Времето, през което българи са били осигурявани в Бразилия и Тунис, ще се зачита за осигурителен стаж

http://pik.bg/времето-през-което-българи-са-били-осигурявани-в-бразилия-и-тунис-ще-се-зачита-за-осигурит-news502606.html

Времето, през което българи са били осигурявани в Бразилия и Тунис, ще се зачита за осигурителен стаж

Времето, през което български граждани са били осигурявани в Бразилия и Тунис, ще се зачита за осигурителен стаж.

Това предвиждат спогодбите за социална сигурност на България с двете страни, подписани в края на миналата и в началото на тази година, които правителството предлага за ратификация от Народното събрание.

Спогодбите се основават на принципите за еднакво третиране на лицата в съответните държави при сумирането на периодите за осигуряване. Документите обхващат всички лица, които са или са били подчинени на законодателството на едната или на двете договарящи страни, както и лицата, чиито права произтичат от правата на тези лица.

От тях ще се възползват и лицата, работили и осигурявани в Бразилия и Тунис преди влизането в сила на спогодбите.

Челси Клинтън vs. Иванка Тръмп: Победител е Иванка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559784

На фона на кандидат-президентската надпревара в САЩ, американците следят с внимание друга своеобразна битка - тази за влияние между Челси Клинтън и Иванка Тръмп, пише сп. "Мадам Фигаро". По този повод френското издание прави съпоставка по няколко показателя между двете кандидат-президентски щерки и накрая отсъжда коя от тях е победителка. И двете са родени в началото на 80-те години (Челси през 1980 г., а Иванка през 1981 г.), и двете са наследнички на династии, въплъщаващи американската мечта, и двете са бременни.

България и САЩ ще си помагат при изгубени и откраднати паспорти

http://www.mediapool.bg/bulgaria-i-sasht-shte-si-pomagat-pri-izgubeni-i-otkradnati-pasporti-news246784.html

България и САЩ ще си оказват помощ в случаи на изгубени и откраднати паспорти. Това става възможно, след като правителството прие в сряда  междуправителствено споразумение на България и САЩ за взаимно предоставяне на информация чрез ИНТЕРПОЛ.   Преговорите ще се водят от вицепремиера и министър на вътрешните работи, а споразумението ще бъде сключено чрез размяна на дипломатически ноти.   България и към момента подава ежедневно информация към ИНТЕРПОЛ за обявените за издирване лични документи, а базата данни на международната организация на криминалната полиция може да се ползва от всички страни-членки.    Необходимостта от сключване на двустранното споразумение е свързана с един от критериите за участие в Програмата на САЩ за безвизово пътуване, уточняват от правителствената пресслужба. 

Инвестициите в Европа са с 15% по-ниски спрямо 2008 г.

http://econ.bg/Новини/Инвестициите-в-Европа-са-с-15-по-ниски-спрямо-2008-г-_l.a_i.717284_at.1.html

Инвестициите в Европа са с 15% по-ниски от годините преди кризата. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на информационното бюро на Европейския...

МС одобри 20 млн. лв. за изпълнение на националния имунизационен календар

http://pik.bg/мс-одобри-20-млн-лв-за-изпълнение-на-националния-имунизационен-календар-news502604.html

МС одобри 20 млн. лв. за изпълнение на националния имунизационен календар

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 20 000 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2016 г..

Целевото предназначение на средствата е заплащането на ваксини за изпълнение на националния имунизационен календар за годината. Имунопрофилактиката е най-ефективният начин за предпазване от заразни болести и едно от най-ефективните във финансово отношение съвременни медицински достижения, а развитието й е приоритетна средносрочна задача на МЗ съгласно Националната здравна стратегия.

Ваксините за задължителни и целеви имунизации и реимунизации и биопродуктите за постекспозиционна профилактика се закупуват ежегодно за нуждите на страната. Приетото постановление съответства и изпълнява политиката на правителството за подобряване функционирането и финансирането на здравната система в България. 

Гишетата на КАТ-Варна ще работят утре бавно

http://www.moreto.net/novini.php?n=315882

Гишетата на "Пътна полиция" в КАТ-Варна ще работят утре - 17 март, забавено от 11 до 13.30 часа. Това информираха от МВР за Moreto.net. Причината е техническа профилактика на централния сървър на автоматизираните системи.

Къде сме българите в световния доклад за щастието

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kyde-sme-bylgarite-v-svetovniia-doklad-za-shtastieto-6051400

Най-щастливата държава е Дания, а десетте страни в дъното на класацията са Мадагаскар, Танзания, Либерия, Гвинея, Руанда, Бенин, Афганистан, Того, Сирия и Бурунди (последен). На кое място е България, вижте

Кунева и Дончев ще представляват министерствата в Съвета на настоятелите на БАН

http://pik.bg/кунева-и-дончев-ще-представляват-министерствата-в-съвета-на-настоятелите-на-бан-news502602.html

Кунева и Дончев ще представляват министерствата в Съвета на настоятелите на БАН

Правителството определи заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева и вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев за представители на министерствата в Съвета на настоятелите на Българската академия на науките (БАН).

Съставът на Съвета е разнороден и включва представители на българската и чуждестранната научна общност, на юридическите лица с нестопанска цел в областта на науката или изкуствата, на националните представителни организации на работодателите и др. Законът за БАН предвижда в състава на Съвета да бъдат включени и двама представители на министерства, определени с решение на Министерския съвет. Съветът на настоятелите на БАН е с 4-годишен мандат, изтекъл през 2015 г., което налага съставът да бъде подновен с оглед обезпечаване на неговото функциониране.

Изборът на представителите на министерствата е съобразен с това, че в международен план периодът 2014-2020 г. се характеризира с тенденция за преодоляване на границите с цел създаване икономика на знанията, научните изследвания и иновациите.

В тази връзка трябва да бъдат отчетени и спецификите в дейността на БАН като национална автономна организация за научни изследвания, която участва в развитието на науката в съответствие с общочовешките ценности и националните интереси, и която със своята дейност съдейства за умножаване на духовните и материалните богатства на българския народ, както и важните функции на Съвета на настоятелите на БАН за нейното развитие и ефективно финансово управление. 

МВР очаква затруднения при издаването на документи, граничния контрол и в КАТ утре

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/16/2724012_mvr_ochakva_zatrudneniia_pri_izdavaneto_na_dokumenti/?ref=rss


Министерството на вътрешните работи предупреди за възможни трудности при регистрацията на автомобили и издаването на документи за самоличност в утрешния ден (17 март).

Заради обновяване на софтуера са възможни ограничение в работата на информационните системи на МВР, свързани с регистрацията на пътни превозни средства, издаването на български документи за самоличност.

Промяната на софтуера ще засегне и работата на граничния контрол при преминаването през...

Забранява се на болниците да искат доплащания или дарения от пациентите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559785

Правителството одобри промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, с които се регламентират условията и редът, при които здравноосигурените лица могат да ползват здравни услуги, заплащани от НЗОК. В наредбата са прецизирани текстовете, регламентиращи пътя на пациента на съответните нива на системата за здравеопазване - първична и специализирана извънболнична и болнична помощ. Лекарите в извънболничната помощ вече имат задължение не само да информират пациентите си за необходимостта от болнично лечение, но и да док...

ВМЗ и "Дунарит" влизат в списъка със стратегически обекти

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/03/16/2724008_vmz_i_dunarit_vlizat_v_spisuka_sus_strategicheski/?ref=rss


Правителството допълни списъка със стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност.

Това са административни, промишлени, транспортни и комуникационни обекти, от чието нормално функциониране зависи дейността на органите на държавното управление и работата на основните отрасли на икономиката на страната, съобщават от правителствената информационна служба.

С днешното решение към тях се добавя нов сектор – "Икономика". В него се включват две...

WSJ: В Сирия Русия демонстрира военна мощ, която Западът не очакваше

http://www.cross.bg/rysiya-siriya-kampaniya-1501846.html

/КРОСС/ Благодарение на военната си кампания в Сирия Русия не само спаси регионалния си съюзник – сирийския президент Башар Асад, но и спечели и други преимущества на международната сцена, пише ” Wall Street Journal”, цитиран от РИА Новости. Западът не успя да изолира Русия заради ситуацията в Украйна. Нещо повече, той беше принуден да се консултира с Москва за провеждането на военните операции, след като руските Въздушно-космически сили започнаха да нанасят удари в Сирия. Установяването на забранена за полети зона, която искаха САЩ стана невъзможно – рискът да бъде свален руски самолет стана прекалено висок, пише изданието. Русия показа такава военна мощ и бойни умения, които Западът не очакваше от нея. Военната кампания демонстрира колко се е усилила руската армия през последните години. Много военни експерти бяха особено удивени от способността на Москва да нанася въздушни удари в продължение на месеци. Само допреди няколко години тя не можеше да се похвали с такива възможности, а и днес, едва няколко страни могат да водят бойни операции в такъв режим, пише WSJ. Въздушната кампания беше нов формат на военни действия за Русия и изискваше многопланова подкрепа за ВКС далеч от руските граници. Така например, боеприпасите трябваше да бъдат доставяни от Черно море, припомня изданието

Синдикалните организации имат нов представител в УС на „Сребърния фонд“

http://pik.bg/синдикалните-организации-имат-нов-представител-в-ус-на-„сребърния-фонд“-news502600.html

Синдикалните организации имат нов представител в УС на „Сребърния фонд“

Сергей Ревалски е определен за представител на работниците и служителите в Управителния съвет на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т. нар. „Сребърен фонд“).

Той заменя Ваня Борисова, досегашен представител на синдикатите, след като беше номиниран от ръководните органи на КНСБ и КТ „Подкрепа“. За избора на новия член правителството прие изменение на РМС 416/2010. Ръководството на Сребърния фонд се осъществява от Управителен съвет, който се състои от председател и осем членове, като министърът на финансите и министърът на труда и социалната политика са съответно председател и заместник-председател по право

До 1 декември 2016 г. ще издават нови удостоверителни книжки на военноинвалидите и военнопострадалите

http://pik.bg/до-1-декември-2016-г-ще-издават-нови-удостоверителни-книжки-на-военноинвалидите-и-военнопо-news502596.html

До 1 декември 2016 г. ще издават нови удостоверителни книжки на военноинвалидите и военнопострадалите

С промени в Наредбата за реда за установяване качеството на военноинвалид или на военнопострадал правителството одобри нови образци на книжките, издавани от министъра на отбраната на военноинвалидите или военнопострадалите.
По страниците на книжките се отбелязва ползването на полагащите се по закон рехабилитация, профилактика и транспорт. Отпечатаните в тях графи дават възможност за ползване на права до края на 2015 г. За да продължи правомерното им прилагане, до 1 декември 2016 г. ще се извърши подмяна на книжките, като стара книжка ще важи до издаването на нова.
С друго постановление кабинетът одобри допълнителен трансфер в размер на 268 140 лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са предвидени в централния бюджет за 2016 г. С тях ще бъдат разплатени извършени разходи през четвъртото тримесечие на миналата година по предоставени услуги на правоимащите лица по Закона за ветераните от войните и Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.
 
Двата закона регламентират правото на тази категория лица на престой и ползване на дейности и услуги в базите на „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД, като изрично предвиждат, че необходимите за целта средства са за сметка на централния бюджет.

Дават по 40 лева на пенсионерите за Великден

http://www.moreto.net/novini.php?n=315878

Правителството одобри допълнителен трансфер от 50 500 000 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2016 година. Средствата са за еднократно изплащане на допълнителна сума към пенсиите за месец април. По 40 лева ще получат над 1,2 милиона пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях, за месец април 2016 година е в размер до 300 лева включително, колкото е размерът на линията на бедност за тази година.

Министрите и зам.-министрите са изразходвали 5067,50 лв. за командировки в страната

http://pik.bg/министрите-и-зам-министрите-са-изразходвали-506750-лв-за-командировки-в-страната-news502597.html

Министрите и зам.-министрите са изразходвали 5067,50 лв. за командировки в страната

Правителството утвърди разходите за командировки в страната за четвъртото тримесечие на 2015 г. на министрите, заместник-министрите, областните управители и на органите към Министерския съвет.

За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 5067,50 лв., за командировки на председателите на държавни агенции и техните заместници – 1169,93 лв., за командировки на председатели и членове на държавни комисии – 350 лв., за командировки на областни управители – 6028,65 лв., и за командировки на ръководители на държавни институции – 60 лв. 

Актьори искат да правят огнен театър в термите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559505

Иновативна актьорска трупа кандидатства за финансиране от общинския фонд „Култура“ за реализиране на огнен спектакъл. Проектът предвижда общо пет представления на открито, на две огнено-театрални продукции на „Жар театър“ - мащабният огнено-театрален спектакъл „Паметта на огъня“ и интерактивният огнен хепънинг „Отблясъци“. Авторите на проекта планират те да се осъществят в периода юли – октомври в термите и останките от средновековния манастир на Караач Теке. Бюджетът на продукцията е над 22 хил. лв., а авторите й кандидатстват за финансиране о...

Хванаха младежи с дрога във варнеския квартал "Аспарухово"

http://petel.bg/Hvanaha-mladezhi-s-droga-vav-varneskiya-kvartal-Asparuhovo-__149153

Илюстрация Булфото Около 17:20 часа на 14 март на ул. "Маркови кули" във варненския квартал "Аспарухово" е извършена полицейска проверка н...

Помощник-готвач спечели два пъти от лотарията и се нанесе до Роналдо

http://petel.bg/Pomoshhnik-gotvach-specheli-dva-pati-ot-lotariyata-i-se-nanese-do-Ronaldo__149156

Да бъдеш помощник в кухня в ресторант, а в следващия момент да си съсед на Кристиано Роналдо. Така може да бъде набързо обобщена невероятн...

МВР вдигна ръце! Търси съдействие от гражданите за побоищата на пътя

http://petel.bg/MVR-vdigna-ratse--Tarsi-sadeystvie-ot-grazhdanite-za-poboishhata-na-patya__149157

На брифинг, на който МВР представи данни за нова информационна система, по която ще работят униформените на пътя, главен комисар Христо Те...

Предприятия от отбранителната индустрия са включени в списъка на стратегическите обекти

http://www.cross.bg/obekti-strategicheski-deiinosti-1501845.html

/КРОСС/ Правителството одобри промени в ПМС 181/2009, с което е приет списък на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. Това са административни, промишлени, транспортни и комуникационни обекти, от чието нормално функциониране зависи дейността на органите на държавното управление и работата на основните отрасли на икономиката на страната. С днешното решение към тях се добавя нов сектор - „Икономика". В него се включват две стратегически дейности - производство и съхранение на продукти, свързани с отбраната, и износ на продукти, свързани с отбраната. Новите стратегически обекти са „ВМЗ" ЕАД - Сопот, „Арсенал" АД - Казанлък, „Дунарит" АД - Русе, „Емко" ЕООД - София, „Оптикс" АД - София, „Оптикоелектрон Груп" АД - Панагюрище, „Авионамс" АД - Пловдив, „Аркус" АД - Лясковец, „Самел-90" АД - Самоков, „Експал България" АД - Габрово, и „Черно море" АД - Варна. Съгласно постановлението, ръководителите на стратегически обекти, съответно възлагащите стратегически дейности, отговарят за изпълнението на мерките за защитата им.  

Правителството определи Петя Първанова за шеф на агенцията за бежанците

https://www.24chasa.bg/Article/5367974

Правителството определи Петя Първанова за шеф на агенцията за бежанцитеПравителството определи Петя Първанова за председател на Държавната агенция за бежанците. Г-жа Първанова е министър на вътрешните работи в служебното правителство с премиер Марин Райков. Магистър е по немска филология от СУ „Св. Климент Охридски” и по право от Нов български университет. Дългогодишен служител в системата на МВР,

Пламна "Рено" в центъра на Варна

http://petel.bg/Plamna-Reno-v-tsentara-na-Varna__149149

Илюстрация Булфото Около 20:00 часа вчера е получен сигнал за пожар в лек автомобил "Рено", намиращ се бул. "Княз Борис I" във Варна, съобщих...

Бивш вътрешен министър оглави агенцията за бежанците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559782

Правителството определи Петя Първанова за председател на Държавната агенция за бежанците. Първанова е била министър на вътрешните работи в служебното правителство на Марин Райков. Магистър е по немска филология от СУ „Св. Климент Охридски" и по право от Нов български университет. Първанова е дългогодишен служител в системата на МВР, повече от 10 години тя е директор на дирекцията за международно сътрудничество. В момента е ръководител на Общоакадемичната администрация на БАН. Била е съветник на вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова ...

Правителството отпусна 11,5 млн. лв. за транспорт на педагогически персонал

http://pik.bg/правителството-отпусна-115-млн-лв-за-транспорт-на-педагогически-персонал-news502595.html

Правителството отпусна 11,5 млн. лв. за транспорт на педагогически персонал

Правителството отпусна 11 522 146 лв. допълнителни трансфери по бюджетите на общините.

Средствата са за възстановяване на част от разходите, извършени от лицата от педагогическия персонал за транспорт от местоживеенето им до местоработата им в друго населено място и обратно. Изчислени са при индикативна бройка от 15 434 лица.

Ресурсът се осигурява от бюджета на Министерството на образованието и науката. С предоставените средства ще бъдат възстановени разходи на педагогически персонал в общинските детски градини, училища и обслужващи звена до 100% за 2016 г. 

Военни предприятия влизат в списъка на стратегическите обекти

http://www.mediapool.bg/voenni-predpriyatiya-vlizat-v-spisaka-na-strategicheskite-obekti-news246783.html

Правителството вкара военни предприятия в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност.    Това са административни, промишлени, транспортни и комуникационни обекти, от чието нормално функциониране зависи дейността на органите на държавното управление и работата на основните отрасли на икономиката на страната, съобщиха от правителствената пресслужба.    С днешното решение към тях се добавя нов сектор – "Икономика“.    В него се включват две стратегически дейности – производство и съхранение на продукти, свързани с отбраната, и износ на продукти, свързани с отбраната. Новите стратегически обекти са  "ВМЗ“ ЕАД – Сопот, "Арсенал“ АД – Казанлък, "Дунарит“ АД – Русе, "Емко“ ЕООД – София, "Оптикс“ АД – София, "Оптикоелектрон Груп“ АД – Панагюрище, "Авионамс“ АД – Пловдив, "Аркус“ АД – Лясковец, "Самел-90“ АД – Самоков, "Експал България“ АД – Габрово, и "Черно море“ АД – Варна.

Депутатите приеха Закона за съдебната власт

https://www.24chasa.bg/Article/5367972

Депутатите приеха Закона за съдебната властСъс 118 гласа "за", 19 "против" и 1 "въздържал се" Народното събрание прие на първо четене Закона за съдебната власт. Вот срещу закона дадоха от БСП и ДСБ. "Благодаря на всички, които подкрепиха проекта. Разбирам защо дебатът е доста бурен, но да не въвеждаме хората в заблуждение. Осигурява се максимално широко участие в избора на магистрати,

Кола се запали в движение в центъра на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=315881

Лек автомобил се е запалил днес в движение на бул. „Цар Освободител", в района на Икономическия университет. Сигнал за инцидента е подаден около 10.50 часа. Няма пострадали, съобщиха от пресцентъра на полицията за Moreto.net.

МВР предупреди за очаквани проблеми в работата си с граждани в четвъртък

http://www.mediapool.bg/mvr-predupredi-za-ochakvani-problemi-v-rabotata-si-s-grazhdani-v-chetvartak-news246782.html

МВР предупреди, че очаква да има технически проблеми при работата със системите за регистрация на превозни средства и за издаване на лични документи. Става въпрос за времето от 11.00 до 13.30 часа на 17 март, четвъртък, когато ще бъде извършено обновяване на софтуерен компонент, свързан с тези системи. Очакваните технически проблеми ще засегнат още граничния контрол при преминаването през контролно-пропускателни пунктове, както и проверките в Шенгенската информационна система, предупреждават още от вътрешното министерство.

Калфин: Управляващата коалиция е работеща

http://pik.bg/калфин-управляващата-коалиция-е-работеща-news502593.html

Калфин: Управляващата коалиция е работеща

Управляващата коалиция е работеща. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика и зам.-председател на АБВ Ивайло Калфин след днешното правителствено заседание, предаде „Фокус“.

„Предстои на Съвета за развитие, който е органът осъществяващ диалога между политическите групи, които подкрепят правителството. Темата е именно начинът, по който работи правителството и взаимодействието в него“, посочи той. „След година и половина тази тема е особено важна. АБВ ще има позиция, която е свързана с актуализация на тези политически цели, които си постави правителството в началото “, допълни социалният министър.

По отношение на отпуснатите добавки за пенсионерите той заяви, че е радостен, заради факта, че има единомислие в правителството по този въпрос. „То е подкрепяно и от министъра на финансите и особено от министър-председателя. Редовно, от както правителството е във функциял, изплащаме подобни великденски и коледни добавки“, отбеляза още министър Калфин.

45 хил. лева са необходими за Спасителен център за животни в Бургас

http://burgas.actualno.com/45-hil-leva-sa-neobhodimi-za-spasitelen-centyr-za-jivotni-v-burgas-news_529103.html

45 хил. лева са необходими за закупуването на парцел за изграждане на Спасителен център за животни в Бургас. Това съобщи за Радио „Фокус” – Бургас Меглена Иванова от Фондация „Приятели на животните” - Бургас. Тя добави, че половината сума вече е събрана по време на организирана благотворителна вечер през февруари на миналата година. Общата стойност възлиза на около 300 хил. лева, като тя включва закупуването на земята и изграждането на административната база заедно

Овцевъди са притеснени от евтиния внос на замразено агнешко от Нова Зеландия

http://society.actualno.com/ovcevydi-sa-pritesneni-ot-evtinija-vnos-na-zamrazeno-agneshko-ot-nova-zelandija-news_529106.html

Има реален риск българите да купуват от магазините дълбоко замразено новозеландско агнешко, а не прясно месо от български производители. За това предупреди пред БНР  овцевъдът Симеон Караколев. Вносът на агнешко месо от Нова Зеландия и Австралия към Европа не може да се ограничи, тъй като двете държави имат споразумение с ЕС, обясни Караколев. Според него е необходим стриктен контрол в магазинната мрежа, тъй като замразеното месо идва на два пъти по-ниски цени от прясното,

10 признака, че имате проблем с щитовидната жлеза

http://health.actualno.com/10-priznaka-che-imate-problem-s-shtitovidnata-jleza-news_529075.html

Често пъти пропускаме важни симптоми, с които тялото ни подсказва, че нещо не е наред. В други случаи сами се заблуждаваме, че всичко е в норми, а усещаме промени в тялото си, за които ни е страх да говорим. Най-важното, което трябва да запомним е, че всеки проблем се лекува МНОГОКРАТНО по-лесно, когато го атакуваш още в началото. Не е задължително да имате всички симптоми, за да имате проблем с щитовидната жлеза, но това са 10-те най-често срещани. 1. Мускулни и ставни болки, Синдром на карпа

ЕС можел да даде още 3 млрд. евро на Турция само ако първите 3 млрд. са изхарчени

http://asia.actualno.com/es-mojel-da-dade-oshte-3-mlrd-evro-na-turcija-samo-ako-pyrvite-3-mlrd-sa-izharcheni-news_529110.html

Европейският съюз може да отдели допълнително 3 млрд. евро в Турция за решение на проблемите с мигрантите, само след като първите 3 млрд. евро бъдат похарчени. Това заяви пред репортери днес европейски източник преди срещата на върха на ЕС на 17-18 март в Брюксел, съобщава ТАСС.  Друг въпрос, който също ще бъде включен в дневния ред са допълнителните 3 млрд. евро. "Позицията на ЕС е, че ние трябва да сме в състояние да поемем такъв ангажимент, но след като бъдат похарчени първите 3 млрд.

Българите станали по-щастливи за една година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367902

България е покачила своя индекс на щастието за една година. Това сочи четвъртият доклад, изготвен за четвърти път от Мрежата за решения за устойчиво развитие, инициатива на ООН, и Института за Земята към Колумбийския университет.
За 2016-а страната ни вече е на 129-о място измежду 157 страни, като е минала цели пет позиции напред,
България е покачила своя индекс на щастието за една година. Това сочи четвъртият доклад, изготвен за четвърти път от Мрежата за решения за устойчиво развитие, инициатива на ООН, и Института за Земята към Колумбийския университет. За 2016-а страната ни вече е на 129-о място измежду 157 страни, като е минала цели пет позиции напред,

1 262 000 пенсионери ще получат по 40 лева за Великден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367956

1 262 000 пенсионери ще получат по 40 лева за Великден, съобщи министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.
„Решението на Министерския съвет е за 50 милиона и 500 хиляди лева допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2016 година, което досега не беше предвидено в този бюджет “, обясни министър Калфин.
1 262 000 пенсионери ще получат по 40 лева за Великден, съобщи министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. „Решението на Министерския съвет е за 50 милиона и 500 хиляди лева допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2016 година, което досега не беше предвидено в този бюджет “, обясни министър Калфин.

"Паркстрой" и НУ"Патриарх Евтимий" започват нов проект

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559781

Съвместен проект започват общинската фирма "Паркстрой" и Начално училище "Патриарх Евтимий" в Плевен. Той е във връзка с Деня на земята и по идея на педагогическия колектив, информираха от общинската фирма. Дружеството ще изработи дървени пластики, които ще бъдат поставени в двора на училището. Те ще допълнят и обогатят екстериора, като ще се впишат успешно в зелените площи. За пореден път "Паркстрой" и НУ"Патриарх Евтимий" реализират инициативи за възпитанието на децата да обичат природата и я опазват. Общинската фирма направи зелена класна с...

Вижте решенията на Министерски съвет от днес

https://www.24chasa.bg/Article/5367940

Вижте решенията на Министерски съвет от днесРазгледано е изпълнението на мерките, произтичащи от членството на България в ЕС Правителството прие доклад за изпълнението към края на м. февруари на Плана за действие за 2016 г. с мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз. Планът включва 242 мерки, като от 75 със срок на изпълнение до 29 февруари са реализирани 26.

Спортните таланти на „Еврофутбол” за 2016 г. ще бъдат представени на 18 март

http://www.cross.bg/evrofytbol-talanti-sportni-1501844.html

/КРОСС/ Победителите по програма „Спортни таланти" на „Еврофутбол" за 2016 г. ще бъдат обявени на церемония в Музея на спорта в София от 11 ч. на 18 март. На церемонията ще бъдат връчени символичните чекове със сумата на финансиране на всеки спортист. Тази година те са 23 от общо 16 вида спорт - лека атлетика, кану-каяк, ветроходство, джудо, художествена гимнастика, спортна гимнастика, фехтовка, борба, шахмат, състезатели - параолимпийци, плуване, шорттрек, спортна стрелба и таекуондо. Победителите бяха избрани измежду 123 състезатели в индивидуалните спортове, които бяха допуснати до оценяване от Групата на съветниците. 136 кандидатури бяха подадени по тазгодишното издание по програма „Спортни таланти" на „Еврофутбол". По административни критерии отпаднаха 13 от тях. На церемонията, освен спортистите и организаторите, ще присъстват и членове на Групата на съветниците. Медийни партньори на инициативата са: сайтовете sportal.bg, dir.bg, gong.bg, viasport.bg, bgathletic.com, ngobg.info, actualno.com, sportlive.bg, winner.bg, вестниците „Еврофутбол" и „Марица", агенция КРОС, телевизиите ТВ7, News7 и Канал 3, както и радиата Дарик и БНР. Програма „Спортни таланти" е част от мащабния социален проект на „Еврофутбол" - „Печелиш и помагаш", който стартира през 2007 година

Ректорът на Военноморското училище Боян Медникаров става комодор

http://www.moreto.net/novini.php?n=315879

Ректорът на Военноморското училище "Н. Й. Вапцаров" Боян Медникаров да стане комодор. Това реши на днешното си заседание правителството, научи Moreto.net. До момента Медникаров бе капитан първи ранг. Освен него кабинетът взе решение да предложи на президента да повиши в чин и контраадмирал Георги Фиданов – военен представител на Началника на отбраната във военните комитети на НАТО и на ЕС, и комодор Кирил Михайлов – национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите в Монс.

Въпроси, на които трябва да се отговори във връзка с мигрантската сделка на ЕС с Турция

http://www.mediapool.bg/vaprosi-na-koito-tryabva-da-se-otgovori-vav-vrazka-s-migrantskata-sdelka-na-es-s-turtsiya-news246781.html

Несигурната сделка на Европейския съюз с Анкара за връщане на хиляди мигранти е приветствана като успех, макар че е пълна с правни сложности.   Юристи от ЕС казват, че окончателното споразумение може и ще бъде в съответствие с международното и европейското право. Правозащитници искат да знаят как. Агенцията на ООН за бежанците има съмнения за стандартите за убежище в Турция. Тя настоява Анкара да "гарантира на всички хора, които търсят международна закрила, възможност молбите им да получават справедливо и ефективно разглеждане от компетентен орган в разумен срок".   Тук са само някои от въпросите, с които правните експерти все още се мъчат да се справят, преди лидерите от ЕС да се съберат отново в Брюксел в четвъртък, за да одобрят споразумението.   Кой ще бъде връщан в Турция?   В проектодокумента се казва, че всички "нови нередовни мигранти", които преминават от Турция в Гърция, ще бъдат връщани. Това изключва хората, които вече са в Гърция. Първото предизвикателство е да се установи дали даден мигрант е дошъл от Турция. Ако този човек не иска да кандидатства за убежище или молбата е преценена като "неприемлива", човекът може да бъде върнат с финансиран от ЕС транспорт. Международният принцип да не се прогонват хора, които имат право на закрила, предполага, че тези, които бъдат взети от лодки в гръцки води, не могат просто да бъдат върнати. Експерти на ЕС и Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) казват, че всяко масово депортиране ще бъде незаконно, което значи, че молбите трябва да бъдат разглеждани за всеки конкретен случай.    Какво ще стане, ако те кандидатстват за убежище в Гърция?   Ако някой кандидатства за убежище, молбата му трябва да мине по определения ред, което вероятно отнема няколко месеца. В случай че молбата бъде отхвърлена, кандидатът би трябвало да има право да обжалва. За правните експерти въпросът е дали даден човек може да бъде изпратен в Турция, докато предстои обжалване. Правозащитните организации мислят, че не.   Кой може да дойде в Европа?   За всеки нередовен мигрант, върнат в Турция, ЕС се съгласява да вземе един сирийски бежанец от страната. Турция е приела около 2,7 милиона сирийци, от които само 10 процента са подслонени в лагери. Преселването е действие на приемане на бежанци, които са извън ЕС, а не разпределяне на тези, които вече са пристигнали. ВКБООН надзирава преселването и въпреки резервите към плана е готов да надзирава процеса в Турция, а европейски служители да извършват наблюдение.   Какви други правни въпроси съществуват?   Главната цел е сделката да бъде съобразена с европейското право и Женевската конвенция за бежанците - ключовия международен текст за правото на хората на закрила. Но Турция прилага конвенцията само за европейски граждани, защото не е ратифицирала протоколи, разпростиращи спогодбата към други страни. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер казва, че може "несъмнено да се наложи да бъде прието определено законодателство от парламентите и на Гърция, и на Турция". Това може да отнеме известно време.   Но със сигурност Турция не е безопасна, нали?   ЕС смята, че Турция има съществено значение за решаване на мигрантската главоблъсканица, която повдига тревожни въпроси за солидарността и споделянето на бежанското бреме; въпроси, които подкопават бъдещето на целия европейски проект. Дори поредицата от екстремистки нападения в Турция, включително самоубийственият атентат с кола бомба в Анкара през уикенда, при който бяха убити най-малко 37 души, едва ли ще повлияе по някакъв начин върху тези преговори между ЕС и Турция. Гърция и Германия смятат Турция за безопасно място за мигранти и не са единствените. Други държави остава да бъдат убедени, защото значителен брой турски граждани получават убежище в Европа всяка година, а все още няма обхващащо целия ЕС споразумение за реадмисия с Турция. Ако Турция официално бъде определена за безопасна страна, на евентуалните кандидати за убежище в Гърция може да им бъде казано да подадат молба в Турция.   Как сделката може да привлече още мигранти в Турция?   Служители от ЕС се отнасят предпазливо към споразумението, което може още повече да дестабилизира несигурния Близък изток. В Ливан и Йордания има над 2 милиона сирийски бежанци, а хората в тези страни може да се опитат да избягат в Турция, ако смятат, че това може да увеличи шансовете им да се установят в Европа. Струва си да се отбележи, че кралят на Йордания Абдула Втори пристига в Брюксел на двудневно посещение в навечерието на преговорите между ЕС и Турция.    По БТА.

Меглена Кунева: Изостанали сме, учениците могат да четат, но не разбират

https://www.24chasa.bg/Article/5367968

Меглена Кунева: Изостанали сме, учениците могат да четат, но не разбират"Българските ученици могат да четат, но не могат да разбират. Това означава, че сме изостанали", заяви министърът на образованието Меглена Кунева на дебата за новите учебни програми във Втора английска гимназия. Това може дда се промени с интердисциплинарност на обучението и връзки между предметите и учителите, обясни тя.

"Дойче бьорзе" и борсата в Лондон се споразумяха по условията за сливането си

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/03/16/2723994_doiche_byorze_i_borsata_v_london_se_sporazumiaha_po/?ref=rss


"Дойче бьорзе" и Лондонската фондова борса обявиха днес, че са се споразумели по условията на "ключово за сектора" сливане, предаде ДПА.

"Дойче бьорзе АГ" (Deutsche Boerse AG) и "Лондон сток ексчейндж груп" (London Stock Exchange Group) имат удоволствието да обявят, че са постигнали споразумение по условията на сливането, препоръчано от всички акционери", се посочва в комюникето, качено на сайта на "Дойче бьорзе".

В него се допълва, че сделката ще означава "повече...

Дефицитът на демокрация в ЕС и ролята на Европейския парламент

http://offnews.bg/news/n_1/n_625823.html

Дефицитът на демокрация в ЕС най-общо може да се сведе до липсата на отчетност, отговорност и прозрачност при взимането на решения на европейско ниво. Макар този проблем да придобива по-голяма гласност в последните години, на практика той възниква още със самото подписване на европейските договори и последвалото учредяване на Общата асамблея – предшественика на днешния Европейски парламент. Една от причините тази тема да не бъде засягана така пряко в първите десетилетия от създаването на европейските общности е ограничената сфера на дейностите и компетенциите на европейските институции. С течение на времето и задълбочаващата се европейска интеграция броят на секторите и политиките, в които ЕС има роля, се увеличава значително. С подписването и влизането в сила на Договора от Маастрихт европейските общности се трансформират в днешния Европейски съюз, като се утвърждават трите стълба на ЕС – европейската (икономическа) общност, общата външна политика и политика на сигурност, и право и вътрешен ред. По този начин Брюксел започва да играе много по-съществена и непосредствена роля в живота на обикновените европейци. Това от своя страна насочва вниманието на последните към начина, механизмите и процедурите, по които се взимат решения на ниво ЕС, което поражда и критиките за дефицита на демокрация в общността. Отчитайки този проблем, европейските лидери предприемат мерки за разширяване правата и правомощията на Европейския парламент, който е и единствената пряко избирана европейска институция. С редица поправки в договорите от Амстердам, Ница и Лисабон позицията на Европейския парламент постепенно се изравни с тези на Съвета на ЕС и поне на теория следва да се смята, че до голяма степен демократичният дефицит е преодолян. На практика обаче проблемът с легитимността на европейските институции се задълбочава. Макар ЕП формално да представлява европейските граждани и по този начин да се явява своеобразен защитник на техните права и интереси, той самият страда от липса на легитимност. От първите избори за ЕП през 1979 г. насам избирателната активност постоянно спада. През 2014 г. тя достигна най-ниските си нива, като едва 42.6% от европейските граждани упражниха правото си на глас. За сравнение през 1979 г. за ЕП са гласували почти 62% от европейците. Ниската избирателна активност до голяма степен делегитимира ЕП, като по този начин близо 3/5 от европейските граждани с право на глас или около 240 милиона души от близо 400 милиона гласоподаватели не са представени в ЕП. Дори и положителният ефект от разширените правомощия на ЕП – гласуването на бюджета на съюза, изравняване на законодателните функции с тези на Съвета на ЕС, одобрението или отхвърлянето на състава на Европейската комисия, както и възможността за гласуване (на практика) на вот на недоверие спрямо последната (както се случи с Комисията оглавявана от Жак Сантер през 1999 г.) не доведоха до намаляване на евроскептицизма сред европейските граждани нито до преодоляване на дефицита на демокрация. За неуспеха на ЕП да легитимира ЕС в очите на обикновения европеец има няколко причини. На първо място европейските избори имат нисък профил. Те се провеждат веднъж на пет години, а като цяло кандидатите за европейски депутати не са добре познати на избирателите. Също така, макар Договорът от Лисабон да въведе правилото Европейският съвет (той се състои от държавните и правителствените ръководители на 28-те страни членки) да предлага за председател на Европейската комисия кандидат на база изборните резултати за ЕП, за голяма част от европейските граждани изборите за ЕП не водят до сформиране на кабинет или правителство от национален тип, което намалява и интереса им да вземат участие в изборната надпревара. Друг важен аспект за по-ниската заинтересованост на европейците към изборите за ЕП е свързан с факта, че в голямата си част предизборните дебати се водят главно по национални теми, а не се дискутират толкова европейски проблеми. Това на практика придава на европейските избори национален, а не толкова общоевропейски характер. Също така националните политически партии играят съществена роля при подредбата на избирателните листи. По този начин европейски депутати имат интерес да бъдат лоялни преди всичко към своята национална партия, а не толкова към европейската партия-майка, като често използват позицията си в ЕП да прокарват въпроси от национално естество и защитават национално-партийни интереси, отколкото европейски такива. Всичко това, както и идентифицирането на огромна част от европейците на първо място с техните национални култури, езици и държави, а не толкова като граждани на ЕС допринася за възприятието на европейските избори като нещо далечно и абстрактно, което не оказва непосредствен и осезаем ефект върху техния живот, за разлика от изборите за национален парламент, например. В тази връзка увеличаването правомощията на ЕП не би могло да преодолее дефицита на демокрация в ЕС. До голяма степен този проблем произтича и от самата структура на ЕС, който е своеобразна квази-федерация със силно изразена междуправителствена форма на вземане на важните решения за развитието на съюза. Възможно решение би могло да бъде превръщането на ЕС във федерация, с което да се даде истинска законодателна и изпълнителна власт на ЕП и на Комисията, но имайки предвид засилващите се евроскептични настроения не само сред европейските граждани, но и сред някои европейски правителства, поне за момента едно такова решение изглежда, ако не невъзможно, то трудно осъществимо.

Законът за съдебната власт мина на първо четене, само БСП бяха против

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/16/2723888_zakonut_za_sudebnata_vlast_mina_na_purvo_chetene_samo/?ref=rss


Първата част от промените в Закона за съдебната власт, с които се предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, беше приета от парламента. "За" текстовете гласуваха 118 депути, 19 бяха против (БСП) и един се въздържа. Дебатът на моменти приличаше на такъв, който се води при гласуване на второ четене - някои от изказващите се влизаха в детайли. Повдигнатите въпроси бяха сходни с тези, които бяха засегнати при гласуването и в правната комисия - за явното гласуване, съставът на атестационните комисии и начинът на избор на членовете на съдебния съвет от магистратите.

"Съдебната реформа се очаква с най-голямо желание от българското общество", заяви в началото на обсъждането министърът на правосъдието Екатерина Захариева. По думите й законопроектът е балансиран и е обсъден максимално широко.

"Това е една от причините законопроектът, който е на вашето внимание, да получи такова голямо мнозинство в правната комисия, което се надявам да видим и днес залата", коментира правосъдният министър. Според нея, ако промените в закона бъдат подкрепени с широко мнозинство, това ще бъде знак към българското общество за наличието на широка политическа подкрепа за реформа в съдебната система

"Страхувам се, че с този законопроект ще ударите поредната греда в опита да реформирате съдебната власт",

обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков. Левицата спазиха намерението си и не подкрепиха текстовете, като представители на партията повториха, че с разделянето на ВСС не се постига реформа, а положението се влошава.

"Това ще доведе до много сериозно напрежение, спорове и битки на лобита. Както още през 2010 – 2011 година я започнахте тази работа, така тя ще приключи. След време, друго Народно събрание, ако това не се върне към по-ясна концепция, ще трябва да реформира това, което наричате реформа на съдебната власт", каза още Миков.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Супербърз влак лети с 1300 км/ч, минава Виена-Будапеща за под 20 минути

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367925

Супербърз влак, който се движи с близо 1300 км/час, ще свързва Братислава, Виена и Будапеща, информира The Telegraph. Проектът е на милиардера и изпълнителен директор на „Tesla” Елън Мъск , а транспортната система вече е получила одобрение от словашкото правителство. Пътниците ще изминават 56-километровата отсечка от Виена до Братислава за

Хари Реднап ще помага на йорданските национали по молба на принц Али

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/16/2723989_hari_rednap_shte_pomaga_na_iordanskite_nacionali_po/?ref=rss


Едно от най-уважаваните имен в английския футбол - Хари Реднап, изненадващо пое националния отбор на Йордания.

Специалистът ще води тима в следващите две световни квалификации срещу Бангладеш и Австралия в края на месеца, съобщи бившият мениджър на "Тотнъм" в британските медии.

69-годишният английски специалист, който в момента е консултант на втородивизионния "Дарби каунти", ще изпълнява и двете си функции в опит да помогне на азиатците, без да оставя настоящия си тим....

Ислямска държава губи все повече територии и приходи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559779

Терористичната групировка "Ислямска държава" е изгубила 22 процента от територията, която контролираше в Сирия и Ирак, и 40 процента от приходите си за последните 14 месеца, предаде ТАСС, като цитира анализ на американската консултантска компания Ай Ейч Ес. По оценки на анализаторите на компанията за последните три месеца територията под контрола на ИД е намаляла с 8 процента. Свършват ли парите на Ислямска държава?

Силен старт на полусезона за младите поморийски футболисти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559780

Младите футболисти на Общински футболен клуб „Поморие" поставиха отлично начало на пролетния полусезон. Съставът на юноши младша възраст надви с 2:0 гостите от ФК "Тунджа 1915″ Ямбол, след като Банко Маджаров и Калоян Стоянджов направиха точни попадения във вратата на съперника.В следващата си среща възпитаниците на Лазар Тонозлиев ще гостуват на "Св. Никола" Бургас, на 19.03.2016 г. /събота/ от 10.00 часа.Също толкова успешно представяне записаха и децата, родени през 2004 година. Техният отбор „Футбол 9" се срещна с ДФК "Звездичка" на ...

Две жени се самовзривиха в джамия в Нигерия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367921

Две жени камикадзета се самовзривиха в джамия в град Майдугури, Нигерия, съобщи Би Би Си. При инцидента са загинали 22-ма души.
Първата жена се е самовзривила вътре в джамията, а втората пред нея. При вида на жените някои хора са успели да избягат и да се спасят, разказват очевидци пред Би Би Си.
При атаката са били ранени още 17 души.
Две жени камикадзета се самовзривиха в джамия в град Майдугури, Нигерия, съобщи Би Би Си. При инцидента са загинали 22-ма души. Първата жена се е самовзривила вътре в джамията, а втората пред нея. При вида на жените някои хора са успели да избягат и да се спасят, разказват очевидци пред Би Би Си. При атаката са били ранени още 17 души.

Песков: Разглежда се възможността за среща между Путин и Кери

http://www.cross.bg/moskva-ryskiya-durzhavniya-1501843.html

/КРОСС/ Има голяма вероятност посещението на държавния секретар на САЩ в Москва да се състои и се разглежда възможността за среща с руския президент Владимир Путин, заяви говорителят на държавния глава на РФ Дмитрий Песков, предаде ТАСС. „Действително, в момента се разглежда този въпрос и има голяма вероятност да се състои посещението на държавния секретар Джон Кери в Москва, където да проведе преговори с руския си колега, външния министър Сергей Лавров“, съобщи Песков. Той отбеляза, че се „разглежда възможността и за среща на господин Кери с руския президент“. „Разбира се, традиционно от руска страна ние сме готови за обсъждане на най-актуалните въпроси, естествено, на първо място Сирия, усилията и координацията на съвместните ни усилия за насърчаване на мирния процес за разрешаване на кризата“, подчерта представителят на Кремъл, като добави, че „в Москва сме готови и да обменим мнения за хода на изпълнението, или по-точно неизпълнението, от украинска страна на Минските споразумения“. На въпрос дали се усеща подобряване на руско-американските отношения след решението на Путин за изтегляне на руските войски от Сирия, Песков отговори, че „сега основното е координирането на усилията за насърчаване на мирния процес за разрешаване на кризата в Сирия“

Три деца обраха магазин в центъра на Пловдив

https://www.24chasa.bg/Article/5367932

Три деца обраха магазин в центъра на ПловдивТри момчета от Пловдив на 11, 12 и 13 г. са задигнали 120 лв., мобилен телефон и апарат за зареждане на ваучери от денонощен магазин на ул. "Захари Стоянов", съобщиха от полицията. Престъплението е било извършено в понеделник. След сигнал на собственика на обекта криминалистите започнали разследване и стигнали до малолетните обирджии.

Не тръгна делото срещу Мартин Чоков

http://pik.bg/не-тръгна-делото-срещу-мартин-чоков-news502586.html

Не тръгна делото срещу Мартин Чоков

Не тръгна делото срещу Мартин Чоков, което беше насрочено за днес в районния съд в Бяла Слатина, предаде „Конкурент”.

Следващото заседание ще бъде на 30 май. Причината за отлагането е, че адвокатът на Чоков-младши е зает по друго дело в столицата.

През януари Радослав Илиев се оплака, че е бит от кметския син. Последваха обвинения срещу Мартин Чоков за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди, а заради освобождаването му от ареста започнаха протести в селото срещу кмета и синовете му.

Ограничение в работата на информационните системи на МВР заради обновяване

http://www.cross.bg/rabotata-zatrydneniya-dokymenti-1501842.html

/КРОСС/ В интервала от 11 до 13.30 ч. на 17 март се очакват затруднения в работата на системите на КАТ, Шенгенската информационна система и Дирекция „Български документи за самоличност", предупреждава пресцентърът на МВР.Обновяване на софтуерен компонент е вероятно да предизвика затруднения в работата с информационните системи на МВР, свързани с регистрацията на пътни превозни средства, издаването на български документи за самоличност, граничен контрол при преминаването през контролно-пропускателни пунктове и проверките в ШИС. Дейностите по обновяването са предвидени в интервала от 11 до 13.30 часа.

Най-честите причини, които водят до раздяла

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/naj-chestite-prichini-koito-vodiat-do-razdiala-6051392

Да срещнеш любовта е най-прекрасното нещо в живота на човек.. или поне така казват хората, но понякога идилията се разрушава

Около 60% от пенсионерите ще получат 40 лв. добавки за Великден

http://pik.bg/около-60-от-пенсионерите-ще-получат-40-лв-добавки-за-великден-news502581.html

Около 60% от пенсионерите ще получат 40 лв. добавки за Великден

Правителството взе решение за допълнителен трансфер към бюджета на Държавното обществено осигуряване за изплащане на добавки към пенсиите по случай великденските празници. Решението на МС е за 50,5 млн. лв. Това каза вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин.

Добавката ще бъде 40 лева. Тази мярка ще обхване около 1 262 000 пенсионери от общо 2 187 000, което е около 60% от българските пенсионери. Колегите в НОИ ще направят всичко възможно тези добавки да бъдат изплатени с пенсиите през месец април, каза Калфин. 

Задържаха тракторист от Пирдоп, шофирал с над 3 промила алкохол

http://pik.bg/задържаха-тракторист-от-пирдоп-шофирал-с-над-3-промила-алкохол-news502584.html

Задържаха тракторист от Пирдоп, шофирал с над 3 промила алкохол

Задържаха 51-годишен тракторист от Пирдоп, шофирал с над 3 промила алкохол, съобщиха от ОД на МВР-София.

Вчера около 15.50 часа на ул. „Стара планина“ униформените извършили проверка на трактор „МТЗ 80“ и когато изпробвали с дрегер водача му, уредът показал, че 51- годишният Д.Л. от Пирдоп управлява тежката машина с внушителните 3.55 промила алкохол в издишания въздух.

Трактористът е задържан за срок до 24 часа. Срещу него е образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б от НК.

Кушия за Тодоровден в Приморско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559776

Приморско отбелязва Тодоровден с традиционни конни състезания. И тази година ездачите, заедно с конете си, ще премерят сили на предварително определенo разстояние. В програмата е включена и интересна надпревара, която ще повдигне адреналина на състезатели и зрители. Собствениците на коне ще трябва да натоварят каруците с дърва, да изминат определения маршрут и на финала отново да разтоварят каруците. Най-бързите ще получат награда, осигурена от Община Приморско.Организаторите са се погрижили и за надбягване с масов старт, в който ще вземат учас...

12 адвокати на делото на Райфъла

http://pik.bg/12-адвокати-на-делото-на-райфъла-news502583.html

12 адвокати на делото на Райфъла

Общо 12 адвокати се явиха в съда при старта на делото срещу Атанас Червенков - Райфъла и петимата му съпроцесници. Топ авдоката Илиян Василев защитава Райфъла, но в съдебната зала за всеки от обвиняемите имаше и резервен защитник, за да не се отлага делото, предаде Марица.бг.

Адв. Илиян Василев заяви, че делото трябва да се върне на прокурата, заради допуснати неясноти и брутални разминавания във фактите в обвинителния акт.

Райфъла и петимата му съучастници са обвинени в опит за предумишлено убийство на шефа на пловдивски медицински център Аргир Гюров, както и в палежи на автомобили, между които и колите на бившия депутат Антоний Йорданов и съпругата му.

Делото продължава. 

В Дубай забраняват снимки на бури

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367903

Нелегално е да пускаш снимки на бури онлайн, предупреждават властите в Обединените арабски емирства, писаха в британския Independent. Постването на негативни изображения или споделянето на слухове за последните наводнения в Обединените арабски емирства може да бъде наказуемо според закона за киберпрестъпленията в страната.

АБВ иска ДСБ да изтегли кадрите си от управлението

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559778

АБВ ще поиска на заседание на Съвета за развитие към Министерския съвет ДСБ да изтегли всички свои кадри от управлението. Това обяви в кулоарите на парламента заместник-председателят на АБВ Румен Петков. Той обясни, че ако дясната партия е в опозиция, не може да има свои кадри във властта. По повод заседанието на Съвета Петков посочи, че ще се обсъжда как комуникира мнозинството. ДСБ остава в РБ, но като опозиция на управлението "Ако това мнозинство действа по начина...

Обсъждат мониторинга над България в Европарламента

https://www.24chasa.bg/Article/5367934

Обсъждат мониторинга над България в ЕвропарламентаБългарски евродепутати от различни парламентарни групи се обединяват в искане за реформа на мониторинговия механизъм над България и Румъния. Това ще стане на конференция в Брюксел днес. Тя се организира от Мария Габриел и Емил Радев от ГЕРБ, Илияна Йотова от БСП и Филиз Хюсменова от ДПС и е под надслов "Механизмът за сътрудничество и проверка -

Започна делото срещу Баретата и Понса за източване на 8 млн. лв. ДДС

https://www.24chasa.bg/Article/5367907

Започна делото срещу Баретата и Понса за източване на 8 млн. лв. ДДСБосът на "Понсстройинженеринг, която печели обществени поръчки за стотици милиони и без малко да строи и Южен поток и обявеният за наркобос застават пред спецсъда заради престъпна група за данъчни престъпления В поредицата на "24 часа" "Дедесари"  вече разказахме за една от най-големите престъпни групи за ДДС измами,

Заловиха три криминално проявени деца за кражба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559775

Три момчета – на 11, 12 и 13 години са заловени от полицията за извършена кражба в Пловдив. В понеделник разследването стартира във Второ РУ по сигнал за откраднати 120 лева, мобилен телефон и апарат за зареждане на ваучери от денонощен магазин на ул. „Захари Стоянов“. В хода на разследването униформените установяват, че автори на кражбата са трите малолетни момчета, което се оказва, че са криминално проявени. Предстои мате...

Не се очакват проблеми при лечението на онкоболните

http://pik.bg/не-се-очакват-проблеми-при-лечението-на-онкоболните-news502579.html

Не се очакват проблеми при лечението на онкоболните

Не се очакват проблеми при лечението на онкоболните. Това съобщиха от НЗОК във връзка с изказани в медии мнения на специалисти онколози, свързани с някои промени при лечението на пациентите с онкологични заболявания, залегнали в Проект на Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) 2016 на основание чл.54, ал.9 и чл. 59а, ал.6 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), НЗОК информира, че не се очакват проблеми при лечението на пациенти с онкологични заболявания.

През миналата седмица (7-11 март 2016 г.) подуправителят на НЗОК – г-жа Иванка Кръстева, проведе среща с лекари онколози, на която бяха обсъдени техните тревоги. Надзорният съвет е информиран за предмета на срещата.

Спазвайки законовите разпоредби, институцията е предоставила на своя сайт за обсъждане Проекта на Решение и очаква писмените предложения на онколозите, за да бъдат обсъдени на заседание на НС на НЗОК.

Депутатите подкрепиха закона за съдебната власт на министър Захариева

http://pik.bg/депутатите-подкрепиха-закона-за-съдебната-власт-на-министър-захариева-news502570.html

Депутатите подкрепиха закона за съдебната власт на министър Захариева

Депутатите безусловно подкрепиха на първо четене закона за съдебната власт внесен в Народното събрание от министъра на правосъдието Екатерина Захариева. Единствените които бяха против се оказаха от БСП-Лява България, които още по време на дебатите заявиха, че има много пропуски в закона и не са съгласни с така поднесените промени.

"Този закон трябва да бъде приет не защото получаваме доклади, а защото тази реформа е една от най-очакваните от българското общество. Смятам че предложения законопроект балансира и акцентите по създаване на смесен състав от съдии на ВКС и ВАС е много важно.

Целия законопроект е изработен с голямо внимание, предвиденото колективно мнозинство при всички решения е гаранция която искаше от нас и Венециянската комисия, което беше като упрек, че парламентарната комисия взима повечето решения", заяви министър Захариева от парламентарната трибуна. 

 

Хотели спират резервации по морето, били пълни за лятото

http://www.moreto.net/novini.php?n=315865

Хотели по Южното Черноморие са спрели записвания за туристи през лятото, за да не се получат дублажи. Причината е, че отсега били резервирани и не могат да поемат повече летовници. Заради отлива на туристи от Египет, Тунис и Турция България се очертава сред хитовите дестинации в международния туризъм.

Най-бедните пенсионери ще получат по 40 лева за Великден

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/16/2723983_nai-bednite_pensioneri_shte_poluchat_po_40_leva_za/?ref=rss


Пенсионерите, чиито доходи са под линията на бедността (за тази година тя е 300 лева- бел.ред.), ще получат по 40 лева добавка за Великден.

Става дума за 1 262 000 пенсионери, каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин след днешното заседание на правителството.

"Решението на Министерския съвет е за 50 млн. и 500 хил. лева допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2016 г., което досега не беше предвидено в този бюджет ", каза Калфин,...

Национално турне на Хр. Шопов с „Човек от земята” и „Догодина по същото време”

http://www.cross.bg/hristo-shopov-vreme-1501841.html

/КРОСС/ Христо Шопов тръгва на национално турне с две постановки - „Човек от земята" и „Догодина по същото време" След 15 години отсъствие от театралната сцена, привлечен от драматургията и желанието си да изживее радостта от личния контакт с публиката, актьорът Христо Шопов прие покани за главна роля в спектаклите „Човек от Земята" - Театър „Възраждане", и „Догодина по същото време" , с които за първи път през 2016 г. ще зарадва почитателите си извън софийска сцена. video:https://www.youtube.com/watch?v=LyfPT9rdHqU Националното турне стартира на 4 април - Бургас, 5 април - Варна, 6 април - Добрич, с постановката „Човек от Земята" с участието на Христо Шопов в главната роля и екипа на Театър ,,Възраждане": Роберт Янакиев, Георги Златарев, Мариана Жикич, Даниел Цочев, Ивет Радулова, Яна Кузова, Христо Ботев. https://www.youtube.com/watch?v=LyfPT9rdHqU „Човек от Земята" - разказ за един сън, в който се преплитат спомени от 14 хиляди години. Авторът - американският писател и сценарист Джеръми Биксби, познат от „Стар Трек" и „Зоната на здрача", вмъква в сюжета ключови теми, свързани с история, философия, антропология, биология и квантова физика. В този еклектичен спектакъл Христо Шопов се превъплъщава в университетския професор Джон Олдман и заедно с колегите си поднася една забележителна драматургия

Дядо даде 2000 лв. за лъскав часовник на измамник "сърбин, пострадал в катастрофа"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367924

Пенсионер от Шумен даде 2000 лв. за лъскав часовник и хартии, изписани на чужд език. 78-годишният Х.С. вярвал, че дава парите и помага на чужденец, чиято жена пострадала в катастрофа.
Сърцераздирателната история му поднесъл непознат мъж, който го спрял на бул. “Ришки проход“ до Второ основно училище към 11,30 часа във вторник,
Пенсионер от Шумен даде 2000 лв. за лъскав часовник и хартии, изписани на чужд език. 78-годишният Х.С. вярвал, че дава парите и помага на чужденец, чиято жена пострадала в катастрофа. Сърцераздирателната история му поднесъл непознат мъж, който го спрял на бул. “Ришки проход“ до Второ основно училище към 11,30 часа във вторник,

Видео: "Игра на тронове" в подкрепа на бежанците

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/03/16/2723946_video_igra_na_tronove_v_podkrepa_na_bejancite/?ref=rss




Участниците в нашумелия фентъзи сериал "Игра на тронове" се обръщат към феновете си с видео призив да спомогнат хуманитарните усилия в Близкия Изток и страните, засегнати от бежанската криза.

"Международната комисия по спасяване предоставя помощ на повече от 3 милиона души, работейки неуморно в региона на Сирия, Ирак, Ливан, Йордания, Сърбия, Турция и Гърция", обяснява Лина Хийди, която играе ролята на непокорната Церсей Ланистър.

"Организацията съдейства на...

Ако Тръмп спечели, да се преместя ли в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_625863.html

"Ако Тръмп бъде избран, да се преместя ли в България?" - такъв въпрос задава явно притеснен американски гражданин в популярния сайт за въпроси и отговори Quora.com . "Интересувам се много от тяхната култура и разбирам малко от езика. Имам и идеята да прекарам малко време там и ако Тръмп бъде избран, може да е повратна точка. Чудех се дали е добра дестинация?", пита анонимният потребител. Неговият въпрос получава дълъг и подробен отговор от Джей Маккинън: "Не бих ти препоръчал да се преместиш в България, ако Тръмп бъде президент, защото едни избори не са причина да емигрираш. Но бих те окуражил да се преместиш в България, ако я харесваш. Добра дестинация ли е? Така мисля, но не е за всеки. Мисля, че трябва да си малко киберпънк, за да харесваш градската част на пост-съветска България. Когато хората ме питат каква е България, им казвам, че е като от бъдещето. С това се шегувам само наполовина. Страната е достъпна, приятелски настроена към емигранти, невероятно безопасна в сравнение със САЩ и липсват социални конфликти, които набъбват в по-богатите европейски общества. Храната е доста хубава, лекарските грижи не са зле и климатът също е интересен. Полицаите шокиращо не са агресивни, като все още не съм видял или чул нещо, което да потвърди това, че са корумпирани. Въпреки че е старомодно, правителството е странно ефективно и слабо откъм регулации. (Знам, че съм бил в България прекалено дълго, когато се върна в САЩ и се чувствам все едно влизам в полицейска държава). Признавам си: Не е Обетованата земя за много хора. Говорим за държава, която е толкова икономически неразположена, че сирийските бежанци я заобикалят и не искат да останат. Заплатите са отвратителни, безработицата е висока, така че ще имаш нужда от външен приход, за да оцелееш. Ще имаш и нужда от предприемачески дух, за да печелиш в България, но животът тук може да бъде много лесен и без много пари. Инфраструктурата показва ефектите от ентропията след 25 години на строги мерки. Архитектурата на всичко, строено след Втората световна война, има чара на Алкатраз. Лично за мен най-лошите страни на България са, че е прекалено далеч от Северна Америка и че на този континент никой не прави хубава Индийски пейл ейл (вид бира - бел. ред.). От друга страна пък спестеното от един месечен наем ти плаща пътуване до Портланд."

НАП продава конфискувани имоти и вещи за над 600 хил. лв. в Североизточна България

http://web.barometar.net/84045/

Недвижими имоти и вещи, отнети в полза на държавата от съдилищата и Агенция „Митници“ на стойност 634 хиляди лева, обявиха на публична продан инспекторите по приходите от отдел „Държавни вземания”, НАП Варна през месец март. На търг, който ще се проведе на 28 март, данъчните са обявили за продан бар, кафе-аперитив, магазин за хранителни стоки […]

Милена Дамянова: Подготовката на ИТ-специалисти се нуждае от цялостна визия

http://pik.bg/милена-дамянова-подготовката-на-ит-специалисти-се-нуждае-от-цялостна-визия-news502578.html

Милена Дамянова: Подготовката на ИТ-специалисти се нуждае от цялостна визия

„Софтуерната индустрия е в задънена улица. За да отговорим на потребностите от квалифицирани кадри за ИТ-сектора, е необходимо разписването на цялостна визия за подготовката на специалисти с адекватно образование“, заяви председателят на Комисията по образованието и науката в 43-тото Народно събрание Милена Дамянова по време на кръгла маса за реформите във висшето образование. Дискусията с лидерите на Студентските съвети във висшите училища се проведе във вторник вечерта в рамките на традиционния Зимен университет, организиран от Националното представителство на студентските съвети.

„Защо да внасяме специалисти от чужбина, след като можем да си ги произведем тук, в България“, каза Дамянова. Според нея за целта е необходимо браншовите организации да се включат активно в обсъждането на план-приема във висшите училища. Когато например се откриват нови професионални направления и специалности във висшите училища, браншовите организации остават извън обсъждането на план-приема, посочи Дамянова, като цитира проекта на постановление за условията и реда за утвърждаване на приема на студенти във висшите училища. Според проекта в комисията, която ще определя броя на студентите и докторантите в нови направления и специалности, ще влизат само представители на министерствата на труда и социалната политика, на образованието и други ресорни министерства. Институциите отново се затварят, а бизнесът го няма, за да каже дали тези нови специалности са необходими и ефективни, коментира председателят на парламентарната комисия по образованието. Според Милена Дамянова друга важна стъпка за подготовката на ИТ-кадри е създаването на програми за преквалификация и припомни, че това е изискване, за което бизнесът отдавна настоява. „Щом бизнесът изпитва остра нужда от кадри, трябва студентите или завършилите в друга специалност да имат възможността да се преквалифицират. Тези програми обаче трябва да се одобряват от специалистите в тази индустрия, за да се получи ефективно образование, което да отговори на нуждите на бизнеса“, предложи председателят на образователната комисия. Дамянова припомни, че нова мярка за преодоляване на дефицита от кадри е приемането на повече студенти в направленията „Информатика и компютърни науки“, „Комуникационна и компютърна техника“ и  „Математика“. За тези специалности броят на приеманите студенти и докторанти ще е равен на свободния капацитет в съответното висше училище, съобщи още Милена Дамянова. Друга промяна е свързана с участието на браншовите организации в планирането на държавната поръчка за софтуерните специалности.

„Системата за прием във висшите училища ще се усъвършенства и ще е съобразена с резултатите от оценяването на професионалните направления, като за тези с най-ниски показатели да се одобрява прием. Предвижда се значително диференциране на финансирането според качеството на образованието и реализацията на завършилите – не по-малко от 25 на сто, за 2016 г. Тези промени в Закона за висшето образование вече са обнародвани в Държавен вестник, брой 17 от 1 март, и са част от реформата във висшето образование“, посочи Дамянова. При финансирането, което зависи от качеството на обучение, ще се взимат предвид оценката от програмната акредитация на съответното професионално направление, реализацията на завършилите студенти и резултатите от научната дейност – „присъствие“ в международните бази данни и броя на докторските програми.  

Изправени сме пред доста предизвикателства и едно от тях е желанието реформата изобщо да се случи, отбеляза Дамянова. Тя е категорична, че следващите стъпки от реформата са свързани с промени в Закона за академичния състав и особено с акредитацията на висшите училища, като се въведе възможността за програмна акредитация от чуждестранна агенция- член на Европейската асоциация за осигуряване на качеството на висшето образование (ENQA). Без конкуренция няма да имаме качествено образование, подчерта Дамянова. Според народния представител от ГЕРБ осигуряването на подготвени специалисти е свързано с подобряване на условията за вътрешна мобилност на студентите и преструктуриране на учебните планове и програми, за могат студентите едновременно да учат и работят по специалността.

По време на дискусията студентите повдигнаха проблеми, свързани с прозрачността и отчетността на ректорските ръководства на висшите училища, финансирането на висшите училища според реализацията на завършилите студенти и преподаването на хабилитирани лица в повече от две висши училища. Студенти от Държавната музикална академия поставиха и въпроса за подготовката на учители за средните училища за обучението по изкуства и реализацията им на пазара на труда. Дамянова покани студентите да направят заедно с Комисията по образованието и науката кампания сред децата и учениците за възпитаване на любов към изкуствата. Любовта към изкуствата не може да се възпитава по задължение, затова ви каня да организираме заедно такава кампания сред подрастващите, обърна се Милена Дамянова към студентите.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Полицията е задържала издирваните в Брюксел терористи

http://www.mediapool.bg/politsiyata-e-zadarzhala-izdirvanite-v-bryuksel-teroristi-news246780.html

Белгийската полиция е задържала двама предполагаеми участници в престрелката с полицията в Брюксел. Във вторник вечерта спецчастите ликвидираха един от предполагаемите терористи, след като те откриха огън срещу полицаите при опит за обиск и простреляха, четирима служители на реда.    "Един от заподозрените беше арестуван вчера, а вторият тази сутрин”, съобщиха местни медии.   Все още информацията не е потвърдена официално, но се очаква пресконференция на прокуратурата в близките часове.    Според първоначалната информация двамата задържани са братя с арабски имена.    Предполага се, че те са открили вчера огън срещу полицаи, изпратени да извършат обиск в жилище в квартал "Форе" в Брюксел. Операцията е била свързана с разследване на атентатите в Париж.    Кварталът бе блокиран от полицаи и военни. Районът на събитията е в близост до най-голямата железопътна гара на Брюксел, в широкия център на столицата.   Полицаите са били изненадани от съпротивата, оказана при рутинна проверка на адрес в Брюксел. Те са отишли да проверяват сграда в квартал "Форе", а не да издирват заподозрян.    Очаквали са в сградата да няма хора. Още при пристигането им на адреса обаче полицаите са били обстреляни през затворената врата на сградата.    По време на атаките във френската столица на 13 ноември миналата година бяха убити 130 души. Европейските служби идентифицираха нападателите и организаторите на нападенията, като част от тях все още се издирват. Следите стигнаха до белгийската столица, в която има компактно мюсюлманско население.    Сред основните заподозрени е 26-годишният френски гражданин Салах Абдеслам, който още е в неизвестност. 

Антон Хекимян: Балканджи Йово не даде Хубава Яна

https://www.24chasa.bg/Article/5367926

Антон Хекимян: Балканджи Йово не даде Хубава Яна"Очевидно Балканджи Йово не даде Хубава Яна", коментира тв водещият Антон Хекимян новите учебни програми на дебата, организиран във Втора английска гимназия. Според него отпорът на хората е съхранил изучаването на ценни патриотични произведения. В образованието трябва да има защитена територия на българското, която да не се вади,

Сладко изкушение - торта с рула и кроасани (видео)

http://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/sladko-izkushenie-torta-s-rula-i-kroasani-video-6051396

Какви са продуктите, необходими за този страхотен сладкиш и как да ги подредим така, че той да е не само вкусен, но и да изглежда апетитно, вижте

Никола Гърбич ще участва в бенефисния мач на Владо Николов

http://volleyball.actualno.com/nikola-gyrbich-shte-uchastva-v-benefisnija-mach-na-vlado-nikolov-news_529095.html

Един от най-добрите разпределители в света и настоящ селекционер на националния отбор на Сърбия Никола Гърбич е първата гост-звезда, която ще се включи в бенефисния мач-спектакъл на Владимир Николов Олимпийският шампион от игрите в Сидни ще се завърне отново на игрището специално, за да уважи своя приятел и съотборник. Гърбич с най-голямо удоволствие е приел поканата да стане част от историческото събитие „Моята игра“, което ще се проведе в „Арена Армeец“. Той ще излез

Животновъди алармират за странно заболяване при млади ярета и овце

http://business.actualno.com/jivotnovydi-alarmirat-za-stranno-zaboljavane-pri-mladi-jareta-i-ovce-news_529099.html

Неустановено заболяване мори млади ярета и овце, а възрастните животни спират да дават мляко. За това алармира на днешната среща на животновъди с представители на Областна дирекция „Земеделие“ в Русе Деан Тодоров, председател на Националната асоциация за развитие на млечните породи кози. В асоциацията са обединени собствениците на 400 стада с 88 000 животни, съобщи БГНЕС. Проблемът е започнал преди две години, като ситуацията е станала особено тревожна през 2015 г. и се наблюдава в

На ниво комисия ЕП иска задължителни квоти за бежанците

http://europe.actualno.com/na-nivo-komisija-ep-iska-zadyljitelni-kvoti-za-bejancite-news_529100.html

Провалът на управлението на бежанската криза изисква радикална промяна на Дъблинските договорености. На база на това заключение Комисията по гражданските свободи на Европейския парламент предложи в ЕС да бъде създадена централизирана система за прием на бежанци. Именно в тази система трябва да постъпват молбите за убежище и след като бъдат одобрени, съответните хора да отиват в съответната европейска държава. Системата трябва да работи на базата на т.нар. „горещи точки”, които да пре

"Дете на пустинята" - впечатляващия дебют на Олуин Хамилтън

http://books.actualno.com/dete-na-pustinjata----vpechatljavashtija-debut-na-oluin-hamiltyn-news_529101.html

Издателство „Егмонт” представя на българските читатели романа „Дете на пустинята” от Олуин Хамилтън. Книгата, в хартиен и електронен формат, ще може да се открие от 19 март. „Романтична, вълнуваща, забавна и просто чудесна”, така я описват от Kirkus Reviews. „Неустоимо фентъзи, които съчетава магия, митология и духа на Дивия запад”, допълват от Booklist. „Дете на пустинята” ще разкрие на читателите какво се случва, когато осъществяване

Флаг на "Ислямска държава" открит на мястото на престрелката в Брюксел

http://petel.bg/Flag-na-Islyamska-darzhava-otkrit-na-myastoto-na-prestrelkata-v-Bryuksel__149155

Илюстрация: Уикипедия В непосредствена близост до тяло на заподозрения, който беше застрелян в престрелка с белгийската полиция във вт...

Запалиха огън в Морската градина на Варна, изпепелиха цял фургон

http://petel.bg/Zapaliha-ogan-v-Morskata-gradina-na-Varna--izpepeliha-tsyal-furgon__149146

Около 12:50 часа вчера е получен сигнал за пожар във фургон, намиращ се в Приморски парк във Варна, съобщават от пресцентъра на полицията въ...

Хванаха двама, обрали за ден три автомобила във Варна

http://petel.bg/Hvanaha-dvama--obrali-za-den-tri-avtomobila-vav-Varna-__149154

Илюстрация: Булфото Разкрити са извършителите на три кражби от леки автомобили, регистрирани на 6 март т.г., съобщиха от полицията във Ва...

Извънредно! Заплашиха варненски бизнесмен и общински съветник с най-лошото!

http://petel.bg/Izvanredno--Zaplashiha-varnenski-biznesmen-i-obshhinski-savetnik-s-nay-loshoto--__149152

„Смени цените на такситата си или до два дни си мъртъв!“ - такова послание е получил днес варненският бизнесмен, общественик и общински с...

Овчаров пак откри вампир на Перперикон

http://pik.bg/овчаров-пак-откри-вампир-на-перперикон-news502569.html

Овчаров пак откри вампир на Перперикон

Млада жена с дете на около 5-годишна възраст, чиито тела при погребението им са композирани като Богородица Пътеводителка с младенец в дясната ръка, разкри професор Николай Овчаров при разкопките на Перперикон. По думите на археолога детето е момиченце. За това свидетелства и сребърна обеца, намерена до малкия скелет, датирана към втората половина на 13 век.

Това е втори случай на подобно погребение, разкрито в България, отчете Овчаров. Той припомни, че подобен гроб е бил разкрит преди 5 години при разкопките край русенското село Нисово. По думите му тогавашната находка била датирана към началото на 19 век. Писмените извори оттогава сочели, че става дума за погребален ритуал, при който починалите майка и дете се композират в молитвена поза срещу чума на Богородица с младенец.

Още един християнски гроб от първата половина на 13 век с отклонения от религиозните догми е разкрил през последните няколко дни професор Овчаров при разкопките на Перперикон. Става въпрос за „вампирско” погребение – второ поред за Перперикон. През миналата година той разкри гроб, в който железен палешник бе забит в раменната част на тялото.

„Сега имаме забит или поставен железен нож в подсърдечната област, а единият крак е разчленен на три части. Вярвало се е, че чрез подобни ритуали покойникът, починал по нестандартен начин, се предпазва „лекува” от вампирясване в първите 40 дни след смъртта”, поясни професор Овчаров.

Калфин: 1 262 000 пенсионери ще получат по 40 лева за Великден

http://offnews.bg/news/n_1/n_625864.html

1 262 000 пенсионери ще получат по 40 лева за Великден, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин след днешното правителствено заседание. „Решението на Министерския съвет е за 50 милиона и 500 хиляди лева допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2016 година, което до сега не беше предвидено в този бюджет “, обяви министър Калфин. Той обясни, че тези средства дават възможност на една разширена група от пенсионери – тези, които получават пенсии до 300 лева да бъдат изплатени, както и по Коледа, по 40 лева добавки. „Тази мярка ще обхване около 1 262 000 души от общо 2 187 000 пенсионери, което е някъде около 60% от българските пенсионери“, уточни министър Калфин. По думите му, няма опасност за застрашаване на бюджетната стабилност след това решение. „Правим това, защото имаме данни, че за първите месеци на годината преизпълнението на приходите по осигуровки е някъде около 61 милиона, така че можем да си позволим да отпуснем тези малко над 50 милиона без да се създаде някакъв риска за бюджетната система в страната“, увери социалният министър. Той уточни също, че ще се направи всичко възможно тези добавки да бъдат изплатени с пенсиите за месец април, за да може преди Великденските празници пенсионерите да получат въпросните 40 лева. (Очаквайте подробности)

Румен Драганов: Една от най-добрите инвестиции за туризма ни е в къмпинги

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367819

Къмпингите са сред най-лесните инвестиции в туризма на България според Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Необходимо е единствено да има място за подслон, вода, ток, газификация, тоалетни“, поясни той. Ако има законова регламентация, един къмпинг може да се разгъне само за месец, допълва Драганов,
Къмпингите са сред най-лесните инвестиции в туризма на България според Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Необходимо е единствено да има място за подслон, вода, ток, газификация, тоалетни“, поясни той. Ако има законова регламентация, един къмпинг може да се разгъне само за месец, допълва Драганов,

КФН ще има методологията за проверките в небанковия сектор на 17 март

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kfn-shte-ima-metodologiiata-za-proverkite-v-nebankoviia-sektor-na-17-mart-213208/

Отлагането няма да оскъпи процедурата, коментира заместник-председателят, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, Ралица Агайн-Гури

Гръцката мафия взима по 200-300 евро, за да прекарва бежанци през границата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367885

Гръцката мафия събирала по 200-300 евро, за да преведе мигрантите през границата при Моин, според твърдения на сирийските бежанци, пише скопският „Дневник", цитиран от Агенция "Фокус".
Вестникът цитира бежанка от Иран, Бахар Мират, която след масовото нахлуване при Моин е била изпратена в лагера в Гевгелия.
Гръцката мафия събирала по 200-300 евро, за да преведе мигрантите през границата при Моин, според твърдения на сирийските бежанци, пише скопският „Дневник", цитиран от Агенция "Фокус". Вестникът цитира бежанка от Иран, Бахар Мират, която след масовото нахлуване при Моин е била изпратена в лагера в Гевгелия.

Кола пламна до Икономическия университет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559777

Лек автомобил е пламнал в движение тази сутрин по бул. "Цар Освободител", в района на Икономическия университет, съобщиха за Дарик от полицията. Запалила се предната част на колата, където е имало техническа неизправност. При инцидента няма пострадали. Пламъците са били потушени от противопожарен екип....

Шарлопов: На семейството му трябва водач, на децата - строг баща

https://www.24chasa.bg/Article/5367890

Шарлопов: На семейството му трябва водач, на децата - строг бащаСтефан Шарлопов, босът от "Звездни стажанти" по "Нова телевизия", приел да стане българският Доналд Тръмп, за да учи младите на бизнес. В интервю за новия брой на "Всичко за семейството" твърди, че възможности у нас има достатъчно, стига да ти се работи, да рискуваш умно и да не чакаш незабавен успех.

Промените в Закона за съдебната власт минаха на първо четене

http://offnews.bg/news/n_1/n_625858.html

Депутатите приеха на първо четене Закона за съдебната власт, който урежда разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - на съдиите и на прокурорите и следователите. Текстовете бяха приети със 118 гласа "за", 19 "против" и 1 "въздържал се". Приетият законопроект е свързан с приетите в края на миналата година изменения в Конституцията и записаното там разделение на ВСС, заради което тогавашният правосъден министър Христо Иванов подаде оставка, а Радан Кънев и партията му обявиха, че минават в опозиция. Проектът, който е предложен от Министерски съвет, предвижда всяка от колегиите на ВСС да  приема самостоятелни решения по въпроси от нейната компетентност . В Съвета ще има и Пленум, който ще решава общите за съдебната система въпроси например бюджет, годишни доклади за дейността и управлението на недвижимите имоти на съдебната власт.  Така членовете на ВСС, които представляват прокурорите и следователите, няма да участват в решаването на кадрови и дисциплинарни въпроси на съдиите и обратното. Решенията за назначаване, повишаване и освобождаване на магистрати ще се вземат самостоятелно от колегията на съдиите и колегията на прокурорите и следователите. Според проекта решенията на двете колегии и на пленума ще става с явно, а не с тайно гласуване , както беше досега. ОТ ДПС обаче още по време на правна комисия дадоха заявки, че между двете четения ще предложат тайния вот да се запази. Те обаче обявиха, че подкрепят законопроекта на първо четене "принципно". Освен това няма да има възможност за въздържане при гласуването. Освен това към всяка една от тях ще се създадат  постоянни комисии по атестирането и конкурсите , в които няма да има само членове на ВСС. Там ще участват и действащи магистрати, които за съдийската колегия ще се избират от Върховния касационен съд и Върховния административен съд, а за прокурорската – от Върховна касационна прокуратура, от Върховна административна прокуратура и от общото събрание на следователите от Националната следствена служба. Текстовете предвиждат още създаване на квалифицирани мнозинства за приемането на всички решения по кадрови въпроси , като според вносителите така няма да се "допусне парламентарната квота на ВСС самостоятелно да определя кадровата политика на съдебната власт". Законопроектът предвижда и правила за избора на членове на ВСС от Народното събрание, както и за прекият избор на членове от общите събрания на съдиите, на прокурорите и на следователите. Той дава възможност прекият избор на членове на Съвета да се провежда и чрез електронно дистанционно гласуване . Това обаче ще стане само ако преди избора Съвета внедри система, която да гарантира тайната на вота. Електронното гласуване няма да отменя възможността за гласуване с хартиени бюлетини.  Промените в Закона за съдебната власт трябва да бъдат приети до 22 март, когато изтичат три месеца от влизането в сила на измененията в Конституцията.

1 262 000 пенсионери ще получат добавки за Великден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559768

Пенсионерите с доход до 300 лева включително ще получат по 40 лева за Великден, реши правителството. Кабинетът отпусна по бюджета на НОИ над 50 милиона лева. Добавки за Великден ще получат 1 262 000 души от общо 2 187 000 пенсионери, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Няма опасност да бъде застрашена бюджетната стабилност, успокои той. Вицепремиерът посочи, че за първите месеци на годината преизпълнението на приходите по осигуровки е около 61 млн. лв. "Така че можем да си позволим да отпуснем тези малк...

Студенти организираха единственото българско кариерно изложение в чужбина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559769

Четвъртото издание на единствения по рода си кариерен форум за българи в чужбина BG Careers Fair срещна над 160 български студенти с топ работодатели. Събитието се състоя на 12 март в българското посолство в Лондон. Организира се изцяло на доброволни начала от сдружение „Български кариерен форум". Целта на изложението е да запознае студентите в чужбина с възможностите за работа и стаж в България и да предостави възможност на работодателите да намерят квалифицирани кадри за своите екипи. Мисията на организаторите е да вдъхновят повече студенти д...

Росен Плевнелиев: Възхищавам се на човещината на Меркел

http://www.moreto.net/novini.php?n=315870

"Възхищавам се на хуманизма и човещината на канцлера Ангела Меркел. В изключително трудно време тя дава пример за ценностно ориентирана и отговорна политика - за разлика от много други политици в Европа, които мислят и действат краткосрочно, изцяло водени от тяснопартийни и национални интереси”.

Бежанци: Гръцката мафия събира по 200-300 евро, за да ни преведе през границата

https://www.24chasa.bg/Article/5367886

Бежанци: Гръцката мафия събира по 200-300 евро, за да ни преведе през границатаСирийски и иракски бежанци твърдят, че гръцката мафия им събирала по 200-300 евро, за да ги преведе през границата при Моин, пише скопския вестник „Дневник", цитиран от "Фокус". Вестникът се позовава на  бежанката Бахар Мират от Иран, която след масовото нахлуване при Моин е била изпратена в лагера в Гевгелия.

"Булгаргаз" коректно изчислили с колко да поевтинее газът

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/03/16/2723961_bulgargaz_korektno_izchislili_s_kolko_da_poevtinee/?ref=rss


Предложението на "Булгаргаз" за поевтиняване на природния газ от април с 23 на сто е коректно изчислено, коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Предложението на държавното газово дружество за цената на природния газ през второто тримесечие е с 23.02 на сто по-ниска спрямо първото тримесечие на годината.

За момента изчисленията на експертите на КЕВР показват, че в "Булгаргаз" са работили много коректно - по...

Една трета от европейците и американците считат Крим за част от Русия

http://www.cross.bg/holandiya-velikobritaniya-chast-1501840.html

/КРОСС/ Резултатите от проучване, проведено от Sputnik.Мнения, показа, че приблизително една трета от американците, холандците, англичаните, французите, немците и италианците считат, че Крим е част от Русия. Проучването е извършено по поръчка на информационната агенция и радио Sputnik от изследователската компания Populus в САЩ, Великобритания и Холандия и от голямата френска компания Ifop – във Франция, Италия и Германия, предаде РИА Новости. На въпрос „смятате ли, че Крим е част от Русия или не“ 39 % от италианците и 37 % германците отговарят, че Крим е част от РФ. Във Великобритания и Холандия този процент е съответно 33 и 32 %, а в САЩ и Франция – по 25 %, като в Съединените щати най-висок процент са гражданите, отговорили с „Не знам“. В САЩ, Великобритания и Холандия проучването е проведено в периода от 4 до 9 март и в него са участвали 3092 души на възраст над 18 г. 1004 са анкетираните в Холандия, 1085 – във Великобритания и 1003 в САЩ. Във Франция, Италия и Германия проучването е проведено на 8-10 март и общо са били анкетирани 3001 души.

ОББ обяви новите си условия за кредитиране на земеделски стопани срещу субсидии за земя по Кампания 2016

http://www.cross.bg/sybsidii-taksa-razmer-1501839.html

/КРОСС/ Лихва в размер на 4% и такса управление 0,5% годишно за Земеделски заем срещу европейски субсидии предлага ОББ и така земеделските стопани могат да се възползват от специализирания кредитен продукт на Банката за десета поредна година. За първи път през Кампания 2016 ОББ дава възможност да се кандидатства за кредит още преди подаване на Заявление за подпомагане. Земеделците могат да ползват сума до 95% от общия размер на очакваните за получаване субсидии по СЕПП, зелени плащания и обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци, както и до 50% от плащанията за Агроекология. При залог на субсидиите до края на програмния период лихвените нива падат до 3,75%. Погасяването на кредитите става със средства от получените субсидии, без такса за предсрочно погасяване. Срокът на заемите е до постъпването на средствата по разплащателната сметка на клиента в ОББ, но не по-късно от 30 юни 2017 година. Повече информация за условията по кредита можете да намерите тук.  

Би Би Си: Затварянето на границите за мигрантите възроди нелегалния канал през България

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/03/16/2723947_bi_bi_si_zatvarianeto_na_granicite_za_migrantite/?ref=rss


Лавинообразното затваряне на границите на страните от т.нар. балкански маршрут за мигрантите накара търсещите убежище да търсят нови пътища към Западна Европа - през България, разказва Би Би Си.

Журналистът от медията Гай Делони се е срещнал с бежанци и имигранти в Информационния център за бежанци в Белград. Врявата наоколо и ръчно написаните надписи на арабски подсказват, че в Сърбия продължават да пристигат хора от арабските страни. Кратък престой и разговор с някои от пристигащите...

Крадат ток на поразия в Асеновград и Садово

https://www.24chasa.bg/Article/5367879

Крадат ток на поразия в Асеновград и Садово27 случая на неправомерно присъединяване към елмрежата са установени в Асеновград и Садово, съобщиха от полицията. При съвместните проверки на служители на реда и на ЕВН в Асеновград са хванати 21 абонати, които са харчели ток на аванта. Други 6-има са в Садово. От областната дирекция на МВР припомнят,

Миков към властта: Ще ударите поредната греда в опита да реформирате съдебната власт

http://pik.bg/миков-към-властта-ще-ударите-поредната-греда-в-опита-да-реформирате-съдебната-власт-news502566.html

Миков към властта: Ще ударите поредната греда в опита да реформирате съдебната власт

Със законопроекта за промяна на Закона за съдебната власт ще ударите поредната греда в опита да реформирате съдебната власт. Това ще доведе до много сериозно напрежение и битки на лобита. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков по време на дебатите по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт на първо четене.

Миков обяви, че БСП ще гласува против законопроекта. „Той е закъснял, защото сроковете в Конституцията, преходните и заключителните разпоредби, определяха друга динамика на внасяне на закона. Той няма да доведе до пълното прилагане на промените в конституцията, срещу които бяхме против”, каза Миков. Той запита какъв напредък е, когато общото събрание може да се проведе на 2-ия ден опри условията на спадащ кворум. Общото събрание може да се проведе и от 50, и от 100 души, допълни Миков.

„Как ще са равнопоставени магистратските общности от София и провинцията. Смесването на отговорностите, смесването на функциите не можем да приемем. Имам съмнения, че във ВСС може да участват други лица, извън състава на избраните от НС и ВСС”, подчерта лидерът на БСП. Според Миков управляващите не знаят накъде тласкат т.нар. съдебна реформа. „Тепърва ще има страшно много проблеми при прилагането на закона, ще възникват спорове и въпроси”, убеден е Михаил Миков. Промените в Закона за съдебната власт не решават проблемите на съдебната система. В голяма степен дори ги задълбочават, пък заяви депутатът от БСП Филип Попов.

Според него не може да се решат проблемите, когато се използва същият начин на мислене, когато проблемите са създавани. Законопроектът преповтаря промените в Конституцията, каза той. Освен това запита коя е тази система, която може да гарантира свободно изявление, запита Попов, във връзка със системата за гласуване на ВСС. Законопроектът не е съобразен с реалните проблеми на съдебната власт. Остава привкус за работа на парче. БСП няма да подкрепи законопроекта, съобщи левият депутат. За промените от друга страна се обявиха РБ, АБВ, БДЦ и ГЕРБ.

От своя страна Петър Славов от РБ заяви, че законопроектът наистина заслужава да бъде подкрепен и е плод на взаимен компромис и консенсус. Той подчерта, че между първо и второ четене на закона трябва да се помисли над промените, свързани с кворума на членовете на ВСС, когато се избират магистрати. Освен това Славов е на мнение, че трябва да се въведе и срок за електронната система във ВСС. АБВ ще подкрепи промените в Закона за съдебната власт. Тази промяна в закона отразява промените в Конституцията, но и прилага заложено от актуализираната стратегия, каза от друга страна народният представител от АБВ Лъчезар Никифоров.

Подкрепата на АБВ към законопроекта е и подкрепа към министъра на правосъдието, допълни той. Атанас Атанасов от ДСБ обясни, че няма да подкрепи този законопроект поради две основания, изхождайки от принципни съображения. „Законопроектът е изготвен от Министерство на правосъдието, а аз съм гласувал против избора на този министър. Това е проект, който узакони опраскването на съдебната реформа. С гласуването на промените в конституцията, съдебната реформа на практика беше опраскана”, смята Атанасов. 

Ядосана майка удари учителка на сина си в Разград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367841

Майка удари учителката на сина си в училище в Разград, след като преподавателката временно прибрала хилката и топката за тенис на момчето, предаде Нова ТВ.  Шехризаде Хасанова отишла в училището на сина си и влязла в спор с педагожката. Тя обяснила, че ученикът се опитвал да я уцели с топката и взела хилката като заявила,

Анчо Калоянов представя в "Гринуич" третото издание на романа си "Димитър Злочести и Войводата Патрев"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265657_%D0%90%D0%BD%D1%87%D0%BE+%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D0%B2+%22%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%B8%D1%87%22+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82

 Писателят Анчо Калоянов представя третото издание на романа си "Димитър Злочести и войводата Патрев" в столичната книжарница "Гринуич" на 10 март, четвъртък, от 18,30 ч.

Написан преди 38 години, сега издателство "Хермес" го преиздаде. Идеята е на литературния критик и издател Стойо Вартоломеев, според когото това е времето книгата да се появи отново на пазара - в навечерието на 3 март и за 140-годишнината от Априлското въстание, чиито събития проследява с герои, мистично близки до библейски образи и истории.

"Писах го с бяла риза, приготвяна всеки ден от майка ми. Бях на 33 – Христовата възраст. Преминах през тежко изпитание, една от диагнозите беше, че ще живея още от шест месеца до година и два месеца. Дадох обет, че ако е по-дълго, първо ще завърша романа – бях написал вече първите тридесетина страници. И знаех, докато го пиша, че някой бди и ми диктува", разказва писателят. 

"Димитър Злочести" е началото на триптих, който не влиза в сметките на Анчо Калоянов. Но историята иска някой да я облече в думи за поколенията. През 1997 г. Калоянов написва "Див огън" - роман за живите, които събират наново живота си след краха на Първата световна война, а през 2003 г. издателство "Труд" отпечатва дълбокото и мащабно повествование "Девети", наречен от критиката роман явление.

Докато романите му се преиздават, през последните 12-13 години професорът по фолклор във Великотърновския университ Анчо Калоянов пише монографията "Славянската православна цивилизация", от която през есента ще излезе 4-и том.

На представянето на "Димитър Злочести и Войводата Патрев" в книжарница "Гринуич" в четвъртък вечер ще бъде и писателят Емил Андреев, един от даровитите ученици на Анчо Калоянов.

 

 

 

 

Христо Шопов на турне с "Човек от земята" и "Догодина по същото време"

http://pik.bg/христо-шопов-на-турне-с-човек-от-земята-и-догодина-по-същото-време-news502564.html

Христо Шопов на турне с "Човек от земята" и "Догодина по същото време"

След 15 години отсъствие от театралната сцена, привлечен от драматургията и желанието си да изживее радостта от личния контакт с публиката, актьорът с неподражаем почерк - Христо Шопов прие две покани за главна роля в спектаклите: "Човек от Земята" - Театър "Възраждане" и "Догодина по същото време", с които за първи път през 2016 г. ще зарадва почитателите си извън софийска сцена. Националното турне стартира на 4 април.

Първата спирка е Бургас, следват Варна на 5 април, Добрич на 6 април, с постановката "Човек от Земята" с участието на: гост - Христо Шопов в главната роля и екипа на Театър „Възраждане", Роберт Янакиев, Георги Златарев, Мариана Жикич, Даниел Цочев, Ивет Радулова, Яна Кузова, Христо Ботев, съобщиха за БГНЕС от АБА. "Човек от Земята" разказ за един сън, в който се преплитат спомени от 14 000 години. Авторът - американският писател и сценарист Джеръми Биксби, познат от "Стар Трек" и "Зоната на здрача" умело успява да вмъкне в сюжета ключови теми, свързани с история, философия, антропология, биология и квантова физика. В този еклектичен спектакъл, Христо Шопов се превъплъщава в университетския професор Джон Олдман и поднася една забележителна драматургия, заедно с колегите си. Националното турне продължава през цялата 2016 г.

През май домакини ще бъдат Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе и др. Към гастрола ще бъде включен и най-новият проект с участието на Христо Шопов и Лилия Маравиля - "Догодина по същото време" - продуцент Владислав Каламфилов. Извън театралната сцена, голяма любов на актьора си остава киното. Носител е на редица наши и международни награди, като за ролята си на Пилат Понтийски във филма на Мел Гибсън "Страстите Христови" получава наградата за най-добър актьор от Филмовия Фестивал в Иркутск през 2004 г. Христо Шопов е главно действащо лице в над 70 филма, запечатали във времето изключителни образи, сред които: "Вчера", "Маргарит и Маргарита", "Любовното лято на един льохман", "Очите плачат различно", "Love.net" и др.

Диян Стаматов: Балканджи Йово ще се учи в шести клас, Исус в осми клас

https://www.24chasa.bg/Article/5367882

Диян Стаматов: Балканджи Йово ще се учи в шести клас, Исус в осми класФолклорните песни "Даваш ли даваш, Балканджи Йово" и "Крали Марко" ще се изучават в шести клас в часовете по история. Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов на представяне на учебните планове за 2, 6 и 8 клас, организирано от клуба по дебати към Втора английска гимназия в София. Двете произведения ще се изучават и с

Плевнелиев: Възхищавам се на човещината на Меркел

https://www.24chasa.bg/Article/5367875

Плевнелиев: Възхищавам се на човещината на Меркел"Възхищавам се на хуманизма и човещината на канцлера Ангела Меркел. В изключително трудно време тя дава пример за ценностно ориентирана и отговорна политика - за разлика от много други политици в Европа, които мислят и действат краткосрочно, изцяло водени от тяснопартийни и национални интереси”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за

България се придвижва нагоре в класацията на най-щастливите страни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559764

Дания изпревари Швейцария като най-щастлива държава в света, според доклад, в който страните се призовават, независимо от благосъстоянието си, да се борят с неравенството и да опазват околната среда, информира Ройтерс. Докладът е изготвен за четвърти път от Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), инициатива на ООН, и Института за Земята към Колумбийския университет. Според него Сирия, Афганистан и осемте държави от Африка на юг от Сахара са десетте най-нещастни места на планетата. В челната десетка тази година са Дания, Швейцария, Исла...

Москва смята, че руското изтегляне от Сирия няма да отслаби Асад

http://www.mediapool.bg/moskva-smyata-che-ruskoto-izteglyane-ot-siriya-nyama-da-otslabi-asad-news246779.html

Изтеглянето от Сирия на основната част от руския военен контингент няма да отслаби сирийския президент Башар Асад, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс. Тя съобщи, че сирийската криза ще бъде основна тема на визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Русия идната седмица. Вчера Кери каза, че следващата седмица ще замине за Москва, където се надява да има среща с президента Владимир Путин.

Жена на 91 години получи докторска степен, писала дисертацията си 30 години

https://www.24chasa.bg/Article/5367856

Жена на 91 години получи докторска степен, писала дисертацията си 30 годиниЖена на 91 години стана една от най-възрастните хора във Франция, които получават докторска степен, след като завърши своята дисертация след 30 години писане, пише британският в. „Гардиън“, цитиран от БГНЕС. Колет Бурлие защити успешно тезата си пред жури от Университета Франш-Конте в град Безансон, Източна Франция,

Само 400 математици в държавата, 1/3 от студентите учат икономика

https://www.24chasa.bg/Article/5367880

Само 400 математици в държавата, 1/3 от студентите учат икономика От общо 240 000 студенти в страната в направление “Математика” се обучават само 400 младежи в бакалавърската и магистърската форма. Това обяви зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков на семинар, организиран от “Джуниър Ачийвмънт”. Завършващите математика имат едни от най-добрите заплати, намират чудесна реализация,

Майка удари учителката на сина си в училище в Разград

https://www.24chasa.bg/Article/5367869

Майка удари учителката на сина си в училище в РазградМайка удари учителката на сина си в училище в Разград, след като преподавателката временно прибрала хилката и топката за тенис на момчето, съобщава "Нова телевизия". 57-годишната Шехризаде Хасанова отишла в училището и влязла в остър спор с педагожката. Тя обяснила, че ученикът се опитвал да я уцели с топката и по тази причина взела хилката и

Три коли са участвали в катастрофата на Пазарджишко шосе (снимка)

http://pik.bg/три-коли-са-участвали-в-катастрофата-на-пазарджишко-шосе-снимка-news502561.html

Три коли са участвали в катастрофата на Пазарджишко шосе (снимка)

При катастрофата на "Пазарджишко шосе" са участвали три коли - Мерцедес, БМВ и Дачия, съобщава човек от мястото на инцидента, цитиран от ''Марица''.

Произшествието е станало около 9,00 часа на светофара пред магазин Алати. БМВ с пловдивска регистрация е идвало от МБАЛ "Пловдив" и е пътувало към изхода на града. В противоположна посока се е движел пазарджишки Мерцедес. Шофьорът на мощната кола при опит за ляв завой към обръщалото на автобусите до новата сграда на ПУ, отнема предимството на БМВ-то и двата автомобила са се сблъскали. След удара БМВ-то се отлконява от пътя, удря се в мантинела и се блъска в Дачия.

Мерцедесът и БМВ-то са смачкани и са на около 30 метра една от друга. По целия път има парчета от стъкла и ламарини. Пострадал е водачът на БМВ-то, който е откаран за преглед в болница. Мъжът е имал наранявания на окото от счупените стъкла при удара.

Според очевидци участниците в произшествието първоначално са спорили чия е вината за сблъсъка, но не се е стигнало до силова саморазправа, каквито бяха първоначалните сведения. В момента шофьорът на Мерцедеса е при полицейската патрулка и разговаря с униформените.

Водачите на Дачията и Мерцедеса са тествани за алкохол. резултатите са отрицателни. 

Варненските ученици влизат в час с чипове

http://pik.bg/варненските-ученици-влизат-в-час-с-чипове-news502563.html

Варненските ученици влизат в час с чипове

Чип система на всички входове въведе варненското училище "Свети Климент Охридски", за да се повиши сигурността на учениците.

Системата работи от две седмици. Всеки един ученик, учител и персонал в училището разполага с индивидуален чип, който му осигурява достъп. Целта е да се ограничи достъпа до сградата на външни лица.

На този етап всичко работи и се надяваме да продължи да функционира нормално и в крайна сметка да се поздравим с успех в тази мярка за повишаване на сигурността в училището за нашите деца, заяви директорът на учебното заведение Петко Петков.

САЩ: Санкциите срещу Русия остават до връщането на Крим на Украйна

https://www.24chasa.bg/Article/5367854

САЩ: Санкциите срещу Русия остават до връщането на Крим на УкрайнаДържавният департамент на САЩ в навечерието на втората годишнина от присъединяването на Крим към Руската федерация, излезе с изявление, в което обещава, че санкциите срещу Москва ще останат в сила докато полуостровът „не бъде върнат на Украйна“, предaва РИА Новости, цитирана от "Фокус". Крим отново стана руски регион,

Обновяват шест публични сгради в Поморие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559766

Община Поморие официално подаде своите предложения за саниране на шест публични сгради по проекта за енергийна ефективност. Обновяването включва ОУ „Христо Ботев", СОУ „Иван Вазов" (начален курс, вкл. физкултурния салон); РУП и РСПБЗН, Историческия музей и сградата на общинската администрация. Финансирането се осигурява безвъзмездно по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020, по която Поморие е един от 28-те български града, които имат възможност да кандидатстват. Изпълнението на заложените в проекта дейности ще допринесе за намаляван...

Сирийските кюрди обявяват Федерация на Северна Сирия

https://www.24chasa.bg/Article/5367871

Сирийските кюрди обявяват Федерация на Северна Сирия
Контролираните от кюрдите райони в Северна Сирия се очаква да обявят Федерация на Северна Сирия, съобщи официален представител на сирийските кюрди, цитиран от Ройтерс. Това решение би означавало разширяване на рамката на самостоятелно управление, което кюрдите и другите етноси сформираха, изтъкна Идрис Насан,

Рядък син диамант отива на търг в Хонконг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559765

Рядък син диамант с тегло 10,10 карата ще бъде предложен за продажба на търг на "Сотбис" в Хонконг на 5 април, съобщи "Франс прес". Смята се, че за него ще бъдат платени рекордните за Азия над 30,6 милиона долара. От аукционната къща прецениха, че за "Де Беерс милениъм джуъл 4" може да бъдат платени 30-35 милиона долара. Според "Сотбис" това е най-едрият син диамант с овална форма, излаган някога на търг. Диамантът произхожда от мината Кулинан в РЮА и бе част от престижната колекция, изложена в Милениум доум в Лондон по повод минаването в 2000 ...

Крадец отмъкна камера, която го записала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367867

Неизвестен апаш разби заведение във Велики Преслав и прояви съобразителност, защото си тръгна не само с пари, но и с охранителната камера, която го записала. За да заличи съвсем следите, хитрецът взел и записващото устройство дигателен видео рекордер. За обира собствениците на кафенето разбрали към 7,10 часа във вторник,
Неизвестен апаш разби заведение във Велики Преслав и прояви съобразителност, защото си тръгна не само с пари, но и с охранителната камера, която го записала. За да заличи съвсем следите, хитрецът взел и записващото устройство дигателен видео рекордер. За обира собствениците на кафенето разбрали към 7,10 часа във вторник,

Захарова: Опитите на западните медии да представят операцията на РФ в Сирия като „нов Афганистан“ се провалиха

http://www.cross.bg/siriya-zaharova-nie-1501838.html

/КРОСС/ Опитът да се представят действията на ВКС на РФ в Сирия като „нов Афганистан“ беше информационна кампания, която се провали. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС. „Ние трябва да разбираме, че това беше добре планирана и сочна информационна кампания с цел всички действия на ВКС на Русия да бъдат представени като „нов Афганистан“, – заяви Захарова в ефира на радио „Говорит Москва“. – Защото това е твърде болезнено за нас и засяга почти всеки“. „От друга страна, разбира се, цялата тази кампания се провали“, добави тя. По думите на представителя на МВнР на РФ подобен подход не може да се счита за истинска журналистика. „На първо място ние бяхме там заради себе си“ Мария Захарова подчерта, че руските ВКС в Сирия са действали единствено в интерес на Руската федерация и борбата с тероризма. „Ние никого не сме усилвали, освен, че наистина усилихме позициите на истинската сирийска армия, същата тази, която се управлява от Дамаск, в борбата им с терористичните групировки. На първо място ние бяхме там заради себе си. Това трябва да бъде ясно разбрано. Това е прагматизъм, който по никакъв начин не противоречи нито на патриотизма, нито на нищо“, каза тя

Вече пети ден: Полицията издирва 16-годишната Миглена, изчезнала от училище

http://petel.bg/Veche-peti-den--Politsiyata-izdirva-16-godishnata-Miglena--izcheznala-ot-uchilishhe__149151

Издирва се 16-годишната Миглена Галева Миткова от село Радювене, община Ловеч. Момичето е в неизвестност от 11 март, когато е напуснала учеб...

Стопани пуснаха печката, изпепелиха си покрива

http://petel.bg/Stopani-pusnaha-pechkata--izpepeliha-si-pokriva-__149150

Илюстрация: Булфото Около 23:00 часа вчера е получен сигнал за пожар на покрива на къща, намираща се в девненския квартал "Повеляново", съо...

Варна се включва в инициативата "Часът на Земята"

http://www.moreto.net/novini.php?n=315863

Варна се включва в най-голямата природозащитна инициатива в света - "Часът на Земята", организирана от World Wildlife Fund (WWF). Това съобщиха от пресцентъра на общината за Moreto.net. Тази година събитието ще се проведе на 19-ти март - събота, между 20.

Сънищата, които предсказват нещастие

http://curious.actualno.com/synishtata-koito-predskazvat-neshtastie-news_528936.html

Вярва се, че много от сънищата ни са пророчески и предсказват бъдещи събития. За някои от виденията се казва, че с точност могат да предупредят за наближаващо нещастие. Не бива да се забравя обаче, че сънищата могат да са резултат от нашите несъзнателни впечатления през деня, като например някой разговор или нещо, което сме видели. Това означава, че не всеки лош сън със сигурност е знак за нещо лошо, но е добре да знаете значението на сънуваното, за да сте по-предпазливи. Сънища, предсказващ

ООН: Гладът в Зимбабве излиза извън контрол

http://africa.actualno.com/oon-gladyt-v-zimbabve-izliza-izvyn-kontrol-news_529093.html

Недохранването и гладът в Зимбабве ще излязат извън контрол, ако нещо не се направи скоро. Това предупреди ООН, пише Би Би Си. Страната от две години претърпява големи суши и недостатъчно дъждове. Миналия месец президентът Робърт Мугабе обяви бедствено състояние в селските райони на Зимбабве поради засушаване. През януари тази година почти 3 милиона граждани се нуждаеха от храна, но тази бройка най-вероятно е нараснала още. От УНИЦЕФ заявиха, че почти 33 000 деца в Зимбабве страдат от недохра

18 предсмъртни реплики на велики военни

http://curious.actualno.com/18-predsmyrtni-repliki-na-veliki-voenni-news_528885.html

Изправени пред постоянната опасност за живота, военните от всички епохи трябвало да показват твърдост и да вдъхват кураж на другарите си. Ето някои от по-известните цитати, изречени преди неизбежната смърт, която всички войни безцеремонно носят: 1. Идваме при една от нашите предни линии след престрелката и намирисва – в смисъл, малко е подозрително… Може да е заса… Бърнард Фол диктува това на магнитофона си точно преди да стъпи на мина във Виетнам. 2. Може би нямат повече

Петков: Бай Радан е на власт в енергетиката, ама иначе е в опозиция

http://offnews.bg/news/n_1/n_625861.html

"В енергетиката, където е интересно, бай Радан е на власт, а в социалната сфера е опозиция. Това че той се нуждае от медицинско лечение, е негов проблем, но не трябва премиерът да допуска здравното състояние на един или друг да бъде проблем на държавата". Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков пред журналисти в Народното събрание. По повод Кънев Петков коментира още, че "трябва да има някаква политическа почтеност, която очевидно липсва". Той призова премиерът Бойко Борисов да вземе мерки, защото "иначе това шизофренно състояние ще обземе държавата като цяло". Петков каза още, че ще постави на днешния Съвет за развитие въпроса за кадрите на ДСБ, които все още са част от управлението. "Ами, като сте в опозиция, бъдете така любезни - всичките да сте в опозиция", коментира той. "Бай Радан е в опозиция... Да си изтегли тогава зам.-министърът на енергетиката. Защо не изтегля г-н Николай Николов? Той да не е заминал за Китай да договаря ядрени реактори? Това е много интересно. Защо седи Иван Иванов в Комисията за енергийно и водно регулиране? Защо не го изтегли?", каза Петков. Той даде и други примери, че ДСБ има кадри на ръководни постове. "Кой съветва външния министър? Господин Агов да не е от плод-зеленчук", каза Петков по повод съветника по енергийните въпроси в МВнР Асен Агов. Петков каза още, че днес управляващите ще обсъдят "как комуникира мнозинството в 43-ото Народно събрание". "Ако това е по начин, по който сме потърпевши последните седмици, това е повече от нелепо", добави зам.-председателят на АБВ. Според Румен Петков трябва да отпадне мониторингът по механизма на сътрудничество. "Една от грешните, който направихме през 2007 г и ние, и Румъния е, че се съгласихме да има такъв мониторинг.Този мониторингов доклад някои от държавите съвсем откровено го използват за решаване на свои вътрешни проблеми", каза той. Петков  каза още, че не е редно пръстови отпечатъци да бъдат въведени в болниците и лечебните заведения, както предлага здравният министър Петър Москов. „Не може да очакваш един човек на 65-70 години от отдалечено село да се вдигне да отиде до аптеката и да си сложи пръстовия отпечатък, за да си вземе лекарствата”, каза още той.

Пиян шофьор катастрофира, счупи ръка на жена си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367857



Неизтрезнял още от нощен гуляй шофьор катастрофира с джипа си в Монтана и потроши ръката на съпругата си, съобщиха от полицията.
Във вторник преди обед 64 годишният Димитър Г. пътувал със „Сузуки Гранд Витара” по булевард „Патриарх Евтимий”, но загубил контрол над машината, тя излетяла и се обърнала. При произшествието съпругата на водача Роза Й.
Неизтрезнял още от нощен гуляй шофьор катастрофира с джипа си в Монтана и потроши ръката на съпругата си, съобщиха от полицията. Във вторник преди обед 64 годишният Димитър Г. пътувал със „Сузуки Гранд Витара” по булевард „Патриарх Евтимий”, но загубил контрол над машината, тя излетяла и се обърнала. При произшествието съпругата на водача Роза Й.

Две години затвор за бивш румънски депутат, купувал гласове с печени пилета

http://www.mediapool.bg/dve-godini-zatvor-za-bivsh-rumanski-deputat-kupuval-glasove-s-pecheni-pileta-news246778.html

Бивш румънски депутат е осъден на две години затвор по обвинения в корупция - купувал гласове с печени пилета, съобщава BalkanInsight, цитиран от „Дневник”. През 2012 година Флорин Попеску поискал от местен инвеститор да дари 60 тона пилета на грил, които били дистрибутирани до бедни хора в Румъния. Така той искал да "мотивира" гласоподавателите да пуснат бюлетина за него на местните избори през юни същата година, смята прокуратурата. В този период Попеску е бил председател на свързаната с бившия президент на страната Траян Бъсеску Демократична либерална партия в региона Дъмбовица и се е борил за нов мандат начело на общинския съвет. Бившият депутат няма право да обжалва присъдата.

1 262 000 пенсионери ще получат добавки за Великден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559767

Пенсионерите с доход до 300 лева включително ще получат по 40 лева за Великден, реши правителството. Кабинетът отпусна по бюджета на НОИ над 50 милиона лева. Добавки за Великден ще получат 1 262 000 души от общо 2 187 000 пенсионери, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Няма опасност да бъде застрашена бюджетната стабилност, успокои той. Пенсионерите намаляват, разходите за тях растат Вицепремиерът посочи, че за първит...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване