екстрадиция-на-цветан-василев-news502455.html

Съдът в Белград гледа делото за екстрадиция на Цветан Василев

Съдът в Белград гледа делото за екстрадиция на Цветан Василев. Очаква се днес банкерът да даде показания пред висшия съд в Белград.

Делото му за екстрадиция трябваше да се проведе още миналия месец, но Василев не се яви в съда заради здравословни причини.

Банкерът-беглец е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, но от 2014 година пребивава в сръбската столица.

Главният прокурор Сотир Цацаров вече е сезирал европейските институции за дългото отлагане на решението за екстрадиция от страна на сръбското правосъдие. Каквото и да реши съдът при съседите обаче, крайната дума за съдбата на банкера ще има сръбският министър на правосъдието

Министерският съвет определя председател на Агенцията за бежанците

http://pik.bg/министерският-съвет-определя-председател-на-агенцията-за-бежанците-news502454.html

Министерският съвет определя председател на Агенцията за бежанците

На свое заседание днес Министерският съвет ще преразгледа свое постановление от 2009 г. за определяне на стратегически обекти и дейности от значение за националната сигурност.

Министрите ще разгледат и постановление за одобряване на допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2016 г. В рамките на заседанието ще бъдат разгледани и конкретни проекти за отчуждаване на имоти държавна собственост. На заседанието ще бъде разгледано и предложено на Народното събрание за ратифициране на Евро-средиземноморското споразумение в областта на въздухоплаването между Европейския съюз и Хашемитско кралство Йордания.

Предвидено е и да бъде разгледан проект за споразумение между страната ни и САЩ за предоставяне на информация на международната организация и криминалната полиция Интерпол за изгубени и откраднати паспорти. Освен това ще бъде разгледан и проект на Закона за колективното управление на авторското право и сродните му права.

Министър Петър Москов пък ще внесе за разглеждане проект за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерство на здравеопазването. В рамките на заседанието ще бъде гласувано решение за определяне на председател на Държавната агенция за бежанците.

Припомняме, че в края на месец февруари Никола Казаков бе освободен от поста председател на Държавната агенция за бежанците, а за изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр бе определен един от заместник-председатели на агенцията – Кирчо Киров. Тогава вицепремиерът Румяна Бъчварова обясни, че отстраняването на Казаков е свързано с проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция. 

Повече слънце и температури до 9 градуса днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367478

Днес в сутрешните часове облачността над страната ще е предимно значителна. След обяд ще се разкъсва и намалява, най-късно над югоизточните райони. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по метерология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).
Днес в сутрешните часове облачността над страната ще е предимно значителна. След обяд ще се разкъсва и намалява, най-късно над югоизточните райони. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по метерология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=315827

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 16 март са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч. до 15:00 ч.

Всяка втора фирма дава бонуси за Великден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265639_%D0%92%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D1%83%D1%81%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B4%D0%B

 Всеки втори шеф ще даде великденски бонуси на служителите си. Това показва проучване, изготвено за Нова телевизия от Асоциацията на индустриалния капитал в България. За 7 от 10 работодатели бонусите са се превърнали в традиция, посочва изследването. Това са предимно предприятия от индустрията и сферата на услугите.
Най-често работодателите предпочитат да дават допълнителни пари, пише "Стандарт". До 200 лева ще плаща всеки втори шеф, а двама от 10 ще бръкнат по-дълбоко в джобовете си с над 500 лева. Други 11% от фирмите пък ще използват ваучери или плащане в натура.

Все пак обаче повечето от работодателите признават, че тази година бонусите ще бъдат по-ниски в сравнение с миналогодишните. По-щедри ще бъдат близо 40% от всички. 

Великата стена BOSS - най-голямата структура във Вселената

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265638_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0+BOSS+-+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0

 Планетите и звездите образуват системи, които на свой ред образуват галактики също като нашия Млечен път. Но има още по-големи структури във Вселената. Когато няколко галактики се групират заедно под действието на силата на тежестта, те образуват дължи непрекъснати нишки, известни като космически стени или космическа паяжина, пише The Epoch Times.
Млечният път се явява част от свръхкупа Ланикеа (Laniakea). Домът на нашата галактика – Laniakea, ограничава област, чието сечение има диаметър около 160 мегапарсека – над пет хиляди пъти повече от диаметъра на Млечния път. Масата на свръхкуповете превишава масата на галактиката сто хиляди пъти.

Учените вече знаят за Великата стена Слоан (Sloan Great Wall), която се намира на 1 милиард светлинни години от Земята и има около 1,38 млрд. светлинни години дължина. За сравнение Млечният път има диаметър малко повече от 100 000 светлинни години.
Новата космическа, открита от екип учени начело с Хайди Литцен от Института по астрофизика на Канарските острови, е с две трети по-голяма от Великата стена.  

Изследователите са я нарекли BOSS (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey). Великата стена BOSS се състои от 830 галактики и се намира на около 4,5 милиарда светлинни години от нас. Откритието е направено в обсерваторията Apache Point в Ню Мексико.

Но не всички учени са на мнение, че Великата стена BOSS представлява единен куп и заслужава названието най-голям свръхкуп във Вселената, тъй като галактиките в пределите на BOSS са толкова далече една от друга, че е невъзможно да се докаже, че те се движат заедно.

Имат ли сили "Арсенал" и "Ювентус" за изненади в звездните реванши

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/16/2723720_imat_li_sili_arsenal_i_juventus_za_iznenadi_v/?ref=rss


След супер вторника идва ред на супер срядата в Шампионската лига. Преди три седмици "Барселона" скочи към четвъртфиналите, а "Байерн" направи голяма стъпка.

Каталунците се наложиха с 2:0 срещу "Арсенал" в Лондон. Двата гола вкара звездата Лионел Меси след почивката.

Баварците играха вихрено срещу "Ювентус" в Торино в рамките на час и поведоха с 2:0. Впоследствие "бианконерите" се втурнаха към обрат и стигнаха до 2:2.

Мисия "Всичко или нищо" на "Камп ноу"...

Актуална пътна обстановка

http://pik.bg/актуална-пътна-обстановка-news502453.html

Актуална пътна обстановка

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Пътните настилки в страната са предимно сухи, но в планинските райони и по усойните места са мокри, заснежени и обработени.

ІІ. Състояние на автомагистралите:
АМ „Тракия“: няма ограничения.
АМ „Хемус‘‘:област Варна: от км 395+370 до км 395+630 посока София-Варна след пътен възел Неофит Рилски движението на МПС се осъществява в активната лента, поради изграждане на колектор в разделителната ивица.
АМ „Струма“: няма ограничения.
АМ „Марица“: няма ограничения.
АМ „Черно море“: няма ограничения.
АМ „Люлин“: област Перник: До 16.03.2016 г. е ограничено движението в активната лента на АМ „Люлин“ в посока София при пътен възел Даскалово, поради извършване на ремонтни дейности. Трафикът се осъществява само в скоростната лента. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация.

ІІI. Въведени ограничения по основните пътни направления:
1. Проходи:
- „Върбишки” - затворен за всички МПС;
- „Златишки” - затворен за всички МПС;
- „Айтоски” - отворен за всички МПС;
- „Котленски” - отворен за всички МПС;
- „Обзорски” - отворен за всички МПС;
- „Печинско” - отворен за всички МПС;
- „Превала” - отворен за всички МПС
- „Предела” - отворен за всички МПС;
- „Републиката” - отворен за всички МПС;
- „Ришки” - отворен за всички МПС;
- „Рожен” - отворен за всички МПС;
- „Троянски” - отворен за всички МПС;
- „Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Дюлински” - забранено е движението на МПС над 3.5 т;
- „Пампорово” - забранен за движение на МПС над 3.5 т;
- „Петрохан” - забранено е движението на МПС над 12 т,
- „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Шипка” - отворен за движение. Забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. Срок до 31.03.2016 г.

Ограничения в движението на мпс по първокласната пътна мрежа:
- път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: област Монтана: при км 121+919 се забранява влизането в с. Сумер на тежкотоварни превозни средства над 10 т по Общински път „Пътна връзка за с. Сумер”. Движението на МПС при км 120+390 от Монтана посока Вършец се отклонява по път ІІІ-1621 Сумер-Вършец. Срок до 18.11.2016 г; ограничава се движението по път І-1 Монтана-Враца в района на Монтана между кръговото кръстовище с път II-81 Монтана-Лом и пътния възел с обходния път на Монтана поради възникнало срутище. Движението от Монтана в посока Враца и обратно се пренасочва при кръговото кръстовище от път I-1 по път II-81 Монтана-Лом в посока Лом и при кръстовището с обходния път на Монтана движението се пренасочва по обхода. Транзитно преминаващите по направлението Видин-Враца да използват обхода на Монтана; обходен път на гр. Монтана от км 102+060 до км 114+512,20 подобект: „пътен възел на км 113+961” – забранено за МПС с допустима максимална маса над 12 т. Движението на МПС посока Монтана-София и обратно ще се осъществява по новоизградена пътна връзка при пътен възел на км 113+961. Срок до 31.03.2016 г; област София: Мездра-Ботевград-Г. Богров поради лошо експлоатационно състояние от км 196+700 с. Врачеш до км 229+700 с. Елешница водачите на МПС да се движат с повишено внимание; от км178+550 до км 178+660 местност „Копяновец“ във връзка с извършване на СМР при км 178+600 ремонтните работи ще бъдат извършвани последователно върху лявата и дясна лента за движение, като участъкът в, който ще се извършват ремонтните работи ще бъде затворен и движението ще се прехвърли двупосочно в съседната лента за движение, и ще бъде регулирано посредством светофар. Срок до 24.04.2016 г.; от км 276+162 /Александров мост/ до км 282+485 г-ца ОПУ Перник – забранено движението на товарни МПС над 15 т.
- път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна: няма.
- път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: област София: Правец-с. Разлив-Трудовец-Ботевград се въвежда забрана за движение на МПС над 12 т в участъка от км 193+345 /отклонение за п.в. „Правец”/ до км 204+200 /заустване в път І-1 Видин-Враца-Ботевград/.
Обходен маршрут: АМ „Хемус” /за п.в. „Правец”/-път ІІ-17/ (Мездра-Ботевград)-п.в. І-3-п.в. „Ботевград” на АМ „Хемус”/ и обратно.
- път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В. Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен: няма.
- път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: област Русе: Русе-В. Търново от км 3+970 до км 4+020 /при изхода от магазин „Метро” в чертите на гр. Русе/ – движението е пренасочено двупосочно в лявата лента в посока В. Търново, поради пропадане и деформация на пътното платно с дължина около 30 м; област Габрово: от км 164+120 до км 164+180 (в проход Шипка) – пропаднал участък до ръба на асфалтовата настилка. Участъка е сигнализиран. Движение с повишено внимание; област Кърджали: забранено е движението на МПС с тегло над 15 т в участъка Черноочене-Кърджали; забранено е движението на МПС с тегло над 3.5 т в участъка Подкова-Маказа.
- път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас:няма.
- път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: няма.
- път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: няма.
- път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: област Варна: Кранево-Варна при км 83+100 – ограничение на тежкотоварното движение над 10 т и ограничение на скоростта до 60 км/ч, поради свлачище.

ІV. Състояние на републиканската пътна мрежа:
1. Ремонтни дейности и временна организация на движението /ВОД/:
ОПУ-Благоевград:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път III-108 Кресна-Кулата-Петрич от км 0+000 до км 2+550 (от км 425+160 на АМ Струма при пътен възел за Петрич до отклонението за с. Рибник), във връзка с изпълнение на превантивен ремонт за възстановяване на настилката на път III-108 от км 0+000 до км 12+700-Първи етап от км 0+000 до км 2+550, движението на пътните превозни средства с маса с товар над 12 т. е забранено, и е пренасочено по обходен маршрут, с краен срок до 18.00 часа на 29.03.2016 г.
Обходен маршрут:
-За посока София-Петрич-ГКПП Златарево: по АМ Струма от км 424+100 до км 432+800 -пътна връзка за с. Марикостиново до кръстовище с общински път, след което движението преминава по общинския път под пътен надлез на АМ Струма /км 435+020/ до с. Марикостиново и продължава до пресичане с път III-198, след което в дясно по надлез над АМ Струма продължава до гр. Петрич и ГКПП Златарево.
-За посока ГКПП Златарево-Петрич-София се използва същия обход;
Път III-108 (Кресна-Кулата) – Петрич от км 9+675 до км 12+700 (между отклонението за с. Михнево и гр. Петрич), във връзка с изпълнение на превантивен ремонт за възстановяване на настилката на пътното, в часовете от 8.00 часа до 19.00 часа, е затворено движението на МПС (с изключение на коли със специален режим на движение) по път III-108, и е пренасочено по обходен маршрут, с краен срок до 18.03.2016 г. Извън посочените часове от денонощието движението се пропуска през участъка. Движението ще се регулира с необходимите пътни знаци и регулировчици.
Обходен маршрут:
- село Рибник към гр. Петрич: движението се отбива от път III-108 при км 7+019, в дясно, по общински път до с. Михнево, след което по път III-1084 "III-108-Старчево-Карналово-Михнево-Кавракирово-Първомай" преминава през село Кавракирово и при село Първомай, след кръстовище с път III-198 на км 78+380 продължава в дясно-за граница Македония (за ГКПП Златарево) или в ляво-за Петрич и обратно.
Път ІІІ-1903 на мост при км 1+550 – поради опасност от изменение /деформиране/ на връхната конструкция от тежкотоварни MПС, движението на лекотоварни МПС се извършва в едната лента и се въвежда забрана за движение на МПС с тегло над 20 т.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Бургас:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-908 от км 22+400 до км 39+300 (от разклона за с. Варовник до кръстовището с път II-79) – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т.; път ІІІ-992 Веселие-Ясна Поляна в участъка на аварирал мост над р. Ропотамо при км 16+257 е изграден временен път с временен брод през коритото на реката, забрана за движение на всички МПС; път ІІІ-7305 Камчия-Съединение-Люляково-Череша-Вресово от км 0+000 до км 7+304 се въвежда постоянна организация. Скоростта на движение на МПС се ограничава на 50км/ч.; път ІІІ-7305 Камчия-Съединение-Люляково-Череша-Вресово от км 7+304 до км 26+590 се въвежда временна организация на обект: „Проект транзитни пътища V – ЛОТ 4, участък 3.2, на път ІІІ-7305 Камчия-Съединение-Люляково-Череша-Вресово от км 7+304 до км 26+590, Скоростта на движение на МПС се ограничава на 50км/час. Срок до 30.08.2016 г.; път ІІІ-7306 Черница-Сунгурларе-Чубра – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т; път ІІІ-9901 Царево-Резово /на км 9+975 - стоманобетонен мост с отвор 10.00 м на река Чифчиево дере/ – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 20 т.; път ІІІ-9901 Царево-Ахтопол на км 10+285 водосток, във връзка с аварийно-възстановителни дейности се въвежда временна организация на движението-ограничение на скоростта на движение-50 км/ч за всички МПС. Срок до 01.06.2016 г.; път ІІІ–9901 Царево-Ахтопол на км 8+724 с. Варвара, стоманобетонен мост на река Чифчиево дере, във връзка с аварийно-възстановителни дейности се ограничава скоростта на движение до 50 км/ч, за всички МПС. Срок до 01.06.2016 г.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Варна:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път III-9042 Пчелник-Бенковски от км 17+000 до км 17+300 – укрепване на свлачище.
ОПУ-Велико Търново:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-551 Дебелец-Средни колиби-Елена от км 13+299 до км 21+879 – поради лошо експлоатационно състояние е ограничено движението за товарни автомобили над 10 т.
Обходен маршрут: Дебелец-В.Търново-Лясковски кантон-Мерданя-Златарица-Златаришки кантон-Елена и обратно.
Път III-662 Елена-Твърдица от км 47+800 до км 48+000 – движение в една лента, поради пропадане на пътното платно; път ІІІ-4073 Царски извор-Драганово от км 0+000 до км 5+5000 – затворен поради свлачище.
Обходен маршрут: Царски извор-Сушица-Драганово и обратно.
Път III-5502 Ксилифор-Ялово-Дряново при км 0+564 – ограничава се движението в едната лента поради пропаднали плочи на плочест водосток.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Видин:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път II-14 Видин-Кула-Връшка чука-граница Сърбия при км 10+500 – движението е пренасочено по обходен път непосредствен до участъка (старият път), поради свличане на пътното платно. Скоростта е ограничена на 40км/ч и е обозначено с пътни знаци.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Враца:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІ-11 Оряхово-Лесковец-граница Плевен – забрана за движение на МПС над 3.5 т, поради свлачищни процеси и големи деформации в асфалтовата настилка от км 118+000 до км 119+000.
Обходен маршрут: Оряхово-Селановци /път ІІІ-306/ Галово-Остров /пътища ІV-ти клас/-път ІІ-11-граница Плевен.
Път ІІІ-161 Ребърково-Лютидол от км 0+000 до км 8+700 – стеснение в двете посоки и ограничаване на движението за МПС над 10 т от км 0+000 до км 5+900 и над 3.5 т от км 5+900 до км 8+700, поради свлачищни процеси; път ІІІ-308 Своде-Караш-Хубавене-Роман в участъка от село Караш до село Хубавене – затворен за движение на МПС, поради свлачище от км 25+000 до км 25+200.
Обходен маршрут: Роман-Ябланица-Осикова Лъкавица-Правешка Лъкавица-Караш за пътуващите от Роман за Караш. Ябланица-Роман-Хубавене за пътуващите от София и Ловеч.
Ремонтни дейности:
Път II-11 Оряхово-Галово-гран. Плевен – стесняване на лявото платно от км 142+000 до км 142+200, поради изнасяне на кал от околния терен върху платно; път ІІ-16 Зверино-Елисейна поради обрушване на откоси и почистване на храсти за укрепване с предпазна мрежа, движение с повишено внимание.
ОПУ-Габрово:
Временно са въведени следните ограничения за движението на МПС:
Път III-403 Кормянско-Малък Вършец-Крамолин при км 10+080 (между с. Кормянско и с. Малък Вършец) – стеснен участък при мост над р. Крапец. Сигнализиран с пътен знак В15 „Забранено влизането на пътни превозни средства с ширина, включително на товара, по – голяма от 3,30 м”.
Обходен маршрут: за ППС над 3,30 по път III-401 Граница Ловеч - /Кормянско -Малък Вършец/ - при км 46+800 по общински път до III-403 в с. Малък Вършец;
Път ІІІ-4404 Габрово-Дебел дял – в участъка от км 10+151 /от разклона за к.к. „Люляците”/ до км 13+807 /до с. Дебел дял/ е затворен за движение на МПС, поради пропадане на пътното платно.
Обходен маршрут: по път III-4404 Габрово-Гъбене-Музга-Дебел Дял.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Добрич:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Кюстендил:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път III-602 Коняво-Горна Козница-Мала Фуча-Бобов дол при км 25+200 /след село Бабино в посока гр. Бобов дол – забранява се движението на товарни автомобили над 12 т. Движението на МПС до 12 т и автобуси се осъществява по временен път.
Обходен маршрут за МПС над 12 т:
- с. Коркина-с. Паничарево-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село- Мламолово-Бобов дол и обратно;
- с. Бабино-с. Долистово-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село-Мламолово-Бобов дол и обратно; път III-623 Бобов дол-Жедна при км 14+900 /активизирало се свлачище/, движението се извършва само в едната лента за движение. Сигнализирано с пътни знаци; път ІІІ-6222 Смоличано-Пелатиково – забранено е движението на товарни МПС; път ІІІ-6224 Раково-местност Предела-Ново село. Препоръчва се в условия на зимна обстановка движение на автомобили с висока проходимост от Чекански мост до местостта "Предела".
Обходен маршрут: през Пелатиково-Страдалово-Раково-Чекански мост.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Кърджали:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Движението по път II-59 Момчилград-Крумовград-Ивайловград в участъка от км 18+540 до км 18+820 да се извършва по новоизградения временен обходен път; път ІІ-59 спирка Джебел-Момчилград Звездел-Крумовград в участъка от км 24+245 до км 24+895 – поради свличане на земни маси е засегнат банкета и част от лявото платно за движение. Движението в двете посоки се осъществява в дясното платно в посока Момчилград-Крумовград; път ІІІ-5009 Бели пласт-Стремци-Рани лист-Кърджали в участъка от км 8+000 до км 10+155 (между с. Бели пласт и р-н с. Соколяне) – забранено е движението на товарни МПС над 3.5 т.
Обходен маршрут: през с. Черноочене.
Път ІІІ-5071 Чифлик-Мургово-Стремци-Три могили-Черноочене – поради образувало се свлачище е затворен в двете посоки за движение в участъка от км 10+000 до км 11+000 (между с. Стремци и с. Стремово).
Обходен маршрут: през с. Черноочене.
Път ІІІ-5071 между с. Стремци и с. Черноочене в участъка от км 9+470 до км 17+466 – забранено е движението на товарни МПС.
Обходен маршрут: през гр. Кърджали.
Път III-5902 (Момчилград-Звездел)-п.к. Звездел-п.к. Голяма Чинка-(Токачка-Крумовград) – забранено движението на товарни МПС над 3.5 т. в участъка от км 0+000 до км 16+668. Забраната се въвежда за възстановяване на нормалното технико-експлоатационно състояние на участъка и осигуряване безопасността на движението.
Обходен маршрут: път II-59 Момчилград-Крумовград и път I-5 Момчилград-Подкова-Маказа и път III-509 (Подкова-Маказа)-Кукуряк-Токачка-Крумовград.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Ловеч:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път ІІ-35 от км 82+000 до км 83+000 – машинно подравняване на банкети. Без отбиване на движението. Водачите да се движат със съобразена скорост и повишено внимание; път III-401 от км 0+000 до км 15+540 (Микре-Изворче) – вземане на проби от конструкцията на пътната настилка и замервания с натискова плоча. Водачите да се движат със съобразена скорост и повишено внимание;
ОПУ-Монтана:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІ-81 Йончеви ханове-Благово при мост на км 80+128 – въвежда се ВОБД. Временен режим на движение: Чрез отбиване на движението, на брод през река Бързия, в участъка от км 80+104 до км 80+137. Срок до 30.04.2016 г.; път ІІ-81 Йончеви ханове-Благово при мост на км 83+569 – въвежда се ВОБД. Временен режим на движение: Чрез отбиване на движението, на брод през река Бързия, в участъка от км 83+550 до км 83+640. Срок до 30.04.2016 г;
Път III-112 Арчар-Лом-Добри Дол-Дъбова махала-Брусарци-Смирненски-обходен път на град Монтана – ограничено движение на тежкотоварни автомобили с технически допустима максимална маса над 12 т, включително състав с ремаркета и полуремаркета. Ограничението се налага поради лошото технико-експлоатационно състояние на пътя, за осигуряване на организацията и безопасността на движението.
За посока Монтана-Видин товарните МПС над 12 т се спират при км 108+392 на път I-1 (Е-79)-обход на гр. Монтана-пътна връзка към път III-112,
посоката Видин-Монтана на пътно кръстовище на път I-1 (Е-79) с път II-11, както и на пътно кръстовище на път II-11 с началото на път III-112.
Шофьорите на тежкотоварните автомобили могат да използват обходен маршрут по път І-1 Видин-Дунавци-Димово-Ружинци-Белотинци-Смоляновци-Монтана и обратно.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Пазарджик:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път II-37 Батак-Доспат от км 165+000 до км 200+000 – ограничение за движение на МПС над 12 тона, с ремаркета и полуремаркета.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Перник:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-637 Трън-Стрезимировци-Вукан-Пенкьовци-гр. Кюстендил при км 13+500 /след с. Мрамор посока с. Видрар/ и при км 12+500 до км 12+600 /посока с. Видрар-Община Трън/ – движението на МПС се осъществява двупосочно в едната лента, поради пропадане на пътното платното, като е въведено ограничение за движение на автомобили над 10 т.
Ремонтни дейности: няма
ОПУ-Плевен:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-301 от км 1+750 /край регулация с. Козар Белене/ до км 5+753 /начало регулация гр. Левски/ – забранява се движението на пътни превозни средства с общо тегло над 7 т.
Обходен маршрут: път III-303 Българене-Малчика-Аспарухово-Левски.
Път ІІІ-304 Изгрев-Трънчовица-Бацова махала-Новачене-Дебово от км 0+030 до км 24+650 – целогодишно е забранено транзитното движение на МПС над 15 т.
Обходен маршрут: по път ІІ-34 Плевен-Никопол.
Път ІІІ-3004 Опанец-Долна Митрополия от км 0+000 до км 6+125 - в района на с. Опанец – целогодишно пренасочено транзитно движение на МПС над 3.5 т.
Обходен маршрут: по път І-3 Бяла-Плевен-Ботевград (от п.в. "КАТ" на км 88+973 към п.в. на км 95+099).
Път ІІІ-3005 от км 1+793 до км 4+223 Ясен-Търнене-Градина-в района на с. Ясен – целогодишно пренасочено транзитно движение на МПС над 3.5 т, осигурен е сигнализиран обходен маршрут; път ІІІ-3005 от км 21+062 до км 27+123 Ясен-Търнене-Градина-Петърница-Бъркач-Беглеж - в района на с. Беглеж – целогодишна забрана за обществено ползване от МПС над 8 т.
Обходен маршрут: път ІІІ-3502 Брестовец-Горталово-Беглеж-Бежаново-Ъглен.
Път ІІІ-3006 от км 8+904 до км 9+22 Радомирци-Рупци-Червен бряг – в участъка на свлачище в землището на гр. Червен бряг – целогодишна забрана за МПС над 12 т.
Обходен маршрут: по път І-3 до гр. Луковит, кръстовище с път ІІІ-306, дясно, до гр. Червен бряг и обратно.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Пловдив:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІ-56 при км 96+697 Брезово-Пловдив движението се преустановява в участъка от пътен възел „Рогош“ от км 94+270 до пътен възел „Скобелева майка“ при км 97+280.
Движещи се от посока АМ „Тракия“ към път І-8 се насочват по обходен маршрут през град Пловдив, както следва:
- Пътен възел „Рогош“ - ул. „Рогошко шосе“ -бул. „Северен“ /през моста на „Адата“/, бул. „Шести септември“ и бул. „Цариградско шосе“ /І-8/- пътен възел „Скобелева майка“.
Движението на МПС в посока от път І-8 към АМ „Тракия“се насочва по обходен маршрут през град Пловдив, както следва:
- Пътен възел „Скобелева майка“-бул. „Цариградско шосе“ /І-8/ и бул. „Шести септември“- бул. „Северен“/през моста на „Адата“/ - ул. „Рогошко шосе“-пътен възел „Рогош“.
Водачите на моторни превозни средства, които се насочват по улиците на гр. Пловдив следва да се съобразят с въведената от Община Пловдив организация на движението за ограничаване на товарното движение над 12 тона по бул. „България“. Ограничението важи от кръстовището бул. „България“-бул. „Васил Априлов“ до кръстовището бул. „България”-ул. „Рогошко шосе“. Тежкотоварните автомобили над 12 тона се насочват по бул. „Дунав“ в гр. Пловдив. Срок до 17.00 ч. на 22.03.2016 г.
Път III-667 Плодовитово-Първомай-Асеновград – забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т, поради влошеното транспортно-експлоатационно състояние на стоманен мост на р. Марица при км 6+832.
Обходен маршрут: Стара Загора-Поповица-път I-8.
Път ІІІ-5802 Леново-Поройна от км 19+287 до км 19+495 – затворен заради наводнен участък.
Обходен маршрут: Асеновград-Тополово-Леново.
Път III-8611 Белица-Загражден-Давидково, в участъка от км 13+500 до км 18+431 – затворен за движение поради разрушена настилка от поройните дъждове.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Разград:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Русе:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-202 Русе-Щръклево-Нисово-Кацелово при км 36+945 – аварийно-възстановителни работи на мост над река Черни Лом, ограничение за движение на автомобили с обща маса над 10 т, като дясната лента е затворена за движение и е въведен пропускателен режим по лявата лента за движение.
Път III-2102 Борисово-Юпер – ограничено движение за всички МПС; път III-5402 Ценово-Обретеник – ограничено движение за всички МПС.
Ремонтни дейности: няма.
Път ІІІ-5101 (Бяла-Попово)-Пет кладенци-Борово движението се извършва в една лента поради ремонтни дейности.
ОПУ-Силистра:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Сливен:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път III-484 Котел-Кипилово се ограничава движението за тежкотоварни автомобили над 12 т; път ІІІ-488 Ичера-Сливен от км 19+750 до км 30+000 – затворен за движение, поради нарушение целостта на пътното платно от свлачище и при км 25+500;
Обходен маршрут: път ІІІ-488 Ичера-Градец-път ІІ-48-път І-7-п. кр. „Петолъчката”-път І-6-Сливен и обратно;
Път III-3488 Ограничено е движението за тежкотоварни МПС между с. Градец-п.кр. Карандила.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Смолян:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІ-37 Батак-Доспат товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета; път ІІІ-8681 Рудозем-Смилян в отсечката от км 6+147 (пътно кръстовище за с. Вълчан) до км 8+431 (Еко комплекс „Смилян” в района на с. Смилян) – затворен за движение поради извършване на земни работи.
Обходен маршрут: гр. Рудозем-с. Фатово-с. Чокманово-с. Смилян и обратно.
Път III-8683 Арда-Горна Арда от км 27+000 до км 29+500, поради пропадане и стесняване на една от пътните ленти е забранено движението на МПС над 10 т.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-София:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІ-16 Своге-София в участъка от км 58+000 до км 58+080 между Своге и Томпсън се е откъснал скален къс. Лявата лента посока Своге-София е затворена. Участъкът е опасен. Движението се осъществява двупосочно в съседната лента. Има необходимата предупредителна сигнализация. Ограничение на скоростта 20 км/ч.; път ІІ-82 в участъка от км 0+000 до км 39+176 /Костенец-Самоков/ – забранява се транзитното движение на товарни МПС с обща маса над 10 т в двете посоки; път ІІІ-3701 в участък от км 16+600 /край с. Ямна/ до км 22+300 /г-ца ОПУ Ловеч/ – затворен поради свлачища.
Обходен маршрут: път II-37/Етрополе/-Лъга-Джурово-път I-3 /Джурово-Ябланица/-граница ОПУ Ловеч-път III-358/ Ябланица-Гложене/-път III-3701/ Гложене-Черни Вит/.
Път ІІІ-801 Вакарел-Белица – забранява се движението на МПС с ремаркета и полуремаркета.
Път ІІІ-8102 от км 10+000 до км 16+750 Чибаовци-Свидня – затворен участък поради активирали се свлачища.
Обходен маршрут: до Чибаовци да се ползва път II-81; до Бучин проход-път III-164 Бучин проход-Искрец-Свидня.
Ремонтни дейности: 23.03.2016 г.
Път II-18 от км 12+000 до км 22+000 – ремонтни дейности. Срок до 23.03.2016 г.
ОПУ-Стара Загора:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-807 – затворен мост над р. Марица при с. Скобелево.
Обходни маршрути:
- път ІІ-66 Поповица-Плодовитово-Първомай-Скобелево;
- път ІІ-66 Чирпан-Плодовитово-Първомай-Скобелево;
- Скобелево-Първомай-Плодовитово-път ІІ-66.
Път III-5005 връх Шипка-връх Бузлуджа от км 0+000 до км 9+600 - забрана за движение на МПС над 3.5 т.; път ІІІ-5007 Ягода-Ветрен-Конаре – трайно затворен при км 23+230 /в района на гр. Николаево/.
Обходен маршрут: път III-5007-Kонаре-Гурково-Николаево-път I-6-Ветрен,или Конаре –път II-55-Гурково- IV път- Димовци-/път I-6/ Николаево. Срок до 01.06.2016 г.; път ІІІ-5031 Опан-Гълъбово – забранено движението на МПС над 10 т.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Търговище:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Хасково:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Шумен:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Път ІІІ-731 Радко Димитриево-Друмево – поради свлачищни процеси е въведена забрана за движение на товарни автомобили.
Обходен маршрут: Шумен-Овчарово-Друмево.
Ремонтни дейности:
Път II-74 гр. В. Преслав до Имренчево – движение в една лента поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка.
ОПУ-Ямбол:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ–7008 мост при км 2+500 и от км 18+059 до км 18+127 (участъка с. Малък Манастир-с. Голям Манастир), движението е пренасочено само в едното платно, поради пропаднала настилка и пропаднал насип.
Ремонтни дейности:
Път ІІІ-5303 от км 0+000 до км 4+800 подравняване на банкети. Стесняване една от лентите за движение. Движение с повишено внимание; път ІІІ-7906 от км 2+500 до 2+800 оформяне на земни окопи. Стесняване една от лентите за движение. Движение с повишено внимание.

2. Опасност от падащи камъни: Искърско дефиле; Кресненско дефиле; път І-1 /Е-79/ Мездра-Ботевград и Видин-Монтана; път I-4 София-Варна при с. Пролаз и Коритна-Български Извор-Микре; път I-5 /Е 85/ В. Търново-Дряново-Габрово-Шипка; път І-6 София-Карлово-Бургас, проходи „Козница” и „Стражата”; път ІІ-19 Симитли- Г. Делчев; път II-35 Троян-Кърнаре; път II-37 Пещера-Батак-Ш. Поляна; път ІІ-62 Самоков-Дупница /местност Дервена/; път ІІ-82 Самоков-София /Г.Окол-Пасарел-Кокаляне/; път II-84 Варвара-гара Костандово /кръстовище за Св. Петка/; път ІІ-86 Асеновград-Смолян; път ІІІ-102 Превала-Монтана; път ІІІ-104 Бобошево-Четирци; път ІІІ-107 Рила-Рилски Манастир; път ІІІ-488 Градец-Ичера-Сливен; път ІІІ-601 Горановци-Олтоманци; път ІІІ-606 в района на Копривщица; път ІІІ-622 Друмохар-Ваксево; път III-842 Юндола-Голямо Белово; път ІІІ-861 Юговско ханче-Югово-Лъки-Здравец; път ІІІ-865; Стояново-Ардино; път ІІІ-866 Смолян-Кричим-Стамболийски-път І-8; път ІІІ-3011 стената на яз. „Ал. Стамболийски”; път ІІІ-8611 Белица-Загражден, всички пътища на област Смолян; път II-55 от км 34+900 до км 45+000 на Прохода на Републиката; път ІІ-73 Шумен-Карнобат. Шофьорите да се движат с повишено внимание по тези участъци.

В Северна Корея осъдиха американски студент на 15 години принудителен труд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265637_%D0%92+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F+%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%83

 Американски студент, който бе признат за виновен за кражбата на пропагандни материали, бе осъден на 15 години принудителен труд от съд в Северна Корея, съобщава AFP, като се позовава на китайската информационна агенция.
Присъдата е била произнесена от Върховния съд на Северна Корея, информира "Фокус".

Официалната телеграфна агенция в Пхенян не е потвърдила присъдата на 21-годишния Ото Уормбиър от университета във Вирджиния.
Студентът бе арестуван през януари. По-късно той призна, че е откраднал лента с политически слоган в зона от хотел в Пхенян, в която се допуска единствено персоналът.

ФИФА спря продажбата на тениски без Крим на картата на Русия

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/16/2723641_fifa_spria_prodajbata_na_teniski_bez_krim_na_kartata/?ref=rss


ФИФА спря продажбата на тениски в онлайн магазина си заради натиск от страна на Русия.

Въпросните фланелки бяха представени за световното първенство през 2018 година, но на картата, изобразена на тях, не е включен Кримският полуостров.

"Тениските са извадени от каталога на официалния магазин на ФИФА, за да се избегнат недоразумения", съобщиха от световната централа на сайта си.

Вчера членът на Комисията по физкултура и спорт към руската Държавна дума Игор...

“Байерн” трепери за Робен, “Юве” без Дибала и Маркизио

https://www.24chasa.bg/Article/5367033

“Байерн” трепери за Робен, “Юве” без Дибала и Маркизио За разлика от миналата година, когато имахме много контузени през пролетта, сега почти всички са здрави. Затова смятам, че сме в по-добро състояние. Това обяви на пресконференцията преди 1/8-финалния реванш от Шампионската лига срещу “Ювентус” наставникът на “Байерн” Пеп Гуардиола. В Торино германският гранд поведе с 2:0,

Проф. Ваньо Митев: Пари на вузовете според рейтинга е революция, дава се път на качеството

https://www.24chasa.bg/Article/5367041

Проф. Ваньо Митев: Пари на вузовете според рейтинга е революция, дава се път на качествотоС промените в закона висшето образование става първата реформирана система в България С ректора на Медицинския университет в София и председател на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев разговаря Ярослава Прохазкова - Проф. Митев, заявките на висшите училища за план-приема ще бъдат редуцирани, как ще коментирате това решение?

Режисьорът Тед Кочев: България и Македония са едно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5366778

В сърцето си съм българин. Не успях да стана канадец, защото аз съм различен
Интервю на Патриция Николова
Най-удивителният гост на 20-ото юбилейно издание на международния София филм фест е холивудският режисьор с български корени Тед Кочев, който се връща в България след 55 години. „Обичам България”,
В сърцето си съм българин. Не успях да стана канадец, защото аз съм различен Интервю на Патриция Николова Най-удивителният гост на 20-ото юбилейно издание на международния София филм фест е холивудският режисьор с български корени Тед Кочев, който се връща в България след 55 години. „Обичам България”,

Маккейн: В Украйна отново може да дойде кървава пролет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265636_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%BA%D0%B5%D0%B9%D0%BD%3A+%D0%92+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B9%D0%B4%D0%B5+%D0%BA%

 Американският сенатор Джон Маккейн публикува в официалния си сайт свое изявление по повод решението на президента Владимир Путин за извеждане на руските войски от Сирия, цитирано от медийния експерт Анатолий Шарин.
„Обявлението на това, че Русия започва да извежда част от своите сили от Сирия сигнализира за това, че Владимир Путин смята, че е бомбардирал и убил достатъчно количество опоненти на кървавия режим на Асад, за да обезпечи неговото оцеляване“, заявява Маккейн.

Едновременно с това, сенаторът критикува политиката на Барак Обама, обвинява го в бездействие и неразбиране на факта, че при всички варианти на политическо урегулиране в Сирия, ще има и военен аспект.

„За съжаление, именно тази Русия и нейните сурогати видяхме в Сирия. Те измениха военната ситуация на места и създадоха условия за политическо урегулиране, по-благоприятни от гледна точка на техните интереси“, казва в публикацията си Маккейн.

Американският сенатор се опасява, че при тази ситуация Русия ще се преориентира към други региони и в Украйна отново може да настъпи „кървава пролет“.

По-рано Маккейн се съмняваше, че Русия ще спазва примирието в Сирия. 

5000 репродукции представят в библиотека "Иван Вазов"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559599

Изложбата „5000 репродукции” се открива днес от 15:30 ч. във фоайето на втория етаж в НБ „Иван Вазов” – Пловдив. Тя съдържа над 150 пана в рамка под стъкло, където са изложени картички със снимки на световни произведения на живопистта, скулптурата и архитектурата. Творбите присъстват в най-значимите музеи и галерии в Италия, Франция, Испания, Германия, Великобритания, Австрия, Белгия, Холандия, Гърция и Русия. Експозицията обхваща творби на човешката цивилизаци...

Как "бавната храна" си пробива път сред бързото потребление

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/03/16/2723553_kak_bavnata_hrana_si_probiva_put_sred_burzoto/?ref=rss


Осемдесетте години на миналия век се оказват времето, в което италианската традиционна храна, чиито качества ценят и немалко неиталианци, е заплашена. От обезкуражаването на хората да готвят у дома като знак за еманципация от старите традиции.

За това си има и друга причина - настъпило е времето на възход на индустриалното производство, на бързото хранене. Това може и да се смята за напълно нормално днес. Но не така преценил ситуацията Карло Петрини. Заедно с поддръжници на тезата...

Германия алармира за възможен нов атентат в Анкара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265635_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82

 Немското посолство в Анкара предупреди намиращите се в турската столица граждани на Германия за вероятността от нови атаки на терористите, които могат да се случат в най-близко време. Сътрудниците на немското посолство се обърнаха вчера към своите съотечественици да се върнат в родната си страна и да изчакат по-нататъшното развитие на събитията, съобщава "Дойче Веле".
По данни на дипломатите са се появили конкретни предупреждения за подготвяни атентати, по-специално в търговски центрове. От посолството също така отбелязват, че заради опасността в Анкара са затворени немските училища и детски градини.

Напомняме, че на 13 март в турската столица бе извършен атентат като автомобил бе взривен на бул. Ататюрк, в централната част на Анкара.

Гласуват по 40 лв. добавки на пенсионерите за Великден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559652

Правителството ще гласува отпускането на 50 милиона лева за великденски добавки на пенсионерите с пенсии до 300 лева включително. Размерът на добавката ще бъде 40 лева, като сумата ще бъде изплатена заедно с пенсиите за април. Пенсионерите намаляват, разходите за тях растат Кабинетът трябва да избере и нов председател на Държавната агенция за бежанците. Към момента временно изпълняващ тази длъжност е Кирчо Киров, след като преди близо месец премиерът Бойко Бо...

Община Асеновград купува „паяк“ и нов високопроходим автомобил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559601

Община Асеновград е обявила конкурс по Закона за обществените поръчки за доставка на 4 автомобила, научи Дарик радио. Едно от МПС-тата е дългочаканият в общината репатриращ автомобил за нуждите на отдел „Инспекторат, паркинги и гаражи”. Освен това ще бъде закупено и специализирано моторно превозно средство за Центъра за обществена подкрепа за обслужване на трудноподвижни клиенти, микробус за нуждите на Комплекс за социални услуги „Герга...

“Змийската кожа” на Плутон може да съдържа материал отпреди раждането на Слънчевата система

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265634_%E2%80%9C%D0%97%D0%BC%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B6%D0%B0%E2%80%9D+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%BD+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D1%8

 Мистериозните области на Плутон, които приличат на змийска кожа може да съдържат вещества, които предшестват раждането на Слънчевата система, посочват учени, цитирани от Space. Сондата New Horizons на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), забеляза странния пейзаж в източната част на прочутото “сърце” на Плутон по време на историческото си прелитане през миналия юли. Компютърни модели, създадени от екипа на експедицията предполагат, че “люспите” всъщност са плътно групирани възвишения с височина приблизително 500 метра. “Относителното разстояние помежду им от между 3 и 5 километра ги прави едни от най-стръмните формирования, наблюдавани на Плутон,” казва Оркан Умурхан от NASA. 
Измерванията на New Horizons показват, че в региона, покрит със “змийска кожа” преобладава метан и отчасти вода. Люспообразните върхове вероятно се състоят от чист метанов лед или от лед от метанов клатрат - метанови молекули, обградени от водни молекули, обяснява Умурхан. 
Не е ясно дали чистият метанов лед е достатъчно здрав, за да поддържа толкова стръмни склонове за дълги периоди от време при условията на Плутон. Ако вместо това възвишенията се състоят от метанови клатрати, които на Земята се срещат дълбоко в океаните, то това би било забележително, според Умурхан. 
Последните изследвания предполагат, че метановите клатрати в ледените луни във външната част на Слънчевата система и в пояса на Кайпер са се формирали преди раждането на самата Слънчева система - в първичната слънчева мъглявина. Това ги прави потенциално едни от най-древните материали в Слънчевата система, изтъква Умурхан. 

Северна Корея вкара американец в трудов лагер

http://www.vesti.bg/sviat/severna-koreia-vkara-amerikanec-v-trudov-lager-6051380

Осъденият студент е на 21 години и е арестуван в началото на януари за кражба на агитационни материали, отива в трудов лагер за 15 години

Общините задлъжнели с 1,26 млрд. лева към хазната

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CwMlfd28pD0/

levoveПричина за отрицателното салдо са разходите, които кметствата правят по европроекти. Натрупаните неразплатени задължения към изпълнители на проекти са за 1,7 млрд. лева.

Това става ясно от официална справка на финансовото министерство, която е предоставена на бюджетната комисия в парламента, с която „24 часа” разполага.
Общият размер на общинския дълг в края на 2015 г. достига до 1 269 471 166 лв., като в него са включени и издадени общински гаранции за 1 873 242 лв., пише в справката.
Данните от нея трябва да послужат на депутатите при обсъждането и приемането на второ четене на предложените от финансовия министър Владислав Горанов промени в закона за финансово оздравяване на общините.
В него са разписани пет критерия за оценка на финансовото здраве на всяко населено място, вкл. и за създаване на населени места чрез окрупняване.
При нарушаване на три от критериите законът определя общината-нарушител като финансово неустойчива и тя може да получи безлихвен заем по преценка на финансовото министерство. Законът я задължава да изготви оздравителен план за стабилизирането си и да го спазва, тъй като, ако наруши записаното в него, финансовите инжекции от държавата се спират.
От предоставената информация се вижда, че в края на 2015 г. 20 общини са най-големите длъжници към бюджета. „Шампион” е Сливен с дългове над 20 млн. лв., а средният размер на задлъжнялост на по-малките градове се движи между 2,5-3,5 млн. лева.
Делът на техните просрочия спрямо общата задлъжнялост на всички общини се увеличава през последните 3 години от 63,30% от общите задължения през 2013 г. до 64,60% през 2015 г.
25 кметства не са спазвали фискалните правила, като най-голямо отклонение има при Рудозем, а най-малко е то при Тунджа и Доспат.
56 населени места в края на 2014 г. пък са направили разходи, които са с 15% над средния размер на техните харчове за последните 4 годни. Това според промените е един от критериите за фискална неустойчивост.
Най-значителни нарушения при този показател са на Долна Митрополия, Хайредин, Костинброд и Белоградчик.
71 общини имат просрочени задължения, които са с 5% над отчетените разходи на общината. Сред тях са Белоградчик, Стамболово, Велинград, Симитли и Пирдоп.
57 кметства пък са поели ангажименти за разходи, които надвишават с цели 50% средногошишния размер на разходите им за последните 4 години. Рекордът е на Сливен – 222,3%, и на Смолян – с 206,5%.
Цели 122 общини имат събираемост на собствените приходи под средното за страната, което е един от критериите за създаване на нова община.
Техният брой може и да се увеличи, защото в информацията изрично е посочено, че много общини не подават в срок данни за събираемостта, а други подават данни с допускани грешки. Най-често не се посочват давностни срокове за задълженията и размер на дължимите лихви за забава.
От 156-те общини, които завършват 2015 г. с отрицателно бюджетно салдо, 8 са били на дефицит в последните 3 години.
Това са Несебър, Враца, Шабла, Ловеч, Бойчиновци, Белене, Нова Загора и Казанлък.
С най-много издадени общински гаранции през 2015 г. са Столична община – с 570 млн.лв., следвана от Варна, Пловдив и Бургас, съответно с 80 млн.лв., 35 и 32 млн.лв.
Дискусия и изчистване на три спорни принципни въпроса по процедурата за финансово оздравяване иска Сдружението на общините. Това става ясно от тяхна позиция до регионалната комисия на парламента, подписано от изпълнителния директор на сдружението Гинка Чавдарова.
Първият спор е по въпроса с оздравяването на нестабилните общини с финансови инжекции. Кметовете са категорични, че това не решава местните проблеми, а и “награждава” недисциплинираните, които харчат повече и така ги симулира. Вторият спорен проблем е за справедливото разпределение на бюджетните субсидии, което е жизненоважно за 170 населени места, чиито бюджети зависят до 96% от бюджетните пари. Третият спорен въпрос е равнопоставеността между държавната и местните власти. Сдружението на кметовете смята, че законът е разписал ясни отговорности за тях при откриването на процедура за финансово оздравяване, а държавата можела да действа по преценка,цитира Кросс.

16 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=315818

Събития 1521 г. – Фернандо Магелан пристига на Филипините, пресичайки Тихия океан. 1769 г. – Френският мореплавател Луи Антоан дьо Бугенвил завършва околосветското си пътешествие в пристанище Сен Мало. 1792 г. – Извършен е атентат срещу краля на Швеция Густав III, който умира 2 седмици по-късно.

Изкуственият интелект на Google победи шампиона по Го с 4:1

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265633_%D0%98%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%BD%D0%B0+Google+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8

 Базираната на изкуствен интелект програма AlphaGo на Google постигна четвърта победа над майстора от Южна Корея в последната от серия от пет партии, пише BBC News. Ли Седол, един от най-добрите играчи на Го в света, спечели само една партия срещу софтутера, пропускайки наградата от 1 милион долара. 
В Го играчите подреждат камъни върху решетка от 19 на 19 квадрата, като целта е да се завземе повече територия. Смята се, че играта е значително по-трудна за компютрите от шаха.
Съзтезанието от пет игри започна в Сеул на 9 март. Тогава AlphaGo отбеляза първата си победа. След като загуби втората партия, Ли Седол заяви, че “няма думи” и добави, че AlphaGo е изиграл “почти перфектна игра”. В третата игра коментаторите отбелязаха, че Ли Седол е показал най-добрата си форма, но AlphaGo е победил с “отличен стил”. Ле Седол спечели четвъртата партия, след което посочи, че “никога не съм получавал толкова поздравления, само защото съм спечелил една игра.”
Системата AlphaGo е разработена от британската компютърна компания DeepMind, която беше придобита от Google през 2014 година. Софтуерът трупа опит, като проучва други игри и изпробва различни модели на игра. За да победи един от най-добрите играчи в света, екипът на DeepMind е използвал комбинация от стратегии за ограничаване броя на търсенията.
Смята се, че играта Го е произлязла от древен Китай преди няколко хиляди години. Използвайки черни и бели камъни върху квадратна решетка от линии, играчите печелят точки, като заобиколят фигурите на опонента си със своите. Правилата са по-прости от тези на шаха, но играчите могат да направят избор измежду 200 хода, докато в шаха възможностите са около 20. В играта Го има повече възможни ходове от атомите във Вселената, според изследователите от DeepMind. Понякога е изключително трудно да се определи кой печели и много от най-добрите играчи се уповават на инстинкта си. 

Ивайло Костов представя България в световното по джу джицу за юноши

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559661

Единственият представител на България в световния шампионат по джу джицу за юноши е десетокласникът от Димитровград Ивайло Костов. Първенството започва днес и ще продължи до 21 март в Мадрид. Ивайло се състезава в категория 69 кг. Пътуването и разходите за участието му поема община Димитровград, като те са заложени в средствата, които отпуска на спортния клуб „Бугари”, чийто възпитаник е Ивайло. Той тренира вече 8 години, като първоначално е започнал с карате и джудо. За участие в световното първенство за юноши по джу джицу се класира, след ка...

Свърхбърз влак ще ни превозва от Виена до Будапеща за 10 минути

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265632_%D0%A1%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%BA+%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%92%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%

 Концепцията на основателя на Tesla Илън Мъск за изграждане на “Хайпърлуп” - влак, движещ се с 1300 км/ч, идва в Европа, пише The Telegraph.
Транспортната система ще свързва Братислава, Виена и Будапеща, като вече е получила одобрение от словашкото правителство. 
Влакът ще превозва пътници по 56-километровото трасе от Виена до Братислава за по-малко от осем минути. Отсечката от Братислава до Будапеща с дължина 160 километра ще отнема 10 минути, а 240-километровото разстояние между Виена и Будапеща - по-малко от 20 минути. 
Компанията зад концепцията - Hyperloop Transportation Technologies, вече планира изграждането на тестова отсечка в американския щат Калифорния, а това ще бъде първият й европейски проект. 
“Хайпърлуп” в Европа ще скъси значително разстоянията и ще свърже градовете по безпрецедентен начин. Транспортна система от този вид ще предефинира концепцията за придвижване и ще подобри трансграничното сътрудничество в Европа,” казва Васил Худак, министър на икономиката на Словашката република. “Разширяването на “Хайпърлуп” ще доведе до повишено търсене за създаване на иновативни центрове в Словакия и в цяла Европа.”
Мъск представи “Хайпърлуп” през 2013 година като по-евтина алтернатива на железниците и други видове обществен транспорт. Той твърди, че линията от Лос Анджелис до Сан Франциско ще струва 6 милиарда долара - една десета от предложения скоростен влак, и ще намали времето за придвижване между двата града до половин час.
Влаковата система представлява отделни вагончета или капсули, които се движат в стоманена тръба в условия на вакуум. Всяка капсула се носи върху въздушен слой, което позволява да се движи с висока скорост. Според предварителните изчисления билетът за капсула с шест места би струвал приблизително 20 долара в една посока. 
“Хайпърлуп” все още е концепция в експериментална фаза. В момента в Калифорния и Лас Вегас се изграждат тестови отсечки. Плановете предвиждат тестове на прототип на “Хайпърлуп” да започнат в края на 2016 година. Три компании се опитват да разработят прототип, като сред тях са и словашки партньори на Hyperloop Transportation Technologies. 

Правилото, което следват всички милионери

http://petel.bg/Praviloto--koeto-sledvat-vsichki-milioneri__149111

Илюстрация: Уикипедия Имате ли мечта? Или може би имате няколко – големи или не толкова големи. Сега помислете колко от мечтите ви са изп...

Адвокатът на убиеца с джипа: Синовете на прегазения са алчни (видео)

http://petel.bg/Advokatat-na-ubietsa-s-dzhipa--Sinovete-na-pregazeniya-sa-alchni--video-__149112

Апелативният съд в Пловдив потвърди промяната на мярката за неотклонение на Иван Янакиев, прегазил с джипа си 70-годишен мъж в Пазарджик н...

Румяна Бъчварова: Не мисля, че се връщат мутренските години.

http://petel.bg/Rumyana-Bachvarova--Ne-mislya--che-se-vrashhat-mutrenskite-godini-__149113

Кадър: bTV, архив Вътрешният министър Румяна Бъчварова призна в ефира на bTV, че се работи по всички случаи с боеве след катастрофи. Тя е кат...

Доналд Тръмп с победи в Илинойс, Северна Каролина и Флорида, води и в Мисури пред Тед Круз

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265631_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%81+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%B2+%D0%98%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B9%D1%81%2C+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%

 Доналд Тръмп затвърждава позицията си на водач. Въпросът е ще успее ли до края на кампанията да събере 1237 делегата, необходими, за да има убедително мнозинство и да получи директно номинацията на Републиканската партия по време на националния конгрес в Кливланд. След вчерашните избори отговорът е - трудно. Трудно, тъй като губернаторът Джон Кейсик спечели родния си щат Охайо и като победител получи всички гласове. Доналд Тръмп победи в Илинойс, Северна Каролина и във Флорида - родния щат на Марко Рубио, който след тежката загуба обяви, че прекратява кампанията си. Бизнесменът води и в Мисури, но с минимална разлика пред Тед Круз, който остава основният му съперник. 
Защо е важно мнозинството на партийния конгрес? Липсата на мнозинство оставя вратичка за провеждане на т.нар. “отворен” конгрес, на който да бъде избран друг кандидат, дори ако Тръмп има най-много гласове. Това е един от сценариите за спиране на ексцентричния милиардер. Такава стратегия би била разрушителна обаче за републиканската партия, тъй като избирателите, които гласуват за Tръмп ще се почувстват излъгани за пореден път и ще се отдръпнат.
В полето на демократите - Хилъри Клинтън очаквано печели във Флорида и Северна Каролина. Бившата първа дама е на челна позиция и в Охайо, където шансове за победа имаше Бърни Сандърс. Хилъри Клинтън води с малка преднина в Илинойс, а Бърни Сандърс води с незначителна разлика в Мисури. 
Хилари Клинтън вече има голяма преднина в общия резултат и математически е невъзможно Бърни Сандърс да я настигне. Според историка от Американския университет Алън Лихтман, продължавайки кампанията си, Сандърс се превръща в най-добрия приятел на Републиканската партия, тъй като няма шанс да спечели номинацията, но затруднява Хилъри Клинтън и подкопава позицията й с поглед към националните избори.

Цачева води парламентарна делегация в Швейцария и Лихтенщайн

http://pik.bg/цачева-води-парламентарна-делегация-в-швейцария-и-лихтенщайн-news502449.html

Цачева води парламентарна делегация в Швейцария и Лихтенщайн

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, ще бъде на посещение в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн от 16 до 17 март 2016 г.

В състава на делегацията са заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов, председателят на Групата за приятелство България – Швейцария Силвия Хубенова и народните представители Таско Ерменков и Димитър Шишков.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и водената от нея делегация ще се срещнат с председателя на Националния съвет (Долна камара на Федералното събрание) на Конфедерация Швейцария Криста Марквалдер.

Българските парламентаристи ще разговарят с федералния президент на Конфедерация Швейцария и министър на икономиката Йохан Шнайдер Аман. В рамките на официалното посещение е предвидена среща и с председателя на Съвета на кантоните (Горна камара на Федералното събрание) Рафаел Комт.

На 17 март българската парламентарна делегация ще бъде на официално посещение в Княжество Лихтенщайн по покана на председателя на парламента (Ландтаг) на Лихтенщайн Алберт Фрик. В рамките на посещението българските парламентаристи ще проведат срещи с Алберт Фрик и депутати от Комисията по външна политика на Княжеството.

Визитата на българската парламентарна делегация в Лихтенщайн ще завърши със среща при принца-престолонаследник Алоис фон унд цу Лихтенщайн във Вадуц. 

Кметица осигурява евтин хляб за бедните си съселяни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265630_%D0%9A%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%85%D0%BB%D1%8F%D0%B1+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Кметицата на Димитровградското село Крум ЗлаткаТенева реши да подпомогне бедните жители на селото, като им осигури евтин хляб и лекарства. За илачите тя се договорила с няколко големи аптеки от Димитровград  да доставят част от медикаментите без пари или с минимално доплащане. Там където й отказали звъннала направо на фармацевтичните компании и техни представителства. В крайна сметка постигнала успех навсякъде.

За хлябя обаче не тръгнала да се занимава с производители, а се разбрала с магазина в селото си. Търговците склонили да осигуряват 60 самуна забедните в селото на съвсем преференциалната цена от 45 ст на бройка. За да е още по-евтино, Златка плаща 15 стотинки от цената, като за крайния получател остават само 30 стотинки. Това е близо 3 пъти по евтино от пазарната стойност на хляба в региона. Парите за тази субсидия, Златка Тенева осигурява от собствената си кметска заплата. Тя е 900 лв, като след удръжките остава чисто 780. От тях 200 лв  ежемесечно отиват за хляба, както и други инцидентни суми за нуждите на най-бедните Крумовци. Тенева твърди, че не прави жеста си за признание, а просто иска да помогне на бедни и стари хора, които нямат роднини край тях за да им помогнат.

Златка Теневае втори мандат кметица на село Крум.  Досега бе известна сред хората от общината с инициативата си, която доведе до вдигането на 15 метров светещ кръст край селото.

Обявиха къде могат да се разхождат кучета във Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559547

Община Враца отново напомня на собствениците на домашни любимци- кучета, че е забранено разхождането на кучетата на територията на детски градини и училища, здравни заведения, както и на детски площадки. Също така е забранено разхождането им в градските паркове и градини.Домашните любимци може да се разхождат само на одобрените и определени за целта алеи, като собственикът упражнява постоянен непосредствен контрол за избягване на евентуални конфликти. Местоположението на алеите е както следва:- Ул. „Георги Апостолов";- Парк „Хижата" - по асфал...

Безплатни прегледи за глаукома в димитровградския Медицински център

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559660

Безплатни прегледи за глаукома продължават и днес в общинския Медицински център-Димитровград. Изследванията започнаха там вчера. Днес те ще са от 10.30 ч. до 11.30 ч. и от 14.30 ч. до 15.30 часа в очния кабинет на втория етаж при д-р Елисавета Стефанова и д-р Милка Иванова. За безплатните прегледи не е нужно предварително записване или направление от личен лекар. Очният кабинет на димитровградския Медицински център разполага с необходимата апаратура за диагностика на глаукомата, като редовно се проследяват 998 диспансерни пациенти. Глаукомата е...

Къде ще спират водата в четвъртък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559654

На 17 март 2016 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 584 кв. „Христо Ботев" , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на кв. „Христо Ботев". При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 511 ъгъла с ул. 514. На 17 март 2016 г. (четвъртък), във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „6-ти септември" Център , се налага спиране на водоп...

Неизвестни галактики облъчват Вселената

http://cosmos.actualno.com/neizvestni-galaktiki-oblychvat-vselenata-news_528914.html

Неизвестен тип галактики е открит при изучаването на архива данни, събрани от радиотелескопа ALMA, става ясно от съобщение на международния екип учени от обсерваторията Atacama Large Millimeter Array (ALMA). Мащабното изследване е проведено от специалистите от Токийския университет. Като анализирали големите масиви от данни, те са ги систематизирали по природата на фоновото инфрачервено лъчение. Учудващо идентифицирането е установило само 60% от източниците, а останалите 40% от общото фоново ко

Холандският парламент поиска страната да спре износа на оръжие за Саудитска Арабия

http://europe.actualno.com/holandskijat-parlament-poiska-stranata-da-spre-iznosa-na-oryjie-za-sauditska-arabija-news_529002.html

Холандският парламент одобри законопроект, призовавайки правителството да спре износа на оръжие за Саудитска Арабия, заради постоянното нарушаване на хуманитарното право в Йемен, предаде БГНЕС. Европейският парламент одобри на пленарна сесия в Брюксел през февруари резолюция във връзка с хуманитарната ситуация в Йемен, с която се призовава ЕС да забрани износа на оръжие за Саудитска Арабия. Законопроектът призовава холандското правителство да спазва стриктно забраната за доставка на оръжие и за

Адвокатът на задържания за боя на "Черни връх”: Всеки нормален човек сега ще го изкарат мутра

http://sofia.actualno.com/advokatyt-na-zadyrjanija-za-boja-na-cherni-vryh-vseki-normalen-chovek-sega-shte-go-izkarat-mutra-news_529006.html

При включване на движението на бул. „Черни връх” от ул. „Червена стена”, автомобил засича друг, движещ се нагоре към мол „Парадайз”. Засеченият автомобил навлиза в насрещното платно на бул. „Черни връх” и удря трета кола. Именно нейният шофьор – Симеон Христов, е арестуван. Версията беше разказана от адвоката на задържания след инцидента Симеон Христов – Павел Чернев. Той определи клиента си като „много спокоен човек”, кара

Спират водата в части от столицата днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_625849.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес.   Монтаж на спирателен кран на ул. "Сливница" в град Банкя налага спиране на водоподаването от 10.00 до 14.00 ч. по ул. "Средна гора" от ул. "Сливница" до ул. "Рила". Във връзка с подмяна на уличен водопровод и пресвързване на сградно водопроводно отклонение на ул. "Войнишко въстание" във Владая се налага спиране на водоподаването от 12.00 до 18.00 ч. на ул. "Здравец". Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. "Тодор Каблешков" в кв. "Манастирски ливади" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. на ул. "Тодор Каблешков" №37, №39, пазар "Борово", общежития "Напоителни системи". Диагностика на уличен водопровод на ул. "Върба" в с.Мрамор налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. на ул. "Мичур", ул. "Кладенчето", ул. "Върба", ул. "Папрат". Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Петър Менджийски" в с. Панчарево се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. по тази улица от №1 до 12 и по ул. "Васил Левски" от №1 до 8.

Легализират гонките

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265629_%D0%9B%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5

 

Слагат още камери за скорост по булевардите

Гонките да бъдат легализирани. За това настояха участниците в дискусия, организирана от парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. Според тях това е единственият начин да се намалят тежките катастрофи и жертвите на пътя, причинени от любителите на високите скорости. За целта ще бъдат подсигурени места в общините, където състезателите аматьори ще могат да изпробват мощността на автомобилите си, без да застрашават живота на останалите участници в движението. Това може да е на стари летища, обезопасени предварително булеварди и прави участъци. Решението, което предстои скоро да бъде взето обаче ще е в комплект и с по-високи санкции за нарушителите. Тези шофьори, които не спязват регламента да се състезават само на определените за това места, ще попадат и под ударите на Наказателния кодекс. Законидателят предвижда за състезание по улиците и грубото нарушаване на обществения ред да се наказва със затвор. Точният рязмер обаче тепърва ще се уточнява. Друга идея е да бъдат завишени санкциите за автомобили, които са тунинговани, без за това да има необходимата документация за техническа изправност. Предвидената глоба за това е между 2 и 7 хил. лева, в зависимост от интервенциите по автомобила. Предвижда се и спиране на колата от движение.
 "В София всеки ден получаваме сигнали за нелегални гонки. Само за миналата година са получени 235 сигнала", съобщиха от Трандпортната комисия към Столична община. Според тях обаче малко от сигналите довеждат до заловени джигити. Заради това участниците в обсъждането се обединиха около идеята улиците и булевардите да бъдат наситени с повече камери, които следят за скорост.
Шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски също потвърди, че установяването на нелегалните гонки е много трудно. Често се получава сигнал за незаконно съатезание, но при пристигането на екипа на КАТ се констатира само струпване на хора. Полицаите извършват проверки, но констатират само административни нарушения. Заради това Рановки подкрепи идеята гонките да се легализират, но само на определените за това места, където ще има медицинкси екипи, пожарна и представители на полицията.

Гледат промените в Закона за съдебната власт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559653

Промените в Закона за съдебната власт ще разгледат депутатите в пленарната зала. Разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска, определяне на броя на гласове за вземане на решения и отпадане на тайното гласуване - това са част от предложените промени. В проекта се предвижда решенията в софийската колегия да се взимат от поне осем от членовете й, а в прокурорската - 6. Промените са предложени от Министерския съвет.    ...

Димитровград се споразумя за проекти с Узункюпрю и Мерич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559659

Партньорско споразумение за кандидатстване със съвместен проект „Превенция и намаляване на рисковете за околната среда чрез използване на иновативни средства - "ПРЕВЕНТ" подписаха кметът на община Димитровград Иво Димов и на Узункюпрю, Турция, Енис Избилен. С разработения съвместно проект двете общини ще кандидатстват за финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция 2014-2020. Проектът предвижда на територията на община Димитровград да бъде изградена напълно автоматизирана система за ранно известяване за възникване...

Ted Kotcheff plans shooting movie about saving of Bulgarian Jews during Holocaust

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265628_Ted+Kotcheff+plans+shooting+movie+about+saving+of+Bulgarian+Jews+during+Holocaust

 One of the biggest Hollywood directors – Ted Kotcheff is once again in Sofia. He was born in Canada in the family of Bulgarian emigrants. After graduating in English Literature from the University of Toronto, at the age of twenty-four he became the youngest director on the staff of the Canadian Broadcasting Corporation. He is the director of emblematic movies like The Apprenticeship of Duddy Kravitz that won the Golden Bear Award at the Berlin International Film Festival and brought Kotcheff an Oscar nomination for screenplay. Ted Kotcheff has been nominated for a Golden Palm Award twice for Wake in Fright (1971) and Joshua Then and Now (1985).

The director is in Bulgaria for a second time at the invitation of the Sofia Film Festival. He says Sofia has changed a lot since the times of communism and also told us about his friendship with great Bulgarian erudite Petar Ouvaliev aka Pierre Rouve – film producer, critic, writer, translator and lecturer.

Ouvaliev was the producer of the movie Blow-up by Antonioni. The movie was too long and Kotcheff was offered to make it shorter. The great Michelangelo Antonioni used all suggestion made by then 28-year-old Kotcheff, who still remembers Antonioni saying: “In Italy we do not consider dialogue in movies to be so important like you do in Hollywood. For us movies are pictures, images and dialogue should be left for theater.” Today Kotcheff admits that when writing his scripts he always strives to draw pictures.

Among the movies shown during the Sofia Film Festival is First Blood, starring Sylvester Stallone. It is curious that the cult movie has two endings. The producer did not want to leave Rambo alive and the movie crew decided to test the audience in Las Vegas. After Rambo’s suicide somebody in the cinema shouted: “If the director of this movie is here he should go hang himself.” People were saying the action movie was brilliant but killing the main character at the end was not tolerable. The producer panicked but Kotcheff showed him a paper with an alternative ending for Rambo. The DVD version actually contains both endings. But which one is Kotcheff’s favorite?

“The happy ending is the popular one but the sad one is the more intelligent. I have made both and that is why I like both of them.”

For decades Ted Kotcheff has been dreaming about shooting a film about saving the Bulgarian Jews during the time of ruling of Tsar Boris III.

“For forty years I have wanted to create such a film but when I speak in Hollywood about this story nobody believes me,” the director says. “They say that if it was true, everyone would have known about it. But it is true. Actually, when I started writing the script I had talks with the royal family, with Simeon II, and his sister Maria-Louisa." The screenplay is almost ready now and the director is looking for financing.

The director counts on subsidies from Canada but when he receives his new Bulgarian passport he would be also able to apply for European financing. At the opening of the cinema festival Ted Kotcheff received the Sofia Award for his contribution to the art of cinema. A day later he also received the Golden Age order of the Ministry of Culture.

 

Парламентът гласува промените в Закона за съдебната власт на първо четене

http://pik.bg/парламентът-гласува-промените-в-закона-за-съдебната-власт-на-първо-четене-news502447.html

Парламентът гласува промените в Закона за съдебната власт на първо четене

Първо гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт с вносител МС е една от най-важните точки на депутатите през настоящата пленарна седмица. Очаква се на първо четене да се разгледат и три законопроекта за промени в Закона за нормативните актове с вносители - Министерски съвет, Петър Славов и Мартин Димитров, както и Стефан Кенов.

Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове ще предложи Проект на годишна работна програма на Народното събрание по въпросите на Европейския съюз за 2016 г. Като първа точка за четвъртък (17 март) е предвидено народните представители да приемат годишния доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията относно цялостната дейност по състоянието на защитата на класифицираната информация в България през 2014 г.

Веднага след това депутатите ще разгледат на първо гласуване законопроекти за изменение и допълнение на Закона за администрацията. Още няколко законопроекта за изменение и допълнение (ЗИД) ще бъдат приети от парламента през тази седмица. Сред тях са - ЗИД на Закона за лова и опазване на дивеча, ЗИД на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, ЗИД на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, както и ЗИД на Законопроект за кредитите за недвижими имоти на потребители.

Не на последно място пред Народното събрание ще бъде представен административен мониторингов доклад за 2014 г. по изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020).

Петъчният ден (18 март) за депутатите ще започне с обръщение на президента Росен Плевнелиев към Народното събрание по повод приключилите политически консултации. Веднага след това следва и редовният парламентарен контрол. 

Поскъпване на Синята зона без осигурена алтернатива не трябва да има

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559604

"Предложеното от администрацията увеличение на таксата за паркиране в Синята зона с 50% е драстично, но по-големият проблем е, че е ненавременно", заяви лидерът на ДСБ в Пловдив и общински съветник Пепа Деведжиева. По думите й не може спирането на коли в центъра да поскъпва, без да е осигурена алтернатива. „Ако в буферните зони около централната граска част имаше изградени паркинги, на които хората да оставят колите си и после да се придвижват с градския транспорт или пеша, вдигането на таксата на...

Economically active people aged 15 - 64 3,276.0 thousand in Bulgaria in 2015

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265627_Economically+active+people+aged+15+-+64+3%2C276.0+thousand+in+Bulgaria+in+2015

 In 2015 the number of economically active population aged 15 - 64 was 3,276.0 thousand and represented 69.3% of population in the same age group. The activity rate (15 - 64 years) went up by 0.3 percentage points compared to 2014, Bulgaria’s National Statistical Institute (NSI) announced on Tuesday.
• The total number of employed persons stood at 3,031.9 thousand, representing 49.1% of population aged 15 and over.
• There were 2,973.5 thousand employed persons aged 15 - 64. The employment rate for the same age group was 62.9% (65.9% for men and 59.8% for women).
• The employment rate for the age group 20 - 64 years was 67.1%, by 2.0 percentage points higher compared to 2014. The employment rate (20 - 64 years) increased by 2.3 percentage points for men and by 1.8 percentage points for women, achieving 70.4 and 63.8% respectively.
• The employment rate for people aged 55 - 64 was 53.0%, which was by 3.0 percentage points higher than in 2014 (by 2.3 percentage points for men and 3.5 percentage points for women).
• There were 305.1 thousand unemployed persons, of whom 174.2 thousand were men and 130.9 thousand were women.
• The unemployment rate went down by 2.3 percentage points in comparison with 2014 and reached 9.1%. The unemployment rate decreased by 2.5 percentage points for men and by 2.0 percentage points for women, achieving 9.8 and 8.4% respectively.
• The unemployment rate for the age group 15 - 24 years was 21.6%, and for the age group 15 – 29 years - 14.4%. The unemployment rates for these age groups declined by 2.2 and 3.3 percentage points respectively, compared to 2014.
• The number of long-term unemployed persons (unemployed one year and over) was 187.0 thousand, representing 61.3% of all unemployed. The long-term unemployment rate was 5.6% (6.1% for men and 5.0% for women).
• The number of economically inactive persons aged 15 - 64 was 1,450.6 thousand, of whom 639.5 thousand men and 811.1 thousand women. The inactivity rate (15 - 64 years) was 30.7% (26.8% for men and 34.6% for women).
• The number of discouraged persons aged 15 - 64 was 170.0 thousand.
• The share of early leavers from education and training of population aged 18 - 24 was 13.4%.
• The share of population aged 30 - 34, having completed tertiary education was 32.1%.

Прогноза за времето - 16 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=315819

Над Черноморието облачността ще е значителна, но без валежи. След обяд ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са 7° - 8°. Температурата на морската вода е 8° - 9°. Вълнението на морето ще е около 3 бала.

Bulgaria’s ABV party holds press conference

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265626_Bulgaria%E2%80%99s+ABV+party+holds+press+conference

 Alternative for Bulgarian Revival (ABV) party held a press conference on Tuesday. The event took place at ABV’s office in the capital city Sofia.
The topic of the press conference was Election Code. The Forthcoming Presidential Debate Organised by the ABV “The President – Guarantor or a Risk to National Security”.
The participants in the event also discussed central political issues.
“A “Citizens for European Development of Bulgaria (CEDB) plus” coalition will not be working from now on,” said Georgi Parvanov, ABV leader and former Bulgarian president (2002 - 2012), speaking at the press conference.
“We discussed the forthcoming debate in the frames of the Council on Development of the coalition connected with the nature of relations, with the coalition’s work in a legislative aspect and in wider dimensions,” Parvanov remarked.
“I have to stress the fact we witnessed the Prime Minister revised a number of time decisions made following unknown mechanisms,” the ABV leader noted, explaining he meant public procurements and the Commission for Protection of Competition.
“The mechanism was put into action, after which there was some annulment. Now it is the Black Sea Coast Act and the right to go camping, the second aerial lift in Bansko was discussed before that, we hear now the issue of compulsory voting has been raised again. The coalition cannot continue working thus anymore,” Parvanov was explicit.
“We were among the co-authors [of the idea] and proposed this format is “2 plus 2” as we wanted parties such as the ABV to have a little distance from the government and did not object to taking part of decisions in a tighter format but things have changed,” the politician stated.
He explained this had happened not only because the Reformist Bloc had 13 MPs but also because things were changing.
“We see decisions are made by this group or some other smaller format and we learn about them from the media,” Parvanov noted.
In his view, the “CEDB plus” coalition will not be working anymore.
“Not only with respect to the atmosphere in the coalition but with respect to the efficiency of taken legislative and governing decisions. As this debate on interaction within the coalition has to take place tomorrow, besides the concrete proposals concerning each ministry, we place emphasis on another thing – we believe the cabinet’s work should be led by the great idea of decisions, strategies, and policies on the demographic crisis we have seen for years in different dimensions,” the former president commented.
Parvanov recalled the Bulgarian Socialist Party (BSP) had proposed a sitting of the Consultative Council on National Security is convened over the matter.
In his words, this is a subject regarding which the expected good results will be seen in 20 to 30 years.
“We have our ideas and they mostly come from Deputy Prime Minister [and Minister of Labour and Social Policy] Ivaylo Kalfin,” Parvanov noted.
In his words, this is a key matter and the ABV will request a meeting with the CEDB leadership and with oppositional parties, such as the BSP, over it.
“We have the idea of organising a joint forum related to demographic policy. This could be an element of the presidential debates we hold but it is more important more parties and experts take part in it and we have a good result,” Georgi Parvanov opined.
“It is inadmissible sanctions are imposed over not voting when the state has not ensured citizens’ constitutional rights,” he went on to say, touching upon the recently adopted Election Code amendments.
Parvanov recalled the ABV had first backed the idea of compulsory voting as a temporary measure, having doubts about the constitutional nature of the idea but only the Constitutional Court could rule on that.
“It is highly important to remind it is inadmissible sanctions are imposed over not voting when the state has not ensured citizens’ constitutional rights, such as accessible healthcare. Fining Bulgarians or depriving them of social assistance is absolutely inadmissible,” Parvanov said, adding he did not know how Bulgarians abroad would be sanctioned.
“We have the idea of citizens having the right to also vote with a white ballot, this being a protest vote against the entire political class,” the ABV leader commented.
“We will back the idea of changing the preferences threshold. This was a matter we were again the first to raise. The threshold was too low and this allowed to rearrange tickets in small municipalities and ensure corporate presence in them,” he remarked.
“As regards electronic voting, we would back the format the Reformist Bloc proposes – tying with electronic identification. We would back part of the CEDB’s ideas of one multi-seat constituency for voters in foreign countries and not three [multi-seat constituencies], which was an idea of another party but we explicitly object to the idea for individuals serving light sentences to have the right to vote. I think opening the door in this direction is not sensible and will not work,” Parvanov opined.
“There are good proposals from the BSP that concern the organisation of polling station electoral commissions, observers, and protocols – these are ideas we would back, expecting to see a working Election Code,” he added.
“We want a working coalition, not minister’s seats,” Georgi Parvanov was explicit.
“We would like each party to receive what it is entitled to according to its importance for the stability and efficiency of the coalition. There is disproportion at present and this is obvious. We want a working coalition, not posts,” the politician remarked further.
“We have good politicians who could be also good ministers but this will be the case after future parliamentary elections, when our presence at parliament is greater,” Parvanov explained.
He specified he was inclined to accept the comments, analyses, and positions of some former and current constitutional judges but the Constitutional Court had to rule on compulsory voting.
“If the Movement for Rights and Freedoms (MRF) or anyone else approaches the Constitutional Court, we will probably have its ruling. I think this issue would be best solved at the forthcoming referendum initiated by the team of [showman] Slavi Trifonov. We insist on the questions being voted on without being changed irrespective of the fact we will argue over some of them,” Georgi Parvanov remarked.
He recalled he was against decreasing the number of MPs as if they were 120, this would mean the bipolar model in which the MRF would create a balance would be established and would stay for long.
Parvanov also commented on BSP lawmaker Korneliya Ninova’s desire to run for the leader’s post in the BSP.
“I find Korneliya Ninova’s candidacy to become BSP leader natural; it will probably not be the only one,” he said.
According to Parvanov, it will be interesting for them to see these developments but will not comment on such nominations so that it is not interpreted the ABV wants to get involved in this process as it does not interfere in the internal affairs of any party.
The ABV leader informed they would propose Wednesday there are clear rules on the work of the Council on Development with the Council of Ministers.
In Parvanov’s view, it should turn into a functioning body.
The ABV leader also made another announcement.
“We are working on the next debate from the cycle of presidential debates. It will be themed The President – Guarantor or a Risk to National Security,” he said.
In his words, the discussion will be held on March 20 in district centre Veliko Tarnovo.
“This debate will contribute to the very election campaign so that clarify policies before the parties have even decided to nominate their candidates,” Parvanov stated.

Bulgaria energy minister gives public lecture to UNWE students

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265625_Bulgaria+energy+minister+gives+public+lecture+to+UNWE+students

  Bulgaria’s Minister of Energy Temenuzhka Petkova and Rector of the University of National and World Economy (UNWE) Professor Stati Statev inked Tuesday a framework agreement on cooperation in the energy sector and in particular in the field of nuclear power and nuclear safety, the press centre of the ministry announced.
The ceremony took place at the UNWE building in the capital Sofia.
The document will encourage the educational exchange of good practices and standards in the energy sector and the field of nuclear safety and security.
Minister Petkova delivered a public lecture themed The Energy Sector – A Main Sector of the Bulgarian Economy to UNWE students after the official ceremony.
The government member outlined Bulgaria’s leading priorities in the sector.
The energy minister introduced the students attending the meeting to the measures the government took to further the development of the Bulgarian energy sector and replied to questions about central issues in the field.
“Due to the taken legislative measures on the part of the government to stabilise the financial state of the sector, the Bulgarian energy sector is today moving in the right direction,” the official said.
“As a result of inconsistent and frequently economically ungrounded decisions, substantial financial deficits were amassed in the sector,” Temenuzhka Petkova noted.
In her words, all adopted legislative measures aim at financial stabilisation of the sector.
“Due to the reforms carried through in the past year, the National Electricity Company (NEK) has for the first time in a long time achieved a positive result in its regulatory activity and decreased its loss by BGN 360 million in 2015,” Petkova pointed out.
Part of the presented measures aiming at tackling the lack of balance in the energy sector included the positive results of state-owned energy companies, renegotiating the conditions in the long-term agreements with the two US power plants, and the forthcoming providing of financial resources on the part of the Bulgarian Energy Holding (BEH) to settle debts in the system.
Minister Petkova pointed to diversification of sources and routes for natural gas deliveries as another leading priority in the sector.
“We do intensive work on the modernisation of our national gas infrastructure and on the development of inter-system connectivity between Bulgaria and its neighbours,” Ms Petkova remarked further.
She put emphasis on Bulgaria’s progress in work on the realisation of interconnectors with Greece, Romania, Turkey, and Serbia.
“Inter-system connectivity and the well-developed national gas transmission network are prerequisites for building a gas distribution centre on the territory of the country,” the official added.
In addition to these projects, Minister Temenuzhka Petkova also laid emphasis on the extraction of own natural resources in potential fields in the deep Black Sea – the blocks of Han Asparuh and Silistar.
“You know well the principles on the basis of which prices of goods and services are formed and you can understand if Bulgarian energy resources are used in the Bulgarian economy, their prices will be more competitive and reasonable. And this impacts the prices of products the industry manufactures,” the official was explicit.
She pointed out the realisation of projects the Bulgarian government worked on would ensure the diversification of energy resources in the country, which would guarantee security and competitive prices.

Виртуозен китарист изпълнява концерта „Аранхуез” с оркестъра на Опера Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559592

Френският китарист със световна кариера Ерик Франсери пристига в Пловдив, за да изпълни прочутия Концерт „Аранхуез” от Хоакин Родриго със симфоничния оркестър на Опера Пловдив тази вечер в Концертна зала от 19 часа. Като виенски възпитаник, диригентът Диан Чобанов е включил в програмата едни от най-известните шедьоври на Виена: Моцарт – Симфония 40 и Шуберт – Симфония 8 (Недовършена). Концертът за китара и оркестър на Хоакин Родриго описва красотата на градините на кралския дворец Аранхуес край Мадрид. Той пише популярната втора част (Адажио)  ...

Янев не може да води ЦСКА в "А" група на лято

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5366628

Христо Янев няма да може официално да води ЦСКА, ако бъде сформирана нова Висша лига и клубът бъде поканен от лятото. Причината е единствено документална. В момента Янев учи за лиценз "Про" и може да го изкара в края на календарната година, обясниха от БФС.
Това обаче не би било пречка предвид нравите в България.
Христо Янев няма да може официално да води ЦСКА, ако бъде сформирана нова Висша лига и клубът бъде поканен от лятото. Причината е единствено документална. В момента Янев учи за лиценз "Про" и може да го изкара в края на календарната година, обясниха от БФС. Това обаче не би било пречка предвид нравите в България.

Bulgaria deputy minister opens exhibition of children’s paintings over World Consumer Rights Day

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265624_Bulgaria+deputy+minister+opens+exhibition+of+children%E2%80%99s+paintings+over+World+Consumer+Rights+Day+

 Bulgarian Deputy Minister of Economy Daniela Vezieva opened Tuesday an exhibition of children’s paintings on the occasion of World Consumer Rights Day (WCRD), which is marked on March 15, the press centre of the ministry announced.
The paintings reveal unfair actions and how dangerous goods and faulty pieces of goods impact people but also traders’ good practices.
The exhibition was officially opened by Ms Vezieva and Dimitar Margaritov, Chairman of the Commission for Consumer Protection. It was also attended by Commission for Consumer Protection members Konstantin Arabadzhiev and Konstantin Raykov.
Children that did the paintings also took part in the opening. They are pupils in fifth and sixth grade from a school in Sofia. 
The headmaster of the school was present at the event as well.
“Showing what consumers’ rights are and providing more information to them about where and how they can seek them is a priority in the work of the Ministry of Economy,” said Deputy Minister Vezieva, speaking at the exhibition.
“Today’s initiative is part of our civil education as we should know our rights and have the ability and strength to defend them from an early age,” the official commented.
She expressed his gratitude to the pupils who showed through the paintings their civil position on what risky goods are and how people should protect themselves from them.
Daniela Vezieva stated the Ministry of Economy along with the Commission for Consumer Protection worked so that Bulgarians could gain more knowledge of their rights and commented the commission’s staff had done a lot in the past year so that it became an institution whose work consumers could benefit from.
“The Commission for Consumer Protection performed over 3,300 safety inspections last year and protected consumers from some 200 risky goods and services. The share of goods connected with children stands at about 40%,” she announced.
It transpired from her words the Commission for Consumer Protection had banned as many unfair commercial practices in different economic sectors.
“These results attest to stepped-up prevention activities, which consumers benefit from,” Vezieva added.
Dimitar Margaritov, Chairman of the Commission for Consumer Protection, expressed his hope initiatives of the kind would direct citizens’ attention to their consumer rights and give them confidence to safeguard them.
He declared the commission’s readiness to cooperate in each case in which consumer rights were violated.

MP announces intention to run for Bulgarian Socialist Party leader

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265623_MP+announces+intention+to+run+for+Bulgarian+Socialist+Party+leader

 Korneliya Ninova, MP with the Bulgarian Socialist Party (BSP) Leftist Bulgaria coalition, spoke for bTV on Tuesday, making an important announcement.
“I have decided to run for leader of the BSP,” she said.
“I accept my nominations in the country. I thank all those people that believe I can lead them,” she said.
“I will run [for the leader’s post] and take part in this race to the very end so that there are no speculations. I will not give up and will not negotiate anything with anyone,” Ninova stated, adding this would be her second race against current BSP chair Mihail Mikov.
The lawmaker said she had set herself five goals and five tasks to accomplish in the near future, including making the BSP a ruling party by uniting people in it and out of it through giving them a common cause expressed in five words – justice, solidarity, equality, patriotism, and freedom.
Georgi Parvanov, leader of the Alternative for Bulgarian Revival (ABV) party, former Bulgarian president (2002 - 2012) and former BSP leader, spoke at a press conference Tuesday and touched upon Ninova’s announcement.
“I find Korneliya Ninova’s candidacy to become BSP leader natural; it will probably not be the only one,” he said.
According to Parvanov, it will be interesting for them to see these developments but will not comment on such nominations so that it is not interpreted the ABV wants to get involved in this process as it does not interfere in the internal affairs of any party.
Sociologist Yuriy Aslanov spoke Tuesday for FOCUS News Agency and also referred to Ninova’s announcement.
“It is clear what the intrigue at this congress [of the BSP] will be; it concerns two main candidates – Mihail Mikov and Korneliya Ninova,” the sociologist commented.
According to Aslanov, Ninova is a “rational person”, which is a thing BSP followers have been expecting to see in their leader.
In Aslanov’s view, a year is a sufficient time to see what a leader is capable of and the sociologist does not believe BSP chair Mihail Mikov’s running to win a second mandate will be approved by all voters.

Съдът в Белград гледа днес делото за екстрадиция на Цветан Василев

http://petel.bg/Sadat-v-Belgrad-gleda-dnes-deloto-za-ekstraditsiya-na-TSvetan-Vasilev__149110

Съдът в Берград ще гледа днес делото за екстпрадицията на Цветан Василев, съобщи bTV. Българските власти искат връщането му у нас зарад...

Ядрени оператори искат обезщетение от Германия за спрени реактори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265622_%D0%AF%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%93

 Три ядрени оператора, сред които шведският Vattenfall, поискаха днес от германския Конституционен съд обезщетения за внезапното спиране на най-старите им реактори, разпоредено от Берлин през 2011 г. след аварията в АЕЦ "Фукушима", съобщи АФП.

Ако съдиите одобрят принципа за обезщетение, жалбоподателите биха могли да поискат няколко милиарда евро от германската държава. В медиите се споменава сумата от 15 милиарда. Решение обаче може да се очаква едва след няколко месеца.

EON, RWE и Vattenfall внесоха още през 2012 г. жалба срещу правителството за спирането на 8 реактора - първоначално за три месеца, а после окончателно. Решението беше гласувано и в Бундестага. Енергийните компании, са на мнение, че са били отчуждени.

Всички страни ще бъдат изслушани през двата дни на съдебното заседание в Карлсруе.

Съдът в Белград изслушва Цветан Василев по делото за екстрадиция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559651

Висшият съд в Белград се очаква днес да изслуша Цветан Василев. Процедурата беше отложена миналия месец, тъй като Василев представи болничен лист чрез адвоката си. Отложиха делото за екстрадицията на Цветан Василев Очаква се Василев да се яви днес пред съда и да изложи мотивите си по отношение на исканата от България екстрадиция. Цацаров...

БГ инвеститори изкупиха 29,6% от новите облигации

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265621_%D0%91%D0%93+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%85%D0%B0+29%2C6%25+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D

 Български инвеститори са купили облигации за малко над 590 млн. евро от новата емисия външен дълг на България. Това представлява 29,6% от общата сума на пласираните ценни книжа.

В понеделник страната ни емитира двоен транш 7-годишни и 12-годишни облигации на стойност 1,994 млрд. евро. Пласираните 7-годишни книжа са на стойност 1,144 млрд. евро, а 12-годишните – за 850 млн. евро. Следващите по обем на закупените книжа инвеститори са от Великобритания. Те са придобили 25% от 7-годишни бондове и 21 на сто – от 12-годишните. По тип инвеститор най-много от книжата са закупени от инвестиционни фондове – почти половината, следвани от банките, а на трето място са застрахователните и пенсионните компании.

7-годишните облигации са на цена от 98,192 евро за 100 евро номинал, при лихвен купон от 1,875% и според от 185 базисни пункта над осреднената цена на лихвените суапове (доходност 2,156%), докато траншът от 12-годишни облигации е пласиран при цена от 98,237 евро за 100 евро номинал при лихвен купон от 3,000% и 235 базисни пункта над средната цена на лихвените суапове (доходност 3,179%). BNP Paribas, Citi, JP Morgan и UniCredit действаха като водещи мениджъри на сделката, съобщиха от финансовото министерство.

Трансакцията е най-мащабната сделка в евро за региона на Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка за тази година, коментираха от ведомството. До момента това е и първата емисия на държавен дълг в евро от обявяването на новия пакет от стимулиращи мерки на ЕЦБ от миналата седмица. От МФ допълниха, че решението за бързото осъществяване на емисията – в рамките на един ден, е взето, за да може страната да се възползва от благоприятните пазарни след решението на ЕЦБ.

При 7-годишните облигации България регистрира най-ниския лихвен купон, постиган от държавата на международните капиталови пазари, отбелязаха още от министерството. След тази трансакция броят емитираните от България облигации на международните капиталови пазари достигна седем.

Новият дълг ще бъде използван за покриване на стари задължения на държавата, както и на дефицита. Той ще служи и в случай на нужда от ликвидна подкрепа след оценката на качеството на активите на банковата ни система.

Очертава се нова бурна среща между държава и природозащитници - за къмпингуването

http://society.actualno.com/ochertava-se-nova-burna-sreshta-mejdu-dyrjava-i-prirodozashtitnici---za-kympinguvaneto-news_529000.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова организира среща със заинтересовани страни, за да бъде намерен баланс в предложенията за опазване на околната среда и създаване на ред и условия за къмпингуване, предаде БГНЕС. Дискусията, която ще се проведе в зала Тържествена на Централния военен клуб на 16 март от 14 часа, ще бъде предавана и онлайн през сайта на Министерството на туризма. Общественото обсъждане по Закона за туризма бе удължено с две седмици, като и към този момент продължава работа п

Македония обвини Гърция в "некоректност" заради бежанците

http://europe.actualno.com/makedonija-obvini-gyrcija-v-nekorektnost-zaradi-bejancite-news_529003.html

Република Македония е застрашена от нелегална миграция идваща от територията на Европейския съюз и зоната на Шенген. Това каза македонският президент Георге Иванов след разширено заседание на Съвета по Национална сигурност тази нощ в Скопие. Срещата бе свикана ден след организираното нахлуване на над 1000 мигранти от Гърция в западната ни съседка, предаде БГНЕС. "Снощи се стигна до инцидент на южната ни граница. Огромен брой мигранти и чужди граждани от територията на ЕС и зоната на Шенген напр

Спечели два билета за култовото шоу The Dire Straits Experience в Русе

http://games.actualno.com/specheli-dva-bileta-za-kultovoto-shou-the-dire-straits-experience-v-ruse-news_529005.html

На 21 март от 20:00 часа легендарната група The Dire Straits Experience ще зарадва феновете с любимите на няколко поколения хитове така, както са изпълнявани в апогея на групата в края на 70-те и 80-те години. В Русе ще пристигнат виртуозните музиканти и членове на оригиналния състав Chris White и Chris Whitten. Вече месец групата е на европейско турне във Великобритания, Холандия, Белгия и Румъния. Концертите се радват на огромен интерес и много от предстоящите дати са изцяло

Турция живее в страх заради постоянни сигнали за атентатори-самоубийци

http://asia.actualno.com/turcija-jivee-v-strah-zaradi-postojanni-signali-za-atentatori-samoubijci-news_529001.html

Съобщения в социалните мрежи за предстоящи терористични нападения предизвикаха нова вълна от паника в Турция. Оживена търговска улица и парк с фонтани и лебеди бяха опразнени, предаде БГНЕС. Друго съобщение, отново в социалните мрежи, изправи на нокти жителите на град Афионкарахисар, заплашени от избухването на 15 кг взривни вещества от жива бомба. Атентаторът-самоубиец бил арестуван, което никак не успокои хората. Човекът зад акаунта с инициали Б.Й. на 22 г. веднага бе разкрит и задържан от по

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване