Преподаватели от НАТФИЗ се срещат с бъдещи студенти от Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559683

Преподаватели от всички специалности на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ ще се срещнат с бъдещи студенти от Добрич и региона. Срещата ще се  проведе в камерната зала на добричкия театър, от 9.00 до12.00 часа. Проявата е част от националното турне на НАТФИЗ за популяризиране на професионалното образование в България и превантивното овладяване на интелектуалната миграция на младите българи с наслов „Учи в България, завладей света!". Водещи преподаватели ще запознаят младежите със специалностите, условията на...

Майки на деца с увреждания излизат на протест в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559682

Майки на деца с увреждания и лични асистенти в Сливен са недоволни от новата програма да лични асистенти в общината. Те са изпратили жалба до министъра на социалната политика, Агенцията за закрила на детето и Агенцията за хора с увреждания. В нея те посочват, че „всички лични асистенти от Сливен ще работят на 4 часа и ще обслужват повече от един потребител на програмата. Това безумно решение е взето на база отпуснатите финансови средства, които според служители в община Сливен отговарят за 65 лични аситента, а нуждаещите се деца и хора с увреж...

Двама българи са задържани в Сейшелските острови за измами с банкомати

https://www.24chasa.bg/Article/5367602

Двама българи са задържани в Сейшелските острови за измами с банкоматиДвама български граждани, отишли на почивка до Сейшелите от Мумбай, са били депортирани обратно в Индия, след като сейшелските власти открили у тях камера с редица кадри от различни банкомати, вероятно намиращи се в Южен Мумбай, предаде DNA India. От полицията в Мумбай подозират, че двамата може да са част от международна банда,

Путин: В Русия не бива да се допуска ситуация с мигрантите като в ЕС

http://svetoven.pogled.info/russia/news/72311/Putin-V-Rusiya-ne-biva-da-se-dopuska-situatsiya-s-migrantite-kato-v-ES

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин във вторник (15 март) заяви, че в Русия е недопустима ситуация с мигрантите, подобна на случващото се е ЕС, предаде RT.

Спипаха двама нашенци в Сейшелските острови заради измами, депортираха ги в Индия

http://pik.bg/спипаха-двама-нашенци-в-сейшелските-острови-заради-измами-депортираха-ги-в-индия-news502502.html

Спипаха двама нашенци в Сейшелските острови заради измами,  депортираха ги в Индия

Двама български граждани, отишли на почивка до Сейшелите от Мумбай, са били депортирани обратно в Индия, след като сейшелските власти открили у тях камера с редица кадри от различни банкомати, вероятно намиращи се в Южен Мумбай, предаде DNA India.

От полицията в Мумбай подозират, че двамата може да са част от международна банда, занимаваща се с източване на пари от банкомати чрез скимиращи устройства.

Според полицейски служител, българските граждани са задържани от служители на сейшелските власти в понеделник, след било забелязано подозрително поведение.

Районна прокуратура- Дупница отчита подобряване на дейността си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559681

Увеличение в броя на наблюдаваните и новообразуваните досъдебни производства, в сравнение с предходните две години, отчитат от Районна прокуратура- Дупница. Броят на новообразуваните възлиза на 1370, спрямо 1322 за 2014 г. и 1368 за 2013 г. През 2015 г. е налице значително увеличение на внесени в съда прокурорски актове - 485, срещу 537 лица. От тях 247 обвинителни акта, 170 споразумения и 68 предложения по чл. 78а от НК. Структурата на престъпността по внесени в съда от Районна прокуратура гр. Дупница прокурорски актове, се запазва непроменена...

Тома Томов: Търси се българският Орбан

http://www.cross.bg/tomov-siriya-evropa-1501820.html

/КРОСС/ Мислете за Ефрат като нова линия на Сайкс-Пико  Ръководителите на Русия и на САЩ се държат като дисиденти. Водените в момента преговори и решението за изтегляне на руските части от Сирия постигнаха своята целта си имперска цел, заяви журналистът Тома Томов в интервю за BTV. Русия запазва военните си бази, освен това блокира северните територии и контролира петролните находища там, военната техника остава в Сирия, отбеляза той. „Това напомня на събитията в Ханой, Виетнам. Има сделка между Путин и Обама - защо не и сделка Сирия за Украйна? Този Близък Изток, който помним, няма бъдеще. Възстановяването и на Сирия и на Украйна ще отнеме много години и средства", предупреди Томов. В същото време турският президент Ердоган става все по-силен: „Той преговаря наравно с Меркел - това е уникално, това не се е случвало никога. Европа няма никакво влияние в процесите в Близкия Изток". Томов не изключва вероятността на Ердоган да бъде позволено да се справи с кюрдите. „Те ще бъдат подкрепени от американците и в Сирия ще има много ясно кюрдско присъствие. В същото време Ердоган държи два милиона бежанци като пистолет в главата на Европа, а това е много опасно. Опасно е за България. Балансите в Европа се променят", предупреди Томов. Масовото нахлуване на мюсюлмани трябва да бъде следено внимателно, предупреди той и определи преговорния маниер по отношение на Турция като грешка

Експертът: Гонките могат да бъдат регламентирани на обособени пространства като стари летища

http://pik.bg/експертът-гонките-могат-да-бъдат-регламентирани-на-обособени-пространства-като-стари-летищ-news502495.html

Експертът: Гонките могат да бъдат регламентирани на обособени пространства като стари летища

Незаконните състезания могат да бъдат регламентирани на обособени пространства като стари летища. Това каза експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ Алекси Стратиев, цитиран от "Фокус". Според него криминализирането на гонките и превишената скорост са крайно решение.

„Проблемът не е в размера на санкциите, а в тяхното налагане и реалното изтърпяване на наказанията”, категоричен е Стратиев.

„При нерегламентираните състезания трябва да се поясни, че тогава, когато те се случват на пътната мрежа, тоест там където се движат и други хора, това е изключително опасно явление и именно към това трябва да се насочат мерките на държавата за прекратяване. Тогава, когато едно нерегламентирано състезание се извършва извън пътната мрежа, на някоя площадка, летище или там, където няма такова движение, то не е незаконно, но трябва да има регламент“, поясни експертът по пътна безопасност.

Алекси Стратиев каза още, че въвеждането на понятие „нов водач“ е полезно по отношение на по-малко контролни точки. Според него в обучението за шофьорите има пропуски и е необходимо завишаване на контрола по отношение на шофьорските курсове. „Трябва да се даде достъп на обществото до дейността на инструктурите”, категоричен бе Алекси Стратиев.

Forbes: Може ли сделката за Сирия да облекчи санкциите срещу Русия?

http://svetoven.pogled.info/news/72310/Forbes-Mozhe-li-sdelkata-za-Siriya-da-oblekchi-sanktsiite-sreshtu-Rusiya

/Поглед.инфо/ Руското правителство в понеделник (14 март) изненада всички, като обяви, че постепенно ще прекратява военните си операции в Сирия – ход, който принуждава Башар Асад да седне на масата за преговори с опозицията, пише „Форбс“ (Forbes).

Пак катастрофа в София! Две коли се помляха на кръстовището на ул. „Оборище” и бул. „Васил Левски”

http://pik.bg/пак-катастрофа-в-софия-две-коли-се-помляха-на-кръстовището-на-ул-„оборище”-и-бул-„васил-ле-news502500.html

Пак катастрофа в София! Две коли се помляха на кръстовището на ул. „Оборище” и бул. „Васил Левски”

Поредно автомеле е станало в София. Два автомобила са се ударили на ключово кръстовище в столицата.

Катастрофата затруднява движението през кръстовището на ул. „Оборище” и бул. „Васил Левски”, съобщава "Фокус" .

Вследствие на инцидента няма пострадали, нанесени са само материални щети върху автомобилите. Единият от тях все още се намира на пътното платно и затруднява преминаването през кръстовището. На мястото на инцидента все още няма екип на „Пътна полиция”, който да регулират движението. 

"Черно море" пусна жалба срещу съдията от мача с "Ботев"

http://www.moreto.net/novini.php?n=315837

Депозираме жалба в Съдийската комисия на БФС за тенденциозното съдийство на главния рефер Георги Димитров и асистентите му Младен Маринов и Георги Георгиев на мача срещу „Ботев“ (Пловдив) от 25-я кръг на А ПФГ. Това съобщиха от пресцентъра на варненци за Moreto.

Признанията на бразилски сенатор разклатиха отново правителството на Дилма Русеф

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265654_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%BB%

  Във вторник лагерът на бразилския президент Дилма Русеф бе застигнат от нови обвинения в рамките на корупционния скандал около „Петробрас“ в момент, в който бившият президент Луис Инасио Лула да Силва преговаря за влизането си в правителството, предадеAFP.
Правосъдието оповести публично признанията на сенатор от Работническата партия, който е обвинен в рамките на скандала. Според признанията на Делсидиу Амарал министърът на образованието на Бразилия Алоизио Меркаданте се е опитал да купи мълчанието му, за да защити правителството на президента Русеф.
В подкрепа на обвиненията си бившият лидер на групата на Работническата партия в Сената е дал на следователите записи от разговори между негов заместник и Меркаданте. В записа Меркаданте казва, че сенаторът, който по това време вече е бил в ареста, „трябва да запази спокойствие“.

Тръмп спечели в четири щата и отчая Марко Рубио

http://www.mediapool.bg/tramp-specheli-v-chetiri-shtata-i-otchaya-marko-rubio-news246774.html

Милиардерът Доналд Тръмп спечели убедително предварителните изборите за президентската номинация на републиканците във Флорида, а предварителните данни показват, че той побеждава и в други три щата. Така Тръмп затвърди лидерската си позиция в надпреварата за президентската номинация на републиканците в САЩ. Милиардерът взе 45% сто от гласовете във Флорида, докато Марко Рубио, сенатор от щата, остана втори с 26. Основният конкурент на Тръмп - Тед Круз, ще остане със само 16% в южния щат. Така Тръмп спечели повече от гласовете от двамата конкуренти взети заедно и взе всичките 99 делегатски гласа във Флорида. Рубио, който бе основен кандидат на републиканците преди появата на Тръмп, призна поражението и обяви, че напуска президентската надпревара. Тръмп побеждава още в Мисури, Илинойс и Северна Каролина, показват данните на CNN. Единственият щат, в който Тръмп не победи бе Охайо, но от това не се възползваха преследвачите му, защото победител в този щат ще е четвъртият в класирането - Джон Кейсик. При демократите, Хилари Клинтън с лекота печели пред Бърни Сандърс във Флорида. Хилари побеждава също в Охайо, Илинойс и Северна Каролина.

Маккейн: Боя се, че в Украйна отново идва кървава пролет

http://svetoven.pogled.info/news/72309/Makkein-Boya-se-che-v-Ukraina-otnovo-idva-karvava-prolet

/Поглед.инфо/ Американският сенатор Джон Маккейн публикува в официалния си сайт свое изявление по повод решението на президента Владимир Путин за извеждане на руските войски от Сирия, цитирано от медийния експерт Анатолий Шарин във вторник (15 март).

Държавният департамент: Санкциите срещу Русия във връзка с присъединяването на Крим ще останат в сила до „връщането на полуострова на Украйна“

http://www.cross.bg/krim-prisuedinyavaneto-sila-1501819.html

/КРОСС/ Във вторник, в навечерието на отбелязването на втората годишнина от присъединяването на Крим към Русия, Държавният департамент на САЩ публикува изявление, в което се казва, че санкциите срещу РФ във връзка с това събитие ще останат в сила, докато полуостровът „не бъде върнат на Украйна“, предаде РИА Новости. Крим отново стана руски регион след проведения през март 2014 г. референдум, на който болшинството от жителите на полуострова гласуваха за присъединяването му към Руската федерация. Кримските власти проведоха референдума след държавния преврат в Украйна през февруари 2014 г., когато на власт дойдоха политици, солидарни с националистическите, в това число и русофобски, сили, припомня РИА Новости. „Няма да приемем прекрояване на границите чрез сила през XXI век. Санкциите, свързани с Крим, ще останат в сила, докато продължава окупацията. Ние отново призоваваме Русия да прекрати окупацията и да върне Крим на Украйна“, заяви официалният представител на Държавния департамент Джон Кърби. Москва многократно е заявявала, че жителите на Крим по демократичен път и в пълното съответствие с международното право и Устава на ООН са гласували за присъединяването с Русия, уважаваща и приемаща този избор, и такова решение е реалност, с която трябва да се съобразяват. Кърби отново заяви за „репресиите“, провеждани срещу кримските татари и украинците в Крим

Адвокатът на участник в боя на Черни връх: Той не е мутра бияч

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559680

Адвокатът на участник в боя заради катастрофа в София го описа като уравновесен човек. Симеон Христов е единият от двамата шофьори, нанесли удари на друг водач след пътен инцидент на столичния булевард "Черни връх" във вторник. При катастрофата пострада спътницата на Христов, която е със счупена ръка, без опасност за живота. Водачът бе задържан от полицията, а от СДВР съобщиха, че той е криминално проявен. Защитникът на Христов - Павел Чернев, заяви пред

Адвокатът на един от нападателите на бул. „Черни връх”: Нарушението е достатъчно нагло, за да предизвика тази агресия

http://www.cross.bg/chernev-pavel-zakona-1501817.html

/КРОСС/ Вчерашният инцидент на столичния булевард „Черни връх" е причинил на съпругата на Симеон Христов доста сериозна травма. Това е провокирало и последвалото насилие, каза адвокатът му Павел Чернев пред ВTV. Шофьори малтретираха друг водач след тежка катастрофа между три коли в центъра на София вчера. Според свидетели единият нанесъл удари с юмруци и ритници, а другият ритал колата му. Според Чернев, жената е с тежко счупване на две места на ръката. „Тепърва днес ще се решава как ще се оперира ръката й", посочи бившият депутат. „Нарушението е било достатъчно нагло, за да предизвика тази агресия. В този участък не можеш да караш с 200, особено при задръстване през деня. Това не е поредният случай с някакви охранители. Това е битов инцидент с обикновен човек. Голямата му вина е, че е майстор на бойни изкуства", подчерта Павел Чернев. „Освен клиент той ми е приятел. Познавам го от много години. Много тих и сериозен характер. Има едно дело от 2004 г. за средни телесни повреди, в което бе признат за невиновен", заяви ексдепутатът.„Ще искам да се изясни обективната истина и реално прилагане на закона, а не прилагане на закона под натиск", каза още той. Симеон Христов е спокоен и уравновесен човек, макар че е майстор на бойните изкуства, каратист. Това каза пред камерите на Нова телевизия Павел Чернев

Адвокатът на убиеца с хамъра обвини синовете на прегазения в алчност

http://www.cross.bg/skorostta-smurtta-advokatut-1501818.html

/КРОСС/ Двамата синове на убития Иван Янакиев имат не само морален, но и финансов интерес от делото, каза в интервю за Нова телевизия Христо Мишев, адвокат на убиеца с хамъра.Според него вина за случилото се имат двамата участници в произшествието - човекът зад волана и пешеходецът. Адвокатът не отрече, че скоростта на джипа е била над разрешената, но не откри причинно-следствена връзка между смъртта на пенсионера и скоростта, с които е карал Янакиев. „Там няма пешеходна пътека, макар че хората минават, но при хиляда преминавания, веднъж се случва и такъв инцидент. Убитият или някой друг недисциплиниран пешеходец е разрушил здрава метална ограда, за да премине", каза още Мишев.Той посочи, че дни след като оградата е била възстановена след смъртта на възрастния мъж, тя отново е била демонтирана. „Целият квартал масово нарушава правилата за движение, това е недопустимо", посочи адвокатът.

Какво време ни очаква до края на март?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559444

До края на тази седмица съществени валежи не се очакват. Времето остава хладно с разкъсана облачност. В следващите дни може да има отрицателни температури сутрин. Дневните ще са между 10 и 13 градуса, в низините и по-топло, когато е слънчево. Това сочи средносрочната прогноза за времето, представена в "Дарик Кафе". Следващата седмица времето ще бъде по-динамично. Още в началото ще превали, а към края на седмицата ще има и по-сериозни валежи. Втората половина на март ще е типично време за месеца, с дневни температури, нормални за това време на г...

Гълъби с ранички измерват замърсяването в Лондон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265653_%D0%93%D1%8A%D0%BB%D1%8A%D0%B1%D0%B8+%D1%81+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%

 Гълъби, носещи ранички със сензори за качеството на въздуха вече летят в Лондон, пише Wired. Шест гълъба са пуснати в британската столица с GPS устройства и 35-грамов сензор, за да измерват нивата на азотен двуокис, произвеждани в града. Гълъбите са излетели от базата си в Брик Лейн в понеделник. Птиците съобщават резултатите от измерванията в Twitter, използвайки интернет. 
Смята се, че замърсяването на въздуха в Лондон е причина за 9500 смъртни случаи на година. В началото на 2016 година градът превиши горната граница за замърсяване според стандартите на Европейския съюз (ЕС). 
Ролята на гълъбите е да привлекат общественото внимание върху нивата на замърсяване в Лондон. Продължителността на проекта е три дена. От излитането си в началото на седмицата гълъбите са направили измервания в редица централни райони на столицата. Данните предупреждават, че в Уестминстър нивата на замърсяване на въздуха са високи. Информацията, предоставена от гълъбите ще бъде сравнена с измерванията на Световната здравна организация. 

Обсъдиха етапите в изграждането на Градска железница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559677

Изграждане на „Градска железница“ в Русе беше обсъдено на среща в Областна администрация. Екип от проектанти на фирма „Гео-Чонов“ ООД представи на вниманието на експерти с различни компетенции от Областна администрация – Русе основните компоненти от разработения проект на Прединвестиционно проучване за. Срещата беше водена от областния управител Стефко Бурджиев. Представители на фирмата изпълнител разгледаха 6 етапа на развитие на Градската железница, като основен е първи етап. Изрично беше подчертано, че възложителят не е задължен да следва п...

Илияна Йотова: Христо Иванов държи да остави България в задния двор на Европа

http://pik.bg/илияна-йотова-христо-иванов-държи-да-остави-българия-в-задния-двор-на-европа-news502499.html

Илияна Йотова: Христо Иванов държи да остави България в задния двор на Европа

Механизмът за мониторинг над България за нейната вътрешна сигурност и борбата с корупцията вече не изпълнява своите задачи, а само се използва недобросъвестно от външни интереси. Около това мнение се обединиха евродепутатите от БСП Илияна Йотова и от ГЕРБ Мария Габриел, които се включиха от Брюксел в сутрешния блок на БНТ.

„От известно време има известна повторяемост в докладите на ЕК. Искаме самата комисия да бъде доста по-конкретна в своите искания”, каза Илияна Йотова. „Ние искаме един дебат като държава във всички възможни посоки”, добави тя. 

По думите й, би било много по-мотивиращи, ако в докладите има предложени конкретни стъпки, вместо само общи и повтарящи се констатации. Тя увери, че ако се навлезе в конкретика, това няма да бъде сметнато за вмешателство във вътрешните работи. В противен случай се получавало „една крачка напред, две назад”.

„Този механизъм изключително недобросъвестно се използва срещу България”, заяви Йотова и уточни, че той е повод другите страни-членки на ЕС да спират България за Шенген.

Социалистката коментира и акцията на бившия правосъден министър Христо Иванов и компания за запазване на мониторинга над България. „Г-н Иванов е на обратното мнение. Очевидно съобразявайки се с някакви свои интереси. Държи да остави България в задния двор на Европа”, каза тя.

„Г-н Иванов заложи интересите на България като реши, че така ще разреши личния си проблем с главния прокурор”, допълни Йотова.

Колежката й от ГЕРБ Мария Габриел заяви от своя страна: „В един момент е много важно да има истински диалог извън докладите”.

Тя обясни, че крайната цел на мониторинговия механизъм е системна промяна. „Самият механизъм не дава отговор на тази системна промяна. Затова въпросът е дали този механизъм не се обезсмисли”, каза тя. Според нея, това вече се е случило.

„Отново вниманието се отклонява към един от инструментите”, каза още Габриел. „Ние не можем да чакаме някой да вземем решението вместо нас”, добави тя и изтъкна, че страната ни трябва да покаже своята воля да си свърши работата.

„В този контекст този механизъм има ясното послание да отпадне”, заяви евродепутатът от ГЕРБ.

Дядо плати 5800 лева на ало измамници за радиатори

http://petel.bg/Dyado-plati-5800-leva-na-alo-izmamnitsi-za-radiatori-__149123

Илюстрация: Булфото Около 15:10 часа вчера в РУ-Петрич е получено съобщение от 90-годишен мъж от Петрич, който съобщил, че около 11:00 часа на ...

Специалист: Несериозни са данните, че учениците ни са сред първите по пиене

http://petel.bg/Spetsialist--Neseriozni-sa-dannite--che-uchenitsite-ni-sa-sred-parvite-po-piene__149124

България е на челни позиции в класация на Световната здравна организация (СЗО) за редовна употреба на алкохол сред подрастващите. Четвърт...

Снимат пета серия на поредицата за Индиана Джоунс

http://petel.bg/Snimat-peta-seriya-na-poreditsata-za-Indiana-Dzhouns__149125

Харисън Форд и Стивън Спилбърг ще правят пета серия на „Индиана Джоунс”. 73-годишният Форд отново ще играе археолога-авантюрист, съобщава...

МВР: Три коли са се помлели, бой не е имало

http://petel.bg/MVR--Tri-koli-sa-se-pomleli--boy-ne-e-imalo__149126

Илюстрация: Булфото Не е имало сбиване между шофьори при катастрофата на „Пазарджишко шосе” край Пловдив, уточниха от полицията пред ...

Ч. Георгиев: Дали изборният процес е честен и свободен, е по-важно от това дали е задължителен

http://www.cross.bg/glasyvane-georgiev-zadulzhitelnoto-1501816.html

/КРОСС/ „Като демократична партия, БСП винаги е била за свободния избор на българските граждани", заяви народният представител от „БСП лява България" Чавдар Георгиев в коментар на темата за задължителното гласуване. Конституцията определя гласуването като избирателно право, а не задължение, посочи тя. „Ако считаме, че Конституцията не определя гласуването като право, а задължение, означава да я четем като дявола - Евангелието. Конституцията е ясна и няма как това да бъде задължение, особено ако е скрепено със санкции. Ако е без санкции и със стимули, тогава може да се спори от юридическа гледна точка", посочи Георгиев в предаването „Референдум" по БНТ. Според него задължителното гласуване ще увеличи пороците, които сега изборният процес разкрива. „Ние преди всичко трябва да се борим с порочната изборна практика и да активираме по възможност избирателя, за да повишаваме избирателната активност и да имаме честна изборна процедура", подчерта депутатът. По думите му задължителното гласуване ще е в полза на тези партии, които ще ползват нечестни методи в изборната си пропаганда. Георгиев се аргументира и с пример: "При една избирателна активност от около 50% за никого не е тайна, че корпоративният, купеният и всякакъв друг манипулиран вот е поне 10-20%. Ако стане 100% избирателната активност, значи ние да дадем законово основание този вот да се удвои или даже утрои"

Експерт: Новият заем от 2 млрд. евро няма доведе до икономически растеж

http://business.actualno.com/ekspert-novijat-zaem-ot-2-mlrd-evro-njama-dovede-do-ikonomicheski-rastej-news_529030.html

От икономическа гледна точка един държавен заем би трябвало да се инвестира така, че да доведе до икономически растеж и от него да дойдат средства, които да послужат за погасяване на заема с лихвите. Това заяви Кирил Григоров, изпълнителният директор на Агенцията за кредитен рейтинг.  "От тази гледна точка това, което е обявено в момента, нито една от тези три цели сама по себе си не води до икономически растеж", заяви обаче експертът пред БНР.  В понеделник тази седмица беше реализи

Представяне на новата книга на Христо Стоянов в книжарница "Сиела" във Варна

http://varna.actualno.com/predstavjane-na-novata-kniga-na-hristo-stojanov-v-knijarnica-siela-vyv-varna-news_529037.html

Днес в 18.00 часа в книжарница Сиела- Варна ще бъде представена новата книга на Христо Стоянов „Ами това е...“. Ето как самият автор представя книгата си: "Този сборник от разкази е всъщност книга от спомени. Спокойно мога да го нарека "носталгии по Габрово". Вътре ще намерите чешитите на Габрово, на моя квартал Дядо Дянко... Някои от героите са все още живи, други - не са... Вероятно в книгата ще се усети с каква любов и нежност говоря за тези хора... И вместо, като Пикасо, да тър

Възрастна жена е загинала при пожар в Дупница

https://www.24chasa.bg/Article/5367593

Възрастна жена е загинала при пожар в ДупницаВъзрастна жена е загинала при пожар в Дупница. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Пожарът е възникнал призори в жилищна сграда, в която е живеела жената. На място са пристигнали екипи на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, които са погасили пожара.

Китайски анализатори нарекоха „умна крачка“ изтеглянето на Русия от Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/72308/Kitaiski-analizatori-narekoha-umna-krachka-izteglyaneto-na-Rusiya-ot-Siriya

/Поглед.инфо/ Решението на Русия да изведе войската си от Сирия е „умна крачка“ към насърчаване на политическия процес в Сирия и това е много важно на фона на междусирийските преговори в Женева, смятат китайски анализатори, цитирани от „Взгляд“ във вторник (15 март).

Започва делото срещу сина на Ценко Чоков (Видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5367587

Започва делото срещу сина на Ценко Чоков - Мартин. През януари Радослав Илиев се оплака, че е бит от кметския син. Последваха обвинения срещу Мартин Чоков за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди, а заради освобождаването му от ареста започнаха протести в селото срещу кмета и синовете му.

Борисов: Отношенията между България и арабските държави няма да се повлияят от смъртта на палестинския гражданин Омар Зайед

http://pik.bg/борисов-отношенията-между-българия-и-арабските-държави-няма-да-се-повлияят-от-смъртта-на-п-news502496.html

Борисов: Отношенията между България и арабските държави няма да се повлияят от смъртта на палестинския гражданин Омар Зайед

“Вече са предприети стъпки и отношенията между България и арабските държави няма да се повлияят от смъртта на палестинския гражданин Омар Зайед, настъпила на 26 февруари 2016 г. в двора на палестинското посолство”. Това посочва министър-председателят Бойко Борисов в писмен отговор на въпрос от депутат.

Живеещият в България палестински гражданин бе намерен открит мъртъв в двора на посолството, като основната версия е, че смъртта е настъпила след упражнено насилие. “Балансираната политика и поддържането на добри отношения с всички страни от Близкоизточния регион е сред приоритетите на българското правителство и стремежът ни е всяка потенциална криза да бъде бързо и успешно овладяване”, пише в отговора си Бойко Борисов.

“По време на срещата на палестинската делегация, пристигнала в България на 27 февруари във връзка със случая в Министерството на външните работи двете страни се обединиха около становището, че случилото се по никакъв начин няма да се отрази негативно на двустранните отношения. Няма причина и основание да се смята, че съществува потенциална опасност от влошаване на отношенията и с други арабски партньори, тъй като българските институции не са накърнили правата на лицето и от момента на получаване на искането за екстрадирането му от Израел сме призовали палестинската страна да съдейства за неговото предаване, като сме гарантирали справедлив и прозрачен съдебен процес при спазване на правата му”, изтъква българският премиер.

Припомняме, че палестинският гражданин бе открит мъртъв в двора на дипломатическата мисия на Палестина в София часове след като от посещение в Израел и Палестина у нас се върна българска правителствена делегация, начело с министър-председателя Бойко Борисов. Семейството на Омар Зайед, както и палестински организации обвиниха израелската държава, че е организирала покушение. В началото на тази година у нас е пристигнало искане на Израел за екстрадирането на Омар Зайед, за да излежи доживотна присъда за убийство на израелски войник преди 30 години.

Чернев за боя на "Черни връх": Редовно се раздават шамари, не е голяма новина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367572

„От години след пътни инциденти се раздават шамари, но някой реши, че това е голяма новина. Това не е поредният случай с онези типове, които обикалят мотивирани да бият други хора”, каза пред бТВ адвокат Павел Чернев, който защитава Симеон Христов, един от участниците в боя на бул. „Черни връх”.
Чернев допълни, че подобни случаи не са нормални.
„От години след пътни инциденти се раздават шамари, но някой реши, че това е голяма новина. Това не е поредният случай с онези типове, които обикалят мотивирани да бият други хора”, каза пред бТВ адвокат Павел Чернев, който защитава Симеон Христов, един от участниците в боя на бул. „Черни връх”. Чернев допълни, че подобни случаи не са нормални.

Дронове ще пренасят проби за ХИВ в Африка

http://www.vesti.bg/sviat/dronove-shte-prenasiat-probi-za-hiv-v-afrika-6051383

Акцията на Уницеф цели пробите да стигат по-бързо до здравните центрове, тъй като проблема с болестта в страната е огромен

КВС и обществен ред беше домакин на обществено обсъждане на внесените в НСпромени в Закона за МВР.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265652_%D0%9A%D0%92%D0%A1++%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1

 Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред беше домакин на обществено обсъждане на внесените в Народно събрание от Министерски съвет промени в Закона за Министерството на вътрешните работи.

 
Председателят на комисията Цветан Цветанов посочи, че целта на подобни срещи е да се чуят различните мнения по теми, свързани със законодателни промени в сектор сигурност. В дискусията участваха министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, политическото ръководство на МВР, директорите на Главните дирекции на МВР, както и представители на синдикатите към МВР.
Министър Бъчварова представи внесените от Министерски съвет промени в Закона за МВР и визията си за реформа в министерството. Основните цели на реформата са финансовото стабилизиране и оздравяване с цел ресурсно обезпечаване на основни дейности на МВР и подобряване услугите, които предоставя на гражданите; въвеждане на съвременен модел за управление чрез разграничаване на административните от професионалните функции  с цел оптимизиране на управлението; кадрово и техническо укрепване на полицейските структури; постигане на устойчивост на планираните мерки и реформи, даващи ясна перспектива пред служителите на МВР. Румяна Бъчварова отбеляза, че за покриване на целите са определени 7 насоки за работа по модернизацията на МВР - сред тях оптимизиране на управлението, ефективно управление на финансите и собствеността, нова политика за професионално развитие и подготовка, съвременен модел на стандарти на полицейска дейност.
 
В момента полицейските служители, пожарникари и спасители са 34 256 души, специализирана и обща администрация са 4200 души, а лицата по трудови правоотношения – 6804, съобщи министър Бъчварова. Обща е тенденцията след 2011 г. на спад в числеността на МВР, допълни тя. Според вътрешния министър близо 65 млн. лв. се очаква да бъдат икономисани за бюджета на МВР с промените в закона.

САЩ изразиха удовлетворение от постигнатия ефект на санкциите спрямо Русия

http://svetoven.pogled.info/news/72307/SASHT-izraziha-udovletvorenie-ot-postignatiya-efekt-na-sanktsiite-spryamo-Rusiya

/Поглед.инфо/ Министърът на финансите на САЩ Джак Лю заяви, че санкциите спрямо Русия работят и причиняват вреди на руската икономика, съобщи „Взгляд“ във вторник (15 март) .

Цветан Василев се изправя пред сръбския съд днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=315841

За първи път банкерът Цветан Василев ще застане днес пред съда. В 11:00 часа Висшият съд на Белград ще изслуша Цветан Василев по делото му за екстрадиция. Искането за екстрадиция е на държавното ни обвинение за източени 206 милиона лева от КТБ.

Нерегламентираните състезания нямат място на пътното платно под никаква форма.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265651_%D0%9D%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D

 Нерегламентираните състезания нямат място на пътното платно под никаква форма. Около това мнение се обединиха участниците в дискусия по темата, която беше организирана от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения.

 
Дискусията е по повод обсъждането от Народното събрание на промени в Закона за движение по пътищата, както и засиления обществен интерес към зачестилите произшествия от „гонките“. Председателят на транспортната парламентарна комисия Настимир Ананиев отбеляза, че състезания от подобен вид са хоби за участниците в тях и не могат да се спрат, но трябва да се регламентират, за да не се застрашава живота на останалите участници в движението. Той добави, че темата е важна не само за политиците, но и за всички граждани. Целта на днешната дискусия е да намерим работещ вариант, при който „гонките“ да се практикуват на определени места и със съответните предварителни разрешения, разясни той.
 
Поради опасността, която представляват „гонките“ за останалите участници в движението, както и за самите участници, следва да се предприемат необходимите мерки, коментира заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Тези мерки не трябва да се концентрират само в налагане забрана за участие в такива състезания, а и в посока на други груби нарушения на правилата, свързани с нарушаване ограничението за скорост, неправилно изпреварване и др, допълни той.  И сега действащият Закон за движение по пътищата забранява тези състезания без разрешение на съответната администрация, предварително съгласуване на маршрута със компетентните органи на МВР, но няма изрична санкция за подобно нарушение, подчерта Красимир Ципов. Автомобилите с изменена конструкция и подобрени параметри на двигателя, използвани в нерегламентираните състезания, трябва да са регистрирани и минали на технически преглед, подчерта той.
Заместник-министърът на вътрешните работи отбеляза, че в промените на Наказателния кодекс се предвижда завишена наказателна отговорност за водач, който извърши действия, грубо нарушаващи обществения ред или изразяващи неуважение към обществото, което ще спомогне да бъдат санкционирани нарушителите не само с административно-наказателна отговорност, но и с наказание, предвидено в НК.
 
Според Антон Гинев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, увеличението на произшествията се дължи на намаления брой технически средства и това трябва да се промени. Той предложи да се премахнат обектите, където се извършват гонки като този на летище Сливен, например, и да се увеличат санкциите. За необходимостта от пакет от мерки, основно чрез засилване на санкциите и контрола, се обявиха и от Столичния общински съвет. Обезопасяване на спирките, легналите полицаи и снабдяването на всички кръстовища с видеонаблюдение са сред приоритетите на СОС. 
За миналата година на територията на София са постъпили сигнали за 235 гонки, като потвърдени са 18. Към момента в Народното събрание се обсъждат промени в Закона за движение по пътищата и днешната дискусия е свързана с тях.
 
На заседанието присъстваха представители на Столична община, на община Плевен, на "Пътна полиция", зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, Антон Гинев, зам.-министър на транспорта и съобщенията и др.

Петьо Блъсков: Екологията в България е превърната в бизнес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5367521

„Екологията у нас е превърната в бизнес. Зад нея стои една група, обединена под името „зелени“, които са зеленият октопод в България. В него са увлечени някои общини и други организации, на които не им е това работата“. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков.
„Екологията у нас е превърната в бизнес. Зад нея стои една група, обединена под името „зелени“, които са зеленият октопод в България. В него са увлечени някои общини и други организации, на които не им е това работата“. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков.

Акад. Георги Марков гостува в Каварна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559676

Община Каварна организира творческа среща с акад. Георги Марков и издателя Иван Гранитски. Тя ще премине под мотото „Енергията на българския дух и мечтите за обединена България“. Срещата - разговор ще се състои в заседателната зала на община Каварна от 16.00 часа. По-рано - от 14.00 часа гостите ще разговарят и с учениците от СОУ„Стефан Караджа“ - Каварна....

Лавров: РФ изтегля войските си от Сирия, не за да се хареса на някого

http://www.cross.bg/lavrov-siriya-prezidenta-1501799.html

/КРОСС/ Решението за прекратяване на операцията на ВКС на Русия в Сирия е прието не заради това, за да се хареса на някого, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости. „Решението ни за частично прекратяване на операцията, която нашите Въздушно-космически сили осъществяваха в Сирия, изхождаше от това, че задачите, поставени от президента пред Въоръжените ни сили в Сирия в отговор на президента й, задачите за укрепване на способностите на сирийските въоръжени сили да се борят срещу тероризма, като цяло бяха изпълнени: сирийската армия възстанови позициите си в ключовите направления и на терористите бяха нанесени съществени щети, и в тази връзка задачата бе определяща за решенията, които прие президента. Те са приети, не за да се харесат на някого. Те са приети, не за да ни похвали някой“, каза Лавров пред журналисти. Министърът подчерта, че Русия изхожда от интересите на сирийския народ и близкоизточния регион, както и от интересите за мобилизирането на максимална международна подкрепа за борбата с тероризма и е постигнала съответните цели. „Поставена е добра основа за движение по всички тези направления: и за нанасяне на окончателно поражение на ИД, „Джебхат ан-Нусра“ и другите терористични организации, за да се решат хуманитарните проблеми, и за това политическият процес в крайна сметка да потръгне както трябва“, отбеляза Лавров.

Промените в Закона за съдебната власт влизат в пленарна зала

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265650_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%B2%D0%B

 Промените в Закона за съдебната власт, с които се урежда разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии влизат на първо четене в пленарната зала. Проектът беше приет миналата седмица от правната комисия в Парламента с 16 гласа "за" и два от левицата " против ", предаде БНТ.

Дебати имаше по смесените състави от съдии от Върховния касационен и Върховния административен съд, които ще разглеждат жалбите на отхвърлени кандидати за членове на ВСС, дейността на атестационните комисии и начинът на гласуване.

От ДПС отново обявиха, че не са съгласни с явното във вида, както е предвидено в промените на закона. Въпреки това движението ще подкрепи на първо четене проектът. 

Македония: Държава от ЕС вкарва нелегално мигранти и застрашава региона

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/72306/Makedoniya-Darzhava-ot-ES-vkarva-nelegalno-migranti-i-zastrashava-regiona

/Поглед.инфо/ Република Македония е застрашена от нелегална миграция идваща от територията на Европейския съюз и зоната на Шенген.

Карнавалът на дясната бг-пропаганда за Сирия

http://www.cross.bg/rysiya-siriya-rysnatzite-1501805.html

/КРОСС/ Изключителен кеф е човек да чете български грантови анализатори в размирни световни дни. Тази особена обществена порода е в състояние да ражда такива сюрреалистични творения на ума, че човек с естетическа нагласа към черния хумор задължително трябва да им е фен. Ето защо аз си признавам тази своя слабост. Много се кефя на бг-грантовия анализатор, който в борбата за вниманието на началниците е готов моментално да излезе с тържествуващ анализ за събития, които са дългосрочни, не са никак лесни и не могат да бъдат обяснени със статус във фейсбук. Ето защо съм се заредил със солидно количество пуканки и да чета мненията на психодясното за оттеглянето на част от руските войски от Сирия. Убеден съм, че това ще е купон, който ще се запомни. Междувременно обаче ще ви давам храна за размисъл. Извадих заглавия от дните, в които руснаците отидоха в Сирия, за да видите каква “стратегическа дълбочина” лъха от тях и колко верни и точни прогнози. Постарах се да извадя основно заглавия от немската преса, защото германците все ни ги бутат като блестящи анализатори. И така да дадем думата на историята: Sudwest Presse: Ситуацията в Сирия ще застави Путин да изпрати сухопътни войски. “Фьолкише беобахтер”, пардон “Дойче веле” гърми: “Експерти смятат, че той (Путин) кове собствена коалиция срещу ислямистите от ИД, за да получи отстъпки по украинския въпрос

Адвокатът на един от биячите на бул. „Черни връх”: Достатъчно нагло е нарушението, за да предизвика тази агресия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265649_%D0%90%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D1%8F%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%83%D0%BB.+%E2%80%9E%D0%A7%D0%B5%D1%80

 Инцидентът, който е станал вчера на столичния булевард „Черни връх”, е предизвикал доста сериозна травма на съпругата на Симеон Христов. Това е и провокирало последвалото насилие, каза пред bTV адвокатът му Павел Чернев.

Както вчера съобщихме шофьори налетяха на друг водач след тежка катастрофа между 3 коли в центъра на София, която се размина без жертви. Единият му нанесъл удари с юмруци и ритници, а другият ритал колата му според свидетели.

Очевидци твърдят, че след като се ударили, тримата шофьори влезли в пререкание, което прераснало в бой. По думи на свидетели двама души са пребили водача, причинил инцидента.

Според Чернев, жената е с тежко счупване на две места на ръката. „Тепърва днес ще се решава как ще се оперира ръката й”, посочи бившият депутат.

„Достатъчно е било нагло нарушението, за да предизвика тази агресия. В този участък не можеш да караш с 200, особено при задръстване през деня. Това не е поредният случай с някакви охранители. Това е битов инцидент с обикновен човек. Голямата му вина е, че е майстор на бойни изкуства”, подчерта Павел Чернев.

„Освен клиент той ми е приятел. Познавам го от много години. Много тих и сериозен характер. Има едно дело от 2004 г. за средни телесни повреди, в което бе признат за невиновен", заяви ексдепутатът.

"Ще искам да се изясни обективната истина и да има реално прилагане на закона, а не прилагане на закона под натиск”, каза още той.

Симеон Христов е спокоен и уравновесен човек, макар че е майстор на бойните изкуства, каратист. Това каза пред камерите на Нова телевизия Павел Чернев. Според него, побойниците не са „мутри-биячи”, защото не са се били помежду си, а са се нахвърлили срещу причинилият произшествието водач. 

Чернев твърди, че състоянието на бития шофьор не е сериозно, оказало се, че се възстановил бързо. Той смята, че сбивания след пътни произшествия е имало и ще има и не може да си обясни „болния” медиен интерес към обикновения случай на сбиването в София. „Така реагират мъжкарите, ако разберат, че жена им е осакатена”, заяви още бившият атакист и депутат.

Трагедия в Дупница! Пламъци погълнаха жена в апартамента й

http://pik.bg/трагедия-в-дупница-пламъци-погълнаха-жена-в-апартамента-й-news502493.html

Трагедия в Дупница! Пламъци погълнаха жена в апартамента й

Възрастна жена изгоря при пожар в Дупница. Инцидентът стана в апартамент в града около 6 часа сутринта. Съсед видял огнените езици и веднага алармирал на телефон 112. На място пристигна полиция, пожарна и линейка. 80-годишната жена живеела сама на втория етаж в жилищен блок в града, пише Struma.bg.

Влезлите да гасят огъня пожарникари открили трупа на възрастната жена. Причините за пожара се установяват.

Това е втора жертва, която загина при пожар за две седмици в Дупнишко. 82-годишен мъж от Крайници падна върху включена електрическа печка и изгоря.

Пострадалият на "Черни връх" също набил нападателя си

http://offnews.bg/news/n_1/n_625855.html

Мъжът, който беше пребит на столичния бул. "Черни връх" след катастрофа във вторник, е отвърнал с юмруци на нападателя си. Това твърди пред bTV свидетелката  Божидара Пенчева , която е заснела инцидента. По думите ѝ, след катастрофата, шофьорът на джипа повалил на земята мъжът, който преди това се вряза с автомобила си в неговия. "Шофьорите от колите слязоха и човекът от седана тръгна към тях, предполагам с идеята да се извини, но шофьорът на джипа му скочи. Потърпевшият падна на земята, шофьорът на джипа продължи да го удря. След това отиде към седана и започна да рита колата. След това пострадалият човек тръгна яростно към нападателя си и започна да го удря. Ясно се вижда, че потърпевшият държи окървавена кърпа, той вече имаше нанесени щети по лицето", разказа свидетелката. Приятелката на нападателя от джипа разказа, че не е виждала бой. Тя е пострадала в резултат на катастрофата. Да се беше извинил, вместо да се прави на жертва, каза тя за бития от седана мъж. "Такива случаи трябва да се разследват професионално от хората, които знаят как да направят такова разследване. За да избегнем тези случаи, в които хората сами започват да търсят справедливост, мисля че в този случай първата и най-адекватна реакция е да се извика полиция, която да се намеси и да установи нарушението", каза пред bTV вътрешният министър Румяна Бъчварова . Приятелката на нападателя от джипа също е пострадала. Снимка: bTV "Факт е че има агресия по пътищата, има агресия в живота ни, това е абсолютно недопустимо", коментира още тя. По думите ѝ тези, които извършват хулигански действия, трябва да бъдат санкционирани, така както тези, които правят нарушения по пътищата. "Напрежението е много високо в личностните отношения има доста агресия", обясни тя. Според нея от последните случаи на агресия не може да се направи извод за връщане на мутренските години в България и допълни, че проверките на МВР не са инцидентни и ще продължат.  "Няма да допуснеме да има превишаване на права, които са дадени или хулигански прояви. Въпросът е, че обществените отношения, поведението на обществени места трябва да следва правила и гражданите трябва да го знаят. Това е линия на нашето поведение и действие, която няма да бъде само инцидентна. Това е линия, по която постоянно ще работиме, за да покажеме, че такива проявления няма да останат ненаказани", каза Бъчварова, допълвайке, че е разпоредила контролът да се провежда постоянно и по план. 

Крим отбелязва 2 години от референдума за присъединяването към Русия

http://www.cross.bg/krim-rysiya-referendyma-1501815.html

/КРОСС/ Жителите на Крим ще отбележат втората годишнина от историческия референдум, който върна полуострова в състава на Русия. Във всички малки и големи градове са планирани тържествени мероприятия по случая – митинги, шествия, изложби и др., разказа пред ТАСС министърът на културата на Крим Арина Новоселская. Основните мероприятия по случай годишнината ще се проведат в столицата на републиката – Симферопол. В празничното шествие от сградата на Министерския съвет до Държавния съвет ще участват над 1,5 хил. души, разказа Новоселская. В сградата на Държавния съвет днес ще бъдат открити три изложби: за Кримската пролет, историята на парламента и ще бъде представена иконата „Пресвета Богородица Азовска“, разказа министърът. В Ялта е планирано тържествено събрание в администрацията на града с участието на ветерани и членове на обществени организации и политически партии. В Крим доста по-широко ще бъде отбелязан 18 март – датата, на която бе подписан междудържавният договор за приемането на полуострова в състава на Руската федерация. Този ден е обявен за официален неработен ден в региона. Хроника на събитията 16 март 2014 г. е исторически ден за Крим и Севастопол. На този ден се проведе референдумът, според резултатите от който полуостровът бе присъединен към Русия

Дават 3 месеца на почетните консули да върнат червените номера и да отворят истински офиси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265648_%D0%94%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+3+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1

 Почетните консули ще имат 3 месеца, за да върнат червените дипломатически номера и да получат нормална регистрация за автомобилите си.

Това предвижда проект на наредба на министъра на външните работи Даниел Митов и вицепремиера Румяна Бъчварова, научи в. “24 часа”. Днес тя ще бъде представена на премиера Бойко Борисов, който миналата седмица нареди орязване на привилегиите на почетните консули.

Ще бъде ограничен и до един автомобилът, който може да се ползва за дипломатически нужди, предвижда проектът на наредба. В момента имало почетни консули, които ползвали червени номера на по 4-5 коли.

Бизнесмените, каквито са повечето от почетните консули на чужди държави у нас, вече няма да могат да ползват офисите си като дипломатически мисии, предвижда пък друга наредба, която ще бъде подписана от Митов и министъра на финансите Владислав Горанов.

Консулските дела ще трябва да се извършват в отделно помещение, предвиждат текстовете в нея. Ако не могат да наемат отделен офис, почетните консули ще трябва поне да обособят отделна стая, която да служи за консулство и в нея да се съхраняват дипломатическите книжа.

Тази промяна се прави заради освобождаването от ДДС на стоки и услуги, които се ползват за дипломатически нужди. Според българското правителство сегашният режим давал възможност бизнесмените да искат възстановяване на данъка за стоки и услуги, които реално не се ползвали от почетния консул за дипломатически нужди, а за собствения му бизнес.

64 са в момента българите, които са почетни консули на чужди държави според списък на МВнР, който пръв “24 часа” публикува. Сред тях са известни бизнесмени като Иво Прокопиев, Георги Гергов, Саша Безуханова, Цветелина Бориславова и пр.

Адвокатът на убиеца с джипа: Синовете на прегазения са алчни

http://pik.bg/адвокатът-на-убиеца-с-джипа-синовете-на-прегазения-са-алчни-news502492.html

Адвокатът на убиеца с джипа: Синовете на прегазения са алчни

Апелативният съд в Пловдив потвърди промяната на мярката за неотклонение на Иван Янакиев, прегазил с джипа си 70-годишен мъж в Пазарджик на 18 декември миналата година. Той излиза на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. Първоначално сумата бе 3000 лева, но тъй като Янакиев има редица други нарушения преди тази катастрофа, гаранцията бе променена.

Близките на прегазения мъж са шокирани от решението на съда и са гневни на българското законодателство. Те заявиха, цитирани от Нова телевизия, че тези, които шофират пили и употребили наркотици, са най-големите убийци от всички. Според тях майката на момчето носи най-голяма вина за инцидента, защото му дава джипа си, след като му е взета книжката.

„Синовете на убития имат не само морален интерес от делото, но и финансов интерес”, заяви от своя страна адвокатът на Янакиев Христо Мишев.

Според него и двамата участници в произшествието – шофьорът и пешеходецът, имат вина за случилото се. Адвокатът заяви, че законът разсъждава по друг начин.

„Има ли пряко причинно-следствена връзка между настъпилата злополука и скоростта? Това ще се установи в хода на съдебното следствие и с окончателната присъда. От друга страна, са установени места, на които пешеходецът на пресича”, заяви адвокат Христо Мишев.

„Там няма пешеходна пътека, макар че хората минават, но при хиляда минавания, веднъж се случва и такъв инцидент. Убитият или някой друг недисциплиниран пешеходец е разрушил здрава метална ограда, за да премине”, каза още Мишев.

Той посочи, че дни, след като оградата е била възстановена след смъртта на възрастния мъж, тя отново е била демонтирана.

Русия прибира още военни самолети от Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/72305/Rusiya-pribira-oshte-voenni-samoleti-ot-Siriya

/Поглед.инфо/ Група руски военни самолети излетя в сряда сутринта от Сирия за Русия, съобщиха от руското Министерство на отбраната. В съобщението, цитирано от ТАСС не се посочва маршрутът, а само началната точка – въздушната база Хмейми – и крайните точки – пунктовете за постоянна дислокация на територията на Руската федерация.

Христо Иванов: Цацаров е виновен за разделянето на България от Румъния

http://pik.bg/христо-иванов-цацаров-е-виновен-за-разделянето-на-българия-от-румъния-news502490.html

Христо Иванов: Цацаров е виновен за разделянето на България от Румъния

България и Румъния все повече се разделят в рамките на европейския мониторинг. Човекът, който има персонална отговорност за това че България се разделя от Румъния е Цацаров. Това коментира бившият министър на правосъдието Христо Иванов, в сутрешния блок на БНТ.

Българските граждани знаят, че този мониторинг е изцяло в техен интерес, заяви той. По думите му вчера Румъния получи ясна перспектива за излизане от мониторинга, но разделянето на България от Румъния се случи много по-рано. Европейската комисия показа много ясно, че проблемът е прокуратурата. Излизането от мониторинга не е въпрос няколко души да се съберат в Брюксел и да направят едно ПР събитие.

Реформите трябваше да се случат много по-рано. В България няма реформа на прокуратурата, това се опитва да прикрият, заяви Христо Иванов. През цялото време се отклонява вниманието от тази на-трудна част – реформата в прокуратурата, заяви той. Българската политическа класа няма волята да направи тази промяна, посочи още той.

Ученици крадат от магазин (снимка)

http://pik.bg/ученици-крадат-от-магазин-снимка-news502491.html

Ученици крадат от магазин (снимка)

Момчета крадат от магазин за хранителни стоки във Варна.

Най-често прибират шоколади, бисквити и чипсове.

Управителят е подал сигнал в полицията, информира Нова телевизия в сутрешния си блок.

 

Китайски анализатори нарекоха „умна стъпка“ изтеглянето на Русия от Сирия

http://www.cross.bg/rysiya-siriya-grypirovki-1501801.html

/КРОСС/ Решението на Русия да изтегли войската си от Сирия е „умна стъпка“ към насърчаване на политическия процес в Сирия и това е много важно на фона на междусирийските преговори в Женева, смятат китайски анализатори, цитирани от „Взгляд“ , предаде “Руски дневник”. Заместник-директорът на Китайския институт по международни проблеми Жуан Цзунцзе нарече действията на Русия „умна стратегия“. Според него военните действия на Русия в борбата с терористичните групировки са постигнали голяма ефективност – благодарение на усилията на Москва и международната общност, страните участнички в конфликта в Сирия се съгласиха да бъде ускорен процеса на мирни преговори, съобщава „Взгляд“, като се позовава на агенция „Синхуа“. Според Жуан Цзунцзе, в сравнение с военните действия на страните от Запада, операцията на Русия в Сирия е дала по-плодотворни политически и дипломатически резултати. Анализаторът отбелязва, че след постигането на етапните си цели, Русия има достатъчно основания да съкрати военното си присъствие в Сирия. Сътрудникът на Института за страните от Източна Европа и Централна Азия и на Академията за обществени науки на Китай Чжан Хун смята, че причините за решението на Русия са следните: успехът на сирийската армия в борбата с терористичните групировки, прогресът на национално помирение и прекратяване на огъня в Сирия

Без вода в сряда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559673

Във връзка с подмяна на улични спирателни кранове на ул."Елин Пелин" се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 ч. на кв.Йонковото и кв. Радичевец....

Беглецът Цветан Василев се изправя пред сръбския съд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265647_%D0%91%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D1%86%D1%8A%D1%82+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4

 За първи път банкерът Цветан Василев ще застане днес пред съда. В 11:00 часа Висшият съд на Белград ще изслуша Василев по делото му за екстрадиция. Искането за екстрадиция е на държавното ни обвинение за източени 206 милиона лева от КТБ, съобщава bTV.
В началото на февруари заседанието срещу него бе отложено,след като Цветанов финтира съда в Белград с болничен. Оказа се, че гробокопачът на КТБ е с диагноза "свински грип". Адвокатът му Владимир Белянски представи пакет отмедицински документи за неговото заболяване, в което мнозина се съмняват. 

Миналата година Висшият съд взе решение да върне мажоритарния собственик на банката в България, но Апелативният съд върна делото, защото Цветан Василев не е изслушан от съда и така не е спазена процедурата по екстрадирането.

Делото ще се гледа при закрити врата.

Всъщност, и да има и да няма решение днес, то няма да е окончателно. И няма да бъде взето от съдията, който ще изслуша Цветанов.

Според законодателството на Сърбия, съдията ще предаде документите на свой колега, който да се произнесе. След това делото ще мине в Апелативния съд, а накрая последна дума има министърът на правосъдието на Сърбия без значение какви са съдебните решения.

Кулинарно състезание за ученици в Разлог

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559678

Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии "Никола Стойчев" в Разлог бе домакин на едно от трите Регионални състезания по професии за учебната 2015/2016г. за Западна България. Състезанието "Най-добър млад готвач, сервитьор, барман и хлебар-сладкар" е организирано и финансирано от Министерството на образованието и науката. Гимназисти от 15 училища, от осем области в Западна България, показаха уменията си в четири категории - най-добър млад готвач, най-добър млад сервитьор, най-добър млад барман и най-добър млад хлебар-сладкар. В...

Посланикът на Израел Ирит Лилиан откри изложба в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559650

Посланикът на Израел Н. Пр. Ирит Лилиан откри изложба в Сливен под наслов „Ерусалим-София". Тя е организирана от посолството на Държавата Израел у нас и е подредена в Художествената галерия "Димитър Добрович". Посветена е на 25 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Израел.  Н. Пр. Ирит Лилиан, която гостува за първи път в Сливен, приветства присъстващите и заяви, че 25 години дипломатически отношения са много малка част от нашата взаимна история. "Държавата Израел остава задължена на България и приятелството ...

Камери заснеха нова кражба. Младежи задигат шоколади и чипсове от магазин (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5367567

Камери заснеха нова кражба. Младежи задигат шоколади и чипсове от магазин (видео)Момчета крадат от магазин за хранителни стоки във Варна. Най-често прибират шоколади, бисквити и чипсове. Управителят, който споделя пред Нова тв, че това се случва много често, е подал сигнал в полицията.  Той моли гражданите, които познават заснетите на кадрите младежи, да окажат съдействие и да информират служебните органи.

Адвокатът на убиеца с Хамъра обвини синовете на прегазения в алчност

https://www.24chasa.bg/Article/5367557

Адвокатът на убиеца с Хамъра обвини синовете на прегазения в алчностДвамата братя, синове на убития пешеходец от Иван Янакиев, имат не само морален интерес от делото, но и финансов интерес. Това каза в студиото на Нова телевизия Христо Мишев, адвокат на убиеца с Хамъра. Според него, двамата участници в произшествието- човекът зад волана и пешеходецът-имат вина за случилото се.

Всяка трета декларация за облагане на доходите, изпратена по електронен път

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559649

При подаване на декларациите си по електронен път до 31 март 2016 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, съобщават от офиса на териториалната дирекция на НАП в Сливен. Важно допълнително условие е лицата да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май 2016 г. Срокът за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите за 2015 г. изтича на 3 м...

Започва кандидатстудентската борса

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559674

22 участника, от които 21 български висши учебни заведения и една фирма, чиято дейност е в сферата на висшето образование, ще се включат в традиционната Кандидатстудентска борса 2016. Изложението отваря врати в 10:00 ч. и ще продължи до 18:00 ч. Утре борсата ще работи от 9:00 до 14:00 ч. в "Зала 3" на хотел „Черно море“, съобщиха от Община Варна. И през тази година учениците, избрали да получат висшето си образование в България, както и техните родители, ще могат на място да получат актуална информация и отговори на вълнуващите ги въпроси....

Увеличиха цените на входния билет за Ботаническата градина в Балчик

http://pik.bg/увеличиха-цените-на-входния-билет-за-ботаническата-градина-в-балчик-news502489.html

Увеличиха цените на входния билет за Ботаническата градина в Балчик

Цената на билетчето за вход в Ботаническата градина в Балчик, стопанисвана от СУ ”Св. Климент Охридски”, е увеличена с левче. Така таксата за възрастни е увеличена от 7 на 8 лева, а за ученици, студенти и пенсионери – от 2 на 3 лева, пише "Топновини".

Деца до 7 години влизат безплатно. Жителите на Балчик влизат безплатно срещу пропуск, издаден от Общината по силата на сключено през миналата година споразумение между Общината и Софийския университет. Причината за поскъпването на входния билет е, че структурата към Софийския университет се самоиздържа. Безплатен е входът за лица в неравностойно положение, за студенти, преподаватели и служители на СУ "Св.Климент Охридски" (при представяна на студентска или служебна карта), за студенти и ученици на практика (при представяне на списък от ръководителя на практиката).

Предишните цени бяха определени през 2014 г. И тази година ще продължи да има две каси на входа на Архитектурно-парковия комплекс „Двореца” – една на Ботаническата градина, която е към Софийския университет, и една – на ДКИ „КЦ „Двореца”, който е към Министерството на културата.

 

Психари в Народното събрание

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5366746

Дори зрелият социализъм не узря до идеята за задължително явяване пред урните

 Депутатите заболяха от мегалоцефалия - болест, при която от цялата театрална зала ръкопляска единствено авторът на пиесата


Странни психосъстояния взе да излъчва Народното събрание. Болестта е видима, усмихнато гласувана, щастливо заявена.
Дори зрелият социализъм не узря до идеята за задължително явяване пред урните  Депутатите заболяха от мегалоцефалия - болест, при която от цялата театрална зала ръкопляска единствено авторът на пиесата Странни психосъстояния взе да излъчва Народното събрание. Болестта е видима, усмихнато гласувана, щастливо заявена.

Контрамярка срещу екстрадиция: Цветан Василев поиска сръбско гражданство

http://www.mediapool.bg/kontramyarka-sreshtu-ekstraditsiya-tsvetan-vasilev-poiska-srabsko-grazhdanstvo-news246773.html

Мажоритарният собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е поискал сръбско гражданство, съобщи БНТ в сряда, цитирайки местните медии. Това стана ясно по време на първото изслушване на банкера пред сръбския съд по искането на българската прокуратура да бъде екстрадиран обратно в София. Както е известно, Василев е основният обвиняем по делото за източване на 206 млн. лева от КТБ. Информацията, че той вече е направил постъпки за получаване на гражданство в западната ни съседка вероятно има връзка с обстоятелството, че в Сърбия няма практика да се екстрадират нейни граждани. По неофициални данни на БНТ Василев е поискал и политическо убежище преди повече от година, но Белград му го е отказал с аргумента, че няма как да предостави такова на човек, издирван в страна членка на ЕС, предвид стремежа на страната също да се сдобие с еврочленство. Самият банкер не пожела да коментира нищо пред българските медии на влизане в съда, заявявайки единствено, че ще пледира пред магистратите това, което и досега е пледирал. Той придружен от няколко охранители, които изблъскаха репортерите. Изслушването му продължи около един час, след което той излезе пред кабинета на съдията заедно със своята многобройна охрана и съдебния преводач, а вътре остана неговият сръбски адвокат Владимир Белянски. Малко по-късно Василев и съдебният преводач отново влязоха в кабинета на съдията. Изслушването му по процедурата за екстрадиция първоначално бе планирано за 24 февруари, но тогава съдът отложи заседанието си, тъй като банкерът не се яви, представяйки чрез защитата си болничен лист, че страда от грип. Две седмици по-рано главният прокурор Сотир Цацаров поиска Генералният секретариат на Съвета на Европа (СЕ) и Европейският комитет по проблемите на престъпността да упражнят натиск над Сърбия за по-бързото разглеждане на искането на България за екстрадирането на Василев. Повод за искането му бе липсата на официален отговор от Белград над една година и четири месеца. Въпреки липсата на официален отговор от сръбска страна в началото на март м.г. от Висшия съд в Белград съобщиха, че искането ни за екстрадиция е било уважено на първа инстанция. Пет дни по-късно обаче Апелативният съд в сръбската столица отмени това решение. Междувременно в началото на декември м.г. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество обяви, че са запорирани акции, имоти в България и Швейцария, банкови сметки, леки и товарни автомобили, както и картини на банкера Цветан Василев, съпругата му, дъщеря им и контролирани от семейството фирми за над 600 млн. лева. Мярката бе одобрена по искане на комисията от Софийския градски съд като обезпечение на бъдещ иск за над 964 млн. лв. срещу Василев, съпругата му, тяхната дъщеря и контролираните от него юридически лица. Запорираното имуществото вклчваше дялове в 11 търговски дружества, акции в други седем, пари по 20 банкови сметки, четири превозни средства, 288 картини, 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, пет в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево. Освен Василев, обвиняеми по делото за източването на КТБ са още бившите подуправители на БНБ Румен Симеонов и Цветан Гунев, шефката на екип в "Надзорно наблюдение на кредитните институции" в Централната банка Славияна Данаилова-Велева, одиторите Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, отстранените изпълнителни директори на КТБ Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, както и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова.

Цветан Василев се яви във Висшия съд в Белград по делото за екстрадицията му

http://www.mediapool.bg/tsvetan-vasilev-se-yavi-vav-visshiya-sad-v-belgrad-po-deloto-za-ekstraditsiyata-mu-news246773.html

Цветан Василев се яви във Висшия съд в Белград, където ще бъде изслушан от съдия в процедурата по неговата екстрадиция в България, предаде БТА от сръбската столица. Попитан дали очаква справедливост, Цветан Василев отговори, че винаги е работил за това, след което отказа да отговаря на повече въпроси. Василев е придружаван само от сръбския си адвокат Владимир Белянски. Според сръбското законодателство показанията, които днес ще даде Василев, ще бъдат предадени на друг съдия, който вече по същество ще решава за процедурата по екстрадиция. България поиска Василев да бъде екстрадиран в София, след като задочно му бяха повдигнати обвинения след фалита на КТБ. Прокуратурата в София настоява банкера да бъде доведен в София, за да отговаря по обвинения за източването на банката. През февруари делото в Белград бе отложено, защото адвокатът на Василев представи болничен лист за клиента си. Каквото и да реши съдът, последната дума за екстрадицията на Василев ще е на сръбския правосъден министър.

Съдът в Белград ще заседава за екстрадицията на Цветан Василев

http://www.mediapool.bg/sadat-v-belgrad-shte-zasedava-za-ekstraditsiyata-na-tsvetan-vasilev-news246773.html

Висшият съд в Белград ще проведе в сряда заседание по искането на българските власти за екстрадицията на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. Прокуратурата в София настоява банкера да бъде доведен в София, за да отговаря по обвинения за източването на банката. През февруари делото в Белград бе отложено, защото адвокатът на Василев представи болничен лист за клиента си. Каквото и да реши съдът, последната дума за екстрадицията на Василев ще е на сръбския правосъден министър.

Р. Бъчварова: Да оставим случая с побоя на „Черни връх” на професионалистите

http://www.cross.bg/buchvarova-politziya-rymyana-1501814.html

/КРОСС/ Такива случаи трябва да се разглеждат професионално, за да избегнем провокирането на случаи, в които хората сами започват да търсят справедливост. Най-адекватната реакция би била да се извика полиция, заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в коментар на вчерашната катастрофата на бул. „Черни връх". Този случай е илюстрация за високото напрежението в междуличностните отношения. Не мисля, че зад тези действия има умисъл. Затова такава сложна ситуация трябва да се остави на професионалистите, обясни Бъчварова в интервю за BTV.Обществените отношения трябва да следват определени правила и гражданите трябва да го знаят. Всяко закононарушение трябва да бъде санкционирано. Това е логиката, по която МВР работи, отбеляза тя. „Вземаме всички мерки такъв канал да не премине през България. Гранична полиция по никакъв начин не е обезкървена. Държавата в такава ситуация трябва да използва всичките си сили и ресурси. Аз съм ръководител на националния оперативен щаб, който следи ситуацията", посочи Бъчварова. „Не можем да осигурим присъствие навсякъде, няма държава, която да може да го направи, каза Бъчварова. Нека не забравяме, че отговорността на гражданите е да бъдат съпричастни към нашите усилия, добави тя.Няма как да има полицаи във всяко село, тогава би трябвало да имаме многочислена полиция, каквато държавата не може да си позволи, заяви вътрешният министър

Джокович се измъчи срещу Колшрайбер, Надал преодоля Вердаско в Индиън Уелс

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/16/2723862_djokovich_se_izmuchi_sreshtu_kolshraiber_nadal/?ref=rss


Новак Джокович и Рафаел Надал преодоляха третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс. Водачът в световната ранглиста имаше много труден мач с Филип Колшрайбер, но успя да спечели със 7:5, 7:5.

Надал изигра много силен първи сет и стигна до 6:0, 7:6 (9) срещу сънародника си Фернандо Вердаско.

Джокович, който опитва да стане първият тенисист с пет титли от Индиън Уелс, показа необичайна липса на успеваемост в края на втория сет, когато при 5:3 поведе с 40:0 и...

Р. Бъчварова: Да оставим случая с побоя на „Черни връх” на професионалистите

http://www.cross.bg/buchvarova-slychai-otnosheniya-1501814.html

/КРОСС/ Такива случаи трябва да се разглеждат професионално, за да избегнем провокирането на случаи, в които хората сами започват да търсят справедливост. Най-адекватната реакция би била да се извика полиция, заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в коментар на вчерашната катастрофата на бул. „Черни връх". Този случай е илюстрация за високото напрежението в междуличностните отношения. Не мисля, че зад тези действия има умисъл. Затова такава сложна ситуация трябва да се остави на професионалистите, обясни Бъчварова в интервю за BTV.Обществените отношения трябва да следват определени правила и гражданите трябва да го знаят. Всяко закононарушение трябва да бъде санкционирано. Това е логиката, по която МВР работи, отбеляза тя.„Вземаме всички мерки такъв канал да не премине през България. Гранична полиция по никакъв начин не е обезкървена. Държавата в такава ситуация трябва да използва всичките си сили и ресурси. Аз съм ръководител на националния оперативен щаб, който следи ситуацията", посочи Бъчварова.

Хилари Клинтън и Доналд Тръмп дооформят лидерството си в партийните номинации

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/72304/Hilari-Klintan-i-Donald-Tramp-dooformyat-liderstvoto-si-v-partiinite-nominatsii

/Поглед.инфо/ Лидерката в надпреварата за кандидатурата на Демократическата партия на САЩ за Белия дом - Хилари Клинтън - спечели изборите сред партийните привърженици и в Мисури.

Северна Корея осъди американски студент на 15 години в трудов лагер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559675

Американският студент, който призна, че е откраднал пропаганден плакат от хотел в Северна Корея, бе осъден на 15 години принудителен труд за престъпления срещу държавата, съобщи днес Синхуа, цитирана от Франс прес. Северна Корея осъди американец на 15 години каторга Присъдата бе произнесена от Върховния съд на Северна Корея, допълни китайската агенция в кратка информация с източник Пхенян. Двадесет и една годишният Ото Уормбиър, студент от Университета на Вирджиния, ...

Облачността намалява, ще духа слаб вятър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559679

Днес облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно над югоизточните райони от страната. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са предимно между 4 и 9 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава и ще остане по-високо от средното за месеца. Над Черноморието облачността ще е значителна, но без валежи. След обяд ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са 7 - 8 градуса. Температурата на морската вода е 8 - 9 градуса. Вълнението ...

Режисьорът Тед Кочев: България и Македония са едно

http://pik.bg/режисьорът-тед-кочев-българия-и-македония-са-едно-news502486.html

Режисьорът Тед Кочев: България и Македония са едно

В моето сърце аз съм българин. Никога не успях да стана канадец. Защото аз съм различен. Ето защо и филмите ми са за хора, които са аутсайдери, споделя холивудският режисьор с български корени Тед Кочев.

Ние бяхме едно голямо българско и македонско семейство. Аз съм българин и винаги съм бил българин. Ще ви кажа защо. Когато бях дете, домът на семейството ми в Торонто беше украсен като типична пловдивска къща. Вкъщи говорихме само на български. Въпреки че съм роден в Торонто, аз много късно започнах да говоря на английски. Дори когато започнах да ходя на училище, в началото говорех само на български.

Вкъщи майка ми готвеше само български гозби: боб, леща, кебапчета, сарми с месо и със зеле, както и пълнени чушки, моето любимо ястие. Обожавам още баклава и баница със сирене..., споделя режисьорът в интервю за „Труд”. На въпрос как приема съществуването на различни държави като България и Македония, режисьорът казва: „За мен тези държави винаги са били едно. Винаги”. Запитан дали знае, че България първа призна независимостта на Македония, Кочев казва:

„Да, знам. Но да ви кажа ли нещо забавно? Аз ползвам три думи за едно и също нещо: „диня” на български, „любеница” на македонски и „карпуз” на турски. В Торонто имаше цяла улица с македонски и български семейства, всички деца на тази улица си играехме заедно и всички бяхме едно - българи. Там бяха моите братовчеди и приятелите ми. Макар и в Канада, чувствахме се като в малко македонско село”.

Пред изданието Тед Кочев разказва историята на своето семейство, което идва от село Въмпел, Южна Македония: „Имам готов сценарий и мечтата ми е да го реализирам като филм. Там е описана подробно историята, за която ме питате. Това, което се е случило, е свързано с Илинденско-Преображенското въстание в Македония и Одрин в рамките на Османската империя. Въстанието е потушено от турците и всички македонци са много жестоко наказани. Опожарени са страшно много македонски градове и села, зверски убити са всички хора там.

Прадядо ми обаче решил да избяга. Притежавал е много успешно и богато селско стопанство, но е решил да изостави всичко, за да се спаси заедно с цялото си семейство. Имал е петима синове с много деца, всички работели в стопанството му, а когато вечеряли заедно всяка вечер, събирали са се над 50 човека. Когато турците заплашили, че ще ги убият, прадядо ми решил, че единственото спасение е да се бяга.

Турците нахлули в празната им къща, изгорили дома им, убили всичките им животни и изхвърлили труповете им в кладенците на двора, за да отровят водата. Така единственият изход е бил отново бягството. Семейството се е разделило наполовина - 24 души са се придвижвали през планините, а другите 24 са минавали през речната долина. Всеки на тяхно място би решил, че по-сигурното придвижване е през планините, но не и с преследващата ги турска кавалерия.

В планината турците стреляли по роднините ми и ги убили по много жесток начин, наоколо всичко било в кръв... Избили ги всичките с изключение на едно 8-годишно момче, което е оцеляло, защото родителите му го предпазили с телата си. Но това не е всичко!

Детето чуло как турският капитан казва: „Уверете се, че всички са мъртви. Отрежете част от дясното ухо на всеки!” Когато стигнали до единствения жив човек, това дете мълчало, докато режели ухото му... и отново оцеляло. По-късно успяло да се събере заедно с другата половина от семейството по линия на майка ми, които успели да се доберат до България. Живеели са във Варна. В Канада аз успях да разпозная това пораснало вече дете като мой чичо именно по липсващата част от ухото му”.

Извънредно! Отново катастрофа и бой на пътя!

http://petel.bg/Izvanredno--Otnovo-katastrofa-i-boy-na-patya-__149122

Илюстрация: Булфото Отново бой на пътя! Двама шофьори се сбиха след катастрофа преди минути на "Пазарджишко шосе". При инцидента са се уд...

Моят Facebook профил има повече абонати от вашия вестник

http://cite.actualno.com/mojat-facebook-profil-ima-poveche-abonati-ot-vashija-vestnik-news_529010.html

Моят Facebook профил има повече абонати от вашият вестник. С тези думи се обърна Тома Белев към собственика на в. "Труд" Петьо Блъсков в напрегнат спор в студиото на bTV тази сутрин.  

При задължително гласуване субсидиите на депутатите скачат двойно

http://politics.actualno.com/pri-zadyljitelno-glasuvane-subsidiite-na-deputatite-skachat-dvojno-news_529015.html

Народното събрание отхвърли предложението на независимия депутат Велизар Енчев в програмата на парламента да се вкара точка за намаляване на субсидията на партиите. Според него ако задължителното гласуване, което беше прието на първо четене, мине окончателно през пленарна зала, то ще се увеличат драстично парите, които партиите получават - заради повечето гласове, което значи и повече пари. Енчев определи това за мръсната тайна на задължителното гласуване. Той обясни, че ГЕРБ сега взима за чет

Chevy показа злобния Camaro ZL1 с 640 к.с. (видео)

http://cars.actualno.com/chevy-pokaza-zlobnija-camaro-zl1-s-640-ks-video-news_529025.html

Следвайки тенденцията, поставена от шестото поколение Camaro SS, което зае своя двигател LT1 от Corvette Stingray, 2017 Camaro ZL1 се задвижва от суперчарджнът 6,2-литров LT4 от C7 Corvette Z06. Разликата е, че този двигател е с 10 к.с. и 13 Нм по-малко от Z06. Но, хей, 640 к.с. и 868 Нм от V8 са повече от достатъчно.   Най-големите пуристи ще останат повече от доволни, тъй като могат да поръчат своя Z1 с 6-степенна механична трансмисия със синхронизатор на оборотите. Не толкова претенцио

Акциите на Sony скочиха с над 4 на сто

http://www.investor.bg/harduer/459/a/akciite-na-sony-skochiha-s-nad-4-na-sto-213196/

Компанията ще продава комплекта си за виртуална реалност на по-ниска цена от конкурентите

3% от земеделските собственици диктуват пазара, а България можеше да е градина

http://bulgarski.pogled.info/news/72303/3-ot-zemedelskite-sobstvenitsi-diktuvat-pazara-a-Balgariya-mozheshe-da-e-gradina

/Поглед.инфо/ Не е пресилено да се каже, че земеделието в България стана южноамериканско - големи латифундии навсякъде и земята спря да храни хората. Но пък храни обилно определен кръг инвеститори. Селата опустяха - няма хора. Отидете до съседна Гърция. Ще видите, че там в едно село има около стотина трактора, у нас в три села има два трактора.

ЕКСКЛУЗИВНО! Ранената жена след катастрофата на "Черни връх" проговори: Приятелят ми не е пребивал никого! Виновникът да ми се извини, не сме мутри! (снимки)

http://pik.bg/ексклузивно-ранената-жена-след-катастрофата-на-черни-връх-проговори-приятелят-ми-не-е-преб-news502484.html

ЕКСКЛУЗИВНО! Ранената жена след катастрофата на "Черни връх" проговори: Приятелят ми не е пребивал никого! Виновникът да ми се извини, не сме мутри! (снимки)

"Пътувахме по булевард "Черни връх" в посока хотел "Хемус". От локалното излезе кола, която засече друг автомобил и той се удари в нашия джип." Това разказа по Би Ти Ви ранената Веселка след автомелето от вчера.

"Имаше хора, които ме снимаха, вместо да извикат линейка. После видях, че ръката ми е изкривена", каза още тя.

"Имаше много хора, не съм видяла да има побой. Шокът беше огромен. Видях, че има снимки, но не знам кой се е бил.

Дойде наш приятел с джип, който ме съпроводи до болницата. Моят приятел беше до мен и ми даваше вода. Моят приятел не беше ядосан, а уплашен, не е крещял", изтъкна още пострадалата жена.

"Шофьорът, който предизвика катастрофата, не е дошъл да види как сме. Лакътят и китката са ми счупени и предстои операция за поставяне на пирони", завърши Веселка.

Облачността намалява, ще духа слаб вятър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559658

Днес облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно над югоизточните райони от страната. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са предимно между 4 и 9 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава и ще остане по-високо от средното за месеца. Над Черноморието облачността ще е значителна, но без валежи. След обяд ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са 7 - 8 градуса. Температурата на морската вода е 8 - 9 градуса. Вълнението на мор...

Преглед на варненския печат - 16 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=315840

„Деца влизат с чипове в училище”, е заглавие от първа страница в днешния брой на варненския вестник „Черно море”. Учениците от СОУ „Св. Климент Охридски“ вече влизат с чип в училище. Система за контрол на достъпа е монтирана на всички входове на сградата.

Започва кандидатстудентска борса във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=315836

22 участника, от които 21 български висши учебни заведения и една фирма, чиято дейност е в сферата на висшето образование, се включат в традиционната Кандидатстудентска борса 2016 във Варна, която стартира днес. Това съобщиха от пресцентъра на общината за Moreto.

Гореща бежанска точка грейна на 45 км от българската граница

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/72302/Goreshta-bezhanska-tochka-greina-na-45-km-ot-balgarskata-granitsa

/Поглед.инфо/ Гореща точка „светна” само на 45 километра от българо-гръцката граница, най-новият „HotSpot” функционира от 6 дни край град Драма, отстоящ на 65 км. от град Гоце Делчев, в него са настанени около 750 мигранти от Сирия и Ирак, предаде специалният пратеник на Агенция БГНЕС Божидар Стоилов.

Времето на 16 март: Облачността намалява, ще духа слаб вятър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559485

Минималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса, съобщиха дежурните от НИМХ на БАН. Утре облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно над югоизточните райони от страната. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са предимно между 4 и 9 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава и ще остане по-високо от средното за месеца. Над Черноморието облачността ще е значителна, но без валежи. След обяд ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от североизток. Максималните темпер...

Румяна Бъчварова: Случаят с побоя на "Черни връх" да се остави на професионалистите

https://www.24chasa.bg/Article/5367553

Румяна Бъчварова: Случаят с побоя на "Черни връх" да се остави на професионалиститеТакива случаи трябва да се разгледат професионално, за да избегнем провокирането на случаи, в които хората сами започват да търсят справедливост. Тук най-адекватната реакция би била да се извика полиция. Това заяви министър Румяна Бъчварова по повод побоя след катастрофата на бул. "Черни връх" вчера.

Турция на Ердоган – разпадащ се съюзник и въображаем приятел

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/72301/Turtsiya-na-Erdogan-razpadasht-se-sayuznik-i-vaobrazhaem-priyatel

/Поглед.инфо/ Автоматичният отговор на турските лидери на последната терористична атака в страната – самоубийствения атентат от неделя в Анкара, при който бяха убити 37 и ранени над 100 души – предполага, че Реджеп Тайип Ердоган, силният президент на Турция, и неговата неоислямистка партия не са пълни с идеи как да сложат край на това, което все повече изглежда като плъзгане към хаос.

Адвокатът на един от биячите на бул. „Черни връх”: Достатъчно нагло е нарушението, за да предизвика тази агресия (Обновена)

https://www.24chasa.bg/Article/5367529

Адвокатът на един от биячите на бул. „Черни връх”: Достатъчно нагло е нарушението, за да предизвика тази агресия (Обновена)Инцидентът, който е станал вчера на столичния булевард „Черни връх”, е предизвикал доста сериозна травма на съпругата на Симеон Христов. Това е и провокирало последвалото насилие, каза пред bTV адвокатът му Павел Чернев. Както вчера съобщихме шофьори налетяха на друг водач след тежка катастрофа между 3 коли в центъра на София,

Отвъд лявото и дясното - това е религия, не е политика

https://www.24chasa.bg/Article/5367140

Отвъд лявото и дясното - това е религия, не е политика СЪМНЕНИЯ   5 израза, към които съм скептичен, когато става дума за политически движения Скептичен съм към партии и политически движения, които съдържат следните изрази: 1. “Протест”. Протестната формация се обрича на това никога да не управлява, освен ако реши да протестира срещу самата себе си. 2. “Реформа”.

Холандски архитект превърна корабен контейнер в плаваща класна стая

https://www.24chasa.bg/Article/5367525

Холандски архитект превърна корабен контейнер в плаваща класна стаяПриродата не може да бъде победена. Истина, която отдавна са осъзнали в Холандия. Вместо да строи диги, един холандски архитект реши да създава постройки, които да „съжителстват" с водата. Това е плаващото училище на Коен Олтхьойс. Непотребен корабен контейнер е превърнат в класна стая. Тя се крепи на 15 хиляди пластмасови бутилки,

Румен Драганов: България може да увеличи поне три пъти броя на къмпингите

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rumen-draganov-bylgariia-moje-da-uvelichi-pone-tri-pyti-broia-na-kympingite-213197/

Една от най-лесните инвестиции в туризма е в разкриването на къмпинги, каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма

Един от биячите при инцидента на "Черни връх" остава в ареста

http://offnews.bg/news/n_1/n_625856.html

Един от биячите, замесен във вчерашния инцидент на бул. "Черн връх" , остава в ареста, съобщава Нова телевизия. При огледите след инцидента стана ясно, че Симеон Христов е криминално проявен. Преди време срещу него е имало обвинения за нанасяне на средна телесна повреда, но е бил оправдан. В болница след катастрофата остава приятелката на Симеон, която е с фрактура на едната ръка, но без опасност за живота. Битият шофьор вече даде показания пред полицията. Разследването по случая продължава.

Цветан Василев застава пред съда в Белград по делото за екстрадицията

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/03/16/2723858_cvetan_vasilev_zastava_pred_suda_v_belgrad_po_deloto/?ref=rss


Висшият съд в Белград се очаква днес да изслуша българския банкер Цветан Василев. Процедурата беше отложена от миналия месец, тъй като Василев представи болничен лист чрез адвоката си.

Очаква се Василев да се яви днес пред съда и да изложи мотивите си за исканата от България екстрадиция.

Прокуратурата поиска Василев да бъде върнат в София, след като задочно му бяха повдигнати обвинения след фалита на КТБ.

Според законодателството в Сърбия крайното решение е на министъра на правосъдието.

СЗО: България е на челните места по брой на тийнейджъри, опитали алкохол и цигари преди да навършат 14

http://www.cross.bg/alkohol-momichetata-momchetata-1501813.html

/КРОСС/ Броят на тийнейджърите, които опитват алкохол и цигари преди да навършат 14 години, се е понижил, особено сред момичетата, сочат данните на Световната здравна организация от проучване сред 42 благоденстващи страни, съобщава AFP. От 2010 до 2014 г. процентът на 15-годишните момчета в Европа, Канада и Израел, които признават, че са изпушили първата си цигара на 13 години, е паднал от 26 на 22 процента. При момичетата е отчетен спад от 22 на 13 процента.Гренландия, Литва, Естония, Латвия и Чехия са в челните места по млади пушачи за 2014 г., като между 38 и 56% от момчетата и между 36 и 53% от момичета в тези страни казват, че са запалили първата си цигара на 13 години.България оглавява страните на редовните пиячи сред младежите с 13 и 20% от момичетата и момчетата на 13 години, които твърдят, че употребяват алкохол поне веднъж в седмицата. Що се отнася до случаите на напиване, Дания води класацията, тъй като 40% от 15-годишните датчани признават, че са се напивали най-малко два пъти. Следват Унгария, Литва, България и Шотландия.

Зимните гуми - задължителни от декември до март

http://www.moreto.net/novini.php?n=315838

Зимните гуми да останат задължителни от 1 декември до 1 март. Извън този срок от шофьорите да се търси отговорност, ако карат с летни гуми при студ и снеговалеж. Такова предложение се готви в транспортната комисия на парламента, съобщи пред “Труд” нейният шеф Настимир Ананиев от Реформаторския блок.

Общините задлъжнели с 1,26 млрд. лева към хазната

http://www.cross.bg/obshtini-razmer-poslednite-1501812.html

/КРОСС/ Причина за отрицателното салдо са разходите, които кметствата правят по европроекти. Натрупаните неразплатени задължения към изпълнители на проекти са за 1,7 млрд. лева. Това става ясно от официална справка на финансовото министерство, която е предоставена на бюджетната комисия в парламента, с която „24 часа" разполага.Общият размер на общинския дълг в края на 2015 г. достига до 1 269 471 166 лв., като в него са включени и издадени общински гаранции за 1 873 242 лв., пише в справката.Данните от нея трябва да послужат на депутатите при обсъждането и приемането на второ четене на предложените от финансовия министър Владислав Горанов промени в закона за финансово оздравяване на общините.В него са разписани пет критерия за оценка на финансовото здраве на всяко населено място, вкл. и за създаване на населени места чрез окрупняване.При нарушаване на три от критериите законът определя общината-нарушител като финансово неустойчива и тя може да получи безлихвен заем по преценка на финансовото министерство. Законът я задължава да изготви оздравителен план за стабилизирането си и да го спазва, тъй като, ако наруши записаното в него, финансовите инжекции от държавата се спират.От предоставената информация се вижда, че в края на 2015 г. 20 общини са най-големите длъжници към бюджета. „Шампион" е Сливен с дългове над 20 млн. лв., а средният размер на задлъжнялост на по-малките градове се движи между 2,5-3,5 млн. лева

Посрещнахме швейцарските озеленители с кавги! Беше много грозно!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559671

"Швейцарците дойдоха да покажат как се поддържат паркове и градини, а ние, габровци, го посрещнахме със скандали". Това коментират пред репортер на "100 вести" граждани, които наблюдаваха работата на тримата швейцарци от град Тун, които подрязваха короните на дърветата в парка в близост до Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” и зад костницата. "Хората дойдоха и първото нещо, което направиха, е да заградят мястото – плочника пред библиотеката, защото ще режат клони, може някой да бъде наранен. Но това предизвика недоволството на минаващи габ...

Отлагане на забраната за диво къмпингуване се комбинира с промени в няколко закона

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/16/2723854_otlagane_na_zabranata_za_divo_kumpinguvane_se/?ref=rss


Предложение за едногодишно отлагане на забраната за къмпингуване ще внесат депутати от Комисията по регионално развитие, Това съобщи пред БНР председателят на комисията Найден Зеленогорски, който само преди месец внесе предложението за тази забрана и предизвика масови граждански протести.

Отлагането ще бъде обвързано с промени в няколко закона, включително Закона за устройство на територията.

Отмяната на забраната може да стане чрез нов проект за промени в Закона за...

Отлагането на забраната за диво къмпингуване се комбинира с промени в няколко закона

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/16/2723854_otlaganeto_na_zabranata_za_divo_kumpinguvane_se/?ref=rss


Едногодишно отлагане на забраната за къмпингуване, която внасят депутатите от Комисията по регионално развитие, ще бъде свързано с промени в няколко закона, включително Закона за устройство на територията. Това обясни пред БНР председателят на комисията Найден Зеленогорски.

Отмяната на забраната може да стане чрез нов проект за промени в Закона за черноморското крайбрежие. Целта е да се облекчат процедурите за създаване на къмпинги, но и да се въведе ред, каза депутатът.

Зеленогорски посочи, че по темата е разговарял с премиера и с парламентарните групи на Реформаторския блок и ГЕРБ.

"От РБ и колегите от комисията смятаме, че по-логично и нормално би било да наложим едно едногодишно отлагане на въвеждането на тези забрани, като през това време да се изгради необходимата стратегия за Черноморието, за туризма, за къмпингуването. Нещо, за което настояваха и природозащитниците", каза председателят на парламентарната комисия.

Според Зеленогорски гащото главният проблем в момента е, че една значителна част от съществуващите допреди 20 години къмпинги вече не съществуват. Има възможности, но режимът в ЗУТ за създаване на къмпинги е доста тежък - в момента е като да се строи монолитна сграда.

Депутатите предлагат в рамките на едногодишния срок на отлагане на забраната за къмпингуване да се направи дискусия с природозащитниците, на която да се обсъди дали може да отпадне окончателно забраната, но в същото време да се въведат правила.

В момента всичко, което се случва, е абсолютно безконтролно, коментира Зеленогорски.

Започва делото срещу сина на Ценко Чоков

http://pik.bg/започва-делото-срещу-сина-на-ценко-чоков-news502483.html

Започва делото срещу сина на Ценко Чоков

Започва делото срещу сина на Ценко Чоков - Мартин. През януари Радослав Илиев се оплака, че е бит от кметския син. Последваха обвинения срещу Мартин Чоков за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди, а заради освобождаването му от ареста започнаха протести в селото срещу кмета и синовете му.

Само на 50 метра от недоволните срещу кмета на Галиче се състоя контрапротест в негова защита. Над 300 души се обявиха, че стоят твърдо зад Ценко Чоков. Според самия кмет протестите срещу него и обвиненията срещу сина му били скалъпени.

„В основата на всичко е моят „приятел” Веселин Попов-Лунгара”, твърди Ценко Чоков.

Кой е Веселин Попов-Лунгара? Наричат го Страшилището на Северозапада. Осъждан за това, че е убил двама души при катастрофа и с богато криминално минало. С Ценко Чоков, който е пети мандат кмет, се познават от години. До последните избори са добри познати, според Чоков.

Вселин Попов обаче категорично отрича приятелството си с кмета на Галиче.

"Той вреди не само на мен, но и на цялото село. Той е вредител, паразит. Те са търтеите на Галиче”, заяви Попов.

"Той е един много малък, страхлив и комплексиран човек с дълго криминално минало. За тези 55 години той няма и 5 минути трудов стаж. Има няколко трупа зад гърба си и дълги години затвор”, заяви Ценко Чоков.

А виновен ли е синът на Ценко Чоков? Решението е в ръцете на магистратите от Бяла Слатина.

Пострадалата при катастрофата на "Черни връх": Не съм видяла побой

https://www.24chasa.bg/Article/5367526

Пострадалата при катастрофата на "Черни връх": Не съм видяла побойВидях страшно много хора, но не и някой да бие някого. Това заяви Веселка Василева, която пострада при катастрофата на "Черни връх" вчера. Прочетох по сайтове, че е дошло подкрепление в наша подкрепа с джипове. Но дойде наш приятел с джип, който ни съпроводи с джипа си с линейката. Не съм видяла да удря някого.

Владо Пенев и Силвия Лулчева на турне с постановката си “Дуети”

https://www.24chasa.bg/Article/5366775

Владо Пенев и Силвия Лулчева
на турне с постановката си “Дуети”Двамата популярни актьори заминават за 20 дни в САЩ и Канада, за да представят пред българската публика там общата си постановка “Дуети”. Пенев и Лулчева тръгват на 28 април и се очаква да са в София на 23 май. През това време те ще играят спектакъла си в Сиатъл, Детройт, Денвър, Чикаго, Ню Йорк, Бостън, Вашингтон, Тампа, Атланта,

Наредба на Здравното министерство отменя плащанията и даренията

http://offnews.bg/news/n_1/n_625854.html

Нова наредба на Министерството на здравеопазването забранява на болниците да искат дарения от пациентите, както и искането на пари от майки на деца до 7 годинки, за да останат с тях в лечебното заведение. Промените ще бъдат приети днес на заседание на Министерския съвет. Преди месец проектът на наредбата беше предложен за обществено обсъждане и е съобразен с някои от направените предложения. С тях даренията в болниците се забраняват, но не изцяло, а само в периода около приема и лечението на пациента. И това не е предложение на пациентски организация, а на Здравната каса. Това е проблем, който е свързан с множество постъпили жалби от пациенти, които са принуждавани да правят дарения на лечебните заведения по време на тяхната хоспитализация или след като се изписват. За да си вземат епикризите им искат да направят дарение и заради това ние написахме че в рамките на месец преди по време и след хоспитализация не можеш да го притискаш да ти прави дарение на болницата. Ако иска да направи дарение това може да го направи във всеки един момент това никой не може да го забранява, коментира зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, цитиран от БНТ.  Не се допуска и доплащане за придружител на лица с увреждания, които не могат да се обслужват самостоятелно. Промените прецизират доплащането на допълнителни услуги, пожелани от пациента - като самостоятелна или луксозна стая. Таксата за избор на лекуващ лекар или екип остава, но само ако преди това пациентът е подробно информиран кой и какви процедури ще извърши, назначени служебно. Пациентът също така може да настоява и да доплати за допълнителни сестрински грижи.  Наредбата определя и реда за създаване на листи на чакащи при планов прием и срок до 2 месеца, в който болният трябва да получи помощ. Листите ще бъдат публични, без лични данни, за да не се допуска предреждане. И пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват или променят реда на планираните пациенти. Наредбата регламентира и идентификационен номер, чрез който пациентите ще потвърждават получената медицинска помощ. Номерът, както вече прие здравната каса, ще се генерира чрез пръстов отпечатък.

Ремонт на водопровод оставя хиляди варненци на сухо за ден

http://petel.bg/Remont-na-vodoprovod-ostavya-hilyadi-varnentsi-na-suho-za-den__149121

Ремонтът на магистрален водопровод, който беше планиран за миналата седмица и отложен заради влошените метеорологични условия, ще бъде ...

Момчета си "пазаруват" от магазин, без да плащат (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559670

Момчета крадат от магазин за хранителни стоки във Варна. Най-често прибират шоколади, бисквити и чипс, съобщава Нова телевизия. Управителят обяснява, че това не се случва за първи път. Той е подал сигна...

МО стартира военни поръчки за над 3 млрд. лева

http://www.cross.bg/nenchev-mlrd-poruchki-1501811.html

/КРОСС/ Военното министерство ще предложи успоредно стартиране на три мащабни военни проекта, чиято прогнозна цена надхвърля 3 млрд. лева. Това ще стане до дни в някое от оставащите две заседания на правителство до края на месеца, съобщи вчера министърът на отбраната Николай Ненчев по време на международна конференция за превъоръжаване на пехотата. Проектите, които вече са получили одобрение на Съвета по отбрана, са за една ескадрила западни бойни самолети, два нови бойни кораба и около 250 бронирани машини, пише "Сега". Освен през МС те ще трябва да минат и през Народното събрание, тъй като всеки един проект надвишава сумата от 100 млн. лв. Само проектът за изтребители ще струва 1,5 млрд. лв. Според командващия Сухопътни войски ген. Андрей Боцев бронираните машини за пехотата ще излязат около 1 млрд. лева. Ще бъдат купувани бойна бронирана и спомагателна машини за три батальонни групи. По първоначални прогнозни цени този проект е за 1 млрд. лв., които ще се изплащат за 6-7 години в зависимост от финансовата рамка. Засега неясни са прогнозите за строежа на двата бойни кораба, но вероятно ще бъдат в рамките на 400 млн. евро. Неясно е и как МО е направило бюджетната си прогноза, така че да покрие всички вноски за проектите. Подобно на МВР министерството страда от хроничен недостиг на пари, въпреки че и двете ведомства са с бюджети от над 1 млрд. лева. Предложението идва и на фона на станалото модерно спиране на обществени поръчки от правителството

Русия изтегля войските си от Сирия, но ще продължи борбата с тероризма

http://www.cross.bg/siriya-ryskite-rysiya-1501800.html

/КРОСС/ Изтеглянето на руската военна групировка от Сирия започна във вторник, но въздушните удари срещу „Ислямска държава“ и другите терористични организации ще бъдат продължени, предаде РИА Новости. В понеделник руският президент Владимир Путин нареди на министъра на отбраната на РФ Сергей Шойгу да започне изтеглянето на част от руските сили в Сирия, отбелязвайки, че като цяло те са изпълнили поставените пред тях задачи. Оставащите в САР руски военни трябва да изпълнят „изключително важната функция на контрол на прекратяването на огъня и създаване на условия за мирния процес“. При това авиобазата Хмеймим и пунктът за материално-техническо осигуряване на ВМФ на Русия в Тартус ще продължат работата си. Остава всичко необходимо „Сега работата е там, че броят на бойните полети е съкратен на практика с две трети и, разбира се, присъствието на такъв контингент не е необходимо“, отбеляза във вторник прессекретарят на руския президент Владимир Путин. Русия възнамерява да засили борбата с тероризма в Сирия, но за тази цел там не е необходим значителен контингент на Въоръжените сили на РФ, заяви ръководителят на администрацията на руския президент Сергей Иванов. По думите му в Сирия ще остане всичко необходимо за осигуряването на защитата на руските обекти

САЩ разглеждат въпроса за въвеждане на нови санкции срещу Русия заради Крим

http://www.cross.bg/sanktzii-rysiya-departament-1501802.html

/КРОСС/ Държавният департамент на САЩ ще проучи какви още санкции може да бъдат въведени срещу Русия заради „анексирането на Крим“, съобщи помощник-държавният секретар Виктория Нюланд, предаде РИА Новости. „Ще продължим да проучваме какво още можем да направим“, каза тя на заседание в сената, отговаряйки на въпрос какви още санкции може да предложи Държавният департамент във връзка със ситуацията в Крим, която не се променя през последните две години. Нюланд припомни, че действащите санкции на САЩ и ЕС срещу Русия изключват напълно инвестициите в този регион.

Дядото, продал магарето си за да плати глоба, дарява 3910 лева на болно дете

https://www.24chasa.bg/Article/5367098

Дядото, продал магарето си за да плати глоба, дарява 3910 лева на болно детеПарите са от банкова сметка, която бе открита, след като “24 часа” разказа историята на Асен Канджев. Помощи не ми трябват, искам да докажа, че съм прав, и затова водя дело в съда 71-годишният инвалид Асен Канджев от благоевградското с. Церово иска да дари 3910 лв. на болно дете или сираче. Пенсионерът получи два акта за около 200 лв.

Дестинация Отслабване

https://www.24chasa.bg/Article/5366221

Дестинация ОтслабванеИзпробвано пребиваване в центъра за рестартиране „Мефисто“ Румен Леонидов След като отказах цигарите заприличах на сумо борец. И полетях към зоната на моя интимен инфаркт и към очакващия ме от дълго време личен инсулт. Кръвното ми започна да скача висок скок, отнякъде се появи повишено количество на кръвна захар.

Лицемерието "пребиха някого"

http://actualno.actualno.com/licemerieto-prebiha-njakogo-news_529017.html

Непремерено включване в движението от улица без предимство, засичане, катастрофа, пострадал човек – и саморазправа с юмруци и ритници. Това се оказа водещата по интерес новина на вчерашния ден в България. Коментар на редактора Саморазправата не може да бъде оправдана, но може да бъде разбрана. И това важи особено за екстремни ситуации като вчерашната - когато адреналинът кипи, когато виждаш себе си като жертва на физическа заплаха, като несправедливо засегнат човек. Истината обаче е, че

Двама българи са депортирани от Сейшелите, смята се, че източвали пари от банкомати

http://crime.actualno.com/dvama-bylgari-sa-deportirani-ot-sejshelite-smjata-se-che-iztochvali-pari-ot-bankomati-news_529016.html

Двама български граждани, отишли на почивка до Сейшелите от Мумбай, са били депортирани обратно в Индия. Това е станало, след като сейшелските власти открили у тях камера с редица кадри от различни банкомати, вероятно намиращи се в Южен Мумбай, предаде DNA India, цитирана от "Фокус". От полицията в Мумбай подозират, че двамата може да са част от международна банда, занимаваща се с източване на пари от банкомати чрез скимиращи устройства. Според полицейски служител, българските граждани са зад

Рискът от микроцефалия заради зика е 1%

http://america.actualno.com/riskyt-ot-mikrocefalija-zaradi-zika-e-1-news_529018.html

Рискът от микроцефалия на плода при бременните жени, заразени с вируса зика в първите три месеца от бременността, е около 1%. Това предаде AFP, като се позовава на първите резултати от проучване на Института Пастьор. Въпреки, че резултатите доказват връзка между вируса и риска от микроцефалия при бременни в първия триместър, опасността от 1% е доста по-малка от случаите на рубеола например, които водят до 50% риск от вродени увреждания на плода. Според изследването първото тримесечие от брем

Apple: Бащите-основатели на САЩ биха били потресени от ФБР

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/03/16/2723828_apple_bashtite-osnovateli_na_sasht_biha_bili_potreseni/?ref=rss


Apple обяви, че бащите-основатели на САЩ "биха били потресени" от опитите на ФБР и американския Департамент по правосъдие да принуди компанията да им съдейства. Според Apple американското правителство не разбира и не прилага закона правилно и действията му са забранени от американската Конституция.

Компанията подаде в обещания срок своя отговор в съда на внесеното писмо от Департамента по правосъдие миналата седмица. Според Apple законът, който ФБР посочва като основание за искането...

Радарите за превишена скорост днес - 16 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=315820

Служители на пътната полиция ще следят днес - 16 март, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 15:00ч.-16:00ч. Бизнес парк б-я Петрол Извън Варна: 09.00-12.00 Път II-29 6,2km.

Живеещи на ул. „Бабуна планина" в Дупница поискаха рехабилитация и на улиците в крайните квартали

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559667

Живеещи на ул. „Бабуна планина" в Дупница поискаха общината да обърне внимание на крайните улици и квартали. Улица „Бабуна планина" не е виждала ремонт повече от 50 години, разказаха хората там. Множество дупки по цялата дължина са препятствие за шофьорите, а липсата на детска площадка е проблем на децата в квартала. Христо Стоичков, съименник на легендарния български футболист, разказа, че са правили подписка преди години, но резултат не е имало. Имали са обещание преди години, че ...

Единият от биячите при катастрофата на бул. "Черни връх" в София остава в ареста

https://www.24chasa.bg/Article/5367511

Единият от биячите при катастрофата на бул. "Черни връх" в София остава в арестаОстава в ареста един от биячите, които пребиха шофьор в София заради катастрофа. При огледите след инцидента стана ясно, че Симеон Христов е криминално проявен. Преди време срещу него е имало обвинения за нанасяне на средна телесна повреда, но е бил оправдан. В болница след катастрофата остава приятелката на Симеон,

Кюстендилски борци спечелиха титли и медали от сумо шампионата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559566

Състезатели по борба от Кюстендил участваха и спечелиха шампионски титли и отличия в Държавното първенство по сумо за момчета и момичета до 14, 16 и 18 години. „Целта е популяризиране на спорта сумо и придобиване на опит в първенствата. Спечелихме медали във всички възрастови групи, но участвахме с лиценза на клуб „Хаджи Димитър"- Сливен. Децата искаха да опитат своите възможности и в този спорт, беше им интересно", каза старши треньорът на клуб "Васил и Георги Илиеви" Валери Райчев. Класиране на момичета до 14 години: категория 40 кг, Катерина...

Промените в Закона за съдебната власт влизат в пленарна зала

https://www.24chasa.bg/Article/5367516

Промените в Закона за съдебната власт влизат в пленарна залаПромените в Закона за съдебната власт, с които се урежда разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии влизат на първо четене в пленарната зала. Проектът беше приет миналата седмица от правната комисия в Парламента с 16 гласа "за" и два от левицата " против ", предаде БНТ. Дебати имаше по смесените състави от съдии от Върховния касационен и

Екзотичните почивки не са безопасни! 9 нашенци са ухапани от маймуни, един попаднал между зъбите на тигър

http://pik.bg/екзотичните-почивки-не-са-безопасни-9-нашенци-са-ухапани-от-маймуни-един-попаднал-между-зъ-news502479.html

Екзотичните почивки не са безопасни! 9 нашенци са ухапани от маймуни, един попаднал между зъбите на тигър

Бум на ухапани от маймуни от началото на годината отчитат столични лекари. 9 души са пострадали от зъбите на животните, съобщава „Телеграф”.

Потърпевшите са отишли в единствения столичен противобесен кабинет в Първа градска болница, където са ваксинирани срещу смъртоносния вирус.

„Хората са ухапани докато са били на почивка в Тайланд, остров Бали и Камбоджа. В момента правим имунизации и на тях”, уточниха от кабинета. Лекарите там неведнъж се сблъскват с рани, които са нанесени от екзотични животни. Така преди две години през кабинета минал човек, който бил наръфан от тигър. Инцидентът с нашенеца се случил отново по време на екскурзия, но в арабска държава.

Ухапванията у нас са основно от кучета и котки. През 2015 г. са пострадали общо 625 души, а през 2014 – 720 души. В тази бройка влизат и хора, които са ухапани от прилеп, катерица и заек.

Общият брой на всички имунизирани срещу бяс за миналата година е 2159 души, показва справка в Националния център по обществено здраве и анализи. Най-често лисиците пренасят опасния вирус, затова и често се прави отстрел на тези животни от ловци.

Ваксинирането на дивите животни у нас започва през 2009 година. Тогава е имало над 60 заразени с вируса диви обитатели.

Ерик Димитров от ЕГ с успех на международна олимпиада по немски език

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559221

Ученикът от Езикова гимназия "Д-р Петър Берон", Ерик Василев Димитров от 10 в клас, се представи успешно в международната олимпиада по немски език към „Гьоте- институт"- София. Участие взеха 180 ученици от 50 училища от цяла България. Ерик Димитров, с учител Ирена Йорданова участва в квалификационните кръгове за Международната олимпиада по немски език за ниво А2 . В първия кръг се състезава с 1700 ученици от 54 училища в страната. Той е сред учениците с най-добри резултати, които показаха знанията и уменията си по немски език на 12 март в Софи...

Габровският камерен оркестър ще изпълни шедьоврите на Антонио Вивалди

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559669

На 23 март, сряда, от 19:00 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев", по желание на публиката, Габровският камерен оркестър ще изпълни шедьоврите на Антонио Вивалди „Годишните времена" и Концертите за две цигулки и оркестър в до минор и ла минор. Като солисти ще гостуват Нина Стоянова и Георги Чернаков, дългогодишни концертмайстори на водещи български и чуждестранни оркестри....

179 хил. души са преместили 396 млн. лв. от един пенсионен фонд в друг през 2015 г.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/179-hil-dushi-sa-premestili-396-mln-lv-ot-edin-pensionen-fond-v-drug-prez-2015-g-213177/

Броят на лицата, пожелали смяна на пенсионния фонд, расте само с 58 души спрямо 2014 г., а общият размер на прехвърлената сума е по-голям с 1,3%

Асад моли Путин да остане (карикатура)

http://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/asad-moli-putin-da-ostane-karikatura-6051382

Чавдар Николов представи изтеглянето на руските военни от Русия по хумористичен начин

Варицела върлува в Плевен - 27 нови случая на заразени за седмица

http://pik.bg/варицела-върлува-в-плевен---27-нови-случая-на-заразени-за-седмица-news502478.html

Варицела върлува в Плевен - 27 нови случая на заразени за седмица

Нови 27 случая на варицела регистрираха служителите на РЗИ – Плевен през последните 7 дни. Най-много заболели има в областния град – 16, 4 в Левски, по 2 в Опанец и Крушовица, по 1 в Божурица, Рупци и Градище.

От групата на капковите инфекции са забелязани и 3 скарлатини. За периода са описани общо 37 заразни заболявания, срещу 27 за предходната седмица. Другите от тях са 7 случая на чревни инфекции - 6 ентероколита и 1 ротавирусен гастроентерит.

Заболяемостта от грип и ОРЗ. за град Плевен е 106.80%00, срещу 66,63%00 за предходния период, като нивото е с обичайните за сезона стойности.

Пролетен празник на хоровото изкуство в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559523

Читалище „Братство 1869" кани жителите и гостите на град Кюстендил на Концерт на Женски хор „Христина Морфова" гр. София. Той ще се проведе на 19.03.2016 г., от 11:00 ч. в Голямата зала на читалището. В програмата ще се включат Вокална формация „Неразделни" и Туристически хор „Осоговско ехо", с които гостуващата група е подготвила съвместни изпълнения.Концертът е по повод 80-та годишнина от създаването на Хора, чието ръководство и участници в състава желаят да отбележат тази годишнина със серия концерти в различни краища на нашата страна.Главе...

Правителството трябва да одобри великденски добавки към най-ниските пенсии

http://www.cross.bg/pensii-dobavki-pravitelstvoto-1501810.html

/КРОСС/ Правителството ще вземе на днешното си заседание решение по предложението за великденски добавки към най-ниските пенсии. Условията за получаване на великденските добавки, обещани още в края на януари, са същите, както и за коледните. По 40 лв. допълнително ще получат пенсионерите с пенсия или пенсии, в това число добавките към тях, в размер на до 300 лв. включително. Прагът е официалната линия на бедност за тази година. Добавката ще се изплаща още с пенсиите за април. 1,2 милиона възрастни ще я получат. Средствата, които се заделят за бонуса са над 50 милиона лева. Правителството ще определи днес и новия председател на Държавната агенция за бежанците. Предишният - Никола Казаков, бе освободен по нареждане на премиера, на базата на резултати от проверки на Инспектората на МС и на Агенция „Държавен финансов контрол".  

Войната по пътищата взе нова жертва

http://pik.bg/войната-по-пътищата-взе-нова-жертва-news502477.html

Войната по пътищата взе нова жертва

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 11 тежки ПТП.

При тях един е загинал, а 15 души са ранени.

За района на София са станали 168 леки и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

 

Настимир Ананиев: Трябва да изкараме гонките от булевардите и улиците

https://www.24chasa.bg/Article/5367510

Настимир Ананиев: Трябва да изкараме гонките от булевардите и улицитеЗа любителите на високите скорости трябва да има регламентирани места, където да практикуват своето хоби. Това заяви пред БНТ Настимир Ананаиев - председател на Парламентарната комисия по транспорт във връзка с предстоящите промени в Закона за движение по пътищата. По думите му, вчера се е получила една много добра дискусия,

Разкриването на къмпинг - една от най-лесните инвестиции в туризма

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559666

Една от най-лесните инвестиции в туризма е тази в разкриването на къмпинги, каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Необходимо е да има място за подслон, вода, ток, газификация, тоалетни, допълни той. Един къмпинг може да бъде разгънат в рамките на месец, когато има законова регламентация, коментира Драганов. България може да увеличи поне три пъти броя на къмпингите Според експерта България може да увеличи поне три пъти броя на къмпингите както по Черноморието, така и във вътрешността на страната.

Виц на деня: 16 март

http://offnews.bg/news/n_1/n_625853.html

Министерство на транспорта въведе нови изисквания за шофьорските книжки. Такива ще получават само хора, които държат на бой или имат палка.

Окончателно уточняват учебните програми

http://pik.bg/окончателно-уточняват-учебните-програми-news502476.html

Окончателно уточняват учебните програми

Окончателно трябва да стане ясно какви ще са учебните програми за втори, шести и осми клас.

След като промените в тях доведоха до много спорове, образователните експерти направиха промени. Срокът за обсъждането им изтече преди дни. Вече е ясно, че „История славянобългарска” ще се учи три пъти от учениците.

Части от Средновековието пък ще се наваксат в седми клас. Днес промените ще бъдат обсъдени и с ученици от столичната Втора английска гимназия. Първите промени трябва да бъдат приложени от 1 август, когато новият просветен закон официално влиза в сила.

Защо за работата с доброволци трябва наръчник и какво пише в него

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2016/03/16/2723661_zashto_za_rabotata_s_dobrovolci_triabva_naruchnik_i/?ref=rss


Доброволчеството не е като редовата работа. Това е нещо, което правиш, за да си полезен безвъзмездно, а и за да преживееш нови емоции и да срещнеш нови хора. Понякога е нещо еднократно, но в други случаи - началото на различен начин на живот и на възприемане на обществото, на задачите, отговорностите и резултатите.

И въпреки че ползите от доброволния труд и в личен и в обществен план са безспорни, България все още е на последно място по този показател в Европейския съюз. Според...

Условна присъда за каналджия, опитал да преведе в Сърбия 26 сирийци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559414

Каналджия призна вината си и постигна споразумение с Районна прокуратура- Кюстендил, което бе одобрено от Районен съд- Кюстендил. Обвиняемият Й.Х.Х., от община Дупница, със средно образование, безработен, неосъждан, се признава за виновен в това, че на 17.07.2015 г., около 01.15 часа в района на с. Ломница, област Кюстендил, на около 100 метра от разклона за селета Чуденци и Ивановци, е направил опит да преведе през границата на страната за Република Сърбия група от 26 души, граждани на Сирия. Осем души от тях са били под 16-годишна възраст. Бе...

Парламентът ще обсъди разделянето на съдебния съвет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/16/2723744_parlamentut_shte_obsudi_razdelianeto_na_sudebniia_suvet/?ref=rss


Законът за съдебната власт, който урежда разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - за съдии и прокурори ще бъдат разгледани днес от парламента. Те бяха приети на първо четене от парламентарната правна комисия миналата седмица, като "за" гласуваха всички партии, без БСП.

На заседанието стана известно, че ДПС отново ще иска отмяна на явното гласуване, а други текстове, които предизвикаха възражения са смесените състави от съдии от Върховния касационен и Върховния административен съд, които ще разглеждат жалбите на отхвърлени кандидати за членове на ВСС, дейността на атестационните комисии и начинът на гласуване в колегиите.

ДПС винаги са настоявали тайното гласуване да остане, като основният мотив на тяхната теза, е че явният вот е гаранция за контролирано гласуване и натиск върху членовете на ВСС. От името на движението той каза, че на първо четене проектът ще бъде подкрепен принципно

Преди време в интервю за "Дневник" министърът на правосъдието Екатерина Захариева намекна, че не би отстъпила от връщането на тайното гласуване. В проекта е записано още отпадането на "въздържал се" при вота в съдебния съвета.

Това е първият пакет промени в закона за съдебната власт. Те трябва да бъдат приети до 22 март - или три месеца след влизането в сила на промените в основния закон. След това ВСС ще има месец срок, за да се саморазпредели в двете колегии. Намеренията на правосъдното министерство са втория етап на измененията в ЗСВ да се случи до началото на лятната ваканция на депутатите.

По 40 лв. добавки за пенсионерите с пенсии до 300 лв.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559665

Правителството ще гласува отпускането на 50 милиона лева за великденски добавки на пенсионерите с пенсии до 300 лева включително. Размерът на добавката ще бъде 40 лева, като сумата ще бъде изплатена заедно с пенсиите за април. Разходите на НОИ за пенсии и обезщетения през 2015 г. бяха около 9.8 млрд. лв. От тях 8.5 млрд. лв. са само за изплащане на пенсии, което е увеличение с 271 млн. лв. спрямо 2014 г. В същото време общият брой на възрастните хора продължава да намалява, въпреки че миналата година заради спряната пенсионна реформа отново има...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване