Новите тенденции и проявления на организираната престъпност бяха обсъдени на конференция във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=316542

Вчера, 22 март, Висше училище по мениджмънт (ВУМ) бе организатор и домакин на конференция на тема „Организираната престъпност в България и ролята на обществото за нейната превенция“. Форумът бе насочен към информиране на обществото за текущите размери, тенденции и проявления на организираната престъпност в България и целеше насърчаване активността на младите хора в превенцията на феномена.

Пеевски бил на работа четири пъти за три месеца, но без нито едно "неизвинено"

http://www.mediapool.bg/peevski-bil-na-rabota-chetiri-pati-za-tri-mesetsa-no-bez-nito-edno-neizvineno-news247089.html

Само в четири заседания на парламента е участвал депутатът от ДПС Делян Пеевски от началото на 2016 г., като последното му присъствие в Народното събрание е било на 19 февруари, съобщи в сряда "Дневник". Тогава беше гласуван вотът на недоверие към втория кабинет на Бойко Борисов, както и беше създадена комисията за проверка намесват ли се Русия и Турция във вътрешните работи на България, провокирана и от информацията за забрана на Пеевски и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган да влизат в Турция. В същия ден беше внесена и поправка в закона за за кредитните институции, с която докладът на фирмата, която проверява паричните потоци от фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ), да стане публичен. Беше обявено, че инициативата е на Пеевски. Той беше в парламента и на 17 февруари, когато бяха дебатите по вота на недоверие, но не се включи в дискусията. Пеевски е бил на работа два пъти и през януари - в първия ден за откриването на новата пленарна сесия (13 януари) и на 27 януари (сряда), когато само е участвал в гласуването на седмичната програма на депутатите. От началото на годината парламентът е имал 31 заседания, но справка в списъка на неоправданите отсъствия на депутатите за януари и февруари показва, че Пеевски е "извинил" всичките си отсъствия. Това може да стане с молба до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Европейските партии подписаха обща декларация за атентатите в Брюксел

http://offnews.bg/news/n_1/n_626349.html

Станишев обедини европейските партии с обща декларация за атентатите в Брюксел - по инициатива на президента на ПЕС десните, социалистите, либералите и зелените се обявиха за решителен и единен отговор на тероризма. „Европа трябва да каже „НЕ“ на страха и да покаже решимост. Всички ние скърбим за жертвите и в мислите си сме с ранените. Целта на терористите е да разединят обществата ни, да ни изправят едни срещу други, подчертавайки различията ни. Единственият възможен отговор на това е солидарността. Затова инициирах подписването на обща декларация от четирите най-големи европейски партии. Необходимо е ново ниво на сътрудничество между институциите и държавите. В правителствата на страните-членки има представители на тези четири най-големи партии. Желанието ни е да им дадем този политически знак за съпричастност и обединяване на усилията в битката с тероризма.“ Това заяви Станишев след като идеята му получи подкрепа от Жозеф Дол (ЕНП), Ханс Ван Баален (АЛДЕ) и Рейнхард Бутикофер и Моника Фрасони (съпредседатели на зелените). „Ние, лидерите на най-големите европейски политически партии, призоваваме за единство срещу тероризма и съвместни усилия за гарантирането на сигурността на нашите граждани. Нашият отговор трябва да бъде силен и единен. Той се основава на нашите ценности – свобода и демокрация, отворени и толерантни общества, върховенство на закона и спазване на основните права. Днес заставаме обединени, с вяра в нашето общо бъдеще. Защото именно такъв е Европейският съюз и светът, какъвто искаме да видим и за какъвто се борим всеки ден .“ - пише в съвместната декларация. „Сега службите за сигурност трябва да работят заедно. Но освен на ниво сигурност, ние, европейските политици, трябва да положим усилия да водим борбата с тероризма навсякъде: в училище – чрез образование и интеграция, в икономиката: чрез работни места и перспектива; във външната ни политика: чрез инвестиции и сигурност в конфликтните райони.“ - допълни Станишев.

Бъчварова: Оплакалият се от учението пред НДК е нарушил периметъра

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/23/2728819_buchvarova_oplakaliiat_se_ot_uchenieto_pred_ndk_e/?ref=rss


Антитерористичното обучение в сряда пред Националния дворец на културата (НДК) е било реално ситуация на реално място, а не лабораторна. Министерството на вътрешните работи (МВР) не е нарушило съществено нечии права, гражданите са били информирани и е имало ясни знаци какво ще се случва пред НДК.

Това стана известно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова, която участва в съвместното заседание на комисия по вътрешен ред на сигурност и комисия по контрол на службите. На...

ЕС ще свика извънредна среща заради терористичните нападения в Брюксел

http://www.moreto.net/novini.php?n=316541

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на страните членки на ЕС ще проведат в най-скоро време среща на високо равнище, за да координират европейския отговор срещу вчерашните терористични атаки в Брюксел, предаде Politico.

Вятър, валежи и по-ниски температури ни чакат утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5384661

Утре ще духа до умерен вятър от северозапад и с него ще нахлува студен въздух, минималните температури ще са между 3° и 8°, съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. През следващото денонощие ще бъде облачно и с валежи.
Утре след обяд на места в Южна България валежите ще са значителни,
Утре ще духа до умерен вятър от северозапад и с него ще нахлува студен въздух, минималните температури ще са между 3° и 8°, съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. През следващото денонощие ще бъде облачно и с валежи. Утре след обяд на места в Южна България валежите ще са значителни,

Депутат от ДБГ: Трябва да намалим партийните субсидии

http://offnews.bg/news/n_1/n_626350.html

С оглед ограниченията на средствата, които могат да бъдат вложени в изборна кампания – 2 млн. лв. за местни избори и 4 млн. лв. за парламентарни - размерът на партийните субсидии може да се намали още спрямо сегашния. Това коментира пред "Стандарт" зам.-председателят на ДБГ и депутат от РБ Димитър Танев. "Защо да получиш 10-15 млн. лв., след като по закон не можеш да похарчиш повече от 4 млн. лв. в годината на избори? Да не забравяме, това са средства на българските граждани", каза още той. По думите му субсидиите са необходими, за да бъде осигурена независимост от икономически субекти на партиите, но тези, които някои от партиите получават, многократно надхвърлят праговете на допустими разходи за кампания. Той каза още, че ДБГ не подкрепят идеята за въвеждане на електронно гласуване. "Смятаме, че българските избиратели не трябва да бъдат принуждавани да гласуват под заплахата от наказания. Партии трябва да убедят хората в идеите си", смята депутатът. "Искам да подчертая, че ние държим на запазването на преференциалния вот, който дава възможност за мажоритарен избор, също и на забраната духовни лица да участват в партийната агитация. Прие се и идеята ни за активна регистрация и изчистване на изборните списъци от "мъртви души" - те са над 1 млн. души, както и сме за въвеждане на машинно гласуване и машинно преброяване на бюлетините", посочи още Димитър Танев. Предложенията за промени между първо и второ четене на Изборния кодекс се внасят до 13 април, а успоредно се работи и по възможностите за реално въвеждане на електронното гласуване, на което РБ държи. Танев каза още, че на този етап имена за кандидат на РБ за президент не се обсъждат, според него обаче Блокът трябва да излъчи и защити своя кандидат - президентска двойка. "Въпреки по-сложната вътрешна конфигурация, РБ може да е част от реформаторската политика на дясното мнозинство", подчерта той. 

"Дънди" получи още две разрешителни да търси мед и злато у нас

http://www.mediapool.bg/dandi-poluchi-oshte-dve-razreshitelni-da-tarsi-med-i-zlato-u-nas-news247088.html

Дружеството "Дънди Прешъс Металс Крумовград” получи две тригодишни разрешения за търсене и проучване на площите "Лада“ и "Ярило” в община Крумовград за наличие на мед и злато. Решението е взето на правителственото заседание в сряда, когато още две фирми получиха позволение да добиват и проучват за подземни богатства и в това ще бъдат вложени около 1.5 млн. лв. в следващите 35 години. Това са поредните терени, които "Дънди" ще проучва, след като преди време взе площ в близост до Банско. Сегашните територии са в близост до находището "Хан Крум", което е в процес на подготовка за стартиране на добив, и ако бъдат открити метални руди в двете съседни площи, добивът и преработката ще бъдат включена в проекта "Хан Аспарух". За тригодишния период на търсене ще се вложат минимум 141 100 щатски долара в геолого-проучвателните дейности. За опазване на околната среда тойността на мероприятията по опазване на околната среда за срока на договорите е 4000 щатски долара.на Правителството позволи на ЕТ "Инерт-94-Цветелин Петров” да добива в следващите 35 години пясъци и чакъли за добавъчни материали в строителството от находище "Антената” в Столична община. Дружеството ще вложи 1.179 млн. лв. в добива, а очакваните концесионни плащания за целия период надхвърлят 1.386 млн. лв. като половината от тях (без ДДС) ще постъпват в общинския бюджет. "Насипни Материали“ ЕООД пък ще търси в продължение на година строителни материали в площта "Осище“ в землището на с. Потоп, община Елин Пелин. Близо 130 хил. лв. ще се вложат за проучвателните дейности и 15 000 лева - за опазване на околната среда. В площта "Вела“, в землището на Вълчедръм, дружеството "Катерина - Г и М“ ЕООД ще проучва възможността за добив на строителни материали. Предвидените инвестиции за година работа надхвърлят 29 хил. лева, а мероприятията по опазване на околната среда са близо 3 хил. лева. В същото врече кабинетът прекрати петгодишния концесионен договор за добив на заглинени пясъци от находище "Антимово I“ в община Видин. Това става по искане на концесионера "ФЦЦ Конструксион“ АД, който взе терена през 2012 г. във връзка с изграждането на втория Дунав мост при Видин и Калафат и прилежащата му инфраструктура, чийто изпълнител е концесионерът. Строежът обаче приключи през юни 2013 г., а от находището не е добивано нищо. С 5 дка се увеличава концесионната площ за добив на варовици от софийската кариера "Рудината", извършван от фирмата "Холсим кариерни материали Рудината” АД . Промяната е нужна за безопасно извършване на задълженията по рекултивация и възстановяване на нарушените при добива терени. В заявената допълнителна площ няма заведени запаси и няма да се извършва добив. Ивайловградското дружество "Тива“ ООД е избрано за нов концесионер на находището за скалнооблицовъчни материали – гнайси "Корумахле“ в землището на ивайловградското село Железино. Досегашният титуляр на концесията "Геотул“ ЕООД прехвърля правата и задълженията си по сключения през 2007 г. 25-годишен концесионен договор.

Софийският университет показва специална филмова програма

http://offnews.bg/news/n_1/n_626355.html

Четвърта година продължава успешното сътрудничество между София Филм Фест и Културния център на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Фестивалният екип подбира специално филмите, които да бъдат предложени на вниманието на публиката в една от привлекателните и алтернативни локации, позната и посещавана не само от студентската аудитория. Прожекциите стартират на 23 март от 18:30 часа с „QUEEN: Дните от живота ни” – документалната творба на Мат O’Кейси, посветена на легендарната група, безспорно привлича вниманието на всички почитатели на рока. Образът на миналото не предизвиква носталгия, а провокира феновете за поредна среща с любимите им творци. Публиката в София отново има шанс да зареди душите си с огнената музика на Queen. „QUEEN: Дните от живота ни”. За първи път пред публиката в театралната зала на Софийския университет, където се реализират прожекциите, ще бъде показан един впечатляващ анимационен филм. Действието в „Дългият път на Север” (Франция-Дания, 2015) се развива в края на XIX в. в Русия. Саша е момиче от аристократично семейство. Наследила приключенския дух на дядо си Олукин – прочут учен и арктически изследовател, който не се завръща от последната си експедиция на Северния полюс, тя мечтае за Великия Север. Родителите на Саша обаче не одобряват изследователската й страст и вече са уредили брак за дъщеря си. Саша отказва да им се подчини. Бяга от дома и решава да се присъедини към Олукин... по дългия път на Север. Гледайте го на 24 март от 17:30 часа. „Дългият път на Север”. Сръбският филм „Панама” (2015) на режисьора Павле Вучкович е неговият пълнометражен дебют. Историята проследява двама приятели до момента, в който единият не среща момиче и младежът е увлечен в желанието си за пълно притежание. Ревността заема централно място във връзката им – той попада в лапите на параноята и проследява любимата жена, без да вярва на приятелите и заобикалящия го свят... Павле Вучкович е роден през 1982 година в Белград. Завършва Факултета по драматични изкуства в Белград. Два пъти е награждаван в конкурса на „Cinefondation” на филмовия фестивал в Кан – за късометражните филми „Бягай, заек, бягай” (2003) и „Минус” (2007). Гледайте го на 24 март от 19:30 часа. „Панама”. Съвместната продукция на Сърбия и Германия „Анклав” (2015) на режисьора Горан Радованович пресъздава балканска история - за сърбите, останали в Косово, които живеят в малки, изолирани общности. На 10-годишния Ненад му се налага да ходи на училище с брониранo превозна средство на KFOR. „Моят живот в Косово е точно такъв, какъвто го виждат зрителите на екрана”, споделя младият актьор по време на едно фестивално представяне на филма. Горан Радованович е сръбски режисьор, роден в Белград през 1957 година. Учи история на изкуството в Белградския философски факултет. От 1984 година пише и режисира игрални и документални филми. Гледайте го на 27 март от 18:00 часа. „Анклав”. След като приложи по брилянтен начин триизмерната технология в поетичното есе, посветено на Пина Бауш, и филмът му „Пина” беше номиниран за документален „Оскар”, един от най-големите новатори в световното кино Вим Вендерс направи и първия си игрален 3D филм „Всичко ще бъде наред” . Световната му премиера беше на „Берлинале” миналата година, където режисьорът получи „Златна мечка” за цялостен принос към киноизкуството. „Всичко ще бъде наред” проследява последствията върху живота на писателя Томас (в ролята Джеймс Франко), който неволно убива дете в автомобилна катастрофа. Ще съумее ли той да превъзмогне случилото се? Ще може ли някога отново да погледне в огледалото, и да види там обикновен човек, а не убиец? Травмиращата случка оставя траен белег в съзнанието на Томас, а играе и важна роля в развитието му като писател. Гледайте го на 28 март от 18:30 часа. „Всичко ще бъде наред”. Името на Хулио Медем – един от най-оригиналните режисьори на територията на новото испанско кино, е сигурен знак за вълнуващи срещи. А когато до неговото име стои и това на страхотната актриса Пенелопе Крус – магнетичното привличане е сигурно! Дългоочакваното киносътрудничество между двамата се реализира в новата испанска кино продукция „Ma мa” (2015). Изпълнен с много въздействащи емоции, типично по испански, „Ма ма” представя историята на Магда (Пенелопе Крус), на която й предстоят много изпитания в живота – тя е безработна, мъжът й я изоставя заради по-млада жена и в същото време разбира,че има рак на гърдата. Въпреки периодът, изпълнен с трудни житейски моменти, Марта е решена да се бори за своето оцеляване и да се посвети изцяло на своя единадесетгодишен син Дани, който мечтае да стане футболна звезда. „Ма ма” е представен с особен успех пред испанската публика, не само защото е първият филм на Хулио Медем след 5 годишно затишие в кариерата му, но и заради сериозната заявка на въздействаща трагикомедия. Филмът има номинации за нагарди „Гоя” в категориите за най-добра женска роля за Пенелопе Крус, за най-добри костюми и грим, както и за оригинален звук. Гледайте го на 29 март от 18:30 часа. „Ma мa”.

До дни става ясно с колко поскъпва билетчето в София, може да стане 1.50

https://www.24chasa.bg/Article/5384601

До дни става ясно с колко поскъпва билетчето в София, може да стане 1.50До края на месеца Центърът за градска мобилност трябва да внесе икономическата си рамка за 2016 г. и да предложи нови видове карти за пътуване с градския транспорт в София. Тогава ще стане ясно и дали ще поскъпне билетчето за пътуване, съобщи зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов. Както "24 часа" съобщи още през януари вероятно

Внимание! Плъзна нов вид телефонна измама

http://pik.bg/внимание-плъзна-нов-вид-телефонна-измама-news506904.html

Внимание! Плъзна нов вид телефонна измама

43-годишната Светлана Петровска сигнализира за нов вид телефонна измама. Жената била на гости на възрастната си майка в Пловдив, когато звъннал домашния телефон. Учтив женски глас помолил бабата да бъде изслушан.

„Жената се представи като дистрибутор на фирма за семена и предложи луковици на холандски лалета. За 40 лева щели да доставят на адрес с наложен платеж 200 броя луковици на екзотични видове лалета”, разказва Светлана пред Трафикнюз.

„Майка ми е инструктирана подробно как и какво да отговаря на непознати по телефона. Въпреки това не престават през 2-3 месеца да се пробват с различни версии.

През декември и звъняха ,че съм катастрофирала, а тя отвърнала, че няма дъщеря и веднага бяха затворил телефона”.

Петровска сигнализира за злонамереното обаждане, за да предупредим и други хора за новия вид измама.

Колекторските компании изкупили 456 млн. лева "лоши" кредити през 2015 г.

https://www.24chasa.bg/Article/5384656

Колекторските компании изкупили 456 млн. лева "лоши" кредити през 2015 г.Компаниите, специализирани в събирането на необслужвани задължения, са изкупили портфейли с лоши кредити на обща стойност 456 млн. лв. през миналата година, съобщи "Капитал". За сравнение, през предходната 2014 година тази сума е била 160 млн. лв., тоест става дума за 185% увеличение на бизнеса им. Това показват годишните данни на Асоциацията на

Политическите лидери са майстори на театъра на посветеност на общото благо

http://bulgarski.pogled.info/news/72503/Politicheskite-lideri-sa-maistori-na-teatara-na-posvetenost-na-obshtoto-blago

/Поглед.инфо/ Да покажем солидарност в тъгата и изобразим през физиономиите си голяма покруса - на това са майстори политическите лидери.

Кръчмите във Великобритания с удължено работно време по случай рождения ден на Елизабет II

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5384609

По случай рождения ден на кралица Елизабет II във Великобритания ще удължат работното време на кръчмите, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус.
„Ще удължим работното време на кръчмите на 10 и 11 юни, за да отбележим рождения ден на нейно величество“, заяви министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън.
По случай рождения ден на кралица Елизабет II във Великобритания ще удължат работното време на кръчмите, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус. „Ще удължим работното време на кръчмите на 10 и 11 юни, за да отбележим рождения ден на нейно величество“, заяви министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън.

В ефира! Ген.Стоян Тонев: Терористите се обучават от 5-годишни за ролята, която Аллах им е възложил!

http://petel.bg/V-efira--Gen-Stoyan-Tonev--Teroristite-se-obuchavat-ot-5-godishni-za-rolyata--koyato-Allah-im-e-vazlozhil-__150061

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА В "ПЕТЕЛ" СЛУЧВАЩОТО СЕ В БРЮКСЕЛ! Кадър: БНТ Ген. Стоян Тонев, бивш директор на ВМА, е поредния специалист, който на...

Машинистът на взривената мотриса на метрото в Брюксел: Останах шокиран, когато видях телата на жертвите

http://petel.bg/Mashinistat-na-vzrivenata-motrisa-na-metroto-v-Bryuksel--Ostanah-shokiran--kogato-vidyah-telata-na-zhertvite__150062

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА В "ПЕТЕЛ" СЛУЧВАЩОТО СЕ В БРЮКСЕЛ! Журналисти са разговаряли с машиниста на взривената мотриса на метростанцията„...

Дупница настръхна - измамници искат капаро за саниране на блокове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5384613

Измамници обикалят вече одобрени за саниране блокове в Дупница и искат да им се предплаща за някои "предварителни и укрепителни дейности", сигнализирали до общината от ж.к Бистрица вчера. Първият им набелязан обект се оказал бл.3 в комплекса.
Мошениците се представяли от "фирмата за саниране", каквито като изпълнители в общината все още на са
Измамници обикалят вече одобрени за саниране блокове в Дупница и искат да им се предплаща за някои "предварителни и укрепителни дейности", сигнализирали до общината от ж.к Бистрица вчера. Първият им набелязан обект се оказал бл.3 в комплекса. Мошениците се представяли от "фирмата за саниране", каквито като изпълнители в общината все още на са

ЕС с извънредна среща заради атаките

http://www.cross.bg/partii-terorizma-evropa-1502594.html

/КРОСС/Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на страните членки на ЕС ще се съберат на извънредна среща заради вчерашните терористични атаки в Брюксел. Това предаде Politico, цитирайки еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулус. ЕС трябва да „действа незабавно" и поиска от страните членки да свикат среща в „може би в следващите дни", обяснява той. „Заплахата към Европа се нуждае от европейски отговор. Ние не можем да продължаваме да се учим по трудния начин, както показаха събитията в Брюксел. Ние се нуждаем от повече координация и от повече споделяне на разузнавателна информация", каза още Аврамополус. И разкритикува страните членки на ЕС, че не правят необходимото за засилването на Европол. „Важно е да работим заедно", категоричен бе той. Десните, социалистите, либералите и зелените се обединиха срещу тероризма По моя инициатива, четирите най-големи европейски партии излизаме с обща декларация по повод терористичните атентати в #Брюксел. Десните, социалистите, либералите и зелените призоваваме за решителен и единен отговор на тероризма. Това написа президентът на ПЕС Сергей Станишев в социалната мрежа Фейсбук. "Това, което се случи в Брюксел, е не само нападение срещу Белгия, а нападение срещу цяла Европа, срещу споделените ценности, върху които е изградена идеята за Обединена Европа

ВКС: Законът "Кунева" отваря врата за произвол, популизъм и политически атаки

http://www.mediapool.bg/vks-zakonat-kuneva-otvarya-vrata-za-proizvol-populizam-i-politicheski-ataki-news247087.html

Проектът за Закон за борба с корупцията по върховете на властта "отваря врата за произвол, неправомерен натиск, политически атаки и популизъм". Това се казва в позицията на съдиите от Върховния касационен съд по повод предстоящото внасяне в парламента на т.нар. закон "Кунева". Проектозаконът предвижда създаването нова държавна мегаструктура - Антикорупционно бюро, което ще слее четири съществуващи институции. Това са Комисията за борба с конфликта на интереси, Комисията за конфискация, част от Сметната палата и БОРКОР. Опасенията на върховните съдии са свързани с концентрацията на огромна репресивна власт, която ще работи с неясна правна терминология. Магистратите посочват конкретно термина "необяснимо богатство" и възможността Бюрото да започва проверки по анонимни сигнали. "Някои термини (в закона) са с неясно значение, без да им е дадено определение, като например "необяснимо богатство". Последиците от боравенето с подобен неясен термин ще бъде намеса в правната сфера на отделни хора, като е възможно това да се случи на основание анонимен сигнал. Това отваря врата за произвол, неправомерен натиск, политически атаки и популизъм", се казва в позицията на ВКС. Съдът допълва, че комбинацията от големите правомощия и въвеждането на анонимните сигнали в "неукрепнала в демократичните практики страна" може да доведе до "сериозни последици за баланса на институциите и защитата правата на хората". "(Тези последици) са несъизмерими с бездруго съмнителния резултат от работата по такива сигнали", допълват от ВКС. Съдиите посочват, че в проекта не е обяснено ясно какво точно се разбира под "корупционно поведение", а в същото време търговията с влияние отсъства напълно от закона. ВКС критикува и факта, че изпълнителната власт тръгва да създава нова институция, без да е оценила работата на сега съществуващите четири. Върховният съд напомня, че предвиденото задължение за деклариране на имуществото и доходи от хора, които се намират във фактическо съпружеско съжителство, няма никаква законова основа. Съдът напомня, че няма закон в държавата, който задължава хората в подобно съжителство да си казват едни на други колко получават и какво притежават, извън общата собственост. "За санкциите по този закон не се изисква виновно поведение, а несъответствието може да се дължи на незнание или на обвързаност на другия съпруг от търговска или служебна тайна", се казва в позицията на ВКС. Преди пет дни Програма "Достъп до информация" също отправи много сериозни критики към новия закон. Част от тях се припокриват с позицията на върховните съдии. Това, което отчете ПДИ е, че законът всъщност ще скрие 100 000 чиновници, които сега са длъжни да подават имуществени декларации. Какво предвижда законът "Кунева" можете да прочетете детайлно ТУК.

Граничари намериха два трупа до българо-турската граница

http://www.mediapool.bg/granichari-nameriha-dva-trupa-do-balgaro-turskata-granitsa-news247086.html

Телата на двама мъже са били открити от граничен патрул от ГПУ – Малко Търново на около километър от българо-турската граница в местността "Мишкова нива", съобщиха в сряда от МВР. Според първоначалната информация по труповете няма видими следи от насилие. На мястото е изпратена оперативно-следствена група. По случая е образувано досъдебно производство. Предстои установяване на самоличността на мъжете.

ЕС ще свика извънредна среща заради терористичните нападения в Брюксел

https://www.24chasa.bg/Article/5384619

ЕС ще свика извънредна среща заради терористичните нападения в БрюкселМинистрите на вътрешните работи и на правосъдието на страните членки на ЕС ще проведат в най-скоро време среща на високо равнище, за да координират европейския отговор срещу вчерашните терористични атаки в Брюксел, предаде Politico, цитирано от "Фокус". Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулус заяви,

БСП с подкрепа за най-големия фестивал за български фолклор във Великобритания

http://www.cross.bg/velikobritaniya-folklor-traditzii-1502595.html

/КРОСС/ Традиционният Пролетен фестивал на българския фолклор и традиции ще се проведе на 26 март 2016 г. за четвърта поредна година в в „Mилфилд театър", в Енфилд, Северен Лондон. Събитието е организирано от „Български фолклор и традиции" с генералното спонсорство на БСП. Тази година участие във фестивала ще вземат 19 състава за български фолклорни песни и танци от девет страни от Европа, Русия и Сърбия, както и повече от 25 групи за народни песни и танци от Великобритания. През целия съботен ден ще звучат български ритми, а най-голямото българско мероприятие във Великобритания ще бъде открито от най-малките участници - детските групи. Специален гост на Пролетния фестивал тази година ще бъде 15-годишният Александър Тодоров от България, спечелил миналата година първо място за изпълнение с гайда в конкурса „Орфеево изворче" в Стара Загора. Фестивалът ще бъде закрит с хоротека за всички.  Целта на организаторите е, чрез това уникално за България и Великобритания фолклорно събитие, да се популяризират българският фолклор, бит, език, традиции и култура, извън пределите на страната ни. Организация „Български фолклор и традиции" се обръща към всички българи във Великобритания с покана да подкрепят инициативата и да вземат участие в празника.  

България и Сърбия ще засилят сътрудничеството си за преодоляване на евентуален засилен миграционен натиск

http://pik.bg/българия-и-сърбия-ще-засилят-сътрудничеството-си-за-преодоляване-на-евентуален-засилен-миг-news506896.html

България и Сърбия ще засилят сътрудничеството си за преодоляване на евентуален засилен миграционен натиск

 България и Сърбия ще засилят сътрудничеството си за преодоляване на евентуален засилен миграционен натиск. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Постигнахме съгласие да обменяме информация, да си сътрудничим и да направим всичко възможно, за да предотвратим струпване на хора и незаконно преминаване на границата. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев след срещата със своя сръбски колега Зоран Джорджевич, която се проведе днес, 23 март, в Ниш, Сърбия. 
Министър Ненчев определи разговорите като много ползотворни и уточни, че те са част от поредицата добросъседски срещи с министрите на отбраната на държавите, граничещи с нашата страна. „Такива срещи вече бяха проведени с колегите от Македония и Румъния, предстоят срещи с министрите на отбраната на Гърция и Турция“, посочи той.
„Информирах министъра на отбраната на Сърбия за евентуално участие при необходимост на български военнослужещи в охраната на българо-сръбската граница като го уверих, че техните дейности ще бъдат свързани само и единствено с подпомагане на органите на МВР“, съобщи министър Ненчев. Той потвърди изключително доброто сътрудничество между институциите като даде за пример проведеното снощи съвместно учение с министерствата на вътрешните работи, здравеопазването и транспорта, информационните технологии и съобщенията. „Имаме осем планирани съвместни учения със сръбската армия през тази година. Съгласихме се да проявим още по-голяма активност както в тази област, така и в сферата на здравеопазването, образованието и военното обучение“, каза още министърът на отбраната. Той съобщи, че на 27 март (неделя) ще бъде открита новата писта на летище Безмер. В срещата днес участва и заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов.

Благоевград с нова визия до края на септември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561933

До края на септември ще бъдат завършени строително-монтажните работи на около 90 процента от блоковете, за които има подписани договори по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това заяви кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Очаква се до 15 април да бъдат избрани изпълнителите на дейностите, а в началото на лятото да започне и реализацията им. Общата сума, която предстои да бъде усвоена  по подписаните договори е 128 млн. лева. Със саниране на блоковете ще бъде решен и проблемът с цветовете на сградите...

Трудната интеграция на бежанците в Германия

http://www.mediapool.bg/trudnata-integratsiya-na-bezhantsite-v-germaniya-news247085.html

Експертите са единодушни - интеграцията на бежанците трябва да стане чрез трудовия пазар. Компания от германската провинция Саксония-Анхалт показва как тази цел може да бъде постигната. Става ясно обаче и какво не се получава добре. Не е съвсем ясно дали Юсеф веднага разбира добрата новина. "Ако искате, можем да ви предложим обучение", казва му ръководителят на предприятието Свен Гемпер. Бежанецът от Сирия кима дружелюбно, но тъмните му очи гледат въпросително. Немският му все още малко куца. През изминалите седмици Юсеф е завършил стаж при производителя на селскостопански машини ACGO в градчето Хоенмьолзен, разположено в южната част на германската провинция Саксония-Анхалт. Три месеца заедно с други бежанци той е усвоявал металообработване. Изучавали пилене, зачистване и заваряване, посещавали са курсове по немски и са имали възможност да навлязат в производството. Това е един от многото проекти за интеграция на стотиците хиляди бежанци в Германия. Той обаче показва като под лупа проблемите на включването на бежанците в трудовия пазар и как въпреки това може да бъде постигнат успех. Първата пречка за намиране на работа често са недостатъчните знания по немски език. Още по-голям проблем е, че много бежанци са сравнително слабо квалифицирани. Данни на бюрото по труда на провинцията сочат, че 70 % от заетите и регистрираните работещи от неевропейските страни, от които идват бежанци, не са завършили професионално образование. Нивото на квалификацията значително се различава според страната на произход на кандидатите за убежище. Така например, според актуално изследване за бежанците на Федералната служба за миграция и бежанци, сирийците са значително по-добре образовани от иракчаните. Без достатъчна квалификация за бежанците става още по-трудно да се справят на трудовия пазар. "И без това вече се сблъскваме с проблема, че значителна част от безработните ни нямат професионално образование, а нискоквалифицираните работни места се все по-малко", посочва изследователят на трудовия пазар и икономическата конюнктура Карл Бренке от Германския институт за икономически изследвания Де И Ве (DIW). Следователно, според Свен Гемпер, ключът към интеграцията е работата, защото от нея зависят много повече неща от финансовата сигурност. "Гражданите ще имат по-голяма готовност да приемат бежанците, ако те повече не тежат на джобовете ни", казва 53-годишният експерт. Освен това на работното си място бежанците ще могат да общуват с местните хора и да завържат запознанства. Бежанците искат да използват възможностите Преди точно една година бежанската криза достигна градчето Хоенмьолзен, чието население наброява 10 000 души. През пролетта на 2015 година провинция Саксония-Анхалт търсеше къде да изгради бежански център. Фабриката на производителя на селскостопански машини ACGO е разположена на място, където навремето е имало казарми. А Свен Гемпер дава под наем близка сграда, която и без това отдавна стои празна, и с получените пари той оборудва учебна работилница. "Обществото има нужда от много хора, които да работят по този въпрос, иначе още сега сме загубили", казва той. "ACGO иска да даде своя принос, както правят толкова много граждани, работещи като доброволци. Освен това приносът може да е от полза за икономиката", допълва той. Същевременно обаче честно признава, че благоприятни допълнителни последици са положителният обществен имидж и по-добрите отношения с провинциалните власти. Когато Юсеф започнал стажа си през един сив ноемврийски ден, атмосферата все още била сдържана. Всъщност и двете страни не били съвсем наясно с какво точно са се захванали. В кухнята на новопостроената работилница Гемпер казал няколко въвеждащи думи пред аудиторията, която внимавала, но със сигурност езиково била неподготвена. След това мъжете от Сирия, Бенин, Еритрея и Гвинея-Бисау започнали обучението си. Преподаване на "пруските добродетели" Някои възприемат тези стажове като истинска възможност. "Тук съм, за да работя здраво", заявява Абдула от западноафриканската страна Гвинея-Бисау. Той е работил с метал и в старата си родина, както лесно може да се разбере от десетките порязвания и белези по ръцете му. Тъй като е сред най-прилежните в групата, в края на интеграционния стаж Гемпер му предлага работа като помощник в производството. Това е успешна история макар училищното образование на Абдула да е недостатъчно за квалифициран работник. Други обаче не са толкова силно мотивирани - от деветимата участници в програмата само шестима остават до края. Гемпер обаче се е примирил. "Трябва да сме последователни, ако искаме да предадем "пруските добродетели" като точност, дисциплина и надеждност", заявява той. Ако някой от стажантите отсъства три пъти без извинение, той трябва да напусне курса. Гемпер и колегите му вземат предвид не само практическите умения, но и цялостното отношение към работата. Никой не познава стажантите по-добре от Холгер Балдауф, който е въвел бежанците в дейността на работилницата. През първите две седмици отношението било все още резервирано, разказва той. "Изведнъж това се промени, те ми задаваха въпроси и оставяха да им показвам нещата. Доверието трябва да бъде спечелено и вярвам, че добре се справих с това", казва майсторът. Балдауф е убеден, че бежанците са мотивирани, но същевременно допълва, че "те не са квалифицирани работници, те са помощен персонал, това се забелязва. Въпреки това чрез програмата получават добра основа, върху която могат да надграждат". Капки върху горещ камък През последния ден от стажа се раздават свидетелствата, водят се разговори и се правят снимки за спомен. А какво очаква бившите стажанти в бъдеще? "Първо настанихме всички", казва Балдауф. Абдула от Гвинея-Бисау още през март би трябвало да започне работа като помощник в производството. Юсеф, след шестмесечен езиков курс, вероятно през есента ще започне обучение. Останалите от групата искат или да останат в работилницата, или пък да изкарат стажове и в други браншове. Това не е лош резултат макар разходите да бяха големи, признават участниците в проекта. Разходите за следващите групи стажанти ще се разпределят, тъй като не всяка компания може или иска да си позволи нещо подобно. "В Германия, като цяло, тази програма е само капка върху нагорещен камък. Всеки, който е в състояние да си го позволи, обаче трябва да даде своя принос според възможностите си", убеден е Свен Гемпер. Примерите на Абдула и Юсеф показват, че интеграцията на бежанците може да стане чрез трудовия пазар. Все още обаче има много какво да се желае. Отправят се критики към многото бюрократични пречки - не е разрешено, например, да се правят последователно няколко неплатени стажа в един бранш, дори когато за бежанците често това е единственият начин да повишат професионалната си квалификация. Икономистът Бренке отбелязва също, че бюрата по труда все още знаят твърде малко за уменията на бежанците. "Те могат да се активизират, едва след като човекът получи статут на бежанец, а това е твърде късно. Дългото време, което бежанците с перспектива да останат трябва да чакат, трябва да бъде оползотворено по-добре", настоява той. Само този, който разполага с по-точна информация, може да управлява програми за квалификация. В Хоенмьолзен следващата група вече започва стажа си при AGCO. Ръководителят на предприятието Гемпер предава опита си на други компании от региона и се надява, че в бъдеще те ще могат да предложат подобни програми, защото за успешна интеграция в национален мащаб е необходимо да се следва успешен пример. По БТА

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=316524

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 24 март, са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - 08:30 до 16:00 ч.

Българи, завърнали се от Брюксел: Чувствахме се големи късметлии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5384643

Група пътници от Белгия кацнаха днес в София със самолет на нискотарифна авиокомпания, която тръгва от по-малкото летище "Шарлероа" в белгийската столица.
Последните секунди преди кацането са особено дълги за Маруся Аладжова, която чака семейството на дъщеря си и 2-годишното си внуче, разказва Би Ти Ви.
Група пътници от Белгия кацнаха днес в София със самолет на нискотарифна авиокомпания, която тръгва от по-малкото летище "Шарлероа" в белгийската столица. Последните секунди преди кацането са особено дълги за Маруся Аладжова, която чака семейството на дъщеря си и 2-годишното си внуче, разказва Би Ти Ви.

Сигнал за бомба на летището в Делхи

http://www.cross.bg/bomba-delhi-letishteto-1502593.html

/КРОСС/Сигнал на бомба на летище "Индира Ганди" в Делхи. Десет полета на индийската авиокомпания "Индиго" са отменени. Започнала е проверка на самолетите, предаде ТАСС, цитирайки службата за сигурност на летището на индийската столица. Анонимният сигнал е подаден във филиал на "Индиго" в Ченай. От там обаче изтъкват, че предния ден са отменени пет полета на друг индийски авиопревозвач - "Джет еъруейс"- отново заради съмнения за бомба. Спецчастите обаче не са открили взривни устройства. От полицията допускат версията, че "телефонен терорист" може да стои зад обажданията за бомби на летището в Делхи.  

Селски кметове обсъдиха проблема с битовата престъпност в региона

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561934

Кметовете на села в Пиринско разискваха на работна среща в Благоевград проблема с битовата престъпност в малките населени места. Инициатор на форума е Асоциацията за европейско развитие на българското село. На срещата присъстваха ръководството на Областната дирекция на МВР и кметът на община Благоевград Атанас Камбитов. На провелата се дискусия бяха обсъдени възможностите за подобряване на координацията между местна власт и органите на МВР. Директорът на ОД на МВР Росен Танушев заяви, че поне веднъж месечно районни инспектори ще посещават н...

Експерти: Оставете специалните служби да работят на спокойствие

http://offnews.bg/news/n_1/n_626347.html

След последните атентати в Брюксел и опасностите от терористични нападения трябва да се даде възможност на специалните служби, особено разузнаване и контраразузнаване, да си вършат работата. Тезата е на Аргир Бояджиев - бивш директор на окръжното управление на МВР в Бургас през 90-те години. Бояджиев е работил в контраразузнаването, участвал е пряко в задържането на членове на немската терористична група „Баадер – Майнхоф“ в Слънчев бряг. Определя Фракция „Червена армия“ като „бледо подобие“ на това, което се случва днес. „ Управляващите трябва първо да стоят зад тях (специалните служби) и да създават благоприятна атмосфера за работа. А всички останали мерки при летища, пристанища, спирки, театри и прочие, това са превантивни мерки, които не могат да решат изцяло въпроса. Този проблем, и в Европа, и при нас, може да се реши основно от специалните служби. Навремето я наричахме агентурно – оперативна работа “, коментира Аргир Бояджиев. Относно тероризма от времето, когато е работил в службите и днес, Бояджиев казва: „ Такова масово явление аз не съм допускал, че може да има в Европа. Такава огромна структура, създадена в сърцето на Европа, признавам, не съм допускал. Отделни клетки може да са изградени, може да се вършат поразии, но такава мащабност, мен, специално, ме учудва “, казва Аргир Бояджиев. Бояджиев пояснява, че Европа е наситена от един неуправляем контингент и специалните служби „не са за завиждане“. Нужен е строг контрол, смята той и добавя, че очевидно не се отчита манталитета на тези хора. За нашите служби експертът смята, че са квалифицирани и знаят как да действат. Освен това, у нас по-лесно може да се контролира подобен контингент. В нашите служби работят професионалисти, категоричен е Константин Гребенаров. Бившият областен управител на Бургас е работил близо 20 г. в МВР и Националната служба за сигурност – от оперативен работник до началник направление. „ Има хора, които аз, лично, съм работил с тях – много добри специалисти, в момента работят в службите. Но трябва да им осигурим спокойствие, ресурс и действително тези хора да си вършат работата както трябва. Както в специалните служби, така и в полицията. А не всеки ден да се чудим с какво да разбуним редовия състав и вместо да мислят как действително да пазят обществото, да мислят как да си изхранват семейството “, смята Гребенаров. Опасност има и за нас, показателен беше атентатът в Бургас, добавя той. А относно миграционния поток, част от който минава и през България, добавя, че няма как да сме сигурни, че няма внедрени терористи. „ Това преселение на народите, което става, това е добре дошло за всяка една специална служба – да инфилтрира свои хора в този поток. Едва ли, обаче, специалистите в ИДИЛ или „Ал Кайда“ ще останат по-назад. Като имате предвид, че те са обучавани от същите такива специалисти като нас или такива, които са обучавали нас навремето “, коментира Греберанов.

Мюсюлмански групи в Холандия свикват митинг срещу терора

http://europe.actualno.com/musulmanski-grupi-v-holandija-svikvat-miting-sreshtu-terora-news_530486.html

Няколко мюсюлмански организации в Холандия свикват митинг срещу тероризма на площада пред кралския дворец в Амстердам в петък, за да изразят солидарността си с хората от Брюксел след кървавите атентати в белгийската столица. „Евреи, мюсюлмани християни или атеисти - всеки нормален човек беше потресен от тези ужасни сцени в Брюксел във вторник", заяви Саид Бухару, говорител на мароканския Съвет на джамийските настоятелства в Холандия. „Терористичната група ДАЕШ злоупотребява с ислям

Ангелкова: Очаква ни един изключително добър туристически сезон

http://society.actualno.com/angelkova-ochakva-ni-edin-izkluchitelno-dobyr-turisticheski-sezon-news_530487.html

Имаме ръст на заявените планирани чартъртни полети за летищата Варна и Бургас общо с 30% в сравнение с миналата година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова във връзка с предстоящия летен туристически сезон. „Само за Русия ръстът на планираните чартърни полети е 86% в сравнение с миналата година”, уточни тя и допълни, че ръстът на планираните полети за Германия е 49%, а за Франция - 60%. „Това е свързано с мерките, които министерството предприе още от май минал

Годзила връхлита с 20 к.с. повече и променен дизайн (видео)

http://cars.actualno.com/godzila-vryhlita-s-20-ks-poveche-i-promenen-dizajn-video-news_530490.html

Ню Йорк тръпне пред мощта на „Годзила“, последното превъплъщение на R35, преди японският производител да извади напълно новия хибриден модел. Не са нужни никакви представяния и въведения, за да се представи 2017 Nissan GT-R. Като за последен път дизайнерите и инженерите на Nissan са се напънали, за да са сигурни, че R35 ще винаги ще помнят това поколение на „Годзила“, едновременно визуално и механично.   Определен като „най-значимата модернизация от представ

Един от терористите в Брюксел е бил депортиран от Турция през 2015 г.

http://asia.actualno.com/edin-ot-teroristite-v-bruksel-e-bil-deportiran-ot-turcija-prez-2015-g-news_530489.html

През юни 2015 г. турските власти задържаха, а по-късно и депортираха едно от лицата, които стоят зад атентатите в Брюксел, при които загинаха 31 души. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган. „Един от нападателите на Брюксел беше задържан в Газиантеп в южната част на Турция, близо до сирийската граница, и след това депортиран за Белгия”, обяви Ердоган пред репортери в Анкара, предаде БГНЕС. „Белгийските власти не успяха да потвърдят връзките на заподозрения с теро

16-годишен юноша от Нова Загора спечели сребърен медал на световното по муай тай. Треньорът му: Някои противници просто не излизат срещу него

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5384377

Константин Михайлов от Нова Загора стана вицешампион на Световното първенство по муай тай в категория юноши до 57 кг. , което се проведе в меката на "изкуството на осемте крайника" - Тайланд. 16-годишният младеж е изиграл 4 мача, като буквално минава през първите си три противници. На финала на шампионата Михайлов излиза срещу силен узбекистанец и
Константин Михайлов от Нова Загора стана вицешампион на Световното първенство по муай тай в категория юноши до 57 кг. , което се проведе в меката на "изкуството на осемте крайника" - Тайланд. 16-годишният младеж е изиграл 4 мача, като буквално минава през първите си три противници. На финала на шампионата Михайлов излиза срещу силен узбекистанец и

Българи, дошли си от Брюксел: Чувствахме се големи късметлии

https://www.24chasa.bg/Article/5384620

Българи, дошли си от Брюксел: Чувствахме се големи късметлииГрупа пътници от Белгия кацнаха у нас със самолет на нискотарифна авиокомпания, която тръгва от по-малкото летище "Шарлероа" в белгийската столица. Последните секунди преди кацането са особено дълги за Маруся Аладжова, която чака семейството на дъщеря си и 2-годишното си внуче, разказва БиТиВи. „Чувахме се непрекъснато по скайп и треперехме - зет

Армията ни готова да слезе на границата с Гърция

http://www.cross.bg/bulgariya-gurtziya-granitzata-1502591.html

/КРОСС/Българската армия има готовност да се включи и в охраната на границата с Гърция, ако мигрантите тръгнат от там към нашата страна. Иначе ще бъде ситуирана само на българската граница. Дейността й ще бъде единствено да подпомага органите на МВР и няма да участва в други дейности. Това заяви министър на отбраната Николай Ненчев в Ниш, цитиран от БГНЕС. И изтъкна, че не е обсъдил с колегата си Зоран Джорджевич дали Сърбия ще връща мигранти, влезли в Сърбия от България. „Съблюдаваме вътрешното и международното законодателство, този разговор не сме го водили, но взаимно се съгласихме да обменяме информация. България е готова да регистрира всеки един, който желае да влезе в страната и то в местата, където това е възможно - единствено на КПП ", обясни Ненчев. „Разговорите надминаха очакванията ми", каза Ненчев. И уточни, че двамата са се разбрали България и Сърбия да си съдействат при наблюдението и контрола на мигрантския поток, както и да си разменят информация и да реагират в зависимост от ситуацията. По време на срещата е обсъждано и провеждането на съвместни военни учения. Австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер предупреди в понеделник, че след закриването на балканския маршрут и споразумението между ЕС и Турция съществува потенциална опасност 1 100 000 души да потеглят към България. В същото време на територията на Гърция срещу границата с България вече се изграждат лагери за настаняване на мигранти

Концертът на ММ обединява звезди за благотворителна кауза

http://offnews.bg/news/n_1/n_626354.html

Концертът по случай 20 години телевизия ММ на 25 март от 20:00 часа в Зала 1 на НДК ще премине под благотворителен знак. Събитието ще е в помощ на център ''Дъга'' за работа с деца с аутизъм в кв. “Лозенец” и за SOS Детски селища. Музикантите, участващи в концерта, ще даряват собствени фланелки, дискове с албуми, шапки и други артикули, които ще се продават на щанд срещу централния вход на НДК, непосредствено преди началото на мащабното събитие, а публиката в Зала 1 ще може да помогне със SMS на благородната кауза на SOS Детски селища. Двете инициативи ще бъдат част от голяма кампания на ММ онлайн, която предстои в близките месеци. По време на концерта зрителите ще станат свидетели на връчването на награди, които ще останат в тайна до самото събитие, като единственото, което издават от екипа, е, че градоначалникът на София Йорданка Фандъкова ще връчи специална награда по време на концерта. Ден преди музикалното събитие на годината, познатата в цял свят шведска звезда Loreen с хита Euphoria, донесъл ѝ победатата на Евровизия 2012, ще даде специална пресконференция за българските медии. На 24 март (четвъртък) от 14:00 ч. в Литературен клуб “Перото” тя ще сподели своите емоции и очаквания по повод първото си участие у нас, част от мащабното начинание, което ще събере в Зала 1 на Двореца точно 24 български звезди. Сред тях са: Графа, Стенли, Ъпсурт, Ирина Флорин, Д2, Стефан Вълдобрев и “Обичайните заподозрени”, Дичо,DJane Monique, Сантра, Спенс, Светльо & The Legends, Тони, Анимационерите, Уикеда, Джанго Зе, Пакикан Уайаскър, Babyface Clan, Йоанна Захариева, Дара Екимова, Остава, P.I.F, Стоян и Виктор, Миро Гечев & Jacob Chrichlow, Jeremy? и Ирра. Ще видим и победителите от кампанията’’Новите 3 на ММ’’ Мирян Костадинов,група Nu Ance и Митко Петров. Билети все още могат да се намерят на касите на Билетен център-НДК и в мрежата на Ticketportal.bg. За ученици и студенти има специални цени от 10 и 15 лева съответно, които могат да се закупят срещу представяне на ученическа или студентска карта.

Пореден ръст в петролните резерви в САЩ доведе до спадове на Wall Street

http://www.investor.bg/sasht/337/a/poreden-ryst-v-petrolnite-rezervi-v-sasht-dovede-do-spadove-na-wall-street-213701/

Администрацията за енергийна информация съобщи, че през седмицата до 18 март резервите нарастват с 9,4 млн. барела

България ще предостави хуманитарна помощ за бежанците и мигрантите в Табановце

http://www.moreto.net/novini.php?n=316535

По инициатива на министър-председателя Бойко Борисов утре ще бъде предоставена хуманитарна помощ за бежанците и мигрантите, намиращи се в транзитния център Табановце край Куманово, Република Македония. Това съобщиха от пресцентъра на МС за Moreto.

Джеймс Булард: Точките на Фед може да объркат инвеститорите

http://www.investor.bg/sasht/337/a/djeims-bulard-tochkite-na-fed-moje-da-obyrkat-investitorite-213694/

Схемата с точките се състои от очакванията на всеки един член на Федералната комисия по открития пазар за повишението на лихвените проценти за три години

Таксите за паша и добив от защитени територии ще бъдат повишени

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2016/03/23/2728748_taksite_za_pasha_i_dobiv_ot_zashtiteni_teritorii_shte/?ref=rss


Повишение на таксите при бране на гъби и диви плодове, както и за ползване на дървесина и паша в защитените територии - изключителна държавна собственост, предвижда решение на Министерския съвет от тази сряда.

С промените се цели таксите да бъдат изравнени с тези на общинските и пасищата от Държавния поземлен фонд, се казва в мотивите за решението за новите тарифи.

От МС посочват още, че през последните 15 години цените на природни ресурси извън националните паркове...

Предложенията за размяната на Н. Савченко ще бъдат разгледани в съответствие с руското законодателство

http://www.cross.bg/savchenko-ryski-zakonodatelstvo-1502592.html

/КРОСС/ Предложенията за размяната на украинския пилот Надежда Савченко ще бъдат разгледани в съответствие с руското законодателство, заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от РИА Новости. В същото време, Щайнмайер изрази надежда за „хуманно решение" на случая с осъдената украинка. Вчера руски съд осъди Савченко на 22 години затвор за смъртта на двама руски журналисти в Източна Украйна.

Станишев обедини европейските партии с обща декларация за атентатите в Брюксел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5384596

По инициатива на президента на ПЕС десните, социалистите, либералите и зелените се обявиха за решителен и единен отговор на тероризма
„Европа трябва да каже „НЕ“ на страха и да покаже решимост. Всички ние скърбим за жертвите и в мислите си сме с ранените. Целта на терористите е да разединят обществата ни, да ни изправят едни срещу други,
По инициатива на президента на ПЕС десните, социалистите, либералите и зелените се обявиха за решителен и единен отговор на тероризма „Европа трябва да каже „НЕ“ на страха и да покаже решимост. Всички ние скърбим за жертвите и в мислите си сме с ранените. Целта на терористите е да разединят обществата ни, да ни изправят едни срещу други,

Атентаторът Брахим Бакрауи в предсмъртно писмо: Не знам какво да правя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561930

Белгийската полиция идентифицира двама от атентаторите в Брюксел като братята Брахим и Халид Бакрауи. По информация на органите на реда самовзривилите се терористи са свързани и с атентатите в Париж от декември миналата година. Полицията издирва Наджим Лахрауи, заснет от охранителната камера на аерогарата малко преди атентата. По последни данни над 30 души са загинали, а 270 са били ранени при двете експлозии на летището и в метрото в Брюксел. Брахим Бакрауи се е взривил на летището в Брюксел, брат му ...

Психиатър: Политическите лидери са майстори на театъра на посветеност на общото благо

http://pik.bg/психиатър-политическите-лидери-са-майстори-на-театъра-на-посветеност-на-общото-благо-news506888.html

Психиатър: Политическите лидери са майстори на театъра на посветеност на общото благо

Да покажем солидарност в тъгата и изобразим през физиономиите си голяма покруса - на това са майстори политическите лидери. Това каза пред БНР доктор Николай Михайлов, психиатър и общественик. „Политическите лидери не са майстори да поемат отговорност за защита на поверения им свят, но са майстори да изобразяват театъра на посветеност на общото благо”, коментира той. „Няма нищо по-аморално от сантиментализма там, където е изискуема твърдост и отговорност. Политическото лице не може да бъде сантиментално – то трябва да поеме за грижа за гражданите. Ако има нещо добро, което може да произлезе от шока от тези белгийски ужаси и терористични прецеденти, то е шансът да бъдат взривени изключително вредните предразсъдъци на този прекраснодушен либерализъм, който владее Европа, Стария свят и Евроатлантическия свят в по-общ смисъл от няколко десетилетия насам или от периода на т.нар. Късна модерност”, допълни д-рМихайлов. „Съществото, наречено постмодерен интелектуалец, трябва да сблъска чело с грозната действителност и в стената на своя любим предразсъдък, наречен мултикултурализъм или либерална идеология, като опровержението идва от много сериозна и трагична реалност”, подчерта д-р Михайлов.

Лекарският съюз ще съди здравната каса, джипитата ще протестират

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/23/2728786_lekarskiiat_sujuz_shte_sudi_zdravnata_kasa_djipitata/?ref=rss


Българският лекарски съюз обяви, че ще атакува в съда предложението на Националната здравноосигурителна каса за служебен национален рамков договор, а организацията на личните лекари заяви готовност за национален протест следващата седмица срещу "абсурдния начин за финансиране" на работата им, съобщава БНР.

Заместването на рамковия договор, който всяка година се подписва между лекарския съюз и касата, с решение на здравната каса е тежко закононарушение, твърдя от съсбовната...

САЩ и Великобритания препоръчаха на гражданите си да не пътуват до Белгия

http://www.mediapool.bg/sasht-i-velikobritaniya-preporachaha-na-grazhdanite-si-da-ne-patuvat-do-belgiya-news247084.html

Държавният департамент на САЩ предупреди американските граждани за “потенциалните рискове“ за пътуване в Европа. “В краткосрочен план терористични групи планират атаки из цяла Европа с цел да поразят спортни събития, туристически места, ресторанти и транспорта“, се казва в съобщение на властите в САЩ, цитирано от ББС. Форин офис препоръча на британските граждани да не ходят в Брюксел след вчерашните кървави атентати, предаде Франс прес. "Белгийските власти сега съветват да не се правят никакви пътувания до Брюксел. Ние ви съветваме да следвате указанията на белгийските власти за сигурност", се казва в декларация на британското външно министерство. Подобен съвет е твърде необичаен, когато се отнася за друга европейска държава, отбелязва АФП. Той бе оповестен малко след предишната препоръка, която Форин офис направи веднага след атентатите към британските граждани да бъдат бдителни, да избягват обществения транспорт и струпванията на много хора. Снощи Форин офис съобщи, че двама британци са ранени в атентатите в Брюксел.

Холандия евакуира консулството си от Истанбул заради "терористични заплахи"

http://www.mediapool.bg/holandiya-evakuira-konsulstvoto-si-ot-istanbul-zaradi-teroristichni-zaplahi-news247083.html

Холандия евакуира и затвори тази сутрин генералното си консулство в Истанбул заради "терористични заплахи", предаде АФП, като се позовава на съобщение на холандското министерство на външните работи. Министърът реши да затвори временно и като предпазна мярка консулството заради възможни терористични заплахи, посочи министерството. Сигурността на нашите служители и на посещаващите консулството е наш приоритет, заяви министърът на външните работи Берт Кундерс, цитиран в съобщението. В момента на евакуацията консулът и около четиридесет служители са били в сградата и те продължават, колкото е възможно, да работят от други сгради, уточни министерството. За характера на заплахата и информациите, /които оправдават това решение/, не можем да правим изявления по очевидни причини, добави Кундерс. Министърът "съветва холандците, намиращи се в най-големия град на Турция, да избягват района на генералното консулство", добави министерството. Четирима чуждестранни туристи бяха убити, а над 30 души бяха ранени при самоубийствен бомбен атентат на булевард Истиклял в Истанбул в събота. Турските власти обвиниха групировката "Ислямска държава" за атентата, който е последният от серия смъртоносни терористични нападения в страната.

Холандия евакуира консулството си в Истанбул заради "терористични заплахи"

http://www.mediapool.bg/holandiya-evakuira-konsulstvoto-si-v-istanbul-zaradi-teroristichni-zaplahi-news247083.html

Холандия евакуира и затвори тази сутрин генералното си консулство в Истанбул заради "терористични заплахи", предаде АФП, като се позовава на съобщение на холандското министерство на външните работи. Министърът реши да затвори временно и като предпазна мярка консулството заради възможни терористични заплахи, посочи министерството. Сигурността на нашите служители и на посещаващите консулството е наш приоритет, заяви министърът на външните работи Берт Кундерс, цитиран в съобщението. В момента на евакуацията консулът и около четиридесет служители са били в сградата и те продължават, колкото е възможно, да работят от други сгради, уточни министерството. За характера на заплахата и информациите, /които оправдават това решение/, не можем да правим изявления по очевидни причини, добави Кундерс. Министърът "съветва холандците, намиращи се в най-големия град на Турция, да избягват района на генералното консулство", добави министерството. Четирима чуждестранни туристи бяха убити, а над 30 души бяха ранени при самоубийствен бомбен атентат на булевард Истиклял в Истанбул в събота. Турските власти обвиниха групировката "Ислямска държава" за атентата, който е последният от серия смъртоносни терористични нападения в страната.

Един от терористите в Брюксел бил депортиран от Турция! Властите го пуснали въпреки предупрежденията

http://petel.bg/Edin-ot-teroristite-v-Bryuksel-bil-deportiran-ot-Turtsiya--Vlastite-go-pusnali-vapreki-preduprezhdeniyata__150060

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА В "ПЕТЕЛ" СЛУЧВАЩОТО СЕ В БРЮКСЕЛ! Един от терористите, участвал в атентатите в Брюксел, беше депортиран от Турция п...

Прокуратурата в Смолян: Проблемът с наркотиците става все по-сериозен

http://pik.bg/прокуратурата-в-смолян-проблемът-с-наркотиците-става-все-по-сериозен-news506884.html

Прокуратурата в Смолян: Проблемът с наркотиците става все по-сериозен

Проблемът с наркотиците в Смолянска област се очертава да става все по-сериозен, каза на пресконференция окръжният прокурор Тодор Деянов, след като представи отчета за дейността на прокуратурата за 2015 година.  По инициатива на окръжния прокурор са предприети конкретни мерки за решаване на проблема с наркотиците.

"От края на 2015-та година, всеки месец провеждаме съвещания с директора на Областната дирекция на МВР, началника на Районно управление-Смолян и със служителя от Районното управление, който отговаря конкретно по тази линия. Изисквам справка всеки месец какво е направено, какво се прави и какво ще се прави. Много добре си давам сметка, че сто процента с този проблем, няма как да се справим. Въпросът е да се сведе до абсолютния минимум. Тази наша активност, на свой ред, предизвика повишена предпазливост сред лицата, които се занимават с подобна дейност. Говоря както за наркозависими, така и за наркоразпространители. Това ще продължи! Докато не постигнем наистина едни задоволителни резултати, натискът от моя страна върху полицията, ще продължава и тези срещи ще продължат", каза Деянов.

Министрите от ЕС ще мислят"отговор" на атентатите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5384584

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на всички 28 страни членки на Европейския съюз ще се съберат на среща на високо равнище, която трябва да изготви план-отговор срещу вчерашните терористични атаки в Брюксел, предаде Politico и го цитира “Фокус“.
Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулус заяви,
Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на всички 28 страни членки на Европейския съюз ще се съберат на среща на високо равнище, която трябва да изготви план-отговор срещу вчерашните терористични атаки в Брюксел, предаде Politico и го цитира “Фокус“. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулус заяви,

Илюзия ли е интеграцията на бежанците

http://www.investor.bg/analizi/91/a/iliuziia-li-e-integraciiata-na-bejancite-213699/

Компания от германската провинция Саксония-Анхалт показва как тази цел може да бъде постигната, но има и препъни-камъни

Удължат работното време на кръчмите във Великобритания заради рождения ден на Елизабет II

https://www.24chasa.bg/Article/5384586

Удължат работното време на кръчмите във  Великобритания заради рождения ден на Елизабет IIМинистър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че кръчмите в страната ще работят с удължено работно време по случай на 90-ия рожден ден на кралица Елизабет II, който ще бъде празнуван на 10 и 11 юни, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". „Ще удължим работното време на кръчмите на 10 и 11 юни,

Изпращаме хуманитарна помощ за транзитния център Табановце край Куманово

http://www.cross.bg/pomosht-kraii-tabanovtze-1502589.html

/КРОСС/Предоставяме хуманитарна помощ за бежанците и мигрантите в транзитния център Табановце край Куманово, Република Македония, съобщиха от Министерския съвет. Това ще стане в четвъртък. Със съдействието на Българския червен кръст (БЧК) и на български фирми-производители са осигурени минерална вода и хранителни продукти. Предоставяната помощ е съгласувана в телефонния разговор на премиера Борисов и президента Георге Иванов миналата седмица, когато бяха договорени и съвместни мерки за повишаване контрола по българо-македонската граница и пресичане на нелегалните канали за трафик на мигранти. Координацията по предоставянето на хуманитарната помощ е възложена на началника на кабинета на премиера. За месец това е вторият подобен акт. Към момента в транзитния център в Табановце са блокирани около 1500 жени, деца и мъже. С този акт България отново изразява позицията си за подкрепа и солидарност към съседните страни, подложени на сериозен миграционен натиск. На 12 март страната ни предостави за бежанците край Идомени, Гърция, палатки, легла, одеала и отоплителни материали.  

7 години затвор за Георги Владимиров- Фози

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561928

Специализираният наказателен съд постанови 7 години лишаване от свобода на Георги Владимиров, бивш началник на митнически пункт „Олтоманци". Георги Владимиров, познат като Фози, бе признат за виновен в това, че от август 2011 година до юни 2012 година в качеството си на длъжностно лице, е участвал в организирана престъпна група, ръководена от покойния Борислав Манджуков, създадена с цел държане на акцизни стоки без бандерол - контрабандни цигари. Лятото на 2012-а: Иззеха 22 млн. къса цигар...

Пешеходка пострада при катастрофа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=316539

Пешеходка е пострадала след удар от автомобил на кръстовището между улиците „Вяра" и булевард „Цар Освбодител". Сигнал за инцидента е подаден около 16.45 часа, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на полицията. Пострадалата е откарана в болница.

Гранични полицаи откриха два трупа край границата с Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5384565

Гранични полицаи от Малко Търново са открили днес два трупа на около километър от българо-турската граница в местността Мишкова нива, в землището на Малко Търново, съобщи говорителя на "Гранична полиция" Лора Любенова, цитирана от Фокус.
Труповете са на мъже. Самоличността им още не е идентифицирана.
Видими следи от насилие по труповете няма.
Гранични полицаи от Малко Търново са открили днес два трупа на около километър от българо-турската граница в местността Мишкова нива, в землището на Малко Търново, съобщи говорителя на "Гранична полиция" Лора Любенова, цитирана от Фокус. Труповете са на мъже. Самоличността им още не е идентифицирана. Видими следи от насилие по труповете няма.

Временният шеф на АГ-то във Варна получи "много добър" в конкурса за управител на болницата

http://www.moreto.net/novini.php?n=316523

„Много добър“ е получил временният шеф на СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ д-р Емил Ковачев във втория етап на конкурса за управител на болницата. Комисията е оценила с 5.10 предложената от кандидата програма за развитие на здравното заведение за 3-годишен период.

Владимир Илиев: Давам пробите си за допинг с усмивка

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/23/2728788_vladimir_iliev_davam_probite_si_za_doping_s_usmivka/?ref=rss


Биатлонистът Владимир Илиев сподели, че въпреки допинг скандалите от последните месеци не изпитва никакви притеснения, че може да бъде уличен в употреба на забранени стимуланти.

"Темата за допинга е доста сериозна. Мен доста често ме викат за допинг и всеки път отивам с усмивка. Аз съм спокоен при всяка една проверка. Докторите трябва да са достатъчно информирани. Но стават такива грешки. Ние работим в съвсем друга посока, тези неща са доста далеч от нас", сподели състезателят....

Нов вид пеперуда носи информация за климатичните промени в Аляска

http://www.cross.bg/arctic-yorun-peperyda-1502590.html

/КРОСС/ Нов вид пеперуда би могъл да разкрие детайли за геоложката история на Аляска и нейния променящ се климат, според изследовател от Университета във Флорида, цитиран от CBS News. Проучване на Андрю Уорън предполага, че новооткритата пеперуда Tananа Arctic произлиза от два свързани помежду си видове пеперуди - Chryxus Arctic и White-veined Arctic. Според него трите вида са обитавали областта Берингия преди последната ледена епоха.Учени наблюдават Tananа Arctic от 60 години, но сходството й с Chryxus Arctic ги е карало да смятат, че тя е същият вид. Уорън е забелязал отличителните й характеристики по време на работата си в Природонаучния музей, намиращ в кампуса на Университета на Флорида.Арктическите пеперуди живеят в среда, в която е твърде студено за други видове пеперуди и оцеляват, отчасти благодарение на естествения антифриз, който телата им произвеждат. „След като секвенираме генома, ще бъдем в състояние да кажем дали има определени характеристики, които са помогнали на пеперудата да оцелее в тези сурови условия", казва Уорън. Той планира да се върне в Аляска следващата година, за да изучава насекомото.Tanana Arctic живее в смърчови и трепетликови гори в басейна Танана-Юкон. Тъй като пеперудите реагират бързо на климатични промени, новият вод може да послужи като индикатор за ранно предупреждение за отдалечения регион

Бизнесът: Поевтиняването на природния газ трябва да намали цената на парното

http://pik.bg/бизнесът-поевтиняването-на-природния-газ-трябва-да-намали-цената-на-парното-news506883.html

Бизнесът: Поевтиняването на природния газ трябва да намали цената на парното

Всяко поскъпване на газа се отразяваше основно в повишаване изкупната цена на електрическата енергия, която топлофикациите произвеждат паралелно с топлонергията.

4-те национално представителни организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ написаха отворено писмо за цената на газа. 

Вижте какви са съображенията им:

"По-евтиният газ трябва да намали значимо цената на електроенергията, изкупувана от топлофикациите, а не ефекта да се насочи към намаляване на цената на топлоенергията. През тази седмица се очаква КЕВР да вземе решение за поевтиняване на природния газ с над 23%.

Намалението на цената ще влезе в сила от 1 април т.г. Бизнесът настоява и очаква намалението на цената на природния газ този път да се отрази единствено в намаление на цената на електроенергията, произвеждана от когенерациите на топлофикациите, което ще облекчи и бита и индустрията чрез намаление на таксата „задължение към обществото”.

Каква беше практиката досега? Всяко поскъпване на газа се отразяваше основно в повишаване изкупната цена на електрическата енергия, която топлофикациите произвеждат паралелно с топлонергията. В същото време се задържаше или съвсем леко се повишаваше цената на топлоенергията. След 2006 г. цената на природния газ се изменяше във възходяща тенденция и до 2014 г. поскъпването достигна повече от два пъти по-високи нива спрямо 2006 г. През всичките тези години поскъпването на газа по гореописаната схема наду цената на електрическата енергия от когенерациите на топлофикациите до нива от 294 лв./Мвтч. Това е четири пъти над пазарната цена на електроенергията.

Междувременно цената на парното в същия период се увеличи само с около 20% и стигна нива от 80 лв./Мвтч. Електроенергията от топлофикациите не се продава на свободния пазар, а се изкупува от НЕК ЕАД по преференциални цени и точно затова беше възможно да се стигне до нива от 294 лв./Мвтч. Тези преференциални цени се заплащат от всички потребители на електроенергия – битови, обществени и стопански чрез фиксираната компонента „Задължение към обществото”, която участва в крайната цена на електроенергията.

Всичко това се правеше, парното да остане по-атрактивен начин на отопление спрямо алтернативните начини на отопление. Така през годините се получи значително „кръстосано субсидиране”. Всички потребители на електроенергия, както битови, така и стопански осигуряваха евтино парно на жителите в топлофицираните градове. В България обаче около 11% от населението се отоплява с централизирано топлоснабдяване, а всички плащат сметката чрез скъпата електроенергия. Проблемът с това непазарно изкривяване и нелогично товарене на едни потребители за сметка на други многократно е поставян на вниманието на предишни състави на ДКЕВР, но така и не се решаваше.

Затова сме категорични, че днес поевтиняването на природния газ трябва да бъде насочено единствено към поевтиняване на цената, по която се изкупува електроенергията от топлофикациите и незначително да се отрази в цената на топлоенергията. АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ категорично подкрепят намерението на КЕВР да премахне кръстосаното субсидиране и да прекрати „подпирането” на цената на парното, чрез цената на електроенергията. Няма как да се приема за нормално отоплението в топлофицирани домове да се „доплаща” от всички потребители на електроенергия. 23.3.2016 г., По-евтиният ток за бита и индустрията означава икономическа справедливост, по-голяма конкурентоспособност на българската икономика, повече приходи в бюджета, повече работните места и достойни доходи за българина. "

"Нехуманното" отношение към Брайвик: Не му разрешават да се ожени, дават му храна от микровълнова и студено кафе

http://europe.actualno.com/nehumannoto-otnoshenie-kym-brajvik-ne-mu-razreshavat-da-se-ojeni-davat-mu-hrana-ot-mikrovylnova-i-studeno-kafe--news_530485.html

Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик, който е отговорен за смъртта на 77 души, обвинява властите, че нарушават човешките му права, като го държат в изолация, откакто влезе зад решетките преди пет години. 37-годишният мъж твърди, че държавата се опитва да го ликвидира чрез „нехуманните" условия, в които е принуден да пребивава в строго охранявания затвор в Скиен в южната част на страната. Според Брайвик по-хуманно би било да го застрелят, отколкото да се отнасят към него като към животно.

Тед Кочев видя бащината си къща в Пловдив (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5384570



Прочутият холивудски кинорежисьор Уилям Теодор Кочев получи в сряда в Пловдив българска лична карта с адресна регистрация на улица "Капитан Райчо", намираща се на пъпа на града под тепетата. Тя бе връчена на 85-годишния създател на филма "Рамбо - първа кръв" и носител на световни филмови награди "Златна палма" и БАФТА от шефа на Областната
Прочутият холивудски кинорежисьор Уилям Теодор Кочев получи в сряда в Пловдив българска лична карта с адресна регистрация на улица "Капитан Райчо", намираща се на пъпа на града под тепетата. Тя бе връчена на 85-годишния създател на филма "Рамбо - първа кръв" и носител на световни филмови награди "Златна палма" и БАФТА от шефа на Областната

Летището в Атланта беше евакуирано заради подозрителен пакет

http://www.cross.bg/podozritelen-paket-atlanta-1502588.html

/КРОСС/Терминалът за вътрешни полети на летището в Атланта, в американския щат Джорджия - най-натовареното в света - беше евакуирано днес заради подозрителен пакет, предаде Асошиейтед прес. Летищните власти съобщиха в Туитър, че евакуацията е била предприета "от съображения за сигурност". Полицията проверя подозрителния предмет.

Поскъпват таксите за бране на билки, гъби и паша в защитени територии

http://www.mediapool.bg/poskapvat-taksite-za-brane-na-bilki-gabi-i-pasha-v-zashtiteni-teritorii-news247082.html

Повишаване на таксите за бране на гъби, билки и диви плодове, както и за ползване на дървесина и паша на животни в защитените територии изключителна държавна собственост, прие Министерският съвет на редовното си заседание в сряда. Целта е тарифите за ползване на ресурсите в природни паркове да се изравнят с тези на общинските и пасищата от Държавния поземлен фонд. Т ене са променяни от 2000 г. От екоминистерството се аргументират, че през последните 15 години прекомерно е нараснало ползването на природни ресурси от парковете "Рила", Пирин" и "Централен Балкан" заради повишените тарифи на общинските терени и държавния поземлен фонд. Особено сериозен е проблемът с пашуването в защитените територии, където заявленията от фермери заради цената от едва 8 стотинки на декар при общински минимални тарифи от 5 лв. за дка, надвишават разрешените за паша площи. Така приходите от ползването на природните ресурси в защитените територии не са достатъчни за покриването на разходите на парковете за съхраняване и възпроизводство на природните дадености. При цените за ползване на дървесина, разликите между тези в защитените територии и в горските територии достигат до около 3-4 пъти. За таксите на плодове и гъби стойностите сравнени с индекса на потребителските цени са 2 пъти по-ниски. С новата тарифа се променя и част от начина на образуването на тарифите. Вече за паша няма да се плаща на брой животно, а за декар ползвана защитена територия. Също и за събиране на сено цената ще е на декар, а не на килограм. Така например досега за паша на едър рогат добитък се плащаше 1.50 лв. за животно, за коне – 80 ст., а за овце – 30 стотинки. Вече за пашата на до десет животни независимо от вида им ще се плащат 3 лв. за декар ползвана площ, а когато бройката е по-голямо – 10 лв. Досега за събиране на килограм сено таксата е била 2 стотинки, вече ще е 1.50 лв. за окосен декар. За събирането на дървесина тарифите се повишават от досегашните между 6 и 100 лв за кубик според вида и качеството на материала до от 10 до 130 лв. за кубик. Таксата за бране на хвойна се повишава двойно – от 10 на 20 стотинки за килограм, а на шипката петорно – от 2 на 10 ст/кг. За кило събрани гъби манатарки тарифата става 40 ст. вместо досегашните 22 ст/кг, а при челядинката поскъпването е от 5 на 10 стотинки за килограм. Незначителна е обаче промяната при гъбата масловка, за кило от която вече ще се плащат 5 ст/кг вместо досегашните 3 ст.

„Аз, Олга Хепнарова“, процесът на разпадане на един човек

http://offnews.bg/news/n_1/n_626348.html

„Аз, Олга Хепнарова“ е един от най-нестандартните филми на София Филм Фест тази година. Сценарият изненадва не само с необичайната си гледна точка, но и с умелата работа с архивите.   Въпреки това „Аз, Олга Хепнарова“ не раздава присъди и не търси свидетелите на масовото убийство в Чехия през 70-те години. Филмът разказва историята на едно момиче, което не може да сложим под общ знаменател. Олга Хепнарова не е човек в неравностойно положение или социален аутсайдер. Тя произхожда от интелигентно семейство, но е човек, който не може, пък и не желае, да се впише в моралните категории на обществото. Интелигентна и самотна, тя не умее да общува с хората, не може да мисли стереотипно. За създаването на този странен образ допринася и интересният подход на режисьорите - филмът е заснет с черно-бяла камера, като ни връща през 70-те г. на соца в Чехословакия. Това е времето на рокендрола и Дъ Бийтълс, на чарлстон панталоните и впитите дрехи (представете си Джон Ленън в първите години от създаването на ливърпулската банда). Актрисата, Михалина Олшанска, избрана да играе тази странна роля, на моменти изглежда почти като фотомодел - спокойно, красиво лице, сякаш излязло от реклама. Когато камерата слиза надолу към тялото, изведнъж Олга се оказва друга - слаба, прегърбена, една фигура в която се крие напрежение и неудовлетвореност. Всичко в нея е странно. Начинът на държане на цигарата, с палец и показалец, все едно доближава до устата си молив. Филмът започва с жесток побой, който ѝ нанасят момичета от психиатричната болница, където Олга се лекува след опита ѝ за самоубийство. Всичко това обаче не докосва Олга – тя е като крехка фигурка, обитател от друг свят, който всичко това не го докосва. Тя не търси разправа и отмъщение – продължава все така, все едно нищо не се е случило. Виждаме я как чете книга на стълбището на болницата, за да не бъде обезпокоявана от никой. Лекарите я подминават. Семейството ѝ просто прави опит да се придържа към нормалността и се държи все едно проблемите ги няма, не съществуват. Олга напуска семейството си и заживява в семейната вила извън града – без отопление и елементарни битови условия. Започва работа като шофьор, но когато вечер всички във фирмата минават да си вземат изработеното, тя се колебае и най-накрая подминава касата, без да получи заплатата си. За нея материалните неща нямат никакво значение. Влюбва се в друго момиче. Успява да се сприятели със свой колега - бивш затворник, но и с него нещата не се получават. Олга Хепнарова води изолиран, самотен живот, посещава психиатъра си и обръчът от контакти около Олга тотално се свива. Разбираме за мислите и действията и от дневниците, които води. Едно от последно записаните неща е, че неразбирането на околните я превръщат в изпълнител на тежка присъда. И тя не закъснява. Една сутрин Олга подкарва служебен камион и се врязва в тълпата на трамвайната спирка. Тя знае, че ѝ предстои присъда, публична екзекуция и се подготвя за нея. Дистанцираният разказ е съзнателно избран подход от Томаш Вейнреб и Петер Казда – филмът не раздава възмездие, няма за цел да реконструира документално историческото събитие, а се опитва безпристрастно да проследи процеса на разпадане на един човек. А оттук идва и рискът зрителите да останат хладни и несъпричастни към историята. Много сила има във финалните кадри - Олга е в стаята за изпълнение на смъртната присъда, въжето е метнато през врата ѝ. Кадърът се премества в семейството ѝ - масата е сложена и майката разсипва супа в чиниите в опит да се придържат към нормалността и да се преструват, че нищо не се е случило. „А, Олга Хепнарова“ е направен по действителен случай, режисьорският тандем няколко години работи по случая, чете материалите по делото, среща се с някои от героите, за да може да открие не толкова истинския образ на момичето, колкото истинските мотиви на Олга, която всъщност прави нов опит за самоубийство като подкарва камиони си директно срещу тълпата хора на спирката. Това е забелязано от журито на 20-то юбилейно издание на СФФ и лентата заслужено си тръгва с награда за режисура. П.П. Интервю с режисьорите на филма може да прочетете тук .

Нарочиха ексобщинарка за неплатени такси за гаражи

https://www.24chasa.bg/Article/5384571

Нарочиха ексобщинарка за неплатени такси за гаражи Бившата общинска съветничка в Пловдив Сузана Николова е натрупала борч от неплатени такси за гаража си в размер на 2300 лева. "Предупреждавахме я многократно, пристъпваме към принудително вдигане на металната клетка", категоричен е кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Гаражът се намира пред жилището й на бул. "Мария Луиза" 53.

Законът за борба с тероризма да е готов максимално бързо, иска Борисов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561927

Ден след самоубийствените атентати в Брюксел премиерът Бойко Борисов поиска в максимално кратки срокове да бъде готов законът за борба с тероризма. Законопроектът се подготвя от МВР, ДАНС и прокуратурата, обясни министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Борисов: Видяхме абсолютен провал на външната политика на много държави Тя припомни, че страната ни вече е въвела някои от препоръките на евродирективата против тероризма и част от мерките дори са по-рестриктивн...

Граничари откриха мъртви мъже в Странджа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561926

Гранични полицаи са открили двама мъртви мъже в района на Малко Търново. Информацията потвърди за Дарик говорителят на „Гранична полиция", Лора Любенова. У тях не са били открити документи за самоличност. Предполага се, че телата са на нелегално преминали границата ни с Турция, бежанци. Телата са в напреднал стадии на разлагане. Транспортирани са за аутопсия в катедра „Съдебна медицина" при Бургаската болница. Води се разследване....

Ненчев: Ако се наложи, военни ще патрулират в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_626338.html

Юлиан Христов, специален пратеник на OFFNews в Ниш, Сърбия Ако се наложи, военни ще патрулират в София, заяви днес министърът на отбраната Николай Ненчев във връзка с проведеното във вторник вечерта антитерористично учение. На въпрос на журналисти дали по улиците на София ще излязат да патрулират военни, както е в белгийската столица, министърът отговори: „Ако се наложи. Имаме готовност за това“. България е готова да разположи войска на сръбската граница, каза Ненчев на посещение в Ниш, където се срещна със сръбския си колега Зоран Джорджевич, с когото обсъдиха възможността за евентуално участие на българската армия в охраната на границата при необходимост. Българската армия ще подпомага органите на МВР при охраната на границата, обясни министърът. По думите му готовност има и за изпращане на сили на границата с Гърция, ако това се налага. Със Сърбия тази година България е планирала провеждането на 8 съвместни учения. Ненчев обясни, че със сръбския министър на отбраната не са коментирали възможността за връщане на бежанци, ако те дойдат от сръбска страна. Ненчев обясни още, че армията има готовност да реагира в рамките на няколко часа. „Следим бежанските лагери, потоците от бежанци, информираме се ежедневно, работим добре със службите“, съобщи министърът и каза, че снощното антитерористично учение в София е преминало много добре. Ненчев допълни, че предстои да се срещне с турския си колега на съвместно заседание на правителствата на България и Турция през април. Министърът на отбраната отказа да коментира дали след вчерашните атентати в Брюксел има засилено участие на армията на границата: „Не бих искал да коментирам тази тема. Присъстваме, оказваме всяка необходима помощ, но не бих искал да коментирам поради съображения за сигурност“. Протоколен гаф съпроводи срещата в Ниш. От сръбска страна обърнаха българския трибагреник. Гафът не беше забелязан и на този фон бяха направени протоколните снимки. Минути по-късно грешката беше отстранена. След срещата двамата министри се снимаха отново пред знамената, като си размениха книги.

Екатерина Захариева: Готов е проект на Закона за тероризма

http://www.moreto.net/novini.php?n=316484

Готов е проект на Закона за тероризма. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Екатерина Захариева след правителственото заседание, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Преди заседанието с министър-председателя обсъждахме готовността за Закона за тероризма.

Швайнщайгер отново се контузи и може да пропусне Евро 2016

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/23/2728768_shvainshtaiger_otnovo_se_kontuzi_i_moje_da_propusne/?ref=rss


Полузащитникът на "Манчестър юнайтед" Бастиан Швайнщайгер по всяка вероятност ще пропусне остатъка от сезона във Висшата лига заради контузия в коляното, а шансовете му да влезе в оптимално физическо състояние за европейското първенство не са големи.

Швайнщайгер е получил травмата по време на тренировка на германския национален отбор. Капитанът на бундестима е преминал ядрено-магнитен резонанс в Мюнхен, който е показал частично разкъсване на вътрешна странична връзка в дясното...

Мариус Куркински поставя "Синята птица" от Метерлинк в Народния театър

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/03/23/2728630_marius_kurkinski_postavia_siniata_ptica_ot_meterlink_v/?ref=rss


Всеки носи щастието в себе си, а пътят към него минава през съня и спомена. В новата постановка на Мариус Куркински в Народния театър, чиято премиера е тази вечер, щастието е синя птица. "Синята птица" е най-известната приживе пиеса на белгийския драматург и философ Морис Метерлинк.

"...Пиесата е пътешествие на две деца – пътешествие на невинността – в царството на живота и смъртта, на деня и нощта, на миналото и бъдещето в търсене на щастието...", пишат в представянето на спектакъла...

Кино и психоанализа на София Филм Фест

http://offnews.bg/news/n_1/n_626346.html

Сътрудничеството между София Филм Фест и екипа на „Кино и психоанализа” продължава вече шеста година. Подборът на филмите е специален – фестивалните творби позволяват на публиката да изследва своите по-дълбинни преживявания, провокирани от видяното на екрана. Филмите въздействат на сетивата и мислите ни. Те пораждат асоциации, чувства и фантазии, чрез които можем да усетим по-ясно вътрешния си свят и да разберем повече за отношението си към важни въпроси от живота. Екипът на „Кино и психоанализа” отделя специално време след всяка прожекция, за да остане публиката още малко в залата с филма в мислите си и зрителите да усетят по-добре с какво ги е развълнувал. Всяка кинотворба е като сън, изпълнен със символи. За всеки човек те имат различно значение. Психоанализата дава възможност за споделяне на породените фантазии и чувства и осмислянето им. Тази година програмата „Кино и психоанализа” се състои от три филма, които отвеждат към интересни теми. Това са теми, които не се обсъждат лесно в общественото пространство, защото дискусиите по тях са или еднопосочни, или твърде агресивни, или изпълнени с предразсъдъци. Ще си дадем възможност да мислим за тях свободно, следвайки асоциациите си. Започваме с изящния „Каръл” на 24 март  от 21:00 часа в кино „Люмиер”, за да мислим за цената на изборите, които прави човек, за любовта и женствеността. Модератор е Вивиан Праматарофф, член на мюнхенската група „Филм и психоанализа”, лекар, психотерапевт, сексолог. "Каръл". На 27 март от 18:00 часа в Дома на киното ще гледаме „Прегръдката на змията”, за да се залутаме из непознатата Амазония и да видим как си взаимодействат в нас любопитството и страховете към другия. Модератор ще бъде Светлозар Василев, психоаналитик и преподавател в НБУ. "Прегърни змията". А на 31 март от 18:00 часа отново в Дома на киното чрез реалистичната кинематография на „Паулина” ще навлезем в гетото и ще видим как гледаме на него от мястото си на образованите и цивилизованите в обществото. Модератор – Надя Кожухарова, психотерапевт във Фондация „Асоциация Анимус”. „Паулина”.

Марги Хранова с концерт в Бургас

http://www.cross.bg/margi-hranova-bogoridi-1502587.html

/КРОСС/Започна голямото турне на Марги Хранова със симфоничен оркестър! Хиляди нейни фенове ще могат да се насладят на любимите си песни като „Вървят ли двама", "Ако си дал", "Незабрава", "Албена", „Зеленоокото момиче", "Оставаме" и много други, поднесени с неповторимия чар и магнетичната енергия на Марги! Два часа публиката ще преживява удоволствието от истинския акустичен концерт с прекрасните мелодии и завладяващи ритми, специално аранжирани от Георги Милтиядов, под съпровода на Шуменска филхармония и харизматичния диригент Левон Манукян. Концертът под надслов „Устрем" вече стартира с огромен успех в София, Шумен и Русе и продължава в другите градове на България. В Бургас Марги Хранова пристига с Шуменска филхармония и ще пее под съпровода на хор "Родна песен" на 30 март (сряда), от 19:00 часа в залата на ДНА (Военен клуб). Билети се продават на касата на Галерия "Богориди" (ул. "Богориди" 48) всеки ден от 10 до 18 часа или с резервации на телефон: 0879 567769

Току-що! Калфин с разтърсващо разкритие! Ето какво обещават на терористите за самоубийствен атентат!

http://petel.bg/Toku-shho--Kalfin-s-raztarsvashho-razkritie--Eto-kakvo-obeshhavat-na-teroristite-za-samoubiystven-atentat-__150059

Кадър: БНТ Вицепремиерът Ивайло Калфин току-що даде интересно обяснение в ефира за това как се стимулират терористите за самоубийствен...

Около 28 млн. лева са нужни на общините във Варненско за превенция срещу наводнения

http://www.moreto.net/novini.php?n=316536

Около 28 млн. лева са необходими за подпомагане на общините във Варненска област в превенцията срещу наводнения. Това съобщи областният управител Стоян Пасев, предаде репортер на Moreto.net. Той допълни, че е внесъл 40 предложения до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за различен вид дейности, касаещи водни обекти.

Върховни съдии: В антикорупционния закон има неясни термини, анонимните сигнали са неприемливи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/23/2728740_vurhovni_sudii_v_antikorupcionniia_zakon_ima_neiasni/?ref=rss


"Основен правен принцип е наложената санкция и способите за нейното реализиране да съответстват на нарушението на подлежащия на защита публичен интерес. Някои от процедурите за проверка, предвидени в проекта на този закон и способите за прилагането им, създават предпоставки за накърняване на гарантираната с конституцията защита срещу неоправдано посегателство върху честта, достойнството и доброто име на проверяваните лица, които независимо от обстоятелството, че заемат висши публични длъжности...

Билетчето за градския транспорт в София става 1,50 лева

http://pik.bg/билетчето-за-градския-транспорт-в-софия-става-150-лева-news506872.html

Билетчето за градския транспорт в София става 1,50 лева

Билетът за градския транспорт в София става 1,50 лева, съобщи Дарик радио.

Въпреки че все още няма потвърждение от Столична община, зам.-кметът по транспорт Любомир Христов заяви, че до края на месеца от Центъра за градска мобилност ще представят своите предложения за превозните документи. Със сигурност няма да има промяна в цената на картите за пътуване.

Малко след местните избори отново се заговори за повишение на цената на билетчето за еднократно пътуване. Макар че от Столична община все още не дават конкретен отговор предвижда ли се наистина такова увеличение - най-вероятно пътният документ ще поскъпне с 50 стотинки. Ресорният зам.-кмет Любомир Христов уклончиво коментира, че до седмица Центърът за градска мобилност ще представи своите предложения.

„Нашата цел е да се гарантира на хората, които ежедневно използват градския транспорт, да имат възможно най-ниски цени. Стремежът ни е насочен към използване на различни видове карти, които са с по-дълъг период от време" - коментира той.

Христов добави, че се очаква до края на месеца Центърът за градска мобилност да представи икономическата рамка за транспорта на София, както и техни предложения за различни нови документи за пътуване.

От Столична община също съобщиха за Дарик, че в пиковите часове автобусите от Владая ще се движат на 10 минути. Освен това се предвижда линия 59 да минава и през жп гара Владая.

Това става, след като в началото на месеца жителите на софийското село Владая останаха без маршрутно такси, което свързваше населеното място с централната част на София. Единственият градски транспорт, на който могат да разчитат местните, е автобус 59. Линията обслужва и съседното село Мърчаево, а жителите недоволстват заради нередовното разписание на автобуса.

Част от ръководството на ДПС демонстративно посети Турция

http://www.mediapool.bg/chast-ot-rakovodstvoto-na-dps-demonstrativno-poseti-turtsiya-news247081.html

Съпредседателите на ДПС Рушен Риза и Четин Казак, председателят на парламентарната група за приятелство с Турция Ердинч Хайрула, членът на тясното партийно ръководство Исмет Кахраман и кметът на Кърджали Хасан Азис са на посещение в Турция, съобщи пресцентърът на движението. Делегацията е била приета от председателя на най-голямата опозиционна партия в Турция - Републиканската народна партия(РНП) Кемал Кълъчдароглу, информират от ДПС. Срещата се провела във вторник във Великото национално събрание на Турция и продължила около час. Присъствали също секретарят на РНП Кямил Окяй Съндър и депутатът Емре Кьопрюлю. Със съобщението за визитата ДПС опровергава информация в турските медии за забрана на нейни членове да влизат в Турция. "Списъкът с имената на 143-ма български граждани със забрана да влизат в Турция, публикуван в турския сайт "Хабер Гюндже", е фалшив според последната информация, с която разполагам", коментира и зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов, цитиран от партийния пресцентър. Според него, ако списъкът е бил истински, делегацията на ДПС не би могла да направи посещението си в Анкара. Основният акцент на разговорите били спекулациите от последните няколко месеца по адрес на ДПС, развитието на добрите отношения между България и Турция, укрепването на взаимодействието между побратимените градове и членството на Турция в ЕС. Председателят на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу заявил, че познава отлично политическата обстановка в страната ни, както и спекулациите по адрес на ДПС и изразил мнение, че трябва да се запази целостта на партията, което е от важно значение за представителите на малцинствата, информират от ДПС. Той изразил своето задоволство от последователната политика на ДПС, като отбелязал, че трябва да има еднакъв подход и равен старт при отношенията с различните политическите партии. Освен демонстрация за безпрепятствено преминаване на границата с Турция посещението на двама от тримата съпредседатели на ДПС е и ясен сигнал за разграничение между новата политическа ориентация спрямо Турция. Предходния лидер на движението Лютви Местан демонстрираше своите близки отношения с управляващата партия на Ердоган.

Петролната асоциация иска проверка на всички на пазара на горива

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5384546

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) иска проверка на всички участници на пазара на горива в България, съобщиха от организацията.
Членовете на БПГА не са и никога не са били в забранени споразумения помежду си. Ако държавата не провери и останалите участници на пазара, това означава, че взема страна, посочват от асоциацията.
Българската петролна и газова асоциация (БПГА) иска проверка на всички участници на пазара на горива в България, съобщиха от организацията. Членовете на БПГА не са и никога не са били в забранени споразумения помежду си. Ако държавата не провери и останалите участници на пазара, това означава, че взема страна, посочват от асоциацията.

Историята, която обиколи интернет, след акцията на МВР

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/istoriiata-koiato-obikoli-internet-sled-akciiata-na-mvr-6051688

Акцията беше обявена и в сайта Министерство на вътрешните работи (МВР), като увериха, че ще се предприемат всички необходими мерки за опазването на реда и нормалното функциониране на инфраструктурата на територията на София

Граждани станали заложници на учението на спецчастите

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/grazhdani-stanali-zalozhnici-na-uchenieto-na-specchastite-6051688

Акцията беше обявена и в сайта Министерство на вътрешните работи (МВР), където пишеше, че ще се предприемат всички необходими мерки за опазването на реда и нормалното функциониране на инфраструктурата на територията на София

Година условно за счетоводителка, подслушвала лекари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5384530

Осъдителна присъда от 1 година условно, отложена с изпитателен срок от три години, получи 61-годишната счетоводителка Снежанка Д, която незаконно е подслушвала и записвала лекари в поликлиника в Плевен, пише news.bg
Присъдата е на Окръжния съд в Плевен, след като прокуратурата е обжалвала оправдателната присъда на долната инстанция.
Снежанка Д.
Осъдителна присъда от 1 година условно, отложена с изпитателен срок от три години, получи 61-годишната счетоводителка Снежанка Д, която незаконно е подслушвала и записвала лекари в поликлиника в Плевен, пише news.bg Присъдата е на Окръжния съд в Плевен, след като прокуратурата е обжалвала оправдателната присъда на долната инстанция. Снежанка Д.

Още години на тероризъм в Европа очаква Валс

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-teror-v-syrceto-na-evropa/oshte-godini-na-terorizym-v-evropa-ochakva-vals-6051694

„Трябва да се разбере, че терористичната заплаха ще остане за дълго време”, предупреди френският премиер

Атентаторът-самоубиец Брахим Бакрауи: Не знам какво да сторя. Ако продължава така, ще свърша в килията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5384524

Един от атентаторите-самоубийци, които участваха в смъртоносната атака на летището в Брюксел, е оставил предсмъртна бележка, предава BBC.
Прокурорът Фредерик Ван Льов каза по-рано днес, че белгиецът по националност Брахим Бакрауи индифициран по оставени пръстови отпечатъци.
Също така магистратът каза,
Един от атентаторите-самоубийци, които участваха в смъртоносната атака на летището в Брюксел, е оставил предсмъртна бележка, предава BBC. Прокурорът Фредерик Ван Льов каза по-рано днес, че белгиецът по националност Брахим Бакрауи индифициран по оставени пръстови отпечатъци. Също така магистратът каза,

1.50 лв. става билетчето в столицата?

http://www.cross.bg/transport-stolichna-gradska-1502586.html

/КРОСС/Билетът за градския транспорт в София става 1,50 лева, научи Дарик радио. Въпреки че все още няма потвърждение от Столична община, зам.-кметът по транспорт Любомир Христов заяви, че до края на месеца от Центъра за градска мобилност ще представят своите предложения за превозните документи. Със сигурност няма да има промяна в цената на картите за пътуване. Малко след местните избори отново се заговори за повишение на цената на билетчето за еднократно пътуване. Макар че от Столична община все още не дават конкретен отговор предвижда ли се наистина такова увеличение - най-вероятно пътният документ ще поскъпне с 50 стотинки. Ресорният зам.-кмет Любомир Христов уклончиво коментира, че до седмица Центърът за градска мобилност ще представи своите предложения. „Нашата цел е да се гарантира на хората, които ежедневно използват градския транспорт, да имат възможно най-ниски цени. Стремежът ни е насочен към използване на различни видове карти, които са с по-дълъг период от време" - коментира той. Христов добави, че се очаква до края на месеца Центърът за градска мобилност да представи икономическата рамка за транспорта на София, както и техни предложения за различни нови документи за пътуване. От Столична община също съобщиха за Дарик, че в пиковите часове автобусите от Владая ще се движат на 10 минути. Освен това се предвижда линия 59 да минава и през жп гара Владая

Единият атентатор оставил бележка: "Не знам какво да правя"

http://www.mediapool.bg/ediniyat-atentator-ostavil-belezhka-ne-znam-kakvo-da-pravya-news247080.html

Единият от двамата братя Бакрауи е оставил бележка в своя компютър точно преди да се самовзриви на летището в Брюксел, съобщиха разследващите. "Не знам какво да правя", е написал той. "Бързам, не знам какво да правя, издирван съм навсякъде, не съм в безопасност, ако се откажа от това, може да свърша в една килия заедно с него", пише в бележката. Според френските медии под "него" Бакрауи разбира задържаният пред няколко дни основен заподозрян за атентатите в Париж – Салах Абдеслам. Германската телевизия ЕрТеЕл съобщава, че намереният в кофа за боклук компютър на един от терористите е съдържал ценна кореспонденция на лица, свързани с т.нар. "Ислямска държава". Компютърът е бил открит от работници на фирмата, която събира отпадъци в Брюксел. Те били заинтригувани от факта, че компютърът не е бил просто напъхан в торба за боклук, каквито са изискванията за сметосъбиране в Белгия. Освен това компютърът не изглеждал стар. Боклукчиите съобщили за находката си на конен полицейски патрул, преминаващ наблизо. Започна разпознаването на жертвите 36-годишната Аделма Тапия Руис от Перу е първата идентифицирана жертва на атентатите в Брюксел. Тя е била на летището да изпраща роднини на съпруга си, който е белгиец. Самият той е бил ранен при експлозиите. Малко по-късно от университета Сен Луи в Брюксел съобщиха, че един от техните студенти е станал жертва на терористичните атаки. Става дума за 20-годишния Леополд Хехт, който е намерил смъртта си на станция "Малбек" в брюкселското метро. "Няма думи, с които бихме могли да изразим своята покруса от тази новина. Нашите мисли са с неговото семейство и близки хора", гласи съобщението на университета. Сред обявените за изчезнали от техни близки са англичанинът Дейвид Диксън и двама американски студенти. Оцелели по чудо Тийнейджър и футболист, оцелели по чудо в серия атентати в Брюксел, се превърнаха в медийни сензации. 19-годишният американец Мейсън Уелс е бил единият от трима американски мисионери мормони, спасили се при нападението в Брюксел. Младежът обаче имал късмета да се отърве и при два предишни атентата - този на маратона в Бостън на 15 април 2013 г. и нападенията в Париж през ноември, които отнеха живота на 130 души, посочва турският в. "Хюриет". При бомбени атаки в Брюксел Мейсън се спасил само с леки охлузвания. Румънският в. "Гъндул" съобщава междувременно за 20-годишния белгийски футболист Джейсън Денайър, който също е преживял три атентата, при това в рамките на едва десет дни - два в Турция и този в Белгия. Денайър е играч на Манчестър сити, който през лятото на 2015 г. бил нает от истанбулския отбор Галатасарай. Първото терористично нападение в близост до него е било миналата седмица в Анкара след мача на неговия Галатасарай с Генчлербирлиги. Тогава живота си загубиха 37 души, а други 100 бяха ранени. Вторият атентат, който футболистът преживял, беше този уикенд в Истанбул, в близост до гимназията Галатасарай в района на площад Таксим. Третият път бил във вторник в Брюксел, където Джейсън Денайър заминал, след като бил повикан в националния отбор на Белгия.

Единият терорист оставил бележка: "Не знам какво да правя"

http://www.mediapool.bg/ediniyat-terorist-ostavil-belezhka-ne-znam-kakvo-da-pravya-news247080.html

Единият от двамата братя Бакрауи е оставил бележка в своя компютър точно преди да се самовзриви на летището в Брюксел, съобщиха разследващите. "Не знам какво да правя", е написал той. "Бързам, не знам какво да правя, издирван съм навсякъде, не съм в безопасност, ако се откажа от това, може да свърша в една килия заедно с него", пише в бележката. Според френските медии под "него" Бакрауи разбира задържаният пред няколко дни основен заподозрян за атентатите в Париж – Салах Абдеслам. Германската телевизия ЕрТеЕл съобщава, че намереният в кофа за боклук компютър на един от терористите е съдържал ценна кореспонденция на лица, свързани с т.нар. "Ислямска държава". Компютърът е бил открит от работници на фирмата, която събира отпадъци в Брюксел. Те били заинтригувани от факта, че компютърът не е бил просто напъхан в торба за боклук, каквито са изискванията за сметосъбиране в Белгия. Освен това компютърът не изглеждал стар. Боклукчиите съобщили за находката си на конен полицейски патрул, преминаващ наблизо. Започна разпознаването на жертвите 36-годишната Аделма Тапия Руис от Перу е първата идентифицирана жертва на атентатите в Брюксел. Тя е била на летището да изпраща роднини на съпруга си, който е белгиец. Самият той е бил ранен при експлозиите. Малко по-късно от университета Сен Луи в Брюксел съобщиха, че един от техните студенти е станал жертва на терористичните атаки. Става дума за 20-годишния Леополд Хехт, който е намерил смъртта си на станция "Малбек" в брюкселското метро. "Няма думи, с които бихме могли да изразим своята покруса от тази новина. Нашите мисли са с неговото семейство и близки хора", гласи съобщението на университета. Сред обявените за изчезнали от техни близки са англичанинът Дейвид Диксън и двама американски студенти. Оцелели по чудо Тийнейджър и футболист, оцелели по чудо в серия атентати в Брюксел, се превърнаха в медийни сензации. 19-годишният американец Мейсън Уелс е бил единият от трима американски мисионери мормони, спасили се при нападението в Брюксел. Младежът обаче имал късмета да се отърве и при два предишни атентата - този на маратона в Бостън на 15 април 2013 г. и нападенията в Париж през ноември, които отнеха живота на 130 души, посочва турският в. "Хюриет". При бомбени атаки в Брюксел Мейсън се спасил само с леки охлузвания. Румънският в. "Гъндул" съобщава междувременно за 20-годишния белгийски футболист Джейсън Денайър, който също е преживял три атентата, при това в рамките на едва десет дни - два в Турция и този в Белгия. Денайър е играч на Манчестър сити, който през лятото на 2015 г. бил нает от истанбулския отбор Галатасарай. Първото терористично нападение в близост до него е било миналата седмица в Анкара след мача на неговия Галатасарай с Генчлербирлиги. Тогава живота си загубиха 37 души, а други 100 бяха ранени. Вторият атентат, който футболистът преживял, беше този уикенд в Истанбул, в близост до гимназията Галатасарай в района на площад Таксим. Третият път бил във вторник в Брюксел, където Джейсън Денайър заминал, след като бил повикан в националния отбор на Белгия.

Ст. Радев: Община Сливен трябва да стане по ефективна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561856

Община Сливен трябва да стане по -ефективна и като община, и като общинска икономика. Това заяви в интервю пред Дарик кметът на Сливен Стефан Радев за лошото финансово състояние на общината. Според него един от начините за подобряване на климата в региона е да се събуди предприемаческия дух. Сливен едно от населените места, които участват в класацията „Най-добър град за живеене". - От какви промени се нуждае Сливен? - Сливен се нуждае от много промени в много области. Трябва да станем по-ефективни и като община и като общинска икономика. Тази...

Тед Кочеф се разплака пред родната къща на баща си в Пловдив

https://www.24chasa.bg/Article/5384122

Тед Кочеф се разплака пред родната къща на баща си в Пловдив"Благодаря, Иван!", каза режисьорът на кмета Иван Тотев, когато получи личната си BG карта Големият режисьор и сценарист Тед Кочеф не сдържа сълзите си, когато застана пред родната къща на своя баща в Пловдив. Тя е на ул. "Драган Манчев" 3 в центъра. "Много съжалявам, че няма кой да ми отвори, за да я видя", каза развълнуван гостът.

Утре - облачно с валежи

http://society.actualno.com/utre---oblachno-s-valeji-news_530480.html

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие ще бъде облачно и с валежи. Утре след обяд на места в Южна България валежите ще са значителни, на отделни места и ще прегърми. Привечер над северозападните райони от страната, а до полунощ и в Централна България валежите ще спрат. Ще духа до умерен вятър от северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Минималните температури ще са предимно между 3° и 8°, максималните ще са от 5&de

Бъчварова: И аз разбрах от социалните мрежи за проблемите с вчерашното учение

http://politics.actualno.com/bychvarova-i-az-razbrah-ot-socialnite-mreji-za-problemite-s-vcherashnoto-uchenie-news_530482.html

Целта на вчерашното учение в столицата беше да видим как координираме усилията си, както и степента на готовност, която имаме и ако се наложи да направим промени в плана си. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи пред журналисти в парламента, предаде „Фокус”. Министър Бъчварова обясни, че по време на съвместното заседание на парламентарните комисии по контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до

ЕС с извънредна среща заради атаките

http://europe.actualno.com/es-s-izvynredna-sreshta-zaradi-atakite-news_530483.html

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на страните членки на ЕС ще проведат в най-скоро време среща на високо равнище, за да координират европейския отговор срещу вчерашните терористични атаки в Брюксел. Това съобщава "Фокус", позовавайки се на Politico. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулус заяви, че ЕС трябва да „действа незабавно“ и поиска от страните членки да свикат среща в „може би в следващите дни“. „Заплахата към Европа се нуждае от

Билетчето в София става 1,50 лв.?

http://society.actualno.com/biletcheto-v-sofija-stava-150-lv-news_530484.html

Билетът за градския транспорт в София става 1,50 лева. Въпреки че все още няма потвърждение от Столична община, зам.-кметът по транспорт Любомир Христов заяви, че до края на месеца от Центъра за градска мобилност ще представят своите предложения за превозните документи. Със сигурност няма да има промяна в цената на картите за пътуване. Малко след местните избори отново се заговори за повишение на цената на билетчето за еднократно пътуване. Макар че от Столична община все още не дават конк

България изпраща хуманитарна помощ за мигрантите в Македония

http://pik.bg/българия-изпраща-хуманитарна-помощ-за-мигрантите-в-македония-news506870.html

България изпраща хуманитарна помощ за мигрантите в Македония

По инициатива на министър-председателя Бойко Борисов утре ще бъде предоставена хуманитарна помощ за бежанците и мигрантите, намиращи се в транзитния център Табановце край Куманово, Република Македония.
Със съдействието на Българския червен кръст и на български фирми-производители са осигурени минерална вода и хранителни продукти. От правителствената пресслужба уточняват, че предоставяната помощ е съгласувана в телефонния разговор на премиера Борисов и президента Георге Иванов миналата седмица, когато бяха договорени и съвместни мерки за повишаване контрола по българо-македонската граница и пресичане на нелегалните канали за трафик на мигранти.
Координацията по предоставянето на хуманитарната помощ е възложена на началника на кабинета на премиера.
Към момента в транзитния център в Табановце са блокирани около 1500 жени, деца и мъже. С този акт, втори в рамките на месеца, България отново изразява позицията си за подкрепа и солидарност към съседните ни страни, подложени на сериозен миграционен натиск. На 12 март страната ни предостави за бежанците край Идомени, Гърция, палатки, легла, одеала и отоплителни материали. 

Граничари откриха телата на двама мъже край Малко Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561925

Обходна група на гранични полицаи се е натъкнала около 11.00 часа в сряда на две тела край Малко Търново. Труповете са на двама мъже. Това съобщи БТА, като се позова на пресцентъра на полицията в Бургас. Труповете са намерени на около километър от българо-турската граница в местността "Мишкова нива". Започва проверка заради клип с мигранти, преминаващи границата ни (ВИДЕО) Телата са в силен стадий на разложение, добавиха още от полицията. Те са откарани в бур...

Русия и Финландия затвориха за чужденци част от общата си граница

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/23/2728431_rusiia_i_finlandiia_zatvoriha_za_chujdenci_chast_ot/?ref=rss


Русия и Финландия въведоха временни ограничения на два контролно-пропускателни пункта в Арктика, за да спрат притока на търсещи убежище, съобщи агенция "Ройтерс".

Само финландски, руски и беларуски граждани и членове на семействата им ще могат да минават през границата, решиха президентите Владимир Путин и Саули Ниинисто. Мярката ще бъде в сила за 180 дни и важи само за двата най-северни гранични пункта от общо деветте, разположени по границата.

На въпрос на "Дневник" как...

Адел пя за Брюксел сред море от светлини (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/23/2728698_adel_pia_za_brjuksel_sred_more_ot_svetlini_video/?ref=rss




Британската поп звезда Адел почете загинали и пострадали от атентатите в Брюксел в концерта си в Лондон във вторник вечерта сред море от светлини, с които публиката изпълни О2 Арена.

Преди баладата Make You Feel My Love от албума "19" тя призова всички да включат смартфоните си, да ги вдигнат и са пеят с нея. "Това е за Брюксел, каза Адел, пейте с мен, за да ни чуят."

След изпълнението, разказва Би Би Си, певицата сподели: "Едва ли някога съм се вълнувала...

За 3 години София ще купи 190 автобуса за 80 млн. евро

http://pik.bg/за-3-години-софия-ще-купи-190-автобуса-за-80-млн-евро-news506844.html

За 3 години София ще купи 190 автобуса за 80 млн. евро

През следващите три години Столичният автотранспорт ще притежава 190 автобуса, което ще струва над 80 000 000 евро, съобщи БНР. Изпълнението на програмата започва през тази година като целта е до началото на 2019-а година средната възраст на автобусите в София да бъде под 7 години. 

В края на месеца ще стане ясно дали цената на билета ще остане 1 лев за еднократно пътуване и дали жителите на селата Владая и Мърчаево ще останат само с една автобусна линия. 

По думите на Любомир Христов, заместник-кмет по транспорта в София, най-старият автобус, който се движи по улиците на столицата е на 36 години. "Модернизацията на парка е изостанала като темп на изпълнение на този график, но заедно с председателя на Комисията по транспорт и туризъм в Общински съвет внасяме за одобрение в Съвета програма за модернизация на столичния автобусен транспорт. Предвиждаме автобусите, които ще бъдат доставени, да бъдат с двигатели на природен газ, както и доставка на 20 електрически автобуса, както и на 20 с алтернативни горивни източници (основно хибрид). Няма пряка връзка между цената на различните документи за пътуване с инвестициите, които се правят, включително и развитието на метрото, увери Христов.

Москов: Финансовото министерство ще договаря горивата за линейките

https://www.24chasa.bg/Article/5384510

Москов: Финансовото министерство ще договаря горивата за линейкитеМинистерството на финансите ще прави поръчките за консумативи на всички второстепенни разпоредители на Министерството на здравеопазването, включително и за горивата, за да няма съмнение как се харчат публични средства. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БНР.

Фенове на ЦСКА пишат до БФС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5384156

Гневно писмо до БФС написа голяма група запалянковци на ЦСКА. В него те призовават футболната централа бързо да реши казуса със създаване на Висша лига. "Вие причинихте доста страдания на привържениците на ЦСКА, прилагайки двоен стандарт и изпращайки клуба във "В" група - пише в писмото. - Към същата дата "Левски" и "Локомотив" (Пд) също не бяха
Гневно писмо до БФС написа голяма група запалянковци на ЦСКА. В него те призовават футболната централа бързо да реши казуса със създаване на Висша лига. "Вие причинихте доста страдания на привържениците на ЦСКА, прилагайки двоен стандарт и изпращайки клуба във "В" група - пише в писмото. - Към същата дата "Левски" и "Локомотив" (Пд) също не бяха

Масов протест на лекари в Кюстендил и Дупница, спират работа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5384502

Нито един от 87-те общопрактикуващи лекари в кюстендилския регион няма да отвори кабинета си в понеделник, 28 март, в знак на протест срещу натрупаните с годините проблеми и лъжи в здравеопзването, обявиха вчера от местната съсловна структура.
„Само два кабинета ще отворят за пациенти - по един в Кюстендил и Дупница с по двама дежурни специалисти.
Нито един от 87-те общопрактикуващи лекари в кюстендилския регион няма да отвори кабинета си в понеделник, 28 март, в знак на протест срещу натрупаните с годините проблеми и лъжи в здравеопзването, обявиха вчера от местната съсловна структура. „Само два кабинета ще отворят за пациенти - по един в Кюстендил и Дупница с по двама дежурни специалисти.

232 ОРЗ, всичко е в границите на нормалното

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561922

Регистрирани са 232 остри респираторни заболявания в Бургас, но това е в границите на нормалното, сочи бюлетинът за дейността на Регионалната здравна инспекция за изминалата седмица. От гастроентероколит през този период са се разболели 14 души, от варицела - 32. По един са отччетените случаи на дизентерия, вирусен хепатит, а от сифилис - 3.  ...

Съседка осуети опит за телефонна измама на баба, арестуваха двама мъже

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561923

Жена от Шабла предотврати опит за телефонна измама. Вчера неизвестен измамник заявил на 82-годишна баба от морското градче, че нейният племенник от Добрич е поискал да предаде пред дома си 1200 лева за купуване на климатик. Предаването на парите е осуетено от комшийкана възрастната жена. Баба даде над 6000 лева на ало-измамник, представил се за полицай Проведено е разследване, при което са заловени двама души, пристигнали в Шабла, за да вземат парите. Задържан е 32-годишен м...

1.50 лв. става билетчето в столицата?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561920

Билетът за градския транспорт в София става 1,50 лева, научи Дарик радио. Въпреки че все още няма потвърждение от Столична община, зам.-кметът по транспорт Любомир Христов заяви, че до края на месеца от Центъра за градска мобилност ще представят своите предложения за превозните документи. Със сигурност няма да има промяна в цената на картите за пътуване. София събрала 2,3 млн. лв. от глоби на гратисчии за година Малко след местните избори отново се заговори за повиш...

А. Брайвик: Храната от микровълнова е по-лоша от уотърбординга

http://www.cross.bg/braiivik-andersh-ysloviya-1502585.html

/КРОСС/ Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик, който е отговорен за смъртта на 77 души, обвинява властите, че нарушават човешките му права, като го държат в изолация, откакто влезе зад решетките преди пет години. 37-годишният мъж твърди, че държавата се опитва да го ликвидира чрез „нехуманните" условия, в които е принуден да пребивава в строго охранявания затвор в Скиен в южната част на страната. Според Брайвик по-хуманно би било да го застрелят, отколкото да се отнасят към него като към животно. Затова и заведе дело срещу Норвегия. Брайвик излежава присъда от 21 години, възможно най-тежката в скандинавската страна, за убийството на 77 души през юли 2011 години.  Съдебното дело „Брайвик срещу Норвегия" се състоя във физкултурния салон на затвора, като се очаква магистратите да произнесат решението си в рамките на месец. На влизане в залата Андерш Брайвик отправи нацистки поздрав към присъстващите, с което веднага си спечели порицание от страна на съдийката Хелен Анденаес Секулич. Той обясни поведението си с факта, че още от младежките си години е убеден привърженик на нацистката идеология. „Бях запален националсоциалист до 12-годишната си възраст, докато не прочетох „Моята борба" на Хитлер на 14 години...И избрах да крия убежденията си". На въпрос на съдийката за професията му, той заяви, че бил „партиен секретар на норвежката държава"

Полша не може да приема мигранти в този момент, заяви премиерът на страната

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/03/23/2728754_polsha_ne_moje_da_priema_migranti_v_tozi_moment_zaiavi/?ref=rss


Полша не може да приеме мигранти в този момент, заяви премиерът на страната Беата Шидло ден след атентатите в Брюксел, отнели живота на над 30 души, предаде "Ройтерс".

"Двайсет и осемте страни членки се договориха за решаване на проблема чрез презаселването на бежанци... Ще го кажа много ясно. Не виждам как можем да пуснем мигранти в Полша в този момент", заяви Шидло в интервю за местна телевизия.

Миналата година страните - членки от ЕС, постигнаха споразумение за...

Линейки минавали по 200 км, за да заредят, заради липса на контрол

http://offnews.bg/news/n_1/n_626345.html

В случая с разкритията, че линейки изминават по 200 км, за да заредят гориво от определена верига бензиностанции, заради което шефът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев получи последно предупреждение за уволнение, не става въпрос за злоупотреба, а за недостатъчно упражнен контрол.  Това заяви здравният министър Петър Москов.  След като разследване показа, че линейки от Пирдоп, Елин Пелин и Своге пътуват по 200 км, за да заредят гориво в конкретна бензиностанция, договорите за гориво бяха прекратени и по случая започна проверка. Гарантирам, че разкритията по никакъв начин не водят до риск за пациентите или пък до вреди за бюджета. В обществото и в медиите обаче не бива да остава и грам съмнение за прозрачността, адекватността и ефективността на харченето на публичните пари, коментира министърът. Въпреки уверенията на министъра обаче договорите за консумативите, и в частност горивата, вече ще се договарят централизирано от Министерството на финансите. Всички 147 второстепенни разпоредители на Министерството на здравеопазването ще влязат в това централизирано договаряне, обясни Москов.  От две седмици вече има разпоредена проверка на всяка една обществена поръчка във всички второстепенни разпоредители на министерството, а до 10 дни директорът на Спешна помощ в София трябва да създаде необходимата организация, за да може линейките да зареждат с гориво в местата, където са базирани, каза още министърът. 

Изказванията на Тръмп са бомбастични, но проницателни

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/23/2728665_izkazvaniiata_na_trump_sa_bombastichni_no_pronicatelni/?ref=rss


Позициите на Доналд Тръмп за външната политика са бомбастични и небрежно обмислени, но той показва проницателност по някои въпроси, коментира Дейвид Гибс от Университета в Аризона по повод на изразените по-рано тази седмица пред "Вашингтон пост" външнополитически визии на напредващия в предварителните избори кандидат за Белия дом.

Гибс, който е професор по история и е автор на множество публикации за НАТО и системата за сигурност, изтъква коментарите за прекомерните разходи за бази...

Макар и бомбастични, изказванията на Тръмп са проницателни, отчитат наблюдатели

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/23/2728665_makar_i_bombastichni_izkazvaniiata_na_trump_sa/?ref=rss


Позициите на Доналд Тръмп за външната политика са бомбастични и небрежно обмислени, но той показва проницателност по някои въпроси, коментира Дейвид Гибс от университета в Аризона по повод на изразените по-рано тази седмица пред "Вашингтон пост" външнополитически визии на напредващия в предварителните избори кандидат за Белия дом.

Гибс, който е професор по история и е автор на множество публикации за НАТО и системата за сигурност, изтъква коментарите за прекомерните разходи за бази...

Министър Павлова: Подкрепяме последователно устойчивото развитие на градовете

http://pik.bg/министър-павлова-подкрепяме-последователно-устойчивото-развитие-на-градовете-news506861.html

Министър Павлова: Подкрепяме последователно устойчивото развитие на градовете

Стремежът да бъде създадена градска среда, която да съхрани жива връзката между минало и настояще е израз на политиката, която води българската държава днес. Чрез оперативните програми „Регионално развитие“ 2007-2013 и „Региони в растеж“ през новия програмен период, както и чрез други инструменти, ние последователно подкрепяме устойчивото развитие на градовете. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на изложбата „Българските градове – древност, която живее” в Страсбург днес. Според нея това става възможно чрез инвестиции в инфраструктура, в опазване на културно-историческото наследство, в интелигентен транспорт и др.

Градското развитие в България е ключов елемент в провежданата от правителството регионална политика, защото градовете са сложни системи, които могат да бъдат основните двигатели за устойчиво развитие, категорична беше Павлова. според нея трябва да бъде изработена дългосрочна стратегия, визия и политики за устойчиво градско управление, за да бъдат адресирани успешно предизвикателствата, пред които са изправени градовете днес. Тя посочи, че елемент от тази визия е целенасочената подкрепа за полицентрично развитие на територията с малките и средни градове, които да са достатъчно привлекателни и перспективни, за да могат успешно да балансират големите урбанизирани зони.

Пред присъстващите на изложбата регионалният министър изрази увереността си, че градовете трябва да пазят историята си и да развиват потенциала си като поддържат баланса между опазване на наследството, икономическия растеж, доброто качество на живот и социалното благополучие. Пред тях тя подчерта, че България е една от най-старите европейски държави, създадена на Балканския полуостров през 7 век от н. е. и е богата със своята история, уникална култура и красива природа.
Регионалният министър информира гостите и за няколко значими културни събития, които България подготвя и за чието провеждане водеща роля ще имат именно местните и регионални власти до 2019 година.

Изложбата „Българските градове – древност, която живее” включва фотографии от 12 български града. Посланието в част от тях е, че симбиозата между емблематични паметници на културното наследство и съвременната архитектура и развитие е възможна мисия. В други пък са показани центровете на културния и духовен живот на българите, някои от които са дело на видни европейски архитекти и са свързани с възхода на Третата българска държава.

Министър Лиляна Павлова е на посещение в Страсбург във връзка с участието й в 30-тата сесия на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа.

Москов иска финансовото министерство да прави поръчките за гориво на линейките

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/23/2728750_moskov_iska_finansovoto_ministerstvo_da_pravi/?ref=rss


За да няма съмнение как се харчат публични средства, Министерството на финансите ще прави поръчките за консумативи на всички второстепенни разпоредители на Министерството на здравеопазването, включително и за горивата. Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БНР.

Поводът е журналистическо разкритие от миналата седмица, че заради договор, линейките на София област в Пирдоп, Елин Пелин и Своге трябвало да пътуват до София, за да зареждат гориво от точно...

7 г. затвор за бившия митнически шеф Фози, въртял контрабанда с цигари за 7 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/Article/5384497

7 г. затвор  за бившия митнически  шеф Фози, въртял контрабанда с цигари за 7 млн. лв.Бившият началник на митническия пункт “Олтоманци” Георги Владимиров-Фози получи 7 години затвор. Спецсъдът го призна за виновен в това, че от август 2011 до юни 2012 г. като длъжностно лице участвал в организирана престъпна група за контрабанда на цигари. Тя била ръководена от покойния бизнесмен Борислав Манджуков,

Цветанов съдейства за връщането на лиценз за болницата в Полски Тръмбеш, в Овча Могила чакат линейка

https://www.24chasa.bg/Article/5384490

Цветанов съдейства за връщането на лиценз за болницата в Полски Тръмбеш, в Овча Могила чакат линейкаВ предстоящите няколко седмици ще бъде осигурена линейка за новосъздаденото кризисно звено в свищовското село Овча могила. Този ангажимент е поел здравният министър пред председателя на Пaрламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, съобщават от пресцентъра на партията.

Създадоха пистолет, замаскиран като смартфон

http://offnews.bg/news/n_1/n_626344.html

Американската компания Ideal Conceal представи необичаен сгъваем пистолет с две цеви, който стреля с 9 мм патрони. На външен вид оръжието е като смартфон, пише "Российская газета".  Кобурите за носене на пистолети на пояса или под мишниците са неудобни. По-важното е, че те безпогрешно показват на околните, че човекът е въоръжен, твърдят от компанията. Новият пистолет решава този проблем. По размери и тегло той прилича на смартфон, и посредством патентованата сгъваема конструкция бързо се превръща в огнестрелно оръжие, обясняват създателите на пистолета. Двете цеви стрелят с патрони 9Х17 мм. Очаква се оръжието да е с цена от 395 долара. 

Откриха тялото на още една жертва на летището в Брюксел

http://www.moreto.net/novini.php?n=316534

Тялото на още една жертва на вчерашния терористичен акт, бе открито на летището в Брюксел. Това съобщи белгийската осведомителна агенция Белга, която се позова на свой източник, предаде ТАСС. Федералният прокурор на Белгия Фредерик ван Льо съобщи по-рано днес, че в резултат на терористичните актове са загинали 31 души, а 270 са били ранени.

Гранични полицаи откриха два разложени трупа край Малко Търново

http://offnews.bg/news/n_1/n_626342.html

Патрул на Гранична полиция се е натъкнал на два трупа днес в землището на Малко Търново. Полицаите са видели телата около обяд, в местността Мишкова нива, при редовен обход. Труповете са в напреднал стадий на разлагане. По първоначални данни няма следи от насилие. Полът им все още не може да бъде потвърден. Аутопсията все още не е извършена. За случая е образувано досъдебно производство в РУП – Малко Търново.

МВР моли за съдействие: Познавате ли този мъж?

http://pik.bg/мвр-моли-за-съдействие-познавате-ли-този-мъж-news506860.html

МВР моли за съдействие: Познавате ли този мъж?

СДВР очаква съдействие от гражданите за установяването на самоличността на мъж, който живее в софийския кв. Хиподрума.


Хората, които разпознават мъжа от снимката и имат информация за самоличността му, може да се обадят на тел.112, тел.02/9821760, 02 /9821755 или в най близкото поделение на МВР.

ИД има план да разруши Европа. Имат ли европейците план, с който да я спрат?

http://www.mediapool.bg/id-ima-plan-da-razrushi-evropa-imat-li-evropeitsite-plan-s-koito-da-ya-sprat-news247079.html

Атентатите в Брюксел са последната проява на все по-ефективната серия от удари, целящи да предизвикат хаос в Европа и с това да "ликвидират сивата зона", както се посочва в редакционната статия на "Дабик"(Dabiq), онлайн изданието на "Ислямска държава"(ИД), публикувана в началото на 2015 г. Под "сива зона" се разбира сумрачната зона, заемана от повечето мюсюлмани между доброто и злото – с други думи, между Халифата и Неверниците, пояснява американският в. "Дейли бийст". В редакционната статия на "Дабик" е цитиран Осама бин Ладен, чийто истински наследник е ИД: "Светът днес е разделен. Буш изрече истината като каза:"Или сте с нас или сте с терористите", като истинските "терористи" са западните кръстоносци. Сега е настъпило времето за друго събитие, което ...да раздели света и да ликвидира сивата зона навсякъде." Идеята е ИД да запълни вакуума навсякъде, където вече съществува хаос и да създаде хаос, който може да запълни – което се опитва да направи в Европа, пояснява авторът Скот Етрън. Гостоприемният прием на бягащите от хаоса сирийски бежанци е ясният печеливш отговор на Запада по отношение на тази стратегия на разделяне, докато цялостното отхвърляне на бежанците е губещият отговор, смята той и допълва: Помнете, че когато Тед Круз говори за американски полицаи, които да патрулират мюсюлманските квартали, а Доналд Тръмп говори за забрана на мюсюлманите, те буквално ползват наръчника на ИД. Следващите аксиоми са взети от "Сивата зона" и от "Стратегия за управление на хаоса", публикувани през 2004 г., които са задължително четиво за всеки политически, религиозен или военен лидер на ИД. Действията на групировката са били и вероятно ще продължат да се придържат към тези аксиоми: Разнообразие на ударите и атакуване на "меки" цели – туристически зони, заведения за хранене, места за развлечение, спортни събития и т.н., които вероятно не могат да бъдат защитени навсякъде. Разпиляване на ресурсите на "неверниците" и изтощаването им до възможно най-голяма степен, като по този начин се подкопава вярата на хората в способността на правителствата да гарантират сигурност, която е най-важна за всички държавни функции. В указанията се казва, че масите трябва да бъдат мотивирани да бягат в райони, намиращи се под управлението на ИД, да се унищожи самата "сива зона" между "правоверните" и "неверниците", която повечето мюсюлмани в момента населяват (съмняващите се в убежденията си мюсюлмани да бъдат примамени към радикализма). Указва се също да се използват "терористични атаки" да помогнат на мюсюлманите да разберат, че немюсюлманите мразят исляма и искат да навредят на всички, които го изповядват; да се покаже, че мирът и спокойствието не носят на мюсюлманите нищо, освен страдание. По-нататък се препоръчва да се използват социалните медии за подбуждане на симпатизантите зад граница към насилие. Да се разпространява посланието: Прави каквото можеш, с каквото имаш, където и да се намираш, винаги, когато е възможно. Подозирам, че ИД планира координирани атаки в много градове на Европа, за да ускори процесът на ликвидиране на "сивата зона", а също така да отвлече вниманието на последователите си от факта, че в Сирия и Ирак групировката все повече е ограничавана с военни средства. За разлика от Ал Каида, чиито нападения в Европа и на други места бяха провокирани по-скоро от вдъхновение, а не толкова от пряка команда и контрол, сега ИД е способна дистанционно да командва, както и да инспирира с идеята за утопичния Халифат (нещо, което Бин Ладен упорито отхвърляше, докато САЩ бяха достатъчно мощни да го сдържат и делегитимират). ИД проникна в имигрантските квартали, в бежанските канали. Групировката се възползва от апатията на западно общество, което от 70 години насам не познава война или истинска битка за ценности, както и от аномията на привидно безкрайното, безполово и културно неопределено юношество. ИД радикално унищожава всичко това с ясни червени линии и впечатляващо насилие. Нейните чуждестранни последователи преживяват това като разкъсване на веригите на личността и тези на човечеството. При липса на обожествявана алтернатива на страст и значимост, много от онези, които се присъединяват към ИД, изглежда си мислят, че е по-добре да се сложи край на страданието на статуквото с надежда за нещо по-добро, независимо колко страдание и ужас носи. Това е сърцевината на апокалиптичното съзнание - за да се спаси този свят, той може би трябва да се разруши и надеждата да се отложи за следващия живот. Военните действия за сдържане и разгром на ИД на нейната основна територия е необходимо условие за нейното унищожаване, макар че е по-трудно постижимо, отколкото обикновено ни убеждават нашите политически и военни лидери. Но дори и да се случи, това само по себе си няма да е достатъчно, ако искаме да не изгубим идните поколения. В дългосрочна перспектива най-доброто, на което можем да се надяваме за противопоставяне на изкушението на "Ислямска държава" и нейните подобни, може да дойде от инициативи по отношение на общностите. Тези инициативи трябва да се ръководят от обучени млади активисти, способни да предложат алтернативен израз на идеализъм, основан на рисковани, вълнуващи и славни форми на "миротворчество", примамващи като войната, заключава авторът.

Медицинско чудо! Бургазлия оживя след 7 прободни рани в сърцето и корема

http://petel.bg/Meditsinsko-chudo--Burgazliya-ozhivya-sled-7-probodni-rani-v-sartseto-i-korema__150057

Снимка flagman.bg 32-годишният Пламен Младенов дойде в съдебната зала във видимо добро здравословно състояние. Бургазлията изглежда напълн...

Утре температурите падат, на места ще вали и прегърми

http://petel.bg/Utre-temperaturite-padat--na-mesta-shhe-vali-i-pregarmi__150058

Снимка Булфото Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие ще бъде облачн...

Шефът на Руския олимпийски комитет: Ще пратим чисти атлети в Рио

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/23/2728745_shefut_na_ruskiia_olimpiiski_komitet_shte_pratim/?ref=rss


Президентът на Руския олимпийски комитет и член на МОК Александър Жуков заяви, че той и колегите му работят денонощно, за да успее страната да изпрати чисти атлети на олимпийските игри в Рио през лятото.

В последните седмици над сто руски спортисти бяха уличени в употреба на допинг и най-вече на веществото мелдоний, което влезе в забранения списък на Световната антидопингова агенция (WADA) от 1 януари.

В медиите се появиха многобройни слухове, че Русия ще получи забрана да...

Разминалите се с атентатите ученици: В България се чувстваме много по-сигурни

http://www.cross.bg/evropa-atentatite-letishte-1502584.html

/КРОСС/Може да звучи абсурдно, но в България се чувстваме много по спокойни, сигурни и защитени. Това обявиха тримата димитровградски ученици Димитър Джангозов, Теодор Жеков и Делян Белев, които летели от Брюксел за България точно по времето на бомбения атентат на летище Завентен в белгийската столица. Взривовете гръмнали точно когато нашите се качвали на самолета, но за щастие българските ученици били на другото брюкселско летище Шарлероа. „Потресаващо е да разбереш че животът ти е бил въпрос на лотария. Ако бяха избрали нашето летище, ние може би щяхме да сме сред пострадалите" трепери Димитър Джангозов. 16-годишният възпитаник на димитровградското ПМГ не разбрал какво се е случило, до идването в България. Едва тогава им съобщили за случилото се в белгийската столица. „Казаха ни че не искали да всяват паника в самолета. Ние сме били последните излетели, преди да спрат полетите от нашето летище" добавя 12-класника Делян белев от ЕГ „Иван Богоров". Именно той сащиса с изявлението си, че се чувства по защитен в България вместо в охранявана Европа. Преценката му обаче се основава на хладен реализъм. Ние сме малки и бедни, бежанците не се стремят към нас, не сме им интересни. Това ни оставя встрани от терористичните заплахи. Що се отнася до мен, аз предпочитам нещата да си останат така, казва момчето, деликатно подминавайки въпроса мисли ли че българските спецслужби са готови да предотвратят терористичен акт

Кои са най-богатите милиардери под 35 години в света?

http://www.investor.bg/novini/346/a/koi-sa-nai-bogatite-miliarderi-pod-35-godini-v-sveta-213688/

Някои от тях са наследили богатството си, други сами са го натрупали чрез стартъп компании

Двама крадци залови полицията в Павликени

http://pik.bg/двама-крадци-залови-полицията-в-павликени-news506712.html

Двама крадци залови полицията в Павликени

Павликенски полицаи разкриха кражба на часовник, парфюм, мобилен телефон и 150 лева от къща в Стамболово. От разследването е установено, че извършител на престъплението е 34-годишният А. М. от същото село, известен на полицията и осъждан.

Част от вещите са върнати на собственика. Полицията в Павликени залови и крадец на един кубик дърва за огрев от дома на 46-годишна от града. Той се оказал 41-годишният Н. М. от Павликени.

Риба на открито продават на Женския пазар - опасно ли е?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5383856

Три пункта продават сьомга, скумрия и попчета, изложени на открито и накацани от мухи, на Женския пазар откри "Труд" след обикола. Стоката е разположена в тави, изложена на пряка слънчева светлина и температура от 16 градуса, като част от парчетата вече бяха пожълтели и изсъхнали.
Според Наредба за хигиенните изисквания охладената риба се предлага
Три пункта продават сьомга, скумрия и попчета, изложени на открито и накацани от мухи, на Женския пазар откри "Труд" след обикола. Стоката е разположена в тави, изложена на пряка слънчева светлина и температура от 16 градуса, като част от парчетата вече бяха пожълтели и изсъхнали. Според Наредба за хигиенните изисквания охладената риба се предлага

СКАНДАЛНО! Реформата на Христо Иванов заграби 10 милиона! Прерщаща ги към НПО-та и кръгли маси

http://pik.bg/скандално-реформата-на-христо-иванов-заграби-10-милиона-прерщаща-ги-към-нпо-та-и-кръгли-ма-news506750.html

СКАНДАЛНО! Реформата на Христо Иванов заграби 10 милиона! Прерщаща ги към НПО-та и кръгли маси

За повече от година и половина всички си мислеха, че проваления министър Христо Иванов не е направил нищо. Да обаче Пинокио добре си е свършил работата, след като е успял чрез неговата така рекламирана "реформа" да преориентира едни 10 милиона лева които ще отидат в НПО-та, които ще правят анализи, кръгли маси и други безполезни дейности.
 
Това става ясно от проект на Пътна карта за изпълнение на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Приемането на Пътната карта трябва да стане от Съвета за съдебна реформа при Министерство на правосъдието следващия вторник.
 
Освен финансирането по европейската оперативна програма “Добро управление” (ОПДУ), провеждането на съдебната реформа до 2020 г., пари ще се дават и от държавния бюджет. За момента няма яснота, колко още милиона лева ще излезе това на данъкоплатците. 
 
Интересното е, че голяма част от средствата ще отидат за анализи и проучвания, които ще се изготвят от неправителствения сектор, където с особено силни позиции е и самият Иванов.
 
Актуализираната стратегия за съдебна реформа беше изготвена в края на 2014 г. именно от неговия екип. При напускането на властта Иванов обяви, че ще продължи да работи за "реформиране на съдебната власт чрез неправителствени организации". Това навява мисли, че сега той и близки нему организации ще са и основните бенефициенти на въпросните милиони.  
 
За гарантиране независимостта на съда и другите органи на съдебната власт чрез “ефективни мерки срещу корупция, политически и икономически натиск и други зависимости” ще бъдат похарчени 1 милион и 620 000 лева от европейските фондове. От тези средства 250 000 лв. ще бъдат похарчени за самооценка на независимостта на съдебната власт и за външен анализ, който ще се изготвя от неправителствени организации. Отделно Министерството на правосъдието предвижда харченето на средства и от бюджета. Сумата не е посочена.
 
860 000 лв. от ОПДУ и неизвестна до момента сума от държавния бюджет ще бъдат инвестирани в “човешкият капитал на съдебната власт”. 150 000 лв. от тези средства ще бъдат похарчени за анализ и кръгли маси за изработването на проект за преструктуриране на дисциплинарното производство.
 
Най-много средства – почти четири милиона лева от европейската програма, както и неясно още колко от държавния бюджет ще бъдат похарчени за “ефективно администриране на съдебната власт”. За анализ и укрепване на капацитета на Националния институт за правосъдие например са заложени харченето на 400 000 лв. 100 000 лв. ще струва изработването на “стандарти за условията на труд в съда и прокуратурата”.
 
Други 580 000 лв. от европейските фондове са заделени за “оценка на ефективността на отделни структури на съдебната власт и реформа на съдебната карта”.
 
Въвеждането на “модерна и ефективна наказателна политика” ще погълне почти 1,5 млн.лв., както и още необявени засега средства от държавния бюджет.
 
Разработването на нова Концепция за наказателна политика ще излезе четвърт милион лева. Подобна концепция бе изработена две години след членството на България в Европейския съюз. 100 000 лв. ще струва анализирането на действащия Наказателен кодекс. 300 000 лева ще бъдат похарчени за анализ на състоянието на досъдебното производство.
 
С пари на Европейската комисия ще бъде изготвен и “независим експертен мониторинг” на прокуратурата и “факторите за политическо, йерархично и друго неправомерно влияние в нея, както и формите на злоупотреба с прокурорски правомощия”.
 
1,2 млн. лева от ОПДУ, както и неизвестна за момента сума от държавния бюджет и от Програмата на Европейския финансов механизъм и от Българо-швейцарската програма за сътрудничество ще бъдат усвоени за гарантиране на “върховенството на закона, защитата правата на човека, достъпа до правосъдие и хуманността на правосъдието”. И тук голямата част от средствата ще бъдат разходвани за анализи и проучвания.
 
Още 550 000 лв. от ОПДУ и неизвестно още колко допълнително от държавния бюджет ще бъдат похарчени и за “повишаване на доверието към съдебната власт чрез обществено участие и прозрачност”. Предвижда се със средства от държавния бюджет да се изготвя годишен анализ на “прозрачността” на съдебната власт.
 
Съветът за съдебна реформа, който предстои да одобри разходването на десетки милиони лева, се ръководи от министъра на правосъдието Екатерина Захариева. Членове на съвета са представители на ВСС, ВКС, ВАС, прокуратурата, ИВСС, Висшият адвокатски съвет, НИП, професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, както и на още шест неправителствени организации. 
 
Оказва се, че не е ясно, каква точно ще е съдебната реформа и дали изобщо тя ще се случи, но едни 10 милиона лева вече са на масата за разпределяне. 

Фиксинг на БНБ, сряда, 23 март

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-сряда-23-март_l.a_i.717955_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за сряда, 23 март, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

МГЕРБ-Сливен проведе акция по залесяване под мотото „Остави следа" и в квартал „Речица"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561914

Поредна акция по залесяване под мотото „Остави следа" проведе МГЕРБ-Сливен. Младежите засадиха дръвчета в квартал „Речица" в Сливен. Представители на младежката организация ще продължат дейностите по залесяване и в още части на града. Акцията, която е под мотото „Остави следа", цели да насочи вниманието на гражданите към опазването на природата и грижата за нея, както и да даде пример как трябва да се опазва тя, и как трябва да се грижат за нея бъдещите поколения. Младежите от ГЕРБ - Сливен засадиха 40 дръвчета, от нискостеблена липа в сливенс...

ГДБОП залови група с лаборатория за метамфетамин в Сливен

https://www.24chasa.bg/Article/5384365

ГДБОП залови група с лаборатория за   метамфетамин в СливенГДБОП неутрализира организирана престъпна група - производител и разпространител на метамфетамин в Сливен, съобщиха от пресцентъра на МВР. Групата е действала като основен източник на метамфетамин, екстази и канабис и за Ямбол. Разкрита е лаборатория за производство на метамфетамин, иззети са голямо количество различни видове наркотични вещества;

Технология разпознава крадени автомобили

http://www.mediapool.bg/tehnologiya-razpoznava-kradeni-avtomobili-news247078.html

Международният технологичен гигант "Атос" (Atos) пусна нова технология за разпознаване на крадени автомобили в рамките на 4 секунди, съобщиха от френската компания. Системата е наречена SIAM (Systems Integration and Management) и разпознава автомобилни регистрационни номера, с което осигуря по-добър граничен контрол. SIAM сканира табелите, издадени в различни държави, и проверява в рамките на 4 секунди дали автомобилът, който преминава през границата1 е откраднат, с фалшиви номера и има ли други промени по него като смяна на боята. Системата може да запише с 98% прецизност номера на моторно превозно средство, което се движи с до 180 км/ч. "Технологията е поредно потвърждение за лидерската ни позиция в разработването и доставката на системи за граничен контрол. Над 2000 км от европейските граници са оборудвани и подсигурени от технологии на "Атос"", казва Филипе Дулук, старши вицепрезидент на Mission-Critical Systems в компанията. SIAM използва видео система за детайлно заснемане на автомобилните номера, след което данните се изпращат до местни и централни сървъри на Гранична полиция за потвърждение. Процесът е бърз и ако няма отчетен проблем, бариерата се вдига. При засичане на несъответствие се изпраща сигнал до граничния пост през безжично свързано устройство със съответните предупреждения и инструкции. Този автоматизиран процес дава възможност на граничните патрули да изпълняват задълженията си още по-добре. "Атос" вече има подписан договор с Гражданската гвардия на Испания за доставка на технологията. Тя вече е инсталирана по границите на Сеута, Мелила и Ла Линеа де ла Консепсион, както и на пристанищата на Барселона, Аликанте, Алмерия, Мотрил, Малага, Алхесирас, Тарифа, Сеута и Пуерто дел Росарио, Фуертевентура. На пристанището в Мелила работи също и мобилна система. "Инсталирането на тази технология е голяма стъпка към създаването на области без граници, но с осигурени необходимите гаранции за сигурност на гражданите", коментира Арсенио Фернандес де Меса, генерален директор на Гражданската гвардия на Испания. "Атос" доставя цялостни системи за граничен контрол за регулирани граници като летища и пропускателни пунктове, както и за сухопътни и морски. На българския пазар компанията е от 2012 г. и внедри системата eGate на терминал 2 на летище "София".

Щайнмайер: Ситуацията по света предизвиква загриженост

http://europe.actualno.com/shtajnmajer-situacijata-po-sveta-predizvikva-zagrijenost-news_530479.html

По време на срещата си с руския президент Владимир Путин външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че ситуацията по света предизвиква загриженост, при това не само заради терористичните актове в Брюксел. „Радвам се, че успях да обменя мнение по наложилата се по света ситуация, която в действителност дава повод за загриженост, заради, но и не само, заради случилите се вчера страшни терористични актове в Брюксел“, каза Щайнмайер, предаде РИА Новости. Той добави, че

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване